Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς

Posted by sarant στο 27 Δεκεμβρίου, 2014


Κάποιες φορές δυσκολεύομαι να βρω τίτλο για το καθιερωμένο σαββατιάτικο άρθρο με τα μεζεδάκια που μαζέψαμε τη βδομάδα που μας πέρασε, αλλά όχι για το σημερινό, αφού σήμερα είναι το τελευταίο Σάββατο του 2014 κι έτσι σερβίρουμε τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς -μάλιστα ο τίτλος αυτός έχει καθιερωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο ιστολόγιο (αν έχετε περιέργεια, ιδού τα περσινά «τελευταία μεζεδάκια«).

Φέτος βέβαια η χρονιά δεν τελειώνει μέσα σε εορταστική ραστώνη ούτε με φούριες για πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, αλλά με ψηφοφορίες, φούριες για προσέλκυση βουλευτικών ψήφων και πιθανώς (όμως αυτό θα το μάθουμε τη Δευτέρα) με προκήρυξη εκλογών για το τέλος του Γενάρη ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Πρωτόγνωρα πράγματα.

Πριν προχωρήσουμε στα μεζεδάκια, δυο ανακοινώσεις. Η πρώτη είναι ότι συνεχίζεται, αν και πλησιάζει προς το τέλος της, η ψηφοφορία του ιστολογίου για τη Λέξη της Χρονιάς. Ψήφοι θα γίνονται δεκτές ως την Τρίτη στις 6 μ.μ. και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ, αν δεν το έχετε ήδη κάνει (αν έχετε ήδη ψηφίσει, μην διπλοψηφίσετε διότι μπορεί να προκληθεί πιστωτικό γεγονός). Η συμμετοχή φέτος θα κινηθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, εκτός αν φιλοτιμηθείτε τις τελευταίες μέρες. Η πρώτη και η δεύτερη λέξη έχουν ξεχωρίσει (αν και τίποτα δεν αποκλείεται), όπως για τις επόμενες θέσεις γίνεται μεγάλη μάχη. Οπότε, ψηφίστε!

Η δεύτερη ανακοίνωση είναι ότι αύριο Κυριακή 28.12 στις 19.30 με έχει προσκαλέσει η λέσχη «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» [Φερών 3 – ΗΣΑΠ Βικτώρια] για μια συζήτηση με θέμα ‘Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα’. Θα χαρώ να σας δω εκεί.

Προχωρώντας στα καθαυτό μεζεδάκια μας, διάβασα ένα άρθρο για τις απάτες που γίνονται σε πακέτα οργανωμένων διακοπών. Λοιπόν: Tα κυκλώματα δίνουν «προσφορές» διακοπών σε σαλέ στην Ελβετία ή την Αυστρία με 300 ή 500 ευρώ. Χειμωνιάτικες νύχτες στο Γκντανσκ, που θα κόστιζαν ακόμη και 1.000 ευρώ την ημέρα ή τις δύο μέρες, μέσα από τις απατηλές αγγελίες μπορεί να διατίθενται ακόμη και 300 ευρώ.

Παρόλο που έχουν περάσει οι καιροί που με χίλια ευρώ (ή το ισοδύναμό τους) περνούσες καναδυό μήνες στο Γκντανσκ, η εργατούπολη της Βαλτικής δεν είναι τόσο ακριβή, ούτε τόσο περιζήτητη για χειμερινές διακοπές. To Γκστάαντ εννοούσε ο συντάκτης -αν και προσωπικά, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα προτιμούσα να περάσω δυο-τρεις μέρες στο πρώην Ντάντσιχ.

* Χριστουγεννιάτικο μαργαριτάρι από τον κ. Τάκη Μίχα. Σε άρθρο στο protagon, γράφει: Μπροστά στα «αμαρτήματα» των δύο αυτών πολιτικών [του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή], οποιεσδήποτε ατυχείς πιθανώς δηλώσεις, παραλείψεις ή συμφωνίες του ΓΑΠ αποτελούν υποσημειώσεις των υποσημειώσεων, στις οποίες ο σοβαρός μελετητής της ιστορικής long duree δεν πρόκειται να αφιερώσει  ούτε μία αράδα.

Ωστόσο, τα μεταξωτά γαλλικά θέλουν μια στοιχειώδη επιδεξιότητα. Την αξάν να την συγχωρήσουμε (durée κανονικά) αλλά longue κύριε Τάκη μας, γένους θηλυκού όπως και η durée.

Ο φίλος που το στέλνει επισημαίνει κι ένα ακόμα προβληματικό σημείο πιο κάτω, όπου ο κ. Μίχας λέει: όπως έγραφε ο Μάρξ κάπου στην Grundrisse αναφερόμενος στην επιστημονική έρευνα: «Εκείνο πού προέχει δεν είναι η απάντηση που δίνει κανείς σε ένα ερώτημα, αλλά ο τρόπος που θέτει κανείς το ερώτημα».

Είναι όμως δικαιολογημένος ο ενικός; Ο φίλος μου τονίζει ότι η λέξη είναι πληθυντικός, οπότε έπρεπε να βάλουμε «στις» ή «στα» Grundrisse, έστω «στους» (αν θέλει κανείς ν ‘ακολουθήσει το γερμανικό γένος), αλλά όχι «η».

Από την άλλη, συνηθίζεται στην ξένη βιβλιογραφία το έργο του Μαρξ να συντάσσεται με ενικό αριθμό. Και επειδή δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε γερμανικά για να μιλήσουμε ελληνικά, ομολογώ ότι εγώ τείνω προς το ουδέτερο γένος: το Γκρουντρίσε, αλλά ευχαρίστως θα ακούσω άλλες απόψεις.

Ο φίλος συνεχίζει: Και κρατάω και επιφύλαξη για το αν όντως έγραψε τέτοιο πράγμα εκεί ο Μαρξ, γιατί ένα πρόχειρο search στο κείμενο των Grundrisse δεν μου έβγαλε κάτι.

* Σε άρθρο για καβγά σε κινέζικο αεροπλάνο, γράφτηκε ότι η συμπλοκή έγινε «με την αεροσυνοδό να καταλαμβάνει προσπάθειες» να χωρίσει τις δυο επιβάτισσες που είχαν πιαστεί στα χέρια. Όπως καταλαβαίνετε, ήθελε να πει «να καταβάλλει».

papakostavocado* Γέλασε πολύ η μπλογκόσφαιρα πριν από μερικές μέρες όταν η βουλευτίνα της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα έσπευσε να αναδημοσιεύσει στο Τουίτερ ένα άρθρο από ιστότοπο της συμφοράς για «τη διατροφή του Πυθαγόρα και του Ιπποκράτη» που «εξαφανίζει το 95% των ασθενειών».

Και μόνο το ότι πιστεύει πως η οποιαδήποτε διατροφή θα μπορούσε ποτέ να «εξαφανίσει» το «95% των ασθενειών» δείχνει ότι η βουλεύτρια της ΝΔ είναι εντελώς άσχετη από θέματα υγείας. Και το γεγονός ότι σπεύδει να αναδημοσιεύει ειδήσεις από ιστοτόπους όπως το mikroskopio.gr δείχνει ότι δεν έχει καμιά κριτική ικανότητα.

Εκεί που γίνονται σοβαρά τα πράγματα είναι όταν σκεφτούμε ότι η κυρία Παπακώστα είναι… υφυπουργός Υγείας!

Και εκεί που γίνονται κωμικά είναι όταν δούμε ότι ανάμεσα στις προτεινόμενες τροφές του Πυθαγόρα και του Ιπποκράτη περιλαμβάνονται τα κόκκινα φασόλια και οι γλυκοπατάτες, που είναι καρποί του Νέου Κόσμου, που ήρθαν στα μέρη μας τους νεότερους αιώνες και φυσικά ήταν άγνωστα στον Πυθαγόρα και στον Ιπποκράτη. Κι άλλες τροφές ήταν άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες της κλασικής αρχαιότητας, όπως τα λεμόνια. Τόση ευπιστία είναι επικίνδυνη σε κάποιον με κυβερνητικές ευθύνες.

* Πάντως, όσοι έσπευσαν να ειρωνευτούν το άρθρο και την αδαημοσύνη της υφυπουργού εστιάστηκαν μεταξύ άλλων στο τζίντζερ, θεωρώντας το επίσης τροφή του Νέου Κόσμου. Όχι όμως. Το τζίντζερ, που ήρθε από την Ασία, κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν γνωστό στα μέρη μας την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά στην ελληνιστική εποχή το ήξεραν -άλλωστε και η λέξη τζίντζερ προέρχεται από το ελληνιστικό ζιγγίβερις -που βέβαια είναι δάνειο από ανατολική γλώσσα.

* Κι άλλο ένα μαργαριτάρι μέσω Τουίτερ, από την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η οποία αποδίδει το γνωστό ρητό περί άπειρης ανθρώπινης βλακείας στον… Μπέρτολτ Μπρεχτ!

Όχι όμως. Το ρητό αυτό δεν το είπε ο Μπρεχτ -στον Αϊνστάιν αποδίδεται συχνά. Στην πραγματικότητα, πάντως, ούτε ο Αϊνστάιν το είπε, όπως έχουμε γράψει εδώ παλιότερα.

Δηλαδή, για να παραφράσω το ανέκδοτο με το μαγαζί που δεν πουλάει κρέας, η κυρία Αλ Σάλεχ κάνει λάθος. Το ρητό περί άπειρης ανθρώπινης βλακείας είναι το ρητό που δενείπε ο Αϊνστάιν, το ρητό που δενείπε ο Μπρεχτ είναι το «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον».

* Τίτλος άρθρου στο (οΘντκ) σοβαρό Huffington Post: «Εικόνες που θυμίζουν Αρμαγεδών». Αρμαγεδώνα όμως θυμίζουν, διότι ο Αρμαγεδών(ας) κλίνεται.

* Ευτυχώς που οι υπάλληλοι στη ΝΕΡΙΤ προσλαμβάνονται αξιοκρατικά και όχι όπως στην αμαρτωλή ΕΡΤ. Σουπεράκι σε πρόσφατο δελτίο ειδήσεων: Συνέλληψη 16χρονου (το αλίευσε φίλος σχολιαστής χτες).

* Ενδιαφέρουσα ανορθογραφία στο (οΘντκ) σοβαρό Βήμα: Να χορέψουμε όλοι στους ρυθμούς του Πυρίχειου. Φαίνεται ότι ο κ. Σπελ Τσέκερ, ο μόνος διορθωτής που έχει απομείνει στις (οΘντκ) σοβαρές εφημερίδες, είχε πάρει άδεια λόγω εορτών. Το μαργαριτάρι να μην το χρεώσουμε στο ΚΚΕ, εκείνοι ξέρουν πώς γράφεται ο Πυρρίχιος. (Για τη σχέση του αρχαίου Πυρρίχιου με τον ποντιακό χορό δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω).

* Καμιά φορά βέβαια είναι καλό να μην ακολουθούμε τις συμβουλές του κορέκτορα, διότι αυτός μάλλον ευθύνεται για ένα αστείο λαθάκι σε άρθρο του Ν. Μπίστη στον ιστότοπο της Μεταρρύθμισης: Θα είναι δύσκολο γιατί πάμε σε ένα αγώνα contra omens… Η λατινικούρα θα έπρεπε να είναι contra omnes, εναντίον όλων, αλλά ο κορέκτορας είναι ρυθμισμένος στα αγγλικά, οπότε το omnes δεν το ξέρει και το μετατρέπει σε omens (οιωνοί). Και σιγά μην κοιτάξει άνθρωπος ξανά το κείμενο -που αν το ξανακοίταζε θα έβλεπε και το «εν πρώτης» και πολλά ακόμα λάθη τσαπατσουλιάς.

* Μια είδηση διαδίδεται τις τελευταίες μέρες με ταχύτητα στη μπλογκόσφαιρα, ότι βρέθηκε τάχα στο Αγιονόρος ο Μπάμπης ο φλου, δηλαδή ότι ο ήρωας του τραγουδιού του Παύλου Σιδηρόπουλου είναι υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα σήμερα έχει γίνει καλόγερος στον Άθω.

Να το αντιμετωπίσουμε με δυσπιστία, παίρνοντας υπόψη και όσα έγραψε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης: Μέσα στη μούφα του διαδικτύου αλίευσα και αυτό: ένα site «ανακάλυψε» στο Άγιον Όρος ένα μοναχό, τον Προκόπιο, ο οποίος διατείνεται ότι ήταν στην κοσμική του ζωή ο Χαράλαμπος, από τον οποίον ο Παύλος Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε τον Μπάμπη τον Φλου!! Δεν ξέρω τι τους δίνουν εκεί στο Άγιον Όρος και πίνουν αλλά ο Μπάμπης ο Φλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ΔΕΝ ήταν ο Πατήρ Προκόπιος. Ο Μπάμπης ήταν πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη. Ο Νίκος Τζονιχάκης ήταν κολλητός φίλος του Παύλου, που ζούσε για το ροκ. Το 1968 διετέλεσε για ένα φεγγάρι τραγουδιστής των MGC, όταν ο Πουλικάκος ήταν στη φυλακή για κατοχή μαύρου. Ο Τζονιχάκης είχε όπως λένε οι ειδικοί στεντόρεια ροκ φωνή και πηδούσε σαν αίλουρος πάνω στη σκηνή, γι’αυτό και απεκλήθη «ο έλληνας James Brown». Τον Τζονιχάκη τον είχε συλλάβει η χούντα και τον κούρεψε ο ίδιος ο Λαδάς προσωπικά. Ζούσε μέσα στην απόλυτη φτώχεια και την πείνα, σε ένα υπόγειο που πλημμύριζε συνεχώς, γι’ αυτό και είχε το παρατσούκλι «υδραυλικός». Μια μέρα διηγήθηκε στον Παύλο την ιστορία του πατέρα του και ο Παύλος σιγά-σιγά έφτιαξε το τραγούδι. Ο Τζονιχάκης δεν ήθελε να μαθευτεί η ιστορία του μπεκρή πατέρα του, αλλά ο Παύλος επέμενε (σχετική πηγή είναι το βιβλίο του Μανώλη Νταλούκα: Το βιβλίο των ηρώων του τρόμου, εκδ. Οξύ, 2011). Από τη φάτσα του πατέρα Προκόπιου δεν μου προκύπτει επίσης ότι «έχει τσιμπολογήσει ξανθιές»….

plevris-boomerang* Και κλείνουμε με το νεότερο θύμα του Νόμου του Μπούμερανγκ (ή Νόμου του Μέφρι), που λέει ότι όποιος σπεύδει στο Διαδίκτυο να διορθώσει κάποιο λάθος (ορθογραφικό, ας πούμε) του συνομιλητή του, πολύ συχνά διαπράττει κι αυτός ένα λάθος, καμιά φορά σοβαρότερο.

Πρόκειται για τον βουλευτή Θανάση Πλεύρη, γνωστό και ως ιό του Πλεύρη. Σε αντιπαράθεση που είχε στο Τουίτερ, ένας χρήστης του έγραψε «στης εκλογές θα πάρετε άδεια επαόριστον στης Μπαχάμες για 20 χρόνια» και ο κ. Πλεύρης απάντησε απλώς «Το στις γράφετε με ι».

«Το γράφεται γράφεται με αι» του απαντησε άλλος χρήστης, και ο νόμος του Μέφρι είχε καταγράψει ένα ακόμα θύμα.

* Καλό σαββατοκύριακο, τελευταίο της χρονιάς!

173 Σχόλια to “Τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς”

  1. Wohoon said

    Καλημέρα. Αυτό της Αλ Σάλεχ είναι τρολιά μάλλον.

  2. Γς said

    Καλημέρα
    βλέπω και τον Γιανναρά στο MEGA να λέει να μην παίζουμε με το Σύνταγμα [για τον Δήμα που δεν δέχεται τις ψήφους της ΧΑ]

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Πω,πωω! Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς αξιοπρεπή χώρα του κόσμου, αν ο/η υπουργός υγείας δημοσίευε τέτοιες ανοησίες σαν της Παπακώσταινας…θα γινότανε χαμός! άλλα όχι στο Ψωροκωστάιν βέβαια! 😦
    Παντελής ανοσία στη βλακεία!

  4. Γς said

    >Από τη φάτσα του πατέρα Προκόπιου δεν μου προκύπτει επίσης ότι «έχει τσιμπολογήσει ξανθιές»….

    Είναι και κάτι άγιες φάτσες που έχουν κατατσιμπολογήσει ότι πετάει, πηδάει [και πηδιέται]

  5. Καλημέρα!
    «Τα Γκρουντρίσε» έχω συνηθίσει, αλλά βάσει της λογικής δεν θα έλεγα ότι έχω δίκιο, όντως.
    Τζονιχάκειον άσμα (ενώ ο Μπάμπης ο φλου, να πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν μ’ άρεσε ιδιαίτερα)

  6. dacazman said

    Καλημέρα,
    <>
    Νομίζω πως το omen σημαίνει μάλλον οιωνός και όχι όρκος.

  7. Νέο Kid Στο Block said

    Για την 😆 Γκρούντρισε θα μπορούσαμε να πούμε: A(ουφ)ρισε η Γκρούντρισε και η σεζ λονγκ ντουρέ μούγκρισε!
    Άουφρις και Γκρούντρις και Dummstelende Geometrie να ούμ… 🙂

  8. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    @3: Αν σε πιάσει στο στόμα της η Παπακώστα, θα σου πω εγώ!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Δίκιο έχεις, το διόρθωσα (και ό,τι κλείνεται σε αγκύλες εξαφανίζεται)

    5: Θα μου πεις, λέμε και «τα» windows.

    1: Κι εσύ δίκιο έχεις,. έπρεπε να το έχω ελέγξει καλύτερα, το έσβησα.

  10. LandS said

    Θα είναι δύσκολο γιατί πάμε σε ένα αγώνα contra omens…

    Λέτε ο περιπλανώμενος Μεταρρυθμιστής να εννοούσε «αντίθετα στους οιωνούς» ; Κόντρα στις προβλέψεις;

    3
    Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς αξιοπρεπή χώρα του κόσμου θα είχε σημασία ποιος είναι υφυπουργός υγείας. Πάλι καλά που το είπε και τη προσέξαμε.

  11. Παρεμπιπτόντως πήγα κι εγώ να κάνω γκάφα γιατί μπέρδεψα τ* Γκρουντρίσε με τα Οικονομικοφιλοσοφικά χειρόγραφα του 1844… ευτυχώς δεν είμαι δημοσιολόγος και ευτυχώς είπα να τσεκάρω πριν γράψω 🙂

  12. spiral architect said

    Όσο και αν η σάχλω να έχει το ακαταλόγιστο, είναι πια τόσο εξόφθαλμο το τουί, που μάλλον είναι τρολιά.
    (όπως είπε και το #1)

  13. Νέο Kid Στο Block said

    10.(τέλος) Δεν έχεις άδικο. Τί να λέμε τώρα…

  14. atheofobos said

    Στις συστάσεις του προέδρου της ΗΑΤΤΑ που δημοσιεύει το ΕΘΝΟΣ, στο λίκνο που έχεις βάλει, γράφει χωρίς να βγαίνει νόημα :
    «Πολλοί συμπατριώτες μας την έχουν «πατήσει» άσχημα», σημειώνει, «αφού για λόγους οικονομίας επιλέγουν να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία, μέσα από ιστοσελίδες που δεν είναι πιστοποιημένες και εμπιστεύονται περισσότερο προσφορές που βρίσκουν μέσω του facebook από ένα επώνυμο ταξιδιωτικό γραφείο».
    Προφανώς πριν το εμπιστεύονται λείπει ένα να και έτσι συμπεραίνεις ότι οι απάτες γίνονται από τα επώνυμα ταξιδιωτικά γραφεία!
    Έχεις δε απόλυτο δίκιο όταν λες προσωπικά, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα προτιμούσα να περάσω δυο-τρεις μέρες στο πρώην Ντάντσιχ. Φέτος το επισκέφτηκα και είναι πολύ όμορφη πόλη όπως γράφω στο Θ΄ ΤΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΓΚΝΤΑΝΣΚ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_6.html

  15. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  16. Ριβαλντίνιο said

    Υπάρχει και χωριό Πύρριχος ή Κάβαλλος.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%82_%28%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%29

  17. spiral architect said

    Δεν είναι τρολιά, ούτε μεζεδάκι, είναι «δημοσιογραφική» τρομοκρατία με την τεχνογνωσία του ΔΟΛ:

    (σημερινό εξώφυλλο των Νέων)

  18. physicist said

    Παντελής ανοσία στη βλακεία.
    Παντελής η ανοσία στη βλακεία.
    Παντελής: η ανοσία στη βλακεία.

    Η ανοσία στη βλακεία είναι παντελής.
    Ανοσία στη βλακεία έχει ο Παντελής.

    Το βλήμα λεν Μαρίτσα, το βλάκα Παντελή
    το στούκας Παπακώστα, το στόκο Άδωνι

    (Σήμερα είπα ν’ αρχίσω τους χαβαλέδες εντεκάμιση το πρωί).

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Ωραία και πάλι τα μεζεδάκια μας.

    – Θα σταθώ πρώτα στο «από σπόντα» μεζεδάκι του «γράφετε». Αν σας πω ότι έχω πιάσει κι εγώ τον εαυτί μου τελευταία στιγμή να αποφεύγει αυτό το απαίσιο έψιλον; Γι αυτό και λέω ότι, αν κάτι διαιωνίζεται και αναπαράγεται συνεχώς, στο τέλος σου δημιουργεί τη γνωστή αμφιβολία του ελέφαντα. Παλιότερα το λάθος ήταν αμφίδρομο, δηλαδή βλέπαμε συχνά και το «στην περίπτωση που επιθυμείται να λάβετε..» κλπ., ενώ σήμερα τα πιο πολλά τέοια λάθη είναι από την «πάντα» που δημοσίευσε ο Νοικοκύρης.

    – Ναι, αυτό το tweet Παπακώστα το είχα διαβάσει σχολιαζόμενο λίγες μέρες πριν εδώ.

    – Την ιστορία του τραγουδιού του Μπάμπη του φλου, ομολογώ πως δεν τη γνώριζα, κι άρα οφείλω τις ευχαριστίες μου. Κι αν, λεξικολογώντας, βρίσκαμε την ελληνική λέξη για το «φλου»; Ξεκινάω με το «απροσδιόριστος», κι αναμένω τις προτάσεις σας.

    – Για τον καβγά στο κινέζικο αεροπλάνο (ή για την ακρίβεια, στο αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών, γιατί ευτυχώς ακόμα τα κινέζικα αεροπλάνα είναι μόνο μικρού μεγέθους παιδικά παιχνίδια), θα μπορούσε να κάτσει και το «με την αεροσυνοδό να αναλαμβάνει». Δε σχολιάστηκε όμως καθόλου ο άστοχος πληθυντικός, αφού σε κάθε περίπτωση, το «να καταβάλλει προσπάθεια» εξηγεί τα πάντα. Όταν χρησιμοποιήσουμε πληθυντικό, π.χ. «κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες», εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω τη χρήση πολλών διαφορετικών τρόπων, ανά περιόδους, ενώ με το «κατέβαλα υπεράνθρωπη προσπάθεια» μου κάνει για άπαξ, μέχρις εξαντλήσεως. Είδατε τι ωραία που είναι η γλώσσα; Ο πληθυντικός είναι κάτι σαν το μαϊντανό, δε θα σου πει όχι κανείς αν ρίξεις, αλλά αν μπορείς να τον αποφύγεις πετυχαίνοντς το ίδιο αποτέλεσμα, δείχνεις καλύτερη γνώση μαγειρικής, αφού χρησιμοποιείς ένα υλικό λιγότερο !

    – Με την ευκαιρία, δεν είναι πρωτόγνωρη η προκύρηξη εκλογών λόγω μη εκλογής ΠτΔ, έχει ξανασυμβεί το 1990. Αν και τότε, ήταν προαποφασισμένη η πτώση της (οικουμενικής) Κυβέρνησης, μέσω ακριβώς της μη εκλογής ΠτΔ, με τη ΝΔ να ψηφίζει «παρών» με 148 βουλευτές, στις τρεις πρώτες διαδικασίες, μέχρι να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να λάβει περισσότερες έδρες και να εκλέξει τον Καραμανλή.

  20. Πάντως, οι πολωνικές Άλπεις είναι στο φτωχότερο μεν, ομορφότερο και με πολύ καλύτερους ανθρώπους δε, Ζακοπάνε και τα πολωνοσλοβακικά σύνορα.

  21. Νέο Kid Στο Block said

    19. Kαθόλου δεν συμφωνώ. Δεν είναι πιο ευγενής ο ενικός από τον πληθυντικό. Και γιατί το «κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες» να σημαίνει «ανά περιόδους» κι όχι «χρησιμοποίησα όλα τα μέσα και διαφορετικές προσεγγίσεις» που είναι κι αυτό που συνήθως γίνεται στην πράξη;

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Όσο για τα «κινέζικα αεροπλάνα», δεν θα είχα πρόβλημα να μπω σε κινέζικο αεροπλάνο της ‘Εμιρεητς. Σε κινέζικο της Ράιαν ή του Χατζηιωάννου ίσως και να είχα… Οι Κινέζοι, ό,τι τους παραγείλλεις το φκιάνουν και το φκιάνουν τόσο καλό ανάλογα με το τί πληρώνεις. Το ίδιο εργοστάσιο βγάζει παχύμετρο μιας χρήσης και το ίδιο βγάζει παχύμετρο -τύφλα νά χουν τα γερμανικά!- .Είναι οι πιο στυγνοί καπιταλιστές (you get what you pay!)

  23. Πάνος με πεζά said

    @ 21 : μα γράφω, «πολλών διαφορετικών τρόπων, ανά περίοδους» ! Έτσι κι αλλιώς, οι πολλοί τρόποι αναγκαστικά θα είναι ανά περίοδους. Το ίδιο δε λέμε; (κι αυτό με την ευγένεια, μάλλον δεν το κατάλαβα, γράφω για ευγένεια;) Τεσπα, συνεννούμαστε ! 🙂
    Αυτό με την κινέζικη ποιότητα το ξέρω, κι απορώ πώς το πετυχαίνουν. Το ίδιο πράγμα, με quality control 90% και το ίδιο με 10% !

  24. BLOG_OTI_NANAI said

    Περί «Grundrisse«:

    Γλωσσολογικά δεν ξέρω, αλλά ως προς την επαληθευσιμότητα, η βιβλιογραφία δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί πληθυντικός:

    – «Συγγραφή των Grundrisse»
    – «απόσπασμα από τα Grundrisse»
    – «έκδοσης των Grundrisse»
    – «η ερμηνεία του στα Grundrisse»
    – «έχει ήδη έξαγγείλει στις «Grundrisse…» («Αρχές για μια κριτική της πολιτικής οικονομίας»)»

    κ.λπ., κ.λπ.

    Αυτό της Παπακώστα είναι θλιβερό και μας θυμίζει και τη θλιβερή κατάντια του διαδικτύου.

  25. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  26. LandS said

    19 & 22 Από τη δεκαετία του 80 ήδη, κατασκεύαζουν under licence αμερικάνικα αερόπλανα. Βρίσκονται, νομίζω, στη τρίτη προσπάθεια να κάνουν κάτι καταδικό τους. Το πρωτότυπο της δεύτερης προσπάθειας πέρασε με επιτυχία κάτι τεστ στη Β. Αμερική.
    (σπουδαίο πράμα αυτή η Βίκι)

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Και πότε να προλάβει η Παπακώστα να ενημερωθεί σωστά; Την αφήνει το αδιάλειπτο μπούρου μπούρου; Προτιμότερη και αποτελεσματικότερη σ’ αυτή τη θέση θα ήταν η κυρά μας η μαμή.

  28. ππαν said

    Ωραία η Παπακώστα κι ο μοναχός Μινχάουζεν 🙂

  29. ππαν said

    Α ναι, και δεν είναι κατάντια του διαδικτύου αυτό, ίσα ίσα χάρη στο διαδίκτυο έγινε δικαιολογημένα ρεζίλι. Κατάντια της Παπακώστα είναι που σε παλιότερες εποχές θα τσίταρε ενδεχομένως Καζαμία

  30. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Los Grundrisse στα ισπανικά:
    http://goo.gl/2Lezpk

  31. Πέπε said

    #24: > > Αυτό της Παπακώστα είναι θλιβερό και μας θυμίζει και τη θλιβερή κατάντια του διαδικτύου.

    Εγώ άλλο σκέφτομαι.

    Σε μια πρόχειρη σκέψη της στιγμής ο καθένας θα μπορούσε να πει μια κοτσάνα (έστω κι αν μερικοί ελιτιστές εγείρουν υψηλότερες αξιώσεις σε θέματα υγείας από υφυπουργούς υγείας – αφήστε μας ήσυχους κύριοι, είχατε και στο χωριό σας; ). Από τη σκέψη όμως μέχρι την εκφώνηση μεσολαβεί λίγος χρόνος όπου προλαβαίνεις, ίσως, να σκεφτείς ότι είναι κοτσάνα και καλύτερα να μην την πεις.

    Όταν όμως έχεις τα τεχνολογικά μέσα να κοινοποιήσεις την κοτσάνα σου σ’ όλη την ανθρωπότητα σχεδόν στον ίδιο χρόνο, και το κάνεις αυτό ΧΩΡΙΣ να σκεφτείς ένα δευτερόλεπτο μήπως είναι κοτσάνα και μήπως θα γίνεις ρόμπα, αυτό δε δείχνει την κατάντια του διαδικτύου, δείχνει πόσο ανέτοιμοι είμαστε να δεχτούμε τις δυνατότητές του.

    Το ίδιο ισχύει για ένα σωρό ρεζιλίκια πολιτικών και άλλων επωνύμων στα μέσα κοιν. δικτύωσης. Άλλος βρίζει και ξεκατινιάζεται, άλλος λέει βλακείες και εκτίθεται, άλλος σου λέει πώς γράφετε το «στις»…

    Σε κάποιο μυθιστόρημα λατινοαμερικάνικο, νομίζω του Γιόσα, μια κυρία σ’ ένα ημιπρωτόγονο χωριό της ζούγκλας έχει έναν εραστή που της χαρίζει ηλεκτρική σκούπα. Το χωριό δεν έχει ρεύμα. Όμως το δώρο είναι τόσο φανταχτερό ώστε η κυρία αρχίζει να «σκουπίζει» (πηγαινοφέρνοντας τη νεκρή συσκευή πάνω κάτω) όλη μέρα, και για τις στιγμές όπου δε σκουπίζει φτάνει στο σημείο να μιλάει με εκφράσεις όπως «δεν είχαν περάσει τρεις ώρες που έβαλα ηλεκτρική σκούπα, και ποιον βλέπω μπροστά μου;»

    Ναι, αλλά εδώ έχουμε ρεύμα. Ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε.

  32. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    31: Έτσι ακριβώς για τις τεχνολογικές δυνατότητες.

    19αρχή: Να σου,πω. εγώ νομίζω πως βλέπω εξίσου και τις δυο κατηγορίες λαθών, να μη σου πω ότι βλέπω συχνότερα το λάθος «αι»

    17: Και πού να προκηρυχτούν εκλογές…

  33. spiral architect said

    Και η συνέχεια:

    https://twitter.com/giopso/status/548777241149448192

    γιατί τίποτα πια δεν αφήνεται, να πέσει χάμω.

  34. Πέπε said

    #19 α: Συμφωνώ κι εγώ με Sarant ότι και τα δύο είδη λάθους συνηθίζονται.

    Πριν από λίγο καιρό πάρκαρα κάπου όπου δεν έπρεπε. Ο περίοικος που εκτόπισα μου άφησε στον τζαμοκαθαριστήρα ένα μεγάλο χαρτόνι από κούτα που έγραφε: ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΤΑΙ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ PARKING. (Ευγενικός ήταν, θα μπορούσε να έχει πει ή κάνει περισσότερα και θα είχε και δίκιο.) Το κράτησα και το έχω μόνιμα σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου, για να μην παρκάρει κανείς επάνω μου.

  35. Γς said

    33:

    >γιατί τίποτα πια δεν αφήνεται, να πέσει χάμω

    Ούυε κι εγώ:
    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/polaris-ursa-minor.html

  36. παλιοσειρά said

    Νικοκύρη μου, αυτό σε μάρανε μόνο, που ο κ Μίχας δεν γνωρίζει την ορθογραφία της longue durée ; Εδώ είναι σαφές ότι δεν έχει καταλάβει ούτε ποιά είναι η χρονική κλίμακα της «μακράς διάρκειας», ούτε σε ποιά ιστορικά φαινόμενα εστιάζει; Ή έχουμε πάθει πλέον μιθριδατισμό στην απαιδευσία και οι απαιτήσεις μας περιορίζονται στην ορθογραφία;

  37. παλιοσειρά said

    … α, και χρόνια πολλά !
    🙂

  38. Πάνος με πεζά said

    @ 34 : Εσύ το κράτησες, αλλά αυτό το χαρτονάκι, δε σε αναγκάζει να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, χωρίς να επιτρέπεται να το παρκάρεις πουθενά; Όχι χρειαζόταν και το «ΝΑ» : ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΤΑΙ (και να φυλάσσεται στον ήλιο) 🙂

  39. τρία πουλάκια κάθονταν…

  40. Πέπε said

    38: Όχι βέβαια! Απλώς απαγορεύο να παρκάρη κανείς πάνω ή μέσα στο αυτοκίνητό μου.

    (Και δεν είναι χαρτονάκι, είναι νά ένα πράμα με το συμπάθειο.)

  41. Τελικά είναι χρήσιμη η διάκριση Βουλευτή και βουλεύτριας (εγώ προτιμάω τη βουλευτίνα) για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.Από το Ε-νικός:

    Πρόεδρος ακροδεξιού κόμματος κατηγορείται για βιασμό βουλευτή.

    http://www.enikos.gr/international/286847,Proedros_akrodexioy_kommatos_kathgoreita.html

    Η ιστορία του Μπάμπη του Φλού διακινήθηκε νομίζω από την Cronopiusa, μέσα από αυτήν εδώ την Ιστοσελίδα, και προσωπικά με έπεισε, αφού εμφάνισε τον ίδιο πατέρα Φλού να παραδέχεται δημόσια το κατά κόσμον παρατσούκλι του. Άρα; Συνωνυμία και κάποια νεανική τρέλα και παρεξήγηση του αγίου πατρός; Ή η έλλειψη της B12 στον Άθω; (Όπου μαθαίνω τα ψυχοφάρμακα δίνουν και παίρνουν). Ή τελικά αυτός ήταν όντως ο Μπάμπης ο Φλού;

  42. Πέπε said

    Κι εμένα μου είχε φανεί πειστικός ο μοναχός, και το διέδωσα και περαιτέρω. Από την άλλη, δεν έχω καμία άποψη για την αξιοπιστία της πηγής που το διαψεύδει. Δε θα απέκλεια καν το ενδεχόμενο να πιστεύουν κι οι δύο καλόπιστα αυτό που λένε, και απλώς ο ένας από τους δύο να έχει κάνει λάθος. Γενικά, πέρα από την προτροπή του Sarant στην κυρίως ανάρτηση «να το αντιμετωπίσουμε με δυσπιστία» δε σκέφτομαι κάτι παραπάνω.

  43. Άσχετο με το ντετεκτιβίστικο Ποιος ήταν ο Φλού, σκέφτομαι οτι μια πλευρά της εθελούσιας καταφυγής στα μοναστήρια,(κι όχι της βίαιας σε μικρή ηλικία που παράγει τους ιδρυματικούς) κι αυτό το σκέφτηκα βλέποντας αυτόν τον αγιορίτη Αη-Φλου, είναι η εξής:

    Kαποια στιγμή μεγαλώνοντας και φτάνοντας στο ντερσέκι της αρετής, της κακίας και άλλων τινών, ο καθείς αποφασίζει σύμφωνα με τη θέληση και το χαρακτήρα του,κι άλλος λέει το μεγάλο όχι, άλλος λέει το μεγάλο Ναι (αν είναι κνίτης 🙂 )κι άλλος παίρνει το μονοπάτι το πονηρό που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη.

    Και είναι και μερικοί που απλά γυρνάνε πίσω. Αρνούνται να μεγαλώσουν και ξαναγυρνάνε στην ιδεατή τους κάμαρα την παιδική. Όπου βρίσκουν πάλι τον άγιο Πατέρα τους (κάπως ωραιοποιημένο, γιατί ο πραγματικός τους έσπαγε στο ξύλο, ή έσπαγε στο ξύλο τη μανα τους) αλλά και την ίδια τη μαμά την πλατυτέρα ή και τον ίδιο το φίλο τους, τον γλυκό Ιησού που εδώ πέθαινε στο σταυρό, αντίθετα με τον άλλον, τον πραγματικό που πέθανε από την πρέζα.

  44. ππαν said

    Τι ακριβώς σας έπεισε, βρε παιδιά, από τον μοναχό; Τα ειλικρινή του μάτια ή που τον έλεγαν Χαράλαμπο; Δεν ταίριαζε χρονολογικά καθόλου.

  45. Γς said

    Κι ο ένοικος έγινε νοικάρης:

    Επιασε λέει τη μάνα της με άλλη μέσα στο ασανέρ,
    Μάρτυρες αρκετοί από τους ενοίκους και ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας!

    http://www.tribune.gr/greece/news/article/102539/patra-kori-epiase-ti-mana-se-lesviako-mesa-sto-asanser.html

  46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Και μόνο το ότι πιστεύει πως η οποιαδήποτε διατροφή θα μπορούσε ποτέ να «εξαφανίσει» το «95% των ασθενειών» δείχνει ότι η βουλεύτρια της ΝΔ είναι εντελώς άσχετη από θέματα υγείας. Και το γεγονός ότι σπεύδει να αναδημοσιεύει ειδήσεις από ιστοτόπους όπως το mikroskopio.gr δείχνει ότι δεν έχει καμιά κριτική ικανότητα.»
    Mα άμα είχε κριτική ικανότητα δεν θα ήταν βουλεύτρια, οι ψηφοφόροι εξ ιδίων κρίνουν και ψηφίζουν

    «Τόση ευπιστία είναι επικίνδυνη σε κάποιον με κυβερνητικές ευθύνες.»
    Έχει αποδειχτεί ιστορικά, οτι κανείς (ούτως η άλλως) ανεύθυνος κυβερνητικός δεν διέτρεξε ποτέ κανένα κίνδυνο απο την ανεύθυνη ευπιστία του, εν αντιθέση με τον συνεχώς ανεύθυνο και εύπιστο λαό, που ψηφίζει ηλίθιους εκπροσώπους, και μετά διαμαρτύρεται.

    «Εκεί που γίνονται σοβαρά τα πράγματα είναι όταν σκεφτούμε ότι η κυρία Παπακώστα είναι… υφυπουργός Υγείας!»
    Νάσαι καλά πέθανα στα γέλια, να σου υπενθυμίσω μόνο, οτι ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι ο Βορίδης, και πρίν απ΄αυτόν ο ΓεΟργιάδης, δηλαδή ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει κι ο Γεωργίου.

  47. physicist said

    Κι αν ήτανε τώρα ο καλόγερος ήρωας ενός τελείως τετριμμένου τραγουδιού με χιλιοειπωμένους στίχους, χ… η φοράδα στ’ αλώνι. Και μόνο που ακούς τον δημοσιογράφο να λέει ότι ο ενάρετος μοναχός δεν θα αναζητούσε τη δημοσιότητα γι’ αυτήν τη σπάνια διάκριση (να είσαι σκερβελές και να σου αφιερώσουν τραγούδι, φοβερό λέμε) ενώ ο ίδιος ακκίζεται και χασκογελάει, σου γυρνάνε τ’ άντερα.

  48. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    4 – Αν εννοείς τον εαυτό σου έχασες, απο μακριά φαίνεται οτι είσαι μαύρος γάτος.

  49. sarant said

    36: Χρόνια πολλά. Δεν έχεις άδικο, αλλά αυτά που επισημαίνεις μπορεί να θεωρηθούν, ας πούμε, ότι είναι θέμα εκτίμησης.

    41αρχή: Και άλλα παραδείγματα βρίσκει κανείς.

  50. sarant said

    41-42 κτλ. Σχετικά με τον καλόγερο και τον Μπάμπη φλου, μαθαίνω ότι όσα λέει ο Βερναρδάκης (ότι ο Φλου ήταν ο πατέρας Τζονιχάκης) διασταυρώνονται απο πολλές μαρτυρίες. Μάλιστα στο Εν Λευκώ υπάρχει ένα κομμάτι που λέγεται Τζονιχάκειον άσμα.

  51. Με τον Πάμπο πρόκειται για λογική φλου, γνωστή ελληνιστί ως fuzzy logic.

  52. Για την λογική φλου.

  53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    22 – Συμφωνώ απόλυτα, υατό ήθελα να γράψω κι εγώ.

    29 – Ξέρω οτι επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια και ίσως έχω γίνει (πολύ) βαρετός, όμως μήπως τελικά είναι κατάντια του κυρίαρχου με το αλάθητο κριτήριο λαού;
    Ποιό έχει μεγαλύτερη ευθύνη, το αίτιο ή το αιτιατό;

  54. ππαν said

    Λάμπρο, σε εντίθεση με σένα, με βάζω μέσα στον λαο, δεν στέκομαι από πάνω να τον κρίνω. Εγω λοιπόν, δεν ψήφισα ποτέ την Παπακώστα.

  55. Μαρία said

    https://twitter.com/LBdeGiorgio/status/548815340910964737

  56. Πέπε said

    @47: > > Και μόνο που ακούς τον δημοσιογράφο να λέει ότι ο ενάρετος μοναχός δεν θα αναζητούσε τη δημοσιότητα γι’ αυτήν τη σπάνια διάκριση (να είσαι σκερβελές και να σου αφιερώσουν τραγούδι, φοβερό λέμε) …

    Εσύ τώρα μιλάς για το δημοσιογράφο. Κανείς απ’ όσους πίστεψαν ή συμπάθησαν το μοναχό δεν είπε καλή κουβέντα για το δημοσιογράφο.

    ………………..

    Να σας πω κάτι; Εμένα μου άρεσε η ιστορία. Δεν έκατσα να υπολογίσω αν βγαίνουν τα χρόνια. Έχω αρκετό νου για να σκεφτώ ότι θα μπορούσε και να μην είναι αληθινή, αλλά δε με απασχόλησε ιδιαίτερα. Η αλήθεια δεν είναι αξιολογικό κριτήριο για κάθε ιστορία. Σε δικές μου ιστορίες, που μου έχουν συμβεί και που τις βρίσκω αστείες ή συγκινητικές ή διδακτικές κλπ. και τις αφηγούμαι, δεν έχω πρόβλημα να φουσκώσω μερικές λεπτομέρειες για να βγει καλύτερη η ιστορία: σκοπός είναι να περάσουμε ένα ευχάριστο πεντάλεπτο με την παρέα, όχι να καταθέσουμε ιστορικές μαρτυρίες. Και ο σπαστικός που θα πεταχτεί να πει «ε, την προηγούμενη φορά είχες δείρει δέκα, πότε γίναν δεκαπέντε;» ας κάτσει στ’ αβγά του (θυμάμαι κι εκείνο το βιντεάκι με τον Ιησού των Μόντυ Πάιθον που ξεκινάει να λέει μια παραβολή και όλο τον διακόπτουν: Ήταν μια κοπέλα που την έλεγαν Μαριάμ… -Πόσο χρονών ήταν; -Μήπως από την Καπερναούμ; Γιατί ξέρω μια κοπέλα από την Καπερναούμ αλλά δεν τη λένε Μαριάμ …).

    Ε, βέβαια άλλο να σκέφτεσαι ότι λογικά μορεί και να μην είναι αλήθεια κι άλλο να σου το αποδείξουν. Εκεί χάνεται όλη η ομορφιά της ιστορίας.

    Τώρα, για όποιον δε συμφωνεί ούτε ότι η ιστορία του μοναχού ήταν ωραία, εκεί απλώς έχουμε άλλα γούστα.

  57. Πέπε said

    Και στην τελική, άμα σ’ αρέσει το τραγούδι δεν έχει σημασία ποιος ήταν ο Μπάμπης ο Φλου. Άμα δε σ’ αρέσει, ακόμα παραπάνω.

  58. physicist said

    #56 στην αρχή. — Πέπε, δεν μιλάω αποκλειστικά για τον δημοσιογράφο, μιλάω για την κακοπαιγμένη φάρσα στην οποία παίρνει μέρος και ο δημοσιογράφος αλλά όχι μόνον αυτός.

    Για τα γούστα καμία συζήτηση. Όπως του αρέσει του καθενός.

  59. ππαν said

    Ακριβώς επειδή αν σου αρέσει το τραγούδι δεν έχει καμιά σημασία η ιστορία δεν καταλαβαίνω τι ανάγκη έχει κανείς να μάθει την αληθινή ή «αληθινή» ιστορία. Συμφωνώ δε απόλυτα με τον Φυσικό, αντιπαθέστατο το όλο στήσιμο.

  60. 50 δες #5 για το άσμα

  61. sarant said

    60: Ωχ, το ξέχασα -φταίνε *τα* Γκρουντρίσε 🙂

  62. cronopiusa said

    Pina Bausch στους ρυθμούς του Πυρρίχιου

    Εύρον πράσινη πέτρα ωραιοτάτη

    και χρόνια πολλά στις Στεφανίες και τους Στέφανους

  63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    54 – Ππαν πότε είδες να στέκομαι πάνω απο το λαό και να τον κρίνω; να το παίζω δήθεν και έξω απο το σύστημα; πότε έκανα τον έξυπνο και τον επαναστάτη; Λαός είμαι Ππαν, ο πλέον απλός κοινός λαός είμαι, και συμετέχω σε όλες τις εκλογές απο το 81 που ψήφισα πρώτη φορά, κι εγώ δεν ψήφισα Παπακώστα, επειδή λέω οτι ο λαός ψηφίζει ηλίθια βασιζόμενος στα ηλίθια κριτήριά του, σημαίνει οτι τον κρίνω απο ψηλά; Εσύ δεν τον κρίνεις; κι αν το κάνεις πώς τον κρίνεις, απο ποιό μέρος, απο κάτω, ή απο μέσα; και ποιά είναι η κρίση σου γι΄αυτόν; Εγώ γιατί δεν έχω δικαίωμα να κρίνω αυτούς που με την κρίση τους επηρεάζουν την ζωή μου; και πώς πρέπει να χαρακτηρίσω κάποιον που ψηφίζει Παπακώστα αν όχι ηλίθιο;
    Μιά και με κρίνεις απο τα σχόλιά μου, (αδικόντας με κατάφωρα κατά την γνώμη μου) θα με ενδιέφερε πολύ η κρίση σου για τον λαό απο τις πράξεις του,

  64. 58
    Δεν ήταν καθόλου κακοπαιγμένη η φάρσα. Ο Αη Φλού όντως συγκινήθηκε, όταν θυμήθηκε τον γείτονά του, το Σιδηρόπουλο. Αν το έκανε στα ψέμματα, πρέπει να ήταν η Παξινού του Άγιου Ορους.

    Πάντως και μένα καπως με τις χρονολογίες δεν μου πολυβγαίνει. Μήπως ο αγιορίτης:
    1. Γνώρισε την παρέα Σιδηρόπουλου, ήταν φευγάτος από τότε και απλά, νόμισε οτι το τραγούδι γράφτηκε γι αυτόν ενώ επρόκειτο για άλλον Χαράλαμπο, ή
    2. όλα αυτά να είναι παραλήρημα.
    Νομίζω, αν αποκλειστεί η περίπτωση να είναι ο ίδιος ο Μπάμπης ο Φλού (που δεν ΄ εχει αποκλειστεί ακόμα 100%) πιο πιθανή είναι η πρώτη εκδοχή.

    Η ιστορίες με καλόγερους, γενικά είναι πολύ ενδιαφέρουσες και για μας που δεν πιστεύουμε. Αποκαλύπτουν την ανθρώπινη ψυχή καλύτερα. Μια άλλη ιστορία, πχ, ένα παιδί που μεγάλωσε «φυσιολογικά», αγαπούσε τα μαθηματικά και την Τούλα και έγινε καθηγητής Μαθηματικών, παντρεύτηκε την Τούλα και έκανε δύο παιδιά… Ωραία ιστορία, αλλά δεν έχει τόσο ενδιαφέρον. Εκτός αν είσαι ο Μπέργκμαν.
    ________

    Η υφυπουργός, κάπου το πηγαίνει μάλλον. Αντί στα νοσοκομεία να γράφουν στους ασθενείς φάρμακα, θα γράφουν συνταγές για Μεσογειακές σαλάτες. Κι αν έχει στη συνταγή και γλυκοπατάτες, τι; Οι Μάγιας δεν είναι Ελληνικής καταγωγής; Το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ. Τι σημαίνει; Παπαί, καταπέλτης.

    Εδω, ο τ. Υπουργός Υγείας ρώταγε για τα «παιδια Ίντιγκο».Ίσως ενδιαφέρθηκε, γιατί μαμά του έπλενε τα σεντόνια με λουλάκι. Ή απλά, περίμενε ότι θα πληρώνουν τις επερωτήσεις οι Εξωγήινοι. Και πόσο σοβαρά μιλάει!!!

    Είναι ε-ξορ-γι-στι-κό. Στην περίπτωση αυτή, πραγματικά φταίει κι ο Σύριζα. Γιατί δεν τον έχει εξοντώσει πολιτικά ακόμα, και τον ανεχτήκαμε τόσο καιρό;

  65. Αυτή την ιστορία με την αρκούδα του ΣΥΡΙΖΑ την έχω χάσει, τι έπαιξε;

  66. Μπετατζής said

    Δύτη, μάλλον είναι για το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων. Δεν βάζω λίκνο για να μη βαρύνει η σελίδα. Εύκολο είναι να το βρεις όμως.

  67. cronopiusa said

    «Εύρον πράσινη πέτρα ωραιοτάτη»
    Ο (Μπάμπης ο Φλου) Μοναχός στο Άγιο Όρος 2
    εμένα πάντως μ’ έπεισε ο μοναχός…

  68. Ωχ όντως!!

  69. Μαρία said

    66
    Υπάρχει στο 17.

  70. Μαρία said

    68
    Για ένα δευτερόλεπτο δεν σε πρόκανα.

  71. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    68: Αν προσέξατε το πρωτοσέλιδο των Νέων, επάνω αριστερά, πάνω από τον τρομολαγνικό τίτλο υπάρχει κουπόνι για το θεατρικό έργο «Κρίμα που είναι πόρνη». Σύμπτωση ή αυτοκριτική;

  72. Μπετατζής said

    69. Στραβομάρα μου, κοτζάμ αρκούδαρος πώς μου ξέφυγε ; Τραγουδάκι βάζω για εξιλέωση https://www.youtube.com/watch?v=mPCUTInYcrQ
    Ελπίζω να μην βαρύνει, άμα βγει ολόκληρο συγγνώμη, δεν το έχω καταλάβει ακόμα το κόλπο πώς δουλεύει.

  73. Μπετατζής said

    Τώρα που το κατάλαβα, βάζω και ένα άλλο, της εποχής μου, αφιερωμένο σε Δύτη και Μαρία https://www.youtube.com/watch?v=okb4wXhREqk Οι στίχοι του μου φαίνεται ότι ταιριάζουν στην περίπτωση.

  74. Μη γενικεύουμε. Ο Βορίδης κάθε άλλο παρά βλάκας είναι, και — πιστεύω — ούτε και ο Άδωνις, άλλο ζήτημα αν πουλούσε κάποτε αποβλακωτικά βιβλία. Για την κ. Παπακώστα δεν ξέρω τίποτε άλλο πλην του σημερινού τιτιβίσματος, το οποίο βέβαια μαρτυρεί τουλάχιστον εγκληματική έλλειψη κριτικού πνεύματος.

  75. Μαρία said

    Αυτό το πρωτοσέλιδο το θυμάστε; http://www.news.gr/efimerida/ta-nea.html?e=28&d=20120514

  76. Basil Tatsis said

    Κε Σαραντάκε ,ο»Νόμος τού Μέφρι» που αναφέρετε,αναφέρεται στο «Murphy’s Law»; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ο «Nόμος του Μέρφι»εκτός βεβαίως αν είναι κανένα «εσωτερικό αστείο » του ιστοτόπου που εγώ δεν έχω «πιάσει» η τυπογραφικό λάθος .

  77. sarant said

    76: Ο Νόμος του Μέφρι (Muphry) είναι ευτράπελη παραλλαγή του νομου του Μέρφι, που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια σαν ορολογία -όχι από μένα, διεθνώς.

  78. Νέο Kid Στο Block said

    H δε Αρκουδάρα του «Ρωσικού χειμώνα» είναι γκρίζλυ,δηλαδή αμερικάνικη …ή είναι ιδέα μου; 😉

  79. Μαρία said

    Τιτιβίσματα για τη …συνέντευξη Σαμαρά https://twitter.com/hashtag/NERIT?src=hash

    https://twitter.com/hashtag/samaras?src=hash

  80. cronopiusa said

  81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    74 – Επειδή μάλλον σε μένα αναφέρεσαι, έχω δηλώσει πολλές φορές εδώ, οτι όσοι εκμεταλεύονται τα κορόϊδα για να ζήσουν τους θεωρώ έξυπνους, (ο ΒLOG θα το θυμάται αυτό) άλλωστε αν πρόσεξες, δεν κατηγόρησα την Παπακώστα που δεν ήξερα κάν αν είναι βουλευτίνα, ούτε τον Βορίδη, ούτε κάν τον ΓεΟργιάδη σαν βλάκες. Με αφορμή αυτό το σχόλιό σου όμως, θα ξαναθέσω το αναπάντητο ερώτημά μου, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;
    Τον Βορίδη τον γνωρίζω προσωπικά καί γιατί εκλέγεται στην περιφέρεια που ζώ, (και επειδή συμετείχα σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους καταλαβαίνεις) και απο κάποιες «κακές ακροδεξιές» γνωριμίες (επαγγελματικής φύσεως) που έχω, και μπορώ να έχω προσωπική άποψη γι΄αυτόν. Τον δε ΓεΟργιάδη τον γνωρίζω κι αυτόν απο τις ίδιες γνωριμίες, κι έχουμε ανταλλάξει δυο τρείς κουβέντες πρίν πάει να γλύψει εκεί που έφτυνε, και την γνώμη μου γι΄αυτόν την έχω σχηματίσει κυρίως απο τα λεγόμενά του και τις ενέργειές του.
    Παρ΄όλο που έχω ξεκαθαρίσει οτι δεν στρέφομαι εναντίον κανενός προσωπικά μιλώντας γενικά, κάποιοι θίγονται προσωπικά, άλλος για την εκπαίδευση, η Ππαν (και ο Pedis νομίζω) για τον λαό. Μα όταν λένε οτι οι Έλληνες είναι χριστιανοί, εγώ που είμαι άθρησκος τι πρέπει να κάνω; όταν λένε οτι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τον κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ – η ΝΔ – και οι τρείς δύο (τους κάναμε τα τρία δύο) εγώ που δεν ψήφισα κανέναν απο αυτούς, δεν ανήκω στον λαό; όταν αποκαλούν τους Έλληνες τεμπέληδες, εμένα που δουλεύω απο τα δώδεκα, με βγάζουν απ΄έξω; Το οτι οι απόψεις μου, δεν συμπίπτουν με τις απόψεις κάποιων, σημαίνει οτι γενικεύω;
    Εγώ έχω εκφράσει την άποψή μου για τον λαό, τον θεωρώ πανηλίθιο, (ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΓΩ) εσύ έχεις άποψη; Δηλαδή π,χ αφού όπως λές ο Βορίδης κλπ, δεν είναι βλάκες, θεωρείς τους ψηφοφόρους τους έξυπνους;

    Υ.Γ – Για να μη πώ για τους ψηφοφόρους του λυράρη, που θα παίζει, κι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι, δεν θέλω να σου βάλω δύσκολα.

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    78 – Ένεκα η παγκοσμιοποίηση, απ΄ό,τι φαίνεται έπιασε και τις αρκούδες.

  83. 74,
    Αγαπητέ Άγγελε, το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος είναι ευφυής ή βλάκας. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή, που βλάκες δεν θα τους πεις, και υπάρχουν πρωθυπουργοί, που η βλακεία είναι τυπωμένη στο μέτωπό τους. Άλλωστε υπάρχουν πολλών ειδών ευφυΐες. Υπάρχουν και έξυπνοι άνθρωποι που στην πραγματικότητα είναι διαβολικοί. Το Χίτλερ θα μπορούσες να τον πεις «βλάκα»;

    Και ο Βορίδης είναι ανήθικο άτομο και ο Άδωνις. Ειδικά ο τελευταίος πιστεύω, είναι και διαταραγμένος, έχει με μια ειδική μορφή της Κακοήθους Ναρκισιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, που μέσα στα άλλα κάνει και σαδισμό. Χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή ευφυΐα, που όμως υποσκάπτεται από την πλήρη συναισθηματική νέκρα. Μιμείται τα συναισθήματα τέλεια (με κάποιες ιστριονικές αιχμές) αλλά δεν μπορεί να έχει κανένα συναίσθημα συμπόνιας κλπ. Φυσικά, στη συγκεκριμένη διαταραχή κατατάσσεται κανείς βάσει κλίμακας και αριθμού χαρακτηριστικών.

    https://aomepol.wordpress.com/

  84. Περι Σαμαρά. Μα γιατί η αντιπολίτευση δεν απαντάει (και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα δυο λάθη που όμως είναι τα κατεξοχήν όπλα στην πολιτική, τα argumenta ad nausiam και ad homminem) σε όσους ψάχνουν για στοιχεία χρηματισμού των βουλευτών με το αυτονόητο. Έχουμε και λέμε, 6.000 Ευρώ σύν τα έξτρα ίσον 8.000 Ευρώ επί12 μήνες επί δυο χρόνια ίσον 192.000 Ευρώ. Πότε ξαναείδαν τέτοια λεφτά κάτι τύποι, να μην λέμε ονόματα, που μάλιστα τα παίρνουν μόνο για να μυρίζουν γυναικεία παλτά; Μοιάζει λαϊκίστικο το επιχείρημα, αλλά δεν είναι. Είναι πέρα από τις γενικούρες, μια λογική της πιάτσας. Η συμμετοχή σ΄ αυτή τη Βουλή, που δεν έχει την υποστήριξη του κόσμου, από μόνη της ΕΙΝΑΙ χρηματισμός.

  85. giorgos said

    Θά βάλω ενα μικρό κείμενο , τό όποίο ομολογώ ότι δέν πολυκαταλαβαίνω όμως εχει σχέση μέ τό θέμα .
    Μέ όλα όσα έγράψαμε άπλά, θελήσαμε νά καταλήξωμε σέ ένα έξαιρετικά πολύπλοκο συμπέρασμα: ότι πάσχομε έπειδή στόν τόπο μας έλειψαν οί ούσιωδώς άνήθικοι άνθρωποι. Δέν πάσχομε έξ αίτίας άνηθικότητος, άλλά άπό ύπερβολικό πλεόνασμα άρετής. Η ούσιώδης άνηθικότης είναι κατάσταση “πέραν τού καλού καί τού κακού”. Υπάρχει κάποια διαλεκτική τής ήθικής πού όταν φέρη τό κακό ώς τίς έσχατες διαβαθμίσεις του τό μεταβάλει σέ καλό. Η ίκανότης πραγματοποιήσεως τού καλού μέσα άπό τό κακό είναι ή ούσιώδης άνηθικότης. Καί είναι μιά δυσεπίτευκτη κατάκτηση ύψηλού πολιτισμού. Επί δικτατορίας, ό κ. Γ. Ράλλης έξετόξευσε μιάν ύβρη γιά τήν πολιτική μας ήγεσία. Είπε ότι οί έλληνες πολιτικοί στό σύνολό τους ύπήρξαν έντιμοι άνθρωποι, πού όχι μόνο τίποτε δέν έκέρδισαν, άλλά πέθαναν καταφανώς ζημιωμένοι.Ο κ. Ράλλης, άθελήτως ίσως, προσήψε στήν πολιτική μας ήγεσία μιά βαρειά μομφή. Γιατί ή άτυχία μας σάν έθνος σέ τούτο όφείλεται: ότι δέν μπορέσαμε ποτέ νά άποκτήσωμε ήγεσία πού νά διαφορίζεται ούσιωδώς άπό τόν λαό. Οτι δέν μπορέσαμε νά έχωμε παραδείγματα ούσιωδώς άνηθίκων πολιτικών, όπως είχαν άλλοι τόν Λαυρέντιο Μέδικο, τόν Φραγκίσκο Βάκωνα καί τόν Ταλλευράνδο. Οπως παρετήρησε ό Γεώργιος ό Α’, ή πολιτική μας στά νεώτερα χρόνια δέν έξέφυγε ποτέ άπό τό πλαίσιο τής μικρόνοης κακομοιριάς, ώστε ν’ άποτελέση έξαίρεση μέσα στήν “θεωρία” τών φυλετικών έλαττωμάτων. Ο Γεώργιος ήταν ίστορικά έπιφορτισμένος γι’ αύτή τήν διαπίστωση καί μίλησε τήν άλήθεια. Διότι μόνο μέσα στό πνεύμα τής ούσιώδους άνηθικότητος μπορεί νά έχη νόημα ή ήθική άποτίμηση. Αλλοιώς, όσο “κακός” καί νά ύπάρξη κανένας, παραμένει, θέλοντας καί μή, καλός καί ένάρετος. Η πολιτική μας στό σύνολό της ύπήρξε προιόν άρετής καί μάλιστα χριστιανικής γιά άλλους. Η πολιτική άρετή μας δέν έξέφυγε ποτέ τήν άρχική της καταγωγή καί γιά τούτο παρέμεινε ίστορικώς άγνή, άνευ δυνάμεως καί ίστορικής σημασίας. Εμεινε έκεί πού έξεκίνησε κι’ έξεκίνησε άπό έκεί πού λέει ό Παπαδιαμάντης: “Τήν πλιατσικολογίαν διεδέχθη ή φορολογία καί έκτοτε όλος ό περιούσιος λαός έξακολουθεί νά δουλεύη διά τήν μεγάλην κεντρικήν γαστέρα τήν “ώτα ούκ έχουσαν””. Σ’ αύτό έξαντλήθηκε ή πολιτική ίκανότης τής ήγεσίας μας καί είναι τόσο άπλό, ώστε μόνο περιθώρια άπλοικότητος άφήνει. Διετήρησε τόν λαό καί τήν θέση της σέ όποια κατάσταση τά βρήκε “μετά τόν Μαχμούτ”. Αλλά ή νοοτροπία αύτή προυποθέτει άπαραιτήτως καί Μαχμούτ καί γιά τούτο ούδέποτε ή ήγεσία μας μπόρεσε νά άντιδράση έναντι τής προστασίας, νά βρή τρόπο νά καταλάβη τήν δράση της καί τούς μαιάνδρους – ίστορικούς, οίκονομικούς, πολιτικούς κ.λ.π. – όπου μέσα τήν έμπλεκε. Τό μόνο πού αύτή ήξερε ήταν “ή φορολογία” καί ό έξανδροπισμός, δηλ. άκριβώς οί προυποθέσεις πού άπαιτούσε καί ή διαιώνιση τής προστασίας. Μέσα στήν άναλλοίωτη κατάσταση τού λαού, ό νεοελληνικός βίος έλαβε μιάν άδιαπέραστη έσωτερική κλειστότητα, κατάντησε μεταφερόμενο ίστορικό άχθος πάνω σέ προκρούστειες θεωρίες, άλλόκοτες καί έθνοκτόνες, πού ή πρόθεσή τους έκπλήσσει: “Η γλώσσα… αύτό τό όργανο κατευθύνει πολλές φορές τίς έννοιες πού έκφράζει περισσότερο, παρά πού κατευθύνεται άπ’ αύτές. Νά… γιά ποιό λόγο οί έλληνες ποιητές, άδιάφορο σέ πιά γωνιά ή έποχή άνήκουν, άσχολούνται πάντοτε μέ τόν τόπο τους. Φαινόμενο πού έχει προκαλέσει τήν άπορία ξένων μελετητών – καί τών άσυλλόγιστων έλλήνων” (Ο. Ελύτη, Ανοιχτά χαρτιά, σελ. 263). Ας μή έπιμείνωμε στό νόημα τής πρώτης φράσης (Βλ. σχετ. Κ.Γεωργούλη, Γεν. Διδακτ. σελ. 394 κ.έ), ούτε στή λογική συνάρτηση τών δύο πρώτων, ή τήν βεβιασμένη άπειλή τής τρίτης. Τά σημαινόμενα αύτών τών συμβολικών θεωριών δέν είναι τίποτε άλλο άπό συγχορδίες πάνω στό allgro τής κατοχύρωσης τής “κεντρικής γαστέρας”. Φλυαρείτε, φλυαρείτε όσο μπορείται καί λεξιμαγείται, καί μέ τήν φλυαρία θά έρθουν οί έννοιες! Γιά τήν προκοπή τού τόπου φλυαρείτε κι’ άς άπορούν οί ξένοι καί οί “άσυλλόγιστοι” Ελληνες πού διαμαρτύρονται!
    Μόνο πού οί ξένοι δέν άπορούν. Καμώνονται τούς θαυμαστικώς άπορούντας γιά νά τό πιστεύωμε καί νά συνεχίζωμε. Γνωρίζουν πολύ καλά τίς συνέπειες αύτών τών θεωριών. Ξέρουν ότι οί Μπρετονικοί μιμητισμοί δέν θά όδηγήσουν ποτέ στήν ούσιώδη άνηθικότητα. Οτι τήν μόνη συνέπεια πού θά έχουν, είναι νά δώσουν άκόμη “ένάρετες” πολιτικές ήγεσίες, πού νά ζητούν νά κρατηθούν άπό τόν μύθο τής “παράδοσης”, τού “παρελθόντος” καί φυσικά τήν “προστασία”.
    Δέν φταίει λοιπόν ή προστασία, όπως δέν φταίει αύτός πού γεννιέται έξυπνώτερος άπό έναν άλλον. Από τήν άποψη της ίστορίας ή ήθική άποτίμηση είναι κουταμάρα. Τά μεταπολεμικά συμφέροντά της έδώ, ή προστασία τά προπλήρωσε μέ αίμα, άλλωστε. Δέν φταίει, λοιπόν. Φταίνε οί ήθικολόγοι τής… σύνεσης πού δέν άφήνουν τούς Ελληνες νά γίνουν όσο πρέπει άσυλλόγιστοι.

  86. Νέο Kid Στο Block said

    Σταμάτησα να διαβάζω όταν μπήκε στο ίδιο «ζύγι» των «ανήθικων» ο Ταϋλερών με τον Φράνσις Μπέηκον (γουιθάουτ έγγς). Τον Λαυρέντιο τάδε δεν τον ξέρω.

  87. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Για τη σχέση του αρχαίου Πυρρίχιου με τον ποντιακό δεν είμαι αρμόδιος ούτε κι εγώ, Νίκο, να μιλήσω, αν όμως διαβάσει κανείς τις σχετικές αρχαίες πηγές/ περιγραφές (Πλάτων, Ξενοφών, Λουκιανός κλπ) δεν θα νιώσει καθόλου ότι διαπράττει ιστορική λαθροχειρία συνδέοντας τους αρχαίους πυρρίχιους με τον ποντιακό (σέρα).

  88. 86 Πλάκα κάνεις! Δεν έβλεπες το «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος»;

  89. Νέο Kid Στο Block said

    Tαλεϋγών, ε πά Ταϋλερών, παγντόν! 🙂

  90. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  91. Νέο Kid Στο Block said

    88. Tό βλεπα μικρός,ναι. Αλλά δεν σε πιάνω…? ελαμπορέσιο ρε! 🙂

  92. Νέο Kid Στο Block said

    Δύτη, τώρα κατάλαβα πως ο Λαυρέντιος είναι ο Lorenzo de’ Medici aka Lorenzo the Magnificent, ο θάνατος του οποίου συμπεριλαμβάνεται στα κοσμοϊστορικά γεγονότα που έγιναν το 1492 (μαζί με την πτώση της ισλαμικής Γρανάδας, το διώξιμο των Σεφαρδιτών από την Ισπανία και την ενσωμάτωση/εκχριστιανισμό των υπολοίπων(conversοs),και το θάνατο του Ιννοκέντιου …κι ένα(ή τρία;) μικρό καράβι) .Αλλά έπαιζε αυτός στο «μια φορά…» .Δε το θυμάμαι.

  93. Μαρία said

    91
    http://e-didaskalia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4389.html
    Βίντεο 14, μετά το 7:30 ο Λορέντζος.

  94. Ειλικρινέστατο το 56. Μόλις χτες προχτές προσπαθούσε να μας πείσει ότι αν ένας μαθητής μείνει στη γυμναστική ή αν εξετάζεται ολικά το Σεπτέμβριο, γράφει γραπτά Γυμναστική· ή περνά γυμναστικές δοκιμασίες. Στο μπλογκ του ισχυρίζεται -και τον πιστεύουν κι από πάνω- ότι το ποινολόγιο στα σχολεία, το βιβλίο όπου καταχωρίζονται οι ποινές της επίπληξης και των αποβολών, είναι λέει Βιβλίο Ποινών και Επαίνων, και μόνος αυτός το είχε χρησιμοποιήσει, θυμίζοντάς το στο διευθυντή του, σαν καλός εκπαιδευτικός που είναι. Εδώ στου νικοκύρη, αρκετές φορές εφευρίσκει δικούς του γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Να μην ήταν και φιλόλογος, τι καλά που θάταν -κυρίως για τα παιδιά.

    Δε βαριέσαι, στου Σαραντάκου είμαστε, ανταλλάσσουμε μια ντοπιολαλιά στο τόσο με δέκα σαχλαμάρες, ποιος βγαίνει κερδισμένος;

    Ας πρόσεχα κι εγώ που στο μηχάνημα των διακοπών ξέχασα να ενεργοποιήσω τον κουβά. Έλεος πια!

  95. 91-92-93 Να που εδώ πάντα αλληλοκαλυπτόμαστε! (έλειψα για λίγο αλλά να)

  96. παλιοσειρά said

    (@49)
    Νικοκύρη μου, μήπως,έστω και αρχίζοντας από αυτά τα μικρά, πρέπει να πάψουμε να είμαστε επιεικείς με τη αγραμματωσύνη και την προχειρότητα; Πώς να το κάνουμε, ο ιστορικός της μακράς διάρκειας, θα ασχοληθεί με την οικονομία, την δημογραφία, και τις αντιλήψεις, όχι με τον εκλογικό κύκλο και τους πρωθυπουργούς. Θα ασχοληθεί με το νόμισμα, τις μεταβολές στην νομισματική κυκλοφορία, τον πληθωρισμό, την πίστη, τις καταναλωτικές, αποταμιευτικές και επενδυτικές τάσεις. Από την δεκαετία του 90 θα σημειώσει μόνο την στροφή (και την φούσκα) στο χρηματιστήριο και τα εμπορικά κέντρ (ως κτηματική επένδυση), την ανάπτυξη της καταναλωτικής και κτηματικής πίστης, και την εξαφάνιση του γραμματίου εις διαταγήν και της συναλλαγματικής από τις συναλλαγές. Το όνομα του πρωθυπουργού θα περάσει (αν περάσει) σε καμιά υποσημείωση, κι αυτή στο παράρτημα με τους χρονολογικούς πίνακες.

    Ο κ Μίχας είναι απλώς άλλος ένας γνωστός εξυπνάκιας, απλώς δεν διατηρεί καθημερινή στήλη, κι έτσι, παρ’ όλο που προηγήθηκε του Κασιμάτη και του Θεοδωρόπουλου, δεν του βγήκε το όνομα με τον ίδιο τρόπο.

    Για να αλλάξουμε θέμα. Η κόρη μου όταν άκουσε την συνέντευξη τύπου: «When I first heard the expression ‘bread and circuses’ I could not imagine that the circus would be a prime ministerial press conference».

    (Το αφήνω στα αγγλικά, γιατί το θέαμα είναι απαλότερη περιγραφή από το τσίρκο).

  97. Μαρία said

    95
    Πότε παίζονταν αυτά;

    94
    Χα, χα, πράγματι. Το βιβλίο επαίνων ανήκει στην κατηγορία των διδακτικών.

  98. Μέσα δεκαετίας ’80, ή πρώτο μισό τέλος πάντων.

  99. Ριβαλντίνιο said

    @ 94 Είχα καθηγητή γυμναστικής στο γυμνάσιο που μας υπαγόρευε σε τετράδιο, μας έκανε ερωτήσεις/εξέταση, έλεγχε το τετράδιο, και από πάνω μας έλεγε «Είστε πολύ τυχεροί που με έχετε. Εγώ αυτά τα έμαθα στο Πανεπιστήμιο».

    Λένε πως αν δεν πάρεις καλή διαγωγή στο Λύκειο δεν περνάς ΑΕΙ. Έτσι τουλάχιστον μας απειλούσε ένας καθηγητής μαθηματικών μας στο Λύκειο.

  100. Μαρία said

    99
    Κι αφού σας απειλούσε ο μαθηματικός, δεν ρωτούσατε κανέναν άλλον;

  101. sarant said

    96: Μάλλον έχεις δίκιο.

  102. Ριβαλντίνιο said

    @ 100 Μαρία

    Δεν ξέρω αν ρώτησε κανένας. Νομίζω όχι γιατί όσοι ήθελαν να περάσουν σε «καλό» ΑΕΙ είχαν έτσι και αλλιώς καλή διαγωγή ενώ όσοι δεν ήθελαν μάλλον δεν τους ενδιέφερε τι θα γράφει η διαγωγή τους.

  103. Basil Tatsis said

    #77 Ευχαριστώ κΣαραντάκε.Διδάσκω αεί..γηρασκόμενος! 😀

  104. Μαρία said

    Σήμερα το «ελληνικό BBC» εφηύρε ένα νέο τηλεοπτικό είδος: συνεντευξάγγελμα. Από το «συνέντευξη» και διάγγελμα https://twitter.com/gplios

  105. Ο τεράστιος Μουρίνιο ξαναχτύπησε…
    Ενω σύσσωμη η Ατ(ιτ)λέτικο περίμενε την έλευση του Τόρρες, μέχρι και ιδιαίτερο χώρο στα αποδυτήρια του ετοίμαζε ο ατυχής Σιμεόνε, η Τσέλσι ανακοίνωσε πως με την λήξη του δανεισμού του στην Μίλαν θα υπογράψει εκεί με κανονική μεταγραφή !!
    Κάποιον δανεικό Ντε Χέα που δεν έπρεπε να παίξει εναντίον της Τσέλσι αλλά έπαιξε, τον θυμήθηκαναν εκεί στην Ατ(ιτ)λέτικο πριν μιλήσουν με τον Τόρρες ;

  106. Και επί των ποδοσφαιρικών συνέχεια με ΤΕΡΑΣΤΙΑ πολιτική σημασία :
    Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο Σαρρής παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΠΟ για να αποφύγει την προφυλάκιση. Το ότι διοικούσε ευρισκόμενος 5 μέρες την εβδομάδα στην Χίο δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη της ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στην ΕΠΟ, είτε εν αγνοία του είτε (το πιθανότερο από την συμπεριφορά του απέναντι στον ΚΥΡΙΟ Σάντος και το φιάσκο Ρανιέρι) όχι. Εξ άλλου έχει πιαστεί στα πράσσα να λέει ψέμματα ουκ ολίγες φορές.
    Αλλά επειδή αυτή η υπόθεση μάλλον θα προχωρήσει- ας όψεται η εκδίκηση των στοιχηματικών εταιριών-φαίνεται πως θα χρειασθεί και κάτι περισσότερο…
    Το ότι γράφεται χωρίς να διαψεύδεται από τον Σύριζα πως θα πολιτευθεί στους συνδυασμούς του στην Χίο θυμίζει -στο χειρότερο- μεγαλοδικηγόρο που βρήκε καταφύγιο στα έδρανα της ΝουΔου μέχρι να παραγραφεί η κουτσουκέλα του.

  107. ππαν said

    105: Τζι, συγγνώμη κιόλας αλλά δεν πολυκαταλαβαίνω: ο Τόρες, ως παίκτης της Μίλαν πια, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάει δανεικός στην Ατλέτικο, αυτό άλλωστε διαβάζω πως θα γίνει. Αν ήθελε να μπλοκάρει την όλη διαδικασία ο Μουρίνιο θα αρκούσεμ, φαντάζομαι, να επιβάλει τους όρους του στη Μίλαν όσο ο παίκτςη ανήκε ακόμη στην Τσέλσι.

  108. # 107

    Εγώ δεν διάβασα κάπου πως θα πάει εν συνεχεία δανεικός, παρά μόνο για μεταγραφή στην Μίλαν που συνήθως γίνεται όταν ο δανεισμός αποδειχθεί χρήσιμος και την αναστάτωση που προκάλεσε στον προγραμματισμό του Σιμεόνε.
    Ο καιρός θα δείξει που θα παίξει ο Τόρες

  109. ππαν said

    Έχεις παρατηρήσει πόσο ΔΕΝ παίζει μέχρι τώρα στη Μίλαν; 🙂
    Οϋτε το άλλο με τον Ντε Χεα δεν πιάνω (πότε ήταν δανεικός και πού; ) αλλά το θεμα το γνωρίζω λιγότερο.

  110. ππαν said

    Μη μου πεις, Τζι, ότι αντί για Ντε Χεα εννοείς τον Τιμπό Κουρτουά γιατί θα με απογοητεύσεις, δεν σε είχα για τόσο τσαπατσούλη :).

  111. # 110
    Ωχ, τον Κουρτουά εννοούσα, σόρρυ. Επίσης δεν παρακολουθώ τα της Μίλαν, στην Ιταλία μ’ ενδιαφέρει μόνο η Γκρανάτα κι απ’ αυτήν λίγα πράγματα ξέρω. Γενικά ασχολούμαι λιγότερο απ’ όσο φαντάζεσαι με το είδος σαν αθλητικά γεγονότα εκτός φυσικά από τον ΠΑΟΚ που είναι (για μένα) πολιτική τοποθέτηση και υποχρεωτικά με τόυς αντίπαλους πολιτικούς σχηματισμούς (γάβρους, βάζελους, χανούμια, σκουλήκια)

  112. Με 8 μποφόρ αέρα και βροχή και να πρέπει να εγκαταλείψεις το πλοίο λόγω φωτιάς…
    ούτε ψύλλος στον κόρφο των περισσοτέρων από 400 επιβαινόντων του πλοίου για την Ανκόνα

  113. Aγάπη said

    Καλημέρα Χρόνια πολλά σε όλες, – ους
    Εκτός από ιστορικούς χρειαζόμαστε επειγόντως ΚΑΙ κοινωνικούς ανθρωπολόγους για να έχουμε πληρη εικόνα…

  114. sarant said

    Καλημέρα! Βλέπω ότι η Ππαν ρούμπωσε τον Τζι επί ποδοσφαιρικού! 🙂

    104: Εγώ που δεν έχω τόση φαντασία το είπα «διαγγελματική συνέντευξη»

  115. Παντελής said

    ΓΕΛΑΣΑ πολυ μ’ ενα μεζεδακι-αμερικανια που ακουσα στο βραδινο δελτιο ειδησεων στην Τιβι (νομιζω ΣΚΑΪ) προχθες, για τη λασπη της υποθεσης Χαϊκαλη: Η εξωτερικη ανταποκριτρια των ειδησεων ανεφωνησε: «η λασπη χτυπησε στον ανεμιστηρα»! Βεβαιως, δεν ειναι λασπη αυτο που ηθελε να πει (the shit hit the fan), αλλα αναρωτιεμαι σε πιο χωριο της Χωρας μας συνηθιζεται αυτη η εκφραση;;;;

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    114 – «Καλημέρα! Βλέπω ότι η Ππαν ρούμπωσε τον Τζι επί ποδοσφαιρικού!»
    Ε καλά τώρα, η μάχη ήταν άνιση, o original δικέφαλος αετός με το δικέφαλο περιστέρι.

    ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.!

    Υ.Γ – Άλλωστε το έχει πεί πολλές φορές ο Gee οτι δεν πολυασχολείται γενικά με τα ποδοσφαιρικά, απλώς έχει συνδυάσει τον ΠΑΟΚ (μέγα λάθος κατά την γνώμη μου) με την πολιτική αντίσταση που θα έπρεπε να υπάρχει απέναντι στην κατεστημένη εξουσία, αλλά ΔΕΝ.

  117. sarant said

    115: Η έκφραση αυτή ακούγεται αρκετά τον τελευταίο καιρό, φυσικά προέρχεται απο αυτήν που αναφέρατε.

  118. spiral architect said

    Καλημέρα. :/
    Βάρδα μην κι έχουμε καμμιά τραγωδία γιορτιάτικα.

  119. physicist said

    #118. — Μία φαίνεται να έχει ήδη συμβεί, στο δρομολόγιο από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη. Μου ξαναθύμισε και το τραγούδι Σουραμπάγια Τζώννυ αλλά δεν είναι ώρα για μουσικές και τέτοια.

  120. # 116

    Στο θέμα των δικέφαλων θα είμαι πολύ προσεκτικός, υπάρχουν ακριβώς δύο :
    ένας δικέφαλος αετός και μια δικέφαλη κότα, φαίνονται και από τα γένη που χρησιμοποιούν.
    Οσο για το ποιός εκπροσωπεί την αντίσταση στην λαίλαπα των ατασθαλιών και παρανομιών μια ματιά στις προσπάθειες του Μελισσανίδη να φάει το δάσος για ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ και τις αντίστοιχες των πρώην και νυν του ΠΑΟ με την διπλή ανάπλαση και την «επέκταση» της Λεωφόρου για τις οποίες μαζεύουν παράνομα χρήματα και οι δυο και τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να επιστραφούν όταν ναυαγήσουν τα έργα. Γιατί μόνο τρελλόςθα δώσι άδεια για παραπάνω από 15000 θέσεις στην Ν.Φ. και το πολύ 1000 ακόμα θέσεις στην Αλεξάνδρας για συγκοινωνιακούς και μόνο λόγους.
    Ας θυμηθείς ποιές ομάδες φόρτωσαν τα χρέη τους στο κράτος με το 44 και εν συνεχεία τα καινούργια με το κόλπο της Γ’ Εθνικής, δύο είναι, κιτρινόμαυρα φορούν και το όνομά τους αρχίζει από Α
    Για το Μαρινάκι δεν χρειάζεται να μιλήσω, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και ασχέτως έκβασης ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του

  121. Κι όπως είδες το #106 περνάει ντούκου…

  122. Γς said

    ΣΚΑΙ τώρα.

    ‘ετοιμάζονται για την αποκομιδή των επιβαινόντων’
    [του Norman Atlantic που καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας]

    ‘Αποκομιδή΄ και δεν μου ακούγεται καλά.

  123. sarant said

    121: Εγώ άλλα ονόματα ακούω για τη Χίο πάντως (στον ΣΥΡΙΖΑ)

  124. Νίκο μακάρι νάχεις δίκιο γιατί η τοπική ωφέλεια δεν μπορεί να πατσίσει την πανελλήνια ζημιά που θα προκαλέσει. Πάντως έχει γραφτεί σε όλα τα αθλητικά σάιτ και τόχει αναφέρει κι ο ίδιος πως θα πολιτευθεί χωρις βέβαια να αναφέρει συγκεκριμμένο κόμμα αλλά όλοι ξέρουν σε ποιόν χώρο κινείται.

  125. spiral architect said

    Ανοστος χθεσινός μεζές:

    😛 😛 😛

  126. sarant said

    Μπρρρ…

  127. Aγάπη said

    Φίλος στο φέισμπουκ αναφέρει:
    Δημοσιογραφος που προσλήφθηκε με τη γνωστή μέθοδο στη ΝΕΡΙΤ: «Η εικόνα που βλέπουμε, γιατί βλέπω ιταλικά από κάτω, προέρχεται από τη δημόσια ιταλική τηλεόραση, λέει και τη λέξη CORFU από κάτω ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑ…» (12:06′)

  128. Γς said

    Χρόνια πολλά Αγάπη.
    Πότε θα με ξαναβάλεις στο φέισμπουκ να βλέπω αυτά που γράφεις και διαβάζεις;

  129. # 128

    ήξερα πως επιστρέφουν πινακίδες λόγω εορτών αλλά είδες η τεχνολογία ! μέχρι επιστροφές στο φέιςμπούκ !!!

  130. Γς said

    Τι ανακατεύεσαι ρε;

  131. από αγάπη, θα έλεγα

  132. Γς said

    Μακριά και αγαπημένοι. Βρωμάει πσαρίλας!

  133. Αν έπιανες κάνα ψάρι να το προσφέρεις στην αγάπη μπορεί να σε ξανάβαζε στο φουβου ! Με λουλούδια και παρακλήσεις δεν κάνεις τίποτα

  134. Γς said

    Κι έφτιαξε η κυρά μου χτες αθερίνα. Είπα να τσιμπήσω 2-3 και τελικά της έφαγα 2 πιάτα. Καμιά χιλιάδα μικρά ψαράκια.
    Σκέτη πσαροκτονία 🙂

  135. sarant said

    Ψαροηρώδη!

  136. Ψάροντας με το μεγάλο δρεπάνι!

  137. The Duke of Waltham said

    […] μέσα από τις απατηλές αγγελίες μπορεί να διατίθενται ακόμη και 300 ευρώ.

    Είναι πάντα ύποπτο όταν σου προσφέρουν χρήματα, πόσο μάλλον σε καιρούς κρίσης. (Μικρή λεπτομέρεια μπροστά στη χοντράδα του Γκντανσκ, αλλά δεν μπορούσα να μην τη σχολιάσω.)

    122: Μάλλον για σκουπίδια τους βλέπουν τους επιβάτες οι ναυτιλιακές… Ποια λέξη ταιριάζει όμως εκεί; Το «εκκενώνω» νομίζω χρησιμοποιείται μόνο για τον χώρο, όχι για τον κόσμο (σε αντίθεση με τα αγγλικά, όπου χρησιμοποιείται και για τα δύο). Το «απομάκρυνση» ακούγεται καλύτερο, ή ίσως το «μεταφορά» (αν θέλουμε να τονίσουμε τον προορισμό των επιβατών).

  138. sarant said

    137α: Υψηλότατε, δίκιο έχετε!

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    120 – Ποιό δάσος πάει να φάει, πού βρέθηκε δάσος ξαφνικά; Το παλιό γήπεδο είχε 30,000 το νέο γιατί πρέπει να έχει μέχρι 15,000; Εγώ είμαι υπέρ ενός σύγχρονου γηπέδου που θα αναβαθμίσει την περιοχή, και θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει με τα γήπεδα των προηγμένων οικονομιών. Επίσης είμαι υπέρ της διπλής ανάπλασης της λεωφόρου και του Βοτανικού, που θα αναβαθμίσουν τις περιοχές και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το όλο πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται στο οτι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρηματίες επενδυτές, αλλά κρατικοδίαιτα λαμόγια, κι αντί να κοιτάξουν πώς να μεγαλώσουν την πίτα για να φάνε όλοι, σκοτώνονται ποιός θα πρωτοαρπάξει την τυρόπιτα. Όλοι αυτοί που φωνάζουν για την νομιμότητα και κόπτονται τάχαμου για κάποια δέντρα, πληρωμένοι απο αντίπαλα λαμόγια είναι, και φυσικά αν πάς στα σπίτια τους θα δείς οτι είναι παράνομα και δεν θα δείς ούτε ένα δέντρο.
    Εκτός κι αν νομίζεις οτι ο Δον Τσίπρας που ουσιαστικά ματαίωσε την διπλή ανάπλαση, το έκανε για τους πέντε δέκα μικρομαγαζάτορες του Βοτανικού, που δήθεν θα τους έπαιρνε την δουλειά το εμπορικό κέντρο που θα φτιαχνόταν στο γήπεδο. Το ζήτημα ήταν να μη κάνει την δουλειά ο Βωβός, (όπως και της ΑΕΚ επι Ψωμιάδη να μη το κάνει η ΑΒΑΞ) το ποιοί ήταν πίσω απο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, με την άτοπο απαγωγή κρίνοντας απο τα μετέπειτα εκλογικά οφέλη μπορούμε να φτάσουμε σε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι οτι οι πολιτικοί στην Ελλάδα (αλλά και σε όλο τον κόσμο) είναι χειραγωγημένοι απο την οικονομική ελίτ.

    121 – Για το 106 θα σου πώ οτι εδώ και χιλιάδες χρόνια, παντού στον κόσμο η καμήλα είναι ευκολοχώνευτη, αυτο το κουνούπι όμως βρε παιδί μου αλυτο πρόβλημα.

  140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – «Με λουλούδια και παρακλήσεις δεν κάνεις τίποτα.» Πάει να την βγάλη τζάμπα ο Γς, και θυμήθηκα το παλιό ανεκδοτάκι.

    Ρωτάει η κόρη την μάνα της, μαμά τι είναι η αγάπη; αγάπη κόρη μου, είναι να βρείς ενα καλό παλληκάρι, να έχει λεφτά, ακριβό αυτοκίνητο, να σου κάνει ακριβά δώρα,
    να σε πηγαίνει ταξίδια σε πεντάστερα ξενοδοχεία να..τί λές βρε μαμά, εμένα άλλα μου είπαν, ΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΕ; Να ο Γιώργος μου λέει οτι αγάπη είναι να σμίξουν δυό νέοι, να είναι πιασμένοι απο το χέρι και να κάνουν βόλτα στην παραλία βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. ΤΙ ΛΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΠΑΣ ΚΑΛΑ; ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΑ@@ΝΕ ΤΖΑΜΠΑ.

  141. RaspK said

    Αυτό το «γυναίκες επιβάτες» στο άρθρο σχετικά με τον τσακωμό στο αεροπλάνο δεν μπορούμε να το λέμε «επιβάτισσα» να ησυχάσουμε και από αυτό;

  142. # 139

    Λάμπρο με απογοητεύεις ! τέτοια επιχειρήματα ούτε ο Αρδίζογλου δεν θα έφερνε !
    Την εποχή που η Φιλαδέλφεια έπαιρνε 30 00 και η Λεωφόρος έκοβε 27 000 στάνταρ και μέχρι 32 000 στα ντέρμπυ. Σήμερα γιατί κόβει μόνο 13 100 (κατ’ άλλους 16 000) ;
    Τότε δεν είχαν καθίσματα, βάζανε κόσμο και στους διαδρόμους κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο το μάξιμουμ είναι 15000 και όπως σου έγραψα ο παμπόνηρος τίγρης το ξέρει αλλά πουλάει το παραμύθι περί Αγιάς Σοφιάς και 30 και βάλε χιλιάδες θέσεις για να φάει άλσος και μετά όταν δεν θα του επιτρέψει το ΣτΕ για κυκλοφοριακούς λόγους γήπεδο άνω των 15 000 θα κάνει το κομμένο άλσος εμπορικά κέντρα. Γνωστό κολπάκι κι αν δεν πιάσει δεν βαριέσαι,έχει ήδη βγάλει 8 μύρια από ΟΠΑΠ και Νόβα, έβαλε ένα μετοχές στ’ όνομα του γιου του «για το γήπεδο» ,αγόρασε και παίκτες με κανα 150άρι-200σάρι, την κάνει «αγανακτισμένος» και εις υγείαν των κορόιδων.
    Τύφλα νάχουν οι πολιτικοί !
    Ο άλλος, ο Αλαφούζος βάζει ένα τάλληρο εισιτήριο κι ένα δεκάρικο-αφορολόγητο- πρόσκληση καπάκι υπέρ παναθηναϊκής συμμαχίας για την διεύρυνση της Λεωφόρου παρ’ ότι του λενε πως δεν μπορεί να γίνει.Αν δεν γίνει να βαστάν οι βάζελοι τα αποκόμματα για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω όπως κι ΑΕΚτζήδες…
    Και μη ξεχνάς πως Μελισσανίδης-Αλαφούζος κάνουν όλοι δουλειές με Σαμαρά όπως και το Μαρινάκι, άλλο πως τσακώνονται επιφανειακά.

    Μήπως ξέρς ποιανής ομάδας οι φίλαθλοι κτίσαν το γήπεδο ΜΟΝΟΙ τους πέτρα στην πέτρα ; εκεί δεν περνάνε τέτοιες «αγαθοεργίες» ούτε κι αν «χαρίζεις» το οικόπεδο όπως ο Δεδεογλου…

  143. # 139 συνέχεια

    Ποιός Δον Τσίπρας και πράσινα άλογα, η υπόθεση Βοτανικού βρωμούσε από την αρχή μια που το ενδιαφέρον των Κακλαμάνη- Μπακογιάννη ήταν να πάρουν τις αμοιβές για τις μελέτες δικοί τους άνθρωποι κι όχι αν θα γίνει το γήπεδο, τακτική που ακολούθησε (και ξανακονόμησε) ο Ομέρ Πριόνης στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων (η μελέτη περιλάμβανε υπόγιο γκαράζ με από πάνω δένδρα !!! )
    Καπάκι αν δεν το είχες προσέξει σε κάτι αμφισβητούμενες από το δημόσιο απαλλωτριώσεις είχε βρεθεί ιδιοκτήτρια των εκτάσεων και δικαιούχος των αποζημιώσεων η γιαγιά του Βωβού…είδες σύμπτωση !

  144. 30 000 στη Ν. Φιλαδέλφεια …
    Είναι δυνατόν ρε λάμπρο ΕΣΥ να λες τέτοια πράγματα ;;;;;;;;
    Πως θα πάνε ρε Λάμπρο ;καλά πες πως τους πετάνε με αλεξίπτωτα, ΠΩΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ που δεν υπάρχει δρόμος ούτε για το τρόλλευ καλά-καλά ;;
    Οι εποχές που έκλεινε η Αλεξάνδρας για να αδειάσει το γήπεδο έχουν περάσει ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ και στην Ν. Φιλαδέλφεια δεν έχουν καν Λ. αλεξάνδρας και σταθμό του μετρό δίπλα στο γήπεδο
    Ελεος, Λάμπρο…

  145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Bρε Gee τι δεν καταλαβαίνεις απο το ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ που έγραψα; Είπα οτι είμαι υπέρ του να γίνουν σύγχρονα γήπεδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που είναι δεδομένο ως θα αναβαθμίσουν τις περιοχές, δεν είπα να τα κάνουν τα συγκεκριμένα λαμόγια. Όσο για τον δρόμο υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις, ο σταθμός του τραίνου δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια είναι. Όποιος έχει πάει στο Μπερναμπέου, γνωρίζει οτι είναι όπως η λεωφόρος, κι όμως, παρ΄όλο που είχε 60,000 θεατές, ούτε διπλοπαρκαρισμένα είχε, ούτε μποτιλιάρισμα, και παρ΄όλο που έγινε πενταόροφο το γήπεδο, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, και ξέρεις γιατί; γιατί όλοι κερδίζουν απο το γήπεδο. Γεμάτη μικρές μπιραρίες είναι η περιοχή σε ακτίνα σχεδόν δύο χιλιομέτρων, χώρια τα μαγαζιά που πουλάνε διάφορα είδη σχετικά με την ΡΕΑΛ, αλλά είπαμε, εδώ δεν υπάρχουν επιχειρηματίες επενδυτές, μόνο κρατικοδίαιτα λαμόγια.

    143 – Ποιές αμοιβές για μελέτες βρε Gee σιγά τα λεφτά, άστο ξέρω τι σου λέω, όταν βρεθούμε θα τα πούμε απο κοντά, και τότε θα καταλάβεις τι λέω. Προς το παρόν ας αφήσουμε καταμέρος τις ενδείξεις, ενδεχομένως να έχουμε εκλογές, (που δεν το βλέπω) και μπορεί εμείς οι δυό να μη ψηφίζουμε κάποιον, αλλά οι υπόλοιποι ψηφίζουν (απο τους σχολιαστές τουλάχιστον) και σωστό είναι, χωρίς αποδείξεις να μη ενοχοποιούμε κανέναν, ΕΙΔΙΚΑ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, που καί δημοκρατικότατο είναι, και ανεκτικότατο.

  146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    137.«εκκενώνω» νομίζω χρησιμοποιείται μόνο για τον χώρο,
    εκκένωση ηλεκτρικών φορτίων αλλά και βόθρων και …εντέρου.

    Μερικά ακόμη σχετικά με το ναυτικό ατύχημα: ναυάγιο (παναγία μου, ευτυχώς δεν είναι ακόμη ναυάγιο), οι σωσίβιοι λέμβοι, η ασφαλή πλοήγηση.

    136.Ψάροντας με το μεγάλο δρεπάνι
    με το βαθύ λαρύγγι 🙂

    Τζι , Λάμπρο Χρόνια Πολλά.
    Αυτό που έχω συνοψίσει στο φτωχό μου μυαλό για τη μια πλευρά του θέματος γηπεδανάπλαση, όπως και πεζοδρομανάπλαση του Κέντρου είναι πως το κυρίαρχο στη σκέψη (δηλαδή την τσέπη) των τσιμεντάδων είναι (φυσικά 😦 ) «τσιμέντο να γίνει». Όσο πιο πολύ μπετόν, τόσο πιο καλάμ γι αυτούς πάντα. Τα παραπέρα, για περιβάλλον, ανθρώπινες πόλεις, χώροι με μέλλον και ζωή, άστα για τους ιδεολόγους (άσχετα αν αφορούν όλους), Τα περί θέσεων εργασίας και επιχειρηματικής πέριξ δραστηριότητας είναι το αιώνιο άλλοθι για τις θηριώδεις εγκαταστάσεις είτε χρειάζονται πράγματι είτε όχι.
    Με δυο τρεις άνεργους μηχανικούς γύρω μου τα λέω αυτά, έτσι για να μη θαρρεί κανείς ότι σηκώνω παντιέρα ρόσα όξω από το χορό.

  147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Από τις πλαγές του Λαπάθου, μια κορφή των Λασιθιώτικων βουνών προς το Λιβυκό, μάζεψα ποικιλία άγριων χόρτων,βρουβαλάκια τα λέμε όλα μαζί, τα οποία έβρασα τώρα και μοσκοβολά εξοχή η κουζίνα. Έκοψα και φρέσκια φασκομηλιά και έχει ο χώρος αρωματιστεί από τα βαθύχρωμα βελούδινα αυτά κλωναράκια. Και ν΄ακούω στο ράδιο προλίγου το θαλασσο-υπουργό να λέει τα χάλια μαντάτα (σε χάλια ελληνικά, οχι πως αυτό μας μάρανε τώρα, μα αύριο κρίνεται αν τον ξανάχουμε υπρουγό αυτό τον τύπο). Απήγανος ταίριαζε καλύτερα λέω.

  148. # 147

    Εφη κάποτε στον Πόρο μια τεχνίτρα στην χορτοσυλλογή μου μάζεψε πολλά είδη από χορταρικά σε δεδομένη αναλογία και ομολογώ πως τέτοια νοστίμια (με τον τόνο στό στί) δεν ξανάφαγα

  149. Γς said

    140:
    Περί αγάπης κλπ.
    ‘Το περίεργο με τα σημερινά [60ιζ] κορίτσια είναι ότι θέελουν να τις αγαπήσει ένας που είναι πολύ έξυπνος, για να βγάζει πολλά λεφτά και συγχρόνως πολύ βλάκας, για να τα μοιράζεται μαζί τους΄

  150. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>μια τεχνίτρα στην χορτοσυλλογή
    Όντως άμα γνωρίζεις τα χόρτα,η ισορροπία είναι βασική για να απογειωθεί το πιάτο που λέμε.Θέλει να ξέρεις τη γεύση και το άρωμα να ταιριάζουν και να διαλέξεις το μέγεθος και το είδος,ώστε να έχουν τον ίδιο σχετικά χρόνο βρασμού να μην είναι λιωμένα τα μισά.
    Χορταρούδες οι γυναίκες «επαγγελματίες» που μάζευαν και πούλαγαν χόρτα στην Αθήνα.Πρόλαβα τις χορταρούδες στα τελευταία περιβόλια της Ακαδημίας Πλάτωνος,

  151. # 150

    Εγώ Εφη, θυμάμαι μόνο την χαρακτηριστική φωνή της χορταρούς που κατέβαινε πό τα Τουρκοβούνια στην Κυψέλη και το μότο της ήταν » Χόρτα, ωραία χόρτα…έχομεν φρέσκα χόρτα, χόρτα καλά «. Της μοιάζει εκπληκτικά η γυναικεία φωνή που ακούγεται στο τέλος του τραγουδιού του Φαμπρίτσιο σε σημείο που όταν την πρωτοάκουσα έκανα συνειρμούς για μεσογειακές συγγένειες

  152. Έχει καταργηθεί το ύψιλον των υιών ή μήπως ο συγκεκριμένος είναι ειδική περίπτωση τοξικού μολυσματικού υποπροϊόντος;

  153. spiral architect said

    Ανθρώπινο πάστωμα:
    Εκτός από παστωμένοι και υπερφορτωμένοι για τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου πλοίου, δεν υπάρχει και απολύτως καμία ανακοίνωση-ενημέρωση για το πόσο θα καθυστερήσουμε να φτάσουμε Ανκόνα.

  154. Aγάπη said

    128-135 όποιος ανακατεύεται με τα ψάρια τον τρώνε οι γάτες 🙂 Και ο γς τραγουδάει https://www.youtube.com/watch?v=YzizW0BEH_Q 🙂

  155. τελικά εγώ είμαι γεμάτος απορίες, να μερικές

    478 επιβαίνοντες, 264 διασωθέντες, 214 στο πλοίο… ο νεκρός περιλαμβάνεται στους «διασωθέντες» ;;;;

    Αν δεν βγει πρόεδρος ο Δήμας μπορώ να αναφέρομαι υβριστικώς σ’ αυτόν χωρίς να παραβιάζω τον νόμο ή καλύπτει και τους υποψήφιους ο νόμος ;;;;;

  156. Γς said

    153:
    >Έχουν γίνει μπερδέματα με τις καμπίνες, έχουν βγάλει τον κόσμο έξω στο σαλόνι με μικρά παιδιά και περιμένει.

    Και θυμάμαι πριν 35 χρόνια που γυρίζαμε με έναν σκυλοπνίχτη απ την Πάρο.
    Είχα κλείσει καμπίνα αλλά κάνανε όβερμπούκινγκ και μας είπαν ότι δεν έχουν καμπίνα.
    Απελπισία. Και όπως ήταν η μακαρίτισσα κυρά με το μωρό στην αγκαλιά, σκέτη απελπισία, στο κατάμεστο σαλόνι πιάνω έναν ένστολο (καπετάνιο, υποκαπετάνιο, άνθυποκαπετάνιο;)

    -Την έχετε βάψει!
    -Παρντόν;
    -Την βλέπεις εκείνη με το μωρό; Σε λίγο θα το κάνει καλοκαιρινό το παπόρι.
    -…
    -Είναι επιλεκτική, Γι αυτό την κλείνουν σε καμπίνα ότν ταξιδεύει.

    -Μανώλη! Κουβέρτες στο 214. Για την κυρία με το μωρό.
    ——-

    -Τι τους είπες και βρήκανε αμέσως καμπίνα.
    -Ε, τι τους είπα;

  157. Γς said

    155:
    Και δύο μετανάστες (λαθρεπιβάτες) μεταξύ των διασωθέντων.
    Και θυμήθηκα και τα δικά μου

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9444.html

  158. Νέο Kid Στο Block said

    Πριν λίγο στη Νερίτ, ο υπουργ. Βαρβιτσιώτης είπε κανα δυο φορές «Σπίριτ οφ Παϊ ρέους»…
    Τέτοιες ώρες,τέτοια λόγια θα μου πείτε, αλλά ενώ δε λένε ονόματα «διασωθέντων», είπαν και ετόνισαν για 2 λαθρομετανάστες… άει σιχτίρ ζώα!

  159. sarant said

    152: Λογοπαίγνιο είναι το «ιός» εδώ.

  160. Νέο Kid Στο Block said

    158. «Λαθρεπιβάτες», παρντόν.

  161. Γς said

    156:
    >-Είναι επιλεκτική, Γι αυτό την κλείνουν σε καμπίνα ότν ταξιδεύει.

    -Είναι επιληπτική

  162. The Duke of Waltham said

    158: Η τραγωδία συνεχίζει να σερβίρει μεζεδάκια, αν και κάποια τα αποσύρουν πιάτο-πιάτο από τον μπουφέ. Πριν από λίγο στη Στεφανίδου είχε τίτλο «Εντοπίστηκαν άλλοι 4 σωροί δίπλα στο πλοίο». Μετά το διάλειμμα το άλλαξαν σε «Εντοπίστηκαν άλλοι 4 σοροί», και μετά το επόμενο διάλειμμα σε «άλλες 4 σοροί». (Και μετά φταίω εγώ που μου ‘ρχεται να γελάσω και θα νομίζει κανείς ότι βρίσκω αστεία την τύχη των θυμάτων.) Αναρωτιέμαι ποιος τους το υπέδειξε.

  163. The Duke of Waltham said

    Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι καν σοροί, έτσι; Πτώματα είναι. (Παλιά κουβέντα, νομίζω, σε διάφορους ιστοτόπους.)

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    146 – Χρόνια πολλά και σε σένα ΕΦΗ και πάντα μαγεμένη με την ζωή. Το ίδιο λέμε ΕΦΗ όταν λέω για ανύπαρκτους επιχειρηματίες επενδυτές, απλώς στις συγκεκριμένς περιπτώσσεις, κι αυτοί που το παίζουν ευαίσθητοι οικολόγοι, είναι το ίδιο λαμόγια με τους τσιμεντάδες όπως τους λές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι καί οικονομικός καί οικολογικός παράδεισος για τους Έλληνες, αν διδασκόμασταν σωστά, αλλά δυστυχώς κάποιοι μας θέλουν γκασταρμπάιτερ και ουροδοχείο των βορείων, και οι εντολοδόχοι πολιτικοί μας, εκτελούν τις εντολές τους καταγράμμα, κι εμείς ψηφίζουμε πάντα τέτοιους πολιτικούς, φαύλος κύκλος.

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    149 – Αυτό κρατάει απο την εποχή του Αδάμ, είχε ό,τι ήθελε και πέρναγε μιά χαρά, απο την στιγμή που τα μοιράστηκε με μιά γυναίκα, ήρθε η καταστροφή, ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ (πολλά χαμόγελα κορίτσια, είστε υπέροχες και αξίζετε κάθε θυσία).

  166. Μαρία said

    Καινούριο βιβλίο του Σαρτρ ανακάλυψε ο Τζουμάκας.

    Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, κρατούμενος των Ναζί στο στρατόπεδο του Νταχάου, επέζησε και κατόπιν ήταν στα οδοφράγματα του Μάη του 1968, βραβεύτηκε με το Νόμπελ, το όποιο αρνήθηκε να παραλάβει, είχε γράψει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το: «Η κόλαση είναι οι άλλοι». http://socialistpartygr.blogspot.gr/2014/12/blog-post_2.html

  167. Γς said

    166:
    >είχε γράψει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το: «Η κόλαση είναι οι άλλοι».

    είχε γράψει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το «Huis clos» (Κεκλεισμένων των θυρών) όπου ο Garcin έλεγε « L’Enfer c’est les Autres » (Η κόλαση είναι οι άλλοι)

  168. sarant said

    166: Χαχά, κάνει θραύση στη Νομανσλάνδη αυτό το βιβλίο.

    163: Κι εδώ έχουμε γράψει, Σοροί του σωρού

  169. Μαρία said

    168
    Ας διάλεγαν τουλάχιστον την πόρνη που σέβεται. Στον ίδιο τόμο με το κεκλεισμένων των θυρών είχε … εκδοθεί 🙂

  170. Γς said

    169:

    Η πόρνη που σέβεται. Στον ίδιο τόμο […] είχε … εκδοθεί

    Η πόρνη που … εκδίδεται 😉

  171. spatholouro said

    Ας μου επιτραπεί να αποτολμήσω την κρίση ότι το 94 είναι ο ιδεατότυπος του φάουλ (ιδίως η φράση: «Να μην ήταν και φιλόλογος, τι καλά που θάταν -κυρίως για τα παιδιά.») και μια που έγινε θαρρώ στη σχετική «συζήτηση» επίκληση του ΥΚ (Υπαλληλικού Κώδικα, και όχι ΔΚ), και υπό την προϋπόθεση ότι ο αυτουργός εμπίπτει στις ρυθμίσεις του ΥΚ, στοιχειοθετείται καραμπινάτη πειθαρχική δίωξη για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας…

  172. sarant said

    171: Καλύτερα να μην σχολιαστεί άλλο η συγκεκριμένη αντιπαράθεση μεταξύ φίλων.

  173. […] […]

Σχολιάστε