Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καρκινικά και παλίνδρομα

Posted by sarant στο 9 Μαΐου, 2014


nipson2Θα το ξέρετε ίσως, καρκινική λέξη ή φράση είναι εκείνη που διαβάζεται και ανάποδα, όπως ας πούμε η λέξη ΣΕΡΡΕΣ ή η επιγραφή ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ, που τη βρίσκουμε συχνά σε εκκλησίες, ιδίως χαραγμένη επάνω σε κρήνες, όπως στη φωτογραφία, μια και ταιριάζει, αφού σημαίνει «Ξέπλυνε και τα ανομήματά σου, όχι μόνο το πρόσωπό σου». (Η φράση βρισκόταν αρχικά γραμμένη στο περιρραντήριο της Αγιασοφιάς στην Πόλη, αλλά δεν σώζεται πλέον εκεί).

Αυτή είναι η πιο διάσημη καρκινική φράση αλλά δεν είναι βέβαια η μοναδική. Όμως, γιατί τις λέμε καρκινικές; Επειδή, λέει, το μάτι για να τις διαβάσει κινείται πρώτα από τ’ αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τ’ αριστερά, δηλαδή σαν τον κάβουρα. Πάντως, η λέξη δεν είναι αρχαία, εννοώ ότι η λέξη «καρκινικός » δεν φαίνεται να υπάρχει στην αρχαία και βυζαντινή γραμματεία (το TLG δεν την έχει), ωστόσο οι βυζαντινοί, που ασχολούνταν με τέτοιες φράσεις, τις έλεγαν «καρκίνους» (καρκίνοι στίχοι βρίσκω στο λεξικό του Trapp).

Αναπόφευκτα, στην εποχή μας με την εξάπλωση της επάρατης νόσου, ο όρος «καρκινική λέξη» δεν ηχεί και πολύ ευχάριστα. Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες οι καρκινικές φράσεις ονομάζονται με έναν άλλο όρο, και μόνο η ελληνική γλώσσα διαφοροποιείται. Το αστείο είναι ότι αυτός ο άλλος όρος είναι ελληνογενής: παλίνδρομες λέξεις -palindromes σε αγγλικά και γαλλικά.

Οι αρχαίοι πρέπει να είχαν ασχοληθεί με παρόμοια λεκτικά παιχνίδια: κάποιες νύξεις υπάρχουν στη βιβλιογραφία για τον αλεξανδρινό ποιητή Σωτάδη, ενώ ο Νικόδημος ο Ηρακλεώτης έγραψε «επιγράμματα αναστρέφοντα». Σύμφωνα με την αγγλική βικιπαίδεια, το αρχαιότερο παλίνδρομο που έχει βρεθεί είναι το τετράγωνο που βρέθηκε στο Ερκουλάνεουμ, την πόλη που σκεπάστηκε με στάχτη στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μαζί με την Πομπηία:

S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S

που όχι μόνο είναι καρκινική φράση παρά διαβάζεται και από όποια πλευρά του τετραγώνου κι αν ξεκινήσει κανείς. Η φράση σημαίνει: Ο σπορέας Arepo κραταει με προσπάθεια τους τροχούς, αλλά επειδή κύριο όνομα Arepo δεν υπάρχει στα λατινικά πολλοί λένε ότι πρόκειται για μαγικό τετράγωνο με λατρευτική απόκρυφη σημασία -άλλωστε μαγικές καρκινικές λέξεις έχουν βρεθεί και στα ελληνικά σε παπύρους, π.χ. ΑΡΑΡΑΧΑΡΑΡΑ.

Οι βυζαντινοί, όπως είπαμε, ασχολήθηκαν με τις καρκινικές φράσεις και στην Παλατινή ανθολογία βρίσκω μερικά παραδείγματα άλλων καρκινικών φράσεων πλάι στη διάσημη με τα ανομήματα:

Ἀθλήσας ἤδη πώλῳ πηδήσας ἦλθα.
Ἀμήσας ἄρδην ὀροφηφόρον ἥδρασα σῆμα.
Ἀλύξας ὥρην ἠνεμωμένην ἤρωσα ξύλα.
Ἤδη μοι Διὸς ἄρα πηγὴ παρὰ σοί, Διομήδη.
Νοσῶ· σύ, ὃς εἶ ἴαμα, Ἰησοῦ, σῶσον.
Νῷ ἐλατά, μὴ ὀνητὰ σοφὸς ἄτη νοήματα, Λέων.
Ἱερὰ σὰ παρὰ χείλη, Ἥλιε, χαρὰ πᾶσα ῥεῖ.
Νίψον ἀνομήματα, μὴ μόναν ὄψιν.
Νόμον, ὁ κοινός, ἔχε σὸν οἰκονόμον.

και ένα καρκινικό δίστιχο:

Σοφὸς ἔγωγε ἤδη ὢν ἄνω, χαρᾷ τῶν ἄνω γελῶ τὰ
κάτω λέγων· Ἄνω ταραχῶν ἂν ὦ, ἤδη ἔγωγε σοφός.
Πάντως, σε ένα άρθρο για τους ελληνικούς καρκίνους βρίσκω ότι η τέταρτη φράση (Ἤδη μοι Διὸς ἄρα πηγὴ παρὰ σοί, Διομήδη) βρέθηκε στην Πομπηία, επομένως είναι εξίσου αρχαία με το λατινικό μαγικό τετράγωνο.
Αν πάμε στις άλλες γλώσσες, πολλοί θα έχετε υπόψη σας τη διάσημη αγγλική φράση A MAN, A PLAN, A CANAL… PANAMA!, ενώ ο Γάλλος Ζορζ Περέκ, ο μάγος των λέξεων που έγραψε ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων χωρίς το γράμμα e (La disparition) και άλλο ένα μόνο με το γράμμα e από φωνήεντα (Les revenentes) έχει, φυσικά, συνθέσει ένα παλίνδρομο 1247 λέξεων. Στην αγγλική Βικιπαίδεια θα βρείτε όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα αγγλικά παλίνδρομα και όχι μόνο.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Σοφίας Σταμπολίτη «707 καρκινικές φράσεις«, που απ’ όσο ξέρω είναι μοναδικό στο είδος του στην ελληνική βιβλιογραφία μια και εξετάζει το φαινόμενο σε όλη του την έκταση στα ελληνικά. (Η συγγραφέας φυσικά πρόσεξε να μαζέψει τόσες φράσεις όσες να δίνουν καρκινικό αριθμό!)
Το βιβλίο περιέχει επίσης εκτενή εισαγωγή του Νικόλα Μάντζαρη, με ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, που είναι αρκετά κατατοπιστική αν και θα μπορούσε να είναι πληρέστερη -μερικά από τα παραπάνω δεν τα έχει. Στη συνέχεια προχωράμε στο κυρίως θέμα, ξεκινώντας από το πιο απλό, τις καρκινικές λέξεις, που διαβάζονται και ανάποδα, όπως ΑΚΑΚΑ ή ΕΓΩΓΕ. Επειδή η ελληνική γλώσσα έχει περιορισμένο αριθμό τερματικών γραμμάτων, οι καρκινικές λέξεις δεν είναι πάρα πολλές: η συγγραφέας καταγράφει περίπου 45, από τις οποίες οι μεγαλύτερες, αν είδα καλά, είναι με 9 γράμματα οι ΕΜΑΣΗΣΑΜΕ και ΣΑΚΑΡΑΚΑΣ. Κάποιες από αυτές είναι κύρια ονόματα: ΑΝΝΑ, ΣΑΒΒΑΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΣΗΦΗΣ.
Περισσότερες, αλλά και πάλι όχι τόσες όσες σε άλλες γλώσσες, είναι οι καρκινικές φράσεις, που διαβάζονται και ανάποδα, π.χ. (σταχυολογώ από το Α):
ΑΛΛΑΞΕΣ ΕΞΑΛΛΑ
ΑΝΑΣΑΝΑ ΞΑΝΑΣΑΝΑ
ΑΡΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
Α ΡΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ
ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΒΑΡΗ ΤΑΜΙΑ
Επίσης, η συγγραφέας έχει σε ιδιαίτερο κεφάλαιο τις καρκινικές φράσεις με κύρια ονόματα, με ξένες λέξεις και με αρχαίες λέξεις, ενώ εντοπίζει επίσης και τις «διττές» λέξεις, όπως τις λέει, δηλαδή λέξεις που όταν διαβαστούν ανάποδα δίνουν μια άλλη υπαρκτή λέξη, π.χ. ΗΜΕΡΗ που δίνει ΗΡΕΜΗ. Βέβαια, αν συνδυάσεις δυο ντουμπλφάς λέξεις παίρνεις μια καρκινική φράση (π.χ. ΕΚΑΤΣΑ ΑΣΤΑΚΕ), αν και δεν θα έχει πάντοτε νόημα. Τέλος, η συγγραφέας δίνει μερικές καρκινικές λέξεις δικής της κατασκευής, όπως το ΛΕΤΣΟΧΟΣΤΕΛ, ενώ υπάρχει επίμετρο με «μουσικές λίστες» (τραγούδια με καρκινικούς τίτλους ή στίχους κτλ.)
Αν σας αρέσει αυτού του είδους η γυμναστική, θα διασκεδάσετε με το βιβλίο της Σοφίας Σταμπολίτη. Εμένα μού άρεσε.
Θα κλείσω με μια ιστορία για μια καρκινική ή παλίνδρομη λέξη, τη λέξη ΝΟΜΙΜΟΝ, που δεν την έχει το βιβλίο της Σοφίας Σταμπολίτη, αλλά την διάβασα σχετικά πρόσφατα στο βιβλίο του Γιωργούλα Μπέικου για τη λαϊκή αυτοδιοίκηση.
Ήτανε, λέει, ο Γιάννος Τσιριμώκος (ο πατέρας του Ηλία), που ήταν ο υπουργός Παιδείας στις γλωσσοεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων Βενιζέλου, και ήταν υπουργός και ήθελε κάποιο ρουσφέτι για έναν δικό του άνθρωπο, αλλά τα στελέχη του υπουργείου αρνούνταν να το πραγματοποιήσουν. «Δεν είναι νόμιμον, κύριε υπουργέ!» του έλεγε ο τμηματάρχης. Τις εποχές εκείνες η Ελλάδα ήταν σοβιετική και οι τμηματάρχες δεν τσακίζονταν να υλοποιήσουν το θέλημα του υπουργού, οπότε ο Γιάννος βάλθηκε να πείσει τον πεισματάρη υφιστάμενό του ότι το ρουσφέτι είναι δίκαιο και σωστό, αλλά εκείνος βράχος: «Δεν είναι νόμιμον». Οπότε, του λέει κι ο Τσιριμώκος: Έλα δω, γράψε μου τη λέξη «ΝΟΜΙΜΟΝ» -και του δίνει ένα κομμάτι χαρτί. «Με κεφαλαία», διευκρινίζει. Γράφει αυτός, ΝΟΜΙΜΟΝ. Παίρνει ο Τσιριμώκος το χαρτί: τι γράφει; ρωτάει τον τμηματάρχη. – Νόμιμον, απαντάει εκείνος. Ο Τσιριμώκος τότε αναποδογυρίζει το χαρτί. Τι γράφει τώρα; τον ξαναρωτάει. Νόμιμον πάλι, λέει εκείνος. Είδες, του λέει, πως και άμα αναποδογυρίσεις το Νόμιμον πάλι Νόμιμον είναι; Κι έτσι υποχώρησε ο πεισματάρης κι έγινε το ρουσφέτι.
Ωραίο κόλπο και θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε κι εσείς -αλλά ίσως γίνεται πιο πειστικό όταν το χρησιμοποιεί υπουργός!

187 Σχόλια to “Καρκινικά και παλίνδρομα”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >τις λέμε καρκινικές; Επειδή, λέει, το μάτι για να τις διαβάσει κινείται πρώτα από τ’ αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τ’ αριστερά, δηλαδή σαν τον κάβουρα.

    Ετσι μπράβο. Κι εμένα πάντα πήγαινε ο νους μου στην επάρατο νόσο.

    Καβουράκια λοιπόν!

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Πολύ καλό το τελευταίο με το ΝΟΜιΜΟΝ. 😉

  3. Καλημέρα κι ευχαριστούμε, πάντα ήθελα να κάνω κάτι για τα καρκινικά και ποτέ δεν προλάβαινα!

  4. Dionysis said

    Στη μουσική:
    http://www.openculture.com/2013/02/the_genius_of_js_bachs_crab_canon_visualized_on_a_mobius_strip.html

    Επίσης σημαντικά είχε ασχοληθεί με το θέμα ο Γάλλος George Perec, που πρέπει να έχει γράψει και το μεγαλύτερο καρκινικό κείμενο (1247 λέξεις), ιδού:
    http://homepage.urbanet.ch/cruci.com/lexique/palindrome.htm

  5. Α ΠΑ ΠΑ, ΑΛΑΛΑ έμειναν τα χείλη μου απ’ όσα ΗΔΗ διάβασα

  6. Γς said

    Παντού μπορεί να εμφανιστεί ένα καβουρακικόν.
    Οπως εδώ με το τηλεχειριστήριό μου που κάθε φορά προσπαθώ να δω πιο είναι το μπρος και ποιο το πίσω για να στοχεύσω την τηλεόραση.
    [παρόλο που έχω πτυχίο τηλεχειριστού]

    Και μετά σου λέει ο Γιάννης Η. Χάρης:

    «Ας ξέρουμε όμως ανά πάσα στιγμή […] ποιο είναι το μπρος, ποιο και πότε είναι το πίσω«.

  7. marulaki said

    Μου έλεγε η μητέρα μου ότι στις Σέρρες τις ημερομηνίες που διαβάζονται και ανάποδα (πχ 01.02.2010) το ταχυδρομείο είχε πιο πολλή δουλειά γιατί έστελνε κόσμος γράμματα για να πάρουν σφραγίδα ΣΕΡΡΕΣ 01.02.2010 ας πούμε, συλλεκτική κι έτσι. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά μου είχε φανεί πολύ χαριτωμένο και μου έμεινε.
    Στο αυτοκίνητο έχω καρκινικό αριθμό κυκλοφορίας και με ρωτάνε συχνά αν τον παρήγγειλα.
    Καλημέρα!

  8. atheofobos said

    Απ` ότι φαίνεται το τετράγωνο Sator έχει μακρά ιστορία και δεν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Ερκολάνο σύμφωνα με τα γραφόμενα εδώ:
    http://www.cchahistory.ca/journal/CCHA1959/Fishwick.htm
    Άσχετα πάντως από τα παραπάνω θεωρώ πως το Ερκολάνο που το επισκέπτονται πολλοί λιγότεροι από την Πομπηία, είναι σαφώς καλύτερα διατηρημένο όπως περιγράφω στο ποστ μου:
    ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ

  9. Γς said

    5:
    >ΑΛΑΛΑ έμειναν τα χείλη μου

    Ενα γιατρό!

  10. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπορεί τότε η Ελλάδα να ήταν σοβιετική, και οι τμηματάρχες να μη τσακίζονταν να υλοποιήσουν το θέλημα του υπουργού, αλλα τελικά το έκαναν με ΝΟΜΙΜΟΝ τρόπο, όπως στην πάλαι ποτε σοβιετία, όπως παντού στον κόσμο. Η λέξη ΛΑΔΩΜΑ έχει νικήσει κατα κράτος την λέξη ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, να μη πώ την έχει εξαφανίσει.

  11. atheofobos said

    Το λινκ για το:
    ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/06/blog-post_15.html

  12. Γς said

    8:
    > όπως περιγράφω στο ποστ μου:
    ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ

  13. Γς said

    11:
    Με πρόλαβες

  14. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, υπάρχει κι ένα ωραίο ποίημα του καλού ποιητή Αντώνη Φωστιέρη που παίζει με το οιονεί καρκινικόν (ή διττόν κατά τη Σταμπολίτη): ΑΜΛΕΤ-ΤΕΛΜΑ.
    Αν βρω τη συλλογή του, θα στο αντιγράψω.

  15. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, καρκινικά ή μη!

    14: Δημήτρη, αν το βρεις αντίγραψέ το!

  16. Alexis said

    Πολύ ωραίο άρθρο!
    Μία απορία: Το «μόναν», στη φράση «Νίψον ανομήματα …κλπ» είναι υπαρκτή λέξη ή έχει «πειραχτεί» για να βγει το καρκινικό της φράσης;
    Γιατί εγώ φυσιολογικά θα έλεγα «μόνον».

  17. sarant said

    16: Το «μόναν» είναι δωρικός τύπος. Έχει πεντέξι ακόμα ανευρέσεις στην γραμματεία.

    Σχόλιο φίλου στο Φέισμπουκ:
    Εάν θυμάμαι καλά, την ιδιότητα αυτή της λέξης «νόμιμον» χρησιμοποίησε και ο Χριστόδουλος, ως επιχείρημα υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας, στην περίφημη διένεξη για τις ταυτότητες.

  18. Alexis said

    Το #14 δείχνει ότι υπάρχει και μία ιδιαίτερη κατηγορία «παλίνδρομων» («διττών» κατά την Σταμπολίτη) όπου η αναστροφή ελληνικής λέξης δίνει υπαρκτή λέξη άλλης γλώσσας. Το αναφέρω σαν παρατήρηση στο ότι «είναι περιορισμένος ο αριθμός των τερματικών γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας».

  19. spiral architect said

    @10: Πέρνα εσύ για μια συνέντευξη και σου λέω μετά περί αξιοκρατίας. 😉

  20. Maria And. said

    πολύ ωραίο άρθρο! Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο!!

  21. Γς said

    14:
    >ΑΜΛΕΤ-ΤΕΛΜΑ.

    Να κι ένα καβουρικόν του Σέξπιρ εδώ σε κάτι απανθρακωμένες σελίδες:

    «Emit no evil, live on time»

  22. spiral architect said

    Δεν είναι γραμματικά καρκινικός ο παρακάτω διάλογος, απλά όταν διαβαστεί ανάποδα αλλάζει το σενάριο:

    Αυτός: Ναι, επιτέλους! Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο.
    Αυτή: Θέλεις να φύγω;
    Αυτός: Όχι, ούτε καν να το σκέφτεσαι.
    Αυτή: Με αγαπάς;
    Αυτός: Φυσικά. Όσο πάει και πιο πολύ.
    Αυτή: Μ’; έχεις απατήσει ποτέ;
    Αυτός: Όχι βέβαια.
    Αυτή: Θα με φιλήσεις;
    Αυτός: Οπωσδήποτε.
    Αυτή: Θα με χτυπήσεις;
    Αυτός: Είσαι τρελή; Δεν είμαι τέτοιος τύπος.
    Αυτή: Μπορώ να σ’; εμπιστευτώ;
    Αυτός: Ναι!
    Αυτή: Αγάπη μου!

    Τώρα διαβάστε το ανάποδα, από κάτω προς τα πάνω. 😉

  23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Έχει αναφερθεί και το ROMA – AMOR επανειλημμένως, σε πολλές εφαρμογές.

  24. sarant said

    22: Πολύ καλό, καρκινικό σε επίπεδο πρότασης, ας πούμε.

    23: Ναι, σωστά.

  25. Μερικά τέτοια κολπάκια στα αγγλικά:

    A Change of Heart

    Palingram

  26. Κώστας Νίκαια said

    22, 24: Μάλλον διττό σε επίπεδο πρότασης θα έλεγα.

  27. sarant said

    26: Σωστά, διττό. Υπάρχουν και καρκινικά σε επίπεδο πρότασης, αλλά αυτό είναι διττό.

  28. odinmac said

    Υπάρχει και το άλμπουμ Live-Evil του Miles Davis, της δεκαετίας του ’70.

  29. Νέο Kid Στο Block said

    Δύτης= 4+400+300+200=904 χμμ.. ύποπτο αν και μη καρκινικό.
    Για να δούμε 904+409=1313
    1313+3131=4444 Aχα!
    Σαραντάκος=200+1+100+1+50+300+1+20+70+200 =943 χμμ…ύποπτο!
    943+349=1292
    1292+2921=4213
    4213+3124=7337 AxA!! 👿

  30. Νέο Kid Στο Block said

    Παρντόν! Δύτης= 4+400+300+200+8=912
    912+219=1131
    1131+1311=2442 Axάα!!

  31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    19 – Μάλιστα κύριε υπουργέ μου, να περάσω για συνέντευξη, μιά στιγμή να βρώ το λαδάκι που μου έδωσε να σας φέρω ο μπαμπάς μου, ο οποίος πάντα μου έλεγε, οτι η αξιοκρατία θα σώσει την χώρα.

    22 – Στα κέφια σου είσαι σήμερα, να υποθέσω οτι σηκώθηκες απο το κρεβάτι του πόνου; Εύχομαι ατσάλινος (κοινώς Στάλιν) απο δώ και πέρα.

  32. sarant said

    Οπότε, τελικά όλα βγάζουν παλίνδρομο!

  33. Λαρισαίος said

    Ένα που αποδίδεται στο Ναπολέοντα, μάλλον λανθασμένα. Able was I ere I saw Elba.

  34. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @31β,

    διαβάζοντας την ευχή σου περί Στάλιν, θυμήθηκα το πετυχημένο σχόλιο του συγγραφέα του Lonely Planet για την Κρήτη, που διάβασα πρόσφατα (:Μ. Εβδομάδα), όταν λέει για την προτομή του Ε. Βενιζέλου, στην ομώνυμη πλατεία του Ηρακλείου, ότι λίγοι πολιτικοί στον κόσμο θα μπορούσαν να περηφανευτούν ότι μοιάζουν τόσο καταπληκτικά στον Λένιν.

    Από τότε, το άγαλμα του ίδιου μπροστά στη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος, το βλέπω με άλλα μάτια.

  35. andam said

    Καρκινικές λέξεις; απαίσιο …πρώτη φορά το ακούω. Εγώ παλίνδρομες λέξεις τις ξέρω. Έχω δε την έντονη αίσθηση ότι και στην Ιστορία που κάναν και τα παιδιά μου (και κρατούσα καμμιά φορά το βιβλίο) στη δευτεροβάθμια ως παλίνδρομες λέξεις αναφέρονταν.
    Άλλωστε το «παλίνδρομος» είναι πολύ γνωστή λέξη. Υπάρχει η παλίνδρομος κύηση που δυστυχώς είναι και αρκετά συχνή τώρα που οι ελληνιδες μένουν έγκυες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

    Παλίνδρομη Κύηση

    Η παλίνδρομη κύηση ή αποβολή είναι η αυθόρμητη απώλεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο. Η πιθανότητα μια εγκυμοσύνη να καταλήξει σε αποβολή είναι περίπου 1 στις 5 (20%) και η αποβολή συνήθως συμβαίνει κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

  36. Cornu Ammonis said

    Ενδιαφέρον άρθρο. Μου θύμισε τον Demetri Martin, stand-up κωμικό που έχει γράψει το «If I». Πρόκειται για ολόκληρο παλινδρομικό (γράμμα προς γράμμα) ποίημα που περιέχει και επιμέρους καρκινικές φράσεις. Εντυπωσιακό, θα έλεγα.
    Λινκ: http://www.pastemagazine.com/articles/2009/02/demetri-martins-palindrome-poem.html

    Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς ολόκληρη την ομώνυμη παράσταση στην οποία το παρουσίασε, καθώς έχει και λεξιλογικό ενδιαφέρον!

  37. sarant said

    36: Α, πολύ ενδιαφέρον!

  38. Cornu Ammonis said

    @34: Χαχα…Στην είσοδο της πόλης της Κομοτηνής, έχουμε και εμείς ένα τεράστιο άγαλμα του Ε.Βενιζέλου. Απο το γυμνάσιο ακόμα δίναμε πάντα ραντεβού στο «άγαλμα του Λένιν»!

  39. spiral architect said

    @31α: Επειδή δεν πιστεύω στην αξιοκρατία, (άλλη μια λέξη της μόδας) διάβασε εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάλυση επ’ αυτής.
    (άσχετο)
    @31β: Ευχαριστώ!
    (αλλιώς ντούρος κι ατσαλωμένος) 🙂

  40. silia said

    Το όνομα μου, είναι ΑΝΝΑ
    (το Silia, είναι ψευδώνυμο)

  41. Στα παλινδρομικά ονόματα δεν αναφέρθηκε η Ηβη ενώ ηχητικά κολλάει και ο Σώτος
    Στις … καρκινικές λέξεις και το αποτέλεσμα : σορός

  42. Outis said

    Στο δημοτικό σχολείο (δεκαετία του 60) κάποιο βιβλίο μιλούσε για καρκινοβατούσες επιγραφές.

  43. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Καρκινικά τραγούδια ΔΕΝ υπάρχουν πάντως, συνήθως αν τα αναποδογυρίσεις βγάζουν σατανάδες ! 🙂

  44. sarant said

    43: Σωστό κι αυτό!

  45. Νέο Kid Στο Block said

    In girum imus nocte et consumimur igni
    Χα,χα,χα,χαααα.. 👿

  46. spiral architect said

    @43: Με χαρακτηριστικότερο το 👿 Hotel California 👿

  47. Νέο Kid Στο Block said

    Τα ρώσικα έχουν άπειρα παλίνδρομα.
    —Я дядя!
    —А я тётя!
    —А я дядя!
    —А я тётя!
    —А я дядя!
    ………..

  48. Dimitris said

    και μια μιλάμε για παλινδρομικοτητα, οι παλινδρομικές συμβολοσειρές ανήκουν στις αποφασίσιμες γλώσσες (Θεωρία υπολογισμού – Μηχανές Turing κλπ)

  49. physicist said

    #0. Αναπόφευκτα, στην εποχή μας με την εξάπλωση της επάρατης νόσου …

    Χμ, κάπως ασαφές και ξεκάρφωτο αυτό, Νίκο, και νομίζω ότι θ’ άξιζε να εξηγήσεις περισσότερο τι εννοείς. Τρία σχετικά άρθρα ίσως είναι χρήσιμα στους αναγνώστες που ενδιαφέρονται, ώστε να δούμε και πόσο δύσκολο είναι να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο:

    A. R. David and M. R. Zimmermann, Nature Reviews Cancer 10, 728 (2010); ibid. 11, 76 (2011).

    L. Swirsky Gold, B. N. Ames, and T. H. Slone, in Human and Environmental Risk Assessment: Theory and Practice, ed. by D. Paustenbach, New York: John Wiley & Sons, pp. 1415-1460 (2002).

  50. atheofobos said

    35@
    Για την ακρίβεια δεν είναι παλίνδρομος κύηση σημαίνει κύηση η οποία σταματά να αναπτύσσεται και γι` αυτό χαρακτηρίζεται ότι παλινδομεί.
    Η αποβολή είναι το αποτέλεσμα μιας παλινδρόμου κυήσεως γιατί τότε η μήτρα θεωρεί το νεκρό κύημα σαν ξένο σώμα και το αποβάλλει.

  51. atheofobos said

    Να διαγραφεί το – δεν είναι-

  52. spiral architect said

    Πληκτρολογήστε τη λέξη «illuminati» στον γούγλη, αλλά ανάποδα.
    (itanimulli)
    Δείτε, που σας κατευθύνει η πρώτη επιλογή και διαβάστε και τα παρακάτω.

  53. sarant said

    51: Ό,τι πείτε!

    49: Δεν εννοώ κάτι πολύ βαθύ, Φυσικέ. Απλώς ότι μια και ο καρκίνος έχει αυτή την αποτρόπαιη σημασία, είναι παράταιρο να συνδέεται με κάτι ουδέτερο έως ευχάριστο. Δηλαδή, λες που λες π.χ. «καρκινικοί δείκτες», να λες και «καρκινικές φράσεις» είναι στα δικά μου αυτιά κάπως παράταιρο.

  54. physicist said

    #53(β). — Σύμφωνοι, Νίκο. Η αναφορά σου στην εξάπλωση στην εποχή μας ήταν η έκφραση που με έβαλε σε σκέψεις, κατά τ’ άλλα ούτε κι εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη ή τα συνθετικά της ευχάριστα. Αν και, τον τελευταίο καιρό, και με αφορμή περιστατικά στον ευρύτερο κύκλο μου, θαυμάζω τους ανθρώπους που μιλάνε για την αρρώστια τους χωρίς περιστροφές και ξανασκέφτομαι αν το κρυφτούλι που παίζουμε με τις λέξεις έχει νόημα.

    Ας είναι, άλλη κουβέντα ετούτη.

  55. Πέπε said

    Είχα γνωρίσει κάποιον που είχε πάθος με τα καρκινικά. Τα ταξινομούσε σε διάφορες κατηγορίες:
    -Απλά (σαν το νίψον ανομήματα)
    -Που αντιστρόφως δίνουν άλλες λέξεις (τα διττά δηλαδή, αλλά που να είναι ολόκληρες φράσεις)
    -Που διαβάζονται και αναποδογυρίζοντας το κείμενο (ΝΟΜΙΜΟΝ)
    -Που διαβάζονται και στον καθρέφτη (ΑΛΛΑ)
    …κλπ

    Φυσικά, όποιος ασχοληθεί πολύ βρίσκει σιγά σιγά και τα κόλπα για να βγάζει δικά του καρκινώματα. Για παράδειγμα υποθέτω ότι ο κανόνας για τα ληκτικά σύμφωνα βοηθάει πολύ. Επίσης, το να ξέρεις απέξω μερικές ακολουθίες γραμμάτων που απαγορεύονται γιατί δεν αντιστρέφονται (γκ, μπ, μψ…).

  56. Πέπε said

    Λ’άθος, το γκ αντιστρέφεται! (εκγύμναση)

  57. ππαν said

    Μπήκα να γράψω το in girum αλλά με πρόλαβε ο ντεμπορικός Κιντ.
    Ας προτείνω λοιπόν ενα μεζεδακι για το ούζο, με χαλαρη σύνδεση με το θέμα: «καρκινοειδείς ουσίες» εδώ: http://popaganda.gr/ti-krivete-sta-stik-kavouriou/ (έχει κι αλλα)

  58. Makis said

    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  59. physicist said

    #55. — Που διαβάζονται και αναποδογυρίζοντας το κείμενο (ΝΟΜΙΜΟΝ)

    NOWIWON

    Μπα …

  60. Avonidas said

    «[…] ενώ ο Γάλλος Ζορζ Περέκ, ο μάγος των λέξεων που έγραψε ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων χωρίς το γράμμα e (La disparition) και άλλο ένα μόνο με το γράμμα e από φωνήεντα (Les revenentes) […]»

    …το οποίο μυθιστόρημα ενέπνευσε μια σαφώς πιο μετριόφρονα προσπάθεια στα ελληνικά, να γραφτούν μερικές σύντομες ιστορίες χωρίς Άλφα. Ανάμεσα στις συμμετοχές θα βρείτε και τη δική μου (Το ‘Avonidas’ βεβαίως δεν περιέχει άλφα, μόνο ‘a’ — όχι και να μη μπορούμε να υπογράψουμε τα έργα μας!).

    Το να γράψεις κείμενα χωρίς άλφα στα ελληνικά είναι τουλάχιστον εξίσου επίπονο με το να γράφεις χωρίς ‘e’ στα αγγλικά ή γαλλικά: δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το άρθρο ‘τα’, καταλήξεις ουδετέρων πληθυντικού, την αιτιατική του αρσενικού γένους (‘τον άνδρα’), αορίστους, τους πιο πολλούς συνδέσμους και μόρια, όπως το ‘και’ (και το ‘κι’, αν δεν κλέβεις), δεν μπορείς να γράψεις δευτερεύουσες προτάσεις με το ‘να’.

    Επομένως, ακόμα κι η συγγραφή ενός σύντομου διηγήματος με κάποια συνοχή είναι αξιόλογο επίτευγμα. Θα ενδιαφερόμουν πολύ να διαβάσω ένα μυθιστόρημα χωρίς άλφα.

  61. sarant said

    57: Πολύ κακομεταφρασμένο δεν είναι;

  62. ππαν said

    Εντελώς

  63. sarant said

    60: Αβωνίδα, έχουμε άρθρο για τα λιπογράμματα, εδώ:

    Λιπογράμματα λοιπόν!

    Και μια λιπογραμματική Πρέβεζα του Καρυωτάκη, χωρίς Α, από τη Σοφία Κολοτούρου

    ΕΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙ

    Νεκρό μικρό σπουργίτι έχει χτυπήσει
    σε γκρίζους τοίχους, στις σκεπές της πόλης.
    Νεκρές κοπέλες, που ‘χουν ξεφλουδίσει
    μισό κρεμμύδι, -λες – της ζωής τους όλης.

    Νεκροί ειν’ οι λεροί, οι στενοί οι δρόμοι,
    που ‘χουν πομπώδεις τόσους οδοδείχτες,
    το σπίτι, η βιβλιοθήκη, τόσοι τόμοι.
    Νεκρός κι ο ήλιος, πιο νεκρός τις νύχτες.

    Νεκρός ο τροχονόμος που διπλώνει
    τις «ελλιπείς» κι ημιτελείς δηλώσεις,
    νεκρός ο μικρός φίκος μες τη σκόνη,
    κι ο εφέτης πρωτοδίκης, στις κυρώσεις.

    Φρούριο δύο, εν Πρεβέζης κωμοπόλει –
    την Πέμπτη οι μουσικές, τέρψη του κόσμου.
    Στην Εθνική ως συφερτός κινούνε όλοι –
    είκοσι πέντε ευρώ, ο λογισμός μου.

    Το σούρουπο όλο τρέχω προς το μόλο.
    «Ζω ;» λες «Δεν ζω! – λειψή ζωή, η δική μου! »
    Ηρθε το πλοίο, που ξεφόρτωσ’ ήδη όλο,
    ίσως ο Πρόεδρος ζυγώνει στη φυγή μου.

    Ο Πρόεδρος, με πονεί με χίλιους τρόπους,
    κι ελπίζω όπως πνιγεί στον εμετό του.
    Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
    ήδη κρυφογελούν όλοι στο φέρετρό του.

  64. ππαν said

    Τι ωραίο!

  65. vioannis said

    Για όσους ψάχνουν για καρκινικές λέξεις ή φράσεις, ένα μικρό βοήθημα σε excel.
    Ο παρακάτω, λίγο μεγάλος, τύπος επιστρέφει TRUE αν η λέξη ή η φράση που γράψετε στο κελί Α1 είναι καρκινική. Αλλιώς επιστρέφει FALSE.
    Ο τύπος δουλεύει για ελληνικό μονοτονικό ή για το βασικό λατινικό αλφάβητο. Δεν δουλεύει για πολυτονικό και δεν χειρίζεται σημεία στίξης.

    =SUMPRODUCT(--(MID(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";"");ROW(INDIRECT("1:"&LEN(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";""))));1)=MID(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";"");LEN(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";""))+1-ROW(INDIRECT("1:"&LEN(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";""))));1)))=LEN(SUBSTITUTE(UPPER(LOWER(A1));" ";""))
    

    Όχι, ο ίδιος ο τύπος δεν είναι καρκινικός!
    Με αντιγραφή- επικόλληση θα τον μεταφέρετε, είπα να σας γλιτώσω από το αλληθώρισμα να διαβάζεται μπρος- πίσω, όχι να σας κάνω χειρότερα….

  66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    34 – Να σου πώ, εμένα δεν μου έμοιασε ποτέ με τον Λένιν, ίσως το ντύσιμο να φέρνει λίγο. Αντιθέτως, κάθε φορά που βλέπω φωτογραφία του Καζαντζάκη, στο μυαλό μου έρχεται πάντα ο Λένιν.

    39 – α. Ούτε εγώ πιστεύω στην δογματική αξιοκρατία που με παρέμπεψες, (και σε κανένα δόγμα βέβαια) άλλωστε χιουμοριστικό ήταν το σχόλιό μου, απλώς δεν έχω fb απο άποψη, και δεν μπορώ να βάζω φατσούλες. Όμως, για την αξιοκρατία που εννοούμε συνήθως, δεν νομίζω να έχεις αντίρρηση, δεν είμαστε όλοι το ίδιο ικανοί σε όλα, γι΄αυτό υπάρχουν ο καλός και ο κακός, δάσκαλος, γιατρός, δικηγόρος, οδηγός, μάστορας, μηχανικός, αρχιτέκτονας, κλπ. Όταν έχουμε επιλογή, όλοι τον καλύτερο ψάχνουμε για να κάνει την δουλειά μας, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια όσο το δυνατόν αντικειμενικά αξιοκρατικά κριτήρια; Η τυχαία επιλογή, πολλές φορές οδηγεί στην καταστροφή, η τοποθέτηση ανίκανων για κάποιες θέσεις, ικανών όμως κατα τ΄άλλα σε γενικές γραμμές, είναι σίγουρα καταστροφική, π.χ ο Κωστίκας, ο Γιωρίκας, και ο Μάπετ που λέει κι ο Κίντ, τουλάχιστον για τους πολλούς.

    39 – β. «αλλιώς ντούρος και ατσαλωμένος» ποιά η διαφορά με τον σύντροφο;

  67. Γιάννης said

    @35, 50, 58 και όλοι ( 😛 )

    υπάρχει κι η … παλίνδρομη εκσπερμάτιση 😀

    http://www.iatronet.gr/ygeia/sexoyaliki-ygeia/article/22246/ti-einai-i-palindromi-ekspermatisi.html

  68. leonicos said

    Ομολογώ ότι ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι έχουν ασχοληθεί τόσοι άνθρωποι με τα καρκινικά. Πρακτικά δεν τους βρίσκω ενδιαφέρον αλλά σαν παιχνίδι είναι καλό

  69. Πέπε said

    @59:
    Χμ… Πράγματι!

    Β Ε Ζ Η Θ Ι Κ (όχι σ’ αυτή τη γραμματοσειρά) Ν Ξ Ο Σ Φ Χ

    μ’ αυτά ό,τι κάνει κανείς.

  70. Λ said

    Ένα ρωσικό λογοπαίγνιο
    ЖЕНЩИНЫ ДЕЛЯТСЯ НА ДАМ И НЕ ДАМ

  71. Avonidas said

    #63: «είκοσι πέντε ευρώ» : και λιπογραμματική και αναχρονιστική η Πρέβεζα!

  72. Γς said

    59:
    >Που διαβάζονται και αναποδογυρίζοντας το κείμενο (ΝΟΜΙΜΟΝ)

    ΗΘΙΚΟΝ ;

    Κολλημένοι μ αυτά ακόμη, τόση ώρα που έλειπα;

    Hooked on palindroms?

  73. physicist said

    #69. — Πέπε, ούτε κι αυτά δουλεύουν όλα το ίδιο. Γράψτα στο χαρτί: έχεις τρεις άξονες γύρω απ’ τους οποίους μπορείς να το περιστρέψεις κατά 180 μοίρες. Για καθένα απ’ αυτά υπάρχει κάποιος άξονας περιστροφής που το αφήνει αμετάβλητο αλλά δεν είναι ο ίδιος για όλα.

    Το Ο είναι, βέβαια, ο παράδεισος του αναλλοίωτου. Το κάνεις ό,τι σου κατέβει και δεν χαμπαριάζει.

  74. Γς said

    Τελικά βλέπω ότι είστε έμπειροι στις παλινδρομικές λέξεις, φράσεις κλπ… γενικώς!
    Εξ απαλών ονύχων.
    [και μαλακών παρειών θα έλεγα μάλιστα]

    😉

  75. Εξαιρετικά ενδιαφέρον τό σημερινό σας άρθρο, Κε Σαραντάκε μου!

    Ωστόσο, μεγάλην κατάπληξη μού προξενεί τό γεγονός ότι, ούτε σε ολόκληρο τό κείμενο τού αρθρογράφου αλλά ούτε και σε κανένα σχόλιο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η μαγική λέξις «συμμετρία», η οποία είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τά παιχνιδίσματα. Κατά τήν γνώμη μου, πολύ λίγες έννοιες σχετιζόμενες με τήν ανθρώπινη αντίληψη είναι τόσον πλούσιες και τόσον ενδιαφέρουσες όσον η «συμμετρία»: ο ΜΕΓΑΣ Χέρμανν Βάϋλ (που υπήρξεν και Καθηγητής Μαθηματικών στό Ομοσπονδιακόν Πολυτεχνείον τής Ζυρίχης, και είναι πολύ γνωστός σ’ εμάς τούς Θεωρητικούς Φυσικούς για τόν περίφημον «Μετασχηματισμόν Βάϋλ» τού μετρικού τανυστού) μεταξύ πολλών άλλων είχε συγγράψει κι ένα ενδιαφέρον εκλαϊκευτικό βιβλιαράκι για κάποιες από τίς άπειρες εκφάνσεις τής «συμμετρίας» στόν κόσμο μας…!

    Αλλά, σχετικώς μ’ εκείνην την ανεκδοτολογική αναφορά στήν …τεκμηρίωση τής «νομιμότητος» τής διαχρονικής ελληνικής ρεμούλας από τούς ελεεινούς πολιτικάντηδες τής Ψωροκώσταινας, έχω να δηλώσω τήν αποστροφή μου: τό …»ευρηματικό» …επιχείρημα τού «ρεαλιστού» πολιτικού μας μού φαίνεται γελοίο και πολύ φτηνό! Κατά ποίαν, άλλωστε, έννοια τό «ΝΟΜΙΜΟΝ» μπορεί να παρουσιασθή ως …νόμιμον κατ’ αντιστροφήν αφού τό «Ν» δεν είναι κατοπτρικώς συμμετρικόν; Βέβαια, «μάγος» σε τέτοια …»επιχειρήματα» υπήρξεν, κατά μαρτυρίες πολλών (ο τ. Καθηγητής και νυν Πρεσβύτερος παπα-Μπέης, λ.χ.) αξιόπιστων μαρτύρων, ο λαοπλάνος Ανδρέας Παπανδρέου.

  76. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    75: Δίκιο έχετε για τη συμμετρία.

  77. physicist said

    #75. — Ε, πώς δεν υπάρχει; Κοτζάμ «αναλλοίωτο» στο σχόλιο 73, που είναι ταυτόσημο με τη συμμετρία στη Θεωρητική Φυσική πώς σας ξέφυγε;

  78. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Do geese see God? Για τον Σωτάδη διάβασα ότι τον έρριξε ο τύραννος της πόλης του στην θάλασσα, λέγοντας: » Αν μπορείς, γύρνα το και αυτό!»

  79. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Μόλις δημοσίευσα, σε σκωπτική εφημερίδα της Κύπρου, ότι το Παλίνδρομον του ηγέτου του ΔΗΣΥ, Averof, είναι ένα δυσοίωνο ‘for eva’.

  80. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Sum summus mus.

  81. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, NOON , SWIMS zentralsymmetrisch ,nicht wahr? 🙂

    Yπάρχει μια πόλη στην Καλιφόρνια που λέγεται Yreka
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yreka,_California
    Αν ανοίξω ένα μαγαζάκι να φκιάνω φλαούνες και κουραμπιέδες και το πω «YrekaBakerY»…

  82. physicist said

    #81. — Σωστός. Αλλά αν πάρουμε π.χ. το Β που γράφτηκε παραπάνω, η συμμετρία του είναι άλλη. Άρα καρικινικό το ΝΟΟΝ, καρκινικό και το ΒΟΟΒ, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όχι το ΒΟΝΟΒ.

    Μου φαίνεται ότι τα μοναδικά δύο κεφαλαία των Ελληνικών που δεν έχουν συμμετρία περιστροφής κατά 180 μοίρες ως προς κανέναν από τους τρεις άξονες είναι τα Γ και Ρ ή μου ξέφυγε τίποτα;

  83. Νέο Kid Στο Block said

    82. Το bid έχει κάθετο άξονα συμμετρίας κι αν το γράψεις κεφαλαία οριζόντιο BID 🙂

  84. physicist said

    #83. — Ωραίος, έτσι, να παίζουν οι άξονες. 🙂

    Κλείνω και πάω σπίτι, είχες δεν είχες στα Μαθηματικά το γύρισες, μπαγάσα 😉

  85. Πέπε said

    @73: Αν γυρίσω όλο μαζί το χαρτί, όχι το κάθε γράμμα μόνο του, δεν κάνει;

  86. Ιάκωβος said

    Απ’ ότι βλέπω εδώ, γιατί από τα θρησκευτικά δεν κατέχω πολλά, δεν υπάρχει σκεύος ή κομμάτι της αρχιτεκτονικής στους ορθόδοξους ναούς που να λέγεται περιρραντήριο. Ούτε χρησιμοποιούν μπενιτιέδες(!) από που μουρθε;) όπως οι καθολικοί. Οι αρχαίοι είχαν περιρραντήριο και οι μουσουλμάνοι τις βρύσες για τον καθαρισμό. Που ήταν σκαλισμένο το Νιψονανομηματα; Μήπως απλά σε μια γούρνα; Η Βίκη λέει οτι ήταν γραμμένο σε κολυμπήθρα, βαπτιστήριο και στο σχολείο νομίζω ότι μιλάγανε για κάποια κρήνη.

  87. Λ said

    Χαίρομαι που καμία/κανένας δεν σκέφτηκε την οισοφαγική παλινδρόμηση.

  88. Γς said

    Την σκέφτηκα εγώ όταν έγραφα το Σχ. 74 αλλά δεν με διαβάζετε

  89. Γς said

    Μιλούσα για παλινδρομικές κινήσεις (του οισοφάγου συμπεριλαμβανομένου)

  90. Γς said

    Να και η Ιθάκη με την Πηνελόπη και τους μνηστήρες που ήθελαν να πηδήξουν την Κλεοπάτρα (με άλμα 1000 ετών και βάλε)

  91. @ 87 : — Κι όμως, φιλενάδα, σάς πρὀλαβεν ο Κος «Μάκης» στό υπ’ αριθμόν 58 σχόλιο…

    @ 89 : — Εσείς, πονηρούλη Κε «Γς», τήν καημένη τήν Λίντα Λάβλεϋς είχατε στό πίσω μέρος τού μυαλού σας;

  92. Γς said

    91 β:
    Χαίρομαι που με καταλαβαίνουν μερικοί, η εξής μία …
    😉

  93. Μαρία said

    86
    http://www.imra.gr/portal/index.php?palaioxrmn

    Όσο για σκεύος, περιρραντήριο λέγεται στην καθαρεύουσα η αγιαστούρα.

  94. physicist said

    #85. — Κάνει, πώς δεν κάνει, και μάλιστα θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι ανεξάρτητο από το τι γυρνάς. Απλώς εμένα μου φαίνεται πιο εύκολο να γυρίσεις ολόκληρο το χαρτί.

  95. Γς said

    Η φωτογραφία του άρθρου είναι από την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, στο Επταπύργιο, κοντά στην Πύλη της Σηλυβρίας.

    Το συζητούσαμε και πρόπερσι εδώ,
    με μια φωτό της φράσης από την Τήνο. Την ημέρα που η θεούσα κυρά μου πήγε το τάμα της και έπιασε. Πάνε κοντά δυο χρόνια που το παιδί «μιλάει» κι ας έλεγαν ότι έχουν κοπεί τα νεύρα και τέτοια

  96. Λ said

    Το άσχετο της ημέρας, όμως έχει (ήδη) συζητηθεί πολύ.
    http://www.theguardian.com/books/booksblog/2014/may/08/swearing-in-literature-share-examples-of-bad-language-in-good-books

  97. mariu' said

    ESOPE RESTE ICI ET SE REPOSE

    επίσης η επιγραφή απο την porta alchemica:SI SEDES NON IS ; διαβάζεται και αντίστροφα με τo αντίθετo νόημα

  98. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    97: Το πρώτο το ήξερα, το δεύτερο όχι, πολύ ωραίο.

    96: Ούτε αυτό το είχα δει. Αναρωτιέμαι τι θα έδινε ένα ανάλογο πείραμα για την ελληνική λογοτεχνία.

    86-93: Τη λέξη περιρραντήριο την είδα στον Μπαμπινιώτη, στο λ. καρκινικός. Αν δεν έχει σωστά ούτε τα θρησκευτικά…

  99. Λ said

    96,98γ Το ποίημα του Φίλιπ Λάρκιν το ήξερα από παλιά. Καλό. http://www.poetryfoundation.org/poem/178055

  100. Μαρία said

    98
    Δες και το λήμμα φιάλη.

  101. Πέπε said

    @94: Μα αυτό είπα κι εγώ!

    Θα μπορούσαμε να μπλέξουμε σε μια ατελείωτη, πιθανώς ενδιαφέρουσα αλλά εντελώς άχρηστη συζήτηση για το αν έχει ή δεν έχει σημασία τι γυρνάς: καρκινικά που διαβάζονται γυρνώντας το χαρτί ανάποδα, που διαβάζονται στον καθρέφτη, που διαβάζονται με το χαρτί ανάποοδα στον καθρέφτη… (Π.χ. η λέξη ΗΘΗ ανήκει και στις τρεις κατηγορίες – αυτό είναι ή δεν είναι λόγος σύστασης νέας κατηγορίας; )

    Κάψιμο.

  102. sarant said

    100: Λέει ότι είναι (μεταξύ άλλων) μια κρήνη με λεκάνη, έξω από το ναό κτλ.
    Δεν είναι;

  103. physicist said

    #101. — Έτσι ακριβώς, Πέπε! Που καθόλου άχρηστη συζήτηση δεν είναι αν έχεις π.χ. μαθητές που τους αρέσουν τα (τυπωμένα) γράμματα και μ’ αυτό τον τρόπο μπορείς να τους δείξεις τις συμμετρίες και τους μετασχηματισμούς που είναι τόσο σπουδαίες έννοιες στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Να πιάσουν τους μετασχηματισμούς στα χέρια τους, να παίξουνε, να σπαζοκεφαλιάσουν κι έτσι να μάθουν από μόνοι τους. Ωραία πράματα!

  104. τσοπανος said

    @90
    τώρα θυμήθηκα, σε ένα θρανίο του ΕΜΠ (πριν πολααα) χρόνια, να είναι γραμμένο με στυλό «ψηφίστε Ταμήλο».
    κι επειδή το Τ ήταν μισοσβησμένο, έμοιαζε με Γ

  105. Spiridione said

    Οι Φιάλες των Αγιορείτικων μονών

    Οι Φιάλες των Αγιορείτικων μονών

  106. Νέο Kid Στο Block said

    Καλά τα λέει ο Φυσικός!
    Ορίστε μια σπαζοκεφαλιά για τους φίλους του είδους. 🙂
    Η παρακάτω λανθασμένη εξίσωση καταστρώνεται ,ας πούμε, με σπίρτα ή οδοντογλυφίδες:
    I – III = II
    Mετατρέψτε την εξίσωση σε αληθή με τις λιγότερες κατά το δυνατόν κινήσεις.
    Προσθήκη ή αφαίρεση μίας οδοντογλυφίδας θεωρείται μία κίνηση.

  107. Μαρία said

    102, 105
    Ενώ η μαρμάρινη φιάλη (=περιρραντήριο) της Αγια-Σοφιάς, όπου και η επιγραφή, δεν σώζεται.

  108. Dimitris said

    Με 2 κινησεις ειναι το προφανες. Υπαρχει και με 1 κινηση?

  109. Λ said

    105. 105. ωραιότατες οι φιάλες. Μου θυμίζουν το τα γκaζίμποου
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gazebo

  110. Νέο Kid Στο Block said

    108. χμμμ… 😉

  111. Γιώργος Πρίμπας said

    Ι – ΙΙΙ = ΙΙ

    από το ίσον η οδοντογλυφίδα πάει στο μείον

    I = III – II

  112. vioannis said

    I=III-II
    μια

  113. vioannis said

    ήρθα ΙΙ-ος

  114. Νέο Kid Στο Block said

    Ευχαριστώ τους εκλεκτούς φίλους για τη συμμετοχή! 🙂
    Nαι, το Ι=ΙΙΙ-ΙΙ είναι μια λύση (με 2 κινήσεις) αφού αφαιρώ μία και την προσθέτω κάπου αλλού. Υποθέτω πως αυτή εννοούσε κι ο Δημήτρης στο 108.
    You can do better though! 🙂

  115. Νέο Kid Στο Block said

    Διαβάστε προσεκτικά το διάλογο Πέπε-Φυσικού πιο πάνω…και η λύση γίνεται φυσική σαν το κλάμα ενός μωρού! (φςςς! πού το σκέφτηκα ο γίγας!)

  116. Γιώργος Πρίμπας said

    χμμμμ
    τότε αυτό

    V – III = II
    (απλά προσθέτω λοξά μια οδοντογλυφίδα στο πρώτο να γίνει πέντε ; )

  117. Πάνος με πεζά said

    @ 104 : E, τελικά, ακόμα και σκωροφαγωμένο, τον ψηφίσανε !

  118. Γιώργος Πρίμπας said

    ή το βλέπω απ’ την πίσω πλευρά της σελίδας; (συμμετρικά ΙΙ = ΙΙΙ – Ι)

    αν δεν είναι ούτε αυτό ας το πάρει …ο Θοδωράκης

  119. Γιώργος Πρίμπας said

    δλδ μία κίνηση να γυρίσω τη σελίδα

  120. Spiridione said

    107. Η πλάκα είναι που στη βίκη λέει ότι λεγόταν «κομψή φιάλη» (με εισαγωγικά).
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_(%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7)#.CE.A4.CE.BF_.CE.B1.CE.AF.CE.B8.CF.81.CE.B9.CE.BF

    Που μάλλον το έχουν πάρει (ίσως μέσω κάποιου άλλου βιβλίου) απ’ τον Παπαρρηγόπουλο
    http://books.google.gr/books?id=_TYLAAAAQAAJ&pg=PA186&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%88%CE%AE+%CF%86%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B7%22&hl=el&sa=X&ei=rCRtU5foFeqvyAPggIGQBA&ved=0CC8Q6AEwAA#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%88%CE%AE%20%CF%86%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B7%22&f=false
    Πανδιδακτήριο ν. 2

  121. Νέο Kid Στο Block said

    Σωστός ο Γιώργος Πρίμπας! Aλλά δεν χρειάζεται να είναι ..διάφανη η σελίδα
    Πιάστε γερά με τα δυο χέρια την οθόνη του λαπτοπιού.
    Καρφώστε τη ματιά σας στην αρχική εξίσωση:
    I – III = II
    Xωρίς να αφήσετε τη ματιά σας να ξεστρατίσει ,στρέψατε (αριστεροστρόφως ή δεξιοστρόφως ,ανάλογα με τις πολιτικές σας προτιμήσεις) την οθόνη κατά π (180 μοίρες ,που λέει κι ο Φυσικός.. 🙂 )
    Tι βλέπετε;
    ΙΙ =ΙΙΙ -Ι
    Βουαλά! (0 κινήσεις)

  122. # 83

    κάθετο άξονα ;;;;
    σε τι ;;

    κατακόρυφο μήπως ήθελες να πείς

  123. Dimitris said

    121

    χχοχοχοχοχο ωραιο!!

  124. @ 77 : —Είπα πως δεν αναφέρθηκε η λέξις «συμμετρία».
    Και ούτε –καθώς λέτε– αυτή η λέξη είναι εννοιολογικώς …»ταυτόσημη», στήν Φυσική, με τήν λέξη «αναλλοίωτο» («αναλλοίωτο», κάθε φορά που λέγεται, ως προς τί;).
    Όμως, ο,τιδήποτε περισσότερον επ’ αυτού παρέλκει εδώ (διότι εκφεύγει εντελώς τού θέματος που οριοθετεί τό εξαιρετικόν σημερινόν άρθρο τού Κου Σαραντάκου) αλλά, πάντως, σημειώστε ότι, στήν Φυσική, η λέξις «συμμετρία» χρησιμοποιείται με δύο διαφορετικές σημασίες (εξ ών, η πρώτη είναι καθαρώς «επιστημολογική» ενώ η δεύτερη είναι καθαρώς «τεχνική»). Η μεγάλη Μαθηματικός Έμμυ Ναίδερ έχει, επίσης, ασχοληθή με τίς «συμμετρίες» και η λεγομένη «Θεωρία Ομάδων» στά Μαθηματικά βοηθά στό να ξεδιπλωθή τό περιπεπλεγμένο κουβάρι τών «συμμετριών» όταν μέσω αυτών εκφράζονται «Αρχές Διατηρήσεως» (και «αναλλοίωτα») στήν σπουδήν τού Φυσικού Κόσμου.
    Κατά τά άλλα, συμπαθάτε με, αλλά δεν έχω πολύν χρόνον ελεύθερον να τόν σπαταλώ σε άσκοπες φλυαρίες και –οφείλω να απολογηθώ– τά δικά σας «κοτζάμ’» σχόλια πάντα τά διατρέχω επί …τροχάδην.

  125. Γιώργος Πρίμπας said

    ας είναι καλά το σκονάκι (σχόλιο 115) 🙂

  126. Πέπε said

    Γίνεται και αλλιώς: γράφουμε την εξίσωση είτε με οδοντογλυφίδες είτε με χαρτί και μολύβι, την αφήνουμε πάνω στο τραπέζι, και με τη βοήθεια τεσσάρων σουρρεαλιστών / Ποντίων / μπασιστών κλπ (ό,τι άλλο προβλέπουν τα σχετικα΄ανέκδοτα) γυρίζουμε το τραπέζι 180 μοίρες.

  127. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Χαίρομαι πολύ που βρέθηκε η λύση στη σπαζοκεφαλιά και με απάλλαξε από το σπαζοκεφάλιασμα 🙂

    Αυτό με τις φιάλες θέλω να το διαβάσω με ησυχία.

  128. physicist said

    #124. — Συμμετρία ενός αντικειμένου ως προς έναν μετασχηματισμό ονομάζουμε το αναλλοίωτο του αντικειμένου μετά το πέρας του μετασχηματισμού. Η λέξη συμμετρία από μόνη της δεν έχει νόημα αν δεν προσδιοριστεί και ο μετασχηματισμός. Στοιχειώδες για πρωτοετείς.

    Τα υπόλοιπα περί του Βάυλ και της Ναίτερ (και όχι Ναίδερ) είναι στ’ αλήθεια άσκοπες φλυαρίες.

  129. Γς said

    127:
    >Αυτό με τις φιάλες θέλω να το διαβάσω με ησυχία.

    με μια φιάλη Jack Daniel’s Tennessee Whiskey ;

  130. sarant said

    129: Εννοείται!

  131. Left said

    @7 Πράγματι. ΣΕΡΡΕΣ 20.02.2002 . Με φιλοτελιστές από πολλές χώρες. Κάπου 25.000 επιστολές. (Η ημερομηνία ήταν καρκινική στο σύνολο και στο μισό της).

  132. Αγαπητέ Νίκο, καλησπέρα.
    Σε ευχαριστώ για την αναφορά στο βιβλίο.

    Ως προς τον αριθμό των λέξεων και φράσεων του βιβλίου, πράγματι, δε διάλεξα τυχαία να είναι καρκινικός. Από τις 1500 περίπου φράσεις που έχω γράψει, επέλεξα τις 707, αν και μου πέρασε από το μυαλό να μπουν 666!

    Σχετικά με το ποίημα του Αντώνη Φωστιέρη που αναφέρεται στο σχόλιο 14:
    είναι το ποίημα «ΝΑ ΖΕΙ;» («Η σκέψη ανήκει στο πένθος», Καστανιώτης, 1996).
    Ο Αντώνης Φωστιέρης μού έστειλε και άλλα δύο ποιήματά του που περιέχουν καρκινικές λέξεις και φράσεις:
    «ΣΤΟΜΑ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ» («Πολύτιμη λήθη», Καστανιώτης, 2003) και
    «ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ» (περιοδικό «Κ», τεύχος 13-14, Ιούνιος 2007).

    Σε μία παρουσίαση του βιβλίου, κάποιος που έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο μού είπε:
    «Είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτή τη λέξη και γελάω».

  133. NM said

    1. Ουζάκι με μεζέ καβουρομάνες και να σου τρέχουν τα σάλια. Για φανταστείτε να λέγαμε «ουζάκι με μεζέ καρκινομάνες»; Αποτρόπαιο!
    2. Ελαβα πριν λίγο ένα ημέιλ από πηγή που ελέγχεται για την εγκυρότητά της. Το παραθέτω (προς θαυμασμό ή προς επιβεβαίωση ή προς διάψευση) επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρον:
    «Στο πρόσφατο προεκλογικό σποτάκι της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να δηλώνει πως «οι Έλληνες βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ»
    – Ο Μπάρακ Ομπάμα, βέβαια, δεν δήλωσε ποτέ κάτι τέτοιο.
    Αυτή, λοιπόν, είναι ολόκληρη η πρόταση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ: And I think Prime Minister Samaras is committed to taking the tough actions that are required, but also, understandably, wants to make sure that the Greek people see a light at the end of the tunnel.
    «Και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις «σκληρές» ενέργειες που απαιτούνται, και φυσικά πως επιθυμεί να διασφαλίσει πως οι Έλληνες θα δουν το φως στην άκρη του τούνελ».
    3. Ασχετον: Σήμερα (9/5) σε διάφορες χώρες του βορρά, γιορτάζεται το ανοιξιάτικο ξύπνημα της αρκούδας. Από τις ανα τον κόσμο λαμπρές
    τελετές, ξεχώρισα εκείνη της Κριμαίας. Διαβάστε το άρθρο και δείτε και το 3ο βίντεο.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=594368

  134. Spiridione said

    131.
    I-Kataggelia-mas-sto-ESR-gia-to-diafimistiko-tis-ND

  135. Spiridione said

    http://www.thepressproject.gr/article/61544/I-Kataggelia-mas-sto-ESR-gia-to-diafimistiko-tis-ND

  136. sarant said

    132: Καλησπέρα Σοφία, ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις -και καλοτάξιδο το βιβλίο!

  137. Μαρία said

    133

    Οι πολυπράγμονες γιατροί της Δράμας και άλλα μεζεδάκια

  138. Γς said

    131:
    Πως φώναζε έτσι αυτός στο πρώτο βιντεάκι της RT
    -Σαμαλιότα, σαμαλότα.

    Σαμαλιότ, λιτιντ βισακό να σιέβερ. Ετα Μασκβά!

    Τώρα όμως πάνε προς Νότο.

    -Ετα Αφήνι σταλίτσα Γκρέτσι

    Μόι μάμα
    Μάμα μία

    Αγριέψαν τα πράγματα.

  139. Spiridione said

    Ανεπίσημη μετάφραση του πρωθυπουργικού γραφείου:
    «Και πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις σκληρές δράσεις που χρειάζονται όμως συγχρόνως, και αυτό είναι κατανοητό, θέλει να σιγουρευτεί πως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ένα φως στο βάθος του τούνελ»
    LOL
    http://www.primeminister.gov.gr/2013/08/09/12311

  140. @ 128 : — Τό τί …»ονομάζετε» εσείς, εμένανεν μού είναι εξ ίσου αδιάφορον με τήν απόφασή σας να αυτοκληθείτε …»φύζισιστ» (και να πλασάρετε τόν –επιδειξιομανήν!– εαυτόν σας ως …»ειδήμονα» εδώ μέσα, δηλαδή σε χώρον άσχετον, τού οποίου η θεματογραφία του αλλά και η πλειονότης τών επισκεπτών του δεν υποχρεούται να έχει εξειδικευμένην γνώση και δεν δύναται να έχει και εξειδικευμένην γνώμη περί τά Φυσικομαθηματικά). Αυτά τά ιδικά σας είναι αρμοδιότητος Ψυχιάτρου κι εγώ δεν είμαι ειδική να τά κρίνω. Όμως, όπως προκύπτει από τό ύφος τών σχολιασμών σας, τούτο μονάχα μπορώ να ειπώ: Είναι εμφανές και αναντίρρητον πως ξέρετε όντως να διαλέγεσθε με τίς γυναίκες…! Ειδικώτερον, αποδεικνύετε πως κατέχετε όλην τήν τέχνην τής γαλαντόμου αβρότητος και όλην τήν γοητευτικήν άνεση τού …άντρα που γνωρίζει από «τακτ» και έχει τόν τρόπον του να συνδιαλέγεται ακομπλεξάριστα με μίαν άγνωστή του Κυρίαν, πρεσβυτέραν του και εμπειρωτέραν του (εάν, δε, μπορούσανε να γνωρίζουν οι φίλοι εδώ μέσα σε ποιάν ακριβώς κάνετε «στοιχειώδη» …μαθήματα περί «συμμετρίας», σίγουρα θα σάς καρπαζώνανε όλοι μαζί και θα γέλαγε μαζί σας και τό παρδαλό κατσίκι…) καθ’ όλα!
    Περαστικά σας, …»Χερ» ….»Φύζικερ»!!!._

  141. Μια που δεν αναφέρθηκε, να πούμε και για την παλινδρόμηση στην στατιστική (regression) που αναφέρεται στην μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων (με μάλλον χαλαρή σύνδεση). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αφότου ο Γάλτων (σικ), ξάδερφος του Δαρβίνου (ξανά σικ), παρατήρησε πειραματικά την παλινδρόμηση προς τον μέσο όρο από γενιά σε γενιά.

  142. 106 (σπαζοκεφαλιά)
    Μα θα έπρεπε να το ξέρεις ήδη Κιντ: Διαβάζεις την σχέση στην Κυπριακή Συλλαβική Γραφή (από δεξιά προς τα αριστερά) και γίνεται αληθής χωρίς καμμία απολύτως κίνηση! 🙂

  143. Νέο Kid Στο Block said

    Α, Μιχαλιό αυτά είναι αρκαδοκυπριακά και δεν τα κατέχω. 🙂
    Δε μου λες; Το «παράδοξο» του Γάλτωνος (του ξαδέρφου βεβαίως -βεβαίως!) στις πιθανότητες το ξέρεις;
    Μια μέρα που λες,πήρε 3 ίδια τίμια νομίσματα και τα έστριψε. Είπε: » Αναγκαστικά τα 2 από τα 3 θα δείχνουν το ίδιο. (πφφ..σιγά τη σπουδαία ανακάλυψη..,θα πει κάποιος εύλογα. Άντε ντε! Πάντα απορούσα,πώς ένας Γερμανός με γαλλικό όνομα ο Πέτερ Γκουστάβ Λεζαίν Ντίριχλετ έκανε όνομα σα σπουδαίος μαθηματικός, γιατί κάθισε και απέδειξε λέει αυτό το πασιφανές πράγμα…) Αφού λοιπόν τα 2 από τα 3 ταιριάζουν , υπάρχει η ίδια πιθανότητα το τρίτο να έχει έρθει είτε κεφάλι είτε γράμματα. Σωστά; Σωστά! Άρα η πιθανότητα να ταιριάζουν και τα 3 είναι προφανώς 1/2. Σωστόooς ο Φράνσις! 🙂

    Πάντως το regression towards the mean μου έχει γλυτώσει κάμποσα ευρά που θα έδινα αλλιώς σε γιατρούς (και τις άχρηστες θεραπείες τους)… Ι just wait a little και η παλινδρόμηση προς το κεντρικό όριο διώχνει το πρόβλημα! 🙂

  144. Μαρία said

    143
    Μπα, δεν χρειάζεται γνώση αρκαδοκυπριακής, αρκεί μια μικρή βλάβη στον εγκέφαλο 🙂 Γούγλισε κατοπτρική γραφή ή καλύτερα Spiegelschrift.

  145. Νέο Kid Στο Block said

    144. Έτσι εξηγείται λοιπόν αυτό το όχημα ecnalubma… που παραλαμβάνει τους εγκεφαλοπαθείς! 😆

  146. Νέο Kid Στο Block said

    Kαιρό είχα πάντως να κάνω γερμανικό νούμερο στο ιστολόγιο. Έχεις κανα τσιγαράκι ρε Μαρία; 🙂

  147. @ 140 : — Όμως, ΝΑΙ: είναι «στοιχειώδεις» γνώσεις για πρωτοετείς –οι οποίοι, στόν καιρό μου, ώφειλαν να τά γνωρίζουν αυτά ήδη από τό Κεφάλαιο περί «Γεωμετρικών Μετασχηματισμών» στά σχολικά εγχειρίδια Γεωμετρίας (Νικολάου, Παπανικολάου, Κανέλλου) τού Γυμνασίου. Αλλά, αυτά είναι ΜΟΝΟΝ οι …γνώσεις τών …»πρωτοετών», και κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα ἐθιγεν έτσι κάποιον άλλον άγνωστόν του συνάνθρωπον (ο οποίος, μάλιστα, έχει συστηθή ως, μετά μεγάλων κόπων, ειδικός σ’ αυτά ακριβώς τά ζητήματα) μόνον και μόνον για να …υπερθεματίσει ως …ειδικώτερος τού ειδικού αυτού σε ένα εντελώς παρέλκον τής συζητήσεως ζήτημα (χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τίς …γνώσεις τών …»πρωτοετών») ενώ ήτο σαφές ότι τό σχόλιο τού αναξιοπαθούντος (δηλ., τό αρχικό δικό μου σχόλιο) αφορούσε μίαν γενικώτερην έποψη που κατετέθη, χωρίς καμμιάν ανόητη έπαρση, ως εγκυκλοπαιδική απλώς πληροφορία στούς ολιγώτερον ειδικούς τής ομήγυρης. Γι’ αυτό, λέω πως ο Κος «Φύζισιστ» είναι επιδειξιομανής: « -Εγώ, είμαι και ο …»πρώτος» σ’αυτά τά θέματα εδώ μέσα! Δεν θ’ αφήσω να μού τήν βγη καμμιά …»Στρατούλα» …περιπατητική και μού πάρει τήν …αυθεντία!», φωνάζει ο …γαλαντόμος «Χερ» με τούς λεπτούς τρόπους που κρίνει «άσκοπες» τίς πληροφορίες τών άλλων, αλλά «σκόπιμες» τίς δικές του παρλαπίπες…!!! Ο …»Χερ» και τό παχύ ..»Καράτε Κιντ»: οι δυό φλύαρες …διάνοιες που ελεημόνως «φωτίζουνε» τά σκοτάδια όλων ημών τών υπολοίπων…!!! Κύριε Ελέησον!…

  148. 143,
    Σαν αυτό με τους γιατρούς ήταν πάγια θεωρία του πατέρα μου για θορύβους που άκουγα στο αυτοκίνητό του (ένα σκαθάρι): «Μην το πας στον μάστορα, θα του βγάλει τα μάτια. Περίμενε, κι ο θόρυβος θα φύγει.» Συνήθως είχε δίκιο!

  149. Γς said

    148:
    Τι απαίσια κι αυτή η συνομοταξία των μαστόρων αυτοκινήτων…

    >Μην το πας στον μάστορα, θα του βγάλει τα μάτια

    Εγώ φοβόμουν μια γάτα μη μου βγάλει τα μάτια

    Πάω λοιπόν να βάλω μπρος τον σκαραβσίο κι ακούω ένα γατάκι της γειτονιάς να νιαουρίζει. Εφυγα και το άφησα πίσω μου, Σε λίγο όμως σε μια άλλη γειτονιά ακούω ένα άλλο γατάκι. Πάλι κάτι νιαουρίσματα. Ε, όταν και σε μια πάρα άλλη γειτονιά «νιαου, νιάου», κατάλαβα: Το κουβαλούσα μαζί μου.

    Η πλάκα είναι ότι όταν σταμάταγα, σταμάταγε κι αυτό και δεν μπορούσα να το εντοπίσω.
    Σίγουρα ήταν έξω έψαξα παντού, Κάτω, πάνω, δίπλα απ την (πίσω) μηχανή, στις ρόδες, τα ψαλίδια, μπάρες πουθενά.

    Ταξίδευε σαν τον αφρικανό στις ρόδες του αεροπλάνου της Χαβάνιαν τέτοιας.
    Και ταξίδευε για μέρες. Μα και όταν σταμάτησε φοβάμαι ότι εξακολουθούσα να το μεταφέρω αδιάβαστο…

  150. # 129

    Γς

    Αυτό το θείκό με την πρασινολαδί ετικέττα που μου φέρνανε πριν πολλά χρόνια απ’ το πιέξ, θυμάσαι τι νούμερο είχε ; Δεν το έχω ξαναδεί και ξαναπιεί από τότε.

  151. sarant said

    Καλημέρα, βλέπω είχε νυχτερινό πρόγραμμα το ιστολόγιο -γεια σου Μιχάλη, που θυμήθηκες και τη γραμμική παλινδρόμηση!

  152. # 149

    Μη τα βάζεις με τη συνομοταξία των μαστόρων αυτοκινήτων, στον κύριον όγκο τους είναι καλά παιδιά και καλοί τεχνίτες. Οι (περισσότεροι) δάσκαλοί τους στις τεχνικές σχολές είχαν φανταστικό μεράκι και θέληση να τους μάθουν σύγχρονη τεχνολογία αυτοκινήτων και όχι τα απαρχαιωμένα συστήματα των βιβλίων που γράφανε οι «σοφοί» μεταχαρτικοί των υπουργείων και οργανισμών. Λόγω ειδικότητας είχα άποψη για κάθε κλάδο και δεν θα το έλεγα για άλλες ειδικότητες (πληροφορικής, νοσηλευτικής. ηλεκτρολογίας κ.λ.π.) της (αιωνία της η μνήμη) τεχνικής εκπαίδευσης.
    Αντίθετα διαπιστώνω προβλήματα στους αποφοιτήσαντες μετά το 78 από την Φυσικομαθηματική Αθηνών και σκέπτομαι το μερίδιο της ευθύνης μου για όσους από αυτούς έμαθαν κάποιο μάθημα από τις (ευτυχώς ανώνυμες) σημειώσεις μου που τους διέθεταν γιατί το αντίστοιχο βιβλίο ήταν…χιουμοριστικό. Καμιά φορά με πιάνει σύγκρυο για αυτούς τους παραστρατημένους (ε)π(ι)τυχιούχους.

  153. Το 152 >>>>> 148

  154. Γς said

    151:
    Αχ τι εποχές και τότε. Σε κάθε χαρτί υπήρχε και η «Ανάλυση Δεδομένων». Κι ερχόντουσαν με δύο μόνο δεδομένα και ήθελαν και μια γραμμική παλινδρόμηση :
    -Κάνε μου και μια Λίνιαρ Ρεγκρέισον.

    Είχα σπρώξει ένα τέτοιο διδακτορικό ενός φίλου γιατρού

  155. Γς said

    150:
    Δεν ξέρω ρε συ. Δεν είχα παρτίδες με το ΠιΕξ.
    Αλλος ήταν ο τομέας μου

  156. # 155

    Το βρήκα στην Βίκυ

    Green Label: A lighter-bodied bottling of Old No. 7, not available everywhere (80 proof).

    Γι αυτό δεν το ξανάδα

  157. ΝεοKid, η γαλτώνεια παλινδρόμηση προς το μέσο όρο αφορά τις επόμενες γενιές. Δεν πρόκειται ν’ αδυνατίσουμε απλώς περιμένοντας — εκτός αν περιμένουμε νηστικοί 🙂

  158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – Κυρία Στρατούλα συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλα νομίζω οτι αδικείτε τον φυσικό και ακόμα πιο πολύ τον (κοντό όχι παχύ, αν ήταν δύο μέτρα θα ήταν ίχνος) Κίντ. Η αλήθεια είναι οτι είναι κάπως άκομψη η αναφορά του φυσικού για πρωτοετείς, αλλα απο τις συζητήσεις που έχουμε κάνει κατα καιρούς, δεν μου μοιάζει για επιδειξιομανής, το αντίθετο θα έλεγα. Όσο γαι τον Κίντ, παραείναι καλός για να είναι κακός, είναι το αλατοπίπερο του ιστολογίου, πώς να το πώ, χωρίς Κίντ το ιστολόγιο θα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Τα πράγματα στην φύση αλλα και γενικά είναι πολύ απλά, μέσα απο την απλότητα όμως, δημιουργείται η πολυπλοκότητα, κι εσείς σαν μία έγκριτη φυσικός θα το γνωρίζετε καλύτερα απο μένα. Θέλω να πώ, αν αγνοούσατε το σχόλιο (ή σχόλια) μια και έχετε διαμορφώσει μια γνώμη για τους συγκεκριμένους σχολιαστές, δεν θα συγχυζόσαστε, και όλα θα ήταν απλά, απο τη στιγμή που ενοχληθήκατε και ασχοληθήκατε, έγιναν πολύπλοκα.
    Συμπέρασμα, μην αφήνετε τα μικρά και ασήμαντα να σας αρρωσταίνουν, όλα είναι μικρά και ασήμαντα. Μόνο η υγεία είναι μεγάλη και σημαντική, γι΄αυτό μη την ρισκάρετε.

  159. @ 158 : —Κύριε «ΛΑΜΠΡΟ», σάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΩΣ για τήν πρωτοβουλία τής παρέμβασής σας. Έτσι, όπως μιλήσατε, θα μιλούσε ένας ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Και έτσι (άδικα!) όπως μίλησα, θα μιλούσε μόνον ένας …θυμωμένος άνθρωπος.

    Και μοναχά ο τρόπος που εσείς, τώρα, βάζετε τά πράγματα στήν θέση τους είναι αρκετός για να σάς εκτιμήσω και να σάς αγαπήσω ακόμη περισσότερον. Φαίνεσθε ΩΡΑΙΟΣ και ΚΑΛΟΣ άνθρωπος και μού αρέσει πολύ που ΤΙΜΑΤΕ τούς φίλους σας. Έτσι, νομίζω, φέρονται οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΥΡΙΟΙ. Κι εσείς αποκαλύπτεσθε πως είσθε ΚΥΡΙΟΣ με όλην τήν σημασία τής λέξης. Έχετε τήν ειλικρινή και αμέριστη εκτίμησή μου, φίλε μου Κύριε «ΛΑΜΠΡΟ».

    Η αλήθεια είναι πως τά τελευταία 2-3 χρόνια έχω γίνει κάπως ευέξαπτη και η νευρασθένειά μου συχνά υπερβαίνει τά όρια τής ευπρέπειας και πολλές φορές καθίσταται μή-ελέγξιμη. Ίσως να φταίει η καθυστερημένη μου και παρατεταμένη εμμηνόπαυση που μέ ταλαιπωρεί εδώ και 4-5 χρόνια με τά συμπτώματά της και δεν έχει ακόμη αποκατασταθή εντελώς η ορμονική ισορροπία στόν οργανισμό μου. Δεν ξέρω… Όπως, δεν μπορώ να ξέρω πώς είναι στ’ αλήθεια ο «Φύζιστ» και ο «Κιντ» αφού δεν τούς έχω γνωρίσει από κοντά. Δεν θά ‘τανε απίθανο, σκέπτομαι τώρα, να τούς έχω όντως παρεξηγήσει κρίνοντας από τόν –ελλειπήν και ανεπαρκήν προς αξιολόγηση– «δειγματικόν χώρο» τών διαφόρων σχολίων τους εδώ μέσα.
    Γι’ αυτό και ΟΦΕΙΛΩ να ζητήσω ταπεινά ΣΥΓΓΝΩΜΗ. …Και από αυτούς τούς ιδίους, ΚΑΙ από εσάς, ΚΑΙ από τούς υπολοίπους φίλους εδώ μέσα, ΚΑΙ από τόν φιλόξενον Κον Σαραντάκο.
    Αναγνωρίζω ότι έσφαλα: κάπως ξέφυγα, και παραφέρθηκα λεκτικώς κατά τρόπον που δεν αντιπροσωπεύει τήν πραγματική μου ιδιοσυστασία. Γι’ αυτό και σάς απαντώ, άλλωστε: επειδή οι ευπρεπείς υποδείξεις σας μέ συνετίζουν και μέ συνεφέρουν.
    Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ΜΕΤΑΝΟΩ και ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ δημοσίως τώρα. Και μπορώ ήδη να αισθάνομαι καλύτερα απέναντί σε όλους σας.

    Και, βέβαια, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τό συμπέρασμά σας που κλείνει τό καλόβουλο σχόλιό σας.
    Σάς ευχαριστώ και πάλι, καλέ μου φίλε!

  160. Raptakis Dimitrios said

    14 και 132: Αντιγράφω εδώ το ποίημα «ΝΑ ΖΕΙ;», κι ας είναι μια ευκαιρία να γνωρίζουν οι αναγνώστες του ιστολογίου (εάν δεν τον ξέρουν ήδη) τον καλά καλό, που λένε και στην Κρήτη, ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, συνεπιμελητή και συνεκδότη (μαζί με τον Θανάση Νιάρχο) της άλλοτε θαλερής λογοτεχνικής επιθεώρησης «Η Λέξη».

    ΝΑ ΖΕΙ;

    Να ζει κανείς;
    Σκεφτόταν πάλι της καρδιάς μου ο
    Ά μ λ ε τ
    Το ανάποδο πώς να το πεις
    Ακούγεται στα μάτια
    Σίγουρα σαν
    τ έ λ μ Α

    (Τι άσπλαχνη
    Συνήθεια των παιδιών
    Που ανάσκελα
    Γυρίζουν μια χελώνα
    Ένα σκαθάρι –
    Το άμοιρο
    Τινάζει ποδαράκια ικεσίας
    Και ντρέπεται
    Μ’ όλα τ’ απόκρυφα σημάδια
    Της γενιάς του ανάγλυφα
    Στο φως: μικρός
    Α δ ά μ
    Που απώλεσε
    Και για να κρύψει την πληγή
    Μ α δ ά
    Φύλλα συκής
    Μαδά το Δέντρο ελπίζοντας
    Το έλεος μια σκουντιάς που, ανάποδα
    του ανάποδα, θα έστηνε
    Στα πόδια του το σύμπαν
    Εξαρχής).

    Για πέστε μου
    Λοιπόν
    Εσείς που ξέρετε;

    Να ζει κανείς;

    Από τη Συγκεντρωτική έκδοση «Ποιήση 1970-2005», Καστανιώτης, 2008, σελ. 246-247.

    Η αραιγράφηση των Άμλετ-τέλμΑ και Αδάμ-Μαδά είναι του ποιητή.

    ΥΓ: Και βεβαίως ο Άμλετ δασυνόμενος, ως του πρέπει!

  161. Raptakis Dimitrios said

    132: Το «μη μόναν όψιν» περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη συλλογή του, «Τοπία του Τίποτα», Καστανιώτης, 2013.

  162. sarant said

    Δημήτρη, ευχαριστούμε για τα ποιήματα!

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    159 – Κυρία μου τι συγνώμη (ειδικά απο μένα γιατί;) δεν κάνατε και καμία κολάσιμη πράξη, έχουν ειπωθεί και χειρότερα καιιιι χειρότερα βεβαίως βεβαίως εδω μέσα. Τα παιδιά δεν είναι φίλοι μου, διαδυκτιακοί γνωστοί είμαστε στο φιλόξενο Νικοχωριό. Ούτε κάνουμε μαζί πολλές συζητήσεις, μια και εγώ μάλλον είμαι ο πιο αδαής εδω μέσα, μοιραία περιορίζονται τα θέματα που μπορώ να σχολιάσω, κάτι που ουδόλως με ενοχλεί. Όμως όσες φορές συζητήσαμε, δεν διέκρινα κανένα σνομπισμό απο μέρους τους, το αντίθετο, και τις περισσότερες φορές διαφωνούμε. Ξέρετε, έχω ένα μότο για να μη θυμώνω, εκτός του οτι δεν έχω προσδοκίες απο κανένα παρα μόνο απο μένα, στα παιδιά μου στην γυναίκα μου και στους φίλους λέω, ΘΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1,000,000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ.
    Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί (όπως έλεγε και ο πατήρ Σαραντάκος).

    Υ.Γ – Το προσωπικό σας πρόβλημα (και όχι μόνο αυτό) μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνη σας με την σκέψη σας, υπάρχει απλός τρόπος, τον εφάρμοσε και η γυναίκα μου που είναι στα 53 και είχε σχετικό προβλημα, που γρήγορα έγινε προβληματάκι, και εξαλέιφθηκε. Άν σας ενδιαφέρει πάρτε το mail μου απο τον Νικοκύρη.

    Υ.Γ – Μή γράψετε άλλα καλά λόγια για μένα, με κάνατε και ντράπηκα, ευχαριστώ.

  164. Γς said

    Μπράβο Λάμπρο!
    Και με την περίπτωσή μου τι θα γίνει που άρχισε να με πιάνει εκείνο το φάρμακο που μας έβαζαν στο γάλα στο στρατό για να μην …;

  165. Τώρα φταίω εγώ που το μότο του Λάμπρου μου θυμίζει ένα ανάλογο κάποιου βρυκόλακα της πολιτικής ;

  166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    164 – Γς αν δεν κάνω λάθος είσαι στην πιο σεξουαλική ηλικία 69 ετών, δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα απο το στρατιωτικό γάλα (που μεταξύ μας, δεν έκανε και τίποτα, η σημαίες ήταν στην έπαρση). Τώρα αν σου πώ τί πρέπει να κάνεις θα με σκοτώσει η γυναίκα σου, και είναι κρίμα να πάω άψαλτος 53 χρονών παληκαράκι. Λοιπόν θα στο πώ μυστικά να μη μας ακούσει, ρώτα τον Μπερλουσκόνι, αυτός θα σου πεί τι να κάνεις.

    165 – Αυτός μίλησε για 10 χρόνια, αλλα δεν είχε και πολύ άδικο εδω που τα λέμε.

  167. physicist said

    Α ρε Λάμπρο, εκτός που είσαι καλοπροαίρετος είσαι κι ευκολόπιστος, αδερφάκι μου. Όχι ότι σε μειώνει, το αντίθετο, αλλά κάποιος έχει ξεραθεί στο γέλιο πίσω απ’ το πληκτρολόγιο με τις μπαρούφες που πετάει και τις παίρνουμε και στα σοβαρά.

    Τέσπα, καληνύχτα.

  168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Φίλε μου φυσικέ, αν υπάρχει κάποιος που γελάει έστω και με τις μπαρούφες του, αυτό είναι καλό αν τον ισορροπεί, καλύτερο απο το να θυμώνει ή να κλαίει, εμένα δεν μου κάνει κακό. Το ευκολόπιστος δεν το κατάλαβα, άνθρωπο άθρησκο, ακομμάτιστο, αδογμάτιστο, που δεν είναι οπαδός κανενός, δεν τον λές και ευκολόπιστο. Άν κάποιος-α θέλει να ζεί με ψευδαισθήσεις, εγώ γιατί να του το χαλάσω; εμένα δεν με αγγίζει. Αν πάλι νομίζεις οτι κολακεύτηκα απο τα καλά λόγια της εν λόγο κυρίας, (όπως κι απο τον καθένα που θα τα έλεγε) δεν θα πώ όχι, μου χάϊδεψαν τ΄αυτιά, αλλα δεν τα έδεσα και κόμπο, γενικά με ενοχλούν οι κολακείες, και δεν τις λαμβάνω σοβαρά υπόψην, ήδη τις έχω ξεχάσει, δεν ζώ μ΄αυτές. Αν πάλι είναι ψεύτικες, επιστρέφονται στον αποστολέα, εγώ όπως έγραψα και πιο πάνω, δέν έχω προσδοκίες απο τους άλλους, ούτε κάν απο την γυναίκα μου και τα παιδιά μου, δεν μου φταίει κανείς, θέλω να φταίω εγώ για μένα.
    Έχω την εντύπωση οτι τα παίρνεις πολύ στα σοβαρά κάποια πράγματα στο διαδύκτιο, αλλα όπως είχε πεί παλιά σε ένα καρτούν, ένας σκύλος που ήθελε να γράψει κάτι, όταν ένας άλλος του είπε, μα εσύ είσαι σκύλος, ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΚΥΛΟΣ, γιά σκέψου το, να το θυμάσαι αυτό.

    Υ.Γ – Το βιβλιαράκι το διάβασες;

    Καληνύχτα ΓΑΒ ΓΑΒ.

  169. physicist said

    #168. — Σωστά μιλάς, Λάμπρο. Καλημέρα!

    ΥΓ: Το διαβάζω γιαβάς-γιαβάς, δεν είναι κι εύκολο το περιεχόμενο.

  170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    169 – Nαι στο είχα πεί οτι είναι δυσκολοδιάβαστο, εμένα μου πήρε μιά βδομάδα 100 σελίδων βιβλιαράκι, αλλα κι εσύ αδερφέ μου, πιο αργός κι απο επιτάφειο είσαι. Έχουν περάσει έντεκα χρόνια απο τότε που το διάβασα, τότε ήταν οκτώ χρόνια μετά το συνέδριο που είχε διοργανώσει το ίδρυμα Γκορμπατσόφ (πιστεύω να έχεις φτάσει εκεί) και το συμπέρασμα που είχαν βγάλει, οτι για την λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας στον 21ο αιώνα, θα ήταν αρκετό το 20% του εργατικού δυναμικού, και τα βυζοθεάματα που είχε πεί ο Μπρεζίνσκι για τον έλεγχο του οιπολοίπου 80% μου είχαν φανεί κάπως συνομωσιολογικά. Δεκαεννέα χρόνια μετά το συνέδριο, η πραγματικότητα δυστυχώς τους δικαιώνει. Η οικονομική ελίτ οργιάζει με την απληστία της, με την επιβολή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, τζογάρουν στα παράγωγα, και στα τιτλοποιημένα CDOs, δημιουργώντας τεράστιες φούσκες, και όταν σκάνε, φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους, οι οποίοι μεσω των ελεγχόμενων κομμάτων απο την ελίτ, είναι διαιρεμένοι και πλήρως χειραγωγημένοι. Παρά την άγρια σφαγή δέν μιλάει κανείς, ΠΟΥΣΤΗΣ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ που έλεγε κι ο Καρβελάς στο Μαρούσι.

    Κι επειδή μάλλον σου βάρυνα την ψυχή Κυριακάτικα, μια κι εμείς γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε αισιόδοξοι, θα σου αφιερώσω την όμορφη μέρα, αυτό το υπέροχο τραγούδι, που το άκουγα όταν πήγαινα να πάρω την πρώτη μου κόρη την Ελεωνόρα απο το Λητώ.

    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ.

    Καλημέρα.

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    υπολοίπου ρε γαμώτο, πάει ενηλικιώθηκα.

  172. physicist said

    #170. — … αλλα κι εσύ αδερφέ μου, πιο αργός κι απο επιτάφειο είσαι.

    😀 😀 😀

    Δεν μου βάρυνες καμιά ψυχή, μη σκοτίζεσαι και καλά να είσαι. Για το βιβλίο θα μιλήσουμε με προσωπικό. Έτσι που είναι τα πράματα αυτή την περίοδο, ζήτημα να βρω ησυχία να διαβάσω πέντε σελίδες χωρίς διακοπή.

    Τους Καρβελάδες στο Μαρούσι τους θυμάμαι αλλά ήτανε οικογένεια μεγάλη, με πολλά παρακλάδια. Ποιος απ’ αυτούς τόλεγε το ρητό;

  173. Γς said

    170:
    >όταν πήγαινα να πάρω την πρώτη μου κόρη την Ελεωνόρα απο το Λητώ.

    Στο Λητώ κι η δικιά μου.

    Και μια που λες για διάβασμα:
    Επί μέρες δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Διάβαζα μια φράση και στην τρίτη λέξη ξέχναγα τις δυο πρώτες…

  174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – Οι ωραίοι εκεί γεννούν τις κόρες τους, και η Δανάη έκεί γεννήθηκε.

    Για το διάβασμα συμβαίνει καμια φορά αυτό που λές, αλλα αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα, είναι η επιστροφή στην αρχή της πρότασης ή και στην προηγούμενη. Έχει μετρηθεί οτι ένα βιβλίο το διαβάζουμε τουλάχιστον δύο φορές μέχρι να το τελειώσουμε. Αυτο συμβαίνει γιατι διαβάζουμε μόνο με τα μάτια, τα οποία πάνε δεξιά αριστερά και χάνουν τον στόχο, αν χρησιμοποιήσουμε ένα μολύβι ή το δάχτυλο όπως στην πρώτη δημοτικού, θα διαβάζουμε τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα, και χωρίς λάθη. Υπάρχει κι άλλη μέθοδος διαβάσματος που τα μάτια σαρώνουν το κείμενο απο πάνω προς τα κάτω. Είχα πάει την Δανάη το 2010 σε ένα σεμινάριο γρήγορου διαβάσματος, που το είχε προτείνει ένας φίλος π. μηχανικός (το έκανε κι αυτός) δεν πίστευα οτι θα κάνει κάτι, αλλα το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, σε τρείς μέρες απο 250 λέξεις που διάβαζε στο λεπτό, έφτασε στις 1400, τώρα έχει περάσει τις 2.000. Επειδή δεν πίστευα οτι καταλάβαινε τι διάβαζε, τις έκανα τέστ και είχε αποτέλεσμα, άλλωστε κι ο φίλος μου στα ίδια επίπεδα (1,800) κινείται. Είναι απίστευτο «εργαλείο» ο εγκέφαλος, εγώ το ξέρω απο άλλες εκπληκτικές ιδιότητες που εφαρμόζω, αλλα είναι μεγάλη η συζήτηση γι΄αυτά τα θέματα. Το σίγουρο είναι, οτι ο τρόπος που διδασκόμαστε είναι για καθηστερημένα μυαλά, είναι άκρως αντιεγκεφαλικός.

  175. Γς said

    174 :

    Αχ, Λάμπρο. Δεν έγινα σαφής. Αναφερόμουν τις επόμενες ημέρες από τη γέννηση της κόρης μου. Ηταν τέτοια η χαρά μου που δεν μπορούσα ούτε εφημερίδα να διαβάσω. Κολλημένος εκεί 😉

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    175 – Ε ναί βρε φίλε, θεά γεννήθηκε γίνεται να μη τρελαθείς, εγώ όταν γεννήθηκε η Ελεωνόρα, (ήθελα και κόρη) παραμίλαγα μια βδομάδα, όταν γεννήθηκε και η Δανάη, είχα που είχα λίγο μυαλό, το έχασα κι εκείνο. Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις αγόρια, αλλα με τα κορίτσια μου, έχουμε μεγαλώσει υπέροχα. Αυτό που κατάλαβα όμως, είναι οτι έχουμε φάει το μεγαλύτερο παραμύθι πως είμαστε το ισχυρό φύλο, για πρωϊνή γυμναστική μας έχουν τα θηλυκά.

  177. […] Θα το ξέρετε ίσως, καρκινική λέξη ή φράση είναι εκείνη που διαβάζεται και ανάποδα, όπως ας πούμε η λέξη ΣΕΡΡΕΣ ή η επιγραφή ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ, που τη βρίσκουμε συχνά σε εκκλησίες, ιδίως…  […]

  178. […] έτους) To 2015 στο δυαδικό είναι 11111011111. Οπότε χαρούμενο παλινδρομικό έτος! Γι' αυτό και εγώ έγινα 77 […]

  179. http://lolsnaps.com/funny/157737/dammit-i-m-mad

  180. https://books.google.gr/books?id=UeJiAAAAcAAJ&pg=PP5&lpg=PP5&dq=Poiema+karkinikon+meta+scholion&source=bl&ots=db1_j5E9DK&sig=QQ9SLhDWZgBzr1g9moT_Mfrm2xo&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwis49i1-LvPAhUHI8AKHYAQBTsQ6AEIHDAA#v=onepage&q=Poiema%20karkinikon%20meta%20scholion&f=false

  181. sarant said

    180 Άλλο πάλι και τούτο -εξαιρετικό εύρημα! Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε ο Πάμπερις του Παμπέρεως.

  182. […] Πηγή […]

  183. π2 said

    45: Έπεσα πρόσφατα στη φράση in girum imus nocte et consumimur igni, ακούγοντας τον τελευταίο δίσκο του καλού αυστριακού συγκροτήματος Soap & Skin (δηλαδή της Anja Plaschg). Πέραν του Ντεμπόρ και του ότι πρόκειται για ένα από τα ποιητικότερα παλίνδρομα που έχω δει («τριγυρνάμε μες στη νύχτα κι αναλωνόμαστε από τη φωτιά»), η φράση έχει ενδιαφέρον και για τυχόν Σαραντάκους της λατινικής, καθώς πρόκειται για απόφευγμα. Αποδίδεται διαβάζω συχνά στον Βεργίλιο, αλλά δεν απαντά στην αρχαία λατινική γραμματεία, κι αν πιστέψει κανείς τη γαλλική γουίκι (https://fr.wikipedia.org/wiki/In_girum_imus_nocte_ecce_et_consumimur_igni), η πρώτη ασφαλής μαρτυρία της χρονολογείται μόλις το 1848. Σημειώνω επίσης πως ο Ντεμπόρ έφαγε ένα ecce στη μέση της φράσης, με το οποίο η φράση γίνεται δακτυλικό εξάμετρο χωρίς να χάσει τον καρκινικό της χαρακτήρα.

  184. Συμεων said

    Θα προτιμουσα τον ορο αμφιδρομη γραφη/αναγνωση αντι του ορου καρκινικη

  185. Κατιτίς said

    Στα αραβικά: وَرَبَّكَ فَكَبِّرْ

  186. sarant said

    185 Καλώς ήρθατε. Τι είναι αυτό στα αραβικά;

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    186 το μεταφραστήρι δίνει
    «Και ο Κύριός σου είναι μεγάλος».
    Μέγας ει Κύριε δηλαδή στα καθ΄ημάς.

    Ωστε είναι καρκινική η έκφραση στα αραβικά; αν καταλαβαίνω

Σχολιάστε