Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σταγονίδια στα γονίδια

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2011


Ο βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης διαγράφτηκε προχτές με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα της ΝΔ επειδή δήλωσε:

Θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου με ορισμένα ακροδεξιά σταγονίδια που με την ταμπέλα της λαϊκής Δεξιάς, προσπαθούν να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αστικό κόμμα με πολλές τάσεις. Εχει και λαϊκή δεξιά και φιλελεύθερη δεξιά και έχει βεβαίως και μεσαίο χώρο

Αργότερα δόθηκε από το κόμμα του η απαραίτητη διευκρίνιση ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της φράσης «ακροδεξιά σταγονίδια» κι όχι επειδή αποκάλεσε τη ΝΔ «μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα». Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγάκης εξήγησε ότι σταγονίδια εννοούσε κάποιους στενούς  συνεργάτες του Σαμαρά και όχι βουλευτές ή στελέχη του κόμματος, «ένα φαιό περιβάλλον που έχει θέσει εκποδών την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος» (έτσι στον Σκάι χτες το βράδυ).

Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Χατζηγάκης δεν είναι τυχαίος βουλευτής: αφενός έχει διατελέσει κατ’ επανάληψη υπουργός και αφετέρου είναι ο μακροβιότερος βουλευτής της παρούσας βουλής (εκλέγεται από το 1974, νομίζω αδιάκοπα). Πρέπει μάλιστα να κατάγεται από σόι πολιτευτών, διότι βρίσκω στα κιτάπια μου έναν Χατζηγάκη δήμαρχο Τρικάλων περί το 1920, αλλά το θέμα μου δεν είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, θέλω να λεξιλογήσω και συγκεκριμένα να αναφερθώ στα «σταγονίδια».

Η λέξη σταγονίδιο είναι βέβαια λόγιο υποκοριστικό της σταγόνας: στη δημοτική θα λέγαμε σταγονίτσα, το σταγονίδιο είναι κληρονομιά από την καθαρεύουσα· αρχαία λέξη δεν είναι (οι αρχαίοι είχαν Σταγόνιον, κύριο όνομα εταίρας)· ο Κουμανούδης καταγράφει ότι την χρησιμοποίησε το 1890 ο Ν.Κ.Γερμανός (δεν τον ξέρω). Αυτά, στην κυριολεκτική σημασία της λέξης, μικρές σταγόνες. Όμως η λέξη σταγονίδια έχει και μεταφορική σημασία και ξέρουμε σε ποιον την οφείλουμε.

Βήμα, 4.2.1976

Ο πολιτικός που έκανε διάσημα τα σταγονίδια και τα πέρασε στο πολιτικό λεξιλόγιο ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ, την εποχή που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας (οι παλιοί θα θυμούνται ότι ο Αβέρωφ ήταν μόνιμος σ’ αυτό το πόστο, επί εφτά και βάλε χρόνια, από τη μεταπολίτευση τον Ιούλιο του 1974 έως τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1981).

Τώρα με την διαγραφή Χατζηγάκη, πολλοί θυμήθηκαν τη γέννηση της μεταφορικής σημασίας και σωστά την απέδωσαν στον Αβέρωφ. Είδα ωστόσο να αναδημοσιεύεται ευρέως σε ιστολόγια ένα άρθρο από το Έθνος, που νομίζω ότι έχει ένα λαθάκι -ας το διορθώσω λοιπόν.

Κατά τον Ν. Ζαλμά, τη φράση την είπε ο Αβέρωφ τον Φεβρουάριο του 1975, μόλις κατεστάλη η απόπειρα πραξικοπήματος του Μπόλαρη, το λεγόμενο «πραξικόπημα της πιτζάμας». Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Νομίζω ότι η φράση για τα σταγονίδια ειπώθηκε έναν χρόνο αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου 1976, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Λεωνίδα Κύρκου, ο Αβέρωφ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν «σταγονίδια χουντικών» στο στράτευμα, αλλά αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κάθαρση στο στρατό τελείωσε μια για πάντα και ότι πρέπει να σταματήσει να γίνεται λόγος περί καθάρσεως διότι οι αξιωματικοί που ανέχτηκαν τη δικτατορία χωρίς να είναι οπαδοί της ανησυχούν μήπως έρθει η σειρά τους.

Βέβαια, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν έχω εγώ δίκιο (που λέω ότι η φράση ειπώθηκε το 1976) ή ο κ. Ζαλμάς που αναφέρει το 1975, κι αν μου φέρετε απόκομμα εφημερίδας που να αναφέρει τα σταγονίδια πριν από τον Φεβρουάριο του 1975 θα παραδεχτώ ότι έχω άδικο (πάντως έψαξα λίγο και δεν βρήκα τίποτε νωρίτερα).

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φράση του Αβέρωφ σχολιάστηκε πολύ και έμελλε να τον συνοδεύει σε όλα τα επόμενα χρόνια, περίπου όπως το Ανήκομεν εις την Δύσιν τον Καραμανλή. Έγιναν και πολλές γελοιογραφίες με τα σταγονίδια, αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμιά στα κιτάπια μου, αν και θυμάμαι π.χ. τον Αβέρωφ με ομπρέλα για να μη βραχεί από τα σταγονίδια, και άλλες. Τέλος πάντων, βρήκα στον Ριζοσπάστη (8.2.76) μια μάλλον άτεχνη γελοιογραφική σύνθεση, χωρίς Αβέρωφ αλλά με τον Καραμανλή σε ρόλο νοικοκυράς που σφουγγαρίζει.

Έτσι, η σημασία αυτή της λέξης σταγονίδια καθιερώθηκε και μάλιστα έχει λεξικογραφηθεί στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ως «υπολείμματα οπαδών της δικτατορίας στον κρατικό μηχανισμό π.χ. στην Ελληνική Αστυνομία και στο στράτευμα» (το λήμμα είναι, κακώς, πολύ πιο φλύαρο αλλά βαριέμαι να το αντιγράψω). Βέβαια, πρέπει να είναι καναδυό δεκαετίες που η σημασία αυτή δεν χρησιμοποιείται και πολύ, οπότε είναι αμφίβολο αν έπρεπε να λεξικογραφηθεί το 1998 (το ΛΚΝ δεν την καταγράφει). Μάλλον καλώς μπήκε πάντως. Ωστόσο, θα ρωτήσω τους νεότερους να μου πουν αν είχαν ακουστά τα αβερωφικά σταγονίδια ή αν πρωτάκουσαν τη λέξη (με την έννοια των υπολειμμάτων κτλ.) προχτές.

Ο κ. Χατζηγάκης βέβαια δεν χρησιμοποίησε τη λέξη για να καταγγείλει υπολείμματα χουντικών, αλλά για υπολείμματα της άκρας δεξιάς, ωστόσο είναι φανερό ότι παραπέμπει στη ρήση Αβέρωφ. Άλλωστε, είναι ένα από τα πνευματικά παιδιά του μετσοβίτη πολιτικού και μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θεωριόταν ένα από τα «εξαπτέρυγα» του Αβέρωφ στις εσωτερικές αναμετρήσεις για την ηγεσία του κόμματος -παρεμπιπτόντως, περίπου τότε ήταν που πρωτακούστηκαν τα εξαπτέρυγα με αυτή τη μεταφορική σημασία.

Πριν ολοκληρώσω το άρθρο, να πω ότι έχει ένα κενό. Δηλαδή, δεν ξέρω αν η λέξη «σταγονίδια» χρησιμοποιόταν πρωτύτερα με τη σημασία της ελάχιστης παρουσίας, των ελάχιστων υπολειμμάτων κάποιου πράγματος και από εκεί την πήρε ο Αβέρωφ, ή αν την εμπνεύστηκε αυτός εξαρχής. Αν ξέρετε, βοηθήστε.

Όσο για τον τίτλο, απλώς μ’ άρεσε και δεν μπόρεσα ν’ αντισταθώ στον πειρασμό για ένα ωραίο λογοπαίγνιο, κι έτσι τον χρησιμοποίησα χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι, ας πούμε, για το DNA της Νέας Δημοκρατίας (άλλο αφόρητο κλισέ αυτό). Διεκδικώ λοιπόν την πατρότητα του λογοπαιγνίου, αλλά αναγνωρίζω ότι έχω κλέψει την ιδέα από την παράσταση «Σταγόνα στα γόνατα» που δόθηκε πριν από μερικά χρόνια, με θέμα τον Ν. Λαπαθιώτη.

Τελικά η φίλη Μαρία βρήκε και μια γελοιογραφία με ομπρέλα και σταγονίδια, από τη Μακεδονία, 10.2.1976 -τα χουντικά σταγονίδια και η ομπρέλα έγιναν θέμα πολλών γελοιογραφιών την εποχή εκείνη:

187 Σχόλια to “Σταγονίδια στα γονίδια”

  1. Γιώργος Πρίμπας said

    [Αργότερα δόθηκε από το κόμμα του η απαραίτητη διευκρίνιση ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της φράσης «ακροδεξιά σταγονίδια» κι όχι επειδή αποκάλεσε τη ΝΔ «μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα».]

    Πάει να πει διαγράφτηκε γιατί είπε την αλήθεια και όχι το ψέμα…

  2. tamistas said

    Καλημέρα.

    Δράττομαι της ευκαιρίας (κλισέ) να προσαρμόσω εις το θέμα ένα δικής μου (υποπτεύομαι) πατρότητος λογοπαίγνιο (πολύτιμοι λίθοι – πολύτιμη λήθη):

    Αυτά τα σταγονίδια,
    που βλέπεις στα γονίδια,
    εκκρίνονται απ’ το δεξιόν ντιενέι.
    Αλλόκοτα υβρίδια,
    βαριά ωσάν βαρίδια,
    δεν τα ’χουν μόνο γέροι, αλλά και νέοι.

    Παλαιοί στην ακροδεξιωπία,
    σου λεν, δες: πολύτιμοι λίθοι!
    Παλαιοί και στη δημοκοπία,
    προσφέρουν πολύτιμη λήθη.

    Κι ουρλιάζουν τα πλήθη:
    Ο τέμπορα, ω ήθη…

  3. Μαρία said

    >την χρησιμοποίησε το 1890 ο Ν.Κ.Γερμανός (δεν τον ξέρω)

    Θα σου δείξω σύντομα την οδό Νικολάου Γερμανού. Στο μεταξύ ρίξε και καμιά γουγλιά.

  4. 0: το θέμα μου δεν είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
    🙂

  5. 0: Είχα διαβάσει ότι ο αξιωματικός και συντοπίτης του Αβέρωφ που τον πήρε τηλέφωνο να τον ειδοποιήσει για το επικείμενο πραξικόπημα, του μίλησε στα Βλάχικα για την περίπτωση που τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν.

  6. Μετσοβίτης πολιτικός ο Αβέρωφ ; Καλά δεν γεννήθηκε στα Τρίκαλα ;;

  7. Στην αρχή νόμισα (όπως όλοι) ότι μιλούσε για τον Καμμένο, τώρα καταλαβαίνω ότι κάρφωνε τον Φαήλο ο Χατζηγάκης. Ε, δεν έχει κι άδικο -αλλά εδώ έχουμε τους ακροδεξιούς κουβάδες στην κυβέρνηση, οι σταγονίτσες μας μάραναν.

  8. #6 καλά δεν έχεις πιει ποτέ «Κατώι Αβέρωφ» τουλάχιστον; 🙂 «Ο βαρόνος του Μετσόβου», έτσι τον ήξερα εγώ. Γιατί βαρόνος, δεν ξέρω -ίσως με την έννοια των βαρόνων του Καραμανλή.

  9. Θέλει τον χρόνο της. Δεν φθάνει μονάχα το βίωμα μιας ατελέσφορης κατάστασης . Χρειάζεται και η συνειδητοποίηση της για να την ακυρώσουμε. H διαδικασία της συνειδητοποίησης και της ωρίμανσης είναι επίπονη και κουβαλά μαζί της δάκρυα πολλά , κυρίως γιατί κουβαλά μαζί της την αναγνώριση της προσωπικής μας ευθύνης, που πιστέψαμε, που αφεθήκαμε, που είχαμε ανάγκη, που γίναμε ένα με το σάπιο και το ψεύτικο του συστήματος με το ένα ή με το άλλο τρόπο.
    Να σκεφθούμε ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι ενταγμένοι κάπου και τώρα το λιγότερο που νιώθουν είναι υποτιμημένοι.
    Η νοσταλγία πονάει. Προτιμάς να πεθάνεις παρά να αναγκαστείς να ξαναζήσεις κάτι και όμως την ίδια ώρα το νοσταλγείς . Ο εαυτός σου εκείνης της εποχής , που επένδυσε σε ανθρώπους και ιδέες είναι κάτι σαν εχθρός ή σαν φίλος παλιός που τον ξέρεις τόσο καλά ώστε δεν θέλεις να τον ξαναδείς.Εξαιτίας αυτής της νοσταλγίας, που τρυπά τα κόκαλα ,οι κομματικοί φορείς , μηδενός εξαιρουμένου δυστυχώς , μισώντας και περιφρονώντας, σέβονται περισσότερο τους »εκτός» γιατί αυτούς θέλουν να κερδίσουν παρά τους ΄΄εντός΄΄. Η ηγεσία τους είναι μια άψυχη γραφειοκρατική κεφαλή που πολύ λίγη σχέση έχει με το σώμα της και τις ανάγκες του. Το έχουμε δει τόσες φορές και έχουμε προδωθεί άλλες τόσες. Αν αφήσουμε σ’ ενα περίτεχνο κουτάκι την νοσταλγία και γεμίσουμε την τρύπα που αφήνει μέσα μας η συνειδητοποίηση του ότι πιστέψαμε δεν ήταν αυτό που νομίζαμε, αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο, που θα μας συμπεριλαμβάνει και θα μας σέβεται και θα μας αναδεικνύει. Και Θα το κάνουμε ! Το βλέπω και το αισθάνομαι. Γιατί ο άνθρωπος και εξάρτημα της μηχανής κάποια στιγμή να γίνει και νούμερο σ’ένα άπληστο κέρδος να μετατραπεί, η ζωή τον καλεί να την ζήσει. Με νοσταλγία ναι…αλλά χωρίς τρύπα ανοικτή που πονά.
    ann-lou.blogspot.com

  10. Μου έκανε πάντως εντύπωση επί της ουσίας μία διαγραφή για τέτοιο λόγο. Προϋπήρχαν πολλοί ακόμα λόγοι που δεν έχουμε μάθει. Εχθές στην Κοσιώνη έκανε λόγο για σταλινικό κόμμα, ακόμα πιο αντιδημοκρατική και από το ΠΑΣΟΚ που διέγραψε τόσους βουλευτές, μια και δεν έκαναν ούτε μία ΚΟ. Μάλλον αυτά τα έλεγε από καιρό ή θα έκανε καμία κίνηση κατά του αρχηγού (κίνημα, sic).

  11. Μαρία said

    Η γελοιογραφία με την ομπρέλα.
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=7&db=2&da=1976

    8 Βαρώνος απ’ τον Τοσίτσα, βρε 🙂
    Έτυχε βέβαια να γεννηθεί στα Τρίκαλα.

  12. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Ακριβώς, ο τίτλος του βαρώνου ήταν κανονικός. Και, όπως ειπώθηκε, η καταγωγή ήταν από το Μέτσοβο, όπου άλλωστε υπάρχει ο ανδριάντας του.

    Ταμίστα, καλό!

  13. sarant said

    Μαρία, μπράβο για τη γελοιογραφία, θα κοιτάξω να τη βάλω στο κυρίως άρθρο!

  14. ππ said

    Είναι εντυπωσιακό πως ένας καραμπινάτος αναντάμ παπαντάμ αστός όπως ο Σαμαράς είναι αυτός που επιδιώκει την απομάκρυνση της ΝΔ από την παραδοσιακή, αστική της φυσιογνωμία. Μπράβο στον Χατζηγάκη πάντως

  15. ππ said

    Αδριάντας, σπίτι με κορνιζαρισμένη γκλίτσα κλπ. Δεν ήταν και παραγωγός του μετσοβόνε;

  16. ππ said

    Αχ κοιτάω το απόκομμα και το πρωτσέλιδο της Μαρίας και με πιάνει νοσταλγία! Τι ωραίες εποχές: η λέξη «γρια» (οκ, γρΗά) θεωρούνταν αρκετά κόσμια και αλλάζαμε ονόματα στα στρατόπεδα…

  17. Ο αβερωφικός Χατζηγάκης διαγράφτηκε από τον αβερωφικό Σαμαρά, γιατί άφησε τη ΝΔ να διεμβολιστεί από τον αβερωφικό Καρατζαφύρερ.

  18. Μαρία said

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ελπιδοφόρο το χθεσινό;»

    Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: «Πιστεύω στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, επί ενάμιση χρόνο το λέω, το γράφω και μάλιστα πολλοί από συναδέλφους σας και άλλους καλοθελητές προέβλεπαν διαγραφή μου από το κόμμα, παρόλα αυτά επέμεινα μέχρι σήμερα και θεωρώ ιδιαίτερα ανακουφισμένος και ικανοποιημένος που επιτέλους η Ελλάδα βρίσκει μια κυβέρνηση που θα την στηρίξουν δυο τρεις πολιτικές δυνάμεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
    http://tinyurl.com/c6ra38u

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Άσχετο ,αλλά στο πρωτοσέλιδο που παρέθεσε ο σούπερ-σκαπανέας Μαρία (αλήθεια, έχεις σκεφτεί να συνεργαστείς με τον μαθητευόμενο σκαπανέα Ροντούλη;) γράφει σε άρθρο:
    «Με σκαλιστήρι δολοφονήθηκε η πλούσια ΓΡΗΑ»
    Την «γρηά» δεν την έχω ξανασυναντήσει. Χρησιμοποιούταν παλιότερα; Απομεινάρι του «γραία»;

  20. Νέο Kid Στο Block said

    Ουπς! συμπέσαμε Ππ…
    Μαρία, ξυπακούιτι ότι ξέχασα μια γελαστή φατσούλα μετα το «Ροντούλη;» στο 19. 🙂

  21. Nicolas said

    Το σκίτσο της θεωρίας μου θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο με τον Μάγκουρα και τον Λιάγκουρα (γουγλίζεται). Ίσως οι ακρό να είναι οι …ψειρες της Δημοκρατίας, αλλά δεν δίνουν μόνον φαγούρα.

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Αβερωφικός ο Καρατζατέτοιος; Εγώ –είμαι πιτσιρικάς βέβαια- γιατί τον θυμάμαι να τρέχει για το μεροκάματο της βιντεοκασέτας πίσω από τον Μητσοτάκη στην Κρήτη, ανάμεσα σε μπλόκα και μπαλωθιές «καλωσορίσματος» από τα κοπέλια; Θα τον έλεγα «οπουκονομικό» ,μάλλον… ή «συγκολλητική ουσία», που είπε κι η Αλέκα πετυχημένα.

  23. Βασίλης Μακρίδης said

    Η οικογένεια Αβέρωφ είναι, εκτός άλλων και παραγωγός οίνων (το περίφημο «Κατώγι Αβέρωφ» και τα υπόλοιπα της σειράς) και παραγωγός τυριού (του περίφημου – ΠΟΠ – «Μετσοβόνε»). Ο Χατζηγάκης, τουλάχιστον στο οινοπαραγωγικό κομμάτι, είναι άμεσος επίγονος των Αβέρωφ: είναι ο ίδιος οινοπαραγωγός (στο Νομό Τρικάλων, βέβαια)… Και ξενοδόχος, επίσης (βλ. πύργο Χατζηγάκη)… Για τα πολιτικά σχόλια, έχω καλυφθεί από τους προλαλήσαντες…

  24. Και πρέπει να είναι η μοναδική μεταπολιτευτική Βουλή με τόσους πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω διαγραφών, Εχασα το μέτρημα, πρέπει να είναι πάνω από 20.

  25. Βασίλης Μακρίδης said

    Το σκίτσο που αναρτήθηκε είναι του Μητρόπουλου… Μόνο που δεν είμαι σίγουρος εάν είναι του Κώστα ή του Βασίλη (ή BAS, όπως υπέγραφε)…

  26. ππ said

    25 του Βασίλη

  27. Μαρία said

    19 Ρε συ, τι σούπερ σκαπανέας; Αφού είχαμε την ημερομηνία έτοιμη απ’ το Βήμα.
    Ι Ρουντούλς έχει μάλλον στο μυαλό του το περίφημο τάγμα σκαπανέων κι όχι τους πιονιέρους.

    >Την «γρηά» δεν την έχω ξανασυναντήσει.
    Είσαι μικρός αφού.

    23 Γνωστός και ως κοτζάμπασης των Τρικάλων.
    Δεν θέλω να τον αδικήσω αλλά απο πάντα μου θύμιζε το Μοχλό σε εκσυγχρονισμένη έκδοση, ίσως λόγω καταγωγής.

  28. Earion said

    Ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι γόνος θεσσαλικής πολιτικής δυναστείας. Ο συνονόματος παππούς του, γερουσιαστής, έπεσε θύμα απαγωγήςστη δεκαετία του ’30 από τον περιβόητο λήσταρχο Μήτρο Τζιατζιά (ή Τζατζά) σε μια άκρως θεαματική επιχείρηση. Βλ. εδώ.

  29. Earion said

    Αναλυτικά η ιστορία του Τζιατζιά στο καλό βιβλίο του Γιάννη Μπασλή, Μήτσιος Τζιατζιάς, ο αριστοκράτης ληστής (1889-1930).
    Αθήνα: Εκδόσεις Έναστρον, 2006

  30. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια, πολύ ωραία θέματα βγαίνουν στη μέση!

    25: Είναι του BAS η γελοιογραφία ή μήπως του Χριστοδούλου;

  31. LandS said

    Για να καταλάβω κάτι ρε παιδιά.
    Ο Χατζηγάκης ενοχλείται από τα σταγονίδια στο περιβάλλον Σαμαρά, και νοιώθει «ιδιαίτερα ανακουφισμένος και ικανοποιημένος που επιτέλους η Ελλάδα βρίσκει μια κυβέρνηση που θα την στηρίξουν [το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τέσσερα μπουγέλα] και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

  32. gryphon said

    Aυτή η αναφορα στην καταγωγή τού Ευαγ. Αβερωφ απο τα Τρικαλα ταιριαζει και με μια συνωμοσιολογική θεωρια πού εχω ακούσει (ο Κορνηλιος θα καταλαβει νομίζω) που λεει πως ο μακαρίτης δεν λεγοταν Αβερωφ ουτε ηταν φυσικος απογονος της οικογενειας των ευεργετών (μαλλον ψυχοπαιδι η κατι τετοιο ).Το πραγματικό του ονομα ηταν Ευαγγελος Ποστολαρας (γαμω τα επωνυμα) και καταγοταν απο τα Τρικαλα Θεσσαλιας..
    Επισης συμφωνα με τήν παραπανω θεωρία υπηρξε σε ολη τήν διαρκεια τής πολιτικης του σταδιοδρομίας πρακτορας των αγγλικων μυστικων υπηρεσιών.

  33. 30 Χριστοδούλου νομίζω κι εγώ.

  34. π2 said

    Στην όλη υπόθεση το μόνο που με σόκαρε είναι πως ο Χατζηγάκης, που θα έπρεπε να κρύβεται από προσώπου γης λόγω Αγρογής, βγαίνει στα κανάλια και κάνει κηρύγματα περί πολιτική ηθικής, λέγοντας πως οι πολιτευτές πρέπει να λένε την αλήθεια στον λαό. Το γεγονός ότι είχε δίκιο για τον Σαμαρά μου φάνηκε τελείως δευτερεύον μπροστά στο ότι θεωρεί πως έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου.

  35. Μαρία said

    33 Κι εγώ.

    Η πηγή του λινκ στο 28 είναι ο Τζανακάρης. Τώρα πού βρήκε οτι «υπέφερε απο προστάτη και είχε δυσουρίες», άγνωστο, όμως σε μια σημείωση βλέπω οτι ο παππούς εκλεγόταν επίσης σερί απο το 1885 ως το 1926. Πέθανε την 21η Απριλίου του ’32.
    Ο δε Τζατζάς το ’25, όταν δραπέτευσε απ’ το Γεντί Κουλέ, θρυλείται οτι κρατούσε κι αυτός ομπρέλα για να κόψει ταχύτητα.
    Στην ιστορία επίσης μπλέκεται κι ο μπαμπάς Μοχλός.

  36. Μαρία said

    34 Αγρογή +αγροτικό κανάλι.

  37. ππ said

    #30 κλπ: για να συμφωνείτε όλοι,θάχετε δίκιο, είναι ο τσολιάς που μας παραπλάνησε.

    #34: τι είναι αυτό με την Αγρογή; Δεν είναι απλώς ότι έχω μνημη χρυσόψαρου, είναι ότι είμαι άσχετη

  38. sarant said

    34: Πολύ σωστά -να μην ξεχνάμε την Αγρογή.

  39. Ηλεφούφουτος said

    Τη λέξη με αυτή τη μεταφορική σημασία την πρωτοάκουσα επί ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξέρω τίποτε για το παρελθόν της. Πάλι είχε γίνει λόγος για υπολείμματα χουντικών που απεργάζονταν δεν θυμάμαι τι, πάλι κάποιο σενάριο είχε κυκλοφορήσει και θυμάμαι και σχετική γελοιογραφία (στο Έθνος;) με την Άκρα Δεξιά να κρατά ένα σταγονόμετρο και να προσπαθεί να πνίξει με αυτό τη Δημοκρατία. Εξοικειώθηκα ακόμη περισσότερο με τη λέξη ως αναγνώστης του Ποντικιού, το οποίο συχνά πυκνά αναφερόταν σε τέτοια σενάρια.
    Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για λέξη που κυκλοφόρησε κάποια χρόνια στη δεκαετία του ’70 και ύστερα ξεχάστηκε.

  40. Ηλεφούφουτος said

    βαρόνος; εγώ μαρκήσιο τον θυμάμαι

  41. Μαρία said

    Ππαν
    http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=53945
    και http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=132116

    39 Όχι δεν ξεχάστηκε.

  42. ππ said

    41: ευχαριστώ, Μαρία. Είναι λοιπόν εντέλώς πρόσφατο, γι αυτό δεν το είχα ακούσει 🙂
    Έχει πλάκα, ο Παγκαλος να ερευνά διορισμούς συγγενικών προσώπων άλλων. Ελπίζω να τον βοηθα η -διορισμένη- κόρη του

  43. ππ said

    ΜΙα ερώτηση, εσείς που ξέρετε πολλά: εχω τον δεύτερο -μόνο- τόμο της Συναγωγής του Κουμανούδη και δεν καταλαβαίνω την σημασία των αριθμών που συνοδεύουν τα ονόματα σε κάθε λήμμα. Πχ για τον «πολιτισμό»==> Αδ. ΚΟραής, 29. Ξέρει κανείς τι και πώς; Φαντάζομαι ότι στον πρώτο τόμο έχει υπομνημα (ή όχι).
    Ευχαριστώ

  44. ππ said

    Α προπό, το «σταγονίδιο»==> Ν.Κ. Γερμανός εν Προμ. 3 ΙΟυνίου 90.

    ΑΑαααα τώρα κατάλαβα! το 29 είναι 1829!

  45. Μαρία said

    43 Εννοείται το 18(00).
    Κι εγώ κάποτε χρειάστηκε να το ψάξω, γιατί το διευκρινίζει στο τέλος της εισαγωγής.
    «Και τα μεν της ληξάσης εκατονταετηρίδος έτη δηλούνται σχεδόν πάντοτε διά δύο μόνον ψηφίων…»
    Όταν βλέπεις τριψήφιο, θα εννοείται στην αρχή η μονάδα.

  46. Μαρία said

    Με πρόλαβες.

  47. ππ said

    45: Ευχαριστώ και πάλι. Όπως είδες, έχω μια διαφορά φάσης στην κατανόηση 🙂

  48. Ππ είσαι η Ππαν, ή η Μαρία μπερδεύτηκε; Παλιά μας μπέρδευες και με άλλο ένα γαλλικό. 🙂

  49. Μαρία said

    47 Εσύ το μάντεψες, ενώ εγώ χρειάστηκε να διαβάσω όλη την εισαγωγή κάποτε.

    Και μια μεταφορική χρήση των σταγονιδίων άλλου είδους απο το περιοδικό Η λέξη, όπως το βρίσκω στα γουγλοβιβλία. Πρέπει να είναι του 85, αλλά βαριέμαι να φυλλομετρήσω 5 τεύχη.
    «Τις τρεις φίλες ερμήνευσαν ή Άφρ. Γρηγοριάδου μέ έμπειρία στή σωφροσύνη και στά σταγονίδια τού χιούμορ της, ή Κ. Δανδουλάκη μέ θερμή πίστη, φαίνεται, στό έργο και γι ‘ αύτό μέ τήν εσωτερικότατα πού οι φιλοδοξίες άλλά και τά όριά της …»

    Ο Καρατζ. στο βήμα. Κρατάμε σημειώσεις 🙂

  50. Μαρία said

    καλή αρχή
    Στη γλώσσα μας που είναι η πλουσιότερη του κόσμου έχουμε τις λέξεις μπέσα και φιλότιμο.

  51. Μαρία said

    48 Έχασες επεισόδια.

  52. Πολλά νόστιμα για τον Αβέρωφ, τη μετσοβέλα, το μετσοβόνε κτλ. έχει η Φαλάτσι στο Ένας Άντρας, που κάποτε το διάβαζαν όλοι, ενώ τώρα κανένας. Ωραίος και ο τρόπος που περιγράφει τον μακιαβελικό Ευάγγελο (τον οποίο είχε συναντήσει προσωπικά): ταυτόχρονα πέρφεκτ τζέντλεμαν και αδίσταχτος ραδιούργος.

  53. @50: 🙂
    Επίσης έχουμε τις ελληνικές λέξεις ρεζίλι και σουρουκλεμές.

  54. #3 Μαρία
    Εννοείς πως ο Ν.Κ.Γερμανός είναι αυτός που βοήθησε στην ίδρυση της ΔΕΘ;

    Πάντως κι εγώ πρωτόμαθα τη λέξη σταγονίδια με την έννοια των υπολειμμάτων της χούντας αλλά επειδή σιγά σιγά εξοντώνονται βιολογικά τώρα μάλλον η έννοια θα περνά στους ιδεολογικούς απόγονούς της.

  55. ppan said

    @ 48: ναι, εγώ είμαι! Δεν το κανω επίτηδες, φταίνε τα καταραμένα κούκιζ. Κάτσε να το αλλάξω.

    @49: Εμένα αυτό το «σταγονίδιο» μου φαίνεται λίγο σιχαμένο! Ποιος «Καρατζ.»;

  56. ppan said

    @ 50: 🙂

  57. Εικάζω ότι τα «σταγονίδια» με κακή σημασία θα μας ήρθαν από την ιατρική, όπου με «σταγονίδια» από βήχα, φτάρνισμα κλπ. μεταδίδονται τα μικρόβια.

  58. sarant said

    50: Με ειδοποίησε κι ένας άλλος φίλος για την πολιτογράφηση της μπέσας, αλλά, γλωσσολογικά, δίκιο δεν έχει; Η μπέσα είναι ελληνική λέξη, όπως το democracy είναι αγγλική.

  59. Μαρία said

    54 Αυτός είναι.

  60. Μαρία said

    58 Ε ναι, βρε παιδί, αλλά όταν καμαρώνεις οτι έχεις την πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, δεν μπορείς αμέσως να το ρίχνεις στα δανεικά.

  61. Νέο Kid Στο Block said

    58. Σωστός ο Σαράντ! Το σωστό είναι να κρατάμε δίκαια γραμμή στα γλωσσικά, άσχετα με το ποιός μιλάει.

    Μπέσα ελληνική (και η κινέζικη και η γουαδελουπιανή βέβαια, το ίδιο μπεσαλίδικη είναι).

  62. Νέο Kid Στο Block said

    60. Ναι ρε Μαρία, αλλά από το ν’ αρχίσει με τους αρχολίπαρους και τους σπουδαρχίδες (μετά συγχωρήσεως, που είπε και μια πρωινατζού) ,καλύτερη η μπέσα κι ας μην είναι τρισχιλιετής. Μετά, έχει να δώσει υλικό ακόμα…καλά να ‘μαστε!

  63. Για την πολιτογράφηση της μπέσας: Ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος Τούρκικα;

  64. ppan said

    Το είπε για να παροτρύνει τον Άδωνη να παραετυμολογήσει και την μπεσα -αν δεν το έχει κάνει ακόμη.

  65. ppan said

    @ 63: ωραίος κι ο Δήμου. «ΜΟΝΟ σε άλη γλώσσα υπάρχει». Τάχουμε χάσει λίγο. Μπερδευτήκαμε κιόλας με τα καινούργια δάνεια, που μακάρι δηλαδή νάταν όπςω τα γλωσσικα, άτοκα κι αγύριστα

  66. Δεν τον ακούω λάιβ τον Καρατζ. αλλά διαβάζω ότι είπε αυτό: «Όταν το καραβάνι προχωράει και γαυγίζουν τα σκυλιά δεν σταματήσει, προχωράει … πόσο μάλλον αν αυτά είναι πεκινουά και κανίς».
    Πέρα από το ότι δεν κατάλαβα Χριστό, η φράση μου θύμισε μια ατάκα από Τεντέν. Νομίζω από το «Χρυσό καβούρι», την παλιά μετάφραση (Ψαρόπουλος;), ίσως όμως και από το «Μαύρο φορτίο» (Coke en stock), όπου παρόμοια φράση είναι κάποιο σύνθημα («τα σκυλια γαυγίζουν, το καραβάνι ξεκινά» ή κάπως έτσι). Σας λέει εσάς τίποτα; Είναι γαλλική έκφραση, ελληνική, ή τι;

  67. π2 said

    Τιπούκειτε, αν θυμάμαι καλά, η Φαλάτσι υπαινίσσεται πως ο Αβέρωφ ίσως ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Παναγούλη (που διακήρυττε ότι έχει στην κατοχή του τα αρχεία της ΕΣΑ, που αποδείκνυαν, μεταξύ άλλων, την κρυφή συνεργασία πολιτικών με τη χούντα).

  68. 63 μεράκι, υποκοριστικό της μέρας 🙂

  69. ppan said

    @66: γιατι η έκφραση είναι γαλλική-χωρις τα πεκινουά. Μάλλον από τον Τεντεν θα την πήρε κι ο Καρταζαφέρης.

  70. Μα τι σημαίνει όμως;

  71. Μαρία said

    Νικολάου Γερμανού φυσική ιστορία, χωρίς σταγονίδια αλλά κάτι το ωραίον στη σ. 9.
    http://tinyurl.com/cqscye3

  72. sarant said

    63-68: Παρέμπ, κάποιος είχε προτείνει ότι το μεράκι ετυμολογείται από το ίμερος, υποκορ. ιμεράκιον!

    66: Δύτη, υπάρχει παροιμία: τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το καραβάνι προχωράει. Ή το ανάποδο: το κ. προχωράει κι ας γαβγίζουν τα σκυλιά. Δηλαδή, προχωράμε το δρόμο μας, κι ας μας επικρίνουν οι ποταποί αντίπαλοί μας. Θα τη βρεις συχνά στον Ριζοσπάστη -ή τουλάχιστον την έβρισκες παλιότερα.

  73. ppan said

    @70: ότι όσο και να γαυγίζουν τα σκυλιά, το καραβάνι συνεχίζει την πορεία του. Ελλάδα το καραβάνι, εμείς τα σκυλιά, νομίζω 🙂

  74. sarant said

    Πάντως, στη σελίδα του in.gr που έχει την ομιλία Καρατζαφέρη, έχει μπει διαφήμιση για γραφείο τελετών.
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231137892

  75. Ηλεφούφουτος said

    Πού είναι το πρόβλημα με την μπέσα;
    Κωλώνει δηλαδή να βάλει τον Άδωνη να του σκαρώσει μια ελληνική ετυμολογία, ξερωγώ, απ το εμπήγνυμι;

  76. Μαρία said

    66 Έκανα κάτι άλλο και έφτασαν στ’ αυτιά μου μόνο τα κανίς πεκινουά. Τώρα βλέπω τι προηγήθηκε αλλά μπορεί να μεταφέρθηκε ασύντακτο.
    Να εννοεί την Αγγέλα και το ουσάκι της;

  77. Στ’ Αραβικά και μέχρι το 1700 στα Τουρκικά «μεράκι» σήμαινε το μαλακό κι ευαίσθητο μέρος της κοιλιάς ή του αφτιού: http://www.nisanyansozluk.com/?k=merak
    Κατόπιν η ευαισθησία έγινε μεταφορική στα Τουρκικά.

    Ο Στέφανος Μάνος για την ελληνική μπέσα: το ζήτημα είναι γιατί μας ζητούν να υπογράψουμε: «Επειδή μυριάδες φορές έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μπαγαμπόντηδες».

  78. #66 #74 Βρίσκω πως η έκφραση είναι αγγλική παροιμία, γουγλίζεται εύκολα και στα ελληνικά.

  79. JAGO, περίμενα να σχολιάσεις τον Τεντέν, όχι την έκφραση καθαυτή 🙂

  80. Λοιπόν Δύτη, αναφέρεσαι στον Κάβουρα με τις Χρυσές Δαγκάνες, την έχω του Ψαρόπουλου, αλλά ξεφυλλίζοντάς το πρόχειρα δεν βρίσκω παρόμοια έκφραση. Οπότε πρέπει να είναι στο Μαύρο Φορτίο που λες αλλά έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Καρχαρίες της Ερυθράς Θάλασσας» αλλά το έχω χάσει εδώ και πολλά χρόνια.

  81. Η παροιμία πρέπει να είναι ανατολίτικης προέλευσης και να πέρασε μέσω Kipling στ’ Αγγλικά και μέσω του καγκελαρίου Κωλ στα Γερμανικά.

    Οι καμήλες είναι σοφότερες απ’ τα σκυλιά.

  82. Μαρία said

    Δύτη, εδώ τη θεωρεί τούρκικης προέλευσης.
    http://en.wiktionary.org/wiki/les_chiens_aboient,_la_caravane_passe

  83. JAGO, τώρα θυμήθηκα. Ψαρόπουλος όχι, Πήγασος ήταν η μετάφραση που είχα υπόψη μου. Πολύ παλιά, και απευθείας από τα γαλλικά (εξ ου και Τουρνεσόλ και όχι Κάλκιουλους, όπως ξανακουβεντιάζαμε εδώ). Εκεί και οι τίτλοι «Το χρυσό καβούρι» και «Το μαύρο φορτίο». Δεν μπορώ πάντως να το ψάξω πριν τα Χριστούγεννα. 😦

    İt ürür, kervan yürür -έχει έτσι και ομοιοκαταληξία.

  84. ppan said

    @ 81: Ο καγκελάριος ορθογραφημένος με ω είναι άναφορά στον Μποστ; 🙂

    Παροιμία με καραβάνια δεν μπορεί να είναι ευρωπαϊκής καταγωγής

  85. 84: Το φωνήεν είναι μακρό στα Γερμανικά.

  86. Έχεις βρε Δύτη του Πήγασου; Θα ήταν καλό να ρίξεις κι ενα σκανάρισμα.

  87. ppan said

    @ 85: άρα περισπάται; 🙂
    Εννοείται οτι δεν συμφωνώ με την φαντεζί ορθογραφία των ξένων ονομάτων που προϋποθέτει και βαθιά γνώση της γλώσσας κάθε φορά (πχ ξέρω πως το ε στο σακέ είανι μακρό αλλά θα το κρατήσω με ε…) αλλά θα κανω μια εξαίρεση για τον μποστικό Κωλ

  88. Πρέπει να μου το θυμήσετε στις γιορτές. Αλλά σημειωτέον ότι έχει χαθεί το τεύχος του «Μαύρου χρυσού» με την αγγλική Παλαιστίνη (τα ξαναλέγαμε). Καταστροφή 😦

  89. Nicolas said

    Αραβική. Και η άλλη παραλλαγή:
    Jésus Christ et la caravane passe.
    Το ξέρουμε, αλλά είδες το πιο φτηνό;

  90. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια, ταυτοποιήσαμε και την παροιμία!

  91. #88 Τον Μαύρο Χρυσό τον έχω σε μαμουθκομίξ, από τα πιο σπιρτόζικα άλμπουμ. Τι εννοείς όμως με την «αγγλική Παλαιστίνη», δεν θυμάμαι τη σχετική συζήτηση.

  92. Καταθέτω εδώ την παλιά συζήτηση περί Τεντέν, σε ένα ούτως ή άλλως επικό νήμα.

    Πάντως η τουρκική προέλευση έχει στα υπέρ της τη ρίμα, ξαναλέω.

  93. Α μπράβο, τώρα θυμήθηκα.

  94. Μαρία said

    Μπράβο μνήμη, δύτη.
    http://www.bellier.org/coke%20en%20stock/vue28.htm

  95. ἐνδιαφέροντα τὰ περὶ σταγονιδίων γλωσσικά -πρέπει νὰ πῶ ὅτι πρωτάκουσα τὴν λέξι μικρὸς σὲ ἕνα παιδικὸ , τὸ μικρό μου πόνυ.

  96. Αυτό είναι, Μαρία. Μπράβο.
    Να και η αγγλική Παλαιστίνη: http://www.bellier.org/or%20noir%201948/vue14.htm
    http://www.bellier.org/or%20noir%201948/vue15.htm
    http://www.bellier.org/or%20noir%201948/vue16.htm
    κ.εξ.

  97. και κυρίως http://www.bellier.org/or%20noir%201948/vue17.htm

  98. Πράγματι, αυτές οι σελίδες δεν υπάρχουν στην «οριστική» έκδοση, ευχαριστώ Δύτη.

  99. Τη Μαρία να ευχαριστείς! Καλή ανάγνωση 🙂

  100. Ευχαριστώ και τη Μαρία! Μακάρι να ήξερα γαλλικά αλλά θα προσπαθήσω να το «πιάσω» το νόημα.

  101. sarant said

    Πολύ ωραία λινκ!

    Σταγονίδια στο μικρό πόνυ, Κορνήλιε;

  102. Γρήγορα γρήγορα γιατί φεύγω: μια εβραϊκή οργάνωση (σε κάποια άλλη σελίδα αναφέρεται η Ιργκούν) απαγάγει τον Τεν-τεν από τους Άγγλους που τον έχουνε συλλάβει, γιατί τον περνά για έναν δικό τους που θα ερχόταν από την Ευρώπη, τον Γκολντστάιν (τον βλέπεις στο τέλος, αυτός με το παρόμοιο ξανθό τσουλούφι). Οι Άραβες του σεΐχη Τάδε κάνουν το ίδιο λαθος και απαγάγουν τον Τεντέν νομίζοντας πως είναι ο Γκολντστάιν. Η συνέχεια επί της οθόνης.

  103. Εν τω μεταξύ, καμαρώστε τα άλλα σταγονίδια:
    tvxs.gr/node/76165

  104. Μαρία said

    102 Αυτά τα μπουμπούκια; Θα τον διαβάσω κι εγώ αυτό, παρόλο που δε χώνευα τον Τεντέν.

  105. Τώρα που ξανακοιτάζω το ποστ του Νικοκύρη θυμήθηκα πως πρόσφατα αποκαλύφτηκε πως ο Αβέρωφ είχε εν γνώσει του σε όλες τις μεταπολιτευτικές θητείες του παρασκηνιακές κινήσεις χουντικών αξιωματικών και μάλιστα είχε διατάξει να τους παρακολουθούν στενά και κρατούσε λεπτομερή αρχεία. Το δημοσίευμα πρέπει να είχε γίνει την περασμένη άνοιξη ή το καλοκαίρι, ίσως από το Βήμα, το θυμάται κανείς σας;

  106. Μαρία said

    105 Η θεία γούγλη λέει Έθνος της 4/6
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63115190

  107. 67 Θυμάμαι στην κηδεία του Παναγούλη χιλιάδες να φωνάζουν «Αβέρωφ φασίστα, εσύ τον σκότωσες!». Σίγουρα ήταν το σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο εκείνη τη μέρα.

  108. Σ’ ευχαριστώ Μαρία!! Αυτό είναι!

  109. #32 δὲν ἔχω ἰδέα. τὸ μόνο ποὺ ξέρω εἶναι ὅτι συχνὰ γίνεται ἐπίκλησι μίας ῥήσεως τοῦ Ἀβέρωφ σχετικὴ μὲ ἐξωγήινους.

  110. Μαρία said

    Πω πω μπινελίκι που τους ρίχνει ο Παπαχρήστος!

  111. Ηλεφούφουτος said

    Άσχετο:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=326174
    «Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις, π.χ. η απόσπαση απολογίας με βασανιστήρια, όπου δεν συγχωρείται επ’ ουδενί η προσβολή της ανθρώπινης αξίας, διότι τότε όντως υποβιβάζεται ο άνθρωπος σε απλό μέσο για την εξυπηρέτηση σκοπού». »

    Φτάνει! Μη βαράτε άλλο! Απολογούμαι!
    Κατηγορουμένη ομολογήσου!

  112. χρήστος said

    Σε συνέχεια της συζήτησης για τα γλωσσικά, βρήκα στα λινκ για τους λήσταρχους και μιαν άλλη λέξη που έχει πια γίνει ελληνική «ψυχή τε και σωματι»: η μίντζα

    «Όλα του τα λεφτά σ’ αυτούς τα δίνει. Κάθε δ’λειά που κάνει τους στέλνει και τη μίντζα τους! Όλοι τρώνε από δαύτον»

    http://anihneftes.forumotion.com/t396-topic

  113. @67, 107: Έτσι είναι, όχι απλώς το υπαινίσσεται η Φαλάτσι, αλλά σχεδόν το λέει απερίφραστα. Το στιγμιότυπο από την κηδεία που θυμάται ο παππούς Μπουκάν (διότι εγώ ήμαν νήπιο τότε 🙂 ) μάλλον δείχνει ότι το πίστευαν και πολλοί άλλοι.

  114. sarant said

    107: Αυτό που θυμάται ο νεοπαππούς Μπουκάν δεν είναι ακριβές, διότι δεν προσφέρεται για εκφώνηση. Ο κόσμος φώναζε το απλό και ρυθμικό «Αβέρωφ φασίστα δο-λο-φόνε».

    112: Κι εγώ νομίζω ότι ο παλαιότερος τύπος της μίζας (με την έννοια δωροδοκία) είναι μίτζα, έτσι το έχω βρει σε παλιότερα κείμενα. Αλλά πόθεν ετυμολογείται, ντεν ξέρει.

  115. Immortalité said

    Δεν σας προφταίνω με τίποτα τώρα τελευταία 🙂

    Έχω πάντως να παρατηρήσω ότι η Μαρία μόνο εμένα στέλνει στον θείο γούγλη άμα ρωτήσω τίποτα. Σε όλους τους άλλους απαντά αυθωρεί και παραχρήμα 😀

  116. gryphon said

    109
    Ενταξει. Επειδη ανεφερες σέ κάποιο παλαιότερο σχόλιο τόν Σοφιανόπουλο υπεθεσα οτι θα ηξερες οτι αυτός ισχυριζοταν πως ο μακαριτης Ευαγγελος ηταν μαιμου Αβερωφ και μαιμου Τοσιτσας και οργανο των αγγλων σε ολη του την ζωη.Και αφου το εχω ακουσει ειπα να το αναφερω.
    Αλλα αντε να το αποδειξει κανεις αυτο.

  117. Immortalité said

    Παρεμπιφτού, ο εισαγγελέας του 111 είναι για πολλές μπάτσες…

  118. Μαρία said

    115 Μη γκρινιάζεις. Άλλο ο Τεντέν κι άλλο οι άγνωστες λέξεις 🙂 Άσε που σήμερα έχω πολύ χρόνο.

  119. Ηλεφούφουτος said

    117 μέχρι να απολογηθεί;

  120. #101 Δέσποτα, ἔφαγα ὥρα νὰ τὸ ξαναβρῶ μετὰ ἀπὸ κἀμμιὰ εἰκοσαριὰ χρόνια. 4,42

  121. #116 δὲν τὸ εἶχα ἀκούσει!

  122. @120: Πολύ επίκαιρο το βιντεάκι Κορνήλιε!! «Σταγονίδια! Τρέξτε να κρυφτείτε όλοι!» (στο 04:50) 😀

    Πολύ ωραίο το άρθρο σου Νίκο, και τα σχόλια καταπληκτικά… Ειδικά τα λινκ που βάλατε… ένα κι ένα!!

    Πάρτε και ένα ωραίο από εμένα, φρέσκο φρέσκο: Ο νέος μας υφυπουργός Ναυτιλίας, καλορίζικος κιόλας, στρώθηκε κατευθείαν στη δουλειά!!

  123. voulagx said

    Εξωγηινος Αφερωφ του Μποστ:
    http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD

  124. Nicolas said

    Τελείως χαλβάς ο ΣΑΓ! έπρεπε να βάλει πεντελικό μάρμαρο και αρχαιοελληνική γραφή! μόλις μπουν στην εξουσία χαλάνε!

  125. Στέλιο, δὲν ἔβαλε βαρεῖα ὅμως στὸ καί. 😦

  126. Μαρία said

    123 Πλάκα μας κάνεις;

    Οι κοσμονάφται των Αθηνών (Γκαγκάριν και Μποστ)

    120Κι ύστερα σου λέει οτι τα μικιμάους δεν είναι επιμορφωτικά.

  127. @125: Ε μα ναι, κι εγώ γι’αυτό το λίνκαρα. Απαράδεκτος! 🙂

  128. sarant said

    Κορνήλιε, μερσί για το βιντεάκι.

    Στέλιο, το είδα κι εγώ αλλά δεν ξέρω αν είναι καλό να σχολιάσω γιατί τον διαφημίζουμε κι αυτό θέλει…

  129. Και τι πειράζει αν έχει ακόμα μαύρα χάλια
    του έθνους η οικονομία;
    Αρκεί που των υπουργείων μας οι πόρτες
    έχουν σωστή, ιστορική ορθογραφία.
    (έστω κι αν λείπει η βαρεία)

  130. voulagx said

    #126 Κι ελεγα τι μου θυμιζει…! 😳 Αλλα εδω δε θυμουνται καλα οι νεοι..! 😉

  131. @128: Δεν έχεις άδικο Νίκο…..

  132. ὠργισμένοι μονοτονιστὲς λιμενικοὶ ἐπεχείρησαν νὰ καταλάβουν τὸ ὑπουργεῖο. εὐτυχῶς ὅμως οἱ πινακίδες ἔμειναν στὴν θέσι τους!

  133. 114 Παλαιοπαππού, σταμάτα να μου μπαίνεις! Φώναζαν και το απλό που λες, αλλά και το άλλο που λέω εγώ φωνάζεται (τώρα, δεν ξέρω να το γράψω με νότες 🙂 ο ρυθμός ήταν κάπως «α-βΕ-ρω-φα-σΙ-στα / ε-σΥ-τον-σκΟ-τω-σες», αν βγάζετε νόημα).
    Η μικρή ανακρίβεια που γράφω στο 107 είναι το «σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο»: εννοείται μετά το «Ζει, ζει κλπ.».

    Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι αυτή η φήμη ή υποψία είχε κυκλοφορήσει αμέσως – κι ότι ο κόσμος την πίστευε. Απροπό είχε απίστευτα πολύ κόσμο.

  134. Immortalité said

    @118 Δικαιολογίες! 😛

    @119 Και μετά μη σου πω… 🙂

    @120 Κορνήλιε μα που τα θυμάσαι όλα αυτά!

    @122 τέλος κλπ: Είστε κακοί και άδικοι. Τι χρειαζόταν η ναυτιλία μας για να βγει από την κρίση; καινούριες ταμπέλες!

  135. Γιάννης said

    « Ἡ λέξις μπουμποῦκος περισπᾶται, καθότι ἒχουμε μακρά συλλαβή πρό βλακείας »

    http://news247.gr/ellada/politiki/o_adwnis_allakse_tis_pinakides_sto_ypoyrgeio.1497403.html

  136. #120 ἔλα ντέ, ὅλο κάτι τέτοια θυμᾶμαι. κι αὐτὸ δὲν πρέπει νὰ τὸ εἶδα πᾶνω ἀπὸ 1 φορὰ πρὶν 2 δεκαετίες περίπου.

  137. sarant said

    135: Ωραίο!

  138. Αὐτὸ ἐννοοῦσε ὅ Κριαρᾶς ὅταν ἔλεγε ὅτι προτιμᾷ νὰ πεθάνῃ γιὰ μὴ δῇ αὐτὰ ποὺ ἔρχονται;

    Τὸ πολυτονικὸ τὸ πολυτονικὸ
    τὸ πολυτονικὸ πολὺ τὸ ἀγαπῶ!

  139. ππ said

    Με εντυπωσιάζει που έβαλε τόνους αλλά κράτησε τους τύπους της δημοτικής. ΜΙσές δουλειές

  140. π2 said

    Υφυπουργάρα μας, αίσχος! Μα είναι δυνατόν, Palatino Linotype; Χάθηκαν οι σοβαρές πολυτονικές γραμματοσειρές;

  141. π2 said

    Στην ιστοσελιδα της υφυπουργάρας, πάνω πάνω κάποια πολιτικά: «Επιλέγω Ελλάδα! Επιλέγω ΛΑΟΣ!» και «Καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση» (με την οποία έχει κάποια μακρινή σχέση; ). Αμέσως από κάτω, μπανεράκι:

    – Εγγραφείτε τώρα στο τμήμα φιλοσοφίας, μελετώντας τα κείμενα του Αριστοτέλους, με την Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου (πώς εγγράφεται κανείς μελετώντας; ).
    – Το τμήμα των αρχαίων ελληνικών με την κυρία Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου στην Ελληνική Αγωγή γέμισε.
    – Το τμήμα ετυμολογίας στην Ελληνική Αγωγή γέμισε επίσης.

    Η δουλειά δουλειά και η δουλειά δουλειά.

  142. πάντως ,εταξὺ τοῦ φιλοσοφίας καὶ τοῦ μελετῶντας ὑπάρχει κόμμα. νὰ εἶναι τὸ «μελετῶντας τὰ κείμενα τοῦ Α» ὁ τίτλος τοῦ μαθήματος/τμήματος κλπ;

  143. Μαρία said

    133 Μπουκάν, σε κάποιο βιογραφικό του αρχιτσέλιγκα αναφέρεται οτι όταν παραιτήθηκε απο νομάρχη σας, έφυγε απ’ την Κέρκυρα, αφού προηγουμένως είχε προετοιμάσει την αντίσταση. Τσεκαρισμένο ή μούφα;

  144. 143 Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο.

  145. Επειδή πιάσατε πάλι τα ευάριθμα, τα ευώνυμα και τα ευπώλητα για βοηθάτε με, τον έρ’μο το σκύλο. Τι σημαίνει πλημμελήματα ήσσονος απαξίας;. Βαργιά ή ελαφρά; Μπερδεύτηκα!

  146. ἐλαφριά.

  147. Σίγουρα; Άμα τα απαξιώνουμε λίγο, μήπως απλά τους αφήνουμε πολλήν αξία;

  148. Μαρία said

    144 Εδώ το είδα:
    http://84.205.237.165/index.php?q=el/node/778

  149. sarant said

    145: Σκύλε, ο νομικός (Κορνήλιος) μίλησε, Κι εμένα ελαφριά μου φαίνονται -αλλά και ήσσονος απαξίας (πρώτη ελάφρυνση), και πλημμελήματα (δεύτερο αλάφραιμα), άρα πανάλαφρα.

  150. ππ said

    Πολύ δύσκολο αυτό με την απαξία, ζαλίστηκα

  151. ππ said

    @142: αχ βρε Κορνήλιε, τι καλός άνθρωπος να ψάχνεις δικαιολογίες για τον Υπουργό… Αλλά τα εισαγωγικά και το κεφαλαίο τα τσιγκουνεύτηκε;

  152. Δεν έχω δει ακόμα τα σχόλια αλλά θέλω να πω ότι τη λέξη σταγονίδια τη χρησιμοποιούσαμε συχνά στα μαθήματα στην ιατρική και υπήρχε σε όλα τα βιβλία κυρίως ως «σταγονίδια αίματος» όπως θυμάμαι.

  153. Immortalité said

    @145 Εμένα μου φαίνεται ότι δεν ξέρει τι λέει. Πού στον κ(ώδικα)όρακα λέει για πλημμελήματα ήσσονος απαξίας;

  154. 5: A little-known story: In 1975, Greek defense minister George Averoff received a phone call from an officer in the Greek armed services informing him of a planned coup. The language used was Vlach, in which both the officer and defense minister were fluent, in case the phone line was tapped. The coup was averted.

  155. Μαρία said

    154 Καλά κι αν στη γραμμή ήταν ο Βουλάγκς; Δηλαδή σ’ όλη την Ελλάδα βλάχικα καταλάβαινε μόνο ο Αβέρωφ και ένας αξιωματικός;

  156. sarant said

    155: Ε, μειώνανε τις πιθανότητες. Άλλωστε οι Βλάχοι δεν βυσσοδομούν!

  157. Μαρία said

    156 Τώρα βλέπω οτι αυτοί του λίκνου είναι απ’ τις μεγάλες αγάπες του Χασάπη.

  158. 155: Είχαν τη θεωρία πιθανοτήτων με το μέρος τους. Έπειτα μπορεί ο αξιωματικός να γνώριζε ότι κανείς απ’ τους συνωμότες δεν είναι Βλάχος. Έπειτα δεν ξέρω αν η ιστορία είναι αληθινή ή επινοημένη.

  159. ππ said

    Καλά, αυτοί τα ήξεραν όλα αυτά και δεν ήξεραν ότι τον Αβέρωφ δεν τονε λέγανε Γιώργο;

  160. π2 said

    159: Η συνομιλία του Βλάχου αξιωματικού έγινε με το θωρηκτό φαίνεται.

  161. Χρήστος said

    Πλημμύρα σχολίων στο ποστ για τα σταγονίδια!

  162. 103: Η αποκάλυψη δεν μπορεί να είναι του http://www.xrimanews.gr/, του οποίο το άρθρο έχει ημερομηνία 2011-11-16, διότι στο ιστολόγιο της Χρυσής Αυγής υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σχετικές αναρτήσεις με ημερομηνίες 2011-09-02 και 2011-09-04. Η τελευταία τιτλοφορείται μάλιστα «Συνεχίζεται η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ για τις αποκαλύψεις των WiKileaks για Καρατζαφέρη».

    Παρατηρώ ότι και οι χρυσαυγίτες τονίζουν το κόμμα του Καρατζαφέρη στην παραλήγουσα, όπως και ο Παπαδήμος.

  163. Μαρία said

    159, 160 Ούτε που το πρόσεξα. Στο μεταξύ οι τύποι είναι Αρβανιτόβλαχοι (Φαρσεριώτες). Ο δικός μας ο Βλάχος π.χ. δεν τα καταλαβαίνει όλα. Παρόλ’ αυτά διαφημίζουν τα βλάχικα, λες και υπάρχει κοινή βλάχικη που, αν τη μάθουμε, θα μπορούμε να προλάβουμε το επόμενο πραξικόπημα:-)

  164. Nicolas said

    Μιλάνε για σας.
    Και ο δικός σας.
    Και οι θησαυροφύλακες.
    Για καλό και για κακό, ετοιμαστείτε για καινούργιους μεζέδες.

  165. voulagx said

    #156 ..αλλά καραδοκουν, ελλοχεύουν, αρκυωρούν και λουρκιζουν!

    #155 Μαρια, ηταν τυχεροι γιατι δεν ειχα τηλεφωνο τοτε! 🙂

    Αυτο που λεει το λινκ του #154 το διαβασα και σε ελληνικο σάιτ αλλά δεν μπορω να το βρω τωρα.

  166. Μαρία said

    165
    Τα βλάχικα τύπου μετσοβόνε είναι ίδια με τα θκα σας;

  167. Μαρία said

    164 Τις ακρίδες βλέπω να τις τρώμε παρέα.

  168. voulagx said

    #166 Ναι, μα τα φαρσαριωτικα εχουμε διαφορες.

  169. Μαρία said

    168 Άρα αυτοί του λίκνου με τον Βαρώνο δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν καλά. Τζάμπα τη διαφήμιση.

    Και με τους άλλους απ’ το Πάικο πρέπει να υπάρχει ασυνεννοησία, αυτά που συζητούσαμε παλιά, που σλαβόφερναν στο αυτί μου, αλλά νομίζω μου είπες οτι δεν τα άκουσες ποτέ.

  170. ΣοφίαΟικ said

    134: η ναυτιλία αυτή την περίοδο δεν περναίε καμάι κρίση, αντιθέτως θα έλεγα.

    Όσο για τα βλάχικα, αν υποθέσουμε (δεν ξέρω) ότι η γλώσσα δεν εχει λόγιες λέξεις και τις δανείζεται από κάποια γειτονική γλώσσα, λογικό να δανείζεται απο τα ελληνικά, οποτε η μυστική κουβέντα ήταν
    Μπαλ μπλα μπλα πραξικόπημα μπλα μπλα συνωμοσία μπλα μπλα μπλα ανυθπολοχαγός μπλα μπλα

  171. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Μαρία τα παληκάρια του σάϊτ είναι καραρουμανόβλαχοι του κερατά (*)
    να τους καεί το βίντεο. 🙂 Ιδεολογικοί απόγονοι του Μαργαρίτη και του Διαμαντή που πουλάνε ανθρώπινα δικαιώματα για προκάλυψη και όποτε τους βολεύει δημοσιεύουν και κανένα κείμενο από ελληνικές πηγές. Και δεν είναι μόνο Φαρσεριώτες στην οργάνωση, όλος ο καλός ο κόσμος έχει μαζευτεί εκεί μέσα παρέα και με μερικούς ξένους ακαδημαϊκούς που τους αρέσει η κολακεία. Περίμενες να ξέρουν ποιός ήταν ο Αβέρωφ; Κακό ψώφο να έχουν (αλλά δυστυχώς τα σκατά ενίοτε επιπλέουν – όπως είδαμε και με τις υπουργοποιήσεις του Μαυρουδή και του Άδωνη).

    Ο Αβέρωφ είναι ενδιαφέρον πως από βασικό μέλος της λέσχης φιλελευθέρων κατέληξε να συνδεθεί με τη σκληροπυρηνική δεξιά και να είναι «ιδεολογικά» παιδιά του τα στελέχη της «λαϊκής δεξιάς» και καλά. Πως στο καλό συνέβει αυτό δεν είμαι σίγουρος – πέραν του ότι βέβαια ο Εμφύλιος θα έβαλε το χέρι του.

    Το άλλο ενδιαφέρον για όσους από εμάς μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το πόρισμα της Παπανδρεϊκής βουλής για το «φάκελο της Κύπρου» είναι πως κατηγορήθηκε ανοιχτά πως δεν εκτέλεσε την εντολή του Καραμανλή στις 3/8/1974 να στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο πριν τον Αττίλα ΙΙ.

    Γλωσσικά στην Ελλάδα νομίζω πως η απόσταση μεγάλη είναι ανάμεσα στα Βλάχικα και τα Μεγλενίτικα.

    (*) Πως μου βγαίνουν τα οικογενειακά απωθημένα της Κατοχής ε; 🙂

  172. 164: «Mais il y a des liens souterrains, observe M. Nikolakopoulos. A Athènes, lors des élections locales de l’automne 2010, le LAOS avait appelé à voter pour l’ancien maire Nouvelle Démocratie. Mais dans les bureaux de vote des quartiers populaires du centre, on a pu observer que le même nombre de voix se reportait aux municipales sur le candidat néonazi, entré au conseil d’Athènes, et aux régionales sur le candidat du LAOS. Les électeurs du LAOS ont voté pour le néonazi.»
    Δηλαδή υπάρχει συνεννόηση Καρατζαφέρη και Χρυσής Αυγής να τον βρίζουνε δημοσίᾳ ώστε να φανεί μετριοπαθής και να πάρει και τις ψήφους της Κεντροδεξιάς;

    La guerre de tous contre tous n’est plus une menace. Elle est une réalité.
    Για την ακρίβεια ήταν πάντα πραγματικότητα.

    Mgr Anthimos, l’archevêque de Thessalonique […] a prié pour la santé de la monnaie unique.
    Μερικών πρέπει να τους κινδυνεύσει άμεσα/αμέσως η σύνταξη για ν’ ανοίξουν τα μάτια τους.

    Η δεύτερη παραπομπή του Nicolas (Notre Grèce en ruine) είναι εξαιρετική.

    En faisant le plein des voix, le nouvel exécutif entend montrer aux Européens l’engagement de la Grèce à respecter la feuille de route fixée par ses créanciers, même si elle est douloureuse pour les Grecs.
    Ίσως η καλύτερη εξήγηση της συμμετοχής του ΛαΟΣ στην κυβέρνηση: να δουν οι Ευρωπαίοι ότι στην Ελλάδα υπάρχει και καλά ομοψυχία.

    Le quotidien à grand tirage Ta Nea, [a publié] un fac simile de la signature de M. Samaras assortie du commentaire: «la signature qui vaut huit milliards».
    🙂

  173. sarant said

    Χασάπη, καλημέρα, ήξερα ότι θα πάρεις χαμπάρι τη συζήτηση!

    Σωστό αυτό για τις μυστήριες μεταλλάξεις του Αβέρωφ.

  174. sarant said

    Ναι, τα λινκ του Νικολά (164) έχουν πολύ ενδιαφέρον.

  175. 172: Ίσως η καλύτερη εξήγηση της συμμετοχής του ΛαΟΣ στην κυβέρνηση: να δουν οι Ευρωπαίοι ότι στην Ελλάδα υπάρχει και καλά ομοψυχία.
    Το λέει κι ο Παπαδήμος:

    «Καθεμία από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

  176. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Όταν ένας μορμόνος πάει στο λύκειο, γίνεται μορμολύκειο! 🙂
    Κι η Πιπιλή με τα λεξικά παραμάσχαλα μάλλον κάνει δηλώσεις… http://tinyurl.com/cjcaw56

  177. Μαρία said

    176 Μα τι ήθελες να τον πει; Κωλόγερο;

  178. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αφού ο Χατζηγάκης γεννήθηκε το 1945 κι αυτή το 1973 ήταν ήδη ρεπόρτερ (δεν μπορώ να βρω πότε γεννήθηκε αυτή) μάλλον θα έπρεπε να τον πει κωλογεροσυνάδελφο 🙂 Πέντε χρόνια πάνω πέντε κάτω τι να λέει

  179. Μαρία said

    178 Σχεδόν συνομήλικοι είναι, γι’ αυτό είπε της πολιτικής, είναι παλαιοκομματικός, απ’ το 74 μέχρι τώρα αράχνιασε, ενώ αυτή έχει νέες ιδέες 🙂

  180. sarant said

    Μορμολύκεια στα λύκεια λοιπόν 🙂

  181. Νέο Kid Στο Block said

    «μη αποδρασάτω το μορμολύκειον τούτο εκ των χειρών ημών» 🙂

    Μαμά !! Ο μπαμπούλας!!!

  182. ππ said

    Οι μορμόνοι στο Λύκειο; όχι ο Μορμόλης; 🙂

  183. Νίκο είχα δει και σε άλλο σημείωμά σου για τη διτυπία μίτζα-μίζα.

    Θυμάμαι ένα παιδικό παιγνίδι της αλάνας με όνομα «άργυρος – αργύρησε».
    Τα κομμάτια τα παίρναμε από ένα άλλο παιγνίδι , το «σκλιντζ-μιντζ» όπου κάναμε χρήση των όρων σκλέντζα ή σκλίντζα, σκλινζτούρι και μίντζα.

    Η μίντζα, που βοηθάει στην εκσφενδόνιση του σκλιντζουριού είναι εγκοπή στο έδαφος διαστάσεων 5x10x20 cm.

    Το σχήμα το έχω κάνει εδώ.

  184. Να πω διορθώνοντας πως στο σχήμα απεικονίζεται το παιγνίδι “άργυρος – αργύρησε”. Το “σκλιντζ-μιντζ” ήταν ευκολότερο παιγνίδι γιατί δεν απαιτούσε την κατασκευή της ειδικής εγκοπής. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. που την έφτιαναν, έπαιζαν και μετά, συχνά, την κατέστρεφαν. Όταν την ξεχνούσαν επωφελούμασταν και η μικρότεροι.
    Στο “σκλιντζ-μιντζ”, με τη σκλέντζα, ο παίχτης-σόλο απλά χτυπούσε το σκλιντζούρι στέλνοντάς προς τον αντίπαλο. Όπως στο βόλεϊ. Στο «άργυρος – αργύρησε” χρειαζόταν το υπομόχλιο της μίντζας (μίτζας). Το «ντζ», ξέρεις, από το ρέντζος.

  185. #25 #30
    Να πω πως η η γελοιογραφία είναι καραμπινάτος Χριστοδούλου.

  186. sarant said

    Γιάννη (Δημοσιοχώρε), λες η μίντζα να έχει σχέση με τη μίζα/μίτζα; Δύσκολο βέβαια.

  187. Μαρία said

    66 κεξ
    Στογιάνοβα στο 14:25: Και όπως λέει μια βουλγάρικη παροιμία «τα σκυλιά γαυγίζουν αλλά το καραβάνι προχωράει». Πανοθωμανική θα μας βγει η παροιμία 🙂
    http://www.koinonia-demo.gr/2014/04/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%82-video/

Σχολιάστε