Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεν βυθίζω φριχτά γκλομπ ψύξης! (Τα πάντα γύρω από τα παντογράμματα)

Posted by sarant στο 16 Οκτωβρίου, 2014


 

Το σημερινό άρθρο είναι επανάληψη παλιότερου ή μάλλον επανάληψη και συγχώνευση τεσσάρων παλιών άρθρων, που είχαν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο τις (πολύ) πρώτες εβδομάδες της ύπαρξής του -και επειδή σήμερα έχουμε αρκετά περισσότερους αναγνώστες απ’ό,τι τον Μάρτιο του 2009, υποθέτω ότι αρκετοί δεν έχετε διαβάσει τα παλιά άρθρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι να θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στην κατασκευή παντογραμμάτων, αν και σας προειδοποιώ ότι τα ρεκόρ που έχουμε ήδη πετύχει είναι δυσκολοκατάρριπτα.

Τι είναι τα παντογράμματα; θα ρωτήσετε. Όταν πρωτοδημοσιεύτηκαν τα άρθρα στο ιστολόγιο, η λέξη, που είναι απόδοση του ελληνογενούς αγγλικού όρου pangram, δεν γκουγκλιζόταν καν, αλλά σήμερα έχει αποκτήσει ακόμα και σελίδα στη Βικιπαίδεια. Παντόγραμμα λοιπόν είναι μια πρόταση στην οποία εμφανίζονται όλα τα γράμματα ενός αλφαβήτου, τουλάχιστον από μία φορά το καθένα, για παράδειγμα η αγγλική πρόταση The quick brown fox jumps over the lazy dog, που ίσως θα την έχετε συναντήσει, αφού χρησιμοποιείται συχνά στις σελίδες που επιδεικνύουν καινούργιες γραμματοσειρές.

Πράγματι, τα παντογράμματα, πέρα από την ψυχαγωγική αξία τους, είναι χρήσιμα και στην τυπογραφία και την ηλεκτρονική έκδοση, τον σχεδιασμό γραμματοσειρών κτλ.  αφού παρουσιάζουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου. Άλλοτε η απαίτηση είναι να περιλαμβάνουν απλώς όλα τα γράμματα, άλλοτε προστίθεται η απαίτηση να παρουσιάζουν και τα διακριτικά σημεία του αλφαβήτου.

Το διάσημο αγγλικό παντόγραμμα για την πηδηχτούλα αλεπού έχει συνολικά 37 γράμματα, δηλαδή δεν είναι και πολύ «οικονομικό» αφού το αγγλικό αλφάβητο έχει 26 γράμματα. Όμως είναι εύκολο να το απομνημονεύσεις, ενώ τα πιο οικονομικά παντογράμματα είναι ελαφρώς τραβηγμένα από τα μαλλιά, π.χ.:

Cwm fjord bank glyphs vext quiz, το οποίο είναι μεν τέλειο (26 γράμματα) αλλά δεν βγάζει νόημα και θέλει μετάφραση (Carved symbols in a mountain hollow on the bank of an inlet irritated an eccentric person, λέει η Βικιπαίδεια).

Πολύ καλό είναι και το γαλλικό Portez ce vieux whisky au juge blond qui fume, αλεξανδρινός στίχος, κι αυτό με 37 γράμματα αν μέτρησα καλά.

Μια ενδιαφέρουσα και γουστόζικη (τουλάχιστον για κάποιους) άσκηση είναι να προσπαθήσει κανείς να φτιάξει παντογράμματα με όσο το δυνατόν λιγότερα γράμματα, προτάσεις που να έχουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου και να βγάζουν νόημα, έστω κι αν χρειαστεί να τις τραβήξουμε (λίγο) από τα μαλλιά.

Στα ελληνικά, ένα παντόγραμμα που το βρίσκει κανείς και στη Βικιπαίδεια, είναι το Ξεσκεπάζω την ψυχοφθόρο βδελυγμία, που έχει 30 γράμματα, πολύ κοντά στα 24 που είναι το απόλυτο μίνιμουμ του ελληνικού αλφαβήτου (θα προσπεράσουμε την έλλειψη του τελικού ς, θα ζητήσουμε τα 24 κεφαλαία γράμματα).

Τη φράση αυτή την έπλασε ο Αλέξανδρος Διαμαντίδης, που δεν τον έχω γνωρίσει στην πραγματική ζωή, αλλά συνυπήρχαμε για κάμποσα χρόνια σε ιντερνετικές λίστες, και κυρίως στη λίστα ΕΤΥΜΟΝ, που είχε γλωσσικά ενδιαφέροντα αν και λίγα μέλη. Στα κιτάπια μου βρίσκω ότι ο Διαμαντίδης έπλασε το εξαίρετο αυτό παντόγραμμα τον Μάιο του 2002. Είχα κι εγώ δοκιμάσει τότε, αλλά είχα φτάσει στα 32, και οι φράσεις μου δεν ήταν τόσο καλές όσο η παραπάνω. Δεν έχω κρατήσει όμως τα αποτυχημένα μου παντογράμματα. Από την άλλη, περηφανεύομαι ότι την ονομασία “παντόγραμμα”, που βλέπω ότι τώρα έχει υιοθετηθεί γενικότερα, την είχα προτείνει εγώ (δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία, βέβαια).

Στη Βικιπαίδεια είχα βρει κι άλλα δύο ελληνικά παντογράμματα:

Γαζίες και μυρτιές δεν θα βρω πια στο χρυσαφί ξέφωτο (43), και
Ζαφείρι δέξου πάγκαλο, βαθών ψυχής το σήμα (35).

Να προσθέσω κι ένα που το χρησιμοποιούσαν στην καλλιγραφία οι δάσκαλοι του 19ου αιώνα:
Αβρός δ’εν προχοαίς κύκλωψ φθογγάζετο μύρμηξ (38 γράμματα), το οποίο είναι αρχαίο, από την Παλατινή ανθολογία, ενός Νέστορα που έζησε τον 2ο-3ο μΧ αιώνα. Δικό του είναι και το: Ἁβροχίτων δ’ ὁ φύλαξ θηροζυγοκαμψιμέτωπος, που έχει 36 γράμματα.

Υπάρχουν και πιο σύντομα αρχαία, που χρησίμευαν κυρίως για να απομνημονεύουν οι μαθητές το αλφάβητο. Το γνωστότερο είναι το: κνάξζβι χθύπτης φλέγμο δρωψ, που δεν βγάζει βέβαια νόημα, παρόλο που οι αρχαίοι σχολιαστές ανακαλύπτουν διάφορες φανταστικές σημασίες πίσω από τις ακαταλαβίστικες λέξεις (π.χ. κνάξζβι = γάλα, χθύπτης = τυρί, δρωψ = άνθρωπος) Πάντως έχει 24 γράμματα, είναι δηλαδή «τέλειο». Κι ένα άλλο, με σκόρπιες λέξεις ασύνδετες όμως: Βέδυ, Ζάψ, Χθών, Πλῆκτρον, Σφίγξ

Πριν από τεσσεράμισι (και βάλε) χρόνια, λοιπόν, έβαλα στο μπλογκ το παντόγραμμα του Διαμαντίδη με την ψυχοφθόρο βδελυγμία, ζητώντας τους, αν μπορούν, να βελτιώσουν την επίδοση, δηλαδή να βρουν παντόγραμμα με λιγότερα γράμματα, που να βγάζει και νόημα.

Οι πρώτες προσπάθειες στάθηκαν άκαρπες, αλλά αρκετές μέρες μετά την αρχική δημοσίευση το ρεκόρ επιτέλους έσπασε με τη φράση:

Θα μπλέξω βρίζοντας φυγόδικη ψυχή, που την έφτιαξε ο Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας, και έχει 29 γράμματα. Η δημοσίευση αυτού του νέου ρεκόρ έδρασε καταλυτικά, μια και λίγο αργότερα το ρεκόρ βελτιώθηκε:

ΦΘΗΝΟ ΜΠΛΕ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ ΞΕΨΥΧΩ! με 28 γράμματα. Παντόγραμμα που το έφτιαξε ο Παναγιώτης Κονιδάρης και το βελτίωσα εγώ. (Το βράδυ είναι μπλε από τους φωτισμούς των μπαρ και των άλλων μαγαζιών, γι’ αυτό και φθηνό -φτηνό κανονικά, αλλά ας όψεται το παντόγραμμα). Η φράση ενέπνευσε την Ππαν που την έκανε άζμα:
φθηνό μπλε βραδυ,
στο Γκαζι ξεψυχώ,
μες στο πυκνό σκοτάδι
εσένα αναζητώ.
τα μεζεδοπωλεία
τριγύρω όλα κλειστά
και κάποια κομπανία
χορδίζει μυστικά.

(Όπως βλέπετε, μέχρι τώρα όλα τα παντογράμματα έχουν τη λέξη «ψυχή» ή παράγωγά της, επειδή βολεύει για να καλύψει σπάνια γράμματα).

Και, πριν προλάβει να βρεθεί ρεκόρ με 27, ώστε να πάει η κατάρριψη πόντο-πόντο όπως τότε με τον Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ, ο Κονιδάρης ξαναχτύπησε. Όπως συμβαίνει με πολλά παντογράμματα, η φράση έχει τη δική της ιστορία:

Μεταφερόμαστε σε ένα πολύ κοντινό μέλλον, όπου εκτός από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, η αστυνομία έχει εξοπλιστεί με ένα νέο φρικτό όπλο, τα γκλομπ ψύξης -αυτά διατηρούνται σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, εισχωρούν λίγα χιλιοστά στη σάρκα του θύματος και προκαλούν αφόρητους πόνους. Η κατακραυγή είναι μεγάλη για το απάνθρωπο αυτό σύνεργο και ένας ματατζής με συνείδηση δεν αντέχει και αρνείται να χρησιμοποιήσει το μοντέρνο αυτό εργαλείο βασανισμού. Φυσικά τον διώχνουν από το Σώμα, αλλά η περήφανη άρνησή του μένει στην ιστορία:

ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΨΥΞΗΣ! -με 26 γράμματα παρακαλώ, μόνο δύο παραπάνω από το απόλυτο μίνιμουμ των 24!

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως η φράση να είναι και μια έμμεση κριτική στην μπλογκόσφαιρα. Αρκεί να αλλάξουμε μια λέξη στο 26άρι του Κονιδάρη:

ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΨΥΞΗΣ! -και μένει να φανταστούμε μια ιστορία που να δικαιολογεί τη φράση.

Μια παραλλαγή είχε βρει ο Baltasar, και μάλιστα διπλή:
Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία στήλη του σε γνωστή εφημερίδα έχει ως αντικείμενο τον σχολιασμό-κουτσομπολιό μπλογκ. Τα μπλογκ που λένε κρυάδες τα έχει βαφτίσει μόνος του “μπλογκ ψύξης”(Άλλωστε ο αγαπημένος του παιδικός ήρωας ήταν ο Sport Billy και η μουσικότητα της φράσης είναι παρόμοια). Στους φίλους του που τον κοροιδεύουν για το επίπεδο ζωής του,πενιχρά τα οικονομικά είναι η αλήθεια, απαντάει, υπερασπιζόμενος και τη δουλειά του
Δεν ζω φριχτά. Θάβω μπλογκ ψύξης”.
Φίλος του δημοσιογράφος που του πρότειναν την ίδια δουλειά, αρνήθηκε λέγοντας
Ζω, δεν θάβω φριχτά μπλογκ ψύξης”.

Ο Περαστικός είχε βρει μια άλλη παραλλαγή με 26 γράμματα:
ΦΡΙΞΤΕ! ΒΓΑΖΩ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΚ ΨΥΧΗΣ

ενώ βασιζόμενος στο δίδυμο του Baltasar ο Στάζιμπος πέτυχε νέο ρεκόρ, με 25 γράμματα, αλλά με… ευνοϊκό άνεμο:

ΔΕΝ ΘΑΒΩ ΦΡΙΧΤΑ ΜΠΛΟΓΚΖ ΨΥΞΗΣ 25 γράμματα, μόνο το Α υπάρχει δυο φορές, αλλά με ένα ψεγάδι, το Ζ του ΜΠΛΟΓΚΖ που οριακά μόνο μπορεί να γίνει δεκτό. Οπότε, αυτή τη στιγμή, τα ρεκόρ των παντογραμμάτων είναι: 26 αψεγάδιαστο (με πρώτο το ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΨΥΞΗΣ του Παναγιώτη Κονιδάρη) και 25 με ψεγάδι του Στάζιμπου. (Τα τέσσερα παλιά άρθρα για το θέμα των παντογραμμάτων βρίσκονται εδώ).

Όποιος θέλει, μπορεί να δοκιμάσει να βελτιώσει, να ισοφαρίσει ή έστω να πλησιάσει τις παραπάνω επιδόσεις. Και με 32 γράμματα να είναι τα παντογράμματά σας, μη διστάσετε να τα παρουσιάσετε. Για να σας ανοίξω την όρεξη, παραθέτω μερικά ακόμα που προτάθηκαν από φίλους πριν απο τεσσεράμισι χρόνια.

Ένα 26άρι της Σοφίας Οικ., παραλλαγή στου Περαστικού, που θα μπορούσε να ισχύει για πολλές καταστάσεις στα κοινωνικά μέσα:
ΦΡΙΞΤΕ! ΒΓΑΖΩ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΚ ΨΥΧΗΣ

Τέσσερα του Περαστικού:

Φιδές χτυπά μανγκο! Θλίψη ξεβράζω. (28)

Βεζύρη ξεδιψάς; Θα φτιάχνω μπλογκ. (28)

Ξέβυζη φοραδίτσα, θα ψάχνω γκλομπ! (28)

Θα ξεψαχνίζω, βράδυ, στίφη μπλογκ. (27)

Ένα δίδυμο του Baltasar, με ιστορία:

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο χωριό, που μαζί με τη μπίρα σερβίρει και κρέατα, τα οποία σφάζει, γδέρνει και ψήνει στο πίσω μέρος της αυλής του δουλεύει εδώ και ώρα. Έχει στεγνώσει το στόμα του, θέλει μια μαύρη μπιρίτσα,σκέτη,δε θέλει συνοδευτικά, κρέατα και μεζέδες. Δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά στη μέση, γδέρνει βλέπεις, οπότε παραγγέλνει μεγαλόφωνα στην αγαπημένη του, που σερβίρει μέσα στην ταβέρνα :
“Ψυχή,σκέτο μπλαβό ζύθο Φιξ.Γδέρνω” (28)
Αν η αγαπημένη του έχει πάρει τον αέρα και του αρνηθεί, μπορεί να επανέλθει στο αίτημά του, με έναν λιγότερο ευγενικό τρόπο:
“Μπλαβό ζύθο Φιξ, σκατόψυχη. Γδέρνω” (28)
Με τις υγείες μας!

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος πρότεινε ένα 27άρι:
ΓΚΟΛΦΩ, ΒΑΔΙΖΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΞΑΝΘΗ ΨΥΧΗ!

Μερικά του Παναγιώτη Κονιδάρη:

ΘΑ ΔΙΠΛΟΒΑΦΤΙΖΩ ΨΥΧΡΟ ΞΥΓΚΙ ΜΗΝΕΣ! (29)
ΦΘΑΡΜΕΝΗ ΨΥΧΗ ΒΑΖΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΞΥΓΚΙ (29)
και, στα σύνορα του Ντανταϊσμού:
ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΦΘΑΡΤΟ ΞΥΓΚΙ ΣΕ ΜΠΛΕ ΨΥΧΗ! (28)
ΒΓΑΖΩ ΛΑΔΙ, ΞΑΝΘΗΣ ΨΥΧΡΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ (28)

Τέλος, ο Στάζιμπος εντόπισε καναδυό που είναι αξιοσημείωτα, όπως λέει, όχι για το μινιμάλ αλλά για το σουρεάλ τους:

βρεγμένοι ξυλουργοί πίνουν φηφιακό ζύθο χωρίς δισταγμό
μάξι πασάς ηλεκτροφώτιζε δήθεν ψυχοβγάλτη.

Όμως, τα παντογράμματα δεν είναι για χόρταση και ήδη έγραψα πολλά -σταματάω εδώ, αλλά περιμένω να δω και τις δικές σας προσπάθειες!

 

154 Σχόλια to “Δεν βυθίζω φριχτά γκλομπ ψύξης! (Τα πάντα γύρω από τα παντογράμματα)”

  1. "ετεροδημότισσα" said

    καλημέρα !

  2. LandS said

    Θα προτιμούσα ένα παντόγραμμα με πάνω από 30 που να έχει και το σ και το ς, από ένα με 24 κεφαλαία.

  3. Γς said

    Καλμέρα
    Δεν θα πάρω.
    Δεν θα τσιμπήσω θέλω να πω,

    Εκτός αν μου κάτσει κάνα πολύ πιπεράτο παντόγραμμα 😉

  4. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Πάω να βγάλω το σκραμπλ απ’ τη ντουλάπα … 🙄
    (επιτρέπονται ξενικές λέξεις ε;)

  5. Γς said

  6. Πάνος με πεζά said

    Θέλει κόπο, τρόπο και χρόνο… Μάλλον κι εγώ δε θα πάρω…
    Καλημέρες !

  7. Γς said

    5:

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Και την άλλη φορά, τα ρεκόρ ήρθαν δυο βδομάδες μετά, δεν είναι εύκολο θέμα 🙂

  9. Πάνος με πεζά said

    Και είναι και «κλομπ», μην κλέβετε ! (club=ρόπαλο, όχι;)

  10. "ετεροδημότισσα" said

    λοιπόν είναι δύσκολο και πρέπει να βιαστώ. επιφυλάσσομαι για αργότερα. καταθέτω τώρα τις πρώτες μου σκέψεις μηπως εμπνευστεί κάποιος σύντροφος. ξεκίνησα με βάση να είναι διαφορετικό από τον αξεπέραστο Κονιδάρη!

    υγρο ψωμι βλήτα κλαξον χθες εσφαζε ποδι

  11. Γς said

    Πόσες χιλιάδες ιδεογράμματα θα πρέπει να έχει ένα τυπικό κινέζικο παντόγραμμα;

  12. μήτσκος said

    Το πρωτελευταίο έγινε ακόμη πιο σουρεάλ με τον «φηφιακό ζύθο». (Μόνο που χάθηκε το «ψ» από το παντόγραμμα).

  13. … με αρκετή ανοχή (να΄ναι καλά τα μπλογκς ) επιχειρώ : ΒΑΔΗΝ ΨΥΧΘΩ – ΦΡΙΞΤΕ ΜΠΛΟΓΚΣ, ΖΩ ! … έχει και σημεία στίξης για bonus …

  14. Πάνος με πεζά said

    Μπορούμε να θεωρήσουμε «φράση» την απαγγελία της αλφαβήτας; «Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ… Ω»; 🙂

    Θυμίζει το παλιό ανέκδοτο, με το θέμα, ας πούμε Φυσικής ή μαθηματικών, στις εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Η εκφώνηση ζητούσε τον υπολογισμό κάποιου πράγματος, κι από κάτω έλεγε «δίδεται ό,τι χρειάζεται».
    Ένας φοιτητής λοιπόν,γράφει «Ε, αφού δίδεται ό,τι χρειάζεται, δίνεται και η λύση !»

  15. Γς said

    Χαμένος στην παντογραμμικήν.

    Να σου έχουν δώσει να μεταφράσεις το «1000 + 1 Pangrams» στα ελληνικά » Χίλια κι ένα Παντογράμματα»

  16. sarant said

    9: Πάνο, είσαι αυστηρός, και τα γκλομπ λέγονται.

    13: Μπράβο-μπράβο, το πρώτο μας εικοσπεντάρι, κι ας έχει λίγο ακροβατική σύνταξη. Το εντυπωσιακό είναι πως το μοναδικό επαναλαμβανόμενο γράμμα είναι το Ω!
    (Στην παλιότερη προσπάθεια του Στάζιμπου, ήταν το Α).

  17. Γς said

    14:
    >στις εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Η εκφώνηση ζητούσε τον υπολογισμό κάποιου πράγματος, κι από κάτω έλεγε “δίδεται ό,τι χρειάζεται”

    Κι ήταν ο Γεράσιμος Λεγάτος που μας είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βιβλία μας μετά την εκφώνηση των θεμάτων.
    Και έφυγε μόλις ήρθε κάποιος άλλος για να μας επιχειρεί.
    Κι αυτός ο άλλος έβαλε τα μαύρα του γυαλιά και παρίστανε ότι ήταν κέρβερος, μην αντιγράψουμε.

    Οταν μετά από μια ώρα:
    -Εσύ στην δεύτερη γραμμή από το τέλος, φέρε την κόλλα σου και το βιβλίο που αντιγράφεις!
    -Μα, όλοι έχουμε ανοιχτά βιβλία!

    Κοιτάζει καλύτερα και…πράγματι όλοι είχαμε ανοιχτά βιβλία.
    Κόκκαλο ο κέρβερος….

  18. "ετεροδημότισσα" said

    @16
    καλά εγώ δεν έχω ένα μπράβο! για την πρώτη προσπάθεια σήμερα! δεν λέω ότι έγραψα ποιήμα αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να διαφοροποιηθώ από τα χιλιάδεσ που μας παραθέσες για να μας δυσκολέψεις. Καλά μιλάμε έιδαι τελείως αντιπαιδαγωγικός Σαραντ!

  19. Πάνος με πεζά said

    @ 16 : Φυσικά και λέγονται, αλλά εδώ το εκμεταλλευόμαστε ! 🙂 (πως λέμε «γκαμήλα».»μπριζα» κλπ.)

  20. Γς said

    ή Δούκισσα της Κορνουάλης 😉

  21. sarant said

    18: Αν πω ότι μού ξέφυγε; Παρντόν!

  22. "ετεροδημότισσα" said

    @21
    κι αν το πείτε; κατεψυχθην το φιλιον πσηγμα

  23. Κάτσε, να βγάλω την ένσταση:
    ΔΕΝ ΘΑ ΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΨΥΞΗΣ

  24. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    Pangram maker stiffs exoenzyme by withholding quick verjuice

  25. sarant said

    22: Κατεψύχθη ή κατεψύχθην;

    23: Ωπ! Εικοστεσσάρι!

    Πιάσαμε από νωρίς το απόλυτο, εύγε Στάζιμπε! (δεν το έχω τσεκάρει, αλλά σου έχω εμπιστοσύνη!)

  26. Είμαι σε διάλειμμα της δουλειάς. Όχι, λείπει το Β. Πήγα να διορθώσω το 25άρι μου -και παραμένει το διπλό Α.

  27. sarant said

    26: Ωχ, ναι.

  28. Γς said

    26:
    >Είμαι σε διάλειμμα της δουλειάς.

    Τώρα είναι σε διάλειμμα του Pangramming

  29. "ετεροδημότισσα" said

    @26
    δεν πειράζει καλή προσπάθεια, το πιάσατε το Εύγε σας από τον κουιζμαστερ κι ας σας έλειπε το βου.
    👿

  30. spiral architect said

    Για τη τιμή των όπλων με 44 χαρακτήρες:

    Ψαθί κατάλαβέ το: Χαμένη πίνω ξεροσφύρι κι βράζω γίδα. 🙂

    (με τη βοήθεια του σκραμπλ μου)

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Τι ανεπάντεχος τίτλος!

    Το όργανο παντογράφος είναι γνωστό.Το όνομα πως το πήρε;

  32. spiral architect said

    Γιούχου! 🙂

  33. Alexis said

    #30: Spiral, μόλις βράσει η γίδα βγάλε μου ένα κοψίδι γιατί εγώ δε μπορώ να πίνω ξεροσφύρι! 🙂

  34. sarant said

    33: Έτσι μπράβο!

    31: Αγγλικό pangram, στα ελληνικά παντό-γραμμα (του παντός).

  35. Πάνος με πεζά said

    B Υ Θ Ο Σ Τ A Ξ Ι Φ Η Ψ Ε Κ A Ζ Ε, Π Λ Η Γ Μ A Ε Ν Δ Ο Χ Ω Ρ A Σ … (31, κερδίζω και τη «μάνα»)

  36. Πάνος με πεζά said

    Α, φαγωθήκαν τα κενά : Βυθός τα ξίφη ψέκαζε, πλήγμα ενδοχώρας…

  37. Πάνος με πεζά said

    Κάτσε να κόψω κάτι, γιατί κανονικά είναι 32 και καίγομαι : Βαθύ τα ξίφη ψέκαζε, πλήγμα ενδοχώρας

  38. spiral architect said

    @31: (Γιατί αντι-γράφει τα πάντα.
    (σύμφωνα με το καλούπι – φόρμα που θα του δώσεις)

  39. sarant said

    37: Λίγο σκοτεινό 🙂 αλλά δεκτό!

  40. Πάνος με πεζά said

    Μόνο σκοτεινό; Αόμματο !
    Θα προσπαθήσω μήπως αργότερα «ρίξω» το ρεκόρ και σπάσω το φράγμα των 30…

  41. spiral architect said

    Το πρώτο -@36- βγάζει ένα (οθντκ) νόημα. Στο δεύτερο -@37- πρέπει να σου κάνει μάγια η πράσινη νεράιδα για να (την) καταλάβεις. 😀

  42. Πάνος με πεζά said

    Μα είναι απλό : είχε μαζευτεί όλο το Βαθύ (της Σάμου) στην παραλία, και ψέκαζαν τα ξίφη τους, για να τα ξεσκουριάσουν ! Αυτό αποτελούσε, ως είδηση ,πλήγμα για την ενδοχώρα του νησιού, γιατί σήμαινε πως οι Βαθ-ιανοί προετοίμαζαν επιδρομή προς τα εκεί. Τι δεν καταλαβαίνετε πια;

  43. sarant said

    Βαθύ έχουμε και στην Αίγινα, τη Σουβάλα 🙂

  44. Πάνος με πεζά said

    Ουουου, πολλά «Βαθιά» : στην Κάλυμνο, στην Ιθάκη, στη Σίφνο… Αλλά το εμνεύστηκα από τη Σάμο, που έχει ιδανική αναλογία κατοίκων Βαθέος/επιφάνεια ενδοχώρας.

  45. Πέπε said

    > > μάξι πασάς ηλεκτροφώτιζε δήθεν ψυχοβγάλτη.

    Ο ψυχοβγάλτης ξέρουμε τι είναι, έτσι; Είναι ένα εργαλείο των οργανοποιών για να βγάζουν την «ψυχή» (το στύλο που ενώνει εσωτερικά το καπάκι με τη ράχη) των βιολιών. Η ψυχή δεν είναι κολλημένη, αλλά η μόνη έξοδος είναι τα f, οπότε χρειάζεται ειδικό εργαλείο για να την πιάσει και να την περάσει από κει μέσα.

    (Χωρίς ίχνος χιούμορ: έτσι είναι.)

  46. Πέπε said

    @37: Να βοηθήσω λίγο;

    Μην ξεχνάμε τα βαθυξίφη (σαν το βαθυσκάφος του Κουστώ). Επομένως,

    πλήγμα ενδοχώρας ψέκαζε τα βαθυξίφη.

    Ή και με άλλη σειρά, πλήγμα ψέκαζε τα βαθυξίφη ενδοχώρας

    Βέβαια στη δεύτερη εκδοχή αλλοιώνεται το νόημα…

    (Στην Κάλυμνο δεν υπάρχει Βαθύ, υπάρχει Βαθύς! )

  47. Ιάκωβος said

    Με γέλια διαβάζω τα παντογράμματα. Κόλησα το στυλ, γράμματα δε μετρώ.

    Θα συμφωνήσω με Γς, τριτο σχόλιο:
    Να γράψω παντόγραμμα; Nope, nope,nope…που λένε και στο ιντερνετ. Μοιάζει με σκραμπλ ή σταυρόλεξο -δεν παίζω.

    Η ιστορία του παντογράμματος του τίτλου, πέρα από τη χαρά του φροϊδικού ψυχαναλυτή, είναι μια απάντηση στη γνωστή προσβολή:
    -Να τη φας και να ‘ναι κρύα. Οπότε μπορεί κανείς να απαντήσει με αποστομωτικό ύφος:
    -Δεν βυθίζω φριχτά γκλομπ ψύξης! 🙂

  48. sarant said

    Μάθαμε τι είναι και ο ψυχοβγάλτης!

  49. vioannis said

    Και ένα εύκολο παντογράμματο κουίζ:

    Ποια είναι η τιμή του γινομένου:

    (α-χ)*(β-χ)*(γ-χ)*(δ-χ)*…….*(ω-χ)

  50. physicist said

    #49. — Είναι και το (χ – χ) στο γινόμενο ή κάθε γράμμα εμφανίζεται μία και μόνο μία φορά;

  51. physicist said

    #51. — Εεεεε, εννοώ μία φορά σε κάθε όρο του γινομένου.

  52. sarant said

    50: Να ρε μάτι που κόβει!

  53. vioannis said

    # 50 ναι και το (χ-χ), είπαμε εύκολο…..

  54. vioannis said

    # 50 : Μαρτυριάρη……..

  55. physicist said

    😀 😀 😀

    Στην αρχή είπα θα είναι 2*21! αν με νοιώθεις …

  56. Emphyrio said

    Παντως ο ουαλογνωστης ορειβατης/γεωλογος που εβαλε το cwm κερδιζει τουλαχιστον μια ευφημο μνεια. Αν τον ελεγαν και Lloyd κιολας, δυο.

  57. vioannis said

    # 55
    Άπονος εγώ, δεν σε νοιώθω, βάλτο στο μπάγκο του χασάπη και κάντο λιανά, πλιζ

  58. physicist said

    #57. — Λέω, αν έλειπε το (χ-χ) κι έδινες σε κάθε γράμμα την αριθμητική τιμή της σειράς του στο αλφάβητο (επομένως το χ έχει την τιμή 22), θα έπαιρνες από τους πρώτους 21 όρους:

    (1-22)*(2-22)*…*(21-22) = -21!

    Κι από τους δύο τελευταίους:

    (23-22)*(24-22) = 2.

    Το όλον, -2*21! (έφαγα ένα μείον πρωτύτερα από λάπσους).

  59. Συντμήσεις βασισμένες σε απόςτροφο ή τοπικές προφορές επιτρέπονται; (Με 17 σύμφωνα και 7 φωνήεντα, η συμφωνική σύνθεση είναι απαραίτητη.)
    Για παράδειγμα, το σχ. 46

    πλήγμα ενδοχώρας ψέκαζε τα βαθυξίφη.

    συντομεύει ως

    πλήγμ´ ενδοχώρας ψεκάζ τα βαθυξίφ. 🙂

  60. Το ψεκάζ κατά το Μιράζ 2000!

  61. vioannis said

    #58 Καραντουζ πουαντ! Αλλά θα τολμούσα ποτέ αριθμολογική λύση στου Σαραντάκου;

  62. sarant said

    59: Ναι, αλλά με ρέγουλα!

  63. Πάνος με πεζά said

    Πιάσαμε τα 30,στο πνεύμα των ημερών :

    «Θα δίχαζα, ξώπορτα… Ψήφο κλέβω γυμνός !»

  64. spiral architect said

    Άσχετο: Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της «μάστιγας της παθητικής φωνής» παίρνει το υπουργείο Παιδείας 😀

  65. sarant said

    63: Αυτό μάλιστα!

  66. physicist said

    #63, #65. — Ένα άλφα κρέντιτ, όμως, πρέπει να δοθεί στον Πρωθυπουργό. 🙂

  67. Γς said

    Τς, τς, τς.
    Δεν διαβάζεται πια το μπλόγκ.

    Θα μπαίνει κανένας φυσιολογικός και θα φεύγει τρέχοντας.

    Τελειώνετε!

  68. glossard said

    «Τρωγλοδύτη ξεψαχνίζοντα, βοηθούμε πατοκόρφως»

    Υπεράριθμος μεν, λακωνικότερος δε.:)

  69. Γς said

    Καργάκος στον ΑΛΦΑ TV τώρα:

    Πρόκειται για άνοδο και όχι κάθοδο της Περσεφόνης στην Αμφίπολη.

  70. Αλέξης ΙΙ said

    Μας ξεγέλασε ο Spiral Architect στο #32.

    Το ρήμα jump έπεσε στον αόριστο κι έτσι από τη φράση απουσιάζει το γράμμα s. Η αλεπού σκόνταψε.

  71. "ετεροδημότισσα" said

    @64
    😀 😀 😀

  72. sarant said

    68: Λακωνικότερος από ποιον; 🙂

  73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Νικοκύρη, θαυματουργό το νήμα πάλι σήμερα.Γύρισα σκουτουριασμένη κι έχω καλοκεφιάσει απ αρχής διαβάζοντας. Χαχάνισα με την ψυχή μου,Να είστε καλά όλοι!
    Να κάνω κι εγώ την 30γράμματη κατάθεσή μου στο παντόγραμμα:
    ΒΓΑΖΩ ΔΙΦΘΕΡΑ ΨΥΧΗΣ ΓΚΟΜΠΛΕΝ,ΨΑΞΤΗ!

    Το γκομπλέν θα το αγνοούν πολλοί αλλά εγώ το έχω …μαξιλαράκι (χαχα)

  74. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    ΑΣΧΕΤΟ ! ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑ:
    ΒΙΓΑΔΕΖΙ Θ ΚΑΛΑΜΙΝΙΞΙ ΠΙΡΟΣΙΤΑΦΙΧΙΨΙ (ΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΑ!)

  75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    καλέ; 29!
    ΒΑΖΩ ΔΙΦΘΕΡΑ ΨΥΧΗΣ ΓΚΟΜΠΛΕΝ,ΨΑΞΤΗ!

  76. sarant said

    73-75: Ε βέβαια, καλύτερα το βάζω παρά το βγάζω. 🙂 Μπράβο!

  77. Πέπε said

    Εγώ ρε παιδιά γιατί το βγάζω 0 το κουΐζ;

    χ-χ=0. Αν το πολλαπλασιάσουμε με όλη την υπόλοιπη σαβούρα, πάλι 0 θα μας δώσει.

  78. Νέο Kid Στο Block said

    Mε τρία μηδενικά και κανένα άλλο ψηφίο, και με χρήση το πολύ άλλων τριών ειδών μαθηματικά σύμβολα, φτιάξτε ένα αριθμό μεγαλύτερο από τον θεωρητικά μέγιστο αριθμό παντογραμμάτων (μία φορά το κάθε γράμμα) της Ελληνικής.

  79. vioannis said

    77 Σωστά Πέπε μηδέν είναι το κουΐζ.

  80. Νέο Kid Στο Block said

    78(β). Mε 7 μηδενικά, φτιάξτε ΑΚΡΙΒΩΣ τον μέγιστο αριθμό παντογραμμάτων.

  81. π2 said

    Παιδικός υπογραμμός το παντόγραμμα στ’ αρχαία: https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/16/znihi/#comment-30931

  82. physicist said

    #77. — Πέπε, σωστός είσαι, εγώ απλώς υπολόγισα και τη σαβούρα, έτσι για να βρίσκεται.

    #78. —

    log(24!) = 23,79 άρα αρκεί να βρούμε αριθμό με λογάριθμο τουλάχιστον 24. Αυτός ο αριθμός είναι 100 στη δύναμη 12, ήτοι 10 στη δύναμη 24. Ήγουν, τον έφτιαξα με δύο μηδενικά και δύο επιπλέον σύμβολα, το 1 και το 2. Μετράει;

  83. physicist said

    Ε, ότι το 24! και ο αριθμός του Αβογκάντρο, αμφότεροι της τάξης του 10 στην 24, έχουν πηλίκο 1.03 και είναι τρομαχτικά παρόμοιοι, σήμερα το έμαθα. Κάτι ήξεραν οι ΑΗΠ … ο αριθμός-κλειδί της σύγχρονης Στατιστικής Μηχανικής είναι κρυπτογραφημένος στο πλήθος γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου.

    [Ψεκασμένοι – βαρεμένοι – πυροβολημένοι κλπ., παρακαλώ να δώσετε τα κρέντιτς].

  84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    74. Ωραία είναι αυτά τα τρικ.
    «ΚάΠοΤε ΣΤο ΜΠιΝΤέ Του ΓΚάΤΣου» Η φράση που κατασκεύασα για να θυμούνται τα σχολιαρόπουλα πριν από ποιες λέξεις μπαίνει το ν στα: τον,στον,την,στην (και όχι το,τη κλπ).Το πρώτο ή πρώτα σύμφωνα κάθε συλλαβής δίνουν τον κανόνα.
    76, Ναι «βάζω» ήθελα! απλώς ξέχασα να το σβήσω όταν αντικατέστησα την αρχική επιλογή «κομπλέ» με το γκομπλέν 🙂

  85. vioannis said

    (0!+0!+0!+0!)!=(1+1+1+1)!=4!=1*2*3*4=24 κλπ κλπ

  86. sarant said

    81: Είσαι τύπος και υπογραμμός 🙂

  87. Γς said

    76:

    >73-75: Ε βέβαια, καλύτερα το βάζω παρά το βγάζω. 🙂 Μπράβο!

    Benetton

    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlBq1IEsbXmaJ6Jg_oOZYF9Nv6UU-NDsx7HAaPdvtxfEnjQ_Ly

  88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ογδόντα επτά
    να δεις τί σου χω για μετά!

  89. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ΒΡΑΖΩ! ΜΠΛΟΓΚ ,ΔΗΘΕΝ ΨΥΧΗΣ ΞΕΦΤΙ

    ‘Οϊ παίζομε 🙂

  90. Πέπε said

    84: Εξαιρετικό Έφη, μπράβο!

    Αλλα΄δεν καλύπτει πλήρως τον κανόνα. Για δοκίμασε ως εξής:

    ΨάΞε ΚάΠοΤε στο ΜΠιΝΤέ Του ΓΚάΤΣου. (Το «στο» χωρίς κεφαλαία. Και θέλουμε και κάτι ακόμα με ΤΖ)

    Πάντως το κεντρικό εύρημα, το μπιντέ του Γκάτσου, δεν το αλλάζουμε με τίποτα!

  91. Νέο Kid Στο Block said

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που φτιάχνουμε με τα ψηφία 1, 2 και 3 ,το καθένα μία μόνο φορά, και με όποιο μαθ. σύμβολο θέλουμε, επίσης όμως μία φορά το καθένα.
    Δύσκολο… 😉

  92. physicist said

    Τι όποιο μαθ. σύμβολο ωρέ παλικάρι; Το οριζόντιο οχτάρι μετράει για τέτοιο; Άμα είναι, να σου υψώσω εγώ το 3 σ’ αυτό, να δεις τον ουρανό σφοντύλι. 😉

  93. physicist said

    ((1+2)^3)! = 27!

  94. Strata Stratoula said

    @ 91: — Ο αριθμός «(3 εις τήν 21ην)παραγοντικόν».

  95. Νέο Kid Στο Block said

    93. 27! ?? 😆 Σόρυ, Φυσικέ, το γέλιο δεν είναι ειρωνικό. Είναι γιατί ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά νάνος μπροστά στον ζητούμενο (και δεν έγραφες 321! > 27! ; αλλά ούτε αυτή είναι η λύση 🙂 )
    YΓ. άπειρα δεν παίζουν, μιλάμε για συγκεκριμένο πεπερασμένο αριθμό και σύμβολα επί, διά, ΔΥΝΑΜΕΙΣ…κ.λ.π.

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    90. Αμ βέβαια! απλώς το ξέχασα η ίδια 😦
    «έψαξα κάποτε στο μπιντέ του Γκάτσου» ήταν.Με το πρώτο,το έψαξα να παίζει φουλ με όλα του τα γράμματα.Φωνηεντοσύμφωνα. Προσωπικά «εναντιώνομαι» στο ν προ του ντ. Λέμε τη νέφωση αλλά την ντομάτα, Αφού περί του εύηχου πρόκειται, στο ντ, γιατί;
    Το τζ έχει το τ, αλλά υπήρχε και η προσφώνηση στην αρχή: Τζίτζικα, έψαξα κάποτε…
    Τζίτζικα έλεγα (και λέω για να τον πειράξω),το γιο μ.

    93.Ε αφού βάζετε μέγιστο αριθμό στη λέξη 7 γράμματα 🙂 γκομπλέν λέμε 🙂

  97. Νέο Kid Στο Block said

    94. Νο, try again! 🙂

  98. physicist said

    Μια στιγμή, δεν πρέπει να περαμβάλονται σύμβολα ανάμεσα στα ψηφία;

  99. physicist said

    Ε, βάλε ένα θαυμαστικό πίσω από κάθε αριθμό του 94 και μεγάλωσες κι άλλο. Δηλαδή μεγάλωσες αγρίως. Αλλά δεν παραείναι εύκολο έτσι;

  100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το 96 β μην το πάρετε σοβαρά, Ιδέα δεν έχω! και σας θαυμάζω απεριόριστα

  101. Νέο Kid Στο Block said

    Στράτα, αν και το 3^21 > 2^31 , το 2^31! είναι μεγαλύτερο από το 3^21!
    επειδή :3^21! < 3^(31!/2) < 4^(31!/2) = 2^31!
    Aλλά ,ούτε το 2^31! είναι η απάντηση. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος! 😆

  102. sarant said

    89: Εικοσιεξάρι, μπράβο Έφη!

  103. physicist said

    Α, μία φορά και τα σύμβολα. ΟΚ, πάσο. Να το ξενασκεφτούμε.

  104. Strata Stratoula said

    @ 99: — Μα, αφού μάς λέει ότι κάθε σύμβολο πρέπει να ληφθή μόνον άπαξ…!

  105. Πέπε said

    @96: Ούτε στο μπ, ούτε στο γκ, ούτε στο τζ προφέρεται. Είναι μια καθαρά ορθογραφική σύμβαση, για λόγους συνέπειας: βασικά ο κανόνας είναι «βάζουμε ν πριν από όλα τα στιγμιαία σύμφωνα, δε βάζουμε πριν τα διαρκή (χ φ θ / γ β δ / σ ζ / λ μ ν ρ)».

    Εγώ βάζω επίσης πριν από όλα τα αρσενικά κύρια ονόματα, και πριν από τα αρσενικά επίθετα, για να ξεχωρίσουμε λ.χ. τον μικρό από το μικρό και -όπως λέγαμε προ ολίγου- το Βαθύ της Σάμου από τον Βαθύ της Καλύμνου.

  106. Strata Stratoula said

    @ 101: — Έλα βρε «ΚΙΝΤ»άκο, λεβέντη μου, άς τό πάρει τό ποτάμι… Γιατί έχω ένα σωρό ρούχα να σιδερώσω και μετά να πέσω για ύπνο…

  107. Νέο Kid Στο Block said

    Δίδω μικράν βοήθεια… επιτρέπεται η αγγλοσαξωνική σήμανση των δεκαδικών «πόιντ τάδε»
    π.χ το 0,2 γίνεται δεκτό και ως .2 (αρκεί βεβαίως ,όπως σωστά παρατηρεί η Στράτα, το «ποίντ» να χρησιμοποιηθεί άπαξ… 🙂

  108. Strata Stratoula said

    @ 107: — Όταν λές «μεγαλύτερος», φαντάζομαι ότι εννοείς κατά μέγεθος κι όχι κατά πλήθος ψηφίων, ν’ε-σ-πά;

  109. Νέο Kid Στο Block said

    106. Σεβαστό το σιδέρωμα, σεβαστός κι ο ύπνος!
    .1^-32! = περίπου 10 ^ (10^35)
    Αριθμούλης που ισούται με τον αριθμό μορίων των 666 γνωστών και εικαζομένων συμπάντων πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό πανταγραμμάτων της Μανδαρινικής γλώσσης. 😆
    Mπουόνα νότε σινιόρα ε σινιόρι!

  110. Strata Stratoula said

    @ 109: — Σέ παραδέχομαι! Ούτε που θα πέρναγε απ’ τό φτωχό μου τό μυαλουδάκι!!! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  111. "ετεροδημότισσα" said

    έχω μια φιλολογική ερώτηση (και εκ των προτέρων ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση)
    όταν έχουμε σε μια πρόταση αρσενικά και θηλυκά τότε ο τύπος που επικρατει στο επίθετο είναι ο αρσενικός, έτσι δεν είναι;

    πχ: αντρες και γυναίκες μαθημένοι στην πείνα

    τι γίνεται όμως όταν έχουμε ουδέτερα και θηλυκά; σε τι τύπο βάζουμε το επίθετο;

    πχ…. έθεσε ζητήματα και αλήθειες που παρεμενουν επίκαιρα/ επίκαιρες

  112. sarant said

    Νομίζω πως όταν είναι έμψυχα βάζουμε αρσενικό, αλλά όταν είναι άψυχα βάζουμε ουδέτερο, αυτός είναι ο κανόνας στα αρχαία ελληνικά τουλάχιστον.

    (λίθοι, πλίνθοι και τα λοιπά ατάκτως ερριμμένα)

  113. Strata Stratoula said

    @ 112: — Εμένα, πάντως, θα μού ακουγότανε πιό «ομαλά» εάν τό γένος στόν πληθυντικό τών κατηγορουμένων συνέπιπτε με τό γένος όπου απαντά ο τελευταίος όρος τών υποκειμένων.

  114. sarant said

    Ναι, άλλοι βάζουν το πρώτο και άλλοι το τελευταίο, έλξη είναι αυτό.

  115. Νέο Kid Στο Block said

    112. Δεν θα ακολουθήσει -χάριν ευφωνίας ξέρω γω-το γένος του τελευταίου;
    Το «έθεσε ζητήματα και αλήθειες που παρεμενουν επίκαιρα/ επίκαιρες» συντετμημένο και ισοδύναμο θα δώσει:
    «έθεσε ζητήματα και αλήθειες επίκαιρες» (τώρα βέβαια και το «έθεσε ζητήματα και αλήθειες επίκαιρα» μια χαρά φαίνεται…ώχου ! δύσκολα τα γράμματα γμτ.. όχι σαν τους αριθμούς! 😆

  116. Πέπε said

    112: Ναι, αλλά «γυναίκες και παιδιά μαθημένοι στην πείνα»;

    Νομίζω ότι θα έβαζα μάλλον «μαθημένα», λόγω έλξης όμως, όχι λόγω επικράτησης του ενός γένους. (Που κι αυτό χάλια είναι δηλαδή.)

  117. Νέο Kid Στο Block said

    115. Nαι «έλξη» εννοούσα και γώ με το «ευφωνία» . Το τελευταίο δεν έλκει; Αλλιώς δεν είναι έλξη αλλά Fernwirkung, που θάλεγε κι ο Φυσικός. 🙂

  118. "ετεροδημότισσα" said

    κάπως σαν να ακούγεται πιο φυσικό, έχεις δίκιο και ευχαριστώ.
    να βάλω λοιπόν «ζητήματα και αλήθειες που παραμένουν επικαιρα»

    τώρα εντελώς σχολαστικά μου γεννιέται η απορία: αν έχουμε έμψυχα ουδέτερα και θηλυκά τι κάνουμε;
    (κατασεκυάζω πρόχειρα μια πρόταση )
    πχ. οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μαθημένα στην πείνα
    ή : τα παιδιά και οι γυναίκες είναι μαθημένες στην πείνα
    ή: τα παιδιά και οι γυναίκες/ οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μαθημένοι στην πείνα

    θέλω να πω, είναι δυνατόν να έχουμε ένα φαινόμενο σαν έλξη ή προτιμούμε το αρσενικό στον πληθυντικό. κι αν χρησιμοποιήσουμε το θηλυκό μπορεί να θεωρηθεί ιδεολογική στάση;

  119. "ετεροδημότισσα" said

    μέχρι να πατήσω το κουμπί με είχατε προλάβει

  120. Strata Stratoula said

    @ 118: — Δεν μπορώ με τό ‘να χέρι να σιδερώνω και με τ’ άλλο να γράφω, αλλά αισθάνομαι κάποιαν …»πρόκληση».
    Λοιπόν, εάν λέγατε «…παιδιά και γυναίκες…» (δίχως άρθρα!) θα μπορούσατε κάλλιστα να συμπληρώσετε «… ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ μαθημένΟΙ…».
    Εμένα, λ.χ., μού συμβαίνει να καταλαβαίνω ποιοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γαλλόφωνοι (εννοώ ποιοί «μάθανε» γαλλικά σε τάξεις ξένων γλωσσών στίς μη-γαλλόφωνες χώρες τους) όταν ακούω «Μπονσουάρ α τού ε α …τούτ» αντί τού ορθού «… α τούς»!!! Μέ εννοχλούν αφόρητα οι …»ιδεολογικές»-«γενεολογικές» στάσεις, χώρια που οδηγούν σε σολοικισμούς…!

  121. sarant said

    118: Αν έχει θηλυκά και ουδέτερα έμψυχα; Καλή ερώτηση. Και πάλι όμως αρσενικό θα έβαζα.

  122. sarant said

    Θα ήθελα όμως να δω τι λέει μια γραμματική.

  123. Μαρία said

    Οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μαθημένοι..
    Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μαθημένες …

    Το αρσενικό είναι επικρατέστερο του θηλυκού και το θηλυκό του ουδέτερου κατα τη γραμματική.

  124. sarant said

    Ευχαριστούμε!

  125. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η γραμματική δηλαδή(και η λογική)λέει»Γυναίκες και παιδιά ήλθαν όλες κοντά», δεν μου πάει όμως.Ήλθαν όλοι κοντά θα έγραφα. Όλοι-ως ανθρωποι( όχι ως άνδρες) αλλά ο κανόνας το θέλει αλλιώς

  126. "ετεροδημότισσα" said

    @123
    Μαρία σε ευχαριστώ. ποια γραμματική; και σε ποιο τομέα της να ψάξω αυτήν την πληροφορία.
    Συγγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι παιδιάστικες αλλά θέλω να μάθω 🙄

  127. Μαρία said

    126
    Μπορείς να δεις τη σχολική γραμματική του Χατζησαββίδη στις σσ. 111 και 113.

    Click to access s_1_200.pdf

    Την ίδια ιεράρχιση των γενών μαθαίναμε και στα αρχαία.

  128. giorgos said

    περί γραμματικής
    «. Όπως είπαμε, τό γλωσσικό εγεννήθηκε ανέκαθεν στούς κόλπους τής ελληνικής αστικής τάξης καί δέν ήταν πηγαίο τού λαού πρόβλημα. Τό γεγονός έχει γίνει στίς μέρες μας εμφανέστερο. Καί άν γιά τούς παληούς αττικιστές δέν είναι καθόλου βέβαιο ότι τό γλωσσικό αποτελούσε ως πρόθεση τους πρόσχημα άλλων ενσυνειδήτων κοινωνικών στόχων, γιά τούς σημερινούς γλωσσαμύντορες τού δημοτικισμού η δημοτική γλώσσα αποτελεί καθαρά μιάν επιχείρηση προάσπισης εκδήλων κοινωνικών καί πολιτικών κεκτημένων. Διότι άν οι ίδιοι δέν είναι σέ θέση ή δέν θέλουν νά ιδούν, υπάρχουν ξένοι επιστήμονες πού μέ μεγάλη προσοχή διετύπωσαν ότι τό πρόβλημα τής γλώσσας δέν επιδέχεται μονοσήμαντη λύση, ότι καί η ελληνική γλώσσα, όπως καί κάθε γλώσσα, είναι ζωντανός οργανισμός πού δέν επιδέχεται τήν νομοθετική ρύθμιση “είτε δημοτική, είτε καθαρεύουσα”. Οί απόψεις τού Mirambel εχουν επιβεβαιωθή από τήν πράξη.
    Η νομοθέτηση φαινομένων τής ζωής αποτελεί καθαρώς πολιτική δικτατορική πράξη. Τί νόημα έχει νά πάη κανένας δώδεκα χρόνια σχολείο καί νά κατατρίβεται μέ τήν Γραμματική τής γλώσσας πού ήδη μιλάει; Νά μάθη δηλαδή πώς ξεψυχάει η ζωντανή φράση μέσα στό φέρετρο τού Γραμματικού κανόνα; Καί γιατί πρέπει νά παρέμβουμε στό ζωντανό φαινόμενο τής γλώσσας μέ τό αντισυλληπτικό χάπι τής Γραμματικής, αφού κατ’ ανάγκην η οποιαδήποτε Γραμματική τής ομιλουμένης θά είναι κανονιστική; Αν η γλώσσα ρυθμιζόταν μέσα στήν ιστορία μέ τίς Γραμματικές, νομίζουν οι “δημοτικιστές” μας ότι θά συνέβαινε, μέσα σέ τόση καί τέτοια ιστορία πού είχαμε, αυτό πού λέει ο H. Steinthal: “τά νέα ελληνικά νά συνδέονται στενώτερα μέ τά αρχαία παρά τά νέα γερμανικά μέ τά γερμανικά τής εποχής τού Καρλομάγνου”; Δέν έχουν εννοήσει οι επιταχυντές τής ιστορίας μας ότι η γλώσσα επειδή είναι ευρύτατη κοινωνιολογική κατηγορία γιά τούτο είναι καί τό πιό συντηρητικό πράγμα πού υπάρχει; Αγνοούν άραγε τίς απόψεις τού Γκρίμμ καί τής σύγχρονης γλώσσολογίας; Γιατί ο Γάλλος δέν πετάει τό σιρκονφλέξ απ’ τό αρετέ τό ντέ από τό “se servir de la Logique”; Γιατί τό κρατάει κι’ επειδή δέν ξέρει πώς είναι τό “χρώμα τινός” τό λέει expression, όπως λέμε εμείς τήν συνθηματική λέξη “χαρτόσημο” γιά τά διάφορα είδη φόρους επί φόρων πού πληρώνουμε; Γιατί πρέπει νά κανονίσουμε εμείς από τώρα, ώστε, ύστερ’ από πενήντα χρόνια ο μικρός μαθητάκος πού θά μαθαίνει γαλλικά, νά νομίση ότι τόν κοροιδεύουμε άν τού πούμε ότι τό discuter είναι ελληνική λέξη καί σημαίνει διασκοπώ ή τό lch gebe ihm είναι τό “δίδω τινί τι”; Ποιό θά είναι τό νόημα τού σχολείου, άν πρόκειται νά διδάσκεται η μητρική γλώσσα τού μαθητή;
    Καί θά θέλαμε πράγματι μιά απλή απάντηση γι’ αυτό καί όχι μιά απάντηση υπονοουμένων – μυθολογία “άδηλης σοφίας” καί άρρητου “επιστημονικού κύρους”, πού τόσο έχει καλλιεργηθή από μιά μερίδα ανεπαρκών αλλά δολίων “σοφών” μας. Τήν ίδια ερώτηση έκανε κάποτε κι’ ενας μικρός δασκαλάκος στόν Μ. Τριανταφυλλίδη κι’ εκείνος, λέει, τόν κοίταξε – ώς είκός… contemplane – απορώντας γιά τήν ανεπιστημονική του αφέλεια. Μά ωστόσο δέν τού απήντησε. Τί νά τού έλεγε όμως; Σάμπως ήξερε κι’ ο ίδιος τίς υποθήκες τού Ντισραέλι;»

  129. sarant said

    127: Μερσί. Με όλο το θάρρος, και χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας, βρίσκω κακογραμμένη τη σελίδα 114. Για παράδειγμα, βρίσκω αφύσικες φράσεις του τύπου
    «Οι συνεχείς χαλαζοπτώσεις είναι καταστροφικό» (ενν. πράγμα). Ή θα πεις «… είναι ΚΑΤΙ ΤΟ καταστροφικό» ή «είναι καταστροφικές». Και το περίεργο είναι που δίνει τρεις τέτοιες φράσεις («Πληθυντικά είναι ‘ουδέτερο ενικό'») που δεν λέγονται με τίποτα.

    Η περίπτωση που μας είχε αρχικά απασχολήσει με τα άψυχα αναφέρεται τελευταία και καταϊδρωμένη στην περίπτ. 8 της σελ. 114. όπου λέει ότι το κατηγορούμενο μπαίνει σε ουδέτερο γένος όταν έχεις πολλά άψυχα. Αλλά το παράδειγμα φράσης που δίνει δεν βοηθάει πολύ.

  130. Εγώ βρήκα ένα αλλά θα με κράξετε. θα το βάλω και αύριο (σήμερα) αν ανοίξει το μπλογκ κι είμαι ακόμα εδώ.

    Ας, Βς, Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,Γς,

    Όπου, όπου Γ = Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ξ,Ο,Π,Ρ,Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ,Ω

    Δεν είναι οικονομικό θα μου πείτε. Αλλά είναι Γουσόγραμμα

  131. "ετεροδημότισσα" said

    @127
    ευχαριστώ, είμαι σίγουρη ότι τα χα διδαχτεί κι εγώ αλλά δεν τα θυμάμαι καλά.

  132. spiral architect said

    Pangrams.

  133. Emphyrio said

    Αυτη η εξυπναδα να κολλαμε παυλα/ενωτικο/υφενωση (πεστε το οπως θελετε) μετα το «μη» με την εννοια του «οχι, δεν ειναι αυτο που ακολουθει» (π.χ. στον πατο της ιστοσελιδας της Αυγης: «Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή, για μη-εμπορικούς σκοπούς.») ειναι κακοχωνεμενος αγγλισμος (π.χ. Non-Governmental Organisation), που δειχνει ακριτο ξεπατικωμα της αγγλικης συνταξης. Δειχνει με αλλα λογια ποιοι μαθανε σωστα αγγλικα και ποιοι δεν μαθανε ακομα σωστα την γλωσσα τους.

  134. sarant said

    132: Πολύ καλό!

    133: Έτσι ακριβώς.

  135. Γς said

  136. Γς said

  137. 127,
    Στη σελίδα 111 βλέπω την φράση «Η Νίνα και η Σοφία είναι παντρεμένες» που επιδέχεται ενδιαφέρουσες ερμηνείες!

    (Μού θυμίζει και το ανέκδοτο, όπου ένα ζευγάρι, που είναι μαζί για χρόνια αλλά ανύπαντροι, είναι καλεσμένοι (πληθυντικός) σε γάμο, και πάνω στην συγκίνηση του μυστηρίου τού λέει αυτή
    – Είδες, πρέπει κι εμείς να παντρευτούμε!
    για να της απαντήσει αυτός
    – Καλά λες, αλλά ποιος μας παίρνει εμάς…)

  138. Μετά συγχωρήσεως, Giorgo, ο αγαπημένος σου Λευκαδίτης διανοούμενος (υποθέτω αυτουνού είναι το128) λέει μπούρδες, τουλάχιστον στα συγκεκριμένα του παραδείγματα. Η γαλλική ορθογραφία μεταρρυθμιζόταν με κάθε έκδοση του λεξικού της Ακαδημίας μέχρι και το 1835 και μόνο με την καθιέρωση της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης απολιθώθηκε τελειωτικά, και οι ίδιοι που λένε se servir de, ίσως πράγματι με κάποια μακρινή ανάμνηση όχι βέβαια του αρχαίου ελληνικού χρώμαι (που αν θυμάμαι καλά συντάσσεται με δοτική) παρά του λατινικού utor (που έπαιρνε αφαιρετική), λένε ωραιότατα με άμεσο αντικείμενο employer και utiliser. Όσο για το discuter < διασκοπώ, να το πει του συμπαθούς Γκας Πορτοκάλου!

  139. sarant said

    137: Κατά τραγική σύμπτωση, χτες έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο συγγραφέας της γραμματικής 😦

  140. Κρίμα, ο άνθρωπος (κοίτα να δεις…) 😦

  141. Μαρία said

    139
    Τώρα το βλέπω, και δεν με ειδοποίησε κανείς. Απο καρδιά μάλλον.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2014/10/17/6126.html

  142. lefteris_sfak said

    Άργησα να το δω λόγω δουλειάς. Καταπληκτικό θέμα. Τύφλα να έχουν τα σουντόκου! Από τα πρώτα που μου βγήκαν ένα 26άρι, ακροβατεί ελαφρώς, αλλά έχει την πλάκα του:

    Γκμοχ βαδίζων! Θρυπτή ψάξε φλας!

  143. sarant said

    142: Η προσφορά του Γκμοχ στα παντογράμματα -να είχε και μια ιστορία να το στηρίξει! 🙂

  144. […]   https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/16/pantogram-2/#more-12031 […]

  145. προσπάθεια για παντόγραμμα:
    Ζει πρόστυχα ο Κλέων! Μέθη, δίψα, βία, φυγή…

  146. sarant said

    Καλό!

  147. ωχ όχιιιιι έλειπε το ξ…

    αυτό ισως?

    το φαι θελει:
    αλατι,
    κυμινο,
    ξυδι,
    πρασο,
    βγαζω ψυχη

  148. gtrianta said

    Καλημέρα. Πριν από λίγο καιρό δημιούργησα ένα μικρό ηλεκτρονικό εργαλείο για την δημιουργία παντογραμμάτων το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://backpacker.gr/pangrams/

  149. sarant said

    148 Καλημέρα. Ωραίο εργαλείο, επιστημονικό. Δεν έχετε όμως συμπεριλάβει τα παντογράμματα του άρθρου αυτού.

  150. gtrianta said

    Καλημέρα. Ενημερώθηκα για το συγκεκριμένο post μόλις χθες. Αν έχω την άδεια των συγγραφέων τους, με χαρά να τα προσθέσω.

    Να σημειώσω μόνο πως το εργαλείο δεν έχει κάποιο εμπορικό σκοπό και δημιουργήθηκε καθώς τα παντογράμματα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου και δειγματισμού γραμματοσειρών (είμαι σχεδιαστής γραμματοσειρών, έτσι προέκυψε το ενδιαφέρον), ελέγχου εξοπλισμών απεικόνισης (π.χ. led displays) και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην γραφή, την καλλιγραφία και την πληκτρολόγηση.

  151. sarant said

    150 Το άρθρο είναι δημόσιο, οπότε η άδεια θεωρείται δεδομένη.

  152. gtrianta said

    Ευχαριστώ.

  153. jsalatas said

    Ταχίστη αλώπηξ βαφής ψημένη γη, δρασκελίζει υπέρ νωθρού κυνός 🙂

    http://clagnut.com/blog/2380/#Greek

  154. Δημήτρης Κόντος said

    Παντοφως ολην την γην νωθρα και ξεψυχα διακυμβαλιζεις .

Σχολιάστε