Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ζουράρις ερίδματος

Posted by sarant στο 14 Ιανουαρίου, 2018


Πρέπει να έχω γράψει τουλάχιστον πέντε ή έξι άρθρα για τον Κώστα Ζουράρι και τις λεκτικές του ακροβασίες, οπότε σήμερα που παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού τού χρωστάω ένα σύντομο σημείωμα, μια και φρόντισε στην επιστολή της παραίτησής του να πετάξει ένα ακόμα γλωσσικό πυροτέχνημα.

Στην αρχή σκέφτηκα να το βγάλω σχόλιο μόνο στο Φέισμπουκ, αλλά μετά είπα ότι μπορεί να γίνει κι ένα σύντομο σημείωμα-σφηνάκι για το ιστολόγιο.

Η επιστολή παραίτησης του Κ. Ζουράρι δεν μπορούσε να μην έχει μια δύσκολη λέξη για φιγούρα, και μάλιστα στην αρχή-αρχή. Το κείμενο της επιστολής δίνεται ταυτόσημο από όλα τα μέσα ενημέρωσης (παράδειγμα), αλλά νομίζω ότι κάποια κόμματα έχουν παραλειφθεί και τα αποκαθιστώ εδώ:

 

Ερίδματε πρωθυπουργέ και σύντροφε, υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός, την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω, το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις.

Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα, αντλώντας προφανώς από την ίδια πηγή, μεταφράζουν εντός παρενθέσεως «καλοδομημένε» το «ερίδματε», όμως δεν είναι και τόσο καλή αυτή η απόδοση, χώρια που αν την πεις γρήγορα τη λέξη μπορεί και να παρεξηγηθείς.

Το ερίδματος είναι δωρικός τύπος, άπαξ λεγόμενο θαρρώ, αφού πρέπει να υπάρχει μόνο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου (στ. 1461) και αντιστοιχεί στο ερίδμητος. Αν κάνουμε ανάλυση της λέξης βρίσκουμε το γνωστό πανάρχαιο επιτατικό πρόθημα ερι- το οποίο στα νέα ελληνικά επιβιώνει βασικά στο επίθ. «ερίτιμος» (τα εριβώλαξ κτλ. είναι αρχαία που τα ξεθάβουμε μόνο για φιγούρα). Εριβώλαξ, η γη με τους μεγάλους βώλους, άρα η εύφορη. Ερίδμητος, ο γεροχτισμένος, ο καλοχτισμένος (πρβλ. νεόδμητος, ο νεοχτισμένος).

Άρα, το καλοδομημένος δεν είναι εντελώς λάθος απόδοση, αλλά δεν είναι και καλή. Το ελληνικό Λίντελ Σκοτ δίνει εξήγηση «ισχυρώς εκτισμένος, άρα ακίνητος, ακατάβλητος» και προφανώς με αυτή την τελευταία σημασία το χρησιμοποίησε ο Ζουράρις.

(Στον Αγαμέμνονα βέβαια ο Αισχύλος χρησιμοποιεί το επίθετο για την Έριδα: Έρις ερίδματος, και ίσως να το διάλεξε και για την παρήχηση. Βαρυσύντυχη οργή, μεταφράζει ο Γρυπάρης).

Να πούμε βέβαια ότι ο Ζουράρις έπεσε θύμα προηγούμενης λεκτικής ακροβασίας του, όταν συζητώντας σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης είπε (όχι ακριβώς έτσι, ακούστε το ηχητικό):

«Βουντού, βουντού, βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος έκατσαν 10.000 γαύροι…»

Ακούστε και το ηχητικό:

Πέρα από το ότι τέτοιες κουβέντες, έστω και στο πλαίσιο χαλαρής συζήτησης, δεν ταιριάζουν σε υπουργό, είναι και λάθος εφόλης της ύλης. Δεν υπάρχει στεατοπυγικό σύστημα στον άνθρωπο, κι αν υπήρχε το κατώτερο τμήμα του δεν θα αντιστοιχούσε στο σημείο της ανατομίας για το οποίο γίνεται λόγος στην κανονική εκδοχή του συνθήματος.

Οπότε, καλώς παραιτήθηκε.

140 Σχόλια to “Ζουράρις ερίδματος”

  1. Emphyrio said

    Εριξε και ενα παρθιο βελος φευγοντας – για την ακριβεια, αμολησε την μπουρδα του για να εχουμε να τον θυμομαστε. Στο καλο γλυκε πριγκηπα, δεν θα μας λειψεις.

  2. Jago said

    Το Λίντελ δίνει σαν δεύτερη σημασία τον καθυποταγμένο από το «δαμάω». Τώρα τι να πω.

  3. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>του στεατοπυγικού μου συστήματος
    υποσυστήματος

  4. Το έχω ξαναπεί, ο Ζουράρις κακώς έγινε υφυπουργός και δεν νομίζω να αυτοπροτάθηκε άρα άλλος φταίει.

    Η δήλωση του βέβαια μόνο από τύπους σαν τον Καραπαπά, τον Θεοδωρίδη και όσους τους θαυμάζουν μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική αφού γαύροι ως γνωστόν είναι μικρά ψαράκια πολύ νόστιμα μαριναρισμένα με σκόρδο και λεμόνι ή ξίδι.

    Όσο για το «ποιός τον γαμεί τον Αρη» είναι φανερό πως αναφέρεται στον θεό της βλακείας και του τσαμπουκά (όπως προκύπτει από την ε΄ ραψωδία της Ιλιάδας) και όχι το σωματείο της συμπρωτεύουσας το οποίο όλοι γνωρίζουνε πως γράφεται αποκλειστικά και μόνο με κεφαλαια ΑΡΗΣ είναι άκλιτο και μεταφράζεται διεθνώς σε ARIS

  5. voulagx said

    Διορθωση:
    «… του στεατοπυγικού μου [υπο]συστήματος…»
    ειπε ο υπουργος με το πυγαιον χιουμορ του.

  6. sarant said

    1 Ε, ναι

    3-5 Το διόρθωσα

    2 Ποιο Λίντελ Σκοτ έχει τη λέξη «καθυποταγμένος»; Εχουν εικάσει σύνδεση με το δαμάω, αλλά απόδοση «καθυποταγμένος» δεν βρίσκω ούτε στο ελληνικό ούτε στο αγγλικό, που λέει απλώς:

    ἐρί-δμᾱτος, ον, (δέμω)
    strongly-built, i.e. immovable, unconquerable, ἔρις ἐ. A.Ag.1461(lyr.).

  7. Alexis said

    #4: γαύρος Μαρινάτος, που λένε… 🙂

  8. cronopiusa said

    Ο άνθρωπος που τον έφαγε το κατώτερο στεατοπυγικό του υποσύστημα του κεφαλιού του

  9. ΚΩΣΤΑΣ said

    Γνώμη μου, μπορεί ο Ζ να είναι εκκεντρικός και περίεργος, δεν παύει όμως να είναι και πονηρός. Επέλεξε σκόπιμα αυτή τη λέξη – ερίδματε – αφενός να εντυπωσιάσει και να προκαλέσει ντόρο, αφετέρου να παίξει με τις διάφορες σημασίες της λέξης και ανάλογα με τις εξελίξεις να επικαλεσθεί στο μέλλον όποια τον συμφέρει περισσότερο. Εδώ είμαστε και θα το δείτε.

    Λέτε από το τίποτα να ξεκινήσει η αποδόμηση της κυβέρνησης και να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

  10. Alexis said

    Επειδή δεν παρακολουθώ τα παρα-ποδοσφαιρικά κουτσομπολιά, ρωτώ τους ειδήμονες του ιστολογίου: Ο Ζουράρις είναι Παοκτζής;

  11. Alexis said

    #10: Ε, ναι, απαντήθηκε από το λινκ του #8!

  12. Jago said

    6. Από την Επιτομή που είχε μοιράσει πριν καιρό το ακατανόμαστο κυριακάτικο.

    Επίσης κάτι άλλο. Αυτό το συνάμφω σημαίνει «και οι δύο μαζί» εξ ου και οι συναμφότεροι. Τώρα πως κολλάει να «συνάμφει» το «αυτεξούσιο» του σε πρώτο πρόσωπο πείτε μου να καταλάβω γιατί από κατανόηση κειμένου δεν. Μπορεί να έχω εξαιρετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, θα το παραδεχτώ.

  13. Ανδρεας Τ said

    Όπως γράφει και ο Νικοκύρης στην τελευταία παράγραφο, δεν υπάρχει στεατοπυγικό σύστημα. Η στεατοπυγία είναι χαρακτηριστική ιδίως σε γυαίκες που συσσωρεύουν τεράστια ποσά λίπους στα οπίσθια τους. Δεν μου φαίνεται να έχει στεατοπυγία ο Ζουράρις, γιατί θα φαινόταν. Στη προσπάθεια του να πρωτοτυπήσει λέει άλλα αντ’ άλλων. Κρίμα γιατί μικρός φαινόταν σοβαρότερος.

  14. Pedis said

    όχι ότι είναι/ήταν υφυπουργός και παραμένει βουλευτής, αλλά αυτός ο καραγκιόζης είναι 78 χρονώ, ψιλοκούσαλο και αυτοικανοποιείται να κάνει δημόσια τον μαλάκα.

    άμα ο διάολος του δώσει άλλα πέντε χρόνια δραστηριότητας θα τον δείτε στη χα.

  15. Λ said

    Ξέρω κάποινο που τον λένε Άδμητο

  16. Πέπε said

    Σε διάφορα από τα βίντεο με τον Ζουράρι να μιλάει ακατανόητα, έχω δει να επαναλαμβάνεται σε πολλές παραλλαγές ο εξής διάλογος:
    [σχολιαστής:] Παραληρεί
    [άλλος σχολιαστής:] Είσαι άσχετος, μιλάει βαθιά αλλά δεν έχεις το υπόβαθρο να τον καταλάβεις.

    Σημειωτέον, ακατανόητο δεν είναι πάντα μόνο το λεξιλόγιό του αλλά και το πώς πάει από το ένα στο άλλο μέσα σ’ ένα λογύδριο.

    Θέλω λοιπόν να καταθέσω και τη δική μου άποψη: Συχνά όντως παραληρεί. Έχω δει λογύδριά του στα οποία καταλαβαίνω μια χαρά τι λέει, και δε λέει τίποτε. Άλλες φορές, στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει με δυσνόητες λέξεις, λέει πράγματα που έχουν μεν ένα νόημα (όχι βαθύ: π.χ. «μας έχουν πρήξει τα @@»), αλλά όπου οι δύσκολες λέξεις είναι πολύ απλά λάθος, και είναι πολύ ρόμπα να τρως τα μούτρα σου από μια ακροβασία που κανείς δε σε ανάγκασε να κάνεις. Τέλος, εδώ, στο συγκεκριμένο, φαίνεται μεν να τα λέει σωστά, και πάλι όμως η εντύπωση που προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω από τα λεγόμενά του είναι εντελώς δυσανάλογη προς το περιεχόμενό τους, που είναι απλό και στοιχειώδες.

    Το να στρέφεις σκοπίμως την προσοχή του αναγνώστη/ακροατή στο πώς το είπες αντί στο τι είπες είναι λάθος χρήση της γλώσσας. Είναι σαν τους τραγουδιστές που χρησιμοποιούν το τραγούδι για να επιδείξουν τη φωνάρα τους, αντί να χρησιμοποιήσουν τη φανάρα τους για να αναδείξουν το τραγούδι. Εκτός δε από λάθος, είναι και κιτς.

    Να δεχτώ ότι το να γνωρίζει μερικές από τις περίεργες λέξεις του είναι αποτέλεσμα γνήσιου μερακιού, μελέτης, αγάπης, γνώσης. Αυτό μπορεί να τον καταστήσει από συμπαθή έως θαυμαστό. Παίζει όμως ανώριμα με τις λέξεις σαν παιδάκι που πρωτοέμαθε μια αστεία ή περίεργη ή κακέμφατη λέξη και την κοτσάρει όπου βρει κι όπου δε βρει.

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε Τζί! Ξυπνάτε ρε συ εκεί στον ΠΑΟΚ και βάλτε τον Ζουράρη υπεύθυνο επικοινωνίας…
    Τι τον αφήνετε τον άνθρωπο να ταλαιπωρείται με τα υπουργεία;

    Καλά, βούτυρο στο ψωμί σου Νίκο η επιστολή του καθ΄ού.
    Κι εκείνοι της ΕΦΣΥΝ δεν έκαναν ένα τηλεφώνημα, άντε ένα μέηλ, να ρωτήσουν τη σημασία κλπ. κλπ.; 🙂

  18. Πέπε said

    @12:
    Και καλά ότι η παραίτησή του εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο πράγματα, την κυβερνητική αλληλεγγύη και το πολιτικό του αυτεξούσιο. Ένας κανονικός άνθρωπος αντί «και συνάμφω» θα μπορούσε να πει «και συνάμα».

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12 Αυτό το συνάμφω
    συνάμφεις; 🙂 🙂

  20. Νίκος Κ. said

    14 [άμα ο διάολος του δώσει άλλα πέντε χρόνια δραστηριότητας θα τον δείτε στη χα.]

    Δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον, γεγονός είναι πως ως τώρα υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και συνεργαζόμενος βουλευτής των ΑΝΕΛ

  21. Alexis said

    Συγγνώμη και πάλι για την ασχετοσύνη μου 😆 αλλά αυτό που είπε ο Ζουράρις είναι σύνθημα της Θύρας 4;
    Και πώς ακριβώς είναι το ορίτζιναλ;

  22. sarant said

    17 Δεν είναι Εφσυν η μετάφραση, όλες οι εφημερίδες έχουν το ίδιο, υποψιάζομαι ΑΠΕ

    12 Jago, δεν ξέρω ποιος έχει κάνει την ελληνική μετάφραση του Intermediate LSJ αλλά μόλις βρήκες μαργαριτάρι ολκής.

    Το αγγλικό είναι:
    strongly-built, i. e. unconquerable, or (from δαμάω) all-subduing.

    Όπως καταλαβαίνεις το αγγλικό ΔΕΝ λέει «καθυποταγμένος» αλλά «που υποτάσσει/δαμάζει τους πάντες» δηλ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ!

  23. sarant said

    12-18 Έτσι. Το «άμφω» αυτό δεν είναι ρήμα, πρεπει νάναι δυικός.

  24. Pedis said

    # 20 – μην απευθυνθείς σε χαρτορίχτρα … με μια μικρή γραμμική προέκταση νάτονα στην χα (και δεδομένου ότι καβλώνει με την εντύπωση πως πείθει ότι το παίζει «αντισυστημικός» …) αλλά ντάξει (θα το γλυτώσουμε, μάλλον, αυτό, είτε χάρη πεσίματος είτε κλασίματος …)

  25. Jago said

    22. Σοβαρά;;; Ω ρε γαμώτο…

  26. Γιάννης Ιατρού said

    Το μόνο που μπορεί πλέον να βοηθήσει 🙂 🙂 την κατάσταση είναι να τον κάνει το συντομότερο δυνατόν υφυπουργό αθλητισμού 🙂

  27. Πάει και ο Ζουρλιάρης ….. 🙂

  28. sarant said

    24 O Zoυράρις είναι κομμουνιστής. Τώρα έμεινε μόνο ο Κατρούγκαλος στην κυβέρνηση.

  29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14. Pedis τί μου θυμίζεις! όταν είχε κατεβεί με το κκε, βρέθηκε στα ψηφοδέλτια με τους δεξιούς στην αυτοδιοίκηση κάτω (ν.Λασιθίου) και έγινε σύρραξη στην οικογένεια του μπάρμπα μου. Οι δεξιοί λέγανε ότι δεν ψηφίζουνε τον πασόκο υποψήφιο ως -φτου στον κόρφο μας-αριστερό και οι πασόκοι τους κορόιδευαν ότι έχουν τον κουκουέ ανάμεσά τους αλλά το πασοκ τους βαρυστομάχιασε !

  30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δύο τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την απρόβλεπτη (;) ενέργεια του Ζούπερμαν, α) είναι ηλίθια ή έξυπνη κίνηση; β) θα πολιτευτεί ξανά ή όχι; Η απάντηση στο πρώτο είναι σε συνάρτηση με την απάντηση στο δεύτερο, αν πολιτευτεί είναι έξυπνη, αν όχι, είναι ηλίθια, σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύει πως οι ψηφοφόροι είναι από ανισσόροποι έως ηλίθιοι με τέτοια ΑΤΙΑ που στέλνουν στην Βουλή να τους εκπροσωπήσουν.

    Κι ένα χρόνιο και αναπάντητο ερώτημα μου, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;

    Τσίπρας κυβερνήτης, Καμένος συγκυβερνήτης, Ζουράρις μέχρι πριν λίγες ώρες υπουργός παιδείας, Κονιόρδου η ξεματιάστρα υπουργίνα πολιτισμού, Κυριάκος πρόεδρος της ΝΔ κι ο ΓεΟργιάδης αντιπρόεδρος, Φώφη προεδρίνα του ΠΑΣΟΚ κι ο κυρ Σταύρος πρόεδρος του ποταμού, Πάντσο Κουτσούμπα πρόεδρος στο ΚΚΕ κι ο Μιχαλοβλάκας στην ΧΑ, όλοι αυτοί μαζΐ με τα πουλέν τους εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό με το αλάθητο κριτήριο.
    ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ!

    ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ;☺☺☺

  31. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ, η αυθεντία 🙂 🙂 ….συνωστίζονται έξω από την πόρτα του Μπαμπινιώτη, του Σαραντάκου,…..

  32. Νίκος Κ. said

    24. Είπα να κάνω τη γραμμική προέκταση προς το παρελθόν (που το γνωρίζουμε με σιγουριά) και είδα: ΑΝΕΛ-ΚΚΕ-ΚΚΕ εσωτερικού. Δεν φαίνεται να βοηθάει το μαθηματικό μοντέλο

  33. Jago said

    30. Όντως περίεργη συγκυρία γιατί έχουμε την επερχόμενη επίλυση(;) του Μακεδονικού και αφού δεν παραδίδει τη βουλευτική του έδρα μπορεί να είναι προσχεδιασμένη ντρίμπλα για να οδηγηθεί «αυτεξούσια» στην έξοδο από το μόρφωμα των ΑΝΕΛλήνιστων. Θα δείξει στο μέλλον τι στάση θα κρατήσει γιατί αν θυμάμαι καλά, πολύ παλιά όμως, δεν ήταν αρνητικός σε ονομασία που θα περιείχε τον όρο Μακεδονία για το γειτονικό κράτος.

  34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    27- Κι ο πρωθυπουργός κομμουνιστής δηλώνει (ακόμα).☺

  35. sarant said

    31 Ωχ!

    30 Δεν θα πολιτευτεί υποθέτω -κοντεύει και τα 80.

  36. atheofobos said

    Στην συγκεκριμένη συνέντευξη του Ζουράρι επικρατούσε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και όσα λέχτηκαν είναι από αυτά που συχνά λέγονται σε μια τέτοια συζήτηση και κανένας δεν παρεξηγείται.
    Θα πει κανείς ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μιλάει έτσι στα ραδιόφωνα αλλά το θέμα αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποιο κόμμα συνεργάστηκε για να βγει βουλευτής και το ποιος τον επέλεξε να γίνει υφυπουργός όταν ήταν από χρόνια γνωστός για αυτά που έλεγε κατά καιρούς.
    Ήδη το 2012 του έχω αφιερώσει το ποστ μου
    ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/11/blog-post_25.html
    και πρόσφατα το
    Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html

    Μην ξεχνάμε δε ότι την υπόθεση αυτή την πρόβαλε ο έτερος αδάμας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπουργός της μιας μέρας Καμμένος.
    Δυστυχώς χάσαμε ανέλπιστα τον Τζιμάκο που το απύλωτο στόμα του θα είχε πολλά να πει για αυτή την κυβερνητική τραγικοκωμωδία.

  37. Pedis said

    # 28 – ένας αλλά λέων.

    Υπάρχει ακόμη ελπίδα, να πείσει τον Τσίπρα, έστω και την ύστατη ώρα, να πάρει επιτέλους την εξουσία.

  38. gbaloglou said

    «αμετακίνητος», «ακλόνητος», «σφόδρα στερεωμένος» — το τελευταίο … ‘από άλλο ανέκδοτο’ 🙂

  39. ΓΚ said

    @1
    Πάρθιο βέλος αμόλησε ή… κάτι άλλο που αμολιέται από πίσω;;;
    (Συγγνώμη για την αισχρολογία μου.)

    @16 Pepe
    Εννοείται.
    Προσπαθεί να βάλει «περισπούδαστη» συσκευασία σε μηδενικό περιεχόμενο. (Unwrapper, κιέτς.)

    Και βάζει και «-ν» όπου να ‘ναι… (για ποικιλία).

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    27 🙂 🙂 ένας αλλά …γιώργος

    συναμφώ ζωή και πνεύμα , μου έρχεται από κάποιο εκκλησιαστικό κείμενο ,ή όχι/

    Ο Ζουρ, μας έκανε προπόνηση με το συναμφότερον μιαν άλλη φορά 🙂

  41. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    33 – Μιά δεύτερη σκέψη που περνάει απ’το μυαλό μου, είναι η εκκλησία…!
    Θα δείξει.

  42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    35 β – Η ματαιοδοξία χρόνια δεν κοιτά.☺

  43. sarant said

    33 Oι θέσεις του Ζουράρη είναι καλές και στα κοινωνικά και στο Μακεδονικό.

  44. Μαρία said

    22
    Τότε θα ήταν πολυδάμας ή εριδάμας.

  45. Ιουστίνη Ανδρ. said

    Συγνώμη που επεμβαίνω τέτοια ώρα, αλλά μίλησα πριν λίγο στο τηλέφωνο με τον παλιό φίλο Κώστα Ζουράρι… Έχει ενημερωθεί για την ανάρτησή σας και τον χαμό που προκάλεσε το «ερίδματος». Μού ζήτησε να διευκρινίσω από το Ιστολόγιό σας ότι:

    1) Επίτηδες χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη («ερίδματος») που συναντάται μόνο στο 1461 του Αισχυλικού «Αγαμέμνονα» και πουθενά αλλού στην Ελληνική Γραμματεία. Πρόκειται (πάντα σύμφωνα με τον Ζουράρι) για λέξη κατασκευασμένη από τον Αισχύλο για να κάνει παρήχηση με την «έριδα» που προηγείται. Ουδείς έχει καταφέρει να ετυμολογήσει μέχρι σήμερα το «ερίδματος» και οι μεταφραστές διαφωνούν με τη σημασία της λέξης, όπως φαίνεται και από τη φωτοτυπία

    2) Ο στόχος του Κώστα ήταν να ψάξουν και να βρούν οι δημοσιογράφοι το Αισχυλικό απόσπασμα (είναι λόγια του Χορού στον «Αγαμνένονα»), προκειμένου να ανακαλύψουν τη φράση «παράνους Ελένα» που προηγείται. «Παράνους» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «παρανοϊκή», αλλά οι μεταφραστές ερμηνεύουν την λέξη «ξεμυαλισμένη» κλπ.

    ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν και ο στόχος του φίλου Κώστα: Να ψάξουν οι δημοσιογράφοι για το «ερίδματος» και να ανακαλύψουν το «παράνους Ελένα». Με αυτή τη φράση θάθελε ο Ζουράρις να ξεκινήσει την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό («Παράνους Αλέξη», δηλαδή «ξεμυαλισμένε [ή παρανοϊκέ] Αλέξη»), αλλά δεν τον έπαιρνε… Έτσι, χρησιμοποίησε το «ερίδματε» για να παραπέμψει στο «παράνους», πράγμα που γίνεται μέσα από το έγκυρο Ιστολόγιό σας με αυτό μου το σχόλιο

  46. Jago said

    33. Ποιές θέσεις, του τότε, του σήμερα ή του αύριο; Τί εννοείς Βίρνα, λέγε.

  47. Πέπε said

    Ακόμα εδώ είναι τούτος;

  48. Jago said

    «Ιουστίνη Ανδρ.» κι εμετός και ξερατός. Και εις την αρχαιολληνικήν VOMIT. Σιγά μην είσαι και πράκτορας της AREA 51 με τα κοσμόπλοια του Βελόπουλου. Άιντε βλάκα.

  49. Emphyrio said

    80 χρονων και ακομα μυαλο δεν εβαλε; Ωραια, εχω ακομα περιθωριο κι’εγω που κοντευω τα 58.

  50. Emphyrio said

    Νικοκυρη, για μπαναρισε μια εριτιμο και εριχθονιο κυρια. Ξεμπροστιαστηκε.

  51. Jago said

    Το 33 που έγραψα πιο πάνω είναι το σωστό 43, τσαντίστηκα με το απολίθωμα του Βελόπουλου/Πλεύρη και μου ξέφυγε.

  52. Avonidas said

    Ναι, ναι, καλώς παραιτήθηκε. Να λέει για τους μαθητές που πάνε στα μπουρδέλα έχει καλώς, αλλά τους γαύρους δε θα τους ξαναβρίσεις. Τους γαύρους!

    Με τι μαλακίες ασχολούμαστε, θεέ μου…

    Ρίξε μια κλανιά καλή, ρε Τζιμάκο:

    https://ioannou.files.wordpress.com/2018/01/jimmy.jpg?w=1000&h=

    …ρε μπαγάσα, περνάς καλά κει πάνω; :-/

  53. Μαρία said

    43
    «Όταν παραχωρείς όνομα, παραχωρείς έδαφος» ήταν η θέση του για το Μακεδονικό.

    Τι έγινε; Ο ακατονόμαστος έκανε αλλαγή φύλου;

  54. Jago said

    53. Θέλουμε κάποιες σίγουρες πηγές για τέτοιες δηλώσεις, γιατί τον θυμάμαι παλιά ότι ήταν έτσι κι έτσι. Θα το κοιτάξω αύριο γιατί ερίδμητοι φίλοι μου τώρα πάω να σας καληνυχτίσω.

  55. Pedis said

    # 32 – 24. Είπα να κάνω τη γραμμική προέκταση προς το παρελθόν (που το γνωρίζουμε με σιγουριά) και είδα: ΑΝΕΛ-ΚΚΕ-ΚΚΕ εσωτερικού. Δεν φαίνεται να βοηθάει το μαθηματικό μοντέλο

    πρόσθεσε άλλα δύο ντάτα (παπαθεμελής+εκκλησία) ξανακάνε το φιτ, δες ότι στο κκε έχεις παράξενη διακύμανση, εκτίμησε τα συστηματικά σου, αυξησε το τελικό σφάλμα, τι αποτέλεσμα βγαίνει; (Φαντάζομαι καλύπτει από πλεύρη μεχρι χα.) Έτοιμος!

  56. Μαρία said

    Στον Ζούγκλα

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Ζουράρις είναι συνεπης αλλαμπουρνέζος
    @kanekos69 9:53 π.μ. – 14 Ιαν 2018

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ζουραροκατρανέμια

  59. Γς said

    Μπά, βάλαμε Ζουράρι;

    Και κοιμόμουν βαθιά. Και μου έριχναν λέει από παντού
    Μπαμ-μπουμ. Κι έτρεχα να γλιτώσω.

    -Ξύπνα θέλεις κάτι;

    -Ενα πιστόλι!

    Σημαδιακό λέει το όνειρο

    -Πολλά ωραίον όρομα.

    -Θα πιάσω ριάλια;

    -Κάτι καλόν εν να ακούσεις

    Πάω να την πέσω. Εν αναμονή των καλών ειδήσεων

    Ες αύριον τα Ζουραρικά

  60. cronopiusa said

  61. Πιστοί στις γραμμές (κομματικές και οπαδικές) βάλλουν όλοι κατά Ζουράρι αγνοώντας ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ποιός του ανέθεσε το υφυπουργείο σαν λογική συνέπεια του παρελθόντος του. Γιατί όταν αφισσοκολλάς και φοιτητοπροεδρεύεις τι γνωριμίες να έχεις στην ανάγκη σου να στελεχώσεις γκουβέρνο ;;
    Προφανώς για κανέναν από αυτούς δεν είχε προσωπική άποψη ή υπέκυψε στις βουλές του κόμματος του ( εννοείται πως χάιδεψε την αυταπάτη των στελεχών πως έχουν «λόγο» )
    Πάμε…
    Βαρουφάκης, σαν διαπρεπής έλληνας του εξωτερικού…
    Κωνσταντοπούλου, σαν κόρη του περίπου συναγωνιστή μπαμπά της, προέδρου και του ΠΑΟ ένα φεγγάρι, κι εκεί για το αναγνωρίσιμο του επιθέτου χρησιμοποιήθηκε
    Πανούσης, γιατί ήταν συνεπίθετος του Τζιμάκου κι ας έχανε σε σοβαρότητα έναντι αυτού
    Λαφαζάνης, γιατί κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει τον ανδρουλάκη της
    Κονιάρδου, για να ξεματιάζει το υπουργικό συμβούλιο
    Πολάκης (ελπίζω να μην κάνω λάθος στο επίθετο ), ο Κρητίκαρος πού όλους τους…
    Κατρούγκαλος, για να τρώει το φαΐ του το υπουργικό συμβούλιο
    Ζουράρις, σαν ο πιο σοβαρός από τους ΑνΕλ

    Από τότε που ο ΣυΡιζΑ έγινε κόμμα (κώμα) υπέκυψε στην ελληνική συνήθεια τα κόμματα να είναι αρχηγικά και οι υπουργοί αναλώσιμες μαριονέτες, τακτική που εφάρμοσαν με επιτυχία οι «εθνάρχης» και Αντρέας στα χνάρια των οποίων βαδίζει ο Τσίπρας (μέχρι και η Φώφη το προσπαθεί). Όλα τα άλλου τύπου κόμματα στην Ελλάδα μόνο για μονοψήφια ποσοστά είναι ικανά. Αν το είχε «πιάσει» ο Αλαβάνος θα είχαμε πρώτη φορά αριστερά εδώ και 20 χρόνια αλλά το πήγε δημοκρατικά και στην στροφή τον έφαγε ο Αλέξης…

    Κλείνοντας να θυμίσω την δήλωση της Γιαννάκου σε στιγμές απόλυτης ειλικρίνειας κατά την θητεία της σαν (τότε) ΥΠΕΠΘ : εγώ εδώ βρίσκομαι ια να υπογράφω νομοσχέδια και όχι για να λύσω τα προβλήματα της Παιδείας, είχε παραδεχθεί πως ο ρόλος της ήταν διακοσμητικός.
    Οπως είπε κι ένας ρεμπέτης : μπορεί να καταντήσω και υπουργός …

  62. # 61

    Για όσους τυχόν δεν το κατάλαβαν αναφέρομαι σε άτομα που μέτά από ένα δεκάλεπτο συνομιλίας μαζί τους νοιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά.

  63. spiral architect 🇰🇵 said

    Μια το Μακεδονικό, μια η παραίτηση του κουζουλοΖουράρι και το πολυνομοσχέδιο περνάει στο ντούκου. Πάντως, παραίτηση-ξεπαραίτηση, το πολυνομοσχέδιο θα το ψηφίσει.
    Τι, όχι;

  64. spatholouro said

    Sarant: «Άρα, το καλοδομημένος δεν είναι εντελώς λάθος απόδοση, αλλά δεν είναι και καλή»

    Είχα την αίσθηση ότι δεν συζητούμε ένα σκέτο και ορφανό λήμμα λεξικού αφαιρουμένων των συμφραζομένων, αλλά ότι συζητούμε εάν το «καλοδομημένε πρωθυπουργέ» στέκει.

    Ε, δεν στέκει -και είναι εντελώς λάθος απόδοση.

  65. spatholouro said

    Α, να μην ξεχάσω: η Ιουστίνη να σταλεί άναυλα εκεί από όπου δραπέτευσε -ήτοι στον γνωστό μαρκήσιο. Ξέρει αυτός πώς θα τη χειριστεί στη συνέχεια…

  66. […] Από  sarantakos.wordpress.com […]

  67. Γς said

    65:

    Τρελή είσαι άντρα μου;

    Κι αν η Ιουστίνη είναι κανένας αλανιάρης χειρότερος απ τον Ντε Σαντ;

  68. spatholouro said

    #66
    Ωραίο το φουστάνι σου δε λέω, αλλά εσύ δεν μας αποχαιρέτησες προχθές για πάντα;

  69. Φαρμακωμενο Πιονι said

    Ο Ερεχθεας των Αθηνων να εχει αραγε ετυμολογικη σχεση με αυτες τις λεξεις (ερι- + χθων);

  70. Δημήτρης said

    Περιμένω με αγωνία τις αντιδράσεις εντός του κόμματος της «Πυρικαύστου Ελλάς»!

  71. […] Οπότε, καλώς παραιτήθηκε.https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/14/zouraris-6/#more-18367 […]

  72. Γιάννης Ιατρού said

    68: Νομίζω πως ετυμολογείται διαφορετικά (έριο+χθων = μαλλί + γη), με βάση την μυθολογική του προέλευση:

    Ο Ερεχθέας γεννιέται από το σπέρμα του θεού Ήφαιστου καθώς εκστασιασμένος από την Αθηνά, η οποία αντιστέκεται στις ερωτικές του ορέξεις, χύνει τον σπόρο του στον μηρό της. Η Αθηνά με ένα κομμάτι μαλλί πετά το σπέρμα στο έδαφος, η Μητέρα Γη μένει έγκυος και γεννιέται ο Ερεχθέας απευθείας από το χώμα.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    72==> 69 🙂

  74. nikiplos said

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι «Δεν θα ψηφίσω στη Βουλή κάτι που θα έχει μέσα τον όρο »Μακεδονία»».

    Εδώ πιστεύω είναι η ουσία της παραίτησης του κ. Υφυπουργού. Απλά το έντυσε με κάτι όμορφο, πιασάρικο που θα μείνει στην ιστορία.

  75. sarant said

    Καλημέρα. Το μπαν θα πέσει αργά ή γρήγορα.

  76. sarant said

    69 Δεν ξέρω να σου πω, αγαπητέ.

    68 Ολοι ξέραμε ότι ο οριστικός αποχαιρετισμός του Γς θα κρατούσε μια-δυο μέρες. Εκείνοι που φευγουν εξαιτίας του Γς φεύγουν συνήθως οριστικά, αυτό είναι το κακό.

  77. Γς said

    76 β:

    Αλλο ένα Hoax

  78. Γς said

    76 β:

    Και δεν αναφερόταν ο Spatholouro στο Σχ, 68 σε μένα

  79. spatholouro said

    Ο Beekes στο «Ερεχθεύς» παραπέμπει στο λήμμα «Εριχθόνιος»

    Εριχθόνιος[m.] name of a hero and king of Athens, son of Ge, father of Pandion (A.,
    E.); also name of a Trojan, son of Dardanos, father of Tros (Y 219, 230).
    .VAR Cf. ‘Eρεχθεύς (B 547, η 80), which is also an epithet of Poseidon (inscr.); on
    Attic vases ‘ Eρεχσες, together with ‘Eρεχθηΐς [f.] name of an Att. phyle (D., inscr.),
    ‘Eρεχθεΐδαι [pI.] name of the Athenians (Pi.). These names were taken to mean ‘who
    tears apart, shaker [of the earth]» but see below. Also ‘Εριχθευς (Pape and Benseler
    1911: 379). Note the soothsayer Εριχθώ in Thessaly (Luc. Phars., see also Ov. Her. 15,
    139), which confirms (Pre-)Greek origin.
    .DIAL Att. vases Eρεχσες (Schwyzer 326) a hero and king of Athens (B 543, η 81).
    .DER oi’Eριχθονίδαι =’Eρεχθεΐδαι (IG 3, 771; poet., Roman times).
    .ETYM Probably a very old name; already the fact that Erichthonios is called the son
    of the Earth, points to Pre-Greek origin. There is no good explanation for the
    coexistence of’Eρεχθεύς and ‘Eριχθόνιος, cf. the by-form in -ων of Hermes, and cf.
    ‘Eρυσίχθων. Is the form with -χσ- an Atticism, or does it have a wider spread?
    Connection with ερέχθω is improbable. ‘Eρεχθεύς, etc. are rather short forms of
    ‘Eριχθόνιος, and were later connected with ερέχθω by folk-etymology. ‘Eρεχθεύς /
    Eρεχσες is clearly a Pre-Greek name; more forms are given by Fur.: 263. It continues
    a pre-form *Erekt eu-, cf. the alternation in μόροχθος / μόροξος

  80. sarant said

    78 Σε σένα αναφερόταν αλλά μπήκε το pingback και άλλαξε την αρίθμηση. Και δεν είναι χόαξ, ειναι απόλυτη αλήθεια αυτό που έγραψα.

  81. Γιάννης Ιατρού said

    72/79 (69): βλ. και Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη 3.14.6

  82. nikiplos said

    κι επειδή ζητήθηκε παραπάνω το original γηπεδικό και δεν δόθηκε από κανέναν το δίνω εγώ, με την παράκληση στον Νικοκύρη να το σβήσει εάν ενοχλεί.
    .
    «βουντού, βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, στην π@…α μου καρφώθηκαν 10.000 γαύροι»

    Δεν είναι και από τα καλά της εξέδρας βέβαια.

  83. spatholouro said

    Ως εαν ήταν ποτέ δυνατόν να έχει τίποτε καλό το σύγχρονο όπιο του λαού (νοήμονος και μη) -το κλοτσοσκούφι…

  84. Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας… να μη βάλουν κάποιον ερανιστή λέξεων αντί του τεράστιου ποδοσφαιριστή στους στίχους του άσματος…ντροπή !!

  85. avadista said

    Διαβάστε πολλά κείμενα του Ζουράρη και μετά λιθοβολείτε, όσοι λιθοβολείτε…
    Ένα αγαπημένο μου κείμενό του εδώ:

    http://docdro.id/fI455Np

  86. Ριβαλντίνιο said

    Ο Ζουράρης πρίν πολλά χρόνια έλεγε σε εκπομπή του Ευαγγελάτου πως το σημαντικό είναι η Ελλάδα ποτέ να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία κι ας την έχει αναγνωρίσει όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

    – Ζουράρης : Μπλάμπλάμπλά ….
    – Κάποιος : Μα όλος ο κόσμος τους λέει έτσι …
    – Άδωνης : Να σας πώ …
    – Ζουράρης : Άσε να πείς. Εγώ θα πώ …. Το σημαντικό είναι εμείς να μην τους αναγνωρίσουμε. Στην Φεράρα – Φλωρεντία μόνο ο Μάρκος ο Ευγενικός δεν υπέγραψε την ένωση και ο πάπας είπε «Ουδέν εποιήσαμεν» .
    – Άδωνης : Εύγε κε καθηγητά !
    Ο Ζουράρης καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι.

    __________________________________________________________

    Σε πολλά σημεία στην αρχαιότητα ο Ερεχθεύς ταυτιζόταν με τον Εριχθόνιο. Τελικά στην λίστα των βασιλιάδων όπως την δίνει ο Ευσέβιος Καισαρείας τους ξεχώρισαν, όπως και τον Κέκροπα Α΄και Β΄και τον Πανδίονα Α΄και Β΄.

    Κέκροπας Α΄
    Κραναός
    Αμφικτύων
    Εριχθόνιος
    Πανδίων Α΄
    Ερεχθεύς
    Κέκροπας Β’
    Πανδίων Β’
    Αιγέας
    Θησέας
    Μενεσθέας
    Οξύντης
    Αφείδας
    Θυμοίτης
    Μέλανθος
    Κόδρος

    https://el.wikipedia.org/wiki/Βασιλείς_της_αρχαίας_Αθήνας
    https://books.google.gr/books?id=r6QNAAAAQAAJ&pg=PA138&hl=el#v=onepage&q&f=false

  87. ΣΠ said

    Η γλώσσα της επιστολής δεν έχει ομοιομορφία. Συνυπάρχουν αρχαίοι τύποι (ερίδαμτε, εικός, συνάμφω), τύποι της καθαρεύουσας (παραίτησίν μου, αυτεξούσιον, μετά της προσηκούσης τιμής) και τύποι της δημοτικής (σήμερα, θέση, την κυβερνητική αλληλεγγύη).

  88. Γιάννης Ιατρού said

    72: Το γράφει κι Όμηρος, Ιλ. Β,546

    Οἳ δ᾽ ἄρ᾽ Ἀθήνας εἶχον ἐϋκτίμενον πτολίεθρον
    δῆμον Ἐρεχθῆος μεγαλήτορος, ὅν ποτ᾽ Ἀθήνη
    θρέψε Διὸς θυγάτηρ, τέκε δὲ ζείδωρος ἄρουρα,
    κὰδ δ᾽ ἐν Ἀθήνῃς εἷσεν ἑῷ ἐν πίονι νηῷ·
    ….
    μτφρ.

    Εκείνοι πάλι που είχαν την Αθήνα την καλοχτισμένη
    πολιτεία, το δήμο του γενναίου Ερεχθέα, που γεννημένο
    από την έφορη γη τον είχε ανάθρεψει, η Αθηνά, η κόρη
    του Δία, και τον εγκατέστησε να καθίση στην Αθήνα, στον
    πλούσιο ναό της

    81/79: Κώστα, για να έχουμε και το τι γράφουν τ΄ άλλα παλλουκάρια (παραπλήσια με του Beekes βασικά), μιά περίληψη:

  89. gbaloglou said

    Αναρωτιέμαι … αν θα έχουμε είσοδο νέου ρήματος, στον Αόριστο μόνο, στην ελληνική … με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα: «ζουράρισα» = «τερμάτισα την σταδιοδρομία μου με μια παραιτησιογόνα πράξη» 🙂

  90. spatholouro said

    Και σε παραλλαγή:
    ζουράρισα: το τερμάτισα

  91. Jour.Aris said

    Ωσάν μελετητής του συνονόματου, σας ενημερώνω πως η λέξη τοποθετήθηκε στην πρέπουσα θέση και με τη δέουσα και διττή σημασία της, στα πλαίσια της καραγκιοζίστικης πολιτικής πρακτικής.
    Η σωστή απόδοση του Ερίδματε : Καλοστεργιωμένε (κλπ….)
    [αντί του γνωστού και συνηθισμένου «πολυχρονεμένε μου» του γνωστού οσφυοκάμπτη Χατζηαβάτη…]

  92. sarant said

    89 Παραιτησιογόνα! Εξοχο!

    91 Ποια είναι η διττή σημασία της λέξης;

  93. Jour.Aris said

    Καλοστεργιωμένος (κατσικωμένος) από μόνος του κάποιος και βαθιοχτισμένος (τσιμενταρισμένος) από ανωτέρα «βία».
    Βλέπε μαφιόζικες πρακτικές! 🙂

  94. sarant said

    Δεν πήγε ο νους μου στο δεύτερο και δεν νομίζω ότι το είχε σκεφτεί έτσι ο Αισχύλος 😉

  95. Jour.Aris said

    Μπα… λανθάνεις! Τα ήξερε αυτά ο Αγαμέμνων!

  96. Theo said

    Καλημέρα!

    Ο φίλος μου ο Κώστας Ζουράρις γνωρίζει άριστα την ενιαία (τρισχιλιετή, όπως την κοροϊδεύετε εδώ οι τάχα μου γλωσσολόγοι -αντίθετα με το τι πιστεύουν οι διεθνούς φήμης γλωσσολόγοι -βλ. εδώ) γλώσσα μας και τη χειρίζεται εξαιρετικά, όπως θα δει κανείς αν διαβάσει κάποια βιλία του σαν το Μισγάγκεια απερινόητη ἠ το Άθλια άθλα θέμεθλα).

    Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν μπορεί να γράφει, μόνο υπαγορεύει, γι’ αυτό και τα τελευταία βιβλία του έχουν χάσει τη μαγεία των γλαφυρών ελληνικών του αλλά και καμιά φορά χάνει τον ειρμό των λόγων του.

    Το μεγάλο του ελάττωμα είναι πως θέλει να είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και γι’ αυτό προκαλεί συχνά.

    Του αρέσει και να φεύγει (από πολιτικούς χώρους, θέσεις, κλπ) και δεν θα ήταν συνεπής με τον εαυτό του αν έμενε υπουργός πάνω από δύο τρία χρόνια.

    Και νομίζω πως πολλοί τα βάζουν μαζί του γιατί, με τα καμώματα και την εφηβική αμφισβήτηση ιδεολογιών, πολιτικών κομμάτων και άλλων σοβαροφανών «θεσμών» και «εξουσιών» του τοπου μας που τον διακρίνει, ξεμπροστιάζει πολλά έωλα πράγματα και καταστάσεις, κάτι σαν τον γελωτοποιό που έλεγε πως ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Και, ως γνωστόν, κάποιοι χώροι αυτά δεν τα ανέχονται.

    Κι εγώ θα τον ἠθελα πιο σοβαρό απέναντι σε κάποια πράγματα (πχ, να μην ασχολείται με χουλιγκάνικες βωμολοχίες και να μην προκαλεί τους οπαδούς των ανώνυμων ποδοσφαιρικών εταιριών) αλλά «γέρικος γάιδαρος καινούργια περπατησιά δε μαθαίνει», πώς να το κάνουμε; και τον δέχομαι και τον αγαπώ με τα ελαττώματά του.

    Όσο για την «Πυρίκαυστο Ελλάδα», που την ίδρυσε, έχει διαγραφεί από τότε που ψήφισε τον Παυλόπουλο και το τελευταίο μνημόνιο.

  97. 22, … (from δαμάω) all-subduing.
    … «που υποτάσσει/δαμάζει τους πάντες» …

    Πανδαμάτωρ;
    (Συμπεριλαμβανομένης και της σλανγκικής παραλλαγής του, δεν ξέρω αν ήθελε να φτάσει τόσο μακρυά το «Ερίδματε».)

  98. 30, … ενέργεια του Ζούπερμαν …

    Ζουπ ντυ Ζουρ.

  99. ΣΠ said

    Ζουράρις: Aριστοφανική σάτιρα τα συνθήματα για Ολυμπιακό και Άρη

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μιὰ λεξιλογικὴ παρατήρηση.
    Ὅπως βλέπω στὸ Βικιλεξικό, στεατοπυγία εἶναι «(ανατομία) (ιατρική) υπέρμετρη εναπόθεση λίπους στους γλουτούς» (βλ. καὶ σχ.εἰκόνα).
    Συνεπῶς τὸ «στεατοπυγικὸ ὑποσύστημα» ἀναφέρεται μᾶλλον στὴν γλουτιαία περιοχή· ἤ μήπως κάνω λάθος;

  101. sarant said

    100 Όχι, έτσι που τα λες είναι.

  102. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    100 ‘Ασε Δημήτρη, «αφεδρωνοκροτήστε μου τους όρχεις» ήθελε να πει ο Ζ. αλλά λόγω σεμνοτυφίας του βγήκε μεζεάκι.

    Νικοκύρη, δια του παρόντος κατοχυρώνω το «μεζεάκι» για τις Ζουράρειες παπαριές. Για τυχόν μελλοντική χρήση σου στέλνω το ΙΒΑΝ μου για τα ρόγιαλτιζ 🙂

  103. sarant said

    Μεζεάκι, καλό!

  104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @102. Ἐντόνθες, μεζεάκι ἴτ ἴζ. Κατοχυρώνεται. 🙂

  105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και εντόνθες και εκτόνθες. Σι σενιόρ :-Ρ

  106. nestanaios said

    Οι εξηγήσεις είναι πολλές.
    Ετυμολογία· εριδ – ματ – ος.
    Ματεῖσθαι εἶναι τὸ ζητεῖσθαι και μάτος ἡ ζήτησις. Λέγεται και ἐρίδματος ἡ ζήτησις (αναζήτηση) της ἔριδος. Ισπαν. Matar ζητῶ φόνον διαπράξειν. ᾆτος γίνεται μάτος ὁ λίαν ἐν ᾄτη ὤν και φρενοβλαβία.
    Υπάρχουν και πολλές άλλες εξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μόνον ο Ζουράρις μπορεί να μας πει τι εννοούσε.

  107. eva said

    23 # Sarant —– όντως, δυϊκός είναι το άμφω. σημαίνει φυσικά «και οι δύο», και επέκτασή του αποτελεί το «αμφότεροι». επιζεί έως σήμερα – λέμε ακόμα π.χ. «μαστεκτομή άμφω», δηλαδή αμφοτερόπλευρη.

  108. eva said

    23 # Sarant —– να προσθέσω δε ότι το χρησιμοποίησε σε θέση επιρρήματος, ενώ είναι επίθετο.

  109. Μα και στο «μαστεκτομή άμφω» σαν επίρρημα δεν χρησιμοποιείται; Αν εννοούσε «και των δύο», θα έπρεπε να πει «ἀμφοῖν» 🙂
    Κάπου στα απολαυστικά του Είδωλα λέει ο Ροΐδης ότι κανείς δεν διανοήθηκε να νεκραναστήσει τον δυϊκό, και «μόνος έγραψεν έν μονάκριβον άμφω ο Ζαλοκώστας, συγκολλήσας μάλιστα τούτο ομηρικώς μετά ονόματος πληθυντικού.»

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100. Από την εξέδρα στην …έδρα το σύνθημα.

  111. sarant said

    109 Ενώ για το απαρέμφατο γράφει ότι υπαρχει μια δημοδιδασκάλισσα στον Πύργο της Ηλείας που μοιράζει άνθη και απαρέμφατα στους επιφανείς επισκέπτες της πόλης 🙂

  112. eva said

    109 # —— όχι, είναι επίθετο, σε ονομαστική. «άμφω μαστεκτομή/ωοθηκεκτομή» = αμφοτερόπλευρη γράφουν οι γιατροί. δεν είναι γενική («ἀμφοῖν»). 🙂

  113. spatholouro said

    άμφω: αντωνυμικό επίθετο, από αυτά που καλούνται ειδικότερα επιμεριστικές αντωνυμίες (όπως π.χ. έτερος, εκάτερος, έκαστος κλπ)

  114. Πέπε said

    112:
    Δεν μπορεί να είναι επίθετο σε ονομαστική. Άμφω σημαίνει «και οι δύο», δεν μπορεί να πάει μαζί με ουσιαστικό σε ενικό αριθμό (και η δύο μαστεκτομή;;;).

    Για να γίνει πιο σαφές, το άμφω (που είναι δυϊκός) είναι ακριβώς αντίστοιχο του «αμφότεροι». Αμφότεροι μαστεκτομή δεν πάει.

  115. ΣΠ said

    άμφω
    http://greek_greek.enacademic.com/3579/%CE%AC%CE%BC%CF%86%CF%89

  116. sarant said

    Πάντως στη φράση «άμφω μαστεκτομή» αν το άμφω είναι επίθετο πρέπει να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό που να παραλείπεται.

  117. Κάποια απάντηση έδωσε ο Ζουράρις. Αντιγράφω :

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι είχε δηλώσει την παραίτησή του (για άλλους λόγους) πριν προκύψει το επίμαχο ζήτημα, ενώ αναφερόμενος, δε, σε αυτό παραδέχθηκε ότι οι δικαίως εξοργίστηκαν οι φίλοι του Άρη, τονίζοντας ωστόσο ότι το σκέλος που αφορούσε την ομάδα τους ήταν κατάληξη ενός ανεκδότου που για τεχνικούς λόγους δεν ακούστηκε ολόκληρο.

    Αντίθετα, εμφανίστηκε αμετανόητος στο σκέλος που αφορά στους φίλους του Ολυμπιακού, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα σύνθημα και λέγοντας ότι θα πρέπει να ζητήσουν από εκείνον συγγνώμη -τόσο οι οπαδοί των Πειραιωτών, όσο και του Άρη- για τα απειλητικά σχόλια που έχουν γίνει κατά της ζωής του.

    Όσα είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ζουράρις

    Για το ότι είχε δηλώσει παραίτηση πριν προκύψει το θέμα με τις δηλώσεις του: «Είχα παραιτηθεί από τις 8 Ιανουαρίου λόγω ενός προβλήματος με τα αλβανικά βιβλία για την Γ’ Γυμνασίου και τη Γ’ Λυκείου. Έπρεπε να εξαλειφθούν από τα βιβλία τα στοιχεία που μπορούν να προσβάλλουν, γι’ αυτό κάναμε κάποιες αλλαγές. Τα βιβλία τους δείχνουν την Τσαμουριά να πηγαίνει από τη Θήβα μέχρι την Πρέβεζα.

    Είχαν πει ότι σε τρεις μήνες θα στείλουν τα δείγματα για τις αλλαγές, αλλά δεν τα έκαναν. Τώρα που καίγονται να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ζήτησαν να υπογράψω. Εγώ γουρούνι στο σακί δεν αγοράζω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάντα ο χρήσιμος ηλίθιος.

    Αν υπέγραφα με αυτόν τον αστερίσκο, θα μπαίνανε τον Ιούλιο στο ΝΑΤΟ και τον Σεπτέμβρη θα άνοιγαν τα σχολεία τους και θα έγραφαν ό,τι ήθελαν. Γι’ αυτό παραιτήθηκα τότε. Έγινε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας και το δήλωσα εκεί ότι παραιτούμαι. Το ήξερε ο Νίκος Κοτζιάς και με παρακάλεσε να κάνω μια προσπάθεια και να πάω στη συνάντηση».

    Για το αν η παραίτησή του για ποδοσφαιρικούς λόγους είχε προσχηματικό χαρακτήρα και το αν νιώθει ότι έσφαλε στις δηλώσεις του: «Δεν είχε προσχηματικό χαρακτήρα, αλλά έγινε ευκολότερα. Όταν μίλησα με τον Καμμένο μου είπε να βρω λύση και αμέσως του είπα ότι παραιτούμαι. Να σου πω πού έχουν δίκιο οι Αρειανοί -όχι οι άλλοι. Έγινε ένα τεχνικό σφάλμα. Εγώ είπα το πασίγνωστο ανέκδοτο με τους θεούς του Ολύμπου που κοροϊδεύει εξίσου τη θύρα 4.

    Είχα βγάλει τα ακουστικά και ακούστηκαν μόνο οι τελευταίες λέξεις. Δικαίως εξεμάνησαν γιατί νόμιζαν ότι έβριζα τον Άρη. Αν το είχαν ακούσει όλο, θα είχαν καταλάβει ότι είναι ανέκδοτο. Τα ανέκδοτα δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Ό,τι είναι γενικό, δεν έχει χαρακτήρα προσωπικό. Έχουν δίκιο οι Αρειανοί έτσι που ακούστηκε.

    Από την άλλη, δεν έχουν πολύ δίκιο στο εξής. Αυτό που είπα εγώ μπορούσε να εκληφθεί ως κάτι εξυβριστικό κατά του Άρη, όχι κατά προσώπων, όπως με βρίζουν αυτοί και η ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης. Οτιδήποτε λέγεται με σκωπτική διάθεση ή σάτιρα για μια ομάδα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα.

    Οι Ολυμπιακοί δεν έχουν κανένα δίκιο, είναι ένα σύνθημα. Τα δικά τους, όταν είναι έξυπνα, δεν είναι χειρότερα σε βάρος του ΠΑΟΚ; Για παράδειγμα, το περίφημο σύνθημα «εκεί ψηλά στης Τούμπας το χαρέμι» λέει κάτι να πάρουμε εμείς οι ΠΑΟΚτσήδες από τον Άρη και να βάλουμε και μια φωτογραφία της μαμάς μας. Αυτό -πάλι επειδή δεν θίγει συγκεκριμένο πρόσωπο- είναι μέσα στη σατιρική παράδοση την ελληνική».

    Για το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη: «Όχι, να μου ζητήσουν αυτοί συγγνώμη. Μπείτε να δείτε τα υβριστικά σχόλια στο διαδίκτυο, τα οποία μάλιστα είναι απειλητικά για τη ζωή και την ακεραιότητά μου και για τα οποία έχει επιληφθεί η Αστυνομία. Να καταλάβουν πως ό,τι δεν είναι προσωπικό, δεν είναι υβριστικό.

    Αναγνωρίζω ότι μπορεί να εξεμάνησαν με το ανέκδοτο και έτσι που ακούστηκε και αναγνωρίζω, ως προς αυτό, το δικαίωμα τους να εξοργίζονται. Οι ίδιοι όμως τα συνθήματα κατά του ΠΑΟΚ, που είναι πολύ χειρότερα από αυτό το ανέκδοτο παιδικού τύπου, αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο υβριστικά; Εγώ όμως δεν το αναγνωρίζω ως υβριστικό το σύνθημα κατά του ΠΑΟΚ, γιατί δεν απευθύνεται σε πρόσωπα. Είναι σάτιρα και μάλιστα έμμετρη».

  118. Πέπε said

    112:
    Δεν μπορεί να είναι επίθετο σε ονομαστική. Άμφω σημαίνει «και οι δύο», δεν μπορεί να πάει μαζί με ουσιαστικό σε ενικό αριθμό (και η δύο μαστεκτομή;;;).

    Για να γίνει πιο σαφές, το άμφω (που είναι δυϊκός) είναι ακριβώς αντίστοιχο του «αμφότεροι» (που προτιμούν όσοι θεωρούν τον δυϊκό κάπως απαρχαιωμένο). Αμφότεροι μαστεκτομή δεν πάει, ούτε βέβαια αμφότερη μαστεκτομή.

  119. Πέπε said

    Συγγνώμη για την επανάληψη, κάτι λάθος έκανα… (118-114)

  120. Μαρία said

    116
    Ιατρική ελληνικούρα είναι αντί του επιρρήματος αμφοτερόπλευρα π.χ. ψηφιακή μαστογραφία άμφω ή καλοήθεις επασβεστώσεις άμφω (πραγματικά παραδείγματα 🙂
    Κάποιοι βέβαια γράφουν σωστά αμφιτερόπλευρα.
    Μαστογραφία κάθε 12 μήνες αμφοτερόπλευρα. http://www.mammography.gr/el/?page_id=75

  121. sarant said

    120 ΄Ετσι μάλιστα

  122. ΣΠ said

    120
    Δηλαδή δεν είναι το αρχαίο «άμφω» αλλά συντόμευση του «αμφοτερόπλευρα». Τότε πρέπει να το γράφουν «άμφο».

  123. Μαρία said

    122
    Ελληνικούρα λέμε κάθε φορά που πρόκειται για δύο όργανα. π.χ. κρυψορχία άμφω 🙂

  124. Γιάννης Ιατρού said

    123: Ε, άμα κατέχεις τη γραμματική, έχεις μια άνεση στα παραδείγματα ρε παιδί μου 🙂

  125. Μαρία said

    124
    Ήταν η πρώτη φορά που είδα το βαρβαρικό άμφω σε ιατρική βεβαίωση, που προσκόμισε μαθητής.

  126. Γιάννης Ιατρού said

    125: Κρυψίνους θα ήταν 🙂 αλλά γιατί «βαρβαρικό»;

  127. Μαρία said

    126
    Τι λέμε τόση ώρα; Οι γιατροί έκαναν το επίθετο επίρρημα. Βαρβαρισμό λέμε το γραμμ. λάθος.

  128. 120,
    «Αμφίπλευρα» δεν είναι αρκετό;

  129. Πέπε said

    @116:
    > > Πάντως στη φράση «άμφω μαστεκτομή» αν το άμφω είναι επίθετο πρέπει να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό που να παραλείπεται.

    Ούτε αυτό στέκει, γιατί τι θα έκανε ένα ουσιαστικό σε ονομαστική ή αιτιατική δίπλα στη «μαστεκτομή»; Θα ‘πρεπε να είναι σε γενική, άρα αμφοίν. Όπως το λέει η Μαρία είναι, ωστόσο διερωτώμαι: αν στο «μαστογραφία άμφω» το σωστό είναι «αμφοτερόπλευρα», στην κρυψορχία ή κάθε άλλη περίπτωση που αφορά ζεύγος οργάνων, ποιο είναι αντίστοιχα; Δεν μπορείς πάντα να μιλάς για πλευρές όταν σ’ ενδιαφέρει αυτό που βρίσκεται στην πλευρά…

    Οι ειδικές ορολογίες είναι δύσκαμπτες.

  130. Alexis said

    #82: Ευχαριστώ Νίκιπλε.
    Οχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά αυτό το «έκατσαν» δεν μου …καθότανε καθόλου καλά μετρικά. Ενώ με το «καρφώθηκαν» είναι άψογο! 🙂
    Τι να κάνουμε, έχω ποιητικές ανησυχίες… 😆

  131. Alexis said

    #100: Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όρος «στεατοπυγικό υποσύστημα». Στέαρ είναι το λίπος και πυγή ο γλουτός, τα οπίσθια.
    Στεατοπυγία είναι αυτό που λες κι εσύ, και το επίθετο «στεατοπυγικός» θα μπορούσε (δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται) να αναφέρεται στο άτομο με στεατοπυγία.
    Όμως «στεατοπυγικό υποσύστημα» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Και τι θα μπορούσε άλλωστε να σημαίνει, αν αναλυθεί στα συνθετικά του; Λιπογλουτιαίο υποσύστημα;
    Κατασκεύασμα του Ζουράρι πρέπει να είναι…

  132. spiral architect 🇰🇵 said

    Ζουρλάρις: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νεαρός σοφός με εκπληκτική φιλοπατρία.

  133. ευα said

    114 # Πέπε —- μα δεν είναι επιθετικός προσδιορισμός στο «μαστεκτομή» – ή στην όποια εκτομή ή εξέταση. είναι ονομαστική δυϊκού αριθμού αντωνυμικού επιθέτου. είπα απλώς ότι επιζεί σαν τυποποιημένος όρος στην ιατρική, αλλά δεν είναι επίρρημα, όπως -για να επανέλθουμε στον Ζουράρι- το χρησιμοποίησε. το «συνάμφω» του εκεί που το ‘βαλε είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου.

  134. ευα said

    117 # —– δεν νομίζω. δεν ξέρω πώς προέκυψε, ούτε από πότε, στην ιατρική, αλλά χρησιμοποιείται λίγο αστεία. π.χ. (γκουγκλάρω πρόχειρα): «γυναίκες που υπεβλήθησαν σε μαστεκτομή (μονήρη ή άμφω)» – «τα αποτελέσματα της ανάπλασης του μαστού ή των άμφω μαστών είναι πολύ καλά» – «παράλληλη αντιμετώπιση της άμφω βουβωνοκήλης» – «αορτο-αµφω-µηριαία-ιγνυακή παράκαµψη». εντάξει, εννοούν «και τα δύο / και τις δύο πλευρές». πάντως όχι «συνάμα ή συγχρόνως» που εννοεί ο Ζουράρις…

    βρήκα αυτό : ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ [7.3.15]
    ἡ δὲ τροφὸς ἀνωλοφύρατό τε καὶ περιεκάλυπτεν ἄμφω ὥσπερ ἡ Πάνθεια ἐπέστειλεν.

  135. sarant said

    133-134 Τα σχολια τα είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα από χτες το βράδυ.

  136. ΓιώργοςΜ said

    >άμφω
    Δεν έχω ιδέα για το γραμματικό τύπο και την ιστορία του, αλλά στην ιατρική έχει θέση επιρρήματος (κατά το άνω/κάτω, εγγύς/άπω, παρειακά/γλωσσικά), ως ορολογία είναι χρήσιμη (περιγράφει με σαφήνεια και συντομία) και δε νομίζω (ούτε βρίσκω λόγο) ν’ αλλάξει.
    Μα που είναι το ιατρικό κλιμάκιο του ιστολογίου;

  137. LandS said

    Φαίνεται ότι οι γιατροί κάποτε έγραφαν «αμφιτερόπλευρη ξερωγωτί», για ευνόητους λόγους το έκαναν «αμφ. ξερωγωτί». Έ, με τον γραφικό χαρακτήρα που έχουν πως νομίζεις διαβάζεται; 🙂

  138. Πέπε said

    @136:
    > > Δεν έχω ιδέα για το γραμματικό τύπο και την ιστορία του,[…] και δε νομίζω (ούτε βρίσκω λόγο) ν’ αλλάξει.

    Τότε ας μείνει. Γεγονός παραμένει ότι, αν δεις τον γραμματικό τύπο και την ιστορία του, η χρήση του στην ιατρική ορολογία είναι λανθασμένη. Είναι σαν να λέμε «για τις εκφραστικές ανάγκες της τάδε περίπτωσης, το ουσιαστικό δείνα θα σταματήσει να κλίνεται». Κατανοώ ότι οι εκφραστικές ανάγκες της επιστήμης είναι απαιτητικές και το πεδίο ευρηματικότητας στενό, και ότι άρα ένας όρος που κάνει τη δουλειά του είναι καλύτερα να μην αλλάξει, αλλά αυτό δεν τον κάνει και σωστό.

  139. spatholouro said

    Νομίζω πως όταν σε ιατρικό συγκείμενο λέγεται συμπεριληπτικά και «κατ’ οικονομίαν» π.χ. «μαστεκτομή άμφω», «διαβάζει» κανείς «εκτομή άμφω μαστών», δηλ εκτομή και των δύο μαστών. Εφόσον δε το «άμφω» υπάρχει και ως άκλιτο, στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να πούμε «αμφοίν».

    Ο πολύτομος Δημητράκος φέρει επ’ αυτού παράδειγμα: Θεόκρ. 17, 26 άμφω γαρ πρόγονός σφιν Ηρακλείδας [αντί αμφοίν]

  140. Στό λεξικό FRANCO MONTANARI στό Ερίδματος , χρησιμοποιείται γιά φιλονικία από τόν Αισχύλο , σημαίνει αυτός πού εξοντώνει τά πάντα κλπ. Αυτά μέ κάνουν νά συμπεραίνω ότι έχει ΕΙΡΩΝΙΚΉ σημασία ή λέξη καί είναι ικανό όπλο γιά τέτοια χρήση.

Σχολιάστε