Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο αρχιπέλαγος της αμετροέπειας

Posted by sarant στο 16 Δεκεμβρίου, 2016


Από τον Γενάρη του 2015 που έγινε βουλευτής ο Κώστας Ζουράρις, έχει καταφέρει να απασχολήσει όχι λίγες φορές την επικαιρότητα. Βοηθάει σ’ αυτό και η τηλεοπτική μετάδοση των κρίσιμων συνεδριάσεων της Βουλής όπως και η εύκολη αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων με στιγμιότυπα βίντεο που γίνονται ιότροπα -κι έτσι, ας πούμε, από μια αγόρευση του Ζουράρι εμπλουτίστηκε η ελληνική αργκό με τη λέξη ‘μέζεα’, ενώ πριν από 25 χρόνια η αντίστοιχη κορόνα θα έμενε θαμμένη σε κάποια μέσα σελίδα εφημερίδας.

Ο Κ. Ζουράρις χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο -κάποιες δηλώσεις του ακούγονται υπερπατριωτικές, κάποιες άλλες θα χαρακτηρίζονταν «εθνομηδενιστικές» από τους καραμπελιάδες φίλους του αν τις είχε κάνει άλλος. Επίσης, στις δηλώσεις του αντλεί (αλύπητα) λέξεις από την ακένωτη δεξαμενή της τρισχιλιετούς μας, περιφρονώντας αγέρωχα την ακριβή σημασία των έτσι κι αλλιώς άγνωστων λέξεων που ξεθάβει, εφόσον ακόμα κι αν βγει να του πει κανένας μίζερος Γιάννης Χάρης ότι το «καλλίπυγος μαγωδία» είναι σολοικισμός διότι δεν μπορεί μια παντομίμα (αυτό είναι δα η μαγωδία) να έχει όμορφα οπίσθια (αυτό είναι η πυγή), το φιλοθεάμον (ή φιλοθέαμον, αν επιμένετε) κοινό θα έχει ήδη θαυμάσει και θα έχει προχωρήσει παραπέρα.

Με πληροφορούν μάλιστα πως αυτή η τάση του Κ.Ζ. προς τις αρχαιοπρεπείς πομφόλυγες έχει γεννήσει και τον αργκοτικό νεολογισμό «ζουράρω», ήτοι: Λολοπαίγνιο εκ των τζουράρω και του επωνύμου του υφυπουργού παιδείας Κώστα Ζουράρι (ή Ζουράρεως για να ζουράρουμε), σημαίνει πίνω κι εγώ από αυτό που πίνει και δεν μας δίνει ο Κώστας Ζουράρις, παίρνω μια μικρή τζούρα από τον τετρακισχιλιετή γλωσσικό πλούτο του Ελληνισμού, οπότε αρχίζω να μιλάω με ακατάληπτες λέξεις στα αρχαία ελληνικά διά ατενσιονχοριλικίου και θουκυδιδείων μπινελικίων περαίνων την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν. Συνώνυμο: παθαίνω ζουραρίαση.

Για να είμαι πάντως δίκαιος, ο Κ.Ζ. έχει γράψει και αξιόλογα πράγματα (όπως και σκύβαλα) και δεν αρνούμαι ότι κάποιες φορές, ιδίως όταν δεν ζουράρει, μπορεί να είναι σαγηνευτικός ομιλητής -ενώ έχει δίκιο και σε αρκετές θέσεις του.

Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν επιφυλλιδογράφο ή έναν συγγραφέα, να πεις ότι δίκιο είχε ο Ζουράρις όταν αποκάλεσε μαλάκες όσους χαρακτήρισαν δικτάτορα τον Φιντέλ Κάστρο αλλά άδικο όταν επέκρινε τα σχολικά βιβλία. Ούτε, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, έχουμε να κρίνουμε την παράσταση ενός καλλιτέχνη, να πούμε ότι πολύ γελάσαμε με τα μέζεα αλλά το παράκανε με τον αρχέκακο όφι τον Αλεμανό. Ο κ. Ζουράρις είναι πολιτικός πλέον, και όσο κι αν στους βουλευτές αναγνωρίζεται μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, και είθισται κάθε κοινοβουλευτικό σώμα να διαθέτει και μερικούς εκκεντρικούς, ελεύθερα ηλεκτρόνια, μάβερικ, μοναχικούς καβαλάρηδες, ιδιόρρυθμους τέλος πάντων, τώρα πια ο κ. Ζουράρις είναι υφυπουργός και μοιραία αυτά που λέει αντανακλούν πάνω στην κυβέρνηση, ακόμα κι όταν κάνει χαλαρές δηλώσεις περί ανέμων και υδάτων σε κάποιον ραδιοσταθμό.

Οι τελευταίες πάντως δηλώσεις του κ. Ζουράρι, που προκάλεσαν τρικυμία τουλάχιστον στο ποτηράκι της μπλογκόσφαιρας, δεν έγιναν μεταξύ τυρού και αχλαδίου, αλλά κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης τύπου, με τον αρμόδιο υπουργό παρόντα. Εννοώ φυσικά τη δήλωση ότι «δεν πειράζει κι αν χάσουμε μερικά νησιά», που προκάλεσε μύδρους επικρίσεων.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν μόνο αυτή η δήλωση του Κ. Ζουράρι. Όπως διαβάζω εδώ, είπε: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν».

Αργότερα, διευκρίνισε: «Στον Αριστοτέλη λέγεται σχήμα καθ’ υπερβολή. Είμαι λόγιος και όπως καταλαβαίνει και η κουτσή Μαρία εκτός από κάποιους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Ζουράρις δεν μπορούσε να πει αυτά και δεν μπορούσε να τα εννοεί αυτά που εννόησε ο δημοσιογράφος»

Ότι επρόκειτο για υπερβολή, είναι ολοφάνερο -αν και κάποιος κακεντρεχής μπορεί να παράφραζε τη γνωστή ρήση και να έλεγε π.χ. ότι «το να είσαι λόγιος είναι όπως το να είσαι στην εξουσία· αν πρέπει να το υπενθυμίσεις, τότε μπορεί και να μην είσαι».

Ασφαλώς πρόκειται για υπερβολή λοιπόν, που θέλει να πει ότι η απώλεια της γλώσσας (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) είναι χειρότερη από την απώλεια εθνικού εδάφους, διότι (εννοεί) τα εδάφη μπορει να τα ξαναπάρεις ενώ αν χάσεις τη γλώσσα σου η απώλεια θα είναι ανεπανόρθωτη. Πρόκειται για δύο αξίες, γλώσσα και πατρίδα, που ο κ. Ζουράρις, πατενταρισμένος υπερπατριώτης που δεν έχει λυπηθεί σολοικισμούς και υπερβολές για να βρίζει τους ευρωλιγούρηδες (δική του επινόηση είναι άλλωστε ο όρος) και τους εθνομηδενιστές, τις έχει και τις δυο ακριβές, αλλά προτεραιότητα δίνει στην πρώτη: προκειμένου να χάσουμε τη γλώσσα μας, ας χάσουμε εθνικό έδαφος.

Δεν έχουμε δηλαδή κάποιο ακραία φιλειρηνικό συνθημα ούτε χαζοχαρούμενο αναρχίζον κήρυγμα του τύπου «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» αλλά μια αντιδραστική γλωσσική τοποθέτηση -άλλωστε, παρόμοια υπερβολή έχει  εκφράσει ο έτερος ελληνομέτρης γλωσσομάχος, ο κ. Γιανναράς, ο οποίος έχει γράψει επανειλημμένα ότι η καθιέρωση του μονοτονικού ήταν εθνική συμφορά απείρως ολεθριότερη από τη μικρασιατική καταστροφή. Βάζει στην πλάστιγγα τόσες χιλιάδες και εκατομμύρια πρόσφυγες και νεκρούς, το ξερίζωμα του ελληνισμού από εδάφη όπου είχε παρουσία χιλιετηρίδων, και όλην αυτή τη συμφορά τη βρίσκει λιγότερο επαχθή (και μάλιστα: απείρως!) από την κατάργηση δυο περιττών τονικών συμβόλων, που ζήτημα είναι αν χρησιμοποιήθηκαν πάνω από δέκα αιώνες. Κατά τη ζουράρειο διατύπωση: χίλιες φορές καλύτερα να ξαναπαθαίναμε μικρασιατική καταστροφή, παρά που χάσαμε τα αλεξαντριανά σκουληκάκια.

Οπότε, είναι θαρρώ άστοχες ή υποκριτικές οι επικρίσεις κατά του Κ. Ζουράρι για εθνική μειοδοσία ή για εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις. Θα συμφωνήσω όμως ότι ένας υπουργός πρέπει να είναι πιο μετρημένος στις συγκρίσεις του και στα ρητορικά του σχήματα.

Αλλά η βασική μου αντίρρηση με τις δηλώσεις του Κ. Ζουράρι δεν είναι αυτή. Ο Κ.Ζ. ξέρει ότι η γλώσσα δεν χάνεται όπως χάνεται ένα νησί και ότι δεν μπορούν «να μας την πάρουν» παρά μόνο αν εκλείψουν οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας. Η διατύπωσή του «να μας πάρουν τη γλώσσα», λοιπόν, δεν είναι παρά άσκηση κινδυνολογίας, ένας εξευγενισμένος λεκτικός τραμπουκισμός που έχει στόχο εκείνους που δεν ασπάζονται τις υπερσυντηρητικές γλωσσικές θέσεις του Ζουράρι και άλλων εθνικιστών (αριστερών, δεξιών και ακροδεξιών) ότι τάχα η γλώσσα κινδυνεύει με αφελληνισμό, ότι βρίσκεται σε παρακμή, ότι απειλείται, ότι οι νέοι έχουν πάθει λεξιπενία και άλλες τέτοιες αστήρικτες, αναπόδεικτες, ατεκμηρίωτες σαπουνόφουσκες που η μόνη σχέση που έχουν με την πραγματικότητα είναι ότι η γλώσσα αλλάζει ή, το πολύ πολύ, ότι αρκετοί ομιλητές της νέας ελληνικής δυσκολεύονται ενδεχομένως με κάποιους τύπους που δεν έχουν συμμορφωθεί με το τυπικό της νέας ελληνικής.

Οπότε, το (αυτεπίστροφο μάλλον) λεκτικό πυροτέχνημα για τα νησιά που είναι καλύτερο να χάσουμε δεν είναι δήλωση ενδοτικότητας απέναντι στον σουλτάνο της Άγκυρας αλλά επίθεση στους δημοτικιστές, στους γλωσσολόγους, σε όσους υποστήριξαν την προηγούμενη περιορισμένη γλωσσική μεταρρύθμιση και σε όσους πιστεύουν ότι η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να χαράζεται με γνώμονα τις εισηγήσεις των επιστημόνων του κάθε κλάδου και όχι με βαση εθνικώς αρεστά ιδεολογήματα.

Ή, για να ζουραρίσω κι εγώ λιγάκι, να προσέξουμε μήπως η αποπομπή του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας αποδειχτεί λαθεμένο βήμα για την κυβέρνηση, απείρως ολεθριότερο από τα στραβοπατήματα στις ως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

 

178 Σχόλια to “Στο αρχιπέλαγος της αμετροέπειας”

  1. άνω τελεία said

    Καλημέρα, στην ομήγυρη.
    Ζουράρις, πώς λέμε σολάρεις. Σόλο βλήτο. Σ’ όλο το πόπολο.
    Στην καθ’ ημάς Αριστερά… Βοήθειά μας.
    Αν δεν ήταν να χτυπάει αυτή η έρμη καρδιά αριστερά, απ’ τον ώμο θα ήθελε κόψιμο…

  2. Babis said

    Ο κ. Ζουράρης είναι μία ακόμα θλιβερή περίπτωση ευφυούς ανθρώπου εθισμένου στην προβολή από τα ΜΜΕ και όπως όλα τα πρεζάκια, κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει την δόση του.
    Είναι λυπηρό ότι ενώ ξέρει ότι λέει ανοησίες, συνεχίζει μόνο και μόνο για να έχει μία ακόμα τζούρα προβολής. Κρίμα, μεγάλο κρίμα.

  3. alexisphoto said

    kalημέρα και από εμένα μετά από ένα σχεδόν μήνα αποχής.
    Στους νεολογισμούς μιη ξεχάσουμε και την «Ζουραριάδα» που αγκαλιάζει όλα τα παραληρήματα του υφυπουργού.
    καλημέρα και πάλι

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Σε μερικά πράγματα, έχει δίκιο ο Ζουράρις. Και τη λεξιπενία, δε μπορούμε να την πούμε «αλλαγή της γλώσσας». Άλλο να αλλάξεις 200 λέξεις και να τις αντικαταστήσεις με καινούριες, άλλο να μιλούσες με 200 και τώρα να μιλάς με 50…

  5. Πάνος με πεζά said

    Παρουσία χιλιετηρίδων; Ή χιλιετιών;

  6. LandS said

    Μία ώρα πέρασε από τότε που ανέβηκε το άρθρο και γράφω το υπαρίθμ 4 σχόλιο (αν δεν με προλάβει κάνας άλλος – αλλά πάλι πολύ λίγα) .
    Δεν δείχνουμε ζωντάνια σήμερα.

    Ίσως να φταίει το αυστηρό ύφος του άρθρου. Λες και γράφτηκε για καμιά εφημερίδα και όχι για μπλογκ.

    Ωραίο είναι πάντως. Θα βάλω όλα τα αστράκια που έχω στη διάθεσή μου.
    Αν όντως ήταν για κάποια εφημερίδα και «κόπηκε», έχει και άλλες ο χώρος.
    Αν γράφτηκε για το μπλογκ ΠΡΕΠΕΙ να το δούμε και σε έντυπη μορφή (με την τελευταία παράγραφο με έντονα γράμματα)

  7. Babis said

    #4
    Καμία γλώσσα δεν κινδυνεύει από λεξιπενία. Όταν οι άνθρωποι έχουν κάτι να πουν, βρίσκουν τις λέξεις που χρειάζονται. Αν κάποιοι δεν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο είναι γιατί δεν έχουν πλούσια σκέψη.

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απ’ τον Παπανούτσο στον Ζουράρι. Από τους επιστήμονες στους ημιμαθείς εντυπωσιοθήρες. Σημεία των καιρών.

  9. atheofobos said

    Στο ποστ μου ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ έχω μεταφέρει το παρακάτω κείμενο με ζουραρολογίες, που είχε γράψει πριν να καταντήσει υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης και στο οποίο από τα τσουρέκια καταλήγει στο Κατοχικό μνημόνιο, και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
    Ένα το κρατούμενο, ακροτελεύτιο και εναρκτήριο: Η λαϊκή κοινή συμβολική του Ελληνισμού, μετά ουσιαστικά την πτώση των ελληνίδων πόλεων και την κατάκτηση των ελληνιστικών βασιλείων από τη ρωμαιοκρατία, η ελληνική κοινή λαϊκή συμβολική εκφράζεται με τα τσουρέκια, εκφράζεται με τις λαϊκές λιτανείες για την ξηρασία, για την βροχή, με «τα σα εκ των σων σοι προσφέρω κατά πάντα και δια πάντα» και εκφράζεται επομένως μέσα από μια θεολογική γλώσσα διάσπαρτη, διάχυτη, που μπαίνει στον δεκαπεντασύλλαβο, που ξαναμπαίνει στην λαϊκή ζωγραφική μας, μπαίνει στα κιλίμια μας, μπαίνει στους τζετζερέδες μας μέσα, και διαμορφώνει το αντάρτικο που μας επέτρεψε να… ξαναγυρίσουμε στην Κατοχή του μνημονίου!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/11/blog-post_25.html
    Στο ποστ μου Η ΘΕΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΥΓΟΥ ΝΕΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. έχω μεταφέρει επίσης όσα είχες γράψει για την τότε πρόσφατη καλλίπυγο μαγωδία.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_27.html
    Εάν τέλος ο πρωθυπουργός είχε sense of humor, αφ΄ότου ο αρχιεπίσκοπος έστειλε στο πυρ το εξώτερον τον Φίλη, αντί για τον ατυχή Γιαβρόγλου έπρεπε στην θέση του να διορίσει έναν ακόμα που το όνομα του αποτελεί αυτοτελές λήμμα του slang.gr, τον έτερο δηλαδή παπαρολόγο, Βέλτσο!
    Στην πρώτη συνάντηση τους με τον αρχιεπίσκοπο εξηγώντας .με την γνωστή τους σαφήνεια στον λόγο τις απόψεις τους ,αυτός θα ζητούσε πάραυτα από τον Τσίπρα με απόγνωση: φέρτε μου πάλι τον Φίλη!

  10. Γς said

    6:

    Πράγματι διαφορετικό ύφος σήμερα.
    Διαφορετικό στυλ άρθρου.

    Στα όρια της επίδειξης ταλέντου.

    Στο λάου λάου κι ουχί καθ υπερβολήν

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Είναι πια δεκτή η χρήση του χιλιετηρίδα ως συνωνύμου του χιλιετία, λεξικογραφημένο:
    χιλιετηρίδα η [xilietiríδa] Ο26 : α.χιλιοστή επέτειος: Tο 1963 γιορτάστηκε η ~ του Aγίου Όρους. β. αντί του χιλιετία.

    6 Οχι, δεν γράφτηκε για εφημερίδα (οπότε και δεν κόπηκε). Λίγο βιαστικά γραφτηκε γιατί είχα ταξίδι χτες

    7 Θα συμφωνήσω

    9 Αυτή θα ήταν καταπληκτική εκδίκηση -Φίλη θα λέτε και θα κλαίτε!

  12. Πάνος με πεζά said

    @ 7 : Σύμφωνοι, αλλά και οι λέξεις που θα βρουν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι, τις περισσότερες φορές θα είναι από αυτές που ακούνε, γίνεται δηλαδή ένας φαύλος κύκλος.
    Αν βεβαίως, πάμε στο άλλο άκρο του Ζουράρι, δηλαδή προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τετριμμένες λέξεις, να χρησιμοποιούμε επιδεικτικά ό,τι πιο σπάνιο υπάρχει, πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα λεξιπενίας καταλήγουμε.
    Γιατί «τα μέζεα» το πολύ-πολύ να γίνουν ένας ευφάνταστος τίτλος μεζεδοπωλείου, παρά να μπουν ξαφνικά το 2017 στο λεξιλόγιό μας…

  13. Γς said

    9:

    >Εάν τέλος ο πρωθυπουργός είχε sense of humor

  14. Πάνος με πεζά said

    11 (5) : το θεωρώ λάθος, από αυτά που καθιερώνονται…

  15. sarant said

    14 Αν καθιερώθηκε δεν είναι λάθος 🙂
    Προσωπικά βέβαια μπορεί να το θεωρείς λάθος και να μην το χρησιμοποιείς.

  16. Idom said

    Καλημέρα!

    Εγώ, επειδή μ’ αρέσει να πανδρεύω το παλιό με το νέο, θέλω να ρωτήσω: η έκφραση «μέζεα μιραλέικα» είναι πραγματολογικώς ορθή;

    Idom

  17. nirevess said

    Και γιατί είναι μαλάκας όποιος θεωρεί ότι ο Κάστρο ήταν δικτάτορας; Η λέξη δικτάτορας είναι πολιτικός όρος με μακρά ιστορία. Δικτάτορες είχε η Ρώμη, δικτάτορες θα μπορούσες να ονομάσεις και τους τυράννους της αρχαίας Ελλάδας. Δεν είναι όρος μπαμπούλας, τύπου «δικτάτορας = κακό κακό κακό». Κάθε δικτατορία κρίνεται όπως και κάθε πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς, δηλ. σταθμίζονται τα θετικά και τα αρνητικά του. Τυπολογικά όμως παραμένει δικτατορία, από τη στιγμή που ασκείται μια προσωπαγής εξουσία με ευρύτατες αρμοδιότητες και χωρίς εκλογές.

    Ξαναρωτάω λοιπόν, εγώ ο μαλάκας (το είχε πει και ο Ζουράρις κάποτε αυτό, ότι ένιωθε μαλάκας που συμπαρευρισκόταν με τον χουντικό Νίκο Μαστοράκη, καλεσμένος του Πρετεντέρη): γιατί δεν ήτανε δικτάτορας ο Φιντέλ Κάστρο; Πήρε ή δεν πήρε την εξουσία ανατρέποντας έναν άλλο δικτάτορα, χωρίς ποτέ να κάνει εκλογές μετά; Κυβέρνησε ή δεν κυβέρνησε προσωποπαγώς (παρά τα καραγκιοζλίδικα συνέδρια του ΚΚΚ) στη συνέχεια, και επί 50 χρόνια, πάντα χωρίς λαϊκές εκλογές; Μεταβίβασε ή όχι την εξουσία στον συναγωνιστή αδερφό του, πάλι χωρίς εκλογές; Τώρα, το πώς θα κρίνει κανείς τη δικτατορία του, ποια τα θετικά της και ποια τα αρνητικά της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, είναι άλλο θέμα.

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έτσι μιλάνε οι άνθρωποι, όταν έχουν κάτι να πουν…Όταν θέλουν να αφηγηθούν πάθια, καημούς και χάρες…Όταν δεν έχουν τι να πουν και μιλάνε για να εντυπωσιάσουν το πόπολο, μιλάνε σαν τις ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης και της ψευτοδιανόησης…
    http://www.biblionet.gr/book/78876/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%9F_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    18. και χαρές

  20. Babis said

    Ο Ζουράρης μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιείθει ως αντίστροφο παράδειγμα. Στην πρώτη του βουλευτική ομιλία χρησιμοποίησε ένα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο για να μην πει τίποτε.

    Έχουμε άπειρα παραδείγματα και στην Ελληνική γλώσσα δημιουργίας καινούργιων λέξεων, δανεισμού, αντιδανεισμού και ότι άλλο θέλεις, που δείχνουν ότι όταν θέλουμε να εκφραστούμε δημιουργούμε το λεξιλόγιο που χρειαζόμαστε.

  21. Idom said

    @ 4, 7 etc

    Θαρρώ ότι οι τρέχοντες νέοι όντως χρησιμοποιούν και αναγνωρίζουν λιγότερες λέξεις από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι νέοι πριν 40 χρόνια (ας πούμε στην Μεταπολίτευση). Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιούν νέες λέξεις – νεολογισμούς, ξενόφερτες και τροποποιημένες ξενόφερτες – τις οποίες μια χαρά έχουν εντάξει στον λόγο τους. Απλά εμείς δεν τις αναγνωρίζουμε και δεν τις λαμβάνουμε υπόψη.

    Από την άλλη όμως, θυμάμαι πάντα το Newspeak τού Όργουελ, όπου εκεί υπήρχε ξεκάθαρη, υποχρεωτική – πώς να το πω; – «λεξιπερικοπή», «λεξιλογιοαπίσχνανση» ακριβώς προκειμένου να μην μπορούν (τελικά) οι άνθρωποι να εκφράσουν σκέψεις και τελικά να παραιτηθούν απ’ το να κάνουν σκέψεις. Νομίζω ότι πάνε χέρι χέρι τα δύο – κάπως σαν τον φαύλο κύκλο που ανέφερε ο Πάνος με Πεζά. Βέβαια, στα αυταρχικά καθεστώτα η αποβλάκωση γίνεται και με άλλα μέσα (Μέσα).

    Και φυσικά έχουν συμβεί στην πραγματικότητα, γλωσσικές εκκαθαρίσεις και διώξεις για εθνικιστικούς σκοπούς. Και η Ελλάδα το έχει κάνει σε πληθυσμούς των βόρειων εδαφών της. Είναι ο τρόπος τού μαστίγιου.
    Ο άλλος είναι ο τρόπος τού καρότου, αυτό που συμβαίνει σήμερα: μία λεξιλογική (και γλωσσική) στροφή προς ένα σύστημα πιο δελεαστικό. Προφανώς αυτό μπορεί να ενταχθεί στο κεφάλαιο «εξέλιξη τής γλώσσας ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες». Πα μαλ.

    Άρα, όχι λεξιπενία, αλλά λεξιαλλαγή, και μάλιστα ταχύρρυθμη.

    Idom

  22. Idom said

    @ 17

    Respect!

    Idom

  23. Για τη γλώσσα του Ζουράρη

    -H γλώσσα του Ζουράρι. Ένα τεστ γνώσεων και ευφυϊας

  24. Πέπε said

    Καλημέρα σας.

    Ωραίο άρθρο Νίκο, με ξεκάθαρα συλλογιστικά βήματα.

    Περί λεξιπενίας:

    Νομίζω (δηλαδή λογικά υποθέτω – δεν έχω κάνει έρευνα) ότι τον μεγαλύτερο θησαυρό γλωσσικού πλούτου τον είχαν διαχρονικά λίγοι – όπως και του υλικού πλούτου. Δε φαντάζομαι τον καιρό του Ομήρου, του Θουκυδίδη ή του Σέξπιρ να ήταν όλοι οι Έλληνες ? Άγγλοι αντίστοιχα Όμηροι, Θουκυδίδηδες ή Σέξπιρ.

    Η λεξιπενία δεν είναι μια λέξη φάντασμα, είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Είναι όμως ίδιον της εποχής μας και της Ελλάδας; Δε συνέβαινε σε άλλους καιρούς στην Ελλάδα; Δε συμβαίνει σήμερα αλλού;

    Αν ξεφυλλίσει κανείς οποιοδήποτε λεξικό, μέσα στις πρώτες 1-2 τυχαίες σελίδες θα βρει, το πιθανότερο, κάποιο λήμμα με την ένδειξη «σπάνιο». Υπάρχουν σπάνιες λέξεις, που δεν τις χρησιμοποιούμε ή δεν τις καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά που παραμένουν υπαρκτές – αν φτάσει να μην τις χρησιμοποιεί κανείς, τότε περνάνε στην κατηγορία «παλαιότ.» ή «απαρχ.». Ξέρουμε κανένα παράδειγμα κοινωνίας όπου κάθε λέξη, και η πιο απαιτητική, να ήταν εξίσου κοινό κτήμα όλων και εξίσου κοινόχρηστη;

    Ε λοιπόν, κάποιες λέξεις είναι συνολικά σπάνιες, κάποιες ακόμη είναι σπάνιες στο λεξιλόγιο των περισσότερων ανθρώπων, κάποιες ακόμη είναι σπάνιες για κάποιους ακόμη ανθρώπους, και προχωρώντας φτάνουμε και σε μια μερίδα ομιλητών που δεν τους έχουν απομείνει παρά σχετικά λίγες που ν ατις χρησιμοποιούν ταχτικά. Αυτοί είναι λεξιπένητες. Ας το αποδεχτούμε.

  25. Babis said

    21
    Ήμουν νέος πριν από σχεδόν 40 χρόνια (και παραμένω) και θυμάμαι ότι οι μεγαλύτεροι μας κατηγορούσαν για το φτωχό λεξιλόγιο που είχαμε και από ότι έμαθα αργότερα και αυτούς τους κατηγορούσαν όταν ήταν νέοι για το ίδιο πράγμα.

    Νομίζω ότι πρόκειται περισσότερο για κοινωνικό φαινόμενο παρά για γλωσσικό. Οι έφηβοι στην προσπάθεια τους να διαφοροποιηθούν, κάνουν διάφορα μεταξύ των οποίων είναι να μιλούν μια περίεργη κωδική διάλεκτο ή έτσι νομίζουν.

  26. άνω τελεία said

    4#, 21#, Μου δημιουργείτε την εντύπωση πως πιστεύετε ότι οι νέοι πριν 200 χρόνια, ή όσα χρόνια θέλετε, μιλούσαν καλύτερα ελληνικά. Δεν ακούγεται κάπως μαγικό;

  27. cronopiusa said

    «Μερικές φορές πρέπει να σωπαίνει κανείς, για να μπορέσει ν’ ακούσει τη μουσική πίσω απ’ τον ήχο της βροχής»

    Το μετέωρο βήμα του πελαργού ~ ομιλία στη Βουλή


    Καλή σας μέρα, εξαιρετική ανάλυση, ευχαριστούμε!

  28. Ριβαλντίνιο said

    Αν ο Ζουράρης είναι λόγιος η Τζιροπούλου είναι Νεοελληνίδα Διαφωτίστρια. 🙂

    Καλά δεν σκέφτηκε ο ακριτόμυθος (για να ζουράρω κι εγώ) ότι αν οι Τούρκοι μας πάρουν 16 νησιά, θα κάνουν εποικισμούς και θα χαθεί έδαφος στο οποίο κυριαρχεί η ελληνική γλώσσα για την οποία τόσο κόπτεται ;

  29. nirevess said

    28 Πιστεύει ίσως ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία αυτοδιοίκηση στα νησιά 🙂

    Στη γελοιότητα του υφυπουργού αντανακλάται η γελοιότητα και το διανοητικό-ιδεολογικό ανάστημα αυτού που τον διόρισε.

  30. LandS said

    28 Αυτό το επιχείρημα δεν πιάνει για τη Μύκονο 🙂

  31. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Ο Ζουραρης είναι από τους καλύτερους πολιτικούς και από τους καλύτερους διανοητές της Ελλαδας σήμερα. Το ότι είναι λίγο νούμερο δεν είναι τόσο μεμπτο.Ριξτε μία απλή ματιά γύρω σας…

  32. Νεο kid Al Kuwaiti said

    31. Στο «γύρω σας…» συμπεριλαμβάνονται και κάτοπτρα.

  33. LandS said

    32 Επιθετικός έχεις γίνει τώρα τελευταία.

  34. atheofobos said

    Για να είμαστε όμως και αντικειμενικοί το υπουργιλίκι στον Ζουράρι δεν είχε καμιά επίδραση στον χαρακτήρα του και στον λόγο του. Παρέμεινε αταλάντευτα συνεπής και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
    Εκείνος όμως που τον επέλεξε δεν σκέφτηκε καθόλου πως, ακόμα και ένας που δεν πιστεύει πως ο Κάστρο ήταν δικτάτορας, μπορεί κατά την Ζουράρειον φρασεολογίαν, να λέει ότι μαλακία του έρθει στο μυαλό;

  35. Νίκος Κ. said

    Άκουσα ότι τώρα τελευταία ο Ερντογάν προωθεί τη διδασκαλία του οθωμανικού αλφάβητου (γλώσσας;) στα σχολεία. Μήπως αντί να λέμε τόσα περιφρονητικά για τους νέους, να αναρωτηθούμε τι τραβάνε αυτοί από εμάς τους παντογνώστες μεγαλύτερους;

  36. gpoint said

    Ο Ζουράρις εμφανίζεται και στο ντοκυμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ. Το ότι δεν λέει εκεί μ@λ@κίες και μιλάει σαν άνθρωπος ενισχύει τήν πεποίθησή μου πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική. ΅Εξ άλλου κανένας πρόεδρος ΠΑΕ δεν θα του ανέθετε καθήκοντα εκπροσώπου τύπο, ενώ η συγκυβέρνηση τον έβαλε υφυπουργό !!!

  37. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    33. Εσύ τώρα γιατί παρεξηγιέσαι; Δηλαδή αμφισβητείς ότι τεέυταία έχουμε γίνει όλοι από λίγο ώς αβάσταχτα αμετροεπείς;

  38. Ριβαλντίνιο said

  39. spiral architect said

    Γενικά, έχει χαθεί το μέτρο. Γενικά λέμε

  40. Alexis said

    #39: Ναι. Και απέχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος σχολιαστής για να μας επαναφέρει στην τάξη! 🙂

    #17: Σωστά, αλλά όσοι τον αποκάλεσαν δικτάτορα το έκαναν με καθαρά μειωτική και απαξιωτική διάθεση, δεν είχαν στο μυαλό τους την …Αρχαία Ρώμη!

    Νίκο, φαντάζομαι ότι το άρθρο γράφτηκε πριν από τον χθεσινό καβγά Άδωνη-Πολάκη στη Βουλή. Προς στιγμήν, όταν είδα τον τίτλο περί αμετροέπειας, νόμισα ότι θα σχολίαζες αυτό το περιστατικό, μπροστά στο οποίο βεβαίως ωχριούν οι ζουράρειες ρήσεις…
    Οι Έλληνες βουλευτές σε ρόλο …Τάκη Τσουκαλά. Λυπηρό. 😦

    Άντε γειά ρε!!!

  41. Pedis said

    Ή, για να ζουραρίσω κι εγώ λιγάκι, να προσέξουμε μήπως η αποπομπή του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας αποδειχτεί λαθεμένο βήμα για την κυβέρνηση, απείρως ολεθριότερο από τα στραβοπατήματα στις ως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Ωραία και σπιντοκτορικά που τα παρουσιάζεις, Νικοκύρη!

    Και δηλαδή το επεισόδιο με τον Φίλη είναι μεγαλύτερης σημασίας από το 40% του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο φτώχειας με συνευθύνη και υπογραφή κι αυτής της κυβέρνησης!

    (για να στραβοπατήσει κάποιος πρέπει να περπατάει, αν σέρνεται, αντίθετα, δεν υπάρχει τέτοιος φόβος.)

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από καμιά λεξιπενία δεν πάσχουν οι νέοι μας. Μιλάω πολύ με την παρέα της κόρης μου, φοιτητές και μη, και διαπιστώνω ότι μια χαρά μιλάνε τα παιδιά. Τα ευχαριστώ κιόλας που εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό μου με λέξεις της νεανικής αργκό, αρκετές απ’ τις οποίες είναι ευρηματικότατες και εκφραστικότατες. Τώρα, αν δεν ξέρουν στα είκοσί τους χρόνια τι σημαίνει απίσχναση και ενδιαίτημα, δεν πειράζει. Ούτε εγώ το ήξερα στην ηλικία τους.
    Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος για τη γλωσσική έκφραση των ηλικιωμένων, επειδή βλέπουν πολλή τηλεόραση και επηρεάζονται από την ξύλινη γλώσσα της και τα στερεότυπά της. Άκουσα π.χ. έναν παππού του χωριού να λέει σε δημοσιογράφο, που έκανε ρεπορτάζ για ένα δυστύχημα, ότι οι τραυματίες κατέληξαν. Ενώ αν δεν έβλεπε τηλεόραση, θα έλεγε, στη ζωντανή λαϊκή γλώσσα, ότι οι τραυματίες συγχωρέθηκαν.

  43. nirevess said

    #40 Το πώς θα αξιολογήσει έπειτα κανείς τον δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο, είναι δικό του θέμα. Άλλος θετικά και εγκωμιαστικά, άλλη αρνητικά και απαξιωτικά, άλλοι κι απ’ τα δύο. Σημασία έχει ότι από τυπολογική άποψη υπήρξε δικτάτορας. Οπότε θα συμφωνήσω με τη σειρά μου με οποιονδήποτε αποκαλέσει μαλάκες όσουν αρνούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό.

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    17. Πολύ σωστά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κάστρο ήταν δικτάτορας. Είτε ασκεί κάποιος φιλολαϊκή πολιτική, είτε αντιλαϊκή, είτε υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του, είτε είναι ξενόδουλος, αν ασκεί την εξουσία δικτατορικά λέγεται δικτάτορας. Απλά πράγματα.

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    «Κάθε πουλάκι μὲ τὴ λαλιά του χαίρεται» λέγανε στὸ χωριό μου. Αὐτὸ τὸ κουσοῦρι λίγο-πολὺ τό ‘χουμε ὅλοι, κάποιοι σὲ μέγιστο βαθμὸ. Ἄν τύχει νά ‘χεις καλὴ γνώση τῆς ἀρχαίας γλώσσας καὶ γραμματείας (ποὺ παρὰ τὰ «φάουλ» ποὺ επισημαίνουν ὁ Νικοκύρης, ὁ Ἀθεόφοβος καὶ ἴσως ἄλλοι ποὺ παραλείπω) τὴν ἔχει ὁ Ζουράρις, σὲ συνδυασμὸ μὲ τὴν ἐξαρτησιογόνο Κίρκη-τηλεόραση (πολὺ σωστὰ τὰ λέει ὁ Μπάμπης στὸ #2) προκύπτει αὐτὸ ποὺ βλέπουμε. Ὅ,τι κι ἂν λέμε πάντως, δὲν μᾶς ἀφήνει νὰ πλήξουμε. Κάποια ἀπὸ τὰ εὐφυολογήματά του δὲ, εἶναι ἰδιαιτέρως εὔστοχα καὶ περιεκτικά. Θυμᾶμαι κάτι ποὺ εἶχε γράψει (λίγο μετὰ τὴ μεταπολίτευση) γιὰ τὴν πολιτικὴ τοῦ ΚΚΕ ἐσ. ποὺ στόχευε στὸ «βάθεμα,στὸ πλάτεμα καὶ τὶς ἄλλες χωματουργικὲς ἐργασίες τῆς δημοκρατίας». Μὲ δυὸ λόγια ἀποδομοῦσε, ὄχι μόνον τὴν πολιτικὴ στρατηγικὴ τοῦ κόμματος τοῦ ὁποίου ἦταν στέλεχος, ἀλλὰ καὶ τὸ γλωσσικὸ ἰδίωμα τῆς ἀριστερᾶς κατάλοιπο ἄλλων ἐποχῶν. Στὰ θετικὰ του ἐπίσης εἶναι ἡ ἔλλειψη σοβαροφάνειας, κάτι ποὺ ἔχουν οἱ περισσότεροι πολιτικοὶ, ἀλλὰ καὶ πολλοὶ ἀπὸ τοὺς (λεγόμενους) ἀνθρώπους τοῦ πνεύματος.
    Γιὰ τὴν ἐπιλογή του πάντως στὴ θέση τοῦ ὑφυπουργοῦ Παιδείας, ὅλη ἠ εὐθύνη ἀνήκει στὸν πρωθυπουργό. Ὁ Ζουράρης δὲν ἄλλαξε μετὰ τὴν ὑφυπουργοποίησή του. Πάντα ἔτσι ἦταν.

  46. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    […] τώρα πια ο κ. Ζουράρις είναι υφυπουργός και μοιραία αυτά που λέει αντανακλούν πάνω στην κυβέρνηση

    Ναι, θα πληγεί το κύρος κι η αξιοπρέπεια της σοβαρής μας κυβέρνησης με τις πομφόλυγες του Ζουράρι. Ενώ με τα ξεκατινιάσματα του Πολάκη με τον Άδωνι, τα γεμιστά της Θεανώς και τους χατζατζαρισμούς του Τσίπρα με τα «επιδόματα», όλα βαίνουν καλώς. Μας χάλασε ο κλόουν του τσίρκου, ο κονφερανσιέ μπορεί να λέει ό,τι μαλακία του κατέβει.

    Μην ανησυχείτε για τον Ζουράρι, ακολουθεί τη γραμμή του αρχηγού του: εξυπνάδες για τη «διάλυση» που επικρατεί στον τουρκικό στρατό, για αεροπλάνα που «δεν μπορούν να απογειωθούν», ενώ όσοι από μας υπηρέτησαν ξέρουν το αξιόμαχο (εδώ γελάνε) του ΕΣ.

    Να ανησυχείτε για τη χώρα που οι πολιτικοί της είναι καρεκλοκένταυροι και οι πολίτες της καναπεδοκένταυροι. Όταν στη γείτονα βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους μέσα στη νύχτα και ματαιώνει ένα πραξικόπημα (στημένο, ξε-στημένο, πέθανε κόσμος εκεί πέρα) κι εμείς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε να κάνουμε ΜΙΑ συγκέντρωση στην ίδια πλατεία, μας έχει πάρει ο διάλος σε όλες τις στάσεις.

  47. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν θέλω να με κάνουν…ευτυχισμένο αν δεν τους το ζητήσω.
    (σύντομο σχόλιο για τους δικτάτορες)

  48. Avonidas said

    #41. για να στραβοπατήσει κάποιος πρέπει να περπατάει, αν σέρνεται, αντίθετα, δεν υπάρχει τέτοιος φόβος

    Μα εδώ έχουμε να κάνουμε με βιρτουόζο, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κωλοτούμπα και σερνάμενος ακόμα! Τώρα, στα τελειώματα της μεταμόρφωσής του, θυμήθηκε τα ισοδύναμα κι είπε να δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα ψίχουλο από τα καρβέλια που τους βούτηξε. Μονομερώς! Ω της κουτοπονηριάς, δηλαδή, λες και δεν θα τον παίρνανε χαμπάρι. Και τώρα που του τραβήξανε τ’ αυτί, τρέχει στο Βερολίνο να τα συμμαζέψει.

    Τότε που ΜΠΟΡΟΥΣΕ να ψηφίζει μέτρα μονομερώς, δεν το κανε, «για να μη χαλάσει η διαπραγμάτευση». Τώρα που έχει βάλει τη τζίφρα του στα μνημόνια, αποφάσισε ότι μπορεί.

    «Δεν έχω πια το σάλιο να σε φτύσω», που έλεγε κι ο Νικόλας…

  49. Avonidas said

    #31. Ο Ζουραρης είναι από τους καλύτερους πολιτικούς και από τους καλύτερους διανοητές της Ελλαδας σήμερα.

    Φοβάμαι ότι έχεις δίκιο.

    (Και γενικώς, φοβάμαι αυτές τις μέρες. Πολύ)

  50. Θεοδώρα said

    Ούτε εγώ πιστεύω τα περί λεξιπενίας αλλά να μην κατανοείς τι σημαίνουν απλές λέξεις τι λέει για την ικανότητα επικοινωνίας? Συνέβη σήμερα σε βιβλιοθήκη οικονομικού τμήματος ΤΕΙ: προσπαθεί η φοιτήτρια να ανοίξει αντίθετα πόρτα γιατί δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει το «Έλξατε» της πινακίδας και μας κάνει και παρατήρηση «μα δεν είμαι του φιλολογικού είμαι του οικονομικού !!!» και «γράψτε στην πινακίδα «Τραβήξτε την πόρτα» !!! Κανένας συνειρμός ? καμία αίσθηση οικονομίας του λόγου?

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μιὰ λέξη ποὺ περιγράφει τὴν τὸν ἐθισμὸ σὲ βαθμὸ ἐξάρτησης (τύπου πρέζας, ὅπως λέει ὁ Μπάμπης στὸ #2) στὴν προβολὴ στὰ ΜΜΑ (ποὺ λέει κι ὁ Λάμπρος) εἶναι τὸ «ἀτενσιονχοριλίκι» ποὺ ἀναφέρεται στὸν ὁρισμὸ τοῦ «ζουράρω». Ἡ λέξη προέρχεται ἀπὸ τὸ attention whoring καὶ σημαίνει προσέλκυση τῆς προσοχῆς μὲ κάθε τρόπο. Περισσότερα εδῶ: http://www.slang.gr/lemma/22194-atensionxoriliki

  52. nirevess said

    50 Έχει δίκιο η κοπέλα. Το ‘τραβήξτε’ και το ‘σπρώξτε’ τι το μεμπτό έχουν; Άσε πια τους ξένους και τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα…

  53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @50. Καλύτερα νὰ γράψετε: PULL. 🙂

  54. Πάνος με πεζά said

    Εγώ πάντως, πιστεύω πως μια σχετική λεξιπενία, σε όλες τις ηλικίες, υπάρχει. Μια απλή ένδειξη είναι το «πώς να το πω ρε παιδί μου…όχι δεν είναι αυτή η λέξη…». Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό σαν παράδειγμα, αλλά δείχνει ότι εκείνη την ώρα έχουμε καταφύγει σε τετριμμένες λέξεις, που όμως νιώθουμε ότι δεν μας ικανοποιούν. Όπως νιώθουμε ότι υπάρχει και κάποια καλύτερη λέξη, που όμως δε χρησιμοποιούμε τόσο συχνά, ώστε να μας «έρθει»…

  55. gpoint said

    # 46

    Από προσωπικές εμπειρίες μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως πριν 35 χρόνια το Π.Ν. ήταν τόσα χρόνια μπροστά από το αντίστοιχο τούρκικο που δύσκολα ακόμα και τώρα να μας έχει πλησιάσει

  56. Pedis said

    # 48 – στραβοπάτημα … μάλλον στραβοκατάπιωμα … 🙂

  57. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    κατ’ αρχάς, θα έλεγα ότι ο διάλογος Πολάκη – Άδωνι ήταν πολύ κατατοπιστικός και τον είδα από την αρχή μέχρι το τέλος. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα…

    Ο ΚΖ, είναι χαρακτηριστικός του είδους του. Μπορεί να είναι ένας sui generis δάσκαλος, όμως είναι πολύ μέσα στον μέσον όρο των διδασκάλων μας, όσους από εμάς είχαμε την τύχη να φοιτήσουμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια στα 80ς, 90ς κοκ… Ως τέτοιος δεν έχει απωθημένα και οι συζητήσεις μαζί του ήταν πάντοτε απολαυστικές. Διακηρύσσει την Ελευθερία με μοναδικό τρόπο, ακριβώς γιατί την έχει βιώσει ο ίδιος, τόσο στον εργασιακό του, όσο και στον ακαδημαϊκό του χώρο. Δεν είχε κανέναν από πάνω του για πάνω από 40 χρόνια στην Γ’θμια εκπαίδευση, ούτε και υπέστη κάποιον έλεγχο από κάποιον θεσμό ή φορέα. Το εκπαιδευτικό του και ακαδημαϊκό του έργο – ειλικρινά σεβαστότατο- επίσης ουδεπόποτε προσμετρήθηκε, ούτε και μπήκε σε κάποια κλίμακα αξιολόγησης, τουλάχιστον στην ημεδαπή. Επομένως ο ΚΖ είναι ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος.

    Την πολιτική την έχει ο ίδιος χαρακτηρίσει στο ομώνυμο βιβλίο του ως θεοοίδια παρακατιανή. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, πέρα από σκωπτική, είναι και παιδευτική… Πόσοι και πόσοι δεν κατατρέξαμε στα λεξικά παλαιότερα και πλέον στο διαδίκτυο, προκειμένου να καταλάβουμε τι στον κόρακα ήθελε να πει ο σοφός καθηγητής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, εξ’ ιδίας πείρας – φεύ ως αυτόπτης μάρτυρας κι όχι ως βιώσας – ότι αυτή η επιμέλεια στη γλώσσα, το ύφος δηλαδή των ομιλιών του Καθηγητού, είχε μεγάλη πέραση στις αρσακειάδες των Ελληνικών και μη Πανεπιστημίων στα 90ς, στα διάφορα μετα-συνεδριακά συμπόσια στις Ταβέρνες και στα οινοπνευματοποτεία της εκάστοτε πόλης. Πόσοι και πόσοι δεν ανακάλυψαν τη γυναίκα των ονείρων τους μέσα σε αυτά τα συμπόσια… Πόσοι και πόσοι δεν μίσησαν τον κύριο Καθηγητή γιατί πράγματι – ειλικρινά μιλάω- υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλος γόης…

    Κάποιοι ίσως βιαστούν να αποδώσουν στον ΚΖ ανηθικότητα. Αν το κάνουν, αναμφισβήτητα θα το πράξουν γιατί δεν έχουν γνώσιν ούτε εμπειρία από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μας, όπου ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος κυκλοφορούσε με νέα «επίσημη αγαπημένη» κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά… Στα χνάρια του και άλλοι όπως ο κος Σπύρος Βούγιας, ή ο τωρινός ποιητής βουλευτής Τάσος Κουράκης. Πόσοι ξεχνούν τη Μιλένα Αποστολάκη του πρώτου και την Έυη Καϊλή του δεύτερου? Ενώ ημείς στην Αθήνα ήμασταν πάντοτε πότε Βούγιας πότε… Κούγιας…

    Και τουλάχιστον αι θεραπενίδαι του ΚΖ, μέσα από τα συμπόσια αυτά, βρήκαν το έτερον ήμισυ της ζωής των· δεν έγιναν δα και υπουργίνες, ούτε σύζυγοι μεγαλοεισαγωγέων οχημάτων…

  58. Πάνος με πεζά said

    @ 50 : Και να πεις ότι η έλξη είναι καμιά σπάνια λέξη… Όπως ήταν π.χ. η αρωγή της σχετικής Έκθεσης (για τους μαθητές φυσικα)… Γιατί ο πατέρας μου, με τον τότε ντόρο, αμέσως περηφανεύτηκε ότι ήταν απλή λέξη η αρωγή, γνωστή από το «Ταμείο Αρωγής», πλην όμως, ένας δεκαοχτάρης για να έρθει σε επαφή με κάποιο Ταμείο Αρωγής, μπορεί να του χρειαστούν από 10 έως 50 χρόνια…

  59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @54. Πιστεύω πὼς σχετίζεται μ’ αὐτὸ ποὺ λέει ὁ Γ. Κουβάτσος στὸ 42: τὴν ἐπιδραση τῆς τηλεόρασης μὲ τὶς στερεότυπες ἐκφράσεις. Γι’ αὐτὸ περισσότερο διάβασμα, ἰδιαίτερα γιὰ μᾶς τοὺς συνταξιούχους. Ἐλλοχεύει τὸ Ἔμμενταλ!

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιος ήταν ο γραμματιζούμενος επικεφαλής στρατιωτικού σώματος του ’21 που διέταζε «πυρ!», αλλά κανένας δεν πυροβολούσε, οπότε παρενέβη ο Κολοκοτρώνης φωνάζοντας «φωτιά, μωρέ!» και τότε άρχισαν οι ομοβροντίες; Λεξιπενία θα λέγαμε σήμερα. 😊

  61. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    55. «Από προσωπικές εμπειρίες μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως πριν 35 χρόνια το Π.Ν. ήταν τόσα χρόνια μπροστά από το αντίστοιχο τούρκικο…»
    Δηλαδή, τί είδους «προσωπικές εμπειρίες» και γνώση είχες ρε συ Τζή για το τούρκικο ναυτικό ,ως κληρωτός του Π.Ν. ;
    Είχες βγει παρέα με τούρκους καπεταναίους και σού λεγαν τον πόνο τους; Ναι. Ο Ζουράρις είναι αμετροεπής…

  62. Σωτήρς said

    60, σε αντιστοιχία είναι η ιστορία για τα ναυτικά παραγγέλματα που άρχισαν να τα μεταφράζουν με αρχαΐζοντες όρους τον 19ο αιώνα και τα αρβανίτικα πληρώματα τους κοιτούσαν με το στόμα ανοιχτό.

  63. Idom said

    @ 42
    Μάλλον σωστά για την απίσχναση (παρά απίσχνανση). 🙂
    Για ρωτήστε όμως τους νεολαίους αν ξέρουν τι σημαίνει αρωγή και ευδοκίμηση! (LOL)
    Ωστόσο – στα σοβαρά τώρα – έχει μεγάλη σημασία το δείγμα. Τυχαίνει να έρχομαι σε επαφή με 20ρηδες που γενικά δεν «το ‘χουν» αυτό που πριν 30-40 χρόνια, θα λέγαμε, πλούσιο λεξιόγιο. Ίσως να αναγνωρίζουν τις περισσότερες λέξεις, πάντως δεν τις επιλέγουν. Ισχύει όμως ότι έχουν πλέον νέο λεξιλόγιο.

    @45
    Ε, όχι και έλλειψη σοβαροφάνειας ο Ζούρ! Έχει ύφος 17 ρίζα πι αφέντες τσουτσουλομύτηδες! Και τα καλαμπουράκια που κάνει, τα κάνει αφ υψηλού και αυτάρεσκα.

    Idom

  64. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    49. Φυσικά κι έχω δίκιο. Αν δεν είχα , θα ήμασταν τώρα παρέα να πίνουμε κανα τσίπουρο σε καμιά παραλία, κι όχι να γράφουμε αμετροέπειες ο ένας από τη Δύση κι άλλος απ’την Ανατολή ,4000 χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον. 🙂

  65. Γς said

    46:
    > μας έχει πάρει ο διάολος

    Τηλέφωνο;

    >σε όλες τις στάσεις.

    Του λεωφορείου;

    Κι ήταν κι εκείνη που μετάφραζε το

    Πάρε με αγάπη μου, πάρε με!
    ως
    Απέλ μουά μον αμούρ! Απέλ μουά

  66. gpoint said

    # 61

    Υπήρχαν κοινές ασκήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με βαθμολογίες στην ετοιμότητα, συντονισμό, ακρίβεια κ.λ.π. όπου όσοι είχαν πρόσβαση έβλεπαν πόσα απίδια πιάνει του καθενός ο σάκος. Στο ναυτικό (τότε) δεν είχε δόκιμους αξιωματικούς αλλά επίκουρους, δόκιμοι ήσαν μόνο ένα μήνα στην σχολή.

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    64. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η αρωγή και η ευδοκίμηση, καθώς και η σύγχυση μεταξύ άμιλλας και άμυλου, μας απασχόλησαν δυσάρεστα πριν από 30-40 χρόνια. 😊
    Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι εκθέσεις που ζήταγε από εμάς τους παλιότερους το σχολείο ήταν απλοϊκές εν συγκρίσει με τα σύνθετα ζητήματα που πρέπει να πραγματευτούν οι σημερινοί μαθητές στις εξετάσεις.

  68. Γς said

    68:

    >η σύγχυση μεταξύ άμιλλας και άμυλου

    Ωχ, μωρέ!

    Amélie!

  69. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    18 Είναι πολύ καλή αυτή η δουλειά!

    25 Έτσι πάει

    40 Προφανώς. Τον καβγά δεν τον είδα.

    41 Πρόσεξε ότι ο άλλος συγκρίνει τη μικρασιατική καταστροφή με το μονοτονικό -κινούμαι στο ίδιο πλαίσιο παράτολμων συγκρίσεων

    46 Κι εμείς βγήκαμε στους δρομους για ένα πραξικόπημα (που δεν ήταν, τελικά) αλλά ήσουν μικρός τότε

    50 Ποια οικονομία έχει το «έλξατε/ωθήσατε» σε σύγκριση με το «τραβήξτε/σπρώξτε»; Ο Άγγλος με το push/pull δεν χρησιμοποιεί σπάνιες λέξεις.

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    64β. Κατὰ τὴν ἄποψή μου ἡ ὅλη του παρουσία ἀποπνέει κάτι τὸ σκανταλιάρικο, ἀκὸμα κι ὅταν «κάνει αφ υψηλού και αυτάρεσκα καλαμπουράκια». Ἤ ὅταν λέει μαλάκες αὐτοὺς ποὺ θεωροῦν τὸν Κάστρο δικτὰτορα, χωρίς νὰ νοιάζεται γιὰ καθωσπρεπισμοὺς καὶ πολιτικὴ ὀρθότητα. Καὶ δὲν ἀναφέρομαι στὸ ἄν ἔχει δικιο ἤ ὄχι, ἀλλὰ στὸν τρόπο ποὺ ἐκφράζει τὴν ἄποψή του. Τὸ ἀντίθετο τοῦ Κουβέλη, γιὰ νὰ δώσω ἕνα παράδειγμα κάποιου τὸν ὁποῖο θεωρῶ σοβαροφανή.
    Βέβαια, αὐτὸ εἶναι καθαρὰ ὑποκειμενικό.

  71. 71 σκανταλιά και αυταρέσκεια = Attention Whore
    συμφωνώ 101% (σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΜΑΚ 😉 )

  72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    66. Μὲ ἀφορμὴ αὐτὰ ποὺ γράφεις Γιάννη, κι ἐπειδὴ λεξιλογοῦμε, θὰ ἤθελα νὰ ρωτήσω τοὺς Θεσσαλονικιοὺς τῆς παρέας ἂν λέγεται/λεγόταν στὴ Θεσσαλονίκη ἡ ἔκφραση: «Πάρε μου στὸ τηλέφωνο». Τὸ ἔχω ἀκούσει ἀπὸ κάποιους ὑπὸ μορφὴν καλαμπουριοῦ, ἀλλὰ δὲν ξέρω ἂν εἶναι πραγματικό.

  73. gbaloglou said

    Αν καθιερωθεί τελικά το «ζουράρω» … το αντίστοιχο ουσιαστικό ποιο θα έπρεπε να είναι; «Ζουράρισμα»; «Ζούρισμα»;

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Σκύλος (72). Τί εἶναι τὸ ΠΑΜΑΚ;

  75. 74 Ζουραριά;

    75 Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παλιά Βιομηχανική Θεσσαλονίκης, διαβόητο για τις άκυρες σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης. Συνήθως αποφαίνονται υπέρ της ΝΔ.

  76. ΓιώργοςΜ said

    50, 58 Το πώς αντιδρά κανείς μπροστά σε μια πόρτα τέτοιου τύπου είναι θέμα ευφυΐας (ή απουσίας της), και όχι λεξιλογίου. Αν δοκιμάσεις την πόρτα και δεν ανοίγει από τη μία, προσπαθείς από την άλλη. Όταν καταφέρεις να την ανοίξεις, ακόμα και στα κινέζικα να είναι η πινακίδα, μαθαίνεις τη λέξη ή το ιδεόγραμμα που αφορά την κίνηση προς τη συγκεκριμένη φορά.
    Αν δεν τα καταφέρει ν’ ανοίξει κάποιος μια πόρτα λόγω της εσφαλμένης πινακίδας, περισσότερο πρέπει ν’ ανησυχεί κανείς για τη βλακεία παρά για τη λεξιπενία του.

    68 Πριν από 30, όχι 40 χρόνια (θα κόντευα στη σύνταξη)! Εγώ πάντως το νόημα το έβγαλα αρχικά από τα συμφραζόμενα και το επιβεβαίωσα από το τραγούδι του Κηλαηδόνη που θυμόμουνα από τα «απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»:
    «Τα χέρια σου συνάδελφε/όταν τα νοικιάζεις/το σύστημα το ίδιο αυτό/είναι που αρωγιάζεις» (https://www.youtube.com/watch?v=mqlh4Om3zsA)

  77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @gbaloglou (74). Μᾶλλον ζουράρισμα, τὸ ζούρισμα παραπέμπει σὲ ζούρω ἤ ζουρῶ. Τὰ τελευταῖα μοῦ θύμισαν τὴν ζούλα ἤ ζούρα (ἡ προφορὰ εἶναι ἀνάμεσα σὲ λ καὶ ρ), ὅπως ἄκουσαν νὰ λένε τὴν κατσίκα στὴν ὀρεινὴ Νάξο. Καὶ μάλιστα βραστὴ. Κατὰ τοὺς Ἀξῶτες φίλους, ἐπειδὴ εἶναι συνήθως προϊὸν «ἀπαλλοτρίωσης».

  78. voulagx said

    #74: «Ζουράρισμα» κατα τα: «τρακαρω-τρακαρισμα», «κορναρω-κορναρισμα» κλπ. ¨Μπορουμε επισης να χρησιμοποιουμε και το ουσιαστικοποιημενο απαρεμφατο «ζουραρειν».

  79. sarant said

    71 Ζουράρισμα, όπως παρκάρισμα 🙂

    77 Και όμως, οιι στίχοι του Νεγρεπόντη δεν λένε «αρωγιάζεις» (δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα) αλλά «τα ρογιάζεις» = τα μισθώνεις

  80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    78. ἄκουσα

  81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Σκύλος (72,76). Δηλαδὴ τὸ 101% ποὺ μοῦ δίνεις εἶναι μουσαντὸ; 🙂

  82. Babis said

    50
    Αν θέλουμε να πάρουμε σοβαρά την περίπτωση, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι είναι δυνατόν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άτομα με νοητική υστέρηση.

  83. 82 πχ

  84. Ο Ζουράρης μου ήταν συμπαθής για κάτι που είχε και που συνήθως λείπει στους δασκάλους. Το πάθος.
    Συγχρόνως μου ήταν αντιπαθέστατος για τα βατράχια που κατά καιρούς πέταγε.
    Συμπαθητικοαντιπαθής. Το επαμφότερον.

    Πολιτικά, όμως, νούλα. Όλος ο συριζανέλ είναι πολιτικά, ας πούμε καλύτερα επικοινωνιακά, νούλα. Μηδέν. Και η δημοσκοπική του κατρακύλα δεν είναι μόνο γι αυτά που έκανε ή που δεν έκανε. Είναι και που δεν έχει επικοινωνιακή γραμμή. Ο καθένας βγαίνει και λέει ότι του κατέβει και συχνά του κατεβαίνουν βατράχια.
    Μια με τη «καλή» χρυσή αυγή, μια με τα νησιά του Ζουράρη…

    Ενώ οι άλλοι, κύριοι. Τους είπε ο γιάπης διαφημιστής τους, θα λέτε τρία πράματα. Όχι παραπάνω. Το κεφαλάκι του Ελληνικού λαού δε χωράει περισσότερα. Αλλά θα τα λέτε όλοι , κάθε φορά και ad nauseam:

    -Για τα μνημόνια και τη φτώχεια φταίει ο Σύριζα
    -Συριζαίοι, είστε ανίκανοι, μας κοστίζετε.
    -Φύγετε. Μαζεύτε τα. Άντε. Ακόμα εδώ είστε;

    Αν έχεις το Ζουράρι και διάφορους άλλους, το ξόρκι στο τέλος θα πιάσει.

  85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «….Ο κ. Ζουράρις είναι πολιτικός πλέον, και όσο κι αν στους βουλευτές αναγνωρίζεται μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, και είθισται κάθε κοινοβουλευτικό σώμα να διαθέτει και μερικούς εκκεντρικούς, ελεύθερα ηλεκτρόνια, …..»

    Θα διαπραγματευθω το θεμα «ελεύθερα ηλεκτρόνια» και ειδικοτερα την Ελλαδα ως ηλεκτρονιο υπο την επιρροη των δυναμεων του πυρηνα του ατομου .Ε.Ε. το οποιον -υπο ωρισμενας προϋποθεσεις – ενδεχεται να καταστει ελευθερο ιπταμενο ηλεκτρονιο-κρατος.

    23/09/2012 M.MONTI “….«η Ευρώπη έχει ήδη κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τη σταθεροποίηση και την επίλυση της κρίσης», ….”

    Ευρηκα!!! Θα προσθεσουμε και κβαντικη φυσικη!

    Οι στιβαδες των ηλεκτρονιων , απο τον πυρηνα προς το εξωτερικο του ατομου εινα οι : s,p,d, f.
    Το ηλεκτρονιο-Ελλας (εστω e-E) προφανως ηταν στην εξωτερικη στοιβαδα f και ετοιμη να ξεφυγει στο διαστημα, το χαος, μακρια απο τον πυρηνα της Ε.Ε.!!!

    Και εγινε ενα κβαντικο αλμα.
    Μεταπηδησε στην στiβαδα d, αλλα απεχει πολυ απο την πρωτη στιβαδα, δηλ. την s.. Να προσθεσω οτι κατα την μεταπηδηση εξεπεμψε ενα φωτονιο ενεργειιας Ef-d= h*v. Πιθανολογω οτι λιαν συντομως θα ταλαντωνεται μεταξυ των ενεργειακων σταθμων d και f . Με κινδυνο εαν η ενεργεια παλινδρομησης του e-E προς την f υπερβει την τιμη Umax (ενέργεια ιονισμού-GREXIT) να διαφυγει απο τις δυναμεις ελξεις του πυρηνα της ευρωπαϊκής δυσης και να εκτιναχθει προς την ανατολη 🙂 .

    ΥΓ Εκτος δημοσιευσεως : Χαρις Αλεξιου, Νταλαρας, Κετιμε,… θα τριβουν τα χερια τους!!!
    Ιρακ, Πακισταν, Αφγανισταν ερχομεθα!!!!

    ΥΓ2 Με reverse-engineering, sorry physics, αντιλαμβανομεθα οτι αν το ατομο Ε.Ε. βομβαρδισθει με 2 φωτονια υψηλης ενεργειας τα οποια πληξουν το e-E , τοτε κατα πασα πιθανοτητα το e-E θα αποσπασθει ως ελευθερο ιπταμενο ηλεκτρονιο-κρατος πιθανολογω προς ανατολας 🙂 . Βεβαιως οι πιθανοτητες να συμβει αυτο ειναι πολυ μικρες, σχεδον αμελητεες κατα τον υπολειπομενο χρονο ζωης υμων και ημων , τυχον τεκνων, συντροφων/ ερωμενων , συγγενων και φιλων, εφοσον απαιτειται ο βομβαρδισμος με ηλεκτρονια πολυ μεγάλης ταχύτητας ( η φωτονια υψηλης ενεργειας).

    Η ομαδα εργου του ιστολογιου παρακαλειται να αναλαβει να το ερευνησει και να ενημερωσει σχετικα, ωστε …να μην εκτεθουμε.

    Βασικο συμπερασμα της πειραματικης θεωριας ταυτης ειναι οτι πρεπει να αποφευγεται ο ισχυρος φωτισμος του ατομου Ε.Ε. και του e-E, ωστε οι κερδοσκοποι/ επενδυτες να μην βλεπουν την…. τυφλα τους 🙂 .

    Πολιτικο-θεωρητικο υποβαθρο
    Ιονισμός
    Η μετατροπή ενός ατόμου ή ενός μορίου ηλεκτρικά ουδέτερου σε θετικό ή αρνητικό ιό με πρόσληψη ή αποβολή αντίστοιχα ενός ή περισσότερων ηλεκτρονίων.
    …Ιονισμός είναι δυνατό να συμβεί είτε ύστερα από τη σύγκρουση δύο σωματιδίων μεγάλης ταχύτητας (ιονισμός κρούσης) είτε ύστερα από απορρόφηση της ενέργειας μιας ακτινοβολίας (ιονισμός «δι` απορροφήσεως ακτινοβολίας»). Το άτομο ή το μόριο και στις δύο περιπτώσεις δέχεται εξωτερική ενέργεια
    .
    http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%99%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

  86. ΓιώργοςΜ said

    80 Το πιο χρήσιμο ραμόνι! Η έκθεση ήταν ο καλύτερος βαθμός μου στις πανελλήνιες, και ήμουνα και πρώτη δέσμη (=»θετικό» για όσους δε θυμούνται τις δέσμες).
    Τη λέξη δεν την είχα ξανασυναντήσει – και ήμουν βιβλιοφάγος πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με τους συμμαθητές μου.

    83 Ένα δεύτερο πιθανό συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι πως ο εφηβικός αρνητισμός βρήκε εύφορο έδαφος στη στείρα, χωρίς φαντασία διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, για να απορρίψει συλλήβδην κάθε τι σχετικό με τη γλώσσα, αντί να πάρει ένα έστω 10-20% που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο.

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @85. Ἰάκωβε τὸ «επαμφότερον», ποὺ γράφεις, δὲν ὑπάρχει. Μᾶλλον ἐννοεῖς τὸ «συναμφότερον» ποὺ λέει ὁ Ζουράρις. Ἐκτὸς κι ἄν «ζουράρεις» δημιουργώντας μιὰ καινούργια λέξη, ποὺ μπορεῖ ὅμως νὰ παρεξηγηθεῖ, ἄν κάποιος θεωρήσει ὅτι τὸ χρησιμοποιεῖς μὲ τὴν τρίτη ἔννοια τοῦ ὁρισμοῦ τοῦ Βικιλεξικοῦ. (https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89%CE%BD).

  88. Ο Κάστρο ήταν δικτάτορας;

    Μην τα ξαναλέμε. Στο Αριστερόμετρό μου, οικονομικά η Κούβα ήταν στο άκρο αριστερό τμήμα του άξονα, μια που είχε εξαλειφτεί η τάξη των κεφαλαιοκρατών. Τώρα τελευταία, μετακινήθηκε λίγο στα δεξιά, μια δυο γραμμούλες, όταν επέτρεψαν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Πολιτικά όμως ήταν πάντα στα δεξιά του άξονα «Εξουσία» , μια που δεν είχε ο λαός την εξουσία, την είχε ο Κάστρο. Δεν είναι απίθανο, και γω το πιστεύω, ότι αν έκανε ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή και άλλων υποψηφίων, μπορεί να είχε την πλειοψηφία. Ποτέ όμως δε θα το μάθουμε αυτό, γιατί δεν έγιναν κάποιου είδους εκλογές. Ούτε σε πανεθνικό επίπεδο, ούτε σε τοπικό, κι ας λέει ο Pedis. 🙂

    Αυτό που είπε ο Ζουράρις ήταν ότι ο Κάστρο δεν είχε σχέση με τους άλλους δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, τους αιμοσταγείς πράκτορες της άρχουσας τάξης και των Αμερικάνων, με τα στρατόπεδα και τις εκσφενδονίσεις των αντιστασιακών από τα ελικόπτερα. Αυτό, χαίρω πολύ. Το ξέρουμε.

    Η εξουσία του όμως δεν του ανατέθηκε ποτέ άμεσα από το λαό, με δημοκρατικές διαδικασίες και με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

  89. ΓιώργοςΜ said

    86 Χωρίς να πιάσω την ανάλυση των φυσικών φαινομένων (θα μου πάρει λίγη ώρα για να συνδέσω τις αλληγορίες 🙂 ), να σημειώσω πως το λήμμα από το livepedia είναι κτγμ προβληματικό από λεξιλογικής άποψης: Ιοντισμός, όχι ιονισμός, ο οποίος προέρχεται από τη γενική (το ιόν/του ιόντος, όχι το ιό/του ιού), σωστά;
    Ακόμη, ας με διορθώσουν οι χημικοί της παρέας, αλλά τα s,p,d,f δεν είναι τα τροχιακά; Οι στιβάδες είναι k, l, m κλπ από όσα θυμάμαι. Η κβαντοχημεία δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου…

  90. ΚΑΒ said

    80. Βέβαια ρ. αρωγιάζω δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ρωγιάζω που σημαίνει νιώθω στενοχώρια.

    Σε τοπικό ιδίωμα:ρωγιά είναι ο ιστός της αράχνης και ρ. ξερωγιάζω: απομακρύνω τις ρωγιές δηλ. στους ιστούς της αράχνης

    και ρωαλίδα, ρωαλίδι: η αράχνη, η μικρή αράχνη αντίστοιχα.

  91. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    88. Ξέχασα νὰ βάλω 🙂 στὸ τέλος

  92. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    88. Και παλι η λεξη επαμφοτεριζουσα χημικη ουσια εχει σχεση με προσληψη ή αποδοση ηλεκτρονιων 🙂 .

    «…Σύμφωνα με την άποψη του Arrhenius για τα οξέα και τις βάσεις, τα επαμφοτερίζοντα σώματα σε υδατικό διάλυμα παρέχουν τόσο κατιόντα υδρογόνου (Η+) όσο και ανιόντα υδροξυλίου (ΟΗ-).

    Σύμφωνα με τις απόψεις των Brønsted και Lowry, ως επαμφοτερίζουσες θεωρούνται οι ουσίες που συμπεριφέρονται τόσο σαν πρωτονιοδότες (οξέα) όσο και σαν πρωτονιοδέκτες (βάσεις) γι’ αυτό και λέγονται και αμφιπρωτικές. Κατά την άποψη του Lewis επαμφοτερίζοντα είναι τα σώματα που μπορούν να συμπεριφερθούν είτε ως ηλεκτρονιοδέκτες (οξέα) είτε σαν ηλεκτρονιοδότες (βάσεις)….»

    Στο #86 διαπραγματευτηκα το θεμα «ελεύθερα ηλεκτρόνια» και ειδικοτερα την Ελλαδα ως ηλεκτρονιο υπο την επιρροη των δυναμεων του πυρηνα του ατομου Ε.Ε. το οποιον -υπο ωρισμενας προϋποθεσεις – ενδεχεται να καταστει ελευθερο ιπταμενο ηλεκτρονιο-κρατος 🙂 .

  93. Μαρία said

    73
    Λάθος υπερδιόρθωσης που το κάνουν όλοι οι «σε λέω». Δεν ξέρω πόσοι το κάνουν, γιατί το δικό μου δείγμα αριθμεί μόνο μια φίλη μου Σερραία.

  94. Τώρα, το ταξίδι του Τσίπρα στην Κούβα πάλι έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Να το εμπεδώσουμε ότι είναι αριστερός. Μπορεί να έπεισε κάποιους, αλλά τώρα μεταξύ μας είμαστε, τι σχέση έχει ο Τσίπρας με τον Κάστρο;

    Ο Κάστρο ήταν ένας ένας πολιτικός πρώτου μεγέθους, που βέβαια, κατα τον Μακιαβέλλι, δεν θα αρκούσε αυτό αν δεν τον βοηθούσε και η τύχη. Και μάλιστα, η Τύχη για τον Ιταλό είναι πιο σημαντικό, γιατί εμφανίζεται μία φορά, και αν δεν την αρπάξεις, πάει.
    Ο Τσίπρας δε λέω, προσπαθεί, αλλά δεν πολυφτουράει. Ίσως δεν τόχει καθόλου. Εκείνο το αλούτερο χαμόγελο εν μέσω καταστροφών… Άσε, που πολύ φοβάμαι ότι τα μνημόνια ήταν η μοναδική ευκαιρία του να γίνει ηγέτης και μάλλον θα τη χάσει.
    Αν γίνει αυτό, και ξαναδούμε Άδωνη υπουργό, δεν το κρύβω ότι θα στενοχωρηθώ.
    Θα είναι κατάντια.
    Και, ουφ, θα πρέπει να ξαναγοράζω Μαλόξ και μάσκες…

  95. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    90.
    1. Σωστα . «Ενέργεια ιονισμού είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται, για να αποσπαστεί ένα ηλεκτρόνιο από ένα άτομο ενός συγκεκριμένου στοιχείου.»
    2. Αρκετες φορες ρησεις αξιωματουχων μου δημιουργικους συνειρμους-πολιτικο-κοινωνικου -οικονομικου χαρακτηρα. Ο Μοντι ηταν εξαιρετος στο παρακατω :

    23/09/2012 M.MONTI “….«η Ευρώπη έχει ήδη κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τη σταθεροποίηση και την επίλυση της κρίσης», ….”

    3. «Τα ηλεκτρόνια μπορούν να καταλάβουν συγκεκριμένες τροχιές μέσα στο άτομο. Κάθε ηλεκτρόνιο χαρακτηρίζεται κατά μοναδικό τρόπο από μία τετράδα αριθμών τους κβαντικούς αριθμούς οι οποίοι δηλώνουν την ηλεκτρική δυναμική ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο, όσο μικρότερη είναι η απόλυτη τιμή τους, τόσο μικρότερη είναι η ενέργεια του αντίστοιχου ηλεκτρονίου. Επιπλέον, μαζί με τον τέταρτο κβαντικό αριθμό προσδιορίζουν την τροχιά του ηλεκτρονίου.

    Οι τέσσερις κβαντικοί αριθμοί είναι οι n,l,ml,ms. Ο n αντιστοιχεί στις στιβάδες και παίρνει τιμές φυσικούς αριθμούς, προσδιορίζει την απόσταση από τον πυρήνα. Ο l αντιστοιχεί στις υποστιβάδες και παίρνει τιμές 0, 1,…,(n-1), αν και συνήθως χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα γράμματα s, p, d ,f, προσδιορίζει το σχήμα της τροχιάς. ….»

    1, 3 απο βικι

  96. giorgos said

    »…Υπάρχει βέβαια παράδοση στόν τόπο μας , τουλάχιστον άπό τήν έποχή πού ό Ροίδης άνεκάλυψε τόν ίπποπόταμό του νά λέη κανένας ότι τού καπνίση , χωρίς νά ύπάρχει κίνδυνος νά παρεξηγηθή , ή άπλή σύγχυση είναι έπιστημονικό προσόν , καί όσο κανένας παραπαίει καί άκαταλαβίστικος γίνεται , τόσο σπουδαιότερος φαντάζει. Τό πιό σύνηθες είναι νά παραπαίει άπό σκόπιμη παραπλανητική διάθεση καί λιγότερο άπό σύγχυση , πού έν τέλει μπορεί καί νά θεραπευθή , όταν ύπάρχει θέληση…..» http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/01/5.html

  97. ΣΠ said

    73
    Εγώ δεν το έχω ακούσει στην Θεσσαλονίκη. Το έχω ακούσει όμως από Αθηναίο.

  98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    91. Πάντως στὸ τραγούδι εἶναι ρογιάζω μὲ τὴν ἔννοια ποὺ λέει ὁ Νικοκὺρης, μισθώνω. Ἀπὸ τὴ ρόγα ποὺ σημαίνει «μισθός, πληρωμή σε αγρότη ή κτηνοτρόφο» καὶ ἐτυμολογεῖται ἀπὸ τὸ λατινικὸ «rogo < erogo (μοιράζω, δίνω)" ἐδῶ: https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B1.

    Τὸ ρωγιάζω (νοιώθω στενοχώρια), ἡ ρωγιὰ καὶ τὸ ρωαλίδι ποῦ λέγονται;

  99. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @94. Εὐχαριστῶ πολύ.

    @98. Σταῦρο, κι ἐγὼ ἀπὸ Ἀθηναῖο τὸ ἄκουσα καὶ μάλιστα καλαμπουρίζοντας.

  100. Babis said

    87
    Δηλαδή μόνο στο σχολείο μαθαίνουμε λέξεις;
    Στα 18-19 της δεν είχε ξαναπεράσει από παρόμοια πόρτα; Πάντα κουτούλαγε τις πόρτες; Γιατί δεν φρόντισε να μάθει τι σημαίνουν οι λέξεις, για να γλυτώσει τις μελανιές;

    Ο λόγος που ανέφερα την νοητική υστέρηση δεν είναι γιατί δεν ήξερε τι σημαίνουν οι λέξεις ωθήσατε/έλξατε, αλλά γιατί βρήκε να της φταίει κάποιος άλλος για την στραβομάρα της.

  101. Γς said

    94:
    >Δεν ξέρω πόσοι το κάνουν, γιατί το δικό μου δείγμα αριθμεί μόνο μια φίλη μου

    Αρα όλοι. 100%

    Εχω βοηθήσει σε διδακτορικό με ένα και μοναδικό δείγμα. Κι αυτό με δύο ασθενείς

  102. Γς said

    98, 102:
    Το δεύτερο δείγμα.

  103. 88,Δημήτρης Μαρτῖνος
    Όχι, δεν ζουράρω. Ναι, το συναμφότερον. Που ποιος ξέρει γιατί με παρέπεμπε πάντα εκεί. Λάπσους.
    Ίσως στη λέξη να έβαλε το χέρι του (και όχι τίποτε άλλο, ελπίζω) ο καθηγητής του πατέρα του Ζουράρι, ο Μάγκνους Χίρσφελντ.

    Να και μια γελοιογραφία του, εποχής Γ’ Ράιχ:

    PANIC IN WEIMAR

    “Wolfgang, let go of my hand! Here come Magnus Hirschfeld!”

  104. Pedis said

    # 89 – Άντε πάλι Ιάκωβε … Δεν μου λες, κοίταξες να μάθεις τίποτα για το εκλογικό αντιπροσωπευτικό σύστημα της Κούβας; (από τότε που τα είχαμε ξαναπεί). Ε, αν ναι, εξήγησέ το και στον Κουβάτσο που γουστάρει ελεύθερες, αντιπροσωπευτικές και συμμετοχικές εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες (και νομίζει ότι τις ζει … 🙂 🙂 ).

  105. ΚΑΒ said

    68 >>Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι εκθέσεις που ζήταγε από εμάς τους παλιότερους το σχολείο ήταν απλοϊκές εν συγκρίσει με τα σύνθετα ζητήματα που πρέπει να πραγματευτούν οι σημερινοί μαθητές στις εξετάσεις.

    Δε θα διαφωνήσω, αλλά θυμήθηκα το ρητό του Σόλωνα «πᾶσιν ἁδεῖν χαλεπόν» που μπήκε έκθεση στις εισαγωγικές εξετάσεις (δε θυμάμαι πότε) και το 80% των υποψηφίων δεν κατάλαβε τι ακριβώς σήμαινε αυτό το «ἁδεῖν» και ζήτησαν μετάφραση που δε δόθηκε. Κανονικά έπρεπε να είναι γνωστό από την «Αντιγόνη» που έκαναν στην Στ΄Γυμνασίου: ἀλλ’ οἶδ’ ἀρέσκουσα οἷς μάλιστ’ ἁδεῖν με χρή.
    Αλλά ψύλλους στ’ άχυρα ζητάμε.

  106. nirevess said

    #77 Εν τοιαύτη περιπτώσει, να μη βάζουμε καθόλου πινακίδες στις πόρτες. Ένα σπρώξιμο, ένα τράβηγμα, και άνοιξε.

  107. ΣΠ said

    100
    Δημήτρη, ο δικός μου δεν έκανε πλάκα. Υποστήριζε σοβαρά ότι, αφού λέμε «θα σου τηλεφωνήσω» (και όχι «θα σε τηλεφωνήσω»), πρέπει να λέμε «θα σου πάρω τηλέφωνο». Και εγώ προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι «θα σου πάρω τηλέφωνο» σημαίνει «θα σου αγοράσω τηλέφωνο».

  108. Δεν κοίταξα. Μπορεί να κοιτάξω. Μου αρκεί ότι στην Κούβα ένας Κουβανός δεν μπορούσε τότε, ούτε και τώρα, να πάρει ένα πολύγραφο ή έναν εκτυπωτή και να βγάλει μια εφημερίδα σε 1000 ή εκατό αντίτυπα, να τη μοιράσει με αντίτιμο ή δωρεάν, να την κρεμάσει στα περίπτερα ή έξω από το εργοστάσιό του και το πρωτοσέλιδο να γράφει:

    » Όσοι λένε ότι ο Κάστρο δεν είναι δικτάτορας, (εξωγήινος,κοντός, άσκημος,) είναι μαλάκες»

    Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορείς να έχεις σα λαός την εξουσία.

    Αυτό δε σημαίνει ότι πιστεύω ότι εδώ στον καπιταλισμό έχει την εξουσία ο λαός. Όμως σίγουρα έχει περισσότερη εξουσία, δηλαδή μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη δυσαρέσκειά του, από όσο θα είχε σε μια δικτατορία και άρα να επηρεάσει την κοινωνία.

    Τουλάχιστον, μπορεί να διαδηλώσει, ή να μπει μέσα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να χαλάσει τη φιέστα και να μην τον εκτελέσουν, όπως πχ, στη Ρουμανία, τότε με τον τελευταίο λόγο του Τσαουσέσκου.

    Με άλλα λόγια, τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του πολίτη είναι αναγκαίος όρος για να ασκεί την εξουσία του ο λαός, αλλά δεν είναι ικανός. Χρειάζονται κι άλλα πράματα. Που δεν υπάρχουν στο αστικό δημοκρατικό σύστημα.
    Και πρέπει να εφευρεθούν.

  109. Πάντως, Pedis, δώσε λίνκ.

  110. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ζουράρις! σαν να λέμε ο τρελός του χωριού. ΧΨ + Α

  111. ΓιώργοςΜ said

    101 Τα ίδια λέμε. Λέξεις μαθαίνουμε κάθε μέρα. Για να αρνείται κάποιος να μάθει, θα υπάρχει κάποιος λόγος, έβαλα κι εγώ έναν πιθανό.
    Όσο για το ότι θέλουμε να φταίει κάποιος άλλος πάντα για τη στραβομάρα μας, δεν είναι δα και καινοφανές, και σε περισσότερο ώριμες ηλικίες…
    107 Την πρώτη φορά, αντιστοιχίζει κανείς την ταμπέλα με την κίνηση (το σημαίνον με το σημαινόμενο, σωστά;). Την επόμενη φορά, άντε τη μεθεπόμενη αν δεν τα παίρνει κανείς τα γράμματα, μπορεί να κάνει οικονομία μιας κίνησης 🙂

  112. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σήμερα, «Τελευτή Κωνσταντίνου Βάρναλη, ποιητού των Μοιραίων». Το είπε και ο Μπογδάνος στον ΣΚΑΪ. 🙂

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    106. Κουφαθηκα (μαθητης Πρακτικου) με την λεξη ἁδεῖν στο θεμα της εκθεσης : «πᾶσιν ἁδεῖν χαλεπόν», αλλα νομιζω οτι ηταν θεμα για εισαγωγικες σε Θεωρητικες Σχολες (Νομικη, Φιλοσοφικη,…) οπου η πολυ καλη μνημη ηταν απαραιτητη , αν κρινω απο την αδελφη μου που μπηκε στην Νομικη Αθηνας.
    Τα ανωμαλα ρηματα δεν ηταν το δυνατο μου σημειο και γενικα ειμαι οπτικος τυπος , ακομη κια στα Αρχαια. Το ἥδομαι ειναι ευνοητο απο το βασικο της παραγωγo, την ηδονη :-).

    ΥΓ Λέξη: ἁδεῖν (Κλιτικό Αρχαίας), Αρχική – Ριζική: ἥδομαι < αρχ. < σFαδ- < ἀδ- ἥδομαι

    Το ρήμα ἁνδάνω στην ενεργητική φωνή
    Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο
    ενεστώτας ἁνδάνω ἁνδάνω ἁνδάνοιμι ἅνδανε ἁνδάνειν
    παρατατικός ἥνδανον – – – –
    μέλλοντας ἁδήσω – ἁδήσοιμι – ἁδήσειν
    αόριστος β ἅδον/ἕαδον ἅδω ἅδοιμι ἅδε ἁδεῖν
    παρακείμενος ἅδηκα/ἕαδα ἁδηκώς ὦ/ἑαδώς ὦ ἁδηκώς εἴην/ἑαδώς εἴην ἁδηκώς ἴσθι/ἑαδώς ἴσθι ἁδηκέναι/ἑαδέναι
    υπερσυντέλικος ἑάδειν – – – –

    http://www.lexigram.gr/lex/arch/%E1%BC%81%CE%B4%CE%B5%E1%BF%96%CE%BD#Hist4

  114. Pedis said

    # 109 – ρε συ το επιχείρημα στη λούφα και παραλλαγή μου σερβίρεις;

    Ιάκωβε έχεις λάθος.

    Άμα έχεις κέφι δες τους προβληματισμούς στο ακόλουθο:

    How to Visit a Socialist Country

  115. 115, Α, ρε Pedis…
    Δηλαδή, ως πότε παπαγάλοι θα ζούμε στα κλουβιά;
    Είναι δυνατόν να είσαι τόσο παράλογος;
    Παραλογισμός τύπου Ad hominem.
    -Ο Α (εγώ) λέω οτι «το να μην μπορείς να πας στην Κόκκινη Πλατεία και να πεις οτι ο Μπρέζνιεφ είναι μαλάκας είναι δείγμα έλλειψης ελευθερίας»
    -Και ο Β λέει οτι «το να μην μπορείς να πας στην Κόκκινη Πλατεία και να πεις οτι ο Μπρέζνιεφ είναι μαλάκας είναι δείγμα έλλειψης ελευθερίας».
    -Ο Β είναι φασίστας
    Εξ αυτου:
    Το να μην μπορείς να πας στην Κόκκινη Πλατεία και να πεις ότι ο Μπρέζνιεφ είναι μαλάκας ΔΕΝ είναι δείγμα έλλειψης ελευθερίας.

    Ε, όχι, δεν ισχύει. Δεν έχουμε τρελαθεί ακόμα.

    Ίσα ίσα το συμπέρασμα είναι ότι τα λάθη και τα εγκλήματα του δήθεν Υπαρκτού, έδωσαν στους δεξιούς επιχειρήματα. Που επίσης λειτουργούν μη λογικά. Αφού ο Σταλινισμός απέτυχε, εμείς είμαστε οι καλοί.

    Σόρι. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η διαφορά είναι, (ο Καστοριάδης το είπε, και ντάααα), οτι εμείς μπορούμε να τα λέμε τώρα αυτά, ενώ στον ανύπαρκτο δεν μπορούσαν. Ούτε στην Κούβα, που δεν επιτρέπεται έχουν καν ίντερνετ.

  116. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αυτό του 50. με την πόρτα πάντως, και ειδικά το «μα δεν είμαι του φιλολογικού είμαι του οικονομικού !!!» είναι ντάλε-κουάλε με το γνωστό ανέκδοτο στη Βοστώνη…
    Είναι στην ουρά στο ταμείο που έχει μια πινακίδα ΝΑ! «‘Up to 10 items» ένας -εμφανώς-φοιτητής με ένα καρότσι τίγκα!
    Τον κοιτούν επιτιμητικά και κάποιος σχολιάζει:
    Ή σπουδάζει στο ΜΙΤ και δεν ξέρει να διαβάζει ή σπουδάζει στο Χάρβαρντ και δεν ξέρει να μετράει…

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάπου αναφέρθηκε το όνομά μου, αλλά επειδή έχω πρόβλημα επικοινωνίας με τον συγκεκριμένο σχολιαστή, με καλύπτουν όσα αναφέρει στα σημερινά του σχόλια ο Ιάκωβος. 👍

  118. Μαρία said

    Article 53: Citizens have freedom of speech and of the press in keeping with the objectives of socialist society. Material conditions for the exercise of that right are provided by the fact that the press, radio, television, cinema, and other mass media are state or social property and can never be private property. This assures their use at exclusive service of the working people and in the interests of society.
    The law regulated the exercise of those freedoms. https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Cuba

  119. Pedis said

    # 116 – Πρόσεξε Ιάκωβε τι γράφεις (στο συγκεκριμένο σχόλιο δεν βγάζω καν νόημα αν βάλω περισσότερες από τέσσερις λέξεις στη σειρά) όχι για τη φήμη σου αλλά επειδή έχεις ευθύνη. Σου έχει δώσει εξουσιοδότηση εν λευκώ σήμερα ο Κουβάτσος. Μην τον εκθέσεις τον άνθρωπο και είναι και χολωμενος, πάνε να βρεις γιατί … 🙂

    Κατάφερες να κοιτάξεις καμιά παράγραφο από τους προβληματισμούς που παραθέτει ο Levins στο άρθρο που σου λίνκαρα ή δεν γουστάρεις – εσύ μου ζήτησες λινκ, πάντως (αναφερεται και σε διάφορα προβλήματα σχετικά με την αντιπροσώπευση και τη λειτουργία του Σώματος των αντιπροσώπων κλπ;)

  120. w2016blog said

    «nirevess said

    #77 Εν τοιαύτη περιπτώσει, να μη βάζουμε καθόλου πινακίδες στις πόρτες. Ένα σπρώξιμο, ένα τράβηγμα, και άνοιξε.»

    η ακόμα καλύτερα, να βγάζαμε τις πόρτες!

  121. ΚΑΒ said

    99. Στη Χίο :ερόγιασα (=πονάω πολύ) αφ’ τον πόνο. Ο Πασπάτης το ετυμολογεί από το ρήγνυμι

    Ρωγιάζω (στο λεξικό του Πάπυρου) αισθάνομαι στενοχώρια, νιώθω δυσφορία.

  122. ΚΑΒ said

    121. Ή θα λέμε όπως ο Εξαρχάκος στην ταινία «Μια ελληνίδα στο χαρέμι»: Βαγγέλης

  123. Μαρία said

    >εμπλουτίστηκε η ελληνική αργκό με τη λέξη ‘μέζεα’

    Και με τον ευρωλιγούρη.

  124. Idom said

    @ 68 (περί θεμάτων στις παλιές εκθέσεις)

    Γιάννη, σωστό!
    Θα προσθέσω κάτι ακόμα. Παλιά έμενε έξω από την επίσημη, οργανωμένη Εκπαίδευση μεγαλύτερο ποσοστό τού πληθυσμού από όσο σήμερα. Αυτούς τους ανθρώπους όμως οι αστοί και οι λόγιοι δεν τους λάμβαναν καν υπόψιν τους στις όποιες μετρήσεις. Οπότε, μέσα στον μορφωμένο πληθυσμό ίσως υπήρχε πράγματι μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούσε «λόγιες»/εξεζητημένες λέξεις σε σχέση με το σήμερα. Αλλά ως προς τον συνολικό πληθυσμό, ο σημερινός μέσος όρος μάλλον είναι καλύτερος. Όμως – διάολε! – αυτό δεν θα ‘πρεπε να το θεωρούμε … εξυπακουόμενο;
    Θέλω να πω, ότι τέτοιες παρηγοριές είναι αχαμνές. Ο στόχος μας πρέπει να είναι το δίνεται πρόσβαση στην άρτια μόρφωση (και στον πλούσιο λόγο) σε όλους – από εκεί και πέρα, αν κάποιοι τα απορρίπτουν, σεβαστό.

    Σχετικά με τα θέματα των εκθέσεων που όντως είναι πλέον περίπλοκα σαν οδηγίες για στήσιμο προκάτ ντουλάπας, κρατάω πισινή, για το κατά πόσο αυτά που γράφουν οι μαθητές είναι όντως προϊόν ανάλυσης ή απλά μαϊμουδίζουν τυποποιημένα συνηθωσφροντιστηριακά κλισέ. Αν ακούσεις λίγο τον λόγο των κανακάρηδων τής Βουλής των Εφήβων, τυρομάζεις από την ξύλινη (και φτωχή!) γλώσσα.

    Idom

  125. voulagx said

    #124: … και την «καθ’ ημας ανατολη»

  126. ΚΑΒ said

    http://www.kathimerini.gr/888205/opinion/epikairothta/politikh/ypopaideiarxoy-elafrothta

    Κκι όποιος θαμπωθεί θαμπώθηκε.

    Μέχρι τότε ο υφυπουργός θα πληγώνει τα ελληνικά: αρχαία και νέα

  127. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωσι ότι επί 15 ώρες, σε μία ανάρτησι για τον ΘουκυδιδολόγοΚώστα Ζουράριι, καταφέρατε να αποκρύψετε ότι τυγχάνει υιός του κορυφαίου σεξολόγου της Αριστεράς Γεωργίου Ζουράρι (1900-2001), συγγραφέως του μνημειώδους συγγράμματος «Αυνανισμός: Το πάθος εις το φώς της Επιστήμης».

    Το βιβλίο αυτό του πατρός Ζουράριδος είναι ιστορικό για πολλούς λόγους: Εξαιτίας του, το σωτήριον έτος 1947, ο Γεώργιος Ζουράρις (κομμουνιστής – σπαρτακιστής, φανατικός οπαδός της Εβραίας Ρόζας Λούξεμπουργκ και προσωπικός φίλος του Νίκου Ζαχαριάδη) εστάλη στην Μακρόνησο από το Διαρκές Εκτακτο Στρατοδικείο «για υπονόμευση του μαχητικού φρονήματος του Στρατεύματος». Δέκα χρόνια αργότερα (1957) διεγράφη από την ΕΔΑ, διότι – απενοχοποιώντας τον αυνανισμό – διέδιδε καπιταλιστικές ιδέες αντίθετες με την κομμουνιστική ηθική.

    Ο Γεώργιος Ζουράρις εκδικήθηκε τους κρετίνους της ΕΔΑ στην νέα έκδοση του «Αυνανισμού» (1963) από την «Μέλισσα». Απεκάλυψε ότι επί δεκαετίες το ΚΚΕ απηγόρευε στα μέλη του να αυνανίζονται, όπως ακριβώς και η Χριστιανική Εκκλησία απηγόρευε τον αυνανισμό στους πιστούς της. Αναρτάμε ένα απόσπασμα από την σελ. 207 του βιβλίου του Κώστα Κατσάπη «Κοινωνική ιστορία του Ρόκ εν Ρόλ φαινομένου στην Ελλάδα, 1956-1967» (Κατεβάστε εδώ), όπου ο Γ. Ζουράρις αποκαλύπτει πως η «Αυγή» το 1956 πίστευε ότι ο αυνανισμός μετατρέπει ακόμα και τους καλούς μαθητές σε κουμπούρες!..

    2) …Συνεπώς, κ. Σαραντάκο και αγαπητοί συμπατριώται, το νά αποκαλεί ο Κώστας Ζουράρις «μαλάκες» όσους θεωρούν Δικτάτορα τον Φιδέλ Κάστρο, σε καμμία περίπτωσι δεν συνιστά ψόγο. Ο πατήρ του Γεώργιος θεωρούσε τον αυνανισμό «ευλογία», πρίν ακόμη η Επιστήμη αποδείξει (όπως απεκάλυψε προ ημερών το Επιτελείο μας σε άλλο νήμα) ότι ουδείς συστηματικός αυνάνας προσεβλήθη ποτέ από καρκίνο του προστάτου.

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Τιμή και δόξα στον Γεώργιο Ζουράρι διότι ήτο ο πρώτος που απεκάλυψε ότι το ΚΚΕ και η Εκκλησία απηγόρευον επί δεκαετίες τον Αυνανισμό στο ποίμνιό τους, για να μήν αισθάνονται την παραμικρή χαρά οι πτωχοί Ρωμιοί. Θυμίζουμε ότι και ο σεξουαλικώς ανίκανος Άρης Βελουχιώτης απηγόρευε επί ποινή θανάτου τον Αυνανισμό στους ΕΛΑΣίτες, με την περίφημη φράση του… «Εδώ στο βουνό, το πουλί μας τόχουμε μόνο για ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ»…

    3) Δεν είναι τυχαίο ότι το μνημειώδες σύγγραμμα του Γ. Ζουράριδος για τον Αυνανισμό είναι εξηφανισμένο από τα βιβλιοπωλεία των Αθηνών και ΔΕΝ υπάρχει στο Διαδίκτυο. Φρόντισαν γι’ αυτό οι χριστιανομπολσεβίκοι (Εκκλησία και κουκουέδες) για να μή μάθουν οι νέες γενιές των Ρωμιών ότι απηγόρευον επί δεκαετίες στα μέλη τους τον Αυνανισμό, αυτό το θείο δώρο του θεού Έρμή προς τους ανθρώπους, μέσω του Πανός…

    Θα διερωτάσθε, ίσως, γιατί δεν προσφέρουμε ημείς από την προσωπική μας βιβλιοθήκη το εξηφανισμένο σύγγραμμα του πατρός Ζουράρι. Θα γίνει κι αυτό από Φλεβάρη που (Θεών θελόντων) θα αναλάβουμε την διεύθυνσι του παρόντος Ιστολογίου για λογαριασμό του Ομίλου Τράμπ. Μέχρι τότε, μπορείτε να λάβετε μιά γεύσι της αξίας του συγγράμματος εδώ

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    125. Σαφώς αναμασάνε ετοιματζίδικες αναλύσεις οι σημερινοί μαθητές. Το διαπίστωσα παρακολουθώντας τι δουλειά γινόταν σε γνωστό φροντιστήριο όπου πήγαινε η κόρη μου. Συνταγές απομνημονεύουν τα παιδιά και, αν τις αναπαράγουν επιτυχώς, παίρνουν υψηλό βαθμό στις εξετάσεις. Μεγάλη πληγή (άλλη μια) του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

  129. Μαρία said

    126
    Όχι, αυτή είναι του μακαρίτη του Μοσκώφ και διάφορων νεοορθόδοξων.

  130. Γς said

    128:

    > επί δεκαετίες το ΚΚΕ απηγόρευε στα μέλη του να αυνανίζονται

    Και μετά σου λέει ότι:

    «Το πολύ το Κάπα Κάπα κάνει το παιδί μ@λ@κ@»

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    130. Μάλλον απαγόρευε μόνο τον σωματικό αυνανισμό. 😊

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    131, όχι 130. 😊

  133. Dimi said

    Ιακωβε συγνώμη αλλά αυτό το θέλω να μπορώ να βρίσω τον ηγέτη αλλιώς δεν υπάρχει δημοκρατία μου φαίνεται κάπως παιδικό.Σαν τα παιδιά η μάλλον τους εφήβους που σου φωνάζουν:με καταπιέζεις όταν θέλεις να βάλεις κάποιο όριο.Αν οι Κουβανέζικο ένοιωσαν τόσο μεγάλη και καταπιεσμένη ανάγκη δεν θα έβρισκαν τρόπο να το εκφράσουν?Δεν θαλεγες πιστεύω ότι είχαν τόσο στυγνή στρατοκρατία για να μην μπορούν .Η περίπτωση πχ να μην αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν ,την αποκλείεις?Η περίπτωση να αγαπούν τον ηγέτη τους το αποκλείεις?Οσο για τον τρόπο που αναδείχτηκε ναι δεν ήταν με εκλογές ήταν με επανάσταση.Υπαρχει τίποτα πιο έγκυρο για την ανάδειξη ενός ηγέτη?Αυτα δεν σημαίνουν φυσικά ότι δεν φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους,δημοσιογράφους .Δεν γνωρίζω αν υπήρχε ,άλλος δρόμος τότε στις συνθήκες που έγινε και επιβίωσε μέσα στο στόμα του λύκου αυτή η επανάσταση.

  134. Μαρία said

    Είπα κι εγώ!

  135. Pedis said

    Καλά ρε αθεόφοβοι, στο στο ιερότερο ναό έβερ της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τέτοια προσβολή! Άντε μετά να πείσει ο Ιάκωβος (γεια σου Ιάκωβε, το διάβασες το άρθρο του Levins;) τους κουβανούς να κάνουν επανάσταση!

    Αν πασάν: Αν κάποιος, ο βάταλος φερειπείν, βγάλει το πουλί του σε δημόσια θέα, αν δεν είναι από γεροντική άνοια, μπορεί να οφείλεται σε μια αθώα, ας πούμε, ανάγκη επιδειξιομανίας, δεν είναι απαραίτητο να τρέξετε να του προσφέρετε μερικοί το χέρι σας ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο να τον πούνε κουκουέ ή χριστιανό …

  136. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    προετοιμαζόμενοι για την παραδοσιακή Παρασκευιάτικη μπουρδελότσαρκά μας εδώ εις το Σικάγο, προλαβαίνουμε να καταγγείλουμε (διότι ΟΥΔΕΙΣ θα το τολμήσει τις επόμενες 24 ώρες που θα ξανασκάσουμε μύτη) την δεσποινίδα Μαρία, διότι εν τω σχολίω 130 διαδίδει ψευδείς πληροφορίες (ότι και καλά ο χριστιανομπολσεβίκος Κωστής Μοσκώφ και οι λοιποί νεοορθόδοξοι πρωτολάνσαραν τον όρο «καθ’ ημάς Ανατολή») στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο και αποβλακώνει ακόμη περισσότερο τους ήδη αποβλακωμένους (από τις παρλαπίπες των Γαλιλαίων) συνταξιούχους αναγνώστες του

    1) Η φράσις «καθ’ ημάς Ανατολή» υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα σε πλείστα συγγράμματα. Η πρώτη φορά που εντοπίζεται από το Επιτελείο μας είναι το σωτήριον έτος 1867 στομνημειώδες σύγγραμμα του Κωνσταντινουπολίτου Ματθαίου Παρανίκα «Σχεδίασμα περί της ἐν τῳ Ἑλληνικώ ἐθνει καταστάσεως των Γραμμάτων», όπου μάλιστα η φράσις χρησιμοποιείται με αρνητική σημασία για να δείξει πόσο μεθοδικά η Ορθόδοξος Εκκλησία ερήμωσε την άλλοτε ακμάζουσα Ελλάδα!..

    2) Αυτός που έκανε διάσημη την φράσι «η καθ’ ημάς Ανατολή» ήτο ο «Πατριάρχης του Ρωμέικου Εθνικισμού» Ίων Δραγούμης, όπως σαφώς αποκαλύπτει στο πρόσφατο (2016) βιβλίο του «Ίων Δραγούμης, ο ασυμβίβαστος», ο καθηγητής της Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Μάζης.

    Από τον Ίωνα Δραγούμη έκλεψαν την φράση «η καθ’ ημάς Ανατολή» ο χριστιανομπολσεβίκος Κωστής Μοσκώφ, οι νεοορθόδοξοι Γιανναράδες κλπ. και οι ανθέλληνες Μεταλληνισταί (Blog-oti-nanai, Ριβαλντίνιος κλπ), που μυρίστηκαν παραδάκι και ξανάσκασαν μύτη στο παρόν Ιστολόγιο, ευελπιστούντες να προσληφθούν από Φλεβάρη υπό του Ομίλου Τράμπ, για να μάς βομβαρδίζουν με τις ανελλήνιστες παπαριές τους

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

  137. atheofobos said

    Μέχρι περίπου τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρούσαν ότι ο αυνανισμός μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στον οργανισμό του ανθρώπου και γι΄ αυτό και χρησιμοποιούσαν μέχρι και ειδικές συσκευές για να μην μπορούν να αυνανίζονται τα αγόρια, μερικές από τις οποίες μπορείτε να δείτε στο βιβλίο του Γερ. Ρηγάτου Θεών και ανθρώπων πάθη(2000 Βήτα)
    Στα δε κορίτσια έφταναν και μέχρι την χειρουργική αντιμετώπιση του, όπως γράφω στο ποστ μου: Β ΄Η κλειτοριδεκτομή στις Δυτικές χώρες ως θεραπεία του αυνανισμού
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2006/09/blog-post_12.html
    Ήταν δε τόση η άγνοια που υπήρχε για τα σεξουαλικά θέματα, γιατί υπήρξε εποχή που θεράπευαν την υστερία με αυνανισμό, όπως γράφω επίσης στο ποστ: ΟΤΑΝ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/06/blog-post_26.html
    Προφανώς όμως ο Ζουράρις εκτός από τον Θουκυδίδη δεν φαίνεται να έχει διαβάσει το βιβλίο του πατέρα του, που αποτελεί το πρώτο σύγγραμμα που τοποθετεί τον αυνανισμό στην φυσιολογική του διάσταση, με αποτέλεσμα λέγοντας μαλάκες, δηλαδή φυσιολογικούς, όσου θεωρούν ότι ο Κάστρο ήταν δικτάτορας να κατατάσσει στους ανώμαλους τους αντίθετους, δηλαδή και τον εαυτό του ! ( Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!)

  138. NM said

    je suis le grec…
    Είδατε εξώφυλλο το Charlie Hebdo ?
    «SAUVEZ L’EUROPE – NOYEZ UN GREC»

  139. Μαρία said

    139
    Το είδαμε πέρσι τον Ιούνιο. http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/charlie-hebdo-swste-thn-eyrwph-pnikste-enan-ellhna.3544732.html

  140. Μαρία said

    139
    Ποιο σαΐνι απ’ τα παρακάτω διάβασες;

  141. Μαρία said

    Θησαυρίζοντας από τις ψεύτικες ειδήσεις στο Διαδίκτυο http://www.efsyn.gr/arthro/thisayrizontas-apo-tis-pseytikes-eidiseis-sto-diadiktyo

  142. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    91-122 Ομολογώ πως αυτό το ρωγιάζω δεν το ήξερα

    113 Τον μίανε και τον Βάρναλη…

    124 Αυτό όμως το είχε πει πριν βγει βουλευτής

    141 Άλλο πάλι και τούτο -η ισοπέδωση του χρόνου, που λέγαμε.

  143. sarant said

    141 Φαντάσου πόσο χαμηλά έχει πέσει η αξιοπιστία τους, που τους τη λέει το… thesecretrealtruth!

    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/12/2015-charlie-hebdo.html

  144. NM said

    ΑΜΑΝ. Πωςτηνπατησαετσιρεπαιδιά;
    Και πέρσυ δεν το ‘χα πάρει χαμπάρι και σήμερα δεν κοίταξα την ημερομηνία δημοσίευσης
    – Στον Ενικό το διάβασα.

  145. Γς said

    >Είπα κι εγώ

    Να δεις εγώ

  146. Dimi said

    Δεν βλέπω το σχόλιο μου που έκανα χθες βράδυ..

  147. Παναγιώτης Κ. said

    Σχετικά με την αποστήθιση των μαθητών ή διαφορετικά, την λεγόμενη παπαγαλία.
    Αν λοιπόν βρεθείτε σε ένα βαθμολογικό κέντρο, θα διαπιστώσετε ότι οι βαθμολογητές π.χ του μαθήματος της Ιστορίας έχουν το σχολικό βιβλίο δίπλα και ελέγχουν αν ο μαθητής κινήθηκε στις γραμμές του βιβλίου ή ξέφυγε.
    Η περίφημη κριτική σκέψη και η απουσία της από την σχολική εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και τους ίδιους τους διδάσκοντες. Ας μη ξεχνάμε ότι οι ίδιοι πέρασαν στο Πανεπιστήμιο αποστηθίζοντας. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε σπουδαία πράγματα από εκπαιδευτικούς που οι ίδιοι δέχτηκαν αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης.
    Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

    Έχω μιαν ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όχι γιατί κυβερνητικές αποφάσεις θα κάνουν το…θαύμα αλλά διότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται από τους γονείς πως δεν αξίζει να σπουδάσεις για να είσαι άνεργος πτυχιούχος.
    Από όσα γνωρίζω, θα επικρατήσει και στον τόπο μας η κανονικότητα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει αυτός ο… ψυχαναγκασμός για σπουδές.

    Λέγεται ότι τα ζητήματα της Θρησκείας και της Τέχνης είναι ανεξάντλητα. Προσθέτω και της Εκπαίδευσης τα ζητήματα είναι ανεξάντλητα. Όλοι έχουμε περάσει από το σχολείο και επομένως όλοι έχουμε άποψη.

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αγαπητέ Ντίμι, οι θεσμοί και οι διαδικασίες έχουν κάποια σημασία. Δεν είναι πράγματα τυπικά, που μπορούμε να τα παραβλέψουμε επειδή παρεμποδίζουν την επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων μας. Είναι πολύ σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες. Στην προκειμένη περίπτωση, το ότι ο Φιντέλ πήρε την εξουσία με επανάσταση, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κατσικωθεί στην εξουσία εφ’ όρου ζωής. Το αν τον αγαπούσε ο λαός του δεν το ξέρουμε, δεν έγιναν ποτέ αδιάβλητες εκλογές για να το μάθουμε. Και τον μπουλούκο της Β. Κορέας μπορεί να τον αγαπάει ο λαός του, βίτσια είναι αυτά, αλλά χωρίς τη βάσανο των εκλογών ποιος μπορεί να είναι σίγουρος; Όσο για το αν σημασία να μπορεί να επικρίνει κι ο τελευταίος πολίτης δημοσίως τον ηγέτη, έστω και με υβριστικό τρόπο, ναι, είναι πολύ ουσιαστικό και βασικός δείκτης της δημοκρατικότητας ενός καθεστώτος. Ο Κάστρο, λοιπόν, ήταν δικτάτορας. Επαναστάτης ήταν ο Τσε Γκεβάρα.

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για το αν ΈΧΕΙ σημασία, διορθώνω.

  150. sarant said

    147 Αγαπητέ Dimi, δεν βρίσκω κανένα δικό σου σχόλιο στη σπαμοπαγίδα.

  151. Γιάννης Ιατρού said

    147: έχεις ένα στο #134 (απαντώντας στον Ιάκωβο)

  152. nikiplos said

    «Εδώ στο βουνό, το πουλί μας τόχουμε μόνο για ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ»

    @128, Καίτοι ενδεχομένως τυγχάνω ο τελευταίος που θα υπερασπιζόμην τον ΑΒ, εντούτοις η παραπάνω φράση ειπώθηκε κατόπιν συνοπτικής εκτέλεσης αντάρτου, όστις εβίασε μιαν νέαν χωρική κάπου στη Ρούμελη… Δεν ειπώθηκε δηλαδή καθόλου για το λόγο που ισχυρίζεσαι Αγαθία μ’…

  153. Γιάννης Ιατρού said

    153: σωστός

    Αλλά και μιά «ερώτηση» : συνοπτική εκτέλεση;;; Δηλαδή η λεπτομεριακή πως θά ‘τανε ρε Νίκιπλε 🙂
    Μάλλον με «συνποτικές διαδικασίες», ε;

  154. Γιάννης Ιατρού said

    154: συνοπτικές 🙂

  155. nikiplos said

    Αγαπητέ Γιάννη, προφανώς οι συνθήκες ήταν και συνποτικές! 🙂 όλο και κάποιο τσίπουρο θα έπαιζε…

  156. Γιάννης Ιατρού said

    153 (156) Nikiplos
    Παραθέτω (προς επιβεβαίωση των λεγομένων …όστις εβίασε μιαν νέαν χωρική κάπου στη Ρούμελη.. στο #153) από:

  157. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    48. «…Έχω μιαν ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όχι γιατί κυβερνητικές αποφάσεις θα κάνουν το…θαύμα αλλά διότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται από τους γονείς πως δεν αξίζει να σπουδάσεις για να είσαι άνεργος πτυχιούχος….»

    Πως να πεισεις την ελληνικη οικογενεια οτι ενας αποφοιτος αγροτικου λυκειου που καλλιεργει και εξαγει, ενας αξιοπιστος υδραυλικος η εργοδηγος, μια καλη κομμωτρια η μοδιστρα, ενας σωστος οδηγος λεωφορειου ειναι καλυτερος απο εναν ανεργο αποφοιτο ΑΤΕΙ που στην χειροτερη (και ελπιζω τελευταια) περιπτωση φετος εισηχθει με 3 εως 6 αν ειναι πολυτεκνος;

  158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    159 48. => 148.

    “Στην Ελλάδα επιμένουμε ακόμη, για το πολυπόθητο πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα όνειρο ζωής, που έχει μεταβληθεί σε πρακτικό εφιάλτη, μετά την αποφοίτηση, που μένεις χωρίς δουλειά, με το «χαρτί» στο χέρι.”

    Ενα ονειρο ζωης που βασιζεται σε λανθασμενες/υπερβολικες αλλα τελικα ματαιωμενες προσδοκιες , ακομη και εναντια στους νομους της φυσης (δηλ. οτι οι ανθρωπινες ικανοτητες διαφοροποιουνται κατα πολυ και ακολουθουν γενικα την κανονικη κατανομη).

    Ειναι γνωστος ο υπερκορεσμος πτυχιουχων, ακομη και στις περιζητητες σχολες (εως και τετραπλασιασμος), σε σχεση με τις αναγκες της χωρας, προ της οικονομικης κρισης.

    Τολμω να ονομασω αυτην την κριση ως κριση στρεβλης βασικης εκπαιδευσης και μαζικοτατων σπουδων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, με παραλληλη κατεδαφιση της ποιοτητας στην επαγγελματικη μεταλυκειακη εκπαιδευση.

    “Στοιχεία του ΟΟΣΑ, εξάλλου, δείχνουν ότι στην Ελλάδα (ηλικίες 25- 64) απασχολείται το 70,1% των πτυχιούχων και στην Ιταλία το 72,6%, όταν στη Γαλλία το ποσοστό αυτό φτάνει το 85,1%, στη Γερμανία το 85,7%, στο Βέλγιο το 83,7%, στην Ολλανδία το 81,1%, στη Βρετανία το 82,2% και στην Ισπανία το 78,4%.”

    http://www.24h.gr/section/kosmos/egkataleipoun-tis-spoudes-neoi-stin-ellada-kai-tin-italia

    Προσφατα, βλεποντας ενα αφιερωμα στην Ρουμανια της ΕΤ3, διαπιστωσα οτι πολλα ελληνοπουλα σπουδαζουν ιατρικη και φαρμακευτικη στην Timisoara. Μαλιστα σε ενα τμημα 60 φοιτητων οι 30 ηταν ελληνες. Για τους φοιτητες φαρμακευτικης υποθετω οτι οι περισσοτεροι ηταν παιδια φαρμακοποιων που θα διαδεχθουν την οικογενειακη επιχειρηση.

    Οποτε, επειδη αναλογα ισχυουν και για τα παιδια μηχανικων, το προβλημα του επαγγελματικου νεποτισμου θα επιδεινωνεται με την διανυομενη δεκαετη (;) κριση.

    Εχει επελθει το τελος της ευρειας κοινωνικης κινητικοτητας της περιοδου 1960-2000 μεσω ανωτατων σπουδων.

  159. 120, Pedis,

    Σιγά μη θέλω και κολαούζο για να δώ το χωριό που φαίνεται, για να μου δώσει γραμμή για το…πώς να επισκεφτώ μια σοσιαλιστική χώρα. Είναι δυνατόν; Αρνούμαι να το διαβάσω. Με προσβάλλει η πρότασή σου. Κάθε χώρα θα την επισκεφτώ με τα μυαλά και την ιδεολογία που έχω τη στιγμή που θα πάω. Είτε είναι δικτατορία είτε μουλαδοκρατία είτε «σοσιαλιστική». Άσε που αυτά δεν τα συζητάμε σαν τουρίστες αλλά σαν πιθανοί μελλοντικοί ανατροπείς της παρούσας κοινωνίας.

    Ζήτησα λινκ που να δείχνει οτι στην Κούβα υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα.

    119, Μαρία

    Η Μαρία επιβεβαίωσε την ανυπαρξία πολιτικών δικαιωμάτων με το άρθρο του Κουβανέζικου Συντάγματος. (Το οποίο σύνταγμα φυσικά και έχω διαβάσει, και το παλιό και το καινούριο με τις αναθεωρήσεις υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων).
    «Citizens have freedom of speech and of the press in keeping with the objectives of socialist society». Τα συντάγματα φυσικά όλα λένε ψέμματα. Εδώ όμως, ρητά αναφέρει οτι ο λαός δεν έχει δικαιώματα. Γιατί αν δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σύστημα τότε τι σκατά ελευθερία υπάρχει; Είσαι ελεύθερος να μιλήσεις αρκεί να συμφωνήσεις με το κόμμα και το κράτος;

    Το γεγονός, πάλι, ότι τα ΜΜΕ δεν είναι ιδιωτικά, δε λέει τίποτα. Και εγώ πιστεύω ότι πρέπει ο τύπος, η τηλεόραση, το Διαδίκτυο να παρθούν από τα χέρια των ιδιωτών, να δεθούν γερά με νόμους, και μάλιστα να κατοχυρωθούν σαν η Τέταρτη Εξουσία και με κάποιους τρόπους να ενισχύσουν τα δικαιώματα του Πολίτη και να τον βοηθάνε να ασκήσει την εξουσία του, αντί να την υποσκάπτουν και να την υποκλέπτουν από το λαό, όπως κάνουν τώρα.(Φυσικά σε μια ιδανική κοινωνία).

    Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν ο λαός, όλοι οι πολίτες μαζί και ένας ένας χωριστά, δεν έχει απεριόριστη ελευθερία σκέψης, έκφρασης, κλπ

    Γιατί πως θα μάθει να ξεχωρίζει το καλό και το κακό, αν δεν έχει φάει από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού για την κοινωνία; Αν μένει δηλαδή στην κατάσταση του αθώου παιδιού που κάποιος άλλος, το κόμμα,ο πατερούλης, ο Ραούλ του λέει τι να κάνει.

    Και το Κουβανέζικο ΕΣΡ, που λογοκρίνει, το ψήφισε κανείς, εκφράστηκε ο λαός ποτέ με κάποιου είδους ελεύθερο δημοψήφισμα για τίποτα;

    Καμία σχέση το δικό μου ιδανικό με την κρατική και αστυνομική κυριαρχία στο Κουβανέζικο σύστημα .

    Αν και οικονομικά έχει υπάρξει «φιλελευθεροποίηση» στην Κούβα, μπορείς δηλαδή να κάνεις εταιρία ή μαγαζάκι, όμως πολιτικά, το να συνεταιριστείς και να φτιάξεις ένα εργατικό σωματείο ή μια πολιτική οργάνωση απαγορεύεται. Αυτό το λες ελευθερία;

    Και μην μπλέκουμε το συνεταιρίζεσθαι με το jineteriζεσθαι .

  160. Pedis said

    # 161 – Τι κολαούζοι, γραμμή και τρίχε κατσαρές, βρε Ιάκωβε; Άμα γουστάρεις, όταν δεν γράφεις, να διαβάζεις μόνο Ιάκωβο, δικαίωμά σου. Χωρίς ενοχές. Μην δικαιολογείσαι. Σιγά το πράμα.

  161. 162 https://pbs.twimg.com/media/Cz25yRIXEAAFnan.jpg

  162. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    161. Και μην μπλέκουμε το συνεταιρίζεσθαι με το jineteriζεσθαι .

    The Only Underground Cuba Travel Guide
    Valuable tips about traveling the real Cuba

    Jineteros and Jineteras
    Posted on May 9, 2016 | 2 Comments
    How to handle Jineteros and Jineteras
    Don’t avoid the Jineteros and Jineteras: they are fun and you can’t avoid them anyway.

    […]
    «What is a Jinetera?
    SHORT HISTORY OF JINETERISMO
    First came the Jinetera (feminine). It all started with Fidel proclaiming in a speech that Cubans had no need to earn extra money by getting involved with tourists. The state took care of everything so the women that were getting involved with foreign men did so for their own pleasure. They rode the foreigner just for fun. Hence the term Jinetera which translates in jockey in English. In the same speech he proclaimed that Cuba has no prostitution but if there were prostitutes in Cuba it would be the best-educated prostitutes in the world!

    He was right and wrong at the same time. No, prostitution does exist in Cuba and yes they are well educated for the most. The Jinetera was born.

    Soon after that followed her male companion: The Jinetero….

    […]»

    http://www.bestcubatravelguide.com/jineteros-and-jineteras/

  163. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    165. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ, CHAVARRIA DANIEL, ΟΠΕΡΑ

    «Η Μπίνι, ακόμα κι αν δεν χρειαζόταν χρήματα, κάθε φορά που περνούσε από ένα αυτόματο τραπεζικό μηχάνημα σταματούσε κι έκανε αναλήψεις. Ύστερα έδινε τα χαρτονομίσματα στον Άλντο για να τα ξαναβάλει στο λογαριασμό της. Δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Ήταν κάτι απίθανο. Έβαζες την καρτούλα, πατούσες μερικά κουμπιά κι έβγαιναν τα χαρτονομίσματα. Τι μαγεία, τι χαρά! Και η Μπίνι ένιωθε άλλος άνθρωπος. Δεν ήταν πια το άτυχο κοριτσάκι, με τον μπαμπά της που είχε φύγει στον πόλεμο, με την άσπλαχνη μάνα, με τα μπαλωμένα φορεματάκια, τις κακές δασκάλες, το αναμορφωτήριο, τη φυλακή… Τα πλήκτρα στα μαγικά μηχανήματα την έκαναν να νιώθει αποζημιωμένη. Τώρα πια η Μπίνι ζούσε στη δημοκρατία, είχε ανθρώπινα δικαιώματα… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    Ο Τσαβαρία περιγράφει με ενάργεια την κοινωνία της Κούβας και τη ζωή στην Αβάνα, μια πόλη που δεν έχει μόλυνση, «γεμάτη με τις μυρωδιές της τροπικής βλάστησης», χωρίς να αποκρύπτει τα αρνητικά του καθεστώτος. Όλα, ή σχεδόν όλα, περιγράφονται από τη γραφίδα του: η οικονομική ανέχεια, η πορνεία, η εγκληματικότητα, το παράνομο εμπόριο, οι συνέπειες του εμπάργκο των ΗΠΑ (αλλά και η συνεργασία Κούβας – Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της αεροπειρατείας και στη σύλληψη αμερικανών εγκληματιών που καταφεύγουν στην Κούβα), η απόκτηση χρημάτων από τις κοκορομαχίες, οι τελετές της σαντερία, οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του μαύρου πληθυσμού. […] ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, ένα από τα καλύτερα του Τσαβαρία […] προσφέρει, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση, μια αξιόπιστη ενημέρωση για την κουβανική κοινωνία, πιο παραστατική από εκείνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. (ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Το Βήμα, 26/4/2003)

  164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    164. ΑΝ ΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΓΡΑΦΤΕ ΜΟΥ, CHAVARRIA DANIEL, ΟΠΕΡΑ

    Στην Κούβα, οι Χινετέρας είναι νεαρές κοπέλες που κυνηγάνε τον πλούσιο τουρίστα με την ελπίδα να τις συντηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ή, αν έχουν μεγάλη τύχη, να τους προτείνει γάμο. Η Αλίσια εφαρμόζει μία εντελώς δική της μέθοδο που συνίσταται στο να φορά ένα πολύ μελετημένο σορτς και να βγαίνει στους δρόμους πάνω στο ποδήλατό της… Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει να αλιεύσει έναν κάποιο Χουανίτο που δείχνει να είναι -εκτός από νέος, ωραίος και έξυπνος-, πολυεκατομμυριούχος. Αρχίζει να ζει σ’ ένα ονειρεμένο περιβάλλον με όλες τις επίγειες ανέσεις, μέχρις ότου αντιλαμβάνεται ότι ο Χουανίτο δεν είναι διόλου αφελής, πόσο μάλλον πολυεκατομμυριούχος. Δεν αργούν να συνθέσουν ένα περίεργο δίδυμο, καινοτόμο περί τα σεξουαλικά, μέχρις ότου πληροφορείται ότι κι άλλα πρόσωπα βρίσκονται μπλεγμένα στη σχέση της με τον Χουανίτο και την «παρακολουθούν» εκ του ασφαλούς… (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

    Ο Τσαβαρία είναι και αυτός ένας, κατά βάσιν, πολιτικός συγγραφέας. […] Η ζωή του υπήρξε ένας συνδυασμός ατομικού και πολιτικού τυχοδιωκτισμού με την παλιά καλή έννοια: θυμίζει κοκτέιλ με Ρεμπώ, Μπλαίζ Σεντράρ και λίγο Χέμινγουαίη. (Τάσος Γουδέλης, Ελευθεροτυπία)

    Δούλεψε ναύτης σε ελληνικό πλοίο. Σήμερα διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Κλασική Φιλολογία στην Αβάνα και γράφει μυθιστορήματα για τα παιχνίδια που παίζονται ερήμην των λαών στη μεγάλη σκακιέρα του κόσμου. (Φίλιππος Φιλίππου, Το Βήμα)

    ΥΓ Στα Κουβανικα θεματα : DANIEL CHAVARRIA – MONTHLY REVIEW 7-0

  165. Pedis said

    # 163 – Τι, με την ευκαιρία που τους πήγε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος βολτα στο Βερολίνο, η αναμνηστική;

  166. 167

    Για να πήγαν κι αυτά τα ούφατα, μάλλον θα πήγαν με το αερόπλανο της γραμμής. Αλλά η αναμνηστική αναμνηστική, αμπώς;!

  167. Pedis said

    # 168 – Καλά, μπορεί … επειδή είναι ούφατα, λες; Και δηλ. με το πρωθυπουργικό πάνε κορυφές της σκέψης και της πολιτικής διανόησης;

  168. sarant said

    169 Πού τα βρίσκει…

  169. ΚΩΣΤΑΣ said

    «νεόγερος», μεζεδάκι; από σημερινή ανακοίνωση κόμματος. Μια πρόχειρη ματιά σε Μπάμπι και χρηστικό Ακαδημίας δεν υπάρχει. Στο διαδίκτυο υπάρχει σε αντιδιαστολή και με το γερολαία.

  170. ΚΩΣΤΑΣ said

    172
    λάθος νήμα, στο σημερινό ήθελα να το βάλω.

  171. Μαρία said

    Η Κούβα προτείνει στην Τσεχία να την ξεχρεώσει πληρώνοντας σε είδος, τουτέστιν κυρίως σε ρούμι 🙂
    http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2016/12/16/cuba-propose-a-prague-de-liquider-sa-dette-en-rhum_5050423_3222.html

    http://www.bbc.com/mundo/noticias-38338089

  172. mlabros said

    Η γλώσσα πρέπει κυρίως να ομιλειται και με αυτή την έννοια, ελέω fb έχει ήδη χαθεί. Το να αλλάξει η και να αντικατασταθει, που υποννοει το ζουραροπροτοτυπο δεν με απασχολεί. Η αξία βρίσκεται στο αντικείμενο της επικοινωνίας και στην ζωντανή επαφή και όχι στο μέσο.

  173. sarant said

    Καλημέρα Μηνά, να τα πούμε και από κοντά 🙂

  174. 169, 😀

    Έλξατε προς τα έλξω, λόγω έλξης!

  175. […] Ημερ. Δημοσίευσης:16 December 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

Σχολιάστε