Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ευθύνη, η ανευθυνότητα και οι εξετάσεις

Posted by sarant στο 9 Ιουνίου, 2017


Το σημερινό άρθρο βασίζεται σε μια χτεσινή δημοσίευση που έκανα στο Φέισμπουκ σχετικά με το θέμα της Γλώσσας στις πανελλήνιες εξετάσεις που άρχισαν τούτη τη βδομάδα. Το ιστολόγιο συνηθίζει να σχολιάζει τα θέματα των πανελληνίων και σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε κάποιο άρθρο (αν και πέρυσι δεν βάλαμε), οπότε ας τηρήσουμε και φέτος την παράδοση.

Λοιπόν, στις προχτεσινές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, δόθηκε στους υποψηφίους (διασκευασμένο) ένα κείμενο του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα (1928-) με θέμα «Επιστήμη και ανθρωπισμός». Πρόκειται για μια ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Σκαλκέας ως Πρόεδρος της Ακαδημίας στις 30.12.2003, κατά την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας. Είναι δηλαδή κείμενο επίσημο, γραμμένο για να ακουστεί και να διαβαστεί από ευρύ κοινό -αλλά είναι και κείμενο που δεν έχει φιλοδοξίες να ταράξει τα νερά ούτε να ανοίξει δρόμους.

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψήφιους ήταν διασκευή του πρωτοτύπου ή μάλλον διασκευή ενός τμήματος του πρωτοτύπου. Εδώ μπορείτε να δείτε το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές και εδώ το πρωτότυπο της ομιλίας, όπως δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 18.1.2014.

Για ποιους λόγους γίνεται διασκευή ενός κειμένου; Ένας λόγος, ίσως ο κυριότερος, είναι η έκταση. Το αρχικό κείμενο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, δεν είναι πρακτικό να δοθεί ολόκληρο στους μαθητές. Για παράδειγμα, η ομιλία του Σκαλκέα είχε έκταση πάνω από 1600 λέξεις. Η εξεταστική επιτροπή επέλεξε το πρώτο τμήμα της, έκτασης 604 λέξεων, και το διασκεύασε περαιτέρω συντομεύοντάς το στις 477 λέξεις.

Ένας δεύτερος λόγος για να γίνει διασκευή είναι να «στρογγυλέψουν οι γωνιές». Μπορεί το πρωτότυπο κείμενο να έχει κάποιους τύπους ιδιωματικούς ή υπερκαθαρεύοντες ή υπερδημοτικούς. Για παράδειγμα, στο κείμενο του Σκαλκέα, στην πρώτη αράδα, ο τύπος «κατάκτηση της γνώσεως» έγινε «κατάκτηση της γνώσης». Δεν είναι δα και τύπος της αρχαΐζουσας, αλλά οι θεματοθέτες έκριναν σκόπιμο να τον αντικαταστήσουν. Στην αντίστροφη κατεύθυνση κινήθηκε μια αλλαγή που έγινε στο κείμενο του Θεοτοκά, που δόθηκε στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ την Τρίτη. Εκεί, ο τύπος «σα να πρόκειται» διασκευάστηκε σε «σαν να πρόκειται» (αν και ένα «σα να πούμε» έμεινε απείραχτο, μάλλον από αβλεψία).

Ίσως για παρόμοιο λόγο, η φράση «τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού … διασύρθηκαν και κατατρέχτηκαν στις ημέρες μας» έγινε «Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού διασύρθηκαν και υπονομεύθηκαν στις μέρες μας». Αυτό το «κατατρέχτηκαν» δεν στέκει και πολύ καλά, εδώ που τα λέμε.

Το πρόβλημα όμως με τη συντόμευση του κειμένου είναι ότι όταν «κουρεύονται» όσα φαίνονται περιττά διαταράσσεται η εσωτερική ισορροπία του κειμένου, η ανάπτυξη των επιχειρημάτων αλλοιώνεται. Μπορεί να μην εμποδίζεται η κατανόηση, αλλά δυσχεραίνεται ίσως η περίληψη -το παράπονο αυτό το εξέφρασε μια υποψήφια για το κείμενο του Σκαλκέα, και δεν έχει άδικο διότι καλείται να συμπυκνώσει ένα κείμενο ήδη συμπυκνωμένο.

Κι έπειτα, χάνονται και πληροφορίες. Παραθέτω ένα απόσπασμα πριν και μετά τη διασκευή. Με υπογραμμισμένα ό,τι διαγράφτηκε.

Πριν

Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση από τη σύγχρονη τεχνολογία επιστημονικών γνώσεων και ανακαλύψεων δεν ανήκουν πάντοτε στην απόφαση ή στη σύμφωνη γνώμη εκείνων που τις ανακάλυψαν, ούτε οι πολλαπλές συνέπειες από τη χρήση τους έχουν όσο και όπως θα άρμοζε υπολογισθεί. Για τούτο, συχνά οι στόχοι μιας ερευνητικής πορείας διασπείρονται. Πολλοί διάσημοι ερευνητές, όπως ο Henri Becquerel, ο Heinrich Hertz και άλλοι ισάξιοί τους, δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις πρακτικές εφαρμογές των ανακαλύψεών τους. Και ο Oppenheimer, όταν πληροφορήθηκε την καταστροφή της Χιροσίμα, ένιωσε βαριές τύψεις συνειδήσεως, διότι είχε τόσο αποφασιστικά συμβάλει στη διάσπαση του ατόμου, που βέβαια δόξασε και την επιστήμη και το όνομά του, αλλά διέσπασε και το ιερό κύρος του Ανθρώπου, προσφέροντάς του τη φονικότερη δύναμη. Και αργότερα, ο Χάιντεγκερ, όταν πληροφορήθηκε την άλωση του γενετικού μυστηρίου του ανθρώπου, είπε πως «τώρα μόνο ένας Θεός μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα».

Μετά

Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση από τη σύγχρονη τεχνολογία επιστημονικών γνώσεων και ανακαλύψεων δεν ανήκουν πάντοτε στην απόφαση ή στη σύμφωνη γνώμη εκείνων που τις ανακάλυψαν, ούτε οι πολλαπλές συνέπειες από τη χρήση τους έχουν όσο και όπως θα άρμοζε υπολογισθεί. Για τούτο, συχνά οι στόχοι μιας ερευνητικής πορείας διασπείρονται. Πολλοί διάσημοι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις πρακτικές εφαρμογές των ανακαλύψεών τους.

Με το να σβήνονται τα ονόματα των επιστημόνων που «δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις πρακτικές εφαρμογές» των εφευρέσεών τους  αδυνατίζει η επιχειρηματολογία του συγγραφέα, μια και δεν γίνεται σαφές ποιες είναι αυτές οι εφευρέσεις -ότι είναι η ραδιενέργεια και η ατομική βόμβα, ας πούμε.

Αλλά ας αφήσουμε τα της διασκευής και ας προσέξουμε λίγο περισσότερο την πρώτη φράση, που έμεινε αδιασκεύαστη: Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση από τη σύγχρονη τεχνολογία επιστημονικών γνώσεων και ανακαλύψεων δεν ανήκουν πάντοτε στην απόφαση ή στη σύμφωνη γνώμη εκείνων που τις ανακάλυψαν…

Ένα άκομψο υπερβατό (θα ήταν πολύ κομψότερο το «για τη χρησιμοποίηση επιστημονικών γνώσεων και ανακαλύψεων από τη σύγχρονη τεχνολογία») και ένα αδέξιο «οι αποφάσεις … δεν ανήκουν στην απόφαση», που αν το είχε γράψει ένας υποψήφιος θα έπρεπε να του κοπεί βαθμός.

Το μαργαριτάρι με τις αποφάσεις που δεν ανήκουν στην απόφαση το εντόπισε ο φίλος Αντώνης Γαζάκης, ο οποίος έγραψε ένα εκτενές άρθρο για το ίδιο θέμα. Ο Γαζάκης είναι σαφώς πιο δριμύς στην κριτική του, και συμφωνώ μαζί του στα περισσότερα, αν και όχι σε όλα.

Δεν το βρίσκω, ας πούμε, απαραίτητα αρνητικό ότι ο Σκαλκέας ήταν 75 χρονών όταν έγραψε το κείμενο που δόθηκε στους 17χρονους υποψήφιους. Έτσι κι αλλιώς, για τον 17χρονο οποιοσδήποτε πάνω από τα 40 είναι Μαθουσάλας. Αρνητικό θα ήταν αν είχε επιλέξει ένα θέμα απρόσιτο σε νέους ανθρώπους ή αν το αντικείμενο του δοκιμίου του είχε αλλάξει ριζικά μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν -κάτι τέτοιο είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε μπει θέμα ένα δοκίμιο για τη διαφήμιση που είχε γραφτεί το σωτήριον έτος… 1965.

Συμφωνώ ότι το κείμενο που διαλέχτηκε ήταν συντηρητικό, μάλλον (αλλά όχι εντελώς) τεχνοφοβικό, όχι ιδιαίτερα καλογραμμένο -άλλωστε ο συγγραφέας του έγινε γνωστός ως δεινός χειριστής του νυστεριού και όχι της γραφίδας- και επιπλέον βρίσκω ότι ακολουθεί την πεπατημένη, τα SOS των φροντιστηρίων. Μάλλον η εξεταστική επιτροπή θέλησε να φυλάξει τα νώτα της.

Εκτέθηκε ωστόσο με μία τουλάχιστον ερώτηση στα συνώνυμα και τα αντώνυμα.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα Β3.β ζητείται να δοθεί ένα αντώνυμο της λέξης ‘ευθύνη’, λέξη υπογραμμισμένη στο κείμενο, στη φράση «Ο επιστήμονας βαρύνεται με πολύμορφη ευθύνη για τη γνώση που κατά κάποιον τρόπο παράγει».

Εδώ βλέπετε τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων προς τους βαθμολογητές:

Στις οδηγίες λοιπόν δίνεται ως σωστή απάντηση η «ανευθυνότητα». Δεν συμφωνώ, και δεν είμαι μόνο εγώ που δεν συμφωνώ.

Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, η ανευθυνότητα είναι αντώνυμο (αντίθετο στα ελληνικά) της υπευθυνότητας και επίσης κατά τη γνώμη μου, αλλά και κατά τη γνώμη των λεξικών, άλλο είναι η υπευθυνότητα και άλλο είναι η ευθύνη.

Υπευθυνότητα είναι η ιδιότητα του υπεύθυνου, η συναίσθηση ευθύνης που έχει κάποιος (ΛΚΝ). Άλλο είναι λοιπόν η υπευθυνότητα και άλλο η ευθύνη.

Να σημειώσω ότι το λεξικό Συνωνύμων και αντωνύμων του Μπαμπινιώτη δεν δίνει *κανένα* αντώνυμο για την ευθύνη. Άλλοι έψαξαν άλλα λεξικά και με διαβεβαιώνουν ότι πουθενά δεν δίνεται κανένα αντώνυμο για την ευθύνη.

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάκιστα έπραξαν οι θεματοθέτες να ζητήσουν το αντώνυμο μιας λέξης η οποία, σύμφωνα με έγκυρα λεξικά, δεν έχει αντώνυμο.

Ωστόσο, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι θα απάντησαν όντως «ανευθυνότητα» ακόμα και όσοι γνώριζαν ότι δεν είναι σωστή -βλέπετε, τα πιο πολλά παιδιά ξέρουν τι πρέπει να γράψουν για να περάσουν και ξέρουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το σωστό ή αυτό που πιστεύουν, ιδίως στο μάθημα της Γλώσσας. Προτιμούν να πάρουν 18 παρά να έχουν δίκιο. Το θέμα όμως είναι ότι κάποιοι υποψήφιοι έχασαν χρόνο και αγχώθηκαν με ένα λάθος ερώτημα.

Στο Φέισμπουκ έγινε συζήτηση για το αντώνυμο της «ευθύνης» και διατυπώθηκαν προτάσεις που ασφαλώς δεν ταιριάζουν (ξεγνοιασιά, επιπολαιότητα, αδιαφορία). Ένας από τους νομικούς συμβούλους του ιστολογίου υποστήριξε ότι από νομική άποψη αντώνυμο είναι είτε η «απαλλαγή από την ευθύνη» είτε «το ανεύθυνον» -που το είχα σκεφτεί κι εγώ, οι παλιοί θα θυμούνται το ανεύθυνον του βασιλιά.

Αλλά βέβαια, αυτά είναι ακαδημαϊκή συζήτηση -το θέμα είναι ότι κακώς μπήκε σε εξετάσεις αυτή η ερώτηση. Απορώ πώς οι θεματοθέτες δεν συμβουλεύονται λεξικά, ώστε να δουν τι λένε τα λεξικά για τα θέματα που έχουν επιλέξει.

Μάλλον δεν άνοιξαν λεξικό ούτε για τα συνώνυμα, στην ενότητα Β3α. Εδώ ζητήθηκε από τους υποψηφίους να αντικαταστήσουν στη φράση
Η προώθηση των φυσικών επιστημών και η έκρηξη της τεχνολογίας […] εγείρουν απορίες.

την υπογραμμισμένη λέξη με ένα συνώνυμό της. Το ερώτημα δεν είναι εγγενώς προβληματικό, όπως αυτό με το αντώνυμο της ευθύνης, όμως η ΚΕΕ στις οδηγίες προς τους βαθμολογητές προτείνει τις εξής σωστές απαντήσεις για συνώνυμα του «εγείρουν»: αίρουν, προκαλούν, δημιουργούν.

Τα «προκαλούν» και «δημιουργούν» είναι δεκτά, όπως δεκτό θα ήταν και το «θέτουν», ίσως και άλλα, όχι όμως το… αίρουν, που μάλιστα δίνεται πρώτο.

Το πόσο ακατάλληλο είναι, το βλέπουμε αν το αντικαταστήσουμε στη φράση:

Η προώθηση των φυσικών επιστημών και η έκρηξη της τεχνολογίας […] αίρουν απορίες.

Αίρουν απορίες δεν λέγεται, αλλά αν με βάζατε να εξηγήσω τι σημαίνει, θα έλεγα πως σημαίνει ότι λύνουν τις απορίες, τις κάνουν να μην υπάρχουν, όπως αίρει κανείς την αμφισημία ή τα εμπόδια ή τις αντιρρήσεις που έχει προβάλει κτλ. -δηλαδή μάλλον αντώνυμο είναι το «αίρουν απορίες» παρά συνώνυμο τού «εγείρουν απορίες».

Εννοείται ότι κανένα λεξικό δεν δίνει συνώνυμο του «εγείρω απορίες» το «αίρω». Ενδεικτικά, το λεξικό του Μπαμπινιώτη στη σημασία «εγείρω ζήτημα» (που είναι παρεμφερής) δίνει «θέτω» ως κατεξοχήν συνώνυμο και δευτερευόντως «δημιουργώ, προβάλλω, προκαλώ».

Φοβάμαι πως εδώ η ΚΕΕ έπεσε θύμα της τρισχιλιετούς οφθαλμαπάτης. Επειδή δηλαδή στα αρχαία ελληνικά και σε κυριολεκτικές χρήσεις το «εγείρω» σημαίνει «σηκώνω», όπως και το «αίρω», οι θεματοθέτες τα θεώρησαν συνώνυμα και στις μεταφορικές χρήσεις και στη σημερινή γλώσσα! Μια ακόμα περίπτωση όπου η ενασχόληση με τα αρχαία βλάπτει την κατανόηση και χρήση των νέων ελληνικών.

Δεν μου αρέσει και πολύ επίσης η πρόταση για συνώνυμα στο «αλλοτριώνουν», που είναι «υπονομεύουν, παρακωλύουν, παρεμποδίζουν, αποξενώνουν». Κανονικά, μόνο το τελευταίο είναι συνώνυμο. Αλλά το πρόβλημα μάλλον έγκειται στο ότι ο Σκαλκέας χρησιμοποιεί τη λέξη «αλλοτριώνω» με άλλη σημασία από αυτήν που συνήθως έχει, αφού γράφει: το άγχος και η αγωνία αλλοτριώνουν […] την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων. Ίσως δεν θα έπρεπε να επιλεγεί αυτή η κακογραμμένη πρόταση, και ίσως έμμεση αναγνώριση της κακής επιλογής να ειναι ότι προτείνονται τόσο πολλές σωστές απαντήσεις.

Με δυο λόγια, ένα μέτριο κείμενο, που το μόνο πλεονέκτημα που είχε είναι πως ήταν προβλέψιμο και βατό, μια ερώτηση λαθεμένη, μια άλλη προβληματική και μια πρότυπη απάντηση λαθεμένη. Περνάνε τη βάση οι θεματοθέτες;

Υστερόγραφο

Ενδιαφέρον έχει και το πώς θα βαθμολογηθεί η λαθεμένη ερώτηση με το αντώνυμο της ευθύνης. Ευτυχώς το βάρος της είναι πολύ μικρό -μία μόλις μονάδα στις 100, διότι ικανοποιητική λύση δεν βλέπω. Ελπίζω να μην ισχύει αυτό που διάβασα στο Φέισμπουκ, ότι καλές προσπάθειες όπως η «αναρμοδιότητα» θεωρούνται λάθος ενώ γίνονται δεκτές ως σωστές απαντήσεις όπως «δικαίωμα»!

175 Σχόλια to “Η ευθύνη, η ανευθυνότητα και οι εξετάσεις”

  1. leonicos said

    π

  2. leonicos said

    Πλάκα έχει νά’μαι ο πρώτος

  3. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Ρε σεις ! Αυτοί οι θεματοθεται είναι πιο αγράμματοι κι από μένα, που έγραφα το και με έψιλον και περισπωμένη…

  4. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Το αντίθετο της ευθύνης είναι ο σταρχιδισμος.

  5. leonicos said

    Και με ε και περισπωμένη, περνάς! Με ε υπογεγραμμένη κόβεσαι

  6. leonicos said

    Απορώ που με τόσους συγγραφείς στην Ελλάδα, βάλανε Σκαλκέα. Εντάξει! Κι εδώ μέσον μπήκε;

  7. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Αυτή η αηδία να ζητάνε από τα παιδιά να βάζουν σε καλούπια «αντώνυμων», «συνωνύμων» κι άλλες τέτοιες παπαριές, αφηρημένες αν όχι φιλοσοφικές έννοιες και μάλιστα ουσιαστικά! είναι μεγάλη λαμακια.
    Ζητάνε απ τα παιδιά να λεξιπλασουν έννοιες κενές περιεχομένου. Πιο είναι το αντώνυμο του φόβου; Το θάρρος ή η τόλμη θα έλεγε το «σωστό» και τι σημαίνει θάρρος ή αφοβια; Τίποτα! Μια έννοια μόνο γραμματική, αδειανη από νόημα πραγματικό. Εγώ θα έβαζα άριστα στο παιδί που θα απαντούσε ότι το αντίθετο του φόβου είναι η ελπίδα, ας πούμε.
    Να μας πουν οι θεματοθεται πιο είναι το αντώνυμο της πόρτας!

  8. LandS said

    0. Φοβάμαι πως εδώ η ΚΕΕ έπεσε θύμα της τρισχιλιετούς οφθαλμαπάτης. Επειδή δηλαδή στα αρχαία ελληνικά και σε κυριολεκτικές χρήσεις το «εγείρω» σημαίνει «σηκώνω», όπως και το «αίρω», οι θεματοθέτες τα θεώρησαν συνώνυμα και στις μεταφορικές χρήσεις και στη σημερινή γλώσσα! Μια ακόμα περίπτωση όπου η ενασχόληση με τα αρχαία βλάπτει την κατανόηση και χρήση των νέων ελληνικών

    Όχι που θα το άφηνες να πέσει κάτω.

  9. Γιάννης Ιατρού said

    καληξμέρα

    8: Lands 🙂 🙂

  10. Παναγιώτης said

    Ως προς το «αλλοτριώνουν» η πλήρης φράση του κειμένου είναι: «H σύγχυση πραγματικών και πλασματικών αναγκών, η πνιγηρή εντατικοποίηση του ρυθμού της ζωής στις μεγαλουπόλεις, η εσωτερική μοναξιά, το άγχος και η αγωνία αλλοτριώνουν βαθύτατα και παρεμποδίζουν την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων»
    Όπως δόθηκε στην άσκηση συνωνύμων το ρήμα φαίνεται να έχει αντικείμενο την «πνευματική ολοκλήρωση» , ενώ χρησιμοποιείται ως αμετάβατο στο κείμενο (αλλοτριώνουν και ως εκ τούτου παρεμποδίζουν) . Αστοχία του θεματοθέτη που καλύφθηκε με αντιφατικές επιλογές συνωνύμων στην πρόταση αξιολόγησης της ΚΕΕ (παρακωλύουν αλλά και αποξενώνουν)

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    10 Έχετε απόλυτο δίκιο, δεν το είχα προσέξει. Πράγματι, στο κείμενο του Σκαλκέα είναι αμετάβατο.
    Τότε είναι σαφής αστοχία του θεματοθέτη.

  12. cronopiusa said

    Η ευθύνη,


    η ανευθυνότητα


    και οι εξετάσεις

    https://twitter.com/Danger6_1ID/status/872841472957194240

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες.
    Άντε να έγραφες για αντώνυμο της ευθύνης, την αδιαφορία… Θα σου έλεγαν ότι είναι αντώνυμο του ενδιαφέροντος…
    Στην ουσία δεν υπάρχει ακριβές αντώνυμο, αλλά ενίοτε θα ταίριαζε η ασυλία ή η απαλλαγή.
    Για το «αίρουν» έχεις απόλυτο δίκιο, κι απορώ πώς πράγματα που ακόμα και με τη διαίσθηση, πριν να ανοίξεις λεξικά, βγάζουν μάτι, περνάνε ως σωστές επιλογές !

    Εγώ προχτές είχα προτείνει το «γεννούν απορίες», που είναι και πιο ποιητικό, αν θέλετε. Εξάλλου, όταν πούμε σε πρώτο πρόσωπο τη φράση, 9 φορές στις 10 θα πούμε «Μου γεννήθηκε η απορία» – για να μην πώ 10 στις 10, μια που τα άλλα σχήματα είναι δύσχρηστα σε πρώτο πρόσωπο..

    Για το δε «αλλοτριώνουν» είχα προτείνει το «αλλοιώνουν», που πάντα το έχουμε κατά νου με αρνητική έννοια (ακόμα και η αλλοίωση αποτελέσματος, κρίνεται από την πλευρά του ηττημένου, ή η αλλοίωση του σουτ το κάνει να χάσει το στόχο. Μόνο στη μουσική η αλλοίωση -σ.σ. σημεία αλλοίωσης, δίεση και ύφεση- έχει πραγματικά «ουδέτερη» έννοια).

  14. sarant said

    13 Μπράβο, γεννούν απορίες.
    Το «αλλοτριωνουν» τελικά είναι λάθος των θεματοθετών, δες σχολιο 10

    Ως προς την ευθύνη, το Αντιλεξικό του Βοσταντζόγλου δίνει το αντωνυμο «ανευθυνία» λέξη σπάνια αλλά υπαρκτή.

  15. Πάνος με πεζά said

    Εντωμεταξύ, πειράζει που δεν έχει ανοίξει ακόμα καλά-καλά το μάτι, και διαβάζω τόση ώρα ότι τα θέματα τα σχολιάζει το ΚΚΕ; 🙂

  16. spiral architect 🇰🇵 said

    @14β: Καλά, άμα γραφόταν τέτοια απάντηση, οι βαθμολογητές θα ψαχνόντουσαν!

  17. Καλημέρα.

    Είδα κάπου στο facebook ότι το κείμενο του Θεοτοκά που μπήκε την Τρίτη στα ΕΠΑΛ άλλαξε από

    «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό«

    σε

    «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα«

    Ισχύει;

  18. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα σὲ ὅλους. Γιάννη, καληξμέρα. 🙂

    8. Lands 🙂

    Δὲν θὰ σχολιάσω τὸ σημερινὸ θέμα. Ἀκόμα καὶ μετὰ ἀπὸ 47 χρόνια οἱ ἐξετάσεις μοῦ προκαλοῦν ἄγχος. (Ὄποτε φάω βαριὰ τὸ βράδυ, βλέπω στὸν ὕπνο μου πὼς δίνω εἰσαγωγικές).

    Ἀπὸ τὸ πρωὶ ξύπνησα μ᾿ ἕνα παλιὸ διαφημιστικὸ τραγουδάκι στὸ μυαλό μου:
    «Μιὰ κατσαριδούλα ἡ μικρὴ Τερέζα…»

  19. sarant said

    17 Ισχύει, δεν το είχα προσέξει

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A110/599/3943,17548/

  20. dryhammer said

    18. Το ίδιο άγχος (των εισαγωγικών) είχα κι όποτε «έβγαζα γκόμενα» (τότενες).

  21. Κουνελόγατος said

    πάτησε το τέζααααα, καιαιαιαιαι……. :mrgreen:

  22. Πάνος με πεζά said

    @ 18 : Ένα σωστό ρητό λέει «οι εξετάσεις αρχίζουν κάποτε, και δεν τελειώνουν ποτέ…»

    Μάλιστα, προς το τέλος, είναι και πιο συχνές…

  23. basmag said

    είχε ξαναζητηθεί η λέξηστις πανελλαδικές του 2011 και πάλι είχαν δώσει την «ανευθυνότητα». Το αστείο είναι ότι σε βιβλίο του Λυκειου ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ σελ 42 υπάρχει άσκηση που διακρίνει σαφώς τις σημασίες στων λέξεων «ευθύνη» και «υπευθυνότητα»…

  24. Πάνος με πεζά said

    Κι έτσι όπως ακούγεται σε διαφημιστικά τρέιλερ, «κοινωνική ευθύνη», μου φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα η λέξη υπευθυνότητα, άλλο που είναι μεγάλη και δεν τη βάζουν. Δηλαδή, ή «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», ή «με κοινωνική υπευθυνότητα», όχι;
    Κοινωνική ευθύνη θα μπορούσε, π.χ. να ήταν η πληρωμή των φόρων.

  25. Πάνος με πεζά said

    ‘Η η τήρηση του Συντάγματος, πιο εύστοχα.

  26. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Το καλυτερότερο και μακράν ταιριασταιρότερο για τους θεματοθέτες ρητό για τις εξετάσεις, είναι αυτό:
    »
    Οι εξετάσεις φοβίζουν και τον καλύτερα προετοιμασμένο, γιατί ο μεγαλύτερος ανόητος μπορεί να ζητήσει περισσότερα απ’ό,τι μπορεί να απαντήσει ο μεγαλύτερος σοφός.»
    Tου Charles Caleb Colton

  27. basmag said

    Περισσότερο σωστή , σε σχέση με την ανευθυνότητα, βρίσκω την ανυπαιτιότητα…

  28. nestanaios said

    Για να μη βλάπτει η ενασχόληση με τα αρχαία την κατανόηση και χρήση των νέων ελληνικών, πρέπει, έπρεπε, να εισάγουμε αρχαιομαθείς από Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα και πολλές άλλες χώρες και από πολλά πανεπιστήμια του κόσμου για να μάθουν τα παιδιά μας καλά την γλώσσα μας. Οι ξένοι γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος μιλάει διαβάζοντας σκεπτόμενος. Ο άνθρωπος δεν λέει ανοησίες και ασυναρτησίες, για να τις καταγράψει και να τις διαβάσουν και να τις επαναλάβουν τα παιδιά του.

    Τα πρώτα γράμματα είναι αυτά που βλέπουμε στη φύση. Ύστερα τα εκφωνούμε με τον τρόπο μας και τις ικανότητές μας, τα τροποποιούμε και τα καταγράφουμε με τον δικό μας πια τρόπο. Μερικά από τα στοιχεία της φύσης δεν δύναται να εκφωνηθούν. Δύναται όμως να καταγραφούν και να παραμείνουν στοιχεία λόγου. Η δασεία των Ελλήνων και το «h» των Γάλλων είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην σύνθεση του λόγου.

    Περί αντιθέτων θα έλεγα αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας φίλος μου «είναι άσκοπο να αναζητάμε αντίθετα. Στη φύση υπάρχουν μόνο διαφορές, κι όχι αντίθετα». Το ίδιο συμβαίνει και στην γλώσσα των Ελλήνων.

  29. Πάνος με πεζά said

    Και για να βάλουμε την επιστημονική φαντασία στο παιχνίδι, για φανταστείτε Πανελ*****ες εξετάσεις του 2060, να πέφτει δοκίμιο από την ιστοσελίδα του Νίκου Σαραντάκου… 🙂

  30. dryhammer said

    29. Και, για να γίνει πιο extreme, να έχει και σχόλια (αλογόκριτα)

  31. spiral architect 🇰🇵 said

    Διάλειμμα ολίγων λεπτών.

    Η ευθύνη, η ανευθυνότητα και ο Ορέστης:
    […] Η μηχανοδηγός του ΗΣΑΠ ισχυρίστηκε ότι παραχώρησε τη θέση της στον πρώην παίχτη του σαρβάιβορ από τον ενθουσιασμό της, αλλά τον επέβλεπε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί χωρίς να τεθούν καμία στιγμή σε κίνδυνο οι επιβάτες. […]

  32. gpoint said

    Εχω ξαναγράψει πως οι εξετάσεις είναι κυριολεκτικά της πλάκας, το δε κριτήριο της επιλογής των καθηγητών που βάζουν τα θέματα το αποκορύφωμα της αξιοκρατίας !! Ουδείς έχει διανοηθεί πως επιλέγονται αφού δεν υπάρχει αξιολόγηση, όλη θεωρούν δεδομένο πως η κομματικοσυνδικαλιστική υποταγή και προσήλωση στο γλύψιμο είναι το βασικό προσόν.
    Σας έχω ξαναγράψει πως πριν 15 χρόνια περίπου θέματα μαθηματικών για τα νυκτερινά έβαλε συνάδελφος μου και οι υπόλοιποι της επιτροπής βαρέθηκαν να τα δούνε καν. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσουν μόνο μαθητές της σχολής μας γιατί τα θέματα ήταν εκτός ύλης και τα είχε διδάξει μόνο ο δικός μου που δεν είχε πάρει χαμπάρι την εγκύκλιο, ως συνήθως…

  33. Pedis said

    Πωπώ μαλακίες που βάζουν στα παιδάκια! Αμέρικαν στάιλ και ακόμη χειρότερες μαλακίες από τις παπαριές για παπαγάλους που βάζανε παραδοσιακά.

    Εμ από αυτό το συστημα, το παλιό το καλό, θα έχουν βγει και τα μέλη της επιτροπής!!

    Άκου το αντίθετο της ευθύνης η ανευθυνότητα! Καράμπαζα.

  34. Pedis said

    α) Ποτέ δεν παρουσιάστηκε μετανιωμένος ο Οπι. Είναι λαθος αυτή η φήμη. Ντάξει μπορεί να είναι διδακτική και ηθική για το πόπολο και να φέρνει ελπίδα σωτηρίας κλπ κλπ αλλά είναι λάθος.

    Αντίθετα, ο Οπι ήταν πολύ θυμωμένος με τον συγγραφέα -μου διαφευγει το όνομα του που στο θεατρικό έργο τον δείχνει κομμάτια και μετανιωμενο.

    Δείτε χαρακτηριστικά τη βιογραφία του από τον A. Pais.
    (http://www.goodreads.com/book/show/674790.J_Robert_Oppenheimer)

    Αν του βαστούσε κιόλα του Οπι μετά το χουνέρι που τούστησαν που τον έβγαλαν κομουνιστή και τον έδιωξαν κακήν-κακώς από τα πόστα.

    β) Αμφιβάλλω, δε, αν έχει δίκιο ο Σκαλκέας κι αν ναι, πόσο για τις περιπτώσεις των Μπεκερελ και Χερτζ. Ειδικά ο τελευταίος δεν θα πρόλαβε καν να σκεφτεί τη δουλειά σε προβολή στο μέλλον αφού απεβίωσε νεότατος ένα δθάρι χρόνια έπειτα από τα πειράματα στα ΗΜ κυμάτα.

    Υπάρχουν άλλες χαρακτηριστικότερες και πολύ πιο βέβαιες ιστορικά αναφορές σε επιστήμονες που όχι μόνο απέτυχαν να διαπιστώσουν την επιστημονική.τεχνολογική αξία των επιτευγμάτων της εποχής τους στα οποία είχαν μερίδιο αλλά και έκαναν τις ακριβώς αντίθετες προβλέψεις σχετικά (-> λόρδος Κέλβιν, Ράδερφορντ κά)

  35. Alexis said

    #32, 33: Σας καταγγέλλω αμφότερους ως επικίνδυνα αναρχοκομμουνιστικά στοιχεία
    που αποσκοπούν στην διασάλευση της καθεστηκυίας τάξεως!

  36. ΓιώργοςΜ said

    Η ευδοκίμηση κι η αρωγή τώρα δικαιώνονται!
    Δεν το ξανάβαζαν αυτούσιο; Ουσιαστικά την αντιθετοαντιστροφή του (πωπώ τι λέξεις θυμάμαι ώρες-ώρες) έβαλαν, πολύ πιο περιφραστικά, και με ένα σωρό λάθη…

  37. Babis said

    Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ευθύνη των επιστημόνων ή χρήση των ανακαλύψεων τους. Αυτό είναι ευθύνη της κοινωνίας, δηλαδή όλων μας.

  38. Alexis said

    #36 …και η άμιλλα, …τα άμυλα, κάτι τέτοιο τέλος πάντων, …δεν θυμάμαι… 🙂

  39. Alexis said

    #31: Μας έστειλες!
    Ποιος την έχει πιο μεγάλη (την μακακία στο μυαλό), η πανηλίθια που το έκανε ή ο πανίβλακας που το ανέβασε στο ΦΒ με σχόλια …κυβερνήτη Air Bus (τουλάχιστον) :

    «Καλησπέρα σας, σε λίγο φθάνουμε στην Κηφισιά, δέστε τις ζώνες σας, όλα καλά!»

  40. Εντωμεταξύ στη Μιχαλακοπούλου, η οικονομική διαχείριση του ΔΟΛ γινόταν με πάγκαλη ευθύνη

    http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/06/blog-post_18.html

  41. gazakas said

    Νικοκύρη, ήμουν σίγουρος ότι θα καταπιανόσουν ο ίδιος -και πολύ καλύτερα από μένα- με τη γλωσσική/λεξιλογική πλευρά των φετινών θεμάτων και γι’ αυτό, μαζί με το γεγονός ότι το δικό μου κείμενο ήθελε να ασχοληθεί με μια άλλη όψη τους, την άφησα εν πολλοίς απ’ έξω 😉

    Αφού λοιπόν σε ευχαριστήσω για την αναφορά στο κείμενό μου, να διευκρινίσω ότι η πληροφορία -άνευ άλλου σχολίου- για την ηλικία του αρχικού συντάκτη του κειμένου δεν μπήκε για να μειώσει τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας, αλλά περισσότερο σαν επιπρόσθετος λόγος, μαζί με την ακαδημαϊκή ιδιότητα και την περίσταση της ομιλίας, που δικαιολογεί το παρωχημένον και συντηρητικόν της χαρακτήρα. Κατ’ εμέ το αντικείμενο του δοκιμίου έχει αλλάξει σε σχέση με σήμερα, όχι βέβαια από το 2003, αλλά ήδη από τα νιάτα του κ. καθηγητή, τότε που ίσως ακόμη ίσχυε (αν και αμφιβάλλω για το κατά πόσον ήταν πραγματική) η εικόνα ενός επιστήμονα που έχει τον απόλυτο έλεγχο της έρευνάς του. Στα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως!

    #29 Έχω βάλει κείμενο από την ιστοσελίδα του Νίκου σε διαγώνισμα τριμήνου στη Γ΄ Γυμνασίου!

    #37 Αυτό ακριβώς.

  42. basmag said

    #32 Ασχολούμαι από το 1982-83 με τις Πανελλήνιες εξετάσεις και πλέον έχω σχηματίσει την άποψη ότι έχεις δικιο κατά 90%…

  43. ΓιώργοςΜ said

    37 Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν κάποιος πάρει υποτροφία ή επιχορήγηση του ΝΑΤΟ για να σπουδάσει, δε χρειάζεται να διαβάσει τα ψιλά γράμματα για να καταλάβει πως η έρευνά του ενδεχομένως να καταλήξει στη μύτη ενός πυραύλου, και να λέει μετά «η Εύα με ηπάτησε».
    Είναι αλήθεια πως αν η επιλογή είναι μεταξύ «δουλεύω καθηγητής σε φροντιστήριο» και «κάνω έρευνα αιχμής με καλά λεφτά και επιστημονική αναγνώριση» δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχει. Και δεν είναι πάντα τόσο ακραίες οι επιλογές.
    Σίγουρα η κοινωνία έχει το πολύ μεγάλο κομμάτι της ευθύνης· στο κάτω της γραφής, οι αξίες και οι απαξίες της παίζουν μεγάλο ρόλο σε όποιον αντιμετωπίζει τέτοια διλήμματα, αλλά ας μη βγάλουμε γενικό συχωροχάρτι.

  44. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    23 Καλά λες, είχε ξαναμπεί σαν θέμα -όχι ότι αυτό είναι δικαιολογία

    24 Σωστά.

    29-30 🙂

    31 Αυτός ο Ορέστης γιατί λέγεται Τσανγκ;

    40 Πάγκαλη ε; Όχι love(rd)able;

    41α Νάσαι καλά
    41β ωχ…. 😉

  45. Γς said

    Και είχα πάει την κόρη μου στο Ασκληπιείο Βούλας και θυμήθηκα τη Λαίδη που την είχανε πάει επειγόντως εκεί για κάτι απόπειρες που είχε κάνει [πιο κάτω περισσότερα για τη Λαίδη].

    Νομίζαμαι ότι θα της βγάλουν το γύψο απ το πόδι. Οι ακτινογραφίες όμως έδειξαν ότι ήταν πιο σοβαρό το συμβάν και πάλι στην Γυψοαίθουσα.

    Και δεν πέτυχε και το νοσοκομειακό χωρατό μου:

    Με ύφος ανάλογο και στόμφο περισσό λέω στους γυψωτές των καταγμάτων:

    -Γιατί δεν έχετε μια φωτογραφία του Παπαδόπουλου;

    -Ποιου Παπαδόπουλου

    -Του Γιώργου που έλεγε για το γύψο του ασθενούς.

    Δεν γέλασαν. Ασε που με κοίταζαν και περίεργα.

    Και τώρα για τη Λαίδη:

    Να κλαίει η δικιά μου πάνω που νόμιζε ότι πήγαινε καλά με το πόδι της, όμως η επαγγελματική διαστροφή παρούσα. Την πήραν τηλέφωνο από το φροντιστήριο της. Τα θέματα στο μάθημα της Γλώσσας.

    Και να κρατάει σημειώσεις και μετά να τσεκάρει τις απαντήσεις της.

    -Συνώνυμο του του «εγείρω απορίες»;

    -Τίθω

  46. Γς said

    >Νομίζαμαι ότι θα της βγάλουν το γύψο

    Νομίζαμε

  47. 44 για 31 Διότι είναι παιδί Κινέζων εμπόρων που εγκαταστάθηκαν εδώ και χρόνια στη Σαλλλονίκη. Εδώ μεγάλωσε. Και οι Κινέζοι έχουν το συνήθειο να δίνουν και τοπικά ονόματα.
    Πχ, ένας γνωστός μου, Παναγιώτης, που τέλειωσε εδώ ΤΕΦΑΑ και πήγε Κίνα για μεταπτυχιακό κούνγκ φου στους Σαολίν (όχι, δεν το έχω βγάλει απ’ την κοιλάρα μου) πήρε ένα όνομα τοπικό που ακούγεται σαν Παν-Ναο-Τι, ας πούμε, και μπορεί να σημαίνει «Ο γενναίος που αντέχει τη φωτιά» ή κάτι τέτοιο ποιητικό.

  48. 44 για 40 δε νομίζω. το πονοούμενο των ζουρναλίστας δείχνει Τεό

  49. spiral architect 🇰🇵 said

    Από τότε που «εφευρέθηκε» η πολιτική ορθότητα χάθηκε το φιλότιμο.
    (και με οθονιές)

  50. Jane said

    Το κείμενο του Θεοτοκά είναι έξοχο κι έδινε τη δυνατότητα να αντληθούν πολλές ιδέες για θέματα έκθεσης. Με ποια κριτήρια, άραγε, αντικατέστησαν τη φράση «από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό» με τη φράση « από έναν κακό επιστήμονα»;
    Τι δεν θα καταλάβαιναν τα παιδιά;

  51. Ρουμπίνη said

    41. Πλάκα πλάκα κι εγώ έβαλα φέτος σε διαγώνισμα μέρος του κειμένου για την αποχώρηση του Η.Β. («Τα διαζύγια είναι μπελαλίδικη δουλειά») και ζήτησα να αναπτύξουν σε μια παράγραφο το νόημα της φράσης με το επιχείρημα κάποιων περί μεγαλύτερης ομοιογένειας στην Ε.Ε. μετά την αποχώρηση του Η.Β. Εκεί να δείτε απαντήσεις…

    Έχω συμβουλεύσει και τους μαθητές μου να παρακολουθούν γενικά το ιστολόγιο και να ενδιαφέρονται και για τα σχόλια (το θεωρώ λεξιλογική άσκηση).
    Η απάντηση των περισσοτέρων: «Καλά, αυτά τώρα είναι ελληνικά; Ποιος μιλάει έτσι;»

    Πολύ φτωχό λεξιλόγιο τα σύγχρονα παιδιά. Αυτό είναι φυσικά και η αιτία που εμφανίζουν τέτοια ατολμία σε αυτού του είδους τις ασκήσεις, όπως είναι τα συνώνυμα. Θέλουν να «το έχουν κάνει» και να «το ξέρουν απ’ έξω» .

    Εξακολουθώ να θεωρώ βασικότερη αιτία την απουσία διαλόγου μέσα στην οικογένεια. Η τετράχρονη κόρη μου ρωτά «αν επιτρέπεται να κάνει κάτι» και φετινός μου μαθητής της Γ΄ Λυκείου «αν μπορεί». Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

    Διάλογος απαιτείται (στην οικογένεια, στο σχολείο) και μάλιστα με αντικείμενο αφηρημένες έννοιες, όχι μόνο για τα πρακτικά. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό προσφέρεται και για τις πιο μικρές ηλικίες. Έξι ετών και συζητάμε για πολλά που τα χέρια μας δεν πιάνουν και τα μάτια μας δεν βλέπουν: τι είναι σωστό, τι λάθος, τι ωφέλιμο, τι χρήσιμο, τι σημαντικό, τι μοιάζει σημαντικό αλλά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό άνετα…
    Τόσο απλά ξεκινάς από τις μικρές ηλικίες, για να μπορεί όταν δει μπροστά του την «ευθύνη» να γελάσει από μέσα του για τους θεματοθέτες τους αδαείς…

  52. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    #50. Μικρή λεπτομέρεια: δεν λέει «κουφό πρύτανη», λέει «κούφο», εντελώς διαφορετική σημασία. Κούφος, αν δεν απατώμαι, είναι αυτό που λέμε κούφιος, ανάξιος.

    Το βρίσκω απολύτως απαράδεκτο να φαλκιδεύονται τα κείμενα που δίνονται ως άσκηση στους μαθητές, ή στις εξετάσεις, πέρα από ένα στρογγύλεμα γραμματικών τύπων ή μια επικαιροποίηση της ορθογραφίας και της γλώσσας. Αν παραλείπεται κείμενο, αυτό πρέπει να σημειώνεται ρητά, με αποσιωπητικά, […]. Είναι γραπτά κάποιων ανθρώπων αυτά, δεν καταλαβαίνω πώς τους βάζουμε στο στόμα λόγια που δεν είπαν! Αν αυτό το έκανε μια εφημερίδα ή ένας ιστότοπος, θα ήταν αφορμή για μήνυση.

    Αλλιώς, ας βάλουν οι θεματοθέτες τις δικές τους εξυπνάδες σαν κείμενο, με την υπογραφή τους από κάτω.

  53. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Mεγάλο πολιτικό σκάνδαλο πάντως το ότι ο κουφός πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» αντικαταστάθηκαν με τον «κακό επιστήμονα».
    Αν υπήρχαν επιστημονες στην Ελλάδα θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν έντονα, αλλά είναι τυχερός ο τσίπρας. Εχουν φύγει όλοι.

  54. Avonidas said

    #53. Πώς φύγαν, πού φύγαν, τι μας λες! Κι ο Ψαριανός τι είναι, επιστήμων δεν είναι; Δεν το πήρε το πτυχίο του; Το πήρε και να σκάσεις, να σκάσεις, να σκάσεις! 😛

  55. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    54. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Ψαριανός. Τι επιστήμων είναι; Σε ποιο τομέα;

  56. Avonidas said

    #54. Κι ακόμα, το κείμενο όπως το κάνανε λέει για «κακό επιστήμονα», αυτοί έχουν μείνει στην Ελλάδα. Τόσο πολλοί που μέχρι και κόμμα φτιάχνουν (και συγκεκριμένα το Ποτάμι)

  57. Avonidas said

    #55. Α, συγγνώμη:
    http://luben.tv/stream/57754
    ε, λογικό είναι να μην το πήρες χαμπάρι, εκεί κάτω.

  58. ΣΠ said

    50, 52
    Δεν νομίζω ότι τα παιδιά γνωρίζουν την λέξη κούφος. Δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι θα το μπέρδευαν με το «κουφός». Θα μπορούσε βέβαια να τους δοθεί μια επεξήγηση.

  59. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    57. Δε νομίζω πως είναι πρέπον να κατακρίνεις κάποιον επειδή σπουδάζει στα 60 τοσα του! Συγχαρητήρια τού πρέπουν.

  60. ΣΠ said

    58
    Το σωστό λινκ: http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%BF%CF%82#Hist1

  61. Avonidas said

    #58. Ε, θα μπορούσαν να μαντέψουν στο περίπου τη σημασία, αλλά βγαίνει νόημα και χωρίς αυτήν.

    #59. Δεν σπούδασε στα 60-τόσα του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα 60-τόσα! Κι αυτό ακόμη θα το παρέβλεπα — γούστο του και καπέλο του — αν δεν τα έχωνε υποκριτικά στους αιώνιους φοιτητές. Πώς να το κάνουμε, δηλαδή, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί!

  62. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    61. A εντάξει τότε. Δικαίως τον κατακρίνεις! 🙂

  63. Avonidas said

    #59. Και βεβαίως υπάρχει κι όλο το υπόλοιπο ιστορικό του ως βουλευτή, που σαφώς τον κατατάσσει στους νέους στην ψυχή, και συγκεκριμένα στους ψυχικώς 5χρονους.

  64. sarant said

    51 Πολύ σωστά! Διάλογος, συζήτηση μέσα στην οικογένεια χρειάζεται, αλλά και διάβασμα. Το σχολείο δίνει ερεθίσματα.
    (Καμαρώνω που βάλατε δικό μου κείμενο -αν και οι αντιδράσεις δεν είναι ενθαρρυντικές)

  65. http://www.lifo.gr/now/greece/148056

  66. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    65. H γελοιότητα και το καραγκιοζιλίκι σε όλο της το μεγαλείο σ’αυτή την απάντηση.

  67. 66 Ε, ναι. Αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού.

    Κι επειδή εδώ αγαπάμε τον Μακριδάκη –> http://www.lifo.gr/articles/people_articles/147845

  68. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πρόταση στην επιτροπή του υπουργείου για του χρόνου:
    Nα αξιολογήσετε το απόσπασμα (του γνωστού αναρχικού Ρήγα Φεραίου) . «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά μες τη Βουλή»

  69. Avonidas said

    #65. Εκτός από μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας, μου φαίνεται ότι χρειάζεται και μάθημα Νέας Ομιλίας πλέον.

  70. antonislaw said

    Μιας και τέθηκε το θέμα σχετικά με την «ευθύνη». Θα σας πάω λίγο πιο παλιά στο 1993, με το σύνθημα του Πασοκ «Δύναμη ευθύνης, Δύναμη προοπτικής». (βγήκε μετά η ΝΔ, πιο καθαρόγλωσση και είπε το «η υπεύθυνη δύναμη»). Συντακτικά η λέξη «ευθύνης» τι ήταν στο δύναμη; ας πούμε στο ΛΚΝ, στο παράδειγμα «αίσθημα ευθύνης» , το «ευθύνης» είναι γενική αντικειμενική στο αίσθημα. Στο σύνθημα του Πασόκ τι ήταν;
    (και ένα ωραίο άρθρο του Μπουκάλα του 2012 που επιρρίπτει τις «ευθύνες»)
    http://www.kathimerini.gr/729706/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/eytyxes-to-1993

  71. sarant said

    Εντωμεταξύ (θα γράψω αύριο κάτι) το σχολικό βιβλίο γράφει «κουφό πρύτανη» (από λάθος)

  72. 69 Avonidas Υπάρχει, Newspeak το είχε ονομάσει ο μακαρίτης ο Όργουελ

  73. Avonidas said

    #72. Σ’ αυτό ακριβώς αναφέρομαι! 😀

  74. Παναγιώτης Κ. said

    Θα ήθελα να εξετάσω την απόσταση μεταξύ ευθύνης και υπευθυνότητας καιαν είναι κοντινή τότε μπορεί να νιώσουν δικαιωμένοι οι θεματοδότες με την…ανευθυνότητα τους.:)

  75. sarant said

    Θα το γράψω και αύριο, πάντως ανέκαθεν οι θεματοθέτες διασκευάζουν τα κείμενα για να αμβλύνουν αιχμές.

    Το 2011 που βάλανε Μανδραβέλη κόψανε τη λέξη «ταξικός» και την αναφορά στον μπλόγκερ Πιτσιρίκο. (είχαμε γράψει:

    Παρατηρήσεις για το θέμα της Γλώσσας στις Πανελλήνιες

  76. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    75. Nικοκύρη σοβαρομιλάς τώρα και σύ; Δηλαδή το ίδιο να γράψω ας πούμε «ένας μπλόγκερ» αντί «ο Νίκος Σαραντάκος» για να αμβλύνω τυχόν αιχμές κατά του προσώπου σου , και το ίδιο να βάλω «επιστήμονας» αντί «πρωθυπουργός»; Δηλαδή να αλλάξω ΕΝΤΕΛΩΣ τη σημασία των γραφομένων.

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>στο κείμενο του Θεοτοκά, που δόθηκε στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ
    17/50
    «είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500148342

  78. Νίκος Κ. said

    Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ήταν πάντα πρωταθλητής και στις αναβαθμολογήσεις (απόκλιση των δύο βαθμολογητών από 2,5 (στα 20) και πάνω). Πέρυσι τα ποσοστά αναβαθμολογήσεων ήταν τα εξής:

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜ 11.06
    ΙΣΤΟΡΙΑ Ο.Π. ΗΜ 6.51
    ΙΣΤΟΡΙΑ Γ.Π. ΗΜ 5.93
    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΗΜ 5.62
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΗΜ 1.39
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1.12
    ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΗΜ. 1.11
    ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΗΜ 1.03
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ.Π. ΗΜ 0.86
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΗΜ 0.74
    ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΗΜ 0.56
    ΛΑΤΙΝΙΚΑ Ο.Π. ΗΜ 0.29
    ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΗΜ 0.2
    ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ.Π. ΗΜ 0.1

    Αυτό σημαίνει πως αν ένας σταθεί άτυχος μπορεί να μην του δοθεί καν η «ευκαιρία» της αναβαθμολόγησης και να έχει μια πολύ σημαντική απώλεια βαθμών.
    Σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζουν επίσης η Ιστορία και τα Αρχαία.

  79. sarant said

    76 Προσπαθούν να αποφύγουν κάθε πολιτική αναφορά. Γιαυτό και το 2011 έβγαλαν τη λέξη «ταξικός» και την αναφορά στο πρόσωπο. και το ίδιο έκαναν και τώρα.

  80. Avonidas said

    #79. Αλλά, σε τελική ανάλυση, είναι παραποίηση ενός ενυπόγραφου κειμένου. Πώς το παρακάμπτουν αυτό, χωρίς (προφανώς) την συναίνεση του συγγραφέα του κειμένου; Ή μήπως επιτρέπονται όλα επειδή είναι ύλη εξετάσεων;

  81. 79, 80 θα μπορούσαν, τότε, να επιλέξουν ένα άλλο κείμενο, υπάρχουν πολλά εκεί έξω

  82. Ριβαλντίνιο said

    Στη Έκφραση – Έκθεση είχα γράψει 15, 5. Περίμενα παραπάνω γιατί είχα μάθει απέξω ωραιότατες φράσεις και τις είχα βάλει στο κείμενο της έκθεσής μου. Αλλά μάλλον πρέπει να έκανα λάθη στο πρώτο μέρος, στα γραμματολογικά, γι’αυτό θα έχασα μονάδες.

  83. spatholouro said

    Sarant: «Μια ακόμα περίπτωση όπου η ενασχόληση με τα αρχαία βλάπτει την κατανόηση και χρήση των νέων ελληνικών.»

    Το ότι ενδεχομένως οι ολιγογράμματοι και ολιγόνοες θεματοθέτες έπαθαν αυτό που περιγράφεις Νίκο με το «αίρω», κάθε άλλο παρά οφείλεται στην ενασχόληση με τα αρχαία, διότι και η πρωτοβάθμια απλώς τριβή με αυτά θα απομάκρυνε αυτομάτως έναν τέτοιο κίνδυνο σύγχυσης. Αλλά πρέπει να δουλεύει και το ρημάδι το μυαλό και να κάνει στοιχειώδεις σκέψεις…

    Τι άλλο θα ακούσουμε μετά το ότι η ενασχόληση με τα Αρχαία βλάπτει τα Νέα!

  84. Avonidas said

    #81. Θα μπορούσαν και να γράψουν ένα κείμενο, αυτό δηλαδή που περιμένουν κι από τους 18χρονους να κάνουν…

    (πλάκα κάνω, φυσικά και δεν μπορούν. «Αυτοί που δεν μπορούν, διδάσκουν», λέει ο νόμος του Μέρφι)

  85. dryhammer said

    84.» Κι αυτοί που δεν μπορούν ούτε να διδάξουν, διοικούν»

  86. 84, 85 ⭐

  87. spatholouro said

    «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική»

    Εάν κάποιος μπορεί να με παραπέμψει στην υπόψη «κείμενη νομοθεσία», θα ήμουν ευγνώμων.

  88. sarant said

    80-81 Θα μπορούσαν πράγματι να διαλέξουν άλλο κείμενο.

    87 Αγνοώ την κείμενη νομοθεσία, και θα με ενδιέφερε κι εμένα. Ότι είναι πάγια τακτική, ισχύει.

  89. Pedis said

    Είναι κουφό να χρησιμοποιούνται χωρία άλλων συγγραφέων και πετσοκομμενοσακατεμένα. Διότι με την κίνηση αυτή, από τη μια μεριά, η επιτροπή δεν θεωρεί τον εαυτό της στο ύψος να συντάξει ένα θέμα εξετάσεων και γι αυτό το λόγο προχωρούν στην επίκληση κάποιας αυθεντίας από την άλλη, όμως, αισθάνονται μάγκες να της αλλάξουν τα φώτα!

  90. 89 Έλα, τώρα, πρόπερσι που έβαλαν Πάσχο, αν ήσουν στην επιτροπή δεν θα έμπαινες στον πειρασμό να βγάλεις ένα «δεν» ή να αντικαταστήσεις ένα «είτε» με ένα «και»; 😉

  91. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Yπάρχει «κείμενη νομοθεσία» που να προσδιορίζει ΠΏΣ δεοντολογικά πρέπει να εξετάζεται ένα μάθημα;Απίθανο μού φαίνεται.
    Γιατί εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα κατα βάση ηθικό. Μπορείς να αλλάζεις τα φώτα σε έναν συγγραφέα τού οποίου το κείμενο χρησιμοποιείς (χωρίς να τον ρωτήσεις κιόλας) ;

  92. leonicos said

    Τι άλλο θα ακούσουμε μετά το ότι η ενασχόληση με τα Αρχαία βλάπτει τα Νέα!

    Καλά, αυτό είναι χοντράδα του Ιστολογιοθέτη. Όταν ξέρεις τις γλώσσες δεν τις μπερδεύεις, εκτός αν το κάνεις συνειδητά. Επίσης, είναι πασίγνωστο ότι οι γλώσσες αλληλοεπηρεάζονται, έχουν ‘κακούς φίλους’ (=λανθασμένες συνωνυμίες) κοκ
    ασφαλώς δεν χρει΄παζεται να ξεχάσουμε τ’αρχαία για να μιλήσουμε νέα.

  93. sarant said

    89 Η πάγια τακτική, που την ξέρουν οι φιλόλογοι της Μέσης, είναι να διασκευάζονται τα κείμενα, μεταξύ άλλων για να μην παρασυρθούν οι υποψήφιοι σε πολιτικές αναφορές.

  94. basmag said

    #71 Στην αρχική έκδοση του 2000 είναι ορθο «κούφο πρύτανη» (και στο pdf)! Στην παρούσα έκδοση στο διαδίκτυο και στην έντυπη του 2005 (πέμπτη έκδοση) είναι λάθος «κουφό πρύτανη»!.

  95. Pedis said

    # 90 – Ε, από την επιλογή Πάσχου αντιλαμβάνεσαι το πνευματικό εκτόπισμα που μπορεί να έχει ενίοτε η επιτροπή των εξετάσεων!

  96. sarant said

    94 Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση!

  97. Μεταφραστής said

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5451132/o-kakos-prwthypoyrgos-kophke-stis-panelladikes/

    Ποιος είναι ο «κακός πρωθυπουργός» και γιατί κόπηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Ποιοι αλλοίωσαν και γιατί το αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά (1905-1966), ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30; Τώρα που αποκαλύπτεται δεν πρέπει κάποιος/οι να παραιτηθεί/ούν;

    Μιλάω για μια ιστορία που μοιάζει απίστευτη και την οποία σας καταγράφω για να την διαβάσετε προσεκτικά.
    Το κομμάτι λοιπόν του Θεοτοκά που έπεσε τη Δευτέρα στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων είναι από ένα κείμενό του που δημοσιεύτηκε το 1956. Και είναι στ’ αλήθεια συγκινητικό. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

    Ξεκινάει ως εξής: «Αγαπημένο μου παιδί. Ξαφνικά ψήλωσες, ωρίμασες. Παρατήρησες, άραγε, κι εσύ ότι η σχέση μας άλλαξε τον τελευταίο καιρό; Τώρα, μου φαίνεται πως δεν έχεις πια το ίδιο κέφι να βρεθούμε μόνοι οι δυο μας και να τα πούμε με τις ώρες». Συνεχίζει με μερικές ακόμη παρατηρήσεις και σ’ ένα σημείο λέει: «Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

    Αυτή τουλάχιστον είναι η εκδοχή που δόθηκε στα παιδιά. Τους ζητήθηκε μάλιστα και να αναπτύξουν σε 50-60 λέξεις το νόημα της τελευταίας πρότασης. Μόνο που ο Θεοτοκάς δεν γράφει αυτό. Η πρωτότυπη φράση του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

    Με άλλα λόγια, κάποιο αόρατο χέρι αλλοίωσε το κείμενο του Θεοτοκά αντικαθιστώντας τον «κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό» με τον «κακό επιστήμονα». Γιατί άραγε; Για να μη γίνουν συνειρμοί με τον άξιο Πρωθυπουργό μας; Ισως ο φωστήρας που είχε αυτή την ιδέα να σκέφτηκε ότι το επίθετο «κούφος» θα προκαλούσε ανάλογα προβλήματα με τις αλήστου μνήμης «αρωγή» και «ευδοκίμηση». Αλλά ο κακός πρωθυπουργός τι του έφταιξε;

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ατομική πρωτοβουλία και ότι ο υπεύθυνος θα εντοπιστεί και θα μάθουμε το όνομά του. Δεν μας περνάει καν από το μυαλό δηλαδή ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων λογόκρινε η ίδια τον Θεοτοκά για να μη στενοχωρηθεί ο Τσίπρας. Και στη συνέχεια ζήτησε από τους μαθητές να σχολιάσουν την αλλοιωμένη φράση, θεωρώντας ότι δεν θα καταλάβει κανείς τη λαθροχειρία.

    Για να έχετε ολοκληρωμένη γνώση – και χωρίς να θέλω να χρεώσω κάτι προσωπικά σε έναν διαπρεπή επιστήμονα – πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για το 2017 (θέση την οποία τού είχαν αναθέσει και στο παρελθόν) είναι ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δάσιος, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee, ΗΠΑ, ενώ κατέχει έδρα Αριστείας Marie Curie στο Cambridge. – See more at: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5451132/o-kakos-prwthypoyrgos-kophke-stis-panelladikes/#sthash.YvmXbTjK.pYULaT3A.dpuf

  98. nikiplos said

    Η σφαίρα που φεύγει από ένα Καλάσνικοφ δεν επιστρέφει με την ταχύτητα εκτόξευσης (της τάξης των 715 m/s) αλλά με υποπολλαπλάσια. Στην καλύτερη περίπτωση με άπνοια και αραιή ατμόσφαιρα (σε μεγάλο υψόμετρο) επιστρέφει με 0.5 της αρχικής. Μια ταχύτητα αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά αν βρει άνθρωπο, πόσο μάλλον κεφάλι…

  99. 98 Ναι, το είχαν δείξει σε πείραμα και οι τηλεοπτικοί Myth-busters. Οπότε άμα ο πυροβολισμός έγινε 700-800 παραπέρα, λογικό είναι να μην ακούστηκε ανάμεσα στα σπίτια. Το περίεργο είναι ποιός γλένταγε με πυροβολισμούς την ώρα της σχολικής εορτής, αρκετά πριν πέσει ο ήλιος δηλαδή.

  100. 87, 88 κλπ «κείμενη νομοθεσία» ΥΑ Φ.251/37802/Α5 ΦΕΚ 698 Β 2016 για τη διαδικασία των πανελλαδικών, άρθρο 3, παράγραφος 2, υποπαράγραφος Β:

    «Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνεται σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κ.τ.λ.) μιας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοηματική πληρότητα. Το κείμενο αυτό ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων και σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με θεματικούς κύκλους οικείους στους υποψηφίους από τη σχολική διδασκαλία. Οι υποψήφιοι καλούνται:
    α) Να δώσουν μια σύντομη περίληψη του κειμένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.
    β) Να απαντήσουν σε ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται:
    i. η κατανόηση του κειμένου (ιδεολογικά σημεία του κειμένου, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, κ.τ.λ.)
    ii. η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κ.τ.λ.)
    iii. τα σημασιολογικά στοιχεία (σημασία λέξεων, συνώνυμα − αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με ορισμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κ.τ.λ.)
    iν. η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των μορφοσυντακτικών δομών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δομές, ανάλογα με τους επικοινωνιακούς στόχους του κειμένου.
    γ) Να συντάξουν ένα κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, με το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση,
    χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις.
    Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με 25 μονάδες, το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με 35 μονάδες, οι οποίες κατανέμονται σε επιμέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες. Κατά τη βαθμολόγηση όλων των θεμάτων λαμβάνεται υπόψη η ορθογραφία, η δομή του κειμένου, ο λεξιλογικός πλούτος, η ακρίβεια και η ορθότητα της διατύπωσης καθώς και το περιεχόμενο.
    «

  101. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    98. «… the terminal velocity increases to about 320 km/h (200 mph or 90 m/s),[2] which is almost the terminal velocity of the peregrine falcon diving down on its prey.[3] The same terminal velocity is reached for a typical .30-06 bullet dropping downwards—when it is returning to the ground having been fired upwards, or dropped from a tower—according to a 1920 U.S. Army Ordnance study.[4]…»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_velocity

    ΥΓ Δυστυχως το βεληνεκες ενος ΑΚ-47 μπορει να φτασει τα 800μ.

  102. 97 Ο Δάσιος είναι στην επιτροπή εξετάσεων πάνω από 23 χρόνια (όχι ντε και καλά πρόεδρος, από τις δέσμες ήταν στην επιτροπή, το 1994 σε επιμόρφωση μας έλεγε τις απόψεις του για τις λύσεις τω θεμάτων που ο ίδιος έβαζε 🙂 ). Έχει δει υπουργούς κι υπουργούς να περνάνε, γενικούς γραμματείς κλπ και προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τον όποιον τρέχοντα πρωθυπουργό.
    Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό (τόσα χρόνια ο ίδιος άνθρωπος)…

  103. 100 και για όποιον θέλει το ΦΕΚ με το πώς εξετάζονται όλα τα μαθήματα μπορεί να το βρει απ’ το Εθνικό Τυπογραφείο.

  104. spatholouro said

    #100
    Εάν η επικαλούμενη κείμενη νομοθεσία είναι αυτή που παρέθεσες, σε ποιο ακριβώς σημείο αναφέρεται ότι τα επιλεγόμενα κείμενα μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης;

  105. ΣΠ said

    102
    Ο Δάσιος ως μαθηματικός δεν μπορεί να έχει ευθύνη για το περιεχόμενο των θεμάτων Νεοελληνικής Γλώσσας. Προφανώς τα θέματα προτάθηκαν από τους φιλόλογους που μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

  106. Babis said

    #43 Γιώργο, δεν είπα ότι δεν ξέρει που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έργο του, είπα ότι δεν είναι δουλειά του να αποφασίσει το πως θα χρησιμοποιηθεί.

    Η δουλειά του επιστήμονα είναι να διευρύνει τις γνώσεις της ανθρωπότητας, τόσο τις καθαρά θεωρητικές όσο και τις πρακτικές τους εφαρμογές. Το πότε, που και πως θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι γνώσεις είναι ευθύνη όλων μας.

    Για παράδειγμα το internet αναπτύχθηκε για στρατιωτική χρήση και με την χρήση του ένας στρατός μπορεί να αυξήσει την φονικότητα των όπλων σε μεγάλο βαθμό, έπρεπε οι επιστήμονες να αρνηθούν να δουλέψουν σε αυτό;

  107. 105 στο 97 απαντούσα. Προφανώς δεν έχει την ευθύνη για την όποια διατύπωση (ούτε για τα θέματα των μαθηματικών αν δεν είναι στην επιτροπή που θεματοδοτεί).

  108. Αχ, ρε δάσκαλοι. Τέτοια γλώσσα διδάσκετε στα παιδά και καταλήγουν έτσι

  109. sarant said

    104 Δεν το λέει ρητά, αλλά λέει ότι μπορεί να είναι «κατασκευασμενο για τον σκοπό της αξιολόγησης». Η διασκευή είναι υποπερίπτωση της κατασκευής.

  110. w2016blog said

    98
    101

  111. Γιάννης Ιατρού said

    108: Κάνε εσύ τέτοια σχόλια και σε λίγο θα ακούσεις τον αντίλαλο …(π.χ. περί της εν οίκω εκπ*δεύσεως λόγο)

  112. Μαρία said

    111
    ανέφερε πως η κατηγορούμενη «διαφωνούσε με τον τρόπο διδασκαλίας των σχολείων» http://www.efsyn.gr/arthro/enohi-mitera-gia-arpagi-tis-koris-tis-kai-kat-oikon-ekpaideysi

  113. Πέπε said

    Είναι κομμάτι αργά τέτοια ώρα που σχολιάζω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

    Λοιπόν, η γνώμη μου είναι ότι τα θέματα είναι της ντροπής. Με εκφράζει απόλυτα το #33 του Pedis, αλλά το ζήτημα δεν εξαντλείται στο «πω πω μαλακίες που βάζουν στα παιδάκια».

    Οι πανελλήνιες αφενός περιβάλλονται από μια ολόκληρη βιομηχανία φροντιστηρίων, από τον μύθο (που δεν τον αμφισβητώ) ότι είναι ο σχεδόν μοναδικός αδιάβλητος θεσμός στην Ελλάδα, από ένα πομπώδες τελετουργικό (πότε και πώς ανακοινώνονται τα θέματα, μεταφορά γραπτών με συνοδεία αστυνομίας, περίπλοκο και υπεραναλυτικό σύστημα βαθμολόγησης), από αγώνες και στερήσεις μαθητών και οικογενειών για ένα έως αρκετά χρόνια, και γενικά από πάρα πολύ θόρυβο. Μα πάρα πολύ όμως. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο γεγονός που να συμβαίνει σε τόσο τακτά και τακτικά διαστήματα και πάντοτε, χωρίς εξαίρεση, να απασχολεί τόσο ζωηρά την ειδησεογραφία.

    Αφετέρου, γίνονται προχειρατζήδικα και χωρίς καμία ανάμνηση του ποιος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο στόχος τους.

    Εδώ έχουμε ένα κακογραμμένο κείμενο, μερικές ερωτήσεις που, οι περισσότερες, έχουν τελείως ρηχή σχέση με τη γνώση της γλώσσας (και τουλάχιστον μία είναι λανθασμένη), και ένα θέμα έκθεσης που τέλος πάντων θα μπορούσε να είναι και ενδιαφέρον αν δεν εξωθούσε τον εξεταζόμενο να αναπτύξει, σχεδόν υποχρεωτικά, ένα διδακτισμό που εξ ορισμού θα είναι υποκριτικός (η επιστήμη είναι πολύ σπουδαίο πράγμα – γιατί η επιστήμη είναι πολύ σπουδαίο πράγμα; – γιατί αν πω ότι δεν είναι θα με κόψετε).

    Σημειωτέον, για το κακογραμμένο κείμενο δεν κακίζω τον συγγραφέα αλλά αυτόν που το διάλεξε. Η διαφορά σωστού και λάθους στα ελληνικά μπορεί να διδαχτεί με λίστες κανόνων, εξαιρέσεων, παραδειγμάτων και ασκήσεων, αλλά τα καλά ελληνικά μαθαίνονται μόνο μέσω της τριβής με κείμενα σε καλά ελληνικά. Αυτό δε συνέβη εδώ.

    Πρέπει να υπάρχει ερώτηση με συνώνυμα και/ή αντώνυμα, οπότε διαλέγουμε ένα κείμενο όχι με κριτήριο τα καλά ελληνικά και τις ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά το αν περιλαμβάνει λέξεις κατάλληλες για μια τέτοια άσκηση, και αποτυγχάνουμε και σ’ αυτό.

    Είναι μια τρομερά δυσανάλογη κατάσταση. Η απόσταση ανάμεσα στον περιρρέοντα θόρυβο και στην ουσία των συγκεκριμένων, τουλάχιστον, θεμάτων δείχνει βαθιά κατάντια. Η μπάλα έχει χαθεί τελείως, μάλλον έχει ήδη βιοδιασπασθεί.

  114. 84, … «Αυτοί που δεν μπορούν, διδάσκουν», λέει ο νόμος του Μέρφι …

    Για την ακρίβεια η παροιμία «Those who cannot do teach» προέρχεται από το θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Σω «Man and Superman» όπου υπάρχει η σκηνή

    Bob: I’m so discouraged. My writing teacher told me my novel is hopeless.
    Jane: Don’t listen to her, Bob. Remember: those who can, do; those who can’t, teach
    .

    Η φράση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδίως σε περιπτώσεις «μωρότεροι των ιατρών οι διδάσκαλοι», και συχνά έχει την συνέχεια

    …and those who can’t even teach…

    όπως γράφει το σχ. 85. Έχω ακούσει, πχ. «…and those who can’t even teach get a government job».

    Την φράση την έχει απαθανατίσει (το ‘μαθα κι εγώ το -α-) και ο Γούντι Άλλεν στον Νευρικό Εραστή (Annie Hall):

    “Those who can’t do, teach. And those who can’t teach, teach gym.”
    (Όχι απ’ τα καλύτερά του, θα έλεγα.)

  115. sarant said

    114 Υπήρχαν από τότε δάσκαλοι δημιουργικής γραφής; Κοίτα να δεις…

  116. Pedis said

    # 114 – από πού και πώς έχει βγει αυτή η παράδοση; σε τα μας τον τελευταίο αιώνα (;) … λέω … το να αποκαλείς κάποιον δάσκαλο ήταν τίτλος τιμής.

  117. Μαρία said

    116
    Ει μη ιατροί ήσαν, ουδέν αν ήν των γραμματικών μωρότερον, υπάρχει ήδη στον Αθήναιο σαν παροιμιακή φράση.
    Αυτό δεν αποκλείει το άλλο που λες.
    Η γιαγιά μου πάντως όταν έλεγε στη μάνα μου «ουδείς μωρότερος» δεν αμφισβητούσε τη διδακτική της ικανότητα αλλά τις παιδαγωγικές της αντιλήψεις 🙂

  118. Pedis said

    -> 34 : σχετικά με τον Οπενχάιμερ και τις υποτιθέμενες τύψεις του, όπως λαθεμένα, αλλά σύμφωνα με τον σχετικό χόακα, ο Σκαλκέας πίστεψε και φρόντισε να διαδόσει στην ομιλία του στην Ακαδημία.

    (Ιδού σχετικά, τώρα που βρήκα το βιβλίο σε πιντιεφ)

    And in the following decade, German playwright Heinar Kipphardt wrote a play «freely adapted» from the transcript, which opened in Munich and Berlin in 1964.

    When Oppenheimer received a copy of the text he objected to Kipphardt’s portrayal of Bohr as opposed to the bomb project, and to a final speech in which Oppenheimer expressed regret: «We have spent years of our lives in developing ever sweeter means of destruction,» the Oppenheimer character says, «we have been doing the work of the military, and I feel it in my very bones that this was wrong.»30

    As Oppenheimer angrily wrote Kipphardt: «Even this September in Geneva, during a conference of the Rencontres de Geneve, I was asked by the Canon Van Kamp whether now, knowing the results, I would again do what I did during the war: participate in a responsible way in the making of atomic weapons. To this I answered yes. When a voice in the audience angrily asked «Even after Hiroshima?» I repeated my yes…. It seems to me that you may well have
    forgotten Guernica, Dachau, Coventry, Belsen, Warsaw, Dresden, Tokyo. I have not. I think that if you find it necessary so to misread and misrepresent your principal character, you should perhaps write about someone else.» [31]

    31. JRO to H. Kipphardt, 12 October 1964, O. papers, box 42, LC.

    Α. Pais, «J. Robert Oppenheimer : a life» (κεφ. 25)
    (http://www.goodreads.com/book/show/674790.J_Robert_Oppenheimer)

    [Για τον Χερτζ τάπαμε στο #34, ο άνθρωπος πέθανε νεότατος. Άρα κι εδώ ο Σκαλκέας πολύ πιθανά, νομίζω ότι έχει άγνοια ή βασίζεται σε αβεβαιης αξιοπιστίας πηγή. ]

  119. Pedis said

    # 117 – από κει κατάγεται η σχετική έκφραση; Δεν το γνώριζα.

  120. 117,
    Μαρία, δεν την ήξερα την προέλευση της φράσης.
    Για τους δασκάλους, πράγματι, φαίνεται να υπάρχει παγκόσμια εκτίμηση, όταν είναι γνήσιοι (πχ και γκουρού, ραββί, κλπ). Η άσχετη σχολαστικότητα είναι αυτή που μάλλον δημιουργεί θυμηδία ή και χειρότερα.

  121. Μαρία said

    119
    Πολύ παλιά έκφραση. Η σύγκριση βέβαια προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση. Η πιο διαδεδομένη και πιστή στην αρχαία θεωρεί μωρότερους τους γιατρούς κι όχι τους γραμματικούς/δασκάλους.
    Προσφέρεται και για τη διδασκαλία υποθετικού λόγου που δηλώνει το αντίθετο του πραγματικού.

  122. Μαρία said

    120
    Γράφαμε μαζί. Μόνο που εσύ τους βγάζεις μωρότερους απ’ τους γιατρούς, ενώ εγώ την ξέρω αλα παλαιά.

  123. Μαρία said

    Την έριξα στη γούγλη μήπως βρεθεί αναφορά παλιότερη απ’ τον Αθήναιο αλλά φαίνεται οτι μας παραδόθηκε απ’ αυτόν.
    https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%B9+%CE%BC%CE%B7+%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%AF+%CE%AE%CF%83%CE%B1%CE%BD&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=TjU7Wb7fCtDHXvvwmRA

  124. spatholouro said

    #109

    Ας ξαναδούμε τη γραμματική διατύπωση του νομοθέτη: «δίνεται […] απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κ.τ.λ.) […] από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης)»

    Ο νομοθέτης διακρίνει διαζευκτικά δύο ενδεχόμενα: ή δίδεται ένα απόσπασμα κειμένου από βιβλίο π.χ. (όπως είναι η περίπτωση Θεοτοκά) ή δίδεται ένα κείμενο κατασκευασμένο για τον σκοπό της αξιολόγησης. Δηλ. είτε παίρνεις ένα κείμενο ΑΥΤΟΥΣΙΟ (διότι εάν ο νομοθέτης ήθελε εδώ και ενδεχόμενη διασκευή του, εδώ έπρεπε να κάνει λόγο, αλλά δεν έκανε, άρα απείραχτο/αδιασκεύαστο το ήθελε!) είτε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ εσύ ένα, δηλ. σκαρώνεις/χτίζεις/οικοδομείς ένα δικό σου κείμενο από την πρώτη μέχρι την τελευταία πρόταση.

    Αυτά τα δύο ενδεχόμενα αφήνει ο νομοθέτης στους θεματοθέτες: ή θα πάρεις το απόσπασμα Θεοτοκά ως έχει από το βιβλίο ή θα φτιάξεις/κατασκευάσεις κάτι δικό σου.

    Μια χαρά με σαφήνεια τα γράφει ο νομοθέτης και δεν καταλείπεται κανένα περιθώριο να εμφιλοχωρήσουν «διασκευές» κατά το δοκούν: αν δεν σου κάνει ο «κούφος πρύτανης κι ο κακός πρωθυπουργός», πρώτον ας διάλεγες κάτι από τα μύρια άλλα κείμενα και δεύτερον ας έφτιαχνες ένα κείμενο δικό σου για την περίσταση.

    Εν συνόψει, θα ήθελα να επισημάνω ότι, εάν οι αρμόδιοι στην απάντησή τους περί κείμενης νομοθεσίας εννοούσαν την εν λόγω Υπουργική Απόφαση,πρώτον όφειλαν να είχαν παραπέμψει οι ίδιοι εκεί και δεύτερον όφειλαν να αποδείξουν πώς νομιμοποιείται εκ της γραμματικής διατυπώσεως της ΥΑ η διασκευή.

  125. gpoint said

    Ο νομοθέτης μια χαρά τα λέει αλλά στην επιτροπή ποιός ασχολείται μαζί του ;
    Η φαντασία μου λέει πως η διαδικασία επιλογής των θεμάτων είναι θέμα τριών έως πέντε λεπτών στην πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής. Εχουν άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα να συζητήσουν π.χ. πότε θα μπει η αμοιβή τους στον λογαριασμό τους, αν ήταν βήματα το καλάθι του Σπανούλη, ποιός θα νικήσει στο σαρβάιβορ και κάποια στιγμή κάποιος προτείνει τα θέματα -να μην το ξεχάσουν- και επειδή έχει εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο γίνονται αμέσως δεκτά ή αν κάποιος έχει ανειλημένες υποχρεώσεις σπρώχνει και το δικό του θεματάκι μέσα.
    Ξαναδες και το #32 τέλος, δεν τόχω βγάλει από την κοιλιά μου

  126. giorgos said

    97. Από τόν σύνδεσμο πού βάλατε , έμένα μ’ άρέσει καί μέ έκφράζει τό σχόλιο αύτό : «Ειτε αλλοιωθηκε το αυθεντικο κειμενο ειτε οχι ουτως η αλλως ειναι προβληματικη η οπτικη του συγγραφεα τουλαχιστον για τα σημερινα δεδομενα.Για το 1956 το να εβγαινε ενας αξιος ξυλουργος μπορει να εμοιαζε ισως με καποιο κατορθωμα μεσα σε εκεινα τα δυσκολα χρονια.Ομως σημερα βλεπεις στο youtube αριστοτεχνες καθε ειδους και καθε ηλικιας ωστε οι οποιες παρομοιες παρεναισεις καποιου πατερα προς το παιδι του να μαθει να αρκειται στα «λιγα και τα σιγουρα» μοιαζουν με ηλιθιοτητα,διοτι το μοναδικο σιγουρο ειναι πως θα ειναι οντως λιγα αλλα πολυ αμφιβολα.Μηπως ο θεοτοκας λεει τιποτα για την βασιλομητωρ φρειδερικη τον βασιλεα παυλο και τους κακους κομμουνιστας γιατι παντως δεν φαινεται να παινευει και πολυ την παιδεια,την προοδο και την ανθρωπινη ευφυια.Καλο λαμογιο των «σεμνα και ταπεινα» φαινεται και δαυτος γιαυτο και τον μοστραρουν.Ας μας σωσουν λοιπον σημερα οι αξιοι ξυλουργοι οπως ενας εβραιος μαραγκος εσωσε την ανθρωποτητα καποτε,πατρις,θρησκεια,οικογενεια.Καταλαβα τι θα εγραψαν οι υποψηφιοι,αλλα αμα οντως τα λεει καλα ο συγγραφεας εσεις γιατι δινετε πανελληνιες και δεν γινηκατε ξυλουργοι μιας και η ηθικη ενος αγραμματου ειναι υποτιθεται ανωτερη απο αυτη ενος γραμματιζουμενου επειδη εχει αγνοια των πραγματων.Αυτο ακριβως λεει κι αυτο ηθελε η βασιλομητωρ γερμανιδα φρειδερικη να γινουν τα ελληνοπουλα,αγαθοι κουτεντεδες κι εν πολλοις να που γινηκαν. – See more at: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5451132/o-kakos-prwthypoyrgos-kophke-stis-panelladikes/#sthash.totMDxmE.dpuf

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    43 σχολιαστές έκαναν 125 σχόλια, πολλοί είναι εκπαιδευτικοί, είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι, οι υπόλοιποι είναι όλοι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας κι όμως, εκτός από τρείς τέσσερις που έκαναν κάποια διευκρινιστικά σχόλια, όλοι οι άλλοι είναι επικριτικοί απέναντι στην διαδικασία αξιολόγησης των θεμάτων και των υποψηφίων, ενώ οι περισσότεροι λοιδορούν και το σύστημα και τους θεματοθέτες.
    Διαβάζοντας χθές το άρθρο με όλα τα φριχτά που αποκαλύπτει και όλα τα σχόλια μέχρι τώρα, αναρωτιέμαι γιατί όταν λέω εγώ πως η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι στημένη απάτη από την οικονομική ελίτ, που στόχο έχει την εξαφάνιση της κριτικής σκέψης για να είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι οι άνθρωποι από αυτην, εκτός από τον Gee (τουλάχιστον επί της ουσίας) κανείς άλλος δεν συμφωνεί μαζί μου; (για να μην πώ πως είστε εχθρικοί) γιατί γίνεται αυτή η μεταστροφή;
    Από το άρθρο αποδεικνύεται πως οι θεματοθέτες έβαλαν λάθος θέματα, το ένα άγρια κουτσουρεμένο που αλλιώνεται μέχρι διαστρεβλώσεως το αρχικό κείμενο κι το άλλο παρανόμως (όπως αποδεικνύει το Σπαθόλουρο) λογοκριμένο που και σ’αυτό αλλιώνεται-διαστρεβλώνεται το νόημα που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας, ενώ και οι σωστές απαντήσεις της εξεταστικής επιτροπής, είναι λάθος.
    Επίσης από τα σχόλια των περισσοτέρων (που είναι μέσα στα πράγματα, εκπαιδευτικοί γάρ) φαίνεται πως οι θεματοθέτες είναι τελείως ΓΕΙΑ ΣΟΥ, στην καλύτερη περίπτωση βαριεστημένοι δ.υ, στην χειρότερη (και πιθανότερη) άσχετα με το αντικείμενο κομματόσκυλα όλων των χρωμάτων που πήραν ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ την θέση.
    Επειδή αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια που θυμάμαι εγώ, στις πόσες δεκαετίες (για να μην πώ αιώνες) παύει κάτι ετήσια επαναλαμβανόμενο να είναι τυχαίο;
    Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος πως η υποχρέωση των υποψηφίων να απσντήσουν λάθος γιατί θα τιμωρηθούν αν απαντήσουν σωστα, ισοπεδώνει την κριτική τους σκέψη και την καλουπώνει για την μετέπειτα πανεπιστημιακή κσι καθημερινή ζωή τους;
    Δεν είναι ολοφάνερο πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν «στρίβουν» παρ’ όλο που είναι καλά εκπαιδευμένοι;
    Πόσο μυαλό χρειάζεται για να αντιληφθεί κάποιος, πως όλο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σάπιο και δεν προάγει την κριτική σκέψη;
    Είναι τυχαίο που όλοι οι υπουργοί παιδείας ήταν και είναι άσχετοι και δεν τολμούν να ενεργήσουν εκτός εντολών της οικονομικής ελίτ και της εκκλησίας;
    Είναι τυχαίο που όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, επιδεινώνουν την προηγούμενη άθλια κατάστση, κι όποιος υπουργός (κάνα δυό) τόλμησε να ενεργήσει εκτός εντολών, καρατομήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες;
    Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος, ποιόν εξυπηρετεί η διαίωνιση και χειροτέρευση αυτής της κατάστασης;
    Αν δεν το αντιλαμβάνεστε εσείς εδώ, τι πιθανότητες έχουν να το αντιληφθούν οι μέσοι καθημερινοί άνθρωποι;

    Υ.Γ – Όποιος χάσει τον χρόνο του για να διαβάσει το σχόλιό μου και τελικά μπεί στον κόπο να απαντήσει στα ερωτήματά μου, ελπίζω να έχει καταλάβει πως δεν είμαι κατά των σπουδών των σπουδαγμένων και των όποιων πτυχίων τους, αλλά κατά του εκπαιδευτικού συστήματος και των χειραγωγημένων εκπαιδευτικών.

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    126 – Ο καθένας έχει την δική του οπτική και δίνει την δική του ερμηνεία για ό,τι βλέπει ακούει και διαβάζει.
    Εγώ που δεν έχω διαβάσει καθόλου Θεοτοκά, βρήκα το κείμενο συγκλονιστικό και διαχρονικό, γιατί ακριβώς αυτό, «Να είσαι αυτό που είσαι, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», έχω πεί κι εγώ στις κόρες μου, δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή από το να είσαι ο εαυτός σου κι όχι κάτι άλλο, και να τα έχεις καλά μαζί του. Το παράδειγμα του άριστου μαραγκού δεν είναι προτροπή για να γίνουν τα παιδιά ταπεινοί μαραγκοί, αλλά για να δείξει πως δεν είναι οι τίτλοι και τα αξιώματα αυτά που κάνουν έναν άνθρωπο άξιο, άλλωστε για κούφο πρύτανη και κακό πρωθυπουργό μιλάει, όχι για άριστους.
    Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία φυσικά.

  129. giorgos said

    Κοίταξε φίλε , οί έννοιες «κούφος» καί «κακός» είναι πολύ ξεχειλωμένες καί πολύ ασαφείς . Κατά τήν γνώμη μου , καλύτερα ένας κακός αλλά μορφωμένος καί έξυπνος πρωθυπουργός , παρά ένας αμόρφωτος ,ένάρετος καί ταπεινός .

  130. Μπούφος said

    4 Neo Kid…Με το σταρχιδισμό θα συμφωνήσουν και τα χαζοπούλια!
    6 Leonicos πραγματικά το Σκαλκέα; ! Φρικτή η οπισθοδρόμηση αυτού του τόπου!
    8 Lands Ακριβώς την ίδια σκέψη έκανα και γω το Νικοκύρη! Είμεθα αδελφέ ψυχαί;
    18 Δημήτρη Μαρτίνο
    μου αρέσουν οι άνθρωποι που ξυπνάνε με κολλημένα παιδικά τραγουδάκια στο πολυμέριμνο εγκέφαλό τους, χιχι!
    28 Νestanaios
    Δεν είχα σκεφτεί αυτή την τοποθέτηση. Μου άνοιξες τα μάτια!
    29 Πάνος με Πεζά και 30 Dryhammer

    πω πω φαντασιώσεις! Το γεγονός ότι δεν υποστασιάζονται τι δηλοί;

    Δειλοί και παλιοζηλιάρηδες οι των επιτροπών του Υπουργείου. Βάζουν κείμενα μόνο
    Από πεθαμένους που δεν τους φοβούνται. Χά!

    32 Gpoint και πριν λίγα χρόνια ήταν στην επιτροπή ένας γνωστός μου αξιόλογος καθηγητής.
    Εφριξε από τον ΤΡΟΠΟ εξαγωγής των θεμάτων και ΑΡΝΗΘΗΚΕ στη διαδικασία τα επόμενα χρόνια να ξανασυμμετάσχει.

    34 Pedis
    Εγώ πάντως την ανευθυνότητα θα έβαζα ως αντίθετο της ευθύνης.
    Και νομίζω πολλοί από μας, σε ώρα εξετάσεων.
    Φυσικά και υπάρχει αντίθετο της ευθύνης.
    Το αντίθετο της ευθύνης θα μπορούσε να είναι δήμευση περιουσιών και καταναγκαστικά έργα σε δημόσιους άρχοντες που κατάκλεψαν επί δεκαετίες το Δοβλέτι.
    36 Γιώργο Μ
    Έχω σιχαθει να διαβάζω τις λέξεις «ευδοκίμηση» και «αρωγή» από κάθε κουτσή κατίνα, επί χρόνια μετά από εκείνες τις αξέχαστες εξετάσεις.

    38 Αlexis..»ή άμιλλα …τα άμυλα…» χαχα!
    45 Γς δεν έχεις το Θεό σου! Μη μου πληγώνεις την Άντζελα. Η Άντζελα έχει άλλα χαρίσματα!
    50 Jane53
    Έκαναν σύμπτυξη λέξεων για λόγους..οικονομίας.

    50 Ρουμπίνη
    Ποιοι πολιτικοί άρχοντες επιθυμούν, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μορφωμένους πολίτες σε σύνολο;
    Αν το κάνουν οργανώνοντας τα σωστά προγράμματα, πολύ σύντομα αυτοί οι κυβερνώντες
    Θα χάσουν την κουτάλα από τα χέρια τους.
    Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν πάθος ανάγνωσης αξιόλογων κειμένων. Διαβάζουν κυρίως τα μονοδιάστατα κείμενα από το ΦΜ. Τι ικανότητες σκέψης να αναπτύξουν επομένως με ευνουχισμένο το γλωσσικό τους όργανο;

    52 Αvonidas
    Συμφωνώ και επαυξάνω!
    53 Neo Kid…ποοολύ τυχερός ο Τσίπρας. Πράγματι.

    58 ΣΠ ούτε με σφαίρες δεν ξέρουν το «κούφος» τα παιδιά. Εδώ δεν ξέρουν
    Πολύ πιο απλές λέξεις οι δάσκαλοί τους.

    102 Γιάννη Μαλλιαρό
    Αν δεν ήταν και ο Δάσιος πρόεδρος εκεί
    Τα κουλουβάχατα θα ήταν υπερ πολλαπλάσια στη διαδικασία των Πανελληνίων.
    Καλά που είναι και ο Δάσιος!
    Βέβαια η ευθύνη των φιλολόγων, παραμένει ακέραια.
    Άκου κείμενο του Σκαλκέα. Θε μου ακόμα κρατάς τα κεραμίδια στη θέση τους; 😉

    108 Σκύλε
    Ωραίο αυτό με το παγκάκι!

    127 Λάμπρο
    Ανήκεις σε μια πολύ μικρή μειοψηφία, γι αυτό και θεωρείσαι ακίνδυνος από τους τα φαιά φορούντας.

    Νικο-κύρη Ευχαριστούμε!
    😉

  131. Φιλόλογος said

    Καλημέρα σας,
    Αν θυμάμαι καλά η λέξη ευθύνη είχε «ξαναπέσει» σαν αντώνυμο και στις εξετάσεις του 2009. Ό,τι πιο κοντινό σε συνώνυμο της λέξης ευθύνη εικάζω πως είναι η υπευθυνότητα, ως εκ τούτου θα ήταν δόκιμο αντώνυμο η ανευθυνότητα. Συμφωνώ με τα παραπάνω πως είναι άστοχη η χρήση της ωστόσο και γι αυτό θα πω «το δις εξαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

  132. Ρουμπίνη said

    130 Έχεις απόλυτο δίκιο! Οι σκεπτόμενοι πολίτες είναι απειλή για τους ανεπαρκείς και χωρίς όραμα πολιτικούς, οι οποίοι τελευταίοι δυστυχώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό -μέσω της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης- το πόσο σκεπτόμενοι θα είναι οι πολίτες τους…

    Με αυτό το παράδειγμα επιλέγω κάθε χρόνο να διδάσκω στους μαθητές μου -σ’ αυτά τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα- το νόημα της φράσης «φαύλος κύκλος». Και φυσικά …. πιάνει!

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    51- «Πολύ φτωχό λεξιλόγιο τα σύγχρονα παιδιά»

    «Εξακολουθώ να θεωρώ βασικότερη αιτία, την απουσία διαλόγου μέσα στην οικογένεια.»

    Γιατί είστε τόσο επιεικής με τα σύγχρονα παιδιά (κωλόπαιδα κατά πολλούς εκπαιδευτικούς και γονείς} και τόσο επικριτική με τους καημένους γονείς; (οι εκπαιδευτικοί εννοείται πως είναι αμέτοχοι στο έγκλημα) τι άλλο να κάνουν κι αυτοί πιά, για ποιόν δουλεύουν και κοπιάζουν αν όχι για τα παιδιά τους; Πού να βρούν τον χρόνο και την όρεξη μετά από το εξοντωτικό ωράριο δουλειάς να κάνουν και διάλογο μαζί τους, δεν πρέπει κι αυτά να καταλάβουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν περισσότερο; Όχι διαφωνώ μαχί σας, για όλα φταίνε τα σύγχρονα παιδιά ή και κωλόπαιδα, που τα έχουν όλα και δεν εκτιμούν τίποτα.

    Έχω κάποιες απορίες, ο ρόλος των εκπαιδευτικών ποιός ακριβώς είναι;
    Απ’ όσο ξέρω, τα περισσότερα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών στο προνήπιο, μέχρι των δεκαοχτώ στο λύκειο, είναι στο σχολείο (τα υπόλοιπα όπως τα δικά μου, απο την βρεφική παιδικό σταθμό, μέχρι τα εικοσιτρία πανεπιστήμιο) επίσης τα περισσότερα από αυτά, από τα δώδεκα ακόμα, κάνουν ενισχυτικά μαθήματα, ιδιαίτερα ή στο φροντιστήριο (εκτός των ξένων γλωσσών) μοιραία ο χρόνος που τους απομένει για τον όποιο διδακτικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους γονείς τους, είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος, ποιός έχει την ευθήνη για το τι μαθαίνουν; (το πώς ας το αφήσουμε καλύτερα).
    Στο σχολείο για ποιό λόγο πάνε; Ποιός είναι ο ρόλος του σχολείου, να βγάζει ολοκληρωμένους σκεπτώμενους πολίτες ή οικονομικά τούβλα που θα στελεχώνουν αδιαμαρτύρητα τον παγκόσμιο παραγωγικό τοίχο;
    Εσείς που κατακρίνετε τους σύγχρονους μαθητές, σαν εκπαιδευτικός τους που είστε τι έχετε κάνει για να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους;
    Πόσοι μαθητές θεωρείτε πως έρχονται με λαχτάρα να παρακολουθήσουν το μάθημά σας;
    Αν τους λέγατε τον Οκτώβρη η ακόμα και τον Μάη, παιδιά από αύριο και για όλο τον μήνα δεν είστε υποχρεωμένοι να έρθετε στο μάθημα, όποιος δεν έρθει δεν θα πάρει απουσία, πόσοι νομίζετε ότι θα ερχόντουσαν;
    Αν εφαρμόζατε στην τάξη σας σύστημα διδασκαλίας τύπου Σάμερ Χιλ, για πόσο χρονικό διάστημα θα σας άφηνε η διεύθυνση και πού νομίζετε πως θα σας έστελναν να διδάξετε μετά ;☺ (αν δεν σας απόπεμπαν δια παντώς☺).

    Δεδομένου πως στην πλειοψηφία τους τα παιδιά μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον, αν ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να κάνει τα παιδιά ανθρώπους, όπως ευαγγελίζονται υπουργοί και εκπαιδευτικοί, δεν θα έπρεπε να κυριαρχεί η βιωματική μάθηση;
    Πόσα σύγχρονα παιδιά έχουν πιάσει στα χέρια τους αληθινό χώμα, πόσα ξέρουν την υφή του και την γεύση του; Πόσα ξέρουν πως να βρίσκουν τροφή, να κυνηγούν, να ψαρεύουν (όχι όπως ο Gee που τα φτιάχνει όλα μόνος του, που αυτό είναι το σωστό,) να φυτεύουν να κλαδεύουν να σπέρνουν;
    Αν ρωτήσεις ένα παιδί, πού βρίσκουμε τροφή, θα σου πεί στο σούπερ μάρκετ ή ακόμα χειρότερα, στον τάδε αριθμό ντελίβερι, ποιός ευθύνεται γι’αυτό το χάλι και ποιός οφελείται από αυτό;
    Αν δεν ξέρουν τα παιδιά να κάνουν τίποτα μόνα τους, αν το πολυμήχανο μυαλό τους το χρησιμοποιούν μόνο για υπολογισμούς (κι για αυτούς ελάχιστα πλέον, ακόμα κι αυτό το κάνει ο υπολογιστής πατώντας μρρικά κουμπιά) αν δεν έχουν καμία επαφή με την φύση, αν δεν αντιλαμβάνονται πως αληθινές και διαχρονικές οικονομικές αξίές, είναι η γή το νερό και ο αέρας κι όχι τα χρήματα,
    αν δεν έχουν αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και νομίζουν πως όλα αγοράζονται, πως η ζωή είναι δουλειά και κατανάλωση, τι άνθρωποι είναι τελικά και πόση η ευθύνη της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών;

    Το μεγάλο ερώτημα των (δήθεν) οικολόγων στον 20ο αιώνα, ήταν τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Το καίριο ερώτημα σήμερα, είνα σε τι είδους παιδιά θα παραδώσουμε αυτόν τον κόσμο.
    Να μην ξεχνούμε μόνο, πως αυτά τα παιδιά εμείς τα γεννήσαμε και τα μεγαλώσαμε, δεν φύτρωσαν.

    Υ.Γ – Εννοείται πως δεν στρέφομαι προσωπικά εναντίον σας, οι ερωτήσεις μου στο πρόσωπό σας, αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς, κι αυτο στο πλαίσιο του συμβιβασμού τους με την κατεστημένη τάξη.

  134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129- Εξαρτάται πού ανήκεις, αν είσαι στην οικονομική ελίτ συμφωνώ μαζί σου, αν δεν ανήκεις, δεν συμφωνεί η πραγματικότητα.

    130 – Το ξέρω, πάνε πολλά χρόνια που κατάλαβα πως είμαι στατιστικό λάθος (έγκυρης δημοσκόπησης κι όχι εκλογικής☺) άρα δεν αλλάζω το αποτέλεσμα. Εξ άλλου δεν έχω στόχο την ανατροπή του συστήματος αλλά της μακροχρόνιας διάβρωσής του, θα χρριαδτούν αρκετές γενιές γι’αυτό.

    Μ’ έθαψαν αλλά δεν ήξεραν πως είμαι σπόρος.
    Ντίνος Χριστιανόπουλος.

  135. Ρουμπίνη said

    133. Ενδεχομένως να μην περιμένετε μια τέτοια απάντηση από εμένα αλλά … θα συμφωνήσω στα περισσότερα μαζί σας!!!
    Κάθομαι όμως -απ’ ό,τι φαίνεται- σε διαφορετική γωνιά από σας και παρακολουθώ τούτον τον κόσμο.

    Επειδή αναφερθήκατε προσωπικά στο τι κάνω εγώ για τη νέα γενιά, παρόλο που δεν θεωρώ όμορφο να μιλήσω για μένα σε ένα τέτοιο ιστολόγιο, θα σας πω ότι:
    Πρώτα πρώτα – μ’ έναν τρόπο φυσικό και αυτόματο- αγαπάω τους μαθητές μου σαν τα παιδιά μου..
    Καταφέρνω στην πορεία της χρονιάς να τους δείξω – με ελάχιστες εξαιρέσεις- την αξία της γνώσης και τη γελοιότητα της βαθμολόγησης.
    Μιλάμε για τα τρέχοντα, για την επικαιρότητα, είμαστε παρέα… Το μάθημα δεν γίνεται από κάποιο βιβλίο. Διαβάζουμε από ποιητικές συλλογές, από εφημερίδες, από το διαδίκτυο… ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ!
    Συχνά υποκαθιστώ μαμάδες ή μπαμπάδες που απουσιάζουν από τη ζωή τους -είτε φυσικά είτε επί της ουσίας.
    Στο τελευταίο μάθημα πάντοτε υπάρχει ειλικρινής συγκίνηση. Φεύγουν από τα χέρια μου, ανοίγουν τα φτερά τους, σπουδάζουν αλλά στις διακοπές τους πίσω στην πατρίδα πάντα με παίρνουν τηλέφωνο για έναν καφέ.

    Θα διαφωνήσω, επομένως, μαζί σας για τις ευθύνες που κατά τη γνώμη σας έχουν οι νέοι.
    Και η θεωρία μου στέκει καλά στα πόδια της: Οι γονείς που δεν βρίσκουν χρόνο για τα παιδιά τους -ικανοποιητικό ποιοτικά, όχι απαραίτητα ποσοτικά- είναι ανεπαρκείς γονείς. Είμαι απόλυτη σε αυτό. Γονιός δεν σημαίνει απλώς γεννάω ένα παιδί. Τα έχουν πει και πριν από εμένα: Η απόκτηση παιδιού δεν σε καθιστά γονιό περισσότερο απ΄ ότι σε καθιστά πιανίστα η απόκτηση πιάνου. Όσο για το ότι οι γονείς πασχίζουν για τα παιδιά τους, θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή είναι μία περίπτωση από πολλές… Εγώ βλέπω πολλούς γονείς που εργάζονται εξοντωτικά γιατί είναι θύματα του καταναλωτισμού, για να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο lifestyle… Κι αν πραγματικά γυρνάς σπίτι σου και δεν έχεις κουράγιο ούτε να μιλήσεις στα παιδιά σου, πιάσε ένα βιβλίο και κάτσε σιωπηλός σε μια πολυθρόνα…Δώσε ένα άξιο παράδειγμα τουλάχιστον…

    Όσο για τα παιδιά που δεν ξέρουν πού φυτρώνουν τα λαχανικά και δεν έχουν πιάσει χώμα, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, αλλά πάλι θεωρώ ότι δεν είναι δικό τους σφάλμα…Επίσης, αν τα παιδιά μας αποχαυνώνονται μπροστά σε οθόνες, είναι και δική μας ευθύνη.

    Ακούστε, ξέρετε πόσοι γονείς επιστρέφουν από τη δουλειά τους και το πρώτο που κάνουν είναι να καθίσουν στον υπολογιστή και να μπουν στο facebook;

    Οι αξίες, τα ιδανικά, η ηθική δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε οι νέοι να κομίσουν σε αυτήν την κοινωνία. Εμείς πρέπει να τους τα εμφυσήσουμε. Είναι δικό μας χρέος…

    Σέβομαι τη γνώμη σας αλλά προτιμώ να αναλάβω εγώ την ΕΥΘΥΝΗ για τους νέους μας.

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – Τι σόϊ διάλογος μπορεί να γίνει, όταν οι γονείς έχουν χαμηλότερο επίπεδο από τα παιδιά τους; Έχεις την εντύπωση πως έχει ο μέσος Έλληνας το γνωσιακό επίπεδο που έχετε οι περισσότεροι εδώ μέσα ή του κύκλου που συναναστρέφεσαι και συνομιλείς;
    Αν δεν το γνωρίζεις, να σε πληροφορήσω πως το σαρβάϊβορ έχει πάνω από 75% θεαματικότητα κι ότι η Λένα Μαντά έχει πουλήσει μέχρι τώρα ίσαμε 2.000.000 βιβλία, αφήνω ρκτός την άλλη μεγάλη συγγραφέα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις και σε ρωτω, έχουν πουλήση τα μισά της Μαντάς όλοι μαζί οισύγχρονοι ποιητές από την μεταπολίτευση και μετά;
    Ομοίως έχουν πουλήσει όλοι οι συγγραφείς όσα η Μαντά και η Δημουλίδου μαζί;
    Με συγχωρείς, αλλά ώρες ώρες, έχω την αίσθηση πως δεν βλέπετε πέρα από τον κύκλο σας, σαν τους πολιτικούς που αποφασίζουν για τους μισούς και τις συντάξεις ένα πράμα.☺

    Υ.Γ – Αυτό «το σχολείο δίνει ερεθίσματα» δεν το σχολιάζω.☺

  137. Ρουμπίνη said

    136. Κι όμως, πιστέψτε με, ακόμη και το απλό -που δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις- «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα, ματάκια μου;» δεν ακούγεται μέσα στην ελληνική οικογένεια συχνά. Έχετε δίκιο για το survivor. Η υψηλή του θεαματικότητα μάλιστα αποδεικνύει το άλλο που έλεγα, ότι οι γονείς έχουν χρόνο, διάθεση δεν έχουν να ασχοληθούν με τα παιδιά τους…
    Όταν λέμε διάλογος δεν εννοούμε καμιά κουβέντα ακαδημαϊκού επιπέδου… Ενδιαφέρον να υπάρχει από τους γονείς για τα παιδιά.
    Έχετε σαφή εικόνα για το πού έχουμε φτάσει; Μαθήτριά μου τη σύστησαν σε κάποιο παιδί και εκείνος, λέει, το πρώτο που τη ρώτησε ήταν «πόσα like παίρνει στο προφίλ;». Για να δει προφανώς αν ΑΞΙΖΕΙ να κάνει παρέα μαζί της…
    Τα σχόλια δικά σας…

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    135 – Ίσως εκπλαγείτε αλλά απο σάς περίμενα πως θα συμφωνήσετε μαζί μου στα περισσότερα κι απ’ό,τι βλέπω, επειδή δεν διακρίνατε την ειρωνία στην αρχή του σχολίου μου (κάτι που φαίνεται από την αντίθεση του υπολοίπου) σε όλα, κι ο λόγος βρίσκεται στο τέλος του σχολίου σας στο 51, είναι βασική μου γονική αρχή.

    Προς θεού η ερώτηση, εσείς τι κάνατε για τα παιδιά, δεν είναι προσωική, το διευκρίνισα στο υστερόγραφο και καλά κάνατε που μας είπατε τι κάνετε με τους μαθητές σας, είστε άξια πολλων επαίνων και ειλικρινά χαίρομαι πολύ που διδάσκετε, είναι παρήγορο για μένα να γνωρίζω πως υπάρχουν ακόμα Δάσκαλοι, γιατί είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσε πάλι μαζί μου (αν αφήσετε κατά μέρος την όποια συναδελφική αλληλεγγύη που δεν σας επιτρέπει να εκφρασθείτε δημοσίως αρνητικά) πως αποτελείτε μία ελάχιστη μειοψηφία στην συντριπτική πλειοψηφία των ωχ δε βαριέσαι «συναδέλφων σας».
    Η λειτουργία της εκπαίδευσης, είναι από τα δυό τρία πράγματα που κατέχω πολύ καλά, και μπορώ να αποδείξω τα λεγόμενά μου με αποδείξεις διευθύνσεις και ονόματα.
    Θα συμφωνήσετε και πάλι μαζί μου (μη σας γίνει συνήθεια μόνο, είναι ακριβό το τίμημα, αν και μάλλον θα το πληρώνετε ήδη☺) πως οι περισσότεροι συνάδελφοί σας δεν ακολουθούν την πρακτική σας και σας βλέπουν με μισό μάτι αν δεν σας έχουν βγάλει το δικό σας.
    Θεωρώ μεγάλη τύχη για τους μαθητές σας νας σας έχουν Δασκάλα (κι όχι δασκάλα ή καθηγήτρια) έχω συναντήσει μερικές_-ούς σαν κι εσάς σ’αυτά τα είκοσι χρόνια που πάνε σχολείο οι κόρες μου (η μεγάλη έχει τελειώσει εδώ και τρία χρόνια) . Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τις κυρίες Κουτσούρη και Καραμπέτσου, καθηγήτριες στο καλλιτεχνικό του Γέρακα, χθές μου μίλαγαν οι κόρες μου γι’αυτές τις αντισυμβατικές☺, και πως θα βγούν μαζί την Κυριακή για καφέ. Σημειώστε πως η μεγάλη έχει τελειώσει το λύκειο εδώ και εφτά χρόνια κι η μικρή τέσσερα.
    Ειλικρινα τώρα, πόσους συναδέλφους σαν κι εσάς έχετε συναντήσει;
    Μην μου απαντήσετε, ξέρουμε και οι δύο τον αριθμό, ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
    Στα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως, άλλωστε αυτά γράφω στο υπόλοιπο του σχολίου μου.
    Νάστε καλά και καλό κουράγιο στην εχθρική αντιμετώπιση των συναδέλφων σας, αλλά είμαι βέβαιος και πολλων γονιών.

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    137 – Μα δεν διαφωνώ, αυτά φωνάζω από πριν κάνω παιδιά ακόμα και το μόνο που κατάφερα, είναι εν πολλοίς η κοινωνική απομόνωση, αλλά έχω για αντιστάθμισμα την καλή συμβίωση και αλληλοκατανόησηε τα παιδια μου, κι αυτό μου περισσεύει. Αυτό που είπα στον Νικοκύρη, είναι επειδή μιλήσατε για φτωχό λεξιλόγιο, τι να μάθουν από τους γονείς τους που έχουν φτωχότερο;

    Για τέσσερα πράγματα έχω βρεί τον διάολό μου σ’αυτή την ζωή, για το μεγάλωμα των παιδιών με δημοκρατικές διαδικασίες, (χωρίς μαλώματα ξύλο και τιμωρίες, πές σε κάποιον πως κάνει λάθος με το παιδί του και εξασφάλισες εχθρό) για την εκπαιδευτική απάτη και το για το ότι η τύχες μας αποφασίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια κι όχι από τις όποιες χειραγωγημένες κυβερνήσεις, και για την σρξουαλική ελευθερία και καταπίεση. Όσες φορές κι αν έχω προσπαθήσει να κάνω διάλογο, πάντα συναντάω τοίχο.

  140. Ρουμπίνη said

    138. Να είστε καλά κι εσείς. Να χαίρεστε τα παιδιά σας και να χαίρεστε για τα παιδιά σας. Να τα δείτε όπως επιθυμούν…

    Ξέρετε, χτες διαφωνούσα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο, η οποία είχε εξοργιστεί με έναν πρόσφατο αναξιοκρατικό διορισμό μιας γνωστής μου σε μια θέση πολλά υποσχόμενη… Θεώρησε ότι τέτοιες πρακτικές αδικούν τα παιδιά της που εκείνη αγωνίστηκε από τα χωράφια για να τα σπουδάσει κ τώρα -πάντα κατά τη γνώμη της- δεν είναι δικαιωμένα για τους κόπους τους…
    Αναγκάστηκα, λοιπόν, να της δώσω τον δικό μου ορισμό της ΕΥΤΥΧΙΑΣ:
    Να πηγαίνεις με την πιο μεγάλη χαρά το πρωί στη δουλειά σου, να επιστρέφεις με την πιο μεγάλη χαρά στη οικογένεια και το σπιτικό σου και να κοιμάσαι με μια ήσυχη συνείδηση ότι στο μέτρο που σου αναλογεί κάτι έκανες και σήμερα για τούτον τον κόσμο!
    Αναφέρθηκε νομίζω και παραπάνω: «Ν’αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»
    Καλό σας μεσημέρι!

  141. Μπούφος said

    Αχ διάβασα μερικά ρομαντικά εδώ μέσα σήμερα και αναπτερώθηκα το ξεπουπουλιασμένο χαζόπουλο!

    η Ρουμπίνη και ο Λάμπρος

    (τα ονόματά σας εχουν φθόγγους ρ και μπ και α , ταιριάζουνε, καλέ! )
    Είστε το άλας της γης, καλοί μου,
    παρακαλώ να μην μωρανθήτε!

    Κρατήστε αυτό το ρομαντισμό που τόσο συγκινεί μπούφους και κουκουβάγιες και δρυοκολάπτες, τουλάχιστον καθόσον μπορώ να γνωρίζω!

    Λαμπρο
    τι είναι η βιωματική μάθηση το διδάσκουν μόνον καλά ιδιωτικά και κάτι εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων, π.χ. ο κ.Αργυριάδης εάν θυμούμαι καλώς.
    Η βιωματική μάθηση είναι κτήμα.
    Οι μπουλσιτολογίες επί θεωρητικού, χάνονται.
    Τις παίρνει ο άνεμος.

    Από τα δημόσια σχολεία συλλήβδην, μην έχουμε πολλες απαιτήσεις. Οποιος πέσει σε φωτεινή εξαίρεση να κάνει τούμπες από χαρά για την καλή του τύχη.

    Μου έλεγε μια φίλη γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας ότι είναι πάρα πολύ οι εκπαιδευτικοί που ζητάνε αποσπάσεις στην επιθεώρηση ή σε άλλα γραφεία, διότι παθαίνουν πανικό, όταν μπαίνουν σε τάξη. Δεν αντέχουν την τάξη. Έχουν αλλάξει οι καιροί.Οι απαιτήσεις αυξάνονται, όποιος δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές , υπογράφει την καταδίκη του.

  142. Ιωάννης Γκότσης said

    Σε ό,τι αφορά το «αλλοτριώνουν», «την πατήσατε» και σεις κύριε Σαραντάκο όπως και γω όταν διάβασα το κείμενο -με εγκλώβισε η εκφώνηση της εν λόγω άσκησης.
    Τι λέει η άσκηση; Να αντικαταστήσουν το «αλλοτριώνουν» στην εξής πρόταση: το άγχος και η αγωνία αλλοτριώνουν την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο δεν λέγεται στο κείμενο! Και δεν θα μπορούσε να λέγεται γιατί δεν βγάζει νόημα.
    Ας ξαναδούμε το κείμενο: Η σύγχυση πραγματικών και πλασματικών αναγκών, η πνιγηρή εντατικοποίηση του ρυθμού της ζωής στις μεγαλουπόλεις, η εσωτερική μοναξιά, το άγχος και η αγωνία αλλοτριώνουν βαθύτατα και παρεμποδίζουν την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων.
    Είναι φανερό ότι το σωστό θα ήταν «… αλλοτριώνουν τους ανθρώπους και παρεμποδίζουν την πνευματική τους ολοκλήρωση». Ο Σκαλκέας μοιάζει να μην ξέρει να εκφραστεί. Και όμως: λέει το σωστό. Δείτε:
    Η σύγχυση πραγματικών και πλασματικών αναγκών, η πνιγηρή εντατικοποίηση του ρυθμού της ζωής στις μεγαλουπόλεις, η εσωτερική μοναξιά, το άγχος και η αγωνία αλλοτριώνουν βαθύτατα [παύση – το ρήμα είναι αμετάβατο] και παρεμποδίζουν την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων. Το «την πνευματική ολοκλήρωση» είναι αντικείμενο μόνο στο παρεμποδίζουν, ΟΧΙ στο αλλοτριώνουν.
    Είδα ότι σας το επισημαίνει και άλλος αναγνώστης και είδα ότι και σεις συμφωνείτε (νομίζω ότι πρέπει να επανέλθετε στο άρθρο σας με συμπληρωματική αναφορά-δεύτερο άρθρο).
    Οι άνθρωποι έκαναν λανθασμένη ανάγνωση του κειμένου και παρέσυραν και μας στη λανθασμένη ανάγνωση. Πρόκειται λοιπόν για λάθος θέμα που θα έπρεπε να αφαιρεθεί (η συγκεκριμένη κουκίδα).
    Επίσης, η αστοχία και το κρίμα έγκειται στο ότι καλούνται οι μαθητές να σκεφτούν συνώνυμο που να ταιριάζει στα συμφραζόμενα. Καλοί μαθητές που γνώριζαν ότι αλλοτριώνω σημαίνει αποξενώνω δεν το έβαλαν γιατί στα συμφραζόμενα δεν ταίριαζε. Υποχρεώθηκαν να ψάχνουν άλλο συνώνυμο (με κίνδυνο να κάνουν λάθος, να χάσουν χρόνο και να μένουν με την ανασφάλεια αν έβαλαν το σωστό). Όμως η ΚΕΕ το έχει συμπεριλάβει στις ενδεικτικές!!!!!!!!! Δηλαδή, σαν να λέει στο μαθητή: «έλα μωρέ, ας έβαζες το αποξενώνουν, το δέχομαι και αυτό». Και όλα αυτά πάνω σε ένα εσφαλμένο θέμα, γιατί η επιτροπή δεν διάβασε σωστά το κείμενο.

  143. sarant said

    142 Ναι, κοίταξα μόνο την εκφώνηση της άσκησης και όχι το πληρες κείμενο -στα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σας απόλυτα.

  144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    141 – Από τότε που αφαίρεσαν την βέργα από τους δασκάλους και την ποδιά από τους μαθητές, οι πρώτοι έχασαν το τεχνητό κύρος τους και οι δεύτεροι το μέτρο της ελευθερίας που δεν είχαν ποτέ. Όποιος δεν είναι έτοιμος να διδαχθεί από τον μαθητή του, δεν είναι σε θέση να διδάξει, όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του, δεν είναι σε θέση να διδαχθεί τίποτα.
    Η παιδεία διδάσκεται στο σπίτι όχι στο σχολείο, οι γονείς όμως όπως και οι δάσκαλοι, έχουν πάει σχολείο.
    Φαύλος κύκλος.☺

  145. Ixek said

    Νομίζω πως και αλλα μικρά ερωτήματα έχουν ζητημα. Πχ το «για τουτο» είναι αιτιολόγηση ; Δεν αντικαθίσταται λίγο πολύ με το συνεπώς; Θα ήθελα τη γνώμη σας. Πιστεύω (όπως και άλλοι) πως είναι ξεκάθαρο αίτιο- αποτέλεσμα (εκτός αν τα ενοποιούμε όλα) . Το βέβαια μετά τη διασκευή και την αφαίρεση ενός τμήματος τι συνδετικό ρόλο έχει ; Ή καλύτερα: έχει συνδετικό ρόλο;

  146. sarant said

    145 Το σημείο που θίγετε με το «για τούτο» είναι επίσης προβληματικό και είδα να το αναφέρει και κάποιος άλλος στο Φέισμπουκ. Ναι, μπορεί να αντικατασταθεί με το «συνεπώς». Αλλά δεν ξέρω την ορολογία που χρησιμοποιείται στη σχολική γραμματική.

  147. 121, … Προσφέρεται και για τη διδασκαλία υποθετικού λόγου που δηλώνει το αντίθετο του πραγματικού. …

    Αχ, μού θυμίζεις το παραδειγματάκι

    «Φως ει μη είχομεν, όμοιοι τοις τυφλοίς αν ήμεν»

    από τα γυμνασιακά χρόνια.

  148. Μαρία said

    147
    Εγώ μια χρονιά, που είχα στην τάξη δυο παιδιά γιατρών, έδωσα κι αυτό το παραδειγματάκι.

  149. FONI said

    Ειναι πολλα τα σημεια που εγειρουν (αίρουν!!!!!) ζητηματα.Το «για τουτο» ειναι αιτιολογηση για τα προηγουμενα αλλα αποτελεσμα για την προταση στην οποια βρισκεται.Πιστευω λοιπον πως για να μην αδικηθει καποιος μαθητης θα πρεπει να θεωρηθει σωστη απαντηση και το αποτελεσμα απο τη στιγμη που η ΚΕΕ θεωρει σωστη απαντηση την αιτιολογηση.Το σωστο βεβαια θα ηταν αιτιο-αποτελεσμα.

  150. spatholouro said

    Δεν το βρίσκω προβληματικό το «για τούτο» ως δηλωτικό αιτιολόγησης.

    για τούτο=για αυτό

    -ποιο είναι το τούτο/αυτό;
    -η προηγηθείσα πρόταση: «οι αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση από τη σύγχρονη τεχνολογία επιστημονικών γνώσεων και ανακαλύψεων δεν ανήκουν πάντοτε κλπ κλπ»

    ΕΠΕΙΔΗ λοιπόν συμβαίνει αυτό που περιγράφει η προηγηθείσα πρόταση, «συχνά οι στόχοι μιας ερευνητικής πορείας διασπείρονται»

  151. FONI said

    Ωστοσο,στο βιβλιο της Εκθεσης-Εκφρασης Β Λυκειου αναφερει οτι προκειται για αιτιο-αποτελεσμα.

  152. Ixek said

    Ακριβώς αυτό λέω. Η αιτία (επειδή) είναι η προηγούμενη πρόταση και η δεύτερη το αποτέλεσμα. Άρα αίτιο αποτέλεσμα όπως λέει κ το βιβλίο. Στην αιτιολόγηση προηγείται το αποτέλεσμα κ ακολουθεί η αιτία.

  153. nikiplos said

    144@ καίτοι ως «ιδιαιτεράς» για κάποια φεγγάρια, χρησιμοποιούσα τις … σβερκάδες στα (δεκτικά φυσικά) αγόρια μαθητές μου, ως αντίστοιχο του σημερινού dislike, και (είχα την εντύπωση ότι) είχε αποδόσει, το κύρος του εκπαιδευτικού δεν το έδινε ποτέ η βέργα… Το έδινε η κοινωνία. (Για τις ποδιές, εγώ την άποψη αυτή την είχα από τα 80ς, που με έλεγαν σφόδρα συντηρητικό. Ήταν τελικά λάθος η κατάργησή τους).

    Κι έχεις δίκιο εν κατακλείδι, η μάθηση (ο στόχος δηλαδή κάθε εκπαίδευσης) πρέπει να αλλάζει και τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. [Mezirow, μετασχηματιζόμενη μάθηση].

    Οι μαθητές είναι (εξ’ορισμού) απαίδευτοι για να απαιτήσουμε από αυτούς κάποια ειδική συμπεριφορά, πέρα από αυτή που επιβάλλεται να έχουν από την οικογένειά τους, δηλαδή τον σεβασμό στον «άλλο» και την δυνατότητα τίμιαας συνύπαρξης με άλλους. Οι γονείς τους όμως, ως επί το πλείστον, έχουν εξιδανικεύσει την ατομικότητα και τη μοναδικότητά τους.

    Συχνά βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους με παιδιά κι ακούω την επωδό από τους γονείς τους: «έλα μωρέ, ξέρεις πόσες φορές εμείς κάναμε το τάδε μικροί? Πάθαμε τίποτε?»
    η Απάντησή μου είναι πάντοτε: «και τι νομίζεις πως εσύ βγήκες φυσιολογικός? Τέτοιος δείνα που βγήκες καλύτερα το παιδί σου να μην κάνει το τάδε». Μεταξύ σοβαρού κι αστείου βέβαια…

    Επομένως στόχος της βασικής εκπαίδευσης είναι να μάθει ένα παιδί να συνυπάρχει με άλλα παιδιά και να έχει αίσθηση την ίση αξία που έχει μαζί τους. Δηλαδή ότι δεν είναι κατώτερα ή ανώτερα από το ίδιο.

  154. Do I said

    Αν λοιπόν θεωρούν σωστή απάντηση την αιτιολόγηση ,θα πρέπει μα δεχτούν και το αποτέλεσμα.Αλλωστε,θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το Συνεπώς.

  155. Γιάννης Ιατρού said

    144: ΛΑΜΠΡΟΣ
    Η παιδεία διδάσκεται στο σπίτι όχι στο σχολείο…

    Τι λες ρε συ, αν έχεις καλό δάσκαλο/δασκάλα…. να σου δώσει και κανένα πρακτικό παράδειγμα για τις προτεραιότητες στη ζωή σου, έχασες 🙂

  156. Μπούφος said

    155 Γιάννη Ιατρού
    πωω! σωστόςςςςςς!;-)

  157. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    Στην παραπάνω κουβέντα και σε μετρήσιμα μεγέθη, βαθμολογία στα 100 μόρια, οι θεματοθέτες
    ελέγχονται για ευθύνη, εγείρουν και αλλοτριώνουν:
    τρία μόρια στα εκατό.

    Προχωράτε λοιπόν σε ετυμηγορία για (και καταδικάζετε) το εκπαιδευτικό και εξεταστικό σύστημα των 40 χρόνων
    με βάση το 3% των ασκήσεων.

    Μήπως είστε κάπως…

  158. Πέπε said

    157:
    Τηλυκράτη, το κάθε μόριο υπάρχει για να ξεχωρίσει δύο υποψηφίους που σ’ όλα τα υπόλοιπα μόρια ισοβαθμούν. Και αυτό είναι βασικό στοιχείο του εξεταστικού συστήματος: ότι η οριακή επιλογή κρίνεται στη μικρολεπτομέρεια. Άρα η συνέπεια απαιτεί να είναι τέλεια, εκ μέρους των θεματοθετών (ωραία λέξη), και η μικρολεπτομέρεια. Αλλιώς, βάλε λιγότερα θέματα με περισσότερες μονάδες, δύσκολο είναι;

    Κατά τα άλλα η κριτική (τουλάχιστον η δική μου) δεν αφορά ολόκληρο το σύστημα των τελευταίων 40 ετών αλλά το πώς εφαρμόζεται τελευταία και ιδίως πώς εφαρμόστηκε εν προκειμένω.

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    155 – Αν!☺

  160. Γιάννης Ιατρού said

    159: πρωινός βλέπω, ε; Μήπως πάς κι εσύ τον σκύλο σου βόλτα;

  161. Μιχάλη Νικολάου (147), πρέπει να είμαστε χοντρικά συνομίληκοι. Κι εγώ θυμάμαι το παράδειγμα του υποθετικού λόγου αντίθετου του πραγματικού που δίνεις, αλλά και το παράδειγμα απλής σκέψης του λέγοντος που το συνόδευε:
    «φαίη αν η θανούσα, ει φωνήν λάβοι»
    που ήγειρε 🙂 αμέσως την απορία «καλά, τι πιο αντίθετο του πραγματικού υπάρχει από το να μιλήσει η πεθαμένη;»
    Εκανα χρόνια να καταλάβω ότι μάλλον η διαφορά είναι πως τώρα έχουμε φως, και συνεπώς είναι αντίθετη στην πραγματικότητα του εδώ και τώρα η υπόθεση «φως ει μη είχομεν», ενώ η υπόθεση «ει φωνήν λάβοι η θανούσα» είναι πράγματι μια (τρελή) σκέψη του λέγοντος, που αναφέρεται σ’ένα φανταστικό μέλλον· ότι δηλαδή η μία φράση σημαίνει «αν δεν είχαμε τώρα/διαρκώς φως» ενώ η άλλη θέλει να πει «αν ποτέ μιλούσε η μακαρίτισσα…»

  162. 161,
    Αυτό με την θανούσα (που είναι επίσης ωραίο) δεν θυμάμαι να το είχαμε κάνει.
    Στο γυμνάσιο ήμουν από ’72 μέχρι ’78 (στο μεταξύ είχε γίνει λύκειο) και Αρχαία είχαμε κάνει Α’-Δ’ γυμνασίου (γραμματική και συντακτικό) και μετά κείμενα, αλλά πιο χαλαρά, καθότι σε πρακτικό τμήμα, με επικείμενες εισαγωγικές εξετάσεις και τα συναφή.
    (Εκτός από χοντρικά συνομίλικοι – αν και έχω πάρει βάρος τελευταία! – είμαστε και συνεορτάζοντες. 🙂 )

  163. Μαρία said

    162
    Κάπου εδώ είσαι https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/07/ionideios/ ή ένα χρόνο πιο μικρός;

  164. 163,
    Έναν χρόνο πιο μικρός.

    Εδώ πρέπει να είμαι στην Δ’ Γυμνασίου με την χορωδία (πίσω σειρά, κέντρο).
    Αριστερά από τον ολόκληρο ακορντεονίστα (όπως κοιτάμε) είναι ο Νίκος Ξανθούλης, μικρότερός μου.
    Δεξιά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μεγαλύτερος.
    Ο μισός ακορντεονίστας στην άκρη νομίζω είναι ο νυν κοντραμπασίστας Βασίλης Παπαβασιλείου, από την χρονιά μου.
    Αν υπάρχουν άλλοι επώνυμοι της μουσικής, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω πρόχειρα.
    (Και διευθυντής της χορωδίας, φυσικά, ο θρυλικός «Τόλης», Απόστολος Ζυγούρης.)

    Οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία μας παραμένουμε κυριολεκτικά ερασιτέχνες. 🙂

  165. Εκεί που διαχωρίζεται το λευκό του τοίχου από το γκρί του γυμναστηρίου; Ίδιο το χαμόγελο. Νάσαι καλά!

  166. sarant said

    Στη φωτογραφία αυτή εγώ λάμπω (δια της απουσίας μου)

  167. Μαρία said

    Αναρωτιόμουν αν είσαι σειρά του Νικοκύρη ή του Μπουκανιέρου.
    Ωραία φωτογραφία. Δεν άλλαξες καθόλου, Μιχάλη!

  168. 167,
    Με τον Μπουκανιέρο ήμαστε μαζί και στο δημοτικό!

  169. Μαρία said

    168
    Θέλουμε φωτό 🙂

  170. Τι γίνεται όμως με τον καλό πρύτανη; Τότε προφανώς ο μαραγκός ξαναγυρνά στη φυσική του θέση.

  171. sarant said

    Λέει πολλά εύστοχα αυτό το άρθρο

  172. Ναι. Αυτό που δε λέει, είναι ότι στην πραγματικότητα αυτή η οπτική (ο καλός πρύτανης εξ ορισμού καλύτερος –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό– από τον καλό μαραγκό) είναι εντελώς κυρίαρχη στη ρητορική, τουλάχιστον, των τελευταίων χρόνων — αν έλειψε ποτέ γιατί μάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να κυριαρχεί, δηλαδή.

    Και όχι μόνο στον, ξερωγώ, νεοφιλελεύθερο λόγο περί «αναξιοκρατίας» κλπ, ούτε μόνο στον ξερωγώ αριστερό λόγο για το brain drain και τους επιστήμονες που μεταναστεύουν, λες και οι άλλοι που μεταναστεύουν για ψήστες είναι πιο άξιοι της μοίρας τους: ποτέ δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν ότι ο σκουπιδιάρης του δήμου θα έπρεπε να παίρνει όσα κι εγώ, ο επιστήμονας, μην πω και περισσότερα μια και προφανώς δεν του αρέσει αυτό που κάνει.

  173. Μαρία said

    172
    Χμ https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/10/meze-275/#comment-438143

  174. 173 Ναι, δε λέω, άλλο είπα όμως: καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά κάποιες είναι λιγότερο ευχάριστες. Γιατί να πληρώνονται λιγότερο;

  175. Pedis said

    # 172 – ποτέ δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν ότι ο σκουπιδιάρης του δήμου θα έπρεπε να παίρνει όσα κι εγώ, ο επιστήμονας, μην πω και περισσότερα μια και προφανώς δεν του αρέσει αυτό που κάνει.

    Όχι μόνον δεν πείθεις κάποιον, αλλά μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γλυτώνεις καλημέρες …

    (Εύγε Δυτα για την προσέγγισή σου!)

Σχολιάστε