Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σκέψεις για έναν παγιδευμένο φάκελο

Posted by sarant στο 29 Μαΐου, 2017


Η απόπειρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με παγιδευμένο φάκελο, μια πράξη απολύτως και απερίφραστα καταδικαστέα, έχει σχολιαστεί εκτενώς στα διάφορα βήματα δημόσιας συζήτησης. Το ιστολόγιό μας αναπόφευκτα, λόγω και του δικού μου ταξιδιού, δεν πήρε μέρος σε αυτή την ανάλυση παρά μόνο με κάποια σχόλιά σας στο περιθώριο άλλων συζητήσεων.

Πιστεύω όμως ότι αξίζει μια συζήτηση όχι μόνο και όχι τόσο για το γεγονός καθαυτό όσο για τα όσα ανέδειξε  η απόπειρα, και κυρίως το ζήτημα του δημόσιου λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Από μερίδα του πολιτικού κόσμου και από πολλά μέσα ενημέρωσης έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η απόπειρα κατά Παπαδήμου ως άμεσο αποτέλεσμα της κριτικής που είχε εκφραστεί στον Λουκά Παπαδήμο το 2011-2012, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αναδείχτηκε πρωθυπουργός όσο και για τα πεπραγμένα του κατά την ολιγόμηνη πρωθυπουργία του.

Πολιτικοί με δηλώσεις τους μίλησαν για «ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης», κάποιοι ανερμάτιστοι μάλιστα όπως ο Γρ. Ψαριανός (είναι βουλευτής, θυμίζω) δεν δίστασαν να κατονομάσουν τον πρωθυπουργό ως έναν από τους… ηθικούς αυτουργούς, ενώ από δημοσιογράφους εκφράστηκε η αποψη ότι το χέρι των δραστών το όπλισε η οξεία πολιτική κριτική στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μια άποψη που είναι κατα τη γνώμη μου επικίνδυνη όσο και αβάσιμη.

Αυτονόητο είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως Φέισμπουκ και Τουίτερ, συζήτησαν εκτενώς τόσο την ίδια την απόπειρα όσο και τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τα επίσημα μέσα -διότι μια λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να ελέγχουν τα «επίσημα» μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια, αποκαλύπτοντας διαστρεβλώσεις και μεροληψίες.

Η κριτική των κοινωνικών μέσων εκφράζεται συχνά με χλεύη, με βρισιές, με λεκτικές υπερβολές. Κάποτε όμως και με πολύ σοβαρές τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, πολύ εύστοχα, ο φιλος Θέμης Καζαντζίδης έγραψε στο Φέισμπουκ:

Εμείς που μετά την σημερινή δολοφονική απόπειρα εξακολουθούμε να θεωρούμε το PSI και την μετατροπή του χρέους από ιδιωτικό σε υπό αγγλικό δίκαιο διακρατικό, ως πράξεις που έγιναν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, είμαστε αυτομάτως και φίλοι της τρομοκρατίας, συμπαραστάτες δολοφόνων και ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων;

Πού τελειώνει η πολιτική και το δικαίωμα γνώμης και πού αρχίζει η προτροπή για έγκλημα; Μπαίνουμε σε πολύ ολισθηρούς δρόμους. Η δημοκρατία δεν απειλείται από εκατό ανόητους, που αποκαλούσαν χούντα τον Παπαδήμο, ούτε από δέκα περιθωριακούς τρομοκράτες. Απειλείται πολύ περισσότερο από τους main stream, που για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων ταυτίζουν ανεύθυνα νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις με την δράση των τελευταίων. Από αυτούς που σε λίγο θα φτάσουν να ενοχοποιήσουν την εκφορά απόψεων που δεν τους αρέσουν.

Η σπορά του διχασμού είναι αυτή. Μην πάμε πολύ μακρυά. Οι ίδιοι που κατηγορούν αυτούς που αποκαλούσαν χούντα τον Παπαδήμο προσπαθούν σήμερα να μας πείσουν ότι ο Τσίπρας επιχειρεί να στήσει δικτατορία. Και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάνουν ακριβώς το ίδιο με αυτό που καταδικάζουν.

Την επόμενη μέρα μετά την απόπειρα, στον Σκάι, εκφράστηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Πιτταρά η άποψη ότι  «αν έκανε κάποιος έναν γύρο στα social media, θα καταλάβαινε ότι θα έπρεπε χθες να πέσει «μαύρο» και στο Facebook και στο Twitter» -άποψη που ο οικοδεσπότης της εκπομπής, ο Κώστας Μπογδάνος, χαρακτήρισε μεν ερντογανική αλλά αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «ψιλοσυμφωνεί μαζί της»!

Γιατί έπρεπε να πέσει μαύρο; Επειδή η επίθεση κατά Παπαδήμου έγινε δεκτή με «μειδιάματα, χαριτολογήματα και εξυπνακισμούς» (το απόσπασμα της συγκεκριμένης εκπομπής, εδώ). Δεν απέχουμε πολύ από το να ποινικοποιηθεί η… άρνηση καταδίκης. Εδώ αισθάνομαι κι εγώ κάποια ανησυχία, διότι σχολιάζοντας στο Φέισμπουκ έγραψα ότι «αν ηθικοί αυτουργοί της απόπειρας είναι εκείνοι που επέκριναν τον Παπαδήμο το 2011-12, τότε ξέρουμε τον δράστη: είναι ο Ραν Ταν Πλαν» -εννοώντας τις υπερβολικά καθυστερημένες αντιδράσεις του θρυλικού ήρωα των περιπετειών του Λούκι Λουκ.

Φυσικά, υπήρξαν και ανόητες, χυδαίες, γελοίες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα. Συζητήθηκε πολύ η ανάρτηση του παλαίμαχου δημοσιογράφου (και συνδικαλιστή στην ΕΣΗΕΑ) Γιώργου Φιλιππάκη (ολόκληρη εδώ), που κατέληγε στην κατακλείδα ότι «για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα». Πρόκειται για εντελώς απαράδεκτη τοποθέτηση. Όπως πολύ σωστά έγραψε ο φίλος Στρατής Μπουρνάζος, «μια τέτοια προσέγγιση (που αρθρώνεται με όρους «ξεπουλημένων τομαριών» και χαράς για τις βόμβες που μπορεί να σκάσουν) υπονομεύει, εν τέλει (διά του βαυκαλισμού), την κριτική και αντιπαράθεση στη (μνημονιακή) πολιτική την οποία αντιπαλεύει.»

Απολύτως αποδοκιμαστέα η ανάρτηση, που εκθέτει τον δημοσιογράφο, αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα στη χυδαιότητα και στην ανοησία -ή όχι;

Όπως γράφτηκε, ο Γιάννης Στουρνάρας κατάγγειλε τη συγκεκριμένη ανάρτηση μαζί με άλλες, με αποτέλεσμα η εισαγγελία να διατάξει προκαταρκτική εξέταση, που θα διενεργηθεί από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Δεν ασκήθηκε (ακόμη) δίωξη, όπως γράφτηκε αρχικά, και προσωπικά, παρόλο που δεν είμαι νομικός, δεν νομίζω ότι στοιχειοθετείται εξύμνηση εγκλήματος ούτε προτροπή σε τέλεση αδικήματος. Ακόμα περισσότερο, η επίμαχη τοποθέτηση δεν είναι ρητορική μίσους. Ρητορική μίσους έχουμε όταν κάποιος μιλάει απαξιωτικά για κάποιον άλλο με βάση τη φυλή, την εθνότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λπ. Το να μιλάει κανείς απαξιωτικά για κάποιον που άσκησε δημόσιο αξίωμα, δεν αποτελεί ρητορική μίσους.

Ωστόσο, για να δούμε και την άλλη πλευρά, σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε σε μια τοποθέτηση όπως «δεν θα με ενοχλούσε αν έκαιγαν ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων». Δεν είναι τοποθέτηση αμέτοχου παρατηρητή.

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, έσκασε η βόμβα (να προσέχω τις μεταφορές μου; ): ο ίδιος ο Γ. Φιλιππάκης έγραψε στο Φέισμπουκ «Μόλις με συνέλαβαν». Τα κοινωνικά μέσα πήραν φωτιά: περισσότεροι καταδίκασαν τη σύλληψη, λιγότεροι την δικαιολόγησαν -μόνο που «η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη»· το πρωί της Κυριακής, ο δικηγόρος του δημοσιογράφου διέψευσε τη σύλληψη και ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Φιλιππάκης δεν είχε γράψει τίποτα σχετικό στο Φέισμπουκ, και ότι η είδηση για τη σύλληψη οφειλόταν σε καποιον που… χακάρισε τον λογαριασμό του, μια δικαιολογία ελάχιστα πιστευτή που καταρρακώνει το κύρος του δημοσιογράφου.

Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό και ας εστιαστούμε στα σχόλια και στις αναρτήσεις μας στο Φέισμπουκ. Μπορούν να εξομοιωθούν, από άποψη ποινικής ευθύνης, με ένα άρθρο σε εφημερίδα; Με μια τοποθέτηση στην τηλεόραση; Ή μοιάζουν περισσότερο με τις συζητήσεις χωρίς αρχή και τέλος στο καφενείο της γειτονιάς;

Τυπικά, μια συζήτηση στο Φέισμπουκ ή στο Τουίτερ είναι γραπτός λόγος, αλλά αν πάρουμε ως κριτήρια την προχειρότητα και την αμεσότητα της έκφρασης τότε μάλλον με προφορικό λόγο μοιάζει -με τη διαφορά ότι αυτά τα έπεα όχι μόνο δεν είναι πτερόεντα αλλά διατηρούνται για πάντα, και είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν, κάποτε ξεκομμένα από τα συμφραζόμενά τους, να διογκωθούν και να δώσουν εντελώς στρεβλή εντύπωση.

Δεν στέκομαι ειδικά στον Φιλιππάκη τώρα, εξετάζω το γενικότερο φαινόμενο. Υποστηρίζω ότι τα εργαλεία του νομικού μας συστήματος, που είναι προσανατολισμένα στις εφημερίδες και την τηλεόραση, πρέπει να αναπροσαρμοστουν για να αντιμετωπίσουν τις συζητήσεις που γίνονται στα κοινωνικά μέσα, αλλιώς κινδυνεύουμε να πέσουμε στον παραλογισμό και στην ανελευθερία -σαν παράδειγμα, ας σκεφτούμε ότι σε περίπτωση που μια ανάρτηση στο Φέισμπουκ αποτελεί αδίκημα, τότε γιατί να μην είναι αδίκημα και η επιδοκιμασία της -με like ή, πολύ χειρότερα, με αναδημοσίευση της επίμαχης ανάρτησης;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας πλανόδιος μανάβης συρθηκε στο αυτόφωρο επειδή αποκάλεσε τον γάιδαρό του «Καραμανλή» -και αθωώθηκε διότι έπεισε το δικαστήριο ότι υπάρχει η λεγόμενη καραμανλήδικη ράτσα γαϊδάρων. Να μη φτάσουμε στο 2017 να κυνηγάμε όσους δεν αισθάνθηκαν αποτροπιασμό ή δεν καταδίκασαν απερίφραστα!

194 Σχόλια to “Σκέψεις για έναν παγιδευμένο φάκελο”

  1. Γς said

    καλημέρα

    Καλά όλα αυτά.
    Αλλά και δηλώσεις του τύπου:

    «Εκτός του Παπαδήμου υπάρχουν κι άλλοι που σύντομα θα έρθει η σειρά τους!»

    Τι είναι;

    Δεν είναι κατάντια;

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    Όταν ξέρεις να σφάζεις με χιούμορ. 😉

  3. Γς said

    >αποδοκιμαστέα η ανάρτηση, που εκθέτει τον δημοσιογράφο, αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα στη χυδαιότητα και στην ανοησία

    που άμα πετύχει, τύφλα νά’ χει το [μπιπ]

  4. leonicos said

    Γειά σου Γς, πρώτε και καλύτερε.

    Να σε βλέπω εδώ… και όλα εν τάξει

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Ο δε Γιάννης Πιτταράς βάζει υποθήκες για το μέλλον. 😉
    (έχουν πιάσει πόστα ο Ζουμπάς και ο Λακέρδας, να μείνει παραπονεμένος ο Πιτταράς;)

  6. Για το πρώτο σκέλος, ευτυχώς κάποιοι από τους Μεγάλους Παλαιούς των μπλογκ συνεχίζουν:
    http://old-boy.blogspot.gr/2017/05/blog-post_26.html
    http://sraosha2.blogspot.gr/2017/05/blog-post_29.html

  7. Γς said

    44:
    Καλημέρα Λεώ

    Φεύγω για τις αλλαγές, αλλά άι σαλ ρετέρν!

    Σε λίγο

  8. leonicos said

    Όλα επιτρέπονται, αλλά δεν οφελούν όλα! Απόστολος Παύλος

    Δεν ξέρω αν έχω δικαίωμα στην ανοησία και τη βλακεία, αλλά, όσο μπορώ τουλάχιστον, προσπαθώνα μην το ασκώ. Αλλιώς εξισώνουμε τα διακιώματά μας με άλλα, επίσης αναφαίρετα, νεανικά, να μη λέμε τώρα ποια.

    Άρα, όταν ένα δικαίωμά σου φτάνει τη μ@#@@@@, δεν πρέπει να το ασκείς δημόσια, για να μη σε φτύνουν οι άλλοι (και όχι για να μη βασκαθείς).

    Επ’ αυτού συμφωνεί και ο Γς. Ο Τζι περιορίζεται στον Μπάογκ, οπότε περί τα αθλητικά, κάθε φραστική υπερβολή δεκτή. Δεν ανοίγει κεφάλια. Στο κάτω κάτω, έρωτας είναι και πώς να τον κρύψεις!.

    Εγώ πιστεύω ότι τα ελαφρυντικά που δίνεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα έπρεπε να ισχύουν. Ο καθένας, όταν γράφει πρέπει να ξέρει τι γράφει και γιατί. Αν μου πατήσεις το πόδι και σου πω ‘κάνε πιο πέρα ρε’ θα γελάσεις, ακόμα και αν σου δώσω μια σκουντιά. Αν πάω στο ΦΒ και στο γράψω… είναι άλλη διαδικασία.

  9. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Τυπικά, μια συζήτηση στο Φέισμπουκ ή στο Τουίτερ είναι γραπτός λόγος, αλλά αν πάρουμε ως κριτήρια την προχειρότητα και την αμεσότητα της έκφρασης τότε μάλλον με προφορικό λόγο μοιάζει -με τη διαφορά ότι αυτά τα έπεα όχι μόνο δεν είναι πτερόεντα αλλά διατηρούνται για πάντα, και είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν, κάποτε ξεκομμένα από τα συμφραζόμενά τους…

    Σήμερα δε βλέπω να λεξιλογούμε ιδιαίτερα. Κάποιαν άλλη φορά όμως, το θέμα του παραπάνω αποσπάσματος(που αναπαράγω ξεκομμένο από το συμφραζόμενό του) θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά.

    Παραδοσιακά ο λόγος ήταν είτε προφορικός είτε γραπτός. Στα σημερινά ηλεκτρονικά μέσα όμως ένα μήνυμα, ιδίως σύντομο (σχόλιο σε ΦΒ / τουΐτερ, σε φόρουμ, σε μπλογκ, σε τσατ, ςμς κλπ.), μπορεί πολύ συχνά να ανήκει σ’ ένα τρίτο είδος, που εν μέρει μετέχει και των δύο και εν μέρει είναι ξεχωριστό.

    Λογικά θα υπάρχει ήδη σχετική βιβλιογραφία – δεν τη γνωρίζω. Πάντως έχουν πολλά να ειπωθούν επ’ αυτού.

  10. leonicos said

    Φυσικά, η συνεννόηση με βόμβες είναι καταδικαστέα, όποιος και αν είναι. Το δικάζεις και τον εκτελείς αν πρέπει

  11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Γενικὰ συμφωνῶ μὲ τὸ ἄρθρο. Νομίζω ὅμως ὅτι πρέπει νὰ προβληματιστοῦμε καὶ σὲ κάτι ἀκόμα; Ποιό εἶναι τὸ κακό; Τὸ ὅτι πολλοί, ἀκόμα καὶ δημόσια πρόσωπα χαίρονται γιὰ μιὰ δολοφονικὴ ἐνέργεια ἢ τὸ ὅτι τὸ ἐκφράζουν δημόσια; Ἂν μεγάλος μέρος τῆς κοινωνίας ἐπιδοκιμάζει τὴν ἐνέργεια ἀλλὰ κρατιέται καὶ δὲν τὸ λέει, εἶναι ὅλα μέλι-γάλα;

    Νομίζω ὅτι ἀσχολούμαστε μὲ τὴν κορυφὴ τοῦ παγόβουνου καὶ ὄχι μὲ τὴ βάση. Τὸ θέμα δὲν εἶναι τὶ νὰ κάνουμε γιὰ νὰ μὴν ἐκφράζονται τέτοιες ἀπόψεις ἀλλὰ τὶ νὰ κάνουμε ὥστε τὰ αἰσθήματα καὶ οἱ σκέψεις τῶν πολιτῶν νὰ μὴν εἶναι αὐτὰ ποὺ ἐκφράστηκαν. Καὶ πολὺ φοβᾶμαι ὅτι μὲ αὐτὰ δὲ θα ἀσχοληθῆ κανένας

  12. cronopiusa said

  13. atheofobos said

    Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν είναι ένας τυχαίος δημοσιογράφος αλλά εκλεγμένος στην ΕΣΗΕΑ , και μάλιστα ειδικός γραμματέας της .
    Η ΕΣΗΕΑ γενικότερα και στο παρελθόν έχει επιδείξει, αν όχι συμπάθεια, ανοχή στην τρομοκρατία της 17Ν και δεν ξεχνάει κανείς ότι σε αίθουσα της είχε γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κουφοντίνα.
    Ποιοι ψήφισαν για την παραχώρηση της αίθουσας ενός σωματίου που δύο μέλη της, Μομφεράτος και Μπακογιάννης , έχουν δολοφονηθεί από την 17Ν;
    Γιώργος Γιουκάκης
    Μάκης Διώγος
    Νανά Νταουντάκη
    Δημήτρης Τρίμης
    Γιώργος Φιλιππάκης
    Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html

    Για να δούμε η ΕΣΗΕΑ θα επιδείξει την ίδια ευαισθησία να περάσει από πειθαρχικό τον Φιλιππάκη όπως τους δημοσιογράφους που υποστήριξαν το ΝΑΙ !
    ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/04/blog-post_10.html

  14. LandS said

    Τι να πω; Ότι κάποιοι βρίζανε τη Σώτη πριν κάνα δυο βδομάδες και τώρα υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης του Φιλιππάκη ενώ κάποιοι που βρίζουν τώρα τον Φιλιππάκη υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην άποψη της Σώτης;
    Μέχρι και «τον γνωρίζω τον άνθρωπο ότι είναι ολόψυχα κατά της βίας και δεν το εννοούσε έτσι» γράφτηκε. Από «κοινωνικό γιατρό» αν με πιάνετε.

  15. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Σαν σήμερα, τέσσερα χρόνια πριν, έφευγε ο σπουδαίος συνεργάτης του Παπαδήμου, αλλά και καλός οικονομολόγος, ο Γιώργος Γλυνός.
    Η βόμβα κι από εμένα καταδικαστέα, όπως και οι ακραίες αντιδράσεις. Με κοινωνικά μέσα έτσι κι αλλιώς δεν ασχολούμαι, διαφωνώντας «από ξαρχής» με τη φιλοσοφία τους, πολλώ δε μάλλον όταν λαμβάνει και επισημότητα…

    Για μένα όμως, καταδικαστέα και η προκλητική φορολογική ασυλία τέτοιων «στελεχών», ιδίως σε τέτοιες εποχές… Ίσως αν μαζέψουμε μαζί τα εκκαθαριστικά του Παπαδήμου, του Στουρνάρα και του Προβόπουλου, να κάνουν ένα δικό μας…

  16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    13. Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε τὰ ἔντυπα μέσα δὲν ἔβγαλαν καὶ λίγα ἀπὸ τὶς δημοσιεύσεις τῶν ἐπιστολῶν τῆς 17Ν. Ὅταν ὁ Φυντανίδης ἔκανε ἀγώνα κατὰ τοῦ τρομονόμου δῆθεν γιὰ τὴν ἐλευθερία τοῦ λόγου, τὰ λεφτὰ ποὺ θὰ ἔχανε σκεφτόταν. Ἀπὸ τὴ μιὰ ἀρνιόταν νὰ δημοσιεύση ἀνώνυμες (ἤθελε πλήρη στοιχεῖα καὶ τηλέφωνο γιὰ ἐπιβεβαίωση) ἢ μακροσκελεῖς ἐπιστολὲς στὴ στήλη τῶν ἀναγνωστῶν κι ἀπὸ τὴν ἄλλη δημοσίευε ἀυτούσιες τὶς ἐπιστολὲς τῆς 17Ν. Καὶ δὲν ἔχω κάτι ἐναντίον τῶν ἐπιστολῶν. Μὲ πολλὲς ἀπὸ τὶς ἰδέες ποὺ ἐξέφραζαν συμφωνῶ ἀκόμα καὶ τώρα. Ἀλλὰ δὲν δικαιολογῶ τὰ εγκλήματά τους καὶ τὸ ὅτι οἱ ἐπιστολὲς αὐτἒς ἀποκτοῦσαν ἐνδιαφέρον ἀκριβῶς λόγω τῆς ἐγκληματικῆς δράσεως εἶναι σοβαρὸς λόγος γιὰ νὰ μὴ δημοσιευτοῦν. Ἀκόμη κι ἂν ἐπιτρεπόταν ἡ δημοσίευση, ἕνας διευθυντὴς ἐγκριτης ἐφημερίδας μὲ ἠθικὲς ἀρχὲς θὰ ἀρνιόταν νὰ τὶς δημοσιεύση

  17. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    «Εμείς που μετά την σημερινή δολοφονική απόπειρα εξακολουθούμε να θεωρούμε το PSI και την μετατροπή του χρέους από ιδιωτικό σε υπό αγγλικό δίκαιο διακρατικό, ως πράξεις που έγιναν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, είμαστε αυτομάτως και φίλοι της τρομοκρατίας, συμπαραστάτες δολοφόνων και ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων;

    Πού τελειώνει η πολιτική και το δικαίωμα γνώμης και πού αρχίζει η προτροπή για έγκλημα; Μπαίνουμε σε πολύ ολισθηρούς δρόμους. Η δημοκρατία δεν απειλείται από εκατό ανόητους, που αποκαλούσαν χούντα τον Παπαδήμο, ούτε από δέκα περιθωριακούς τρομοκράτες.»

    Σωστὰ! Κάποιοι ὅμως ἔχτισαν πολιτικὲς καριέρες καὶ κατέλαβαν κυβερνητικὰ ἀξιώματα στηριζόμενοι στὸν ἀκραῖα διχαστικὸ πολιτικὸ λόγο. Τώρα οἱ νέοι διεκδικητὲς τῆς κουτάλ ἐξουσίας τοὺς πληρώνουν μὲ τὸ ἴδιο νόμισμα.
    Καταδικαστέοι καὶ οἰ μέν καὶ οἱ δέ. Ἡ τεχνητὴ ὄξυνση, μὲ μοναδικὸ στόχο τὸ μάντρωμα τῶν ψηφοφόρων, μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει σὲ ἀκόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

  18. Πάνος με πεζά said

    Ε, κι επειδή χαιρέκακοι φυσικά δεν είμαστε, ας πούμε ότι ενθουσιαστήκαμε σήμερα, που ο Μίκης κέρδισε στον τελικό…

  19. μήτσκος said

    Πολύ μπουρδούκλωμα η επιχειρηματολογία.

    Εννοείται ότι κάποιος που έκανε κριτική κατά του όποιου Παπαδήμου, καλώς το έκανε. ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ αυτό.

    Το να μιλάς για βόμβες σε συγκεκριμένα πρόσωπα (αλλά και για λιντσαρίσματα και κρεμάλες) δεν είναι το ίδιο. Για μένα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση κριτικής ή έκφραση άποψης, αφού δεν εμπεριέχει κανένα επιχείρημα.

    Η ευχή για βόμβες μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως «χυδαιότητα και ανοησία» (λέμε και καμμιά μαλακία να περάσει η ώρα) είτε ως προτροπή.

    Έχουμε όλοι το δικαίωμα σε τέτοια «χυδαιότητα»;
    Εδώ νομίζω είμαστε πολύ γενναιόδωροι με τα δικαιώματα εκ του ασφαλούς, όταν τα θύματα είναι άλλοι. Ας μπει ο καθένας μας στη θέση του στόχου πριν μιλήσει.

  20. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Όπως έλεγε κι ο μεγάλος παλιός τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης Euskadi Ta Askatasuna:
    Hemos perdido la pelota!

  21. Παναγιώτης Κ. said

    Συχνά η πολιτική καλλιεργεί και εν τέλει «νομιμοποιεί» το μίσος, χωρίς να δημιουργούνται ενοχές στους προπαγανδιστές του.
    Είμαι αντίθετος σε αυτά τα πράγματα χωρίς να είμαι αδιάφορος για τις πολιτικές αποφάσεις του πολιτικού προσωπικού.
    Στο τέλος-τέλος την αντίθεσή μας σε ένα πολιτικό πρόσωπο μπορούμε να την εκφράσουμε με επιχειρήματα τα οποία νομίζω ότι πονάνε περισσότερο από τις ύβρεις.
    Η έκφραση μίσους είναι εκτόνωση γι αυτούς που μισούν και μάλλον ευνοεί τα θύματα.

  22. αγάπες λάθρες said

    Ο αριστερός έχει πολές αμαρτίες και καλύτερα να σωπάσει. Να κρυφτεί σε ένα βαθεί λαγούμι, να κάνει μέρα νύχτα μετάνειες και 200 νhστείας. Ναξεπλυρώνει την ζημιά που έκανε.

  23. Sarant said: Συζητήθηκε πολύ η ανάρτηση …Φιλιππάκη …που κατέληγε … «δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα»…. Παρόλο που δεν είμαι νομικός, δεν νομίζω ότι στοιχειοθετείται εξύμνηση εγκλήματος ούτε προτροπή σε τέλεση αδικήματος….

    Νομικός δεν είσαι Νοικοκύρη αλλά …ελληνικά ξέρεις (και λίγο-πολύ τα διδάσκεις!).
    Πάντα είχα μια απορία: Άιντε να …αφιερώσω τον εαυτό μου σε ένα κόμμα. Γιατί όμως να νοιώθω υποχρεωμένος «να κάνω πλακάκια» την κάθε ανοησία, ή και εγκληματική συμπεριφορά, του οποιουδήποτε …ομόσταβλου;;
    Τέλος πάντων, ο εισαγγελέας …είναι νομικός και διενεργεί τα δέοντα γι’ αυτόν τον «κύριο». Δεν ξέρω αν η εισαγγελική έρευνα επεκτείνεται και στην φερόμενη ως δήλωσή του «μόλις με συνέλαβαν». Διότι αν δεν επαληθευτεί ο ισχυρισμός του, ότι έπεσε θύμα χάκερ, τότε του αξίζει και άλλο ένα …αριστερό στίγμα! (οπότε θα του χρειαστεί και πρόσθετη …ιδεολογική συμπαράσταση).

  24. atheofobos said

    16
    Πολλά από όσα έγραφαν οι επιστολές της 17Ν με εύρισκαν σύμφωνο.
    Μόνο που όταν έφταναν στο δια ταύτα :παίρνουμε το κουμπούρι και καθαρίζουμε, βρώμιζε αυτόματα όλα τα προηγούμενα!

  25. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    23 Μόνο… ομόσταβλος δικός μου δεν είναι ο Φ.

    19 Εντύπωσή μου ειναι ότι ο νόμος θέλει ρητές τοποθετήσεις για να θεωρήσει ότι στοιχειοθετείται εξύμνηση εγκλήματος (κοινώς να λέει «μπράβο», «γεια στα χέρια τους»), το ίδιο και για την προτροπή σε τέλεση αδικήματος («ας πάρει κάποιος ένα ντουφέκι να…»)
    Και βέβαια καλά κάνει γιατί αλλιώς γλιστράμε στην ανελευθερία

    9 Εμένα αυτο το σκέλος με ενδιαφέρει πολύ αλλά μοιραία για να το συζητήσουμε θα χρειάζεται κάποια αφορμη, και μοιραία κάθε φορά η προσοχή θα επικεντρώνεται στην αφορμή.

  26. Να θυμίσω ότι κι εδώ μέσα έγινε τουλάχιστον ένα απολύτως απαράδεκτο σχόλιο για την υπόθεση Παπαδήμου, το οποίο πέρασε απαρατήρητο;

  27. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    26. Δεν πέρασε απαρατήρητο. Σχολιάστηκε από έναν σχολιαστή. Και τί είδους «παρατήρηση» θα πρότεινες; Και γιατί δεν την έκανες ήδη;

  28. nefelh said

    Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα, ίσως και τρία. Το ένα είναι το αν επικροτούμε τέτοιες ενέργειες και εάν εκτιμούμε ότι μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα και το άλλο είναι εάν θα πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και τις ευχές μας στον Λ.Π. για ταχεία ανάρρωση.

    Ε, λοιπόν, δε θα λυπηθώ τον ξενόδουλο τραπεζίτη, που όχι τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών αλλά ούτε καλά καλά της Ελληνικής αστικής τάξης δεν υποστήριξε όπως θα έπρεπε. Κακό ψόφο να έχει και μακάρι να τον είχε ήδη βρε, κι αυτόν κι η παρέα του, να μας αδειάσουν τη γωνιά. Οι σιωπηροί καθημερινοί θάνατοι, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, που είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών βαραίνουν περισσότερο για εμένα.

    Όταν συγκρούονται δύο συμμορίες στο δρόμο και σκοτώνονται κάποιοι από αυτούς, δε λυπάμαι τους νεκρούς: τα ήθελαν και τα έπαθαν. Από την άλλη είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι επειδή σκοτώθηκαν 2-3 μαφιόζοι, αυτό θα μειώσει την εγκληματικότητα: εάν υπάρχει μία αλλαγή αυτή μάλλον θα είναι προς το χειρότερο. Καταδικάζω λοιπόν την ενέργεια αυτή κι ας γελώ με χαιρεκακία για τους νεκρούς. Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν το πόση βία περιέχει μία πράξη αλλά ποιος την κάνει σε ποιον και υπό ποιες συνθήκες. Είναι αποτέλεσμα ατομικής τρομοκρατίας ή μαζικής αντίστασης;

    Όταν το ΕΑΜ δολοφονούσε εν ψυχρώ σε ενέδρες Γερμανούς και Έλληνες ναζιστές, στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής και δωσίλογους, ακόμα και όταν για αυτές τις ενέργειες υπήρχαν σκληρά αντίποινα (εκτελέσεις κρατουμένων κλπ), δεν ζημίωναν τελικά το κίνημα, διότι με αυτές τις ενέργειες γινόταν μαζικότερη η αντίσταση, οργανώνονταν ολοένα και περισσότεροι στο ΕΑΜ που, αν και δρούσε στη παρανομία, δεν είχε καμία σχέση με ατομική τρομοκρατία. Τώρα η ενέργεια αυτή με τον φάκελο άραγε μπορεί να πείσει κι άλλους δέκα να πουν «Επιτέλους, κάποιοι βλέπουν τα πράγματα καθαρά. Θα πρέπει να οργανωθούμε όλοι μαζί να αρχίσουμε την αντίσταση!»; Δεν νομίζω. Η γνώμη μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελαν ούτε οι ίδιοι οι βομβιστές! Γι’ αυτό και όσοι βλέπουν την πράξη με συμπάθεια (βλ. κατηγορία Φιλιππάκη) καταλήγουν και πάλι στην ανάθεση αυτής της βρώμικης δουλειάς στους «άλλους». Πουθενά μέσα σε αυτό δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση και χωρίς αυτήν τίποτε καλό δε βγαίνει.

    Και βέβαια είναι φυσικό, διότι όταν εξοντώνεις έναν άνθρωπο (ή ίσως και καμιά εικοσαριά ανθρώπους) που εκπροσωπούν ένα καθεστώς, χωρίς να πολεμάς το ίδιο το καθεστώς, το μόνο που θα κάνεις είναι να αλλάξεις τα πρόσωπα. Δεν αλλάζεις όμως τον μηχανισμό που τα τοποθετεί στις συγκεκριμένες θέσεις για να εξυπηρετήσουν τα εκάστοτε συμφέροντα. Για να μη μιλήσουμε για το χρόνο που επιλέχθηκε, που θυμίζει internet explorer.

    Εξ άλλου, υπάρχει πολύ συγκεκριμένο ανάλογο, με άτομο ιδιαίτερα γνωστό και μισητό στους Έλληνες. Η απόπειρα δολοφονίας του Σόιμπλε, δεν τον εμπόδισε σε τίποτε από το να συνεχίζει να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές του. Δεν βοήθησε σε τίποτε στο να δημιουργήσει ένα πολιτικό κίνημα εναντίον τόσο του ίδιου όσο κυρίως της πολιτικής που εφαρμόζει. Και όχι, δεν τον λυπάμαι καθόλου που βρίσκεται σε καροτσάκι. Λυπάμαι ίσως που αστόχησε ο Κάουφμαν, κι ας αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο αυτών των πράξεων!

  29. avadista said

    Κύριε Σαραντάκο λέτε ότι «Μπαίνουμε σε πολύ ολισθηρούς δρόμους». Δίκιο έχετε. Μόνο που δεν μπαίνουμε…. έχουμε μπει από καιρό. Έπρεπε να τα είχατε πει από τότε…

    Φλαμπουράρης: Τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι μου

    Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε «τρομοκρατική»
    την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του και κατήγγειλε ότι είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που ξεκίνησαν σε βάρος του η διαπλοκή σε συνεργασία με αντιδραστικούς πολιτικούς κύκλους.

    «Η επίθεση λάσπης με ψέματα και συκοφαντίες, που ξεκίνησαν διαπλεκόμενα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σε συνεργασία με αντιδραστικούς πολιτικούς κύκλους, είχε την πρώτη της «επιτυχία». Χθες το βράδυ έγινε τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι μου, το οποίο επιχείρησαν να κάψουν με ένα μπιτόνι βενζίνη και φωτιά», είπε και πρόσθεσε: «Η επιλογή μου να κρατήσω μετριοπαθή στάση απέναντι στην επίθεση που δέχομαι έφτασε στα όριά της. Οι βουλευτές που ασχολούνται μαζί μου χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα, συντονισμένοι με δημοσιογράφους και άλλα σκοτεινά συμφέροντα, θα πρέπει να συγκρατηθούν και να σταματήσουν αμέσως. Δεν μου αφήνουν πια κανένα περιθώριο παρά να καταφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να απολογηθούν γι’ αυτή την εκστρατεία συκοφάντησης». (εφημερίδες 21/11/2015)

  30. αγάπες λάθρες said

    Δεν θα πω για τα γιαούρτια. Κάποτε κυκλοφορούσε ευρέως πολύ εδώ αυτή η φωτογραφία, ως υπόδειγμα δράσης

    Έτσι, γιατί και η υποκρισία έχει τα όρια της.

  31. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Μοι προξενεί κατάπληξιν που κανείς χριστιανούλης του ιστολογίου δεν έχει σχολιάσει ακόμα την αποδήμηση εις Γερο-Διάολον του παρ’ ολίγον αιωνόβιου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και δη ανήμερα της επετείου της Αλώσεως!

    Ο αυριανός μας πρωθυπουργός είναι πλέον πεντάρφανος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια· γνωρίζω καλώς πόσο θα επιθυμούσε να τον καμαρώσει ο πατήρ του να ζεσταίνει τον πρωθυπουργικό θώκο μετά των οπισθίων του.

  32. Avonidas said

    #31. Έπρεπε να είχα κοιτάξει στα χτεσινοβραδινά. Τα λάθη ανθρώπινα.

  33. μήτσκος said

    28: Δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιόν λυπάστε και ποιόν όχι. Αυτό που είναι όντως ενδιαφέρον είναι η ρητορική εμφυλίου πολέμου που υιοθετείτε.

  34. Πάνος με πεζά said

    @ 28 : Ψυχραιμία ! Τί θα κερδίζαμε αν δεν ήταν ο Σόιμπλε, ο Παπαδήμος ή ο Φούφουτος; Θα ήταν κάποιος άλλος.
    Έτσι κι αλλιώς, αυτοί που νοιάζονταν για την Ελλάδα, μας τέλειωσαν από καιρό…

  35. Πάνος με πεζά said

    @ 31 : Τη σχολίασα πλαγίως (@18), κι όχι με τον τρόπο αυτόν – αλλά με δόση ειρωνείας, αναγνωρίζω…
    (για λίγο έχασε και το επερχόμενο τρισέγγονο, εν τω μεταξύ)

  36. giorgos said

    Αλλο πράγμα ή ελευθερία έκφράσεως γνώμης καί άλλο ή ελευθερία τού τύπου . Από τήν στιγμή πού οί παρατυπίες καί οί καταχρήσεις τού πολιτικού έχουν συνέπειες στήν ζωή τών άλλων , δέν μπορούν νά ισχύουν πονικές διατάξεις γιά τόν δημοσιογράφο , οτιδήποτε καί άν γράψει .
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/12/2.html#m

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    Oι απόψεις των δημοσιογράφων (εντός και εκτός εισαγωγικών το τελευταίο) στα σόσιαλ μήδια είναι προσωπικές ακριβώς όσο οι δικές μας, οπότε το να δίνεις σημασία καθ’ οιονδήποτε τρόπο στον (κάθε) Φιλιππάκη της (κάθε) Εσπρέσο, απλά του προσδίδεις κύρος, που δεν του πρέπει.
    Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Σώτης, που τελικά η δίωξή της ήταν αυτεπάγγελτη.

    Τα πράγματα έχουν τη σημασία που εσύ τους δίνεις. 😉
    (διαβάστε το λίκνο, οι παλαιότεροι εξ υμών θα το θυμάστε)

  38. […] Σκέψεις για έναν παγιδευμένο φάκελο […]

  39. sarant said

    30 Ξέρετε βέβαια οτι αυτοί που έδειραν τον Χατζιδάκη δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την αριστερά ούτε με το ιστολόγιο. Οπότε, σας παρακαλώ να ζητησετε συγγνώμη γιατί είναι άθλιο να λέτε για υποκρισία και για φωτογραφία που κυκλοφορούσε «ευρεως πολύ εδώ».

  40. giorgos said

    Οχι εδώ τό σύνταγμα κάνει διάκριση μεταξύ τών άπόψεων .

    «…Εἴπαμε προηγουμένως, ὅτι σύμφωνα μὲ τὰ δόγματα τοῦ φιλελευθερισμοῦ, ὅλες οἱ ἰδέες, καλὲς καὶ κακές, ἀληθινὲς ἢ ψεύτικες, σωστὲς ἢ λαθεμένες εἶναι ὅλες ἀπαραίτητες γιὰ νὰ βρεθεῖ ἡ ἀλήθεια. Μία συνειδητὰ ψεύτικη ἰδέα εἶναι ἐξίσου ἀπαραίτητη μὲ μία κακὴ ἢ ἄσωστη, προκειμένου νὰ βρεθεῖ ἡ ἀλήθεια. Ἀρκεῖ ὅμως νὰ ὑπάρχουν ὅλες στὴν… ἀγορά. Ἐδῶ πρέπει νὰ κάνουμε μία διευκρίνιση: ἡ ἐλευθερία ἐκφράσεως γνώμης καὶ ἡ ἐλευθερία τοῦ Τύπου δὲν εἶναι ταυτόσημα πράγματα. Γιὰ αὐτὸ καὶ ὅλα τὰ Συντάγματα — ἐξίσου καὶ τὸ δικό μας — μνημονεύουν ρητά τὶς δύο αὐτὲς ἐλευθερίες, ἐνῷ ἂν ἡ ἐλευθερία τοῦ Τύπου ἐκαλυπτόταν ἀπὸ τὴν ἐλευθερία γνώμης θὰ ἀρκοῦσε μία μόνο φορά. Ἡ διαφορὰ ἔγκειται στὸ ὅτι ἡ «γνώμη» στὸν Τύπο δὲν εἶναι προσωπικὴ ἀλλὰ ὀργανωμένη δημόσια γνώμη. Εἶναι δηλαδὴ ἡ οἰονεί συνισταμένη ἀτομικῶν γνωμῶν καὶ συζητήσεων πού ἔγιναν ἀπὸ τὸν «κόσμο» ἐπὶ «δημοσίων πραγμάτων».

    Αὐτὸ εἶναι ἡ δουλειὰ τοῦ δημοσιογράφου καὶ τῆς συντάξεως νὰ φέρουν στὸ φῶς διὰ τῆς ἀτομικῆς τους πρωτοβουλίας. Καὶ ὅταν λέμε «ἐλεύθερη διατύπωση» μίας γνώμης, ἐννοοῦμε ὅτι ἔχουμε «ἔννομο συμφέρον» ἀναλόγως τῆς περιστάσεως νὰ προσελκύσουμε ὅσους τὸ δυνατὸν περισσότερο σὲ αὐτήν, μὲ πολλοὺς δυνατοὺς τρόπους. Ὄχι δηλαδὴ νὰ ποῦμε ἁπλῶς ὅτι «δὲν ὑπάρχει θεός», ἀλλὰ νὰ πάρουμε μὲ τὸ μέρος μας ὅσο πιὸ πολλοὺς μποροῦμε καὶ ἐνδεχομένως νὰ κοροϊδέψουμε ὅσους πιστεύουν πὼς ὑπάρχει. Γιατί χωρὶς αὐτὴ τὴν «ὑστεροβουλία» ἡ ἐλευθερία ἐκφράσεως τῆς γνώμης θὰ ἦταν ἕνα ἀδιάφορο «δημόσιο ἀγαθό». Ἐδῶ βέβαια ὁ ποινικὸς κώδικας βάζει ὅρια, ὡς ποιὸ σημεῖο μπορεῖς νὰ κοροϊδέψεις τὸν ἄλλον ἐπειδὴ ἔχει μία διάφορη γνώμη ἀπὸ τὴ δική σου. Τὰ ὅρια ὅμως αὐτὰ δὲν εἶναι τόσο ἁπλά, ὅταν πρόκειται γιὰ τὴν «γνώμη» τοῦ Τύπου, διότι αὐτὴ διατυπώνεται καὶ προκύπτει μέσα ἀπὸ τὴν ἔννοια τοῦ δημοσίου συμφέροντος καὶ αὐτὸ πού μπορεῖ νὰ φανεῖ προσβολὴ προσώπου νὰ εἶναι κατ’ οὐσίαν ὑπεράσπιση κάποιου κοινοῦ ἀγαθοῦ.

    Πληροφορίες

    Καὶ γιὰ νὰ φέρουμε ἕνα ἁπλὸ παράδειγμα: τὴν περίπτωση μίας ἐξυβρίσεως π.χ. ὁ δικαστὴς μπορεῖ νὰ τὴ θεωρήσει ὡς προσωπικὴ γνώμη τοῦ κατηγορουμένου, διότι ἔτσι σκέφθηκε, ἔτσι αἰσθάνθηκε, ἔτσι τοῦ κατέβηκε. Δὲν μπορεῖ ὅμως νὰ ρωτήσει κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο κι ἕναν δημοσιογράφο γιὰ ἕνα δημοσίευμα πού ἀναφέρεται σὲ κατάσταση ἀλλὰ φαίνεται σὰν ἐξυβριστικὸ προσώπου. Διότι, ἐπειδὴ ὁ δημοσιογράφος διατυπώνει «ὀργανωμένη» ὅπως εἴπαμε γνώμη, δὲν εἶναι πάντοτε δυνατὸν νὰ ἀποκαλύψει καὶ τὶς πηγὲς τῶν πληροφοριῶν του. Ὁ δημοσιογράφος ἀφοῦ ἔχει νὰ κάνει μὲ τὴ «δημόσια γνώμη» ἔρχεται κατ’ ἀνάγκην σὲ ἐπαφὴ μὲ μυστικὲς ὑπηρεσίες κατασκόπους κ.λπ. — εἶναι δηλαδὴ ὑποχρεωμένος — ἰδίως μὲ τὴ σημερινὴ δομὴ τοῦ κόσμου – νὰ κινεῖται ἐγγὺς ἐπικινδύνων περιοχῶν. Ἂν ὁ κατάσκοπος μίας ὑπηρεσίας ἀνεξαρτήτως γιὰ ποιὸν λόγο τὸ κάνει, τοῦ ἐμπιστευτεῖ μετ’ ἀποδείξεων κάτι πού ὁ δημοσιογράφος κρίνει ὅτι ἔχει νὰ κάνει μὲ κάποιο γενικότερο συμφέρον καὶ τὸ δημοσιεύσει, δὲν εἶναι σὲ θέση, ἂν κατηγορηθεῖ μὲ ἁπλὲς περιπτώσεις τοῦ ποινικοῦ νόμου, νὰ προσκομίσει τεκμήρια, ἀκόμα καὶ ἂν τὰ ἔχει, γιὰ νὰ ἀποδείξει τὸ δίκιο του. Γιατί σὲ μία τέτοια περίπτωση δικαστικῆς ἰσχυρογνωμοσύνης τὸν δημοσιογράφο θὰ τὸν σκοτώσουν. Ἡ μὴ ὑποχρεωτικὴ δημοσιότης τῶν πηγῶν ἰσχύει βέβαια ἐξίσου καὶ γιὰ τοὺς πολιτικούς.

    Ὑπάρχει λοιπὸν διαφορὰ μεταξὺ ἁπλῆς γνώμης τοῦ ἀτόμου καὶ γνώμης τοῦ Τύπου καὶ γιὰ αὐτὸ ἡ ἐλευθερία τους μνημονεύεται ξεχωριστὰ στὰ Συντάγματα. Στὴν περίπτωση δηλαδὴ τοῦ Τύπου τὸ «ἐργαλεῖο» τοῦ ποινικοῦ κώδικα πρέπει θεωρητικῶς νὰ ἔχει περιορισμένη ἰσχὺ καὶ χρήση. Εἶναι βέβαια περιττὸ νὰ ποῦμε ὅτι ἀνάλογες περιπτώσεις πού μποροῦν νὰ ἔρθουν στὸν Τύπο ἔρχονται κατὰ κανόνα μέσῳ ἐντίμων καὶ σοβαρῶν δημοσιογράφων (οἱ μυστικὲς ὑπηρεσίες εἶναι καλύτερα πληροφορημένες ἐπὶ τοῦ προκειμένου ἀπὸ τοὺς δικαστές}, ἀκόμα καὶ ἂν πρόκειται γιὰ ἐφημερίδες κίτρινου Τύπου. (Οἱ σοβαρὲς μάλιστα περιπτώσεις πού διαρρέουν ἀπὸ ὑπηρεσίες ἔρχονται στὸ φῶς κατὰ κανόνα μέσῳ τοῦ κίτρινου Τύπου, ἢ ὁπωσδήποτε ὑπὸ κάποιαν «κίτρινη» ἀπόχρωση, ὥστε νὰ δημιουργοῦν πολιτικὰ ἀποτελέσματα χωρὶς νὰ ἀσκηθεῖ φανερὴ πίεση ἐπὶ τῶν κυβερνήσεων, πού θὰ «σήμαινε ἀνάμιξη στὰ «ἐσωτερικά» τῆς χώρας – πολιτικῶς τὸ ὑπέρτερον ἀπὸ τὰ «κοινὰ ἀγαθὰ »).

    Ἡ τέτοια λοιπὸν πολυπλοκότης τῆς ἐλευθερίας τοῦ πολιτικοῦ Τύπου εἶναι φανερὸν ὅτι ἀποτελεῖ ἐμπαιγμό, ὅταν ἀντιμετωπίζεται μὲ ποινικὲς φοβέρες καὶ ἀφήνει τὸν δημοσιογράφο καὶ τὸ ἔντυπο κυριολεκτικὰ στὸ ἔλεος τῆς κρίσης ἑνὸς ἁπλοῦ εἰρηνοδίκη… Ἀλλὰ καὶ γιὰ ἄλλον ἕνα λόγο δὲν μπορεῖ νὰ ἐπιληφθεῖ περιπτώσεων τοῦ πολιτικοῦ Τύπου ἡ Δικαιοσύνη: Διότι ὁ πολιτικὸς τύπος συνιστᾶ ἐκ κατασκευῆς ὅπως ἤδη ἐξηγήσαμε, ἕνα «δικαίωμα ἀντιστάσεως» (κριτικῆς) ἔναντι τοῦ κράτους ἐνῷ ἡ δικαιοσύνη συνιστᾶ μία ἀπὸ τὶς τρεῖς ἐξουσίες τοῦ κράτους. Τὸ «φιλελεύθερο» κράτος δὲν μπορεῖ νὰ κρίνει τὸν πολιτικὸ Τύπο, διότι ἀκριβῶς προϋποθέτει τὴν ἐλευθερία τοῦ πολιτικοῦ Τύπου προκειμένου νὰ ὑπάρξει τὸ ἴδιο. Μόνο μία περίπτωση ὑπάρχει νὰ ἀναχθοῦν ὅλα αὐτὰ στὸν… εἰρηνοδίκη: Ἂν ὄντως τὰ ὅσα εἴπαμε ὡς τώρα εἶναι «θέμα ἀπόψεως», ὅπως μᾶς εἶπε ὁ κ. Ἀνδριανόπουλος..»

  41. raf said

    Σχετικά με το σχόλιό του: ο Μπογδάνος έχει έναν φασίστα κρυμμένο (ή και όχι) μέσα του. Παρακολουθώντας τον, πολλές φορές έχω αποκτήσει την περίεργη ενσυναίσθηση του πόσο πολύ θα ταίριαζε ως γκροτέσκος τηλεοπτικός προπαγανδιστής σε κάποιο υποθετικό απολυταρχικό καθεστώς· και ενώ είναι κύριο χόμπι μου να παρακολουθώ πολιτικές εκπομπές, η σκοτεινή φαιδρότητά του, η άνεση με την οποία είναι αυτό που είναι, με απωθεί. Κάτι σαν την αρθρογραφία της Καθημερινής ένα πράγμα!

  42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Πάντως θεωρῶ ἄνευ οὐσίας νὰ ζητᾶται ἐπισταμένως ἡ ἀπερίφραστος καταδίκη έγκληματικῆς πράξεως. Ἡ καταδίκη εἶναι αὐτονότητη σὲ μία εὐνομούμενη κοινωνία. Γιατί δὲ ζητήθηκε π.χ ἡ καταδίκη τῶν πράξεων τοῦ Παπαχρόνη ἢ τῶν σατανιστῶν τῆς Παλλήνης; Γιατί εἶναι αὐτονόητη. Ὅταν λοιπὸν σπεύδει μιὰ σημαντικὴ μερίδα ἀνθρώπων τῆς Πολιτικῆς καὶ τοῦ Τύπου νὰ ρωτᾶ ἐπίμονα ἀπὸ δημόσια πρόσωπα ἂν καταδικάζουν μιὰ ἐγκλημστικὴ πράξη, αὐτὸ ἀπὸ μόνο του σημαίνει πὼς ἡ καταδίκη δὲν εἶναι αὐτονόητη. Αὐτόματα ἐσὺ ὁ ἴδιος νομιμοποιεῖς τὴν ἄποψη ὅτι ἡ ἀπόπειρα ἢ ὁ φόνος, ἢ δὲν ξέρω τὶ ἄλλο καλῶς ἔγινε καὶ ἐφ’ὅσον ρώτησες ὑποχρεοῦσαι νὰ σεβαστῆς τὴν ἄποψη τοῦ ἄλλου στὰ πλαίσια τῆς δημοκρατίας καὶ τῆς ἐλευθερίας τοῦ λόγου. Ἐσὺ ὁ ἴδιος νομιμοποιεῖς τὴν ἐνέργεια καὶ δὲν πιστεύω ὅτι αὐτὸ γίνεται ἀπὸ ἀφέλεια. Πίσω ἀπὸ τέτοιες ἐνέργειες συνήθως κρύβονται συνήθως παρακρατικὲς ἢ καὶ κρατικὲς ὀργανώσεις ποὺ ὀφελοῦνται ἀπὸ τὴν πολιτικὴ ἀναταραχὴ κι ἀστάθεια. Ὅπως καὶ στὴ δολοφονία Λαμπράκη…Κρύβονται ἄνθρωποι ποὺ καταδικάζουν, διαβάζουν συντηρητικὴ ἐφημερίδα καὶ φορᾶνε γραβάτα

  43. spiral architect 🇰🇵 said

    (ο όφις με εξηπάτησεν)

  44. Pedis said

    … το να μην δείχνεις τη λύπη σου αν ο ηγέτης βρει κάνα κακό ή να το φχαριστιέσαι όταν τον βρει, πας για ηθική αυτουργία.

    Να βρει τον μπελά του ο άνθρωπος για έναν τελευταίο, τον δοτό, τον χωστό, τον φυτευτό, τον αχυράνθρωπο της τρόικας που κυβέρνησε μερικούς μήνες μόνο και ήταν φως-φανάρι ο ρόλος του!

    Δηλ τι θα συμβεί αν στη θέση του Παπαδήμου βρεθούν άλλοι, «εκλεγμένοι», με λαική υποστήριξη, λαοπρόβλητοι, αγαπημένοι, σεβάσμιοι, οι σωτήρες, οι πατέρες του έθνους, που κάναν περισσότερα και για μεγαλύτερο χρόνο;

  45. Ριβαλντίνιο said

    εκατό ανόητους, που αποκαλούσαν χούντα τον Παπαδήμο,

    Δεν ήταν μόνο 100. Ήταν πολλοί ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ κ.α.

    Ρητορική μίσους έχουμε όταν κάποιος μιλάει απαξιωτικά για κάποιον άλλο με βάση τη φυλή, την εθνότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λπ. Το να μιλάει κανείς απαξιωτικά για κάποιον που άσκησε δημόσιο αξίωμα, δεν αποτελεί ρητορική μίσους.

    Α, δεν είναι έτσι. Αν επιτρέψουμε σε κάποιον να λέει για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα τότε θα επιτρέψουμε και σε κάθε άλλον να λέει για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του μαύρου/Εβραίου/γυναίκας/ομοφυλόφιλου.

    καταρρακώνει το κύρος του δημοσιογράφου.

    Σιγά το κύρος.

    =========================================

    @ 2 spiral architect

    ==============================================

    @ 13 atheofobos
    @ 17 Δημήτρης Μαρτῖνος
    @ 19 μήτσκος

    + 1000000000000

    ==============================================

    @ 31 Avonidas

    την αποδήμηση εις Γερο-Διάολον

    Δεν είναι λόγια αυτά ! 😦

  46. gpoint said

    # 21

    «Στο τέλος-τέλος την αντίθεσή μας σε ένα πολιτικό πρόσωπο μπορούμε να την εκφράσουμε με επιχειρήματα τα οποία νομίζω ότι πονάνε περισσότερο από τις ύβρεις»

    Ακόμα κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια !!

  47. Σωτήρς said

    9 Ο λόγος στα ηλεκτρονικά μέσα (τουίτερ, φβ, ίνσταγκραμ, κα) είναι γραπτός, προφορικός, τηλεγραφικός; Σα να υπάρχει ένα μαγνητόφωνο που μεταγράφει τον προφορικό σε γραπτό λόγο. Τρανό παράδειγμα ο Δόναλδ Τράμπ με τα παραληρηματικά, κατάχαζα τουίτ του ακόμα και σαν πρόεδρος. Στην ελληνική πραγματικότητα από πολιτικούς που ανακάλυψαν τα σόσιαλ μήντια και γράφουν λες και σκέφτονται φωναχτά μέχρι 70άρηδες που ποστάρουν το φέισμπουκ ακατάπαυστα γλυκιές καλημέρες.

    Εάν υπάρχει κάποιο αξιόλογο άρθρο σχετικό με το θέμα θα με ενδιέφερε και εμένα.

  48. gpoint said

    # 25 α

    Μήπως ομοπροπόνητος ;

    (μια που το ρίξαμε στις ιπποδρομιακές ορολογίες )

  49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @28. (καὶ σὲ ὅποιους υἱοθετοῦν «ρητορική εμφυλίου πολέμου», ὅπως, πολὺ σωστὰ κττγμ, λέει ὁ Μῆτσκος στὸ 33).

    …βοήθα καλέ μου μὴ φαγωθοῦμε μεταξύ μας…

  50. gpoint said

    # 43

    Πολύ μου αρέσουν αυτοί που άλλα λένε σαν απλοί πολίτες και άλλα λένε σαν π.χ. Ειδικοί Γραμματείς της ΕΣΗΕΑ (παρακαλώ με κεφαλαία τα πρώτα γράμματα σαν ένδειξη κύρους…)

    Απορία μου, στην τουαλέττα πηγαίνουν και με τις δυο ιδιότητες μαζί ή μια περιμένει απ’ εξω την σειρά της πότε θα τελειώσει η άλλη ;

  51. cronopiusa said



  52. atheofobos said

    43
    Όταν προσπαθείς να διορθώσεις τα αδιόρθωτα, αντί να παραδεχτείς το σφάλμα σου, αν είναι σφάλμα, καταλήγεις να γράφεις ηλιθιότητες. Δηλαδή τα τιτιβίσματα του Τσίπρα, του Τράμπ, του Μακρόν κτλ απευθύνονται στους φίλους τους και γράφονται όχι όταν βρίσκονται επισήμως στο γραφείο τους αλλά όταν είναι στο σπίτι τους με τα σώβρακα;

    44
    Η κριτική σε οποιαδήποτε πολιτική είναι και θεμιτή και επιθυμητή.
    Να χαρακτηρίζεις όμως τελευταίο, δοτό, χωστό, φυτευτό, αχυράνθρωπο τον Παπαδήμο που ανέλαβε μεταβατικός πρωθυπουργός με ψήφο εμπιστοσύνης από τα 4/5 των τότε βουλευτών με 255 θετικές ψήφους και 38 αρνητικές, ανήκουν μάλλον στους χαρακτηρισμούς που μας έχουν οδηγήσει δυστυχώς στην σημερινή κατάσταση που οι μισοί απαξιώνουν τους άλλους μισούς και τούμπαλιν.

  53. Παναγιώτης Κ. said

    @33. Σωστή η επισήμανση!

    Ας έχουμε υπόψη ότι η ιστορική έρευνα έχει προχωρήσει πολύ και όσοι έχουν μείνει στη ρητορική του Εμφυλίου καλά θα κάνουν να ανανεώσουν την επιχειρηματολογία τους.

  54. Avonidas said

    #45. την αποδήμηση εις Γερο-Διάολον

    Δεν είναι λόγια αυτά ! 😦

    Τι να πει κι ο Διάολος, που έχει κλειστεί από το πρωι στην τουαλέτα κι αρνείται να τον παραλάβει 😀 😀 😀

  55. Γς said

    Σκάι Ειδήσεις τώρα

    -Κι ο σύζυγός της [του Παπαδήμα] είπε ότι κλπ κλπ

    «Ε κυρ-Διονύση είσαι θαυμάστρια της γυναίκας μου μεγάλος»

  56. Παναγιώτης Κ. said

    @46. Πειράζει που κάποιοι εξ΄ημών δεν είμαστε… μπαχαλάκηδες και πιστεύουμε σε κάποιες αρχές;
    Και επειδή όπως λέγεται, κριτήριο για την ορθότητα μιας θεωρίας είναι η εμπειρία, η δική μας εμπειρία ήταν συμβατή με τις αρχές μας.

  57. spiral architect 🇰🇵 said

    @52β: Δοτός, με την έννοια ότι δεν εξελέγη άμεσα. Άλλη ήταν η κυβέρνηση (ΓΑΠ) και η σύσταση της Βουλής, άλλος μας βγήκε. 😉

    Τυπικά παραδείγματα σύγχρονων δοτών πρωθυπουργών χρονολογικά:
    – Μάριο Μόντι
    – Λουκάς Παπαδήμος
    – Ματέο Ρέντσι
    – Πάολο Τζεντιλόνι

  58. Ριβαλντίνιο said

    @ 54 Avonidas

    😆

    ( Επιτρέπεται ένας άθεος διαπρεπής επιστήμων να πιστεύει σε αυτά ; )

  59. Πάνος με πεζά said

    Εγώ ξέρω ότι ο Ράμσει, το έβαλε το γκολάκι το Σάββατο, και την έσωσε τη Βασίλισσα Ελισάβετ, που πήγε κι αυτή τελικό… 🙂

  60. Avonidas said

    #58. Η ύπαρξη του Θεού αμφισβητείται· για τον Διάολο ουδέποτε είχα αμφιβολίες. Ρίξε μια ματιά γύρω σου :-/

  61. gpoint said

    # 56

    βρε όπου θέλεις πίστευε εσύ (μπαχαλάκης δεν είμαι εγώ ) αλλά αν νομίζεις πως υπάρχει πολιτικός που θα πονέσει από επιχειρήματα περισσότερο από βρισιές απατάσαι για τον απλούστατο λόγο πως για τον πολιτικό μετράει μόνο ό,τι λέει, αδιαφορεί πλήρως για ότι ακούει ( και…δικαιώνεται στο τέλος όπως είδες και με τον Λεβέντη )

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν έχω καταλάβει,ήταν τρολιά και τα ονόματα των δημοσιογράφων που επικροτούσαν τη «δίωξη»;

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/korax67/status/868940501256474625

  64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @62. Οὔτε μὲ τὶς βρισιές ἱδρώνει τ᾿ αὐτί τους. Τὸ ἀντίθετο μάλιστα. Αὐτὸ ποὺ θέλουν εἶναι νὰ γίνεται ντόρος γι᾿ αὐτούς. Ἁπλῶς μὲ τὶς βρισιὲς δημιουργεῖται μπάχαλο, συγκρουσιακὸ κλίμα καὶ μπορεῖ νὰ φτάσουμε νὰ φαγωθοῦμε μεταξύ μας. Καὶ, τὸ χειρότερο, χωρὶς ν᾿ ἀλλάξει τίποτα.

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @64. Λάθος ἀναφορά. Στὸ 61 ἀναφερόμουνα.

  66. Γιάννης Ιατρού said

    Μου είναι ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη σχολίων γνωστού σχολιαστή 🙂
    Τι έγινε, πενθεί;

  67. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα, μερικές απλές σκέψεις για το ενδιαφέρον σημερινό θέμα:
    Όταν το «περί δικαίου αίσθημα» δε βρίσκει ικανοποίηση, έστω και μέσω αποδιοπομπαίων, είναι αναμενόμενο να φουντώνει η αγανάκτηση, να εμφανίζονται φαινόμενα χαιρεκακίας και όλα τα συναφή.
    Ασχέτως του τι λέει ο καθένας δημοσίως, πάω στοίχημα πως ελάχιστοι σκέφτηκαν, σαν άμεση, συναισθηματική αντίδραση εννοώ, με ειλικρινή συμπάθεια τον ΛΠ, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κανείς πχ για τα θύματα σ’ ένα τροχαίο.

    Ας το δούμε απ’ την ανάποδη: Αν δεν είχαμε την επίθεση, και είχε γίνει έκκληση για δωρεά πχ μυελού των οστών, πού θα ήταν μεγαλύτερη η ουρά των εθελοντών δωρητών, στην κλήση για τον ΛΠ, στην κλήση για έναν ανώνυμο ασθενή ή για έναν ξερωγώ δημοφιλή ηθοποιό;
    Όπως η αρνητική δημοφιλία δεν ωθεί σε ενέργειες υποστήριξης κάποιου, αντίστοιχα κάνει πιο εύκολες τις εκφράσεις δυσαρέσκειας. Στα άκρα της κατανομής αυτών των εκφράσεων είναι και αυτή που συζητάμε. Ελέγχεται για το ήθος που της λείπει, αλλά είναι αναμενόμενη.

  68. leonicos said

    Shit
    Ήθελα να γράψω σιτ και μου βγήκε σε γκρίκλις. Δεν εννοώ αυτό που νομίζετε

  69. leonicos said

    Και αν το εννοούσα, δεν θα το απηύθυνα σε κάποιον εδώ μέσα.

  70. 66 Γιάννη, εμένα λες;

  71. gkazakou said

    Σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσατε σε μια τοποθέτηση όπως «δεν θα με ενοχλούσε αν έκαιγαν ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων».

  72. Pedis said

    # 52 44
    Η κριτική σε οποιαδήποτε πολιτική είναι και θεμιτή και επιθυμητή.
    Να χαρακτηρίζεις όμως τελευταίο, δοτό, χωστό, φυτευτό, αχυράνθρωπο τον Παπαδήμο που ανέλαβε μεταβατικός πρωθυπουργός με ψήφο εμπιστοσύνης από τα 4/5 των τότε βουλευτών με 255 θετικές ψήφους και 38 αρνητικές, ανήκουν μάλλον στους χαρακτηρισμούς που μας έχουν οδηγήσει δυστυχώς στην σημερινή κατάσταση που οι μισοί απαξιώνουν τους άλλους μισούς και τούμπαλιν.

    καλά, μην αγανακτείς πολύ και χαλιέσαι αλλά βρες μου έναν από τους χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζει στην περιπτωση του παπαδήμου.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    70: +++++++++++++++++++++++

  74. raf said

    71 Αχ ας μην μπλέκουμε όμως ανόμοια πράγματα επειδή επιφανειακά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μια φράση με την άλλη. Αισθάνομαι πως είναι και περιττό να μπω στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσω.

  75. Γιάννης Ιατρού said

    70: Σκύλε μου,
    νωρίς μας άφησε ….

  76. Γιάννης Ιατρού said

    75: Ρε ασχετοσύνη !!
    Τι ΑΙΤΩΝ/ΟΥΣΑ στο τέλος, δήλωση είναι ρε σεις 🙂

  77. ndmushroom said

    Η αντίδραση στην ιστορία Παπαδήμου έχει πολλά από τα στοιχεία που δείχνουν την παρακμή του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας: υστερική και εν πολλοίς υπερβολική αντίδραση από το πολιτικό και δημοσιογραφικό (προτιμώ τον όρο «μηντιακό», γιατί δημοσιογραφία δε είναι) κατεστημένο (δηλαδή τις 3 από τις 4 εξουσίες της δημοκρατίας μας) για μία επίθεση που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της ίδιας της αστυνομίας, δεν αποσκοπούσε στην πρόκληση σωματικής βλάβης (εξαιρετικά μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης), προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης κάθε αντίθετου φρονήματος (με την ταύτιση της κριτικής στην μη δημοκρατικά διορισθείσα και μη δημοκρατικά νομιμοποιημένες πολιτικές ακολουθούσα κυβέρνηση Παπαδήμου με την «τρομοκρατική» ενέργεια), παντελή έλλειψη ισονομίας (η εκδορά στο μηρό του Παπαδήμου οδήγησε σε «προληπτική» περίθαλψή του στην Εντατική για μέρες. Ο εργάτης που τραυματίστηκε πολύ σοβαρότερα στον Ασπρόπυργο μόλις χτες βρήκε κρεβάτι στην εντατική) και, φυσικά, επιλεκτικότατη και κατά παραγγελία δικαιοσύνη (το σχόλιο του Φιλιππάκη μπορεί να είναι καταδικαστέο, αλλά το μισό twitter είναι γεμάτο ψόφους, κατάρες και ιδιαίτερα γλαφυρές και συγκεκριμένες απειλές, και δεν έχει κουνηθεί ούτε εισαγγελικό δαχτυλάκι. Ελέω (υπόδικου) Στουρνάρα όμως…). Σε μια τέτοια κατάσταση σήψης, θεωρώ απόλυτα κατανοητή (το αν είναι θεμιτή ή όχι σηκώνει πολλή συζήτηση, σε γενικό πλαίσιο και όχι όσον αφορά τις συγκεκριμένες δύο ενέργειες) την καταφυγή σε ενέργειες παράνομες, βίαιες ή καταδικαστέες. Είτε πρόκειται για το μήνυμα του Φιλιππάκη είτε για τη στρακαστρούκα (γιατί βόμβα δεν τη λες) στον Παπαδήμο.

  78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Διαβάζοντας το άρθρο μου ανέβηκε το αίμα στο κρφάλι κι είπα να γράψω τα προικοσέντονα της Σοφίας της σπανιόλας, αλλά μετά ήταν βέβαιη η εξάμηνη νηστεία και προσευχή, οπότε θα αρκεστώ σ’αυτά το σχετικώς ολίγα.☺

    1- ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΘΩΩΝ.

    2- Επειδή ώς γνωστόν δεν μου κόβει και πολύ, ας μου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει «νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση» σε μιά κατ’επίφαση δημοκρατία και ουσιαστικά τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία;
    Βασική αρχή της δημοκρατίας δεν είναι να κυβερνά η πλειοψηφία; Επειδή ούτε στην αριθμητική μου κόβει (για μαθηματικά ούτε λόγος) είναι το 35,46 + 3,69 πλειοψηφία; Αν δεν είναι, πώς μπορεί να είναι νόμιμο αυτό σε μια δημοκρατία;
    Επίσης, μιά κυβέρνηση που δεν κάνει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά στον λαό για να την ψηφίσει, αλλά τα άντίθετα και χειρότερα ακόμα από αυτά που καταδίκαζε προεκλογικά, είναι νόμιμη; αν είναι, από πού προκύπτει η νομιμότητά της αφού είναι υπόλογη στον λαό που την ψήφισε; Δηλαδή όλο αυτό το πράγμα ονομάζεται δημοκρατία; και ποιά η διαφορά από την δικτατορία;
    Ας φωτίσει κάποιος την άγνοιά μου, τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    3- Για τον κίνδυνο φίμωσης των σόσιαλ μύδια από την οικονομική ελίτ (εννοείται πως δεν κυβερνούν κι αποφασίζουν οι χαζοπαρέες που κάνουν τις κυβερνήσεις, αυτά είναι χαζοπαραμύθια για τους ψηφοφόρους, τα μικρά παιδια θέλουν από Τριβιζά και πάνω) θεωρώ πως είναι αστείο ακόμα και να το αναφέρουμε, δεν είναι ηλίθια η οικονομική ελίτ να φιμώσει τέτοιο λαϊκό εκτονωτήριο, μιά χαρά φωνάζει, βρίζει πολιτικούς και κυβερνήσεις και εκτονώνεται ο λαουτζίκος στο διαδίκτυο, παίρνει και λάϊκ του ο αγανακτησμένος κι αισθάνεται άρχοντας, «είδες ρε, τους τα έχωσα χοντρά και κοίτα πόσα λάϊκ μου βάλανε!!!» γιατί να του χαλάσει την ζαχαρένια η οικονομική ελίτ; Γι’ αυτό σας λέω, μη φοβάστε, στις δημοκρατίες δεν φιμώνουν τα σόσιαλ μύδια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει, με τα λόγια δεν έχει πρόβλημα η οικονομική ελίτ, τα έργα φοβάται, αλλά όσο σκούζει ο λαός ελεγχόμενα, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

    4- Μετά την τοποθέτηση του Νικοκύρη κι αρκετών σχολιαστών, βεβαιώθηκα πλέον για τον θάνατο της αριστεράς κι ότι οι αριστεροί είναι πιο σπάνιοι και μονσχοί κι από την μονάχους μονάχους. Μόνο που αυτή την φορά δεν νιώθω καμία λύπη, ούτε χαρά βέβαια, αλλά λέω, ίσως είναι καλύτερα, αυτή η γενιά ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, κι εδώ που τα λέμε δεν έδωσε και τίποτα, μόνο πήρε, χρήματα, συμβιβασμούς, και ΚΙΛΑ, κι έγινε δυσκίνητη και μόνο να περιγράφει τα γεγονότα μπορεί, κι αυτά όχι αντικειμενικά (ήθελα να γράψω επαναστατικά, αλλά ντράπηκα).
    Εδώ πολυτεχν..εεεε – ΕΔΩ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΕΔΩ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ήθελα να πώ, συγχώρεσέ με αφέντη.😢

    Από τα σχόλια, με καλύπτει αυτό της Nefelh, και λέω πως όσοι είπαν πως έχει εμφυλιακή ρητορική, σίγουρα δεν είναι άστεγοι ούτε χρόνια άνεργοι, ούτε έχουν κάποιον που αυτοκτόνησε λόγο μνημονίων και psi που υπέγραψαν ο Παπαδήμος με τον Βενιζέλο και οι λοιποί δοσίλογοι τα υπόλοιπα. Μπορεί να μην περνούν χαρισάμενα, αλλά την βολή τους την έχουν, κι αυτην φοβούνται μη χάσουν. Μπορεί φυσικά να είναι πιο ικανοί και έξυπνοι από όσους υποφέρουν, αλλά δεν είναι από την οικονομική ελίτ που έχει προδιαγράψει το μέλλον της μεσαίας τάξης.
    Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ’ Ο ΓΙΑΛΟΣ, Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ’ Ο ΛΑΟΣ, ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ. Μήπως να το παίρναμε αλλιώς; λέω μήπως!

  79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @78. Τὸ παιχνίδι τῆς βίας οἱ «ἄλλοι» τὸ ξέρουν πολὺ καλύτερα. Κι αὐτὲς οἱ «στρακαστροῦκες» εἶναι τὸ καλύτερο ἄλλοθι γιὰ περισσότερη καταστολή. Δὲν ξέρω ἂν τὰ «καλόπαιδα» ποὺ τὶς φτιάχνουν τὸ κάνουν γιὰ ἐκτόνωση τοῦ «ἐπαναστατικοῦ τους μένους» ἤ εἶναι ὄργανα κάποιων.Τὲλος τὸ ὅτι «το μισό twitter είναι γεμάτο ψόφους, κατάρες και ιδιαίτερα γλαφυρές και συγκεκριμένες απειλές» δὲν ἀποτελεῖ δικαιολογία γιὰ ἕναν ἐκπρόσωπο τοῦ συνδικαλιστικοῦ ὀργάνου τῶν δημοσιογράφων νὰ γράφει αὐτὲς τὶς ἀθλιότητες. Ἂς σταματήσουμε νὰ πριονίζουμε τὸ κλαδὶ ποὺ καθόμαστε. Ἡ βία, φυσικὴ ἤ λεκτικὴ, τελικὰ πάντα σὲ βάρος μας γυρίζει. Τό ᾿χουμε δεῖ τόσες φορές.

  80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    51-Αχ βρε Κρόνη, γιατί νομίζεις πως φωνάζω τόσα χρόνια πως όλα είναι φανερά; Μου πήρε αρκετό καιρό για να κατανοήσω πως γίνεται τα ολοφάνερα να είναι αόρατα. Ένας βασικός λόγος, είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σηκώνουν το βλέμμα τους στον ουρανό δεν βλέπουν τ’αστέρια, κοιτάζουν να δούν τον αόρατο θεό.

    56- Τι λένε οι αρχές σας Παναγιώτη, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες στον κυβερνήτη τους, όταν αυτός υπογράφει την δολοφονία τους;

    57- Ποιά η διαφορά μ’ αυτούς που εξελέγησαν άμεσα, π.χ Σαμαράς, Τσίπρας;

    60- Άμα σου ρίξω καμιά φωτιά και σε κάψω θα σου πώ εγώ «αμφισβητείται»
    αλλά έχε χάρη που σε συμπαθώ.☺

    61- +++++++++☺☺☺

    75- Ξέχασες την ακριτική βόρειο Μύκονο.😠

  81. 76 Ναι, βρε συ. Ούτε κοντέρ δεν πρόλαβε να μηδενίσει. Πάντως, στα σοβαρά, ήταν από τους λίγους πολιτικούς που θάθελα να κάνω κουβέντα μαζί του.

  82. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    43 Δεν θέλω να… ξεπλυνω τον Φιλιππάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει δίκιο, πως όσα γράφει στον τοίχο του στο FB απευθύνονται (έστω, κατά κύριο λόγο) σε γνωστούς και φίλους του. Θα ίσχυε ακόμα περισσότερο αν δεν ήταν συνδικαλιστής και δημοσιογράφος, λιγότερο ή καθόλου αν ήταν εν ενεργεια πολιτικός.

  83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    78- Η εξουσία είναι μία, οι υπόλοιποι πληρώνονται πλουσιοπάροχα από αυτήν για να την υπηρετούν, μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν ακόμα κάποιες αξίες.☺

    80- Πολλές αιτήσεις έχεις από έναν συνδικαλιστη (αλλά και σκέτο) δημοσιογράφο.
    Αφού η φυσική και η λεκτική βία γυρίζει πάντα εις βάρος μας, τι προτείνεις, πώς πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στους δολοφόνους μας;
    Πάντως με προσευχές δεν θα πετύχουμε τίποτα, έχουμε το παράδειγμα του Παλιοκουβέντα.☺

  84. Μαρία said

    78
    >Ο εργάτης που τραυματίστηκε πολύ σοβαρότερα στον Ασπρόπυργο μόλις χτες βρήκε κρεβάτι στην εντατική

    Πολύ βολικό ψέμα.

  85. ndmushroom said

    80
    Για τη συγκεκριμένη «επίθεση», δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι δεν πρόκειται απλά για προβοκάτσια (κάτι είχε γραφτεί λίγες ώρες πριν στα Παραπολιτικά, που δεν τα λες και αντικαθεστωτική εφημερίδα). Αλλά και να μην είναι, είναι πράξη απόλυτα κατανοητή (αν και όχι θεμιτή, για τους λόγους που ανέφερες).
    Για το ποστ του Φιλιππάκη, το πρόβλημά μου (ξαναλέω) δεν είναι το κατά πόσον ο Φιλιππάκης και ο κάθε Φιλιππάκης δικαιολογείται, ως δημόσιο πρόσωπο, ως δημοσιογράφος, ως εκπρόσωπος ΕΣΗΕΑ ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, να γράφει αυτά που έγραψε. Είναι το κατά πόσον η δικαιοσύνη νομιμοποιείται (ρητορικό το ερώτημα) να κινεί διαδικασία για αυτό το σχόλιο του Φιλιππάκη και όχι για τα εκατοντάδες άλλα αντίστοιχα σχόλια, ανώνυμα και επώνυμα, από ιδιώτες και δημόσια πρόσωπα, που εκτοξεύουν καθημερινά σαφώς σοβαρότερες, πιο συγκεκριμένες και λιγότερο ρητορικές απειλές κατά συγκεκριμένων προσώπων, ανώνυμων ή επώνυμων, ιδιωτών ή δημοσίων προσώπων, που έχουν την ατυχία να μην έχουν γεννηθεί Στουρνάρες.

  86. 86 (κάτι είχε γραφτεί λίγες ώρες πριν στα Παραπολιτικά, που δεν τα λες και αντικαθεστωτική εφημερίδα)

    Και στο antinews που είναι σαμαρικό

  87. ndmushroom said

    85
    Έχετε δίκιο, λόγω διακοπών διάβασα συμπυκνωμένα tweets πολλών ημερών, το κρεβάτι του ενός εκ των δύο σοβαρά τραυματιών από το ατύχημα βρέθηκε μόνο μία ημέρα μετά, στις 26 και όχι στις 28 Μαΐου όπως έγραψα. Ζητώ συγνώμη για την παραπληροφόρηση, αν και ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω το γιατί η πολυήμερη «προληπτική» νοσηλεία του Παπαδήμου σε μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου είναι α. ένδειξη ισονομίας ή β. λιγότερο «βολική» αλήθεια (για τους σκοτεινούς σκοπούς που προφανώς εξυπηρετώ).

  88. https://twitter.com/fouiter/status/869209754572345344

  89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @84. Λάμπρο μου αὐτὸ ποὺ λέω εἶναι νὰ μή φαγωθοῦμε μεταξύ μας ποὺ λέει κι ὁ ποιητής (#49). Ἡ τυφλὴ καὶ ἀνοργάνωτη βία δὲν ὁδηγεῖ πουθενά. Ὄχι βέβαια, σφάξε με ἀγά μου ν’ ἁγιάσω. Ἂν χρειαστεῖ θὰ πάρω τὸ ψαροντούφεκο καὶ θὰ πιάσω τὶς θάλασσες. Στὸ βουνὸ μ’ ἔνα ποδάρι δὲν μπορῶ νὰ βγῶ. 🙂
    Ὅσο γιὰ τὸ σκυλοβρισίδι στὰ Μέσα Κοινωνικῆς Ἐκτόνωσης, θά ᾿λεγα πὼς λειτουργεῖ μᾶλλον ἀποπροσανατολιστικὰ καὶ, κυρίως, ἐκτονωτικά.

  90. Σωτήρς said

    88 Σε ένα τομέα που νομίζω υπερτερούμε όσοι μεγαλώσαμε με υπολογιστές+ίντερνετ (γεννημένοι δεκαετία ’80) είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της παπάτζας που υπάρχει στο ίντερνετ. Το τουίτερ δεν είναι η ανόθευτη ενημέρωση ούτε το reddit η σύγχρονη Πνύκα. Ακούστε και έναν νέο που έκαψε πολύτιμο χρόνο σαν παιδί σε 4chan, IRC και λοιπές ανώνυμες πλατφόρμες.

  91. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @86. Δὲν μπορῶ νὰ δείξω κατανόηση σὲ ἀνάλογες πράξεις, ἀκόμα κι ἂν δὲν εἶναι στημένες ἀπὸ τοὺς κύκλους τῆς ἀνωμαλίας, ἐπειδὴ ἀντικειμενικὰ ἐξυπηρετοῦν τοὺς ἴδιους σκοπούς.
    Ὅσο γιὰ τὴν δικαστικὴ διαδικασία κατὰ τοῦ Φιλιππάκη, ἄν δὲν κάνω λάθος, δὲν ἦταν αὐτεπάγγελτη. Ἔγινε μετὰ ἀπὸ μήνυση τοῦ Στουρνάρα.

  92. 92 Νομίζω πως δεν ασκήθηκε δίωξη.

  93. Έτσι εξηγούνται πολλά! Κων/νος Μητσοτάκης: «… Σήμερα παρακολουθώ τον Κασιμάτη, στην «Καθημερινή», το κομμάτι του στη δεύτερη σελίδα…»

    http://www.iefimerida.gr/news/340588/h-pio-apolaystiki-synenteyxi-toy-konstantinoy-mitsotaki-tin-edose-sta-98-toy-eihe

  94. Εχω φριξει με μερικά απ´ αυτά που διαβάζω εδώ μέσα.
    Τι σας έφταιξε, γμτ, ο Μητσοτάκης; Ακόμα την αποστασία του 1965 του χρεώνετε — που επιτέλους δεν την έκανε μόνος του — ή την κατάργηση των λεωφορειακών γραμμών του ΟΣΕ; ´Η μήπως τα χρόνια του τα ´κλεβε από μας; Αβονίδα, με απογοητεύεις!
    Όσο για τον Παπαδήμο, αν είχε μείνει περισσότερο καιρό στην πρωθυπουργία, μπορεί να ήμασταν καλύτερα. Αφού όλοι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν πριν και μετά ήταν καραγκιόζηδες, άχρηστοι, πουλημένοι κλπ., γιατί τόση χολή για τον έναν που ΔΕΝ ήταν επαγγελματίας πολιτικός; Είχατε όλοι κρατικά ομόλογα απ´ αυτά που κούρεψε; Σκέφτεστε μήπως χωρίς αυτόν τον πτωχευτικό συμβιβασμό (διότι αυτό ήταν, μη φοβούμαστε να το πούμε καθαρά) θα είχαμε οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, με ενδεχομένως ακόμα χειρότερες συνέπειες;
    Μία μόνο διαφορετική πολιτική υπήρχε: η αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση. Νομικώς αδύνατη στα πλαίσια των Συνθηκών, αλλά άμα υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται. Ο Σόιμπλε είχε προσφερθεί να μας βοηθήσει να τη μεθοδεύσουμε, αλλά σύμπασα η πολιτική ηγεσία της χώρας, με την υποστήριξη του λαού (είδαμε τι πήρε ο Λαφαζάνης στις τελευταίες εκλογές), τη θεωρούσε ολέθρια — και μπορεί και να ήταν, δεν ξέρω. Αλλά μην κατηγορούμε ΕΝΑΝ από τους πολλούς που προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτό το πολιτικό consensus!

  95. a said

    ο una bomber στην αμερικη ειχε στειλει δεκαδες παρομοιες βομβες βεβαια αυτο που εφτασε στον παπαδημο ηταν περισοτερο κροτιδα παρα βομβα καθως επηλθε αναφλεξη της πυροτεχνικης υλης και οχι εκρηξη

  96. 95 Δεν είναι μένος κατά του μεταστάντος. Είχε περάσει στο απυρόβλητο, πλέον, κι εντωμεταξύ έχουμε υποστεί πολλά και χειρότερα.

    96 Ο Γιουναμπόμπερ είχε στείλει πολύ μεγαλύτερες, σε πακέτο βιβλίων. Με τα εκρηκτικά μέσα σε μολυβοσωλήνα, pipe bombs.

  97. Γς said

    Καραμέρος στον Αντένα τώρα.

    Για το ειρωνικό του «Μέγας Κωνταντίνος» κλπ για τον Μητσοτάκη

    -Το εννοούσα. Ηταν μεγάλος! Και τέτοια.

    Κότα! Που κάνει και τούμπες

    Συνεχίζει:

    -Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν Μεγάλη προσωπικότητα.
    Και άλλα τέτοια.

    Δεν μπορώ να τον βλέπω.

    Κατάντια

    Αλλαξα κανάλι

  98. cronopiusa said

  99. Γς said

    Στα χρόνια μου υπήρχε αξιοπρέπεια και σοβαρότητα στους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές, τους φοιτητές. Οι αντιπαραθέσεις αντρίκειες.
    Χαιρόσουν ή αγανακτούσες και υπόφερες. Αλλά πάλευες με αξιοπρέπεια.

    Τώρα πρέπει να έχεις γερό στομάχι.

    Αηδία

    Σ όλο το διαδίκτυο.

    Κι εδώ μέσα δυστυχώς

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    95/97. Συγγνώμη αλλά όλοι αυτοί που είτε κυβέρνησαν είτε βοήθησαν τις ένοχες κυβερνήσεις από θέσεις-κλειδιά κι έγδαραν τη χώρα κι απ΄τις εφτά προβιές της,φυσικά και μας φταίνε, Όλοι τους! Το να μη βρίζουμε/καταριόμαστε εμπίπτει σε άλλη συζήτηση,

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100. «Στα χρόνια μου…» κόψε κάτι. 🙂

  102. atheofobos said

    72
    Σύμφωνα με την λογική σου οι ίδιοι χαρακτηρισμοί ανήκουν και στον Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) που ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, και τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (συμπεριλ. ΚΚΕ)

  103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    90 – Και τόσα χρόνια τι κάνουμε Δημήτρη, δεν φαγωνόμαστε μεταξύ μας; Ποιός είναι ο σκοπός των θρησκειών, των κομμάτων, και των ομάδων, η συνοχή του λαού ή η διάσπαδή του, και ποιόν εξυπηρετεί η διάσπαση του λαού;
    Τα τελευταία 100 χρόνια, είδες εσύ την εργατική συνείδηση κι αλληλεγγύη ή την συλλογική κοινωνική; Πότε ήταν ενωμένος ο λαός, μήπως στους πολέμους , στην κατοχή στην χούντα ή στην μεταπολίτευση;
    Ο λαός άγεται και φέρεται κατά το δοκούν της οικονομικής ελίτ, είναι πλήρως ελεγχόμενος από τους θρησκευτικούς, κομματικούς, αθλητικούς, εκπαιδευτικούς και πλέον και ηλεκτρονικούς μηχανισμούς της οικονομικής ελίτ η οποία ελέγχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην ζωή του σχεδιάζοντας πολύ πριν απ’αυτόν το μέλλον του, ένα μέλλον που την εξυπηρετεί, δίνοντάς του με τις στημένες εκλογές την ψευδαίσθηση πως αποφασίζει αυτός.
    Τι εννουν όσοι λένε, η πίστη μας, η θρησκεία μας, η ιδεολογία μας, το κόμμα μας, η ομάδα μας; Όλοι αυτοί μονίμως πλακώνοντσι μέχρι που σκοτώνονται μεταξύ τους, γιατί το κάνουν, ποιόν εξυπηρετεί αυτό, μήπως τον λαό;☺
    Πάντα φαγωνόμασταν μεταξύ μας, δεν υπάρχει λαϊκή ειρήνη, μόνο πόλεμος, κανονικός ή σε καταστολή όπως τώρα, αναλόγως τι εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ.
    Σε μερικά χρόνια, αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση (κατά τα φαινόμενα τα χειρότερα έπονται) θα δούμε το εξής παράδοξο, την ανώτερη τάξη να συμμαχεί με την κατώτερη, στόχος της πρώτης η μεγάλη συρρίνωση έως αφανισμός της μεσαίας τάξης, στόχος της δεύτερης κανένας, δεν είχε ποτέ άλλωστε, απλώς αφού δεν θα έχει τίποτα για να πληρώσει, θα ικανοποιήται βλέπωντας την μεσαία να γίνεται κατώτερη.
    Η λαϊκή συνοχή κι αλληλεγγύη, πάντα θριαμβεύουν στο τέλος.☺

  104. Ρίβα, Τζηπόιντ και τώρα κάτι που σας ενώνει https://pbs.twimg.com/media/DBAg3OcXsAArFOU.jpg

  105. Γς said

    102:

    γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε

  106. ΚΩΣΤΑΣ said

    100

    «Αηδία

    Σ όλο το διαδίκτυο.

    Κι εδώ μέσα δυστυχώς»

    Μπορεί ο Γς κάποιες φορές να ξεφεύγει λιγάκι, σήμερα έκανε, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο μέχρι τώρα σχόλιο.

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το «πλήρης ημερών» το έγραψε κανείς, ή καλού κακού κρατούν πισινές;Που κακού,αλλά τεσπα…

  108. gpoint said

    # 81

    Ρε συ Λάμπρο, όλα τα είδες, μόνο πως σφύριξε ο Θάνος στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ δεν είδες… προφανώς για να μην τον πιάσει με την παντόφλα η γυναίκα του (μήπως και σένα σε πιέζει η Παπέν ;;;)

    Πάρε θέση : να της κλείσουν ή όχι το ξενοδοχείο ;

    http://www.paok24.com/podosfairo/96173/thanos-ksenodoxeio-kai-paoktsides

  109. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΥΓ Με συγχωρειτε αλλα πισω στους κλασσικους!

    Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ, CONRAD JOSEPH

    Από τα σπέρματα μιας πραγματικής απόπειρας, που έγινε στα 1894, με σκοπό να ανατιναχτεί το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, ο Κόνραντ έπλασε μια συναρπαστική ιστορία που ηλεκτρίζει τον αναγνώστη.
    Ο κόσμος του «Μυστικού πράκτορα» -ένας κόσμος της νομιμότητας και της τάξεως, γεμάτος διεφθαρμένους πολιτικούς και αστυνομικούς- καθρεφτίζεται γελοιογραφικά στον αντίστοιχό του υπόκοσμο, σ’ ένα ζοφερό τοπίο γεμάτο τρομοκράτες όπου κατοικούν, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής, που κουβαλάει πάντα στην τσέπη του έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ο Φέρλοκ, κατάσκοπος μιας ξένης πρεσβείας, χαφιές της αστυνομίας και συνάμα «ευυπόληπτος οικογενειάρχης». Απωθητικά πρόσωπα και αμοραλιστικές καρικατούρες συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια μαύρη σάτιρα της αγγλικής κοινωνίας των αρχών του αιώνα.
    Τα οστά αυτής της ιστορίας, «γεγυμνωμένα», φτιάχνουν ένα «φρικιαστικό σκελετό» όπως παραδέχεται ο Κόνραντ· ωστόσο, «Ο μυστικός πράκτορας» είναι το πιο καυστικό σε χιούμορ κι ίσως το πιο δημοφιλές βιβλίο του συγγραφέα του «Λόρδου Τζιμ», του «Νοστρόμο» κ.α. που τον τοποθετούν ανάμεσα στους κλασικούς του ευρωπαϊκού νατουραλισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  110. gpoint said

    # 95

    Δεν νομίζω πως έφριξες με όσα έγραψα εγώ ως τώρα αλλά τώρα φρίττω εγώ που δεν ξεχνώ…

    ούτε πως το 65 όλη η Ελλάδα φώναζε » Μητσοτάκη κάθαρμα» (είχες γενηθεί τότε πιστεύω) και το 90 τον ψήφιζε πρωθυπουργό (σου έχω ξαναπεί πως από την δεκαετία του 80 σταμάτησα να φηφίζω, τουλάχιστον ΕΓΩ καραγκιόζης δεν γίνομαι να γλείφω εκεί που έφτυνα) ούτε πως τον έρριξε από την πρωθυπουργία η ίδια η Νέα Δημοκρατία γιατί ζήταγε μίζες ακόμα και για τα ενδοκομματικά ρουσφέτια !! Αντίθετα με την κυβέρνηση Ράλλη όπου τα ρουσφέτια ήταν σε προσωπικό και όχι κομματικό επίπεδο. Μετά την έλευση Μητσοτάκη η Ν.Δ. ποτέ δεν ξαναβρήκε την θέση της στην κοινωνία και τώρα κατάντησε να έχει αρχηγό τον Κούλη…

  111. 100, … Αηδία

    Σ όλο το διαδίκτυο. …

    Έγινε διαηδίκτυο, λες;

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    95- Άγγελε με απογοητεύεις, όχι για τον Μητσοτάκη εκεί συμφωνούμε, άλλωστε εγώ δεν ασχολούμε με «πρωθυπουργούς» αλλά από τον Παπαδήμο και κάτω. Περίμενα ίσως λόγο και της θητείας σου στις Βρυξέλλες, ότι θα έβλεπες μακρύτερα και βαθύτερα, όπως π.χ πού ήταν ο Παπαδήμος τα προηγούμενα χρόνια, και ποιούς εξυπηρέτησε το psi που υπέγραψε χωρίς καμία έστω και στημένη νομιμοποίηση, ενώ αυτό με τον Σόϊμπλε μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω.
    Αλήθεια, η υποστήριξη του λαού που λές πώς προήλθε, είχε καμιά έγκυρη ενημέρωση για τα υπέρ και τα κατά μιάς ούτως η άλλως αδύνατης εξόδου (δεν είναι θέμα συνθηκών) από το ευρώ;

  113. Γς said

    112:

  114. gpoint said

    # 111 συνέχεια

    Για να μη το γυρίζουμε τόσο μακριά το δεν γλείφω εκεί που έφτυνα επιβεβαιώθηκε με την πανηγυρική εκλογή του Λεβέντη που του στέλνανε πίτσες κι έσπαγε πλάκα όλη η Ελλάδα και σήμερα ακούνε προσεκτικά τις αναλύσεις του…

    Ρε ΠΑΟΚ με τα χίλια σου λέω !!! (το να φιλιώσει με τον γάβρο εύχομαι να μην το δω… )

  115. spiral architect 🇰🇵 said

    @81γ: Ότι εξελέγησαν από το το εκλογικό σώμα, if you know what I mean.

  116. ndmushroom said

    91
    Το twitter (σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από το reddit) είναι ό,τι θέλεις εσύ να είναι. Αν είσαι στοιχειωδώς υποψιασμένος, επιλέγεις τις πηγές σου και έχεις ένα αξιόπιστο TL (σαφώς πιο αξιόπιστο από τα «μεγάλα» έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για παπάτζα του twitter, αλλά για δικό μου λάθος, που μέσα στη βιασύνη μου δεν πρόσεξα την ημερομηνία του (αρταρισμένου) τιτιβίσματος. Αλλά ξέφυγα από το θέμα της συζήτησης.

    92
    Αυτό που είπα είναι ότι αν οι νόμιμες και μη βίαιες οδοί διαμαρτυρίας, καταγγελίας και εν τέλει απόδοσης δικαιοσύνης είναι πλέον κλειστές για μεγάλο μέρος των πολιτών, δεν βρίσκω καθόλου περίεργο που μερίδα των συμπολιτών μας καταφεύγει σε παράνομες και βίαιες εναλλακτικές. Οι δε σκοποί που εξυπηρετεί κάθε ενέργεια δεν είναι γνωστοί παρά μόνο στον ενεργούντα. Εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε παρά να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και από απόσταση, και είναι πολύ πιθανό μια κακά σχεδιασμένη ενέργεια να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα (επαναλαμβάνω ότι μιλάω γενικά, και όχι για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία θεωρώ ατυχέστατη, αν όχι προβοκατόρικη -αλλά κατανοώ το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει σε κατάσταση που να τη θεωρεί καλή ιδέα).
    Για το Φιλιππάκη, έχω την εντύπωση ότι δεν προηγήθηκε μήνυση, αλλά καταγγελία του Στουρνάρα απευθείας στον Τόσκα (λέτε αν στείλω κι εγώ καταγγελία στον Τόσκα την επόμενη φορά που κάποιος μου ευχηθεί «ψόφο» στο twitter να έχω την ίδια αντιμετώπιση; Εγώ αμφιβάλλω πάντως). Η μήνυση ήρθε μετά (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα διαβάζοντας τα άρθρα των ΜΜΕ για το θέμα). Ακόμα κι αν είχε όντως προηγηθεί μήνυση, η κινητοποίηση της εισαγγελίας και της ΔΗΕ χωρίς να προβλέπεται αυτόφορη διαδικασία είναι, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς, ασυνήθιστη.

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109-Της κοντής ψωλής της φταίνε οι τρίχες. Μετά τον στημένο τελικό (ανθρώπινο λάθος τα τρία μέτρα οφσάϊντ; έχουν πολύ πλάκα οι ανακοινώσεις που βάζεις) που έκανα το λάθος να δώ, (ας όψονται οι φίλοι, μετά από 10 χρόνια πάλι) χάσατε δυό φορές απανωτά σπό αυτή την ΑΕΚ που είναι για γέλια και σας φταίει η διαιτησία του κυρ Θάνου;
    Σ’ αυτά τα θέματα σε ένα συμφωνώ μαζί σου αν και από εντελώς διαφορετική σκοπιά, ο Ιβάν είναι μεγάλη γάτα.☺

    Υ.Γ – Η Παπέν δεν με πιέζει γιατί το στρώμα μας (τέμπουρ) δεν έχει ελατήρια και δεν βολεύει να είναι από πάνω.☺

  118. ndmushroom said

    95
    Παρότι με κάλυψαν τα προηγούμενα σχόλια, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι ο Παπαδήμος διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο που η Ελλάδα, κινούμενη στα όρια της νομιμότητας (για να το θέσω κομψά), εξασφάλισε θέση στην Νομισματική Ένωση που οδήγησε στα σημερινά προβλήματα. Κατόπιν αυτού, δυσκολεύομαι να τον δω σαν αμερόληπτο τεχνοκράτη που κλήθηκε ξαφνικά να σώσει τη χώρα από την κατάσταση που αυτή βρισκόταν χωρίς καμία δική του ευθύνη.

  119. […] Δημοσίευσης:29 May 2017 6:40 am Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – ΓΟΥΑΟΥ που θά λεγε κι ο Βαρουφάκης.☺

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112/114 🙂
    http://popkey.co/m/d0e6R-the+fuck+you+say-funny

  122. Pedis said

    # 103 – Πρώτον, δεν μου λες γιατί οι χαρακτηρισμοί » έναν τελευταίο, τον δοτό, τον χωστό, τον φυτευτό, τον αχυράνθρωπο της τρόικας » δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Δεύτερον, δεν θυμάμαι τον Ζολώτα να τον είχε επιβάλλει κάποιος εξωτερικός θεσμός ή κράτος με απειλή χρεοκοπίας, των δώδεκα πληγών του φαραώ, σεισμών, καταποντισμών. Έπειτα η κυβέρνηση Ζολώτα δεν έριξε από τη μια μέρα στην άλλη την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Τρίτον, να επισημάνω για να μην το χρωστάω, οι κυβερνήσεις με μέλη τεχνοκράτες αποτελούν την άρνηση στον κύβο της αντιπροσωπευτικού πολιτικού μηχανισμού διακυβέρνησης

    (σημ. άρνηση στην πρώτη δύναμη είναι τα καλπονοθευτικά συστήματα, στο τεράγωνο το γεγονός ότι τα κοινοβουλευτικά αλισβερίσια γίνονται στην πλατη των εκλογέων και για σοβαρότατες αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον της χώρας για εκατό χρόνια και που δεν έχουν καν τεθεί σε λαική έγκριση.).

    Αν απαντήσεις, μην πετάξεις πάλι αλλού την μπάλα.

  123. gpoint said

    # 118

    Λάμπρο, θύμα της προπαγάνδας τα τρία μέτρα οοφσάϊντ δεν είναι ούτε μισό μέτρο (υπάρχουν φωτό, μην γίνεσαι τζάμπα ρεζίλι) και κανείς δεν είπε ότι χάσαμε από τον Θάνο (ούτε τότε από τον Σπάθα χάσαμε- αυτά τα λένε μόνο οι βάζελοι ) αλλά είναι προκλητικός έως εξοργιστικός ο τρόπος που σφύριξε, ειδικά στο τέλος που αγχώθηκε μήπως ισοφαρίσει (κατά λάθος) ο ΠΑΟΚ και έχασε τον μπούσουλα.
    Θύμα της προπαγάνδας, παραλείπεις οπως ΕΝΑ δευτερόλεπτο πριν ο ΙΔΙΟΣ διαιτητής έκανε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ανθρώπινο λάθος μη σφυρίζοντας το πέναλτυ υπέρ του ΠΑΟΚ κλασσικός μονόφθαλμος
    Γάτος είναι ο τίγρης που με το ξύλο που έρριξΑΝ ΑΛΛΟΙ στον Ζωγράφο δεν τολμάνε οι διαιτηττές να σφυρίξουν εναντίον της ΑΕΚ, ο Θάνος σου θυμίζω σφύριξε και το Ατρόμητος – ΑΕΚ 0-1 τότε που κατακύρωσε αρχικά έχοντας ιδίαν αντίληψη της φάσης το ΚΑΝΟΝΙΚΟ γκολ του Ατρόμητου και το ακύρωσε μετά δεχόμενος την υπόδειξη για οφφσάιντ του 4ου που ήταν 50 μέτρα μακρθιά (οι κακές γλώσσες λέγανε τότε πως κάτι του ψιθύρησαν στην ενδοσυνενόνοηση και μιλάγανε για τίγρη, τώρα ξέρουμε, ήταν η γυναίκα του !!)

    Μην επιμένεις σε θέματα που δεν παρακολουθείς και δεν γνωρίζεις παρά μόνο με επιφοίτηση αγίου πνεύματος σαν τον Ριβαλντίνιο γιατί είσαι άθεος απ’ ότι ξέρω και δεν μ’ αρέσει να σε ταπώνω

  124. raf said

    115 Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο έσπαγε πλάκα όλη η Ελλάδα με τις πίτσες. Θυμάστε υποθέτω τι είχε συμβεί με τον Παναγιωτόπουλο.

  125. […] Σκέψεις για έναν παγιδευμένο φάκελο […]

  126. dryhammer said

    Για να πω κι εγώ την πίπα μου. Υπάρχουν πολλά για τα οποία δεν λυπάμαι ενώ θα έπρεπε ή «θα έπρεπε». Το μόνο που πραγματικά με θλίβει είναι οτι γεμίσαμε αφορμές για να ξεχνάμε τις αιτίες.

  127. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    95 Εγώ για τον Μητσοτάκη θα γράψω μεθαύριο, αλλά θα του καταλογίσω και την Αποστασία (δεν την εκανε μόνος του αλλά ήταν ο ιθύνων νους -αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχε γίνει) και το ότι ήταν αρχιερέας του ρουσφετιού.

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και οι παράπλευρες απώλειες του θανάτου του Κ.Μ:
    Από 11-5-2010 «…διορίσθηκε στον πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σε υπάρχουσα
    κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, επεξεργασίας κειμένου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του
    άρθρου 41 (νυν 35) παρ. 1Ζ΄ του Κανονισμού της Βουλής
    (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α/1997), όπως ισχύει
    φεκ ΥΟΔΔ 230/2015 file:///C:/Users/User/Downloads/document.pdf

  129. Γς said

    Να χαρώ εγώ το ενδόμυχο λίκνο σου

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τώρα στο Ρίαλ, Μπογιόπουλος και Κοττάκης, λαύροι κατά της περί «ηθικής αυτουργίας» ανοησίας.Αναρωτιούνται μήπως και οι ίδιοι είναι ηθικοί αυτουργοί με τα άρθρα τους.

  131. gpoint said

    # 125

    Να σου φρεσκάρω λίγο την μνήμη…

    (πρόσεξε μην πάθεις τίποτε από το πολύ γέλιο)

  132. gpoint said

    # 125

    Βέβαια (άργησε λίγο) αλλά δικαιώθηκε σήμερα !!

  133. Jane said

    Σχετικά με την έκφραση μίσους στα social media απέναντι σε πολιτικούς-θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, απορώ, γιατί ωρύονται κάποιοι. Τελικά δεν είμαστε καθόλου Ευρωπαίοι!

    Στη Βρετανία και στην Ιρλανδία είχαν κυκλοφορήσει από τη δεκαετία του ’80, απίστευτα τραγούδια. Μιλούσαν όλα για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Για την ακρίβεια , για το πόσο χαρμόσυνο γεγονός θα ήταν ο θάνατος της Maggie. Κανείς δεν τα απαγόρευσε. Ούτε , φαντάζομαι , θα τολμούσε κάποιος να κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό τον εκάστοτε τραγουδοποιό, αν γινόταν απόπειρα εναντίον της.

    Να θυμίσω τον Morrissey με το “Margaret on the guillotine” , τον Pete Wylie με το “the day that Margaret Thatcher dies” , τον Billy Bragg με το “thatcherites” , τoν John McCullagh με το “I’ll Dance On Your Grave Mrs Thatcher” . Φυσικά υπήρχε και το περίφημο Thatcher song των γηπέδων, που τραγουδούσαν οπαδοί ομάδων σε εργατουπόλεις πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα , για να πάει καλά η ομάδα.

    Για να μην αναφερθώ στα πάρτι που έγιναν σε χωριά των ανθρακωρύχων αλλά και στην Trafalgar Square με την αναγγελία του θανάτου της. Στην κηδεία της μάλιστα απέναντι από την εκκλησία εκατοντάδες άνθρωποι τραγουδούσαν «Ding Dong the Witch is Dead». Υπάρχουν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο. Αυτά ισχύουν σε όλους τους λαούς. Τι να κάνουμε , δεν είμαστε όλοι Γερμανοί, να αγαπάμε τον ή την φύρερ μας.

    Τα λαϊκά στρώματα κανέναν οίκτο , καμιά συμπάθεια δε θα δείξουν απέναντι σε υπαίτιους πολιτικών φτωχοποίησης. Γιατί θα πρέπει να συμπονούμε αυτούς που μείωσαν κατά 50% το εισόδημά μας; Το ταξικό μίσος είναι φυσιολογικό.

    Από κει κι έπειτα όμως, δεν βάζουμε ως διαιτητές ούτε για εκδικητές διάφορους ,που τις περισσότερες φορές, λειτουργούν σαν προβοκάτορες, ώστε να δικαιολογούνται σκληρά μέτρα παρακολούθησης και αστυνόμευσης. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως οι περισσότερες οργανώσεις, από ένα σημείο και μετά, δουλεύουν για την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες.

  134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    124 – Είναι εξωγήινα αυτά που μου αράδιασες ανάθεμα κι αν κατάλαβα τίποτα. Το οφσάϊντ το είδα με τα μάτια μου αφού είδα τον αγώνα, κοντά δύο μέτρα άνετα (επίτηδες έβαλα τρία☺) αλλά και μισό να ήταν, είναι πολύ για ανθρώπινο λάθος, τουλάχιστον για την δική μου λογική που δεν είναι οπαδική, γενικώς.☺
    Τέλος τα ποδοσφαιρικά, ας μείνουμε σ’αυτό που συμφωνούμε, ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΤΑ Ο ΙΒΑΝ.☺

  135. cronopiusa said

  136. raf said

    132

    Δεν θα μου φρεσκάρετε τη μνήμη, καθώς το 1993 δεν ξέρω αν μιλούσα ακόμη ή όχι. Τι να κάνω! Αν θέλω να εξακριβώσω κάτι, μόνο δια της επιστημονικής μεθόδου. Πάντως, για οποιοδήποτε θέμα, και για τον Λεβέντη ακόμη, εμπαθή σχόλια σε ιστολόγια δεν λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου.

  137. 95 «Είχατε όλοι κρατικά ομόλογα απ´ αυτά που κούρεψε;» Περίμενα πως κάποιος θα απαντούσε, αλλά είδα άλλες κι άλλες απαντήσεις αλλά σ’ αυτό τίποτα.
    Ναι. Είχαμε όλοι. Τουλάχιστον όσοι παίρνουν σύνταξη ή περιμένουν σύνταξη (αλλά και ιατρική περίθαλψη) από τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας. Που όλα είχα (υποχρεωτικά) κρατικά ομόλογα κι όλα βρέθηκαν να μην μπορούν να πληρώσουν αυτά που έπρεπε. Απόρροια αυτού του κουρέματος είναι η συνεχής περικοπή των συντάξεων (γήρατος, επικουρικών, εφάπαξ κλπ). Μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία, αλλά είναι η κύρια.

  138. gpoint said

    # 135

    Λάμπρο να είσαι ειλικρινής, το είδες στο ριπλέη 2λεπτά μετά όπως κι εγώ, στην ζωντανή ροή κανένας δεν το πήρε χαμπάρι αντίθετα από το προηγηθέν πέναλτυ που επιλεκτικά ξεχνάς. και πρόσεξε πως κανείς από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν διαμαρτυρήθηκε.
    Και πρόσεξε στην εικόνα ο Ενρίκε είναι δεν είναι μισό μέτρο οφφσάιντ, ο άλλος που δεν επηρεάζει την φάση είναι πάνω από μέτρο , ψιλοάσχετε !
    Και απορώ πως ΕΣΥ το γατόνι ΚΑΤΑΠΙΕΣ το τυρί μαζί με την φάκα που σου πέταξε ο Μελισσανίδης, σε προειδοποίησα να μην επιμένεις γιατί το βίδδεο ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (πως ότι θέλεις βλέπεις κι έπειτα λες για τος άλλους πως καταπίνουν την προπαγάνδα των πολιτικών!!!!!!

    κι ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΟΝΗΡΑΔΕΣ, του στυλ, τέρμα η συζήτηση, στην πουτάνα πουτανιές δεν περνάνε.

  139. sarant said

    134 Ναι, καλά κάνεις και θυμίζεις τα της Θάτσερ.

  140. raf said

    Εντωμεταξύ ο Μπογδάνος στο σημερινό του άραγμα έφερε ξανά το θέμα της λογοκρισίας/μαύρου/ελέγχου στα σόσιαλ μίντια.

  141. ndmushroom said

    134
    Και αφού τα ανέφερες, ας θυμίσουμε και το In memoriam: Margaret Thatcher των Chumbawamba, που ηχογράφησαν το 2005 και προπωλούσαν από το site τους, με αποστολή την ημέρα του θανάτου της Θάτσερ (φανταστείτε αντίστοιχο concept από ελληνικό συγκρότημα, ή για έλληνα πολιτικό). Το περιεχόμενο του δίσκου είναι ακριβώς όπως το φαντάζεστε (ενδεικτικός τίτλος τραγουδιού: Pinochet Bids Farewell From Beyond The Grave) 🙂

  142. gpoint said

    Επειδή πολλοί από σας δεν ασχολείσθε με το ποδόσφαιρο και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος της (πολιτικήςτις περισσότερες φορές0 προπαγάνδας που γίνεται κάντε αυό το απλό πειραματάκι :

    Προσέξτε την αρχική εικόνα του σταματημένου βίδδεο στο # 139 είναι αυτή που προϊδεάζει τον θεατή. Λόγω θέσης της κάμερας οι γραμμές της μικρής και της μεγάλης περιοχής ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ παράλληλες ενώ στην πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ

    Η τεχνητή γραμμή του οφφσάϊντ είναι τραβηγμένη παράλληλα προς την γραμμή της ΜΙΚΡΗΣ περιοχής και ο Ενρίκε είναι οφφσάιντ…

    ΑΝ ΟΜΩΣ ΒΑΛΕΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ>>>Ο ΕΝΡΙΚΕ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ !!!!

    Φυσικά η αλήθεια είναι κάπου στο μέσον, γιατί η σωστή νοητή γραμμή δεν πρέπει να ίναι παράλληλη σε καμία από τις δύο και η φάση ήταν αυτό που λέμε οριακή αλλά απλά την έβαλα για να σας δείξω πως παρουσιάζουν κατά το δοκούν τα πράγματα οι «αντικειμενικοί»

  143. gpoint said

    # 143

    Επίσης οι αναλυτές βίδδεο ας μου εξηγήσουν πως γίνεται σ’ αυτό το καρέ η αριστερή πλευρά του γηπέδου από τη γραμμή να έχει διαφορετικό χρώμα από την δεξιά !!!!!!!

  144. gpoint said

    Λάμπρο, τα 143, 144, τα διάβασες ;;;;;;;;;;

  145. Ελένη said

    Σπανιότατα έχω σχολιάσει, και πάντα σε πολύ πιο ανώδυνα θέματα, όμως με άσχετη αφορμή εκανα έναν συνειρμό και το θέτω προς προβληματσμό. Σε καμία περίπτωση δεν το γράφω προβοκατόρικα, αν και είμαι σίγουρη ότι αρκετοί θα το δουν έτςι:

    Το «Επί ασπαλάθων» του Σεφέρη θα μπορουσε άραγε κάποιος να το θεωρήσει προτροπή προς πολιτική βία;…..

  146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139- Για να είμαι ειλικρινής μόνο σε επανάληψη είδα το γκόλ γιατί το παιχνίδι μόνο αν ήσουν πωρωμένος ή «φτιαγμένος» μπορούσες να το δείς, ο ορισμός της ξενέρωτης σούπας, μίλαγα με ένα φίλο και ξαφνικά ακούσαμε που φώναξαν γκόλ οι παοκτζήδες (σε καφετέρια το βλέπαμε) όταν το έδειξε είδα πως ήταν εμφανέστατο οφσάϊντ, από κεί και πέρα ο καθένας βλέπει ό,τι του επιτρέπει η όρασή του ή η πίστη του.
    Παρεμπ, τώρα που το ξαναείδα, δές τον επόπτη που είναι, επιμένεις ότι έκανε ανθρώπινο λάθος;
    «Και πρόσεξε, πως κανείς από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν διαμαρτυρήθηκε» Ναί βρέ έχεις δίκιο, τώρα που το ξαναείδα, αυτός με το 23 που σηκώνει το χέρι του δεν το κάνει για το οφσάϊντ, την μανούλα του που φαίνεται στο βάθος χαιρετάει.
    Η πίστη είναι πιο ισχυρή από την αλήθεια.
    Ας συμφωνήσουμε άλλη μια φορά, ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΤΑ Ο ΙΒΑΝ.☺

    Υ.Γ – Χωρίς παρεξήγηση, όχι άλλο ποδόσφαιρο έχω υπερβεί τα ετήσια όριά μου, γράψε αν θέλεις, θα το διαβάσω αλλά δεν θα σου απαντήσω.

  147. sarant said

    146 Το καθεστώς της χούντας θα μπορούσε να το θεωρησει.

  148. Μαρία said

  149. atheofobos said

    123
    Δεν πετάω αλλού την μπάλα γιατί δεν είμαι και ποδοσφαιρόφιλος!
    Πρώτον-Οι χαρακτηρισμοί για μένα είναι απαράδεκτοι γιατί δεν αποδέχομαι την δική σου θεώρηση των πραγμάτων ότ,ι σε αντίθεση με τον Ζολώτα ,τον Παπαδήμο τον είχε επιβάλλει κάποιος εξωτερικός θεσμός ή κράτος με απειλή χρεοκοπίας, των δώδεκα πληγών του φαραώ, σεισμών, καταποντισμών σε αυτόν τον αγνό και αναμάρτητο λαό που πάντα κάποιοι ξένοι τον εποφθαλμιούν και θέλουν να τον οδηγήσουν στον αφανισμό.
    Δεύτερον- Η κυβέρνηση Ζολώτα, όπως και του Παπαδήμου δεν έριξε καμιά κυβέρνηση. Ο αντιπροσωπευτικός πολιτικός οργανισμός διακυβέρνησης, όπως τον περιγράφεις και στις δύο περιπτώσεις αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να χρησιμοποιήσει ένα τρίτο μη πολιτικό πρόσωπο που να συγκεντρώνει την γενικότερη αποδοχή από διαφορετικές μάλιστα πολιτικές παρατάξεις.
    Εάν βέβαια πιστεύεις ότι σε αυτές τις περιστάσεις όλοι οι πολιτικοί είναι πουλημένοι, δεν θα είναι τότε μόνο στην επιλογή Παπαδήμου αλλά και στην επιλογή Ζολώτα που συμμετείχε σύσσωμη η αριστερά.
    Οπότε καταλήγουμε στις πολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής που αυτά ακριβώς διακηρύσσει.
    Τρίτον- Εάν αποδέχεσαι το κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό σύστημα αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει για 4 χρόνια ,το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση, να παίρνει σοβαρότατες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας χωρίς να επιζητά κάθε φορά την λαϊκή έγκριση.
    Αν οι αποφάσεις της δεν είναι αρεστές στους πολίτες τότε την μαυρίζουν στις επόμενες εκλογές ή προκαλούν την πτώση της όπως πχ οι 25 του Λαφαζάνη που τους έφαγε τελικά το μαύρο σκοτάδι.

  150. Pedis said

    Aπό μία μεριά δεν βρίσκω πολύ παράξενη τη στάση εκείνων που έχουν μεγάλη καρδιά -λέμε τώρα- και λένε και καμιά καλή κουβέντα για τον εκλιπόντα.

    Άξιζε, άραγε, όλος αυτός κόπος για να μείνει στην πολιτική ιστορία ως ιντριγκαδόρος και χασούρας;

    – δεκάδες οι αποστάτες, μεγάλα ονόματα, σε αυτόν κόλλησαν τη ρετσινιά πού ήταν μεταγραφή μόλις από τη σχολή ταλέντων.

    – κατορθώνει να αλώσει το κόμμα της νδ και πάνω στη χαρά ο μεγάλος του παίρνει τα σώβρακα.

    – κερδίζει τρεις εκλογικές μάχες, τη μια μετά την άλλη, με ποσοστά από τα λίγα πολύ υψηλά -χωρίς νοθεία- στη σύγχρονη πολιτική ιστορία κι όμως έχει κατουρήσει στο πηγάδι: πέφτει στα πιο αναλογικά εκλογικά συστήματα από την εποχή του Περικλέους.

    – τον χρίζουν πρωθυπουργό με δανεικές έδρες και τσίμα-τσίμα.

    – τον ρίχνει ένα παλιόπαιδο που αυτός ανέδειξε.

    – και στο καπάκι, σχεδόν με το έβγα από την εντατική ο τετραβάλβιδος του παίρνει τη ρεβάνς.

    – ενώ έχει διορίσει χιλιάδες και έχει χώσει την άσχετη κόρη του στην πολιτική (βιο)πάλη κι ενλω εχι κάνει τα πάντα για να της μάθει το μαγαζί, δεν κατορθώνει να την δει, όχι πρωθυπουργό, αλλά ούτε καν αρχηγό του κόμματος του.

    – ζει για να δει το παλιόπαιδο που τον πούλησε αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό.

    – όλα τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα που αυτός ονειρευόταν και σχεδίαζε κίνηση την κίνηση να τα εφαρμόσει με σοκ, δέος και τρόμο, βλέπει να τα περνάνε με άνεση κάτι παρλιακά σαν τον γαπ και το σαμαρά και τούρχεται η τελειωτική όταν βλέπει κάποιον τσίπρα από το πουθενά να κάνει όλα όσα αυτός ονειρεύτηκε με το αριστερό χέρι και στο ρελαντί. .
    – τέλος, κλείνει τα μάτια πριν χαρεί το γιόκα του πρωθυπουργό.

    Σκατά ζωή.

  151. gpoint said

    # 147

    Λάμπρο μου ΑΝ προσέξεις στην παγωμένη εικόνα ο Ενρίκε φανερά τρέχει και σε χιλιοστό του δευτερολέπτου έχει καλυφθεί ΑΝ είναι οφφσάιντ γιατί όπως σου εξήγησα στο # 143 (που κάνεις γαργάρα) αν βάλεις σωστά την γραμμή μπορεί και να ΜΗΝ είναι οφφσάιντ… αυτό εσύ το είδες 2 μέτρα αλλά έγραψες 3 (σχόλιο 135)… η αντικειμενικότητά σου καθώς και η αντίληψη της (ποδοσφαιρικής) πραγματικότητας… δεδομένα ανύπαρκτη !!

    Μια ψύχραιμη ματιά στην εικόνα του # 139 πείθει και αλλοίθωρο πως η γραμμή του οφφσάιντ είναι λάθος χαραγμένη

    Οσο για το χέρι που σηκώνει ένας (μόνο) αμυντικός της ΑΕΚ είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα σε ΟΛΕΣ τις φάσεις. Αν το πίστευε θα πήγαινε στον επόπτη να διαμαρτυρηθεί. Εδώ κάθε φορά που ένας παίκτης σπρώχνει τον αντίπαλο αμέσως σηκώνει το χέρι και κάνει την αθώα περιστερά, μην κάνεις τον αγαθό.

    Γατόνι δεν είναι μόνο ο Ιβάν αλλά και οι ΠΑΟΚgήδες που προσκομίζουν ντοκουμέντα όπως στα σχόλια 139, 143 και 144 και δεν τσιμπάνε από φράσεις όπως «Η πίστη είναι πιο ισχυρή από την αλήθεια» που εντέχνως πλασσάρεις, ποιός εσύ που πάντα ζητάς αποδείξεις !! Δεν συζητάς με τον Ριβαλντίνιο εδω.

    Μόνο και μόνο το γεγονός πως κανένας άλλος δεν θα (φανεί πως) έκανε το πειραματάκι του # 143 φτάνει για να σε πείσει για την ορθότητά του, ξέρεις πως λειτουργούν οι πάντες εδώ.

  152. gpoint said

    Και μια που όπως λες το ξαναείδες. Ω ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕ, το πέναλτυ που προηγήθηκε τι έγινε ; δεν το είδες ;;

  153. Γς said

    Εγώ δεν είμαι καμιά Λουλού.

    Μπαλάφας

    [Και τι να κάνει αυτό το κορίτσι;]

  154. Γς said

    Να’ χα την τρέλα σου Πσαρά μου!

    Να τα’ βλεπα όλα μαυρόασπρα, μΠαοκτσήδικα.

  155. Γς said

    Το παιδί, που ξέραμε μεγάλωσε!

    Με καλούς τρόπους και καλή ανατροφή.

    Και περήφανοι οι γονείς του. Σίγουρα

    Γιος Κουφοντίνα: «Συμφωνώ με τον Φιλιππάκη – Ας συλλάβουν καλύτερα κι εμένα»

    http://www.lifo.gr/now/greece/146671

  156. cronopiusa said

    146

    Κωνσταντίνος Μάντης Γιώργος Σεφέρης «Επί ασπαλάθων …»

    Καλή σας μέρα!

  157. Γς said

    157:

    Μπράβο Κρόνη με το «Επί ασπαλάθων».

    Ωραία μέρα για περισυλλογή.

    Πάμε Σούνιο;

  158. gpoint said

    # 155

    Ποιά βλέπω ασπρόμαυρα ρε Γιάννη ; Βάλε τα γιαλιά σου και δες έγχρωμα αυτά που γράφω, θα την πάθεις όπως κι ο Λάμπρος που είδε δυο μέτρα κάτι που χωρις την ΨΕΥΤΙΚΗ γραμμή μπορεί να είναι … 12 πόντοι αντε 15 (κατάλαβες τι εννοώ, έε 😉

    Θα μου πεις πως δεν σ’ ενδιαφέρει…εμένα μ’ ενοχλεί το ψέμα και οι επιλεκτικές αλήθειες που σερβίρονται από τα ΜΜΑ και αντιδρώ, άλλοι ασχολούνται με το αν το Γουδί θέλει γιώτα, ήτα ή ΄ύψιλον. τώρα ποιό από τα δυο μπορεί να βελτιώσει κατ’ ελάχιστον την ζωή μας το αφήνω στην κρίση σου

  159. leonicos said

    Περιμένωωωωωωωω

  160. leonicos said

    Ππππεριμένωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω

  161. leonicos said

    Ρε, Τζι, πονεμένε! Θα σε παρασυμπαθήσω. Είμαι ψυχοπονιάρης

  162. dryhammer said

  163. spiral architect 🇰🇵 said

    Το ηθικό πλεονέκτημα του Σαββίδη vs η τρύπια παράγκα του χοντρού.
    Μάστορα, βάλε κι άλλα μνημόνια χωρίς κιούι

  164. gpoint said

    # 162

    Λεώνικε κάνεις λαθος, πονεμένοι είναι κάποιοι άλλοι οπαδοί από στέρηση τίτλων. Οι ΠΑΟΚτσήδες απλά ζητάνε την αλήθεια και την ίση μεταχείριση όπως άλλοι την ψάχνουν στις γραφές ή σε πολιτικές ιδεολογίες, δεν νομίζω να τους λες πονεμένους αυτούς

  165. spiral architect 🇰🇵 said

  166. Σηλισάβ said

    Στην Ελλάδα πολλά πράγματα τα λέμε επιπόλαια. Όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι, όλος ο δυτικός κόσμος θρηνούσε εκτός από μας. Όταν είχε εγκλωβιστεί ένα παιδάκι στο σεισμό του Αιγίου, κάποιοι βγάζανε ανέκδοτα. Είμαστε λαός της υπερβολής.

    Κάποτε, ληστέψανε την τράπεζα στη γειτονιά μου. Επειδή ήμουν ο ταμίας, καθόλου δεν γέλασα με τα αστεία που λέγανε στη γειτονιά για το γεγονός.

    Με λίγα λόγια αν δεν το πάθεις, δεν ξέρεις να το σέβεσαι.

  167. sarant said

    167 Ωχ, ζόρικη εμπειρία!

    Αλλά μη νομίζεις ότι οι άλλοι δεν βγάζουν ανέκδοτα.

  168. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σηλισάβ said (167):

    «…Κάποτε, ληστέψανε την τράπεζα στη γειτονιά μου. Επειδή ήμουν ο ταμίας, καθόλου δεν γέλασα με τα αστεία που λέγανε στη γειτονιά για το γεγονός…»

    Πρέπει νὰ ἤταν τρομακτικὴ ἐμπειρία. Δὲν ξέρω ἃν θὰ μπορούσατε νὰ μᾶς τὴ διηγηθεῖτε, ἂν δὲν σᾶς δημιουργεῖ πρόβλημα.

  169. Γς said

    167:

    >Με λίγα λόγια αν δεν το πάθεις, δεν ξέρεις να το σέβεσαι.

    Αυτό έλεγε ένας φίλος μας που γκρεμοτσακίστηκε στο μπάνιο του και τον είχανε καραγυψώσει. Ολοι γελούσανε.

    Τον σκέφτομαι κάθε φορά που βγαίνω απ την μπανιέρα…

  170. 25 Μόνο… ομόσταβλος δικός μου δεν είναι ο Φ.

    Ζητώ συγγνώμη για το «ομόσταβλος» και το αντικαθιστώ με το «ομόστεγος» (αν το αποδέχεσαι!)

  171. giorgos said

    Αλήθεια , μετά από τήν ληστεία τί γίνεται ? Υπάρχει δυνατότητα νά κλέψει κι’ ό ταμίας ή ό διευθυντής?

  172. Σηλισάβ said

    169. Τρομακτική εμπειρία ναι, το βλέμμα σου κολλάει στην κάνη του όπλου, δικανο στην προκειμένη περίπτωση. Εκείνη την στιγμή δεν σκέφτεσαι, λειτουργείς ενστικτοδώς. Το μετατραυματικό στρες είναι το χειρότερο, και σε αυτό δεν βρίσκεις κατανόηση από τη διεύθυνση/διοίκηση.
    170. Ίσως κάνοντας πλάκα ξορκίζουμε το κακό τελικά στην Ελλάδα, αλλά όταν είσαι ο παθών…..
    172. Πόσα λεφτά σού έκλεψαν φαίνεται από τις συναλλαγές που έχεις κάνει, οπότε όχι. Ήρθε η αστυνομία, πήρε καταθέσεις, και σε δύο ώρες ξαναάνοιξε το κατάστημα. Μην θιγεί η καριέρα και οι φιλοδοξίες του διευθυντή.
    Και οι πελάτες έρχονταν γελώντας…..

  173. Γς said

    173:

    Κι ήταν η εποχή που οι ληστείες τραπεζών ήταν ψωμοτύρι.

    Μπαίνω λοιπόν σ ένα μικρό υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης στο (παλιό) αεροδρόμιο.

    -Πότε σας λήστεψαν για τελευταία φορά;

    Με πέταξαν έξω…

  174. Γς said

    >μικρό υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης

    του Κοσκωτά, ε;

  175. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @173. Εὐχαριστῶ ποὺ μοιραστήκατε μαζί μας αὐτὴν τὴν τρομακτικὴ ἐμπειρία.

  176. Γς said

    176:

    Ντάξει ήταν κι ο Βερνάρδος με τις γαρδένιες

  177. Σηλισάβ said

    174. Κύριε Γουσού, χαίρομαι με επιβεβαιώνεται με το (ανύπαρκτο) χιούμορ σας. 🙂

  178. Γς said

    178:

    Α, εσύ έχεις πάθει μεγαλύτερη ζημιά μ εκείνη την περιπέτεια.

    Δεν σε κορόιδεψα μανάρι μου.

    Απλά θυμήθηκα το ληστή που δεν ήταν και τόσο άγριος.

    Συγνώμη μωρε

  179. (119) Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα 11 (τότε) κράτη μέλη, υπέγραψε και επικύρωσε τη Συνθήκη του Μααστρίχτ, που αναγόρευε σε υπέρτατο αγαθό τη νομισματική σταθερότητα. Κανείς πλην του ΚΚΕ δεν την αμφισβήτησε τότε.
    Η Ελλάδα, με κάποια λογιστικά τεχνάσματα στα οποία, ναι, υποθέτω, συνέβαλε και ο Παπαδήμος, μπήκε με ελάχιστη καθυστέρηση στη Νομισματική Ένωση, απεμπόλησε δηλαδή τη νομισματική της κυριαρχία. Και αυτό με τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου έγινε και με μια κυβέρνηση (τη μόνη ίσως από το 1981 και μετά) που το πήρε στα σοβαρά και που έκανε μια προσπάθεια να περιστείλει τα ελλείμματα και τον δανεισμό του κράτους.
    Ακολούθησε μια άλλη κυβέρνηση (του χοντρούλη της Ραφήνας) που συνέχισε business as usual, χωρίς να φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι δεν είχαμε πια εθνικό νόμισμα, που να μπορούμε να το τυπώνουμε και να το εξευτελίζουμε για να ελαφραίνουμε το εσωτερικό τουλάχιστον χρέος. Της έπεσε και μια διεθνής πιστωτική κρίση, για την οποία βεβαίως δεν έφταιγε, και μας πήρε ο διάβολος. Πρόλαβε να παραδώσει στον ΓΑΠ, που δεν έφταιγε ατομικά γι’ αυτά που παρέλαβε αλλά που δεν φαίνεται κι αυτός να καταλάβαινε τι παραλάμβανε, και του έσκασε η βόμβα στα χέρια. Είπε και την ανοησία που είπε στις Κάννες και έπεσε. Και η Βουλή, οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού, κάλεσε τον Παπαδήμο να σώσει την κατάσταση, διότι βουλιάζαμε ολοταχώς.
    Τηρουμένων των (δυσ)αναλογιών, αυτό θυμίζει την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, η οποία, αναδιπλωμένη στο Μπορντό το 1940 και με τους Γερμανούς να έχουν μπει στο Παρίσι και να προελαύνουν, ανέσυρε από τη ναφθαλίνη τον Στρατάρχη και ήρωα του προηγούμενου πολέμου και του ανέθεσε να συνάψει ανακωχή και να περισώσει ό,τι μπορούσε. Δυστυχώς, ο Στρατάρχης ήταν φασίστας και περιβαλλόταν και από φασίστες, οπότε…
    Μόνο που το 1940 η Γαλλία διέθετε μια τεράστια αποικιακή αυτοκρατορία, όπου δεν είχαν βάλει πόδι οι Γερμανοί (οι Γιαπωνέζοι ναι, αλλά δεν θα έκρινε η Ινδοκίνα τον πόλεμο), και έναν γενναίο και δυνατό σύμμαχο με μια ακόμα πιο τεράστια αυτοκρατορία. Είχε νόημα λοιπόν η στάση του ΝτεΓκόλ, που ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο και που τον δικαίωσε η ιστορία.
    Να δεχτώ ότι ο Παπαδήμος, σαν κεντρικός τραπεζίτης που ήταν, πίστευε στις αρχές του Μααστρίχτ και ήθελε πραγματικά να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και να κρατήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Τι άλλη επιλογή είχε; Δεν του ανέθεσε η Βουλή την εξουσία για να βγάλει την Ελλάδα απο την ΟΝΕ! Όταν οι πολιτικοί τα έχουν κάνει τόσο θάλασσα, ναι, θα ήθελα να δω τι μπορεί να κάνει και κάποιος άλλος, που έχει σαφείς στόχους και ξέρει τι του γίνεται — και δεν λειτουργεί με γνώμονα τις φωνές του δρόμου και τις επόμενες εκλογές. Δυστυχώς, πολύ λίγο κράτησε η θητεία του — και τώρα παραπαίουμε, με κυβερνήσεις που χωρίς να έχουν το θάρρος, ή, αν θέλετε, την αποκοτιά, να βγούν από την ΟΝΕ, κάνουν με μισή καρδιά και με δυσφορία αυτά που χρειάζονται για να μείνουν…

  180. spiral architect 🇰🇵 said

    Ληστεία σε τράπεζα με νόημα και εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Ποιοτικό Χόλιγουντ.

  181. Σηλισάβ said

    179. Μη ζητάτε συγγνώμη, είπα χαίρομαι.
    Κάνουμε πλάκα με πράγματα που είναι για κάποιους σοβαρά. Πολύ ελληνικό. Ίσως έτσι ξορκίζουμε το κακό.

    180. Ο Παπαδήμος ως πρωθυπουργός έκανε το χρέος από ιδιωτικό, κρατικό. Και από το ελληνικό δίκαιο, το πέρασε στο αγγλικό. Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα και θα επηρρεάσουν τη χώρα τα επόμενα 100 χρόνια.

    Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να το παίζει δικαστής ή σούπερήρωας και να δρα στο όνομα του ελληνικού λαού χωρίς τον ελληνικό λαό.

  182. gpoint said

    # 180

    Μα Αγγελέ μου δεν μπορεί να χρεωκοπήσει κατά βούληση η χώρα όταν οι δεσμεύσεις της υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο ! Αυτό μπορεί να ήταν ιδέα του Γιωργάκη αλλά (ίσως) του το σφυρίξανε πως είναι πολιτικό έγκλημα κι ανέλαβε να το κάνει ο δοτός που δεν είχε πολιτικό μέλλον. Τι να λέμε τώρα, αν διαχειρίσθηκε άριστα την κατάσταση όταν έδεσε τα χέρια όλων των επομένων κυβερνητών μέχρις αποπληρωμής του χρέους ;;
    Εχω ξαναγράψει πως αν είχε φιλότιμο ο Γιωργάκης έπρεπε να κυρήξει χρεωκοπία στο Καστελλόριζο, μετά μπορεί να ήτανε ο ηθικός αυτουργός αλλά ο Παπαδήμας ήταν ο φυσικός αυτουργός, ο δήμιος αν θέλεις

  183. gpoint said

    # 173

    Ανάστροφε Βασίλη σε περίπτωση ληστείας υπάρχουν περιπτώσεις που ο ταμίας κι ο διευθυντής κάνουνε πάρτυ. οι συναλλαγές καταγράφονται αλλά και μαύρα δάνεια σε ρευστό χρεώνονται πανεύκολα στον ληστή

  184. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Από τότε που βγήκε το συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο εδώ μέσα. Εδώ και πέντε χρόνια,περίπου…

  185. cronopiusa said

    Τι είναι η ληστεία μια τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της;

    Η απελπισιά περίστροφο και σφαίρες της, οι ανάγκες…

    Σηλισάβ, έχετε τραγουδήσει ποτέ το
    «Άντε… και καλή τύχη μάγκες!»
    πριν και μετά την ληστεία;
    και πως σας φαίνεται το άζμα;

  186. nikiplos said

    …δεν ζημίωναν τελικά το κίνημα…

    Τι λές ωρέ μπίρομ Νεφέλη (@28)?
    Φαίνεται κατά τη γνώμη σας, ότι ο εμφύλιος έγινε γιατί ήταν το 60% των Ελλήνων δωσίλογοι, και οι υπόλοιποι αγνοί πατριώτες… 🙂

  187. nikiplos said

    κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η χαιρεκακία είναι ποταπό συναίσθημα.

    @95, +++
    @96, τις κροτίδες που είτε από πρόθεση είτε από κακή κατασκευή έκαναν μόνο ανάφλεξη με το γνωστό ηχητικό «τσαφ» τις λέγαμε μπαλαφουμάδες. Ενικός: μπαλαφουμάς.

    @110. Αγαπητέ ΑΦ, θυμήθηκα μια ταινία ψιλοπανκ στα 80ς, όπου ένας ηλικιωμένος μισότρελος επιστήμονας κουβαλούσε στο πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου του ενεργό ουράνιο και σκότωνε τους αλητήριους αλλά και τους καλά εγκαθιδρυμένους συμπολίτες του…

    Για το θέμα της ανάρτησης,

    θεωρώ πως κάθε μορφή λογοκρισίας και επέμβαση της (ανεξάντλητης) δικαιοσύνης ανεπίτρεπτη, οτιδήποτε (ό,τι) κι αν λέγεται ή γράφεται, πλην φυσικά του αστικού έννομου συμφέροντος (που παρεμπιπτόντως θεωρώ έλλειμμα δημοκρατίας τη χρέωση για τους φτωχούς πολίτες, αφού καθιστά το έννομο συμφέρον άπιαστο όνειρο για αυτούς).

    Σχετικά με την τρομοκρατία κλπ, το τι πρέπει κλπ, ο Δοστογιέφσκι στο Έγκλημα και Τιμωρία τα έχει γράψει καλύτερα από τον καθένα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα…

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κολλητή μου ήταν ταμίας σε τράπεζα . Μόλις άκουσε «ληστεία», κοκκάλωσε ακαριαία,ούτε που σήκωσε το βλέμμα της.Παραμέρισε λίγο απ το ταμείο σκυφτή, εκλεισε τα μάτια κι ούτε είδε ούτε παρατήρησε. Ακουσε ν΄ανοίγουν συρτάρια κλπ αλλά έμεινε ασάλευτη με τα χέρια πάνω στον πάγκο της. Όταν την έβαλαν ταμείο, το είχαμε συζητήσει ότι έτσι θα έκανε σε περίπτωση που… Ευτυχώς ήταν σβέλτοι και φύγαν γρήγορα σκορπώντας χιλιάρικα κατά την αποχώρηση. Την άλλη μέρα οι υπάλληλοι δούλεψαν κανονικά, στις ίδιες θέσεις.΄Αδειασα το μυαλό μου κείνες τις στιγμές μου έλεγε μετά η ερημη.

  189. nikiplos said

    Αγαπητέ ΣηλισάΒ, αλλά και για τους λοιπούς:

    Ένας φίλος μου έχει προπατζίδικο. Ένα βράδυ μπαίνουν δυό με όπλα λίγο πριν κλείσει το προπατζίδικο. Φορούν κουκούλες. Είναι χειμώνας και νυχτώνει νωρίς, έξω ερημιά. Ο φίλος ανοίγει την ταμιακή μηχανή και δίνει την υποτιθέμενη είσπραξη της ημέρας που είναι πάνω κάτω 2000€. Εις εκ των δύο ληστών του βάζει το περίστροφο στον κρόταφο. «Και τα άλλα ρε μαλάκα». Του λέει φωνάζοντας.

    Ο φίλος εννοεί ότι οι λησταί είναι μιλημένοι. Γνώριζαν «τα άλλα». Προσπαθεί να το αρνηθεί, αλλά ο ληστής οπλίζει και (μάλλον για να πάρει θάρρος τον χτυπάει με το όπλο στο κεφάλι και ουρλιάζει).

    Κατόπιν αυτού, ο φίλος πηγαίνει στο χρηματοκιβώτιο και βγάζει άλλα 10.000€ και τα δίνει. Σε όλη την διαδρομή και τη διαδικασία ο ληστής έχει το περίστροφο στον κρόταφό του, ουρλιάζει και βρίζει.

    Εκείνος που είναι μακριά, τα παίρνει και τα βάζει στην τσάντα του. Λέει σαρκαστικά σε εκείνον που κραδαίνει το όπλο: «Ρίχτου ρε μαλάκα του παλιοπούστη που πήγε να μας κοροϊδέψει!». «Ρίχτου να ψοφήσει το βρωμόσκυλο που μας πέρασε για μαλάκες και πήγε να μας τη φέρει». «Σκότωσέ το, το σκουλήκι να μάθουν και οι άλλοι που θα επιχειρήσουν να κρύψουν τι παθαίνουν οι πούστηδες».

    Ο φίλος μου, πατέρας δύο μικρών (νηπίων) παιδιών, έπαθε σύγκρυο, πέρασε η ζωή του ως ταινία, πρόλαβε να μονολογήσει «αυτό ήταν ρε μαλάκα Δ…?» προς τον εαυτό του αναλογιζόμενος την ζωή του, τότε 40 ετών. Μάζεψε όσο κουράγιο είχε, σκέβρωσε το 1,98μ μπόϊ του και εκλιπάρησε τους ληστές να τον λυπηθούν.

    Αυτοί γέλασαν δυνατά και σαρκαστικά κι έφυγαν, αφού προηγουμένως τον υποχρέωσαν να γονατίσει στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

    Επειδή είναι φίλος στενός, να πω τη συνέχεια. Δεν μιλιόταν για κάνα μήνα. Δεν ήθελε να δει κανέναν. Με τη βία τον είδα και μου είπε ότι ήταν σαν να τον είχαν βιάσει. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι δεν του σηκωνόταν για πάνω από 2 ή 3 μήνες. Τον συμβούλεψα από την πρώτη ημέρα που το έμαθα να λάβει βοήθεια από ειδικό και φαρμακευτική αγωγή. Δεν το έκανε για πολλούς λόγους. Μετά από 1 χρόνο χώρισε από τη σύζυγο. Φρονώ ότι ακόμη και τώρα που έχουν περάσει 5 χρόνια δεν το έχει ξεπεράσει. Και μιλάμε για 2 μέτρα παλικάρι, που σήκωνε τον κουβά με το τσιμέντο και τον ανέβαζε με τις σκάλες στον 5ο όταν δουλεύαμε οικοδομή μαζί στα νιάτα μας… (εγώ για χόμπι και χαρτζιλίκι).

  190. Για τη Θάτσερ που αναφέρθηκε προηγουμένως, έχω γράψει και εγώ ένα τραγούδι. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:
    http://bokontep.blogspot.gr/2014/12/blog-post_20.html

  191. sarant said

    190: Ωχ….

  192. Γς said

    190:

    >δεν του σηκωνόταν για πάνω από 2 ή 3 μήνες

    και το σχετικό με τις περικοπές στις Ιατρικές δαπάνες, που μας επιβάλουν οι θεσμοί.

    Ο νέος τρόπος εξέτασης στον ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, πως λέγεται:

    -Σου σηκώνεται;

    Κι έτσι κι απαντήσεις καταφατικά,

    -Σήκω φύγε απ εδώ ρε! Μια χαρά είσαι.

  193. Σηλισάβ said

    184. Εύγε που το βρήκατε. Έχω φίλους που το ψάχνουν ακόμα 🙂
    189. Ήμουν 8 μήνες υπάλληλος, αντί να πάει να δώσει τα λεφτά ο εμπειρος διευθυντής ή ο προϊστάμενος, καθήσανε σαν πάπιες. Το πήρα πάνω μου και του τα έδωσα εγώ.
    190. Μετατραυματικό στρες. Ο φίλος χρειαζότανε σημαντική ψυχολογική υποστήριξη
    186 και γενικά: Προσπάθησα να ξεχωρίσω τη ληστεία από εμένα, δεν ήταν προσωπικό, δεν ήθελε ο ληστής να βλάψει εμένα, ήταν κάτι έξω από την προσωπική μου ζωή. Αυτά έλεγα στον εαυτό μου για να το ξεπεράσω. Όταν όμως έμπαινε στην τράπεζα κάποιος με κράνος μηχανής έτρεμα μέχρι να το βγάλει.
    Στα πλαίσια της ανάρρωσης τραγούδησα πολύ το τραγούδι του Σιδηρόπουλου, και ακόμα το τραγουδάω.

    Γενικά να ξέρετε ότι οι ληστείες δεν ενοχλούσαν τις τράπεζες, τα λεφτά ήταν ασφαλισμένα μέχρι 30.000 ευρώ, και τα μέτρα ασφαλείας κόστιζαν πιο ακριβά από μια ληστεία. Αργότερα μέσω ΕΣΠΑ βρήκανε τα λεφτά να βάλουν αυτές τις διπλές θωρακισμένες πόρτες με το τζάμι. Το άγχος του διευθυντή μου ήταν μη τυχόν μου έκλεψαν παραπάνω από εκείνες τις 30 χιλιάδες και καταστραφεί η καριέρα του….

Σχολιάστε