Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συμπαθητικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2017


Αν απορείτε για τον τίτλο, μην προσπαθείτε να τον συσχετίσετε με την επικαιρότητα. Δεν είναι κάποιο γεγονός της εβδομάδας που μ’ έσπρωξε να τιτλοφορήσω έτσι το καθιερωμένο πολυσυλλεκτικό σαββατιάτικο άρθρο μας, αλλά ένα από τα μαργαριτάρια της πιατέλας -και συγχωρέστε μου την αυτοαναφορικότητα.

Και ξεκινάω με ένα ανεπίκαιρο μεταφραστικό, που μου το έστειλε πριν από λίγο ένας φίλος. «Βάλε», μου λέει, «στο Google Translate το γαλλικό dindon [ο γάλος, ο διάνος] και δες τι σου βγάζει στα ελληνικά».

Μπορούσα βέβαια να μαντέψω τι βγάζει:

Πώς γκένεν αυτό; -που έλεγε και ο Ογκουνσότο. Το σύστημα αυτόματης μετάφρασης του Google για να μεταφράσει από τα γαλλικά στα ελληνικά πηγαίνει μέσω αγγλικών: γαλλικά —> αγγλικά και μετά αγγλικά —> ελληνικά. Αυτό το κάνει επειδή έχει περισσότερα παράλληλα σώματα κειμένων αγγλο-οτιδήποτε παρά με ζεύγη άλλων γλωσσών. Αλλά η τακτική αυτή προσθέτει λάθη, όπως εδώ, διότι το dindon γίνεται στα αγγλικά turkey και το turkey στα ελληνικά Τουρκία!

Αν προσέξετε στο κάτω αριστερά μέρος της οθονιάς, ο ορισμός της λέξης dindon δίνεται σωστά. Το λάθος γίνεται κατά τη μετάβαση στα αγγλικά. Λάθος θα πάρετε κι αν βάλετε dinde (γαλοπούλα). Να πούμε όμως ότι αν βάλετε λιγάκι συγκείμενο, το λάθος αποφεύγεται -ας πούμε, αν ζητήσετε τη μετάφραση του dinde aux marrons παίρνετε, σωστά, «γαλοπούλα με κάστανα». Για τα λεξιλογικά της γαλοπούλας και για τη σχέση της με την Τουρκία, έχουμε βέβαια γράψει άρθρο.

* Ο παραπλανητικός τίτλος της εβδομάδας: Ποινή 54 ετών στον δάσκαλο για ασέλγεια μαθητών στην Ιεράπετρα

«Ρε τον φουκαρά τον δάσκαλο, πληρώνει αμαρτίες άλλων», σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει.

* Την περασμένη Παρασκευή η Καθημερινή είχε τίτλο σε πρωτοσέλιδο άρθρο της: «Πρόστιμα επί δικαίους και αδίκους«.

Δυο ή τρεις φίλοι στο Φέισμπουκ μου έστειλαν τον λίκνο καυτηριάζοντας το λάθος.

Μόνο που δεν είναι λάθος. Οι φίλοι ίσως θα ήθελαν σύνταξη με γενική, αλλά το ευαγγελικό χωρίο με το οποίο κάνει λογοπαίγνιο ο τίτλος χρησιμοποιεί αιτιατική, «βρέχει επί δικαίους και αδίκους».

* Αλλά και ένας άλλος πρωτοσέλιδος τίτλος, της Αυγής του Σαββάτου, προκάλεσε απορίες: Συνήγορος του Ασθενή. Έτσι λέγεται ένας θεσμός που πρόκειται να δημιουργηθεί, στο πνεύμα του Συνήγορου του Πολίτη.

Η φίλη που μου το έστειλε αναρωτήθηκε αν είναι σωστό.

«Σωστό το θεωρώ», της είπα. «Εδώ έχει ουσιαστικοποιηθεί, οπότε στη γενική ο τύπος «του ασθενή» είναι ο επικρατέστερος, και χρησιμοποιείται πολύ και από τους γιατρούς. Αν ήταν επίθετο θα κλινόταν αλλιώς, π.χ. ‘του ασθενούς σφυγμού'».

Το ίδιο συμβαίνει και με τον συγγενή. Πήγα στο σπίτι του συγγενή μου, αλλά «της συγγενούς διαμαρτίας».

* Θηριώδες μεταφραστικό μαργαριτάρι από το Πρώτο Θέμα. Η ηθοποιός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ σχολίασε στο Τουίτερ τις επαφές του Ρώσου πρεσβευτή με διάσημους στις ΗΠΑ και έγραψε:

I couldn’t help but wonder… had the Russian ambassador been meeting with everybody except me?

Αυτό θα πει, περίπου, «Αναρωτιέμαι … με όλους συναντιόταν πια ο Ρώσος πρεσβευτής εκτός από εμένα;»

Το Πρώτο Θέμα «μεταφράζει» ως εξής:

Εγώ δεν θα μπορούσα να βοηθήσω, αλλά αναρωτιέμαι… ο Ρώσος πρεσβευτής τους συνάντησε όλους εκτός από εμένα;

Οι φωστήρες του κομιστή μετέφρασαν κατά λέξη το I couldn’t help but… !

Στην πραγματικότητα, βέβαια, σημαίνει «Δεν μπορώ να μην…», αλλά στην προκειμενη περίπτωση και το σκέτο «Αναρωτιέμαι» ή «Απορία έχω» αποδίδει μια χαρά το νόημα.

* Το έχουμε ξαναπεί, οι ιντερνετικοί μύθοι διαδίδονται και επειδή θέλουμε πολύ να τους πιστέψουμε -ιδίως όταν ο μύθος έχει πολιτική διάσταση και λειτουργεί σε βάρος πολιτικού μας αντιπάλου.

Τρανό πρόσφατο παράδειγμα: σε διάφορα ανυπόληπτα σάιτ τύπου Μακελειό.gr δημοσιεύτηκε η εξωφρενική είδηση ότι αμέσως μόλις το Κέντρο Νιάρχος αποδόθηκε στο δημόσιο δημοσιεύτηκε ανακοίνωση για την πρόσληψη 236 κηπουρών! Η είδηση συνοδευόταν από μια εμφανώς παραποιημένη φωτογραφία εγγράφου.

Κάθε λογικός άνθρωπος που θα τύχαινε να διαβάσει την «είδηση» αυτή θα κουμπωνόταν, αφενός επειδή ο ισχυρισμός είναι εξωφρενικός και αφετέρου επειδή το μέσο που τη διαδίδει είναι αναξιόπιστο. Θα περίμενε, ο εχέφρονας άνθρωπος, να δει διασταύρωσή της από άλλους, πιο έγκυρους ιστότοπους -ή θα έλεγχε το εμφανώς παραποιημένο «έγγραφο».

Κι όμως, βρέθηκε κοτζάμ επιστήμονας, συνταγματολόγος, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πόσο πιο πολύ διαφωτισμό μπορεί να περάσει κανείς;), ο Κώστας Μποτόπουλος, που όχι μόνον έχαψε αμάσητο το παραμύθι, αλλά κάθισε κι έγραψε και άρθρο, στο σάιτ metarithmisi.gr, στο οποίο κατακεραύνωσε τους αλόγιστους διορισμούς και ειρωνικά ευχήθηκε «Καλό πότισμα» στον Γιώργο Κιμούλη!

Ο μύθος έχει φυσικά ξεσκεπαστεί από το καλό ellinikahoaxes.gr, όπου θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά, ξαναλέω, μύθοι θα κατασκευάζονται διαρκώς, κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό. Το τραγικό είναι ότι βρίσκονται καθηγητάδες και διανοούμενοι με ανεπίληπτα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια και χάβουν αμάσητους τους πιο χοντροκομμένους μύθους.

Εκτός βέβαια αν θέλουν να τους χάψουν.

* Και φτάνουμε στο μεζεδάκι που έδωσε τον τίτλο στο σημερινό άρθρο. Είναι κι αυτό μεταφραστικό -είχαμε κάμποσα σήμερα.

Σε άρθρο του skai.gr για τη μάχη της Μοσούλης, διαβάζουμε ότι ο ηγέτης του ISIS δεν βρίσκεται πια μέσα στην πόλη:

Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν συμπεράνει από τις προσπάθειες εντοπισμού του πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους προτιμάει να κρύβεται σε σπίτια συμπαθητικών κατοίκων που βρίσκονται σε μικρά χωριά παρά σε αστικές περιοχές όπου συχνά διεξάγονται μάχες.

Απάντησα στον φίλο που μου το έστειλε: Εμ τι περίμενες; Να πάει να τον φιλοξενήσουν τίποτα τζαναμπέτηδες; Τίποτα ασκημομούρηδες; Σε συμπαθητικούς ανθρώπους θα πήγε, να ανοίξει η καρδιά του!

Το μαργαριτάρι οφείλεται σε… άσπονδο φίλο. Το αγγλικό πρωτότυπο προφανώς χρησιμοποιούσε τη λέξη sympathetic villagers ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το sympathetic εδώ δεν θα πει «συμπαθητικοί» αλλά «συμπαθούντες», «ευνοϊκά διακείμενοι»!

* Υπάρχει λέξη «παράσυρση»; Ένας καλός φίλος μού έστειλε λινκ από άρθρο για το τραγικό δυστύχημα στην Αλεξάνδρεια (τέως Γιδά) Ημαθίας, που έλεγε για την «παράσυρση» της έφηβης από το αυτοκίνητο: «να αφήνει την τελευταία πνοή, μετά την παράσυρσή της από αυτοκίνητο»

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να πω ότι δεν υπάρχει τέτοια λέξη, και ότι αυτά παθαίνει κανείς όταν το παρακάνει με την ονοματική σύνταξη -αντί δηλαδή να πει «όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο».

Τα λεξικά που κοίταξα δεν έχουν τη λέξη, ούτε τα σύγχρονα ούτε ο Δημητράκος. Γκουγκλίζω όμως και βρίσκω χιλιάδες ανευρέσεις, σχεδόν αποκλειστικά για τροχαία δυστυχήματα (πολύ πρόσφατο, φευ, παράδειγμα)

Οπότε; Μπορούμε να πούμε ότι «δεν υπάρχει» η λέξη παράσυρση; Τι λέτε; Εγώ λέω πως η λέξη υπάρχει -ασφαλώς στον σχηματισμό της επηρέασε και η αναλογία με την απόσυρση.

* Tη φωτογραφία την τράβηξε φίλος από βιτρίνα μαγαζιού στο κέντρο της Αθήνας (Μαυροματαίων), αλλά από τακτ έσβησε μερικά ψηφία κι έτσι δεν ξέρουμε ποιον αριθμό να καλέσουμε αν μας τύχει καμιά amargency!

* Καθαιρέθηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας για οικονομικά σκάνδαλα. Ή μήπως ο πρόεδρος; Αν διαβάσετε το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος (κακό δικό σας) οι γνώμες διίστανται. Η πρώτη αναφορά είναι γιούνισεξ («καθαίρεση Παρκ»), μετά έχουμε αρσενικό («του προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε») και στο τέλος η μπίλια κάθεται στο θηλυκό («καθαίρεση της Παρκ») που είναι και το σωστό!

* Ο Κασιδιάρης κηρύχτηκε ανεπιθύμητος στη Λάρισα, διαβάζω. Κι ένας φίλος έστειλε έναν σύνδεσμο επισημαίνοντας ένα λαθάκι στο ρεπορτάζ: «Την ίδια ώρα, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας βρίσκεται υπ’ ατμόν, αφού ο χώρος πέριξ του ξενοδοχείου στην οδό Φαρσάλων το απόγευμα του Σαββάτου θα θυμίζει… πεδίο μάχης!»

Όχι όμως. Βρίσκομαι υπ’ ατμόν θα πει «είμαι έτοιμος να φύγω». Η έκφραση θα βγήκε από τα παλιά ατμόπλοια. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας μάλλον θα βρίσκεται επί ποδός πολέμου ή κάτι ανάλογο. Ή είναι πολύ αυστηρός ο φίλος μου;

* Λέγαμε στο προηγούμενο σαββατιάτικο άρθρο για μια ομοφοβική ατάκα του Στέφανου Κασιμάτη στην Καθημερινή. Ο αντιπαθέστατος αρθρογράφος φρόντισε να ξαναχτυπήσει, αφού σε εμετική προχτεσινή επιφυλλίδα του περιγράφει τάχα κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας: παντελόνι σιγκαρέτ (δηλαδή, κολάν για άνδρες και LBGT)….

Είπαμε, ζήλεψε δόξα Στέφανου Χίου. Ούτε το ακρώνυμο LGBT δεν ξέρει να γράψει σωστά.

* Μερικά κλικ παραπάνω στην κλίμακα της ομοφοβίας, η Μητρόπολη Πειραιώς, ή πιο σωστά το «Γραφείο επί των αιρέσεων και των παραθρησκειών» (!) της Μητρόπολης, που έβγαλε πανταχούσα για τη θεματική εβδομάδα που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας με τον χριστιανικότατο τίτλο «Ο σοδομισμός εισβάλλει στα σχολεία«.

Στις πρώτες αράδες διαβάζουμε:

Έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς και είναι πλέον κοινός τόπος, ότι η προώθηση της ομοφυλοφιλίας και των άλλων συναφών σεξουαλικών παρεκκλίσεων εντάσσεται στους στόχους και στον τρόπο δράσεως της Νέας Εποχής και της «Νέας Τάξεως Πραγμάτων». Όπως επισημαίνουν ειδικοί ερευνητές, η προβολή της ομοφυλοφιλίας συμβαδίζει άριστα με την προβολή του αποκρυφισμού και της μαγείας, που αποτελούν την πνευματική μήτρα της Νέας Εποχής.

Και εκεί σταματάμε να διαβάζουμε και αναρωτιόμαστε γιατί να πληρώνουμε το Γραφείο Αιρέσεων.

* Έχουμε και τον κύριο Τάκη της Καθημερινής, βασικό τροφοδότη μας με μαργαριτάρια. Σε πρόσφατη επιφυλλίδα του, γράφει για την εγκατάλειψη των κλασικών σπουδών, και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Οι αρχαιότεροι νεκροί λευκοί Ευρωπαίοι άνδρες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ελληνιστή Ρόμπερτ Νοξ, ο οποίος υπερασπίζεται τον κλασικό πολιτισμό απέναντι στον πολιτισμικό σχετικισμό της μετανεωτερικής διανόησης….

Μόνο που ο ελληνιστής είναι ο Μπέρναρντ Νοξ (Bernard Knox) –ιδού και το βιβλίο του. Ο Ρόμπερτ Νοξ ήταν ένας νεαρός ηθοποιός, που έπαιξε σε μια ταινία της σειράς του Χάρι Πότερ και μετά δολοφονήθηκε σε έναν καβγά.

Πάλι καλά που ο ημιμαθής κύριος Τάκης δεν είπε πως το βιβλίο το έγραψε ο Φορ Νοξ!

* Και κλείνω με ένα λάθος που έτυχε και το άκουσα λάιβ, από τη χτεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Η δημοσιογράφος του Άλφα Ευαγγ. Τσικρίκα ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα τι έχει να απαντήσει στις δηλώσεις «του ομολόγου σας κυρίου Τσαβούσογλου».

Κοτσάνα περιωπής, βεβαίως, αφού ο Τσαβούσογλου είναι υπουργός Εξωτερικών -άρα δεν είναι «ομόλογος» του Τσίπρα, ο οποίος το σχολίασε:

Αν πάντως περάσει το ερντογανικό δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεν θα υπάρχει ομόλογος του Τσίπρα στη γείτονα χώρα, για τον απλό λόγο ότι το νέο σύνταγμα καταργεί τη θέση του πρωθυπουργού.

Ως τότε όμως, καλό σαββατοκύριακο!

 

 

 

 

249 Σχόλια to “Συμπαθητικά μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >αν ζητήσετε τη μετάφραση του dinde aux marrons παίρνετε, σωστά, «γαλοπούλα με κάστανα»

    Κι αν μου δώσει «μπιπ καπαμά»; τι λέτε να είχα ζητήσει

  2. Γς said

    Κι εκείνο το «φακ νιουζ» του Πετρόπουλου;

  3. ndmushroom said

    Εντάξει, «υπ’ ατμόν», «βράζει», αναβρασμός, όλα με το ίδιο θέμα καταπιάνονται… 😛
    Καλημέρα!

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σχετικά με τον χόακα που κατάπιε αμάσητο ο κύριος καθηγητής, είναι σύνηθες να τυφλώνονται οι άνθρωποι, όταν τους κουμαντάρουν η ιδεοληψία, τα πάθη τους, τα συμφέροντά τους, οι φοβίες τους, και όχι η απλή λογική. Αυτό πραγματεύεται ο Φερό, με πολλά παραδείγματα, στο βιβλίο του «Τύφλωση», για το οποίο έγινε λόγος το περασμένο Σάββατο. Πάντως κάτι θυμάμαι από το παρελθόν για συνυπηρέτηση 60 κηπουρών στο νοσοκομείο της Λάρισας και για διορισμό του φτωχούλη Νικοπολίδη ως κηπουρού στον δήμο Κηφισιάς. Προ ΣΥΡΙΖΑ.
    Όσο για τον κυρ Τάκη, τι να πει κανείς; Βαριέται να γκουγκλάρει ή εμπιστεύεται τόσο πολύ τη μνήμη του; Η τεμπελιά, η τσαπατσουλιά και η αλαζονεία είναι συστατικά της αριστείας;

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    >υπ’ ατμόν
    Κι εγώ καταλαβαίνω, αρχίζοντας την πρόταση, πως η ΑΔ μετακομίζει. Παρεμπιπτόντως, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να δούμε την προέλευση, αν αφορά τραίνα ή πλοία.

    >παράσυρση
    Αλήθεια και η παρόμοια απόσυρση είναι «ορθόδοξη» εκδοχή της λέξης; Και οι δύο μου φαίνονται κακόηχες και ίσως γι’ αυτό ασχολούμαι, αλλά το ουσιαστικό για το σύρω ή σέρνω είναι το σύρσιμο και όχι η σύρση, σωστά; Ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος η απορία, βέβαια, αφού έχουν καθιερωθεί οι λέξεις.

  6. Σπύρος Χαμένος said

    Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα μεζεδάκια του «ασθενή» (ποτέ δεν σκέφτηκα να το συγκρίνω με τον «συγγενή») και της «παράσυρσης». Επειδή είμαι φρέσκος στο ιστολόγιο σας και ερασιτέχνης της γλώσσας (το ‘χω αυτό το κακό, είμαι καλός ερασιτέχνης σε πολλά αλλά καλός επαγγελματίας σε τίποτα) θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
    Στην Ισπανία (υποθέτω και σε άλλες χώρες, με την Γαλλία να μου έρχεται πρώτη στο μυαλό) υπάρχει η Βασιλική Ακαδημία της Γλώσσας, που «αποφασίζει» τι είναι «σωστό» και τι όχι σε θέματα γλώσσας. Θα ήσασταν υπέρ ή κατά μίας αντίστοιχης Ελληνικής Ακαδημίας της Γλώσσας και γιατί; Το ερώτημα είναι μάλλον δύσκολο να απαντηθεί με ένα σχόλιο, αλλά ίσως να γράψατε κάτι παλιότερα κι εγώ να μην το έχω διαβάσει, επειδή όπως σας είπα, είμαι καινούριος στην «παρέα» σας.

  7. Πέπε said

    > > Βρίσκομαι υπ’ ατμόν θα πει «είμαι έτοιμος να φύγω». Η έκφραση θα βγήκε από τα παλιά ατμόπλοια. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας μάλλον θα βρίσκεται επί ποδός πολέμου ή κάτι ανάλογο. Ή είναι πολύ αυστηρός ο φίλος μου;

    Αφού ρωτάς Νίκο:

    Δεν είναι πολύ αυστηρός μεν. Εδώ πρόκειται για λάθος, πολύ συγκεκριμένο: μπέρδεψαν το υπ’ ατμόν με το επί ποδός πολέμου. Ή με το «καζάνι που βράζει».

    Ωστόσο, το υπ’ ατμόν χρησιμοποιείται πολύ με την έννοια «είμαι στη φούρια της ετοιμασίας», όχι κατ’ ανάγκην της ετοιμασίας για αναχώρηση αλλά για οτιδήποτε. Μέχρι αυτό το σημείο απομάκρυνσης από την κανονική έννοια, νομίζω ότι μπορεί να γίνει δεκτό.

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Δεν το άκουσα αυτό, δώσε κανένα λινκ

    3-5-7: Τώρα που το λέτε, μάλλον τους μπέρδεψε το «σε αναβρασμό» κτλ.

    4 Μη λες ψέματα, δενδροκηπουρός ήταν ο Νικοπολίδης, όχι σκέτος κηπουρός 🙂

    6 Τέτοιες Ακαδημίες έχουν αιώνες πίσω τους. Πάντως, στη γλώσσα κανείς δεν νομοθετεί και αν νομοθετήσει δεν μπορεί να επιβάλει αυτό που νομοθέτησε. Το έργο της κάθε κανονιστικής αρχής είναι να εκπονεί πόρους (λεξικά κτλ) και να δίνει το παράδειγμα. Αυτό το κάνει και η δική μας Ακαδημία Αθηνών, όχι άσκημα τα τελευταία χρόνια.

  9. LandS said

    Το υπ’ ατμόν σημαίνει έτοιμο για αναχώρηση και όχι σε αναβρασμό. Σε αναβρασμό σημαίνει το σε αναβρασμό και έτοιμη να επέμβει σημαίνει το βρίσκεται επί ποδός [πολέμου].
    Μια ατμομηχανή τρένου μπορούσε, για ολιγόωρη στάση, να παραμείνει υπ’ ατμόν, ενώ ένα ατμόπλοιο έμενε υπ’ ατμόν για ολιγοήμερη.

  10. Πέπε said

    @8 τελευταίο:

    Δεν ισχύει ότι η Γαλλική Ακαδημία αποφασίζει την ορθογραφία, και μάλιστα με τακτικές μικροαναθεωρήσεις;

  11. spiral architect said

    Λη και Παρκ. Τα δύο συχνότερα επώνυμα καθώς και παλιότερο δίδυμο κορεατών ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ.

    Καλημέρα.

  12. «αφενός επειδή ο ισχυρισμός είναι εξωφρενικός και αφετέρου επειδή το μέσο που τη διαδίδει είναι αναξιόπιστο» … «Εκτός βέβαια αν θέλουν να τους χάψουν»
    Ε, τα είπες όλα μόνος σου. Το Μακελειό είναι αναξιόπιστο για ανθρώπους που το ψάχνουν. Άμα θέλεις να το πιστέψεις, το πιστεύεις μια χαρά.

  13. sarant said

    10 Ναι και όχι. Η τελευταία αναθεώρηση της γαλλικης ορθογραφίας αποφασίστηκε μεν το 1990 (τότε επικυρώθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία) αλλά μπήκε στα σχολικά βιβλία τη φετινή χρονιά.

  14. Το σχετικό με τον Τσίπρα μου δημιούργησε την εξής απορία : υπάρχει άραγε άλλος εκλεγμένος πρωθυπουργός χωρίς να έχει προηγουμένως χρηματίσει υπουργός ;;

  15. ΓιώργοςΜ said

    14 Εγώ πάντως θα σκεφτόμουν περισσότερο πριν βάλω τις λέξεις «υπουργός» και «χρηματίσει» στην ίδια πρόταση… 😛

  16. Σπύρος Χαμένος said

    Προφανώς και έχουν αιώνες πίσω τους οι Ακαδημίες, γνωρίζοντας την Ισπανική, μπορώ να πω ότι ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, υποθέτω ότι η Γαλλική θα ιδρύθηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα. Για να μετρήσει κάποτε αιώνες όμως, πρέπει πρώτα να ιδρυθεί κάποια στιγμή.
    Επίσης καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει, για αυτό τα «αποφασίζει» και «σωστό» τα έβαλα σε εισαγωγικά. Το τι είναι σωστό και τι όχι το ορίζει προφανώς η χρήση. Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή της «παράσυρσης» (και φυσικά και πολλών άλλων) θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μία άποψη πολλών γλωσσολόγων σχετικά με το τι προτείνεται ως χρήση, αφού είναι λίγο δύσκολο να μιλήσουμε για γενικευμένη χρήση της λέξης. Η Ακαδημία Αθηνών που αναφέρετε δεν γνωρίζω αν έχει επαγγελματίες της γλώσσας από όλη την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι δεν έχει μία ιστοσελίδα όπου θα μπορούσε κανείς να βρει κάποια λεξικά ή και γλωσσικά εργαλεία γενικότερα online. Για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ, και πάλι θα φέρω το παράδειγμα της Ισπανικής Ακαδημίας (αυτής που γνωρίζω δηλαδή) που έχει κλασικό λεξικό, λεξικό για διάφορες λέξεις που χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους ή και λάθος, λεξικό με νομικούς όρους, παλιότερα λεξικά, σύνδεσμους για θέματα γραμματικής, ορθογραφίας, κλπ.

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς θα μπορούσε να έχει χρηματίσει υπουργός ο Τσίπρας, αφού πρώτη φορά το κόμμα του ψηφίστηκε για κυβέρνηση;

  18. nikiplos said

    Καλημέρα…

    Δύσκολο σήμερα να αλλάξει η χρήση του απόσυρση , παράσυρση και να πάει προς το παρασυρμός και αποσυρμός κατά το διασυρμός , ή το απλό συρμός … Από τα 80ς, όταν άρχισαν να μετρούν ευρωπαϊκοί δείκτες, η χώρα μας είναι σταθερά πρώτη σε παρασύρσεις πεζών από οχήματα στην ΕΕ ( το παρασυρμούς πεζών δεν μου πάει τόσο). Θυμάμαι, όταν είχα πρωτοδιαβάσει την είδηση ήταν κάπου το 1989, όταν με άριστα το 100, η χώρα μας σε παρασύρσεις πεζών έπαιρνε κάπου 60 ή 70% στα θανατηφόρα τροχαία, η επόμενη Πορτογαλία έπαιρνε 30 ή 40%…

  19. 14 Ο Καραμανλής (ο τζούνιορ).

  20. sarant said

    14-19 Μπράβο, ως το 1997 που ανέλαβε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΚΚ2 ήταν στα πίσω έδρανα της Βουλής.

    18 Ωραία, η λέξη πήρε τα διαπιστευτήριά της.

    16 Σε αυτόν τον ρόλο που λες έχουμε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που κάνει πολύ καλή δουλειά. Δες το λίγο:
    http://www.greeklanguage.gr/

  21. spatholouro said

    Sarant: «Πάντως, στη γλώσσα κανείς δεν νομοθετεί και αν νομοθετήσει δεν μπορεί να επιβάλει αυτό που νομοθέτησε.»

    Δηλαδή το 1976 και το 1982 δεν είχαμε ούτε νομοθέτηση ούτε επιβολή νομοθέτησης;

  22. # 17

    Γιατί του Καμμένου το κόμμα ψηφίστηκε ποτέ για κυβέρνηση ; του Κούβελη ;

  23. Σπύρος Χαμένος said

    Ευχαριστώ πολύ! Μόλις το έβαλα στα αγαπημένα μου.

  24. sarant said

    21 Το 1982 ρυθμιστηκε ο τρόπος γραφής, το 1976 αναγνωρίστηκε η χρήση/διδασκαλία της δημοτικής στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση. Αυτά δεν συνιστούν επεμβάσεις στην ίδια τη γλώσσα.

    Το αντιπαράδειγμα σε οσα έγραψα είναι ίσως η μεταρρύθμιση του Κεμάλ (όχι απλώς με την αλλαγή του αλφαβήτου) ή όσα έγιναν στο Ισραήλ. Και στις δυο περιπτώσεις με πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.

  25. 21 Μα καμία από τις δύο νομοθετήσεις που λες δεν επέβαλε γλώσσα. Τη γραμματική Τριανταφυλλίδη που είναι περιγραφική και όχι κανονιστική (και μετρούσε δεκαετίες) η πρώτη, κανόνες ορθογράφησης η δεύτερη. Νομοθέτηση στη γλώσσα θα ήταν ένα «απαγορεύεται να μπερδεύετε τις καταλήξεις -ετε και -εται», ή ένα «επιβάλλεται το -ούνταν στη θέση του -είτο». Σε κάτι τέτοια, ακόμα και οι περιγραφές του Τριανταφυλλίδη δεν έχουν καθιερωθεί πλήρως.

  26. ΓιώργοςΜ said

    21 Νομοθετήθηκε ο τρόπος που διδάσκεται η γλώσσα και αυτή που χρησιμοποιεί το κράτος, δεν έφαγε κανένας πρόστιμο επειδή χρησιμοποιεί πολυτονικό ή γκρήκλις.

  27. Αιμ said

    Καλημέρα,

    14 Ο Παπαδημος ;

  28. LandS said

    14 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

  29. Πέπε said

    @18:
    > > Δύσκολο σήμερα να αλλάξει η χρήση του απόσυρση , παράσυρση και να πάει προς το παρασυρμός και αποσυρμός κατά το διασυρμός , ή το απλό συρμός …

    Την παράσυρση δεν την είχα ξανακούσει. Ασφαλώς όμως δεν είχα ακούσει ούτε και άλλη λέξη, καλύτερη ή όχι, για την ίδια έννοια. Την απόσυρση πάλι μου φαίνεται να την ξέρω ανέκαθεν, και ποτέ δε με ξένισε. Τις θεωρώ απολύτως ομαλές. Ο «συρμός» δε λέει τίποτε: έχουμε και άλλα τέτοια ζεύγη, π.χ. δίωξη και διωγμός, και πολύ λαϊκότερα, χάση (του φεγγαριού) και χαμός.

  30. # 27

    Για εκλεγμένο ρώτησα, δοτοί υπάρχουν πολλοί είτε φυτευμένοι είτε υπηρεσιακοί

  31. LandS said

    26 Τουλάχιστον ένας συσχολιατής, από τους δυο τρεις πολυτονιστές που συχνάζουν εδώ, ισχυρίζεται ότι υπέστη διωγμό.

  32. Πέπε said

    Και να συμπληρώσω στο #29:

    Το ουσιαστικό από το σέρνω είναι σύρσιμο, αλλά σύνθετο *παρασύρσιμο δε θα μπορούσε να υπάρχει. Αυτά τα ουσιαστικά (σε -σιμο) είναι μόνο τρισύλλαβα, δηλαδή (α) απλά, όχι σύνθετα και (β) από ρήματα με μονοσύλλαβο θέμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυξηθούν οι συλλαβές, η παραγωγική κατάληξη αλλάζει και γίνεται -μα (παράσυρμα), π.χ. μπλέξιμο / μπέρδεμα, πλύσιμο / ξέπλυμα. Άσχετα αν ιστορικά η κατάληξη -μα σημαίνει άλλο.

  33. Αιμ said

    Μα και τα μπλέξιμο πλύσιμο τρισυλλαβα δεν είναι ;

  34. sarant said

    28 Σωστά, και ο Βενιζέλος.

    Θα λείψω για μερικές ώρες.

  35. Γς said

    8:

    > Δεν το άκουσα αυτό, δώσε κανένα λινκ

    http://www.newsit.gr/politikh/Petropoylos-Sti-Voyli-paragontai-ta-Fak-Nioyz-vid/706046

  36. nikiplos said

    @32, εγώ τις αντλούσα από το σύρω κι όχι από το σέρνω…
    συρμός, διασυρμός κοκ…

  37. Earion said

    Γς, έχουν κάνει αίσθηση τα φακ νιους του υπουργού Πετρόπουλου, όση αίσθηση είχε κάνει και το «κόπι πάστε» του υπουργού Πολάκη παλιότερα. Αλλά όπως κι εκείνο δεν συμπεριλήφθηκε στα μεζεδάκια του επόμενου Σαββάτου, φοβάμια ότι κι ετούτα θα έχουν την ίδια τύχη.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Καμμένος και ο Κουβέλης δεν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί. Τους δόθηκε όμως η ευκαιρία να υπουργοποιηθούν επί κυβερνήσεων ΝΔ και οικουμενικής αντίστοιχα. Ο Τσίπρας δεν είχε ποτέ αυτή την ευκαιρία. Κατευθείαν στα βαθιά, λοιπόν, στον ωκεανό με τους καρχαρίες.

  39. spatholouro said

    #24/25/26

    Αμάν και έχω χρόνια τώρα πάρει την τρομάρα ότι ε..όλο και κάποιες «ψιλοεπεμβασούλες» στη γλώσσα ήταν αυτές!

    Όλα «καλά» λοιπόν

  40. ΣΠ said

    Όταν η ζωή τρολάρει:
    Ο Βαζελάκης ψάχνει τον… Μαρινάκη!

  41. atheofobos said

    28, 34
    Στην ουσία ο Ελ. Βενιζέλος είχε διατελέσει υπουργός πριν να γίνει πρωθυπουργός.
    Μετά τις εκλογές της 24 Ιανουαρίου 1898,στην Κρήτη διορίστηκε σύμβουλος επί της δικαιοσύνης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1901.

  42. # 38

    Ελληνικά μιλάω

    Εγραψες ..Πώς θα μπορούσε να έχει χρηματίσει υπουργός ο Τσίπρας, αφού πρώτη φορά το κόμμα του ψηφίστηκε για κυβέρνηση;

    το οποίο προφανώς είναι πατάτα γιατί πολλοί έχουν χρηματίσει υπουργοί ΧΩΡΙΣ το κόμμα τους να ψηφισθεί για κυβέρνηση. Τι (λογική) σχέση έχει με το ότι δεν έγιναν αυτοί πρωθυπουργοί ;;;

  43. leonicos said

    Συνήγορος του Ασθενή.

    Χθες μόλις είδα σ’ ένα ασθενοφόρο «Προσφορά του Διεθνή….»

    Συγνώμη, μπορεί κάποτε τα ελληνικά να μιληθούν έτσι, αλλά όχι από μένα. Εδώ αρνούμαι να παράξω….. Γειά σου Σερ Σαρ

  44. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Γιατί είναι λάθος το φακ νιουζ; Είναι θέμα προφοράς.

  45. nickosl said

    Ένα παλιό δίλημμά μου που έχει να κάνει με την πρώην πρόεδρο της Ν. Κορέας, τον μπαμπά της και άλλους είναι αν πρέπει να διαιωνίζουμε τη μεταγραφή του ονόματός τους μέσω αγγλικών. Στα κορεάτικα δεν έχει ‘ρ’, είναι Πακ. Το R προστέθηκε στα αγγλικά για να εκφράσει το μακρόχρονο α. Πρόσφατα έγραψα κάτι για την Κορέα, το έβαλα Πακ και μου το άλλαξαν στη διόρθωση. Καταλαβαίνω και τη λογική του διορθωτή…

  46. Avonidas said

    Και εκεί σταματάμε να διαβάζουμε και αναρωτιόμαστε γιατί να πληρώνουμε το Γραφείο Αιρέσεων.

    Εγώ το πάω και παρακάτω: γιατί να πληρώνουμε τους παπάδες; Άλλωστε, έχουμε διογκωμένο δημόσιο τομέα…

  47. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    46. Και γιατί τότε να πληρώνουμε και τους Φυσικούς; Κι αυτοί ένα είδος παπαδαριού είναι … (με αιρέσεις, διαφορετικές θεωρίες για το ίδιο πράμα, ιδεοληπτικές προσκολλήσεις, κ.λ.π.)

  48. Avonidas said

    #47. Καταρχήν, τζιμανι μου, ποιός σου είπε οτι μας πληρωνουν (το ελληνικό κράτος, από το πολωνικό δεν εχω παράπονο). Και κατα δεύτερον, εμείς έχουμε φωτογραφίες του χιγγς. Να μας δείξουν κι οι παπάδες φωτογραφίες του Θεού και το συζητάμε! 😛

  49. leonicos said

    «Σωστό το θεωρώ», της είπα. «Εδώ έχει ουσιαστικοποιηθεί, οπότε στη γενική ο τύπος «του ασθενή» είναι ο επικρατέστερος, και χρησιμοποιείται πολύ και από τους γιατρούς. Αν ήταν επίθετο θα κλινόταν αλλιώς, π.χ. ‘του ασθενούς σφυγμού’».

    Το ίδιο συμβαίνει και με τον συγγενή. Πήγα στο σπίτι του συγγενή μου, αλλά «της συγγενούς διαμαρτίας».

    Το θεωρώ λάθος, ακόμα κι αν το χρησιμοποιούν γιατροί. Από πότε οι γιατροί μιλάνε σωστά ελληνικά; Πέρασαν ξαφνικά από την καθαρεύουσα στη δημοτιΚΙΑ χωρίς καμιά προπαίδεια, όπως όλοι, κιαι το χειρότερο… χωρίς γλωσσική ευαισθησία. Αν δημοτική = πές το όπως σου έρχεται, τότε το ότι ‘το λένε οι γιατροί’ είναι επιχείρημα. αλλιώς είναι αντεπιχείρημα.

    Το ίδιο ισχύει και για τον χαρακτηρισμό ‘επικρατέστερος’.

    Η παραβολή με τη λέξη ‘συγγενής’ είναι άτυχη, παρά την αναλογία. Η λέξη συγγενής παίζει σε δυο γλωσσικά επίπεδα, στα οποία οι αντίστοιχες λέξεις είναι άρρωστος και ασθενής.

    Ο σφυγμός μπορεί να είναι ασθενής ή ασθενέσταστος, αλλά είναι και αδύναμος.
    Ο ασθενής σφυγμός και τα ασθενή τοιχώματα του δοχείου είναι άλλη λέξη από τον ασθενή τον ξαπλωμένο στο κρεβάτι.
    Αν δεν καταλαβαίνει κανείς αυτές τις λεπτομέρειες, καλύτερα να γράφει αγγλικά, αφού τα ξέρει καλύτερα. Τα ελληνικά, τα αραβικά, τα τούρκικα είναι δύσκολες γλώσσες από αυτή την άποψη.

    Το ίδιο θα πω και για τη συγγενή διαμαρτία. Το ουδέτερο της λέξης συγγενής εδώ είναι συγγενές (φυσικά το ξέρετε, δεν εννοώ αυτό), π.χ. συγγενές ή επίκτητο χαρακτηριστικό. Ο συγγενής μου, π.χ. ο θείος μου, δεν έχει ουδέτερο, ούτε το αντίθετό του είναι ‘επίκτητος’

  50. leonicos said

    Είμαι θυμωμένος. Συγνώμη, αλλά είμαι θυμωμένος!

  51. leonicos said

    Εκτός βέβαια αν θέλουν να τους χάψουν.

    σχεδόν ξεθύμωσα

    Κανένα μύθο δεν χάβεις, αν δεν θέλειος να τον χάψεις. Εδώ έχει αποδειχτεί ότι ούτε αντικειμενικό εύρημα, μετά από έρευνα, δεν πιστεύεις, αν δεν προσπαθείς ν’ αποδείξεις αυτό που υποπτεύεσαι. Ακόμα και η αντικειμενική πραγματικότητα διαφεύγει αν δεν την περιμένεις (εκτός κι αν σου έρθει στο κεφάλι και δεν μπορείς να κάνει ςαλλιώς)

    Αλλιώς τι σημαίνει το ότι «η επιστημονική αλήθεια εμπεδώνεται μόνο μέσα από τν έλεγχο » του Πόππερ; Και τι νοημα θα είχε το χαρακτξριστικό της διαψευσιμότητας;

  52. LandS said

    41 Η Κρητική Πολιτεία ούτε κυρίαρχο κράτος ήταν ούτε μέρος της Ελληνικής Επικράτειας. Άρα είναι «τύποις» το ότι ήταν υπουργός στη Κρήτη και όχι «στην ουσία».

  53. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Oυδείς μωρότερος των ιατρών, εάν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι .

  54. leonicos said

    #3 υπ’ ατμόν = έτοιμο να ξεκινήσει

    δεν είναι συνώνυμο με το ‘βρίσκεται σε αναβρασμό’, που σημαίναι ευτό που ήθελε να πει ο συντάκτης. Το ότι μέσα στη φούρια του έγραψε όπως του κατέβηκε, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά η αστυνομ’ία ποτέ δεν βρίσκεται υπ’ ατμόν, εκτός αν μετακομίζει ατμοπλοϊκώς

  55. Babis said

    #47
    Για να θυμηθώ εκείνη την ωραία βρισιά του κάπτεν Χάντοκ, είναι ανακόλουθο να λες ότι οι αιρέσεις είναι το ίδιο με τις διαφορετικές θεωρίες 😛

  56. ΣΠ said

    49
    Λες δηλαδή ότι δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστικό «ασθενής» αλλά το σωστό είναι «άρρωστος» για να αποδόσει το αγγλικό patient;

  57. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    55. Καλά… πες εσύ σε κάποιον φυσικό ότι η θεωρία του είναι λάθος, κι είναι σωστή ξέρω γω η θεωρία του τάδε…κι αν δε σε κάψει στο υγρό πύρ το εξώτερο…

  58. LandS said

    47 Είσαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους και επιστήμης;

  59. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    55. Εδώ μέσα έχουν σφαχτεί παλικάρια (ποικίλλης προελεύσεως, μορφώσεως,γνωστικού πεδίου και κοσμοθεωρίας) για το θέμα θρησκεία-θεός . Αλλά τα ΣΦΑΞΙΜΑΤΑ που έχουν ρίξει Φυσικοί μεταξύ τους, για θέματα…Φυσικής,…ούτε στο Χαλέπι και τη Δαμασκό… 🙂

  60. Babis said

    #5
    Αν δεν κάνω λάθος το υπ’ατμόν προήλθε από τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά και αναφερόταν σε πλοία που είχαν ανεβάσει την πίεση του ατμού στο σωστό σημείο και περίμεναν την παλίρροια για να αναχωρήσουν.
    Αργότερα ο ίδιος όρος χρησιμοποιήθηκε για να δείξει πολεμική ετοιμότητα. Για να φτάσει η πίεση του ατμού στο σωστό σημείο απαιτούνταν πολλές ώρες, γιαυτό και βασικό κομμάτι της προετοιμασίας του στόλου για την περίπτωση που θα χρειαστεί να επέμβει κάπου, ήταν να ανεβάσουν πίεση ατμού.

    Με αυτήν την έννοια, δεν είναι εντελώς λάθος η διατύπωση αν και σήμερα σπανίως την χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πολεμική ετοιμότητα. Την χρησιμοποιούμε όμως καμιά φορά για να πούμε ότι κάποιος είναι έτοιμος για καβγά.

  61. LandS said

    57 Αν του το πεις κατάμουτρα δεν τον πειράζει. Για κάνε πως το λες σε δωρητή ή πάροχο !

  62. # 60
    μπα, τότε ακονίζει τα νύχια

  63. # 61

    Πωπω, σφάξιμο με μπαμπάκι…Διαιτητής έχεις κάνει ;

  64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
    Συμφωνῶ μὲ τὰ γραφόμενα τοῦ Λεώνικου στὸ 49. Θὰ τὸ πάω λίγο παραπέρα. Δἐν μπορεῖ ἡ ἑκτεταμένη λάθος χρήση ἑνὸς γλωσσικοῦ τύπου νὰ μένει ἀσχολίαστη καὶ νὰ μὴν διορθώνεται. Ἀκόμα περισσότερο νὰ θεωρεῖται σωστὴ ἐπειδὴ χρησιμοποιεῖται εὐρέως. Μοῦ ‘ρχεται πρόχειρα ἡ λεωφόρος Σπάτων ποὺ οἱ περισσότεροι τὴ λένε Σπατῶν.

  65. leonicos said

    #5 Γιώργο Μ

    Όντως, είναι πιθανότερο ν’ αναφέρεται στα τρένα. Το πλοίο δεν περιμένει ‘υπ’ ατμόν’.

    Το σύρω παράγει τον συρμό (μια και μιλάμε για τρένα)

    Από τις κύριες προθέσεις, σύνθετα του σύρω δίνουν μόνο οι ἀνά, διά, παρά, ἐπί και ἀπό

    ανασύρω, ανάσυρση (από το πηγάδι, από τη λήθη),

    διασύρω, διασυρμός, ο διασυρμός του ονόματός του

    αποσύρω, απόσυρση (σαν τεχνικός όρος για τα παλιά αυτοκίνητα ή τις γριές συζύγους) αλλά δεν μπορώ να πω ότι ‘η λέξη δεν υπήρχε’. Δυνητικά υπήρχε.

    Επισύρω… δεν μπορώ να πω ότι έχω ακούσει ανάλογο ουσιαστικό. Όταν κάτι ‘επισύρει’ κάτι άλλο, σημαίνει ότι το ‘επιφέρει’ ή ‘συνεπάγεται’. Όλα αυτά τα ρήματα είναι άβολα από αυτή την άποψη, π.χ. ‘η συνεπαγωγή’. Η ‘επιφορά’ δεν συζητείται. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει κάποια λέξη κατ’ αναλογία; ‘απλώς καταφεύγουμε στο ‘συνέπεια’ το ουσιαστικό του ‘συνέπεται’ που δεν είναι συνώνυμο με τα προηγούμενα

    Παρασύρω. Η λέξθη παράσυρση όντως ξενίζει, αλλά είναι δυνητική κατ’ αναλογία. Επομένως, ένας χρήστης της γλώσσας δικαιούται να την πλάσει και να τη χρησιμοποιήσει (εφόσον του δίνουκμε αυτό το δικαίωμα) Αλλά ποιος δίνει ή δεν δίνει το δικαίωμα;

    Υπάρχουν μερικές λέξεις που θα μπορούσε να έχουν υπάρξει αλλά δεν ευτύχησαν, π.χ. κατασύρω, μετασύρω, ἀντισύρω, ὑποσύρω. Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος που αποκλείει τον σχηματισμό τους, αλλά δεν φτιάχτηκαν, πάει να πει δεν χρησιμοποιήθηκαν

    Σέρνω, σούρνω, το σούρσιμο των ποδιών ακούγεται, το σούρσιμο του ψυγείου έγδαρε τα πλακάκια

  66. Babis said

    #57
    Θυμάμαι κάτι που είχε γράψει ο Στήβεν Χώκινγκ σε ένα βιβλίο του. Το γράφω από μνήμης:
    «Εμείς οι θεωρητικοί φυσικοί είμαστε καταδικασμένοι να εξαρτόμαστε από το πείραμα. Μπορεί να υπάρχουν 999 πειράματα που επιβεβαιώνουν την θεωρία μας, αρκεί όμως ένα πείραμα που την διαψεύδει, για να μας στείλει στην ανεργία.»

    Όποιος δεν ακολουθεί αυτήν την αρχή, δεν είναι επιστήμονας, άσχετα με το τι δηλώνει ο ίδιος.

  67. LandS said

    60 Δεν ξέρω για τα γαλλικά αλλά το [κάτι είναι] under steam σημαίνει ότι αυτό το κάτι παίρνει κίνηση από ατμομηχανή και όχι ότι είναι έτοιμο να φύγει που σημαίνει το υπ’ ατμόν

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ελληνικά μιλάς, αλλά όχι και πολύ κατανοητά. Το ότι κάποιοι πηδάνε απ’ το ένα κόμμα στο άλλο σαν σαλτιμπάγκοι προκειμένου να υπουργοποιηθούν, το γνωρίζουμε. Γιατί ρωτάς για τον Τσίπρα δεν καταλαβαίνουμε. Έτσι, ενημερωτικά; Υπάρχει και το γκουγκλ για επίλυση αποριών. Αν είναι μομφή για τον Τσίπρα, ότι στερείται προϋπηρεσίας, σου απάντησα με την «πατάτα» μου. Αν θες να γίνεσαι σαφής, φρόντιζε να γράφεις περισσότερα, όπως κάνεις για ασήμαντα ποδοσφαιρικά θέματα.

  69. leonicos said

    #6 Σπύρο,
    το ζήτημα είναι ‘ποιοι θα στελεχώσουν’ την ακαδημία

    Βρέθηκα κάποτε σε μια σύγκληση μιας λογοτεχνικής εταρείας. Στα έδρανα οι τρεις βασικοί παράγοντες, ηλικίας 93, 91, 87
    Βρβεύτηκε ένα διήγημα για μια δασκαλίτσα που, πρά τη χιονοθύελλα, πήγαινε με αυτοθυσία στο χωριό που την είχαν διορίσει και κόντεψε να τη φάνε οι λύκοι.

    Το διάβασαν κι όλας

    Ρώτησα τον γραμματέα, ετών 45: «Τι μπούρδα είναι αυτό;»

    Απάντηση: «Δεν φταίει ο συγγραφεας. Η έδρα φταίει. Δεν ποιοι είνα πάνω, και θα καταλάβεις»

    Ανμάμεσά τους κι ένας διακεκριμ’ένος γιατρ’ός κάποτε

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αμέσως μόλις το Κέντρο Νιάρχος αποδόθηκε στο δημόσιο δημοσιεύτηκε ανακοίνωση για την πρόσληψη 236 κηπουρών!
    Την (καθαρή) Τρίτη μου τηλεφώνησε μια φίλη,που της είχαν πει προφορικά γι αυτήν την «προκήρυξη» δεκάδων κηπουρών και που σκεφτόταν για τον γεωπόνο και αρχιτέκτονα κήπων γιο της, φευγάτο ήδη στη Δανία, μην προβλεπόταν καμιά ανάλογη θέση.
    Μπήκα στο σάιτ του ΚΠΙΣΝ (δε φαντάστηκα για τέτοια τρολιά) και το μόνο που βρήκα και της έστειλα περί εργασίας ήταν αυτό:
    «Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τις θέσεις εργασίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και οι επιλεχθέντες υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα απευθείας από την εταιρεία Egon Zehnder που έχει αναλάβει τη διαδικασία προσλήψεων.»
    http://www.snfcc.org/about/employment/?lang=el

  71. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    66. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Χώκινγκ. Έχει ανακαλύψει κάποια σημαντική θεωρία που έχει επαληθευτεί με 999 πειράματα;

  72. leonicos said

    @56 Σπ

    Όχι.
    Είπα ότι οι λέξεις ασθενής και άρρωστος είναι συνώνυμες αλλά ανήκουν σε άλλο επίπεδο ή, αν προτιμάς, σε άλλο περιβάλλον χρήσης, και σημαίνουν αυτόν που δεν είναι υγιής

    Το επίθετο ασθενής έχει ως συνώνυμο το ‘αδύναμος’, και ως αντίθετο το ‘ισχυρός’. Επομένως είναι κατ΄ ουσίαν άλλη λέξη, και δεν ισχύουν τα ίδια επιχειρήματα.

  73. giorgos said

    Η έπιστημονική θεωρία καί ή έφαρμογή της στήν πράξη …

    «Είναι σκόπιμο να σημειωθή έδώ ότι ό έπιστημονικός πυρήνας μιάς θεωρίας βγαίνει συνήθως μέσα άπό έναν ώκεανό συγχύσεων καί πλανών , όπως άκριβώς βγαίνει τό χρυσάφι άπό τήν Γή μαζί μέ τήν λάσπη του . Οπως ή κατοπινή κατεργασία καθαρίζει τό μέταλλο , έτσι καί ό χρόνος άποσαφηνίζει τό έπιστημονικώς άδιαμφισβήτητο μιάς θεωρίας . Τούτο σημαίνει ότι καί ό ίδιος ό εύρετής μιάς θεωρίας είναι έξ ίσου μέ όποιονδήποτε άλλον άναρμόδιος γιά τήν φιλοσοφική άποτίμηση τών έξαγομένων της .
    Αύτό βέβαια είναι κοινός τόπος στούς άσχολουμένους μέ τήν έπιστήμη , έπειδή ό έπιστήμονας δέν έπινοεί τήν θεωρία του μεταξύ δύο χασμών , άλλά έκφράζει μιάν όλόκληρη ίστορική διαδικασία καί συνοψίζει μέ τήν άνακάλυψή του τήν σκέψη ένός πλήθους προηγουμένων στοχαστών (Δηλ. μιά πολιτιστική τελολογία) .
    Κανένας βέβαια δέν διανοείται σήμερα ν’ άμφισβητήση τόν νόμο διατηρήσεως τής κινητικής ένεργείας.
    Τόν νόμο αύτόν τόν άνεκάλυψε ό Leibniz . Γιά έκείνον όμως έσήμαινε τελείως διαφορετικά πράγματα άπό αύτά πού καταλαβαίνει ένας σύγχρονος φυσικός . Εκείνο πού τόν ένδιέφερε ν’ άποδείξη , ήταν ότι δέν ύπάρχει καμμία σχέση μεταξύ ψυχής καί σώματος , ότι είναι δύο κόσμοι καθ’ έαυτοί χωρίς δυνατότητα άλληλεπίδρασης καί ότι ό Καρτέσιος έκανε λάθος πού θεωρούσε τό σώμα είδος άλόγου , πού είχε καβαλλάρη τήν ψυχή γιά νά τό κατευθύνη . Ο Καρτέσιος τά συσχέτιζε , γιατί είχε άνακαλύψει τήν άρχή διατηρήσεως τής όρμής (ΜU) καί ό παράγων U (διανυομένη άπόσταση) , άναφερόμενος στήν ψυχή , τής προσέδιδε μιάν ούσιαστικότητα έκτασης . Γιά τόν Leibniz ήταν άδιανόητο ότι ή έκταση μπορεί νά σχετίζεται μέ τήν ούσία τών πραγμάτων , γιατί αύτή είναι άπείρως διαιρέσιμη καί δέν έπιτρέπει τήν παραδοχή τών διαφορικών , τού Conatus καί τών έντελεχειών , πού κάνουν τήν ύλη νά πάρη μορφές καί ν’ άποτελεσθή ή πολλαπλότητα τών πραγμάτων (δένδρο , άνθρωπος , ζώο κλπ) .
    Ούτε πάλι έπρεπε άνά πάσαν στιγμή νά παρεμβαίνει ό Θεός νά τά συσχετίζη καί έτσι νά καταντά ό κόσμος ένα διαρκές θαύμα . Οπως ό κόσμος ήταν ύποχρεωμένος νά κρατά σταθερό τό maximum τής άγαθότητός του , δηλ. νά ένέχη τόσο κακό , όσο χρειάζεται γιά νάναι ό καλύτερος τών δυνατών κόσμων (ή έννοια είναι καθαρώς μαθηματική , όπως τό maximum μιάς καμπύλης , πού δέν συμπίπτει μέ τό maximum τής μεταβλητής της ) , έτσι βάσει τής προδιατεταγμένης άρμονίας έπρεπε οί δύο κόσμοι τής ψυχής καί τού σώματος νά διατηρούν τίς ένέργειές των σταθερές , διότι έν έναντία περιπτώσει θά μπορούσε τό ένα νά προσλάβη ένέργεια έκ τού μή όντος . (Αν κουνάω τό χέρι μου έπειδή «θέλω» , δέν σημαίνει ότι τό σαφώς μή ύλικό πράγμα πού είναι ή θέλησή μου έπιδρά πάνω στό σώμα μου , πού είναι ένα ύλικό σύστημα κλειστό , διότι τότε ή ένέργεια αύτού τού συστήματος θά μεγάλωνε έπ’ άπειρον -πράγμα πού άπό φυσική άποψη είναι παραλογισμός ) .
    Αύτές είναι μερικές άπό τίς αίτίες πού ώδήγησαν τόν Leibniz στήν άνακάλυψη τού νόμου τής κινητικής ένεργείας . Οτι τό MU2 είναι σταθερό , γιά έκείνον έσήμαινε έπιβεβαίωση όλων αύτών τών θεωριών του . (Τό U2 ήταν ένα πράγμα πού ώφειλε νά διαφορίζεται έν έαυτώ , νέο καί άγνωστο στήν τότε πραγματικότητα . Ηταν δηλ. περίπου ή <> , πού είχε μέσα της τίς αίτίες τής άλλαγής της , κατά τρόπο πάντα σταθερό ) .Αν είχε ή όχι άνάγκη άπό τίς τέτοιες θεωρήσεις τού νόμου τής ένεργείας (ζώσης δύναμης) ό Leibniz , άπό τόν συνδυασμό δηλ. τού νόμου καθ’ έαυτού μέ τά φιλοσοφικά του ((πλάσματα)) , μπορούμε νά καταλάβωμε άπό τά όσα άναφέρει ό Engels στήν <> [ Μέτρο κίνησης-έργο] , όπου έπί δύο σχεδόν αίώνες μετά οί φυσικοί έμάλλωναν γιά τό άν έπρεπε νά μπή μπροστά τό 1/2 καί πόσες άπίθανες έρμηνείες έξωφυσικές χρησιμοποιούσαν γιά νά τό δικαιολογήσουν . Αύτές όμως όλες τίς τακτοποίησε συλλήβδην ή ίστορία.
    Υπάρχει λοιπόν άπό τήν μιά μεριά ό νόμος καί άπό τήν άλλη οί προσωπικές δοξασίες τού έπιστήμονα . Είναι φανερό ότι αύτά τά πράγματα καμμία άπολύτως σχέση δέν έχουν μεταξύ τους .
    Κανένας , λύνοντας σήμερα όποιοδήποτε πρόβλημα Φυσικής , δέν σκέφτεται τήν θεωρία παραλληλισμού (πού μπορεί ούτε κάν νά τήν έχει άκούσει ) , τής προδιατεταγμένης άρμονίας , ή τήν θεοδικία στόν κόσμο . Αύτά είναι προσωπικές άπόψεις τού Leibniz , πού μπορεί νά τίς άμφισβητήση οίοσδήποτε .
    Πέραν τής γοητείας , άπό φυσική άποψη καμμιά όργανική σχέση δέν έχουν μέ τόν νόμο διατηρήσεως τής ένεργείας . Ο νόμος δηλ. καθ’ έαυτός δέν έχει καμμίαν άπολύτως σχέση μέ τίς προσωπικές έρμηνείες αύτού πού τόν βρίσκει , πράγμα πού κατ’ έπέκταση σημαίνει , ότι ό έπιστήμονας δέν είναι άρμόδιος γιά τήν έφαρμογή τών άνακαλύψεών του .
    Γύρω άπό τόν πυρήνα κάθε έπιστημονικής θεωρίας , ύπάρχει πάντα ένα κάλυμμα δοξασιών ή πλανών πού ξεκαθαρίζονται μέ τόν χρόνο . »
    Από τό βιβλίο «Νεοελληνισμός καί Ιστορικές Συσχετίσεις»

  74. leonicos said

    @18 Νίκιπλε

    αυτό λέω κι εγώ

  75. LandS said

    64 Πρώτα από όλα οι περισσότεροι λένε Σπάτων και όχι Σπατών. Μετά, ΟΛΟΙ λέμε Κηφισίας και μόλις τελευταία γίνεται προσπάθεια από κάποιους σνομπάκηδες να λέμε Γουδή και Βάθη.

  76. ΣΠ said

    64
    Δημήτρη, ανεξάρτητα από την εκτεταμένη χρήση ή όχι, λες ότι η γενική «του ασθενή» για το ουσιαστικό «ο ασθενής» είναι λάθος;

  77. Σπύρος Χαμένος said

    @Leonicos
    Σχετικά με το σχόλιο σου στο συμβολικό 69: έχεις δίκιο, έχει σημασία ποιος θα βρίσκεται στην ακαδημία, αλλά αν υπάρχουν αρκετοί και από όλη την Ελλάδα, αν συμμετέχουν αναγνωρισμένοι από την επιστημονική κοινότητα γλωσσολόγοι και από την λογοτεχνική κοινότητα λογοτέχνες, κάτι θα γίνει, δεν μπορεί. Δυστυχώς, η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά, θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θα γίνονται και λάθη. Αλλά το να μην γίνεται τίποτα επειδή δεν ξέρουμε αν θα έχει καλό αποτέλεσμα, δεν είναι λύση, είναι διαιώνιση του προβλήματος.

  78. Ριβαλντίνιο said

    @ 48 Avonidas

    Τσίμπα ντοκουμέντα και κάνε μόκο :

    Για δείξε μας τώρα εσύ αυτό το σωματίδιο Χίκ χίκ (μεθυσμένο είναι ; ) !

  79. leonicos said

    @32 Πέπε
    Καλά κι αυτά… για τις περιπτώσεις που ισχύουν

    καμιά φορά μπορεί να διαφωνούμε επειδή έχουμε διαφορετικό γλωσσικό αίσθημα.

    Ξεχάσαμε το σύρμα < σύρω (ελατόν και όλκιμον) αλλά 'παράσυρμα' δεν πάει φυσικά, απόσυρμα, διάσυρμα, δεν συζητούνται.

    Ξεχάσαμε και τη σουρτούκω. Εδώ σε θέλω να μου κάνεις αανάλυση

  80. ΓιώργοςΜ said

    66 Ακριβώς. Δε θυμάμαι αν το διάβασα στο «Χρονικό του χρόνου» ή κάπου αλλού, αλλά η αρχή έτσι όπως την έχω στο νου μου είναι πως «Η θεωρία μου ισχύει μέχρι να την υπερκαλύψει η επόμενη». Όλοι οι μηχανικοί στη νευτώνεια Φυσική βασίζονται, δε χρειάζεται να υπολογίσεις την καμπύλη στο χωροχρόνο που προκαλεί το δοκάρι της οικοδομής.

    46 Δε ντρέπεσται όλη εσής η αναρχοάπλητη να ποιανεται την εκλισία στο στώμα σας! Εδώς αγρίοι!!
    (επειδή εδώ δε συχνάζουν τέτοιοι σχολιαστές, το έβαλα για ισορροπία… 😛 )

  81. ΣΠ said

    72
    Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Το είχα καταλάβει λάθος.
    Απ’ ό,τι κατάλαβα όμως ο Νικοκύρης συνέκρινε το «ασθενής» με το «συγγενής» με την έννοια ότι ως επίθετα έχουν γενική «ασθενούς» και «συγγενούς» ενώ ως ουσιαστικά μπορούν να έχουν και «ασθενή» και «συγγενή».

  82. leonicos said

    @77 Σπύρο, ευχαριστώ, έτσι είναι

    Στη γλώσσα δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία απόλυτη, όπως και στη γεύση. Ο καθένας μας έχει τη δική του γλώσσα.

    Υπάρχει η λέξη αχλάρω; (= τρώω). ΙΚαι όμως η γιαγιά μάς φώναζε ‘ελάτε να αχλάρετε!’ < αχαλ = τρώω, εβραϊκά

    Πού πας γιαγιά; λμπάιτα = στο σπίτι
    λμπακαλά

  83. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πήρα κι εγώ αυτό το μέιλ με τους 236 κηπουρούς. Μου το έστειλε ένας φίλος, σοβαρός άνθρωπος, με προώθηση. Πέρα από το απίθανο νούμερο των 236 κηπουρών, είδα και την προκήρυξη 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ. Του τηλεφώνησα αμέσως και του είπα ότι είναι τρολιά, έδειξε σα να στεναχωρήθηκε και να προσβλήθηκε, μου εξήγησε ότι του το έστειλε αξιόπιστο και μορφωμένο άτομο.
    Τι να πω! η αφέλεια περισσεύει ή ότι γίνονται τόσα τρελά γύρω μας, ούτως ώστε όσα παράλογα ακούμε, να τα θεωρούμε αληθινά;

  84. Πέπε said

    Με τα ουσιαστικοποιημένα ασθενής και συγγενής υπάρχει το εξής πρόβλημα:

    Είναι και αρσενικά και θηλυκά. Αν για το αρσενικό δεχτούμε γενική σε -ή, κατά το μαθητής λ.χ., για τα θηλυκά τι γενική θα βάλουμε, και σύμφωνα με ποιο προϋπάρχον πρότυπο;

    Νομίζω ότι η μοναδική αποδεκτή απάντηση είναι -ούς. Ντάξει, υπάρχει η συγγένισσα, αλλά πρέπει και να σεβόμαστε τη διάκριση επιπέδων της γλώσσας (οικείο, προφορικό, επίσημο κλπ.). Και σίγουρα δεν υπάρχει ασθένισσα.

  85. Babis said

    #71
    Δεν είναι και κανένας διάσημος, τον ανέφερα χάριν παραδείγματος 😛

  86. Αιμ said

    55. και ξεσυρε το παραγαδι

  87. ΣΠ said

    84
    Για το θηλυκό ναι. Δεν μπορούμε να πούμε «της ασθενή». Για το αρσενικό όμως δεν βλέπω πρόβλημα.

  88. leonicos said

    @53 Νεοκιδ

    Oυδείς μωρότερος των ιατρών, εάν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι

    Εγώ, προσωπικά, λίγους δασκάλους μωρότερους των ιατρών έχω συναντήσει.

    Μας σώζει το ράμμα και η συνταγή, και η βιολογική συμπεριφορά που είναι απρόβλεπτη.
    Παίρνει κάποιος 4 ντεπόν την ημέρα για δυο μήνες… και παθαίνει νέκρωση του ήπατος. Κάνει ο ‘άλλος μια πυελογραφία, και βγαίνει με κρεατινίνη 4. Βάζει ο τρίτος ένα κολλύριο με χλωραμφενικόλη, και πέφτουν τα λευκά του.

    Αυτό το τελευταίο συνέβη σ’ εμένα. Παρακολουθούσα κάποιους φίλους αιματολόγους που έκαναν ιατρείο. Ένα γεροντάκι με χαμηλά λευκά, αλλά φυσιολογικά ερυθρά. Πρόσεξα ότι είχε κόκκινα μάτια και το σφύριξα. τον ρώτησαν… κι έβγαλε από την τσέπη του το μπουκαλάκι.
    άλλαξεκολλύριο κι έφτιαξαν τα λευκά του.

    Σπάνια συμβαίνει. Η χλωραμφενικόλη, υπέροχο αντιβιοτικό που έπιανε τα πάντα σχεδόν, καρταργήθηκε γιατί προκαλεί ή δοσοεξαρτώμενη, άρα αντιστρεπτή, πτώση των λέυκών, ή μη δοσοεξαρτώμενη, και μη αντιστρεπτή και συνεπώς θανατηφόρα, ακοκκιοκυταραιμία (εξαφανίζει τα λευκά της κοκκιώδους σειράς, όχι τα λεφφοκύτταρα)

  89. leonicos said

    @87 Πρέπει να υπάρχει μια λογική στη γλώσσα. Αν το αρσενικό έχει άλλη κλίση από το θηλυκό, δεν υπάρχει συνεννόηση. αλλ’΄ όπως είπα είναι θέμα και γλωσσικού αισθήματος

    Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσουμε

  90. leonicos said

    73 Γιώργο

    πολύ ωραία αυτά που λες.

    το γεωκεντρικό σύστημα είναι σωστ’ό η λάθος;

    Κοίτα γύρω σου προς όλες τις κατευθύνσεις.

  91. leonicos said

    Για τη σουρτούκω δεν θα μιλήσει κανείς;

    Γς, πού είσαι;

  92. η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    Έπιασε πάλι κρύο στο Ελλάντα. Και τι είπατε ότι είναι οι χόακες;

  93. Avonidas said

    #78. Ποια ντοκουμέντα, μωρέ, με τις τοιχογραφίες σας!

    Είπα ότι έχουμε φωτογραφίες του χιγγς, και ο λόγος μου είναι συμβόλαιο:

  94. LandS said

    83 και πριν
    Τόσο ο «σοβαρός» αρθρογράφος όσο και οι «αξιόπιστοι» που ξεκίνησαν την αλυσίδα «ενημέρωσης» μέσω μέιλ προς τους φίλους σας το έκαναν συνειδητά και εν γνώση τους ότι είναι ψέμα.

    Μη ψάχνεις παραπέρα εξηγήσεις γιατί δεν διασταυρωσαν την είδηση, γιατί δεν τους φάνηκε υπερβολικός ο αριθμός, γιατί εμπιστεύτηκαν το μακελειό.γρ, γιατί κλπ κλπ.
    Όχι οι φίλοι σας, ο «σοβαρός» και οι «αξιόπιστοι» τη κατασκεύασαν την είδηση .

    Ποιος είπε ότι όσο μεγαλύτερο το ψέμα τόσο περισσότερο πιστευτό;

    Αν, για παράδειγμα, προβάλλονταν από την αρχή η αλήθεια για την ωφέλεια στο εφάπαξ του Πρόεδρου της ΔΕΣΦΑ (26χιλ) θα γινόταν φασαρία; Κάντο εκατό για να τσιμπήσουν τα κορόιδα

  95. LandS said

    88 Ντόκτορ Χάους Άι πρεζιούμ;

  96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    76. Σταῦρο καλημέρα. Θεωρῶ (μὲ βάση τὸ δικὸ μου, καθαρὰ ὑποκειμενικὸ γλωσσικὸ αἰσθητήριο) τὸν τύπο «τοῦ ἀσθενῆ» φτιαχτό, κάτι σὰν βίαιο ἐκδημοτικισμὸ ἑνὸς καθαρευουσιάνικου τύπου. Αὐτὸ ἔγινε κατὰ κόρον στὴ δημόσια διοίκηση μὲ τἠν κατὰ λέξη μετατροπὴ γλωσσικῶν στερεοτύπων τῆς καθαρεύουσας, χωρὶς νὰ γίνει προσπάθεια ἐννοιολογικῆς προσέγγισης. Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα τὸ «Ὑπουργεῖο Δημόσιας Τάξης». Τὸ μεταγενέστερο «Ὑπουργεῖο Προστασίας τοῦ Πολίτη» μοῦ ἀκούγεται καλύτερο. Γλωσσικά τοὐλάχιστον, γιατὶ οὐσιαστικὰ δὲ νομίζω νά ‘χουν ἀλλάξει πολλά.

    75. Δὲν θὰ κάτσω νὰ διαφωνήσω ἄν πολλοὶ ἤ λίγοι λένε «Σπατῶν». Ἡ οὐσία εἶναι ἄν τέτοια γλωσσικὰ σφάλματα πρέπει νὰ διορθώνονται ἤ ὄχι. Δηλαδὴ ὁ δάσκαλος τοῦ Χ Δημοτικοῦ Σχολείου Παλλήνης δὲν πρέπει νὰ διορθώνει τὰ παιδιὰ ποὺ τὸ λένε ἔτσι; (Ζῶ στὴν περιοχὴ καὶ τὸ ἔχω ἀκούσει ἀπὸ πολλοὺς γονεῖς καὶ παιδιά).

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 93 Avonidas

    Ποια ντοκουμέντα, μωρέ, με τις τοιχογραφίες σας!

    Άντε ρε να αποδείξεις την ύπαρξη του βαρυτόνιου που θα αμφισβητήσεις τα αδιάψευστα τεκμήριά μου. Καλά λέει ο Νιουκίντο. Τόσα χρόνια σας πληρώνουμε παγκοσμίως και ακόμη δεν έχετε πετύχει ενεργειακά αξιοποιήσιμη πυρηνική σύντηξη !

  98. ΣΠ said

    96
    Δημήτρη, ασφαλώς είναι θέμα υποκειμενικό. Φυσικά όπως όλοι κι εγώ χρησιμοποιώ κάποιους καθαρευουσιάνικους τύπους αλλά το να πω «το σπίτι ενός συγγενούς μου» μου φαίνεται στομφώδες.

    Πώς πάει το πόδι σου; Πότε προβλέπεται να βγάλεις τον νάρθηκα;

  99. Ριβαλντίνιο said

    @ 98 Σκύλος

    Ανούσιο το τουίτ του Σαλτασυνουσιάδη. Ο Μπούμπουκ τον τάπωσε τον πρώην της Ποπάρας.

  100. Σκύλε, τα σέβη μου

  101. Νίκος Κ. said

    Πρέπει να είναι μεζεδάκι και μάλιστα κατευθείαν από την κατσαρόλα: Γάμος με τζίρο 500 εκατ. ευρώ για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα. 400 οι προσκεκλημένοι των οικογενειών από την Ινδία και τη Νιγηρία http://www.tovima.gr/society/article/?aid=866995

    Μισό δις Ευρώ; Σαν πολλά δεν είναι;

    Λέει η είδηση: «Μόνο για την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, την εστίαση και την πραγματοποίηση άλλων παράλληλων εκδηλώσεων θα δαπανηθεί ποσό, περίπου, 350.000 ευρώ». Και γεννάται το ερώτημα: τα υπόλοιπα 499.650.000 ευρώ, πού θα τα ξοδέψουν;

  102. Γς said

    65:

    >το σούρσιμο του ψυγείου έγδαρε τα πλακάκια

    Εμένα Λεώ, ξαφνικά το μεγάλο μου ψυγείο άρχισε να μην κατεβάζει την θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

    Ξέρει κανείςαν κάτι μπορεί να γίνει;
    Κριμα είναι να το πετάξω…

  103. ΣΠ said

    102
    Προφανώς εννοούν 500 χιλιάδες. Άλλωστε στο κείμενο γράφει για τζίρο μισού εκατ. ευρώ.

  104. 101 ❤

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, ο τύπος του «συγγενή» είναι παλιός. Ο Διανέλλος στην ταινία «Ο Θόδωρος και το δίκαννο» λέει «Ήρθες στο σπίτι του συγγενή μου…». Όσο για μια θεια μου, πάντα έλεγε «οι ασθενήδες», όσο κι αν τη διόρθωνε ο αδερφός της και πατέρας μου. Δεν λέω ότι πρέπει να τα υιοθετήσουμε ντε και καλά αυτά, αλλά στο στόμα των μη μορφωμένων έρχονται πιο φυσικά. Και η γλώσσα αφορά κι αυτούς, νομίζω.

  106. Jago said

    99. Όταν το «θέλω να μετακομίσω σε άλλη χώρα» αποκτά καινούρια έννοια.

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100..>>Ο Μπούμπουκ τον τάπωσε τον πρώην της Ποπάρας.
    Ρίβα, «πύρρειο» το τάπωμα. Ομολογία ότι τις κάνανε τις βρωμιές αλλά (μπορεί και να) παραγραφήκανε…

  108. Πέπε said

    Και πάλι για τον ασθενή:

    Κατ’ αρχήν, η συζήτηση αφορά αποκλειστικά τη γενική ενικού. Ότι στον πληθυντικό γίνεται «οι ασθενείς» κανείς δεν το αμφισβητεί (εκτός από τον Γιώργο Μπάτη – κι εις το όγδοο όλοι οι αστενήδες), παρόλο που πρόκειται για εξίσου σπάνια κατάληξη.

    Συνεπώς, το ότι στον ενικό η κλίση «ο -ής, του -ή» είναι σύμφωνη με άλλα, και μάλιστα πολυπληθέστερα, ουσιαστικά δε σημαίνει ότι συνολικά ο ασθενής, όταν γίνει ουσιαστικό, αλλάζει κλιτικό πρότυπο και υιοθετεί εκείνο του «μαθητή». Αλλάζει και δημιουργεί ένα καινούργιο.

    Πέρα από αυτό τώρα:

    Ότι τα επίθετα σε -ης, -ης, -ες είναι δύσκολα και μπερδεύουν τον κόσμο είναι δεδομένο. Έχουμε ξανασυζητήσει εδώ και για το διαμπερέ κλπ.. Τα κλίνουν σωστά όσοι τα ξέρουν στ’ αρχαία, και από τους υπόλοιπους όσοι είτε έχουν μια συνειδητή προτίμηση προς την ορθοέπεια είτε απλώς έτυχε να είναι πιο παρατηρητικοί ή να μεγαλώσουν σε ορθοεπές περιβάλλον. Κάθε εναλλακτικό τύπο εκτός από τους γραμματικά ορθούς, τον έβγαλαν οι υπόλοιποι.

  109. Αίσχος! Διαδώστε! Πορεία με βήμα της χήνας καταμεσήμερο στις Βρυξέλλες! https://twitter.com/m_yosry2012/status/840144352936644608

  110. Ριβαλντίνιο said

    @ 108 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    Όχι, για τις κατηγορίες του είπε ότι είναι συκοφάντης. Ταυτόχρονα όμως και άσχετος αφού κι αν είχε κάνει κάτι, πλέον αυτό έχει παραγραφεί. Άρα δεν ζητά εκλογές για την παραγραφή. Στο τουίτερ δεν μπορείς να γράφεις πολλά και αναλυτικά.

  111. Μιλούσαμε κάπου συγκεκριμένα για χάρτινα εναντίον ηλεκτρονικών;
    Researchers Bury Their Noses in Books to Sniff Out the Morgan Library’s Original Smell

  112. 112 Παντού.

  113. Πέπε said

    @109:
    Γμτ, έσβησα το μισό σχόλιο κατα λάθος!

    Έγραφα ακόμη ότι, όταν άρχισαν να εμφανίζονται εναλλακτικοί τύποι για τις διάφορες πτώσεις, κάποιος αποφάσισε ότι ειδικά έναν τύπο, τη γενική ενικού αρσενικού σε -ή για τα συγκεκριμένα δύο επίθετα, θα τη δεχτούμε εφόσον χρησιμοποιούνται ως ουσιαστικά. Από πού κι ως πού; Αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι η γλωσσική κοινότητα έκανε από μόνη της αυτή τη διάκριση, ότι δηλαδή άνθρωποι που έκλιναν το επίθετο με την κανονική γενική σε -ούς άρχισαν να κλίνουν το ουσιαστικό αλλιώτικα, το βάρος του να προσκομιστούν πέφτει σ’ αυτόν που έβγαλε την απόφαση.

    Μέχρι τότε, προσωπικά παραμένω βέβαιος ότι απλώς μερικοί άρχισαν να λένε «του συγγενή» όπως και «του επιμήκη», εντελώς ανεξάρτητα από το αν ήταν επίθετο σε θέση επιθέτου ή σε θέση ουσιαστικού.

  114. Γς said

    82:

    >Πού πας γιαγιά; λμπάιτα = στο σπίτι
    λμπακαλά

    Που πας μπάμπουσκα; Νταμόι = στο σπίτι

  115. 114: φτωχού συγγενή, εναντίον φτωχού συγγενούς συν πτωχού συγγενούς

  116. Γς said

    77 @ Σπύρος Χαμένος

    >Σχετικά με το σχόλιο σου στο συμβολικό 69: έχεις δίκιο.

    Χαμένε, ε χαμένε

  117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    98. Σταῦρο, χθὲς ἔβγαλα τὸ νάρθηκα καὶ φοράω τὸ εἰδικὸ πέδιλο μὲ τὸ τακοῦνι (ὅταν περπατάω). Ἕχω πολὺ «κουπὶ» ἀκόμα. Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὸ ἐνδιαφέρον σου.

  118. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, πολύ καθυστερημένη ! Μπράβο που σχολιάζεται το «επίθ δικαίους και αδίκους», είναι από τα συνηθισμένα λάθη, που επειδή είναι και «φαινομενικά σωστό», αναπαράγεται (φυσικά, για τη γενική μιλάω).
    Το ίδιο επίσης και για τη διάκριση υπ’ ατμόν-επί ποδός πολέμου. αν η Αστυνομική Διεύθυνση ήταν υπ’ ατμόν, θα σήμαινε ότι θα την «ξήλωναν» το Σαββατοκύριακο…
    Με την αφορμή, σημειώνω και τη συνήθη λανθασμένη αντιμετάθεση : δεν παίζει καμιά σημασία – δεν έχει κανένα ρόλο.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει πουθενά αυτό το τραγικό στιγμιότυπο του Άδωνι, που μιλώντας στα Αγγλικά προσπαθεί να γέρει σαν παράδειγμα την ταινία «Η θεία από το Σικάγο», και μεταφράζει με αγγλικά οινομαγειρείου, χρησιμοποιώντας τη λέξη … stams. Είναι στην Ελληνοφρένεια της περασμένης Πέμπτης, στο 23:45.

  119. Christos said

    Γιατί Φορ Νοξ; Μέφρυ (http://www.macmillandictionary.com/pronunciation/british/fort-knox) ή μου διαφεύγει κάτι (Four Knocks 🙂 );

  120. Χτες ο Κλασιδιάρης,, στο Βόλο, εγκατέλειψε άρον-άρον τηλεοπτικό στούντιο, όταν έμαθε ότι έρχονται αντιεξουσιαστές. Κι άρχισε η ηλε-καζούρα.

  121. Πέπε said

    @116:

    Δε με καλύπτεις Στάζιμπε.

    Δεν αμφισβητώ ότι τα γεγονότα είναι αυτά που είναι:

    α) Ότι ακούμε όλο και περισσότερο «του συγγενή» και «του ασθενή»,
    β) Ότι αυτά τα δύο επίθετα τα χρησιμοποιούμε περισσότερο (και περισσότεροι) ως ουσιαστικά.

    Αμφισβητώ την αιτιώδη σχέση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο.

    Τα καθαρά επίθετα σε -ης, -ης, -ες, σχεδόν όλα όσα μπορώ προχείρως να σκεφτώ, είναι δυνατόν να περάσει κανείς όλη του τη ζωή χωρίς να τα χρειαστεί. Για άλλα (συνήθης, επιεικής…) υπάρχουν συνώνυμα ή περιφράσεις, και για άλλα η ίδια η έννοια δεν απασχολεί εξίσου όλους τους ομιλητές (αμφοτεροβαρής, επιμήκης). Ο συγγενής και ο ασθενής δεν εξαιρούνται.

    Ως ουσιαστικά όμως, ο μεν συγγενής είναι αναπόφευκτος, ο δε ασθενής, κι αυτός, έχει μπει στο λεξιλόγιο των πάντων και όχι μόνο ορισμένων.

    Εγώ ρωτούσα: αυτοί που κλίνουν τα επίθετα με γενική σε -ους, κλίνουν και τα ουσιαστικά με γενική σε -η; Αν ναι (από πριν διαβάσουν ότι υπάρχει τέτοιος κανόνας), πάω πάσο. Αν όχι, πού στηρίζεται η διάκριση;

  122. Μαρία said

  123. ΣΠ said

    119
    Και μετά λένε για τα αγγλικά του Τσίπρα.

  124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Γς (103). Γιάννη φώναξε ἕναν ψυκτικὸ. Μπορεῖ νὰ εἶναι κάποια μικρὴ βλάβη ποὺ νὰ συμφέρει νὰ ἐπισκευαστεῖ.

  125. Γς said

    91:

    Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα εδώ. Δεν τα βρίσκω τώρα.

    Είπα να σου πω τίποτα για το «σύρω» που έλεγες, αλλά άσ’ το.

    Ομως

    «Σουρνόμαστε εν ολίγοις, ροκανίζουμε απλώς τον χρόνο;»

    Στα σημερινά ΝΕΑ το κλειδωμένο άρθρο, του Χωμενίδη:

    ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ
    Στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, οι ελλείψεις των αγαθών ήταν τέτοιες, ώστε ο μέσος πολίτης είχε στο καθημερινό του πρόγραμμα την αναμονή στην ουρά. Σχολνώντας από την εργασία του, σχετικά ξεκούραστος – «το κράτος παριστάνει ότι μάς πληρώνει κι εμείς παριστάνουμε πως δουλεύουμε»- στηνόταν μαζί με δεκάδες, μαζί με εκατοντάδες άλλους μπροστά σε ένα παντοπωλείο, σε ένα κατάστημα έπειτα ρουχισμού, στο τέλος σ’ένα φαρμακείο για να προμηθευτεί όχι αποκλειστικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και προϊόντα που όταν θα του έλειπαν, δεν θα τα έβρισκε. Στη Μόσχα, τον χειμώνα του 1990, παρατηρούνταν υπερεπάρκεια σε πιατέλες και σε γαλότσες. Οι ντόπιοι αγόραζαν, στόκαραν σερβίτσια και λαστιχένιες μπότες για να καλύψουν τις ανάγκες μιάς ζωής – «μπορεί και να περάσουν δεκαετίες μέχρι να ξαναεμφανιστούν στην αγορά…» έλεγαν μη προβλέποντας ότι -ενάμισυ χρόνο αργότερα- η χώρα τους θα διαλυόταν.
    Τους έβλεπα να βαδίζουν σημειωτόν σχεδόν μέσα στο χιόνι, να κυκλώνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και απορούσα γιατί δεν εξεγείρονται. Πώς είναι δυνατόν να ανέχονται ένα σύστημα τόσο στρεβλό; Εάν αντί να ξεροσταλιάζουν με τις ώρες, επιτείθονταν στα κυβερνητικά κτήρια, μπούκαραν στις μπεριόζκες -που πούλαγαν και του πουλιού το γάλα, μόνο με ξένο όμως συνάλλαγμα-, το καθεστώς θα κατέρεε εντός ωρών. Όσοι πραιτωριανοί και αν επιστρατευτούν, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει -το διδάσκει η Ιστορία- τη λαϊκή οργή.
    «Μη σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι….» μου είπε ένας Ρώσος φίλος, αντιφρονών πλην ρεαλιστής. «Ο κόσμος δεν περνάει και τόσο τραγικά στις ουρές. Εκεί κουτσομπολεύει, εκεί αστειεύεται, εκεί φλερτάρει – ξέρεις πόσοι έρωτες έχουν εν τη γενέσει τους καθρεφτιστεί στις μισοάδειες μας βιτρίνες; Η άλλη όψη αυτού που εσύ αποκαλείς αδράνεια, παθητικότητα, είναι η χαρά της ζωής. Η χαρά της ζωής φυτρώνει και εκεί -ή κυρίως εκεί- που δεν τη σπέρνεις.»
    Τηρώντας τις αναγκαίες αναλογίες, παρατηρώ την κοινωνική επικαιρότητα στην Ελλάδα του 2017. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να αδημονούν πότε θα βγούμε στις αγορές. Πότε θα κλείσει έστω η αξιολόγηση. Παρακολουθούν τηλεπαιχνίδια, ποδόσφαιρο, αμερικάνικα σήριαλ, συζητούν για εκδόσεις, εκθέσεις, μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους και στα γυμναστήρια, αξιοποιούν εκπτωτικά πακέτα. Οι μισθοί μειώνονται, οι ασφαλιστικές εισφορές -για μια σύνταξη που Κύριος οίδε εάν θα λάβουμε ποτέ- μάς σφίγγουν από τον λαιμό. Κι ωστόσο εμείς, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα ψιλά μας, καθόμαστε στα τραπεζάκια της πλατείας και παραγγέλνουμε ποτά. Προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
    Αποστρέφουμε το βλέμμα από τους συμπολίτες μας που υποφέρουν περισσότερο; Τους άστεγους; Τους τρεφόμενους στα σισίτια; Ίσως να τους συνδράμουμε διακριτικά. Όσοι πάντως ωρύονται για λογαριασμό τους, όσοι κάνουν σημαία τους την απόλυτη φτώχεια, σε ιδιοτελή κατά κανόνα ωφέλη αποσκοπούν. Σε τηλεθέαση. Σε «likes». Σε ψήφους. Ας μην ξεχνάμε ότι η «Χρυσή Αυγή» ξέφυγε από το πολιτικό περιθώριο σπεκουλάροντας στην εξαθλίωση. Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα των μνημονίων.
    Έχουμε συνεπώς συμφιλιωθεί με την παρακμή; Έχουμε μάθει -εφτά χρόνια μετά τη χρεοκοπία του κράτους μας- να ζούμε σε μια χώρα η οποία δεν προσδοκά τίποτα εντυπωσιακό, δεν επενδύει σε κανένα συλλογικό όραμα, γελάει πικρά με τις ακάλυπτες επιταγές της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, δυσπιστεί παράλληλα κι απέναντι στην προοπτική των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων; Σουρνόμαστε εν ολίγοις, ροκανίζουμε απλώς τον χρόνο;
    Ρωτήστε έναν ερωτευμένο εάν σούρνεται. Ρωτήστε έναν καλλιτέχνη σε δημιουργικό πυρετό. Κοιτάξτε τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 -έτος Καστελλόριζου- και σήμερα πηγαίνουν στην πρώτη δημοτικού, ανακαλύπτουν τα γράμματα και τον κόσμο, ενθουσιάζονται διαρκώς παρά τη μόνιμη καντήφλα των γονιών τους.
    Κάτω από την παγωμένη κρούστα της αδράνειας, υπάρχει λάβα που κοχλάζει. Παίρνει μορφή και σχήμα ένα μέλλον, το οποίο δεν χωράει στα πάνελ των καναλιών, στις διακηρύξεις των κομμάτων, στις αναλύσεις των κάθε λογής διανοουμένων.
    Καινούργιος άνεμος θα φυσήξει από εκεί που δεν το περιμένουμε. Για να φουσκώσουν τα πανιά μας ένα αρκεί: Να μην έχουμε στερηθεί την ικανότητα να χαιρόμαστε. Να μην έχει η ψυχή μας ξεραθεί.
    Όσοι -στα άχαρα χρόνια μας- καταφέρνουν να βρίσκουν το μεγάλο μέσα στα μικρά, εκείνοι θα καβαλήσουν το κύμα της επόμενης μέρας.-

  126. Μπούφος said

    Δημήτρη Μαρτίνο
    μετά από όλη αυτή την περιπέτεια με το ορθοπεδικό πρόβλημα, τι όφελος ψυχικό αποκόμισες.

  127. Μπούφος said

    ; (ξέχασα το ερωτηματικό στη φράση προς Δημ. Μαρτίνο)

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχουν και χειρότερα, Μαρία:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php%3Fmodid%3D2%26artid%3D252940&ved=0ahUKEwjPq5Kr2c7SAhUMlxoKHbEuD7AQFgg7MAc&usg=AFQjCNHt4DbI2b787kC7RG7Emp1CfId2Ng&sig2=ojPBkFCdhBoG2vD5MCXL2A
    Βέβαια, η ομοφοβία πολλών απ’ αυτούς τους τύπους θυμίζει τον συνταγματάρχη Φιτς, που τον υποδύθηκε ο Κρις Κούπερ, στο «Αμέρικαν μπιούτι».

  129. Γς said

    103, 104:

    Και κλαίγαμε κάποτε πριν 60+ χρόνια για την Ναργκίς

  130. Γς said

    127, 128:

    Ακου τι λέει ο άνθρωπος!

    η άνθρωπος!

    η ωραία άνθρωπος…

  131. # 103

    Το πιο πιθανό είναι να έχει χάσει φρέον-στοιχίζει 30-40 ευρώ να σου ξαναβάκουν. Αλλη περίπτωση είναι κάπου στα εξωτερικά τοιχώματα να είναι πολύ ζεστό οπότεέχει χαλάσει η μόνωσή του και δεν συμφέρει η επισκευή. Με λίγο ψάξιμο στα πουλάμε-αγοράζουμε του φβ μπορείς να βρείς με κάνα-δυο κατοστάρικα αστέρια. Η τσαπ’ του γιου.

  132. ΓιώργοςΜ said

    126 >παρά τη μόνιμη καντήφλα των γονιών του

    Η καντηφλα είναι διασταύρωση καντηλιού με παντόφλα;

  133. # 68

    .https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> «Ρε τον φουκαρά τον δάσκαλο, πληρώνει αμαρτίες άλλων»,
    -για ασέλγεια μαθητών !
    (αλλά η καταγωγή του ήταν από τη βόρεια Ελλάδα, να ξέρετε 😦 )

    111.Χμ, άμα θέλει ανάλυση, για το τουϊ φταίει,για ο τουϊτάς.

  135. Γς said

    132:

    Φχαριστώ Πσαρά μου.

    Εχουμε [έχω τώρα πιά] άλλα δύο. Και έναν καταψύκτη, που τα είχε η συγχωρημένη τίγκα στο ψαρικό και κρεατικό που τά’ δωσα απέναντι στα συσσίτια της εκκλησίας.

    Θα το φτιάξω. Ηταν το αγαπημένο της. Σαν να την βλέπω δίπλα του με ανοιχτή την πόρτα του να ταχτοποιεί τα διάφορα…

    125:

    Ευχαριστώ Δημήτρη.
    Θα το επισκευάσω, όσο κι αν στοιχίσει.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    133.>>Η καντηφλα είναι διασταύρωση καντηλιού με παντόφλα;
    Καντύλι+τύφλα, καντύφλα 🙂

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137.καντήλι ορέ!

  138. Λεώνικε, με κάνεις και απορώ.
    Υποθέτω ότι η μητρική γλώσσα της γιαγιάς σου ήταν τα ισπανοεβραϊκά. Να μου πεις ότι έλεγε ακάζα αντί στο σπίτι, να το πιστέψω. Αλλά χαμπάιτα, ή έστω λαμπάιτα; Και ήταν τόσο ζωντανή στο γλωσσικό της αίσθημα η αποκλειστικά εβραϊκή πρόθεση λ- ή η (κατά σύμπτωση και τούρκικη) κατάληξη -α ώστε να λέει λαμπακάλα; Κάποιο μυστήριο υπάρχει εδώ…

  139. … «Πρόστιμα επί δικαίους και αδίκους«. … δεν είναι λάθος. …

    Επί τη ευκαιρία,

    «Εντός εκτός και επί τ’ αυτά/ταυτά» σε
    αιτιατική

    αν και μπορεί να εκληφθεί και ως
    γενική:

    «Εντός εκτός και επί ταφτά«.

  140. … «Την ίδια ώρα, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας βρίσκεται υπ’ ατμόν, αφού ο χώρος πέριξ του ξενοδοχείου στην οδό Φαρσάλων το απόγευμα του Σαββάτου θα θυμίζει… πεδίο μάχης!»

    Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας μάλλον θα βρίσκεται επί ποδός πολέμου ή κάτι ανάλογο. Ή είναι πολύ αυστηρός ο φίλος μου; …

    Βρίσκω προτιμότερο το εναλλακτικό.

    Βέβαια, το «υπ’ ατμόν» ίσως χρησιμοποιείται εδώ με την έννοια «έχει ανάψει τις μηχανές», όχι αναγκαστικά για να φύγει οσονούπω – που είναι η συνηθισμένη συνεκδοχή – αλλά για να είναι πανέτοιμη, με το καλό, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Δεδομένου ότι η αστυνομία δεν αναμένεται να την κάνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ίσως «σε επιφυλακή» ή «σε εγρήγορση» να ήταν επίσης ταιριαστό.

  141. νεσσίμ said

    103: αν η κατάψυξη έχει κανονική ψύξη και η συντήρηση δεν ψύχει κανονικά, τότε δυο μέρες με το ψυγείο άδειο, ανοικτές πόρτες και «επισκευάστηκε».
    (ξεπαγώνει το κανάλι που μεταφέρει την ψύξη από την κατάψυξη στη συντήρηση που θέλει αυτή την «κούρα» ανά 1-2 χρόνια ακόμα και για τα αερόψυκτα «no frost»)
    Αν και δεν μας δίνετε ιστορικο και στοιχεία του «ασθενούς».

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ασθενής, άρρωστος,πάσχων,νοσών.

  143. nikiplos said

    136@, αν πρόκειται για ψυγειοκαταψύκτη και η κατάψυξη λειτουργεί κανονικά, μην χαλαστείς αλλά ενδέχεται και να πρέπει να πεταχτεί… (εξαρτάται φυσικά από τη μάρκα και την πλαστικούρα που έχει… ). Την έπαθα εγώ και μάλιστα το ήξεραν και οι γύφτοι που ήρθαν να το πάρουν δήθεν τσάμπα και με στραβοκοίταξαν γιατί τους έδωσα μόνο 10€ αφού το κατέβασαν από τον 5ο χωρίς το ασανσέρ (δεν χωρούσε)…

  144. antonislaw said

    52.
    Η κοσκινού τον άντρα της (Τσίπρα, Κωστάκη Καραμανλή) με τους πραματευτάδες (το Βενιζέλο τον κανονικό).
    Όχι μόνο δεν ήταν τύποις υπουργός ο Βενιζέλος στην Κρήτη αλλά ντε φάκτο και ντε γιούρε στη συνέχεια μέλος του εκτελεστικού της κυβέρνησης της Κρήτης το 1897, σύμβουλος της δικαιοσύνης και πρωθυπουργός το 1910, πριν αναλάβει στην Ελλάδα.

    Άλλωστε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος και ο Ζορμπάς δεν τον κάλεσαν ως άκαπνο πολιτικό, αλλά ως έμπειρο πολιτικό, τουτέστιν με εμπειρία στην εκτελεστική εξουσία. Το αναφέρει και ο ίδιος ο Βενιζέλος στην ομιλία του της 5-9-2010 στο Σύνταγμα «Ανταποκρινόμενος προς τας υποχρεώσεις, τας οποίας μοι επιβάλλει η πανηγυρική εκλογή δια της οποίας με ετιμήσατε και δι’ ην τιμήν εκφράζω υμίν την ευγνωμοσύνην μου, απεφάσισα ν’ αποδεχθώ την εντολήν υμών, και εγκαταλείψω το στάδιον της μέχρι τούδε πολιτικής μου δράσεως, προς το οποίον τοσούτοι και τοιούτοι με συνδέουσι δεσμοί. »
    Ως μπαρουτοκαπνισμένος στην εκτελεστική εξουσία-επαναστατική και θεσμική- ήρθε στην Ελλάδα ο Βενιζέλος και όχι ως π.χ. φέρελπις πολιτικός-δικηγόρος από την Κρήτη. (Άλλωστε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ή ελληνισμός δεν είναι μόνο η Ελλάδα αν προτιμάτε)

  145. Περί ψυγείων που τά ‘παιξαν: ελέγχουμε κι αν αερίζεται κανονικά το μοτέρ και το πλέγμα από πίσω. Κι αν υπάρχει από πάνω αρκετός ελεύθερος χώρος για να ανανεώνεται ο αέρας.

  146. 31, 26 Τουλάχιστον ένας συσχολιατής, από τους δυο τρεις πολυτονιστές που συχνάζουν εδώ, ισχυρίζεται ότι υπέστη διωγμό.

    Ελπίζω όχι δίωξη, πάντως! 🙂

  147. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Ναι ρε! Έχει 3 ψυγεία , συντάξεις παχουλές και μή δουλεμένες, λεφτά με σέσουλα που πρέπει να του τα πάρει ο Τσίπρας με καποιο τρόπο πριν πέσει, και σεις του δίνετε συμβουλές να πούμε… Μα πόσο κορόιδα σάς έχει πιάσει ο απατεώνας!

  148. 31, 26, 147

    Εμένα με τσαντίζει το «δραπέτευση» όταν υπάρχει το «απόδραση».

    Παρακολουθώ στη δορυφορική ΟΤΕΝΕΤ μια σειρά για μια ομάδα διάσωσης στο Τσομολούνγκμα (珠穆朗玛峰), η οποία διαθέτει ελικόπτερα, γιατρούς και φυσικά γατόνια Σέρπας. Η σειρά τιτλοφορείται Air Everest, που στα Ελληνικά αποδίδεται «Αέρας Έβερεστ»! Ελικόπτερα, χελόου!

  149. 148 Kiddo https://www.instagram.com/rocco_roni/

  150. ΚΑΒ said

    καντήφλα

    https://www.slang.gr/lemma/10871-kantifla

  151. Γς, ρίξε μια ματιά και στο ανεμιστηράκι του ψυγείου. Φτηνό και εύκολο στην αντικατάσταση.

  152. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Γου σού, ρίξε μια ματιά στο ψυγείο από μέσα. Να κλείσεις καλά την πόρτα, και μήν πάρεις τηλέφωνο και λάπτοπ μαζί σου…

  153. ΓιώργοςΜ said

    Τροχαίο ατύχημα που θα «ζήλευε» και ο αμερικάνικος κινηματογράφος έγινε το πρωί του Σαββάτου στη Μαγούλα Σπάρτης.

    Μεζεδάκι με αχρείαστα εισαγωγικά <a href="http://news247.gr/eidiseis/koinonia/apisteyto-troxaio-sth-sparth-aytokinhto-petaxthke-ston-aera-kai-mphke-sthn-aylh-spitiou.4570492.html&quot; εδώ :

    Για να θυμίσουμε και το θέμα της οδικής ασφάλειας, που δεν αφορά μόνο Πόρσε.

  154. ΓιώργοςΜ said

    μανταλάκια αντί για δάχτυλα… πάμε πάλι, εδώ

  155. Triant said

    Γς, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο κάνε αυτό που σίπε ο Νεσσίμ στο 142. Για ρίξε και μιά ματιά στο λεκανάκι που είναι πίσω. Έχει νερά;

  156. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Γου σού, η λύση για το ψυγείο είναι να κ’ανεις αυτό:

  157. ΓιώργοςΜ said

    151 Όταν ήμουνα (όχι και τόσο) μικρός, έλεγα «βρωμολογία» αντί για «βωμολοχία». Τότε δεν ήταν το slang.gr για να το κάνει ιδιωματισμό, και ήταν απλά λάθος… 😛

  158. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Γουςού, η λύση για το ψυγείο είναι μία. Βάλτο στον κώ…τσόβολο ,να στο επισκευάσουν.

  159. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    τεστ

  160. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  161. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    162! Έτσι! Στην κατάλληλη στιγμή ήρθες Τασία! Μην ξεχάσεις να κάνεις ρημπλόγκ και το @#$@ψυγείο του γου ςου…!

  162. Μαρία said

    158
    Ήσουν και αΝθυρόστομος ;

  163. sarant said

    Επανήλθα και ευχαριστώ για τα νεότερα!

    37 Μια παράμετρος που ξεχνάς, όμως, είναι ότι πολύ υλικό για τα μεζεδάκια μού το στέλνουν αναγνώστες του ιστολογίου -συνήθως τα περισσότερα της πιατέλας. Δεν μου έστειλε κανείς το φακ νιους, ενώ τα π.χ. αδώνεια μού τα στέλνουν πολλοί. Ανάλαβε λοιπόν σε παρακαλώ να στέλνεις εσύ ό,τι κρίνεις ότι θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

    45 Δεν το είχα συνειδητοποιήσει αυτό και είναι πολύ ενδιαφέρον!

    64 Ποιος ομως ορίζει το λάθος; Για σένα (και για μένα) είναι λάθος το «λεωφόρος Σπατών», για τον άλλο, τον πιο συντηρητικό, είναι π.χ. λάθος το «κυκλοφόρησε το βιβλίο» επειδή κάποτε λέγαμε «κυκλοφορήθηκε» Ο Μπαμπινιώτης έχει βγάλει λάθος εκατό χρήσεις που τις λες κι εσύ.

    83 Να που υπάρχουν τρόποι να ελέγξει κανείς κάτι που το βρίσκει κάπως δυσκολοπίστευτο!

    110 Τελικα οι χήνες δεν βαδίζουν με το βήμα της χήνας 🙂

    119 Δεν το άκουσα, δεν το έστειλε κανείς. Πες τα στον Εαρίωνα (σχ 37) να μη μου ρίχνει σταμς στο κεφάλι.

    120 Να το συζητήσουμε. Στα αμερικάνικα νομίζω πως προφέρεται Φορ (ή εν πάση περιπτωσει κάπως εκεί κοντά).
    Eσύ τι ακούς εδώ;
    https://forvo.com/word/fort_knox/#en

    122 Υπάρχει επίσης και ο διεθνής, επίθετο μεν αλλά συχνα ουσιαστικοποιούμενο στο ποδόσφαιρο, που συνήθως κλίνεται «του διεθνή»

    142 και πριν: Η συλλογική σοφία του ιστολογίου επεκτείνεται και σε τέτοια θέματα, μπράβο!

  164. Κιντ, με τον σαρκασμό σου τον τελευταίον καιρό ψοφάω στα γέλια! 🙂

  165. spatholouro said

    Υπ’ ατμόν

    Πολύ τσουρούτικα το Λεξικό Τριανταφύλλίδη δίνει μόνο «είμαι έτοιμος να φύγω».
    Ευτυχώς τα άλλα δύο γνωστά λεξικά γράφουν ότι η έκφραση λέγεται για κάποιον που βρίσκεται σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση ή είναι έτοιμος να φύγει.

    Ο δε Σταματάκος μας λέει και για την περίπτωση του πλοίου υπ’ ατμόν, ότι «έχει αναπτύξει εν τω λέβητι ικανήν πίεσιν ατμού, ώστε να δύναται να θέση εις κίνησιν την μηχανήν του»

    Κι ο Μεταξάς στο Ημερολόγιό του λέει κάπου: «Είμαι διαρκώς υπ’ ατμόν, η εργασία, πολυποίκιλος και πολυδαίδαλος, δεν παύει ούτε επί στιγμήν». Ε, προφανώς εννοεί ότι είναι διαρκώς σε ετοιμότητα, στην «τσίτα», ας πούμε, κι όχι ότι είναι έτοιμος να φύγει.

    Άρα, συμπέρασμα προσωπικό μου: μια χαρά ήταν τελικά νοηματικώς το «μεζεδάκι»…

  166. sarant said

    164 Ανθηρόστομος γράφεται αυτό!

    167 Λάθος μου που δεν κοίταξα σε άλλο λεξικό. Με την ετοιμότητα/εγρήγορση καλυπτόμαστε.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί δεν λέμε «είμαι απίκο», να ξεμπερδεύουμε; 😊

  168. 169 Επειδή θέλουμε να μιλάμε περί δια γραμμάτου. 😉

  169. 157, Παίζει κι’ αυτός για ψυγειάτορας (για την ακρίβεια έπαιζε):

  170. ΓιώργοςΜ said

    Πρέπει να είμαι ο μόνος που δεν έχει δώσει συμβουλές ψυκτικού.
    Ας ξεσαλώσω (διαβάζετε με δική σας ευθύνη-ακολουθεί βαρετό κείμενο):

    -Το ψυγείο συμπιέζει ένα υγρό (φρέον στην τεχνική αργκό) μέχρις υγροποιήσεως. Η ψύξη παράγεται με την εξάτμιση του υγρού αυτού σε κατάλληλες κυψέλες στο χώρο που ψύχεται.
    -Ο ψυγειοκαταψύκτης έχει δύο τέτοια κυκλώματα. Αν ένα από τα δύο συστήματα δε δουλεύει, είναι πιθανότατα θέμα του κυκλώματος αυτού (συμπιεστής, αέριο, διαρροή κλπ πιθανές βλάβες). Θέλει τεχνικό.

    -Το συνηθισμένο ψυγείο έχει ένα κύκλωμα, με το στοιχείο ψύξης στην κατάψυξη. Ο αέρας οδηγείται (συνήθως με ανεμιστηράκι στα σύγχρονα ψυγεία, παθητικά στα παλιά) στον θάλαμο συντήρησης.
    -Όταν γίνεται απόψυξη, το νερό από τον πάγο που λιώνει διοχετεύεται από την κατάψυξη, μέσω ενός σωλήνα, σε μια μικρή λεκάνη πάνω από το μοτέρ του συμπιεστή, όπου εξατμίζεται από τη θερμότητα του μοτέρ.
    Συνηθέστατο πρόβλημα, να βουλώσει αυτός ο σωλήνας με κομμάτια πάγου. Με διαδοχικές αποτυχημένες αποψύξεις, το πρόβλημα εντείνεται και συσσωρεύεται.
    Διάγνωση (προαιρετική): Βάζουμε, αν υπάρχει τρόπος, ένα σύρμα και κοιτάζουμε αν περνάει μέχρι επάνω.
    Λύση: Ν’ αδειάσει το ψυγείο και να μείνει με ανοιχτές τις πόρτες για περισσότερο από 48 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Ιδανικά, ακόμη περισσότερο.

    Σουμάροντας, εφόσον ειδικά υπάρχει διαθέσιμο δεύτερο ψυγείο, το απλούστερο είναι να μείνει εκτός πρίζας για 2-3 μέρες τουλάχιστον (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα). Αν μετά δεν επανέλθει, καλύτερα να το δει τεχνικός.

    Για δε το ανεμιστηράκι, συνήθως ακούγεται ελαφρά όταν λειτουργεί. Αν δεν ακούγεται καθόλου, ή, κυρίως, αν κάνει έντονο θόρυβο, ίσως θέλει αντικατάσταση. Αν είναι εύκολα προσβάσιμο, δεν είναι δα και επιστήμη, και το κόστος είναι ~20 ευρώπουλα.

    Μιλάω εκ πείρας, το εφάρμοσα στο ψυγείο μου (που η κυρά ήθελε να σουτάρει) και τώρα δουλεύει σαν καινούριο (αλήθεια, υπάρχει εικονίδιο με σκόρδο για να μην το ματιάσω;).

    [τέλος τεχνικού εγχειριδίου]

  171. spatholouro said

    Παράσυρση

    Με το μικρό μου το μυαλό σκέφτομαι: εφόσον από το «σύρω’ μόνο «συρμός» μπορεί να προκύψει και όχι «σύρση», προτιμώ όλα τα σχετικά σύνθετα να καταλήγουν σε -συρμός (με εμβληματικό βέβαια παράδειγμα το «διασυρμός» που προαναφέρθηκε)

  172. 171 Αλλά, απ’ ό,τι βλέπω, κι αυτός ο Ψυγείος βρήκε κάποιον που δεν ήταν για τα δόντια του.

  173. spiral architect said

    Aναμνηστική φωτογραφία:

    Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δεξιός είναι εις εκ των «συνιδρυτών» των «Παραιτηθείτε»

  174. Το βλέμμα του Σπυράδωνη όλα τα λεφτά.
    Ο δεξιός πρέπει νάναι βαριά βλαμμένο, το καημένο.

  175. Μαρία said

    168
    Βοσταντζόγλου
    λήμμα αναχώρησις (απομάκρυνσις εκ τινος τόπου), είμαι/ευρίσκομαι υπ’ ατμόν, στέκομαι στα πανιά, είμαι απίκο
    λήμμα ετοιμασία (το να γίνεται τι κατάλληλον δι’ άμεσον χρήσιν ή ενέργειαν), (είμαι έτοιμος προς εκκίνησιν) οι ίδιες εκφράσεις

  176. Τι κάνουν, ρε, οι μουρλοί. Άπαιχτο! https://twitter.com/RT_1917

  177. ΓιώργοςΜ said

    164 Αχ, το έλεγε η γιαγία μου αυτό! Και, επίσης (μιας και ο λόγος για ψυγεία), ο τρόπος που έλεγε «απόψυξη», πιο πολύ με «απόξεση» έμοιαζε… 🙂 . Ας είναι αναπαμένη.
    Μιας και τη μνημόνευσα, να πω πως πολλές φορές την έχω στο μυαλό μου για παράδειγμα, όταν διαχωρίζουμε τη γλώσσα από τη γραφή της. Ήταν αγράμματη και μιλούσε τρεις γλώσσες (ποντιακά, τούρκικα και τα νέα ελληνικά της καινούριας πατρίδας). Ειδικά τα ποντιακά, η μητρική γλώσσα, διατηρήθηκε (από πεντακόσια χρόνια έως χίλια τόσα, δεν ξέρω) με μόνο την προφορική της μορφή (με αρκετές προφανώς τούρκικες προσθήκες). Το χωριό που γεννήθηκε δε μπόρεσα να το βρω στο χάρτη, ίσως να μην υπάρχει πλέον, άρα μακριά από εγκύκλια μόρφωση θέλοντας και μη.
    Μετά το ’22, με την συναναστροφή με τους ντόπιους, η γλώσσα αυτή χάθηκε: Ο πατέρας μου την καταλάβαινε αλλά δεν τη μιλούσε, κι εγώ μόνο μερικές λέξεις έχω κρατήσει. Ευτυχώς στη Β. Ελλάδα υπήρξαν αμιγή ποντιακά χωριά κι έτσι κρατήθηκε δυο γενιές ακόμη. Άλλη μια απώλεια της Μικρασιατικής καταστροφής, άυλη, αλλά τεράστια.

  178. Γς said

    Στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ τώρα:

    Δείχνει ένα παλιό βίντεο στο Κρεμλίνο όταν πέθανε Στάλιν.

    -Η παρουσία των σοβιετικών πολιτών στην Κόκκινη Πλατεία ήταν απαγορευμένη όση ώρα μετέφεραν το φέρετρο του Στάλιν δίπλα στο φέρετρο του … Βλαδίμηρου Πούτιν !

    Ντάξει. Το διόρθωσαν μετά.

  179. Γς said

    180:

    … του Λένιν

  180. sarant said

    173 Και η απόσυρση;

  181. sarant said

    175 Δεν είναι από το μουσείο της Μαντάμ Τυσσώ;

  182. Μαρία said

    122 κλπ
    Μια που πιάσατε πάλι αυτό το θέμα, τα φακ νιους τα άκουσα προχθές ως ψευδΕΣ ειδήσεις. Δεν θυμάμαι ποια εκπομπή ήταν ούτε σε ποιο απ’ τα τρία της ΕΡΤ, γιατί έπεσα τυχαία, μιλούσε όμως ένας κύριος απ’ το σάιτ ελληνικοί χόακες.
    Η εξομάλυνση προχωράει, παρόλο που σ’ αυτή την περίπτωση πέφτουμε στις τσευδές 🙂

  183. 183

    [M.N. mode on] Της Μαντάμ ΑιμοπΤυσσώ εννοείς, Νικοκύρη.[M.N. mode off]

  184. Λ said

    Υπάρχουν και συμπαθητικές χορδές. Σήμερα άκουσα κρητική λύρα που είχε μια ντουζίνα από τέτοιες πέραν του κανονικού αριθμού.

  185. Γς said

    142:

    > αν η κατάψυξη έχει κανονική ψύξη και η συντήρηση δεν ψύχει κανονικά, τότε δυο μέρες με το ψυγείο άδειο, ανοικτές πόρτες και «επισκευάστηκε».

    Ναι! η κατάψυξη έχει κανονική ψύξη!

    Μακάρι να είναι αυτό.

    Σε ευχαριστώ Νεσσίμ.

    Και όσους ασχολήθηκαν με το ψυγείο μου.

    Ημουν στην κουζίνα,

    Εφτιαξα κάτι ρυζόγαλα, να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Με κανέλα κι τέτοια.
    Οπως εκείνη.

    Παγώνουν δίπλα. Σε άλλο ψυγείο.

  186. spatholouro said

    182
    Ως προς τη συγκεκριμένη λέξη, ο πολύτομος Δημητράκος δέχεται και «αποσυρμό» και «απόσυρση»

  187. sarant said

    188
    Ε, ας εμπλουτίσουμε τότε τη γλώσσα με μιαν ακόμα λέξη, αφού δέχεται την απόσυρση ο Δημητράκος!

  188. Γς said

    172:

    Ευχαριστώ για το … [RTFM] μάνιουαλ.

    Μακάρι να είναι αυτό που λες.

    Ακολουθώ τις οδηγίες του

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παράσυρση, απόσυρση, ανάσυρση, αλλά διασυρμός. Παράξενα δουλεύει η γλώσσα. 😊

  190. Μαρία said

    191
    Και τα τρία θηλυκά είναι νεολογισμοί.
    π.χ. ανάσυρσις (εσθήτος δύτου 🙂 13/7/1898

  191. Πάνος με πεζά said

    Το κακό είναι ότι τα ψυγεία με τον καταψύκτη από κάτω (δηλ. δεκαετίας 90, τα λεγόμενα «κάτω κατάψυξης») είχαν δύο μοτέρ, ένα για κάθε τμήμα, ενώ τώρα για λόγους κόστους νομίζω ότι τα φτιάχνουν με ένα…
    Έχουμε ένα από το 1990, που δουλεύει ακόμα… Και γράφει BOSCH, Γερμανικό το ρημάδι…
    Εν τω μεταξύ, έπαθα πλάκα την πρώτη φορά που είδα το ψυγείο από πίσω. Και διαπίστωσα ότι οι υγροποιήσεις (η τρύπα που έχει στην πλάτη του ψυγείου από μέσα), καταλήγουν με ένα σωληνάκι σε ένα πιατάκι στο πάνω μέρος του μοτέρ, όπου από τη ζέστη του, εξατμίζονται ! Το θεώρησα υπερ-μπακάλικη τεχνολογία, μια-δυο φορές μάλιστα το πλαστικό πιατάκι κάηκε, αφού δεν είχε αρκετά υγρά για αναπλήρωση της θερμοκρασίας… (Φαντάζομαι ότι το εγχείρημα δε γίνεται για ψύξη του μοτέρ, αλλά πάλι, ψυκτικός δεν είμαι…)

  192. Τι;! ποιος ανέσυρε την εσθήτα μου;

  193. 194 Και σ’ άφησε ανέσθητο.

  194. Μαρία said

    194
    Η Ακρόπολις.

  195. Πάνος με πεζά said

    A, και δεν είχα διαβάσει το 172, που τα εξηγεί ο άνθρωπος !
    Επίσης τα no frost και δη εντοιχισμένα να τα αποψύχετε οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο, και ας λένε ότι δε θέλουν (θα τα καθαρίσετε, και με την ευκαιρία). Αλλιώς θα πιάσει πάγο το μικρό ανεμιστηράκι που έχουν, θα αρχίσει τα κρακ-κρακ, και θα το αλλάξετε με καμιά τριανταριά ευρώ, τζαμπαντάν…

  196. Πάνος με πεζά said

    Αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά τιμής μιας εντοιχισμένης συσκευής, από μια κοινή… Ενώ δεν έχει καμιά επεξεργασία εξωτερικής επιφάνειας, κι έχει και ακριβώς την ίδια τεχνολογία, στοιχίζει μιάμιση φορά πάνω… Να, τώρα μου έχει χαλάσει η πλακέτα του πλυντηρίου πιάτων, ο «master» πλακετάς (γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) δήλωσε αδυναμία να την επισκευάσει, και τώρα για εντοιχισμένο, θες 300 ευρώ να πάρεις την τελευταία μάρκα, «PIATOPLYN», όταν με 250 παίρνεις «ελεύθερο» πολύ καλύτερης μάρκας…

  197. 198 Ναι, αλλά θα ταιργιάζει με τις κουρτίνες και τα πλακάκια; Αυτό πληρώνεις.

  198. Πάνος με πεζά said

    Mπορεί και να επιβάλει τη δική του άποψη !

  199. ΑχΜπαναΐαμ΄!

  200. sarant said

    195 Εξαιρετικό!

  201. Γιάννης Ιατρού said

    198: Πάνο μΠ,
    στα «ελεύθερα» 🙂 , όπως τα λές, το περίβλημα τις περισσότερες φορές αξιοποιείται για τη λειτουργία (π.χ. στο πλυντήριο μπορεί να είναι στήριγμα για αναρτήσεις) ή/και οι μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις (περίπου 2-3 cm συνολικά στο πλάτος) μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες και βολικές (π.χ. στα ψυγεία για την μόνωση). Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Επομένως η κατασκευή τους διαφέρει από αυτήν των εντοιχισμένων, που είναι συνήθως μικρότερα (κατά 3cm στο πλάτος και 3-5 cm στο βάθος). Δεν είμαι σίγουρος πως αυτά αρκούν για να είναι τόσο πολύ ακριβότερα. Ίσως η τιμή τους επιρρεάζεται και επειδή παράγονται σε μικρότερες ποσότητες από τα «ελεύθερα».

    Ωραία τα μεζεδάκια σήμερα 🙂

  202. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    127,128.
    Αὐτὸ ποὺ ἀποκόμισα εἶναι ἡ συμπαράσταση τῶν δικῶν μου ἀνθρώπων, τῶν φίλων καὶ ἀρκετῶν γνωστῶν. Μαζὶ μὲ ἀρκετὸ πόνο, ταλαιπωρία κι ἕνα πόδι ποὺ δὲν νομίζω νὰ ξαναγίνει κανονικὸ.
    Πάντως εὐχαριστῶ καὶ πάλι ὅλους ὅσοι ἔδειξαν κι ἐξακολουθοῦν νὰ δείχνουν ἐνδιαφέρον.

  203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    204@ Μπούφος(#127,128)

  204. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    204. Ἐπειδὴ ἀπεχθάνομαι τὰ δακρύβρεκτα.
    Ὄταν λέω πὼς τὸ πόδι μου δὲν θὰ ξαναγίνει κανονικὸ, ἐννοῶ ὅτι φοβᾶμαι πὼς δὲν θὰ ξανακάνω τὴν προσποίηση «σβύνω τσιγάρο μὲ τὴ σόλα» ποὺ ἔκανε ὁ Ροναλντίνιο στὸ παιχνίδι Τσέλσυ-Μπαρτσελόνα στὶς 8/3/2005. (https://www.slang.gr/definition/28124-mytki)

  205. 195,
    😀 😀 😀

  206. sarant said

    206 Καταπληκτικό λήμμα το μυτάκι! Νάσαι καλά Δημήτρη, κι ας μη σβήσεις τσιγάρο με τη σόλα!

  207. Γς said

    204:

    Ελα τώρα.
    Σε λίγο θα ανήκουν όλα στο παρελθόν.

    Να προσέχεις!

    Τώρα πια, μετά το πέσιμο, το ρέψιμο!

    Μόνο λάικ ε μπέιμπι

  208. Γς said

    193:

    Πες πες θα φτάσουμε και σ αυτό:

    Ψυγείο πάγου!
    Πόσοι άραγε το ξέρουν σήμερα;

    Πριν εξήντα χρόνια η μάνα μου αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της αγοράς ενός οικοπέδου στη Λούτσα κι ενός τέτοιου ψυγείου..

    Οικόπεδο στη Λούτσα δεν πήραμε

    Και θα σας έγραφα από την Λούτσα, ουπς, Αρτεμη. Κι όχι απ την Ραφήνα…

  209. nikiplos said

    @206, Δημήτρη, στις ακαδημίες ποδοσφαίρου κλασσική ερώτηση είναι:

    Πότε επιτρέπεται ο μύτος?
    Και η σωστή απάντηση: ΠΟΤΕ!

    Φυσικά, αν θέλει κανείς να παραπέμψει για μύτους στο ποδόσφαιρο, ο πιο κατάλληλος είναι ο Ρομάριο Φαρίας, που σούταρε κυρίως με μύτους, αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο… Δηλαδή, πρώτα μαθαίνεις να σουτάρεις σωστά και να παίζεις μπαλίτσα, κι ύστερα πειραματίζεσαι…

    Apropos, μιας και μιλούσαμε πρόσφατα για το Νίκο Αλέφαντο, σε μια παιδιάστικη και ηλίθια εκπομπή που έχουν εκεί σε κάποιο τρασοκάναλο, ανέλυαν τον σουπεραγώνα Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμαίν που ήρθε 6-1.

    Μού ‘φυγαν τα ματάκια γιατί προς στιγμήν, νόμιζα ότι είχα δει άλλον αγώνα… Σήμερα που ξαναείδα σε επανάληψη και χωρίς άγχος το ματς, επιβεβαίωσα ότι παίζουν δύο ενδεχόμενα:

    α. Είτε κάνουν πλάκα τα παιδιά με εκείνους που δεν είδαν τον αγώνα και περιγράφουν το γάμο του καραγκιόζη…

    β. είτε έχουν πάθει αλτσχάϊμερ και ζουν ακόμη στο 1983 και στα συστήματα με Λεμονή, Κυράστα και Πεϊράνο… Και φυσικά περιγράφουν εκείνα τα ματσ, ποιός χέστηκε? σαμπως θα το καταλάβουν εκείνοι που τους βλέπουν?

    Ελπίζω να ισχύει το (α)…

  210. atheofobos said

    190Γς
    Να προσθέσω στις σωστές συμβουλές που σου έδωσαν και την εξής που μου έιχε πεί ο τεχνικός σε αντίστοιχο πρόβλημα.
    Όταν αποψυχθεί κούνησε το 1-2 φορές δεξιά αριστερά ώστε να φύγει το νερό από τον πάγο που είχε σχηματιστεί στο σωληνάκι.
    Και μια άσχετη αλλά χρήσιμη συμβουλή για ψυγεία σε περιοχές που γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος που μπορούν να καταστρέψουν το μοτέρ.Το έχω πάθει δύο φορές. Βάλτε ενα σταθεροποιητή τάσης.

  211. Γς said

    207:

    Και να περιμένεις τον Λεώ, λέει, στο χειρουργείο και νά’ ρχεται μια νεαρή ανέσθητος αναισθησιολόγος …

    [Η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του υπουργού Πολάκη! Που είναι από πίσω της. Και γαμώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά]

  212. nikiplos said

    Γσ, τέτοιο ψυγείο πάγου είχαμε στο σπίτι του παππού μου… 70ς αρχές… Και για να δείξουμε με τον αδερφό μου ότι ήμασταν σκληροπυρηνικοί, είχαμε δοκιμάσει να πιούμε κι από το κάτω βρυσάκι, αλλά ήταν βρωμοαλατόνερο…
    Το πάνω βρυσάκι ήταν μια ανεξάρτητη δεξαμενή που πάγωνε από την επαφή με τον πάγο. Όμως κι αυτής το νερό δεν ήταν το καθαρότερο… 🙂

  213. Γς said

    212:

    >Όταν αποψυχθεί κούνησε το 1-2 φορές δεξιά αριστερά ώστε …

    Πάνω, κάτω;

    Ωχ, και να μην ξεχάσω να κατεβάσω και κάτι μαχαίρια που είχα βάλει πάνω του. Για να προφυλάξω τη δικιά μου. Που έκοβαν μόνο που τα κοίταζες…

  214. Γς said

    214:

    Ναι ήταν απαίσιο.

    Η μόνη λύση ήταν το νερό της στάμνας, που μύριζε αγνή φυσική σταμνίλα.

  215. Μαρία said

  216. Αιμ said

    Μα είναι γνωστό ότι στη Κρήτη ρίχνουν δηλητηριώδη φίδια (που δεν έχει ) , στο Καβοντορο αμολανε φώκιες και σε πολλά μέρη λύκους. Οι οικολόγοι πάντα.
    Αυτά τα ξέρουν όλοι

  217. # 142, 197

    Εχω ένα G.E. από το 1983 νο φροστ που λέγαμε στη Φωκίδα. 28 χρόνια στην Τεχν. ΕΧπαίδευση (σικ) γνώρισα ψυκτικούς και ψηκτούς .Δεν έχω κάνει αυτή την κούρα στο ψυγείο μου ποτές. Ούτε καν απόψυξη πλην των υποχρεωτικών σε κάτι διακοπές ρεύματος προ 30ετίας. Λειτουργεί εξαιρετικά. Μάλλον γι αυτό.

    Γς

    Ενα πρωί που βαριόμουνα στο γραφείο της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών στον Πόρο εκεί που κοίταζα το θωρηκτό Αβέρωφ δεμένο στην προβλήτα, σήκωσα το εσωτερικό τηλέφωνο, πήρα την Γενική Επιστασία, έκανα το αφελές ερώτημα » Ηρθαν οι ναυτοπρόσκοποι ;» και το έκλεισα αμέσως. Μετά μ’ ενα χαμόγελο έβλεπα όλο το σύστημα να τρέχει για να σκουπίσει, να βρει αναψυκτικά να κεράσει τους ναυτοπροσκόπους και να αναθέσει σε κάποιους την ξενάγησή τους. Εντελώς συμπτωματικά οι ναυτοπρόσκοποι δεν ήρθαν…

  218. Ριβαλντίνιο

    Σχετικά με τον Παπαπέτρου είναι μοναχογιός του Γιάννη Παπαπέτρου, πρώην διαιτητή, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις εποχές της περιβόητης «παράγκας», στις 31/10/1998, είχε κάνει… εντύπωση σ΄ ένα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2. Έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού για να κάνει το 1-2, με υπόδειξη του βοηθού ακύρωσε στο 83’ γκολ του Τάκολα για το 2-2 και στην Τούμπα έγινε «αίμα κι άμμος».
    «Σφύρα το να φύγουμε» του φώναζε ο παρατηρητής, Λευτέρης Γενεράλης, βλέποντας τον κόσμο να έχει μπει στο γήπεδο και να τους κυνηγά.
    Το παιχνίδι διακόπηκε και στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι στο 83’ ο Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη.
    Είναι το ματς για το οποίο ο Χατζηνικολάου είπε πως το γκολ του Τάκολα μπήκε με το χέρι και υπάρχει λήψη που φαίνεται αλλά θα την έδειχνε αργότερα και…το ξέχασε !! Κλασσική περίπτωση ποιός να τι θυμότανε , έμεινε η δήλωση δημοσιογράφου «με κύρος» και άποψη…όπως ότι ο Βοσκόπουλος είναι ο πρίγκηπας των τραγουδιστών. Ξεφεύγω.
    Ο τωρινός Παπαπέτρου κάνει έξυπνα την δουλειά του χωρίς να προκαλεί με κραυγαλέες αποφάσεις. Π.χ σ’ ένα κόρνερ ή φάουλ έχεις τον χρόνο να δεις αν είναι καλοεκτελεσμένα επικίνδυνο και σφυρίζεις κάποιο επιθετικό φάουλ στα σπρωξίματα πριν γίνει η φάση. Το ίδιο κάνουν οι επόπτες με τα οφφσάιντ. Αυτοί άμα είναι καμιά ακίνδυνη φάση αφήνουν κάποιο κραυγαλέο οφφσάιντ για να δείξουν πως γίνονται λάθη και προς τις δυο μεριές. Κάτι αντίστοιχο με το φάουλ στο μπάσκετ χαμηλά ή ψηλά, με αποτέλεσμα ο ΟΣΦΠ μόνιμα να εκτελεί καμιά 20αριά περισσότερες βολές από τον αντίπαλό του !

  219. Γς said

    Καλημέρα Πσαρά του ναυτικού.

    Εγώ πάλι έκανα τλφ στη μοίρα μου, 363, στην πίστα και με ζήτησα με ύφος πτεράρχου.

    -Δεν είνα εδώ;

    -Και που στο διάολο είναι;

    -Μπορεί στ αροπλάνα…

    -Μα πως τον αντέχετε;

    -Τι να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς;

    -Κουφάλα Ταμπάκη, έρχομαι!

    —-

    Μια άλλη φορά με τα κιάλια του πύργου ελέγχου βλέπω ένα σκοπό στραβόγαλο που έχει ξαπλώσει στο χορτάρι στη Βόρεια πύλη. Τον παίρνω τλφ και τον κατσαδιάζω και τον έβαλα να κάνει και πουσάπς… Μετά μαζεύτηκαν όλοι που ήθελαν τα κιάλια για να τον δουν κι αυτοί 😉

  220. Γς said

    221 -> 219

  221. Παναγιώτης Κ. said

    Στην εποχή μας όπου η Πληροφορική είναι στο φόρτε της γιατί η Ακαδημία Αθηνών ή άλλος φορέας να μην έχει ένα έγκυρο λεξικό on-line το οποίο θα αναθεωρεί ο,τι είναι για αναθεώρηση και θα εμπλουτίζεται με ΄το καινούργιο;
    Το ΛΚΝ ,που είναι και on-line, είναι σε δυναμική λειτουργία;

  222. Παναγιώτης Κ. said

    @20. «Παίζει» καιρό το ΚΚ2 ή αποτελεί πρόταση Σαραντάκου; 🙂
    Δηλαδή τον Καραμανλή τον μεγάλο θα τον γράφουμε ΚΚ και τον μικρό ΚΚ2; 🙂

  223. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πού είναι το κυργιακάτικο ρε Νικουκύρ; Μπήκε στο ψυγείο; Μήπως σού βάλανε πάγο; Πάγωσε η τσιμινιέρα; Κρύα αστειάκια…λόγω ψυγείου!

  224. Παναγιώτης Κ. said

    @103. Αν καμιά από τις προτάσεις δεν φέρει αποτέλεσμα και το ψυγείο κρατάει μια ΣΤΑΘΕΡΗ θερμοκρασία 14 βαθμών, λίγο πάνω λίγο κάτω δεν έχει σημασία, φτάνει να είναι σταθερή, να το χρησιμοποιήσεις για αποθήκη κρασιών.

  225. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    226. Καλά ρε κι εσύ, βαλτός είσαι; ΤΙ τού λες τώρα;; Να πίνει και κρασί…, να αποκάμουμε τέλεια δα μέσα!

  226. sarant said

    225 Πέντε λεπτά πιο μετά το ανέβασα, πώς κάνεις έτσι;

    224 Όχι, δική μου πατέντα είναι το ΚΚ2. Την εποχή που ο ΚΚ2 ήταν στην επικαιρότητα διαρκώς συχνά τον συντομογραφούσαν ΚΑΚ.

  227. Μανιατολεσβιος said

    Το μαργαριτάρι οφείλεται σε… άσπονδο φίλο. Το αγγλικό πρωτότυπο προφανώς χρησιμοποιούσε τη λέξη sympathetic villagers ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το sympathetic εδώ δεν θα πει «συμπαθητικοί» αλλά «συμπαθούντες», «ευνοϊκά διακείμενοι»!
    μαλλον sympathizers ελεγε το κειμενο. υποστηρικτες θα το μετεφραζα

  228. sarant said

    229 Το πρωτότυπο το βρήκαν στη Λεξιλογία και έλεγε sympathetic civilians

  229. Παναγιώτης Κ. said

    @227. 🙂 Κιντ. με έχεις φέρει…σε δύσκολη θέση. Πως να εξηγήσω στη γυναίκα μου γιατί γελάω καθώς διαβάζω μερικά από τα σχόλιά σου;
    Άντε και την βάζω να τα διαβάσει.Μήπως θα καταλάβει;

  230. Ριβαλντίνιο said

    @ 220 gpointofview

    Το θυμάμαι το μάτς. Μεγάλη σφαγή.

    Χαμός γίνεται με την διαιτησία και τα αφανή αφεντικά του ποδοσφαίρου . Ώρες ώρες αηδιάζω τόσο πολύ που σκέφτομαι να σταματήσω να παρακολουθώ. Έχω βέβαια και ενδιαφέρον να δώ ποιος θα πάρει από του χρόνου την ΕΠΟ. Η ΑΕΚ ; Ο ΠΑΟΚ ; Θα ξαναχωθεί ο ΟΣΦΠ ;

    Γίνονταν οι εκλογές στην Ολυμπιακή Επιτροπή και ξεδιάντροπα ο Μαρινάκης και η ΝουΔούλα υποστήριζαν Κούβελο και ο Μελισσανίδης και ο ΣΥΡΙΖούλης Καπράλο. Και μετά ανερυθρίαστα να πηγαίνει ο Κούβελος στην Τούμπα με τον ΟΣΦΠ. Ούτε τα προσχήματα ! Αηδία…

    Υ.Γ. Ευτυχώς η Πανάθα ( η αγνή και η ατρόμητη), η προεδράρα μας ο Αλαφούζος (ο αγνός και ο ατρόμητος) και οι αναρχοάπλυτοι ακροαριστεροί και ΧΑύγουλοι ακροδεξιοί μας οπαδοί (οι αγνοί και οι ατρόμητοι) είναι μακριά από όλα αυτά !

  231. Μαρία said

  232. Έτσι, έτσι. Μετά τα μεζεδάκια ένας ξινός χυμούλης βοηθά την πέψη.

  233. Ωχ, Μπαναΐτσαμ΄! Με τι ασχολείται ο συγΚαμμένος…

    http://www.onalert.gr/stories/ti-allazei-pali-proairetika-stis-stoles-ton-stelexon-to-geetha/44384

  234. Μαρία said

    Α χα χα http://www.francetvinfo.fr/politique/francois-fillon/affaires-fillon/trois-questions-sur-les-costumes-de-luxe-offerts-a-francois-fillon_2093661.html
    Ποιος χουβαρδάς πληρώνει και μάλιστα σε μετρητά τις πανάκριβες κουστουμιές του Φιγιόν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ;
    http://www.berluti.com/fr/evenement/ouverture-boutique/paris-VI-sevres

  235. Μαρία said

    235
    Πάλι καλά που η τελευταία πινελιά είναι προαιρετική.

  236. sarant said

    236 Kανονικά είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τα δώρα πάνω από 150 ευρώ

  237. Μαρία said

    238
    Και τι δώρα! Εκτός κι αν του τα ‘κανε συγγενής ή κολλητός του 🙂
    Τέτοια ποσά σε ρευστό γκρίζα φαίνονται.

  238. spiral architect said

    Πώς το πιάνουν το παιδί; Με σταφύλια! 😆

  239. spiral architect said

    Ζηλεύεις τα τηλέφωνα της MLS και τη MAIC την ψηφιακή βοηθό τους; Ζηλεύεις τα αμερικανάκια που έχουν το Google Assistant και τη Siri; Μη μασάς γιατί έχεις τον Κίτσο, ένα βοηθό που όχι μόνο του μιλάς αλλά σου απαντάει στα ελληνικά. 😆

  240. sarant said

    Σπάιραλ, δουλεύει ο Κίτσος;

  241. spiral architect said

    Στο δικό μου (αρουτάριστο LG G3) δουλεύει. Χρήσιμο για το αυτοκίνητο για το χάρτη κλπ.

  242. Θρασύμαχος said

    http://metarithmisi.gr/post/σχολια-διαλογος/όλα-φέικ/

  243. sarant said

    244 Επανόρθωσε μεν, αλλά κατάφερε και πάλι να ρίξει το φταίξιμο στις αριστερές δυνάμεις.

  244. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  245. Μαρία said

    Μικρά Σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας στην ΕΡΤ οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων http://www.uoi.gr/mikra-seminaria-ellinikis-glwssas-ert/
    Διαβάστε και το εισαγωγικό σημείωμα στο πρόγραμμα.

  246. Μαρία said

    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-39264349

    https://twitter.com/RanaHarbi/status/841289340328255489

  247. Γς said

    Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω ότι το ψυγείο που λέγαμε, εδώ και δυο μέρες λειτουργεί άψογα!
    Σαν καινούργιο.

    Ευχαριστώ τη συλλογική σοφία του ιστολογίου και καθέναν ξεχωριστά όσους με βοήθησαν με τις οδηγίες τους!

Σχολιάστε