Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο νόμος του Λιντς στην οδό Γλάδστωνος

Posted by sarant στο 24 Σεπτεμβρίου, 2018


Σύμφωνα με το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΜΗΛΝΕΓ) των εκδόσεων Πατάκη, λιντσάρισμα είναι η κακοποίηση ή και η θανάτωση κάποιου, που είναι ή θεωρείται ένοχος, υπεύθυνος για κάτι, από πλήθος εξαγριωμένων ανθρώπων.

Τη λέξη τη δανειστήκαμε, φυσικά, από τα αγγλικά ή, ακριβέστερα, από τα αμερικάνικα. Η ετυμολογία της αγγλικής λέξης δεν είναι απόλυτα καθαρή, αν και το ρήμα to lynch (λιντσάρω) γεννήθηκε μάλλον τον καιρό της Αμερικανικής Επανάστασης, από τη φράση Lynch law (ο νόμος του Λιντς) και έχει την προέλευσή του σε κάποιον Λιντς, ίσως τον Charles Lynch, ο οποίος χρησιμοποίησε συνοπτικές εξωδικαστικές διαδικασίες για να καταστείλει την εξέγερση οπαδών του βρετανικού στέμματος.

Αργότερα ο όρος χρησιμοποιήθηκε ιδίως για τη θανάτωση Αφροαμερικανών από πλήθη λευκών, ενδεχομένως επειδή τα θύματα είχαν κάνει κάποιο αδίκημα (ή «αδίκημα»: τον 14χρονο Έμετ Τιλ τον σκότωσαν στη δεκαετία του 1950 επειδή χαμογέλασε σε μια λευκή κοπέλα). Το αρχετυπικό λιντσάρισμα γινόταν με κρέμασμα, συνήθως δημόσιο, αν και φυσικά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι θανάτωσης.

Στη γλώσσα μας η λέξη εισήχθη από τον 19ο αιώνα. Ο Στέφανος Κουμανούδης στη Συναγωγή του καταγράφει κάποιες προσπάθειες ημιεξελληνισμού: Λύντσειος τιμωρία, λυντσισμός, λυντσισθέντες, λυντσοδικία, λυντσοτομηθέντες -στην τελευταία περίπτωση τον νεολογισμό τον έπλασε συντάκτης της Ακρόπολης σε είδηση για το λιντσάρισμα 11 Ιταλών μεταναστών στη «Νέα Αυρηλία» της Αμερικής, που είναι η Νέα Ορλεάνη θαρρώ. Ωστόσο, τελικά επικράτησαν οι τύποι λυντσάρω και λυντσάρισμα, που μετά τη μεταρρύθμιση του 1976 γράφονται απλά: λιντσάρω, λιντσάρισμα.

Ο όρος λιντσάρισμα χρησιμοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου προχτές, στην οδό Γλάδστωνος, κοντά στην Ομόνοια. Οι πρώτες ειδήσεις έκαναν λόγο για εισβολή ληστή με μαχαίρι σε κοσμηματοπωλείο, χωρίς να αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τραυματίστηκε θανάσιμα ο «επίδοξος ληστής» (η ταυτότητα του νεκρού δεν ήταν γνωστή τις πρώτες ώρες) και άφηναν να εννοηθεί ότι είτε ο καταστηματάρχης τον σκότωσε «σε άμυνα» είτε ότι το πλήθος, πολλοί περαστικοί μαζί, ξυλοκόπησαν τον νεαρό. Από εκεί και οι αναφορές σε λιντσάρισμα.

Τελικά, ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν έγινε καμιά «εισβολή με μαχαίρι», με την έννοια ότι ο νεαρός δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο κραδαίνοντας μαχαίρι, εικόνα που υποβάλλει αυτή η διατύπωση, αλλά απλούστατα ο ιδιοκτήτης βγήκε από το μαγαζί του να πάει στο περίπτερο χωρίς να κλείσει την πόρτα και τότε μπήκε μέσα ο Ζακ Κωστόπουλος, χωρίς να ξέρουμε για ποιο λόγο μπήκε στο μαγαζί και χωρίς να ξέρουμε αν όντως κρατούσε μαχαίρι. Από την άποψη αυτή, η είσοδος σε ένα άδειο μαγαζί από ανοιχτή πόρτα δεν συνιστά ληστεία ή απόπειρα ληστείας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεξικά (οι δικηγόροι που μας διαβάζουν ας μας ενημερώσουν τι ισχύει σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα). Η ληστεία νομίζω πως προϋποθέτει την άσκηση κάποιας βίας ή κάποια απειλή. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο Κωστόπουλος είχε μπει στο κατάστημα με σκοπό να κλέψει, νομίζω πως δεν στοιχειοθετείται απόπειρα ληστείας αλλά κλοπής.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο Κωστόπουλος καθόταν σε διπλανό μαγαζί στο οποίο έγινε ένα επεισόδιο και κατέφυγε στο μαγαζί για να ξεφύγει από τη φασαρία. Όταν έκλεισε πίσω του η πόρτα, πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να φύγει σπάζοντας το τζάμι της βιτρίνας με τον πυροσβεστήρα. Τότε, ο καταστηματάρχης και άλλος ένας ή δύο από τους παρατυχόντες άρχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι, να του πετάνε αντικείμενα, ενώ άλλοι περαστικοί βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή με τα κινητά τους -υπάρχουν δυο τουλάχιστον βιντεάκια, που αποτυπώνουν όλη τη βιαιότητα των χτυπημάτων. Πάντως, το πλήθος δεν είχε ενιαία στάση, γι’ αυτό και δεν ξέρω αν στέκει να μιλάμε για λιντσάρισμα. Μάλιστα, ένας με κοτσίδα, που φαίνεται στα δεξιά της εικόνας, μπήκε στη μέση και έπεισε τους άλλους δύο, που κλοτσούσαν τον πεσμένο νεαρό, να σταματήσουν.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ακόμα κι αν δεχτούμε, για χάρη της συζήτησης, ότι ο νεαρός είχε εισβάλει στο μαγαζί κραδαίνοντας μαχαίρι για να ληστέψει, και πάλι τίποτε δεν δικαιολογεί τις κλοτσιές στο κεφάλι σε κάποιον που είναι ήδη εξουδετερωμένος και άοπλος. Κάποιοι που βλέπουν πολλές αμερικάνικές ταινίες θεωρούν ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει μπει στο σπίτι σου ή στο μαγαζί σου για να ληστέψει είναι θεμιτό να τον σκοτώσεις, αλλά αυτά μπορεί να γίνονται ανεκτά σε λιγότερο πολιτισμένες κοινωνίες, όχι όμως στην Ευρώπη. Σε μια φετινή υπόθεση στη Γαλλία, ο κοσμηματοπώλης της Νίκαιας που πυροβόλησε τους ληστές που τον είχαν ληστέψει, ενώ έφευγαν με τη λεία τους από το κατάστημά του και σκότωσε τον έναν καταδικάστηκε -έστω με αναστολή, αλλά καταδικάστηκε. Δεν του αναγνωρίστηκε νόμιμη άμυνα.

Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, διότι δεν είναι ακόμα απολύτως καθαρές. Ξέρουμε πια με βεβαιότητα ότι ο νεκρός ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής οροθετικός, με αξιόλογη δημόσια παρουσία. Πολλά άλλα πράγματα δεν τα ξέρουμε ακόμα, οπότε να μην προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κυρίως όμως, να μην προτρέχουμε να στραφούμε εναντίον του αδύνατου μέρους και να υιοθετήσουμε άκριτα την άποψη που προσπάθησαν να περάσουν τα κανάλια για τη «ληστεία». (Μόλις μαθεύτηκε η ταυτότητά του, κάποιοι έψαξαν και βρήκαν ότι ο «ληστής» είχε πάρει μέρος σε… αντεθνική παράσταση για τη Μακεδονία! Το υπόρρητο μήνυμα είναι σαφές, θαρρώ)

Ένα θέμα που μπορούμε να σχολιάσουμε στο περιθώριο αυτής της θλιβερής υπόθεσης, είναι ότι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα βιντεοσκόπησης από κινητά τηλέφωνα, δεν θα βλέπαμε καθόλου το λιντσάρισμα ή τέλος πάντων τα βάναυσα χτυπήματα που δέχτηκε πεσμένος ο νεαρός. Τότε, πολύ πιο εύκολα θα δεχόμασταν την εκδοχή του κοσμηματοπώλη.

Το δεύτερο είναι ότι και η υπόθεση αυτή στάθηκε αφορμή να ξεχυθεί ένας παχύρρευστος οχετός κακοψυχιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλο είναι να πιστεύεις ότι μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να στοιχειοθετείται νόμιμη άμυνα, κι άλλο είναι να εκδηλώνεις φωναχτά, με κραυγές, την ικανοποίησή σου για τον θάνατο του νεαρού ή να δικαιολογείς την αυτοδικία με φτηνό χιούμορ όπως ο πανεπιστημιακός δάσκαλος αριστερά.

Χιούμορ με τον πεσμένο κάτω, που τον κλοτσάνε στο κεφάλι;

Θα κλείσω με ένα σχετικό σχόλιο που έκανε στο Φέισμπουκ ο Κώστας Κωστάκος:

Θα μπορούσα ίσως να έρθω στη θέση και να προσπαθήσω να βρω ελαφρυντικά σε όποιον χτυπάει βάναυσα έναν άνθρωπο που αποπειράται να κλέψει.
Δεν θα μπορούσα ποτέ να έρθω στη θέση και να βρω ελαφρυντικά σε όποιον εκ των υστέρων επιδοκιμάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή πάντως δεν αποδοκιμάζει, ή πάντως αποδέχεται ως μέρος του παιχνιδιού το να σκοτώνεται ένας άνθρωπος που πήγε να κλέψει κοσμήματα.
Τον δεύτερο τον τρέμω απείρως περισσότερο από τον πρώτο. Ο δεύτερος ιδεολογικοποιεί τη βαναυσότητα και περιγράφει τον κόσμο στο οποίο θέλει να ζει: δεν είναι ένας κόσμος ασφάλειας και μη εγκληματικότητας, είναι ένας κόσμος με φετίχ την τιμωρία και τη συντριβή όποιου βρεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απέναντί μας.

274 Σχόλια to “Ο νόμος του Λιντς στην οδό Γλάδστωνος”

  1. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    Κάτι άσχετο: Από χτες Κυριακή η πλατφόρμα της wp σε πισί έχει αρχίσει να βγάζει επάνω μια pull down διαφημιστική μπάρα που δεν φεύγει ούτε με adblock plus. 👿

    Για τα περί ΖΚ εν ευθέτω χρόνω …

  2. leonicos said

    Π

  3. leonicos said

    πλάκα ειχε να είμαι πρώτος… και δεν είμαι

    Εμένα μου έρχεται κάθε τόσο μια διαφήμιση που δεν με αφήνει να δουλέψω. Επιπλέον, πάτησα ένα γιες στην Χαάρετς και μ’ έχει βομβαρδίσει με πληροφορίες του τύπου ‘έκλ@@@’ ο Νετανιάχου, έβηξε ο Νετανιάχου… Μπορεί κανείς να με βοηθήσει να ξε-γιεςέσω; (προσθήκη λέξης για τον στόχο…)

  4. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Δέν θα επαναλάβω αυτά που έγραψα δυο μέρες πριν – ότι τον γνώρισα για λίγο και τον συμπάθησα απεριόριστα.
    Μόνον αυτό θα ήθελα να προσθέσω:
    https://vimeo.com/122906612?1&re

  5. Γς said

    Καλημέρα

    Εγινε αυτό κι αυτό κι εκείνο και στο τέλος

    >να μην προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα

    καλή βδομάδα

  6. νεσσίμ said

    δάσκαλε (εν ΑΠΕ) spiral, με firefox 59.02 δεν εμφανίζετε τίποτα (ακόμα και με το noscript ανενεργό)

  7. Αὐγουστῖνος said

    Δὲν εἶμαι σίγουρος ἂν ὄντως ἔσπασε ὁ ἴδιος τὸ χαμηλὸ τμῆμα τῆς βιτρίνας μὲ τὸν πυροσβεστῆρα ποὺ κρατοῦσε. Νομίζω ὅτι ἡ βιτρίνα ἔσπασε ἀπὸ κλωτσιὰ τῶν ἀπέξω «φιλήσυχων πολιτῶν», ὅπως μαρτυροῦν τὰ κομμάτια τῶν τζαμιῶν ποὺ ἔχουν πέσει μέσα στὴ βιτρίνα. Λεπτομέρεια; Ἴσως. Ἀλλὰ ἐνδεικτικὴ τοῦ πόσο «κινδύνευαν» οἱ «νοικοκυραῖοι» ἀπὸ ἕναν ἐγκλωβισμένο ποὺ δὲν μποροῦσε οὔτε κἂν νὰ σπάσει τὴ βιτρίνα γιὰ νὰ βγεῖ.

  8. lecoeurgothique said

    Καλημέρα σας.

    Και θυμάμαι εγώ τώρα ένα περιστατικό όπου ο κατά τ’άλλα γύφτος Μανώλης Αγγελόπουλος, τρώγοντας σ’ένα πατσατζίδικο τα ξημερώματα και βλέποντας τα γκαρσόνια να έχουν περικυκλώσει με άγριες διαθέσεις έναν φουκαρά που δεν είχε να πληρώσει γι’αυτά που είχε φάει, τσαλάκωσε ένα πεντοχίλιαρο και το πέταξε προς το μέρος τους λέγοντας:

    «Σιγά τη ζημιά ρε μάγκες!»

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Δεν το βλέπω αυτό

    3 Νομίζω πως αν δεν κάνεις τίποτα θα σταματήσουν

    7 Σωστό κι αυτό!

  10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έλεγα για σήμερα μπορεί και «Γλάδστωνος» να παίξει.Και Γλαδστώνος το άκουσα/κατά το Κοδριγκτώνος προφανώς.
    Βία εκτός ορίων:
    -Γλάδστωνος

    -Χτύπησαν το βουλευτή Κωνσταντινέα
    https://tvxs.gr/news/ellada/agria-epithesi-akrodeksion-ston-boyleyti-toy-syriza-petro-konstantinea

    -Επίθεση στη Μαρίνα Αμπράμοβιτς
    https://www.news247.gr/kosmos/epitethike-me-kadro-sti-marina-ampramovits.6650868.html

  11. μήτσκος said

    Μπράβο στους πρώτους (1, 5) που έγραψαν ότι είναι άκαιρος ο σχολιασμός.
    Περιμένουμε λίγο να μάθουμε τι έγινε, και μετά συζητάμε.
    Σχολιαστή, αντιστάσου!

  12. spiral architect 🇰🇵 said

    Χωρίς να θέλω να γίνω συνωμοσιολόγος και τη στιγμή που το θύμα είναι νεκρό κι αμίλητο μάλλον ο κοσμηματοπώλης θα πέσει στα μαλακά, όσο και αν κάποιοι και όσο το τραβήξουν (Τζαναβάρα, Βαλλιανάτος) μίλησαν για παρεξήγηση και όχι για ληστεία. Για να τα πω πιο ωμά, το σύστημα θα τα φορτώσει πιο εύκολα σε ένα φτωχομπινέ, παρά σε κάποιον που το ταΐζει.
    (τι θέλει τώρα πια ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια; ρωτήστε τους παλιούς) 😉

    Ίδωμεν.

    @9β: Μάλλον λόγω χώρας, ενεργοποίησα στον Όπερα το vpn και η μπάρα εξαφανίστηκε.

  13. spyridos said

    Καλημέρα

    1,3 … κτλ
    έχω βάλει εδώ και πολύ καιρό το uBlock Original στο Chrome και έχω ξεχάσει τι είναι διαφήμιση.

    Εχθές το βράδυ μετά από 2 ημέρες αναζήτησης η ελληνική μπασκινοφυλακή ανακοίνωσε ότι ΒΡΗΚΕ το μαχαίρι της επίθεσης.
    Περίεργο μου ακούγεται αλλά η μπασκινοφυλακή δεν ντράπηκε να το ανακοινώσει μετά από τόσες ώρες.

  14. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία πιθανή δικαιολογία. Και η χειρότερη, το «εσύ τι θα έκανες άμα έκλεβε την περιουσία σου». Θα τον άφηνα να φύγει ρε φίλε. Εσύ θα τον σκότωνες;

  15. leonicos said

    Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη του ανθρωπου αυτού.

    Μην το πείτε στην κλασικίστρια και με καταχερίσει για αγράμματο.

    Φαίνεται όμως ότι ήταν απολύτως συνειδητός, ήξερε πού βρισκότα και πού πήγαινε. Και αυτό είναι σπάνιο και εξαιρετικό.
    Αν τον γνώριζα, θα τον σεβόμουν αλλά δεν θα τον έκανα φίλο μου.

    Αλλά τον σκότωσαν από τυφλή μανία, επειδή νόμισαν ότι μπήκε να κλέψει, και η μανία αυτή επεκτάθηκε ακόμα και σ’ αυτούς που του πρόσφερν βοηθεια, ενώ ήταν ακόμα εξουδετερωμένος αλλά ζωντανός.

    Μπορεί να στοιχειωθεί ‘βρασμός ψυχής’ αλλά πρόκειται για έγκλημα από πρόθεση. Ενώ ήταν ακίνητος, τον χτυπησαν για να πεθάνει.

    Δεν συμμερίζομαι την επιφύλαξη «να μην προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

    Ελαφρυντικά ίσως αναγνωριστούν. Αλλά, ό,τι κι αν είναι, δεν σκοτώνεις κάποιον που είναι κάτω, εκτός αν σκότωσε το παιδί σου, οπότε τον εκδικείσαι. Το να εκδικηθείς επειδή προσπάθησε να σε κλέψει σκοτώνοντάς τον, κι ενώ έχει εξουδετερωθεί, είναι ‘καινούργια απόφαση’ άσχετη με την αρχική αφορμή.

    Όσο για τους πανεπιστημιοακούς…. Το έχει πει και ο Μπασιάς μου (δημοσιεύθηκε κι εδώ) Το πτυχίο κάνει τον πτυχιούχο

  16. sarant said

    12 Καλλιά είν η μάνα του φονιά παρά του σκοτωμένου.

  17. gpoint said

    Για μένα αυτή η καθυστέρηση της εξακρίβωσης στοιχείων του συμβάντος πολλά δείχνει. Οταν υπάρχει βούληση όλα γίνονται αστραπιαία. Δικηγόρο έχει η μια μόνο μεριά ή υπάρχει κάποιος κι απ’ τη μεριά του Ζακ ;

  18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12.Spiral >>τι θέλει τώρα πια ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια;
    Διάολε, το ίδιο λέγαμε με μια φίλη προ λίγου καιρού(κοιτάζαμε σακίδια πλάτης κάπου εκεί αν κατάλαβα καλά το σημείο) και έχει δύο ή και τρία χρυσοπωλεία δίπλα-παραδίπλα.
    Δεν ξέρω τί θες να πεις, εσύ «ο παλιός» 😉 , αλλά εμάς έφτασε ο νους αφ΄ενός ότι θα συνδέεται με τα πηδηξάδικα γύρω γύρω και είναι γνωστό ότι τα κοσμήματα «φέρνουν πιο κοντά» αφετέρου ίσως γίνονται και κλεπταποδοχές τέτοιων ειδών. Π’ώντως τις ενεχυριάσεις δεν τις σκεφτήκαμε. 😦

    Σε άλλα (κακά) νέα επειδή ( » ‘ντερόσπασα» χθες βράδυ ) :
    Εστίες
    Πυρκαγιάς

  19. Παναγιώτης Κ. said

    Πριν αρχίσουμε τον σχολιασμό-ανάλυση δίνω τρεις φράσεις που διάβασα σήμερα λίγο πριν από τις 09.40 σήμερα ειπωμένες από τον Πολ Βιριλιό.
    -Πλέον οι κοινωνίες μας δεν είναι τόσο κοινότητες πεποιθήσεων όσο κοινότητες συγκινήσεων.
    -Δεν υπάρχει κεκτημένο χωρίς απώλεια.
    -Υπάρχει μια προπαγάνδα της προόδου που έχει αρνηθεί τις ζημιές της προόδου.

  20. spiral architect 🇰🇵 said

    @17: Πάντως, ο Βαλλιανάτος απείλησε με αγωγές αρ­χί­ζο­ντας από την Τρίτη 25 Σεπτ.
    (από το προηγούμενο λίκνο μου)

  21. νεσσίμ said

    Μέχρι τον Μάρτιο πέρναγα από το σημείο του λιντσαρίσματος τακτικά.
    Εκεί δίπλα στο κοσμηματοπωλείο σε κάποιο σαντουιτσάδικο είχα παρατηρήσει έναν θηριώδη ψηλό τύπο, όρθιο, που τον έβλεπες και φοβόσουν και μάλιστα μια φορά είχε σβερκώσει έναν μαυράκο και κάτι τουλεγε κάτι στο στυλ «δες σου είπα να, να μην κλπ» με στάση και ύφος μπράβου, ασφαλίτη, κουμανταδόρου ή όλα μαζί. Απέφευγα αυτή την πλευρά του πεζόδρομου.
    Προχθές, βλέποντας το φρικτό βίντεο, ο εξάρχων των κλωτσιών μου φάνηκε ο ίδιος ο παραπάνω. Αυτόν που τον «ψάχνουν».
    Στην αρχή του πεζόδρομου μάλιστα προς την Πατησίων πάντα ήταν αραγμένες μηχανές της ΔΙΑΣ μαζί με τους αστυνομικούς.
    Μετά βλέπω και αυτό:
    «…Spiros Dapergolas‏ @SpDapergolas 23 ώρ.πριν από 23 ώρες
    Επίσης να σας πω κάτι. Στην περιοχή του κοσμηματοπωλείου, επειδή περνάω κάθε μέρα παίζουν περίεργοι που είναι κατσικωμένοι. Θα πόνταρα στο ότι πρόκειται για φρουρές μπράβων από τα κυκλώματα της περιοχής. Εκτός από τον κοσμηματοπώλη οι άλλοι που έδειραν ξέρουμε τι ήταν; »

  22. Νομίζω ότι είναι όχι μόνο άκαιρο αλλά και άτοπο να συζητάμε. Τί να πούμε; Για τους «νοικοκυραίους» ή τους «μη οροθετικούς» που …φταίνε για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου; Θεός σχωρέστον (πάντα …μακεδονιστί!)

  23. spiral architect 🇰🇵 said

    @18: Δεν είμαι εγώ ο «παλιός», για τους γονείς μας μιλάω. Την εποχή που οι τράπεζες ήταν μόνο για αποταμίευση, από την Βάθης ως τη Γερανίου η «ελεύθερη αγορά» των κάθε λογής αργυραμοιβών ήταν πηγμένη, αλλά δουλίτσα είχε. 😉

  24. Πάνος με πεζά said

    Όπως και να έχει, δεν πιστεύω ότι θα πέσει στα μαλακά ο δράστης. Ακριβώς επειδή υπάρχει νεκρός.
    Εκείνο που δεν ξέρω είναι τί νομική ισχύ έχει το οπτικό υλικό – μια φορά κι έναν καιρό, νομίζω ότι δε λαμβανόταν υπόψη…

  25. ΓιώργοςΜ said

    14 Ο μέσος θρασύδειλος (δεν είναι και λίγοι), θα έκανε την πάπια αν ένιωθε ότι κινδύνευε και το λιοντάρι εκ του ασφαλούς.

    Ακόμα και η άμυνα δε δικαιολογεί δυσανάλογη αντίδραση.
    Ας πουν κι οι νομικοί, αλλά αν ο επιτιθέμενος κραδαίνει μαχαίρι ή πιστόλι κι ο αμυνόμενος του ανοίξει το κεφάλι μ’ ένα τασάκι ή τον πυροβολήσει με νόμιμα κατεχόμενο όπλο, τότε στοιχειοθετείται η άμυνα. Αν ο επιτιθέμενος κάνει να φύγει και τον πυροβολήσει/χτυπήσει/μαχαιρώσει ο μαγαζάτορας πισώπλατα, δύσκολα θα στοιχειοθετηθεί άμυνα. Ελαφρυντικά (εν βρασμώ κλπ) ίσως, άμυνα όχι.
    Από όσα έχουν φανεί μέχρι τώρα, κάποιος πεσμένος κάτω τρώει κλωτσιές. Ο μαγαζάτορας δεν έχει αμυντικά τραύματα από μαχαίρι ή κάτι τέτοιο.

    Δεν έχω πολλές προσδοκίες από τη Δικαιοσύνη, έδειξε πρόσφατα πόσο εύκολα αλληθωρίζει, αλλά σε μια προβεβλημένη δίκη δύσκολα θα γίνει στραβοτιμονιά. Για την αντίδραση της κοινωνίας όμως δε χρειάζεται να περιμένουμε και πολύ, φάνηκε.

  26. spiral architect 🇰🇵 said

    Σε (πρόσφατη) αντιδιαστολή στο Αμέρικα έγινε ένα κάποιο σούσουρο, στο Ελλάντα όμως μούγκα.

  27. Πάνος με πεζά said

    Το μέρος πάντως είναι τρομερά πολυσύχναστο,γιατί στην ουσία ενώνει με πεζόδρομο την Ομόνοια με την Κάνιγγος… Κι εκτός από τους περαστικούς, έχει και αρκετούς καθήμενους – πρώτα ήταν μόνο τα σουβλάκια της Λειβαδιάς, τώρα είναι κι άλλα 2-3 καλαμάδικα… Κρίμα μεν να συμβαίνουν αυτά, αλλά και το ποιος θα σηκωνόταν να το αποτρέψει, πάλι δεν το ξέρω…

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    Σίγουρα δεν θα το αφήσουν να πέσει κάτω:

    Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, στην ΕΛΑΣ δεν εξετάζουν μόνο τα δύο ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά πολλά ακόμη από τις κάμερες ασφαλείας των παρακείμενων καταστημάτων, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων και όχι μόνο κάποια αποσπασματικά πλάνα, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση ανθρώπου που φέρεται να ήταν μαζί με τον Ζακ Κωστόπουλο την στιγμή της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο άνδρας, οι δύο τους ήταν για καφέ και ο 33χρονος δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να το ληστέψει, αλλά να προφυλαχτεί καθώς στην καφετέρια που βρίσκεται στον πεζόδρομο ξέσπασε έντονος καβγάς μεταξύ τρίτων ατόμων χωρίς εκείνος να εμπλακεί. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο της κατάθεσης ο 33χρονος εγκλωβίστηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο, πανικοβλήθηκε και δεν κατάλαβε για ποιο λόγο άρχισε να δέχεται επίθεση.

  29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    23. Σωστά το υπέθεσα. Να τα λέμε κι αυτά 🙂 .
    Στις μέρες μας με την κρίση φούντωσε αυτο με τους αγοραστές χρυσού.Στο τσακα τσάκα στήθηκαν επίσημα τέτοια «μαγαζιά», χιλιοδιαφημίστηκαν και μετά που πιάστηκαν πολλά με διάφορες παρανομίες. Τσάκα τσάκα πάλι, κλείσανε αρκετά. Με τούτα και με τ΄άλλα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι, στα σκοτεινά, μπορεί να δουλεύουν και κάποια ως άτυπα ενεχυροδανειστήρια.

    Ο Γρ.Βαλλιανάτος τώρα στο 24.7 /88.6

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    29 τέλος Για φριχτό λιντσάρισμα μιλήσανε και «κατασκευή εικόνας» . Ο Γρ.Βαλ. ζήτησε να δοθεί και ο ήχος από τα βίντεα.

  31. spiral architect 🇰🇵 said

    @25 τέλος: Για την αντίδραση της κοινωνίας (και όχι μόνο στα σόσιαλ, όπου βρίζει κάθε καρυδιάς καρύδι) τεντώστε το αυτί σας κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ στη δουλειά σας. 😐

  32. gpoint said

    Αν πάντως το κατάστημα λειτουργούσε σαν ενεχυροδανειστήριο του κ@λου, όπως τα περισσότερα, διόλου απίθανο ο κοσμηματοπώλης να είναι κάποιος τυχάρπαστος που τον μάθανε σε μια ώρα να ρίχνει κάτι σταγόνες για βρίσκει τα καράτια και να ζυγίζει το προς εξαργύρωση πράμα, Τα περισσότερα τέτοια μαγαζιά ανήκουν σε αλυσίδες όπως και πολλοί πάγκοι της λαίκής πλέον…

  33. nikiplos said

    Καλημέρα…

    Τρία πραγματάκια ίσως και ενστάσεις αν μου επιτραπεί να τις πω κι έτσι…

    1. Πρώτα και κύρια η ονοματοδοσία «Ομόνοια». Η Γλάδστωνος απέχει από την Ομόνοια μόλις 75μ, όμως ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είναι… Είναι τελείως έξω από τα όρια του γκέτο της Ομόνοιας που ξεκινάει δυτικά της Πατησίων, την περικυκλώνει δυτικότερα μέχρι και απόσταση 1 χιλιομέτρου (Μεταξουργείο Κουμουνδούρου κλπ) και φθάνει μέχρι την οδό Αθηνάς… Μάλιστα η Γλάδστωνος είναι ‘πολιτισμένο’ μέρος με καθόλα υγιείς επιχειρήσεις ποικίλου είδους. Τα Μήδεια είπαν ‘Ομόνοια’ με σκοπό να εγείρουν όλους αυτούς τους αυτοματισμούς που έχει τον 80% των συμπολιτών μας με τα πρεζάκια που νυχθημερόν τρυπιώνται στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, στην οδό Αθηνάς, Σωκράτους, έως και όπισθεν του Δημάρχου Καμίνη… Πάντως η Γλάδστωνος είναι καθόλα ασφαλής δρόμος…

    2. Βλέποντας κανείς το βίντεο που ανήρτησε το Πρώτο Ψέμα με προκλητικό τίτλο (δεν βάζω λίκνο), είναι προφανές ότι το τζάμι το έσπασαν οι δύο απέξω. Εις εξ αυτών φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης. Επίσης είναι προφανές ότι δεν τον κτύπησαν ούτε με μίσος ούτε με τίποτε… Μάλλον από φόβο, προηγούμενα ή κάτι άλλο τον κλώτσησαν να μην βγει από τη βιτρίνα… Φυσικά οι κλωτσιές ήταν δυνατές αλλά (από το βίντεο πάντα εικάζω), χάρη στον θαρραλέο γκριζομάλλη με την κοτσίδα σταμάτησαν έγκαιρα… Η ψύχραιμη φωνή: «Ρε παιδιά έλεος θα τον σκοτώσετε…» (πάντα στη σφαίρα της εικασίας από το βίντεο… μπορεί να είπε και «ρε μλκς…» ). Ενδεχομένως το παιδί να πήγε τελικά από κάτι άλλο… Καθόλου σαν λιντσάρισμα πάντως δεν μου φάνηκε εμένα… Περισσότερο σαν ατυχές περιστατικό, που κρύβει και άλλα πράγματα, ενδεχομένως οι πρωταγωνιστές να γνωρίζονταν να είχαν προηγούμενα…

    3. Πριν 25 χρόνια, μέρα μεσημέρι ένας νεαρός προσπάθησε να κλέψει μια μηχανή στην Τζώρτζ κοντά στο Πολυτεχνείο… Την ξεκλείδωσε αριστοτεχνικά και την κύλισε για να την βάλει μπρος, αλλά δεν τα κατάφερε αμέσως. Τον πήραν χαμπάρι οι ιδιοκτήτες και επειδή τον έναν τον γνωρίζαμε ως θαμώνες των καφενείων, άρχισε να κυνηγά τον νεαρό ένα ετερόκλιτο σμήνος… Βλέποντας πως περικυκλώνεται αυτός παράτησε τη μηχανή και αποφάσισε να φύγει γρήγορα… Προσπάθησαν να τον πιάσουν, αλλά ο όχλος ήταν ράθυμοι φοιτητές κι έτσι διέσπασε εύκολα τον κλοιό… Όταν είχε φθάσει γωνία Τζωρτζ και Στουρνάρη που ήμαν εγώ με δυό άλλους, όλοι ξέραμε πλέον ότι ήταν ένας επίδοξος κλέφτης μηχανών…

    Σε όλους ήρθαν αντανακλαστικά μνήμες, από μηχανές που τους είχαν κλέψει… Την πρώτη κλωτσιά την έριξα εγώ τον βρήκε στη λεκάνε και τον έριξε πάνω σε παρκαρισμένα παπάκια… Όλοι έπεσαν και τον κλωτσούσαν οπουδήποτε έβρισκαν… Οι περισσότεροι που έδερναν με μένος ήταν μακρυμάλληδες, αριστερόχροες φοιτητές εικάζω σήμερα με βάση όσα θυμάμαι… Στο κεφάλι δεν έφαγε καμία γιατί ήταν έμπειρος και κρύφτηκε κάτω από ένα πεσμένο παπάκι… Σήκωσα το παπάκι για να τον σηκώσουμε… Νομίζαμε πως θα ήταν αιμόφυρτος… Αυτός βρήκε την ευκαιρία και μου έδωσε ένα αριστοτεχνικό χτύπημα…

    Το είπα αριστοτεχνικό γιατί αυτός από τη θέση του είδε ότι κάλυπτα μια έξοδο γι’ αυτόν προς την Στουρνάρη… Αριστοτεχνικό, γιατί με παραμέρισε, αλλά δεν με τραυμάτισε, ούτε καν με πόνεσε… Μόλις μπόρεσε να διασπάσει τον κλοιό, έφυγε κατοστάρης προς τη Στουρνάρη… Που να τον φθάναμε οι καλοζωησμένοι… άλλωστε οι περισσότεροι είχαν ξεθυμάνει…

    Φαντάζομαι οι περισσότεροι εκ των τότε πρωταγωνιστών σήμερα θα ξερνούν χολή για τον ιδιοκτήτη του χρυσοχοείου. Όμως οι παλαιοί έλεγαν: «ο θεός να σε φυλάει από την κακιά την ώρα» κι εννοούσαν εκείνη που θα θολώσει το μυαλό σου και δεν θα πολυελέγχεις τι κάνεις…

    Τα προηγούμενα να μην ληφθούν ως προσπάθεια αθώωσης κανενός…

  34. loukretia50 said

    Oι βίαιες αντιδράσεις του όχλου είναι πάντα επίκαιρες

    Mήπως έπρεπε να γράψω Alert ?
    Ας με συγχωρέσουν οι ευαίσθητοι.

    Billie Holiday – Strange fruit

    (Eδώ με τη Nina Simon)

    Strange Fruit
    Southern trees bear strange fruit
    Blood on the leaves and blood at the root
    Black bodies swinging in the southern breeze
    Strange fruit hanging from the poplar trees
    Pastoral scene of the gallant south
    The bulging eyes and the twisted mouth
    Scent of magnolias, sweet and fresh
    Then the sudden smell of burning flesh
    Here is fruit for the crows to pluck
    For the rain to gather, for the wind to suck
    For the sun to rot, for the trees to drop
    Here is a strange and bitter crop

  35. Pedis said

    # 72 Χωρίς να θέλω να γίνω συνωμοσιολόγος και τη στιγμή που το θύμα είναι νεκρό κι αμίλητο μάλλον ο κοσμηματοπώλης θα πέσει στα μαλακά

    73 χρονώ, μαγαζάτωρ-νοικοκύρης, με φήμη και πελατεία, με φυσιολογικά προβλήματα υγείας (αν και από στυλ και δύναμη στο βολέ δείχνει είκοσι χρόνια νεώτερος), με πρότερο έντιμο βίο (αν έχει), με την ιατροδικαστική έκθεση άλα σκάι ότι ο θάνατος δεν επήλθε από τα χτυπήματα αλλά … από σταμάτημα της καρδιάς, να βρει και κάνα δύο (ακρο)δεξιούς δικηγόρους που παραδοσιακά έχουν άκρη στους δικαστές, και είναι κύριος.

  36. Κουνελόγατος said

    Για την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, θα έβαζα -αν ήξερα να το κάνω- ένα πράσινο ανθρωπάκι που βγάζει κάτι από το στόμα του. Συγγνώμη πρωί-πρωί αλλά είμαι πολύ θυμωμένος. Σε ένα ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε. Ας περιμένουμε τα στοιχεία και τότε θυμώνουμε περισσότερο…

  37. gpoint said

    …Ετσι ο Πλάτων γράφτηκε
    στην νεολαία ΚΝΕ
    και γνώρισε τον Περισσό
    και τον καφέ φραπέ…

    Από το «Ο Πλάτων των ωραίων ορέων ( Ο Πλάτων και η αιξ)», περιπέτειε ενός τσοπάνη στην ποιηματοπίηση για όσους αγαπούν την χιουμοριστική ρίμα (μετά την μεγάλη εισαγωγή)

  38. VagiaTaf said

    Εξαιρετικό το άρθρο σας.

  39. Pedis said

    26 – Σε (πρόσφατη) αντιδιαστολή στο Αμέρικα έγινε ένα κάποιο σούσουρο, στο Ελλάντα όμως μούγκα.

    στην ελλάδα, ρε, τιμούμε και σεβόμαστε τους νεκρούς.

    (πλην φτωχομπινέδων οροθετικών)

  40. Pedis said

    το είπα, δε το είπα, και μένα μ’ άρεσε η προσεγγιση του Νικοκύρη στο θέμα.

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να επισημάνουμε ότι το αδίκημα του κοσμηματοπώλη είναι ο πιθανόν θανατηφόρος ξυλοδαρμός του Κωστόπουλου, δεν είναι η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Εκτός αν θεωρείται και αυτή ποινικό αδίκημα στην τελευταία σοβιετία της Ευρώπης. 😜

  42. Pedis said

    # 41 – είναι ο πιθανόν θανατηφόρος ξυλοδαρμός του Κωστόπουλου

    είπαμε, από σταμάτημα καρδιάς πήγε.

  43. spiral architect 🇰🇵 said

    Κάποτε ένας μεσήλικας κύριος την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του άκουσε θόρυβο. Κατάλαβε πως ήταν ληστής μέσα. Αμέσως είδε να έχει κάνει φτερά το ολοκαίνουργιο πανάκριβο στερεοφωνικό του. Βγήκε στο μπαλκόνι και αντίκρισε τον ληστή, έναν νεαρό – παρία της ζωής, να ακροβατεί στην μεσοτοιχία με το διπλανό διαμέρισμα και με το στερεοφωνικό στα χέρια του. Έκανε ησυχία για να μην τον τρομάξει και πέσει και σκοτωθεί.

    Ο νεαρός εισβολέας πράγματι σαν είδε τον ιδιοκτήτη έπεσε στο κενό ευτυχώς από μικρό ύψος. Έντρομος ο ιδιοκτήτης τηλεφώνησε αμέσως στις Πρώτες Βοήθειες κι έπειτα πήγε γρήγορα κάτω να δει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κλέφτης.
    Τον ρώτησε αν είναι καλά. Τον συνόδευσε στο νοσοκομείο με το νοσοκομειακό όχημα. Στους γιατρούς που τον ρώτησαν από που ήξερε τον νεαρό τραυματία, απάντησε ”Είναι συγγενής μου”.
    Όλη την ώρα κι αφού οι γιατροί ενημέρωσαν πως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, εκείνος του χάιδευε το κεφάλι. Τον ρωτούσε αν είναι μόνος στον κόσμο, αν έχει οικογένεια.
    Ο νεαρός αισθανόταν περίεργα και όμορφα, παρά το φόβο που πέρασε. Στο τέλος ο ιδιοκτήτης του είπε ”πάρε αυτά για μόλις βγεις από δω μέσα”, του έδωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και έφυγε, έχοντας ήδη ξημερώσει.
    Πολλά χρόνια πέρασαν. Τον ιδιοκτήτη συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία, στην Παιανία, μουσικοί, τραγουδιστές και η ελίτ της κοινωνίας. Το όνομα του Μάνος Χατζιδάκις.

    Όταν όλοι έφυγαν και το κοιμητήριο ερήμωσε, ένας νέος άντρας πλησίασε τον φρεσκοσκαμμένο τάφο και έκλαψε με λυγμούς. Ήταν εκείνος ο ληστής, ο παρίας, ο κλέφτης, ο περιθωριακός, που δεν είχε ξεχάσει το φέρσιμο του Χατζιδάκι στη δυσκολότερη – ίσως – στιγμή της ταραγμένης ζωής του.

    Η ιστορία με τον Μάνο Χατζιδάκι είναι αληθινή και έχει γραφτεί διήγημα από τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη.

    (από εδώ)

  44. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, χρησιμες πληροφορίες προστέθηκαν.

  45. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    να δούμε τι θα φέρει η ημέρα, τόσο από πλευράς ιατροδικαστή όσο κι από άλλες ειδήσεις/αποκαλύψεις κλπ. για το θέμα αυτό.

    Ό,τι είχα να παρατηρήσω το έγραψα χθες στο προχθεσινό νήμα (22/9) στην ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.

    Περιληπτικά, υπάρχουν πάμπολλα αναπάντητα ερωτήματα και η εκδοχή που είχε αρχικά διαδοθεί («ληστεία» κλπ.) μπάζει από παντού. Αλλά κατ΄εμέ το θέμα δεν είναι αυτό (ποιός, πότε και γιατί μπήκε στο κατάστημα), το θέμα είναι τα κτυπήματα κλπ. στον Ζ.Κ., η κατάληξη και τα σχόλια-οχετός, ιδίως από τη στιγμή που μαθεύτηκε ποιός ήταν …

  46. Δεν μπορώ να αντισταθώ η σχολιάστρια… Θα μπορούσε να ήταν το δικό τους παιδί… Πολλοί φίλοι και φίλες μου στο φμπ δείχνουν αυτές τις μέρες ένα απάνθρωπο πρόσωπο με τις αναρτήσεις τους, ένα ακροδεξιό πρόσωπο ας πούμε, τύπου American History X, αν έχετε δει την ταινία. Καλημέρα μετά από πολύ καιρό!

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο κ. Κικίλιας τώρα στο Β. Σκουρή 24.7, ξεκίνησε από τη Γλαδστωνος(είπε ΛΗΣΤΕΙΑ) πέρασε στα Εξάρχεια που εκκολάπτουν λέει τρομοκράτες μέσω ρουβίκωνα, εξακοντίστηκε στους πρόσφυγες ,είπε και ΛΑΘΡΟΜΑΤΑΝΑΣΤΕΣ, ενδιάμεσα σφήνα το ατόφωρο των δημοσιογράφων, ξανά στους μετανάστες που θα τινάξουν την Ευρώπη, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα χρειάζονται, προστασία να μην αλλοτριωθεί ο τρόπο ζωής μας…ευκοίλια /κικίλια

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    42: Μ’ αρέσει να μην προτρέχω για πράγματα που θα τα μάθω από αρμόδια πηγή εντός των προσεχών ημερών. Σεβάσου το βίτσιο μου.

  49. spiral architect 🇰🇵 said

    @47: Καλά αυτά, κάνα τρίποντο έβαλε; 😀

  50. mitsos said

    Καλημέρα

    Θλιβερά γεγονότα

    Δεν ήταν καν ένας Γαβριάς με ηρωικό θάνατο.

    Δεν ήταν καν ένας χαρακτηρισμένος πρώην κατάδικος με τον αριθμό 26104. Δεν του δόθηκε καν η ευκαιρία να κλάψει.

    Απλά ήρθε και πάλι ένας θλιβερό γεγονός να μας θυμίσει την τραγωδία των ανθρώπων που ζουν αναγκαστικά μέσα σε συνθήκες που ο κοινωνικός αυτοματισμός κυβερνά τις αντιδράσεις ανθρώπων χωρίς συνειδητή βούληση …

    Να μας θυμίσει πως τα Εκπαιδευτικά συστήματα είναι καταδικασμένα να αναμασούν Ιστορίες «Αθλίων». Και μπροστά στην δυσκολία οικοδόμησης προσωπικότητας που θα σκέφτεται συλλογικά σαν ο γενικός ο καθολικός Άνθρωπος … θα αρκείται σε κίβδηλους ηθικούς νόμους και επικλήσεις Θεών , … θα γυρνά ξανά και ξανά σε προλόγους όπως αυτός:

    https://drive.google.com/open?id=1fcv91VUUERrTTo6Cjqo2nSCVtgEY_5lj

  51. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  52. Pedis said

    # 48 – πάντοτε σέβεσαι τη γνώμη των αρμοδίων;

  53. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  54. nikiplos said

    @43, η κηδεία του ΜΧ έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, όπου αν δεν με γελάει η μνήμη μου κανείς εκ των καλλιτεχνών δεν ήταν καλεσμένος… Βέβαια, ποιητική αδεία συγχωρείται στον κ. Παπαστάθη…

  55. Κουνελόγατος said

    Επειδή ακούω και διαβάζω διάφορα, δεν πρέπει ο θυμός να οδηγήσει σε αυτοδικία. Διότι αλλιώς δικαιώνεις αυτούς που το έκαναν και το επικρότησαν.

  56. nikiplos said

    Ξαφνικά θα γεμίσουμε πάλι πεφτοσυννεφάκηδες…
    Στα χρόνια μου στο δημοτικό στα 70ς το μπούλιν περιελέμβανε συχνά τέτοιες σκηνές όπως του βίντεο… Στα ελάχιστα που έκανα αναπληρωτιλίκια σε μεγάλες μάντρες της πρωτεύουσας, τα πράγματα είχαν εξελιχθεί… Όλοι όμως κοιτούσαμε αλλού, γιατί που να μπλέκεις τώρα και με ποιά δικαιοσύνη…

  57. spiral architect 🇰🇵 said

    @13β:

    Καλό, το uBlock Origin δουλεύει πιο απλά από το adblock plus. Ευχαριστώ!
    (άσχετο)

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η υπέρτερη αξία, η αυταξία της ζωής δεν αναιρείται ό,τι κι αν μπαίνει από την άλλη μεριά της ζυγαριάς .Για όσους αποστρέφουν το πρόσωπο από το νεκρό, (παρία κατ΄αυτούς), να πούμε ένα υποθετικό δίλημμα: Αν η διακινδύνευση ήταν από τη μια η ζωή αυτού του ανθρώπου και από την άλλη να καταστραφεί πχ μια πολυκατοικία (ή οτιδήποτε υλικό) ,στο δυτικό νομικό πολιτισμό, η απόφαση είναι υπέρ του ατόμου.
    Δεν επικεντρώνομαι προσωπικά στο αν καταδικαστεί ο χρυσοπωλητής για υπερβάλουσα βία ή και για θανάτωση του Ζ.Κ.
    Δεν κάνω τη δικάστρια,(αφού δεν είμαι), ούτε το βίντεο καλά καλά δεν είδα. Αυτό που είδα, με στοίχειωσε: Έναν άνθρωπο, διπλωμένο σαν στριμωγμένο/εγκλωβισμένο αγρίμι στη στενή βιτρίνα και δυο άνδρες από ξω να κλωτσάνε τα τζάμια ,πάνω στο κεφάλι του -μαζί γυαλιά και κρανίο- ενώ μαζί τους γύρω υπάρχει κι άλλος κόσμος που κάνει σεϊρι. κι ύστερα τη φιγούρα του «αγριμιού» που τρεκλίζει ν΄απομακρυνθεί απ΄αυτό (το εφιαλτικό) σκηνικό. Αρένα.

  59. Pedis said

    # 43 – αληθές περιστατικό;

  60. Νέο Kid said

    Έχει αλλάξει η κενονία, πολύ …
    Κάποτε, τους τοκογλύφους τους δακτυλόδειχναν και τους απέφευγαν σε κοινωνικές συναναστροφές . Κι αυτοί όμως με τη σειρά τους, ήταν κύριοι. Αναγνώριζαν και αποδεχόντουσαν το ρόλο τους ! Και δεν έδερναν οι ίδιοι, αλλά έβαζαν τους μπράβους τους να δείρουν και να εκβιάσουν…
    Τώρα , όχι μόνο δέρνουν οι ίδιοι , αλλά έχουν και τη συμπαράσταση στο ξύλο των ευυπόληπτων πολιτώνε.
    Α, και έχουν γίνει και κωσμιματωπόλαι -λουράκια- αγωράζο χροισό, από τοκογλυφοι.
    Πρόοδος!

  61. Νέο Kid said

    Αλλά εδώ φτάσαμε στο σημείο, για να πας να δεις τον Παναθηναϊκό να σου ζητάνε ΑΜΚΑ και Ε9 στα εκδοτήρια στην Καλογρέζα…

  62. ndmushroom said

    13, 57
    Με προλάβατε, για το uBlock θα έγραφα κι εγώ, που το φέρνεις και στα μέτρα σου (εγώ, π.χ., το χρησιμοποιώ για να μπλοκάρω και περιττές στήλες κάποιου ιστοτόπου που, παρότι δεν είναι διαφημίσεις, βαραίνουν τη σελίδα).

  63. Σωτήρς said

    17 Gpoint.
    Η αναγνώριση άργησε γιατί η οικογένεια του Ζακ δεν μένει πια στην Ιτέα. Έχουν φύγει στο εξωτερικό όπως και τα αδέρφια του. Δεν έβρισκαν κανέναν οι αστυνομικοί και άργησε. Υπάρχουν υπόνοιες ότι το κουκούλωμα θα ήταν πολύ βολικό αλλά δεν βγήκε καθότι ήταν γνωστός. Αλλιώς το σχήμα «πρεζάκιας-ληστής-μαχαίρι-αυτοτραυματίστηκε-τέλος» πιστεύω ήταν έτοιμο.

    56 Εσείς τότε τη δεκαετία του ’70 ήσασταν πολύ σκληροτράχηλοι. Ακόμα και το μπούλινγκ φλώρεψε με τη μεταπολίτευση.

  64. nikiplos said

    Ο Όχλος είναι πάντα όχλος…

    Δεμένος με χαλκάδες και αλυσίδες στον λαιμό, ο Ανδρόνικος οδηγείται μπροστά από το Ισαάκιο. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, του μαδούν τα γέννια και τα μαλλιά του ξεριζώνουν όλα τα δόντια με τανάλιες. Γυναίκες τον γρονθοκοπούν στο στόμα, έπειτα του κόβουν το δεξί χέρι, τον τυφλώνουν από το δεξί μάτι και τον ρίχνουν στη φυλακή. Την επομένη το πρωί, τον βγάζουν από το κελί, τον τυφλώνουν και από το άλλο μάτι, τον ανεβάζουν πάνω σε μια ψωριασμένη γκαμήλα και τον περιφέρουν στην Αγορά. Εκεί τον παραδίδουν στις διαθέσεις του εξαγριωμένου πλήθους. Στο λιντσάρισμα που ακολουθεί πρωτοστατούν οι ζητιάνοι, οι περιθωριακοί, τα χειρότερα κατακάθια της πόλης αλλά και οι συντεχνίες των τεχνιτών. Πόρνες, χασάπηδες, χαμάληδες, ταμπάκηδες, ληστές των υπονόμων και θαμώνες καπηλειών. Τον χτυπούσαν στο κεφάλι με ρόπαλα, τον ράπιζαν στο πρόσωπο, του έσπασαν όλα τα δόντια με σφυριά, τον τρυπούσαν με ραβδιά.. Άλλοι τον λιθοβολούσαν αποκαλώντας το λυσσασμένο σκύλο, του έβριζαν τη μητέρα, του πετούσαν σάπια κρέατα και σκουπίδια. Μια πόρνη πλησίασε τη θλιβερή πομπή και του έριξε καυτό νερό στο πρόσωπο, κατακαίγοντάς το…. Τον σέρνουν ως τον Ιππόδρομο, που είναι γεμάτος κόσμο, καθώς έχει γίνει γνωστό ότι θα λινσταριστεί εκεί ο Ανδρόνικος.
    Αρχίζουν να του κόβουν κομμάτια απ’το κορμί του. Του ξεριζώνουν με τανάλιες τα γεννητικά όργανα και του τα χώνουν στο στόμα. Δύο στρατιώτες διαγωνίζονταν για το ποιος θα μπήξει το ξίφος βαθύτερα στο κορμί του βασανισμένου, χωρίς αυτός να σκοτωθεί, και το θύμα ξεψύχησε μόνο όταν ένας άλλος του έμπηξε ένα σπαθί βαθιά στο φάρυγγα. Έτσι πέθανε ο τελευταίος των Κομνηνών.. Το άψυχο κορμί του κομματιάστηκε, τα κομμάτια του αφέθηκαν να σαπίσουν πολλές μέρες στον Ιππόδρομο κι έπειτα πετάχτηκαν στη θάλασσα χωρίς ταφή». Ήταν ο ίδιος μανιασμένος όχλος που τρία χρόνια νωρίτερα είχε στέψει αυτοκράτορα τον Ανδρόνικο Κομνηνό μέσα σε ουρανομήκεις αλαλαλγμούς θριάμβου.

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    52: Καλή ερώτηση. Όχι είναι η απάντηση. Το θανατηφόρο χτύπημα με το ρόπαλο στο κεφάλι που δέχτηκε ο Λαμπράκης, έγινε χτύπημα κατόπιν προσκρούσεως στο κράσπεδο του πεζοδρομίου από τον τότε ιατροδικαστή (Καψάσκη ;). Ελπίζω σήμερα να υπάρχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλ(ε)ίδες.

  66. nikiplos said

    65@ στο προηγούμενο – το οποίο πρέπει να είναι πειραγμένο γιατί το πήρα από ιστότοπο – θέλοντας να κάνω black humor σε θεατρικό θα έβαζα τον Γιώργο Αυτιά να λέει: «μα καλά όλα τα άλλα, αλλά του έβριζαν τη μητέρα?» φεύ… 🙂

  67. nikiplos said

    Κι επειδή ειπώθηκε για τον Έμετ Τίλλ, το τραγούδι και οι στίχοι του Μπόμπυ:

  68. Pedis said

    # 65 – Ελπίζω σήμερα να υπάρχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλ(ε)ίδες.

    ναι, τις βρίσκεις ολούθε, πλέον, ακόμη και σε ζαρντινιέρες.

  69. Παναγιώτης Κ. said

    Η προσέγγιση του Νικοκύρη δεν σε κάνει να «παίρνεις φωτιά»!

  70. alexisphoto said

    Καλημέρα και από εμένα
    @ 65 & 68: Ήθελα να τα πω εγώ. Τα είδα γραμμένα από εσάς.
    Ευχαριστώ

  71. gpoint said

    # 64

    στην αρχή γράφει «του ξεριζώνουν όλα τα δόντια με τανάλιες» και μετά.»Τον χτυπούσαν στο κεφάλι με ρόπαλα, τον ράπιζαν στο πρόσωπο, του έσπασαν όλα τα δόντια με σφυριά, τον τρυπούσαν με ραβδιά.»

    Τι έγινε ; ξαναφύτρωσαν τα δόντια ;;

  72. nikiplos said

    71@ Tzi γι’ αυτό κι εγώ είπα πως πρέπει να είναι πειραγμένο… το πήρα από ιστότοπο, οπότε δεν είναι σίγουρο τι εννοεί… Ενδεχομένως όμως να χτυπούσαν τις ρίζες ή τα σαγόνια του και να είναι σκράπα η μετάφραση…

  73. nikiplos said

    Και τα λόγια του ιδίου του Ζαχαρία Κωστόπουλου:

    Σίγουρα φασίστας δεν είναι μόνον αυτός που έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή ή που είναι στην Χρυσή Αυγή ή την εμπιστεύεται. Δεν αρχίζει και τελειώνει φασισμός και η νοοτροπία αυτή στη Χρυσή Αυγή. Έχουμε ακούσει να διατυπώνονται φασιστικές απόψεις και από άλλα κόμματα της Δεξιάς και από ανθρώπους που δηλώνουν ακομμάτιστοι ή δεν ψηφίζουν. Δεν έχει να κάνει με κόμμα ο φασισμός, είναι νοοτροπία. Είναι η νοοτροπία το ότι προσπαθώ με τη βία να επιβάλλω το κανονικό, αυτό που θεωρώ εγώ φυσιολογικό και προσπαθώ δια της βίας ή με το να σπέρνω το φόβο, να κάνω τους ανθρώπους που δεν είναι σαν κι εμένα, αν όχι να γίνουν σαν κι εμένα, τουλάχιστον να κρύβονται για να μην τους βλέπω

  74. spiral architect 🇰🇵 said

    Στις αρχές του χρόνου ένας ογδονταοκτάχρονος συνταξιούχος λιμενικός στη Γλυφάδα πυροβόλησε και τραυμάτισε, ευτυχώς όχι σοβαρά, δυο μπουκαδόρους που μπήκαν στο σπίτι του. Το πιστόλι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ήταν το υπηρεσιακό του το οποίο κατά την αποχώρησή του δεν το παρέδωσε, το τσούρνεψε 😉 και το φύλαξε στο συρτάρι του, συναισθηματικά ίσως. Έπειτα από τριαντατόσα χρόνια το χρησιμοποίησε. Ρωτώντας τότε ένα δικηγόρο, μου είπε ότι αν ο μπάρμπας κατείχε το όπλο νόμιμα, θα έπεφτε στα μαλακά, γιατί με αφορμή την παράνομη χρήση του πιστολιού κατηγορήθηκε εκτός των άλλων για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

    Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί στον περίγυρό μου (φαντάζομαι και στον δικό σας) όλο και συχνότερα ακούω για οπλοκατοχή για προστασία στο σπίτι κλπ αμερικανιές. Ταυτόχρονα διαβάζω τα σχόλια σε διάφορες ιστοσελίδες και στέκομαι σιωπηλός αναλογιζόμενος τα χρόνια των μικράτων μου και τη σύγχρονη ζουγκλοποίηση.

  75. sarant said

    67 Και ένα δικό μας άρθρο

    Όταν ο Μπομπ Ντίλαν συνάντησε τον Βάρναλη

  76. spiral architect 🇰🇵 said

    Ηλίας Πετρόπουλος – Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη.

  77. spiral architect 🇰🇵 said

  78. Alexis said

    Πιο ανατριχιαστικό ακόμα και από το λιντσάρισμα είναι όλο αυτό το κύμα δυσώδους λάσπης που ενέσκηψε στα ΜΚΑ (=Μέσα Κοινωνικής Αποκτήνωσης), τα φασιστικά σχόλια, οι κρωγμοί «καλά του έκαναν» και το άθλιο φτηνό χιούμορ, σαν αυτό του κυρίου καθηγητή που λέει ο Νικοκύρης στο άρθρο.

    Είμαστε μια κοινωνία που οδεύει ολοταχώς προς τον εκφασισμό και την αποκτήνωση.
    Το «μακριά απ’ τον κώλο σου κι ας είναι κι έναν πόντο» τείνει να γίνει το εθνικό μας σλόγκαν!

  79. Alexis said

    #77: Χωρίς να έχω δει τι έγραψες συμπέσαμε στο «μακριά από μας». Δυστυχώς…

  80. sarant said

    54 Τώρα είπε ο Αντωνης Μποσκοϊτης στο Κόκκινο ότι ο πρωην ληστής πήγε και έκλαψε στον τάφο του ΜΧ μετά το τέλος της κηδείας και ότι τον είδε κάποιος από τους λιγοστούς παρευρισκόμενους συγγενείς και τον ρώτησε.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    68: Οι πανταχού παρούσες κάμερες είναι μια ασφαλιστική δικλίδα, όσο κι αν στοχοποιούνται ως ρουφιάνες. Έτσι δεν εξιχνιάστηκε η «ζαρντινιέρα» που πήγαινε για κουκούλωμα; Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι διαφανής δημοκρατία, αλλά δεν είναι και αστυνομικό κράτος.

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να μην ξεχνάμε πάντως, παιδιά, και το δικαίωμα στην ασφάλεια του φουκαρά του νοικοκυραίου. Ειρωνευτείτε τον όσο θέλετε, αλλά έχει κι αυτός δικαιώματα. Όχι το δικαίωμα στην αυτοδικία, βέβαια, αλλά το δικαίωμα στην ασφάλεια το έχει ο καψερός, αλλά πού να το βρει; Έγινε καμιά διαδήλωση για το βίαια καταπατημένο δικαίωμα της Δώρας Ζέμπερη στη ζωή και στην ασφάλεια;

  83. loukretia50 said

    64. Nikiplos
    Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αποδειχθεί ότι το αγριεμένο πλήθος εξουδετερώνει πολύ αποτελεσματικά όσους βάζει στο στόχαστρο.
    Δεν έλεγαν βέβαια λιντσάρισμα το λιθοβολισμό της μοιχαλίδας, ούτε το μαρτυρικό θάνατο της Υπατίας (ενδεικτικά μόνο) , απλά «απονομή δικαιοσύνης/ τιμωρία».

    Δε νομίζω ότι χρειάζεται ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης για να καταδικάσουμε την υπέρμετρη άσκηση βίας και δεν είναι υπερβολή να θυμηθούμε ότι αυτό συνέβαινε και συμβαίνει δυστυχώς σ΄όλο τον κόσμο.
    Ούτε είναι τόσο σημαντικό αν κυριολεκτούμε λέγοντας «λιντσάρισμα» ανάλογα με τον αριθμό των θεατών και την όποια αντίδρασή τους, ακόμα και σ’ένα ιστολόγιο που ασχολείται με τη γλώσσα.
    Όταν τουλάχιστον δύο άτομα αντιδρούν σαν όχλος αντιμετωπίζοντας έναν αδύναμο και μάλιστα όταν δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, τι θα πούμε?
    Είναι στη φύση τους?

    • Κατάφερα κι έγραψα «λιντσάρισμα» κι ας μη μου βγαίνει με τίποτε, μόνο και μόνο για να μη σταθεί κανείς στην ορθογραφία.
    • Έχω ακούσει πολλές φορές, τάχα για αστείο, ότι αν εκφραζόμουν ελεύθερα σε άλλες εποχές θα με έκαιγαν σαν μάγισσα.

  84. Pedis said

    # 81 – προς στιγμή νόμισα ότι αναφερόσουν σε ασφαλιστικές δικλίδες παρεχόμενες από τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μμε ενάντια στο παρακράτος, τη διαφθορά και τους ημέτερους -πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά- που ειναι παραδοσιακά στο απυρόβλητο ενώ ενοχοποιούνται συστηματικώς ανυπεράσπιστοι κι εύκολα θύματα των στερεότυπων και των προακταλήψεων.

    Η κάμερα στα κινητά δεν είναι κατάκτηση της ελληνικής δημοκρατίας, εκτός κι αν σε παρεξληγησα … αν βρεθεί, τώρα, κάνας χριστιανός να τραβήξει και τύχει τα πλάνα να είναι καθαρά, κεντραρισμένα και με «λογική» σειρά και γίνουν δεκτά από το δικαστήριο, ε τότε μπορεί και να βρει το δίκιο του κάποιος που είναι από κείνους που δεν το βρίσκουν ποτέ.

  85. spiral architect 🇰🇵 said

    @82: Γιάνν’, μη τα μπερδεύεις! Μη μπερδεύεις τη δολοφονία της x-Δώρας Ζέμπερη με την αυτοδικία εναντίον του ΖΚ, γιατί σκεπτόμενος έτσι μπερδεύεις ερωτικές (πιθανόν) δολοφονίες στο Αιτωλικό, με κόλλυβα με παραθείο και αυτοπροστασία με νόμιμο όπλο μέσα στο σπίτι σου.
    (δες παραπάνω για το τελευταίο)

    Ο ΖΚ ήταν εγκλωβισμένος στο μαγαζί. Ας έπαιρνε ο «νοικοκυραίος» τηλέφωνο το 100 και το θέμα θα έληγε εκεί, μιας που ο ίδιος είπε για αυτόματα ρολά κλπ.

  86. leonicos said

    @83
    Έχω ακούσει πολλές φορές, τάχα για αστείο, ότι αν εκφραζόμουν ελεύθερα σε άλλες εποχές θα με έκαιγαν σαν μάγισσα

    Έχω έτοιμα τα ξύλα. Το σύνθημα περιμένω

  87. loukretia50 said

    86 Λεώνικε,
    Καλύτερα να ψήσεις κανένα παϊδάκι.
    Εγώ δεν τρώγομαι με τίποτα!

  88. sarant said

    85 Το 100 είχε ήδη ειδοποιηθεί.

  89. spiral architect 🇰🇵 said

    @85: Κόλλυβα με παραθείο 😮 😮 😮
    (μακρυά απ’ όλους)

  90. loukretia50 said

    89. συνταγή κάποιου κακόψυχου προφανώς!
    Εκτός αν τα μπέρδεψε κάποια άσχετη μαθητευόμενη!

  91. agapanthos said

    33 Πάντως, η οδός Γλάδστωνος δεν είναι και ο ορισμός του ασφαλούς δρόμου.

    https://www.news247.gr/koinonia/pyrovolismoi-se-kafeteria-stin-plateia-kaniggos-traymatistike-22chroni.6530575.html

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Υπάρχει δρόμος στο κέντρο της Αθήνας που να είναι ο ορισμός της ασφάλειας; 😊😯

  93. nikiplos said

    83@, Αγαπητή Λουκρητία, το point μου είναι ότι ο οποιοσδήποτε (και αυτό το λέω και το εννοώ), μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα και στη θέση του Χρυσοχόου και στη θέση του ΖΚ… Και τα παραδείγματα (το πρώτο, του «πεφωτισμένου φοιτηταριού» κι εμένα μέσα και το δεύτερο του Βυζαντινού Όχλου, της μάζας δλδ) τα παρέθεσα για να στιγματίσω ακριβώς αυτή τη φύση μας…

    Δόθηκε το παράδειγμα της Ζέρμπερη που ακόμη διερευνά η Αστυνομία. Εγώ θα δώσω ένα πιο παραστατικό. Του Μένη Κουμανταρέα που ακριβώς όπως τον Ζάκ, τον σκότωσαν κυριολεκτικά στο ξύλο οι δυό ληστές στο διαμέρισμά του… Βλέπεις αυτός δεν είχε την επιλογή να τους βοηθήσει, να τους συνδράμει σε ένα νοσοκομείο. Δεν του έδωσαν καμία τέτοια επιλογή… Προτίμησαν να τον σκοτώσουν στα κλωτσίδια…

    Το γιατί εκφράζω ενδοιασμούς στο λιντσάρισμα, δεν το κάνω για λόγους αριθμητικούς.. Το κάνω γιατί μετέχουν επί τοις ουσίας μόνο δύο άτομα. Ο όχλος είναι εκεί παρατηρεί παγωμένος, αμέτοχος, αλλά δεν μετέχει ενεργά… μόνο παθητικά… Επίσης αμφισβητώ και το ζήτημα της αυτοδικίας, μέχρι να αποδειχθεί…

    Με συντρέχει όμως η εικόνα ενός ανθρώπου-ερειπίου και της λουμπεναρίας που βγάζει τα εσώψυχά της…

    Τέλος φρονώ, ότι ο μπράβος θα είναι Δημ. Υπάλληλος, μάλλον της ΕΛΑΣ, γι’ αυτό και δεν έχει συλληφθεί προς ώρας…

  94. Χαρούλα said

    Δεν θέλω να ασχοληθώ καθόλου με υπανθρώπους που χτυπούν ανθρώπους(και ζώα). Δεν θέλω να ασχοληθώ με όποιον υποτιμά την ανθρώπινη ύπαρξη απέναντι στα υλικά αγαθά. Στην συνείδηση μου είναι ξεκάθαρα.
    Θα ασχοληθώ με τους άλλους τους ανοιχτόμυαλους, τους «προοδευτικούς», τους Ανθρώπους. Γιατί πρέπει για να υποστηρίξουμε την ολόσωστη άποψη μας ενάντια στην κτηνωδη συμπεριφορά, να βγάλουμε ύποπτο για την εργασία του, τον βιαιοπραγούντα; Δεν ειναι αρκετή η πράξη του; Και δεύτερον αν ο νεκρός δεν ήταν αυτός, αλλά ένα άγνωστο ρομά πρεζόνι, θα ασχολιόμασταν το ίδιο; Με το χέρι στην καρδιά.

    Για μένα η ουσία είναι να προβληματιζόμαστε και να βελτιωνόμαστε από τέτοια φρικτά περιστατικά. Όχι να διαφωνούμε σε καφενεία και φβ.

    Καλησπέρα σας…

  95. nikiplos said

    @91, επειδή την περιοχή την διατρέχω τα τελευταία 30 χρόνια, πιστέψτε με… Στην Γλάδστωνος μην φοβάστε τίποτε…

    Γενικά το κέντρο της Αθήνας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ακόμη πολύ αγαθό… Εντούτοις αν μπείτε στον κυκλικό τομέα με κέντρο την Ομόνοια και κάνετε στροφή αντίθετη με τη φορά του ρολογιού, από την Πατησίων μέχρι την Αθηνάς, θα συναντήσετε το άντρο του λαθρεμπορίου, της πρέζας, των μαστρωπών κα, το καθένα βέβαια στην ώρα του και στη γωνιά του… Κι αυτά σαν γενικές αναφορές, αν δεν σταματήσετε να κάνετε νταραβέρι, κανείς δεν θα σας ενοχλήσει εκτός από τα πρεζόνια που θα σας ζητήσουν ό,τι χάλκινο έχετε…

  96. Χαρούλα said

    Άσχετο.
    69 φοιτητες απο ζορισμένες οικογένειες, έμειναν χτες κυριολεκτικά με τα ρούχα που φορούσαν. Μάθατε οτι κάηκε η φοιτιτική εστία στο Ηράκλειο. Μέχρι τώρα οι Κρητικοί τα φρόντιζουν καλά. Αλλά επειδή θα εμφανιστουν αναγκες σε κινητα, υπολογιστες, γυαλιά, νοικοκυριό, όποιος εχει σχέση με εταιρείες τεχνολογίας, ας δώσει την ιδέα για δωρεές.
    Ευχαριστώ και συγγνώμη αν ακούγομαι περίεργα. Το μέλλον μας είναι.

  97. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    93 Επειδή λεξιλογούμε, δεν «σε συντρέχει» η εικόνα.

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    94: Βάλε και τα περί την πλατεία Βάθης στενά…Και όχι μόνο. Το θέμα δεν είμαστε εμείς οι άντρες…Υπάρχουν και οι γυναίκες, οι έφηβοι, οι γέροι…Κυκλοφορούν άφοβα στην πόλη τους τα βράδια ή περπατάνε κοιτώντας δεξιά κι αριστερά; Όσο κι αν τα παραλένε τα τρομολάγνα κανάλια, δεν ωφελεί να εξωραΐζουμε μια δύσκολη πραγματικότητα. Ο γηραιός πατέρας μου δέχτηκε επίθεση στα σκαλιά της πολυκατοικίας στα Πατήσια, γρονθοκοπήθηκε και ληστεύθηκε στη μία το μεσημέρι. Από τότε και στη λαϊκή πάει με ταξί. Βλέπεις, δεν ανήκει σε κάποια δυναμική μειονότητα-κλίκα να διαδηλώσει και να τα σπάσει για πάρτη του. Μπορεί η Αθήνα να μην είναι φαβέλα του Ρίο ή σκοτεινό γκέτο αμερικανούπολης, αλλά και ασφαλή δεν τη λες.

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    95, όχι 94…Με το 94 απλώς συμφωνώ.

  100. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Εγώ, προσωπικά, τον Κωστόπουλο δεν τον ήξερα, ούτε καν είχα ακούσει το όνομά του πριν τα τελευταία συμβάντα, αλλά πιστεύω ότι, παρά την ακτιβιστική δράση του, ήταν ήδη νεκρός (τελειωμένος) πριν ακόμη μπει, για τον οποιοδήποτε λόγο, στο κοσμηματοπωλείο.
    Τώρα, ο θάνατός του γίνεται αφορμή προκειμένου αριστεροί, φασίστες, οροθετικοί, «μάτσο», αστυνομικοί, κομμώτριες και κάθε καρυδιάς καρύδι, να έρχεται να σκυλεύεται -μέχρι το επόμενο συμβάν που θα μας τραβήξει την προσοχή και θα το εκμεταλλευτούμε αναλόγως, αγνοώντας την κατάντια μας, όχι την οικονομική, που πονηρά προτάσσουν όλοι, αλλά την κοινωνική, αυτή την αθλιότητα, στην οποία ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά.

  101. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για πείτε να δω κάτι , ο δεύτερος που μετέχει φανατικά στο μακέλεμα, τί ήταν; συνεταίρος στο μαγαζί ή μόνο αυτόκλητος «συμπαραστάτης» ;

    ( κι ένας τρίτος από το κέντρο εκφενδονίζει κρατώντας απόσταση, το «λίθο» του τη στιγμή που κουτρουβαλιέται μες απ΄τα γυαλιά το ανθρώπινο θήραμα)

    Αν αναγνωρίσουμε το μωσαϊκό/τέρας που αντανακλά ο καθρέφτης, ίσως παραδεχτούμε /και γιατρέψουμε καμιάν αιτία του.

  103. Δεν πρόσεξα αν έχει γραφτεί κι εδώ αλλά λέγεται ότι στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής υπάρχουν και προστάτες. Όχι σεκιουριτάδες με στολή αλλά γορίλες με πολιτικά.

  104. loukretia50 said

    Νikiplos
    Δυστυχώς όλοι μπορεί να βρεθούμε στη θέση του θύματος ή του θύτη.
    Σαν θύματα δεν έχουμε και πολλά περιθώρια, αν κινδυνεύει η ζωή μας, προφανώς το ένστικτο της επιβίωσης θα μας ωθήσει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο για να αμυνθούμε.
    Σαν πληγωμένο αγρίμι. Ναι, είναι στη φύση μας.

    Δε δέχομαι όμως ότι αυτό ισχύει σε οιαδήποτε άλλη φάση. Υπάρχουν επιλογές για να μη γίνουμε κτήνη.

    Στο κέντρο φυσικά και κυκλοφορεί άνετα άνδρας καρδαμωμένος – την ημέρα.
    Νέο κορίτσι – μινιατούρα – χειμώνα που νυχτώνει νωρίς?

  105. Απροσδιόριστα τα αίτια του θανάτου, λένε οι ιατροδικαστές. Μάϊστα!

    http://www.documentonews.gr/article/to-porisma-twn-iatrodikastwn-gia-ton-zak-kwstopoylo-aprosdioristh-pros-to-paron-h-aitia-thanatoy

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    105. Ε ναι! θα προχωρήσουν στις τοξικολογικές λέει. Να ξεθυμάνουν στην πορεία κι όποιοι (λίγοι τελικά;) εξανέστησαν με την αγριότητα.

    103 και πώς τους αναγνωρίζεις αυτούς; Γιατί εκεί γύρω κυκλοφορώ κι εγώ, ανέμελα κι ασύστολα, τρώω σουβλάκια πάνω στον πεζόδρομο,πίνω καφέ στο κοφιγουέη στη γωνία, παίρνω τυρόπιτα από του Γαμβέτα, σκαλίζω στα παλαιοβιβλιοπωλεία Θεμιστοκλέους και Γλάδστωνα,παίρνω λάμπες και διάφορα χρειαζούμενα σκοινάκια από παραπάνω. Μέσα στη στοά στο υπόγειο έπαιρνα υλικά ραφείου από χρόνια, αγοράζω ακόμη καλτσάκια κι άλλα βαμβακερά από τη Βερανζέρου,σ΄αυτό το ύψος, φύλλο-φτερό το τετράγωνο δηλαδή…

    104.τέλος Λου, ούτε στο Χαλάνδρι πέρα της πλατείας κι ένα κοντινό γύρο δεν κυκλοφορώ νύχτα,είτε νωρίς είτε αργά, καθώς έχουν λιγοστέψει πια τα φώτα (κλείσανε μαγαζιά) κι ας είμαι και βασταγερότατη 🙂

  107. 106β Φαίνονται. Ψηλοί, γεροδεμένοι, με μικρό τσαντάκι μέσης, που κάθονται ακίνητοι σε μιαν άκρη. Το χειμώνα φοράνε και μπουφάν μοτοσικλετιστή, σαν πρόχειρη θωράκιση.
    Εμφανέστατοι είναι οι μαντραχαλέοι έξω από το Πλαίσιο στην Στουρνάρη.

  108. Νικος απο το Αιγαλεω said

    Για να σχολιάζεις μια υπόθεση στην οποία δεν ήσουν παρών εξαρχής, είναι παρακινδυνευμενο. Βέβαια οι «παντογνώστες» δημοσιογράφοι σχολιάζουν τα πάντα ως «ειδικοί». Δυστυχώς πολλοί εξάγουν συμπεράσματα σύμφωνα με αυτά που λένε οι πάσης φύσεως » Ελευθερουδακιδες-εγκυκλοπαιδιστες»

  109. gpoint said

    # 93

    Ο Κουμανταρέας δεν ζει.. Αστον στην ησυχία του, δεν έχουν την παραμικρή επαφή οι δυο περιπτώσεις

  110. Γιάννης Ιατρού said

    103/106β/107: Κάτι διάβασα χθες για δύο στην δίπλα (;;) καφετέρια, μόνιμους, με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν το βρίσκω τώρα

    105: Ναι, το είδα κι εγώ. Αναρωτιέμαι, με τόσες κλωτσιές στο κεφάλι κι ούτε ένα αιματωματάκι, εσωτερικά; Που θα δικαιολογούσε και το ασταθές του βαδίσματος/τρεξίματος με το πέσιμο στα τραπεζάκια, ακόμα και τον μετέπειτα θάνατο, μετέπειτα με την έννοια πως τα συμπτώματα εκδηλώνονται σχετικά σιγά-σιγά, όπως εξελίσσεται η αιμορραγία κλπ. κλπ.

    Αλλά, αφού τρεις ιατροδικαστές (συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας) το λένε, δεν έχει κανείς άλλη δυνατότητα από το να υποθέσει πως αυτά τα έχουν ερευνήσει και να δεχτεί τα μέχρι τώρα συμπεράσματα των ιατροδικαστών.

    Θα δούμε.

  111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    24/09/2018 13:25 EEST | Updated 2 ώρες πριν

    Τι προβλέπει ο νόμος για την περίπτωση του κοσμηματοπώλη

    Γιάννης Χαμπιλός Ασκούμενος δικηγόρος

    Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό στην Ομόνοια και τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, θα πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του εγκλήματος της κλοπής και της ληστείας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 372 του Ποινικού μας Κώδικα, όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με βάση το έγκλημα της κλοπής και όχι αυτό της ληστείας (άρθρο 380 ΠΚ), η οποία προϋποθέτει άσκηση σωματικής βίας εναντίον προσώπου και η οποία δεν υπήρξε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Κάνιγγος. Μάλιστα στο συγκεκριμένο περιστατικό έχουμε απόπειρα κλοπής, καθώς ο 33χρονος φερόμενος ως δράστης δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την παράνομη πράξη του (εάν τελικά μπήκε στο κατάστημα με σκοπό την κλοπή καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα).

    Όσον αφορά την ποινική μεταχείριση του κοσμηματοπώλη ο οποίος ισχυρίζεται ότι έβλεπε την ιδιοκτησία του να απειλείται και προσπάθησε να εμποδίσει τον φερόμενο ως κλέφτη, θα πρέπει να αποδειχτεί εάν γνώριζε και μπορούσε να αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο άτομο εκείνη τη στιγμή ενεργούσε υπό το κράτος της διατάραξης των πνευματικών του λειτουργιών (διαταραγμένη συνείδηση) καθώς βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών όπως όλα δείχνουν, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταλάβει το άδικο της συμπεριφοράς του ή να μην μπορεί την αξιολογήσει σωστά. Για να έχουμε άρση των κατηγοριών του, θα πρέπει οι πράξεις του για την ακινητοποίηση του δράστη και την αποτροπή της φυγής του, να βρίσκονται εντός των λεπτών ορίων που ορίζουν οι διατάξεις για την άμυνα στον Ποινικό μας Κώδικα (α. 22 επ. ΠΚ) και να μην υπερέβη αυτήν, οπότε θα μιλάμε πια για υπέρβαση της άμυνας (α. 23 ΠΚ). Θα πρέπει δηλαδή να αποδειχτεί πως τα χτυπήματα που κατάφερε στον δράστη ήταν εκείνη την στιγμή απαραίτητα για την αποτροπή της φυγής του και της προστασίας της περιουσίας του και δεν υπερέβει το αναγκαίο μέτρο.

    Βέβαια όλα θα κριθούν από την τελική γνωμάτευση του ιατροδικαστή η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, διότι αν κριθεί πως τα χτυπήματα του κοσμηματοπώλη στον δράστη ήταν και ο λόγος πρόκλησης του θανάτου του ή ένα από τα αίτια του τραγικού αυτού αποτελέσματος, πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (α. 302 ΠΚ) που θα δώσει άλλη τροπή στην εξέλιξη της υποθέσεως η οποία πάντως έχει ακόμα αρκετά κενά.

  112. Νέο Kid said

    107. Το Πλαίσιο έχει μπράβους;; Ορε μπράβο! (Εξέλιξη…)

  113. 112 Ναι, είχαν γίνει κάτι γιουρούσα από πλατεία-μεριά για πλιάτσικο, οπότε κατσικωθήκανε οι μπραβαίοι.

  114. ΓιώργοςΜ said

    103 Εεεεεεελα! Αλήθεια;
    Υπάρχουν δηλαδή και μαγαζιά σε κεντρικό σημείο που δεν πληρώνουν προστασία; Πίπτω εκ των νεφών!

    Ίσως βέβαια με την αύξηση της εγκληματικότητας από ψιλικατζήδες, οι προστάτες να την ιδρώνουν τη φανέλα, για να έχει ο μαγαζάτορας να πληρώσει το νταβατζ… εεε… τη συνδρομή του.

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ο φασισμός, ζεί και βασιλεύει στον παροιμιώδη υποκριτή μέσο ανθρωπάκο, που διυλίζει τον κώνωπα εξαντλώντας την αυστηρότητά του στα πρεζόνια και τους παρίες, και καταπίνει την κάμηλον κάνοντας τεμενάδες στους «ευσεβείς»
    αρχιληστές και φονιάδες του.
    Τόση χολή χύθηκε και χύνεται στα σόσιαλ μύδια για τον Ζάκ Κωστόπουλο (δεν παίρνω θέση υπέρ η κατά, θα περιμένω το πόρισμα και μετά θα δώ το βίντεο, έτσι κι αλλιώς, η γνώμη μου δεν μετράει πουθενά) αλλά για την υπόθεση ZIMENS δεν διαμαρτύρεται κανείς.
    Τα ίδια ισχύουν και γι’ αυτούς που έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιόν του κοσμηματοπώλη, επειδή το μαγαζί του βρίσκεται στην Ομόνοια.
    Λιντσάρισμα στον νεκρό, λιντσάρισμα και στον ζωντανό και η NOVARTIS ξεχάστηκε, μέχρι τα ΜΜΑ να την φέρουν στην επικαιρότητα, ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ.

  116. ΣΠ said

    Άντεξα να δω το βίντεο μόνο μία φορά. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Δύο κλωτσάνε με μανία στο κεφάλι έναν άνθρωπο που είναι πεσμένος κάτω μέσα σε σπασμένα γυαλιά και οι άλλοι στέκονται απαθείς και κανένας δεν βγάζει ούτε φωνή, ρε γαμώτο!

  117. ΣΠ said

    Συνθήματα και λουλούδια για τον Ζακ έξω από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια

  118. Ξυπεταιων said

    @ 112-113 .Εγω πιστευω οτι φοβουνται τον Ρουβικωνα και τους αναρχικους γιατι υπαρχουν καταγγελιες για το Πλαισιο σαν εργοδοτη.

    http://www.alfavita.gr/arthron/turbo-x-apolyseis-kai-exeytelismoys-kataggelloyn-oi-ergazomenoi-sto-plaisio

    http://ergasianet.gr/2018/03/14/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF/

  119. sarant said

    111 Σε ευχαριστώ για τη νομική διευκρίνιση (ληστεία και κλοπή)

    116 Παρεμβαίνει ο ψηλός με την κοτσίδα, αν και στο τέλος

  120. gpoint said

    Ελεγα να διαδηλώσω για την Novartis -που είναι και πιο ιντερνάσιοναλ το θέμα αλλά είχα παστίτσιο στο φούρνο και μετά το ξέχασα. Τελικά οι άνθρωποι μόνο για να πανηγυρίσουνε κάνα πρωτάθλημα βγαίνουνε κι ας είναι και στα χαρτιά…

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η αλήθεια είναι ότι τα καθημερινά ανθρωπάκια, οι νοικοκυραίοι ντε, πιο πολύ νοιάζονται για την ασφάλεια την προσωπική τους, των δικών τους, του σπιτιού τους, του μαγαζιού τους, παρά για τα σκάνδαλα της Ζίμενς και της Νοβάρτις. Ο φόβος είναι άκρως σωματικό, επίμονο και «καθαρό» συναίσθημα. Τα άλλα πρέπει να κάτσεις να τα σκεφτείς, αν δηλαδή βρεις χρόνο από τα καθημερινά τρεξίματα και βάσανα.

  122. cronopiusa said

    Είναι τυφλός του Λιντς ο νόμος
    Είναι κουφός του Λιντς ο νόμος

  123. leonicos said

    @ 87 Λουκρ

    α) είμαι χορτοφάγος. οπότε δεν με ενδιαφέρεις ως σιτίον
    β) προτίθεμαι να σε κάψω ως μάγισσα
    γ) για το αν τρώγεσαι ή όχι, πρέπει να βεβαιωθώ αυτοπροσώπως. ΝΒ Δεν πρόειται για ‘παρενόχληση’ γιατί θα με κάψει η Φωτεινή, ικι εκεί δεν έχει σωτηρία. Θα χαθώ για πάντα από δω μέσα
    δ) Παρε το η-μέιλ μου από τον Νικ Νοικ, να σου στείλω κάτι να μου πεις τη γνώμη σου.
    ε) το αυτό και για την Έφη Έφη
    ς) το αυτο και για την Κρόνη, αν και κάπου έχω το τηλέφωνό της

  124. Χαρούλα said

    122 γ
    Μεζεδαααααάκι;! Έπρεπε να διαβάσω το μισό άρθρο του «Όγδοο» για να καταλάβω τι έγινε!

  125. Jago said

    Τελικά ο Ζακ πέθανε από γεράματα.

    Κι ένα μήνα που θέλουν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις να βγουν, συν πέντε και δέκα χρόνια να σέρνεται η δίκη – σαν της Χρυσής Αυγής – ο καλός νοικοκυραίος το πολύ πολύ να φάει 5 χρόνια με αναστολή – σαν το γαλλάκι φονιά που αναφέρθηκε πολλάκις – κι εν τω μεταξύ θα έχει ψοφήσει λόγω ηλικίας. Απλά πράματα.

  126. leonicos said

    @121 Γιάννη Κουβάτσο

    Καταθλιπτική όσο και αληθινη διαπίστωση. Τη ‘ζούγκλα’ δεν την κάνει η πείνα ούτε η έλλειψη λογικής, αλλά ο φόβος.

  127. leonicos said

    Πείτε μας τη γνώμη σας!

    Με άλλα λόγια ‘τρέξτε να σώσουμε τον φονιά δ’ ανατάσεως της χειρός’

  128. sarant said

    125 Από ανακοπή πέθανε.

  129. Classicist said

    Καλησπέρα κι από μένα,

    1) Ούσα μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, τουτέστιν χιλιάδες μίλια μακρυά από το συμβάν στην οδό Γλάδστωνος, δεν δικαιούμαι να ομιλήσω επί της ουσίας του θέματος, πρίν κάν δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των ιατροδικαστών…

    Επειδής, όμως, το παρόν Ιστολόγιο είναι γλωσσικό, καλώ τον αδέκαστο κ. Σαραντάκο να βγεί και να αποδομήσει την διαδεδομένη παρετυμολογία της λέξεως drag (qween) ότι τάχα προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «dressed as a girl» (ντυμένος σαν κορίτσι) κι ότι τάχα εφευρέτης της λέξεως είναι ο ίδιος ο Σαίξπηρ.

    Την παρετυμολογία αυτή διέδιδε με φανατισμό ο μακαρίτης ο Ζάκ Κωστόπουλος, όπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο που ανέβηκε στο YouTube στις 2 Ιουνίου 2017. Το βίντεο πάει από μόνο του στο επίμαχο σημείο 5:51 (έως 6:22) κι εκεί ακούμε τον μακαριστό Ζαχαρία να λέει επί λέξει τα εξής που καλείται να αποδομήσει ο αδέκαστος κ. Σαραντάκος, όπως συνηθίζει να κάνει με μικρότερου βεληνεκούς χόακες…

    ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο όρος drag λέγεται ότι ξεκίνησε από τον Σαίξπηρ, που στην εποχή του απαγορευότανε να παίξουν οι γυναίκες στο θέατρο. Οπότε, τους γυναικείους ρόλους τους έπαιζαν άντρες. Και λένε ότι στις σημειώσεις του ο Σαίξπηρ έγραφε ότι την τάδε την παίζει αυτός, και ότι είναι drag. Και το drag ήτανε τα αρχικά του «dressed as girl»», ότι παίζει αυτός ντυμένος σαν κορίτσι…»

    2) Μιάς και το άρθρο ασχολείται με το lynch και την ετυμολογία του, ως επαγγελματίας κλασικίστρια θα περίμενα από τον κ. Σαραντάκο να αναφέρει και τις δύο πιθανές εκδοχές: Τουτέστιν, ότι η λέξις προέρχεται είτε από τον δικαστή της Βιρτζίνια Charles Lynch (1736 – 1796), είτε από τον captain της Βιρτζίνια William Lynch (1742 1820) όπως αναφέρει στα Λεξικά του Μπαμπινιώτης. Με αυτόν τον τελευταίο captain William Lynch είναι συνδεδεμένος και ο περίφημος χόαξ που σκάρωσε ο Edgar Allan Poe το 1836 στο θρυλικό περιοδικό του «Southern Literary Messenger». Λεπτομέρειες διαβάστε ΕΔΩ από το βιβλίο «The Many Faces of Judge Lynch» του Christopher Waldrep

    Για τα υπόλοιπα επιφυλάσσομαι να μιλήσω όταν βγούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία

  130. Κάποιες ζουν στην ΗΠΑ και δεν ξέρουν πώς γράφεται το queen. Κι εμείς με το Lower από την κας Γόνης ξέρουμε.

  131. https://twitter.com/ozaketas1/status/1044256997649133569

  132. Classicist said

    (130): Τόσο φτηνιάρα κότα είσαι ρε μπαγάσα Σκύλε; Όταν κάνει λάθη πληκτρολογήσεως ο κ. Σαραντάκος, ο χωροφύλαξ Ιατρού, και ιδίως ο κ. Λεώνικος (που η μία στις τρείς λέξεις που γράφει είναι λάθος) γιατί δεν έχεις τα κότσια να βγείς και να τους καταγγείλεις;

  133. nikiplos said

    109@, Αγαπητέ Τζι γιατί να τον αφήσω? Δεν ζει όχι γιατί πέθανε από βαθιά γεράματα, αλλά γιατί του έλαχε η ίδια με του Ζακ μοίρα, αλλά από την ανάποδη…

    (Τώρα αν θυμάσαι καθόλου τα γεγονότα, ο ΜΚ πούλησε το σπίτι του στην κηφισιά, το έμαθε η καθαρίστρια και ενημέρωσε τα «καλόπαιδα»… Παρατηρείς ότι δεν αναφέρομαι σε εθνικότητες ή μειονοτικούς χαρακτηρισμούς γιατί θα ήταν παραπάνω από βολικοί… )

    Ενδεχομένως να σε ενοχλεί, για το γεγονός ότι δεν ήταν ιστορία ελκυστική όπως εκείνη του ΜΧ…
    (Απλά ο Πατήρ Κουβάτσος ήταν τυχερότερος… )

  134. gpoint said

    # 130

    Πως λέμε από που είσαι ;, μέσα στην Κρήτη ή έξω από την Κρήτη έτσι και στο που μένεις και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βασιλίσσης Σοφίας θεωρείται έδαφος της καθώς και τα γύρω στενά.

    Εγώ την πιστεύω την καλασσικίστρια, είναι πολύ…αληθής !!

  135. 133 ναι

  136. gpoint said

    # 133

    Κάθε πρωί ήταν στο Επίλεκτον, τον έβλεπα, έβλεπα και τις συμπεριφορές του, τα έχω γράψει παλιά. Δεν συμφωνώ με την εκδοχή σου και δεν έχουν επαφή καν οι δυο περιπτώσεις, Οπως δεν έχει και με του Σεργουλόπουλου, δεν υπήρχε ερωτικό στοιχείο στην Γλάδστωνος με όσα ξέρουμε ως τώρα

  137. LandS said

    Λοιπόν παιδιά. Το πόρισμα του Ιατροδικαστή δεν γράφεται για σένα και για μένα. Γράφεται για τους δικαστικούς. Εμείς δεν είμαστε δικαστικοί. Ένα βίντεο είδαμε και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να μας χρεώσει επιπολαιότητα αν πούμε τη βλακεία μας βασισμένοι στα ματάκια μας, αλλά και στο σύστημα αξιών που, συνειδητά ή ασυνείδητα, κουβαλάμε.
    Τα εάν και εφ όσον αποδειχτεί το άλφα ή το βήτα, συγγνώμη, αλλά είναι υπεκφυγές. Δεν στέλνουμε, εμείς, κανένα στη κρεμάλα – δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο. Αυτόι που είναι να ζυγίσουν τα στοιχεια και να πάρουν υπόψη τους πορίσματα και μελέτες.
    Αλλιώς να κρίνουμε τη λογοτεχνική αξία της ανάρτησης του Νικοκύρη και, για την ουσία να περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης.

    Επιτρέψτε λοιπόν να πω ότι ακόμα και στη περίπτωση απόπειρας ληστείαςε μαχαίρι, την ώρα της κλωτσοπατινάδας δεν μυπήρχε ούτε μαχαίρι ούτε από τον Ζακ επιθετική ή απειλητική συμπεριφορά. Ήταν εγκλωβισμένος και ακόμα και να κατάφερνε να δραπετέυσει πριν έρθει η αστυνομία δεν θα πήγεναι και πολυ μακρια. Λιντσάρισμα λοιπόν καραμπινάτο.

    Κάτι άλλο. Ιδιες πιθανότητες να πάθει κάποιος ανακοπή στα καλα του καθουμένου με το να αυτον που που έχει φάει κλωτσιές στο κεφάλι, ειναι τρομοκρατημένος και προσπαθεί να απομακρυνθεί για να γλιτώσει;

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και στη Μεγάλη Βρετανία υπήρξε διχασμός πριν από λίγους μήνες για τα όρια της αυτοάμυνας:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protagon.gr/epikairotita/min-afinete-louloudia-gia-ton-nekro-listi-44341600645/amp&ved=2ahUKEwj_uMz1idTdAhVGhSwKHaUoCR4QFjARegQIBxAB&usg=AOvVaw2v-Q1q9cXFzRKszFOTj2sJ&ampcf=1&cshid=1537807162745

  139. Γιάννης Ιατρού said

    132: Τι λεξιλόγιο είναι αυτό ερασιτέχνισσα; Απαπα!
    Το W είναι 4-5 πλήκτρα αριστερά 🙂 από το U. Τι πάρα-πληκτρολόγηση… μας λες! Άαααασε

  140. Όπως τα λέει ο LandS. Το έγκλημα παραμένει ανατριχιαστικό, ασυγχώρητο και ειδεχθές ό,τι και να είχε προηγηθεί, όποιος και να ήταν το θύμα, και όποια και να ήταν η κατάληξη. Τα προηγούμενα ωστόσο έχουν σημασία στο δεύτερο πλάνο, την ανθρωποφαγία που ακολούθησε, στα γκάλοπ του βόθρου και στα μουρμουρητά των νοικοκυραίων.

  141. sarant said

    131 Ουδέτερη εντελώς η διατύπωση!!

  142. Παρεμπιπτόντως: την άνοιξη του ’14 κάποιοι δεσμοφύλακες στη Νάουσα (νομίζω) είχαν σκοτώσει, κυριολεκτικά, στο ξύλο έναν αλβανό βαρυποινίτη. Καταγράφηκε και από τις κάμερες των φυλακών. Θυμάται ή ξέρει κανείς τι απέγιναν; Εξακολουθούν να είναι αξιοπρεπείς υπάλληλοι του σωφρονιστικού συστήματος υποθέτω και σίγουρα όχι τρόφιμοί του.

  143. konstantinos said

    Παλικάρια που το ειδατε το λυντζαρισμα; Με 2 ανθρώπους που σκάσαν μερικές κλωτσιές, και όταν τους είπε ο τρίτος να σταματήσουν, σταμάτησαν και τον άφησαν να φύγει τρέχοντας κρατώντας ένα σπασμένο γυαλί στο χέρι του;
    Ποιος από εσάς πιστέυει όταν σε ένα καυγά κλωτσήσεις κάποιον, ακόμα και στο κεφάλι θα τον σκοτώσει; Το χειρότερο που φαντάζεσαι είναι να τον στείλεις νοσοκομείο. Αν ξέραμε όλοι οτι οι κλωτσιές σκοτώνουν θα έμπαινε ο ληστής σπίτι σου και θα σου έλεγε «Δώσε μου ότι έχεις γιατί θα σε κλωτσήσω. Και έχω ένα τετρακέφαλο να, με το συμπάθειο»
    Κι αν δεν τον κλώτσαγαν; Τούτοι οι μπάτσοι που ρθαν στο +5 τον πρόλαβαν στο τρέξιμο. Αν δεν τον κλωτσάγαν θα τους έφευγε και τώρα θα μιλούσαμε για την Αθήνα που δεν μπορεις ούτε να περπατήσεις, μέρα μεσημέρι κλπ.
    Και μην ξεχνάτε ότι δεν μιλάμε μόνο για λεφτά και κοσμήματα στη ληστεία. Οι περισσότεροι ελευθεροι επαγγελματίες είμαστε με το ένα πόδι μέσα στην φυλακή και με το άλλο στις δουλειές μας. Εφορίες. ΕΦΚΑ, τράπεζες, ακάλυπτες επιταγές κλπ κλπ. Ξέρω ανθρώπους που κατάδικάστηκαν (με αναστολή) για ακάλυπτες επιταγές, γιατί οι πελάτες τους τους πλήρωσαν (δεν τους πιστόλιασαν) με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αν αυτός που έβγαινε είχε κάνει μια μπάζα 50, 100 χιλιάρικα (πράγμα όχι δύσκολο σε κοσμηματοπωλείο) ποια θα ήταν η τύχη του κοσμηματοπώλη;
    Και μια τελευταία ερώτηση : Αν ο ληστής ήταν επαγγελματίας, σεσημασμένος, με μερικά χρονάκια φυλάκα στην πλάτη του, και καταζητούμενος για ένοπλές ληστείες, εκβιασμούς, σωματεμπορίες και λοιπές αγαθές δραστηριότητες θα λέγατε τα ίδια;

    Με όλα τα παραπάνω δεν υποστηρίζω φυσικά να μην τιμωρηθεί ο κοσμηματοπώλης και ο άλλος, για το μερίδιο ευθύνης που έχουν. Χωρίς να είμαι νομικός θα έλεγα βαριά σωματική βλάβη και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αν και το πόρισμα της νεκροψίας που κυκλοφόρησε στα μυδια δεν φαίνεται να είναι σαφές ότι πήγε από τα κλωτσίδια.

  144. Pedis said

    Ποιος από εσάς πιστέυει όταν σε ένα καυγά κλωτσήσεις κάποιον, ακόμα και στο κεφάλι θα τον σκοτώσει;

    είσαι για μια δοκιμή;

  145. Γιάννης Ιατρού said

    143: Του Ιλία Καρέλι λες Δύτα; Θυμάμαι πως 6 απ΄αυτούς είχαν προφυλακιστεί, γιατί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών είχε κρίνει με βούλευμα πως «…με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, εάν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα…»

  146. sarant said

    Γενικά, όταν βλέπεις δυο τύπους να κλωτσάνε στο κεφάλι ένα γονατιστό κλεφτρόνι (ας πούμε ότι έτσι είναι) που βγαίνει σερνάμενο και αιμόφυρτο από μια βιτρίνα, κάποιοι συμπάσχουν με αυτόν που τρώει τις κλωτσιές και κάποιοι με τον μαγαζάτορα που βρήκε τον μπελά του.

  147. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Αθλιο το λιντσαρισμα, αθλιοι κι οι χειροκροτητες του. Αλλά εσεις που αναρωτιέστε «τι δουλεια εχει πια ενα κοσμηματοπωλειο στην Ομονοια» λύστε μου μια απορία: αν είχατε μια επιχείρηση που στέκεται ακόμα στα πόδια της εν έτει 2018, θα την κλείνατε «για να μην προκαλεί»;

  148. 146 Ναι (Νιγρίτα και όχι Νάουσα). Βλέπω ότι καταδικάστηκαν αλλά βγήκαν ενόψει του Εφετείου: https://left.gr/news/enohoi-oi-sofronistikoi-ypalliloi-tis-nigritas-gia-vasanismo-toy-ilia-kareli

  149. Jane said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο,κύριε Σαραντάκο.

  150. Pedis said

    # 147 – έτσι φαίνεται.

    Πάντως, κάντε ένα γκάλοπ μεταξύ σας και πείτε μου αν έχετε σκεφτεί ή σάς έχει τύχει η στιγμή όπου να σάς έρθει φυσικό να δώσετε κλωτσά στο κεφάλι ενός άλλου και μάλιστα πεσμένου, ανυπεράσπιστου κι από ότι φαίνεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση του άτυχου θύματος, της κατηγορίας φτερού. Όχι μία, αλλά πολλές, συνεχείς κλωτσές και να στοπάρετε και το κεφάλι.

    Φοβάμαι ότι ο παππούς κι ο άλλος έχουν ιστορία …

  151. konstantinos said

    Pedis ευχαριστώ δεν θα πάρω.
    Σε καυγάδες πιτσιρικάς (Λύκειο και πάνω) και τρώγαμε και ρίχναμε κλωτσίδια, και στο κεφάλι και δεν πήγε ποτέ κανείς νοσοκομείο.

    Θες να απαντήσεις σε κάποια από τις ερωτήσεις μου;

    Επειδή ζω στην πλατεία Βάθης, μέσα σε ένα χρόνο μου σπάσαν το αυτοκίνητο 4 φορές, και δεν έχει περάσει χρόνος που στις 2 το ξημέρωμα ξυπνήσαμε από φωνές και ένας τύπος που ήδη τον κυνηγούσαν οι μπάτσοι σκαρφάλωσε στα μπαλκόνια στον ακάλυπτο και μπούκαρε στο διαμέρισμα 2 ορόφους κάτω από μένα, δεν συμπάσχω με το κλέφτη, αλλά με αυτόν που τον κλέβουν.
    Και μην ρωτήσει κανένας αχαρακτήριστος «Μα καλά ζουν άνθρωποι στην πλατεία Βάθης; Μα τί κάνουν εκει;»

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://mobile.twitter.com/yianderm/status/1044109866850283521/photo/1

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    «κάποιοι συμπάσχουν με αυτόν που τρώει τις κλωτσιές και κάποιοι με τον μαγαζάτορα που βρήκε τον μπελά του.»
    Θα έλεγα πως μόνο αιμοβόρα τέρατα μπορούν να απολαμβάνουν και να επιδοκιμάζουν το άγριο κλοτσοκόπημα ανθρώπου πεσμένου κάτω, ακόμα κι αν αυτός έχει διαπράξει αποδεδειγμένα ό,τι κανείς θεωρεί ως απεχθέστερο έγκλημα. Σ’ αυτό το καίριο σημείο νομίζω πως συμφωνούμε όσοι σχολιάζουμε σ’ αυτό το ιστολόγιο. Όλα τ’ άλλα είναι θέμα οπτικής γωνίας επηρεασμένης αναπόφευκτα από τον χαρακτήρα, τη διαπαιδαγώγηση, την παιδεία, την ιδεολογία αλλά και τα βιώματα του καθενός μας. Μην πω και από τον τόπο διαμονής και εργασίας μας.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    151: …Φοβάμαι ότι ο παππούς κι ο άλλος έχουν ιστορία ……

    σε ποιά «ομάδα» το μαντεύω 🙂

  155. ΣΠ said

    Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος άνδρας που ξυλοκόπησε τον Ζακ Κωστόπουλο

  156. 151, 155

  157. Pedis said

    # 152 α – δεν είναι αστεία αυτά τα πράγματα, για κοίταξέ το, η ζημιά βγαίνει και μετά από χρόνια.

  158. Pedis said

    # 155, 157 – και οι υπόλοιποι: πείτε, εσείς οι ίδιοι ή από φίλους και συγγενείς, γνωρίζετε περιπτωσεις που που νάχουν κλωτσήσει πεσμένο άνθρωπο στο κεφάλι, μία, δύο, πέντε φορές και βάλε; Στο κεφάλι!;

    (εξαιρούνται από την ερευνα οι φίλοι σας, αν έχετε, ματατζήδες, νονοί, μαστρωποί, και του συναφιού … 🙂 )

  159. sarant said

    153 Καλό!

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι θαμώνες των γηπέδων έχουν δει σίγουρα τέτοιες κλοτσοπατινάδες. Την είχα γλιτώσει φτηνά, φαντάρος στη Λάρισα το 1986, σε αγώνα ΑΕΛ-ΠΑΟΚ. Οι Λαρισινοί χουλιγκάνοι ζήταγαν ταυτότητες έξω απ’ το Αλκαζάρ, προσπαθώντας να εντοπίσουν μεμονωμένους Σαλονικιούς για να τους «περιποιηθούν». Κάποια στιγμή επιτέθηκαν σε έναν νεαρό, τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλοτσάνε με λύσσα. «Μη, ρε παιδιά, δικός μας είναι», φώναξε ένας τύπος που τον αναγνώρισε. Τον σήκωσαν, τον ξεσκονίσανε και «συγνώμη, ρε φιλαράκι, έτσι;». Ύστερα πλησίασαν εμένα και τον φίλο και συστρατιώτη μου. Καταλαβαίνετε την τρομάρα μας, ανυπεράσπιστοι στη διάθεση του πολυκέφαλου κτήνους. Τη γλιτώσαμε γιατί είχαμε στρατιωτικές ταυτότητες και ο ΑΣΜ φανέρωνε ότι δεν ήμασταν απ’ τη Θεσσαλονίκη. Είναι κι αυτός ένας απ’ τους λόγους που με αρρωσταίνει κυριολεκτικά η βία.

  161. Παίδες και κόρες, περί των ιατροδικαστών που βρήκαν αιτία, κάποιος έκανε έρευνα https://twitter.com/stenikito

  162. Pedis said

    λησμόνησα τους χουλιγκάνους από τη λίστα (159) … τέλος πάντων, έχετε στο νου σας άνθρωπο που να μην είχε συνήθειο να παίζει ξύλο στη ζωή του (λόγω επαγγέλματος, σπορ, πολιτικών προτιμήσεων και δραστηριοτήτων) και να είναι ικανός να αντέχει τον εαυτό του να ρίχνει τη μια κλωτσά μετά την άλλη στο κεφάλι ανυπεράσπιστου ανθρώπου, ακόμη και σκυλί να ήταν (τρόπος του λέγειν, απόλοτζιζ από τους φιλόζοους);

  163. Pedis said

    μη βαράτε: φιλόζοους -> φιλόζωους

  164. Pedis said

    και να είναι ικανός να αντέχει τον εαυτό του -> και να είναι ικανός να αντέχει να βλέπει τον εαυτό του

    (άντε πάλι)

  165. loukretia50 said

    Το νήμα έγινε ασήκωτο λόγω θέματος.
    Θα μου επιτρέψετε μια παρεμβολή? σχετικό/άσχετο? Επειδή πιστεύω ότι πολλά σοβαρά μηνύματα μπορούν να περάσουν και με ανάλαφρο τρόπο.

    Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα «ντραγκ κουήν», και αγνοώ την προέλευση του όρου, ξέρω μόνο ότι στο θέατρο από την αρχαιότητα οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονταν από άνδρες.
    Και στην εποχή του Σαίξπηρ φυσικά , και στην ΄Οπερα του Πεκίνου , αλλά και στη νεότερη Ελλάδα, όταν ανέβαζαν μια παράσταση το ίδιο γινόταν.
    Ένας θείος μου είχε κάποτε παίξει τη Γκόλφω!

    Με αφορμή αυτό, ερώτηση:
    Έχετε δει την –πολύ καλή κατά τη γνώμη μου- ταινία
    FLAWLESS –
    PHILIP SEYMOUR HOFFMAN VS ROBERT DE NIRO

    Όπου ένας πολύ «μάτσο» μπάτσος (DE NIRO ), στο τέλος γίνεται φίλος με το γείτονά του (S.HOFFMAN), τον οποίο μέχρι τότε έκραζε γιατί ήταν ντραγκ κουήν. Φανταστικοί αμφότεροι.

    Και είχα δει παλιότερα κάποια άλλη, Priscilla Queen Of The Desert/Patrick Swayze – drag queen, όπου σε μια φάση ο Swayze όρμησε να βοηθήσει μια γυναίκα που δεχόταν επίθεση στο διπλανό δωμάτιο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις, λέγοντας πως αυτό που συμβαίνει τους αφορά όλους.
    Δεν έχω ιδέα αν χαρακτηρίζεται πολιτικά ορθή- σουρεάλ είναι σίγουρα!- αλλά έχει ανθρωπιά και χιούμορ.
    Ελπίζω να μη θεωρήσετε ότι κατέβηκε το επίπεδο των σχολίων.

    Και μια μουσική παρωδία :
    The Sound of Violence – Batman PARODY
    (Sound of Silence) https://youtu.be/ayE6IKs25J8

    Hello Gotham, my old friend I’ve come to punch your face again Because the crime’s got this town reeking I’ve had enough now it’s time for housekeeping(!) …………………………….
    The flash of bat signals light Calling dark knight And start the sound of violence And in the glowing light I saw Ten thousand penquins, maybe more

  166. Γιάννης Ιατρού said

    162: Σκύλε, μάλλον ήθελες να πείς …που *ΔΕΝ* βρήκαν την αιτία…. 🙂

  167. 167. Ναι, προφανά!

  168. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  169. Πάνος με πεζά said

    @ 106 : Μια που περίγραψες σχεδόν όλη την εμπορική κίνηση της περιοχής, δεν ξέρω πόσοι από σας περάσατε από το Γιάννη Μουζάκη, το ράφτη, σε κάποιο πρώτο όροφο πολυκατοικίας στη Βερανζέρου… Μιλάμε για κόντυμα παντελονιού σε 5 λεπτά, πιο γρήγορα από πλύσιμο αυτοκινήτου στον αυτόματο… Είναι ανοιχτός πρωί και όλα τα απογεύματα που δουλεύουν τα ρουχάδικα (κάποιος από τέτοιο μαγαζί με πρωτοέστειλε, δεκαετίες πριν), είναι ένας τύπος με κάλους από τη βελόνα στα χέρια του, με καταγωγή από Ζάκυνθο νομίζω… Σε μια πολυκατοικία μεταξύ Κάνιγγος και Πατησίων, δεξιά, που είναι με μικρά διαμερισματάκια γραφείων, και εκεί εδρεύει π’ όσο θυμάμαι κι ένας κυνηγετικός σύλλογος…

  170. Aghapi D said

    Βρήκα αυτό στο φέισμπουκ και νομίζω πως έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

    Οι ιατροδικαστές στην υπόθεση του Ζακ είναι τρεις. Ο Νίκος Καλογριάς, ο Σωκράτης Τσαντίρης και η Σουλτάνα Μαριανού. Ας τους πιάσουμε λίγο έναν, έναν:

    Νίκος Καλογριάς: Σύμφωνα με το directnews.gr ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας ευθύνεται για τη μη παραπομπή σε δίκη, με την αυτόφωρη διαδικασία, του αστυνομικού των ΜΑΤ που χτύπησε τη φωτορεπόρτερ Tatiana Bolari σε επεισόδια στο Σύνταγμα.

    http://directnews.gr/greece/6707-2011-10-07-12-54-40.html

    Σωκράτης Τσαντίρης: Σύμφωνα με την efsyn.gr και τον John Baskakis, ο Σωκράτης Τσαντίρης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην υπόθεση της επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα.

    Πρόκειται για τον ιδιώτη ιατροδικαστή που κατέθεσε τον Μάιο του 2014 ότι το μαχαίρωμα στον λαιμό μαθητή στο Παλαιό Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο ήταν «επιφανειακό, αβαθές και δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση», επομένως ο δράστης δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.

    Το ίδιο κατέθεσε και στο Εφετείο τον Ιούνιο του 2015. Κατέθεσε επίσης τον Μάρτιο του 2015 υπέρ του Κασιδιάρη στη δίκη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη. Αυτή θα είναι η τρίτη υπόθεση που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης χρυσαυγιτών.

    http://www.efsyn.gr/arthro/kata-syrroin-martyras

    Σουλτάνα Μαριανού: Σύμφωνα με το zougla.gr και τον Παναγιώτη Βλαχουτσάκο, στην υπόθεση της δολοφονίας της Ολυμπίας Μάντζιου, η οποία το 2006 σε ηλικία 22 ετών έχασε τη ζωή της μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε από τον αστυνομικό σύζυγό της η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, παραποίησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την αιτία θανάτου και δεν συμπεριέλαβε στην έκθεσή της τρεις φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν την αγριότητα των χτυπημάτων που είχε δεχθεί η νεαρή γυναίκα.

    http://www.zougla.gr/…/artic…/ti-simveni-me-tin-iatrodikasti

  171. mitsos said

    Λοιπόν τα νεώτερα:
    Γράφει το κουτί της Πανδώρας πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας βρέθηκε εγκεφαλικό οίδημα αλλά πρέπει να προσδιορίσουν την προέλευσή του …

    Για να καταλάβω τι μου λεέι δηλαδή ; «ypothesis non fingo»;

    Γουστάρω επιστήμη δικέ μου αυτή η ιατροδικαστική . Το έχω δει στο CSI. Θα αποκλείσει πρώτα την περίπτωση να τον τσίμπησε κανένα περίεργο κουνούπι από τον Άνω Νείλο, μετά πρέπει να αποκλείσουν την αύξηση της αδρεναλίνης ως αιτία και …και σιγά σιγά θα βρουν την προέλευση του εγκεφαλικού οιδήματος

    Δεν είναι μόνο τα σουπεράκια ( ληστής, ομοφυλόφιλος , οροθετικός, ναρκομανής …) έχουμε και τους επιστήμονες τώρα … να μας προκαλούν «οιδήματα εις τους διδύμους»

  172. cronopiusa said

    https://twitter.com/giopso/status/1043912115764047877

  173. loukretia50 said

    “I did not know why, maybe because he had suffered and gained experience in his distress; because his rebellion had freed him from established ways of thinking that bind us, and he had no prejudices; because he had purged himself of fear and taken a path that led nowhere; because he was already condemned and was only delaying his death heroically. Such people know a lot, more than those of us who stagger from learned rules to fear of sin, from habits to worries of possible guilt. And although I would never have taken the path of a renegade, not even in my thoughts, I would gladly have listened to his truth. But what was his truth?”
    ― Meša Selimović, Death and the Dervish

    Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, και ειδικά ένα κεφάλαιο (4ο) νομίζω μας εκφράζει όλους.
    Ένας δερβίσης βλέπει απ΄το παράθυρο του τεκέ έναν κυνηγημένο που καταφεύγει στον κήπο.
    Είναι νύχτα, οι οπλισμένοι διώκτες τον αναζητούν παντού. Σε λίγο θα εισβάλλουν και στον κήπο.
    Και ο αναγνώστης μεταφέρεται σ΄αυτή την ταραγμένη εποχή και συμμετέχει, σαν να είναι ο ίδιος στη θέση του παρατηρητή, γιατί ο προβληματισμός του για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει, εφόσον δε γνωρίζει αν πρόκειται για καταζητούμενο φονιά, αντάρτη ή αθώο θύμα, είναι κάτι που αγγίζει τον καθενα.
    Υπάρχει και στα ελληνικά

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εξαιρετικό βιβλίο(και σε ωραία μετάφραση), Λουκρητία, για το θέμα άτομο και εξουσία. Ο συγγραφέας το ήξερε καλά, αφού οι σύντροφοί του εκτέλεσαν τον αδερφό του, αλλά αυτός παρέμεινε προσκολλημένος στο κόμμα:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789604586226-selimovic-mesa-epikentro-o-derbisis-kai-o-thanatos-252265&ved=2ahUKEwjF2ILwxNTdAhXFjCwKHUgcDowQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw33MwhjdOIp1MS8WhLDAYYM

  175. sarant said

    173 Κάποιοι ομοφοβικοί γράφουν επίτηδες κύναιδος με ύψιλον.

  176. Μαρία said

    176
    Πολύ παλιά παρετυμολογία.

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νωρίτερα,γύρω στις 7 τ΄απόγεμα η δικηγόρος της οικογένειας είπε στο Μπογιόπουλο στο Ρίαλ ότι στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται και εγκεφαλικό οίδημα.
    Στο 24.7 ράδιο αναφέρθηκε από τη δικηγόρο ότι έφτασε νεκρός στο νοσοκομείο και με τις χειροπέδες! Επίσης ότι η θεία του όταν τον είδε δεν τον αναγνώρισε. Ολόκληρος μελανός, σα να ήταν άλλης φυλής, έγχρωμος, είπε χαρακτηριστικά.
    Μεγάλες παραλήψεις των προανακριτικών οργάνων είπε. Άφησαν αφύλακτο/δίχως ταινία για τη μη προσπέλαση στο σημείο. Ο ιδιοκτήτης σκούπισε και ξέπλυνε τον τόπο του συμβάντος, πράγμα απαράδεκτο αφ΄ενός ηθικά (σα να μην τρέχει τίποτα-είπε) αλλά και από πλευράς διερεύνησης των στοιχείων και συνθηκών θανάτωσης.

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    177. Ναι αυτό!!
    Καλά! απ τ΄απόγεμα προσπαθούσα να το στείλω από το κ@λοτάμπλετ μου,αλλά δεν…

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για το θέμα της πυρκαγιάς στο Ηράκλειο
    Ο δήμαρχος Ηρακλείου είπε ότι ο Δήμος χορηγεί άμεσα στους φοιτητές /ενοίκους της καμένης εστίας 1000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες τους.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    178.Το ανάρτησαν:Η δικηγόρος Χρυσούλα Πετσιμέρη, αναλυτικότατα στο ράδιο 24.7
    https://www.news247.gr/koinonia/thanatos-zak-kostopoyloy-neo-vinteo-ntokoymento-apo-ton-xylodarmo-toy-33chronoy.6651082.html

  181. Γιάννης Ιατρού said

    181: Όντως, απαντώνται αρκετά ερωτήματα (π.χ. δεν βρέθηκε αιμάτωμα/αιμορραγία εγκεφαλική αλλά οίδημα κλπ.), επισημαίνονται οι παραλείψεις στην έρευνα/συλλογή στοιχείων στον τόπο του συμβάντος, αναφέρεται σε (έλλειψη από) ευρήματα και γενικά δίνει μια συγκροτημένη εντύπωση, παρ΄όλη την ταραχή/θυμό της κλπ.

  182. gpoint said

    Οι περισσότεροι ιατροδικαστές της παλιάς φουρνιάς θεωρούνται αναξιόπιστοι ( με εξαιρέσεις τους Νόνα, Κουτσιαύτη ) από τους αστυνομικούς. προφανώς και θα διατηρείται η παράδοση …Μήπως να φέρναμε ξένους όπως τους διαιτητές στα ντέρμπυ ;
    Γιατί μεταξύ μας σε μια κοινωνία που η εκπαίδευση είναι τελευταία προτεραιότητα κι ο εθελοντισμός και το κοινό καλό είναι άγνωστα πράγματα, δεν είναι εύκολο να ζήσεις σαν ανεξάρτητος λειτουργός, θα σε τσακίσουν.

    Αν κοιτάξουμε τα κοπάδια στη φύση διαπιστώνουμε πως στα ψάρια μπορει να δούμε άτομα ενός είδους ενσωματομένα σε ομάδα άλλου είδους, στα ζώα το διαφορετικό, τίθεται στην άκρη του κοπαδιού (σαν για να γίνει πρώτο θύμα) και στα πουλιά η διαφορετικότητα θανατώνεται αμέσως. Βασικός λογος είναι η ορατότητα του εχθρού της ομάδος όσο μεγαλύτερη είναι τόσο η ομάδα στηρίζεται στην ομοιομορφία.
    Υποτίθεται πως η μόρφωση υποτάσσει τα αγελαία ένστικτα, αλλά που να βρεθεί…

    Οσον φορά τα ποδοσφαιρικά διαπιστώθηκε (και ) χθες πως όλως τυχαίως οι διαχρονικά παραγκίσιες ομάδες Αστέρας και Πανιώνιος έπαιξαν λυσσασμένα κατά των ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ ενώ προσέφεραν ήσυχα απογεύματα όταν αντιμετώπισαν (ενδιμέσως) την ΑΕΚ. Ολως τυχαίως… δεν τα κατάφεραν, χθες μάλιστα από τερατώδες λάθος του επόπτη σε βάρος του Πανιωνίου.

  183. Χρήστος Π. said

    α) Το πρώτο λυντσάρισμα στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος που μπορώ να θυμηθώ, ήταν η εξόντωση του ενός δολοφόνου του Καποδίστρια ο οποίος ήταν και τραυματισμένος. β) Σήμερα διάβασα την επιβεβαίωση ενός φόβου που είχα. Οι δύο τελευταίοι τούρκοι στρατιωτικοί που πέρασαν «κατά λάθος» τα σύνορά μας, και δεν είχαν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, ήσαν πολιτικοί πρόσφυγες. Ζήτησαν άσυλο όπως και κάποιοι εξαφανισμένοι τούρκοι καταδρομείς. Για να μην φωναζει και απειλεί η Τουρκία, τους παραδώσαμε στη Τουρκική κυβέρνηση. Δεν είχαν διαπράξει έγκλημα, δεν είχαν καν συλληφθεί μέχρι τώρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Κάποιες συμπάθειες προς αντιπολιτευόμενους τον Ερντογαν, κάποιες υποψίες και απειλές του καθεστώτος εναντίον τους, του έφεραν στην Ελλάδα και εμείς τους παραδώσαμε για να φυλακισθούν, ταλαιπωρηθούν, εξευτελιστούν, και ενδεχομένως να βασανιστούν. Ήσαν και στρατιωτικοί, που εμπιστεύτηκαν και πέρασαν στο έδαφος του ιστορικού εχθρού. Αυτο-εξευτελισμός, αναξιοπρέπεια, δειλία, απανθρωπιά, ήταν η συμπεριφορά του ελληνικού κράτους. Αξίζουμε τη περιφρόνηση και την αηδία κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Δικαιούται να μας σιχαίνεται ακόμα και ο Ερωτογάν που τόσο φοβισμένα και ανώφελα τρέξαμε να ικανοποιησουμε. Είμαστε σκουπιδια….

  184. cronopiusa said

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    H Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, μιλά για τη δικογραφία και για τα γεγονότα του Σαββάτου στην Ομόνοια,που οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.
    Για απόπειρα κλοπής αρχικά.Η απόπειρα ληστείας προέκυψε αργότερα ως μία υπαγορευμένη υπερβολή (δεν υπάρχει άσκηση βίας)
    http://www.imerodromos.gr/i-dikigoros-tis-oikogeneias-toy-zak-kostopoyloy-stin-ekpompi-toy-n-mpogiopoyloy-real-fm/

  186. […] Πηγή: Ο νόμος του Λιντς στην οδό Γλάδστωνος […]

  187. Aghapi D said

    http://www.documentonews.gr/article/dieykriniseis-apo-tsantirh-gia-ta-aitia-thanatoy-toy-zak-kwstopoyloy-den-apokleisame-pote-thn-thanathfora-kakwsh#.W6k2OHwj7H8.twitter
    Εξηγήσεις του ιατροδικαστή που εξέτασε τον Ζακ Κωστόπουλο μετά από αίτημα της οικογένειάς του: «Δεν αποκλείσαμε την θανατηφόρα κάκωση» λέει ο κ. Τσαντίρης.

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο βουλευτής ΝΔ Καλαντζής τώρα Στοκόκκινο, για την επίθεση εναντίον του από χαβγίτες στην Καβάλα. Συμπτωματικά, βρέθηκαν και μπήκαν μπροστά συριζαίοι και πασόκοι και πρόγγιξαν τα εθνίκια

  189. spiral architect 🇰🇵 said

    Με αφορμή τα τελευταία σχόλια η μαγική μου σφαίρα δείχνει πολύ μαυρίλα στις επόμενες εκλογές. Για περαιτέρω πληροφορίες γκουγκλίσατε τη λέξη Βαϊμάρη. 😐

  190. Alexis said

    #189: Συμφωνώ. Δεν μίλησα τυχαία για εκφασισμό στο σχόλιο 78. Το σταθερό 10% της ΧΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό… 😦

  191. sarant said

    189 Μαυρίλα σίγουρη και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και ντυμένη με τον μανδύα των αντιΕΕ

  192. Alexis said

    Το 191 πήγαινε στο 190.

  193. Νέα Αυρηλία = Nouvelle-Orléans: https://books.google.com.au/books?id=j0JDAAAAcAAJ&pg=PA228&lpg=PA228&dq=Νέα+Αυρηλία&source=bl&ots=GlvDF7myL_&sig=31VGP2nhi3PGrx3GrKamF54CG0I&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiU6a63zdXdAhWTAIgKHfDvDY8Q6AEwBnoECAQQAQ#v=onepage&q=Νέα%20Αυρηλία&f=false (Γεωγραφία Στοιχειώδης, Ι. Κοκκώνης, 1839.)

  194. sarant said

    194 Mερσί για την επιβεβαίωση… και καλώστον!

    Από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα εξελληνισμένο όνομα διαδέχτηκε άλλο εξελληνισμένο.

  195. loukretia50 said

    Γιατί ? (γενικά και ειδικά!)

  196. Aghapi D said

    Σήμερα η κηδεία τού Ζακ Κωστόπουλου Αντιγράφω από http://www.mononews.gr/today-s-stories/simera-i-kidia-tou-zak-kostopoulou-ti-zita-i-ikogenia

    Η κηδεία θα τελεστεί στην Κίρρα Φωκίδας κοντά στην Ιτέα στις 12, ενώ η οικογένεια έχει ζητήσει να μην καλυφθεί η κηδεία από τα media.

  197. 196 Λουκρητία, αν ρωτάς γιατί το Αυρηλία: γιατί civitas Aurelianorum ήταν η Ρωμαϊκή ονομασία της Ορλεάνης, που μετεξελίχθηκε σε Orléans. Και βέβαια, αν είναι να εξελληνίσεις το όνομα της πόλης το 1839, δε θα το κάνεις μεσοβέζικα, θα κάνεις την εξίσωση εξελληνισμός = αναπαλαίωση. Λίγες δεκαετίες μετά, η αναπαλαίωση αυτή θα θεωρήθηκε υπερβολή, όταν ξεθύμανε ο αρχικός ενθουσιασμός για την αναβίωση της αρχαίας.

  198. Pedis said

    διαβάζοντας στις εφημερίδες για την κατάσταση της δικογραφίας

    (αναμενόμενο! ακόμη κι αν δεν υπάρχει δόλος, σιγά μην ασχοληθεί η γραφειοκρατία για ένα τσογλάνι που «έχασε τη ζωή του», σύμφωνα με την ερώτηση του γκάλλοπ της Στεφανίδου)

    η υπόθεση πάει να κλείσει!

  199. loukretia50 said

    199. Ευχαριστώ, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το αποτέλεσμα ακούγεται όμορφα!

    (στο ειδικό «γιατί?» εκκρεμεί η άνωθεν απάντηση!)

  200. alsatiancousin said

    @195+198

    Αντίστοιχη περίπτωση ήταν το Νέον Εβόρακον 🙂 και πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι εξελληνισμοί «β´ φάσης» τόσο στον Νέο και όσο στον Παλαιό Κόσμο. Υποψιάζομαι επίσης ότι κάποτε θα γράφτηκε «εκ Κιγκινάτων ορμώμενος».
    Βέβαια για αυτά δεν έφταιγε μόνο το δόγμα «εξελληνισμός = αναπαλαίωση», αλλά και η λατινική γλώσσα των πηγών, δηλ. αρκετών χαρτών της εποχής.

  201. loukretia50 said

    Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ –Ν.Γκάτσου
    {τα εισαγωγικά σκόπιμα)
    Γ.Ρωμανός – Ένας ευαίσθητος “ληστής” https://youtu.be/44D6orfShEY

    «…Στην ερημιά που `χα βρεθεί
    με το `να χέρι στο σπαθί
    και τ’ άλλο στο βαγγέλιο
    ήρθαν μανάδες κι ορφανά
    κι είπα το δάκρυ που πονά
    να τους το κάνω γέλιο
    Μα τώρα που ‘φτασε η στιγμή
    να κλείσουν οι λογαριασμοί
    ποιος τάχα θα μπορέσει
    να δει πως είχα μια καρδιά
    σαν της αγάπης τα παιδιά
    και να με συγχωρέσει; »

    Ghost Of A Rose
    Blackmore’s Night – https://youtu.be/qqjWv3cxmtw

  202. sarant said

    201 Σωστό.

    Τους Κιγκινάτους τους έχω βρει σε κάποιο παλιό κείμενο, μάλλον στ Απομνημονεύματα του Δροσίνη.

  203. Aghapi D said

    Παλιό αλλά επίκαιρο
    http://www.capital.gr/epikairotita/3317839/i-eisaggeleas-tou-areiou-pagou-mplokarei-tin-ereuna-gia-to-mati

  204. Alexis said

    #201:
    Τὸ Νέον Ἐβοράκον ἤ Νέα Ὑόρκη (Ἀγγλιστί New York City) παρὰ τόν Ἀτλαντικον Ὠκεανον οἰκοῦση μεγαλόπολίς τις ἐν τῇ Βορειοανατολικῇ ἀκτῇ τῆς Ἀμερικῆς, ἡ μεγίστη τῶν ἐν ταῖς Ἡνωμέναις Πολιτείαις τῆς Ἀμερικῆς πολέων. Αὕτη ἡ πόλις, οὗ ἑστᾶσι ἡ Χρηματαγορὰ τῆς Νέας Ὑόρκης καὶ τὸ ὁρμητήριον τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν, ἀξιολογός ἐστι κατὰ τά τε ἐμπορικὰ καὶ τὰ κοινὰ πράγματα πάσης τῆς οἰκουμένης.

    Ρε παιδιά τι ‘ν’ τούτο; Υπάρχει βικιπέδια σε …αρχαΐζουσα; 🙂

  205. 205 Σε *αρχαία* ελληνικά, όχι αρχαΐζουσα. Πονεμένη ιστορία: η Βικιπαίδεια επέτρεψε βικιπαίδιες σε παλαιοαγγλική, παλαιοσλαβονική, γοτθική, αλλά απαγόρεψε νεκρές γλώσσες όταν είχε ήδη προχωρήσει η πρόταση για αρχαιοελληνική· γι’ αυτό και είναι εξορισμένη στο incubator.wikimedia.org. Η ίδια μαρμάγκα έφαγε και τη βικιπαίδεια στην Κλίγκον.

    Δλδ, ημιυπάρχει, τελεί σε καθεστώς εξορίας.

    (Νίκο 40, η σπαμοπαγίδα ενέργησε εναντίον μου πρότινος.)

  206. loukretia50 said

    206 (η παγίς μας κρατούσε χωριστά!)

  207. 201 Ο Κοκκώνης μάλιστα έχει Νέα Ὑόρκη ἣ Νεοβόρακον. Θα υποβόσκουν αρκετοί εξελληνισμοί α! φάσης εκεί: Φλωρὶς ἢ Φλώριδα, Νέα Ἰερσῆ, Νεόγειος, Γροελλανδία, Λαβραδορὶς (https://el.wikisource.org/wiki/Γεωγραφία_Στοιχειώδης/Μέρος_Β΄/Βιβλίον_Β΄/Κεφάλαιον_Δ΄). Πάντως παράλληλους με την Αυρηλία, εξελληνισμούς από λατινικά που να τους αντικατέστησε εξελληνισμός από τη νεότερη γλώσσα, δε βλέπω πολλούς: η Κανταβριγία έγινε Κέμπριτζ, και η Ἐλσιγφόρη (από τα Σουηδικά!), Ελσίνκι. Οι Φηροέραι = Φερόες νήσοι, ίσως; Σίγουρα πάντως στη Γαλλία η Τολῶσσα = Τουλούζη, η Ἐλουητία «(Ἑλβετία νῦν, ἢ Σβίτσερα)», και η Λαυσάνη = Λωζάνη.

  208. sarant said

    206 Απελευθερώθηκε.

    Εφη, χίλια συγνώμη, είδα στη βαθιά παγίδα κάμποσα δικά σου χτεσινοβραδυνά, αλλά τελικά τα έβαλες αργότερα.

  209. spiral architect 🇰🇵 said

    Έβαλαν το χεράκι τους η Υπερεσία και το ΙλλΟινόη. 😎
    (εάν προκληθώ …)

  210. ΓΤ said

    @205 «Εβόρακον» είναι το σωστό
    @208 Πάντως, στις μέρες μας, το Φανάρι μιλάει για «Ελσίγκιο» (αναφερόμενο στον Αμβρόσιο, μητροπολίτη στο Ελσίνκι) 🙂

  211. ΓΤ said

    @208 Ένα από τα πιο «ωραία» που λέγαμε στον Μεσαίωνα ήταν το «Ακυίσγρανον», για το σημερινό Άαχεν…

  212. Theo said

    @159:
    Ναι, στον φίλο μου Κώστα Ζουράρι επιτέθηκαν νεαροί με μπουνιές και κλωτσιές το 1998 και τον άφησαν λιπόθυμο (ο ίδιος θεώρησε πως ήταν πασόκοι). Οι γιατροί του είπαν πως αν δεν ήταν γυμνασμένος μπορεί και να πέθαινε ή να έμενε παράλυτος.

  213. Alexis said

    #212: Και βεβαίως τα «επικά» Αμστελόδαμον και Λούγδουνον…

  214. alsatiancousin said

    @208
    Υπάρχει σίγουρα έντονο β´ κύμα εξελληνισμού στην γερμανόφωνη Ευρώπη. Τα Ρατισβόνη, Αυγούστα, Ερλαγγένη κτλ έχουν σχεδόν χαθεί.
    Από την α´ φάση μας έχουν μείνει αρκετά -ούργα (Αμβούργο, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο κ. α.) και κάποια πιο περίεργα (Βασιλεία, Λειψία, Τυβίγγη, Χαϊδελβέργη), αν και σιγά-σιγά υποχωρούν. Το ότι τα τέσσερα «περίεργα» που μου ήρθαν στο μυαλό διέθεταν και διαθέτουν ακόμα γνωστά πανεπιστήμια (άρα και λατινομανία) δεν πρέπει να είναι τυχαίο.

  215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και το Ταϊγάνιον (Taganrog) στην Αζοφική Θάλασσα.

  216. mitsos said

    Είναι εδώ και δεν είναι πια αυγό.

    https://tvxs.gr/news/ellada/akrodeksioi-ston-topo-thanatoy-toy-zak-kostopoyloy-prezakia-kai-gkei-den-eiste-anagkaioi

  217. 215 Ξάδελφε Αλσατιανέ, με μπερδεύεις: το Ρατισβόνη είναι β! κύμα; Το β! κύμα, όπου τα Τουλούζη και Ορλεάνη αντικατέστησαν την Τολώσσα και την Αυρηλία, θα την απέδιδα ξερωγώ στο 1900, αλλά τότε θα είχε αρχίσει και ο μη-εξελληνισμός, το Ουάσιγκτων και το Ελσίνκι και το Λυών.

  218. 216 Το Ταϊγάνιον όμως φέρεται να είναι αρχαία αποικία που μάλλον ταυτίζεται με το Ταγκανρόγκ. Δλδ ονομάστηκε έτσι στα ελληνικά από αρχαΐζοντα ενθουσιασμό, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το Αμβούργο ή τη Βοστώνη (ή φερ’ ειπείν η *Ταγναρόγη), εξαρχαϊσμός όχι εξελληνισμός.

  219. alsatiancousin said

    Οχι, εννοώ ότι τα Ρατισβόνη, Αυγούστα, Ερλαγγένη κτλ είναι α´ φάση και αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα τοπωνύμια.

  220. 220 Βλέπω πάντως πολύ περισσότερες Ρατισβόνες στα Γκουγκλ, απ’ ό,τι θα περίμενα. Μέχρι και https://www.rentalcars.com/gr/city/de/regensburg/ — «Ενοικίαση αυτοκινήτου σε Ρατισβόνη»

  221. alsatiancousin said

    Μ᾽ αρέσει! Πρόσφατα διάβασα σε αθλητικό ιστότοπο για «ήττα (ή νίκη, δε θυμάμαι) της Μαγεντίας την περασμένη αγωνιστική». 😛

  222. Pedis said

    Μαγκόντσζα;

  223. Καλά, πού να δεις το http://www.textkit.com (φόρουμ για ενδιαφερόμενους για αρχαία ελληνικά και λατινικά). Το Σαν Ντιέγκο εκεί είναι Didacopolis.

  224. ΓΤ said

    Γλωσσικής καρικατούρας το ανάγνωσμα… Το ΕΒΕΑ, σε έγγραφό του με ημερομηνία 04.07.2013, αναφερόμενο στη διεύθυνση μέλους του ΔΣ της Microsoft Hellas, σημειώνει ότι ο κ. Orndorff κατοικεί στην Πολιτεία της Ουασιγκτώνος!!!… Απολαύστε υπεύθυνα πηγαίνοντας στο http://www.businessregistry.gr. Επιλέγετε αριστερά «Δημοσιότητα», δίνετε αριθμό ΓΕΜΗ 000860301000, και επιλέγετε το έγγραφο με κωδικό αριθμό καταχώρισης 72228…
    Και βέβαια να μην ξεχάσουμε τον Washington Irving, και εκείνο το παλαιό «υπό Ουασιγκτώνος Ίρβινγγος».

  225. loukretia50 said

    ΓΤ γιατί η οδός Γλάδστωνος είναι καλύτερη?

  226. ΓΤ said

    @223 Μάιντς

  227. ΓΤ said

    @226 Όχι, ιδίως με αυτά που συμβαίνουν εκεί 😉

  228. ΓΤ said

    Ασφαλώς, ο Lars von Trier είναι ο Λάρσιος των Τρεβήρων 🙂

  229. loukretia50 said

    229 Ο Λαρσιος των Τρεβήρων.
    είναι ολίγον αλαζών, τους αδαείς οικτίρων,
    τραβιέται με τα κύματα, δαμάζοντας τους φίλους,
    με μπρεχτικές αναφορές που απωθούν τους σκύλους

  230. 225, 226 Γιατί, ο Γκλάντστον είναι εξ ορισμού καλύτερος από το Γλάδστωνα; Μορφολογική και φωνολογική αφομοίωση, εναντίον σχετικής φωνητικής πιστότητας: η επιλογή είναι θένα μόδας, και με αυθαίρετα όρια· και είναι αναχρονισμός να χλευάζουμε τις επιλογές άλλης εποχής.

    Ή μήπως όλοι στην Ελλάδα λέτε τώρα Πειτσίγκ αντί Πεκίνο;

  231. ΓΤ said

    @231 Μόνο που ο τύπος «Ουασιγκτώνος» απαντά σε έγγραφο του 2013 🙂

  232. loukretia50 said

    231. προσωπικά δεν τα πηγαίνω καλά με τους γλωσσοδέτες!
    Δεν έχω καμιά άλλη ένσταση!
    Εκτός από το να ακούγεται σχεδόν σαν μουσική, όπως το Αυρηλία, Ορλεάνη..

  233. sarant said

    222 Αυτό με τη Μαγεντία μήπως το διάβασες σε γαλλικό σάιτ, όπου το Mainz είναι Mayence;

  234. Pedis said

    Ο δημόσιος διάλογος γίνεται μερικές φορές λες και οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι από τη μία οι υποστηρικτές του Ζακ, ευαίσθητοι στα ζητήματα της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, και από την άλλη οι υποστηρικτές του καταστηματάρχη, αδιάφοροι ή εχθρικοί για τις ευαισθησίες των πρώτων, υπερασπιστές της τάξης και της ασφάλειας.

    Δεν πρόκειται όμως για ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Η αρχική ιστορία αφορά δύο ανθρώπους, έναν που πεθαίνει χτυπημένος και έναν που τον κλωτσάει προσπαθώντας να του λειώσει το κεφάλι στο πεζοδρόμιο.

    Μερικές φορές πρόκειται για πράγματα πολύ πιο στοιχειώδη. Όπως ότι είναι άλλο να έχεις απέναντί σου κάποιον από τον οποίον απειλείται η ζωή σου, έναν ληστή με μαχαίρι, και άλλο να μην απειλείται η ζωή σου. Το να ψεύδεται κανείς σε σχέση μ’ αυτό, είτε δημοσιογραφικά είτε υπηρεσιακά (αν και οι δύο αυτές πηγές παραπληροφόρησης συγκοινωνούν, καθώς η αστυνομία διοχετεύει το συστημικό «ρεπορτάζ»), είναι συνενοχή.

    https://www.thepressproject.gr/article/134556/Diastreblosi-kai-sugkalupsi-stin-upothesi-Kostopoulou

  235. Pedis said

    η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, υπογράμμισε ότι δεν καταγράφεται πουθενά το περιστατικό άσκησης ακραίας βίας, ενώ δεν υπάρχουν και καταθέσεις μαρτύρων.

    «Από τη μελέτη της δικογραφίας είμαι σε θέση να σας πω ότι δεν καταγράφεται πουθενά το περιστατικό αυτό της άσκησης ακραίας βίας, σε κανένα σημείο της δικογραφίας. Η αιτία που το ΕΚΑΒ προσήλθε για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Ζακ Κωστόπουλο, ήταν «μαχαίρωμα». Αυτή ήταν η αιτιολογία που παρασχέθηκε στο ΕΚΑΒ. Πρέπει να σας πω ότι ο άνθρωπος έφτασε νεκρός στον Ευαγγελισμό, δεμένος με χειροπέδες.

    Και ότι στη δικογραφία αυτή υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις, όπως καταρχήν από μαρτυρίες: όλους αυτούς τους συγκεντρωθέντες που βλέπουμε στο βίντεο, δεν έχουμε την τύχη να έχουμε τις μαρτυρικές τους καταθέσεις. Δεν υπάρχουν εκθέσεις έρευνας, οι οποίες να έχουν γίνει μέσα στο κατάστημα.

    Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό, δεν έχουν βρεθεί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν και υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έπαιξαν κι ένα ρόλο στο περιστατικό, με μία επιπλέον άσκηση βίας, κατά το στάδιο όπου ο θανών Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν σε καμία θέση να αντιδράσει».

    Σε δηλώσεις της στο CNN Greece, κάνει λόγο για «τρομακτικές ελλείψεις» στη δικογραφία, προσθέτοντας πως «η δικογραφία δεν θα είχε σχηματιστεί, αν δεν υπήρχε το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν αποκλείστηκε ο χώρος μπροστά από το κατάστημα, έτσι ώστε να συλλεγούν πειστήρια και να αναλυθούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας και «εν συνόλω δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου αναπαραχθούν τουλάχιστον στο επίπεδο της δικογραφίας τα γεγονότα και να μπορέσουν να αξιολογηθούν με τον ορθό τρόπο».

    https://www.thepressproject.gr/article/134558/Tromaktikes-elleipseis-sti-dikografia-gia-tin-upothesi-Kostopoulou

  236. Classicist said

    Καλησπέρα κι από μένα,

    Είναι πολύ περίεργο ότι δεν έχουμε ούτε μία φωτογραφία, ούτε ένα ρεπορτάζ από την σημερινή κηδεία του Ζάκ Κωστόπουλου στην Κίρρα Φωκίδος (λίγο έξω από την Ιτέα). Εδώ στις ΗΠΑ μάθαμε ότι η κηδεία ήταν απολύτως χριστιανική (έγινε σε χριστιανική εκκλησία με χορωδία ψαλτάδων), ενώ ο Ζάκ απεχθανόταν τον Χριστό και τους παπάδες. Πώς έγινε αυτό το θαύμα;

    Δεδομένου ότι οι γονείς του Ζάκ είναι Ελληνοαμερικανοί και έχουν εστιατόριο στις ΗΠΑ, μέλη της Κοινότητός μας τυχαίνει να τους ξέρουν. Μάς πληροφορούν, λοιπόν, ότι είναι ΒΑΘΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ άνθρωποι. Προφανώς, γι’ αυτό και παράκουσαν την επιθυμία του Ζάκ για πολιτική κηδεία. Ως γνωστόν, ο Ζάκ σιχαινόταν το χωριό Κίρρα Φωκίδος, όπου μεγάλωσε, άρα είναι μέγα φάουλ η κηδεία του εκεί.

    Το θέμα είναι τεράστιο και έχει πολύ ψωμί. Ως επαγγελματίας κλασικίστρια σάς συνιστώ να το ψάξετε και θα βγάλετε λαυράκια. Κυρίως πρέπει να μάθετε αν παρέστησαν στην κηδεία οι γονείς του Ζάκ, διότι μέλη της Κοινότητός μας μάς διαβεβαιώνουν ότι οι γονείς Κωστόπουλοι βρίσκονται στις ΗΠΑ και δεν κατέβηκαν στην Ελλάδα.

    Είναι ανεπίτρεπτη η προσπάθεια των αλιτήριων χριστιανών να κάνουν δικό τους μετά θάνατον ΚΑΙ τον Ζάκ Κωστόπουλο. Βεβαίως το έχουν ξανακάνει πολλάκις: Με τον Βασίλη Ραφαηλίδη, ακόμη και με τον Χαρίλαο Φλωράκη, για τον οποίο μάς λένε ότι στας δυσμάς του βίου του πήγαινε στο Αγιονόρος και εξομολογείτο στους καλογήρους

  237. Pedis said

    Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο 55χρονος υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να του προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη, ενώ έκρινε πως κινδύνευε παρά την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ζ. Κωστόπουλος.

    «Δεν υπήρχε καμία πρόθεση καταρχάς για μια βαριά σωματική βλάβη για τον δράστη. Ο δράστης ήταν σε αμόκ κατάσταση, σε επιθετικό αμόκ. Βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο στο οποίο είχε πάει για να κλέψει. Είχε βάλει και σε ένα σακουλάκι κάποια κοσμήματα. Είχε ανοίξει την ταμειακή, την είχε ρίξει κάτω. Τέλος πάντων, βλέποντας τον κόσμο απ’ έξω, προσπάθησε να βγει έξω.

    Την ώρα που προσπάθησε να βγει έξω, κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι. Εγώ εκείνη την ώρα είδα σαν παρατηρητής το μαχαίρι και θεώρησα και έκρινα πως με το επιθετικό αμόκ που είχε, δεν υπήρχε περίπτωση να μη βγει έξω και να μη σκοτώσει κόσμο. Και αυτή ήταν η αντίδραση μου. Να τον περιορίσω σε αυτό τον χώρο, όσο μπορούσα να τον περιορίσω. Αφού κατάφερε να βγει έξω τον αφόπλισα και έχουμε αυτή την εξέλιξη. Κινδυνεύει η οικογένεια μου με όλα αυτά που έχουν γίνει».

    https://www.thepressproject.gr/article/134558/Tromaktikes-elleipseis-sti-dikografia-gia-tin-upothesi-Kostopoulou

    γκάλοπ: ν’ αλλάξει ή όχι την υπερασπιστική του γραμμή;

    (Τι λέει το σκάι; θα εμφανιστούν πειστήρια για ένοπλη ληστεία;)

  238. Μαρία said

    231
    Κάποιοι αναχρονισμοί διατηρήθηκαν. Βορδιγάλειος πολτός, θα τον ξέρει ο Αλέξης, αλλά και Βορδιγάλειος ποιητής σε άρθρο των Ελληνικών του 1999. Αλλά και πώς να τον πει; Μπορντελέζο; 🙂 http://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_49_1/ekd_peel_49_1_Polymerakis.pdf

  239. sarant said

    239 🙂

  240. gpoint said

    # 237

    Ποιά Κίρρα τώρα…Ξεροπήγαδο το λένε το μέρος και κάνεις και την πληροφορημένη (ος-ον κ.λ.π.0

  241. loukretia50 said

    Θυμάμαι ότι υπάρχει άρθρο πολύ παλιό, όπου όχι μόνο αναφέρονται οι αναχρονισμοί στα ονόματα αλλά γίνονται σχόλια και για κάποια κύρια ονόματα. Με ενδιαφέρει και προσωπικά!
    Μήπως ξέρει κανείς ποιο είναι?

  242. ΓΤ said

    @237 Ασφαλώς υπάρχει βίντεο από την Κίρρα, στο τέλος του οποίου ακούμε ότι οι γονείς ήταν παρόντες. Περισσότερα στο https://www.dailymotion.com/video/x6u7p3q

  243. ΓΤ said

    @239> Ας μη διαφεύγουν την προσοχή μας οι… βαλπούργειες νύχτες

  244. loukretia50 said

    244 Τυχερός όποιος το λέει με τη μία! Η μόνη λύση για τους λοιπούς είναι : στο δύσκολο σύμπλεγμα , χωρισμός με αναπνοή – παύση!

  245. ΓΤ said

    @245 Όντως, τέτοιες νύχτες έχουν πολλά συμπλέγματα 🙂

  246. loukretia50 said

    246. … συμφώνων! – υποθέτω!
    διαφορετικά είναι απλά.. επιβεβλημένος αναχρονισμός!

  247. nikiplos said

    @236, πριν πολλά χρόνια, πάρα πολλά δλδ, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας για τη φωτιά στον Κ-Μαρούση που είχαν καεί 6 άνθρωποι… Καίτοι κι εγώ και άλλοι συμπαρευρισκόμενοι είχαμε δώσει τα στοιχεία μας στις αρχές, ουδεπόποτε μας κάλεσαν να καταθέσουμε… Ο Αντένα εκείνο το βράδυ έπαιζε αυτόπτες ψευδομάρτυρες που δεν είχαν καμία σχέση με το σημείο… τα πλάνα τα έπαιρνε από το Αρσάκειο…

    Να πω πως ο Ανακριτής καίτοι είχε επίσημα έγγραφα από τις αρχές δεν κάλεσε ποτέ κανέναν από τους μάρτυρες… προφανώς θα βρήκε βολικούς εκείνους του Αντένα, που έδιναν καταθέσεις από απόσταση 500 μέτρων…

    Εκείνη την εποχή ήμαν στην περιόχα για δουλειά κι εγώ μαζί κι άλλοι 10ριά… Καίτοι το είπαμε πλειστάκις στον δημόσιο λειτουργό που απρόθυμα κατέγραφε τα στοιχεία μας, χωρίς καν να γνωρίζει τι ακριβώς θα καταθέταμε, αυτός έγραψε «διαδηλωτές»…
    τόσο καλός στα καθήκοντά του…

  248. Alexis said

    #235, 238: Κατά τη γνώμη μου η υπόθεση δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης «νοικοκυραίων» με οποιαδήποτε περιθωριακή ή λούμπεν κοινωνική ομάδα.
    Είναι καθαρά θέμα φασισμού και φασιστικής συμπεριφοράς. Είναι πρωτίστως θέμα απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
    Πιστεύω ότι οι τύποι που χτυπούσαν τον πεσμένο κάτω Κωστόπουλο θα έκαναν ακριβώς το ίδιο, υπό άλλες συνθήκες, σε κάποιον με τον οποίο είχαν τσακωθεί π.χ. για μια θέση πάρκιν, ή για την προτεραιότητα σε μια διασταύρωση.

    Και είναι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων αφενός η θρασύδειλη συμπεριφορά (χτυπούν συνήθως εκ του ασφαλούς) και αφετέρου η εντελώς γλοιώδης και αναξιοπρεπής στάση που επιδεικνύουν μετά: «Με απειλούσε, κράταγε μαχαίρι, θόλωσα, λυπηθείτε με, έχω οικογένεια, καταστρέφεται η ζωή μου κλπ. κλπ.»

    Σκέτοι γυμνοσάλιαγκες…

  249. sarant said

    248 Το 1991

  250. Alexis said

    #236: Το «βορδιγάλειος πολτός» προφανώς διατηρήθηκε γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική εναλλακτική λύση για να δηλωθεί μονολεκτικά «ο προερχόμενος από το Μπορντώ».
    Το «Μπορντελέζα -ος» κάποιες φορές γράφεται (βλ. εικόνα) αλλά δεν λέγεται…

  251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Ρίαλ ράδιο τώρα η δικηγόρος, λέει για την ελλιπή δικογραφία κλπ

  252. Γς said

    250:

    10 Ιανουαρίου του 1991, μια μέρα μετά τις ταρζανιές στην Πάτρα που κατάληξαν στην τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

  253. Χαρούλα said

    251
    Alexis, αντίθετα στην γαστρονομία ωραιότατα κρατήθηκε ο όρος σως μπορντελέζ (bordelaise) για την σάλτσα με κρασί από το Μπορντώ.
    Καλημέρα!

  254. Alexis said

    #254: Σωστά, αλλά εκεί είναι ξενικές και οι δύο λέξεις. Τον πολτό πώς να τον προσδιορίσεις;

  255. Γιάννης Ιατρού said

    255 pulpe (θηλ.) θα ΄λεγα 🙂

  256. Aghapi D said

    Για τη μεταφορά ξένων λέξεων στα ελληνικά αντιγράφω
    Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Β’ ήταν γιος του Τζέφρι Πλαντάτζενετ (Πλανταγενέτης στα ελληνικά), κόμη της Ανδεγαυΐας (Ανζού).
    Πηγή https://www.sansimera.gr/listes/15
    Τον Εγχέ(ν)σπαλο τον αναφέραμε; 🙂

  257. Aghapi D said

    Υπάρχει και το αντίστροφο, όπως η μεταγραφή ελληνικών ονομάτων σε ξένες λέξεις

  258. Στην αρένα της οδού Γλάδστωνος

    http://www.kathimerini.gr/986554/opinion/epikairothta/politikh/sthn-arena-ths-odoy-gladstwnos

  259. Aghapi D said

    259 Αντιγράφω από τη λινκιά σου: Κι έπειτα ήρθε η δεύτερη εφαρμογή του Λύντσειου ή Λύγχειου Νόμου, όπως τον έλεγαν τον 19ο αιώνα. Μαζικότερη τώρα, άρα και αποκαλυπτικότερη:

  260. 259 Και μετά διαβάζεις τα σχόλια, των αναγνωστών της εγκυρότερης αστικής εφημερίδας παρακαλώ…

  261. :mrgreen:

  262. sarant said

    Πίκρα, πολλή πίκρα τα σχόλια…

  263. Μαρία said

  264. odinmac said

    Ιούνιος 1929
    Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, 1905-1942, πέθανε στις φυλακές Κρεστί, στην ψυχιατρική πτέρυγα στο Λένινγκραντ, πιθανόν από ασιτία.
    Αντιγράφω από το «γαλάζιο τετράδιο» (εκδόσεις νεφέλη) του ιδίου (σελ. 15, ολοκληρωμένο, όχι απόσπασμα. Σπαράγματα είναι όλο το έργο):


    Στην προκυμαία του ποταμού μας είχε μαζευτεί μεγάλο πλήθος. Στο ποτάμι πνιγόταν ο συνταγματάρχης Σεπούνοφ. Με το στόμα γεμάτο νερό πεταγόταν πάνω μέχρι την κοιλιά, φώναζε και ξαναβούλιαζε. Κοπανούσε ολόγυρα τα χέρια του και ξαναφώναζε να τον σώσουν.
    Το πλήθος στεκόταν στην όχθη και κοιτούσε σκυθρωπό.
    «Θα πνιγεί», είπε ο Κουζμά.
    «Φως φανάρι», συμφώνησε ένας άντρας με τραγιάσκα.
    Και πράγματι, ο συνταγματάρχης πνίγηκε.
    Το πλήθος άρχισε να σκορπίζει.

  265. spyridos said

    http://www.efsyn.gr/arthro/vinteo-ntokoymento-me-2o-lintsarisma-toy-zak

    Ολους αυτούς τους τραγικούς μπάτσους σεν βρέθηκε ούτε ένας (έστω αιρετός) προιστάμενός τους να τους εγκαλέσει.

    Και οι 8 που έδωσαν ψευδείς καταθέσεις στην δίκη των χρυσάβγουλων απότι γνωρίζουμε είναι κανονικά στη θέση τους και έτοιμοι να συνεχίσουν το έργο τους

  266. Γιάννης Ιατρού said

    266: Έτσι! Φαίνεται να είναι «συνήθεις πρακτικές», γι αυτό, υποθέτω…

  267. Γιάννης Ιατρού said

    267: Σωστά λοιπόν υπέθεσα…, αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα του εκπροσώπου των αστυνομικών (Δημοσθένη Πάκου) στην τηλεόραση του ANT1:
    «…Σ όποιον αρέσει» είπε χαρακτηριστικά!

  268. Πάνος με πεζά said

    Αυτό το μελοποιημένο ποίημα του Αναγνωστάκη, θέλω από την πρώτη μέρα να το επισυνάψω στο περιστατικό, και όλο το ξεχνάω,,,

  269. Alexis said

    263: «Τέλος στο αρχικό πόρισμα των δύο ιατροδικαστών αναφέρεται ότι στο πτώμα δεν εντοπίστηκαν μώλωπες,πράγμα που σημαίνει ότι οι κλοτσιές (όπως άλλωστε φαίνεται και στο VIDEO) δεν τον άγγιξαν.»
    (Από σχόλιο αναγνώστη στο άρθρο του Μπουκάλα)

    Κλωτσούσαν αέρα δηλαδή.
    Δύο άνθρωποι είχαν πεσμένο μπροστά τους έναν επίδοξο ληστή με μαχαίρι, όπως ισυρίζονται οι ίδιοι, και έριχναν κλωτσιές στον αέρα.
    ΠΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ;;;

  270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    270. Ή κλωτσούσαν/χτυπούσαν «επαγγελματικά».

  271. Γιάννης Ιατρού said

    270: Αλέξη,\
    όπως επισημαίνεις, αυτό με τους μώλωπες που δεν διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές, είναι *σχόλιο αναγνώστη*, κατ΄εμέ λανθασμένο, μάλλον δεν μπόρεσε να εκφραστεί σωστά, κάτι άλλο εννοούσε (υποθέτω).
    Οι ιατροδικαστές είπαν:
    «Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, μικρά θλαστικά τραύματα που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο», επισήμανε ο Ν. Καλογρηάς.

    «Καταμετρήθηκαν όλα τα θλαστικά τραύματα και οι εξωτερικές κακώσεις που έφερε το σώμα. Δεν μπορέσαμε εμφανώς να προσδιορίσουμε μία σπλαχνική κάκωση που θα ήταν ασύμβατη με τη ζωή. Με τα εργαστηριακά ευρήματα θα μπορέσουμε να δώσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος», συμπλήρωσε ο Σ. Τσαντίρης.

    Φτάνει που το παίζουν καθυστέρηση… και πολλά άλλα ερωτηματικά που γεννιόνται με τις πληροφορίες και τις διαπιστώσεις που έρχονται στο φως κ;aθε μέρα που περνά, μη τα μπερδεύουμε κι από μόνοι μας 🙂

  272. Alexis said

    Σωστά το διευκρινίζεις Γιάννη, εγώ απλώς επισημαίνω το εντελώς παράλογο της φράσης «οι κλωτσιές δεν τον άγγιξαν»!

  273. cronopiusa said

Σχολιάστε