Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά, Άννα!

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2014


Σήμερα είναι 9 Δεκεμβρίου, της Αγίας Άννης, γιορτάζουν λοιπόν οι Άννες, με πρώτη και καλύτερη την κόρη μου, οπότε σκέφτηκα πως δεν θα ήταν παράταιρο να τους κάνει το ιστολόγιο ένα δώρο, δηλαδή να αφιερώσει ένα άρθρο στο όνομά τους, μια συνήθεια που την ξεκίνησα πέρυσι και τη συνεχίζω σε αραιά διαστήματα (π.χ. άρθρο για την Κατερίνα).

Η Άννα είναι αρκετά διαδεδομένο όνομα, αλλά δεν είναι από τα δημοφιλέστερα γυναικεία ονόματα, τουλάχιστον αν πιστέψουμε την έρευνα του Χ. Φουνταλή, που μου φαίνεται αξιόπιστη. Ομολογώ πάντως ότι δοκίμασα έκπληξη: ήξερα ότι η Άννα δεν είναι στα τρία συχνότερα ονόματα (Μαρία-Ελένη-Κατερίνα, όπως έχουμε και άλλοτε αναφέρει) αλλά δεν περίμενα να έρχεται μόλις στην 15η θέση της κατάταξης. Πάντως, όπως θα δούμε παρακάτω, σε έναν τομέα το όνομα Άννα υπερτερεί αισθητά.

Η Άννα είναι όνομα χριστιανικό, εβραϊκής προέλευσης. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας (και Ιωακείμ ο πατέρας της). Στα εβραϊκά, Hannah που σήμαινε «εύνοια, χάρη» (άρα Χαρούλα η Άννα). Από τα εβραϊκά πέρασε στα ελληνικά, αρχικά με δασεία, αλλά επειδή ο ξεπεσμός του έθνους είχε αρχίσει από νωρίς (δεν διάβαζαν και Γιανναρά, βλέπεις) η δασεία γρήγορα χάθηκε κι έτσι παλιότερα γραφόταν με ψιλή. Από τα ελληνικά πέρασε και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες όπου επίσης είναι αρκετά διαδεδομένο, αν και βρίσκεται σε υποχώρηση (π.χ. στις ΗΠΑ το Ann(e) ήταν το δεύτερο συχνότερο όνομα στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ σήμερα στις ονοματοδοσίες των κοριτσιών της Καλιφόρνιας βρίσκεται κάτω από την 50ή θέση). Οι ισπανόφωνοι βέβαια το γράφουν Ana επειδή δεν έχουν περάσει διαφωτισμό.

Αρσενικό τύπο δεν έχει η Άννα, αν και είχε στα εβραϊκά -θα θυμάστε τον Άννα από το Ευαγγέλιο που έστειλε δεμένο τον Ιησού στον αρχιερέα Καϊάφα, κι από εκεί κληρονομήσαμε την παγιωμένη έκφραση «από τον Άννα στον Καϊάφα», που τη λέμε για να καυτηριάσουμε περιπτώσεις όπου κάποιος παραπέμπεται από τον ένα στον άλλο (αν)αρμόδιο, ιδίως για πολίτη που ταλαιπωρείται στη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτός ο Άννας είναι το θηλυκό της Άννας λοιπόν, αλλά δεν έχει περάσει στα ελληνικά απ’ όσο ξέρω. Να σημειώσω ότι ο Αννίβας ετυμολογικά είναι συγγενής με την Άννα (και τον Άννα), όχι όμως και το Αννόβερο.

Η Άννα έχει επίσης τους υποκοριστικούς τύπους Αννούλα και Αννιώ, Άννυ, Αννίτα και Αννέτα και Αννέζα -λαϊκούς τύπους πάντως δεν ξέρω (εκτός απ’ την Αννιώ). Πάντως, μιαν Αννέτα που ήξερα την είχαν βαφτίσει Αναστασία.

Με βάση το γκουγκλοδιασημόμετρο (εννοώ τα ονόματα που μου βγαίνουν πρώτα αν πληκτρολογήσω ‘Άννα» στο γκουγκλ), οι δημοφιλέστερες Άννες είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, η Άννα Καλουτά και η Άννα Μπουρμά (δεν ξέρω ποια είναι). Μάλλον δεν είναι και πολύ αξιόπιστο μέτρο.

Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις γνωστές δεν έχει η Άννα (ενώ έχει ο Άννας!). Με δυσκολία βρίσκω μια κεφαλονίτικη παροιμία, ημερολογιακού χαρακτήρα, στη συλλογή του Δημ. Λουκάτου: «Από τσ’ Αγίας Άννας αξαίνει η μέρα μια γατοπατησιά». Να σημειώσουμε ότι οι παροιμίες αυτές πλάστηκαν σε προηγούμενους αιωνες, με το παλιό ημερολόγιο, άρα η μέρα της Αγίας Άννας βρισκόταν κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, που μετά αρχίζει η μέρα να μεγαλώνει, έστω και ελάχιστα (όσο πατάει η γάτα). Παρόμοια παροιμία υπάρχει και για τον Άγιο Σπυρίδωνα, που κάνει και παιχνίδι με την παρήχηση: Από τ’ Άη Σπυριδώνου αξαίνει η μέρα ένα σπυρί.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά τοπωνύμια με το όνομα Αγία Αννα, χωριά και παραλίες -ίσως στην Εύβοια η γνωστότερη. Και υπάρχει και η οδός Αγίας Άννης στην Αθήνα, που ονοματίζει και την περιοχή εκεί στον Ρέντη και στο ποτάμι.

Αν όμως υπάρχει ένας τομέας που η Άννα να υπερτερεί πολύ, είναι στα τραγούδια. Ίσως επειδή το όνομα είναι σύντομο και εύηχο, έχουν γραφτεί πάρα πολλά τραγούδια με το όνομα αυτό στον τίτλο ή στους στίχους τους, τραγούδια κάθε είδους και για κάθε γούστο.

Για να τιμήσω την εφηβική μου ηλικία, θα αναφέρω πρώτο το Είδα την Άννα κάποτε του Σαββόπουλου:

και για να θυμηθώ τα φοιτητικά μου χρόνια, θα συνεχίσω με το Άννα μην κλαις του Μικρούτσικου:

αυτό το τραγουδούσα και στην κόρη μου, αλλά εκείνη προτιμούσε το στανταράκι, την Αννούλα του χιονιά, του Καλογιάννη:

Να πούμε και το «Άννα (δεν είναι η βροχή)», που ένας απαίσιος στο φοιτητικό καφενείο το συνέχιζε σε «που σου τσαλάκωσε τη φάτσα» για να εκδικηθεί μιαν Άννα που τον κέρδιζε στην πρέφα:

Υπάρχει βέβαια και η Άννα που δεν ήταν για αεροπλάνα του Βασίλη Καζούλη, η μαυρούλα Άννα του Λάκη Παπαδοπουλου, η Αννούλα η σαρακατσάνισσα που μας την κλέψαν τρία παιδιά βολιώτικα, η Άννα του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου που της το βγάλανε, η άλλη παραδοσιακή Αννούλα που έφυγε κι έχει χαθεί την αυγούλα, κι άλλες πολλές: η Άννα του Στόκα, η Άννα του Τουρνά, η Άννα των Κατσιμιχαίων, ενώ κι ο Καρβέλας θα έχει γράψει πεντέξι για την Άννα Βίσση ή την άλλη την καινούργια. Κι άλλα πολλά τραγούδια, μια πλεϊλίστα που βρήκα εδώ έχει 33 και δεν έχει όλα τα παραπάνω. Κι επειδή ο κατάλογός μου πάσχει διότι δεν έχω τα καινούργια αννοτράγουδα, θα συμπληρώσετε κι εσείς τα άσματα τελευταίας εσοδείας.

Οπότε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρούμε τρόπο να πούμε χρόνια πολλά στις Άννες της καρδιάς μας και του ιστολογίου! Να τις χαιρόμαστε!

 

 

152 Σχόλια to “Χρόνια πολλά, Άννα!”

  1. Μοναδικός όπως πάντα! Να χαίρεσαι την Άννα σου 🙂

  2. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα, να τη χαίρεσαι και να την καμαρώνεις. Για τη γιορτή σου έστειλα e-mail.

    Υ.Γ. Να δεις το «Αυτός ο Άννας είναι το θηλυκό της Άννας λοιπόν».

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Άννα ή Hannah !
    Μου ήρθε στο νου η Hannah Arendt.

  4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  6. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Να τήνε χαίρεσαι Νικοκύρη την Αννούλα σου. Χρονια πολλά στις Άννες

    Hanna Barbera productions – Tom and Jerry’s first episode: Puss Gets the Boot

  7. Γς said

    Να τις χαιρόμαστε αφεντικό!

    [τις κοράκλες μας]

    http://caktos.blogspot.gr/2010/12/1984-cb.html

  8. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά, πρώτα στο σπίτι σου και μετά φυσικά και σε όλες τις εορτάζουσες.

    Βλέπω ότι το τελευταίο τραγούδι είναι ίσως η ωραιότερη, στιχουργικά «Άννα», αυτή του Γιάννη Καλαμίτση…

    Η Άννα Μπουρμά είναι κόρη του συνθέτη Τάκη Μπουρμά, που αυτή την εποχή ανοίγει καριέρα. Τον Τάκη Μπουρμά τον έχουμε γνωρίσει σε δίσκο με τον ακατονόμαστο, στο δίσκο «Η άνεση κι η ηδονή». («Είναι κάτι νύχτες που δεν ξημερώνουνε, είναι κάτι νύχτες γλυκιές που με τελειώνουνε»).

    Έχω φυσικά βαρεθεί την πολυφορεμένη «Αννούλα» του Τόκα, στον οποίο όμως, να αναγνωρίσουμε ότι μέσω του τραγουδιού μας έκανε πασίγνωστη την ημερομηνία της γιορτής,που μέχρι τότε δεν ήταν και τόσο (αν και υπάρχει και άλλη, το καλοκαίρι).

    Εμένα, μελωδικά,μου αρέσει κι αυτή η Άννα, του εξαφανισμένου Θωμά Μπακαλάκου.

  9. atheofobos said

    Χρόνια πολλά στην Αννούλα σου !
    Μου έφτιαξες την μέρα μόλις άκουσα το καλύτερο ίσως τραγούδι του Διονύση, που όσες φορές το ακούω στην στροφή που μπαίνει το βιολί η ψυχή μου απογειώνεται και πηγαίνει στους χθεσινούς παραδείσους!

  10. Πάνος με πεζά said

    διόρθωση : «είναι η κόρη…., που αυτή την εποχή…». Για να στέκει καλά το «που».

  11. Geobartz said

    Χρόνια Πολλά στην Άννα σου. Στην πατρίδα μου υπάρχει και το Αννούδα (παράλληλα με το Αννούλα).

  12. Πάνος με πεζά said

    Και βέβαια η Άννα είναι (ίσως;) το μόνο καρκινικό κύριο όνομα.

  13. sarant said

    Καλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, τις ευχές και τα γιουτουμπάκια!

    Γς, να χαιρόμαστε τις κούκλες μας!

  14. sarant said

    12: Σαββας, προχτές γιόρταζε 🙂

  15. Βασίλης said

    Σας εύχομαι «χρόνια πολλά» για την κόρη σας. Στην Ήπειρο έχουν και το «της αγίας Άννας ανασαίν’ η μέρα»

  16. gmich said

    Χρόνια πολλά στην Αννούλα σου να την χαίρεσαι.
    Υπαρχεί και η Άννα Καρένινα του Τολστόι

  17. Το Αννέζα δεν είναι λαϊκός τύπος;

    Πολλοί έχουμε κόρες Άννες τελικά –προβλέπεται να αλλάξει η αναλογία των ονομάτων στην επόμενη γενιά παναπεί 🙂
    Να τις χαιρόμαστε!

  18. Πάνος με πεζά said

    Υπάρχει και ο ξενόφερτος τύπος Annie,που στα ελληνικά έχει ευδοκιμήσει, και γράφεται είτε ‘Αννυ είτε Άννη.

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    17: Παράλειψή μου! Να τις χαιρόμαστε!

  20. Γς said

    Χρόνια Πολλά και στην Αννα μας την Σίλια.
    Να ζήσει πολλά χρόνια για να θυμάται τον σύντροφό της που έφυγε ξαφνικά.

  21. sarant said

    20: Ναι, καλά λες.

    15: Να προσέξουμε και την παρήχηση, Άννα-ανάσα

  22. Γς said

    Και ξαφνικά θυμήθηκα την Αννα Κοέν και τα φιλάκια της, στα μαγουλάκια μου.

    Τον βλέπει η Αννούλα «Τι κάνεις Γιαννάκη;» και τον … φιλάει στα μαγουλάκια!

    Βρε Λεώ πότε γιορτάζουν οι Εβραίες Αννες;

  23. Χρόνια πολλά στην Αννα του νικοκύρη, του Γς, και του Δύτη που ονοματίσθηκαν στο σάιτ

  24. Από όπερες η Αννα Μπολένα του Ντονιτσέττι είναι μέσα στα προσεχή πλάνα μου. Εξυπακούεται πως είναι η ιταλική απόδοση του ονόματος της Ανν Μπόλεϋν

  25. sarant said

    Τι εννοεις «στα προσεχή πλάνα σου»;

  26. cronopiusa said

    Χρόνια πολλά, Άννα!

  27. Alexis said

    Χρόνια πολλά για την κόρη σου Νίκο!

    Είδα με πολύ ενδιαφέρον την παραπομπή σου στην πολύ καλή δουλειά του Φουνταλή για τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων.
    Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς το πως αλλάζει ο «χάρτης» της συχνότητας των ονομάτων από περιοχή σε περιοχή.
    Στον Δήμο που δούλευα παλιά είχα κάνει μία αντίστοιχη «έρευνα» με τα μικρά ονόματα, μέσω των εκλογικών καταλόγων.
    Το δείγμα ήταν περίπου 5000 (άνδρες – γυναίκες) όσοι και οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
    Στα αντρικά πρώτος σε συχνότητα βγήκε ο Κώστας, δεύτερος ο Δημήτρης και τρίτος ο …Παρασκευάς, λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων βεβαίως.
    Εξαφανισμένα από την πρώτη τριάδα τα «φαβορί» Γιάννης και Γιώργος.

    Εάν εγώ έκανα αυτό σε επίπεδο ενός μικρού Δήμου, πιστεύω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει το σύνολο των εκλογικών καταλόγων της Ελλάδας μπορεί εύκολα να κάνει το ίδιο σε πανελλαδική κλίμακα και να βγάλει με ακρίβεια τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων, όχι πλέον σε δείγμα 100.000 όπως ο Φουνταλής αλλά σε 10.000.000 που είναι το σύνολο των εγγεγραμένων.

    Αλλά μάλλον ξέφυγα από το θέμα και σας κούρασα… 😦
    Χρόνια πολλά σε όλες τις Άννες που γιορτάζουν!

  28. Πάνος με πεζά said

    Και το musical «Αnnie».

  29. sarant said

    27 Τα ονόματα που έχουν πολύ αυξημένη παρουσία σε μια περιοχή, με ενδιαφέρουν πολύ.

  30. Alexis said

    #29: Στην περιοχή που ζω (Ήπειρος) εντύπωση μου έκανε η πολύ μεγάλη συχνότητα του Μιχάλη, που παραδοσιακά τον έχουμε συνδέσει με την Κρήτη. Και αυτό χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος (τοπικός άγιος, πολιούχος κλπ.).
    Στο πανεπιστήμιο πάλι πριν από (εεε…χμμ 😳 ) χρόνια, κάποιος κρητικός συμφοιτητής μου έλεγε ότι στην Κρήτη πρώτος με διαφορά είναι ο Γιάννης παρά τα στερεότυπα περί Μανώληδων, Μιχάληδων και Σήφηδων.

  31. Γς said

    24:
    Αννα Μπολένα και θυμήθηκα μια ακύρωση πτήσεως στο Σαιντ Λούις και το ξενοδοχείο ποθ μας πήγε η αεροπορική εταιρεία.
    Ηταν το Henry VIII.

    Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τις γυναίκες του.
    Με κοίταζε και βλοσυρός από τον πίνακά του στο δωμάτιο ο Ερρίκος ο Η.

  32. Stella said

    Να χαίρεσαι την κόρη, Νικο!

  33. Γς said

    30:
    >Στο πανεπιστήμιο πάλι πριν από

    Ποιό ήταν; Το δικό μας;

    25:
    >Τι εννοεις «στα προσεχή πλάνα σου»;

    Ο Τζι είναι στην Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Πλάκα κάνω. Είχα όμως έναν συνάδελφο που ήταν και στην Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Και τώρα με τον Κουμανταρέα που ήταν για χρόνια μέλος του ΔΣ της Λυρικής Σκηνής τον θυμήθηκα.

    Του έλεγα:

    Το νου σου ρε, μην σε βρούνε καμιά μέρα δολοφονημένο σπίτι σου.
    Τουλάχιστον να γράψουν Καλλιτέχνης της Λυρικής σκηνής και όχι Καθηγητής της Τάδε Σχολής

    Ο κ, Παγώνης μας, άντρας με τα όλα του!

  34. Χρόνια πολλά στις Άννες, Αννούλες, Αννίτες σας.

    Και διαμαρτύρομαι που ξεχάσατε την μία και μοναδική Άννα που τόσα έχει προσφέρει σε τούτο το ιστολόγιο.

  35. Alexis said

    #33: Ποιό ήταν; Το δικό μας;

    Φυσικά. Η Ανωτάτη του Βοτανικού Σχολή. 🙂

  36. sarant said

    34: Θα την προτείνουμε για ΠτΔ αυτήν, ύστερα από την πείρα που απέκτησε ως Εκπρόσωπος Τάφου.

  37. Vrach said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

    Μερικοί επιπλέον διαλεκτικοί τύποι (υποκοριστικοί οι περισσότεροι) της Άννας, έτσι στα πρόχειρα:
    Αννούσα (σε νησιά του Αιγαίου), Αννουσιώ (Κύθνος), Αννιά (από Κρήτη), Αννού (Κύπρος), Αννούδα (σε Μακεδονία, Λέσβο, Πήλιο), Αννίκα (Σύμη), Σάννα και Σαννούκου (Γαλάτιστα Θεσσαλονίκης) -αν και έχω μια αμφιβολία αν πρόκειται για το όνομα Άννα [δεδομένου ότι σε κοντινή περιοχή, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής υπάρχει και το τοπικό όνομα Ασάνω, που μεταμορφώνεται βέβαια σήμερα σε Σόνια, ως βαπτιστικό πλέον: το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί έτσι λένε τη βαφτισιμιά μου, που πήρε το όνομά της με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο από παππουδογιαγιάδες, προς μεγάλη έκπληξη και δυσφορία του παπά που με τίποτα δεν έλεγε να το πιστέψει)
    Και μερικοί σε ουδέτερο: (το) Αννουσό (Σύμη), Αννικάκι (Σύμη), Αννουσάκι (Πάρος) Αννουλί (Σύμη), Αννούλι (Μακεδονία;)

    Τώρα που ξαναβλέπω τους παραπάνω τύπους του ονόματος, διαπιστώνω αρκετές αναφορές από Σύμη (υπάρχει και μεγεθυντικό: Αννικάρα) αλλά δεν προφταίνω να ψάξω το λόγο της διάδοσης του ονόματος στο συγκεκριμένο νησί (αν π.χ. έχει κάποιο σχετικό μοναστήρι, κάποια παράδοση ή κάτι άλλο τρέχει εκεί)

  38. Vrach said

    Υπάρχει επίσης και τοπική φράση (αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω όμως από πού):»Γυρνάει σαν την Αννούδα!» που λέγεται για τις γυρίστρες και σουρτούκες, που δεν κάθονται καθόλου σπίτι τους. Ίσως να βγήκε από κάποια συγκεκριμένη Αννούδα…

  39. sarant said

    37: Α, ευχαριστώ πολύ. Η Αννίκα πρέπει να ακούγεται και αλλού.

  40. Ηλεφούφουτος said

    Χρόνια πολλά στις Άννες!
    Νικοκύρη και Δύτη, να τις χαιρόσαστε!

    Η ιεράρχηση των τραγουδιών με Άννες όπως προκύπτει απ το άρθρο με εκφράζει κι εμένα.

    Η δική μου συμβολή: μία Άννα καμουφλαρισμένη

    (μουσική Γκλίνκα)

    στο ερωτικό ποιήμα του Πούσκιν που απευθύνεται στην Άννα Κερν αλλά για να αποφευχθεί το σκάνδαλο (καθότι παντρεμένη η λεγάμενη, και μάλιστα με στρατηγό) ο τίτλος ήταν ένα σκέτο Κ***.
    εδώ το ποιήμα
    http://rvb.ru/pushkin/01text/01versus/0423_36/1825/0378.htm

    Και από ελληνικά, ομοιότητα η οποία δεν ξέρω αν οφείλεται σε σύμπτωση βρίσκω στο ποιήμα του Βάρναλη «Το πέρασμά σου» και ιδίως στη στροφή:

    ήρθες Εσύ μιαν άγιαν ώρα,
    όραμα θείο και ξαφνικό,
    και γέμισε ήλιο, ανθόν, οπώρα,
    κελαηδισμόν παθητικό
    όλ’ η καρδιά μας, όλ’ η χώρα.

    Να πήρε κάτι από Πούσκιν με τη στράτευσή του στο μαρξισμό-λενινισμό;
    Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο.

  41. # 25

    Τις όπερες που με ενδιαφέρουν τις μελετώ από όλες τις πλευρές και τις ακούω -βλέπω πολλές φορέςμε διαφορετική διεύθυνση. Θα πάρει σειρά μετά τον Μάκμπετ
    Ο Ντονιτσέττι είναι η δεύτερη προτιμησή μου μετά τον (σύγχρονό του) Βέρντι

    # 29

    Αν βοηθάει λίγο στην Φωκίδα (Παρνασσίδα) υπερισχύουν τα Θύμιος και Ηλίας, στις γυναίκες η Ευθυμία. Ετσι γιορτάζουν κάθε 6 μήνες ακριβώς !!

  42. Alexis said

    Και πολλές σύγχρονες «Ιωάννες» επιλέγουν να αποκαλούνται «Άννες», όπως έχω διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια.
    Να παίζει ρόλο άραγε το δύσκολο και αρχαΐζον «Ιωάννα» και τα «Γιάννα» «Γιαννούλα» κλπ. που θεωρούνται ελαφρώς λαϊκά και μπας κλας;

    (Εντάξει, με κάποιες εξαιρέσεις! 🙂 )

  43. sarant said

    40: Να ξέραμε και ρώσικα να βλέπαμε την ομοιότητα.

    41: Ωραίος και ο Μάκμπετ. Ντούε βατιτσίνι κομπιούτι ορ σόνο…

  44. Κι επειδή…δεν έχω τα καινούργια αννοτράγουδα, θα συμπληρώσετε κι εσείς…

    Αυτό θα το λέγαμε αννοτέισιον! 🙂

  45. …και χρόνια πολλά!

  46. sarant said

    42: Είναι και λίγο χασμωδικό το «ιιοάννα»

    44: 🙂

  47. Χρόνια Πολλά!

  48. Και η πόλη της Άννας στην χώρα της Μαίρης (Annapolis, Maryland).

    Από την «Anne Arundell (1615–49), a member of the ancient family of Arundells in Cornwall, United Kingdom and the wife of Cecil Calvert, 2nd Baron Baltimore» και «Although the state is officially claimed to be named after Queen Henrietta Maria,[13] some Catholics believe Maryland was named after Mary, the mother of Jesus, by George Calvert, 1st Lord Baltimore prior to his death in 1632. The original intent may never be known» πληροφορεί η Βίκη.

  49. p.a. said

    Χρόνια πολλά να την χαίρεστε!Πολύ ωραία αυτή η έρευνα,όντως και ..επίσης συμφωνώ για το Τράγούδι Άννα με στίχους τουν Γ.Καλαμίτση @8 ,πόσο ,πόσο λείπει…κι αυτός..

  50. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, να τη χαίρεσαι!
    Αννεζιώ λεγόταν, νομίζω, μια ηρωίδα στο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, Μικρά Αγγλία.

  51. Γς said

    35, 42:

    Δηλαδή έχουμε συναντηθεί.
    [μήπως τα έχουμε ξαναπεί;]

    Και για τις Ιωάννες που λες, που έγιναν Αννες, την θυμάσαι την Αννα την ξανθιά που ήταν στο ίδιο ΄μαγαζί΄ με μένα;
    Διάβασέ το:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html

  52. Εξαιρετικές, εκτός από την Άννα, και οι αδελφές της.
    Όπου Γούντυ Άλλεν έφη:

    “If Jesus came back and saw what was being done in his name, he’d never stop throwing up.”

    “What if the worst is true?
    What if there’s no God, and you only go around once, and that’s it?
    Don’t you want to be a part of the experience?
    You know, what the hell?
    It’s not all a drag, and I’m thinking to myself: Geez!
    I should stop ruining my life searching for answers I’m never gonna get
    and just enjoy it while it lasts.
    And, you know, after–who knows? Maybe there is something, nobody really knows. I know that maybe is a very slim reed to hang your whole life on, but that’s the best we have.”

    “The heart is a very, very resilient little muscle. It really is.”

  53. ΚΑΒ said

    Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, στην κορούλα σου.
    Πολύχρονες και οι άλλες Αννούλες των Γς και Δύτη.
    Να τις χαίρεστε και να τις καμαρώνετε.
    Ωραίο όνομα, πολύ μου αρέσει.

  54. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  55. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, τα γιουτουμπάκια και τις ευχές!

  56. Γς said

    40:
    >Χρόνια πολλά στις Άννες!
    Νικοκύρη και Δύτη, να τις χαιρόσαστε!

    Δυο γραμματάκια ήταν:

    Νικοκύρη, Γς και Δύτη

    τσιγκούνη 😦

  57. Η γιαγιά Ανούσκα, από το ραδιοφωνικό Σπίτι των Ανέμων στα 60ς.

  58. agapanthos said

    Ξεκίνησα να γράφω αργά, οπότε συγνώμη για τις επαναλήψεις αν έχετε ήδη αναφέρει κάποιο τραγούδι.

    Το «Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο» έχει και σίκουελ, λέγεται «Μου ‘χες τάξει Άννα» και είναι κι αυτό του Κώστα Χατζή και του Φώντα Φιλέρη. Το είχανε πει ο Καλογιάννης με τη Μαρινέλλα.

    Την Άννα του Μπακαλάκου κάποιος την έχει αναφέρει θαρρώ. Δεν την έχει πει και η Αθηναΐκή Κομπανία αυτή την Άννα;

    Μια Άννα σε στίχους του Φοίβου Δεληβοριά έχει γράψει και ο Ηλίας Λιούγκος

    Δερβίσης και Άννα λέγεται κι ένα παλιό του Ιάκωβου Μοντανάρη που το είχε πρωτοπει ο Στελλάκης Περπινιάδης με την Άννα Παγανά.

    Εντυπωσιακό στο χώρο του χιπ χοπ το Άννα των Jolly/Roger

    Έχει και ο Γιώργος Κοντραφούρης ένα Anna is waiting στο δίσκο Storyteller, κι ο Νίκος Καπηλίδης μια Άννα στο Arothymian. Αυτά από τη ντόπια τζαζ.

    Ένα τσιφτετέλι για τον Πάνο και την Άννα έγραψε ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης για την επιθεώρηση «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» που ανέβηκε το 1977 στο θέατρο Καλουτά.

    Ο Χρήστος Αλεξόπουλος στη μουσική για το θεατρικό της Αγγελικής Δαρλάση «Η μυστική συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ» που ανέβηκε στο Αμόρε το Μάρτη του 2001 έχει κάτι σαν παρλάτα με μια λούπα από την Άννα του Μπατίστι και την παρλάτα αυτή την κάνει ο Γρηγόρης Ψαριανός, πριν αποκτηνωθεί τελείως. Την Άννα του Μπατίστι την έχει κάνει στα ελληνικά ο Μαχαιρίτσσας, έτσι;

    Το Anna e Marco του Dalla που το έχουν φέρει οι Κατσιμιχαίοι στα ελληνικά (ας είμαστε ακριβείς, το έχουν φέρει στο Μπραχάμι) ας το θεωρήσουμε αυτονόητο.

    http://www.youtube.com/watch?v=9uzprhSLigA

    Υπάρχει η Άννα των 2002GR. Έχει τραγουδήσει και ο Δάκης μια Άννα, του Πάνου Τσαπάρα παρακαλώ.

    Θυμάμαι κι ένα αστείο τραγούδι που έλεγε ο Φίλιππος Νικολαόυ, το «Άκουσε Άννα», έναν ύμνο στη γελοιότητα του σουγκαρνταντισμού. Και ο Μπίγαλης έχει γράψει μια Άννα άρκούντως κλαψιάρικη.

    Η Γλυκερία έχει πει μια Άννα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 90, του άντρα της και του Σαράντη Αλεβιζάτου.

    Αλλά την Άννα του Άρη Αλεξάνδρου που μελοποίησε ο Μιχάλης Γρηγορίου, ας μην την ξεχνάμε αν γίνεται.

    http://www.youtube.com/watch?v=M3CybCthprU

    Δεν είναι ακριβώς τραγούδι για Άννα, αλλά νομίζω ότι χωράει εδώ η Άννα της Αραγωνίας του Γιώργου Χρονά που μελοποίησε ο Μιχάλης Τρανουδάκης και τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη.

    Το Αμόκ είναι μια παράξενη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Σταύρος Ξαρχα΄κος έχει γράψει τη μουσική και υπάρχει ένα θέμα (πανέμορφο) που επιγράφεται η μοναξιά της Άννας. Την εν λόγω Άννα έπαιζε η Άννα Βενέτη, που πέθανε φέτος.

    Ένα τραγούδι του Γιώργου Μίχα για την Άννα έχει πει και η Θεοδοσία Τσάτσου. Αλλά και ο Κώστας Τουρνάς έχει μιαν Άννα στα Αστρόνειρα. Η Άννα-Χριστιάνα που έλεγε παλιά ο Μαρούδας μαζί με το Τρίο Κιτάρα μετράει; Δε μετράει φαντάζομαι.

    Ένα (ορχηστρικό) γράμμα στην Άννα έστειλε το συγκρότημα Ομαδική Απόδραση το 1998. Φευγιό της Άννας λέγεται και η μουσική που παίζει στο ξεκίνημα της ταινιάς του Ανδρέα Θωμόπουλου ο Ασυμβίβαστος. Το έχει γράψει ο Γιώργος Θεοδωράκης.

    http://www.youtube.com/watch?v=BuhZY01qU3I

    Το τραγούδι του Χρήστου Κυριαζή «για μια αμερικάνα» με το οποίο έκανε ένα μικρό ραδιοφωνικό χιτ ο Γιάννης Κούτρας το 1988, προύπήρχε με ελαφρώς διαφορετικούς στίχους στο δίσκο του Θέμη Ανδρεάδη «Ως εξής» με τίτλο Ωσπου γνώρισα την Άννα. Το 1980 αυτό.

    Η Άννα Καρένινα του Ξυδάκη κι αυτή δε μετράει θαρρώ.

    Αλλά σίγουρα μετράει (και δείτε το το ρήμα με την όποια έννοια) ο στίχος «την εικόνα μου στα μέτρα σου ζωγράφισες Αννιώ» από τους Αφορισμούς του Βασιλη Νικολαΐδη.

  59. Πάνος με πεζά said

    @ 36 : Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος,και στις τρεις εκλογές.
    Έρχεται η νεκροκεφαλή ν’ αντικαταστήσει το μπαμπάκι, καλά πάμε…

  60. Alexis said

    #51: Πιθανόν να έχουμε συναντηθεί, δε σε θυμάμαι όμως…
    Σε ποιο Εργαστήριο ήσουν;
    Σου έχω ξαναπεί πως αν με είχεις κόψει σε μάθημα θα σε θυμόμουν σίγουρα! 😀

    Όσο για ξανθιά Άννα, όχι δε μου λέει κάτι…
    Εγώ προτιμούσα τις μελαχρινές.
    Όπως μία Μαίρη, μπουκιά και συχώριο.
    Αλλά αυτή ήταν σε άλλο μαγαζί απ’ το δικό σου…
    Σταματάω εδώ γιατί θα κάψουμε κόσμο… 😀 😀

  61. sarant said

    58: Σε περίμενα, αλλά και πάλι με εξέπληξες, καταπληχτικός!

  62. gryphon said

    Kαι μια ακομη Αννα (η Χαννα) σε τραγουδι οχι στον τιτλο αλλα σαν πηγη εμπνευσης για το Memory motel των Στοουνς

  63. Πάνος με πεζά said

    Στα λογοτεχνικά, συμπληρώνω και το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» που φυσικά ξεκίνησε από ένα πραγματικό ημερολόγιο και διασκευάστηκε σε βιβλίο, ταινία και θεατρικό έργο.

  64. Ιάκωβος said

    Νικο, xρόνια πολλά για την Άννα. Χρόνια πολλά και σε όλες τις Άννες του ιστολόγιου.

    Φαντάζομαι ότι ο Άννας δεν επικράτησε σα χριστιανικό όνομα ακριβώς επειδή ήταν το όνομα ενός από τους κακούς της ιστορίας. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουμε Γιεχουντά και Ιούδες . Όπως αργότερα, μετά που φράγκεψε ο μητροπολίτης, δεν είχαμε πολλούς Βησαρίωνες. Δεν ξέρω κανέναν, εκτός από τον μπαμπά του Σταλιν.

    Άραγε στη Γερμανία βγάζουν ακόμα τα παιδιά τους Αδόλφους; Πάντως στην Ινδία τα βγάζουν και Χίτλερ.

  65. sarant said

    64: Τα βγάζουν όντως ή έιναι εύρημα;

  66. Ηλεφούφουτος said

    Πολύχρονη και του Γς, βεβαίως.

    43 Σαν να λέμε, θες αγγλική μετάφραση. Ορίστε δεκατέσσερεις:
    http://wikitranslate.org/wiki/Pushkin_-_I_Still_Recall_the_Wondrous_Moment

    Εκεί που λέει omen, βλέπε «vision», «phantom» που λέει κι ένας άλλος.

  67. sarant said

    66: Ευχ!

  68. The Maleficum said

    Προς ενημέρωσίν σας, αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον το Anne οφείλεται σε υποκοριστικό του Jean ή Johannes….

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_de_Joyeuse

  69. Με άρεζε πολύ η διακριτική απαξίωση του Νικοκύρη «ενώ κι ο Καρβέλας θα έχει γράψει πεντέξι για την Άννα Βίσση ή την άλλη την καινούργια», πολύ διακριτική αλλά λόγω θέματος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί κλαννιά

  70. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν είδα τον Kid οπότε παίρνω την πρωτοβουλία για μίνι κουίζ.
    Γράψτε άλλα ονόματα που γράφονται με τα γράμματα α,ν που είναι τα γράμματα του ονόματος Άννα.

  71. sarant said

    70: Εννοείς μόνο με αυτά τα δύο γράμματα;

  72. Πάνος με πεζά said

    Νανά, δηλαδή;

  73. Νέο Kid Στο Block said

    Nανά! 🙂

  74. Νέο Kid Στο Block said

    Nα ανανά Άννα!

  75. Αν Άννα ανανά Νανά νααααααααα….

  76. Γς said

    75:

    Αννα-Μπανάνα ήταν το παρατσούκλι της στην Αμερική.
    Ετσι τη φώναζαν.

    Και είχε πάρει το όνομα της προ-προ-γιαγιας της.

    Της Αννας των… Μεδίκων

  77. Ιάκωβος said

    Η αφίσα είναι από μπολιγουντιανή κωμωδία, όπως κι αυτή, που είναι από σίριαλ, Hitler Didi:

    αλλά υπάρχουν κάποιοι , όπως ο πολιτικός Adolf Lu Hitler Rangsa Marak, που έγινε και τοπικός υπουργός.
    Υπάρχουν κι άλλα τέτοια ονόματα Frankenstein Momin, Billykid Sangma, Field Marshal Mawphniang, Romeo Rani. Kenedy Marak, Kennedy, Cornelius Khyriem and Jhim Carter Sangma.

    http://www.theguardian.com/world/2013/feb/22/adolf-hitler-frankenstein-india-elections

    Και Νεωτερισμοί, ο Χίτλερ.Με σήμα τον Γκάντι. Είναι τρελοί αυτοί οι Ινδοί.

  78. nikos__alfa said

    Ανάν 😉

  79. sarant said

    77: Είναι τρελοί αυτοί οι Ινδοί, όντως, ιδέα δεν είχα…

  80. Γς said

    72:
    >Νανά, δηλαδή;

    Νανά του Εμίλ Ζολά.
    Και μου’ ρθε η Αννα (των Μεδίκων) μια μέρα να της βρω το βιβλίο.
    Και της κατεβάζω το βιβλίο που Ζολά που έλεγε για εκείνην [εντάξει για κάποια με το ίδιο επώνυμο (μας)]

  81. Ιάκωβος said

    Γς
    κι οι Πελοπονήσιοι δεν πάνε πίσω στην τρέλα, έχω και γω μακρυνούς συγγενείς από κει, που οι πρόγονοί τους ισχυρίζονταν ότι είναι Μέδικοι. Όλοι οι Γιατράκοι, Ιατρόπουλοι κλπ κάποια στιγμή ανακαλύπτουν ότι όχι μόνο το όνομά τους είναι σχετικό με τους Μέδικους αλλά και η καταγωγή τους.

    Στο τέλος θα ακούσουμε κι ότι ο Στάλιν καταγόταν από τους Ατσαγιόλι της Φλωρεντίας.

  82. Μην παρεξηγείτε τους Ινδούς… Πιείτε λίγο τσαγάκι να ηρεμήσουν τα νεύρα.

  83. Γς said

    81:
    Καλά είναι τρομερό.
    Εγώ βέβαια είμαι εκτός γιατί μεσολαβεί θηλυκό, η μάνα μου.
    Μαζεύονται κάθε χρόνο. Κοινωνοί μυστικών. Τελετές και τέτοια.

    Κάποτε που είχα πάει κάτω στο Οίτυλο με πιάνει η μικρή τότε κόρη μου.
    -Ρε μπαμπά γιατί αυτοί εδώ λένε ότι είμαι πριγκίπισσα;

  84. Πάνος με πεζά said

    @ 80 : Kι η Εριέττα, τέλος του χρόνου κλείνει… Δϋσκολοι καιροί για βιβλιοπωλεία, ας είναι και δίπλα σε φούρνους…
    Μάλλον τους έφαγε όλους ο γνωστός μπαζάρης, με τις σαβούρες του.. Που το καλοκάιρι μέχρι και είδη θαλάσσης πούλαγε στο αυθαίρετο, αλλά ευτυχώς του το έκλεισαν…
    (εσωτερικό δικό μας…)

  85. Ηλεφούφουτος said

    0 «Αρσενικό τύπο δεν έχει η Άννα»

    Ξέρω τουλάχιστον έναν κύριο που θα είχε κάτι να αντίπει επ’ αυτού

    http://fr.wikipedia.org/wiki/Anne_de_Montmorency_(1493-1567)

    Περί Χίτλερ και Ινδίας, η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας του Γκάντι επισκίασε και έκανε να ξεχαστούν άλλες αντιαποικιακές εθνικιστικές κινήσεις που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συμμαχίας με το Χίτλερ, π.χ.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Subhas_Chandra_Bose

  86. Γς said

    69:
    Και κατέβηκε ένα πουρό στην Αννίτα Πάνια να κάνει φιγούρα για το γκομενάκι του, που θα παντρευόντουσαν.
    Ομως…..

    [το έχω ανεβάσει στο YouTube]

  87. Asxetos said

    Χρόνια πολλά για τις κόρες σας.

    Θυμάμαι ένα παλιό τραγούδι, νομίζω δεν το έχετε αναφέρει, που έλεγε:
    Αννίτσα μου, Αννούλα μου, Αννάκι μου, Αννιώ
    Θα στείλω τη μανούλα μου, να κάνει προξενιό!

  88. Παναγιώτης Κ. said

    Να γράψω και εγώ ένα: Νάνα όπως… Μούσχουρη 🙂

  89. Παναγιώτης Κ. said

    Μου ήρθε και ένα ακόμα: Αν όπως …Μπάνκροφτ 🙂

  90. NM said

    Νικοκύρη, Γς, Δύτα:
    Να’στε καλά να σας χαίρονται οι αγαπημένες σας εορτάζουσες.

  91. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές.

    70: Ο Ανάν δεν πιάνεται, ε;

  92. Νὰ χαίρωνται ὅλοι τὶς Ἄννες του κι ὲγὼ τὴν μητέρα μου ποὺ ἂν καὶ δὲν εἶναι βαπτισμένη Ἄννα γιορτάζει παιδιόθεν σήμερα. Δὲν θ’ἀνοίξω τὴν συζήτησι περὶ ἀποκρύφων καὶ ὀνομάτων τῶν γονέων τῆς μητέρας τοῦ Κυρίου, ἀλλὰ θὰ θυμίσω μιὰ ἄλλη προχριστιανικὴ Ἄννα, τὴν ἀδελφὴ τῆς Διδοῦς στὴν Αἰνειάδα.

  93. Γς said

    87:
    Τρομερό!
    Το τραγούδαγε η Μαριάνα Χατζοπούλου(;)
    Εδώ με την Μούσχουρη

    Μαζί με το ‘Η Μάνα μου με δέρνει΄στο πίσω μέρος του δίσκου

  94. 73, 74, Ε, να βάλουμε και το τραγουδάκι: Να Να, Νάνα, Να! (All together now). 🙂

  95. Πάνος με πεζά said

    Ο Τράγκας σήμερα : «Είναι αλλά εγώ σταματάω μετά από 50 χρόνια δημοσιογραφίας, βρίσκομαι ήδη σε αποδρομή».
    Μπαίνω, γκουκγλίζω (περιμένοντας «αποχώρηση»), και βρίσκω «η ανάρρωση από αρρώστια».
    (Συμφωνώ, βεβαίως, για το συγκεκριμένο).

  96. Πάνος με πεζά said

    «Είναι τρομακτικό αυτό που έρχεται, αλλά εγώ σταματάω…»

  97. 93, Προς στιγμήν νόμισα πως διάβασα «Η Νάνα μου με δέρνει». 🙂

  98. 91, …Ο Ανάν δεν πιάνεται, ε;

    Μόνο πίνεται (Κόφι)!

  99. Πέπε said

    Χρόνια πολλά, να τις χαίρονται που τις έχουν!

    @17, 19:

    Αννέζα, Αννεζώ, Αννεζούλα δεν είναι νομίζω η Άννα αλλά η Αγνή (Agnese). Τουλάχιστον στην Κάρπαθο έχει Αννεζούλες που βαφτίζονταν απλώς Αννεζούλες επί γενεές, μέχρι που σε σχετικά πρόσφατες εποχές άρχισαν να βαφτίζονται Άννες (δηλαδή πλέον Αννεζούλα από το Άννα) και τελικά οι εγγονές τους σκέτες Άννες, και στη βάφτιση και στο πώς τις φωνάζουν.

    (Το ίδιο έχει γίνει και μ’ άλλα τοπικά ονόματα: η Φούλλα από το Μαγκαφούλλα εξελίχτηκε σε Φούλ(λ)α από το Σοφία και τελικά σε σκέτη Σοφία, η Καλή σε Καλή_από_το_Καλλιόπη > σκέτη Καλλιόπη > Πόπη_από_το_Καλλιόπη, κ.ά.)

  100. Theo said

    Καλησπέρα 🙂

    Να μνημονεύσω και τη μεγάλη ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα.

    @41:
    Το Ευθυμία και το Θύμιος από την τοπικά Αγιά Θυμιά του επώνυμού της χωρίου (Αγία Ευθυμία)

    @64:
    Μετά τον Βησσαρίωνα που φράγκεψε διέλαμψαν δύο άγιοι Βησσαρίωνες, επίσκοποι Λαρίσης (στα τέλη του 15ου ο πρώτος και στο α΄ μισό του 16ου αιώνα ο δεύτερος, ο και κτίτορας της Μονής Δουσίκου Τρικάλων), κι έτσι το όνομα Βησσαρίων (και Βησσάρης) μπορείς να το ακούσεις στη Θεσσαλία, κυρίως τη δυτική.

    Ο προηγούμενος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είχε ονομαστεί κατά την κουρά του Ιούδας, προς τιμήν του Αποστόλου Ιούδα, αλλά δεν το άντεξε και, στη χειροτονία του σε πρεσβύτερο, διάλεξε το όνομα Διονύσιος. 🙂

  101. Και ολίγη (στο κλείσιμο του έργου) από Annie Hall (Ελληνικός τίτλος Ο Νευρικός Εραστής)

    «…it was great seeing Annie again.
    I realized what a terrific person she was and how much fun it was just knowing her, and I thought of that old joke. You know, this guy goes to his psychiatrist and says,
    «Doc, my brother’s crazy. He thinks he’s a chicken.»
    And the doctor says,
    «Well why don’t you turn him in?»
    The guy says,
    «I would, but I need the eggs.»
    Well, I guess that’s pretty much now how I feel about relationships– you know, they’re totally irrational and crazy and absurd, but, I guess we keep going through it
    because most of us
    need the eggs.»

  102. smerdaleos said

    Στα εβραϊκά, Hannah που σήμαινε «εύνοια, χάρη» (άρα Χαρούλα η Άννα). Από τα εβραϊκά πέρασε στα ελληνικά, αρχικά με δασεία, αλλά επειδή ο ξεπεσμός του έθνους είχε αρχίσει από νωρίς (δεν διάβαζαν και Γιανναρά, βλέπεις) η δασεία γρήγορα χάθηκε κι έτσι παλιότερα γραφόταν με ψιλή.

    Χεχεχε !!!

    Νίκο μου να χαίρεσαι την Αννούλα σου και, λίγο καθυστερημένα, χρόνια πολλά και για τη δική σου εορτή προ ημερών.

    Να σημειώσω ότι και το όνομα Αννίβας (Hanibal, πάλι θα σκάει ο Γιανναράς για την ψίλωση 🙂 ) είναι θεοφορικό και προέρχεται από την ίδια σημιτική ρίζαμε την Άννα και σημαίνει «αυτός που έχει λάβει την εύνοια/χάρη του Βαάλ».

    http://en.wiktionary.org/wiki/Hannibal

    http://en.wikipedia.org/wiki/Baal

  103. smerdaleos said

    @ 102 Βιάστηκα με τον Αννίβα … λίγες γραμμές παρακάτω τον αναφέρεις.

    «Να σημειώσω ότι ο Αννίβας ετυμολογικά είναι συγγενής με την Άννα (και τον Άννα), όχι όμως και το Αννόβερο.»

  104. Τώρα τι να πρωτοπείς…

    ο Σαμαράς μας είπε πως ενώνει και εμπνέει (μάλλον τον μπέρδεψε με τον Πύρρο )

    ο Βενιζέλος τον θεώρησε ιδανικό διάδοχο του Παπούλια (που τον θυμήθηκε ; υπάρχει 😉

    κι ο ίδιος θεώρησε πιθανό να συγκεντρώσει 180 ψήφους
    (με πείραξε λίγο η απαισιοδοξία του για τους 200 που απαιτούν οι δυο πρώτες ψηφοφορίες )

    Ευτυχώς το βράδυ έχει τσουλου να συνέλθουμε…

  105. Ριβαλντίνιο said

    Έχει γίνει και ταινία ?

    Dear Friend Hitler

  106. Ριβαλντίνιο said

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dear_Friend_Hitler

  107. Ριβαλντίνιο said

  108. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

    99: Με τον ενα ή τον άλλο τρόπο τα τοπικά ονόματα λιγοστεύουν και χανονται.

    102: Νάσαι καλά!

    104: Είδες; Τέτοια προσωπικότητα και να μην θεωρείται γκανιάν για τους 200.

  109. Ριβαλντίνιο said

  110. ΚΑΒ said

    Η Άννα με τις κοτσίδες που μαζί με την Έλλη, τη Λόλα και τον Μίμη μας συντρόφεψε στην Α’ Δημοτικού:

    Έλλη, να ένα μήλο.
    Λόλα, να ένα άλλο.
    Άννα, να μήλα.
    Μήλα, Μίμη.

  111. Χρόνια πολλά στις Άννες και στα παράγωγά τους.

    Να προσθέσω πως υπάρχει κι αυτή η Ανέζα! Αλλ’ αυτή με ένα ν.

    Και κάτι άλλο: «άρα Χαρούλα η Άννα» Ε; Μήπως «άρα Χαρούλα η Αννούλα«. Η Χαρούλα εκ του Χάρη κι όχι εκ του Χαραλάμπη βεβαίως (γιατί βγαίνει κι έτσι).

  112. Πολύ μαύρισε. «άρα Χαρούλα η Αννούλα» ήθελα να γράψω. Τέλος πάντων.

  113. BLOG_OTI_NANAI said

    Μια διάσημη Άννα είναι η Άννα Κομνηνή (1083-1153), η κόρη του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, η βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστοριογράφος, συγγραφέας της «Αλεξιάδας».

  114. ΚΑΒ said

    110.http://books.google.gr/books?id=wZKKBAAAQBAJ&pg=PT27&lpg=PT27&dq=%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7,+%CE%BD%CE%B1+%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%BF+%CE%BB%CF%8C%CE%BB%CE%B1+%CE%BD%CE%B1+%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF&source=bl&ots=Loq1cX9zxz&sig=3FcBslHi7XhtNWBMOMIDUe8Gfg8&hl=el&sa=X&ei=KDuHVN67BYP3Utu6hPAL&ved=0CGUQ6AEwDQ#v=onepage&q=%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%2C%20%CE%BD%CE%B1%20%CE%AD%CE%BD%CE%B1%20%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%BF%20%CE%BB%CF%8C%CE%BB%CE%B1%20%CE%BD%CE%B1%20%CE%AD%CE%BD%CE%B1%20%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF&f=false

  115. Γς said

    104:
    >το βράδυ έχει τσουλου

    Τι είναι αυτό Τζι;

    111:

    Και η Santa Ana, της Καλιφορνίας
    >με ένα ν.

  116. ΚΑΒ said

    Γράφτηκαν; Αννουσώ και Αννιτσώ.

  117. # 115

    συντομογραφία του ChampionsLeague

  118. Γς said

    Δήμας για Πρόεδρος.

    Κι όσο θυμάμαι την σφαλιάρα που του έδωσε η Μαρίκα Μητσοτάκη στη Μόσχα.

  119. silia said

    «…Η Άννα έχει επίσης τους υποκοριστικούς τύπους Αννούλα και Αννιώ, Άννυ, Αννίτα και Αννέτα και Αννέζα -λαϊκούς τύπους πάντως δεν ξέρω (εκτός απ” την Αννιώ)»
    ————————————–
    Και το… Άννιτσκα, που με φώναζε τρυφερά, ο (Ρώσος) πατέρας μου…

  120. Να μεζεδάκι από τον Εθνικόφρονα

    πρωτο-ηνάγνωσα.

    Αν δεν με πιστεύετε, στο ‘Ήττα της ΕΡΕ – Μποστ’ της 8/11/13

    Αρσενικό τύπο δεν έχει η Άννα, αν και είχε στα εβραϊκά -θα θυμάστε τον Άννα από το Ευαγγέλιο

    Νομίζω, λέω νομίζω, ότι το παραπάνω είναι παραπλανητικό. Το πλήρες όνομα του Άννα είναι Αννανίας και γράφεται με άλεφ-βαβ- νουν (νταγκές)-νουν-γιοδ-ha, ενώ της Άννας (μητέρας του Σαμουήλ) με ha-νουν (νταγκές)-ha.

    @22 Ποτέ! Έχεις τον Ε τον Η΄ στο δωμάτιό σου;@31 Φταίω εγώ;

    @37 Βραχ… Άνια = Αννούλα ρωσικής κοπής.

  121. sarant said

    111: Το ίδιο είναι Άννα-Αννούλα

    119: Χρόνια πολλά, αγαπητή.

  122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά της Άννας του Νικοκύρη και του Γς και του Δύτη, της μικρής άνασσάς του κάθε μπαμπά δηλαδή.
    Για όλες τις εορτάζουσες του ιστολογίου, να χαίρονται το πραγματικά υπέροχο όνομά τους που όσο πολλαπλασιάζεται,λάμπει περισσότερο.Μυθικό, τελείωσε.
    Να συνεισφέρω στον …Ανναβαλόμενο
    Άννια, Αννιέλα Αννιούσκα
    Αννετώ (Αυλή των θαυμάτων), Αννέτ
    και μια Αννιώ των Τάσου Λειβαδίτη/Γρηγόρη Μπιθικώτση
    Νυχτώνει στα Γρεβενά, βρέχει πικρά,
    κι έχω να λάβω γράμμα της απ’ τις δεκαεπτά.
    Ας κοιμηθώ, να ξεχαστώ,
    σκοπός το βράδυ στην πύλη πάλι επτά μ’ εννέα,
    άσε να ονειρευτώ ότι φιλάω την Αννιώ,
    μη με ξυπνάς κυρ δεκανέα,

    και το παραδοσιακό
    Άννα μου Αννούλα

    Νεροκουβαλήτρα η μικρούλα η Αννιώ

    Άννα Μανιάνι και Άννα Καρίνα από τις ταινίες που αγαπήσαμε

    116.Το Αννουσώ νομίζω στη Μύκονο (Μέλπω Αξιώτη)
    η ‘Ανναμπελ μετράει;

    Άδα, Άβα, Ήβη, Σήφης ,έτερα «καρκινικά» ονόματα

  123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    122α,Η άνασσά σας και ανάσα σας

  124. Γς said

    120 @ Λεώ

    >ενώ της Άννας (μητέρας του Σαμουήλ)

    Κοίτα σύμπτωση!

    Προ ολίγου μίλαγε στο τλφ η [θεούσα] κυρά μου με την κόρη μου. Κάτι ακουγα που της έλεγε ότι υπάρχουν δυο Αννες κλπ αν άκουσα καλά, και ξαφνικά:

    -Δεν ξέρεις την Αννα τη μητέρα του Σαμουήλ;

    και αμέσως μετά:

    -Ποιο Κούγκι; Ούτε τον προφήτη Σαμουήλ ξέρεις.

    Κι άρχισε να της κάνει …κατήχηση.

  125. Γς said

    123:

    Α, και η τέως Ανασσα που γιορτάζει σήμερα. Κατά το ήμισυ.

    http://caktos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_13.html

  126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    και στου Δ. Λάγιου το τραγούδι αναφέρεται μια Άννα
    «Τί κι αν δεν ξέρω πως σε λένε»
    Άννα, Μαρία ή Λαμπρινή
    ξέρω τα μάτια σου πώς καίνε
    αστέρια μεσ’ στην πόλη αυτή.

    αυτό το λαϊκό δεν το ήξερα
    η Άννα της Κοκκινιάς του Δημ.Παπαδημητρίου με το Γ.Μαργαρίτη

    122.σ.σ Απρόσεχτα δεν είχα δει την >>Άννα -Αννούλα

  127. ἡ ἰδέα μου εἶναι (δὲν διάβασα λεπτομερῶς ὅλα τὰ σχόλια) ἢ κανεὶς δὲν ἀνέφερε ὅτι καὶ στὸ Ἰωάννης ὑπάρχει ἡ ἄννα;

  128. ξέρω κααὶ μιὰ γειτόνισσα ποὺ ἤθελε νὰ βγάλῃ τὴν ἐγγόνα της Ἄννη, γιατί, ἐξηγοῦσε, αὐτὸ εἶναι τὸ σωστὸ ὄνομα τῆς μητέρας τῆς Παναγίας (διάβαζε στὸ ἡμερολόγιο «σύλληψις Ἁγίας Ἄννης»)

  129. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    127: Εννοείς ετυμολογικά; Δικιο έχεις.

    128: Καλό.

    122: Πολύ καλά!

  130. agsecondlight said

    Καθυστερημένα χρόνια πολλά 🙂 (τόσα που γίνονται αυτές τις μέρες, πού να προλάβει κανείς; )
    Αυτό το θυμήθηκε κανείς;

  131. Jimakos said

    Χρόνια πολλά, με μια μέρα καθυστέρηση, στις Άννες και τις Αννούλες, ειδικότερα όσες σχετίζονται με το ιστολόγιο!

    Μ’ενα σχετικά γρήγορο πέρασμα είδα πως δεν «έπαιξε» στον καταιγισμό τον προηγούμενων μηνυμάτων. Ας αναφέρω λοιπόν και το «smooth criminal» του Michael Jackson, που μπορεί να μην την έχει στον τίτλο την Άννα (Άννη έστω), αλλά τη μελετά δεόντως σ’όλο το άσμα

  132. sarant said

    Eυχαριστώ-ευχαριστώ!

  133. Άννα Μαρκουλιδάκη said

    Καλημέρα. Στην Κρήτη υπάρχει το Αννιό, η Αννίκα, η Αννίτσα

  134. sarant said

    Καλημέρα, την Αννίτσα θαρρώ δεν την είχαμε πει -και χρόνια πολλά!

  135. AK said

    Χρόνια Πολλά στην κόρη!
    προσθέτω κι εγώ δυοτρία τραγούδια που έχουν Άννα
    1. «Πού βαδίζουμε κύριοι;» αναρωτιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και μεταξύ ουκ ολίγων ονομάτων κατάφερε να χωρέσει, στην πρώτη κι όαλς στροφή, μια Ανέτα που τα ‘χε με τον τρελό Δήμο μα τα φτιαξε με το Μηνά και μια Άννυ που τα είχε με το Γιάννη, μπερδέυτηκε και τα ‘φτιαξε ξανά με το Μιχάλη

    2. Οι Έτσι Ντε (ή Etsi De) απογοητευμένοι για μια «καθυστέρηση» αφού δεν είχαν συμμετοχή, τραγουδούν τον πόνο τους σε μία Άννα ή έστω αναφερόμενη σε κάποια, απλά με την κατάλληξη -άννα 🙂

    3. Ο Φοίβος Δεληβοριάς πάντως το λέει ξεκάθαρα, αναφερόμενος για τη ζωή, μπλέκοντας και μια Άννα στο ομώνυμο τραγούδι σε μουσική του Ηλία Λιούγκου
    -το οποίο δε μπορώ να βρω, αν και σίγουρα το έχω ακούσει στο Utube, παραθέτω στίχους:-
    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=37365

    Αν κι είχε γράψει κι ένα πιο παλιό, το πρώτο του αναφέρει για μια Άννα:

  136. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Προσθέτω Aννεζίνα και Αννίνα (Αννουλίνα άκουσα επίσης) και ανακεφαλαιώνω με χαρά:
    Άννα, Ανν, Αννούλα, Αννίτσα, Αννιώ, Αννιό, Άννια, Αννιά, Άννυ, Αννού, Αννίτα, Αννέτα, Αννέτ, Αννετώ, Αννιέλα, Αννούσκα, Αννιούσκα, Αννιούσα, Αννούδα, Αννιτσώ, Αννούσα, Αννουσιώ, Αννουσώ, Αννουσό, Αννουσάκι, Αννίκα, Αννικάκι, Αννικάρα, Αννούλι, Αννουλί, Αννέζα, Αννεζώ, Αννεζιώ, Αννεζούλα, ‘Αννιτσκα, Άνναμπελ, Αννεζίνα Αννίνα και Αννουλίνα
    παρά ένα,τεσσαράκοντα !

  137. sarant said

    135: Ωραία γιουτουμπάκια!

    136: Μωρέ μπράβο!

  138. nestanaios said

    Το «Ανα» το έκαμαν «Αννα». ( Ἄναξ ἀνδρῶν τε και Θεῶν.)
    Το «Ανύτη, Ανύτα» το έκαμαν «Αννίτα».
    Το «Μαρυγώ» το έκαμαν «Μαρία».
    Το «Μήτρος» το έκαμαν «Δημήτρης».
    Το «Πάνα» το έκαμαν «Παναγιώτης»….

  139. Αγάπη said

    Χρόνια πολλά και από εδώ 🙂

    Αυτήν την ταινία την είχα δει πολύ μικρή και με είχε εντυπωσιάσει βαθιά. Σήμερα την βλέπω σχεδόν αδιάφορα

    Και τί να πει κανείς γι’ αυτά τα τραγούδια…

    Έναας συνομιλητής εκεί σημειώνει
    «Στο βίντεο εμφανίζεται να συνοδεύει τον Μ.Αγγελόπουλο η Αννα Βασιλείου, αλλά η φωνή που ακούγεται στην πραγματικότητα είναι της Φούλης Δημητρίου.»

  140. sarant said

    Α, ωραία!

  141. Αγάπη said

    Και επειδή ο Αγγελόπουλος φαίνεται πως είχε αδυναμία στις Άννες

  142. μανιατολεσβιος said

    Να την χαιρεσαι. και η δικη μου η κορη Αννα ειναι.

  143. nikiplos said

    Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις Άννες… εαυτών και αλλήλων… 🙂
    Θα έβαζα το Annie is back in town του Tom Waits, αλλά με πρόλαβαν άλλοι…
    Να προσθέσω ότι το Άννα, στα εβραϊκά ως δώρο/χάρη του Θεού υποννοεί το παιδί/τεκνοποίηση, γι’ αυτό και συνεκδοχικά η Άννα είναι συνώνυμη της Μαμάς στα εβραϊκά… Βέβαια δεν το λέω ως … εβραιολόγος, κάτι φίλοι από το Ισραήλ επέμεναν περί αυτού… Δεν γνωρίζω σχετικώς… απλά αναφέρω ό,τι άκουσα… Νομίζω ότι και στα Τουρκικά Άνα είναι η μητέρα… ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σχέση…

  144. Μιας και αναφέρθηκε το τραγούδι των Κατσιμιχαίων, εδώ το πρωτότυπο:

    (δεν ξέρω τι html/markup κτλ. γίνεται δεκτό εδώ, οπότε γράφω σκέτο το URL).
    Είναι αξιοσημείωτα πιστή απόδοση οι ελληνικοί στίχοι.

  145. Αρης said

    Κύριε Σαραντάκο,
    καλησπέρα. Μία ερώτηση ολίγον άσχετη: γιατί ενώ το εννέα/εννιά γράφεται με δύο ν, ο ένατος γράφεται με ένα? Μού το ρώτησε εχθές η 8χρονη κόρη μου, επίσης ονομαζόμενη Αννα 🙂
    Σάς ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας

  146. Anna Flaggermus said

    Καλησπέρα στο ιστολόγιο! Ευχαριστώ κι εγώ για το δωράκι! Σας βάζω εδώ τη δική μου λίστα με τραγούδια για τις Άννες!

  147. Anna Flaggermus said

    Επίσης, να σας πω την ιστορία του γιατί με λένε Άννα. Το όνομα δεν είναι κάποιας γιαγιάς, όπως συνηθίζεται. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο και είχε μια φίλη από την Ισπανία, την Άννα. Όταν ήρθε η ώρα να χωριστούν, καθώς θα πήγαινε η μία στην Ελλάδα και η άλλη στην Ισπανία, ορκίστηκαν, αν ποτέ κάνουν κόρες, να τις πουν η μία με το όνομα της άλλης. Voila, λοιπόν! Είμαι εγώ και κάπου στην Ισπανία υπάρχει μία Χριστίνα! Δυστυχώς, με τις μετακομίσεις και τις αλλαγές, χάσαμε τα ίχνη τους! Αν κάποιος έχει καμιά ιδέα για το πώς βρίσκει κανείς κόσμο, να με συμβουλεύσει! Και για να γυρίσουμε στο όνομα, κρίμα που δεν διατήρησαν την ορθογραφία του ισπανικού ονόματος οι γονείς μου. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, φανταστείτε εξηγήσεις κάθε φορά!!

  148. Anna Flaggermus said

    Έκανα λάθος από πάνω, Ana την έλεγαν τη φίλη!

  149. sarant said

    147 Πολύ ωραία ιστορία! Οι Ισπανοί πράγματι γράφουν Αna. Kαλύτερα που δεν το διατήρησαν, κεφαλαίο θα φαινόταν σαν την αρχαία πρόθεση «ανά» 🙂

    Με το επώνυμο θα μπορείτε να βρείτε τα ίχνη της φίλης της μαμάς σας στο γκουγκλ.

  150. Jiannis Xristopulos said

    Ασυγχώρητες παραλείψεις (λέμε τώρα) τα βασικά:

    1.Τρία παιδιά Βολιώτικα (που μας κλέψαν την Αννούλα)

    2.Αννίτσα μου Αννούλα μου Αννάκι μου Αννιώ

  151. Jiannis Xristopulos said

    ..,και χρόνια τους πολλα

  152. rizes said

    ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

    ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

Σχολιάστε