Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τζιχαντιστές και μουτζαχεντίν

Posted by sarant στο 21 Ιανουαρίου, 2015


Στο άρθρο που είχα γράψει πριν από μερικές μέρες για τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση των φανατικών εναντίον του περιοδικού Σαρλί Εμπντό, είχα χρησιμοποιήσει για τους δολοφόνους τον όρο «ισλαμοφασίστες», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ήταν προβληματικός. Είχα αποφύγει τον όρο «τζιχαντιστές», επειδή θεωρούσα ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται για όσους πολεμούν στη Συρία ή στο Ιράκ, ιδίως για όσους φεύγουν από ευρωπαϊκές χώρες για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Τελικά όμως πείστηκα ότι η διάκριση αυτή δεν είναι και τόσο χρήσιμη, οπότε δεν έχω πια ενδοιασμούς αυτής της τάξεως να χρησιμοποιήσω τον όρο «τζιχαντιστής» για τους δολοφόνους του Σαρλί Εμπντό. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ενστάσεις για τη χρήση αυτού του όρου.

Αλλά ας δούμε πρώτα από πού προέρχεται ο όρος. Προφανώς, ο τζιχαντιστής είναι αυτός που επιδίδεται σε τζιχάντ. Η λέξη τζιχάντ, jihad στα αγγλικά, جهاد‎ στα αραβικά, σημαίνει «αγώνας, προσπάθεια, μάχη», ωστόσο στις μέρες μας συνήθως  αποδίδεται «ιερός πόλεμος». Αν και οι θρησκείες δεν είναι το φόρτε μου, διαβάζω ότι η τζιχάντ είναι σημαντικό θρησκευτικό καθήκον του μουσουλμάνου, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει βίαιη μορφή.

Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι στην ουσία της η τζιχάντ είναι κάτι που έχει να κάνει με τον προσωπικό αγώνα που [πρέπει να] δίνει ο κάθε άνθρωπος απέναντι στα «κατώτερά» του ένστικτα και απέναντι στα θανάσιμα αμαρτήματα (απληστία, πλεονεξία, αχαριστία κλπ). Υπάρχουν πολλών ειδών «τζιχάντ» (π.χ. του λόγου, της πράξης) και μία μόνο από αυτές είναι η τζιχάντ του «σπαθιού», ο ιερός πόλεμος, που την έχουν υιοθετήσει οι βαχαμπιστές κι έτσι η λέξη τζιχάντ έχει αποκτήσει αρνητικό φορτίο. Αυτά όμως που γράφω τα μεταφέρω από αλλού διότι, όπως είπα, δεν είμαι ειδήμονας στα θρησκευτικά.

Καταγράφω την ένσταση αλλά φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ο όρος μη αρνητικά ή θετικά, δηλαδή να χαρακτηριστεί τζιχαντιστής ο ευσεβής μουσουλμάνος που καταπολεμά τα πάθη του και προσπαθεί με τον προσωπικό τρόπο ζωής του να δώσει το παράδειγμα. Στην πράξη, ο όρος στην Ευρώπη έχει ταυτιστεί με τη βία. Θα μπορούσαμε βέβαια να χρησιμοποιούμε τον όρο «ιεροπολεμιστής», που δεν θυμάμαι ποιος τον έχει προτείνει -αλλά τέτοιες προσπάθειες καθαρισμού σπάνια στέφονται με επιτυχία -και οι φονταμενταλιστές, παρόλο που δεν είναι λέξη ευκολοπρόφερτη, δεν αντικαταστάθηκαν από «αυτόχθονα» όρο (π.χ. αρχεγονιστές, όπως είχε προταθεί).

Υπάρχει και μια άλλη λέξη που συνδέεται με τη τζιχάντ και που μάλιστα είχε περάσει κάπως νωρίτερα στη γλώσσα μας. Είναι ο μουτζαχεντίν, μια λέξη που ακούστηκε ευρέως πρώτη φορά σε σχέση με το Ιράν πριν από την επανάσταση, όταν η οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (υπάρχει ακόμα) αγωνιζόταν εναντίον του Σάχη, ενώ αργότερα διαδόθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους μουσουλμάνους αντάρτες στο Αφγανιστάν επί ΕΣΣΔ.

Ο μουτζαχεντίν είναι αυτός που κάνει τζιχάντ, δηλαδή ουσιαστικά είναι συνώνυμος με τον τζιχαντιστή. Εδώ να πούμε ότι η λέξη στα αραβικά είναι πληθυντικός, ο ενικός είναι μουτζαχίντ, αυτός που μάχεται. Όπως είχα γράψει σε παλιότερο άρθρο, δεν θα συμφωνούσα όμως ότι είναι «λάθος» να λέμε «ένας μουτζαχεντίν». Η λέξη πέρασε στα ελληνικά (και σε άλλες γλώσσες) στον πληθυντικό της αριθμό, αλλά εμείς την εκλάβαμε ως ενικό. Στο εξής, όπως όλες οι ξένες ασυμμόρφωτες λέξεις, ο μουτζαχεντίν παραμένει στα ελληνικά άκλιτος· δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τις ιδιομορφίες της αραβικής γλώσσας και κάθε άλλης από τις οποίες περιστασιακά δανειζόμαστε λέξεις. Για τον ίδιο λόγο, λέμε «το πιροσκί», παρόλο που είναι στον πληθυντικό στα ρώσικα (ενικός πιροζόκ), ή «το ρουμπαγιάτ» (αν και ο ενικός είναι ρουμπάι στα πέρσικα) ή «ο ταλιμπάν» (κι αυτό πληθυντικός στα αραβικά, δεν θα πούμε βέβαια ‘ο ταλέμπ’ εκτός αν εννοούμε τον συγγραφέα Ν.Ν.Ταλέμπ!)

Η λέξη «μουτζαχεντίν» έχει μπει χρόνια στη γλώσσα μας και στα λεξικά μας (Μπαμπινιώτη και Χρηστικό), και έχει μάλιστα πάρει και μεταφορική σημασία, την οποία μόνο το Χρηστικό καταγράφει -αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι την καταγράφει σωστά. Όταν λέμε ότι ο τάδε είναι μουτζαχεντίν με τη μεταφορική σημασία δεν εννοούμε ότι είναι επαναστάτης με αρνητική χροιά, όπως λέει το Χρηστικό Λεξικό, αλλά μάλλον ότι είναι φανατικός, φανατικά προσκολλημένος σε μιαν ιδέα ή ιδεολογία.

Πριν από μερικά χρόνια, είχε γίνει ένα μικρό σούσουρο όταν ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αποκαλέσει «μουτζαχεντίν» τον Άνθιμο Θεσσαλονίκης.  Επίσης, στα σώματα κειμένων βρίσκουμε αναφορές π.χ. στους μουτζαχεντίν της λιτότητας, στους μουτζαχεντίν της ΕΚΤ, ή ακόμα και τους μουτζαχεντίν της οικολογίας.

Και απ’ όλους αυτούς πιο επίφοβοι είναι οι μουτζαχεντίν της ελεύθερης αγοράς. Είχα δεν είχα, πάλι πολιτικολόγησα.

120 Σχόλια to “Τζιχαντιστές και μουτζαχεντίν”

  1. «σπάνια στέφονται από αποτυχία» μάλλον «σπάνια στέφονται από επιτυχία» ήθελες να γράψεις

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Βάζεις δύσκολα πρωινιάτικα.

  3. cronopiusa said

    Γιάννης Σκαρίμπας: Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΚΡΗΣ

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Ευχαριστώ για τη διόρθωση, την έκανα.

  5. LandS said

    «Και απ’ όλους αυτούς πιο επίφοβοι είναι οι μουτζαχεντίν της ελεύθερης αγοράς. Είχα δεν είχα, πάλι πολιτικολόγησα.»

    Ναι, αλλά πήρες ( ; ) και θέση απορρίπτοντας το «ισλαμοφασίστας» ως προβληματικό και το τζιχαντιστής ως λιγότερο περιεκτικό του μουτζαχεντίν.

    Τώρα ακούω στο ΣΚΑΪ ότι τζιχαντιστές του ΙΚ εκτέλεσαν 10 παιδιά επειδή παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο.
    Εξακολουθώ να θεωρώ ότι η χρήση του ισλαμοφασίστας σε αυτή τη φρίκη ταιριάζει περισσότερο.
    Όχι ισλαμοφασίστας αυτός που σκοτώνει Ευρωπαίους σκιτσογράφους και τζιχαντιστής ή μουτζαχεντίν αυτός που σκοτώνει ποδοσφαιρόφιλα παιδιά.

  6. sarant said

    5: Αν έδωσα την εντύπωση ότι απορρίπτω το τζιχαντιστής, λάθος μου.

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Καλά… φιτίλια έβαλες 🙂
    Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε 🙂

  8. LandS said

    @6 Όχι δεν είναι λάθος.
    Δεν είπε κανείς τον Άνθιμο τζιχαντιστή, και ούτε το «τζιχαντιστής της αγοράς» αποδίδει το νόημα. Το μουτζαχεντίν φαίνεται να είναι πιο περιεκτικό του τζιχαντιστής.

  9. Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστώ το ΙΣΙΛ, να πω ότι έχω την εντύπωση πως πολλές από τις ειδήσεις που μας έρχονται από εκεί είναι μούφα, όπως ήδη διαπιστώσαμε για παράδειγμα με την «είδηση» για την επιβολή κλειτοριδεκτομής. Έχω την αίσθηση (και την ελπίδα φυσικά) ότι το ίδιο συμβαίνει με την είδηση για το ποδόσφαιρο, ή ξερωγώ με μια παλιότερη με ομαδικούς βιασμούς. Κάτι σαν τα 101 σκυλιά της Δαλματίας που κατασπάραξαν τον θείο του Κιμ Ιλ Κάτι στη Βόρεια Κορέα, δηλαδή.

  10. sarant said

    8: Είναι πιο καινούργιο το τζιχαντιστής και ίσως πιο πολύ να παραπέμπει σε βία παρά σε ιδεολογική αδιαλλαξία.

  11. Alexis said

    Υπάρχουν και οι «φενταγίν». Σήμερα ελαφρώς ξεχασμένη λέξη, αλλά παλιότερα είχε πάρει κατά καιρούς πολλές και ποικίλες σημασίες στον αραβικό κόσμο.
    Έτσι αυτοπροσδιορίζονται και οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρόμητου Περιστερίου από τη δεκαετία του ’80 τουλάχιστον (ίσως και παλιότερα).
    Επειδή έχω μεγαλώσει σε γειτονιά κοντά στο Περιστέρι έβλεπα συχνά-πυκνά στους τοίχους τα συνθήματά τους.
    Έχουν μάλιστα και ιστοσελίδα (www.fentagin.gr) από την οποία αντιγράφω:
    «Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 όταν η ομάδα του Ατρομήτου έκανε αισθητή την παρουσία της στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας η τωρινή γενιά των σαραντάρηδων Ατρομηταίων ταύτισε τους πιο σκληροπυρηνικούς με τους Παλαιστίνιους Fentagin και από τότε η λέξη αυτή άρχισε να ακούγεται σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας.»

  12. Φενταγίν που σημαίνει «αυτοί που (αυτο)θυσιάζονται». Εξού και το παλιό σύνθημα («Μιρ, Μιρ, φενταγίν, Τουπαμάρος, Βιετκόνγκ» –οι Μιρ ποτέ δεν έμαθα ποιοι ήταν)

  13. sarant said

    9: Να πω την αλήθεια, κι εγώ είμαι κουμπωμένος σε μερικές ειδησεις για το ΙΚ.

  14. Πολύ θέλω να δω τον Πριτέντερ που λέει Βολενσκί, να προφέρει τους Ταλιμπάν με αυτό το δενξέρωπώςλέγεταιστηφωνητική τ (طالبان).

  15. spiral architect said

    @9: Θα συμφωνήσω κι εγώ! :/

  16. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – «οι Μιρ ποτέ δεν έμαθα ποιοι ήταν»
    Είναι οι γνωστοί κάτοικοι του ΜIR, θα τους δείς απο το 1,10 και μετά.

  17. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Προφήτης, ας είναι ευλογημένο το όνομά του, και οι διάδοχοι Χαλίφες διέδωσαν το Ισλάμ με τόση βία τον 7-8 αιώνα, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να πειστούν σήμερα οι πιστοί του Ισλάμ ότι τζιχάντ μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο, εκτός από πόλεμο. 😦

  18. LandS said

    @ 9 Έτερον εκάτερον. Για τη χρήση των λέξεων μιλάμε.

    Το άκουσα την ώρα που έγραφα το σχόλιο. Είπα να το συμπεριλάβω. Δεν καταλαβαίνω γιατί να φτιάχνονται τέτοιες ειδήσεις. Το ΙΚ φροντίζει μια χαρά μόνο του το απεχθές πρόσωπο του.
    Ίσως σε χώρες σαν την Αγγλία να θέλουν να αποτρέψουν τους νέους μουσουλμάνους να βλέπουν θετικά το ΙΚ και να μη στρατολογηθούν από αυτό τόσο εύκολα. Αλλά πιστεύουν ότι θα κάνουν δουλειά με το ψέμα;

    Είναι και ο θεσμός της τρίτης σελίδας που καταργήθηκε. Κάπως πρέπει να κρατήσουν τη κυκλοφορία τους ψηλά οι κωλοφυλάδες.

  19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    9 – Όταν σφάζουν ομήρους μπροστά στις κάμερες, και πετάνε ομοφυλόφιλους απο ταράτσες, οι μούφες ειδήσεις μικρή σημασία έχουν. Άλλωστε η «δημοκρατική» και ελεύθερη δύση, είναι πολύ επιλεκτική στις δημοκρατικές ευαισθησίες της. Για την γυναίκα που σφάχτηκε σαν αρνί στην μέση του δρόμου στην Σαουδική Αραβία, δεν αναρτήθηκε κανένα je suis απο κανέναν ελεύθερο δημοκράτη δυτικό.
    Ξέχασα, αφού η Σαουδική Αραβία έχει πού πετρέλαιο, και ελέγχεται απο την δύση, δεν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    http://www.tribune.gr/world/news/article/107572/saoudiki-aravia-esiran-gineka-sto-dromo-ke-tin-apokefalisan-vinteo.html

  20. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – Δές εδώ τους Μιρ, γιατί ξέχασα να βάλω το βίντεο (ο Γερμανός εγκαταστάθηκε για καλά στο κεφάλι μου).

  21. LandS said

    @19 Ας μη ξεχνάμε γιατί έκλεισε το Χαρακίρι και άνοιξε σα Σαρλί Εντμπό. Η φωτογραφία με την οβίδα στην αγκαλιά δίπλα σε αυτή με το παιδάκι στην αγκαλιά.

  22. cronopiusa said

    πάντως οι μουσουλμάνοι μαθητές μου (σιίτες και σουνίτες) ισλαμοφασίστες τους λένε

  23. sarant said

    21: Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, το Χαρακίρι έκλεισε για το εξώφυλλο «Τραγωδία σε ντισκοτέκ, 1 νεκρός» για τον θάνατο του Ντεγκόλ

  24. giorgos said

    Τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και υ ισλαμικός, είναι και οι δύο μεσογειακοί πολιτισμοί. Ο πρώτος είναι ο κληρονό¬μος της φιλοσοφίας και του ανθρωπιστικού πνεύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ο δεύτερος είναι ο κληρονόμος του πρακτικού και επιστημονικού πνεύ¬ματος του ασσυριακού, του βαβυλωνιακού και του αι-γυπτιακού πολιτισμού, στους οποίους, ωστόσο, πάρα πολλά οφείλει και η αρχαία Ελλάδα. Ό,που ο πολιτι¬σμός, ως γνωστόν, πρωτοεμφανίστηκε επί ασιατικού εδάφους, στην Ιωνία. Συνεπώς, ως εκ της γεωγραφικής θέσεως της Ιωνίας, ο ελληνικός πολιτισμός ήταν άμεσα συνδεμένος με τους προγονικούς, πολιτισμού των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων που προη¬γήθηκαν χρονικά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, άλλω¬στε πως κάποιες ελληνικές λέξεις, πως ως τώρα θεωρούνταν άγνωστης ετυμολογίας και που δεν έχουν σαν¬σκριτική ρίζα, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πως είναι αιγυπτιακής προέλευσης. Πράγμα που ση¬μαίνει πως οι ‘Ελληνες πήραν από τους Αιγυπτίους όχι μόνο τα πρώτα σπέρματα του πολιτισμού αλλά και ένα μεγάλο μέρος του λεξιλογίου τους. Σήμερα, η επιστήμη της Γλωσσολογίας δεν αμφισβη¬τεί πως τα θεωρούμενα ως ακατάληπτες κραυγές λόγια των ιερέων στη διάρκεια των τελετών των Ελευσίνιων Μυστηρίων δεν ήταν παρά αιγυπτιακές λέξεις.
    Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, τα Ελευσίνια μυστή¬ρια ήταν πανάρχαια κατάλοιπα αιγυπτιακών θρησκευ¬τικών τελετών.
    Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ακόμα πως το ελληνικό αλφάβητο είναι φοινικικής καταγωγής και πως πάρα πολλοί Έλληνες σοφοί συνήθιζαν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, για να αντλήσουν απ’ τις πανάρχαιες πηγές της σοφίας της. Μ’ άλλα λόγια, ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής. Άλλωστε, κανείς πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής κι αυτό το γνώριζαν καλά οι αρχαίοι ‘Ελληνες, που δεν παρέλειπαν να αναγνωρίζουν τα χρέη τους στους ανατολικούς λαούς.
    Κάποτε, ωστόσο, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου διακόπηκε, παρά την ανάπτυ¬ξη των συγκοινωνιών. Δύο θρησκείες, το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός, έφεραν αντιμέτωπους δυο πολιτισμούς με κοινές ρίζες και δεν τους επέτρεψαν, στη συνέχεια του ιστορικού χρόνου, να αναπτυχθούν παράλληλα και να επηρεαστούν αμοιβαία, όπως συνεχώς γινόταν μέχρι τότε στη Μεσόγειο, την κοιτίδα πολλών πολιτισμών και όχι μόνο του ελληνικού. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που είναι η συνέχεια του ελληνικού, αντιμετώπισε τον ισλα¬μικό αλαζονικά παντού, εκτός από την Ισπανία. Που χρωστάει την ιδιαιτερότητα και τη ζωντάνια της στη μακραίωνη αραβική κατάκτηση. Που δεν ήταν ακριβώς κατάκτηση αλλά ένα σμίξιμο κι ένα μπόλιασμα δυο πο¬λιτισμών, οι οποίοι συνεχίζουν να συνυπάρχουν σ’ ένα γοητευτικό κράμα. (Οι Ισπανοί είναι σχεδόν κατά το μισό Άραβες και από φυλετική και από πολιτιστική άποψη). Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν ομολόγησε ποτέ ευ¬θαρσώς τα χρέη του στον ισλαμισμό. Κι αυτό θα του στοιχίσει ακριβά στο μέλλον, όπως λέει ο Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ στο βιβλίο του «Η παγκόσμια πρόκληση» (έκδοση Ν. Ράπτης, μετάφραση Μάριος Βερέττας).
    Ήδη η σωρευμένη ισλαμική πικρία αρχίζει να παίρ¬νει τη μορφή μιας βάναυσης δυσπιστίας απέναντι σε καθετί το δυτικό, είτε αυτό προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, είτε από την Ανατολική. Οι περιπτώσεις του Καντάφι και του Χομεϊνί είναι απολύτως ενδεικτικές και τα δεινά που αναμένουν τη Δύση από τούτη την παρά φύση αποκοπή της από την Ανατολή μόλις τώρα αρχίζουν. Αν λοιπόν δεν αποκαταστήσουμε το συντομότερο τις πολιτιστικές επαφές με το παραγκωνισμένο Ισλάμ, η εκδίκησή του «θα πάρει τη μορφή ιερού πολέ¬μου, που, ωστόσο, δε 0α είναι καθόλου θρησκευτικός, ή μάλλον, θα είναι θρησκευτικός μόνο προσχηματικά και ίσα ίσα για να ξεσηκωθούν οι μάζες. Και θα έχουν δίκιο τούτες οι μάζες.
    Δεν μπορεί να περιφρονεί κανείς και να εκμεταλλεύ¬εται αιωνίως τους ανθρώπους που δημιούργησαν την κολοσσιαίων διαστάσεων αρχιτεκτονική και που πρό¬σφεραν στη δυτική επιστήμη, μεταξύ άλλων, τη χημεία και την άλγεβρα. Οι Άραβες έχουν ένα εκπληκτικό τα¬λέντο στην τέχνη της δόμησης, την ποίηση και την επι¬στήμη. Κι ωστόσο, ο πολιτισμός τους ανακόπηκε, γιατί έτυχε να έχουν μια διαφορετική θρησκεία. Που δεν εί¬ναι περισσότερο παλαβή από οποιαδήποτε άλλη θρη¬σκεία.
    ‘Αλλωστε, η αλαζονεία για τη δική μας «τελειότερη θρησκεία», δεν είναι παρά ο δούρειος ίππος μέσα στον οποίο κρυβόταν πάντα ο ιμπεριαλισμός, από την εποχή των σταυροφόρων μέχρι την εποχή των ιεραποστόλων και των ιεροκηρύκων. Κατά το Γεράσιμο Κακλαμάνη (βλέπε και πάλι το έρ¬γο του «Επί της δομής του Νεοελληνικού Κράτους», καθώς και το «Η Ανατολική Μεσόγειος ως ευρωπαϊκή Ιστορία»), η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε ο ιστο¬ρικός μηχανισμός που αποτελούσε τη φυσική σύνδεση του Ισλάμ με τον ευρωπαϊκό χώρο και του οποίου η διάλυση θα συνεπαγόταν τη συνείδηση μιας ιστορικής αυτοτέλειας του Ισλάμ, που παρατηρούμε στις μέρες μας. Αν καταλαβαίνουμε καλά τον Κακλαμάνη, θέλει να πει πως το Ισλάμ είχε συνείδηση πως ανήκε κι αυτό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Δύση όμως δεν είχε συ¬νείδηση πως το Ισλάμ ανήκε στο δυτικό πολιτισμό, τον οποίο άλλωστε, στη σημερινή του μορφή, επηρέασε ποικιλοτρόπως και, φυσικά, όχι μόνο διά της Ισπανίας. Το Ισλάμ είναι η αντίπερα ακτή της Μεσογείου. Και εί¬ναι τραγικό λάθος να στριμώχνουμε τον ευρωπαϊκό πο¬λιτισμό στη μία πλευρά της Μεσογείου. Άλλωστε το σωστό όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι μεσο¬γειακός πολιτισμός.
    Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, λοιπόν, όπως συνά¬γουμε από το διάβασμα του Κακλαμάνη, που επιτέλους οι ιστορικοί μας πρέπει να τον πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη προκειμένου να καταλάβουν πως η επιστήμη της Ιστορίας χωρίς την επικουρία της φιλοσοφικής σκέψης χάνει μέγα μέρος της ανθρωπιστικής της σημασίας, δεν ήταν μόνο το πρακτικό αποτέλεσμα του τουρκικού υπερπληθυσμού, αλλά και η αιχμή του δόρατος του ισ¬λαμικού πολιτισμού που επιζητούσε να έρθει βίαια σε επαφή με μια Ευρώπη που τον περιφρονούσε και που ήξερε πως αν συνεχίσει να τον περιφρονεί θα κατέρ¬ρεε. Πράγμα που, όντως έγινε, εξαιτίας της επιμονής των Ευρωπαίων να αναγνωρίζουν ως σημαντικό μόνο ό,τι έχει σχέση με το χριστιανισμό. Με άλλα λόγια, αυτό που στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως «ελληνο-χριστιανισμός», στην Ευρώπη πήρε τη μορφή του «ευρωπαιο-χριστιανισμού».
    Η παροιμιώδης ανεξιθρησκεία του ισλαμισμού, η εντελώς μοναδική μέσα σ’ όλες τις άλλες θρησκείες, στην οποία, άλλωστε, χρωστάει και η Ελληνική Ορθοδοξία την επιβίωσή της στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προ¬σπάθεια του Ισλάμ να έρθει σε επαφή με τον ευρωπαϊ¬κό πολιτισμό, απ’ τον οποίο ωστόσο το κρατούσαν επίμονα μακριά. Και, βέβαια, είναι ένα τερατώδες ψέμα πως οι Τούρκοι και οι άλλοι οπαδοί του Ισλάμ είναι βάρβαροι απ’ τη φύση τους. Δεν υπάρχει λαός βάρβα¬ρος απ’ τη φύση του. Άλλωστε οι ομόφυλοι των Τούρκων, οι Ούγγροι και οι Φιλανδοί, δεν είναι καθό¬λου βάρβαροι. Πώς συμβαίνει λοιπόν τρεις κλάδοι της ίδιας μογγολικής φυλής να έχουν μια τόσο διαφορετική ιστορική μοίρα; Συμβαίνει, διότι οι Ούγγροι και οι Φι¬λανδοί εκχριστιανίστηκαν.
    Δεν είναι, βέβαια, η θρησκεία καθαυτή που τους χά¬ρισε τον πολιτισμό. Τους τον χάρισε η χρησιμοποίηση του χριστιανισμού απ’ τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σαν όχημα για να μπορέσει να περάσει στις μάζες. Οι θρη¬σκείες πριν απ’ το καθετί, είναι ένα κοινωνικό γεγονός κολοσσιαίας σημασίας. Και αν τις μελετάμε εμείς οι μάλλον αδιάφοροι στα περί τη μεταφυσική, το κάνουμε μόνο γι αυτή τη σημασία τους.
    Το Ισλάμ λοιπόν περίμενε πως οι κατακτημένοι λαοί θα εξισλαμιστούν από μόνοι τους και χωρίς την επι¬κουρία ισλαμιστών ιεραποστόλων. Και ως ένα βαθμό το πέτυχε. Είναι τέτοια η υλοζωική απλότητα του Ισλαμι¬σμού και τόσο στοιχειώδης και «λογική» η μεταφυσική του, που αν δεν του αντιστεκόταν οργανωμένα ο Χρι-στιανισμός, με την επικουρία και της κοσμικής εξουσί¬ας που τον είχε ανάγκη για να κάνει τη δουλειά της, θα είχε σαρώσει και την Ευρώπη, όπως σάρωσε και τη μι¬σή Ασία και σχεδόν ολόκληρη την Αφρική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε πως οι υποδειγματικά ανεξί¬θρησκες ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα… εξισλαμισμού. Είναι τέτοιος ο ρυθμός εξάπλωσης του μωαμεθανισμού στην Αμερική, που αν δεν ανακοπεί η τάση για εξισλαμισμό, οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε εκατό χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι μια ισλαμική χώρα – εν¬νοείται αν δεν προλάβουν οι Εβραίοι και την εξιουδαΐσουν περισσότερο από όσο το έχουν κάνει μέχρι τώρα. (Η Νέα Υόρκη είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πόλη εβραϊ¬κή και θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα του Ιου¬δαϊσμού).
    Σημειώνουμε, τέλος, για το αξιοπερίεργο του πρά¬γματος, τη θεαματική στροφή στον ισλαμισμό ενός διά¬σημου πρώην μαρξιστή, του Ροζέ Γκαροντί, που πιθα¬νώς είναι ο πιο εντυπωσιακός προσηλυτισμός στην Ιστορία του Ισλάμ και που δείχνει το μέγεθος της ελ¬κτικής του δύναμης. ‘Ισως αυτή η ελκτική δύναμή του και μόνο είναι η αιτία που δεν καταφεύγει ο ισλαμισμός ούτε στους ιεραποστόλους ούτε στη βία προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. (Όποιος έχει διαβάσει το Κο¬ράνι, και δηλώνω πως το έχω διαβάσει, ασφαλώς κατα¬λαβαίνει τι θέλω να πω).
    Απόσπασμα άπό τό βιβλίο «Ελληνες και Νεοέλληνες» τού Βασίλη Ραφαηλίδη .

  25. Το «τζιχάντ» προκύπτει άμεσα από το Κοράνιο. Δεν είναι όμως η μόνη, ούτε η κυρίαρχη, διδαχή του Κορανίου. Όπως και άλλα «ιερά» κείμενα (Ευαγγέλιο, Πεντάτευχος κλπ), περιέχει πλήθος ανθρωπιστικών διδαχών. Το πρόβλημα με τους τζιχαντιστές είναι πανομοιότυπο με αυτό που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των …δημοσιογράφων (ή δημοσιογραφούντων): Από ένα σύνολο γεγονότων, αξιών κλπ, επιλέγουν να προβάλουν «καθ’ υπερβολή» (ή και αποκλειστικά) ένα και μόνο, παραπλανώντας έτσι το «κοινό» τους. Λοιπόν, τηρουμένων των αναλογιών, οι τζιχαντιστές συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και οι …μουτζαχεντίν της δημοσιογραφίας. Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει και μια σημαντική διαφορά: Το ποσοστό των Μουσουλμάνων που είναι «τζιχαντιστές» είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των δημοσιογράφων που είναι …μουτζαχεντίν!

  26. 23: Έχει άραγε καμμιά σχέση το Σαρλί με το όνομα του Ντεγκόλ;

  27. Δύτη στο 12, Μιρ στο σύνθημα, μάλλον εννοούσαν κάποια χιλιάνικη οργάνωση που υποστήριζε τον Σαλβαδόρ Αλλέντε.

    Για τους Φενταγίν, οι πρεσβύτεροι εξ ημών θυμόμαστε ακόμη το έντυπο «Ο Αρμένης Φεντάι» που πουλούσαν οι αριστεροί Αρμεναίοι της Αθήνας. Οι περισσότεροι των οποίων, ως πρόσφυγες, ζούσαν στο Νέο Κόσμο και τη Νέα Σμύρνη. Ίσως από εκεί πήραν το σύνθημά του οι Πανιώνιοι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται και Μαύροι Πάνθηρες.

  28. 25 🙂

  29. sarant said

    26: Απόλυτη σχέση, από εκεί το βγάλανε Σαρλί.

    27: Ναι, στο Δουργούτι είχε αρμένηδες και καμιά φορά στο λεωφορείο έβλεπα να διαβάζουν και μιαν εφημερίδα στο αρμένικο αλφάβητο.

  30. Κι ένα ψιλοάσχετο αλλά νοστιμούλι. Αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ η γαλλική Total, επειδή δεν βρέθηκαν ίχνη φυσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης! Τζιάμπα η γεώτρησις, κε Λακκοτρύπη μου!

  31. Διαβάζω ότι μουτζαχίντ είναι ενεργητική μετοχή του jahada που σημαίνει να αγωνίζεσαι, επομένως είναι από την ίδια ρίζα με τον όρο τζιχάντ (συγκεκριμένα τη ghd), κάτι που πιθανόν να μην είναι τόσο αυτονόητο για τους αμύητους στις γλώσσες αυτές (και εγώ τέτοιος είμαι, όχι μουτζαχίντ, αμύητος εννοώ).

    Κατά τα άλλα σήμερα η liberation κάνει λόγο (άκουσα στο ρφ) για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στο χτύπημα στο charlie.

  32. spiral architect said

    @26, 29α: Μήπως από τον Τσάρλι (Μπράουν) το ανασφαλες αφεντικό του Σνούπι;

  33. sarant said

    32 Όχι, είναι βέβαιο από τον Ντεγκόλ

    31 Ναι, ομόρριζα είναι.

  34. Titivillus said

    Και εγώ πιστεύω ότι ο όρος τζιχαντιστής περιγράφει με ακρίβεια τους ένοπλους μουσουλμάνους ιεραπόστολους. Τα όρια ανάμεσα στο εσωστρεφές τζιχάντ και το εξωστρεφές (με τον λόγο ή και με το σπαθί) είναι ασαφή. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί ιερή υποχρέωση για κάθε μουσουλμάνο. Θα μπορούσαμε ίσως να τους πούμε νεοασασίνους, πανισλαμιστές, ισλαμοζηλωτές…

  35. Γς said

    12:

    Ηταν μια εποχή που το Μιρ (мир = Ειρήνη) κόλλαγε παντού.

  36. giouzepology said

    Υπάρχει όντως χιλιανή οργάνωση MIR – Movimiento de Izquierda Revolucionaria (http://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Left_Movement_%28Chile%29). ϊσως να είναι мир, MIR κοκ.

  37. Εγώ νομίζω πως είναι το αρβανίτικο (καλά)…
    – Τσι μπιν ;
    – Μιρ !!

  38. spiral architect said

    Άλλοι ήρξαντο χειρών αδίκων:
    «Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην΄ ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν»
    (Ματθ. 10, 34).

  39. Pedis said

    Ποιο να ‘ναι το διάστημα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις που δημοσιεύονται στη Δύση και αφορούν τα τεκταινόμενα στο ισλαμικό κράτος και γενικά στις αραβόφωνες χώρες; Ας πούμε, σε σχέση με ειδήσεις που αφορούν την εκτέλεση δέκα παιδιών επειδή παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο (# 5 Lands) ή έπαιζαν κρυφτό ή μακριά γαιδούρα ή την έπαιζαν; Να θυμίσω διάφορες αποκαλύψεις περί της επιθετικότητας του Ιράν οι οποίες βασίζονταν σε ολόψευδεις μεταφράσεις ομιλιών και συνεντεύξεων των Ιρανών;

    Κάτι σε εκατό σκυλιά δαλματίας που φάγαν το θείο του κορεάτη μου φέρνουν όλ’ αυτά. Και να πεις ότι δεν έχουμε εμπειρία από μπαρούφες γραμμένες στα ελληνικά και που αφορούν μία σπιθαμή γης όπου όλοι γνωρίζονται; Για καθημερινή εμπειρία δεν πρόκειται;

  40. tamistas said

    Ο στρατάρχης έφερε κονσέρβες
    και σφαίρες να φάει ο κόσμος.
    Έγιναν μια-δυο εαρινές ασκήσεις
    με πραγματικά πυρά και στόχους.

    Μετά εκλογές – Βουλή και Δικαστήρια –

    Μετά, χρόνια ένας μεγάλος ήλιος
    μας έφερε καπάκι και μας τσιγάρισε.
    Ακολουθούμε πιστά την επιταγή:
    όλοι πρέπει να χαίρονται στη Μεσόγειο.

    – Άνεμοι και συμφέροντα κουβάρι –

    του Γιάννη Κοντού,
    που πέθανε σήμερα τα ξημερώματα
    [από http://ppirinas.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8.html%5D

  41. Το τζιχάντ θα μπορούσε να αποδοθεί και σταυροφορία 🙂
    Κι αυτή μπορεί να είναι για καλό, αλλά οι ορίτζιναλ Σταυροφορίες ήταν άσ’τα να πάνε…

  42. tamistas said

    http://ppirinas.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8.html

    (το ορθόν λίκνον του 40ου σχολίου)

  43. 39 Pedis, με αντιγράφεις μου φαίνεται (δες #9) 🙂

  44. Γς said

    43:
    Γιατί;
    Δικός σου είναι ο θείος του Κιμ Ιλ;
    Ασε και κάναν άλλον να γράψει
    😉

  45. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    40: Καλά έκανες και τον ανέφερες, ελαφρό να είναι το χώμα.

  46. Γς said

    39:

    Ναι μωρέ όλα μούφες είναι.
    Παρεξηγημένοι.

    Στην πραγματικότητα ούτε κότα δεν έχουν σφάξει μ εκείνα τα μαχαίρια που δείχνουν στις τηλεοράσεις.

    Σταυροφορία!
    Αλλα που να βρεις σταυροφόρους, μοβόρους και άγριους σήμερα;

  47. "Ετεροδημότισσα" said

    καλημέρα,
    νομίζω ότι στα ελληνικά τουλάχιστον η μεταφορική σημασία και χρήση των λέξεων «μουτζαχεντίν» και » ταλιμπάν» ταυτίζεται και είναι χαρακτηρισμός φανατικού, αδιάλλακτου και υπερβολικά παθιασμένου/μαχητικού ατόμου. «ταλιμπάν» ακούγεται περισσότερο σήμερα, μετά την τελευταία επέμβαση στο Αφγανιστάν και το «μουτζαχεντί» παλιότερα εξαιτία της τότε επικαιρότητα. (μάλιστα θα ήθελα να πω ότι τότε που έγιναν μόδα οι Αλκάιντα και τα συναφή, συνηθίζαμε να αποκαλούμε, φιλικά πάντα, τους έχοντες ικανή γενειάδα «μουλάδες». τώρα βεβαια όλοι έχουν γένεια μέχρι το γόνα οπότε δεν περνάει)

    ο όρος «τζιχαντιστής» εμπλούτισε το λεξιλόγιό μας σχετικά πρόσφατα με το ΙΣΙΣ. Και δεν νομίζω-ή δεν έχω αντιληφθεί- ότι έχει πάρει μεταφορική σημασία.

    Δεν ξέρω ποιες είναι οι αποχρωσεις στα νέα ελληνικά των λέξεων «μουσουλμάνος» και «ισλαμιστής». εμπειρικά νιώθω ότι ίσως η δεύτερη είναι αρνητικά φορτισμένη.

    Θέλω να πω ότι είναι πάντα η επικαιρότητα και πως την ερμηνεύουμε που καθορίζει τη σημασία τέτοιων λέξεων.

    για το ισλαμοφασίστες έχω αντίρρήσεις, και όχι μόνο γιατί ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως από τους (ακροδεξιούς φασίστες που όπως και να το κάνουμε δεν τον κάνουν για να τους διαχωρίσουν από τυος ειρηνικούς μουσουλμάνους)

  48. gbaloglou said

    41: μισοφεγγαράδα

  49. Titivillus said

    39. Τα μαθαίνουμε χωρίς ενδιάμεσους από τους δυστυχισμένους πρόσφυγες και από τις αναφορές στο Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

  50. physicist said

    Δημοσιεύτηκε σήμερα το κείμενο των κατηγοριών που είχε απαγγείλει ο εισαγγελέας Alberto Nisman κατά της Προέδρου και του Υπουργού των Εξωτερικών της Αργεντινής για προσπάθεια συγκάλυψης της ενοχής των Ιρανικών Μυστικών Υπηρεσιών στη σφαγή στο εβραϊκό Κέντρο Amia του Μπουένος Άιρες το 1994. Ο εισαγγελέας βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του την Κυριακή, μια μέρα προτού καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοκτόνησε.

  51. Κύρος Μοναχός said

    @40: Τὸν θυμᾶμαι – πάει καιρός, βέβαια, καὶ δὲν ξέρω ἂν καὶ πότε σταμάτησε ἐκεῖ – στὸν ΚΕΔΡΟ. Σύμβουλος/ἀναγνώστης τοῦ ἐκδοτικοῦ οἴκου. Ἡ κυρία Λεμπέση ὑπολόγιζε πολὺ τὴ γνώμη του. Ἀπὸ τοὺς ἐλάσσονες ποιητὲς τῆς γενιᾶς του ξεχώριζε – κατὰ τὴ γνώμη μου ἦταν στὸ μεταίχμιο καὶ ὄχι ἀκριβῶς ἐλάσσων.
    Ἂς εἶναι ἐλαφρὺ τὸ χῶμα…
    (ὄχι ἄλλα RIP, παρακαλῶ, ἰδιαίτερα γιὰ ἀνθρώπους τῶν – ἑλληνικῶν – γραμμάτων!).

  52. Pedis said

    # 43 – Δύτα, ζητώ συγνώμη. Δεν διάβασα το σχόλιό σου. Κόλλησα στο # 5 και έγραψα το δικό μου. Χαίρομαι, όμως, που έχουμε παρόμοιες απόψεις/εντυπώσεις/απορίες.

  53. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  54. 52 Θα στείλω τις 101 γάτες μου να σε κατασπαράξουν!

  55. Noooooooooooooo….

  56. eva.gpl said

    πολύ καλή προσέγγιση
    να προσθέσω κάτι όχι τόσο σημαντικό

    Μουτζαχεντούν مجاهدون κανονικά είναι η πτώση του υποκειμενου – ονομαστική πληθυντικού σε (-ούν)
    (εκτός αν μπούν μπροστά κάποιες προθέσεις)

    Μουτζαχεντίν مجاهدين είναι σα να λέμε αιτιατική, τα ουσιαστικά πληθυντικού σε (-ιν) ειναι συνήθως αντικείμενα

    Λένε συνήθως: στηρίζει ο Θεός τους Μουτζαχεντίν ή
    δίνει ο Θεός τη νίκη στους Μουτζαχεντίν …
    Με άλλα λόγια μεταφράζοντας στα Ελληνικά ή άλλες γλώσσες η πτώση αλλιώς είναι στη μητρική γλώσσα και αλλιώς στις υπόλοιπες.

  57. cronopiusa said

    Τούτος ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που διακηρύσσουν κυβερνήσεις και ΜΜΕ (μηδέ των ελληνικών εξαιρουμένων) δε θα είναι στρατιωτικός. Θα είναι πόλεμος πολιτικός – ιδεολογικός. Δε θα στρέφεται μόνο σε μουσουλμανικές χώρες της Ανατολής, αλλά ενάντια σε όλους τους λαούς. Φόβο σπέρνουν και απευθύνουν κάλεσμα συστράτευσης και ενότητας στις αξίες της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας» τους.

    The first aviator Abbas Ibn Firnas

    Movimiento de Izquierda Revolucionaria de Chile

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Η μοίρα του «Μιρ»

  58. Στο 56:

    Λένε συνήθως: στηρίζει ο Θεός τους Μουτζαχεντίν ή
    δίνει ο Θεός τη νίκη στους Μουτζαχεντίν …

    Κάπως έτσι, δηλαδή;

  59. #30β Φταίει που δεν ακούν τον πιο ευφυή άνθρωπο του κόσμου για το πού να ρίξουν το τρυπάνι…

  60. echthrosofer said

    οπως , παλιοτερα ιδιως, το τανκς. Τωρα τεινει να γινει τανκ. Επανερχομενος στη συζητηση περι «ισλαμοφασιστα», γνωμη μου ειναι οτι ειναι ευστοχος ορος. Ειναι αληθεια οτι γεννηθηκε σε βρωμικα μερη ( ισως επειδη ξερουν να αναγνωριζουν τους δικους τους) αλλα δε βρισκω λογο να το θεωρησουμε αποτρεπτικο αυτο,μιας και δεν ειναι ετυμολογικα ρατσιστικο

  61. Left said

    @24 «Είναι τέτοιος ο ρυθμός εξάπλωσης του μωαμεθανισμού στην Αμερική, που αν δεν ανακοπεί η τάση για εξισλαμισμό, οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε εκατό χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι μια ισλαμική χώρα»
    Σε εκατό χρόνια OΛΗ η ανθρωπότητα θα μιλά αγγλικά, θα πιστεύει στο Ισλάμ και θα έχει σκουρόχρωμο δέρμα.
    @29 β «Ναι, στο Δουργούτι είχε αρμένηδες και καμιά φορά στο λεωφορείο έβλεπα να διαβάζουν και μιαν εφημερίδα στο αρμένικο αλφάβητο.»
    Θυμάμαι αντίστοιχη ή/και την ίδια εφημερίδα (στην Κοκκινιά, με Αρμενικη κοινότητα, εκκλησία και σχολείο), που κυκλοφορούσε με το όνομα Αζατ Ορ.

  62. Γς said

    61:

    ‘Ηταν και εκείνος ο εκπληκτικός μίμος της αρμένικης προφοράς. Ο Αγκόπ. Ο Φίλιος Φιλιππίδης.

  63. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    56: Ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση!

  64. Τζιχάντ: Ανάμεσα στην Ισλαμική Ορθοδοξία και τους τρομοκράτες (ομιλία) http://islamforgreeks.org/2014/10/28/jihaad-lecture-full/

  65. Νέο Kid Στο Block said

    تعال لترى حلاوة إيه وشو!

  66. cronopiusa said

    64

    sukran

  67. Elias said

    Από μνήμης, ο Khan Abdul Ghaffar Khan (που έδρασε κυρίως σ’ αυτό που σήμερα λέμε Πακιστάν) το έθετε ως εξής: τζιχάντ είναι να στέκεσαι άοπλος μπροστά σ’ αυτόν που κρατά σπαθί.

  68. eva.gpl said

    σωστά 58 …
    λοιπόν:
    γιαντιμ Αλλαχ αλ μοτζαχεντίν (στηρίζει -να το κάνουμε ενεστώτα- ο Θεός τους αγωνιστές) يديم الله للمجاهدين

    νόσρα Αλλαχ αλμοτζαχεντίν (η νίκη του Θεού στους αγωνιστές)
    نصرة الله للمجاهدين

    επίσης: γιαντ Αλλαχ αλμοτζαχεντίν (το χέρι -βοήθεια- του Θεού με τους αγωνιστές)
    يد الله للمجاهدين
    Αυτά τα λένε πολύ συχνά, απλά με τα Ελληνικά θέλω να δείξω ότι το μοτζαχεντίν ΔΕΝ ειναι ονομαστική.

    Τώρα, στο καινούριο κρατίδιο ISIS μαζεύτηκαν αρκετοί απ’ όλο τον κόσμο. Αυτοί λένε : εχνα αλμοτζαχεντίν (εμείς -είμαστε- οι αγωνιστές) ενώ έπρεπε να λένε έχνα αλ μοτζαχεντούν (πιό σωστά γιατί είναι η ονομαστική).
    Και τα δυο ακούγονται, το πρώτο πιο συχνά, το δευτερο πάντως είναι η σωστή αραβική.

  69. eva.gpl said

    επίσης όποιος τους ακούσει λένε μ-ο-τζαχεντίν , το -ου- είναι για τις δυτικές γλώσσες!

  70. baoutsi said

    Μέχρι πριν μερικούς μήνες όλοι οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζονταν απλώς τρομοκράτες. Από τη στιγμή όμως που το Ισλαμικό Κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του σχεδόν τη μισή Συρία και το μισό Ιράκ, μία έκταση 30000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 8 εκατομμύρια πληθυσμό (wikipedia), είναι πλέον δύσκολο να μιλάς για τρομοκρατία. Έχω την εντύπωση ότι ο όρος τζιχαντιστής επικρατεί, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς να τους χαρακτηρίσει και κανείς δεν θέλει να τους αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση εθνικού κράτους. Ενώ πριν ένα χρόνο ο jihadi στον αμερικάνικο τύπο ήταν υποδιαίρεση του τρομοκράτη, τώρα η λέξη φαίνεται να υποδηλώνει κάτι διαφορετικό, σίγουρα πάντως αποκρουστικά βίαιο.

    Ο όρος ισλαμοφασίστας χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από νεοσυντηρητικούς αρθρογράφους στον αμερικανικό τύπο. Αν θυμάμαι καλά, ισλαμοφασίστες ονόμαζαν και τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα. Για το λόγο αυτό, αλλά και για τις πολιτικές συνδηλώσεις, η λέξη αυτή δεν μου πολυαρέσει.

  71. Spiridione said

    5,9: Από χθεσινό μπρίφιγκ του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου:
    United Nations officials said they could not confirm accounts circulated by an anti-Islamic State group that 13 teenage boys had been caught and machine-gunned in public for watching a football match between Iraq and Jordan on television last week, but they cited other instances of mass executions of civilians.

    Επιβεβαιώνονται πάντως οι θανατώσεις για ομοφυλοφιλία, για μοιχεία κ.α., για εκτελέσεις αμάχων – μιλάμε για τον τελευταίο μήνα.
    Σίγουρα δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες – και υπάρχει και πολλή προπαγάνδα και ψεύδη-, αλλά μια γενική εικόνα της κατάστασης σίγουρα έχουμε.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant#Human_rights_abuse_and_war_crime_findings
    Εγώ συμφωνώ με τον όρο ισλαμοφασίστες, παρά τις αδυναμίες του, γιατί μας δείχνει τα (αρκετά) κοινά στοιχεία του γεννημένου στην Ευρώπη φασισμού και του γεννημένου στην Ανατολή ισλαμικού εξτρεμισμού. Δηλαδή βοηθά να καταπολεμήσουμε ρατσιστικές θεωρήσεις περί κατωτερότητας των μουσουλμάνων, πολέμου των πολιτσμών κ.λπ.
    Και ένα άρθρο του Χίτσκνενς για τον όρο «ισλαμοφασισμός»:
    http://www.slate.com/articles/news_and_politics/fighting_words/2007/10/defending_islamofascism.html

  72. sarant said

    68: Σα να λέμε, οι νεοφερμένοι λένε «εμείς τους αγωνιστές». Ευχαριστούμε!

  73. Alexis said

    #47: Το «ταλιμπάν» έχει πάρει τα τελευταία χρόνια και μία δεύτερη σημασία, χωρίς θρησκευτική χροιά, υποδηλώνοντας τον σκληροτράχηλο, τον απείθαρχο, και συχνά παράνομο, αυτόν που «δεν μασάει» από νόμους και πειθαρχία.

    Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη τώρα: «…ένας πρωθυπουργός τύπου Βορείας Κορέας».
    Το «Βόρειας» και το «Βορείου» έδωσε το υβρίδιο «Βορείας».
    Το γαρ πολύ της θλίψεως…

  74. Η χρήση της ίδιας της λέξης φασίστας αποτελεί ένα παράξενο φαινόμενο από μόνη της. Πιστεύω Νίκο, ότι θα άξιζε ένα αρθράκι γι αυτό.

    Η λέξη έχει πια δύο έννοιες. Εμείς οι παλιότεροι, μέχρι κάποια ηλικία, κυρίως με το φασίστας εννοούμε άτομο, που ανήκει σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πολιτικό χώρο, εκείνο της άκρας δεξιάς.

    Αν όμως ρωτήσεις τον σημερινό εικοσάρη για τον ορισμό της λέξης, θα σου δώσει αν όχι απολίτικο ορισμό, πάντως ανιστορικό. Ο φασισμός γι αυτόν είναι μόνο ένας τρόπος συμπεριφοράς και όχι πάντα αρνητικός. Καλύπτει ένα πλατύ φάσμα εννοιών, από τον σαδιστή μπάτσο μέχρι τον τσαμπουκά και τον «σεξιστή», ή ακόμα τον επαναστάτη.Αν κάποιος πει κάτι που θίγει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιους άλλους, μπορεί να ακούσει να του αντιτείνουν «αυτό που λες είναι φασιστικό».

    Πιστεύω ότι αυτό ξεκίνησε από τους όντως φασίστες, που έτσι ρίξανε μελάνι για να ξεφύγουν από την κατηγορία οι ίδιοι. Το «Φασίστες Αριστεροί» είναι διαδεδομένη βρισιά των ακροδεξιών (και «κεντρο»δεξιών οννεδιτών).

    Γι αυτό νομίζω ότι η λέξη έχει χάσει το αποτρόπαιο νόημά της. Ο μειωτικός όρος εναντίον της Άκρας δεξιάς σήμερα, πρέπει να είναι Ναζιστές.
    Έτσι που να μην μπορούν να αντιτείνουν το γνωστό:
    -Εμείς είμαστε φασίστες ή εσείς οι αριστεροί;
    Ή ακόμα να μην μπορούν να ισχυριστούν , όπως οι δόκιμοι της αστυνομίας :
    -Ναι είμαστε φασίστες, τιμή μας και καμάρι μας,

    Για μένα ο Βορίδης εμφορείται υπό Ναζιστικών ιδεών. Το ίδιο και ο Αδωνης.

    Πραγματικά δεν ξέρω τι ορισμό δίνουν τα λεξικά κι ο Μπαμπινιώτης για το φασίστας.

  75. Γς said

    66:
    >sukran

    Όταν η Cronopiusa ευχαριστεί στα Αραβικά,
    Ηταν απ τις πρώτες λέξεις που έμαθα όταν άρχισα αραβικά. Να γράφω και να διαβάζω ανάποδα.

    Και θυμάμαι πως ένοιωσα όταν δεν μπορούσα ν ανοίξω το βιβλίο την πρώτη φορά..
    Όλα ανάποδα.
    Σαν την παλιά ΕΣΤΙΑ. Ετσι άνοιγε κι αυτή. Γιατί άραγε;

    Και έγραφα κάποτε ένα τηλέφωνο στην ατζέντα μου [όταν ήμουν πιο νέος και πιο ωραιος].
    -Α, δεν ήξερα ότι στην Ελλάδα γράφετε τους αριθμούς ανάποδα.
    [για λόγους ασφαλείας –η μακαρίτισσα κυρά μου- τότε]

  76. eva.gpl said

    72
    ακριβώς!

    Μεταφράζοντας οι δυτικοί έχουν αλλάξει και έχουν εδραιώσει άλλα.. πολλά… (πχ. το ίδιο το όνομα του μπιν Λάντεν στα αραβικά ειναι σχεδόν αγνώριστο!)….
    Αλλά και ο περισσότερος κόσμος, σε πολλές αραβικές χώρες, δε μιλάει σωστά, κόβει τις λέξεις, τις λεει γρήγορα και χάνεται η αρχική προφορά, καταλαβαίνουν από τα συμφραζόμενα ή και την περίσταση (!) επίσης χρησιμοποιούν πολλά δάνεια.. (αλό! τελεφόν κτλ.) μόδα δηλ. …

    Το Κοράνι που έχει τη σωστή Αραβική είναι στην καθαρευουσά τους. Φροντίζουν οι περισσότεροι να το μαθαίνουν παπαγαλία και αργότερα λίγοι προχωρούν στη φωνητική που έχει σχέση με τη γραμματική.
    Επίσης τα ΜΜΕ τους χρησιμοποιούν τη σωστή γλώσσα…
    Ο περισσότερος κόσμος αν ακούσει κάποιον να μιλάει αργά και σωστά ή θα τον θαυμάσουν ή θα κοροϊδέψουν!!

  77. Γιατί να μην ξεχωρίζουμε το ΙΣΙΣ λέγοντάς τους το Χαλιφάτο; Είναι πιο γκαγκάν γκαγκάν.

    Ως προς την ουσία.Εγώ θα συμφωνήσω οτι:

    1. Το Χαλιφάτο ή το πολιτικό Ισλαμ ή ο Ταλιμπανισμός είναι ο σημερινός Ναζισμός.
    Καμία δικαιολογία στα εγκλήματά του.

    2. Ηθικός αυτουργός αλλά και άμεσος συνεργός της δημιουργίας του τζιχαντισμού είναι η Δύση, η Αμερική, οι παρατρεχάμενοι Αγγλογάλλοι , το κράτος του Ισραήλ, αλλά και οι Ρώσοι.
    Όπως άλλωστε με παρόμοιο τρόπο βράθηκε το έθνος της Γερμανίας στην αγκαλιά ενός δυστυχισμένου παρανοϊκού και σαδιστή κατα συρροήν δολοφόνου, του Χίτλερ.

    3. Αν βρισκόμασταν μετά το μεγάλο μπαμ μιας σύγκρουσης «πολιτισμών» (ακόμα κι αν επρόκειτο για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία της Αμερικής),και δεδομένου οτι σπάνια σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί κανείς να μείνει ουδέτερος) η θέση μας δε μπορεί παρά να είναι το «ανήκομεν στη Δύση».

    4. Επειδή τώρα βρισκόμαστε «πριν» από τα μεγάλα γεγονότα, οφείλουμε να είμαστε ουδέτεροι, ειρηνιστές, κατά της Ισλαμοφοβίας, και να υπενθυμίζουμε το ρητό του Πήτερ Ουστίνωφ:

    -Η τρομοκρατία είναι ο πόλεμος των φτωχών και ο πόλεμος είναι η τρομοκρατία των πλούσιων.

    Κάπως έτσι. Και πιο συνθετικά: Έτσι σκατά κι απόσκατα που κάνανε τον πλανήτη, άστα να παν στο διάολο.

  78. Όλες οι οργανώσεις του συνθήματος, Φενταγίν, Τουπαμάρος, Βιετκογκ και ΜΙR είχαν ένα κοινό:
    Ήταν ένοπλες.
    Η επίκλησή τους ήταν ένας τρόπος να δηλώσει κανείς ότι ήταν οπαδός της ένοπλης μαζικής επανάστασης.
    Δηλαδή όχι ΕL PUEBLO UNIDO JAMAS SERA VENCIDO του Αλιέντε, αλλά PUEBLO, CONCIENCIA Y FÚSIL .

  79. # 75

    Κάπου είχα διαβάσει πως το πρώτο φύλλο της Εστίας φιάχτηκε κατά λάθος να ανοίγει η εφημερίδα ανάποδα και μετά διατηρήθηκε λόγω συνήθειας

  80. # 77, 78

    Λες να δούμε το μεγάλο ντέρμπυ Κριστιανούτσι- Μουσλίμ ;;

  81. sarant said

    74: Για τη χρήση της λέξης, θέλει δουλειά το άρθρο που λες.
    Για τα ετυμολογικά κτλ. δες εδώ:

    Φασίνα στους φασίστες

  82. sarant said

    79: Κι εγώ το έχω διαβάσει αυτό, αλλά κάπου αλλού διάβασα (από πρώτο χέρι) ότι δεν είναι έτσι. Να θυμηθώ να γράψω κάποτε 🙂

  83. cronopiusa said

  84. Αθηνητσι said

    Ψάχνω τη Μαρία για γνώμη της. Συγκεκριμένα για τον Οριενταλισμό του Εντουαρντ Σαΐντ. Μαρία, αν έχεις όρεξη μου λες, είναι κ σχετικό με το νήμα. Και φυσικά αν θέλει κάποιος άλλος..

  85. Γς said

    79, 82:

    Διαβάζω οτι το 1894 ο πρώτος διευθυντής της Δροσίνης επιθυμούσε να διαβάζεται σαν «σαλόνι», από τα αριστερά προς τα δεξιά (έχοντας ως πρότυπο τη γαλλική «Éclair»), τακτική που ακολουθήθηκε ως το 1997.

    Κι ήταν και ο πατέρας μου που την αγόραζε από μακρινό περίπτερο.
    Ηταν η εποχή που ο περιπτεράς έδινε διπλωμένη και με προφυλάξεις την ΑΥΓΗ.

    Το αντίθετο συνέβαινε στο Βύρωνα (με την ΕΣΤΙΑ)

  86. cronopiusa said

  87. cronopiusa said

  88. Aγάπη said

    لماذا العديد من اللغة العربية؟

  89. Aγάπη said

    ελπίζω να το έγραψα σωστά
    لماذا العديد من اللغة العربية؟

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι πραγματικοί ταλιμπάν, είναι όσοι επικαλούνται από την Κ.Δ. το εδάφιο «Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην΄ ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν» (Ματθ. 10, 34), για να ταυτίσουν με εμετικά ξεδιάντροπο τρόπο τον Ιησού με τη Τζιχάντ.
    Βεβαίως, «ξεχνούν» ότι ειπώθηκε από κάποιον που άκακος σταυρώθηκε σαν το πρόβατο, σταμάτησε τους μαθητές του όταν πήγαν να τον προστατέψουν, άσκησε κριτική στον Πέτρο που έβγαλε μαχαίρι κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.
    Αν συλλέξουμε τα εδάφια που μας αποδεικνύουν ότι ασφαλώς και δεν μιλάει για… φυσική μάχαιρα το εδάφιο, θα δούμε ότι είναι αμέτρητα.
    Ο ακραίος φανατικός ταλιμπάν όμως, σαν τους απατεώνες των ΜΜΕ, κόβει και ράβει τις φράσεις όπως τον βολεύει ακολουθώντας τα διδάγματα ναζιστικής προπαγάνδας.
    Πάντα πίστευα ότι οι διάλογοι για το εδάφιο αυτό είχαν θέση μόνο στους ακραίους νεοπαγανιστές-ακροδεξιούς. Να όμως που που οι ταλιμπάν της προπαγάνδας δεν υπάρχουν μόνο εκεί…

  91. Γς said

    89:
    Μα τι αραβικά είναι αυτά; Καθαρεουσιάνικα;

    Αγάπη, αναμπαχέμπακ!

  92. Σωτήρς said

    Εάν και δεν γνωρίζω τίποτα από αραβικά πάντα χαίρομαι όταν μαθαίνω τα δάνεια που χρησιμοποιούμε.
    Ήμουν στο Μαρόκο και προσπαθώντας να δώσω να καταλάβει ο συμπαθής Μαροκινός ότι δεν έχω ανέβει σε άλογο ποτέ ξανά παρά μόνο σε γάιδαρο, αγανάκτησα και του λέω γομάρι ρε άνθρωπε μόνο. Έβαλε τα γέλια και λέει γοοομαρ γοοομαρ. Και δώστου να γελάει.
    Αλλά το όμικρον το λένε κάπως πνιχτό, ανάμεσα σε ο και ου. Καλά τα λέω;

  93. cronopiusa said

    75

    Γς

    Το ανέκδοτο της Μιράντας

    Κάθεται ο σύζυγος και διαβάζει αμέριμνος την εφημερίδα του, όταν ξαφνικά τον πλησιάζει η γυναίκα του και του ρίχνει ένα χαστούκι. –

    «Τι κάνεις, παιδί μου, είσαι τρελή; Τι σου έκανα ;»-

    «Βρήκα στο σακάκι σου αυτό το χαρτάκι με γραμμένο πάνω το όνομα Μιράντα και έναν αριθμό, του λέει έξαλλη εκείνη.» –

    «Μωράκι μου, παρεξήγησες. Μιράντα ήταν το όνομα του αλόγου στο οποίο στοιχημάτισα χθες στον ιππόδρομο και τα νούμερα από κάτω είναι ο αριθμός του λαχείου.»

    «Αχ αγάπη μου, είμαι μια τρελή. Χίλια συγνώμη !»

    Την άλλη μέρα ο σύζυγος διαβάζει πάλι την εφημερίδα του, όταν έρχεται η γυναίκα του και τον χτυπάει στο κεφάλι με ένα τηγάνι.

    «Καλά, το έχεις χάσει τελείως ; Τι έπαθες πάλι ;»

    «Τηλεφώνησε το άλογο ! ! !».

  94. Γς said

    Οπως ακριβώς το προφέρει ο Ροντούλης:

  95. Γς said

    94 ήταν για τα γομάρια του 92, αλλά έπεσε στη μέση η Cronopiusa

  96. "Ετεροδημότισσα" said

    κάτσε ρε μπλοκ ότι να ναι τι μας λες; δηλαδή ποτέ οι χριστιανοί μαζί με την επίσημη εκκλησία – ή και με αυτήν μπραστάρισσα- δεν επικαλέστηκαν εδάφια των γραφών για να ξεκινήσουν ιερό πόλεμο;
    κι εγώ μπορώ να σου πω ότι το κοράνι ουέποτε το εννοούσε έτσι όπως το Ισισ όταν μίλαγε για τη τζιχάντ και πλήθως εδάφια το αποδεικνύουν αυτό
    η ερμηνεία των γραφών είναι υποκειμενική πάντα ενθεν κακείθεν. όλες οι μονοθειστικές θρησκείες έχουν εξαπολύσει αδικαιολόγητους, βίαιους και ρατσιστικούς πόλεμους επικαλούμενες τις γραφές τους.

    τέλοσπάντων ήρθε η ώρα για το μπιούτι σλιπ μου

  97. Pedis said

    Σχετικό με το θέμα μας κι αυτό: «Paris attacks show hypocrisy of West’s outrage» του Ν. Τσόμσκυ.
    Για άλλη μία φορά βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους. Για παράδειγμα, ποια ήταν η θέση των δυτικών δημοκρατιών σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στη Σερβία: βομβάρδισαν το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης. Και στο τέλος καταδικάστηκαν οι υπέυθυνοι, δηλ. ο γενικός διευθυντής της ραδιοτηλεόρασης (σε δέκα χρόνια φυλάκιση) επειδή δεν έλαβε μέτρα να εκκενώσει το κτίριο… Αλλά υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα επιχειρήματα και πληροφορίες για όποιον έχει όρεξη.
    https://zcomm.org/znetarticle/paris-attacks-show-hypocrisy-of-wests-outrage/

    Α προπό, το σαρλί εμπντό είχε ταχθεί υπέρ των βομβαρδισμών στη Σερβία (και γενικά υπέρ όλων των ανθρωπιστικών επεμβάσεων). Δηλαδή μια χαρά αριστερό έντυπο θα ‘ναι.

  98. Γς said

    96:
    Μπιουτι σλιπ χωρίς μάσκα δεν παίζει.
    Εστω και μ αγγούρια

  99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Δεν ξέρω αν κολλάει στο νήμα αλλά σχετίζεται με τη θρησκεία και με παιδιά κι επειδή με αγγυλώνει θα το εκθέσω εδώ παρότι βρίσκομαι σε άβολη κατάσταση (γης μαδιάμ)γιατί μας έκαναν διάρρηξη και πήραν τα λάπτοπ(τα τιμαλφή ,στην προηγούμενη).Προσοχή γιατί πληθαίνουν τα κρούσματα.Νομίζουν μου φαίνεται πως σηκώσαμε και κρύψαμε σπίτι τις καταθέσεις για τη συντέλεια της Κυριακής. 🙂
    Προ ημερών, στο μάθημα των θρησκευτικών σε ιδιωτικό, καλό θεωρούμενο, σχολείο ο δάσκαλος(καθηγητής; ) ρώτησε τα παιδιά ποιο θα έδινε τη ζωή του για το Χριστό. Μόνο τρία παιδιά δε σήκωσαν το χέρι και μετέφεραν το συμβάν στους γονείς,φυσικά με το δικό τους τρόπο,περίπου απολογητικά και με επιχειρήματα διάφορα για ηλικία 9 ετών.Είπαν και πως ξέρουν για τα σπασικλάκια πως για να γίνουν αρεστά σήκωσαν χέρι. Ένα παιδί είπε ότι θα πέθαινε για κάτι άλλο και ο δάσκαλος κάλεσε τη μητέρα και είπε ότι το παιδί της έχει τάση αυτοκτονίας.Οι τρεις γονείς σκέφτονται πώς να το χειριστούν.Ο θρησκευτικός αυτός, είναι παλιός και η μια μαμά, που τον είχε δάσκαλο και η ίδια, δεν το αξιολόγησε ως σοβαρό επειδή δε θεωρεί το δάσκαλο σοβαρό.Η μητέρα που μου το είπε (που ήταν κι αυτή μαθήτρια του εκλεκτού σχολείου αλλά όχι αυτού του δασκάλου), δεν μπορεί να το καταπιεί. Το θεωρεί ότι είναι καθαρός προσυλλητισμός και θα θέσει θέμα. Θα μάθω αύριο που θα τη δω (είναι γιατρός μας)

  100. 99 ΕΦΗ²

    Ουχ! Φιληνάδα (αν μου επιτρέπεις), να ένας λόγος για τον οποίο χαίρομαι που κατέληξα άτεκνος, Μα τι ζόρια!

  101. sarant said

    92: Το γομάρι είναι ελληνικό (γόμος, το φορτίο) από την ελληνιστική εποχή

    97: Η μισή ευρωπαϊκή αριστερά ήταν υπέρ των βομβαρδισμών, καλώς ή κακώς (κακώς, λέω εγώ).

    99: Ωχ… Έφη, έχεις τη συμπαράστασή μας.

    Όσο για το περιστατικό, ενημέρωσέ μας (και είναι δάσκαλος ή θεολόγος; Θεολόγος σε τόσο μικρά παιδιά; )

  102. Γς said

    99:
    Κι εκείνο με τ αροπλάνο που εχανε ύψος και έπρεπε να λαφρώσει.
    -Βιβ λ αμούρ! ο Γάλλος, πέφτει.
    -Ζήτω η Βασίλισσα, ο Αγγλος και πέφτει.
    Και μένει ο Ελληνας.
    -Πέσε ρε!
    -Γιατί να πέσω;
    -Για την παρίδα σου, για τον Χριστό, για τη Νίκη για, για, για …
    -Ε, μην πέφτεις!
    -Οχι θα πέσω ρε!

  103. Γς said

    99:
    >Θα μάθω αύριο που θα τη δω (είναι γιατρός μας)

    Πες της να πάει να του κάνει ένα κλύσμα, στα όρθια.
    Εστω μια ένεση με αλατούχο διάλυμα στην ψύχρα.
    Και με βελόνα Νο1 σαν τα μακαρόνια του παστίτσιου* χοντρή

    * Μεγάλη η χάρη του

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 – Τι έγινε ρε ΕΦΗ, μετά το ΔΝΤ την τρόϊκα και την κυβέρνηση, σας την πέσανε και τα κλεφτρόνια; εκτός απο κουράγιο δεν ξέρω τι άλλο να σου πώ. Όσο για το σχολικό περιστατικό, δεν θα το σχολιάσω, εκτός του οτι έχει γίνει βαρετή η άποψή μου, θυμήθηκα πόσες φορές είχα έρθει σε κόντρα με γονείς και δασκάλους για τέτοια θέματα, όταν τα κορίτσια πήγαιναν στο δημοτικό.
    Αυτό το τραγούδι για σένα, ελπίζοντας πως η σκέψη οτι αρκετοί εδώ μέσα σε σκεφτόμαστε στην δύσκολη στιγμή που σε βρήκε, θα μετριάσει κάπως την στεναχώρια σου, και σε λίγο καιρό θα αρχίσεις τα όμορφα ποιητικά σου κελαηδίσματα.
    Καληνύχτα, ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΕΤΙΚΑ.

  105. Γς said

    99:
    Και συ καθάρισες με τα κλεφτρόνια.
    Οχι όμως κι εγώ.

    Εχασε τα κλειδιά της η δικιά μου.
    Και το πιθανότερο είναι να τα ξέχασε πάνω στην εξώπορτα!
    Από δύο κλειδαριές εκάστη, μια «ασφαλείας» και μια με «Τρίαινα».
    Και με βλέπω αύριο να τις αλλάζω όλες.

  106. Γς said

    Κι έχουμε δύο εξώπορτες. 4 κλειδαριες

  107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    101 τέλος ,ευχαριστώ. Είναι κακή εμπειρία αλλά …τώρα το συνηθίσαμε που έλεγε κι ο Ρίζος σε μια ταινία 🙂
    Στα ξενόγλωσσα τμήματα αυτών των σχολείων το μάθημα των θρησκευτικών είναι επιλογής κι επειδή διδάσκει μόνο θρησκευτικά,μπορεί να είναι θεολόγος.
    Τα τρία μικρά όμως που δε σήκωσαν χέρι,σκαρφίστηκαν απίθανες απιθανότητες για να πουν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν σ αυτό το ερώτημα . Ότι δε μπορεί,δε γίνεται μέσα στα εκατομμύρια να συμβεί σ΄αυτά να είναι οι τόσο εκλεκτοί για κάτι τόσο μεγάλο, κάτι τέτοια υπέροχα.
    103 🙂 Η μαμά,είναι τύπος ορθολογιστή και ψύχραιμου γενικά ανθρώπου αλλά το κρίνει περίπου ως χριστιανοφονταμενταλισμό και την είδα αγριεμένη.

  108. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    104. Λάμπρο ευχαριστώ. Ντου από παντού. Κοίτα όμως, απαλλοτρίωσαν μαζί κι ένα πρώην καλό λάπτοπ που είχε πέσει,κοπανήθηκε και ήθελε 300 ευρώ να φτιαχτεί κι ετσι μας απάλλαξαν από το δίλημμα να αποφασίσουμε τί θα κάνουμε.Να το πετάξουμε; (μια κουβέντα είναι 🙂 )

    υ.γ.Νικοκύρη γιατί το πρώην γράφεται με ω ; 🙂 τέτοια ώρα τώρα

  109. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    100.Ναι, ζόρια δε λες τίποτα.Μεγαλώνουν τα παιδάκια,μεγαλώνουν τα βασανάκια, λέει ο λαός.

  110. Γς said

    109:
    Και ποιος δεν τα ήθελε βέβαια απο τους … Σκύλους.
    Κι ας κάνουν πως χαίρονται 😉

  111. Pedis said

    Τα παιδιά αυτά, μάλλον, έχουν ήδη καταλάβει τι παίζεται με την πλειοψηφία των εκπροσώπων της θρησκείας της αγάπης και γι αυτό πήραν τα μέτρα τους (διότι οι τύποι είναι συχνά εκδικητικοί). Αυτή η καλοδεχούμενη πρωτοβουλία του θεολόγου (μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι πολλοί σαν κι αυτόν κι «ευτυχώς» υπάρχουν) εκτιμώ ότι προσέφερε μία από εκείνες τις αποφασιστικές εμπειρίες που απαιτούνται για να κερδηθούν τρία ελεύθερα πνεύματα. Δυστυχώς, δεν γίνεται χωρίς τραύματα η αποχώρηση από το μαντρί. Δεν θα προσφερει τίποτα περισσότερο η διαμαρτυρία της μητέρας. Το καλό έχει ήδη γίνει. (Μιλάω και από προσωπική εμπειρία. Οι παπάδες+δασκάλες με τους τροπους τους με βοήθησαν να αλλάξω δρόμο μια ώρα αρχύτερα.)

  112. sarant said

    108: Αρχαϊκή αιτιατική είναι, λέει, ενός αμάρτυρου επιθέτου, που ανάγεται στο επίρρ. πρώ, εξού και πρωί. Λέει.

  113. # 101 α

    και το βαρυγκομώ από εκεί ;

  114. sarant said

    113: Από το βαρυγνωμώ, λένε τα λεξικά.

  115. Νέο Kid Στο Block said

    -Would you die for Jesus,John?
    -Yes,I would!

    John asked Clara
    To take
    A walk with him
    And pick flowers.
    But Clara’s brother
    Came along
    And so
    They picked flowers. 🙂

  116. # 114

    Πάντως πιο πολύ θα ταίριαζε από βαρύ φορτίο….

  117. LandS said

    Λέει ένας Γερμανός σε συνέντευξη στη DW σήμερα.
    The director of the German Development Institute, Dirk Messner:

    «Jihadism is a transnational phenomenon. It has taken hold in many regions around the world. I would compare it to Stalinism and Communism in the 20th century, in terms of its totalitarian bias which is focused on annihilating its political opponents»

    Τζιχαντισμός λοιπόν;

    Παρεμπιπτόντως τον ξέρει κανείς από τους γερμανογνωρίζοντες τον τύπο; Το στίφτουνγκ του;

  118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    99. τα νεότερα είναι ότι θα τεθεί το θέμα στο ραντεβού του σχολείου με τους γονείς όταν πάρουν βαθμούς, τον άλλο μήνα.Είναι όντως θεολόγος και είναι ο καθηγητής του 11χρονου (κι όχι του 9χρονου) παιδιού της.
    101.>>92: Το γομάρι είναι ελληνικό (γόμος, το φορτίο)
    δυο γομάρια ξύλα είναι δυό φορτία (ζώου) ξύλα. Όχι δυο γαϊδούρια φορτωμένα ξύλα,παρότι και το γαϊδαρο τονε λέμε και γομάρι (όχι με αρνητική,παλιά, χροιά),αλλά μόνο στον ενικό/ Δέσε,τάισε το γομάρι. Δε λέγαμε ότι έχουμε δυο γομάρια αλλά δυο γαϊδάρους και ο καθένας χωριστά λεγότανε και το (μαύρο ή ψαρί)γομάρι.

    116.>> Πάντως πιο πολύ θα ταίριαζε από βαρύ φορτίο….
    αγκομαχώ 🙂

  119. Γεια χαρά!
    Να προσθέσω πως ο αγωνιστής-μουτζαχίντ που θα σκοτωθεί σε έναν Ιερό Πόλεμο (μόνο ο Χαλίφης/Ιμάμης ή μουσουλμάνος μονάρχης μπορεί να τον εξαγγείλει και να ηγηθεί) γίνεται τζαχίντ δηλαδή Μάρτυρας του Ισλάμ. Έτσι εξασφαλίζεται ο παράδεισος και οι απολαύσεις του. Η ίδια η ριζοσπαστική ισλαμιστική επαναστατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων (ιδρύθυκε το 1928 από τον θεωρητικό σονίτη σείχη (σουφικός τίτλος / σούφι δηλ. ιδεολογία του Ισλάμ συνεπώς ‘ισλαμιστικής’ χροιάς.) Χασάν αλ-Μπάννα) ανακήρυξε τον Seyyed (φόραγε δηλαδή το μαύρο σαρίκι των απογόνων του Προφήτη) Qoutb αφού είχε γίνει ύπατος αρχηγός τους, Τζαχίντ μετά τον απαγχονισμό του. (1966, Ο Νάσσερ είχε εξαπολύσει μεγάλο κυνήγι) Ο ικανότατος αυτός θεωρητικός δεν ανεχόταν τον συμβιβασμό του Ισλάμ με οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ή ιδεολογία. Υποστήριξε πως η μίξη αυτή θα οδηγούσε στην iltiqat, δηλαδή τη νόθευση του Ισλάμ και πίεσε για ένοπλο προσωπικό τζιχάντ/γκεχάντ (Η ισλαμική παράδοση τα διαχωρίζει στο μικρό-προσωπικό (fard’ayn) και στο μεγάλο-συλλογικό (fardkifaya) – στο πλαίσιο της όμα -Κοινότητας των Πιστών- Υπάρχει και το αμυντικό/επιθετικό καθώς και πλήθος οπτικών της ανάλυσης του όρου όπως η νομική ή θρησκευτική του ανάγνωση). Αυτές οι έννοιες στήριξαν γενικότερα την ισλαμιστική δράση αλλά και τον επαναστατικό λόγο του μολλάχ της ιερής σιιτικής πόλης Qom και αργότερα Μεγάλου Ιμάμη Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Ο ίδιος επιτίθονταν στους μαρξίζοντες ισλαμιστές «Μουτζαχεντίν του Λαού» για νόθευση του Ισλάμ. (ως μη καθαροί και με δυτικές ιδέες – φυσικό για την ‘καθαρή’ – lebensraumική οργάνωση του Χασάν αλ-Μπάννα)
    Παραθέτω ένα πολύ βοηθητικό κείμενο (20 σελίδων) σχετικά με την αποσαφήνιση και ανάλυση του JDH ή μεταφρασμένο από τη Δύση Ιερού Πολέμου. https://www.sendspace.com/file/zohndo

  120. sarant said

    Ευχαριστούμε πολύ!

Σχολιάστε