Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσονοεμβριανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Νοεμβρίου, 2015


Τα μεζεδάκια του περασμένου Σαββάτου τα είχα γράψει, και επιστρέφοντας στο σπίτι από μια πανέμορφη βόλτα στην καλοκαιρινή Αθήνα, έμαθα για το μακελειό στο Παρίσι. Όταν συνειδητοποίησα (περίπου) τις διαστάσεις του εγκλήματος, αισθάνθηκα πως θα ήταν άτοπο να κυκλοφορήσει το ιστολόγιο με ένα ανάλαφρο άρθρο στην πρώτη του σελίδα, κι έτσι έγραψα τις σκέψεις μου για τη σφαγή. Τα μεζεδάκια σκέφτηκα να τα αναβάλω για τη Δευτέρα, αλλά μεσολάβησε το θλιβερότατο νέο του θανάτου του φίλου Γιώργου Ανανδρανιστάκη, οπότε το ανάβαλα και πάλι. Εν τω μεταξύ, μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα, η σημερινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κάπως σαν να βγήκε εκτός κλίματος -περάσαμε σε άλλον αιώνα τελεσίδικα. Οπότε βάζω σήμερα τα μεζεδάκια, χωρίς να τροποποιήσω στο παραμικρό αυτά που είχα γράψει -διαβάζοντάς τα, μην ξεχνάτε ότι τα έγραψα την Παρασκευή το μεσημέρι, πριν από τα τραγικά που συνέβηκαν στη συνέχεια.

 

Αν κοίταζε κανείς τον ουρανό χτες, ηλιόλουστον και καταγάλανο, και τον κόσμο να κυκλοφορεί με κοντομάνικα, θα μπορούσε να τα πει και μεσομαγιάτικα τα μεζεδάκια, καθώς ο φετινός Νοέμβριος έχει ξεσηκώσει όλα τα σουσούμια του Μάη -ωστόσο το ημερολόγιο μάς προσγειώνει. Βέβαια, οι πιο πολλοί δεν ενοχλιούνται από τούτη την παράταιρη άνοιξη, αν και ξέρω κάποιους που παραπονέθηκαν.

Βρέξει-χιονίσει όμως, ή και με καλόν καιρό, εμείς το Σάββατο θα σερβίρουμε μεζεδάκια. Ας ξεκινήσουμε.

* Το πρώτο πιάτο, ορντέβρ καλύτερα, είναι ένα συνηθισμένο ορθογραφικό λαθάκι, που δεν παύει όμως να είναι γουστόζικο και πάντως δεν θα το περίμενε κανείς από έναν σοβαρόν ιστότοπο. Γράφει η Ναυτεμπορική:

Η πλευρά των δανειστών δεν ήταν αντίθετη. πάντως, ζήτησε συγκεκριμένη κοστολόγηση και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νομικό κόλλημα.

Το ενδεχόμενο να κολλήσουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, επισημαίνει ο φίλος που το στέλνει, δεν είναι λόγος για να αλλάξουμε την ορθογραφία του νομικού κωλύματος.

* Σε μια δικτυακή παρέα, μια φίλη έκανε λόγο για την «κοτσάνα» του συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλου, ο οποίος στη ραδιοφωνική του εκπομπή τις προάλλες, κι ενώ έπαιζε το πασίγνωστο No woman no cry, σχολίασε «άμα δεν έχεις γυναίκα, δεν κλαις». Δεν είναι όμως αυτό το νόημα του στίχου, διότι το no cry (πιο σωστά nuh cry) στο τζαμαϊκανό ιδίωμα είναι ισοδύναμο με το don’t cry των αγγλικών: μην κλαις, γυναίκα θα μεταφράζονταν τα λόγια, και όχι «όχι γυναίκα, όχι κλάμα» όπως πιστεύουν πολλοί -και στη Γαλλία.

Από τη συζήτηση πάντως φάνηκε πως η παρεξήγηση είναι διαδεδομένη, οπότε δεν θα την έλεγα «κοτσάνα» (συν τοις άλλοις επειδή μιαν άλλη φορά που είχα επισημάνει μια γλωσσική κοτσάνα του Ραπτόπουλου, μετά μου τα έψαλε από την εκπομπή του όπου βέβαια δεν είχα δυνατότητα απάντησης). Επειδή όμως το τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ είναι πασίγνωστο, καλό είναι να ξέρουμε τη σημασία των στίχων.

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει άρθρο που περιέχει την εξής φράση (για τον ξυλοδαρμό του Κουμουτσάκου): Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο 24χρονος συλληφθέντας, ακόμη… άφαντοι όλοι οι υπόλοιποι.

Ο φίλος θεωρεί λάθος τον τύπο «ο συλληφθέντας», εγώ από την άλλη πλευρά τον θεωρώ νόμιμο λαϊκό τύπο και χαίρομαι που τον βλέπω και γραμμένον. Είμαι απαλλαγέντας, λέγανε κάποιοι από το 1910 κιόλας.

* Ένας άλλος φίλος διάβασε τον τίτλο «εκβίασαν Τουρκάλα ολυμπιονίκη» και τον θεωρεί άκομψο έως προβληματικό Όπως γράφει, «Δεν εξετάζω το περιεχόμενό του, παρά μόνο το γνωστό γλωσσικό αγκάθι. Την «Τουρκάλα» την τόλμησαν, και καλά έκαναν. (Εγώ προσωπικά προτιμώ το «Τούρκισσα», που άλλοι το βρίσκουν ποιητικό ή παλιομοδίτικο, αλλά είναι θέμα γούστου.) Με την Ολυμπιονίκη όμως, τι γίνεται;»

Δίκιο απόλυτο έχει, διότι το «η ολυμπιονίκης» είναι καινοφανής σχηματισμός, θηλυκά σε -ης δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν έως πρόσφατα στη γλώσσα. Πολύ καλύτερο βρίσκω το «ολυμπιονίκισσα», αλλά εδώ δεν έχουμε καταφέρει να καθιερώσουμε το (σχεδόν αυτονόητο στα δικά μου μάτια) «δικάστρια», οπότε δεν αισιοδοξώ.

(Και δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα με τα επαγγελματικά θηλυκά. Στο ίδιο άρθρο, παρακάτω γράφεται «η Τουρκάλα δρομέας αρνήθηκε», και πώς αλλιώς θα το λέγαμε; Δεν λέγεται το «δρομέισσα», βέβαια. Ο μόνος λογικός τύπος, όπως και με τη γραμματέα ή τη συγγραφέα ή την εισαγγελέα, είναι κατά τη γνώμη μου «η δρομέα, της δρομέας» αλλά αυτό μόνο εγώ το λέω. Κατά τα άλλα, μείνετε με το «η δρομέας», αλλά δεν είναι ανώδυνο, αν δείτε τη γενική και τους τύπους «της γραμματέως», «της συγγραφέως»).

* Ένας άλλος φίλος είδε σε άρθρο του in.gr τον όρο «πνευστή λέμβος», που βέβαια είναι ευπρεπισμός για το φουσκωτό, που φαίνεται πως θεωρείται χυδαίο.

Με το καλό να δούμε και έγχορδες λέμβους, του απάντησα.

Ωστόσο, στο in.gr διόρθωσαν τη διατύπωση σε «φουσκωτό σκάφος» -βλέπω όμως ότι ο όρος «πνευστή λέμβος» συνηθίζεται στις ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος.

* Η πανουσιάδα της περασμένης εβδομάδας επισκίασε ένα γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερο, ότι βρίσκεται στη διαβούλευση και οδεύει επομένως προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια.

Από τα σχόλια της διαβούλευσης, κάτι το ωραίον:

«Είμαι αντίθετος στην επιχειρούμενη νομιμοποίηση της συμβίωσης δύο προσώπων ανεξαρτήτου φύλλου που προβάλλεται από το πρώτο άρθρο και παρακαλώ να γίνει σεβαστή η άρνησή μου για την ψήφιση αντισυνταγματικών διατάξεων όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης και η τήρηση της νομιμότητας, όπως εκφράζεται από την ελληνορθόδοξη παράδοση«.

Ζούμε ανάμεσά τους.

* Ο Νομάρχης Ημιμαθείας ξαναχτύπησε. Αν θυμάστε, αυτόν τον τίτλο τον έχω απονείμει στον παρουσιαστή Κ. Μπογδάνο του Σκάει, ο οποίος αγαπάει να διανθίζει τις εκπομπές του με διάφορες περιττές πληροφορίες, μερικές σωστές, και γενικά να κάνει επίδειξη πασαλειμμ… γνώσεων.

Τις προάλλες λοιπόν στην εκπομπή του αναμάσησε τη γνωστή ακροδεξιά καραμέλα, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε υποκινηθεί από τη CIA για να προκαλέσει την ανατροπή του Παπαδόπουλου και ότι, λίγο-πολύ, οδήγησε στον Αττίλα.

Επειδή η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε ήταν μεγάλη, ο κ. Νομάρχης αναγκάστηκε να συγγράψει άρθρο, στο οποίο φιλοδοξεί «να μιλήσει έξω από τα δόντια και με στοιχεία«.

Ανάμεσα στα στοιχεία που προσκομίζει ο κ. Νομάρχης Ημιμαθείας είναι ότι ο Παπαδόπουλος «είχε ορκίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1973 τον Μαρκεζίνη». (Φυσικά, πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο πρωτοδικτάτορας. Ο Μαρκεζίνης απλώς έκανε τον πρωθυπουργό).

Βέβαια, το πιο σοβαρό ολίσθημα του Μπογδάνου δεν είναι οι κοτσάνες που πετάει, είναι οι ακροδεξιές θέσεις που εκφράζει, έστω και συγκαλυμμένες ή υπό τον μανδύα της «προκλητικής αμφισβήτησης των ταμπού». Ειλικρινά απορώ πώς υπάρχουν ακόμα σοβαροί πολιτικοί (ή, πολιτικοί που ανήκουν στην αριστερά) που να καταδέχονται να πηγαίνουν στην εκπομπή του.

* Υποψηφιότητα για την ακλισιά της εβδομάδας: «Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό…».
* Ωστόσο, υπάρχει συναγωνισμός για το βραβείο. Σε άρθρο του in.gr διαβάζουμε ότι κάποια έκανε «μαθήματα πιάνο» και ότι έγινε «καθηγήτρια του πιάνο».

(Θυμάμαι, πριν από μερικά χρόνια που καυτηρίαζα την ακλισιά «του τσίρκο», έλεγα: δηλαδή θα πείτε και «του πιάνο»; Ηθικόν δίδαγμα: μη δίνετε ιδέες).

* Και βέβαια υπάρχει και το Κόκκινο, που μας πληροφορεί πως το δικαστήριο καταδίκασε «τον πρόεδρο και Διευθύνων σύμβουλο». Καλύτερα να λέτε «ο διευθύνοντας σύμβουλος», που είναι καθαρό το πώς κλίνεται.

* Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, έχουμε την αργία του Πολυτεχνείου. Και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το Υπουργείο Παιδείας κυκλοφορεί εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται στερεότυπα ότι:  Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύντροφε Νίκο Φίλη, ξέρεις καλά ότι στα ελληνικά η διατύπωση αυτή σημαίνει «σε μερικά σχολεία θα γίνουν μαθήματα, αλλά δεν σας λέω σε ποια, σας το κρατάω μυστικό». Αυτό που θέλετε να πείτε λέγεται «δεν θα γίνουν μαθήματα σε κανένα σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

* Επί του πιεστηρίου, που λέμε, φίλος έστειλε επιστημονικό άρθρο που επιχειρεί να ανασκευάσει τους μύθους περί διαστήματος αλλά είναι τόσο κακομεταφρασμένο που διεκδικεί βραβείο Τσαπατσούλιτζερ.

Μερικά πράγματα τα διόρθωσαν -στην αρχική βερσιόν του άρθρου (που έχει διασωθεί βέβαια σε άλλους ιστοτόπους) γραφόταν ότι οι αστεροειδείς απέχουν… μερικά εκατομμύρια έτη φωτός ο ένας από τον άλλον, κάτι που θα ήταν σωστό αν το φως ταξίδευε με ταχύτητα σαλιγκαριού. Άλλες μπαρούφες έμειναν, όπως ότι οι 27 βαθμοί Κέλβιν είναι -270 βαθμοί Κελσίου (δεν είναι). Οι υπόλοιπες μπαρούφες αφήνονται σαν άσκηση στον αναγνώστη.

adonisg* Και κλείνω με έναν, ας πούμε, διαγωνισμό, που τον συνηθίζανε παλιά τα περιοδικά -την ιδέα την έκλεψα από έναν φίλο στο Φέισμπουκ. Δίνανε μια φωτογραφία ή ένα σκίτσο και ζητούσαν από τους αναγνώστες να προτείνουν λεζάντα -και μια επιτροπή βράβευε την πιο πετυχημένη.

Eίδα χτες σε φιλικόν τοίχο αυτή την ωραία φωτογραφία του Άδωνη και αναρωτιέμαι ποια λεζάντα (ή ποιος διάλογος) θα ταίριαζε. Επιτροπή δεν προλαβαίνω να συγκροτήσω, θα έχω και συνέδριο το πρωί, αλλά αν έχετε έμπνευση θα χαρώ να τη διαβάσω.

Καλό σαββατοκύριακο!

126 Σχόλια to “Μεσονοεμβριανά μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Παρακαλώ, γιαουρτώστε υπεύθυνα! Johnny Walker Black label»

  2. Γς said

    κόλλημα, κώλημα
    αλλά και
    ξεκόλλα, ξέκωλα

  3. Γς said

    Bob marley «no woman no cry» 1979

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Πάντως, «χρυσή ολυμπιονίκης» λέγαμε, από την εποχή της Πατουλίδου και βάλε… Το «ολυμπιονίκισσα» μου ακούγεται έκτρωμα, ισοδύναμο του «ντοπέ» μεταλλίου…

    «Πνευστή λέμβος» αν και περίεργο, ακούγεται σωστό, ως επίσημο. Επίσης παράξενα πλην καθιερωμένα είναι και τα «πνευματικά εργαλεία», όχι βέβαια τα λεξικά, αλλά τα πιστολέτα !

    «Είδα το Δευθύνων Σύμβουλο, το γιό του Ξενοφών». Εδώ ανοίγω μια αναφορά, σε σχέση και με το πρώτο σου βιβλίο, που διαβάζω : αν δεν επισημαίνουμε, θα είναι πολύ εύκολο σε 40-50 χρόνια, να εμφανίζονται πιο συχνά στο Google, και αντίστοιχοι «Σαραντάκοι» να τα επαινούν ως «καθιερωμένη γλωσσική απόφαση»…(και μάκιστα, για το συγκεκριμένο παράδειγμα, μου φαίνεται και εξαιρετικά πιθανό, αν θες). Τίποτα δε λένε τα ποσοστά εμφάνισης, αν αφήσουμε να πράγματα να οδηγηθούν στο στραβό… Η «γλωσσική ευκολία» μπορεί να επιβάλει τα πάντα.
    Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή το αυτοκίνητο έχει αισθητήρες παρκαρίσματος, δε θα μάθουμε να κάνουμε όπισθεν, πιάνοντας με το χέρι το κάθισμα του συνοδηγού…

    Και τέλος, πρόταση για λεζάντα : «Γιαούρτωσον μεν, άκουσον δε !» (φαντάζομαι να διαβάσατε την άποψή του για τα γεγονότα του Παρισιού, το Σάββατο, προς άγραν ψήφων, βεβαίως-βεβαίως…)

    P.S. : Aκούω, με αφορμή την επέτειο, «επί ποδός, … χιλιάδες αστυνομικοί». Η φράση πρέπει να είναι κουτσουρεμένο το «επί ποδός πολέμου», και απορώ γιατί το κόψαμε. Επί ποδός, «στο πόδι» καλώς ή κακώς, είμαστε την περισσότερη μέρα, και μόνο του σημαίνει «ζωντανοί», «όρθιοι», «ακμαίοι» ίσως.

  5. Γς said

    Ξεκινάει για την Λέσβο, η λέμβος η πνευστή

  6. vk said

    ολυμπιονίκης και ολυμπιονίκισσα. Το ΛΚΝ βλέπω ότι δέχεται τον πρώτο τύπο με σημείωση «θηλ. χωρίς διάκρ. γένους». Αναρωτιέμαι όμως αφού είναι νικητής – νικήτρια γιατί δε λέμε ολυμπιονίκης και ολυμπιονικήτρια;

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις αδωνοπροτάσεις.

    4: Το θέμα είναι αν το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε νέον κανόνα. Η ακλισία δεν μπορεί, εκτός αν έχουν δίκιο οι γλωσσολόγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έχουμε μια γενικότερη τάση.

    6: Δεν λέμε «Ολυμπιονικητής» όμως

  8. vk said

    7β. Σωστό, αν βολεύει όμως η (ολυμπιο)νικήτρια δεν μπορούμε να κάνουμε… mix and match? 🙂

  9. Gpoint said

    Καλημέρα

    «Ειλικρινά απορώ πώς υπάρχουν ακόμα σοβαροί πολιτικοί…» ευτυχώς με την παρένθεση μετά το έσωσες !

  10. Πάνος με πεζά said

    @ 7 : Για κανόνα δεν ξέρω, αλλά για «καθιέρωση», όπως π.χ. με τον «πάτερ», σαφώς και μπορεί να δημιουργήσει η ακλισιά. (εμένα, a propos, δε μου αρέσει η ακλισιά του «πάτερ», όσο κι αν ο Παπαδιαμάντης τη χρησιμοποιεί. Δέχομαι αναλογία με το καπετάν-, ακόμα κι αν δεν υπάρχει η παύλα, μπορώ να πώ κάλλιστα «Πρέπει να μιλήσετε με τον πάτερ(-)Διονύσιο», αλλά δε θα πώ «Μήπως είδατε τον πάτερ;»)

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Αναρωτιέμαι: Γιατί έχει μεγάλη διάδοση το εξής λάθος στο οποίο φαίνεται να επιμένουν αρκετοί που μιλούν και δημόσια.
    Λένε «τρεισήμισι χρόνια » ( το διάβασα στην χθεσινή ανάρτηση που είχε κείμενο του Ανανδρανιστάκη) , » τρεισήμισι ευρώ» κ.ο.κ αντί του ορθού τριάμισι.Δεν λέμε τρεις…ευρώ.Λέμε τρία ευρώ.

  12. sarant said

    10 Αν δεν σφάλλω, το «πάτερ» είναι άκλιτο μόνο όταν είναι προτακτικό. Σκέτο κλίνεται. Δες το και αλλιώς: ο μπαρμπα-Γιάννης, του μπαρμπα-Γιάννη, αλλά «ο μπάρμπας». Ή «της κυραΛένης» αλλά «της κυράς».

    11 Διότι γίνεται έλξη από το «δυομιση» που έχει τον ίδιο τύπο σε όλα τα γένη (όπως και όλα τα επόμενα)

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Έχω πια καιρό για διάβασμα και σκέφτηκα να ξανανοίξω την γραμματική και το συντακτικό.
    Έχω στη βιβλιοθήκη μου μερικά από αυτά αλλά θα ήθελα να μου πουν ή να μου προτείνουν οι γνωρίζοντες τα πιο επικαιροποιημένα..Μιλάμε πάντα για την Νεοελληνική γλώσσα.

  14. Πάνος με πεζά said

    @ 10 : Ναι, το ίδιο λέμε. Αλλά αυτό οδηγεί σε «όμορφες διακρίσεις», που εμένα βέβαια, μου αρέσουν…Τις όμορφες διακρίσεις όμως, πολύς κόσμος δεν τις κάνει : «Θα σας πεί ο πάτερ», «Πέρασε το πρωί ένας πάτερ» (αυτό πια ! πες ρε παιδί «πέρασε ένας παπάς, αφού στην απροσδιοριστία είσαι !).

  15. Τα σχολεία όπου γίνονται μαθήματα σήμερα έχουν καθηγητές που πετάνε με τις μυστικές πτήσεις καπνιστών της Ετζίαν.

  16. smerdaleos said

    Ο φίλος θεωρεί λάθος τον τύπο «ο συλληφθέντας», εγώ από την άλλη πλευρά τον θεωρώ νόμιμο λαϊκό τύπο και χαίρομαι που τον βλέπω και γραμμένον. Είμαι απαλλαγέντας, λέγανε κάποιοι από το 1910 κιόλας.
    —-

    Νίκο καλημέρα.

    Γλωσσολογικά ο τύπος «συλληφθέντας» είναι τόσο ορθός όσο και οι όροι «Πλάτωνας», «πατέρας» και «κόρακας».

    Κατά την ύστερη αρχαιότητα τόσο η Ελληνική όσο και η Λατινική δημιούργησαν νέες θεματικές ονομαστικές για τα αθέματα ονόματα από τις αιτιατικές τους.

    ἡ νύξ , τὴν νύκτα > η νύχτα
    nox, noctem > nocte (ιταλικό notte, βλαχορουμανικό noapte κλπ)

    και

    ὁ πατήρ, τὸν πατέρα > ο πατέρας
    pater, patrem > patre (ιταλικό padre, ισπανικό paδre κλπ)

    Όποιος θεωρεί την λέξη «πατέρας» φυσιολογική πρέπει να θεωρεί φυσιολογικές και τις θεματοποιημένες μετοχές «φέροντας» (< ὁ φέρων, τὸν φέροντα) και «συλληφθέντας» (ὁ συλληφθείς, τὸν συλληφθέντα), όσο περίεργα κι αν ηχούν επειδή μάθαμε να τις χρησιμοποιούμε στην αρχαία αθέματη μορφή τους.

  17. Γς said

    14:

    Ο πάτερ

  18. Πάνος με πεζά said

    @ 17 : Ά, νόμιζα ότι θα έβαζες αυτόν. (μου είχε υπογράψει και την άδεια γάμου…)

    «Ο φέροντας οργανισμός» είναι πολύ συχνή μου αναγραφή, όταν φτιάχνω τεχνικά κείμενα, και θεωρώ απόλυτα λογικό τον τύπο (όπως και ο συλληφθέντας, ο ερωτηθέντας, ο επιλεχθέντας, ο (νεο)εισαχθέντας κλπ.). Δηλαδή τι να πεις, «ο Υπουργός, ερωτηθείς για το προσφυγικό»; Δε λες καλύτερα «ρωτημένος»; 🙂

  19. Γς said

    18:

    Το μαλάκα τον Παπά. Τα είχε όλα εδώ. Μεγάλη εκκλησία. Τα τυχερά του. Ο πρώτος.
    Αντε τώρα να τα βγάλει πέρα με τόσα παιδιά που έχει.

    Αλλά κι αυτή η παπαδιά; Ητανε λέει λουλουδού κι αυτός στο ίδιο κέντρο γκαρσόνι, από τους Αγίους Τόπους [Πύργο Ηλείας]. Είχε τον τρόπο της και τον έκανε Παπά. Κι ενώ τον ήξερε τι μπήχτης ήταν, για ένα πάρα πάνω κέρατο, τα γκρέμισε όλα.
    Τους ξέρω όλους. Κρίμα.

  20. nickel said

    #13:
    Καλημέρα
    Θα βρείτε τη νέα Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας σε PDF εδώ:

    Click to access s_1_200.pdf

  21. 13,20: Δεν ξέρω αν τυχόν έχουν ενσωματωθεί τυχόν παροράματα στην τρέχουσα έκδοση του Διόφαντου.

  22. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    14 Σωστά για τις διακρίσεις. Τα άγνωστα μένουν άκλιτα (ενώ κανείς δεν θα πει «της κυρα» σκέτο -ελπίζω)

    15 🙂

    16: Ευχαριστώ για την ανάλυση, έτσι είναι.

    20 Μερσί!

  23. cronopiusa said

    Το καλύτερο μεζεδάκι από το Βόλο

    thttp://2.bp.blogspot.com/-ULXmc3_RtSs/VkpbdqQyBfI/AAAAAAAA9oU/84Xb7giItUs/s320/12233334_10207519725172646_619913399_n1.jpg

    O Mπέος φώτισε το Δημαρχείο Βόλου στα χρώματα της σημαίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας

    Ελληνοφρένεια για υποψηφιότητα Αδωνη

    και δεν ξεχνάμε

    Καλή σας μέρα!

  24. vagelford said

    Λεζάντα: «Αυτός είναι χαλβάς…»

  25. «Βρέξει-χιονίσει όμως, ή και με καλόν καιρό, εμείς το Σάββατο θα σερβίρουμε μεζεδάκια. Ας ξεκινήσουμε.»
    Μεγάλο λουκουμά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες (γράφεις). Γιατί άμα γράφεις μεγάλες κουβέντες, μετά, το σύμπαν συνωμοτεί και το Σάββατο γίνεται Τρίτη 🙂

  26. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ο Μπογδάνος φαίνεται ότι το διόρθωσε αυτό με τον Μαρκεζίνη.

    #0:Οπότε βάζω σήμερα τα μεζεδάκια, χωρίς να τροποποιήσω στο παραμικρό αυτά που είχα γράψει…
    Εεε, το «Kαλό σαββατοκύριακο» στο τέλος θα μπορούσες να το παραλείψεις! 😀

    #0: (Θυμάμαι, πριν από μερικά χρόνια που καυτηρίαζα την ακλισιά «του τσίρκο», έλεγα: δηλαδή θα πείτε και «του πιάνο»;
    Τα γυναικεία περιοδικά μόδας έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια τον πληθυντικό «τα παλτό» ως πιο γκλαμουράτο.
    Φαντάσου συζήτηση μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων: «Οι καινούργιες μεταγραφές μας βγήκανε παλτό» 🙂

  27. sarant said

    25-26
    Είπαμε, δεν άλλαξα τίποτα από το κείμενο που είχα γράψει. Αλλά βέβαια επιβεβαιώνεται η παροιμία!

    26 Αν το διόρθωσε, θα έγινε μετά την Παρασκευή το βράδυ. Το είχα τσεκάρει αμέσως πριν το γράψω.

  28. Η καλύτερη λεζάντα για τη φωτό του Αδώνιδος, που διάβασα στο τουήτα, πάει κάπως έτσι:

    Η διαφορά ενός γιαουρτιού από το Γεωργιάδη είναι πως το γιαούρτι έχει κάποια καλλιέργεια.

  29. Πάνος με πεζά said

    Είχαμε και μεζεδάκι από την εκπρόσωπο του πνευματικού κόσμου Σ’ ό,τι Τριανταφύλλου, όπως άκουγα στην Ελληνοφρένεια : «…οι μουσουλμάνοι διαφωνούν με το δυτικό τρόπο διασκέδασης. Δε δέχονται σαν διασκέδαση το ποδόσφαιρο, ή το ροκ εντ ρολ και τις παρυφές του…». Mάλλον για «παραφυάδες» το κόβω, αλλά ο πνευματικός κόσμος ξέρει καλύτερα…
    Αν το ψάξετε, κάπου θα υπάρχει και link…

  30. gryphon said

    Το νομοσχεδιο για το συμφωνο συμβιωσης μεταξυ ομοφυλων μπορει να αποδειχθει σημαντικοτερο γεγονος απο την «πανουσιαδα¨ αλλα κανονικα αυτο δεν θα επρεπε να συμβει.
    Γιατι απο την μια εχουμε να κανουμε με κατι που αφορα ενα εντελως ασημαντο αριθμητικα ρμημα του πληθυσμου.
    Και απο την αλλη η «πανουσιαδα» οπως ειρωνικα αποκαλειται μας αποκαλυψε κατι πολυ σημαντικοτερο.
    Οτι προβεβλημενο στελεχος του συριζα παρατρεχαμενος του πρωθυπουργου αλλα και του Υπ.Δικαιοσυνης ειναι κωλος και βρακι που λεμε (και οχι απλως ενδιαμεσος) και με ακροαριστερους τρομοκρατες αλλα και με τον αρχηγο της μαφιας της κοζα νοστρα της Ελλαδος.
    Και αυτο δεν ιναι σχημα λογου.
    Ο Στεφανακος ειναι ο τρεχων αντιστοιχος Καρλο Γκαμπινο η Τζον Γκοτι της Ελλαδας.Ειναι και αυτος που διεταξε την εκτελεση των δυο χρυσαυγιτων για εκδικηση για τον Φυσσα.Βλεπεις σε αυτη την παραξενη και φαιδρη χωρα ακομη και ο αρχηγος της μαφιας ειναι φανατικος κομμουνιστης και αντιφα.
    Το οτι ο Λαμπρου σαν συνεργατης του πρωθυπουργου και του υπ.Δικαιοσυνης δεχοταν εντολες απο αυτο το ρεμαλι προκειμενου να βηθησει να περασουν νομοι που να τον εξυπηρετουν σε οποιαδηποτε χωρα του κοσμου θα ηταν αιτια αμεσης πτωσης της κυβερνησης

  31. sarant said

    29 Ναι, το άκουσα με τ’ αυτιά μου και σκέφτηκα το ίδιο.

    30 Βλακείες. Όσες διατάξεις ψηφίστηκαν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

  32. Γς said

    29:
    Την άκουσα να τα λέει χτες σε ένα τηλεοπικό δελτίο ειδήσεων ως ελληνίδα κάτοικος Παρισίων.
    Και καράφλιασα

  33. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι,

    1) Διατί ο κ. Σαραντάκος ασχολείται με την γκάφφαν του καραφλού φιλοσόφου Μπογδάνου διά τον Σπυράκον Μαρκεζίνην και κάμνει ότι δεν βλέπει την γκαφφάραν της «Αυγής» με το στεφάνι του Αλεξίου Τσίπρα;

    Περισσότεραι λεπτομέρειαι διά τους ρέκτας αναγνώστας εδώ.

    2) Διατί αποκρύπτετε ότι ο ιθύνων νούς της Παρισινής Σφαγής, Μαροκινός Αβδελχαμίδ Αβαούδ, είχε φοιτήσει εις το αριστοκρατικόν χριστιανικόν κολλέγιον των Βρυξελλών «Άγιος Πέτρος» και είχε λάβει αρίστην ευρωπαϊκήν παιδείαν; Αυτό και μόνον δεν αποδεικνύει ότι οι μουσουλμάνοι ΔΕΝ εκχριστιανίζονται και δεν ωφελεί καθόλου να εξοδεύσωμε χρήματα διά να τους παράσχωμεν ευρωπαΪκήν παιδείαν; Θα μάς σφάξούν ούτως ή άλλως, ότε τους διατάξει ο Αλλάχ.

    3) Διατί εις το νήμα περί Παρισίων που φλέγονται και περί Φασισμού που ανεβαίνει, μετά από 400 σχεδόν σχόλια, ούτε είς αναγνώστης ετόλμησε να αναβιβάση την φωτογραφίαν από το εσωτερικόν του Ba-ta-clan που κάμνει θραύσιν εις όλον τον πολιτισμένον Δυτικόν κόσμον; ΑΝ επρόκειτο διά κανένα προσφυγόπουλον εις τουρκικήν ακτήν, οι ανθρωπισταί αναγνώσται του Σαραντακείου Ιστολογίου θα μάς είχον φλομώσει με ανεβάσματα. Τώρα σιωπή παλαιάς Αρσακειάδος!..

    Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

  34. Ριβαλντίνιο said

    @ 33 Βάταλος
    Ο πρωθυπουργός μας πάντα προηγείται 🙂 :

  35. cronopiusa said

    Hillary Clinton – We created ISIS

  36. Ριβαλντίνιο said

    Για τον μπουμπουκοπρόεδρα το υπέρτατο άσμα.

  37. Παναγιώτης Κ. said

    @20.Ευχαριστώ πολύ.

  38. gak said

    Σχετικά με το τρεισίμιση, αντί για τριάμιση, θα μπορούσε πιστεύετε να ετυμολογείται από έλξη από το λατινικό Tremissis?

  39. Pedis said

    «Επώδυνος συμβιβασμός για την πρώτη κατοικία»
    http://www.efsyn.gr/arthro/epodynos-symvivasmos-gia-tin-proti-katoikia

    Ναι, λες και δεν το ξέραμε πού θα κατέληγε κι αυτό το σίριαλ πολιτικής απάτης!

  40. Ιάκωβος said

    -Διαμαρτύρομαι. Οι αλεξιγιάουρτες στολές που μας έδωσε η ΝΔ είχαν παρενέργειες. Κοιτάξτε δίπλα μου, πώς έγινε η Ευγενία.

  41. Φωτοτυπάκιας said

    Η λεζάντα μου για την φωτογραφία:
    «Την επόμενη φορά που θα μου πετάξετε γιαουρτάκι, φροντίστε να είναι η αγαπημένη μου μάρκα».

  42. Πάνος με πεζά said

    https://sarantakos.files.wordpress.com/2015/11/adonisg.jpg?w=296&h=394
    – Τώρα που με το ΣΥΡΙΖΑ έγινε η θάλασσα γιαούρτι, εσύ θα μείνεις χωρίς κουτάλι;

    Στις 22 Νοεμβρίου, κάνουμε τα λόγια πράξεις.

  43. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    41-43 Πολύ πετυχημένα!

  44. 44

    To 41 το είδα στο τουήτα.

  45. gpoint said

    Ενα κουιζάκι πολύ σπέσιαλ…

    Ρήμα (στο γ’ ενικό, ενεστώτα) που δηλώνει και ακινησία, του αφαιρείς ένα έψιλον και…πετάει (όχι πολύ) !!

  46. Φωτοτυπάκιας said

    Πολλοί μπερδεύονται με τα αριθμητικά τρεισήμισι, τριάμισι κτλ. Τα πράγματα όμως είναι απλά. Αντιγράφω από το βιβλίο Γραμματικής της Ε΄ και Στ΄Δημοτικού:

    Μισός, -ή, -ό

    Το επίθετο μισός συνδυάζεται με
    τα απόλυτα αριθμητικά και σχηματίζει
    τους παρακάτω τύπους:

    αρσενικό: ενάμισης χρόνος
    θηλυκό: μιάμιση ώρα
    ουδέτερο: ενάμισι λίτρο

    αρσενικό και θηλυκό: τρεισήμισι τόνοι, τρεισήμισι μέρες
    ουδέτερο: τριάμισι καρπούζια

    αρσενικό και θηλυκό: τεσσερισήμισι αιώνες, τεσσερισήμισι ώρες
    ουδέτερο: τεσσεράμισι λεπτά

    Οι τύποι δυόμισι, πεντέμισι, εξήμισι, εφτάμισι, οχτώμισι κτλ. είναι άκλιτοι.

    Μια και είμαστε στα βιβλία του Δημοτικού, θαυμάστε διατύπωση σε πρόβλημα από το βιβλίο Μαθηματικών της Στ΄ τάξης στο Κεφ. 14ο, για τους πρώτους και τους σύνθετους αριθμούς:

    Στο Δημοτικό Σχολείο Σύμης, τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, μετά το μάθημα για τους διαιρέτες των αριθμών και τα κριτήρια διαιρετότητας, αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι. Το ονόμασαν «δεν μπαίνω σε σειρές» και αναρωτήθηκαν: «Πόσα παιδιά πρέπει να έχει μια τάξη ώστε να μην μπορούν να παραταχθούν σε σειρές χωρίς να περισσεύει έστω και ένα παιδί;»

    Ποιο κριτήριο δεν πρέπει να ικανοποιεί ο αριθμός που ψάχνουν για να μην μπορούν να παραταχθούν σε:

    Δυάδες:
    Τριάδες:
    Τετράδες:
    Πεντάδες:

    Καταλάβατε τίποτα;
    Η ερώτηση «Πόσα παιδιά πρέπει να έχει μια τάξη ώστε να μην μπορούν να παραταχθούν σε σειρές χωρίς να περισσεύει έστω και ένα παιδί;», ποιο βραβείο θα κέρδιζε κ. Νίκο;

  47. Μαρία said

    Πλειστηριασμοί: Ικανοποιημένο το Μαξίμου, επιχαίρει η Ν.Δ. http://www.efsyn.gr/arthro/nd-kanena-spiti-sta-heria-trapeziti-elege-o-tsipras

  48. sarant said

    48 Είναι λάθος, Χαίρεται για το κακό (τον επώδυνο συμβιβασμό) που έπαθε ο αντίπαλος

    47 Απαράδεκτα κακή διατύπωση. Εγώ θα αφαιρούσα το «μην» αλλά δεν ξέρω αν εννοεί αυτό. Οπότε η απάντηση είναι 60

  49. Πάνος με πεζά said

    Και η μικρή μου «παράβαση» από τα χιουμοριστικά, για τη σημερινή επέτειο :

    Πέντε χρονιές που σπούδασα εκεί, δεν πήγα ούτε μια φορά στη γιορτή, δεν άφησα ούτε ένα λουλούδι, μάλιστα μία από αυτές, είδα την Πρυτανεία να γίνεται στάχτη… Έχω τις επετείους μέσα μου με έναν δικό μου τρόπο. Σήμερα όμως, θέλω να πω χρόνια πολλά στο αγαπημένο μου Ίδρυμα, για την παιδεία που μου χάρισε, και που 22 χρόνια τώρα, μεταφράζεται και σε ψωμί… Αν και ξέρω ότι δεν είναι κανόνας, για κάποιους άλλους σίγουρα δεν ίσχυσε ή δεν ισχύει, εγώ, ταπεινά προσκυνώ την «Αυλή του φθινόπωρου», κι ευχαριστώ…

    P.S. : H ελευθερία, έτσι κι αλλιώς είναι πράγμα σχετικό… 🙂

  50. Πάνος με πεζά said

    @ 47 : ΔΕΝ πρέπει να διαιρείται ακριβώς με το 2, το 3, το 4 και το 5. Ισχύει η άρνηση, αλλά έτσι που το έγραψαν…

  51. Ρε σεις, υπάρχει ακόμη ΠΑΣΠ! 😳

  52. 41 χαχαχά, και έλεγα τι μου θύμιζε η φωτογραφία! 😀

  53. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    H διατύπωση : «Ποιο κριτήριο δεν πρέπει να ικανοποιεί ο αριθμός που ψάχνουν για να μην μπορούν να παραταχθούν σε:…» είναι μαθηματικώς σωστή και η απάντηση είναι «Δεν πρέπει να ικανοποιεί το κριτήριο διαιρετότητας με τους 2,3,4,5 ,δηλαδή δεν πρέπει να είναι το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο =60 » ,αλλά συμφωνώ ότι είναι αναίτια πολύπλοκη διατυπωση. Πιο καλή θα ήταν η «θετική» διατ’υπωση «Ποιο κριτήριο πρέπει να ικανοποιεί ο αριθμός …» με απάντηση «να μην είναι το ΕΚΠ=60 ή πολλαπλάσια αυτού (τάξη βέβαια με 60 ή120 μαθητές …στα χρόνια του Χριστού…)

  54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αν ζητάει ξεχωριστές απαντήσεις για δυάδες, τριάδες, κ.λ.π. η απάντηση είναι βέβαια τρίβιαλ…

  55. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Τι θα πει όμως «δεν πρέπει να είναι 60»; Αφού ισχύει για 7,11,13,17,19,23,29,… μαθητές.

  56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    56. ? Ισχύει για όλους τους αριθμούς που ΔΕΝ είναι 60 ή πολλαπλάσιό του.

  57. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αντώνης Κακαράς
    15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2011 @ 11:05 ΜΜ
    17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    του Αντώνη Κακαρά
    http://kakaras.wordpress.com/
    antonis.kakaras@gmail.com

    Από το μεσημέρι της Παρασκευής θεάθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος άντρες με πολιτικά, που κουβαλούσαν δύσκολα καλυπτόμενα μακρύκανα όπλα, τυλιγμένα με εφημερίδες και νάιλον. Πήγαιναν να πάρουν θέσεις σε ταράτσες, απ’ όπου σε λίγο θα πυροβολούσαν διαδηλωτές ή ανύποπτους διερχόμενους, παρ’ ότι… ναι υπήρχαν ακόμα ανύποπτοι.

    Αργότερα και μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει, στο σιντριβάνι της πλατείας Βικτωρίας μερικοί έριχναν νερό στα μάτια τους προσπαθώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να τα ανακουφίσουν από τα πρώτα δακρυγόνα, που είχαν αρχίσει να πέφτουν. Στο ύψος της πλατείας την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών διασχίζοντας την Αριστοτέλους, ξήλωνε από τα πεζοδρόμια τα σήματα της τροχαίας και ένα στέγαστρο από τη στάση των λεωφορείων. Στην Πατησίων, λίγο πιο κάτω από τον ΟΤΕ, είχε ακινητοποιηθεί διαγώνια ένα τρόλεϊ φορτωμένο με συνθήματα κλείνοντας έτσι το δρόμο, ενώ δίπλα στεκόταν μια μεγάλη ομάδα αστυφυλάκων. Έξω από το Πολυτεχνείο, στο οδόστρωμα, είναι αναμμένες φωτιές που τροφοδοτούνται με εφημερίδες για τα δακρυγόνα που έχουν πνίξει την περιοχή. Ένα ειδικό όχημα της αστυνομίας περνάει με μεγάλη ταχύτητα σκορπίζοντας και άλλα, ενώ τα μεγάφωνα μέσα στο χώρο του πανηγυριού που θα ξετυλιγόταν σε δράμα, διακόπτουν κατά διαστήματα τα συνθήματα και δίνουν οδηγίες προστασίας απ’ τα αέρια.

    Οι πύλες και απ’ τις τρεις πλευρές είναι αμπαρωμένες και δεν επιτρέπεται από τους έγκλειστους η είσοδος πλέον σε κανέναν. Μέσα από τα κάγκελα και σκαρφαλωμένοι σ’ αυτά στέκουν οι νέοι, κουνώντας σημαίες και κραυγάζοντας ότι μέχρι τότε τους απαγόρευαν. Η κεντρική πύλη είναι υποστυλωμένη με δοκάρια. Μια ομάδα μετακινεί τραμπαλίζοντας ένα αυτοκίνητο «Μερσεντές» και το στήνει πίσω της. Σε λίγο, με τον ίδιο τρόπο, θα μεταφερθεί και ένα μικρότερο δίπλα στο προηγούμενο.

    Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, παρά το σκοτάδι που κυριαρχεί έξω από0 τα κτήρια, ο τόπος σφύζει από ζωή. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, γυρίζει ρωτώντας αν είδε κανείς μια πιτσιρίκα, για να της δώσει τη ζακέτα της μην τυχόν και κρυώσει….Είναι μόνο δώδεκα, καταλάβατε, θα μου κρυώσει η εγγονούλα….!
    Κατά διαστήματα φτάνουν νεαροί με μηχανάκια που φέρνουν μηνύματα από τις συγκρούσεις που έχουν αρχίσει στην Αθήνα, από πολιορκίες κτιρίων και τέτοια, σκληρά, αιματηρά. Ακούγονται πυροβολισμοί και κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για νεκρούς, ενώ μεταφέρονται τραυματίες στο πρόχειρο ιατρείο, σε κάποιο από τα κτίρια του Πολυτεχνείου. Ο σταθμός ζητάει ιατρικό υλικό. Μια ομάδα μεταφέρει φορείο και εύκολα διακρίνεται ότι ο μεταφερόμενος είναι νεκρός. Ακούγεται ότι στην ταράτσα του απέναντι ξενοδοχείου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, δεν διαπιστώθηκε τελικά αν μέσα στο Πολυτεχνείο πυροβολήθηκε κανείς.

    Τα τανκς που πλησιάζουν, πρώτα ακούγονται και μετά φαίνονται με τους αναμμένους προβολείς, ενώ συγχρόνως σβήνουν τα φώτα σε όλη την περιοχή καθώς διακόπηκε το ρεύμα. Σαν με σύνθημα ξαφνικά όλα σώπασαν, η παγωμάρα διακόπτεται μόνο από ψιθυρίσματα. Ο σταθμός όμως εξακολουθεί να λειτουργεί και μια ομάδα νέων, φωνάζοντας συνθήματα, διασχίζει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στον κεντρικό μπροστινό περίβολο. Ήταν εμφανής η προσπάθεια να δοθεί κουράγιο στους έγκλειστους, που πάγωσαν με την εμφάνιση των αρμάτων. Καταφτάνουν τρία και στέκονται κατά μήκος της Πατησίων, με το πρώτο στο ύψος ακριβώς της κεντρικής πύλης. Περιφέρουν τους προβολείς στις προσόψεις των γύρω κτιρίων, απ’ όπου ακούγονται να χτυπάνε τα πορτοπαράθυρα που κλείνουν οι ένοικοι. Μια ριπή πέφτει στο μπαλκόνι ό,που διακρίνεται ανοικτή κάποια πόρτα.

    Πίσω από τα τανκς βρίσκεται μια στοιχισμένη σειρά αντρών με πολιτικά, που ακουμπάνε σε μεγάλα φρεσκοκομμένα στειλιάρια ενώ μερικοί απ’ αυτούς τα κραδαίνουν απειλητικά. Πολλοί στρατιώτες παίρνουν θέση κυκλώνοντας από αριστερά το Πολυτεχνείο και μια μεγάλη ομάδα βρίσκεται κοντά στο πρώτο άρμα.

    Όλοι κρατούν όπλα. Μετά το πρώτο πάγωμα οι συγκεντρωμένοι πίσω από τα κάγκελα, απευθυνόμενοι στους στρατιώτες, αρχίζουν να φωνάζουν το σύνθημα «είμαστε αδέλφια σας», ενώ άλλοι αποδοκιμάζουν κάποιον που εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι προς την Πατησίων, και έναν άλλον που έριξε μερικά νεράντζια. Αυτές ήταν και οι μόνες πράξεις αντίδρασης στην όλη επιχείρηση.

    Έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την έξοδο των περικυκλωμένων και κάποιος έχει ανέβει όρθιος στον μεσαίο πέτρινο στύλο της πύλης, κουνώντας συνεχώς τα χέρια του σαν να θέλει να καθησυχάσει το πλήθος, που είναι πλέον σιωπηλό από κάτω. Τα λίγα λεπτά που δόθηκαν από τον αξιωματικό που διαπραγματευόταν με κάποιους της συντονιστικής επιτροπής για την έξοδο, κοντεύουν ήδη να τελειώσουν. Ο ανεβασμένος στο στύλο εξακολουθεί να κινεί τα χέρια του καθησυχαστικά, χωρίς να σταματά. Δεν παίρνει είδηση το άρμα, που στρέφοντας προς τα πίσω το πυροβόλο του, έχει ξεκινήσει εναντίον της πύλης.

    Ακούει όμως το μούγκρισμα της μηχανής μόλις αυτή ανεβαίνει το διάζωμα που χωρίζει την Πατησίων, γυρίζει έντρομος και γκρεμίζεται δίπλα στις ερπύστριες τη στιγμή που η πύλη και η υποστύλωση διαλύονται.

    Η «Μερσεντές» και το μικρότερο αυτοκίνητο λιώνουν κάτω από το άρμα που προχωρώντας συνεχώς πατάει πύλη, δοκάρια και αυτοκίνητα και σταματάει πιο πέρα, έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του. Ο κόσμος που ήταν στα κάγκελα, πάνω στα δοκάρια και στα αυτοκίνητα μέσα από τη πύλη, έχει σκορπίσει φωνάζοντας έντρομος. Οι στρατιώτες μπαίνουν τρέχοντας σε δύο γραμμές δεξιά και αριστερά από το άρμα και δημιουργούν ένα διάδρομο μέσα απ’ τον οποίο αρχίζει η έξοδος. Οι φαντάροι καθοδηγούν τους εξερχόμενους, μερικοί μάλιστα παίρνουν απ’ το χέρι γυναίκες και τους συνιστούν να προσέχουν που πατάνε, για να μη χτυπήσουν από τις σκόρπιες λαμαρίνες και πέτρες. Κάποιος φωνάζει να μην καπνίσει κανείς φαντάρος, γιατί κάτω υπάρχει βενζίνη από τα διαλυμένα αυτοκίνητα.

    Ο συνεχής οξύς ήχος που ακούγεται, όταν προβάλλεται η ταινία της εισβολής στο Πολυτεχνείο, είναι απ΄ την κολλημένη κόρνα της «Μερσεντές», που ισοπεδώθηκε και χτυπούσε συνεχώς όλη την ώρα της εξόδου, εκφράζοντας τη δική διαμαρτυρία. Όσοι περνούν πίσω από το άρμα, δέχονται τα καυσαέρια και τις φλόγες από την τεράστια εξάτμιση της μηχανής που δουλεύει συνεχώς. Μια κοπέλα έχει αγκαλιάσει έναν αξιωματικό και σε κατάσταση υστερίας του φωνάζει να τη σώσει. Αυτός προσπαθεί να την καθησυχάσει, λέγοντάς της πως γι’ αυτό ήρθε ο στρατός στο Πολυτεχνείο.

    Παράλληλα, στον τοίχο έξω απ’ την πύλη στην Πατησίων, έχουν στηθεί οι ροπαλοφόροι και χτυπάνε με τα ξύλα όποιον προλάβουν. Κάποιος στρατιώτης ορμάει σε έναν απ’ αυτούς και τον γκρεμίζει χτυπώντας τον με τον υποκόπανο του όπλου του στην κοιλιά, βρίζοντάς τον συγχρόνως: «Γιατί χτυπάς, ρε μαλάκα»…!! Ολόκληρο το τετράγωνο του Πολυτεχνείου είναι κυκλωμένο και τρέχοντας όλοι προσπαθούν να βρουν άνοιγμα να περάσουν.

    Αριστερά στη Στουρνάρα βρίσκεται παραταγμένο ένα τμήμα λοκατζήδων με επικεφαλής αξιωματικό που διακρίνεται πολύ καλά. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1978 στο πολεμικό ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ ο ίδιος αξιωματικός θα εκμυστηρεύεται στο συντάκτη του παρόντος με κάθε ειλικρίνεια τα συναισθήματα από την παρουσία του εκείνο το βράδυ στο Πολυτεχνείο. Στη Μπουμπουλίνας, ξεπροβάλλει πίσω από ένα αυτοκίνητο κάποιος με πιστόλι στο χέρι και το προτείνει φωνάζοντας «πίσω τσογλάνι και σ’ έφαγα».

    Στην άλλη γωνία, μια ομάδα από νέους είναι γύρω από έναν στρατιώτη και μια κοπέλα του λέει πως έχει και αυτή αδελφό στα ΛΟΚ και τον εκλιπαρεί να τους βοηθήσει. Ο στρατιώτης ξεκινάει τρέχοντας προς την πλατεία Εξαρχείων, καταπάνω σε μια πυκνή σειρά από αστυνομικούς που κλείνουν το δρόμο. Συγχρόνως πυροβολεί στον αέρα ενώ πίσω του τρέχει η ομάδα των φυγάδων, που πέφτει πάνω στο φράγμα των αστυνομικών. Οι τελευταίοι τους περιμένουν με τα ρόπαλα και τους χτυπούν. Κάποιοι έπεσαν κάτω… κάποιοι πέρασαν και γλίτωσαν. Ο στρατιώτης έκανε μεταβολή και γύρισε πίσω. Από τα μπαλκόνια πετούν προς τους αστυνομικούς γλάστρες και στις πολυκατοικίες ανοίγουν οι πόρτες δίνοντας άσυλο. Στην κορυφή ενός δρόμου ένας γέρος στέκεται με τα χέρια στη μέση και φωνάζει στους αστυνομικούς ν’ αφήσουν τα παιδιά να φύγουν.

    Στην Αλεξάνδρας μια άλλη ομάδα από άρματα κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ένα αυτοκίνητο προβάλλει έτοιμο να βγει στη λεωφόρο και με πανικόβλητο τον οδηγό στρίβει επιτόπου και τρυπώνει στο δρόμο από τον οποίο ήρθε, γλιτώνοντας την τελευταία στιγμή τη σύγκρουση. Ένα άλλο σταματάει και παίρνει τρεις που παρακαλούν τον οδηγό να τους μεταφέρει όπου πάει ο ίδιος. Το ότι αυτός άκουγε από το ράδιο δυνατά έναν σταθμό που εξέπεμπε για το Πολυτεχνείο, το ότι δεν έδειχνε να φοβάται καθόλου και το ότι ήταν έξω με αυτοκίνητο εκείνη την ώρα, έβαλε σε υποψία τους επιβάτες, που κατέβηκαν λίγο πιο κάτω, στη Φωκίωνος Νέγρη. Στους δρόμους δεν υπάρχει ψυχή, είναι ακόμα νύχτα, αλλά κοντεύει να ξημερώσει, και στην πλατεία Κυψέλης, στη στάση των τρόλεϊ, ένας εισπράκτορας με στολή περιμένει να πάει, καθώς φαίνεται, στη δουλειά του. Κάτω από μια συστάδα δέντρων πιο κει μόλις και διακρίνεται μια μεγάλη ομάδα από αστυνομικούς, που στέκουν όρθιοι και αμίλητοι.

    Αργά το πρωί του Σαββάτου ακούγονται οι πυροβολισμοί από τανκς που κατεβαίνουν την Αχαρνών, ενώ στην Πατησίων σταματάει ένα καμιόνι με αστυνομικούς που ορμάνε και ξυλοκοπούν όσους κάθονταν αμέριμνοι στο ζαχαροπλαστείο Φούτζι. Στο τέρμα της Αχαρνών, έξω από μια πολυκατοικία, σταματάει ένα απ’ τ’ άρματα και ένα καμιόνι με άντρες της ΕΣΑ. Προπηλακίζουν ένα παιδί και το πεζοδρόμιο γεμίζει γάλατα και γιαούρτι που ο μικρός μετέφερε από το απέναντι καφενείο ….. Η τηλεόραση δείχνει εικόνες από το ρημαγμένο Πολυτεχνείο. Οι βανδαλισμοί και τα προβοκατόρικα συνθήματα, που είχαν γραφτεί εκ των υστέρων, αποδίδονται στους φοιτητές.

    Την άλλη μέρα, Κυριακή μεσημέρι, ο αξιωματικός της Αστυνομίας που είχε βάρδια στο κέντρο Άμεσης Δράσης της Τροχαίας μαθαίνει τις λεπτομέρειες μιας εκτέλεσης ενός νέου έξω από το Πολυτεχνείο, γωνία Στουρνάρα και Πατησίων. Τις μετέδιδε με το ραδιοτηλέφωνο ο οδηγός ενός περιπολικού, όπως ακριβώς τις έβλεπε μπροστά στα μάτια του. Αυτός ο αξιωματικός τις διηγούταν δεκάξι χρόνια μετά με σιγανή φωνή και ανατριχιάζοντας. Ο νέος έδειχνε να μην ξέρει πως είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, όταν ο συνοδηγός του περιπολικού του φώναξε έντονα να εξαφανιστεί. Μόλις έστριβε για να φύγει, ένας αξιωματικός του Στρατού που κατέβηκε με στολή εκστρατείας από ένα τζιπ, τον πυροβόλησε. Ο χτυπημένος γονάτισε και γύρισε να κοιτάξει αυτόν που τον χτύπησε. Ο τελευταίος πλησίασε και τον ξαναπυροβόλησε, από κοντά αυτή τη φορά. Ο νέος ξάπλωσε στην άσφαλτο και ο εκτελεστής του τον πυροβόλησε τρίτη φορά, έχοντας φτάσει ακριβώς από πάνω του. Και οι δύο είναι γνωστοί πια.

    Αυτό ήταν το Πολυτεχνείο. Ο εισπράκτορας του τρόλεϊ στη στάση, ο φαντάρος με το υποκόπανο, ο άλλος που ξόδευε τα πυρά στον αέρα να δώσει θάρρος στους φυγάδες, ο οδηγός του περιπολικού, ο αξιωματικός των ΛΟΚ με τις τύψεις, κάποιος άλλος με την ίδια στολή μα αλλιώτικος…. Και εκείνη η γυναίκα που έψαχνε την εγγόνα της μέσα στο χαμό και το πανηγύρι, να της δώσει τη ζακέτα να μην κρυώσει το παιδί…….
    Δέκα επτά του Νοέμβρη του 2011, αυξήθηκαν οι κατάρες και τα συσσίτια…. λιγόστεψαν τα σκουπίδια που όλο και περισσότεροι τα σκαλίζουν ψάχνοντας…. στέρεψαν οι ευχές…ελπίδες φαίνονται μονάχα με την αργή μαζί…

    Πολυτεχνείο 1973. Μια μαρτυρία ενός μαθητή…

    ΥΓ Συγχαρητηρια! Το αυτοβιογραφιο σας κειμενο συμπληρωνει καποια κενα σε σχεση με τους σκοπευτες των ταρατσων και τους ροπαλοφορους οπαδους της δικατοριας.
    Ως πρωτοετης φοιτητης του ΕΜΠ, εζησα τα γεγονοτα απο τις πρωτες γενκες συνελευσεις εως τις 20.00 της Παρασκευης, οποτε αναγακστηκαμε να διαφυγουμε λογω δακρυγονων στην Πατησιων. Στη συνεχεια, λογω γειτονιας, μερικοι φιλοι φοιτητες πηγαμε κοντα στην πλαινη πορτα του Ρυθμιστικου και ακουγαμε τα ασθενοφορα να φερνουν τραυματιες. Μεττα εως την εισοδο του τεθωρακισμενου, ακουγα τον σταθμο του πολυτεχνειου.

    Οντως υπηρξαν αρκετοι νεκροι οχι μονον την Παρασκευη, αλλα και το Σαββατο και την Κυριακη, οπως γραφει ο Τσεβας.

    Το Σαββατο, ξυπνησα νωρις και ξανακατεβηκα απο το σπιτι μου και περασα μπρστα απο την γκρεμισμενη πυλη της Πατησιων και αμεσως μαυρισε ο τοπος στην Αβερωφ-Τοσιτσα απο αστυνομικους οποτε διαφυγαμε προς την πλατεια Αιγυπτου. Ακουγαμε καποιους κροτους αλλα τοτε ως πρωτοετης και απειρος δεν μπορουσα να καταλαβω οτι ηταν πυροβολισμοι. Περι τις 10.45 ειδα οδοφραγματα με λεωφορεια μεταξυ ΑΣΣΟΕ και πλατειας Αιγυπτου (Αλεξανδρας και Πατησιων) και κοσμο να διαδηλωνει στα καθετα στενα στην Μαυρομματαιων. Συνεχισαμε την πορεια μας στην Μαυρομματαιων και καναμε ωτοστοπ στην Ευελπιδων σε εναν ελληνα φοιτητη στην Γαλλια (Renault 5TL με κιτρινες γαλλικες πινακιδες) που μας πηγε μεσω περιφερεικου ως τον Χολαργο….
    Στις 11.00 απο το ραδιοφωνο του αυτοκινητου ακουσαμε οτι κηρυχθηκε απαγορευση κυκλοφοριας……

  58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Πιστεύω ότι απλά η άσκηση θέλει να δείξει ότι για να διαιρείται ένας αριθμός ακριβώς με 2,3 ή περισσότερους αριθμούς πρέπει να είναι το ΕΚΠ ή πολλαπλάσιό του.

  59. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Επετειακο λογοτεχνικο αφιερωμα, δημοσιευμενο στο ποιειν 17-11-2010.

    “Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”
    ΝΟΕ 17

    Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σωτήρης Παστάκας

    (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
    ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973)
    ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

    Σκηνή πρώτη :
    (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

    Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

    Βέβαια, φάνηκε κάτι περίεργο : ανάμεσα στο επαναστατημένο πλήθος που ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε καταλάβει κρατικά κτίρια, είχαν ανακατευτεί και έλληνες φοιτητές από την Ιταλία και την Γαλλία, με μερικούς “φιλέλληνες” επαναστάτες από τον Μάη του 68, φέροντες όπλα που τα είχαν εισάγει σταδιακά και λαθραία τα καλοκαίρια, από το ’70 κι ύστερα, την περίοδο των διακοπών.
    Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, από την κατάληψη του Πολυτεχνείου μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

    Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο” τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.
    Πρώτος μίλησε o Λάκης :

    – “Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη”.
    – “Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι”, είπε ο Λέων
    – “Είσαι προβοκάτορας”, του είπε προκλητικά o Λάκης.

    Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

    Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :

    -“Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα.”
    -“Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες”, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
    -“Είσαι προβοκάτορας”, επανέλαβε ο Λάκης.

    Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα, ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.”
    […]

    “Σκηνή έκτη :

    Η Μαρίνα, αν και κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, φοιτήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ έγινε πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας .
    Επίσης ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας (με καθήκον την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο” της αριστεράς Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα (Α. Η Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, Β. Το Οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση, Γ. Εκβιομηχάνιση και Βιωσιμότητα) του μακαρίτη Δ. Μπάτση που είχε εκτελεστεί μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη), λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες -εθνικοποιημένες πλέον- βιομηχανίες.

    Ο Λέων, παρά την συμμετοχή του στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και την ουσιαστική συμβολή του –εκτός των άλλων- στην διατήρηση της κατάληψης του Πολυτεχνείου (δέσιμο με τσέρκια των εξώθυρων της περίφραξης του ΕΜΠ ), επειδή γενικά ήταν λίγο λούμπεν φοιτητής, έπαιζε στο μπουζούκι του ρεμπέτικα και ‘’διέφθειρε’’ μερικές συντρόφισσες, χωρίς να τις παντρευτεί, δεν είχε την κομματική εξέλιξη που όλοι περίμεναν.

    […]
    “..Σκηνή ενδέκατη :

    Παράλληλα, οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις των μαζικών οργανώσεων Πανελλήνιο Αντισταλινικό Μέτωπο, που είχε ενισχυθεί με αποφασισμένους εμιγκρέδες από το εξωτερικό και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα που ενισχύθηκε από τους «λίβυους» αντάρτες, μαζί με αντισταλινικούς Κρητικούς που καταφθάνουν σταδιακά στον Πειραιά, προετοιμάζονται να επιτεθούν στην πρωτεύουσα………

    Η επίθεση ήταν σφοδρή. Καταλαμβάνεται το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (η διοίκηση της φρουράς του είχε ήδη διαβρωθεί από δημοκράτες αποταγμένους αξιωματικούς, οι παλαιότεροι από την εποχή της δίκης των αεροπόρων έως την εποχή του ΑΣΠΙΔΑ), άλλα σημαντικά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

    Σημαντική αντίσταση παρουσιάστηκε κατά τις επιθέσεις εναντίον σταλινικών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών χωροφυλακής στην Αττική, την επάνδρωση των οποίων είχε ιδιαίτερα προσέξει η σταλινική κυβέρνηση με ένταξη πρώην μελών του 2ου Γραφείου του Δημοκρατικού Στρατού και της ΟΠΛΑ, με αρκετούς νεκρούς και από τα δύο μέρη.

    [….]
    Ο Δαρείος Κεκές , αρραβωνιαστικός της Μαρίνας και χαϊδεμένο παιδί του Χαρίλαου, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απιστίας που διέπραξε ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αφού σε συνεργασία με Σοβιετικό Οίκο προμήθειας ατμοηλεκτρικού σταθμού καύσης λιγνίτη τον υπερτιμολόγησε κατά 100 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία ιδιοποιήθηκε και καταδικάζεται σε 20ετή καθειρξη.”

    To πληρες στο http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html#more-11622

    ΥΓ 1. H 1η σκηνη είναι πραγματική ιστορία από την κατάληψη του πολυτεχνείου το 1973 όπως μου την διηγηθηκε το 2010 ο παλιοφιλος «Λεων» (ψευδωνυμο ) μετα από οινοποσια με καθυστερηση 37 ετων. Αλλαξα όλα τα ονοματα αλλα νομιζω τα προσωπα είναι ευδιακριτα.

    Τρεις στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ, ο «Λεων» στις ΦΕΑ και ο Λακης Ανδρεϊκος

  60. Tsopanakos said

    Έλεγα να το βάλω στο άλλο θέμα, το πένθιμο, αλλά μια και πρόκειται για μεζεδάκι (δημοσιογραφικό και όχι γλωσσικό), ας σημειωθεί εδώ:

    http://www.imerodromos.gr/polemoi-nekroi/

    Ο πολύς Μπογιό αναδημοσιεύει και αποδέχεται την ερμηνεία μιας φωτογραφίας από το σκουπιδοσάιτ Réseau Voltaire (με έδρα το Λίβανο και ίσως με τα λεφτά του Άσαντ). Το ίδιο σάιτ αναφέρει ως πηγή και σε άλλα σημεία… 😦

    Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο τύπος που μιλάει με τον ΜακΚέιν μοιάζει στον Αλ Μπαγντατί (που δεν του μοιάζει με την καμία), ένα μικρό ψάξιμο στο διαδίκτυο θα επέτρεπε στον κυρ-Νίκο να μάθει ότι ο Αμερικάνος συναντήθηκε με αυτή την ομάδα: https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Storm_Brigade

    Πρόκειται για ορκισμένους εχθρούς του ψευδο-Χαλιφάτου με κακές σχέσεις τόσο με το συριακό καθεστώς όσο και με τον Λίβανο.

    Βλ. επίσης:

    Αυτά παθαίνει κάποιος όταν ψάχνει διαρκώς να επιβεβαιώνει τις θεωρίες του, ακόμη κι αν αυτές θα μπορούσαν να βγουν σωστές.

  61. sarant said

    56-57 και πριν: δεν μπορεί η απάντηση να είναι «όλοι οι αριθμοί πλην του 60 και των πολλαπλασίων του». Πιο λογικό είναι να είναι η απάντηση 60 -βέβαια, η διατύπωση είναι εγκληματική.

    Αλήθεια, έχουμε το βιβλίο δασκάλου (υπάρχει; ) να δούμε ποια απάντηση δίνεται;

  62. Πάνος με πεζά said

    Τάξη με 60 μαθητές (γιατί κι εγώ στην αρχή λάθος το σκέφτηκα), υπάρχει μια χαρά, με 2 τμήματα των 30 ή τρία των 20. Ίσως όχι στη Σύμη, βέβαια… 🙂

  63. Φωτοτυπάκιας said

    Οι μαθητές υποτίθεται ότι πρέπει να οδηγηθούν, ώστε να βρουν όλους τους πρώτους αριθμούς από το 1 μέχρι το 30, γιατί ένας απ’ αυτούς τους πρώτους αριθμούς είναι ο αριθμός των μαθητών της Στ΄ τάξης του προβλήματος. Δεν έχει σχέση με Ε.Κ.Π.
    Η σωστή διατύπωση στο πρόβλημα του βιβλίου Μαθηματικών της Στ΄ θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη μου, η εξής (που και πάλι για τους μαθητές είναι πολύ δυσνόητη):
    «Πόσα παιδιά πρέπει να έχει μια τάξη, ώστε, με οποιονδήποτε τρόπο και να παρατάσσονται τα παιδιά σε σειρές, πάντα να περισσεύει έστω και ένα παιδί;»
    Μπορείτε όλοι να φανταστείτε, ότι αν είναι τόσο έξυπνα τα ελληνόπουλα, όσο πιστεύουν τα ντζιμάνια συγγραφείς του σχολικού βιβλίου, πόσο πιο έξυπνοι είναι οι ενήλικες Έλληνες!

  64. Παύλος said

    Ή έτσι:
    Σε μια τάξη, όπως και να παραταχθούν τα παιδιά σε σειρές, πάντα περισσεύει τουλάχιστον ένα παιδί; Πόσα παιδιά έχει η τάξη;

  65. Sarant said: «…το «η ολυμπιονίκης» είναι καινοφανής σχηματισμός, θηλυκά σε -ης δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν έως πρόσφατα στη γλώσσα. Πολύ καλύτερο βρίσκω το «ολυμπιονίκισσα»…»

    Πέρασαν πολλά χρόνια και ίσως δεν θυμάμαι καλά: Νομίζω ότι στη Γραμματική που μαθαίναμε τότε (του Τζαρτζάνου) υπάρχει κανόνας ότι στα σύνθετα επίθετα (κατ’ επέκταση και στα εξ αυτών ουσιαστικοποιηθέντα) ισχύει ο κανόνας «ο και η ολυμπιονίκης» κλπ. Σε κάθε περίπτωση, εμένα το ολυμπιονίκισσα μου φαίνεται βαρύ και ασήκωτο. Εξ άλλου νομίζω ότι η τάση να απορρίπτουμε οτιδήποτε συμπλήρωμα της δημοτικής, μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από την καθαρεύουσα, οφείλεται στην ίδια «ασθένεια» που είχαν οι παλιοί καθαρευουσιάνοι, που απέρριπταν οτιδήποτε προέρχονταν από την καθομιλούμενη δημοτική!
    Τέλος, πιστεύω ότι κριτής για την καθιέρωση οποιουδήποτε γλωσσικού τύπου θα είναι όχι τα λεξικά αλλά το λαϊκό αισθητήριο.

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    » Tί παριστάνουμε; -Να βοηθήσω:το κουτί είναι βαζελίνη «

  67. Παύλος said

    65 Το πρώτο ερωτηματικό είναι τελεία.

  68. Πάνος με πεζά said

    @ 65 : Εννοείς «όταν παρατάσσονται σε δυάδες, …, πεντάδες, πάντα περισσεύει τουλάχιστον ένα παιδί. Πόσα παιδιά έχει η τάξη;» Αλλά είπαμε, είναι ακολουθία αριθμών, όχι μονοσήμαντη λύση…

  69. Εγώ στην ερώτηση «Πόσα παιδιά πρέπει να έχει μια τάξη ώστε να μην μπορούν να παραταχθούν σε σειρές χωρίς να περισσεύει έστω και ένα παιδί;», θα απαντούσα απλούστατα «Η τάξη πρέπει να έχει πρώτο αριθμό παιδιών». Οι «σειρές» είναι πληθυντικός αριθμός, περισσότερες από μία, και βεβαίως καθεμιά τους αποτελείται από δύο ή περισσότερα παιδιά. Το μόνο που δεν δηλώνεται ρητώς είναι ότι όλες οι οι σειρές πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό παιδιών, αλλά αυτό, πιστεύω, μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για μαθητές που έχουν συνηθίσει να παρατάσσονται κατά δυάδες και τριάδες.
    Στην επόμενη ερώτηση
    «Ποιο κριτήριο δεν πρέπει να ικανοποιεί ο αριθμός που ψάχνουν για να μην μπορούν να παραταχθούν σε:
    Δυάδες:
    Τριάδες:
    Τετράδες:
    Πεντάδες: »
    εγώ πιστεύω ότι η απάντηση πρέπει να είναι «το κριτήριο διαιρετότητας διά 2, διά 3, διά 4, διά 5 αντιστοίχως.»
    Δεν νομίζω πως υπαινίσσεται το ΕΚΠ — άλλωστε, τάξεις με 60 παιδιά δεν υπάρχουν πια εδώ και δεκαετίας, και οπωσδήποτε όχι στη Σύμη!
    Θα ήθελα βέβαια να δω την εικόνα της σελίδας, για να κρίνω αν φαίνεται σαφώς από την τυπογραφική της όψη ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ερωτήσεις, από τις οποίες η δεύτερη περιλαμβάνει τέσσερα μερικότερα ερωτήματα. Δεν είναι υπόδειγμα σαφήνειας η διατύπωση, αλλά και απαράδεκτα κακή δεν θα τη χαρακτήριζα!

  70. Πάνος με πεζά said

    Και γιατί δεν το γράφουν «νιάου-νιάου», μήπως και καταλάβουν τα παιδάκια; Μια τάξη, όταν στοιχίζεται είτε σε δυάδες, είτε σε τριάδες,…, σχηματίζει άρτιες σειρές χωρίς να περισσεύει κανείς. Πόσοι είναι οι ελάχιστοι μαθητές που μπορεί να έχει;

  71. Πάνος με πεζά said

    @ 70 : Εννοεί «τάξη» όπως την ξέρουν τα παιδιά στο σχολείο, όχι «τμήμα», όπως το φανταζόμαστε εμείς. Τα παιδιά είναι συνηθισμένα σε αυτή την έκφραση, γιατί όταν λέει ο Διευθυντής «Να περάσει η Έκτη Τάξη», φεύγουν προς τα μέσα «n» τμήματα.

  72. sarant said

    64-65-69-70: Μα τότε δεν υπάρχει μοναδική απάντηση! Η τάξη μπορεί να έχει 7 παιδιά ή 17 ή 23 ή 37 κτλ

  73. gmich said

    Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ μας είπε ότι τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι οι τρομοκράτες του Παρισιού ήταν κατασκευασμένα στο Βέλγιο γιατί « ήταν ίδιας τεχνοτροπίας με αυτά που κατασκευάζονται στο Βέλγιο» Δεν νομίζω ο δημοσιογράφος θα θεωρεί ότι και οι βόμβες είναι καλλιτεχνικό δημιούργημα .

  74. spiral architect said

    Στη δουλειά υπάρχει και μια τηλεόραση, τώρα συντονισμένη στο Σκάι. Πριν λίγο ο Νομάρχης Ημιμαθείας (Νικοκύρη: ❤ ) λέγοντας για τον ISIS "που οι μαχητές του φτιάχνονται με μεθ και αφιόνι», τελειώνοντας είπε ότι, «αφιόνι για τους μη γνωρίζοντες είναι το χασίς»! 😮

  75. Φωτοτυπάκιας said

    65. Έτσι που διατυπώνεις την ερώτηση είναι ακόμα πιο απλή και συμφωνώ μαζί σου.
    Μια σωστή παιδαγωγικά διατύπωση θα ήταν κι η εξής:
    «Στην Στ΄ τάξη, όπως και να παραταχθούν τα παιδιά σε σειρές, πάντα περισσεύει τουλάχιστον ένα παιδί. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να έχει η Στ΄ τάξη, αν ο ανώτατος αριθμός που μπορεί να έχει μια τάξη είναι 30 μαθητές»

  76. Φωτοτυπάκιας said

    Το πρόβλημα του βιβλίου Μαθηματικών Στ΄ τάξης (Δραστηριότητα 1η)

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM101/301/2089,7415/

  77. sarant said

    75 Αξίζει άρθρο πάντως

    76 Ναι, έτσι είναι πολύ καλύτερα. Ή να βάλει κι ένα κάτω όριο, 20, αν και τότε βγαίνει η απάντηση και με δοκιμή.

  78. Στη σελίδα 73 η λύση του προβλήματος.

    Έχω την εντύπωση, πως τα παιδιά μια χαρά θα καταλάβαιναν αυτό που ρωτάει (ειδικά βλέποντας την απάντηση). Μάλλον είναι εξοικειωμένα με τέτοια προβλήματα. Απ’ ό,τι φαίνεται δηλ., η ερώτηση είναι έτσι ώστε να οδηγεί στην απάντηση με βήματα. Πόσοι για δυάδες; Και ναι, θα γράψουν διάφορα νούμερα. Πόσοι για τριάδες; άλλη σειρά από αριθμούς. Κλπ. Γι’ αυτό και δίπλα έχει τελείτσες. Και η αμέσως επόμενη δραστηριότητα είναι το κόσκινο του Ερατοσθένη.

  79. Ένα γκούγκλισμα δρόμος το να βρεθεί το βιβλίο ή το λυσάρι 🙂

  80. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι,

    χωρίς τέρματα (0-0) έληξε προ ολίγων δευτερολέπτων ο ποδοσφαιρικός αγών Τουρκιάς – Ρωμέικου, που διεξήχθη εις την Νέαν Σιών (Ιστανμπούλ, στάδιον «Φατίχ Τερίμ») παρουσία των δύο πρωθυπουργών, Αχμέτ Δαβούτογλου και Αλεξίου Τσίπρα

    Οι Οθωμανοί είχον την πρωτοβουλίαν, απώλεσαν ευκαιρίας, αλλά συνεκρατήθησαν από το συμπαγές τείχος των Ρωμιών.

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

  81. Πάνος με πεζά said

    Δεδομένων των καιρών, το έπαιξα «πανθομολογούμενο Χ» και το έπιασα, και το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και στο Αγγλία-Γαλλία, λόγω των γεγονότων…

  82. Η «πνευστή λέμβος» μου θύμισε τη μάρκα ελαστικών Pneumant, στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία αν θυμάμαι καλά. Τότε είχα χαρεί για την εξαγωγική δύναμη της ελληνικής γλώσσας.

  83. Πέπε said

    #0:
    > > Ο φίλος θεωρεί λάθος τον τύπο «ο συλληφθέντας», εγώ από την άλλη πλευρά τον θεωρώ νόμιμο λαϊκό τύπο και χαίρομαι που τον βλέπω και γραμμένον. Είμαι απαλλαγέντας, λέγανε κάποιοι από το 1910 κιόλας.

    #16 (Σμερδαλέος):

    Γλωσσολογικά ο τύπος «συλληφθέντας» είναι τόσο ορθός όσο και οι όροι «Πλάτωνας», «πατέρας» και «κόρακας».

    ___

    Δε συμφωνώ ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο. «Πλάτωνας», «πατέρας» και «κόρακας» είναι γνήσιοι λαϊκοί τύποι, διότι είναι λέξεις που ποτέ δε σταμάτησαν να λέγονται, από τον καιρό που κλίνονταν αρχαϊστί μέχρι τον καιρό που η κλίση τους έφτασε να είναι η σημερινή. Δεν πρόκειται για την ίδια εξελικτική πορεία όπως με τον συλληφθέντα και τον απαλλαγέντα.

    Ο συλληφθείς και ο απαλλαγείς είναι λόγιες λέξεις, δηλαδή δάνειες από την αρχαία και όχι κληρονομημένες από την αρχαία. Ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, σταμάτησαν να λέγονται στη ζωντανή εξελισσόμενη γλώσσα πριν αλλάξει η κλίση τους, και αργότερα ξαναμπήκαν για ειδικές (διοικητικές κλπ.) χρήσεις στη μορφή όπου είχαν μείνει, απροσάρμοστες.

    Κλίνονται αρχαϊστί. Αυτός που τις επανέφερε στη χρήση ήξερε να τις κλίνει γιατί ήξερε αρχαία. Αυτός που ακούγοντας «τον συλληφθέντα, οι συλληφθέντες» λέει και «ο συλληφθέντας» εφαρμόζει την αναλογία λόγω άγνοιας. Και η άγνοιά του είναι απόλυτα φυσιολογική, γιατί η αρχαία γραμματική δεν ανήκει στη φυσική του γλωσσική κληρονομιά. (Θα ήταν εντελώς λαϊκίστικο να γενικεύσει κανείς λέγοντας ότι η αρχαία γραμματική δεν ανήκει σε κανενός τη φυσική γλωσσική κληρονομιά, γιατί ναι μεν κανείς δε μιλάει αρχαία αλλά ούτε και κανείς μιλάει, σήμερα πια, αποκλειστικά όπως άκουσε προφορικά από τη μάνα του και τη γιαγιά του – μαθαίνουμε από ένα σωρό πηγές.)

    Πρόκειται λοιπόν για μια λανθασμένη χρήση λόγιας λέξεις από λαϊκούς ομιλητές. Όταν, αντίστροφα, λόγιοι ομιλητές κάνουν λάθος σε λαϊκούς τύπους που μισοάκουσαν κάποτε χωρίς να τους κατανοήσουν πλήρως, δε σπεύδουμε να τους δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι είναι μια φυσική εξέλιξη – ονομάζουμε το λάθος λάθος.

  84. sarant said

    81 Διπλωματική ισοπαλία (όπως λέμε διπλωματική ασθένεια)

  85. Πάνος με πεζά said

    «To αποτέλεσμα θα προσδιοριστεί δια της διπλωματικής οδού», που λέγαν παλιότερα και στις ειδήσεις.
    Οι Άγγλοι πάντως, ανάλγητοι απέναντοι στους Γάλλους, 2-0 στο 80…

  86. Μαρία said

    84
    Ο νικήσαντας τον Άδη και τον Έρωτα σώσαντας.

  87. Πέπε said

    Mόλις το βρήκα:

    «Συνέβη και αυτό: Οπαδός διαφώνησε με τη γυναίκα διαιτητή και τη χαστούκισε με το π….ς του»

    (από το ανεκδιήγητο Huffington, http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/17/viral-peos-_n_8582930.html?1447778235&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget)

    Φαντάσου ντροπή η κακομοίρα η γυναίκα του διαιτητή!

    (Όσοι θεωρούν ότι λέξεις όπως διαιτητής μπορούν να είναι και θηλυκές -που δεν τους καταδικάζουμε, αφού αντικειμενικά υπάρχει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα εδώ-, γιατί δεν καλύπτονται από το άρθρο μόνο θένε να βάλουν και τη γυναίκα μαζί, λες και η διαιτητής θα μπορούσε να είναι άντρας;)

    Άσε που παρακάτω διαβάζουμε ότι τελικά η γυναίκα δεν ήταν η γυναίκα διαιτητής, ούτε βέβαια η γυναίκα διαιτητή, αλλά η γυναίκα βοηθός διαιτητή (δεν ξέρω αν ήταν γυναίκα βοηθός άντρα διαιτητή ή γυναίκα βοηθός γυναίκας διαιτητή), αλλά και το κορυφαίο, ότι ο άνδρας άνθρωπος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο.

  88. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    διατί αποκρύπτετε ότι χιλιάδες Οθωμανοί απεδοκίμασαν απόψε εις την Νέαν Σιών (γήπεδον Φατίχ Τερίμ) τον εθνικόν ύμνον των Ρωμιών, ενώπιον των πρωθυπουργών Αλεξίου Τσίπρα και Αχμέτ Δαβούτογλου;

  89. Ριβαλντίνιο said

    @ 89 Βάταλος

    Καλά έκαναν ! Έτσι πείσμωσαν τα παλικάρια μας, οι λεβεντουρές μας, και πήραν το x !

  90. physicist said

    Τα γιούχα πολλών Τούρκων οπαδών κατά τη διάρκεια της ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του Παρισιού τι ήταν;

    (α) Καφρίλα (ούτως ή άλλως — εκτός συναγωνισμού).
    (β) Αντιγαλλική χουλιγκανιά-τουρκοεθνικισμός επειδή η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και δεν της χαρίζουν τίποτα.
    (γ) Οργή επειδή δεν τηρήθηκε, αντίστοιχα, ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Άγκυρας πρόσφατα.
    (δ) Ισλαμική αλληλεγγύη.
    (ε) Άλλο μυστήριο πράμα ενδοτουρκικό, δεν τα καταλαβαίνεις άμα δεν ξέρεις από Τουρκία.

    Αν ξέρει κανείς ας πει. Καλά να γιουχάρουνε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, αυτό εξηγείται, το άλλο δεν το κατάλαβα. Ήταν κυρίως εθνικιστικό πράμα ή ισλαμικό;

  91. Πέπε said

    @87:
    Τον συλληφθέντα φαντάζομαι ότι θα ξεκίνησαν να τον λένε σωστά μεν οι δημοσιογράφοι ή οι νομικοί (παλιά δεν υπήρχαν ανελλήνιστοι δημοσιογράφοι), λάθος δε οι αστυφύλακες. Ο Ελύτης δεν ανήκει ούτε στους μεν ούτε στους δε.

  92. sarant said

    Εγώ θα έλεγα β) αλλά και με λίγο δ) και αντιδυτικισμό γενικά.

  93. physicist said

    #93. — Άσκημα πράματα και το ένα και το άλλο άμα είναι έτσι …

    Για την σφαγή στη διαδήλωση της Άγκυρας δεν μάθαμε κάτι νεότερο, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω σχετικά με πιθανούς ενόχους.

  94. Ριβαλντίνιο said

    @ 91 physicist
    Θυμήθηκαν τις διομολογήσεις, όπως οι άλλοι τις Σταυροφορίες !!! 🙂 🙂 🙂

    ( To δ βέβαια. Δεν ψηφίζουν Ερντογάν για πλάκα. )

  95. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    διατί εξακολουθείτε να φιλολογήτε και δεν αναρτάτε το σχετικόν βίδεο, διά να ίδουν όλοι οι αποβλακωμένοι (από τας χριστιανικάς παρλαπίπας του καλού χριστιανού κ. Ριβαλδίνιο και των ομοίων του της κλίκας του Μεταλληνού) Ρωμιοί αναγνώσται τί τούς περιμένει;

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

  96. physicist said

    #95. — Ριβ, κι εγώ αυτό νόμισα αρχικά αλλά μετά διάβασα ότι ακουγόταν κάποιο σύνθημα για το αδιαίρετο τουρκικό έθνος, το οποίο παραπέμπει σε εθνικοτέτοιους, όχι σε ισλαμοτέτοιους. Βέβαια κανείς δεν μας λέει ότι οι δύο δεξαμενές είναι ξένες, ίσως και το αντίθετο. Αλλά ούτε τουρκικά ξέρω να καταλάβω την ιαχή της εξέδρας ούτε τις ενδοτουρκικές ισορροπίες, γι’ αυτό λέω άμα κανείς κατέχει να πει περισσότερα.

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 97 physicist
    Δίκιο έχεις, αλλά και ο ισλαμισμός γενικά προχωράει πολύ. Μέχρι και Κούρδοι τον ψήφισαν αυτή την φορά (περιοχή του Καρς) βάζοντας την θρησκεία τους πάνω από το έθνος τους (υπήρχαν βέβαια και άλλοι παράγοντες).

    @ 96 Βάταλος
    Μην φοβάσαι. Ο παπα Μεταλληνός κάτω από τα ράσα είναι σφίχτερμαν με δυνάμεις Ηρακλή. Με ένα ντου με αυτόν οδηγό είμαστε στη Κόκκινη Μηλιά (όπου κι αν είναι αυτή).

  98. Ριβαλντίνιο said

    @ physicist
    Φυσικέ εσύ ; 🙂

    «Οπαδός του ΠΑΟΚ συνελήφθη ως τρομοκράτης!»
    http://www.euro2day.gr/news/highlights/article/1377020/opados-toy-paok-synelhfthh-os-tromokraths.html

  99. ΓΑΛ(ι)ΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

    83 Το «πνεύμα», η «πνοή», ο «πνεύμων», το «πνειν»… Τι όμορφες λέξεις! Και πόσο ενδιαφέρον έχει η σημαντική μετάπτωση του «πνεύματος» στην διαχρονία της ελληνικής γλώσσας! Άντε, δηλαδή, να εξηγήσεις στους αγγλοσάξονες γκαραζιέρηδες πούθε κρατάνε τα …»νιουμάτιξ»!

    84 …Χρυσόστομε! Δεν θα ήτο δυνατόν να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας! Ακριβώς αυτό που γράψατε θα αντέτεινα κι εγώ στην συμπίπτουσαν άποψη των δύο εκλεκτών φίλων μας. Διότι μού «ακούγονται» εξαιρετικώς αποκρουστικοί κάτι τέτοιοι λεκτικοί τύποι και, κατ’ εμέ, συνιστούν απαράδεκτον γλωσσικόν νεοβαρβαρισμό. Γιατί, δηλαδή, θά ‘πρεπε ντε και καλά να (επι)βάλουμε στην σύγχρονη ελληνική γλώσσα μία κανονιστική ομοιομορφία τύπων που ίσως το μόνο «κέρδος» θά ‘τανε να αποζημιώνει τον κάθε αγράμματο για την αγραμματωσύνη του;
    Γιατί μού είναι δυσάρεστο που παρατηρώ την τάση να επιδοκιμάζεται η αδόκιμη χρήση τύπων όπως «ο συλληφθέντας» (τότε, εάν παραστή ανάγκη να χρησιμοποιηθή το θηλυκό, θα εξαναγκασθούμε να καταφύγουμε στην αναφορική περίφραση μην έχοντας ανάλογα περιθώρια να απο-λογιοποιήσουμε τον τύπο «η συλληφθείσα», αφού μάλιστα για το αρσενικό θά ‘χουμε ήδη πει χωρίς σπουδαίον λόγο μιά χοντράδα), ή «η ταμία – της ταμίας», «η γραμματέα – της γραμματέας», κ.ο.κ. μόνο και μόνο για να «εξομαλύνουμε» δια …Ψυχαρικών τρόπων την πολυχρωμία των τύπων στην καθομιλουμένη νεοελληνική. Σάς διαβεβαιώ ότι στα αυτιά των ελλήνων της διασποράς κάτι τέτοιοι σολικισμοί ακούγονται ακόμη περισσότερον βάρβαροι!

    85 Έτσι όπως το είπατε μού ήρθε στον νου, αμέσως και αυθόρμητα, η «διπλωματική ασυλία». Αλλά, όπως έμαθα, οι ευγενείς μας γείτονες μάς γιουχάϊσαν έντονα κατά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου! Είχαν, όμως, δικηολογημένη την φαγούρα της οθωμανικής …έδρας τους: όταν ανήκεις στους 20 πιό …»ανεπτυγμένους» και …»πλούσιους» του πλανήτη και φιλοξενείς τις διασκέψεις κορυφής τους έχεις και τα ελαφρυντικά μιάς κάποιας διπλωματικής «ασυλίας»…! Οι μπούκερς, πάντως, στην ισοπαλία δεν έδιναν και τίποτα σπουδαίο.

  100. sarant said

    Καλώς ήρθατε. Κάποιον ή κάποιαν μου θυμίζει το ύφος σας, αλλά μπορεί να πρόκειται για συμπτωματική ομοιότητα.

  101. Pedis said

    Πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ που με βρίσκει σύμφωνο η προσέγγιση από τον «καρτέσιο» που αν και αργά ανανήψας την είχε κάνει την κουτσουκέλα και υποστήριξε σύριζα τον ιαν/15;

    ‘Je suis malakas’

    «Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Η συμφωνία μοιάζει επώδυνη καθώς πλήρη κάλυψη από τους πλειστηριασμούς θα έχει μόλις το 25% των δανειοληπτών. Από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας θα υπάρχει πλήρης προστασία μόνο για δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου τους έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ».

    Είναι κι αυτός ένας πόλεμος. Δεν ξέρω αν θα δημιουργήσει απεγνωσμένους που ζωσμένοι από εκρηκτικά θα ανατινάζονται ανάμεσα σε όσους θα έχουν σπίτι, αλλά είναι ένας πόλεμος. Ένας βάρβαρος πόλεμος από πολιτισμένους δυτικούς πολιτικούς και τραπεζίτες. Ένας βρώμικος πόλεμος που θυμίζει μαύρο μεσαίωνα από μία «προοδευτική» και «αριστερή» κυβέρνηση.

    Αυτή είναι η μεγάλη μας ήττα. Η ήττα των λαών. Να μισιόμαστε μεταξύ μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει ο πόλεμος των εξουσιών εναντίον μας. Να μισεί ο Έλληνας τον Τούρκο, ο Γερμανός τον Σύρο πρόσφυγα, ο Ισραηλινός τον Παλαιστίνιο, ο Φιλανδός τον Ρώσο. Ως που να μείνουμε όλοι άστεγοι, να γίνουμε όλοι πρόσφυγες και να μη βρίσκουμε γη να σταθούμε. Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε με τους θανάτους και τη φτώχεια μας την κυριαρχία των Εξουσιών και του Πλούτου. Μεγαλύτερη μαλακία, δεν έχει.

    http://kartesios.com/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82/

  102. atheofobos said

    Λεζάντα: -Προδότη Βορίδη, μην το κοιτάς, γιατί θα σούρθει κανένα σβουριξτό!

  103. atheofobos said

    103-lapsus calami :σβουριχτό!

  104. ΓΑΛ(ι)ΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

    101 Καλησπέρα σας κύριε Σαραντάκο κι ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Βέβαια, εγώ, δεν μπορώ να πω τώρα «καλώς σάς βρήκα» γιατί σάς έχω ήδη βρει από πολύν καιρό και σχεδόν καθημερινά σάς διαβάζω χωρίς όμως να προλαβαίνω να διαβάσω και τα σχόλια των άλλων αναγνωστών σας, πόσον δε μάλλον να γράψω μιά δικιά μου σκέψη με αφορμή τα όσα πολύ ενδιαφέροντα θίγετε στα ελκυστικά κείμενά σας. Τις 2-3 τελευταίες μέρες έκατσα και διάβασα με προσοχή εκτός από τα άρθρα σας κι όλα τα παρεπόμενα σχόλιά τους επειδή η θεματολογία σας μού κέντρισε εκτός από το ενδιαφέρον και κάποιες προσωπικές «χορδές». Γιαυτό βρήκα τον χρόνο και πήρα το θάρρος να γράψω εδώ κάτι κι εγώ. Μολονότι το ψευδώνυμό μου παραπέμπει στην ελληνική μαγειρική εγώ ο ίδιος είμαι επιχειρηματίας ζαχαροπλάστης (έχω αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στις Η.Π.Α.), οπότε δεν είναι, νομίζω, εντελώς άσχετο με όρους γαστρονομίας κρινόμενο. Μέ βαφτίσανε Κώστα αλλά εδώ μέ φωνάζουνε Γκας και, καθώς θα καταλάβατε, τρελλαίνομαι για γαλλέο σκορδαλιά.
    Βλέπω ότι έχετε ένα τακτικό και πιστό κοινό συζητητών και θά ‘τανε χαρά και τιμή μου να μπορώ να παρεμβαίνω κι εγώ όποτε μπορώ. Ήδη έγραψα κάποιες απόψεις μου σχετικά με τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα του Παρισιού.
    Σάς χαιρετώ και πάλι σάς ευχαριστώ για την αποδοχή.

  105. Γς said

    La Marseillaise VS Allahu akbar

  106. Γς said

    105:

    >Μολονότι το ψευδώνυμό μου παραπέμπει στην ελληνική μαγειρική εγώ ο ίδιος είμαι επιχειρηματίας ζαχαροπλάστης (έχω αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στις Η.Π.Α.)

    Σε κόβω να΄χεις το πολύ πολύ καμιά αλυσίδα [χρυσή καδένα] στο λαιμό…

  107. ΓΑΛ(ι)ΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

    107 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

  108. Γς said

  109. Γς said

    -Πινακωτή, πινακωτή.
    -Από τ άλλο μου τ αυτί!

    Και ξαφνικά σαν ξύπνησε το πρωί ο Γς ανακάλυψε ότι ακούει κάτι περίεργους ήχους από το αριστερό του αυτί.
    Ητανε ήχοι της στοματικής κοιλότητας. Της κατάπωσης σιέλου, της μετακίνησης της γλώσσας και τέτοια.
    Κι η φωνή του ακουγόταν παράξενα.

    Πιάνει να ρωτήσει το 166 ποιο νοσοκομείο με ΩΡΛ εφημερεύει κι ανακαλύπτει ότι το άλλο αυτί το δεξί δεν ακούει ΤΙΠΟΤΑ μα ΤΙΠΟΤΑ.

    Ε, ρε πλάκες. Για να δούμε τι θα μου πούνε οι ωτορινολαρυγγολόγοι στο Σισμανόγλειο που θα πάω σε λίγο

  110. sarant said

    Kαλημέρα και απο εδώ!

    Γς, όλα καλά εύχομαι.

  111. Γιάννης Ιατρού said

    110: Κι από ‘μένα περαστικα΄Γς, φοβάμαι ότι μάλλον σε κούφαναν κάποια σχόλια 🙂

  112. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    14/11/2015 13:35
    ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Ελεύθερος ο προσαχθέντας κατά τα επεισόδια στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα
    http://www.naftemporiki.gr/story/1032263/eleutheros-o-prosaxthentas-kata-ta-epeisodia-sti-sugkentrosi-ton-agroton-sto-suntagma

    ΥΓ » ο προσαχθέντας» 🙂 🙂 🙂

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    » ο προσαχθέντας» 🙂 🙂 🙂

  114. Παύλος said

    Το θηλυκό του προσαχθέντας πώς είναι;

  115. 115

    Προσαγμένη; 😎

  116. Πέπε said

    Η προσαγμένη (για όποιον θεωρεί υπερβολή το «προσηγμένη», αν και η «εισηγμένη» φορέθηκε πολύ πριν μερικά χρόνια), είναι θηλυκό του «προσαγμένος». Τα δυο τους μαζί θα ήταν μια πολύ καλή λύση, γιατί οι μετοχές παθητικού παρακειμένου υπάρχουν κανονικότατα στη σημερινή μας γλώσσα, π.χ. …Καμμένος.

    Έλα όμως που ειδικά στην περίπτωση του συλληφθέντος δε βοηθάει ο παρακείμενος: «συνειλημμένος», δεν το λες και λύση!

    Μετά από τη θέση που εξέφρασα στο #84, θα σας πω τη λύση, κατά τη γνώμη μου:

    Δεν υπάρχει λύση. Ποτέ δεν πρόκειται σύμπασα η κοινωνία να μάθει τρίτη κλίση, ούτε όμως και να ξεριζωθούν διαμιάς από τη γλώσσα μας όλες αυτού του είδους οι μετοχές, οι νεοεκλεγέντες, οι ληφθείσες κλήσεις, τα κλαπέντα κλπ. κλπ.. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις μετοχές παθ. αορ. σε -(θ)είς, άλλοι σωστά, άλλοι λανθασμένα.

    Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της γλώσσας μας, και δεν είναι η μοναδική γλώσσα με προβλήματα.

  117. Παύλος said

    116
    Αν είναι έτσι θα μπορούσαμε να πούμε και προσαγμένος.
    Πάντως δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα των μετοχών.
    Πώς θα πούμε ο νικήσαντας του Ελύτη;

  118. Γιατί δεν σας κάνει η προσαχθείσα; Προσαρμοσμένη στο κλιτικό σύστημα της δημοτικής: της προσαχθείσας κλπ.

  119. sarant said

    115 προσαχθένταινα 🙂

    Εκεί που έχει δίκιο ο Πέπε είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί «νέο σύστημα», ακριβώς επειδή το θηλυκό θα είναι πάντοτε «η προσαχθείσα»

  120. Ριβαλντίνιο said

    Στον αγώνα Ιρλανδία-Βοσνία μερικοί από τους φιλοξενούμενους επίσης δεν σεβάστηκαν την στιγμή :


    (αλλά γιουχαρίστηκαν από το υπόλοιπο γήπεδο).


    (ένας φώναξε «Παλαιστίνη» και μάλλον το υπόλοιπο γήπεδο τον γιούχαρε).

    Αν ο αγώνας γινόταν στην Βοσνία θα κόβαμε καλύτερα αντιδράσεις.

  121. Λ said

    Αχ του έχω αδυναμία του Πάριου. Το καλοκαίρι του 85 παραθέριζα στο Σότσι και πεταγόμουν που και που στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Απχάζιας. Ήμουν λοιπόν σ’ένα εστιατόριο και έπαιζε το ραδιόφωνο τοπικά (και ακαταλαβίστηκα) τραγούδια. Ξαφνικά όμως η μουσική άλλαξε και ακούστηκε ο Πάριος. Ήταν πολύ όμορφη στιγμή και σίγουρα μου έφτιαξε τη μέρα.

  122. Λ said

    Το 122 είναι σχόλιο της Τετάρτης. Σε λάθος νήμα έμπλεξα πάλι.

  123. Souitonios said

    Τα περί Αμερικανών στο Πολυτεχνείο πρωτοανέφερε ο Αθανάσιος Στριγάς στα βιβλία του «Παγκόσμιοι Εντολοδότες», «Οι τυμπανιστες του Πενταγώνου», «Πολυτεχνείο 1973:Στην υπηρεσία της Λέχης Μπιλντεμπεργκ» κ.α.
    Εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ 1993-94

  124. spatholouro said

    «Είμαι απαλλαγέντας, λέγανε κάποιοι από το 1910 κιόλας»

    Η λαϊκή αυτή χρήση ενός λόγιου τύπου βλέπω ότι έφτασε να γίνει και τίτλος κωμωδίας, το 1898 παρακαλώ. Διαβάζουμε στην «Εσπερινή Ακρόπολι» (23/1/1898) κειμενάκι με τίτλο «Ο απαλλαγέντας», όπου πληροφορούμαστε ότι οι Ν. Λάσκαρης και Μ. Γιαννουκάκης ολοκλήρωσαν νέα τρίπρακτη κωμωδία στρατιωτικής υποθέσεως με αυτό τον τίτλο.

    Διερευνώντας λίγο την υπόθεση, διαπίστωσα ότι η κωμωδία αυτή έκανε 10 χρόνια να παιχτεί, και όταν επιτέλους παραστάθηκε στις 20/8/1908 στη Νέα Σκηνή είχε τίτλο «Στα Παραπήγματα», όπως πλέον είναι γνωστό το έργο μέχρι τις μέρες μας.

    Να σημειώσω ότι «Παραπήγματα» ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πεζικού στον χώρο περίπου που είναι σήμερα το Πάρκο Ελευθερίας στη Β. Σοφίας. Εκεί υπήρχαν και οι περιβόητες στρατιωτικές φυλακές που έχουν τραγουδηθεί και στο ρεμπέτικο.

  125. sarant said

    125 Άρα από νωρίτερα -για να γίνει και τίτλος θεατρικού, παναπεί πως ήταν καθιερωμένος όρος

Σχολιάστε