Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τοξικά τόξα

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2018


Πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, άρχισαν λοιπόν να εμφανίζονται άρθρα με τον απολογισμό του 2018 στον ένα ή στον άλλο τομέα -και, επειδή εδώ λεξιλογούμε, θα εστιαστούμε στα άρθρα με τις Λέξεις της χρονιάς, μια διάκριση την οποία απονέμουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διάφοροι οργανισμοί, φυσικά ο καθένας για τη γλώσσα του. Για τα ελληνικά το ιστολόγιό μας έχει ξεκινήσει από το 2010 την ανάλογη διαδικασία -πέρυσι βγάλαμε Λέξη της χρονιάς τον όρο «φέικ νιουζ».

Η δική μας διαδικασία ανακήρυξης της Λέξης της χρονιάς ξεκινάει κάθε χρόνο γύρω στις 10 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 του μήνα, κι αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται να τη διοργανώσουμε και φέτος, όμως άλλοι φορείς έχουν ήδη ανακηρύξει τη δική τους, κάποιοι από τα μέσα Νοεμβρίου κιόλας. Έτσι, το dictionary.com επέλεξε τη λέξη misinformation, το λεξικό Collins τον όρο single-use, ενώ το λεξικό της Οξφόρδης το επίθετο toxic.

Με αυτή την τελευταία λέξη θ’ ασχοληθεί το σημερινό μας άρθρο.

Στην ανακοίνωση των υπεύθυνων του Oxford διαβάζουμε ότι διάλεξαν τη λέξη toxic για Λέξη της χρονιάς επειδή μέσα στη χρονιά διευρύνθηκε εντυπωσιακά το πεδίο εφαρμογής της ή, με δικά τους λόγια, επειδή: In 2018, toxic added many strings to its poisoned bow becoming an intoxicating descriptor for the year’s most talked about topics. It is the sheer scope of its application, as found by our research, that made toxic the stand-out choice for the Word of the Year title. Δεν το μεταφράζω για να μη χαθούν τα έξυπνα λογοπαίγνια -και επισημαίνω και την έκφραση to have/add another string to one’s bow.

Η λέξη toxic είναι ελληνικής ετυμολογίας, όπως ανέφεραν οι περισσότεροι ιστότοποι που κάλυψαν το θέμα, αν και κάποιοι έμειναν στο λατινικό ενδιάμεσο. Μεταφράζω τις ετυμολογικές πληροφορίες που δίνει ο ιστότοπος του Όξφορντ:

Το επίθετο toxic σημαίνει «δηλητηριώδης» και εμφανίστηκε πρώτη φορά στα αγγλικά στα μέσα του 17ου αιώνα, από το μεσαιωνικό λατινικό toxicus, που σημαίνει ‘δηλητηριασμένος’ ή ‘διαποτισμένος με δηλητήριο’.

Αλλά η φαρμακερή ιστορία της λέξης δεν αρχίζει από εδώ. Ο μεσαιωνικός λατινικός όρος είναι με τη σειρά του δάνειο από το λατινικό toxicum, που σημαίνει ‘δηλητήριο’, λέξη που ανάγεταο στο ελληνικό τοξικόν φάρμακον, το φονικό δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αλείφουν τις αιχμές των βελών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα λατινικά δεν μεταφέρθηκε η λέξη φάρμακον, που σήμαινε το δηλητήριο, αλλά η λέξη τοξικόν που προέρχεται από τη λέξη τόξον.

Ότι φάρμακον στα αρχαία σήμαινε δηλητήριο, το έχουμε πει στο ιστολόγιο παλιότερα. Τοξικόν φάρμακον λοιπόν, το δηλητήριο για τα τόξα. Για τα βέλη, θα έλεγε κάποιος αυστηρός, αφού τα βέλη άλειφαν με το φαρμάκι, αλλά η οικονομία της γλώσσας έτσι το θέλησε. Να το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα μας πει κάποιος «ακολουθήστε τα τόξα» και θα τον ειρωνευτούμε για αγράμματο που δεν είπε «ακολουθήστε τα βέλη». Και οι αρχαίοι ημών έτσι σκέφτηκαν.

Όσο για την απόπτωση του ουσιαστικού και την παράλληλη ουσιαστικοποίηση του επιθέτου, είναι κοινός τόπος στη γλώσσα. Όπως το τοξικόν φάρμακον έγινε σκέτο τοξικόν έτσι και ο ποντικός μυς έγινε ποντικός ή το νεαρόν ύδωρ έγινε νεαρόν και μετά νηρόν και νερόν/νερό, ως τις μέρες μας που η χωριάτικη σαλάτα έγινε χωριάτικη και το κινητό τηλέφωνο: κινητό.

Οι ετυμολογικές πληροφορίες του Όξφορντ είναι σωστές, αν και αναφέρει ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν εκείνοι που άλειφαν τα βέλη τους με δηλητήριο ενώ το λεξικό του Μπαμπινιώτη λέει ότι τη συνήθεια αυτή την είχαν οι Κέλτες και οι Σκύθες. Ο Αριστοτέλης δίνει δίκιο στον Μπαμπινιώτη, μια και λέει:

Φασὶ δὲ παρὰ τοῖς Κελτοῖς φάρμακον ὑπάρχειν τὸ καλούμενον ὑπ’ αὐτῶν τοξικόν· ὃ λέγουσιν οὕτω ταχεῖαν ποιεῖν τὴν φθορὰν ὥστε τῶν Κελτῶν τοὺς κυνηγοῦντας, ὅταν ἔλαφον ἢ ἄλλο τι ζῷον τοξεύσωσιν, ἐπιτρέχοντας ἐκ σπουδῆς ἐκτέμνειν τῆς σαρκὸς τὸ τετρωμένον πρὸ τοῦ τὸ φάρμακον διαδῦναι…..

Μετάφραση δεν χρειάζεται στους απογόνους των τρισχιλιετών. Λέει πως οι Κέλτες έχουν ένα δηλητήριο, που το αποκαλούν τοξικό και, όπως λένε, τόσο γρήγορη δράση έχει ώστε, όταν κυνηγούν και χτυπήσουν με το τόξο ελάφι ή άλλο ζώο πρέπει να βιαστούν και να κόψουν το χτυπημένο μέρος της σάρκας του ζώου πριν διαδοθεί το δηλητήριο και στο υπόλοιπο.

Να σημειωθεί εδώ πως το επίθετο «τοξικός» το χρησιμοποιούσαν και για άλλες χρήσεις οι αρχαίοι ημών, όχι μόνο για το τοξικόν φάρμακον. Ας πούμε, τοξική στολή δεν ήταν μια στολή που αρρωσταίνεις όταν τη φοράς αλλά ο εξοπλισμός του τοξότη, ενώ τοξικος κάλαμος ένα καλάμι κατάλληλο για βέλη. Η αυτονόμηση και ουσιαστικοποίηση του επιθέτου έρχεται μερικούς αιώνες αργότερα, π.χ. στον γιατρό Διοσκουρίδη, τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Τα υπόλοιπα της ετυμολογικής αλυσίδας τα είδαμε παραπάνω. Και τον 19ο αιώνα επανακάμπτουν στα ελληνικά, μέσω γαλλικών, οι επιστημονικοί όροι αυτής της οικογένειας, όπως η τοξίνη και η τοξιναιμία, η τοξικολογία και η τοξικότητα, ενώ η τοξικομανία πρέπει να είναι του εικοστού αιώνα.

Αντιδάνεια; Θεωρητικά ναι, αφού οι γαλλικές λέξεις όπως toxicologie κτλ. ανάγονται σε ελληνική λέξη, όμως η ελληνική βιβλιογραφία τους όρους αυτούς δεν τους χαρακτηρίζει αντιδάνεια αλλά (ο Μπαμπινιώτης) «μεταφορά ελληνογενούς ξένου όρου».

Πριν φύγουμε από τα ετυμολογικά, μια τελευταία επισήμανση. Η ετυμολογία του «τοξικού» (όπως και πολλών άλλων λέξεων) δείχνει πόσο πλανημένη είναι η άποψη ότι, τάχα, η ετυμολογία φανερώνει το αληθινό νόημα/το βαθύτερο νόημα των λέξεων. Λέτε το αληθινό ή το βαθύτερο νόημα της σημερινής λέξης «τοξικός» (π.χ. ο ασθενής διακομίστηκε με τοξικό σοκ) να βρίσκεται στο τόξο; Όχι βέβαια. Η ετυμολογία, παρά το γεγονός ότι έτυμον = αληθές, δεν δείχνει παρά τον τρόπο που σκέφτηκαν εκείνοι που ονομάτισαν έτσι το κάθε πράγμα.

Ας επιστρέψουμε όμως στον τοξικό, αλλά στα σημερινά πλέον χρόνια.

Ως πολύ πρόσφατα, το επίθετο «τοξικός» έμενε περιορισμένο στην επιστημονική ορολογία. Είχαμε τοξικές ουσίες, τοξικά αέρια, τοξικό νέφος, τοξικό σοκ και άλλες τέτοιες κυριολεκτικές, επιστημονικές χρήσεις. Είχαμε και τοξικά φάρμακα, όχι φυσικά με την αρχαία σημασία παρά με τη σύγχρονη, φάρμακα που επιδρούν τοξικά. Είχαμε και τοξικά απόβλητα.

Στον αιώνα μας, το επίθετο αρχίζει και χρησιμοποιείται, πρώτα στα αγγλικά, ολοένα και περισσότερο μεταφορικά κι έτσι έχουμε π.χ. τα τοξικά ομόλογα (από τα μεγάλα έντυπα λεξικά μας, μόνο το Χρηστικό της Ακαδημίας καταγράφει τον όρο). Τοξικά ειπώθηκαν τα ομόλογα επειδή, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, προκαλούν ζημιά στον κάτοχό τους, όπως μια τοξική ουσία.

Και οι μεταφορικές χρήσεις επεκτάθηκαν περαιτέρω, σε τοξικά συναισθήματα, τοξικές σχέσεις, τοξικό περιβάλλον, τοξική συμπεριφορά -αυτά όλα πρέπει να είναι του εικοστού πρώτου αιώνα φράσεις, παλιότερα αντί για «τοξικό» θα λέγαμε «φθοροποιό» ή «ψυχοφθόρο». Ενδεικτικό είναι ότι το ΜΗΛΝΕΓ, το μεγάλο ηλεκτρονικό λεξικό που συντάσσεται αυτή την περίοδο, έχει εκτενείς αναφορές στις μεταφορικές χρήσεις της λ. τοξικός.

Και ειδικά στις ΗΠΑ πέρυσι, με την υπόθεση του δικαστή Κάβανο, έδωσε και πήρε ο όρος toxic masculinity, τοξική αρρενωπότητα δηλαδή. Με παραξενεύει, αλλά βρίσκω πως ο όρος έχει προλάβει να αποκτήσει λήμμα και στην ελληνική Βικιπαίδεια.

Αν αξιωθούμε και κάνουμε και φέτος ψηφοφορια για τη λέξη της χρονιάς στο ιστολόγιο, θα βάλουμε κι εμείς τη λέξη ‘τοξικός’ στο ψηφοδέλτιο. Λέτε να διακριθεί και στα ελληνικά;

 

182 Σχόλια to “Τα τοξικά τόξα”

  1. Πάνος με πεζά said

    Τοξική φυσικά είναι και η έκφραση «Ακολουθήστε τα τόξα, και θα το βρείτε !»
    Και εννοούμε φυσικά, βέλος… Κάτι σαν τα λεωφορεία που τα λέμε φυσαρμόνικες εννοώντας ακκορντεόν… Καλημέρα !

  2. Νέο Kid said

    Θα μπορούσαμε ίσως να αντικαταστήσουμε την ξενόφερτη-πλην όμως καθιερωμένη- τρολιά , με το ελληνοπρεπές «τοξικό σχόλιο» ή μονολεκτικά «τοξοσχόλιο».

  3. Πλήρη ουσιαστικοποίηση του επιθέτου θα έχουμε, νομίζω, όταν η λέξη χωριάτικη δεν θα χρησιμοποιείται για μια μπατανία, π.χ., ή το κινητό για ξερωγώ περιουσία.
    Για τοξικές συμπεριφορές κλπ. πρώτη φορά διάβασα πάνε πέντε-έξι χρόνια και μου είχε φανεί νεολογισμός του συγγραφέα του.

  4. nikiplos said

    Μας τα πρήξαν με τον Κάβανο… Τελικά ξέρει κανείς να δώσει καμία συνοπτική περίληψη τι συνετελέσθη?

  5. π2 said

    Κατά τους Οξφορδιανούς, στην εξάπλωση της μεταφορικής χρήσης του toxic συνέβαλε τα μάλα η Μπρίτνεϊ Σπηρς και το ομώνυμο τραγουδάκι της: https://twitter.com/OxfordWords/status/1063069743492554752

  6. Τίτος Χριστοδούλου said

    Καλημέρα σας. Πρώτοι τοξικοί τα θεϊκά αδέλφια, ο εκηβόλος κι εκάεργος Απόλλων κι η Άρτεμις η ιοχέαιρα. Με τα τόξα τους ώριζαν τον θάνατο, των αρσενικών ο πρώτος, των γυναικών η δεύτερη. Επεί δη αφ Ομήρου μεμαθήκασιν πάντες.

  7. Τίτος Χριστοδούλου said

    Τα τοξικά ομόλογα ή και liars bonds στο Αμέρικα λέγονται έτσι επειδή όχι μόνο προκαλούν ζημιά στον κάτοχο αλλά μεταδίδουν τον ιό σε όλη την οικοκονομία, έχοντας ‘τιτλοποιήσει’ δηλαδή προσδώ σει αξία στα κακά δάνεια με το υψηλό

  8. Τίτος Χριστοδούλου said

    ….. τις υψηλές αποδόσεις, τόσο πιο υψηλές όσο πιο φρούδο το δάνειο. Το ομόλογο έτσι με την μεταπώληση μετεκύλιε το ρίσκο ώσπου τελικά να σκάσει η βόμβα στην οικονομία, κάποιον Αύγουστο του 2008. Τα κακά δάνεια, όπως τα κακά κορίτσια, πάνε παντού, εξηγούσα στα σχετικά μου άρθρα τότε.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν θα έλεγα ποτέ δηλητήριο για τα τόξα αλλά όπως είναι το φυσιολογικό. Δηλαδή, δηλητήριο για τα βέλη.

    Πολύ του… γούστου μου η σημερινή ανάρτηση!

    Διαβάζω: Αναστέλλεται ποινή της καθαρίστριας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στον Άρειο Πάγο και επομένως, αποφυλακίζεται.
    Όταν η Δικαιοσύνη λοιπόν θέλει βρίσκει και τον τρόπο!
    Το θαύμα όμως το έκανε η λαϊκή κατακραυγή!

  10. spiral architect 🇰🇵 said

    @4: «Σκάνδαλο Καβάνο»: Τρεις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης διχάζουν τις ΗΠΑ

  11. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    δεν είδα πουθενά εδώ να γίνεται λόγος για την γεωμετρική έννοια του «τόξου», που πήγαν οι εντεταλμένοι σχολιαστές;

  12. Νέο Kid said

    3. Ξέρεις κανέναν που άμα ακούσει «το κινητό» το μυαλό του θα πάει σε αυτοκίνητο ας πούμε;
    Για την μπατανία ,δεν ξέρω… Μπορεί στο Χάνι του Πανέτσου προς του Καρπενήσ ,άμα πεις «πιάσε μια χωριάτικη!» να σου φέρει κουρελού…

  13. Νέο Kid said

    Τω ουν τόξω όνομα βίος, έργον δε θάνατος
    ΠΛΑΤΩΝ

  14. LandS said

    11 Αυτή δεν είναι τοξική.

  15. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Έχεις δίκιο στο ότι δεν είναι πλήρης η ουσιαστικοποίηση, και ίσως να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Αλλά έχει αρχίσει η αυτονόμηση.

    7-8 Καλά λες!

    9 Χαρμόσυνο νέο! Δεν το είχα ακούσει!

  16. Γιάννης Ιατρού said

    Να δούμε και τι λένε τρία γνωστά ετυμολογικά λεξικά για τη λέξη «τόξον»

  17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    9 > Δεν θα έλεγα ποτέ δηλητήριο για τα τόξα αλλά όπως είναι το φυσιολογικό. Δηλαδή, δηλητήριο για τα βέλη.

    Σωστά. Κι ο Βελόπουλος δηλητηριώδης είναι.

  18. dryhammer said

    Εμένα πάντως το «τόξικ» αυτό μου θύμισε:

  19. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Ένα άρθρο σχετικά με το πόση διάδοση γνώρισαν, σε ελάχιστο χρόνο, κάποιοι νεολογισμοί, συμβάλλει στην καθιέρωσή τους. Δεν πολυσυμφωνώ να γίνεται αυτό (όχι ότι αλλάζει και πολύ τα πράγματα βέβαια, βλ. τέλος του παρόντος), για τον εξής λόγο:

    Ο πρώτος που μίλησε π.χ. για «τοξικό περιβάλλον» εννοώντας το όχι υγιές οικογενειακό / σχολικό / κοινωνικό περιβάλλον κάποιου, έκανε μια πολύ δυνατή, απροσδόκητη και συνάμα εύστοχη, μεταφορά. Την πρώτη φορά που το άκουσα εγώ, μπορεί για κείνον που το έλεγε να ήταν ήδη κλισέ, αλλά για μένα ήταν, και πάλι, μια πολύ δυνατή, απροσδόκητη και συνάμα εύστοχη, μεταφορά.

    Όταν καθιερωθεί σε βαθμό που να λεξικογραφείται κιόλας, δεν είναι πλέον μεταφορά, είναι μια νέα κυριολεξία (μια νέα σημασία που προστέθηκε στην παραδοσιακή διευρύνοντάς την, και που χρησιμοποιείται κυριολεκτικά), με αποτέλεσμα να χάνει όλη τη δύναμή της. Αυτό φτωχαίνει τη γλώσσα, αφού μάνι μάνι φτωχαίνει αναδρομικά και τις σχετικές φράσεις που έχουν ήδη ειπωθεί.

    Και βέβαια, κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι ούτε άρθρα σαν το παρόν, ούτε τα λεξικά που τρέχουν να προλάβουν τα φρέσκα νέα, αλλά ο δημοσιογραφικός λόγος που αρέσκεται τόσο στα κλισέ ώστε να εκκλισεδίζει ακόμη και τις πιο εμπνευσμένες καινοτομίες.

  20. Πέπε said

    @12:
    Δε λέει αυτό ο Δύτης. Αν η λέξη «κινητό» φτάσει να σημαίνει -εκτός από το τηλέφωνο και οτιδήποτε άλλο- και το αυτοκίνητο, ή η λέξη «χωριάτικη» την μπατανία, πάλι ουσιαστικοποίηση είναι. Όσο όμως παραμένουν εν χρήσει φράσεις όπως «κινητή περιουσία» και «χωριάτικη μπατανία», οι λέξεις κινητός/-ή/-ό και χωριάτικος/-η/-ο είναι επίθετα. Οπότε ναι μεν ένα από τα τρία γένη τους, με μια συγκεκριμένη σημασία, έχει καταντήσει ουσιαστικό, όμως η ουσιαστικοποίηση δεν είναι πλήρης.

  21. Νέο Kid said

    Έψαξα στο αρχαίο κείμενο των Στοιχείων του Ευκλείδη (στα γρήγορα, το ομολογώ) και δεν βρήκαα πουθενά τη λέξη «τόξο(ν»
    Δεν του χρειάστηκε . Μιλάει ,όπου απαιτείται ,για μέρος κύκλου ή τμήμα ΑΒ κλπ…
    Πρέπει να είναι μεταγενέστερη η εισαγωγή του τόξου στην μαθηματική ορολογία.

    Αν κάνω λάθος, I stand corected in advance

  22. Νέο Kid said

    20. Πέπε, το κατάλαβα τι έλεγε ο Δύτης. Απλώς τού την είπα για να τού την πω, επειδή κι εκείνος μού την είπε για το άλλο που είπε και γω΄είχα πει, και γενικά για μία κάποια τοξικότητα ζούμε στην ηλεπλάση! 🙂

  23. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Δεν το μεταφράζω για να μη χαθούν τα έξυπνα λογοπαίγνια

    Μα, το λογοπαίγνιο που επισημαίνεις βγάζει περισσότερο νόημα στα ελληνικά παρά στα αγγλικά! 🙄Μάλιστα, στ’ αγγλικά μόνο κάποιος ψαγμενος με την ετυμολογία θα καταλάβει ότι υπάρχει λογοπαίγνιο (άλλωστε γι’ αυτό το διάλεξαν οι Οξφορδιανοί)

  24. Avonidas said

    Να το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα μας πει κάποιος «ακολουθήστε τα τόξα»

    Δεν έχω ακούσει ούτε μια φορά να λένε κατι τέτοιο, εσύ πού το ακουσες;

  25. Νέο Kid said

    Στα οδοστρώματα των χάηγουεη τση Κύπρου πάντως , το έχουμε λύσει το θέμα «τόξο ή βέλος»
    «Keep two chevrons distance!» (Και φυσικά, επειδή κανεις δεν ξέρει τι είναι τούτο το σιέβρον , σιορ! Φακούν τη μούρη τους πά στον πισινόν του μπροστινού τους τζιαμαί…)

  26. Καλημέρα! Με τα τόξα και την τοξικότητα θυμήθηκα αυτό:

  27. Πέπε said

    Ενδιαφέρουσα, και παράλληλη, ιστορία έχει και η λέξη ιός:

    Στα αρχαία, το βέλος! Προφανώς μέσω συνεκδοχών -και πάλι- με δηλητηριασμένα βέλη, έφτασε να σημαίνει το δηλητήριο: ιοβόλοι όφεις = τα δηλητηριώδη φίδια. Από κει, στη βιολογία, το μικρόβιο που (όχι ακριβώς δηλητηριάζει αλλά) μολύνει έναν μεγαλύτερο οργανισμό – οι ιοί είναι οργανισμοί κι αυτοί, που δε θεωρούνται ούτε ζώα ούτε φυτά αλλά ξεχωριστό βασίλειο. Και από κει, στους ιούς των υπολογιστών.

  28. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Καλά κάνεις και το βάζεις διότι το είχα κατά νου αλλά το αμέλησα.

    24 Εγώ το έχω ακούσει να το λένε όταν δίνουν οδηγίες πώς θα πας κάπου.
    Και όχι μόνο εγώ. Κατά διαβολική σύμπτωση, σήμερα (!) γράφτηκε το εξής:

    «Ακολουθήστε τα τόξα και θα το βρείτε!», μου είπε η κυρία. Όντως, προχώρησα, όμως τόξα δεν έβλεπα πουθενά. Μόνο κάτι βελάκια. Ξαναγύρισα …
    https://www.patris.gr/2017/11/28/black-friday/

  29. πσι said

    «…τόσο γρήγορη δράση έχει ώστε, όταν κυνηγούν και χτυπήσουν με το τόξο ελάφι ή άλλο ζώο πρέπει να βιαστούν και να κόψουν το χτυπημένο μέρος της σάρκας του ζώου πριν διαδοθεί το δηλητήριο και στο υπόλοιπο.»
    Αν δεν ειχε μεταδοθει η δραση πχ στην καρδια ή τον εγκεφαλο, τοτε πως προφταναν το ελαφι να του κοψουν το κομματι? 🙂
    Αλλα ποιος ειμαι εγω να τα βαλω με τον μεγα Αριστοτελη, πως μετεφερε αυτουσια οποια ωραια ιστοριουλα ακουγε?

  30. ndmushroom said

    Νικοκύρη, φοβάμαι ότι παρασύρθηκες από το θέμα του άρθρου και μπήκες ήδη στο 2019! 🙂
    Όντως μας απασχόλησε ο Κάβανο, αλλά όχι πέρυσι, αφού πέρυσι δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του (που λέει ο λόγος). Από το καλοκαίρι (το φετινό) μας απασχολεί, που ο Κένεντι αποφάσισε να κάνει ένα απρόσμενο δωράκι στην αμερικανική ακροδεξιά. Ο όρος toxi masculinity, πάντως, πήρε τα πάνω του με το #MeToo, αρκετά πριν τον Κάβανο. Ίσως αυτό σε παρέσυρε.

  31. ΓιώργοςΜ said

    24 Κι εγώ το έχω ακούσε πάμπολλες φορές. Κυρίως από μεγαλύτερους, κυρίως παλιότερα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο.

  32. Avonidas said

    #9. Όταν η Δικαιοσύνη λοιπόν θέλει βρίσκει και τον τρόπο! Το θαύμα όμως το έκανε η λαϊκή κατακραυγή!

    Αυτό γενικά δεν είναι καλό μαντάτο· ότι δηλαδή η Δικαιοσύνη λειτουργεί μόνο στο βαθμό που δέχεται πιέσεις από κάτω (πολίτες) ή από πάνω (κυβέρνηση).

    Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί σωστά από μόνη της.

  33. sarant said

    30 Ωχ ναι!

  34. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Να θυμηθούμε και την έκφρασε-κλισέ «δημοκρατικό τόξο».

  35. Avonidas said

    #21. Τη χορδή την έχει;

    Έχει ενδιαφέρον, πάντως, να εξιστορήσει κανείς πώς από τη χορδή πήγαμε στο σανσκριτικό jya-ardha (το μισό της χορδής), από κει στο αραβικό jiba, στα λατινικά στο sinus (κοιλότητα) από κακή μετάφραση και τελικά στο sine 🙂

    Στα ελληνικά, η αρχική σημασία διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό:

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη ημίτονο εκφράζει στην κυριολεξία τον μισό τόνο και ο τόνος (όπως και η υποτείνουσα) προέρχεται από το ρήμα τείνω, που ένα παραγόμενο ουσιαστικό του θα σημαίνει: κάθετι με το οποίο τείνεται κάτι, δηλαδή έχει μια σημασία ανάλογη με τη λέξη χορδή (όπως χορδή μουσικού οργάνου ή πολεμικού τόξου)

    Click to access OI_DROMOI_TOU_IMITONOU.pdf

  36. cronopiusa said

    η αρμονία τόξου ή λύρας

    Καλή σας μέρα…

  37. Avonidas said

    #25. Και φυσικά, επειδή κανεις δεν ξέρει τι είναι τούτο το σιέβρον

    Τι λε ρε που δεν ξέρει κανείς!

  38. ΓιώργοςΜ said

    29 Θα μπορούσε να προκαλεί μεγάλο πόνο ή μούδιασμα.
    Ετσι κι αλλιως, η μέγιστη συγκέντρωση θα ήταν γύρω από την πληγή. Αν αποκοπεί νωρίς, δεν θα διαχυθεί μεγάλη ποσότητα στο μυικό σύστημα.
    Ακόμη κι αν το πλήγμα ήταν θανατηφόρο, η δόση που τυχόν φτάνει στην καρδιά/εγκέφαλο είναι μικρό ποσοστό της αρχικής.
    [CSI mode off]

  39. Νέο Kid said

    35. Ούτε χορδή έχει, φυσικά. Χορδή χωρίς τόξο ίσον πορδή χωρίς αέριο. Δεν ορίζεται.

  40. spiral architect 🇰🇵 said

    @34: Η έκφραση «δημοκρατικό τόξο» θαρρώ ότι, ήταν αποκύημα του Βαγγέλη του Βενιζέλου και την κοπιπάστωσαν ασμένως όλα τα κανάλια και οι παρουσιαστές που αγαπήσαμε, μαζί με το «καταδικαζουμετηβιααποπουκιανπροέρχεται».
    Άλλος ένας λόγος …. 👿
    (κωλύομαι)

  41. Νέο Kid said

    29. Σωστό και ψαγμένο σε βρίσκω! Κι αν εμφανιστεί ο Αρίστος και μας πει « το προλάβαιναν γιατί αργοπορούσε λόγω αιμορραγίας» του ανταπαντάμε « τότε ,τι χρειαζόταν το δηλητήριο, in the first place?» 😀
    Αλλά εδώ, δεν νόγαγε να μετρήσει τα δόντια της Ασπασίας να δει ότι είναι όσα και του Περικλή… σ´αυτο θα κολλήσουμε; 🤪

  42. Avonidas said

    #29,38. Ο Αριστοτέλης δεν μπορούσε επίσης να γνωρίζει για την κυκλοφορία του αίματος. Το δηλητήριο μπορούσε να διαδοθεί γρήγορα μόνο όσο ήταν ζωντανό το ζώο.

    #27. οι ιοί είναι οργανισμοί κι αυτοί, που δε θεωρούνται ούτε ζώα ούτε φυτά αλλά ξεχωριστό βασίλειο

    Οι ιοί δεν ανήκουν σε κανένα ταξινομικό βασίλειο· δεν είναι ζωντανοί με βάση τους αποδεκτούς ορισμούς της ζωής. Δεν έχουν μεταβολισμό, και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο παρασιτικά.

  43. sarant said

    42τέλος Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  44. Avonidas said

    #43. Δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε τους ορισμούς πολύ στα σοβαρά. Ο κόσμος είναι αυτό που είναι, άσχετα με τις γλωσσικές συμβάσεις μας: οι ιοί εξακολουθούν να μολύνουν είτε τους θεωρούμε ζωντανούς είτε όχι, και ο Πλούτωνας συνεχίζει κανονικά στην τροχιά του είτε τον θεωρούμε πλανήτη είτε όχι.

  45. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Εύγε στον κ. Σαραντάκο που (έστω και με καθυστέρηση 3 εβδομάδων) ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι η Λέξη της Χρονιάς για το Λεξικό της Οξφόρδης είναι η ελληνική «toxic». Μιά μόνο μικρή διόρθωσις στην πολύ καλή παρούσα ανάρτηση…

    Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Η αυτονόμηση και ουσιαστικοποίηση του επιθέτου έρχεται μερικούς αιώνες αργότερα, π.χ. στον γιατρό Διοσκουρίδη, τον 1ο αιώνα μ.Χ.»

    Αλλά κ. Σαραντάκο, γιατί κλέβετε 70 χρόνια από την Θεία Ελληνική Γλώσσα; Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος έζησε από το 10 μ.Χ. μέχρι το 90 μ.Χ., ενώ ο Μέγας Στράβ@ν που πρώτος ουσιαστικοποίησε το επίθετο «τοξικόν» ώστε να σημαίνει «δηλητήριο» έζησε από το 64 πρό ραββίνου Χριστού έως το 24 μετά Χριστόν, τουτέστιν ήτο 74 χρόνια παλαιότερος του Διοσκουρίδου.

    Για την Ιστορία, ΙΔΟΥ το απόσπασμα των «Γεωγραφικών» του Στράβ@νος (βιβλίον 3ον, κεφ. 4ον, παράγρ. 18) όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία της Θείας Ελληνικής Γλώσσης ουσιαστικοποιείται το επίθετο «τοξικόν» ώστε να σημαίνει από μόνο του «δηλητήριο», χωρίς την προσθήκη του ουσιαστικού «φάρμακον»

    «Ἰβηρικὸν δὲ καὶ τὸ ἐν ἔθει εἶναι παρατίθεσθαι τοξικὸν, ὃ συντιθέασιν ἐκ βοτάνης σελίνῳ προσομοίας ἄπονον, ὥστ’ ἔχειν ἐν ἑτοίμῳ πρὸς τὰ ἀβούλητα,

    Και η Γαλλική Μετάφρασις του Remacle: «Un autre usage ibérien c’est de porter habituellement sur soi certain poison qui se prépare dan le pays à l’aide d’une plante semblable à l’ache et qui tue sans douleur, pour avoir ainsi une ressource toujours prête contre les malheurs inattendus;»

    Τουτέστιν στα Ρωμέικα: «Μιά άλλη συνήθεια των Ιβήρων είναι να κουβαλάνε μαζί τους ένα δηλητήριο που παράγεται από σέλινο και το οποίο σκοτώνει χωρίς πόνο. Ώστε να είναι έτοιμοι να πεθάνουν, αν συμβεί κάτι απροσδόκητο»

    Καλώ τον έντιμο κ. Σαραντάκο να προσθέσει στο άρθρο την πληροφορία περί του Στράβ@νος ως πρώτου διδάξαντος την ουσιαστικοποίηση του «τοξικόν», για να μή τον κατηγοράνε οι ελληνόψυχοι αναγνώστες ότι εκ συστήματος συρρικνώνει τα επιτεύγματα της Θείας Ελληνικής Γλώσσης…

  46. Πέπε said

    @42:
    Αν έτσι ξέρεις, πάσο. Η ενημέρωσή μου είναι επιδερμική και παλιά. Αλλά ακόμη και σε σχολικό βιβλίο (του καιρού μου) θαρρώ πως θυμάμαι πέντε βασίλεια ζωντανών οργανισμών: ζώα, φυτά, μύκητες, βακτήρια και ιούς.

  47. Νέο Kid said

    Αφού ο ιός μπορεί να αρρωσταίνει και να πεθαίνει, είναι ζωντανός.

  48. Avonidas said

    #46. Η ταξινομική είναι κυρίως θέμα σύμβασης· θα μπορούσαμε εύκολα να ταξινομήσουμε τους ιούς σε ένα βασίλειο. Ένα επιχείρημα υπέρ του να τους συμπεριλάβουμε στη ζωή είναι ότι εξελίσσονται.

    Οντότητες αυτού του είδους, που μπορούν να δώσουν γενεαλογίες και υπόκεινται στη φυσική επιλογή, ο Richard Dawkins τις ονόμασε αντιγραφείς (replicators). Από αυτή την άποψη, ένας καλός τρόπος να ταξινομήσουμε τους ιούς είναι να εξετάσουμε τη γενεαλογία τους: πρόκειται για γονίδια που «αυτονομήθηκαν» κάποια στιγμή στην ιστορία της ζωής.

  49. Νέο Kid said

    42. Και τα μουλάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν, αλλά είναι αναμφισβήτητα ζωντανά.

  50. Avonidas said

    #47. Αφού ο ιός μπορεί να αρρωσταίνει και να πεθαίνει, είναι ζωντανός.

    Ο ιός δεν μπορεί να αρρωστήσει, απλούστατα επειδή δεν διαθέτει μεταβολισμό. Μπορεί μόνο να καταστραφεί.

  51. Νέο Kid said

    48. Ωραίο αυτό με το replicator! Θα μπορούσαμε να πούμε ίσως ότι οι ιοί είναι σαν τα ανδροειδή ή τον terminator! Αν δεν είναι ζωντανός ο Terminator πώς θα will be back! …μπρρ…

  52. Avonidas said

    #49. Και οι ευνούχοι το ίδιο· δεν συζητάμε τις συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά τις γενικές κατηγορίες.

  53. Μπετατζής said

    Μια και πιάσαμε τη βιολογία, υπάρχουν και τα τάξα (το τάξο, τα τάξα, κάτι σαν ομάδες οργανισμών με κοινά χαρακτηριστικά, εντελώς ερασιτεχνικός και ό,τι θυμάμαι ορισμός).

  54. Νέο Kid said

    Εδώ λέει ότι αρρωσταίνουν. Στην τελευταία παράγραφο.
    https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/cells/viruses/a/are-viruses-dead-or-alive

  55. Νέο Kid said

    52. Οι ευνούχοι δεν γεννούνται ευνούχοι. Τα μουλάρια γεννιούνται μουλάρια.

  56. Avonidas said

    #53. Ναι, οι κατηγορίες της ταξινομικής, από τις πιο γενικές στις πιο ειδικές: Βασίλειο, Συνομοταξία, Ομοταξία, Τάξη, κλπ.

    Πώς λέμε 1η λεγεώνα, 3η κοόρτη, 2η σπείρα, 1η εκατονταρχία 😉

  57. Avonidas said

    #55. Εντάξει, αλλά έχουν όλο τον εξοπλισμό, μη μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες 😛

  58. ΣΠ said

    55
    Κιντ, εννοούμε αναπαραγωγή μέσω κυτταρικής διαίρεσης. Τα μουλάρια είναι πολυκύτταροι οργανισμοί και σαφώς υπάρχει αναπαραγωγή των κυττάρων τους μέσω κυτταρικής διαίρεσης. Οι ιοί αναπαράγονται μέω αντιγραφής.

  59. Γιάννης Ιατρού said

    45: Τι έγινε ρε παολυώνυμε; Πήρες σύνταξη, σε απολύσανε ή τι; Απ΄το πρωί έχεις αρχίσει να σχολιάζεις, κάτι μέρες τώρα!
    Πές μας τον πόνο σου να ξαλαφρώσεις 🙂

  60. Νέο Kid said

    Αυτό που λέω είναι ότι το κριτήριο της αναπαραγωγικής ικανότητας δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να θεωρηθεί μια οντότητα ζωντανή ή όχι. Είτε καθαρά επιστημονικά είτε φιλοσοφικά δούμε το ζήτημα.

  61. Avonidas said

    #54. Αυτή η σελίδα δείχνει καθαρά πόσο μάταιο είναι να προσπαθείς να φτιάξεις έναν ορισμό που να καλύπτει όλες τις επιθυμητές περιπτώσεις και να αποκλείει οτιδήποτε άλλο.

    Για να μαθηματικολογήσω λίγο, ο Γκαίντελ ουσιαστικά απέδειξε ότι δεν μπορείς να δώσεις έναν ορισμό ούτε καν για τους φυσικούς αριθμούς, που να καλύπτει όλα όσα είναι αληθή γι’ αυτούς χωρίς να περιλαμβάνει άλλα είδη αριθμών που διαισθητικά θα αποκλείαμε (όπως απείρως μεγάλους αριθμούς).

  62. Avonidas said

    #60. Πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το… Ας πούμε, τα prions είναι ζωντανά;

  63. spiral architect 🇰🇵 said

    «Τοξικός» είναι το παρατσούκλι του Σαουδάραβα (μη χέσω!) πρίγκηπα 😛 Μοχάμεντ Mπιν Σαλμάν. Αυτοί που τον βάφτισαν έτσι, ξέρουν. 😉

  64. mitsos said

    Αλλά το «τόξον» της καθομιλουμένης των μικροβιολόγων μπορεί να ενταχθεί και εδώ;

    Περιγράφει την ασθένεια «τοξοπλάσμωση» ή μάλλον το μικρόβιο ( πρωτόζωο ) που την προκαλεί με το επιστημον διεθνώς toxoplasma gondiι
    και μάλιστα παραπέμπει σε ονοματοδοσία λόγω σχήματος ουχί βέλους αλλά τόξου άνευ χορδής

    Καλημέρα είπαμε ;
    Καλημέρα σε όλη την παρέα

    https://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii

    το «ηλεκτρικό τόξο» από την άλλη ( και αυτό εν συντομία «τόξοΝ» στην φυσική πλάσματος ) ορίζει μια ηλεκτρική εκφόρτιση μέσω σπινθήρα μάλλον σχήματος βέλους

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    » Να το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα μας πει κάποιος «ακολουθήστε τα τόξα» και θα τον ειρωνευτούμε για αγράμματο που δεν είπε «ακολουθήστε τα βέλη» »

    Θυμήθηκα ἕνα ἀπὸ τὰ τελευταῖα τεύχη τοῦ Ἀστερίξ, Η οδύσσεια του Αστερίξ.

    Τό ᾿γραψε ὁ Οὐντερζὸ μετά τὸ θάνατο τοῦ Γκοσινύ.

    Ἑξελίσσεται στὴ Μέση Ἀνατολή, ὅπου ὅλοι πολεμοῦν μὲ ὅλους καὶ πέφτουν βροχὴ τὰ βέλη. Κάπου λέει:

    «Ἂν θέλετε νὰ τοὺς βρεῖτε, ἀκολουθῆστε τὰ βέλη· κατὰ τὴν ἀντίθετη κατεύθυνση».

  66. spiral architect 🇰🇵 said

    @64 τέλος: Το ηλεκτρικό τόξο, ο ιονισμός αερίου με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (διαφοράς δυναμικού) και η κατάσταση (της ύλης) «πλάσμα» σχετίζονται.

  67. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Κακόψυχε Ιατρού (59),

    για την ουσία του σχολίου 45 δεν θα μάς πείς τίποτα; Διαφωνείς ότι ξανασυνέλαβα τον κ. Σαραντάκο κλέπτοντα οπώρας, τουτέστιν ότι προσπάθησε να συρρικνώσει 70 χρόνια την ουσιαστικοποίηση του επιθέτου «τοξικόν» από τον Στράβ@να, ώστε να σημαίνει από μόνο του «δηλητήριο»;

    Αποκλείεται να μήν ήξερε το απόσπασμα του Στράβ@νος ο κ. Σαραντάκος, άρα γιατί μνημόνευσε τον Διοσκουρίδη, ξεχνώντας τον Στράβ@να; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα…

    Το αν εσχάτως σχολιάζω πρωΐ (ώρα Ρωμέικου) οφείλεται ότι έχω αϋπνίες. Εδώ στο Σικάγο η ώρα είναι 5.46 το πρωΐ, έχουμε 8 ώρες διαφορά

  68. spiral architect 🇰🇵 said

    Ωχ, αρχίζει ο εκατέρωθεν τοξικός βομβαρδισμός!

  69. sarant said

    45-59 Δεν έγραψα ότι ήταν πρώτος ο Διοσκουρίδης, όμως. Έγραψα: Η αυτονόμηση και ουσιαστικοποίηση του επιθέτου έρχεται μερικούς αιώνες αργότερα, π.χ. στον γιατρό Διοσκουρίδη, τον 1ο αιώνα μ.Χ.

    π.χ., έτσι; Ο Στράβωνας δεν παύει να είναι «μερικούς αιώνες αργότερα»

  70. Avonidas said

    #65. Θυμήθηκα τώρα το Pioneer και το μήνυμά του στ’ άστρα,

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_plaque#/media/File:Pioneer_plaque.svg

    για πολλά μέρη του μηνύματος εκφράστηκαν αντιρρήσεις ότι δεν θα γινόταν κατανοητά από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις ήταν κι ότι το βέλος στο κάτω μέρος, που δείχνει την τροχιά του Pioneer, θα ήταν ακατανόητο σε όντα που δεν έχουν τη δική μας πολιτισμική εμπειριά με τα τόξα, τα βέλη και τα εργαλεία της νεολιθικής εποχής.

    Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες ενστάσεις είναι φαιδρές: η πινακίδα του Pioneer ήταν μια καθαρά συμβολική χειρονομία, όχι μια πρακτική απόπειρα επικοινωνίας με εξωγήινη ζωή. Η πιθανότητα να συλλεχθεί το διαστημόπλοιο από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό είναι μηδενική. Και στην περίπτωση ακόμα που θα συμβεί αυτό, θα αναγνωρίσουν ασφαλώς ότι είναι ένα τέχνημα κι όχι ένα φυσικό αντικείμενο· από κει και πέρα, το να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα μυαλά τους δεν θα είναι σε θέση τελικά να ερμηνεύσουν το μήνυμα είναι κάπως αλαζονικό εκ μέρους μας.

  71. Πέπε said

    71
    Δηλαδή εμείς που καταλαβαίνομε τα σύμβολα-βέλη, είναι επειδή ελιμαστε εξοικειωμένοι με τα πραγματικά βέλη;

  72. Alexis said

    Αν και είναι προφανές δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι η λέξη «τοξικός» προέρχεται από το τόξο.
    Στα καθ’ ημάς συνηθισμένοι είναι και οι όροι «φυτοτοξικός, φυτοτοξικότητα».
    Όλα τα γεωργικά φάρμακα αναγράφουν υποχρεωτικά στην ετικέτα τους τα «στοιχεία φυτοτοξικότητας».
    Μία συνήθης αναγραφή για τα περισσότερα από αυτά είναι: «Δεν είναι φυτοτοξικό στις εγκεκριμένες καλλιέργειες και στις συνιστώμενες δόσεις εφαρμογής» π.χ. εδώ αρχή σελ. 10

  73. spiral architect 🇰🇵 said

    @70: Για τα μυαλά της εποχής που εκτοξεύτηκε ο Pioneer ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να αποτυπωθεί για μια πιθανή επικοινωνία με εξωγήινα νοήμονα όντα. Για την τωρινή εποχή με τις περαιτέρω ανακαλύψεις της επιστήμης το ταμπελάκι όντως φαντάζει λίγο χαζό.
    (άσε, που αποτυπώνει και τον Πλούτωνα, που πλέον δεν λογίζεται ως πλανήτης)

  74. spiral architect 🇰🇵 said

    Θα είχε πλάκα αν συνέβαινε στ’ αλήθεια:
    Man arrested for putting fake arrow decals on the floor in IKEA and for creating a labyrinth with no exit
    😆 😆 😆

  75. mitsos said

    @70,71
    Άλλο βεβαίως knowlenge arK ( κάπως έτσι την ονομάζουν την αποστολή του μηνύματος στον εξω από το ηλιακό σύστημα μας )
    και
    άλλο knowlenge arC ( το τόξο από εμπειρική ειδική γνώση , με γενίκευση στην θεωρία και κατόπιν με επαγωγή στο μερικό συμπέρασμα )

  76. Νέο Kid said

    70. 73. Εγώ το βρίσκω έξυπνο το ταμπελάκι του Σαγκάν. Μ αρέσει ιδιαίτερα η απεικόνιση των 0 και 1 για τους δυαδικούς αριθμούς με I και —
    Όσο για την τροχιά ως βέλος … Ε! Αν οι εξωγήινοι δεν έχουν κι αυτοί κρυφό- φαλικούς συμβολισμούς… μη σώσουμε να τους συναντήσουμε τούς ανέραστους!🤗

  77. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Άρα ομολογείτε κ. Σαραντάκο (69) ότι αναφέρατε τον Διοσκουρίδη γιατί αγνοούσατε το απόσπασμα του Στράβ@νος. Εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν πρέπει να διορθώσετε το άρθρο, ώστε να είναι σαφέστερο; Θα αφήσετε αυτή την δόξα στον Μπαμπινιώτη, που ούτε αυτός γνώριζε το απόσπασμα του Στράβ@νος, και ασφαλώς θα το περιλάβει στην επόμενη έκδοση του Ετυμολογικού του; Γιατί δεν ομολογείτε δημοσίως ότι ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΤΕ από τον επιπόλαιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος διαπράττει την γκάφα να γράψει σαφώς στο Ετυμολογικό του ότι η ουσιαστικοποίηση του «τοξικόν» πρωτοαπαντά στον Διουσκουρίδη;

    Εσείς, κ. Σαραντάκο, ως πιό πονηρός (καθότι έχετε δεί πολλά σ’ αυτό το Ιστολόγιο…) από τον αφελή Μπαμπινιώτη, κρατήσατε μία πισινή και δεν γράψατε ότι πρωτοαπαντά στον Διοσκουρίδη. Είναι μικρό πράγμα που συνέλαβα και πάλι τον πολύ Μπαμπινιώτη να δίνει λάθος πληροφορίες, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και ο πεπειραμένος Σαραντάκος; Απλώς, δεν το ανέφερα στο σχόλιο 45, για να σάς δώσω την ευκαιρία να βγείτε και να ομολογήσετε εσείς ότι σάς πήρε στον λαιμό του ο Μπάμπι.

    Εν κατακλείδι: Είναι μικρό πράγμα να ξέρουν οι ανυποψίαστοι αναγνώστες σας ότι ο πρώτος που ουσιαστικοποίησε το επίθετο «τοξικόν» ώστε να σημαίνει δηλητήριο, ήτο ο Μέγας Στράβ@ν, 70 ολόκληρα χρόνια προτού ο αποσυνάγωγος ραββίνος Χριστός αρχίσει να δηλητηριάζει τον Ελληνο-Ρωμαϊκό Κόσμο με τις τοξικές διδασκαλίες του;

  78. spiral architect 🇰🇵 said

  79. Avonidas said

    #73. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την ένσταση· τι σημασία μπορεί να έχει αν ΕΜΕΙΣ θεωρούμε τον Πλούτωνα πλανήτη ή νάνο-πλανήτη για τους σκοπούς της απεικόνισης;

    Η πινακίδα λέει, απλούστατα, «έτσι μοιάζει το ηλιακό μας σύστημα», κι ο σκοπός είναι να διευκολύνει ένα εξωγήινο ον να το αναγνωρίσει. Προφανώς βασιζόμαστε στην υπόθεση ότι όποιος τη διαβάσει πρέπει να είναι αρκετά ευφυής για να αναγνωρίσει τους πλανήτες στις αμέτρητες πιθανές διατάξεις που μπορούν να έχουν στην πραγματικότητα, και να αγνοήσει όλες τις λεπτομέρειες που ΔΕΝ απεικονίζονται (όπως π.χ. τη ζώνη των αστεροειδών, τη σύσταση των πλανητών, τους δορυφόρους τους κλπ.) Ούτε καν τα σχετικά μεγέθη των πλανητών δεν δίνονται σωστά, μόνο η σειρά τους κατά τη (μέση) απόστασή τους από τον Ήλιο. ο Πλούτωνας είναι πταίσμα.

  80. Avonidas said

    #76. Τη γυναίκα, πάντως… εκεί κάτω :-/ δε τη σχεδιάσανε και πολύ πιστά. Από σεμνοτυφία και φόβο μη τους κόψει η NASA στη λογοκρισία 😀

  81. Νέο Kid said

    80. Γιατί , τον άντρα ; Χάθηκε να βάλουν τον Καρήμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ,να πάθουν κόμπλα οι μικροτσούτσουνοι οι γκρίζοι;
    ( τι καθόμαστε και γράφουμε μπαναιαμ … πάω το παιδί στο βόλεϋ κι επανέρχομαι)

  82. Γιάννης Ιατρού said

    80: Avo, έπρεπε να τη σχεδιάσουν έτσι 🙂

    67: για το πρώτο πήρες απάντηση ήδη. Να μου πεις με τις αϋπνίες 🙂 🙂 που σε τυραννούν δεν μπορείς ούτε να καταλάβεις τι γράφει ο Νίκος. Αλλά για την τοποθεσία που βρίσκεσαι, ενδιαφέρουσα ελληνική IP της TELLAS->WIND έχεις (91.140. …) 🙂

  83. atheofobos said

    Υπάρχει και το τραγούδι Toxic Love από την ταινία animation με εξαιρετικά γραφικά :ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (FERNGULLY.THE LAST RAINFOREST-1992)

  84. Avonidas said

    #83. Μπράβο, και το σκεφτόμουν να το βάλω αυτό! Ο Tim Curry δεν παίζεται! 😀

  85. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Άχρηστε Ιατρού (82β), θα ήταν πιό τίμιο εκ μέρους σου να βγείς και να μού δώσεις συγχαρητήρια που ξανασυνέλαβα άσχετο τον πολύ Μπαμπινιώτη και απέδειξα ότι ξαναπαρέσυρε τον κ. Σαραντάκο να διαπράξει κι αυτός μία μικρή γκάφα. Ασχέτως αν τελικά το έσωσε ο κ. Σαρ, κρατώντας μιά επιφύλαξη για το πρωτείο του Διοσκουρίδου

  86. Νέο Kid said

    Αυτή η «κόντρα» καπετάνιου -ιατρού έχει καταντήσει βαρετότερη κι απ τη paokmania saga…

  87. loukretia50 said

    Και η άποψη ενός ποιητή για τα τόξα :

    «Για τα παιδιά» Χαλίλ Γκιμπράν

    Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
    είναι οι γιοι και οι κόρες
    της λαχτάρας της Ζωής για Ζωή.

    Δημιουργούνται μέσα από εσένα,
    αλλά όχι από εσένα.
    Και αν και βρίσκονται μαζί σου, δεν σου ανήκουν.

    Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου,
    αλλά όχι τις σκέψεις σου.
    Αφού ιδέες έχουν δικές τους.

    Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις
    αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα.
    Αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
    που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε στα όνειρα σου.
    Αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω
    ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χθες.
    Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους,
    αλλά όχι και στις ψυχές τους.

    Είσαι το τόξο από το οποίο
    τα παιδιά σου σαν ζωντανά βέλη
    ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.

    Ο τοξότης βλέπει το ίχνος της τροχιάς
    προς το άπειρο
    και κομπάζει ότι με την δύναμή του
    τα βέλη μπορούν να πάνε γρήγορα και μακριά.
    Ας χαροποιεί τον τοξότη ο κομπασμός του.
    Αφού ακόμα και αν αγαπάει το βέλος που πετάει
    έτσι αγαπά και το τόξο που μένει στάσιμο.

  88. loukretia50 said

    Και τα παιδιά της Νιόβης
    Diana and Apollo killing Niobe;s children – by J.L.David

  89. ΣΠ said

    Υπάρχει και το αορτικό τόξο.

  90. sarant said

    Ευχαριστώ για τα περισσότερα από τα νεότερα σχόλια!

  91. ΓιώργοςΜ said

    80 Είναι γνωστό το αστείο των μηχανικών για το σχεδιαστικό σφάλμα του Θεού στην γυναίκα, ε;

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτός ο Βάτμαν πρέπει να περνάει όλη την ημέρα του στον υπολογιστή. Σχολιάζει συνεχώς σε μπλογκ,εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης συν τη συλλογή πληροφοριών, για να ταπώνει αρθρογράφους και σχολιαστές. Δάκτυλα και χούφτα όλο κάλους. 😨

  93. Νέο Kid said


    Προς τα πού δείχνει το βέλος που λείπει;

  94. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    κ.κ. Νεογίδιο (86) + Κουβάτσο (92):

    Εσείς που είσαστε τίμια παλληκάρια γιατί δεν βγαίνετε να με συγχαρείτε που ξαναέβγαλα σκάρτο τον Μπαμπινιώτη και παρασυρμένο τον κ. Σαραντάκο;

  95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    70 Αβονίδα, είσαι να σκαρώσουμε μιά (πα)παρερμηνεία του δίσκου της Φαιστού? Ό,τι θέλουμε θα κάνουμε με τα σύμβολα, μέχρι διαφήμιση αρχαίων τρακτέρ μπορεί να βγάλουμε πως ήτανε 🙂

  96. Χαρούλα said

    Και τα βέλη του έρωτος, βεβαίως-βεβαίως! 🎯

    Το δημοκρατικό τόξο το είπαμε, το μουσουλμανικό όμως;;; Μην το ξεχνάμε! Μέχρι και ο Παΐσιος(βοήθεια μας), μίλησε γιαυτό!🙃

  97. Avonidas said

    #95. Εγώ λέω πως ήτανε το πρώτο σιγκλ της Άννας Βίσση 😀

  98. Avonidas said

    #96. Και το Ουράνιο Τόξο

    …όχι αυτό, ντε!

    😀

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγχαρητήρια, Βάτμαν! 👏

  100. voulagx said

    #93: @ΝιουΚιντ: Προς εσενα (ευτυχως ειναι ατοξο) 🙂

  101. loukretia50 said

    Aταξικό τόξο , το ουράνιο τόξο..

    Somewhere Over The Rainbow – Judy Garland https://youtu.be/U016JWYUDdQ

  102. ΚΑΒ said

    Nησιωτικό τόξο στη Γεωλογία.

    Σήμερα είχαμε 2 σεισμικές δονήσεις ανάμεσα Αμοργό-Ίο και Σαντορίνη. Το EMSC γράφει ότι έγιναν στα Δωδεκάνησα! Έχω τα στοιχεία, αλλά δεν μπορώ να τα ανεβάσω. Θα παρακαλέσω τον κ. Ιατρού αν θέλει ας τα ανεβάσει.

  103. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    97 Μπα, μάλλον των Σεξ Πίστολς θα έλεγα. Για δες λίγο το δίσκο https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D
    Τίγκα στους πάνκηδες είναι.

  104. Avonidas said

    #103. Διαθέτεις κάποιο σκωληκόβρωτο χειρόγραφο που να το αποδεικνύει; 😉

  105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    104…για να μη σου πω ότι οι μάγκες είχαν εφεύρει και το Κολτ, όπως φαίνεται από τη συνεχή αποτύπωση μύλων περιστρόφου στον δίσκο 🙂

  106. Νίκος Κ. said

    Έχω την εντύπωση πως το «τοξικό» έχει κάποια διαφορά από το «δηλητηριώδες». Το «τοξικό» παραπέμπει σε μια πιο άμεση και έντονη δράση (π.χ. τους ατμούς ενός πυκνού οξέος δεν θα τους έλεγα δηλητηριώδεις αλλά τοξικούς) ή σε μια πολύ κακή παρενέργεια (π.χ. το φάρμακο αυτό στα παιδιά μπορεί να αποδειχθεί τοξικό). Αντίθετα, ένα φαγητό που δεν συντηρήθηκε σωστά μπορεί έχει δηλητηριώδη δράση αλλά δεν θα έλεγα ότι «είναι τοξικό».
    Εννοείται ότι τα όρια είναι ασαφή.

  107. spiral architect 🇰🇵 said

    – Τι καθόμαστε και γράφουμε μπαναϊα μ’!
    – Τι μαλακίες λένε κίντο μ’!
    (προσοχή, ακολουθεί τοξικό κήρυγμα)

  108. sarant said

    106 Σωστά!

  109. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    106 ένσταση: Ένας Ιταλός που είχα γνωρίσει όταν πρωτοέφαγε παστουρμά είπε tossico! tossico! 🙂

  110. Γιάννης Ιατρού said

    102: Αυτό εννοείς από εδώ;

  111. Μήπως στούς Κέλτες και Σκύθες θα πρέπει να προστεθούν και οι Τρώες ως χρήστες δηλητηριασμένων βελών;
    Προφανώς το βέλος που έστειλε στοχευμένα ο Πάρις στη φτέρνα του Αχιλλέα μόλις έλαβε την κρίσιμη πληροφορία, ήταν τοξικό – δηλαδή είχε αλείψει την αιχμή του με δηλητήριο. Λογικά αδύνατο να προκάλεσε θανατηφόρο τραύμα ένα βέλος καρφωμένο στη φτέρνα, άν δεν ήταν δηλητηριασμένο.
    Αλλά πιθανό είναι ο Πάρις να έκανε αναγκαστικά κάτι που δεν ήταν ρουτίνα στις πολεμικές συνήθειες των Τρώων και έγινε τοξικός τοξοβόλος «κατ΄εξαίρεσιν».

  112. loukretia50 said

    Όταν ο στόχος του τοξότη είναι πολύ ιδιαίτερος

    ΑRTURO.TOSCANINI GUGLIELMO TELL (OVERTURE) https://youtu.be/t132rQ6i_zU

  113. ΣΠ said

  114. Γιάννης Ιατρού said

    111: Εμ, τι τό ΄θελε το ‘ξώφτερνο κι αυτός ο Αχιλλέας;

  115. sarant said

    111 Ακριβώς, μπορεί να χρησιμοποίησε έκτακτα μέσα για μια έκτακτη περίπτωση.

  116. ΣΠ said

    Έχω ακούσει οδηγούς να λένε αριστερό και δεξί τόξο εννοώντας αριστερό και δεξί φλας.

  117. ΚΑΒ said

    Ευχαριστώ. Βρήκα αυτό.

    http://www.amorgos-news.gr/%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b3%cf%8c-%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1/

  118. Avonidas said

    #111. Πάντα είχα την εντύπωση ότι η αχίλλειος πτέρνα είχε ένα είδος Catch-22, ας το πούμε. Ότι δηλαδή ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος εκτός από τη φτέρνα του, αλλά αν τραυματιζόταν στη φτέρνα θα πέθαινε, αντίθετα με τους περισσότερους ανθρώπους.

  119. loukretia50 said

    Και το τόξο του Οδυσσέα – η αποκαθήλωση!
    Η άλλη φάση είναι πολύ κλισέ!
    Penelope Taking Down the Bow of Ulysses

  120. ΚΑΒ said

    Και ο Τσελέντης

    https://www.cnn.gr/news/ellada/story/156249/tselentis-gia-seismo-stin-amorgo-thelei-prosoxi-einai-se-exelixi-to-fainomeno

  121. Γιάννης Ιατρού said

    115: Λεπτομέρειες εδώ 🙂

  122. alsatiancousin said

    Υπάρχουν βέβαια και τα αντίδοτα: https://www.liberation.fr/desintox,99721 🙂

  123. loukretia50 said

  124. loukretia50 said

  125. loukretia50 said

  126. tamistas said

    Καλησπέρα.
    Το άρθρο μου θύμισε τον φαρμακό, τον αποδιοπομπαίο τράγο της αρχαιότητας.
    Δεν ξέρω αν και πώς σχετίζεται ετυμολογικά με το φάρμακο.

  127. loukretia50 said

    και ωροσκόπος τοξότης!

  128. sarant said

    126 Σχετίζεται, αλλά δεν το έχουμε στο ιστολόγιο.

  129. νεσσίμ said

    116. μάλλον από τα αυτοκίνητα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που πράγματι σηκωνόταν ένα «βέλος», (τόξο :)) για να δείξει την κατεύθυνση της στροφής.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Trafficators)

  130. ΚΑΒ said

    Θαμοῦν τῷ Θεὺθ λέγεται ἀποφήνασθαι, ἃ λόγος πολὺς ἂν εἴη διελθεῖν·
    ἐπειδὴ δὲ ἐπὶ τοῖς γράμμασιν ἦν, “Τοῦτο δέ, ὦ βασιλεῦ, τὸ μάθημα,” ἔφη ὁ Θεύθ, “σοφωτέρους Αἰγυπτίους καὶ μνημονικωτέρους παρέξει· μνήμης τε γὰρ καὶ σοφίας φάρμακον ηὑρέθη.” ὁ δ’ εἶπεν· “Ὦ τεχνικώτατε Θεύθ, ἄλλος μὲν τοῦτο γὰρ τῶν μαθόντων λήθην μὲν ἐν ψυχαῖς παρέξει μνήμης ἀμελετησίᾳ, ἅτε διὰ πίστιν γραφῆς ἔξωθεν ὑπ’ ἀλλοτρίων τύπων, οὐκ ἔνδοθεν αὐτοὺς ὑφ’ αὑτῶν ἀναμιμνῃσκομένους· οὔκουν μνήμης ἀλλὰ ὑπομνήσεως φάρμακον ηὗρες. σοφίας δὲ τοῖς μαθηταῖς δόξαν, οὐκ ἀλήθειαν πορίζεις· πολυήκοοι γάρ σοι γενόμενοι ἄνευ διδαχῆς πολυγνώμονες εἶναι δόξουσιν, ἀγνώμονες ὡς ἐπὶ τὸ πλῆθος ὄντες,καὶ χαλεποὶ συνεῖναι, δοξόσοφοι γεγονότες ἀντὶ σοφῶν.”

    Στην Αίγυπτο ένας μικρός θεός ο Θευθ πήγε στον βασιλιά Θαμούν και του παρουσίασε τις εφευρέσεις του και του μίλησε και για τη γραφή λέγοντας ότι μνήμης τε καὶ σοφίας φάρμακον ηὑρέθη και έτσι οι Αιγύπτιοι θα γίνουν σοφότεροι. Ο βασιλιάς όμως (ο Πλάτωνας δηλ.) είχε τις αντιρρήσεις του. Δε βρήκες μνήμης ἀλλὰ ὑπομνήσεως φάρμακον του λέει. Από εμπιστοσύνη στη γραφή, σε αλλότριους τύπους θα στηρίζεται κάποιος και δε θα ψάχνει μέσα του να θυμηθεί όσα γνώριζε κάποτε. Έτσι ψεύτικη σοφία θα δίνουν τα γράμματα και όχι την αληθινή γνώση και οι άνθρωποι θα δίνουν την εντύπωση ότι είναι πάνσοφοι, αλλά στην ουσία θα είναι δοκησίσοφοι και δύσκολα θα μπορούν να συζητούν με τους άλλους.

    Αυτά από τον Φαίδρο του Πλάτωνα που τα θυμήθηκα με τον φαρμακό που βέβαια καμιά σχέση δεν έχει με τα προηγούμενα.

  131. 129 (116) Αλλά και σήμερα στο ταμπλό ανάβουνε βελάκια για να δείξουν πως έχει ανάψει το φλας

  132. Corto said

    111 (Aftercrisis):

    «Προφανώς το βέλος που έστειλε στοχευμένα ο Πάρις στη φτέρνα του Αχιλλέα μόλις έλαβε την κρίσιμη πληροφορία, ήταν τοξικό – δηλαδή είχε αλείψει την αιχμή του με δηλητήριο.»

    Ισχύει και το αντίστροφο: ο Φιλοκτήτης με τα δηλητητριασμένα βέλη του Ηρακλή τόξευσε και σκότωσε τον Πάρι.

  133. ΚΑΒ said

    >>Όσο για την απόπτωση του ουσιαστικού και την παράλληλη ουσιαστικοποίηση του επιθέτου, είναι κοινός τόπος στη γλώσσα. Όπως το τοξικόν φάρμακον έγινε σκέτο τοξικόν έτσι και ο ποντικός μυς έγινε ποντικός ή το νεαρόν ύδωρ έγινε νεαρόν και μετά νηρόν και νερόν/νερό, ως τις μέρες μας που η χωριάτικη σαλάτα έγινε χωριάτικη και το κινητό τηλέφωνο: κινητό.

    Θα συμπληρώσουμε

    συκωτόν ἦπαρ συκώτι
    ἀρουραῖος μῦς αρουραίος
    ἄπυρον θεῖον απύρι

  134. ΣΠ said

    133
    άσημος άργυρος – ασήμι

  135. Γιάννης Ιατρού said

    132: Corto
    ..ο Φιλοκτήτης με τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή … Προφανώς κρατούσε αιώνια αυτό το άρωμα… 🙂

  136. ΚΑΒ said

    134. Δεν το ήξερα ή δεν το θυμόμουνα. Ευχαριστώ.

  137. Corto said

    135 (Γιάννης):
    Εμ, της Λερναίας Ύδρας ήταν το δηλητήριο, δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα με δαύτην!
    (αρχαϊκόν μειδίαμα!)

  138. Γιάννης Ιατρού said

    134: Τι ασήμι τώρα … 🙂

    137: Όντως, Λερναίο που λέμε 🙂

  139. …ο οποίος Φιλοκτήτης είχε προηγουμένως δηλητηριαστεί από μιά οχιά. Μύλος….

  140. sarant said

    133 Α μπράβο

    139 Οχιά ήταν ή κάτι άλλο πιο ζόρικο;

  141. … δηλητήριο για τα τόξα. Για τα βέλη, θα έλεγε κάποιος αυστηρός,
    … αλλά η οικονομία της γλώσσας …

    Όπως και
    σφαιροβολία,
    δισκοβολία,
    βελοβολία,
    τοξοβολία
    .

  142. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη (θα έλεγα και χρηστική) η τελευταία επισήμανση του Νικο-κύρη, ως προς το «πόσο πλανημένη είναι η άποψη ότι, τάχα, η ετυμολογία φανερώνει το αληθινό νόημα/το βαθύτερο νόημα των λέξεων» και το ότι :«Η ετυμολογία, παρά το γεγονός ότι έτυμον = αληθές, δεν δείχνει παρά τον τρόπο που σκέφτηκαν εκείνοι που ονομάτισαν έτσι το κάθε πράγμα».

    Και αφού σήμερα «τοξολογούμε», να μερικά «τόξα και βέλη»…

    – Το «σφαιρικό τόξο» στη Γεωμετρία. Και η μικρότερη απόσταση, μεταξύ δυο σημείων πάνω στη Γη, είναι το (σχεδόν) σφαιρικό τόξο που ανήκει σ’ έναν μέγιστο κύκλο της – μεσημβρινό ή παράλληλο ή άλλο.

    – «Τοξίτις» = η χορδή του τόξου (θα μπορούσε να είναι και η γεωμετρική…)

    – Το «τοξικόν» ως ουσιαστικό (όχι με σημασία δηλητηρίου) = το σύνολο των τοξοτών. [Στη ’’Λυσιστράτη’’ ο Αριστοφάνης:
    ΠΡΟΒΟΥΛΟΣ: Οἴμ᾿ ὡς κακῶς πέπραγέ μου τὸ τοξικόν =
    Αλλοίμονο! τι κακό μού πάθανε οι τοξότες!]

    – Επίσης: «τοξική» = η τέχνη του τοξεύειν/του τοξότη.

    – Και ένα «απρόοπτο»: Ένας τοξότης που εκτόξευε δηλητηριασμένα (τοξικά) βέλη θα μπορούσε να λέγεται τοξ-ιοβόλος;;.

    Καλό βράδυ!

  143. 140 Οχιά λένε τα κιτάπια, που είναι και το πιό ζόρικο στην Ελλάδα.

    Εδώ οι καλές ουσιαστικοποιήσεις, πάρε κόζμε!
    https://www.slang.gr/lemma/24898-ousiastikopoiisi-epithetou

  144. dryhammer said

    142. Από τους παράλληλους της γεωγραφίας, μόνο ο ισημερινός είναι μέγιστος κύκλος. Τόξα μέγιστων κύκλων χρησιμοποιούνται ευρέως στην ωκεανοπλοΐα (με το ρίσκο πως ανεβαίνεις σε μεγάλα πλάτη).

  145. ταξική κοινωνία, τοξική κοινωνία
    αταξική κοινωνία, τοξική ζωή

  146. loukretia50 said

    αν λέτε για τον Ηρακλή, τον ήρωα το μπεσαλή…
    …….
    …και ο κένταυρος ο Νέσσος
    του την έφερε ο μπαμπέσος

    Μα δεν ήταν παράλογο.
    Ας μην τον έλεγε «άλογο»!

  147. loukretia50 said

    Αιώνιο αίνιγμα

    Τοξότη βέλος τοξικό
    Παιχνίδι αρχαίο, θεϊκό
    Τυχαίο ψάχνει θύμα

    Σαν φλόγα από τον ουρανό
    σκορπάει λάμψη στο κενό
    ονείρου παίρνει σχήμα

    Με χαρακτήρα αταξικό
    κυκλοφορεί στο λεξικό
    στου έρωτα το λήμμα
    ΛΟΥ
    (Στυλ αεροδυναμικό
    Χαμό σκορπάει μεθυστικό…)

  148. loukretia50 said

    Kαι η άποψη ενός ποιητή
    Le tendre et dangereux visage de l’amour
    M’est apparu un soir après un trop long jour.
    C’était peut-être un archer avec son arc,
    Ou bien un musicien avec sa harpe…
    Je ne sais plus, je ne sais rien…
    Tout ce que je sais c’est qu’il m’a blessé,
    Peut être avec une flèche,
    Peut-être avec une chanson !
    Tout ce que je sais c’est qu’il m’a touché,
    Qu’il m’a touché, blessé au cœur,
    Et pour toujours
    Brulante, trop brulante blessure de l’amour
    Jacques PREVERT

    Cora Vaucaire : Le tendre et dangereux visage de l’amour https://youtu.be/sdtSDbE5EL8

  149. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα και πάλι,

    Παρατηρώ ότι παρ’ όλες τις έρευνες ορισμένων σχολιαστών στο TLG, μετά από 13 ολόκληρες ώρες ουδείς κατάφερε να ανακαλύψει το περίφημο απόσπασμα από το «Περί Αντιδότων» του Γαληνού, που ουδέποτε θα έβαζε στο άρθρο του ο κ. Σαραντάκος, για έναν πολύ απλό λόγο:

    Διότι, αν και εγράφη προ 1.830 ετών από τον Μεγάλο Γαληνό (129 – 199 μ.Χ.), κατανοείται ΑΠΟΛΥΤΩΣ από τον μέσο σημερινό Ρωμιό, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, πλήν μιάς αγνώστου λέξεως στις 20… Τουτέστιν ποσοστό 5%, πολύ κάτω από το ποσοστό αγνώστων λέξεων που έχει ο Καζαντζάκης, ο Γιώργης Κοτζιούλας, ακόμη και ο Ναπολέων Λαπαθιώτης…

    Πράγμα που αποδεικνύει την συνέχεια της Θείας Ελληνικής Γλώσσης κι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, τουτέστιν ένα πασιφανές γεγονός που αρνείται συστηματικά ο κ. Σαραντάκος από το παρόν Ιστολόγιο…

    ΙΔΟΥ το θρυλικό απόσπασμα του Γαληνού για το πώς αντιμετωπίζεται το τοξικόν (= δηλητήριο), με μία μόνο άγνωστη λέξη, την λέξη «βουνιάς» που σημαίνει την «βρούβα», όπως θα εξηγήσουμε πιό κάτω…

    Η λέξις «βουνιάς» σημαίνει το γαλλικό γογγύλι, την περίφημη «βρούβα» ημών των Ρωμιών και εξηγείται θαυμάσια από τον Αθήναιο στους «Δειπνοσοφιστές».

    Εκτός από «βουνιάς» είναι γνωστή και η παραλλαγή «μουνιάς», από την οποία πολλοί ετυμολογούν την κοσμαγάπητη λέξη «μουνί», εκ του μουνιαδικόν κλπ.

    Και για να μή τολμήσουν να με αμφισβητήσουν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες + ηθικολόγοι του Ιστολογίου (Πέπες, Λεώνικος, Alexis, Ιατρού, κύρ Γιάννης Κουβάτσος, Σταύρος, Π-2 κλπ.) αναρτώ τα λήμματα «βουνιάς» και «μουνιαδικόν» από το Liddell-Scott

  150. Κώστας said

    Υπάρχει και το βολταϊκό τόξο.

  151. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    144. Σωστή η παρατήρηση βεβαίως, βεβαίως! Mea culpa…

    149. Ναι, αλλά ο Γαληνός είναι μ ε τ ά τον Στράβωνα (σύ εἶπας – σωστά) και τον Διοσκουρίδη… Και προφανώς αρκετοί στους επόμενους αιώνες χρησιμοποίησαν τη λ. τοξικόν (= δηλητήριο) ως ουσιαστικό (σίγουρα ο Παύλος Αιγινήτης, 7ος αι.). Έχει έννοια να ψάχνουμε κι άλλο;;

  152. Corto said

    Εφόσον περί ετυμολογίας ο λόγος, ας θυμηθούμε και μία από τις σπάνιες λέξεις ινδιάνικης προέλευσης:
    κουράριο

    «The word ‘curare’ is derived from wurari, from the Carib language of the Macusi Indians of Guyana.»

    (ελληνορωμαϊστί: Strychnos toxifera)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Curare

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αναθεμά σε έρωντα
    πώς μ΄έχεις καμωμένο
    απου να δω ένα πρωί
    το τόξο σου σπασμένο

  154. sarant said

    143 Μωρε μπράβο το σλανγκρ!

  155. Γιάννης Ιατρού said

    151β: Να συμπληρώσω (σχετικά με το συνεχές της Ελληνικής) πως κι άλλα κείμενα από την εποχή του Γαληνού (2ος αι. μ.Χ) καταλαβαίνουμε πάνω- κάτω και σήμερα, ακόμα και παλιότερα, π.χ. την μεταξύ του 3ου και του 1ου αιώνα π.Χ. Μετάφραση των Εβδομήκοντα (την πρώτη σωζόμενη ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης).
    Επομένως τι μας φέρνει για παράδειγμα τον Γαληνό κι όχι την Π.Δ. που είναι και πιο παλιά;; 🙂 🙂

  156. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    1) Κύριε Μίκιε (151),

    «Άρά γε γινώσκεις ά αναγινώσκεις;» (Πράξεις Αποστόλων 8,30)

    Εγώ δεν ανήρτησα το απόσπασμα του Γαληνού για να κάνω τον έξυπνο, όπως συνηθίζει να κάνει ο Ιατρού όταν βγαίνει από το υπόγειό του. Το ανήρτησα γιατί έχει ειδικό ενδιαφέρον:

    Κατά πρώτον, γίνεται απολύτως κατανοητό και σήμερα, 1.830 χρόνια μετά…. Κατά δεύτερον, είναι διδακτικό για το πώς αντιμετώπιζε ο δεύτερος μεγάλος γιατρός της Αρχαιότητος τις δηλητηριάσεις. Κατά τρίτον, περιέχει την σπάνια (αλλά θαυμάσια) λέξη «βουνιάς» (= βρούβα) που είναι συνώνυμη της «μουνιάς», εκ της οποίας πολλοί ετυμολογούν το «μουνί».

    Με ένα σμπάρο τρία τριγώνια, γι’ αυτό και το ανέβασα. Αλλά δεν σε είδα ποτέ κ. Μίκιε, να διαμαρτύρεσαι όταν αναρτά ο Ιατρού κάθε είδους εντυπωσιακή (κατά την γνώμη του…) εικόνα που βρίσκει στο υπόγειό του… Γιατί, άραγε; Τόσο πολύ φοβάσαι ακόμα (εν έτει σωτηρίω 2018) τους χωροφυλάκους, κύριε Μίκιέ μου; Ήμαρτον

    2) Να μάς πεί ο Παοκτζής κ. Gpoint γιατί επί 13 ώρες τηρεί σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος στο θέμα που προέκυψε από το πρωΐ με την Τούμπα. Οι οργανωμένοι μπολσεβίκοι της θύρας 4 αρνούνται να επιτρέψουν στην Εθνική να παίζει στην Τούμπα, διαμαρτυρόμενοι για τις υποτιθέμενες αδικίες που υφίσταται από το Κράτος των Αθηνών ο ένδοξος ΠΑΟΚ. Γιατί, άραγες, οι Παοκτζήδες οπαδοί δεν τόλμησαν να προβούν σε μιά παρόμοια διαμαρτυρία και επί Χούντας, όταν τους αδικούσε κατάφωρα (κατά τον κ. Gpoint…) ο μακαρίτης ο Ασλανίδης;

    3) Κύριον Ιατρού (155): Το κείμενο των Εβδομήκοντα είναι αρκετά δύσκολο στην κατανόηση από τον μέσο σημερινό Ρωμιό, ο Γαληνός είναι πολύ ευκολώτερος. Κι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως ΔΕΝ συγκρίνονται τα ΚΑΚΑ ελληνικά των Εβδομήκοντα (γεμάτα από εβραϊσμούς, ασυνταξίες, λάθη γραμματικής κλπ.) με τα θαυμάσια ελληνικά του Γαληνού

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Μαρία said

    Νικοκύρη, μετά τα τοξικά θα φάμε και ψάρια;

  159. loukretia50 said

    Kαι τοξότες με κολάν! – κατά Μελ Μπρουκς!

    Robin Hood Men in Tights: Achoo Fight Scene https://youtu.be/PG9uAYqPmJc?list=RDPG9uAYqPmJc

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τοξότες Ξάνθης.

  161. loukretia50 said

    Είναι κάποια θηλυκά
    ανέκφραστα και τοξικά
    που σνομπάρουν μαζικά,
    με κριτήρια ταξικά
    ΛΟΥ
    πιθανόν μποτοξικά !!

  162. http://www.coldsiberia.org/monbow.htm

  163. Αναρωτιέμαι, πού του ήρθε του Γαληνού ότι άμα πιεις δηλητήριο (γενικώς και αορίστως), θα σου κάνει καλό να πιεις μετά γλυκό κρασί, ροδέλαιο, κατσικίσιο αίμα (!) και σπόρους βρούβας τριμμένους με κρασί; Εχει καμιά βάση κανένα απ’ αυτά;
    Από την άλλη, οι κλασικοί θεωρούσαν δηλητηριώδες το αίμα του ταύρου. Ούτε αυτό πρέπει να εχει καμια βάση.
    Όσο σκέφτομαι τι κοπανιστά ελαφοκέρατα και άλλα τέτοια έπιναν οι ασθενείς μέχρι σχετικά πρόσφατα (τον 19ο αιώνα παίρνανε και στρυχνίνη, σε ελάχιστες δόσεις βέβαια, για την «ατονία»!), αναρωτιέμαι πόσο ωφελούν τα φάρμακα που μας ποτίζουν σήμερα οι γιατροί…

  164. Πάντως, αυτό που λέει ο Αριστοτέλης δεν είναι τρελό. Πρώτον, θα μπορούσαν οι Κέλτες να χρησιμοποιούν βέλη με δηλητηριασμένες αιχμές, αλλά το θήραμα να έχει σκοτωθεί ή πέσει κάτω από τον τραυματισμό και όχι από το δηλητήριο. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν λογικό να αφαιρέσουν το κομμάτι γύρω από τη πληγή. Η απορία μου θα ήταν μάλλον πώς θα τολμούσαν να φανε το θήραμα αν είχε ζήσει αρκετά ώστε να διαδοθεί το δηλητήριο στο σώμα του και να πεθάνει από αυτό. Φυσικά, υπάρχουν ουσίες δηλητηριώδεις αν μπούν στην κυκλοφορία, αλλά ακίνδυνες αν περάσουν από το στομάχι, με τα οξέα και τα ένζυμά του — αλλά τα φυτικά δηλητήρια μάλλον δεν ανήλουν σ’ αυτή την κατηγορία…

  165. Γιάννης Ιατρού said

    164: Άγγελε, με το βράσιμο/ψήσιμο του κρέατος πολλά από αυτά τα δηλητήρια, αν είχαν περάσει στους ιστούς, ίσως να έχαναν την τοξική τους ιδιότητα. Το ίδιο πιθανώς να γινόταν και με το πέρασμα του χρόνου.

  166. # 156

    Βρε πανάσχετε νομίζεις πως τυχαία αποκαλώ την εθνική «μικτή του Τσάνα» από τότε που έδιωξαν τον Σάντος και έγινε έρμαιο της παράγκας και των μανατζαραίων ; Ο κύριος Ανανάς Στασιάδης που τώρα βγήκε στη μόστρα ήταν εξαπανέκαθεν (σικ) παρών στις προπονήσεις στον Αγιο Κοσμά , τυχαίο ; Δεν νομίζω. Οσο τυχαίο ήτανε που του είχε πει ο πνευματικός του να μην πάει στην ΑΕΚ και μετά στον Απόλλωνα που κατά σύμπτωση υποβιβάσθηκαν τις αντίστοιχες χρονιές…
    Τι σχέση είχε η τότε εθνική με την σημερινή που είχε γίνει μέσον προσέγγισης παικτών, μόνο τη περίπτωση Τζαβέλλα να ψάξεις, φτάνει. Ανεπιθύμητος στην αρχή στην εθνική, προβλήματα με Αναστασιάδη στον ΠΑΟΚ, ξαφνικά μέλος
    στην εθνική και κατηγορήθηκε ευθέως από τον Ιβιτς για την μετατροπή σε 30 λεπτά του 3-1 σε 3-4 σε ματς με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, εκδιώχθηκε, δεν ξανάπαιξε μπάλα στην Ελλάδα αλλά μονιμοποιήθηκε στην…εθνική !
    Αλλο πράγμα να ηγείται των παικτών ο Ζαγοράκης κι άλλο ο Καραγκούνης που δεν μπόρεσε να βαστήξει χαρακτήρα και φτάσαμε σήμερα στους αξιοθρήνητους Μανωλά- Παπασταθόπουλο να υμνούν … τον Σκίμπε !!

    Δεν έχω καμιά σχέση με την Θ4 ή άλλους οργανωμένους, αυτά που γράφω εύκολα τα σκέφτεται όποιος ασχοληθεί.

  167. Μανούσος said

    Γιὰ τὸ φυσαρμόνικα νομίζω ὅτι παρελήφθη ἀπὸ τὰ ἰταλικά, καθὼς fisarmonica εἶναι τὸ ἀκορντεόν.
    https://it.wikipedia.org/wiki/Fisarmonica

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    nickel
    21-12-2009, 04:34 PM
    Φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετά τα μουσικά όργανα με γερμανική προέλευση, αλλά έκπληξη είναι η φυσαρμόνικα: από τη γερμανική Ρhysharmonika < αρχ. φύσα "φυσερό" + Harmonika = αρμόνικα.
    https://lexilogia.gr/forum/archive/index.php?t-5241.html

  169. Νέο Kid said

    142. 144. Να διευκρινίσουμε κάτι. «Σφαιρικό τόξο» δεν υπάρχει. Το τόξο είναι τόξο, δηλαδή μια καμπύλη, τμήμα κάποιας γραμμής στη γήινη ( ή γενικά μια σφαιρική ή ελλειψοειδή) επιφανεια.
    Υπάρχουν σφαιρικοί τομείς (spherical sectors) ,και φυσικά σφαιρικά τρίγωνα . Τα τρίγωνα που ορίζονται από την τομή ανά δύο ,τριών μέγιστων κύκλων.
    Από οποιαδήποτε δυο σημεία ( που δεν είναι αντιδιαμετρικά) στην επιφανεια της Γης περνάει ένας μοναδικός μέγιστος κύκλος. Αν είναι αντιδιαμετρικά, περνάνε άπειροι ( πχ οι μεσημβρινοί που ενώνουν τους δυο γεωγραφικούς Πόλους)
    Η βέλτιστη διαδρομή για τη ναυσιπλοΐα είναι συνήθως μια «λοξοδρομία» ,ένας συνδυασμός του να ακολουθηθεί η συντομότερη διαδρομή και του να διατηρηθεί μια «εύκολη» πορεία.;Το θέμα είναι πολύ ευρύ και με πολλή ιστορία και δεν αναλύεται εδώ.

  170. Νέο Kid said

    169. Το πρόβλημα είναι εγγενές μαθηματικό , και έχει να κάνει με το μή σύμμορφον του επιπέδου και της σφαίρας. Οι μερκατορικοι χάρτες προσπάθησαν ν περιορίσουν το πρόβλημα με τη χρήση ορθοδρομιών και με τις ανίσου πλάτους αποστάσεις μεταξύ των παράλληλων.

  171. ΓιώργοςΜ said

    164 Κάτι λέω στο 38… 🙂
    Αν λετ η θανατηφόρα δόση για ένα ελάφι 30 κιλών είναι 1mg, η αντίστοιχη για έναν άνθρωπο 60 κιλών είναι μεγαλύτερη, ίσως διπλάσια.
    Όμως, το ελάφι δεν το τρώε ένας μονοκοπανιά, τουλάχιστον όχι συνήθως 🙂 . Άρα, ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως η φαρμακοκινητική του δηλητηρίου το μοιράζει ομοιόμορφα στο σώμα, κάθε μερίδα ενός κιλού έχει το 1/30 της θανατηφόρας δόσης του ελαφιού και το 1/60 της θανατηφόρας δόσης για τον άνθρωπο.
    Στο σημείο της προσβολής, κι επειδή δε ζύγιζαν με ζυγαριά φαρμακοποιού οι αρχαίοι Κέλτες, η συγκέντρωση μπορεί να ήταν 100 φορές μεγαλύτερη, άρα δυνητικά θανατηφόρα για όποιον καταναλώσει εκείνο το κομμάτι.
    Τέλος, επειδή τότε δεν πολυσκάμπαζαν από φαρμακοκινητική, θα παρατήρησαν πως όποιος έφαγε το κομμάτι γύρω από το βέλος είτε είδε τα ραδίκια ανάποδα είτε τον πήγε τσιρλιπιπίν χωρίς έλεος, και υιοθέτησαν αυτή την πρακτική.

  172. Πέπε said

    171
    Ναι, αλλά δεν είναι εύκολο ούτε να υπολογίσεις τη θανατηφόρα δόση ούτε να βάλεις ακριβώς τόση.

  173. Πέπε said

    Κι ύστερα, δεν πεθαίνει ένα ελάφι επειδή μπήκε δηλητήριο στο αίμα μιας άσχετης μεριάς του σώματός του, αλλά επειδή κυκλοφόρησε μέχρι τα ζωτικά του όργανα.

  174. sarant said

    158 Αφού έκανα λάθος και το ανέβασα νυχτιάτικα!;

  175. ΓιώργοςΜ said

    Ακριβώς. Βάζεις εμπειρικά μια ποσότητα, η οποία είναι πολλαπλάσια από τη θανατηφόρα δόση. Πετάς το σημείο προσβολής και ενδεχομένως τα ζωτικά όργανα. Αν το ζώο πεθάνει από το δηλητήριο, θα πεθάνει μόλις αυτό φτάσει στην καρδιά, δεν προλαβαίνει η καρδιά να το διανείμει στους μύες (που είναι το κρέας που τρώγεται). Ακόμη κι αν φάει κανείς την καρδιά, ποσοστό μόνο του δηλητηρίου θα περάσει στον οργανισμό του. Οι μόνοι μύες που έχουν (πολυ) υψηλή δόση είναι γύρω από σημείο προσβολής.

  176. ΓιώργοςΜ said

    158, 174 Ίσως συνειρμικά, τα ψάρια πλέον, ειδικά τα μεγάλα και όσα κολυμπάνε σε επιβαρυμένες περιοχές, είναι φουλ από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες (αυτή τη δικαιολογία θα χρησιμοποιούσα στη μαμά μου σήμερα 🙂 )
    Πρόπερσι, στο συνέδριο Μετρολογίας, κάποιοι παρουσίασαν αναλύσεις των νερών του Σαρωνικού. Τα φάρμακα που δεν διασπώνται μένουν για δεκαετίες. Σκέφτηκα πως αν πονάει η μέση μου, καλύτερα να φάω δύο κιλά σαρδέλες Σαρωνικού παρά να πάω για βολταρέν… 🙂 Δεν ξέρω τι μου έρχεται φτηνότερα, βέβαια.

  177. Γιάννης Ιατρού said

    168: ΕΦΗ
    αυτό που εμείς λέμε «φυσαρμόνικα» οι γερμανοί το λένε «Mundharmonika» (Mund = στόμα). Η γερμανική (αυστριακός την εφηύρε 🙂 ) Φυσαρμόνικα είναι άλλο μουσικό όργανο.

  178. Ιταλικά όμως, όπως ήδη είπε ο Μανούσος (167), fisarmonica είναι το ακορντεόν (που δεν βγαίνει από το ακόρντο, παρά από το ‘άχορδο΄.) Αξιοπερίεργο είναι ότι εμείς λέμε «έγινε φυσαρμόνικα» (= στραπατσαρίστηκε σαν ακορντεόν), ενώ η φυσαρμόνικα στα ελληνικά είναι κάτι τελείως άκαμπτο.

  179. Πέπε said

    178
    Φυσαρμόνικα λεγόταν παλιά κι ένα όργανο που δεν είμαι σίγουρος ποιο ακριβώς είναι και με τι όνομα είναι σήμερα γνωστό, αλλά χονδρικά έχει την εξωτερική εμφάνιση του ακορντεόν, δηλαδή έχει φυσούνα. Ίσως κάποιο είδος κονσερτίνας, που λειτουργεί με την ίδια αρχή όπως η φυσαρμόνικα, ότι δηλαδή το ίδιο κουμπί (δεν έχει πλήκτρα τύπου πιάνου αλλά σαν της γραφομηχανής) βγάζει άλλη νότα φυσώντας κι άλλη ρουφώντας.

    Υπάρχουν ένα σωρό παραλλαγές στη γενική αυτή κατηγορία οργάνων (των πνευστών με ελεύθερα γλωσσίδια). Καθώς πρόκειται εξ ορισμού για όργανα βιομηχανικής ή έστω βιοτεχνικής παραγωγής, έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι κάθε εταιρία πατεντάριζε κι ένα μοντέλο μαζί με το όνομά του, αντίθετα από τα όργανα που φτιάχνει ο οργανοποιός ή και ο απλός ερασιτέχνης, των οποίων τα ονόματα εξελίσσονται πολύ πιο ελεύθερα. Βέβαια για κάθε όργανο που τύχαινε κάποιας διάδοσης ξεκίναγε, από κάποια στιγμή και πέρα, κι ένα σπασμένο τηλέφωνο σχετικά με το όνομά του.

    Σ’ αυτές λοιπόν τις (ίσως εξ αρχής πατενταρισμένες, αν ισχύει η υπόθεσή μου) ονομασίες, παίζει πολύ η έννοια της αρμονίας, οσάκις πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για πολυφωνικό όργανο (αρμόνικα, αρμόνιο, φυσαρμόνικα). Όθεν πιστεύω ότι και στο ακορντεόν εννοείται πάλι το ίδιο, και όχι το άχορδο. Πόσο μάλλον που το ακορντεόν διαθέτει και κουμπιά που παίζουν έτοιμες συγχορδίες.

  180. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    κ. Αδελφόθεε (156)

    Μάλλον «οὐ γινώσκεις ἅ ἀναγινώσκεις».
    Στην ανάρτησή μου (151β) νομίζω πως κάθε καλόπιστος δεν θα διακρίνει ούτε ίχνος υπαινιγμού για το ότι θέλετε να «κάνετε τον έξυπνο»! Αλλά … «απού ‘χει ψύλλους, ψυλλιάζεται». Διότι, βέβαια, το ξεκίνημα στην ανάρτησή σας #149 (αντιγράφω):
    ’’Παρατηρώ ότι παρ’ όλες τις έρευνες ορισμένων σχολιαστών στο TLG, μετά από 13 ολόκληρες ώρες ουδείς κατάφερε να ανακαλύψει το περίφημο απόσπασμα από το «Περί Αντιδότων» του Γαληνού, που ουδέποτε θα έβαζε στο άρθρο του ο κ. Σαραντάκος …’’
    τι άλλο είναι παρά κραυγαλέα ένδειξη «εξυπνακισμού» και επιδεικτικής αυτοπροβολής με σαφή υποτίμηση άλλων συσχολιαστών;;

    Όσο για τα περί χωροφυλάκων, Ιατρού κλπ που αναφέρετε, τα θεωρώ γελοία έως νοσηρά… Εννοείται ότι θα σχολιάζω όποιον, όποτε, όπως και όσο θέλω εγώ – εντός των κανόνων της ευπρέπειας – και όχι καθ’ υπόδειξιν οποιουδήποτε.
    Υγιαίνετε!

  181. Πέπε said

    Μικ_Ιος, γιατί χάνεις τον χρόνο σου;

  182. Πέπε said

    Πάμε πάλι:

    Στ’ αμπέλια με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

Σχολιάστε