Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ντιάλιθ’ ιμ Χριστάκη

Posted by sarant στο 30 Νοεμβρίου, 2014


Δημοσιεύω σήμερα ένα σύντομο, σπαραχτικό διήγημα που έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον, το «Ντιάλιθ’ ιμ Χριστάκη», από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Θεσπρωτού συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου (1955-). Πρόκειται για την πρώτη συλλογή διηγημάτων του Δημητρίου (1987) και, αν δεν κάνω λάθος, το βιβλίο είναι σήμερα εξαντλημένο.

Η φίλη Μαρία, που πληκτρολόγησε το διήγημα, έψαξε επίσης και βρήκε πώς αποδίδονται μερικές φράσεις και τραγούδια που είναι στα αλβανικά (ή ανακατεμένα με ελληνικά) -νομίζω μόνο μια λέξη μάς λείπει.

Ζάντζες, ηπειρώτικη λέξη, είναι ιδιοτροπίες, νάζια, καμώματα.
Τσάκινο είναι το λεπτό ξυλαράκι.

Ντιάλιθ’ ιμ Χριστάκη

Από ’να πείσμα την πήρε.

Δεν τον πολυένοιαζε, μα πέσαν να τον φάνε οι δικοί του.

«Καλά, το ’χασες τελείως; Να μπάσουμε σπίτι μας την Αρβανίτω, την τέτοια, την πάντοια;»

Ιδίως οι αδερφές του ήταν κατηγορηματικές:

«Σπίτι μας δεν μπαίνει η παλιοσκιπιτάρ».

Βέβαια, πιο πολύ απ’ τη φυλετική της ιδιότητα τις πείραζε που, όταν έμπαινε στο φούρνο τους, σαν κάτι να ομόρφαινε.

Σε φούρνο λοιπόν τη γνώρισε.

Γερή, νοστιμούλα – ε, θεόφτωχη ήταν μα τα ’χε περασμένα κι αυτός τα τριάντα πέντε.

Δεν μπήκε σε οικογένεια η κοπέλα, μπήκε σε φιδοφωλιά. Μούτρα, μισόλογα, ξεθέωμα στις δουλειές, κι ο άντρας έκανε το πείσμα αδιαφορία. Βολεύτηκε. Τέρμα.

«Και να τ’ αφήσεις αυτά τα μιρ και τα μιρ. Δεν είναι Αρβανιτιά εδώ. Μπήκες σε σπίτι ρύζι καρολίνα. Τ’ άκουσες; Σε κάναμε άνθρωπο.»

Τόσο πολύ την εφόβισαν που, σαν της ερχόταν ακάλεστη καμιά λέξη στα χείλη, προλάβαινε και χτύπαγε δυνατά με τη χούφτα της το στόμα.

Τη μάνα της είχε μονάχα. Βρήκαν τρόπο οι αδερφές να τις ξεσμίξουν.

«Έρδε πράπε, μάνα[i]», έλεγαν και ξεκαρδίζονταν, όταν την έβλεπαν.

Με το σύζυγο η επαφή ήταν μονάχα σαν την πλάκωνε με το κεφάλι μόνιμα πάνω απ’ το δικό της να την τρυπάει με το πηγούνι του. Έμεινε έγκυος και η κατάσταση ίδια. Την έπαιρνε απ’ τις τρεις το πρωί στο φούρνο. Κατόπι στο σπίτι να τους περετεύει όλους. Το ’ριξε το παιδί.

Τότε είναι που δεν ήξεραν τι έλεγαν: «Επίτηδες, η παλιοβρόμα, ποιος ξέρει τι έκανε!» και «όταν σ’ τα λέγαμε εμείς!».

Πού να ξεσπάσει κι αυτός, σήκωσε χέρι και το καθιέρωσε. Το ψωμί άρπαζε, το κορμί της το πλήρωνε.

Ξανάμεινε έγκυος και παρακάλαγε νυχτοήμερα το Θεό να γεννήσει καλά για να τους ημερέψει.

Καθάρισε κι ένα χώρο στην καρδιά της κι έμεινε εκεί μέσα, όσο μπορούσε μακριά από φούρνους κι αδερφές. Καθάρισε το χώρο κι έβαλε και την Παναγία μέσα να τη βοηθήσει. Δε γνώριζε άλλον τρόπο ούτε είχε άλλον άνθρωπο.

Η μάνα της ερχόταν αραιά, καθόταν σιωπηλή κι έφευγε γρήγορα.

Κάποτε πήγε να της μιλήσει και την έκοψε.

«Βουβάσου, έχεις άντρα, χόρτασες ψωμί.»

Γέννησε, μα ούτε η καρδιά της ούτε η Παναγία νίκησαν το φούρνο και το τσαλαπάτημα.

Γέννησε άρρωστο παιδί. Μογγολικό.

Τότε έγινε η εχθρότητα. Ούτε κουβέντα πια, και την πιο άχρωμη!

Μονάχα την κοίταζαν, ποιος ξέρει πώς, γιατί ένιωθε το κορμί της να φοβάται και να ’ναι σε άμυνα.

Έφτανε η νύχτα να πλαγιάσουν κι έτρεμε σαν πλάγιαζε και κείνος. Δεν της είπε λέξη για το παιδί, και νόμιζε πως θα την κόψει χίλια κομμάτια. Κάθε βράδυ αυτό περίμενε.

Εντέλει, την έδιωξε απ’ το κρεβάτι του.

Τους έδωσαν, σ’ αυτή και το παιδί, μια κάμαρη και καμιά φορά ερχόταν και τη βάτευε στα γρήγορα.

Αν δεν είχε κείνο το άρρωστο πλάσμα, θα τρελαινόταν, θα σκοτωνόταν. Λες και το ’νιωθε το νήπιο, την έσφιγγε με δύναμη άντρα, από τριών ημερών.

Σ’ αυτό το αγκάλιασμα βρήκε παρηγοριά.

Αχώριστοι.

Ο τρόμος όμως, μέσα της. Όταν, σπάνια, ήταν μονάχοι στο σπίτι, πήγαινε να του τραγουδήσει στ’ αρβανίτικα, κι όλο και χωνόταν κάνα μουσούδι απ’ την πόρτα και τη σούβλιζε με τα μάτια.

Είδε κι απόειδε, τα ’θαψε όλα μέσα της: τα μικρά της χρόνια, την αγάπη, τις φιλενάδες της. Έθαψε τις τρεχάλες, τα πεζούλια, τις μυγδαλιές. Έθαψε βλέμματα πονεμένα, γελούμενα∙ βλέμματα, βλέμματα και χείλη.

Έθαψε τη γλώσσα.

Έμεινε μονάχα ένα αγρίμι αλαφιασμένο που ’θελε το γιο της.

Μεγάλωνε και δεν έκανε βήμα από κοντά της. Τον έβγαζε έξω σε κρυφούς, σκοτεινούς δρόμους, μα τους μυρίζονταν τα παιδιά κι ερχόνταν κομπανία από πίσω, με πέτρες και κοροϊδίες.

Ο Χριστάκης ήταν απ’ τη μέση και κάτω αφύσικα χοντρός. Τον βάφτισαν «φοράδα», κι επειδή τραύλιζε πολύ ψιλά, νύχτα μέρα άκουγε επιτηδευμένες παιδικές φωνές, καμιά φορά κι από μεγάλους: «φοράδα, φοράδα».

Έβγαλε κι αυτό, σαν μεγάλωσε ζάντζες και παράξενα φερσίματα. Έβλεπε κοριτσάκια και κατέβαζε τα παντελόνια του. Ακόμα και σ’ αυτήν το αγκάλιασμά του άλλαξε. Στριφογύριζε, πιεστά, τα όργανά του στο κορμί της.

Πάλευε, πάλευε.

Θυμόταν πάντα που οι γιατροί είπαν, σαν γεννήθηκε, πως θα πεθάνει σε κάποια «μετεφηβεία». Την περίμενε, πότε σαν την πιο μεγάλη απειλή που θα την αφανίσει και πότε με προσμονή για να γλιτώσει πιο πολύ αυτό.

Πράγματι αρρώστησε, κι όλος εκείνος ο όγκος, η «φοράδα», ταχύτατα έμεινε σαν τσάκινο.

Πέθανε. Μέχρι να το παν στο νεκροταφείο, δεν έβγαλε άχνα.

Μόνο στο μυαλό της ερχόταν συνεχώς πως, σαν γέννησε το άρρωστο, χάρηκε από μια μεριά γι’ αυτόν τον παλιοπούστη που της χάλασε τη ζωή. Θυμόταν που καμιά φορά ζητούσε να πεθάνει και θυμόταν ακόμα συνεχώς πως δεν του τραγούδησε ποτέ στη γλώσσα τους, δε γιόμισε λιγάκι την ψυχή του μ’ αυτά που μπορούσαν, όσο μπορούσαν, να τη γιομίσουν.

Στο νεκροταφείο ξέσπασε.

Έπεσε στον τάφο κι αλάλαζε στ’ αρβανίτικα, λόγια αγάπης, αναθέματα, νανουρίσματα.

                                         Ντιάλιθ’ ιμ, Χριστάκη μου, ντιάλιθ ’ιμ

                                         Λούλε ε στουπίς, ορφανό μου, λούλε

                                        Ου ε ζέζα με τους παλιανθρώπους.

                                        Αχ! χούνα ίμε, μου σπόβε σπίρτιν της μαύρης.[ii]

Κύματα κόκκινα πάφλαζαν στα σωθικά της οι λέξεις κι ανέβαιναν στο λαιμό να την πνίξουν.

Λιβάδια, μαργαρίτες, νύχτες και ματάκια, όνειρα της νιότης, θαμποί χειμώνες, πόνοι περασμένοι, χαμένοι ήλιοι, μανούσια και πρωτοβρόχια, τρυφερά, λες για παρηγοριά, της άλεθαν τα σπλάχνα, οι εικόνες, οι λέξεις.

Μέσα σε κείνο το μαύρο του πόνου, πρώτη της φορά ένιωθε, μετά από νεκρά εξευτελισμένα χρόνια, πως ζούσε.

Έπαιρνε βαθιά ανάσα κι άρχιζε. Έλεγε, έλεγε. Ποτάμι. Λύθηκε το κορμί της. Χτύπαγε παλαμάκια, πότε μ’ άφατο θυμό και πότε με τρελή χαρά.

Ζούμουρ, περιστέρι μου, λούλε ε στουπίς

Ου ε ζέζα, που δε σε χόρτασα φιλί.

Έμεινα εσκρέτα μες στους λύκους.

Ντιάλιθ’ιμ, προστάτη μου, μ’ άφησες μονάχη.[iii]

Έπαιρνε χώματα και πέτρες απ’ τον τάφο και τα πέταγε στις αδερφές, στον κόσμο, στον άντρα.

Έλεγε και τις άλλες μέρες.

Της έφυγε τελείως ο φόβος και την κατέκλυσαν άλλα πράγματα.

Βρήκαν τρόπο και την έβαλαν σε ίδρυμα.

 

 

[i] Έρχεται πάλι, μάνα

[ii] Γιε μου, Χριστάκη, γιε μου/ λουλούδι του σπιτιού, ορφανό μου, λουλούδι/ ω η μαύρη με τους παλιανθρώπους/ Αχ! αίμα μου, μου τρύπησες την ψυχή της μαύρης.

[iii] Καρδιά, περιστέρι μου, λουλούδι του σπιτιού/ ω η μαύρη, που δε σε χόρτασα φιλί/ Έμεινα η δόλια μες στους λύκους./ Γιε μου, προστάτη μου, μ’ άφησες μονάχη.

178 Σχόλια to “Ντιάλιθ’ ιμ Χριστάκη”

  1. Καλημέρα σε όλους, εκτός Γς που δεν θα έχει ξυπνήσει ακόμα και δεν θέλω να τον ενοχλήσω.

    Θα μου επιτρέψετε (αν μπορείτε κάντε και αλλιώς) να βάλω σε αυτή την αναγνώσιμη θέση κάτι άσχετο με την υπέροχησημερινή ανάρτηση, αλλά πρόκειται για μια απάντηση που οφείλω εδώ και μέρες προς τον συσχολιαστή μας κ. Εαμοβούλγαρο. Αλλά λόγω των υποχρεώσεών μου δεν ε’ίχα τη δυνατότητα να την βάλώ σε μια θέση προ του 100.

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΑΝΑΡΤΗΣΗ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Αξιότιμε κ. Εαμοβούλγαρε

    Απαντώ στο σχόλιό σας @159 της 26/11/14, το οποίο θα μου διέφευγε εντελώς και θα έμενε αναπάντητο, διότι ήταν σε μη πολύ ‘αναγνώσιμη’ θέση. Όπως έχετε αντιλη-φθεί ίσως, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων δεν καταφέρνω να μπαίνω έγκαιρα ούτε να βλέπω όλα τα σχόλια. Το ίδιο είχε προφανώς συμβεί και σε προηγούμενες ερωτήσεις σας προς εμένα, όπως ισχυρίζεστε τρεις, όπου, αν κατάλαβα καλά με ρωτούσατε αν η ιδιότητα του εβραίου είναι θρησκευτικής ή γονιδιακής υφής (προφανώς με τη σημα-σία του ‘εθνικής’). Βρήκα το σχόλιό σας εντελώς απρόσμενα, ψάχνοντας από κάτω προς τα πάνω, όταν επέστρεψα στο εν λόγω άρθρο για να εκμεταλλευτώ ορισμένα ωραία λινκ του Σπρυριδιόνε, τα ‘elder tales’ διότι διότι θα έχετε παρατηρήσει ότι από αυτές τις αναρτήσεις και τα σχόλια πολύ συχνά παρελαύνουν θησαυροί, στους οποί-ους έχετε την μερίδα σας κι εσείς, όπως και ο αλήστου μνήμης Εθνικόφρων, του ο-ποίου την απουσία αισθάνονται πολλοί εδώ μέσα. Ασφαλώς θα μου προσάπτατε και πάλι ότι φυγομαχώ. Αλλά εδώ δεν μαχόμεθα ώστε να φυγομαχήσω. Μερικοί σκιαμα-χούν αλλά ή προσαρμόζονται ή σιωπούν. Άλλωστε δεν λησμονώ ποτέ ότι το ιστολό-γιο αυτό δεν είναι δικό μου· αισθάνομαι πάντοτε ‘πάροικος’ όπως ο Αβραάμ, ούτε πεδίο μάχης του όποιου τύχει να μπει. Σχολιάζουμε πότε πότε είτε για πλάκα είτε ως συμβολή.

    Βεβαίως, παραδέχομαι ότι μετά από το σχόλιό μου (@126) που απευθυνόταν σ’ εσάς θα έπρεπε να περιμένω κάποια αντίδραση εκ μέρους σας.

    Κατ’ αρχήν θα παρατηρήσατε ότι σας αποκαλώ ‘αξιότιμο’ και όχι ‘αγαπητό’ όπως με αποκαλέσατε εσείς στο @159, εξαχρειώνοντας μια τρυφερή προσφώνηση, εφόσον δεν την εννοούσατε, όπως αποδείχτηκε από τη συνέχεια του σχολίου σας. Φυσικά δεν το εξέλαβα ως υποκρισία, διότι δεν μου επιτρέψατε, ουδ’ επί στιγμήν, να υποθέσω ότι το εννοείτε. Εγώ προτίμησα το ‘αξιότιμε’ μια προσφώνηση στα όρια της εξαχρείωσης, μολονότι δεν έχω λόγους, ή ενδείξεις, ν’ αμφισβητήσω το αξιότιμόν σας.

    Αρχίζοντας με την αρχική σας ερώτηση, που δεν εντόπισα:
    Έχετε αμφιβολίες, για τους εβραίους, ότι πρόκειται για έθνος; Είναι απίθανο να κά-νουν εξέταση DNA στο Ισραήλ, διότι η εξετάσεις DNA είναι πανάκριβες, δεν μπο-ρούν να εφαρμοστούν σε πληθυσμούς, και το κυριότερο δίνουν πιθανόν απάντηση σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως η μητρική σειρά κ.ο.κ. Επιπλέον δεν υπάρχει πρότυπο εβραϊκού DNA διότι ο λαός προέκυψε μερικές χιλιετηρίδες πριν ανακαλυ-φθεί το DNA. Με βάση όμως ιστορικά δεδομένα και έθιμα εβραϊκής προέλευσης α-νακαλύπτονται εβραϊκές κοινότητες ή οικογένειες που είχαν αποκοπεί για διάφορους λόγους από τον εθνικό κορμό και, εφόσον το επιθυμούν, επανεντάσσονται. Όντως είναι φυλή και ως φυλή δρα και κατά τινας μεγαλουργεί.
    Κατόπιν τούτου σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τον θαυμασμό σας, και ας μην απευθύνεται σ’ εμένα προσωπικά. Όπως συμβαίνει σε όλες τις φυλές, παντού υπάρχουν οι απορριπτέοι. Είχατε αμφιβολία πως είμαστε φυλή, όσο τουλάχιστο και όλες οι άλλες; Ή έτσι διατεινόμαστε;

    Μιλάω εβραϊκά (τα κατέχω σε αξιοζήλευτο βάθος όπως και τα ελληνικά) είμαι δε ε-βραίος, εξ εβραίων και πιστός στον Γιαχβέ.
    Και τι σχέση έχει αυτό με την προσχώρησή μου στους Μάρτυρες του Ιεχωβά;
    Μολονότι παρέλκει να επεκταθούμε σε δογματικά ζητήματα εδώ, θ’ αναφέρω δυο λεπτομέρειες για να ικανοποιήσω μη εκπεφρασμένες απορίες και άλλων που μας πα-ρακολουθούν. Θα σας θυμίσω α) την προφητεία του Ισαΐα για τον γιο της παρθένου που θα πάθει κ.ο.κ. και β) ότι την εποχή που εμφανίστηκε ο Ιησούς υπήρχε μεγάλη αναταραχή μεταξύ των εβραίων διότι ‘αναμενόταν’ ο Μεσσίας. Το ζήτημα ήταν ‘ποιος είναι’. Έτσι, πολλοί εβραίοι του πρώτου αιώνα ενστερνίστηκαν την έννοια του ‘λύτρου’ που παρέχει η θυσία του Ιησού. Το δεύτερο σημείο είναι η ‘μαρτυρία’. Ήδη στο Τανάχ αναφέρεται το ‘εσείς είστε μάρτυρές μου,’ ενώ στις ελληνικές Γραφές ο Ιησούς θέτει ως προϋπόθεση, για ν’ ανήκει κάποιος στο ποίμνιό του, την πίστη, με άλλα λόγια την ανεπιφύλακτη μαρτυρία. Η μαρτυρία έχει υποστασιακή σημασία, διό-τι ένας θεός που δεν μαρτυρείται κατ’ ουσία δεν υπάρχει. Το ‘υπάρχει’ είναι ρήμα που προϋποθέτει κάποιον που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του άλλου (έμψυχου ή άψυ-χου όντος). Η μαρτυρία κάποιου καθ’ εαυτόν δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό στον Εβραϊσμό δεν νοείται ‘θεός προ δημιουργίας’ (εξ ου και ο συμβατικός όρος της Καμπάλα ‘έιν-σοφ’ για να καλύψει αυτή την ανάγκη) και αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη Ιαχβέ ως ρήμα: αυτός που ‘είναι’ και ‘ κάνει να είναι = δημιουργεί’ (διότι στα εβραϊκά το ‘ειμί’ εκτός από συνδετικό και υπαρκτικό, όπως στα ελληνικά, είναι και εφετικό. Ειμί = εί-μαι και προκαλώ την ύπαρξη). Βέβαια οι Μ. τ. Ι. συνήθως εκλαμβάνουν την σημασία της μαρτυρίας ως εφαρμογή της εντολής ‘υπάγετε και μαθητεύσατε’. Είναι κι αυτό ένα μέρος της μαρτυρίας φυσικά. Και ασφαλώς δεν θα είναι σε θέση όλοι να σας εξη-γήσουν αυτά που λέω εγώ εδώ.

    Δεύτερον, απορείτε πώς συμβιβάζονται οι ιδιότητες Μ. τ. Ι. και χειρουργός.
    Σε τι αντιβαίνει το ένα το άλλο; Ασφαλώς κανένας άρρωστος που χρειάζεται να χει-ρουργηθεί υπό μετάγγιση αίματος, δεν θα πεθάνει επειδή ο χειρουργός του έτυχε να είναι Μ. τ. Ι. Ούτ’ εγώ αρνούμαι (δεν έχω ούτε νομικό ούτε ηθικό δικαίωμα) ν’ αρνη-θώ την χειρουργική και όποια άλλη ιατρική αρωγή σε κάποιον ο οποίος μεταγγίζεται. Η μετάγγιση δεν αφορά εμένα αλλά τον ασθενή. Ως γιατρός θα κάνω το καθήκον μου ακόμα και σε περίπτωση αρρώστου Μ. τ. Ι. ο οποίος είτε πιεζόμενος από το περιβάλ-λον του είτε απότο φόβο του θανάτου, δεχθεί μετάγγιση. Ο γιατρός δεν αστυνομεύει ούτε επιτηρεί τη συνείδηση των ασθενών του. Είναι δε υποχρεωμένος να τηρήσει το ιατρικό απόρρητο σε κάθε περίπτωση. Κάποτε στο Αγροτικό Ιατρείο μού ζήτησαν να εξετάσω ‘την παρθενία’ (1974, σε χωριό 500 κατοίκων) μιας κοπέλας. Αρνήθηκα διότι δεν είναι στις υποχρεώσεις μου ούτε η διαπίστωση της παρθενίας ούτε η ανα-κοίνωση του αποτελέσματος, σε περίπτωση που, εκ των πραγμάτων γνώριζα τι συμ-βαίνει. Μου έκαναν αναφορά στη Νομαρχία, και δικαιώθηκα. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Δεν έχω ούτε υποχρέωση ούτε δικαίωμα να κοινολογώ πράγματα που δεν εξυπηρετούν διαγνωστικά και θεραπευτικά τον ασθενή, και μόνο αυτόν.
    Οι Μ. τ. Ι. αρνούνται τη μετάγγιση αίματος για λόγους συνειδησιακούς ως ασθε-νείς· και υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοί μου που το σέβονται και κατά το δυνα-τόν τους εξυπηρετούν. Αν τα πράγματα είναι ακραία, δηλαδή επιβάλλεται ιατρικώς και η επέμβαση και η μετάγγιση, καλείται ο ασθενής ν’ αποφασίσει. Δεν αποφασίζει ο γιατρός, ούτε επεμβαίνει στις συνειδησιακές ιδιαιτερότητες τους ασθενούς. Η υπα-ναχώρηση εκ μέρους ενός Μ. τ. Ι. σ’ αυτό το ζήτημα έχει επιπτώσεις τις οποίες ο ί-διος θα προσμετρήσει και θα χειριστεί. Πληροφοριακά σας λέω ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί Μ. τ. Ι. και ίσως δεν θα προσυπέγραφαν ό,τι ακριβώς έγραψα εγώ. Λόγω δε του χαρακτηριστικού ονόματός μου, που είναι πραγματικό, τα σχόλιά μου είναι πρα-κτικώς ενυπόγραφα. Δεν καλύπτομαι από ένα ή περισσότερα ψευδώνυμα.

    Κάνατε ορισμένες υποθέσεις περί του για ποιον λόγο σχολιάζω εδώ… όπως έκανα κι εγώ για σας. Ο καθένας μας λοιπόν έχει μια άποψη για τον άλλο. Τίποτε το αξιοκατά-κριτο ή το μεμπτό. Μπορεί κάποιοι εδώ να έχουν ακόμα χειρότερη γνώμη για μένα από σας. Δεν μπορώ να το αλλάξω, γιατί είμαι αυτό που είμαι. Και για σας ισχύει το ίδιο. Από το περιεχόμενο των σχολίων μπορεί βεβαίως κάθε αμερόληπτος κριτής να διακρίνει τι συμβαίνει. Όσον δε για την ακατανόητη επιθετικότητά σας…

    Δεν παρακολουθώ τα πάντα και δεν ξέρω ποιος σας έχει βρίσει πατόκορφα και γιατί. Εγώ δεν το έκανα διότι δεν βρίζω, ό,τι και να γίνει. Απλά λέω μέσα μου ‘γιατί αυτό το παιδί υποφέρει τόσο…’ Όντως, η όλη σας αντίδραση εδώ με υποχρεώνει να βγάζω θλιβερά ή, αν θέλετε, συμπονετικά συμπεράσματα. Αυτό εννοούσα μάλλον, και είναι άτυχος ο χαρακτηρισμός ‘θλιβερά’· εννοούσα ‘συμπονετικά’ που προκαλούν θλίψη για σας, ως συνάνθρωπο. Και στην εδώ απάντησή σας κυριολεκτικώς χτυπιέστε… και δεν έχει νόημα. Πληκτρολόγιο είναι. Άσε που θα σας ανέβει και η πίεση και δεν θέλω να φταίω. Το αστείο είναι ότι κόπτεστε για το δικό μου εγκεφαλικό.

    Πληροφοριακά επίσης, ο λόγος που σχολιάζω εδώ είναι ότι το ιστολόγιο αυτό ασχο-λείται κυρίως με τη γλώσσα. Επίσης δε, ακριβώς όπως κι εσείς, ότι μου επιτρέπεται να λέω πρακτικά ό,τι θέλω, όπως θέλω, να τα βάζω ακόμα και με τον Νοικοκύρη, ά-σχετα από το γεγονός ότι μας συνδέει μια μακρόχρονη, αν και όχι ιδιαιτέρως στενή, φιλία. Ο τρόπος που χειρίζομαι τα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν είναι δική μου επιλογή. Καμιά φορά αναρωτιέμαι γιατί δεν με μαλώνει ο Νοικοκύρης όταν κάθομαι και σχολιάζω συστηματικά τα σχόλια των άλλων, κάτι που είναι δικό του δικαίωμα. Αλλά δεν κάνει ούτε αυτό, που θα ήταν φυσικό.

    Περί Μπεμπέλ! Όντως μου έκανε εντύπωση η μαχητικότητα του ανθρώπου, που επέ-μεινε στον αγώνα του παρά τις αντιξοότητες, ενώ ο Λένιν πήγε σε μια κάπως ‘στρω-μένη και προετοιμασμένη’ Ρωσία. Μου φάνηκε ότι είχε περισσότερο ‘τσαγανό’ από πολλούς άλλους. Δεν βρήκα το λόγο που είχατε ένσταση κι επ’ αυτού.

    Ζητάτε συγνώμη που με πικράνατε. Βέβαια η συγνώμη σας είναι της ίδιας ποιότητας με την ‘αγάπη θεού’ που επικαλείστε, αλλ’ εγώ κάνω το χαζό και την εκλαμβάνω κυ-ριολεκτικά. Μα όχι καλέ… προς Θεού; Εσείς να πικράνετε εμένα; Αν είναι δυνατόν! Χάρηκα που εκτιμάτε τόσο πολύ το λαό μου και την πατρογονική του θρησκεία. Θα πικραθώ που δεν σας αρέσω εγώ; Αλήθεια, αν όντως μου κάνατε τις ερωτήσεις που αναφέρετε… γιατί μου τις κάνατε; Σας είχε ενοχλήσει κάτι σ’ εμένα; Και γιατί να φυ-γομαχήσω; Και γιατί χρειάζεται να φιλοτιμηθώ ν’ απαντήσω; Τόσο δύσκολο είναι;

    Έχετε κι ένα υστερόγραφο… που θα ήθελα να καταλάβω γιατί το γράψατε. Έχω εγώ λόγους να σας αποκλείσω; Πρώτα πρώτα δεν διαθέτω ακόμα ιστολόγιο. Αναφέρεστε σε ‘πατρικά’ σχολιάκια… Σε ποιον κάνω τον μπαμπά; Απλώς είμαι κόσμιος κι έτυχε να μην είμαι ούτε ποδοσφαιρόφιλος ούτε ιδιαίτερα παθιασμένος ιδεολογικά. Πάντα είχα τις επιφυλάξεις μου, ακόμα κι αν πάνω στον ενθουσιασμό μου σήκωσα κάποια σημαία. Οι σημαίες έπεσαν κι ευτυχώς δεν βρισκόμουν από κάτω. Δεν είχα ασχολη-θεί άλλη φορά μαζί σας και ομολογώ ότι όταν έγραφα το σχόλιο που σας εξόργισε, αναρωτιόμουν γιατί μπαίνω στον μπελά, αφού έτσι κι αλλιώς, και που σας απαντούν, απομονωμένος, με δική σας επιλογή, είστε. Ούτε έγραψα ότι σας απεχθάνομαι. Μπο-ρεί καμιά φορά ν’ απεχθανόμαστε ορισμένες πρακτικές, ακόμα και δικά μας λάθη, αλλά δεν απεχθάνομαι εσάς προσωπικά. Γιατί άλλωστε;

    Επομένως μη φοβάστε για το δικό μου εγκεφαλικό. Όπως βλέπετε, με όλα όσα γρά-ψατε δεν κατορθώσατε να με κάνετε να υψώσω την ένταση της φωνής μου· ούτε έγι-νε συχνότερος ο σφυγμός μου. Ο λόγος δεν έχει λόγο να φωνασκεί. Εσείς προσέξτε, επειδή είσθε ευέξαπτος και επηρεάζεστε. Στο κάτω κάτω, τόσα καλούδια μάς φέρνετε. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, όπως και ο αλησμόνητος Εθνικόφρων, καλή του ώρα αν ζει.

    Προσπάθησα συνειδητά να μην αφήσω αναπάντητη καμιά πτυχή των ερωτημάτων σας καθώς και να σας ταράξω όσο το δυνατό λιγότερο, μολονότι σας συνιστώ να μην ταράζεστε. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί σας. Εσείς έχετε;

    Λεώνικος

    ΥΓ
    Βρήκα και το σχόλιό μου στο οποίο απαντήσατε και το επαναφέρω για να διερευνή-σω τι ακριβώς σας ενόχλησε τόσο που να χάσετε την ψυχραιμία σας και ν’ απαντήσε-τε με τρόπο ακανόνιστο, αναφερόμενος δύο τουλάχιστο φορές στον ‘αγαπητό’ σας ‘Λεώνικο’. Το έβαλα σε αγκύλες για να ξεχωρίζει από το σχόλιο που ακολουθεί.

    [@126 Εαμοβούλγαρε, σου είμαι ευγνώμων. Ήξερα πολλά για τον Μπέμπελ αλλά συγκεχυμένα. Έγινες αιτία να μάθω πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν, πιθανώς αξιότε-ρος ακόμα και από τον Λένιν.
    Αλήθεια… διαβάζοντας το λινκ σου στο τέλος του @126 έβγαλες το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έναν παλαβό πρώσο; Εάν όντως έτσι είναι… δεν είναι παράδοξο που έχεις αυτή την ακατανόητα επιθετική κι εντελώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά εδώ μέσα. Προφανώς δεν έχεις αλλού να ξεσπάσεις. Δεν μας ενοχλεί εμάς. Έτσι κι αλλιώς σε αγνοώ, προσωπικά τουλάχιστο, παντελώς, αλλά βγάζω πολύ θλιβερά συμπερά-σματα για σένα.]

    Δεν γράφω πουθενά ότι σας απεχθάνομαι, ενώ γράφω ρητά ‘δεν μ’ ενοχλείς’. Το «α-κατανόητα επιθετική κι εντελώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» είναι χαρακτηρισμοί που αναφέρονται στη συμπεριφορά και όχι την προσωπικότητα. Το γιατί την έχετε, αν είναι πραγματική ή όχι και πού οφείλεται, θέλει μελέτη από άλλην ειδικότητα ή παραειδικότητα. Θα μπορούσα κι εγώ σε κάποια φάση της ζωής μου να βγάλω τέτοια συμπεριφορά. Δεν σημαίνει ότι θα είμαι άλλος.

    Όντως, τη συνέδεσα με τους χαρακτηρισμούς σας για τον Μπέμπελ, εννοώντας ότι αφού ‘δεν βρήκατε κάτι καλύτερο να πειτε γι’ αυτόν… δεν είναι παράξενο που έχετε ασύμβατη με τους άλλους κρίση’. Η φράση αυτή όντως αποσκοπούσε να επισημάνει κάποιο ‘έλλειμμα κρίσεως’ αλλ’ όχι και να σας προσβάλει.

    Ανασκοπώντας τις απαντήσεις μου διαπιστώνω ότι μολονότι μαζέψατε ό,τι θα μπο-ρούσε να μαζευτεί για να μ’ επιπλήξετε, διαπιστώνω ότι δεν βρήκατε να μου προσά-ψετε παρά α) ότι είμαι Μ. τ. Ι. μολονότι γεννήθηκα εβραίος, β) ότι είμαι Μ. τ. Ι. και χειρουργός, το οποίο θεωρήσατε λελανθασμένως ή εσκεμμένως ασύμβατο και γ) ότι δίνω πατρικές συμβουλές.
    Δεν κατορθώσατε να βρείτε κάτι άλλο; Π.χ. ότι είμαι αθυρόστομος, προκλητικός, αναιδής, γελοίος, τρολ, ότι καταγίνομαι με αρλουμποασάφειες, ότι χαρακτηρίζω μειωτικά και μάλιστα αισχρά τις πεποιθήσεις του άλλου κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι προ-φανώς, κατά την κρίση σας, θετικά στοιχεία ενός σχολιογράφου και γι’ αυτό φροντί-ζεται να τα επιδεικνύεται στο δικό σας προφίλ. Αυτό, κατά τη γνώμη μου πάντα, α-ξιότιμε κ. Εαμοβούλγαρε, σημαίνει ότι όντως έχετε πρόβλημα ‘κρίσεως’ και η άποψή σας για τον Μπέμπελ ήταν απλώς μιά τυχαία εκδήλωση μια πάγιας κατάστασης.

    Ευχαριστώ για την προσοχή που επιδείξατε.
    Και πάλι Λεώνικος

  2. Παρακαλώ στο @1 να μη ληφθούν υπ’ όψη οι παύλες. Έγραφα σε Word και μου έκανε χαϊγφενέισιον

  3. physicist said

    Το βιβλίο το είχα ξεφυλλίσει σε κάποιο βιβλιοπωλείο στη Σόλωνος ή στην Ιπποκράτους, εκεί γύρω στα 1988-1990, και είχα διαβάσει ακριβώς αυτό το απόσπασμα, που μου είχε χαραχτεί στο μυαλό όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε τον συγγραφέα θυμόμουν ούτε τον τίτλο παρά μόνο τη μοίρα αυτής της δυστυχισμένης γυναίκας, συνοψισμένη τόσο σπαραχτικά μέσα σε λίγες γραμμές.

  4. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλημέρα. Ωραίο βιβλίο, το είχα διαβάσει πρίν δέκα χρόνια και μου άρεσε.

  5. Χαιρετίζω μια πραγματικά υπέροχη ανάρτηση. Και πολύ διδακτική. hunё = gjak = αίμα, huna ime = gjaku ime = αίμα μου. Το -θ’ στο djallё δεν καταλαβαίνω. Ίσως είναι κάτι τοπικό αρβανίτικο.

    Ομολογώ ότι το κυνηγητό των ‘μαργαριταριών’ μπορεί να είναι πολύ σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά, γιατί δείχνει πόσο απρόσεκτα γράφουν ακόμα κι αυτά τα στοχευμένα που μας γράφουν ακόμα κι αυτοί από τους οποίους θα περίμενες τουλάχιστο γλωσσική αρτιότητα και αξιοπρέπεια. Διότι τον γλωσσικό βεβιασμένο γλωσσικό ευπρεπισμό τον θεωρώ αναξιοπρέπεια, που αγγίζει πολλές φορές και τα όρια της ύβρεως. Γράψε συντηρητικά, αλλά όχι ατσούμπαλα.

  6. sarant said

    Καλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

    Λεώνικε, ευχαριστώ για τη συμπλήρωση!

  7. Theo said

    Τον Σωτήρη Δημητρίου τον γνώρισα με το βιβλίο του Τους τα λέει ο Θεός.
    Με συγκίνησε με το πολύ δυνατό και λιτό γράψιμό του.

    Αγόρασα και δυο άλλα βιβλία του, αλλά μου φάνηκαν μέτρια.

    Αυτό το διήγημα που παρουσιάζεις, Νικοκύρη, είναι πράγματι σπαραχτικό και συγκλονιστικό και σ᾿ ευχαριστώ.
    Στη Βιβλιονέτ όμως φαίνεται να κυκλοφορεί 🙂

  8. Theo said

    Δεν ανοίγει ο λίκνος για το Ντιαλίθ᾿ ιμ.
    Ξαναπροσπαθώ.

  9. Theo said

    Πάλι το ίδιο 😦
    Ντιαλίθ᾿ ιμ, Χρηστάκη

  10. Theo said

    Μια προσπάθεια ακόμα

  11. Theo said

    @10:
    Τα κατάφερα 😦

  12. sarant said

    Τέο, σε κάποιο ηλεβιβλιοπωλείο (Πολιτεία, νομίζω) υπάρχει επισήμανση ότι το βιβλίο είναι εξαντλημένο στον εκδότη.

  13. Theo said

    @11:
    Τα κατάφερα αλλά λάθος φατσούλα 😦
    Αυτήν ήθελα: 🙂

  14. Theo said

    @12:
    Ε, τότε, ίσως η βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ να μην είναι ενημερωμένη.

  15. Voulagx said

    Διόρθωση:
    «….από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Θεσπρωτού συγγραφέα [Σωτήρη] Δημητρίου (1955-).»

  16. sarant said

    15: Ωχ, ευχαριστώ! Και να σκεφτείς ότι στα ταγκ τον είχα σωστά.

  17. Patmos said

    Λεωνικε, I like you! Question:Ειναι δυνατόν να γίνει αλλαγή -μεταλλαγή DNA τη στιγμή του τοκετού η στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , με τη δύναμη της σκέψης η της έντονης αγάπης και χαράς ;

  18. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αν και δεν έχει προβληθεί καθόλου απο τα ΜΜΕ, σήμερα γίνεται στη Ελαβετία, ενα απο τα κρισιμότερα μεταπολεμικά δημοψηφίσματα, που θα μπορούσε να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βασίζεται στο χάρτινο χρήμα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Οι Ελβετοί καλούνται να αποφασίσουν αν η κεντρική τους τράπεζα, θα πρέπει να έχει 20% αντίκρισμα σε χρυσό, αντί του 7,5% που έχει τώρα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό (αν και με την προπαγάνδα των τραπεζών και των ελεγχομένων ΜΜΕ είναι πολύ αμφίβολο) πέρα του οτι θα υποχρεωθεί η SNB να αγοράσει πάνω απο 1800 τόνους χρυσού την επόμενη πενταετία, το μεγάλο πάρτι με την κοπή χρημάτων απο το πουθενά θα σταματήσει, ευρώ, λίρα, και κυρίως δολάριο και γιέν, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις χρεοκοπημένες οικονομίες που εξυπηρετούν. Ποιός ωφελείται απο τον κανόνα του χρυσού; φυσικά οι χώρες (π.χ Ρωσία) που παράγουν εμπράγματες αξίες, όπως η ενέργεια, λέτε να έχουμε κάνα ελβετικό ατύχημα;
    Ήδη ο οικονομικός πόλεμος με την Ρωσία (που τις ετοίμασαν τον ρόλο της ναζιστικής Γερμανίας) έχει περάσει στο τελικό του στάδιο, με το πετρέλαιο να καταρρέει απο τα 110 δολάρια στα 70 μέσα σε πέντε μήνες και στα 60 σε λίγο καιρό (το πετρέλαιο θέρμανσης βέβαια έπεσε μόνο πέντε λεπτά) με παράλληλη αύξηση τις ισοτιμίας του πληθωριστικού δολαρίου (για να μη χάσουν πολλά οι χώρες του κόλπου, και οι δυτικές οικονομίες) και κατάρρευση του ρουβλίου, σπρώχνοντας την Ρωσία στην οικονομική άβυσο, που μετά και την υποτίμηση του γουάν, χάνει τεράστια ποσά μια και η συμφωνία με την Κίνα για την πώληση ενέργειας είναι εκτός δολαρίου. Το αδιέξοδο της Ρωσίας είναι δεδομένο, η αντίδρασή της όμως ποιά θα είναι; δεδομένου οτι σε μια συμβατική στρατιωτική αντιπαράθεση είναι χαμένη απο χέρι, δύο είναι οι λύσεις που απομένουν, η ανατροπή του Πούτιν με δημοκρατικό η μή τρόπο, και η πυρηνική απάντηση, είδομεν.

  19. Gpoint said

    Πολύ ωραίο το διήγημα

    Αυτό ζάντσες είναι γνωστό και σαν ζάντσουλες και ακόμα πιο γνωστό σαν ζιριζάντσουλες

  20. Domenica Minniti Gonias said

    Ωραία δουλειά! (Ευτυχώς εγώ το έχω με ιδιόχειρη αφιέρωση του Σωτήρη!)

  21. Νέο Kid Στο Block said

    Oι Ζάντζες δεν είναι μόνο ηπειρώτικο. Είναι κι ρουμηλιώτκο! Mη κάν’ς ζάντζις!

  22. Σκιπιτάρ λένε παλαιόθεν οι Ηπειρώτες τους Αλβανούς, ή είναι νεολογισμός εξ αλβανικών;
    Βλέπω τώρα ότι η συλλογή είναι του ’87, πριν ανοίξουνε τα σύνορα δηλαδή. Άρα το διήγημα μιλάει για (κατά το κοινώς λεγόμενο) αρβανίτισα, αν δεν μπερδεύομαι τόσο.

  23. Gpoint said

    Λεώνικε, από την μικρής διάρκειας εμπειρία μου στο Λίβανο, η εντύπωσή μου είναι πως Εβραίοι και Παλαιστίνιοι είναι ούνα ράτσα-ούνα φάτσα με πολλά κοινά γνωρίσματα (καπατσοσύνη, ξενιτεμός, εκδίκηση,κ.λ.π.) και κυριότερη διαφορά την θρησκεία (για την γλώσσα δεν ξέρω-δεν μπορώ να κρίνω). Ισως να υπάρχει σχέση με τους Μακαβαίους-Φιλισταίους και την διαμάχη τους από τότε.
    Φυσικά οι ίδιοι άνθρωποι με μια μικρή διαφορά στη θρησκεία, στη γλώσσα ή το χρώμα μισούνται έντονα όπως προκύπτει από τα ζεύγη Σέρβοι-Κροάτες, Καστιλιάνοι-Καταλανοί, γάβροι-βάζελοι.

  24. Νέο Kid Στο Block said

    18. Δηλαδή ρε συ Λάμπρο, να αφήσουν εσαεί το πετρέλαιο στα ύψη,για να μη χάσει την κουτάλα ο πατερούλης Πούτιν;;
    Αυτό λες; (είναι γνωστό από πολλά χρόνια,πως οι ψηλές τιμές πετερλαίου κρατούν τον Πούτιν παντοδύναμο στη Ρασσία…)

  25. Left said

    @1 Εξαιρετικός. Μείνε όπως είσαι.
    @18(β) Στο ίδιο στόχαστρο βρίσκονται – πλην Ρωσσίας – Ιράν και Βενεζουέλα.

  26. Gpoint said

    # 18

    Λάμπρο επεδή δεν τα πολυκαταλαβαίνω τα διεθνή οικονομικά (σε αντίθεση με τα ελληνικά που χρόνια τώρα είναι μονόδρομος (κόβουν τους μισθούς των Δ.Υ. οι παπαρολόγοι-οικονομολόγοι και πληρώνονται γι αυτό) και επειδή έχω ένα αποθεματικό 274,55 ευρώ τι μου προτείνεις να τα κάνω ;

    Α. να αγοράσω μια σκοτεινή ημιυπόγεια γκαρσονιέρα στην Κυψέλη ; (τώρα έχει 800 ευρώ αλλά κάθε μέρα πέφτει η τιμή της)
    Β. να τα κάνω δολλάρια ;
    Γ. να τα κάνω ρούβλια
    Δ να τα κάνω ελβετικό φράγκο (ελπίζω να φτάνουν για να αγοράσω ένα αν έχει αντίκρυσμα σε χρυσό)
    Ε. να επενδύσω σε χρυσό
    Ζ. να αγοράσω κι άλλες μετοχές του ΠΟΚ για να βελτιώσω το μουαγιέν μου ; ;

  27. Το κροσπόστινγκ μου μέσα… Γέμισε ο τόπος οχτάμπιτα παιδάκια με κουβαδάκια.

  28. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα σας

    Ζαντζιάρκο μπλάρ είχε ο μακαρίτης μπάρμπα Νάσιος Π.
    Αυτός είναι σαν τσάκνο, λέμε για κάποιον που είναι πολύ αδύνατος

    Και μια πρόσκληση για τους Ηπειρώτες ή τέλος πάντων για όσους βρεθούν στα Γιάννινα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 18.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο » Δημήτρης Χατζής» (Παλιά Σφαγεία) ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του
    Χαράλαμπου Νούτσου,

    Πνεύμα Στασιαστικόν.
    Ο Σύλλογος των Δημοδιδασκάλων του Νομού Ιωαννίνων (1920)
    Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα , 2014

    Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Στέφανος Σίντος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων και θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο κ. Γιάννης Στέφος μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

  29. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    22: Δεν έχω ξανασυναντήσει από Ηπειρώτη το σκιπιτάρ νωρίτερα. Και μάλλον σε αρβανίτισσα αναφέρεται.

    Σε λίγη ώρα θα τα κλείσω και θα πεταχτώ ίσαμε τις Βρυξέλλες. Το βράδυ πάλι. Αύριο θα ανέβει κανονικά το μηνολόγιο αλλά εγώ όλη τη μέρα θα είμαι αλλού.

  30. Gpoint said

    Αφιερωμένο όπου δει το διαδικτυακά θλιμμένο

  31. Spiridione said

    Αρβανίτισσα πρέπει να ήταν αφού λέει ότι ερχόταν η μητέρα της και την έβλεπε (και μιλάμε για το 1987).
    Στη βίκη λέει ότι:
    Σύμφωνα με τον Αριστείδη Κόλλια, μερικοί Αρβανίτες στο βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου παραδοσιακά αυτοαποκαλούνται και με την ονομασία Shqiptár (Σκιπτάρ), χωρίς να επικαλούνται αλβανική εθνική συνείδηση. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται επίσης σε μερικά χωριά της Θράκης, όπου οι Αρβανίτες μετανάστευσαν από τα βουνά της Πίνδου κατά τον 19ο αιώνα. Από την άλλη μεριά αυτή η λέξη είναι παντελώς άγνωστη στο κύριο σώμα των Αρβανιτών της νότιας Ελλάδας.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82#.CE.A0.CF.81.CE.BF.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.85.CF.83.CE.B7_.CE.BA.CE.B1.CE.B9_.CE.B9.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1_.CF.84.CE.BF.CF.85_.CE.BF.CE.BD.CF.8C.CE.BC.CE.B1.CF.84.CE.BF.CF.82
    Εδώ «μωρέ σκιπιτάρ»
    http://books.google.gr/books?id=w5UZAAAAYAAJ&pg=PA111&dq=%22%CF%83%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%22&hl=el&sa=X&ei=k_d6VJ_QFcbEPPfNgaAF&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q=%22%CF%83%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%22&f=false

  32. Α, μπράβο, βρε Σπύρο!

  33. Pedis said

    Εξαιρετικό το διήγημα. Λιτή γραφή –> πλούσιο περιεχόμενο.

    # 1. μέγα λάθος η απάντηση σε άγνωστους κοπρίτες. Κομπλεξικούς. Χοντράνθρωπους.

  34. Παναγιώτης Κ. said

    Το διήγημα και τι σύμπτωση! και το εκτενές σχόλιο του Λεώνικου ανθρώπινες σχέσεις διερευνούν.Βρήκα και τα δύο ενδιαφέροντα .Ο Δημητρίου με συγκίνησε.
    Έχω διαβάσει μερικά από τα βιβλία του όπου παίρνει τα ερεθίσματα από την ιδιαίτερή του πατρίδα την Θεσπρωτία.
    Δεν ξεχνώ μια φράση από κάποιο διήγημα όπου αναφέρεται στη ζωή των χωρικών όταν ο ίδιος ήταν παιδί και κατά νόημα ήταν κάπως έτσι: Οι άνθρωποι του χωριού που έκαναν τις δουλειές στο σπίτι και στο χωράφι δεν ένιωθαν ότι δουλεύουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονταν τη ζωή.

    Σκιπιτάρ(ηδες) στην Ήπειρο λέγανε τους εξ Αλβανίας προερχόμενους Έλληνες που βρέθηκαν μετά τον πόλεμο με τις διάφορες μετακινήσεις και ανακατατάξεις στην Ελλάδα. Εξ΄ όσων μπορώ να κρίνω, η χρήση της λέξης είχε κάπως ρατσιστική χροιά.

    Τσάκ(ι)νο! Δεν ήξερα ότι έχει και Ι.

    Όσο για το ρύζι η φράση προπολεμικά ήταν: » Γιατί δεν σου αρέσει το φαγητό; τα ρύζια θέλεις να σου μαγειρέψω;»
    Συμπεραίνω λοιπόν ότι το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας.

  35. Theo said

    @22κλπ:

    Ο μακαρίτης ο πατέρας μου, Αρβανίτης με ηπειρώτικη (ίσως και βορειοηπειρώτικη) καταγωγή, μου έλεγε πως το 1991, όταν πήγε στα σύνορα να παραλάβει μια ξαδέλφη του της οποίας η οικογένεια είχε καταφύγει στην Αλβανία πριν από τον πόλεμο, λόγω χρεωκοπίας, έπιασε κουβέντα με τον αξιωματικό διοικητή του αλβανικού φυλακίου, ρωτώντας τον αν είναι Ρωμιός ή Αλβανός (δεν ξέρω αρβανίτικα, για να αναπαράξω τους όρους). Αυτός ξέφευγε απαντώντας «Σκιπτάρ», δηλώνοντας δηλαδή την ιθαγένειά του. Όταν τον πίεσε πολύ, αυτός του απάντησε: «Αναστάση με λέν».

    Δηλαδή, στους Αρβανίτες της Β. Ελλάδας και στους κατοίκους της Αλβανίας το «Σκιπτάρ» δεν δηλώνει εθνότητα. Ίσως στη Θεσπρωτία του Δημητρίου να έχει άλλην έννοια.

  36. Theo said

    @34:
    Γράφαμε ταυτόχρονα.
    Μάλλον επιβεβαιώνεις πως το «Σκιπτάρ» έχει σχέση με τη νυν ή πρώην αλβανική ιθαγένεια.

  37. cronopiusa said

    Συγκλονιστικό το διήγημα

  38. Ιάκωβος said

    Το χα διαβάσει. Εμ, αυτό είναι γράψιμο. Less is more. Ταιριάζει απόλυτα και με τα θέματα που καταπιάνεται, εποχή και περιοχή.
    Παλιότερη φωτογραφία από το Δελβινάκι , του Μπουασονά.

  39. Ιάκωβος said

    Τότε, αυτή:

  40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    24 – Όχι Κίντ δεν λέω αυτό, αν δεν βαριέσαι ξαναδιάβασε το σχόλιο, ούτε τρέφω την παραμικρή συμπάθεια για τον φασίστα καγκεμπίτη Πούτιν. Για το «άγνωστο» δημοψήφισμα στην Ελβετία μιλάω κυρίως, και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ένα τόσο κρίσιμο γεγονός περνάει απαρατήρητο απο τα ΜΜΕ και τον κόσμο. Το θέμα δεν είναι αν πρέπει να αφήσουν εσαεί το πετρέλαιο στα ύψη, αλλα οτι ελέγχουν κατα το δοκούν την τιμή του, ΑΡΑ;

    25 β΄- Στο στόχαστρο είναι η Ρωσία, η μόνη σοβαρή δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία των αγγλοσαξόνων, φυσικά με τα πυρηνικά όπλα, γιατί με τα συμβατικά ή ακόμα χειρότερα τα οικονομικά δεν έχει καμία τύχη. Το Ιράν η Ωενεζουέλα όπως και η Βραζιλία, είναι παράπλευρες θεμιτές απώλειες.
    Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε οτι οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει απο το 2007, και παρ΄όλο που έχουν πλημυρίσει (με ένα μ Λεώνικε) τον πλανήτη με άχρηστα δολάρια, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Μη κοιτάς τις ανακοινώσεις με τα ωραιοποιημένα στοιχεία, αυτά είναι για το χρηματηστήριο, αν τα αναλύσεις θα δείς οτι αντιφάσκουν. Όπως μετά το 29 δημιούργησαν τις συνθήκες για τον β΄π.π (ο Χίτλερ πρίν το 29 ήταν στο 3% το 32 έφτασε στο 33%) που μέσα σ΄αυτόν ενσωματώθηκε η αμερικανική ύφεση, και στο τέλος, αφού καταστράφηκαν όλες οι μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, έμειναν μόνες τους να κάνουν παιχνίδι επιβάλλοντας τους κανόνες τους, έτσι και τώρα δημιουργούν τις αντίστοιχες συνθήκες για τον γ΄π.π, εκτός κι αν πιστεύει κανείς, οτι η περικύκλωση της Ρωσίας απο το ΝΑΤΟ, είναι για να προστατευτεί η Ευρώπη, απο τους πυραύλους του Ιράν, και οτι το πραξικόπημα στην Ουκρανία απο τους ναζιστές δεν ήταν στημένο για να εξαναγκάσουν την Ρωσία να επέμβει.

  41. Νίκο, η αυριανή επίσκεψή σου στις Βρυξέλλες έχει διαρρεύσει 🙂 Πλην απροόπτου, θα με δεις μπροστά σου.

  42. Ιάκωβος said

    Για να μην ξεχνιόμαστε, αναδημοσίευση από το Βαθύ Κόκκινο.

    Ο Νίκος Ρωμανός αργοπεθαίνει. Εμείς τι κάνουμε σύντροφοι;

    Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο.
    Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλη σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές, το πρόσωπο σου θα ματώσει απ τις σφαίρες, μα ούτε βήμα πίσω.

    Τάσος Λειβαδίτης

    Ο Νίκος Ρωμανός αργοπεθαίνει. Αργοσβήνει για μια ανάσα ελευθερίας.

    Εμείς τι κάνουμε σύντροφοι;

    Βίωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο – με τον θάνατο του έφηβου φίλου του-το σάπιο πολιτικό τους σύστημα και θέλησε να το πολεμήσει. Ονειρεύτηκε έναν κόσμο δίκαιο και βιώνει την ανελέητη αδικία τους.

    Εμείς τι κάνουμε σύντροφοι;

    Τραγική φιγούρα στο παράθυρο του δωματίου- κελίου όπου βρίσκεται, φαίνεται στις φωτογραφίες να κοιτά τους αλληλέγγυους συντρόφους του που βρεθήκαν χτες έξω από το νοσοκομείο.

    Εμείς τι κάνουμε σύντροφοι;

    Ο φίλος του Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος έκανε την αλληλεγγύη, πράξη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βραδυκαρδία.

    Εμείς τι κάνουμε σύντροφοι;

    Εμείς που συγκινούμαστε απ’ τους στίχους του Μπρεχτ, του Αναγνωστάκη , του Λειβαδίτη, εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι…

    Πως μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, γνωρίζοντας ότι ο Νίκος κι ο Γιάννης δολοφονούνται αργά αργά;

    Κατέχουμε πια καλά ότι τα εξουσιαστικά ζόμπι είναι αδίστακτα. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία γνωρίζουμε πως οι μέρες τους είναι μετρημένες. Ίσως η κοινωνική αναταραχή που θα επέφερε ενας θάνατος. τους έδινε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις πιο ακραίες μορφές αυταρχισμού και καταστολής, κι ετσι να επιμηκύνουν την παραμονή τους στην εξουσία .

    Ας μην το επιτρέψουμε να συμβεί.

    Συνεχείς εκδηλώσεις αλληλεγγύης παντού. Νυχθημερόν βάρδιες συμπαράστασης έξω από τα νοσοκομεία που νοσηλεύονται. Διαδηλώσεις και πορείες σ’ όλες τις πόλεις.

    Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι…

    Της Τ. Γ.

  43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    26 – Τα 274,55 μπορεί να σου φαίνονται λίγα και τα παίρνεις στ΄αστεία, αλλα είναι αρκετό κεφάλαιο για βγάλεις όσα χρήματα θέλεις. Γι΄αυτό θα σου πρότεινα λοιπόν να τα επενδύσεις στο χρηματηστήριο, με αρχικό στόχο το δύο στη δεκάτη!

  44. Λάμπρο,ο χρυσός κανόνας είναι προ πολλού παρωχημένος. Ακόμα κι ο Keynes χαρακτήριζε barbarous relic το νομισματικό χρυσό. Αξία στο νόμισμα δίνουν τα ανταλλάξιμα αγαθά που μπορεί να αγοράσει. Αξία στο δολάριο δίνουν τα αμερικάνικα προϊόντα που όποιος διαθέτει δολάρια μπορεί να αγοράσει (και βεβαίως τα προίόντα άλλων χωρών που οι κυβερνήσεις τους επιτρέπουν ή και ενθαρρύνουν την έναντι δολαρίων εξαγωγή τους), όχι η μετατρεψιμότητα του σε χρυσό σε εγγυημενη τιμή,που ίσχυε ως το 1973. Αν,παρά πάσα λογική, οι Ελβετοί ψηφίσουν την επαναφορά του χρυσού κανόνα, μόνο τη δική τους οικονομία θα βλάψουν.

  45. physicist said

    Οι Ελβετοί είπαν ξεκάθαρα «όχι» και στα τρία ερωτήματα που τους τέθηκαν στο δημοψήφισμα.

  46. physicist said

    Με ποσοστό 78% εκτιμάται ότι θα απορριφθεί η πρόταση για αύξηση των αποθεματικών χρυσού της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, με ποσοστό 74% η πρόταση για περιορισμό της μετανάστευσης στο 0.2% του πληθυσμού ετησίως και με 60% η πρόταση για άρση των φορολογικών προνομίων σε αλλοδαπούς.

    Πηγή: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/hochrechnung-die-schweizer-sagen-dreimal-nein-13294526.html

    Ο κόσμος δεν παλάβωσε ακόμα. Ήρεμα και με το μαλακό.

  47. cronopiusa said

  48. cronopiusa said



  49. Ιάκωβος said

    1,23
    Λεώνικε,
    ασχέτως αν οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι πιστεύουμε ότι το κράτος του Ισραήλ πια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαφανιστεί, γεγονός που μας κατατάσσει στους σιωνιστές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι όροι με τους οποίους έχει οργανωθεί είναι ρατσιστικοί και ολοκληρωτικοί και στηρίζονται σε παραποιήσεις και της ιστορίας και της αρχαιολογίας, όπως άλλωστε και οι εθνικισμοί γενικά.
    Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι «Άραβες» που ήρθαν από κάπου αλλού, είναι ντόπιοι, ίσως Εβραίοι που έγιναν Μουσουλμάνοι και αραβόφωνοι, και που γενετικά διαφοροποιήθηκαν τα 1500 τελευταία χρόνια κια όχι πολύ. Μετά την καταστροφή του Ναού από τους Ρωμαίους, δηλαδή, δεν ερήμωσε όλη η Παλαιστίνη. Έχω διαβάσει μάλιστα, ότι πολλοί Εβραίοι της Ευρώπης έχουν βορειοαφρικανική καταγωγή, είναι προσηλυτισμένοι δηλαδή, την εποχή της Αραβικής επέκτασης προς την Ισπανία. (Αντίθετα, για τους Χάζαρους Εβραίους δεν ξέρουμε πολλά και πάντως επιβεβαιώνεται η μη κεντρο-ασιατική καταγωγή των εσκεναζίμ)

    Από την άλλη, ο συνεχής τσαμπουκάς και οι εθνοκαθάρσεις πάνω στην καμπούρα ενός λαού, που είναι τμήμα μιας δυνατής, πλούσιας και φανατικής κοινότητας ενός δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων, μακροπρόθεσμα δεν ξέρω πόσο ενισχύει τις πιθανότητες της συνέχειας του Ισραήλ σα κράτος ή πια θα δούμε μια νέα Διασπορά.

  50. Ιάκωβος said

    Από αυτά που λέει ο Λοβέρδος, φαίνεται οτι η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί και μπορεί να κάνει κάτι. Όμως, είναι πιθανό και αυτό το σενάριο:
    Αφήνουν το Ρωμανό να πεθάνει.
    Ξεσηκώνονται ο πάντες.
    Καίγεται η Αθήνα από τους γνωστούς ανεγκέφαλους «συντρόφους» και από τους βαλτούς.
    Κατηγορούν το Σύριζα και η κοινωνία στρέφεται δεξιότερα.

    Είναι τραβηγμένο σενάριο, αλλά ποιοι μας κυβερνούν; Ο Ναζί και διαταραγμένος Γεωργιάδης, ο «ακτιβιστής» του δικτάτορα Παπαδόπουλου Βορίδης και ο Εθνικοσοσιαλιστής Πλέυρης.

    Ο Βορίδης μάλιστα προχτές πάλι κέντησε ( αν ήταν εργόχειρο θα είχε κάνει την προίκα του) πάνω στη θεωρία της Ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς «όλα αυτά τα χρόνια»

    Αν ήξεραν λίγα παραπάνω εκεί στο Σύριζα, θα του θύμιζαν οτι αναμασά ένα βασικό
    χιτλερικό επιχείρημα, τον Kulturbolschewismus.

  51. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Πάλι ξέφυγε η κουβέντα τελείως εκτός θέματος… 😦 Μπράβο βρε Νικοκύρη για το σημερινό! Η χρήση του Σκιπιτάρ από τους Αρβανίτικους πληθυσμούς Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας και Θράκης μάλλον είναι αποτέλεσμα πως ξέκοψαν από τον κορμό των αλβανόφωνων πληθυσμών αρκετά πιο μετά από αυτούς της Ν. Ελλάδας. Κάτι που το ξέραμε. 🙂 Τίποτα περισσότερο.

  52. gryphon said

    42-48-50
    H Διακιοσυνη παντως (που αποτελει εναν απο τους πυλωνες του συστηματος που υποτιθεται οτι αντιμαχεται ο Ρωμανος και η παρεα του) εκανε οτι μπορουσε για να τον βοηθησει να πεσει στα μαλακα.
    Διαβαζοντας κανεις την αγορευση του εισαγγελεα Πεπονη στην δικη τους θα σχηματιζε αβιαστα την εντυπωση πως ο εισαγγελεας κακως βρισκεται στο δικαστικο σωμα και οτι η φυσικη του θεση ειναι στο ανταρτικο πολης.

  53. Theo said

    @51:
    Δηλαδή, ποιους ονομάζουν Σκιπιτάρ οι Αρβανίτικοι πληθυσμοί Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας και Θράκης;

  54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    44 – Λυπάμαι Άγγελε αλλα δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, μακάρι να ήταν. Αξία στο δολάριο δίνει η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ, αλλιώς με τόσα τρις που έχουν «τυπώσει» απο το 2007 και μετά, θα άξιζαν λιγότερο κι απο την κατοχική δραχμή. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να «επιτρέπει» την συναλλαγή προϊόντων με δολάρια, έχει επιβληθεί απο τις ΗΠΑ, αν θέλει μια χώρα να είναι στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, θα ακολουθεί τους κανόνες του ΠΟΕ, τον οποίο δημιούργησαν και ελέγχουν οι ΗΠΑ. Δυστυχώς δεν με εκπλήσει που λές παρωχημένο τον κανόνα του χρυσού (κι όχι χρυσό κανόνα, εσύ το ίδιο εννοούσες μεν, αλλα είναι άλλο το νόημα του) έτσι μεγαλώσαμε αυτά διδαχτήκαμε κι τέτοια πληροφόρηση επιβάλλουν να έχουμε απο τα ΜΜΕ οι τράπεζες. Γιά σκέψου όμως να χρώσταγε η Ελλάδα δραχμές, και να είχε την δυνατότητα να κόβει όσο χρήμα χωρίς αντίκρισμα ήθελε, όπως κάνουν δηλαδή τώρα οι ΗΠΑ; Για σκέψου να έχεις την δυνατότητα να δίνεις χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα και να παίρνεις εμπράγματες αξίες π.χ τρόφιμα, και ειδικά πρώτες ύλες απο άλλες χώρες που το δικό τους νόμισμα είναι τεχνητά υποτιμημένο απέναντι στο δικό σου, (απο τις δικές σου εταιρείες αξιολόγησης) και μετά να τους εξαγάγεις πανάκριβα τα τεχνολογικά σου προϊόντα που τα έφτιαξες με τις πρώτες ύλες που πήρες σχεδόν δωρεάν απο αυτές, και τους είναι απαραίτητα για να παράγουν τα προϊόντα που χρειάζεσαι; Ποιός λές να βγαίνει κερδισμένος απο μια τέτοια συναλλαγή; ρίξε μιά ματιά ποιές χώρες είναι υπανάπτυκτες, δές τι παράγουν και ποιός παίρνει αυτά τα εμπορεύματα, και είμαι σίγουρος οτι θα καταλάβεις ποιός ευνοείται απο αυτό, και ποιός έχει τον έλεγχο, και το κυριώτερο, πώς δημιουργούνται τα φτωχά κράτη, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φτωχοί.

  55. Pedis said

    # 52 – Δεν είναι η Δικαιοσύνη αλλά ορισμένοι λειτουργοί της που α) δεν είναι συνειδητά καθάρματα β) δεν είναι γλείφτες των αποπάνω για να πάρουν προαγωγή γ) δεν αποδέχονται σε καμιά περίπωση να μην ακολουθήσουν και να μην σεβαστούν τους κανόνες της αστικής νομιμότητας (όσοι από αυτούς έχουν απομείνει) στων οποίων την αναγκαιότητα πιστεύουν και δέχονται να υπηρετήσουν πιστά και με τιμιότητα, παρά και ενάντια στην πρακτική της πλειοψηφίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι ερμηνεύουν και επικαλούνται τα όρια ανοχής των νόμων -που τα κάνουν λάστιχο- όταν είναι να αθωώσουν, να ρίξουν στα μαλακά ή να αποφυλακίσουν όλους όσοι συγκροτούν τον κορμό της πολιτικής και κυβερνητικής αυθαιρεσίας, της οικονομικής λεηλασίας του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου δηλ. το οργανωμένο έγκλημα της αστικής αλητείας, παρουσιαζόμενο ως εθνικός κορμός.

    Προσοχή, το παιδί αργοπεθαίνει και εκτός από τους δήμιους και τους εντολείς τους, μερτικό στην ευθύνη έχουν και όσοι κάνουν χάζι και περιγελούν. Είναι το άλλοθι των δημίων για τους επόμενους στη λίστα.

  56. Γς said

    1:
    >Καλημέρα σε όλους, εκτός Γς που δεν θα έχει ξυπνήσει ακόμα και δεν θέλω να τον ενοχλήσω.

    Μωρέ είχε ξυπνήσει αλλά δεν είχε μόνιτορ.
    Επεσε το δίκτυο της ΔΕΗ πρωινές ώρες και έσβησε το μικρό πορτατίφ ης κυράς [μόλις 1 Watt, ίσα ίσα για να μου τη σπάει] που έχει γιατί φοβάται το απόλυτο σκοτάδι. Εβλεπα από τα αναβοσβησίματα του πορτατίφ ότι έκαναν απανωτές ανεπιτυχείς προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την τάση, αλλά δεν μου έκοψε να πάω να κλείσω όσες συσκευές ήταν ανοιχτές στην τάση.
    Και βαρέθηκα το πρωί να ανοίξω λαπτόπια και τάμπλετ. Και το Πισι της κυράς, που είναι κι αυτό πάντα ανοιχτό είχε κλείσει λόγω της βραδινής γενικής διακοπής και δεν ήξερα το πάσγουορντ. Κι ήταν κι αυτή στην Εκκλησία, Σάββατο πρωί.

    Λοιπόν, Εβραϊκό DNA. Χαζομάρες, ιδίως τα σχετικά σαϊντίφικ.
    Και τα άλλα τα θεολογικά. Τι τυχερός που είμαι που δεν τα κατέχω. Και που δεν θα ήθελα με τίποτα να τα μάθω.
    Πάντως αν δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός της μετάγγισης αίματος, φαντάζομαι ότι δεν θα δίσταζες να το προτείνεις.

    Ωραίο και το περιστατικό του έλεγχου της παρθενίας της νεαράς.
    Και θυμήθηκα πριν πολλά χρόνια μια κυρία στη γειτονιά μου, που φώναζε για βοήθεια για την κόρη της που είχε πέσει στο μπάνιο. Προσφέρθηκα να την πάω στο νοσοκομείο μιας και η μικρή ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την υστερική μητέρα της.
    Κι άρχισε να τρέχει ο Γς και να κορνάρει μέχρι το νοσοκομείο, όπου η κυρία είπε ότι η κόρη της γλίστρησε στο μπάνιο κι έκανε ένα περίεργο σπαγγάτο και φοβόταν μήπως επήλθε θραύση του παρθενικού υμένα.
    Να την εξετάσουν ήθελε κι αν έχει συμβεί το τοιούτον τι να της δώσουν πιστοποιητικό για να μπορέσει να την παντρέψει.

  57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    46 – Δεν παλάβωσε ακόμα ο κόσμος; δηλαδή θεωρείς τους Έλληνες, τους Ιρλανδούς, τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Κυπρίους κλπ, λογικούς, που ενώ τους κατάκλεψαν οι τράπεζες και παίζοντας τα χρήματα των καταθετών που δεν είχαν (μέσω της μόχλευσης) στα παράγωγα έβγαλαν απίστευτα κέρδη, αλλά λόγο της μεγάλης τους απληστίας χρεοκόπησαν, κι αντί να κλείσουν τα μαγαζιά και να πληρώσουν οι μέτοχοι τις ζημιές, χρεώνουν την ζημιά στους τεμπέληδες νότιους, καταχρεώνοντας τις χώρες τους, και όχι μόνο δεν διαμαρτύρεται ουσιαστικά κανείς, όχι μόνο ξέχασαν την απαράδεκτη συνευθύνη, αλλα έχουν αποδεχτεί όλη την ευθύνη;
    Να ξανακάνω την ερώτηση, τί σημαίνει έξυπνος στην συγκεκριμένη κοινωνία που ζούμε;

  58. gryphon said

    55
    Nαι καλα.Οπως το βλεπει κανεις.
    Εμενα η αγορευση του Πεπονη μου θυμισε την σκηνη προς το τελος στον «Ηλια του 16ου» οπου ο Χατζηχρηστος προσπαθει να σωσει τον φιλο του Βεγγο και ζηταει απο τον αξιωματικο να τον αφησει ελευθερο.
    Αυτος του απανταει οτι αυτος ειναι κλεφτης κανονικος.Και εκει αρχειζει ο Χατζηχρηστος Πεπονης να λεει «εισαι κανονικος ρε ;».
    Οχι απανταει ο Βεγγος.Ειδατε δεν ειναι κανονικος ο καψερος .Πειναγανε και τα παιδακια σου ; Πειναγανε και τα παιδακια μου λεει ο Βεγγος.
    Ετσι και στην δικη του Ρωμανου.Ειχαν καλασνικοβ στα χερια τα παιδια (και σκορπιον και χειροβοβμιδες) αλλα δεν ειχαν σκοπο να τα χρησιμοποιησουν .Ποασανε πολιτη ομηρο αλλα δεν ηταν απαγωγη απλως τον πηγαιναν βολτα.Εκαναν ληστεια αλλα ηταν γιαχομπυ δεν ηταν μελη τρομοκρατικης οργανωσης.Και τι ευγενικοι ληστες με το σεις και με το σας μιλουσαν στους υπαλληλους.
    Μιλαμε για κωμωδια
    Αλλα τετοιο κρατος που ειμαστε και λαος μοιραιο τετοιοι να ειναι και οι δικαστες μας και οι υποτιθεμενοι αντιεξουσιαστες .

  59. Pedis said

    # 58 – Σαρκασμός και πλακίτσα, έτσι; Ο άνθρωπος κάνει απεργία πείνας, βρίσκεται με το ‘να πόδι στον τάφο και κάποιοι τον αποκαλούν «υποτιθέμενο έτσι» και «τάχα μου»! Μάλλον είναι επειδή ο Ρωμανός «σε» έχει , και μαζί με «σένα» πολλούς άλλους, χεσμένο. Ντροπή καυμένε μου, ντροπή.

  60. Idomeneo said

    Επισης και στα ποντιακα, το ζαντός σημαινει τρελος και κανω ζαντά σημαινει κανω τρελες η συμπεριφερομαι αλογα

  61. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!
    (Από Βρυξέλλες τώρα)

    31: Είπα Μπραβο Σπύρο; Δεν είπα.

    41: Γνωστά πράγματα θα πω, πάντως.

    48: Ποιος είναι αυτός; 🙂

  62. christos k said

    Πολύ ωραίο διήγημα!

    Άραγε το τσάκινο να έχει σχέση με το Κρητικό τσάκι (μαχαιράκι, σουγιάς) από το τουρκικό ςaki;

  63. sarant said

    60: Ο ζαντός δεν είμαι βέβαιος πως είναι από την ίδια ρίζα αλλά δεν έχω εδώ κιτάπια.

  64. cronopiusa said

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – Συγνώμη που ρωτάω, αλλά σε ποιό κράτος οι δικαστές είναι άμεμπτοι και ακριβοδίκαιοι; Στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που οργιάζει η φοροδιαφυγή, και ειδικά σε Γερμανία και Λουξεμβούργο επιπλέον και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ποιός έχει καταδικαστεί σε έστω δεκαετή φυλάκιση; Για τΙς ΗΠΑ ας το αφήσουμε γενικώς καλύτερα. Αυτό το τέτοιο κράτος είμαστε τέτοιους ……..έχουμε, είναι λιωμένη καραμέλα πλέον, που μας την δώσανε οι αρχικλέφτες του κόσμου να την πιπιλάμε.

  66. cronopiusa said

  67. Πάνος με πεζά said

    Aφωνος…Ετυχε να το διαβασω τωρα,αργα το απογευμα, αλλα δεν αλλαζει κατι, πραγματικη γροθια στο στομαχι…

  68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – Να ξεκαθαρίσω οτι δεν συμφωνώ με τις ενέργειες του Ρωμανού, που θεωρώ οτι (η ανοιχτή βία) είναι παρωχημένος τρόπος αντίδρασης απέναντι στην κατεστημένη εξουσία, και ουσιαστικά την βοηθάει στην καταπίεση του λαού, και το κοπάδιασμά του στα υποχείρια κόμματα. Σωστά τιμωρήθηκε απο το κράτος, γνώριζε τις συνέπειες των πράξεών του, είναι λάθος όμως η υπερβολική ποινή του, και άδικη η αφαίρεση του δικαιώματος να σπουδάσει, απο τη στιγμή που του επέτρεψε να δώσει εξετάσεις.
    Το κράτος πρέπει να λειτουργεί σωφρονιστικά και όχι εκδικητικά, ειδικά απέναντι σε έναν νέο 21 ετών, όταν μάλιστα εν γνώσει ΟΛΩΝ άφησαν τον Χρυσοφτεράκο (κατα κόσμον Χριστοφοράκο) να φύγει ανενόχλητος απο την χώρα, και όσοι εμπλέκονται στην λίστα Λαγκάρντ ζούν χαρισάμενα.

  69. Μαρία said

    63
    Τον πόντιο ζαντό ο Σετάτος τον συσχετίζει με τον γεωργιανό zant΄i = οκνηρός.

    Βλέπω οτι βρέθηκε κι η χούνα, η μοναδική άγνωστή λέξη στον Αλβανό που μετέφρασε τα μοιρολόγια.
    Βλέπω επίσης οτι εμφανίστηκε κι ο Χασάπης κατα το είδε ο γύφτος τη γενιά του … 🙂

  70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    44 – Άγγελε ρίξε μια ματιά σ΄αυτό το βίντεο (προπέρσινο αν δεν κάνω λάθος, το είχα αποθηκεύσει) για να πάρεις μια ιδέα για το δολάριο. Δεν είναι ανάγκη να ενστερνιστείς κάτι απ΄ ό,τι λέει, απλώς σύγκρινε τα με αυτά που γνωρίζεις και βγάλε το συμπέρασμά σου.

  71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    44 – Καλά τα έχω παίξει, ξέχασα να βάλω το βίντεο. Στάσου να δείς πώς τον λένε αυτόν το Γερμανό γιατρό ρε γαμώτο.

    http://www.videoman.gr/49065

  72. Λεώνικε, αφού «κατέχεις σε αξιοζήλευτο βάθος» τα εβραϊκά, πώς επικαλείσαι στην ελληνική της μορφή την προφητεία του Ησαΐα για την «παρθένο» που «ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ», τη στιγμή που το εβραϊκό πρωτότυπο λέει απλώς «κοπέλα» (עלמה) και που η μία «παρθένος» που φέρεται να γέννησε, ακριβώς τον καιρό του μεσσιανικού αναβρασμού που αναφέρεις, ΔΕΝ ονόμασε Εμμανουήλ το γιο της;

  73. gryphon said

    59-65-68
    Μηπως ειπα εγω οτι ειναι ακριβοδικαιοι οι δικαστες αλλου;.Ουτε με ενδιαφερει προσωπικα ο Ρωμανος ουτε εχω αντιρρηση για το να σπουδασει η οτι αλλο δικαιουται.
    Αλλα λεω εαν ημουν στην δικη του θεση η των φιλων του πως να το κανουμε θα προβληματιζομουν σοβαρα ακουγοντας τον εισαγγελεα του αστικου κρατους το οποιο εγω υποτιθεται εχθρευομαι και πολεμαω να εκφραζεται με τοση κατανοηση και συμπαθεια για μενα.
    Θα αναρωτιομουν μηπως κατι δεν κανω καλα.Μηπως ειμαι επαναστατης του γλυκου νερου.

  74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 – «Μήπως είμαι επαναστάτης του γλυκού νερού.» Δηλαδή τόσα χρόνια φυλάκισης δεν είναι αρκετά για να χαρακτηριστεί κανονικός επαναστάτης, θα έπρεπε να εκτελεστεί σαν τον Τσέ; Πώς είναι ο επαναστάτης που δεν είναι του γλυκού νερού; Σαν κάποιο που γράφει ανώδυνα σχόλια για να εκτονωθεί μήπως;

  75. Ιάκωβος said

    58, Gryphon κλπ
    Το θέμα του Ρωμανού νομικά θα μπορούσε να διευθετηθεί, όπως έγραψε και ο Νίκος Σαραντάκος. Αλλά και έτσι να μην ήταν, θα επρόκειτο για ένα πολύ καλό παράδειγμα του γεγονότος ότι το νόμιμο δεν ταυτίζεται με το ηθικό.

    Είναι φρίκη το «ναι,αλλά κι αυτός…» και οι διάφορες συγκρίσεις με ναζιστικές συμμορίες, που ξεστομίζουν οι διάφοροι κατά βάθος ακροδεξιοί. Θυμίζει τα διάφορα ανθρωποφαγικά, που γραφόντουσαν από τους χρυσαυγίτες και άλλους ναζί για τον δολοφονημένο Γρηγορόπουλο.

    Το ανησυχητικό είναι, οτι υπάρχουν πολλοί που ενώ στα λόγια είναι κατά των «διεθνών τοκογλύφων» ,όταν κανας νεαρός (απερίσκεπτος και με κακή πολιτική εξάρτηση, σίγουρα) θίξει λίγο το σύστημα των Τραπεζών-ζόμπι, εκείνοι σκυλιάζουν και ζητάνε κεφαλές επί πίνακι.

    Δεν έμαθα νεότερα. Ελπίζω πάντως το σενάριο «θάνατος Ρωμανού-καίμε την Αθήνα-οι μικρομεσαίοι φοβούνται -πάλι δεξιά στην κυβέρνηση» να μην τους κάτσει στα ανώμαλα και ακροδεξια μυαλά των Πλευρο-μπουμπούκων και του ομοιούσιου Σαμαρά .

  76. Ιάκωβος said

    Ο Ρωμανός βασικά κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι,τα εκατομμύρια των Ελλήνων, υπερασπιζόμενοι την ιδεολογία όχι εκείνου, αλλά τη δική μας ο καθένας, απέναντι στους βρυκόλακες του ΝΔΣΟΚ. Αλλά είπαμε. Ή θα είμαστε ελεύθεροι ή θα είμαστε ήσυχοι, και τα δυο μαζί δεν γίνεται.

    Φυσικά, σύμφωνα με την δική μου ηθική, θα συμπαρασταθώ μεν, αλλά να του πω μπράβο δε θα το έκανα ποτέ. Και όχι μόνο επειδή δεν συμφωνώ με την τακτική τους. Αλλά το να πω κάτι τέτοιο σε ένα παιδί που παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του, από την ασφάλεια των πλήκτρων, θα μου φαινόταν υποκρισία.

  77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σήμερα, ναι σήμερα ακριβώς, το έφερα στο νου αυτό το διήγημα.Το να φοβάται η μάνα να μιλήσει στο παιδί της τη γλώσσα της.
    Γνώρισα μια κυρία από χώρα της Νότιας Αμερικής που έχει παντρευτεί εδώ,Έλληνα,πριν 25 χρόνια. Δεν ξαναπήγε στην πατρίδα της κι ο γιος της δεν ξέρει ούτε μια φράση από την όμορφη γλώσσα της μητέρας του. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτή του διηγήματος.(«τί ΄ν΄ αυτά που λες με το παιδί»). Γι αυτό είναι σπουδαίος ο Δημητρίου.
    Εγώ έτσι κι αλλιώς τον έχω στα δεξιά της καρδιάς και της εκτίμησής μου. Δηλωμένη φαν του από χρόνια για τη δυνατή γραφή του* αλλά και έχοντας υπόψη τη στάση του στις προκλήσεις και προσκλήσεις ειδικά στη φούρια της δεκαετίας ’95-2005.
    *τρία έργα του ,στο χιόνι, ο αμερικάνος και τα οπωροφόρα της Αθήνας, έχουν γίνει και καλές ταινίες.

  78. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (53) Πάει η κουβέντα εκΡωμανίστηκε 😦 και δυστυχώς όχι το είδος του εκρωμανισμού που μου αρέσει. Από αυτή την κουβέντα συνειδητά απέχω και ομολογώ πως δεν έχω καν το κουράγιο να ψάχνω για απομεινάρια της αρχικής συζήτησης ανάκατα μέσα στην παρούσα. Αυτό που έχω ακούσει Theo από πολλούς Βορειο-αρβανίτες είναι πως αυτοχαρακτηρίζονται σαν Σκιπτάρ (σε αντίθεση με τους δικούς μας τους Νότιο-Αρβανίτες). Αυτό δε μου κάνει εντύπωση επαναλαμβάνω γιατί η γλωσσική επαφή ήταν πολύ μειωμένη στη Ν. Ελλάδα. Συζητάμε τώρα και για εποχές που η Αλβανική εθνική συνείδηση ήταν ανύπαρκτη.

  79. Ριβαλντίνιο said

  80. Theo said

    @78:
    Δεν επιμένω, μια και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω αρβανίτικα.
    Έχω όμως την εντύπωση πως ο Αρβανίτης πατέρας μου ονόμαζε «Σκιπτάρ» μόνο τους Αλβανούς πολίτες.

  81. @17 Patmos Όχι. Το DNA δεν αλλάζει παρά μόνο με μετάλλαξη, που αφορά ήσσονα χαρακτηριστικά ή μη βιώσιμα. Υπάρχουν όμως χαρακτηριστικά που οφείλονται στα λεγόμενα υπολειπόμενα γονίδια, όπως π.χ. ‘γαλανά μάτια – ξανθά μαλλιά’. Τα γονίδια αυτά πρέπει να είναι σε ομοζυγία (δηλαδή να προέρχονται και από τους δύο γονείς… από ένα εννοείται) για να ‘εκφραστούν’ δηλαδή να φανούν. Αν ένα παιδί είναι ετεροζυγώτης ως προς αυτό, δηλαδή έχει γονίδιο ‘καστανά μάτια’ από τον ένα γονέα, θα έχει καστανά μάτια, άσχετο αν από τον άλλο έχει γονίδιο ‘γαλανά μάτια’, όπως αν είχε και από τους δύο γονείς ‘καστανά μάτια’. Σ’ αυτό οφείλεται το γεγονός ότι κάποια χαρακτηριστικά μπορεί να χαθούν για μια ή δυο γενιές και να φανούν στη τρίτη, κι επειδή μέχρι προ 60 ετών δεν τα ξέραμε αυτά μιλούσαμε για ατταβισμό, δηλαδή εμφάνιση χαρακτηριστικών του παππού στον εγγονό.

    @23 Τζι, έχεις δίκιο απόλυτο. Και στη γλώσσα. Το έχω αναφέρει και άλλοτε ότι μετέφραζα στη Μάλτα μαλτέζικη εφημερίδα στους άλλους (έλληνες) κι έμειναν με ανοιχτό το στόμα, ακόμα και η ξεναγός. Που η μαλτέζικη δεν είναι και το πιο καθαρόαιμο κλαδί. Γλωσσολογικά ίσως κάποτε αναγνωριστεί ενιαία γλώσσα πουθ διαφέρει στο αλφάβητο και την προφορά (σήμερα). Τα εβραϊκά δεν διαφέρουν από τ’ αραβικά περισσότερο απ’ όσο τ’ αραβικά του Ιράκ και αυτά του Ομάν.

    @25 Λεφτ, το μυστικό είναι ένα: ψυυυυυχραιιιιιιιμίιιιιιιιααααααα!

    @33 Παίδις, υπήρχαν ερωτήματα που πιθανώς να έχεις κι εσύ, αναφορικά μ’ εμένα που ίσως να μην τα εξέφρασες από λεπτότητα. Κατά τα άλλα… ότι και στον @25Λεφτ.

    @35 Τεό, δεν απαντώ για τη συγκεκριμένη χρήση στο διήγημα, ούτε ξέρω τι συνέβαινε ή συμβαίνει με τη λέξη ‘σκιπ / σκιπταρ’ στην Ήπειρο. Πάντως Sqiperijё είναι η Αλβανία, sqip η αλβανική γλώσσα, sqipofoljes = αλβανόφωνος, και sqiptar το εθνωνύμιό τους το οποίο παράγουν κατά παράδοση από το sqiponj = αετός. Αυτά ισχύουν πέραν των ελληνικών συνόρων.

    @49 Ιάκωβε, έχουμε μάθει και από το παράδειγμα της ΕΣΣΔ και από τα αντιμαχόμενα βασίλεια της Κίνας, που δεν ξέρουμε ακριβώς ούτε πόσα είναι, ότι 100, 200 και 1000 χρόνια για την Ιστορία δεν είναι τίποτα. Επομένως ξέρω πολύ καλά ότι έχεις δίκιιο ως προς την κατάληξη του σχολίου σου. Ασφαλώς υπάρχουν εξισλαμισμένοι εβραίοι, ούτε είπε κανείς ότι ήρθαν από το πουθενά και σίγουρα έχουν γίνει λάθη. Άλλωστε η λέξη Παλεστίνη / Φιλστούν είναι η αρχαία Φιλιστία. Άσχετο αν έχουν γονιδιακή σχέση με τους αρχαίους εβραίους ή φιλισταίους, είναι άνθρωποι, έχουν γεννηθεί εκεί και ασφαλώς έχουν δικαίωμα να ζήσουν, όπως έχουμε όλοι. Δυστυχώς τα προβλήματα δεν αναφύονται εκεί που ο ένας έχει απόλυτο δίκιο και ο άλλος το απόλυτο άδικο, αλλ’ όταν και οπι δυο έχουν δίκιο.

    @56 Γς κοιμόσουν και άσ’ τα αυτά. Πλάκα κάνω εννοείται, κι ευτυχώς την καταλαβαίνεις σωστά, γιατί αν δεν είχα κι εσένα θα έπρεπε να παραλάβω τον Προσγολίτη, που έχει εξαφανιστεί. Αν δεν είχα κι εσένα, θα ένιωθα σα να μου πιάνουν τη μύτη να σκάσω.
    Αυτό που έγραψες, εγώ δεν το δηλώνω. Υπάρχει πάντα το lex artis το οποίο έχει αλλάξει σήμερα πια. Άλλωστε δεν έχω αρμοδιότητα να προτείνω κάτι τέτοιο αλλά ο αναισθησιολόγος. Εγώ μόνο εγχειρήσεις προτείνω. Αν πρόκειται για Μ. τ. Ι. πρέπει να είναι ενήμερος και να πάρει τη θέση του. Εγώ δεν είμαι συνείδηση αλλ’ ούτε και μπαμπούλας κανενός.

  82. Ριβαλντίνιο said

    Δεν ξέρω αν βοηθάει καθόλου.

    «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προφορική παράδοση των Αρβανιτών δεν υπάρχει λόγος( τραγούδι ή παροιμία) που να εκφράζει ανθελληνική,
    κυρίως φιλαλβανική διάθεση.Ο Νίκος Σαλτάρης μόνο άκουσε από Σαλαμίνιους γέροντες το 1930, που είχαν εργασθεί παλιά στη γύρω από τη Λεβαδειά περιοχή,
    ένα τραγούδι που εκφράζει το βαθύ καημό των Αλβανών για το χαμό του Μουσταφάμπεη (Μουστάμπεη) που σκοτώθηκε στη μάχη της Αράχοβας
    (24 Νοεμβρίου 1826), στην οποία έλαμψε το στρατιωτικό δαιμόνιο του Καραϊσκάκη.
    Το τραγούδι λέει:

    «Τσσε ντʹ Αθίνeντʹ Αλαμάνe‐σούμε καπετάνeρ γιάνε σσούμε καπετάνeρ γιάνe‐
    πο, Μουσταμπεΐ ε βράνe Κουσσ ε βράου Μουσταμπεΐν‐τσσʹ ισσ νιε ιλλ γκα γκιάκου ίνε;
    Πο εβράου Καραϊσκάκη‐φακιεζίου, μουστάκ; ιγκλιάτε .«…μπερτeκόσα Λιβαδίσe- βράου, ασσλάνé σσκιπeρίσe».

    Ιδού και η μετάφραση, όπως την αποδίδει ο Σαλτάρης:

    «Απʹ την Αθήνα ως την Αλαμάνα ‐ πολλοί είναι καπεταναίοι
    Πολλοί είναι καπεταναίοι ‐ μα,σκοτώσαν τον Μουσταμπέη!
    Ποιος σκότωσε το Μουσταμπέη ‐ που απʹ το αίμα μας ήταν ένα αστέρι ;
    Μα τον σκότωσε ο Καραϊσκάκης ‐ ο μαυροπρόσωπος,ο μακρυμουστάκης.
    «..ο βάτραχος της Λειβαδιάς ‐σκότωσε το λιοντάρι της Αρβανιτιάς!…»

    Ο Σαλτάρης όμως βρήκε στην «Αλβανική Μέλισσα» του 1876 που εκδιδόταν στην Αλεξάνδρεια το ίδιο τραγούδι σε πιο ολοκληρωμένη μορφή , που είχε φυσικά σχηματισθεί στην Αλβανία. Φαίνεται πως Αλβανοί ξυλοκόποι, ασβεστάδες ή καρβουνιαραίοι θα έφεραν το τραγούδι αυτό ως τις περιοχές της Φθιώτιδας. Δεν είναι δημιούργημα Αρβανιτών του ελληνικού χώρου. Αυτό άλλωστε γίνεται εμφανές από το«σσκιπeρίσε».Οι Αρβανίτες της Ελλάδος θα έλεγαν«Αρμπερίστ».(Για το τραγούδι αυτό βλ.Νίκου Ιω.Σαλτάρη:«Η ζωή τωνΑρβανιτών»σσ.101‐104)»

    Από τον αγαπημένο του κου Σαραντάκου «Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ – ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». Το βρίσκετε εύκολα στο scribd.

  83. Ιάκωβος said

    Μου είναι ασαφέστατο , ποιοι είναι οι Αρβανίτες της Ηπείρου. Μιλάγανε αρβανίτικα, ή κάποια από τις Αλβανικές διαλέκτους; Ειδικά στη Θεσπρωτία,μπλέκει το πράμα, γιατί είναι και οι τσάμηδες. Οι Σουλιώτες πάλι, δεν νομίζω να μιλάγανε Αρβανίτικα, αλλά Αλβανικά.

  84. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 Ιάκωβος
    «Οι Σουλιώτες πάλι, δεν νομίζω να μιλάγανε Αρβανίτικα, αλλά Αλβανικά.»

    Και τα αρβανίτικα είναι αλβανικά(τοσκικά). Αυτά μίλαγαν οι Σουλιώτες. Χαρακτηριστικό το ανέκδοτο. Σε λαική αγορά της ανατολικής Αττικής, Αλβανός πατέρας και ο γιος του πάνε να ψωνίσουν. Ο μικρός του λέει στα αλβανικά ότι θέλει το τάδε φρούτο. Και ο Αρβανίτης φρουτέμπορας λέει στον Αλβανό «Μπράβο νέε μου. Έχεις μάθει στον γιο σου πολύ καλά τα αρβανίτικα». 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  85. Δηλ. τα αρβανίτικα δεν είναι αλβανική διάλεκτος; Κι εγώ τσάμπα λέω τόσα χρόνια (άνω των 30) τον φίλο μου το Γιώργο «Αλβανίτη»; Πάντως ο ίδιος δεν τα ξεχωρίζει.

    77 Τι μου θύμισες Έφη^2! Τα χρόνια που προσπαθούσαμε να πείσουμε την Αλβανή Ε, τη γυναίκα του φίλου Χ. να μιλάει αλβανικά στα παιδιά τους. Και ο άντρας της. Αλλά ο κοινωνικός περίγυρος εχθρικός κι εκείνη τον φοβόταν. Κι όταν πήγαινε τα παιδιά στους παππούδες, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Στο τέλος πείστηκε. (Βέβαια η συνέχεια ήταν άστα να πάνε. Ο Χ. που θέλει η γυναίκα του να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, είναι και υποστηρικτής της ΧΑ και θέλει να φύγουν οι ξένοι. Όσο δε για την Ε μου έλεγε πέρυσι πως πήγαν μια μέρα «κάτι Αλβανοί» και της έλεγαν να τους προμηθεύσουν με ξύλα απ’ τα γύρω δάση).

  86. Γς said

    83:
    >Ειδικά στη Θεσπρωτία,μπλέκει το πράμα, γιατί είναι

    ΄ήταν και οι τσάμηδες΄, ίσως

  87. Theo said

    @83, 84:
    Ο πατέρας μου, με τα ηπειρώτικα αρβανίτικά του, συνεννοούταν πολύ άνετα με τους Αλβανούς που έρχονταν ως υπάλληλοι στο αλβανικό περίπτερο της ΔΕΘ.
    Τους ρωτούσε για τους συγγενείς του που είχαν ξεμείνει στην Αλβανία (βλ. σχ. 35 ο ξάδελφός του είχε μια θέση σε κάποιο θέατρο), κι ήταν ο μόνος τρόπος να μάθει γι᾿ αυτούς μετά το ᾿70.
    Συμφωνώ με τον Ριβαλντίνιο, λοιπόν πως τα ηπειρώτικα αρβανίτικα (και τα σουλιώτικα) είναι αλβανικά.

  88. Γς said

    83:
    >Ειδικά στη Θεσπρωτία,μπλέκει το πράμα, γιατί είναι και οι τσάμηδες

    ΄ήταν και οι τσάμηδες΄, ίσως

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    72: Το σχόλιο αυτό έχει ως αφορμή το θεολογικό σχόλιο του Άγγελου στο 72 και απευθύνεται στον Άγγελο.
    Άγγελε, για τις κοινωνίες εκείνες, ανάμεσα στην νεαρή κοπέλα του εβραϊκού και στην παρθένο των εβδομήκοντα, δεν υπήρχε καμία απολύτως απόσταση. Μια νεαρή κοπέλα τότε, αν δεν ήταν παρθένος, θα ήταν νεκρή με λιθοβολισμό. Να ήταν καί ζωντανή, καί όχι παρθένος, εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να συμβεί.
    Στην πατερική ερμηνεία επίσης, η λέξη-κλειδί που και πάλι ταυτίζει την παρθένο με τη γέννηση, είναι η λέξη «σημείον«. Μια φυσιολογική γέννα δεν αποτελεί «σημείο«. Επίσης, μέρος του «σημείου» που κάνει μοναδική τη γέννηση είναι και η αναμαρτησία του παιδιού που αναφέρεται στο Ησ. 7,16 και στο Ησ. 53,9. Αυτό, όπως και άλλα που αναφέρονται στους στίχους Ησ. 7,14-16 διαφοροποιούν τον Μεσσία από οποιοδήποτε υπόθεση για οποιοδήποτε άλλο παιδί (π.χ. του Άχαζ ή άλλου).
    Επίσης, σου δίνω και την εικόνα για να φανεί καθαρότερα η σημασία του «Εμμανουήλ«. Τα εδάφια Ησ. 7,14 και Ησ. 9,6 αναφέρονται και τα δύο «στο όνομα αυτού«, του Μεσσία δηλαδή. Όμως, στο Ησ. 9,6 ξεκαθαρίζεται τελικά ότι το «Εμμανουήλ» (που ελληνικά σημαίνει, «ο Θεός μαζί μας«) δεν είναι ένα απλό όνομα όπως π.χ. το «Πέτρος» ή το «Ιωάννης», αλλά περιγράφει ένα σύνολο χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του παιδιού όπως στο Ησ. 9,6Θεός ισχυρός«, «άρχων ειρήνης» κ.λπ.).

  90. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλησπέρα,
    σπαρακτικό το διήγημα, από που να το πρωτοπιάσει κανείς…συγκινήθηκα αφάνταστα και θύμωσα κιόλας. (Ε, τους παλιανθρώπους τι της κάναν της καψερής, την κατάρα μου να χουν)
    Ο Σωτήρης Δημητρίου μου αρέσει αλλά τον θεωρώ δύσκολο, δεν τα πιάνω όλα τα διαλεκτικά και κουράζομαι. πρέπει όμως να τον ξαναπιάσω γιατί με κάνει και σκέφτομαι.

  91. Pedis said

    # 81 – όχι. δεν έχω κανένα ερώτημα για κανέναν πέραν των σχολίων που γίνονται στο ιστολόγιο. Θεωρώ, επίσης, προφανέστατο ότι όταν κάποιος με ψευδώνυμο αναφέρεται και αποκαλύπτει προσωπικές απόψεις, προσωπικά δεδομένα, ενέργειες και στάσεις ζωής ενός άλλου σχολιαστή είναι αισχρός για να μην πω ότι ρέπει στον εκβιασμό. Γι αυτό και έγραψα το σχόλιο, άσχετα από την άποψη που θα αποκτήσω, διαβάζοντας τα σχόλιά σου, για τις ιδέες σου και όχι για το πρόσωπό σου, αφού δεν γνωριζόμαστε.

    Αυτοί είναι, νομίζω, οι κανόνες και το παιχνίδι των σχολιασμών. Παιχνίδι ιδεών και επιχειρημάτων. Όχι κόντρες μεταξύ προσώπων. Ποια πρόσωπα, άλλωστε (πέραν του οικοδεσπότη) κανένα πρόσωπο δεν είναι αναγνωρίσιμο και καλώς έχει όπως έχει.

  92. Theo said

    @82:
    Η επανάσταση του ᾿21 κι ο πόλεμος δεν ήταν μεταξύ διαφόρων εθνών ή εθνοτήτων αλλά μεταξύ χριστιανών και Τούρκων (=μουσουλμάνων). Ἀρα, φυσιολογικά οι χριστιανοί Αρβανίτες ταυτίστηκαν με τους επαναστατημένους Ρωμιούς, ενώ οι μουσουλμάνοι Αλβανοί με τους Τούρκους (ο Αλή πασάς απλώς έπαιξε κάτι παιχνίδια, προσπαθώντας να ελιχθεί ανάμεσα στους δύο, αλλά έφαγε το κεφάλι του.)
    Οπότε, το να θρηνούν οι χριστιανοί μουσουλμάνο («Τούρκο») πασά που τους πολέμησε θα ήταν από τα απίθανα.

    Elementary, Watson:)

  93. Ριβαλντίνιο said

    @ 89 BLOG_OTI_NANAI
    Εγώ υποψιάζομαι κιόλας ότι οι Μασορίτες ίσως το άλλαξαν επίτηδες από αποστροφή προς τους χριστιανούς. Θυμάμαι ακόμα την παράδοση πως όταν έγινε η μετάφραση των Εβδομήκοντα οι Εβραίοι αρχικά την είχαν ως μέρα γιορτής, ενώ αργότερα επί χριστιανισμού έγινε ημέρα θλίψης ! 😀
    ————————————————————–
    Μιας και λέγαμε για Αρβανίτες και Σουλιώτες μερικά ωραία που θυμήθηκα.

    «Επιστολή που είχε στείλει στον Κίτσο Τζαβέλα ο Τουρκαλβανός δερβέναγας Κραβάρων Αχμέτ Νεπρεβιστάνη:
    “Αγαπητέ μοι κίτζο τζαβέλα,το γράμμα σου έλαβα τα γραφόμενα σου καλώς εκατάλαβα.Τζαβέλα,΄ήξευρε ότι απο τον καιρόν οπού έβαλα το ντουφέκι εις τον ώμον στοχάζομαι τον εαυτόν μου τω όντι δια βασιλέα και τα εδικά σου τα ελληνοκορομπλίσματα να τα ειπείς εκεί οπου περνάνε ειδέ εις εμένα μένουν άκαιρα ορφανέ. Οτι αν θελης να δείξης το ελληνικόν σου έρχεσαι εδώ και τότε θέλεις καταλάβει δυστυχισμένε εκείνους οπου τρώγουν τα ψημένα κάστανα. Ορέ κίτζο τζαβέλα το να μου λέγεις οτι η υψηλή πόρτα της ρωσσίας πολεμά εις τα κάστρα της Πόλεως,και τον βασιλέα μας έχουν κλεισμένον εις το ουτζκαλεση,το γνωρίζω καιμένε,οτι μ’αυτά σας γελούν οι φράγκοι, και σας στέλνουν εδώθε δια να σας σκοτώνωμεν σαν τα σκυλιά, και έχομεν ελπίδα εις τον θεόν, οπου ο πολυχρονεμένος βασιλέας μας την υψηλήν πόρταν της ρωσσίας σας θέλει την χαμηλώσει,τζαβέλα περισσότερα δεν σου γράφω και θεόθεν υγίαν.
    Τη 8 76ρ/ 1828,Λομπότινα
    Ο του κραβάρου ντερβέναγας αχμέτ νεπρεβιστάνης”

    Υ.Γ.
    «Λέγεις ότι είναι τόπος Ελληνικός, ήξευρε ότι εγώ όπου έχυσα τόσον αίμα ως καθώς λέγεις άλλον τόσον θέλεις χύσει και εσύ και τότε θα φας κράβαρα και λοιδορίκι, πλην μη στέλνεις και μαζώνεις καρβουναραίους ότι αυτοί δια κάρβουνα ηξεύρουν και όχι δια ντουφέκι, πολλά λόγια δεν σου λέω σύρε από κει όπου ήλθες ορφανέ, ότι σας λυπούμαι όπου εμείνατε τρείς σουλιώτες και θα χαθήτε όλοι.
    Και δια τόπον ελληνικόν όπου τον λέγεις εδώ, τόπος είμαι εγώ και νησάλα θέλεις με γνωρίσεις ογλίγορα. Μωρέ κίτζο εγώ σε ηξεύρω αρβανίτην ωσάν εμένα, εσύ που στον διάβολον τα έμαθες αυτά τα ελληνικά και εγώ δεν τα ηξεύρω;»

    http://kleftouria.blogspot.gr/2008/04/1821-6.html

    http://books.google.gr/books?id=IGY4AwAAQBAJ&pg=PA124&lpg=PA124&dq=%CE%9F+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85+%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%82&source=bl&ots=UsDLGv-P5g&sig=rE0MrNLRTRzL7hpRFGFCvHAcfWg&hl=el&sa=X&ei=Q397VLKVIpDTaIm2gugP&ved=0CC4Q6AEwAg#v=onepage&q=%CE%9F%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%20%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%82&f=false

  94. Καταπληκτικό κείμενο, μπράβο Νίκο.
    Σχετικά με τη χρήση του «σκιπτάρ», είναι κάτι που αφορά τους Αρβανίτες της βορείου Ελλάδος. Κι εμείς στη Θράκη λέμε «ουν γιαμ σκιπτάρ» (Είμαι σκιπτάρ) και όχι «αρβανίτε» που λένε οι νότιοι (Θήβα, Κόρινθος, Αττική, Άνδρος κλπ.).
    Φυσικά αυτό, όπως πολύ σωστά γράφει ο «χασάπης από τα παλιά» (σχ.51) έχει να κάνει με το ότι η μετανάστευση η δική μας στην Ανατολική Θράκη συντελείται το 1769 (λόγω της καταστροφής της Μοσχόπολης και των γύρω χωριών μεταξύ των οποίων και του Βιθκουκίου από όπου καταγόμαστε) ενώ των νοτίων αρκετούς αιώνες πιο μετά και πριν από την εξέγερση του Σκεντέρμπεη όπου και καθιερώθηκε ο όρος Σκιπτάρ.
    Φυσικά η χρήση αυτού του όρου δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα, αφού όλοι οι Αρβανίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες εθνικά. Παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα από κείμενό μου:

    «Οι αλβανόφωνοι χριστιανοί της Ηπείρου όταν έφυγαν από το Βιθκούκι και τα γύρω χωριά, κυνηγημένοι από τους -υποτίθεται- συμπατριώτες τους Τουρκαλβανούς, ήρθαν στη Θράκη ως μέλη του «ρωμαϊκού» γένους, ως χριστιανοί ορθόδοξοι και μέτοχοι της ελληνορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης και παιδείας. Ο αυτοπροσδιορισμός τους ως «Σκιπτάρ» δεν είχε ποτέ εθνικό πρόσημο παρά μόνο γεωγραφικό ή γλωσσικό και γι’αυτό τον διατηρούν ως σήμερα -«Ουν γιαμ σκιπτάρ» λένε ακόμη και σήμερα οι Αρβανίτες στη Θράκη, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι έχουν αλβανική εθνική συνείδηση. Έτσι, είναι άστοχη και αυθαίρετη η εθνική ένταξη των Αρβανιτών της Θράκης στο αλβανικό έθνος, λόγω της χρήσης εξ αυτών ενός όρου που όταν υιοθετήθηκε δεν έφερε «εθνικό» φορτίο. Είναι σαν να λέμε ότι οι χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν Ρωμαίοι (δηλαδή με λατινική καταγωγή) επειδή οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονταν ως «Ρωμαίοι/Ρωμιοί» ή σαν να λέμε ότι οι σημερινοί «Έλληνες» είναι παγανιστές ή δωδεκαθεϊστές επειδή έτσι χαρακτηρίζονταν επί πολλούς αιώνες από τους βυζαντινούς. Η χρήση του όρου «Σκιπτάρ» θα πρέπει να ιδωθεί και να ερμηνευτεί με βάση τα δεδομένα της εποχής διότι δημιουργεί σύγχυση και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα: «Διαφωτιστική είναι η ανάλυση του ζητήματος από τον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης στο Αργυρόκαστρο Ν.Σίνη σε ανέκδοτη έκθεση της 18-11-1908: «Προ ετών, και σήμερον έτι, ο αλβανόφωνος Χριστιανός, λέγων «είμαι Αλβανός» έλεγε και λέγει τούτο απλώς και μόνον ένεκα της μητρικής του γλώσσης… Σήμερον εν τούτοις το πράγμα διαφέρει… Αι αλβανικαί ιδέαι, γενικευόμεναι παρά τοις Αλβανοίς, στραφείσαι δ’εν τοις διαμερίσμασι τούτοις προς κατάστασιν πραγμάτων και πνευμάτων οξυτάτου φανατισμού και σύστημα σκέψεων αυτόχρημα μισελληνικόν […] ο πρώην ελληνικώτατος Αλβανόφωνος δέον να λέγη μόνον ότι είναι Έλλην, ή, αν τω ζητηθή η ιδιαιτέρα πατρίς, ότι είναι Ηπειρώτης».

    http://arvanitesthrace.blogspot.gr/2011/11/1922.html

  95. babassakis said

    Νίκο μου, Σωτήρης λέγεται ο Δημητρίου και όχι Βασίλης.

  96. Ριβαλντίνιο said

    @ 92 Theo
    «Elementary, Watson»
    Δεν τα μιλάω τα σκιπετάρικα 😀

    Click to access t09_k12.pdf

    Σελ. 13 ( παράθεμα) Ο Σουλιώτης Λάμπρος Βέικος λέει στον Αλβανό Ταχήρ Αμπάζη πως «η υπεράσπιση της θρησκείας το έφερε να πολεμήσουμε, όμως πάντοτε η φιλία μας να τρέχει»

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    85.β τουλάχιστον ως προς τη γλώσσα,με τόσες αλβανικές και μικτές οικογένειες,θα έπρεπε να διδάσκονται τ΄αλβανικά ως επιλογή,γι αυτά τα παιδιά, κανονικά στα σχολεία.
    >>Έθαψε τη γλώσσα.
    Αυτή τη φράση ήθελα πριν (σχ.77) να προτάξω και το ξέχασα. Η γυναίκα από τη Λατινική Αμερική μου έλεγε με πόνο κι άλλο πράγμα,όχι μόνο τ΄ότι στο παιδί της δεν τολμούσε να μιλήσει τη γλώσσα της, μα που την οικτίρουν διάφοροι πως τόσα χρόνια κι ακόμη δεν έμαθε καλά ελληνικά (μια χαρά μιλάει)! και είπε με παράπονο πως είναι δύσκολη γλώσσα και είχε τέτοια αγωνία, ζορίστηκε τόσο το μυαλό της να τη μάθει (ήρθε εδώ 25 ετών) που έδιωξε από μέσα του τη δική της γλώσσα.

  98. "Ετεροδημότισσα" said

    @95
    δηλαδή δεν υπάρχουν Τμήματα Μητρικής Γλώσσας στο ελληνικό σχολείο για τα παιδάκια από τις μειονότητες; όπως υπάρχουν (υπήρχαν) στις βορειοευρωπαίκές για τα ελληνάκια;
    Μου φαίνεται ότι έχουν μεν πειστεί όλοι για τα οφέλη της διγλωσσίας αρκεί η δεύτερη γλώσσα να είναι αγγλικά, γερμανικά ή κινέζικα 😦

  99. cronopiusa said

    Ο Σαμαράς ανακηρύχθηκε επίτημος δημότης Ναυπλίου

  100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    90.>>δεν τα πιάνω όλα τα διαλεκτικά και κουράζομαι.
    Είναι και πυκνή η γραφή του.Σα να μετεωρίζονται βαριές οι φράσεις του και πρέπει να κοντοσταθείς για να νιώσεις ,να βρεθείς εκεί ,δεν ξέρω πώς να το πω, για να τσακώσεις τη σκηνή.
    Μ΄ έπιασες τώρα, τη στιγμή που ξαναδιάβα
    ζα, >>Το ψωμί άρπαζε, το κορμί της το πλήρωνε.
    και κατάλαβα(επι τέλους-το βλήμα εγώ- ) για ποιο «άρπαζε» επρόκειτο.

  101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    96.>>δηλαδή δεν υπάρχουν Τμήματα Μητρικής Γλώσσας στο ελληνικό σχολείο για τα παιδάκια από τις μειονότητες;
    Το ήξερα πως όχι αλλά είπα να κάνω αναφορά σε επίσημη πηγή και συμπτωματικά :
    http://www.kathimerini.gr/792845/article/epikairothta/ellada/eisagwgh-twn-alvanikwn-sta-sxoleia
    και μετά εδώ
    http://www.esos.gr/arthra/36032/den-tithetai-thema-didaskalias-tis-alvanikis-glossas-os-deyteris-sta-ellinika-sholeia

  102. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!
    Τα σχ. 94-95 τα είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα και τα αποδέσμευσα τώρα -και χάλασαν την αρίθμηση.

  103. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητέ κ. Λεώνικε (σχόλιο Νο1)

    1) Ευχαριστώ για την μακροσκελή σας απάντηση. Χαίρομαι που πιστεύετε ότι εσείς οι Εβραίοι είσαστε Φυλή και έχετε το θάρρος να το διαλαλείτε δημοσίως από ένα τόσο αντιρατσιστικό Ιστολόγιο. Φαντάζεστε τί θα γινόταν αν κάποιος άλλος αναγνώστης του Σαραντακείου Ιστολογίου τολμούσε να υποστηρίξει ότι οι Έλληνες είναι Φυλή, ή έστω ότι έχουν Φυλετική Συνέχεια με τους Αρχαίους; Οι μισοί Ρωμιοί αναγνώστες θα τον κατηγορούσαν ως φυλετιστή και θα ζητούσαν από τον κ. Σαραντάκο να τον αποβάλει με κατευθείαν κόκκινη κάρτα. Εσάς, όμως, ουδείς τόλμησε να σάς κριτικάρει που πιστεύετε ότι οι Εβραίοι είναι Φυλή, ενώ ακόμα και στο Ισραήλ αυτό είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα που συζητείται καθημερινώς στα ΜΜΕ.

    Κύριε Λεώνικε, σάς συνιστώ να διαβάσετε (κατεβάστε το εδώ στα ελληνικά http://bookzz.org/book/1201915/835bc9 και εδώ στα αγγλικά http://bookzz.org/book/953266/7bab03 ) το εκπληκτικό βιβλίο του συμπατριώτη σας Ισραήλ Σαχάκ «Εβραϊκή Ιστορία – Εβραϊκή Θρησκεία» («Εναλλακτικές εκδόσεις» 2008) με πρόλογο του μεγάλου (επίσης Εβραίου) Γκόρ Βιντάλ για να πειστείτε ότι δεν έχουν όλοι οι Εβραίοι την δική σας άποψη πως είσαστε Φυλή. Διαβάστε τον πρόλογο του Βιντάλ και θα καταλάβετε: Ο Σαχάκ μισείται θανάσιμα στο Ισραήλ, αν και τυγχάνει απόφοιτος του Ναζιστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μπέλσεν. http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Shahak

    2) Μού προξενεί εντύπωση ότι απαντάτε στο σχόλιό μου, χωρίς να παραπέμπετε σε αυτό (
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/26/lenin-2/#comment-255434 ), ώστε να το διαβάσουν οι αναγνώστες που αγνοούν την ερώτηση στην οποία εσείς απαντάτε. Νομίζω ότι αυτό δεν έγινε με κακή πρόθεση, αλλά επειδή αγνοείτε τον τρόπο με τον οποίο παραπέμπουμε κατευθείαν σε συγκεκριμένο σχόλιο: Απλώς, πατάτε το μπλέ κάτω από το σχόλιο και η WordPress καταλαβαίνει.

    3) Προσπαθείτε να αμφισβητήσετε ότι το Κράτος του Ισραήλ κάνει Τέστ DNA στους ομογενείς που έρχονται από Ρωσία, Αιθιοπία κλπ. Μα αυτό είναι κάτι πασίγνωστο, κ. Λεώνικε, και συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον. Το Διαδίκτυο βοά

    https://www.google.com/search?newwindow=1&hl=el&site=&source=hp&q=Israel%2C+Test+DNA&oq=Israel%2C+Test+DNA&gs_l=hp.3..0i22i30.3679.12567.0.13233.23.20.0.0.0.0.512.512.5-1.1.0….0…1c.1.58.hp..22.1.512.0.cmKbYodffR4

    το παραδέχονται με συνεχή άρθρα τους και οι εγκυρότατοι «Times of Israel»

    http://www.timesofisrael.com/russian-speakers-who-want-to-immigrate-could-need-dna-test/

    και μόνο ο αγαπητός κ. Λεώνικος το αρνείται, νομίζοντας – προφανώς – πως απευθύνεται σε κάφρους που δεν έχουν στο σπίτι τους γούγλ για να ψάξουν…

    ΤΕΛΕΙΩΝΩ με τον αγαπητό κ. Λεώνικο (το ξαναλέω: Μού είναι εξαιρετικά συμπαθής και εξόχως ενδιαφέρουσα περίπτωσις Ρωμιού Εβραίου που δηλώνει Μάρτυς του Ιεχωβά) και πάω στον Σωτήρη Δημητρίου:

    Πρόκειται περί συγγραφέως του κώλου, που εκμεταλλεύτηκε το Αντιρατσιστικό Πνεύμα των Καιρών και έκανε κάποιο όνομα, βοηθούμενος από το πανίσχυρο τότε ΠΑΣΟΚ που τον έσμπρωχνε επί χρόνια ασυστόλως… ΕΡΩΤΩ: Αν η ηρωΐδα του Διηγήματος που γέννησε το μογγολάκι δεν ήταν Αλβανίδα, αλλά Κρητικιά, πάλι το ίδιο δεν θα αντιδρούσε η οικογένεια του Ηπειρώτη γαμπρού; Γιατί, λοιπόν, ο Δημητρίου συνδέει την αντίδραση της οικογένειας με τον Ελληνικό Ρατσισμό; Απλούστατα, για να γίνει γνωστός και να τον λατρέψουν τα αριστερά έντυπα της Δεκαετίας του 1980, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε ο «Χριστάκης».

    Για να καταλάβετε το ποιόν του ατάλαντου Σωτήρη Δημητρίου, διαβάστε μιά συνέντευξη που είχε δώσει το 2009 στην «Ελευθεροτυπία» http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=108841. Ο άνθρωπος, αφού έγινε γνωστός με τον φτηνό αντιρατσισμό, δηλώνει πως θα ήθελε να γράφει πορνογραφήματα!.. Βάζω στοίχημα πως έχει γράψει (είναι αδημοσίευτα στο συρτάρι του) κι όταν τα έγραφε, αυνανιζόταν συγχρόνως. Για τέτοιο στερημένο ανθρωπάκο μιλάμε…

    Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
    Καληνύχτα σε όλους
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    ΥΓ: Μιά τελευταία απορία: Γράφει ο κ. Σαραντάκος ότι το εν λόγω διήγημα το πληκτρολόγησε «η φίλη Μαρία». ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί κάθισε και το πληκτρολόγησε η Μαρία, αφού υπάρχει εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο έτοιμο και πληκτρολογημένο;

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=19&ved=0CEkQFjAIOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.schools.ac.cy%2Feyliko%2Fmesi%2FThemata%2Flogotechnia%2Fdidaktika_senaria%2Fego_o_allos_2_sxediasmos.doc&ei=ZIx7VPK5LczeaIuggqAC&usg=AFQjCNEZ4EZbBXQLmoSqNRsgmX3E24Q5sA&sig2=TYsKPMXK3embsJrWk9UjBA

  104. Ριβαλντίνιο said

    @ 99 Cronopiusa
    Πολύ κιτς 😀
    Αυτός στην ταινία δεν ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης, αλλά ο Κόγκας Δράκος, ένα εντελώς πραγματικό πρόσωπο 😀 , αφού το αναφέρουν ο Κουτσονίκας και Περραιβός στις ιστορίες τους.
    Πάντως κακώς δείχνει τον Μάρκο δήθεν σε μάχες με αληπασαδικούς αφού τότε οι Μποτσαραίοι τα’χαν σπάσει με τους υπόλοιπους Σουλιώτες και την είχαν κάνει από το Σούλι ( τότε ο Μάρκος ίσως να’ταν μπόμπιρας ? ).Το λέει και η ταινία νομίζω.
    ————————————————-

    Μιας και με έχει πιάσει λογοδιάρροια

    Click to access t09_k13.pdf

    σελ.9 ( μπλε παράθεμα, γραμμές 13-15 οι (Νοτιο)Αλβανοί δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά με τους Γκέκηδες ).

    σελ. 32, τελευταία γραμμή . Στον τουρκαλβανικό στρατό είχαν στρατολογήσει και χριστιανούς Χειμαρριώτες.

    Click to access t09_k04.pdf

    σελ.41-42, κίτρινο παράθεμα. Προσπάθεια αληπασαδικής συμμαχίας μουσουλμάνων Αλβανών-Σουλιωτών-Ακαρνάνων σε αντισουλτανική βάση. Ωραίο θα ήταν να ψάξουμε να δούμε ποια από τα επίθετα των Ελλήνων δηλώνουν ίσως αρβανίτικη/αρβανιτοβλάχικη καταγωγή/επίδραση .

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    92: «Η επανάσταση του ᾿21 κι ο πόλεμος δεν ήταν μεταξύ διαφόρων εθνών ή εθνοτήτων αλλά μεταξύ χριστιανών και Τούρκων (=μουσουλμάνων)«.

    Theo, η επανάσταση του 1821 ήταν ΚΑΙ τα ΔΥΟ. Αυτοί που πολεμούσαν ΤΟΤΕ έλεγαν σαφέστατα ότι πρόκειται για πόλεμο εθνικό, του ελληνικού έθνους και μαζί, πόλεμο ιερό, μεταξύ μωαμεθανών και χριστιανών.

    Στα χιλιάδες τεκμήρια που έχουν καταγραφεί στα Αρχεία της Ελληνικής παλιγγενεσίας, σχεδόν δεν υπάρχουν ούτε «ρωμαίοι», ούτε «ρωμιοί». Υπάρχουν «Έλληνες» σε αριθμό αναφορών που αγγίζει το άπειρο, και υπάρχουν αναφορές σε ελληνικό έθνος που επίσης είναι αμέτρητες. Οι αναφορές σε Ρωμαίος, αποτελούν ποσοστό 1 προς 1.000 τουλάχιστον ή και λιγότερο.
    Όπως είχαμε ξαναπεί, η πορεία υπέρ του ονόματος «Έλληνας» για τη συλλογική μας ταυτότητα είχε ξεκινήσει από τον 11ο-12ο αιώνα και έφτασε να εξαφανίσει σχεδόν το Ρωμαίος. Βεβαίως είμαστε και Έλληνες, και Ρωμιοί, και Γραικοί. Δικά μας ονόματα και τα τρία, χρησιμοποιήθηκαν πολύ, μας προσδιόρισαν στο παρελθόν και το καθένα είχε και τη σημασία του.
    Δεν μπορούμε όμως να αδιαφορούμε για τις μαρτυρίες των πηγών.
    Οι επαναστάτες του 1821, είτε ελληνόφωνοι, είτε αρβανιτόφωνοι, είτε σλαβόφωνοι, είτε… κολοκυθόφωνοι, είναι όλοι μαζί οι «Έλληνες επαναστάτες«. Έχουμε δόξα τον Θεό 26 -συνολικά- τόμους με 10.000 σελίδες περίπου γεμάτες μαρτυρίες, που λένε ότι την επανάσταση του 1821 την έκαναν ΕΛΛΗΝΕΣ, που ανήκαν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ και ο πόλεμος τους ήταν και εθνικός και θρησκευτικός
    .

    Αυτά είναι τα στοιχεία. Αυτά, και όχι άλλα. Δεν μπορούμε να λέμε άλλα.
    – ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επαναστάτες δεν ήταν «Έλληνες«.
    – ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επαναστάτες ήταν περισσότερο «Ρωμιοί» παρά «Ελληνες«.
    – ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επαναστάτες δεν ήταν κομμάτι του «Ελληνικού έθνους«.
    – ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επαναστάτες δεν πολεμούσαν ΚΑΙ εθνικό, ΚΑΙ θρησκευτικό πόλεμο.

    Σέβομαι τις υπόλοιπες απόψεις σου, αλλά οφείλουμε να λέμε αυτό που στην πραγματικότητα είναι.
    Η επανάσταση του 1821, όπως έλεγαν οι ΙΔΙΟΙ οι επαναστάτες στα χιλιάδες τεκμήρια που έχουμε στα ΑΕΠ, έγινε από Έλληνες Χριστιανούς που ανήκαν στο ελληνικό έθνος, ενάντια στον ζυγό των Τούρκων μουσουλμάνων.

  106. sarant said

    103 τέλος: Αυτό που υπάρχει είναι απόσπασμα, δεν είναι ολόκληρο.

  107. kalogeros said

    @103 εαμοβούλγαρος
    λέτε
    «…το Κράτος του Ισραήλ κάνει Τέστ DNA στους ομογενείς που έρχονται από Ρωσία, Αιθιοπία κλπ.
    το παραδέχονται με συνεχή άρθρα τους και οι εγκυρότατοι «Times of Israel» »

    αλλά στο λίνκ που βάζετε από τους Times of Israel το άρθρο λέει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ισυρίζεστε.
    Λέει οτι τα παιδιά που προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ζητάνε να γίνουν ισραηλινοί ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ, θα πρέπει να κάνουν τεστ DNA για να διαπιστωθεί αν είναι όντως παιδιά των συγκεκριμένων γονιών.

  108. sarant said

    107: Προφανώς δεν είναι το ίδιο.

  109. Theo said

    @105:
    Δεν θέλω να επεκταθώ. Τα έχουμε ξανασυζητήσει.
    Οι αναφορές για Έλληνες στα ΑΕΠ είτε έχουν γραφεί από τους επήλυδες δυστικοσπουδαγμένους, διανοούμενους είτε έχουν «μεταφραστεί» από τους γραμματείς των οπλαρχηγών, άρα δεν εκφράζουν το φρόνημα του επαναστατημένου λαού.

    Για λόγους αναγνώρισης από τη Δύση, συνέφερε στους επαναστατημένους να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, απόγονοι των αρχαίων.

    Κι ο Μακρυγιάννης, τα απομνημονεύματα του οποίου δεν έχουν «μεταφραστεί» αυτολογοκρίνεται. Και οπωσδήποτε οι αναφορές του σε Ρωμαίους, είναι πολύ μεγαλύτερες από το 1 προς 1.000 που ισχυρίζεσαι.

    Ενδεικτικό αυτής της «μετάφρασης» από το πολυεθνικό Ρωμιός στο εθνικό όνομα ΄Ελλην είναι το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης που ορίζει πως Έλληνες είναι όσοι διαμένουν στην Ελλάδα και πιστεύουν στον Χριστό. Πόσο εθνικό σου φαίνεται αυτό;

    Επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει αρκετές φορές, δεν θα επανέλθω.

    Καλημέρα 🙂

  110. vioannis said

    Αριστουργηματική γραφή! Η λεηλασία μιας (και όχι μόνο) ζωής σε λίγες γραμμές. Το τοποθετώ δίπλα στο «Γιάννη το φονιά» του Γκάτσου και στο «Πίστομα» του Θεοτόκη.

  111. cronopiusa said

    Ριβαλντίνιο, για πλάκα το έστειλα

    και συνεχίζω, η μάχη της Αθήνας τον εικοστό πρώτο αιώνα θ’ αρχίσει στο Δέλτα Φαλλήρου,

    Η Μάχη του Ανάλατου

    θα ξεκινήσει σε Φάληρο και Τζιτζιφιές

    Δεν έχουμε ανάγκη μήτε το λούλε Νιάρχος μήτε το λούλε Λάτσης, ο Καραισκάκης κι ο Παπαιωάνου μας συντροφευουν

    Το κάζους μπέλι του προέδρου του «κέντρου πολιτισμού» ιδρύματος λούλε Νιάρχου, δια χειρός Artephactory lab

    όπου το Latsoxori αναβαθμίζεται με πλάνα του λόφου Φιλοπάππου, 150 στρέμματα ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ βαφτίζονται σε «πάρκο Νιάρχου» κι όπως έρχονται εκλογές «θα είναι η καλλίτερη Λυρική Σκηνή της Ευρώπης»

  112. cronopiusa said

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    105 – Για άλλη μια φορά συμφωνώ μαζί σου, απο άλλη σκοπιά βέβαια αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει οτι, δεν μπορεί κατά την γνώμη μου να επιβίωσαν π.χ οι Αλβανοί που δεν είχαν ποτέ συγκροτημένο κράτος, ούτε και γραφή, (για να μη πώ κάν πολιτισμό) κι όχι οι Έλληνες. Αν υπάρχει για τους Αλβανούς ιστορική συνέχεια, αλλά και για όλους τους Βαλκανικούς λαούς σύν τους Τούρκους, (για να μη πώ για τους Εβραίους) τότε υπάρχει και για τους Έλληνες. Δεν ξέρω πόσοι είναι απόγονοι του Ομήρου (κι όχι του νεαρού Περικλή) κι ούτε με ενδιαφέρει, αλλα άν έχουν ιστορική συνέχεια οι άλλοι λαοί, έχουν και οι Έλληνες, που είχαν και τα περισσότερα εχέγγυα για να την έχουν.

  114. Ιάκωβος said

    84, Ριβαλντίνιο
    Τα Αρβανίτικα είναι Αλβανικά

    Μα δεν θεωρείται ότι είναι ένα συγκεκριμένο ιδίωμα των Αλβανικών, μια υποδιαίρεση των Τόσκικων;
    Τους Ηπειρώτες Αρβανίτες, που είναι δίπλα( ή μέσα) στην Αλβανία , σήμερα δε θα τους πούμε απλά Αλβανούς, ενώ τους Λεψινιώτες Αρβανίτες;

  115. Ριβαλντίνιο said

    @ 111 Cronopiusa
    Ναι βρε το κατάλαβα. 🙂 Και εγώ πλακίτσα προσπάθησα να κάνω ( μάλλον αποτυχημένα από ότι φαίνεται 😦 ).

    ——————————————————————–
    @ 114 Ιάκωβος
    «Μα δεν θεωρείται ότι είναι ένα συγκεκριμένο ιδίωμα των Αλβανικών, μια υποδιαίρεση των Τόσκικων;»
    Και εγώ πάνω-κάτω αυτά ξέρω.

  116. BLOG_OTI_NANAI said

    113: Το αστείο θα ήταν να βρισκόταν κάποιος με βιολογική συνέχεια απευθείας από τον Όμηρο, και να ήταν σήμερα… Αλβανικής εθνότητας! Διότι όπως μπορεί οι απόγονοι ενός παιδιού Αλβανών που ζει σήμερα στην Ελλάδα, μετά από 3 γενιές τα δισέγγονα του να είναι Έλληνες, έτσι και ένας που είχε DNA του… Περικλή μπορεί να ήρθαν έτσι τα πράγματα που οι απόγονοι του να είναι π.χ. εθνικά Τούρκοι. Οποιαδήποτε θεωρία που βασίζεται στις βιολογικές συνέχειες μόνο αδιέξοδα φέρνει. Τουλάχιστον να βασίζονταν σε μια τέτοια θεωρία π.χ. οι κάτοικοι της Γροιλανδίας όπου δεν πατάει ψυχή, πιο λογικό θα ήταν. Αλλά εμείς εδώ, που έχει περάσει ο μισός πλανήτης τι DNA να βρούμε;

  117. Ιάκωβος said

    104 Ριβαλντίνιο
    Νομίζω ότι λίγα ονόματα Αλβανικά δεν έχουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα, από Αρβανίτες. Από την άλλη, πολλοί Χριστιανοί Αλβανοί και άλλοι, προσηλυτίστηκαν στο ισλαμ μέσω των ετερόδοξων σιιτών, μπεκτσίδων και αλεβήδων.
    Η μεταπήδηση από το Χριστό και τους 12 αποστόλους στον Αλή και στους 12 ιμάμηδες ήταν πιο εύκολη.

    Και από τον ΑηΓιώργη, στον Κιντρ, που λατρεύεται μαζί με τον Ηλία, την ίδια μέρα με ορθόδοξο Άγιο.

    Οπως και στο Τζουρτζεβντάν των Σέρβων και το Εντερλέζι , Χιντίρ Ελέζ, των Τσιγγάνων και του Κουστουρίτσα.

    Τι ταινιάρα. Τη ξαναβλέπεις και την ακους και νοιώθεις άνθρωπος.

    Βλέπω στη Βίκη οτι το τραγούδι, μια εκδοχή του, ήταν από την εποχή που χώνανε οι «Χριστιανοί » Κροάτες τους Τσιγγάνους στα τραίνα με προορισμό το φριχτό στρατόπεδο του Γιασένοβατς.

  118. Ριβαλντίνιο said

    @ 117 Ιάκωβος
    Φοβερό τραγούδι, τι να λέμε τώρα.

    Η οικογένεια του Κουστουρίτσα νομίζω ότι θρησκευτικά έκανε την διαδρομή Ορθόδοξοι -> Μουσουλμάνοι -> Άθεοι/Άθρησκοι -> Ορθόδοξοι !

  119. BLOG_OTI_NANAI said

    93: «Εγώ υποψιάζομαι κιόλας ότι οι Μασορίτες ίσως το άλλαξαν επίτηδες από αποστροφή προς τους χριστιανούς»

    Και όχι μόνο εσύ! Έψαχνα να βρω τις σχετικές παραπομπές:
    – Όπως λέει ο Χρυσόστομος, για τους Ιουδαίους, «μετά την του Χριστού παρουσίαν ηρμήνευσαν, Ιουδαίοι μείναντες«, «τας προφητείας συσκιάζοντες επίτηδες«, ενώ πιο αξιόπιστη είναι η μετάφραση των Ο΄, η οποία εκπονήθηκε προ Χριστού (Ιωάννης Χρυσόστομος, «Υπόμνημα εις τον άγιον Ματθαίον τον ευαγγελιστήν» PG 57,57)

    – Το ίδιο επαναλαμβάνει και ο Θεοφύλακτος, ότι οι Ιουδαίοι «εθελοκακούντες«, «παραχαράττουσιν […] την Γραφήν» (Θεοφύλακτος Βουλγαρίας, «Ερμηνεία εις το κατά Ματθαίον ευαγγέλιον», PG 123,160Α)

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Eννοείται οτι η βιολογική συνέχεια φέρνει αδιέξοδο, (π.χ εγώ, ενώ δηλώνω Γήινος κατάγομαι απο τον Σείριο Α) γι΄αυτό μίλησα για ιστορική συνέχεια. Πάντα υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι σ΄αυτό τον τόπο που αισθάνονταν πρώτα Έλληνες και μετά δωδεκαθεϊστές, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι ή άθρησκοι.

  121. Ριβαλντίνιο said

    @ 119 BLOG_OTI_NANAI

  122. BLOG_OTI_NANAI said

    121: 😀

  123. Πέπε said

    Δεν μπορώ να ξαναβρώ ποιος και σε ποιο μήνυμα ρώτησε αν διδάσκεται η αλβανική σε αλβανόπουλα σε ελληνικά σχολεία, αλλά ασφαλώς η απάντηση είναι όχι.

    Είμαι της γνώμης ότι θα έπρεπε. Για να μάθεις καλά οποιαδήποτε γλώσσα, πρέπει να μάθεις πώς λειτουργούν οι γλώσσες. Είναι λοιπόν νομίζω προφανές ότι αυτό γίνεται πολύ καλύτερα αν η γλώσσα που θα διδαχθείς με κανόνες και μέθοδο είναι η ίδια που θα μάθεις από το γάλα της μάνας σου, παρά αν είναι δύο διαφορετικές (αλβανικά μητρική αδίδακτη και ελληνικά διδαγμένη αλλά δεύτερη γλώσσα). Στην αντίθετη περίπτωση, αυτήν δηλαδή που εφαρμόζεται, πρωτομαθαίνεις τις έννοιες της γραμματικής, του συντακτικού, της ορθογραφίας κλπ. σε μια γλώσσα που δεν είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σου, κι έτσι ούτε αυτές οι έννοιες ριζώνουν ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι να μαθαίνεις λειψά ελληνικά.

    Τα λειψά ελληνικά μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες για ένα παιδί.

    Παρόλο που οι περισσότεροι Αλβανοί της Ελλάδας μετράνε ήδη μερικές δεκαετίες εδώ, μεταξύ των παιδιών τους εξακολουθώ να βλέπω στο σχολείο μερικά που τα ελληνικά τους είναι λειψά. Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ φανερό, να μη μιλάνε λ.χ. με ξενική προφορά ή με γραμματικά λάθη από εκείνα που μόνο ένας ξένος μπορεί να κάνει (αν και απαντώνται και τέτοιες περιπτώσεις), αλλά οπωσδήποτε έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο, περιορισμένη κατανόηση εκφράσεων και παροιμιών που χρησιμοποιούμε όλη την ώρα, περιορισμένη δυνατότητα διάκρισης ανάμεσα σε παρεμφερείς έννοιες, χρονικές σχέσεις, συντακτικές σχέσεις κλπ..

    Αυτό σημαίνει πως απ’ όλα όσα ακούνε να λέγονται γύρω τους, στο σχολείο ή εκτός σχολείου και, σε ό,τι αφορά το σχολείο, στο μάθημα και εκτός μαθήματος, δεν τα καταλαβαίνουν όλα, παρά μάλλον σχηματίζουν μια συγκεχυμένη και νεφελώδη εικόνα. Αυτές είναι πολύ αντίξοες προϋποθέσεις για να καλλιεργήσει κανείς αφαιρετική σκέψη. Έλα όμως που στο σχολείο, όσο μεγαλώνουν οι τάξεις, η αφαιρετική σκέψη μπαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης. Ο γλωσσικά ανάπηρος μαθητής, αδυνατώντας να ανταποκριθεί, βρίσκεται σ’ έναν εντελώς άδικο αγώνα: του ζητάνε πράγματα που δεν του τα έμαθαν ποτέ. Αυτό τον θυμώνει. Δεν αγαπά το σχολείο, δεν το εκτιμά, δεν το σέβεται. Δεν κερδίζει τίποτε από αυτό. Θέλει να το χαλάσει: και γιατί το νιώθει σαν εχθρό, αλλά και γιατί το να το διαλύσει είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει με επιτυχία. Γίνεται σαματατζής, τσαμπουκάς, αυθάδης, εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να πετύχει αυτό που έτσι κι αλλιώς δε θα πετύχει. Αυτό επισύρει τιμωρίες και ταπεινώσεις και του δυναμώνει το αίσθημα αδικίας και την τάση αντίδρασης.

    Και έτσι ο νέος άνθρωπος που ήδη είναι στερημένος από τη δυνατότητα αφαιρετικής σκέψης, επιπλέον αποκτά αυτές τις εμπειρίες από τις πρώτες δομές κοινωνικοποίησης της ζωής του. Ενός κακού μύρια έπονται. Τρέχα γύρευε πόσα χρόνια και πόσο αγώνα θα χρειαστεί για να πατσίσει όλα αυτά τα υστερήματα.

    Ε λοιπόν, είμαι περίπου βέβαιος ότι τα παιδιά στα οποία συμβαίνουν όλα αυτά δεν ξέρουν ούτε αλβανικά. Θα μπορούν βέβαια να μιλήσουν μέσα στην οικογένεια, αλλά στοιχειωδώς.

    Φυσικά αυτά δεν ισχύουν για το κάθε ξένο παιδί (και δεν ισχύουν μόνο για τα ξένα παιδιά). Μεταναστόπουλα που να είναι απολύτως ενταγμένα τόσο στη μαθησιακή όσο και στις υπόλοιπες διαδικασίες του σχολείου, είναι πολύ πιθανόν ότι επίσης δεν ξέρουν τη μητρική τους γλώσσα παρά στοιχειωδώς. Για κείνους όμως που τραβάν όλα αυτά τα προβλήματα, δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι το γλωσσικό πρόβλημα είναι πολύ κοντά στη ρίζα του κακού.

    Αναφέρομαι ειδικά στους Αλβανούς όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί από αυτούς έχω εμπειρία. Λογικά τα ανάλογα θα ισχύουν για κάθε γόνο αλλόγλωσσης οικογένειας. Και δε θέλω καν να σκεφτώ τι γίνεται με τους γόνους μικτών γάμων, όπου η μόνη κοινή γλώσσα μεταξύ του πατέρα και της μάνας -και επομένως η μητρική γλώσσα του παιδιού- είναι τα σπαστά ελληνικά…

    Πιστεύω λοιπόν, αν και ομολογουμένως δεν έχω διαβάσει σχετικές μελέτες, ότι η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας θα έλυνε ή θα απάλυνε σε σημαντικό βαθμό αυτά τα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πού θα χωρέσει, μέσα σ’ ένα πρόγραμμα τόσο φορτωμένο ήδη από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού.

  124. gak said

    «Ντιάλιθ” ιμ Χριστάκη» Παρακαλώ ένα σχόλιο για τους δύο τόνους μετά το θ; είναι κάποιο σημάδι για την προφορά; Ή μήπως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος;

  125. sarant said

    124: Το σχόλιό σας έμεινε κρατημένο πολλές ώρες στη σπαμοπαγίδα, να με συμπαθάτε!

    Οι δυο τόνοι έπρεπε να είναι απόστροφος, αλλά η wordpress τώρα τελευταία κάνει κόλπα.

  126. Μαρία said

    Γιατί η νέα γενιά Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα χάνει στη γλώσσα της;
    http://www.academia.edu/6948098/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF_%CE%B7_%CE%BD%CE%AD%CE%B1_%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC_%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD_%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9_%CF%84%CE%B7_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_
    Πράματα γνωστά και απ’ τους Έλληνες μετανάστες.

  127. Μαρία said

    126
    Παράλειψη.
    Ξεκινά μαθήματα Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη – SHOQATA E EMIGRANTËVE SHQIPTARË “NËNË TEREZA”
    http://alterthess.blogspot.gr/2010/10/shoqata-e-emigranteve-shqiptare-nene.html

  128. Χωρίς την παραμικρή πρόθεση, διάθεση αλλά και δυνατότητα αντιπαράθεσης με τους συντρίφυλλους Μπλογκ και Ροναλντίνιο, για το ζήτημα του Ησαίας Ζ΄ 14 θα κάνω μιαν εξαίρεση και θα εκφράσω τείνοντας κλάδον ελαίας 🙂 τη ριζική διαφωνία μου. Να διευκρινίσω δε ότι με το σχόλιο μου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να θίξω θεολογικές πτυχές του ζητήματος, αφού αντιλαμβάνομαι, σέβομαι και αποδέχομαι πλήρως την καθαρή και ξάστερη θέση του Μπλογκ ότι από τη στιγμή που κάποιος δεν πιστεύει στο «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός…», οποιαδήποτε περαιτέρω θεολογική συζήτηση στην ουσία είναι άνευ αντικειμένου. Εστιάζω, λοιπόν, αμιγώς σε γλωσσολογικές παραμέτρους και συγκεκριμένα στα εξής:

    α. Η λέξη παρθένος στην Αρχαία δεν είχε μόνο τη σημασία της σεξουαλικά ανέπαφης νεάνιδος, αλλά σήμαινε επίσης και «ἄγαμος γυνή», «μνηστή», «νεᾶνις».

    β. Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε στο εβραϊκό πρωτότυπο ούτε περιέγραφε ούτε και περιγράφει πρωτίστως ένα άτομο του γυναικείου φύλου που δεν είχε ποτέ κάποια σεξουαλική εμπειρία, αλλά απλώς ένα νεαρό κορίτσι ۬ αφορά δηλαδή απλώς μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα: αυτή των νεαρών γυναικών σε ηλικία γάμου. Η λέξη, δηλαδή, δεν προτάσσει την έννοια της παρθενίας, αλλά απλώς τη συνδηλώνει, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των λέξεων κορασίδα, παιδίσκη ή ακόμα και… βρέφος που ενώ από αμιγώς γλωσσολογική άποψη δεν προϋποθέτουν την παρθενία, εντούτοις… προφανώς και τη συνυποδηλώνουν!

    Κάποτε, ξέρετε, ασχολήθηκα εκτενώς με το θέμα στο μπλογκ μου, και παρότι όπως είπα, σήμερα δεν έχω πλέον ούτε την πρόθεση, ούτε τη διάθεση, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να εμπλακώ ξανά σε τέτοιου είδους συζητήσεις, υποκύπτω εντούτοις στον πειρασμό και παραθέτω το λινκ εκείνης της ανάρτησης. Άλλωστε στο κείμενο υπάρχουν και άφθονες γλωσσ(ολογ)ικές αναφορές. 🙂

  129. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Κώστας
    «Ροναλντίνιο»
    Τολμάς να με μπερδεύεις με αυτόν τον άμπαλο ?

  130. Shittt!! 🙂

  131. "Ετεροδημότισσα" said

    @123
    κ. Πεπε εγώ ήμουν που ρώτησα αν υπάρχουν ΤΜΓ για τα μεταναστευτικής καταγωγής παιδιά στην Ελλάδα.
    Κάνετε λάθος σε πολλά από αυτά που λέτε αλλά διαισθάνεστε σωστα ότι η διδασκαλία και (τονισμένο το «και») της μητρικής γλώσσας θα βελτίωνε εντυπωσιακά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών αλλά και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ακόμα θα ενίσχυε τα ψυχολογικά και εξελικτικά οφέλη που απορρέουν από τη διγλωσσία. Η βιβλιογραφία είναι τεράστια και δεν μπορώ να επεκταθώ τώρα εδώ.
    Η γνώμη μου είναι ότι η κοινωνία θα επωφελούνταν αφάνταστα και αν οι μειονοτικές γλώσσες προσφέρονταν έστω ως μάθημα επιλογής και στα παιδιά της κυρίαρχης γλωσσικής και κοινωνικής ομάδας. (αυτά βέβαια τα γράφω με ψευδώνυμο μην με περιλάβουν στο αεροδρόμιο και στήσουν στα έξη μέτρα )

    Τέλος για να μην μένουμε εδωμέσα με λανθασμένες εντυπώσεις. η επανάσταση το 1821 ήταν ταξική και κοινωνική.

  132. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Κώστας

    Φίλε και ομόφρονα Παναθηναικέ Κώστα συγνώμη για την καθυστέρηση, κάθισα και διάβασα τις αναρτήσεις σου εδώ

    http://anazitiseis-hh.blogspot.gr/2009/04/blog-post_240.html#footnote6
    http://anazitiseis-hh.blogspot.gr/2007/07/14.html

    και όλα τα σχόλια . Λοιπόν για να ανασκευάσω ένα-ένα τα επιχειρήματα σου θα έπρεπε να κάνω μια τεράστια ανάρτηση με την οποία πάλι δεν θα σε έπειθα, εσύ με την σειρά σου θα ανασκεύαζες τα δικά μου και θα καταλήγαμε να κάνουμε κύκλους. Στο τέλος δεν θα φτάναμε σε κανένα συμπέρασμα ( μπορεί και να κακοκαρδιζόμασταν ) και το μόνο που θα είχαμε καταφέρει και οι δύο θα ήταν να εξασκήσουμε τις δικανικές μας ικανότητες.

    Γενικά αν θες την γνώμη μου τα επιχειρήματα σου δεν είναι αναντίρρητα ( δεν αμφιβάλω ότι ομοίως και χειρότερα θα έβρισκες εσύ τα δικά μου ).
    Όσο για εμένα παλιότερα είχα καταφέρει να προμηθευθώ από φίλο φοιτητή της Κοινωνικής Θεολογίας την ανάλυση που έκανε στον ΗΣΑΙΑ ο Μπρατσιώτης. Σ’αυτά που έλεγε είχα πειστεί και εγώ, αλλά τώρα για να τα παραθέσω είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον φίλο μου, να του ζητήσω το βιβλίο που μπορεί και να έχει πετάξει και να αντιγράψω κάτι πυκνογραμμένα καθαρευουσιάνικα μακρυνάρια που είχε γράψει ο Μπρατσιώτης. ( Μπορεί να υπάρχει ιντερνετικά .)

  133. Πέπε said

    @131:

    > > Κάνετε λάθος σε πολλά από αυτά που λέτε …

    Σίγουρα θα έχω κάνει λάθη, αλλά πού συγκεκριμένα;

  134. 132: Ευχαριστώ, Ριβαλντίνιο, για τον κόπο που έκανες να διαβάσεις τις επίμαχες αναρτήσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν. Μπορεί μεν στην παρούσα φάση της ζωής μου να έχω βάλει (άνω;) τελεία στην ενασχόλησή μου με τέτοιου είδους ζητήματα, οποιοδήποτε νέο αντεπιχείρημα, ωστόσο, θα μπορούσε να τεθεί υπ’ όψιν μου στο προσωπικό μου μπλογκ, είναι απολύτως καλοδεχούμενο και εννοείται πως θα δημοσιευτεί, έστω απλά και μόνο για να υπάρχει.

  135. BLOG_OTI_NANAI said

    131: Αγαπητή «Ετεροδημότισσα» αν ήταν «ταξική» η επανάσταση του 1821, δεν θα συμμετείχαν σε αυτή μέγα πλήθος Κοτσαμπάσηδων (Προεστών). Πώς αλλιώς νομίζεις θα έβρισκαν οι φτωχοί αγρότες-επαναστάτες τα όπλα, τα πολεμοφόδια, τα άλογα, τις άμαξες, τα πλοία, και με τί γνώσεις και χρήμα θα επικοινωνούσαν με τόσες ευρωπαϊκές και όχι μόνο, χώρες;
    Δεν μπορούμε να μένουμε στα στρατευμένα ταξικά κείμενα του Κορδάτου. Φτάσαμε στον 21ο αιώνα. Μια εξειδικευμένη μελέτη επί του θέματος είναι αυτή του
    Αθανάσιου Φωτόπουλου, «Οι Κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία 1715-1821».
    Είναι σαφές ότι χωρίς έναν σημαντικό αριθμό προεστών θα ήταν αδύνατη οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση.
    Τομάρια, φοβισμένοι, προδότες, συμφεροντολόγοι, υπήρχαν παντού. Και στον Κλήρο, και στους Προεστούς και στον λαό. Ο Κολοκοτρώνης την φτωχή, δήθεν εξολοκλήρου επαναστατική τάξη δεν έσφαζε με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»; Στους χωρικούς αναφερόταν, αυτούς κρεμούσε σε δημόσια θέα επειδή ειδοποιούσαν τους Τούρκους για τα λημέρια και τις ενέδρες τους, ή δεν συμμετείχαν στον Αγώνα.
    Παντού υπήρχαν μαύρα πρόβατα. Όσα όμως έγραφε ο Κορδάτος και οι σημερινοί θαμώνες του καφενέ που λέγεται ιντιμίντια, αποτελούν παρωχημένα, λανθασμένα και αντιεπιστημονικά στερεότυπα ηλικίας 100 χρόνων. Κοινώς, μπαρούφες που απλώς φορτώνουν με σαβούρα το διαδίκτυο.

  136. gak said

    @125 μπορεί να με πέρασε για ρομποτάκι. Ή επειδή ήταν το πρώτο μου σχόλιο εδώ

  137. sarant said

    136: Το πρώτο σχόλιο του καθενός πάντοτε κρατιέται, αυτή ήταν η αιτία. Καλώς ήρθατε.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    128 & 132: Παρατήρησα τώρα το σχόλιο του Κώστα σχετικά με το «νεανίς» και «παρθένος». Διάβασα και το κείμενο στο λινκ που παραπέμπει. Έχει κάνει μια ωραία δουλειά. Βεβαίως, θα γνωρίζει ο Κώστας ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε μισή βιβλική λέξη για την οποία να μην υπάρχει χειμαρρώδης επιχειρηματολογία από την οποία βεβαίως συνήθως δεν προκύπτει συμφωνία, παρά μόνο μια επιβεβαίωση των ιδεολογικών αντιθέσεων.
    Η παράμετρος που αξίζει εδώ να προστεθεί είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μια τέτοια επιχειρηματολογία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε μέσα στην πορεία του χρόνου ο χριστιανισμός.
    Ο τρόπος με τον οποίο μελετούν πολλοί την λέξη «παρθένος» θα είχε νόημα ΜΟΝΟ στην εξής περίπτωση:
    – Υποθέτουμε ότι χριστιανισμός δεν υπήρχε.
    – Τα βιβλικά κείμενα ήταν εξαφανισμένα για 20 αιώνες και ξαφνικά ανακαλύπτονταν σήμερα.
    – Κάποιοι αρχίζουν να τα μελετούν με ενδιαφέρον, και τελικά αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια νέα πίστη στηριγμένοι στα κείμενα αυτά.
    – Και έτσι, μιλώντας ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για την γέννηση του Ιησού, ισχυρίζονται ότι τα βιβλικά κείμενα μιλάνε για παρθένα που γέννησε.

    Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση, θα είχε πράγματι αξία να ασχοληθούμε με το λεξιλόγιο.
    Όμως, για τον Χριστιανισμό όπως τον γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κανένα νόημα σε αυτά.
    Οι Ευαγγελιστές, οι μαθητές, οι απόστολοι, η αρχαία Εκκλησία, ήταν γνωστοί, φίλοι και συγγενείς του Ιωσήφ, του Ιησού και της Θεοτόκου. Δεν πληροφορήθηκαν ασφαλώς το γεγονός από τον… Ησαΐα! Είχαν μπροστά τους επί δεκαετίες αυτή την ίδια που τον γέννησε, τον άντρα της και τον Υιό της! Και καθώς γνωρίζουν το γεγονός από τους ίδιους, αναζητούν στα βιβλικά κείμενα τυχόν αναφορά για το γεγονός, και θεωρούν ότι την βρίσκουν στον Ησαΐα.
    Όμως, το γεγονός και οι πρωταγωνιστές του, ήταν εν ζωή ακόμα. Δεν τους είπε ο Ησαΐας τι έγινε, αλλά αφού πρώτα είδαν τι έγινε, μετά κατανόησαν ότι αυτό το απίστευτο θαύμα χαρακτήριζε ο Ησαΐας ως «σημείο». Αλλά όπως και να έχει, για την γέννηση του Χριστού εκ παρθένου, δεν έχουμε την παραμικρή ανάγκη του Ησαΐα. Έχουμε μια ολόκληρη κοινότητα από αυτόπτες που αποδέχονται την εκ παρθένου γέννηση από τη γυναίκα που είχαν μπροστά τους και τον Υιό της τον Ιησού Χριστό. Και νομίζω είναι περιττό να πούμε ότι όποιος διαβάζει τα κείμενα της Κ.Δ. θα πρέπει να έχει σαν εικόνα μπροστά του στενότατη συναναστροφή μεγάλου πλήθους ανθρώπων που συζητούν αδιάκοπα για τα πάντα, άσχετα αν επέλεξαν να καταγράψουν εκείνα που θεωρούσαν σημαντικά για να μεταδώσουν την πληροφορία στους επόμενους ότι είδαν και γνώρισαν τον Θεό.
    Με λίγα λόγια, είναι εντελώς περιττός ο Ησαΐας για να μας βεβαιώσει αν ο Χριστός γεννήθηκε από παρθένα όταν μας βεβαιώνουν τα κείμενα της Κ.Δ. γραμμένα από αυτόπτες που είχαν κοντά τους την Μαρία, τον Ιωσήφ και πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον Ιησού.

  139. Ριβαλντίνιο said

    @ 138 BLOG_OTI_NANAI
    Αυτή η ανάλυση που είχα διαβάσει από τον Μπρατσιώτη στον ΗΣΑΙΑ ήταν τρομερή. Για κάθε λέξη μιλάμε ολόκληρο κατεβατό. Την ορθόδοξη άποψη, την καθολική, προτεσταντικές, άλλες, πως το γράφουν οι Εβδομήκοντα, πως το μασοριτικό, πως ξέρω εγώ ο Ακύλας, ο Θεοδοτίων, τι ανάλυση έκαναν οι πατέρες, ιστορικά στοιχεία, πραγματολογικά, πολιτισμικά, τι λέει ο τάδε θεολόγος, τι ο δείνα, ποιες είναι οι αμφισβητήσεις… Γενικά είχα εντυπωσιαστεί !

  140. BLOG_OTI_NANAI said

    139: Η ανάλυση αυτή βρίσκεται στο υπόμνημα που έχει γράψει για τον Προφήτη Ησαΐα το 1956 και ανατυπώθηκε βεβαίως ξανά («Ο προφήτης Ησαΐας. Εισαγωγή, κείμενον Ο΄, μετάφρασις, σχόλια«). Αλλά τώρα πια μόνο από τύχη θα το βρει κανείς, ή σε φωτοτυπίες από βιβλιοθήκη.

  141. 138: Ευχαριστώ πολύ, Μπλογκ. Και – σε θεωρητικό επίπεδο– σαφώς αντιλαμβάνομαι την οπτική υπό την οποία προσεγγίζουν το θέμα οι πιστοί. Τι να γίνει, τουλάχιστον συμφωνούμε στην ομάδα… 🙂

  142. Δεν μπορεις επιστημονικα να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης,και Ελληνας και Βλάχος ,Σλαβος,Τουρκος
    Συζήτηση / Diskutim
    Φιλοι μου δεν υπαρχουν Ελληνες – Αρβανιτες αλλα Ελλαδικους Αρβανιτες
    Δεν γινεται για ιστορικους,πολιτισμους ,παράδοσηακους,γλωσσολογικούς,Αιματικους,κληρονομικους ..κτλ λογους να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης.
    Μιλαω Αλβανικα και ειμαι Ελληνας ειναι το ιδιο με το να μιλω Ελληνικα και ειμαι Αλβανος.
    Ολοι οι ξενοι στην Ελλαδα ειναι Ελλαδιτες,οχι ωμος Ελληνες .
    Ελλαδικη…Ιστορια και Πολιτισμο ,Αστυνομια και Στρατο…..
    Οι Αρβανιτες και ξενοι που μελετούν την Αρβανιτικη γλωσσα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι :
    – Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της Αρβανιτικης γλώσσας οδηγεί αναγκαστικά στην Αλβανία .
    – Η επεκταση της Αρβανιτιας δεν στηρίζεται με τιποτα απο τους Ελληνες ,αλλα στηρίζεται μονο απο τους Αρβανιτες και Αλβανους ως εθνικη στρατηγικη συμμαχοι .
    Οι Αλβανοι ολοι τους νιωθουν εθνικα τους Αρβανιτες .
    – Καθε Αλβανος νιωθει και Αρβανιτης.
    – Κανενας Ελληνας δεν νιωθει Αρβανιτης ,οχι μονο δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται για τα Αρβανιτικα,αλλα παντα κρυφα σκοπευουν των πνιγμο των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων
    Γιατι στα 200 χρονια δεν επέτρεψαν ενα κλαδος της Αρβανιτολογιας στα Πανεπιστημια των Αθηνων ?
    Μηπως δεν εφτασαν 200 χρονια ?
    Γιατι δεν μιλησαν ποτε για επεκταση της Αρβανιτιας,για τα Αρβανιτικα που χανονται καθε μερα,για υπαρξη της Αρβανιτικης κοινωνιας,για Αρβανιτικη παραδοση ,τραγουδια και πολιτισμο,Αρβανιτικα σχολεια … ?
    Να και η απαντηση
    Επειδη οι Αρβανιτες και οι Ελληνες δεν ειναι ενας εθνος,αλλα αντιπαλοι,που ενας απο τους δυο πρεπει να χαθει .
    Ετσι οι Ελληνες ειναι κατακτητες των Αρβανιτων ,
    και οι Αρβανιτες πρεπει να χαθουν ,
    πραγμα αυτο γινεται μερα με την μερα….
    Φιλοι μου Αρβανιτες ? Επισημα οι Αρβανιτες δεν ειναι Ελληνες .
    Το λεει επισημα η Ακαδημια Αθηνων ,η οποια δεν εχει πει ποτε οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες .
    Το θεωρω καταντια ζητιανων το οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,και οι Ελληνες δεν ειναι Αρβανιτες !!! Καθαρα εδω ειναι η λεγομενη αποκτηση και αναγκασή να πεις ετσι
    Δηλαδη οι Ελληνες ως κατακτητες των Αρβανιτων εξουσιαζουν και οι Αρβανιτες για αναγκη της επιβιωσης ειναι υποχρεωμενοι να λενε οτι ναι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες ,αλλα ποσο Αρβανιτες ειναι οι Ελληνες ως μελη του ιδιου εθνους το κρυβουν σκόπιμα.(και οι Αρβανιτες ειναι παντα φοβεροι ???)
    Δηλαδη εγω γινομαι σαν εσενα και εσυ δεν γινεσαι σαν εμενα στο ιδιο εθνος….Ειναι τελικα το ιδιο εθνος ?
    Αυτο και η ελλειψη της ζήτησης για κλαδος της Αρβανιτολογιας στην Αθηνα,Θηβα,Κορινθο,Σπαρτη,Τριπολη,Λαμιας,Λιβαδειας,Θεσσαλονικης,Εβρο,Ιωαννινα,Αρτα,Πρεβεζα,Γρεβενα,Πατρα,Πυργος,Καλλαματα κτλ οδηγει στο συμπερασμα οτι οι Αρβανιτες ειναι κοντα στο θανατο απο πληρη εξουσια των Ελληνων,και οχι μονο απλη εξουσια αλλά θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη σφαγή .
    Αρβανιτικη υπερηφανεια που ειναι ?Που ειναι η Αρβανιτικη συνειδηση,Μπεσα και κληρονομια,η Αρβανιτικη κοινωνια,Αρβανιτικος πληθυσμος συνένοχοι σε αυτή την κατάντια των Αρβανιτων και Αρβανιτικων

    Οι πουλημενοι Αρβανιτες και οι Ελληνες οφειλουν να απαντήσουν

    [2]
    Οι Αλβανοί λένε :Πρώτα οι αρβανιτες.Οι έλληνες λένε πρώτα οι έλληνες .Αρα πιος στηρίζη ουσιαστικά τους αρβανίτες ?Απάντηση οι Aλβανοί που το έχουν έως πρωτια.Οι Αλβανοι στηριζουν την ενίσχυση των Αρβανιτων ενω oι Ελληνες στηριζουν την ενίσχυση μονο των Ελληνων .
    [3]
    Η Γλωσσα ειναι το αιμα του εθνους .Τα Αρβανιτικα δειχνουν στα ματια των αλων ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .Η διαφυλαξη της γλωσσας ειναι η διαφυλαξη του εθνους.
    Γιατι η διαφυλαξη του εθνους να γινεται μονο για τα ελληνικα των Ελληνων
    [4]
    Γιατί οι έλληνες δεν αγαπάνε μαζί με τους Αρβανίτεςκαι τα Αρβανίτικα ?
    Πόλη εύκολη απάντηση .
    Τα αρβανίτικα είναι Αλβανικά και «φωτια
    και τσεκουρι» στους Αρβανιτες με Αρβανιτικα.Επειδη οι Aρβανίτες κριαζετε να είναι Eλληνες οπωσδήποτε και με οτιδηποτε.

  143. «στους κατοίκους της Αλβανία το «Σκιπτάρ» δεν δηλώνει εθνότητα» Αυτό ποιός το λέει;

    υ.γ.
    Επειδή διάβασα για τους Παλαιστίνιους ένα σχόλιο, σαφώς και είναι Άραβες. Είναι απόγονοι των παλαιών σημιτικών φύλων (Ιδουμαίων κ.α.) που κατοικούσαν στη Χαναάν και των Αράβων που έφτασαν στην περιοχή μετά τις ισλαμικές κατακτήσεις. Σαφώς δέχτηκαν και υπέστησαν και επιμιξίες με τους Φιλισταίους (από την Κρήτη) και άλλους.

  144. @Dimitris Dalatsis,
    το Βιθκούκι που αναφέρεις ήταν αλβανική κωμόπολη σύμφωνα και με τον Αραβαντινό, σε αντίθεση με την κοντική Μοσχόπολη που ήταν βλάχικη.

  145. @Ιάκωβε,
    ο Χιντρ είναι ένας προφήτης, που αναφέρεται στο Κοράνι. Κακώς ταυτίζεταθ με τον Άγιο Γεώργιο των χριστιανών Ορθοδόξων.

    υ.γ.
    Οι «Άγιοι» που στο Ισλάμ αποκαλούνται ως «εκλεκτοί» ή ως «φίλοι του Θού» δεν λατρεύονται στο ‘ορθόδοξο’ Ισλάμ. Δυστυχώς φαινόμενα λατρείας προς αυτούς υπάρχουν στον Σουφισμό, στον Μπεκτασισμό και σε άλλες αιρετικές παραφυάδες του Ισλάμ.

  146. τονης said

    Πανάρχαιο το ποστ, αλλά θα βοηθήσει. Επειδή βλέπω πολύ κόσμο, που δεν ξέρει ούτε την γλώσσα του, ούτε τη θρησκεία του. Μουσουλμάνοι με σημαίες του ταγούτ (ακυρωτικό). -σόρυ, είσαι και φιλοσυριζέος εσύ, αλλά η λεσβία που έλεγε το αδάν θα είχε εκτελεστεί αν είχε κηρυχτεί σαρία, και το ισλαμ απαιτεί σαρία- οπότε πάμε στο γλωσσικό. Και επειδή βλέπω και αλβανούς που δεν ξέρουν καν από πού κατάγονται (αλλά αφού βρήκαν τους χαζούς , ας δημιουργήσουμε πρόβλημα, δεν έγινε τίποτα). Και έχετε και εβραίους που πάλι δεν κατανοούν τις διαφορές σε γλώσσες μέσα στις γραφές τους

    what if I told you, η Τορά είναι μετάφραση από ακαδικά. Το πρωτότυπο πρέπει να ταν φοινικικά; Το σκιπ που λένε οι αλβανοί και είναι το ανώτερο σημείο του ουρανού, συνδέεται με θεό σαμάς. Αυτό πάει σε τσάμικο. Σαμααι, με το c το μυστήριο, šamê : [Sky] heavens , heaven , sky , firmament šamû (1) : [Sky → Astronomy] sky, heaven. Το στερέωμα , που μεταφράστηκε έτσι από ρακία,Το ρακάκου

    να θυμίσω ότι οι έλληνες πήραμε τα γράμματα από φοίνικες. Έτσι μας μαθαίνουν, έτσι μας τα λένε, σαν τα παραμύθια για το κρυφό σκολειό. Από εκεί τα πήραν και οι άλλοι. Όλα έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο, με βάση τον παλιό θεό. Το Ιλύρ στους αλβανούς , πάει από όντιν. Το δε τσάμικο, ουράνιο. Τα περισσότερα είναι σημτικές ρίζες. Και τα τσάμικα είναι φοινικικά, δεν είναι αλβανικά.

    εδώ σου γράφουν εβραίοι που δεν καταλαβαίνουν ότι η αρχική ερμηνεία του σαββάτου είναι από το ουμ σέμπε, και ραμαά. Οκ, νομίζουν ότι η τορά είναι πρωτότυπο. Δυστυχώς όχι, είναι 3 μεταφράσεις, οι 2 ενδογλωσσικές, και η έννοια που έχουν κρατήσει είναι αυτή που παγιώθηκε στα αραμαικά.

    κοίτα, σαράντο, εσύ μπορείς να μαζέψεις ό,τι λέσι υπάρχει, αρκεί να κάνει κακό στη χώρα σου. Αλλά επειδή ασχολείστε με γλωσσικά θέματα, πείτε τους ότι η γλώσσα τους που το θεωρούν και κορμό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νομίζουν. Επίσης , επειδή έχεις και μουσουλμάνους που δεν καταλαβαίνουν. Δεν έφτιαξε τον ουρανό και τη γη, είναι 7 σαμαβάτι, και μαντέψτε το σαμαα, ναι, πάλι έχει σχέση με το πάνω και ακαδικά, γιατί τα κλάσικαλ αράμπικ (όπως τα αποκαλούμε οι αγγλοτσολιάδες) δεν προέκυψαν σε μια νύχτα. Έχουν πρωτοσημιτικές ρίζες, γι’αυτό και βλεπουμε στη μετάφραση του κορανίου (που έχουν επιμεληθεί οι γίγαντες), το «θα καθονται σε θρονιά και θα κοιτάζουν επίμονα, θα περιφέρουν το βλέμμα τους». Μυρίζουμε λίγο τα νύχια μας, ανοίγουμε και ενα λεξικό, ναι, σωστά υποθέσατε, rejoice, θα αγαλλιάζουν. Δεύτερη ερμηνεία του κοιτάζω επίμονα. Αλλά επειδή πληρώνει καλά η σαουδική, ας το μεταφράσουμε σαν τα μούτρα μας για να ταιριάζει με τη δική μας βερσιόν που εντελώς προκατειλημένα διαλ´εξαμε (γιατί ήταν για να το καταλάβουν οι άραβες). Ναι, οι σπουδαγμένοι άραβες, όχι τα λέσια που τσακώνονταν για τη μοιρασιά στα λάφυρα, και επίσης ήταν μήνυμα για όλο τον κόσμο.

    και για να σας στείλω εντελώς, όλα αυτά τα χαν πάρει από κινέζους. Γι’αυτό οι μεσοποταμιανοί χώριζαν τον ουρανό σε 3 τομείς, όπως οι κινέζοι, και ο αδάμ δεν έχει σχέση με χώματα και πίτσες μπλέ, αλλά καρυοθραύστες (τους κανονικούς, όχι του τσαικόφσκι). Και έχει σχέση με ΚΕΔΡΟΥΣ. Που σημαίνει αίμα. Και γενεαλογία. Όλους αυτούς τους βάρβαρους πού τους βρήκες; (και επειδή οι γλωσσολόγοι είστε και τσακάλια, το μπαρμπαρ ΔΕΝ είναι ηχομιμητική, αλλά σημαίνει τσακάλια κυριολεκτικά. Και προέκυψε γιατί ….ω, τι θαύμα, στη θρησκεία υπάρχει το φόιλ, και το προστατεύουν από τα τσακάλια και τον κακό τολύκο οι (όπως το έλεγαν οι άραβες τον αστερισμό) μαμοκαμήλες. Έχετε μαζευτεί ένα ασκέρι που δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, και με καλές προθέσεις περισσότερο αποπροσανατολίζετε παρά βοηθάτε.

    αν όλοι αυτοί οι εμπειρογνώμονες που μάζεψες ήξεραν για ποιο πράγμα μιλάνε. Θα χαν τελειώσει οι θρησκείες καιθα ζούσαμε όλοι μαζί με αγάπη. Αλλά απότι βλέπω βρήκαν εσένα εύκαιρο και πέφτουνε σαν λύκοι πάνω σε κάτι που δεν τους ανήκει. Το σεντόνι μου τελειώνει κάπου εδώ. ΚΑι παραφράζω πετρόχειλο. Όχι πατέρα, η αλήθεια ΔΕΝ κρύβεται στο λόγο του θεού. Ηαλήθεια κρύβεται στα ακαδικά, πρωτοσημιτικές ρίζες, σύνδεση μεσοποταμιανής με κινέζικη μυθολογία, αλλαγή θεού, και στους άιρον μέιντεν! Ελπίζω να τους χάρηκες του ναζί ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ μ..ες. . Αυτά τα λέσια που προστατέψατε , ούτε για να δημιουργήσουν πρόβλημα δεν κάνουν.

  147. sarant said

    146 Aυτό το πάθατε με την καραντίνα ή το είχατε από παλιότερα;

  148. dryhammer said

    147. Διάβαζε ρούνους στη Υστάτη Κθούλη ή είναι μετενσάρκωση (ή βαλτός) του αειμπανιάριστου;

  149. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @147. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  150. Να φέρω σουβλάκια και μπύρες ή το διαλύσατε?

  151. τονης said

    147 ποιο απολα; διαφωνείτε με κάτι; απλά τώρα το είδα. Γιατί έψαχνα γα τον κιντρ και ο γούγλης με πέταξε εδώ ….και μου γύρισε το μάτι με τα σχόλια που διάβασα. Υποτίθεται είστε όλοι μορφωμένοι εδώ πέρα.
    Πού έχετε απορία; Σας εξηγώ πού κολλάει όλη η επιστημονική κοινότητα στη μετάφραση της βίβλου, (αν θέλετε σας εξηγώ και τις διαφορές στα μετρικά συστήματα και πώς επηρεάστηκαν από βαβυλώνα γιατί στην ουσία λένε τα ίδια με ισλαμ, απλά σε σεξατζέσιμαλ). Σας λέω ότι τα περισσότερα σχόλια είναι άκυρα. Ότι οι φίλτατοι αλβανοί αυτά που νομίζουν αλβανικά είναι φοινικικά. Το τσάμικο του σαμάς, και το σκιπ ανώτερο σημείο, τα ΣΑΜ, ΤΣΑΜ, ΚΑΜ παραπέμπουν στον παλιό θεό ήλιο. Ότι όλα εξηγούνται από πρωτοσημιτικές ρίζες
    Όσο για τους ρούνους που κοροιδεύει ο φίλος σας από κάτω, είναι παγίδα για τους γνωστικούς. Άμα θέλετε σας το εξηγώ και αυτό, και πού είναι η παγίδα για να κατηγορηθούν οι εβραίοι ότι τα έκλεψαν από εκεί ενώ είναι πρωτοσιναίτικ. Είστε τόσο υπερβολικά ευγενικός ως οικοδεσπότης και δεν θέλετε να με συχτηρίσετε, ή έχετε όντως κάποια απορία; Εγώ απλά είδα τα σχόλια και πόνεσαν τα μάτια μου. Και συνειδητοποιώ ξανά με τρόμο, τι είδους ανθρώπους προστατέψατε.

  152. sarant said

    151 Όχι, σε τι να διαφωνήσω;

  153. Γιάννης Ιατρού said

    150: Τι λες ρε, χάνονται τέτοια; 🙂 🙂 🙂

  154. Γιάννης Ιατρού said

    Τίποτα βιβλιογραφία εξειδικευμένη υπάρχει; => 151

  155. Γ-Κ said

    Μήπως θέλετε να μας εξηγήσετε και μερικά άλλα πράγματα;
    – Πώς έκλεψαν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ;
    – Αν το 2020 είναι η πρώτη ή η τελευταία χρονιά της δεκαετίας της;
    – Γιατί ο Τσιόδρας άλλαξε γνώμη για τις μάσκες;
    – Ποιοι βγάζουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο Αδ. Γεωργιάδης;
    – Αν τελικά θα τιμωρηθεί ο Μαρινάκης;

  156. Γιάννης Ιατρού said

    155: Δεν είναι ν΄αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση, αρχίζετε με κάτι τέτοια και τη γαμάτε. Έτσι κάνατε και με τον Λάμπρο κι έχει σταματήσει τώρα μερικές βδομάδες να γράφει εδώ μέσα. 😎🤐😉
    Το θέμα είναι αν βρέθηκε τελικά ο Κιντρ!🤔🙄

  157. sarant said

    156 🙂

  158. Γ-Κ said

    Κύριε Ιατρού, εξανίσταμαι! Δεν τον ρώτησα και πώς καθαρίζονται τα πορτοκάλια (με το χέρι ή με μαχαίρι)! 😉

  159. Αγγελος said

    Τρελός ή τρολός; ή και τα δύο;

  160. τονης said

    154 πόσο εξειδικευμένη τη θέλετε; και σε ποιο θέμα; Το σεξατζέσιμαλ είναι σύστημα με βάση το 60. Πάει σε μαθηματικά, όχι σε γλώσσα. Να σας δείξω πόσο γελοίο μου ακούγεται. Κράζατε όλο τον κόσμο για χρυσαυγιτισμό. Ότι είναι αγράμματοι, δεν ξέρουν τη γλώσσα τους. Ωραία, για να δούμε τους εβραίους και τους αραβόφωνους μουσουλμάνους. Πόσα χρόνια έδωσε ο αδάμ στον δαυίδ; 70 λενε οι εβραίοι, όσο οι μουσουλμάνοι ακονίζουν μαχαίρια ότι είναι 40. Εσείς τους βλέπετε να σφάζονται και τους υπερασπίζετε τους μεν χωρίς σαρία και τους άλλους επειδή πρέπει. Επειδή οι εβραίοι ήθελαν να μιλήσουν για sacred time. (αφού θέλετε και εξειδικεμένη βιβλιογραφία, φαντάζομαι θα ξέρετε και τη διαφορά ανάμεσα σε σάκρο και προφάνο, το secular απο το segregated ). Πώς ισοδυναμεί το 4 με το 7; απλό, αν το μετρήσετε σε μοίρες! Για την ακρίβεια 42. Λένε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα, αλλά εσείς που είσαστε «ψαγμένοι», «παραμορφωμένοι» και φιλειρηνειστές, ούτε καν το δατε. Οπότε άστε τον να τον σφάξει, γιατί είστε και εβραιόφιλοι, πάνω απόλα, γιατί δεν είναι 7 είναι 42/60

    επίσης, για το σάββατο που επίσης σφάζονται. Αν ο θεός ξεκουράστηκε και είδε μίκι μάου ή αν πήγε στο θρόνο. Που πέφτουν μπόμπες για αυτό τον λόγο. Σκοτώνονται κανονικά άνθρωποι, αν το προσέξατε. Πόσο εξειδικευμένη τη θέλετε; Απλό λεξικό, κάνει; http://www.assyrianlanguages.org/akkadian/dosearch.php
    η μετάφραση που έγινε λάθος από τους πολυδιαβασμένους εβραίους που την ξέρουν τη γλώσσα τους ,γιατί δεν είναι τίποτα βρωμερά χρυσαύγουλα, έγινε λάθος στο 3
    1) to throw, to cast , to fling ; 2) fear, radiance, feeling : to cast over / invest someone with (+ accusative) / to inspire in someone ; 3) dwelling : to pitch and occupy ; humans : �ubta ram� : to establish a residence , to settle , to be seated (note the relationship with the word «sabbath») , god, king : to occupy / take up residence in a temple or a palace ; 4) � : to cause to occupy ; 5) N : fear, feeling : to be invaded / invested by ;
    αυτό είναι που λένε οι μουσουλμάνοι, μην δίνετε ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Για god king αλλαζει η έννοια. Αλλά είναι τόσο σπουδαγμένοι που δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Πρέπει να σφάξουν. γιατί δεν είναι τίποτα χρυσαύγουλα.

    τα παραπανω είναι σε «ιερά ούμερα» γιατί παραπέμπουν σε ιωβηλαία. Που δεν θα το καταλάβετε , γιατί την αλλαγή επι ιακώβ δεν θα την καταλάβει κανείς (γιατί οι φίλοι σας εβραίοι συνεχίζουν να μεταφράζουν λάθος το ρήμα «βάλε με στη θέση του», ενώ το ξέρουν ότι είναι η αρχαική έννοια που χρησιμοποιούσαν στην αίγυπτο). Και όλοι πάνε κουβά από αυτό, και οι ίδιοι, και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι. Τα ιωβηλαία πάνε στη λογική 7χ7 και αν το κάνετε χ120 είναι οι προπάτορες. Και παραπέμπουν σε κίνα. Και τα 7 σαμαβάτι είναι οι 7 από τους 28 αστερισμούς που φυλάνε τα 4 στοιχεια γιατί οι προπάτορες πήγαιναν με τον παλιο θεό, 4χ7, τα 4 στοιχεία που φιλάνε το σιτζιιν (εκεί που πάνε οι κακοί άνθρωποι λένε στο ισλαμ)

    αν το συνεχίσω, και αρχίσω να σφάζω με το μπαμπάκι, θα βγω προφήτης. Γιατί τα «καθυστερημένα» που υποστηρίξατε, αν σας πω και για τους ρούνους, αυτά λένε τα ξέρει ΜΟΝΟ ο αλλάχ. Αν θέλετε , τα γράφω και εδώ τώρα δημόσια αυτά που ξέρει μόνο ο αλλάχ, αλλά μετά σταματάει να ναι ο μουχάμεντ τελευταίος προφήτης. Και δεν θα ξέρουν ποιον να μαχαιρώσουν για να αποκτήσει νόημα η ζωή τους. (προς το παρόν προτιμούν μέρη χωρίς σαρία)

    όσο για τους φίλους μας τους αλβανούς, το λινκ σας το στειλα. Αν ψάξετε θα το βρείτε και το τσάμικο, και την ήπειρο. Και για να σας στείλω, ούτε καν τα ελληνικά δεν είναι ελληνικά Όλοι από ανατολή κλέψαμε. Δεν πήραμε μονο τα γράμματα, ακόμα και το ελααν, ελάνου, οι πάνω απόλα, είναι απο μεσοποταμιά μεριά. Βάλτε για πλάκα elanu να δειτε τι θα βγάλει (θυμίζω ελλάνες λέγονταν τότε, πριν κατέβει ο τόνος). Είναι ολόιδια γιατί πήραν γράμματα και θρησκεία. Φρίτω και μόνο στην ιδέα, ότι επιστήμονες άνθρωποι και ειδικά έλληνες, αντί να δώσουν το ΦΩΣ, χωρίς περιπλοκάδες, έδωσαν πάτημα για να λένε αλβανοί που δεν είναι αλβανοί, εβραίοι που δεν είναι εβραίοι, μουσουλμάνοι που δεν είναι μουσουλμάνοι, τα δικά τους.
    ό,τι χριεαστείτε από «εξειδικευμένη» βιβλιογραφία, μην διστάσετε.
    για να πω και ένα φαντεζί τελευταίο, γιατί δείχνετε να μην με πιστεύετε Το let there be light. Δεν είναι φως Που το βλέπουν οι φυσικοί και τρελαίνονται, πρα έφτιαξε το φως και μετά τους φωστήρες; είναι εστία. ΕΣ. Όχι ελληνικός στρατός, ec, και μάλλον και εμείς από εκεί το πήραμε, φως και τζάκι. Όλα αυτά είναι μεταφράσεις, κακές μεταφράσεις, και όπου έχετε διαφωνίες για το τι είναι «εθνικό» θα πάτε στον «παλιό» θεό. Αυτούς που κάποτε έκαιγε ζωντανούς η εκκλησία άμα τους έβλεπε να το χουν.

  161. Γ-Κ said

    Τα Αγγλικά πού κολλάνε σε όλη αυτή τη συζήτηση;

  162. Γιάννης Ιατρού said

    160: Με μπερδέψατε με τα 7 και τα 4, εγώ ξέρω μόνο τα 4Χ4 🚙. (Λου, ανέλαβε πλήζ 🙂 )

    Για ΄κείνο το σεξατζέσιμαλ δεν το συζητώ, ακόμα το ψάχνω, το γράφετε (στα ελληνικά) και περίεργα! Γιατί κάνετε εκπτώσεις στα νούμερα, ε;
    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνάς μου δείχνουν πως το σεξατζέσιμαλ δεν ορίζεται σαν σύστημα με βάση το 60, αλλά προφανώς με βάση το 69🤩

    ΥΓ: Και με το 42 μ’ αγριέψατε βραδιάτικα πολύ! Εκτός του Σεθ που έκανε 42 κομμάτια τον Όσιρι και τον διασκόρπισε, θυμήθηκα κυρίως εκείνο το σημείο στην Αποκάλυψη του Ιωάννου που λέει για τους 42 μήνες που θα μας εξουσιάζει το Θηρίο επί της γής ( [13:5] καὶ ἐδόθη αὐτῷ στόμα λαλοῦν μεγάλα καὶ βλασφημίαν· καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἐξουσία πόλεμον ποιῆσαι μῆνας τεσσαράκοντα δύο) και σκέφτηκα πως αυτό πιθανώς να σημαίνει πως ο μεγάλος μας Βεζύρης, ξέρετε, ο Nick Hard, θα μας έχει 42 μήνες σε περιορισμό με την επιδημία… και μετά άντε να κοιμηθείς 🙄🤔

  163. voulagx said

    #161: Μονο αυτη την απορια εχεις; Ολα τα άλλα τα καταλαβες; Εισαι θεός, για να μη πω ημίθεος!

  164. τονης said

    162 ο νικ χαρντ είναι ο χαρδαλιάς; Είμαι ικανός να ψηφίσω μέχρι και κκε εξαιτίας του. (χωρίς πλάκα, με αστικό κόμα δεν θα βγάλεις άκρη με δαύτους, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει). Έτσι θα κανε και ο κιντρ, που έψαχνα. Ο Μωυσής θα τον ρώταγε, ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ, ακροδεξιός άνθρωπος και στήριξες κουμούνια; Σου πα να μην ρωτάς πολλά, οι πράξεις κρίνονται από τις προθέσεις.

    Αν συνεχίσουν έτσι θα ανακηρύξω μέχρι και τον σημαία τον Γλέζο προστάτη της ορθοδοξίας! If you ask me, αυτό που ζούμε είναι ωμή κατάλυση του συντάγματος και υποψιάζομαι ότι κανείς δεν το βλέπει…οι πιο αθώοι για να μην τον κράξουν (για ανεύθυνο δράκο που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας) , οι πιο τρισάθλιοι ή γιατί ψάχνουν μπακτσίσι (θυμίζω συνεργασία θάνου με σύριζα για να αλλάξει το όριο ηλικίας) , ή… γιατί φλερτάρουν για συγκυβερνησούλες (βλέπε βενιζέλους που τα είδαν όλα τέλεια, αλλά….με μελλοντικές ίσως πιθανές συνέπεις…δηλαή: οκ, χούντα είναι, αλλά αν το πω μπορεί να κόψω τα φτερά της φώφης, μην μου πουν ότι έβαλα και την ταφόπλακα του πασοκ). Αυτά

    επειδή ξεφύγαμε όμως. Για σεξατζέσιμαλ πάτε εδώ http://ghiorzi.org/sexagesi.htm
    στα δεκαδικά το 7 δεν θα το γράψετε 7 αλλά 0,7. Έχει σημασία γιατί η μονάδα εκφράζει 60ρια. Δηλαδή όταν σου λένε ότι ο μωυσής πέθανε στα 120, είναι 1+12, στα εβδομήντα έφυγε. Τρεις περιόδους των 40 χρονών δινουν, πας στο 40 , κανεις τη μετατροπή, 24ων. Δηλαδή , όταν λένε στα 80 κλήθηκε για προφήτης και πούλαγε ζοριλίκια στον Φαραώ, 48 ήταν. Και λογικό, γιατί στα 40 είναι η κλήση και 40 με 50 στους σημίτες είναι η ηλικία της δύναμης Πιο νέος είσαι πιτσιποπάκι. Και λογικό, γιατί στα 90 σε όποια υπερφυλή και να ανήκεις ΔΕΝ κάνεις βόλτες στην έρημο. Σου δίνουν ένα σκαμπουδάκι των χαιρετισμών και σε ποτίζουν χυμουδάκι. Θυμίζω ότι ούτε περιτομές δεν κάνανε τότε στην έρημο, ήταν τέτοια υπερφυλή, γιατί από τις μολύνσεις θα τους μένανε στα χέρια.

    να το ξεφτιλίσουμε άλλο; έχει σημασία; όλα κακές μεταφράσεις είναι. Και τα αγγλικά, παραπάνω, σόρυ , αλλά αν βρείτε πηγές για μεσοποταμία και πρωτοσημιτικές ρίζες και ακάδες ή ασυρρία στα ελληνικά, πείτε το και σε μένα. Εξειδικευμένη βιβλιογραφία δεν θέλατε; το πιο απλοικό είναι στα εγγλέζικα. Νοτ μάι φολτ.

  165. ΣΠ said

    162
    Εντάξει, είμαστε σε καραντίνα, αλλά, ρε θηρίο, κατάφερες και το διάβασες ολόκληρο;

  166. Γ-Κ said

    Πώς συνδέονται όλα αυτά με τον θρύλο που θέλει τον Κάδμο να εγκαθίσταται τελικά στην Ιλλυρία και να πεθαίνει εκεί; Καθώς επίσης και το ότι το σώμα του Κάδμου και της συζύγου του Αρμονίας μετατράπηκαν σε ερπετά μετά τον θάνατό τους;

    Και τι γνωρίζετε σχετικά με την επιστολή, γραμμένη στα Χιτιτικά, που χρονολογείται γύρω στο 1250 π.Χ, από τον βασιλιά των «Αχιγιάβα» στον βασιλιά των Χιτιτών και αναφέρει κάποιον Κάδμο ως γενάρχη των «Αχιγιάβα»;

  167. Γ-Κ said

    Κύριε Ιατρού, ο Άρης επέβαλε στον Κάδμο «μετάνοια» για οχτώ χρόνια, επειδή σκότωσε τον δράκο που φύλαγε το νερό της Ισμηνίας πηγής (ή του Ισμηνού ποταμού). Κάτι σαν τον ΑηΓιώργη. Κι εσείς παραπονείστε για τρισήμισι χρόνια;

  168. Γιάννης Ιατρού said

    166/167: Εύγε για τα εμπεριστατωμένα σχόλια/παρατηρήσεις.
    Απαντήσεις επ΄ αυτών πιθανώς να βρεις στο εκπληκτικό βιβλίο του Ρομπέρτο Καλλάσο, The Marriage of Cadmus and Harmony (1994), όπου απομυθοποιεί την μυθολογία (από την βιβλιοθήκη του υπογείου, εδώ)

    Σημειωτέον πως η Ισμήνη αναφέρεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, σαν Ναϊάδα Νύμφη της ομώνυμης πηγής στην Βοιωτία, σύζυγος του βασιλέα Άργου και μητέρα του Κάδμου, σαν Μελία Ισμήνη, Ωκεανίδα Ναϊάδα Νύμφη της προαναφερθέισης πηγής, την οποία όμως ερωτεύθηκε ο Απόλλων και τέλος σαν Νύμφη του ομώνυμου ποταμού (Ισμήνου) στην Βοιωτία την οποία ερωτεύθηκε όμως ο Πάνας.

    Περιμένω πρώτα την τοποθέτηση του σχολιαστή του 164, ειδικά για το τι μας άφησε επ΄αυτού παρακαταθήκη ο κιντρ (έχει βγει και silver alert γι αυτόν…)

    Τα αναφερόμενα χειρόγραφα/επιστολή (στα Χιτιτικά) δεν θεωρούνται αρκούντως έγκυρα όπως σημειώνεται στο βιβλίο Kings of Greek Mythology του Burton Menoni (2016).

    Για τους Αχιγιάβα παραπέμπω σε βιβλιογραφικό σχόλιο του Οκτ. 2018, γνωστού έγκριτου σχολιαστή👍 Το αναφερόμενο εκεί άρθρο διατίθεται και σε πιντιεφι με αναζήτηση (από την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην)

    ΥΓ: Σταύρο (165), τάμα ήταν 🙂 🙂

  169. Μαρία said

    168
    Τους γάμους τους έχω σε ελληνική μετάφραση του 1991 απ’ τις εκδ. Γνώση 🙂

  170. Γιάννης Ιατρού said

    169: Σε έντυπη μορφή εννοείς, ε;
    Είναι καλή η μετάφραση του Κασαπίδη; (τώρα το γκούγκλισα 🙂 )

  171. Γιάννης Ιατρού said

    169: Ααα, μέχρι κι ο φίλος μας ο Παντελής έχει γράψει περί αυτού!

  172. Γ-Κ said

    Κύριε Ιατρού, σας ευχαριστώ για τον κόπο σας, αλλά θα ήθελα τις απαντήσεις από τον ειδικό. Καταλαβαίνετε…

    (Πάντως το βιβλίο θα το διαβάσω. Κάποτε…)

  173. Γιάννης Ιατρού said

    172: Ναι, ναι! Αλλά και το προζύμι θέλει τάϊσμα, συχνό 🙂 🙂

  174. Γς said

    162:

    > Με μπερδέψατε με τα 7 και τα 4, εγώ ξέρω μόνο τα 4Χ4 🚙.

    και επηρεασμένος από την ανοσία αγέλης. αγελάς βους και τέτοια:

    https://caktos.blogspot.com/2014/09/4×4.html

  175. Γς said

    173:

    >172: Ναι, ναι! Αλλά και το προζύμι θέλει τάϊσμα, συχνό 🙂 🙂

    Τι θέλει να πει ο Ντοcteur Μπουlanger?

  176. Χρήστος Π said

  177. Let us not talk falsely now, the hour is getting late

    The princess and the prince
    Discuss what’s real and what is not
    It doesn’t matter inside the Gates of Eden

    If the bible is right, the world will explode
    Some things are too hot to touch
    The human mind can only stand so much
    You can’t win with a losing hand

    At times I think there are no words
    But these to tell what’s true
    And there are no truths outside the Gates of Eden

    (pause)

    There was a little boy and there was a little girl
    And they lived in an alley under the red sky
    There was an old man and he lived in the moon
    One summer’s day he came passing by

  178. Στο τάβλι (πλακωτό) λένε όσο πιο βαθειά, τόσο πιο καλά

    Στο «ψάρεμα» λένε όσο πιο βαθειά τόσο πιο ψηλά !

Σχολιάστε