Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποδαρικό στα φετινά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 3 Ιανουαρίου, 2016


Ο τίτλος του καθιερωμένου άρθρου μας είναι αυτονόητος και ο ίδιος επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρονιά -για να πρωτοτυπήσω φέτος πρόσθεσα τη λέξη «φετινά». Θα μπορούσα επίσης να τα πω «διακοσιοστά μεζεδάκια» επειδή τούτο εδώ, κατά σύμπτωση, είναι το 200ό άρθρο -όχι από τότε που άρχισα να σερβίρω μεζεδάκια αλλ’ από τότε που άρχισα να τα μετράω. Και βέβαια τα σημερινά μεζεδάκια είναι ετεροχρονισμένα, επειδή δεν δημοσιεύονται το συνηθισμένο Σάββατο αφού λόγω εορτών η ρουτίνα μας διαταράχθηκε.

Ποδαρικό στα φετινά μεζεδάκια, αλλά το περιεχόμενο της πιατέλας απαρτίζεται, κατά κύριο λόγο, από περσινό υλικό -λογικό είναι αυτό, αφού η καινούργια χρονιά μόλις άρχισε και μάλιστα με μέρες αργίας.

* Την περασμένη Κυριακή, ας πούμε, στο δελτίο του Σκάι άκουσα να λένε για τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τρυντώ, που έκανε κάποια επικοινωνιακή κίνηση τώρα με τις γιορτές, ότι «προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον κόσμο». Δεν μου φαίνεται σωστή η χρήση του ρήματος. Το «οικειοποιούμαι» σημαίνει ότι σφετερίζομαι κάτι, ότι κάνω δικό μου κάτι που δεν μου ανήκει. Ο Τρυντώ, υποθέτω, προσπαθούσε να γίνει οικείος στους πολίτες -ή όχι;

* Ένα ενδιαφέρον και πολύπλοκο μεζεδάκι, αλλά και τοξικό, μου στέλνει ένας φίλος. Όπως έγραψε η Lifo, σε πρόσφατη συναυλία του Ενρίκε Ιγκλέσιας στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα συνέβησαν έκτροπα από υπερεκδηλωτικές θαυμάστριες του τραγουδιστή, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της χώρας να θεωρήσει απαραίτητο να επιληφθεί του θέματος. «Δεν εκτιμώ ότι οι γυναίκες αυτές που πέταξαν τα εσώρουχά τους πρέπει να μαστιγωθούν με τοξικά μαστίγια, αλλά εκείνοι που διοργάνωσαν τη συναυλία πρέπει να τιμωρηθούν με αυτόν τον τρόπο» είπε. Και το ρεπορτάζ μάς πληροφορεί ότι «Να σημειωθεί πως το μαστίγωμα με τοξικές ουρές αποτελούσε συνήθη πρακτική που εφαρμοζόταν τα παλαιότερα σε σκληρούς εγκληματίες της Σρι Λάνκα και σήμερα έχει καθιερωθεί σαν έκφραση, όταν γίνεται λόγος για μια πάρα πολύ σκληρή τιμωρία ως αντίποινα σε λάθος πράξεις».

Τοξικά μαστίγια, μαστίγωμα με τοξικές ουρές… καταλαβαίνετε τίποτα; Αν πάμε στον ξενόγλωσσο τύπο θα δούμε πως ο Πρόεδρος μίλησε για toxic stingray tails, δηλαδή για δηλητηριώδεις ουρές σαλαχιών (ή ουρές δηλητηριωδών σαλαχιών). Τώρα βγαίνει λίγο περισσότερο νόημα, και μάλιστα η Βικιπαίδεια μάς πληροφορεί ότι και σε άλλα μέρη του (ευρύτερου) Ινδικού ωκεανού χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως μαστίγιο την ουρά του σαλαχιού.

Ευτυχισμένη χώρα η Σρι Λάνκα, αν το σοβαρότερο που έχει να κάνει ο πρόεδρός της είναι να ασχολείται με ξεγυμνώματα σε συναυλίες!

* Και ένα φετινό μεζεδάκι, στη νεκρολογία ενός δικού μας ανθρώπου, και το λέω αυτό όχι μόνο επειδή ο Στέφανος Στεφάνου ήταν αριστερός, αλλά επειδή ήταν άνθρωπος των γραφτών και των βιβλίων, ο πατριάρχης των διορθωτών και των επιμελητών, όπως σωστά τον χαρακτηριίζει η νεκρολογία της Καθημερινής.

Ωστόσο, η νεκρολογία συνεχίζει λέγοντας ότι ο Στεφάνου «αγάπησε τα όνειρα και τις ιδέες της Αριστεράς όταν δεν ήταν πολυτέλεια να είναι κανείς αριστερός και έζησε όλες τις περιπετειώδεις διαδρομές της».

Όταν δεν ήταν πολυτέλεια; Μήπως θέλει να πει «όταν δεν ήταν ανώδυνο» ή «όταν δεν ήταν ένα απλό χόμπι»;

* Στην Ιταλία, μια γιαγιά αναγκάστηκε από την ανέχεια να κλέψει καραμέλες από το σουπερμάρκετ για να χαρίσει στα εγγόνια της -την αντιλήφθηκαν όμως και κάλεσαν τους καραμπινιέρους, οι οποίοι, σε μια χειρονομία αρκετά σπάνια ώστε να θεωρείται είδηση, πλήρωσαν εκείνοι τον λογαριασμό.

Καλά όλα αυτά, αλλά πού βρίσκεται το μεζεδάκι; Στο σχετικό άρθρο του in.gr, ο συντάκτης αμφιταλαντεύεται αν και πώς πρέπει να κλίνει τη λέξη που δηλώνει τους Ιταλούς αστυνομικούς. Ξεκινάει με εξελληνισμένο τύπο (κλήθηκαν οι καραμπινιέροι), όπως θα έκανα κι εγώ, αλλά μετά το μετανιώνει και επιστρέφει στην ιταλοπρεπή κλίση «δυο καραμπινιέρι έφτασαν…».

Και ο υλατζής, ίσως επειδή βλέπει στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο την επιγραφή CARABINIERI πάνω στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, ρίχνει την αποφασιστική ψήφο υπέρ του ιταλοπρεπούς, βάζοντας στον τίτλο: «οι καραμπινιέρι πλήρωσαν…».

Στα ιταλικά, είναι il carabiniere (ενικός), i carabinieri (πληθυντικός). Όμως εμείς μιλάμε ελληνικά, και στα ελληνικά η λέξη έχει προσαρμοστεί εδώ και καιρό στο τυπικό μας: ο καραμπινιέρος, οι καραμπινιέροι, των καραμπινιέρων, τους καραμπινιέρους.

* Και μια παρωνυχίδα από το ίδιο άρθρο. Τους καραμπινιέρους, λέει, τους κάλεσε «η διοίκηση» του σουπερμάρκετ. Διοίκηση; Δεν είναι στρατιωτική μονάδα θαρρώ.

* Όταν γράφουμε μια λέξη στο λατινικό αλφάβητο (κάτι που πρέπει να γίνεται με φειδώ, κατά τη γνώμη μου), απαραίτητο είναι να τη γράφουμε σωστά.

Σε πρόσφατο άρθρο διαβάσαμε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε «για τα… were abouts» του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι ο πρωθυπουργός ξεκουράζεται.

Να δεχτώ ότι το αγγλικό whereabouts δεν αποδίδεται μονολεκτικά στα ελληνικά -αν και κανείς δεν υποχρεώνει τον δημοσιογράφο να χρησιμοποιήσει τον όρο, εφόσον μάλιστα δεν μεταφράζει από τα αγγλικά αλλά γράφει πρωτότυπο ελληνικό λόγο.

Αλλά, αν είναι να το γράψεις στα ξένα, αγαπητέ, γράψε το σωστά! Και σε μία λέξη, μη σε πιάνει η σχιζολεξία.

* Κάποιες φορές οι προτάσεις που συντάσσονται με «ως» θέλουν το κατηγορούμενο σε γενική πτώση, αφού πρέπει να τηρείται το ομοιόπτωτο. Κάποιοι, για να είναι μέσα, βάζουν γενική κι εκεί που δεν χρειάζεται. Παράδειγμα πρόσφατο από την αθλητική σελίδα της ΕφΣυν, όπου διάβασα ότι «ο Πανιώνιος έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν εκ των Τριανταφυλλόπουλου, Χουχούμη ή Δώνη ως έμψυχου ανταλλάγματος» για τη μεταγραφή του Μπουμάλ.

Όχι, δεν υπάρχει λόγος για τη γενική, το ομοιόπτωτο εδώ ζηταει αιτιατική («έναν»). Άρα, ως έμψυχο αντάλλαγμα.

* Θα περίμενε κανείς τα ελληνικά παραρτήματα μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών ιστοτόπων να πληρώνουν κάπως καλά τους συντάκτες τους και να έχουν κάπως προσεγμένη ποιότητα στην ειδησεογραφία τους.

Δεν ξέρω αν συμβαίνει το πρώτο, όμως ασφαλώς δεν ισχύει το δεύτερο, τουλάχιστον για το Χάφιποστ (που το λέω εγώ), το οποίο διαπρέπει στην τσαπατσουλιά. Τελευταίο κρούσμα, σε ένα άρθρο για ένα περιστατικό του αστυνομικού δελτίου, όπου ο παθών είναι «νεαρός από την Mpumalanga, της Βόρειας Αφρικής». Ασφαλώς της Νότιας Αφρικής, που είναι και κρατική οντότητα. Προσέξτε όμως λίγο το άρθρο, πόσα λαθάκια έχει, λες κι έχει μεταφραστεί από μηχανάκι χωρίς να το ξανακοιτάξει άνθρωπος -αν και το λάθος της Βόρειας Αφρικής δεν το κάνει μηχανάκι, μόνο άνθρωπος.

Ανάμεσα στ’ άλλα, και η κακιά συνήθεια να μη βάζουν τόνο στο ερωτηματικό «πού» και στο «πώς». Ο νεαρός λέει ότι «δεν ξέρει πως το βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο» -ενώ το ξέρει πως κυκλοφόρησε, αλλά δεν ξέρει πώς κυκλοφόρησε. Ή έχει καεί αυτή η απαραίτητη διάκριση;

* Διαβάζω σε άρθρο για την επιδείνωση του καιρού στο in.gr:

Με χιόνια και «πολικές» θερμοκρασίες φεύγει το 2015

Πιστεύει κανείς ότι εξυπηρετούν κάτι τα εισαγωγικά; Και τι;

* Λέγαμε πιο πάνω για τα ελληνικά παραρτήματα διεθνών μεγαϊστοτόπων, που θα έπρεπε να εγγυώνται κάποιο μίνιμουμ ποιότητας αλλά δεν, και αναφέραμε το Χάφιποστ. Αλλά και το ελληνικό CNN δεν πάει πίσω, Τις προάλλες δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Γραμμή Μαζινό» οι κύριες συντάξεις για το ασφαλιστικό, παραπέμποντας σε δηλώσεις Κατρούγκαλου.

Θα ήταν αστείο, διότι βέβαια η γραμμή Μαζινό, όσο κι αν ήταν αξιοθαύμαστη ως τεχνικό έργο, στην πράξη ελάχιστα βοήθησε, οπότε το να παρομοιάζεις μια κόκκινη γραμμή με τη γραμμή Μαζινό είναι σαν να παινεύεις το κυβερνητικό σκάφος αποκαλώντας το «Τιτανικό».

Ωστόσο, στις δηλώσεις του υπουργού δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε γραμμή Μαζινό. Μόλις έπεσε το σχετικό κράξιμο στη μπλογκόσφαιρα, οι… σοβαροί συντάκτες του cnn.gr απλώς έσβησαν την είδηση σαν τη γάτα που σκεπάζει τα σκατά της νομίζοντας ότι δεν φαίνονται. Φαίνονται όμως.

* Tο άρθρο μου για τις 200 τούρκικες λέξεις το αναδημοσιεύουν συχνά πυκνά. Γέλασα προχτές με μια αναδημοσίευση σε κυπριακόν ιστότοπον, όπου διάβασα ότι «Γράφει ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο κοστολόγιο του sarantakos.wordpress.com…»

Πάλι καλά που δεν έγραψαν «στην ιστιοσανίδα του».

iasw* Mου γράφει φίλος:

Μερικές φορές, μια ανορθογραφία σε μπερδεύει τόσο, που χρειάζεται να διαβάσεις μεγαλόφωνα το κείμενο για να μαντέψεις τι θέλει να πει. Ιδού ένα παράδειγμα από φυλλάδιο του Ιασώ General με τις περιπτώσεις όπου ενδείκνυται να γίνει πελματογράφημα, το οποίο σαφώς μου πήρε πάνω από μισό λεπτό για να το καταλάβω.

Ουτοσώστε. Δώστε και ουτοσώστε.

* Και κλείνω πάλι με το CNN.gr το οποίο για κάποιο λόγο αποφάσισε να γράψει τον Αμερικανό χιουμορίστα Jerry Seinfeld στη Στρατιά των Αγνώριστων, αφού τον λέει και τον γράφει «Σέινφιλντ» αντί για «Σάινφελντ».

Δεν ήταν πάρα πολλά τα μεζεδάκια αυτής της χρονιάς, το άλλο Σάββατο ελπίζω να’χουμε περισσότερα. Ως τότε, να είστε καλά!

 

143 Σχόλια to “Ποδαρικό στα φετινά μεζεδάκια”

  1. Κουνελόγατος said

    «Ευτυχισμένη χώρα η Σρι Λάνκα, αν το σοβαρότερο που έχει να κάνει ο πρόεδρός της είναι να ασχολείται με ξεγυμνώματα σε συναυλίες!».

    Στο παρόν ιστολόγιο με τέτοια θέματα ασχολείται ο ΠΡΩΤΟΣ των ΠΡΩΤΩΝ… :mrgreen:

  2. LandS said

    Συγνώμη τώρα, ο διεθνής μεγαϊστότοπος Χάφ εγγυάται μίνιμουμ ποιότητας πουθενά;
    Εντάξει, να παραπονιόμαστε για το που δίνει το όνομα του το CNN, όχι για τις αφέλειες της Αριάνας.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >στο δελτίο του Σκάι άκουσα να λένε για τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τρυντώ

    Και θυμήθηκα τον επίσης πρωθυπουργό μπαμπά του και τι τράβηξε από την γυναίκα του τότε και ένα ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στη Β. Αμερική:

    Μετά από μια γιορτή βρέθηκαν λέει στο χιόνι γραμμένες κάτι αισχρολογίες για τον Τρυντώ. Ανακρίσεις κακό και το πόρισμα.

    Ηταν γραμμένες με τσίσα [ζεστά ούρα στο παγωμένο χιόνι] από τον πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Ο γραφικός χαρακτήρας όμως ήταν της κυρίας Τρυντώ…

  4. LandS said

    Ο πρώτος των πρώτων θα ασχολείτο αν επρόκειτο για μαστιγώματα με stRing ray tails.

  5. Γς said

    1:
    Σιγά δεν έφτασα ακόμη εκεί

  6. Γς said

    4:

    Πονηρούλη

  7. Γς said

    >Όταν δεν ήταν πολυτέλεια [να είσαι αριστερός]. Μήπως θέλει να πει «όταν δεν ήταν ανώδυνο» ή «όταν δεν ήταν ένα απλό χόμπι»;

    Οπως σήμερα λ.χ.

  8. gpoint said

    # 3

    κάτι θυμάμαι και για μια αεροπορική βόλτα με τον Μικ

  9. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Νίκο, μια που γράφει στο κοστολόγιο του sarantakos.wordpress.com κόψε τους και κανένα τιμολόγιο με ΦΠΑ 🙂

  10. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Σε ραδιοφωνική διαφήμιση η μαμά ψάχνει το γιο της που βρίσκεται στη Ρώμη, ο οποίος δεν παίρνει τηλέφωνο γιατί δεν έχει μονάδες:
    «Ειδοποιήσαμε και την αστυνομία της Ρώμης, τους καραμπινάτους. Άμα με ακούς κρατήσου!»

  11. Γς said

    Καραμπινιέρι.
    Είναι και το σχετικό τούρκικο καρακόλι από το βενετικό caraguol (;)

  12. Γς said

    10:
    Με πρόλαβες

  13. Alekos81 said

    Καλημερα! Το «ουτοσι αλλος» που πετυχα σε μηνυμα μαλλον ξεπερνα το «ουτοσωστε»

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και να με συμπαθάτε που αργοξύπνησα.

    13: Το ξεπερνάει, αλλά άλλο είναι ένα ιδιωτικό μήνυμα και άλλο η επίσημη ανακοινωση ενός επιχειρηματικού μεγαθηρίου

    9: Έλα ντε!

  15. Γς said

    Λίγο μετά το Σαλέρνο πετάχτηκαν από το πουθενά οι καραμπινιέροι με τα κουμπούρια τους

    http://caktos.blogspot.gr/2013/07/santa-lucia.html

  16. Ανδρέας Τ. said

    Καλημέρα και καλή χρονιά, αργοπορημένα. Στο σχόλιο για τον Τρυντώ, μήπως έπρεπε να γραφεί: Το «οικειοποιούμαι» σημαίνει ότι σφετερίζομαι κάτι, ότι κάνω δικό μου κάτι που ΔΕΝ μου ανήκει αντί του -Το «οικειοποιούμαι» σημαίνει ότι σφετερίζομαι κάτι, ότι κάνω δικό μου κάτι που μου ανήκει, που έχει γραφεί;

  17. Γς said

    >σαν τη γάτα που σκεπάζει τα [μπιπ] της νομίζοντας
    Κακά της, ίσως;
    Και μόλις ήπια καφέ γμτ….

    Βούτηξα μέσα και το αντίδωρο που έφερε απ την εκκλησία η Ειρήνη.
    Και φρίκαρε
    [Μα γιατί;]

  18. sarant said

    Δίκιο έχεις, έκανα τη διόρθωση!

  19. Γς said

    >Ιασώ general

    Του λαϊκού ορατόριου Κάντο & Ιασώ Généraux

  20. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    νομίζω πως η γιαγιά με τις καραμέλες και τους μπάτσους είναι παραμύθι, δεν την βρήκα πουθενά σε ιταλικούς ιστότοπους και ιστολόγια μέχρι τώρα

  21. Γς said

    Αλήθεια είναι.
    Μόνο που δεν δέχτηκε η γιαγιά.

    Της είχε μάθει η μάνα της να μην πα΄ρνει καραμέλες από μπάτσους

  22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νομίζεις, Νίκο, πως μόνο εσύ θα προσκομίσεις σήμερα τοξικά προϊόντα; Πριν από λίγες ημέρες ο Λαφαζάνης δήλωνε στο ραδιόφωνο: «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης έχει αποτοξινωθεί από ό,τι εκπροσωπούσε η Αριστερά. Έχει μεταλλαχθεί πλήρως». Πιθανότατα ήθελε να πει «αποξενωθεί» αλλά το «αποτοξινωθεί» του φάνηκε πιό καυστικό.. Εν πάση περιπτώσει, περί του βαθμού τοξικότητας των ιδεών οι μόνοι αρμόδιοι για να κρίνουν είναι οι περί τον Παναγιώτη ανεπίληπτοι αριστεροί..

  23. cronopiusa said

  24. Γιάννης Ιατρού said

    20: κρόνη καλημέρα, για ψάξε καλύτερα, το έχουν σε πολλές αναρτήσεις (άσχετα του αν είναι αληθινό ή hoax) π.χ.
    εδώ

  25. Γς said

    22:
    >οι περί τον Παναγιώτη ανεπίληπτοι αριστεροί.

    Κι επειδη μπορεί [να θέλουν] να διαβάσουν «ανυπόληπτοι»,

    ανεπίληπτος = άψογος, άσπιλος, άμεμπτος

  26. gbaloglou said

    14 Ανέκαθεν αναρωτιόμουν με βάση ποιον αλγόριθμο επέλεξες την ενάτην και δύο τρίτα πρωινήν ώραν (9:40 πμ) για την αυτόματη ανάρτηση του καθημερινού σου άρθρου 🙂

  27. Raf Giam said

    Το in.gr βρίθει περιττών εισαγωγικών στους τίτλους ειδήσεών του. Δεν πάνε πολλές μέρες που κόζαρα έναν τίτλο με πολλές συνεχόμενες λέξεις μέσα σε εισαγωγικά· μάλιστα σκέφτηκα να το ρουφιανέψω στον Νικοκύρη, αλλά με ένα πρόχειρο ψάξιμο δε βρήκα φόρμα επικοινωνίας και έπειτα το ξέχασα.

  28. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    26 Μερικές φορές βάζω άλλη ώρα αλλά, ναι, στο 95% των δημοσιεύσεων το ορίζω στις 9.40 ώρα Ελλάδος. Είναι ώρα που με βολεύει όταν είμαι έξω (όπου είναι 08.40). Τώρα γιατί στις .40 και όχι στις .35 ή .45, δεν ξέρω, έτυχε.

    22 Πράγματι, είπε «έχει υποστεί αποτοξίνωση»
    http://www.antenna.gr/news/Politics/article/432289/lafazanis-to-maximoy-exei-apotoxinothei-apo-o-ti-ekprosopei-i-aristera

    Θεωρητικά, στέκει και αυτό -αλλά μόνο αν θεωρείς τοξικές τις ιδέες της Αριστεράς!

  29. gryphon said

    Χρονια Πολλα.Καλη Χρονιά.

    8
    Νομιζω απ’ οτι εχω διαβασει το ακρως χλευαστικο (she’s so) Respectable απο το Some Girls εχει υπονοουμενα για την κυρια Τρυντω.
    Ισως και το Starfucker η star star επι το ευπρεπεστερο.
    Οπως και ναχει απο τοτεπου ο Μικ και στα 35 εμοιαζε σαν παιδακι.

  30. antpap56 said

    Καλημέρα και καλή χρονιά!
    Τις «τοξικές ουρές» των σαλαχιών και τις… σωφρονιστικές χρήσεις τους τις αναφέρει ο μακαρίτης Ian Fleming στο διήγημά του «The Hildebrand Rarity» (στο βιβλίο «For Your Eyes Only»).

  31. Θρασύμαχος said

    # «Διοίκηση; Δεν είναι στρατιωτική μονάδα θαρρώ».
    Υπερβολική, νομίζω, η αλίευση. Η «διοίκηση» έχει προ πολλού πάψει να συνδέεται αποκλειστικά με το στρατό. Ακόμη και για σούπερ μάρκετ, «διεύθυνση» είναι προφανώς συνηθέστερο αλλά και «διοίκηση» δεν ξενίζει. Καλή χρονιά σε όλους!

  32. vikar said

    Διάβασα για το Στέφανο Στεφάνου, και πήγα ασυναίσθητα να τσεκάρω στη Βιβλιονέτ· ξέχασα οτι οι διορθωτές (όπως κι οι εικαστικοί) παραμένουν τόσο οι αόρατοι της πιάτσας, που να ξεφεύγουνε κι απο μία πραγματικά αξιοπρεπή και διεθνώς ζηλευτή βάση δεδομένων για το βιβλίο. Να ζούν οι δικοί του να τον θυμούνται τον άνθρωπο, εγώ δέν τον ήξερα.

    Και καλή χρονιά να έχουμε.

  33. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>όταν δεν ήταν πολυτέλεια να είναι κανείς αριστερός
    τότε πού κόστιζε

  34. gpoint said

    # 29

    Για συνειρμούς ανέβασα το Flight 505, εξ άλλου το συμβάν (πρέπει να) έγινε μετά την κυκλοφορία του After Math

    Πάντως αυτό πρέπει να ήταν για την Τζάκυ :

  35. gryphon said

    34
    Μπα αποκλειεται να εγραφε τραγουδι για αυτη την ξινη.Για καποιο ανωνυμο καθημερινο ομορφο κοριτσι θα ηταν.Ετσι υποθετω δηλαδη.
    Και οχι οτι θελω να το κανουμε ρολινγκ στοουνς το νημα αλλα να πω και αυτο.
    Τοσο καλο καντρι τραγουδι ουτε οι καλυτεροι του ειδους δεν εχουν γραψει.Και οι στοουνσ εχουν παιξει και καντρι και μπλουζ και σοουλ και ντισκο για καποιουςασχετους και ολα τα λενε ροκ εντ ρολ .Και αυτο ειναι.
    Και ο μακαριτης ο Λεμυ που πεθανε τις προαλλες το ιδιο ελεγε.Ουτε χεβυ μεταλ ουτε ντεθ μεταλ ουτε χαρντ ροκ κλπ.Εμεις παιζουμε ροκ εντ ρολ ελεγε για τους Μοτορχεντ.Και αυτο εκανε.Ολοι οι μεγαλοι το ιδιο πραγμα λενε.

  36. Μιάς και ήρθε ο λόγος στον Τζάστιν Τρυντώ, ιδού μια φωτογραφία του ως μωρό.

    Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον η σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

  37. spatholouro said

    #32:
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=192360

  38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Και έφτασαν τέσσερις καραμπινιέροι
    με τα γαλόνια και με λοφία
    και έφτασαν τέσσερις καραμπινιέροι
    και είχαν κουμπούρια, όχι αστεία!
    Του Ρόδου Στόμα (bocca di Rosa, Fabrizio D
    Απόδοση στα ελληνικά pennastregata/ Αγάπη Μουνδριανάκη.

  39. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    30 Δεν το ήξερα

    31 Αυτό όμως με τη διοίκηση το ανέφερα παρεμπιπτόντως

    36 Κάπου διάβασα ότι τελικά δεν είναι ο νυν πρωθυπουργός το βρέφος, αλλά ο δίδυμος αδελφός του

  40. gpoint said

    # 35

    εγώ θα έγραφα ξυνή με την αρχαία σημασία της λέξης πάντα…

  41. 39 γ,

    δίδυμος; θα εννοείς μικρότερος

    https://en.wikipedia.org/wiki/Trudeau

  42. Avonidas said

    Πιστεύει κανείς ότι εξυπηρετούν κάτι τα εισαγωγικά; Και τι;

    Μα, και βέβαια. Επειδή οι θερμοκρασίες έξω δεν είναι ούτε κατά διάνοια πολικές (έχουμε μήπως -10 C, -20 C, θα τρελαθούμε;), ο συντάκτης μας λέει με τα εισαγωγικά «παιδιά, το ξέρω ότι σας δουλεύω, αλλά είναι πιασάρικο το άτιμο!»

  43. Μπορεί τα «πολικά» να είναι υπερβολικά
    αλλά σίγουρα είναι και βολικά

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @17β.(Γς) 🙂

  45. gpoint said

    Σήμερα τόμαθα…

    Πέθανε ο Γιάννης Αργύρης. Κρίμα.

    Θυμάμαι ακόμα τιις ατάκες του » ,η μέσα ή…μέσα» (επί χούντας) και «τέλος του πρώτου μέρους, το άλλο μέρος είναι εξω από την πόρτα, δεξιά! )

    τα ατέλειωτα γλωσσέματα της μπέρδας

    το κλασσικό τραγούδι του «κάποιος γιορτάζει»

  46. Παναγιώτης Κ. said

    @33 (ΕΦΗ^2) Ο Λουκάς Αξελός σε μια συνέντευξή του κοντά στα διάφορα, ήκιστα κολακευτικά για τον σύριζα,μίλησε και για Αριστερό κομφορμισμό.
    Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την Κίρκη της εξουσίας…

  47. cronopiusa said

    ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015

  48. Πάνος με πεζά said

    Καλώς ώρισαν και τα μεζεδάκια μας ! (με «ω» δεν είναι; Καλώς έχουν ορίσει;)

    -Κατ’ αναλογία λοιπόν, θυμάμαι στον τελικό της Αθήνας Γιουβέντους-Αμβούργο (Πρωταθλητριών 1983), τις εφημερίδες να γράφουν «Δίνουν χρώμα στην Αθήνα οι Ιταλοί τιφόζοι«. Ήταν τρομερά αταίριαστο τότε, και για μένα, ακόμα και σήμερα.

    -Και σκέψου, τη «Γραμμή Μαζινό» τη λέγανε παλιότερα στο ποδόσφαιρο, για ισχυρή, απόρθητη άμυνα (μετά βγήκαν τα «πούλμαν»).

    -«Πολικές» βεβαίως, αν σκεφτούμε ότι οι πολικές θα πρέπει να είναι καμιά πενηνταριά-εκατοστή βαθμούς κάτω…

    -Φυσικά όταν ήταν πολυτέλεια να είναι κανείς αριστερός (είχε και κοινωνικές διακοπές σε νησιά τζάμπα…)

    -Οικειοποιούμαι κάτι που είναι ενός άλλου, κι αφού ο κόσμος δεν είναι κανενός (άσχετα αν υπάρχει η έκφραση «δικός μου όλος ο κόσμος»), είναι λάθος.

    -Και άραγε τι κοστολόγιο έχει ένα ιστολόγιο; 🙂

  49. Μαρία said

    http://www.emian.gr/2016/01/stefanou-2/

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000004000/

  50. Δημήτρης said

    Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, η Γραμμή Μαζινό, παρέμεινε απόρθητη, απλά παρακάμφθηκε ή παρεκάμφθη..

  51. leonicos said

    «προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον κόσμο». Δεν μου φαίνεται σωστή η χρήση του ρήματος. Το «οικειοποιούμαι» σημαίνει ότι σφετερίζομαι κάτι, ότι κάνω δικό μου κάτι που μου ανήκει. Ο Τρυντώ, υποθέτω, προσπαθούσε να γίνει οικείος στους πολίτες -ή όχι;

    Δεν ξέρω αν το είπε άλλος, αλλά ζαλίστηκα με τις επιτυχίες του Γς και μόλις τώρα μπήκα

    ΣΩΣΤΟ. Να προσεταιριστεί τον κόσμο

  52. Καλημέρα.

    Με αφορμή τον «Σέινφιλντ», θα ήθελα να σας μεταφέρω την παρακάτω εμπειρία μου:

    Μη με μαστιγώσετε με τοξικές ουρές σαλαχιών, αλλά μου αρέσει να διαβάζω εκείνο το είδος των τουβλοειδών μυθιστορημάτων που ανακατεύουν αρχαία μυστήρια, αρχαιολογία, συνωμοσίες, κ.λπ. Ένα τέτοιο λοιπόν διαβάζω αυτόν τον καιρό. Λέγεται «Το μυστήριο της Γενέσεως. Το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης εννοεί. Ήδη από την καθαρευουσιάνικη γενική του τίτλου άρχισα να σκαραβαιάζομαι (μια και μιλάμε για αρχαία) ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι υποψίες μου θέριεψαν όταν, στις πρώτες κιόλας σελίδες διάβασα το μεσοβέζικο, καθότι ούτε λατινογραμμένο, αλλά ούτε και εξελληνισμένο, «[σπίτι του] Μπέντζαμιν Φράνκλιν»! Αθεράπευτα αισιόδοξος, περίμενα λίγο μπας και αναφέρεται τελικά σε κάποιον άλλον, κοινό θνητό συνονόματο, αλλά δυστυχώς, όντως αναφερόταν στον γνωστό Πρόεδρο, εφευρέτη, κ.λπ…

    Μην σας κουράζω άλλο με παρόμοια ευρήματα, (βρίθει), να πω ένα μόνο ακόμα, χαρακτηριστικό και της επιμέλειας. «Το μονόκοκκο σιτάρι, κατά τα γραφόμενα, ήταν ένα είδος άγριας πανίδας«. Φλωράαανς! που έλεγε και η Ντένη Μαρκορά…

  53. leonicos said

    @27 Raf Giam
    Δεν πάνε πολλές μέρες που κόζαρα έναν τίτλο

    Κοζάρω = ; Το έχω ξαναπεί, είμαι λεξιπενικός. Και ο νοικύρης το έχει υπαινιχθεί.
    Βοηθήστε με!

  54. 54

    Κοζάρω = βλέπω, εντοπίζω, κυαλάρω, στοχεύω, σημαδεύω

  55. leonicos said

    @31 Θρασύμαχος

    Και στα νοσοκομεία ‘διοικητής’ λέγεται, οπότε είναι όντως υπεραλίευμα. Αλλά δεν πειράζει. Και ο Νοικοκύρης δικός μας είναι. Μην τον πάρουμε με τοξικές ουρές σαλαχιών

    Προφανώς εννοεί ότι ‘τσούζουν’

  56. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    51: Ναι μπράβο, να προσεταιριστεί.

    50: Μα, και το άρθρο λέει «ελάχιστα βοήθησε», δεν λέει ότι την εκπόρθησαν οι επιτιθέμενοι.

    41: Να σου πω, δεν θυμάμαι καλά πώς το διάβασα, προφανώς μικρότερος θα είπαν

  57. sarant said

    27 Φόρμα επικοινωνίας δεν υπάρχει. Το μέιλ μας όμως είναι sarantπαπάκιpt.lu

    53 Το Μπέντζαμιν Φράνκλιν δεν με ενοχλεί, μεσοβέζικο θα ήταν π.χ. ο Βενιαμίν Φράνκλιν. Βέβαια, προτιμότερο το εξελληνισμένο.

  58. leonicos said

    Ευχαριστώ κ. Σκύλε, γαβ, γαβ.

    Είναι πραγματικά περίεργο, λέξεις σαν κι αυτή, που πιθανώς είναι κοινότοπη, κάποιοι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας δεν την έχουν χρησιμοποιήσει επειδή δεν ακούγεται στο περιβάλλον τους.

    Αλλάζοντας γειτονιά λόγω νοσοκομείων και διαμονής, το έχω ξαναπεί, έχω εκπλαγεί από τις διαλεκτικές διαφορές μεταξύ π.χ. Αμπελοκήπων και Νίκαιας ή Χαϊδαρίου και Αγ. Στεφάνου. Και σε λέξεις αλλά και στην βαρύτητα ορισμένων εκφράσεων

  59. leonicos said

    Τώρα ακούω τα γιουτουμπάκια της ανάρτησης

  60. 58 β: Δεν ξέρω, έχω την εντύπωση ότι όταν μιλάμε για συγκεκριμένους ανθρώπους, πόλεις, κ.λπ., τα ονόματα των οποίων είναι από παλιά εξελληνισμένα, δεν τίθεται θέμα επιλογής. Θα λέγαμε, π.χ. ότι «η προέλαση του Μαχμούντ του β’ σταμάτησε τελικά στα τείχη της Βίιν»;

  61. Γς said

    54:

    Και γω που νόμιζα ότι είναι από το ιταλικό que cosa? Τι πράμα; τι τρέχει;.
    Διαβάζω όμως ότι είναι τούρκικο (;)

  62. sarant said

    61 Κατά περίπτωση πάνε αυτά. Ο Λένιν ας πούμε τι είναι; Βλαδίμηρος ή Βλαντιμίρ; Ο Μαρξ; Κάρολος ή Καρλ; Βέβαια, όταν έχει εξελληνιστεί και το επώνυμο αντέχει περισσότερο ο ελληνοπρεπής τύπος.
    Το ίδιο και στα τοπωνύμια -Βίιν δεν θάλεγε κανείς, αλλά, ξέρω γω, Λιλ λέμε οι περισσότεροι ενώ πριν από 50 χρόνια Λίλλη.

    62 Στα ιταλικά ειναι «che cosa?»

  63. Γς said

    63 β:

    Νόμιζα ότι κοζάρω σημαίνει κοιτάζω [γενικώς] να δώ τι συμβαίνει, τι είναι. Κάτι σαν το κε κόζα;

  64. Γιάννης Ιατρού said

    62: to que είναι προφανώς ιθπανικό, το ιταλικό είναι che 🙂

  65. Γς said

    65:

    perdón

    53 α:

    ενίοτε και Rijsel [Ρέϊζολ] μιας και η Λίλ είναι στη Γαλλική Φλάντρα

  66. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Αν σου πώ ότι απόψε είδα όνειρο ότι … τη γυναίκα του Άδωνι ! Του τα φόρεσε με μένα !

  67. Γς said

    Την λιγουρεύτηκες, την λιγουρεύτηκες;

    Σσσ. Εχεις πάει [ακουσίως] με βιβλιοπώλη;

  68. 61 Ο Μαχμούτ Β΄ δεν έφτασε ποτέ στα τείχη της Βίιν, ο καημένος. Ο στρατός του Μεχμέτ Δ΄, ναι. 😉

  69. Γιάννης Ιατρού said

    54, 55: Στα ιταλικά υπάρχει το ρήμα cosare, το οποίο το χρησιμοποιούν (ακολουθούμενο π.χ. από ένα ουσιαστικό, ) όταν δεν θυμούνται την ακριβή λέξη/ρήμα που θα απέδιδε το νόημα που θέλουν να εκφράσουν. Κάτι σαν το do στα αγγλικά (;).

  70. spiral architect said

    @36: Και η μαμά Τρυντώ την ώρα που φωτογραφίζει στο Στούντιο 54 της ΝΥ:

  71. Κώστα, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος υπήρξε μόνον εφευρέτης. Πρόεδρος ήταν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ.
    Και δεν θα πούμε βεβαια ότι ο Μαχμούντ ο Β´ [ή έστω ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής] σταμάτησε στα τείχη της Βιν, αλλά οι υποτιτλιστές της σχετικής σειράς μιλούσαν συστηματικά για Μπούντιν (=Βούδα), Σάρλκεν, Φρανσουά… Οι ίδιοι βέβαια αποκαλούσαν συστηματικά Εξοχότατο το Σουλτάνο και ηγεμόνες τα βασιλόπουλα

  72. spatholouro said

    Εδώ για κοζάρω/κόζι από τον Νίκο:

    Ποιες λέξεις τελειώνουν σε -όζι;

  73. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Τα were abouts του λυκάνθρωπου:

    Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους/όλες.

  74. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    73 Μέχρι και το είχα ξεχάσει

  75. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ταινία του Γκοντάρ Οι Καραμπινιέροι/Les carabiniers 1963
    http://popcorn.gr/movies/5419-%CE%9F%CE%B9-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%B9-1963

  76. Πάνος με πεζά said

    @ 68 : Άκου όνειρο : φυλάω, λέει, σκοπιά (είμαι στην Αεροπορία) σε ένα μέρος κάπου κοντά στη Λίμνη Μαραθώνα. Δεν είναι ακριβώς στρατόπεδο, είναι κάτι σαν κατασκήνωση, αλλά έχει και μια σκοπία. (Φαντάσου ένα μέρος περίπου σαν τη ρεματιά έξω από το Βαρνάβα)
    Έρχεται η Ευγενία μετά από πεζοπορία, και μου ζητάει να ξεκουραστεί λίγο σε ένα ξύλινο σπιτάκι, που βρίσκεται δίπλα από τη σκοπιά. Έξω έχει ένα ξύλινο «δασικό» τραπέζι, κι εκεί έχω παρατημένο το κράνος και το τυφέκιο (το «καραμπινάκι»).
    Περνάει σε λίγο ο Άδωνις να πάρει την Ευγενία, Έχει ένα 2CV, αλλά μέσα έχει αλλαγμένο όλο το ταμπλώ και θυμίζει…ΚΙΤ ! Έχει και δύο από τα παιδιά μαζί, και μου ζητάει να έρθω μαζί τους, γιατί δεν ξέρει καλά τους δρόμους να βγει στην παραλία της Ν.Μάκρης κι από εκεί Αθήνα.
    Δεν ξέρω πώς, με πείθει, «αρκεί, λέω, να με αφήσετε έγκαιρα στη Ραφήνα, να πάρω το σκούτερ να ξαναγυρίσω εδώ, γιατί θα περάσει το ΡΕΟ να με αλλάξει σε 2 ώρες». Όμως φεύγω παρατώντας όπλο και κράνος πάνω στο ξύλινο τραπέζι, στη δε διαδρομή αργούμε κατά πολύ, σε σημείο που να με πιάσει άγχος.
    Τελευταία στιγμή με αφήνουν, βουτάω τη μηχανή κι επιστρέφω άρον-άρον, ευτυχώς εγκαίρως και αναίμακτα, στη σκοπιά, και πριν από την αλλαγή. Μάλιστα απέναντι έχει και μια ταβέρνα, όπου με διαβεβαιώνουν ότι η αλλαγή δεν πέρασε…
    Η Ευγενία προσπαθώντας να με καλμάρει σε όλη τη διαδρομή, μου έχει δώσει τηλέφωνο κρυφά, σε στυλ «πάρε με να μου πεις μετά τί έγινε».

    Η συνέχεια, μετά το τηλεφώνημα, οδήγησε σε συνάντηση, όπου και ήταν πρόθυμη να με «ευχαριστήσει»…

    Καλά, ξέρω πώς θα σκέφτεστε, αλλά μια που ήταν το πρώτο όνειρο του 2016, όποιος ειδικεύεται σε ονειροκρίτες, μπορεί να μου το εξηγήσει !

  77. Γς said

    Θα στο εξηγήσει ο Αδωνις

  78. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #77
    Μόνος σου θα το εξηγήσεις. Σκέψου τα τελευταία σου ερεθίσματα, τι διάβασες, τι είδες, έχε και υπόψη σου ότι όλοι οι ενεργούντες στα όνειρα είσαι εσύ ο ίδιος και θα το βρεις… 🙂

  79. Γς said

    77:

    Κι εκείνο το δικό μου ειχε μέσα Ραφήνα:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/air-force-one.html

  80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    77. Μήπως έβλεπες τα σχετικά στο τουίτερ που «εκλωβίστηκε» το ζεύγος κάπου στη Μαλακάσα νομίζω με τα χιόνια; Ή ένα άλλο με φωτο δυο γυμνών αντρών «εφ όπλου λόγχη» και το πρόσωπο της Εζενί να τους κοιτάζει μέσα από παράθυρο με αναστροφή του κεφαλιού 3/4 από τον καναπέ που (φαίνεται να) κάθεται;
    Καλά πας έτσι κι αλλιώς.Είναι θηλυκό να την ονειρεύεστε τ΄αγόρια 🙂

  81. 69 και 72, Δύτη και Άγγελε: [πώςμπαίνειαυτότοανθρωπάκιπουσφυρίζειαδιάφορακαικαλάότιδεντρέχειτίποτα]

    Στην περίπτωση του ΒΦ, πιθανώς παρασύρθηκα εν τη ρύμη του λόγου από το εθνοπατέρας και τα σχετικά (λέμε τώρα μπας και σώσω τίποτα) 🙂 Πάντως το γεγονός παραμένει ότι το κείμενο αυτόν εννοούσε https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD_%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82#/media/File:BenFranklinDuplessis.jpg , τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, και όχι κάποιον άλλον τυχαίο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, «προϊόν μυθοπλασίας, κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά είναι εντελώς συμπτωματική» κ.λπ., κ.λπ.
    Και υπάρχουν και πολλά άλλα στο βιβλίο, όπως το σιτάρι-πανίδα.

  82. Γς said

    82:

    σιτάρι-πανίδα, Αλλά και χλωρίδα.

    Ηταν λέει η Κοκκινοσκουφίτσα που μάζευε τα λουλούδια χωρίς φειδώ, οπότε να κι ο Λύκος που του ζητάει κοκό.
    Της το κάνει μια φορά, τίποτα αυτή. Δεύτερη, ανικανοποίητη αυτή, Τρίτη, Τετάρτη..Εσκασε ο Λυκος. 😦

    Και το επιμύθιον:

    Δεν φτάνει που μας ξαφάνισε τη χλωρίδα, μας ρήμαξε και την πανίδα.

    Και μια δικιά μου Κοκκινοσκουφίτσα:
    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7005.html

  83. Πάνος με πεζά said

    @ 81 : To πρώτο το είχα διαβάσει, το δεύτερο όχι. 🙂

  84. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Prime Minister Trudeau and his wife Margaret leave the city’s Notre Dame Basilica Sunday Jan. 16, 1972 after the christening of their 22 day old infant Justin Pierre James. (CP PHOTO/ RCM) Image #789911

    ΥΓ Ηταν μια δεκαετια μεγαλυτερη απο μας και γνωστη για την ελευθερη ζωη που εκανε…

  85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Κατι σαν pop idol , θα λεγαμε σημερα….

  86. Γς said

    Γιασαν ρε Πάνο με τις ονειρώξεις σου

  87. 6,
    String theory!

  88. …όταν δεν ήταν πολυτέλεια να είναι κανείς αριστερός…

    Ίσως να ήθελε να πει
    «όταν δεν ήταν είδος πολυτελείας να είναι κανείς αριστερός».
    Ξερωγώ, μπιζού.

  89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    » Έναν μόλις χρόνο μετά την βίαια πτώση της κυβερνησης Σαμαρά οι πολίτες αρχίζουν και ξυπνούν»

  90. Αφώτιστος Φιλέλλην said


    Margaret Trudeau dances at Studio 54 in New York City on the eve of her husband’s 1979 election defeat.

  91. Κώστας said

    Σε ένα τόσο αξιόλογο και ενδιαφέρον ιστολόγιο, με επίσης αξιόλογους σχολιαστές, σήμερα, κάποιοι ελάχιστοι, νομίζω ότι παρεκτρεπονται. Σεξιστικά με αναφορά σε συζύγους και παιδιά δεν αρμόζουν. Χτυπηστε πολιτικά και προσωπικά Άδωνι.

  92. …«προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον κόσμο».
    Δεν μου φαίνεται σωστή η χρήση του ρήματος….

    Ίσως ατυχής μετάφραση του familiarize.

    Καλύτερα, πιθανόν,
    «…να εξοικειωθεί ο κόσμος μαζί του»
    ή
    «…να εξοικειωθεί με τον κόσμο,..»
    ανάλογα με το τι έλεγε το πρωτότυπο.

  93. 11, …Είναι και το σχετικό τούρκικο καρακόλι από το βενετικό caraguol (;) …

    Γς, Caracol – από την ομώνυμη τοποθεσία με αρχαία των Μάγια (σαλίγκαρος, στην κυριολεξία) στο Μπελίζ – και το όνομα θαυμάσιου μεξικάνικου εστιατορίου που άνοιξε πρόσφατα στο Χιούστον.

  94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    90.Αυτό,απ΄το Μουρούτι
    84. Το δεύτερο από τον τουιτερά αθυροστομίξ 31 Δεκ 2015

  95. Γς said

    Το σπίτι του Τσωρτς, αρχιστράτηγου των ελληνικών δυνάμεων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην Πλάκα.

    Υπήρξε «καρακόλι», δηλαδή αστυνομικό φυλάκιο των Τούρκων. Επισκευάστηκε μετά την Επανάσταση.

  96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Οι καραμπινιέροι είχαν ξαναπληρώσει…
    http://www.tanea.gr/news/world/article/4733580/?iid=2

  97. leonicos said

    @93 Μιχάλη Νικολάου, δεν διάβασες πιο πάνω. Εννοούσαν ‘προσεταιρίζομαι’

    @70 Γιάννη ευχαριστώ

  98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον κόσμο».
    πιθανόν, να εξοικειωθεί με τον κόσμο ή να εξοικειωθεί ο κόσμος μαζί του

  99. Alexis said

    #77: Αυτό δεν ήταν όνειρο Πάνο, υπερπαραγωγή ήταν!

    #79: Μόνος σου θα το εξηγήσεις. Σκέψου τα τελευταία σου ερεθίσματα, τι διάβασες, τι είδες,…
    Και τι έφαγες πριν κοιμηθείς επίσης… 🙂

    Και άλλη φορά να προσέχεις να μην βλέπεις …σεξιστικά όνειρα (βλ. και σχόλιο 92)
    Θα παίρνεις ένα χαπάκι πολιτικής ορθότητας πριν πέσεις για ύπνο. 😀

  100. Γς said

    Παμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα του 1946.
    Μόλις το έβαλε ο Αλέξης Κωστάλας στον ΒΗΜΑ FM.

  101. Γς said

    Μιας και λέμε για Καραμπινιέρους, καρακόλια και τέτοια.

    Στην ουρά της τράπεζας. Επιμένει ο τύπος:

    -Τα ναρκωτικά τα πουλάνε οι μπάτσοι!
    -Ελα ρε.
    -Ναι σου λέω. Δεν βλέπεις που έχουν και μια ζυγαριά ακριβείας; Στο σήμα τους!

  102. cronopiusa said

  103. Γς said

    101:
    Και τώρα ο Αλέξης διαλέγει το Μα σολιτύντε του Μουστακί και μετά το ίδιο ως Μοναξιά με τον Καλογιάννη.

    Ελεγα προχτες με τον γιό μου γι αυτόν ότι μένει κοντά του στην Καισαριανή και μου’ πε ότι πρέπει να είναι δίπλα στο καφενείο. – Δεν μπορεί όμως να μιλήσει καλά τώρα.

  104. Γιάννης Ιατρού said

    95β αυτόν που ‘χε κάνει τη φωτοσοπιά με τουι του Ζουράρι;

  105. Γς said

    Και το Βαλς των χαμένων ονείρων για τον Πάνο μας

  106. Γιάννης Ιατρού said

    92: Τώρα, θα βγεί όπου νάναι ο τιμωρός και θα δούνε!

  107. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  108. NM said

    Οι μπατσικές Υπηρεσίες έχουν εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις και αντίστοιχη προβολή παγκοσμίως. Στην Ιταλία εμφανίζονται να πληρώνουν πάνες προσφυγόπαιδων και καραμέλες μικροσυνταξιούχων ενώ στην πιο προχώ Ελλάδα αρκούνται να διασώζουν υποψήφιους αυτόχειρες του FB
    Σε αντίθεση βέβαια με τους μπακάληδες, που έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία, μπορούν να εμφανίζονται εντελώς ανάλγητοι.

  109. cronopiusa said

  110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    105. Δε θυμάμαι ποια φωτοσοπιά λες.Είναι ατέλειωτα τα τούι και πολλοί οι τουιτεράδες.Χάος.

    Στον Αυτιά :
    Αδωνις #EpicFail «10 Ιανουαρίου το βράδυ θα είμαι ο νέος αρχηγός της ΝΔ»

  111. Γς said

    110:

  112. Γιάννης Ιατρού said

    110, 112: Ρε δεν καταλάβατε ότι το όχημα κάει τα πάντα! Φουλάρει, που λένε 🙂

  113. Γιάννης Ιατρού said

    111α βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/07/meze-153/

  114. Γς said

    113:
    Αλλο ένα βενζινάδικο

  115. Γιάννης Ιατρού said

    109: 🙂

  116. Γιάννης Ιατρού said

    115: Διατί αποκρύπτεις ότι πρόκειται περί πυροσβεστικού κρουνού; Φωτιές κοιτάει να σβήσει (προληπτικά) 🙂

  117. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι, παρακαλώ επιτρέψατέ μοι ωρισμένας σκληράς επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

    1) Συγχαίρω τον κ. Πάνον με πεζά (σχόλια 67 + 77) που δεν εδίστασε να ομολογήση ότι φαντασιώνεται την σύζυγον του Αδώνιδος εις τον ύπνον του. Αγαπητέ κ. Πάνε, μη έχετε ενοχάς: Είναι η πλέον κοινή φαντασίωσις μεταξύ των χριστιανομπολσεβίκων, απλώς υμείς έχετε το θάρρος να την ομολογήσετε δημοσίως.

    Ως παλαιός των ημερών, σάς ενημερώνω ότι εκείνο που σάς εξιτάρει εις την Ευγενίαν Καραγιαννίδου (πρώην Μανωλίδου) και την φαντασιώνεσθε εις τον ύπνον σας είναι η παλαιομοδίτικη ευγένειά της και το γεγονός ότι βινείται υπό ενός ακροδεξιού τον οποίον υμείς θέλετε να εκδικηθήτε. Έχετε, πάντως, υπόψιν σας ότι η Ευγενία (μετά από 4 γέννας) αγωνίζεται σκληρώτατα διά να διατηρήση αυτό το κορμί εις τα 41 της: Είναι συνομίληκος της Περιστέρας Μπαζιάνα (γεγεννημέναι αμφότεραι το σωτήριον έτος 1974) κι ελάτε εσείς να μού ειπήτε διατί οι σκληροί δεξιοί δεν φαντασιώνονται την Περιστέραν όπως υμείς οι χριστιανομπολσεβίκοι την Ευγενίαν. Δεν θα είπω περισσότερα επί του θέματος, διά να μη εισπράξω καμμίαν αδόκητον πορτοκαλιάν κάρταν

    2) Με την ευκαιρίαν, ενημερώνω τους εχθρούς του Αδώνιδος ότι αν θέλουν να τον πλήξουν, δύνανται να το κάμουν μέσω της θείας Ελληνικής Γλώσσης, που έχει αρκετάς παροιμίας διά τον Άδωνιν, που κατά διαβολικήν σύμπτωσιν είναι όλαι υβριστικαί εναντίον των φερόντων το όνομα. Πρώτη και καλύτερη η περίφημος φράσις «Ηλιθιώτερος Αδώνιδος» που απορώ πώς δεν την έχει εντοπίσει κάποιος αναγνώστης εις τα 6 έτη λειτουργίας του Σαραντακείου Ιστολογίου

    3) Περαίνω την αποψινήν μου παρέμβασιν με έν σχόλιον διά τον μακαριστόν Στέφανον Στεφάνου που ανέφερον κάποιοι σχολιασταί της παρούσης αναρτήσεως: Εις το περιοδικόν «Αρχειοτάξιον» του Μαΐου 2002 (σελ. 147-156) που εξέδιδεν ο αλησμόνητος Φίλιππος Ηλιού είχε δημοσιευθεί εν αποκαλυπτικόν άρθρον του Στεφ-Στεφ υπό τον εύγλωττον τίτλον «Οι 3 φραξιονισμοί του Άη Στράτη». Περιέχει τόσας αποκαλύψεις διά την βλακείαν και τον αυταρχισμόν των Ρωμιών κομμουνιστών, που αν οι Ρωμιοί δεξιοί είχον ολίγον μυαλόν, θα το είχον κάμει «σημαίαν» διά να κατανοήσουν οι πάντες εις το Ρωμέικον πόσον απάνθρωπος Ιδεολογία είναι ο Κομμουνισμός.

    Από το άρθρον αυτό, ο γέρων Βάταλος αναρτά έν απόσπασμα εξόχως διδακτικόν: Ο Στεφάνου έχει το θάρρος να αποκαλύψη ότι μία από τας αγαπημένας φράσεις των παλαιών κομμουνιστών εις το Ρωμέικον ήτο η περίφημος… «Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ»!!!..

    Διατί έχει σημασίαν, αγαπητοί μου Ρωμιοί, η φράσις αυτή που έλεγον οι παλαιοί κομμουνισταί και διέσωσεν ο Στέφανος Στεφάνου (και αρκετοί άλλοι, ασφαλώς); Διότι ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδίαν φράσιν (την διασώζουν πολλοί Πατέρες και Εκκλησιαστικοί Συγγραφείς, με πρώτον και καλύτερον τον Ιερόν Χρυσόστομον, αλλά δεν προλαμβάνω αυτήν την στιγμήν να εύρω το σχετικόν απόσπασμα), έλεγον επί αιώνας και οι Χριστιανοί!.. Μόνον που εις την θέσιν του «Ταξικού Εχθρού», αυτοί έλεγον «Διάβολος»!! Όπερ έδει δείξαι: Ποίαν άλλην απόδειξιν θέλετε διά να πεισθήτε ότι ο Χριστιανισμός ήτο ο Μπολσεβικισμός της Αρχαιότητος;

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    114. Προφανώς ο αυτός τουϊτάς.

  119. Γιάννης Ιατρού said

    Συνετελέσθη η συνταρακτική αποκάλυψις της πραγματικής ταυτότητος σχολιαστού τινός, γνωστού λάβρου κατά των Γαλιλαίων και της κλίκας του Μ. (όπως ο ίδιος θέλει να πιστεύουμε…). Ο σχολιαστής αυτός, κατά δική του ομολογίαν γέροντας, επομένως και με λευκά μαλιά στή κεφαλή… – η ρήση έχει και β’ μέρος, αλλά δεν είναι του παρόντος- 🙂 , στην πραγματικότητα είναι φανατικός οπαδός των Γαλιλαίων, αποκαλών εαυτόν Παλαιό των Ημερών. Επομένως τυγχάνει – εκτός των άλλων- ….. και κρυπτοχριστιανός!

    Βλέπετε, του ξέφυγε πάλι η αλήθεια (όπως λέει και η λαϊκή σοφία η π@άνα, τη χαρά της δεν μπορεί να την κρύψει 🙂 )

    Ως γνωστόν Παλαιός των Ημερών είναι όνομα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη (π.χ.τον όρο αναφέρει τρεις φορές ο προφήτης Δανιήλ).

    π.χ. στο 7:10 ἐθεώρουν ἕως ὅτε θρόνοι ἐτέθησαν καὶ παλαιὸς ἡμερῶν ἐκάθητο ἔχων περιβολὴν ὡσεὶ χιόνα καὶ τὸ τρίχωμα τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ ὡσεὶ ἔριον λευκὸν καθαρόν ….. χίλιαι χιλιάδες ἐθεράπευον αὐτὸν καὶ μύριαι μυριάδες παρειστήκεισαν αὐτῷ καὶ κριτήριον ἐκάθισε καὶ βίβλοι ἠνεῴχθησαν.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    120: Ά, ξέχασα να σημειώσω, ότι είναι και φαντασμένος, θεωρόντας τον εαυτόν του «Θεό», και βλάσφημος επομένως! 🙂

  121. Βάταλος said

    Αγαπητέ κ. Ιατρού, μή ασχολήσθε με θεολογικά θέματα, διότι γίγνεσθε ρεντίκολον εις το πανελλήνιον: Κατά την Αγίαν Εκκλησίαν μας, «Παλαιός των Ημερών» είναι ο Ραββίνος Χριστός (το 2ον πρόσωπον της Αγίας Τριάδος) και ουχί ο Πατήρ Θεός (το 1ον πρόσωπον), όπως υμείς βλακωδώς νομίζετε. Συμβουλευθήτε τον αρχηγόν της κλίκας του Μεταλληνού κ. Blog-oti-nanai διά να αντιληφθήτε εις ποίου βεληνεκούς γκάφφαν περιπέσατε προ ολίγου…

    Μετά τιμής
    Β.

  122. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αξιοσέβαστέ μοι γέροντα Βάταλε

    Μοι προξενείτε αλγεινοτάτην εντύπωσιν , τασσόμενος ανερυθριάστως και υπερηφάνως υπέρ των σεξιστικώς και αντεθνικώς δρώντων, ταύτην την νύκταν, σχολιαστών του παρόντος ιστολογίου. Παρότι είχον και την διαβεβαίωσιν του κ. Ιατρού ότι θα εμφανισθείτε ως τιμωρός των αμαρτησάντων.
    Επιτρέψατέ μοι να θεωρήσω ότι απλώς διεπράξατε εν λάθος, όπερ δεν θέλει επαναληφθεί εις το μέλλον. Σας διαβεβαιώ ότι εξακολουθείτε να παραμένετε δι’ εμέ ίνδαλμα.

  123. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά… μην προσπαθούμε να αλλάξουμε το θέμα! Η ουσία είναι το πως αυτο-χαρακτηρίζεται ο καθένας…

  124. Γιάννης Ιατρού said

    124 ==> 122

  125. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Η Αλφονσίνα και η θάλασσα, από την Άνε Μπρουν.
    (Και όχι, στο 1:11 caracolas marinas ΔΕΝ είναι η ακτοφυλακή)

  126. Υαλτις said

    124
    Εγώ πάντως οταν λέω το «Πάτερ ημών» δεν φέρνω στο νου μου τον Γέροντα ,

  127. Ηρακλής Πουαρώ said

    127
    Αφού, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ο «Γέροντας»!!! (Και όχι μόνον ο «Γέρων Β.» αλλά ΜΑΖΙ ΚΑΙ ο «Αφώτιστος Φιλέλλην»!!!). Σας θαυμάζω, πάντως, μοναμί!!!

  128. spiral architect said

    Ωραίο ποδαρικό για το 2016 έγινε στο ΠΑΣΟΚ πάντως. 😉

  129. Basil Tatsis said

    Αγαπητέ κ.Σαραντάκε χαίρομαι που είστε ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να λέει τα…σκατά σκατά και τη σκάφη σκάφη !😀

  130. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    130 Επειδή σπάνια μεταχειρίζομαι τέτοιες λέξεις, όταν τις χρησιμοποιώ συνήθως τις βάζω ακέραιες, αποφεύγοντας τα *** ή …

  131. Παλιοσειρά said

    Καλημέρα, καθυστερημένη καλή χρονιά.
    Αυτό το άρθρο δεν πιάνεται για ποδαρικό στα μεζεδάκια του νέου έτους;

    «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε μέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο Πέλαγος και τότε συνέβη και η μνηστηροφονία»

    http://www.kathimerini.gr/844254/article/epikairothta/ellada/o-omhros-akoloy8hse-ta-astra

  132. Πάνος με πεζά said

    … Ομολογώ ότι σκέφτηκα αρκετά πριν να δημοσιεύσω το όνειρο, αλλά τελικώς (μετά από όσα εισέπραξα, δηλαδή) έβγαλα το καπέλο στο Σαββόπουλο !

  133. sarant said

    132 Καλημέρα, καλή χρονιά. Δεν το είχα δει αυτό, αλλιώς θα το είχα στην πιατέλα!

  134. Γς said

    133:

    > Ομολογώ ότι σκέφτηκα αρκετά πριν να δημοσιεύσω το όνειρο,

    Γιατί ρε Πάνο;
    Εγώ ξεδιάντροπα τα δημοσιεύω.

    Κι έχουν μαζευτεί κάμποσα.

    http://caktos.blogspot.gr/2016/01/133.html

  135. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    136. 137. Δηλαδή ,αυτοί νομίζουν στα αλήθεια ότι η Τεχεράνη είναι κράτος;; :mrgreen:

  136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Nα δεις που δεν τους έρχεται στο μυαλό (λέμε τώρα…) και στη γλώσσα το «Ριάντ» ,και σού λέει «βάλε μια Τεχεράνη» νάσαι μέσα… 😆

  137. Γάμησέτα, μπέημπ!

  138. sarant said

    136-137 Η ΕΡΤ ε; Δεν είμαστε καλά!

  139. [video src="http://pbs.twimg.com/tweet_video/CX-3sLGWAAMShNb.mp4" /]

  140. […] Greek translation & language Έκθεση και Συνέδριο για τη γέννηση της Ταυτόχρονης Διερμηνείας στη Δίκη της Νυρεμβέργης Ποια/ποιος χτυπάει την πόρτα; Ο οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας Ιατρική διερμηνεία και ορολογική παραγωγή Ποδαρικό στα φετινά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε