Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ (και άλλοι) και η προεκλογική κινδυνολογία του 1964

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2015


Τις προάλλες, ένας παλιός δημοσιογράφος, στον τοίχο του στο Φέισμπουκ, παραλλήλισε τη σημερινή περίοδο με την προεκλογική περίοδο του 1964,  και συγκεκριμένα θυμήθηκε το παλιό σύνθημα «αυτή η δραχμή είναι δική σου», που ήταν το κεντρικό κινδυνολογικό σύνθημα της ΕΡΕ στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964.

Το ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ, το ίδιο και πολλοί αναγνώστες, και κάθε τόσο παρουσιάζουμε σκίτσα του. Μάλιστα, εδώ και καιρό ανεβάζω σκίτσα του Μποστ που έγιναν πριν από 50 χρόνια με αφορμή σημαντικά γεγονότα της εποχής. Σήμερα θα κάνω μια μικρή παρέκκλιση αφού από τις εκλογές του 1964 έχουν περάσει 51 χρόνια. Με την ευκαιρία, παρουσιάζω  κι άλλες δύο γελοιογραφίες της εποχής.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, η νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν σίγουρη και το μόνο διακύβευμα ήταν το εύρος της νίκης. Η ΕΡΕ, σε κατάσταση σχεδόν αποσύνθεσης μετά την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την πολιτική, επέλεξε μια στρατηγική κινδυνολογίας με δύο άξονες, αφενός το Κυπριακό και αφετέρου τη σταθερότητα του εθνικού νομίσματος, της δραχμής.

Τον Ιανουάριο, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες είχαν προβεί σε μαζικές αγορές χρυσής λίρας, θέλοντας να παρασύρουν σε πανικό τους απλούς πολίτες και να δημιουργήσουν κύμα απόσυρσης καταθέσεων. Παράλληλα, εμφανίστηκαν φέιγ βολάν με φωτογραφία μιας δραχμής και το σύνθημα «Αυτή η δραχμή είναι δική σου. Μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει» ή «Αυτή η δραχμή είναι δική σου. Μην αφήσεις τον Παπανδρέου να την τινάξει στον αέρα». (Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποια φωτογραφία της προκήρυξης, αλλά δεν χωράει αμφιβολία για την ύπαρξή τους διότι έγιναν μηνύσεις και το θέμα απασχόλησε και τη δικαιοσύνη).

Στην πρώτη γελοιογραφία που θα δούμε, ο Μποστ σατιρίζει την διθεματική κινδυνολογία:

mpostproek64a

Η γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις Κυριακές πριν από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.  Ο Κανελλόπουλος με τον σύμμαχό του Σπύρο Μαρκεζίνη (σε εκείνες τις εκλογές η ΕΡΕ είχε συμμαχήσει με το μικρό Κόμμα Προοδευτικών) προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους που κλονίζεται απο τις αντιφάσεις της κινδυνολογικής τους εκστρατείας -ενώ κραδαίνουν δύο πλακάτ με τα αντίστοιχα συνθήματα.

Και το μεν Κυπριακό ήταν ένα εντελώς υπαρκτό πρόβλημα, οπότε τα πυρά τα δέχτηκε το άλλο σύνθημα της ΕΡΕ, το «Σώσατε την δραχμήν».

fd-drx

Η γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 2.2.64 και φυσικά παίζει πάνω στο σύνθημα «Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει». Κι αν οι ολιγάρχες δεξιά όπως κοιτάμε το μπαλκόνι δεν παραπέμπουν σε υπαρκτό πρόσωπο, ο πολιτικός αριστερά που κρατάει ένα μεγεθυμένο ομοίωμα δραχμής είναι ο Παναγής Παπαληγούρας, που διετέλεσε υπουργός, ιδίως οικονομικών υπουργείων, σε κυβερνήσεις Καραμανλή πριν και μετά τη δικτατορία.

kmdrx

Τι να την κάνεις όμως τη δραχμή όταν δεν έχεις φράγκο, θα μπορούσε να πει κανείς. Με αυτό το θέμα ο Μητρόπουλος (Νέα, 22 Ιαν. 1964) παρουσιάζει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο να περιοδεύει την επαρχία με το σύνθημα «Κινδυνεύει η δραχμή» και να εισπράττει την απάντηση ότι «εμείς με δεκάρες ζούμε».

Συναφής είναι και η γελοιογραφία του Μποστ που βλέπουμε πιο κάτω. Δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 2 Φεβρουαρίου 1964. Σε περιοδεία του στην Κρήτη, ο αρχηγός της ΕΡΕ Παν. Κανελλόπουλος είχε δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες και είχε δηλώσει ότι «Η Κρήτη διατελεί υπό δουλείαν και πρέπει να την απελευθερώσομεν» και είχε κάνει λόγο για «στίφη» αντιπάλων του.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον Κανελλόπουλο με πλακάτ που γράφει «Σώσατε την δραχμήν». «Σώθηκε (δηλ. εξαντλήθηκε) προ πολλού» απαντούν οι… θηριώδεις Κρητικοί και δείχνουν τις άδειες τους τσέπες. Φυσικά, όλοι έχουν, κατά το στερεότυπο, βράκες, φαρδιά ζωνάρια, μαχαίρες και μουστάκες.

Ο Μποστ εκμεταλλεύεται εδώ πολύ τις ομοηχίες: Κρητών και κριτών, αοιδός και αηδόνι, θείος (θεϊκός) και θείος του Καραμανλή, μια και ο Κανελλόπουλος ήταν πράγματι θείος της Αμαλίας Καραμανλή, της συζύγου του Κωνσταντίνου, ενώ επίσης είχε φήμη δεινού ρήτορα. Το όνομα του πλοίου, Νίκη, συμπίπτει με τον τίτλο της πιο φανατικής φιλικά προσκείμενης στην ΕΡΕ εφημερίδας.

mpostproek64b

Ο τίτλος «Ουδέν μεμπτόν» παραπέμπει σε ένα γεγονός της προεκλογικής επικαιρότητας: λίγες μέρες νωρίτερα, ο στρατηγός Γεννηματάς, διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού (και μετέπειτα αρχηγός ΓΕΣ) είχε δώσει διαταγή για μετακίνηση αξιωματικών, προκαλώντας ανησυχίες. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε απαντήσει ότι η κίνηση αυτή «ουδέν μεμπτόν» είχε.

Πέρα από την κινδυνολογία, πολλές άλλες αντιστοιχίες ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, του 1964 και του 2015, δεν νομίζω πως υπάρχουν. Όσο για την τωρινή κινδυνολογία, νομίζω ότι αντιμετωπίστηκε και με ψυχραιμία και με αρκετό χιούμορ -ας πούμε, η ομάδα της Ελληνοφρένειας παρώδησε τα τηλεοπτικά σποτ του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις αφίσες παρωδίας δυσκολεύεται κανείς να διαλέξει, τόσο μεγάλη είναι η ποικιλία. Δείτε, ας πούμε, μια καταπληκτική παρωδία παλπ εξωφύλλου από τον τοίχο φίλου φίλου στο Φέισμπουκ (εδώ το πρωτότυπο, του 1964 κατά σύμπτωση), τις εμφυλιοπολεμικές παρωδίες του luben.tv, ήτη σελίδα του Εθνοστεντόν στο Φέισμπουκ. Όπως λέγαμε, ένα γέλιο θα τους θάψει.

 

 

 

 

 

 

 

 

100 Σχόλια to “Ο Μποστ (και άλλοι) και η προεκλογική κινδυνολογία του 1964”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι αλήθεια ότι η Βούλτεψη κάλεσε από τηλεοράσεως τον ελληνικό λαό να προμηθευτεί γάλα ,πολύ γάλα!, από τα σουπερμάρκετς,ενόψει της συριζαϊκής λαίλαπας που θα προκύψει;
    (μού το είπε έμπιστο και σοβαρό άτομο, αλλά αδυνατώ ακόμη να το πιστέψω.)

  2. Καλημέρα
    Ωραίες οι γελοιογραφίες, ωραίο το άρθρο αλλά… καθόλου ωραίο το διαμορφωθέν κλίμα των εκλογών, η επιλογή του γκρεμού για να μη μας πάρει το ρέμα απαιτεί να υπάρχει και δίχτυ προστασίας πιο κάτω, που δεν φαίνεται από όσα τραβάει ο φακός αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο

  3. Γς said

    1:
    Ποιος δεν ήπιε το γαλατάκι του ακόμη;

  4. Κύρος Μοναχός said

    @2: Φίλτατε Τζή, διαβάζοντάς σε, θυμήθηκα τὴν ἀφελῆ ἀπορία: Αὐτὸς ποὺ βρίσκεται στὴ θέση «μπρὸς γκρεμὸς καὶ πίσω ρέμα» πῶς ἔφτασε ἐκεῖ; Σκαρφαλώνοντας ἢ κολυμπώντας;
    Σὲ κάθε περίπτωση, ἂν «ἕνα γέλιο θὰ τοὺς θάψει», ἂς γελᾶμε ὅλοι μαζί, ὅσο πιὸ δυνατὰ μποροῦμε, γιὰ νὰ πᾶνε ἀκόμα πιὸ βαθιά! Καὶ ὄντως, ὁ Μπὸστ βοηθάει ὅσο καὶ νὰ πεῖς!

  5. LandS said

    «Παναγής Παπαληγούρας, που διετέλεσε υπουργός, ιδίως οικονομικών υπουργείων, σε κυβερνήσεις Καραμανλή πριν και μετά τη δικτατορία.»

    Όχι μόνο. Ήταν ο εμπνευστής της βρώμικης αυτής εκστρατείας, και αυτό νομίζω χτυπάει ο Μποστ. Η χειρότερη στιγμή του Κορίνθιου πολιτικού. Εκείνη την εποχή, της δεμένης στο δολάριο δραχμής, η παραμικρή εκροή κεφαλαίων είχε καταστροφικές συνέπειες.

  6. Γς said

    1, 3:
    Θηλάσατε επαρκώς;
    Είναι πολύ αποτελεσματικό για την μετέπειτα πορεία του βρέφους.
    Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    Εγώ θήλασα.
    Εκανα μάλιστα και κάτι αναμνηστικές δόσεις θηλασμού γύρω στα 40 μου και τα 60 μου.
    Μούρλια.
    Για το ανοσοποιητικό μου

  7. Γς said

    Αυτή που το πρωτοξεκίνησε ήταν η εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, Σύνθημα με τεράστια γράματα και μια δραχμή στην πρώτη της σελίδα.
    Δεν ξέρω ποιος την έβγαζε

    Κι οι δεξιές εφημερίδες που στήριζαν την ΕΡΕ ήταν: Ακρόπολις, Καθημερινή, Ημέρα, Εθνικός Κήρυξ το πρωί και Μεσημβρινή, Απογευματινή, Βραδυνή το απόγευμα.

  8. Spiridione said

    Συγκίνηση χτες με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.
    First we take Manhattan, then we take Berlin

    Τα Νέα πάντως σήμερα προεξοφλούν αυτοδύναμο Σύριζα. Παρουσιάζουν και τα δύο πρώτα νομοσχέδια.
    http://news247.gr/newspapers/Afternoon/ta_nea/ta-nea.3262702.html

  9. Spiridione said

    1. Χαρτί υγείας 🙂
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=371115&catid=9

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Πρέπει να έχεις δίκιο.

    8: Συμφέρει να προεξοφλούν την αυτοδυναμία για να περισωθεί καμιά ψήφος στο κέντρο.

  11. LandS said

    @9 Αυτό είναι ολόκληρο σόπινγκ λιστ.

  12. LandS said

    @8 Ναι, τα τραγούδια καλά ήταν. Χάσαμε όμως ψήφους από τον μηχανικό ήχου που μας τρύπησε τα αυτιά.

  13. Γς said

    Μας άφησε χρόνους κι ο Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ
    Στο πόδι του ο ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν.
    [που άρχισε να προπονείται κι αυτός για να την κάνει προσεχώς]

  14. ndmushroom said

    1, 9
    Και γάλα.
    http://www.vimaonline.gr/19/article/a51/sofia-voyltepsh/17618/-kaneis-na-min-pei-oti-paraplanithike-mas-ta-ehoun-pei-ola

  15. Γς said

    14:
    Ναί τα είπε όλα αυτά η Βούλτεψη, που λέει η εφημερίδα.
    Συνεχώς διακοπτόμενη και με καζούρες απο το πάνελ του MEGA.
    Ακόμα κι η ίδια γελούσε.

    Αλλά κι αυτός ο Οικονομέας…
    Θα μας βγει και υποστηριχτής του Συριζα τώρα ο Μπόμπολας

  16. Ο Γς στο 15 παρατήρησε Συνεχώς διακοπτόμενη και με καζούρες απο το πάνελ του MEGA. Ακόμα κι η ίδια γελούσε.

    Μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε πως χεστήκανε στο γέλιο;

  17. Τσοπάνος said

    @15
    Και γιατί όχι παρακαλώ?
    Σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, ο (τότε) δικηγόρος του Ωνάση γράφει (περίπου)
    «Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, κι ενώ τρώγαμε με τον Ω. σε Πειραϊκή ταβέρνα, μπαίνει ο Μποδοσάκης συνοδευόμενος από δυο κυβερνητικούς.
    Ο Ω. για να τον πειράξει, τον καλεί στο τραπέζι και του λέει :
    – Με τον Καραμανλή ήσουν μαζί, με τον Παπανδρέου μαζί, με αυτούς τώρα πάλι μαζί. Γιατί αλλάζεις συνεχώς ρε Μποδοσάκη?
    Και απαντάει ο Μ.
    – Δεν αλλάζω εγώ τζάνεμ, αυτοί αλλάζουν. Εγώ πάντα με το γκουβέρνο είμαι.»

  18. Aγάπη said

    όπως έλεγε και το γνωστό ανέκδοτο «Αυτό το κερί πού να το βάλω;» http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%CE%B3%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1.html#.VMIQoSyLXIs
    Συγγνώμη για το άτοπο τής ανάρτησης, αλλά αληθινά δέν εύρισκα τα παλιότερα σχετικά άρθρα. Ο αγαπητός Σαραντάκος ας το μεταφέρει εκεί όπου αρμόζει 🙂

  19. Ναι. Θυμάμαι πολύ καλά τα προεκλογικα του 1964 και τις «ιστορίες» με τη δραχμή και τη λίρα. Θυμάμαι που είχε επισκεφθεί το χωριό μου ο Άγγελος Αγγελούσης («απεδήμησε εις κύριον» προ δύο ετών, πλήρης ημερών). Εκφώνησε τον προεκλογικό του λόγο μέσα σε ένα καφενείο (ήταν χειμώνας, όπως και τώρα). Ανέβηκε λοιπόν ο «Άγγελος» (στη συνέχεια υφυπουργός Οικισμού του Γ.Παπανδρέου) πάνω σε ένα κάθισμα και άρχισε να ρητορεύει με γνήσια σερραϊκή προφορά: «Λεν ότι σ’ μέρης μας ανέβ’κη η λίρα. Και τι σας νοιάζ(ει) σας για τ’ λίρα. Έχ(ει) κανένας απού σας λίρης; Τι άλλο λέν’; Λέν’ ότι σας έδουναν δάνεια. Ναι. Γι’ αυτό καταχρηώθ’κατη στην Αγροτική Τράπεζα κι τώρα πρέπ(ει) να π’λή’στη την πιο νταβραντσ’μέν(η) γηλάδα για να ξηχρηουθείτη».
    ‘Ηξερε τί έλεγε ο μακαρίτης Αγγελούσης. Όχι σαν μερικούς σημερινούς φωστήρες που επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία στο «Γκρέξιτ» και στην παραμονή μας στο ευρώ. Τι τον νοιάζει για το ευρώ και για την ευρωζώνη τον άνεργο και τον φτωχό που …δεν έχει κανένα ευρώ στην τσέπη του; Τι τον νοιάζει το «Γκρέξιτ», που άλλωστε («εν πολλοίς») δεν καταλαβαίνει τί είναι; Και μιλάμε για μια εκλογική «πελατεία» τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων Ελλήνων! Λοιπόν, Καλωσόρισες ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ βέβαια, σαν «ξερό κεφάλι» που είμαι σε θεωρώ «αναγκαίο κακό». Είμαι σίγουρος για το «αναγκαίο» και ελπίζω να διαψευστώ για το «κακό»!

  20. Γς said

    18:
    Καλημέρα Αγάπη

  21. # 15

    Δυστυχώς όλη η υπόθεση είναι για γέλια εκτός από μερικούς αιθεροβάμονες (που το θυμήθηκα, έε; ) της αριστεράς !! Την οποία αριστερά στηρίζουν από τον Μαρινάκη μέχρι και το Μαρινάκι…
    Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας δεν έχει πει τίποτα για τα όσα θα κάνει εκτός από τις γνωστές αερολογίες (σκληρή δουλειά, το καλύτερο που μπορει να γίνει κ.λ.π.) το να μην πάρει αυτοδυναμία θα ήταν ευχής έργον γι αυτόν αλλά έλα που κι ο Αντωνάκης θέλει να κατέβει από το τραίνο. Διότι όσο ηλίθιος και να είναι κάποιος που θα ενδιαφερότανε πραγματικά για τις εκλογές δεν θα τον άφηνε με τέτοια προεκλογική εκστρατεία-ανέκδοτο !
    Ο δε κόσμος τον βαρέθηκε με την πρώτη, συνήθως τον κάθε πρωθυπουργό, τον ψήφιζε άλλη μια φορά «για να φανεί το έργο του» σκεφτότανε ο «σοφός» λαός, ίσως όμως να βαρέθηκε κι ο Αντωνάκης να βγάζει διαγγέλματα, δεν τόχει το αιδί, τόχουμε δει σε τόσα βιδδεάκια
    Η όλη κατάσταση θυμίζει την αλλαξοκ@λιά του 09 με τα μέτρα του «θριαμβευτή-αριστερού-λεφτά υπάρχουν» Γιωργάκη που ακόμα μας πονάνε
    Ας είναι και με την Πάττι αντί του Μπομπ

  22. sarant said

    19: Ο Αγγελούσης μετά νομίζω ότι αποστάτησε όμως -και τελείωσε τις μέρες του στη ΝΔ, όχι;

  23. 🙂

  24. Ρε παιδιά, μπλέχτηκα. Χριστίνα ή Σοφία; Ή δύο σ’ ένα;
    Στο λινκ του 14 γράφει: «Σοφία Βούλτεψη
    Η Χριστίνα Βούλτεψη είναι Κυβερνητικός Eκπρόσωπος & Yφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ»
    (καλά το ότι είναι κυβερνητικός αυτό μένει ασχολίαστο).
    Κι είναι παρουσίαση του(!) αρθρογράφου

  25. LandS said

    Ρε παιδιά αυτό που ζούμε δεν υπάρχει. 🙂

    Ενώ έψαχνα αυτό να βάλω να γελασουμε: http://www.periodista.gr/xfiles/item/15853.htm
    Άκουσα ότι ο ίδιος ο Σαμαράς είπε ότι όποιος ψηφίσει Ποτάμι θα δει τον Στρατούλη Υπουργό Εργασίας.

  26. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Το σύμβολο της δραχμής υπάρχει όπως του ευρώ – €, ή της στερλίνας – £;
    Κι όμως υπάρχει.
    Να το! ₯

  27. spiral architect said

    εδώ.

  28. Γς said

    «αυτή η είναι δική σου»

  29. spiral architect said

    Και φυσικά, όποιος δεξιός κατέβηκε χτες στο κέντρο (Σύνταγμα – Ομόνοια) πάθαινε «συφόρεση».
    (που’ λεγε η γιαγιά μου) 😀

  30. Γς said

    Πέφτουλας είμαι ακόμα. Αλλά Σύνταγμα – Ομόνοια – Λυκαβηττός δεν με παίρνει πια 😦

  31. sarant said

    29: Ναι, είχε πολύ κόκκινο χτες 🙂

  32. spiral architect said

    Και φυσικά. όποιος κατάλαβε. τι ψέλλισε ο Σαμαράς χτες στο διάγγελμά του, ας μου το εξηγήσει και μένα.
    (πάλι έχασα τα πρόσημα και τους συντελεστές)

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν το είχα δει ,και μού το επισήμανε ένας φίλος.
    Ο τέως υπουργός Υγείας παραδίδει μαθήματα Σιδηροδρομικής (τύφλα νά’χει ο μακαρίτης ο Αμπακούμκιν,συνάδελφοι!)
    Απολαύστε υπεύθυνα και χωρίς εκτροχιασμούς στα σχόλια παρακαλώ!
    (οι φίλτατοι αξιολογότατοι φυσικοί του ιστολογίου παρακαλούνται να υπολογίσουν τας κρισίμους μάζας /ταχύτητες/ορμάς των δύο αμαξοστοιχιών ώστε να συμβεί σε real size scale το αποτέλεσμα του Αδονιδείου πειράματος 🙂 )

  34. Pedis said

    Πετυχημένη η σημερινή ανάρτηση. Περιέχει στοιχεία για να υποστηρίξει κανείς ότι, τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια, η πλειοψηφία του λαού μας, είτε πρόκειται για χέστηδες που νομίζουν ότι είναι οι φρόνιμοι και οι πονηροί είτε για πολλούς άλλους που επιμένουν να το παίζουν φρόνιμως αισιόδοξοι ψάχνοντας και βρίσκοντας φιλολαικούς σωτήρες, είναι χαϊβάνια.

  35. Spiridione said

    Νέα ορολογία από τη Στάνταρ Φτωχοί: Πιστωτικά αρνητικά κόμματα.
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/905380/skaip-endexomeni-upobathmisi-an-analabei-tin-eksousia-o-syriza

  36. sarant said

    33: Παλιμπαιδισμός

    35: Όντως νέα ορολογία.

  37. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλημέρα
    δεν έχω τίποτα να πω έπι της ανάρτησης εκτός ότι δεν γέλασα με τα δήθεν χιουμουριστικά μοντάζ που μας παρέπεμψες Σαραντ. ούτε όμως με τον τσολιά της ελληνοφρένειας γιατί μου φαίνεται φτηνός.

    Εχω δηλώσει ότι δεν βλέπω ελλ. τηλεόραση ακόμα κι όταν είμαι στγν ελλάδα βλέπω μόνο κάτι χαζοεκπομπές ή τηλεπαιχνίδια. Είδα όμως το παρακάτω καταπληκτικό στιγμιότυπο από την κοινή εμφάνιση του Τσίπρα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος (για τους οποίους ομολογώ δεν γνωρίζω τπτ). Θα σας απογοητεύσω

    Ο Τσίπρας πάχυνε!!! Ο Ιγκλέσιας ένα κουκλί είναι ❤ ❤ ❤ , καλά η προφορά του στα ελληνικά είναι που μας τρέλανε τελείως 🐱 🐱 🐱

  38. physicist said

    Καταπληκτικά αποδοσμένη η έκφραση τρόμου στο πρόσωπο και στα μάτια του Π. Κανελλόπουλου, σε αντίθεση με την αποφασιστική ματιά του Σ. Μαρκεζίνη που τον κρατάει στους ώμους του. Αποδίδει άραγε αφέλεια ή κάποια πεποίθηση του Σ.Μ. ότι ο ίδιος θα έβγαινε αλώβητος από την πτώση;

  39. Πάνος με πεζά said

    Τσακωμός Κανελλόπουλου-Παπανδρέου πάνω στη δραχμή…Τι περίεργο, εδώ είχαν ανοίξει από κοινού τα μακρονήσια…

  40. Καταπληκτικές και οι παρωδίες στα λινκ του τέλους! Ενα λινκ, όμως, δεν δουλεύει.

  41. 22-Sarant: Όχι, ο Αγγελούσης δεν αποστάτησε. Έμεινε πιστός στον Παπανδρέου (τον πρεσβύτερο φυσικά) και επί χούντας φυλακίστηκε επανειλημμένα. Με τη μεταπολίτευση του 1974 εντάχθηκε στη ΝΔ. Από τον Ν. Σερρών αποστάτησε τότε ο Μαυρίδης (παίρνοντας την πρώην θέση του Αγγελούση στο υφυπουργείο οικισμού).

  42. IA said

    Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας διαβάστε τι έγραφε 4 χρόνια πριν ο υποψήφιος σήμερα με το Συριζα στην α’ αθηνας Α. Νεφελουδης (ΣΥΝ και μετά ΔΗΜΑΡ αλλά τώρα Συριζα)

    http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=4772

  43. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    38: Νομίζω ότι αποδίδει τον πεισματάρικο χαρακτήρα του.

    40: Το διόρθωσα και δουλεύει τώρα.

    41: Τουλάχιστον καλά τον θυμόμουν στη ΝΔ

    42: Καταρχάς, αυτό δεν είναι δικό σου εύρημα, εκτός αν σε λένε Φραγκίσκο. Το βρήκε άλλος σύντροφός σου. Δεύτερον, μέσα σε τέσσερα μεστά χρόνια πάρα πολύς κόσμος αλλάζει απόψεις, είτε βαθιά και ειλικρινά είτε ρηχά και ιδιοτελώς.

    Επειδή μάλλον είσαι μικρότερος, δεν θα θυμάσαι ότι το 1975 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποκαλέσει γενίτσαρους τους Κνίτες και το 1978 κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ (και μετά βουλευτής του) χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή αυτοκριτική.

  44. παλιοσειρά said

    «εμείς ζούμε με δεκάρες». Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται ή ο Μητρόπουλος είχε διαβάσει τα ειρωνικά σχόλια του Ροϊδη (επιστολή με το ψευδώνυμο Πέτρος Σαμιαμίδης στον Ασμοδαίο της 1.11.1875, Άπαντα, τόμος Β΄ σελ. 161-3, ας το ανεβάσει όποιος μπορεί!) για την πρόταση νομισματικής μεταρρύθμισης του Ευθύμιου Κεχαγιά;

    (Το νέον νομισματικόν σύστημα, Αθήναι 1875

    http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=advanced&search_help=list&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=10&cclterm1=%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%BD&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=print&rss=0&lang=el&ioffset=1&offset=71&display_mode=detail&ioffset=1&offset=72&number=1&keep_number=10&old_offset=71&search_help=detail)

    (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B5%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82)

  45. Θυμάμαι, και πολύ θα ήθελα να την έβρισκα, μια γελοιογραφία του Μητρόπουλου (νομίζω) με το ίδιο θέμα, που έδειχνε το γνωστό κοιλαρά μεγαλοκαρχαρία του να λέει στον επίσης γνωστό φουκαρά «Αυτή η δραχμή είναι δική σου — μην αφήσεις τον Παπανδρέου να ΜΟΥ την πάρει!»

  46. Pedis said

    # 43 – (τέλος) Νικοκύρη, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι από τις Ν έδρες που θα κερδίσει ο σύριζα, κάποιες, ας πούμε ν, θα καταλήξουν σε τύπους σαν το νεφελούδη, τη μακρή και αρκετούς (αρ)υστερόβουλους πασόκους. Συνεπώς, κι εκ των πραγμάτων, ακόμα κι αν είναι Ν > 150, ο σύριζα θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ακόμη κι αυτο το λειψό πρόγραμμά του με όχι περισσότερους από Ν-ν βουλευτές, αριθμός που πιθανότατα θα είναι μικρότερος του 151. Άρα, τζίφος.

    Από την άλλη μεριά σκέφτομαι ότι αν ο σύριζα στις εκλογές του 2012, με λίγη «τύχη», έπαιρνε κεφάλι, θα σχημάτιζε κυβέρνηση με τη δημαρ (σε συμφωνία με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυρ-Φώτη και των κοπρίτων του που αμέσως έτρεξαν να στελεχώσουν τη συγκυβέρνηση) για σχηματισμό «αριστερής» κυβέρνησης και με πιάνει τρόμος, τρομάρα τους (μας)!

  47. Τώρα βλέπω πως την έχω αναφέρει, με τα ίδια σχεδόν λόγια, άλλες δυο φορές. Ου γαρ έρχεται μόνον…

  48. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στο σκίτσο του Μποστ γράφουμε στο φανελάκι του ακροβάτη-Σαμαρά «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» (ο Μπένι ο άλλος ακροβάτης που τον βαστά στη(στιβαρή) πλάτη πάνω στο σκοινί με τέρμα 25Η ιΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.Στο δεξί πικέτο: ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗΝ και στο αριστερό ΤΣΙΠΡΙΑΚΟΝ .Τα υπόλοιπα μένουν ως έχουν (εκτός από την Ανεργίτσα που δεν κρατά τώρα ούτε βιβλιάριο απόρων κορασίδων)
    και βουαλά το επικαιροποιούμε 🙂

  49. sarant said

    46: Να δούμε πόσοι από αυτούς θα βγουν, αν και προσωπικά νομίζω ότι η Μακρή θα είναι συνεπής. Ο Νεφελούδης δύσκολα βγαίνει.

  50. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  51. 43 τέλος: Έτσι. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά το 77 δήλωνε (παίζοντας με τις λέξεις) πως «εγώ σε γιορτή νεολαίας πάω, σε φέστιβαλ δεν πάω» (ναι, μ’ αυτόν τον τονισμό. Είχε πάει στην γιορτή νεολαίας μάλλον του Ν. Πασόκ γιατί αυτοί χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο. Και το 78 ήταν πρώτο τραπέζι πίστα στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, αφού ήταν ο εκλεκτός του ΚΚΕ για το δήμο. Χωρίς και γι’ αυτό να χρειαστεί να ανασκευάσει.

    Αλλά ρε Νίκο (και άλλοι) όλοι αυτοί που ξαφνικά βλέπουν το φως τους και ξαφνικά φτύνουν εκεί που έγλειφαν, εμένα μου τη σπάνε. Με κορυφαία περίπτωση τον Γκορμπατσώφ. Που ανακάλυψε πως το ΚΚΣΕ είναι κακό και πρέπει να είναι στην παρανομία(!) αμέσως μετά απ’ την παραίτηση του απ’ τη γραμματεία του. Αλήθεια, αν οι δυο αυτές αποφάσεις του είχαν ανάποδο αριθμό πρωτοκόλλου (λέμε τώρα) θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι πρόεδρος (ή πώς λεγότανε) αφού θα ήταν ήδη παράνομος; Αλλά τι λέω κι εγώ τώρα…

  52. leonicos said

    Ωραίες αναρτήσεις κι εξαιρετικά λίνκ. Αλλά… θα δούμε!

  53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    42 – 51 – Όλοι πολιτικοί που γλείφουν εκεί που έφτυναν, είναι μια χαρά, και δεν κατανοώ την ενόχλησή σας. Μη ξεχνάτε οτι είναι αιρετοί, και εκλέγονται απο το αλάθητο κριτήριο του κυρίαρχου λαού, με ποίον ηθικόν ανάστημα ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ το αλάθητον κριτήριον του κυριάρχου λαού;
    Εμείς θέλουμε γλείφτες και οσφυοκάμπτες σαν κι εμάς ρε παλληκάρια. Πέντε χρόνια ΔΝΤ, μνημόνια, καταπάτηση κάθε εργατικού «δικαιώματος» αρπαγή των περιουσιών μέσω της άγριας φορολόγησης, κι ο ανυπότακτος ελληνικός λαός, που ο τράχηλός του ζυγό δεν υπομένει, είναι ήσυχος σαν αρνί, και σαν πρόβατο που είναι, ελπίζει οτι ο συριζαίος τσοπάνος θα είναι πιό φιλόζωος απο τους προηγούμενους τσοπάνηδες, θα τον λυπηθεί και δεν θα τον σφάξει το Πάσχα (που πλησιάζει επικίνδυνα). Φυσικά σαν πρόβατο που είναι, δεν αναρωτήθηκε ποτέ σε ποιόν ανήκει το μαντρί που είναι κλεισμένος, και ποιός πληρώνει τους εκάστοτε τσοπάνηδες για να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά τους. Να ελπίζεις του είπαν, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, κι αυτός μένει αδρανείς ελπίζοντας, παραβλέποντας ποιό είναι το τέλος της ελπίδας.

  54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    46 – Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αυτό, άλλωστε απο την αρχή του παραμυθιού των δήθεν ελεύθερων και «δημοκρατικών» εκλογών, η μετακίνηση των κομματικών δοσίλογων, είναι στην ημερησία διάταξη, και πάντα (αν δεν κάνω λάθος) επιβραβεύονται με εκλογή απο τον κυρίαρχο λαό με το αλάθητο κριτήριο.
    Το πραγματικό πρόβλημα, είναι οτι ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, όμως παραδόξως ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν του το λέει, ΟΛΑ τον λιβανίζουν και τον γλείφουν. ΟΛΑ; όχι όλα, υπάρχει ένα που του τα λέει ΧΥΜΑ.

    Υ.Γ – Η πλάκα, είναι οτι όλοι τον θεωρούν γραφικό, αλλά προτιμούν κάτι Γιακουμάτους, ΓεΟργιάδηδες, Βορβορίδηδες, και λοιπούς λαϊκούς διασκεδαστές.

  55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    53 τέλος – ΑΔΡΑΝΗΣ μένει ο λαός βέβαια, αυτοί που τον αποτελούν μένουν αδρανείς, πάλι όμως το αποτέλεσμα είναι ίδιο γαμώτο.

  56. voulagx said

    Pink panther strikes again!
    «Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας -θέλοντας με τη δραματική αυτή χειρονομία να διακηρύξει την ανάγκη χειραφέτησης της νεαρής επιστήμης από τα δεσμά του μυστικισμού- η εποχή μας περιμένει τον δικό της Παράκελσο, για να απελευθερώσει την επιστήμη και τα μυαλά των ανθρώπων από τα δεσμά ενός καινούργιου Μεσαίωνα.»
    Τι σας θυμιζει; 🙂

  57. …έπεσε η ερώτηση του Βούλαγκος μέσα στην γκαλένια νύχτα.

  58. stellatheocharous said

    Reblogged this on stellatheocharous.

  59. voulagx said

    #57: 🙂 και γουγλίζεται πολλάκις το κείμενο, ως έχει. Πως να γαληνέψεις μετά;

  60. Γς said

    56:
    >Τι σας θυμιζει;

    «συγγράμματα του Γκάλεν»;

    τον Γακηνό του Κάτσικα!

    Το Μαντάτο Ριλό και άλλα μεσογεναριάτικα μεζεδάκια

  61. Γς said

    56:
    >Pink panther strikes again!

  62. Γς said

    59:
    τον ΓαΛηνό του Κάτσικα!

    και εν σε είχα δει στο 58 [γράφαμε μαζί]

  63. Γς said

    61:
    Ούτε και τον Δύτη στο 57:

    Απλώς είδα Γκάλεν και μήκα
    [κι από την άλλη βγήκα -σε λίγο]

  64. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Πηγαίνοντας δύο και κάτι παραπάνω δεκαετίες πίσω, τρεις άνθρωποι, εν γνώσει τους και όχι κατά τύχη, προέβλεψαν το σημερινό μας χάλι και τη βαθμιαία δημιουργία του :

    – Ο Βασίλης λεβέντης
    -Ο Χάρρυ Κλυνν
    -Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος.

    Όσοι τους παρακολουθούσαν τόοοοοτε, νομίζω με καταλαβαίνουν…

  65. sarant said

    56κε: Αυριανό μεζεδάκι. 🙂

    64: Του Χάρυ Κλυν το έχεις ακούσει με τ΄’ αυτιά σου;

  66. Γς said

    Ο Είπωρχ

  67. Pedis said

    # 54 – Μην μου πεις ότι την τελευταία φορά που ψήφισες, αφού έχεις κάνει γνωστό ότι δεn ψηφίζεις, έριξες Λεβέντη. Πώς λέμε, «με το Λεβέντη έκλεισα ως ψηφοφόρος»;

  68. Γς said

    54, 67:

    Το 1984 ίδρυσε το πρώτο Οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 μετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο τηςΝέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας.

    Τότε ήταν που σε μια Λαϊκή Αγορά δίνει ένα ψηφοδέλτιο στον Γς.

    -Ποιος είσαι; Του λέω. Κι αυτός χαμηλόφωνα και συνωμοτικά μου απαντάει:
    -Ο οικολόγος του Μητσοτάκη,,,

  69. Μαρία said

    9

  70. Μαρία said

    67
    Ψηφίζει ο Λάμπρος αλλά ρίχνει πάντα άκυρο. Γράφει στο ψηφοδέλτιο μια παροιμία, ένα στιχάκι … Και σαν παλιός κνίτης υποθέτω οτι διαλέγει το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

  71. Τσοπάνος said

    @53
    Γιατί βρίζεις τους Τσοπάνους?

  72. Τσοπάνος said

    Λάμπρε (γενικώς)
    Κάπως έτσι δεν λένε και οι στίχοι του «Άγγελος-Εξάγγελος»?
    «…τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
    μ’ ακούγονταν ευχάριστα στ΄ αυτί μας
    γιατί έμοιαζε μ΄ αλήθεια η κάθε του ψευτιά
    κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας…
    ………
    αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
    καλύτερα να μη μας πει κανένα…»
    Α. ρε διαχρονικέ νεοέλληνα…

  73. Γς said

    71:

    -Και τι τους λέμε;
    Λίγο σάλιο ρε παιδιά.
    Βάλτε λίγο σάλιο!

  74. Παύλος said

    Ο Σαμαράς λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λεπίδα για τη μεσαία τάξη.
    Θυμήθηκε τους προγόνους του που έλεγαν για κονσερβοκούτια.

  75. # 72

    καμία σχέση με νεοέλληνες, μετάφραση είναι

    There was a wicked messenger
    From Eli he did come
    With a mind that multiplied the smallest matter
    When questioned who had sent for him
    He answered with his thumb
    For his tongue it could not speak, but only flatter

    He stayed behind the assembly hall
    It was there he made his bed
    Oftentimes he could be seen returning
    Until one day he just appeared
    With a note in his hand which read
    “The soles of my feet, I swear they’re burning”

    Oh, the leaves began to fallin’
    And the seas began to part
    And the people that confronted him were many
    And he was told but these few words
    Which opened up his heart
    “If ye cannot bring good news, then don’t bring any”

  76. Γιάννης said

    Το φειγ φολάν μάλλον ήτανε αυτό:

    Από το blog:
    http://epikinoniakoi.blogspot.gr/2009/09/blog-post.html

  77. […] Ανατύπωση από:  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/23/mpostelections/ […]

  78. sarant said

    Mπράβο Γιάννη, αυτό ήταν το φέιγ βολάν.

  79. Τσοπάνος said

    @75
    Και τι μ’ αυτό?
    Μήπως οι στίχοι δεν απεικονίζουν (και) τα καθ’ ημάς?
    Αυτή δεν είναι η νοοτροπία του κάθε μικροαστούλη?
    Σε αυτήν δεν επικεντρώνονται τα κομματικά συνθήματα?

  80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – Πολλοί το είχαν προβλέψει, πολύ πιο σοβαροί απο τον Λεβέντη και τον Σοφιανόπουλο, (για τον Χάρυ Κλύν δεν ξέρω αν είναι αληθινό αυτό που λυκλοφορεί) και μάλιστα είχαν προβλέψει την παγκόσμια οκονομική επιδείνωση, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί ψύλο στ΄άχυρα. Το θέμα δεν είναι αν λέει κάποιος ένα μέρος της αλήθειας, αλλά το κριτήριο της επιλογής του λαού. Ο Λεβέντης κι ο Σοφιανόπουλος, είναι δημαγωγοί, και φυσικά ένας νοήμων άνθρωπος, δεν μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά. Αυτά που έλεγαν και λένε, είναι ένα μέρος της αλήθειας, η διαπίστωση ενός προβλήματος, δεν το λύνει χωρίς θεραπεία, που δεν λένε ποιά είναι, ή γιατί δεν την ξέρουν ή γιατί δεν μπορούν να τα βάλουν με το πρόβλημα (βλέπε ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ). Όμως το ίδιο και χειρώτεροι δημαγωγοί, είναι οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων που βρίσκονται στην Βουλή. Ο βαθμός της δημαγωγίας κλιμακώνεται, αρχίζοντας απο το μικρότερο μέχρι να φτάσει στα κόμματα της εξουσίας, που η δημαγωγία ξεπερνάει τα όρια της παράνοιας. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής, γιατί ο λαός επιλέγει Σαμαρά ή Τσίπρα, που αποδεδειγμένα λένε τερατώδη ψέματα και κάνουν κωλοτούμπες, χωρίς να λένε ούτε ίχνος αλήθειας, και όχι τον Λεβέντη που τουλάχιστον λέει ένα μέρος της; Είναι πιο σοβαροί απο τον Λεβέντη; ο ένας συνομιλεί με την παναγία, έξι μήνες ήταν πρόεδρος της Ε.Ε και δεν τον πήρε είδηση κανείς, απο τις φάπες που έχει φάει, έγινε ο Τζανετάκος της Ευρώπης, κι ο άλλος κλείνεται μόνος του στο άγιο όρος και επικοινωνεί μαζί της, αφήνει ελεύθερα περιστέρια στα θεοφάνεια, και για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, και φορολόγηση της περιουσίας της όπως όλων μας, ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΙΧ. Εν κατακλείδι, γιατί Μπουμπούκο, Μακρή, Κωνσταντοπούλου, Γιακουμάτο, Κανέλη, Κασιδιάρη κλπ, κι όχι Λεβέντη;
    Είπε κανείς απο αυτούς, οτι πρέπει να καταργηθούν οι τράπεζες, γιατί απο το 1971 και μετά, δημιουργούν άχρηστο χάρτινο χρήμα απο το πουθενά; είπε έστω οτι πρέπει αν τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να δημιουργούν καταθέσεις;
    Για την ΑΛΗΘΕΙΑ του προβλήματος δεν μιλάει κανείς, οπότε γιατί αυτούς κι όχι τον κάθε Λεβέντη;

    Υ.Γ – Αν σε ενδιαφέρει να δείς προβλέψεις απο το 2008 και μετά, πάρε το μαίλ μου απο τον Νικοκύρη.

  81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    67 – Έχω κάνει γνωστό οτι ψηφίζω ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, πάντως αν ψήφιζα κάποιον, σίγουρα θα προτιμούσα τον Λεβέντη απο τον Κουτσούμπα, ο ένας προσφέρει απλόχερα γέλιο, ο άλλος είναι σαν να του σκότωσαν την μάνα το πρωϊ, κι όπως και νάχει, άνθρωπος που δεν γελάει βαθειά, είναι προβληματικός και εν δυνάμει επικίνδυνος για την ζωή.

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    70 – Δεν κρατάω κακία στο κόμμα Μαρία, έχω κατανοήσει τον λόγο της υπάρξεώς του, γι΄ αυτό δεν επιλέγω ποτέ το ψηφοδέλτιό του, γράφω στο λευκό.

    71 – Πού είδες οτι τους βρίζω;

    72 – Ναί, μόνο που οι πρωτότυποι στίχοι είναι του Ντύλαν, που «έκλεψε» ο νεοέλληνας νεοορθόδοξος γλείφτης, χωρίς να το αναφέρει πουθενά.

  83. 82γ Μη λέμε πάλι τα ίδια, μια χαρά το λέει στο εξώφυλλο του δίσκου, όπως και για τον Παλιάτσο στον Μπάλλο. Για τον Πρεβέρ και το «Ήλιε αρχηγέ» είναι που κατηγορήθηκε.

  84. Πάνος με πεζά said

    @ 65 : Με τα αυτιά μου δεν το έχω ακούσει, εδώ αναφέρεται το κείμενο από μια παράστασή του, κι απ’ όσο φαίνεται, δεν είναι διαδικτυακή τρολιά.Από την άλλη, ακόμα και να τον είχα ακούσει, σίγουρα τα κείμενα δεν ήταν δικά του, αλλά «της αποδοχής του». Υπήρξαν πολλοί κειμενογράφοι του (π.χ. ο Γιάννης Καλαμίτσης), που όμως μέσα στην ανωνυμία τους «χρέωσαν» αναγκαστικά τα γραφόμενά τους στο Χάρρυ Κλυνν.

  85. Τσοπάνος said

    @82
    – μας βρίζεις στο 53, αλλά δεν μπορώ να βάλω σμάιλι…,
    – όταν κυκλοφόρησε το άσμα δεν είχε δει ακόμη το «φως το αληθινόν», το αντίθετο, θα έλεγα. Το θέμα όμως δεν είναι η κριτική του (μαζί σου κι εγώ), αλλά οι αλήθειες των στίχων.

  86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    83 – Δίκιο έχεις, γερνάω και αρχίζω και ξεχνάω τα ασήμαντα πράγματα, το σημαντικό είναι τα υπόλοιπα γι΄αυτόν.

  87. Αχχ… τώρα δηλαδή πραγματικά ταυτίζεσαι με τον Ραφαηλίδη και την καταδίκη του Γιαγκούλα και των άλλων λούμπεν στοιχείων, η εξύμνηση των οποίων δεν μας αφήνει να γίνουμε Ευρώπη; Για τόσο, χμ, εκσυγχρονιστή δεν τον είχα τον μακαρίτη, να πω την αλήθεια.

  88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    85 – Όχι δεν σας βρίζω, το κατάλαβα το υπνοούμενο, έστω και χωρίς χαμόγελο. Τα πράγματα είναι απλά, οι τσοπάνηδες είναι υπάλληλοι του κάθε τσέλιγκα, δεν είναι αφεντικά οι ίδιοι. Τώρα γιατί τα πρόβατα, πιστεύουν οτι η όποια αλλαγή τσοπάνη, θα καλυτερεύσει την ζωή τους, ΑΒΥΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ.
    Τηρουμένων των αναλογιών και με μια μικρή αναπροσαρμογή, κι αυτοί οι στίχοι απο το συγκρότημα της τάξης σας, ταιριάζουν μιά χαρά για τις εκλογές.

  89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    87 – Δύτη σε θεωρώ πολύ έξυπνο για να μου λές οτι ταυτίζομαι με τον Ραφαηλήδη, για τον Σαββόπουλο ήταν η κουβέντα, μη γίνεσαι BLOG.

  90. Ναι ρε παιδί μου, πολλά μπορεί να σούρει κανείς στο Σαββό αλλά ο Ραφαηλίδης εδώ είναι, νομίζω, τουλάχιστον άστοχος.

  91. Πολύ πιο άστοχος ήταν ο Ραφαηλίδης όταν η Αγγελική (με το συμπάθειο) Νικολούλη «φωτογράφιζε» από τις σελίδες του «Έθνους» τον Περικλή Κοροβέση ως αρχηγό της ΕΟ17Ν κι ο Ραφαηλίδης την προέτρεπε, από τις ίδιες σελίδες, για ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις. Κάπου εκεί στα τέλη των ’80ς.

    Και μετά από πολλά χρόνια ο Ραφαηλίδης είχε τα μούτρα να κάτσει πρώτο τραπέζι πίστα στην παρουσίαση του νέου (τότε) βιβλίου του Κοροβέση. Σαν να μην έτρεχε τίποτε…

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    90 – Με υπερκάλυψε ο σκύλος για τον Ραφαηλήδη, απλώς τον έβαλα γι΄αυτά που είπε στον Σαββόπουλο προσωπικά, τα οποία πιστεύω πως συμφωνούμε οτι ισχύουν.
    Ξέρεις, δεν έχω και μεγάλη ευχέρεια στον χειρισμό του διαδικτύου, ούτε έχω κάποιο αρχείο, την ώρα που γράφω, τότε σκέφτομαι και ψάχνω κάτι να βρώ, οπότε ό,τι σχετικό κάτσει. Αρχείο έχω μόνο για την μουσική, αλλά κι απ΄αυτήν ό,τι ακούω εκείνη την στιγμή που γράφω βάζω. Να σου βάλω κι εσένα αυτό που ακούω τώρα, ελπίζω να σου αρέσει, αν όχι, να μου πείς τι προτιμάς, να ξέρω αν τύχει και ακούω κάτι σχετικό (ακούω τα πάντα, αρκεί να μου αρέσουν) να στο αφιερώσω.

  93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    90 – Να έβαζα και το κομμάτι καλά θα ήταν.

  94. 92 Εμένα μ’ αρέσει ο Σαββόπουλος :mrgreen: Ευχαριστώ πάντως, θα ανταποδώσω σε πρώτη ευκαιρία γιατί τώρα μαζεύω ένα σάκο να πάρω το καράβι να, χμ, ψηφίσω. 😉

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    94 – Κι εμένα μου αρέσουν πολλά τραγούδια του, αλλά δεν τον ακούω και πολύ συχνά πλέον, οπότε ή θα αρκεστείς σ΄αυτά που ακούω την κάθε φορά, ή θα περιμένεις αρκετά (χαμόγελο). Καλό ταξίδι και εύχομαι νίκη στην ομάδα σου όποια κι αν είναι.

  96. Pedis said

    # Καλά, άμα ήταν να ψηφίσω για καραγκιόζη θα έδινα στο Λεβέντη μία ευκαιρία. Με τον Κουτσούμπα δεν είμαστε φίλοι για να σου πω αν γελάει απλόχερα και δεν το κάνει όταν τον κοιτάς εσύ. Αλλά αφού εσύ τον ξέρεις καλύτερα και λες ότι είναι μουτζούφλης τότε δικαίωμά σου και με γεια και χαρά σου. Τις καρδιές μας θα χαλάσουμε;

  97. Pedis said

    # 96 -> 81

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    96 – Όχι μωρέ που θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για ασήμαντα θέματα. Δεν τον ξέρω καθόλου, αλλά όσες φορές τον έχω δεί στην τηλεόραση, είναι όπως τον περιέγραψα. Βέβαια μπορεί να βγάλει κάποιος συμπέρασμα κι απο τα χαρακτηρηστικά του προσώπου του, αλλά ας μη το πάω προς τα κεί. Πάντως μια και μίλησες για καραγκιόζη, αύριο ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ θα παιχτεί, εκτός κι αν πιστεύεις κι εσύ, οτι έχουμε επιλογή, ή είναι δημοκρατικό να κυβερνάει με πλειοψηφία έχοντας πάρει ακόμα και κάτω απο 40%. Παραδόξως, δεν άκουσα να μιλάει κανείς δημοκράτης για απλή αναλογική, ίσως γιατί ασχολήθηκα ελάχιστα με το πανηγύρι.

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «να κυβερνάει ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ με πλειοψηφία» Παρα ασχολήθηκα μου φαίνεται με τις εκλογές, κι αρχίζω και ρετάρω.

  100. […] sarantakos.wordpress.com via kozani.tv […]

Σχολιάστε