Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ και η κυβέρνηση Στεφανόπουλου

Posted by sarant στο 25 Σεπτεμβρίου, 2015


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και κάμποσο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το αμέσως προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς, η οποία αισίως φτάνει σήμερα στην εικοστή συνέχειά της).

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 1965, έφτανε στο τέλος της η επιχείρηση της ανατροπής της εκλεγμένης (τον Φεβρουάριο του 1964) κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, μέσα από τη διαδικασία που δρομολογήθηκε στις 15 Ιουλίου και έμεινε στην ιστορία ως «Ιουλιανά».

Η πρώτη κυβέρνηση αποστασίας, με πρωθυπουργό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα, δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το δεύτερο κύμα, με πρωθυπουργό τον Ηλία Τσιριμώκο, στάθηκε επίσης αποτυχημένο. Η τρίτη προσπάθεια, έμελλε να είναι φαρμακερή…

mpost50

Το σκίτσο, σπάνιο για τον Μποστ, δεν βασίζεται στον λόγο και στα λογοπαίγνια, όσο στην εικόνα -κι έτσι, μοιραία, το άρθρο μας θα είναι συντομότερο.

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1965. Δυο μέρες νωρίτερα, είχε ανατεθεί στον Στέφανο Στεφανόπουλο (1898-1982) η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Στεφανόπουλος ήταν από τους συντηρητικούς της Ένωσης Κέντρου, προερχόμενος από τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου (και μάλιστα εθεωρείτο από τα φαβορί για να διαδεχτεί τον Παπάγο το 1955, αλλά το Παλάτι προτίμησε προς γενική έκπληξη τον Κ. Καραμανλή). Τον Αύγουστο του 1965 είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την ΕΚ μαζί με τον Τσιριμώκο και παρέμενε στην εφεδρεία.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον Στεφανόπουλο να βγαίνει από τα Ανάκτορα με την εντολή (σχηματισμού κυβέρνησης) στο χέρι και να έχει ένα κακό συναπάντημα με μια τεράστια αγέλη αρουραίων. Γιατί αρουραίοι; Πρόκειται για σπόντα του Μποστ, υπαινιγμό για μια διάσημη φράση από χρονογράφημα της Ελένης Βλάχου στην Καθημερινή η οποία, μιλώντας για τις συνεχείς διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας, είχε γράψει ότι η μόνη λύση είναι να ξανανοίξουν τα μαγαζιά με φλιπεράκια, ώστε να «ξαναγλιστρήσουν οι αρουραίοι της Ομόνοιας στις φωλιές τους».

Οι αρουραίοι καλούν τον Στεφανόπουλο να τους κοιτάξει στα μάτια, μια άλλη διάσημη φράση που λέγεται ότι είχε απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στον Γ. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχαν όταν ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Τελικά, ο Στεφανόπουλος σχημάτισε την τρίτη κυβέρνηση αποστατών και τα κατάφερε στην ψηφοφορία στη Βουλή να συγκεντρώσει 152 βουλευτές (45 από αυτούς αποστάτες). Παρόλο που είχε ισχνή πλειοψηφία, η κυβέρνησή του άντεξε -ακόμα και όταν ο Ηλίας Τσιριμώκος και ένας ακόμα βουλευτής διαχώρισαν τη θέση τους στα μέσα του 1966, βρέθηκαν αμέσως άλλοι δύο πρόθυμοι αποστάτες από τους εναπομείναντες κεντρώους βουλευτές. Μόνο στις αρχές του 1967, όταν η ΕΡΕ αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη της, ο Στεφανόπουλος έπεσε και δρομολογήθηκαν οι εκλογές που δεν έγιναν ποτέ επειδή μεσολάβησε η χούντα της 21ης Απριλίου.

Εντελώς απαξιωμένος, μετά τη μεταπολίτευση ο γηραιός πια Στεφανόπουλος βρήκε στέγη στη χουντοβασιλική Εθνική Παράταξη, της οποίας έγινε αρχηγός το 1977. Η αποστασία και πάλι οδήγησε στη χούντα.

56 Σχόλια to “Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ και η κυβέρνηση Στεφανόπουλου”

  1. Γς said

    φλιπεράκια!

    Πέρασε κι όλας μισός αιώνας. Λες και ήταν χτες.

    Και πόσοι τα θυμούνται εδώ μέσα;

    Ναι ο Στεφανόπουλος σε συννενόηση με τον Γ. Πσπανδρέου έριξαν την κυβέρνηση των αποσατών για να γίνουν επι τέλους εκλογές.

    Και σιγά μην τους άφηναν οι χούντες [μία εκ των οποίων πρόλαβε την άλλη]

    Καλημέρα

  2. Γς said

    Φτού!
    >Ναι ο Στεφανόπουλος

    ο Κανελλόπουλος!

  3. Γς said

    Αρουραίοι.

    Τω καιρω εκίνω ήταν κι οι αρουραίοι των μεσαίων.
    Σε αντίθεση με τους σοβαρούς ραδιοερασιτέχνες [των νομίμων συχνοτήτων των Βραχέων].

    Ναι έγινε κι αυτό: Γς & νομιμότις

  4. oxtapus said

    Reblogged στις Oxtapus *blueAction.

  5. atheofobos said

    Στις εκλογές στις 20-11-1977, η ακροδεξιά, ως Εθνική Παράταξη, με τον Στέφανο Στεφανόπουλο έφτασε το 6,82% και έβγαλε 5 βουλευτές.
    Στις πρόσφατες εκλογές η Χρυσή Αυγή έλαβε 6,99%.
    Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς αυτό το ποσοστό του ελληνικού λαού λίγο πολύ είναι σταθερά τοποθετημένο σε αυτό τον χώρο απλά εκείνα τα χρόνια συνήθως βρισκόταν συνήθως στην ΝΔ.
    Οι 4 από τους 5 βουλευτές της (Εθνικής Παράταξης Θεοτόκης, Αποστολάκος, Παπαευθυμίου, και Ιμάμογλου) αφού ψήφισαν τον Κ. Καραμανλή για πρόεδρο, προσχώρησαν μετά στην ΝΔ.
    Ο δε Θεοτόκης παρά το ότι ανέλαβε, μετά την παραίτηση Στεφανόπουλου, την αρχηγία στην Εθνική Παράταξη, το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας με την ΝΔ !
    Είναι μάλλον ευτύχημα λοιπόν ότι, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, αυτή η σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, έχει διακοπεί πλήρως και αυτό οφείλεται στο καθαρά ναζιστικό παρελθόν της Χρυσής Αυγής.

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Η νομιμότις της νομιμότιδος. Ένα τέτοιο πράγμα δηλαδή; 🙂

  7. leonicos said

    Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι οι δυο Στεφανόπουλοι ήταν οι ίδιοι

    Καλά, μη βαράτε! Εκτός Γς. Μόνο αυτός έχει δικαίωμα

  8. giorgos said

    Αυτός ήταν πού έφαγε τό χαστούκι από τόν αμερικανό δικηγόρο τοποτηρητή Πόλ Πόρτερ

    Όταν μας τα’ λεγε ο «εχθρός»

  9. IN said

    Τα γράφει παραπάνω και ο Γς (1,2), αλλά η πτώση της κυβέρνησης Στεφανόπουλου εμφανίζεται λίγο μπερδεμένη στην ανάρτηση και θέλει διευκρινίσεις. Στα τέλη του 1966 οι Κανελλόπουλος και Παπανδρέου, σε μυστικές συναντήσεις με την συμμετοχή (άμεση και έμμεση) του βασιλιά «τα βρήκαν» για την απομάκρυνση των αποστατών στην εξουσία και την αντικατάστασή τους από κυβέρνηση που θα έκανε εκλογές, αφού πρώτα ψήφιζε νέο εκλογικό νόμο, αναλογικότερο από τον ισχύοντα. Ως πρωθυπουργός επιλέχτηκε ο τραπεζίτης Ιωάννης Παρασκευόπουλος, που είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και το 1964, στις εκλογές που έφεραν την Ένωση Κέντρου στην εξουσία με 53%. Σε εκτέλεση της συμφωνίας, ο Κανελλόπουλος ήρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση των αποστατών, που παραιτήθηκε.

    Η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου είχε την ιδιομορφία ότι, αν και υπηρεσιακή στην σύλληψη και την αποστολή της, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, σαν να ήταν κανονική κυβέρνηση. Αντίστοιχο προηγούμενο είχε υπάρξει με την κυβέρνηση Γεωργουσόπουλου, το 1958, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφισε εκλογικό νόμο και μετά έκανε εκλογές, στις οποίες (ξανα)βγήκε ο Κ. Καραμανλής, αλλά με την ΕΔΑ, αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που είχε κάνει πολύ εντύπωση.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον Παρασκευόπουλο έδωσε όχι μόνον η ΕΡΕ αλλά και Ένωση Κέντρου, παρά τη σφοδρή αντίδραση της αριστερής πτέρυγάς της, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, που απειλούσε να καταψηφίσει. Από την πλευρά του, ο πατήρ Παπανδρέου απειλούσε να τους διαγράψει. Τελικά ο Ανδρέας και οι δικοί του υποχώρησαν και ψήφισαν κι αυτοί τον Παρασκευόπουλο.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου δεν πρόλαβε να φτάσει στις εκλογές (που τελικώς δεν έγιναν). Όταν ψηφιζόταν ο εκλογικός νόμος εκδηλώθηκε διαφωνία επειδή οι βουλευτές της ΕΚ ήθελαν να περάσουν διάταξη που παρέτεινε την βουλευτική ασυλία των βουλευτών της διαλυόμενης βουλής μέχρι και την σύγκλιση της επόμενης, ώστε να προστατεύσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου από τυχόν σύλληψη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Μόλις διαλυόταν η Βουλή, ο Ανδρέας θα έμενε χωρίς ασυλία και θα μπορούσε η δικαιοσύνη να τον τσιμπήσει (όπως και τον τσίμπησε πράγματι, μετά το πραξικόπημα, αφού στις 10 Μαΐου 1967 κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή Σ. Σωκρατίδη και μετά προφυλακίστηκε). Η ΕΡΕ αντέδρασε έντονα και, για να μην περάσει η διαταξη, ήρε την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, η κυβέρνηση έπεσε και ο βασιλιάς διέλυσε τη Βουλή αναθέτοντας τη διενέργεια εκλογών στον ίδιο τον Π. Κανελλόπουλο. Ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε το βασιλιά ότι έγινε κομματάρχης, αφού κατά παράβαση του εθίμου που είχε διαμορφωθεί μετά το 1945, τις εκλογές θα τις έκανε κομματική, και όχι υπηρεσιακή, κυβέρνηση, και μάλιστα κομματική κυβέρνηση από το κόμμα που είχε μειοψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές!

    Ως γνωστόν, το μόνο αποτέλεσμα ήταν ότι ο Κανελλόπουλος ήταν ο άτυχος πρωθυπουργός που ανέτρεψαν τελικά οι συνταγματάρχες.

  10. Παναγιώτης Κ. said

    @8…και την άλλη μέρα έστειλε λουλούδια στον Πόρτερ. Μάλλον για να τον εξευμενίσει!

    Αν ξέραμε Ιστορία οι Έλληνες πόσες κυβιστήσεις θα αποφεύγαμε!
    Βέβαια! Διότι κυβιστήσεις δεν κάνουν μόνο οι πολιτικοί. Κάνουν και αρκετοί ψηφοφόροι!

    Ο κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάσει την έκθεση του Πόρτερ. Πολλά θα καταλάβει για την φύση του πολιτικού μας συστήματος και πολλά άλλα ακόμη…
    Νομίζω ότι υπάρχει στο διαδίκτυο.

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Ναι, έτσι έγινε με την ΕΠ

    9; Α γεια σου, πολύ καλά κάνεις και τα ξεκαθαρίζεις.

  12. IN said

    8: Έτσι για να υπάρχει, φαίνεται ότι η πληροφορία για το χαστούκι που -υποτίθεται- έφαγε ο Στεφανόπουλος προέρχεται από άρθρο του Ελληνοαμερικανού William Roussis που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Greek Star του Σικάγου.

    http://gzmosxos.blogspot.lu/2014/11/blog-post_634.html

    Θα ήταν ενδιαφέρον να βρούμε το πρωτότυπο κείμενο ή/και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν τον Ρούσση, αλλά δεν έχω χρόνο για ψάξιμο τώρα.

  13. physicist said

    Άσχετο: Βλέποντας το «φ» του Μποστ στη λέξη «Στέφανε» αναρωτιέμαι στ’ αλήθεια αν έπαιζε με το σύμβολο του επικαμπύλιου ολοκληρώματος σε κλειστό βρόχο. Όχι για κάποιο συμβολισμό αλλά απλώς για να κάνει την πλάκα του.

  14. LandS said

    Και το ψου έτσι το γράφει.

  15. physicist said

    #14. — Ε, στο ψου η καμπύλη ολοκληρώσεως δεν είναι κλειστή. 🙂

  16. cronopiusa said

    Μνημόνιο Πόρτερ. ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1947 ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΎΡΑ

    Καλή σας μέρα!

  17. cronopiusa said

  18. sarant said

    13,15: Ε, δεν νομίζω να είναι σκόπιμη η ομοιότητα!

  19. physicist said

    #18. — Μωρέ από τον Μποστ όλα να τα περιμένεις! Τόσο ευρηματικός που ήταν, σε κάνει να βλέπεις παντού κρυμμένα μηνύματα. 😉

    Παρεμπ, έχει βάλει σημαδάκι πάνω από το Ο στη λέξη ΑΝΑΚΤΟΡΑ ή είχε κόκκο σκόνης το γυαλί του σαρωτή σου;

  20. cronopiusa said

    17

  21. physicist said

    Ρε παιδιά, να κάναμε λίγο κράτει με τις ξεκούδουνες φωτογραφίες; Παράκληση — κι αν είμαι ούφο αγνοείστε με. Θενξ.

  22. atheofobos said

    Σχετικά με το χαστούκι στον Στεφανόπουλο από τον Πολ Πόρτερ
    Στην Ελλάδα είχαν έρθει μεταπολεμικά 2 Πολ Πόρτερ.
    Ο Πωλ Άλντερμαντ Πόρτερ αναμίχθηκε στην νεότερη ελληνική ιστορία ως αρχηγός αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947, όπου επέβαλε διαχειριστικούς και δημοσιονομικούς όρους ενόψει εφαρμογής του δόγματος Τρούμαν.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%89%CE%BB_%CE%91._%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81
    Ο έτερος Πολ Ρόμπερτ Πόρτερ ήταν αρχηγός της αμερικανικής αποστολής Οικονομικής Συνεργασίας Διοίκησης την περίοδο 1949 – 1951.
    Ο Στεφανόπουλος μετά τις εκλογές Απριλίου 1946 αναλαμβάνει Υπουργός Συντονισμού όπου και διατηρήθηκε στις διαδοχικές κυβερνήσεις μέχρι το 1950.
    Προφανώς, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα της Παναγιώτας Μπίτσικα στο ΒΗΜΑ της 26-1-1998 το χαστούκι το έδωσε ο πρώτος.

    Πίσω λοιπόν στην Ελλάδα που μυρίζει ακόμη μπαρούτι: 1947. Οι Βρετανοί παραδίδουν το εν Ελλάδι «χαρτοφυλάκιο» κυριαρχίας στην Αμερική. Ειδικοί εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με βαθμό πρέσβη καταφθάνουν. Ενας από αυτούς, ο Πολ Πόρτερ, διορίζεται για να επιβλέπει τη διάθεση των χορηγηθέντων χρημάτων για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. «Οταν πήγε στην Αθήνα έγινε ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας δικτάτορας. Ησυμπεριφορά του προς τους έλληνες αξιωματούχους, αρχίζοντας από τον πρωθυπουργό, ήταν βλοσυρή και κάποτε τραχιά». Ετσι περιγράφει τον αμερικανό διπλωμάτη, στην εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας του Σικάγου «The Greek Star» (2.10.1980), ο Ουίλιαμ Ρούσσης, Ελληνοαμερικανός που υπηρετούσε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή ως αξιωματούχος της Ούνρα ¬ οργανισμού που ιδρύθηκε για να συντονίσει το έργο της αμερικανικής βοήθειας προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το δόγμα Τρούμαν. Και συνεχίζει παρουσιάζοντας ένα περιστατικό που έγινε κοινό μυστικό στη μεταπολεμική Αθήνα, «προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στησκέψη του ελληνικού λαού». Ο Πόρτερ συζητώντας για κάποιο οικονομικό θέμα με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, τότε υπουργό Συντονισμού, «οργίστηκε τόσο ώστε σήκωσε το χέρι του και του κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο, τόσο που ο υπουργός ξέσπασε σε κλάματα». Η συνέχεια του επεισοδίου έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: ο υπουργός αποχώρησε από το γραφείο και λίγες ημέρες αργότερα «δώρισε στην κυρία Πόρτερ έναδιαμαντένιο περιδέραιο, για να κατευνάσει τον Πόρτερ, ο οποίος προφανώς ακολουθούσε τη θεωρία του Θεόδωρου Ρούζβελτ «μίλα μαλακά, αλλά κουβάλα μαζί σου ένα μεγάλο ραβδί» και τη συμβουλή του Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ να χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του δολαρίου»».
    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=98637&wordsinarticle=%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81
    Σχετικά δε με τον Ρούτση η έρευνα που έγινε από εδώ στην Αμερική :
    http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=198339
    διαπίστωσε ότι το 1978 ο ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο THE GREEK UPHEAVAL Kings, Demagogues and Bayonets Karatzas Publishers, New Rochelle, New York, 1978
    O Ρούσσης κάνει κριτική (review) στο βιβλίο αυτό, στις 2.10.1980, στο περιοδικό THE GREEK STAR, CHICAGO. Και εκεί παραθέτει το γεγονός ακριβώς όπως το γράφει το ΒΗΜΑ, το οποίο προφανώς το έχει πάρει από την ίδια πηγή..
    Παρακάτω ο Ρούσσης γράφει ότι ο Στεφανόπουλος ήταν ευρύτατα μορφωμένος και τζέντλεμαν και δεν άξιζε την κακή συμπεριφορά του Πόρτερ.
    Δηλαδή η πηγή τελικά για το χαστούκι είναι ο Θεοδωρόπουλος.

  23. Κουνελόγατος said

    20. Ο «έξω-κάτω δεξιά» κάποιον μου θυμίζει, οι άλλοι όμως τίποτα.

  24. sarant said

    19 Δεν το σάρωσα εγώ, αλλά μάλλον υπήρχε η κουκίδα, ίσως όμως είναι και της εφημερίδας.

  25. Reblogged στις Voronwe Aranwion.

  26. NM said

    Ασχετο με τις σφαλιάρες 50ετίας, αλλά μου φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σαφής μεταστροφή στο περιτύλιγμα της εθνικής Παραμύθας. Δηλαδή παύει σιγά-σιγά ο «ηρωας» να είναι ανώνυμος, τρισχιλιετής και συλλογικός, και μεταλλάσεται σε ον σύγχρονο, επώνυμο και συγκεκριμένο.
    Νομίζω ότι πρέπει να αποχαιρετήσουμε οριστικά ως εθνικό πρότυπο την ανάμνηση. Τον άγνωστο καπετάνιο με το ηρωϊκό πλήρωμα που ταξιδεύοντας στο άγνωστο αποβιβάζεται σε εξωτική παραλία και φωνάζοντας «ούλε – ούλε» στους ιθαγενείς τους μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό.
    Ο νέος ήρως που δημιουργούμε ζει στο παρόν. Εχει ονοματεπώνυμο, προέρχεται από πτωχή πλην τιμία οικογένεια που τον σπουδάζει κάνοντας το σκατό της παξιμάδι. Μεταναστεύει (συνήθως στις ΗΠΑ) ως υπότροφος και διαπρέπει ως ερευνητής σε κάποιο μεγάλο ερευνητικό ινστιτούτο της αλλοδαπής. Δεν γίνεται ούτε Dr Παπανικολάου ούτε κάνει περιουσία πλένοντας πιάτα. Γίνεται σιωπηλός στρατιώτης που θεραπεύοντας (παρεπιπτόντως) την επιστήμη, δεν ξεχνάει ούτε λεπτό την αρχική του αποστολή: Να χτυπήσει τον νέο εχθρό της πατρίδας εκεί που τον πονάει.
    Κυρίες και κύριοι, ιδού: Το παιδί Φάντασμα και το καταραμένο Φολκς Βάγκεν
    http://www.kathimerini.gr/832299/article/epikairothta/ellada/neos-ellhnikos-my8os-gia-th-volkswagen

  27. Avonidas said

    @NM:

    καθόλου Γιώργος Θαλάσσης δεν παίζει σ’ αυτό το σενάριο; 😉

  28. Corto Maltese said

    Αν και σκιτσογράφος της λεπτομέρειας, στην συγκεκριμένη γελοιογραφία ο Μποστ απέδωσε το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων με μάλλον αυθαίρετο τρόπο.
    Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η προσθήκη του εξώστη δεν είναι τυχαία, καθώς έτσι τυποποιείται ένα κυβερνητικό μέγαρο.

  29. sarant said

    26 Ακριβώς

    28 Μπορεί και να έχεις δίκιο 🙂

  30. LandS said

    26: Δεν λες πάλι καλά που είναι υπαρκτό πρόσωπο;

  31. LandS said

    28: Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι η Βουλή. Αυτό είναι το Προεδρικό Μέγαρο

  32. Corto Maltese said

    Ναι έχεις δίκιο. Εννοούσα το κτίριο των Νέων Ανακτόρων.

  33. NM said

    (#31): Μα αυτό ακριβώς λέω. Οτι έχουμε ξεπεράσει πλέον την κατηγορία «ευζωνα Κουκίδη» και πάμε σε πιο προχωρημένες καταστάσεις

  34. IN said

    22: Ευχαριστώ πολύ για τις παραπομπές. Φαίνεται λοιπόν ότι η πηγή της πληροφορίας είναι ο διαβόητος κ. Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρακόπουλος για την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του οποίου έχω πάρα πολλές αμφιβολίες.

    Όσοι δεν τον έχουν υπόψιν τους, αρκεί να δουν τη Βικιπαίδεια: https://en.wikipedia.org/wiki/Taki_Theodoracopulos

  35. IN said

    34: Συμπληρώνω: Δυστυχώς, ούτε το βιβλίο του Θεοδωρακόπουλου μπορώ να βρω σκαναρισμένο (πολλά ζητάω) ούτε το άρθρο του William Roussis. Βρήκα όμως ένα review του βιβλίου του Θ. από τον γνωστό (και σοβαρό) Richard Clogg. Δυστυχώς δεν αναφέρεται στο περιστατικό με τον Στεφανόπουλο (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει όντως αναφορά σ’ αυτό στο βιβλίο του Θ.), αλλά λέει μεταξύ των άλλων και τα εξής, που είναι χαρακτηριστικά για την (ανύπαρκτη) αξιοπιστία του Θ. :

    «Mr. Theodoracopulos’s degree of loathing for the Greek political establishment comes close to that frequently expressed by the Colonels themselves. His principal bugbear is Andreas Papandreou and it is characteristic of the general tone of the book that he trots out the old canard about Papandreou’s wife being of Bulgarian descent. Nor are other members of the politikos kosmos spared fierce attack.»

    Είναι προφανές από την αναφορά στο «the old canard» ότι ο κ. Θ. έχει ροπή προς τους μύθους κάθε είδους.

  36. Pedis said

    Με αφορμή τη δήλωση της Μακρή περί της Βουλής ως «οίκου ανοχής» (πέραν του αυτονόητου ότι όποιος σύχνασε ή συχνάζει σε οίκο ανοχής είναι σεξοπειναλέος πελάτης / γυναίκα-θύμα / αστυνομικός που πουλάει προστασία / μαστρωπός / τσατσά … ας διαλέξει κατά το κέφι, τη βούληση ή την ανάγκη της)

    πώς εδώ και καιρό κάτι μου λέει ότι ο πυρήνας της κολλεγιάς Ζω-Ρα θα προσελκύσει αντιμνημονιακούς λαέδες, αναγεννημένους πασόκους, παρακαμμένους ανελέδες, αντιμνημονιακούς τσιπρικούς σε πανηγυρικό εθνικοπατριωτικό οτινανικό και καραδεξιό εγερτήριο;

    Με τόσες κωλοτούμπες που έχουν δει τα μάτια μας με τα βρώμικα βρακιά να φοριούνται σαν περήφανα σκουφιά, δεν θα πέσουμε δα κι από τα σύννεφα!

  37. Γς said

    34:

    Λέει o Sir Taki [οπως συρτάκι] ότι στην αυτοβιογραφία της η Τζόαν Κόλινς,
    «γράφει ότι κάναμε τρεις φορές έρωτα την ημέρα, όταν τα είχαμε, και ότι ήμουν ασυγκράτητος. Εγώ τότε ήμουν 19 κι αυτή 25»

    Γιος του θρυλικού προέδρου της ΑΕΚ και εφοπλιστή, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου.
    Και οικογενιακό ξενοδοχείο το Κάραβελ.
    O Sir Taki [οπως συρτάκι]

    [κι ήταν μια εποχή που διάβαζα Taki στους Sunday Times]

    22:

    >το 1978 ο ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ εξέδωσε ένα βιβλίο

    >πηγή τελικά για το χαστούκι είναι ο Θεοδωρόπουλος

    ;

    Θεοδωρακόπουλος + Θεοδωρόπουλος

  38. Stella said

    Σχόλιο 9 – ΙΝ
    Διόρθωση – Αντί του «Γεωργουσόπουλος»
    Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος – Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και υπηρεσιακός πρωθυπουργός (εκλογές 1958) εδώ

  39. giorgos said

    Ναί ,ό Σ.Θεοδωρόπουλος στό βιβλίο : «Απ’ τό δόγμα Τρούμαν στό δόγμα χούντα» Αθήνα 1977 σ.64-65

  40. Γς said

    Out of Africa.

    Στο BBC One – Question Time, χτες:

    Βαρουφακης: Κατα βάθος είμαστε όλοι μετανάστες. Από την Αφρική.

  41. Γς said

    22:

    >Πίσω λοιπόν στην Ελλάδα που μυρίζει ακόμη μπαρούτι: 1947. Οι Βρετανοί παραδίδουν το εν Ελλάδι «χαρτοφυλάκιο» κυριαρχίας στην Αμερική.

    Ε, λοιπόν αυτό το πήρα χαμπάρι κι εγώ. Μόνο που θα πρέπει να ήταν λίγο αργότερα η υλοποίηση της παράδοσης του «χαρτοφυλακίου».

    Ολοι λέγανε για τους εγγλέζους που φεύγανε.
    Κι ο μπόμπιρας Γς έβλεπε τα εγγλέζικα αεροπλάνα από το Χασανι [Ελληνικό] να περνάνε πάνω απ το Βύρωνα και να πηγαίνουν προς την Καισαριανή, τον Λυκαβυτό τα Τουρκοβούνια.

    Προς τα εκει, πιο πέρα, πρέπει να ήταν η Αγγλία

  42. Γς said

    dd

  43. Gpoint said

    Πού λιτή η γελοιογραφία του Μποστ σήμερα

    Ο πολύς λαός έχει πάψει να ξεχωρίζει τους πολιτικούς σε δεξιούς κι αριστερούς- τι νόημα έχει άλλωστε σε μια κατευθυνόμενη από τις Βρυξέλλες υποχρεωτική στρατηγική,
    Υπάρχουν καλοί και κακοί, έντιμοι και λαμόγια, ναζιστές και δημοκρατικοί, μ’ αυτά τα κριτήρια πάει στην κάλπη ο μη κομματικό στέλεχος, ,ο μη ρουσφετοζήτουλας κ.λ.π. Αν δεν υπήρχε το τελευταίο η Χ Α θα ήταν πρώτο ή δεύτερο κόμμα

    Ξεκολλάτε

    Το μέλλον είναι ασπρόμαυρο (και με δυο κεφάλια )

  44. atheofobos said

    37
    Πολύ σωστή η διόρθωση σου.
    Όχι Θεοδωρόπουλος αλλά ΘεοδωρΑΚόπουλος.
    Mea culpa,, όπως έλεγε και ο μακαρίτης Ανδρέας, κατά λάθος εφαγα το ακ στο τέλος !.
    Πολύ ενδιαφέρον το λινκ που παραθέτεις και έτσι δεν ξαναμπερδεύει κανείς τον Θεοδωρόπουλο με τον Θεοδωρακόπουλο.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Taki_Theodoracopulos

  45. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ο Σερ Τάκης είναι εντελώς αναξιόπιστη πηγή.

  46. Δημητρης said

    43 Πιστεύεις ότι ο πολύς λαός πιστεύει ότι υπάρχουν και έντιμοι πολιτικοί; Το σύστημα είναι τέτοιο που πολύ σύντομα, μόλις γίνεις μέλος του, αν θέλεις, που θέλεις,να επιβιώσεις σ’ αυτό, η εντιμότητα πάει περίπατο. Μην κρίνουμε τους πολιτικούς με τα δικά μας (εννοώ του καθημερινού ανθρώπου) μέτρα.
    Οι λέξεις εντιμότητα, καλός, κακός κλπ αποκτούν εντελώς άλλη έννοια, στην πρακτική της πολίτικής ς κι εδώ λεξιλογούμε κιόλας.

  47. IN said

    38: Ναι, πράγματι, δίκιο έχετε. Κι έλεγα να το κοιτάξω αλλά δεν είχα πολύ χρόνο. Γεωργουσόπουλος είναι ένας γνωστός μου, γι’ αυτό παρασύρθηκα!

  48. Γς said

    47:

    Ωραία θα ήταν Κυβέρνηση Γεωργουσόπουλου

  49. Γς said

    Ακούω στην ΤιΒι:

    -Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις στελεχών και τα τα φιούνεραλ δείπνα διαδοχής στη ΝΔ.

    -Φιούνεραλ;

    -Ναι. Θάβει ο ένας τον άλλο, κι όλοι μαζί την ΝΔ.

  50. Gpoint said

    # 46

    Συνφωνώ μαζί σου, οι όροι είναι σχετικοί και οχι απόλυτοι, αφορούν την πολιτική συμπεριφορά τους.
    Π.χ. η πολιτική συμπεριφορά του Καμμένου ήταν έντιμη, του Λαφαζάνη όχι κι αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη παρ’ ότι στην ζωή η εντιμότητα μπορεί να γέρνει προς την άλλη πλευρά.

  51. Γς said

    Κι αν σου πει κάποιος μήπως κι εδώ συνέβει αυτό το «παρότι»-Παβαρότι

  52. sarant said

    49 O Χατζής το είπε αν πρόσεξα καλά.

  53. Γς said

    Ναι, ο Χατζής. Στο 35:50 του Δελτίου ειδήσεων

    [Επιλέξτε την εκπομπή 15/9/16]

  54. Γς said

    .
    2 μετά τα μεσάνυχτα.

    Ακούω φωνές, τσακωμούς απ έξω. Στην αρχή είπα να δώσω τόπο στην οργή, αλλά μετά σηκώθηκα και έτρεξα στη βεράντα να βάλω καμιά φωνή.

    Όμως αμέσως κάλμαρα και στάθηκα να απολαύσω το αγοράκι:

    -Μα αφού σε αγαπάω! Γιατί δεν με πιστεύεις;
    Κι αυτή:
    -Στα @@ μου ρε μαλάκα. Να πας να γαμηθείς!

    Τζίφος.
    Όπως τότε.

    Γαμώ την ατυχία μου!

  55. Gpoint said

    Μ’ αρέσει που στους δίδυμους αδένες έδειξες ευαισθησία και δεν τους έδωσες ολογράφως

    οπως θάλεγε και κάποιος γνωστος μου όταν άλλοι παρέπεμπαν διάφορα στους δικούς του » Ποτέ ! είσαι καλά;; από αυτούς ζω !! «

  56. Γς said

    40:

    Και συμπληρώνει σήμερα η Νίκη Χατζηιωαννίδου στο ΦΒ:

    Είχε καιρό να απασχολήσει την κοινή γνώμη αλλά επανήλθε δριμύτερος και μας αποζημίωσε …
    Βαρουφάκης: «Αν κοιτάξεις από το Διάστημα τα σύνορα είναι παραλογισμός»
    «Είμαστε όλοι οικονομικοί μετανάστες» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης «Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι είμαστε όλοι οικονομικοί μετανάστες. Αν πιστέψουμε τους ανθρωπολόγους ερχόμαστε όλοι από την Αφρική. Εμείς είμαστε που ήρθαμε σ’ αυτό το σημείο του πλανήτη».
    Ναι πως …. όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Γη με ζωγραφιά!!!
    Επίσης όλοι προερχόμαστε από τους μονοκύτταρους οργανισμούς και μερικοί μάλιστα εξακολουθούν να έχουν νοημοσύνη αμοιβάδας!!!!!
    Μ’ αυτήν την λογική του αφού προερχόμαστε από μονοκύτταρους οργανισμούς να μην καταπολεμάμε ιούς και μικρόβια!!!!

Σχολιάστε