Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φέικ νιουζ, η λέξη του 2017!

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2017


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 18 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2017 είναι το φέικ νιουζ. Τη βλέπετε άλλωστε στο κέντρο του υπέροχου λεξοσύννεφου που έφτιαξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα.

Θα μου πείτε, είναι λέξη το φέικ νιουζ; Κάποιοι θα είχαν αντίρρηση επειδή είναι σύμπλοκος όρος, άλλοι επειδή είναι ασυμμόρφωτο δάνειο. Και οι δυο ενστάσεις έχουν κάποια βάση, αλλά στην ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς έχουμε κατ’ επανάληψη δεχτεί (κι έχετε με την ψήφο σας υπερψηφίσει) και σύμπλοκους όρους και ασυμμόρφωτα δάνεια -για παράδειγμα, Λέξη του 2015 είχε ψηφιστεί ένας σύμπλοκος όρος που ήταν και ασυμμόρφωτο δάνειο, τα κάπιταλ κοντρόλς.

Συνήθως στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο τον όρο φέικ νιουζ τον βρίσκουμε γραμμένο με το λατινικό αλφάβητο, fake news. Ωστόσο, εγώ προσωπικά όταν γράφω ελληνικά και μιλώ ελληνικά, προτιμώ να γράφω τέτοιους όρους με ελληνικούς χαρακτήρες. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιούμε και τον μεταφρασμένο αντίστοιχο όρο, αν και για την απόδοσή του έχουν υποστηριχτεί, με βάσιμα επιχειρήματα, δύο αποδόσεις: ψευδείς ειδήσεις και πλαστές ειδήσεις. Ωστόσο, νομίζω πως χρειάζεται χωριστό άρθρο για το θέμα αυτό.

Αλλά ας γυρίσουμε στην ψηφοφορία μας. Τόσα χρόνια που διοργανώνουμε αντίστοιχες ψηφοφορίες για Λέξη της Χρονιάς, πρώτη φορά έχουμε τόσο συντριπτική επικράτηση μιας λέξης. Από την πρώτη στιγμή το φέικ νιουζ ξεχώρισε και δεν απειλήθηκε ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχασε την πρώτη θέση μόνο για μια στιγμή στην αρχή-αρχή της ψηφοφορίας (στην 9η ψήφο) και την ξαναπήρε αμέσως -και τελικά συγκέντρωσε σαφώς περισσότερες ψήφους απ’ όσες η δεύτερη και η τρίτη λέξη μαζί (405 έναντι 376).

Φέτος, για δεύτερη φορά στα τόσα χρόνια που γίνεται ο διαγωνισμός, είχαμε ισοβαθμία λέξεων στη δεύτερη θέση. Ύστερα από σκληρή και αμφίρροπη μάχη, με 188 ψήφους ισοβάθμισαν το ακρώνυμο POS, που το γράφουμε στα ξένα αλλά το προφέρουμε συνήθως ελληνικά και έχει δώσει αρκετά λογοπαίγνια με το επίρρημα «πώς», και ο αντισπισιστής, νεολογισμός των τελευταίων χρόνων που ήρθε στην επικαιρότητα πριν από δυο μήνες ύστερα από κάποιες ακτιβιστικές ενέργειες (είχαμε αφιερώσει σχετικό άρθρο).

Κοντά στο βάθρο, στην τέταρτη θέση, η ταυτότητα φύλου, μια λέξη που, χωρίς να είναι φετινός νεολογισμός, αναδείχτηκε και συζητήθηκε πολύ στη χρονιά που κλείνει αφού αποτελούσε αντικείμενο πολυσυζητημένου νομοσχεδίου. Στην πέμπτη θέση, αλλά με αρκετή διαφορά, το κοινωνικό μέρισμα, όρος που ίσως ωφελήθηκε από το ότι ακούστηκε πολύ στο τέλος του χρόνου, όταν και ανακοινώθηκε αυτό το κυβερνητικό μέτρο. Η εξάδα κλείνει με τον εξωγήινο του Υμηττού, όρο που γεννήθηκε από ατάκα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, ατάκα που μάλλον αποδείχτηκε μπούμερανγκ.

Πολύ κοντά στην έκτη θέση βρέθηκαν μερικές ακόμα λέξεις που αξίζει να αναφερθούν: διεμφυλικός, αριστεία, κωλοτούμπα, παραντάιζ πέιπερς, Ρουβίκωνας, σεξουαλική παρενόχληση. Τις αναφέρω όλες αυτές επειδή κατά διαστήματα βρέθηκαν μέσα στην εξάδα αλλά τελικά έμειναν εκτός.

Ανακεφαλαιώνοντας, η φετινή τριάδα είναι: 1. φέικ νιουζ, 2/3. POS, αντισπισιστής.

Ας θυμηθούμε όμως όλους τους νικητές: πέρυσι το Μπρέξιτ, πρόπερσι τα κάπιταλ κοντρόλς, το 2014 ο ΕΝΦΙΑ, το 2013 το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Ο πίνακας με όλα τα αποτελέσματα και με στοιχεία για τη συμμετοχή σας (διά χειρός Στάζιμπου, είπαμε):

Και σε κείμενο τα αποτελέσματα:

φέικ νιουζ (405), POS (188), αντισπισιστής (188), ταυτότητα φύλου (181), κοινωνικό μέρισμα (157), εξωγήινος του Υμηττού (153), διεμφυλικός (151), αριστεία (146), κωλοτούμπα (144), παραντάιζ πέιπερς (136), σεξουαλική παρενόχληση (134), Ρουβίκωνας (133), πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας (108), πρόσφυγες (94), οφσόρ (84), ηλεκτρονικό εισιτήριο (76), στρατηγικός κακοπληρωτής (74), ανέπαφη συναλλαγή (72), ουρά της καμήλας (68), κρυπτονόμισμα (67), υπερκατώτατος μισθός (67), ηθικό πλεονέκτημα (66), ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (65), υπερπλεόνασμα (62), δικτυακή ουδετερότητα (54), σανός (53), αξιολόγηση (49), κεντροαριστερά (49), ΕΦΚΑ (49), τρολ (45), ΚΕΕΛΠΝΟ (43), έξοδος στις αγορές (40), φορολοταρία (40), καθαρή έξοδος (36), πλημμύρες (34), πλεόνασμα (28), ιδεοληψία (26), ουμπεράδες (24), πετρελαιοκηλίδα (22), πλαστικό χρήμα (20), παρατασιούχοι (19), απομείωση χρέους (16), τέταρτο μνημόνιο (14), υπερταμείο (9), προσωπική διαφορά (6)

Μερικά άλλα στατιστικά στοιχεία που τα επεξεργάστηκε η Stazybostat:

Από το 2010 Stazybo Horn, Alexis, Silent Bob, voulagx συνεχίζουν να ψηφίζουν με το ίδιο παρανόμι. Φέτος είχαμε δυο απώλειες σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχουν κι άλλοι που ψηφίζουν όλα τα χρόνια, αλλά δεν είναι συνεπείς στο παρανόμι τους· ο Νικοκύρης κι ο Σκύλος, μπορεί κι ο Δύτης, η Μαρία, ο Αγγελος. Να σημειώσουμε ότι από το 2011 συμμετέχουν ανελλιπώς (έχουν δηλαδή χάσει μόνο την πρώτη διοργάνωση) οι Spiral Architect, Spikon, Κασσάνδρα και Το Ρεμάλι Της Φωκίωνος Νέγρη

Τρεις από εσάς ψήφισαν την πρώτη τριάδα· ωστόσο, κανείς από τους τρεις δεν ψήφισε επώνυμα, οπότε δεν θα απονεμηθεί το σχετικό βραβείο, η περίφημη σπαμακόπιτα. Ο πιο γρήγορος την πρώτη μέρα 18/12 στις τρεισήμισι το απόγευμα, με τη 261η συμμετοχή.

40 από τις 45 λέξεις ψηφίστηκαν και μονοκούκι. Πιο δημοφιλής, με διαφορά, φυσικά η φέικ νιουζ. Αναλυτικά: φέικ νιουζ (61), Ρουβίκωνας (36), κωλοτούμπα (33), εξωγήινος του Υμηττού (20), αντισπισιστής (19), POS (18), αριστεία (17), διεμφυλικός (15), κοινωνικό μέρισμα (13), πρόσφυγες (13), κρυπτονόμισμα (11), ουρά της καμήλας (11), παραντάιζ πέιπερς (10), υπερκατώτατος μισθός (9), σεξουαλική παρενόχληση (8), σανός (7), ταυτότητα φύλου (7), ηθικό πλεονέκτημα (6), καθαρή έξοδος (6), πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας (6), δικτυακή ουδετερότητα (5), στρατηγικός κακοπληρωτής (5), έξοδος στις αγορές (5), ανέπαφη συναλλαγή (5), αξιολόγηση (4), οφσόρ (4), παρατασιούχοι (4), τρολ (4), ΕΦΚΑ (4), φορολοταρία (3), πλαστικό χρήμα (3), ηλεκτρονικό εισιτήριο (3), ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (3), ΚΕΕΛΠΝΟ (3), κεντροαριστερά (3), ιδεοληψία (3), πλεόνασμα (2), ουμπεράδες (2), απομείωση χρέους (1), πετρελαιοκηλίδα (1).

Είχαμε ακόμη 100 διαφορετικά ζευγάρια λέξεων· πιο δημοφιλές το «ταυτότητα φύλου, φέικ νιουζ», τέσσερις φορές. 786 ήταν οι διαφορετικές τριάδες που ψηφίστηκαν. Μακράν πρώτη 16 φορές η «κοινωνικό μέρισμα, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, υπερπλεόνασμα», σε απόσταση με 7, «αντισπισιστής, σεξουαλική παρενόχληση, φέικ νιουζ» και «εξωγήινος του Υμηττού, οφσόρ, παραντάιζ πέιπερς».

Φέτος ψήφισαν 1537 φίλοι του ιστολογίου, κι έτσι ανακόπηκε η καθοδική τάση των τελευταίων ετών -πέρυσι είχαμε 1430 συμμετοχές, αλλά πρόπερσι αρκετά περισσότερους (1794) ενώ το ρεκόρ του 2013 (2190) παραμένει ακατάρριπτο. Βέβαια τότε η ψηφοφορία είχε αναμεταδοθεί από μεγάλους ιστότοπους.

Φέτος η ψηφοφορία διάρκεσε λιγότερες μέρες από τις προηγούμενες φορές -για λόγους τεχνικούς, δηλαδή δικής μου διαθεσιμότητας και του Στάζιμπου, αρχίσαμε την ψηφοφορία στις 18 του μηνός ενώ συνήθως ξεκινούσαμε 3-4 μέρες νωρίτερα (πέρυσι στις 14.12). Η μικρότερη διάρκεια δεν φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τη συμμετοχή σας.

Επώνυμα ψήφισαν 445 φίλοι, ανώνυμη ψήφο έδωσαν 992.

Μπορούσατε να ψηφίσετε έως τρεις επιλογές, αλλά αυτό δεν το αξιοποίησαν όλοι. Συγκεκριμένα:

1 λέξη ψήφισε το 25,6%
2 λέξεις ψήφισε το 8,7%
3 λέξεις ψήφισε το 65,6%
Σε συγκριση με πέρυσι (29,5-6,5-64) βλέπουμε πως μειώθηκαν αρκετά τα μονοκούκια.

Αν θέλετε όλες τις εικόνες συγκεντρωμένες, ιδού ένα άλμπουμ της φετινής διαδικασίας για τη Λέξη της χρονιάς.

Για τη λέξη της χρονιάς θα χρειαστεί ειδικό άρθρο -και κάτι μου λέει πως θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Πρέπει να σημειώσω ότι ο αντίστοιχος αγγλικός/διεθνής όρος αναγορεύτηκε σε λέξη του 2017 από δυο ή τρεις λεξικογραφικούς ιστοτόπους. Προσωπικά, πριν αρχίσει η ψηφοφορία ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα επικρατήσει αν και δεν περίμενα τόσο άνετη επικράτηση.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2017 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

142 Σχόλια to “Φέικ νιουζ, η λέξη του 2017!”

  1. Pirros said

    Προσωπικά δεν το περίμενα αυτό το αποτέλεσμα για τη λέξη της χρονιάς. Οι τρεις λέξεις που εγώ ψήφισα κατατάχθηκαν στις θέσεις 2, 4 και 13.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Φέικ νιουζ λοιπόν.

    Και του χρόνου.

    >Και οι δυο ενστάσεις έχουν κάποια βάση

    Και καλά οι ενστάσεις επειδή είναι σύμπλοκος όρος και επειδή είναι ασυμμόρφωτο δάνειο.

    Η ένσταση της κυβέρνησης όμως;

    Διαβάζω:

    «Στα social media η έφεση της κυβέρνησης στην απόφαση της Δικαιοσύνης για την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς προκάλεσε κύμα οργής. Ξευτιλίκια! Έτσι χαρακτήρισαν την πράξη του κ. Τσίπρα απλοί πολίτες, πολιτικοί του αντίπαλοι και φίλοι. Η χτεσινή κυβερνητική «πρωτοβουλία» δεν έχει προηγούμενο!»

    http://www.liberal.gr/arthro/183622/apopsi/arthra/xeutilikia.html

  3. Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
    Ούτε εγώ πέτυχα την τριάδα και δεν περίμενα για λέξη της χρονιάς το φέικ νιούζ. Φοβάμαι, άλλωστε πως θα είναι για πολλά χρόνια λέξη της χρονιάς.
    Να’ στε καλά Νικοκύρη και Στάζιμπε και του χρόνου να ξαναστήσετε τον διαγωνισμό.

  4. LandS said

    Προσέξατε ότι φέτος για πρώτη φορά ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς κάτι που δεν έχει να κάνει με μνημόνια ή ?rexit;

    Καλή χρονιά να έχουμε!

    Εγώ ξέρω ποια ομάδα θα πάρει το κύπελο στη Ρωσία φέτος (δεκατέσσερις ωρίτσες έμειναν)

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

    Νάμαστε καλά να ψηφίσουμε ΛτΧ και του χρόνου, και του παραχρόνου και…

  6. atheofobos said

    2
    Δεν προλάβαμε να ψηφίσουμε τα face news και εσύ μας προσγείωσες στα real news!

  7. Γιώργος Κόφτης said

    Γιώργη, χάσαμε! 🙂
    Σ΄ευχαριστούμε κατ΄αρχάς, για τις πολύτιμες γνώσεις που μας προσφέρεις και ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία,
    πρόοδο, δημιουργικότητα και αλληλοκατανόηση με σεβασμό, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σε εκμεταλλευόμαστε! 🙂

  8. Καλημέρα, καλή πρωτοχρονιά με καλό να τον δεχτούμε το νέο
    4α Αξιοσημείωτη παρατήρηση θαρρώ.
    Και του χρόνου.

    Στη σελίδα με το άλμπουμ της διαδικασίας διακρίνω δυνατότητα για παρουσίαση του αποτελέσματος από άλλα σάιτ. Μας δίνετε και τον κώδικα να την βάλουμε; (και ν’ αλλάξεις Νικοκύρη και τη δική σου εικόνα, όχι πια ψήφισε αλλ’ αυτή είναι. Όλο το ξεχνάς 🙂 ).

  9. 8 γ στο τέλος. Α! με πρόλαβες! Ωραίος.

  10. Γς said

    Φέικ Νιουζ.

    1955.

    Καισαριανή, Βύρωνας, Υμηττός. Ξύπνησαν γύρω στις 11 από τις φωνές μιας ομάδας εφημεριδοπωλών που έτρεχαν κουβαλώντας πάκους εφημερίδων και φώναζαν:

    «Η Κύπρος φλέγεται! Ο Μακάριος αυτοκτόνησε!»

    Κι όλος ο κόσμος, της μοναδικής ενημέρωσης από το ραδιόφωνο της ΕΙΡ [που θα είχε κλείσει εκείνη την ώρα με τον Εθνικό ύμνο] έσπευδε να αγοράσει ένα φύλλο.

    Και ματαίως έψαχναν να βρουν κάτι σχετικό με τα διαλαλούμενα υπό των εφημεριδοπωλών που έκαναν την αρπαχτή τους εκείνη τη νύχτα

  11. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Συγχαρητήρια στον Στάζιμπο που για μιά ακόμη χρονιά ήταν η ψυχή της ψηφοφορίας, να είστε καλά και οι δύο, και του χρόνου με υγεία.

  12. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Διαπιστώνει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η λέξη της χρονιάς είτε δεν είναι λέξη αλλά σύμπλοκος όρος ή ακρωνύμιο, είτε δεν είναι ελληνική λέξη, είτε και τα δύο.

    > > Ο πιο γρήγορος την πρώτη μέρα 18/12 στις τρεισήμισι το απόγευμα, με τη 261η συμμετοχή.

    Μήπως λείπει κάτι εδώ; Δεν καταλαβαίνω το νόημα.

    Λοιπόν, και του χρόνου!

  13. Πέπε said

    @12:
    Βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ, το Μπρέξιτ και τα κάπιταλ κοντρόλς επέχουν θέση λέξεων, αφού έτσι ονομάζονται έννοιες που μας απασχόλησαν τις αντίστοιχες χρονιές. Αντίθετα το σαξές στόρι και, θα έλεγα, και η επαναδιαπραγμάτευση είναι πιο πολύ ατάκες που έκαναν αίσθηση.

    Αλήθεια, σας τα ‘πανε; Εμάς δυο παρέες μέχρι τώρα.

  14. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίζω και οι τρεις επιλογές μου είναι μέσα στην εξάδα . Φέικ νιουζ αντισπισιστής και εξωγήινος του Υμηττού. Την πρώτη γιατί μας έπρηξαν την δεύτερη γιατι την άκουσα γαι πρώτη φορά και την τρίτη για το ..χιούμορ του Κυριάκου. Καλή Χρονιά.

  15. Καλή Χρονιά!

  16. Καλημέρα, χρόνια πολλά

    Να πω την αλήθεια σαν φέικ νιους μου φαίνονται όλα αυτά… ανώνυμες ψήφοι κι αν ο Βάταλος ψήφισε 46 φορές ; γιατί ναι μεν μεγάλα παιδιά είμαστε αλλά όχι όλοι ! Το λέω γιατί έξω -στον κόσμο- δεν την έχω ακούσει από κανέναν αυτή την λέξη σε αντίθεση με τα κάπιταλ κοντρολς, ένφια κ.λ.π. Ισως αφορά περισσότερο αυτούς που ενημερώνονται περισσότερο από μένα στα πολιτικά. (ακόμα)

    Η ευχή μου για το 18 : ο Βαγγέλας στην στενή, αλλιώς αυτός ο τόπος δεν έχει προκοπή και για να γίνει -λογω πολιτικού κόστους- πρέπει να χάσει ο ΟΣΦΠ το πρωτάθλημα

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλες κι όλους

    16β: Γιώργο, κινδυνεύεις σοβαρά να χαρακτηριστείς κι εσύ κακόψυχος 🙂 🙂

  18. Γς said

    Πλάκωσε κι η Ζανταρμερί ντ ιστολοζί

  19. Faltsos said

    16
    Ο «επιχειρηματίας» ΒΜ στη στενή και ο ΟΣΦΠ να χάσει το πρωτάθλημα;
    Είπαμε ότι τέτοιες μέρες ακούμε τις πιο απίθανες προβλέψεις, αλλά υπάρχουν και όρια…

  20. κασσάνδρα said

    Πρώτη φορά που πέτυχα τη λέξη.
    Καλή χρονιά Νικοκύρη !

  21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    16 – Θα μείνεις με την ευχή, στην φυλακή πάνε οι αδύναμοι και τα κορόϊδα κι ο Βαγγέλας δεν είναι τίποτε από τα δύο.
    Για να έχει προκοπή αυτός ο τόπος αλλά και όλος ο κόσμος, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να ψηφίσουν νόμους κατά της νόμιμης φοροδιαφυγής αλλά προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι το δημοκρατικό πολίτευμα , με τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία θα ζούμε στην εικονική δημοκρατική πραγματικότητα των ΜΜΑ.
    Και του χρόνου.

  22. Faltsos said

    Ας θυμηθούμε πώς λένε τη λέξη της χρονιάς στα ελληνικά:

  23. Πέπε said

    @20:
    Φαντάζομαι ότι το ‘χες προβλέψει αλλά δε σε πίστευαν; 🙂

  24. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    12α Σωστή η διαπίστωση. Παγκοσμιοποίηση γαρ.

    12β Απ’ όσους ανώνυμους πέτυχαν με την ψήφο τους την πρώτη τριάδα, ο πρώτος χρονολογικά ήταν αυτός που…

  25. Κουτρούφι said

    Γενικά, δεν πολυσυμπαθώ τους σύμπλοκους όρους και έτσι αρκετές από τις προτάσεις δεν τις προτίμησα. Αν και δεν συμπαθώ επίσης λέξεις με αρχικά, είχα προτείνει τον ΕΦΚΑ. Μού φαίνεται ότι ψήφισα και το «αντισπισιστής» και τέλος ψήφισα Φώ,.. εε, Κεντροαριστερά. Μιας και ισοψήφισαν τα δυο, ιδού μια πρόταση για την ονομασία του νέου σχηματισμού. Ενιαίος Φορέας ΚεντροΑριστεράς (ΕΦΚΑ).
    ————————————————————-
    Για τα Σιφνέικα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα έχω ξαναγράψει. Κάθε παιδάκι έχει τα δικά του, κάθε χρόνο διαφορετικά, που τα φτιάχνουν συγγενείς ή γνωστοί καλαντιστές του νησιού. Παρόμοια, βγαίνουν στα κάλαντα επιτροπές εκκλησιών και σύλλογοι. Αρκετοί όμως παίρνουν φόρα και γράφουν κάλαντα για να σατιρίσουν ή να σχολιάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.
    Παραθέτω ένα φετινό δείγμα. Στη Σίφνο, παραδοσιακά, υπήρχαν γαϊδούρια και μουλάρια. Άλογα είχαν ελάχιστοι. Τα τελευταία χρόνια, έχει πιάσει μια τρέλα, ιδιαίτερα νεαρούς, και αποκτούν άλογα. Ένας από αυτούς το προχώρησε παραπέρα και έφτιαξε τουριστική επιχείρηση (Sifnos horseriding). Ο επιχειρηματίας ονομάζεται Γιάννης (το Για, Σιφνέικα) και έχει παρατσούκλι «Τίγλας». Κάποιος φίλος του τον σατιρίζει με κάλαντα που του έφτιαξε. Κατά κάποιο τρόπο στα κάλαντα αυτά αναπτύσσεται το μπιζνες πλαν της επιχείρησης, με SWOT analysis κλπ. Κανονική πρόταση ΕΣΠΑ αλλά με «χρηματοδότηση», μέσω των καλάντων, τύπου crowdfunding.

    Τα άλογα, κι εγώ πεινώ, δώστε μου χρήμα για σανό
    σοβαρά δεν ειναι ατάκα, θέλουνε οι στάβλοι πλάκα.

    Δύσκολη είναι η εποχή, συνδράμετε, όχι αποχή
    κάπως για να στηλωθούμε, παστουρμάς να μη γινούμε.

    Γιατί έχω κλείσει και δουλειές, βόλτες, περίπατοι, «Ελιές» [1]
    γάμοι μα και πεθαμένοι, η δουλειά μάς περιμένει.

    Απέκτησα και «κλιβανο» [2], μου στείλανε απ’το Λίβανο
    την κασέλα να βορτάρω, τον Μπουφούνη[3] να σνομπάρω.

    Θα ‘μαι ντυμένος σα γαμπρός, θα λέω «ουίς»[4] και βίρα μπρος
    όχι ρούχα ό,τι και ό,τι, τα ‘χω από τον Κρινιώτη [5].

    Κι ερωτευμένοι θα τραβώ , φτάνει να πέφτουνε ευρώ
    θα τους φέγγω στο γxxxx, -τι τραβάμε απο την κρίση!

    Δώστε λοιπόν την συνδρομή και θα’ χετε και εκδρομή
    σε μουσεία και σε Βίγλα, απο τον γxxxx Τίγλα.

    Εχω και άλλα πιο πολλά, προς το παρόν, Χρόνια Πολλά
    έρχονται απ’ τα Εμιράτα, πέντε άλογα βαρβάτα.

    Εβρεξε όμως ευτυχώς, να σπείρετε όλοι προσεχώς
    συγγενείς, γνωστοί και φίλοι, θέλω μπάλες με τριφύλλι.

    Να μην ξεχάσετε το Για, παντοτε να ‘χετε Υγειά
    βάλτε μου φαϊ να ζήσω, πριν τα πέταλα τα στήσω.

    Στιχ. Κώστας Β. Γεωργούλης

    Και του Χρόνου!

    [1]. Σύγχρονο, πολυτελές Resort.
    [2]. Από τα συμφραζόμενα, μάλλον, κιλλίβαντα εννοεί.
    [3]. Ξυλουργός, κατασκευαστής και φερέτρων. Νυν, αντιδήμαρχος Σίφνου
    [4]. Παράγγελμα στα μουλαρογάδουρα για να κινηθούν.
    [5]. Δεν ξέρω τι εννοεί εδώ.

  26. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους! Κι εγώ βεβαίως εξεπλάγην με το αποτέλεσμα,και ως προς την τρίτη λέξη, αλλά …σέβομαι τη θέληση του λαού! 🙂

  27. sarant said

    25 Καταπληκτικό!

    Καλή χρονιά!

  28. Μαρία Γλέζου said

    Καλημέρα και καλή Πρωτοχρονιά!
    Ελπίζω η λέξη της επόμενης χρονιάς να είναι θετική και αισιόδοξη.

  29. Faltsos said

    Λέξη της χρονιάς επιλέγουν κι άλλοι.

    Εντυπωσιακό είναι ότι το λεξικό Collins συμφωνεί με τους ψηφοφόρους αυτού εδώ του ιστολογίου, επιλέγοντας κι αυτό ως λέξη της χρονιάς τον όρο «fake news».
    Αυτοί έχουν στη διάθεσή τους πλήρως αντικειμενικά κριτήρια, τον αριθμό αναζητήσεων στο λεξικό τους.

    https://www.collinsdictionary.com/word-lovers-blog/new/collins-2017-word-of-the-year-shortlist,396,HCB.html

  30. Πέπε said

    @25:
    Καταπληκτικό, συμφωνώ! 🙂

  31. Soumela said

    Καλή χρονιά από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη.
    Θυμάμαι ότι ψήφισα fake news αλλά όχι τις άλλες λέξεις πώς μπορώ να μάθω;

  32. sarant said

    31 Παρολο που η ψήφος είναι μυστική, επειδή ψήφισες επώνυμα βλέπουμε ότι οι άλλες δυο λέξεις ήταν πλημμύρες και κοινωνικό μέρισμα.

  33. Χρίστος Δάλκος said

    Οἱ δύο ξένες λέξεις δέν θά μποροῦσαν νά ἀντικατασταθοῦν ἀπό μιά σύνθετη ἑλληνική τοῦ τύπου: παραπληροφόρηση, παραπληροφορία, παρενημέρωση ἤ κάτι παρεμφερές; Διερωτῶμαι.

  34. # 21

    Λάμπρο’ μ κι ο Κοσκωτάς χοντρός ήτανε αλλά φυλακή μπήκε, ουτε τον Τσοχατζόπουλο τον πέρναγες για κορόιδο αλλά κι αυτός είδε την γλύκα… Βέβαια η θέση του προέδρου του ΟΣΦΠ είναι ανώτερη οποιουδήποτε υπουργού αλλά μάλλον σου διαφεύγει πως ο Β.Μ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλέον πρόεδρος αλλά μέτοχος (κι εγώ είμαι μέτοχος του ΠΑΟΚ, σου λέει τίποτε ; )
    Η δική μου εμπειρία λέει πως άτομα σαν αυτά που προαναφέρθηκαν είναι μπροστινοί άλλων που δεν είναι κορόιδα να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες κι όταν τα πράγματα ζορίσουν άσχημα οι άλλοι τους δίνουνε και ησυχάζουνε.
    Για το ποιά οικογένεια είναι πίσω από τον καθένα δεν είναι δύσκολο να το υποθέσεις, θυμίσου ποιός ήταν συνεταίρος του Κοσκωτά, ο Ακης έλεγε ό,τι πει ο πρόεδρος, τώρα πίσω από τον Βαγγέλη που να πάει το μυαλό μου, το αφήνω σε σένα ( άμα το παιδέψεις λίγο θα βρεις και γιατί απεσύρθη ο Αλαφούζος από τον ΠΑΟ )
    Να σου υπενθυμίσω πως όταν εγώ μίλαγα για συμμαχία ΠΑΟ-ΟΣΦΠ πριν 4 και βάλε χρόνια οι περισσότεροι βλέπατε την Δίκη στον Σκάει ;; (που εγώ σχεδόν ποτέ δεν είδα)

  35. Στα φετινά αποτελέσματα, χρησιμοποιήσαμε τη γραμματοσειρά Porson της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.

    Ανοιχτά -αλλά ανώνυμα, φυσικά- τα ψηφοδέλτια της φετινής ψηφοφορίας: http://j.mp/lexi2017poll

  36. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στο Νικοκύρη και στις/στους σχολιάστριες/στές. Το ’18 με υγεία και τύχη.

    20 >Πρώτη φορά που πέτυχα τη λέξη

    Κασσάνδρα, άλλαξε χρηστώνυμο 🙂

  37. raf said

    Και του χρόνου! Καλή πρωτοχρονιά σε όλους!

  38. Πάνος με πεζά said

    Fake news, ελληνιστί «Ράδιο Αρβύλα»…

  39. Θαρρώ η σημασία του fake δεν είναι απλώς ψευδής, αλλά περιλαμβάνει και την κατασκευή, την σκοπιμότητα να περαστεί για αληθινός, οπότε το πλαστές ειδήσεις, ή στην καθομιλουμένη το ειδήσεις-μαϊμού, νομίζω είναι πιο εύστοχο.

  40. 38: Το ράδιο αρβύλα δηλώνει μια φήμη, αλλά δεν περιέχει απαραίτητα ένδειξη σκοπιμότητας για απομίμηση της πραγματικότητας.

  41. Καλή χρονιά

    αν και στο 20 βλέπω ότι η Κασσάνδρα έπεσε μέσα στις προβλέψεις της χμμμμ….

  42. 25, 27, 30,

    …και αλογόκριτο!

  43. 8: Με δεξί κλικ πάνω σε μια εικόνα, και άνοιγμα σε νέα καρτέλα/παράθυρο, φαίνεται η διεύθυνση της εικόνας για χοτλίνκινκ.

  44. ΣΠ said

    Καλή Χρονιά!

    Το φέικ νιουζ ήταν μια από τις τρεις επιλογές μου αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσο ισχυρό φαβορί. Ήταν 5-6 επιλογές που μου φαίνονταν σχεδόν εξ ίσου πιθανές.

  45. ΣΠ said

    Μπορεί για κάθε λέξη να βγει πόσες φορές ψηφίστηκε μονοκούκι, πόσες φορές μαζί με μία άλλη και πόσες μαζί με δύο άλλες;

  46. Ιουστίνη Ανδρ. said

    Επειδή τυχαίνει να είμαι επαγγελματίας μαθηματικός, επιτρέψτε μου να σάς πω ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι για γέλια:
    1. Πώς διασφαλίστηκε ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει άπειρες φορές, είτε με ψευδώνυμο, είτε ανώνυμα;
    2. Πώς ξέρουμε ποιές ψήφοι είναι από Ελλάδα και ποιές από το εξωτερικό, π.χ. από τραμπιστές των ΗΠΑ που ήθελαν να αναδείξουν λέξη της χρονιάς το fake news που καθιέρωσε το ίνδαλμά τους ο Τράμπ;
    3. Γιατί δεν ακολουθήθηκε η εύκολη μέθοδος μία IP, μία ψήφος;
    Παρακαλώ απαντήστε μου σε αυτά τα ερωτήματα και θα επανέλθω. Μέχρι τότε, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον κύριο του σχ. 16 που αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα. Ασφαλώς, θα είναι συνάδελφος, ή τουλάχιστον στοιχηματάκιας με στοιχειώδη γνώση των πιθανοτήτων

  47. sarant said

    46 Δεν υπάρχει εύκολη μέθοδος «μία IP = μία ψήφος» διότι κάποιοι μπορει να ψηφίζουν πχ από την ίδια οικογένεια ή από μία δημόσια υπηρεσία. Εδώ δεν κατάφερε το νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής, πληρώνοντας αδρά, να εγγυηθεί αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν θα περιμένατε να το καταφέρει ένα πτωχό πλην τίμιο ιστολόγιο; Μάλλον για γέλια είναι η απάντησή σας. Αν συμμετείχατε στην ψηφοφορια, θα βλέπατε ότι η αποφυγή της πολυψηφίας επαφιοταν στη συνείδηση των ψηφιζοντων. Και, όχι, δεν υπήρχε κόφτης που να αποκλείει τους τραμπιστ΄ς.

  48. Πάντως υπήρξε προκατάληψη: εγώ πρότεινα την εξαίρετη λέξη «σουφροκλανίστρα» (από το Ξηρόμερο) και δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο.

  49. Λεύκιππος said

    46 Κάτι δεν πάει καλά εδώ…… Ο όλος σχολιασμός δείχνει κάποιον που ξέρει καλά, παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα σ’ αυτό το ιστολόγιο, ιδιαίτερα για τα εξ Ιλλινόϊς ενδιαφέροντα. Και ο ίδιος σχολιαστής ή μάλλον σχολιάστρια, αποκαλεί τον ιδιαίτερα γνωστό στους παροικούντας Gpointofview, σαν κύριο του σχ. 16.

  50. sarant said

    33-39 Το fake news προς το παρόν αποδίδεται ψευδείς ειδήσεις -που είναι και το σχετικό αδίκημα στον κώδικα.
    Ισχύει φυσικά η ένσταση του σχολίου 39 αλλά και με βάση το λεξικό η λέξη «ψευδής» περιλαμβάνει και την έννοια «πλαστος»
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%AE%CF%82+-%CE%AE%CF%82+-%CE%AD%CF%82%22&dq=

    Προς το παρόν, δεν βλέπω κάτι καλύτερο από το «ψευδείς ειδήσεις» που ήδη χρησιμοποιείται.
    https://ec.europa.eu/greece/news/20171411_fake_news_el

  51. Πλακώσανε πάλι, επαναστάτες, πσωνισμένοι κι εξυπνάκηδες. Πώς διασφαλίζεις ότι ο άλλος δεν αλλάζει 200 διευθύνσεις IP, αν θέλει να ψηφίσει 200 φορές; Πώς εξασφαλίζεις ότι δεν σβήνει τα κούκις και ψηφίζει 200 φορές από έναν ή 15 μπράουζερ; Πώς εξασφαλίζεις ότι ο γκουγκλολογαριασμός που χρησιμοποίησε για να ψηφίζει είναι μοναδικός και δεν έχει άλλους 50; Να ζητάμε την επόμενη αστυνομικές ταυτότητες.

    Αηδία, είστε μερικοί! Καλά το λέω να σταματήσω κάθε χρόνο, αλλά τιμώ τον Νίκο. Όχι σαν κάτι άλλους εδώ μέσα, που ξέρουν να τιμούν μόνο με λόγια και ταβέρνα.

  52. ΣΠ said

    46
    Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός για να δει ότι η ψηφοφορία έχει αδυναμίες. Έχουν επισημανθεί ήδη και άλλες πέρα από αυτές που γράφετε. Όμως δεν κρίνεται και τίποτα κρίσιμο. Η όλη διαδικασία, δηλαδή οι αρχικές προτάσεις, η κατάρτιση του ψηφοδελτίου, η ψηφοφορία και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων απλώς μας διασκεδάζουν.

  53. 50: Αν το fake είναι δεύτερη σημασία, υποέννοια (ας πούμε) του false, με τη σημασία του πλαστού, και το πλαστός είναι δεύτερη σημασία, υποέννοια επίσης, του ψευδής, νομίζω ότι η σωστή ισοδυναμία είναι fake πλαστός. Αλλιώς, ό,τι είναι fake είναι και ψευδές, αλλά ό,τι είναι ψευδές δεν είναι υποχρεωτικά fake.

  54. spatholouro said

    #46
    Κάτι δεν πάει καλά εδώ, όντως: μόνο ένας πολυτονιστής θα πληκτρολογούσε εκ συνηθείας τόνους στα «σάς», «ποιές», «ποιές», «Τράμπ»…

  55. Φωτοτυπάκιας said

    Είναι πράγματι αλήθεια, ότι οι «ψεύτικες ειδήσεις» βγήκαν η λέξη της χρονιάς; Μήπως είναι …fake news; Καλή χρονιά!

  56. sarant said

    51-52 E, μα!

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Τὶς καλύτερες εὐχές μου γιὰ τὴ χρονιὰ ποὺ ἔρχεται σὲ ὅλες καὶ ὅλους τοὺς συνταξιδευτές* αὐτοῦ τοῦ ἱστολογίου. Ὑγεία πρῶτα καὶ πάνω ἀπ᾿ ὅλα καὶ νὰ χαιρόμαστε ὅσες, ὅσους καὶ ὅ,τι ἀγαπᾶμε.

    *συνταξιδευτές: μήν πάει ὁ νοῦς σας σὲ συνταξιούχους, ποὺ λέει καὶ μιὰ ψυχὴ**· τὸ λέω ἔτσι ἐπειδὴ ἱστ(ι)οδρομοῦμε παρέα.

    **Καλὴ χρονιὰ, μπαγασάκο· καὶ μὲ λιγότερα ψέματα· παραμονεύει ὁ κακόψυχος!
    Ἄ, νὰ λέμε καὶ κανένα εὐχαριστῶ ὅταν μᾶς κάνουν δωρεάν μαθήματα γραμματικῆς.

    @Κουτρούφι (#25). Πατριώτη, νὰ εἶσαι καλά· ὅσο ἡ λαϊκὴ μούσα εἶναι ζωντανὴ καὶ δημιουργικὴ νὰ εἴμαστε αἰσιόδοξοι.

  58. Ιουστίνη Ανδρ. said

    Ευχαριστώ για την απάντηση κ. Σαραντάκο (σχ. 47). Δεν είχα αντιληφθεί (το θεωρούσα αδιανόητο) ότι ήταν εν γνώσει σας πως η ψηφοφορία είναι διάτρητη, στο έλεος των μπαγαπόντηδων που θέλουν να την χειραγωγήσουν για κάποιο λόγο.
    Με έκπληξη βλέπω πως το ξέρανε αυτό και οι αναγνώστες σας (ΣΠ, σχ. 52), οπότε πάω πάσσο. Ισχύει εδώ η παροιμία… «ο κόσμος τόχε τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι»

    Και να σκεφτεί κανείς πως είμαι σχετικά τακτική αναγνώστρια εδώ και κάνα δίμηνο. Σίγουρα θα έκανα πολλούς να γελάσουν με την αφέλεια και την ευκολοπιστία μου ότι σε ένα έγκυρο (κατά κοινή ομολογία) Ιστολόγιο διοργανώνονται σχετικά έγκυρες ψηφοφορίες.
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: Είναι εν γνώσει του Διαχειριστή κ. Σαραντάκου το κάλπικο της ψηφοφορίας!.. Αυτό είναι το Ρωμέικο, όπως θα έλεγε κάποιος αναγνώστης σας, με τον οποίο δεν έχω την παραμικρή σχέση, όπως υπαινίσσεται ο κύριος του σχ.54…

    Χάρηκα για την γνωριμία
    Ιουστίνη Ανδρούτσου

    Υστερόγραφο: Δεν θα επανέλθω, όσο κι αν με λοιδορήσετε για την αφέλειά μου

  59. Λεύκιππος said

    Αρχίσατε το σχόλιο 46 «…….επιτρέψτε μου να σάς πω ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι για γέλια:….» και κλείσατε με το σχόλιο 58 «Δεν θα επανέλθω, όσο κι αν με λοιδορήσετε για την αφέλειά μου». Τι συμπερασματα να βγάλει κάποιος;

  60. BLOG_OTI_NANAI said

    58: Πάλι ο Βάταλος με γυναικείο ψευδώνυμο…

  61. Spiridione said

    Δεν είναι ο Βάταλος, άλλο τρολ είναι.

  62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @51.Stazybο Hοrn said:
    «…
    Όχι σαν κάτι άλλους εδώ μέσα, που ξέρουν να τιμούν μόνο με λόγια και ταβέρνα. »

    Τί κακὸ ἔχει ἡ ταβέρνα; 🙂

  63. Καλή χρονιά, βρε! Με υγεία και αντοχή.
    Μην σκυλιάζουτε, λέμε!

  64. Παταγώδης αποτυχία! Καμία από τις λέξεις που ψήφισα δεν διακρίθηκε!

    Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι τι ψήφισα ακριβώς, νομίζω ηλεκτρονικό εισιτήριο, πλημμύρες και πετρελαιοκηλίδα, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Οπωσδήποτε πάντως τίποτε από τα πρώτα.

  65. 43 Καλά σου. Δεν μολογάς, ε; Τόφτιαξα κι εγώ μοναχός μου. Αν και, βλέπω πως αυτή τη φορά το μέγεθος του κάθε όρου δεν είναι ανάλογο με το «έλαβε». Υπάρχουν πολλά στο ίδιο μέγεθος κι έτσι δεν ξεχωρίζει με την πρώτη.

  66. 65 Για το μπλογκ μου αναφέρομαι

  67. 62: στο μόνο να κοιτάξεις, όχι στο δάχτυλο. Αλλά τι έπαθες και μυγιάστηκες εσύ;

    65: Το 43 δεν είναι επαρκές ως οδηγία;
    Τα παράπονά σου στο tagxedo (μόνο σε μπράουζερ που υποστηρίζει silverlight). Η κανονικοποίηση δουλεύει σωστά για μένα.

  68. Πέπε said

    @58:
    Θα κολλούσατε τα ζάρια αν παίζατε γκρινιάρη ή φιδάκι με τα παιδιά σας; Θα σημαδεύατε την τράπουλα του Ούνο;

    Εντάξει, μερικοί κλέβουν και σ’ αυτά. Αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να πει καν τη λέξη «κλέβεις», λέει «κάνεις ζαβολιές». Το πράγμα είναι μεν πιθανόν να συμβεί, αλλά η σημασία του είναι ελάχιστη.

  69. 66: Στόχο στην εικόνα θα βάλεις το https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/31/woty2017-3/, κι όχι τον εαυτό της.

  70. 69 Σωστά. Εμ γι’ αυτό το ζήτησα ετοιματζίδικο 🙂
    Να το βάλω αλλά θέλει αντικατάσταση στις [ με < και αντίστοιχα απ' την άλλη (δεν ξέρω αν γίνεται κι αλλιώς)

    [a href="https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/31/woty2017-3/"%5D
    [img src="https://i.imgur.com/35AzPJ2.jpg"= width="90%" /][/a]

    Το 90% προαιρετικό και προσαρμόσιμο, ομοίως κι η εικόνα μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

  71. ΣΠ said

    68
    Έτσι ακριβώς. Η ψηφοφορία δεν κινδυνεύει από νοθεία επειδή κανένας δεν θα μπει στον κόπο να αλλοιώσει ένα αποτέλεσμα που δεν έχει μεγάλη σημασία.

  72. # 72

    δεν πειράζει, χάνετε την (αξιομνημόνευτη) φωτό σας μένει το ποιηματάκι…

    Χαρά μεγάλη νάχετε,
    υγεία πέρα ως πέρα
    και μέσα στο δεκαοκτώ
    να δείτε άσπρη μέρα !

  73. raf said

    Όταν είχε πει ο Νικοκύρης πως μια λέξη έχει μεγάλο προβάδισμα, ήμουν σίγουρος πως αυτή είναι τα φέικ νιουζ… κι απόδειξη πως ζούμε στον ρυθμό τους κάποια σχόλια που διαβάζω. 😀

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  75. Θεοδώρα said

    Ψήφισα fake news αλλά δεν περίμενα πως θα είναι και πρώτη. Θα έχει ενδιαφέρον ποιας ελληνική απόδοση θα καθιερωθεί αφού το θέμα ήρθε για να μείνει.
    Εύχομαι καλή Πρωτοχρονιά και καλή υγεία και τύχη σε όλες και όλους!

  76. Άλλο πρόθεση ψήφου, άλλο παράσταση νίκης. Αυτό.

  77. sarant said

    68-71 Γι αυτό και δεν είναι τόσο συνετό να βάζουμε πολιτικό ερώτημα σε τέτοια γκάλοπ.

    74 🙂

    58 Αν σας λοιδορησουν όχι για την αφέλειά σας αλλά για άλλο πράγμα;

  78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    59 τέλος- Πως η ζωή κάποιων είναι τελείως ΑΚΥΡΗ.

  79. Αυτό πριν λίγα λεπτά έξω από το παραθυρό μου

  80. sxoliko said

    Κι όμως φέτος δεν πρόλαβα να ψηφίσω. Αμέλησα τις πρώτες μέρες και πάτησα το λινκ την τελευταία που είχε κλείσει. Είχα αποφασίσει (από την αρχή) να ψήφιζα φέικ νιουζ, pos και παραντάιζ πέιπερς. Κι απ’ ότι βλέπω θα ξεχώριζα τη 2η θέση. Και του χρόνου, λοιπόν.

  81. Mina said

    Κύριε Stazybο Hοrn συγχαρητήρια και…»Ασε τον παλιόκοσμο να λέει. Να λέει ότι θέλει»

  82. sarant said

    81 Είδες πόση σημασία έχει μια ψήφος;!

    Του χρόνου!

  83. @81,83 Να δεις που καποια στιγμή στο μέλλον θα λένε για τη μια ψήφο που στέρησε από τα POS την καθιέρωση σαν δεύτερη λέξη της χρονιάς για το 2017 . Όπως η άλλη ψηφοφορία http://www.sarantakos.com/language/miapsifos.html

  84. Πάνος με πεζά said

    Εγώ πάλι πιστεύω οτι το «Ράδιο Αρβύλα»,επειδή ακριβώς έχει το ράδιο, είναι η κατασκευασμένη διάδοση,όχι η απλή φήμη (που τη λέμε πολύ απλά παραμύθι,Παπά και με διάφορες άλλες λέξεις). Βεβαίως,η κατασκευασμένη διάδοση ειδικά μέσω διαδικτύου,και για μικρής σημασίας θέματα,απέκτησε διαφοροποίηση με τη δική της λέξη,την «τρολλιά»…

  85. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα, με γειά μας η λέξη της χρονιάς.
    Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

  86. Τελικώς ο γαμβρός του Ιλλ-Οινόη δικός μας ήτο!

  87. Καλή χρονιά σε όλους — και στον χαλκέντερο Στάζι όλως ιδιαιτέρως 🙂 Πρέπει να έπιασα δύο στα τρία, αλλά δεν θυμάμαι ποια τρίτη λέξη ψήφισα…

  88. ΓιώργοςΜ said

    Για τη λέξη αυτή καθεαυτή, νομίζω αποδίδεται καλύτερα με το «πλαστή είδηση».
    Πλαστή, επειδή κάποιος την κατασκευάζει, καμμιά φορά με πολύ εκλεπτυσμένο τρόπο (επιτομή βέβαια το «Wag the dog», αν το θυμάστε), δεν είναι απλώς ένα ψέμα.
    Το ράδιο αρβύλα και η τρολιά κλπ δεν έχουν το κύρος της είδησης, είναι φήμες επιπέδου κουτσομπολιού, χωρίς κάποια επίφαση αυθεντικότητας, όπως η διάδοση μέσω επίσημων, έγκυρων (με ή χωρίς εισαγωτικά) ενημερωτικών μέσων.

  89. sarant said

    84 🙂

    88 Σεξουαλική παρενόχληση (ήταν η τρίτη λέξη σου)

  90. nessim said

    54., 46. Κυρία «επαγγελματία» «συνάδελφε» πέραν των τόνων,
    είστε και το μόνο πλάσμα στην ιστορία της σελίδας που χρησιμοποιήσατε για δεύτερη φορά τον όρο «στοιχηματάκιας».
    Η πρώτη είναι εδώ: «…ότι ΟΥΔΕΙΣ στοιχηματάκιας έδιδε κάποιαν τύχην εις τον Τούρκον «Κεντέρην», όπως δύναται να σάς βεβαιώσει ο στοιχηματάκιας του Ιστολογίου κ. Gpoint. …»
    (https://sarantakos.wordpress.com/2017/08/10/sayonara/#comment-449045)
    Αρα μάλλον σας καταλάβαμε.
    Και του χρόνου με υγεία και πιό στέλθ.

  91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 -«Πρέπει να έπιασα δύο στα τρία» Να πάρεις πρωτοχρονιάτικο λαχείο ή παίξε Τζόκερ 🙂
    Καλή χρονιά «συνάδελφε» Δύτη.

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93. sarant said

    91 Μπράβο!

  94. Alexis said

    #62: Ανεβάζει τη χοληστερίνη Δημήτρη. 😆

    Καλή χρονιά σε όλους!

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    34 – «Λάμπρο’ μ κι ο Κοσκωτάς χοντρός ήτανε αλλά φυλακή μπήκε, ουτε τον Τσοχατζόπουλο τον πέρναγες για κορόιδο αλλά κι αυτός είδε την γλύκα»

    Δεν είναι θέμα πάχους Gee αλλά δύναμης, ο Κοσκωτάς ήταν ένας τυχάρπαστος λιγουράκος κι άβουλο πιόνι αυτών που τον πατρονάρανε, ο Βαγγέλας είναι συστημικός κεφαλαιούχος δηλαδή από αυτούς που φτιάχνουν τους κανόνες του παιχνιδιού, άρα ατυχής η σύγκριση, όσο για τον ΤσοχαΖόπουλο, δεν έχει σημασία γιατί τον πέρναγε κάποιος, από την στιγμή που μπήκε φυλακή, είναι κορόϊδο, μια ματιά σ΄αυτούς που είναι έξω, θα σε πείσει.

    Το ξαναλέω, ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ, αυτό είναι παγκόσμιο αξίωμα στον δίκαιο κόσμο μας.

    Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί (το έλεγε κι ο πατήρ Σαραντάκος) μην ξεχνάτε να λέτε όμορφα λόγια στους συντρόφους σας και στα παιδιά σας και να τους φιλάτε, όπως κι η ζωή, δεν είναι δεδομένοι. Πάω να ετοιμαστώ, φιλιά σε όλους (πλήν φασιστών). 🙂

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

  96. Alexis said

    #48: Εισηγούμαι στην εφορευτική επιτροπή να απονείμει τιμητική πλακέτα στην «σουφροκλανίστρα», όχι βέβαια ως λέξη της χρονιάς αλλά ως λέξη all time classic 🙂

    Συγχαρητήρια βεβαίως και στον Στάζιμπο…

  97. 97. Επαυξάνω. Να ανακηρυχθεί (η σουφροκλανίστρα) λέξη της χρονιάς του ιστολογίου.
    Καλά κέρδη σε όποιους τομείς επιθυμεί η καθεμιά και ο καθένας. Κι απόψε και συνεχώς…

  98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @67α. Ἐθίγησαν τὰ ἱερά* καὶ τὰ ὅσια*, Στάζυμπε. Δὲν μποροῦσα νὰ μείνω ἀπαθής. 🙂
    Καλή χρονιά.

    *ταβέρνα

  99. Πέπε said

    Για την έννοια «fake news» ανέκαθεν υπήρχαν διάφορες λέξεις και εκφράσεις, με ποικίλες αποχρώσεις. Από την αγαπημένη των εκθεσάδων παραπληροφόρηση μέχρι το ράδιο αρβύλα (που, παρεμπ, νομίζω ότι προέρχεται από τον στρατό, όπου οι φήμες για οτιδήποτε οργιάζουν σε εξωφρενικό βαθμό, εντελώς ανεξάρτητα από την επίσημη ενημέρωση). Και τούτο, γιατί φέικ νιουζ υπήρχαν πάντα, δεν είναι ένα ξαφνικό φαινόμενο του 2017.

    Το 2017 όμως ακούστηκε πολύ η συγκεκριμένη έκφραση, φέικ νιουζ. Αυτό είναι το νόημα της λέξης της χρονιάς. Αν την αντικαταστήσουμε με άλλη πιο ελληνική (ή γενικώς με άλλη) δε θα είναι πια λέξη της χρονιάς, θα είναι διαχρονική έννοια.

    (Άλλο ότι εγώ δεν αντιλήφθηκα να λέγεται και τόσο πολύ.)

  100. dryhammer said

    Χάπι Νew Year

    https://www.shutterstock.com/image-photo/creative-2018-new-year-concept-made-754277611

  101. Γιάννης Ιατρού said

    99: Έτσι 🙂

    91: Άξιος !!
    Και υποστηρικτικά, επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο (ιδίως ορισμένα χρηστώνυμα) 🙂 :
    Justine – a beautiful, rich, mysterious Jewish woman who is married to a wealthy Egyptian Copt, banker Nessim, μιλάμε για ΤΟΝ συνδυασμό!
    …Εδώ και στα Ελληνικά

  102. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Με το καλό να μας μπει!

  103. Fake News, ένας χρόνος μετά (η σοβιετία τώρα δικαιώνεται μέρος 1ο)

    Fake News, ένας χρόνος μετά

  104. nessim said

    94. ευχαριστώ,
    102β. ευχαριστώ,
    στην εξαιρετική μετάφραση του Χουρμούζιου μάλιστα στην οποία το είχα απολαύσει προ δεκαετιών, εξού και το νικ,
    άλλωστε η επιλογή είναι ελεύθερη και προτίμησα την «ευμάρεια» (συμπεριλαμβανομένης της Ιουστίνης!), από κάτι σαν το «δυσοίωνο» Ανάργυρος 🙂 !

  105. ΓΚ said

    Η «σουφροκλανίστρα» μπορεί να ανακηρυχτεί επίτιμη λέξη της χρονιάς, άσχετα με την εκλεγμένη.

  106. Γιάννης Ιατρού said

    105: Νεσσήμ
    Ε ναι, γιαυτό και έγραψα έτσι το συνδυασμό 🙂 🙂

  107. Επιτέλους! Κάποιοι αναγνωρίζουν τον αγώνα μου.

  108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους, να χαίρεστε αυτούς και αυτά που αγαπάτε.

  109. sarant said

    Kαλή χρονιά σε όλες και ολους, θα τα πούμε… του χρόνου!

  110. Πέπε said

    Πάνω στο νήμα και το σχόλιο της χρονιάς!

  111. leonicos said

    Αγαπητή Ιουστίνη

    Όντως εδώ διασκεδάζουμε με την καλή μας την καρδιά.

    Εγὠ δε ψήφισα, το είχα πει από την αρχή, επειδή δεν μ’ ενδιέφερε το αποτέλεσμα. Είναι το μόνο πράγμα στο ιστολόγιο που δεν συμμετέχω

    Δεν χρειάζεται ν’ απολογηθεί κανείς. Διασκεδάζουμε!!!!!

    Ακόμα και όταν κάτι δεν μας αρέσει

    Για παράδειγμα, αμα δεις τις φάτσες τους… θα πεις τι θέλω εγώ ο ωραίος (για μένα μιλάω) μαζί τους;

    και όμως υπάρχουν ανώμαλες γυναίκες που αγαπάνε μέχρι και τον Γς!

  112. Πάνος με πεζά said

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σας εύχεται καλή χρονιά! Και του χρόνου τα σπίτια σας!

  113. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι, (ώρα Ρωμέικου 11.44 μ.μ.)

    από το μακρυνόν Ιλλινόϊ, διακόπτω την 46ωρον σιωπήν μου διά να ευχηθώ κι εγώ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ διά το νέον έτος 2018 που καταφθάνει εντός ολίγου εις το Ρωμέικον. Επιτρέψατέ μοι, ωστόσον, να προβώ εις τας τελευταίας επισημάνσεις του έτους, χωρίς την απειλήν νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

    1) Διατί, άραγε, επί τριάκοντα (30) ώρας απαξάπαντες οι αναγνώσται αρνούνται να ενημερώσουν τον κ. Σαραντάκον ότι η κυριακάτικος «Εποχή» δημοσιεύει εν τω οπισθοφύλλω της έν θαυμάσιον διήγημα του πάππου του κ. Σαραντάκου, μακαριστού Νικολάου Σαραντάκου, και δή εις άπταιστον καθαρεύουσαν; Μήπως διότι ο ήρως του διηγήματος είναι είς Εβραίος ονόματι Σολομών, τον οποίον ο πάππος Σαραντάκος περιγράφει ως… «φρικωδώς δύσμορφον», παρά το γεγονός ότι τον εβοήθησε με τας αλχημείας του να κερδίση εις το πρωτοχρονιάτικον χαρτοπαίγνιον εις την Λέσβον του 1929;

    2) Είναι εντροπή να βγαίνη κάποια κυρία μαθηματικός (σχόλια 46 + 58) και να υπαινίσσεται ότι ημείς οι Τραμβικοί παρενέβημεν διά να αλλοιώσωμε την ψηφοφορίαν του Σαραντακείου Ιστολογίου, επειδή έτυχε να ψηφισθή το ηλίου φαεινότερον: Η φράσις «Fake News» που τόσον επιτυχώς ελάνσαρεν ο Ντόναλδ κατά την προεκλογικήν του εκστρατείαν, εσάρωσεν ως Λέξις του 2017 και εις το Ρωμέικον. Πού το παράξενον, κυρία μου;

    Όσον αφορά το αδιάβλητον της ψηφοφορίας με το οποίον ασχολείσθε, κυρία Ιουστίνη μου, αυτά είναι επιπέδου Νηπιαγωγείου. Άλλωστε, δι’ αυτόν τον λόγον δεν συμμετείχε ΟΥΤΕ ΕΝ μέλος της Κοινότητός μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) : Διότι υπήρχε η δυνατότης της πολλαπλής ψήφου από έν και μόνον άτομον…

    3) Είναι τουλάχιστον γελοία η προσπάθεια αρκετών αναγνωστών (πρωτοστατούντος του αρχηγού των Μεταλληνιστών κ. Blog-oti-nanai εν τω σχολίω 60) να με ταυτίσουν με την κ. Ιουστίνην. Αυτό και μόνο δεικνύει τον τρόμον που τους διακατέχει, όταν ακούωνται ωρισμέναι αλήθεια εις αυτό το Ιστολόγιον.

    4) Όσον διά τους υπανιγμούς του κ. Σκύλου (σχόλιον 87) διά τον πρώην αρραβωνιαστικόν της εγγόνας μου (αυτής που εργάζεται εις την εν Αθήναις Αμερικανικήν Πρεσβείαν), ενημερώνω το σεβαστόν ακροατήριον ότι η εγγόνα μου τον «εσχόλασεν» από τον περασμένον Μάρτην, ότε αντελήφθη πόσον παραμυθατζής είναι, πόσον αμετανόητος χριστιανούλης (εξ ού και η βλακώδης αγάπη του διά τους Ορθοδόξους Ρώσσους, αγνοών ο τάλας ότι το Ρωσσικόν Πατριαρχείον θέλει να αρπάξη την πρωτοκαθεδρίαν της Ιστανμπούλ από τον Βαρθολομαίον Αρχοντώνην…) και πολλά άλλα. Επιτρέψατέ μοι να μή είπω περισσότερα διά τον άνδρα, διότι είναι ο μικρότερος υιός του επί δεκαετίας φίλου μου, Αντώνη Παπαδόπουλου, επί χρόνια προέδρου της Παμμακεδονικής Σικάγου – Ιλλινόϊ κλπ.

    5) Περαίνων, ανακοινώ ότι ανήμερα Θεοφάνια (το προσεχές Σαββάτον) θα πραγματοποιήσω την υπόσχεσίν μου και θα αποκαλύψω την πηγήν της λέξεως «υγίαρτος» εις τον 3ον τόμον του «Περί Γεωργίας» συγγράμματος του ελληνοψύχου Ρωμαίου συγγραφέως Columella, που σάς προσέφερεν επροχθές ο κακόψυχος Ιατρού. Αν δεν το εύρη έως τότε κάποιος από τους πολυδιαφημισμένους ερευνητάς του ιστολογίου (Σπυρίδων, Σπαθόλουρον, Πέπες κλπ.), θα δικαιούμαι να είπω ότι η ερευνητική των δεινότης είναι διά τα μπάζα.

    Μέχρι τότε, καλώ τον ασχολούμενον με τας αγροτικάς εργασίας κ. Ιατρού να βγή και να δηλώση πόσον ανεκτιμήτου αξίας είναι το έργον του Λουκίου Ιουνίου Columella και πόσας εκατοντάδας ΥΜΝΗΤΙΚΑΣ αναφοράς κάμνει εις τους Έλληνας, διά τας οποίας τηρεί σιγήν ιχθύος επί 9 έτη ο κ. Σαραντάκος. Ακόμη και διά την αξίαν της περιφήμου υπερτροφής Ζέας ομιλεί ο Columella (και πώς φέρει αμέσως γάλα εις τας λεχώνας), πράγμα που ηρνήθη να μνημονεύση ο κ. Σαραντάκος εις το περίφημον άρθρον του της 10ης Οχτώβρη 2013, με το οποίον προσεπάθησε (ματαίως, διότι το προϊόν πωλείται εις όλο και περισσοτέρους φούρνους του Ρωμέικου) να αποδομήση την αξίαν της Ελληνικής Υπερτροφής

    Μετά τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος + σπουδαιόμυθος

    ΥΓ: Παρεκάλεσα το Επιτελείον μας να στείλη αυτό το σχόλιον προτού εισέλθη το 2018, εις το Ρωμέικον, ώστε να μή επιρρίψετε εις το ποδαρικόν που σάς έκαμα, τυχόν κακοτυχίαν του Σαραντακείου Ιστολογίου κατά το Νέον Έτος, καταβαράθρωσίν τους εις την βαθμολογίαν της Αλέξαινας κλπ.

  114. Γιάννης Ιατρού said

    Κ Α Λ Ο 2 0 1 8 !
    Μ Ε Υ Γ Ε Ι Α

    Πάνο, καλή ανάρρωση !!!

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ
    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ – 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 1927

  116. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά…..

  117. ΚΑΒ said

    Καλή χρονιά σε όλους σας.

    Έφη, ευχαριστούμε για τα κάλαντα.

  118. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλή χρονιά φίλοι μου!

  119. Μαρία said

    Καλή χρονιά με υγεία.

  120. Γς said

    Καλή Χρονιά στο ιστολόγιο, στον Νικοκύρη, στον Ντοcteur, στον Λάμπρο, στον Πάνο [με περαστικά], στον Λεώ, στον Πέπε, στον Γιάννη Μαλλιαρό, στην ΕΦΗ ΕΦΗ, στην Κρόνη, … , στον Βάταλο.

    Α, και στον Πσαρά.

  121. Γς said

    .. και στον Δημήτρη και σ όλους μας εδώ.

  122. Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος

    και με αυτογνωσία !!

  123. Γς said

    117:

    καὶ ἐκοίμισε Δαλιδὰ τὸν Σαμψὼν ἐπὶ τὰ γόνατα αὐτῆς· καὶ ἐκάλεσεν ἄνδρα, καὶ ἐξύρησε τὰς ἑπτὰ σειρὰς τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ· καὶ ἤρξατο ταπεινῶσαι αὐτόν, καὶ ἀπέστη ἡ ἰσχὺς αὐτοῦ ἀπ᾿ αὐτοῦ.

    Κριταί 16:19

  124. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα!

    συγκεντρωτικά 🙂 ο παλιός ο χρόνος

  125. Κυριάκος Καρατζάς said

    https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/01/y2012/amp/ Και του χρόνου με υγεία

  126. sarant said

    Kαλή χρονιά και από εδώ!

  127. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @122. Νά ᾿σαι καλά, Γιάννη μου. Μὲ τὴ σειρά μου σοῦ εὔχομαι ὑγεία καὶ νὰ χαίρεσαι ὅ,τι ἀγαπᾶς.

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές σε όλους για μια καλή καλή χρονιά !
    Με μαγεία μέσα κι έξω μας σαν αυτή την όμορφη νύχτα.
    Πήγα μια μεγάλη βόλτα, (να κατακάτσουνε εντος μου όσα σάκιασε ο στόμαχός μου) κι αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα απόψε να περπατώ οληνύχτα , όχι (μόνο) γιατί έχω καύσιμα 🙂 αλλά πλανεμένη από τούτο το φεγγαροφέγγαρο!
    https://www.efsyn.gr/arthro/mia-yperselini-ypodehetai-ti-nea-hronia

  129. Γς said

    125:

    >αλλά πλανεμένη από τούτο το φεγγαροφέγγαρο!

    Πρωτοχρονιά και φεγγαροφέγγαρο!

    Πανσέληνος κι όλα μου την θυμίζουν

    Full Moon Over Lake Victoria

  130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Kαλή χρονιά Γς και με διαφορετική προσέγγιση, πιστεύω πως έχεις να δώσεις ακόμη πολλά όμορφα και δημιουργικά πράγματα.

    Για σένα.

  131. Reblogged στις cracksandshards.

  132. κά-πως/μή-πως said

    POS: Piece Of Shit.

    Όσον αφορά κάποιες αιτιάσεις για τη ψηφοφορία, αν και δεν δέχομαι το «επιχείρημα» «ισότητα στην παρανομία», θα επιθυμούσα να υπενθυμίσω ότι και για την Eurovision (σύγγνωμη κύριε Σαραντάκο που γράφω με λατινικούς χαρακτήρες) κάποιοι ψηφίζουν όσες φορές θέλουν (όχι ότι το εγκρίνω).

    Καλή χρονιά (αν και δεν το πιθανολογώ).

  133. sarant said

    133 Σωστό κι αυτό.

  134. Mπετατζής said

    Εντύπωσή μου είναι ότι την φράση φέικ νιουζ την έχουν εκμεταλλευθεί πολιτικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι φίλα προσκείμενοι. Δηλαδή όποιος πάει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση κατηγορείται αμέσως για διασπορά φέικ νιουζ. Ενώ η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση αυξάνονται, και η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο, όποιος πάει να αναδείξει αυτά τα θέματα ψάχνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, κατηγορείται αμέσως για διασπορά φέικ νιουζ. Η φάση θυμίζει λίγο το κλασσικό : όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα. Το ερώτημα όμως παραμένει : υπάρχει κανείς που να αρνείται ότι η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση αυξάνονται και ότι η θηλιά σφίγγει σε βαθμό ασφυξίας ;;;; (φυσικά μιλάμε πάντα για την μεγάλη πλειοψηφία). Τι από αυτά τελικά είναι φέικ νιουζ ;;;; Θυμίζω και ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση κατηγορούσε για φέικ νιουζ το σύριζα όταν ο τελευταίος π.χ. αναδείκνυε το θέμα των μαθητών που κινδυνεύουν από ασιτία. Απλά θέλω να πω ότι θέλει προσοχή η χρησιμοποίηση της έκφρασης, που ξεκίνησε για να αναδείξει το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω ίντερνετ (π.χ. για φανταστικά εγκλήματα μουσουλμάνων), ώστε να μην καταλήξει μια φράση πλυντήριο για τα πεπραγμένα της σημερινής ή και οιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης. Καλή χρονιά με υγεία.

  135. geobat said

    Νομίζω βρήκα τα 2 από 3. Για το POS δεν είμαι σίγουρος.
    Υγεία, τύχη κ υπομονή σε όλες κ όλους.
    Καλή χρονιά.

  136. «Συνήθως στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο τον όρο φέικ νιουζ τον βρίσκουμε γραμμένο με το λατινικό αλφάβητο, fake news».
    Όπως παλιότερα λέγαμε «με λατινικούς χαρακτήρες», οι νεότεροι λένε τώρα «με αγγλικά». Σκέφτομαι κι εγώ αν είναι αγγλικά ή λατινικά. Είναι οπωσδήποτε λατινικά . Ωστόσο τα k και w δεν υπήρχαν στον αρχικό λατινικό αλφάβητο.
    Με καλημέρες.

  137. Γς said

    4 λεπτά. Ουτε 5, Μια πεντάρα, Τρεις πένες.
    Μπρεχτ στο Μέγαρο. Σακούλα για μια όπερα.

    Sacco η σακούλα στα Ιταλικά.
    Και κάναμε διάφορες πλάκες με μια παρέα Ελληνες φοιτητές πάνω στο φέρι από το Πατράσσο στο Μπάρι.

    Και τους ρώτησα που πάνε. Και περίλυποι μου είπαν ότι πάνε να δώσουν ένα μάθημα, πολύ δύσκολο, στο Βιολογικό του Μπάρι. Ενός στριμμένου καθηγητή.
    Τα καημένα.

    Και με ρώτησαν και μένα που πάω. Και τους είπα ότι πάω στη φίλη μου προφεσόρε Cecilia Saccone.

    Και σαν να θέλανε να με πετάξουν στη θάλασσα.

    Ηταν η καθηγήτριά τους.

    Κι ήταν τόσο γλυκιά.

    -Τικ, τικ.

    -Αβάντι!…Ω! [χαρούλες]

    »

  138. Γς said

    138:

    Ωχ, ήταν γι αλλού

  139. cronopiusa said

    Λέξη της χρονιάς στην Ισπανία ψηφίστηκε η. aporofobia
    Η φοβία απέναντι στους άπορους…

  140. Λ said

    Μου τρύπησε το τάνκι που ήταν μεταλλικό και πήρα ένα άλλο πλαστικό.

    Το περίεργο είναι που για χρόνια το τάνκι ήταν για μένα μεταλλικό δοχείο για φύλαξη υγρών. Ενώ το γυάλινο λεγόταν νταμιτζάνα ή λαμιτζάνα. Το δε πλαστικό παγούρι/ παούρι. Τα πήλενα είχαν ένα σωρό ονομασίες ανάλογα με το μεγεθος, το σχήμα τη χρήση. Τώρα όμως έχω συνηθίσει το πλαστικό τάνκι και δεν με ξενίζει καθόλου

  141. Λ said

    Ωρα για έφοδο στον κήπο με το φακό για να απομακρύνω τα σαλιγκάρια που καταβροχθίζουν κυριολεκτικά τα φυτά. Δεν μου κανει καρδιά να τα φαρμακώσω.

Σχολιάστε