Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Δημήτρη και πάλι!

Posted by sarant στο 26 Οκτωβρίου, 2018


Ταξίδευα χτες και δεν προλάβαινα να ετοιμάσω άρθρο, οπότε η σημερινή γιορτή μού δίνει την ευκαιρία να αναδημοσιεύσω ένα άρθρο για όσους γιορτάζουν σήμερα, που αρχικά το είχαμε δημοσιεύσει πριν από τρία χρόνια.

Με μια δόση υπερβολής, σήμερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα: γιορτάζουνε οι Δήμητρες, γιορτάζουν οι Δημήτρηδες, γιορτάζει όμως κι η Θεσσαλονίκη -μεγάλη γιορτή λοιπόν, οπότε ταιριάζει να της αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο.

Σύμφωνα με την έρευνα για τα ελληνικά ονόματα, που έχει κάνει ο Χάρης Φουνταλής, ο Δημήτρης είναι το δεύτερο σε συχνότητα ελληνικό αντρικό όνομα, πίσω από τον Γιώργο που προηγείται με διαφορά. Βέβαια, αν προσέξετε τους αριθμούς, θα δείτε ότι Κώστας και Γιάννης ελάχιστα υπολείπονται -αν ήταν δρομείς θα χρειαζόταν φωτοφίνις. Η Δήμητρα, πάλι, χωρίς να είναι σπάνιο όνομα, υστερεί σαφώς σε συχνότητα -στη γυναικεία κατάταξη βρίσκεται στη δέκατη θέση.

Κι όμως, η Δήμητρα γέννησε τον Δημήτρη, ή έστω τον Δημήτριο. Εδώ χρειάζονται εισαγωγικά στο ρήμα, αλλά το στοκ το έχουν εξαντλήσει οι εισαγωγικομανείς, που τα βάζουν και στα λάχανα. Φυσικά, κάποιες Δήμητρες έχουν γεννήσει Δημήτρηδες αλλά εγώ εννοώ τα ονόματα.

Εν αρχή ην η Δήμητρα λοιπόν, η μεγάλη θεά της γης και της καλλιέργειας, ιδίως της καλλιέργειας σιτηρών -από το ψωμί ξεκινάμε. Η Δήμητρα, Δημήτηρ και Δαμάτηρ στα πολύ αρχαία, όνομα αβέβαιας ετυμολογίας, που θα μπορούσε να προέρχεται από το «γη μήτηρ». Μεγάλη θεά, τα πιο μεγάλα μυστήρια της αρχαιότητας συνδέονταν μαζί της.

Και τα σιτηρά άλλωστε, τα λέμε δημητριακά επειδή είναι το δώρο της Δήμητρας. Αλλά και ο αγγλικός όρος, cereals, και αυτός ανάγεται, μέσω λατινικών, στη Ceres, τη θεά των Ρωμαίων που ήταν το αντίστοιχο της Δήμητρας. Ceres ή Δήμητρα λέγεται κι ένας πλανήτης-νάνος, ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς. Και από τον νάνο πλανήτη πήρε το όνομά του το χημικό στοιχείο Δημήτριο, που ανήκει στις σπάνιες γαίες -όχι επειδή βρίσκεται στον πλανητάκο, αλλά επειδή ανακαλύφθηκε το 1803, δυο χρόνια μετά τον πλανήτη. Το σύμβολό του είναι Ce, από το Cerium.

Ο Δημήτριος αρχίζει εκεί που τελειώνει η Δήμητρα. Η ίδια η λέξη, δημήτριος, σημαίνει «ο σχετιζόμενος με τη Δήμητρα» και γρήγορα άρχισε να χρησιμοποιείται ως κύριο όνομα, με πιο επιφανή στην προχριστιανική εποχή τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, στη σπάταλη εποχή των επιγόνων, στρατηγό προικισμένο που όμως πήρε το προσωνύμιό του από μια… αποτυχημένη πολιορκία και που ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές του έχει συγκεντρώσει γι΄αυτόν ένα σωρό σκαμπρόζικα ανέκδοτα και λογοπαίγνια, ακατάλληλα για ανηλίκους.

Αυτός ο Δημήτριος δεν άγιασε. Αν είναι τόσο συχνό το όνομα, το οφείλει στον μάρτυρα Δημήτριο, που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη τον 4ο αιώνα και που έγινε πολιούχος της. Ο Δημήτριος αυτός λέγεται και Μυροβλύτης, και έτσι γράφεται αυτό το επίθετο, και όχι Μυροβλήτης όπως νόμιζα εγώ και πολλοί άλλοι (έχουμε γράψει και άρθρο προ οκταετίας). Ο άγιος Δημήτριος ήταν δημοφιλέστατος τον Μεσαίωνα, όπως κι ο Άι Γιώργης, αλλά μόνο στους ορθόδοξους, και γι’ αυτό το όνομα είναι μάλλον εξωτικό στη δυτική Ευρώπη, ενώ στα Βαλκάνια και γενικά στους ορθόδοξους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ συχνότερο.

Διότι βέβαια το Jimmy δεν είναι το αντίστοιχο του Δημήτρης στα αγγλικά, κι ας λέμε Τζίμηδες τους δικούς μας Δημήτρηδες -είναι το υποκοριστικό του James, του Ιάκωβου. Στα αγγλικά, το αντίστοιχο του Δημήτρη είναι το σπάνιο Demetri, όπως και το Dimitri στα γαλλικά. Οι ανατολικοί έχουν βέβαια Ντμίτρι, Ντιμίταρ, Ντουμίτρου κτλ. και από το ρώσικο υποκοριστικό Μίτια λέγεται ότι προέρχεται το αρχικό Μ. του ψευδώνυμου του Μ. Καραγάτση (Δημήτρη Ροδόπουλου).

Ο Δημήτρης έχει πολλά υποκοριστικά του ονόματός του. Δημήτρης λοιπόν, Δημητράκης, Δημητρούλης, Δημητρός, Δήμος. Μίμης, όπως ο αξέχαστος πατέρας μου. Μήτσος, φυσικά, αλλά και Μήτσης (τα Μητσάρας και Μητσάκος δεν ξέρω να τα έχει χρησιμοποιήσει κανένας για να αποκαλείται έτσι). Μήτρος και Μητρούσης και Μήτρακας, Ντέμης και Ντίμης, Τζίμης, Τζιμάκος. Δεν πρέπει να ακούγεται πια ο Μιμίκος. Νομίζω πως αυτός της Μαίρης ήταν ήδη επίθετο. Και ο πολυσήμαντος Τάκης. Η Δήμητρα έχει τη Δημητρούλα, τη Μιμή, τη Μίτση.

Δεν βρήκα κάποιον λαϊκό-διαλεκτικό τύπο (σαν τους πολλούς που υπάρχουν για τον Κώστα), αν ξέρετε εσείς συμπληρώστε. Να πούμε επίσης ότι ο Δήμος στις μέρες μας πιο πολύ είναι Δημοσθένης παρά Δημήτρης, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι Θεμιστοκλής. Επίσης, τον βιομήχανο Δημήτρη Γιαννακόπουλο που ασχολείται με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού τον φωνάζουν Τράκη αλλά δεν ξέρω αν είναι πειραχτικό, ή ιδιωτικό υποκοριστικό ή αν λέγεται γενικότερα.

Ο αξέχαστος πατέρας μου, γεννημένος στη Μυτιλήνη, βαφτίστηκε Δημήτρης αλλά όλοι τον έλεγαν Μίμη, υποκοριστικό συχνότατο στο νησί, αν και λέγεται και σε πολλά άλλα μέρη. Για μας και για τους παλιούς του φίλους ήταν Μίμης, αλλά για τις νεότερες γνωριμίες Δημήτρης, εκτός αν γνωρίζονταν καλά στη συνέχεια. Όταν όμως δούλευε μαχόμενος μηχανικός, είχε τύχει ν’ακούσω να τον λένε και Μήτσο άνθρωποι της πιάτσας. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ραβάνης είχε και το ψευδώνυμο Δήμος Ρεντής, αλλά για τους δικούς του ήταν Μίμης. Από την άλλη, ο Ψαθάς όταν έγραφε στα έντυπα της ΕΠΟΝ υπέγραφε Μίμης Ψαθάς ενώ στα άλλα του κείμενα Δημήτρης.

Ο Μήτσος λέγεται πολύ και σήμερα, όσο κι αν μπορώ να φανταστώ κάποιους να το θεωρούν μπας κλας. Οι δέκα μικροί Μήτσοι του Λαζόπουλου ήρθαν όταν ο τύπος είχε αρχίσει να χάνει σε συχνότητα, ενώ ο Μήτσος με το Κατινάκι του γελοιογράφου Διογ. Καμμένου είχε φτιαχτεί σε μια εποχή μητσικού μεσουρανήματος. Κάποτε το Μήτσος ήταν συνηθισμένο σε λογοτέχνες: Μήτσος Ευθυμιάδης, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Μήτσος Λυγίζος, Μήτσος Κασόλας, Μήτσος Παπανικολάου. Ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι Μήτσος μερικής απασχόλησης.

Εννοείται ότι στις μέρες μας πολύ δύσκολα θα βρεθεί Μήτρος, όνομα οπλαρχηγών του 21. Ο τελευταίος Μήτρος που θυμάμαι να αποκαλείται έτσι ήταν ο Μήτρος Σουλιμιώτης, κομμουνιστής δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας επί τέσσερις τετραετίες αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Αν κάνουμε το τεστ της διασημότητας κατά Γκουγκλ, οι διασημότεροι Δημήτρηδες είναι ο Χορν, ο Μητροπάνος και ο Μητρόπουλος (ο μουσικός). Από τους Μίμηδες, ο Ανδρουλάκης, ο Φωτόπουλος και ο Πλέσσας, ενώ από τους Μήτσους ο Κωστόπουλος (ο πρώην του ΚΚΕ). Δήμητρα η Γαλάνη και Μιμή όχι αυτή που σκεφτήκατε αλλά η Ντενίση.

Περιέργως, ο Δημήτρης δεν έχει αφήσει αποτύπωμα στη φρασεολογία μας. Μπορώ να σκεφτώ μόνο τη φρ. τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι, που λέγεται για όσους ενεργούν προσυνεννοημένα για να εξαπατήσουν κάποιον ή να πετύχουν αθέμιτο σκοπό, όπου (σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία) οι τρεις λέξεις είναι αρβανίτικα υποκοριστικά (Τάτσης, Μήτσης και Κώτσης).

Ο Άγιος Δημήτριος, που τον αναφέραμε πιο πάνω, σημαδεύει και τον μήνα που γιορτάζει, αφού ένα από τα λαϊκά ονόματα του Οχτώβρη είναι «αγιοδημητριάτης». Αλλά «αγιοδημητριάτικα» λέγονται και τα χρυσάνθεμα, που αυτή την εποχή βγαίνουν. Παρεμπιπτόντως, μόνο δυο ουσιαστικά ή επίθετα έχει το λεξικό από αγίους: τα αγιοδημητριάτικα και τον αγιοβασιλιάτικο. Να αναφέρουμε και τον δήμο Αγίου Δημητρίου, που είναι το παλαιότερο Μπραχάμι. Έχουμε επίσης τη Δημητριάδα, την αρχαία πόλη στον Παγασητικό κόλπο, που πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή που την ίδρυσε -στον Βόλο υπάρχει συνοικία «Νέα Δημητριάδα», ενώ το όνομα διατηρείται επίσης στην ονομασία της τοπικής μητρόπολης, που λέγεται Δημητριάδος και Αλμυρού (μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν για πολλά χρόνια ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος).

Από βιβλία με τον Δημήτρη στον τίτλο τους θα αναφέρω το «Η μάσκα του Δημήτριου» του Έρικ Άμπλερ, που έγινε και ταινία το 1944. Ο επώνυμος ήρωας είναι ένας τυχοδιώκτης ονόματι Δημήτριος Μακρόπουλος. Στα θεατρικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο Φον Δημητράκης του Δημήτρη Ψαθά.

Από τραγούδια, πέρυσι είχαμε βάλει το «Δημήτρη μου Δημήτρη μου» του Ζαμπέτα, αλλά φέτος λέω να συνεχίσω με Δημητράκη -ο συγκεκριμένος ήτανε φτωχός, του Γιώργου Μητσάκη:

Και κλείνουμε όπως την περασμένη φορά, πάλι με Δημητράκη, τούτη τη φορά όμως του ελαφρού, που δεν του πάει το πάχος, τραγούδι του Αττίκ που το ακούμε εδώ από τον Θέμη Ανδρεάδη.

Το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Mitsos,  τον Μήτσκο, τον Ορεσίβιο (κρυπτοδημήτρης), τον Τζιμάκο και τους άλλους που σίγουρα ξεχνάω.

 

149 Σχόλια to “Χρόνια πολλά στον Δημήτρη και πάλι!”

  1. spiral architect 🇰🇵 said

    Το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Mitsos, τον Μήτσκο, τον Ορεσίβιο (κρυπτοδημήτρης), τον Τζιμάκο και τους άλλους που σίγουρα ξεχνάω.

    Χρόνια τους Πολλά, λοιπόν! 🎂

  2. cronopiusa said

    Χρόνια πολλά!

    Καλή σας μέρα!

  3. spiral architect 🇰🇵 said

    Και ένα σχετικά άγνωστο άσμα από το γνωστό όμως δίσκο «Γράμματα από τη Γερμανία» σε στίχους Φώντα Λάδη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση απο τον Αντώνη Καλογιάννη:

    Ο Μήτσος απ’ τα Φάρσαλα
    έγινε αρχιγκάγκστερ,

    καθαρίζει πέντε-πέντε
    και μιλάει γερμανικά.

    Ο Μήτσος, το καλό παιδί,
    κρυφά πουλάει μαύρη,
    έχει γκόμενα μια μαύρη
    και μια μαύρη λιμουζίνα.

    Ο Μήτσος ξέρει υπουργούς,
    κάνει πως δε μας ξέρει,
    δουλειά σε μας δε δίνουνε
    και στ’ όνομά του φτύνουνε.

  4. Jimakos said

    Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις ευχές!

    Παρατήρηση, μιας και αναφέρεις, Νικοκύρη, την σπανιότητα του ονόματος στην Δύση. Θα αντλήσω αναφορά πάλι από τον χώρο του αθλητισμού (μπάλα) και θα θυμηθώ τον γάλλο διεθνή Ντιμιτρί Παγιέ (Dimitri Payet) ο οποίος βρίσκω ότι έχει γεννηθεί στο νησάκι της Reunion, ενώ οι λίγο παλιότεροι ίσως θυμούνται και τον ιταλό μέσο, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, επί σειρά ετών στην Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και μετά του Φάμπιο Καπέλο.

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Έχουμε και απ’ αυτούς:

  6. Χρόνια πολλά κι από δω. Τσακώστε κι ένα Μήτσο να γουστάρετε:

  7. Soumela said

    Καλημέρα, υπάρχουν και τα Δημήτρια, πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης.
    Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και τις Δήμητρες.

  8. sarant said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Τζιμάκο, τον Μήτσο, τον Μήτσκο, τους άλλους που τους ξεχνάω, κι αν έχουμε και καμία Δήμητρα που παρακολουθεί χωρίς να σχολιάζει.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Στην πόλη Μήτσος. Στο βουνό όμως ο Μήτσος γίνεται ΜήτσΙος.

    Χρόνια πολλά στους Δήμητρηδες και τις Δημητρούλες.

    Να κάνουμε και τα σχετικά ευχετήρια τηλεφωνήματα μέρα που είναι σήμερα!

    Πάντως ο καιρός εδώ, στη Βορειοδυτική Ήπειρο, είναι ήπιος και έχει την γλυκύτητα του Φθινόπωρου με όλα αυτά τα χρώματα που χαρακτηρίζουν την εποχή.Γιορτή του τσίπουρου αύριο και μακάρι να διατηρηθεί ο καλός καιρός για να στηθεί το όλο σκηνικό κάτω από τα πλατάνια.

  10. Jimakos said

    #9

    Σωστά, υπάρχει και η ταινία της Λίνας Βερτμίλερ, «Μίμης ο Σιδεράς», με τον Τζανκάρλο Τζανίνι!

  11. atheofobos said

  12. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Χρόνια πολλά 🙂
    Περίεργο πόσο γνωστός είναι ο Άγιος ενώ η Αγία Δήμητρα είναι σχετικά άγνωστη, ίσως επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και μάλλον αγιοποιήθηκε στο Κίεβο
    Υπάρχει και χωριό Δήμητρα: https://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=12676&lng=1

    Για τα υποκοριστικά και τα παράγωγα βρίσκω και μερικά που δέν αναφέρθηκαν:

    Δημήτρης, Δημητρός, Δημητράκης, Δημητρακάκης
    Δρημήτης· Δηρμήτσης
    Δήμος, Δημάκης, Δημαράς
    Δημινάς
    Τάκης, κοινό
    Τσάτσης
    Τακός, Τακούλης
    Μήτρης
    Μήτλης, Μητλιούλ’ς
    Μήκλης
    Μήτρος, Μητράκης, Μητρής, Μητρούσης
    Μήρτος
    Μήτσιος
    Μήτσος, Μητσάκης, Μητσάλης, Μητσέλης, Μητσιώρης
    Μήτσης
    Μήμης, Μίμης, Μιμάκης, Μημής, Μημίκος, Μημίτας
    Μήτος, Μητάκ’ς, Μητάκος, Μητιάκος, Μητακός, υποκοριστικό
    Μητώνης
    Μοτός
    Μήτης
    Μήκας
    Μουντής
    Μπήτιας
    Μπήτσιος
    Μπέτσος
    Πήτρης
    Ποτιός
    Τζήμος
    Τζήμης, Τζίμης, Τζιμάκος, Τζιμούλης

  13. Κάπου στα βάθη της μνήμης μου θυμάμαι τον Πήτερ Σέλλερς να κάνει τον αμερικανό πρόεδρο και να λέει κάθα τόσο με την απίθανη προφορά του «Ντιμίτρι» στον Πήτερ Σέλλερς που έκανε τον ρώσσο πρόεδρο (SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα ή κάποιο άλλο ; )

  14. «Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα», ταινια του 1960 με Βέγγο και Μανέλη.

  15. # Χρόνια Πολλά, σε Δημήτρηδες, Δημητρούλες και τοις συν αυτοίς
    # Τώρα, για τον Αη Δημήτρη, καλός Άγιος αλλά οι αθεόφοβοι οι εκκλησιαστικοί ζωγράφοι τον έχουν να σκοτώνει άνθρωπο «εν εκκλησίαις¨» (ο δικός μας ο Αη Γιώργης σκοτώνει επίσης, αλλά θηρίο!). Νομίζω ότι κι ο Σάββας Ξηρός ήτο τοιούτος ζωγράφος, πάντως δεν ήταν αυτός ο εμπνευστής της ανθρωποκτονίας «εν εκκλησίαις».
    # Εν Μακεδονία έχουμε δύο (πρόσθετα) υποκοριστικά: Το ένα είναι Τούλα, για την Δημητρούλα. Το άλλο, ακόμα σπανιότερο, είναι Μήτας για τον Δημήτριο.
    # Τέλος, τον προ-πάππο μου τον έλεγαν (και) Μητρούση, υποκοριστικό σχεδόν άγνωστο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό με κάνει να υποψιάζομαι ότι είναι τουρκικής (μακεδονοτουρκικής) έμπνευσης υποκοριστικό-παρατσούκλι.

  16. Γιάννης Ιατρού said

    Κάτι δεν πάει καλά με το ρολόι της γουόρντπρες (και μετά λένε για ταξίδια στο χρόνο κλπ. κλπ. 🙂 )… και επηρεάζει την αρίθμηση των σχολίων, σ΄αυτό και στο χθεσινό άρθρο

  17. ΣΠ said

    Θερμές ευχές στους εορτάζοντες Δημήτρηδες του ιστολογίου.

    Η παλιά ταινία Ο Δημήτριος και οι Μονομάχοι (1954), τότε που στο Χόλιγουντ γυρίζονταν τέτοιες υπερπαραγωγές.

  18. Triant said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά και καλά στος Δημήτρηδες και τις Δήμητρες.

    Θυμίζω τον Alex Dimitrios στο Casino Royal. Έλλην (Θεσσαλονικιός) κακός με κούκλα γυναίκα. Πως να γλιτώσει από τον Bond;

  19. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    Χρόνια πολλά κι από μένα στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες. Ιδιαίτερα χρόνια πολλά στον τύπο με τα χαλιά που αν και δεν τον γνωρίζω η ταμπέλλα του μού φτιάχνει την διάθεση όποτε την βλέπω στην Θεσσαλονίκη…

  20. Χρόνια πολλά και από μένα.

    Μήκας στα παλιά κοζανίτικα, πλέον Τάκης. Το Παναγιώτης -> Τάκης δε συνηθίζεται στην Κοζάνη, και γενικότερα στα βόρεια νομίζω.

  21. dryhammer said

    > τα Μητσάρας και Μητσάκος δεν ξέρω να τα έχει χρησιμοποιήσει κανένας για να αποκαλείται έτσι

    Έχω πρωτοξάδερφο Δημήτρη που αποκαλείται Μητσάκος. (Ο μόνος δλδ που ξέρω)

  22. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

  23. Le Coeur Gothique said

    Χωριό με το όνομα Δήμητρα υπάρχει και στον Νομό Σερρών.

  24. dryhammer said

    Το 22 όταν έγραφα ήταν 19 κι όταν ανέβασα βγήκε μετά από το δικό μου…

  25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    16 Κψυχε αν υπονοείς τίποτα θα σφαχτούμε εδώ μέσα 🙂

  26. nikiplos said

    Καλημέρα, λόγω της εορτής και στα γιορτινά…

  27. nikiplos said

    26@ καρσιλαμάς βεβαίως βεβαίως…

  28. Vasiliki Vourda said

    Καλημέρα και χρονια πολλα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες! Να προσθέσω ότι και στη Νότιο Ιταλία και συγκεκριμένα στην Καλαβρία επιζεί η λατρεία του Αγίου Δημητρίου με αποτέλεσμα το όνομα Demetrio να είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα στην επαρχία του Ρηγίου Καλαβρίας. Σήμερα μάλιστα γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό Μοσόρροφα (πιθανώς από το Μεσοράχη). Δεν υπάρχει ωστόσο το θηλυκό Demetra ενώ το πιο δημοφιλές υποκοριστικό για τους φέροντες το όνομα Demetrio είναι Demi, Mimmo και Limitri!

  29. stella said

    και ο Μητσοτακης?

  30. nikiplos said

    Μεγάλος έμαθα πως το Δημήτρω αναφερόταν σε θηλυκό πρόσωπο…
    #https://www.youtube.com/watch?v=Nj79URYhTlU
    Από τα γυναικεία επίσης, η Ντέμη (που είναι υποκοριστικό της Δήμητρας Χατούπη) και η Ντένη (Μαρκορά 😉 )

  31. Γιάννης Ιατρού said

    25: Έλα, ανοιγόκλεισε η χρονοπύλη 🙂 Πέρασε κι αυτό

  32. nikiplos said

    Και ένα (σχετικά) άγνωστο (στους μη Αρβανίτες) του τιτανοτεράστιου Τάκη Καρναβά:
    #https://www.youtube.com/watch?v=8WIxHBT-WSA

    (ζητώ συγνώμη για τον οίστρον… πέρας…)

  33. Κουνελόγατος said

    Χρόνια πολλά, ειδικά στον Δημήτρη Μ.

  34. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και δεν ξέρω τι γίνεται με τη χρονοσήμανση των σχολίων.

    12 Μωρέ μπράβο!

    19 Ε, αφού είναι καλό παιδί 🙂

  35. Πάντως οι τσιγγάνες καλλιτέχνιδες της ονοματολογίας συνιστούν στους άντρες μακριά από Μαρίες και στις γυναίκες όταν συναντούν Δημήτρηδες ν’ αλλάζουν πεζοδρόμιο. Ως νυμφευθείς κρητική παραλλαγή της Μαρίας βεβαιώνω του λόγου το αληθές… ( τι θυμήθηκα τώρα…ευτυχώς που δεν ξέχασα να χωρίσω ! )

  36. Θυμάται κανείς ραδιοφωνική εκπομπή (Χορν 😉 με τίτλο «ο γάμος είν’ ωραίο πράγμα,τραλαλά » ;

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    Σήμερα γιορτάζει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο μεθεπιλεγόμενος και «καγκελάριος» λόγω των κάγκελων που επί δημαρχίας του γέμισαν τα κράσπεδα των πεζοδρομίων της Αθήνας. Μεγάλο του όμως επίτευγμα είναι η υπογραφή της λήξης του Πελοποννησιακού Πολέμου που ταλάνιζε τις δυο πόλεις κοντά δυόμισι χιλιετίες.

    Το κείμενο της συνθήκης έλεγε:

    Σήμερα, 10 Μαρτίου 1996, στὴν πρωτεύουσα τῆς Λακεδαίμονος, ὁ δήμαρχος Ἀθηναίων καὶ ὁ δήμαρχος Σπαρτιατῶν ἐκφράζουν τὴ βαθύτατη θλίψη τους γιὰ τὴν πολυαίμακτη σύρραξη τῶν δύο κορυφαίων πόλεων τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδος καὶ διακηρύττουν τὴν λήξη μὲ ὅρους ἰσοτιμίας ἀναδρομικὰ τοῦ καταστροφικοῦ ἐκείνου πολέμου «Ἀθηναίων καὶ Πελοποννησίων» καὶ τὴν ἐμπέδωση ἀρρήκτων μεταξὺ τῶν δύο πόλεων δεσμῶν φιλίας καὶ συνεργασίας, μὲ ἠθικὸ ἔρεισμα καὶ τὴν ἀρχαία ἱστορικὴ μεγαλουργία τους.

    Ὁ Δήμαρχος Σπαρτιατῶν
    Δημοσθένης Ματάλας

    Ὁ Δήμαρχος Ἀθηναίων
    Δημήτρης Ἀβραμόπουλος

    Ο Δημήτρης ο Αβραμόπουλος μετέπειτα διέπρεψε ως πολέμαρχος τύφλα να’ χει ο Ζούκωφ, ναπούμε!

    (πηγή)

  38. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά σε όλους, πολλές ευχές ! Εδώ, από το δίσκο «Γειτονιές Αθήνα-Θεσσαλονίκη», του Σαλονικιού συνθέτη Θόδωρου Τζίφα, η Κουμιώτη τραγουδάει σε στίχους Κώστα Κινδύνη… Άντε, ας βάλω και κουίζάκι την ιδιαιτερότητα του τραγουδιού, δεν είναι και τόσο δύσκολη…

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά στις Δήμητρες, στους Δημήτρηδες και ξεχωριστά στον αγαπητό Δημήτρη Μαρτίνο.
    Στο σχολείο, ο ένας από τους δύο Έλληνες μαθητές μου λέγεται Μίμης. Μίμης εν έτει 2018. Ρώτησα σχετικά τη μητέρα του και μου είπε πως τον φωνάζουν έτσι για να τιμήσουν τον παππού αλλά και από αντίδραση στη μόδα των Κωνσταντίνων, των Ιωάννηδων και των Δημήτριων. Ένιωσα ότι μιλάω με δικό μου άνθρωπο.

  40. spiral architect 🇰🇵 said

    @39: Καλό! 🙂

  41. Της Μηχανής Ραψίματα said

    Χρόνια πολλά στους Δημήτριους και στις Δήμητρες του ιστολογίου.

  42. ΣΠ said

  43. Πάνος με πεζά said

    Θυμίζουμε, Άγιος Δημήτριος ο κοκκινο-άλογος, Άγιος Γεώργιος ο ασπρο-άλογος…

  44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

    Εὐχαριστῶ γιὰ τὶς εὐχές τὸν Νικοκύρη, καθὼς καὶ ὅσες καὶ ὅσους μοῦ εὐχήθηκαν.

    Μὲ τὴ σειρά μου θὰ εὐχηθῶ στὶς συνεορτάζουσες καὶ στοὺς συνεορτάζοντες.

    Νὰ εἴμαστε ὅλοι καλά.

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    37:Καγκελάριος και λόγω ύφους. Μην κοροϊδεύεις, πάντως, εγώ ως Λάκων εκ καταγωγής και Αθηναίος εκ γενετής ήμουν βαθιά διχασμένος. Χάρη στην πρωτοβουλία του καγκελαρίου δημάρχου, το χάσμα που άνοιξε ο πόλεμος ευθύς εγιόμισε άνθη. Χρόνια πολλά και σ’αυτό το εθνικό κεφάλαιο.

  46. spiral architect 🇰🇵 said

    @45: Λάκων εσύ, από Άγιους Τόπους ο Μήτσος, θα έχουμε conflict. 😆

  47. spiridione said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες και Δήμητρες.

  48. nikiplos said

    43@, νομίζω πως ο Αη Δημήτρης κοιτάζει πάντοτε προς τα αριστερά, ενώ ο Αη Γιώργης προς τα δεξιά, όπως ο Δεξίλεως…

  49. Alexis said

    Χρόνια πολλά στον Δημήτρη Μαρτίνο και σε όλους τους Δημήτρηδες και τις Δήμητρες!

    Ο Τοτός των γνωστών ανέκδοτων ήταν …Δημητρός; 🙂

  50. Νέο Kid said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους σαραντακικούς Μήτσους, Μήτρους και Δημητράκηδες και Δημητρούλες!
    Χρόνια πολλά επίσης και στην προεδράρα μας το γίγαντα Τράκη!
    Νασαι καλά πρόεδρε και να τους γλεντάς παντού , μέχρι τα βαθειά γεράματα!

  51. IWN said

    Και οι Τζίνες, Δήμητρες δεν είναι;

  52. # 51

    όχι βρε, Γεωργίες είναι ( όπως και οι χίτες ισπανιστί)

  53. mitsos said

    Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά και πάντα δημιουργικοί και με χαμόγελο.

    Τις ευχές μου σε κάθε Δήμητρα , Δημήτρη, Μήτσο …
    (τον απέφυγα τον πληθυντικό σε γραπτό … μην μου την πέσουν σήμερα )

    Δηλώνω πως ουδεμία ευθύνη φέρουμε οι εορτάζοντες για το πρωϊνο «κούνημα».

    Και ελπίζω να μάθω κάποτε ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την μετατροπή του ονόματος Δημήτριος …σε Μήτρος ( παππούς ) και Μήτσος (δκο μου ) …

  54. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Ευχές για υγεία, δημιουργικότητα και ευχάριστες στιγμές σε όλους τους Δημήτρηδες και Δήμητρες, που ξέρουμε και στην εδώ παρέα και στο περιβάλλον μας!

  55. Νέο Kid said

    Αξιοσημείωτο. Οι 3 από τους 4 μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές, φυσικά Παναθηναϊκοί όλοι, είναι δημητράκηδες .
    Μίμης Δομάζος , Μητσάρα μητσάρα βάλτους μια γκολάρα Σαραβάκος, Δημήτρης η καστοριανή αράχνη Διαμαντίδης. ( ο τέταρτος είναι ο Νικολάκης Γκάλης , ο Γίγας)

  56. plintirio said

    Στη σειρά Υπέροχα Πλάσματα ένας γυναικείος χαρακτήρας είχε όνομα το Μητσάκι

  57. antonislaw said

    Μέμα- πρέπει να το προσθέσουμε, από την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου-δηλώνω θαυμαστής και ποστ πόρτεμ, το βαφτιστικό της ήταν Δήμητρα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BC%CE%B1_%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

    Δαματριά,η: το γραφικό χωριό της (δωρικής) Ρόδου, προέρχεται από τη Δαμάτηρ, Δημήτηρ

    «Εκτιμάται ότι αρχαίος οικισμός (Δήμος Δαματριέων) οφείλει την ονομασία του στο ιερό της θεάς Δήμητρας ή των Δαματέρων (Δήμητρας και Κόρης), μιας διπλής, γυναικείας θεότητας, δωρικής προελεύσεως. Το ιερό των Δαματέρων βρισκόταν πιθανότατα στην περιοχή της Δαματριάς και εκτιμάται πως άκμασε λατρευτικά κατά την ελληνιστική περίοδο.»

    Στη βικιπαίδεια τη γράφει παρατονισμένα στον τίτλο Δαματρία, αντί του ορθού Δαματριά,η, αλλά στο υπόλοιπο άρθρο είναι τονισμένο σωστά.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%A1%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά στην Δημήτρη Μαρτίνο, στον Mitsos και λοιπούς εορτάζοντες του ιστολογίου, να είστε όλοι καλά και να τα λέμε (έστω και με γκρίνιες μερικές φορές 🙂 ) εδώ για όσα χρόνια κρατάνε τα κότσια του Νικοκύρη. 🙂

    Στα υποκοριστικά του Δημήτρη, θα πρέπει να προστεθεί και το νεόκοπο (νομίζω) Τράκης του γνωστού επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΟ.

    Μιά και μπήκαν διάφορα τραγούδια για Δήμητρες και Δημήτρηδες, ας βάλλω ενα παλιό με τον Μπουλά (το θυμάται κανείς;) για την μαμά του Μήτσου. 🙂
    Αλήθεια, είχε-έχει κάνας Μήτσος τέτοια μανούλα; 🙂

  59. cronopiusa said

  60. Tah ala tahalasa said

    Καλημέρα κ χρόνια πολλά σε σας που γιορτάζετε.
    Τι γίνεται κ δε βγαίνουν τα σχόλια;
    Τπ
    ένα ποίημα του Ρώτα

    Βοηθά Αγιάννης και Σταυρός
    γιομιζει αμπάρι και ληνός
    Κι Άι Δημήτρης αν βοηθήσει
    το κελάρι θα γιομισει

    Τωρα μυρίζουν οι μουστιες
    κυδώνια και μουσταλευριες
    Και μοσκοβαλα το σπίτι
    Άι Δημήτρη μυροβλυτη

    Μέσα στο σπίτι είναι πολλά
    ψωμάκια κι όλα τα καλά
    Κάνεις τον φτωχό αφέντη
    Άι Δημήτρη μου λεβέντη

    Τώρα θα ανοίξουν τα σκολεια
    για να σπουδάσουν τα παιδιά
    Δώσε προκοπή στη νιότη
    Άι Δημήτρη μου στρατιώτη

    Τώρα ξωμαχοι και γεωργοί
    οργώνουν, σπερνουνε τη γη
    Βοηθα τους με τ άσπρο σου άτι
    Άι Δημήτρη ζευγολατη

  61. antonislaw said

    «Δεν πρέπει να ακούγεται πια ο Μιμίκος. Νομίζω πως αυτός της Μαίρης ήταν ήδη επίθετο.»

    Στη Μηχανή του Χρόνου τον αναφέρει ως Μιχαήλ Μιμήκο, ιατρό, και με ορθογρφία διαφορετική από το Μιμίκος.
    Το ερώτημα είναι το Μιμίκος ως κύριο όνομα υπήρξε, έχουμε μαρτυρία σχετική;

  62. Λεύκιππος said

    55 Ξεχασες και αδίκησες τον Λουκανίδη

  63. spiral architect 🇰🇵 said

    @55: Σε τρώει ο κώλος σου εσένα, να μη γλυτώσουμε από σχόλια για το «άδικο κράτος της Αθήνας».
    (αλήθεια, το Τράκης από που βγήκε;)

  64. antonislaw said

    «Demetrios» Ελληνοαμερικάνος φίλος μου, μου εκκυστηρεύτηκε ότι ως παιδί, όταν προσπαθούσε να επιβάλει στους συνομιλήκους του να τον λένε με το κανονικό του όνομα -κάπως σαν Ντμίτριος ακουγόταν- και όχι Τζιμ τον κορόιδευαν και τον αποκαλούσαν «dummy tree» καθώς έτσι ακουγόταν στη γλώσσα τους (κουτό δέντρο)…

  65. Νέο Kid said

    63. Τι από πού βγήκε; Δημητράκης —>Τράκης . Elementary, dear Spiral!

  66. Alexis said

    #55: Νταξ’, δεν το ‘λεγαν ακριβώς έτσι αυτό με τον Σαραβάκο, αλλά θεωρώ ότι αυτολογοκρίθηκες γιατί μας διαβάζουν και παιδιά 🙂

    #46: Άλλη μια διαστρεβλωτική παπαριά από το σλανγκρ. Άγια χώματα λένε την πατρίδα τους οι Πυργιώτες και έτσι έπρεπε να ήταν το λήμμα, δεν θ’ ακούσεις κανέναν να λέει «είμαι από τους Αγίους Τόπους».
    Και καμία σχέση η ονομασία με ναρκωτικά και εγκληματικότητα.
    Το έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου (Ηλείος γαρ) ήδη από τη δεκαετία του ’70, πρέπει να είναι ακόμα παλιότερο.
    Κατά μία εκδοχή που είχα ακούσει κάποτε έχει να κάνει με την αρχαία Ολυμπία.

  67. Alexis said

    Το σκότωσα με τα μπολντ που δεν έκλεισαν!

  68. antonislaw said

    «Γεια σου Δημητρούλα»
    έχει τραγουδηθεί από τα Ζουζούνια-που τα αλέθουν όλα στο μύλο του μύλου του «παιδικού» τραγουδιού με συνοδεία μπιτ ήχου…
    Το τραγούδι προσωπικά δε μου φαίνεται παιδικό, περισσότερο αποκριάτικο-κανταδόρικο.
    Το έχει πει και Τάνια Τσανακλίδου ζωνταντά και ηχογραφήσει στο δίσκο «Παλιές Αγάπες Και Τραγούδια Μεθυσμένα» αλλά ακούγεται μόνο για 15 δεύτερα:

    Επίσης το ίδιο τραγούδι αλλά αντί για Δημητρούλα,Χαρικλούλα, ακούγεται στην ταινία του Θανάση Βέγγου «Ο παπατρέχας» στο 1.13′

  69. Πάνος με πεζά said

    @ 55 : Και σε όλους αυτούς έκανε ρεκτιφιέ ο Αργύρης…Μήτσου !

  70. antonislaw said

    «Μανωλιός και Δημητρούλα»

    Μανωλιός και Δημητρούλα του Παναγιώτη Τούντα, τραγούδι Κώστας Ρούκουνας (υπάρχει και εκτέλεση με το Στελλάκη Περπινιάδη)

    Ο Μανώλης ο καυμένος είναι πάλι ερωτευμένος
    κι αγαπά τη Δημητρούλα, κοντοστρουμπουλή μικρούλα.
    Δυο φορές την εβδομάδα, την πηγαίνει στη Γλυφάδα,
    για να βρουν καλαμαράκι και μπαρμπούνι με μουστάκι.

    Κάνουν την παραγγελία και μ’ αυτήν την ευκαιρία,
    παίρνουν βάρκα και τραβάνε, παρά πέρα για να πάνε,
    να φορέσουν τα μαγιό τους και να κάνουν το λουτρό τους
    κι από τη μικρή βαρκούλα, πέφτει πρώτη η Δημητρούλα.

    Κι ο Μανώλης απ’ την άλλη, κάνει μια βουτιά μεγάλη,
    μακριά από τη βαρκούλα και κοντά στη Δημητρούλα.
    Έχουν βλέπεις τέτοια χάρη, είναι αχώριστο ζευγάρι
    και στη θάλασσα ακόμα μια ψυχή και ένα σώμα.

    Κι απ’ τη θάλασσα δροσάτοι, βγαίνουν μ’ όρεξη γεμάτοι,
    για να φαν’ καλαμαράκια και μπαρμπούνια με μουστάκια.
    Πίνουνε και ρετσινούλα, Μανωλιός και Δημητρούλα
    και μ’ αυτοκινητάδα παίρνουν δρόμο απ’ τη Γλυφάδα.

  71. ΣΠ said

    62
    Ο Τάκης Λουκανίδης δεν ήταν Δημήτρης, ήταν Νεοτάκης.

  72. Χαρούλα said

    Και η Δήμητρα Παπαδοπούλου, χιλιόχρονη!
    Για την Ματσούκα;;; Κουβέντα; Ξεχνιούνται τέτοια θηλυκά;

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να βάλουμε και τον «Βασιλέα Δημήτριο» του Καβάφη:

    Ο Βασιλεύς Δημήτριος

    Ώσπερ ου βασιλεύς, αλλ’ υποκριτής, μεταμ-
    φιέννυται χλαμύδα φαιάν αντί της τραγικής
    εκείνης, και διαλαθών υπεχώρησεν.

    Πλούταρχος, Βίος Δημητρίου

    Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
    κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
    ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
    είχε ψυχή) καθόλου — έτσι είπαν —
    δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε
    κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
    και τα ποδήματά του πέταξε
    τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά
    ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
    Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
    που όταν η παράστασις τελειώσει,
    αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται.

  74. leonicos said

    Γειά σας Δημήτρηδες και Δημητρούλες και όλη η παρέα.

    Φεύγω για Ζάκυνθο όσον ούπω

    Ξαναμιλάμε τη Δευτερα αργά

    Να προσέχετε τον Νοικοκύρη και να μην τον στενοχωρείτε

    Έχουμε κι εμείς Δημήτρη στην οικογένεια, αλλά δεν τον γιορταζουμε

  75. ΚΑΒ said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες (και τις Δημητρούλες) του ιστολογίου.

    Ο Νικοκύρης δεν έχει όνομα στην οικογένεια; Να είναι πολύχρονος(η).

  76. Πάνος με πεζά said

    @ 72 : Είναι και η Δήμητρα Αλεξανδράκη, σε πιο νέο μοντέλο… «Η Δήμητρα χωρίς το Δη», που έλεγε και ο Γεωργίου.. 🙂

  77. janetweiss said

    Κάποτε ακουγόταν και η σαχλοέκφραση «επιστρέφω Δημήτριος» αντί για «επιστρέφω δριμύτερος» και νόμιζα ότι ήταν στα πλαίσια διάφορων αντίστοιχων εκφράσεων που είχαν γίνει της μόδας (τύπου «χρόνια πολλά, πολύχρωμος και εντοιχισμένος») αλλά τελικά βλέπω ότι είναι ατάκα από τη σειρά «Καφέ της Χαράς».

  78. ΚΑΒ said

    Μήτσος Παπανικολάου: Μέσα στη βουή του δρόμου

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Του Αη Δημήτρη στρώνουμε τα χαλιά και τ΄Αη Γιώργη τα μαζώνουμε.

    Μητσούλα (η), σ΄ένα άλλο παλιό σήριαλ. Στο Μεθοριακό Σταθμό είδα τώρα.

    Για άνδρες επίσης Μήτσούλας και Μητσούλιας (μικρό όνομα).

  80. Aghapi D said

    Και ο Λουμπαρδιάρης – αγαπημένη εκκλησία λόγω τής θέσης της -γιορτάζει σήμερα 🙂

  81. Χαρούλα said

    Ααα! Και η αξέχαστη Μήτση Κωνσταντάρα!

    Αλήθεια λέτε η λαίδη Άντζελα να γιορτάζει και σήμερα;!😂

  82. Jane said

    Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες.

    Κ. Σαραντάκο,
    «…μόνο δυο ουσιαστικά ή επίθετα έχει το λεξικό από αγίους: τα αγιοδημητριάτικα και τον αγιοβασιλιάτικο».

    Το αγιωργίτικο το κρασί; Δεν ξέρω κιόλας αλλά νόμιζα βγαίνει από τον Αη Γιώργη.

  83. Χαρούλα said

    Και σε άλλο τελείως στυλ ο Τάκης(νόχι) των Κραουνάκη-Stereo nova

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    82Jane «…μόνο δυο ουσιαστικά ή επίθετα έχει το λεξικό από αγίους: τα αγιοδημητριάτικα και τον αγιοβασιλιάτικο»

    και Αγιοκωσταντινάτο.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83. Χαρούλα, η Χαρούλα είπε τη Δημητρούλα (μου γεια σου) στην πρώτη δημόσια παρουσία της σε κάποιο διαγωνισμό:). Θυμάμαι πόσο μου άρεσε, αλλά ούτε πού ήταν ούτε πότε. Ίσως και στο ραδιόφωνο, μικρούλα.

  86. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  87. Jane said

    Κύριε Σαραντάκο,
    Άνοιξα το λινκ του Χάρης Φουνταλή με τα ονόματα και πήγα στην αρχική σελίδα. Και είδα αυτό.

    http://www.foundalis.com/rlg/Ekthesi_Elenitsas.html

    Το έχετε διαβάσει;
    Μπορείς να μου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει αυτό που μόλις διάβασα;
    Τι στο διάολο γράφει αυτός ο τύπος;
    Και γιατί υπάρχει λινκ αυτούνού σ’ αυτό το ιστολόγιο;

  88. nestanaios said

    Το όνομα «Δήμητρα» δεν είναι αγνώστου ετυμολογίας. «Δα-ματ-ερ» είναι το θέμα και ετυμολογείται και κλίνεται.

    Ον. Δαμάτερ-ς ………Δαμάτηρ. (αποβάλλεται το «ς» και εκτείνεται το ε σε «η». Κράση).
    Γεν. Δαμάτερ-ος…….. Δάματρος. (Αποβάλλεται το «ε». Συγκοπή το πάθος.).
    Δοτ. Δαμάτερ-ι ………Δάματρι. (Αποβάλλεται το «ε». Συγκοπή το πάθος.).
    Αιτ. Δαμάτερ-α ……… Δάματρα. (Αποβάλλεται το «ε». Συγκοπή το πάθος.).

    Η ετυμολογία του θέματος.

    Δα. Επιτατικό μόριο. Δα-ρείος, Δα-αυλός, Δαυλός και πολλά άλλα.
    Μάτερ. Μητέρα.
    Δαμάτερ. Η μεγάλη μητέρα.

    Τρέπουμε τα «α» σε «η» (κακώς και’εμέ) και έχουμε την Δήμητρα που (η οποία) εορτάζει σήμερα.

    Χρόνια πολλά σε όσες εορτάζουν!!!

  89. Πάνος με πεζά said

    Το μεγαλύτερο Αθηναϊκό πανηγύρι γίνεται βεβαίως στην οδό Πανόρμου, όπου οι πάγκοι καταλαμβάνουν το ένα ρεύμα του δρόμου, παλιότερα σε όλο το τόξο από Κηφισιας μέχρι Αλεξάνδρας (δεν ξέρω άν και σήμερα έχει τέτοια έκταση). Και βεβαίως το πιο γνωστό αστικό τοπωνύμιο «Άγιος Δημήτριος» είναι το περίφημο Μπραχάμι…(πιθανώς κι εκεί πανηγυρίζουν αναλόγως)


  90. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες του Ιστολογίου, όπως και πρωτίστως στον αγαπημένο μου γαμπρό, Δημήτρη, με τα έξη παιδιά και αγαπημένα μου εγγόνια που βρίσκεται στην αγαπημένη Κύπρο, και που πατήσω το ηρωϊκό χώμα της λίαν συντόμως!

  91. Χαρούλα said

    82 Jane το κρασί παίρνει όνομα απο την ποικιλία αγιωργίτικο, που πήρε το όνομα της απο τοποθεσία της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας(terroire).

    85 ΕΦΗ δεν θυμάμαι διαγωνισμό. Νόμιζα οτι κυκλοφόρησε κατευθείαν σε δίσκο, και μάλιστα νομίζω δεν είναι και ο πρώτος της.
    Αλήθεια, δεν το ανεβάσαμε ακόμη; Ας το θυμηθούμε λοιπόν.

  92. Jane said

    Το ξαναγράφω μπας και το διαβάσει κάποιος. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    Ανοίξτε το λινκ με τα ονόματα που υπάρχει στο άρθρο από την ιστοσελίδα του Χαρη Φουνταλή. Πάτε μετά στην αρχική σελίδα. Εκεί υπάρχει αυτό. Διαβάστε το. Όλο.

    http://www.foundalis.com/rlg/Ekthesi_Elenitsas.html

    Καταλαβαίνετε τι λέει;
    Γιατί εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ένα σιχαμένο χρυσαύγουλο μέσα από μια δήθεν έκθεση ενός κοριτσιού ισχυρίζεται πως χάρη στην ανθρωπιά μας οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες πρώτα θα μας υποδουλώσουν και μετά θα μας διώξουν από τα σπίτια μας αφού μας γαμήσουν πρώτα.

    Αν μόνο εγώ το κατάλαβα έτσι , παρακαλώ διορθώστε με.

  93. Πάνος με πεζά said

    Να δώσω και την απάντηση για το κουϊζάκι του @38 (το οποίο έτυχε ευρέος προβληματισμού 🙂 ) , στο συγκεκριμένο τραγούδι έχει την ιδιομορφία να ξεκινάει με ρεφρέν, πριν από το πρώτο κουπλέ. Έχει δηλαδή τη δομή Ρ-Κ-Ρ-Κ-Ρ, αντί Κ-Ρ-Κ-Ρ, κι έτσι ένα ρεφρέν παραπάνω.

  94. Χαρούλα said

    87
    Jane, δεν γράφω για να σου εξηγήσω. Δεν τον ξέρω καθόλου. Τι εισέπραξα από αυτό που διάβασα;
    Μια παραβολή για το κακό που έρχεται με τους πρόσφυγες, που κάποιοι καλόψυχοι, τους βοηθούν. Ενώ αυτοί οι αχάριστοι, οι κακοί μουσουλμάνοι δεν το αξίζουν!
    Πως λέμε αγάπη, ανθρωπιά… Καμμία σχέση! Καταλαβαίνεις κάτι αντίστοιχο;

  95. Χαρούλα said

    92
    Με το επιθετο Φουντούλης αν θυμάμαι σψστά υπάρχει ευρωβουλευτής, ναιιιιί της χα!

  96. NIKOS NIKOS said

    @88 Ειλικρινά λυπάμαι που στο λέω χρονιάρα μέρα αλλά πρέπει να το διορθώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της νανογλωσσολογίας Dimitra είναι και αυτό πρωτοινδοευρωπαϊκό όνομα ταυτοσήμαντο της Μαντουβάλας του Στέλιου Καζαντζίδη.
    Καλό είναι να μην προκαλούμε και να τα βγάζουμε όλα ελληνικά. Έρχεται και εθνική εορτή.

    Happy name day to Demetrius and Demetras!

  97. Jane said

    Καταλαβαίνω πως ο τύπος κάνει κλασική ελληναράδικη χρυσαυγιτικη προπαγάνδα και πως από αυτό το ιστολόγιο δεν θα έπρεπε να δίνεται λινκ στην όποια έρευνα έχει κάνει. Σκεφτείτε να ψάχνει ένας μαθητής στοιχεία για μια εργασία πάνω στα ονόματα και να διαβάσει αυτό το αίσχος.

    Προφανώς ο Σαραντάκος δεν το έχει διαβάσει.. Ας του το πει κάποιος, δεν έχω φέισμπουκ

  98. Γιάννης Ιατρού said

    92: Αρούλα, και που να δεις αυτό το άρθρο του ….
    Οι “μέθοδες” του κ. Σαραντάκου

  99. Ερατοσθένης said

    Μετά από 100 σχόλια μέσ’ στην καλή χαρά και στην εορταστική ατμόσφαιρα, είναι – νομίζω – καιρός να μιλήσει η Επιστήμη. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ άγιος, όπως μάς διαβεβαιώνει ο κορυφαίος εν ζωή Βυζαντινολόγος του κόσμου, 91χρονος Cyril Mango, στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Βυζάντιο, η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης» («Byzantium, the Empire of New Rome», London 1980), 1η έκδοση στα ελληνικά από το ΜΙΕΤ, 1988, 6η ανατύπωση 2013

    Μεταφέρω από το κεφάλαιο «Ο αόρατος κόσμος του καλού και του κακού», σελίδες 188 + 189 της ελληνικής εκδόσεως


    Καλούνται οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες του Ιστολογίου να τοποθετηθούν επί του σημαντικού αυτού θέματος: Πώς ανέχονται να εορτάζουν έναν ανύπαρκτο άγιο που κατασκευάστηκε από το χριστιανικό ιερατείο αποκλειστικά για την κονόμα; Τί έχει να απαντήσει ο λαλίστατος σχολιαστής από τα Θερμιά, 67χρονος Δημήτρης Μαρτίνος;

  100. Νέο Kid said

    Ερατοσθένη, δεν πας μέχρι το Ασουάν να δεις αν κουνιούνται τα νερά; 🤪

  101. dryhammer said

    Τρεις ορισμοί. Διαλέξτε όποιον θεωρείτε πιο αρμόζοντα

    https://www.slang.gr/lemma/5462-mathan-oti-gamiomaste-plakosane-ki-oi-gyftoi

    https://www.slang.gr/definition/4801-mathan-oti-gamiomaste-plakosane-ki-oi-gyftoi

    https://www.slang.gr/definition/26634-mathan-oti-gamiomaste-plakosane-ki-oi-gyftoi

  102. Kαψαλης Κωνσταντινος said

    Veni VIDI Vici.Περαστικα g pointofview

  103. Καίτη Μάρακα said

    Υπάρχει και η Ντέμη: φίλη αγαπητή και συμμαθήτριά μου απ’ το δημοτικό. 🙂

  104. Λεύκιππος said

    101 Νομίζω ότι ο δεύτερος ορισμός, για τους απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες είναι αυτός που ταιριάζει περισσότερο (εντάξει και οι άλλοι δυο δεν είναι άσχετοι).

  105. spiridione said

    53. Και ελπίζω να μάθω κάποτε ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την μετατροπή του ονόματος Δημήτριος …σε Μήτρος ( παππούς ) και Μήτσος (δκο μου ) …

    Για το Δημήτρης – Μήτρος δεν υπάρχει θέμα, αλλά για τον Μήτσο υπάρχει ένα θεματάκι (κάτι θυμάμαι που έχουμε συζητήσει παλιότερα).
    Σε μία μελέτη του Κ. Οικονόμου «σημασιολογικά και ετυμολογικά» στη σελ. 116, γράφει, σε σχέση με μια πρόταση του Χ. Συμεωνίδη:
    «Η τροπή tr>ts, μολονότι είναι φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο στα Τσακόνικα (3), ως φαινόμενο της ΝΕ περιορίζεται σε τέσσερα μόνο παραδείγματα (τσακίζω, τσακώνομαι, τσάγαλο, τσιβίκι) και αυτά, πλην ίσως του τελευταίου, αμφίβολα (4)».
    (3) Χ. Συμεωνίδη, Οι Τσάκωνες και η Τσακωνιά, 1972, σελ. 62 κεξ.
    (4) Χ. Συμεωνίδη, Οι Τσάκωνες και η Τσακωνιά, 1972, σελ. 109 κεξ.

    Click to access 4.%20%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BA%CE%B1%CE%AF%20%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC.pdf

    Το βιβλίο του Χ. Συμεωνίδη εδώ
    http://www.tsakonianarchives.gr/tsakones-tsakonia-symeonidis/

    Ο Συμεωνίδης γράφει ότι θέλει περισσότερη μελέτη το θέμα, αλλά για τα τέσσερα αυτά παραδείγματα αναφέρει (σελ. 109 κεξ.) ότι το τσακίζω προέρχεται από το αμάρτυρο τραχίζω, αρχ. τραχύνω, το τσακώνομαι από το αρχ. τραχύνομαι με τη μεσολάβηση του ενδιάμεσου τύπου τραχόομαι. Στα λεξικά όμως βλέπω διαφορετικές ετυμολογήσεις. Το τσάχαλο, λέει ο Συμ., προέρχεται από το αμάρτυρο τράχαλο (τραχύς + υποκ. καταλ. -αλον), και το τσιβίκι από το τριβίκι που έχει ο Δουκάγγιος. Για το τελευταίο, ο κ. Καραποτόσογλου γράφει ότι το τριβίκιον είναι λάθος ανάγνωση του Δουκάγγιου:
    (εδώ σελ. 145)

    Click to access ekd_peel_42_1_Karapotosoglou.pdf

    Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα παραδείγματα στην ελληνική με τροπή tr>ts. Και δεν ξέρω μήπως ο Μήτσος προέρχεται από τα αρβανίτικα (Τάτσης, Μήτσης κλπ).

  106. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την απουσία, είχα πάει να δω κόσμο.

    Κάποια σχόλια έμειναν ως και πολλές ώρες πιασμένα στη μαρμάγκα.

  107. sarant said

    39 Πες ένα μπράβο κι από μένα στη μητέρα του Μίμη!

    61 Βρίσκω ήρωες με το όνομα Μιμίκος σε διηγήματα του 19ου αιώνα

    65 Όμως είναι ο μόνος Τράκης που ξέρω

    75 Ο πατέρας μου ήταν, ο Μίμης Σαραντάκος

    82 Παράλειψή μου. Βέβαια είναι απο τοπωνύμιο Άγιος Γεώργιος

    87-92 Δεν το είχα δει αυτό. Και ο συγγραφέας ζει στην Αμερική απ’ όσο ξέρω, περίεργο. Έχουμε πρόβλημα, θα σταματήσω να λινκάρω εκεί.

    98 Αυτό αντιθέτως το ξέρω, αλλά δεν με πειράζει

    105 Α μπράβο

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κερατόσθενες, σου εύχομαι να πας σε γιορτή Δημήτρη και να σ’ αφήσει χωρίς κέρασμα.

  109. Μαρία said

    98
    Κι αυτό ορέο είναι http://www.foundalis.com/grk/Idiots_2.html

  110. ΚΑΒ said

    107. Τον αείμνηστο Μίμη Σαραντάκο τον γνωρίζουμε από τα εξαιρετικά γραπτά του. Υπέθετα μήπως το όνομα παρέμεινε.

  111. Γιάννης Ιατρού said

    109: εξ ου και φούντα(μελιστής) 🙂

  112. Χρήστος said

    Μητσακιός στη Νάξο….

  113. sarant said

    110 Καλά λες, υπάρχει νεαρός ανιψιός -σε ευχαριστώ.

  114. Jane said

    Ήμουν σίγουρη πως δεν το είδατε κ. Σαραντάκο.

    Ο τύπος πέρα από ρατσιστής και φασισταριό καραμπινάτο, είναι επίσης μεγάλος ψυχάκιας!

    Σε ένα άλλο άρθρο ( Μάρτιος 2017), υποστηρίζει πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως είμαστε ένας λαός ηλιθίων
    ( ναι , έτσι το λέει) , που «επέλεξε να κυβερνιέται από μια κυβέρνηση–συνονθύλευμα αριστεροδέξιων αδέξιων και τυχάρπαστων τσογλανιών» και καταλήγει πως δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε όποιον θέλουμε , γιατί δεν έχουμε γνώσεις.

    Προτείνει λοιπόν ο … επιστήμων , για να μην πέφτουμε θύματα όπως το 2015
    «με τη δις υπερψήφιση των αρκουδοτσογλαναραίων, αιώνιων φοιτητών-τεμπελορεμπεσκέδων, και μόνιμων καφενόβιων» ,
    να γίνονται διαρκείς εξετάσεις , όπως οι πανελλήνιες , για να έχει κάθε πολίτης συντελεστή ψήφου!
    Όποιος έχει ένα εύρος γνώσεων θα παίρνει υψηλό συντελεστή κι έτσι θα αποφεύγουμε να «μας κυβερνούν ηλίθιοι».

    Αυτό…και δεν ξέρω , αν είναι για γέλια ή για κλάματα.

  115. Πάνος με πεζά said

    Μια που από το πρωί πιάσαμε τον Ανδρεάδη, να θυμίσω το χιουμοριστικό του τραγούδι «Το κακό μάτι», όπου λέει
    «…αλλά ξάφνου ανακαλύπτω ότι ο κορίτσαρος
    είναι Μίμης, Δημητρός, και πρώην Μήτσαρος…»

  116. nikiplos said

    Speaking of Δημήτρηδες χρόνια πολλά και στον Δημήτρη Καλλιβωκά.

  117. 114 Έρχεται δεύτερος

  118. nikiplos said

    Δεινός κιθαρίστας ο Θέμης Ανδρεάδης… Τυχεροί εκείνοι που τον έχουν πετύχει σε κάποια μπουάτ στα κέφια του κι έχουν ξημερώσει με κιθαρωδίες που ούτε να τις φανταστούν μπορούσαν…

  119. 117 ειδικότερα, ας πούμε: https://aeon.co/ideas/the-right-to-vote-should-be-restricted-to-those-with-knowledge

  120. nikiplos said

    @117 και @114 το λες και διαστροφή, αλλά το λες και αφέλεια (χοντρή) για το τι εστί τέλος πάντων η εξουσία (η πολιτική τέτοια)…

    Βαριέμαι, τα έχουν πει άλλωστε οι Επικούριοι και κανείς που θα ήθελε αισθητικά να προσεγγίσει την πολιτική εξουσία, τη γοητεία της, τη δημαγωγία και την αυτοκατατροφική της τάση, καλό είναι να δει ιστορικά αλλά προσεκτικά το βίο του Αλκιβιάδη, τα έργα και τις ημέρες του…

  121. Μανούσος said

    Τζίμης Πανούσης

  122. Jane said

    #117, 119
    Ε , δεν πάνε καλά…
    Αυτοί τώρα είναι ας πούμε νεοπλατωνικοί ελιτιστές κι έτσι;
    Ή Φασισταριά του κερατά με επικάλυψη δήθεν επιστημοσύνης;

  123. Πάνος με πεζά said

    @ 121 : ‘H «καβαλλάρης Δημήτριος», όπως αυτοαποκαλούνταν από ραδιοφώνου, όταν έκανε εκπομπές.

  124. Χρόνια του πολλά και του
    Μήτσου Μπίσση

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν διαβάζω τέτοιες σκοροφαγωμένες θεωρίες, βαριέμαι, χασμουριέμαι και αλλάζω πλευρό. Έλεος με τους ελιτιστές και τους οχλολοίδορους. Ας επισκεφτούν κάναν ψυχαναλυτή, μήπως και καταφέρουν να απαλλαγούν από το ναρκισσιστικό καλαμοκαβαλίκεμα.

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μίμης Δημητριάδης, βουλευτής Κοζάνης

    124. Α και η Μήτση Κώτση γιορτάζει!

  127. Νέο Kid said

    Για την επιστόκρασυ δεν ξέρω. Αλλά δεν θα έλεγα όχι στην βαζελόκρασυ!

  128. ΚΩΣΤΑΣ said

    Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και στις Δήμητρες. Ιδιαίτερα στον Δημήτρη Μαρτίνο, επειδή αρκετές φορές συνομιλήσαμε και προσωπικά – μέσω σχολίων, βέβαια.

    Κατ’ εμέ το Δημήτρης – Δήμητρα είναι παραφθορά του δίμετρος – δίμετρη, δείτε πχ Δ. Μαρτίνο και την πιο σύγχρονη διάσημη Δήμητρα. 😉 🙂

  129. Παναγιώτης Κ. said

    «Jimmy υποκοριστικό του James και στα Ελληνικά Ιάκωβος» Δεν ήξερα όλη αυτή την αλληλουχία!
    (Θυμήθηκα τον Ιάκωβο που έγραφε πριν από ένα χρόνο εδώ και κτγμ έγραφε καλά!)

  130. mitsos said

    @ 105 Spiridione
    Σαφής και ουσιαστικός

    Σε ευχαριστώ πολύ

  131. Λ said

    ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι Θεμιστοκλής
    Και Ντέμης Ρούσσος Αρτέμης

    Να θυμίσω οτι σήμερα θα γιόρταζαν ο Ντμιτρι Σοστακόβιτς και ο βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόβσκι.

  132. Πέπε said

    @92:
    > > Καταλαβαίνετε τι λέει;
    Γιατί εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ένα σιχαμένο χρυσαύγουλο μέσα από μια δήθεν έκθεση ενός κοριτσιού ισχυρίζεται πως χάρη στην ανθρωπιά μας οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες πρώτα θα μας υποδουλώσουν και μετά θα μας διώξουν από τα σπίτια μας αφού μας γαμήσουν πρώτα.
    Αν μόνο εγώ το κατάλαβα έτσι , παρακαλώ διορθώστε με.

    Αφού μας προτρέπεις, να σε διορθώσω. Δεν είναι χ/αβγίτης. Σιχαμένος, ναι. Και φυσικά ρατσίσταρος απροκάλυπτος. Αλλά σ’ ένα άλλο του κείμενο, που λίνκαρε κάποιος, τα ‘χωνε και στη Χ/Αβγή. (Ίσως είναι κανένας αναθεωρητής του σιχαμερού ρατσισμού, που θεωρεί ότι η ΧΑ δεν εκπροσωπεί τη γνήσια σιχαμάρα όπως θα έπρεπε να είναι, …δεν ξέρω.) Πάντως δεν είναι ψηφοφόρος ή υποστηρικτής ΧΑ.

    Και βέβαια, δε νομίζω ότι τη δήθεν έκθεση του κοριτσιού την πλασάρει για αληθινή. Μάλλον υιοθετεί το στυλ παιδικής λογοτεχνίας όπου ο αφηγητής είναι παιδί αλλά ο συγγραφέας, φυσικά, είναι ενήλικος. Αν νομίζει ότι μπορεί κάποιος να πάρει ένα τέτοιο κείμενο για αληθινό παιδικό (από παιδικό χέρι), αλίμονο.

    Κι αν τυχόν έχει δίκιο και υπάρχουν όντως τέτοιοι αναγνώστες, τρισαλίμονο.

    …Τέλος πάντων, εμετός.

    Απροπό, θυμήθηκα κάτι να ρωτήσω: Φαίνεται ότι όταν ο Νίκος έριχνε DDT, κάποια ζιζάνια κρατούσαν ομπρέλα;

  133. Pedis said

    https://www.theguardian.com/artanddesign/shortcuts/2018/oct/26/call-that-art-can-a-computer-be-a-painter
    The first artwork generated by AI to be sold at Christie’s, its impressive price … $432,000 (£337,000) !!!

    Λεφτά υπάρχουν.

    προχτές με την υποθεση Παπαντωνίου, διαβάσαμε ότι ο τύπος που τού πηγαινόφερνε τα λεφτά, και λέει ότι το έκανε καλή τη πίστη,
    αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και εγγύηση 500 χιλ ευρά. Έχω μια απορία προς το τίμ νομικών Συμβούλων του ιστολογίου. Πώς γίνεται η διαδικασία με την καταβολή της εγγύησης; Εννοώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τύπος ήταν υποχρεωμένος να σκάσει την ίδια μέρα 500 χιλ ευρά; Και καλά, όχι πού τα βρήκε, αλλά ποια τράπεζα έχει παραπάνω από 50 χιλ στα ταμεία τη σήμερον ημέρα;

  134. Pedis said

    A, παράλειψις μου: χρόνια πολλά στον Δ. Μαρτίνο (δεν βλέπω άλλο/η Δημήτρη/Δήμητρα ή κάνω λάθος; Αν ναι, τότε ευχές σε όλε/ους τους)

  135. Χαρούλα said

    Δύσκολο να σε λένε Ερατοσθένη και να μην έχεις άγιο να γιορτάζεις!
    ( ενώ η Φανή και τα άλλα ονόματα, τυχερότερα!😅 )

  136. Κουτρούφι said

    Μια επανάληψη του #134 και από μένα.

  137. sarant said

    114-117 Τον 19ο αιώνα υπήρχαν τέτοιοι περιορισμοί του δικαιώματος ψήφου -με βάση την περιουσία, αφού όλα εκεί καταλήγουν.

  138. τα μυαλά said

    114
    Γιατί, μήπως έχεις καμιά αντίρηση ότι μας κυβερνά μια κυβέρνηση αποτελούμενη αποκλειστικά από ηλίθιους? Και ποιος λαός θα επέλεγε μια κυβέρνηση ηλιθίων παρά ένας λαός ηλιθίων? Π.χ.: Ποιος πρωθυπουργός θα έκανε τον Βαρουφάκη υπουργό παρά ένας ηλίθιος πρωθυπουργός; Πολύ καλά τα λέει ο καθηγητής.

  139. Pedis said

    # 137 – μέχρι τον 19ο αιώνα? βάλε μέχρι το 1920 νάσαι μέσα …

  140. Pedis said

    κάποιος για το 133β;

  141. τα μυαλά said

    133
    Kaταθέτεις επιταγές, ποτέ μετρητά. Το ποσό μπορεί να προκήψει από ισόποση κατάθεση, ΄ή δέσμευση κινητής / ακίνητης περιουσίας και υποθήκης αυτής.

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    132 – «Κι αν τυχόν έχει δίκιο και υπάρχουν όντως τέτοιοι αναγνώστες, τρισαλίμονο.»
    Όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι και πολλοί και δεν τους λές αμόρφωτους, (γιατρός και δικαστικός συγκεκριμένα που γνωρίζω προσωπικά, έχουν τέτοια άποψη). Μή το πάρεις προσωπικά αλλά έχω την αίσθηση πως σχεδόν όλοι εδώ μέσα, κρίνετε την κοινωνία πέρα από την ατομική σας άποψη με βάση τον στενό κοινωνικό σας περιβάλλον, από τα λεγόμενά σας, δεν μοιάζει να έχετε επαφή με την ευρύτερη κοινωνία και τους καθημερινούς ανθρώπους, κάτι που συμβαίνει μ΄εμένα υποχρεωτικά λόγο επαγγέλματος και των πολλών ασχολιών που έχω. Ίσως είναι αυτός ο λόγος της εκ διαμέτρου αντίθετης οπτικής που έχω για τα κοινωνικά θέματα, ίσως (μακάρι) να κάνω και λάθος. 🙂
    Αν δεν κατανοείτε όσοι κατηγορείτε την Χ.Α και τους φασίστες γενικώς, πως το 8% των εκλογών είναι πλασματικό και στην πράξη είναι άνω του 50% τότε κάτι πάει λάθος, κι η κοινωνία που είναι σε κώμα, δεν έχει καμία ελπίδα ανάνηψης.

  143. Pedis said

    # 141 – επιταγή για 500 χιλ ευρώ από το γραφείο του ανακριτή;

    και την χάφτει ο κύριος κράτος;

  144. Pedis said

    # 141 – δηλ. υποθέτεις ότι γίνονται διαδικασίες επιβεβαίωσης κυριότητας και δεσμευσης περιουσίας σε χρόνο μηδέν.

    άλλο;

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, μόνο ο Λάμπρος,ο εραστής αλεξιπτωτιστής, ζει στην πραγματική ζωή. Όλοι οι άλλοι καλοβολεμένοι αστοί ζούμε στην κοσμάρα μας. Α, παράτα μας, παλικάρι μου και διάθεσε λίγο χρόνο να κάνεις καμιά βουτιά στον εαυτό σου, μπας και βρεις από πού πηγάζει το αδικαιολόγητο κόμπλεξ ανωτερότητας που κραυγάζει στα γραπτά σου.

  146. Μαρία said

    144
    http://www.dsa.gr/e-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF297-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

  147. Pedis said

    # 146 – μπράβο Μαρία.

    2. Η εγγύηση δίνεται από τον κατηγορούμενο ή και από κάθε άλλον τρίτο, η ποσότητα που ορίστηκε καταβάλλεται σε χρήματα ή με ενέχυρο πραγμάτων ή με αξιόχρεη υποθήκη ή με εγγυητική επιστολή τράπεζας. Η εγγύηση δίνεται στο γραμματέα του δικαστηρίου, και συντάσσεται σχετική έκθεση, που υπογράφεται από εκείνον που παρέχει την εγγύηση, τον κατηγορούμενο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα.

    το να δοθεί σε ρευστό ή με εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα (500 χιλ στο πι και φι!! … λεφτα υπάρχουν), τα υπόλοιπα τα κόβω για μεγάλη βαβούρα για να γίνουν σε διάστημα ωρών, οπότε, αν δεν πέσει σε χρήμα …

    3. Για κάθε αμφισβήτηση που προκύπτει ως προς την παροχή της εγγύησης αποφασίζει ανέκκλητα εκείνος που τη διέταξε, είτε είναι ο ανακριτής είτε το συμβούλιο ή το δικαστήριο.

    δίνεται το οκ αν, ιδιαίτερα, πρόκειται για «ευυπόληπτο» πολίτη, φαντάζομαι, για να μην προφυλακιστεί.

    Δηλ. σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για πράξη «χέρι με χέρι». Μαντεύω σωστά;

  148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ξαναμπῆκα σήμερα στὸ νῆμα καὶ εἶδα κι ἄλλες εὐχὲς γιὰ τὴ γιορτή μου.

    Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ.

  149. sumac said

    Στα μέρη μου, υποκοριστικό του Δημήτρη είναι και το Κάκος. Στις νεότερες ηλικίες δεν συνηθίζεται πια απ’ όσο έχω παρατηρήσει αλλά στις παλιότερες ήταν συχνό.

Σχολιάστε