Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γυναικοκτονία, όχι οικογενειακή τραγωδία!

Posted by sarant στο 8 Μαρτίου, 2019


Πριν από μερικές μέρες δολοφονήθηκε στη Σητεία μια 32χρονη μητέρα δύο παιδιών -τη στραγγάλισε ο εν διαστάσει σύζυγός της μπροστά στα μωρά παιδιά τους.

Τα Χριστούγεννα, η Κατερίνα, έτσι έλεγαν τη δολοφονημένη, είχε εγκαταλείψει το σπίτι όπου έμενε με τον άντρα της, επειδή αυτός τη χτυπούσε και την απειλούσε συνεχώς, και είχε πάει να μείνει με τη μητερα της. Εκείνος καθημερινά της ζητούσε να γυρίσει πίσω και ταυτόχρονα την απειλούσε πως αν πάει στην αστυνομία θα τη σκοτώσει. Στις 4 Φεβρουαρίου η Κατερίνα μαζί με συγγενείς της πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατάγγειλε ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της την απειλούσε. Επειδή όμως οι καταγγελίες δεν είχαν χρονικό προσδιορισμό δεν κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.

Και βγήκε στην τηλεόραση ο πατέρας του συζυγοκτόνου και είπε πως ήταν η κακιά η ώρα, εννοώντας πως αν στο σπίτι υπήρχε και κάποιος άλλος δεν θα γινόταν το φονικό, και ότι εκείνος την αγαπούσε κι εκείνη δεν τον στήριζε, κι αν εκείνη είχε γυρίσει στον άντρα της θα ζούσε τώρα, και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και ότι ο γιος του μετάνιωσε και τώρα τον έχει συγχωρήσει ο Θεός, και μάλιστα οι αστυνομικοί κατά παράβαση των κανονισμών τον άφησαν να του μιλήσει όση ώρα ήθελε και να τον αγκαλιάσει. Και η γιαγιά του 36χρονου δράστη είπε πως το θύμα «δεν του φερόταν καλά» και έκλαψε επειδή τώρα «το παιδί καταστράφηκε».

Εδώ υπάρχει ένα κοινό μοτίβο με δυο άλλες πολύ πρόσφατες περιπτώσεις γυναικοκτονιών. Να θυμίσω ότι και η 29χρονη Αγγελική Πέτρου, που δολοφονήθηκε στις αρχές του χρόνου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της που δεν ενέκρινε τον δεσμό της, είχε επίσης αποταθεί στην αστυνομία ένα χρόνο πριν το φονικό, παραπονούμενη για τη συμπεριφορά του πατέρα της.

Αλλά και η Ελένη Τοπαλούδη, η φοιτήτρια που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, είχε κι αυτή καταγγείλει στην αστυνομία προηγούμενο βιασμό της -χωρίς να γίνει τίποτα τότε. Τώρα μόνο άρχισε να ερευνάται η υπόθεση και εντοπίστηκαν δράστες.

Όπως διαβάζω, σύμφωνα με την έκθεση Η βία κατά των γυναικών και η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου 2017, η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρόνων η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, καθώς όπως καταγράφεται 50 γυναίκες στην Ε.Ε. δολοφονούνται κάθε εβδομάδα, από νυν ή πρώην σύντροφό τους.

 

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:
Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι

Στην Πορτογαλία, 28 γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στο 2018 από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους. Η χτεσινη μέρα κηρύχτηκε μέρα εθνικού πένθους για τις 28 γυναικοκτονίες.
Οι αριθμοί είναι πολύ χειρότεροι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδίως στη Λατινική και Κεντρική Αμερική και την Ινδία, κάτι που ώθησε κάποιες χώρες της περιοχής να θεσπίσουν ως ιδιαίτερο αδίκημα τη γυναικοκτονία.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γυναίκες τραυματίζονται και δολοφονούνται επειδή αντιστάθηκαν στον βιασμό, επειδή απέρριψαν κάποιον άντρα, επειδή ζήτησαν να χωρίσουν ή χώρισαν, επειδή δεν θέλησαν να γυρίσουν στη συζυγική εστία, επειδή ο άντρας τους ζήλευε, επειδή είχαν εξωσυζυγική σχέση, επειδή ο πατέρας ή ο αδελφός τους δεν ενέκριναν τον δεσμό τους, επειδή ως ανύπαντρες είχαν σχέση.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες γυναικών, γενικότερα δεν ξέρω αν κρατάμε στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά έμφυλης βίας, ούτε ξέρω αν θα μπει στη στατιστική της έμφυλης βιας το προχτεσινό περιστατικό στο Περιστέρι, όπου πέντε οπαδοί μιας ομάδας ξυλοκόπησαν γυναίκα οπαδό άλλης ομάδας. Όπως λένε οι ίδιοι, «ωραία γκομενίτσα είναι και της την πέσανε για σεξ, δεν κάθισε κι έφαγε τα χαστούκια της», κάτι απόλυτα φυσιολογικό δηλαδή, αφού η γυναίκα θεωρείται κτήμα του άντρα -του συζύγου της, του πατέρα της, του πρώην συζύγου της, του φίλου της, του κάθε άντρα τελικά. Εκείνη φταίει που δολοφονήθηκε, που βιάστηκε, που έφαγε τα χαστούκια της: έφυγε, δεν γύρισε, δεν του κάθισε.

Υπάρχουν πολλοί απαίσιοι ευφημισμοί για τις γυναικοκτονίες. Τις λένε «εγκλήματα πάθους», τις λένε «οικογενειακές τραγωδίες», τις λένε, αν και αυτό ευτυχώς ακούγεται λιγότερο στη χώρα μας πια, «εγκλήματα τιμής». Πριν από μισόν αιώνα, αντίθετα, διάβαζε κανεις συνέχεια στην εφημερίδα για «εγκλήματα για λόγους τιμής» -και συνηθως ο χαρακτηρισμός αυτός έφερνε αυτόματα την ευνοϊκή μεταχείριση του φονιά (πατέρα, συζύγου, αδελφού), που όχι σπάνια καταδικαζόταν σε ελαφρές ποινές, ίσα να καλύπτουν την προφυλάκιση, που ανακοινώνονταν ενώ το ακροατήριο -σύσσωμη η τοπική κοινωνία- χειροκροτούσε σε ένδειξη συμπαράστασης στον φονιά.

Τώρα δεν λέμε για εγκλήματα τιμής αλλά εξακολουθεί να γίνεται λόγος για «έγκλημα πάθους» και για «οικογενειακή τραγωδία» -ο όρος χρησιμοποιήθηκε και για τη γυναικοκτονία της Σητείας, και ήδη η χρήση των όρων έχει στρώσει παχύ χαλί για να πέσει στα μαλακά ο φονιάς στη δίκη.

Κι όταν επιχειρήσεις να μιλήσεις για γυναικοκτονία, έρχονται οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της πατριαρχίας και σου λένε πως η λέξη προσβάλλει τις γυναίκες επειδή τις απανθρωποποιεί, επειδή δεν τις θεωρεί ανθρώπους. Κι από κοντά έρχονται κάποιοι αλλοι επαναστάτες (της φακής) και σε λένε «δικαιωματικό της Χίλαρι Κλίντον» αν μιλήσεις για πατριαρχία και για σεξισμό.

(Πολύ χαρακτηριστικά, ο συντάκτης του Σκάι, σε άρθρο για την κήρυξη εθνικού πένθους χτες στην Πορτογαλία, χρησιμοποίησε τον όρο «γυναικοκτονία», που δεν μπορούσε να τον αποιφύγει αφού υπήρχε σε δηλώσεις Πορτογαλίδας ακτιβίστριας, μέσα σε εισαγωγικά, λες και τον πιάνει με τα γάντια για να μη μολυνθεί! : «Η ‘γυναικοκτονία’ είναι μια εθνική μάστιγα στην οποία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων»)

Θα μου πείτε, τι θα αλλάξει αν πούμε «γυναικοκτονία» το φονικό της Σητείας και όχι «συζυγοκτονία» ή «ανθρωποκτονία» ή «δολοφονία»; Πιστεύω ότι έχει σημασία. Πιστεύω ότι με το να αναγνωρίσουμε και να κατονομάσουμε την έμφυλη βία, κοιτάζοντας το πρόβλημα κατάματα και μην κρύβοντάς το κάτω από τα πέπλα της «οικογενειακής τραγωδίας» και της «κακιάς στιγμής», βοηθάμε να αποκτήσει όλη η κοινωνία συναίσθηση του προβλήματος, κι έτσι την επόμενη φορά που η Ελένη, η Κατερίνα, η Αγγελική θα καταγγείλουν ότι απειλούνται, ότι βιάστηκαν, ότι ξυλοκοπήθηκαν, η απάντηση των αρχών δεν θα είναι τυπική, θα δένει τα χέρια του επίδοξου δράστη αντί να του δίνει το ελεύθερο. Αλλιώς, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα συνεχίσουμε να μετράμε νεκρές γυναίκες.

Σήμερα ειναι 8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας, και συνηθίζω τέτοια μέρα κάθε χρόνο να βάζω ένα άρθρο όπου μιλάω για τη ντροπιαστική υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις εξουσίας και στις διευθυντικές θέσεις (παράδειγμα από πρόπερσι) και λέω για την ανάγκη να θεσπιστεί ποσόστωση, και μου λέτε πως η ποσόστωση υποτιμά τις γυναίκες και πως θα οδηγήσει σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις -ενώ ζούμε σε μια χώρα που η τελευταία αναξιοκρατική τοποθέτηση έγινε το 1830 όταν ο Καποδίστριας διόρισε τα αδέρφια του Αυγουστίνο και Βιάρο σε ανώτατα κρατικά αξιώματα.

Άκουσα σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία ξεκινάει πρόγραμμα για να αυξήσει τα ποσοστά γυναικών στις τάξεις της, διότι τώρα έχει μόνο 20% γυναικείο προσωπικό, ενώ στους αξιωματικούς το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, μόλις 14%. Άκουσα επίσης, στο ελληνικό ραδιόφωνο, ότι στον νέο νόμο περί αθλητισμού που έρχεται για ψήφιση καθιερώνεται ποσόστωση των φύλων στα συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, που σήμερα ανδροκρατουνται, με αποτέλεσμα οι ομοσπονδίες να έχουν ξεσηκωθεί -προς ενημέρωση, στο εξωτερικό οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν εδώ και χρόνια ποσόστωση, και η ίδια η FIFA. Είπα να τα γράψω κι αυτά, τελικά όμως αποφάσισα να δώσω την έμφαση στη γυναικοκτονία, αν και τα ζητήματα είναι αλληλένδετα.

Κι επειδή είναι αλληλένδετα, κλείνω το άρθρο αντιγράφοντας από τον ιστότοπο της Διεθνούς Αμνηστίας μια καταγγελία για τον νέο Ποινικό Κώδικα που έδωσε στη διαβούλευση η κυβέρνηση, ο οποίος στο θέμα του βιασμού χειροτερεύει τα πράγματα, αν αληθεύουν τα όσα θα παραθέσω. Φαίνεται όμως πως ακόμα είναι νωρίς και, με την ελάχιστη δύναμη φωνής που έχω κάνω έκκληση στην αριστερή κυβέρνηση να ακούσει το γυναικείο κίνημα και να θέσει ως βάση του βιασμού την απουσία συναίνεσης.

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς δημόσια διαβούλευση.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, διαπιστώνουμε ότι όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων μέχρι σήμερα ορισμός, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο. Η νέα πρόταση περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας». Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής), και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Η Διεθνής Αμνηστία, μετά από αναλυτική έρευνα και στα πλαίσια της εκστρατείας και όλου του υλικού που έχει δημοσιοποιήσει, έχει θεμελιώσει συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους ένας τέτοιος ορισμός είναι απαραίτητος, έχει αναδείξει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας ως προς την υιοθέτησή του, ενώ έχει παράσχει αναλυτικές πληροφορίες για το ισχύον καθεστώς σε μια σειρά χωρών, και ειδικά αυτών που έχουν υιοθετήσει σχετικούς ορισμούς με βάση τη συναίνεση.

Στα πλαίσια της εκστρατείας μας, θα θέσουμε στη δημόσια διαβούλευση με συγκεκριμένο τρόπο και με βάση τις θέσεις μας, το αίτημα της τροποποίησης του άρθρου 336, και της υιοθέτησης ενός ορισμού του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης. Οι γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, καθώς και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κινητοποιηθούμε, με αίτημα την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού. Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

198 Σχόλια to “Γυναικοκτονία, όχι οικογενειακή τραγωδία!”

  1. Λεύκιππος said

    Αυτή η κακιά ωρα, πόσους πήρε αδικα….

  2. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα.
    Προφανῶς ἐκ παραδρομῆς τὸ:
    Τώρα δεν λέμε για εγκλήματα ποινής αλλά εξακολουθεί να γίνεται λόγος για «έγκλημα πάθους» και για «οικογενειακή τραγωδία»
    Νὰ κάνουμε τὴ διορθωσούλα;

  3. Γιάννης Ιατρού said

    Αντε, να βάλουμε όλοι ένα χεράκι ….

  4. Λεύκιππος said

    1 Διόρθωση, …πόσΕς πήρε αδικα

  5. cronopiusa said

  6. Κουνελόγατος said

    Μπράβο Νίκο. Αν και διαφωνώ με την ποσόστωση, ελπίζω πως θα δώσει έναυσμα να ασχοληθούν περισσότερες γυναίκες με τα κοινά. Όσον αφορά τις ομοσπονδίες, άλλα τους ενοχλούν περισσότερο κι απ’ αυτό, όμως δεν είναι ώρα να κάνω βαθ.

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Υπάρχουν πολλά και σημαντικά πράγματα στην κοινωνία τα οποία γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί να τα κάνουν. Κλασικό παράδειγμα, τα περισσότερα επαγγέλματα στον οικοδομικό κλάδο. Ο καθένας δηλώνει ό,τι νομίζει.

    Θα διαβαστεί ως περίεργο αλλά υποστηρίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν …σεμινάρια για εκείνους που «πρόκειται να έρθουν εις γάμου κοινωνίαν». Το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό διαζυγίων με οδηγεί σε αυτό που προτείνω.
    Εκτός όμως από τα διαζύγια προστίθεται τώρα και η οικογενειακή βία.
    Πιστεύω ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στον έγγαμο βίο έχουν να κάνουν με μεγάλες άγνοιες και η πιο δύσκολη γνώση είναι αυτή της αυτογνωσίας. ( «Γνώθι σαυτόν» μας έλεγαν στο σχολείο).
    Βεβαίως καμιά εκπαίδευση δεν εξαλείφει κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα όμως περιστέλλει την έξαρσή του.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Την κάναμε, ευχαριστώ!

  9. Aghapi D said

    https://www.facebook.com/synainesi/
    Γίνονται προσπάθειες και όχι μονο στο φέισμπουκ φυσικά

    Αυτό εδώ έχει ενδιαφέρον (και πάλι: δέν είναι το μόνο)

    Έμφυλη βία και μύθος, από τη Μέδουσα ως την Ωραία Κοιμωμένη

    Λες: » γενικότερα δεν ξέρω αν κρατάμε στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά έμφυλης βίας» Γίνεται προσπάθεια από τις γυναικείες οργανώσεις, όχι όμως και από , ας πούμε, από τη στατιστική υπηρεσία

    Και μια διορθωσούλα Λες: «εγκλήματα ποινής» Μάλλον «τιμής» εννοείς

  10. Aghapi D said

    Και αυτό είναι, ίσως, χειρότερο
    https://ellinofreneianet.gr/documents/8715-emfyli-via-oi-gynaikes-poy-vrikan-kleistes-portes.html?fbclid=IwAR1x4Dn_4nDNVjoKRYs3uU7E4EXIgpKjEClujaOof-DqZh23IIEOE9JDLUU

  11. loukretia50 said

    Καλημέρα!
    Aξίζει κάθε προσπάθεια για μια κοινωνία πιο δίκαιη, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους.
    Όμως εκτός από την αλλαγή που επιβάλλεται στον Ποινικό Κώδικα και την καθιέρωση μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία κι αυτό μας αφορά όλους.
    Ας μην ξεχνάμε ότι δεν τη συντηρούν μόνο άνδρες, ευθύνη έχουν και οι μητέρες και οι γυναίκες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση αλλά και οι γυναικείες οργανώσεις που συχνά δεν έχουν μια κοινή γραμμή.
    Ελπίζω κάποια στιγμή τα παιδιά μας να ζήσουν σε καλύτερο κόσμο και να μη μείνουμε στα ευχολόγια.
    Αυτά και δε θα επανέλθω.

  12. Georgios Bartzoudis said

    (α) Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες του Κόσμου

    (β) «όταν επιχειρήσεις να μιλήσεις για γυναικοκτονία …σου λένε πως η λέξη προσβάλλει τις γυναίκες επειδή … δεν τις θεωρεί ανθρώπους».
    # Δεν ξέρω πού βρίσκει γλωσσικούς «εχθρούς» ο Νοικοκύρης. Από γλωσσική άποψη, όταν μιλούμε αποκλειστικά για φόνους με θύματα γυναίκες, μπορούμε να μιλάμε για γυναικοκτονία, χωρίς βεβαίως να κάνουμε λάθος αν τις πούμε ανθρωποκτονίες. Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε, σε ανάλογες περιπτώσεις, να μιλάμε για «ανδροκτονία».

    (γ) «Κάνω έκκληση στην αριστερή κυβέρνηση να ακούσει το γυναικείο κίνημα και να θέσει ως βάση του βιασμού την απουσία συναίνεσης»
    # Συμφωνώ με την άποψη αυτή, μόνο που …δεν βλέπω πού είναι αυτή η «αριστερή» κυβέρνηση, για να ενώσω τη φωνή μου!
    Νομίζω πάντως, ότι η πραγματική δυσκολία βρίσκεται αλλού: Είναι η ανάγκη για ύπαρξη και προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων.

  13. Aghapi D said

    Για μερικά στατιστικά εδώ http://diotima.org.gr/pente-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ti/

    Με τί μεγαλώνουμε

    Δύο ελάχιστα, από τα πολλά, δείγματα μύθων

    Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της Μετά την άλωση της Τροίας, η Κασσάνδρα κατέφυγε στον ναό της Αθηνάς. Εκεί έφθασε ο Αίας ο Λοκρός με κακές διαθέσεις. Η Κασσάνδρα αγκάλιασε το άγαλμα της θεάς και ικέτευε έλεος. Ο Αίας την τράβηξε από τα μαλλιά, οπότε το άγαλμα σείσθηκε από τη βάση του. Η Κασσάνδρα βιάστηκε μέσα στο ναό.

    Ο Ηρακλής: παιδοκτόνος, κατά συρροήν βιαστής και πολλά παρόμοια «ασήμαντα» αλλά και ο μέγιστος τών ηρώων.

    Στα παραμύθια Οι γυναίκες είναι παθητικές, όπως για παράδειγμα η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη και η Σταχτοπούτα και περιμένουν να τις σώσει κάποιος άνδρας, συνήθως με κάποια πράξη ηρωισμού και φυσικά με έπαθλο τον γάμο. Η ζωή τους χωρίς τον «πρίγκιπα των ονείρων» είναι μίζερη και κενή και μόνο μέσω της παρουσίας του άνδρα φαίνεται να… βρίσκουν νόημα.

    Αρκετά εδώ:

    https://www.academia.edu/36507999/%CE%9C%CE%B7%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

    Για τα ροζ και τα γαλάζια βιβλία εδώ
    https://www.academia.edu/36507999/%CE%9C%CE%B7%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

    Δέν είναι, λοιπόν, δύσκολο να καταντάμε εδώ:

  14. Aghapi D said

    12 «η ανάγκη για ύπαρξη και προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων»
    Και μπαίνει ξανά, εκτός από αυτό, η ανάγκη για απόδειξη όσων σχετίζονται με την απουσία συναίνεσης

  15. Γιώργος said

    Καλημέρα. Το μεγάλο πρόβλημα με το «απουσία συναίνεσης», χωρίς ίχνη βίας ή γενικότερα σημάδια (περιλαμβάνεται η με άγνοια ή χωρίς τη θέληση του υποψήφιου θύματος χορήγηση ουσιών) μέσω των οποίων θα διαπιστώνεται ο βιασμός από ιατροδικαστή, είναι η απόδειξη. Σε καθεστώτα δημοκρατικά μια κατηγορία πρέπει να αποδεικνύεται για να σημαίνει καταδίκη του θύτη.

  16. sarant said

    15 Δηλαδή οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν θεσπίσει τέτοιον ορισμό, δεν είναι δημοκρατικές;

    12 Μακάρι να κατασκεύαζα εχθρούς. Την άποψη ότι η χρήση του όρου γυναικοκτονία σημαινει πως οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι την εξέφρασαν πολλοί πχ ο Βουλαρίνος σε άρθρο στην Αθενς Βόις. Όχι, δεν βάζω λινκ.

  17. Σωτήρς said

    Καλημέρα,

    Καλύτερα νεκρές παρά ανυπάκουες … άρθρο του π.Β.Θερμού προ δύο μηνών.

    Επίσης για την ιστορία της φεμινιστικής απεργίας, η απαρχή έγινε το 1975 στην Ισλανδία όπου το 90% των γυναικών σε όλη τη χώρα δεν πήγε για δουλειά, ούτε έκανε δουλειές στο σπίτι. Οι άντρες αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στη δουλειά και να μαγειρέψουν. Επίσης τα μάρκετ ξεπούλησαν όλα τα λουκάνικα εκείνη τη μέρα.

    https://kvennasogusafn.is/index.php?page=Women-s-Day-Off-1975

  18. Aghapi D said

    Αυτό χαρακτηρίζεται » καλή είδηση»
    https://www.infokids.gr/i-kali-eidisi-tis-imeras-i-elliniki-ast/
    Σωθήκαμε δηλαδή???

  19. ΓιώργοςΜ said

    Να προσυπογράψω κι εγώ το σημερινό, εξακολουθώντας να διατηρώ τη διαφωνία μου για την ποσόστωση. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί, δεν πρόκειται να δουλέψει αν δεν υπάρχει μεγάλη, μακρόχρονη και συντονισμένη προσπάθεια από την Πολιτεία, της οποίας προσπάθειας η ποσόστωση θα είναι ένα μικρό τμήμα.

    Για την έμφυλη βία, φοβάμαι πως ακολουθεί τη βία εν γένει. Θα πρέπει να ιδωθεί η αναλογία για να δούμε αν το συγκεκριμένο είδος βίας είναι δυσανάλογο, χωρίς το φαινόμενο να παύει να είναι ανησυχητικό. Έχει φτηνύνει η ανθρώπινη ζωή από κάθε άποψη, οι ανθρωπιστικές αξίες έχουν απαξιωθεί, και αυτό είναι πηγή πολλών κοινωνικών ασθενειών, με πιο ορατή τη βία.

    Τα εγκλήματα τιμής, όπως ρομαντικά τα αντιλαμβανόμουν εγώ παλιά, είχαν να κάνουν με την υπεράσπιση της αδύνατης γυναίκας από την κακοποίηση που είχε υποστεί από άνδρα σε θέση ισχύος: Ο πατέρας ή ο αδελφός να εκδικηθούν δηλαδή το βιαστή της ανυπεράσπιστης κοπέλλας. Μεγάλωσα βέβαια και κατάλαβα τη διαφορά της αντίληψής μου από την πραγματικότητα.

    Μια ιστορία της οποίας την πλήρη έκταση έμαθα πρόσφατα και έχει σχέση με το σημερινό θέμα:
    Ήξερα πως κάποιος μακρινός θείος, στο χωριό. είχε κάνει φυλακή για κάποιο λόγο. Ήμουν μικρός σχετικά όταν πέθανε κι έτσι δεν είχα ποτέ ακούσει το γιατί. Πρόσφατα έμαθα πως έχε καταδικαστεί για βιασμό μιας κοπέλλας, και πως η γυναίκα του (ξαδέλφη του πατέρα μου), ζήτησε από τον πατέρα μου χρήματα για να του πληρώσει την εγγύηση! Ο πατέρας μου βέβαια την ξαπόστειλε, λέγοντας πως ευχαρίστως θα έδινε το ποσό που του ζητούσε αν επρόκειτο με τον τρόπο αυτό να διπλασιάσει την ποινή αντί να την μειώσει. Σε μένα όμως έμεινε η έκπληξη για τη συμπεριφορά της θείας, της γυναίκας δηλαδή που αποζητούσε τον εγκληματία και προφανώς τον δικαιολογούσε.

    Με την ιστορία θέλω να πω πως οι μικρές, ή όχι και τόσο μικρές, ευπρόσωπες πάντως κοινωνίες είχαν τον τρόπο αντίδρασης· ο βιαστής στιγματίστηκε (για το θύμα δεν ξέρω τι έγινε, αλλά αυτό στιγματίζεται και σήμερα, οπότε εύλογη οποιαδήποτε υπόθεση) και βρέθηκε στο περιθώριο. Σήμερα, που ακόμη και οι συγκάτοικοι στην πολυκατοικία είναι άγνωστοι μεταξύ τους και οι κοινωνικές σχέσεις είναι τελείως απρόσωπες πέρα από τον στενό κύκλο του καθενός, έχει μείνει μόνο η δικαστική εξουσία για να υπερασπίσει, εκ των υστέρων, τους αδύνατους, αν και όταν το κάνει.

    Εκεί θεωρώ πως χάνεται το παιχνίδι.
    Η διδασκαλία για το σωστό και το λάθος ξεκινάει από την οικογένεια, το σχολείο συμμαζεύει κάποιες ελλείψεις. Όταν η οικογένεια πάσχει, με γονείς που λείπουν όλη μέρα στη δουλειά, που είναι απρόσιτοι, που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους (στην «καλή» εκδοχή), ή που είναι επιθετικοί, βίαιοι και στη συζυγική σχέση, είναι το λίπασμα που φτιάχνει αυτά που βλέπουμε.

    Τα μέτρα που συζητάμε είναι πυροσβεστικά μέσα, και καλά κάνουν και υπάρχουν και πρέπει να βελτιωθούν.
    Χρειάζεται όμως να ασχοληθούμε περισσότερο με την πυροπροστασία παρά με την πυρόσβεση, για να χρησιμοποιήσω την αναλογία, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, και δε βλέπω να γίνονται πολλά πράγματα, δυστυχώς.

  20. spyridos said

    15 & 16

    Υπάρχουν λύσεις. Η εφαρμογή στη Μπενελούξ , Γαλλία , Γερμανία υπάρχει.
    Αυτή της Σουηδίας είνα προβληματική. Περίπτωση Ασανζ

  21. sarant said

    18 Κι όμως, θετικό είναι. Θα έπρεπε να μη χρειάζεται, αλλά…

  22. atheofobos said

    Νομίζω ότι οι παρακάτω ευφημισμοί για την γυναικοκτονία αναφέρονται στις αντίστοιχες περιπτώσεις:
    εγκλήματα πάθους= γυναικοκτονία από απορριφθέντα εραστή ή πρώην σύζυγο.
    οικογενειακές τραγωδίες= γυναικοκτονία από σύζυγο.
    εγκλήματα τιμής= γυναικοκτονία από πατέρα ή αδελφό.

    Την λέξη πάντως πρέπει να την προσθέσει κανείς στον διορθωτή του Word.

    Tέλος η ποσόστωση ενέχει τον παραλογισμό ότι επιβάλει ποσοστό γυναικών και σε συμβούλια που οι γυναίκες δεν έχουν έτσι και αλλιώς κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, οπότε το πιθανό αποτέλεσμα μπορεί να είναι να βρεθούν σε αυτά, αντί άξιων ανδρών, διάφορα σούργελα!
    Θα μου πεις βέβαια ότι και η ποιήτρια του:
    «Σε λένε Αλέξη και είσαι ηγέτης. Η κάθε σου λέξη, ομόνοια και καταπέλτης»
    με ψήφο μπήκε στην Βουλή και όχι με ποσόστωση!

  23. Γιώργος said

    Νίκο, δεν είναι οι περισσότερες.

    Aπό τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ορίζουν τον βιασμό ως σεξ χωρίς συναίνεση.

    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/181312_sex-horis-synainesi-einai-biasmos

    Υποθέτω ότι βασική πρόθεση είναι να καλυφτούν και περιπτώσεις που κάποιος χρησιμοποιεί τη θέση του για να υποχρεώσει άλλο άτομο (ας μην μείνουμε μόνο στις γυναίκες ) να «του κάτσει» και το άτομο ενδίδει πιεζόμενο για να πάρει θέση, να μην απολυθεί, να τον παίζουν τα ραδιόφωνα, να γίνει top model, να πάρει δουλειές κλπ.

    Ας δούμε λίγο την υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Όλες όσες ανέδειξε, τις βίαζε; Εγώ νομίζω τις εκβίαζε και αφού έκανε ότι έκανε τις προωθούσε. Ναι, αλλά γιατί καθόντουσαν; Μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα και να φύγουν. Γιατί μετράγαν περισσότερο την καριέρα και αυτό τις ένοιαζε. Θα μπορούσαν, εφόσον ήταν γνωστό το τι γινόταν, να έχουν συνεννοηθεί με την αστυνομία και νόμιμα να ηχογραφήσουν τους εκβιασμούς και να τον έχουν στείλει φυλακή χρόνια πίσω. Αλλά καμία δεν το έκανε.

    Η απόδειξη θα είναι πρόβλημα.

  24. Αὐγουστῖνος said

    Ἡ ὕπαρξη ἢ ὄχι συναίνεσης θεωρῶ ὅτι εἶναι καθοριστικὸς παράγοντας, καθὼς ἡ ἀπουσία της συνιστᾶ βιασμὸ τῆς προσωπικότητας. Ἀλλὰ τὸ ἴδιο ἰσχύει – κτγμ – καὶ γιὰ τὴν ποσόστωση: πρόκειται, τουλάχιστον στὴ σημερινὴ πραγματικότητα, γιὰ καταναγκασμό, ἄρα ἐξ ὁρισμοῦ μὲ βρίσκει ἀντίθετο. Ἐπίσης ἡ ποσόστωση συνιστᾶ καθαρὸ δεῖγμα ἄνισης μεταχείρισης ἔναντι τῶν ἄλλων ἰδιαίτερων κοινωνικῶν ὁμάδων, ὅπως π.χ. τὰ μέλη τῆς ΛΟΑΤ κοινότητας ἢ οἱ τοξικοεξαρτώμενοι. Αὐτὸ ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ προβλέπει ὁ νομοθέτης εἶναι οἱ κυρώσεις πρὸς ὅσους ἐμποδίζουν τὰ ἄτομα ποὺ θέλουν νὰ συμμετέχουν εἴτε ἀσκώντας σωματικὴ βία εἴτε ἀσκώντας καταναγκασμό. Ἀλλὰ μὲ τὸ ζόρι συμμετοχὴ μέχρι νὰ φτάσουμε στὸν ἀριθμὸ ποὺ προβλέπει τὸ σύστημα τῆς ποσόστωσης, ἔ, ὄχι!

  25. ΣοφίαΟ said

    Έχω τις επιφυλάξεις μου για την γυναικοκτονία.
    Δεν έχω επιφυλάξεις για τις ποσοστώσεις, πάντως. Η ποσόστωση δουλευει και προς τις δύο κατευθύνσεις, υπάρχουν κλάδοι που είναι γυναικοκρατούμενοι. Επιπλέον, με την ποσόστωσηναι, το ξέρω οτι μπορεί να αδικηθούν κάποιοι καλοί και να ευνοηθούν κάποιοι μέτριοι, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Το ξέρω επισης ότι η ποσόστωση ευνοεί τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας, κι οι οποίες συχνά είχαν τις ευκολίες που είχε κι ένας μέσος άντρας, για να φτάσουν εκέι (π.χ. κάποιον να ασχολείται με όλα τα μικρά και καθημερινά ώστε να μπορούν ανενόχλητες να εργάζονται), ενώ οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν αυτές τις ευκολίες (οι περισσότεορι άντρες τις έχουν). Αυτό δειχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα, φυσικά.

  26. LandS said

    Σήμερα καταθέθηκε από το Εσωτερικών το Νομοσχέδιο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»
    Είναι 126 σελίδες και 93 η εισηγητική του έκθεση. Άλλες διακόσες είναι το πεντέφι με τις τροποποιούμενες και καταργούμενες διατάξεις. Μη ψαχναμπλ πεντέφια όμως και δεν μπορώ να βρω αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ.

  27. Ιερόδουλος said

    Ωραίοι που ευαισθητοποιείστε ως προς τις γυναίκες και μπράβο και γω μαζί σας, αλλά…έχει ανανοηθεί κάποιος ΑΝ το θύμα/γυναίκα, ΠΡΙΝ γίνει θύμα, ΑΝ ξαναλέω, του φονιά συζύγου, του είχε σπάσει τα…ούμπαλα-ξεκινώντας π.χ. και από το μέτρημα του μήκους του..»εργαλείου» του, (με το συμπάθιο)- μιλάμε για πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως,μακροχρόνια και βουβή κακοποίηση άντρα -θα επιμείνω- από αυτή την τρισχαριτωμένη- σε αρχική πάντα φάση- τάχα αδύναμη γυναικούλα του;

    Αυτό το εξετάζει κάποια δικαιοσύνη, ή μπα; «ο αποθανών δεδικαίωται»; μάλλον «δεδικαίωται». Εδώ κοτζά θρησκείες δίνουν άδειες ξυλοδαρμών στον άντρα άμα η γυναίκα τον απατήσει ή δεν του «κάθεται» προσδοκάτε ότι θα φτιάξουν οι νόμοι υπέρ των γυναικών; μακάρι αλλά…δεν το περιμένω…είμαστε, μάλλον πολύ μικρές ακόμα εμείς -τα σούργελα που ζητάμε διάφορες δικαιοσύνες- για να πάμε κόντρα σε αυτά που και οι θρησκείες-δεν εξαιρώ ούτε τη φιλανθρωπότερη Χριστιανική- διατάζουν! Συμφωνώ με μακρόχρονη προετοιμασία με «σεμινάρια για μέλλοντες να προσέλθουν εις γάμου κοινωνίαν», αλλά ποιος θα τα οργανώνει; παπάδες ανοργασμικοί, ή ψυχολόγοι άγαμοι «μηδεμίαν πείραν εγγάμου κοινωνίας έχοντες»;

  28. Γυναικοκτονία… διότι οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία, όπως και οι γυναίκες άλλωστε. Ωραίο κομμάτι, αγαπητέ Νίκο.

  29. Avonidas said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στις φίλες που μας διαβάζουν — και σ’ εκείνες που δεν μας διαβαζουν 🙂

    Επιπλέον, βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:
    Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
    Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
    Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
    Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι

    Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν νόημα χωρίς τις αντίστοιχες συχνότητες εγκλημάτων όπου το θύμα είναι άντρας Ή γυναίκα. Μόνο έτσι μπορούμε να αποφανθούμε αν οι γυναικοκτονίες είναι ασυνήθιστα συχνές, ή οι ανθρωποκτονίες εν γένει.

  30. nikiplos said

    Καλημέρα… συγχαρητήρια για το άρθρο… Είθε κάποια ημέρα να μιλάμε για σαφή γυναικοκτονία στα άρθρα του ποινικού κώδικα, που θα επισύρουν βαρύτατες ποινές σε μερικές περιπτώσεις…

    Το ίδιο ελπίζω κάποτε και για τα αυτοκινητιστικά εγκλήματα που σήμερα τα λέμε στη χώρα μας ατυχήματα ή δυστυχήματα, ενώ τόσο για τους εποχούμενους, όσο (κυρίως) για την Τροχαία μας δεν υφίστανται οι πεζοί… Σου λεν «Τροχαία είμαι, έχουν ρόδες οι πούστηδοι?» 😉

  31. sarant said

    22 Πώς προεξοφλείς ότι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε συμβούλια αθλημάτων στα οποία επιδίδονται γυναίκες;

    25 Έτσι.

  32. Κουνελόγατος said

    Να δούμε κι αυτό…

    https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4616052/idryetai-tmima-antimetopisis-endooikogeneiakis-vias-stin-el-as

  33. Avonidas said

    ούτε ξέρω αν θα μπει στη στατιστική της έμφυλης βιας το προχτεσινό περιστατικό στο Περιστέρι, όπου πέντε οπαδοί μιας ομάδας ξυλοκόπησαν γυναίκα οπαδό άλλης ομάδας

    (α) αχαρακτήριστοι

    (β) γιατί όχι «οπαδή»; 😉

  34. Avonidas said

    #25. ΣοφίαΟ, με άλλα λόγια το ξέρεις πως η ποσόστωση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά την υποστηρίζεις διότι… ; Το «ας κάνουμε κάτι, οτιδήποτε, γιατί είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα» είναι μια συνηθισμένη πλάνη.

  35. Γιάννης Ιατρού said

    Κείμενα (με παραπομπές), συγκεντρωμένα σε ένα πιντιεφι:
    «Έμφυλη βία και μύθος, από τη Μέδουσα ως την Ωραία Κοιμωμένη»,
    «Circe: Restoring Power to the Women of Ancient Myth»
    «Goddesses and Sexual Assault in Greek Myth – Ancient Greek Tragedy as Rape Culture? »

  36. θανάσης60 said

    Πολύ ορθά όλα όσα διάβασα κι αρκούντως προωθητικά τής πολυπόθητης ισότητας.
    Παρ’ όλ’ αυτά, συνεχίζω να πιστεύω πως η ύπαρξη πολλών νομικών όρων για το ίδιο αδίκημα (της ανθρωποκτονίας) ανοίγει τον δρόμο και για διαφορετικές επιμετρήσεις ποινής. Αν παλιότερα (και σήμερα) έπεφτε στα μαλακά ο φονιάς για «λόγους τιμής», να είστε βέβαιοι (και βέβαιες) πως το ίδιο θα συμβεί και για μελλοντικές φόνισσες, θύματα πραγματικής ή επικαλούμενης έμφυλης βίας, οικογενειακής ή «σχεσιακής». Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, αν όχι στη χώρα μας, σίγουρα σε μέρη όπου το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι περισσότερο οξυμένο.
    Για την όντως προβληματική πρόταση νόμου για τον ορισμό τού βιασμού, προσοχή και στην άλλη όψη τού νομίσματος: ίσως δούμε καταδίκες για βιασμό με επίκληση ακόμη και του αγριοκοιτάγματος. Θα είναι ο λόγος του εναντίον του λόγου Της: μαντέψτε τίνος ο λόγος θα γίνεται πιστευτός. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
    Όσο για τις ποσοστώσεις παντού, μήπως θα πρέπει να ισχύει αντίστροφα και σε γυναικοκρατούμενους τομείς, π.χ. νηπιαγωγεία;

  37. Κώστας said

    «Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης.»

    Προεκτείνοντας το «όχι σημαίνει όχι», η Σουηδία έχει νομοθετήσει το «ναι σημαίνει ναι». Η απουσία, δηλαδή, της ρητής άρνησης ή αντίστασης δεν ισοδυναμεί με συναίνεση. Απαιτείται η σαφής συγκατάθεση των συμμετεχόντων για να εκλείψει το στοιχείο του βιασμού. Ως βιασμός αντιμετωπίζεται δε και το λεγόμενο stealthing, η αφαίρεση, δηλαδή, του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της επαφής εν αγνοία ή χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας (ή και του άντρα). Το ίδιο ισχύει και στην Ελβετία. Στη Γερμανία δεν στοιχειοθετείται βιασμός αλλά σεξουαλική επίθεση. Bέβαια, άντε να αποδείξεις πως δεν γνώριζες ή δεν αντιλήφθηκες την αφαίρεση του προφυλακτικού…

  38. Κουνελόγατος said

    Στην ποδοσφαιρική ομάδα που συμμετέχω, πείσαμε μαμά να ενταχθεί στο Δ.Σ. (7μελές) και όλα είναι μια χαρά. Δεν ξέρω αν θα το κάναμε, στην περίπτωση που υπήρχαν αρκετοί άνδρες υποψήφιοι. Νομίζω όμως, πως αν θέλουμε, μπορούμε -και πρέπει- να το κάνουμε.

    Υ.Γ. 1: Πολλά που πρέπει να κάνουμε -αλλά δεν- γίνονται όταν «πιεζόμαστε» από κάποιες συνθήκες. Ας γίνει έτσι. Στο κάτω-κάτω, ακόμη κι αν δεν αποδώσει, να το δούμε και να το διορθώσουμε. Αλλά ελπίζω να πετύχει.
    Υ.Γ. 2: Πριν 2-3 ημέρες το κουνέλι μου προκάλεσε μια συζήτηση για ένα θέμα της επικαιρότητας. Του εξήγησα πως κάποια πράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με ξενίζουν, μολονότι είμαι απολύτως σύμφωνος (σε μερικά) ή έστω όχι αρνητικός (σε άλλα), ωστόσο για τις επόμενες γενιές θα είναι φυσιολογικά.
    Αυτά. Καλημέρα είπα;

  39. Μπούφος said

    Μερικοί άντρες επειδή θρέφουνε μούσκουλα, το έχουνε δει και καλά… ανώτεροι τρομάρα τους… όπως ο Γιώργος Φούντας χτες βράδυ που πηγε και έσφαξε τη «ΣΤΕΛΛΑ»..μωρέ δεν πά να κάνετε κανά πεντικιούρ, λέω γω, να χαλαρώσετε; κυρ-Σαραντάκο, εμπιστευτικά το γράφω, έχω μια φιλενάδα που άμα τα πάρει στην κράνα, επειδή όλο χάνεται «για ούζα» δήθεν αυτός, και αργεί να έρθει σπίτι το βράδυ, μωρέ τον κοπανάει στο δόξαπατρί, τον σαπακιάζει και δε χαμπαριάζει ούτε σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί αυτός να της κάνει για να την καλμάρει τάχατέ μου, ούτε τίποτε! Αυτό χρειάζονται τα μουλάρια τα ξεκαπίστρωτα για να στρώνουν…Συγχίστηκα με το θέμα πρωινιάτικα…έχουνε δει τα μάτια μου εμέναααα, καν και καν περιπτώσεις!

  40. Avonidas said

    #23. Η απόδειξη θα είναι πρόβλημα.

    Είχα πρόσφατα μια σύντομη συζήτηση στα σχόλια στο Press Project για το ενδεχόμενο να οριστεί νομικά ο βιασμός με βάση την (απουσία) συναίνεσης.

    Κάμποσες ευαίσθητες μιμόζες ανησυχούσαν ότι «καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας» για τους κακόμοιρους τους άντρες, υποθέτοντας σιωπηρά ότι όταν ο οποιοσδήποτε ισχυριστεί κάτι ενώπιον του δικαστηρίου, αυτό το κάτι θεωρείται αυτομάτως γεγονός από το δικαστήριο. (Ή μάλλον όχι, η σιωπηρή παραδοχή ήταν ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο για τις γυναίκες· οι άντρες θα σύρονται στα μπουντρούμια παρά τις διαμαρτυρίες τους ότι είναι αθώοι)

    Αρκετοί ρωτούσαν σαρκαστικά αν θα πρέπει να υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση πριν το σεξ για να είμαστε καλυμμένοι.

    Δεν φαίνεται να περνάει απ’ το μυαλό αυτών των εξυπνάκηδων ότι πολλές, πάρα πολλές γυναίκες απλώς δεν καταγγέλλουν το βιασμό τους επειδή έχουν αμφιβολίες ότι βιάστηκαν. Και έχουν αμφιβολίες ότι βιάστηκαν επειδή τις έχουν μάθει ότι είναι βιασμός μόνο αν σε βάλει κάτω και σου ρίξει ξύλο.

    Δεν είναι μόνο οι νοοτροπίες των αντρών που πρέπει να αλλάξουν, αλλά όλης της κοινωνίας.

  41. Avonidas said

    #36. Για την όντως προβληματική πρόταση νόμου για τον ορισμό τού βιασμού, προσοχή και στην άλλη όψη τού νομίσματος: ίσως δούμε καταδίκες για βιασμό με επίκληση ακόμη και του αγριοκοιτάγματος.

    Τελευταία φορά που (αγριο)κοίταξα, το αγριοκοίταγμα δεν ήταν σεξ.

    (Εκτός πια κι αν είσαι τόσο μερακλής που την κοιτάς και μένει έγκυος).

  42. Γιώργος said

    (σχόλιο 37)
    «Προεκτείνοντας το «όχι σημαίνει όχι», η Σουηδία έχει νομοθετήσει το «ναι σημαίνει ναι». Η απουσία, δηλαδή, της ρητής άρνησης ή αντίστασης δεν ισοδυναμεί με συναίνεση. Απαιτείται η σαφής συγκατάθεση των συμμετεχόντων για να εκλείψει το στοιχείο του βιασμού.»

    Δεν είμαι δικηγόρος και διορθώστε με αλλα αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κατηγορηθεί ότι δεν είχε λάβει ρητή συγκατάθεση θα πρέπει, για να μην καταδικαστεί, να προσκομίσει αποδείξεις ότι είχε λάβει; Δηλαδή το βάρος της απόδειξης ενός ισχυρισμού παύει να βαρύνει αυτόν που τον διατύπωσε (τον ισχυρισμό);

    Δηλαδή με απλά λόγια αν δεν υπογράφεται συμβόλαιο, ο καθένας (και καθεμία βέβαια) είναι εκτεθειμένος σε εκδίκηση του / της πρώην ή σε παγίδα;
    Και αυτό δεν κινδυνεύει να στήσει έναν άλλο πουριτανισμό;

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η κακιά ώρα ήταν όταν οι μανάδες αυτών των αρσενικών κτηνών αποφάσισαν να τεκνοποιήσουν και να μεγαλώσουν τους αγόραρους σαν πασάδες που η κοινωνία τούς χρωστάει και οι γυναίκες οφείλουν να λιποθυμούν από ερωτικό λίγωμα στο αντίκρισμά τους.
    Προσυπογράφω μέχρι κεραίας όσα γράφεις, Νίκο.

  44. Γιώργος said

    (σχόλιο 40)
    Το άτομο που έχει υποστεί βιασμό χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση και ο θύτης να τιμωρείται και όλα προϋποθέτουν παιδεία (σπίτι και σχολείο), που θα αργήσει να αποδώσει. Αλλά μην χτίσουμε έναν άλλο φόβο.
    Ήδη στη δεύτερη παράγραφό σου έχεις δεχθεί ότι κάθε καταγγελία δεν μπορεί παρά να είναι αληθινή. Ολοκληρωτικό δεν ακούγεται;

  45. Γ-Κ said

    (Δεν ξέρω αν γράφτηκε.)
    Μαζί με όλα τα άλλα, καλό θα ήταν και οι ίδιες οι γυναίκες να σταματήσουν να περιμένουν δώρα κλπ την Ημέρα της Γυναίκας.

    Εμένα τουλάχιστον, με έχει φέρει πολλές φορές (πολλές χρονιές) σε δύσκολη θέση αυτό το θέμα…

  46. sarant said

    34 Δεν λέει ακριβώς αυτό η Σοφία

    36 Εννοείτε ποσόστωση στις προσλήψεις ή στις διευθυντικές θέσεις; Εγώ εννοώ προς το παρόν το δεύτερο. Και θα ξέρετε ότι ακόμα και σε γυναικοκρατούμενους κλάδους, οι διευθυντικές θέσεις έχουν υπερεκπροσώπηση των αντρών. Δείτε στους δικαστές.

    42 Αν υπάρξουν καταχρήσεις του νέου νόμου θα τις δούμε στην πράξη και θα τις θεραπεύσουμε. Ωσπου να γίνει αυτό, ίσως αδικηθούν κάποιοι άντρες. Με την παρούσα κατάσταση υπάρχουν αποδειγμένα καταχρήσεις του υπάρχοντος νόμου και αποδειγμένα αδικούνται γυναίκες.

  47. Avonidas said

    #44. Ήδη στη δεύτερη παράγραφό σου έχεις δεχθεί ότι κάθε καταγγελία δεν μπορεί παρά να είναι αληθινή.

    Πού το είδες αυτό;! Λέω το ακριβώς αντίθετο, ότι αυτό υποθέτουν όσοι ανησυχούν για το τεκμήριο της αθωότητας. Προφανώς και ενδέχεται μια καταγγελία να είναι ψευδής, και προφανώς το δικαστήριο υποθέτει ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

    Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο τι θεωρείται ως βιασμός και στο τι μπορεί να τεκμηριωθεί στο δικαστήριο. Αυτή η σύγχυση εν μέρει είναι εκ του πονηρού· κανένα άλλο έγκλημα δεν ορίζεται με βάση την ευκολία μας να το τεκμηριώσουμε. Ένα δικαστήριο ενδέχεται να μην μπορεί να αποδείξει π.χ. ότι διέπραξες μια κλοπή, αλλά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η κλοπή συνέβη μόνο όταν ο δράστης άφησε δακτυλικά αποτυπώματα στον τόπο του εγκλήματος!

  48. Avonidas said

    #45. Γιατί όχι;

  49. Avonidas said

    #46. Όχι, δεν πρέπει να δεχτούμε να αδικούνται προσωρινά ούτε γυναίκες ούτε άντρες. Εσύ θα δεχόσουν να πας φυλακή για την κοινωνική ισορροπία;

  50. Γιάννης Ιατρού said

    13: Agηapi D
    οι δύο σύνδεσμοι που δίνεις στο σχόλιο είναι ίδιοι 🙂

  51. atheofobos said

    31
    Ξέρεις πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ποδοσφαιρικά σωματεία, ή πάλης ή wrestling ή ακόμα στο επίσημο σωματείο των Φρακοφόρων Νεκροπομπών «Παμμέγιστοι Αρχάγγελοι»; 🙂
    http://www.pammegistoiarchaggeloi.gr/

    16
    Την άποψη ότι η χρήση του όρου γυναικοκτονία σημαίνει πως οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι την εξέφρασαν πολλοί πχ ο Βουλαρίνος σε άρθρο στην Αθενς Βόις.

    Έψαξα για το σχετικό άρθρο του Βουλαρίνου στην Αθενς Βόις, το βρήκα («Γυναικοκτονία» ή τα όρια της γραφικότητας), το διάβασα και δεν είδα πουθενά να αναπτύσσει την παραπάνω άποψη.
    Έχοντας την αντίθετη με σένα άποψη για την χρήση του όρου γυναικοκτονία, γράφει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που τον κατηγόρησες:
    Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως η λέξη «γυναικοκτονία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα έγκλημα που όχι απλώς έγινε σε βάρος μιας γυναίκας αλλά σε βάρος μιας γυναίκας εξαιτίας του φύλου της, αλλά το μόνο που τελικά καταφέρνουν είναι μια –αποτυχημένη ελπίζω– απόπειρα να διαχωρίσουν την έννοια «γυναίκα» από την έννοια «άνθρωπος».
    Επίσης:
    Υποθέτω (χωρίς να ξέρω, αλλά προσπαθώντας να βρω ελαφρυντικά στην απόπειρα διαχωρισμού της γυναίκας από τον άνθρωπο) πως η αρχή μπορεί να έγινε σε κάποια αγγλόφωνη χώρα, εκεί που η λέξη «άνθρωπος» και «άνδρας» ταυτίζονται και που ενδεχομένως η ανάγκη να υπάρξει ένα “womanslaughter” απέναντι στο “manslaughter” είναι κάπως κατανοητή.

  52. Γ-Κ said

    @48
    Εννοώ να σταματήσουν οι γυναίκες να θεωρούν την 8η Μαρτίου ρομαντική γιορτούλα και να αρχίσουν να τη βλέπουν ως ημέρα προβληματισμού κλπ.

    *******

    Θα γράψω και κάτι άλλο, αν και μάλλον… θα με κοροϊδέψουν αρκετοί…

    Κάποτε, τέσσερις η ώρα τη νύχτα, είπα σε μια κοπέλα:
    _ Τόσες μέρες γυρνάμε μαζί από το ένα μαγαζί στο άλλο. Κλείνει το ένα πάμε στο άλλο. Δεν είναι καιρός να… προχωρήσουμε και «παρακάτω»;
    _ Εσύ είσαι ο άντρας. Οι άντρες αποφασιζουν για αυτά!
    (Μερικά δευτερόλεπτα «ειδήσεις για όσους έχουν προβλήματα ακοής»)
    _ Εγώ είμαι κομμουνιστής! Και περιμένω αυτή την απόφαση να την πάρει η Γενική Συνέλευση (του ζευγαριού).

    Προφανώς δεν μακροημέρευσε αυτή η σχέση. Και δεν μπορώ να πω ότι δεν στενοχωρήθηκα….

  53. nikiplos said

    Δεν είμαι επαΐων επί των τεχνικών νομικών ζητημάτων. Στο βαθμό που καταννοώ τη λογική και τη γλώσσα η θέσπιση του νομικού όρου «Γυναικοκτονία» δεν αίρει την ανθρώπινη ιδιότητα του θύματος, καθώς η γυναίκα είναι υποσύνολο του ανθρώπου. Όπως και το αδελφοκτονία δεν αίρει την ανθρωποκτονία, όπως και το παιδοκτονία επίσης δεν αίρει την ανθρωποκτονία… Δεν βλέπω καμία λογική σε αυτά που εξωφρενικά ισχυρίζεται ο κος Βουλαρίνος στην Άθενς Μπόϋζ (ούτε λίκνο βάζω, ούτε καν μπήκα στον κόπο να σχολιάσω εκεί)

    Η διαφορά είναι πως οι ίδιες οι λέξεις είναι διαφορετικά φορτισμένες από την κοινή γνώμη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, έτσι ενώ από τη μία είναι καλύτερα κάποιος να ονομαστεί ανθρωποκτόνος παρά παιδοκτόνος, από την άλλη είναι καλύτερα κάποιος να τον πούνε ότι έκανε έγκλημα πάθους παρά δολοφόνο…

    Επομένως ο όρος γυναικοκτονία, εξακολουθεί να εμπεριέχει την ανθρωποκτονία, αίρει όμως μερικά ελαφρυντικά, όπως το πάθος (ο πάσχων έχει εκ προοιμίου ελαφρυντικά), όπως η «τύφλωσις εν βρασμώ ψυχής» και λοιπά δικολαβίστικα τερτύπια που εφευρίσκονται συχνά… Μπορεί η φίλη του Μπούφου ανωτέρω, να είναι «φορτηγατζής» αλλά η γενική εικόνα είναι πως το ωραίο φύλο είναι και αδύναμο… Να πούμε πως δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στην παρούσα φάση, γιατί η ευρωπαϊκή δύση μαστίζεται από την … μαντήλα και δεν είναι απλά πράγματα αυτά να τα διαχειριστεί κανείς…

    Όσον αφορά το βιασμό και τις τεχνικές του λεπτομέρειες, οπωσδήποτε υπάρχουν εδώ διαστρωματώσεις, αλλά μερικά πράγματα είναι και λίγο ξεκάθαρα. Άλλο πράγμα το να ανακρούσει πρύμναν μια γυναίκα λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια μιας συνεύρεσης στην οποία εισήλθε συνειδητά, κι άλλο να την βάλουν κάτω και να την ξεπατώσουν χωρίς τη θέλησή της, με βία, με ξύλο, με εγκλεισμό κλπ.

    Στην πρώτη περίπτωση η γυναίκα μπορεί να διαολοστείλει τον τρόμπα που δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, αλλά στη δεύτερη το τραύμα είναι ανεξήτιλο και μένει για πάντα, και ασυνείδητα περνάει στη σεξουαλικότητα και ψυχοσύνθεση των παιδιών της…

    Κάποτε παλιά, ένας συμμαθητής μου ήταν το μοναδικό μοναχοπαίδι στη σχολική μας τάξη… Ιδιαίτερος κλειστός, σχεδόν αυτιστικός… τελείως απροσπέλαστος… τον ξανάδα μετά από 30 χρόνια, τελείως άλλον άνθρωπο. Στη συναναστροφή μας, μου μίλησε για δύο αδέρφια του, όχι πολύ μικρότερά μας. Μετά από ομαδικό βιασμό από φαντάρους στην 7ετία, η μητέρα του δεν «ξανακάθισε» ποτέ σε κανέναν, ούτε φυσικά στον άντρα της. Αυτός αντί να την βιάσει, βρήκε άλλην, την οποία δεν παντρεύτηκε και με την οποία έκανε δύό άλλα παιδιά… (αλήθεια σε πόσους ανθρώπους είχε συνέπεια αυτή η πράξη?)

  54. sarant said

    51 Βρε Αθεόφοβε, αυτό που παραθέτεις από τον Βουλαρίνο (που δεν ήταν ο μόνος που υποστήριξε την άποψη αυτή) τι λέει;
    Ότι η χρήση του όρου «γυναικοκτονία» από τις γυναίκες είναι απόπειρα να διαχωρίσουν την έννοια «γυναίκα» από την έννοια «άνθρωπος». Άλλοι το εξέφρασαν και πιο καθαρά.

    Όσο για την ποσόστωση στις αθλητικές ομοσπονδίες, μην καταφεύγεις σε σοφίσματα. Η ποσόστωση που εισάγεται είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των γυναικών που είναι μέλη συλλόγων που ανήκουν στις ομοσπονδίες! Μην κρύβεσαι πίσω από ορισμένα αμιγώς αντρικά αθλήματα για να συσκοτίσεις το γεγονός ότι σε αθλήματα με ευρεία γυναικεία συμμετοχή, οι γυναίκες ελάχιστα εκπροσωπούνται στα όργανα;

    Πάρε παράδειγμα την Κολυμβητική Ομοσπονδία. Δεν ξέρω αν έχουμε περισσότερους αθλητές απ’ό,τι αθλήτριες, αλλά λογαριάζω πως κανένα από τα δύο φύλα δεν έχει πάνω από 60%, έτσι;

    Δες το ΔΣ της Ομοσπονδίας: 21 μέλη, από τα οποία 3 γυναίκες: 18-3! Και *καμία* γυναίκα στις θέσεις ευθύνης του ΔΣ (πρόεδρος, γγ, ταμίας κτλ.) Όλες είναι απλά μέλη.
    https://koe.org.gr/page/sigkrotisi-se-soma-tou-neou-dioikitikou-simvouliou-apo-2-oktovriou-2016

  55. Κουνελόγατος said

    51. Το είπα, είναι δύσκολο, γι αυτό θέλει προσπάθεια. Αν ήταν αυτονόητο, δεν θα έμπαινε ποσόστωση. Στο κάτω-κάτω, μια προσωπική εμπειρία μετέφερα. Ωστόσο, επειδή οι μαμάδες τρέχουν τα παιδιά τους (όχι μόνον αγόρια) στα γήπεδα, στο δικό μας σωματείο (που δεν είναι δα και το πιο προχω του κόσμου), συμμετέχουν με διάφορους τρόπους πολλές γυναίκες (κυρίως εφόρισες). 🙂

  56. Γιάννης Ιατρού said

    26: Lands (σχέδιο νόμου)
    Σταύρο, δες αυτό, αν σου κάνει 🙂

  57. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Υπάρχουν πολλοί απαίσιοι ευφημισμοί για τις γυναικοκτονίες. Τις λένε «εγκλήματα πάθους», τις λένε «οικογενειακές τραγωδίες», τις λένε, αν και αυτό ευτυχώς ακούγεται λιγότερο στη χώρα μας πια, «εγκλήματα τιμής».

    Μισό λεπτό. Μια γυναικοκτονία είναι οικογενειακή τραγωδία. Δεν ταυτίζεται φυσικά με ένα οικογενειακό δυστύχημα (π.χ. τροχαίο ή πυρκαϊά), που κι αυτά είναι οικογενειακές τραγωδίες, αλλά δεν παύει να είναι κάτι τραγικό που συνέβη σε μια οικογένεια. Τραγικά συμβάντα σε οικογένειες μπορούν να είναι πολλά και ετερόκλητα, εγκληματικά ή όχι. Το να τονίζεται η ιδιαίτερη φύση καθενός δε σημαίνει ότι παύουν να ανήκουν και στη γενικότερη, αόριστη, περιληπτική περίπτωση των τραγωδιών.

    > > Και βγήκε στην τηλεόραση ο πατέρας του συζυγοκτόνου και είπε πως […] ότι εκείνος την αγαπούσε

    Εγώ θεωρώ πολύ πιθανόν ο γυναικοκτόνος να αισθανόταν όντως κάτι που είχε μάθει να το ονομάζει αγάπη. Βγάλε συμπέρασμα με τι αρχές είχε γαλουχηθεί. (Και για να βγει ευκολότερα το συμπέρασμα, θα μας βοηθήσουν και οι υποστηρικτικές δηλώσεις της γιαγιάς του.) Και αυτά στην ήμερη και πολιτισμένη ανατολική Κρήτη, που βρίσκεται στον αντίποδα της δυτικής με τα νταηλίκια, τα όπλα, τις βεντέτες και όλο αυτό το πλαίσιο (το οποίο, ενδεχομένως, παρασύρει την εκτός νησιού κοινή γνώμη να τσουβαλιάζει όλη την Κρήτη).

    Ανατριχιαστικά ολοζώντανα επιβιώματα παλιών, βάρβαρων εποχών. Κώδικες τιμής και ηθικής που έπρεπε προ πολλού να έχουν σβήσει. Φταίει η αγωγή, φταίνε οι οικογένειες, φταίει η ανθρώπινη αδράνεια που βολεύεται σε οποιαδήποτε γνωστή κόλαση παρά να προτιμήσει την παραμικρή βελτίωση προς μια άγνωστη και ανοίκεια κατάσταση. Φταίνε χίλια δυο που αυτή τη στιγμή δεν τα βρίσκω αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα αναδειχτούν στα άλλα σχόλια. Πάντως, σημαντικό είναι να μην εστιάσουμε στο φταίξιμο ειδικά του αντρικού φύλου.

    Άντρες που μεγαλώνουν έτσι είναι κι οι ίδιοι δυστυχισμένοι, όσο κι αν η δυστυχία που μπορούν να προκαλέσουν στους άλλους είναι μεγαλύτερη. Και δε νομίζω κανείς άντρας να μεγάλωσε έτσι λόγω των αντιλήψεων μόνο των ανδρών του περιβάλλοντός του, χωρίς τη συνεποικουρία και των γυναικών όπως εδώ της γιαγιάς.

    Εν ολίγοις, το αυτονόητο: Υπέρ των γυναικών δε σημαίνει κατά των ανδρών. Υπέρ των γυναικών σημαίνει υπέρ όλων.

  58. Αρλουμποκυνηγός said

    Αναρτώ δύο σοφά ρητά από αγίους της Πίστεώς μας, για να μαθαίνουν οι νέοι μας και να μή παρασύρονται από τις «θυγατέρες του ψεύδους». Του Πατροκοσμά η ρήσις είναι πασίγνωστη, του Ιωάννου Δαμασκηνού λιγότερο.

    Σημειωτέον ότι ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι αυτός που έγραψε την θεσπέσια Εξόδιο Ακολουθία. Πόσοι από όλους αυτούς που μαγεύονται με τα λόγια του Δαμασκηνού που ακούγονται στις Ορθόδοξες κηδείες, ξέρουν ότι ο ίδιος αυτός Άγιος Πατέρας έχει γράψει και τα παρακάτω σοφά λόγια για την «θανατηφόρα παγίδα» που ονομάζεται Γυναίκα;

  59. nikiplos said

    52@ κοίτα αντίθετες συμπτώσεις… Κι εγώ ήμαν 2 περίπου έτη με ευειδή και δυναμική νεαρά, η οποία ούσα φανατική κομμουνίστρια με παράτησε γιατί ήμουν πολύ δεξιός ιδεολογικά (για τα γούστα της) και ελάχιστα δεσποτικός-αυταρχικός (ως άντρας) στη σχέση μας… Κι εγώ δεν μπορώ να πω πως δεν στενοχωρήθηκα… (apropos ωραία δικαιολογία αυτό ο κομμουνιστής και γενική συνέλευση… θα την υιοθετήσω 🙂 )

  60. BLOG_OTI_NANAI said

    Απόλυτα σύμφωνος με την γυναικοκτονία. Εϊναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο έγκλημα που πρέπει να χτυπηθεί ανελέητα.

    Περιμένω Νίκο να φέρεις και καταγγελτικό άρθρο για το Ισλάμ και τις τρομακτικές παθογένειες που φέρει οι οποίες δεν πρέπει πλέον να κρύβονται πίσω από τον γενικό όρο «Ισλαμοφοβία». Το Ισλάμ έχει σοβαρό πρόβλημα και η γυναικοκτονία στο Ισλάμ είναι επίσης σοβαρό φαινόμενο μαζί με όλη την καταπίεση προς τη γυναίκα αλλά και τα παιδιά και μαζί με την άρνηση του δικαίου όπως το αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι.

    Πλέον ο προοδευτικός άνθρωπος θα πρέπει αυτονόητα να στηλιτεύει το Ισλάμ ώστε η αποδοχή μεταναστών να γίνεται με όρους Ευρωπαϊκούς και όχι με συνθήκες τέτοιες που να επιτρέψουν την Σαρία και την επιστροφή σε αιώνες βαρβαρότητας όπου θα δίνουμε από την αρχή μάχη σώμα με σώμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η φιλανθρωπική αγαπολογία που εκφράζουν οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τις χώρες των προσφύγων δεν πείθει κανέναν. Όμως, και γενικά η φιλανθρωπία έστω και ιδεολογική, δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο ή άλλοθι για το κρυφτό που γίνεται σήμερα με την καταπίεση και την βαρβαρότητα που οφείλεται καθαρά και μόνο στο Ισλάμ. Η Σαουδική Αραβία και πλήθος άλλων χωρών έχουν σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει σαφώς να σταματήσουν τα ιδεολογικά άλλοθι με ταμπέλες τύπου «ισλαμοφοβία». Όπως δεν μπορεί να υπάρχει «ρατσιστοφοβία» έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρχει ισλαμοφοβία όταν κάποιος αναφέρεται σε δικαιώματα ανθρώπων. Άλλο πράγμα δεν χωνεύω για αόριστους ρατσιστικούς λόγους τον Αφρικανό ή τον Αφγανό και άλλο η καταγγελία για τα πολιτισμικά δεδομένα που ενδεχομένως δημιουργούν και μπορούν στο μέλλον να δημιουργήσουν ρήγματα σε δικαιώματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα.

  61. @46 Ακριβώς έτσι.

    Μέχρι να γίνουμε άνθρωποι και να μην χρειάζονται οι νόμοι γιά να μας επιβάλλουν το σωστό, ας υπάρχουν οι νόμοι που το επιβάλλουν. Μέχρι τώρα στηριζόμαστε στην καλή θέληση του συνόλου, και αυτό καταφανώς δεν δουλεύει. Και συζητάμε το κατά πόσο ή ποσόστωση θα είναι άδικη, την στιγμή που είμαστε ήδη άδικοι χωρίς αυτήν. Με το γράμμα του νόμου, και όταν δεν τον χρειαζόμαστε πιά τον νόμο θα τον καταργήσουμε όταν περιπέσει σε αχρηστεία, όπως τόσους και τόσους άλλους νόμους. Στο ενδιάμεσο, ας κοιτάξουμε να εξανθρωπιστούμε.

  62. sarant said

    57 Πράγματι το φονικό της Σητείας είναι οικογενειακό (αν δεχτούμε, που θα το δεχτούμε, πως είχαν την ίδια οικογένεια ο θύτης και το θύμα) αλλά φοβάμαι πως ο όρος «τραγωδία» φέρνει στο νου αθώα θύματα που τα πλήττει κάποιος εξωτερικός εχθρός -η κακιά στιγμή εν προκειμένω.

  63. μανιατολεσβιος said

    πολυ καλο το σημερινο. Μπραβο. Αψογος

  64. sarant said

    60 Μπλογκ, πρέπει να το δούμε και αυτό. Πιο ειλικρινείς θα είμαστε βέβαια αν έχουμε σκουπίσει πρώτα την αυλή μας.

  65. Aghapi D said

    21 Λες να ξεκινήσουν από το αυτονόητο; (να δέχονται τις καταγγελίες τών γυναικών και να τις διερευνούν: με τί παιδεία να το κάνουν, με τί ενθάρρυνση και με τί διάθεση;)
    Γίνονται σεμινάρια σχετικής εκπαίδευσης;
    Πόσοι εργαζόμενοι σε αστυνομικά τμήματα έχουν την κατά κάμποσα σκαλοπάτια πιο κάτω στοιχειώδη ευγενή συμπεριφορά;

  66. Γ-Κ said

    Επομένως, δεν είναι μόνο πώς τον έχει αναθρέψει τον καθένα η οικογένειά του, αλλά και τι εμπειρίες του έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι γυναίκες. Αποτυχαίνει στη μία σχέση, αποτυχαίνει στη δεύτερη… κάποτε παίρνει τη μεγάλη απόφαση να γίνει «άντρας». (Ακόμα κι αν δεν είναι… Δυτικοκρητικός…)

    Αυτή η πτυχή της συζήτησης έχει ανοίξει;

  67. Γ-Κ said

    Να δώσω και μια ιδέα για προσκλητήριο γάμου:

    Ο … και η … συνήλθαν σε καταστατική συνέλευση και αποφάσισαν τη δημιουργία οικογένειας. Συγχρόνως, εξουσιοδότησαν τους εαυτούς τους να προχωρήσουν στις διαδικασίες που προβλέπονται για την επίσημη αναγνώριση της απόφασής τους.
    Επομένως, καλείστε την … στο … για να τιμήσετε με την παρουσία σας την επίσημη ίδρυση του νέου αυτού θεσμού της κοινωνίας μας και να ευχηθείτε για την ευόδωση των σκοπών του.

    (Φυσικά… έμεινα με το όνειρο…)

  68. cronopiusa said

    Δυναμικό «όχι» στις απολύσεις

  69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ σὲ ὅλες τὶς γυναῖκες.
    Καὶ σὲ ὅλους τοὺς ἄντρες (εἴμαστε παραπονιάρικα, πανάθεμά μας). 🙂

    Δὲν νομίζω νὰ ὑπάρχει κάποιος ποὺ νὰ μήν καταδικάζει τὴ βία κατὰ τῶν γυναικῶν. Χωρὶς νὰ ἔχω μελετήσει σοβαρὰ τὸ θέμα, ἔχω τὴν αἴσθηση ὅτι αὐξάνεται, τόσο σὲ ἐπίπεδο ἐνδοοικογενειακῆς βίας,ἀλλὰ πολὺπερισσότερο σὲ ἐπίπεδο διακίνησης μέσα ἀπὸ τὰ δουλεμπορικὰ κυκλώματα. Ἔβλεπα πρόσφατα μιὰ σχετικὴ συζήτηση στὴν ΕΡΤ. Κάποιος ἀπὸ τοὺς συνομιλητές ἀνέφερε ὅτι εἶναι μιὰ ἀπὸ τὶς πιό κερδοφόρες παράνομες δραστηριότητες μαζὶ μὲ τὸ ἐμπόριο ὅπλων καὶ ναρκωτικῶν. Ἐπισύρει δὲ τὶς μικρότερες ποινὲς γιὰ ὅσους συλλαμβάνονται.

    Καὶ μιὰ συγκλονιστικὴ εἴδηση, ἀπὸ τὸ BBC, γιὰ τὶς γυναικοκτονίες στὸ Πακιστάν.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-47480597

  70. atheofobos said

    54
    Εάν διαβάζοντας την φράση του Βουλαρίνου πως:
    το μόνο που τελικά καταφέρνουν είναι μια –αποτυχημένη ελπίζω– απόπειρα να διαχωρίσουν την έννοια «γυναίκα» από την έννοια «άνθρωπος».
    καταλαβαίνεις και γράφεις:
    Την άποψη ότι η χρήση του όρου γυναικοκτονία σημαίνει πως οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι την εξέφρασαν πολλοί πχ ο Βουλαρίνος σε άρθρο στην Αθενς Βόις.
    πάω πάσο!!

    Καλό παράδειγμα η Κολυμβητική Ομοσπονδία.
    Στην κολύμβηση είναι γνωστό ότι οι αθλητές προπονούνται από παιδικής ηλικίας στο άθλημα. Οι γονείς τους πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κολυμβητήρια, παρακολουθούν την προπόνηση και μερικές φορές έχουν έρθει και στα χέρια μεταξύ τους!
    Δεν σου κάνει λοιπόν εντύπωση το γιατί τόσες μανάδες που λόγω των παιδιών τους έχουν έρθει σε στενή επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν επιδεικνύουν καμιά διάθεση να ασχοληθούν με τα αντίστοιχα σωματεία; Χρειάζονται ποσόστωση;

  71. sarant said

    70 Δεν επιδεικνύουν διάθεση οι γυναίκες ή είναι τέτοιες οι δομές που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών; Μάλλον το δεύτερο. Αν έχουμε ποσόστωση που θα εξασφαλίζει πχ τουλάχιστον 8 από κάθε φύλο σε ένα ΔΣ 21 μελών, θα αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας του ΔΣ έτσι που να ευνοεί τη γυναικεία συμμετοχή.

    Θετικό είναι πάντως που δεν επιμένεις στο σόφισμα για τα αντρικά αθλήματα.

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    58: Ενώ ξέρεις ψεκασμένε ότι επισκέπτομαι αυτό το blog έρχεσαι να πουλήσεις σε μένα τα νεοπαγανιστικά καραγκιοζιλίκια; Κι αφού παραθέτεις από τα Ιερά Παράλληλα, γιατί δεν παραθέτεις και αυτό που παραθέτει ο Δαμασκηνός και διαψεύδει κάθε υπόνοια ανισότητας;

  73. Γιάννης Ιατρού said

    72: Τι αμφότερος και έργον ίσον ρε BLOG…

  74. Αὐγουστῖνος said

    @62: Ἀγαπητὲ Νικοκύρη, χωρὶς νὰ διαφωνῶ ἐπὶ τῆς οὐσίας γιὰ τὸ ὕπουλα καὶ καλυμμένα ἐλαφρυντικὸ ποὺ κουβαλάει ἡ λέξη «τραγωδία» γιὰ αὐτοῦ τοῦ εἴδους τὰ ἐγκλήματα, θὰ διαφωνήσω στὸ ἑξῆς: Στὴν περίπτωση ποὺ ὑπάρχουν μικρὰ παιδιά, αὐτὰ ταιριάζουν γάντι μὲ τὸν ὁρισμὸ ποὺ δίνεις – εἶναι «τὰ ἀθῶα θύματα ποὺ τὰ πλήττει ἕνας ἐξωτερικὸς» (γιὰ αὐτὰ) «ἐχθρός», ἕνα χτύπημα ποὺ δὲν τὸ προκάλεσαν οὔτε τὸ περίμεναν. Ἄρα, ὅσο κι ἂν δὲν εἶναι «οἰκογενειακὴ τραγωδία» συλλήβδην γιὰ ὅλα τὰ μέλη τῆς οἰκογένειας, γιὰ κάποια μέλη εἶναι καὶ παραεῖναι τραγωδία.

  75. cronopiusa said

  76. Γιάννης Ιατρού said

    Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλο ρόλο παίζει το πως μεγαλώνει κανείς…. 🙂

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο γυναικοκτόνος δεν σκοτώνει από αγάπη. Ο Φούντας π.χ. στη «Στέλλα» από αγάπη σκότωσε ή γιατί θίχτηκε το περιβόητο αντρικό φιλότιμό του, αφού η «ιδιοκτησία» του τόλμησε να αποδείξει εμπράκτως ότι ήταν ένας ανεξάρτητος άνθρωπος; Ακόμα και κάποιο είδος αγάπης να νιώθει ο φονιάς, οι πραγματικοί λόγοι που τον οδηγούν στο έγκλημα είναι εγωιστικοί και ιδιοτελείς.

  78. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης βρε ξεδιάντροπε, συκοφαντείς τον Πατροκοσμά, που μέσα στον 18ο αιώνα δίδασκε την ισότητα ανδρών γυναικών που ακόμα και σήμερα πολλά χαϊβάνια δεν κατανοούν, όπως π.χ. οι αρχαιοβαρεμένοι που δεν έχουν ιδέα ότι οι ειδωλολάτρες (μαζί και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι) πέταγαν τα κορίτσια στα σκουπίδια και ο χριστιανισμός ήταν αυτός που ανέτρεψε τα δημογραφικά δεδομένα υπέρ των γυναικών;

    Συκοφάντες σαν και σένα έχω δει πολλούς… Μην ανησυχείς:

  79. BLOG_OTI_NANAI said

    73: Γιάννη τι ακριβώς θέλεις να μου πεις και τι σχέση έχει η κουταμάρα που γράφει το 58, με αυτό που απαντάω και αυτό που γράφεις; Πες μου σε παρακαλώ διότι μου ανεβαίνει η πίεση. Θέλεις να δούμε την θέση της γυναίκας διαχρονικά σε οποιοδήποτε καθεστώς και θρησκεία; Θέλεις σε χριστιανισμό, ειδωλολατρία, κομμουνισμό, αθεϊσμό; Διάλεξε και πες μου για ποια κοινωνία θέλεις να.μιλήσουμε και να δούμε τέλος πάντων τι ακριβώς θέλεις να πεις. Εμένα όπως ξέρεις οι συζητήσεις μου αρέσουν πολύ.

  80. cronopiusa said

  81. Συγχαρητήρια για το άρθρο! Ελπίζουμε με την άδειά σας Νικοκύρη και αναφέροντας την πηγή, το αναδημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο του Τελευταίου Θρανίου (ομάδας εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας)
    http://teleftaio-thranio.blogspot.com/2019/03/blog-post_8.html

  82. Avonidas said

    #60.

    (‘Η «πώς να κρύψετε τη μισαλλοδοξία σας πίσω απ’ τον φερετζέ του φεμινισμού»)

    «Πλέον ο προοδευτικός άνθρωπος θα πρέπει αυτονόητα να στηλιτεύει το Ισλάμ ώστε η αποδοχή μεταναστών να γίνεται με όρους Ευρωπαϊκούς και όχι με συνθήκες τέτοιες που να επιτρέψουν την Σαρία»

    Αποδοχή με βάση το θρήσκευμα, δηλαδή. Κάτι τέτοια ωραία λένε κι εδώ στην Πολωνία, σαν στο σπίτι σου θα ένιωθες (εκτός κι αν έχεις αλλεργία και στους Καθολικούς).

    Όμως, και γενικά η φιλανθρωπία έστω και ιδεολογική, δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο ή άλλοθι για το κρυφτό που γίνεται σήμερα με την καταπίεση και την βαρβαρότητα που οφείλεται καθαρά και μόνο στο Ισλάμ.

    Μια ματιά στα ποσοστά γυναικοκτονίας στο Μεξικό π.χ., ή μια πιο προσεκτική εξέταση του υποβάθρου των δραστών σε χώρες όπως η Ινδία, όπου το Ισλάμ συνυπάρχει με πολλές άλλες θρησκείες, είναι αρκετή για να καταρρίψει την άποψη ότι το Ισλαμικό δόγμα είναι υπεύθυνο για το μισογυνισμό και τις γυναικοκτονίες (κι όχι, ας πούμε, η πατριαρχική κουλτούρα που προϋπήρχε και συνυπάρχει για αιώνες ΚΑΙ με αυτό το δόγμα).

    Κι εν πάση περιπτώσει, όταν τέτοια επιχειρήματα προβάλλονται με στόχο την ενίσχυση της ανεξιθρησκίας είναι συζητήσιμα· όταν όμως αυτό που επιδιώκεις είναι να εκβιάσεις την υποστήριξη των «προοδευτικών ανθρώπων» για να εδραιώσεις περαιτέρω τα προνόμια του προσφιλούς σου δόγματος, το πράγμα διαφέρει.

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γυναικοκτονία, προσυπογράφω!

    >>όχι οικογενειακή τραγωδία
    Κτηνωδία.Καθάρια κτηνώδης πράξη αντρική. Είδα την τάση να ψάχνονται μερικοί εδώ μην «αδικηθεί» ο άντρας γενικά και επίσης πώς θα αποδειχθεί ο βιασμός. Αν δεν βϊάσετε, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κατηγορηθείτε από καμιά για κάτι τέτοιο.Αποδεικνύεται άριστα η μη συναίνεση. Η δικανική πεποίθηση σχηματίζεται με μύριους τρόπους και δε θυμάμαι να αναιρέθηκε καταδίκη για βιασμό, λόγω δικαστικής πλάνης.
    18 ΓιώργοςΜ. >>προφανώς τον δικαιολογούσε.
    Φαινομενικά πείτε καλύτερα. Προφανώς δε μπορούσε να κάνει αλλιώς. Είναι απογυμνωμένο το συμπέρασμά σας από το χώρο-χρόνο-περιστάσεις. Σιγά μην τον δικαιολογούσε. Ειδικά για βιασμό.

  84. Γιάννης Ιατρού said

    79: Δεν το συνδύασα με το 58 κλπ., αυτοτελώς το έβαλα για να δείξω πως οι όποιες παραινέσεις κλπ., απ’ όπου κι αν προέρχονται, λίγο επηρέασαν την κατάσταση.

  85. mitsos said

    Καλημέρα

    Νομίζω πως ήταν αναγκαία και αναμενόμενη η επιλογή του θέματος όχι μόνο λόγω επικαιρότητας αλλά και γιατί τελευταία έχουμε ακραία φαινόμενα όλο και πιο συχνά.

    Ασφαλώς χρειάζεται σφαιρικότητα στις θεωρητικές αναλύσεις όπου οι διακρίσεις και η βία ενάντια στις γυναίκες πρέπει να συσχετιστούν με τις κοινωνικές εξελίξεις ( Δύση και Ανατολή ) τις νέες αντιθέσεις στην κοινωνία και στην δομή της οικογένειας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την αναβολή πολιτικών επιλογών σε μια άλλη κοινωνία όπου οι ενδοικοικογενειακές και διέμφυλες σχέσεις (…μπλά μπλά …) θα οικοδομηθούν σε άλλη βάση και (… μούμπλε μούμπλε… ) δεν έχουμε μόνο την Ελλάδα, υπάρχει και η Ανατολή

    Ξέρουμε όλοι πως τα θέματα δεν λύνονται ριζικά μόνο με νομικά , ή αστυνομικά ή παιδαγωγικά μέσα ή μόνο με ποσοστώσεις …. Αλλά ας ξεκινήσουμε από αυτά που μπορούμε σήμερα και για ένα ένα ζήτημα .

    Οπότε ναι σε διορθωτικές κινήσεις με:
    α) ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών σε εξέλιξη στελεχών στο δημόσιο τουλάχιστον τομέα και στους φορείς πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας
    β) παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών στην νομοθεσία που διέπει το οικογενειακό δίκαιο και τις διέμφυλες σχέσεις

    Εντάξει δεν ξέρω εγώ πως μπορεί να περιγραφεί η διδικασία επιβεβαίωσης της αυγκατάθεσης ( ή μή συγκατάθεσης ) στην ερωτική συνεύρεση αλλά αν υπάρχει η πολιτική βούληση του νομοθέτη θα βρεθούν κάποιες λύσεις από τους νομικούς.

    Όσο για τις προσπάθειες ( @58 ) ανάσυρσης κειμένων μισογυνισμού από παλαιότερα Εκκλησιαστικά κείμενα … τι να πώ ; Μακάρι να συνεχίσουν έτσι . Ίσως επιταχύνουν μόνοι τους το τέλος των οργανωμένων θρησκειών … Αμήν και πότε

  86. Avonidas said

    #78. Το ότι Κοσμάς ο Αιτωλός δίδασκε την ισότητα των γυναικών απλώς καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία του ποίμνιού του είχε την εντελώς αντίθετη άποψη. Δεν είναι οι υγιείς, αλλά οι ασθενείς που έχουν ανάγκη γιατρού, έτσι;

  87. Γιάννης Ιατρού said

    83: Όταν έχουμε να κάνουμε με ιδεολογίες «ανωτερότητας – κατωτερότητας και συναφή» η άσκηση βίας κλπ. είναι προγραμματισμένη, κι όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες.

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    82: Avonida όταν μιλάω για προοδευτικά άτομα δεν αναφέρομαι καν σε άτομα σαν κι εσένα, αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν το θάρρος να μην φοβηθούν ότι υποστηρίζοντας το δεδομένο, όπως η καταπίεση της γυναίκας και του παιδιού στο Ισλάμ, δεν φοβούνται ότι θα τους «κάνουν ντα-ντα» οι ιδεολογικοί τους φίλοι… Αυτοί που δεν φοβούνται, είναι προοδευτικοί, οι άλλοι, όπως εσύ, είναι απλώς ιδεοληπτικοί.

    Ιδεοληπτικός είναι καθένας που φοβάται να ομολογήσει τις παθογένειες του Ισλάμ. Άρα τα περί «προσφιλούς δόγματος» άστα.

    Το ζήτημα που μας αφορά δεν είναι η άσκηση βίας από τον μυικά δυνατότερο που είναι η βάση αυτής της βίας κατά της γυναίκας (όπως και ενάντια στο παιδί). Το ζήτημα είναι ότι οι φανατικοί σαν και σένα θα πρέπει να δεχτούν ότι ο Χριστιανισμός δεν περιέχει ως εγγενές συστατικό του κάποια ανισότητα άνδρα και γυναίκας. Γι’ αυτό τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονταν με τις παλαιότερες κοινωνίες έχουν ξεπεραστεί χωρίς ο Χριστιανισμός να χάσει το παραμικρό από τη διδασκαλία του. Και η Καινή Διαθήκη περιέχει πράγματα που εντάσσονται σε συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Π.χ. το κλασικό επιχείρημα περί «υποχρεωτικού» καλύμματος των γυναικών, που φυσικά απηχεί το τότε κοινωνικά αποδεκτό για τη γυναίκα που ίσχυε και στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα δεν τηρείται και αυτό δείχνει ότι πολλοί φανατικοί βάσισαν τον αντιχριστιανικό τους αγώνα σε δεδομένα που εντάσσονταν σε ιστορικά και όχι θρησκευτικά δεδομένα.

    Εκτός βέβαια κι αν είσαι απολογητής του Ισλάμ, οπότε αποκτά ενδιαφέρον το ζήτημα διότι φαντάζομαι θα γνωρίζεις καλά τα θρησκευτικά δεδομένα που υπερασπίζεσαι.

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    86: Και δούλοι υπήρχαν στο Βυζάντιο την εποχή των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας παρά τα κυρήγματα τους. Τι θέλεις να πεις; Και για να μιλάμε επί ίσοις όροις διότι τα πολλά κόλπα εμένα δεν μου αρέσουν, πες μας ανοιχτά ποια ιδεολογία ποιας χρονικής περιόδου υπερασπίζεσαι κι αν αυτή έχει αντιθρησκευιτικά στοιχεία, για να την εξετάσουμε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

  90. skom said

    @83
    «δε θυμάμαι να αναιρέθηκε καταδίκη για βιασμό, λόγω δικαστικής πλάνης.» Η μη αναίρεση δεν σημαίνει ότι δεν έγινε δικαστική πλάνη. Και η έλλειψη μνήμης θα συμφωνήσουμε νομίζω δεν έπεται έλλειψη γεγονότος.
    Την περίπτωση Ασάνζ (Julian Assange) σίγουρα την έχει πάρει το αυτί σας. Είναι νομίζω ακόμα φυλακισμένος στο προξενείο. Όχι;
    https://en.wikipedia.org/wiki/Assange_v_Swedish_Prosecution_Authority

    Την περίπτωση του στρώματος στο Κολούμπια (όπως και αν προφέρεται αυτό το ίδρυμα τέλος πάντων;) https://en.wikipedia.org/wiki/Columbia_University_rape_controversy#Outcome

    Θέλετε και άλλη περίπτωση ; Την περίπτωση https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Kachelmann

    « Αν δεν βϊάσετε, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κατηγορηθείτε από καμιά για κάτι τέτοιο.» Υπάρχουν 3 – 4 δισεκατομμύρια γυναίκες. Καμία δεν θα κάνει ποτέ ένα στραβοπάτημα; Και αυτό δεν συνιστά ανατροπή της αρχής in dubio …?

  91. sarant said

    81 Ευχαρίστως!

    82 Μισό. Η απαγόρευση πχ της πολυγαμίας δεν σημαίνει ότι έχουμε προσαρμογή με βάση το θρήσκευμα.

  92. Avonidas said

    #88. BLOG, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: απολογητής του Ισλάμ όχι, δεν είμαι, και δε δίνω μία αν με πιστεύεις (αν και πιστεύω ότι πρέπει να δεις ένα γιατρό, όταν υποψιάζεσαι έναν δηλωμένα άθεο για υποστηρικτή του Ισλάμ).

    Ιδεοληπτικός είναι καθένας που φοβάται να ομολογήσει τις παθογένειες του Ισλάμ.

    Τις παθογένειες των ισλαμικών κοινωνιών τις βλέπω μια χαρά. Για να μιλήσουμε για παθογένειες του Ισλάμ θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε, όπως εσύ, ότι το Ισλάμ, αντίθετα με τον χριστιανισμό, «περιέχει ως εγγενές συστατικό του κάποια ανισότητα άνδρα και γυναίκας». Αμφιβάλλω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να διαπράξεις λαθροχειρίες του είδους που (σωστά) καταγγέλλεις στο #58, προβάλλοντας σκοταδιστικές κι αποσιωπώντας φωτισμένες απόψεις.

    Με δυο λόγια, βλέπεις μια κοινωνία, απομονώνεις ΕΝΑ στοιχείο της, εκείνο που ενοχλεί εσένα, και φορτώνεις εκεί όλες τις παθογένειες. Το ίδιο κάνεις με τα κομμουνιστικά καθεστώτα και τον αθεϊσμό τους, κατ’ επανάληψη και μέχρις αηδίας.

    Και για να μιλάμε επί ίσοις όροις διότι τα πολλά κόλπα εμένα δεν μου αρέσουν, πες μας ανοιχτά ποια ιδεολογία ποιας χρονικής περιόδου υπερασπίζεσαι

    Υπερασπίζομαι την πλήρη ανεξιθρησκία και τον απόλυτο διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία, και κάθε δόγμα. Υπερασπίζομαι την ισονομία των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού. Κανένα κράτος και καμία κοινωνία δεν έχει επιτύχει ως τώρα αυτό το ιδανικό στο ακέραιο, και είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ ότι συνέβησαν και συμβαίνουν φρικτές παραβιάσεις αυτών των ιδανικών στο Ανατολικό μπλοκ, στον Ισλαμικό κόσμο και, φυσικά, στη Δύση.

    ΔΕΝ συμφωνώ ότι νομοθεσίες που ακολουθούν το σκεπτικό «κατάστασης πολιορκίας», και κάνουν διακρίσεις απέναντι σε μεμονωμένους ανθρώπους (σε αντιδιαστολή με τα καθεστώτα από τα οποία προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί) οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες μας χωρίς να τις φαλκιδεύουμε.

    Ήμουν αρκετά σαφής, ή θα ξαναρχίσεις τα κόλπα «που δεν σου αρέσουν»;

  93. Avonidas said

    #91. Μισό. Η απαγόρευση πχ της πολυγαμίας δεν σημαίνει ότι έχουμε προσαρμογή με βάση το θρήσκευμα.

    Και πού στην ευχή είπα να επιτρέψουμε την πολυγαμία; Μόνος του μιλάει και μόνος του καταλαβαίνεται ο καθένας μας εδώ μέσα;

    Είπα ότι όταν συζητάς αν θα αποδεχτείς αυτόν ή εκείνον τον μετανάστη (πόσο μάλλον πρόσφυγα), δεν είναι δυνατόν να αποτελεί κριτήριο αν είναι ή όχι μουσουλμάνος! Αυτονόητα πράγματα, δηλαδή. Και δεν είναι δυνατόν να είναι κριτήριο γιατί ένα ανεξίθρησκο κράτος και μια ανεξίθρησκη Ένωση με ευρωπαϊκές (τρομάρα της) αξίες δεν μπορεί να ενδιαφέρεται επισήμως τι θεό πιστεύεις

    Ο κ. BLOG, τώρα, θεωρεί ότι αυτό με κάνει φανατικό. Δεν ξέρω γι’ αυτό τι να κάνω, του σύστησα να δει ένα γιατρό, μπορεί αν θέλει να πιει και μια μπουκάλα ξύδι. Προβλήματα ο κόσμος.

  94. Σωτήρς said

    70,71 Όποτε ακούω για την κολυμβητική ομοσπονδία (ΚΟΕ) ανάβω. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος είναι οι ίδιοι τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Η μια εκ των γυναικών του ΔΣ ήταν η σύντροφος του ενός απ’όσο θυμάμαι.

    87 Μια χαρά και οι «εξισσοροπητικές» ιδεολογίες καταλήγουν στη βία. Εντάξει με μια μικρότερη δυναμική ας το πούμε έτσι αλλά καταλήγουν.

    Έχουμε ένα υπόβαθρο ανδροκεντρικό (όχι πατριαρχικό). Μια προνεωτερική μεσογειακή κουλτούρα που θεωρεί τον άνδρα ανώτερο από τη γυναίκα και πως ο άνδρας πρέπει να είναι «βράχος», να μην του πρέπουνε ευαισθησίες και τρυφερότητες. Τώρα είμαστε σε μετανεωτερική εποχή, το άγχος έχει εκτοξευθεί. Όλες οι ανασφάλειες και τα άγχη χτυπάνε την προσωπικότητα του και τον ανδρισμό του. Η πρώτη και μόνη αντίδραση που ξέρει είναι ο τσαμπουκάς και η βία.

  95. Avonidas said

    #88. Γι’ αυτό τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονταν με τις παλαιότερες κοινωνίες έχουν ξεπεραστεί χωρίς ο Χριστιανισμός να χάσει το παραμικρό από τη διδασκαλία του. Και η Καινή Διαθήκη περιέχει πράγματα που εντάσσονται σε συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο.

    Μέσα σ’ αυτό το ουδέτερο κι ανώδυνο «έχουν ξεπεραστεί», σκουπίζεις κάτω απ’ το χαλί αιώνες αγώνων και χιλιάδες ανθρώπων που πάλεψαν και χτύπησαν τοίχο ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να ξεπεραστούν παρωχημένες απόψεις (ή μάλλον μέχρι να φτάσουν να ντρέπονται να τις υπερασπιστούν δημόσια οι υποστηρικτές τους)

  96. sarant said

    93 Oκ, συμφωνούμε.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87 >>Όταν έχουμε να κάνουμε με ιδεολογίες «ανωτερότητας – κατωτερότητας και συναφή»

    Είχα στο νου μου την επιβολή μέσω της σωματικής δύναμης γι΄αυτό είπα για κτηνώδη αρσενικότητα. Μέσω ιδεολογίας βεβαίως και γεννιούνται επίσης εγκλήματα κάθε είδους και κατά παντός, ξεκινώντας από τους αδύναμους σωματικά και κοινωνικά.
    Μας σκοτώνουν ή (και) κακοποιούν ,εδώ στη δύση, πλιότερο επειδή μπορούν (σωματική ισχύς) κι επειδή,ιδίως στα νότια, ανατρέφονται με την απαρχαιομένη αντίληψη του αρσενικού-αφέντη και την επιβιωμένη νοοτροπία ότι τα θηλυκά «ανήκουμε» και περίπου είναι ατύχημα (σ΄αυτά τα μυαλά ) να έχουν κόρες κι αδελφές. Η προίκα καταργήθηκε μόλις το ΄83, να θυμόμαστε.

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Το παγόβουνο», ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία:

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    90. Απευθύνομαι σε καθημερινούς περίπου ανθρώπους εδώ, εγώ μια καθημερινή γυναίκα και φέρνετε υποθέσεις τύπου Ασάνζ αντιπαράδειγμα; Ποια γυναικοκτονία από τις εν νήματι είναι αναφορά τέτοιας εμβέλειας ; Τεσπα.
    Πα να μαζέψω τη μπάλα από τα μνήματα. 😦

  100. skom said

    @EΦΗ^2

    Ο φοιτητάκος στο Κολούμπια είναι αρκετά καθημερινός για να αξίζει την προσοχή μας; Φυλακή δεν πήγε αλλά τις σπουδές του τις έχασε. Ο τρίτος που ανάφερα είναι παρουσιαστής μετεωρολόγος. Στην κλίμακα διασημότητας/αναγνωρισιμότητας στην Γερμανία δεν είναι στο ναδίρ. Περίπτωση όμως παγίδας πολιτικής δεν υπάρχει. Αυτός αξίζει due process ή λόγω σχετικής διασημότητας δεν μας νοιάζει; Αυτός πήγε και φυλακή.
    Τον Ασάνζ πάντως τον είχατε ακούσει και δεν τον θυμόσασταν. Ε τι να κάνουμε, με κάποιο φύλο αισθανόμαστε ποιο κοντά ποιο οικία. Συμβαίνει σε όλους μας.
    «Ποια γυναικοκτονία από τις εν νήματι είναι αναφορά τέτοιας εμβέλειας ;» Στο νόμο θα προβλέπεται και κοινωνική διαφοροποίηση; Στους διάσημους θα είμαστε ποιο προσεκτικοί;

  101. Γιάννης Ιατρού said

    96: ΕΦΗ,
    Ναι, έτσι.
    Για την «σωματική ισχύ», άλλο οι όποιες (ίσως ακόμα υφιστάμενες, γιατί κι αυτό αλλάζει…) διαφορές σε βιολογικές δεξιότητες (π.χ. η τρισδιάστατη αντίληψη του περιβάλλοντος ή η μυική δύναμη) κι άλλο η σύγκριση «καλύτερο/χειρότερο».

    Για την προίκα, πολύ πιό παλιά (στην Σπάρτη απαγορεύονταν από πολύ νωρίς, βλ. Πλούταρχο, Λακωνικά αποφθέγματα Λυκούργου, 228a) τα πράγματα ήταν αντίστροφα απ΄ότι τα εννοούμε σήμερα (βλ. ἓδνα ==> τί ζήτησε ο Ήφαιστος πίσω, όταν έπιασε στα πράσα την Αφρούλα του με τον Άρη;;; 🙂 ). Έχουμε και τους Επιζεφύριους Λοκρούς … (Σε λίγο σίγουρα θα κάνει δηλώσεις κι ο Λάμπρος μας)!
    Και για την «ανατροφή.. αφέντη» που λες, γι αυτό έβαλα και το 76 🙂

  102. Avonidas said

    #100. Ο φοιτητάκος στο Κολούμπια είναι αρκετά καθημερινός για να αξίζει την προσοχή μας; Φυλακή δεν πήγε αλλά τις σπουδές του τις έχασε.

    Πού το λέει αυτό; Αντίθετα, διαβάζω:

    The accused man, Paul Nungesser, who was cleared of responsibility in the case by a university disciplinary panel, found himself alternately hounded and ostracized, and condemned at a campus rally and on fliers posted around campus. A month before he and Ms. Sulkowicz received their degrees, he sued Columbia, accusing it of supporting what he called an “outrageous display of harassment and defamation” by giving Ms. Sulkowicz academic credit for her project.

    Άρα, καταλαβαίνω ότι αποφοίτησε από το Columbia. Εντάξει, δεν μπορεί να ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία με το όλο σκάνδαλο και την κατακραυγή, αλλά αυτό δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα για οποιονδήποτε βρίσκεται κατηγορούμενος, είτε αθωωθεί τελικά είτε όχι. Το ζήτημα είναι αν το πανεπιστήμιο και οι αρχές χειρίστηκαν λάθος την υπόθεση, αν δηλαδή υπήρξε κακοδικία. Και, όπως αναφέρει το άρθρο, τους έκανε μήνυση όχι για την κατηγορία του βιασμού αυτή καθ’ αυτή αλλά για την performance της Sulkowicz,που (μάλλον δίκαια) τη θεώρησε δυσφήμηση.

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν χρειάζεται να ανατρέχουμε στα «ιερά» κείμενα θρησκειών, που αντανακλούν τις ιδέες και τα ήθη των εποχών που γράφτηκαν, εκατοντάδες χρόνια πριν. Τραγούδια και ταινίες του ’50 και του ’60 εκθειάζουν το αντρικό χαστούκι, που βάζει τάξη στην οικογένεια. Τον νταβατζή της λάτρευε η φωνή της Βέμπο, γιατί ήταν, βλέπεις, ο άνθρωπός της. Χαστούκια ο βαρύς Παπαμιχαήλ, χαστούκια ο Βέγγος στις αδερφές του, χαστούκι που αναζωογόνησε τον έρωτά τους ο Παπαγιαννόπουλος στην Πάστα Φλώρα. Τις βλέπουμε σήμερα και γελάμε αυτές τις ταινίες, αλλά προπαγάνδισαν καλά στην εποχή τους την ανδρική κυριαρχία και το «απαραίτητο χαστούκι».

  104. Λοιπόν ας αρχίσουμε από τα απλά, τα αποδεκτά και κατανοητά από όλους πλην των φανατισμένων

    Σε όλες τις αβρααμικές θρησκείες ο θεός είναι άντρας και επειδή η γυναίκα δεν είναι, είναι β’ κατηγορίας με διάφορα μπόνους ανά θρησκεία (για τους μη πληροφορημένους τα χούρι (ουρί) του παραδείσου του Ισλάμ είναι πλέον επισήμως σταφύλια και όχι αναπαρθενωμένες δεσποινίδες ) Ισοτιμία ΠΙΘΑΝΟΝ να υπάρξει μόνο σε κοινωνίες αθεϊστικές ή πολυθεϊστικές όπως των ΑΗΠ όπου στο δωδεκάθεο ήταν 6-6 και στον κάτω κόσμο 1-1 (Αδης-Περσεφόνη)
    Και κεί βέβαια αρχηγός το έπαιζε ο Ζευς αλλά χατήρι δεν της χάλαγε της Ηρας που ήξερε τα χούγια του.Ιδανικά πράγματα γιατί απόλυτη ισότητα είναι μόνο η ταύτιση

    Κατά τα άλλα σας καλώ να σκεφθείτε πως θα είναι η θύρα 7 με κυβέρνηση ΝουΔου με δεδομένη την ατιμωρησία της επί Σύριζα. Βασιλειάδης είπατε ;;

  105. Avonidas said

    #103. Γιάννη, η όποια σχετική συζήτηση δεν αφορά το κατά πόσον ο μισογυνισμός ήταν (και είναι) αποδεκτός και διαδεδομένος στις κοινωνίες μας — αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το ζήτημα είναι αν μπορείς να πεις για μια ιδεολογία ή θρησκεία ότι προωθεί και προβάλλει ρητά τον μισογυνισμό, κι όχι ότι απλώς τον ανέχεται.

    Κι όπως καταλαβαίνεις, τα περιθώρια για μαμουσουτού και ναιμεναλλά είναι άπειρα.

  106. Γιάννης Ιατρού said

    104: Γιώργο,. εμείς έχουμε άλλες ρίζες, τι να τα κάνουμε τα αβρααμικά 🙂

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100 Skom
    Όμως είπα στο 83 «να αναιρέθηκε καταδίκη για βιασμό, λόγω δικαστικής πλάνης», όχι στο στάδιο καταγγελία/κατηγορία.
    Για το «πάπλωμα Κολούμπια» (που δεν ήξερα την υπόθεση), βλέπω εξελίχθηκε υπέρ του φοιτητή σε ό,τι αφορά την κατηγορία για βιασμό, δίκαια πιστεύω.
    Γενικά οι πολύ εκ των υστέρων τέτοιες καταγγελίες σηκώνουν πολύ νερό, εγείρουν α πριόρι ενστάσεις και αμφιβολίες (εξ ου και δεν τάχθηκα υπέρ του «Μι Του» αναφανδόν).
    Δεν ήταν πάντως στις προθέσεις μου να αναδειχθεί το θέμα βιασμός μέσω (ή μέσο) εκβιασμών.Το ακριβώς αντίθετο.
    Την υπόθεση Ασάνζ, φυσικά τη θυμόμουν (κι άλλες από τη διεθνή πολιτική σκανδαλολογία). Εξήγησα.

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104/106 ΓιωργοΓιάννη 🙂
    Θεά,γυναίκα, μάνα

    http://odysseus.culture.gr/java/image?foto_id=3433&size=l1

  109. aerosol said

    Έφη, οι περιπτώσεις δεν είναι 1,2,3. Είναι πολλές. Και γίνονται περισσότερες όσο οι νόμοι γίνονται πιο ρεαλιστικοί και οι κοινωνίες λιγότερο σεξιστικές. ΔΕΝ μπορεί πάντα να αποδειχθεί η συναίνεση, δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Οι γυναίκες, ως σύνολο, είναι απολύτως πιο καταπιεσμένες και θυματοποιημένες, αλλά ως μεμονωμένα πρόσωπα δεν είναι πιο αγγελικές και ηθικές.

    Όλο αυτό, όμως, στατιστικά είναι ελάχιστο μπροστά στον τεράστιο όγκο των περιπτώσεων που δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο ή ούτε καν στην αστυνομία, λόγω των σεξιστικών στρεβλώσεων της κοινωνίας.
    Η Δικαιοσύνη καλείται να γίνει πιο εξεταστική, πιο λειτουργική, όπως και στα άλλα σοβαρά εγκλήματα όπου η αλήθεια δεν είναι πάντα προφανής. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το «είναι πιο δύσκολο έτσι», για να δικαιολογήσουμε την φρίκη του να θεωρούνται σχεδόν φυσιολογικές κάποιες πράξεις που κυμαίνονται από το άσχημο έως το αποκρουστικό.

    Όσον αφορά την ορολογία, να θυμήσω πως θύτες σε εγκλήματα πάθους μπορεί να είναι και γυναίκες. Ο συγκεκριμένος όρος δε με ενοχλεί, εάν και εφόσον δεν είναι μονόπλευρος τρόπος να τη βγάζει καθαρή μια μερίδα του πληθυσμού εις βάρος της άλλης. Επίσης, θα θυμήσω πως η λογική της συναίνεσης ως κλειδί για την θέσπιση νόμων, βγάζει πιο έντονα στο προσκήνιο το θέμα του βιασμού ανδρών. Με θύτες, ενίοτε, και γυναίκες. Έγκλημα σαφώς λιγότερο συχνό από τον βιασμό γυναικών αλλά υπαρκτό -το οποίο γίνεται περίγελος ακόμα και από «προοδευτικούς». Τα κλισέ και οι προκαταλήψεις καμμιά φορά κάνουν κακό και με λιγότερο συχνούς τρόπους…

  110. aerosol said

    Σε περίπτωση που δεν ήμουν σαφής:
    Όταν λέω για «τεράστιο όγκο των περιπτώσεων», εννοώ περιστατικών γυναικοκτοκίας, βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από άνδρες. Εννοείται πως στατιστικά είναι σαρωτική η αδικία εις βάρος των γυναικών.

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108 Και
    http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=7884

    109 κι έλεγα ακόμη να πει κάποιος το βιασμό ανδρών σήμερα, μέρα της γυναίκας,υποτίθεται; 🙂
    Αεροσολ, μακριά από μένα τα περί καλών γυναικών και κακών ανδρών.
    Στις πράξεις, τα συντελεσμένα εγκλήματα εις βάρος των γυναικών, βιασμό και φόνο, αναφέρθηκα. Φυσικά και φόνοι ανδρών από γυναίκες γίνονται, όπως και γυναικών από γυναίκες αλλά αυτό, η γυναικοκτονία (θέλουμε να) είναι άλλο έγκλημα με δικό του όνομα, λόγω των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που έχουν ήδη αναλυθεί.

  112. Lez Did said

    13. Θυμάσαι τι έπαθε ο Αίας ο Λοκρός για τον βιασμό που έκανε; Ή ο Ηρακλής;
    Μύθοι και παραμύθια είναι γεμάτα βιασμούς, κανιβαλισμό, αιμομιξία κ.ά. αλλά μιλούν και για το μετά.
    Όσο για το αν και πόσο παθητικές είναι οι ηρωίδες των παραμυθιών της παράδοσης (όχι του Ντίσνεϊ) υπάρχουν μελέτες από ψυχαναλυτική ή φεμινιστική κ.λπ. σκοπιά ή στατιστικές που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. (Βλέπε π.χ. το έργο της Κλαρίσα Πινκόλα Έστες
    https://www.google.com/search?rlz=1C1AVFC_enGR838GR838&q=clarissa+pinkola+estes+%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1&sa=X&ved=2ahUKEwiA1pOy_PLgAhWK-6QKHSaKBmQQ1QIoAHoECAUQAQ&biw=1164&bih=952 )

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μισογυνισμός και θρησκείες:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.tvxs.gr/mo/i/194889/f/news/egrapsan-eipan/thriskeytikos-misogynismos-kai-patriarxiki-eksoysia.html&ved=2ahUKEwiYl5u-_fLgAhXMcJoKHbclAJQQFjADegQIBxAB&usg=AOvVaw0vZFsxVOSU5atEjcUpHVjl&cshid=1552063188253

  114. Μαρία said

    https://twitter.com/ai_katerina/status/1104061481866416135

  115. sarant said

    109β Αυτό!

    114 Έτσι τιμάει η Πειραιώς [τη μέρα της γυναίκας]

  116. Aghapi D said

    112 Ναι, θυμάμαι. Όμως έχω ψώνιο με τους μύθους γι’ αυτό θυμάμαι.
    Ρώτησε όμως τον μέσο άνθρωπο αν θυμάται 🙂
    Η μελέτη τής Κλαρίσα Πινκόλα Έστες έχει μεγάλο ενδιαφέρον, έχεις δίκιο. Και δέν είναι μόνον αυτή. Ωστόσο έχω σοβαρές απορίες για το τί καταγράφεται τελικά

  117. Aghapi D said

    Αντιγράφω: «Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη μειώνεται ενώ των γυναικοκτονιών παραμένει σταθερός Πηγή: Protagon.gr»

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    Avonida προφανώς είσαι ειδική περίπτωση, διότι ποιος θα τολμούσε σοβαρά να πει ότι «μπαίνουν κάτω από το χαλί» αιώνες προβλημάτων…, λμε ένα ύφος λες και ο ανύπαρκτος αθεϊσμός ήταν υπεύθυνος για την όποια πρόοδο στον κόσμο! Έχεις δει σε κανένα βιβλίο ότι υπήρξε κάποια κοινωνία άθεων που έδειξε τον δρόμο;! Οι κοινωνίες εξελίσσονταν τη στιγμή που άθεοι δεν υπήρχαν καν. Στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη, οι βάσεις για τις νομοθεσίες τους πάρθηκαν από το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό δίκαιο. Ακόμα και όταν η Γαλλική Επανάσταση που έφερε νέες ιδέες, δεν υπήρχαν καν κοινωνίες άθεων!

    Κάθε θετική πρόοδος στην Ευρώπη απορροφήθηκε από χριστιανικές κοινωνίες, δηλ. η μόνη ιδεολογία που υπήρχε ως βάση στην Ευρώπη ήταν ο Χριστιανισμός. Αυτή ακριβώς είναι η σημασία του χριστιανισμού που σου περιέγραψα, αλλά οι παρωπίδες σου έχουν κλείσει τον ορίζοντα…

    Μάλιστα, γι’ αυτό τις καθαρά αθεϊστικές πρακτικές της Γαλλικής Επανάστασης τις ξέρασαν οι πάντες. Το μόνο που έκαναν οι φανατικοί άθεοπι τότε, ήταν να δείξουν τι περιμένει τον κόσμο όταν τυχόν θα έλθει η φανατική αντιθρησκευτικότητα που εκπροσωπείς. Δεν ντρέπεσαι ακόμα και να λες ότι είσαι άθεος, όταν σε 80 χρόνια προκαλέσατε όλη αυτή την φρίκη; Και τολμάς να παριστάνεις τον εκπρόσωπο κάποιας «ανέγγιχτης» ιδεολογίας; Λέγοντας το γραφικό, για «φριχτές… ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ»; Τι παραβιάσεις ρε άνθρωπε που είχατε καταντήσει χειρότεροι από το Ισλαμικό Κράτος που παίρνατε τα κεφάλια όποιου τολμούσε να πει ΜΙΣΗ κουβέντα;

    Και γυρνάς ΤΩΡΑ που πέρασε ένα καθαρά σφαγιαστικό ίσλαμιστικό καθεστώς όπως του ISIS, να μου εξομοιώσεις το Ισλάμ με οποιαδήποτε άλλη θρησκεία στην εποχή μας; Όταν οι φανατικοί τους δολοφόνησαν τόσους ανθρώπους για τις γελοιογραφίες κατά του Ισλάμ; Δεν ντρέπεσαι καν;

    Και την ώρα που σου μιλάω για τον Κοσμά τον Αιτωλό που σε εποχές προ… Γαλλικής Επανάστασης μιλάει για την ισότητα ανδρών και γυναικών, έναν άνθρωπο που με το φτωχό του το μυαλό πασχίζει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, δεν έχεις το θάρρος να το παραδεχτείς;

    Επίσης, τις χυδαιότητες που έγραψες στο 82 για «φερετζέ φεμινισμού» στις επιστρέφω. Έχω εκφραστεί δεκάδες φορές με την ίδια συνέπεια για όλα τα παρόμοια θέματα εδώ.

    Επίσης, τα κωμικά, «Υπερασπίζομαι την πλήρη ανεξιθρησκία» σε ποιον τα λες; Τις παρωπίδες του αντιχριστιανικού φανατισμού σου, τα έχεις βαφτίσει «ανεξιθρησκία»; Άντε άνοιξε κανένα λεξικό να δεις πρώτα τι σημαίνει η λέξη.

    Κλείνοντας το τερμάτισες λέγοντας: «αν θα αποδεχτείς αυτόν ή εκείνον τον μετανάστη» και «διακρίσεις απέναντι σε μεμονωμένους ανθρώπους». Τέλος πάντων, αν θες να σε παίρνουν στα σοβαρά, φρόντισε να καταλαβαίνεις τι γράφεις. Η μεταναστευτική πολιτική που προκύπτει βεβαίως όχι από ιδεοληψίες αλλά μέσα από νομοθεσίες που σέβονται πλήρως τους κανόνες της νομιμότητας, δεν είναι διάκριση κατά μεμονωμένων ανθρώπων αλλά η αντίληψη ενός πλαισίου που διαμορφώνεται με βάση τους νόμους, τις πολιτικές και το συμφέρον όλων. Ακόμα και το να πάψουν οι βομβαρδισμοί και το να ανοικοδομηθούν οι χώρες προέλευσης, μεταναστευτική πολιτική είναι. Επίσης, η πολιτική ασχολείται με τα πραγματικά ζητήματα και ένα πραγματικό ζήτημα είναι το να προβλέπεις αν οι επερχόμενες καταστάσεις μπορεί να διαμορφώσουν σοβαρότατες συνέπειες όπως τεράστιες κοινότητες με μπούργκες, καταπίεση της γυναίκας και κλειτοριδεκτομή που εσύ τα θεωρείς ως ανεξιθρησκεία για το Ισλάμ… Τουλάχιστον καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται.

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Όταν η πλειοψηφία υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στην μειοψηφία, η ευθύνη της είναι ανάλογη της καταπίεσης που δέχεται.
    Τους άντρες που χτυπούν και βιάζουν γυναίκες, τους γέννησαν γυναίκες, τους θήλασαν γυναίκες κι από αυτές πήραν άμεσα η έμμεσα όλα τα μηνύματα για την ενήλικη ζωή τους.
    Τα εγκλήματα των μανάδων στα παιδιά τους (ειδικά των σύγχρονων) δεν βγαίνουν στην φόρα, τα κρύβει η «μητρική» αγάπη, μόνο που δεν φτάνει για να καλύψει τα μετέπειτα εγκλήματα των αγοριών τους στις γυναίκες. Τι απωθημένα βγάζουν άραγε;

    Υ.Γ – Η ανοργασμικότητα υπερτερεί πλέον της οργασμικότητας στις ανεπτυγμένες κοινωνίες (στις άλλες δεν υπάρχουν στατιστικές μετρήσεις) τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την αρρωστημένη κατάσταση;

    Ο θεός είναι μεγάλος ……ς.☺

  120. Άλλοι επιμένουν ότι αν προκληθούν θα κάνουν πράγματα… και άλλοι χάνουν την ψυχραιμία τους χωρίς καν να προκληθούν (σχόλιο πολλαπλών χρήσεων στο συγκεκριμένο νήμα) 😉

  121. aerosol said

    111
    Έφη αντιλαμβάνομαι συγκατάβαση στην απάντησή σου, και νιώθω λίγο περίεργα.
    Σαν να μου αποδίδεις τάση εξίσωσης ή κάποια άλλη πονηριά.
    Μιλήσαμε για τον βιασμό και την συναίνεση και, όχι, δεν νιώθω καμία ντροπή να αναφέρω το θέμα βιασμού ανδρών. Είναι εξαιρετικό παράδειγμα θέματος που τα σεξιστικά ανακλαστικά λειτουργούν… μια χαρά σε άντρες και γυναίκες. Αναφέρθηκα σε αυτό ειρήσθω εν παρόδω και δεν βλέπω γιατί του δίνεις πρώτη θέση στην απάντησή σου.
    Συγνώμη αλλά, χωρίς ίχνος ειρωνίας, αυτό είναι λίγο σεξισμός.
    Και μάλιστα την Ημέρα της Γυναίκας; Τς, τς. Θα κοκκινήσω!
    Οι θεσμοθετημένες ημέρες παίζουν το ρόλο τους στο να δίνουν αφορμές για συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα. Δεν τις θεωρώ ιερά και όσια. Την συγκεκριμένη την θεωρώ και λίγο κακό αστείο εις βάρος των γυναικών.

    Επί της ουσίας, απάντησα στην λανθασμένη άποψη πως δεν υπάρχει κίνδυνος ψευδούς κατηγορίας βιασμού. Ξέρω καλά πως είναι ελάχιστα πιθανό να μου συμβεί, ενώ ο βιασμός είναι πολύ πιο πιθανός να συμβεί σε μια οποιαδήποτε γυναίκα. Το οποίο και δήλωσα. Αλλά συμβαίνει, συμβαίνει όλο και συχνότερα, κι έχει καταστραφεί η ζωή κάποιων ανθρώπων από αυτό. Ακόμα χειρότερα, αυτό το φαινόμενο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την θέση των πολλών γυναικών που πέφτουν καθημερινά θύματα πραγματικών εγκλημάτων.
    Επίσης ανάφερα πως εγκλήματα ΠΑΘΟΥΣ -όχι διάφορα εγκλήματα- γίνονται και από γυναίκες, έστω και με μικρότερη συχνότητα. Συνεπώς ο ίδιος ο όρος δεν μου φαίνεται σεξιστικός.
    Για την ίδια την γυναικοκτονία ως όρο, όχι μόνο δεν έχω φέρει αντιρρήσεις αλλά… την χρησιμοποίησα.

  122. BLOG_OTI_NANAI said

    113: Γιάννη, για κοίτα στο κείμενο αν γράφει κάτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις δικτατορίες του Μάο, του Στάλιν ή του Πολ Ποτ. Αυτές ήταν μόλις στον 20ο αιώνα. Αν ο μπάρμπας τις «ξέχασε», τότε καταλαβαίνεις για τι κείμενο πρόκειται. Άσε που δεν έχει ιδέα ούτε τι γράφουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, ούτε για την κατάσταση της γυναίκας στις προϊστορικές κοιινωνίες, ούτε καν για το αν υπήρχε μητριαρχία και τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας μητριαρχία. Αυτά που γράφει είναι προφανώς κωμικά. Ποιος άνθρωπος θα συνέδεε την πίστη στην… Μάνα γη με εποχές μή θρησκευτικότητας;! Κοινωνίες που πίστευαν κανονικά στη μάνα γη, εκτός ότι πέταγαν τα κορίτσια στα σκουπίδια, όταν έκαναν ανθρωποθυσίες θεωρούσαν ως καλύτερα θύματα τα παρθένα κορίτσια. Κια τα αγόρια βεβαίως, αλλά κυρίως τα κορίτσια.

    Ο άνθρωπος δεν γράφει καν για τις παθογένειες της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας ως προς τη θέση της γυναίκας, που ήταν κατεξοχήν μια κοινωνία που ανέδειξε την επιστήμη όσο λίγες.

  123. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Πολυ σχετικό :

    Ο Χιροσίμας
    αναρτήθηκε από Όττο την Δεκεμβρίου 17, 2018
    http://otto-great-chaos.blogspot.com/2018/12/blog-post.html

    Σχολιο μου

    Ο φόνος είναι η υποσυνείδητη τιμωρία του «ιδιοκτήτη» της γυναικας (κόρης, συζύγου, ερωμένης..) που έρχεται από όχι και τόσο παλιές εποχές μειώνεται με την επιστροφή του 1 εκατ. μεταναστών από το 1950-1990 και με την μερική και όψιμη κοινωνική και σεξουαλική απελευθέρωση επι ΠΑΣΟΚ, βοηθουντος -εν μέρει- και εξαιτίας του αυξανόμενου τουρισμού και του συγχρωτισμου ελληνων και ξένων και των τριών φύλων!

  124. ΣΠ said

    Στα περί γυναικοκτονίας δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ο Νικοκύρης τα λέει όλα στο εξαιρετικό άρθρο του. Για τις ποσοστώσεις έχω κάποιες επιφυλάξεις. Είμαι γενικά υπέρ της θετικής δράσης (affirmative action) για αυτούς που υφίστανται διακρίσεις αλλά δεν συμφωνώ με τον a priori ορισμό ποσοστών. Περισσότερο θα ήθελα να ισχύει κάτι σαν μοριοδότηση φύλου, δηλαδή, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι ισοδύναμοι υποψήφιοι, να έχει το προβάδισμα η γυναίκα.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121. Αεροσόλ, είμαι στο φα κι είσαι στο σολ. 🙂
    Μου έχει συμβεί και με μεγάλο έρωτα. Άστο. 🙂

    Εννοείται σου ζητώ συγγνώμη αν κάπου δεν σ’ εννόησα και παρανόησα, αλλά τόσο ημπόρεσα.

  126. Alexis said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο, συμφωνώ βεβαίως στη γενική του τοποθέτηση.

    Κάποια από τα σχόλια δυστυχώς «φαλτσάρουν» επικίνδυνα.
    Όταν σε ένα νήμα με θέμα τη βία κατά των γυναικών γράφεις «μα υπάρχουν και κάποιοι άντρες που κακοποιούνται από γυναίκες ή βιάζονται (!!!)» ε, αυτό είναι ο ορισμός του «διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλο».

    Αλγεινή εντύπωση προκαλούν (σε μένα τουλάχιστον) και κάποιες απόπειρες για «χιούμορ» του τύπου «καμιά δεν έμεινε έγκυος από ένα στραβοκοίταγμα».

    Κάπου να σοβαρευτούμε επιτέλους όλοι μας.
    Εμείς οι άντρες εννοώ…

    ΥΓ: Το θετικό είναι ότι ο γνωστός σπασοκλαμπάνιας του ιστολογίου δεν έσκασε ακόμα μύτη…

  127. Jane said

    Το 2018 η γραμμή SOS της Γραμματείας Ισότητας Φύλων δέχτηκε 2864 καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών. Οι 2519 από αυτές (87%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη τον σύζυγο.

    Διαπραχθέντα αδικήματα κατά φύλο για το 2017 σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.
    Βιασμοί: 251 . Γυναίκες ως δράστες : 0
    Ανθρωποκτονίες από πρόθεση: Άντρες ως δράστες : 308 , Γυναίκες ως δράστες: 12

    Η Αστυνομία δεν καταγράφει την σχέση θυμάτων-θυτών. Δεν είναι δύσκολο όμως στην εποχή μας να βρει κανείς τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις.

    Για το έτη 2018-2019. Δολοφονίες γυναικών από τον σύντροφο ή σύζυγό τους: 13
    Για τα έτη 2010-2019 . Δολοφονίες αντρών από την σύζυγο ή σύντροφό τους: 3

    Συμπέρασμα: Τα αγοράκια στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν επειδή είναι αγοράκια.

  128. Jane said

    Ξέχασα… 🙂
    Κύριε Σαραντάκο, συγχαρητήρια για το άρθρο.

  129. Μάντις said

    Όταν γέννησα αγόρι το πρώτο παιδί καταχάρηκα. Είπα μέσα μου: «Ευτυχώς γεννήθηκε άντρας. Δεν γεννήθηκε γυναίκα. Δεν θα βασανιστεί στη ζωή του όπως αιώνες τώρα βασανίζονται οι γυναίκες…»

  130. Πέπε said

    @129:
    > > Δεν γεννήθηκε γυναίκα. Δεν θα βασανιστεί στη ζωή του όπως αιώνες τώρα βασανίζονται οι γυναίκες…

    Επιτρέψτε μου να επανέλθω σ’ αυτό που είχα γράψει στο #57 (δεύτερο σκέλος). Άντρας που να θεωρεί φυσικό να βασανίζει με ποικίλους τρόπους τις γυναίκες (από την ήπϊα και συστηματική υποτίμηση μέχρι τη βία και τον φόνο), είναι δυστυχισμένος κι ο ίδιος. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος ν’ αγαπά και να αγαπιέται, να σέβεται και να τον σέβονται, να μοιράζεται. Κι εδώ μιλάμε για ανθρώπους μεγαλωμένους έτσι ώστε όλα αυτά να μην μπορούν ούτε καν να τα επιθυμήσουν, όσο κι αν λεκτικά αναφέρονται οι ίδιοι σε αγάπες ή σεβασμούς.

    Κάποτε ήπια έναν καφέ μ’ έναν άντρα από μια από τις χώρες όπου η βάναυση καταπίεση της γυναίκας αποτελεί εντελώς επίσημο καθεστώς. Μας περιέγραφε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής στη χώρα του, όπως ότι σε εστιατόρια γυναίκες μπορούν να εμφανίζονται μόνο με τη συνοδεία του άντρα ή του πατέρα τους, ότι ελλείψει οποιασδήποτε δυνατότητας να γνωρίσει άγαμος άντρας άγαμη γυναίκα οι γάμοι γίνονται με προξενιό (κατά την αφήγησή του, τη γυναίκα τη διαλέγει συνήθως η μάνα του γαμπρού, η οποία φυσικά ξέρει τα γούστα του γιου της, αν π.χ. προτιμάει ψηλές ή κοντές!!!), και διάφορα άλλα που φυσικά μάς φάνταζαν εξωγήινα και δυστοπικά. Το φόντο της συζήτησής μας ήταν ένα αθηναϊκό πεζοδρόμιο, άνοιξη καιρό, όπου φυσικά κυκλοφορούσαν γυναίκες κάθε ηλικίας, ασυνόδευτες ή με κάθε πιθανή παραλλαγή συνοδείας, με ακάλυπτα μαλλιά, πρόσωπα και άλλα απόκρυφα σημεία, αλλά ο φίλος δεν έδωσε κάποια ιδιαίτερη σημασία.

    Στην περιγραφή του δεν εξέφραζε κάποιο ιδιαίτερο παράπονο. Τα θεωρούσε φυσικά όλα αυτά, και για κάθε σημείο που μπορεί να μην ήταν ιδανικό έβρισκε κάποιο αντιστάθμισμα ή τέλος πάντων κάποια έστω και μοιρολατρική παρηγοριά.

    Ρε παιδιά, με συχωρείτε, αυτός ο άνθρωπος ήταν κατεστραμμένος! Ήταν ένας ζωντανός νεκρός! Ζούσε σ’ ένα κόσμο όπου οι άντρες δεν έχουν επαφή με τις γυναίκες. Δεν είχε ερωτευτεί, δεν είχε φλερτάρει, δεν είχε μοιραστεί, και δεν είχε καν επιθυμήσει να του συμβεί κάτι από αυτά. Δε ζούσε.

    Φυσικά, δεν κινδύνευε με λιθοβολισμό, ούτε με ατιμώρητο βιασμό, αντθέτως είχε μερίδιο σ’ όλα τα προνόμια που υπάρχουν στον εφιαλτικό κόσμο που μας περιέγραψε. Δε θα εξισώσω ούτε κατά διάνοια τη θέση του με τη θέση μιας γυναίκας στην ίδια κοινωνία. Αλλά βασανιζόταν, όπως αιώνες τώρα βασανίζονται ΚΑΙ οι άντρες όπου βασανίζονται οι γυναίκες.

    Και νομίζω ότι όλα αυτά, που σ’ εκείνη τη χώρα αποτελούν τον απόλυτο κανόνα, έχουν τα ανάλογά τους -υπό κάποια κλίμακα- και σε κάθε μικροκοινωνία ή οικογένεια της δικής μας χώρας όπου συμβαίνουν όσα συνέβησαν στη Σητεία.

  131. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα από Ιλλινόϊ,

    Μόλις έστειλα μνημειώδες σχόλιο που αλλάζει τα δεδομένα, αλλά μού το έπιασε η μαρμάγκα

  132. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    Μπαίνω καθυστερημένα στην ανάρτηση και θα διασώσω ό,τι προλάβω…

    1) Είναι εντυπωσιακό ότι ουδείς σχολιαστής παρακολουθεί την τιτανομαχία Σαραντάκου – Βαρδουλάκη που διεξάγεται τις δύο τελευταίες ώρες στο Facebook με αφορμή την «σεξιστική» ανάρτηση του βαρέων – βαρών Βαρδουλάκη από την ταινία του Τρυφώ. Αξίζει να διαβαστούν οι «πληρωμένες» απαντήσεις του κ. Σαραντάκου στο παρακάτω επιθετικότατο σχόλιο του Βαρδουλάκη, που τυγχάνει στενός συνεργάτης του Κούλη

    2) Μιά προσθήκη στο παρόν (πολύ καλό) άρθρο του κ. Σαραντάκου για την Γυναικοκτονία. Η λέξις μπήκε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα το σωτήριον έτος 1818, από τον Νεόφυτο Βάμβα στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Στοιχεία της Φιλοσοφικής Ηθικής», πού τυπώθηκε το 1818 στην Βενετία

    3) Ο επιφανής χριστιανός λόγιος κ. Blog-oti-nanai προσπαθεί (με τουλάχιστον 5 σχόλια στο παρόν νήμα) να μάς αποδείξει ότι ο Χριστιανισμός ΔΕΝ είναι μισογυνική θρησκεία. Για να ξεστραβωθεί, του προσφέρουμε το μνημειώδες σύγγραμμα της April D. DeConick «Holy Misogyny. Why the Sex and Gender Conflicts in the Early Church Still Matter» (2011), όπου έχουν συλλεγεί όλα τα αισχρά κείμενα του Χριστιανισμού των Πρώτων Αιώνων εναντίον της Γυναίκας.

    Με την ευκαιρία, το Επιτελείο μας προσφέρει (από την προσωπική του βιβλιοθήκη) το καλύτερο βιβλίο που έχει γραφεί για την Ιστορία του Μισογυνισμού τα τελευταία 100 χρόνια. Πρόκειται για το μνημειώδες «A Brief History of Misogyny – The World’s Oldest Prejudice», (2006) του μακαριστού Jack Holland (1947 – 2004), ο οποίος δεν πρόλαβε να το δεί τυπωμένο, γιατί εκοιμήθη από καλπάζοντα καρκίνο.

    Άς ξεφυλλίσει το αριστούργημα του Holland ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός κ. Blog-oti-nanai για να αντιληφθεί πόσο μισογυνικώτερος και καταπιεστικότερος ήταν ο Χριστιανισμός για την Γυναίκα, σε σχέση με τον Ελληνο-Ρωμαϊκό Πολιτισμό που βάλθηκε να γκρεμίσει…

  133. sarant said

    127 Φοβερό το σκίτσο

    132 Δεν είδες ότι ο Βαρδουλ κατέβασε την επίμαχη ανάρτησή του;

  134. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @126. Τὶ ἤθελες καὶ τὸν ἀνέφερες Ἀλέξη; 🙂

  135. Πέπε said

    Δεν έχω παρατηρήσει την ώρα, αλλά συμβαίνει συστηματικά, όταν γράφω ένα μνημειώδες σχόλιο σαν το #130, να βλέπω κατά τη δημοσίευσή του ότι περίπου την ίδια ώρα έστειλε κι ο Ιάκωβος ένα μνημειωδέστερο που εμφανίζεται αμέσως πριν, με διαφορά λίγων λεπτών. Σήμερα έσπασε λίγο αυτή η παράδοση λόγω της έρημης μαρμάγκας.

  136. aerosol said

    #127
    Jane, έχεις απόλυτο δίκιο:
    «Τα αγοράκια στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν επειδή είναι αγοράκια.»
    Επαυξάνω, σε καμία χώρα τα αγοράκια δεν κινδυνεύουν επειδή είναι αγοράκια.
    Αντίθετα, τα κοριτσάκια κινδυνεύουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακριβώς επειδή είναι κοριτσάκια.

    Εντούτοις, νιώθω όλο και πιο περίεργα γιατί φαίνεται πως με κάτι που έγραψα δημιουργούνται οξύτητες.
    Δεν θα βρεις κανέναν βιασμό από γυναίκες καταγραμμένο στην χώρα μας. Δεν «υπάρχουν». Δεν «υπήρχαν» μέχρι πρόσφατα σε καμία χώρα.Μέχρι που το κλίμα επέτρεψε κάποιες συζητήσεις και σε κάποιες χώρες άρχισαν να βγαίνουν κάποια πράγματα. Στην Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ άντρα να μιλάει για βιασμό του σε οποιονδήποτε. Αν μια γυναίκα διστάζει πολύ, ένας άντρας απλώς θα το θεωρήσει αδιανόητο. Δεν θα επέμενα καθόλου στο θέμα, είναι σχεδόν οφ τόπικ. Αλλά κάπου με σοκάρει το να εθελοτυφλούμε στην αναφορά πως υπάρχει κι αυτό το σπάνιο φρούτο στο σύμπαν μας.

    Δεν επιχειρώ σύγκριση των φαινομένων, τα μεγέθη δεν έχουν καμία σχέση και δεν «απειλούν» τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών. Αλλά… υπάρχουν και τώρα χώρες που και ο βιασμός γυναίκας δεν «υπάρχει». Δεν καταγγέλεται γιατί είναι αδιανόητο, γιατί συνήθως εκτελείται το θύμα. Αν έφερνα τους επίσημους αριθμούς αυτές οι χώρες θα φαίνονταν σαν ο γυναικείος παράδεισος.

    Να βάλω κι άλλες φυτιλιές;
    Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας (με κάποιο ορισμό της σχετικής έρευνας, λυπάμαι, δεν τον θυμάμαι απέξω) είναι μεγάλος σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Είναι σαφώς μικρότερος σε ζευγάρια αντρών ομοφυλόφυλων. Είναι οριακά μεγαλύτερος (προς τεράστια έκπληξή μου) σε λεσβιακά ζευγάρια. Φαντάζομαι πως εκεί θα κυριαρχεί η ψυχολογική βία, αλλιώς θα το γνωρίζαμε. Τα δίπολα που έχουμε στο νου μας ίσως δεν εξηγούν απόλυτα την πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι άνιρωποι γύρω μας.

    Τα γράφω όλα αυτά με τεράστια προσοχη, προσπαθώντας να μην παραβλέψω το κυρίως θέμα: την απίστευτη βία από την οποία κινδυνεύουν οι γυναίκες σε όλες τις χώρες του κόσμου ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Οπότε…

    126:
    …Alexis Μια χαρά βλέπω την κάμηλο. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις ότι γράφω και όχι ότι αποφάσισες πως γράφω θα το ήξερες ήδη.

  137. Κώστας said

    42: «Δηλαδή το βάρος της απόδειξης ενός ισχυρισμού παύει να βαρύνει αυτόν που τον διατύπωσε (τον ισχυρισμό);»

    Όχι, το βάρος της απόδειξης στην πράξη εξακολουθεί να το φέρει ο κατήγορος, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η ύπαρξη έγγραφης συναίνεσης. Έτσι, αν δεν υπάρχει κανένα αδιάσειστο τεκμήριο (συμφωνητικό ή… εφαρμογή σαν κι ετούτη ), έχουμε τον λόγο του ενός ενάντια στον λόγο του άλλου. Ο κατηγορούμενος εντούτοις θα πρέπει να πείσει το δικαστήριο ότι ενεργώντας υπεύθυνα δεν αμέλησε να βεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας για τη σύμφωνη γνώμη του ετέρου μέρους. Η δε συναίνεση δεν απαιτείται να έχει λεκτική μορφή, πρέπει όμως να είναι απόλυτα σαφής. Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί, δηλαδή, απλά να επικαλεστεί πως η επαφή έγινε, χωρίς το έτερο μέρος να προβάλει κάποια αντίρρηση ή αντίσταση· κάτι τέτοιο θα στοιχειοθετούσε την αντικειμενική υπόσταση του «βιασμού εξ αμελείας». Η λειτουργικότητα και εφαρμοσιμότητα του νόμου σίγουρα υπόκειται σε σοβαρούς τεχνικούς περιορισμούς, κύριος στόχος είναι ωστόσο η ανάδειξη του προβλήματος, η ευαισθητοποίηση των αντρών καθώς και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων βιασμού, που με το παλαιότερο νομικό πλαίσιο θα έμεναν ατιμώρητες.

    Ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι για το θέμα:

  138. cronopiusa said

    Las mejores imágenes del Día de la Mujer

  139. Μαρία said

    136
    Για τις φυτιλιές μπορείς να βάλεις κάποιο λινκ. Δεν αμφισβητώ οτι ασκείται βία και σε ομόφυλα ζευγάρια.
    Σε ότι αφορά τις ανθρωποκτονίες στους κόλπους του ζευγαριού έχουμε στατιστικά του γαλλικού υπουργείου εσωτερικών μέχρι το 2017. Το 2018 δεν βγήκε ακόμα. https://www.egalite-femmes-hommes.gouv.fr/wp-content/uploads/2018/11/Etude-nationale-sur-les-morts-violentes-au-sein-du-couple-annee-2017.pdf
    Στη σ.7 τα στατιστικά απο το 2013.
    Δολοφονίες άνδρα απο άνδρα 1 ή 2, γυναίκας απο γυναίκα 0.
    Απο τις 16 γυναίκες που δολοφόνησαν τον σύντροφό τους οι 11 υπήρξαν θύματα κακοποίησης.

  140. aerosol said

    139:
    Μαρία, δεν συγκρίνω. Δεν υπάρχει ανάγκη να περάσουν όλες οι κυρίες του μπλογκ να μου παραθέσουν αριθμούς. 🙂
    Την έχω υπόψη, ψάχνω τέτοια στατιστικά. Και μάλιστα δεν είναι ακριβή, η πραγματικότητα είναι χειρότερη και το μέγεθος της βίας προς τις γυναίκες είναι χειρότερη διότι πολλά δεν καταγράφονται.
    Αν τελικά υπάρχει κάτι που ήθελα να θίξω είναι πως:
    1. Δεν είναι όλα σαφή μπροστά στην δικαιοσύνη. Οι ευαισθησίες μας μπορεί (και συμβαίνει) να γίνουν και αντικείμενο εκμετάλευσης/βίας από τα λάθος άτομα. Ακόμα κι αν ζυγίζουν 45 κιλά μόνο και δεν ρίχνουν μπουνιές. Κι αυτό κάνει κακό στα πολυάριθμα πραγματικά θύματα.
    2. Πίσω από τη βία, υπάρχει η προβληματική νοοτροπία. Νοσούμε ως κοινωνία, άντρες ΚΑΙ γυναίκες. Είνα μια άσκηση θάρρους το να εξετάζεις τα κλισέ της δικής σου νοοτροπίας. ‘Ετσι καταλαβαινουμε (αν το βλέπουμε) καλύτερα το γιατί μένει κάποιος άλλος στα κλισέ που αδικούν εμάς.

    Θα προσπαθήσω να βρω το λινκ της έρευνας που ανάφερα και να το ποστάρω αύριο. Δεν μιλάει για φόνους, αλλά ίσως λέει κάτι για την βία μέσα μας.

  141. Γς said

    Γυναικοκτονία…

    Ισως η μεγαλύτερη…

    1 Jiangxi 143 (50)
    2 Henan 142 (100)
    3 Anhui 138 (62)
    4 Hainan 134 (10)
    5 Hunan 133 (70)

    Είναι 5 μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα-επαρχίες της Κίνας. Ο πληθυσμός τους σε εκατομμύρια στην παρένθεση).

    Οι τιμές 143, 142, 138,134, 133 είναι ο αριθμός των αγοριών που αντιστοιχούν σε 100 κορίτσια

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_administrative_divisions_by_sex_ratio

  142. alexisphoto said

    Από τις περιπτώσεις που δεν έχω κάτι να πω για το εξαιρετικό ποστ (και πολλά από τα σχόλια),
    αλλά νιώθω έντονα την ανάγκη να δώσω το παρων σε ένα τέτοιο θέμα και ας, μην έχω να προσθέσω τίποτα το ουσιαστικό.
    Καλημέρα

  143. cronopiusa said

    8M / Perú: Gran marcha de miles de mujeres en diversos puntos de Lima

    ARGENTINA. #8M en el INTERIOR DEL PAÍS: Miles en las calles en el Día Internacional de la Mujer [FOTOS]


    8M en Santiago de Chile: Más de 400 mil personas por los derechos sociales de la mujer participan en histórica marcha


    Bolivianas marchan por el Día Internacional de la Mujer, y el país ocupa el 3er lugar del mundo en representación política de mujeres

    Καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πολύ Νικοκύρη!

  144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Υπάρχουν μερικές μικρές κοινωνίες απομονωμένες από τον «πολιτισμό» που η ενδοοικογενειακή αλλά και διαφυλετική βία, είναι αδιανόητη, έχουν πολλά να μάθουν από αυτές οι διαστροφικές ανεπτυγμένες κοινωνίες, βούληση χρειάζεται, υπάρχει όμως;

    140 – Μην επιμένεις, δεν πρόκειται να κατανοηθείς από αντίθετες παγιωμένες αντιλήψεις. Οι αριθμοί, είναι αμείλικτοι και είναι εναντίον σου, είναι ο εύκολος αλλά και σίγουρος τρόπος για να αποφύγει κανείς να δεί την ενοχλητική ουσία του πράγματος που δείχνεις.

    Ερώτηση προς τις γυναίκες του ιστολογίου (και όχι μόνο). Τι προτείνετε για την εξάλειψη της αδιαμφισβήτητης βίας που υφίστανται οι γυναίκες;

  145. http://www.pontos-news.gr/article/188191/otan-i-gynaika-tis-mikras-asias-theorithike-apeili-gia-tin-ithiki-taxi-tis-athinas?fbclid=IwAR0cUPVQd98BKrkXAuWrHD_bgBsI0MqptdeNkGwvb8j6ERoSZVA4VP4IIEg

  146. BLOG_OTI_NANAI said

    132: Ότι πρόκειται για μνημειώδη ηλιθιότητα, φαίνεται από τον τίτλο. «Holy Misogyny» και προφανώς δεν έχει ιδέα από τους Ανατολικούς Πατέρες. Ο Χρυσόστομος ερμηνεύει ότι η Κ.Δ. αναφέρει γυναίκα ΑΠΟΣΤΟΛΟ και αυτή γράφει για… εξαφάνιση των γυναικών στους μεταγενέστερους χρόνους. Επίσης έχω βαρεθεί να ακούω το ανυπόστατο ότι οι κοινωνίες που είχαν γυναικείες θεότητες είχαν κάποια αντίληχη ισότητας για τις γυναίκες. Και η αρχαία Ελλάδα είχε πολλές γυναικείες θεότητες, αλλά αντίληψη ισότητας δεν είχε.

    Ούτε φυσικά οι κοινότητες που πίστευαν σε Μητέρα θεά, αυτό συμβάδιζε με κάποια ιδιαίτερη αντίληψη ισότητας. Για να θυμθούμε και τον μπάρμπα στον οποίο μας παράπεμψε παραπάνωο Γιάννης Κουβάτσος, ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι η Μητέρα Θεά ήταν απλώς η αντίληψη της γυναικείας γονιμότητας. Δεν έχει σχέση με ισότητες και μητριαρχίες. Πόσο μάλλον για προϊστορικές κοινότητες.

    Όταν βλέπουμε στο 15ο αιώνα, το Πλήθωνα Γεμιστό, που θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μικρού αριθμού στρατιωτών, θεωρεί σημαντικό να αντιγράψει από τους Μουσουλμάνουν την πολυγαμία, φρικάρωντας τον Σχολάριο, μπορούμε να φανταστούμε στις προϊστορικές κλειστές κοινότητες ότι η γυναίκα ήταν όργανο αναπαραγωγής.

    Άλλωστε όλες σχεδόν οι προίστορικές κοινότητες είχαν μια μορφή θεάς γονιμότητας διότι είχαν μια ιεραρχία ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Αυτά δεν έχουν καμάι σχέση με τις κοινωνίες που διέπονται με νομοθεσίες. Οι προϊστορικές φυλές, όταν για παράδειγμα αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης λόγω μειωμένης τροφής σκότωναν και έτρωγαν τα πιο αδύναμα μέλη της φυλής και μάλιστα τα θεωρούσαν ιεραρχικά κατώτερα και από τα ζώα που τους βοηθούσαν στο κηνύγι. Είναι γελοίο να καθρεφτίζει κανείς σε τέοιες κοινότητες χαρακτηριστικά κοινωνιών με ανθρωπιστικές νομοθεσίες.

    Ακριοβώς επειδή πολλές φυλές τέτοιες κλειστές και εντελώς αποκομμένες επιβίωναν και στον 19ο αιώνα, μελετήθηκαν, βγήκαν από αυτές στοιχεία για τις προίστορικές φυλές. Φυσικά, ανώτεροι στην ιεραρχία σε αυτές ήταν οι κυνηγοί οι οποίοι ασφαλώς έτρωγαν τα καλύτερα εδέσματα δίνοντας στις γυναίκες τα πιο άχρηστα κομμάτια. Και φυσικά, όπως είπα, σε περιπτώσεις ακραίας ανάγκης επιβίωσης, δεν χρειάζεται φιλοσοφία ότι σκότωναν και έτρωγαν τα μέλη που δεν μπορούσαν να προσφέρουν στην επιβίωση της φυλής.

    Μόνο ανεγκέφαλοι μπορούν να συσχετίσουν τις προϊστορικές θεότητες και αντιλήψεις με δήθεν αντιλήψεις ισότητας λες και γνώριζαν τον φεμινισμό οι προίστορικοί.

  147. Jane said

    Ήθελα να το γράψω από χτες αλλά δεν είχα χρόνο. Λοιπόν…

    Σε όλη αυτή την κουβέντα που γίνεται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες , το ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη λέξη , που ενοχλεί ιδιαίτερα κάποιους, επειδή ακριβώς σημαίνει πως οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή ακριβώς είναι γυναίκες. Σ’ αυτή τη συζήτηση, και σ’ αυτό και στο προηγούμενο άρθρο ο Σαραντάκος τα έγραψε μια χαρά και τεκμηριωμένα.

    Υπάρχει όμως τα τελευταία χρόνια ένα οικουμενικό έγκλημα, για το οποίο δεν μιλά κανείς. Ή τουλάχιστον εγώ δεν είδα οργανισμό ή φορέα να το θίγει έντονα στις πραγματικές του διαστάσεις.

    Συγκεκριμενοποιώ: Ας υποθέσουμε πως ρωτάμε έναν συνομιλητή μας χωρίς να έχει τη δυνατότητα να γκουγκλίσει , «αν υπερτερούν οι άντρες ή οι γυναίκες πληθυσμιακά» , τι πιστεύετε πως θα απαντούσε; Λοιπόν , επειδή το έκανα , λάθος υποθέτουν οι περισσότεροι.
    Οι άντρες υπερτερούν παγκοσμίως. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει αναλογικά σε όλες τις χώρες ούτε ίσχυε πάντα.

    Στον παγκόσμιο χάρτη στο τέλος βλέπουμε πως για κάθε 107 αγόρια , γεννιούνται 100 κορίτσια. Στις χώρες με θαλασσί χρώμα υπερτερούν αριθμητικά οι γυναίκες ( θεούλης όποιος διάλεξε αυτό το χρωματάκι) , στις χώρες με πράσινο χρώμα είναι ίσα βάρκα ίσα νερά και να το ενδιαφέρον: Ποιες χώρες έχουν περισσότερους άντρες ; Ω, τι έκπληξη! Και δεν εννοώ φυσικά το ροζ ως χρώμα.

    Λοιπόν, στις χώρες που οι γυναίκες δεν έχουν λόγο ούτε δικαιώματα , δηλαδή δεν μπορούν να φορέσουν ό,τι θέλουν, να κυκλοφορήσουν μόνες , να οδηγήσουν, να επιλέξουν σύντροφο ή γενικά θεωρούνται κατώτερες και αντιπαραγωγικές (εκτός αν είναι να γεννήσουν) , γεννιούνται «όλως τυχαίως» περισσότερα αγόρια τα τελευταία χρόνια.
    Κι επειδή σ’ αυτές τις χώρες ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν σταματά στο ένα ή δυο παιδιά , έχουμε μια εκρηκτική αύξηση του αντρικού πληθυσμού, που από το 2015 έχει επηρεάσει και τον παγκόσμιο πληθυσμό. Είναι περισσότεροι οι άντρες δηλαδή στον ωραίο μας πλανήτη, περίπου κατά 60 εκατομμύρια. Κι ας ζουν οι γυναίκες περισσότερα χρόνια (αυτό είναι καθολικό φαινόμενο).

    Όχι, δεν φταίει το νερό εκεί, που κάνει τις γυναίκες να γεννάνε περισσότερα αγόρια. Απλώς , με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, επιλέγουν να μη φέρνουν στη ζωή, δηλαδή να μη συνεχίζουν την κύηση, όταν το παιδί που θα γεννηθεί, είναι κορίτσι. Εδώ δεν πρόκειται φυσικά για το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την κύηση για προσωπικούς λόγους ή λόγους υγείας.

    Απορία: Αν το να σκοτώνεις τη γυναίκα επειδή είναι γυναίκα ονομάζεται γυναικοκτονία, πώς ονομάζεται το να μην της επιτρέπεις καν να έρθει στη ζωή; (Δεν βάζω λινκ, όποιος ενδιαφέρεται , ας ψάξει).

  148. Γιάννης Ιατρού said

    147: Δεν βάζω λινκ..
    Υπάρχουν και οι μαρτυριάρηδες 🙂

  149. BLOG_OTI_NANAI said

    146: Να προσθέσουμε ότι πάρα πολλά περιστατικά ανθρωποφαγίας καταγράφτηκαν και στις επαρχίες της Κίνας του Μάο, μόλις στον 20ο αιώνα, στην περίοδο της μαζικής εξόντωσης των χωρικών από την πείνα επί «Μεγάλου Άλματος» γύρω στο 1960.

    Για να μην λέει ο Avonidas ότι κατηγορούμε τις προϊστορικές κοινότητες…

  150. sarant said

    147 Γι αυτό η κυβέρνηση της Ινδίας είχε απαγορεύσει, αλλά μάταια, τις κινητές μονάδες πρόγνωσης φύλου, που έφταναν και στα πιο μικρά χωριά και με αυτές μπορούσαν να δουν αν το εμβρυο ήταν κορίτσι ώστε να το ρίξουν.

  151. BLOG_OTI_NANAI said

    147: Να ένα θλιβερό στοιχείο που θυμίζει τους «αποθέτες» για κορίτσια και ανάπηρα παιδιά στην αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή εποχή.

  152. Γιάννης Ιατρού said

    Αναρωτιέμαι γιατί ο Λάμπρος (#144) μας το αποκρύπτει… Η βία προϋποθέτει εξουσία/ισχύ. Εν προκειμένω είναι θέμα οικονομικής (με την ευρεία έννοια) εξάρτησης.
    Ρίχνοντας το ένα φύλο στην κυριαρχία (π.χ. ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά: οικονομική) του άλλου, εξαφανίζεται η όποια ισότητα των φύλων και καθιερώνεται η εκμετάλλευση στην κοινωνική ομάδα (π.χ. με το πέρασμα από την κυνηγητική/τροφοσυλλεκτική στην κτηνοτροφική/γεωργική οικονομία καθιερώνεται η οικονομική κυριαρχία του άνδρα κι έτσι καταλύεται η παλιά ισότητα των φύλων και καθιερώνεται η (πρώτη εκμεταλλευτική) διαφοροποίηση στο σώμα της κοινωνικής ομάδας.

  153. BLOG_OTI_NANAI said

    151: Και να πούμε βεβαίως ότι η πορεία της δημογραφικής αντιστροφής υπέρ των γυναικών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Χριστιανισμό, τον βαφτισμένο από ακραίους ως «Holy Misogyny»…

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    147:»Απορία: Αν το να σκοτώνεις τη γυναίκα επειδή είναι γυναίκα ονομάζεται γυναικοκτονία, πώς ονομάζεται το να μην της επιτρέπεις καν να έρθει στη ζωή;»
    Φαλλοναζισμός, θα έλεγα. Κι ας θεωρηθεί νεολογισμός που προδίδει αγραμματοσύνη ισάξια με του Τσίπρα την αγραμματοσύνη.

  155. BLOG_OTI_NANAI said

    152: Το έχω αναφέρει πάλι, ότι δεν μπορώ να πιστέψω οποιαδήποοτε μορφή ισότητας σε εποχές τόσο παλιές. Είναι τόσο φυσικές οι θρησκείες και οι ιεραρχίες που αυτός που έχει τη μυική δύναμη έχει και την απόλυτη εξουσία διότι κηνυγάει και κυρίως προστατεύει. Η «ισότητα» είναι πολύ νεωτερική έννοια για να ισχύει τότε. Κι αν κάτι μπορεί να μοιάζει με «ισότητα» κείνες τις εποχές, αυτό είναι μόνο φαινομενικό. Εάν σήμερα η λειτουργία του ενστίκτου οδηγεί τον ισχυρό να επιβάλλεται, θα αναζητήσουμε «ισότητα» σε προϊστορικές κοινότητες; Η ίδια η κυριαρχία του άνδρα στην παραγωγή και τον πλούτο δεν είναι παρά η συνέχεια της εξουσίας της φυσικής δύναμης επί του αδυνάτου.

  156. Jane said

    # 148
    Υπάρχουν κι άλλα άρθρα κι έρευνες αλλά περνάνε στο ντούκου , κ. Ιατρού.. 🙂

  157. Γς said

    147:

    Οταν λέω η μεγαλύτερη γυναικοκτονία στο Σχ. 141 δεν αναφέρομαι στις διακοπές κυήσεως και στον προσδιορισμό του φύλου, που ήταν και άγνωστη πρακτική τον καιρό της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο και της two-child policy.

    ΅Εννοώ και την μετέπειτα one-child policy στην διάρκεια της οποίας εκατομμύρια θηλυκά νεογνά θανατώθηκαν.

    Και οι παλιοί θυμόμαστε τα πεταμένα στους δρόμους νεκρά βρέφη.

    Ακολουθούν φωτό ,με σκληρό, περιεχόμενο,, που δεν τις βάζω

  158. Γιάννης Ιατρού said

    155: Τι να προστατεύσει ρε Βλόγιε, όταν για να κυνηγήσει έλειπε κάτι τέρμινα… 🙂
    Καλά, αμφισβητείς πως αρχικά υπήρξαν μητριαρχικές κοινωνίες και μετά ήλθαν οι πατριαρχικές;

  159. Γιάννης Ιατρού said

    156: Jane
    Ναι, περισσότερο για την εικονίτσα το έβαλα (αλλά έχει και πολλές παραπομπές)!

  160. Παναγιώτης Κ. said

    @147. Με έχει κυριεύσει απελπισία γιαυτό που έμαθα διαβάζοντας το σχόλιό σου. 😦
    (Στην οικογένειά μου αλλά και στο ευρύτερο σόι κυριαρχούν οι γυναίκες).

    Αχ! Μέχρι πότε η πολιτικοϊδεολογική θεώρηση της πραγματικότητας θα σκεπάζει τις ατομικές ευθύνες του κάθε ανθρώπου;

  161. # 158

    πέστα ρε Γιάννη για τις μητριαρχικές κοινωνίες που έσπαγαν και το ένα πόδι του αρσενικού (Ηφαιστος είπες ; ) για να τον έχουν του χεριού τους και διάφορα άλλα στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γεννάει την βία, στις μητριαρχικές κοινωνίες την ασκούσαν οι γυναίκες στις πατριαρχικές οι άνδρες, δεν εξαρτάται από την φύση του φύλου

  162. Γιάννης Ιατρού said

    161: Γιώργο, και στις πατριαρχικές έσπαγαν του θηλυκού …
    (κατά την μία εκδοχή -εκτός της άλλης νοσηρής, δηλ. αυτή του σύμβολου του κάλλους και του πλούτου- αυτό καθήλωνε τις κοπέλες στο σπίτι, και αδυνατώντας να περπατήσουν και να βγουν έξω, δούλευαν σκληρά, σαν σκλάβες, φτιάχνοντας κεντήματα και χειροτεχνήματα, που τα πούλαγε η οικογένεια για να ζήσει….)

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    158, 161: Δεν νομίζω ότι στέκουν αντιλήψεις περί δήθεν εξουσίας των γυναικών. Ιστορίες και μύθοι από τα παλαιά θέλουν πολύ προσοχή στις ερμηνείες τους. Μητριαρχία δεν μπορούσε να σημαίνει εκ των πραγμάτων υποταγή των ανδρών. Αυτά είναι μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας. Απλώς μπορούμε να μιλήσουμε ότι λόγω των συνθηκών επικρατούσε μια ειρηνική «ισότητα» όλων των μελών, όχι φυσικά συνειδητή, αλλά εκ των πραγμάτων. Κάποια έννοια της Μητριαρχία συνδέεται με το δέος για τη γέννηση και τον θηλασμό, εξού και τα μεγάλα στήθη των αγαλματιδίων. Η Μητριαρχία επίσης μπορεί να συνδέεται με μορφές ελευθερομιξίας και έτσι αφού κάθε παιδί αναγκαστικά γνώριζε μόνο τη μάνα του και όχι τον πατέρα του, έχει μια λογική να εμφανίζεται μητρογραμμικό σύστημα. Επίσης μητριαρχία μπορεί να σημαίνει σοβαρή έλλειψη γυναικών το οποίο αναδεικνύει πόσο πολύτιμες ήταν σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ή σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα μπορούσαμε επίσης να δεχτούμε και μακρές περιόδους απουσίας των ανδρών, αλλά στην περίπτωση αυτή μιλάμε απλώς για απουσία του αρχηγού και υποκατάσταση του. Επίσης μητριαρχία μπορεί να σημαίνει διεύθυνση του οίκου αλλά για να φτάσουμε σε υποταγή του άνδρα είναι πολύ ακραίο σενάριο και απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι όταν προέκυψε η ανάγκη, αυτονόητα η ηγεμονία πέρασε στον Πατριάρχη, ηγέτη, πολεμιστή (και όχι σε όλους τους άνδρες φυσικά αλλά σε μια ηγεμονία πολεμιστών).

    Επίσης, μιλάμε για κοινότητες πολύ μακρινές στον χρόνο που οι άνθρωποι αναπτύσσονταν ακόμα. Οι άνθρωποι τότε μόνο σαν αγέλη ζώων θα μπορούσαν αν παρομοιαστούν. Αν υπήρχε «ισότητα» των μελών και ειρήνη (διότι χωρίς ειρήνη δεν νοείται Μητριαρχία), αυτό δεν οφειλόταν στην ηγεμονία των γυναικών με ταυτόχρονη υποταγή των ανδρών όπως φαντάζονται κάποιοι. Υπήρχε ειρήνη διότι δεν υπήρξε η ανάγκη για πόλεμο και όχι λόγω… συννενόησης μεταξύ των «κρατών» που είχαν «ηγεμόνες» γυναίκες…

    Από τη στιγμή πάντως που εμφανίζεται η ανάγκη προστασίας και υπεράσπισης εδάφους, τροφής και ζωής, δεν τίθεται πλέον κανένα ζήτημα Μητριαρχίας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

    Η διατήρηση της μητριαρχικής μορφής θα μπορούσε να μακρύνει χρονικά μόνο σε περίπτωση που για κάποιους λόγους δεν υπήρξε η ανάγκη πολέμου αμυντικού ή επεκτατικού, όπως π.χ. σε κάποιο νησί που δύσκολα το προσεγγίζει κάποιος και έτσι μπορεί να διατηρηθεί αυτή μια μορφή «ισότητας» αφού δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί ο δυνατός και ως ηγεμόνας.

    Αλλά και πάλι, άλλο αυτής της μορφής η Μητριαρχία, και άλλο να φαντάζεται κάποιος ότι οι γυναίκες είχαν υποτάξει τους άνδρες τη στιγμή που και μόνο από ένστικτο μπορούσαν να γνωρίζουν ποιος έχει μυική δύναμη να υποτάξει τον άλλον.

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    152 – «Αναρωτιέμαι γιατί ο Λάμπρος (#144) μας το αποκρύπτει… Η βία προϋποθέτει εξουσία/ισχύ. Εν προκειμένω είναι θέμα οικονομικής (με την ευρεία έννοια) εξάρτησης.»
    Δεν αποκρύπτω τίποτε 🙂 και κάνεις λάθος, η εξουσία όπως την γνωρίζουμε προϋποθέτει την αρρωστημένη βία που γνωρίζουμε, στην φύση δεν υφίσταται τέτοιο διεστραμένο έκτρωμα, σε όλα τα άλλα έμβια όντα, είναι το σέξ που καθορίζει τις σχέσεις των φύλων κι όχι η δύναμη. Στον έξυπνο πίθηκα που από μικρό τον αποβλακώνουν με διάφορες διεστραμένες αντισεξουαλικές θρησκείες, του μαθαίνουν πως το σέξ είναι ντροπή και αμαρτία ενώ η εγκράτεια είναι θεάρεστη αρετή, γι΄αυτό έχει γεμίσει η Γή με παρανοϊκούς μαλάκες που έχουν πάψει να χρησιμοποιούν την λογική και την κριτική σκέψη.
    Επίσης έχουν δημιουργήσει στον έξυπνο πίθηκα την βολική συνείδηση πως η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά ιδανικό, γι΄αυτό δουλεύει παραγωγικά σαν εθελοντής σκλάβος αντικαθιστώντας τα ζώα για μερικά χρωματιστά χαρτάκια που όχι μόνο δεν γνωρίζει ΤΙΠΟΤΕ για το πώς δημιουργούνται και πώς καθορίζεται η αξία τους, αλλά αγοράζει μ΄αυτά την τροφή του από αυτούς που του τα δίνουν, για ΤΟΣΗ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑΔΑ μιλούμε. 🙂

    Η βία και η διαστροφή, είναι παράγωγα της σεξουαλικής καταπίεσης που επιβάλλουν οι διεστραμένες θρησκείες της πατριαρχίας για τους προφανείς λόγους της παραγωγικότητας, του κέρδους και της κληρονομικής εξουσίας. Φυσική σεξουαλικότητα και παραγωγικότητα είναι ασύμβατες έννοιες, ένα εκ φύσεως πανέξυπνο και δημιουργικό όν, κατάντησε αποβλακωμένο παραγωγικό ζώο που πρέπει να χαμογελάει ηλίθια για 300 ευρώ και να λέει κι ευχαριστώ!
    Είναι τυχαίο λές που απ΄όλα αυτά τα θρησκευτικοπολιτικά κοπρόσκυλα που εκθειάζουν την δουλειά και βγάζουν φλύκταινες για την φυσική σεξουαλικότητα, δεν δουλεύει κανένας αλλά περνάνε μπέϊκα; Νάναι καλά ο κυρίαρχος λαός με το ΑΛΑΘΗΤΟ κριτήριο. 🙂 🙂 🙂

    Κουϊζάκι ευκολάκι. Αυτόν που δουλεύει πολύ η κοινωνία τον λέει δουλευταρά και άξιο, αυτόν που δεν δουλεύει εκ πεποιθήσεως, τον λέει τεμπελόσκυλο και άχρηστο, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ; 🙂

    158 – «Καλά, αμφισβητείς πως αρχικά υπήρξαν μητριαρχικές κοινωνίες και μετά ήλθαν οι πατριαρχικές;»
    Ληγμένα παίρνεις ντόκτορ μου; τι ερώτηση είναι αυτή και κυρίως, τι απάντηση περιμένεις; 🙂
    Όπως λέει κι ο λαός, ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΩΡΕ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ ΣΤ΄ΑΓΓΟΥΡΙΑ; 🙂

  165. Γιάννης Ιατρού said

    164:

  166. Γιάννης Ιατρού said

  167. Μαρία said

    https://twitter.com/gplios/status/1104103485845442561

  168. Γιάννης Ιατρού said

    Στη Μαλαισία έχει τουλάχιστον μια εξήγηση, αλλά στην Κολομβία;;;;

  169. Μαρία said

    Η 30η που δολοφονήθηκε στη Γαλλία απ’ την αρχή της χρονιάς https://www.lepoint.fr/societe/meurtre-de-julie-douib-par-son-ex-conjoint-cela-devait-finir-par-arriver-07-03-2019-2298899_23.php

  170. Alexis said

    #136, τέλος:
    Καταλαβαίνω πολύ καλά τι διαβάζω, μην έχεις καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
    Οι διευκρινίσεις που έδωσες είναι επίσης απόλυτα κατανοητές και κατατοπιστικές.

    Η επίκληση της …ευαγγελικής περικοπής ίσως να μην αποδίδει επαρκώς αυτό που ήθελα να πω, το οποίο με δυο λόγια είναι το εξής:

    Σε μία κουβέντα για την βία κατά των γυναικών θεωρώ ότι η αναφορά σε βία που υφίστανται οι άντρες από τις γυναίκες λειτουργεί εκ των πραγμάτων αποπροσανατολιστικά και εν πολλοίς προβοκατόρικα.
    Είναι σα να συζητάμε π.χ. για την βία των Αμερικανών αστυνομικών κατά των μαύρων και να πετάγεται κάποιος ξαφνικά και να λέει «όπα ρε παιδιά, υπάρχουν και κάποιοι αστυνομικοί στις ΗΠΑ που έχουν δολοφονηθεί από μαύρους!»
    Όπως κι εσύ επανέλαβες αρκετές φορές, και όλοι συμφωνούμε σε αυτό, είναι χαώδης η διαφορά του ενός προβλήματος από το άλλο.

    Κανείς εδώ μέσα δεν ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες είναι αγγελικά πλασμένες και ότι όταν βρεθούν σε θέση ισχύος δεν θα ασκήσουν βία, λεκτική, ψυχολογική, και σωματική ακόμα.
    Όμως πρόσεξε: εδώ μιλάμε για την συστηματική και διαρκή σωματική κακοποίηση της γυναίκας από τον άντρα, που φτάνει συχνά μέχρι το φόνο.
    Μιλάμε για γυναίκες που ζουν χρόνια ολόκληρα μέσα στον φόβο για τη ζωή τους και την σωματική τους ακεραιότητα.
    Και για τον τρόπο που η κοινωνία, πατριαρχικά δομημένη επί αιώνες, αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό.
    Άλλης τάξης μεγέθους πρόβλημα…

    Αυτά τα ολίγα από μένα και δεν πρόκειται να επανέλθω στο νήμα, όχι επειδή απαξιώνω οποιονδήποτε, αλλά απλώς επειδή θεωρώ ότι εξάντλησα όλα όσα είχα να πω για το θέμα…

  171. Μπούφος said

    χα! δεν θα ήθελα να περιαυτολογήσω, αλλά…αν εμένα με κακοποιούσε ο κάποιος άσπρος, μαύρος κίτρινος, οτιδήποτες θα του έκοβα το…εργαλείο χωρίς αναισθητικό, την ώρα που θα κοιμόταν δίπλα μου, ήσυχος ήσυχος. Ετσι ο παλιοχαλές, δια παντός θα μάθαινε να προσέχει τους τρόπους του, ορίστε μας! Βρίσκουνε και τα κάνουνε οι παλιαθρώποι…

  172. Κιγκέρι said

    Πριν από χρόνια είχα διαβάσει το μυθιστόρημα του Αμίν Μααλούφ «Ο πρώτος αιώνας μετά τη Βεατρίκη» που έχει θέμα ακριβώς τις μειωμένες γεννήσεις κοριτσιών σε χώρες της Ανατολής και τις συνέπειές τους. Δεν το θυμάμαι πολύ καλά, αλλά είναι γοητευτικό βιβλίο. Αν το βρείτε, διαβάστε το!

    http://www.biblionet.gr/book/18559/Maalouf,_Amin,_1949-/%CE%9F_%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC_%CF%84%CE%B7_%CE%92%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B7

  173. aerosol said

    Υποσχέθηκα να εντοπίσω τη μελέτη που είχα βρει για τη βία σε ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν βρήκα το λινκ της συγκεκριμένης αλλά βρήκα κάμποσα άλλα σχετικά. Δεν ήξερα πως είναι θέμα που έχει απασχολήσει τόσες φορές. Παραθέτω δυο σχετικά λινκ, δυστυχώς στα αγγλικά. Το πρώτο είναι έρευνα, το δεύτερο άρθρο. Ελπίζω να βάλω σωστά τα λινκ!

    When Intimate Partner Violence Meets Same Sex Couples

    Is violence more common in same-sex relationships?

  174. Μαρία said

    173
    … σε ομόφυλα ζευγάρια.
    Μερσί.
    Ταμπού είναι και η αντρική πορνεία.

  175. aerosol said

    170:
    Εσύ μπορεί να εξάντλησες αυτά που είχες να πεις. Το γεγονός είναι πως αναφέρθηκες στα λεγόμενά μου ως προβοκατόρικα.
    Αυτό προκύπτει από το πώς απόφάσισες να δεις τα πράγματα. Προκύπτει από μια δίκη προθέσεων.
    Δεδομένου πως δεν είμαι καινούριος στο μπλογκ, ούτε έχω κρύψει κρύψει τη στάση μου απέναντι στο θέμα των φύλων -που ακριβώς το αντίθετο από μισογυνική είναι- εγώ κρίνω το σχόλιό σου ως επιπόλαιο και προσβλητικό. Δε με πολυνοιάζει, δεν το παίρνω προσωπικά, απλά το δηλώνω για τα… πρακτικά!
    Αλλά βρίσκω σχετικά ενδιαφέρον το ότι ενώ εκφράστηκαν και απόψεις απίστευτα αντιδραστικές, τελικά ήταν μια φευγαλέα δική μου αναφορά που πυροδότησε εκνευρισμένα σχόλια.
    Τα αυτόματα ανακλαστικά μας δεν παύουν να με εκπλήσουν.

    Θεωρώ δεδομένη, λοιπόν, τη κυρίαρχη σωματική βία που ασκούν οι άντρες, η οποία έχει άπειρα θύματα κάθε χρόνο. Θεωρώ δεδομένη και την κοινωνική βία που ασκούν οι άντρες στις γυναίκες -η οποία καθορίζει τη ζωή και των δυο φύλων. Όμως για μένα (σαν άνθρωπο, όχι σαν άντρα) είναι ουσιώδες να δούμε και τις βαθύτερες ρίζες της βίας, που μπορεί να μην εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο και στα δυο φύλα, αλλά ανηλεώς την ασκούν ΚΑΙ τα δύο. Το καθένα ανάλογα τις ψυχολογικές και σωματικές τους ιδιότητες. Όλοι οι «τρόποι» της βίας αφήνουν πίσω θύματα και πτώματα. Αν αυτές οι αναφορές θεωρούνται προσβλητικές λόγω της ημέρας που γράφτηκαν, τότε θα πρέπει να περιμένω να θεσμοθετηθεί κάποια ειδική Ημέρα του τι Σκατά Κάνουμε ο ¨Ενας στον Άλλο Όλη την Ώρα.
    Μέχρι τότε συμπαθάτε με, καμιά φορά γίνομαι εκκεντρικός! 🙂

  176. aerosol said

    174:
    Μερσί Μαρία.

    Ταμπού είναι και η ψυχολογική «ενδοφυλική» βία στις γυναίκες, που σε θλιβερό βαθμό καθορίζει τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, αυτοκτονιών, βουλιμίας, ανορεξίας και αυτοτραυματισμού σε έφηβα κορίτσια στη Δύση.
    Υπάρχει μεγάλος αριθμός εξαιρετικών γυναικών που παρουσιάζουν σχετικές έρευνες στον τομέα της Συμπεριφορικής Ψυχολογίας. Πέραν του κλάδου, όμως, κανείς δεν πολυνοιάζεται να μπει σ’ αυτή την σκουληκότρυπα.

  177. loukretia50 said

    Aerosol

    Γειά σου Μάνι! Σε παρεξήγησα κάποτε, γιατί κοίταξα βιαστικά το μικρό Avatar, που νόμιζα τρομαχτικό και ήταν τόσο αντίθετο με το νηφάλιο τρόπο σου.
    Δε θα ξανασυμβεί, ακόμα κι αν κάποια στιγμή διαφωνήσουμε, νομίζω ότι καταλαβαίνω τον τρόπο που σκέφτεσαι.
    Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά μπορώ να φανταστώ πολύ καλά πώς θα σε αντιμετώπιζαν τη δεκαετία του ’80, αν αντικαθιστούσες τη λέξη «γυναίκα / άνδρας» με τη λέξη «άνθρωπος» και ανέφερες «ευθύνη όλων» και «σχέσεις εξουσίας» ,πριν διατυπώσεις την άποψή σου.
    Ειδικά αν δεν είχες καμιά ταμπέλα.

    Συγνώμη για το ξεκάρφωτο.

  178. aerosol said

    Αγαπητή Λου, κρίμα που δεν έχω την ετοιμότητα να σου απαντήσω με μερικά στιχάκια σαν αυτά που εσύ εύκολα σκαρφίζεσαι!

    Το ’80 είχα λιγότερα να πω, καθότι αρκετά άπειρος. Είμαι εσοδείας του ’71-εξαιρετική χρονιά για εντομοκτόνα και φλιτ!
    Πάντα οι ιδέες μου ήταν κάπως θολά «προοδευτικές» (χαζό αλλά δεν βρίσκω άλλη λέξη τώρα). Όσο μεγαλώνω παρατηρώ περισσότερα για άντρες, γυναίκες, ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους. Αποκρυσταλώνονται και γίνονται σαφέστερα πολλά πράγματα. Στα δικά μου μάτια, τελευταία έχει ανοίξει το μυαλό μου σε σχέση με πριν.

    Μικρό παράδειγμα, ίσως να το έχω αναφέρει.
    Στις περισσότερες ταινίες του ’50 και του ’60, υπάρχουν σκηνές που κάποιος άντρας βουτάει από το μπράτσο μια γυναίκα και την μετακινεί ή την ταρακουνάει πέρα δώθε, σαν να είναι κούκλα. Από τον Αλ.Αλεξανδράκη μέχρι τον Κάρυ Γκραντ. Όχι σε καυγά, απλά για να… μιλήσουν. Όταν το δεις δεν μπορείς να το ξε-δείς! Το έβλεπα χρόνια και ποτέ δεν το ΕΒΛΕΠΑ, υποσυνείδητα ήταν στα πλαίσια.του «φυσιολογικού» -έστω και με μια δραματοποιημένη υπερβολή. Χωρίς να υπάρχει τέτοια συμπεριφορά στην οικογένεια ή τον κύκλο μου. Τώρα το εντοπίζω στις πιο άσχετες ταινίες και μου γεννά μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση.

    Γιατί πέρασα τα σαράντα για να το παρατηρήσω; Το βλέπουν οι άλλοι; Το έβλεπαν από παλιά; Είχε περάσει σε όλους μας σαν νορμάλ, από όταν ήμασταν παιδιά; Είναι πολλά που αναγνωρίζω τώρα. Εγώ νιώθω καλύτερα που έστω και αργά μου συμβαίνει. Προσπαθώ να μην λειτουργώ με ταμπέλες και -όπως οι περισσότεροι- συχνά αποτυγχάνω. Αλλά μαθαίνουμε…

  179. Γς said

    Α, ρε άτιμο χρωμόσωμα Υ, τι μας κάνεις…

    Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

    Ο φίλος μου ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στο ΦΒ:

    Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ στα λευκοκύτταρα ενήλικων ανδρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπρόσθετα, ίσως αποτελεί μία από τις αιτίες που οι άνδρες ζουν λιγότερα χρόνια από τις γυναίκες, καθώς η απώλεια του χρωμοσώματος Υ είναι ένας ειδικός παράγοντας κινδύνου για άνδρες.
    Σήμερα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίτιο είναι άγνωστο. Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ σε εμπύρηνα κύτταρα αίματος (λευκοκύτταρα) έχει εμπλακεί σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer και καρκινικοί όγκοι Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ είναι η πιο συχνή μετάλλαξη στα σωματικά κύτταρα ενήλικων ανθρώπων και επηρεάζει το 1,6% του γονιδιώματος. ΄Εχει αποδειχθεί, επίσης, ότι η απώλεια πέρα από την αύξηση της ηλικίας του ατόμου σχετίζεται με το κάπνισμα και γενετικούς παράγοντες. Ερευνητές (Grassmann F. et al. ) αξιολόγησαν τη συσχέτιση της απώλειας του χρωμοσώματος Υ με τον κίνδυνο απώλειας της όρασης. Διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός (η συχνότητα) απώλειας του χρωμοσώματος Υ αυξήθηκε σημαντικά με την ηλικία, και κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 έως 75 ετών. Μάλιστα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω ηλικίας, είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις Δυτικές χώρες (παγκόσμια περίπου 6,2 εκατομμύρια άτομα), και ως εκ τούτου σημαντικό ατομικό, οικογενειακό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό βάρος.
    Οι άνδρες ζουν κατά μέσο όρο 4 έως 7 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες. Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ στα λευκοκύτταρα ενήλικων ανδρών έχει συσχετιστεί με διάφορους παράγοντες που οδηγούν σε θνησιμότητα, π.χ. δημιουργία καρκίνου του προστάτη. Ως εκ τούτου η απώλεια του χρωμοσώματος Υ στους άνδρες, ίσως αποτελεί και έναν από τους λόγους που οι άνδρες ζουν λιγότερα χρόνια από τις γυναίκες.

    Lars A. Forsberg. Back to the drawing board—loss of chromosome Y (LOY) in leukocytes is associated with age-related macular degeneration. European Journal of Human Genetics 27, 17–19 (Φεβρουάριος 2019)

    Grassmann F. et al. Y chromosome mosaicism is associated with age-related macular degeneration. European Journal of Human Genetics 27, 36–41 (Φεβρουάριος 2019).

    Click to access s41431-018-0238-8.pdf

  180. nestanaios said

    7. Αυτό που εσύ λες περί σεμιναρίων το είχα πει εγώ στον φίλο μου της Φλωρίνης και αυτός το είπε στα ΜΜΕ. Τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν θα γίνε επειδή λύνει πολλά προβλήματα, βελτιώνει την κοινωνία και δεν συμφέρει οικονομικά.
    132. Πες μας κάτι για το Σικάγο. Με ποίον τρόπο αντιμετωπίζουν την γυναικοκτονία στο Σικάγο;

  181. Aghapi D said

    Είχε ρωτήσει κάποιος για τα στατιστικά;
    Δέν ξέρω να υπάρχουν αλλά γίνονται προσπάθειες

    https://www.facebook.com/SexHarassMap/?__tn__=kC-R&eid=ARB1v4IyNG2WoSEN8YL6_7NsIjdK9AWM4K9EwLOmxy5-y07fChHQjEvlyL5x56r5FHj6COHml4UeL90o&hc_ref=ARQSAqMV2Aclz8X4FwESeRDvt6-E-WkETyztIZ5-8dKBwWQlo2JFV9-irOZSQGnyU_4&fref=nf

  182. ΣΠ said

    181
    Πολύ καλή ιδέα ο χάρτης με τα περιστατικά.
    https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=el&ll=37.69589143926715%2C24.068633050000017&z=6&fbclid=IwAR0xS58P_VfH3QiuaMOfkxLgdEPMHFRByWdD0S0jLkhA3Q_eDlpxCpIeaWQ&mid=1gGlziRKGrJlxdZiXFHfnvNtKydU

  183. Κουνελόγατος said

    Κι αυτό το άσχετο…
    http://www.news247.gr/gnomes/xrhstos-demeths/pagkosmia-imera-mprizolas-kai-peoleichias-i-giorti-toy-sexismoy.6702335.html

  184. Πέπε said

    183:
    Ντάξει, πολύ κακό για το τίποτα το άρθρο.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πίπας είναι ένα αστείο στο ίντερνετ. Ποτέ μου δεν άκουσα κανέναν να ασχολείται μαζί της με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από το να δείχνουν χαχανίζοντας την ημερομηνία σε κάποιο ημερολόγιο παγκόσμιων ημερών.

    Να θεωρήσουμε ότι ακόμα και ως αστείο είναι σεξιστικό; Είναι σεξιστική η μπριζόλα; Με ποια λογική; Είναι υπέρτατη περιποίηση προς τον άντρα αφέντη να του προσφέρει η γυναίκα σκλάβα όχι αστακό, όχι μουσακά, αλλά ΜΠΡΙΖΟΛΑ; Σοβαροί να ‘μαστε… Χώρια που η διατύπωση «ημέρα μπριζόλας» κατά κανένα τρόπο δεν υποδηλώνει ποιος την ψήνει και ποιος την τρώει. Τώρα, αν πίσω από τον τίτλο υπάρχει ολόκληρο μανιφέστο που πρέπει να μελετήσει κανείς για να τηρήσει λεπτομερώς τις προδιαγραφές εορτασμού αυτής της σημαντικής επετείου, …δεν περιγράφω άλλο.

  185. […] Γυναικοκτονίες: ένα κείμενο από τον Νίκο Σαραντάκο […]

  186. Aghapi D said

    Αυτό το είδαμε;
    https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/gynaikoktonia-oxi-oikogeneiaki-tragodia?fbclid=IwAR2GPeEv9Ej2smK_ABZASP8odh0DW-A-K6huBimvmvxn-YjM9VCMg8ZjUIQ

  187. Κουνελόγατος said

    Αυτό πιάνεται ή όχι επειδή ήταν ανάμεσα σε έναν υποπτέραρχο (έστω, σε αποστρατεία) και μια Βουργάρα οικιακή -λτ- βοηθό;
    https://tvxs.gr/news/ellada/ta-aitia-toy-fonikoy-sto-elliniko

  188. nikiplos said

    Κι εδώ άλλη μία που την είχαμε ξεχάσει… τελεσιδίκησε…
    https://www.news247.gr/koinonia/eglima/isovia-gia-drako-xanthis-viase-kai-ekapse-zontani-34chroni.6711312.html

  189. cronopiusa said

    Μήπως στην Κρήτη η ανθρώπινη ζωή παραέγινε φθηνή;

  190. Μπετατζής said

    Eπειδή τις δικές μου εμμονές, δεν αφήνω ποτέ τα σκουπιδιάρικα να τις περισυλλέξουν και επειδή αμφισβητήθηκαν τα λεγόμενά μου για τον μέτριο αυτόν συγγραφέα, σε κάποια από τις πολλές εδώ μέσα συζητήσεις (όχι σε αυτό το νήμα αλλά που να ψάχνω τώρα) https://www.historical-museum.gr/webapps/kazantzakis-pages/gr/sources/kastrinaki.php.

  191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    https://thepressproject.gr/na-min-ekdothi-i-sarare-chantemi-sto-iran-isigithike-o-isangeleas/

  192. spiridione said

    Γίνεται κανένας πόλεμος στο Ιράν; Ασφαλής χώρα δεν είναι σύμφωνα με την κυβέρνησή μας; Γιατί να μην εκδοθεί;

  193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    192. Γινόταν πόλεμος όταν δέχτηκαν το εξαμηνίτικο Μητσοτακούλι/πολιτικό κρατουμενάκι στο Παρί; ε; 🙂

  194. Γς said

    Κι αυτές τις μέρες η Γαλλία συντάσσεται από διαδηλώσεις κατά της γυναικοκτονίας και άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο.

    https://www.bbc.com/news/world-europe-50531213

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Διπλή γυναικοκτονία απόψε στην Κηφισιά. Ο πρώην σύζυγος-αστυνομικός, ως φαίνεται, ήταν ο δράστης.

  196. Υπερβολές. Τους εξασφάλισε μόνιμη ανοσία από τις πανδημίες 😦

  197. Μαρία said

    195
    Της τροχαίας.

  198. ΓιώργοςΜ said

    Ας το βάλω εδώ
    https://www.news247.gr/kosmos/gynaikoktonia-karantina-sokarei-dolofonia-27chronis-italia.7613750.html
    Στις παράπλευρες απώλειες της καραντίνας.
    Επιβάρυνση με άγχος σε υποκείμενο ψυχικό νόσημα.
    Μια απόδειξη πως η πανδημία αρρωσταίνει και σκοτώνει και έμμεσα.
    Τουλάχιστον ο συντάκτης χρησιμοποίησε τη σωστή λέξη.

Σχολιάστε