Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διαβολικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 21 Οκτωβρίου, 2017


Ο τίτλος του άρθρου είναι φυσικά εμπνευσμένος από την επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δυο τους, η πρώτη ερώτηση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζον Ρόμπερτς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν αν, μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, εξακολουθεί να θεωρεί σωστή τη δήλωση που είχε κάνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές I hope we won’t face this evil, ή αν άλλαξε γνώμη. «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν μιλήσω», είπε γελώντας ο Τραμπ, ενώ ο Τσίπρας απάντησε (στα ελληνικά, που δεν πολυακούγονται εξαιτίας της διερμηνείας) ότι «μπορεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Τραμπ τα πράγματα να φαίνεται διαβολικός αλλά γίνεται για καλό» -ή κάτι τέτοιο. Και τι άλλο να πει, δηλαδή.

* Βέβαια, η επίσκεψη Τσίπρα έχει ήδη δώσει ένα ζουμερό θέμα συζήτησης στη μπλογκόσφαιρα, με την κακομεταφρασμένη και πειραγμένη παροιμία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, «We have already eaten the camel, now we have the queue», αντί να πει για γάιδαρο και για tail. Αλλά στο θέμα αυτό αφιερώσαμε το χτεσινό μας άρθρο, οπότε δεν θα το επαναλάβουμε σήμερα. Και βέβαια, καθώς έχει φύγει ένα πλούσιο πιάτο από την πιατέλα μας, μπορεί να βρείτε το σημερινό μενού κάπως λειψό.

* Ήθελα να βάλω, αλλά δυστυχώς δεν την αποθήκευσα εκείνη τη στιγμή που την είδα, μια ωραία φωτοσοπιά με ένα πακέτο τσιγάρα Camel όπου όμως η καμήλα έχει αντικατασταθεί με γαϊδούρι -όποιος το έχει κρατήσει, ας το βάλει στα σχόλια -το πρόσθεσα εδώ αριστερά.

* Ένα μεταφραστικό από τα ρεπορτάζ τα σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα, που όμως ευτυχώς διορθώθηκε -κι ετσι άφησε ίχνη μόνο στο google ή σε ιστότοπους που αναδημοσιεύουν υλικό.

Στην αρχική διατύπωση του άρθρου, «στους ροζ κήπους του Λευκού Οίκου επισφραγίστηκε το μεγάλο παζάρι της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Οι ροζ κήποι δεν είναι (απαραίτητα) ροζ, είναι οι rose gardens, δηλαδή οι κήποι με τριαντάφυλλα, τα οποία βγαίνουν σε πολλά χρώματα. Τελικά το κατάλαβαν και έσβησαν τη λέξη «ροζ».

* Για να μείνουμε στην επίσκεψη ή στον απόηχό της, η γενικομανία της εβδομάδας εμφανίστηκε στο δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη Τσίπρα, όπου διαβάζουμε:

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.

Όχι όμως, το «ακολουθώ» με αιτιατική συντάσσεται. Δεν γίνεται πιο επίσημο αν το συντάξουμε με γενική, αστείο γίνεται.

* Για την ουσία της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16 δεν θα μιλήσω, αφενός διότι σήμερα είναι Σάββατο και στο σαββατιάτικο άρθρο δεν συζητώ επί  της ουσίας, και αφετέρου επειδή είμαι εντελώς άσχετος με τα στρατιωτικά. Φυσικά, το κόστος ειναι δυσβάστακτο -από την άλλη, φίλος που ασχολείται περισσότερο έδωσε τον εξής λίκνο, που εκ πρώτης όψεως συνηγορεί πειστικά υπέρ της συμφωνίας.

* (Για να προλάβω ερωτήσεις από νεότερους φίλους: στην ιδιόλεκτο του ιστολογίου, λίκνος είναι το λινκ).

* Με ρωτάει ένας φίλος ο οποίος, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, για ποιο λόγο ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος πρόσφατα άνοιξε λογαριασμό στο Φέισμπουκ, προτιμάει να το γράφει «ΦέΗσμπουκ».

Λέει ο φίλος μου: Εφόσον ο Μπαμπινιώτης είναι υπέρ της απλογράφησης των ξένων λέξεων, γιατί το γράφει με «η»; Ξέρω πως υποστηρίζει τη μη απλογράφηση των ξένων ονομάτων που περνούν στη γλώσσα μας, αλλά το «φέισμπουκ» δεν θεωρείται όνομα, έτσι δεν είναι;

Του απάντησα ότι δεν ξέρω και ότι μπορει να είναι τυχαίο -κι εγώ καμιά φορά γράφω «Τουήτερ», ίσως για να αποφύγω το «ουί» και πάντως όχι για να δηλώσω μακρό φωνήεν.

* Στην ενότητα «Αστείες φωτογραφίες της εβδομάδας», η ταμπέλα αριστερά, από κάποια ταβέρνα προφανώς.

Μην ρίχνετε κασερόπιτες κάτω. Είναι διαβασμένες.

Αγνός και αδολος σουρεαλισμός ή ωραίο τρολάρισμα, λέω εγώ.

* Και κάτι ακόμα για την επίσκεψη Τσίπρα, από τη σελίδα του Μ. Ιγνατίου, ένα μεζεδάκι που δείχνει τους κινδύνους της… κατάχρησης της ποίησης!

***Σημείωση: από εδω και κάτω, διαβάζετε νέο υλικό που δεν υπήρχε στην έκδοση του άρθρου που αναρτήθηκε στις 9.40 το πρωί.***

Σε άρθρο για την επίσκεψη Τσίπρα διαβάζουμε:

Επειδή η αμερικανική πλευρά είδε από νωρίς τον κίνδυνο «σουδανοποίησης» της επίσκεψης του πρωθυπουργού, τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι για τις Ην. Πολιτείες το θέμα της Σούδας, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές βάσεις στον κόσμο, είναι σοβαρό αλλά δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα αυτής της συνάντησης

Σουδανοποίηση μονο στο Σουδάν μπορεί να παραπέμπει. Αν θέλετε να πείτε για τη Σούδα, να φτιάξετε έναν ευκαιριακό σχηματισμό για να δηλώσετε ότι υπάρχει κινδυνος το θέμα της Σούδας να μονοπωλήσει την επίσκεψη,θα πείτε «σουδοποίηση». Όχι ότι είναι πολύ καλύτερο, αλλά είναι σωστά σχηματισμένο. Αλλά εγώ προτιμώ εδώ την περιφραστική λύση, παρόλο που δεν ειμαι εχθρός της -ποίησης.

* Μια ακόμα ακλισιά από το in.gr, που και με νέα διεύθυνση συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους τροφοδότες μας.

«Αρνητικά τα αποτελέσματα για χολέρα στο Έλενα Βενιζέλος» λέει ο τίτλος. Αλλά το τιμώμενο πρόσωπο λεγόταν Έλενα Βενιζέλου, δεν ήταν ούτε αεροδρόμιο, ούτε ομογενής σαν τη Μενούνος.

Άλλωστε και η ίδια η φωτογραφία το γράφει φάτσα κάρτα, Έλενα Βενιζέλου!

* Από φίλο του Φέισμπουκ πήρα το εξής μήνυμα και φοβάμαι πως δεν θα το πήρα μονάχα εγώ:

Αγαπητέ μέλη του facebook, το facebook υποτίθεται ότι κλείνει. Πρόσφατα, γίνεται υπερπληθυσμός. Υπάρχουν πολλά μέλη που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το facebook γίνεται πολύ αργό. Τα αρχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά ενεργά μέλη του facebook και, από την άλλη πλευρά, πολλά νέα μέλη. Θα στείλουμε αυτό το μήνυμα γύρω για να δούμε αν τα μέλη είναι ενεργά ή όχι. Εάν είστε ενεργός, παρακαλώ στείλτε στους 25 άλλους χρήστες, χρησιμοποιώντας την επικόλληση αντιγράφου, για να δείξετε ότι είστε ακόμα ενεργός. * Όσοι δεν θα στείλουν αυτό το μήνυμα μέσα σε 2 εβδομάδες θα διαγραφούν χωρίς δισταγμό για να κάνουν περισσότερο χώρο. Αυτό είναι σύμφωνα με τον δημιουργό του facebook. Για να αποθηκεύσετε τους λογαριασμούς σας στο facebook. Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε 25 χρήστες FB για να βεβαιωθείτε ότι είστε ενεργός χρήστης του FB. Εάν δεν μπορείτε να περάσετε αυτό σε 25 χρήστες, ο λογαριασμός σας θα κοπεί χωρίς δισταγμό, την Κυριακή στις 8:12 μ.μ. Συζήτηση συνομιλίας Τέλος από τον αγγελιοφόρο από: το σήμα zuckerberg, ο ιδρυτής του facebook.

Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί ένας ενήλικος άνθρωπος να διαβάσει αυτό το ανοητούργημα, μεταφρασμένο από χαλασμένο μηχανάκι, και να πιστέψει ότι είναι έγκυρη και επίσημη ειδοποίηση που προέρχεται από το.. «σήμα» (Μαρκ, ντε!) Ζούκερμπεργκ; Μην απορούμε μετά πώς διαδίδονται οι διάφοροι μύθοι…

* Είπα πιο πάνω πως τ’ αγγλικά του Τσίπρα δεν τα βρίσκω απαράδεκτα -αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα αγγλικά του Καμμένου, τουλάχιστον όπως εκτέθηκαν, τον εξέθεσαν και μας εξέθεσαν ως χώρα στο τουίτ αριστερά.

Το μήνυμα απευθύνεται στην (πρώην) ομόλογο του Καμμένου, την πρώην υπουργό Αμύνης της Ολλανδίας, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν διοικητική έρευνα αποκάλυψε ευθύνες του υπουργείου της για ένα θανατηφόρο δυστύχημα στην αποστολή στο Μάλι.

Ο αθεόφοβος, καταφερνει να κάνει λάθος στο πρόσωπο σε τρία από τα τέσσερα ρήματα που χρησιμοποιεί! Δεν είναι κακό ρεκόρ, θυμίζει τις επιδόσεις του Ταρζάν ή του Βαμβακούλα, που όμως δεν ήταν υπουργοί.

* Η παράμετρος αρχίζει να βγάζει μουστάκια -τουλάχιστον σε άρθρο για τη νέα άρνηση των δικαστών να υποβληθούν στο πόθεν έσχες ως έχοντες το μαχαίρι και το πεπόνι, διαβάζουμε:

Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση στην οποία αυτή τη φορά περιλαμβάνονταν και τυπικοί παράμετροι, που εξέλειπαν στην προηγούμενη ΚΥΑ….

Οι τυπικοί παράμετροι, άρα ο τυπικός παράμετρος. Και για μπόνους, το εξέλειπαν που θα έπρεπε να είναι απλώς «έλειπαν».

* Μια ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι βρέθηκε στις χανιώτικες μαδάρες ένα ζώο που ταυτοποιήθηκε ότι είναι φουρόγατος (λέγεται και φουρόκατος, νομίζω), παναπεί κρητικός αγριόγατος -θεωρούσαν ότι το είδος είχε εξαφανιστεί.

Σε ένα άρθρο έγινε ένα γουστόζικο τυπογραφικό λαθάκι που θα μπορούσε, αν γινόταν επιτηδες, να ήταν έξοχο λογοπαίγνιο. Γράφτηκε ότι «απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον ο φρουρόγατος» κι έτσι θα συνεχίσει να γυρίζει στις μαδάρες, ακοίμητος φρουρός των παραδόσεων!

* Και τελειώνω με μια αναγγελία εκδήλωσης. Δεν σας λέω να σπεύσετε να μην τη χάσετε (ποιος θελει να χάσει την Κυριακή του για να υποστεί τις τσιρίδες του Άδωνη και τον… Σάκη Μουμτζή; ) αλλά μου έκανε εντύπωση ο ανοικονόμητος, σχοινοτενής τίτλος, που για κερασάκι έχει και συντακτικό λάθος.

«Η ατυχής στη χώρα μας παρουσίαση της ατομικής ελευθερίας ως προνόμιο της αριστεράς»

Πέρα από το άγαρμπο υπερβατό, να σημειώσουμε πως υπάρχει συντακτικό λάθος, διότι το «ως» θέλει ομοιόπτωτο, άρα γενική: η παρουσίαση της ατομικής ελευθερίας ως προνομίου της αριστεράς.

Έτσι που το έχει, είναι σαν να λέει ότι προνόμιο της αριστεράς είναι η παρουσίαση.

Αλλά αυτά παθαίνεις όταν ξεχειλίζει από μέσα σου η αριστεία.

 

 

127 Σχόλια to “Διαβολικά μεζεδάκια”

  1. nikiplos said

    Καλημέρα… φέϊσμπουκ, φατσοβιβλίο, ή ό,τι άλλο, αλλά φέησμπουκ… Πάντως είναι μια καλή λύση για να αποφεφχθούν τα σκουληκάκια.

  2. Γς said

    Καλημέρα σύντροφοι

  3. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Κάτι δεν πάει καλά, το τελευταίο που διαβάζω είναι
    Και κάτι ακόμα για την επίσκεψη Τσίπρα, από τη σελίδα του Μ. Ιγνατίου, ένα μεζεδάκι που δείχνει τους κινδύνους της… κατάχρησης της ποίησης!

    Σε άρθρο για την επίσκεψη Τσίπρα διαβάζουμε:

    Μόνο εγώ το παθαίνω αυτό ή φαγώθηκε το υπόλοιπο άρθρο;

  4. atheofobos said

  5. ΚΩΣΤΑΣ said

    καλημέρα!
    Τι έγινε; ανέβηκε κανονικά όλο το άρθρο; κάτι με μπερδεύει από τον Ιγνατίου και μετά.

  6. nikiplos said

    Για τα F16 τώρα… τόση μπουρδολογία δεν την περίμενα, αλλά έχουμε ακόμη περιθώρια γελοιοποίησης. Κατ’ αρχήν στον Μ.Ιγνατίου, να θέσουμε το αυτονόητο: ΔΕΝ είναι θέμα των πιλότων. Υποχρέωση των πιλότων είναι να οδηγούν και να μάχονται. Ειδάλλως υπάρχει και η παραίτηση.

    ΕΙΝΑΙ σαφώς θέμα της χώρας και του κράτους το ΤΙ αγοράζουμε, συντηρούμε, χρησιμοποιούμε. Οι λόγοι πολλοί και πολυσχιδείς.

    Επιγραμματικά:
    1. Η πολιτική μιας χώρας σχεδιάζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το αυτό και η εξωτερική πολιτική. Το αν η τελευταία θα έπρεπε να είναι συναινετική, τέτοιος κουβάς είμαστε…
    2. Η αμυντική πολιτική είναι μακρού χρόνου, απαιτεί σχεδιασμό κλπ. Σε μια χώρα όπως η δική μας, που εξαρτάται άμεσα (κι όχι έμμεσα όπως οι γείτονες) από συμμαχίες, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Στα Ίμια, ήταν βέβαιο πως μόνο στη φαντασία μερικών στρατιωτικών θα έβαλαν στους στόχους οι ρίψεις και τα όπλα μας. Τα επικοινωνιακά καράβια των ΗΠΑ ήταν τότε ανάμεσα στα πλοία. Θυμίζουμε στα Φάκλαντσ που οι Άγγλοι έπαθαν πανωλεθρία στην αρχή και μόνο όταν η Θάτσερ πήρε τους κωδικούς των γαλλικών πυραύλων από τον Μιτεράν, νίκησαν τον πόλεμο. Ένα άλλο παράδειγμα οι (ρωσικοί) πύραυλοι του Μιλόσεβιτσ που θα έστελναν τους πιλότους των συμμάχων με φέρετρα στα σπίτια τους. Το ρωσικό καράβι ήταν εκεί. Στη δίκη ρώτησαν τον Μιλόσεβιτς γιατί δεν έκανε την απειλή του πράξη. «Μα τους ρίξαμε όλους», είχε πει. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για τους στρατηγούς βαρτάνηδες που όλα τα ξέρουν κι όλα τα μαχαιρώνουν.
    3. Τέλος, τα F16 δεν είναι φίατ πούντο ή χιουντάϊ acc(id)ent… Δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε χωρίς ιδιαίτερη συμφωνία. Ενίοτε για τεχνικούς λόγους η συντήρηση απαιτεί εκσυγχρονισμό. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε στη χώρα μας κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει. Τους συμβούλους του Τσοζατζό τους πληρώσαμε πολύ ακριβά κάποτε.

  7. Alexis said

    Κάτι πρέπει να έγινε με το υπόλοιπο άρθρο, μάλλον φαγώθηκε το κομμάτι από το «Διαβάστε τη συνέχεια» και μετά…

  8. nikiplos said

    να αποφευχθούν βέβαια…

  9. Elpida said

    Η φωτοσοπια με το donkey 🙂 από το τουιτερ https://twitter.com/GeorgeMeto/status/921327677180645376/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fviral%2Fis_viral%2F165127

  10. dryhammer said

    Καλημέρα.
    Τι έγινε μετά το «Διαβάστε τη συνέχεια» και βγαίνουν τα παραμήκια;

  11. spatholouro said

    ΝΔ-ΑΥΓΗ 1-1:

    «Σε συζήτηση που ακολούθησε της συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με τον Εμ.Μακρόν»
    http://www.avgi.gr/article/10842/8386596/mp-lemer-o-al-tsipras-douleuei-gia-to-koino-kalo-kai-einai-pragmatikos-egetes

  12. ΓιώργοςΜ said

    6 Εντάξει, δεν είναι θέμα μόνο των πιλότων, αλλά δεν είναι και φορτοεκφορτωτές στη Λαχαναγορά. Και γνώμη πρέπει να έχουν και σημαίνοντα λόγο. Αν δηλαδή έδιναν στους πυροσβέστες νεροπίστολα για να σβήσουν το δάσος, ή στους χειρούργους κουζινομάχαιρα για εγχειρίσεις θα πρέπει να το βουλώσουν; «Σκάσε και σκάβε», δηλαδή;

    σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε στη χώρα μας κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει.
    Αν αυτό αφορά το προσωπικό και τις υποδομές συντήρησης, είναι πολύ, πολύ λάθος. Σίγουρα απαιτείται συμφωνία για την παροχή υλικών και τεχνογνωσίας, αλλά δεν υπάρχει έλλειψη ούτε τεχνικού προσωπικού ούτε εγκαταστάσεων.

    Δε θα διαφωνήσω καθόλου με το γεγονός ότι ο καβγάς είναι για το πάπλωμα, και πως οι αμυντικές συμφωνίες στην ουσία είναι «αγόρασε όπλα από εμένα και θα σε υποστηρίξω διπλωματικά», ένα κοινό νταβατζηλίκι δηλαδή. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

  13. sarant said

    Kαλημέρα!
    Όπως καταλαβαίνετε, έγινε ένα ατύχημακαι το μισό άρθρο χάθηκε.

    Θα προσπαθήσω να το αποκαταστήσω εκ των ενόντων.

  14. nikiplos said

    ΓιώργοΜ, συμφωνούμε, δεν θέλω να επεκταθώ. Επιγραμματικά, οι πιλότοι σαφώς πρέπει κι αυτοί να έχουν λόγο, όχι όμως τον πρώτο.

    Στο δεύτερο που είπες, υπάρχει σαφής έλλειψη και εξειδικευμένου προσωπικού και εγκαταστάσεων. Εάν δεν υπήρχε θα παραγάγαμε μόνοι μας τέτοια συστήματα. Υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις φασόν, που δεν επαρκούν, πλέον ούτε για τη συντήρηση των απαρχαιωμένων. Το γεγονός ότι πρέπει να αποκτήσουμε, είναι φαντάζομαι εκ των ουκ άνευ.

    Όσον αφορά το ζήτημα του επιστημονικού προσωπικού, να πω μόνο ένα παράδειγμα που δείχνει και την αμετροέπεια… Είχα κάποτε την ατυχία να βρεθώ σε ένα φόρουμ που συζητούσαν τέτοια θέματα. Το τι είχα ακούσει δεν λέγεται. Και μιλούσαν για LanDir, S300 για τέτοια πράγματα, κι όχι για απλά συστήματα που θα μπορούσαν να κατανοηθούν. Για συστήματα δλδ που έχουν κλειστά βασικά δομικά τμήματα που κανείς δεν ξέρει τι κάνουν, για συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να δοκιμάσουν, τεστάρουν, αξιολογήσουν γιατί είναι πανάκριβα, πολύπλοκα και πρέπει να είσαι η NASA, σε επενδύσεις και επιστημονική έρευνα για να μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Αλλά στην Ελλάδα στα λόγια, όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε.

  15. LandS said

    Ποια αναβάθμιση σε F-16V, ποια F-35, SU 35 μου λέτε; Το T-65-wing strarfighter
    δεν ξεπερνιέται.
    Αυτό να πάρουμε.
    Θα έλεγα το ΤΙΕ fighter αλλά αυτοί που το έχουν πάντα χάνουν στο τέλος της ταινίας.

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για αποκατάστησε, Νικοκύρη. 😊
    «Διαπροσωπικό βιβλίο» είναι η ελληνική ονομασία του φέισμπουκ που προτείνει ο Μπαμπινιώτης; Αν ναι, δεν νομίζω ότι θα καθιερωθεί.

  17. sarant said

    Λοιπόν, κάθισα και ξαναέγραψα σχεδόν όλο το χαμένο κομμάτι, ειναι αυτό μετά τους αστερίσκους -****
    Παρακαλείστε να ξαναδιαβάσετε το άρθρο, θα κάνω ερωτήσεις 🙂

  18. sarant said

    1 Η γραφή «Φέισμπουκ» δεν θέλει διαλυτικά.

    9 Α μπράβο, είναι πολύ καλοφτιαγμένο!

  19. ΓιώργοςΜ said

    16 >διαπροσωπικό βιβλίο

    Γιατίίίίίί; Το αμφίψωμο πώς καθιερώθηκε δηλαδή; 😛

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η επιλογή του σινε «Αβάνα» είναι τυχαία ή υπάρχει κάποιος συμβολισμός, που τον συνέλαβε το σατανικό μυαλό του Άδωνη; 😊

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, είναι και το αμφίψωμο. 😊 Αλλά, για να μην αδικούμε τον Μπαμπινιώτη, το «διαδίκτυο» αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη πρόταση.

  22. sarant said

    21 Και τα πολυμεσα, δικά του είναι. Αλλά ο σύμπυκνος δίσκος δεν έπιασε.

  23. ndmushroom said

    Παρότι το Σάββατο δεν μιλάμε για πολιτικά, θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει γιατί οι δικαστές έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι; Προφανώς δεν μπορούν να ελέγχονται από το Κοινοβούλιο ή την Κυβέρνηση, δεδομένης της διάκρισης των εξουσιών. Αλλά υπάρχει κάποιο κώλυμα αντισυνταγματικότητας σε έναν νόμο που θα επέβαλε οι σχετικές με δικαστικούς υποθέσεις να δικάζονται από μικτά δικαστήρια, αν όχι από αμιγές σώμα ενόρκων; Στο κάτω κάτω, όλες οι εξουσίες από τον Κυρίαρχο Ελληνικό Λαό πηγάζουν, το λέει και το πρώτο άρθρο του Συντάγματος.

  24. μια σειρά 4άρων βίντεο από βραβευμένο σχολικό ιστότοπο…

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φιλόλογοι και λοιποί ειδήμονες, τα φώτα σας. 😊 Στην «Μικρή ιστορία της ρωσικής επανάστασης» του E.H. Carr, στη σελίδα 137, διαβάζω » (Ο Τρότσκι) ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου…». Είναι σωστή η διατύπωση ή θα έπρεπε να γράψει «ως προέδρου»; Μεταφραστής είναι ο Ανδρέας Παππάς, πολύ δυνατό όνομα στο επάγγελμά του. Τι λέτε;

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καθήκοντά του, διορθώνω τη δική μου παράλειψη του τόνου.

  27. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Δεύτερη «διαβολική» αιτιολόγηση, η φασαρία που έγινε από τους κάφρους στη Θεσσαλονίκη για το έργο του Φερνάντο Πεσόα «Η ώρα του διαβόλου»…
    Ωραία και τα υπόλοιπα μεζεδάκια !

  28. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    Ο Μπαμπινιώτης βάζει ν στην αιτιατική των αρσενικών (τον ρόλο, στον λόγο) και όχι στα θηλυκά (τη Δευτέρα, στη Στοά κ.ά.). Το έχει ως κανόνα στη Γραμματική του άραγε; Και γιατί;

    Επίσης γράφει
    «τον ρόλο τής γραμματικής και τής σύνταξης»
    στο δεύτερο «της» θέλει τόνο;

  29. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Καλά, αυτός ο Καμμένος τόσο σίγουρος είναι για τα αγγλικά του και δεν ζήτησε από κάποιον να του διορθώσει το κείμενο; Εκτός από τα λάθη στο πρόσωπο των ρημάτων, είναι λάθος και το wait, θα έπρεπε να είναι expect. Στο google translate να το έβαζε καλύτερο αποτέλεσμα θα είχε πάρει. Και μη το συγκρίνουμε με τα λάθη του Τσίπρα ή όποιου άλλου στον προφορικό λόγο. Άλλες είναι οι απαιτήσεις για ένα γραπτό κείμενο 26 λέξεων.

  30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Ὅταν σᾶς ἔλεγα ὅτι ὁ μεγάλος ἀδελφὸς μᾶς παρακολουθεῖ δὲν μὲ πιστεύατε.
    Πρὸ ἡμερῶν εἶχα γράψει κάτι γιὰ τὴν καύση τῶν νεκρῶν σὲ σχόλιό μου ἐδῶ.
    Σήμερα, μὲ τὸ ποὺ πῆγα νὰ μπῶ στὰ σχόλια, μοῦ ᾿σκασε διαφήμιση γιὰ κηδεία.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Πρὸς τὸν μεγάλο ἀδελφὸ καὶ κάθε μαλάκα ἔμπορα ποὺ τὸν χρησιμοποιεῖ

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ.

  31. Emphyrio said

    Αμυδρα εχω την εντυπωση πως οταν ο Σημας Ζαχαροβουνος εφτιαξε το φεησμπουκ, πηρε το face απο κατι σαν το face control ή σαν face check in, οποτε δεν ειναι κατι αμεσα δεμενο με το προσωπο αλλα εμμεσα. Βεβαια, οπως μας θυμησε ο Νικοκυρης, απο ανθρωπο που προτεινει το «συμπυκνος» σαν αποδοση του compact, ε, ας μην τα θεμε κι’ολα. Which reminds me, πού ειχα διαβασει πριν λιγα χρονια πως ο Μπαμπιρ (ετσι τον λεγαμε πριν 40 χρονια) ειναι παντελως αγνωστος στα εξωτερικα;

    Επισης, προ ολιγου ηθελα να γραψω «φεης» οπως το λενε εντοπιως εδω και λιγα χρονια, και συνειδητοποιησα πως καμποσες τετοιες συνθετες αγγλικες λεξεις τις λεμε εδω μονο με το πρωτο τους συνθετικο. Προχειρα μου’ρχοντα τα σοσιαλ και το σουπερ. Μπορει να ειναι κι’αλλα. Βρισκομαστε μπροστα σε μια νεα μοδα που θα περασει σε κανα-δυο χρονια, ή μπροστα σε μια αλλαγη της ιδιας της γλωσσας – παρατηρουμε δηλαδη την συγχρονια, οπως μας ελεγε ο προαναφερθεις στην Παπαρρηγοπουλου;

  32. skom said

    Ναι όταν λέει η παρουσίαση εννοεί η πρόσληψη. Η πρόσληψη της επαγγελίας των ατομικών δικαιωμάτων.

  33. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    24 Αυτό το μεζεδάκι που το είχα βάλει αρχικά, προκαλεσε τη ζημιά και χάθηκε το μισό άρθρο 🙂

    25 Σε τέτοιες φράσεις, άλλοι προτεινουν ονομαστική και αλλοι γενική.

    27 Αυτή την ιστορία δεν την έχω παρακολουθήσει

    28 Ο Μπαμπινιώτης βάζει πάντα τόνο στα άρθρα για να αποφεύγει τη σύγχυση με τα εγκλιτικά (ο πατέρας του)

    Με τη νέα σχολική γραμματική, το αρσενικό άρθρο διατηρεί πάντα το ν.

  34. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @29. Σταῦρο, καλημέρα.
    Μήπως τό ᾿γραψε ὁ γιός του; 🙂

  35. Pedis said

    Για την υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι και πολεμόκαυλα σάιτ επιστρατεύονται από τους φίλους (όπου τα υψηλής τεχνολογίας σκουπίδια που σκορπίζουν το θάνατο παρουσιάζονται με συμπάθεια, σαν διαφήμιση για παιχνίδια στα παιδιά).

    Ας είναι.

  36. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    # 33 Είναι λίγο περίεργο που δεν το διατηρεί και το θηλυκό.

  37. ΣΠ said

    34
    Καλημέρα, Δημήτρη.
    Αν είχε ρωτήσει τον γιο του θα είχε αποφύγει τα λάθη.

  38. ΣΠ said

    36
    Στο αρσενικό μπαίνει το ν πάντοτε για να μη συγχέεται με το ουδέτερο. Στο θηλυκό δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

  39. Αγγελος said

    (36) H λογική είναι [υποθέτω] ότι το αρσενικό άρθρο μπορεί, χωρίς ν, να νομιστεί στιγμιαία για ουδέτερο (σε φράσεις όπως «με το δημοκρατικά εκλεγμένο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό…», όταν δηλαδή το ουσιαστικό απέχει από το άρθρο), ενώ στο θηλυκό τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει.
    Αν η λογική ήταν απλώς ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τον παλιότερο κανόνα, κι ας ακολουθεί πιστά την προφορά, τότε βέβαια θα έπρεπε να διατηρείται το ν και στο θηλυκό.

  40. Αγγελος said

    (25) Κι εγώ θα το προτιμούσα με γενική, επειδή όμως ο Τρότσκι είναι υποκείμενο της πρότασης, στέκει και η ονομαστική.
    Αν ήταν αντικείμενο («Ο Στάλιν ήθελε να απαλλάξει τον Τρότσκι από τα καθήκοντα του ως πρόεδρο του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου…») θα έστεκε και η αιτιατική (όχι βέβαια πια η ονομαστική, που θα έδινε άλλο νόημα).

  41. LandS said

    38, 39 Άστε ρε, θέλουν να μας έχουν χαζούς! Να μη οξειδώνεται πολύ ο εγκέφαλος.

  42. Αγγελος said

    Ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλάει και για «τις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.»
    Μα τι τους έχει πιάσει όλους πια; Πώς είναι δυνατόν ελληνικός λάρυγγας να ξεστομίσει ή ελληνικός κάλαμος να γράψει «ακολούθησαν της συνάντησης»; Τόσο ζωντανό είναι στη συνείδησή τους το συνώνυμο «έπομαι» — και μάλιστα στον αόριστο;

  43. Avonidas said

    Καλημερα.

    Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί ένας ενήλικος άνθρωπος να διαβάσει αυτό το ανοητούργημα, μεταφρασμένο από χαλασμένο μηχανάκι, και να πιστέψει ότι είναι έγκυρη και επίσημη ειδοποίηση που προέρχεται από το.. «σήμα» (Μαρκ, ντε!) Ζούκερμπεργκ;

    Μπορεί κάλλιστα να πιστέψει ότι μια γνήσια ειδοποίηση κακομεταφράστηκε από χαλασμένο μηχανάκι. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Το πόσο πιθανό είναι αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι διαχειριστές μιας πλατφόρμας για το διεθνές κοινό.

    Αυτό που θα έπρεπε να τον πονηρεψει, βεβαίως, είναι η τυπική σε όλες τις κομπίνες απαίτηση να προωθήσει το μήνυμα σε άλλους χρήστες: καμιά πλατφόρμα δεν έχει ανάγκη από τέτοιο ράδιο-αρβύλα, αφού οι διαχειριστές μπορούν να στείλουν μαζικά ειδοποιήσεις.

    Θα το έχετε δει άλλωστε το μήνυμα, όποτε φτιάχνετε ηλεκτρονικό λογαριασμό ή βγάζετε κάρτα στην τράπεζα: «δεν θα ζητήσουμε ποτέ το PIN/τον κωδικό σας». Όποιος τα ζητήσει είναι αυταπόδεικτα απατεώνας.

  44. Γς said

    22:

    >σύμπυκνος δίσκος

    Το CD δλδ.

    Για τον άλλο το δίσκο, έχει προταθεί κάτι;

    Κι όλο λέω στο συνεργείο αυτοκινήτων να μου αλλάξουν τον σκληρό δίσκο

  45. Alexis said

    #27: Κι εγώ Πάνο όταν πρωτοδιάβασα τον τίτλο αυτό νόμισα, ότι αναφερόταν στους φανατικούς χριστιανούς της Θεσσαλονίκης.

  46. Alexis said

    «Ψηφιακός δίσκος» είναι πολύ καλύτερη απόδοση από τον «σύμπυκνο δίσκο».
    Πριν από αρκετά χρόνια είχα δει (σε επίσημα δημόσια έγγραφα μάλιστα) να αποδίδεται ως «δίσκος ακτίνας» αλλά το βρίσκω εντελώς άστοχο. Έχω χρόνια να το δω πάντως…

  47. ‘Φωτοφωνικός δίσκος’ ήταν η ωραιότερη απόδοση του CD, που δυστυχώς ελάχιστα ακούστηκε.

  48. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Η φωτό με τις κασερόπιτες είναι από προαύλιο χώρο εκκλησίας, Νίκο. Είναι «διαβασμένες» (όπερ καθαγιασμένες), προφανώς από παπά. Εμ τι, στις φανουρόπιτες θα μέναμε;

  49. gbaloglou said

    Πράγματι λέγεται και «φουρόκατος», αλλά όλα τα λεφτά στο βίντεο είναι εκείνο το «τώρα γίνεται η προσπάθεια» (-01:11) 🙂 🙂

  50. 35 Pedis, όντως

  51. «Συνδικαλιστική υπερβολή» κατά τον Άρη Λιμενοπήδουλα ο χόακας περί χολέρας σε νοσοκομείο

  52. Emphyrio said

    Δισκους ακτινας τα αποκαλουσε και η ΕΡΤ σε εκεινες τις ωραιες προ δεκαπενταετιας εκδοσεις απο το αρχειο της, με την Φλερυ και τους (ουσιαστικα αγνωστους) Ελληνες συνθετες και διαφορα αλλα ωραια μουσικα.

  53. Κι ένα ωραίο ιστορικό (όχι μεζεδάκι) για το μέλι από κάποιους μερακλήδες μελισσοκόμους

    Μέλι Μαινόμενον

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σκύλε, το θεωρείς μικρό πράγμα να στερείσαι τα ντολμαδάκια της Μαρίκας, σερβιρισμένα μπροστά σου λαχταριστά; Μόνο η φάλαγγα είναι βασανιστήριο;

  55. 54 Τα ξεροτήγανα, Γιάννημ’, αυτά τα ξέχασες;

    Εντωμεταξύ, αν συνέβη κάτι τέτοιο, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. Στα 18 του, είχαν περάσει μόνο επτά χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα του, οπότε κομματάκι δύσκολο να είπε οτιδήποτε ****κομμουνιστικό*** κι ακόμη δυσκολότερο η σχωρεμένη η Μαρίκα να τον αποπήρε.

  56. ΓιώργοςΜ said

    Εγώ πάλι βρίσκω το «δίσκος ακτίνας» ακριβέστερο. Ψηφιακός είναι και ο σκληρός δίσκος, ενώ ο φωτοφωνικός δείχνει ν’ αφορά μόνο την αναπαραγωγή ήχου.
    Για τον ανεκδιήγητο σύμπυκνο δε χρειάζονται σχόλια νομίζω.

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σκύλε, η Μαρίκα ήταν παθιασμένος άνθρωπος. Θυμάσαι τις γκριμάτσες που έκανε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέσα στη βουλή; Θα είπε κάποια προχώ κουβέντα το παιδί, π.χ. πως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απεργούν, ε, πολύ θέλει να γίνει το κακό;

  58. alexisphoto said

    Γιατί σύμπυκνος κι όχι σύμπακτος;
    Νομίζω αυτό είχε προτείνει ο Μπαμπινιώτης.
    από εδώ: http://www.sarantakos.com/language/kallimanis.html
    Ευχαριστώ

  59. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    58 Μπορεί να έχεις δίκιο παντως είχε προταθει και ο σύμπυκνος. Στο λεξικό του δεν έχει κανένα από τα δύο.

    56 Υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τον φωτοφωνικό.

    43 Σωστό κι αυτό, γιατί να το στείλεις σε 25

  60. spatholouro said

    #25/33/40
    Στο παράδειγμα του Γιάννη η γενική είναι μονόδρομος:

    «ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ουσιαστικό, το οποίο εισάγεται µε το ως και επέχει θέση κατηγορουµένου,
    παρακολουθεί την πτώση του προηγουµένου ουσιαστικού στο οποίο αναφέρεται.
    Γράφουµε και λέµε:
    οι πρωτοβουλίες του κυρίου Σουφλιά, ως υπουργού Παιδείας, (όχι: ως υπουργός Παιδείας) υπήρξαν εύστοχες.» (Δ. Μαρωνίτης, Εγκόλπιο της ορθής γραφής)

    Και όχι μόνο ο Μαρωνίτης βέβαια…

  61. spatholouro said

    Πολύ παραστατικά περιγράφει αυτό το φαινόμενο (να βάζεις ονομαστική δηλαδή αντί της γενικής) ο Τσοπανάκης στη Γραμματική του (σελ. 607):
    «Πάρα πολύ συχνά, σήμερα, και άνθρωποι με υψηλή-θεωρητικά τουλάχιστο- παιδεία, όχι όμως και αντίστοιχη γραμματική προπαιδεία ή και ευαισθησία, διασπούν την πτωτική συνέχεια […]»

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    33, 40, 60: Η Άννα Ιορδανίδου στο βιβλίο της «Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία…» σελ. 21 προκρίνει μια συμβιβαστική λύση: ονομαστική στον προφορικό και εν γένει στον ανεπίσημο λόγο και γενική στον επίσημο λόγο.

  63. spatholouro said

    Δηλ. για να καταλάβω: στον ανεπίσημο και προφορικό λόγο αναφέρει ως ορθή την ονομαστική, ενώ στον επίσημο λόγο αναφέρει ως ορθή τη γενική;

  64. NM said

    #30. Κο Δ.Μαρτίνο: Μην χολοσκάτε. Κι εμένα, που δεν σχολίασα σχετικά, μου βγάζει τη διαφήμιση για την ασφάλεια κηδείας. Μαζί με μια άλλη βέβαια, εντελώς αντίθετου προσανατολισμού «ραντεβού με ρωσσίδες» και τέτοια.
    Δεν πρέπει να είναι ατομική διαφημιστική στόχευση. Μάλλον λαμβάνει υπ’όψη του το σύνολο των αναζητήσεων των (εδώ) σχολιαστών σε διάφορα σάϊτ.

    #6. Nikiplos: Τα περισσότερα απ αυτά που γράφετε δεν ισχύουν. Ιδίως τα ιστορικά. Μια μικρή έρευνα σε αξιόπιστες διαδικτυακές και μη πηγές θα σας πείσει. Ας μην επεκταθούμε όμως περισσότερο γιατί θα πλακώσουνε μέχρι κι από το …Πεκίνο.

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύει ολόκληρα κείμενα και τα σχολιάζει με υποσημειώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το παράδειγμα είναι «μόλις τέλειωσε η θητεία του σαν διευθυντής» και γράφει επί λέξει: Η σύνταξη είναι κανονικά «η θητεία του ως διευθυντή» (σε γενική πτώση), αλλά στον προφορικό λόγο και σε ανεπίσημο ύφος συνηθίζεται σε ονομαστική.

  66. … «ΦέΗσμπουκ» …

    Τότε γίνεται
    Το Βιβλίο της Φέης
    ή της Φαίης
    ή – φεύ – και της ομογενούς (Σταμα)τίνας Φέυ
    …αλλά και η ελληνόψυχος
    Faye Dunaway wouldn’t be
    far away.

  67. dryhammer said

    66 και η
    https://www.last.fm/music/Sigma+Fay/+wiki

  68. ΣΠ said

    25, 33, 40, 60
    Έτσι όπως το καταλαβαίνω, η ονομαστική και η γενική αποδίδουν διαφορετικά το νόημα.
    «Ο Τρότσκι ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου» σημαίνει ότι με την ιδιότητα του προέδρου ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Βέβαια αυτό θα ήταν καλύτερα να γραφεί «Ο Τρότσκι ως πρόεδρος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του».
    «Ο Τρότσκι ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως προέδρου του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου» σημαίνει ότι ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του προέδρου.

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει δίκιο η Νανά, Σκύλε, αν αντιληφθείς τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τα ιστορικά γεγονότα. Αν είχαν διαβεί οι Μήδοι, θα είχε γίνει περσική η Ευρώπη, ο χριστιανισμός δεν θα έβρισκε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί, δεν θα είχαν υπάρξει ούτε Πουατιέ ούτε Βιέννη, το Ισλάμ θα έπαιζε μπάλα μόνο και κυρίαρχο. Αντί να εμβαθύνουμε, κράζουμε. Εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες.

  70. Μαρία said

    Η λέξη της ημέρας: τσουτσουγκαμούσι https://en.wikipedia.org/wiki/Orientia_tsutsugamushi

    http://www.efsyn.gr/arthro/karfia-polaki-gia-ton-proedro-tis-poedin

  71. sarant said

    69 Έτσι είναι. Κι επειδή αυτά τα δύο στην πράξη έχουν πολύ κοντινό νόημα δεχόμαστε και τις δύο εκδοχές.

    Αυτό που αναφέρει ο Μαρωνίτης στο παράθεμα του 60 (Σπαθόλουρο) είναι απλή περίπτωση, όπου δεν χωράει αμφιβολία για τη σωστή πτώση

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο κείμενο, ΣΠ, από τα συμφραζόμενα συνάγεται η δεύτερη εκδοχή, που δικαιώνει συνεπώς τη χρήση γενικής, αφού ούτως ή άλλως το βιβλίο αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση ανεπίσημου λόγου. Απ’ την άλλη, η μετάφραση είναι σε άψογα ελληνικά και ο Παππάς έχει εκδώσει βιβλία ορθής χρήσης του λόγου και είναι καταξιωμένος μεταφραστής.

  73. ΣΠ said

    Τι καταλαβαίνετε από αυτόν τον τίτλο;
    Στη δημοσιότητα ντοκουμέντα για τη δολοφονία Κένεντι απ’ τον Τραμπ

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δολοφόνος στα 17 του ο άτιμος! Καημένε Όσβαλντ…

  75. 74 Εγώ, χτες, βραχυκύκλωσα από αυτόν

    Π. Σκουρλέτης: Η βία κατά μεταναστών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την αστυνομία

    Αφού η βία κατά των μεταναστών ασκείται κυρίως από την αστυνομία;

    http://www.naftemporiki.gr/story/1287448

  76. spatholouro said

    #69/72
    Η πρώτη εκδοσή δεν στέκει, έτσι κι αλλιώς. Από ποια λοιπόν καθήκοντά του ζητούσε να απαλλαγεί ως Πρόεδρος; Από άλλα από αυτά του Προέδρου;

    Μονόδρομος η γενική, λέμε

  77. spatholouro said

    εκδοσή=εκδοχή

  78. gpoint said

    # 67

    Μ’ηπως έχει κάνει ναυτικό ; γιατί εκεί μας ελεγε το πιλάφι :

    – Να η Σαλαμίνα όπου κερδίσαμε τους Τούρκους !
    – Τους Πέρσες νικήσαμε…
    – Και οι Πέρσες, Τούρκοι ήσαντε !!

  79. sarant said

    71 To τσουτσουγκαμούσι έχει προοπτικές

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Γιάννης Χάρης δέχεται ως τυπικά σωστή τη σύνταξη με γενική, αλλά τη θεωρεί δύσκαμπτη και προτείνει εναλλακτικούς τρόπους σύνταξης (στο τελευταίο μέρος του κειμένου):
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://yannisharis.blogspot.com/2007/05/68.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjZhMTRkYLXAhXLPRQKHa7iBjoQFggkMAA&usg=AOvVaw1-s4_XKxvnf1t74-1Ildb_

  81. dryhammer said

    71, 80 Μέχρι το τσιτσιμούσι έχω φτάσει.

  82. Μόλις είδα στο διαδίκτυο το διαβολικό ερώτημα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, που γίνονται σήμερα:
    «Θα γίνει πρωθυπουργός ο Μπάμπης»;
    Πρόκειται για τον Αντρέι Μπάμπις, τον επιλεγόμενο Τραμπ-Μπερλουσκόνι της Τσεχίας, μεγιστάνα σήμερα, πρωην εξέχον μέλος της νομενκλατούρας πριν το 1989, το εθνικολαïκίστικο και προσωποπαγές κόμμα του οποίου προηγείται – και μάλιστα με διαφορά.
    Έναν άμοιρο, ελληνομαθή φίλο Τσέχο – και λάτρη του ρεμπέτικου – , που ήδη θρηνεί, προσπάθησα να τον παρηγορήσω με μπλακ χιούμορ:
    «Μα στο νόημα για να `μπεις θα σου εξηγήσει ο Μπάμπης»
    Μάταιη προσπάθεια· ο ….Μπάμπης είναι όλα μαζί: Όχι μόνον Τραμπ και Μπερλούσκας, αλλά και Ορμπάν της Ουγγαρίας, Πούτιν της Ρωσίας, αρσενικός Λε Πεν, «Κρέιζυ Χορστ» Ζέεχοφερ απο τη Βαυαρία…
    Βλέπετε, η Τσεχία έχει την ατυχία να είναι ακριβώς στο κέντρο της Ευρώπης και όλα όσα πέφτουν ή ανεβαίνουν τα μαζεύει μέσα της.

  83. Δευτερο έρχεται το ακόμη πιο ακροδεξιό και ακόμη πιο αντιευρωπαϊκό κόμμα του επίσης μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα.
    Ιαπωνο-Τσέχος.
    Άτιμη παγκοσμιοποίηση, παλαβή πολυ-πολιτισμικότητα, μας κάνατε την ήπειρο σαν πολιτικό τουρλού με μπάμιες

  84. «Μια ακόμα ακλισιά… Αρνητικά τα αποτελέσματα για χολέρα στο Έλενα Βενιζέλος … Αλλά το τιμώμενο πρόσωπο λεγόταν Έλενα Βενιζέλου»

    #Νομίζω ότι είναι πέρα για πέρα σωστό: Αρνητικά τα αποτελέσματα για χολέρα στο (Νοσοκομείο) Έλενα Βενιζέλου. Τί να έλεγε; Αρνητικά τα αποτελέσματα για χολέρα …στην Έλενα Βενιζέλου; Θα ήταν μακάβριο λάθος να λέγαμε …χολεριασμένη τη μακαρίτισσα!

  85. 84 Έχει παίξει κι ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, στο Περού. Πολύ διεφθαρμένος κι εξίσου ακροδεξιός.

  86. ΣΠ said

    85
    Το λάθος δεν είναι στο «στο» αλλά στο «Βενιζέλος» (αντί «Βενιζέλου»).

  87. Παιδιά, το τουήτα του Πανίκα Ψωμιάδη το ξεύρετε; https://twitter.com/psomiadis_pan

  88. Tο έχω το CAMEL με το γαϊδουράκι αλλά στύλωσε και δεν θέλει να μετακινηθεί εδώ.

  89. Τι έγινε ή τι έκανα εγώ και το σχόλιο περιμένει έγκριση ;

  90. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Το μνημειώδες χθεσινόν σχόλιον του γέροντος Βατάλου περί της πρώτης καταγραφής του «μουνιού» εις την «Παιδιόφραστον» (14ος αιών) και η αποκάθήλωσις του βετεράνου μπολσεβίκου αναγνώστου Λάμπρου, όστις ωμολόγησε δημοσίως πως είχεν ως ίνδαλμα της ζωής του τον ακροδεξιόν Αμερικανοεβραίον χιουμορίσταν Art Buchwald ΑΠΕΓΕΙΩΣΕ εις ολίγας μόνον ώρας το Σαραντάκειον Ιστολόγιον κατά 33 θέσεις εις την βαθμολογίαν της Αλέξαινας (1.267 σήμερον από 1.300 χθές). Η άνοδος αύτη αποτελεί ρεκόρ ημέρας τρέχοντος έτους (2017) διά το παρόν Ιστολόγιον, ως δύναται να σάς διαβεβαιώση και ο κακόψυχος στατιστικολόγος Ιατρού.

    2) Μή χάση κανείς την νέαν αποψινήν μεταμεσονύκτιον αποκάλυψιν του γέροντος Βατάλου που θα συναρπάση νέους και γέρους, θα γελοιοποιήση τον χριστιανούλην γλωσσολόγον Χαραλαμπάκην και θα αποτελέση απάντησιν εις το σχόλιον που μοί απηύθυνε προ 8,5 ωρών εις την χθεσινήν ανάρτησιν ο εκλεκτός γλωσσολόγος και μεταφραστής της «Παιδιοφράστου» κ. Nick Nickolas

    3) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί 48 ώρας ουδείς των χριστιανομπολσεβίκων αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου εφιλοτιμήθη να ενημερώση τον μακαρίως κοιμώμενον κ. Σαραντάκον διά την νέαν επίθεσιν των εθνικοπαραφρόνων της Κρήτης, του ιστολογίου mati και του «Ανέμου Αντίστασης» που παρερμήνευσαν την ανάρτησίν του (περί της «ουράς» του Αλεξίου) διά να τον πλήξουν ότι και καλά είναι εγκάθετος της Κουμουνδούρου

    Επίσης, ουδείς αναγνώστης ενημέρωσε τον κ. Σαραντάκον ότι ο μπολσεβίκος ευρωβουλευτής Κούλογλου ανεδημοσίευσεν εις το tvxs.gr το ΦεΪσμπουκικόν Κλισεδολόγιον. Αι νέαι αυταί παραλείψεις των δαιμονίων ερευνητών του Ιστολογίου (Δύτης, Σπαθόλουρον, Σπυρίδων, νεαρός Ριβαλδίνιος κλπ) επιβεβαιώνει οριστικώς πως όταν απουσιάζη ο χωροφύλαξ Ιατρού, ο κ. Σαραντάκος μένει ανενημέρωτος διά τα τεκταινόμενα εις τον ουρανόν του Διαδικτύου

    Μετά της δεούσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  91. Γιάννης Ιατρού said

    83/84 κλπ.
    Το θέμα δεν είναι αν ο Μπέμπι(η)ς, ο «Τραμπ-Μπερλουσκόνι της Τσεχίας», θα εκλεγεί ή όχι. Το θέμα είναι πως δεν είδα κανένα (ως τώρα…) να πει πως είναι «κάργα ελληνόψυχος» 🙂 🙂 Αργότερα να δείτε τι θα ακούσουμε!

  92. sarant said

    83-84 Πίκρα σκέτη…

    85 Πώς είναι πέρα γιαπέρα σωστο αφού λέει «Έλενα ΒενιζέλΟΣ»; Πέρα για πέρα σωστό θα ήταν αν έλεγε ΒενιζέλΟΥ.

    87 Να κι ένας λογικός άνθρωπος 🙂

    89-90 Το πρώτο σχόλιο του καθενός το κρατάει ο πορτιέρης για έλεγχο 🙂

  93. Μαρία said

    http://www.efsyn.gr/arthro/sholiki-katalipsi-mehrysaygitiko-skonaki

  94. sarant said

    Λείπουν όμως και ορισμένοι καθηγητές…

  95. Emphyrio said

    Λειπουν οι καθηγητες που δεν τους εκαναν ανθρωπους αλλα τους αφησαν να γινουν Χρυσαυγιτες.

  96. Μαρία said

    95
    Γι’ αυτό και η διόρθωση του ΛΟΓΟΣ σε ΛΟΓΟΙ.

  97. Μαρία said

    Μήνυση βουλευτών της Χ.Α. για την «Ώρα του Διαβόλου» http://www.efsyn.gr/arthro/minysi-voyleyton-tis-ha-gia-tin-ora-toy-diavoloy

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι φανερό ότι οι φάτσες έξω απ’ το θέατρο και μέσα στο άμοιρο κοινοβούλιο (τι σου στέλνουμε, φουκαριάρικο!) έχουν εντρυφήσει στο έργο του Πεσόα.

  99. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καταρχάς έχω επιφυλάξεις αν το κείμενο του σχολίου 94 είναι αυθεντικό. Αν παρ΄ελπίδα είναι, τότε, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ως κοινωνία είμαστε ανίκανοι να δούμε στις σωστές διαστάσεις και να ερμηνεύσουμε τέτοια γεγονότα. Πριν απ’ όλα όμως πρέπει εμείς οι ενήλικες – κυρίως οι συνταξιούχοι και οι οδεύοντες προς σύνταξη – να δώσουμε μια εξήγηση στα νέα παιδιά γιατί τα υποχρεώσαμε να χρωστάνε 30 – 40 χιλιάδες ευρώ εξ αιτίας μας. Ας αναρωτηθούμε και σε ποιο αξιακό περιβάλλον και με τι πρότυπα μεγαλώνουν.

  100. sarant said

    98-99 Διαβολικός και ο Πεσόα…

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάποιοι χρέωσαν αυτά τα παιδιά με 30-40 χιλιάδες ευρώ χρέος, Κώστα, αλλά δεν ήμασταν εμείς. Εμείς μόνο για ανοχή και μακαριότητα μπορεί να κατηγορηθούμε. Εκτός αν αποδεχόμαστε τη βολική για αυτούς τους κάποιους θεωρία τού «μαζί τα φάγαμε».

  102. ΚΩΣΤΑΣ said

    102
    Γιάννη, μένω σε οικοδομή με 35 διαμερίσματα. Εγώ διπλόμισθος. Οι 30 έχουν από εξοχικό έως βίλα στη Χαλκιδική. Απλοί μεροκαματιάρηδες οι περισσότεροι. Άσε καλύτερα, όλοι με το τρόπο μας κλέβαμε στα χρυσά χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Ας αναλάβουμε κι εμείς το μερίδιο που μας αναλογεί.

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πελατειακό κράτος ποιοι το έστησαν, Κώστα; Δίναν στους πελάτες-ψηφοφόρους κάποια ανταλλάγματα σαν κι αυτά που γράφεις, έπαιρναν τις ψήφους και τη μερίδα του λέοντος από τα φαγωμένα. Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη, οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο.

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>φουρόγατος
    ο Αρβανίτης χαχάνιζε στο 2.47 ράδιο «‘ακου φουρόγατος, φουρό φοράει «;
    Ναι, στο χορό πήγε με φουρό και δε χόρευε καλά και του κόψαν την ουρά. 🙂

  105. 87 ΣΠ said: «85 Το λάθος δεν είναι στο «στο» αλλά στο «Βενιζέλος» (αντί «Βενιζέλου»)».
    93 sarant said: «85 Πώς είναι πέρα γιαπέρα σωστο αφού λέει «Έλενα ΒενιζέλΟΣ»; Πέρα για πέρα σωστό θα ήταν αν έλεγε ΒενιζέλΟΥ».
    #Τσιορ-τσιοπ! Απροσεξία δική μου!

  106. Γς said

    105:

    >και δε χόρευε καλά και του κόψαν την ουρά

    και τον πήγανε στο Βόλο μ εναν ντενεκέ στον κ[omega]λο!

    [είναι από άλλο;]

  107. spiral architect 🇰🇵 said

    Νανά Παλαιτσάκη: «Η σημαντικότερη μάχη που ανέτρεψε την επέκταση του Ισλάμ στη Δύση, ήταν η μάχη του Μαραθώνα.»

    Το είπε και ο δρομέας που ανήγγειλε τη νίκη στους Αθηναίους: Νενικήκαμεν, μα το Χριστό! 🙂

  108. Avonidas said

    Καλησπέρα.
    Σχετικά με τη μετάφραση του σιντί:
    η σωστότερη απόδοση της σχετικής τεχνολογίας θα ήταν «οπτικός δίσκος» ή «λέιζερ δίσκος». Τοσο τα cd όσο και τα dvd είναι ειδικές περιπτώσεις οπτικού δίσκου, όπου η πληροφορία αποθηκεύεται σε μικροσκοπικές οπές στην επιφάνεια του δίσκου και διαβάζεται με την ανάκλαση σ’ αυτήν μιας δέσμης λέιζερ.

    Αναλογικά, σκεφτείτε τους δίσκους πικάπ, που απλώς τους λέμε δίσκους ανεξαρτήτως στροφών.

    Αλλά έτσι κι αλλιώς ματαιοπονούμε: σιντί τα λέγαμε και σιντί θα συνεχίσουμε να τα λέμε, έξω από λεξιλογικές κουβέντες. Για όσο καιρό θα χρησιμοποιούνται ακόμα, εννοείται.

  109. ΣΠ said

    Οι όροι «διαδίκτυο» και «πολυμέσα» έπιασαν επειδή είναι εξίσου απλοί με τους αρχικούς internet και multimedia. Ο σύμπυκνος δίσκος και όλοι οι άλλοι όροι που προτάθηκαν δεν πρόκειται να πιάσουν επειδή είναι πιο πολύπλοκοι από το πολύ απλό σιντί.

  110. sarant said

    109 Θα λύσει το πρόβλημα η τεχνολογία. Κι όταν θα πάψουν να χρησιμοποιουνται, και αναφέρονται μόνο στα συγγράμματα ιστορίας της τεχνολογίας, θα τους δοθεί ενα όνομα που θα πιάσει 🙂

  111. Pedis said

    Για τους ελληνόψυχους, που λέει και η μασκότ του ιστολογίου, (ή ελληνοψυχάκηδες) υπάρχει πρόταση: συδί!

  112. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    Μια και λέγαμε και για αεροπλάνα

    Αεροσκάφος κάνει επείγον προσγείωση σε πολυσύχναστο δρόμο στην Φλόριντα των ΗΠΑ (video)

    https://www.altsantiri.gr/kosmos/aeroskafos-kani-epigon-prosgiosi-se-polysychnasto-dromo-stin-florinta-ton-ipa-video/

  113. sarant said

    112 Μασκότ ή καλικάντζαρος;

    113-114 Ωχ!

  114. Πέπε said

    @25:
    > > «(Ο Τρότσκι) ζητούσε να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Συμβουλίου…»

    Κατά τη δική μου γνώμη είναι λάθος, και διαφωνώ με όσους υποστήριξαν ότι πάει και έτσι, και συμφωνώ με το #69, για τον εξής λόγο:

    Θεωρώ ότι αν μετά το ως μπει ονομαστική, το «ως πρόεδρος» θα αναφέρεται στον Τρότσκι ως υποκείμενο των ρημάτων ζήτησε και απαλλαγεί, και όχι στο «του», παρόλο που πάλι περί του Τρότσκι πρόκειται. Οπότε, με ονομαστική η φράση θα σημαίνει: «ο Τρότσκι, καθώς ήταν πρόεδρος του Σ.Ε.Σ., ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του». Ποια καθήκοντά του; Αδιευκρίνιστο.

    Θα μπορούσε κάποιος, επειδή έχει μια ιδιότητα, να ζητήσει απαλλαγή από τα καθήκοντα που συνεπάγεται κάποια άλλη ιδιότητά του, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δε φαίνεται να συνέβη αυτό. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Τρότσκι, για λόγους που δε διευκρινίζονται εδώ, ζήτησε να απαλλαγεί από τα προεδρικά του καθήκοντα. Αυτό θέλει γενική.

    Αν πάλι κάνω λάθος, και ο Τρότσκι ζήτησε να απαλλαγεί από κάποια καθήκοντα (που δεν αναφέρονται στην πρόταση) λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Σ.Ε.Σ., τότε αποκλειστικά ονομαστική.

  115. Μανούσος said

    Με καθυστέρηση για τους ενδιαφερομένους περί τα F-35 να δούμε τί λένε κι άλλοι

    https://www.globalresearch.ca/israel-is-hiding-the-fact-that-its-state-of-the-art-f-35-warplane-was-hit-by-syrian-s-200-missile-reports/5613807

    Israeli Air Force F-35I «Adir» Involved In A Bird Strike Incident Gets Grounded

    https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.810426

  116. Avonidas said

    Στο μεταξύ…
    https://www.thepressproject.gr/article/118701/Georgiadis-Tin-alithini-antistasi-sti-xounta-tin-ekane-mono-o-basilias

    «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς, όταν προσπάθησε να ρίξει τους στρατιωτικούς τον Δεκέμβριο του 1967» υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρισκόμενος στην εκδήλωση «Η ατυχής στη χώρα μας παρουσίαση της ατομικής ελευθερίας ως προνόμιο της αριστεράς» που οργάνωνε η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ψυχικού.

    Χαϊντάαααααααααα!!! 😮 😮 😮

  117. Μαρία said

    Οι δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401. http://www.efsyn.gr/arthro/epta-elafra-traymaties-apo-tis-epitheseis-sto-monastiraki

  118. spiral architect 🇰🇵 said

    https://twitter.com/eleftheriou1978/status/921139789788778496

  119. Avonidas said

    #119. Γράψτε λάθος, τελικά δεν το είπε.

  120. sarant said

    122 Κακώς βγαίνουν τέτοια φέικ

  121. Avonidas said

    #122. Συμφωνώ. Τι να πω, την πάτησα 😦

  122. Φάνης Κατσιρέλος said

    Περί φέησμπουκ: μάλλον ο κύριος καθηγητής θεώρησε πως το τονισμένο «ε» είναι αρκετά βραχύ, για να καλύψει την προφορική έκταση στα αγγλικά. Παραθέτω και μια δική μου απόδοση για τον ιστότοπο Facebook: Προσωποκλήδονας.

  123. akiskaratzogiannis said

    Σχετικά με το «φέΗσμπουκ» του Μπαμπινιώτη, μου απάντησε ο ίδιος σε ιμέιλ που του έστειλα: «Έχετε δίκιο. Μού διέφυγε και το διόρθωσα.»

  124. sarant said

    Α μπράβο που το διαλεύκανες 🙂

Σχολιάστε