Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στον καιρό των αγορών

Posted by sarant στο 31 Οκτωβρίου, 2016


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε προχτές στην σαββατιάτικη αλλά λόγω αργίας κυριακάτικη Αυγή, στο ένθετο Υποτυπώσεις. Κανονικά η μηνιαία στήλη μου δημοσιεύεται την πρώτη Κυριακή του μήνα, όμως τούτη τη φορά επισπεύστηκε η δημοσίευση κατά μία εβδομάδα.

Με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εύλογα αναστατώθηκε κάπως η ύλη της εφημερίδας και μαζί η μηνιαία μας ρουτίνα κι έτσι δεν είχαμε άρθρο της στήλης στις αρχές του Οκτώβρη ενώ τούτο δημοσιεύεται μια βδομάδα νωρίτερα από το κανονικό, για να γεφυρώσει κάπως τη χρονικήν απόσταση. Κι επειδή δεν υπάρχει κάποια λέξη που να ξεχώρισε από την πρόσφατην επικαιρότητα, το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε μια λέξη που βρίσκεται στην επικαιρότητα διαρκώς: την αγορά· και, βέβαια, τις αγορές, αφού από την αρχή της κρίσης το μέλημα και το αγωνιώδες ερώτημα είναι πότε και πώς «θα βγούμε στις αγορές».

Η αγορά είναι λέξη πανάρχαια, αφού εμφανίζεται στα μυκηναϊκά ακόμα χρόνια, με τη σημασία της συλλογής πραγμάτων. Προέρχεται από το ρήμα «αγείρω», που σημαίνει «συναθροίζω, συγκεντρώνω» (από εκεί και ο συναγερμός), και πράγματι στην αρχαιότητα είχε την αρχική σημασία της συγκέντρωσης, της συνάθροισης ανθρώπων, του λαού μιας πόλης, και στη συνέχεια του τόπου συγκέντρωσης. Στην Ιλιάδα κιόλας, στην αρχή του έπους, όταν οργισμένος ο Φοίβος σπέρνει θανατικό με τα τόξα του στους Αχαιούς, «αγορήν καλέσσατο λαόν Αχιλλεύς», ο Αχιλλέας κάλεσε σε συγκέντρωση τον στρατό.

Σταδιακά η λέξη πήρε και τη σημασία του χώρου όπου γίνονταν εμπορικές συναλλαγές, που είναι πολύ συχνή ήδη από τα κλασικά χρόνια. Στην αρχαία ελληνική πόλη λοιπόν η αγορά ήταν το κέντρο του άστεος, με διττή λειτουργία: εμπόριο και δημόσια έκφραση απόψεων -να θυμηθούμε και τον  κλασικό αρχικό στίχο «Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;» από τους Βαρβάρους του Καβάφη.. Και ως ένδειξη του χρόνου χρησιμοποιήθηκε η αγορά: η φράση περί πλήθουσαν αγοράναγοράς πληθούσης) δήλωνε το πρωινό, όταν οι πολίτες κατέκλυζαν την αγορά. Ενδεικτικά της σημασίας της αγοράς και τα αρκετά κύρια ονόματα με αυτήν ως δεύτερο συνθετικό π.χ. Ευαγόρας, Πρωταγόρας.

Από αυτή τη διφυή φύση του ουσιαστικού αναπτύχθηκαν δυο διαφορετικά ρήματα, το ένα, «αγοράζω», που αρχικά σήμαινε «συχνάζω στην αγορά», πήρε στη συνέχεια τη σημασία «ψωνίζω», ενώ το άλλο, «αγορεύω», πήρε τη σημασία «ομιλώ δημόσια» και με αυτήν διατηρείται ακόμα και σήμερα ιδίως για τις ομιλίες των βουλευτών στη Βουλή (όπου τα κόμματα ορίζουν και ειδικούς αγορητές) και για τις αγορεύσεις των συνηγόρων (από την ίδια ρίζα κι αυτοί) στα δικαστήρια.

Από την αγορά και το επίθετο «αγοραίος», για οτιδήποτε σχετικό με αυτήν – και Ζευς αγοραίος υπήρχε· όμως ήδη από την κλασικήν αρχαιότητα πήρε και τη σημασία του χυδαίου, του πρόστυχου. Στην παράβαση της Ειρήνης ο Αριστοφάνης καμαρώνει που η τέχνη του κάνει τον κόσμο να γελάει «σκώμμασιν ουκ αγοραίοις», όχι με χυδαία αστεία. Τη λέξη την έχουμε σήμερα και με αυτή τη σημασία, αλλά χρησιμοποιείται πολύ και στα οικονομικά (π.χ. αγοραία τιμή), ενώ αγοραίο λέγεται το όχημα που μισθώνεται με ιδιαίτερη συμφωνία.

Στη σημερινή γλώσσα όμως αγορά δεν είναι μόνο η απόκτηση αγαθών έναντι χρημάτων ή ο τόπος όπου γίνονται αγοραπωλησίες, αλλά και ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι αγοραστές επικοινωνούν με τους πωλητές – και ειδικότερα το σύνολο των συνθηκών που σχετίζονται με την παραγωγή και το εμπόριο συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας (π.χ. η αγορά του καφέ). Με τη σημασία αυτή έχουμε δεκάδες όρους, πολλοί από τους οποίους είναι μεταφραστικά δάνεια: οικονομία της αγοράς, ελεύθερη αγορά, αγορά εργασίας, χρηματαγορά, κεφαλαιαγορά, έρευνα αγοράς, μερίδιο αγοράς. Στην Κατοχή είχαμε και τη μαύρη αγορά που αφάνισε ανθρώπους, εξανέμισε περιουσίες και έφτιαξε τους ισχυρούς που κυβέρνησαν μεταπολεμικά.

Η ελληνική λέξη «αγορά» δεν πέρασε στις ευρωπαϊκές γλώσσες παρά μόνο με τη σημασία της αρχαίας αγοράς ή έστω του χώρου συγκέντρωσης ανθρώπων -θυμηθείτε και το πρόσφατο φιλμ Agora. Ωστόσο κι έτσι άρκεσε για να φτιαχτεί ο ελληνογενής διεθνής όρος «αγοραφοβία» (αρχικά Agoraphobie στα γερμανικά, το 1871) που ήρθε και στα καθ’ημάς (αλλά που δεν θα τον χαρακτήριζα αντιδάνειο, απλώς ελληνογενή ξένο όρο).

Να πούμε με την ευκαιρία ότι ενώ στην ελληνική γλώσσα το συνδετικό φωνήεν είναι το -ο-, τα σύνθετα της αγοράς διατηρούν το «α» (αγοραφοβία, αγορανομία, αγοραπωλησία) και δεν έχουν συνδετικό «ο» («αγοροπωλησία» κτλ.) Θα έλεγε κανείς πως ο λόγος είναι από προφύλαξη, να μην νομιστεί πως «αγοροπωλησία» είναι… η πώληση αγοριών, αλλά το «αγορανομία» είναι αρχαίο, όταν τα αγόρια δεν υπήρχαν σαν λέξη. Υπάρχει πάντως και ο τύπος «αγοροπωλησία» αλλά είναι μειοψηφικός.

Στα αγγλικά η αγορά είναι market, λέξη που τη βρίσκουμε στο δικό μας σουπερμάρκετ, που αντιστάθηκε στις προσπάθειες εξελληνισμού με την υπεραγορά και που συντομεύεται στην καθημερινή χρήση σε «μάρκετ», ενώ εμφανίστηκαν και τα μίνι μάρκετ, για καταστήματα μικρότερου μεγέθους. Η αγγλική λέξη ανάγεται, μέσω γαλλικών, στο λατινικό mercatus, που σήμαινε την αγορά μόνο με τη σημασία του χώρου συναλλαγών, από το ρήμα mercari (συναλλάσσομαι, αγοράζω). Από εκεί και το γαλλικό marché, το γερμανικό Markt και το ιταλικό mercato, που χρησιμοποιείται και διεθνώς με τη σημασία της μεταγραφικής περιόδου των ποδοσφαιριστών. Η μάρκα και οι συναφείς λέξεις είναι από άλλη ρίζα.

Και βέβαια «Κοινή Αγορά» ήταν παλαιότερα η τρέχουσα ονομασία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από την αρχή συγκροτήθηκε με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς, γι’ αυτό και είναι υπερτροφικό το οικονομικό της σκέλος και πηγαίνει μονόπαντα.

Η αγορά λένε πως έχει κι ένα αόρατο χέρι, που όλα τα κανονίζει· αν το καλοκοιτάξουμε, αυτό είναι μύθος αφού η αγορά λειτουργεί ελεύθερα μόνο στα χαρτιά – είναι αμέτρητα τα παραδείγματα παρέμβασης και χειραγώγησης από τις ελίτ και διάσωσης τραπεζών και εταιρειών με έξοδα του φορολογούμενου. Και στα τελευταία χρόνια της ανεξέλεγκτης μόχλευσης, αυτό που απειλεί τη δημοκρατία δεν είναι το αόρατο χέρι της αγοράς, αλλά το ορατό χέρι της ελίτ του ενός εκατοστού του 1%.

184 Σχόλια to “Στον καιρό των αγορών”

  1. Όπου ο αυτόματος πιλότος βιάζεται, και αντιλαμβανόμαστε ότι ο Νικοκύρης ξέχασε να αλλάξει τη θερινή ώρα.

  2. Καλημέρα σε όλους. Πάντως πιο βολική είναι αυτή η ώρα για τους πρωινούς, γλυτώνουμε μια ώρα αναμονής για το άρθρο του Νικοκύρη.

  3. ap8938 said

    δεν είναι εντυπωσιακό ότι η λέξη αγοραίος, με την έννοια του χυδαίος κλπ, είναι αμετάφραστη, τουλάχιστον στα αγγλικά?

  4. leonicos said

    Τα κύρια ονόματα σε -γόρας προέρχονται ΄μονο από το αγορεύω

  5. leonicos said

    Ας βάλω κι ενα ‘νομ’ίζω’

  6. alexisphoto said

    καλημέρα και καλή εβδομάδα,
    να και η «αγοραία διαδικασία» από το χθεσινό άρθρο του Βαρουφάκη
    http://www.efsyn.gr/arthro/i-nea-dimokratia-poy-hreiazomaste
    καλημέρες

  7. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    >χρονικήν απόσταση
    >πρόσφατην επικαιρότητα

    Ο Νικοκύρης θα ισχυριστεί πως είναι ευφωνικά, όμως σίγουρα πρόσθεσε τα «ν» για να μας οξυγονώσει τον εγκέφαλο, μιας και το άρθρο ήρθε νωρίτερα το πρωί 😛

    Στα σχόλια σήμερα προβλέπω εκτενή συμμετοχή του οικονομικού μας συντάκτη…

  8. spatholouro said

    3
    Δεν μας καλύπτει το «vulgar»;

  9. Γς said

    Κι η αγορά με τα τύμπανα του εσμού των εργολάβων:

    Τον ήρωα τον γνωρίζεις απ΄ την πτώση
    και τον δειλό απ΄τ΄ανεβάσματα που δεν τού αξίζει.
    Του πρώτου τ΄όνομα το ψιθυρίζει
    στ΄αφτιά του λαού ένας άγνωστος με πλούσια γνώση.

    Τ΄όνομα του άλλου το σαλπίζει
    και με τα τύμπανα το διαφημίζει
    στην αγορά ο εσμός των εργολάβων.

    Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

  10. spiral architect said

    Καλή βδομάδα.

    Οι αγορές αντιμετωπίζονται με θέληση και πυγμή.

    (αλλά πού;)

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2 Αυτό με την ώρα ομολογώ ότι κάθε χρονιά (δυο φορές, τον Μάρτη και τον Οκτώβρη) με μπερδεύει.

    4: Όλα; Και η Πραξαγόρα;

    7: 🙂

  12. Γς said

    >Από την αγορά και το επίθετο «αγοραίος», για οτιδήποτε σχετικό με αυτήν

    Τόσα δίνω πόσα θες
    στα λαδάδικα πουλάν αυτό που θες

  13. ap8938 said

    8, το «αγοραία κοινωνία» μεταφράζεται market society ή vulgar society?

  14. spatholouro said

    13
    Συνήθως το vulgar (χυδαίος/αγροίκος κλπ) το αποδίδουμε σε πρόσωπα
    Ενώ την αγοραία κοινωνία/κοινωνία της αγοράς νομίζω ως market society

  15. ΓιώργοςΜ said

    13-14 Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου αίσθηση, αλλά το «society» παραπέμπει σε λέσχη/σύλλογο κυρίως (ανάλογα με τα συμφραζόμενα βέβαια). Μάλλον θα πρέπει να ψάξει κανείς την ορολογία της οικονομολογικής πιάτσας για να βρει τον σωστό όρο για την «κοινωνία της αγοράς». Δεν είμαι του αντικειμένου, αλλά κάτι σαν «market commons» ή «market community» μου φαίνεται πιο κοντά, ίσως όμως να κάνω πολύ λάθος.

  16. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα !
    Ωραία λέξη η αγορά, μάλιστα τελευταία ένας ραδιοφωνικός παραγωγός έχει καθιερώσει το «πάμε μια σύντομη βόλτα στην αγορά» αντί του τετριμμένου «θα πάρουμε το διαφημιστικό διάλειμμα» (άλλο κι αυτό, θα πάρουμε…).
    Θυμίζω για άλλη μια φορά ένα χορικό από τους «Ιππής» της Θεατρικής Διαδρομής του 2001 (το έχουμε πει και 2 μήνες πριν στο «σταφύλι») :
    «Θα ξημερώσει μιαν αυγή, κι ο τύραννος θα’χει πεθάνει.
    Στο Στάδιο και στη Βουλή, στην Αγορά και στην αυλή, η πόλη θα γλυκάνει.
    Και θα καλημερίζεται, και θα καλησπερίζεται, μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη.
    Κι αντί φαρμάκι θα λιμπίζεται, κι αντί φαρμάκι θα λιμπίζεται
    μια ρώγα από σταφύλι»…

    ΟΙ στίχοι είναι του Κ.Γεωργουσόπουλου, το μελοποίησε υπέροχα ο Βασίλης Δημητρίου, αλλά η μουσική δυστυχώς δεν βρίσκεται…

    Kοντά στην αγορά, και το marketing, o marketier ή μαρκετίστας, στα ελληνικά (…), ενώ στα πάρα πολλά συνθετικά της λέξης, ξεχωρίζω από τον Αναστασιάδη-Συμεωνίδη τα κάπως πιο άγνωστα παραγορά, ναυλαγορά, οιναγορά, υφασματαγορά, ζωαγορά και ευρωαγορά (;;;)

  17. sarant said

    16 τέλος marketeer

  18. ΚΑΒ said

    16. από την Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Άννα

  19. LandS said

    15 το Free-Market Society κάνει μια χαρά.

  20. ΚΑΒ said

    Άλλοτε προπωλούσαμε, τώρα τυρί αγοράζομε.

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 18 : Ευχαριστώ για τις διορθώσεις – ειδικά τη δεύτερη ! 🙂

  22. Παναγιώτης Κ. said

    Ξεχωρίζω λοιπόν τρία πράγματα:

    Αγορά είναι ο χώρος όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πυκνότητα εμπορικών καταστημάτων. Συνήθως ένας ή δύο μεγάλοι δρόμοι με τους παράδρομους με μαγαζιά δεξιά και αριστερά. Π.χ η οδός Ανεξαρτησίας στα Γιάννενα μαζί με την οδό Αβέρωφ. Ειδικά ο πρώτος, είναι ένας αρκετά μακρύς δρόμος και θυμήθηκα αφήγηση Αλβανού που δέχθηκε πολιτισμικό σοκ από τα πολλά μαγαζιά που είδε. Αυτά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πέρασα προσφάτως και όπως συμβαίνει στην εποχή μας, πολλά είναι κλειστά.

    Το παράδειγμα » η αγορά του καφέ » δηλώνει την παραγωγή και διάθεση ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή έστω μιας ομάδας προϊόντων.Αυτή είναι η δεύτερη σημασία.

    Ο πληθυντικός «αγορές» μας παραπέμπει σε αυτό που βιώνουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου, καθώς λένε, η πολιτική εξουσία έχει υποταχθεί πλήρως στην οικονομική. Η οικονομική κουμαντάρει τον κόσμο μέσω των χρεωμένων κρατών.

  23. Alexis said

    #4: Τα κύρια ονόματα σε -γόρας προέρχονται ΄μονο από το αγορεύω

    Στην Πρέβεζα πάντως «Γόρας» είναι ο Γρηγόρης 🙂
    Ο οποίος δεν ξέρω αν έχει ετυμολογική σχέση με την αγορά.

    Καλημέρα…

  24. Πάνος με πεζά said

    Τι κρίμα που έχει χαθεί εκείνη η πρόθεση των ασκήσεών μας στο Δημοτικό : Κάποιος αγόρασε τυρί προς 4 δραχμές το κιλό.

  25. ΓιώργοςΜ said

    >marketier
    Στα Γερμανικά μπορεί να θεωρηθεί λογοπαίγνιο, σωστά; Κάτι σαν «homo marketens» 🙂

  26. Παναγιώτης Κ. said

    » Αγοράζω » δηλ. συχνάζω στην αγορά και επειδή εκεί συγκεντρώνεται πολύς κόσμος είναι ταυτοχρόνως χώρος από όπου μπορεί να αντλήσεις διάφορες πληροφορίες πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ως επί το πλείστον περιεχομένου.
    Όταν λοιπόν οι γεροντότεροι συμβούλευαν τους νεότερους να είναι φειδωλοί στις κουβέντες, τους προέτρεπαν να …αγοράζουν και να μη πουλάνε. 🙂

  27. ΚΑΒ said

    Ο Ξενοφώντας μας είχε ζαλίσει τα …στη Β΄Γυμνασίου μ’ αυτό το εμπρόθετο υποκείμενο περί πλήθουσαν αγοράν και σε λίγο πάλι το ίδιο.

  28. spatholouro said

    market society: κοινωνία της αγοράς ( Χρυσοβιτσιώτη-Σταυρακοπούλου, «Λεξικό αγγλοελληνικών και ελληνοαγγλικών εμπορικών, τραπεζικών και χρηματοοικονομικών όρων», Παπαζήσης 2011)

  29. Πάνος με πεζά said

    Tελευταία έχει ενσκήψει και η έκφραση «δεν τα αγοράζουμε αυτά» (= δεν τα μασάμε, δεν τσιμπάμε), πιο πολύ ως απάντηση στην παρεμφερή «σε ποιόν τα πουλάς αυτά;».
    Και έχει και διαπλάσεις, βεβαίως, π.χ. «δε θα αγοράσω εθνικοφροσύνη από εσάς, κ. Τάδε !».

  30. ΚΑΒ said

    κι αυτός αγρόν ηγόρασε

  31. ΣΠ said

    Αυτό μάλλον είναι αγγλισμός: I don’t buy this.

  32. Γς said

    Και κάτι από την Αρχαία Αγορά:

    Ποιος ήταν μωρέ ο συγγραφέας που περιέγραφε την σκηνή με τον αυλητή στην αρχαία αγορά και τους ακροατές του που τον άκουγαν εκστατικά μέχρι που χτύπησε το καμπανάκι ότι έφτασαν τα ψάρια από τον Πειραιά;

    Σηκώθηκαν όλοι πλην ενός που συνέχισε να τον ακούει.

    Συγκινημένος ο καλλιτέχνης στο τέλος τον ευχαρίστησε

    -Που δεν έφυγες όπως οι άλλοι για να πας για ψάρια.
    -Τι;
    -Για ψάρια!
    -Τι; Ηρθανε τα ψάρια;

    Και έγινε καπνός. Κι αυτός. Ο κουφός 😦

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχει και η αγοραφοβία, απ’ την οποία πάσχει η ελληνική οικονομία.

  34. Πάνος με πεζά said

    Υπάρχει και το «αγοραστό», για πράγματα που ναι μεν θα μπορούσε να φτιάξει κανείς και μόνος του, αλλά δεν άδειασε ή δεν ήθελε.
    (π.χ. «η τούρτα των γενεθλίων είναι αγοραστή»).

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Μια και αναφερθήκαμε σε εκφράσεις, να βάλουμε και την «σε πουλάει και σε αγοράζει» για κάποιον τετραπέρατο.

  36. LandS said

    22 Οι «αγορές» υπήρχαν πολύ πριν από «αυτό που βιώνουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». (Αλήθεια πότε λέτε ότι ξεκίνησε αυτή η εποχή; )
    Πάντοτε μέσω των αγορών εξασκείτο η πολιτική εξουσία των οικονομικών ελίτ.
    Πάντοτε; Όχι βέβαια. Μόνο από τότε που υπάρχουν οι αγορές. Και ας έχουμε υπόψη ότι οι αγορές ξεφύτρωσαν πολύ μετά τη δημιουργία του όρου «Αγορά» από τους ΑΗΠ.

    Όλα τα κράτη είναι χρεωμένα. Κάπου στο 65% του Παγκόσμιου ΑΕΠ είναι το παγκόσμιο Δημόσιο Χρέος. Αν πάρεις μόνο τις οικονομικά ισχυρές χώρες, αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Επειδή, μάλιστα, το συνολικό χρέος είναι κάτι περισσότερο από 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κομμάτι που μπορούμε να αποδώσουμε στο ιδιωτικό χρέος είναι κοντά 250% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό κάνει τις αγορές μάλλον ευάλωτες σε κρίσεις παρά ισχυρές.
    Δεν είναι το Χρέος λοιπόν πηγή εξουσίας.

  37. spiral architect said

    Στον καιρό των αγορών οι συμφωνίες είναι τηρητέες.
    («Pacta sunt servanda» κατά το γελαδερό παιδί, αλλά και κατά τον εφοριακό)
    Τι ωραία που περνάμε!
    Όλη μας η ύπαρξη στηρίζεται σε υπογεγραμμένα χαρτιά και σε Mbytes στο cloud.

    Pacta sunt servanda
    Αν και παιδί του Κλασσικού πάντα μισούσα τα λατινικά. Μου’ φερναν στο νου το ιμπέριουμ. :/

  38. ap8938 said

    14, 15, 19. το «αγοραίος» ενέχει αξιολογική κρίση κατά πολύ αρνητικότερη από το «της αγοράς» .

  39. Πάνος με πεζά said

    Δεν ξέρω, θυμάμαι τα παλιά «ΤΑΞΙ» της επαρχίας να φέρουν θαρραλέα την ένδειξη «ΑΓΟΡΑΙΟ» στην οροφή και στις πόρτες…

  40. Corto said

    Καλημέρα!

    «Στην Κατοχή είχαμε και τη μαύρη αγορά που αφάνισε ανθρώπους, εξανέμισε περιουσίες και έφτιαξε τους ισχυρούς που κυβέρνησαν μεταπολεμικά.»

    Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το ζήτημα. Μάλλον χρειάζεται ιστορική διερεύνηση.
    Η μαύρη αγορά κάποιας μορφής είναι πιθανόν να έσωσε κόσμο από την πείνα.

  41. LandS said

    28 Τα αγγλο-αγγλικά 🙂 λεξικά (είτε οικονομικών όρων είτε γενικής χρήσεως) τι ορισμό δίνουν για το market society; Ένα δυο που ξέρω σε παραπέμπουν στο market economy. Για αυτό μιλάμε για free-market society που ως πολιτικός (και φιλοσοφικός; ) όρος είναι πιο ακριβής.

  42. Alexis said

  43. LandS said

    39 ΑΓΟΡΑΙΟΝ

  44. skom said

    Πάντως στην Ακράτα Αχαΐας όταν λένε αγορά εννοούν την κεντρική πλατεία του χωριού. Η πλατεία δε δεν έχει πολλά εμπορικά μαγαζιά. Είναι όμως ο τόπος συγκέντρωσης. Θέλω να πω η έννοια ο τόπος συγκέντρωσης έχει διατηρηθεί.

  45. spatholouro said

    41
    Να συμπληρώσω τον ορισμό που δίνει το λεξικό που προανέφερα, μήπως φανεί χρήσιμος όσον αφορά το τί συνδηλώνει ο όρος «αγοραία κοινωνία/κοινωνία της αγοράς» (market society):

    Κοινωνία στην οποία η οικονομία, και κατ’ επέκταση το κέρδος, θα ασκεί πρωτεύοντα και ηγεμονικό ρόλο, υποσκελίζοντας την πολιτική αλλά και τις κοινωνικές αξίες. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην αναζήτηση μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο μέσα στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς (market economy).

  46. Γιάννης Ιατρού said

    Καλό θέμα το σημερινό 🙂

    … ήδη από την κλασικήν αρχαιότητα πήρε και τη σημασία του χυδαίου, του πρόστυχου…

    Ε λοιπόν Νίκο, μόνο αυτή η έννοια έχει παραμείνει στον κατ΄εξοχήν χυδαίο, τάχα μου ελληνόψυχο, αλλά στην πραγματικότητα ευρισκόμενο «σε διατεταγμένη υπηρεσία» από την «εργοδότρια» Πλατεία Μαβίλη σχολιαστή των Αμπελοκήπων!!!
    Και να φανταστεί κανείς, ότι οι του συναφιού του του το προσάπτουν επίσης!!

    7 (τέλος): Γιώργος Μ
    ++++++++++++++++

  47. LandS said

    Κατάφερες Νικοκύρη να μιλήσεις για «αγορά» σα τόπο που μαζεύεται κόσμος για να κάνει συναλλαγές, να αγοράσει και να αγορεύσει, καθώς και για τις έννοιες που έχει πάρει η λέξη χωρίς να μιλήσεις για το Ρωμαϊκό Forum. Σε έβγαλα στη φόρα; 🙂

    Ας πούμε ότι η αρχαιοελληνική αγορά είναι και market και forum.

  48. Γιάννης Ιατρού said

    46: τα λοξά κλείνουν πριν το «Ε, λοιπόν», …….αλλά μόνο αν είναι λατινικό το ι ==>i 🙂 γμτ#$%@

  49. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Γεράσιμος Πετράτος
    Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Kεντ, Οχάιο, ΗΠΑ

    Tο Λούμπεν Πολιτικαριάτο της Ελλάδας
    Δημοσιεύθηκε: 13/10/2016 9:30 πμ EEST Ενημερώθηκε: 13/10/2016 9:30 πμ EEST

    […]

    Το Λούμπεν Προλεταριάτο είναι, σύμφωνα με to Βικιλεξικό, μαρξιστικός όρος που περιγράφει «το τμήμα του προλεταριάτου που λόγω της πλήρους εξαθλίωσής του βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο και δεν έχει αναπτύξει ταξική συνείδηση». Το Λούμπεν Πολιτικαριάτο (ΛουΠολ) είναι νέος όρος του υπογράφοντα που περιγράφει το τμήμα του πολιτικού προσωπικού που λόγω της πλήρους αθλιότητας του εκπροσωπεί το κοινωνικό περιθώριο και δεν έχει συνείδηση. Το ΛουΠολ ευδοκιμεί σε μια χώρα την οποίαν ο πρόσφατα αποθανών καλλιτέχνης θα ονόμαζε «Formerly Known As Greece» (FKAG). Χρεώνει τους δυστυχείς τους Ελληνάρες με ΕΝΦΙΑ σε τιμές αντικειμενικές και μετά τους πουλάει σανό σε τιμές λιανικής. Και δε χαρίζει γραμμάριο, όταν λέει «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», το εννοεί. Γιατί «λεφτά υπάρχουν», έχουν πολλά οι «ιθαγενείς» οι χορτοφάγοι. Τόσα που δεν τα χωράνε πια οι τράπεζες, ούτε της Αττικής, και τα βάζουνε στα στρώματα. Το ΛουΠολ είναι πάλι υποψήφιο για το Νόμπελ Οικονομίας, για Την θεωρία του Περιουσιολογίου της μπιζουτιέρας, των θυρίδων και των στρωμάτων. Μην ξεχνάμε ότι πήρε και το περσινό για Την αλληλεπίδραση των Παιγνίων της Μπαρούφας με τα capital controls, και του 2009 για Την θεωρία της Ελληνικής Στατιστικής.

    Το Λούμπεν Πολιτικαριάτο δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Είναι μετάλλαξη των Μαυρογιαλούρων. Οι Μαυρογιαλούροι είναι η πολιτική τάξη των Mαγαζιών που έχουν για πολίτευμα την Πελατοκρατία. Τα βιβλία του ΟΕΔΒ και ο Λαλάκης ο Λαζό λένε για αυτούς ότι εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή της FKAG την εποχή του φόρτε της Φίνος Φιλμ. Μούφες προς Ελληνάρες. Ήταν εκεί τουλάχιστον ένα αιώνα πριν. Το πως, πότε και γιατί τα εξηγούν καλά οι Stavrianos και McNeill, οι κολοσσοί της Ιστορίας. Πολιτογραφήθηκαν ως ΜΑΥΡΟγιαλούροι επειδή η γνωστή ταινία ήταν ΜΑΥΡΟασπρη. Στην πραγματικότητα όμως κυκλοφορούν σε φανταχτερές αποχρώσεις. Το δε λεξιλόγιο τους έχει για βάση του πάντα το «ΘΑ». Π.χ. οι Γαλαζογιαλούροι έλεγαν κάποτε ότι ΘΑ κάνουν το κάθε δημόσιο σχολείο πρότυπο. Οι Πρασινογιαλούροι ότι, ό,τι και νά ναι το ρημάδι το σχολείο, ΘΑ το κάνουν «προοδευτικό». Και οι Κοκκινογιαλούροι ότι όταν πέσουν πάνω σε κανένα πρότυπο ΘΑ το κάνουν γυαλιά καρφιά και δημόσιο. Όταν το έφερε η συγκυρία και με τη χάρη της Αγίας Άννας έγιναν ορισμένα πρότυπα, τα έκαναν πράγματι της δημοσιάς. Έτσι ήρθε, έστω και καθυστερημένα, η Πολιτιστική Επανάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα μπουκάρουμε στο Λύκειο του Αριστοτέλη, and ΤΗΕΝ we take Berlin.
    […]
    http://www.huffingtonpost.gr/gerassimos-petratos/t-_5_b_12460312.html

  50. spiral architect said

    Ανατρίχιασα μα το θεό.

  51. LandS said

    46 Συγνώμη αλλά δύσκολα θα έλεγα αυτό το λεξικό «Λεξικό αγγλοελληνικών και ελληνοαγγλικών εμπορικών, τραπεζικών και χρηματοοικονομικών όρων» Γιατί αφενός ο όρος «Κοινωνία της Αγοράς / Market Society» δεν χρησιμοποιείται ούτε στο εμπόριο, ούτε στις τράπεζες και αφετέρου ο ορισμός που δίνει δεν μου φαίνεται και πολύ ‘χρηματοοικονομικός’. Δεν περιγράφει ούτε εργαλείο, ούτε μέσο, ούτε διαδικασία χρηματοοικονομική. Άσε που ο πλατειασμός περί βασικού προβλήματος, ανθρώπινου προσώπου κλπ θα οδηγούσε κάποιον να πει ότι δεν είναι ορισμός λεξικού (και μάλιστα μεταφραστικού) αλλά κάτι άλλο.

    Για να διευκρινίσω καλύτερα το τι θέλω να πω, παραθέτω ένα ορισμό που βρήκα ονλάιν (https://en.oxforddictionaries.com/)
    Market Society: NOUN. A society based around a market economy, especially one in which political and economic life are dominated by ideas of individual freedom and self-interest.
    Origin: 1960s ; earliest use found in Journal of Political Economy.

  52. ΣΠ said

    39
    Τα ταξί και τα αγοραία τα θυμάμαι να συνυπάρχουν για κάποιο διάστημα στην Θεσσαλονίκη. Η διαφορά τους ήταν ότι τα αγοραία δεν είχαν ταξίμετρο αλλά χρησιμοποιούνταν για μακρινές διαδρομές, συνήθως εκτός της πόλης, έχοντας συμφωνήσει την τιμή με τον οδηγό εκ των προτέρων.

  53. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Ακριβώς. Ναι και μερικές εικόνες από παλιά αγοραία (με τη χαρακτηριστική κυκλική επιγραφή στην πόρτα), εδώ.

  54. 51 LandS, είναι κυρίως λεξικό για μεταφραστές (και μάλιστα, νομίζω, το μόνο που υπάρχει), αρκετά χρήσιμο ώστε να παραβλέπουμε κάτι τέτοια 🙂

  55. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά η αγοραία διαδικασία εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Μια θειά μου ερχόταν για χρόνια και μέχρι πέρσι-πρόπερσι, με ταξί Σπάρτης στην Αθήνα, με προκαθορισμένο αντίτιμο διαδρομής. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν παράνομο για τον οδηγό, σε περίπτωση ελέγχου – εκτός αν φυσικά, είχε ανοικτό και το ταξίμετρο.

  56. LandS said

    55 Νομίζω ότι επιτρέπεται τέτοια μίσθωση. Με τη προϋπόθεση η διαδρομή να είναι πέρα από την περιοχή της εδρας του ταξί και να γυρίσει άδειο. Πρέπει και να υπάρχει και επίσημος τιμοκατάλογος.
    Στα αγοραία επιτρεπόταν να πάρουν αγώι, αρκεί να ήταν προς την έδρα τους. Εκεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Ομόνοια από κάτω, γινόταν χαμός.

  57. gpoint said

    Ξεχάσατε την ψαραγορά και το πάλαι ποτέ σύνθημα των βάζελων στα ματς με τους γάβρους (τότε κάφρους) Εξω η ψαραγορά, έξω η ψαραγορά !

  58. gpoint said

    # 23

    Το Γρηγόριοςπρέπει να είναι η εξελληνισμένη μορφή του αρμένικου Κιρκόρ, κάπου για τον Ναζιανανζινό το είχα δει

  59. spatholouro said

    51
    Καμμία χρεία συγγνώμης, όσον αφορά στο χρηστικό/ερμηνευτικό/εγκυκλοπαιδικό λεξικό, όπως αυτοπροσδιορίζεται, που βλέπω ότι έχει ξεκινήσει την καριέρα του το 1966 και επανεκδίδεται έκτοτε συνεχώς αναθεωρούμενο και συμπληρούμενο.

    Προσωπικά με καλύπτει ο ορισμός εκείνου και όχι αυτός που παρέθεσες, αλλά δεν είναι και προς θάνατον. Και αυτός εδώ ο χριστιανός ανάλογο ορισμό θαρρώ δίνει και με καλύπτει: «A market society is different. A market society is a place; it’s a way of life where market relations and market incentives and market values come to dominate all aspects of life».
    http://bigthink.com/in-their-own-words/the-vital-difference-between-a-market-economy-and-a-market-society

    Και τούτο το βιβλίο καλό φαίνεται για όποιον ενδιαφέρεται:
    http://www.polity.co.uk/book.asp?ref=9780745620275

  60. ΣΠ said

    Να θυμηθούμε και την πρόσφατη γαλλική ταινία La Loi du marché/Ο νόμος της αγοράς (2015)

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    49. Σοβαρά τώρα, Αφώτιστε, όλα αυτά τα γράφει καθηγητής πανεπιστημίου ή τρολάρεις; Γιατί τέτοιες κοινοτοπίες σε γλώσσα λαϊκής αγοράς τις ακούει κανείς σε οποιοδήποτε καφενείο.

  62. spiral architect said

    Έτσι, για παράδειγμα, το τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αυτοπροβληθεί στην αγορά. Αν δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση στην αγορά, γιατί οι άνθρωποι να μελετούν και να ερευνούν κλασική ελληνική λογοτεχνία; Αυτός είναι ο απόλυτος εκχυδαϊσμός που μπορεί να προκύψει από την επιβολή των κρατικών καπιταλιστικών αρχών της επιχειρηματικής τάξης στο σύνολο της κοινωνίας.

    http://bit.ly/2eLP6Ni

  63. Christos said

    58, 23: Γρηγόριος δεν είναι αυτός που γρηγορεί, που είναι σε εγρήγορση;

  64. Alexis said

    #63: Έτσι νομίζω κι εγώ, αλλά το θέμα είναι αν το «γρηγορώ» έχει ετυμολογική σχέση με την «αγορά».

  65. Παναγιώτης Κ. said

    Διαβάζω: Πλήθουσα αγορά. Από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.
    Πριν τις 10 οι Αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν περιπάτους και στα γυμναστήρια.
    «Αγοράς διάλυσις» είχαμε όταν ο κόσμος αποχωρούσε, δηλαδή το απόγευμα.

    Μια απορία πάντως για τις διάφορες ώρες της μέρας την εποχή των Αρχαίων Έλλήνων την έχω και γιαυτό, αν κάποιος γνωρίζει, ας μας πει να τα θυμηθούμε.
    Να τώρα θυμήθηκα το «όρθρου βαθέος» αλλά και το «προ έω» (πριν την αυγή εξ΄ου και το εωθινό που ακούμε από την μπάντα του Δήμου στις εθνικές επετείους πρωί-πρωί ).

  66. Στο 44 ο/η Skom είπε

    «Πάντως στην Ακράτα Αχαΐας όταν λένε αγορά εννοούν την κεντρική πλατεία του χωριού. Η πλατεία δε δεν έχει πολλά εμπορικά μαγαζιά. Είναι όμως ο τόπος συγκέντρωσης. Θέλω να πω η έννοια ο τόπος συγκέντρωσης έχει διατηρηθεί.»

    ‘Ωπ, πούσαι, ρε πατρίδα;
    Ναι, τα εμπορικά έχουν κλείσει, μόνο καφεζυθεστιατόρια έχουν μείνει. Η καθαυτή αγορά, με τη διάδοση του αυτοκινήτου, έχει μεταφερθεί στην παραλία Ακράτας, όπου έχει χώρο και για πάρκινγκ. Κατά μήκος της Π.Ε.Ο. (παλαιά εθνική οδός είναι αυτό) όπου όλοι σταματάνε στη μέση του δρόμου να πάρουν ψάρια.

  67. cronopiusa said

    http://ttip.ert.gr/

  68. Pedis said

    # 62 – Πολύ μου άρεσε.

    Ο Νόαμ Τσόμσκι για την εκπαίδευση που υπακούει στις «αγορές»

    https://www.thepressproject.gr/article/102014/O-Noam-Tsomski-gia-tin-ekpaideusi-pou-upakouei-stis-agores

    ορίζ: http://www.truth-out.org/opinion/item/38066-noam-chomsky-on-the-perils-of-market-driven-education

    «Μερικές φορές, τέτοιες απόπειρες οδήγησης του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς μια υπηρεσία για τον ιδιωτικό τομέα, παίρνει μορφές που είναι σχεδόν κωμικές. Στην πολιτεία Ουισκόνσιν, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ και άλλοι αντιδραστικοί προσπαθούν να υπονομεύσουν το κάποτε σπουδαίο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, αλλάζοντάς το σε ένα ινστιτούτο το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας του Ουισκόνσιν, ενώ μαζί περικόπτει τον προϋπολογισμό και αυξάνει τη στήριξη σε προσωρινό προσωπικό («ευελιξία»). Σε ένα σημείο, η κυβέρνηση της πολιτείας ήθελε μέχρι και να αλλάξει την παραδοσιακή αποστολή του πανεπιστημίου, διαγράφοντας τη δέσμευση να «αναζητά την αλήθεια»- χάσιμο χρόνου για ένα ινστιτούτο που παράγει ανθρώπους που θα είναι χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις του Ουισκόνσιν. Αυτό ήταν τόσο προκλητικό που βρέθηκε στις εφημερίδες και έπρεπε να ισχυριστούν ότι ήταν ένα τυπογραφικό λάθος και να το αποσύρουν.»

  69. Πάνος με πεζά said

    Μια που το έφερε η κουβέντα, να θυμίσουμε και το ημιεγκαταλειμμένο Agora Center στο Μαρούσι, που αν δεν παρέμενε εκεί ο ANT1 από την ίδρυσή του, ίσως και να το είχαν κατεδαφίσει…
    Xαρακτηριστική η καμπύλη οροφή του.

  70. spatholouro said

    64
    Όχι, το γρηγορώ δεν σχετίζεται με το «αγείρω» (αγορά) αλλά με το «εγείρω» (πρκ. «εγρήγορα»= είμαι ξύπνιος/αγρυπνώ)

  71. Corto said

    Υπάρχει και η έννοια της αγοραστικής αξίας, σε αντιδιαστολή με την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου.

  72. gpoint said

    # 64 ,70

    και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα

  73. Corto said

    Ενδεικτικά της σημασίας της αγοράς και τα αρκετά κύρια ονόματα με αυτήν ως δεύτερο συνθετικό π.χ. Ευαγόρας, Πρωταγόρας

    Αν δεν με ξεγελάει το ομόηχον, υπάρχουν και δύο τουλάχιστον κύρια ονόματα με πρώτο συνθετικό την αγορά: Αγοράκριτος και Αγοραστός.

  74. gpoint said

    # 63

    Η κατάληξη -ιος νομίζω πως έχει την εννοια του παρατρεχάμενου γεωργός-γεώργιος κ.λ.π ή της καταγωγής Ρόδιος κ.λ.π., δύσκολα κολάει στο γρήγορος που νομίζω πως είχε άλλη έννοια πριν αποκτήσει την σημερινή (εγρήγορος)

  75. Pedis said

    Ο J.K. Galbraith στο βιβλίο του «A life in our times» (κεφ. 32) διηγείται πώς ο επιμελητής του βιβλίου του «The New Industrial State» (1967) πήγε να τον «κοροιδέψει». Όταν ετοιμάστηκε το ντραφτ (πώς λέγονται στα ελληνικά, προσχέδιo;) του βιβλίου

    διαπίστωσα αρχικά με κάποια έκπληξη, έπειτα με φρίκη, και στη συνέχεια με ανεξέλεγκτη οργή, ότι ο επιμελητής που ήταν υπεύθυνος για το βιβλίο στις εκδόσεις Houghton Mifflin, άνθρωπος ακριβής και προσεκτικός, είχε αποφασίσει να βελτιώσει την ορολογία μου. Έτσι ο «ανταγωνισμός» έγινε «ελεύθερος ανταγωνισμός». Όλες οι αναφορές στον «καπιταλισμό» είχαν μετατραπεί σε «το δικό μας οικονομικό σύστημα της ελεύθερης πρωτοβουλίας», η «αγορά» είχε γίνει «ελεύθερη αγορά», είχε εισαχθεί ελευθερία παντού.

  76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ξεχάσαμε καὶ τὸ Ζαγοραῖο, ποὺ π@π@ρετυμολογικῶς προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀγοραῖος ποὺ τοῦ κοτσάρουμε τὸ ἐπιτατικὸ ζα- μπροστὰ (ὅπως ζάπλουτος). Ἔτσι μποροῦμε νὰ ποῦμε πὼς Ζαγοραῖος εἶναι ὁ κάργα ἀγοραῖος. Καὶ μὴν ἀκούσω γιὰ Ζαγορὲς καὶ πίσω άπὸ βουνὰ καὶ ἄλλα τέτοια, γιατὶ θὰ τὸ πῶ τοῦ Δόναλδ.
    Μπάι δὲ γουέι, ποὺ ἔλεγε καὶ ὁ Κίμων (νὰ μιὰ καλὴ ἐναλλακτικὴ λύση γιὰ πρόεδρος τοῦ ΕΣΡ) νὰ ρίξουμε καὶ λίγο αὐθεντικὸ Ζαγοραῖο:

    …Ἄντε λὰ φουμέντο καὶ μαστουριόρε…

  77. Παναγιώτης said

    40.
    «Στην Κατοχή είχαμε και τη μαύρη αγορά που αφάνισε ανθρώπους, εξανέμισε περιουσίες και έφτιαξε τους ισχυρούς που κυβέρνησαν μεταπολεμικά.»
    Που κυβερνάνε ακόμα.
    Είναι τόσο ξεκάθαρο το ζήτημα που δε χρειάζεται
    ιστορική διερεύνηση.
    Η αγορά θέλει τον εργολάβο της, είναι φανερό.

  78. Πέπε said

    @74:
    Ναι, αλλά εδώ έχουμε κύριο όνομα. Τα κύρια ονόματα μπορεί μεν (αναπόφευκτα δηλαδή) να έχουν ετυμολογία που τα συνδέει με κοινές λέξεις, αλλά δεν υπάρχουν κατ’ ανάγκην και ως κοινές λέξεις. Επομένως δεν έχουν υποχρεωτικά κάποια απόλυτα συγκεκριμένη σημασία.

    Δεν αμφισβητώ την πιθανότητα να το Γρηγόριος απόδοση του Κιρκόρ, προσαρμοσμένη ώστε να μοιάζει με ελληνική λέξη και να θυμίζει κάποιο νόημα, αλλά και την προφανή ετυμολογία από το εγρήγορα δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε.

  79. Corto said

    77 (Παναγιώτης):

    Επειδή το αγνοώ το ζήτημα, αν μπορείτε να γράψετε κάτι πιο αναλυτικό για την μαύρη αγορά κατά την περίοδο της Κατοχής, θα σας ήμουν ευγνώμων.

  80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @76. Σχετικὸ εἶναι καὶ τὸ Ζαγοράκης. Μόνο ποὺ δὲν προέρχεται ἀπὸ τὴν ἀγορὰ ἀλλὰ ὰπὸ τὸ ἀγόρι καὶ σημαίνει: καὶ πολὺ ἀγοράκι! Ὡς γνωστὸν τὰ ἐπίπεδα τῆς τεστοστερόνης στὸ αἷμα του χτυπᾶνε κόκκινο καὶ γι’ αὐτὸ εἶχε πρόβλημα μὲ τὰ τὲστ γιὰ ντόπινγκ, ὅταν ἔπαιζε. Ὁ πσαρὰς μπορεῖ νὰ τὸ ἐπιβεβαιώσει. 🙂

  81. Ξέρω, ότι τα ονόματα που έδιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στα παιδιά τους συνήθως είχαν κάποια σχέση με το όνομα του πατέρα τους ή περιέγραφαν κάποια χαρακτηριστικά τους, πχ Πύρρος ή Μιλτιάδης για τα κοκκινομάλλικα.

    Πολλά είχαν και κάποιο ταξικό νόημα. Πχ, τα ονόματα με συνθετικό το Ιππο-, ιππείδης κλπ ήταν χαρακτηριστικό της ανώτερης τάξης. Στις Νεφέλες ο Αριστοφάνης βάζει τη γυναίκα του Στρεψιάδη, που καταγόταν από ευγενική γενιά, να θέλει να ονομάσει το παιδί τους Ξάνθιππο και Καλλιπίδη.Το ίδιο και τα Αριστοκλής κλπ

    Υποψιάζομαι ότι από κάποια στιγμή και μετά τα διάφορα Πρωταγόρας, Ισαγόρας θα σήμαιναν, πέρα από την κοινωνική σημασία, και κάτι σε σχέση με την οικονομική ή και την πολιτική διάσταση της αγοράς. Δηλαδή τα ονόματα αυτά μοιάζουν αστικά και δημοκρατικά.

    Θέλει ψάξιμο αυτό, πάντως ο αριστοκρατικών φρονημάτων Αριστοφάνης τον Αλλαντοπώλη στους Ιππείς τον ονομάζει Αγοράκριτο και την πρωταγωνίστρια στις Εκκλησιάζουσες Πραξαγόρα.

  82. Πάνος με πεζά said

    Ζαγοραίος = Ζεύς αγοραίος, που λέει και το άρθρο. 🙂
    Πέρα από την πλάκα, η δικιά μας Ζαγορά (εξ ης και ο Ζαγοραίος, μάλλον), με τη Βουλγάρικη Στάρα Ζαγόρα και τη λέξη του άρθρου, έχουν καμιά διασύνδεση;

  83. Πάνος με πεζά said

    @ 82 : Και λέω έτσι, γιατί τα Ζαγόρια δίνουν μάλλον τον Ζαγοριανό, σαν επώνυμο, όχι;

  84. Spiridione said

    Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε ο Αγοραστός, όνομα που έδιναν παλιά στα παιδιά

    Βρετός Βενιζέλος

  85. 82, 83

    Και τον Ζαγορίτη

    Η Ζαγορά και τα Ζαγόρια βγαίνουν από το Ζα+γκόρα, σλάβικο για πέρα απ΄τα βουνά

  86. gpoint said

    # 80

    νομίζω (απολύτως) αρμόδια να το επιβεβαιώση είναι η Λίλη !!

  87. Ριβαλντίνιο said

    @ 78 Πέπε

    Δεν αμφισβητώ την πιθανότητα να το Γρηγόριος απόδοση του Κιρκόρ

    Και τι σημαίνει Κιρκόρ στα αρμένικα ; Αν δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό απ’το «Γρηγόριος» συμπεραίνουμε ότι οι Αρμένιοι το πήραν από μας.

    Και με το Γεώργιος τι γίνεται ; Να το πήραμε απ’το «Gurgen», την λέξη με την οποία οι Ιρανοί έλεγαν τους Γεωργιανούς ; 🙂 🙂 🙂

  88. Πέπε said

    @84:
    Το Αγοραστός δεν το έχω ακούσει, αλλά αν το συνδέσουμε με το Ακριβός που υπάρχει και σήμερα (όχι ό,τι πιο συνηθισμένο αλλά πάντως υπαρκτό), έχει πολύ πλάκα…

  89. Πάνος με πεζά said

    Η «Αγορίτσα», από άλλη βεβαίως ρίζα, υπάρχει και παραϋπάρχει…

  90. Πάνος με πεζά said

    Και δε θυμηθήκαμε και το παλιό απόφθεγμα «Σκέψου πριν αγοράσεις», για την αποφυγή της βιασύνης στις επιλογές.
    Στον αντίποδα, σε μια φαινομενικά απλή επιλογή, που καθυστερούσε αδικαιολόγητα, υπήρχε το «Τι κάνεις τόση ώρα, οικόπεδο θ’ αγοράσεις;»

  91. Η κυριαρχία των περίφημων αγορών είναι σχετικά τελευταίο φρούτο στην ανθρώπινη Ιστορία.

    Οι προβιομηχανικές κοινωνίες ήταν κοινωνίες που έλυναν τα οικονομικά προβλήματα με δυο τρόπους.

    Ο ένας ήταν η παράδοση. Καλλιεργείς τη γη, κουρεύεις τα πρόβατα, γδέρνεις το γουρούνι και έχεις να φας, να ντυθείς και να ποδεθείς.

    Ο άλλος ήταν η διαταγή. Ο Φαραώ διατάζει και φτιάνουν μια πυραμίδα, για να έχουν δουλειά οι Αιγύπτιοι. Αν παρόλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει ανεργία, απλά λέει,-Ε τότε, φτιάχτε άλλη μια. Το ίδιο κι ο πάπας. -Φτιάχτε κι άλλον έναν καθεδρικό.

    Η τελευταία Οικονομία της Διαταγής είναι η βόρειος Κορέα.
    -Φτιάχτε ένα πελώριο νοσοκομείο.
    -Μα δεν έχουμε γιατρούς, είναι άδειο, τι θα λέμε στους τουρίστες!
    -Θα λέμε ότι οι ασθενείς θεραπεύονται το πρωί και φεύγουν το μεσημέρι
    ( έγινε αυτό, θυμίζει Επιθεωρητή του Γκόγκολ, αλλά το είδα σε ντοκιμαντέρ).

    Το πρόβλημα με την Οικονομία της Αγοράς είναι ότι δεν μπορεί πχ να φτιάξει άλλη μια σιδηροδρομική γραμμή δίπλα στην πρώτη, για να δώσει δουλειά στον κοσμάκη. Πρέπει να επενδύσει κάποιος λεφτάς που να περιμένει κέρδος. Αν δε μυριστεί κάρδος, κάνει τις λίρες του τουρσί και περιμένει. Κρίση.

    Εδώ πια πρέπει να μπει το κεϋνσιανό κράτος και να επενδύσει χωρίς να περιμένει κέρδος. Ακόμα και με χασούρα. Πρέπει δηλαδή η Οικονομία της Αγοράς να γίνει και λίγο Οικονομία της Διαταγής.

    Η άλλη ιδιότητα της κυριαρχίας των αγορών είναι ότι αν οι λεγάμενες δουν κέρδος, είναι ικανές να φρακάρουν όλη τη Χαλκιδική ώσπου από τις βρύσες να βγαίνει δηλητήριο και να κάνουν όλη τη ζούγκλα του Αμαζονίου γήπεδο του γκολφ και μέχρι να αποξηράνουν όλη τη γη.
    Που σημαίνει ότι ο νεο-φιλελευθερισμός, ή αλλιώς ο αναρχο-καπιταλισμός είναι τόσο επικίνδυνος όσο ήταν και ο ναζισμόςκαι πιο πολύ. Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα τους βρίσκουμε συστρατευμένους στο ίδιο στρατόπεδο.

  92. Πέπε said

    @87:
    Δεν το αμφισβητώ (ως πιθανότητα πάντα – ίσως έπρεπε να πω πιο απλά «δεν είμαι σε θέση να το αποκλείσω») επειδή ακριβώς δεν ξέρω τι σημαίνει το Κιρκόρ!

    Και επίσης επειδή και άλλα πράγματα αγνοώ:

    Αν Κιρκόρ δε σημαίνει τίποτε, τότε είναι απλά τα πράγματα, το πήραν εκείνοι από μας. Αν όμως σημαίνει κάτι με σαφή ετυμολογία εντός της αρμένικης γλώσσας και άσχετο από την έννοια του Γρηγόριος (εγρήγορση κλπ.), τότε ο ένας από τους δύο λαούς το πήρε από τον άλλο και το εξομάλυνε στο πλαίσιο της δικής του γλώσσας. Ποιος; Εδώ δεν αρκούν γενικές ετυμολογικές γνώσεις, πρέπει να ξέρουμε την ιστορία των εμφανίσεων του κάθε ονόματος στην κάθε γλώσσα.

    Εν πάση περιπτώσει, το εγρήγορα είναι παρακείμενος με μέση έννοια του ρήματος εγείρω: έχω σηκωθεί. Αφού έχω σηκωθεί άρα είμαι ξύπνιος, σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή και ετοιμότητα. Από κει μεταβαίνουμε και στην έννοια της ταχύτητας.

  93. Νεσταναίος. said

    Η «αγορά» μας παροτρύνει να ξεχάσουμε τις αρχές του σοσιαλισμού και να επιστρέψουμε στην ζoύγkλα του μεσαίωνα.

    5. Αυτό είναι καλλίτερο από το προηγούμενο.

  94. Ριβαλντίνιο said

    @ 92 Πέπε

    Δίκιο έχεις. Επίσης αν βρούμε το «Γρηγόριος» σε επιγραφές απ’τον 2ο αι. μ.Χ. και πριν, πάει περίπατο η αρμενική προέλευση. Και στην Καινή Διαθήκη (δεν θυμάμαι καλά) δεν έχει φράσεις «γρηγορείτε» και έτσι ; Μπορεί από εκεί να προέκυψε το όνομα.

  95. Να θυμίσω και την Αγορά του Αιώνα, όταν όλοι είχαμε άποψη περί Μιράζ 2000 και Εφ-16;

    Ακόμη πλερώνουμε!

    http://valiacaldadog.blogspot.gr/2009/09/blog-post_21.html

  96. gpoint said

    # 87 τέλος

    Γεώργιος (και Δημήτριος) ήταν ο βοηθός του γεωργού

  97. ΣΠ said

    Από την αγορά προέρχεται και ο όρος αγορισμός, που υποστηρίζει την απόλυτη ελευθερία / αναρχία της αγοράς.

  98. Ριβαλντίνιο said

    @ 96 gpoint

    Αποκλείεται ! Το «Γεώργιος» το πήραμε από το περσικό εξωνύμιο για τους Γεωργιανούς και το Δημήτριος από κάπου αλλού.

  99. Παναγιώτης said

    79
    Κι εγώ το αγνοώ αγαπητέ μου το ζήτημα,
    έχω όμως την αίσθηση ότι σε κάθε ιστορική περίοδο, η μόνη πλήθουσα αγορά είναι η μαύρη.
    Σαν την ψήφο μας.
    Άλλο δε γνωρίζω και να με συγχωρείτε.

  100. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    44 Ενδιαφέρον αυτό με την Ακράτα. Αλλά μήπως παλιότερα είχε πιο πολλά εμπορικά;

    47 Να σου πω,επειδή η Αυγή έχει όριο τις 800 λέξεις, δεν έπιασα καθόλου τα του φόρουμ -και μετά έκανα μερικές προσθήκες αλλά δεν αναφέρθηκα εκεί μήπως και βγει καινούργιο άρθρο 🙂

    75 !!!

    76 Το «παπαρετυμολογία» υπάρχει στο σλανγκρ;

    78 Μάλλον το Κιρκόρ είναι από το Γρηγόριος

    82 Ζαγορά, πέρα (ζα) απ’ το βουνό (γκόρα)

  101. 100α

    Περί Ακράτας: παλιότερα στην κωμόπολη είχε και ραφτάδικα και παπουτσήδικα και άλλα. Ο κόσμος δεν είχε αυτοκίνητο, οπότε η προσφορά ήταν τοπική. Τώρα, που με την τουριστική «ανάπτυξη», η παραλία Ακράτας και η Αιγείρα έχουν γίνει ένα, το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Οπότε, τα σουπερμάρκετ ανοίξαν εκεί υποκαταστήματα με μεγάλα πάρκινγκ, για να διευκολύνουν τα μαζικά ψώνια της εβδομάδας, που γεμίζουν το πορτ-μπαγκάζ του ΙΧ.

  102. Συμπληρωματικά

  103. Στην Κυπαρισσία Μεσηνίας, εκτός από την αγοράυπάρχει κι ο Φόρος.

    Παλιότερο, τα φόρα.
    Άραγε το Βγήκε στη φόρα είναι από το Βγήκε στα φόρα, όπως μας μάθανε στο σχολείο;
    ___________________________

    Και Σκύλε, χρόνια πολλά για προχτές, που γιόρταζες.

    Κουκούρ Τιχάρ, γιορτή στο Νεπάλ, που τιμούν και ευχαριστούν τους σκύλους.

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ένα ποίημα του Παλαμά, ο οποίος έφερε βαρέως το μεροδούλι-μεροφάι, που του ‘τρωγε πολύτιμο χρόνο…Από την «Ασάλευτη ζωή»:
    ΑΓΟΡΑ
    Πάντα διψάς-όπως διψάει το πρωτοβρόχι
    στεγνή καλοκαιριά-το βλογημένο σπίτι,
    και μια κρυφή ζωή σα δέηση ερημίτη,
    αγάπης και αρνησιάς ζωούλα σε μια κώχη.

    Διψάς και το καράβι που το πέλαγο τόχει,
    κι όλο τραβάει με τα πουλιά και με τα κήτη,
    κ’ είναι μεστή η ζωή του μ’ όλο τον πλανήτη.
    Και το καράβι και το σπίτι σου ‘παν: «Όχι!

    Μήτε η παράμερη ευτυχιά που δε σαλεύει,
    μήτε η ζωή π’ όλο και νέα ψυχή τής βάνει
    κάθε καινούργια γη και κάθε νιο λιμάνι.

    Μόνο τ’ αλάφιασμα του σκλάβου που δουλεύει.
    Σέρνε στην αγορά τη γύμνια του κορμιού σου,
    ξένος και για τους ξένους και για τους δικούς σου. «

  105. Corto said

    99 (Παναγιώτης):

    Ευχαριστώ για την απόκριση.
    Κατά την γνώμη μου, το ζήτημα της κατοχικής μαύρης αγοράς είναι πολύ σύνθετο. Η συνήθης αξιολογική κρίση μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω.

  106. 103

    Ναι, το γιορτάσαμαν ❤

  107. Spiridione said

    100γ. Κι άλλο άρθρο; 🙂

    Τα φόρα στη φόρα με φόρα

  108. sarant said

    107 Αχ το Έμενταλ…..!

  109. 108,

    Τα φόρα στη φόρα με φόρα

    Είναι και το εμενταλ, αλλά είναι και ότι αγοράζουμε στο ίντερνετ πολύ περισσότερη πληροφορία από εκείνη που μπορούμε να καταναλώσουμε και καταναλώνουμε πολύ περισσότερη από όση μπορούμε να χωνέψουμε.

    Οι χαλκέντεροι την αντέχετε, όχι όμως όλοι εμείς. Αν η πληροφορία φαινόταν πάνω στο σώμα μας σαν πάχος, θα έπρεπε τώρα να είμαστε όλοι σα παλαιστές Σούμο.

    Ευτυχώς που όταν ξεχνιέται η λεπτομέρεια, μένει πάντα κάποια culture générale.

    Στο μέλλον πάντως, για το καλό της κοινωνίας θα πρέπει να εισαχθεί κάποια οργανωμένη αποχή από το διαδίκτυο για καμιά σαρανταριά μέρες, κάτι σα Μεγάλη Σαρακοστή του ίντερνετ.

  110. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αγορα ελπιδας στην Βραζιλια και αλλου-1

    Brazilian evangelical bishop Marcelo Crivella elected mayor of Rio de Janeiro
    Crivella vowed to bring basic sanitation and law and order to the poorer parts of Rio.
    By Pavitra Dwibhashyam
    October 31, 2016 08:11 GMT

    Marcelo Crivella, an evangelical bishop was elected as the mayor of Rio de Janeiro on Sunday (30 October) in the second round of municipal elections. The 59-year-old is the bishop of the Universal Church of the Kingdom of God, which is founded by his billionaire uncle, Edir Macedo.

    He defeated left-wing candidate and former school teacher Marcelo Freixo by a margin of nearly 20 percentage points to run the second largest city in Brazil.

    In a speech to his supporters at a working class neighbourhood, Crivella said that he would «take care of the people» and added that he would improve public services. Crivella vowed to bring basic sanitation and law and order to poor parts of Rio.

    During his campaign, the pastor was embroiled in controversy for his comments in a book in 1999, wherein he described homosexuality as evil and the Roman Catholic Church as demonic. He managed to evade the controversy and promised to govern for the residents of Rio.

    His victory signifies the increasing influence of evangelical politicians as voters are angry with corruption scandals involving several members of the government of the Workers Party.

    «It’s an important election to change the old way of doing things,» a civil servant who voted in the election told Reuters. The evangelical message has reportedly resonated with the economically weaker people, who previously would have voted along the lines of the left-wing. According to BBC, high profile evangelical leaders like Eduardo Cunha, against who corruption allegations have been levelled, seem to have little impact on the movement.

    In Brazil’s biggest city Sao Paulo, voters removed incumbent mayor Fernando Haddad from the left-wing Workers Party and elected Joao Doria, a conservative wealthy businessman

    http://www.ibtimes.co.uk/brazilian-evangelical-bishop-marcelo-crivella-elected-mayor-rio-de-janeiro-1589045

    ΥΓ Αφου φαγανε, φαγανε οι πεινασμενοι «αριστεροι» , ψηφιστικαν απο τον φτωχο λαο οι χορτατοι δεξιοι πεντηκοστιανοι για να φανε πιο κυριλε στην δημαρχια του Rio de Janeiro και του Sao Paulo.

  111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αγορα ελπιδας στην Βραζιλια και αλλου-2

    Ο Edir Macedo , ιδρυτης της Universal Church of the Kingdom of God και θειος του Marcelo Crivella , προσφατα εκλεγεντος Δημαρχου του Rio de Janeiro εχει το δευτερο μεγαλυτερο δικτυο στην Βραζιλια. Προκειται για ευαγγελισμο τυπου Μπερλουσκοινι, οπου αντι για γυμνες προσφερουν την σωτηρια του θεου. Η εκκλησια εχει κατηγορηθει για διαφθορα, ξεπλυμα χρηματων ,….

    «Edir Macedo Bezerra (born February 18, 1945) is a Brazilian evangelical leader[1][2] and media mogul; he is the owner and chairman of the second-largest television network in Brazil, Rede Record, since 1989 with its parent Central Record de Comunicação, which he also founded after he bought the network. Macedo was raised Catholic, but by 1970 converted to Pentecostalism.[3] He founded with others the Pentecostal Universal Church of the Kingdom of God in Rio de Janeiro state, Brazil in 1977. He is referred to with sneer quotes as «Bishop» Edir Macedo by Forbes.[4]»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Edir_Macedo

    ΥΓ «… όπου αντί για γυμνές προσφέρουν τη σωτηρία του Θεού …» εναντι δωρεων στην εκκλησια υψους 1 δις δολ.ετησιως.

    Δεν παμε καθολου μα καθολου καλα.

    Η Universal Church of the Kingdom of God (UCKG), το 1999 είχε 8 εκατομμύρια μέλη στη Βραζιλία, [1] και ιδρυσε ναούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και, από το 1992, ναούς στην Αφρική και στην Ινδία, με περισσότερο από 12 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο το 1999 . [2] [3] Μέχρι το 2013 η UCKG ειχε αδελφότητες στις Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

    Η UCKG εχει κατηγορηθεί συχνά για παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά, ξέπλυμα χρημάτων, .. αγυρτεία, και τη μαγεία, και τη μισαλλοδοξία έναντι άλλων θρησκειών.
    Υπόκειται σε απαγορεύσεις σε διάφορες αφρικανικές χώρες, και είχε εμπλακεί στη δολοφονία στη Βρετανία της Victoria Climbie,….. Υπήρξαν καταγγελίες ότι η Εκκλησία εξάγει χρήματα από φτωχούς μέλη προς όφελος των ηγετών του….»

    προχειρη μεταφραση απο αγγλικη βικι

  112. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ, BEZZERIDES A.I.

    – Εξαντλημένο στον εκδότη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας.

    Το έργου του ελληνικής καταγωγής A. I. Bezzerides παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά στα ελληνικά με την «Αγορά των κλεφτών», που γράφτηκε το 1949. Ο σημαντικός αυτός συγγραφέας έκανε καριέρα κυρίως ως σεναριογράφος που έχει γράψει, μεταξύ άλλων, το σενάριο για το μυθικό «Kiss me deadly» και για το «On dangerous ground». Η κινηματογραφική προσαρμογή της «Αγοράς των κλεφτών» γίνεται από τον ίδιο το συγγραφέα, στα 1949. Σκηνοθέτης είναι ο Jules Dassin και κινηματογραφικός τίτλος «Thieves’ highway». «Η αγορά των κλεφτών», ένα προλεταριακό μυθιστόρημα με φρενήρη ρυθμό, εμπνέεται από τις νεανικές εμπειρίες του συγραφέα στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων στα συσκευαστήρια του Σέντραλ Βάλλεϋ της Καλιφόρνιας. Ο μετανάστης Νικ Γκάρκος γίνεται ανεξάρτητος φορτηγατζής για να προσγειωθεί στον βίαιο και ανέντιμο υπόκοσμο των λαχαναγορών του Σαν Φρανσίσκο, του Όκλαντ και του Λος Άντζελες.

    Τοποθετημένο παραστατικά στα τσουρουφλισμένα από τον ήλιο τοπία και στην αστική αθλιότητα της Καλιφόρνιας της δεκαετίας του ’40, το βιβλίο είναι ένα μείζον παράδειγμα του είδους του μυθιστορήματος νουάρ.

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Του Μάνου Χατζιδάκι οι δυο συλλογές τραγουδιών (που τόσο αγαπάμε και τραγουδάμε πάντα)
    «Στη Ρωμαϊκή Αγορά»
    και

    «Η Λαϊκή Αγορά»

    Ναι, Αγορή,Αγορούλα και Αγόρω

    Τιμή δεν έχει η αγάπη
    τιμή δεν έχει κι η τιμή
    ποιος την πουλάει ποιος αγοράζει
    ποιος τηνε βγάζει στο σφυρί.

    Στο παζάρι του ληστή
    πούλησα τα δάκρυα μου
    κι ήβρα την πόρτα σου κλειστή
    αγάπη, αγάπη, αγάπη μου
    πούλησα και την καρδιά μου

    Να,πάμε στην αγορά,πάμε στην πλατεία ανεξάρτητα αν έχει μαγαζιά.(Στην Αρκαδία). Γενικά όπως λέμε στην Κρήτη «στο μεϊντάνι»,στην πλατεία αλλά κι εκεί που κόσμος περνοδιαβαίνει (νυφοπάζαρο κατά περίπτωση)

  114. sarant said

    112 Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται αυτό αν και ίσως το έχουμε αναφέρει ξανά. Το έχεις διαβάσει;

  115. ΚΑΒ said

    Χρειάζεται ολόκληρη μελέτη. Απλώς αναφέρονται γενικά οι διαιρέσεις ημέρας και ημερονυκτίου

    έσσεται ή ηώς ή δείλη ή μέσον ήμαρ Ιλ.Φ. 111

    Τυγχάνει δὲ καὶ ἄλλο σφι ὕδωρ κρηναῖον ἐόν, τὸ τὸν μὲν ὄρθρον χλιαρόν, ἀγορῆς δὲ πληθυούσης ψυχρότερον· μεσαμβρίη τέ
    ἐστι καὶ τὸ κάρτα γίνεται ψυχρόν· τηνικαῦτα δὲ ἄρδουσι τοὺς κήπους· ἀποκλινομένης δὲ τῆς ἡμέρης ὑπίεται τοῦ
    ψυχροῦ, ἐς οὗ δύεταί τε ὁ ἥλιος καὶ τὸ ὕδωρ γίνεται χλιαρόν· ἐπὶ δὲ μᾶλλον ἰὸν ἐς τὸ θερμὸν ἐς μέσας νύκτας
    πελάζει, τηνικαῦτα δὲ ζέει ἀμβολάδην· παρέρχονταί τε μέσαι νύκτες καὶ ψύχεται μέχρι ἐς ἠῶ. Ηρόδ. Δ΄181

    Ο Ηρ. αναφέρεται στη χώρα των Αμμωνίων, 10 μέρες δυτικά από την αιγυπτιακή Θήβα. Η κρήνη αυτή ονομάζεται του Ήλιου και βρίσκεται στην όαση του Σιβάχ στη λιβυκή έρημο.

    Υπάρχει και αγορής διάλυσις στις 12 το μεσημέρι και πριν αγοράν πεπληθέναι πριν από τις 10 περίπου το πρωί.

  116. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    114. Φυσικα. Το 2007 ειχε γινει ενα ντοκυμανταιρ (Σενάριο – Σκηνοθεσία και Παραγωγή: Σπύρος Ν. Ταραβήρας) για τον Μπεζεριδη (Buzz Άλμπερτ Ισαακ Μπεζερίδης ) κια την μουσικη την ειχε γραψει ενας γνωστος μου ο Νίκος Πλατύραχος,…

    http://www.cinemainfo.gr/films/moving/future/2007/buzz/index.html

  117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    114. Ομως, κατα την γνωμη μου, το πλεον εντυπωσιακο ειναι η Αγορα ελπιδας στην Βραζιλια και αλλου -1&2 (110, 111) ως κοινωνικο φαινομενο στην Βραζιλια οπου η «αριστερη» διαφθορα οδηγει στην εκλογη της πεντηκοστιανης διαφθορας.

  118. ΚΑΒ said

    79. http://fonaklas.blogspot.gr/2016/10/1941-1944.html

    Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις περιουσίες που πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά στα χρόνια της Κατοχής και ποια η κατοπινή διαδικασία επιστροφής στους κατόχους τους.

    Και στο χωριό μου έγιναν τέτοιες αγοραπωλησίες, αλλά μετακατοχικά επιστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς διενέξεις ή δικαστικούς αγώνες. Άλλωστε δεν είχαν γίνει και συμβολαιογραφικές πράξεις.

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι Μαυραγορίτες

  120. Spiridione said

    Ο αγγελιαφόρος έγινε αγγελιοφόρος (τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς), αλλά η αγορά αντιστάθηκε.

    Η φράση «μαύρη αγορά» από πότε υπάρχει; Έχει σχέση με το blackmail;

  121. Γς said

    Μαύρη αγορά και εκβιασμός;
    Οχι βέβαια

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Η Μαύρη Αγορά και οι ακίνητες περιουσίες που άλλαξαν χέρια την περίοδο της Κατοχής (1941-1944)»
    Μεταπτυχιακή εργασία στο Πάντειο
    Του φοιτητή
    Παναγιώτη Σάμιου
    Αθήνα -Φεβρουάριος 2010
    (γκουγκλίστε τον τίτλο)

    Οι χρυσές ευκαιρίες της Κατοχής
    http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100403.htm

    Μαυραγορίτες και Δωσίλογοι
    http://gerontakos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_34.html

  123. geobartz said

    Τίς αγορεύειν βούλεται;;
    Εγω!

    Sarant said: «…η αγορά λειτουργεί ελεύθερα μόνο στα χαρτιά – είναι αμέτρητα τα παραδείγματα παρέμβασης και χειραγώγησης από τις ελίτ…»

    Νομίζω ότι οι αγορές, εκτός από τη χειραγώγηση, εκμεταλλεύονται αθροιστικά τις καθημερινές μας συνήθειες και έτσι …ζουν και βασιλεύουν!
    Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο όρος παγκοσμιοποίηση, χρειάστηκε να «τον κάνω λιανά» σε ένα ακροατήριο με περιορισμένες γνώσεις οικονομίας. Είπα περίπου τα εξής:
    Το πουκάμισο που φοράς είναι ελληνικής κατασκευής από ελληνικό βαμβάκι. Με την παγκοσμιοποίηση θα μπορείς να βρεις στην αγορά ένα ανάλογο πουκάμισο από το Μπαγκλαντές, καλλίτερο σε ποιότητα και φθηνότερο (διότι η χώρα αυτή παράγει βαμβάκι πολύ καλλίτερης ποιότητας και έχει πολύ φθηνότερα εργατικά).
    Να λοιπόν ένα καλό της παγκοσμιοποίησης: Φθηνότερα και καλλίτερα βαμβακερά πουκάμισα!
    Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Το καλλίτερο και φθηνότερο πουκάμισο από το Μπαγκλαντές, κρύβει μέσα του μεροκάματα πείνας, παιδική εργασία σχεδόν απλήρωτη, κλπ, κλπ.
    Παρά ταύτα, για μας που αγοράζουμε είναι καλό.
    Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό για τα παιδιά των 5-6 ετών του Μπαγκλαντές.
    Σίγουρα είναι κακό για τον Έλληνα βαμβακοκαλλιεργητή που θα μειωθούν οι πωλήσεις του και ίσως αναγκαστεί να αλλάξει καλλιέργεια ή …επάγγελμα!
    Οπωσδήποτε είναι πολύ καλό για τις εταιρείες που ασχολούνται με την επεξεργασία και εμπορία του βαμβακιού από το Μπαγκλαντές!

  124. MA said

    Καλησπέρα,
    ενδιαφέρον και το σημερινό (πλεονασμός βέβαια😊)
    Για τη μαύρη αγορά
    http://freeathens44.org/ιστορικό/κατοχική-οικονομία-και-κοινωνία/
    και
    http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100403.htm

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Φώτης Κόντογλου πούλησε το σπίτι του στην οδό Βιζυηνού 16 (Πατήσια) για ένα τσουβάλι αλεύρι και μετακόμισε με την οικογένειά του σε γκαράζ.
    Ο νέος «ιδιοκτήτης» έβαψε με λαδομπογιά τις τοιχογραφίες του
    https://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=125646&start=20#p1243849

  126. sarant said

    Αξίζει ειδικό άρθρο για τη μαύρη αγορά αλλά δεν έχω πολλά στοιχεία για να το γράψω.
    Ούτε το πότε εμφανίστηκε η λέξη δεν ξέρω.

  127. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #100. (σχετικὰ μὲ τὸ 76).
    Ἡ παπαρετυμολογία ὑπάρχει στὸ σλάνγκ:
    http://www.slang.gr/lemma/24559-paparetymologia.

  128. spatholouro said

    Μήπως είναι μια αρχή το «Τον καιρό της Μαύρης» του Θωμόπουλου;

    https://www.scribd.com/document/76484968/%CE%A4%CE%BF%CE%BD-%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ελλάδα 2011, ασπραγορίτες ζαχαροκαντιοζυμωτοί.
    …η Επιτροπή Ανταγωνισμού με έγγραφο της αρχικά ενημέρωσε τον τότε υφυπουργό Οικονομίας Ντίνος Ρόβλια, επικαλούμενη επίσημες καταγγελίες της Διεύθυνσης Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς. Ακόμα, ζήτησε παρέμβαση από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, M. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας του να επιληφθεί της κατάστασης και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της… αγοράς.
    http://www.openarchives.gr/view/514779

  130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὴνπροέλευση τοῦ ὀνόματος Γρηγόριος ἠ Βίκη λέει:

    «Ετυμολογία του ονόματος
    Από το μεταγενέστερο όνομα Γρηγόριος «ο γρηγορών, ο άγρυπνος» (στο χριστιανισμό, με την πνευματική σημασία), επίθετο από το μεταγενέστερο ρήμα γρηγορῶ — «γρηγορεῖτε καὶ προσεύχεσθε» (Καινή Διαθήκη, Κατά Ματθαίον, κϚ΄ 41, και Κατά Μάρκον, ιδ΄ 38), προτροπή του Ιησού προς τους μαθητές του το βράδυ της σύλληψής του — από το ρήμα ἐγρηγορῶ (< ἐγρήγορα, παρακείμενος του ρήματος ἐγείρω), πιθανόν ινδοευρωπαϊκής αρχής *ger «ξυπνῶ»."

  131. nikiplos1 said

    @125, έμεινα για λίγα χρόνια δίπλα στην Βιζυηνού 18-20. Έβλεπα την ταμπέλα, οι ιδιοκτήτες όμως δεν μου γέμιζαν και πολύ το μάτι… 🙂

    Κάτι άσχετο… Το Διακοπτό ήταν πάντοτε Διακοπτό? Εγώ το έλεγα λάθος: Διακοφτό?

  132. sarant said

    131 Ευπρεπισμός ισοπεδωτικός…

    130 Ακριβώς έτσι.

    128 Που το είχαμε αναφέρει και σχετικά πρόσφατα.

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι εδώ διάφορα για τις απαρχές της μαύρης αγοράς:
    http://www.newsbeast.gr/mavri-eidisi/arthro/564861/oi-aparhes-tis-mauris-agoras

  134. Corto said

    118(KAB), 122 (ΕΦΗ), 124 (ΜΑ) και λοιποί φίλοι:

    Περί Μαύρης Αγοράς:

    Τα άρθρα που παραθέσατε τα γνωρίζω και σας ευχαριστώ.
    Κανείς αρθρογράφος όμως επί της ουσίας δεν έχει επεξηγήσει ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που ενεπλέκοντο στις μαύρες συναλλαγές και ποιοι από αυτούς βγήκαν χαμένοι ή κερδισμένοι. Γενικώς η ιστορία της μαύρης αγοράς είναι μαύρη κυρίως από έλλειψη ικανού φωτισμού.

    Σημειώνω ορισμένα ζητήματα:
    α) Η αγοραπωλησία ακινήτων μέσα στην Κατοχή ΔΕΝ συνιστά μαύρη αγορά. Είχε τα δήθεν τυπικά εχέγγυα μιας υποτιθέμενης νομότυπης διαδικασίας. Αν εκ των υστέρων οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να ακυρώσουν αυτές τις συμβολαιογραφικές πράξεις ως άδικες και ανέντιμες (που βεβαίως και ήταν), αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά αγορά ακινήτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μαύρη.

    β) Αν άδικο εμπόριο προκύπτει από την πραγματική ή τεχνητή πτώση της προσφοράς, οι πρώτοι που οφελούνται είναι οι φανεροί έμποροι. Αν η μαύρη αγορά ανθίζει, υπάρχει κάποιος λόγος που οι αγοραστές την προτιμούν σε σχέση με την νόμιμη αγορά. Κι ο λόγος είναι οι χαμηλότερες τιμές.

    γ) Η ταύτιση της μαύρης αγοράς με την βασική αιτία της τεράστιας δυστυχίας του λαού μας κατά τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής βρίσκει ανάχωμα σε δύο θεμελιώδη κείμενα της νεώτερης ιστορίας μας.

    i) Στον λόγο του Άρη Βελουχιώτη στην Λαμία:
    «Κείνοι που ένιωθαν βρίσκονταν στις φυλακές και τα ξερονήσια…Μια άλλη μερίδα πού ένιωθε, ασχολούνταν με τις μαύρες και άσπρες αγορές»
    (Δηλαδή δεν περιλαμβάνει τους μαυραγορίτες στους μεγάλους εχθρούς της πατρίδας, αλλά απλώς στους βολεμένους)

    ii) Στην διακήρυξη «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» του Δ. Γληνού:
    «Αυτοί (εννοεί τα τσακάλια) είναι οι πραγματικοί δημιουργοί της μαύρης αγοράς και όχι ο φτωχός μεταπωλητή, που προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του πουλώντας πέντε οκάδες τομάτες ή τρεις οκάδες μαρίδα. Και όμως, η κυβέρνηση κυνηγάει ετούτους εδώ τους φτωχούς βιοπαλαιστές, και κανένα, μα κανένα «τσακάλι» δεν ετόλμησε να θίξει.»

    δ) Επειδή συνέχεια αναπαράγονται ρεμπέτικα τραγούδια (κυρίως του Γενίτσαρη) ως αποτύπωση της λαϊκής αντιλήψεως περί μαύρης αγοράς, έχω δύο παρατηρήσεις:
    i) Υπάρχει τραγούδι του Σταύρου Παντελίδη καταδικαστικό για την μαύρη αγορά (όσο η μαύρη οργιάζει, τόσο η πείνα σε ταράζει), αλλά και άλλο τραγούδι του ιδίου που σχεδόν εξυμνεί τους μαυραγορίτες (όσα τάληρα κι αν φάνε δεν τα λογαριάζουνε/ πάλ’ η μαύρη τους ρεφάρει κι όσα θε’ να βγάζουνε)
    ii) Στο τραγούδι που αποδίδεται στον Στράτο Παγιουμτζή με τίτλο «πόσες καρδούλες κάψανε», ο Πετρόπουλος καταγράφει τον στίχο «η μαύρη με τον Γερμανό έγιναν η αιτία/ που το λαό μας ρίξανε σε τόση δυστυχία».
    Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μεταγραφής του στίχου ως «οι μαύροι με τον Γερμανό κλπ»

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134.Corto, νομίζω θα έχει σημασία ποιος είναι ο ορισμός της «μαύρης αγοράς».’Αλλο σήμερα «στη μαύρη» χωρίς αποδείξεις,δασμούς κλπ κι άλλο σε έκτακτη κατάσταση, όπου υπάρχει άγρια έλλειψη βασικών υλικών όπως στην Κατοχή οπότε δεν πρόκειται για «αγορά» (μαύρη) αλλά κανονικό πλιάτσικο με κουκούλα εμπορικής πράξης.

    Είναι μεζές φοβερός-τρομαχτικός!
    μα δεν μπορώ να περιμένω ως το Σάββατο 🙂
    https://twitter.com/manoskrt/status/793170780834164736

  136. gpoint said

    # 130, 132 β

    Η παραδοχή πως είναι μεταγενέστερο όνομα δείχνει πως δεν είναι σίγουρα ελληνικής προέλευσης, η κατάληξη -ιος το κατατάσσει στα τότε χριστιανικά όπως Ησύχιος, Ευγένιος, Ευσέβιος (κοινώς Εουσέμπιο) όπου η ελληνική προέλευση του ονόματος ταιριάζει με την επιθυμητή χριστιανική ιδιότητα, κάτι που δεν πολυκολλάει στο Γρηγόριος. Με δεδομένο πως ο πρώτος που καταγράφεται είναι μάλλον ο Ναζιανζινός είναι πολύ πιθανό να αποδόθηκε έτσι στα ελληνικά το όνομά του Κιρκόρ και όχι Κρικόρ όπως -αν δεν με απατά η μνήμη μου- αναφέρει κάπου ο Τσιφόρος.

    Υπ’ όψιν πως το επίτομον λεξικόν κυρίων ονομάτων του Σ. Βυζάντιου, εκδόσεις Κορομηλά, Αθήνα 1852 δεν αναφέρει όνομα Γρηγόριος διότι δεν απαντάται στους Ελληνες συγγραφείς.

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    36 – «Δεν είναι το Χρέος λοιπόν πηγή εξουσίας.» 🙂 🙂 🙂 Σ΄αυτή την χρονία μίζερη εποχή, είχα χρόνια να δώ τόσο καλό αστείο, νάσαι καλά μ΄έκανες και γελάω ακόμα. 🙂 🙂 🙂 Να σου πώ κι εγώ ένα ωραίο, η Ελλάδα που χρωστάει, είναι ανεξάρτητη, ενώ οι τράπεζες που την δάνεισαν, δεν έχουν καμία εξουσία πάνω της. 🙂 🙂 🙂 Καλό έ; 🙂 🙂 🙂
    Σε καλό να μας βγούν τόσα γέλια, γιατί η υπόθεση έχει πολύ κλάμα!
    Πληροφοριακά πάντως, τα νούμερα που γράφεις για το παγκόσμιο και τα άλλα χρέη γενικώς, απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα πυ είναι κατά πολύ χειρότερη.

    37 – «Pacta sunt servanda
    Αν και παιδί του Κλασσικού πάντα μισούσα τα λατινικά. Μου’ φερναν στο νου το ιμπέριουμ.:/ »
    Kαι τελικά κατέληξες να σε περιέχει το ιμπέριουμ, σαν το γαλατικό χωριό ένα πράμα. 🙂

    62 – «Αυτός είναι ο απόλυτος εκχυδαϊσμός που μπορεί να προκύψει από την επιβολή των κρατικών καπιταλιστικών αρχών της επιχειρηματικής τάξης στο σύνολο της κοινωνίας.»
    Αμ δέ, ο απόλυτος εκχυδαϊσμός, θα είναι τότε που ο καπιταλισμός δεν θα έχει ανάγκη την δουλειά από τους οικονοικούς σκλάβους, πτυχιούχους και μη, θα κάνει έντονη την εμφάνισή του σε καμιά δεκαριά χρόνια το πολύ.

    67 – Η CETA που υπογράφτηκε από τους «ηγέτες» της Ε.Ε και του Καναδά, είναι πιο επικίνδυνη Crony, αλλά οι έξυπνοι, μορφωμένοι και ενημερωμένοι (εξημερωμένοι) ευρωπ(έ)αίοι πολίτες, κοιμούνται στα σύννεφα, σε λίγα χρόνια θα πέφτουν απ΄αυτά.

  138. Corto said

    135:
    Όμως Έφη από τις μαρτυρίες και την σχετική αρθρογραφία δεν εξάγεται ότι στην Κατοχή υπήρχε «κουκούλα εμπορικής πράξης». Στα κρυφά υποτίθεται ότι γίνονταν οι συναλλαγές, οι δε κατοχικές αρχές τυπικά εδίωκε τους μαυραγορίτες (και κρέμασε μερικούς, όπως λεει και το τραγούδι του Γενίτσαρη).

  139. cronopiusa said

  140. Αιμ said

    Καλησπέρα,
    Διαπιστώνω ότι τελευταία υπάρχει μια αναθεωρητικη διάθεση στην αποτίμηση του ρόλου των μαυραγοριτων, διάκριση τους σε μικρούς κ μεγάλους κλπ. Καταλαβαίνω επίσης ότι υπάρχουν κ στοιχεία, παλιά όπως ο λόγος του Άρη κ καινούργια, αρχεια αναφορές κ τέτοια. Είναι ιδέα μου ; Πως και δεν είχε προκύψει νωρίτερα κάτι τέτοιο; Φυσικά η γνώμη των ιστορικών θα ‘ταν πολύτιμη .

    Το άλλο τώρα,
    Ζαντ σημαίνει πίσω, γκορα παλι σημερα σημαίνει δάσος αλλά και βουνό που είναι παλιότερο . Τα σχετικά λοιπόν μάλλον πα να πουν πίσω απ το βουνό και προφανώς σχετίζονται, ετυμολογικα τουλαχιστον και με την Σταρα και με τη Νοβα Ζαγκορα.

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

  142. cronopiusa said

    Ν. Μπογιόπουλος: Για το έγκλημα της Μαρφίν και την ασφαλίτικη σκευωρία που κατέρρευσε

  143. Λ said

    Μόλις επέστρεψα στον ευρυζωνιμένο κόσμο και δεν διάβασα ακόμα τα σχόλια αλλά θυμήθηκα τους Τσάρλιδες μας που λένε να πιάσω την μπασκέττα να πάω στη μαρκέττα.

  144. Η εύλογη σχέση αγοράς = παζαριού και αγοράς = πλατείας συναθροίσεων υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
    Στα ελληνικά, η ‘πιάτσα’ εμφανίζει την αντίστροφη σημασιολογική πορεία. Ομοίως στα ουγγαρέζικα piac λέγεται η αγορά με την αφηρημένη έννοια και feketepiac (fekete = μαύρος) η μαύρη αγορά!
    Το σλαβικό trg, που (νομίζω) έχει και τις δυό σημασίες σαφώς συγγενεύει με το σκανδιναβικό torg/torv =πλατεία.

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    138.Corto,δηλώνω άγνοια.Παρεμπιπτόντως και αποσπασματικά μαθαίνουμε για τα μαυραγορίτικα.Σκέφτομαι πως για λίγα φασόλια κι αλεύρι έδωσε το σπίτι του ο Κόντογλου, τί σόι δικαιοπραξία να ήταν αυτή; Κάποια τεχνάσματα/τερτίπια θα έβαζαν μπροστά.

    140. Όλα μπερδεύτηκαν γλυκά 🙂 :
    Το
    Μαυραγορίτης μάγκας τσιράκι του βαλέ
    τέτοιος λεβέντης άντρας μες στο Γεντί Κουλέ
    Φτωχιά Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά πικρή
    ο βίος καταδίκη κι η φτώχεια φυλακή

    τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος το ΄81 σε μουσική Γ.Χατζηνάσιου και στίχους Μιχ.Μπουρμπούλη.

    Μια άλλη τοπική παράμετρος για το θέμα:
    Ο παππούς μου έλεγε για τη μαύρη αγορά που πήγαιναν,2-3 μέρες μακριά με τα ζώα,είτε ανατολικά προς Σητεία είτε δυτικά προς Αρκαλοχώρι-Ηράκλειο, για να βρουν τρόφιμα κλπ, όλη την Κατοχή αλλά πιο απελπιστικά μετά το ολοκαύτωμα των χωριών μας. Διηγείται όμως κατά βάση ανταλλαγή προϊόντων, ζώων, αντικειμένων. Όχι εκβιαστικές και υπέρμετρες δυσαναλογίες σ΄αυτό το αλισβερίσι.Ίσως δε σήκωνε βέβαια ο μικρός τόπος και η περίσταση. Παραπάνω στο οροπέδιο του Ομαλού ήταν οι αντάρτες.(Το ΕΑΜ στο Λασίθι οργανώθηκε νωρίτερα απ΄όλο το νησί). Δεν ξέρω,τώρα το συνδύασα.

  146. Corto said

    141:
    Η ΠΕΑΝ κατάφερε αυτό το χτύπημα στους μαυραγορίτες της περιοχής Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργο Μαργαρίτη:
    «Οι αντιστασιακές οργανώσεις και τα ένοπλα τμήματα τους στα βουνά, υπήρξαν σταθεροί και σοβαροί πελάτες της υπόγειας αυτής οικονομικής κίνησης».

    https://anemourion.blogspot.gr/2015/08/blog-post_38.html

  147. Πέπε said

    @136:
    > > Υπ’ όψιν πως το επίτομον λεξικόν κυρίων ονομάτων του Σ. Βυζάντιου, εκδόσεις Κορομηλά, Αθήνα 1852 δεν αναφέρει όνομα Γρηγόριος διότι δεν απαντάται στους Ελληνες συγγραφείς.

    Δε θα μπορούσε. Δες το #130: το ρήμα γρηγορέω-ώ είναι μεταγενέστερος σχηματισμός. Προέκυψε υποχωρητικά από το εγρήγορα που ήδη στα κλασικά αρχαία ήταν πρκ. του εγείρομαι.

    Δεν ξέρω G αν γνωρίζεις το σχηματισμό των πρκ. με αττικό αναδιπλασιασμό. Αν όχι, ας πούμε απλουστευτικά ότι ο τύπος αναλύεται ως εγρ-ήγορ-α, αλλά ότι μεταγενέστερα παρερμηνεύθηκε ως ε-γρήγορ-α, και από αυτή την παρεμηνεία σχηματίστηκε το θέμα γρηγορ- απ’ όπου το γρηγορέω, ο γρήγορος και -κατά τα φαινόμενα- ο Γρηγόριος. Όχι όμως η εγρήγορση, που καρτάει το ε-. Στα κλασικά αρχαία δηλαδή δεν υπήρχε θέμα γρηγορ-, άρα ούτε και καμία λέξη από αυτό το θέμα.

  148. Πέπε said

  149. Πέπε said

    Άλλο ένα τραγούδι με θετικούς συνειρμούς σχετικά με τους μαυραγορίτες. Ηχογρ. 1953, αλλά θαρρώ πως πρέπει να υπάρχει και παλιότερη (με τη Ρόζα; – αβέβαιη σκόρπια ανάμνηση…)

  150. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Να θυμηθώ τότε που γιορτάζει ο Γρηγόρης -στις 25 Ιανουαρίου- να βάλω αρθρο, έχουμε πολύ υλικό!

  151. sarant said

    Ως προς τη μαύρη αγορά, υπάρχει κι ένα κατοχικό χρονογράφημα του Βάρναλη θετικό προς τους εμπορευόμενους της κατοχής.

  152. Corto said

    145:
    Έφη και εγώ έχω οικογενειακές μαρτυρίες αντίστοιχες, για μαυραγορίτες εξαθλιωμένους που προσπαθούσαν να πουλήσουν οικιακά αντικείμενα αντί τροφίμων.
    Τα σπίτια προφανώς θα άλλαξαν χέρια με όρους εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης. Αλλά αυτό συνιστά μια άλλη περίπτωση.
    Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η μαύρη αγορά στην Κατοχή είναι πολύ μπερδεμένη ιστορία, γιαυτό και επιμένω ότι χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.
    Αντιγράφω ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Γ. Δρόσου στο βιβλίο του Ε. Θωμόπουλου «Τον καιρό της Μαύρης», που μας παραθέτει ο Spatholouro στο σχ.128:

    «Θα πλέξουμε το εγκώμιο της «μαύρης»; Όχι βέβαια. Ούτε ο υποφαινόμενος (ο Γ. Δρόσος) ούτε ο Θωμόπουλος το κάνει. Απλώς ο καλός συνάδελφος (…) θέλησε να δώσει και την alteram partem. Η δε «μαύρη» έχει όντως και την άλλη της όψη.
    Τις δύσκολες εκείνες ημέρες η «μαύρη» υπήρξεν εκδήλωση εξυπνάδας και δυναμισμού του Έλληνος. Υπήρξεν άμυνα, αλλά και επίθεση ταυτοχρόνως. Άμυνα κατά της πείνης, και του θανάτου. Επίθεσις προς κατάκτησιν του πλούτου. Δύναμις, εν πάσει (sic) περιπτώσει.»

  153. Spiridione said

    Υπάρχει και αυτό το βιβλίο για τη μαύρη αγορά – όχι ολόκληρο στο ίντερνετ.
    https://books.google.gr/books?id=aTJnZzBYOW8C&pg=PA98&lpg=PA98&dq=the+human+face+of+the+black+market&source=bl&ots=SMW3mkqoMF&sig=QBUeItXr9HVNKZZwkyfMLwHWRr8&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjsmZ2OkobQAhWKGCwKHdhmC6sQ6AEIJzAC#v=onepage&q=the%20human%20face%20of%20the%20black%20market&f=false
    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07409710490491456?journalCode=gfof20

  154. Corto said

    151 (Sarant):
    Ανυπομονούμε να το διαβάσουμε, μόλις εκδοθεί το βιβλίο!

  155. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 14 ώρες σε ένα άρθρο για την Αγορά δεν ανεφέρθη η στενή σχέσις των Ελλήνων με αυτή την θεία λέξι. Ανθ’ ημών, είναι καλύτερα να σάς ξεστραβώσει ο Ηρόδοτος. Πρόκειται για το κλασικό χωρίο από την «Κλειώ», που δείχνει το φοβερό μίσος και την περιφρόνηση που έτρεφαν για την Αγορά των Ελλήνων οι Λαοί της Ανατολής

    2) Φοβερό μίσος για την Αγορά των Ελλήνων έτρεφαν και οι Εβραίοι συγγραφείς της Αγίας Γραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Παλαιά και Καινή Διαθήκη μόνο 4 (τέσσερις) φορές αναφέρεται η λέξις «Αγορά» και σε όλες τις περιπτώσεις για να λοιδορηθεί η λέξις!. Οι δύο από αυτές τις αναφορές ανήκουν στον Ραββίνο Χριστό και τις αναρτάμε για να αντιληφθείτε το μίσος του εν λόγω αποσυναγώγου Ραββίνου προς την Ελληνική εφεύρεση της Αγοράς των Πολιτών, που δεν είχε καμμία σχέση με την Συναγωγή (καχάλ) των Ιουδαίων…

    Ματθαίου 20,3 «…και εξελθών περί τρίτην ώραν είδεν άλλους εστώτας εν τή αγορά αργούς,»

    Λουκά 7,32 «…όμοιοί εισι παιδίοις τοίς εν αγορά καθημένοις και προσφωνούσιν αλλήλοις και λέγουσιν· ηυλήσαμεν υμίν, και ουκ ωρχήσασθε, εθρηνήσαμεν υμίν, και ουκ εκλαύσατε…»

    Τί θέλει να πεί ο Ραββίνος Χριστός πιάνοντας στο στόμα του την ελληνικότατη λέξη Αγορά; Ότι εκεί συχνάζουν άνθρωποι αργόσχολοι που περνάνε την ώρα τους με παίγνια, αντί να προσεύχονται στον Γιαχβέ!..

    3) Περαίνοντες την αποψινή μας παρέμβαση, σάς ΡΩΤΑΜΕ: Γνωρίζετε κανένα βιβλίο Ρωμιού αρχαιολόγου ή συγγραφέα για την Αγορά των Αθηνών που θαυμάζει όλη η Ανθρωπότης; Όχι, βέβαια… Πάλι οι Αμερικανοί σάς ξεστράβωσαν για το μνημειώδες μνημείο που έχετε μπροστά στα πόδια σας και ούτε κάν το επισκέπτεστε: Το καλύτερο βιβλίο που έχει γραφεί για την Αγορά των Αθηνών προέρχεται από την εν Αθήναις «Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών» και η Κοινότης μας σάς το προσφέρει για κατέβασμα στα ελληνικά, μπάς και αντιληφθείτε τί Μέγιστο Πολιτισμό κατέστρεψε η παλαβομάρα των Χριστιανούληδων. Το έχουμε ανεβάσει σε ερευνήσιμη μορφή προς διευκόλυνσή σας…

    ΥΓ: Αξίζει να διαβάσετε στο εν λόγω βιβλίο (σελ. 12) πώς σώθηκε χωρίς μεγάλες καταστροφές ο Ναός του Ηφαίστου (το Θησείον): Σώθηκε επειδή οι χριστιανούληδες τον είχαν μετατρέψει σε ναό του Αγίου Γεωργίου και απηγορεύετο η λαφυραγωγία του…

  156. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    # 33 ενάντια στην αγοραφοβία

    έχει προταθεί από τον Παναγιώτη Νούτσο

    η ΑΓΟΡΑΤΟΛΜΙΑ (Κοινωνική και πολιτική)

    https://www.ianos.gr/koinoniki-kai-politiki-agoratolmia-0287003.html

  157. 131,
    Διακοφτό.
    Διακοπτόν επίσημα σε πινακίδες και συναφή.

  158. Pedis said

    # 146 – Ίσως πρέπει να συνυπολογισθούν, ειδικά το 1941, αμέσως μετά την υποδούλωση της χώρας στις Γερμανο-Ιταλικές δυνάμεις (α) η δια νόμου κατασχέση όλων σχεδόν των πρώτων υλών για είδη διατροφής (σιτηρά, λάδι κλπ), (β) το μοίρασμα όλης της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις Γερμανικών και Ιταλικών συμφερόντων (κρατικών ή ιδιωτικών συμφερόντων).

    Εκτιμάται ότι το 40% και πλέον του ΑΕΠ της χώρας προοριζόταν, από τους κατακτητές, για την κάλυψη των εξόδων κατοχής. Η αναλογία είχε προκαθορισθεί προσεγγιστικά σε 5:1 μεταξύ Γερμανών και Ιταλών.

    Πρόκειται για τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης μαύρης αγοράς.

    Ο Κωστόπουλος, πρόσφατα, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο:
    Το φάντασμα του μαυραγορίτη

  159. gpoint said

    # 145 τέλος

    Εφη στην Κ.Σ.Ε. (Κεντρική Στερεά Ελλάδα) τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για τη μαύρη αγορά στα εισιτήρια ποδοσφαιρικών αγώνων είπαμε; Πόσες φορές, ιδίως παλαιότερα που το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε κάποιο ενδιαφέρον, δεν καταφύγαμε σε μαυραγορίτη για να βρούμε υπερτιμημένο εισιτήριο; Ιδίως στα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και σε αγώνες με μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, η φράση «μόνο στη μαύρη πια εισιτήρια» ακουγόταν πολύ.
    Απ’ ό, τι καταλαβαίνω, η δυσώνυμη μαύρη αγορά είναι συνδεδεμένη με την αισχροκέρδεια. Οι θετικές γνώμες που είχαν γι’ αυτήν ακόμα και αριστεροί, προφανώς αφορούν τη μαύρη αγορά που εξασφάλιζε δυσεύρετα αγαθά με λογικά ανταλλάγματα και όχι π.χ. σπίτια για τενεκέδες λάδι και οικόπεδα για τσουβάλια αλεύρι.

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Η μαύρη αγορά, ήταν και είναι η παράνομη αγορά, δηλαδή αυτή που δεν αποδίδει φόρο στο κράτος, και όπως με όλα, είναι για καλό και για κακό, εξαρτάται από τις συνθήκες και την χρήση. Πήρε εντελώς αρνητική σημασία στην κατοχή, γιατί τότε κάποιοι αντάλαζαν την όποια περιουσία τους με λίγα τρόφιμα για να μη πεθάνουν από την πείνα, όμως εκείνος ο μαυραγορίτης που πούλαγε τα δυσεύρετα τρόφιμα π.χ για ένα σπίτι, ήταν τοκογλύφος και συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων που του έδινα με το αζημείωτο τρόφιμα, οι άλλοι προσπαθούσαν κι εκείνοι να επιβιώσουν, με κλεμμένα ή λαθραία, κυρίως τρόφιμα, γιαυτό υπήρχε κι ο μάγκας μαυραγορίτης. Η ίδια κατάσταση είναι και τώρα, από τα cd παλιά, τα ρούχα τα τσιγάρα , τα αρώματα από τους αλλοδαπούς κατά κύριο λόγο, μέχρι εργαλεία, μηχανήματα και τρόφιμα κλπ. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στον τοκογλύφο, είναι ο ίδιος ο κατοχικός, συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις που καταδυναστεύουν την χώρα και του δίνουν την άδεια να εξαπατά τον λαό, με το αζημε8ωτο φυσικά, αλλά τώρα απέκτησε κύρος, ονομάζεται τραπεζίτης, κατακλέβει τον λαό, παίρνει τα σπίτια του ανήμπορου και άνεργου κοσμάκη, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, αλλά όλως παραδόξως και με την αποδοχή της ευθύνης από τον μορφωμένο πλέον λαό.
    ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.

  162. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλό μήνα
    ωραίο και με πολύ ψωμί το άρθρο, σήμερα το διάβασα με τα σχόλια, κι αυτά πολύ ενδοαφέροντα και με πολλές παραπομπές.

    161 Λάμπρο ‘μ, πρωινό πολύ σε βλέπω σήμερα 🙂

  163. spiral architect said

    Καλό μήνα και καλώς να τα δεχτούμε.
    http://bit.ly/2dXk9qr

  164. spiral architect said

    Οταν οι αγορές σε κτυπούν φιλικά στην πλάτη:
    http://bit.ly/2euguN6

  165. Γς said

    Μαύρη αγορά

    http://caktos.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html

  166. gpoint said

    # 161

    Λάμπρο καλά τα λες, μόνο ένα σου ξέφυγε : από τον μορφωμένο πλέον λαό !!!

    Κοίτα, σήμερα ο λαός έχει (ε)π(ι)τυχία μπόλικια και μόρφωση καμία, μόνο το ποσοστό περί το 5% που μορφώνεται από μόνο του υπάρχει. Η παιδεία ΈΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ στην Ελλάδα, έχει βγάλει και σύνταξη σαν νεκρή έχοντας κλείσει 35+ πραγματικό χρόνο υπηρεσίας !!

    Διαβάζει Δημουλίδου, ακούει Σφακιανάκη, ενημερώνεται από Μπογδάνο και περιμένει τους εξωγήινους να τον δικαιώσουν που γεννήθηκε Ελληνας !!

  167. spiral architect said

    @166: Ψιτ νεαρέ, μας προσβάλλεις! 😉

  168. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα -προστέθηκε κι αλλο υλικό!

  169. Alexis said

    #167: Ε ναι ρε φίλε, όχι και ο άρχοντας Notis πλάι πλάι με κυρά-Χρύσα και Μπόγδανο! 😀

  170. giorgos said

    «…»Οι άπώλειες τών Αγγλων στήν Ελλάδα μέ τήν κάθοδο τών Γερμανών ύπήρξαν ύψηλές :600 μαχητικά άεροπλάνα , 30 πολεμικά πλοία , καί πάνω άπό 300 έμπορικά . Μόνο στήν μάχη τής Κρήτης αίχμαλωτίσθηκαν 10.700 βρετανοί άξιωματικοί καί όπλίτες καί όμοίως 5.000 έλληνες .
    5.000 ύπήρξε καί ό άριθμός τών θυμάτων , Ελλήνων καί Βρεταννών [βλ. ΟΚW (Hg) : Von Karawanken bis Kreta , Berlin 1941 , σελ. 30-31] . Μεταξύ τών σπουδαίων άπωλειών τών Αγγλων καί κρίσιμη γιά τίς περαιτέρω έπιχειρήσεις , ήταν ή τεράστια δεξαμενή καυσίμων πού είχαν στήν Δραπετσώνα , άνάλογη μ’ αύτές πού είχαν καί σέ άλλα νευραλγικά σημεία τής «αύτοκρατορίας» (Αντεν, Σιγκαπούρη , Χόνγκ Κόνγκ, Ντάρβιν κλπ.) Τεράστιο έπίσης ήταν καί τό Stock τών άλλων έφοδίων (ίδίως ρουχισμού) .
    Παρά τίς προσπάθειες νά καταστραφούν πρό τής άποχωρήσεως , έμειναν τόσα , ώστε άνέτως νά στηρίξουν τήν μαύρη άγορά τής Κατοχής (μέ είδη βέβαια καί χωρίς λεφτά , διότι , έν άντιθέσει πρός τόν βασιληά τού Βελγίου ή τής Δανίας π.χ. , τά άποθέματα τής Τραπέζης τά πήρε μαζί του ό δικός μας στήν Μέση Ανατολή…) Αν όμως ή άνατίναξη τής δεξαμενής ύπήρξε άδύνατη , δέν ύπήρξε άδύνατη καί ή έφαρμογή τής τακτικής έρημώσεως τής χώρας (Scorched Earth-Politik) ώς πρός τίς προμήθειες , καθώς έγράφηκε τότε (βλ.Sven Hedin , Amerika im Kampf der Kontinente , Leipzing 1942 , σελ.169-171) . Τελικώς , τό πρόβλημα τής έλληνικής πείνας στήν Κατοχή δέν τό διευκρίνησαν άκόμη οί…έλληνες ίστορικοί , γιά νά τό γράψουν στά σχολικά βιβλία ! Φταίει ή έξαγωγική πολιτική τού Μεταξά , φταίνε οί δυνάμεις κατοχής ή ή παραπάνω «πολιτική» , πού έσυνεχίσθηκε καί άπό τό έξωτερικό , καθώς άναφέρουν οί κυβερνήσεις τής κατοχής ? Γεγονός πάντως είναι ότι ύπήρξε τόση ή έξαθλίωση , ώστε οί δυνάμεις κατοχής , πέραν πάσης προπαγανδιστικής ρεκλάμας , άναγκάστηκαν οί ίδιες νά βοηθήσουν τόν πλυθησμό άπ’ τά δικά τους έφόδια … Καθόλου άσχετο μέ τό είδος τών καταστάσεων στήν Ελλάδα δέν είναι καί τό γεγονός , ότι ή άποχώρη τών Αγγλων άπαίτησε τήν αύτοκτονία (?) τού πρωθυπουργού Κορυζή »
    Από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα»

  171. vnottas said

    Εδώ ¨Il mercato¨ του Gorgio Gaber (Ελληνική απόδοση: Οι αγορές είναι ο Διάβολος, οι αγορές είναι ο Θεός -Το τραγούδι των αγορών).

  172. sarant said

    171 Αν εβαλες κάποιο λινκ, δεν εμφανίζεται

  173. Πέπε said

    Mercatus (αγορά) / Mercurius (ο αντίστοιχος του Ερμή θεός, μεταξύ άλλων και Κερδώος)

    Ερμού, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος σε πολλές πόλεις*

    Ερμούπολη, το λιμάνι της Σύρας, εξαρχής σχεδιασμένο για κεντρικός εμπορικός κόμβος του Αιγαίου

    ___________________
    [*Εδώ στο Ηράκλειο ο αντίστοιχος δρόμος δεν είναι Ερμού αλλά Δαιδάλου. Ένας μακρύς πλατύς δρόμος, που διασχίζει τη δαιδαλώδη περιοχή με τα στενάκια του κέντρου, στην οποία πραγματικά κάθε δρόμος θα άξιζε να λέγεται Δαιδάλου εκτός από τον συγκεκριμένο! 🙂 ]

  174. vnottas said

    https://vnottas.wordpress.com/2015/08/04/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af/

  175. spiral architect said

    @171, 172: Giorgio Gaber αγαπημένος κιθαρίστας και θεατρικός συνθέτης-τραγουδοποιός:

  176. LandS said

    137 Λάμπρο, μετρίασε τα γέλια σου γιατί όταν το χρέος της Ελλάδας ήταν χαμηλό πάλι δεν ήταν (οικονομικά) ανεξάρτητη.
    Ρίξε και μια ματιά σε ποιες χώρες έχουν σήμερα πολύ χαμηλό χρέος και δες και την ανεξαρτησία τους. Λετονία για παράδειγμα.

  177. Pedis said

    # 163 – Ένα θεώρημα λέει ότι

    Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός μνημόνια τότε υπάρχουν άπειρα.

    Το λήμμα του μη-μηδενικού αριθμού μνημονίων προβλέπει:

    Όταν ο αριθμός των μνημονίων είναι Ν > 0, η πιθανότητα P για το λαό που ψηφίζει εκείνους που του τα υπογράφουν και τα πληρώνει να ΜΗΝ είναι μαλακοκαύλης είναι P < ε(Ν) με ε(Ν) συνάρτηση εκθετικώς φθίνουσα.

  178. Γιάννης Ιατρού said

    177: Pedis
    Ρε συ, μη μπαίνεις σε ξένα χωράφια, έχουμε καθ΄ύλην αρμόδιο μαθηματικό 🙂 (γρυπέα!)

  179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    176 – Αν σου φάνηκε ειρωνικό το σχόλιό μου με τα πολλά γέλια, συγγνώμη, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Αλήθεια σου λέω όμως, μου φάνηκε πολύ αστείο αυτό που έγραψες, κι αυτό που γράφεις τώρα με δικαιώνει, γιατί δεν έχει σημασία αν μιά χώρα χρωστάει λίγα ή πολλά, αλλά να μην χρωστάει, κι άντε βρές τέτοια χώρα όταν το παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό σύστημα, βασίζεται στο χρέος. Αν κοιτάξεις στις μέσα σελίδες των σχετικών μμα, (δεν είναι κρυφό μυστικό) θα δείς σε ποιούς χρωστάνε οι χώρες, κι αν έχουν αυτοί την εξουσία ή όχι. Θα δείς επίσης πως αυτά περί μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και ανταγωνιστικότητας που λένε οι οικονομικοί φωστήρες,, απευθύνονται σε εντελώς αδαείς ή σε ηλίθιους. Ένα είναι το παγκόσμιο πρόβλημα, η νόμιμη φοροαποφυγή των πλουσίων, αλλά αυτό δεν το αγγίζει (ούτε καν το αναφέρει) ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση στον κόσμο.

  180. Pedis said

    # 178 – Δεν κατάλαβα ποιος είναι αυτός ο γρυπέας που μου λες αλλά δεν θα μας χρειαστεί η βοήθειά του στη «Μαθηματική θεμελίωση της Τροικομηχανικής για ντάμιζ».

    Δεν χρειαζόμαστε υποθέσεις.

    Ο Σταθάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για 4ο μνημόνιο.

  181. Παναγιώτης Κ. said

    Ο Σταθάκης το είπε; Ωχ! 😦 🙂

  182. Αστέρω said

    Κάθε άρθρο σου (και κυρίως ό,τι ακολουθεί), πεδίο συναθροίσεων και κάθε λογής δημόσιας αγόρευσης!

  183. sarant said

    182 Σε ευχαριστώ πολύ, περιμένω και δικά σου σχόλια!

  184. […] Πηγή Συγγραφέας¨sarant […]

Σχολιάστε