Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποντιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2015


Παραπλανητικό θα χαρακτηρίσετε τον σημερινό τίτλο -τα μεζεδάκια τα είπα ποντιακά επειδή η βδομάδα που τελειώνει σημαδεύτηκε από τη φασαρία για την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά κανένα από τα θέματα της σημερινής πιατέλας δεν συνδέεται με την υπόθεση -έχουμε δηλαδή χρονική σύμπτωση και όχι θεματική σύνδεση.

Βέβαια, ποντιακά λέμε τα ανέκδοτα (για τα οποία ίσως θα είχε ενδιαφέρον να αφιερώσουμε κάποτε ένα άρθρο). Οπότε, για να μην βγει εντελώς οφσάιντ ο τίτλος του άρθρου, ας αναφέρω και το τελευταίο ποντιακό ανέκδοτο, όπως κυκλοφόρησε χτες, μέρα του ποντιοχρυσαβγίτικου συλλαλητηρίου. «Του Πόντιου του έκοψαν τη σύνταξη, του έβαλαν ΕΝΦΙΑ, του έβαλαν 23% ΦΠΑ, κι αυτός κατέβηκε σε συλλαλητήριο για το αν πριν από 100 χρόνια συνέβη εθνοκάθαρση ή γενοκτονία».

* Τη Δευτέρα που μας πέρασε είχα τα γενέθλιά μου, και ένας καλός ηλεφίλος ήθελε να μου κάνει ένα δωράκι, και έψαχνε εναγωνίως ένα μεζεδάκι για να μου προσφέρει -αλλά ξέρετε πώς είναι αυτά τα πράγματα, όταν τα θέλεις ποτέ δεν έρχονται. Μου γράφει λοιπόν:

«Η μέρα προχωρούσε κι εγώ απελπιζόμουν, καθότι είχα λησμονήσει την σοφία του μεγάλου βραζιλιάνου διανοητή της εποχής μας: «αν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν θα συνωμοτήσει… » Αργά το απόγευμα, περιμένοντας στον προθάλαμο του οφθαλμιάτρου και χαζεύοντας στην τηλεόραση, το σύμπαν μου (σάς) προσέφερε όχι απλά μεζεδάκι αλλά σωστή υπερπαραγωγή: Δια στόματος Κωνσταντίνου Μπογδάνου, μάλιστα, όχι παίξε γέλασε. (…) Προς το τέλος της εκπομπής, γύρω στο 1.17’30» , κι ενώ η συνεργάτιδά του παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση βασισμένη στη «Μητέρα του σκύλου» του Μάτεσι, ο φιλόμουσος στοχαστής μας, αναγνωρίζοντας ασφαλώς την μουσική υπόκρουση του βιδέου της παράστασης, αναφωνεί ενθουσιασμένος: «Ωωωω! Καραΐνδρου ακούω; Μα ναι Καραΐνδρου!» Έτσι είναι αυτά, άμα είσαι φιλόμουσος ξέρεις! Μπορεί να διστάσεις μια στιγμή αλλά το έμπειρο αυτί σου θα δώσει, τελικά, τη σωστή απάντηση.

Φυσικά, πρόκειται για το εξαιρετικά γνωστό. δημοφιλέστατο και χιλοπαιγμένο (διαφημίσεις, ταινίες, ασανσέρ, τηλεφωνητές…) Βαλς Νο 2, από την Σουίτα για Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής ή Βαριετέ (δεν ξέρω τον επίσημο τίτλο στα ελληνικά) του μεγάλου Ντμίτρι. Θα αναγνωρίσετε την μελωδία, ασφαλώς, που είναι μεν χαριτωμένη και πιασάρική, αλλά όχι και η βαθύτερη ή η σημαντικότερη που συνέθεσε ο Σοστακόβιτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπογδάνος προσπαθεί να κάνει επίδειξη γνώσεων και την πατάει μεγαλοπρεπώς -και στην αρχή-αρχή της ιδιας εκπομπής μάς λέει ότι η Δημοσθένους λέξις του Σαββόπουλου είναι από… το Φορτηγό (ενώ στην πραγματικότητα είναι από το Βρώμικο ψωμί, έξι χρόνια και τρεις δίσκους αργότερα). Και ασφαλώς δεν θα είναι και η τελευταία, οπότε το ιστολόγιο αποφασίζει, αποτίοντας φόρο τιμής στον Μποστ, να απονείμει στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο τον τίτλο του Νομάρχη Ημιμαθείας.

* Αλλά, για να δείτε τι ηλεφίλους έχω, ένας άλλος αλληλογράφος μου με κέρασε για τα γενέθλιά μου ένα μεζεδάκι από τον Ηρόδοτο.

Δεν εννοώ βέβαια ότι ο φίλος μου βρήκε μαργαριτάρι στον Ηρόδοτο -σας θυμίζω ότι μεζεδάκι χαρακτηρίζουμε οτιδήποτε έχει (γλωσσικό) ενδιαφέρον, επειδή όμως τα περισσότερα αξιοσχολίαστα είναι μαργαριτάρια ο όρος κυρίως για λάθη χρησιμοποιείται.

Θα ξέρετε βέβαια τη γνωστή ελληναράδικη φράση «Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια». Να όμως που ο Ηρόδοτος θεωρεί τη βρώση βελανιδιών όχι χαρακτηριστικό της πολιτιστικής καθυστέρησης αλλά μάλλον εγγύηση σωματικής ρώμης.

«Καταφρονήσαντες [οι Λακεδαιμόνιοι] Ἀρκάδων κρέσσονες εἶναι ἐχρηστηριάζοντο ἐν Δελφοῖσι ἐπὶ πάσῃ τῇ Ἀρκάδων χώρῃ. ἡ δὲ Πυθίη σφι χρᾷ τάδε· Ἀρκαδίην μ᾽ αἰτεῖς; Μέγα μ᾽ αἰτεῖς· οὔ τοι δώσω. πολλοὶ ἐν Ἀρκαδίῃ βαλανηφάγοι ἄνδρες ἔασιν, οἵ σ᾽ ἀποκωλύσουσιν.»

«Αλλά [οι Λακεδαιμόνιοι] μέσα στη βεβαιότητά τους ότι είναι πιο δυνατοί από τους Αρκάδες, ζητούσαν στους Δελφούς χρησμό για την υποταγή όλης της Αρκαδίας. Και η Πυθία τούς χρησμοδοτεί τα εξής: Την Αρκαδίαν με ζητείς; Μεγάλον πράγμα με ζητείς· δεν θα σε την δώσω· διότι είναι πολλοί άνδρες εις την Αρκαδίαν βαλανοφάγοι, οι οποίοι θα σε εμποδίσουν» (η μετάφραση πρέπει να είναι του Δ. Μαρωνίτη).

* Γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι από την Καθημερινή, η οποία με τις νέες περικοπές προσωπικού πρέπει να απέλυσε και τον χαλκέντερο διορθωτή της, τον κ. Σπελ Τσέκερ: δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να μετατραπεί η Επιτροπή μας σε οιωνεί εξεταστική…

Είς οιονός άριστος… λέει ο φίλος που το στέλνει.

* Βραβείο μπουρδουκλωμένης διατύπωσης στην ert.gr, ένα ειδησεογραφικό άρθρο της οποίας ξεκινάει ως εξής: Στη Νιγηρία μια γιατρός, η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα το 2014 και επέζησε, γέννησε την Τρίτη, ένα κοριτσάκι στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Λάγκος όπου εργάζεται.

Πού συνέβη τελικά το γεγονός; Στη Νιγηρία ή στις ΗΠΑ;

* Κι ένα γλωσσικό μεζεδάκι που όντως τρώγεται.

Φίλος που είναι ιδιαίτερα ενήμερος σε οτιδήποτε το ινδικό, με πληροφορεί ότι στην Ινδία κάνει θραύση ένα γιαούρτι ελληνικού τύπου της εταιρείας Epigamia, που το όνομά της είναι βέβαια μεταφορά της ελληνικής λέξης «επιγαμία» -και, όπως εξηγούν:

In 326 BC, Alexander the Great, after conquering much of Persia, launched his campaign to enter India. It would become the first time a Western civilization would be exposed to the Indian subcontinent. 23 years later, the Greek and Indian empires would unite in peace under Seleucus I and Chandragupta Maurya. This peace treaty was known as EPIGAMIA, standing for a dynastic marriage between the two wonderful and ancient cultures.  A flourishing exchange of ideas and trade began between the two empires brought through by the famous ambassador Megasthenes. Today we celebrate this ancient tradition, by being the first to introduce Greek Yogurt in India.

And it’s only telling that we give you EPIGAMIA.

Δεν ξέρω, αλλά δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποιον να ζητάει (στα ελληνικά) δυο κεσεδάκια Επιγαμία.

* Λέμε «η απόφαση πάρθηκε», λέμε «η απόφαση ελήφθη». Δεν λέμε όμως «η απόφαση επάρθη», όπως διάβασε φίλος μου σε άρθρο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ.

Η λογιολαγνεία αυξάνεται μέχρι βλακείας, λέει ο φίλος μου. Και δεν έχει άδικο.

(Γράφεται με ει ή με ι ο πρωτολογισμός «λογιολαγν*α»; Μπορούμε να το συζητάμε μέχρι αύριο).

* Σειριακό αριθμό (αν και κάποιοι, ίσως σωστότερα, επιμένουν για ‘σειραϊκό’, δείτε εδώ το… σείριαλ) έχουμε, την απόδοση του serial number. Ωστόσο, ο serial killer δεν είναι (παρόλο που έχει ειπωθεί) ‘σειριακός δολοφόνος’, οπότε δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του Ανδρέα Παπανδρέου ως «σειριακού άνδρα» στο πρόσφατο βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

* Σε άρθρο για το ίδιο βιβλίο, πρόσεξα ένα μακροβούτι στην εισαγωγική φράση: Την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει την αντιπάθεια, ή καλύτερα, το μίσος της για τη Δήμητρα Λιάνη απαξιοί να καταβάλει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο…. Το «απαξιοί» τούς μάρανε!alitikous

* Παλιότερα είχαμε τον δαίμονα του τυπογραφείου, έναν, ενιαίο και τρισχιλιετή (αυτό το πήρα από αλλού). Τώρα, η νέα τεχνολογία έχει γεννήσει ένα τσούρμο διαολάκια, που το καθένα έχει διαφορετικά σουσούμια. Στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε απόσπασμα από τα πρακτικά του Δήμου Ηρακλείου (Κρήτης) που μου το έστειλε φίλος, ο οποίος πιστεύει ότι η αναφορά σε «παραχωρήσεις σχολικών χώρων σε αλήτικους συλλόγους της πόλης μας» οφείλεται στον «δαίμονα του κορέκτορα». Θα μπορούσε, βέβαια, ο πρακτικογράφος να έχει άχτι μερικούς από τους συλλόγους αυτούς.

* Ενδιαφέρον έχουν οι λέξεις της πιάτσας και των μαστόρων. Φίλος εντόπισε το εξής σε κατάλογο ειδών υδραυλικού: «Αεράτορ μαύρο με σίτα κομπλέ». Προφανώς βγαίνει από το aerator, και προφανώς θα μπορούσε να ειπωθεί και αλλιώς. Πάντως, βγάζει κάπου 450 γκουγκλιές.

* Φίλος στέλνει το εξής χαριτωμένο απόσπασμα από το βιβλίο «Ιατρικός Οδηγός Συμπληρωμάτων Διατροφής & Βοτάνων» της Lambert’s στο τμήμα που αφορά τη βιταμίνη Β5 (υπό τη μορφή σκευάσματος παντοθενικού ασβεστίου): «Το όνομα pantothenic προέρχεται από τη λατινική λέξη “Panthos” (έχει ρίζα Ελληνική) που σημαίνει παντού […]»

Δεν ξέρω ποια είναι η ελληνική ρίζα της λέξης panthos, ίσως το ‘πανθομολογούμενος’. Πάντως, η λέξη pantothenic προέρχεται από τη σπασμένη περσική λέξη ‘πάντοθεν’ που σημαίνει «από παντού».

* Κλείνω με ένα μεταφραστικό από τον ιστότοπο της ΕΡΤ. Γίνεται αναφορά σε μια εκδήλωση μνήμης για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, που έχει τον τίτλο «Η άνοδος και η πτώση των αναχωμάτων«. Δίπλα υπάρχει και ο αγγλικός τίτλος αλλά είναι περιττό να τον κοιτάξουμε -λέει, βεβαια, The Rise and Fall of the Trenches. Και βέβαια trenches είναι τα χαρακώματα. Στα χαρακώματα πολεμούσαν, και πέθαιναν κατά χιλιάδες και χιλιάδες, οι φαντάροι του Μεγάλου Πολέμου. Αναχώματα είναι άλλο πράγμα, είναι κατασκευή από σωριασμένα χώματα -ας πούμε, το ΚΚΕ λέει ότι η ΛΑΕ λειτουργεί ως ανάχωμα που εμποδίζει τις λαϊκές μάζες να έρθουν σε αυτό. Μικρό ανάχωμα βέβαια.

* Δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αυτό που είπε τις προάλλες ο Αλέξης Τσίπρας, για «τη Μυτιλήνη, τη Λέσβο και τα άλλα νησιά», επειδή όταν το άκουσα κατάλαβα ότι ανέφερε τη Μυτιλήνη, μετά συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιεί το ανεπίσημο όνομα του νησιού (το νησί λέγεται Λέσβος, Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα, η χώρα) και ανέφερε και το επίσημο. Όπως είδατε και στα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας, που ανέδειξα σε κεντρικό θέμα το «εκτίθουν» δεν έχω πρόβλημα να σχολιάσω και του Τσίπρα τα σαρδάμ και τα μαργαριτάρια. Αλλά δεν υποτιμώ τόσο τη νοημοσύνη σας, να θεωρήσω ότι κάποιος που την προηγούμενη μέρα είχε επισκεφτεί το νησί δεν ξέρει πώς λέγεται.

Κατά τα άλλα, βέβαια, ο σχολιασμός για τη διαφορά Λέσβου και Μυτιλήνης έχει γούστο, όπως γούστο έχει η περίπτωση του μαθητή από τη Δασκαλομάνα του Παπαδιαμάντη, που αναρωτιέται γιατί τα Επτάνησα ονομάζονται έτσι αφού στο μέτρημα βγαίνουν δέκα: Κέρκυρα, Κορφοί, Λευκάς, Αγία Μαύρα, Παξοί, Ιθάκη, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος και Κύθηρα, Τσερίγον. Ή αλλιώς, από την Κέα ως τη Τζια ένα τσιγάρο δρόμος.

179 Σχόλια to “Ποντιακά μεζεδάκια”

  1. Spiridione said

    Νικοκύρη, ξέχασες τον Πάγκαλο που είπε ότι ο Καίσαρ όταν διέβη τον Ρουβίκωνα είπε το περίφημο βέντι βίντι βίντσι.

  2. Spiridione said

    http://www.topontiki.gr/article/148581/th-pagkalos-gia-ntoy-ston-iano-oi-tavladoroi-toy-royvikona-video

  3. LandS said

    Αεράτορ μαύρο με σίτα κομπλέ

    Πιτσιρικάδες λέγαμε σε κάποιον που ζητούσε πολλά.

    Μήπως θέλεις και ένα αράπη να σου κάνει αέρα;

  4. Να πω την αμαρτία μου, την ορθογραφία οιονεί ούτε γω μπορώ να τη χωνέψω, τρέχα γύρευε γιατί. Ήξερα όμως για τους βαλανηφάγους Αρκάδες!

  5. Γς said

    >And it’s only telling that we give you EPIGAMIA.

    And I will give to you summer wine, oops, greek EPIGAMIA.

    Gamise ta δηλαδής

  6. Tsopanakos said

    Ακολουθεί ανάλυση του Μπογδανικού μουσικού αυτιού:
    1) Ακούει Σοστάκοβιστς.
    2) Η μελωδία του θυμίζει το σάουντρακ της «Πολίτικης κουζίνας»: https://youtu.be/y1651Wy3wO4?t=1m3s
    3) Tην ωραία μουσική της ταινίας έχει γράψει η Ευ. Ρεμπούτσικα, όμως ωραία μουσική για σοβαρές ελληνικές ταινίες έχει γράψει και η Ε. Καραΐνδρου.
    **ΤΙΛΤ**

    —–> «Ωωωω! Καραΐνδρου ακούω; Μα ναι Καραΐνδρου!»

  7. LandS said

    Σόρι ρε μάστορα, αλλά εδώ σε τούτο δω το μπλογκ δε μας έμαθες ότι τα κάστανα τα λέγανε παλιά τα βαλανίδια του Δία;

    Αλλά που να πει καλό ένας Λακωνικής καταγωγής για μας τους, τραβηγμένα, Αρκαδικής.

  8. Αγάπη said

    Καλημέρα
    ευχαριστώ για τα πρωινά χαμόγεληα

  9. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2: Τον Πάγκαλο τον έχασα -και να σκεφτείς οτι την ώρα που γινόταν το επεισόδιο περνούσα απέξω από τον Ιανό (αλλά με αυτοκίνητο)

    6: Ετσι!

  10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aν μιλάμε για υδραυλικά, προφανώς ο aerator είναι το φίλτρο (π.χ της βρύσης)… 🙂

  11. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αυτό το «Greek Yogurt » ή ακριβέστερα το Greek type yogurt, εδώ μού κάθεται! 😦
    Γεμάτα τα dairy ράφια στην Αραπιά με τέτοια σκευάσματα . Πανάκριβα ,και βέβαια μόνο γιαούρτι (με την πετσούλα,πρόβειο!) δεν είναι! Aκόμα πιο πανάκριβα τα original Greek άθλια σκευάσματα της FAGE…

  12. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    http://www.epigamia.com/

    Best greek yogurt sir! Since antiquity sir! Very-very tasty and health-healthy sir!

  13. «Του Πόντιου του έκοψαν τη σύνταξη, του έβαλαν ΕΝΦΙΑ, του έβαλαν 23% ΦΠΑ, κι αυτός κατέβηκε σε συλλαλητήριο για το αν πριν από 100 χρόνια συνέβη εθνοκάθαρση ή γενοκτονία».

    Πολύ σωστά!!! Ειδικά και εφόσον εσείς, οι βρυξελλιώτες αντιρατσιστές, δεν έχετε καμια απολύτως ευθύνη για το μιζέρο λαό. Εξάλλου, οι μαύροι φταίνε που είναι μαύροι…. και ειδικά οι φτωχοί μαύροι γιατί αντί να τρώνε παντεσπάνι ενοχλούν τους βολεμένους με τις «αναχρονιστικές» τους καθηλώσεις.

    —————

    Δυστυχώς το μόνο που δεν έχει καταλάβει ο Νεοέλληνας από τη χθεσινή ιστορία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ήταν Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ (250.000 ήρθαν στη «μητέρα-πατρίδα» από τη σοβιετική κατάρρευση) και τα παιδιά τους βέβαια, που ο νεοελληνικός κόσμος (ρατσιστικός και αντιρατσιστικός) τους πέταξε κυριολεκτικά στο κοινωνικό περιθώριο και τους στιγμάτισε ως «ρωσοπόντιους»….

  14. atheofobos said

    Το γιαούρτι Epigamia εκμεταλλεύεται προφανώς την επίδραση που εξασκεί ακόμα στην Ινδία, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ελλάδα.
    Όπως μπορεί να δει κανείς στην φωτογραφία που έχω βάλει από την λίμνη Ντάλ στο Κασμίρ στο ποστ μου Β΄ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ όλες οι βάρκες που σε πάνε στα καράβια -ξενοδοχεία ονομάζονται ATHENA, ATHENA PALACE, ACROPOLIS !
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/03/blog-post_14.html

  15. yogie num num…

  16. spiral architect said

    Τρικυμία εν κρανίω:

  17. Dion Mall said

    Καλημέρα. Συνέχεια της ανάλυσης Τσοπανάκου για τις διαδρομές των νευρώνων του παρουσιαστή: Το συγκεκριμένο βαλς του Σοστακόβιτς (για το οποίο έχει επικρατήσει ο απλούστερος τίτλος «Βαλς αρ.2 από την 2η Τζαζ Σουίτα», έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό όταν (πολύ αργότερα από τη σύνθεσή του βέβαια) το χρησιμοποίησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στη μουσική τίτλων της κινηματογραφικής ταινίας του 1999 Eyes Wide Shut (Μάτια Ερμητικά Κλειστά). Εχει συνδεθεί δηλαδή (λόγω μεγάλης επιτυχίας του συνδυασμού αυτού) με την έννοια κινηματογραφικό πλάνο στη συνείδηση πολλών από μας, οπότε μουσική για πλάνο = Καραΐνδρου εν πολλοίς στα ελληνικά…

  18. sarant said

    15 ?

    16 Και κάποιος ποντιοπρόεδρος υπερασπίστηκε τον συλληφθέντα

    17 Κάπως έτσι!

  19. venios said

    0: Τρισχιλιετής ο δαίμων του τυπογραφείου. Το πρώτο χτύπημά του βρίσκεται ήδη στα Ομηρικά έπη, όπου στην πρώτη έκδοση της Οδύσσειας γράφει «Υπερίωνος Ηελιοιο», παραλείποντας το τελικό «υ» της γενικής (Ηελιοίου). Δυστυχώς αυτό επαναλήφθηκε και στις μεταγενέστερες εκδόσεις, μέχρι τα σχολικά βιβλία των ημερών μου. Ο Γουτεμβέργιος απλώς τύπωσε την πρώτη Βίβλο.

  20. LandS said

    Οι Ινδοί προφανώς θέλουν να αντιγράψουν την επιτυχία της Αμερικανικής Chobani (τουρκικής καταγωγής ο ιδρυτής) και της σειράς των καταπληκτικών, λένε, γιαουρτιών της, τα οποία διαφημίζονται ως Greek Yogurt.
    Για να τονίσουν την «ελληνικότητα» του γιαουρτιού τους, οι Ινδοί του έδωσαν μια οικεία ελληνική ονομασία.
    Τώρα γιατί ο Τούρκος να ονομάσει ελληνικό το γιαούρτι που φτιάχνει και πουλάει στην Αμερική; Μα επειδή μικρός έμαθε για γιαούρτι ένα πολύ αραιό πράμα, καλό μόνο για να αραιωθεί ακόμα πιο πολύ και να γίνει αϊράνι. Έτσι έφτιαξε το ελληνικού τύπου γιαούρτι και καζάντισε.

  21. 18α: κατά το birdie num num (αποτυχημένο, εκ του αποτελέσματος…)

  22. sarant said

    19 Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

  23. gak said

    καλημέρα, πάντοθεν σίγουρα, ή μήπως παντΌθεν;

  24. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Κοίτα να δεις που το «οιονεί» (μετάφραση, βεβαίως, του «quasi»), εμείς οι μηχανικοί το ξέρουμε, ανέλπιστα, σωστά. Μιλάμε για τις «οιονεί μόνιμες φορτίσεις, καταστάσεις κλπ.» στους κανονισμούς, κι από εκεί μας έχει «κολλήσει» σωστά. Προσοχή όμως, για τους μηχανικούς, η διαβάθμιση είναι «παροδικό», «συχνό» και «οιονεί μόνιμο», δηλαδή άλλο το συχνό κι άλλο το οιονεί μόνιμο, παρ’ όλο που το «οιονεί» θα το βρείτε επεξηγημένο ως «κάτι σαν». Δηλαδή, άλλο το συχνό, άλλο το «κάτι σαν» μόνιμο.
    (A propos, ο Βασίλης Σκουντής, με εκείνο το χαρακτηριστικό «κάτι σαν σουτ» στις μπασκετικές περιγραφές του, θα μπορούσε να πρωτοτυπεί αν είχε πάρει χαμπάρι εγκαίρως τη λέξη !)
    Σε αντάλλαγμα, σταδιακά εξαφανίζουμε το «ω» από το «ωπλισμένο», που αν και ο Θ.Τάσιος με θέρμη εισήγαγε στις επίσημες ονομασίες των κανονισμών μας, η «πιάτσα» τελικά το γράφει με όμικρον…

    Ωραία τα μεζεδάκια, σημερινά και χτεσινοβραδινά ! 🙂

    Τrench για μας επίσης είναι και το αυλάκι, η «γράνα» που έλεγε και ο Πολύδωρας, αρδευτικής ή αποχετευτικής φύσης. Υπάρχουν όμως και cable trenches, αυτά τα πλαστικά κανάλια που ενσωματώνουν μάτσα καλωδίων.

    Με το βαλς του Σοστακόβιτς συχνά μαγείρευε και ο Μαμαλάκης, σε εκείνες τις ωραίες παλιές μαγειρικά ταξιδιάρικες εκπομπές του.

    Κατά τα άλλα, Σάββατο, εξαφανιζόλ σε διάφορες δουλειές !….

  25. 17 όχι στη μουσική τίτλων, σε μια σκηνή της ταινίας (ο Τομ Κρουζ βάζει το σιντί να παίξει λίγο πριν το ζευγάρι βγει). Νομίζω ότι όλη αυτή η λεγόμενη «τζαζ» μουσική του Σοστακόβιτς είχε γίνει γνωστή περίπου τότε (είχε βγει ένα σιντί από τη Naxos ή κάτι τέτοιο), αλλά δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος.

  26. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    21. Ε καλά, μην απογοητεύεσαι και σύ από ένα αποτέλεσμα μόνο! Άλλοι το έπιασαν. 🙂

  27. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Trench το όρυγμα. Εmbankment το ανάχωμα.
    Το πολεμικό χαράκωμα είναι κατά βάση κάτι μεικτό. Πιο πολύ trench βέβαια, αλλά αν δεν έχει και κανένα ανάχωμα μπροστά (έστω από τσουβάλια…) αντίο ζωή ,εύκολα!

  28. sarant said

    23 Ο τύπος «πάντοθεν» είναι πολύ συχνότερος στη γραμματεία (1880 ανευρέσεις έναντι 25)

  29. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Επειδή, Νίκο, το «ποντιοχρυσαβγίτικο συλλαλητήριό» σου περιέχει έναν σαφή υπαινιγμό, μπορώ να σε διαβεβαιώσω (..είμαι Πόντιος, μεγάλωσα και ζω ανάμεσα σε Πόντιους εδώ και εξήντα χρόνια..) ότι η συντριπτικότατη πλειονότητα των Ποντίων δεν έχει καμία σχέση με τον ελληναράδικο ναζιστικό κοπρώνα. Οι μόνοι που οφείλουν μία πεντακάθαρη καταδίκη του τραμπουκισμού είναι οι διοργανωτές της παραπροχθεσινής συγκέντρωσης. Τέτοιας καθαρότητας καταδίκη, όμως, δεν πρόκειται να υπάρξει (καταδίκη και συγγνώμη, όχι μισόλογα!) επειδή πολλά από τα -ας τα πούμε υψηλόβαθμα- στελέχη των ποντιακών οργανώσεων είναι εκεί για να μαζεύουν ψήφους για λογαριασμό κομμάτων..

  30. cronopiusa said

    Κωνσταντίνος Μπογδάνος: «Ο Ρουπακιάς τώρα θα είναι ράκος»

    Καλή σας μέρα!

  31. Το φινάλε στο ντοκιμαντέρ Το πρόβλημα με τα κουνούπια κι άλλες ιστορίες με το βαλς του Σοστακόβιτς αξίζει να το ψάξετε.

  32. cronopiusa said

  33. chrismagr said

    Greek Yogurt λένε στο εξωτερικό το στραγγιστό γιαούρτι. Στις ΗΠΑ η μόνη Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που το εμπορεύεται είναι η ΦΑΓΕ, και το ονομάζει Total. Οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν δώσει ελληνοπρεπή ονόματα στα γιαούρτια τους: Chobani, Voskos, Oikos. Προφανώς και οι Ινδοί ακολούθησαν το παράδειγμα, δίνοντας στο προϊόν τους όνομα με τη μόνη Ελληνική λέξη που γνωρίζουν.

  34. Avonidas said

    And it’s only telling that we give you EPIGAMIA

    παλι καλα που δεν μου give HERPES 😛

    (στο αεροπλάνο πάντως σήμερα το πρωί μου εδωσε η Aegean γιαούρτι με μέλι)

    Τζιεμντόμπρε 🙂

  35. Avonidas said

    όπως γούστο έχει η περίπτωση του μαθητή από τη Δασκαλομάνα
    του Παπαδιαμάντη, που αναρωτιέται γιατί τα Επτάνησα ονομάζονται έτσι
    αφού στο μέτρημα βγαίνουν δέκα: Κέρκυρα, Κορφοί, Λευκάς, Αγία Μαύρα,
    Παξοί, Ιθάκη, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος και Κύθηρα, Τσερίγον.

    Εμένα λοιπον αυτο το απόσπασμα με ειχε γεμισει άπειρη μελαγχολία οταν το πρωτοδιαβασα. Ιδίως η εξήγηση του δασκάλου: «αυτά θα τα μάθετε στο Γυμνάσιο» (ή μηπως Ελληνικο σχολείο; δεν θυμάμαι).

    Δηλαδή, τέτοια προσήλωση στην παπαγαλια που ο δασκαλος δεν μπορει να λυσει με δυο κουβεντες ουτε μια παρανοηση για τη στιξη, και πρέπει να παραπέμψει σε… ανωτερη εκπαιδευτικη βαθμίδα!

    Αλλά βέβαια, το ολο νοημα του διηγήματος ήταν οτι το σχολειο εκείνο δεν υπηρχε για να διδασκει εστω και 5 ξερα πραγματακια, αλλα για να μαντρωνει τα ζιζανια τις πρωινες ωρες… καμία σχέση με αλλα σχολεια, ονόματα δε λέμε.

  36. @Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός είναι από μόνος του αφελής, υπεροπτικός, ρατσιστικός και εμένα προσωπικά μου θυμίζει -ποιητική αδεία- την άποψη για το λαό που είχε η γλυκειά Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα, που τόσο άδοξα έχασε το κεφάλι της μια κρύα μέρα του 1793.

    Προσωπικά διαφωνώ με κάθε τρόπο και δημοσίως και μέσα στην κοινωνία -και όχι από την βρυξελλιώτικη μεταμοντέρνα καθέδρας αντίληψη του λαού- τόσο με τους οργανωτές, όσο και με τον λόγο που εκφέρεται, αλλά και με την όξυνση που δημιουργήθηκε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να κατανοηθούν οι πολλές άγνωστες παράμετροι που έχει το συνολικό φαινόμενο.

    Οι οργανωτές δεν είχαν καμιά σχέση με τους χρυσαβγίτες. Ο πρόεδρός της αθηναϊκής υπο-ομοσπονδίας που οργάνωσε την προχθεσινή συγκέντρωση είναι μέλος του ΚΚΕ. Η ευθύνη τους έγκειται στην έλλειψη αποτελεσματικής περιφρούρησης και στην εκφορά ενός εθνολαϊκιστικού λόγου, αντίστοιχο με αυτόν (αριστερού όμως) που τον βλέπουμε και εδώ στους αντιπαλους τους, και καταδίκασαν σαφέστατα τα γεγονότα ως προβοκάτσια.

    Δηλαδή αγαπητέ Νίκο, όταν οι κουκουλοφόροι (φρικιά ή προβοκάτορες), κάνουν ντου στις συγκεντρώσεις μέσα από τις δικές μας εκδηλώσεις τι λέμε; Ότι οι εκδηλώσεις μας είναι εκδηλώσεις προβοκατόρων; Οτι, π.χ., η διαδήλωση και οι οργανωτές της 5ης Μαΐου του 2010 είναι υπεύθυνοι για την δολοφονία των 3 εργαζομένων στην Μαρφίν; Γιατί εκεί οδηγεί η λογική σου και ο τρόπος που προσεγγίζεις την προχθεσινή εκδήλωση: «ποντιοχρυσαβγίτικο συλλαλητήριό»

    Η ανακοίνωση λοιπόν των οργανωτών είναι η εξής:

    ««Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όποιον χώρο και αν προέρχεται. Δεν μας επιτρέπεται, ενώ διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, να επιτρέπουμε τέτοιες πράξεις βίας, σαν αυτές που έλαβαν χώρα εχθές στην πλατεία Συντάγματος. Στηριζόμαστε στο δίκαιο και τον ανθρωπισμό. Η βία δεν χωρά στις διεκδικήσεις μας. Αποκλείεται άνθρωπος από τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο να προβεί στις χθεσινές καταδικαστέες πράξεις βίας προς το πρόσωπο του κ. Κουμουτσάκου, τις οποίες πλήρως αποδοκιμάζουμε και καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή….. Το συμβάν αυτό αποτελεί ξεκάθαρη προβοκάτσια ενάντια στο δίκαια αιτήματα μας, για τα οποία δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Ενδεικτικό του μεγέθους της προβοκάτσιας και της προσπάθειας της πολιτικής εκμετάλλευσης του αγώνα που καταβάλει ο Ποντιακός Ελληνισμός για τα δίκαια του, είναι το γεγονός ότι ενώ απεικονίζονται ξεκάθαρα τα πρόσωπα των αχρείων εγκληματιών που προέβησαν στην απαράδεκτη και προβοκατόρικη επίθεση σε βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο μόνος άνθρωπος που αυτή τη στιγμή κρατείται στην Γ.Α.Δ.Α. και οδηγείται στα δικαστήρια είναι εκείνος, που προσπάθησε να προστατέψει το θύμα και να το φυγαδεύσει από τη βάρβαρη επίθεση. Ο συλληφθείς, είναι άσχετος με τα εγκληματικά στοιχεία που οργάνωσαν το προβοκατόρικο χτύπημα και μέλος της νεολαίας μας…..» http://efxinospontos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=482:katadikazei-i-poe-ta-gegonota-ksylodarmoy-se-varos-tou-g-koumoutsakou-alla-kai-tin-stasi-tis-astynomias&catid=18:eidiseis&Itemid=119

  37. Δημητρης said

    Έκλαιγε με λυγμούς ο Πόντιος και τον ρωτάει ο φίλος του γιατί κλαίει.
    – Κλαίω γιατί πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, του λέει.
    – Εντάξει του λέει ο άλλος, αλλά αυτό έγινε πριν δυο χιλιάδες χρόνια.
    – Εγώ σήμερα το έμαθα.

  38. physicist said

    Κανείς δεν έχει σχέση με «το μόρφωμα» με «τον κοπρώνα» με «τη συμμορία» και δεν ξέρω και γω τι άλλο ηχηρό θα γραφτεί για να παρθούν αποστάσεις. Όλοι είναι γνήσιοι πατριώτες (οι μεν), αριστεροί (οι δε), αγωνιστές οι παραπέρα και δεν συμμαζεύεται. Όλοι είμαστε καλοί, κι όλοι έχουμε αγωνιστικές περγαμηνές: προγονικες, γαι παράδειγμα καναν παππού στην Αντίσταση, καναν προπάππου πρόσφυγα ή δικές μας, καμια κατάληψη ας πούμε, κάποιο γιαούρτωμα, κάποια υπογραφή σε μπροσουρίτσα. Όλοι δημοκράτες είμαστς, για τα προχτεσινά μόνο λίγο που δεν προσέξαμε την περιφρούρηση.

    Από ελλιπή περιφρούρηση και εν πλήρη αγνοία και εκπλήξει τους βρέθηκαν κι όλοι οι υπόλοιποι, μη συμμοριακοί [*] βουλευτές να κλανουν πορεία αλαμπρατσέτα πέντε μέτρα δίπλα στους κασιδιαραίους.

    Από ελλιπή περιφρούρηση έγινε το αίσχος να γρονθοκοπείται άνθρωπος από τραμπούκους, όχι σ’ ένα σκοτεινό σοκάκι τη νύχτα αλλά μέρα μεσημέρι στον Άγνωστο και να μην επεμβαίνει κανείς. Το παριστάμενο πλήθος των αγροίκων είτε το φχαριστιόταν («αποικία έκανες την Ελλάδα» φώναζε στον τραυματισμένο κάποια κυρία ενώ η κάμερα έγραφε) είτε νοιαζόταν πώς θα το καταγράψει στο κινητό για να το ανεβάσει στα ιντερνετς.

    Από ελλιπή περιφρούρηση δεν έχουν ακόμα συλληφθεί οι τραμπούκοι.

    Τη νοημοσύνη μας, όμως, δεν την έχουμε χάσει όλοι ακόμα. Έχουμε καλή περιφρούρηση, μερικοί τουλάχιστον.

    [*] Κατά το μη μνημονιακοί.

  39. 13, Βλάσης Αγτζίδης said: «Δυστυχώς το μόνο που δεν έχει καταλάβει ο Νεοέλληνας από τη χθεσινή ιστορία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ήταν Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ …που ο νεοελληνικός κόσμος …τους πέταξε κυριολεκτικά στο κοινωνικό περιθώριο και τους στιγμάτισε ως «ρωσοπόντιους»….

    Σε πείσμα όσων νομίζουν ότι μπορούν να …διαμορφώνουν την καθομιλούμενη, ο όρος «Ρωσοπόντιος» έχει επικρατήσει πλήρως. Και η δική μου αίσθηση (εξαπανέκαθεν, που λέμε) είναι ότι, όταν ο Νεοέλληνας λέει «αυτός είναι Ρωσοπόντιος», υπονοεί ότι πρόκειται για Πόντιο που ήρθε από τη Ρωσία (και σε καμία περίπτωση Ρώσος που ήρθε από τον Πόντο)! Θυμάμαι παλαιότερα ονομάζονταν (όχι πολύ συχνά) «βουλγαροπρόσφυγες» οι (Έλληνες) πρόσφυγες από τη Βουλγαρία.
    Τέλος, απέτυχε παντελώς ο όρος «Ελληνοπόντιος», που προτάθηκε αντί του «Ρωσοπόντιος». Και απέτυχε διότι είναι και ανόητος: Όταν για ένα τμήμα των Ποντίων χρησιμοποιούμε τον όρο «Ελληνοπόντιος» είναι σαν να λέμε ότι οι υπόλοιποι Πόντιοι …δεν είναι Έλληνες. Έτσι, απορρίφθηκε εκ των πραγμάτων διότι το λαϊκό αισθητήριο αποβάλλει από τη γλώσσα τις ….ανοησίες!

  40. ndmushroom said

    Περί γιαουρτιών, α. Δεν ξέρω κατά πόσον το «chobani» είναι ελληνοπρεπές, όπως γράφεται στο 33 (εμένα μάλλον τουρκικότατο μου κάνει, και δε θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα έπρεπε να αλλάξουν τη λέξη τους για το βοσκό επειδή την υιοθετήσανε μεταγενέστερα και οι Έλληνες -εκτός αν υπάρχει και εναλλακτική θεωρία για την ετυμολογία της λέξης, αρχαιοελληνική, από τον Τσο (κατά το χουλιγκανικό σύνθημα) του Πανός, ξερωγώ. Νικοκύρη, άρθρο;).
    β. Ωστόσο είναι αλήθεια όχι μόνο ότι το ελληνικό brand πουλάει, εκτός από τα λευκά τυριά, και στα γιαούρτια, και πολλοί προσπαθούν να εξελληνίσουν (κατ’ όνομα τουλάχιστον) το προϊόν τους, αλλά και ότι διεξάγεται ένας υπόγειος ελληνοτουρκικός πόλεμος (και) για το Γιαούρτι: θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια που βρέθηκα με γαλλόφωνο γκρουπάκι στην Καππαδοκία, και ο ξεναγός έφτιαξε οσκαρικών διαστάσεων υπερπαραγωγή για το Γάλλο μετανάστη στην Αμερική, που βρέθηκε στην Τουρκία τα χρόνια του Β’ΠΠ, και αρρώστησε και κανείς δεν τον έκανε καλά, μέχρι που δοκίμασε τουρκικό γιαούρτι, και ως εκ θαύματος έγιανε, και του άρεσε τόσο που το πήρε μαζί του, και το όνομα αυτού …Danone. Δεδομένου ότι η Danone ξεκίνησε τα γιαούρτια της αγοράζοντας μια μικρή ελληνική γιαουρτοποιία ήμουν έτοιμος να κάνω ιστορία, αλλά ήταν τόση η συγκίνηση των Γάλλων γύρω μου που αποφάσισα να μην τους χαλάσω το παραμυθάκι.

  41. giorgos said

    «Ο χώρος τής άνατολικής Μεσογείου καί είδικά τών Βαλκανίων παραμένει όλοένα ένας χώρος προκαθωρισμένης συγχύσεως . Ενώ ό Γάλλος π.χ. τήν είδική έθνική ίστορία τού γείτονά του Γερμανού ή Ισπανού , τήν θεωρεί προυπόθεση τής δικής του γενικής παιδείας καί τήν διδάσκεται στό σχολείο , ό Ελληνας δέν ξέρει άπολύτως τίποτε γιά τήν «έθνική» ίστορία τού Τούρκου , τού Σέρβου , τού Ρουμάνου ή τού Αλβανού , καί άντιστρόφως .
    Στό σχολείο ή μόνη είδηση πού παρέχεται είναι ότι αύτοί άποτελούν μονίμως «έχθρό» . Περαιτέρω διευκρινήσεις γιά τούτο δέν μπορούν φυσικά νά δοθούν , διότι έτσι ύπάρχει κίνδυνος νά βλαβή ή «έθνική ίδεολογία» τής έσωτερικής κατανάλωσης καί τού κοινοβουλίου . Διευκρινήσεις γιά τήν έννοια τού «έχθρού» προυποθέτουν κατ’ άνάγκην έμβάθυνση στό παρελθόν καί όδηγούν αύτομάτως στό έρώτημα , πώς κατέστη δυνατόν ένας χώρος κοινής προιστορίας -προιστορίας πού όλοι τήν αίσθάνονται καί δέν έχει μάλιστα νά έπιδείξη ούτε μιά περίπτωση «έθνικού » ή φυλετικού πολέμου – νά καταντήση ένα σύνολο άλληλοεχθρευομένων οίκοπέδων .
    Χρησιμοποιούμε συνειδητά τόν όρο «οίκόπεδα» , γιατί ό διαμελισμός τής Οθωμανικής Αύτοκρατορίας άκριβώς τέτοιο πράγμα έδωσε καί όχι «έθνικά» κράτη .
    Θά τό ίδούμε πιό κάτω καλύτερα . Είναι πάντως γενικώς γνωστό- καί πολύ καλύτερα άπό όλους τό γνωρίζουν όσοι ζούν στά κράτη αύτά — , ότι παρά τήν βιαιότητα τών συνόρων , τά ξερριζώματα τών πλυθυθσμών καί τίς άλλες τακτικές , πού κάθε άλλο παρά μέ μιάν έννοια «άνθωπίνων δικαιωμάτων» είχαν νά κάμουν , «έθνικά κράτη» στούς χώρους τής άνατολικής Μεσογείου τελικώς δέν άπετελέσθησαν . Ο όρος «βαλκανοποίηση» έμεινε άκριβώς σάν ό χαρακτηριστικός όρος περιπτώσεως , όπου είναι καθ’ έαυτή άδύνατη ή όποιαδήποτε χάραξη συνόρων . Καί τούτο βέβαια όχι τυχαία : ή έννοια τού «έθνους» μέ δυτικά χαρακτηριστικά έζητήθηκε σέ ένα χώρο , όπου άκριβώς ή ίστορία έπί 2.000 περίπου χρόνια έδούλευε συνειδητώς γιά τόν άντίθετο σκοπό- νά καταργήση κάθε έννοια έθνικού διαχωριστικού . Πράγμα πού τελικώς έπέτυχε . «

  42. Ριβαλντίνιο said

    @ 38 physicist
    «γρονθοκοπείται άνθρωπος από τραμπούκους»

    Σχόλιο (http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=186282&start=1170#p6819301) που αν και είναι λίγο υπερβολικό και τσουβαλιαστικό έχει μεγάλη δόση αλήθειας :

    Ολοι οι τραμπούκοι,δεξιοι και αριστεροι είναι αντιμνημονιακοι.
    Ολοι οι τραμπούκοι ανηκουν στο 62% που ψηφισε ΟΧΙ.
    Ολοι οι τραμπούκοι είναι αντικαπιταλιστες,αντιαμερικάνοι και αντιευρωπαιοι.
    Ολοι οι τραμπούκοι πουλανε σοσιαλισμο σκετο ή εθνικο.
    Ολοι οι τραμπούκοι μιλανε για λαικα κινηματα,λαικες ενοτητες και λαικους συνδέσμους.

  43. ndmushroom said

    42
    Νίκος Τεμπονέρας. Για να μη γράφω κατεβατά.

  44. physicist said

    Στο μεταξύ, αν κατάλαβα καλά κι αν οι ειδήσεις αληθεύουν, οι διοργανωτές αφενός επανελαβαν το γνωστό μεταπολιτευτικό επιχείρημα της προβοκάτσιας (λέξη για πιθανές δικές τους ευθύνες σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την περιφρούρηση) και αφετέρου δήλωσαν απολύτως πεπεισμένοι ότι ένα πρόσωπο το οποίο συνελήφθη είναι αθώο και πρέπει ν’ αφεθεί αμέσως ελεύθερο. Επομένως μοιάζουν να έχουν άριστη γνώση σχετικά με την ταυτότητα και την ενοχή των προσώπων που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, αφού ξέρουν ότι ο συλληθφείς προσπάθησε να βοηθήσει τον Κουμουτσάκο.

    Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι το εξής: εάν ήταν προβοκάτσια, τίνος ήταν; Ποιος ακριβώς ήθελε ν’ αποσπάσει την προσοχή από τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να τη στρέψει αλλού; (Το ξέρω ότι το cui bono είναι μια μέθοδος που της έχουν αλλάξει τα φώτα ένα σωρό σαλτιμπάγκοι αλλά ένας σαλτιμπάγκος πάνω-ένας κάτω, σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου).

  45. gpoint said

    Καλημέρα εβρυββάδδυ

    Μεζεδάκια χθες βράδυ για σωματική τροφή, μεζεδάκια και σήμερα δια πνευματικήν τοιαύτην. Τις ευχαριστίες μας στους κομίσαντες

  46. Ριβαλντίνιο said

    @ 43 ndmushroom
    Και πού ξέρoυμε ότι αυτός που τον σκότωσε δεν είναι σήμερα αντιμνημονιακός ;

  47. ndmushroom said

    44
    Μα δεν είναι προφανές; Ο Φίλης! 😛

  48. physicist said

    #47. — Επειδή ακριβώς είναι οφθαλμοφανής ο παραλογισμός του ισχυρισμού, ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν έχω σαλτάρει τελείως, κι ευχαριστώ πολύ που με συνδράματε! 🙂

  49. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Tα μεζεδάκια είναι για γελάει το χειλάκι μας ,εντάξει; Για τα «σοβαρά» ,υπάρχει άλλο πρόσφορο ποντιακό νήμα, να ούμε!

  50. physicist said

    Βρε, καλώς την τιμημένη Ομογένεια από την Αραπιά. 🙂

  51. 40α Ndmushroom α. Δεν ξέρω κατά πόσον το «chobani» είναι ελληνοπρεπές

    Η χωριάτικη σαλάτα, που λέμε εδώ, στα τούρκικα λέγεται τσιομπάν σαλάτ. 😉

    49

  52. ndmushroom said

    46
    Καμία αντίρρηση. Εξάλλου, όλοι αντιμνημονιακοί είναι. Και ο Τσίπρας αντιμνημονιακός, και ο Σαμαράς αντιμνημονιακός, και ο Βενιζέλος αντιμνημονιακός…
    Επίσης, τι ακριβώς συγκρίνουμε; Τι είναι ο Καλαμπόκας σήμερα, τι θα είναι οι ΔΑΠίτες μπράβοι σε 25 χρόνια; Άρα ο Βορίδης, που είναι κάργα μνημονιακός και φιλοευρωπαίος, αλλά στα νιάτα του κυκλοφορούσε με ένα εκδρομικό τσεκούρι, είναι τραμπούκος, είναι φιλοευρωπαίος, ή είναι και τα δύο;
    Το κείμενο που παρέθεσες είναι απλή συμπύκνωση της θεωρίας των άκρων, όπου οι τραμπούκοι προέρχονται από τα άκρα, ενώ οι καλοί, οι κεντρώοι, οι νοικοκυραίοι τέλος πάντων, είναι ήσυχα παιδιά και κάνουν και το σταυρό τους.
    Ο τραμπούκος Καλαμπόκας ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Οι μπράβοι που τρομοκρατούσαν, τότε και τώρα, τα πανεπιστήμια είναι μέλη της ΔΑΠ. Ακόμα, λοιπόν, κι αν αγνοήσουμε το (όχι και τόσο αβάσιμο, κατ’ εμέ) αντεπιχείρημα ότι η πολιτικά βίαιη επιβολή του δόγματος της λιτότητας συνιστά σαφώς μεγαλύτερο τραμπουκισμό, ο τραμπουκισμός δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των άκρων, που τόσο χυδαία εξισώνονται στο σχόλιο που παρέθεσες.

  53. ndmushroom said

    51
    Δηλαδή σαλάτα του βοσκού; Λογικό μου ακούγεται. (εκτός αν υποννοείς ότι χωριάτικη σαλάτα=coban salat=greek salad, άρα coban=ελληνικός. Τραβηγμένο! 🙂 )

  54. Ριβαλντίνιο said

    @ 52 ndmushroom
    Μα σήμερα μόνο αυτοί που περιγράφονται στο σχόλιο που παρέθεσα τραμπουκίζουν. Για το παρόν είναι το σχόλιο. Όχι για πριν 25 χρόνια. Ο Βορίδης τώρα δεν είναι τραμπούκος.
    Το σχόλιο φυσικά μιλάει για δύο άκρα. Στο ένα άκρο είναι οι τραμπούκοι και στο άλλο οι μη τραμπούκοι. Τραμπουκίζουν οι αντίθετες κατηγορίες από αυτές που περιγράφει το σχόλιο; Όχι.
    Το σχόλιο δεν είναι καθόλου χυδαίο. αντίθετα περιγράφει μια πραγματικότητα.
    Πολλοί επηρεάζονται από την λιτότητα και δεν τραμπουκίζουν. Τραμπουκίζει μόνο ο ατζάτος, ο μπρατσάτος και ο σκύλος ο χορτάτος. Στα πανεπιστήμια άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι πολύ πιο βίαιες από την ΔΑΠ, και τώρα και στο παρελθόν.

  55. 53

    Σαλάτα του βοσκού, εννοείται!

  56. Pedis said

    ♦ Αποτελεί έκπληξη ότι δεν συνέλαβαν τα ΜΑΤ αμέσως αυτούς που χτύπησαν τον Κουμουτσάκο έξω από τη Βουλή. Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν συνέλαβαν τον ίδιο τον Κουμουτσάκο.

    ♦ Μπέρδεψε τους ΜΑΤατζήδες το γεγονός ότι φαίνονταν καθαρότατα τα πρόσωπο των δραστών. Δεν ήταν κουκουλοφόροι και έτσι φαίνονταν καθαρά ποια χρυσαύγουλα ήταν, γι’ αυτό και δεν τους έπιαναν.

    ♦ Γινόταν ανθρωποκυνηγητό όλη τη νύχτα για να μη συλληφθούν οι δράστες.

    ♦ Μπροστά στην κατακραυγή όμως ταυτοποιήθηκαν και ΘΑ συλληφθούν από την Ασφάλεια 4 άτομα που -ω! του θαύματος- ανήκουν στη Χρυσή Αυγή.

    ♦ Ολοι καταδικάζουν τον ξυλοδαρμό, ακόμα και οι χρυσαυγουλίτες. Λένε μάλιστα ότι όλοι είναι Πόντιοι, επικεφαλής των οποίων είναι κάποιος Κασιδιαρίδης.

    ♦ Στο μεταξύ συνεχίζεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα η δίκη τους. Η διαδικασία γίνεται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά τη νύχτα.

    […]

    ♦ Γενικώς είμαστε σε σύγχυση όλοι ή μας κάνουν να είμαστε σε σύγχυση και ασχολούμαστε με αλλότρια. Χθες το βράδυ ψηφίστηκαν τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ούτε κι εγώ ασχολήθηκα, λεπτό.

    ♦ Αργά τη νύχτα, για να δέσει το γλυκό, συνέλαβαν και τον Κουμουτσάκο – πασίγνωστος πια.

    ♦ Αν συλλάβουν και τον Φίλη, θα ξαναμιλήσουμε για Μνημόνιο μετά από δύο χρόνια.

    http://www.efsyn.gr/arthro/synelavan-ton-koymoytsako

    Όταν σου κάνουν πλάκα μέχρι κι από την Ελευθεροτυπία του Σύριζα, τότε τα πράγματα είναι φως φανάρι. Παίξτε μπάλα, παίξτε ξύλο, παίξτε τις ιστοριοδιφικές πιτσικουλιές, ο τσιπράκος μνημονιάρχει κανονικά.

  57. constant said

    10. Όχι ακριβώς φίλτρο. Περισσότερο εξοικονομητήρας νερού, ίσως αεριστήρας (;) νερού θα μπορούσαμε να πούμε. Επιτρέπει την ανάμιξη αέρα με το νερό και δίνει φαρδιά ομοιόμορφη μαλακιά δέσμη νερού χωρίς πιτσιλίσματα , εξοικονομώντας έτσι νερό.

  58. Christos said

    Αδικείτε τον Μπογδάνο, γιατί η ειδίκευσή του είναι η ροκ: μόλις άκουσε το κομμάτι των ACDC, αμέσως μάς ενημέρωσε ότι λέγεται Back το Black και περιέχεται στο δίσκο Highway to Hell…

  59. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    29 Φυσικά για το συγκεκριμένο συλλαλητήριο ισχύει ο υπαινιγμός και θα είδες τον Κασιδιάρη πρώτη μούρη στο πανώ Τραπεζούντα. Και ισως και για το σημερινό της Θεσσαλονίκης.

    35 Αν θυμάμαι καλά το αφήνει στη μέση «θα τα μάθετε όταν…» και ο Ππδ σχολιάζει ότι θα έλεγε «όταν πάτε στο Ελληνικό σχολείο»

    36 Βλάση, λες ότι οι οργανωτές δεν είχαν σχέση με τους χρυσαβγίτες και ότι οι χρυσαβγίτες παρεισέφρησαν περίπου όπως οι μπάχαλοι που κάνουν ντου στις παρυφές διαδηλώσεων της αριστεράς.

    Δυστυχώς οι φωτογραφίες σε διαψεύδουν:

  60. physicist said

    #57. — … Επιτρέπει την ανάμιξη αέρα με το νερό …

    Ακριβώς. Όποιος βάζει το στόμα κάτω από τη βρύση ρουφώντας αχόρταγα (και σπάταλα) το νερό που τρέχει για να ξεδιψάσει με την καρδιά του, ξέρει πολύ καλά πόσος αέρας βγαίνει κάτω απ’ αυτούς τους αεριστήρες. Πίνεις, πίνεις, πίνεις, κι αντί να ξεδιψάς φουσκώνεις σαν τούμπανο. 😦

  61. cronopiusa said

    Δεν είμαι ούτε γαύρος ούτε ανθέλληνας, γιατί με βαράτε;

  62. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    58!! Bρε αυτός είναι

    μου φαίνεται…

  63. ndmushroom said

    54
    2009 https://www.youtube.com/watch?v=kvBB3ztzqN8
    2010 https://www.youtube.com/watch?v=mUuRwf6yIU0 και https://www.youtube.com/watch?v=0JZYZYZXR1g
    2011 https://www.youtube.com/watch?v=aDhWSx7vSZQ&has_verified=1
    2015 https://www.youtube.com/watch?v=tdqDXD3_YnY

    Όχι ότι έχει κάποιο νόημα. Εξάλλου όπως λες και εσύ, «Στα πανεπιστήμια άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι πολύ πιο βίαιες από την ΔΑΠ, και τώρα και στο παρελθόν.». Άρα ξαφνικά το ζήτημα δεν είναι ποιοι τραμπουκίζουν, αλλά ποιοι τραμπουκίζουν «περισσότερο». Οπότε ας το αφήσουμε εδώ, πριν καταλήξουμε να συζητάμε για τον εμφύλιο και ποιος τον ξεκίνησε.

  64. Μαρία said

    19, 22
    Μα Ηελίοιο είναι το σωστό, όπου οιο η κατάληξη της γεν. εν. των δευτερόκλιτων. Ηελίου θα ήταν ο αττικός τύπος.

  65. Νέα κυβέρνηση στον Καναδά:

    Protagon.gr

    Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο χαρτοφυλάκια έχουν αναλάβει δύο Αβοριγίνοι βουλευτές και τρείς Σιχ πολιτικοί.

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=43741

    Αβοριγίνικο μεζεδάκι, λέμε!

    Άλλο First Nations κι άλλο Aboriginals. Και κυρίως αλλού!

  66. sarant said

    65 Πώς τους λέμε αυτούς; Αυτόχθονες;

  67. Παύλος said

    #65 Υπάρχουν όμως και οι Aboriginal Canadians
    https://en.wikipedia.org/wiki/Aboriginal_peoples_in_Canada

  68. 66

    First Nations

  69. 67

    Ούπς! 😳
    Δεν τόξερα!

    Πάντως, το «Αβοριγίνοι» πάλι αρλούμπα είναι.

  70. ndmushroom said

    65
    Όχι ακριβώς.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Minister_of_Indigenous_and_Northern_Affairs
    Και
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82

    Στα αγγλικά το aboriginal σημαίνει, λίγο πολύ, indigenous. Δεν αφορά μόνο την Αυστραλία.

  71. physicist said

    Έχω δει το Αβορίγινες χωρίς να ξέρω αν είναι σωστό. Πάντως το «Αβοριγίνιοι» δηλώνει καλές προθέσεις εκ μέρους του (βιαστικού) συντάκτη που δεν ήξερε και είναι απείρως καλύτερο απ’ το να είχε γράψει aboriginals μέσα σε ελληνικό κείμενο.

  72. Ιάκωβος said

    Τώρα μεταξύ μας το βαλσάκι του Σοστακόβιτς Καραϊνδρίζει κάπως. 🙂 Μπερδεύουν βέβαια και οι τέσσερεις πρώτες νότες και η επανάληψή τους, που είναι συνηθισμένη αρχή για τρία τέταρτα. Και το «Άντρα μου πάει» έτσι ακριβώς αρχίζει.

    Να μην τα ξαναπώ. Ο Φίλης, που γενικά μου είναι συμπαθής, πάτησε μπανανόφλουδα και έπεσε πάνω μας με ένα διπλό τόλουπ.

    Να ήταν όλο αυτό αντιπερισπασμός; Μπα, δεν τους το ‘χω. Πρέπει να είσαι καλός πολιτικός για να κάνεις τέτοια. Και από την άλλη, με τόσο κόστος, δεν θα το έκανε κανένας σοβαρός πολιτικός.

    14, Atheofobos

    Oι Γιουνάν έχουν ακόμα καλή φήμη στην Ινδία. Όταν πρωτοπήγαν εκεί θεωρήθηκε από τους επαΐοντες ότι ανήκουν στην πρώτη κάτω από τους βραχμάνους κάστα, των Ξατρίας, των πολεμιστών. Μετά τους υποβάθμισαν, τους ενέταξαν στους εμπόρους.

    Τους «Μογγόλους» όμως της Ινδίας δύσκολα μπορεί να τους θεωρήσει κανείς πραγματικούς Μογγόλους. Η πιο σωστή ονομασία τους είναι Μουγκάλ, που σημαίνει βέβαια Μογγόλοι στα Περσικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι Ινδοί. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια εκπερσισμένη Τουρκο-Μογγολική δυναστεία που αρχικά μιλούσε Τούρκικα και που επικράτησε πάνω σε ινδικούς πληθυσμούς που μιλούσαν Ουρντού, που σύντομα έγινε η επίσημη γλώσσα του βασίλειου.

  73. ndmushroom said

    Φτου, μέχρι να βάλω λίκνα με προλάβανε πεντέξι! 🙂

  74. physicist said

    #68. — Fishin’ ships / fish ‘n’ ships / fish ‘n’ chips

  75. physicist said

    #73. — Έτσι είναι δωμέσα, μοβόροι στα γλωσσικά. Ο Θεός να σε φυλάει …

  76. Ριβαλντίνιο said

    Και να πούμε ότι υπάρχει από παλιά στην ελληνική ιστορία :

    «IX. 1. Τὴν ἡγεμόνα γῆς καὶ θαλάσσης ἁπάσης πόλιν, ἣν νῦν κατοικοῦσι Ῥωμαῖοι, παλαιότατοι τῶν μνημονευομένων λέγονται κατασχεῖν βάρβαροι Σικελοί, ἔθνος αὐθιγενές· τὰ δὲ πρὸ τούτων οὔθ´ ὡς κατείχετο πρὸς ἑτέρων οὔθ´ ὡς ἔρημος ἦν οὐδεὶς ἔχει βεβαίως εἰπεῖν. Χρόνῳ δὲ ὕστερον Ἀβοριγῖνες αὐτὴν παραλαμβάνουσι πολέμῳ μακρῷ τοὺς ἔχοντας ἀφελόμενοι·»

    http://remacle.org/bloodwolf/historiens/denys/livreIgrec.htm

  77. ndmushroom said

    75
    Αυτό ήταν αναμενόμενο, απλά λόγω σαββατοαπογεύματος περίμενα βραδύτερες αντιδράσεις. 🙂

  78. Ιάκωβος said

    Μαρία said
    19, 22
    Μα Ηελίοιο είναι το σωστό, όπου οιο η κατάληξη της γεν. εν. των δευτερόκλιτων. Ηελίου θα ήταν ο αττικός τύπος.
    ___________________

    Έτσι κι εγώ, όταν στο φροντιστήριο μας βάλανε το «Ερρει τα κάλα, Μίνδαρος απεσσύα, πεινώντι τώνδρες, απορίομες τι χρή δράν” νόμιζα οτι στο απορίομες το ς ήταν τυπογραφικό λάθος, αντί του ν.

    * το βρήκα στο δίκτυο απεσσύα, εγώ το θυμάμαι στο βιβλίο του Καργάκου απεσσούα, αλλά πάνε τόσοι αιώνες από τότε…

  79. physicist said

    #77. — Μπα, ειδικά σήμερα κάθονται σαν τ’ αρπαχτικά μπροστά στα μόνιτορ κι αλίμονό σου. 😛

  80. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    79. https://media.giphy.com/media/CGEwI7rusXFgk/giphy.gif

  81. …Καραΐνδρου; … Βαλς Νο 2,…

    Δεύτερο και Καραϊνδρωμένο;

  82. physicist said

    #80. — Κίντο, δεν καταλαβαίνω τίποτις. (Μου έχει ξανασυμβεί).

  83. Ιάκωβος said

    81, 🙂
    Ακριβώς. Και μέσα σε άρθρο για τους Πόντιους και τους μπαγαπόντιους.

  84. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    82. Ε, δε φταις εσύ. Βγήκε μικρό…τώρα ισως; 🙂

  85. physicist said

    #84. — Αααααααααααα! 😀

  86. Νικοκύρη, έχει τίποτε η σπαμοπαγίδα; Για ρίξε κάνα γλέφαρο…

  87. Γς said

    .ΕΡΤ1 Τώρα:

    Τελετή στον Τύμβο, για τον Μαραθώνιο που θα γίνει αύριο.

    Κάποιος από τους ομιλητέ;, Υπουργός Κοντονής. μπέρδεψε τους Μαραθωνομάχους με τους Μαραθωνοδρόμους αλλά το διόρθωσε ακαριαία.

    Και μόλις τελείωσε την ομιλία του o Δήμαρχος Μαραθώνα Ψηνάκης.

    Ουφ, χαλάρωσα. Τον άκουγα με κομμένη ανα[νοή, μην πει τίποτε για κουκλίτσες κουλές και τέτοια 😉

    Κι είναι κι εκείνοι οι σύγχρονοι Πέρσες, δημότες Μαραθώνος.

  88. 64, …19, 22
    …Ηελίοιο είναι το σωστό… Ηελίου θα ήταν ο αττικός τύπος…

    Πρόλαβες την ερώτησή μου, αν το «ηελίοιο» στην κλασική ομηρική φράση «Ζώειν και οράν φάος ηελίοιο» είναι όντως σωστό ή έχει επηρεαστεί από παλιό τυπογραφικό λάθος.

  89. 84, 85

    Be afraid, be very afraid!

    http://imgur.com/gallery/24VQQeR

  90. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!\

    86-89 Απορώ πώς δεν ετρόμαξε η σπαμοπαγίδα!

    81 Πολύ καλό το καραϊνδρωμένο!

  91. Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, η ιστορία με το ελληνικό γιαούρτι ξεκίνησε λίγο-πολύ με την ΦΑΓΕ, και με την επιτυχία που ακολούθησε υπήρξαν αρκετοί μιμητές.

    Στο μεταξύ ξεκίνησε χορός μηνύσεων:

    Η ΦΑΓΕ μήνυσε την Τσομπάνι (ότι η γυναίκα του βοσκού έκλεψε, λέει την εφτασφράγιστη και μυστική συνταγή από την ΦΑΓΕ),
    και, κέρδισε, λέει.

    Τσομπάνι και ΦΑΓΕ έχουν μηνυθεί από συμφέροντα καταναλωτών.

    Και μέσα στην σύγχυση, η βοσκοπούλα ζητάει, λέει, ένα δις από τον τσομπάνη – ο οποίος, υποθέτω, το φυσάει, το χρήμα και το γιαούρτι*.

    *και δεν κρυώνει…

  92. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Τί, δεν διαστέλλεται πια το σύμπαν; Έκανε μια στάση να συνομωτήσει…

  93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    » Ενδεικτικό είναι το Waltz No 2 του Dmitri Shostakovich, που ακούσαμε στο φιλμ Μάτια ερμητικά κλειστά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.»

    «H Underground Youth Orchestra πάει σινεμά. Μουσική από τον Κινηματογράφο» στο Τριανόν | Κυριακή 27.4.2014

  94. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    74
    Φισάτικο, παρά τοις εν Βρετανία Κυπρίοις…

  95. ndmushroom said

    91
    Η δίκη που κέρδισε η ΦΑΓΕ, βέβαια, δεν αφορά τη μυστική συνταγή, αλλά τη χρήση της επωνυμίας «greek yoghurt» στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού. Η Chobani πίαστηκε λίγο αδιάβαστη. Στην Αμερική μπορεί να πουλάει ελληνικά γιαούρτια, φέτες και να χτίζει Πύργους του Άιφελ στο Λας Βέγκας, αλλά εντός ΕΕ υπάρχουν κανόνες, προστατευόμενες ονομασίες, γεωγραφικές ενδείξεις κλπ.

  96. spiral architect said

    Εμείς πάντως κυρ-Βλάση μου στα δυτικά προάστια Ρωσοπόντιους λέγαμε τους μικροπωλητές απ’ όπου αγοράζαμε στις λαϊκές δίσκους ξηράς κοπής για σβουράκια και δραπανοκατσάβιδα ρεύματος ρώσικα ή ανατολικογερμανικά, ξέροντας ότι ήρθαν από την ΕΣΣΔ, όπως και Ρωσοπόντιος αυτοαποκαλείται ο Έλληνας συνάδελφός μου απόγονος πολιτικών προσφύγων και σπουδάσας στην Πολυτεχνική του Κιέβου.

  97. Alexis said

    Νίκο νομίζω ότι το υποτιμάς ελαφρώς το «βαλς ν.2». «Χαριτωμένο και πιασάρικο» «ακούγεται σε τηλεφωνητές και ασανσέρ»…
    Τι διάλο… Για τον Σοστακόβιτς μιλάμε, όχι για τον… Φάουστο Παπέττι!

    #38: Από ελλιπή περιφρούρηση και εν πλήρη αγνοία και εκπλήξει τους βρέθηκαν κι όλοι οι υπόλοιποι, μη συμμοριακοί [*] βουλευτές να κλανουν πορεία αλαμπρατσέτα πέντε μέτρα δίπλα στους κασιδιαραίους.

    Φυσικέ, ποιός π….. έχει βάλει το λ δίπλα στον τόνο ρε γμτ; :mrgreen:

    #56: Αν και δεν συμφωνώ με όλα όσα λες, οφείλω να ομολογήσω ότι έχεις καλή αίσθηση του χιούμορ. Μ’ έκανες και γέλασα…

  98. spiral architect said

    «Ειδησεογραφία» Πρώτου Θέματος: Όσοι τα βάζουν με το Φίλη «εξηγούν», όσοι τον υπερασπίζονται «διασκεδάζουν εντυπώσεις».
    (πώς δεν έχει καταρρεύσει ακόμα το τούνελ του Μον Μπλαν, απορώ)

  99. ΚΑΒ said

    .Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα γλωσσικά!

    .>>«η απόφαση επάρθη». Ο αρθρογράφος πρέπει να ξέρει ποντιακά! :Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία ‘πάρθεν.

  100. sarant said

    97 Η άποψη για το κομμάτι του Σοστ. δεν είναι δική μου, Αλέξη

    98 Και μιλάμε για τοποθετήσεις όπως (Λοβέρδος): Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική

    99 Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό 🙂

  101. Μαρία said

    100
    Κάτι ξέρει απο σκέρτσα ο Λοβέρδος
    Δυστυχώς το αρχείο της Αυγής δεν λειτουργεί, οπότε το ξαναθυμίζω απο αναδημοσίευση http://sitalkisking.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html

    Της Μαρίας επάρθη ο νους, αδύνατος να υπομείνει το βάρος τόσης συμφοράς. Να μας πει ο Σπύρος αν χρησιμοποιείται ακόμη.

  102. Alexis said

    #0: Και η Πυθία τούς χρησμοδοτεί τα εξής: Την Αρκαδίαν με ζητείς; Μεγάλον πράγμα με ζητείς· δεν θα σε την δώσω

    Σμυρνιά ήταν η Πυθία; 😀

  103. Spiridione said

    101. Πού να χρησιμοποιείται; Πού να ξέρω τι κάνουν στο Πάντειο;

  104. spiral architect said

    Μιας και εδώ λεξιλογούμε: κουμούτσα –> Κουμουτσάκος

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    42 – Όλοι οι τραμπούκοι, πάνω απ΄όλα είναι τραμπούκοι, κι ο μεγαλύτερος όλων, ο σοφός και κυρίαρχος λαός.

  106. Μαρία said

    103
    Συνεννόηση Λοβέρδος. Ποιο Πάντειο; Τζάμπα άφησα το κενό;
    Για το κορφιάτικο; επάρθη του Πολυλά σε ρώτησα. Κάποιος μου πήρε το νου/ο νους μου επάρθη 🙂

  107. Ριβαλντίνιο said

    @ 105 ΛΑΜΠΡΟΣ
    «Όλοι οι τραμπούκοι, πάνω απ΄όλα είναι τραμπούκοι,»
    Μα ναι, συμφωνώ. Απλώς τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι οι περισσότεροι τραμπούκοι να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :αντιμνημονιακοί, αντικαπιταλιστές, αντιαμερικάνοι και αντιευρωπαίοι. διεθνιστές-σοσιαλιστές ή εθνικοσοσιαλιστές, υποστηρικτές λαϊκών κινημάτων, λαϊκών ενοτήτων και λαϊκών συνδυασμών.
    Δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι τραμπούκοι, αλλά ότι οι τραμπούκοι έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

    «μεγαλύτερος όλων, ο σοφός και κυρίαρχος λαός.»
    Όχι όλος ο λαός, μερικοί μόνο.

    Τραγουδάκι κι από μένα να κεφάρεις :

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    «Του Πόντιου του έκοψαν τη σύνταξη, του έβαλαν ΕΝΦΙΑ, του έβαλαν 23% ΦΠΑ, κι αυτός κατέβηκε σε συλλαλητήριο για το αν πριν από 100 χρόνια συνέβη εθνοκάθαρση ή γενοκτονία».

    Βεβαίως, να πούμε την αλήθεια, αν οι Πόντιοι κατέβαιναν ως «απόγονοι των Ποντίων» για να διαδηλώσουν για τον… ΕΝΦΙΑ, θα αναφωνούσαν όλοι: «μα καλά πόντιοι είναι;».
    Είναι λοιπόν αδύνατον να γνωρίζει κάποιος αν τα μέλη ενός ποντιακού σωματείου έχουν διαδηλώσει ως μέλη άλλης συσσωμάτωσης στα πλαίσια των πολλαπλών ρόλων που έχει κάθε άνθρωπος στην κοινωνία.

    ΥΓ
    Ωραίο το μεζεδάκι του Μπογδάνου, το ύφος του οποίου για να μην το αντιπαθήσει κάποιος, θα πρέπει να καταβάλλει… υπεράνθρωπες προσπάθειες.

  109. Spiridione said

    106. Α, οκ. 🙂 Όχι δεν το έχω ακούσει.

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – «υποστηρικτές λαϊκών κινημάτων, λαϊκών ενοτήτων και λαϊκών συνδυασμών.» Τους οποίους ο λαός ανέχεται, αν δεν τους επιβραβεύει και αναδεικνύει με την ψήφο του.

    «Όχι όλος ο λαός, μερικοί μόνο.» δεν είναι τραμπούκοι! Υποτιμάς πολύ την λαϊκή τρομοκρατία, που είναι πολύΠλευρη (χαμόγελο).

    Ευχαριστώ πολύ για το τραγούδι της Καραϊνδρου; ναί ναί Καραϊνδρου (χαμόγελο).

    Πάρε κι ένα Dmitri.

  111. Ριβαλντίνιο said

    @ 110 ΛΑΜΠΡΟΣ
    Δεν ακούω τίποτα. 😦

  112. Ριβαλντίνιο said

    Αλλά ας αλλάξουμε ρεπερτόριο ! 🙂

  113. Πάνος με πεζά said

    Τώρα, μια που κι ο Σοστακόβιτς μεσουράνησε την περίοδο του πολέμου και πέρα, δεν ξέρω ποιός έκλεψε ποιόν (βλέπε, δεν ξέρω πότε γράφτηκε το βαλσάκι), ακούγοντας αυτό το ρεφραίν της Νίτσας Μόλλυ, το 1941 :
    ( η απάντηση βεβαίως, ήταν από ψωμί και χυλό, έως καφέ).

  114. Παναγιώτης Κ. said

    Είχαν ξεμείνει από πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία εκείνο τον καιρό που ήταν διευθυντής ο Αλέκος Φιλιππόπουλος. Χωρίς πολύ σκέψη τους λέει: Βάλτε » Η CIA πίσω από το…». Δεν θυμάμαι το γεγονός ήταν πάντως εγχώριο και σίγουρα δεν είχε σχέση η CIA με αυτό.
    Παραθέτω το περιστατικό για να φανεί η ανευθυνότητα και όχι μόνον, των διαφόρων δημόσιων προσώπων.

    Η παροιμία «όποιος μικρομάθει δεν γεροντοαφήνει » όλο και πιο συχνά έρχεται στον νου ημών που έχουμε κάποια ηλικία και έχουμε ζήσει γεγονότα π.χ της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80. Μπορούμε λοιπόν να συγκρίνουμε τον βίο και την πολιτεία προσώπων που τα είχαμε γνωρίσει στα αμφιθέατρα και διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν προσθέσει κάτι περισσότερο στην όποια υπευθυνότητά τους όταν τα ίδια αυτά πρόσωπα ανέλαβαν δημόσια αξιώματα.

  115. Πάνος με πεζά said

    Α μάλιστα, η wiki λέει ότι η «Σουίτα για ορχήστρα τζαζ» (έτσι μπάβο ντε, άκου «ποικίλης μουσικής»), συνετέθη το 1938… Το θέμα είναι πότε συνετέθη το «σπανιόλικο βαλσάκι» του Ramos, που με ελληνικούς στίχους του Οικονομίδη έγινε το 1941 «Βρες αν μπορείς»…Γι αυτό έλεγα «ποιος έκλεψε ποιον»…

  116. Πάνος με πεζά said

    Και μια που πιάσαμε αυτή τη διασύνδεση, να και η ορθογραφία της εποχής, όπως τα λέγαμε χτες, που τη μετέφεραν αυτούσια στο «kithara.to» :

    Μου ‘πες πως τώρα δεν θέλεις γιά δώρα
    βραχιόλια χρυσά και μπιζού
    κι όμως δεν ξέρω τι να σου προσφέρω
    γιά να μ’ αγαπήσης ναζού

    Κι όμως του κάκου εκύτταξα κάπου
    και μπόρεσα γιά να σου βρώ
    κάτι, τσαχπίνα, που ολόκληρη η Αθήνα
    το ζήταγε σαν θησαυρό

    Βρές αν μπορής, τι σου έφερ’ απόψε
    τα ναζάκια σου κόψε
    να σου δώσω αυτό που κρατώ.. Καφέ!

  117. Παναγιώτης Κ. said

    @35 ( Avonidas). Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο επίπεδο του δασκάλου εκείνης της εποχής αλλά και στην…αφασία που διέκρινε κάποιους από αυτούς.

    Επιβιώνει κάτι εξίσου ζημιογόνο. Για να αποφύγει τα ζόρια ο καθηγητής ή ο δάσκαλος και με πρόσχημα το χαμηλό κατά την γνώμη του επίπεδο της τάξης κρατάει χαμηλά το επίπεδο διδασκαλίας. Σε μια οποιαδήποτε τάξη υπάρχουν μαθητές-λίγοι- που είναι ικανοί ν ακούσουν το κάτι παραπάνω και είναι εγκληματικό να μην τους δίνεται.

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    114 – «Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνεχώς παραβλέπουν πως η συναναστροφή/συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα, αποδεικνύεται απαρέγκλιτα μοιραίο λάθος – ανεξάρτητα από χρόνο, τόπο και συνθήκες. O ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό» (C. Cipolla).
    Φαντάσου πόσο πιο επικίνδυνος είναι ο πανηλίθιος, ειδικά αν ο σοφός λαός τον εκλέγει κυβερνήτη.
    .

  119. gpoint said

    # 118

    Θα παρακαλούσα να μην αποκαλείτε τους βλάκες ηλίθιους

  120. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι,

    επιτρέψατέ μοι να παραθέσω δύο λησμονημένας ποντιακάς παροιμίας από το μνημειώδες σύγγραμμα του Α.Α. Παπαδοπούλου «Παροιμίαι του Πόντου» (επιμέλεια Νικολάου Πολίτου) που αποδεικνύουν πόσον καλοπερασάκηδες είμεθα ημείς οι Πόντιοι: Υμνούμε τον τεμπέλην, τον δειλόν και τον αποφεύγοντα να χέση διά να μή πεινάση…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

  121. sarant said

    113-115
    Μοιάζουν τόσο τα δυο βαλσάκια; Στην κεντρική μελωδία, θα μου πεις.

    120 Η μάνα του Χωσέ δεν έκλαψε ποτέ, λέγανε επί χρηματιστηρίου. Μέχρι που κλάψανε με μαύρο δάκρυ

  122. Γς said

    113:

    Κι η απάντηση βεβαίως ήταν κυρίως Ψωμί!

  123. Γς said

    121 α:

    Μόνο μοιάζουν;

  124. Γς said

    120:
    Γέρων Βάταλος, ο Πόντιος 😉

  125. Παναγιώτης Κ. said

    @118.(Λάμπρος) Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο και το έχω στη βιβλιοθήκη μου μαζί με μερικά ακόμη περί βλακείας.

    Μπορώ να δείξω ανοχή στη βλακεία υπό τον όρο να μη συνοδεύεται με θράσος.

  126. Γς said

    Ε τοτε δεν έχει γούστο

  127. Γς said

    Είναι φιλανθρωπία, ουπς, φιλοβλακεία

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 . Η ανοχή στην βλακεία, φέρνει την συνήθεια σαυτήν, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένη και προσόν, και να αποκλείεται η εξυπνάδα, γι αυτό κυβερνούν οι βλάκες, στα φανερά τουλάχιστον.

  129. Παναγιώτης Κ. said

    Για ανοχή έγραψα Γς. Φίλος ποτέ!

  130. Γς said

    από δόλο δηλαδή. Οχι συναισθηματικά

  131. LandS said

    95 Όπως λένε και στο Γουέστερος «TTIP is coming»

  132. cronopiusa said

    Νομίζω ότι στην Ελλάδα το TTIP, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, εφαρμόζεται πειραματικά με το τρίτο μνημόνιο, την ημέρα που υπογράφονταν το ξεπούλημα 15 αεροδρομίων, μας απασχολούσε το δίλημμα «περί του φύλου των Αγγέλων», γενοκτονία ή εθνοκάθαρση…

    TTIP, la batalla por el control de las dos orillas

  133. rogerios said

    Στράβων, ΙΕ΄, 9: «ἔδωκε δὲ Σέλευκος ὁ Νικάτωρ Σανδροκόττῳ, συνθέμενος ἐπιγαμίαν καὶ ἀντιλαβὼν ἐλέφαντας πεντακοσίους». 🙂

    [Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που παρουσίαζε η προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας τους στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και την απειλή ενδεχόμενης αντεπίθεσης του Αντίγονου στα δυτικά του κράτους του, ο Σέλευκος προτίμησε να συνάψει συνθήκη με τον Ινδό ηγεμόνα (περίπου 305 με 303), προβαίνοντας σε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις: η Αραχωσία, μεγάλο τμήμα των Παροπαμισάδων, η περιοχή της Γκαντάρα, η Γεδρωσία και μέρος της Αρίας πέρασαν στη δικαιοδοσία του Σαντραγκούπτα. Η συνθήκη περιελάμβανε και ρήτρα επιγαμίας, την οποία οι νεότεροι μελετητές ερμήνευσαν με διαφορετικούς τρόπους: για κάποιους, ο όρος αναφέρεται σε ενδεχόμενο δυναστικό γάμο, πιθανώς μεταξύ του Ινδού βασιλιά και κάποιας από τις κόρες του Σέλευκου. Το πιθανότερο είναι, όμως, η ρήτρα επιγαμίας να συνιστούσε αναγνώριση του κύρους των μικτών γάμων.]

    Ως συνήθως, από τα λημέρια μου . 🙂

  134. sarant said

    133 Ευχαριστούμε πολύ Ρογήρε -σχεδόν αμέσως λοιπόν άρχισαν οι επιγαμίες.

  135. Άραγε είναι μεζεδάκι (θαλασινό) το Νότια Σινική Θάλασσα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ; εδώ http://www.ert.gr/ipa-tha-sinechisoume-tis-stratiotikes-epichirisis-sti-notia-siniki-thalassa/

    Μόνο εγώ πιστέυω ότι αλλάζει τελειως το νόημα πρέπει να είναι μετάφραση του South China Sea .Στη μια περίπτωση (Θαλασσα της Νότιας Κίνας) περιγράφουμε τη θάλάσια περιοχή στις ακτές της νότιας Κίνας ενώ στην άλλη ψάχνουμε να βρούμε που είναι η βόρεια Σινική Θάλασσα. Θα πείτε το δέθυτερο ακούγεται πιο επίσημο.

    Μια που το ε΄φερε η κουβέντα μην ψάχνετε τη Γέφυρα του Αδάμ στη Νότια Κίνα και στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι μεταξύ Ινδίας και Σριλάνκας.http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?28235-%C7-%C3%DD%F6%F5%F1%E1-%F4%EF%F5-%C1%E4%DC%EC

  136. derwanderer said

    @ 115 «Α μάλιστα, η wiki λέει ότι η «Σουίτα για ορχήστρα τζαζ» (έτσι μπράβο ντε, άκου «ποικίλης μουσικής»), συνετέθη το 1938…»
    Κι όμως, ο αυθεντικός τίτλος της σουίτας είναι : Suite for Variety [Stage] Orchestra. Οπότε, αν θελήσουμε να μεταφράσουμε τον τίτλο στα ελληνικά, ή «ορχήστρα ποικίλης μουσικής» θα την πούμε ή «ορχήστρα βαριετέ», που είναι ακόμα πιο προβληματικό.
    Για πολλά χρόνια βέβαια, η εν λόγω σουίτα παιζόταν (κι έγινε δημοφιλής) με τον λανθασμένο τίτλο «Σουίτα [αρ.2] για ορχήστρα τζαζ», που είναι ΑΛΛΟ έργο.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Suite_for_Variety_Orchestra_(Shostakovich)
    Η χρονολογία σύνθεσης του Βαλς νο 2 έχει (μάλλον) λυθεί οριστικά: Είναι του 1955-56, για τις ανάγκες της ταινίας Pervyy Eshelon http://www.imdb.com/title/tt0048482/.
    Και να κι η σκηνή όπου ακούγεται: https://www.youtube.com/watch?v=xMU2fy1tCnQ

  137. sarant said

    136
    Επομένως, το βαλσάκι του Ράμος είναι προγενέστερο απο το βαλς του Σοστακόβιτς.

  138. Παναγιώτης Κ. said

    @130. Δόλος γιατί; Αυτοπροστασία και οικονομία δυνάμεων.

  139. derwanderer said

    Ναι, ασφαλώς κ.Σαραντάκο. Εκτός πια κι αν ο Σοστακόβιτς ανακύκλωσε το 1955 παλαιότερη, προπολεμική του μελωδία. Και θα ήταν πραγματική έκπληξη αν, όντως, η μελωδία είναι προπολεμική, είναι η αλήθεια. Η μουσική που έγραφε ο Σοστακόβιτς το 30-40, αλλά κι η ενορχηστρώσεις του, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ελάχιστη σχέση έχουν με το πολύ μεταγενέστερο, γλυκερό κατά τη γνώμη μου, βαλσάκι που ακούμε εδώ… Και, βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει να «δανείστηκε» τη μελωδιούλα του Ράμος .

  140. 120, Βάταλος (εξ αντιγραφής)
    – «Δουλείαν εύρες; Άφς και φύγον. Φαείν εύρες; Κάθκα και φα»
    Σερραϊστί: Είδες καυγά, φύγε. Είδες φαϊ, κάτσει κι φάει

    – «Τι φοβετζέα η μάννα καμμίαν κ’ έκλαψεν»
    Σερραϊστί: Τ’ς φύβγας μάννα δεν έκλαψε

  141. Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής

    http://left.gr/news/marzieh-afkham-i-proti-gynaika-presveytis-toy-iran-apo-tin-islamiki-epanastasi-toy-1979

    Η πρέσβειρα είναι, πλέον, ντεμοντέ;

  142. Ιάκωβος said

    139, derwanderer
    ενδιαφέρον το απόσπασμα από την ταινία.

    Αφού λοιπόν ο Σοστακόβιτς το έγραψε για ταινία, προφανώς ήθελε, ίσως και το σενάριο απαιτούσε, να γράψει ένα απλό ανέμελο βαλσάκι, που μεταξύ μας δεν είναι καθόλου κακό.

    Δεν νομίζω, όμως, ότι αντέγραψε κανείς τίποτα. Μάλλον είναι σύμπτωση. Άλλωστε μοιάζει μόνο η αρχή της μελωδίας, από την οποία του Ράμος δε φαίνεται να φεύγει, ενώ ο Σοστακόβιτς την αναπτύσσει ωραία.

    Εκείνο το αρχικό λάαα-φα-μι-ρέ, όπως ξανάπα, μου φαίνεται συνηθισμένο για βάλς. Στο Άντρα μου πάει, εκεί που τραγουδάει :Τέ-λω να μπιιιι-σκε- φτώ (να μη πενσέφσω, κλπ) επίσης είναι ίδιο.

  143. Μα το συνήθιζε ο Σοστακόβιτς να διασκευάζει μελωδίες. Υπάρχουν δυο-τρεις εκδοχές του γνωστού Tea for two — για να μην αναφέρω την ωραία ένταξη του «Επέσατε θύματα» σε δεν θυμάμαι ποια συμφωνία.

  144. physicist said

    #142. — Τέ-λω να μπιιιι-σκε- φτώ …

    Όχι, όχι, τέλω να μπριακευτώ, να μην πενσεύσω, που θα πει «θέλω να μεθύσω, να μη σκέφτομαι». Ωραιότατοι εξελληνισμοί του inebriare (μεθώ — και ubriaco ο μεθυσμένος) και, βεβαίως, του pensare.

  145. Ιάκωβος said

    Και για του λόγου το αληθές, οι τέσσερεις αρχικές νότες του Πρώτου κοντσέρτου για πιάνο του Τσαικόφσκι, είναι οι ίδιες.

    Οι νότες, τα διαστήματα κι οι κλίμακες είναι συγκεκριμένα, το θέμα είναι, τι τα κάνει κανείς και πως τα αναπτύσσει.

    Αν οι δικαστές που εκδίκασαν τη διένεξη μεταξύ Τσιτσάνη και Χατζιδάκη είχαν γιουτιούμπι, θα είχαν ίσως σκεφτεί ότι η πατρότητα του «Αγάπη που ‘γινες» ή αλλιώς «Τρελλέ Τσιγγάνε» δεν είναι κανενός από τους δύο, αλλά ανήκει στον Ρένταρο Τάκι, που έγραψε πριν το 1903 αυτό που θεωρείται σαν το πιο γνωστό τραγούδι της Ιαπωνίας. Καθώς μετά την εισαγωγή μπαίνει το πνευστό, είμαι σίγουρος ότι θα ακούσετε τα λόγια ενός από τα δύο ελληνικά τραγούδια που ανάφερα, σε πιο αργό τέμπο :

    Φυσικά είναι και δω σύμπτωση.

  146. Η τελευταία ταινία του Σέρτζιο Λεόνε, που την άφησε ανολοκλήρωτη, ξεκίναγε με τα χέρια του Σοστακόβιτς να ολοκληρώνουν την παρτιτούρα, να παραδίδει τα έγγραφα σε έναν αγγελιαφόρο, εκείνος σε έναν πιλότο. Ο πιλότος τα ρίχνει πάνω από το πολιορκημένο Λένινγκραντ και η διαρκής λήψη ολοκληρώνεται με την παρτιτούρα να φτάνει στα σκελετωμένα χέρια του διευθυντή της ορχήστρας.
    Λένε, ακόμη, πως ο Λεόνε τσακώθηκε με τον Ερυθρό Στρατό γιατί του είχαν εξασφαλίσει μόνο 300 τανκς για τα γυρίσματα, ενώ ο ίδιος απαιτούσε 3.000!

    Α ρε, τι ταινία χάσαμε, γμτ!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sergio_Leone#Leningrad:_The_900_Days

  147. sarant said

    145 β: Δεν το ήξερα το γιαπωνέζικο. Αλλά είσαι βέβαιος ότι έγινε δίκη για το Αγάπη πούγινες;

  148. Ιάκωβος said

    Μπριακεφτώ, μάλιστα.
    Τους στίχους τους πήρα από το Στιχοι,gr
    … για να μην κάνω κάνα λάθος 🙂

  149. physicist said

    #148. — Χαχαχά, Ιάκωβε, αυτό το τραγούδι είναι ο παράδεισος των ραμονιών!

  150. Ιάκωβος said

    Αλλά είσαι βέβαιος ότι έγινε δίκη;

    Έτσι έχω ακούσει , αλλά δεν το υπογράφω. Επίσης ότι ο Χατζιδάκις δήλωσε ότι, ναι, το πήρε αλλά το άλλαξε στο στυλ και το έκανε Χατζιδάκι.

  151. Πέπε said

    @59 (φτγρ.)

    Έγραψαν «Η Ρωμανία κι αν επέραcεν ανθεί και φέρει κι άλλο»!!; Δε βγαίνει ο στίχος ρε παιδιά, δε βγαίνουν οι συλλαβές, δεν έχετε ξανακούσει δεκαπεντασύλλαβο;

  152. Πάνος με πεζά said

    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις για το βαλσάκι, που εγώ βιαστηκά το πήγα πριν από τον πόλεμο. Φυσικά, παρθενογένεση -κατά πολλούς- δεν υπάρχει (εγώ δεν το ενστερνίζομαι, αλλά ωστόσο υπάρχει και «καλή διασκευή», που εξαφανίζει την πρωτότυπη ιδέα).
    Η ουσία είναι ότι ακούγοντας το βαλσάκι του Σοστακόβιτς, εμένα μου μπάινει αμέσως στο μυαλό το «Βρες αν μπορείς». Ε, κι όταν στο δικό μου, φτωχό μουσικό κριτήριο, μπει τέτοιος…»διάολος», το σκέφτομαι φωναχτά, γι αυτό και μπήκα και στον προβληματισμό να το ψάξω.
    Από την άλλη, ακόμα και σε αντιγραφές, μπορούν τα πράγματα να είναι τόσο «δουλεμένα», που να μη δημιουργηθεί καμιά τέτοια εντύπωση…
    Και πάλι όμως, όλος ο συλλογισμός μου δε σημαίνει ότι κάποιος έκλεψε κάποιον.

    Τώρα, το κονσέρτο του Τσαϊκόφσκι, ναι μεν μπορεί να πατάει στις ίδιες νότες (έτσι κι αλλιώς, οι νότες εφτά είναι όλες κι όλες) αλλά λόγω διαφορετικού μέτρου, μετατροπίας σε μείζονα αμέσως κλπ., ξεφεύγει και αναπτύσσει μια εντελώς δική του ιδέα, άρα σίγουρα δε μπορούμε να το συγχέουμε.

  153. sarant said

    151 Έτσι το έχει και η Βικιπαίδεια από τσιτάτο (μάλλον) του αρχιποντιοπατέρα Μιχ. Χαραλαμπίδη. Φαίνεται ότι ο εθνικά σωστός στίχος είναι ο δεκαεφτασύλλαβος 🙂

  154. Πέπε said

    @88 κ.ά. (Ηελίοιο – Ηελίου)

    Μιας και δε βλέπω εδώ γύρω τον Σμερδαλέο, επιτρέψτε μου να καλύψω μέρος (βέβαια) του κενού που αφήνει η απουσία του:

    Η αρχική κατάληξη της γενικής της β’ κλίσης (δηλ. των εις -ος) ήταν *-osjo. Σιγάται το -σ-, μένει *-ojo. Αυτό σε ορισμένες διαλέκτους δίνει -οιο, δηλαδή ουσιαστικά παραμένει ίδιο, π.χ. Ηελίοιο. Σε άλλες σιγάται και το γιωτ, κι έχουμε *-οο, κι από κει, κατά συναίρεση των δύο όμικρον, -ου, π.χ. Η(ε)λίου..

  155. Μαρία said

    153
    Ε όχι και τσιτάτο του Χαραλαμπίδη το γνωστό διπάτ. Μη το χέσουμε κι εντελώς
    Η Ρωμανία ‘πέρασεν η Ρωμανία ‘πάρθεν.
    Η Ρωμανία αν ‘πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο… https://www.youtube.com/watch?v=fGfxmpJvX8Q

  156. sarant said

    155 Σε τσιτάτο του Χαραλαμπιδη βρίσκεται ο λαθεμένος 17σύλλαβος στίχος με το «κι αν επέρασεν» αντί του «αν πέρασεν»

  157. ΚΑΒ said

    «Πέρασε» είναι στο τραγούδι και όχι επέρασε. Συνηθισμένη η συνίζηση στον δημοτικό στίχο και έτσι καταλήγουμε πάντα σε 15σύλλαβο. Άλλωστε η συνίζηση είναι αποτέλεσμα μόνο φωνητικό και όχι γραφής.

  158. Πέπε said

    Θέλω επίσης να σχολιάσω κάτι για το ανέκδοτο «Του Πόντιου του έβαλαν ΦΠΑ κλπ.»:

    Κατά παράδοση τα ανέκδοτα είχαν μια αφήγηση, έστω σύντομη, που με την κοινή λογική ΔΕΝ οδηγεί στην τελευταία φράση, την αστεία, επομένως αυτή εκτός από αστεία είναι και απροσδόκητη. Συνήθως στην κυρίως αφήγηση δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αστείο. (Στην αντίθετη περίπτωση, συνήθως το σχολιάζουμε ως κάτι εξαιρετικό, ασυνήθιστο: ότι σ’ αυτό το ανέκδοτο γελάς και πριν το τέλος.)

    Εναλλακτικά, μπορεί να έχουν μορφή ρητορικής ερωταπόκρισης, και ειδικά τα ποντιακά ανέκδοτα ήταν συχνά έτσι:
    «Πώς πέθανε ο/η τελευταίος/-α Πόντιος/-α επιστήμονας / πουτάνα / γάτα;»
    -«Πώς;»
    -[punchline].

    Αλλά τα τελευταία χρόνια τα ανέκδοτα έχουν αλλάξει αυτή την παραδοσιακή δομή τους, και περιορίζονται σε μία μόνο φράση όπου δεν υπάρχει punchline. Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση τα «Chuck Norris facts»: Ο Τσακ Νόρις έκανε το τάδε. Μάλλον εδώ ανήκει και το συγκεκριμένο με τον Πόντιο και την πορεία.

    Μερικά τέτοια μπορεί να είναι πολύ αστεία, ή πάντως έξυπνα. Αλλά δε μου πάει να τα ονομάσω ακριβώς ανέκδοτα.

  159. Πέπε said

    157:
    Μα ακριβώς! Μόνο που αυτός που έκανε το πανώ δεν παρατήρησε ότι κάτι δεν πάει καλά ώστε να το κοιτάξει, ή έστω να το διορθώσει μόνος του.

  160. ΚΑΒ said

    155,156. Το κι, υπάρχει δεν υπάρχει, δεν αλλάζει τον ρυθμό του στίχου.

  161. Πέπε said

    Απάντησα στο 157 αλλά δεν είχα δει ότι μεσολάβησαν κι άλλα σχετικά μηνύματα.

    Τραγουδώντας, ή ακόμη και απαγγέλλοντας, πράγματι το κι δεν αλλάζει το μέτρο, αφού το -ία μπορεί να προφερθεί συνιζημένα. Απλώς χωρίς το κι είναι ακόμη πιο εύκολο ν’ ακουστεί σωστά, γιατί ενώνονται τα δύο άλφα (Ρωμανία-αν).

    @155: Πολύ σωστά: Δεν είναι απλώς ένα παλιό τραγούδι που αποθησαυρίστηκε σε βιβλίο και που να μας έχει μείνει, πρακτικά, σαν σκέτο ποίημα, είναι γνωστό και σήμερα τραγούδι που τραγουδιέται σε κάθε ευκαιρία στην κανονική του μορφή, με μελωδία, όργανα, χορό.

    Πολύ σωστές επίσης και οι απόστροφοι. Στα ποντιακά η αύξηση μπαίνει πάντοτε, αδιάφορο αν τονίζεται ή όχι. Το ότι ειδικά εδώ (και μάλιστα μόνο στον επίμαχο στίχο) δεν μπαίνει, και τούτο για λόγους μετρικούς, πρέπει να σημειωθεί στη γραφή. Λέω μόνο στον επίμαχο γιατί στον άλλο μπορείς κάλλιστα να πεις «η Ρωμανία επέρασεν, η Ρωμανία επάρθεν» και να ισχύσουν τα παραπάνω για τη συνίζηση. Και φυσικά έχεις όλο το ελεύθερο να το πεις έτσι ή αλλιώς, αφού ακριβώς είναι δημοτικό τραγούδι και δε στηρίζεται σε στερεότυπο κείμενο. Έτσι όμως όπως το γράφει το πανώ, ή ο Χαραλαμπίδης (που δεν τον ξέρω), δεν έχεις το ελεύθερο γιατί εδώ είναι λάθος.

  162. ΚΑΒ said

    Θέλησα να διορθώσω το 161,αλλά ο υπολογιστης έπαθε black out για 20΄. Στο μεταξύ ο Πέπε σωστά το έγραψε ότι χωρίς το κι έχουμε την ωραία συνίζηση α +αν.

  163. ΚΑΒ said

    162. Το 160 να διορθώσω, δηλ. τον εαυτό μου.

  164. Μαρία said

    161
    Όταν ο Μ. Χαραλαμπίδης αγωνίζονταν για τη δημιουργία της Ρωμανίας στη Θράκη, εσύ μάλλον διάβαζες 🙂

  165. Πέπε said

    Μαρία, δεν είπα τίποτε απαξιωτικό για τον άνθρωπο. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που δεν τους ξέρω. Γιατί αυτός ο παραλληλισμός;

  166. Abecedar said

    Μεταφράζω ένα τραγούδι από τα μακεδονικά στα ποντιακά κι έχω κολλήσει στη λέξη «όχι».

    Μήπως ξέρει κανείς να μου πει πως λέγεται στα ποντιακά η λέξη: «όχι»;

  167. Pedis said

    # 147, 145 – Θυμόμουν ότι στους τίτλους της ταινίας αναφέρονται τα ονόματα και των δύο (και το επιβεβαίωσα).

  168. gbaloglou said

    166 «κι» (για το «δεν») … αλλά καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον που τα μιλάει (για το υπόλοιπο της μετάφρασης=.

  169. Πέπε said

    166: Υποθέτω ότι θα μιλάς ποντιακά για να ξεκίνησες τέτοια δουλειά. Αν δε σου ‘ρχεται πώς λένε μια τόσο κοινή λέξη, μήπως απλώς δεν τη λένε; (Στ’ αρχαία σχεδόν ποτέ δε λένε ούτε ναι ούτε όχι, μόνο περιφράσεις.)

  170. Γς said

    166:
    Добредојдовте.

    Понтијак «не» турските YOK [Στα Βουλγάρικα της Σκοπίας]

    και στα Βουλγάρικα της Βουλγαρίας … το ίδιο:

    Понтијак «не» турските YOK

    [Στα Ποντιακά το Οχι είναι το Τούρκικο «γιοκ»]

    και

    Јас не зборувам некој од овие јазици

  171. Eπιτέλους: Απαγορεύεται να συμμετέχουν οι ναζιστές σε ποντιακές εκδηλώσεις

    ————————————————————————————————————————

    Ανακοίνωση από τη Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ):

    «Εμείς, οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας, που βιώσαμε τη γενοκτονική πολιτική του κεμαλισμού, που αποτέλεσε το πρελούδιο του ναζισμού, καταδικάζουμε το χθεσινό αποτρόπαιο συμβάν και καταγγέλλουμε τη σχεδιασμένη και σκόπιμη προβοκάτσια που επισκίασε την συγκέντρωσή μας.

    Ταυτόχρονα δηλώνουμε ρητά, πως ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ την παρουσία των βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγής, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς δεν είναι δυνατόν, ως θύματα γενοκτονίας, να επιτρέπουμε τον οποιοδήποτε συσχετισμό με οπαδούς του Ναζισμού.

    Τονίζουμε, απευθυνόμενοι προς όλους τους πολιτικούς χώρους, ότι το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν προσφέρεται για μικροκομματικες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε μπορεί να αποτελεί προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης«

  172. Νίκος Κ. said

    «Να όμως που ο Ηρόδοτος θεωρεί τη βρώση βελανιδιών όχι χαρακτηριστικό της πολιτιστικής καθυστέρησης αλλά μάλλον εγγύηση σωματικής ρώμης¨».

    Κάτι ανάλογο φαίνεται να πιστεύουν για τη διατροφή των χοιρινών τους και οι Ισπανοί παραγωγοί του (λίαν ακριβού) Acorn Ham (Jamón Ibérico) https://www.youtube.com/watch?v=cwl6EfnUfu8
    🙂

  173. Abecedar said

    168: gbaloglou σε ευχαριστώ. Οπου κι αν εψαξα στο γκουγκλ μου εβγαζε τη τουρκικη λέξη «γιοκ» και ειπα δεν μπορεί, δεν γινεται. Ολο και καποια άλλη λέξη θα υπάρχει στα ποντικα για το «όχι».

    169: Πέπε, δεν μιλάω ποντιακά. Εχω μεταφρασει αρκετα τραγουδια από τα ελληνικά στα μακεδονικα και αντιστροφα. Τωρα προσπαθώ κάτι καινουργιο έτσι για δοκιμή: από τα μακεδονικά στα ποντιακά και αντιστροφα. Θα δουμε αν θα πετυχει.

  174. gbaloglou said

    173 Δεν γνωρίζω αρκετά καλά τα Ποντιακά ώστε να μπορώ να πω πως και πόσο συχνά χρησιμοποιούν το όχι/γιοκ (βλέπε και #169). Τα καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό γραμμένα και σε κάποιο βαθμό προφορικά, αλλά δεν μπορώ να τα μιλήσω.

  175. joshephine said

    Το πόση ταραχή και καταστροφή μπορεί να φέρουν οι βλάκες αποτυπώθηκε με χοντρό γέλιο και στην περίφημη ταινία, Τhe party, με τον φανταστικό Πήτερ Σέλλερς (Ινδός
    ηθοποιός στο φιλμ,τι σύμπτωση,λόγω γιαουρτιού -epigamia) …αλάργα από βλάκες!!!…σε αποσυντονίζουν…
    όσο για το φιλμ eyes wide shut, προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις, για το τι θέλει να πει ο ποιητής (great Kubric)…νομίζω ήταν και το κύκνειο άσμα του…αλλά η αρκετά μεγάλη σεκάνς του μπλεξίματος του Τom
    Cruise στο πύργο με τον κωδικό εισόδου fidelio και η όλη απόδοση του οργίου εκεί ,κατέδειξε την ικανότητα του σκηνοθέτη ,άφησε άφωνους τους θεατές και δημιούργησε επίσης,σωρεία συζητήσεων γιατί ειδικά αυτή η σκηνή και τι
    θέλει να ξεσκεπάσει ο σκηνοθέτης…πάντως, αυτή η ταινία έχει πολλές αναγνώσεις και δεν πρέπει να λείπει από συλλέκτες….

  176. […] Παραπλανητικό θα χαρακτηρίσετε τον σημερινό τίτλο -τα μεζεδάκια τα είπα ποντιακά επειδή η βδομάδα που τελειώνει σημαδεύτηκε από τη φασαρία για την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη σχετικά μ…  […]

  177. […] Greek translation & language Η Ρωμιοσύνη και η Ελληνικότητα ή Δύο διερμηνείς σε συνέδριο εικαστικών τεχνών Τα «έγγραμμα» πεντάλεπτα του κ. Μπαμπινιώτη Πρωτονοεμβριάτικα μεζεδάκια Ποντιακά μεζεδάκια […]

  178. -O Tσίπρας συνεχίζει την παράδοση του Χριστόδουλου;

    -O Tσίπρας συνεχίζει την παράδοση του Χριστόδουλου;

  179. Διάβασα όλα τα σχόλια περί Ποντίων….. και για μια άλλη φορά διαπίστωσα την «νεοελλαδίτικη συμπεριφορά». Δε μου είναι άγνωστη, ίσα-ίσα πολύ γνωστή. Είμαι τρίτης γενιάς πρόσφυγας από τον μαρτυρικό Πόντο, εκείνη την πατρίδα, την οποία ίδρυσαν οι Ίωνες, οι οποίοι ερχόμενοι από τη Μικρά Ασία στον ελλαδικό χώρο, επιστρέφουν ξανά στην πατρογονική τους εστία μετά την κάθοδο των Δωριέων…. Είναι η λεγόμενη Ιωνία ή Γιουνάν όπως την ξέρουν όλοι οι ανατολικοί λαοί…. Στην παλαιά διαθήκη θα βρείτε την γένηση των φυλών και θα συναντείσετε το όνομα Ιωίαν, ο γενάρχης των Ελλήνων…. τα αναφέρω, γιατί είμαι βέβαιος πως δεν τα έχει διδαχθεί κανένας στο σχολείο, αφού ποτέ δεν ενδιέφερε το ελλαδικό κράτος η διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας…. παρά μόνο είχε σημασία η βιομηχανική επανάσταση και ο ευρωπα’ι’κός διαφωτισμός…. αν είχε διδαχθεί ο «νεοέλληνας» τη νεότερη ιστορία του, δε θα έφτανε στο σημείο να αποκαλεί τον Πόντιο «Τουρκόσπορο» ή «Ρωσοπόντιο»… και οι δυο όροι είναι το λιγότερο ατυχείς. Είναι εντελώς ρατσιστικοί και υποτυμιτικοί!!! Αν υήρχαν αγνά συναισθήματα θα έλεγαν «ομογενείς» ή σκέτο Πόντιοι…. Ρώτησε κανείς για ποιο λόγο εκδιώχθηκαν, θανατώθηκαν, εξορίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί τους έστειλαν σε τάγματα εργασίας να πεθάνουν από ασιτία και από τις κακουχίες; Γιατί τους βασάνιζαν; Γιατί τους έκαιγαν τα σπίτια; Γιατί τους εξόρισαν στο Καζαχστάν; Στη Σιβηρία; Στην Τασκένδη; Έχετε δει ποτέ τον χάρτη να δείτε που είναι αυτά τα μέρη; Όλοι αυτοί, οι για εσάς «Τουρκόσποροι» και «Ρωσοπόντιοι» είχαν ένα όνειρο και κρυφό καημό….να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού ο Πόντος χάθηκε. Σκέφτηκε κάποιος από εσάς που αποκαλείτε τον Πόντιο εκ Ρωσίας ερχόμενο, γιατί πουλούσε στις λα’ι’κές οικοσκευές και κάθε λογιών αντικείμενα; Σκέφτηκε ποτέ κανένας πως ένα σπίτι 200.000 σημερινών γίνεται οικοσκευή και κατσαβίδια; Ο Μέγας τραγουδοποιός Καζαντζίδης έχει τραγουδήσει ένα πανέμορφο τραγούδι, το οποίο περικλύει όλη την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου…. «ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΟΣ».
    Να έρθω λίγο στο θέμα των ενεκδότων…. είναι γνωστό τοις πάσι η αυτοσαρκαστικότητα των Ποντίωνκαι πολλές φορές η αγαθότητα. Τι να κάνουμε, δεν έχουμε την αρβανίτικη κουτοπονηριά και πολλές φορές κάνουμε γκάφες τις οποίες οι ίδιοι περιγελούμε! Επίσης, πολλά ανέκδοτα τα οποία χαρακτηρίζονται «κρύα ποντιακά ανέκδοτα» και έχουν εκδοθεί και σε βιβλία επίσης, φαίνονται κρύα για τον απλούστατο λόγο… η πανάρχαια ποντιακή ελληνική διάλεκτος δεν γίνεται κατανοητή από τους νέο- Έληνες, διότι δε γνωρίζουν αρχαία ελληνικά. Διότι, θυμάμαι στο σχολείο συμμαθητές μου που έκαναν κοπάνα την ώρα των αρχαίων, ή έλεγαν » τι, υπάρχει περίπτωση να μιλάμε αρχαία μεταξύ μας; Αφού η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά» και κάτι τέτοια κουραφέξαλα. Δε φταίει όμως ο ποντιακός ελληνισμός που επί χιλιάδες ετών έχει κρατήσει αυτή την αρχαία ελληνική διάλεκτο, ενώ στη Μητροπολιτική Ελλάδα από το 1960 και μετά θέλησε το εκάστωτε ελληνικό κράτος να διαλύσει την παιδεία, την οικογένεια και την Ορθοδοξία!
    Όσων αφορά το επεισόδιο με τον Κουμουτσάκο…. χρόνια τώρα οι Πόντιοι εκδηλώνουμε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τους Τούρκους, κάθε 19 Μα’ί’ου… Είναι νόμος του κράτους, αυτού του κράτους που μόλις το 1994 αναγνώρισε πως υπήρξε Γενοκτονία από τους Τούρκους… Από το 1922 νομοθέτησε το 1994… κάλλιο αργά παρά ποτέ… Δεν μπορεί λοιπόν ένας αριστερός, άθεος και βλάσφιμος υπουργός παιδείας να βγαίνει και να λέει την προσωπική του άποψη. Ήταν σκόπιμη η παρέμβαση αυτή του υπουργού. Και για να σχολιάσω το ανέκδοτο που αναφέρεται στην αρχή…. ναι όσα χαράτσια και ένφια και φόρους να επιβληθούν, τα αίσχη των Τούρκων, οι βιασμοί, οι βανδαλισμοί, οι φόνοι, οι δολοφονίες, τα τάγματα εργασίας, οι εξορίες , οι βεβηλώσεις ιερών ναών, αγίων λειψάνων, εικόνων και μοναστηριών ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ!!! Και δε θα ξεχαστούν ποτέ! Ούτε θα επιτραπεί από κανέναν φασίστα και χρυσαυγίτη να καπηλευτεί των συγγεντρώσεων των Ποντίων. Κάθε χρόνο 19 Μα’ί’ου στο Σύνταγμα λίγο πριν την πορεία έρχονται σα βδέλλες και όλοι αυτοί οι χρυσαυγίτες για να φωνάξουν τα εθνικιστικά τους συνθήματα. Ευτυχώς όμως απομονόνονται και διώχνονται στο τέλος της πορείας. Ξέρουμε πολύ καλά από βία και φασισμό και δεξιό και αριστερό… το έχουμε βιώσει στο πετσί μας. Έχει περάσει στο DNA μας. Όπως επίσης ξέρουμε και από ρατσισμό, από αδελφικό ρατσισμό, άμα ξέρουμε και από αγάπη για την πατρίδα! Για την αγάπη της πατρίδας και την αγάπη στον Χριστό, δεχτήκαμε εξορίες, πείνες, κακουχίες, βιασμούς, δολοφονίες, κατατρεγμούς….. όμως μείναμε πιστοί σε αυτή την αγάπη. Μείναμε πιστοίτη στιγμή που κάποιοι άλλοι νέο-Ελλαδίτες συνθηκολογούσαν με Τούρκους κατακτητές, με Σλάβους, με Τουρκαλβανούς, με Γερμανούς, με Ιταλούς αρκεί να σώσουν το τομάρι τους. Και όταν τα έβρισκαν δύσκολα…. έφευγαν «εξορία» στην Ευρώπη. Καλημέρα νεο-Έλληνα….. εύχομαι κάποτε να καταλάβεις πως έχοντας κινητό νέας τεχνολογίας, χτυπώντας τατουάζ και πίνωντας φρεντάκι στην παραλία χαζεύοντας τον πρωκτό της κοπέλας απέναντι δε σε βγάζει πουθενά, παρά μόνο στη σήψη και στην απώλεια…. και τότε δε θα σου φταίει κανένας Πόντιος ή «Τουρκόσπορος» ή «Ρωσοπόντιος»….

Σχολιάστε