Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το 18,33% του ουρανού

Posted by sarant στο 8 Μαρτίου, 2017


Το σημερινό άρθρο είναι επικαιροποιημένη επανάληψη ενός παλιότερου, προπέρσινου -και μάλιστα επανάληψη επανάληψης, αφού και το προπέρσινο ήταν επίσης επικαιροποιημένη επανάληψη ενός άρθρου του 2013. Αλλά αυτή η ανακύκλωση δεν γίνεται επειδή το παλιότερο άρθρο είχε περάσει απαρατήρητο, ούτε επειδή δεν προλαβαίνω να γράψω φρέσκο, αλλά επειδή πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να μην έχει διευθετηθεί και που πρέπει να διευθετηθεί, οπότε δεν βλάφτει να το επαναλαμβάνω. Βέβαια, πρέπει να το πω, λίγοι συμφωνούν μαζί μου -αλλά τι να κάνουμε, θα το αντέξω.

Σήμερα έχουμε 8 Μαρτίου, την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, οπότε αναδημοσιεύω το προπέρσινο άρθρο μου. Επικαιροποιημένο, αφού τα στοιχεία σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή και στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει από τότε, δεδομένου ότι μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.  Βέβαια, οι ταχτικοί θαμώνες του ιστολογίου θα έχετε μάλλον τοποθετηθεί ήδη -αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να επαναλάβετε την άποψή σας, αν δεν βαριέστε, χώρια που δεν αποκλείεται να έχετε σε κάποιο σημείο μεταβάλει άποψη.

Σύμφωνα με το γνωστό ρητό, «Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού». Εδώ θα ταίριαζε το χαριτολόγημα που λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια («το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται»), και θα ταίριαζε επειδή το ρητό έχει κινέζικη προέλευση, αφού αν δεν κάνω λάθος το είπε ο Πρόεδρος Μάο. Μάλιστα, η αρχική μορφή είναι: «Οι γυναίκες κρατάνε το μισό του ουρανού». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φράση «μισό του ουρανού» έχει καθιερωθεί διεθνώς, μάλιστα μια διεθνής ΜΚΟ που προωθεί την ισότητα των φύλων λέγεται Half the sky movement. Το μισό του ουρανού στη θεωρία, στην πράξη αρκετά λιγότερο, καθώς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου οι γυναίκες έχουν λειψή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους κρατικούς θεσμούς, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για το μισό του ουρανού -ένα 20% μπορεί να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στη χώρα μας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή και μόνιμη. Ακόμα χειρότερα, στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε αισθητά σε σύγκριση με τη Βουλή του Ιανουαρίου 2015: αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 55 γυναίκες επί συνόλου 300 βουλευτών (ποσοστό 18,33%), ενώ στη βραχύβια βουλή των πρώτων μηνών του 2015 είχαμε 70 (23,3%) που είναι και το ρεκόρ από καταβολής ελληνικού κράτους. Η σημερινή επίδοση είναι χειρότερη ακόμα και από τη Βουλή του Ιουνίου 2012, που είχε 63 γυναίκες (ποσοστό 21%) και λίγο μόνο καλύτερη από τον αριθμό του 2009 (52 γυναίκες). Εννοείται ότι στα παλαιότερα χρόνια ο αριθμός των γυναικών ήταν ακόμα μικρότερος.

Η μείωση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές οφείλεται στη μείωση του αριθμού των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 45 γυναίκες τον Γενάρη (ποσοστό 30,2%), αλλά τον Σεπτέμβριο εξέλεξε μόνο 32 (ποσοστό 22,2%). Πολύ χαμηλό, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο από όλα τα άλλα κόμματα -στη ΝΔ το ποσοστό των γυναικών είναι ντροπιαστικά χαμηλό, μόνο 11 σε 76 (14,5%). Τα άλλα κόμματα έχουν ολιγομελείς κοινοβουλευτικές ομάδες, οπότε είναι λιγότερο ασφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αν το δούμε σε διεθνή κλίμακα, το τωρινό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στη Βουλή, το 18,3%, είναι ελάχιστα τιμητικό στην παγκόσμια κατάταξη. Βρισκόμαστε μόλις στην 107η παγκόσμια θέση και στην 24η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ, πίσω ακόμα και από συντηρητικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Τατζικιστάν.

Μια μικρή βελτίωση σημειώθηκε, αντίθετα, όσον αφορά το ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση,  το οποίο πάντως παραμένει πολύ χαμηλό: έχουμε 8 γυναίκες σε 49 υπουργικούς θώκους. Απαράδεκτο, αν και καλύτερο από το 6/45 της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν έχω κάνει ενδελεχείς έρευνες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα είχε περισσότερες γυναίκες.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε αιρετό ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο την υπηρεσιακή Βασιλική Θάνου στην κυβέρνηση που διενέργησε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015). Βέβαια, η ανάρρηση γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θέση της γυναίκας στην εν λόγω χώρα είναι αξιοζήλευτη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπου η θέση των απλών γυναικών είναι δεινή, έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς ή προέδρους γυναίκες που ανήκαν σε ισχυρές οικογένειες της ελίτ (Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες). Ή, η παντοδυναμία της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία δεν άλλαξε την κακή θέση των γυναικών στην τεράστια χώρα, όπως δείχνουν τα συνεχή ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται με θύματα γυναίκες. Ωστόσο, και ο συμβολισμός έχει την αξία του και προς το παρόν η Ελλάδα έχει αυτό το στίγμα (που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αργήσει να φύγει).

Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες -όπως περίτρανα έδειξε, ας πούμε, η πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία ή τώρα της Αγκέλας Μέρκελ στη Γερμανία. Θα συμφωνήσω διαφωνώντας. Όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.

Για το λόγο αυτό δεν βρίσκω άστοχη την πρόταση που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να επιβάλλεται ποσόστωση, έτσι ώστε υποχρεωτικά ο αριθμός των γυναικών στα ψηφοδέλτια να είναι τουλάχιστον το 40% -ή, για να το διατυπώσουμε πιο ουδέτερα, έτσι που κανένα από τα δύο φύλα να μην έχει εκπροσώπηση κάτω από 40% ή έστω 33% για αρχή. Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης, το θέμα της καθιέρωσης ποσόστωσης έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Κάποιου είδους ποσόστωση ήδη εφαρμόζεται στις εσωκομματικές εκλογές πολλών κομμάτων -τουλάχιστον αυτό γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν υπάρχει ποσόστωση αλλά το ποσοστό των γυναικών είναι οριακά αποδεκτό (9 στα 27 μέλη). Οριακά μόνο όμως.

Πολλοί θεωρούν αντιδημοκρατικές τις ποσοστώσεις θεωρώντας ότι αποτελούν νόθευση της δημοκρατίας τις ποσοστώσεις, όμως πολύ χειρότερη νόθευση είναι κατά τη γνώμη μου η σημερινή υποεκπροσώπηση των γυναικών. Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις. Φυσικά, διακρίσεις κατά των γυναικών δεν υπάρχουν μόνο στη δημόσια σφαίρα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια (γύρω στο 15% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που διάβασα).

Το 2011 στη Γαλλία ψηφίστηκε ο νόμος Κοπέ-Ζιμερμάν, με βάση τον οποίο, από το 2017, το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%. Τον Ιανουάριο, στις 120 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας το ποσοστό αυτό είχε επιτευχθεί κατά μέσον όρο. Παρόμοια πρόταση, πάλι για ποσοστό 40%, παρουσιάστηκε και σε επίπεδο ΕΕ αλλά σκόνταψε στις αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών και πλέον δεν είναι υποχρέωση αλλά ευχή ενόψει του 2020.

Εσείς ποια γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι θα ήταν θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή; Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;

272 Σχόλια to “Το 18,33% του ουρανού”

  1. Γς said

    Και βλέπω την μπροστινή μου έτσι όπως είχαμε κολλήσει στη κυκλοφορία να πλησιάζει τον καθρέφτη για να με δει καλύτερα.
    Σοβαρός όμως εγώ. Κάνω πως κοιτάζω αλλού.

    Αυτή όμως εκεί. Μου κάνει κάτι μορφασμούς. Σαν να μου στέλνει φιλάκια.

    Τρίχες! Τα χείλια τη σούφρωνε για να πάει παντού το κραγιόν που έβαζε.

    Και ξανά στον καθρέφτη, για το μακιγιάζ, ντεμακιγιάζ, δεν ξέρω πως τα λένε, που έκανε.
    Και μετά κάτι στα φρύδια, κάτι στα μαλλιά να στανιάρουν και τέτοια…

    Γυναίκες…

    Και ξαφνικά μου βγάζει και το χέρι για να στρίψει αριστερά. λες και δεν έχει φλας.

    Δεν έστριβε όμως. Στέγνωνε τα νύχια της.

    8 Μαρτίου σήμερα. Ημερα της γυναίκας.

    Η ημέρα του άλλου μισού τ ουρανού.

    Προς την πλευρά της δικιάς μου.

    https://i2.wp.com/il5.picdn.net/shutterstock/videos/1159555/thumb/1.jpg?zoom=2

    Καλημέρα

  2. spiral architect said

    Γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και γυναίκες σε δωμάτια με θέα:

    (προχθές έκλεισε τα 80 η κυρα-Βαλεντίνα)

  3. Γς said

    >Το σημερινό άρθρο είναι επικαιροποιημένη επανάληψη ενός παλιότερου, προπέρσινου -και μάλιστα επανάληψη επανάληψης, αφού και το προπέρσινο ήταν επίσης επικαιροποιημένη επανάληψη ενός άρθρου του 2013.

    Μέσα κι εγώ!:

    Το #1 μου είναι επανάληψη του πρωινού μου σε άσχετο νήμα 😉

  4. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Έχω κάποια σχόλια που, αν και ίσως άπτονται -ορισμένα- και της ουσίας του άρθρου, πιο πολύ αφορούν το περίβλημά του:

    1. Δε συμφωνώ με φράσεις όπως «Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά».

    Μοιάζει λες και ζητάει κανείς κάτι τόσο ακραίο ώστε προσπαθεί να το μετριάσει, για να έρθει πιο απαλά. Σύμφωνα με τη λογική του άρθρου (που δεν είμαι βέβαιος ότι την ασπάζομαι, αλλά νομίζω ότι την κατανοώ), οι γυναίκες θα έπρεπε να ήταν οι μισές, και, επειδή η χειρουργική ακρίβεια δεν προσθέτει κάτι, περίπου οι μισές (συν-πλην κάτι ψιλά).

    2. Ανάλογα και για το «ή, για να το διατυπώσουμε πιο ουδέτερα, έτσι που κανένα από τα δύο φύλα να μην έχει εκπροσώπηση κάτω από 40% ή έστω 33% για αρχή»: διατύπωσέ το εξαρχής έτσι ουδέτερα!

    3. Κάτι καθαρά τυπικό: Έτσι όπως είναι γραμμένες και τυπωμένες οι πρώτες παράγραφοι, Νίκο, δεν είναι σαφές αν σήμερα γράφεις ένα άρθρο που βασικά αποτελείται από παράθεση παλιότερου + ένα σύντομο πρόλογο, και πού αρχίζει το ένα και πού τελειώνει το άλλο, ή ένα ολόκληρο άρθρο με παλιό μεν υλικό αλλά χωρίς την πρόθεση ακριβούς παράθεσης. Εννοώ ότι στη 2η παράγραφο, οι λέξεις σήμερα και προπέρσινο μπερδεύουν. Αν η 1η παράγραφος ήταν π.χ. με πλάγϊα, θα καταλαβαίναμε ότι από τη 2η αρχίζει η παράθεση του παλιού (έστω και με αλλαγές) κειμένου. Αν πάλι δεν υπάρχει παράθεση αλλά ένα πρωτότυπο άρθρο (με όχι πρωτότυπο υλικό), γιατί οι επαναλήψεις περί ημερομηνίας και προπερσινότητας; (ΟΚ, κατανοώ φυσικά την πίεση του χρόνου: το να ξαναγράψεις με επικαιροποιήσεις κάτι ήδη γραμμένο μπορεί να είναι πιο χρονοβόρο από την πρωτότυπη συγγραφή.)

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Χωρίς να είμαι απόλυτος, θεωρώ πως οι ποσοστώσεις δεν θα έπρεπε να ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω.
    Αν είναι δηλαδή να γίνουν αλλαγές, αυτές πρέπει να είναι πρώτα στην κοινωνία και μετά (σαν επακόλουθο, όχι σαν προϋπόθεση) στους θεσμούς που ασκούν εξουσία. Αν πάρει κανείς «με το ζόρι» 100 γυναίκες και τις βάλει στη Βουλή με μόνο κριτήριο το φύλο τους, πιστεύω πως δε θα πετύχει σπουδαία πράγματα: Αν οι γυναίκες αυτές είναι φορείς της κρατούσας άποψης, δε θα υπάρξει σημαντική αλλαγή. Αν πάλι βάλει κανείς ακόμα και 50% στα ψηφοδέλτια, δε σημαίνει πως οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν περισσότερο με το κριτήριο αυτό.
    (Παρένθεση: Κάποτε είχα ακούσει την πρόταση ένα ποσοστό των βουλευτών να ορίζεται με κλήρωση. Εκεί ίσως να είχε νόημα κάτι τέτοιο, αλλά για τα καθ’ ημάς δεδομένα είναι υπερβολικά ουτοπικό για να σκεφτεί κάποιος πολιτικός να το προτείνει, πόσο μάλλον να φτάσει παρακάτω…)

    Από την εκπαίδευση (πάλι…. ) πρέπει να ξεκινήσει κανείς κτγμ, στη συνέχεια να πάει σε συλλογικές δομές. Θα πάρει κάποια χρόνια, σε κάθε περίπτωση, αλλά η προσέγγιση αυτή πιστεύω πως θα δημιουργήσει λιγότερο στρεβλό αποτέλεσμα.

  6. cronopiusa said

  7. Γς said

    2:

    Και τι τον έπιασε χτες τον γιο μου και θυμήθηκε εκείνη την εποχή. Την κακή της πλευρά.

    -Τι είναι χειρότερο; Θάνατος από δυστύχημα στο διάστημα ή σε υποβρύχιο;
    [Θα θυμήθηκε το Ρώσικο Κουρσκ]

    -Καλύτερος είναι στο διάστημα.

    -…

    -Εχεις και θέα!

    Και τα κακόμοιρο θά ταν δεν θά’ ταν 3-4 χρονών:

    -Μπαμπά ποιο πάει πιο γρήγορα; Το τουτού [αυτοκίνητο] ή το φούτζι [τρένο … με καπνό];

    -Το αεροπλάνο!

    Με κοίταζε και ξαναρώταγε.

    Σταθερός εγώ.

    -Το αεροπλάνο!

    Μεά με κοίταζε, αλλά δεν ρώταγε.

    Απλώς σκεφτόταν [υποθέτω]:

    Τι μαλάκα μπαμπά έχω…

  8. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    «…οι γυναίκες έχουν λειψή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων…» . Φυσικά ! Στο σπίτι τον τελευταίο λόγο τον έχω εγώ ! Σιγά μη μου πεί η γυναίκα μου, πώς να σφουγγαρίσω και πώς να βάλω πλυντήριο ! 🙂

    Επί της ουσίας, η οποιαδήποτε ποσόστωση, ακόμα και το 50%-50%, δεν είναι κάποια μορφή ρατσισμού; Και το λέω υποθετικά, π.χ. από τη γυναικεία πλευρά : αν, θεωρητικά, υπάρχουν για δέκα θέσεις, 7 ικανές γυναίκες και 3 ικανοί άντρες, είναι σωστό να υπάρχει ποσόστωση;

  9. cronopiusa said

    Στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, χώρο φιλικό και για άτομα με κινητική αναπηρία, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα πραγματοποιηθεί το Διήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για τη Γυναίκα.

  10. spiral architect said

    @5: Με μια μικρή αλλαγή προσυπογράφω:

    Αν οι γυναίκες αυτές είναι φορείς της κρατούσας άποψης, δε θα υπάρξει σημαντική καμία αλλαγή.

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα είναι βουλευτίνα, νομίζω της Δούμας -με το κόμμα του Πούτιν.

    4 Σωστές παρατηρήσεις, έβαλα με πλάγια το προοίμιο του άρθρου.

  12. Alexis said

    Καλημέρα.
    Έχω τοποθετηθεί παλιότερα επί του θέματος.
    Πιστεύω ότι οι ποσοστώσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.
    Το μεγάλο πρόβλημα για μένα είναι ότι οι γυναίκες που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σε ισχυρές θέσεις εξουσίας αποδεικνύονται το ίδιο κακές, και συχνά χειρότερες, από τους άντρες.
    Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσουμε.
    Πώς;;;
    Δεν ξέρω.
    Μέχρι που σκέφτομαι αν θα ήταν όλα καλύτερα στον κόσμο να ήταν σε όλα τα δημόσια αξιώματα και σε όλες τις θέσεις εξουσίας μόνο γυναίκες.
    Ουτοπικό, το ξέρω, αλλά για σκεφτείτε το λίγο: Θα γλυτώναμε μια και καλή από όλες τις έννοιες περί διακυβέρνησης και θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με τα πραγματικά ωραία της ζωής: δουλειές, χόμπι, παρέες, φίλους, διασκέδαση, σεξ κλπ. 🙂

    (Για το τελευταίο βέβαια παίζει τότε να μην είχαν όρεξη οι γυναίκες… αλλά δεν γίνεται να τα ‘χουμε όλα!) 😆

  13. alsatiancousin said

    Έτσι για το καλό:

    Και για το (περιέργως) αποτυχημένο γερμανικό μοντέλο: http://fortune.com/2016/03/11/germany-board-quota-women/
    Για πρώτη φορά στη γερμανική ιστορία η πειθαρχία κι η επιμονή στη λεπτομέρεια πήγαν περίπατο…

  14. Γς said

    12:

    >Το μεγάλο πρόβλημα για μένα είναι ότι οι γυναίκες που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σε ισχυρές θέσεις εξουσίας αποδεικνύονται το ίδιο κακές, και συχνά χειρότερες, από τους άντρες.
    Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσουμε.

    Μα πως μιλάς έτσι;
    Σήμερα μάλιστα 8 Μαρτίου που γιορτάζουν οι γυναίκες.

    Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου…
    [Μετά τα ζώα φυσικά]

    Φεύγω. Εχω δουλειές!

  15. cronopiusa said

  16. Γς said

    12:

    >Μέχρι που σκέφτομαι αν θα ήταν όλα καλύτερα στον κόσμο να ήταν σε όλα τα δημόσια αξιώματα και σε όλες τις θέσεις εξουσίας μόνο γυναίκες.

    100 % Γυναίκες σε όλες τις δημόσιες δουλειές

    Και στη Βουλή;

    Α, κατάλαβα.

    Αλλο δουλειές κι άλλο βρομοδουλειές…

  17. Corto said

    Καλημέρα!

    Μία παρατήρηση χωρίς κανένα υπονοούμενο:
    Οι εξουσίες θεωρητικά στον κοινοβουλευτισμό είναι τρεις, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.
    Στην Ελλάδα, στην τρίτη εξουσία οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται.

    Σε άρθρο του Βήματος ήδη από το 1997 διαβάζουμε:

    «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ της Θέμιδος στο τέλος του 20ού αιώνα θα έχει γυναικεία χαρακτηριστικά! Το 90% των δικαστών που θα μας δικάζουν αύριο θα είναι γυναίκες. Η Εθνική Σχολή των Δικαστών, στα θρανία της οποίας σήμερα σπουδάζουν εκείνοι που σε λίγα χρόνια θα αναλάβουν το τιμόνι της δικαιοσύνης, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες. Στους εξήντα σπουδαστές της Σχολής μόνο τέσσερις είναι άνδρες!»

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=85230

  18. nestanaios said

    Οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι όλος ο Ουρανός. Αυτές γεννούν άνδρες και γυναίκες. Αυτές γεννούν όλο τον ουρανό.

    Συμμετοχή στα κοινά; Εγώ συνιστώ δύο κοινοβούλια. Ένα των γυναικών και ένα των ανδρών με αυξημένο τον αριθμό εδρών.
    Χωρίς μισθό. Δεν υποχρεούται κανείς και καμμία να συμμετέχει. Η συμμετοχή είναι πολύ προαιρετική και δωρεάν.
    Για να περάσει ένα νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφίζεται και από τα δύο κοινοβούλια, ει δε μη να μη περνά.

    Για μία καλλίτερη δημοκρατία.

  19. cronopiusa said

    16
    Κακό πράγμα η δυσλειτουργία…

  20. spiral architect said

    @11β: Δεν είναι βουλευτίνα Νίκο, μετά την πτώση της ΣΕ έχει αποσυρθεί (γενικά) και εμφανίζεται μόνο σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το διάστημα, π.χ.

  21. Μεταφραστής said

    Γενικά είμαι κατά των ποσοστόσεων.
    Καλό θα ήταν να εκπροσοπούνταν κατά το 50 % οι γυναίκες στη Βουλή, στην πυροσβεστική, στο υπουργικό συμβούλιο, να είχαμε εναλλάξ για πρωθυπουργό μια γυναίκα και έναν άντρα κάθε φορά, κ.τ.λπ., κ.τ.λπ.
    Αλλά δεν γίνεται!
    Η ισότητα έρχεται στο μυαλό. Όταν υπάρχει ισότητα στο μυαλό, δεν χρειάζεται να προσέξουμε τα ποσοστά. Αυτά καλώς κυμαίνονται μια υπέρ των γυναικών και μια υπέρ των αντρών. Και τονίζω ιδιαίτερα το καλώς.
    Αν δούμε το προσωπικό των επαγγελμάτων υγείας, π.χ. στα νοσοκομεία, θα προσέξουμε ότι το περισσότερο προσωπικό αποτελείται από γυναίκες. Σε τόσο μεγάλο βαθμό, που μας έγινε αυτονόητο να μιλάμε για την νοσοκόμα και ποτέ για τον νοσοκόμο. Άλλος τομέας που πλειοψηφούν οι γυναίκες είναι το διδακτικό προσωπικό στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
    Να βάλουμε ποσοστόσεις και σε αυτά τα επαγγέλματα υπέρ των αντρών αυτήν την φορά;
    Σαν πολλή δημοκρατία μου φαίνεται.
    Η σωστή δημοκρατία βρίσκει τον δρόμο της, όταν είναι στο μυαλό. Από κει και πέρα λειτουργεί καλύτερα χωρίς πιέσεις όπως ποσοστόσεις, αφού οι ποσοστόσεις είναι πιέσεις για κάτι το τεχνιτό. Σαν να λέμε, ότι από τώρα και πέρα δεν θα λέμε Ήλιος αλλά το θηλυκό τεχνιτό Ήλια, επειδή δήθεν είναι ρατσισμός το μεγαλύτερο άρθρο να μην έχει γυναικείο όνομα. Σαν παρατραβηγμένο δεν σας φαίνεται; Είναι παρατραβηγμένο και αυτό δείχνει ξεκάθαρα την κακή πλευρά των ποσοστώσεων.

  22. Babis said

    Πάντα πίστευα ότι η ποσόστωση είναι υποτιμητική για τις γυναίκες.
    Αν είσαι γυναίκα και βρεθείς στην βουλή, όχι γιατί σε επέλεξαν οι συμπολίτες σου (οι μισοί και περισσότερο είναι γυναίκες) αλλά γιατί το επιβάλει κάποια ποσόστωση, πόσο περήφανη μπορείς να αισθάνεσαι;

    Από την άλλη πάλι, το ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες υποψήφιοι ίσως δείχνει κάτι καλό για τις γυναίκες, γιατί οι υποψήφιοί, ασχέτως φύλου, δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε να δείξουμε 🙂

    Αν και ξεκίνησα με χαλαρή διάθεση, στην πορεία φόρτωσα γιαυτό συνεχίζω.
    Πιστεύω μάλιστα ότι όσοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την πολιτική αν δεν είναι ηλίθιοι και ανεύθυνοι ιδεολόγοι τότε είναι χειρότεροι από τους χειρότερους εγκληματίες. Ένας δολοφόνος, κλέφτης, βιαστής ή ότι άλλο θέλετε, καταστρέφει την ζωή ενός ανθρώπου ή αν είναι κατά συρροήν, καμιά δεκαριά. Πολλή μικρό το κακό σε σχέση με τους ανθρώπους που επιλέγουν να διαχειριστούν την χώρα, και καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ακόμα και αυτών που δεν γεννήθηκαν ακόμα.

  23. Πάνος με πεζά said

    Όπως έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν, «Ισότητα δε θέλεις, μωρή; Κατούρα όρθια !» 🙂

  24. Babis said

    #7
    Το κακόμοιρο το παιδάκι έμεινε με την απορία:)

  25. Γς said

    17:

    Κι ένα σχετικο με την γυναικεία υπερεκπροσώπηση στο δικαστικό κλάδο:

    Είχαμε μια νεαρή φίλη δικηγόρο εκπάγλου καλλονής, που λένε.

    Ε, είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα [με τη ζήλια των δικαστίνων] που όποτε η έδρα του δικαστηρίου που έπρεπε να παραστεί ως συνήγορος γυναικοκρατείτο, αφιέρωνε αρκετή ώρα πριν πάει στον «κακωπισμό» της.
    Μπας και κερδίσει καμιά δίκη η φουκαριάρα.

  26. Πέπε said

    Έχω να καταθέσω ότι, από την προσωπική μου τουλάχιστον εμπειρία, στα μαθητικά συμβούλια δείχνει να έχει ξεπεραστεί οποιαδήποτε έμφυλη διάκριση: κανείς δε σχολιάζει «α, κοίτα, το τάδε τμήμα έβγαλε κορίτσι / αγόρι πρόεδρο». Έχω δε την εντύπωση ότι το ίδιο θυμάμαι κι από τα μαθητικά μου χρόνια.

  27. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Νικοκυρη έχεις μεηλ

  28. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Τὸ πρόβλημα ποὺ τίθεται εἶναι ἡ ἐλλιπὴς ἐκπροσώπηση τῶν γυναικῶν στὰ κέντρα πολιτικῆς ἐξουσίας. Πρὶν προτείνουμε λύση στὸ πρόβλημα πρέπει νὰ ἐξετάσουμε τὶς πιθανὲς αἰτίες. Ἡ ποσόστωση μπορεῖ νὰ εἶναι μία λύση ἂν καταπολεμᾶ τὰ αἴτια. Ἂν οἱ γυναῖκες θέλουν νὰ ἐκπροσωπηθοῦν ἀλλὰ δὲν τοὺς τὸ ἐπιτρέπουν κάποιες σκοτεινὲς δυνάμεις ἴσως αὐτὸ εἶναι λύση. Εἶναι ὅμως, ἔτσι σήμερα; Διότι αὐτὸ ποὺ βλέπω ἐγὼ εἶναι ὅτι οἱ γνυαῖκες ἔχουν καταλάβει θέσεις ἐξουσίας παντοῦ. Θέλεις στὸ δημόσιο. Παντοῦ διευθύντριες. Στὴν εἰδικότητα πέρασα ἀπὸ πέντε τμήματα καὶ μόνο ἕνα εἶχε διευθυντή. Ἐργάστηκα ὡς ἐπικουρικὸς ἰατρὸς σὲ ἐπαρχιακὸ νοσοκομεῖο καὶ πάλι εἶχα διευθύντρια ἡ ὁποία πῆρε σύνταξη καὶ ἀντικαταστάθηκε ἀπὸ γυναῖκα. Καὶ τὸ νοσοκομεῖο εἶχε διοικήτρια ποὺ ἀργότερα ἀπασχόλησε τὸ πανελλήνιο ἐπειδὴ ἐπέτρεψε στοὺς χρυσαυγίτες νὰ ἀστυνομεύουν τὸ νοσοκομεῖο, εὐτυχῶς εἶχα φύγει, δὲ θὰ τὸ ἀντεχα νὰ τὸ ζήσω κι αὐτό, ἀλλὰ εἶναι ἄσχετο. Θὲς στὰ πανεπιστήμια; Ὑπάρχουν σχολὲς τελείως γυναικοκρατούμενες. Θὲς στὸν ἰδιωτικὸ τομέα; Γνώμη μου εἶναι ὅτι ἂν στὴν πολιτικὴ δὲν ὑπάρχουν πολλὲς γυναῖκες ἐπειδὴ οἱ ἴδιες δὲ θέλουν. Ὅπου θέλουν ἐξουσία οἱ γυναῖκες πλέον ἔχουν. Τὸ ἔχουν ἀποδείξει. Ὅταν τὸ θελήσουν θὰ ἀναλάβουν καὶ τὰ ἠνία τῆς πολιτικῆς εἴτε μὲ ποσόστωση εἴτε χωρίς

  29. Νέο Kid L'Errance Prophétique said

    test

  30. Babis said

    Και το νήμα όμως ανδροκρατείται, 28 σχόλια και μόνο ένα από γυναίκα.

    Νίκο μάλλον θα πρέπει να εφαρμόσεις ποσόστωση 😛

  31. Corto said

    25 (Γς):
    Τελικά υπό μία έννοια, η ζήλεια κινεί τα νήματα της ανθρώπινης ιστορίας!

  32. spatholouro said

    #17
    Πες τα Corto… (τα υπονοούμενα τα αναλαμβάνω ασμένως εγώ αν δεν τα θέλεις εσύ!)

    Δεν μας φτάνει που μας δικάζουν στα σπίτια μας (σιγά σιγά, μη σπρώχνεστε να μου την πέσετε, όσους τους δικάζουν εννοώ…κάτι έχει πάρει τ’ αφτί μου τα τελευταία 40 χρόνια) μας δικάζουν και κατ’ υπερεκπροσώπηση και στα δικαστήρια!

    Α, και κάτι που μάλλον έχω ξαναθέσει, και μέρα που είναι ας ξανατεθεί: τι χαμπάρια μάστορα περί στρατεύσεως των γυναικών; Γιατί τόση μη εκπροσώπηση;;; Και νομικά πώς έχει το ζήτημα;

    Εδώ τα λέει έμορφα ένας νομικός (και μέλος θαρρώ του ιστολογίου).
    Από μένα, να αγιάσει η γραφίδα του:

    xavier2

  33. cronopiusa said

    30
    και αυτή η μία δεν είναι η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ

  34. spatholouro said

    #31
    Corto, θα μου επιτρέψεις μία «διόρθωση»:
    ο ΦΘΟΝΟΣ είναι που τα κινεί, θαρρώ

    Στη νεοελληνική πραγματικότητα δε, σε όλες τις εκφάνσεις της που μπορεί διανοηθεί κανείς, διαδραματίζει έναν ρόλο, εξίσου κρίσιμο και φρικαλέο ..

  35. Corto said

    34:
    Spatholouro έχεις δίκιο. Ο φθόνος. Αλλά στην Ελλάδα ως γνωστόν ο φθόνος έχει πολλά ονόματα… Όσα και οι δικαιολογίες μας.

    Για το νευρώδες άρθρο του νομικού στο σχ.32:

    «Έκτοτε όμως η σεξιστική λογική του Ν. 705/1977 έχει διατηρηθή μεν πλήρως, αλλά αντεστραμμένη, ήτοι κλειτοριδοκρατική.»

    Το παραπάνω ο Άσιμος το έλεγε κάπως αλλιώς, στην περίφημη σονάτα – αμανέ.

  36. atheofobos said

    Σε πολιτισμένα κράτη ,που δεν υφίστανται νομοθετικές διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων, είναι απαράδεκτη η ποσόστωση υπέρ των γυναικών γιατί σημαίνει ότι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστούν λόγω φύλου ικανότεροι άνδρες.
    Με την λογική της ποσόστωσης,, στα επαγγέλματα που ήδη αναφέρθηκαν ως γυναικοκρατούμενα, αντίστοιχα άξιες γυναίκες μπορεί να αποκλειστούν υπέρ λιγότερο ικανών ανδρών.
    Εν μέρει οι διαφορά υπέρ των ανδρών στις χώρες της ΕΕ οφείλεται στο γεγονός ότι ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι υψηλότερο από αυτό των γυναικών. Το 71,2% των ανδρών εργάζεται, έναντι του 56,3% των γυναικών.
    http://epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_OFFPUB

  37. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της Φεβρουριανής Επανάστασης όταν, την ημέρα της γυναίκας, βγήκαν στο δρόμο οι εργάτριες του Πέτρογκραντ απαιτώντας τη λήξη του Α’ΠΠ και την παραίτηση του Τσάρου. 100 χρόνια δηλαδή από την ουσιαστική έναρξη του Έτους 1917.

  38. ΓιώργοςΜ said

    30 Δεν έχει βλέπεις αστρολογικό τμήμα!
    (Συμπαθάτε το σεξιστικό, αλλά δε μπόρεσα να κρατηθώ)

    Αλλά αν το δούμε σοβαρά: Έχετε παρατηρήσει πως στις περισσότερες ενημερωτικες/ειδησεογραφικές κλπ ιστοσελίδες υπάρχει «γυναικείο» τμήμα με κουτσομπολιά, συμβουλές για το ξεγάριασμα των γιακάδων, τα μυστικά του ταρώ κλπ;
    Αυτό σημαίνει πως α) υπάρχει κοινό γι’ αυτές β) αποδεχόμαστε σαν «γυναικεία» τα θέματα αυτά (άρα τα άλλα είναι «αντρικά»).
    Εκεί πιστεύω είναι που πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Στο μοίρασμα και την αποδοχή των ρόλων.
    Δεν αρκεί να δώσει τη δυνατότητα κάποιος στις γυναίκες να βγουν απ’ την κουζίνα, δε νομίζω πως είναι πλέον αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα τουλάχιστον. Πρέπει και να θέλουν.
    Θέλω να πω πως ίσως είναι τόσο βολικός ο ρόλος της (χαζο)γκόμενας και της αδιάφορης-για-οτιδήποτε-άλλο μαμάς πλήρους απασχόλησης* που να μη θέλουν να τον αποποιηθούν. Φαύλος κύκλος, αλλά δε νομίζω να σπάει με ποσοστώσεις.

    ———
    *δε νομίζω πως είναι κακό πράγμα η μαμά πλήρους απασχόλησης, ο προσδιορισμός που προηγειται είναι που κάνει τη διαφορά

  39. cronopiusa said

  40. spatholouro said

    #36
    «είναι απαράδεκτη η ποσόστωση υπέρ των γυναικών γιατί σημαίνει ότι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστούν λόγω φύλου ικανότεροι άνδρες»

    Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα
    (το ότι δεν συγκαταλεγόμαστε στα πολιτισμένα κράτη, δεν θέλει επίσης ρώτημα, για μένα: μια ματιά στα περί καπνίσματος αρκεί!)

  41. Νέο Kid L'Errance Prophétique said

    Για να δούμε…

  42. Pedis said

    Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε αιρετό ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    θα είναι η μεγάλη επιτυχία του σύριζα στην μεγάλη ιστορική πάλη της αριστεράς για την ισοτιμία:

    η Φώφη πρωθυπουργός!!

    ως η ευτυχέστερη συνέπεια της κυοφορούμενης εκλογικής συνεργασίας.

  43. Pedis said

    Για όσο καιρό ακόμη καλακρατεί η λευκή πατριαρχία, το νου σας: μακριά από θηλυκό μαύρο μπάτσο.

  44. Alexis said

    #42: Λύσσαξες πια με τη Φώφη! Τι τρέχει;

  45. Corto said

    «Πολλές μουσουλμανικές χώρες, … Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες»

    Και η Τουρκία με την Τανσού Τσιλέρ.

  46. Νέο Kid L'Errance Prophétique said

    To σεξιστικό πάρτυ στα σχόλια ήταν αναμενόμενο σήμερα…

  47. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα! Για την ποσόστωση δεν θα πω τίποτα, τα έχω πει -και βεβαίως την εφαρμόζουν κυρίως πολιτισμένα κράτη.

    39 Από πού είναι η πρώτη φωτο;

    41 και πριν: Δεν ξέρω γιατί σε μπλοκάρει ο Ακισμέτης

    20 Και όμως, είναι βουλευτίνα
    http://www.duma.gov.ru/structure/deputies/131193/

  48. ndmushroom said

    Επανάληψη του άρθρου, άρα και επανάληψη του σχολίου: ναι σε ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, όχι σε ποσοστώσεις στη Βουλή. Το ένα είναι ίσες ευκαιρίες, το άλλο είναι αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος.

  49. ndmushroom said

    47

    Διεθνείς δράσεις διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση 2 γυναικών ισραηλινών αντιρρησιών συνείδησης


    (η απάντηση εντός του ποστ)

  50. sarant said

    46 Κιντ, όποτε ευκαιρήσεις κάνε ένα ακόμα σχόλιο να δούμε

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

    Δὲν νομίζω πὼς ἡ ποσόστωση εἶναι λύση. Μὲ αὐτὴ τὴ λογικὴ θὰ πρέπει νὰ μπεῖ ποσόστωση καὶ γιὰ ἄτομα ποὺ αὐτοπροσδιορίζονται διαφορετικὰ ἀπὸ πλευρᾶς φύλου (gay, lesbian, trans κλπ. ποὺ λέμε καὶ στὸ χωριό μου).

    Ἄς ἐπιστρέψουμε στὸ θέμα μας ὅμως. Τὶ νόημα θὰ εἶχε νὰ ἔχουμε στὴ Βουλὴ περισσότερες Ἑλένες Αὐλωνίτου καὶ Κατερίνες Παπακώστα; Τὸ ἴδιο βέβαια ἰσχύει γιὰ περισσότερους Ἀδώνιδες (μὴν ρωτᾶτε ποιός-ἕνας εἶναι ὁ Ἄδωνις) καὶ Ἀλέξανδρους Τριανταφυλλίδηδες. Τὰ παραδείγματα ποὺ προαναφέρθηκαν ἀπὸ ἄλλους σχολιαστὲς (δικαιοσύνη, μαθητικὲς κοινότητες) ἀλλὰ καὶ τὸ μεγαλύτερο (ἄν δὲν κάνω λάθος) ποσοστὸ ἐπιτυχίας τῶν κοριτσιῶν στὰ ΑΕΙ δείχνουν πὼς ἀργὰ ἤ γρήγορα τὰ ποσοστὰ τῶνγυναικῶν στὴν πολιτικὴ ἐκπροσώπηση θ’ ἀλλάξουν.

    Τὸ βασικὸ πρόβλημα ὅμως εἶναι:
    Ποιά πολιτική;

  52. spiral architect said

    @47δ: Οk ευχαριστώ!
    (έκατσε τρεις μέρες στο Βοστόκ, αλλά το σκύλο του Πούτιν τον σκιάζεται) 😀

  53. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και δική μου γνώμη είναι ότι η ποσόστωση δεν λέει σχεδόν τίποτα. Το μεγαλύτερο και ανεκτίμητο δώρο που έδωσε ο θεός; η φύση; στη γυναίκα είναι η μητρότητα. Αν η πολιτεία θέλει να τιμήσει τη γυναίκα, ας ψηφίσει ένα νόμο που θα λέει ότι κάθε γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, δικαιούται 2-5 χρόνια να παίρνει μισθό, να κάθεται και να ανατρέφει απερίσπαστη το παιδί της.

    Καλά, μια γνώμη είπα, μη βαράτε! Σκεφτείτε το όμως καλύτερα και άμα συμφωνείτε ας ξεκινήσει από δω ένα φόρουμ σήμερα που οι καλές μας γιορτάζουν!

    Χρόνια πολλά! σε όλες.

  54. # 8

    Ο Πάνος έχει πιάσει σωστά το θέμα… όσο μετράμε ποσοστά τόσο υπάρχει διαχωρισμός των φύλων, όταν θα μετράμε μόνο ικανότητες ανεξάρτητα του φύλου θα έχουμε έρθει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η υποχρεωτική ποσόστωση των φύλων που μπορεί και να σημαίνει υποχρεωτική επιλογή άχρηστων απλά για να συμπληρωθούν τα ποσοστά !

  55. Και το σεξιστικό ανέκδοτο της ημέρας :

    Ρωτάει η κουμπάρα τον κουμπάρο
    – Κουμπάρε ξέρεις πως καταλαβαίνει ο τράγος πως η κατσίκα θέλει βάτεμα ;
    – Ξέρω γω κουμπάρα, μάλλον θα την μυρίζει και το νοιώθει
    – Για μύρισε με και συ, νοιώθεις τίποτε ;
    – Μπαααα, τίποτε κουμπάρα !
    – Ε σιναχωμένος θάσαι κουμπάρε !

  56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Κάτι ἄσχετο μὲ τὸ σημερινὸ θέμα, ἀλλὰ μιᾶς κι ἐδῶ λεξιλογοῦμε:
    Τί θὰ γίνει μὲ τὴν ἀκλισιὰ τῶν ἀρχαιοπρεπῶν (τρομάρα μας) ὁνομάτων; Ἅκουσα πάλι «τὴν Θωμαΐς Τάδε» καὶ μοῦ σηκώθηκε ἡ τρίχα.
    Ἡ γιαγιά της εἶχε λύσει τὸ πρόβλημα: Ἡ Θωμαή, τῆς Θωμαῆς, τὴν Θωμαή.
    Τὸ ἀρχαιοπρεπὲς μᾶς μάρανε!
    Τὰ μεταξωτὰ βρακιὰ θένε κι ἐπιδέξιους κώλους

  57. spatholouro said

    Α, ρε Δημήτρη, ανάποδα τα είπες: τα επιδέξια βρακιά θέλουν μεταξωτούς κώλους…

  58. Γς said

    57:

    Μην τον ακούς Δημήτρη.
    Τέτοιοι κώλοι δεν υπάρχουν.
    Ούτε στο Μεταξουργείο

  59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    57,58. 🙂

  60. ΓιώργοςΜ said

    53 Δεν είναι κάτι καινούριο (και δεν είναι καθόλου κακό), νομίζω ισχύει στην Εσπερία, αλλά τί ξέρουν αυτοί….
    Αν κάνει μια εργαζόμενη παιδί δηλαδή:
    -Τα δύο-τρία πρώτα χρόνια, που το παιδί δεν έχει ανάγκη από την κοινωνικοποίηση και μόνο επιβάρυνση της υγείας του έχει από παιδικούς σταθμούς, έχει τη μητέρα του. Άρα, θετική επίπτωση στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
    -Η οικογένεια δε θα χρειάζεται να πληρώνει κάποιον (άγνωστης ικανότητας) να προσέχει το παιδί. Θετικό από πολλές απόψεις: Όποιος δεν έχει να πληρώσει, δεν κάνει παιδιά (>υπογεννητικότητα), οι διάφορες νταντάδες δεν είναι απαραίτητα νηπιοβρεφοκόμοι (>ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού), οι νταντάδες συνήθως πληρώνονται χωρίς απόδειξη κλπ (>μαύρο χρήμα, απώλειες ασφαλίστρων, απώλειες).
    -Ο εργοδότης θα απασχολήσει έναν εργαζόμενο, έστω προσωρινά, για να καλύψει το κενό, άρα περισσότερες θέσεις εργασίας.
    Κι αυτά μερικές πρόχειρες σκέψεις που έκανα τώρα.
    Το θετικότερο όλων η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, με όλα τα μακροχρόνια θετικά παρελκόμενα, ακόμα και στεγνά οικονομοτεχνικά να το δει κανείς.

    Αλλά, εμείς ξέρουμε καλύτερα, όχι σαν τους κουτόφραγκους…

  61. cronopiusa said

  62. Μα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έτσι, με πληρωμένες άδειες μητρότητας και οικογενειακά επιδόματα, θα έπρεπε να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να κάνουν παιδιά, και όχι με δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης όταν τα παιδιά τους έχουν πια μεγαλώσει!

  63. Γς said

    Και μερικά αστέρια από το μισό του ουρανού:

    Αστέρια που λάμπουν, που ζεσταίνουν, που μυρίζουν, που τραγουδάνε…

  64. ΣΠ said

    Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις.

    Εδώ είναι όλη η ουσία. Οι θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών (αλλά και άλλων μειονεκτουσών ομάδων) είναι ένα βήμα προς άρση ριζωμένων αδικιών και ανισοτήτων. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή διεθνώς ως affirmative action. Η γνώμη μου είναι ότι, προς αποφυγήν δημιουργίας νέων αδικιών προς την αντίθετη κατεύθυνση, το φύλο θα πρέπει να είναι το δεύτερο κριτήριο επιλογής μετά τα ουσιαστικά προσόντα. Δηλαδή, για μια θέση θα επιλεγεί ο καλύτερος υποψήφιος. Αν υποψήφιοι είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα με ίδια προσόντα, τότε η γυναίκα έχει το πλεονέκτημα (κάτι σαν tie-break).

  65. Παναγιώτης Κ. said

    Αν κατάλαβα καλά, οι γυναίκες θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι άντρες τους φράζουν τον δρόμο;

    Αναφέρθηκε το δικαστικό σώμα όπου οι γυναίκες έχουν επικρατήσει. Αν βρεθούμε σε σχολεία, σε νοσοκομεία, στην εφορία και δεν ξέρω που αλλού η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι ότι οι γυναίκες πλειοψηφούν.
    Είναι αλήθεια βέβαια ότι δεν πλειοψηφούν σε βαριές δουλειές. Εννοώ δουλειές όπου απαιτείται σωματική δύναμη.

    Κτγμ, μάλλον έχουν αναπτυγμένη διαίσθηση η οποία τις κρατάει μακριά από την κρεατομηχανή της ενεργού πολιτικής. 🙂

  66. ΓιώργοςΜ said

    62 Α γεια σου, αυτό είχα στο νου μου να γράψω και το ξέχασα. Ας λείψει και δύο και τέσσερα και έξι χρόνια από τη δουλειά στα εικοσιπέντε της, τότε που το παιδί της πραγματικά τη χρειάζεται, να το χαρεί και να τη χαρεί, χωρίς ανασφάλεια για τη δουλειά της μετά και ας δουλέψει στα πενηνταπέντε, όταν τα παιδιά θα ζητάνε μόνο χαρτζηλίκι ή θα έχουν ενηλικιωθεί.
    Ουτοπίες όλα τούτα σήμερα, αλλά καλό είναι να κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε, αλλιώς θα πάμε εκεί που κοιτάμε…

  67. cronopiusa said

  68. Νίκος Μαστρακούλης said

    47α: Η πρώτη φωτό του 39 είναι από εκδήλωση του EBCO (Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης) την 1η Δεκεμβρίου 2016 έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε συμπαράσταση σε δύο 19χρονες Ισραηλινές αντιρρησίες συνείδησης. Στη φωτό υπάρχει και ελληνική παρουσία.

  69. sarant said

    46-50 Ε, δεν ξέρω τι γίνεται και σε κόβει ο Ακισμέτης….

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    68. Τὸ μικρὸ ἀρνὶ/κατσίκι ποὺ γιὰ δίαφορους λόγους (θάνατος προβατίνας/γίδας, ἐγκατάλειψη -χόλιασμα τὴ λένε στὰ Θερμιά- ἀπὸ τὴ μάνα) «ἀνατρέφεται» ἀπὸ ἀνθρώπους τὸ λένε «μπρ΄ζο» (ἀνάμεσα στὸ «μπρ» καὶ στὸ «ζ» ὑπάρχει ἕνα ἡμίφωνο «ου» ποὺ μόλις ἀκούγεται. Δένεται πολὺ μὲ τοὺς ἀνθρώπους καὶ τοὺς ἀκολουθεῖ σὰ σκυλάκι. Ἡ ἴδια λέξη χρησιμοποιεῖται καὶ γιὰ ὅποιον εἶναι προσκολλημένος σὲ κάποιο πρόσωπο.

  71. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    73. δίαφορους => διάφορους

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, ας αφήσουμε το δώρο του Θεού προς τη γυναίκα, τη μητρότητα, και όλα αυτά τα μεταφυσικά επιχειρήματα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά των γυναικών και της συμμετοχής τους στα κοινά.
    Σε κάποιους τομείς, όπως η εκπαίδευση, οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα (63% στα σχολεία, σύμφωνα με τις στατιστικές). Αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, στα διοικητικά συμβούλια των ιδιωτικών εταιρειών και στην πολιτική. Εκεί βασιλεύουν όλα τα στερεότυπα κατά των γυναικών, αυτά είναι αντρικά οχυρά, δεν παραδίνονται εύκολα. Όποια γυναίκα κατορθώσει να φτάσει σε τέτοια ύψη, θα πρέπει να μεταλλαχθεί σε ανδροπρεπή μέγαιρα τύπου Θάτσερ και Μέρκελ, για να μπορέσει να επιβιώσει και να επιβληθεί. Ίσως η ποσόστωση να είναι μια λύση, αφού θα συντελέσει στην προώθηση πολλών γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και έτσι η κοινωνία μας θα εθιστεί σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αργότερα δεν θα χρειάζεται καν ποσόστωση.

  73. giorgos said

    Eτσι είναι ή φύση , όπως απεικονίζεται στήν φωτογραφία στό σχ.63 .
    http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/08/blog-post_7.html

  74. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Στην μυθοογία μα, όμως, ουρανός είναι ο αρσενικός, ο Δίας, ετυμολογούμενος έτσι από τα σανσκρiκτικά dyaz ενώ το θηλυκό είναι η Δανάη, η διψώσα, αποξηραμένη γη.

  75. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Tρυφερούλες, στρογγυλούλες και μοσχομυριστές. Ο (ψευδο)Αριστοτέλης, για τις γυναίκες,στα Φυσιογνωμικά του.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    80. Ο Γιανναράς στο αυτοβιογρσφικό «Καταφύγιο ιδεών» γράφει πολλά και καταδικαστικά για τους μισογύνηδες των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και την αποβλακωτική διαπαιδαγώγηση που υφίστανται όσοι νέοι πέφτουν στα νύχια τους.

  77. Πέπε said

    @80:
    Μα τι εύρημα!!

    Και καλά, ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, οκέι. (Τι οκέι, λέμε τώρα.) Αλλά η σύγχρονη (προφανώς) Ορθόδοξη Χριcτιανική Νεολαία Αθηνών;

    …Δεν έχω λόγια…

  78. https://en.wikipedia.org/wiki/Lyudmila_Pavlichenko

  79. Pedis said

    «Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

    άλατις!

  80. cronopiusa said

  81. Spiridione said

    80. Για το κειμενάκι από κάτω (όχι το ίδιο, παρόμοιο) έχουμε συζητήσει και εδώ

    Ο έπαινος των γυναικών (Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους)

    Ο Εφραιμ ο Σύρος εδώ – πιθανότατα νόθο κείμενο

    https://books.google.gr/books?id=blp-Dghs0SwC&pg=PA72&lpg=PA72&dq=%22%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BF%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BD%22&source=bl&ots=Mtx4N8vm7p&sig=p415SPtPoxnDJ5eK6BDTmYgMXt8&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiTm-O2ou_RAhXCwxQKHcYSD6YQ6AEIGzAA#v=onepage&q=%22%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BD%22&f=false

  82. Λγς said

    #80
    …Ορθόδοξη Χριστιανική Νεολαία Αθηνών ΔΕΝ υπάρχει.
    Και καμία σχέση με Εφραίμ τον Σύρο!

  83. sarant said

    83 Kαι για την Δίδα Παβλιτσένκο:

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Τελευταία πράξη πνευματικής αντίστασης της Όλγας Μπενάριο ήταν να γράψει ένα γράμμα στον άντρα της και στην κόρη της, ένα γράμμα που έφτασε στον προορισμό του πολλά χρόνια μετά.
    http://tvxs.gr/news/sinema/olga-mia-sygklonistiki-tainia-gia-ti-zoi-mias-megalis-iroidas

  85. Pedis said

    Φαίνεται για παράδοξο αλλά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ομαλή διαχείριση του αστικού συστήματος μεταπολεμικά, απρόσμενη από τους περισσότερους ηλίθιους συντηρητικούς διαχειριστές του που εναντιώνονταν με φανατισμό, ήταν η εκχώρηση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. Κι αυτό συνέβη, ναι μεν κάτω από την πίεση της Οκτωβριανής επανάστασης αλλά δίχως μαζικό φεμινιστικό-κοινωνικό-πολιτικό κίνημα.

    Δόθηκε έτσι ένα υπέροχο άλλοθι δημοκρατικότητας και ταυτόχρονα το γυναικείο εκλογικό σώμα αποδείχτηκε στυλοβάτης του αστικού πολιτικού συστηματος διακυβέρνησης στην κρίσιμη περίοδο αποκατάστασης των αστικών θεσμών μετά τον πόλεμο, χάρη στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες παρέμειναν στον μίζερο ρόλο της νοικοκυράς για ολόκληρο ή για το μεγαλύτερο διάστημα του ενεργού τους βίου, αποτέλεσαν τον ιδανικότερο δέκτη προπαγάνδας μέσω της τηλεόρασης/ραδιοφώνου/παπά, αν έπιασαν δουλειά αυτή ήταν κατώτερων καθηκόντων και κακοπληρωμένη, ενώ με χίλιους-δυο τρόπους τα θηλυκά υποβάλλονται περισσότερο από τα αρσενικά στη θρησκοληψία και στις δεισιδαιμονίες οι οποίες έκαναν και κάνουν θραύση.

  86. Μπούφος said

    Τι κάθεστε και γράφετε σεβαστοί πνευματικοί συν-δαιτημόνες! Αφού έχει αποδειχτεί μυριάκις!
    Ο πιο σοφός άντρας τυγχάνει βλαξ, αν τον συγκρίνουμε με την πιο χαζή γυναίκα! Μάλιστα μάλιστα και δεν το παίρνω πίσω.Και γιατί να ανεβούν οι ποσοστώσεις των γυναικών στα διαβούλια και στα κοινοβούλια; Αφού εκ του ασφαλούς και εκ των παρασκηνίων, πάντα περνάνε τα δικά τους δια μέσου των αντρών που τις αγαπάνε!

  87. Νίκος Κ. said

    Είμαι υπέρ της θέσπισης ποσοστώσεων (ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις) για λόγους τυπικής ισονομίας.
    Από εκεί και μετά δεν περιμένω κάτι καλύτερο, ούτε το πρόβλημα είναι ότι «απαρνούνται το φύλο τους». Να θυμηθούμε επίσης τη Λε Πεν τη Λαγκάρντ και την Κλίντον …

  88. 93 Και την Κοντολίζα Ράις, την Μαντλήν Ωλμπράιτ, γνωστές ως «Το γεράκι με το ταγεράκι».

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλήθεια, στο «σοσιαλιστικό» στρατόπεδο (συγκεντρώσεως) πόσες γυναίκες αναδείχθηκαν στα ύπατα αξιώματα; Γιατί μόνο κάτι στρυφνούς γερομπαμπαλήδες θυμάμαι.

  90. Μάντις said

    Διαβάζω για το σουλτανάτο των γυναικών εδώ και μένω άναυδη!

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD

  91. Ωραίο!

  92. atheofobos said

    88
    LADY DEATH-Η ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/07/lady-death.html

  93. σχετ με το 97 http://www.boredpanda.com/small-girl-faces-wall-street-bull-statue/?cexp_id=2075

  94. http://www.boredpanda.com/badass-women-that-changed-history/?_t=1&_f=featured

  95. Σουμέλα said

    Συμφωνώ με το άρθρο σου Νίκο, επίσης είμαι υπέρ του να υπάρχουν ποσοστώσεις τουλάχιστον 40% για τις γυναίκες είτε στη Βουλή είτε σε θέσεις ιεραρχίας.
    Κι όλες οι παραφιλολογίες ότι οι γυναίκες που έχουν εξουσία είναι εξίσου ή πιο κακές από τους άνδρες είναι βλακείες για να μην εξελίσσονται τα πράγματα.
    Νομίζω στη Σουηδία εφαρμόστηκε η υποχρεωτική ποσόστωση στη Βουλή τους και οι γυναίκες εκπροσωπούν ένα μεγάλο κομμάτι.
    Όπως έλεγε και η αμόρφωτη γιαγιά μου μα πώς είναι δυνατόν να θεωρούν οι άνδρες κατώτερες τις γυναίκες από το μ….ί τους βγαίνουν. (συγνώμη

  96. Πέπε said

    @87:
    > > Ορθόδοξη Χριστιανική Νεολαία Αθηνών ΔΕΝ υπάρχει.

    Λίγο ενδιαφέρει. Το ζουμί αλλού είναι: ο Δαίμων Μπαφομέτ υπάρχει;

  97. 103 Όχι, φυσικά. Ούτε δαίμονες, ούτε άγγελοι υπάρχουν.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Baphomet

  98. Μάντις said

    104 Πέπε
    φυσικά και υπάρχει ο δαίμων Μπαθομέτ. Ενας γνωστός μου μάγος είχε πολύ νταραβέρι μαζί του. Σοβαρά μιλώ.

  99. 105 Τι νταραβέρι; Μπάφους έκαναν μαζί;
    Καλά, το βουλώνω.

  100. Μάντις said

    Για μπάφους δεν ξέρω αλλά Μπάθους κουβέντες έκαναν. Ξέρω, δεν τα πιστεύεις. Ούτε εγώ τα πίστευα.

  101. Πλακίτσα έκαμνα. Αλλά άμα θες να κάνεις τέτοιες κουβέντες κάνα-δυό καλά μπαφάκια σίγουρα βοηθάνε. 😎

  102. Νίκος Μαστρακούλης said

    106: Μα, ο δαίμονας ονομάστηκε έτσι επειδή, πριν γίνει δαίμονας, ήταν ο μαιτρ των μπάφων (Μπαφομέτρ, παραφθορά σε Μπαφομέτ) 🙂

  103. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  104. Μαρία said

    102
    Πρωτοπόρα η γιαγιά http://info-war.gr/i-pussy-riot-apantoun-me-to-edio-tous-ston-ntonalnt-trab/

    Ποιος φοβάται τις Pussy Riot; http://www.sgt.gr/gre/SPG1809/
    Παρουσίαση: Λιάνα Κανέλλη 🙂

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ελληνική εκπαίδευση 2017: Αξιολογήστε την.
    http://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/305229/se-konteiner-dimotiko-tis-neas-manoladas-athlies-kai

  106. Μάντις said

    109 Μπαφομέτρ! πω πω τι είπε ο άνθρωπος! Δεν το είχα σκεφτεί!
    😉

    108 Σκύλε, είσαι κυνηγός μπάφων; Εκεί εργάζεσαι;
    😉

  107. 113β Όχι αλλά η μαμά μου είναι από την Καλαμάτα, οπότε κάτι ξέρω από λάδι. 😉

  108. ΓιώργοςΜ said

    108 Από την άλλη, αν κάνεις τέτοιες κουβέντες χωρίς αυτούς, μάλλον καλό θα σου κάνουν κανα-δυο… 🙂

  109. Γιάννης Ιατρού said

    104: Σκύλος
    …ούτε άγγελοι υπάρχουν…
    Σωστός 🙂

  110. Μόνο Άγγλοι υπάρχουν!

  111. Μαρία said

    112
    Ιούνιος 2016
    http://www.iliaoikonomia.gr/%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CF%81-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%81%CF%89

  112. leonicos said

    Εγώ τη γυναίκα μου την κάνω ό,τι θέλει

  113. Έψαξα να το βρώ στο ίντερνετς αλλά απέτυχα, οπότε το μεταφέρω από μνήμης:

    Εάν τον κόσμο τον διοικούσαν οι γυναίκες, δεν θα υπήρχαν πόλεμοι
    αλλά κράτη που κρατάνε μούτρα και δεν μιλάνε το ένα στο άλλο

  114. 119

  115. spiral architect said

    Αβαντγκάρντ σοβιετική αφίσα του 1931

    «Κάτω η δουλεία της κουζίνας. Ζήτω ο νέος τρόπος ζωής.»

  116. Mπετατζής said

    Πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην ελλάδα η Αλέκα Παπαρήγα (δεν είναι ακριβώς αρχηγός ο/η ΓΓ, αλλά ΄ντάξει).

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    118. Μου θυμίζουν τους κρατούμενους που στολίζουν το κελί τους. Έχω κάνει μάθημα σε κοντέινερ, στον Πειραιά, πολλά χρόνια πριν: ξεπαγιάζεις τον χειμώνα, ψήνεσαι Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Στη Φινλανδία έχουν τέτοια; 😊

  118. ΣΠ said

    …και ο Θεός έπλασε την γυναίκα.

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Θα σας εξαφανίσωμεν!» Τελικά δεν ήτανε σαρδάμ.
    http://www.efsyn.gr/arthro/ta-mnimonia-meiosan-ton-plithysmo-2011-2015

  120. Ριβαλντίνιο said

    …η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε αιρετό ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη

    Επί Βυζαντίου όμως :

    Πουλχερία, Ειρήνη Αθηναία, Θεοδώρα, Ζωή, Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα !!! 🙂

    Πιστεύετε ότι θα ήταν θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή;

    Είμαι αρνητικός. Αν τις ψηφίσει το εκλογικό σώμα ας είναι και το 100 % .

    Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις.

    Κάθε θετική διάκριση δημιουργεί μια αντίστοιχη αρνητική. Είμαι κατά των «θετικών διακρίσεων» γενικά.

    Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.

    Μήπως αυτο το «φυσιολογικό» είναι κάτι το ανύπαρκτο ;

    Θάτσερ

    Τι ωραία τους τα εξηγεί και οι γελοίοι κοροϊδεύουν στο 2:05 τον τρόπο της και όχι τα επιχειρήματά της :

    ========================================================

    @ 17 Corto

    Για να δούμε αν θα φτιάξει η δικαιοσύνη λοιπόν προς το καλύτερο !

    @ 18 nestanaios

    Χωρίς τον άνδρα δεν θα γεννούσαν τίποτα. Χρειάζονται 2 για την δουλειά.

    @ 51 Δημήτρης Μαρτῖνος

    Τὶ νόημα θὰ εἶχε νὰ ἔχουμε στὴ Βουλὴ περισσότερες Ἑλένες Αὐλωνίτου καὶ Κατερίνες Παπακώστα;

    Ακριβώς !

    @ 76 Σκύλος

    Τι έγραψε ο μπούφος ! Το σωστό είναι «κυρία», όχι γυναίκα. Και πάντα μπαίνει σε αντιστοιχία με τον διπλωμάτη .

    @ 80 Σκύλος

    Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος ήταν που διαπίστωσε την ομοίτητα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας με τον Μπάφομετ ; 🙂

    @ 102 Σουμέλα

    πώς είναι δυνατόν να θεωρούν οι άνδρες κατώτερες τις γυναίκες

    Δεν τις θεωρούμε ! Είναι δυνατόν να θεωρούμε κατώτερες τις γιαγιάδες μας, τις μαμάδες μας, τις αδελφές μας, τις κόρες μας και τις εγγόνες μας ; !

    @ 103 Πέπε

    Ναι, κατηγορήθηκαν οι Ναϊτες ότι τον λάτρευαν !

    ==================================================

    Οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών σε πολλά επαγγέλματα : γραμματείς, νοσοκόμες, ταμείες, μαίες, δασκάλες, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, μπέιμπι σίτερ, πορνοστάρ, ράφτρες, αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής κ.α.

  121. leonicos said

    Αλλά κι εκείνη με κάνει ό,τι θέλει

  122. 124 Γιάννη, κάπου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα είχα βρεθεί στη Σμίνθη Ξάνθης. Τέτοια εποχή, περίπου. Είχα δει το σχολείο με ντενεκέδες στα παράθυρα. Ο ντενεκές του λαδιού ανοιγόταν και το φύλλο αντικαθιστούσε το σπασμένο τζάμι, μειώνοντας φυσικά τον τόσο απαραίτητο φυσικό φωτισμό. Το σχολείο είχε προϋπολογισμό για ξύλα αλλά δεν αρκούσε: έτσι, κάθε πομακάκι πιτσιρίκι ερχόταν το πρωί στο σχολείο με τη σάκα του κι από ένα κουτσουράκι σε κάθε μασχάλη. Αργότερα, το 2010 που ξαναπήγα, τα πράγματα είχαν σαφώς βελτιωθεί.

  123. 123 Μπετατζή, ναι μεν αλλά…

    O γραμματέας – καρδιοκατακτητής της ημέρας της γυναίκας για φέτος ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ

    http://luben.tv/stream/106828

  124. Μαρία said

    124
    Όχι αλλά έχουν τέτοια https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_school_shooting

  125. Μλκαμου! Δυσκολέψανε πολύ τα αλκοτέστ!

    https://gfycat.com/RareSpanishCopepod

  126. nikiplos said

    – «Γειά σας, με λένε Κάσσια!»

    «Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα»», της είπεν ο Θεόφιλας, λεβεντόπαιδο και σωστά δασκαλεμένος από τη μήτηρ του… μητριά του ήτανε η κυρά Φρόσω, αλλά δεν βαριέσαι…

    (
    – «Κοίτα ρε λούστρο μη σε τυλίξει καμία!» του είχε πεί…
    – «Μα γιατί καλέ μαμά?» είχε ρωτήσει αυτός με την αγαθοσύνη του εφήβου
    – «Γιατί έτσι λέω εγώ!»
    – «Α’ καλά τότε!», είπεν ο Θεόφιλος…

    Αυτό βέβαια ήταν μεγάλο λάθος διότι ο εν λόγω θεώρησε αυτονόητο, ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να τον τυλίξει κανένα αγοράκι, από τους μόρτες που σουλάτσαρναν στην αποβάθρα των Λατίνων, την Αγία Κυριακή μεγάλη η χάρη της ή σημερινό κοντοσκάλι…
    )

    Ετσι ο Θεόφιλας, κοτζάμ αυτοκράτωρ πορφυρογέννητος, κοιτούσε όλος ικανοποίηση την Κασσιανή…

    «αλλ’ ως εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω»! Του είπε αυτή, δείχνοντάς τον…

    Η ιστορία είναι γνωστή, ο Θεόφιλας, υπανδρεύτηκε εκείνην που του υπέδειξε η μαμά… Ο Μπαμπάς είχε ευνουχιστεί πολλά χρόνια πριν, από την κυρά Φρόσω, τη δεύτερη γυναίκα του…

  127. Μουαχαχααα http://news247.gr/eidiseis/viral/ksulo-se-gamo-o-gampros-dexthke-epithesh-apo-thn-prwth-suzygo-toy.4565481.html

  128. 94, 😀
    Εξαιρετικό αυτό με το ταγεράκι, δεν το ‘χα ακούσει.

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    128. Κλαρινογαμπρός.
    129. Τουλάχιστον εκεί ήταν γρήγορος ο θάνατος. 😊

  130. Ριβαλντίνιο said

    @ 133 nikiplos

    Δεν την ξέχασε ποτέ όμως :

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE#.CE.A4.CE.BF_.CE.A4.CF.81.CE.BF.CF.80.CE.AC.CF.81.CE.B9.CE.BF_.CF.84.CE.B7.CF.82_.CE.9A.CE.B1.CF.83.CF.83.CE.B9.CE.B1.CE.BD.CE.AE.CF.82

    Τόσο η σύζυγός του όσο και η Κασσιανή έγιναν τελικά αγίες. Ενώ αυτός κατέληξε ένας απ’τους διώκτες της ορθοδοξίας !

  131. leonicos said

    ον Élisée Reclus τον κοίταξε κανείς;

    Ήταν αναρχικός, ο εισηγητής του βιο-αναρχισμού, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε τόπο οι επιγενείς συνθήκες ρυθμίζουν την παραγωγή και τις λοιπές λεπτομέρειες της ζωής ανάλογα με τις δυνατότητές του, ενώ οι κεντρικές εξουσίες τείνουν να ομογενοποιούν τιςκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα επάρκειας κοκ

    Αλλά η Γεωγραφία του όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία του τ’οτε είναι ένα must, που λέμε ελληνικά

  132. Μπούφος said

    πω πω! τους βάρεσε κατακέφαλα μερικούς εδώ μέσα η ανωτερότη των γυναικών…και να με συνχωρείτε κιόλας!
    😉

  133. leonicos said

    Γιάννη Ιατρού, σ’ ευχαριστώ για τα Δίδυμα, του χτες

  134. 135 Τ’ εμέτερον.

  135. https://en.wikipedia.org/wiki/Ruby_Loftus_Screwing_a_Breech_Ring

  136. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    65 Πρόσεξε όμως τι γίνεται: ενώ στον δικαστικό, ας πούμε, κλάδο οι γυναίκες είναι σαφώς περισσότερες, στην ηγεσία του κλάδου οι άντρες είναι περισσότεροι

    95 Ελάχιστες γυναίκες αναδείχτηκαν σε υψηλά αξιώματα στις σοσιαλιστικές χώρες. Μελανό στίγμα.

    122 Κάτι ενδιαφέροντα για τις δουλειές του νοικοκυριού λέει η Άντζελα Ντέιβις στο Γυναίκες-Φυλή-Τάξη. Ηταν το πρώτο βιβλίο που δούλεψα (θεώρηση της μετάφρασης) για τη Σύγχρονη Εποχή, το 1983 (;)

    123 Μισό λεπτό, η Αλέκα Παπαρήγα έγινε ΓΓ το 1991, ενώ είχε προηγηθεί η Μαρία Δαμανάκη ως πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΝ από το 1990.

  137. 143τέλος: προβοκάτορα!

    https://www.vice.com/gr/article/oi-gynaikes-poy-ta-ebalan-me-th-xrysh-aygh

  138. Kass said

    Νικοκύρη επειδή ΤΩΡΑ στο δελτίο των 8 του ΣΚΑΙ άκουσα την Σία να λέει «να αποποιηθεί των ευθυνών του» για κάποιον, σε παρακαλώ, εξήγησέ μας αν είναι αυτά σωστά Ελληνικά.

  139. https://myspace.com/elord2000/mixes/4238/photo/24042503

  140. ΚΩΣΤΑΣ said

    75

    Εντάξει, Γιάννη, μεταφυσικά επιχειρήματα η στήριξη της μητρότητας, τι να πω; … έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις! Αν και το ένα δεν αναιρεί το άλλο, δεν σημαίνει δηλαδή ότι αν μια γυναίκα στηριχθεί την περίοδο της μητρότητάς της, απαγορεύεται να διεκδικήσει ύπατα αξιώματα στον πολιτική, κοινωνική, οικονομική, επιστημονική κλπ ζωή της χώρας.

  141. Μαρία said

    Επαναστατική προτροπή στο 1:50 Πήγαινε να μαγειρέψεις https://www.youtube.com/watch?v=aCYp8zfDHcE

  142. sarant said

    145 Όχι, είναι γενικομανία. Αποποιούμαι τις ευθύνες μου.

  143. Ας συνδυάσουμε το σχόλιο για δύο άρθρα σε ένα…
    Reflecting on one very, very strange year at Uber — Susan J. Fowler

  144. Ριβαλντίνιο said

    Παρεξηγήσεις :

    Και άλλο ένα :

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς, Κώστα, η ένστασή μου δεν είναι για το αν πρέπει να στηριχτεί ή όχι η γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης της. Αυτό είναι αυτονόητο. Η ένστασή μου είναι για δώρο της μητρότητας που χάρισε ο Θεός στη γυναίκα, οπότε εκ του πονηρού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτό πρέπει να είναι και το κύριο καθήκον της και η μεγαλύτερη φιλοδοξία της. Δεν λέω ότι εσύ το υποστηρίζεις αυτό, μην παρεξηγηθώ. Λέω απλώς ότι με αυτό το επιχείρημα εκατομμύρια γυναίκες καταδικάστηκαν και καταδικάζονται παγκοσμίως σε μια περιορισμένη και άχαρη ζωή.

  146. Kass said

    149 Sarant
    Αυτό ήξερα και γω αλλά από το πολύ στραβό που ακούμε κοντεύουμε να χάσουμε την αίσθηση.
    Ευχαριστώ.

  147. cronopiusa said

  148. Corto said

    143 (Sarant):
    «ενώ στον δικαστικό, ας πούμε, κλάδο οι γυναίκες είναι σαφώς περισσότερες, στην ηγεσία του κλάδου οι άντρες είναι περισσότεροι»

    Φρονώ ότι τον απλό πολίτη δεν τον ενδιαφέρει και τόσο η ηγεσία του κλάδου, όσο η πρόσληψή του στον κλάδο. Και τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα οι γυναίκες έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε αυτό. Το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση γυναικοκρατείται δεν είναι τυχαίο.

  149. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αν χρειαζεται αυτη η ημερομηνια ειναι για αλλλες χωρες (μουσουλμανικες, αφρικανικες, ασιατικες,..)

    Το θεμα ειναι πλεον passé για την χωρα μας !

    Στην ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ειναι καταγεγραμενες 75 γυναικείες οργανώσεις.

    http://www.isotita.gr/index.php/docs/c122/

    Στον χωρο των μηχανικων ειναι η ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΕΔΕΜ)

    Φρονώ ότι καταφέραμε να καταστρεψουμε το γυναικείο φύλο που τείνει να γίνει όπως και το ανδρικό.

    Και τι δεν ειδαμε ! Ας μιλήσουμε λ.χ. για γυναίκες πολιτικούς.

    Την κυρία με το ταγερακι που φρόντιζε τα οψαρια της Ε.Ε., την Αννουλα του βορα με τις φωτοτυπίες, την βαφτισιμια του τέως, την καλλίπυγο βορειοελλαδιτισσα που προκαλει …ταραχή στις παραλίες της χώρας, την Ζωή και την πρώην φίλη της,….

    ΑΦ, πρωην φεμινιστης

  150. sarant said

    150 Κοίτα σύμπτωση!

    155 Πάντως στον δικαστικο κλάδο οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να περάσουν από δύσκολες εξετάσεις.

  151. ΚΩΣΤΑΣ said

    152
    Γιάννη, μπορεί να μιλάμε κάποιοι για μητρότητα, δεν αμελούμε όμως και γενικότερα τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Μην ξεχνάς ότι στις βουλευτικές εκλογές του 1956 – επί Εθνάρχου Κωνσταντίνου Καραμανλή – ψήφισαν καθολικά οι Ελληνίδες … και τον εξέλεξαν πανηγυρικά! … ήταν βλέπεις και ομορφάντρας! Πρώτη Ελληνίδα βουλευτής (βουλεύτρια;) η Ελένη Σκούρα του Ελληνικού Συναγερμού και πρώτη Ελληνίδα υπουργός η Λίνα Τσαλδάρη επί Κ. Καραμανλή!

    Δεν πιστεύω να με παρεξηγείς για τα λεγόμενά μου, σε τσιγκλάω και λίγο, αναμένω επίθεσιν! 🙂

  152. Corto said

    157:
    Όμως στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση εμπειρίας, οι γυναίκες μαζεύουν μόρια, ενόσω οι άνδρες υπηρετούν στρατιωτική θητεία.

  153. cronopiusa said

  154. Corto said

    127:
    Ριβαλντίνιο, την Ευδοκία την Μακρεμβολίτισσα γιατί την αναφέρεις; Είχε πάρει τα σκήπτρα; Εδώ πάντως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1

  155. Μαρία said

    Sexual harassment ‘at epidemic levels’ in UK universities https://www.theguardian.com/education/2017/mar/05/students-staff-uk-universities-sexual-harassment-epidemic

  156. spatholouro said

    #159 (Corto)
    Και έπρεπε να με έβλεπες, όταν επέστρεψα στα πάτρια εδάφη μετά από 28 μήνες στρατιωτική θητεία, όταν διαπίστωσα ποια ήταν η επαγγελματική εξέλιξη όλων των συμφοιτητριών και άλλων φιλενάδων μου…

    Αλλά περί τέτοιων ακανθωδών ζητημάτων τηρείται αιδήμων σιγή…

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφώτιστε Φιλέλληνα, όντως στους ανδροκρατούμενους χώρους οι γυναίκες αναγκάζονται να μεταλλαχθούν σε αντρικές καρικατούρες προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση τους. Αυτό απλώς αποδεικνύει πόσο προβληματικοί είναι αυτοί οι χώροι και πόσο κακό πρότυπο είναι οι άντρες που δεσπόζουν σ’ αυτούς τους χώρους. Η λύση λοιπόν δεν είναι να ξαναγυρίσουν οι γυναίκες στα οικιακά τους καθήκοντα, ώστε να διατηρήσουν τα αξιαγάπητα χαρίσματά τους, η λύση είναι να μπολιαστούν μ’ αυτά τα χαρίσματα οι ανδροκρατούμενοι χώροι. Κι αυτό θα γίνει με την παρουσία όλο και περισσότερων γυναικών. Στον επαγγελματικό μου χώρο, όπου οι γυναίκες είναι περισσότερες, μάθαμε πολλά οι άντρες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών.

  158. Pedis said

    # 143 – Νικοκύρη, έχεις υπόψην σου (συγκριτικά) στοιχεία σχετικά με το ποσοστό πολιτικής συμμετοχής των γυναικών στις τέως … ;

  159. Corto said

    163:
    Έτσι ακριβώς είναι, φίλε Spatholouro. Μάλιστα η ψαλίδα στις προσλήψεις ανδρών – γυναικών άνοιξε πάρα πολύ στο διάστημα από τα τέλη του ’90 έως τα μισά της επόμενης δεκαετίας, την εποχή που η θητεία δεν είχε μειωθεί όσο τώρα, ενώ συγχρόνως έβγαιναν αβέρτα συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο (που μετρούσαν επί 1,5).
    Χώρια που αν κρίνω από τον δικό μου οπτικό ορίζοντα, πριν την κρίση οι νέες γυναίκες είχαν πλεονέκτημα στην πρόσληψη και στον ιδιωτικό τομέα, έναντι των νέων ανδρών.

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε κάποιους τομείς υπήρχε ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στο σοβιετικό στρατόπεδο:

    Click to access 37746308-julia-voznesenskaya-i-ginaika-einai-isi-me-ton-antra-s-ena-stratopedo-tis-sivirias.pdf

  161. cronopiusa said

    Ταξιμ

  162. Νίκησε παραγκίσια η Μαρτσελιώμα με δυο ανύπαρκτα πέναλτυ και μια αποβολή που γλύτωσε στο 30 οταν δεν έδειξε κόκκινη στον Πικέ ο διαιτητής γιατί το ζήτησε ο καβιάνι. Φοβερή κωλοφαρδία τα δυο πρώτα γκολ γνήσιο και φέηκ αυτογκόλ , δυο τετατέτ χαμένα και δοκάρι η Παρ. Η λιμανίσια έβαλε το γκόλ στο 6ο στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ενώ δεν υπήρχε λόγος να δοθεί παράταση πέραν των τριών λεπτών εκτός απότο να της δοθεί μια ακόμα ευκαιρία

  163. Alexis said

    Corto και Spatholouro: Όσα γράφετε για πλεονέκτημα των γυναικών στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ, λόγω στρατιωτικής θητείας, είχαν κάποια βάση όταν:
    α)Η θητεία ήταν δύο χρόνια και
    β)Το όριο ηλικίας για διορισμό στο Δημόσιο ήταν τα 35 χρόνια.
    Τότε, πράγματι μία γυναίκα στα 30-32 χρόνια της προλάβαινε κατά κανόνα να «μαζέψει» περισσότερους τίτλους σπουδών και προϋπηρεσία από τον συνομήλικό της άντρα.
    Σήμερα, που η θητεία είναι 9 μήνες και το όριο ηλικίας για διορισμό είναι τα …65 δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.
    Να σημειωθεί ότι η μέγιστη διάρκεια προϋπηρεσίας που μοριοδοτεί το ΑΣΕΠ είναι τα 5 χρόνια, και σήμερα, χωρίς όριο ηλικίας πλέον στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είναι πολλοί αυτοί (άντρες και γυναίκες) που το υπερκαλύπτουν.

  164. Alexis said

    Αν και οριακά είμαι εκπρόθεσμος πλέον, ας καταθέσω κι εγώ την αφιέρωσή μου στη μέρα της γυναίκας:

  165. Πέπε said

    Μετά την ανάγνωση όλων των σχολίων σε διάφορες δόσεις, και της ανάρτησης φυσικά, τείνω να καταλήξω ότι η Ελλάδα δεν έχει σοβαρό πρόβλημα ανισότητας. Το ότι υπάρχουν τομείς -και μάλιστα με κύρος, εξουσία και πολλά λεφτά- όπου διαπιστώνεται ανισότητα υπέρ των ανδρών οφείλεται στο ότι ο δρόμος για την άρση όλων των προκαταλήψεων απλώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ανισότητα που όντως υπήρχε παλιότερα δεν καταργείται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Η πορεία όμως είναι θετική και ενθαρρυντική.
    ____________

    Να μιλήσουμε και για έναν άλλο τομέα, όπου δεν τίθεται ίσως τόσο το ζήτημα του κύρους κλπ. αλλά πάντως η παρουσία των δύο φύλων είναι διαφορετική: τη μουσική.

    Τραγουδίστριες και τραγουδιστές υπήρχαν ανέκαθεν, και υπάρχουν φυσικά και τώρα. Στην κλασική μουσική, τα στεγανά έχουν προ πολλού αρθεί και, όσο (λίγο) ξέρω, βλέπουμε κάθε όργανο να παίζεται και από άντρες και από γυναίκες. Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει για τους μαέστρους.

    Στα «δημοφιλή», λαϊκά και παραδοσιακά είδη τα περισσότερα όργανα παίζονται κυρίως από άντρες. Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σ’ ό,τι αφορά τα νεοπαραδοσιακά: σε ηλικίες μέχρι 40-45 περίπου, υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες -περίπου ίσα με τους άντρες- που παίζουν ούτι, λάφτα, σάζι, νέι, σαντούρι, κανονάκι, κρουστά, πολίτικη λύρα. Όχι κλαρίνο, μπουζούκι (τζουρά όμως και μπαγλαμά κάπως περισσότερο), κρητική λύρα, σπάνια λαϊκό βιολί, σπανιότερα λαούτο και λαϊκή κιθάρα (όργανα όντως παραδοσιακά κι όχι νεο-).

    Η διαφορά έγκειται στο ότι, ενώ παραδοσιακά όλα αυτά τα όργανα παίζονταν 99% από άντρες, για ορισμένα στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα πρότυπο: τα όργανα που ανέφερα ότι παίζονται εξίσου και αδιακρίτως από τα δύο φύλα είτε δεν παίζονταν καν ποτέ στην Ελλάδα (σάζι, νέι, λάφτα), είτε η παράδοσή τους κόντευε να εξαφανιστεί (ούτι, κανονάκι) ή πάντως δεν έφτασε να γαλουχήσει άμεσα τους μουσικούς των τωρινών γενεών (σαντούρι). Πρόκειται για όργανα που τα γνωρίσαμε ευθύς εξ αρχής ως αντικείμενα διδασκαλίας. Η διδασκαλία ήταν ανοιχτή σε όλους. Το κλαρίνο ή η κρητική λύρα επίσης διδάσκονται, επίσης σε όλους, αλλά τα υπαρκτά πρότυπα (που είναι αντρικά) είναι ακόμη πολύ ισχυρά. Τα κρουστά, εκ παραδόσεως σχεδόν δεν υπήρχαν (το πανταχού παρόν τουμπελέκι είναι σχεδόν άγνωστο, λ.χ., στις ιστορικές ηχογραφήσεις ρεμπέτικων ή κάθε άλλου είδους). Ήρθε το μπεντίρ, στο ίδιο πακέτο με την πολίτικη λύρα, τη λάφτα κλπ., και άνοιξε τον δρόμο για την ευρύτερη κατηγορία «παραδοσιακά κρουστά», όπου περιελήφθησαν και μερικά που ήταν όντως παραδοσιακά με συνεχιζόμενη (αντρική) παρουσία, π.χ. νταούλι, που στον νεοπαραδοσιακό χώρο έγιναν ανεξάρτητα φύλου. Ο τζουράς και ο μπαγλαμάς ναι μεν είχαν επίσης παράδοση, αλλά επισκιάζονταν σε τέτοιο βαθμό από το μπουζούκι ώστε, συγκριτικά με αυτό, το πεδίο ήταν σχεδόν ελεύθερο.

  166. Μαρία said

    Σεπτέμβριος 2016
    ανεργία ανδρών 19,4 , γυναικών 27,6
    http://www.statistics.gr/documents/20181/02f2b58d-7f98-42c7-b70c-4d59ba5e051d

  167. sarant said

    165 Φυσικά οι γυναικες στις τέως σοσιαλιστικές χώρες, Pedis, είχαν κατακτήσεις που ούτε θα τις ονειρευτούν οι δυτικές, ιδίως στη DDR. Όμως, καμια ηγέτρια -στίγμα μελανό, επιμένω.

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169. Μαρία said

    174
    http://www.persee.fr/author/persee_273782

    Πιο φρέσκο της ίδιας κυρίας http://tempsreel.nouvelobs.com/rue89/rue89-monde/20111116.RUE5724/vingt-ans-apres-l-urss-en-russie-la-politique-reste-un-fief-masculin.html

    Το ’56 πάντως μία σε κεντρική επιτροπή αλλά και πολιτικό γραφείο https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterina_Furtseva

  170. Pedis said

    # 174 – μπορεί να είναι στίγμα μελανό όπως λές, αλλά από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα. Σχεδόν τίποτα.

    Για παράδειγμα,

    η Αργεντινή, η Βολιβία, οι Φιλιππίνες, η Αιτή, η Ινδία, το Πακιστάν, η Πορτογαλία κλπ

    χώρες που ανεδειξαν γυναίκες στα ύπατα αξιώματα, θα τις κατέτασσες ανάμεσα στις χώρες που έχουν κάνει αλματώδεις πρόδους στην απελευθέρωση των γυναικών;

    Να δούμε, δηλ. και την περίπτωση της Ελισσάβετ I ως σαφή ένδειξη προόδου στην ισοτιμία ανδρών και γυναικών στην Αγγλία του 16ου αι;
    αι;

    (εντάξει γι’ αστείο τόπα.)

    Α, με την ευκαιρία, ένα πρόβλημα:

    στο Γιού Κέι την εποχή της Θάτσερ το ποσοστό των γυναικών αντιπροσώπων στα κοινοβούλια της χώρας

    (το οποίο ήταν περίπου ίσο με εκείνο της Γαλλίας και μεγαλύτερο κατά περίπου 15% του αντίστοιχου στις ΗΠΑ)

    υπολειπόταν κατά 30% περίπου του αντίστοιχου στα αντιπροσωπευτικά όργανα στο … Πακιστάν!

    Ερώτημα 1: ποια είναι τα ποσοστά γυναικών στα κοινοβούλια των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης εκεί στα τέλη των έιτις;

    Ερώτημα 2: το 1975 ο λόγος των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στα αντιπροσωπευτικά όργανα της ΕΣΣΔ και της Γαλλίας ήταν ίσος με

    20 (είκοσι -> ΕΙΚΟΣΙ)

    Ποιο ήταν στα 1975 το ποσοστό των γυναικών βουλευτών στη Γαλλία;

    (έτσι για πλάκα, ο αντίστοιχος λόγος ποσοστών με την Αυστραλία στον παρανομαστή ήταν … άπειρος.)

  171. # 172

    …βλέπουμε κάθε όργανο να παίζεται και από άντρες και από γυναίκες…

    Εχεις δει γυναίκα να παίζει κοντραμπάσσο ; Η τύμπανα ;

  172. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    τεστ

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, οι γυναίκες της Ανατολικής Γερμανίας πήδαγαν το τείχος για να πάνε στη Δυτική. Ή τουλάχιστον το προσπαθούσαν, με δυσάρεστες συνέπειες όταν συλλαμβάνονταν. Το αντίστροφο δεν πρέπει να έγινε ποτέ.

  174. Γς said

    Και στο Fb (πριν 7 ώρες), o Nikos Sarantakos κοινοποίησε την παρουσία του στην τοποθεσία Bistró Podenco. Λουξεμβούργο:

    Στο ισπανικό εστιατόριο ο Ρουμάνος σερβιτόρος κατάλαβε πως είμαστε Έλληνες και έβαλε το «Γιατί δε με θες κυρά μου επειδή είμαι ψαράς»

    Καλημέρα Gee!

  175. Γς said

    178:

  176. Alexis said

    #172 Πέπε και #178 Gpoint :Εδώ μία ορχήστρα «γυναικεία υπόθεση»: Μπουζούκι, κλαρίνο, σαξόφωνο (!) και 2 τουμπελέκια, όλες γυναίκες.
    Μη με ρωτάτε τι παίζουν και αν είναι καλές, ας πει ο Πέπε που είναι ειδικός! 🙂

  177. spiral architect said

    Άμα σε τρολάρει ακόμα και ο Τσίπρας:

    (η οθονιά είναι αληθινή)

  178. spiral architect said

    Η πλάκα είναι ότι, η κοινωνία διαλύεται, αλλά τα παιδία παίζει. 👿

  179. spatholouro said

    #170
    Αλέξη, θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου (που είναι πάντως και διαχωρισμένη από μόνη της), γιατί στο #163 δεν μίλησα για ΑΣΕΠ αλλά για την «επαγγελματική εξέλιξη» του αγαπητού μας γυναικείου φύλου όταν εγώ 2,5 περίπου χρόνια ήμουν δραματικά και φορσέ εκτός Αττικής και περιχώρων…

    Ας μη χάνουμε την ουσία: είτε με 2 μήνες υποχρεωτική θητεία είτε με 102, η δική μου απορία -όλα τα χρόνια που θέτω στους γύρω μου ζήτημα αντισυνταγματικότητας της μη στράτευσης των γυναικών- είναι το εξής: παραβιάζεται το άρθρο 4 παρ 6 του Συντάγματος ή όχι; Συγκαταλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης και τις γυναίκες στους φορείς της στρατιωτικής υποχρέωσης ή όχι; Έχει εισαχθεί όλα αυτά τα χρόνια δυσμενής μεταχείριση εις βάρος των ανδρών ή όχι;

    Πολύ ενδιαφέρον θα είχε μια τοποθέτηση εκ μέρους των νομικών του ιστολογίου.

  180. Alexis said

    #186: Α, οκ, ας πάμε στην ουσία λοιπόν που είναι η στράτευση των γυναικών.
    Από τη στιγμή που υπάρχουν γυναίκες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες στις Ε.Δ. πιστεύω ότι οποιοδήποτε επιχείρημα περί μη στράτευσης των γυναικών καταρρέει αυτόματα. Δεν μπορεί η πολιτεία να θεωρεί τη γυναίκα ικανή να υπηρετήσει επαγγελματικά στο στρατό, αλλά όχι και υποχρεωτικά ως κληρωτή.
    Ας πάμε λοιπόν στην υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, ώστε να μην υπάρχει ούτε αυτή η, μικρή έστω, δυσμενής διάκριση σε βάρος των ανδρών στο θέμα της επαγγελματικής εξέλιξης. Συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό.
    Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό και για τα δύο φύλα, πέρα από τα προφανή οφέλη που θα είχε στη στελέχωση των Ε.Δ. η οποία τα τελευταία χρόνια πάσχει λόγω δημογραφικού.

  181. Ομολογώ ότι πείστηκα από τα σχόλια ότι η γυναίκα είναι σε καλύτερη θέση από τον άνδρα στην Ελλάδα, επαγγελματικά αν μη τι άλλο. Θα πω τα καλά νέα και σε διάφορες Μαίρες Παναγιωταρά που ξέρω, να χαρούν.

  182. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    188. 🙂 😉

  183. cronopiusa said

  184. cronopiusa said

  185. Πέπε said

    @178:
    > > Εχεις δει γυναίκα να παίζει κοντραμπάσσο ; Η τύμπανα ;

    Κοντραμπάσο, ασφαλώς έχω δει. Τύμπανα ίσως όχι. Και δεν είμαι σίγουρος αν έχω δει άντρα να παίζει άρπα…

    Αλλά δε θα επιμείνω περισσότερο για την κλασική. Στα παραδοσιακά – νεοπαραδοσιακά είναι που θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον η σύγκριση, και που τα παρακολουθώ και καλύτερα.

  186. spatholouro said

    Και με τη «βούλα» του ΣτΕ μάχιμες οι γυναίκες (απόφαση Ολομέλειας 1324/2016):

  187. Μπετατζής said

    1) 143. Περί Παπαρήγα (1991) και Δαμανάκη (1990). Εντάξει, έχεις δίκιο, βιάστηκα. Για να το κρατήσω λίγο ακόμα ζωντανό, δεν ήταν ακόμα κόμμα ο ΣΥΝ το 1990. 1ο ιδρυτικό συνέδριο έγινε το 1992 όπου εξελέγη η Δαμανάκη. Το 1990 ήταν κάτι σαν εκλογική συμμαχία ή κάτι τέτοιο. Και βέβαια πρόεδρος έγινε η Δαμανάκη το 1990 με πρόταση του Φλωράκη. Η Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ το Φλεβάρη του 1991.

    2) Είναι πολύ εκτός πραγματικότητας όσοι ισχυρίζονται οποιουδήποτε είδους και φύσεως επαγγελματικά προνόμια των γυναικών.

  188. Pedis said

    Περιμένω τον Νικοκύρη να κοιτάξει το #174

    και για πλάκα τον προκαλώ 🙂 να επιχειρηματολογήσει στο θέμα:

    η ανάδειξη της βασίλισσας Βικτωρίας στο θρόνο της Αγγλίας και η άσκηση εξουσίας επί εξηντατέσσερα συνεχή έτη ως απόδειξη της απελευθέρωσης της γυναίκας στη Βικτωριανή εποχή.

    [# 167, 180- Κουβάτσε, κάνε μία προσπάθεια 1) να γράφεις στα ίσα σε όσους απαντάς, 2) να μην αισθάνεσαι την ανάγκη να ανακατεύεσαι ντε και καλά στις συζητήσεις των άλλων (είπαμε καφενείο-ιστολόγιο είμαστε, όχι ιστολόγιο-καφενείο) και γι αυτό 3) να μη γελοιοποιείσαι. Σε παρακαλώ.]

  189. Corto said

    170 (Alexis):

    Σύμφωνοι, το πλεονέκτημα των γυναικών στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ ίσχυε σε παλαιότερα χρόνια (το αναφέρω στο σχ.166). Πρόκειται όμως ακριβώς για τα χρόνια που γίνονταν αθρόοι διορισμοί.
    Σήμερα πράγματι, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, όχι μόνο γιατί μειώθηκε η θητεία και καταργήθηκε το ηλικιακό όριο, αλλά κυρίως γιατί οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο. Γιαυτό και το δημόσιο πλέον γυναικοκρατείται.

  190. sarant said

    194.1 Εντάξει, υπάρχει αυτή η ένσταση για τον ΣΥΝ, αλλά πραχτικά ήταν αρχηγός κόμματος, δηλ. π.χ. θα έπαιρνε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν γίνονταν εκλογές.

    195 Εγώ το έγραψα το 174, και το παράδειγμα της Βικτώριας δείχνει απλώς ότι στην Αγγλία η κοινωνία ήταν πιο προοδευμένη από άλλες όπου αποκλείεται ή αποκλειόταν η ανάρρηση γυναικών στον θρόνο.

  191. Pedis said

    # 197 – (σόρρυ, στο δικό μου # 177 αναφερόμουν)

    και το παράδειγμα της Βικτώριας δείχνει απλώς ότι στην Αγγλία η κοινωνία ήταν πιο προοδευμένη από άλλες όπου αποκλείεται ή αποκλειόταν η ανάρρηση γυναικών στον θρόνο.

    Χαχα!!

    Δεν σοβαρομιλάς;

  192. sarant said

    198 Ασφαλώς.

  193. sarant said

    Τώρα είδα και το 177. Η συμμετοχή γυναικών στα αντιπροσωπευτικά όργανα δείχνει μια τάση -δεν είναι ασφαλώς η μοναδική παράμετρος.

    Από κει και πέρα, αν δεν σε προβληματίζει το ότι οι κοινωνίες που οραματίστηκαν έναν νέο κόσμο και που πέτυχαν πρωτοφανείς κατακτήσεις στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, δεν κατάφεραν ωστόσο να αποκτήσουν ηγέτριες, αν το θεωρείς ασήμαντο αυτό, εγώ πάω πάσο.

  194. ΓιώργοςΜ said

    196 Ξεχνάμε ίσως κάτι: Το Δημόσιο είχε και παλιότερα την απαξίωση που έχει και τώρα, μόνο που εκτός Δημοσίου υπήρχαν δουλειές. Συνήθως ένας άνδρας που δεν κυνηγούσε ακαδημαϊκή καριέρα ή δεν είχε τα προσόντα για ιεραρχική ανέλιξη, προτιμούσε να δουλέψει εκτός, και για οικονομικούς λόγους αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Ο ίδιος θα ήθελε γυναίκα του να δουλεύει στο Δημόσιο: Άδεια μητρότητας, σταθερό ωράριο, καθόλου άγχος, σταθερό συμπληρωματικό εισόδημα, δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ., συνεπώς η κοινωνία έσπρωχνε προς αυτή την κατεύθυνση.
    Αυτό το μοντέλο λειτούργησε για δεκαετίες κι εκεί νομίζω πως θα πρέπει να αποδόθεί σε μεγάλο ποσοστό αυτή η δυσαναλογία.

  195. spatholouro said

    Επίσης ας μην παραγνωρίζεται ότι και κάτι σαν κι εμένα (λέμε τώρα) έσπρωχνε η κοινωνία προς το Δημόσιο, αλλά έπρεπε πρώτα να κάνω εκείνα τα 2,5 χρόνια στον Στρατό, ενώ οι συνομίληκές μου πήγαιναν με τον αυτόματο πιλότο ή ανωτάτη παντρευτική (όπως λέγαμε τότε) και οικιακά ή ανωτάτη παντρευτική και κατευθείαν Δημόσιο από τα 18 τους χρόνια…

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το μόνο «καλό»με τη θητεία των ανδρών, είναι ότι μπορεί να εξαγοραστεί και να μετρήσει ως συντάξιμη, πράγμα που ετούτη την εποχή της μεγάλης ανεργείας συμπτωματικά φάνηκε χρήσιμο σε αρκετό κόσμο για να συμπληρώσει το συντάξιμο χρόνο του.

    Μια ρήση απ΄το τουίτερ :όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι.Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι,μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά.

    Ξέχασα να πω ότι είμαι υπέρ της ποσόστωσης των γυναικών. Από κάπου να ξεκινήσει. Θα βελτιωθεί ή όχι η «ποιότητα» της εκπροσώπησης ανάλογα με τη βελτίωση ή όχι των ανδρών επίσης.

  197. Ε να κανονίσουμε ρε παιδιά, να πηγαίνουν φανταρίνες μόνον όσες πρόκειται να δουλέψουν στο δημόσιο. Να απαλλάσσονται όμως και από τα υπόλοιπα καθήκοντα της ανωτάτης παντρευτικής.

  198. spatholouro said

    Για αυτό λοιπόν Δύτα μου, για να μην μπλέκουμε με ανθυποπεριπτώσεις, ας παραμείνουμε σε όσα επιτάσσει το Σύνταγμα.

    Όσο για τα καθήκοντα της ανωτάτης παντρευτικής, θα είχε ενδιαφέρον ένα σχετικό άρθρο, ώστε να τοποθετηθούμε επί του διαμοιρασμού των και να ανταλλάξουμε εμπειρίες.

  199. sarant said

    201 Αυτό το μοντέλο όντως υπήρχε.

  200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    203. Ωχ, ανεργία!

  201. cronopiusa said

    ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ

    Eυρωβουλευτής:«Οι γυναίκες είναι αδύναμες & λιγότερο έξυπνες» Υπογράφουμε για να πάρει πόδι:

    https://secure.avaaz.org/campaign/el/eu_toxic_mep_loc/?wuxJBfb

    ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!

  202. voulagx said

    #192 @Πεπε: Δες εναν αντρα που παιζει αρπα.

  203. sarant said

    208 Κατά σύμπτωση και το βιντεάκι πολωνικό είναι.

  204. Ριβαλντίνιο said

    @ 161 Corto

    Νομίζω ότι είχε κυβερνήσει για μερικούς μήνες ως επίτροπος των γιών της. Είχε ορκιστεί εγγράφως πάνω απ’το νεκροκρέβατο του αντρού της ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Το χαρτί του όρκου το κρατούσε ο πατριάρχης. Αυτηνής όμως της γυάλισε ο Ρωμανός Διογένης. Είπε λοιπόν στον πατριάρχη πως θα ήθελε να παντρευτεί έναν συγγενή του, αλλά δεν μπορούσε λόγω του χαρτιού του όρκου. Ο πατριάρχης έπεσε στην λούμπα και της λέει να μην φοβάται και ότι της στέλνει τα χαρτιά να τα έχει αυτή. Με το που τα πήρε παντρεύτηκε τον Ρωμανό !

    Όταν εκτελούσαν τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη αυτός ζήτησε απ’την σύζυγό του να μην παντρευτεί άλλον, γιατί δεν ήθελε η κορούλα του να έχει πατριό που ενδέχεται να της φερόταν άσχημα. Της είπε μάλιστα πως αν το κάνει θα αναστηθεί, θα γίνει βάτος (το φυτό) και θα την «φάει» . Αυτή όμως δεν τον άκουσε και παντρεύτηκε έναν γνωστό του. Φαίνεται πως ήταν ιδιαιτέρως φίλανδρος και παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία και 3ο άνδρα , πολύ μικρότερό της, γεγονός που προκάλεσε τον περίγελο με σκωπτικά στιχάκια.

    Και η Πουλχερία δεν συμπεριλαμβάνεται πολλές φορές στον αυτοκρατορικό κατάλογο, αν και ουσιαστικά περισσότερο κουμάνταρε αυτή παρά ο αδελφός της. Αυτή του βρήκε για σύζυγο την Αθηναϊδα Ευδοκία, άλλο αν μετά ήρθαν σε ρήξη. Όταν πέθανε ο Θεοδόσιος ανέλαβε η Πουλχερία. Για να υπάρχει όμως άνδρας αυτοκράτορας παντρεύτηκε τον Μαρκιανό. Το μόνο που του ζήτησε ήταν να σεβαστεί την παρθενία της. Ο Μαρκιανός δέχτηκε. Αγίασαν τελικά και οι 4 (Θεοδόσιος, Ευδοκία, Πουλχερία, Μαρκιανός ) γιατί ήταν καλοί άνθρωποι όλοι τους !

    (Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη γιατί γράφω ότι θυμάμαι ).
    ====================================================================
    @ 208 cronopiusa

    Χαχά, είχε δημιουργήσει και ο Σερβετάς ένα τέτοιο βιντεάκι :

  205. Corto said

    201 (ΓιώργοςΜ):

    Η δυσαναλογία ανδρών – γυναικών στο δημόσιο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ένας παράγοντας συνίσταται στο γεγονός ότι οι νέες γυναίκες έβρισκαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα πιο εύκολα από τους νέους άνδρες σε κλάδους που δίνουν μόρια εμπειρίας για το δημόσιο, τουλάχιστον για θέσεις Διοκητικού – Οικονομικού.

  206. Corto said

    211:
    Ριβαλντίνιο ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Τραγική η ιστορία του Ρωμανού Διογένη.

  207. Ριβαλντίνιο said

    @ 213 Corto

    Και εγώ τον λυπόμουν, και τώρα τον λυπάμαι, αλλά να μην νομίζουμε ότι και αυτός ήταν τέλειος. Εκτός του ότι είχε προσπαθήσει να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία, είχε κάνει και κάτι χειρότερο.
    Είχε έναν αξιωματούχο ονόματι Μανουήλ Κομνηνός. Αυτός ήταν ανιψιός του Ισαάκιου Α΄ Κομνηνού και αδελφός του μετέπειτα αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄Κομνηνού. Παρότι ήταν νέος δεν έκανε τίποτα ανώριμο και παιδαριώδες για την ηλικία του. Είχε πολλές νίκες κατά των Σελτζούκων , πράγμα που αύξησε την φήμη του και την δημοτικότητά του. Όταν ο Ρωμανός έμαθε τις επιτυχίες του φαινόταν ευχαριστημένος με αυτές, αλλά και κάπως απογοητευμένος που δεν υπήρχαν κάποια αρνητικά πράγματα να πεί κάποιος κατά του Μανουήλ. Τελικά τον φθόνησε, του έδωσε επίτηδες λάθος διαταγές στρατηγικής με απότελεσμα να αιχμαλωτιστεί ! Αφέθηκε τελικά ελεύθερος και πέθανε πρόωρα από ασθένεια. 😦

  208. Corto said

    214:
    Ο φθόνος που γράφαμε προηγουμένως (σχ.34 & 35).

  209. cronopiusa said

    Το Ιστολόγιο του Ρογήρου: ‘Μανουήλ Κομνηνός’

  210. Ριβαλντίνιο said

    @ 216 cronopiusa

    Νομίζω γλυκύτατη Κρονοπιουσούλα μου ότι είναι διαφορετικά πρόσωπα !

  211. cronopiusa said

    217 Δίκιο έχετε Ο ΡΩΜΑΝΟΣ Δ’ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΙΚΙΕΡΤ (Μέρος Β)

  212. Μαρία said

    204
    Το επιχείρησε ο Αβέρωφ το 1977 υποστηρίζοντας οτι «η οξύτης του προβλήματος δύναται να περιορισθή εις βαθμόν ικανοποιητικόν διά της στρατεύσεως των γυναικών και της χρησιμοποιήσεώς των εις υπηρεσίας προσιδιαζούσας εις την φύσιν των» αλλά δεν του βγήκε όπως το ήθελε.

  213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    219. και η ζαρουλιομιχαλόλιαινα όταν τα χ.α.βγουλα πήραν κεφάλι,τέλη του 12,πριν σκοτώσουν το Φύσσα και πριν φανερωθούνε τα βίντεα Μπαλτάκου/Χ.Α, ζήταγε στη βουλή υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στα 18, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κύρωση σύμβασης για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών.

  214. Pedis said

    Νικοκύρη,

    – και για πλάκα τον προκαλώ 🙂 (σ.σ. τον Νικοκύρη) να επιχειρηματολογήσει στο θέμα:

    η ανάδειξη της βασίλισσας Βικτωρίας στο θρόνο της Αγγλίας και η άσκηση εξουσίας επί εξηντατέσσερα συνεχή έτη ως απόδειξη της απελευθέρωσης της γυναίκας στη Βικτωριανή εποχή.

    – […] και το παράδειγμα της Βικτώριας δείχνει απλώς ότι στην Αγγλία η κοινωνία ήταν πιο προοδευμένη από άλλες όπου αποκλείεται ή αποκλειόταν η ανάρρηση γυναικών στον θρόνο.

    – Χαχα!! Δεν σοβαρομιλάς;

    – Ασφαλώς. … Τώρα είδα και το 177. Η συμμετοχή γυναικών στα αντιπροσωπευτικά όργανα δείχνει μια τάση -δεν είναι ασφαλώς η μοναδική παράμετρος.

    Από κει και πέρα, αν δεν σε προβληματίζει το ότι οι κοινωνίες που οραματίστηκαν έναν νέο κόσμο και που πέτυχαν πρωτοφανείς κατακτήσεις στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, δεν κατάφεραν ωστόσο να αποκτήσουν ηγέτριες, αν το θεωρείς ασήμαντο αυτό, εγώ πάω πάσο.

    ΟΚ, κατάλαβα. Αλλά με την άδειά σου, με την επιχειρηματολογία που επιστρατεύεις, Εγώ θα πάω πρώτος πάσο, Νικοκύρη!

  215. Pedis said

    Ποσοστό βουλευτικών εδρών σε διάφορες χώρες (στοιχεία ΟΗΕ)
    —————————————————————————————-

    1975

    Αλβανία 33.2 %

    ΕΣΣΔ 32.1 %

    Κίνα 22.6 %

    Λ.Δ. Γερμανίας 31.8 %

    Ουγγαρία 28.7 %

    Πολωνία 15.9 %

    Τσεχοσλοβακία 26 %

    —–

    Αυστραλία 0.0 % !!

    Αυστρία 7.7 %

    Γαλλία 1.6 % !

    Ιαπωνία 1.4 %

    Φιλανδία 23 %

    Ο.Δ. Γερμανίας 5.8 %

    Ελλάδα 2.0 %

    Ιταλία 3.8 %

    Σουηδία 21.4 %

    Ην. Βασίλειο 4.3 !

    ΗΠΑ 3.7 !

    = = = = = = = = = = =

    1987

    Αλβανία 28.8 %

    ΕΣΣΔ 34.5 %

    Κίνα 21.2 %

    Κούβα 33.9 %

    Λ.Δ. Γερμανίας 32.2 %

    Ουγγαρία 21.7 %

    Πολωνία 20.2 %

    Τσεχοσλοβακία 29.5 %

    —–

    Αυστραλία 6.1 % !!

    Αυστρία 11.5 %

    Γαλλία 6.4 % !

    Ιαπωνία 1.4 %

    Φιλανδία 31.5 %

    Ο.Δ. Γερμανίας 15.4 %

    Ελλάδα 4.3 %

    Ιταλία 12.9 %

    Σουηδία 28.5 %

    Ην. Βασίλειο 6.3 !

    ΗΠΑ 5.3 !

  216. Pedis said

    Ποσοστό βουλευτικών εδρών σε διάφορες χώρες (στοιχεία ΟΗΕ) -> εννοείται, ποσοστό γυναικών βουλευτών στα κοινοβουλια των χωρών.

  217. Pedis said

    Είμαι βέβαιος ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον να μιλάει κανείς αν έχει υπόψην του κάποια στοιχεία παρά στον αέρα, κι ακόμη καλύτερα να επιχειρεί νοστιμότατες σπεκουλάτσες ή κι αν ακόμη το τραβάει η καρδιά του, να πετάει διασκεδαστικότατες και σοφιστικέ μπαρούφες αν αυτές γίνονται στη βάση στατιστικών δεδομένων παρά δίχως, εδώ θα βρείτε στοιχεία έκδοσης ΟΗΕ περί της κατάστασης των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ 1970-1990.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά η μεγάλη καμπάνια της δημοκρατικής ΕΕ των δικαιωμάτων για ποσοστώσεις, 33 % και άλλα τέτοια συγχωροχάρτια … για καλή αριστερή ψυχή, φίσκα στις τύψεις, οι τέως το είχαν επιτύχει μισό αιώνα πριν.

    Έχει πλάκα, έτσι; Όχι;!

    Δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τη θέση της γυναίκας στις τέως, αλλά είμαι σίγουρος ότι και δωμέσα και κει έξω κοροιδευόμαστε κανονικά.

  218. sarant said

    222 – 224 Συμφωνώ με όσα γράφεις. Τα έγραψα πρώτος στο 174:

    «Φυσικά οι γυναικες στις τέως σοσιαλιστικές χώρες, Pedis, είχαν κατακτήσεις που ούτε θα τις ονειρευτούν οι δυτικές, ιδίως στη DDR. Όμως, καμια ηγέτρια -στίγμα μελανό, επιμένω.»

    Δεν θες να δεις το στίγμα; Το βλέπεις αλλά λες ότι δεν είναι αρνητικό;

  219. 219 http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_733.html

  220. Μαρία said

    224
    Απο τον πίνακα της σ.39 φαίνεται οτι οι Ανατολικοί τις κάνουν βουλευτίνες αλλά όχι υπουργίνες. 1% έχει η ΕΣΣΔ, 1,6 η Αν. Γερμανία ενώ η Δυτική 8,3.

  221. Ρε παίδες, τι μιλάμε για στράτευση των γυναικών και καλά ώς ισότητα; Ας ζητήσουμε τη συνολική κατάργηση της θητείας και για τους άντρες, καλύτερα.

  222. Μαρία said

    226
    Ν. 705/1977 Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων. http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws

    Πρέπει να γίνει πόλεμος, για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Σπαθόλουρου.

  223. Μαρία said

    228
    Αυτό λέγαμε κι εμείς την ηρωική εποχή ’77-78. Όχι ισότητα στην καταπίεση.

  224. Pedis said

    # 227 – Ναι, είδες πόσο πιο ωραία και ενδιαφέροντα γίνονται τα πράγματα όταν σπεκουλάρουμε έχοντας μπροστά κάποια δεδομένα παρά στον αέρα;!

    Με βάση, λοιπόν τα δεδομένα, σχολίαστε αν θέλετε Μαρία και Νικοκύρη, τον ονειρικό στόχο του 33% στις δημοκρατίες της ΕΕ, που, όμως, είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλού καμιά πενηνταριά χρόνια πριν. Όταν ακόμη στο Γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκονταν δεν βρίσκονταν πέντε γυναίκες, στα κοινοβούλια των σοσιαλιαστικών χωρών τα ποσοστά ήταν από είκοσι, τριάντα τοις εκατό και πάνω.

    Τέλος πάντων, καταλαβαίνω ότι δεν βγαίνουν έτσι συμπεράσματα για την κατάσταση των γυναικών και προφανώς πολύ περισσότερο από πυροτεχνοειδή συμπεράσματα περί μελανών στιγμάτων , αλλά αναρωτιέμαι πόση πραγματική αξία έχουν πολλά σχετικά σχόλια όταν γίνονται στα κουτουρού.

  225. spatholouro said

    228-229
    Σκύλε μου, μαζί σου, αλλά μέχρι τότε ο μόνος επ’ αυτού μπούσουλάς μας είναι το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 6)

    Όσο για τον Ν. 705/77, πρόκειται για «κραυγαλέα αντισυνταγματικό νόμο» κατά τη πρόσφορη διατύπωση του νομικού, στο κείμενο του οποίου παρέπεμψα στο #32

  226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/Rika_Skafida/status/839365620751876096

  227. Pedis said

    # 225 – (Τώρα το είδα)

    Κοίτα, Νικοκύρη, ιδιαίτερα μετά από κείνο πούγραψες

    και το παράδειγμα της Βικτώριας δείχνει απλώς ότι στην Αγγλία η κοινωνία ήταν πιο προοδευμένη από άλλες όπου αποκλείεται ή αποκλειόταν η ανάρρηση γυναικών στον θρόνο.

    και δεν ήταν στ’ αστεία, φοβάμαι ότι δεν πιάνω το πνεύμα σου, θα το κουράσουμε και δεν θα βγάλουμε άκρη.

    Πάμε γι άλλα.

  228. Spiridione said

    196.
    Πάντως δεν γυναικοκρατείται ακόμη

    Click to access 20160318_analisi_metabolon_taktikou_prosopikou2015.pdf

  229. Μαρία said

    235
    Στο τακτικό προσωπικό. Άμα όμως προσθέσεις και τις καθαρίστριες;

  230. Corto said

    235:
    Spiridione δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι πίνακες που παραθέτεις περιλαμβάνουν και τους στρατιωτικούς (78.183) και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας (68.111) που ως αναμφίβολα ανδροκρατούνται. Αν αφαιρέσεις τους άνδρες αυτών των κατηγοριών η εικόνα αλλάζει.
    Η κριτική των ίσων ευκαιριών για πρόσληψη στο δημόσιο πρέπει να γίνει για τις πολιτικές υπηρεσίες. Οι ένστολοι είναι ειδική περίπτωση και δεν προσλαμβάνονται με τις τυπικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ που περιγράψαμε στα προηγούμενα σχόλια (προϋπηρεσία, πτυχία κλπ). Και δεν νομίζω να υπάρχει κανένας περιορισμός στην εισαγωγή γυναικών στις σχετικές σχολές (Αστυνομίας, Λιμενικού κλπ).

  231. cronopiusa said

  232. Corto said

    238 (συμπλήρωμα):
    Αν αφαιρέσουμε και τους κληρικούς (9.298) η εικόνα αλλάζει ακόμα περισσότερο.

  233. Spiridione said

    236. Στοιχεία από το 2013 και με συμβασιούχους μέσα
    http://www.iefimerida.gr/news/116397/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BB%CF%89%CE%BD-%E2%80%93-614053-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1

  234. Γς said

    Τον καιρό εκείνο τον παλιό…1956

    που ο Γς ήταν 12 χρονών

    και που όλα ήταν όμορφα.

    [και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες!]

  235. [Ούτε κι εσύ είχες δικαίωμα ψήφου]

  236. Pedis said

    Το 56 μωρέ Γς δεν είχαν δικαίωμα ψήφου;

  237. cronopiusa said

    ΘΗΤΕΊΑ ΔΩΔΕΚΆΛΕΠΤH, ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΉ

  238. Ριβαλντίνιο said

    @ Pedis

    Συγνώμη, η Αλβανία πως είχε τόσο υψηλό ποσοστό βουλευτίνων ; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Στην αλβανική επαρχία ακόμη κουμαντάρουν οι πατριαρχικές αλβανικές φάρες και ψήφιζαν τότε γυναίκες για βουλευτές ; Βρε μπας και το κάθε μέλος του Κόμματος «διόριζε» βουλεύτρια την αδελφή του , την γυναίκα του, την κόρη του κ.λπ. ;

    =================================================================================

    Χιχιχι…. 🙂

  239. Πέπε said

    246:
    Και τελικά η αφίσα δείχνει τον άντρα ψηλότερο! 🙂 🙂

    Λίγο μεν, αλλά δες και βλέμματα: αυτός την κοιτάζει ίσια και ελαφρώς προς τα κάτω, εκείνη ξεκάθαρα προς τα πάνω.

  240. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα από εδώ!

  241. Πέπε said

    Από χτες ήθελα να σχολιάσω κάτι σχετικά με την αφορμή του τίτλου:

    Ο Μάο είπε «οι γυναίκες είναι/κρατάνε το μισό του ουρανού».

    Δεδομένης της φήμης των Κινέζων για την εξαιρετικά ποιητική τους ευγένεια, μάλλον φτωχό το βρίσκω. Μόλις κάτσεις να καταλάβεις τι είπε (το άλλο μισό είναι / το κρατάνε οι άντρες προφανώς) είναι πολύ πιο πεζό απ’ ό,τι ακούγεται στην αρχή.

  242. Ριβαλντίνιο said

    @ 247 Πέπε

    Ναι ! 🙂
    ————————————————-
    (Σόρρυ για το μέγεθος. Νόμιζα ότι θα έβγαινε μικρότερη 😦 ).

  243. Γς said

    244:

    >Το 56 μωρέ Γς δεν είχαν δικαίωμα ψήφου;

    Ντάξει, μέχρι το 52. Αλλά το 56 ψήφισα για πρώτη φορά.

    Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

  244. Γς said

    251:

    «οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου 1956»

    Στο ίδιο λίκνο

  245. Γς said

    Pantelis Bagos στο Fb:

    «Ο Κούλης θα προτείνει να καταργηθεί η μέρα της γυναίκας. Στο κάτω κάτω, αυτές οι αμόρφωτες εργάτριες στα υφαντουργεία, εκτός από το ότι μπλόκαραν την ανάπτυξη της Νέας Υόρκης και έδιωξαν τους τουρίστες, έκαναν και απεργία χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των εργαζομένων. Δεν πάει έτσι μπροστά ο κόσμος…»

  246. ΚΩΣΤΑΣ said

    Για την ψήφο των γυναικών, τα γράφω εγώ Γς μου στο 158 σχόλιο αλλά εσύ φαίνεται ότι με γράφεις … κανονικά! Και με τι επιμέλεια διαβάζω όλα τα σχόλιά σου! 🙂

  247. Κορίτσα, ένα δώρο για τις 8 Μάρτη. ❤ ❤ https://twitter.com/themisps1

  248. Μαρία said

    255
    Το κορίτσια για ξεκάρφωμα είναι 🙂

  249. Γς said

    254:

    Συμπάθα με. Είχα κάνει κοπάνα

  250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251. sarant said

    158-251-254

    Νομίζω πς έχει γίνει μια παρεξήγηση. Ναι μεν το 1956 (19.2.1956 για την ακρίβεια) ήταν οι πρώτες γενικές πανελλήνιες εκλογές στις οποίες ψήφισαν γυναίκες, αλλά γυναίκες είχαν ψηφίσει -και είχαν εκλεγεί- νωρίτερα, σε αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν σε διάφορες περιφέρειες με διάφορες αφορμές, με πρώτη την εκλογή στην περιφέρεια Θεσσαλονικης τον Φεβρ του 1953, όταν και βγήκε και η πρώτη βουλεύτρια, η Ελένη Σκούρα.

  252. Γς said

    259:

    Το είπαμε (#251, #252)

    Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
    Εκτός από μερικές επαναληπτικές εκλογές σε διάφορες περιοχές, που αναφέρεις ως αναπληρωματικές, που δεν … είπαμε.

    Ετσι οι Ελληνίδες, στην ουσία, ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου 1956.

    Κι εκεί φάνηκε κι η έλξη που τους ασκούσαν πάντα τα [μπίπ], που κάνουν ρίμα και με τα φρύδια.

  253. Pedis said

    Σε διαφωτιστικό φυλλάδιο «διά τας Ελληνίδας εκλογείς», που μοίρασε
    το 1953 το Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η αρχή της ισοπολιτείας των γυναικών αποτελεί διεθνή νόμο τον οποίο εκύρωσε και η Ελλά­δα, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζεται και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ισοπολιτείας, αφού στο φυλλάδιο αυτό υπενθυμίζεται στα νέα μέλη του εκλογικού σώματος:

    «Στα πρώτα πολιτικά σου βήματα, μην ξεχνάς πως είσαι γυναίκα,
    πως δίνεις εξετάσεις για την ωριμότητά σου»,15 καθώς και ότι: «Η χώρα έχει ανάγκη να μεταφέρει και στα πολιτικά μας ήθη την γλυκύτητα, την πραότη­τα, την σεμνότητα που είναι τα στολίδια της Ελληνίδας γυναίκας»

    Ένα καρρεδάκι από την ιστορική πολιτική συνέχεια της χώρας μας. Τι κάφροι! Αηδία.

  254. Pedis said

    «Για παράδειγμα, αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη δε­ξιά ψήφο των γυναικών, βλέπουμε ότι στις εκλογές του 1956, στο δήμο Αθη­ναίων, όπου και παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά ανδρικής και γυναι­κείας ψήφου, οι γυναίκες ψηφίζουν κατά 56,7% υπέρ της EPE και οι άνδρες κατά 43,5% (διαφορά +13,2 υπέρ των γυναικών).

    Στον ίδιο δήμο, στις εκλο­γές του 1958 η σχετική διαφορά μειώνεται στις 8,2 εκατοστιαίες μονάδες (41,3% και 33,1% για τις γυναίκες και τους άνδρες υπέρ της ΕΡΕ).

    Στη συνέχεια, στο σύνολο των αστικών κέντρων, όπου η διαφορά ανδρικής και γυναι­κείας ψήφου είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις αγροτικές περιοχές, οι γυναίκες υπερψηφίζουν την EPE κατά 3,8 εκατοστιαίες μονάδες το 1961, κατά 3,6 το 1963 και κατά 2,6 το 1964.

    Μετά τη δικτατορία και συγκεκριμένα στις εκλο­γές του 1974 και του 1977 η διαφορά ανδρικής και γυναικείας ψήφου αυξάνει στα αστικά κέντρα και φτάνει, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, στις 5 και τις 7 εκατοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στις γυναίκες υπέρ της Ν.Δ. (η αύξηση αυτή, στη συγκυρία της μεταπολίτευσης, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί εξαιρετι­κά ενδιαφέρον αντικείμενο διερεύνησης) για να ξαναπέσει πάλι, στις αστικές περιοχές, στις 3,1 εκατοστιαίες μονάδες το 1981 υπέρ της Ν.Δ. και στη 1,1 εκατοστιαία μονάδα το 1985. »

    «Οι Ελληνίδες και η ψήφος: το φύλο της ψήφου και η ψήφος του γυναικείου φύλου», Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 73, 1989

    [Στη συνέχεια, όπως, ίσως, είναι αναμενόμενο, οι διαφορές εκλογικής προτίμησης αξομαλύνονται.]

  255. Pedis said

    Επανέρχομαι, λοιπόν, στο #91

    Φαίνεται για παράδοξο αλλά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ομαλή διαχείριση του αστικού συστήματος μεταπολεμικά, απρόσμενη από τους περισσότερους ηλίθιους συντηρητικούς διαχειριστές του που εναντιώνονταν με φανατισμό, ήταν η εκχώρηση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. Κι αυτό συνέβη, ναι μεν κάτω από την πίεση της Οκτωβριανής επανάστασης αλλά δίχως μαζικό φεμινιστικό-κοινωνικό-πολιτικό κίνημα.

    Δόθηκε έτσι ένα υπέροχο άλλοθι δημοκρατικότητας και ταυτόχρονα το γυναικείο εκλογικό σώμα αποδείχτηκε στυλοβάτης του αστικού πολιτικού συστηματος διακυβέρνησης στην κρίσιμη περίοδο αποκατάστασης των αστικών θεσμών μετά τον πόλεμο, χάρη στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες παρέμειναν στον μίζερο ρόλο της νοικοκυράς για ολόκληρο ή για το μεγαλύτερο διάστημα του ενεργού τους βίου, αποτέλεσαν τον ιδανικότερο δέκτη προπαγάνδας μέσω της τηλεόρασης/ραδιοφώνου/παπά, αν έπιασαν δουλειά αυτή ήταν κατώτερων καθηκόντων και κακοπληρωμένη, ενώ με χίλιους-δυο τρόπους τα θηλυκά υποβάλλονται περισσότερο από τα αρσενικά στη θρησκοληψία και στις δεισιδαιμονίες οι οποίες έκαναν και κάνουν θραύση.

  256. Γς said

    262:

    Κάπου εκεί έπεσε κι η υποψία ότι οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες.

    -Γιατί ρε μπαμπά;

    -Οι γυναίκες είναι ζηλιάρες.

    Κι ο πιτσιρικάς Γς άρχισε να ψυλλιάζεται ότι θα ζοριστεί με δαύτες.
    Συνέχεια μετεξεταστέος στο μάθημα.
    Κι ακόμα δεν τις έμαθε …

  257. cronopiusa said

    Colombia. Delegación de Diálogos ELN:
    A Todas las Mujeres del Mundo

  258. Ριβαλντίνιο said

    Οι γυναίκες στο Γουάιομινγκ ψήφιζαν απ’το 1870 ! Άλλη μια φορά που η καπιταλιστική Δύση πρωτοπόρησε. 🙂

  259. Λιγούρια μέχρι το τέλος!

    πατήστε το τουή να δείτε και να φρίξουτε!

  260. sarant said

    Φρίξαμε!

  261. Πακιστάν: Ημέρα της Γυναίκας

  262. […] χαμηλό -και έχω επανειλημμένα γράψει για το θέμα, πιο πρόσφατα στις αρχές του μηνός. Και πάλι όμως, η Ελλάδα δεν είναι τελευταία -αν δούμε […]

  263. Ριβαλντίνιο said

    Μερικά για την προίκα.

    Από τους γάμους αφαίρεσε την προίκα, διατάζοντας μόνο 3 ιμάτια, κάποια σκεύη μικρής αξίας , και άλλο τίποτα να μην φέρει η νύφη. Διότι δεν ήθελε ο γάμος να γίνεται για χρήματα ή σαν αγορά, αλλά για τεκνοποιία, χάρη και φιλία να ζούν μαζί ο άνδρας και η γυναίκα.

    ( Πλούταρχος, Σόλων )

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0073%3Achapter%3D20%3Asection%3D4

    Στην αίγυπτο επί Πτολεμαίων :

    Μην δείξεις πως η γυναίκα σου σε πρόσβαλε. Διώξε την με ευπρέπεια και άφησέ την να πάρει τα πράγματά της μαζί της.
    ———————————————————–

    Λοιπὸν ὅλοι αὐτοὶ οἱ γονεῖς, ὅλα τὰ ἀνδρόγυνα, ὅλαι αἱ χῆραι, ἀνάγκη πᾶσα καὶ χρέος ἀπαραίτητον, νὰ ὑπανδρεύσουν ὅλας αὐτὰς τὰς κόρας ― καὶ τὰς πέντε, καὶ τὰς ἕξ, καὶ τὰς ἑπτά! Καὶ νὰ δώσουν εἰς ὅλας προῖκα. Πᾶσα πτωχὴ οἰκογένεια, πᾶσα μήτηρ χήρα, μὲ δύο στρέμματα ἀγρούς, μ᾽ ἕνα πενιχρὸν οἰκίσκον, ταλαιπωρουμένη, ξενοδουλεύουσα ―εἴτε κολλήγισα ἄλλων εὐπορωτέρων οἰκογενειῶν εἰς τὰ κτήματα, εἰς τὰς συκᾶς καὶ τὰς μορέας― συλλέγουσα φύλλα, παράγουσα ὀλίγην μέταξαν ― ἢ τρέφουσα δύο ἢ τρεῖς αἶγας ἢ ἀμνάδας ― γινομένη κακὴ μὲ ὅλους τοὺς γείτονας, πληρώνουσα πρόστιμα διὰ μικρὰς ζημίας ― φορολογουμένη ἀσπλάγχνως, τρώγουσα κρίθινον ἄρτον ποτισμένον μὲ ἱδρῶτα ἁλμυρόν ― ὤφειλεν ἐξ ἅπαντος «ν᾽ ἀποκαταστήσῃ» ὅλα τὰ θήλεα ταῦτα, καὶ νὰ δώσῃ πέντε, ἕξ, ἢ ἑπτὰ προῖκας! Ὦ Θεέ μου!

    Καὶ ὁποίας προῖκας, κατὰ τὰ νησιωτικὰ ἔθιμα. «Σπίτι στὰ Κοτρώνια, ἀμπέλι στὴν Ἀμμουδιά, ἐλιώνα στὸ Λεχούνι, χωράφι στὸ Στροφλιά». Ἀλλὰ κατὰ τοὺς τελευταίους χρόνους, περὶ τὰ μέσα τοῦ αἰῶνος, εἶχε κολλήσει καὶ ἄλλη ψώρα. Τὸ «μέτρημα», ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον εἰς Κωνσταντινούπολιν ὠνομάζετο «τράχωμα», συνήθειαν τὴν ὁποίαν, ἂν δὲν ἀπατῶμαι, εἶχεν ἀφορίσει ἡ Μεγάλη Ἐκκλησία. Ὤφειλεν ἕκαστος νὰ δώσῃ καὶ μετρητὴν προῖκα. Δισχιλίας, χιλίας, πεντακοσίας, ἀδιάφορον. Ἄλλως, ἂς εἶχε τὰς κόρας του νὰ τὰς καμαρώνῃ. Ἂς τὰς ἔβαζε στὸ ράφι. Ἂς τὰς ἔκλειε στὸ δουλάπι. Ἂς τὰς ἔστελνε στὸ Μουσεῖον.

    (Παπαδιαμάντης, Φόνισσα)

Σχολιάστε