Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άδολα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 11 Φεβρουαρίου, 2017


Διαβάζω πως τούτο το σαββατοκύριακο δεν θα κυκλοφορήσουν ούτε τα Νέα του Σαββάτου ούτε το Βήμα της Κυριακής -οπότε τα μεζεδάκια που δημοσιεύονται σήμερα μπορούμε να πούμε πως είναι άδολα ή, για να το κάνω σαφέστερο, α-ΔΟΛ-α. Την άποψη μου για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο ΔΟΛ την εξέφρασα στο προχτεσινό άρθρο, δεν πανηγυρίζω για την εξέλιξη -που άλλωστε δεν προδικάζει τίποτα για το μέλλον του οργανισμού, αφού η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί αύριο- απλώς δεν μπόρεσα ν’ αντισταθώ στον πειρασμό για ένα εύκολο λογοπαίγνιο.

Να πω με την ευκαιρία πως ο τίτλος που είχα διαλέξει για το προχτεσινό άρθρο, το «Τελευταίο εξώφυλλο;» είχε μιαν ελαφριά ακυρολεξία, αφού, όπως μου επισήμανε φίλος στο Φέισμπουκ, οι εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδα, εξώφυλλα έχουν τα περιοδικά -αν και έχω ελαφρυντικά, αφού το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο έμοιαζε με εξώφυλλο.

* Και ξεκινάω με ένα μεταφραστικό ορντέβρ από το Χάφιποστ. Σε άρθρο περί συναισθηματικής ευφυΐας και δεν συμμαζεύεται, διαβάζουμε ότι:

Το TalentSmart εξέτασε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και ανακάλυψε πως τα ανώτερα κλιμάκια των κορυφαίων επιδόσεων ήταν γεμάτα με ανθρώπους που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συναισθηματική νοημοσύνη (90% των κορυφαίων εκτελεστών, για την ακρίβεια).

Τι είναι οι κορυφαίοι εκτελεστές; Ποδοσφαιριστές ή πιστολάδες; Νόμιζα πως το αγγλικό κείμενο θα έλεγε top executives, αλλά τελικά αν το δείτε λέει «top performers». Αλλά δεν θα το πούμε «εκτελεστές». Κάτι με επιδόσεις ή με απόδοση θα πούμε.

* Αποχώρησε πολιτευτής από την Ένωση Κεντρώων και στην επιστολή του κατηγορεί τον Β. Λεβέντη ότι επιχειρεί να χτίσει (σιγά μη γλιτώναμε την κλισεδιά) «πολιτικό προφίλ στον πρόγονό σας -γιό της γυναίκας σας κο Μάριο Γεωργιάδη».

Όμως ο γιος της συζύγου κάποιου είναι προγονός του, δεν είναι πρόγονός του!

* Το επόμενο δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά το ψάρεψα στο Φέισμπουκ. Γράφει φίλος:

Μου λέει «βάλε ρε να δεις Αλέφαντο στον Αρναούτογλου». Τι να κάνω, τον είδα, είδα και την sex therapist, και έπεσα πάνω στη Δωροθέα Μερκούρη:

-«Είμαι μοντέλο, μάνα, ηθοποιός και επιβήτορας»
-«τι είσαι;»
-«επιβήτορας, επιβιώνω»

Μπορεί βέβαια να είναι θελημένο λογοπαίγνιο.

Σε κάποιο από τα βιβλία του Θ. Φωτιάδη με τα μαργαριτάρια, υπήρχε και ένα ανάλογο, ίσως ερανισμένο από αίθουσα δικαστηρίου, ίσως μπεντροβάτο: «ο επιβήτωρ του λεωφορείου».

* Με αφορμή τη συζήτηση περί Αντιγόνης, που τάχα επρόκειτο να καταργηθεί η διδασκαλία της, ξεφύτρωσε πάλι και το Λερναίο. Σε άρθρο της Χρύσας Κακατσάκη στην καινούργια εφημερίδα Documento (δεν υπάρχει ονλάιν, αλλά αναδημοσιεύεται εδώ) διαβάζουμε:

Αγνοούν ωστόσο οι αρμόδιοι του Υπουργείου ότι η πιο αποδοτική  μακροπρόσθεσμα επένδυση είναι στην Παιδεία. Αγνοούν επίσης  ότι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών έχει εισαχθεί πιλοτικά στα δημοτικά σχολεία της Αγγλίας, επειδή σύμφωνα με τους εισηγητές του προγράμματος ενισχύει την ψυχοδιανοητική ανάπτυξη και τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών. Ότι ο αποθησαυρισμένος πλούτος της αρχαιοελληνικής γλώσσας  απαριθμεί 6 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, απόλυτα συμβατός με την ακριβολογία που απαιτούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών «στα» δημοτικά σχολεία της Αγγλίας, ίσως αξίζει να ασχοληθεί κάποιος πιο επιστάμενα για να εξακριβώσουμε τι ισχύει και τι είναι μύθος. Αλλά πιο κάτω η κυρία Κακατσάκη επιχειρεί να μάς ταΐσει δυο γερές φτιαριές λερναίου κουτόχορτου.

Πρώτον, τα έξι εκατομμύρια λεκτικοί τύποι. Όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές, ο αποθησαυρισμένος πλούτος όχι της αρχαίας, αλλά της αρχαίας, της βυζαντινής και της νεοελληνικής μαζί μπορεί να φτάνει το 1,5, το πολύ 2 εκατ. λεκτικούς τύπους. Πάντως όχι 6.000.000. Δεύτερον, και φαρμακερόν, η μπαρούφα για τη «συμβατότητα» των αρχαίων ελληνικών με την ακριβολογία που απαιτούν οι Η/Υ. Τι θα πει «απολύτως συμβατός»; Βγαίνει σε γλώσσα μηχανής; Και πού είναι επιτέλους αυτοί οι υπερσύγχρονοι κομπιούτορες που επικοινωνούν με αρχαία ελληνικά;

* Σεραφείμ μαινόμενος εναντίον της «θεματικής εβδομάδας» στα σχολεία, στην τηλεοπτική εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου:

Σημειώνω την «ομαλία» της παρουσιάστριας περί το 01.30 (αντί για την ομαλότητα: «να λειτουργούν με περισσότερη ομαλία», αν και το αντιλήφθηκε και το είπε και περιφραστικά: με πιο ομαλό τρόπο) όπως και την αθλιότητα του αγ. Πειραιώς να παραλληλίζει την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία ή την παιδεραστία και να επιμένει να διαδίδει το ψεύδος για τη δήθεν αναγνώριση της παιδοφιλίας στην Ολλανδία. Καλά του είπε ο δάσκαλος στο τέλος και τον έκανε να φύγει από το στούντιο.

* Πολλές φορές έχω παραπονεθεί για την κατάχρηση εισαγωγικών, αλλά τις προάλλες, όταν έπεσε το μάτι μου στον τίτλο: «Αυτοκτόνησε» ο Διαγόρας Σεβαστής, τα εισαγωγικά με βοηθήσανε να καταλάβω αμέσως ότι δεν πρόκειται για κάποιον συμπολίτη μας, ονόματι Διαγόρα (όπως π.χ. ο Διαγόρας Χρονόπουλος) που αυτοκτόνησε, αλλά για ποδοσφαιρική ομάδα από κάποιο χωριό που λέγεται Σεβαστή -το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην Πιερία, και όχι στη Ρόδο όπως είχα αρχικά υποθέσει λόγω του Διαγόρα.

* Εσείς την παραμονή της πρωτοχρονιάς (ή και με άλλες ευκαιρίες) τι κάνετε; Παίζετε μήπως χαρτιά; Λάθος! Δεν «παίζετε χαρτιά» αλλά «διενεργείτε».

Διαβάζω σε επαρχιακή ιστοσελίδα ότι «οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα (καφενείο), όπου εντόπισαν τον 51χρονο ιδιοκτήτη του, να έχει οργανώσει τη διενέργεια του τυχερού – απαγορευμένου παιγνίου «ΠΟΚΕΡ», σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν οι υπόλοιποι δράστες».

(Προσέξτε και τα κεφαλαία-εισαγωγικά στο Πόκερ, λες και είναι… ακρώνυμο).

videosk* Τη φωτογραφία την έστειλε φίλος και φαίνεται αυθεντική. Ισοφαρίζει το ρεκόρ «μικρότερης εξοικονόμησης χώρου σε συντομευμένη γραφή», μια και η κάθετος αντικαθιστά, όλο κι όλο, ένα γράμμα!

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος ν’ αντιτάξει ότι το Η έχει μεγαλύτερο πλάτος από την κάθετο και άρα η κάθετος τελικά την κάνει τη δουλειά της -αλλά και πάλι…

* Σε επιστολή του στην Καθημερινή, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ διαμαρτύρεται για τη χρήση της λέξης «υλοποίηση» και για τη λέξη «πιλοτικός», για την οποία λέει: «Τώρα λέμε «πιλοτικός» και «πιλοτικώς», λέξεις που σε κανένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας δεν μπόρεσα να τις βρω. Αυτή είναι η πρόοδός μας!» Στο Λίντελ Σκοτ έψαχνε άραγε ή στον Δημητράκο; Και τα τρία μεγάλα λεξικά μας έχουν τη λέξη «πιλοτικός» –ιδού, διά του λόγου το αληθές το ΛΚΝ.

Προσέξτε επίσης ότι ο κ. ομότιμος καθηγητής δείχνει θαυμασμό προς τον Π. Βυζουκίδη, που τον αποκαλεί διακεκριμένο –είναι γνωστό πως ένα από τα πράγματα στα οποία διακρίθηκε ο Περικλής Βυζουκίδης ήταν η συνεργασία με τους Γερμανούς.

* Στη σελίδα της Βικιπαίδειας που είναι αφιερωμένη στη συγγραφέα Λένα Διβάνη, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε «επισκέπτις μελετήτρια» (εγώ θα έβαζα ‘επισκέπτρια’) «στον Σύνδεσμο Εθνικών Αρχείων (League of Nations Archives) στη βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη».

Χμ, όχι. Τα League of Nations Archives είναι τα «Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών», του οργανισμού που ήταν πρόδρομος του ΟΗΕ στον μεσοπόλεμο, και που έδρευε στη Γενεύη.

Διορθώστε το, αδέρφια!

msn* Ενδιαφέρουσα ανορθογραφία στο msn.com, «Yφαίστειο», που υποβάλλει την ιδέα της ετυμολογικής συσχέτισης με την ύφεση ή την υφαίρεση -για όποιον τη θυμάται από την αριθμητική της 6ης δημοτικού.

Και δώρο το «ψΥθΙρίζεται». Ούτε από τον Σπελ Τσέκερ δεν τα περνάνε!

* Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ζορζ Πιλαλί διανθισμένη με γιουτουμπάκια τραγουδιών του.

Προσέχω όμως το εξής απόσπασμα:

Επίσης ο Πουλικάκος έχει κάνει εξαιρετικές μεταφράσεις, όπως του Λωτρεά Μοντ, έργο που διάβασε ο Εμπειρίκος και του άρεσε περισσότερο από την μετάφραση του Ελύτη και του είπε εάν ήθελε να μεταφράσει τον Μεγάλο Ανατολικό στ’ αγγλικά.

Τον μυστηριώδη Λωτρεά Μοντ (αντί του Λωτρεαμόν), που ασφαλώς θα πάρει το πόστο του ποιητή της Στρατιάς των Αγνώριστων, μάλλον θα τον χρεώσουμε στον δημοσιογράφο ή σε όποιον τέλος πάντων έκανε την απομαγνητοφώνηση. Μου είπαν ότι σε προηγούμενο άρθρο του ίδιου υπήρχε και ο «Ρεκορμπιζιέ».

* Και κλείνω με ένα λινκ που μου έστειλαν, ένα άρθρο που φαντάζεται πως θα ήταν μια ομάδα «Ελληνες μπαμπάδες στο Φέισμπουκ«, αν υπήρχε -σε αντιστοιχία με τις «Ελληνίδες μανούλες», που υπάρχει, εκτός κι αν είναι κι αυτό τρολιά. Δεν μου άρεσαν όλα, αλλά με καναδυό γέλασα πάρα πολύ. Ο συγγραφέας του άρθρου είναι εκείνος που γράφει τις πολύ πετυχημένες μιμήσεις του ύφους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

 

 

 

214 Σχόλια to “Άδολα μεζεδάκια”

  1. nikiplos said

    Καλημέρα στους επιβήτορες… τι να κάνουμε? επιβιώνουν κι αυτοί! 🙂

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Αλλά δεν θα το πούμε «εκτελεστές». Κάτι με επιδόσεις ή με απόδοση θα πούμε.

    Κι αν βρείτε τίποτα καλύτερο από «καλλιτέχνες» να μου τρυπήσετε τη μύτη

  3. Γς said

    Τι ήθελα και κοίταξα για τον Gedik Αχμέτ Πασά προχτές σ ενα τούρκικο ιστολόγιο, για μια ανάρτηση εδώ;

    H Γκουγκλ με έχει φλομώσει με διαφημίσεις του Hotel Gedik Pasa Konagi.

    Ρε μανία να θέλει να με στείλει στην Κωνσταντινούπολη

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κλαίω, κυριολεκτικά, με τους μπαμπάδες στο φέισμπουκ. Ιδίως με το νο10. 😅

  5. nikiplos said

    Πάντα το είχα απορία… Μήπως η λέξη προγονός να αντικαθίστατο από καμία άλλη?
    Στους υπότιτλους διαβάζει κανείς σχεδόν πάντα πρόγονος ενώ στην καθομιλουμένη, συνήθως απαιτείται η επεξήγηση για να το καταλάβει ο άλλος…

    Ο εξ’ αγχιστείας γιός? κι αυτό περιφραστικό είναι…

  6. Μαρία said

    Ο Παπαχελάς μετά τα παπούτσια έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

  7. Γς said

    >ο γιος της συζύγου κάποιου είναι προγονός του

    Οπως ήταν οι γιοί μου. Προγονοί της Ειρήνης.

    Η κόρη μου; Προγονή;

    Κι ο Γς-τζιούνιορ;

  8. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Στο άρθρο της Huffington Post, το «έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συναισθηματική νοημοσύνη» μου φαίνεται κάπως αδέξιο. Θα μπορούσε να είναι απλώς «έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη».

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς ο Παπαχελάς αναφέρεται στο περιβόητο «δεξί κάθετο δοκάρι» των κλισαδόρων αθλητικών συντακτών.
    Η άποψη του αγίου Πειραιώς για τη θεματική εβδομάδα είναι το λιγότερο. Εδώ υπάρχει ολόκληρη εκστρατεία, οργανωμένη άψογα, ως συνήθως:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/i-dilosi-apallagis-apo-tin-thematiki-evdomada-gia-tis-emfiles-taftotites/&ved=0ahUKEwipt63NzIfSAhXMiRoKHaUvDBEQFghRMA0&usg=AFQjCNEDZRgn_-nEtMWAK5hF__wgKi04LA&sig2=iLRCmiU9-MTYT6FjPWOi7g

  10. Raf said

    Καλημέρα! Χωρίς να είμαι βέβαιος, έχω την πεποίθηση πως η φώτο με τις «ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠ/ΣΕΙΣ» είναι πειραγμένη.

  11. Γς said

    >«ο επιβήτωρ του λεωφορείου».

    Στο λεωφορείο ο εισπράκτορας της παλιάς καλής εποχής:

    -Εισιτήριο παρακαλλώ

    -Ελευθέρας!

    -Τι ελευθέρας; Το χαρτί σας.

    Και του δείχνε ένα άσχετο.

    -Μα αυτό κύριε είναι στεφανοχάρτι. Μ αυτό δεν μπορείς να καβαλάς τζάμπα το λεωφορείο.
    Μόνο τη γυναίκα σου!

  12. Μαρία said

    Χτεσινό

    Προπέρσινο https://pbs.twimg.com/media/CJVolnxVAAA7REY.png

  13. Raf said

    Να συμπληρώσω πως το ogdoo.gr είναι σιγουράκι για τη σαββατιάτικη πιατέλα!

  14. Γς said

    >η κυρία Κακατσάκη επιχειρεί να μάς ταΐσει δυο γερές φτιαριές λερναίου κουτόχορτου.

    -Μια φτιαριά για τη θεία

    -Αυτή τη φτιαριά για το παππού.

    Δυο φτιαριές κουτόχορτο, Δεν πάει.

    Δυο ζεμπίλια;

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς συμπεριφέρονται άραγε στους «διαφορετικούς» συμμαθητές τους τα ανενημέρωτα παιδιά των «θεοσεβούμενων» νοικοκυραίων γονιών; Αυτά που προσπαθεί να καταστρέψει το υπουργείο με τις διεφθαρμένες θεματικές εβδομάδες του:

    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.tvxs.gr/mo/i/160304/f/news/paideia/omofobia-sto-sxoleio.html&ved=0ahUKEwjFg8-h0ofSAhUGwBQKHWmcDNwQFggxMAY&usg=AFQjCNH7ZIYQLy2I189zot6St1_BX8pCjw&sig2=EIGw1D1Ecsm8Ei5KHNO-VQ

  16. alexisphoto said

    καλημέρα μετά από πολύ καιρό απουσίας,
    μερικά σχόλια στα πεταχτα:

    Αν κ το βίντεο έχει βγει από τη ζωή μας εδώ και μια εικοσαετια περίπου, όλα τα λεκτικά του παράγωγα είανι ζωντανά και χρησιμοποιούνται καθημερινά.
    Το DVD (ή ότι άλλο πιο σύγχρονο) δεν έχει καταφέρει να μας δώσει λέξεις προς αντικατάσταση.
    Νεκρή η διαδιασία αλλά ζωντανό το λεξιλόγιό της. Μυστήρια πράγματα…

    «Επαρχιακός ιστότοπος» δεν είναι λίγο παράδοξο; Αν είναι ιστότοπος είναι αυτόματα παγκόσμιος.

    Πως γίνεται στα θέματα που με ενδιαφέρουν πιο πολύ να μην προλαβαίνω ούτε να τα διαβάσω καλά-καλά
    και στα πιο αδιάφορα να έχω άπειρο χρόνο; Συμβαίνει κ σε άλλους; Να ανησυχώ;; 🙂
    Την καλημέρα μου και πάλι

  17. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  18. Γς said

    >Σεραφείμ μαινόμενος

    Ἤ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι Θεοῦ βασιλείαν οὐ κληρονομήσουσιν; Μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται…

    Προς Κορινθίους, Α’ 6:0

    μαλακοί;

    ἀρσενοκοῖται;

  19. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    16 Ιστότοπος επαρχιακής εφημερίδας; Αν ομως υπάρχει εφημερίδα.

    15 Φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο.

    14 Με το φτυάρι τις βάζουν τις ζωοτροφές στην ταϊστρα, θαρρώ.

    12 Έγκυρη, λέμε!

    10 Λες; Μάλλον δίκιο θα έχεις

    8 Σωστά.

    2 Αμ δεν μιλάει για καλλιτέχνες αλλά για μανατζαραίους.

  20. LandS said

    Δεν θα ήξερε ο κακομοίρης αν γράφεται ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ή ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ

  21. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Γενικης χρησεως

    1. «….Μιλανε για πραγματα ,που, οπωσδηποτε δεν καταλαβαινουν. Μονο η καθαρη βλακεια τους χαριζει τετοια βεβαιοτητα. Δυο λογια με καποιον του δικου μου διανοητικου επιπεδου θα διασαφηνιζαν πολυ περισσοτερο, παρα μια πολυωρη συζητηση με τουτους τους δυο….»

    Φραντς Καφκα, Η Δικη, Κεδρος, μεταφρ. Αλ. Κοτζιας, σελ. 13

    2. Γνωριζει ο χαζος οτι ειναι χαζος;

    3. …………

  22. Babis said

    «Top performers»
    Ανάλογα με τα συμφραζόμενα είτε θα πούμε «οι αποδοτικότεροι» ή «αυτοί με τις υψηλότερες επιδόσεις»

    Αν η φωτογραφία δεν είναι γνήσια, θα ήθελα να γνωρίσω τον καλλιτέχνη που την πείραξε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν μέτρησε καλά και όταν έφτασε στο Π διαπίστωσε ότι δεν του φτάνει ο χώρος.

  23. alexisphoto said

    @19a
    Σωστά, Ευχαριστώ.

  24. LandS said

    «Οργάνωσε τη διενέργεια…»

    Πάλι καλά που δεν οργάνωσε τη διοργάνωση

  25. Πέπε said

    > > …διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε «επισκέπτις μελετήτρια» (εγώ θα έβαζα ‘επισκέπτρια’)…

    Όχι «εγώ θα έβαζα». Δεν είναι θέμα απόψεων και γούστου: η λέξη επισκέπτρια υπάρχει και τη λέμε συχνά, είναι οικεία και απολύτως κανονική στον σχηματισμό της. Η λέξη επισκέπτις (της επισκέπτιδος!), τίποτε απ’ όλα αυτά.

    Ελαφρυντικό, ότι βαραίνει κάπως η αλληλουχία δύο λέξεων με την ίδια κατάληξη (επισκέπτρια μελετήτρια). Αλλά αυτό δεν αλλάζει τα παραπάνω.

    (Τι είναι ο μελετητής και η μελετήτρια;;;)

  26. sarant said

    24 Η διοργάνωση διοργανώνεται 🙂

  27. Raf said

    16 Νομίζω πως αναφέρεσαι στο VHS, το οποίο βέβαια οι πολύ νεαροί δεν θα ξέρουν τι σημαίνει, όπως τα βρέφη τώρα δεν θα μάθουν τι σημαίνει DVD. Η λέξη «βίντεο» ποτέ δεν αναφερόταν αποκλειστικά σε εκείνο το μέσο, παρά γενικά στο οπτικό υλικό που μπορεί να δει κάποιος κατά βούληση και στο σπίτι του – διορθώστε με αν κάνω λάθος.

    Τεστάκι:

  28. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    26. Μου θυμισες το πολυ προχωρημενο συνθημα «περικυκλωστε την περικυκλωση» 🙂

  29. Πέπε said

    @16:
    > > Αν κ το βίντεο έχει βγει από τη ζωή μας εδώ και μια εικοσαετια περίπου, όλα τα λεκτικά του παράγωγα είανι ζωντανά και χρησιμοποιούνται καθημερινά.

    Ε όχι δα! Καθημερινά βλέπουμε ή αναφέρουμε βιντεάκια (του ΥΤ ή παρόμοια). Τραβάμε βίντεο με το κινητό, τα βλέπουμε (πιο συχνά τραβάμε παρά βλέπουμε μάλιστα), και τα αναφέρουμε. Το «να δούμε το βίντεο» είναι πολύ κλασική έκφραση στην τηλεόραση. Απλώς δεν υπάρχει η συσκευή που λέγαμε «βίντεο», ούτε κάποιος διάδοχός της.

    Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι τα βίντεο του ΥΤ ή του κινητού κλπ., τουλάχιστον στην καθημερινή ομιλία, τα λέμε σχεδόν πάντα «βιντεάκια», ανεξαρτήτως αν είναι σύντομα – και δίωρο βιντεάκι υπάρχει.

    Από την άλλη, όταν βλέπουμε ταινία λέμε πάντα «βλέπω ταινία» (ενώ επί VHS λέγαμε και «βλέπω βίντεο»). Η κυριολεκτική ταινία ως υλικό είναι νομίζω πολύ πιο ξεπερασμένη από το οτιδήποτε είδους βίντεο – πόσοι είναι αυτοί που έχουν δει, σε οποιονδήποτε αιώνα, έργο στο σπίτι τους με μηχανή προβολής ταινιών; (Εγώ ας πούμε είχα δει 1 φορά, σε παιδικό πάρτι.)

  30. gmich said

    Σιγά μην κλάψω για το κλείσιμο του ΔΟΛ . Η ενημέρωση δεν έχει να χάσει τίποτα. Απεναντίας .Υπάρχουν άξιοι συνεχιστές της άΔΟΛης δημοσιογραφίας. Ήδη αυτοί με το είδος της δημοσιογραφίας που ασκούσαν τα τελευταία Ψυχαρικά χρόνια και κατάντησαν τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ εκεί που τα κατάντησαν έχουν βρει στέγη σε αντίστοιχα ΜΜΕ ( έντυπα και ηλεκτρονικά). Τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκαλιές τα νέα τους αφεντικά. Όσο για το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζονταν στον ΔΟΛ τι να κάνουμε; Βάρβαρο κυνικό και ανελέητο που λέει και η Λαγκάρντ άλλα είναι οι παράπλευρες απώλειες

  31. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    14 Εγώ ίσως έλεγα δεμάτι (αφού πρόκειται για χόρτο). Φτυαριά για κριθάρι ή βρώμη.
    (Συνειρμός: Όταν ήθελε η γιαγιά μου να πει πως είμαστε πολύ μικροί ακόμη για κάτι, έλεγε απαξιωτικά «Μια φτυαριά σκ@τό έχει ακόμα ο κ#λος σου, θες και…..»)

    16 Το ότι κάτι είναι προσβάσιμο παγκόσμια δεν αναιρεί την έδρα ή τη θεματολογία. Το BBC ή η DW φαντάζομαι αναφέρονται ως «αγγλικά» και «γερμανικά» μέσα ενημέρωσης, αν και τα δύο έχουν αρκετά διεθνή χαρακτήρα, πόσο μάλλον η ιστοσελίδα ξερωγώ του Δήμου Μονάχου ή της κοινότητας Πέρα/Δώθε/Πάνω/Κάτω Παναγιάς.
    Από την άλλη, ο γούγλης ή ο συσωλήνας ή τα διάφορα μαγαζά έχουν διεθνή χαρακτήρα, οπότε δε νομίζω πως υπάρχει παρανόηση.

  32. Νίκος Κ. said

    Σχετικά με την υποτιθέμενη «πιλοτική» διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε σχολεία της Αγγλίας: Η είδηση (του 2010) αναφέρεται στη διδασκαλία 160 μαθητών σε 3 σχολεία!! http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/7917191/Ancient-Greek-to-be-taught-in-state-schools.html
    Αυτό έγινε στα πλαίσια του Iris project για τη διδασκαλία αρχαίων γλωσσών, κυρίως λατινικών http://irisproject.org.uk/index.php/the-iris-project/iris-project-history

    Είναι απίθανο το πόση παραφιλολογία αναπτύσσεται γύρω από κάποιες τέτοιες ειδήσεις, συχνά μάλιστα επηρεάζει και τις εκπαιδευτικές πολιτικές. Η εθνικιστική φούσκα σε όλο της το μεγαλείο.

  33. alexisphoto said

    @27
    Από το μέσο ξεκίνησε για να γίνει έννοια.
    Πιο πριν, την εποχή του super8, υπήρχε γλωσσικό κενό γιατί το ίδιο το μέσο δεν ήταν διαδεδομένο.
    Η ορολογία της εποχής, για τις «εικονοληπτικές μηχανές κινούμενης εικόνας» ήταν δανεική από το τον χώρο του κινηματογράφου.
    Το βίντεο σαν συσκευή, ήταν αυτό που μπήκε σε κάθε σπίτι και έτσι γεννήθηκαν οι όροι βιντεοσκόπηση, βιντεολήψη, βιντεοκλαμπ κλπ κλπ.
    Σήμερα όμως, που η κινούμενη εικόνα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, το μέσο είανι παντού, δημιουργός είανι ο καθένας μας κάθε στιγμή,
    η ορολογία είανι αυτή του ’80…

  34. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ [Τίτος Πατρίκιος]

    Κι αν γύριζε ο χρόνος πίσω στην αρχή
    όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
    το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
    τα ίδια θα κάναμε, άστα και γάμησε τα.

  35. alexisphoto said

    @29:
    τι διαφορετικό έγραψα εγώ;

  36. takis#13 said

    γέλασα με την καρδιά μου με τους μπαμπάδες

  37. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    10: Raf
    …Χωρίς να είμαι βέβαιος, έχω την πεποίθηση πως η φώτο με τις «ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠ/ΣΕΙΣ» είναι πειραγμένη..

    🙂 χιχι, στο αρχείο αυτό, αν το κοιτάξεις με έναν hex-editor, τα αρχικά bytes (18..26) γράφει κάτι ….

  38. ΓιώργοςΜ said

    27,33 κλπ: Το βίντεο ήταν η σύντομη εκδοχή του video cassette player/recorder. Είναι αλήθεια πως έφερε επανάσταση τη δεκαετία του ’80, παλιότερα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι είχαν έστω κι ένα στοιχειώδες μέσο λήψης κινούμενης εικόνας. Η πηγή πιστεύω είναι παλιότερη (σήμα video-σήμα audio στο τηλεοπτικό σήμα, πχ), απλώς γνώρισε μεγάλη διάδοση από το ’80 και μετά για να δηλώσει κάθε κινούμενη εικόνα. Η σωστότερη ελληνική απόδοση θα ήταν «κινηματογραφικός» (αντίστοιχα με το «ακουστικός» ή «φωτογραφικός»), αλλά η λέξη ήταν ήδη καπαρωμένη από την τέχνη του κινηματογράφου (άρα θα εισαγόταν αμφισημία), χώρια που ήταν και μεγαλύτερη. Έτσι το βίντεο περιγράφει το οπτικό υλικό κινούμενης εικόνας (και δεν ξέρω αν απέχουμε πολύ από το να δούμε κλινόμενη μορφή «του βίντεου» πχ 😛 ). Δε νομίζω πως ακόμη κι αν βρεθεί ωραίος νεολογισμός πως θα μπορέσει να το αντικαταστήσει στην καθομιλουμένη (μου άρεσε το «δίσκος ακτίνας», αλλά πάντα σιντί έλεγα, που ήδη είχε καθιερωθεί).

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Με αφορμή τη συζήτηση περί Αντιγόνης, που τάχα επρόκειτο να καταργηθεί η διδασκαλία της,
    Τα περί δήθεν κατάργησης της διδασκαλίας της Αντιγόνης,καλά κρατεί. Χθες βράδυ στο Ρίαλ ράδιο, στη μεταμεσονύχτια εκπομπή τηλεφώνησε ένας στην αρχή αρχή, μετά κοιμήθηκα,(για περίπτωση που κάποιος άλλος ακροατής διόρθωσε τις περισπούδαστες εναγώνιες κραυγές του-πάντως ο παρουσιαστής δεν το έκανε άμεσα,αντίθετα είπε ναι,να κάνει σχετική εκπομπή), για τη ζημιά που γίνεται στη γλώσσα (και στο έθνος) από την κατάργηση των πνευμάτων κλπ και ρωτούσε αν στην εκπομπή συζητήθηκε η κατάργηση της Αντιγόνης.
    34.Αφώτιστε,με πρόλαβες!
    37.Γιάννη μίλα καθαρά,όχι περ/κοπές και παρ/βολές 🙂
    Καλημέρα

  40. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    37 Α μπράβο!

    32 Επίσης μπράβο και θέλω να το ψάξω

    29 Εύστοχο αυτό με το βιντε-άκι.

    Θα λείψω για λίγες ωρες

  41. Γιάννης Ιατρού said

    39: ΕΦΗ
    καθαρά μίλησα Έφη μου,
    π.χ. ο RAF, στην εικόνα του (στο #27) έχει χρησιμοποιήσει το προγραμματάκι «JPEGmini V3.13.3.7» 🙂 🙂

  42. Babis said

    #37
    Αυτό φτιάχνεται κάθε φορά που αποθηκεύεις ένα αρχείο από το Photoshop, άσχετα με το αν «πείραξες» την φωτογραφία ή έκοψες το περιθώριο ή απλώς διόρθωσες την φωτεινότητα.

    Δικό μου κριτήριο ήταν η ομαλή κατανομή του θορύβου από την συμπίεση.

    #27
    Στην δικιά σου φωτογραφία, δες την περιοχή μεταξύ του κορμού του Τ και του /. Υπάρχει μια περιοχή που ο θόρυβος της συμπίεσης σχεδόν εξαφανίζεται, χωρίς η απόσταση να το δικαιολογεί. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε άλλα σημεία, δείχνοντας ότι πρόκειται για συγκόλληση γραμμάτων.

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    41.Πες είναι πειραγμένο, για αναλφάβητες (το ψιλοκατάλαβα αλλά ήθελα να σου πω καλημέρα 🙂 )

    Άσχετο,αλλά απείραχτο:
    Χτες είδα σε (ιστορικό) τοίχο ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κομίζοντας τυμβωρυχία…
    http://www.efsyn.gr/arthro/den-zei-o-loykianos-vlepete-gia-na-antidrasei

  45. Τώρα βλέπω ότι η επισκέπτις μελετήτρια είναι Visiting Research Fellow. Καταρχάς ο τρέχων όρος είναι ερευνητής/τρια, όχι μελετητής.

  46. Raf said

    Αγαπητέ Νικοκύρη, θα χρειαστεί να ξαναδιορθώσεις… όχι μόνο είναι αληθινή η φώτο αλλά…

  47. Raf said

    ^ (από το Google street view τα τεκμήρια) ^

  48. Πέπε said

    @38:
    > > Η σωστότερη ελληνική απόδοση θα ήταν «κινηματογραφικός»…

    [Αφού εδώ λεξιλογούμε, ας το τερματίσουμε]

    Κι αυτό σχετικό είναι. Η κίνηση, ναι. Η γραφή όμως, από πού κι ως πού; Κάτι με κίνηση και εικόνα/όψη θα θέλαμε.

    Το «γράφω» στα αρχαία εσήμαινε και ζωγραφίζω. Βλέπουμε στα αγγεία υπογραφές αγγειογράφων «Τάδε έγραφσεν». Τους τελευταίους αιώνες όμως όχι. Τον όρο cinematographe θα τον έβγαλε κάποιος σοφός Δυτικός που ήξερε καλά αρχαία αλλά που δεν τον απασχόλησε τι θα κάνουν οι σύγχρονοι Έλληνες με την ορολογία όταν η εφεύρεσή του φτάσει στη χώρα τους.

    Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε «σινεμά» και ξεμπερδέψαμε!

  49. Μαρία said

    Επειδή υπάρχει και αληθινή παραπληροφόρηση ……..

    http://www.euractiv.gr/section/kainotomia-texnologia/news/i-ee-apanta-sti-post-truth-parapliroforisi/
    Η ΕΕ απαντά στη «post-truth» παραπληροφόρηση
    (Στη φωτογραφία ο τύπος με τη λαβαλιέρα είναι η μαθημακικάρα ο Βιλανί)

  50. Raf said

    41 Χρησιμοποίησα Photoshop CS3!
    42 Είσαι καλός…!

  51. 49 Έμαθα και μια λέξη.
    La lavallière fait partie du style vestimentaire du mathématicien Cédric Villani, qui la porte lors de chacune de ses apparitions publiques. https://fr.wikipedia.org/wiki/Lavalli%C3%A8re

  52. Μεγάλο σουξέ ο τύπος: http://www.telerama.fr/monde/cedric-villani-la-lady-gaga-des-maths,74237.php

  53. Γιάννης Ιατρού said

    43: ΕΦΗ,
    δεν ξέρω με βεβαιότητα αν είναι πειραγμένο, δεν συνεπάγεται από την ανάλυση με σιγουριά (βλ. και επόμενη παρατήρηση) 🙂

    42: BABIS
    εγώ διαπίστωσα αυτά:

    46: RAF
    εύγε 🙂 , αλλά σχετικά με το
    50α : Χρησιμοποίησα Photoshop CS3
    αυτό τότε τι γυρεύει στην εικόνα που έχεις στο #27;

  54. Μαρία said

    52
    Ναι. Αφού και στον οίκο του λαιμοδέτη αυτόν έχουν στη φωτογραφία http://www.maisondelacravate.fr/content/153-lavalli%C3%A8re-comment-la-nouer-

  55. Raf said

    53 αυτό τότε τι γυρεύει στην εικόνα που έχεις στο #27;
    Δεν έχω ιδέα… περίπλοκο πράγμα οι υπολογιστές.

  56. Babis said

    #53
    Αναφέρθηκα στην περιοχή μεταξύ Τ και / όχι γιατί είναι πιο εμφανής, αλλά γιατί είναι ανάλογη με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Π και / της αρχικής φωτογραφίας.

  57. Δεν θυμάμαι καλά· πριν 2-3 χρόνια είχε περάσει η Μακ Ντόναλντ από την Αθήνα, και σε μια συνέντευξή της, τι θέση είχε πάρει για το πλήθος ως τότε των λεκτικών τύπων στο TLG;

    Στο φτωχικό έχω δυο μεζεδάρες, ολόκληρα αρνιά, αλλά δεν είμαι και νικοκύρης, οπότε 5-10 μπορεί και να τις είδαμε…

    Ποιος είναι ο Ιταλός αστροναύτης που από το καλοκαίρι του 15 ντόπια και ανά την υφήλιο μμε και ιστότοποι αναδημοσιεύουν κάθε τόσο με ενθουσιασμό; Στους ανύπαρκτους, ή στους αγνώριστους θα πάει ο Ιταλός γραφίστας που έχει για χόμπι να ποστάρει μερακλίδικα επεξεργασμένες φωτογραφίες της ΝΑΣΑ;

    Ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής που πρόλαβε να μαζέψει 106 κύπελλα στην καριέρα του;

  58. Babis said

    #48
    Είναι γνωστό ότι τον όρο cinematographe ton έβγαλε ο Léon Bouly κατά αναλογία (ή σε αντιδιαστολή) του photography τον οποί είχε δημιουργήσει ο John Herschel. Σωστά υποθέτεις ότι χρησιμοποιήθηκε η αρχαιοελληνική σημασία του γράφω που σημαίνει σχεδιάζω ζωγραφίζω από ανθρώπους που δεν γνώριζαν την νεοελληνική.

  59. Babis said

    #55
    Υπάρχει extension του JPEGmini για Photoshop, πιθανών εκεί να βρίσκεται η εξήγηση του παραδόξου.

  60. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    – Για μένα έτσι κι αλλιώς είναι ακαταλαβίστικη η φράση του Talent Smart. Σαν να καταλαβαίνω ότι θέλει να πει «90% των πρωτευσάντων», ή άντε των πρωτοπόρων, αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ! 🙂
    – Και τί να πεις; το παίξιμο του τυχερού παιχνιδιού; η διεξαγωγή είναι το πιο κοντινό, αν θες να το επισημοποιήσεις. Διεξαγωγή παιχνιδιού λέμε συχνά στο ποδόσφαιρο.
    – Πιλοτικά, σαν επίρρημα της δημοτικής, το λέμε. Πιλοτικώς, βεβαίως, είναι κατασκευασμένο για να «επισημοποιηθεί» στην καθαρεύουσα.

  61. Γιάννη, Raf: JPEG & PNG Stripper

  62. Avonidas said

    Τα League of Nations Archives είναι τα «Αρχεία της Κοινωνίας των
    Εθνών», του οργανισμού που ήταν πρόδρομος του ΟΗΕ στον μεσοπόλεμο, και
    που έδρευε στη Γενεύη.
    Διορθώστε το, αδέρφια!

    Διόρθωσέ το εσύ. Δεν το λέω ειρωνικά: αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Βικιπαίδειας, ότι ο καθένας μπορεί να επιμεληθεί ένα άρθρο. Δεν χρειάζεται καν να έχεις λογαριασμό, αν και καλό θα ήταν να αφήσεις ένα μικρό σχόλιο εξηγώντας τη διόρθωση.

  63. LandS said

    6ο β

    Οργάνωσε [το γνωστό] απαγορευμένο τυχερό παιχνίδι Πόκερ.

  64. LandS said

    Το 63 για το 60 (είναι πολύ π.. ο Μέφρι)

  65. Πάνος με πεζά said

    Ή, π.χ. αν λέγαμε την πρωτότυπη φράση, «…όπου εντόπισαν τον 51χρονο ιδιοκτήτη του, να έχει οργανώσει τη διεξαγωγή του τυχερού – απαγορευμένου παιγνίου «ΠΟΚΕΡ», σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν οι υπόλοιποι δράστες». Δε στέκει;

  66. Γιάννης Ιατρού said

    61: Στάζυ, ευχαριστώ. Εδώ ολόκληρη συζήτηση κλπ. (στο cnet) περί αυτού συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής εφαρμογής που ανέφερες. Γενικά γίνεται της μουρλής με τις πληροφορίες (πολλές φορές και ευαίσθητες/προσωπικών δεδομένων) που βάζουν, πρακτικά ερήμην του χρήστη, πολλές εφαρμογές σε αρχεία που επεξεργάζονται. Είναι ένα μεγάλο θέμα ….

    Babis, RAF
    Για να πούμε κι αυτό Babi (σωστή κι η παρατήρηση με το plugin #59, ίσως το κοιτάξει ο RAF αν είναι εγκατεστημένο στο Photoshop του…) και RAF (#55 ..περίπλοκο πράγμα οι υπολογιστές..) σχετικά με τα headers που ξεφυτρώνουν, ενδέχεται και ορισμένα sites φιλοξενίας φωτογραφιών να χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους/προγράμματα συμπίεσης μεγέθους για να περιορίσουν τον χώρο που χρειάζονται οι φιλοξενούμενες φωτό/εικόνες κλπ. Αλλά στην περίπτωση αυτή δυσχεραίνεται αρκετά η εύρεση της αλήθειας, γιατί η εικόνα που ανεβάζει κανείς προφανώς έχει αλλαγμένα μερικά εικονοστοιχεία της (Pixels)….

  67. Εγώ λέω απλώς πως ότι δεν λέει φότοσοπ δεν σημαίνει πως δεν είναι κιόλας, και πως ότι λέει φότοσοπ δεν σημαίνει ότι έχει υποστεί και φωτοσοπιά -πολλοί το χρησιμοποιούν ακόμη και μόνο για τις στοιχειώδεις αυτόματες διορθώσεις και τη σμίκρυνση.

  68. LandS said

    65 Γιατί να έχει οργανώσει τη διεξαγωγή παιχνιδιού και όχι το παιχνίδι;

  69. Raf said

    66 Νομίζω πως φταίει η σελίδα που ανέβασα τις φωτογραφίες. Χρησιμοποίησα δυο διαφορετικές: θα το διαπιστώσεις αν ψάξεις τον κώδικα της πρώτης φωτογραφίας και μετά των υπόλοιπων.

  70. Babis said

    #66
    Συμφωνώ απόλυτα σε όλα.

  71. Πάνος με πεζά said

    Δεν ξέρω, «να έχει οργανώσει/διοργανώσει το παιχνίδι ΠΟΚΕΡ» μου ακούγεται πολύ συντετμημένο…

  72. Στενοχωριέται κι ο τέως πρέσβης του στέμματος στην Αθήνα…
    https://twitter.com/JohnKittmer/statuses/830385446425415680

  73. ΓιώργοςΜ said

    48 Δηλαδή ο ζω-γράφος και ο αγιο-γράφος δεν είναι (και) νεοελληνικές λέξεις; Από την άλλη, το «γράφω» χρησιμοποιείται για κάθε είδους καταγραφή (γράψε μου μια κασέτα, γράψε ένα σιντί-αν και το κάψε χρησιμοποιείται ευρύτατα επίσης). Γιατί όχι για την καταγραφή της κίνησης (κινηματο-γράφηση); Και στο κάτω της γραφής 😛 , αν μπορούν να δανειστούν οι κουτόφραγκοι από την τρισχιλιετή, εμείς γιατί όχι; Στο π’γαδ’ κατρήσαμε; 🙂

    [ψειρίζουμε τη μαϊμού ίσως, αλλά ευκαιρία να μάθουμε και κάτι εμείς οι ερασιτέχναι…]

  74. Stazy 57α

    με σήμα τον Γκαγκάριν

  75. 74: Τα ξέρω βρε, τα έχω γράψει από πέρσι.

  76. Καλά, πάρε τότε μια ενδιαφέρουσα ιστορία

    https://left.gr/news/h-istoria-tis-vomvas-toy-kordelioy-ena-enthymio-enos-agnostoy-vomvardismoy-ton-symmahon

  77. LandS said

    71 Συντετμημένο; Ποια πληροφορία χάνεται; Ποιο νόημα ξεφεύγει;
    Αντίθετα, η αρχική διατύπωση «οργάνωση της διενέργειας του παιχνιδιού» υποθέτει ότι το παιχνίδι διενεργείται. Όμως το Πόκερ παίζεται δεν διενεργείται. Ούτε είναι σωστό (κτγμ) να το βάλουμε, ντε και καλά, να διενεργηθεί επειδή η «οργάνωση του παιξίματος του παιχνιδιού» είναι φλύαρο του σέι δη λίιστ.

  78. Γς said

    73:

    >ψειρίζουμε τη μαϊμού ίσως, αλλά ευκαιρία να μάθουμε και κάτι εμείς οι ερασιτέχναι…

    Κι έψαχνα να σου βάλω τίποτα από το

    «Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες»

    Επεσα όμως πάνω στον παπαγάλο

  79. Παναγιώτης Κ. said

    Οι πειραγμένες φωτό, οι χόακες αλλά και τα πολλά στραβά και ανάποδα στο διαδίκτυο λες και έχουν επιδράσει στη διαίσθησή η οποία μάλλον με προστατεύει.
    Ανεπαισθήτως, όλο και περισσότερο επανέρχομαι στο βιβλίο και όλο πιο λίγο χρόνο αφιερώνω μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

  80. Πέπε said

    @73:
    > > Δηλαδή ο ζω-γράφος και ο αγιο-γράφος δεν είναι (και) νεοελληνικές λέξεις;

    Ο «ζω-γράφος», σικ, σαν σύνθετο, δε θα το ‘λεγα. Φυσικά και είναι κοινότατη σημερινή λέξη, αλλά νομίζω ότι γίνεται αντιληπτή ως απλή – τι είναι αυτό το ζω-;

    Ο αγιογράφος, ναι. Αλλά και πάλι, κληρονομημένη από παλιότερα στάδια της γλώσσας (υποθέτω – δεν ξέρω βέβαια πότε πρωτοεμφανίζεται, ούτε πώς ακριβώς μιλούσαν τότε). Αν δεν υπήρχε η λέξη και ξαφνικά εμφανιζόταν η έννοια, δε νομίζω να τη λέγαμε έτσι.

    > > Από την άλλη, το «γράφω» χρησιμοποιείται για κάθε είδους καταγραφή (γράψε μου μια κασέτα, γράψε ένα σιντί-αν και το κάψε χρησιμοποιείται ευρύτατα επίσης). Γιατί όχι για την καταγραφή της κίνησης (κινηματο-γράφηση);

    Αυτό ισχύει. (Κλασικό σε συνεντεύξεις: «γράφει τώρα;»). Αν θεωρήσουμε τον κινηματογράφο περισσότερο ως τρόπο καταγραφής παρά αναπαραγωγής, τότε είμαστε οκ. Με την επιφύλαξη, βέβαια, ότι και πάλι το «γράφω» μ’ αυτή την έννοια είναι μάλλον ακόμη νεότερο, φαντάζομαι ότι πρέπει να βγήκε με τα μαγνητόφωνα.

  81. Πέπε said

    συμπλ. @80:

    Και προς επίρρωσιν το ότι ο ζωγράφος έχει χάσει την ετυμολογική του διαφάνεια, τα ιδιωματικά «σγουράφος, σγουραφίζω».

  82. Πέπε said

    *του ότι*

  83. Καλό σαββατοκύριακο. Γίνεται ακόμα καλύτερο με μελιτζάνες παντοφλίτσες. Συνταγή για εξπέρ και για άσχετους !

    http://gerimitiis.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html

  84. Θεοτούμπης said

    Αν μου επιτρέπετε να σχολιάσω ότι
    η Δωροθέα Μερκούρη έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό δεν ξέρει και τέλεια τη γλώσσα, οπότε αιωρείται οφθαλμοφανώς τη βεβαιότητα ότι δ ε ν έκανε λάθος ούτε χιούμορ, η κυρία. Απλά, το είχε καταλάβει με άλλη σημασία το «επιβήτορας».

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73.>>Γιατί όχι για την καταγραφή της κίνησης (κινηματο-γράφηση);
    Μου θύμισες τον ορισμό της κινηματογραφικής ταινίας(για να προστατευτεί-ενισχυθεί ως τέχνη από την πολιτεία) στο νόμο της Μελίνας, αν θυμάμαι καλά στο ν.1597 του 1986.Είναι παραμονές της άνθισης της βιντεακής/τηλεοπτικής παραγωγής, ειδικά μετά την ελεύθερη(αχαλίνωτη θα λέγαμε τώρα) ιδιωτική καναλαρχία.Οπότε σε νεότερο νόμο κάπου το ΄92 προσθέτουν στον ορισμό ότι προορισμός του (προστατευόμενου) κινηματογραφικού έργου είναι η προβολή σε αίθουσα.Η ενίσχυση εξάλλου της κινκής αίθουσας περιλαμβάνεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
    Τώρα βέβαια που τα τεχνολογικά πράματα έτρεξαν με τέτοια ασύλληπτη ταχύτητα μες την 25ετία, δεν ξέρω αν προσθαφαιρεί στη ματιά του δημιουργού(σκηνοθέτη) το μέσο γραφής.

  86. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    45 Σωστό κι αυτό, οπότε «Επισκέπτρια Ερευνήτρια» αν μας διαβάζει κανείς βικιπαιδιστής

    46 Νέα στροφή στο θέμα!

    57 Παραπονιάρη!

    86 Εντάξει, τι να πω.

    Τελικά δεν είναι φωτοσοπιά οι βιντεοσκοπ/σεις, έτσι;

  87. Θεοτούμπης said

    @86 Σκύλο (του καναπέως; ή ποιμενικών Βουργουδίας; )
    εμένα υπονοείται ανορθώγραφο;

  88. 90

    Αδίκως μυιγιάζεσθε. Συμφωνώ πως η Δωροθέα είναι αξιοθέατη.

    https://www.instagram.com/dorotheamercuri/

  89. Γιάννης Ιατρού said

    90: 🙂 🙂 🙂 καλό!

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83. Σκύλε,τα ίδια τουϊ διαβάζουμε!Εφτούνος ο χαλκιδικιώτη βάζει συχνά ζαβές ταμπέλες,πινακίδες, επιγραφές κλπ και μια φορά έγραψε ότι του τη λένε πως τάχα τις φκιάνει αυτός ο ίδιος 🙂

    Δυο πολύ αστείες εκφορές που άκουσα αυτή την εβδομάδα:
    Σε ομάδα ατόμων που προσπαθούν να ετοιμάσουν ένα πρότζεκτ για ψηφιοποίηση ενός παλιού αρχείου, η υπάλληλος από την υπηρεσία που χειριζόταν το αρχείο, υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης που καθένας θα έχει απευθείας πρόσβαση «να μην είμαστε πια μεις ο καρυοθραύστης «.

    Στο Ρίαλ τα μεσάνυχτα πάλι, ένας ακροατής, είπε προχθές για «κατακόμβες νεκρών».

  91. Μαρία said

    86
    Ακριβώς http://www.antenna.gr/minisites/the-2night-show/watch/the-2night-show-s1-e351-dorothea-merkoiri-episodio-32-2os-kiklos
    Όταν τη διορθώνει ο Αρν., λέει οτι νόμιζε πως σημαίνει survivor.
    Ωραία κυρία, δεν την ήξερα.

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εισαγωγικομανία…😊
    http://www.avgi.gr/article/10972/7889210/mperlinale-me-aichmes-kata-tou-ntonalnt-tramp

  93. Παναγιώτης Κ. said

    Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί για την δήθεν κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης έχουν αντιπολιτευτικό χαρακτήρα όπως εξάλλου και πολλά άλλα που κατά καιρούς ανασύρουν στην επιφάνεια οι αντιπολιτευόμενοι.Σε σημαντικά όμως πράγματα του δημόσιου βίου υπάρχει κατά βάση σύμπνοια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
    Για παράδειγμα στα ζητήματα της εκπαίδευσης, βλάπτουν εξίσου τη χώρα αφού πειραματίζονται διαρκώς και ο κάθε υπουργός έχει ως στόχο να…γράψει ιστορία κατά τον τρόπο που φαντασιώνεται τις λύσεις στον τομέα του…
    Αν θέλουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε το συντεχνιακό πνεύμα που υπάρχει πίσω από πολλά πράγματα και φυσικά και στα ζητήματα του υπουργείου Παιδείας.
    Υπάρχουν δύο απόψεις για το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος να είναι υπουργός.
    Η πρώτη, να προέρχεται από το χώρο της Εκπαίδευσης γιατί τότε έχει καλή γνώση των ζητημάτων.
    Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να προέρχεται από αυτό το χώρο για να αποφευχθεί ο συντεχνιασμός που εκ των πραγμάτων κουβαλάει και, ανεπηρέαστος, να αξιολογεί τα δεδομένα και να αποφασίζει.
    (Άρα, ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας συγκέντρωνε περισσότερα εχέγγυα επιτυχίας από ο,τι ο νυν).

  94. … έχει εισαχθεί πιλοτικά …
    … διενέργεια του τυχερού – απαγορευμένου παιγνίου «ΠΟΚΕΡ», σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι …

    Την επόμενη φορά διεξαγωγή
    πιλοτικής
    πιλόττας σε
    πυλωτή

  95. ΣΠ said

    96
    Μια και ανέφερες τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας…
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/kritikh-filh-sth-strathgikh-ths-kyvernhshs.4524016.html

  96. Γς said

    93:

    >Στο Ρίαλ τα μεσάνυχτα πάλι, ένας ακροατής, είπε προχθές για «κατακόμβες νεκρών».

    Κι ένα μήνα ήμουν σε ένα σφραγισμένο τάφο στο 11ο, πιο χαμηλό επίπεδο στις κατακόμβες του Αγίου Ευσταθίου στη Ρώμη. Ένα μήνα δεν ήθελα να σκέφτομαι, να υπάρχω.

    Δίπλα της.

    Και πηγαίνω συχνά στο ιστολόγιό τους ν ακούσω την Ειρήνη Παπά και τον Βαγγέλη

    Τώρα όμως πολλά έχουν αλλάξει.

    Είναι κοντά τους τώρα πια!

    Κι είναι η ώρα που ανάβω το καντήλι της, τα καρβουνάκια και το λιβάνι

    Κάτι πρέπει να συμπληρώσω και στο μπλόγκ τους

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως, δεν χρειάζεται να είναι εκπαιδευτικός ο υπουργός Παιδείας, Παναγιώτη. Αρκεί να είναι άνθρωπος με λογική και ευαισθησία, να διαλέξει κατάλληλους συνεργάτες, γνώστες των εκπαιδευτικών πραγμάτων, και να πείσει την κυβέρνησή του ότι η εκπαίδευση και η παιδεία εν γένει είναι πολύ σοβαρά πράγματα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με οικονομίστικα κριτήρια. Αυτό το τελευταίο, βέβαια, όταν η χώρα είναι υπό μνημονιακή κατοχή, δεν ξέρω πώς θα το καταφέρει.

  98. Γς said

    99:

    -Δεν σε πειράζει που είμαι μαύρη;

    Με είχε ρωτήσει, τότε

    Κι έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα απ το γιατρό ότι ήθελε τα ωάρια να είναι λευκής δότριας.

    Κατά τα άλλα όλο και χειροτερεύω, ξεδιάντροπα και σταθερά

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    99. Ω,σου θύμισα πράματα με τις εκατόμβ κατακόμβες! Ας είναι 😦

  100. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  101. Θεοτούμπης said

    Φίλοι, Γιάννη, Μαρία , Γς

    😉

  102. 89: Όταν τα cap είναι ίδια με τα cup, κι η κοινή λογική ανύπαρκτη

  103. Μαρία said

    44
    «Προσβάλλετε τη μνήμη του Λουκιανού»: Επιστολή της οικογένειας του Λ. Κηλαηδόνη στο «Πρώτο Θέμα»
    https://left.gr/news/prosvallete-ti-mnimi-toy-loykianoy-epistoli-tis-oikogeneias-toy-l-kilaidoni-sto-proto-thema

  104. 108

    Τι ξετσιπωσιά ο κομιστής!

  105. Μαρία said

    107
    Στο κάτω ράφι της βιβλιοθήκης και στα δεξιά της βρίσκεται αυτό 🙂 https://left.gr/news/prosvallete-ti-mnimi-toy-loykianoy-epistoli-tis-oikogeneias-toy-l-kilaidoni-sto-proto-thema

  106. Μαρία said

    110
    Αμάν! Αυτό https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/popculture/all/05412/facts.1000_pin_up_girls.htm

  107. Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια του Όμιλου Αλαφούζου στη Βρυξέλλα, αδελφή του Μίλκου, παιδιά του Ιωάννη.

    Αξιόπιστηηηηηηηηηηηηηηηη

  108. 108 εμ, από ποιόν θα έπαιρνε στυλιστικές λεπτομέρεις, από τη Συνατσάκη, πούχει βγάλει και το Πάντειο;

  109. Μαρία said

    112
    Αυτό της Μπάρμπης το έπαιξα το πρωί. 🙂

  110. 114 Χάζευα, είχα πάει στο μάθημα της ζωγραφικής

    http://www.efsyn.gr/arthro/enas-antiexoysiastis-edaitis

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν καταλαβαίνω, Μαρία και Σκύλε, πώς μπορεί κάποιος που ακούει Κηλαηδόνη να διαβάζει συγχρόνως και τη φυλλάδα του κομιστή.

  112. sarant said

    105 !! 106 κύπελλα!

    108 Ελπίζω να του κάνουν μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

  113. 116

    Γιάννη, γι’ αυτό ακριβώς το έκανε ο σκουλήκης: για να τον αγοράσουν άνθρωποι που συνήθως ΔΕΝ τον αγοράζουν. Ξέρει πως η φυλλάδα του θα πάει κατευθείαν στα σκουπίδια με το σελοφάν ή στην καλύτερη στον πάτο του κλουβιού για το καναρίνι.

  114. Τον Θεόδωρο Γόγαλη να τονε ρωτάτε πάντα! Τον Θεόδωρο Γόγαλη! https://pbs.twimg.com/media/C4ObtPvWEAAvIkG.jpg

  115. Πάνος με πεζά said

    @ 110,117,118 : Όποιος δε θέλει να πάρει την εφημερίδα, δε θα την πάρει. Φαντάζομαι ότι για να έχει μονταριστεί αυτό το cd από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, που συνήθως κλείνουν οι προσφορές, θα είναι αθλιότατο, τα δε τραγούδια θα είναι όλα τα «ξεκλείδωτα», που λέμε… Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι τα δικαιώματα τα έχει η δισκογραφική εταιρία, ό,τι κι αν λέει ο καλλιτέχνης… Έτσι κι αλλιώς, ο καλλιτέχνης, ακόμα κι αν πουλήσει 150 χιλιάδες φύλλα η εφημερίδα με το cd του, αν είναι συλλογή και όχι πρώτη κυκλοφορία, μπορεί να μην πάρει και τίποτα…

  116. 121

    Μην σου πώ πως τα CD είχαν κοπεί από τότε που έγινε γνωστό πως ο Λουκ. είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα. Τα εξώφυλλα με το λογότυπο τυπώνονται γρήγορα. Αν δεν τα διένειμε ο Πρώκτος Θέμος, θα τα διένειμε ο Χατζηνίκος.

  117. Πάνος με πεζά said

    Άστον αυτόν, τώρα τρέχει για να βγάλει καθημερινή εφημερίδα από την Τρίτη…Και συνήθως δεν είναι τόσο καθίκης στις προσφορές…

  118. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ αν και η προτεινόμενη διατύπωση παραμένει χαλαρή https://twitter.com/amantomatimou/status/830485624826232832

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για το Λουκιανό
    Το πνευματικό δικαίωμα του δημιουργού είναι αναπαλλοτρίωτο. Οι προσβλητικοί αναΘΕΜΑτισμένοι, που έχουν διαφημίσει την πρόθεσή τους να παρανομήσουν, δεν ανακόπτονται άραγε άμεσα με εισαγγελική εντολή; Απόψε που ξεκινάει η διανομή να μπλοκαριστεί στα πρακτορεία! Πού είστε ενεργοί λειτουργοί της Θέμιδας; Τί θα περιμένουνε; να εισπράξουν πρώτα απ΄τις πωλήσεις τα λεφτά της αποζημίωσης; Πώς πάει να κυκλοφορήσει χωρίς άδεια;

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    116. Αμ αυτό είναι, που για το σιντί του Κηλαηδόνη θ΄αγοράσει ο άλλος την κουραδοφυλλάδα. Αγόρασα ,δε θυμάμαι ποιο άσχετο ,μπορεί κι άθλιο, έντυπο τρεις φορές,για τις κρητικές παροιμίες, προ καιρού.

  121. Νίκος Κ. said

    Στην ΕΡΤ3 τώρα: Τα θερινά τα σινεμά. Το τραγούδι με το οποίο ξαφνικά αναδείχθηκε ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης.

  122. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φαντάζομαι ότι ο Λουκιανός από κει πάνω θα αφιερώσει ένα τραγουδάκι στον κομιστή…

  123. Πάνος με πεζά said

    Σιγά, που δε μπορείς να βρεις τα τραγούδια και πρέπει ν’ αγοράσεις…

  124. Μαρία said

    Τώρα θυμήθηκα και το εξώδικο του Λ.Κ. στον κομιστή. http://www.musiccorner.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80-84102/

    http://www.avgi.gr/article/10973/1121759/den-thelo-na-syndethei-to-tragoudi-tou-mikrou-eroa-m-aute-ten-ephemerida

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    130. Πιο σαφές και πατόκορφο φτύσιμο απλώς δεν γίνεται, αλλά για τον κομιστή απλώς ψιχαλίζει. Μεγάλη ψυχή ο Θέμος, δεν κρατάει κακία, παρ’ όλα αυτά διανέμει το σιντί, έτσι, για να τιμήσει τον Λουκιανό, για την ψυχούλα του…

  126. Γς said

    Δεν έπρεπε να ασχοληθεί η οικογένεια του Λουκιανού με την πράξη αυτή του κομιστή.

  127. Γς said

    … που τρίβει τα χέρια του

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    kyp0s ‏@kyp0s 3 ώρ. μπα τα κλάιν
    apotalidl ‏@spekoula 5 ώρ. Je suis Elefthério Kordelió!
    Chchairop ‏@Chchairop 4 ώρ. να κα΄νουμε

  130. Κωνσταντίνος Λαβίθης said

    Είμαι ο Κωνσταντίνος ο Λαβίθης, ο παρουσιαστής του «Ανεμολογίου». Με ειδοποίησαν ότι 3 σχολιαστές σας (33, 93 + 99) αναφέρθηκαν επαινετικά στην εκπομπή μου και θέλω να σάς ευχαριστήσω. Πάντα στη διάθεσή σας και θα χαρώ να μού κάνει την τιμή ο κ. Σαραντάκος να βγεί κάποια στιγμή στην εκπομπή μου, να μιλήσουμε για όλους αυτούς τους νάτσηδες και εθνικοτρελαμένους που διαπομπεύουν την ελληνική γλώσσα, θέλοντας να την εξυμνήσουν. Είμαι Κύπριος και ξέρω ότι τα ίδια γίνονται και κάτω στην Κύπρο. Αν δεν μπορείτε κ. Σαραντάκο να βγείτε ζωντανά, θα γυρίσουμε τη συνομιλία μας κονσέρβα και θα την παίξουμε εμβόλιμα στην εκπομπή. Αν δεν θέλετε να υπάρξουν σχόλια από τους ακροατές μου για όσα πείτε, δεν θα υπάρξουν

    Ευχαριστώ για όλα. Η εκπομπή είναι κάθε νύxτα στον Real-Fm, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12 μέχρι τις 5. Έχουμε και λήμα στη Βικιπαίδεια, και λογαριασμό στο Twitter για όσους θέλουν να μάς στείλουν κάποιο μήνυμα

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135. Ουχ,ξαναμπήκε αυτό με το cd,αντί αυτού(κάνουν πλάκα νομίζω οι ίδιοι Κορδελλιώτες) :

  132. Γς said

    Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Νέο Κορδελιό.

    Κι έλεγαν χτές για βόμβα στο Κορδελιό και πετάχτηκε έντρομος ο Τουρκομαθής δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κωστίδης νομίζοντας ότι έγινε βομβιστική επίθεση στο Κορδελιό της Σμύρνης.

    Στο Κορδελιό, την Περαία δλδ, ανάμεσα στον Μπουρνόβα και τη Μενεμένη [τι ωραία που ακούγονται] Bornova, Menemen

    «Παποράκι του Μπουρνόβα και καρότσα της στεριάς»

    «μάνα μου μάνα μου κυνηγημένη
    από τη κούνια σου στη Μενεμένη»

  133. Γς said

    137:

    «Τι σε μέλλει εσένανε
    από πού είμαι εγώ
    απ’ το Καραντάσι φως μου
    ή απ’ το Κορδελιό»

  134. sarant said

    121 Ναι, άκουσα ότι ο καλλιτέχνης δεν έχει δικαιώματα σε συλλογές. Απίστευτο, αλλά τα έχει μόνο η εταιρεία. Ή ίσως ούτε η εταιρεία διότι συνήθως τα πουλάνε σε μεσάζοντες που τα διακινούν.

    136 Καλησπέρα σας κύριε Λαβίθη. Το μέιλ μου είναι sarantπαπάκιpt.lu

  135. Γς said

    136:

    Ευχάριστη έκπληξη!

    Κατά τα άλλα [τα αστειάκια μας]:

    >Αν δεν μπορείτε κ. Σαραντάκο να βγείτε ζωντανά, θα γυρίσουμε τη συνομιλία μας κονσέρβα

  136. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    140β, 136: ;;;

  137. Γιάννης Ιατρού said

  138. Γιάννης Ιατρού said

    Να μου πείτε, δεν είναι για γέλια, αλλά παρ΄ όλα αυτά γέλασα, ειδικά μ΄ εκείνο το …Έχει τον ανθρωποδιώχτη ο άνθρωπος..

  139. Μαρία said

    144
    Φτηνός πιτσιρίκος.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βρήκε ο άλλος (ο γνωστός,μου φαίνεται) ονοματεπώνυμο και τσουπ ξαναφάνηκε.

  141. Μαρία said

    146
    Βρομάει πλαστοπροσωπία αλα Κιτσίκη.

  142. skol said

    Μεγάλη τρολιά στα «Επιστημονικά νέα» της εφσυν
    Το πρώτο GPS ήταν ελληνικό
    Δεν φτάνει που αναβαθμίστηκε ο Πολικός Αστέρας(υποθέτω, δεν κατονομάζεται) σε gps, τον κάνανε και made in Greece.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως δεν έχει ταλέντο ο Βάταλος. Βάζει εκείνο το νάτσηδες κι ένα σωρό περιττολογίες, χαρακτηριστικό όσων ψεύδονται, και καρφώνεται.

  144. Μαρία said

    Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος / Υποψήφιος βουλευτής Β´ Αθήνας ΝΔ / Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής ο κύριος Ησαΐας.

  145. Γιάννης Ιατρού said

    146, 147, 149: Δεν μασάμε .. Ντοστογιέβσκι 🙂

  146. Η Μαριάννα Τζιαντζή για το ΔΟΛ και όχι μόνο

    https://www.kommon.gr/ix/809-mia-diorthotria-tou-dol-kai-mia-lypiteri-istoria-apo-to-mellon

  147. Μαρία said

    151
    Αρρώστια.

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν σου ξεφεύγει τίποτα, Γιάννη. 😊
    Άκου Σταυρόγκιν ο Βάταλος. Γερο-Καραμαζόφ του ταιριάζει καλύτερα.

  149. Καραμαζώχ γράφεται.

  150. Γιάννης Ιατρού said

    155: ο τονισμός στο «ώχ», χωρίζεται δε «καρα-μαζώχ» 🙂

  151. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Οι απλές προειδοποιήσεις δεν αρκούν.

  152. Μαρία said

    Και το είπε ο Ψευτολαβίθης για την Κύπρο.

  153. Μαρία said

    https://twitter.com/iasonaspipinis/status/830172128066600960

    Δεν βγαίνει τη Δευτέρα δελτίο ειδήσεων στο Mega http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/02/blog-post_746.html#more

  154. Γιάννη Ι., βαρύτατη η δουλειά σου!

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, το μαύρο (υποβάθμιση του σήματος) δεν τους το ρίχνει η Ντίτζια; Επειδή είναι μπαταχτσήδες κατ’ αυτήν, για λόγους ανταγωνισμού κατά το Μέγκα. Το Μαξίμου πού κολλάει, κυρ Πιπίνη;

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    161.Έχω ξεραθεί. Χθες έπεσα πάνω στο βουβαλεντίνο της τσικνοπέμπτης στο τάμπλετ.Μισογλαρωμένη κοιμήθηκα γελώντας και σήμερο άφαντος. Νέα δόση γέλιου. 157.Κάπου είναι και το τζιφάκι με το μωρό που εκτοπίζει έναν σκύλαρο απ΄το στρωσίδι του. 🙂 🙂

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    161. Ήταν από άλλον τουϊτά όμως γιατί σα να θυμάμαι ήταν του 2012 που φαίνεται ξανάχαμε τσικνοσεβντάδες 🙂
    155.Καραγκιοζώφ

  158. sarant said

    148 Το τέλειο εγκλημα είναι αυτο το άρθρο, πουθενά δεν φαίνεται ποιος τόγραψε.

    163 Το Μαξίμου φταίει για όλα

  159. Corto said

    166 – 148:

    Η κατασκευή του GPS αναμφίβολα βασίστηκε στις θεωρητικές εργασίες του καθηγητή Γεώργιου Βέη, επί της δορυφορικής γεωδαισίας.

  160. Pedis said

    Τι κακό με αυτό το κόμπλεξ το αρχαιοπρογονοπληκτικό!

    Πέρα από τους πολυάριθμους χόακες που κυκλοφορούν από πονηρούς ή/και χαζούς, αυτό με το γυφτοσκεπαρνωτό καμάρωμα, όταν γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της μηχανικής και των μαθηματικών στην ελληνιστική περίοδο, είναι σαν να παινεύονται οι Άγγλοι για τα επιτεύγματα των Αμερικανών ή για το ότι το Physical Review είναι αγγλική κληρονομιά επειδή ό,τι είναι γραμμένο κει μέσα είναι στα αγγλικά.

    Και ποιοι καμαρώνουν πρώτοι και καλύτεροι; Οι καντηλανάφτες του συνταγματικώς θεσμοποιημένου ελληνορθόδοξου σκοταδισμού!

    Δουλευόμαστε κανονικά, έτσι;

  161. Τέλειωσε και το Κορδελιό.
    Μια απορία: τι τα θέλουν αυτά τα σούπερ-τζίπ οι πυροτεχνουργοί; Με δαύτα θα κουβαλήσουν τη μπόμπα;

    Από εδώ: http://sooc.gr/gallery.php?id=4871

  162. Γιάννης Ιατρού said

    166: Νίκο, όχι και μυστήριο, για δες (6/2/2017, 19:00) 🙂 🙂

    ,,,Αυτά ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, παρουσιάζοντας στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου τους χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο.

    Ο καθηγητής ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της χαρτογραφίας γυρνώντας το ρολόι 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

  163. Γιάννης Ιατρού said

    170: Σκύλε, θα ξέμεινε από καμιά συνεργασία με τους συναδέλφους (απ’ το ILL Οινόη 🙂 )

  164. Να πάμε να πάρομε κι εμείς τότε. Όχι τίποτ’ άλλο αλλά σ’ αυτά θα χωράω και του μήκου και του πλάτου.

  165. Γιάννης Ιατρού said

    171: Ωχ, λάθος ο λίκνος Νίκο, διορθώνω:
    Το άρθρο προέρχεται από την Σμαρώ Αβραμίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ποιός τα είπε κλπ. αναφέρθηκε προηγουμένως (#171)

  166. Γιάννης Ιατρού said

    173: 🙂 🙂

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    173. 🙂 Γούτου γούτου

  168. Γιάννης Ιατρού said

    176: Απίθανος ο πιτσιρικάς, του έκανε έξωση, και με τσαμπουκά !!!!

  169. Γς said

    171:

    Χάρτες και GPS

    Για όλους τους χάρτες μίλησε ο κύριος Καθηγητής. Για τον χάρτη όμως του τούρκου ναυάρχου Πίρι Ρέις;
    Τσιμουδιά.
    Αν και τόσα έχουν λεχθεί για την ακρίβεια του, που προϋποθέτουν εξωγήινους ή τεχνολογία GPS.

    Πάντως καλλιτεχνική φλέβα ο μεσιέ λε προφεσέρ.

    «Η σχέση του ανθρώπου με τη Γη είναι η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Όλοι μας, αν δεν βλέπαμε το πρόσωπό μας σε μία απεικόνιση, καθρέφτη, ή λίμνη όπως ο Νάρκισσος, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε το πρόσωπό μας»

    Κι έδειξε στο κοινό του τον πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί [με τον μεγάλο τίτλο]

    «Dalí Seen from the Back Painting Gala from the Back Eternalized by Six Virtual Corneas Provisionally Reflected by Six Real Mirrors»

    Κι ο πίνακας:

  170. Γς said

    178:

    Οσο για την τεχνολογία GPS, τι καταλαβαίνουμε κι εμείς σήμερα που την έχουμε.

    Εγώ πάντως δεν την χρησιμοποιώ.

    Οσες φορές την έτρεξα στο κινητό μου μου και ρώτησα «που είμαι;» μου απάντησε:

    «Είσαι με τό’ να πόδι στον τάφο»

  171. Γιάννης Ιατρού said

    178: Γς
    … του τούρκου ναυάρχου Πίρι Ρέις..

    Τι λες ρε Γιάννη, πως και σου διαφεύγει ότι …Κατά πολλούς ιστορικούς το όνομα Πίρι είναι το Ελληνικό Πύρρος….. 🙂 🙂 🙂

    (ερευνάται αν το επώνυμο ήταν «Πορτοκάλογλου»…!)

  172. 176, ε, το μούλικο!

  173. spiral architect said

    Προσοχή: Η μπόμπα είναι οπλισμένη και άσκαστη.💣

  174. Μαρία said

    182

    Άδολα μεζεδάκια

  175. spiral architect said

    Λήξις συναγερμού:

  176. spiral architect said

    @170: Για την έκρηξη των άσκαστων βλημάτων της ταξιαρχίας (ΠΖ & ΤΘ) μετά από ασκήσεις ερχόταν μια ειδική μονάδα πυροτεχνουργών απ’ τη Θεσσαλονίκη (μάλλον η ίδια μονάδα που πήρε τη βόμβα του Εύοσμου) στο πεδίο βολής και έκανε τη βρομοδουλειά. Ερχόταν τότε με τζιπάκια Μερσεντές και μια νταλίκα που έσερνε ένα συρόμενο μεταλλικό κιβώτιο, (με την άρθρωση αρκετά μακρυά από τον τράκτορα) ασπίδες, κράνη και ειδικές στολές.
    Θυμάμαι ότι, τα δικά μας άσκαστα (όλμων των 104mm) ήταν 2% του συνόλου των βλημάτων της άσκησης.

  177. ndmushroom said

    Για να μη μείνουν άΔΟΛα τα μεζεδάκια, ας προσθέσω ένα που έρχεται από το ΔΟΛιο in.gr (για να είμαι δίκαιος, έρχεται από ιαπωνική ιστοσελίδα, την οποία ψάρεψα από άρθρο του in.gr). Η εν λόγω ιστοσελίδα, λέει, σχεδιάστηκε από κάποιο οργανισμό περιφερειακής ανάπτυξης στην Ιαπωνία και περιέχει απλές εικόνες με οδηγίες για να μην μπερδεύονται οι, μη ομιλώντες την ιαπωνική, ξένοι τουρίστες. Τώρα, το τι ακριβώς θα καταλάβει ο τουρίστας που βλέπει την παρακάτω πινακίδα…

  178. Μαρία said

    Ορέοι!
    http://www.oiele.gr/anakinosi-proklisi-pou-spiloni-sindikalistiko-kinima-apo-tin-poedin-na-athoothoun-epi-tis-ousias-katochi-ton-paranomon-titlon-spoudon-ke-na-kalifthi-paranomia-zitoun-sindikalistes-tou-chorou/
    Με μοναδικό «επιχείρημα» το ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια (!) από το αδίκημα, η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας ζητά από την πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια και να συνεχίσει να κρατά στα δημόσια νοσοκομεία εργαζόμενους που προσελήφθησαν, αν και είναι κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία! Απαιτεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου-Φίλη (ο Ν. 3577/2007 που επεκτάθηκε και αυστηροποιήθηκε με το Ν. 4415/2016), σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αποκτήσουν νόμιμο απολυτήριο Λυκείου.

  179. sarant said

    187 Αλλού διάβασα ότι πούλησε +15000. Ελπίζω να έχει δίκιο αυτός.

  180. Μαρία said

    189
    Μόνο όταν ολοκληρωθεί το σύστημα, https://www.lawspot.gr/nomika-nea/nees-rythmiseis-gia-periodika-kai-efimerides-ti-ishyei-gia-ta-barcodes-kai-tis-prosfores θα ξέρουμε τι πραγματικά πουλάνε.

  181. Μαρία said

    190
    https://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/koinonia/item/113855-kathierosi-barcode-gia-tin-kykloforia-efimeridon-kai-periodikon

  182. 189 θεωρείται έγκυρος

    σχετικό http://e-tetradio.gr/article/14557/Tesseris-efimerides-ithelan-to-cd-me-ta-tragoudia-tou-Kilaidoni-alla-to-arpakse-to-Proto-THema

    και, δυστυχώς, κάπου κάποιοι οργανώνουν CD της Αρλέτας 😦

  183. Γς said

    Στον ΣΚΑΙ τώρα

    Η κόρη του Μιχαλολιάκου [βίντεο]
    στην καινούργια εκπομπή του Βαγγέλη Περρρή – Αθηναΐδας Νέγκα.

    Η Ουρανία Μηχαλολιάκου λοιπόν:

    -Γεια σας είμαι Αλβανίδα, λεσβία πρόσφυδας κλπ

    Μύλος!

  184. Nikitas said

    Απόβαση αγροτών στην πλατεία Βάθης (http://www.efsyn.gr/arthro/apovasi-agroton-stin-plateia-vathis )

  185. Μαρία said

    Δεν είναι τρολιά.
    Ανεκπλήρωτο παραμένει το τάμα του Έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=858b0371-d4a4-427e-b49a-a719012cf9c0

  186. 196 Μετά τα καμπαναριά που γέρνουν (δια τα όμβρια ύδατα), και τα υποβρύχια που γέρνουν

    http://www.naftemporiki.gr/story/1204946/epikurothike-i-poini-fulakisis-ton-tessaron-eton-sto-zeugos-papantoniou

  187. Spiridione said

    196. Τι τρολιά, εδώ υπάρχουν αποφάσεις
    http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=1517&what_sub=d_typou

  188. Μαρία said

    198
    Κατά σύμπτωση και το ’69 πάλι Ιερώνυμο είχαμε στην επιτροπή του Παπαδόπουλου.

  189. 199 Τον καλό τον Ιερώνυμο, τον έφαγαν νωρίς

  190. sarant said

    196 Aυτό αξίζει άρθρο 🙂

  191. sarant said

    196 πάλι Ξέρεις Μαρία από πότε είναι το σκίτσο;

  192. Μαρία said

    202
    H γελοιογραφία του ΜΠΟΣΤ είναι από το τεύχος 4 του περιοδικού ΑΝΤΙ της 19-10-1974 από το σχετικό με το τάμα άρθρο.
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/02/21/mpost50-6/#comment-206121 🙂

  193. Νομίζω αναδημοσιεύτηκε και στα «18 ΑΝΤΙ-ΚΕΙΜΕΝΑ» που σου είχα φωτοτυπήσει, Νίκο.

  194. Μαρία said

    203
    http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type=&page=0&pid=iid:15412&q=isMemberOfCollection-cid:486

    204
    Προς στιγμήν διάβασα 18 κείμενα κι ετοιμαζόμουν να γράψω αποκλείεται 🙂

  195. Μαρία said

  196. Μαρία said

    Βόμβα στο Κορδελιό: Ένα ραδιοφωνικό σποτ που κόστισε 15.000 ευρώ http://www.stokokkino.gr/article/1000000000054112/Bomba-sto-Kordelio-Ena-radiofoniko-spot-pou-kostise-15000-euro

  197. sarant said

    203-204 Δίκιο έχετε

  198. Μαρία said

    208
    Aπ’ την ερώτηση των βουλευτών μαθαίνουμε οτι ο Ζαΐμης έθεσε τον θεμέλιο λίθο το 1930 στο Πεδίο του Άρεως! Και σταματούν εδώ την εξιστόρηση, γιατί λέει το ενδιαφέρον των επόμενων κυβερνήσεων ήταν χλιαρό.

  199. nikiplos said

    ************************************
    Ai καμαρωταῑ στέγαι κτίζονται
    μὲ τούβλα τὸ δὲ σχῆμα τῆς
    καμάρας δίδεται με σίδερο τὸ
    ὁποῖον λυγίζεται ἀπὸ τὸν
    μάστορη παρουσία τοῦ
    ἀρχιτέκτονος καὶ οὕτω η
    καμπύλη δὲν γίνεται στοιχεῖον
    γεωμετρικὸν ἀλλα νοητόν.
    ************************************
    Από το κείμενο του Μποστ που συνοδεύει την παραπάνω γελοιογραφία…

    πολύ καλή και η ανάλυσή του για τη Χιλή… στις σελίδες 17 και 18…

  200. Μαρία said

    Απέσυραν τις υπογραφές τους οι βουλευτές της ΝΔ για το «Τάμα του Έθνους»
    http://www.kathimerini.gr/896630/article/epikairothta/politikh/apesyran-tis-ypografes-toys-oi-voyleytes-ths-nd-gia-to-tama-toy-e8noys

    http://www.koutipandoras.gr/article/ekneyrismos-mhtsotakh-gia-erwthsh-poy-kateoesan-boyleytes-toy-mazi-me-nikolopoylo-kammeno

  201. Μαρία said

    Σαΐνι ο προφέσορας.
    Orestis Kalogirou Ένα απλό search στο «κατάλογος οτε» βγάζει μηδέν αποτελέσματα για το επίθετο Εθνικοφρονιδης σε όλη την Ελλάδα, όπως φυσικά είναι αναμενόμενο. Εμένα για τρολ μου φαίνεται που κάνει πλάκα. Την πάτησε η Κ…

  202. sarant said

    Σαϊνι λέμε!

  203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    212 ήρθα να βάλω αυτό και είχες προλάβει, παντεπτόπτρια! 🙂
    «… φευ φευ κ. Κασιμάτα! …
    Ο Σωκράτης καταδικάστηκε για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη• όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει». »

    Η ιστορική αλήθεια για τις διώξεις των αγωνιστών της Αριστεράς και τα πεπραγμένα της δεξιάς μπορεί να πάει περίπατο, παρέα με την «ψυχραιμία» των ίσων αποστάσεων.
    https://left.gr/news/ektelontas-egkrita-ton-mpelogianni

Σχολιάστε