Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια πριν από την τελική ευθεία

Posted by sarant στο 12 Σεπτεμβρίου, 2015


Ποια τελική ευθεία, θα ρωτήσετε. Μπα, δεν θα το ρωτήσετε: θα έχετε καταλάβει πως εννοώ την τελική ευθεία πριν από τις κάλπες. Σε οχτώ μέρες θα έχουμε εκλογές -αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα μας τα μεζεδάκια έχουν να κάνουν με την προεκλογική εκστρατεία.

* Για παράδειγμα, πολύ γέλασα διαβάζοντας την είδηση ότι ο μουσουργός Σταμάτης Γονίδης «ασχολείται νυχθημερόν με τη συγγραφή μουσικής με θεραπευτικές ιδιότητες».

Θεραπευτικές ιδιότητες; Ασφαλώς θα πρόκειται για… γονιδιακή θεραπεία!

* Ένα άλλο κωμικό ρεπορτάζ από την iefimerida, για μια τουρίστρια που «αψήφησε το ISIS» και «φωτογράφισε την Παλμύρα πριν τη γκρεμίσουν». Το ρεπορτάζ μάς δείχνει «τις τελευταίες» φωτογραφίες από την Παλμύρα, αλλά αν διαβάσουμε το κείμενο θα δούμε ότι η τουρίστρια που «αψήφησε» το ISIS επισκέφτηκε την Παλμύρα το… 2010 και το 2011, δηλαδή αρκετά πριν συγκροτηθεί η ισλαμική φονταμενταλιστική ομάδα! Το 2010 δεν είχαν καν αρχίσει οι εμφύλιες συγκρούσεις.

Ε, έτσι το έχω αψηφήσει κι εγώ το ISIS, αφού είχα πάει στην Παλμύρα (και στη Δαμασκό και στο Κρακ των ιπποτών, όπως και η θαρραλέα τουρίστρια) το 2008 -έχω και φωτογραφίες! Παρακαλώ να με αποκαλείτε Λεοντόκαρδο στο εξής.

Και σαν κερασάκι, προσέξτε ότι η 29χρονη τουρίστρια είναι «από τη Τζόρτζια». Αν κρίνουμε από το ότι λέγεται Γιοσβίλι, στοιχηματίζω πως η κοπέλα είναι από τη Γεωργία, τη χώρα του Καυκάσου, όχι την πολιτεία των ΗΠΑ.

* Το διάβασα σε ένα αθλητικό σάιτ αλλά τώρα δεν το βρίσκω να το λινκάρω. Λεζάντα σε φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούμπο, «κατά την υπόκρουση του εθνικού ύμνου». Όχι όμως: όταν εκτελείται ένα μουσικό κομμάτι, ιδίως εμβατήριο, έχουμε ανάκρουση. Για «υπόκρουση» λέμε όταν η μουσική συνοδεύει μια τελετή ή την απαγγελία ενός κειμένου.

* Το left.gr δημοσίευσε πρόσφατα (σε αναδημοσίευση από το indymedia, όπως βλέπω) ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τον Αυστραλό δρομέα που είχε πάρει τη δεύτερη θέση στην κούρσα των 200 μ. στην Ολυμπιάδα του Μεξικού, το 1968 -τότε που οι μαύροι δρομείς Σμιθ και Κάρλος, που είχαν κερδίσει την πρώτη και την τρίτη θέση διαμαρτυρήθηκαν υψώνοντας τη γροθιά τους κατά την απονομή. Ο Αυστραλός δρομέας, μαθαίνω, τράβηξε κι αυτός τα πάνδεινα από το αθλητικό κατεστημένο της χώρας του.

Αλλά το εξαιρετικό αυτό άρθρο χαντακώνεται από την κάκιστη μετάφραση -και από το απαράδεκτο μεταφραστικό ήθος, θα έλεγα -αφού διαβάζουμε για record και όχι για ρεκόρ, για Australia αντί για Αυστραλία και άλλα τέτοια τραγελαφικά.

* Ωραίο μαργαριτάρι από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι την περασμένη Δευτέρα. Όπως είπε:

Ένα από τα πιο χαριτωμένα έργα του Σέξπιρ είναι το «Έτσι είναι, αν έτσι προτιμάτε». Διορθώνει: «Έτσι είναι, αν έτσι σας αρέσει».

Πρόκειται πράγματι για ένα αριστούργημα της νομανσλανδιανής λογοτεχνίας, που δημιουργήθηκε από συγχώνευση του σεξπιρικού Όπως σας αρέσει (As you like it) και του «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο.

* Σε μια από τις πέντε ή έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες μέρες (είναι πράγματι ανελέητος ο διωγμός που υφίσταται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης), η ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε όσους της επιτίθενται «να σταματήσουν την ελεεινή προσπάθεια απόπειρας αποδόμησής μου και σπίλωσής μου».

Να μας πουν οι νομικοί του ιστολογίου αν στα βαθιά δικηγορίστικα η προσπάθεια διαφέρει από την απόπειρα, διότι στα απλά ελληνικά όσων είναι άγευστοι νομικής παιδείας η «προσπάθεια απόπειρας» ακούγεται περίπου σαν το «στην οικία του σπιτιού μου». Στην αρχή μάλιστα που το διάβασα νόμιζα πως είναι λάθος της μεταγραφής, αλλά μετά άκουσα με τ’ αυτιά μου την ΠτΒ να το λέει.

flycam* Μια και λέγαμε για πλεονασμούς, μια διαφήμιση του Facebook κάνει λόγο για εταιρεία με «εμπειρία σε εναέριες αεροβιντεολήψεις».

Και για όποιον δεν κατάλαβε, πρόκειται για εναέριες αεροβιντεολήψεις που γίνονται από τον αέρα. Αεροπορικώς.

* Και πάλι από το Φέισμπουκ ένας διάλογος που μπορεί να είναι και μπεντροβάτος:

– Μου στέλνει μία φίλη.. «To Giorgos grafetai me omega?»
Της απαντάω «Ναι» και μετά από λίγο βλέπω στάτους..
«Γιόργω μου λύπης»

* Κι ένα γουστόζικο ορθογραφικό από  τοπικόν ιστότοπο: Ήθελε να σταθμεύσει, αλλά έπεσε στο καινό. Και για να μην το χρεώσουμε στον υλατζή, το καινό επαναλαμβάνεται και στο κυρίως σώμα του άρθρου. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι της καινοτομίας!

(Πάντως και το άρθρο έχει γούστο -ειδικά η παράγραφος που λέει ότι ο οδηγός «έφερνε πατερίτσα» θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Φαύστα του Μποστ και αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού).

* Μια φίλη μού στέλνει έναν τίτλο άρθρου που την προβλημάτισε και μου ζητάει τη γνώμη μου:

Στον αέρα από τη Δευτέρα το νέο τηλεοπτικό εγχείρημα.

Και λέει: Η πρώτη εντύπωση μόλις είδα τον τίτλο ήταν ότι βρίσκεται «στον αέρα», πάει, τσάκισε, κρέμεται από μια κλωστή, χάλασε κ.λπ.

Και έχει δίκιο η φίλη μου. Υπάρχει η έκφραση αυτή. Ωστόσο, στην αργκό των ΜΜΕ έχει καθιερωθεί η έκφραση «(βγαίνω/είμαι) στον αέρα» για μια εκπομπή που αρχίζει να προβάλλεται ή για απευθείας, ζωντανή μετάδοση γεγονότος. Εδώ, επειδή λέει για το εγχείρημα, ο τίτλος θα ήταν παραπλανητικός αν δεν είχε το «από τη Δευτέρα». Δηλαδή, αν έλεγε «στον αέρα βρίσκεται το νέο τηλεοπτικό εγχείρημα» θα καταλαβαίναμε ότι κάπου σκάλωσε, συναντάει εμπόδια, ίσως και να ματαιωθεί.

* Φίλος μου έστειλε ένα άρθρο που παινεύει τις ομορφιές του Αιτωλικού (είχα πάει παλιά με τον φίλο μου τον Ντίνο και πολύ θάθελα να ξαναπάω) και που έχει και πολύ όμορφες φωτογραφίες -και με ρωτάει «Τι λες, την πιάσανε την ποσόστωση για τα εισαγωγικά;»

Ποια ποσόστωση; Εδώ πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ εισαγωγικομανίας, αφού γράφουν ακόμα και: η «Επανάσταση του 1821», λες και ο συντάκτης δεν την πολυπαραδέχεται για επανάσταση.

Μικρό δείγμα γραφής (για να μη βαρυστομαχιάσουμε): Η ευρυτέρη περιοχή τού «Αιτωλικού» έχει ιστορική σημασία, καθώς πολλά γεγονότα «έλαβαν χώραν», κατά την «Επαναστάση τού 1821», όταν το πολιορκούσαν, γιά 70 μέρες, από: τον Σεπτέμβριο τού 1823, έως: τον Νοέμβριο, τού ιδίου έτους. Στρατεύματα τών Τουρκών προσπαθούσαν να «ρίξουν» το «Αιτωλικό», αλλά δεν τα καταφέραν, κι’ αυτό, «σήμανε» μιά σημαντική νίκη τών Ελλήνων, διότι δεν προσπάθησαν άλλη εκστρατεία, στην δυτική Ελλάδα!

* Σε ρεπορτάζ για το Μέγαρο Μουσικής (που θα το πληρώνουμε εσαεί όπως βλέπω, αν και ίσως η κρατικοποίησή του να είναι καλή λύση), διαβάζω ότι παρευρέθηκε και η «υπερησιακή» υπουργός. Αν ήταν από την υπερεσία, θα ήταν υπερεσιακή -ας πούμε ότι έγινε απλός αναγραμματισμός.

* Και κλείνω με μια πλαστή είδηση, τρολιά που λέμε, που έχει γούστο. Αμερικάνικος σατιρικός ιστότοπος παρουσίασε πλαστή συνέντευξη της (ανεκδιήγητης έτσι κι αλλιώς) Σάρας Πέιλιν, στην οποία την εμφάνιζε να λέει ότι η χώρα έχει πολλούς μετανάστες και οι Native Americans θα πρέπει να πάνε στη… Nativia, κάτι σαν τη Latvia υποθέτω.

Πολλοί το πίστεψαν αλλά ήταν τρολιά -από ενα σάιτ που, όπως είπαμε, σαν το The Onion ή το δικό μας Κουλούρι, έχει αποκλειστικά ψεύτικες ειδήσεις (αλήθεια, πώς τις λέμε αυτές τις δήθεν ειδήσεις; )

 

100 Σχόλια to “Μεζεδάκια πριν από την τελική ευθεία”

  1. cronopiusa said

    και η παράκρουση

    Καλημέρα!

  2. cronopiusa said

    Πιο είναι το Α.Φ.Μ. σας;

  3. cronopiusa said

    2

    Πιο Πιο

    Ποιο

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Α, το είπε τελικά η Ζωή έτσι ακριβώς, ε; Ή αποπειράθηκε να προσπαθήσει να το πει; 🙂

    (όπως έλεγε και ο Καραγκιόζης, «ποιος κρούει τη θύρα της πόρτας μου και σείονται οι πολυελαίοι;»)

  5. atheofobos said

    Εγώ το Κρακ το «επισκέφτηκα» (εδώ χρειάζονται τα εισαγωγικά) πέρσι ξανά, μετά την ανακατάληψη του από τις κυβερνητικές δυνάμεις, για να δω τις καταστροφές που έγιναν σε αυτό.
    ΤΟ ΚΡΑΚ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_11.html

  6. Pedis said

    Μία βδομάδα μένει για να διαπιστώσουμε αν έχει δίκιο ο μικρός που νομίζει ότι έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα

    Καλημέρες!

  7. Gpoint said

    Καλημέρα

    Κρίνοντας από Μητσοτάκη, ,Βενιζέλο, Κωνσταντοπούλου, Μητρόπουλο μήπως θα έπρεπε να απαγορευθεί στους νομικούς η ενασχόληση με την πολιτική ;

  8. cronopiusa said

    – Τι είναι «advanced emerging»;

    – Σαφής πνευμονική, αμβλεία, τυμπανική ανάκρουση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την υπόκρουση, στην επίκρουση εκλογικού εμβατηρίου

  9. Alexis said

    #1: Είναι λάθος το σποτάκι των ΑΝΕΛ.
    Έπρεπε ο Άδωνις να παίζει μπουζούκι δίπλα στον Βαγγέλα και η Φώφη παραδίπλα με το ντέφι και με σταυρωμένα τα πόδια σαν παλιά ρεμπέτισσα.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Σωστά, στη θύρα της πόρτας της οικίας του σπιτιού του!

    5: Εμ, δεν έχεις άκρες στα (οΘντκ) έγκυρα μουμουέ, να γράψουν άρθρο για τον θαρραλέο Αθεόφοβο που αψηφησε τους τζιχαντιστές (όταν αυτοί δεν ήταν εκεί).

  11. spiral architect said

    Καλημέρα.

    Μιας και η Εθνική μπάσκετ παίζει μπαλίτσα, ας γίνω λίγο Χρονοποιούσα. 🙂

    αλήθεια, πώς τις λέμε αυτές τις δήθεν ειδήσεις;
    Κουλουριές!
    (βάλτε εσείς το αντίστοιχο στα αγγλικά για το The Onion)

  12. spiral architect said

    Η υπόκρουση, άλλως χαλί στη γλώσσα των ραδιοφωνικών παραγωγών.

  13. cronopiusa said

  14. cronopiusa said

    11 spiral architect

    http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/styles/inner_top_full_width/public/z_28.jpg?itok=vHIjQLIt

  15. Γς said

    >τότε που οι μαύροι δρομείς Σμιθ και Κάρλος, που είχαν κερδίσει την πρώτη και την τρίτη θέση διαμαρτυρήθηκαν υψώνοντας τη γροθιά τους κατά την απονομή.

    Διαβάζω στο λίκνο:

    “όταν μια φωνή ανάμεσα στο πλήθος άρχισε να τραγουδά τον Αμερικάνικο ύμνο, αλλά στην συνέχεια διέκοψε. Το στάδιο έμεινε σιωπηλό”

    Τότε.

  16. Dinos said

    Να «ξαναπάμε» φιλε «Νίκο», να ξανά-πάμε…
    Πολλά φιλικά «φιλιά»

  17. cronopiusa said

    9 Alexis

  18. Νικος Κ. said

    Το άρθρο για το Αιτωλικό δεν είχε πολλά εισαγωγικά, είχε λίγα! Θα έπρεπε να προσθέσει τουλάχιστον τρία ακόμη:
    1) … όταν το πολιορκούσαν, γιά 70 «μέρες»
    (γιατί προφανώς το πολιορκούσαν και τις νύχτες, όχι μόνο τις μέρες)
    2) Στρατεύματα τών «Τουρκων»
    (αφού ήταν Οθωμανοί)
    3) … διότι δεν προσπάθησαν άλλη εκστρατεία, στην «δυτική» Ελλάδα
    (τα Ιόνια είναι πιο δυτικά, άρα κακώς λέμε το Αιτωλικό δυτική Ελλάδα)
    🙂

  19. cronopiusa said

    ¿Y si la foto de Aylan Kurdi hubiera requerido una puesta en escena?


    Syria : Southern Front announces end of failed Daraa offensive


    Syria – Syrian Army thwarts terrorist attack from ISIS the quarries north-west of the city of Palmyra area

    και δεν ξεχνάμε, συμμετέχουμε όλες και όλοι στη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο – #RefugeesWelcome
    στην Αθήνα, στις 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος,

  20. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    11: Ωραίο, κουλουριές -εκτός αν διαμαρτυρηθεί ο Κουλούρης.

    16: Βεβαίως να ξαναπάμε, αλλά χωρίς εισαγωγικά!

  21. spiral architect said

    Ο Κουτσούμπας τώρα στη ΔΕΘ (ξανα)μιλάει για τις λαφαζανιές. 😀

  22. spiral architect said

    Ετοιμαστείτε για νέα λεκτικά μεζεδάκια στο μεθαυριανό ντιμπέι Τσίπρα – Νεϊμαρ-άκη, ναούμε!
    (σα να βλέπω από τώρα το Χαρίτο με αντιαρματικό …) 🙄

  23. cronopiusa said

    21

  24. spiral architect said

    Θα πιείτε μπυρίτσα βλέποντας το μεθαυριανό ντιμπέι; Αν θέλετε και μεζεδάκια, για να μην την πιείτε ξεροσφύρι, πάρτε άφθονα από εδώ.
    ( myth busted here)

  25. skol said

    Ο λίκνος της ΠτΒ δεν οδηγεί πουθενά

  26. spiral architect said

    @25: Αυτός είναι: Εκλογές 2015 – Κωνσταντοπούλου: Να σταματήσουν την ελεεινή προσπάθεια απόπειρας αποδόμησής μου – Πολιτική – NewsIt.gr

  27. Γς said

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τελικά, είναι στο χέρι των Ελλήνων αν θα γίνουν Βόρεια ή Νότια Κορέα: καθαρή φτώχεια ή μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

  28. spiral architect said

    Δεν πάει να πήξει κάνα τρί!

  29. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    25-26: Διορθώθηκε. ευχαριστώ!

  30. Γς said

    28:
    >Δεν πάει να πήξει κάνα τρί!

    Τρι θα πήξει.
    Αλλά και θα μας πηδήσει

    Τωρα που μάντρωσε τον δικό μας στη στρούγκα
    θα μας τα πρήξει.

    Γενικώς

  31. Avonidas said

    #27. Κάτι που συνήθως δεν λέγεται: οι «πλουσιότερες χώρες του κόσμου» είναι και αυτές με τους περισσότερους φτωχούς.

  32. …ο μουσουργός Σταμάτης Γονίδης «ασχολείται νυχθημερόν με…» γονιδιακή θεραπεία!…

    Ασχολείται ασταμάτητα!
    (Θεραπεύων τέχνην τε και ασθενείς.)

  33. …Σε μια από τις πέντε ή έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες μέρες…[στα] μέσα ενημέρωσης…η ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου…

    Ίσως τα ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στην ευχή «Ζωή να ‘χουν!»

  34. Dim said

    @ #3

    Είναι ενδιαφέρον ότι η λέξη πεταλούδα είναι εντελώς διαφορετική σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά (και ελληνικά βεβαίως). Πιθανότατα και σε άλλες γλώσσες. Όλες οι λέξεις δείχνουν από εντελώς διαφορετική ρίζα.

  35. Σε άλλες ειδήσεις: Ο Κόρμπιν τάχθηκε ευθέως κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και εξακολουθεί να ζητά την παραπομπή του Μπλερ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου. Είναι χορτοφάγος, μισεί τα αυτοκίνητα, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς και υπέρ της εθνικοποίησης των βρετανικών ταχυδρομείων και του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι επίσης κατά του ΝΑΤΟ και ασκεί συχνά κριτική στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ζητά την αύξηση της φορολογίας στους έχοντες. Στις αρχές της πολιτικής του καριέρας τάχθηκε κατά του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική και δε δίστασε στην πορεία να πάρει θέσει υπέρ της Χαμάς στην αραβοϊσραηλινή διένεξη. Διαχρονικά απορρίπτει το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο το βρετανικό Στέμμα. Τέτοια ρητορική ακούγεται μόνο στην Ελλάδα (#not)

  36. Πάνος με πεζά said

    Να μας πουν οι νομικοί του ιστολογίου αν στα βαθιά δικηγορίστικα η προσπάθεια διαφέρει από την απόπειρα : όταν πας να κλέψεις καποιανού το πιστόλι, για ν’ αυτοκτονήσεις μετά; Θα πέρναγε στο Δικαστήριο; Να μας πουν οι νομικοί.

  37. Corto Maltese said

    Νομίζω ότι η καλύτερη ατάκα στο άρθρο για τον Γονίδη κάπως παράπεσε σήμερα (ενώ είχε φανεί στο παλαιότερο άρθρο):
    «Ο γνωστός ερμηνευτής ………ανακάλυψε ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ νότες».

    Δηλαδή πιθανόν να υπάρχουν και άλλες νότες στο σύμπαν, αλλά η ανθρωπότητα δεν τις έχει ανακαλύψει όλες ακόμα.

  38. cronopiusa said

  39. skol said

    26: Ευχαριστώ Σπάιραλ!

    Αν η «προσπάθεια απόπειρας» ακούγεται όπως το «στην οικία του σπιτιού μου», το «δυσμενές προνόμιο» που λέει λίγο πιο πριν πρέπει να ακούγεται σαν το «δυσάρεστο ευτύχημα» 🙂

    Πρόσεξα επίσης το «ενεργούσα υπό προσωπικό όφελος» που υπάρχει στο τέλος. Στέκει αυτό; Δεν θέλουμε μια πρόθεση που να δηλώνει σκοπό («προς ίδιον όφελος»);

  40. Ωχ, Κρόνη, τι τα βάζεις ετούτα ;
    Με την ευκαιρία να σας μεταδώσω τα χαιρετίσματα του Γιάννη Ιατρού, όπως μου τα στέλνει με σήματα καπνού από το ερημητήριό του στην αντίπερα όχθη του Κορινθιακού κόλπου.

  41. Μαρία said

    35
    >Τέτοια ρητορική ακούγεται μόνο στην Ελλάδα

    Assidu des piquets de grève, antimonarchiste, partisan de la renationalisation des chemins de fer, militant du désarmement nucléaire, de la solidarité avec la Palestine et du refus de la guerre en Irak, l’élu d’Islington passe son temps au Parlement à s’opposer à la ligne de son propre parti. Ascétique, végétarien, refusant de boire de l’alcool et de posséder une voiture, il est perçu comme la caricature des intellectuels de gauche du nord de Londres. De Karl Marx, il y a « beaucoup de choses à apprendre », a-t-il affirmé, faisant frissonner l’auditoire de la BBC. Certes, il est partisan du maintien dans l’Union européenne, mais « une meilleure Europe défendant la justice sociale et pas la finance ». http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/08/12/antimonarchiste-et-partisan-de-l-intervention-de-l-etat-jeremy-corbyn-mene-la-primaire-du-labour_4721732_3214.html

  42. cronopiusa said

    40
    υπάρχουν και άλλες νότες στο σύμπαν

  43. 41 Μα τι είπα κι εγώ; #not!

  44. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    34: Α, με τις λέξεις-πεταλούδες έχουμε ήδη ασχοληθεί:

    Λέξεις-πεταλούδες

    37: Ε ναι, ίσως και στην κοίλη Γη να κρύβεται καμιά νότα άγνωστη

    39 Σωστές και οι δυο παρατηρήσεις. Και γιγαντόσωμος νάνος.

    40 Πες του αντιχαιρετίσματα

  45. Στο left.gr τίτλος «Αύριο στη Λέσβο και τη Μόρια η πρωθυπουργός». Μα η μαυροΜόρια στη Λέσβο βρίσκεται. Εκτός αν εννοούν τη Μόρια του Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Άσε που στη Μόρια (Λέσβου) δεν λειτουργεί πλέον το κρατητήριο μεταναστών. Μόνο η Μεραρχία έχει μείνει εκεί.

  46. Η καινούργια φάκα των νεοφιλελέδων

    http://bit.ly/1O7p96l

  47. 37, …«Ο γνωστός ερμηνευτής ………ανακάλυψε ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ νότες».
    🙂

    Notable!
    (Ίσως τόνισε τις νότες με υφέσεις, στις εποχές ύφεσης που διανύουμε…)

  48. Στο Αιτωλικό ξαναπήγα φέτος την Άνοιξη μετά από πάρα πολλά χρόνια (ενώ το έχω δει δεκάδες φορές από απόσταση πηγαίνοντας για την Ήπειρο). Φωτογραφικά είναι παράδεισος. Αξίζει μια μικρή παράκαμψη σε όσους βρεθούν να ταξιδεύουν προς τα πάνω είναι πραγματικά δίπλα στην εθνική. Από το να σταματήσει κάποιος στα πουλμανοκαφέ μετά τη γέφυρα του Ρίου, χίλιες φορές καλύτερα να σταματήσει στο Αιτωλικό ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος.

  49. Πέπε said

    @37, 47:
    Γύρω στο 1980 ο Σαββόπουλος άκουσε τη νεοεμφανιζόμενη ομάδα «Δυνάμεις του Αιγαίου», των οποίων τελικά ανέλαβε ως παραγωγός τον πρώτο δίσκο, και σχολίασε ακριβώς αυτό: Ανακαλύψαμε καινούργιες νότες!
    Οι νότες αυτές, οι παραπάνω από τις 12 κλασικές της οκτάβας, στην Ελλάδα ήταν τότε εν χρήσει μόνο από τους παραδοσιακούς μουσικούς, που δεν ήξεραν θεωρία για να πουν τι παίζουν, και από τους ψαλτάδες, που ήξεραν θεωρία αλλά μια θεωρία που απέκλειε κάθε επικοινωνία με τους θεωρητικούς (λιγότερο ίσως τους πρακτικούς) γνώστες κάθε άλλης μουσικής. Όλοι οι υπόλοιποι, από τους κορυφαίους μουσικολόγους μέχρι τον τυχαίο ροκά κιθαρίστα ή ρεμπέτη μπαγλαματζή, ήξεραν μόνο 12 νότες στην οκτάβα. Τις καινούργιες νότες οι Δυνάμεις τις έφεραν από την Τουρκία, όπου όχι μόνο χρησιμοποιούνταν αλλά ήταν και θεωρητικά γνωστές σ’ όποιον ήξερε έστω στοιχειωδώς πέντε νότες. Επιπλέον σε κάποια από τα όργανα που επίσης έφεραν οι Δυνάμεις από την Τουρκία αυτές οι νότες φαίνονταν και με το μάτι – τέτοια όργανα είχαν καταντήσει εντελώς άγνωστα στην Ελλάδα.
    Σήμερα έχουν αρθεί τα στεγανά μεταξύ μουσικών ειδών και θεωριών, και αυτές οι έξτρα νότες δεν είναι πια «καινούργιες». Υπάρχουν και στη βασική υποχρεωτική ύλη των Μουσικών Σχολείων, που βγάζουν πανελληνίως κάμποσες εκατοντάδες αποφοίτους κάθε χρόνο.

  50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    https://en.wikipedia.org/wiki/Microtonal_music

  51. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE

  52. Πέπε said

    50, 51:
    Σωστά, υπήρχε και η μικροτονική μουσική. Αλλά δεν είναι το ίδιο. Μικροτονική είναι π.χ. ανάμεσα στο Ντο και το Ντο δίεση να παρεμβάλλεις άλλη μία νότα. Αυτό ήταν μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων λόγιων συνθετών να σπάσουν τα όρια, και δε νομίζω ότι επηρέασε ιδιαιτέρως τα παγκόσμια μουσικά πράγματα – όσο ξέρω παρέμεινε μια εκκεντρική προσπάθεια.

    Στις ανατολικές παραδόσεις γίνεται κάτι άλλο: Έχεις τρεις νότες από το Λα λ.χ. μέχρι το Ντο αλλά, αντί να είναι Λα – Σι – Ντο ή Λα – Σι ύφεση – Ντο, η μεσαία είναι σε κάποιο τρίτο σημείο, μεταξύ του Σι και του Σι ύφεση. Δηλαδή δε χρησιμοποιούνται τόσο διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου, όσο τόνοι και ημιτόνια λίγο μεγαλύτερα ή λίγο μικρότερα από τα συγκερασμένα.

  53. Πέπε said

    Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα να ανακαλυφθούν νότες εισέτι άγνωστες έχει πλέον χαθεί. Δεν είναι, όπως κάποτε, μυστικό ότι ανάμεσα σε δύο οποιεσδήποτε νότες χωράνε άπειρες ενδιάμεσες.

  54. NM said

    Θεσπέσια μουσική αντηχεί και μένα στ’ αυτιά μου. Προέρχεται απ’ τον ήχο που έκανε ένα κολώχαρτο που τους το έτριψαν στα μούτρα:
    http://www.avgi.gr/article/5841805/ta-metallia-emeinan-sto-trapezi
    http://tvxs.gr/news/ellada/oxi-apo-dyo-organoseis%C2%A0allileggyis-se-eyropaiko-brabeio-einai-arnisi-stin-eyropi-tis-lit

  55. NM said

    …και συγγνωμη για την ανορθογραφία. Οφείλεται μάλλον στο ότι γράφοντας κωλόχαρτο, είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας κοτρώνας

  56. Πέπε said

    54: Εύγε τους. Βέβαια το αυτονόητο έκαναν, αλλά δεν είναι λιγότερο αξιέπαινοι γι’ αυτό.

    Κατά την εμπειρία και την προσωπική μου εκτίμηση, προ Σύριζα οι άνθρωποι που εμπλέκονταν ενεργά με τέτοιου είδους ομάδες έκλιναν περισσότερο προς τον Σύριζα παρά προς όποιο άλλο κόμμα. Όταν λοιπόν ο Σύριζα ήρθε στα πράγματα, ένα σημαντικό ερώτημα συνείδησης που προέκυψε ήταν «και τώρα που δεν είμαστε αντιπολίτευση, τι θα κάνουμε;» (και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; ).

    Ντάξει, ευτυχώς η διακυβέρνηση του Σύριζα τα έλυσε αυτά τα ερωτήματα.

  57. sarant said

    48 Φοβερή φωτογραφία!

    49 Τα οποία Μουσικά σχολεία νομίζω πως έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με την παραδοσιακή μουσική -εσύ τι γνώμη έχεις;

  58. Πάνος με πεζά said

    @ 45 : Κατά το «Στο Μάντσεστερ και στο Όλντ Τράφορντ αγωνίζεται αύριο το βράδι ο Ολυμπιακός». 🙂

  59. Πέπε said

    57β: Σε γενικές γραμμές έχω κι εγώ αυτή την εικόνα. Διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις, μερικές εκ των οποίων σοβαρές. Καθώς όμως φέτος είμαι σε Καλλιτεχνικό, όμορο -ουσιαστικά συστεγαζόμενο- με το Μουσικό το οποίο άρα αναμένεται να γνωρίσω καλύτερα, επιφυλάσσομαι να τα πούμε εκτενέστερα σε μερικούς μήνες.

  60. Σκύλε (45), σκέφτομαι μήπως ήθελε να πει «στη Μυτιλήνη και στη Μόρια» αλλά θυμήθηκε τη συμβουλή να λέμε Λέσβο αντί Μυτιλήνη — όταν εννοούμε το νησί, βεβαίως, προς διάκριση από την πρωτεύουσά του, αλλά αυτή τη λεπτομέρεια την ξέχασε…

  61. 54

    Αν ήμανε ο Μιχάλης Νικολάου θα έλεγα πως το Μ.Ι.Ελληνικού τους έκοψε το Βήχα και πως η ενναλακτική κουζίνα Άλλος Άνθρωπος τους είπε «άλλοοοοςςςς…!».
    Αλλά δεν είμαι και δεν το λέω. :mrgreen:

  62. 60

    Άγγελε, προφανώς αυτό. Αλλά στη Μόρια, λίγο δύσκολο να έφτιαξαν γραφείο καταγραφής.

  63. sarant said

    59 Ωραία, περιμένουμε 🙂

  64. Μαρία said

    62
    Και όμως : http://www.emprosnet.gr/article/75818-karavania-prosfygon-afotoy-ekkenothike-limani-pics

  65. cronopiusa said

    Μετανάστης-Πρόσφυγας-Εργάτης


    Nostra patria è il mondo interonostra legge è la libertàed un pensieroribelle in cor ci sta

  66. Μαρία said

    63
    Οι εισαγωγικές εξετάσεις βέβαια γι’ αυτά τα σχολεία δεν είναι αδιάβλητες.

  67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    66. Ούτε και των διδασκόντων

    http://tvxs.gr/news/blogarontas/mprext-lathemeno-onoma-metanastes

  68. Πέπε said

    67
    Να απολογηθώ;

  69. Μαρία said

  70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    68.Ωχ! 🙂 🙂
    Έλεγα για τους επεισοδιακούς «ωδειακούς»

  71. Πέπε said

    Δεν ξέρω Έφη. Όσο για τους μαθητές, αφενός επίσης δεν ξέρω, αφετέρου φαντάζομαι ότι φέτος θα μάθω. Μέχρι στιγμής έναν αγιασμό έχω δει όλο κι όλο!

  72. Μαρία said

    71
    Μπορεί να μη το μάθεις ποτέ, απ’ τη στιγμή που δεν ξέρεις αυτούς που κόπηκαν.
    Παρακολούθησα εξετάσεις σε μουσικό σχολείο πριν απο 20 συναπτά έτη ως γραμματέας της επιτροπής και είδα τι γίνεται.

    70
    Και οι άλλες ειδικότητες σηκώνουν βύσμα.

  73. Νατάσσα said

    Καλημέρα. Πάντως, μετά από έξι χρόνια της κόρης μου στο Μουσικό, έχω να πω ότι ως γονιός χρωστάω ευγνωμοσύνη στα σχολεία αυτά -με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κόρη μου τελείωσε την τρίτη λυκείου με 34 απουσίες -πήγαινε στο σχολείο μέχρι την τελευταία εβδομάδα, τόσο για τα μαθήματα όσο και για τις πρόβες.

  74. sarant said

    73 Έχω ακούσει και από άλλους γονιούς ανάλογα.

  75. Νατάσσα said

    Οπότε σε μερικούς μήνες που θα είναι έτοιμος κι ο Πέπε, ξαναπιάνουμε το θέμα… 🙂

  76. Παύλος said

    Ένα διεθνές συνέδριο ελληνικής γλωσσολογίας στο Βερολίνο:
    http://www.cemog.fu-berlin.de/icgl12

  77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τον Κώστα Καϊμακόγλου http://i.ytimg.com/vi/K3qw66KPyTQ/0.jpg
    μαρκάριζε στον αγώνα με το Βέλγιο στο Ευρομπάσκετ ο Gillette !
    Was this not an intended pun, or what? 😆
    Τελικά, το γλυτώσαμε το ξύρισμα απ’τς Βελγς. (που θάλεγε κι ο Γκοσινύ…)
    Την Τρίτη οι Ισπανοί θα έχουν ,πιο παραδοσιακά ,φαλτσέτες… ίδωμεν

  78. Γς said

    Αντε να ετοιμάζομαι σιγά σιγά.
    Πήγε στην εκκλησία η θεούσα μου και εξέφρασε την επιθυμία να πάμε μετά βόλτα στο Γραμματικό [Στου Χρυσίνα για παϊδάκια κλπ].

    Δηλαδή στην επικράτεια του Ψινάκη.
    Ο νέος Δήμος Μαραθώνα είναι τεράστιος. Εχει εκτός από τον παλιό Δήμο Μαραώνα τον Δήμο Νέας Μάκρης καθώς και τις Κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα.

    Κι ήταν κι η απέναντί μου που ξερίζωνε προχτές μια συκιά.

    -Μα τι κάνεις ρε κυρά μου;
    -Γιατί; Πρέπει να πάρω άδεια απ τον Δήμαρχο για μια παλιοσυκιά;

    -Ναι. Αλλά όχι απ τον Δήμαρχο Ραφήνας. Απ τον Δήμαρχο Μαραθώνα.

  79. cronopiusa said

    Μεϊμαράκης: Έλληνες της Διαφθοράς

  80. Πάνος με πεζά said

    @ 78 : «Στην Κερατέα και στο Γραμματικό, στις σούβλες, στα παλιά μας «εγώ» «..
    Τι να σου κάνω, οι Μαραθωνίτες δεν ψήφισαν το Δεληβοριά (πατέρα)…

  81. Alexis said

    #77: Απ’ ότι είδα στη φανέλα του έγραφε «Gillet» (Ζιλέ), άρα καμία σχέση με ξυράφια! 🙂

  82. spiral architect said

    @77, 81:
    Το Βέλγιο εφευρέθηκε για να λύνουν τις διαφορές τους οι Άγγλοι και οι Γερμανοί. 😀
    Τζέρεμι Κλάρκσον, τέως παρουσιαστής του Top Gear.

  83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    71 – Για τους μαθητές (αλλά και τους γονείς) Πέπε, προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κρίνοντας από το καλλιτεχνικό γυμνάσιο του Γέρακα που πήγαν οι κόρες μου, ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ, ελπίζω να είσαι κι εσύ σαν τους περισσότερους καθηγητές που γνώρισαν οι κόρες μου, που μετά από 5 και 2 χρόνια αποφοίτησης, αναταλλάσουν ακόμα ευχές στις γιορτές και στα γενέθλια, και με κάποιους-ες βγαίνουν μια δυό φορές το χρόνο για καφέ. Παρ΄όλες τις ελλείψεις και τον πόλεμο από τα ιδιωτικά και τις κυβερνήσεις, οι σχέσεις καθηγητών μαθητών στην πλειονότητά τους, είναι πολύ δυνατές και όμορφες. Αν και αυτά τα σχολεία, απέχουν πολύ από αυτό που ονειρεύομαι για σχολείο, άλλο τόσο απέχουν κι από τα άλλα σχολεία. Σου εύχομαι καλό λειτούργημα, και ελπίζω να συμβάλεις με όλες σου τις δυνάμεις, ωστε αυτά τα σχολεία να γίνουν θεσμός, και να μη φαντάζουν ελιτίστικα, κάτι που δεν είναι άλλωστε.

    Υ.Γ – Όπως βλέπεις, έχω και ένα καλό λόγο για την εκπαίδευση (χαμόγελο).

  84. Πέπε said

    Λάμπρο (83), ευχαριστώ. Κάπως έτσι το φαντάζομαι.

    > > Παρ΄όλες τις ελλείψεις και τον πόλεμο …
    Ή χάρη σ’ αυτές;

    Μαρία (72), ποιοι τις κάνουν τις εξετάσεις; (Κουβεντα να γίνεται. Έτσι ρωτάω, ούτως ή άλλως θα το μάθω σύντομα, αλλά …μιας και πέρασες!).

    Νατάσσα, Νίκο και λοιποί:

    Το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχω συναντήσει στην εκπαίδευση είναι παιδιά που να μην αγαπάνε το σχολείο. Καθετί άλλο, υλικές ελλείψεις, επαγγελματικά προβλήματα, στραβά του συστήματος ή των βιβλίων κλπ., ξεπερνιούνται όταν υπάρχει διάθεση. Όταν όμως όλα αυτά κλαδέψουν τη διάθεση του μαθητή και φτάσει να αισθάνεται ότι έρχεται δεμένος σ’ ένα χώρο αγγαρείας, εκεί είναι δύσκολο το πράγμα. Έχω λοιπόν την εικόνα ότι στα καλλιτεχνικά και τα μουσικά τα παιδιά έρχονται με όρεξη, αφού τις μισές ώρες πάνε εκεί για να κάνουν το μεράκι τους που το μοιράζονται με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δασκάλους και συμμαθητές, και αυτό συμπαρασύρει θετικά και τις υπόλοιπες μισές.

  85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – » Παρ΄όλες τις ελλείψεις και τον πόλεμο …
    Ή χάρη σ’ αυτές;»
    Όχι χάρη σ΄αυτές, θεωρώ στην θέληση και των δύο πλευρών, αν δεν υπήρχαν οι ελείψεις θα ήταν ακόμα καλύτερα. Τα περισσότερα παιδιά και οι γονείς τους, δεν έχουν πρωτεύοντα στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του πανεπιστημίου και κάποιου πτυχίου, αλλά την πολύπλευρη μόρφωση τους, και την δυνατότητα να εκφραστούν πολιτιστικά. Θα δείς ότι η πίεση των γονιών προς τα παιδιά και τους καθηγητές, θα είναι αισθητά μικρότερη απ΄ό,τι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα.

    72 – Μαρία, όπου υπάρχουν επιτροπές, υπάρχει και βύσμα, που το χρησιμοποιούν οι μέτριοι βέβαια, οι καλοί δεν κόβονται.

  86. Ιάκωβος said

    Πέπε, οι «καινούριες νότες» πάντως είναι λάθος έτσι κι αλλιώς. Κατ αρχήν τόνοι υπάρχουν άπειροι, αυτό που είναι διαφορετικό είναι το διάστημα. Η Δυτική μουσική δεν καταλαβαίνει διαστήματα πιο μικρά από το ημιτόνιο.

    Από την άλλη, η ανατολική ας την πούμε, η μοντάλ μουσική, (που είναι μία, από το Σεράγεβο μέχρι την Ινδία κι από την Αρμενία μέχρι το Μαγκρέμπ), γνώριζε από παλιά τα μικρότερα διαστήματα, που εδώ τα λέμε με το βυζαντινό τους όνομα, κόμματα και φυσικά είχε και την αντίστοιχη σημειογραφία για τους τόνους που σχημάτιζαν αυτά τα διαστήματα.

    Άρα κι ο Σαββόπουλος την έκφραση τη χρησιμοποιεί κατ οικονομίαν.

    Από την άλλη δεν ξέρω αν ο Τσιαμούλης όταν τραγουδάει ή παίζει ούτι, (που είναι όργανο με μπερντέδες που μπορούν να αποδώσουν κόμματα) τα χρησιμοποιεί, όπως κάνουν πχ οι ορχήστρες κλασικής Οθωμανικής μουσικής, που παίζουν αυστηρά βάσει της θεωρίας των μακάμ.
    Εγώ πάντως δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω και νομίζω ότι η ακοή μας πια είναι ταυτισμένη με τις συγκερασμένες κλίμακες και τις δυτικοποιημένες ανατολίτικες.

    Έχω ακούσει ότι, όταν ερχόντουσαν από τη Μικρασία μουσικοί που έπαιζαν μακάμ, αυτός που δυτικοποιούσε τον ήχο τους και τους άλλαζε τα όργανα σε συγκερασμένα, ήταν ο Σέμσης, που δούλευε στον Λαμπρόπουλο, γνώστης όλων των ειδών της μουσικής κι ο ίδιος.

    __________________
    Υπάρχει κι ένας συνθέτης και μαθηματικός, ο Δημήτρης Λέκκας, που θεωρεί οτι τα συγκερασμένα πιάνα πρέπει να τα πετάξουμε στη θάλασσα, διότι το σωστό κούρδισμα είναι βάσει της θεωρίας του Πυθαγόρα. Έχω ακούσει κομμάτι κλασικό, κάποιο του Μότσαρτ, από σύνθια κουρδισμένα έτσι, δεν κατάλαβα τη διαφορά. Συζητώντας με μουσικό που το είχε επίσης ακούσει, συμφώνησε οτι το κοινό, ακόμα και οι πιο έμπειροι, δε θα πιάσει τη διαφορά.

  87. 86 Μα το ούτι, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει μπερντέδες. Μήπως εννοείς το σάζι;

  88. spiral architect said

    Tι της κάνατε ρε καθάρματα της Χρυσηίδας;

  89. 88 Έγινε, λέει, χαμός: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/60363

  90. spiral architect said

    @89: Έχω φίλους φωτογράφους που χρησιμοποιούν το fb απλά και μόνο για ανάρτηση και προώθηση της φωτογραφικής τους δουλειάς, με απενεργοποιημένα σχόλια και συνδέσμους των φωτογραφιών μόνο προς το flickr, όπου εκεί σχολιάζουν αποκλειστικά φωτογράφοι ή λάτρεις της φωτογραφίας.
    Η Χρυσηίδα -ότι και συγγραφέας και να’ ναι- γιατί δεν έκανε το ίδιο;
    Σοβαρότης μηδέν, κατιναριό στο μέγιστο.

  91. Τελικά η Χρησηίδα δεν άντεξε τη βρησηίδα… 😀

  92. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Και βιζιτού;! Ρε ήμαρτον…

  93. Ιάκωβος said

    Ναί, ο Τσιαμούλης παίζει ούτι που δεν έχει μπερντέδες, αλλά και λαούτο με μπερντέδες και σάζι, και άλλα όργανα με κινητούς μπερντέδες.
    Σόρι, μπερντεύτηκα.

  94. Spiridione said

    Κρίμα, πριν λίγες έγραφε στο φέισμπουκ ότι είχε φτάσει στις 200 σελίδες στο βιβλίο που έγραφε, και ρωτούσε στις πόσες σελίδες να σταματήσει.

  95. 220 βγήκε, μανδάμ, να τ` αφήσω;

  96. Μαρία said

    Μυτιληνιά κοράκια, που τα είχε σχολιάσει παλιά κι ο πατέρας σου, Νίκο. https://www.youtube.com/watch?t=52&v=5AculIv8geo

  97. (πολύ φάση)

  98. nikiplos said

    προφορικός λόγος μεν, λαϊκό παιδί ο Βαγγέλας, αλλά αυτό το «μια σειρά από αρχηγοί κρατών» το πέταξε…
    πως λέγαμε στο στρατό «μην κατουράτε στους κορμοί!»
    🙂

  99. Πάνος με πεζά said

    Και μετά το πέταξε και ο Τσίπρας ακριβώςίδιο, «μια σειρά από αρχηγοί κρατών».

  100. Γς said

    78:

    >Πρέπει να πάρω άδεια απ τον Δήμαρχο για μια παλιοσυκιά

    Κι έχεις τον Ηλία Μαμαλάκη να μιλάει στο MEGA για τη συκιά
    «και τα απλόχερά της σύκα»

Σχολιάστε