Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένας τρελός επιστήμονας και μερικοί άλλοι (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 28 Μαΐου, 2013


Συνεχίζω να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ‘Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια’. Το σημερινό είναι το έβδομο απόσπασμα από το “ιντερμέτζο”, δηλαδή το ενδιάμεσο κεφάλαιο που περιγράφει τα χρόνια 1945-1952. Το προηγούμενο απόσπασμα βρίσκεται εδώ. O πατέρας μου είναι φοιτητής Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο, τα χρόνια 1949-50.

mimis_jpeg_χχsmallΣτη Γενική Φυσική είχαμε καθηγητή τον Παύλο Σαντορίνη, ιδιόρρυθμο όσο και ιδιοφυή τύπο «τρελού επιστήμονα», που παραμονές του πολέμου είχε εφεύρει και παραχωρήσει στον Ελληνικό Στρατό ένα είδος ραντάρ. Το ενδιαφέρον με τον Σαντορίνη δεν ήταν αυτό καθαυτό το μάθημά του, όσο κάποιες πειραματικές επιδείξεις που μας έκανε, πάνω στα μικροκύματα, στη στροφορμή και την αδράνεια. Πολλές φορές οι επιδείξεις του ήταν τόσο εντυπωσιακές, ώστε όλο το κατάμεστο  αμφιθέατρο στο κτίριο Γκίνη τρανταζόταν από τα χειροκροτήματα. Αλίμονο όμως αν ακουγόταν και κάποιο (επιδοκιμαστικό έστω) σφύριγμα. Ο Σαντορίνης το θεωρούσε αποδοκιμασία ή χλεύη, σταματούσε την επίδειξη και ρωτούσε

«Ποιος σφύριξε;»

Φυσικά δεν έπαιρνε απάντηση και τότε έδιωχνε όλη τη σειρά των εδράνων από την οποία ακούστηκε το σφύριγμα. Γενικά ήταν απρόβλεπτος στην παράδοσή του. Μια φορά είχε γεμίσει τον πίνακα με εξισώσεις. Κάποιος από τους σπουδαστές (αν θυμάμαι καλά ο Γυφτόπουλος, που αργότερα διέπρεψε ως καθηγητής στο ΜΙΤ) φώναξε:

«Κύριε καθηγητά κάνατε λάθος σε μια εξίσωση»

Ο Σαντορίνης εξεμάνη για τη διακοπή και την αμφισβήτηση της επιστημονικής του αυθεντίας

«Πώς σε λένε; Σου βάζω μηδέν. Ο Σαντορίνης δεν κάνει λάθη»

Μετά το μάθημα όμως και ενώ ξυριζόταν σε κουρείο της οδού Στουρνάρη, αναλογιζόμενος φαίνεται το επεισόδιο, διαπίστωσε πως ο σπουδαστής είχε δίκιο. Παράτησε το ξύρισμα και μπήκε, μισοσκουπισμένος από τις σαπουνάδες, στο αμφιθέατρο, όπου γινόταν μάθημα με άλλον καθηγητή

«Ποιος με είχε διακόψει προηγουμένως;» ρώτησε

Ο «φταίχτης» πού να μιλήσει. Ζάρωσε σε μια γωνιά  και περίμενε

«Παιδί μου είχες δίκιο. Σου βάζω δέκα» λέει και βγαίνει από την αίθουσα.

Ο Σαντορίνης είχε μανία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που τότε δεν τις έλεγαν έτσι, και είχε εγκαταστήσει στην ταράτσα του κτιρίου Γκίνη μια μικρή ανεμογεννήτρια, που τροφοδοτούσε με ρεύμα τα ηλεκτρικά ρολόγια του ιδρύματος. Μου είχε κάνει εντύπωση μια φράση του

“Θα έλθει μία ημέρα, κύριοι, που όποιος καίει πετρέλαιο ή παράγωγά του, θα φυλακίζεται!”

Ενδιαφέρουσες επίσης ήταν οι παραδόσεις του καθηγητή της Γεωλογίας και Ορυκτολογίας. Ο Μάξιμος Μητσόπουλος, γιος και εγγονός καθηγητών Πανεπιστημίου, ήταν μεγαλοπρεπής στην εμφάνιση και γλαφυρός στη διδασκαλία. Συνηθισμένος να παραδίδει σε κατάμεστα αμφιθέατρα, δεν εγκατέλειπε τον κάπως πανηγυρικό τρόπο παράδοσης, ακόμα κι όταν είχε απέναντί του τους εικοσιπέντε σπουδαστές της τάξης μας. Στην πρώτη του παράδοση άρχισε ως εξής:

“Θαλής ο Μιλήσιος, Αναξιμένης ο Κνίδιος και Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος… Ησυχίαν παρακαλώ!”

αυτό το τελευταίο ήταν απαραίτητο γιατί στην αίθουσα είχε αρχίσει μια υπόκωφη μουρμούρα, που στο “Κολοφώνιος” κατάληξε σε ιαχή. Είδε πως το πηγαίναμε για καζούρα και άρχισε τις απειλές

“Κύριοι, σας παρακαλώ! Ομιλώ από καθέδρας. Εάν συνεχίσετε θα λάβω τα μέτρα μου. Είμαι αποφασισμένος να κάνω μάθημα με πέντε ακροατάς, με δύο, με έναν….”

“Με κανέναν” μουρμούρισε αρκετά ευδιάκριτα το ακροατήριο.

Τελικά αποδείχτηκε καλός δάσκαλος και συμπαθητικός άνθρωπος. Και την ψιλοκαζούρα μας ανέχθηκε και ενδιαφέρον μάθημα μας έκανε και σε γεωλογικές εκδρομές μας πήγε. Στο τέλος καθιερώθηκε με την πρώτη ευκαιρία να φωνάζουμε από κάτω

“Να πάμε!” εννοώντας να πάμε εκδρομή στο Λαύριο, στο Σουσάκι, στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, στη Μήλο, στη Σαντορίνη ή όπου τέλος πάντων υπήρχαν τα ορυκτά ή τα πετρώματα, που ανέφερε στο μάθημά του. Μια φορά όμως μιλώντας για τον κρυόλιθο μας είπε

“Τοιούτον ωραίον δείγμα ορυκτού, κύριοι, ευρίσκεται εις Γροιλανδίαν!”

“Να πάμεεε!” αντιβούηξε η αίθουσα με μια φωνή.

Τα πραγματικά ενδιαφέροντα μαθήματα, Φυσικοχημεία, Χημική Τεχνολογία, Μεταλλογνωσία, Βρωματοχημεία (με αυτό, το κάπως κακόηχο, όνομα ορίζανε τη Χημεία Τροφίμων) άρχισαν από το τρίτο έτος.

Φυσικοχημεία μας έκανε ο Σβάμπ, ένας θαυμάσιος Γερμανός καθηγητής με διεθνή ακτινοβολία, που ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα, επίσης επιστήμονα, και σ’ όλη την Κατοχή είχε λάθρα βιώσει στην Ελλάδα, δουλεύοντας αθόρυβα ως χημικός στην Εταιρεία Λιπασμάτων. Το μάθημα της Φυσικοχημείας ο Σβαμπ το έκανε με συναρπαστικό τρόπο μιλώντας σχεδόν άψογα τα ελληνικά. Το κυριότερο βοήθημά μας ήταν μια αγγλική φυσικοχημεία των Pruton και Maron αλλά το περιεχόμενο των μαθημάτων του Σβάμπ  ήταν ανώτερο. Κρατούσα επιμελώς σημειώσεις, που με βοήθησαν πολύ.

Το εργαστήριο της φυσικοχημείας και ηλεκτροχημείας το είχε οργανώσει μεν ο Ζαχαρίας, αλλά το είχαν βελτιώσει πολύ οι συνεργάτες του, ο επιμελητής της έδρας ο Αντώνης ο Δεληγιάννης κι ένας νεαρός βοηθός, ο Θόδωρος ο Σκουλικίδης, που δεν είχε ακόμα απολυθεί από το στρατό. Οι ασκήσεις στο εργαστήριο αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και τις χαιρόμουν περισσότερο από τις ασκήσεις στα εργαστήρια της Αναλυτικής Χημείας στα δύο πρώτα χρόνια.

Τον Ζαχαρία εμείς δεν τον φτάσαμε να διδάσκει, γιατί τη χρονιά που μπήκαμε, τον είχε ξαναπάρει, οριστικά πια, το όριο ηλικίας και τώρα ερχόταν στο Πολυτεχνείο ως επισκέπτης. Όπως μας έλεγαν οι παλαιότεροι είχε κι αυτός την πετριά της ιδιόμορφης ορολογίας. Για παράδειγμα τα κβάντα τα έλεγε κέρματα ενεργείας. Πήγαινε όμως ακόμα πιο μακριά. Από καθαρό αντισημιτισμό ελαυνόμενος  απέρριπτε τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν!

Γενικά ήταν ιδιόμορφος τύπος. Εξωτερικά η εμφάνισή του ήταν τελείως αταίριαστη με την ιδιότητα του καθηγητή Ανώτατης Σχολής. Ήταν ένας κυρτωμένος ασπρομάλλης γέρος, τόσο κακοντυμένος, που οι πρωτοετείς στην αρχή τον περάσαμε για σκουπιδιάρη ή ακόμα για ζητιάνο περιφερόμενο, ζητώντας ελεημοσύνη, στην αυλή του Πολυτεχνείου. Το χειμώνα φορούσε ένα παλτό πρώην μαύρο, με ξηλωμένες τις ραφές, σχισμένες τις τσέπες και τρύπιους αγκώνες ενώ το καλοκαίρι ένα σακουλιασμένο παντελόνι και κάτι πανάθλια σανδάλια. Παρά την οικτρή εμφάνισή του, οι ειδήμονες έλεγαν πως ήταν «καλά οικονομημένος».

Ενδιαφέροντα ήταν επίσης τα μαθήματα της Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, κυρίως για το γνωστικό τους περιεχόμενο, γιατί ο υφηγητής της έδρας τα έκανε με πολύ πληκτικό τρόπο, χασμώμενος συνεχώς και φυσικά μεταδίδοντας τα χασμουρητά του σ΄εμάς. Όσο για το εργαστήριο ήταν πολύ στενάχωρο, γιατί στο μεγαλύτερο τμήμα του είχε εγκατασταθεί, μετά την οριστική συνταξιοδότησή του, ο πρώην καθηγητής της έδρας και δεν επέτρεπε να μπεί κανείς, αφήνοντας τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό να στριμώχνονται στο άλλο μισό.

Ήταν ο τέταρτος πανάρχαιος καθηγητής της Σχολής μας, αλλά και ο με πολύ μεγαλύτερη επιστημονική αξία από τους άλλους. Ο Βουρνάζος χρησιμοποιούσε κι αυτός ιδιότυπη ορολογία, αν και σε μικρότερη έκταση. Για παράδειγμα απέρριπτε ως αδόκιμο  τον όρο “σιδηροπαγές σκιροκονίαμα” διότι, όπως εξηγούσε, σιδηροπαγές σημαίνει κάτι φτιαγμένο από σίδερο, ενώ εξ άλλου τα σκίρα δεν δημιουργούν κονίαμα λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Όσο για τον όρο “οπλισμένο σκιρόδεμα” τον εύρισκε τραγελαφικό. Αντ’ αυτών προσπαθούσε, εις μάτην, να επιβάλει τον όρο “φυρτόν σιδηροφόρον”. Πρόκειται, εξηγούσε  για συμφύραμα τσιμέντου, άμμου και σκίρων που φέρει σιδηρούν οπλισμόν.

Φυσικά όλα αυτά τα διατύπωνε  εις άπταιστον αρχαίαν ελληνικήν, γιατί τον ενοχλούσε η πολυτυπία της καθαρεύουσας και αποστρεφόταν τη δημοτική ως χυδαία και ανάξια για επιστημονικά έργα. (Τον καιρό που είχαν γράψει σε θαυμάσια δημοτική ο Κριτικός, Ανώτερα Μαθηματικά, ο Λούρος, Μαιευτική και ο Παπαπέτρου, Φυσική).  Ο Βουρνάζος, στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1946 είχε πει στους διαγωνιζόμενους στην Έκθεση:

“Κύριοι ομιλώ την εθνικήν ελληνικήν γλώσσαν και θέλω αυτήν να χρησιμοποιείτε. Πάσα απόκλισις από την γλώσσαν αυτήν συνεπάγεται αποτυχίαν!”

Μια άλλη φορά, σε μια παράδοσή του είχε πει

“Πάσα απόκλισις προς την βουλγαρικήν (=δημοτική) θέλει παταχθεί αμειλίκτως!”

Στα μαθήματά του αν δεν είχες μαζί σου λεξικό της αρχαίας ελληνικής έχανες το μισό νόημα. Περίφημος έμεινε ο ορισμός της οικοδομικής άμμου:

Αρμοδιωτάτη δ’ έστιν η χαλαζιακή, η όσον ένεστι τον κόκκον ανώμαλον έχουσα”.

Για κάποιο ορυκτό, πάλι,  είχε πει:

Ορυκτόν στιφρόν, χειροπληθές, χρώματος ορφνού καστανού

“Βρωματοχημεία” μας δίδασκε ένας πολύ εμφανίσιμος και ευγενέστατος καθηγητής, γνωστότερος με το όνομα “Τάκης”. Δυστυχώς τα προσόντα του τέλειωναν στην εξωτερική εμφάνιση. Το μάθημα του ήταν μάλλον ανούσιο. Για λόγους εντυπωσιασμού έβγαζε από τον χαρτοφύλακά του και άπλωνε στο γραφείο του ογκώδη ξενόγλωσσα (σε τρεις τουλάχιστον γλώσσες) συγγράμματα, αλλά στην πραγματικότητα δίδασκε από κάτι λιθογραφημένες σημειώσεις, που εντέχνως παρενέβαλε ανάμεσα σ΄όλην αυτή την τυπωμένη σοφία.

Ευτυχώς, σε αντιστάθμισμα, το εργαστήριο της Βρωματοχημείας ήταν πολύ ενδιαφέρον. Εκεί μυηθήκαμε για πρώτη φορά στη χρήση του μικροσκόπιου, που εμένα τουλάχιστον με μάγεψε. Κάναμε καλλιέργειες ζυμομυκήτων και άλλων μικροβίων, χρήσιμων στη χημεία τροφίμων και ήταν σα να κοιτάζαμε το εσωτερικού ενός κόσμου αόρατου όσο και συναρπαστικού.

Ο επιμελητής της έδρας ήταν Πολίτης, δίδασκε ωραία και του άρεσε η δουλειά του. Μόνη του αδυναμία η συχνή, μέχρις υπερβολής, χρήση του επιθέτου “περίφημος”. Δεν ήταν μόνο ο Παστέρ ή ο Λήμπιχ περίφημοι. Ήταν και η λακτόζη, οι πρωτεϊνες και πάει λέγοντας. Μαζί του επισκεφθήκαμε πολλά εργοστάσια τροφίμων και ποτών, με πρώτο τη ζυθοποιία Φιξ, όπου, καθώς ο κληρονόμος της φίρμας, ο Καρολάκης ο Φιξ ήταν συνάδελφος χημικός μηχανικός, μας πρόσφεραν άφθονη μπύρα με σάντουιτς, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να γίνουμε φέσι.

176 Σχόλια to “Ένας τρελός επιστήμονας και μερικοί άλλοι (Δημήτρης Σαραντάκος)”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    Φοβερός επιστήμονας ο Παύλος Σαντορίνης και αυτά τα περί ραντάρ αληθεύουν. Οντως είχε καταφέρει να κατασκευάσει το ‘εκατοστομετρικό’ του Ραντάρ.
    Ηταν και καθηγητής της Σχολής μας. Θυμάμαι σε ένα ξεκαθάρισμα στο εργαστήριο βρήκαμε το ‘μάνουσκριπτ’ κάποιας εργασίας του. Δεν ξέρω τι απέγινε. Πιθανόν να το έχω κρατήσει κάπου. Σαν να θυμάμαι ότι ξανάπεσα κάποτε πάνω του στο χαρτοβασίλειό μου.

  2. Νέο Kid Στο Block said

    Ωραίος ο παππούς! 🙂

  3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Κάθε φορά που βλέπω την φράση «τρελός επιστήμονας» (γιατί, άραγε, αυτά, τόσο συχνά, πάνε μαζί;) δεν μπορώ να μην θυμηθώ τον Κύρο Γρανάζη, των Μίκυ Μάους, παλιά.
    Τον Κύρο Γρανάζη, που ήταν εκ γενετής Gyro Gearloose, έγινε Giro Sintornillos (:χωρίς βίδες) στην Λατινική Αμερική, Gyro Sanfrein στη Γαλλία, Ungenio Tarconi στην Ισπανία, Gyro Gyroscope στο Βέλγιο, αλλά αυτό που είναι τέλειο, αξεπέραστο, μοναδικά ελληνικό, είναι της Ιταλίας: Archimede Pitagorico!

  4. Νέο Kid Στο Block said

    Aυτό με τον Αϊνστάιν και την αξιολόγηση της Θεωρίας του, όχι με επιστημονικά αλλά με εθνικιστικά και φυλετικά κριτίρια ισχύει (μάλλον παγκοσμίως). Έχω διαβάσει (χωρίς να ξεψαχνίσω πολύ το citation,oπότε με επιφύλαξη το μεταφέρω) ότι ο ίδιος είχε πει : Aν η θεωρία της σχετικ. αποδειχτεί πετυχημένη , οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι «πολίτη του κόσμου». Αν όχι, οι Γάλλοι θα με πουν «Γερμανό» και οι Γερμανοί «Εβραίο».

  5. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    […] σκιρόδεμα […] και όχι σκυρόδεμα;
    Γραφή του πατέρα σου ήταν αυτή; 🙄

  6. physicist said

    Όσο κι αν ήταν «τρελός επιστήμονας» ο Π. Σαντορίνης, όσο κι αν ήταν ενδιαφέρουσα η διδασκαλία του, το περιστατικό με τον φοιτητή που του υπέδειξε το λάθος που έκανε είναι θλιβερό. Όχι μόνον σε ό,τι αφορά την αρχική του αρνητική αντίδραση αλλά και σε ότι αφορά την υποτιθέμενη επανόρθωσή του. Ούτε μηδέν βάζεις σ’ έναν φοιτητή που επισήμανε ένα λάθος ούτε δέκα αν είχε πράγματι δίκιο. ‘Ενα λάθος σε μια εξίσωση είναι κάτι εντελώς τετριμμένο, χωρίς καμια ιδιαίτερη σημασία. Αν πάλι ο Π.Σ. ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο ν’ ανταμείψει την παρρησία του φοιτητή, τότε είναι θλιβερό που χρειαζόταν παρρησία για να πεις στον διδάσκοντα ότι ξέχασε μια ρίζα του π ή ότι έκανε λάθος στο πρόσημο ή, ακόμα, ότι χρησιμοποίησε την κλασική αντί για την κβαντική έκφραση της πολωσιμότητας. Φαιδρές και λυπηρές καταστάσεις.

    Διαβάζοντας κι ακούγοντας ιστορίες για κείνους τους παλιούς μεγαλοκαθηγητές (οι περισσότεροι ήταν ούτως ή άλλως για τα πανηγύρια, είχαν μηδέν ερευνητικό έργο, και ήταν απλώς βολεμένοι στην Έδρα τους και στην εξουσία τους) χαίρομαι πάρα πολύ που σπούδασα αργότερα. Στα χρόνια μας, Καθηγητής που θα είχε αντιδράσει έτσι θα είχε γίνει εντελώς ρεζίλι — αλλά πάνω απ’ όλα, κανείς δεν θα σκεφτόταν καν ν’ αντιδράσει μ’ αυτόν τον τρόπο.

  7. spiral architect said

    @6: ‘νταξ’ ρε Φυσικέ, τι σόι ερευνητικό έργο θα περίμενες να υπάρχει στη μεταπολεμική Ελλάδα και στο ΕΜΠ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων;

  8. physicist said

    #7. — Το θέμα δεν είναι τι περίμενα να υπάρχει, το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από κείνους, που δεν πιάνανε χαρτοσιά μπροστά σε συναδέλφους τους στο εξωτερικό, στη μικροκοινωνία και στον μικρόκοσμό τους ήτανε και παρίσταναν τους Δερβέναγες. Την ίδια στιγμή, οι πραγματικοί επιστήμονες αλλού έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό στη διδασκαλία και ήταν ανοιχτοί όταν κάποιοι νεότεροι (ναι, και φοιτητές) τούς υποδείκνυαν πιθανά τους λάθη — ακόμα και ουσιώδη, όχι απλώς σε μιαν εξίσωση.

    Όσο για τη μεταπολεμική Ελλάδα, η απουσία ερευνητικού έργου παρέμεινε μέχρι και τη δεκαετία του ογδόντα για πολλούς, ίσως κι αργότερα.

  9. #1 Μ’ αρέσουν αυτά τα λήμματα της ελληνικής βίκης:

    7.To 1968 διατύπωσε τη θεωρία των «πολλαπλών διαδοχικών μικροεκρήξεων του Σύμπαντος» όπου σύμφωνα με τη θεωρία αυτή το Σύμπαν δεν προήλθε από μια πρωταρχική έκρηξη του συνόλου της ύλης του Σύμπαντος, αλλά από την εμφάνιση ενός πρωταρχικού απειροστών διαστάσεων σωματιδίου (ένα είδος κβάντουμ του Σύμπαντος) που με μικρές διαδοχικές πυρηνικές εκρήξεις δημιούργησε αβίαστα για πρώτη φορά την εικόνα του Σύμπαντος όπως είναι γνωστή σήμερα. Έτσι μ΄ αυτή τη θεωρία ο Π. Σαντορίνης ανέτρεψε βασικούς νόμους της Φυσικής όπως την «Αρχή διατήρησης της ενέργειας» καθώς και το «Δεύτερο αξίωμα της θερμοδυναμικής».
    8.Το 1974 διατύπωσε μια νέα αρχή της «Φθίνουσα εντροπίας του Σύμπαντος».
    9.Παράλληλα με τα παραπάνω ασχολήθηκε επίσης με τη φιλοσοφική ερμηνεία βασικών θεμάτων της σύγχρονης Φυσικής. Έτσι από το 1968 κατέληξε σε μια δική του νέα θεωρία ισόνομης συγκυριαρχίας του παράγοντα «Πνεύμα» ως τον τέταρτο παράγοντα του Σύμπαντος παράλληλα με το φυσικό συνεχές «Χώρος» – «Χρόνος» – «Ύλη». Περικοπές αυτών των εργασιών του έχουν αναφερθεί επανειλημμένα και εκτενώς σε ξένα επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα.

    😉

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Κι εμένα με παραξένεψε, ασφαλώς δεν είναι ο καθιερωμένος τύπος -ήθελα μάλιστα να το διορθώσω, ίσως θα έπρεπε.

  11. asparagus said

    Για τον Σαντορίνη έχω ακούσει πολλές ιστορίες από τον πατέρα μου που τον είχε καθηγητη στην Ανωτάτη Γεωπονική.

  12. physicist said

    #9. — Από το ίδιο λήμμα:

    6. Η διεθνής αναγνώριση του Παύλου Σαντορίνη αποδείχθηκε από το γεγονός ότι υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Τουλούζης (1961), ενεργό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Ν. Υόρκης (1961) και εταίρος της ίδιας από το 1965.

    Να ξεκαθαρίσω ότι η New York Academy of Sciences είναι ένα Σωματείο που στέλνει μαζικά προσκλήσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές προσφέροντάς τους να γίνουν μέλη σ’ αυτήν με καταβολή μιας ετήσιας εισφοράς. Δεν έχει καμία σχέση με την National Academy of Sciences of the USA ή με οποιοδήποτε συμπαραδηλούμενο έχει η λέξη «Ακαδημία» με την συνηθισμένη ερμηνεία της.

  13. spiral architect said

    @8: Καλά, αυτή η νοοτροπία (του δερβέναγα) εξακολουθεί να υπάρχει σε καθηγητές, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων της «παλιάς σχολής».
    Και δεν ήταν ανάγκη να ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου. Αρκεί να ήταν ένας τεχνίτης – τσονταδόρος υπογείων καλωδίων της ΗΕΑΠ – νυν ΔΕΗ.
    Μικρός, κοντά στο πατρικό μου σπίτι, η παιδική μου περιέργεια με είχε κάνει να σηκώσω μια κίτρινη ομπρέλα που κάλυπτε ένα λάκκο με έναν τεχνίτη υπογείων καλωδίων. Ο τεχνίτης με πρόγκηξε καλύπτοντας με το σώμα του τη δουλειά του! Όταν τέλειωσε, έριξε πάνω στην τσόντα (τον σύνδεσμο των καλωδίων) δυο-τρεις φτυαριές χώμα και κάθισε να περιμένει το συνεργείο, που θα έκανε την οριστική αποκατάσταση του πεζοδρομίου.
    Κανείς δεν έπρεπε να μάθει τη δουλειά του.

    Άσχημη νοοτροπία, τη γνώρισα χρόνια μετά, σιγά-σιγά εξαλείφεται όμως … 😐

  14. Νέο Kid Στο Block said

    Καταλαβαίνω το πνεύμα του Φυσικού.(νομίζω, αν δεν είναι έτσι διόρθωσέ με). Στη Γερμανία είναι (ή τουλάχιστον,ήταν) γεγονός ότι υπάρχει μια απολύτως ισότιμη σχέση δάσκαλου και μαθητή-φοιτητή που βασίζεται μόνο στο πόσο σωστό είναι αυτό που λες και όχι σε σχέσεις ιεραρχίας και «πολιτικές». Μου έχει τύχει ν’ακούσω με τ’αυτιά μου (ήταν δίπλα μου!) φοιτητή να απευθύνεται σε νέο (και κάπως ψαρωμένο) Καθηγητή και να του λέει: Was schreibst du denn da,Mensch? Das ist absolut falsch !
    (ή κάπως έτσι..»Τι γράφεις εκεί πέρα ρε άνθρωπε; Είναι τελείως λάθος!» και ο καθηγητής απλά να κοιτάει τον πίνακα και να λέει «Ναι κύριε, έχετε δίκιο! Το διορθώνω..» Οπωσδήποτε είχα πάθει ένα πολιτισμικό σοκ, περιμένοντας all hell to breake loose και τελικά να γίνει αυτό!
    Σε αντιπαράθεση μ’αυτό ,δεν θα ξεχάσω την γελοιωδέστερη φράση που έχω ακούσει απο Πανεπιστημιακό δάσκαλο (και μάλιστα «φιρμάτο» του Ε.Μ.Π) στην δεκαετία 80. «Στο δικό ΜΟΥ μάθημα δεν μπορεί κανείς να αντιγράψει χωρίς να τον πιάσω! Αλλά αν κάποιος τα καταφέρει και έρθει στο τέλος να μου δείξει τα σκονάκια του, θα του βάλω 10» !!??

  15. physicist said

    #13. — Ήτανε, που λες, να καλυφθεί μια θέση Καθηγητή στα χρόνια μου, κι ένας υποψήφιος, να τον πούμε Θανάση, είχε 253 δημοσιεύσεις. Στην Επιτροπή ήταν μέλη πολλοί και διάφοροι. Ένας απ’ αυτούς, να τον πούμε Αντώνη, ήταν από κείνους τους βολεμένους της Έδρας με το βαρύ ύφος. Και κουτσομπολέυαμε εμείς οι φοιτητές ότι θα δει ο Αντώνης το βιογραφικό του Θανάση στη συνεδρίαση της Επιτροπής και θα σκεφτεί: 253 δημοσιεύσεις! Δηλαδή 252 περισσότερες από μένα.

  16. physicist said

    #14. — Καλά τα λες, Νεοκίδιε.

  17. Προσωπική εμπειρία από διδασκαλία σε ξένα πανεπιστήμια δεν έχω, αλλά ένα φεγγάρι που ήμουν συμβασιούχος σε ελληνικό πανεπιστήμιο είχαμε έναν φοιτητή Γερμανό, από Εράσμους, ο οποίος μου είπε ότι του έκανε εντύπωση που δεν δίδασκα από καθέδρας χωρίς να δέχομαι ερωτήσεις ή συζήτηση «όπως γίνεται στη Γερμανία». Αν δεν κάνω λάθος σπούδαζε στη Λειψία ή τη Δρέσδη, φιλολογία ή κάτι τέτοιο.

  18. physicist said

    #17. — Έχει τεράστιες διακυμάνσεις, Δύτη, ανάλογα με τον τομέα, το αντικείμενο και την προσωπικότητα του διδάσκοντα, ακόμα και την παράδοση του Ιδρύματος. Δύσκολο να πεις «όπως στη Γερμανία», δεν έχει γενικό νόημα.

  19. Εμ, γιαυτό έγραψα πού και τι σπούδαζε (και πάλι με επιφύλαξη, έχουν περάσει χρόνια)

  20. Γς said

    >Ποιος σφύριξε;

    Αμφιθέατρο Χημείου. Τίγκα.
    Καίσαρας Αλεξόπουλος, έχει κάνει συσκότιση, με τον βοηθό του το Μαρίνο σε μια περιστρεφόμενη καρέκλα να του κάνει εκκενώσεις (στατικός ηλεκτρισμός και τέτοια), τσαφ, τσούφ. Οπότε ακούστηκε μια φωνή από τη γαλαρία:

    -Ρε τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του!

  21. Νέο Kid Στο Block said

    O ραδιοπυροσωλήνας που ανακάλυψε (σύμφωνα με τη Γουίκι.τζι αρ) πριν τους Αμερικάνους, ο Σαντορίνης, τι είναι ρε παιδιά;

  22. spiral architect said

    @Φυσικέ και Δύτη,
    Η πρακτική του «ex cathedra» στον σύγχρονο ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο εξαλείφεται. Ισως δεν ταιράζει στην ιδιοσυγράσία μας, ίσως να μην είναι βολικό. Αντικαθίσταται όμως από την υστερόβουλη αυστηρότητα στην τελική βαθμολόγηση, του 4.9, του ότι στην κάθε εξεταστική περίοδο να περνάει δια της βίας το μάθημα ένας-δυο.
    Τα παραπάνω σε πολυτεχνικές και σχολές θετικών επιστημών κατά τα λεγόμενα του φοιτητή γιου μου.

    Κάποτε είχε ανέβει μια ιστοσελίδα:
    http://www.rateyourprofessor.gr/
    αντίστοιχη της αμερικάνικης η οποία (ελληνική) πλέον δεν υφίσταται, αν και το url της παραμένει.
    Οι κακές γλώσσες λένε ότι, έκλεισε μετά από απειλές μηνύσεων από μέλη ΔΕΠ. 🙄

  23. Περίφημη λακτόζη! Απολαυστικό κείμενο, πίνοντας το περίφημο καφεδάκι μου…

  24. @21 αλλά και περισσότερα στοιχέια για το ερευνητικό έργο του Πάυλου Σαντορίνη εδώ http://www.ntua.gr/conf170/documents/NTUA_170years_volume_A.pdf#page=176

    Δεν ξέρω αν το έχουν φουσκώσει (όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα και πολλές φορές με λίγη σάλτσα από θεωρέιες συνομωσίας) ή όντως ήταν πρωτοποριακή η έρευνα αλλά δεν υπήρχαν οι τεχνολογικές δυνατυότητες και η βιομηχανική υποδομή στην προπολεμική Ελλάδα για να προχωρήσει. Πάντως η άποψη για τις ανανεω΄σιμες πηγές ενέργειας σε μια εποχή που πίστευαν ότι υπήρχε αφθονο πετρέλαιο είν αι όντως πρωτοποριακή.

  25. physicist said

    #22. — Στα χρόνια μου στο ΕΜΠ, δεν την είχα συναντήσει καν αυτή τη νοοτροπία αν και είχα ακούσει ότι επιζούσαν τ’ απομεινάρια της σε άλλες Σχολές, κάπως πιο συντηρητικές απ’ τη δική μου.

    Για το rateyourprofessor σηκώνει κάμποση συζήτηση που ίσως την κάνουμε σε κάποια στιγμή. Προσωπικά, είμαι πέρα για πέρα υπέρμαχος της ιδέας της αξιολόγησης κάθε μαθήματος από τους φοιτητές προς το τέλος του εξαμήνου, κι ακόμα πιστέυω ότι υπάρχουν τρόποι να ασκηθεί πίεση, με βάση την αξιολόγηση αυτή, σε ανθρώπους που δεν παίρνουν σοβαρά τη διδασκαλία να βελτιωθούν. Την ίδια στιγμή, όμως, πιστεύω ότι τα σχόλια που δίνουν οι φοιτητές σε ελεύθερο λόγο (δηλ. όχι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής) πρέπει να είναι εμπιστευτικά: να τα ξέρει μόνο το Γραφείο Διδακτικών Υποθέσεων της Κοσμητείας και ο διδάσκων. Το rateyourprofessor μπορεί να γίνει φόρουμ για να σκοτώσεις τη φήμη και να σπιλώσεις την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, και κατά συνέπεια το αντιμετωπίζω με πολλή κακυποψία.

  26. phoggfileas said

    Ήλπιζα να βρω κανένα paper του Σαντορίνη για το μικροκύματα αλλά ένα προχειρο ψάξιμο στον γουγλοσχολάριο μου βγάζει μονάχα ένα προπολεμικό paper
    σχετικά με την αγωγιμότητα των μετάλλων. Ποιος ξέρει που να βρίσκονται τα υπόλοιπα…

    http://www.shf-lhb.org/articles/lhb/abs/1926/05/lhb1926024/lhb1926024.html

  27. physicist said

    #26.– Paul P. Santo Rini! Τι ενδιαφέρουσα γραφή του επωνύμου! Περιμένω σχόλια από τους γνωρίζοντες.

  28. Και λέγαμε και μεις για κάτι «ως προκύπτει εκ των ως άνω ειρημένων» και «ωλοκληρωμένα κυκλώματα» και «ελαστικοφόρους φορτωτάς». Μια χαρά ήμασταν τελικά.
    Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι είχαν γελάσει όταν στο εργαστήριο ο καθηγητής κρατώντας το κομμάτι του ορυκτού είπε «… έχει ωραίους φαινοκρυστάλλους — δεν τους βλέπετε βέβαια…» (εννοούσε ότι δεν τους βλέπουμε επειδή καθόμασταν μακριά).

  29. Υπάρχει εδώ http://library.tee.gr/digital/techr/1945/techr_1945_22_256_258_96.pdf ένα άρθρο του Σαντορίνη στα τεχνικά χρονικά για το ραντάρ.

  30. spiral architect said

    @29: Τελικά ήταν κανονικό ραντάρ με λυχνία μάγνετρον για εκπομπή στη μικροκυματική περιοχή. ;wink:

  31. Triant said

    @13
    Εγώ νομίζω ότι είναι πιό πιθανό να προσπαθούσε να σε προστατεύσει από μία (ίσως θανατηφόρα) ηλεκτροπληξία. Άλλωστε αναφέρεις ότι ήσουν μικρός.

  32. Γς said

    21 @ Νεοκιντ

    Ηταν η επινόηση της Proximity fuze. Το μυστικό όπλο των Αμερικανών

  33. physicist said

    #32. — Ρε παιδιά, πρώτη φορά βλέπω τη λέξη fuze και θα είχα πάρει όρκο ότι κάποιος ήθελε να γράψει fuse και τάκανε μαντάρα. Από οπλικά συστήματα, εντελώς κουμπούρας λέμε.

  34. spiral architect said

    @33: Αμερικανιά; 🙄
    (όπως λέμε boyzz;)
    Fuse, είναι η (ηλεκτρική) ασφάλεια, το τηκτό, αλλά και το φυτίλι.

  35. physicist said

    #34. — Όχι, το άρθρο το λέει καθαρά ότι fuze με z είναι κάτι πολύπλοκες διατάξεις ανάφλεξης για οπλικά συστήματα και ότι γράφεται έτσι σε όλον τον αγγλόφωνο κόσμο.

  36. physicist said

    ΥΓ: Ανάφλεξης ή πυροδότησης ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων — είπαμε, κουμπούρας.

  37. Γς said

    32:

    Το 1946 είχαν εμφανιστεί πάρα πολλοί ‘πύραυλοι’ φαντάσματα στη Σουηδία αλλά και αλλού.
    Ειδικά εδώ στην βόρεια Ελλάδα είχε γίνει χαμός.

    Διαβάστε για την εμπλοκή του Σαντορίνη στα δύο παραπάνω λίκνα.

    Από το πρώτο λίκνο:
    Santorinis had been a developer of the proximity fuze on the first A-bomb and held patents on guidance systems for Nike missiles and radar systems

  38. physicist said

    #37. — Ούφο, εξωγήινοι που τρέφονται με πετρέλαιο και φορτίζουν τις μπαταρίες τους στο δίκτυο διανομής.

    Την είχε μιαν άλφα παλαβομάρα ο μακαρίτης.

  39. spiral architect said

    Ένας σύγχρονος τρελός επιστήμονας της μουσικής. 😆

  40. physicist said

    #39. — Εκείνον τον ανεκδιήγητο καραγκιόζη από το Γιέιλ που είχε δημοσιεύσει το επαναστατικό πέηπερ ότι οι Γερμανοί εξοικονομούν επειδή ο μέλλοντας στα γερμανικά έχει την ίδια μορφή με τον ενεστώτα ενώ οι Έλληνες είναι σκερβελέδες επειδή ο μέλλοντας της γλώσσας μας σχηματίζεται με το θα, τονε θυμάστε;

    Ε, κι αυτόν στο TED τον είχανε καλέσει να παρουσιάσει τις πρωτοποριακές του αρλούμπες ιδέες.

  41. Πάντως ήταν και αλλού πρωτοπόρος ο Σαντορίνης, από ό,τι βλέπω εδώ http://library.tee.gr/digital/techr/1932/techr_1932_1_5_229.pdf είχε κάνει έρευνα και έιχε ανακαλύψει ένα είδος μηνυνσιόπετρου (strain gauge) και πρότεινε τους μη καταστροφικούς ελέγχους.
    Και βέβαια για την εποχή όταν διαβάζουμε στην σελίδα 8 για την «ευθύνην την οποίαν έχομεν δια την ζωή έστω και ενός μόνον εργάτου» στην εποχή της οικονομικής κρίσης που τα μέτρα ασφαλέιας τα θεωρούσαν πολυτέλεια όπως για παράδειγμα στην κατασκευή του φράγματος Hoover στις ΗΠΑ.

  42. spiral architect said

    @40: Το TED συλλέγει παντός είδους φρούτα, π.χ.:
    George Papandreou: Former Prime Minister of Greece Session 1: Moments of Truth Tues Jun 11, 2013 11:00 – 12:45
    Όπως καταλαβαίνεις, είναι όλοι τους της γενιάς της καινοτομίας! 😛 😛

  43. physicist said

    #42. — Της καινοτομίας και της κενολογίας.

    #41. — Πολύ σπουδαίο αυτό με την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των εργατών, ειδικά για την εποχή του.

  44. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ δεν βλέπω διαφορά στο άρθρο μεταξύ του fuse (θρυαλλίδα, πυροκροτητής) που λέει ο Φυσικός και του fuze .
    Kαι στα Γερμανικά υποθέτω θα είναι κάτι με Zuender.

  45. Νέο Kid Στο Block said

    Δηλαδή ο Σαντορίνης ήταν κάτι σαν μικρός Τέσλα της εποχής του. Υπερόπλα, «μυστηριώδεις» ενέργειες κ.λ.π.
    Αυτή η εναλλακτική Μπιγκ-Μπανγκ θεώρηση με το ..κβάντουμ (το Graviton είναι αυτό ρε Φύζικερ;) κάτι σαν τα μποζόνια του Χιγκς δεν είναι; 🙂

  46. physicist said

    #44. — Συγγνώμη, η διαφορά συζητιέται όχι στο άρθρο καθαυτό αλλά στον σύνδεσμο που δίνει το άρθρο στη λέξη fuze:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fuze_%28munitions%29

  47. nestanaios said

    Αυτοί οι «μεγάλοι καθηγηταί» μας οδήγησαν στην Ελλάδα του 2013. Εφευρέται; ΝΑΙ !!! Επιστήμονες; ΙΣΩΣ !!! Καθηγηταί; ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ !!!

  48. physicist said

    #45. — Μη με ρωτάς για τα κοσμολογικά κβάντα του Σαντορίνη, Νεοκίδιε, άπαξ και διάβασα ότι η θεωρία του παραβιάζει τη διατήρηση της ενέργειας, όπου φύγει-φύγει. 😉

    Η εντύπωση που αποκομίζω σιγά-σιγά είναι ότι ο Π.Σ. ήταν πολύ δυνατός στα πειραματικά και στις εφαρμογές, ότι ήξερε γράμματα και είχε γερό μυαλό αλλά από την άλλη μεριά οι προσπάθειές του στη Θεωρητική Φυσική ήταν ανάξιες λόγου.

  49. LandS said

    Το fuze είναι η ίδια λέξη με το fuse. Και προφέρεται το ίδιο. Γράφεται με διαφορετικό τρόπο όπως ακριβώς η λέξη vase προφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Το βαζ και το fuze είναι σπουδαία (ακριβά, πολύπλοκα κλπ) ενώ το βέιζ και το fuse είναι πιο ευτελή.

  50. Ωραίες ιστορίες! 🙂

    Από ελληνικά πανεπιστήμια δεν ξέρω (μόνο ένα μάθημα είχα από σπόντα παρακολουθήσει κάποτε στο ΑΠΘ αλλά αυτός ο καταπληκτικός καθηγητής σίγουρα δεν ήταν το μέτρο) όμως εκεί στα ξένα διαπίστωσα ότι η μεταδοτικότητα δεν πάει μαζί με την επιστημονική κατάρτιση. Κάποιοι άνθρωποι το έχουν κάποιοι άλλοι όχι. Μεταξύ των καθηγητών υπήρχαν (ελάχιστοι ευτυχώς) κάποιοι που ενώ ήταν σημεία αναφοράς στον τομέα τους, στο μάθημα ήθελες να κόψεις τις φλέβες σου για να αποκτήσει ενδιαφέρον.

    Από την άλλη, στη Διεθνή Διαιτησία (μάθημα δευτερεύον) έπρεπε να πας μισή ώρα νωρίτερα να περιμένεις απέξω να τελειώσει το προηγούμενο μάθημα για να πάρεις σειρά ιότι γινότανε ο κακός χαμός, μέχρι και καυγάδες είχαν γίνει για μια θέση στα σκαλιά…

  51. @49 Όπως το analyse είναι ίδιο με το analyze και όχι μόνο.

  52. physicist said

    #49, #51. Κι εγώ έτσι θα νόμιζα αρχικά αλλά ενώ το analyze/analyse είναι διαφορά US/UK, το κείμενο από τη Βίκη που λινκάρησα παραπάνω λέει (η υπογράμμιση δική μου):

    Most English-language countries use the «z» spelling to distinguish between simple burning fuses and more complicated munition fuzes, which contain mechanical and/or electronic components, although historically this has by no means been a hard-and-fast rule, with «fuse» often used as the spelling in many sources, as the example «hand grenade fuse» shows.

  53. Gpoint said

    Από προσωπικές μου εμπειρίες έχω συμπεράνει πως οι του πολυτεχνείου είναι μάλλον οι χειρότεροι στο ρόλο του δασκάλου, μετά βεβαίως τους εκτός συναγωνισμού γιατρούς. Εξαιρούνται ίσως οι των καλών τεχνών απόφοιτοι. Αντίθετα θεωρώ καλύτερους στην διδασκαλεία τους νομικούς δεν δικηγορούν.(φυσικά)

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, με εντυπωσιάζει η διαφορά fuse/fuze (παραλλαγή που ομολογώ ότι δεν ήξερα).

    Επίσης, μπράβο για τις δημοσιεύσεις του Σαντορινη που βρήκατε!

  55. munich said

    Φοβάμαι ότι η εμπειρία μου στα Γερμανικά πανεπιστήμια είναι τελείως διαφορετική από αυτά που περιγράφει ο Νεοκιντ στο 14. Και μιλάω κυρίως για τις θετικές επιστήμες (καλά για τα ψώνια τους φιλολόγους και λοιπούς δε μιλαώ καθόλου). Η ιεραρχία και οι πολιτική καλά κρατούν. Τα χερ προφέσορ και χερ προφέσορ από τους διδακτορικούς και ποστ ντοκ δίνουν και παίρνουν, το γλύψειμο είναι στην πρώτη γραμμή και η κριτική στη μπυραρία το βράδυ, στο μεταξύ μας και συνωμοτικά γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά.
    Από το ελληνικό πανεπιστήμιο που τρώγαμε τυρόπιτες στο ίδιο κυλικείο με τους καθηγητές και από τις Κάτω Χώρες που οι καβγάδες ήταν ομηρικοί και δημόσιοι μας έκανε φοβερή εντύπωση.
    Αλλά, να το πούμε κι αυτό γι εδω πέρα, το χρήμα ρέει άφθονο στις βιοεπιστήμες και τ΄ωρα ανοίγουν και οι θέσεις με μια μεταρρύθμιση που έγινε τελευταία

  56. The proximity fuze proved a smashing hit!

  57. Αν θυμάμαι καλά, οι διατυπωτές της θεωρίας των πολλαπλών Big Bang έγιναν γνωστοί ως Big Bangers and Mash.

  58. physicist said

    #53. — Ένσταση, αν και δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις με άλλα Ιδρύματα: στο ΕΜΠ γνώρισα έξοχους δασκάλους, με αφοσίωση και αγάπη για τη γνώση τους και τη μετάδοσή της. Και γενικά για το ΕΜΠ έχω να πω τα καλύτερα λόγια αλλά δεν είμαι δα και αμερόληπτος. 😉

  59. π2 said

    14: Εγώ πάντως έχω την ακριβώς αντίθετη εμπειρία από τη Γερμανία, με τον καθηγητή – φόβητρο τον οποίο έτρεμαν όχι μόνο οι φοιτητές αλλά ακόμη και οι άλλοι διδάσκοντες. Επιπλέον, η αίσθηση σαφούς ιεραρχίας μεταξύ του διδακτικού προσωπικού ήταν εντονότατη και έχω την εντύπωση πως δεν ήταν απλή επιβίωση μιας παλιάς παράδοσης αλλά αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των μονίμων θέσεων. Όταν οι περισσότεροι εργάζονται με διετείς και τριετείς συμβάσεις που δύσκολα ανανεώνονται, είναι απολύτως λογικό να κάνουν τεμενάδες στον μόνιμο μεγαλοκαθηγητή. Θυμάμαι ακόμη την αντίδραση των τζούνιορ διδασκόντων σε εκπαιδευτική εκδρομή, όταν ένας ξένος μεταπτυχιακός τόλμησε να αμφισβητήσει δημοσίως αυτά που έλεγε ο μεγαλοπροφέσορας. Σχεδόν ακούστηκε το κράτημα της αναπνοής απέναντι στην αδιανόητη έλλειψη σεβασμού. Ο ίδιος ο καθηγητής κοκκίνισε έκπληκτος αλλά κατάφερε με κόπο να πνίξει την οργή του.

    Οπότε δεν θα εξιδανίκευα την πανεπιστημιακή νοοτροπία των έξω. Παντού νομίζω μπορεί να βρει κανείς καλά και κακά παραδείγματα.

  60. physicist said

    #57. — κ. Νικολάου, έχετε ξεφύγει πλέον. 🙂

  61. munich said

    Ναι Π2 έχεις δίκιο είναι κυρίως οι ξένοι νεοαφιχθέντες που κάνουν το ατόπημα να διατυπώσουν εύλογες διαφωνίες. Ξέρω περίπτωση που όλο το λαμπ σταμάτησε να μιλάει στον άτυχο ξένο ποστ ντοκ που καλά δεν ήξερε…δε ρώταγε;;; 🙂

  62. Τι ειρωνία, επί καιρό έλεγα να ρωτήσω τον κ. Δημήτρη τι εννοούσε ο Σαντορίνης με την ρήση του για τουφεκισμό όποιου καίει πετρέλαιο (Επειδή η καύση πετρελαίου ρυπαίνει; Επειδή είναι κρίμα να καις το πετρέλαιο αντί να το χρησιμοποιείς σαν πρώτη ύλη για χρήσιμα υλικά; Επειδή θα τελειώσει;) και το ανέβαλλα, και το ανέβαλλα… 😦

  63. @57 (και λοιπά του ιδίου) 😀

  64. @63 (Εξαιρουμένου του 62 εννοείται. Μα πως ξεγιβεντίζεται κανείς στα καλά καθούμενα…. )

  65. sarant said

    62: Α, αυτό είχα προλάβει να τον ρωτήσω. Επειδή είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για άλλα υλικά και δεν υπάρχει σε απεριόριστες ποσότητες.

  66. 65,
    Α, ωραία, μπράβο!

  67. MelidonisM said

    πώς του ξέφυγε του Χαρδαβέλα;;
    Παύλος Σαντορίνης.Τι ανακάλυψε και τον σκοτώσαν…

    Το Β’ εξάμηνο του 1947, ένα απροσδόκητο γεγονός που αφορούσε την διέλευση παράδοξων αντικειμένων πάνω από τον Ελληνικό εναέριο χώρο προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην τότε στρατιωτική κυβέρνηση, επειδή λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν, θεωρήθηκε ότι ίσως να επρόκειτο για άγνωστα, εναέρια Ρωσικά όπλα

    Όμως ο Σαντορίνης συνέχισε σε ιδιωτικό πλέον επίπεδο τις έρευνες για την φύση και προέλευση αυτών των αντικειμένων και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών του τα απεκάλυψε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Φεβρουάριο του 1966, στον Κωστή Μεραναίο, της κρατικής ραδιοφωνίας.
    ….http://makedonia-is-greece.blogspot.gr/2012/07/blog-post_08.html

  68. Gpoint said

    # 58

    Λάθος κατάλαβες, Φυσικέ, δεν κρίνω τους διδάσκοντες (πως θα μπορούσα άλλωστε ; ) αλλά τους διδασκόμενους σε κάποιο ίδρυμα όταν θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. Στο Ε.Μ.Π., π.χ., μπορεί να διδάσκει κάποιος μαθηματικά ή άλλο μάθημα που δεν το σπούδασε εκεί.
    Μου έχει κάνει εντύπωση η προσέγγιση της ιδασκαλίας από τους νομικούς που γνώρισα, θα έλεγε κανείς πως ανακαλύπτουν τα μαηματικά μέσα στην διαδικασία της διδασκαλίας !

  69. physicist said

    #68. — Α, μάλιστα, εγώ το παρεξήγησα, κατάλαβα τώρα τι ήθελες να πεις.

    Αυτό πάλι με τους νομικούς που ανακαλύπτουν τα μαθηματικά μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας δεν τόπιασα τι πάει να πει, δεν το κάνεις πιο λιανά;

  70. Gpoint said

    # 69

    Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω πως είναι έτσι τα πράγματα, απλά εγώ έτσι τα αντιλαμβάνομαι :

    Οπως ο μαθηματικός μαθαίνει να «σκέπτεται» έτσι κι ο νομικός μαθαίνει να «μιλάει», συνήθως σε ανθρώπους που γνωρίζουν αυτά που λέει. Εχει περισσότερη ευχέρεια στον λόγο από τους φιλόλογους, όταν όμως θέλει να «διδάξει» επειδή ο άλλος δεν κατέχει, δεν αρκεί το να «μιλάει» καλά οπότε υποχρεώνεται καιι να «σκεφθεί» αυτά που λέει. ώστε να γίνουν αντιληπτά., κάτι που ταιριάζει με τον τρόπο που μιλάνε οι μαθηματικοί.

    Πάω για ψάρεμα, είπαμε μόνο τις ελεύθερές μου ώρες έκανα τον μαθηματικό….

  71. physicist said

    #70. — Καλό ψάρεμα. Δεν έχω άποψη για τους νομικούς γιατί μιλάω μαζί τους μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πιάσουν τα Νομικά. 😉

  72. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, όπως ελπίζω πως το γεγονός ότι το 70 το έγραψε μαθηματικός να μη σημαίνει κάτι για τον κλάδο, διότι δε θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι εξίσου ανόητο στη ζωή μου.

  73. @71 Πρέπει να έχεις άποψη για τους νομικούς για να κρίνεις αν μαθαίνουν να «σκέπτονται» και όχι απλώς να «μιλάνε» ή το προνόμιο του σκέπτεσθαι και κρίνειν το έχει το Μαθηματικό και το Φυσικό είναι μόνο για το καλαμπουρίζειν;

  74. physicist said

    #73. — Ωχ, Ιμμόρ, μην το βάζεις στη ζυγαρία, νάσαι καλά! Αλίμονο αν νομίζεις ότι από μιαν ατάκα εδώ πέρα θα καταλάβεις αν πιστεύω ποιος μπορεί να σκέφτεται και ποιος όχι. Αν σ’ έθιξα άθελα, συχώρα, δεν υπήρχε πρόθεση.

  75. @74 Προφανώς και αυτά που λες εσύ δεν θίγουν εμένα, πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε.

  76. physicist said

    #75. — Εεεεε, εσένα ή τον κλάδο ή οτιδήποτε σε ενόχλησε — δεν πολυσκέφτηκα και δεν πολυκατάλαβα κιόλας, όπως και νάχει το πράμα.

  77. Γς said

    Δεν, που δέν..Δεν πας κι εσύ για ψάρεμα

  78. MelidonisM said

    η μετάβαση από την εξίσωση στην επίλυσή της μιμείται τη μετάβαση από το κείμενο στην απαγγελία της απόφασης, από τη νομοθεσία στη νομολογία.
    Michel Serres

    αν οι μαθηματικοί γνώριζαν λίγα περισσότερα για τη γέννηση του δικού τους τρόπου σκέψης, θα άρχιζαν να βλέπουν τους δικηγόρους με περισσότερο σεβασμό
    Απόστολος Δοξιάδης
    http://mathandliterature.blogspot.gr/2009/03/blog-post_15.html

  79. @76 Η διαπίστωση πως σε μια τέτοια κοτρόνα όπως αυτή του 70 το μόνο που βρήκες να γράψεις είναι ένα καλαμπουράκι μετά συνωμοτικής φατσούλας είναι φυσικά απογοητευτική, αλλά δεν με έθιξε σε καμία περίπτωση ούτε εμένα ούτε τον κλάδο.
    Αυτό ήθελα να πω, αλλά κρατάω το ότι δεν το πολυσκέφτηκες και ας πάνε τα υπόλοιπα.

    @78 Ε, καλά δεν χρειάζεται να ξέρουν τον Σερρές αν θυμόνταν τι δουλειά έκανε ο Φερμά, θα έφτανε και θα περίσσευε.

  80. physicist said

    #79. — Οι φατσούλες δεν είναι πάντοτε συνωμοτικές, βρε Ιμμόρ! Καμιά φορά είναι απλώς φατσούλες (κάτι σαν το πούρο του Φρόυντ ένα πράμα).

  81. @80 (Το αφήνω να πέσει. Ακούστηκε νομίζω…)

  82. Γς said

    70 @ Τζι
    > μόνο τις ελεύθερές μου ώρες έκανα τον μαθηματικό….

    Σαν τον Φερμά
    😉

  83. sarant said

    Ναι, κάτι ακούστηκε 🙂

  84. Νέο Kid Στο Block said

    Fermat’s last poem

    i’m tired of being a zero vector
    with no direction
    no dimension
    and no magnitude;
    what i need is another element
    – but that would be
    a contradiction
    of my definition

    why must life
    be a diagonal matrix?
    where every other path
    that deviates from the main
    is an unacceptable zero

    We are born
    as identity matrices
    [nonzero]
    [nonempty]
    a subset
    of the complexity
    that is the universe
    until fate hands us a scalar
    from the twin ends of infinity
    and we grow in magnitude
    to become universes
    – ourselves

    Dedicated to my colleague Immor de la Crète !

  85. Νατάσσα said

    57: κύριε Νικολάουτο σημερινό σας ήταν εγκληματικό -ιδίως την ώρα του βραδινού που το διάβασα.
    Ανταποδίδω, αφιερώνοντας εξαιρετικά!
    http://www.ftrain.com/AVisitToTheAsylumForAgedAndDecayedPunsters.html

  86. Gpoint said

    Α, ρε Φυσικέ, τώρα το είδα και τα εξηγεί όλα…δεν ξέρεις πως ΠΟΤΕ δεν λένε στους πσαράδες » καλό ψάρεμα» ;
    Παρ’ όλα αυτά σου συγχωρώ την άγνοια εθίμου, τι διάολο δεν είμαι σαν κάποιους που δεν συγχωρούν την άγνοια των νόμων.

    Οσον αφορά την συμπαθεστάτη Ιμμόρ σίγουρα έχει διαβάσει μεγαλύτερες ανοησίες από τις δικές μου στο οικογενειακό δίκαιο και πιο συγκεκριμμένα στο θέμα της πατρικής εξουσίας… θα μπορούσα να πω κι άλλα αλλά προτιμώ να σκεφτώ…

  87. IN said

    67: Ωραίο το λινκ στο οποίο μας παραπέμπετε. Έχει τίτλο «Παύλος Σαντορίνης: Τι ανακάλυψε και τον σκότωσαν». Μας πληροφορεί ότι ο Σαντορίνης, Θεός σχωρέσ’ τον, γεννήθηκε το 1893 και πέθανε το 1986, δηλαδή 93 ετών, πλήρης ημερών. Όσο νά ‘ναι, αυτοί που τον σκότωσαν, they took their time βρε αδελφέ, δε βιαζότανε… 🙂

  88. physicist said

    #86. — Κατάλαβα, έπιασες τη μπούτσκα με τον κύπρο σήμερα. Mea culpa! 🙂

  89. @83 🙂

    @84 Μιλ μερσί! 😉

    @86 Κι εγώ προτιμώ να σκεφτείτε.

  90. Gpoint said

    # 88

    Φυσικέ, η τηγανιά (τουλάχιστον ) βγαίνει πάντα, απλά με κάλμα και συννεφιά πήγα και βρεγμένος από βροχή και κύματα γύρισα, μάλλον στατιστικό λάθος στις μετεωρολογικές μου προβλέψεις ήταν, αλλά βρήκα ευκαιρία να το φορτώσω αλλού.

  91. 85,
    Ελπίζω χωρίς ανεπανόρθωτες ζημιές! 🙂
    Ευχαριστώ για την αφιέρωση.

  92. physicist said

    #90. — Φότρωνε, συμπαοκτσή, φόρτωνε. Τζάμπα είναι και για τους δυο μας.

  93. Νέο Kid Στο Block said

    Δικηγόρος επίσης ήταν ο Βιετ (François Viète)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Vi%C3%A8te
    Σημαντικός μαθηματικός επίσης, προγενέστερος του Φερμάτος , αλλά όχι τόσο φιρμάτος 🙂
    Όταν έγινε δάσκαλος μιας νεαρής γυναίκας που λεγόταν Catalina de Parthenay (ντε Παρθενέ, προφέρεται τώρα αυτό..;) άρχισε να μελετάει και αστρονομία, ένα θέμα για το οποίο εκείνη ενδιαφερόταν.
    Όταν μπήκε (ο Βιετ) στην υπηρεσία του Γάλλου άνακτος Ερρίκου του Δου αποκρυπτογράφησε τον κώδικα που χρησιμοποιούσαν τα στρατά του Ισπανού Φίλιππα του Βου στις επικοινωνίες τους, σπάζοντας ένα «κλειδί» με πάνω από 500 σύμβολα, το οποίο οι ματεμάτικος της ισπανικής αυλής θεωρούσαν απόρθητο. Ο Φίλιππος απέστειλε καταγγελία στον Πάπα Πίο Ε’ κατηγορώντας τον Ερρίκο Δ’ ότι χρησιμοποιούσε μαύρη μαγεία για να νικήσει το στρατό του! 😆

    Ο Βιετ υπεραμύνθηκε της γαλλικής τιμής λέγοντας «Οι ισπανικές αιτιάσεις είναι νομικώς αίολες έωλες!»
    (αυτή η τελευταία πρόταση είναι δικιά μου προσθήκη 🙂 (το δε «αίολος» είναι τυράκι για να δω αν παρακολουθεί ο Νικοκύρης)

  94. @93 Οι Γάλλοι δεν λένε το θου 😉

  95. Το έχω ξαναπεί πολλάκις, αλλά εμείς οι αναγνώστες της Ακαδημαϊκής εγκυκλοπαίδειας (της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ) ξέρουμε παιδιόθεν και τον Φερμά και τον Βιετ. Την κυρία ντε Παρθενέ πάντως τώρα τη μαθαίνω!

  96. physicist said

    […] Furthermore, at his death, he did not want to confess his sins. A friend had to convince him that his own daughter would not find a husband, were he to refuse the sacraments of the Catholic Church.

    Και τι τον πείραζε να γινόταν και η κόρη του ισόβιο μέλος των de Parthenay;

  97. @95 Κι εμείς που δεν την διαβάζαμε, πάλι τους ξέραμε 😉 Την ματμαζέλ όμως όχι.

    @96 Φυσικέ, πέφτω από τα σύννεφα! Τι αντιεπιστημονικό συμπέρασμα ήταν τούτο;

  98. physicist said

    #97(β). — Μα δεν ήταν συνηθισμένο να τεκνοθετεί (σικ, ρε!) ο τοπικός ευγενής τις ανύπαντρες κόρες των εκλεκτών του υπηκόων; Απ’ το να πάει σε μοναστήρι καλύτερα.

  99. @98 Για να το λες, κάτι παραπάνω θα ξέρεις…

  100. Νέο Kid Στο Block said

    Προσέξτε τρολιά που ρίχνει τώρα ο Zαν Μπατίστ Κολμπέρ (Jean Baptiste Colbert) στα 1663.
    «Koινοβούλιο της Τουλούζης: Φερμά. Πολύ μορφωμένο άτομο, έχει γνωριστεί παντού με τους σοφούς, αλλά αρκετά αδιάφορος. Δεν είναι ιδιαίτερα καλός ομιλητής.» 😆 😆
    Aυτή η αναφορά ηταν μέρος μιας μυστικής έκθεσης του (φαντάζομαι γνωστού κουμασιού Κολμπέρ στους έγκριτους ιστορικούς μας εδώ) υπουργού οικονομικών του Λουί ΙΔ’, που φάνηκε αρκετά σκληρός με όλους τους δικαστές. Το γεγονός ότι ο Φερμά δεν ανήκε στον κύκλο των φίλων του πρωθυπ. Γκασπάρ ντε Φιεμπέ (Gaspard de Fieubet) μάλλον βέβαια δεν βοήθησε καθόλου στο να έχει μια ευνοϊκότερη «αξιολόγηση» 🙂

  101. 96,
    «…his own daughter would not find a husband…»

    Παρτενέ χωρίς παρτενέρ;

  102. physicist said

    #101. — Κάπως έτσι, σαν παρτενέρ δηλαδή.

  103. sarant said

    93: Παρακολουθεί.

  104. Νέο Kid Στο Block said

    Μαύρη μαγεία! Το σχόλιό μου απομπαμπινιώθηκε ως διά μαγείας! Zωηρό αγώρι… 😆

  105. MelidonisM said

    Ετέντωσές μου την καρδιά, την έκανες οκτάγωνο,
    και μοιάζει πια ο έρωτας με ρίζα στο τετράγωνο.

    Θα κάνω τον αγράμματο για να ‘ρθεις να με ψάξεις,
    να κάνουμε ιδιαίτερα σωστά να με διδάξεις.

    Πολύπλοκα τα κλάσματα, τα θεωρώ απάτη,
    με σένα κάνω χιαστί μονάχα στο κρεβάτι.

    Αγαπητέ εξεταστή, σαν το γραφτό διορθώσεις,
    θέλω να μην τσιγκουνευτείς κανα βαθμό να δώσεις.

    http://www.iefimerida.gr/node/107682#ixzz2Uc9uAmwa

  106. Τσούρης Βασίλειος said

    #86. physicist είπε — Κατάλαβα, έπιασες τη μπούτσκα με τον κύπρο σήμερα. Mea culpa! 🙂

    ακόμα πιο επίκαιρο
    «έπιασες τη μπούτσκα σαν την Κύπρο » )

  107. physicist said

    #106. — Βασίλη, μήπως ξέρεις από πού βγαίνει; Σαν να θυμάμαι ότι η μπούτσκα είναι ένα είδος γίδας αλλά γιατί είναι παράδοξο να φοράει κύπρο και πώς και τι, αυτό δεν το ξέρω.

  108. leonicos said

    @1 Γς Κοίτα να γίνει κι αυτό πολτός σαν τα Έπη των Αριμασπών!

    @3 Πού τα βρήκες όλα αυτά φοβερέ Λυκοτραφίτα;

    @4 Νέο-Κιδ, κι εγώ ετοιμάστηκα να υιοθετήσω τα κέρματα ενεργείας. Γιατί τα κβάντα είναι καλύτερα; Τα συνηθίσαμε. Βέβαια το ‘κερματομηχανική’ θα κούτσαινε…

    @6 Φυσικέ δε συμφωνώ. Η ντομπροσύνη ποτέ δεν είναι ντροπή. Κι εγώ έχω διορθώσει βαθμολογία μου.

    @9 Δύτη, ο ανιψιός ή ο εγγονός του θα το έγραψε. Εννοεί παραπομπές.

    @12Φυ, μια φίλη μου ‘ποιήτρια’ δηλώνει ακαδημαϊκός. Προ ετών βρήκε μια ανακοίνωση της Πορτογαλικής Ακαδημίας όπου με αποστολή δύο βιβλίων σου και 500 δολάρια γινόσουν μέλος της. Ομολογώ δεν ξέρω τι απέγινε η Ακαδημία, αλλά η φίλη μου είναι ακαδημαϊκός.

    @14Ν.Κ. Η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Χαϊλδεβέργης και Φρανκφούρτης τη δεκαετία του 60 ήταν ιλιγγιώδης (sic). Δες και το@17

    @15 Φ. Κι εγώ βρέθηκα σε εκλεκτορικό, και έγινε υπόδειξη στον (μη ευνοούμενο) υποψήφιο να ‘περιμένει να προκηρυχθεί θέση αναπληρωτού επειδή είχε πολύ ανώτερα προσόντα από τα απαιτούμενα για διδάκτορας.’ Υπέθεσα ότι θα έκανε ένσταση και θα μας ρεζίλευε, γιατί δεν υπήρχε τέτοιου είδους διαδικασία. Ο άνθρωπος υπερτερούσε αε ασύλληπτο βαθμό του ευνοουμένου. Αυτός φυσικά γύρισε από κει που ήρθε. Υποθέτω ότι θα μας βλαστήμησε και θα μας μούτζωσε οριστικά.
    Και τι θα έκανε στο ΕΚΠΑ ο ανόητος; Για να πηγαίνει πιο εύκολα στη Σαντορίνη;

    @Γς, τον Μαρίνο τον είχα στο φροντιστήριο του Παπαγεωργίου (;)

    @23 Ορεσίβιε Εμείς λέγαμε τα πάντα ‘αλησμόνητα’

    @72 Αυστηρή Ιμμορ!

    @93 Ν Κιδ… ο Λεώνικος είπε κάτι προχτές σχετικό.

  109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #107
    Σαν Ηπειρώτης (και Κατσάνος) υπηρεσίας απαντώ.
    Η φράση «πήρα ντ μπούτσκα* με τουν γκύπρου» δεν θέλει αν δώσει έμφαση στον κύπρο, άλλωστε μια γίδα με κύπρο δεν είναι κάτι παράξενο. Θέλει να τονίσει την μπούτσκα και την ομοιότητα της λέξης με την (μ)πούτσα. Με άλλα λόγια η φράση είναι συνώνυμη με την «πήρα τα τρία (μου)». Ο κύπρος μπαίνει για ξεκάρφωμα, για να μη νομίσει κανένας ότι ακούγονται κακές λέξεις!

    *μπούτσκα (το «τσ» φατνιακό) είναι λέξη αλβανικής αρχής. Για την ιστορία της λέξης θα επανέλθω αύριο.

  110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    8. Δερβεναγάδες οι μεγαλοκαθηγητάδες μιας εποχής 🙂

  111. #109 σὰν νὰ λέμε «στὰ φρύδια μου».

  112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    27.
    «…Το όνομα «Σαντορίνη» προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα), η οποία υπήρχε στο νησί.Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στη Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για τη μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης στη Θήρα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992. «.
    Ελληνική βίκη

  113. physicist said

    #109. — !!!!!!!

    Γρηγόρη, την έκφραση τη χρησιμοποιούσε όλο το ηπειρώτικο συγγενολόι εντελώς αβίαστα και χαλαρά, ακόμα και μπροστά σε μικρά παιδιά. Πού να πάει το μυαλό μου σ’ αυτά που λες! Εγώ υπέθετα ότι η μπούτσκα είναι κανένα αγριόγιδο που δεν το πιάνεις με τίποτα να του φορέσεις κύπρο και επομένως είναι παράδοξο κλπ. Τα πράγματα είναι, τελικώς, πολύ πιο απλά. 🙂

    #112. — Αχά. Αλλά τότε γιατί Σαντορίνη και όχι Σανταρίνη;

  114. τυφλόμυγα said

    Καλημέρα.

    Όλα καλά με τη μπούτσκα, ο κύπρος τι είναι;

  115. Γς said

    12:
    >η New York Academy of Sciences είναι ένα Σωματείο που στέλνει μαζικά προσκλήσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

    «Λόγω της αναγνώρισής μου από την επιστημονική κοινότητα η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης με επέλεξε ως μέλος της».

    Εσι άρχιζε το βιογραφικό του ένας συνάδελφός μου

  116. Κουγιαγια said

    20
    Τίγκα το αμφιθέατρο γιατί έπερνε παρουσίες και χωρίς αυτές δεν μπορούσαμε να γραφτούμε στα εργαστήρια ούτε να δώσουμε το μάθημα. Το θέαμα ήταν μίζερο και οι συντελεστες της παράστασης το ίδιο.
    Επιπλέον το μάθημα το έκανε στις 7-8 το πρωί και το επόμενο ήταν με τον Φουσιάνη στις 11. Στο ενδιάμεσο δεν είχες τι να κάνεις.
    Ετσι είχαμε κάνει μια παρέα και παρακολουθούσαμε το μάθημα της φυσικής με τον Περιστεράκη στο πολυτεχνειο. Μας το είχε σφυρίξει ο Χόνδρος.

  117. Γς said

    >Τοιούτον ωραίον δείγμα ορυκτού, κύριοι, ευρίσκεται εις Γροιλανδίαν!”
    “Να πάμεεε!” αντιβούηξε η αίθουσα με μια φωνή

    Και ξαφνικά σκάει η είδηση. το εκπληκτικό βιοτεχνολογικό επίτευγμα της κλωνοποίησης της Dolly.
    Κι αμέσως ένας συνάδελφος (ο ίδιος του Σχ.115 ) αρχίζει να παραμυθιάζει τους φοιτητές ότι ξέρει τους επιστήμονες της ομάδας που το κατάφεραν στο Roslin της Σκωτίας. Και πες πες του άνοιξε η όρεξη και έφτασε μέχρι το σημείο να υπονοεί ότι είχε συμμετοχή στην κλωνοποίηση στις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε. Θυμάμαι στις πολλές παρουσιάσεις του θέματος με τον Τζήμα στο MEGA TV τους υπότιτλους: «Το ελληνικό μέλος της ομάδας».
    Ενθουσιάστηκαν οι βιοτεχνολόγοι φοιτητές κι αποφασίζουν να πάνε εκπαιδευτική εκδρομή στη Σκωτία και να τους ξεναγήσει ο κύριος καθηγητής.
    Αν σας πω ότι αρνήθηκε και έκανα τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η εκδρομή;
    Οι φοιτητές όμως επέμεναν και τελικά πήγαν. Με άλλους καθηγητές
    Ακουσα ότι έπεσαν από τα σύννεφα όταν διαπίστωσαν ότι ο καθηγητής τους ήταν παντελώς άγνωστος εκεί.

  118. Γς said

    116 @ Κουγιαγια

    >το μάθημα το έκανε στις 7-8 το πρωί και το επόμενο ήταν με τον Φουσιάνη στις 11.

    Βρε μπαγάσα ήμασταν συνάδελφοι;

  119. Γς said

    117:
    >Αν σας πω ότι αρνήθηκε και έκανα τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η εκδρομή;

    εκανΕ τα πάντα.

  120. sarant said

    115-117: Χαχαχά!

  121. Κουγιαγια said

    118 Γς
    1963-1968 (καθυστέρησα και ενα χρόνο στο πτυχίο). Μήπως πήγαμε μαζί και στο 10ο με γυμνασιάρη τον Φιλάρετο;

  122. physicist said

    #114. — Είναι το κουδούνι που κρεμάνε στα γίδια και στα πρόβατα και κάνει το χαρακτηριστικό γκλαν-γκλαν-γκλαν που είχε και η ΕΡΤ στο ηχητικό της σήμα (αξέχαστο).

    #117. — Γς, οι άλλοι από το Όρεγκον είπαν ότι κλωνοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα αλλά οι αμφιβολίες για τη δημοσίευση δίνουν και παίρνουν. Μα γίνεται σοβαρό πηρ ριβιού σε τέσσερις μέρες; Τι λες;

  123. Γς said

    122 @ Physicist

    >η ΕΡΤ στο ηχητικό της σήμα (αξέχαστο)

    Από το «Τσοπανάκος ήμουνα »

    >σοβαρό πηρ ριβιού σε τέσσερις μέρες;

    Εξαρτάται από το «περιοδικό».
    Της τρελής γίνεται με τα Οπεν ακσές κλπ

  124. sarant said

    121: Όπου για άλλη μια φορά τείνει να αποδειχτεί μικρός ο κόσμος 🙂

  125. Νέο Kid Στο Block said

    Για να δείτε ότι εκτός από μεγάλος ιστορικός της επιστήμης να ούμε, είμαι και κληρονομικώς χαρισματικός, προβλέπω ότι σήμερα το θέμα θα είναι σχετικό με την άλωση της Πόλης. 🙂

  126. Γς said

    121 @ Κουγιαγια

    Όχι. Πήγαινα καμιά κατοστή μέτρα πιο κάτω από κει που κάναμε Φουσιάνη Μπρίκα κλπ. Στο Λεόντειο, που ήταν τότε στη οδό Σίνα.

    Ήμασταν λοιπόν μαζί και μην υποκρίνεσαι ότι δεν με ξέρεις, τέτοιο κάθαρμα που ήμουν!
    Στείλε μου προσωπικό.

  127. Alexis said

    #109: Γρηγόρη το «μπούτσ(ι)κο» είναι αυτόχθονη φυλή ορεινού προβάτου με καταγωγή την περιοχή των Καλαρυτών, και μάλιστα θεωρείται από τις λεγόμενες «σπάνιες φυλές».
    Προφανώς όμως η λέξη «μπούτσ’κος-μπούτσ’κα» στη γλώσσα των κτηνοτρόφων υποδηλώνει ένα γενικότερο εξωτερικό χαρακτηριστικό των ζώων, εξ’ ού και η φράση που αναφέρεις ή άλλες φράσεις όπως «αυτός είναι σαν κριάρι μπούτσ’κο».
    Επειδή ο γκούγκλης δε βοηθάει πολύ, μήπως μπορείς να μας διαφωτίσεις τι ακριβώς σημαίνει η λέξη;

  128. Κουγιαγια said

    124
    Πολλοί το λένε αυτό, αλλά μάλλον νομίζω ότι με τα χρόνια τείνουμε να συναναστρεφόμαστε ομάδες που έχουν παρόμοιες κοινωνικές αντιλήψεις οπότε είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βρούμε κοινούς γνωστούς.

  129. Νέο Kid Στο Block said

    Φημολογείται πάντως ότι ο Χίλμπερτ έκανε πηρ-αποτέτοιο πώς το λένε; στο θεώρημα μη πληρότητας (το 1ο)(εντάξει ,δεν είναι και μεγάλη εργασία,καμιά δεκαπενταριά σελίδες,όλο κι όλο) μέσα σε ένα αερόπλανο που τον πήγαινε από το Αμέρικα ναχ ντερ Χάιματ κι ότι ,αν και του κατέρριπτε -τρόπον τινά- το όνειρο ζωής του, αναφώνησε.
    «Ρε τον φούστη τον Γκαίντελ, τι σκέφτηκε!»

  130. Νέο Kid Στο Block said

    Ωραία ιστορία για περίεργα Πηρ-ρηβιούινγκ είναι κι αυτή με τον Αλαν Τουρινγκ και τον Τσερτς.
    Δεν έχω εύκαιρα τα κιτάπια μου, και δεν θυμάμαι ακριβώς τι βρήκαν ταυτόχρονα (κάτι με το Εντσάιντουνγκςπρομπλέμ ή τα ΝP-complete , νομίζω) πάντως ο μόνος πηρ-ρηβιουερ (up to the task!) που βρήκαν οι Εγγλέζοι για να αξιολογ’ησει τη δουλειά του Τσερτς ήταν ο Τιούρινγκ και ανάποδα! Στην Αμερική μόνο ο Τσερτς μπορούσε να καταλάβει τον Τιούρινγκ. 🙂
    Oπότε είπαν ο ένας για τον άλλον «Καλά τα λέει!» και μοιράστηκαν τη δόξα. 🙂

  131. Κουγιαγια said

    126
    Δεν πρέπει να είχαμε γνωριστεί στα χρόνια αυτά γιατί με πείραζε αυτό το μίζερο κλίμα του Αλεξόπουλου και πήγενα όπως είπα, με μια μικρή ομάδα συμφοιτητών φυσικών στο πολυτεχνέιο και παρακολουθούσα Περιστεράκη. Καλός δάσκαλος χωρίς φιοριτούρες και Αλεξοπούλιο τουπέ.
    Εχασα βεβαια τα εργαστήρια και το μάθημα επειδή δεν με άφησε η Σανδαλάκη να το δώσω (λόγω απουσιών) το έκανα μεταφορά και το πέρασα στο 2ο μαζί με τον θεοδοσίου.
    Τι μνήμες σκάλισες πρωί-πρωί….
    Που να στείλο προσωπικό; Στον Κάκτο;

  132. Κουγιαγια said

    125
    Νέο Kid, λάθος πρόβλεψη. Μπορείς βέβαια να την χρησιμοποιήσεις και πάλι για το αυριανό θέμα…

  133. Νέο Kid Στο Block said

    132. 🙂

  134. sarant said

    128: Δεν αποκλείεται!

  135. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Καλημέρα.
    #109, 127
    Ακριβώς επειδή είναι λίγο περίπλοκο το άφησα για σήμερα.
    Λοιπόν, προέρχεται από το επίθετο της αλβανικής buç+kë που όλο μαζί σημαίνει «ο παχύς, ο φουσκομάγουλος». Ήδη στις διάφορες διαλέκτους της αλβανικής η σημασία αλλάζει, μπορεί να σημαίνει στρογγυλοπρόσωπος, γίδα με κόκκινες γραμμές στα μάτια, τράγος, πρόβατο με χοντρά χείλια κλπ. Στις ηπειρώτικες διαλέκτους εμφανίζεται επίσης πολυσημία. Μπορεί να δηλώνει γίδα με κόκκινο ή άσπρο πρόσωπο, γίδα ή πρόβατο με καφέ μάγουλα, ή και το κριάρι. Όλα αυτά, κι άλλα, στο Κ. Οικονόμου, Η αλβανική γλωσσική επίδραση στα ηπειρωτικά ιδιώματα, σελ. 19. Αυτή η πολυσημία, οδηγεί τον παραπάνω μελετητή να προτείνει ότι η ονομασία τελικά δεν έχει να κάνει με το χρώμα, αλλά με το μέγεθος του ζώου, κάτι που δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αφού η λέξη έχει δώσει και συνθετικά στην ηπειρωτική, όπου το μπούτσκος σημαίνει σαφώς το καφέ χρώμα. Π.χ. μια από τις ονομασίες του σκορπιού είναι «μπουτσ(κο)κάβουρας» και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο σκορπιός μοιάζει με χοντρό κάβουρα. Καφέ κάβουρας, όμως, θα μπορούσε.
    Δική μου γνώμη, χωρίς να το έχω ψάξει παραπέρα, είναι ότι τα ζώα που είχαν κοκκινοκαφέ χρώμα στο πρόσωπο έδιναν την εντύπωση του χτυπημένου και πρησμένου και έτσι η ονομασία κατέληξε να σημαίνει αυτού του είδους το χρώμα. Άλλωστε, τα περισσότερα ονόματα των αιγοπροβάτων έχουν να κάνουν με το χρώμα του προσώπου.

  136. Alexis said

    #135, Ευχαριστώ 🙂

  137. Γς said

    129:
    >μέσα σε ένα αερόπλανο που τον πήγαινε από το Αμέρικα

    Ναι στο αεροπλάνο. Είναι ιδανική περίπτωση η πτήση για το διάβασμα ακόμα και το χτένισμα ενός ντραφτ πέιπερ.
    Ξέρεις ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις και κανείς δεν θα σου ταράξει τους κύκλους (@@) τις επόμενες 3, 4, … ,10, 11, 12 ώρες.

    122:
    >Μα γίνεται σοβαρό πηρ ριβιού

    Και κάτι συμπτώσεις.
    Ηταν το 1984 που είχα επισπευτεί τον καθηγητή Sokal στο SUNY στο Stonny Brook.
    Iερά τέρατα της Numerical Taxonomy αυτός και ο Rolf. Και η πλάκα ήτανε ότι εκείνη ακριβώς την ημέρα είχαν αξιολογήσει (θετικά) ένα χαρτί μου.
    Θα ήθελα να πω για δύο άλλες συμπτώσεις σχετικά με αυτόν, αλλά ας πω για μια άλλη εκείνης της ημέρας:
    Ο 10χρονος τότε γιός μου τους είχε εντυπωσιάσει εκείνο τα απόγευμα που τρώγαμε με τα παλαβά του και θυμάμαι τον Soklal να του λέει ότι «μια μέρα θα σε δω καθηγητή εδώ».
    Ε, βρέθηκε εκεί! Δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εντελώς τυχαία. Σε άλλη επιστήμη. Και πέρασε καλά με την νύφη μου που την βρήκε να διδάσκει κι αυτή εκεί, σε μια άλλη επίσης, τρίτη επιστήμη.

  138. Τσούρης Βασίλειος said

    107, 127,135
    Γίδα καφεκόκκινου χρώματος ειδικά στο πρόσωπο. Πριν λίγους μήνες ηλικιωμένος μου είπε ότι έτσι έλεγαν τις γίδες που είχαν στο πρόσωπο κ α ν ε λ λ ί χρώμα.

    Η ζωοκλοπή στην Κρήτη ήταν διαδεδομένη, σε μικρότερο βαθμό προφανώς και στα μέρη μας, στην Ήπειρο. Έχω ακούσει ότι βράδι ζωοκλέφτες μπήκαν να κλέψουν, έπιασαν στο σκοτάδι μια γίδα, την έσκασαν στον πλάτ΄,αλλά η γίδα είχε κύπρο κι έτσι έγιναν αντιληπτοί και αναγκάστηκαν να την αφήσουν και έφυγαν άπρακτοι και κυνηγημένοι απ΄τον ιδιοκτήτη. Σαν ιστοριούλα εξηγεί την έκφραση αλλά μάλλον περί » Νατσουλισμού» πρόκειται.

    Όταν κάποιος προσπαθεί να δικαιολογηθεί ότι δεν έκανε μια κλοπή ενώ υπάρχουν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που επιβεβαιώνουν την πράξη του εμείς λέμε
    ¨τι μας λέει αυτός, εδώ τον πιάκαμαν με τ΄γίδα στον πλάτ΄ .

  139. Γς said

    138 @ ο πατριώτης μου

    Τι να σημαίνει Νατσουλισμός;
    Κι ήταν ο Νατσούλης, φούρναρης, πατριώτης και συμφοιτητής του μανιάτη μπάρμπα μου του Λάκη με το τζιπάκι της Βέρμαχτ, που μεθυσμένοι όντες ντελαπάρανε και τους είχαμε του χαμού στο νοσοκομείο για μήνες

  140. metanastis said

    @4
    Το ρητό του Einstein
    Αν η σχετικότητα αποδειχτεί σωστή, οι Γερμανοί θα με λένε Γερμανό, οι Ελβετοί θα με λένε Ελβετό (ειχε πάρει την Ελβετική υπηκοότητα) και οι Αμερικάνοι μεγάλο επιστήμονα. Αν αποδειχτεί λάθος, οι Αμερικάνοι θα με λένε Ελβετό, οι Ελβετοί Γερμανό και οι Γερμανοί Εβραίο…

  141. physicist said

    Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία με το πηρ ριβιού είναι ότι ο Αϊνστάιν δεν ήξερε τέτοιο πράμα από την καριέρα του στην Ευρώπη, κι όταν έστειλε την πρώτη του δημοσίευση στην Αμερική στο Physical Review, κι εκείνοι την έστειλαν σε κριτή, έγινε έξαλλος. Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον επειδή εκείνος ο κριτής επισήμανε λάθη ή αυθαιρεσίες, κάτι που ο Α. δεν το δέχτηκε τότε. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, η εργασία είχε να κάνει με την τιμή της Κοσμολογικής Σταθεράς, ένα ζήτημα που απασχόλησε τον Α. σε όλη του τη ζωή, και τελικώς αποδείχτηκε ότι ο κριτής είχε δίκιο.

    Είναι ωραία ιστορία που δείχνει πολλά — κυρίως το πολιτιστικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη της εποχής, με τα περιοδικά που τα διαφεντεύει ο εκδότης, και στην Αμερική με την κρίση από συναδέλφους. Η πρώτη βαριάντα είναι, βέβαια, ασύλληπτη σήμερα, από καθαρά πρακτικούς λόγους. Αλλά πρέπει να ψάξω λίγο να βρω την ιστορία αυτή σε λεπτομέρειες, τα γράφω λίγο από μνήμης.

    —-

    Γς, στο Cell έγινε η δημοσίευση. Τοπ περιοδικό και λοιπά. Θολώνουν τα νερά όταν το θέμα είναι χοτ και παίζουν και χοντρά λεφτά μέσα.

  142. Γς said

    141:
    Α, για δώσε λίκνο.
    Αρκετά λουφάραμε μετά την αποστράτευση τώρα.

  143. Κουγιαγια said

    142 Γς
    Στο 131 δεν μου απάντησες συνάδελφε…

  144. Γς said

    143:
    Πολύ ευχαρίστως πάρε με στο 6937236933 να τα πουμε

  145. marulaki said

    #114, #122 Η Πηνελόπη Δέλτα στο Παραμύθι χωρίς Όνομα αναφέρει το ‘κυπρί’ που φορούσε ο γελωτοποιός του βασιλιά Συνετού Α’.

  146. physicist said

    Γς, ένα στ’ αγγλικά, από τους ΝΥΤ:

    Κι ένα στα γερμανικά με τίτλο «Σοβαρά σφάλματα στο πέηπερ για την κλωνοποίηση ανθρώπινων κυττάρων», από την Zeit.

    http://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2013-05/klonforschung-panne-cell

    Εσύ θα τα καταλάβεις καλύτερα από μένα.

  147. Γς said

    Σε ευχαριστώ

    Μόλις φεύγουμε για μπάνιο.
    Το βραδάκι τα λέμε

  148. physicist said

    #135. — Γρηγόρη, τον σκορπιό στα χωριά των γονιών μου τον λένε μπουτσλιάκο. Δεν είχα κάνει τη σύνδεση με τη μπούτσκα μέχρι που σε διάβασα.

  149. physicist said

    http://www.nature.com/nature/journal/v497/n7451/full/nature12162.html

    Γιατροί, Φυσικοί και Μηχανικοί «ξεκλειδώνουν» τη δομή του καλύμματος (viral capsid) του HIV.

    Three cheers for science.

  150. Γς said

    149 @ Physicist

    Ελα να το συζητήσουμε αν θέλεις εδώ μαζί με το άλλο για την κλωνοποίηση των ανθρώπινων κυττάρων για να μην ενοχλούμε τους λεξικολογούντες

  151. physicist said

    Θα περάσω από βδομάδα — ευχαριστώ για την πρόσκληση!

  152. @149 Αυτό είναι πολύ σπουδαίο…

  153. physicist said

    #152. — Στ’ αλήθεια, Ιμμόρ, έτσι μου φαίνεται κι εμένα, προπάντων επειδή η δουλειά μοιάζει σοβαρή και αξιόπιστη. Ο χρόνος θα δείξει αλλά δείχνει για breakthrough.

  154. @153 Έτσι είναι, πάντα ο χρόνος δείχνει για τα πάντα…
    Είναι όμως ό,τι πιο σπουδαίο άκουσα τον τελευταίο καιρό.

  155. physicist said

    #154. — Ξέρεις γιατί έχω περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι συνήθως; Όχι μόνον επειδή η δουλειά έχει βαριά ονόματα αλλά κυρίως επειδή έχει συγγραφείς από ολότελα διαφορετικούς τομείς. Αυτό αποδυναμώνει την πιθανότητα να γίνει είτε μαγείρεμα στ’ αποτελέσματα καθαυτά είτε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στην κρίση. Άσε που δείχνει ξεκάθαρα ότι στην πράξη οι διαιρέσεις σε τομείς και τμήματα είναι κενές περιεχομένου.

    Για να δούμε …

  156. Νέο Kid Στο Block said

    Σπουδαία νέα πράγματι! Αλλά όταν διαβάζω τέτοια(σαν το αποκάτω) απογοητεύομαι ( φαίνεται σοβαρό και έγκυρο,αλλά αν θέλει και ξέρει σχετικά κάποιος γιατρός,ας πει δυο λόγια)
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/18/leading-vaccine-doctor-states-cancer-linked-to-polio-vaccine.aspx

  157. Κουγιαγια said

    150 Γς. &. 151
    Ειδοποιήστε και μένα για τη συζήτηση στο κάκτο.

  158. Γς said

    156 :
    >αν θέλει και ξέρει σχετικά κάποιος γιατρός,ας πει δυο λόγια

    Κανένας γιατρός; Λεώ, Αναγνώ, Τεό!
    Ε, αφού δεν εφημερφεύει κανείς:

    Το βίντεο στην αρχή είναι μια παλιά συνέντευξη του Maurice Hilleman, που το έχει δεί η μισή ανθρωπότητα. Ιδίως όταν διαδίδεται από σελίδες της πλάκας όπως καλή ώρα αυτή του Mercola.
    Το βίντεο βέβαια είναι σοβαρό. Μιλάει ο Maurice Hilleman ο άνθρωπος που έχει παρασκευάσει τα περισσότερα εμβόλια και που έχει σώσει περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλον στον 20ό αιώνα.
    Και αυτά που λέει είναι όντως η πραγματικότητα:
    Τα εμβόλια πολιομυελίτιδας που παρασκευάζονταν πάνω σε νεφρά μαϊμούδων ήταν μολυσμένα με τον άγνωστο μέχρι το 1960 ιό SV40 των ζώων. Έναν DNA ιό που μπορεί να προκαλέσει όγκους.

    Δεν νομίζω ότι χρειάζονται σχολιασμό οι περιπτώσεις που αναφέρει (όπως τις αναφέρει) αυτός ο τρομολάγνος επαγγελματίας μπαμπούλας.

    Μάνκι μπίζνες

  159. Γς said

    158 @ συνέχεια

    Θα έπρεπε να ειπωθεί ότι το λικνο είναι μια σελίδα από το Mercola.com του Joseph Mercola.
    Ο εναλλακτικός γιατρός Mercola είναι ένας τσαρλατάνος που κάνει το παν για να προωθήσει τα προϊόντα υγείας της εταιρίας του. Μπροστά του θα ωχριούσε ο δικός μας γιατρούλης ο Φικιώρης με τις μηχανές του όζοντος για πάσα ασθένεια.
    Τι έγινε; Εχει χαθεί νομίζω
    ;(

  160. Γς said

    Μεγάλο βέβαια το θέμα εμβόλια και εμβολιασμοί.
    Μεγάλα τα ρίσκα κι οι λοβιτούρες.

    Tο 1952-3 είχαν πεθάνει αρκετά νήπια που είχαν εμβολιασθεί με «χαλασμένο» εμβόλιο. Μεταξύ αυτών κι ο αδελφός μου, που την σκαπούλαρε τελικά.

    Και μια που είπαμε για πολιομυελίτιδα. Από το “πολιός” το γκρίζο. Από τον Ομηρο μέχρι σήμερα (έστω και ως “polio” στο Merck Index λ.χ.).

  161. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ακολουθεί σεντόνι με αγροτοποιμενικό background!
    Στο #135 ανέφερα ότι οι ονομασίες των αιγοπραβάτων έχουν να κάνουν με το χρώμα. Έκατσα λοιπόν κι έκανα κάτι που ήθελα καιρό, ρώτησα και σημείωσα όσα τέτοια ονόματα βρήκα. Έχουμε και λέμε.

    Πρόβατα.

    Ο κύριος χαρακτηρισμός γίνεται από τα χρώματα (ουσιαστικό εννοείται η προβατίνα):

    λάια: κατάμαυρο σώμα
    μπέλα: κάτασπρο σώμα
    σίβα: γκρί σώμα
    βάκρα: μαύρο πρόσωπο
    κάλεσια: μαύρα μάγουλα
    καραμάνα: μαύρα μάτια
    κάτσινη: καφεκόκκινο πρόσωπο
    μπούτσκα: καφεκόκκινα μάγουλα ή μάτια

    Τα παραπάνω συνδυάζονται με τα σωματικά χαρακτηριστικά:

    τσιούλα: με μικρά αυτιά
    μακρονούρα: με μακριά ουρά
    κρούτα: με κέρατα
    ρούντα: με κοντά κατσαρά μαλλιά

    Η ηλικία των θηλυκών χαρακτηρίζεται ως εξής:

    αρνάδα: μηνών
    ζυγούρα: 1 έτους
    μπλιόρα: 2 ετών (1η γέννα)
    στροπούλα: 3 ετών (2η γέννα)
    τριτάρα: 3η γέννα
    Τα αρσενικά είναι αρνιά, ζυγούρια και τέλος.

    Τα κριάρια έχουν και κάποιες ιδιαίτερες ονομασίες:

    κρούτο: με μικρά κέρατα
    σιούτο: χωρίς κέρατα

    Γίδες.

    Τα χρώματά τους αναφέρονται κυρίως σε όλο το σώμα:

    γκόρμπα: μαύρη
    φλώρα: άσπρη
    κανούτα: γκριπράσινο
    λιάρα: ασπρόμαυρη
    μπάρτζα: ασπροκαφέ
    γκάλμπινη: κοκκινωπή
    μπούτσκα: καφέ μάγουλα
    γκέσα: άσπρα μάγουλα
    μούσκα: χρωματιστή μουσούδα

    Σωματικά χαρακτηριστικά:

    σιούτα: χωρίς κέρατα
    πιστοκέρα: κέρατα προς τα πίσω
    ορθοκέρα: κέρατα προς τα πάνω
    κουρελάτη: με διακοσμητικές αποφύσεις στο λαιμό
    καμπλαύτη ή μαλτέζα: μεγάλα αυτιά

    Ηλικία:

    κατσικάδα: μηνών
    βετούλα: 1 έτους
    Τα άλλα κοινά με τα πρόβατα.

    Τέλος, μερικά είναι κοινά:

    διπλάρα: όταν κυοφορεί δύο αλλά και η δίδυμη
    τσιμποροβύζα: μικρές ρώγες
    φκιαροβύζα: μεγάλες ρώγες
    μαρμάρα: στείρα
    στέρφα: χωρίςι γάλα
    γαλάρα: με γάλα
    πστόβλιακη: με άσχημο «χαρακτήρα»

    Αυτά τα λίγα. 🙂

  162. Γς said

    η γκιόσα;

  163. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #162
    Είναι η γκέσα. Υπάρχει και ο τύπος γκιόσα, αλλά όχι τόσο συνηθισμένος στα μέρη μου.

  164. Γς said

    Α θυμήθηκα μια εργασία μου τη γενετική δομή των φυλών προβάτων στην Ελλάδα:

    Untersuchungen zur genetischen Struktur der wichtigsten Schafrassen Griechenlands

    Πάω να τη βρώ και επανέρχομαι γιατί έχει και «γλωσικό» ενδιαφέρον

    Επανέρχομαι

  165. Γς said

    >μια εργασία μου τη γενετική δομή

    μια εργασία μου σχετική με τη γενετική δομή

  166. physicist said

    #161. — Γρηγόρη, άξιος! Μου θύμισες πολλά, νάσαι καλά …

  167. physicist said

    #161, ΥΓ: — Μπιστόβλιακος, μπιστοβλιακιά: ο πλεονέκτης/η πλεονεξία στο φαΐ, συνώνυμο: ταμαχιάρης.

  168. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #166
    Σε ευχαριστώ! 🙂

  169. Gpoint said

    # 161

    Πολλά αλλά μάλλον τοπικά τα ονόματα για τις κατσίκες. Είχα κάνει μια ψιλοέρευνα σε μια ανάρτησήμου, κάπου συμφωνούμε, κάπου διαφοροπροφέρουμε, κάπου λείπουν χρώματα

  170. Γς said

    164:
    Τρίχες γλωσσολογικό ενδιαφέρον. Απλώς είχα τσατιστεί που μου άλλαξαν το επώνυμο.
    Και συγνώμη που έδωσα συνέχεια στο 164.

  171. physicist said

    Η ψευδοεπιστήμη ξαναχτυπάει, αυτή τη φορά από τις στήλες έγκυρου περιοδικού.

    http://www.ploscompbiol.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pcbi.1003092

  172. Νέο Kid Στο Block said

    171.Για ανάλυσέ το λίγο αυτό,αν θες. (γιατί «ψευδοεπιστήμη» το συγκεκριμένο δηλαδή;)

  173. physicist said

    #172. — Μα, βρε Νεοκίδιε, πιάνει ο άλλος και φτιάχνει ένα σιμιουλέισιον ενός μοντέλου τελείως κουρουουκού, αφήνει ένα εκατομμύριο παραμέτρους στην άκρη, το τρέχει παίζοντας με τις παραμέτρους που εισήγαγε, και δημοσιεύει κολοκύθια τούμπανα! Πιάνεις τη λογική του πράγματος; «Οι γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση επειδή οι άντρες κοιτάνε τις μικρούλες, άρα εξελικτικά δεν υπάρχει κίνητρο να είναι γόνιμες». Είναι να βαράς το κεφάλι σου στο τοίχο, δηλαδή.

    Α, και για να μην αφήσουμε απέξω το αγαπημένο σου Σπήγκελ, δες πώς το παρουσίασαν τα ξεφτέρια εκεί: «Οι άντρες φταίνε για την εμμηνόπαυση».

    http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/gewagte-theorie-maenner-sind-schuld-an-der-menopause-a-905533.html

  174. sarant said

    173: Αν όμως το έγκυρο περιοδικό είναι πιρριβιούντ, αυτό σημαίνει ότι και το σύστημα πιρριβιού έχει τρύπες.

  175. physicist said

    #174. — Είναι και έχει, Νίκο, και μάλιστα μεγάλες κατά περιπτώσεις.

  176. #27 : Από τους εν τω μεταξύ γνωρίσαντες : http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=80436

Σχολιάστε