Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εθνεγερτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Μαρτίου, 2019


Το καθιερωμένο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό άρθρο μας το ονομάζω έτσι επειδή δημοσιεύεται στην αρχή του τριημέρου της 25ης Μαρτίου -και με την ευκαιρία κάνω την αυτοκριτική μου διότι φέτος δεν έχω βάλει ούτε ένα άρθρο σχετικό με το 1821, ενω και αύριο, που είναι Κυριακή και κανονικά θα έβαζα κάποιο λογοτέχνημα για την Επανάσταση, έχω κανονίσει να δημοσιεύσω κάτι άλλο. Τη Δευτέρα όμως, ανήμερα, θα βάλω κάτι.

* Προς στιγμή σκέφτηκα να βάλω τίτλο σχετικόν με το Μπρέξιτ, αφού την άλλη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τελικά δόθηκε παράταση, οπότε το σίριαλ θα έχει σίγουρα μερικά ακόμα επεισόδια.

Γέλασα πάντως πολύ με αυτό το αστείο που κυκλοφορεί στην αγγλική μπλογκόσφαιρα, το δήθεν γράμμα της μαμάς της μαθήτριας Τερέζας, που ζητάει από τον δάσκαλο κ. Μπαρνιέ να δώσει παράταση στη μικρή Τερέζα να τελειώσει τα μαθήματά της επειδή «το Μογκ έφαγε τη συμφωνία της». Μια παροιμιώδης ψεύτικη δικαιολογία των μαθητών στα αγγλικά σχολεία είναι ότι ο σκύλος έφαγε το τετράδιο με την εργασία μου -εδώ βέβαια το Μογκ είναι ο Jacob Rees-Mogg, ο συντηρητικός βουλευτής που είναι εσωκομματικός αντίπαλος της Τερέζας Μέι.

* Επίσης, να ομολογήσω ότι όταν διάβασα το σχόλιο φίλου Brexit postponed to the end of May, την πάτησα διότι σχολαστικά επισήμανα ότι δεν είναι ακριβώς στα τέλη Μαΐου η αναβολή του Μπρέξιτ αλλά έως τις 22 του μηνός, που έχει σημασία (αφού στις 23 αρχίζουν οι ευρωεκλογές).

«Εννοούσα to the end of Ms May», διευκρίνισε ο φίλος μου!

* Παρόλο που ξέρω ότι στους τίτλους των εφημερίδων η συνήθης μη σημασμένη σειρά των όρων της πρότασης (Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο) πολύ συχνά αντιστρέφεται, ομολογώ ότι πολλές φορές σκοντάφτω, ακόμα κι όταν η φράση δεν είναι απόλυτα αμφίσημη όπως η «Μωρό δάγκωσε σκυλί».

Παράδειγμα, ο τίτλος σε χτεσινό άρθρο της Καθημερινής:

Το 50% του φόρου εισοδήματος πληρώνει το 5% των φορολογουμένων

Εδώ ο φόρος εισοδήματος δεν μπορεί να πληρώνει το 5% των φορολογουμένων, αλλά και πάλι βρίσκω αφύσικη τη σειρά των όρων.

* Αυτό δεν χώρεσε στα μεζεδάκια την περασμένη εβδομάδα αλλά έχει γούστο οπότε το βάζω τώρα. Από τα πιο γουστόζικα ορθογραφικά λαθάκια.

H ελληνική βύνη τάδε λοιπόν παράγεται από «δύστυχο» κριθάρι. Φαίνεται πως θα περνάει από σαράντα κύματα το κριθάρι, θα ταλαιπωρείται πολύ, γι’ αυτό και είναι τόσο δυστυχισμένο -μήπως θα έπρεπε αντί για «του λιναριού τα πάθη» να λέμε για «του κριθαριού τα πάθη»;

Κανονικά βέβαια το κριθάρι δεν είναι δύστυχο, ούτε δίστιχο, αλλά δίστοιχο. Όπως λέει και μια σελίδα βυνοποιών, στη μπίρα χρησιμοποιείται δίστοιχο και εξάστοιχο κριθάρι –δείτε εδώ εικόνες.

Όσο για το επίπεδο των β γλυκάνων, ο τόνος κακώς ανεβαίνει, δεν είναι οι γλυκάνοι των γλυκάνων, αλλά οι γλυκάνες. Άρα, των γλυκανών.

* Πολλά σαρδάμ συνίστανται στο να χρησιμοποιήσεις, αντί για τη λέξη που ταιριάζει, μιαν ομοιοκατάληκτη. Το έχω πάθει κι εγώ, μιλώντας μάλιστα σε μια ημερίδα για τον Μποστ, όπου ενώ μιλούσα για τον Πειναλέοντα, δυο φορές συνεχόμενες αντί «ο Πειναλέων» είπα «ο Ναπολέων».

Κάτι ανάλογο έπαθε κι ο υλατζής του tvxs, που έβαλε σε πρόσφατο άρθρο τον τίτλο:

Πετώντας πάνω από τις πινακίδες της Αιγύπτου.

Φυσικά, στο κυρίως άρθρο γίνεται λόγος για τις Πυραμίδες.

* Το συζητήσαμε βέβαια αρκετά στα σχόλια προηγούμενων άρθρων, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε κι εδώ, διότι τα σχόλια χάνονται ενώ τα άρθρα είναι πιο προσιτά. Εννοώ τη φασαρία που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο για το «συστήνω» και το «συνιστώ».

Να διηγηθώ συνοπτικά την ιστορία. Σε κάποια εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον όρο «ολιγαρκής αφθονία». Ο Κ. Μητσοτάκης τον ειρωνεύτηκε για το οξύμωρο, και απαντώντας ο Α. Τσίπρας ανέφερε: «του συστήνω να ρίξει μια ματιά στο έργο του Γάλλου φιλοσόφου Σερζ Λατούς….»

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος Κων. Ζούλας, που είναι και στο γραφείο τύπου της ΝΔ, τουίταρε υποστηρίζοντας ότι άλλο είναι το συστήνω και άλλο το συνιστώ, ότι το «συστήνω» χρησιμοποιείται μόνο όταν παρουσιάζουμε κάποιον σε κάποιον άλλον και ότι μόνο το «συνιστώ» έχει τη σημασία «υποδεικνύω, δίνω συμβουλή». Από τον Ζούλα το πήραν και άλλοι πολλοί κι έτσι το «συστήνω/συνιστώ» έγινε μεγάλο θέμα στα κοινωνικά μέσα (φυσικά, για μια-δυο μέρες μόνο).

Δεν είχαν δικιο οι επικριτές. Τα λεξικά ρητά δηλώνουν ότι το συστήνω έχει και τη σημασία «συμβουλεύω, υποδεικνύω, συνιστώ». Για παράδειγμα το ΛΚΝ αναφέρει: συστήνω 1 [sistíno] -ομαι & (σπάν.) συσταίνω [sisténo] -ομαι Ρ αόρ. σύστησα, απαρέμφ. συστήσει, παθ. αόρ. συστήθηκα, απαρέμφ. συστηθεί, μππ. συστημένος* : 1.γνωρίζω δύο ή περισσότερα άτομα μεταξύ τους αναφέροντας τα ονόματά τους, την ιδιότητά τους κτλ., παρουσιάζω τον ένα στον άλλο: Nα σου / σας συστήσω τον αδελφό μου / την κυρία (τάδε). || (πληθ.) για αλληλοπάθεια: Mε τον κύριο Iωάννου έχουμε συστηθεί παλαιότερα. 2. συμβουλεύω, υποδεικνύω· συνιστώ 2: Δε σου ~ να κάνεις αυτή την ενέργεια.

Δίνει μάλιστα τη φράση «δε σου συστήνω να κάνεις αυτή την ενέργεια». Τα ίδια και το Χρηστικό, τα ίδια και το ΜΗΛΝΕΓ. Ο Μπαμπινιώτης δεν αναφέρει το συστήνω, αλλά το πιο λαϊκό «συσταίνω» σαν συνώνυμο του «συνιστώ».

Με δυο λόγια, ο κ. Ζούλας και οι περί αυτόν δεν επέκριναν τη χρήση «σου συστήνω να κοιτάξεις το τάδε βιβλίο» επειδή πίστευαν ότι είναι λαθεμένη ή αδόκιμη αλλά επειδή ήθελαν να βρουν γλωσσικό λάθος στον Τσίπρα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Ζούλας, που λάβρος κατάγγειλε τη χρήση του «συστήνω» με τη σημασία «συμβουλεύω, συνιστώ», έχει σε παλιότερο άρθρο του χρησιμοποιήσει το «συστήνω» ακριβώς με την ίδια σημασία!:

Εχει επισκεφθεί η δήμαρχος ένα βράδυ το Κέντρο Υγείας της Μυκόνου για να δει τους δεκάδες αδαείς τουρίστες που διακομίζονται εκεί σακατεμένοι γιατί οι άλλοι «επιχειρηματίες» –αυτοί του δρόμου– τους νοικιάζουν χιλιάδες μηχανάκια και γουρούνες με απλή επίδειξη διαβατηρίου και δεν τους συστήνουν καν να μην οδηγούν με σορτς και σαγιονάρες;

Φαίνεται πως το 2014, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, δεν ήταν λάθος να λες «σου συστήνω να (μην) κάνεις αυτό». Έγινε λάθος μετά το 2015!

* Αλλά με τον Σερζ Λατούς είχαμε και άλλο, πολύ ξεκαρδιστικό, επεισόδιο. Καθώς ο Γάλλος οικονομολόγος βρέθηκε στην επικαιρότητα, κάποιος πλακατζής στο Τουίτερ πήρε μια φωτογραφία από παλιό σκετς του Μαέβιους Παχατουρίδη (περσόνα που την υποδύεται ο Σωτήρης Καλυβάτσης) με τους ΑΜΑΝ και έγραψε από κάτω «Να ο Σερζ Λατούς, αυτός που έγραψε για την ολιγαρκή αφθονία» -ή κάτι τέτοιο.

Όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, που θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές (με τη ΝΔ) έχαψε την τρολιά΄και δημοσίευσε το Τουίτερ που βλέπετε αριστερά.

Φυσικά έγινε μεγάλη πλάκα στα κοινωνικά μέσα, οπότε ο Γ. Λοβέρδος, που δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που έχει κάνει παρόμοια γκάφα, αφενός έσπευσε να κατεβάσει την επίμαχη δημοσίευση και αργότερα σε επόμενο τουίτ ισχυρίστηκε ότι το έκανε για πλάκα.

Και μια γενικότερη ανασκόπηση των δημοσιογραφικών επιτυχιών του ανδρός (που όλοι γι’ αυτόν δουλεύουμε όταν αναδημοσιεύουμε τις κοτσάνες του και μ’ αυτά και μ’ αυτά θα τον δούμε μεθαύριο να εκλέγεται πρώτος βουλευτής στην περιφέρειά του).

* Σταματάει κάπου το Αιγαίο; Αυτό αναρωτήθηκε χτες ο συνεπώνυμός μου Γιάννης Σαραντάκος (δεν έχουμε συγγένεια) στην εκπομπή του, όταν ο καλεσμένος του, ο υπουργός Γ. Τσιρώνης, ανέφερε ότι το Καστελλόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο. Αυτή η δήλωση, διαβάζω, προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρία του δημάρχου Καστελλορίζου.

Κι όμως, το Αιγαίο κάπου σταματάει. Σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, τα όριά του είναι μια  γραμμή που περνάει από σημεία όπως το ακρωτήριο Άσπρο στη Μικρασία, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κρήτη, τα Αντικύθηρα κτλ. Το Καστελλόριζο, αρκετά πιο ανατολικά από τη Ρόδο, είναι σαφώς έξω από τη γραμμή αυτή (δείτε και τον χάρτη).

* Στη Βραζιλία του Μπολσονάρο δολοφονήθηκε η ακτιβίστρια Μαριέλ Φράνκο. Σε δημοσίευμα χαρακτηρίζεται «προστάτιδα των φαβέλων«. Η ασυμπάθιστη γενική πληθυντικού των θηλυκών εδώ μοιάζει αναπόφευκτη. Από τα λεξικά, μόνο το Χρηστικό λημματογραφεί τη φαβέλα, αλλά δεν μας λέει πώς κλίνεται.

Θαρρώ πως θα πούμε «των φαβελών», όπως άλλωστε λέμε «των ομπρελών» ή «των καρτελών». Ο κανόνας είναι πως τα θηλυκά κατεβάζουν τον τόνο -με εξαίρεση τα παλιά τριτόκλιτα (πχ των ακτίνων).

* Το είχαμε επισημάνει και παλιότερα, το ξαναείδαμε τώρα με αφορμή την τροπολογία που αίρει το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές που θέλουν να βαλουν υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές εκλογές -εννοώ το «υπό κατασκευήν» ρήμα «άρω», νέος ενεστώτας που σχηματίζεται με βάση τύπο του αορίστου: Κατατίθεται η τροπολογία που άρει το ασυμβίβαστο, έγραψαν πολλοί ιστότοποι.

* Γκάφες συμβαίνουν και εις Παρισίους, ή όπου αλλού είναι η έδρα του Ρόιτερς.

Το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε το τουίτ που βλέπετε αριστερά για τη νίκη των λαϊκιστών (και ελαφρώς ακροδεξιών) στις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές.

Και πράγματι νίκησαν οι ακροδεξιοί, αλλά όχι ο εικονιζόμενος, που είναι ο Χερτ Βίλντερς. Νικητής των εκλογών ήταν άλλος ακροδεξιός, λαϊκιστής κτλ., ο Τιερύ Μποντέ, επικεφαλής άλλου κόμματος. Το κόμμα του Βίλντερς σημείωσε πτώση.

 

* Διαβάζω στον skai.gr για την εκλογή ενός ιεράρχη:

Ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης είναι ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου, με 63 ψήφους. Είναι Έλληνας Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδας και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος.

Συμπέρασμα; Η «Εκκλησία της Ελλάδας» κλίνεται ενώ η «Εκκλησία της Ελλάδος» μένει άκλιτη. Και ο επίσκοπος Κλήμης είναι Έλληνας πέραν πάσης αμφιβολίας.

* Τίτλος σε ειδησάκι: Οδηγός παρέσυρε γυναίκα μοτοσικλετιστή και την εγκατέλειψε.

Παρέσυρε τη γυναίκα, δηλαδή τη σύζυγο κάποιου μοτοσικλετιστή; Όχι, αν διαβάσουμε το άρθρο θα δούμε ότι παρέσυρε μια μοτοσικλετίστρια, όπως λέγεται η γυναίκα που οδηγεί μοτοσικλέτα.

Με τους μανιακούς της γραμματικής μπούρκας που έχουμε μπλέξει, περιμένω να δω πότε θα διαβάσω για «γυναίκες φοιτητές» ή «γυναίκα ποιητή».

* Το περασμένο Σάββατο, φίλος του ιστολογίου ανέφερε ως είδηση αξιοπερίεργη την πρόσκληση του γνωστού συγγραφέα Ντάνου στο Πάντειο πανεπιστήμιο, οπου πήρε μέρος σε ημερίδα για τα ριάλιτα.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα, δεν το βρίσκω και τόσο παράλογο όσο φαίνεται με πρώτη ματιά.

Μαθαίνω από ανθρώπους που το παρακολούθησαν, ότι οι εισηγήσεις από τις τρεις επιστημόνισσες ήταν πολύ καλές. Όσο για τον Ντάνο, μου λένε ότι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: Είναι μεγάλη τιμή για το πανεπιστήμιο που είμαι σήμερα εδώ.

Σεμνός πάντως όπως είναι, δεν ζήτησε να τον ανακηρύξουν επίτιμο διδάκτορα.

* Και κλείνω με μια διαδικτυακή διαφήμιση για «ακαδημαϊκές δεξιότητες».

Παρέχουν όπως βλέπετε διάφορες υπηρεσίες, όπως η τριγωνοποίηση, που δεν ξέρω τι είναι, αλλά υποθέτω πως βασικά γράφουν φοιτητικές εργασίες επί πληρωμή.

Για την ποιότητα των εργασιών μάς προϊδεάζει το δείγμα γραφής:

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που μπορούμε να ακολουθούμε προκειμένου να μην αποκλείνουμε από τον συνετό τρόπο φραφής και φυσικά, χωρίς να υποπέφτουμε σε λάθη της χρήσς της γλώσσας.

Το ουσιώδες, πράγματι, είναι να μην αποκλείνει κανείς από τη συνετή φραφή αλλιώς υποπέφτει σε λάθη. Το έλεγε και το τραγούδι:

 

 

Και καλό εθνεγερτικό τριήμερο! Εγώ μάλλον θα εκδράμω κάπου στη Βεστφαλία, αλλά αύριο θα ανέβει κανονικά το άρθρο.

237 Σχόλια to “Εθνεγερτικά μεζεδάκια”

  1. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Τη Δευτέρα όμως, ανήμερα, θα βάλω κάτι…

    Τη Δευτέρα το πρωί όμως Νίκο θα πάμε στην παρέλαση, θα το διαβάσουμε το απόγευμα, μετά τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά… 🙂

  2. Καλημέρα

    γέλασα με τα μεζεδάκια

  3. ΚΩΣΤΑΣ said

    καλημέρα!

    –> Διαβάζω στο skai.gr:

    Ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης είναι ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου….

    Το εμπέδωσα και αν έμπαινε και τρίτη φορά, θα το μάθαινα απέξω! 😉

  4. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Στο Λονδίνο μπρέξιτ (κι ανάθεμα αν κατάλαβε κανείς τι παίζει) και στο Παρίσι ο στρατός στους δρόμους.
    (αρκεί που δεν τον έβγαλε η Λεπέν, αλλά ένας πρώην τραπεζίτης)

    Χιουμοράκι από τον Λάρι:

  5. το σχετικό με τον Σκάι και τον Κλήμη υπάρχει δυο φορές γραμμάνο Απροσεξία ή …η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως (αγνώστου πατρός λέγαμε…)

  6. Λίνος Δημήτρης said

    Ναι οι πολλοί είναι αγεωγράφητοι, αλλά ας δούμε και κανένα χάρτη δε βλάπτει. Το Καστελόριζο ΔΕΝ ανήκει στο Αιγαίο. Το ίδιο και η Γαύδος για παράδειγμα. Αυτό είναι θετικό γιατί έτσι έχουμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαφωνεί ο δήμαρχος. Το αντι-συριζα έχει και όρια..

  7. Από το δημοτικό κσι τους χάρτες θυμάμαι πάντως πως το μεταξή Πελοποννήσου και Κρήτης θαλάσσιο τμήμα λεγότανε μυρτώον πέλαγος και όχο Αιγαίον. Επίσης με μια κάποια επιφύλαξη θυμάμαι και αναφορά για Καρπάθιον πέλαγος. Τελικά μήπως το Αιγαίον μεγάλωσε με συγχωνεύσεις ;;

  8. atheofobos said

    Δεν φτάνει που δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε στην Ευρωβουλή την Μυρσίνη Λοίζου, που θα μπορούσε να τους μυήσει στην σωστή διαχείριση των οικονομικών σχέσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΕΡΤ στην θέση της παραίτησε την Μυρσίνη Ζορμπά!
    Πάντως το κενό μπορεί να το αναπληρώσει, ο έτερος εξπέρ στα οικονομικά, κ Πετσίτης!

  9. Πέπε said

    7
    Το Μυρτώο, το Καρπάθιο, το Ικάριο και δε θυμάμαι αν υπάρχουν και άλλα, ανήκουν στο Αιγαίο, απλώς δεν υπάρχει λέξη «υποπέλαγος». Το Καστελόριζο, η νότια ακτή της Κρήτης, η ανατολική ακτή της Καρπάθου, όχι.

  10. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα καὶ καλὴ ἐκδρομή στὴ Βεστφαλία γιὰ τὸν Νικοκύρη, γιὰ δὲ τοὺς ὑποδέλοιπους ἐν Ἑλλάδι καλὸ τριήμερο καὶ προσοχὴ στὴ σκορδαλιὰ τοῦ παραδοσιακοῦ μπακαλιάρου: ρίχνει τὴν πίεση.
    Διαβάζω στὴν «πιατέλα» πὼς:

    Ο κανόνας είναι πως τα θηλυκά κατεβάζουν τον τόνο -με εξαίρεση τα παλιά τριτόκλιτα (πχ των ακτίνων)

    Ὡς κάτοικος Ρόδου ἔχω πέσει ἄπειρες φορὲς σὲ «ὑπερδιορθωτὲς» λαθοθῆρες, ποὺ ἐπιμένουν νὰ διορθώνουν τὴν γνωστὴ ροδίτικη (καὶ πανέμορφη) περιοχὴ σὲ «Κοιλάδα τῶν Πεταλουδῶν», προβάλλοντας τὸν συγκεκριμένο κανόνα. Ἐρωτῶ λοιπόν: πεταλούδων ἢ πεταλουδῶν; Σαφῶς δὲν ὑπάρχει λέξη «πεταλοὺς, πεταλοῦδος» (ψυχὴ λεγόταν ἡ πεταλούδα παρὰ τοῖς ΑΗΠ), ἀλλὰ ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι ὁ τόνος δὲν κατεβαίνει. Μήπως… ὑποπέφτω σὲ λάθη;

  11. psi said

    Ωραιο το σχολιο του φιλου για το Μαη και τη Μέυ, αλλα κλεμμενο απο επιστολογραφο του Εκονομιστ 🙂

  12. νεσσίμ said

    και πάλι » προφητικός» ο Μποστ στη «Μήδεια» για τον ταξιτζή:

  13. plintirio said

    Καλημέρα, η Φράνκο δε δολοφονήθηκε στη Βραζιλία του Μπολσονάρο γιατί αυτό έγινε έναν ολόκληρο χρόνο πρίν,
    μπορεί να είναι πολλά πράγματα ο Μπολοσονάρο αλλά αρχηγός του κράτους δεν ήταν τότε.

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3-5 Ουπς, ευχαριστώ!

    4 Η Γαλλίδα υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων είπε ότι έβγαλε τη γάτα της Μπρέξιτ επειδή κάνει φασαρία για να βγει έξω κι όταν της ανοίγει την πόρτα δεν βγαίνει

    8 Τέσσερις φορές το είπε ο αθεόφοβος! (όχι εσύ, ο ρεπόρτερ)

    10 Για τις πεταλούδες έχεις δίκιο -μόνο επιρροή από τα θηλυκά σε -ίδες μπορώ να σκεφτώ.

  15. Νίκος Κ. said

    Το επιτελείο μας επισημαίνει ότι ο Τσιρώνης δεν είναι πλέον υπουργός. Εκτός αν η προφώνηση παραμένει τιμητικά.

  16. # 10, 14 τέλος

    Νομίζω πως όλα τα εις -ουδα, -ούδες δεν κατεβάζουν τον τόνο στην γενική πληθυντικού από τις μηχανικούδες-κοπτορραπτούδες μέχρι τις αρκούδες !!

  17. ndmushroom said

    Η ιστορία με το Καστελλόριζο και το Αιγαίο έχει και κωμικοτραγική συνέχεια. Περισσότερα εδώ: https://twitter.com/fouiter/status/1109354365465387009

  18. Παλιότερο δημοσίευμα για το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο: «Με φόντο τα νεοκλασικά κτίρια, τα καΐκια, το Αιγαίο, αλλά και την ενδυμασία του πρώην Πρωθυπουργού με την σκούρα, σχεδόν «πένθιμη» μοβ γραβάτα και την ήρεμη και σταθερή φωνή του,…»
    Αυτά τα μνημόνια ήταν λάθος πριν αρχίσουν, νομίζαμε ότι άρχισαν με ένα διάγγελμα από ένα νησί του Αιγαίου!

  19. sarant said

    15 Αν και την προσφώνηση γενικά την κρατάνε και οι πρώην, λάθος μου ήταν

    17 Αυτό είναι προστατευμένο περιεχόμενο και δεν φαίνεται.

    18 Καλά λες

  20. # 15

    Σωστόοοος

    Μόνο το μια φορά ΠΑΟΚτσής, για πάντα ΠΑΟΚτσής ισχύει !!

  21. atheofobos said

    14
    Νομίζω ότι το όνομα αυτού του άξιου δημοσιογράφου της ΕΡΤ πρέπει να γραφτεί με χρυσά γράμματα στο νέο μνημείο που πρέπει να στηθεί εκεί.

  22. Pedis said

    Οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν κάνουν διακρίσεις… Συλλαμβάνουν ακόμα και παιδιά. Παρότι ο στρατιωτικός νόμος δήθεν απαγορεύει συλλήψεις παιδιών κάτω των 12 ετών(!), τα ισραηλινά στρατιωτικά καθάρματα συνέλαβαν ένα 8χρονο αγοράκι…

    Άρπαξαν το παιδί μέσα από την τάξη του. Όταν ένας παλαιστίνιος εκπαιδευτικός προσπαθεί να εξηγήσει στους στρατιώτες ότι είναι μικρά παιδιά βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές και τις κάννες των όπλων…

    https://www.imerodromos.gr/ktini-toy-israilinoy-stratoy-syllamvanoyn-8chrono-paidaki-vinteo/

  23. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Προστάτιδα των φαβέλων. Εγώ καταλαβαίνω αυτό που θα ήθελα να είναι. …και ακτιβίστρια μάλιστα, μάλλον θετικά την καταγράφω.
    Αν όμως ακριβολογήσουμε είναι σωστή η φράση; Προστατεύει τις φαβέλες μην τις χαλάσει κάποιος;😊 Από ποιόν απειλούνται;
    Μήπως προστατεύει τους ανθρώπους στις φαβάλες; Πραστάτιδα του πτωχού φαβελοπληθυσμού ίσως;

  24. Pedis said

    η υπουργός δικαιοσύνης στη μεγαλύτερη δημοκρατία …

    https://www.imerodromos.gr/i-israilini-ypoyrgos-dikaiosynis-diafimizei-ton-fasismo/

  25. ndmushroom said

    19
    Η Ομάδα Αλήθειας περιέλαβε τη δήλωση και έφτιαξε σχετικό tweet. Το ίδιο βράδυ, όλως τυχαίως, χρήστης της Wikipedia πείραξε τα λήμματα για το Αιγαίο και το Λύκιο πέλαγος για να τα προσαρμόσει στην «αλήθεια» της Ομάδας Αλήθειας.
    Εδώ και εδώ

  26. ndmushroom said

    (και εδώ το λήμμα για το ίδιο το Καστελλόριζο. Μία από τα ίδια.

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ήξερα ότι πρέπει να προσέχουμε τη διαφορά ανάμεσα στο συνίσταται και στο συνιστάται. Τώρα, χάρη στον γλωσσολόγο Ζούλα, μάθαμε και τη διαφορά ανάμεσα στο συστήνω και στο συνιστώ. Στο επόμενο μάθημα θα διδάξει στον πρωθυπουργό και σε μας τη διαφορά ανάμεσα στον Γιάννη και στον Γιαννάκη. Όσο για τον έτερο Καππαδόκη Λοβέρδο…θεούλης και διαρκής πηγή απόλαυσης. 😊

  28. sarant said

    25 !!!!

    23 Θα μπορούσε να προστατεύει πάντως και τις ίδιες τις γειτονιές -πχ από απόπειρες κατεδάφισης.

  29. Νέο Kid said

    Σπουδαίο άρθρο από την Καθημερινή…
    Ανακάλυψαν το νόμο του Παρέτο με ούτε 100 χρόνια καθυστέρηση…
    Τους πάω ένα στοίχημα ότι το 20% των φορολογούμενων πληρώνει το 80% των φόρων.

  30. Pedis said

    ρε πούστη μου, και δεν είναι καν παλαιστίνια …

  31. Αγγελος said

    Γενικότερα, θα έλεγα ότι τα θηλυκά σε -α κατεβάζουν τον τόνο στη λήγουσα στη γενικη πληθυντικού, εκτός αν είναι αρχαία τριτόκλιτα (των ελπίδων) ή επηρεάζονται από την αναλογία τους (των αράδων, των λεμονάδων, των πεταλούδων… ) Αρχαία τριτόκλιτα σε -λα δεν υπάρχουν, οπότε σαφώς των καρτελών, των ομπρελών και των φαβελών, αν τα θέλουμε σε γενική πληθυντικού. Σε -ρα υπάρχουν, έστω και μόνο η μητέρα κι η θυγατέρα, οπότε για τις φοβέρες π.χ. θα δίσταζα. Πώς να το κάνουμε, σε μερικές περιπτώσεις (ζελεδομπουκίτσες) δεν σχηματίζεται γενική πληθυντικού, ο κόσμος να χαλάσει! Αλλά τα ‘χουμε ξαναπεί όλ’ αυτά.

  32. Αγγελος said

    τα ‘χουμε ξαναπεί όλ’ αυτά

  33. Αγγελος said

    Μα γιατί δεν βγαίνει το λινκ;
    τα ‘χουμε ξαναπεί όλ’ αυτά

    Αυξημένα τεκμήρια για τους κατόχους μεγάλων πισινών

  34. ΣΠ said

    Καλημέρα.

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Αν όμως ακριβολογήσουμε είναι σωστή η φράση;»
    Μήπως, Χαρούλα, θα πρέπει ο κύριος Μουτσάτσος να συμπεριλάβει την έκφραση σε επόμενη, βελτιωμένη και επαυξημένη, έκδοση του βιβλίου του; 😊 Πέρα από την πλάκα, χρησιμοποιούμε συνεχώς τέτοιες εκφράσεις και όλοι καταλαβαίνουμε το νόημά τους. Εν προκειμένω, η Μάριελ Φράνκο πρωτοστατούσε στον αγώνα για την προστασία της φτωχολογιάς των φαβελών από τα αστυνομικά πυρά αλλά και για τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών και εν γένει των απόκληρων.

  36. ΣΠ said

    Χαμός στο Πάντειο: «Πατείς με πατώ σε» σε ομιλία του Ντάνου

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αστυνομικοί που συλλαμβάνουν και παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα από ενενηντάχρονη, επειδή πουλούσε τερλίκια χωρίς άδεια…Άλλο ένα επεισόδιο του «Νόμος και Τάξις» με πρωταγωνίστρια την ελληνική δικαιοσύνη, που όλοι της έχουμε εμπιστοσύνη, κατά το γνωστό στερεότυπο.
    «Περάστε έξω, κυρία μου, να πεθάνετε με την ησυχία σας στο πεζοδρόμιο, να μη μου λερώνετε κι εμένα το ταξί με τα αίματά σας, έχω και πελάτη να περιμένει.» Η λέξη φιλότιμο υπάρχει μόνο στα ελληνικά. Ο ταξιτζής δήλωσε ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του. Έχει αντανακλαστικά πολιτικού ο άνθρωπος.
    Καλά πάμε.

  38. loukretia50 said

    37. O ταξιτζής δεν ήταν ένα φοβισμένο ανθρωπάκι που φοβήθηκε να μπλέξει, ή που έπαθε σοκ και δεν αντέδρασε, αλλά μετά τον απαράδεκτο τρόπο του είχε το θράσος να ρωτήσει τους δημοσιογράφους :
    «Εσείς δηλαδή τι θα κάνατε?» και απάντηση δεν πήρε!!
    Αν δεν κατάλαβα σωστά – μακάρι – διορθώστε με.

  39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Ὑπάρχει ἕνα παροξύτονο θηλυκὸ σὲ -λα πού, ἀντὶ νὰ κατεβάζει, ἀνεβάζει τὸν τόνο στὴ γενικὴ πληθυντικοῦ:
    οἱ βαζέλες-τῶν βάζελων 🙂

  40. ΣοφιαΟ said

    Mog, moggy είναι ο κεραμιδογατος.

  41. loukretia50 said

    39. Οι βουβουζέλες όμως κλίνονται κανονικά, έτσι δεν είναι?
    Τις θυμάστε? https://youtu.be/bKCIFXqhLzo

  42. Χαρούλα said

    13 δίκιο έχεις. Τώρα, βρέθηκαν οι ένοχοι. Και κάποιοι απρόσεκτοι είπαν να πουλήσουν γνώσεις!
    http://www.avgi.gr/article/10937/9685948/kategories-se-dyo-proen-astynomikous-gia-te-dolophonia-tes-mariel-phran-ko

    35 σ’ευχαριστώ για την απάντηση. Φυσικά έτσι είναι. !

  43. NIKOS NIKOS said

    @1

    Στην παρέλαση μην παραλείψετε να σιγοντάρετε τους ΟΫΚΑΔΕΣ στο γνωστό συριζοεπικήδειο άσμα. ( Σιγά και μη δεν το τραγουδήσουνε)

  44. Γιάννης Ιατρού said

    19β Νίκο εδώ (από το επιτελείο τεκμηρίωσης 🙂 🙂 )

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    Παιδιά, ή ο Τσιρώνης θα μας τρελάνει, ή στη Συνθήκη των Σεβρών κοροϊδέψαμε τους Τούρκους και τους βάλαμε να υπογράψουν στο άρθρο 122 ότι το Καστελόριζο είναι νησί του Αιγαίου!

    «ARTICLE 122.
    Turkey renounces in favour of Italy all rights and title over the following islands of the Aegean Sea; Stampalia (Astropalia), Rhodes (Rhodos), Calki (Kharki), Scarpanto, Casos (Casso) Pscopis (Tilos), Misiros (Nisyros), Calymnos (Kalymnos) Leros, Patmos, Lipsos (Lipso), Sini (Symi), and Cos (Kos), which are now occupied by Italy, and the islets dependent thereon, and also over the island of Castellorizzo.
    «

  46. leonicos said

    Καλημέρα από το ηλιόλουστο αλλά κρύο Πήλιο.

    Τουλάχιστον ΄χω ίντερνετ

  47. NIKOS NIKOS said

    Επίσης στην εξέδρα των επισήμων θα πουλάνε και σημαίες- μπαλονάκια φουσκωμένα με Ηδρογόνο (εντολή του όχι για πολύ ακόμα, πρωθυπουργού )

  48. BLOG_OTI_NANAI said

    Καστελόριζο στο Αιγαίο; Αυτό ήταν Last year (1828)!

  49. ΣΠ said

    45
    Το απόσπασμα που παραθέτεις δικαιώνει τον Τσιρώνη. Το Καστελλόριζο το έχει χωριστά από τα νησιά του Αιγαίου.

  50. Γιάννης Ιατρού said

    45: Βλογκ,
    ξαναδιάβασέ το…. ίσα-ίσα που γράφει νησιά του Αιγαίου ….. ΚΑΙ Καστελόριζο, δηλ. το ξεχωρίζει από τα άλλα (γεωγραφικά) αλλά το περιλαμβάνει κατά τα υπόλοιπα θέματα.

  51. BLOG_OTI_NANAI said

    49: Εγώ βλέπω ότι το άρθρο έχει ένα προοίμιο: «the following islands of the Aegean Sea». Οπότε, καθόλου χωριστά δεν έχει το Καστελόριζο διότι αλλιώς θα έπρεπε να γράφει την διαφορετική γεωγραφική περιοχή στην οποία εντάσσεται.

  52. voulagx said

    #48: Γεωγραφικά το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο.
    Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    39: Είσαι μεγάλος προβοκάτορας, κύριε Δημητρη, αλλά θα σου απαντήσω:
    οι βάζελοι-των βαζέλων (αρσενικό)
    οι βαζέλες-των βαζελών (θηλυκό) 😊

  54. ΣΠ said

    51
    …over the following islands of the Aegean Sea…, and also over the island of Castellorizzo.

    Μετάφραση:
    …επί των παρακάτω νησιών του Αιγαίου Πελάγους…, και επίσης επί του Καστελλόριζου.

    Πιο χωριστά δεν μπορούσε να τα έχει.

  55. leonicos said

    31
    κι έσπαγα το κεφαλι μου πώς λέγεται το κουτ΄ιτων ζελεδομπουκιτσών

  56. spiral architect 🇰🇵 said

    Σε πυρηνικό καταφύγιο το επιτελείο για το άτακτο Brexit
    http://tvxs.gr/node/287717
    (έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι)😆😆😆

  57. BLOG_OTI_NANAI said

    54: Δεν χρειάζεται να επανέλθω διότι είναι ξεκάθαρο: σε μια συνθήκη πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική θέση του νησιού. Όμως, σε όλο το άρθρο, μία μόνο γεωγραφική θέση αναφέρεται, και αυτή είναι το Αιγαίο.

    Αλλά μην το παλεύεις τσάμπα διότι και σε άλλες συνθήκες και αναφορές των αρχών του 20ου αιώνα το Καστελόριζο χαρακτηρίζεται ως νησί του Αιγαίου. Μάλιστα όπως βλέπω στη συνθήκη 31 Γενάρη / 3 Φλεβάρη 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν στην Τουρκία ότι πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα όλα τα νησιά του Αιγαίου που κατέχουν, εκτός από την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο.

    Και οι Ιταλοί άλλωστε συμπεριελάμβαναν το Καστελόριζο στα «Ιταλικά Νησιά του Αιγαίου», «Isole Italiane dell’Egeo».

    Κατά συνέπεια στην εξωτερική πολιτική δεν χωράνε επιπολαιότητες.

  58. ΣΠ said

    57
    Τι να παλέψω; Για όποιον ξέρει αγγλικά είναι τόσο σαφές αυτό που παρέθεσες που δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Δες και το σχόλιο 50.

  59. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν πρέπει να έχει υπόψη του κάποιος πώς καταγράφει ένα νησί η νομοθεσία της χώρας του;

  60. leonicos said

    Οδηγός παρέσυρε γυναίκα μοτοσικλετιστή και την εγκατέλειψε.

    Οδηγός άφησε έγκυο γυναίκα μοτοσικλετιστή και την εγκατέλειψε.

    Εδώ το σχήμα κατά το νοούμενον δεν λειτουργεί

  61. dryhammer said

    60. >Οδηγός άφησε έγκυο γυναίκα μοτοσικλετιστή και την εγκατέλειψε.

    http://www.seo.gr

  62. Γιάννης Ιατρού said

    59: Καλά τώρα, οι διάφορες (εσωτερικές) διοικητικές κατατάξεις αρκετές φορές λίγο έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία.
    Και τα Κύθηρα (που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μαζί με τα Επτάνησα, το 1929 υπάχθηκαν διοικητικά στο νομό Αττικοβοιωτίας!! ==> κοντά στη Λιβαδειά θα έπεφταν τότε 🙂 🙂 ) και τώρα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της περιφέρειας Αττικής!! ….

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    62: Όταν αποδεικνύεται από μελέτη του Ali Kurumahmut από το 1998 ότι εξυπηρετεί ακριβώς τα συμφέροντα της Τουρκίας ο διαχωρισμός του Καστελόριζου από το Αιγαίο, θέλει και ρώτημα αυτό που αναφέρω στο σχ. 57, ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν χωράνε επιπολαιότητες»; Ότι εμείς οφείλουμε να επικαλούμαστε όλα τα ιστορικά στοιχεία υπέρ της ένταξης του Καστελόριζου σε διοικητικές αναφορές που το συνδέουν αναπόσπαστα με το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και όχι το αντίστροφο;

  64. ndmushroom said

    63
    Μα γιατί να σταματήσουμε εκεί; Αν είναι να υπερασπιστούμε επιτυχώς τα εθνικά μας θέματα, όποιος λέει εφεξής ότι η Σμύρνη βρίσκεται στη Μικρά Ασία θα διώκεται ως προδότης. Η Σμύρνη βρίσκεται στη Μικρά Ευρώπη (φεύγω τώρα, πάω να διορθώσω τα σχετικά λήμματα της Wikipedia πριν μας προλάβουν οι ανθέλληνες).

  65. Πέπε said

    Παιδιά, διοικητικά το Καστελλόριζο έχει ακολουθήσει τη μοίρα των νησιών του Αιγαίου ή διάφορων κατά καιρούς υποδιαιρέσεών τους, αλλά αυτό δεν του αλλάζει τη θέση.

    Όσο για τη συνθήκη, αναφέρει δύο πράγματα: τα κάτωθι νησιά του Αιγαίου (φράση που ακολουθείται από μια σειρά προσδιορισμών, εκ των οποίων ο τελευταίος -η Κως- παίρνει «και»), και το Καστελόριζο.

    Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου Α, Β, Γ και Δ, και επίσης τους γονείς μου (που δεν είναι συνεργάτες μου).

    Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου Α, Β, Γ, Δ και τους γονείς μου (που συμπεριλαμβάνονται στους συνεργάτες μου).

    Λέξεις όπως «και» ή «επίσης» δεν μπαίνουν επειδή μας περίσσευε μελάνι αλλά για κάποιον άλλο λόγο.

  66. Γιάννης Ιατρού said

    63: Όταν υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας στηριζόμενοι σε έωλα επί του συγκεκριμένου θέματος επιχειρήματα, δεν προφέρουμε τίποτα το καλό στην χώρα μας. Η Ελληνικότητα του νησιού είναι αδιαμφισβήτητη. Τέλος πάντων, ας το αφήσουμε έτσι.

  67. Πισμάνης said

    Ο «Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός» ορίζει τό Aegian sea γιά δικούς του εσωτερικούς λόγους.
    Αιγαίο, Βαλκάνια, Μακεδονία, Ευρώπη, σάν γεωγραφικοί όροι, είναι απροσδιόριστοι. Δέν ορίζονται μέ συμφωνίες. Ο καθένας τούς αντιλαμβάνεται κατά πως νομίζει.
    Άν ο συμπαθής δήμαρχος θέλει νά πιστεύει οτι τό νησί του βρέχεται από τό Αιγαίο, μέ ‘γειά του μέ χαρά του.
    Άν ο κ. Αναστασιάδης πιστεύει οτι η χώρα του βρίσκεται στήν Ευρώπη, ποιός θά αντιλέξει.
    Άν η φυλή Καλάς θέλει νά περνιέται γιά μακεδονική, θά πεί κανείς; όχι;
    Καί μιά που τό ‘φερε η κουβέντα, «Κούμ Μπουρνού» (αμμώδης μύτη), τό βόρειο άκρο τής Ρόδου καί «Άσπρος Κάβος» ακροτήριο τής Μικράς Ασίας!
    Θά προσπαθήσω νά παραθέσω καί λίνκ σέ χάρτη τού 1908 άν τά καταφέρω. ΕΔΩ.

  68. BLOG_OTI_NANAI said

    Η σοβαρότητα του ζητήματος δεν έχει σχέση με τη θέση του νησιού, αλλά με τη θέση του υπουργού. Και να φανταστεί κανείς ότι έτσι το αναγνώριζαν οι Τούρκοι:

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    64: Όταν γράφεις βλακείες για ψεκασμένους, πρέπει να στο επισημάνει κάποιος ή μπορείς να το δεις και μόνος σου;

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    65: Ακριβώς, και γι’ αυτό το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να δεχτούμε ότι συμβαίνει και με την συνειδητή απουσία προσδιορισμού διαφορετικής γεωγραφικής κατάταξης

  71. NIKOS NIKOS said

    @ 1, 66

    και πούσαι να πάτε στο Μεζεδοπωλείο του Αλέκση εκεί που τρώνε και άλλοι σύντροφοι.
    Μπορείς να του ζητήσεις στο κουρκούτι του μπακαλιάρου να ρίξει έξτρα κάρυ (ινδοευρωπαίος γαρ).
    Επίσης μην παραλείψετε την διάσημη σαλάτα vegan ( αδυναμία του οικολόγου Τσιρώνη) . Περιέχει organic κουτόχορτα με τσερνομπιλικά βλήτα και μακεδνοσκοπιανή sauce (dragan-zaef).
    Προσωρινά το μαγαζί δεν προσφέρει χαλβά για κέρασμα μέχρι να κατοχυρώσουν οι Πριστινιώτες το όνομα.
    Αντ’ αυτού κυδωνάκι με κανέλα. Έρχονται δύσκολες γαλάζιες μέρες πρέπει να προετοιμαζόμαστε για άφθονη λιτότητα.

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    Βλέπουμε πως και οι ίδιοι οι Τούρκοι είχαν εντάξει το Καστελόριζο στο Αιγαίο, ένας ιστορικός λόγος παραπάνω δηλ. ώστε να μην αποδεχόμαστε εμείς τέτοια επιχειρήματα:

  73. Χαρούλα said

    Απορία αφελούς. Προς τι, όλη η συζήτηση για το Αιγαίο-Καστελλόριζο;

    Αν προσπαθούμε να κάνουμε αντι-συμ-πολίτευση, ο Τσιρώνης έχει δίκιο ή άδικο ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζει ο καθένας.
    Διαφορετικά, το Καστελλόριζο είναι Ελληνικό ανεξάρτητα σε ποιά νερά βρίσκεται! Μήπως το Αιγαίο δεν το επιβουλεύονται εχθροί; Στο Αιγαίο είναι ελληνικό και διπλα δεν είναι;;;
    Αντε τώρα να ανοίξουμε και Καστελλοριζικό!

    Συμπατριώτες μου, από δώ πάνω στην άκρη της Ελλάδας, χαλαρώστε! ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε όλοι. Φτάνει να το πιστεύουμε. Να το έχουμε στην ψυχή μας.
    Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί.

  74. Μαρία said

    και η εαρινή σύναξη των μπατριωτών στα σχόλια.

  75. Μαρία said

  76. Γιάννης Ιατρού said

  77. ΣΠ said

    76
    Σε πρόλαβα (#34)

  78. Γιάννης Ιατρού said

    77: Σωστά!

  79. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
    Ωραία τα μεζεδάκια, και μου άρεσε και η κουβέντα περί του συστήνω-συνιστώ, που αν και φαίνονται ίδια, έχουν τη λεπτή ειδοποιό διαφορά τους. Π.χ. όσον αφορά αντικείμενα, και όχι ενέργειες, χρησιμοποιούμε το «συνιστώ» («Σου συνιστώ το κρασί Τάδε»), και όχι το «συστήνω»). Έτσι ακριβώς και ο Γιάννης Βογιατζής «συνιστά ψυχραιμία».

    To πράγμα μπερδεύεται περαιτέρω βεβαίως, με το «συνιστάται – συνίσταται», και νομίζω συχνά ακούμε όλοι μας να γίνεται λανθασμένος τονισμός.

    Όσο για τα πελάγη, και βέβαια η Γαύδος (του Λιβυκού) δεν ανήκει στο Αιγαίο. Αλλα και συμμετρικά να ήταν βόρεια της Κρήτης, θα ανήκε σε ένα πέλαγος που εγώ τουλάχιστον το έμαθα Κρητικό…

  80. giorgos said

    «… Γιὰ τὸ Αἰγαῖο ἐπὶ τοῦ παρόντος δὲν μπορεῖ τίποτε νὰ εἰπωθῇ, διότι αὐτὸ ἀποτελεῖ πλεούμενο σὲ πρωτοφανῆ δεκακυμία ἐν κρανίοις. Οὐδεὶς μπορεῖ νὰ ἀντιληφθῆ πώς προέκυψε ἡ «ἑλληνοτουρκικὴ διένεξη» γιὰ τὸ Αἰγαῖο – οὐδεὶς μπορεῖ νὰ ἀντιληφθῆ τί δουλειὰ ἔχουν ἡ Ἑλλάδα καὶ ἡ Τουρκία μὲ τὸ Αἰγαῖο καὶ πώς ἀνακατώνονται σ’ αὐτό. Οὐδεὶς μπορεῖ νὰ καταλάβη γιατί τὸ Αἰγαῖο ἄδειασε καὶ οὐδεὶς μπορεῖ νὰ ἀντιληφθῆ γιατί ὁ EOT δὲν σταματᾶ πλέον νὰ συζητῆ περὶ «ἔργων ὑποδομῆς».

    Ἐν τῷ μεταξὺ ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριὰ μὲ τὸ «δίκαιον τῆς θαλάσσης», τὸ «διεθνὲς δίκαιον», τοὺς «ἐναέριους χώρους», τοὺς «αἰγιαλούς», τὰ «χωρικὰ ὕδατα», τὶς «ὑφαλοκρηπίδες», τοὺς «εἰδικοὺς» καὶ τὰ «σεμινάρια», κοντεύομε νὰ πάθωμε κυριολεκτικὴν σύνθλιψη ἐγκεφάλου. Αὐτὰ ὅλα προέρχονται ἀπὸ ἕνα καὶ μόνο γεγονός: ὅτι οἱ ὁμιλοῦντες περὶ θαλάσσης δὲν εἶναι εἰς θέση νὰ γνωρίζουν ὅτι τὸ νερὸ ἔχει ποιότητες καὶ δὲν εἶναι ὅλη ἡ θάλασσα τὸ ἴδιο. Ὅτι δηλαδὴ τὰ διάφορα πελάγη ἀποτελοῦν διαφόρου εἴδους βιοαισθητικὲς ἑνότητες κι ἂς φαίνωνται ὅλα τὸ ἴδιο. Δὲν μποροῦν νὰ ξεχωρίσουν πού τὸ νερὸ σχηματίζει βουνὸ καὶ πού πεδιάδα, πού δάσος καὶ πού ξέφωτο, καὶ γι’ αὐτὸ καταφεύγουν στὰ ἄνευ περιεχομένου νοήματα καὶ στὰ βιβλία. Ἀλλὰ οὔτε κι ἐκεῖ βλέπουν τὰ πράγματα, διότι τοὺς ἐμποδίζουν ἄλλες τρέχουσες ἔννοιες, ὅπως «Ἑλλάς», «Τουρκία» κ.λπ. Ἂν ὅμως ἀνοίξη κανεὶς ὁποιονδήποτε χάρτη μεσαιωνικῆς ἱστορίας σὲ ὁποιανδήποτε γλῶσσα τοῦ κόσμου, θὰ ἴδη νὰ σχηματίζωνται ἀνὰ τοὺς αἰῶνες οἱ πιὸ παράξενοι σχηματισμοὶ ἐπὶ τοῦ χώρου τοῦ Αἰγαίου. Αὐτὸ ὅμως δὲν μποροῦν νὰ τὸ «διαβάσουν», τὸ θεωροῦν «παρελθὸν τῆς ἱστορίας» καὶ εἰσάγουν ἔννοιες καὶ «παραγράφους» τοῦ διεθνοῦς δικαίου πού οὐδεμίαν ἐφαρμογὴ μποροῦν νὰ ἔχουν. Διότι αὐτοὶ οἱ συνεχεῖς ἐπὶ τοῦ Αἰγαίου σχηματισμοὶ κατὰ τὴν ἱστορία τῆς Μεσογείου δείχνουν ἀκριβῶς ὅτι τὸ Αἰγαίου δὲν ἔχει νὰ κάμη μὲ τίποτε τὸ «παράκτιο». Τὰ ὅρια του εἶναι καθαρὸ θέμα διαβήτη (τῆς Εὐβοίας συμπεριλαμβανομένης). Τὸ Αἰγαῖον ὑπῆρξε ἕνας αὐτοδύναμος ὀργανισμὸς τῆς Μεσογείου, μία αὐτοτελὴς διάσταση τῆς εὐρύτερης εὐρωρωμαϊκῆς περιοχῆς καὶ ὡς ἐκ τούτου διεθνής. Ἡ ἀνατολικὴ Μεσόγειος εἶναι τόσο ἑλληνική, τουρκικὴ ἤ εὐρωπαϊκή, ὅσο εἶναι καὶ ἀραβική…….»
    Από βιβλίο τού Γ.Κ.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ε,αφού ήρθε ο λόγος στο Καστελόριζο, στη Μεγίστη, ας μνημονεύσουμε έναν φωτισμένο παιδαγωγό που πρωτοστάτησε στην πνευματική πρόοδο των παιδιών του νησιού. Τον Αχιλλέα Διαμαντάρα, γεννημένο το 1858:

    «Είμαι από τη Μεγίστη
    Και με προθυμίαν πλείστην
    Μελετώ όσο μπορώ.
    Γράμματα εάν δεν μάθω
    Τι πολλά κακά θα πάθω
    Θάμαι κούτσουρο ξηρό.
    Το λοιπόν να μελετώ
    Πάλιν αν καλώς σπουδάσω
    Τα όνομά μου θα δοξάσω,
    Την πατρίδα θα τιμήσω
    Και το Έθνος μου αυτό.»

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.e-kastellorizo.gr/index.php/achilleas_diamantaras/&ved=2ahUKEwifoez_w5jhAhXOCOwKHePoDNk4FBAWMAh6BAgAEAE&usg=AOvVaw3MAQuM8D8pkStnuALzXyE3

  82. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως σήμερα έξω έχουν βγει παντού στους δρόμους, ΗΒ #PutItToThePeopleMarch, στη Γαλλία #giletsjaunes, στη Γερμανία #artikel13demo, αλλά εμείς εδώ τριήμερο… 🙂

  83. Μαρία said

    51
    Το ξεχωρίζει αλλά όχι επειδή ανήκει ή δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά επειδή δεν ανήκε στην Ιταλία, όπως η πρώτη ομάδα. Το Καστελλόριζο τελούσε υπο γαλλική κατοχή.
    Βάζω και το πρωτότυπο:
    La Turquie renonce, en faveur de l’Italie, à tous ses droits et titres sur les îles de la mer Égée, savoir : Stampalia (Astropalia), Rhodes (Rhodos), Calki (Kharki), Scarpanto, Casos (Casso), Piscopis (Tilos), Misiros (Nisyros), Calimos (Kalymnos), Leros, Patmos, Lipsos (Lipso), Simi (Symi) et Cos (Cos), actuellement occupées par l’Italie et les îlots qui en dépendant, ainsi que sur l’île de Castellorizzo.
    http://mjp.univ-perp.fr/traites/1920sevres.htm#III

  84. venios said

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το θόρυβο γύρω από το Καστελλόριζο και το Αιγαίο – και δεν άκουσα ακριβώς τι είπε ο Τσιρώνης. Είτε ανήκει στο αιγαίο είτε όχι (τι θα πει ‘ανήκει’; Μπορεί να ανήκει διοικητικά αλλά όχι γεωγραφικά, οπότε έχουμε διάλογο κουφών, κλασικό παράδειγμα ασυνεννοησίας), το Κ. είναι ελληνικό, ανήκει στην ελληνική επικράτεια, δεν το αμφισβητεί κανείς. Αν κάτι παίζει με το Καστελόριζο είναι τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου, από τα οποία ούτε οι εθνομηδενιστές ούτε τα εθνίκια δε θα δουν δεκάρα – πλην βέβαια όσων θα πάρουν μίζες…

  85. Δημήτριος Γ. said

    Αυτές τις μέρες βρίσκομαι υπό …κατάστασιν «πολιορκίας» διότι χρειάζεται να «επαναπιστοποίησω» τα διαπιστευτήριά μου στο επαγγελματικό μου αντικείμενο και τρέχω και δεν φτάνω. Θα επανέλθω όμως …Δημήτριος και υπό καθεστώς πλήρης ελευθερίας, από την Δευτέρα, αφού διαβάσω το «εθνεγερτικό» άρθρο του Νικο-κύρη και τα σχόλιά σας τα οποία θα κριθούν, όπως πάντα, με την πρέπουσα …θυμηδία.

    Προς το παρόν τα εξής …ολίγα (;-p)

    1. Ο πολιτικός κόσμος ως υποσύνολο του λαού, συμπεριφέρεται και με ανάλογο τρόπο. Δεδομένου ότι ο νέος-«έλληνας(;)» είναι κατά μέσον όρον ένας ξερόλας, ημιμαθής, «ελληνάρας», συμβουλή μου είναι, να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις για τις γνώσεις αυτών που (δήθεν) σας …κυβερνούνε. Ας μοστράρουν «μάστερς» και διδακτορικά «μερικοί»· απλοί αγράμματοι «εργολάβοι» είναι οι άνθρωποι. Τ’ αφεντικά τους υπηρετούν, και απλώς καταφεύγουν στις προσωπικές τους εμμονές, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, κάνοντας …recycling σοβαροφάνειας, ο ένας με τον άλλον, σε μία απέλπιδα, πλην όμως πετυχημένη, προσπάθεια παραπλάνησης του λαού που οι ίδοι, εντέλει, διαγουμίζουν. Με δυό κουβέντες: Όποιος παίρνει στα σοβαρά όλους αυτούς τους επιβήτορες της πολιτικής, αυτούς τους παλιάτσους-πολιτικάντηδες, ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ, μάλλον δεν είναι σοβαρός ο ίδιος.

    2. Είμαι Καστελλοριζιός από παππού προς πάππο και έχω αυξημένη ευαισθησία στα όσα λέγονται για αυτή την εσχατιά της (παρούσας) ελληνικής επικράτειας. Όταν όμως διαβάζω ιδεοληπτικές ανοησίες που λέγονται μόνο και μόνο για να υπερασπίσουμε, δίκην αυτοκλήτου συνηγόρου, τον (όποιος και αν αυτός είναι) κομματικό μας «σύντροφο», τότε η ευαισθησία μου γίνεται οργή. Φτάσαμε δηλαδή στο έσχατο σημείο να χρησιμοποιούμε χάρτες του (αμφιβόλου εγκυρότητας) wikipedia ως αδιάψευστα τεκμήρια; Για να τελειώνουμε λοιπόν με τα φληναφηματικά ευτράπελα ορισμένων, ιδού (για όσους ενδιαφέρονται) η ορθή (ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε στο κέντρο) τοποθέτηση. Απλώς η αλήθεια: Καμία σημασία ΔΕΝ έχει αν το Καστελλόριζο (με δύο λάμδα) βρίσκεται στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού. Σημασία έχει ότι η Μεγίστη, με περίπου 12 τετραγωνικά χλμ. έκταση, μόνον, ΕΙΝΑΙ ήδη από τα χρόνια των Δωριέων ένα ελληνικό νησί. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θεωρεί η Ελλάδα, ως κυρίαρχη χώρα, το ο,τιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι του εδάφους της, και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Συνεπώς, αφήστε τα διάφορα φιρμάνια, εφημερίδες της κυβερνήσεως και διεθνείς συνθήκες, το ζητούμενο (για εμένα τουλάχιστον) είναι αν η εκάστοτε ελληνική(;) κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το status quo στην περιοχή αυτή προς συμφέρον φυσικά της Ελλάδος (το αναφέρω διότι για πολλούς ελληνόφωνους, αυτό δεν είναι δεδομένο).

    Η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να …»χωνέψει» την παρουσία του Καστελλόριζου, ακριβώς λόγω του σημείου όπου βρίσκεται. Διότι αν δεν υπήρχε, οι «φίλοι μας και γείτονες εξ ανατολών» θα είχαν ήδη αρχίσει (δικαίως και εύγε τους) ένα ατέλειωτο «πάρτι» αποκλειστικής εκμετάλλευσης (και όχι απλώς με το στανιό, συν-εκμετάλλευσης με την Ελλάδα) των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Αν το Καστελλόριζο αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ή την κερκόπορτα της ελληνικής διπλωματίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο οι ελληνικές(;) κυβερνήσεις ξέρουν καλό …σκάκι, κάτι για το οποίο -ομολογώ- δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

    Νά ‘στε όλοι καλά!

    ΔΓΠ

  86. ndmushroom said

    …και έτσι, ξεκινώντας από τη δήλωση του Τσιρώνη «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο, γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, τι να κάνουμε τώρα» περάσαμε στο «όσοι λένε ότι το Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο κάνουν κακό στα εθνικά θέματα» και καταλήξαμε στο «το Καστελλόριζο είναι ελληνικό, κι ας μην αρέσει στους εθνομηδενιστές Συριζαίους». Και αυτό που θα μείνει στο μέσο Έλληνα είναι ότι ο Τσιρώνης είπε ότι το Καστελλόριζο δεν είναι ελληνικό.

  87. Georgios Bartzoudis said

    (α) «…συστήνω [sistíno] -ομαι & (σπάν.) συσταίνω [sisténo] –ομαι…»

    # Σύσταση, λέγουσι τινές εν Μακεδονία τη διεύθυνση (κατοικίας κλπ κάποιου): «Γιανννακός πήγι φαντάρους. Αν θέλ’ς να τουν γράψ’ς, η σύσταση τ’ είνι….»

    (β) Πολύ καλά, όπως πάντα, τα σαββατιάτικα μεζεδάκια. Παρόλα αυτά, εμένα μου θύμισαν το άσμα (του Μικρούτσικου, νομίζω): «Του δώσαμε ποτό, του δώσαμε και μέντα, μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα»! Και βέβαια το «φονικό» των ημερών ήταν η αισχρότητα (ου μην αλλά και ανηθικότητα) της απογόνου του αξέχαστου μελωδοποιού και η αποπομπή της από το ευρωψηφοδέλτιο (Ε! να πω και γω μια καλή κουβέντα για τον Σύριζα!).

  88. Γιάννης Ιατρού said

    86: Έτσι, ακριβώς!

    87β: Δεν βλέπω να ψέγετε όμως την διατήρηση στο ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης του ευρωβουλευτή της που έπαιρνε (παρακρατούσε) το 60% του μισθού των από τον ίδιο διορισμένων μαϊμού συνεργατών του στην Ε.Ε. Διάφορα ήθους!

  89. Μαρία said

  90. Μαρία said

    88β
    https://www.efsyn.gr/politiki/114028_katadiki-gia-ton-ergodoti-noti-mitaraki

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να προσληφθείς στο δημόσιο ή σε μια εταιρεία σού ζητάνε αντίγραφο ποινικού μητρώου. Για να σε ανακηρύξουνε υποψήφιο βουλευτή, ευρωβουλευτή, δήμαρχο, μπα, ε; Και μετά κουνάνε το δάχτυλο στους ψηφοφόρους, επειδή ψηφίζουν λαμόγια.

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    86: Εδώ ειπώθηκε ότι ο κάθε ένας, ανάλογα με την ευαισθησία της θέσης που βρίσκεται, πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή σε όσα λέει ή δεν λέει.

    Αν από αυτό, σε κάποιον μείνει αυτό που έγραψες στην τελευταία φράση, ότι δηλ. εδώ ειπώθηκε πως «ο Τσιρώνης είπε ότι το Καστελλόριζο δεν είναι ελληνικό», προφανώς είναι βλάκας. Αλλά αν κάποιος είναι βλάκας, και καταλαβαίνει άλλα από εκείνα που του λένε, τότε φταίει ο ίδιος και δεν φταίει εκείνος που εκθέτει τις σκέψεις του.

    Επίσης, φταίει και ο προβοκάτορας, που επαναλαμβάνει ΔΙΑΡΚΩΣ αυτό που ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ, βοηθώντας τον βλάκα να εμπεδώσει τελικά αυτό που δεν θα έπρεπε να καταλάβει…

  93. mitsos said

    Καλησπέρα και από εδώ.
    Καλά και πιπεράτα τα μεζεδάκια που μάζεψε ο οικοδεσπότης . Ίσως για αυτό δεν με έβγαλε και εμένα στα πιάτο με τα μεζεδάσκια να με «τιμήσετε» …

    Γιατί ; Αφού δεν το έγραψε ο Νίκος ας το γράψω εγώ. Του έστειλα μήνυμα για κάποιον Δημοσιογράφο που χρησιμοποίησε την λέξη «συνεντευκτής» ( λέξη που ήμουν σίγουρος πως δεν υπήρχε ) …αλλά ο Νικοκοίρης ευτυχώς μου απάντησε με ένα σοφό ερώτημα ( Δεν υπάρχει λες η λέξη στα λεξικά ; )… Την πάτησα ( μη σας πω την «Ζούληξα» ) …Ας πρόσεχα

    Όσο για τους υποψηφίους … Συμφωνώ με του προηγούεβους πως σωστά ο Συριζα αποδέχτηκε την παραίτηση της κ. Λοϊζου που έπρεπε να είχε ενημερώσει και να μην είχε αποδεχτεί εξ αρχής την πρόταση . Για τους Γαλαζόμαυρους όχι δεν περιμένω αντίστοιχη πρακτική … έχουν ξεπεράσει τέτιοιες αναστολές για τον εαυτό τους … αν και υπάρχουν σίγουρα και εκεί κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις

    Ωστόσο με προβληματίζει η βιαιότητα κάποιων αντιδράσεων και ο αυτοματισμός στα ανακλαστικά της κοινωνίας … και θα αρκεστώ σε ένα τραγουδάκι.

  94. sarant said

    Χαιρετώ από το Μοναστήρι της Βεστφαλίας

    40 Α, γίνεται ακόμα καλύτερο! Μερσί Σοφία!

    44 Μερσί

    45 Το αντίθετο λέει

    54-65 Ε, ναι

    85 Κανείς δεν είπε πως δεν είναι ελληνικό νησί. Όσο για τα 2 λ, είχε κάνει διαμαρτυρία ο δήμαρχος στον Μπαμπινιώτη, που είχε γράψει (ετυμολογικώς ορθά) Καστελόριζο

    91 Πιθανόν να ζητάνε όταν κατατίθεται το ψηφοδέλτιο, πληρώνεις το παράβολο και γίνεται ο τυπικός έλεγχος Αλλά δεν νομίζω.

  95. Μαρία said

    94
    Μη λες Ε, ναι. Διάβασε το σχόλιο 83.
    Το Κ. ήταν γαλλικό, γι’ αυτό αναφέρεται ξεχωριστά στη συνθήκη.

  96. sarant said

    95 Όμως και πάλι δεν θεωρείται ότι βρίσκεται στο Αιγαίο.

  97. Μαρία said

    96
    Δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Παραχωρεί στην Ιταλία τα παρακάτω νησιά του Αιγαίου: ….. που κατέχονται ήδη απο την Ιταλία όπως επίσης και το Καστελόριζο (που δεν κατέχεται απ’ την Ιταλία) . Πρόσεξε και την άνω κάτω τελεία.

  98. NIKOS NIKOS said

    Πάντως τον Τσουρώνη για δήμαρχο δεν πρόκειται να τον ψηφίσουνε ούτε κονσερβοποιημένες σαρδέλες Ατλαντικού. Ούτε καν τα αδέσποτα σκυλιά. Ή μήπως;

  99. Γιάννης Ιατρού said

    95, 96: και τα δύο (γεωγραφία + κυριότητα) μπορεί να ισχύουν, δεν αλληλοαποκλείονται.
    Έτσι κι έτσι μετά ένα χρόνο από την συνθ. των Σεβρών (1920), το 1921, πήγε κι αυτό (πουλήθηκε) στους Ιταλούς.
    Και μετά στη συνθ. της Λωζάνης (1923 πλέον) αναφέρεται επίσης με ιδιαίτερο τρόπο (Άρθρ.. 15):
    … Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου,…. Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελορίζου,,,/

  100. Γιάννης Ιατρού said

    98: κανένα ετυμολογικό για το επίθετο αυτό έχεις; Να ξαλαγράρουμε λίγο….

  101. Triant said

    91: Δεν νομίζω ότι οι εταιρίες ζητάνε αντίγραφο ποινικού μητρώου. Εμένα πάντως, δύο φορές δεν μου ζήτησαν.
    Θεωρώ μάλιστα ότι καλώς κάνουν. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς όπου κι εκεί ενδιαφέρουν συγκεκριμένες καταδίκες.

  102. Λευκιππος said

    87 Είναι του Χατζηδάκη σε στίχους Γκάτσου, ο Γιάννης ο φονιας……..🙄

  103. Μαρία said

    99
    Το άρθρο 15 της Λωζάνης επαναλαμβάνει το άρθρο 122 της συνθήκης των Σεβρών, που αναφέρθηκε παραπάνω, όταν έγινε κι η οριστική παραχώρηση των νησιών στην Ιταλία.
    Δεν βλέπω τον ιδιαίτερο τρόπο. Κι αν ακόμη δεν αλληλοαποκλείονται, δεν είναι προφανές οτι το Καστ. ρητά δεν ανήκει στο Αιγαίο

  104. Γιάννης Ιατρού said

    99: Πρός επίρρωση παραθέτω το κείμενο από τις δύο συνθήκες, της Λωζάνης (1913, αφού πλέον το Καστελόριζο ήταν και αυτό υπό Ιταλική κυριότητα) και των Σεβρών (1920, όταν ήταν ακόμη υπό Γαλλική κυριότητα). Εϋκολα διαπιστώνει κανείς πως τα κείμενα δεν έχουν διαφορά (έχει πέσει κοπυπάστωμα… 🙂 ), ειδικά επί του θέματος της αναφοράς στο Καστελόριζο (… ainsi que sur l’île de Castelloriz*)

  105. Γιάννης Ιατρού said

    103: Μαζί σχεδόν γράφαμε 🙂
    Ναι, δεν γράφει κάτι ρητά, όπως λες, αλλά είναι αξιοσημείωτο πως κατά κάποιον τρόπο το ξεχωρίζει, αλλώς θα το είχαν στην ίδια σειρά με τ΄άλλα, τελευταίο. Αλλά όπως κι εσύ είπες, πρόκειται για κοπυπάστωμα και τότε λίγο τους ενδιέφερε αν ήταν στο Αιγαίο ή σε άλλο πέλαγος κλπ. κλπ.

  106. Μαρία said

    105
    Χάρτες διαβάζουμε αλλά χάρτες δεν βλέπουμε

  107. Pedis said

    Από την ενδιαφέρουσα και σχολαστικώς διαφωτιστική συζήτηση έχω καταλάβει ότι :

    1) εθνοαπειριστές και μπαμπινιωτικοί και εθνομηδενιστές και σαραντακιστές διαφωνούν στον αριθμό των λάμδα.

    2) επειδή μιλάμε για δύο διαφορετικά νησιά, με δύο λάμδα δεν ανήκει στο Αιγαίο, μ’ ένα λάμδα, ναι.

  108. Γιάννης Ιατρού said

    105: κι απ΄αυτούς έχουμε 🙂 http://mjp.univ-perp.fr/traites/1920sevres1.gif

  109. Μαρία said

    Α χα, χα,
    https://books.google.gr/books?id=SAraAAAAMAAJ&q=%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF+%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%82&dq=%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF+%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjw77nUs5nhAhXQmLQKHb9dBswQ6AEINzAC
    Β. Α., περιβρέχεται από τό Λύκιο πέλαγος. Ν.Δ., περιβρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

    Κι απο τι εκδοτικό οίκο!
    https://www.politeianet.gr/books/9789607931238-pantelis-kon-pantelis-eleutheri-skepsis-i-istoria-kai-i-dialektos-ton-katoikon-tis-nisou-megistis-kastellorizou-58426

  110. Νίκος Κ. said

    Πάντως από ότι βλέπω στον χάρτη τού Marineregions.org
    http://www.marineregions.org/gazetteer.php?p=details&id=3315
    το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο

  111. Μαρία said

    107
    Και με 2 ρ η παλιά γραφή.

    108
    Εδώ είχα παραπέμψει αλλά χάρτη δεν μπόρεσα να βρω. Δεν μας διαφωτίζει πάντως, εφόσον δεν κατονομάζει τις θάλασσες.

  112. Νίκος Κ. said

    110 (συνέχεια) και η πρωτογενής πηγή:

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό
    International Hydrographic Organization, Limits of Oceans and Seas
    3rd Edition 1953

    το Αιγαίο δεν περιλαμβάνει το Καστελλόριζο

    Click to access IHO1953a.pdf

  113. Γιάννης Ιατρού said

    111β: γιαυτό έγραψα (105) Μαρία πως όταν κάνανε αυτές τις συνθήκες δεν πολυνοιάζονταν για την ακριβή ονομασία του πελάγους 🙂

  114. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    Μπαίνω αργά στην ανάρτηση, μόνο και μόνο για το θέμα του Καστελλορίζου. Οι περισσότεροι σχολιασταί (με επικεφαλής τον εκλεκτό χριστιανό λόγιο κ. Blog-oti-nanai και τον κακόψυχο Ιατρού) προσπάθησαν βλακωδώς να ξανα-ανακαλύψουν τον Τροχό, αναρτώντας παλιούς Χάρτες που ούτε οι ίδιοι είναι εις θέσιν να εκτιμήσουν

    Το Επιτελείο μας σάς δίνει αμέσως την απάντηση στο θέμα που προέκυψε από την Δήλωση Τσιρώνη: Γεωγραφικώς το Καστελλόριζο ΔΕΝ ανήκει στο Αιγαίο, αλλά Πολιτικώς ανήκει (σύμφωνα με την Ελληνική Άποψη), διότι επεκτείνει την ΑΟΖ των Δωδεκανήσων μέχρι την Κύπρο και ΔΕΝ επιτρέπει στην Τουρκιά να έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο

    Για να ξεστραβωθείτε, διαβάστε το αριστουργηματικό άρθρο του κορυφαίου (παγκοσμίως) ειδικού για θέματα ΑΟΖ, Ελληνοαμερικανού καθηγητού Θεοδώρου Καρυώτη.

    Για περισσότερο ξεστράβωμα, δείτε τί είπε στην σημερινή (Σαββάτο 23/3) εκπομπή του Αυτιά («Σκάϊ΄», ώρα 9.25 το πρωΐ) ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου και υποψήφιος Α΄ Αθηνών με την Νουδούλα, Άγγελος Συρίγος (από το 2:27:20 μέχρι το 2:30:30 του βίντεο)

    ΑΝΑΡΤΩ τον περίφημο χάρτη καθηγητού Καρυώτη με τις ΑΟΖ (που δεν θα τον εύρισκε ο αδαής κ. Blog-oti-nanai ούτε στην 7η μετενσάρκωσή του…), για να αντιληφθείτε γιατί έχει γίνει όλος αυτός ο πανικός με την «χριστιανική» (σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω) δήλωση του οικολόγου Τσιρώνη:

    Διότι αν το Ελληνικό Κράτος δεχτεί ότι το Καστελλόριζο ΔΕΝ ανήκει στο Αιγαίο (ως συνέχεια των Δωδεκανήσων), παραδίδει τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο (αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ) στα χέρια της Τουρκιάς και της Αιγύπτου. Τόσο απλό είναι το θέμα με την δήλωση Τσιρώνη, αλλά επί 17 ώρες δεν μπόρεσαν να το αντιληφθούν οι επιφανέστεροι σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου, του κ. Σαραντάκου συμπεριλαμβανομένου


  115. Μαρία said

    112
    Αυτό είναι σίγουρο. Και ο Ήλιος, εγκυκλοπαίδεια των εθνικοφρόνων, αναφέρει οτι με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων πήραμε κι ένα μέρος «της Λυκίας θάλασσας».

    113
    Ακριβώς.
    Ρε τι ζούμε! Τύφλα να ‘χει η χρυσή αυγή.
    https://twitter.com/nikosalepis/status/1109379608938512385

  116. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Σχολίου 114 συνέχεια…

    Όσο για τα σημερινά μεζεδάκια, απαξιώ να ασχοληθώ: Ο κ. Σαραντάκος, κατά την προσφιλή του μέθοδο, ασχολείται με ανθυπολεπτομέρειες παγκοσμίως αγνώστων. Για μία ακόμη φορά, σνόμπαρε τα μεζεδάκια ολκής που του υπέδειξε το Επιτελείο μας κατά την διάρκεια της εβδομάδος, μόνο και μόνο επειδής αυτοί που υπέπεσαν στις γκάφες είναι Συριζαίοι (π.χ. η 4πλή γκάφα του συριζαίου δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γ. Παντελάκη, που ξανα-υπέδειξε ο σχολιαστής Αθεόφοβος στο 8.)

    Με την ευκαιρία: Το πόσο στρατευμένο στα Ιδεώδη της Αριστεράς είναι το παρόν Ιστολόγιο, επιβεβαιώνεται και από το εξής απλό: Επί 10 ώρες βοά όλο το ρωμέικο Twitter + Facebook για την παρακάτω μεγάλου βεληνεκούς είδηση και ουδείς σχολιαστής φιλοτιμήθηκε να την αναρτήσει

  117. Πέπε said

    @111:
    > > Και με 2 ρ η παλιά γραφή.

    Με δύο L και δύο z στη συνθήκη των Σεβρών! (βλ. #104)

  118. Πέπε said

    Παρεμπιπτόντως, έχει ενδιαφέρον πώς δίνουν τα ονόματα οι δύο συνθήκες:

    Τα «Πισκοπή (?)» (=Τήλος) και Μίσυρος (=Νίσυρος) δεν τα είχα ξανακούσει. Η Κάρπαθος είναι η μόνη που αναφέρεται αποκλειστικά με το παρεφθερμένο ιταλικό όνομα Σκαρπάντο, ενώ για τα περισσότερα άλλα δίνονται δύο ονόματα, που το ένα ως επί το πλείστον είναι το ίδιο που ξέρουμε και σήμερα. Για την Ασυπάλαια όμως δίνεται μόνο το λαϊκό Αστροπαλιά (που δε νομίζω ότι λέγεται πια, πιο πού Αστυπαλιά ακούς) και το ιταλικό Σταμπάλια, οι δε Λειψοί μόνο στον ενικό, Λειψός, που λέγεται και σήμερα αλλά όχι επίσημα. Η Πάτμος, αυστηρά και μόνο Πάτμος, όχι Πάτινος.

  119. Γς said

    Το ότι υπάρχουν ανάξιοι και επικίνδυνοι καραγκιόζηδες σε νευραλγικά πόστα, που πετάγονται σαν τη ψωλή του κόκορα να χαριεντιστούν σαν χαζογκόμενες [θελω να με λες καρντάση, όχι γκιαούρη] και να γλύφουν τον αδίστακτο εγκληματία [έχεις δίκιο, και μεγάλη ακτογραμμή] δεν χωράει αμφιβολία.

    Επικίνδυνοι καραγκιόζηδες σε νευραλγικά πόστα. Όπως κι αυτός ο Τσιρώνης. Αλλη [μικρή] ψωλή.

    Κι ήταν η Α. γεροντοκόρη συνάδελφός μου, που γυρίζαμε από ένα συνέδριο σε κοντινή πόλη.
    Είχαμε κοντρταριστεί μ ένα μαλάκα για αρκετά χιλιόμετρα αλληλοβριζόμασταν και αλληλοσφηνάραμε.
    Και να έχεις την Α. να τσιρίζει ότι θα σκοτωθούμε. Ότι δεν ξερω να οδηγώ [λες και μδεν το ξερα] και ότι ο άλλος είχε δίκιο [που δεν είχε].

    Όταν όμως άρχισε να του κάνει νοήματα ότι είμαι τρελός κι ότι είναι μαζί του, άνοιξα την πόρτα και την παράτησα να φάνε οι λύκοι. Και δεν μετάνιωσα.

  120. Μαρία said

  121. Γς said

    119:

    >και να γλύφουν τον αδίστακτο εγκληματία

    ούτε ο Φειδίας να’ τανε

  122. Γιάννης Ιατρού said

    114: Θα ασχοληθώ κατ΄εξαίρεση με αυτά που γράφεις, μόνο και μόνο γιατί διαβάζει κι άλλος κόσμος…. Τι μας τσαμπουνάς άρθρα του 2011 που αναφέρουν τι δεν έκανε η ΝΔ/ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσαν, λίγο ενδιαφέρουν αυτά για τη λύση του θέματος σήμερα. Και είναι βλακείες αυτά που λες για τον Τσιρώνη και το Αιγαίο κλπ.

    Οι αιτιάσεις της Τουρκίας σε σχέση με τα Δωδεκάνησα και ειδικά με το Καστελόριζο κλπ. δεν έχουν να κάνουν με το όνομα του πελάγους/θάλασσας κλπ. που ανήκουν. Με άλλο πράγμα (υφαλοκρηπίδα / γεωλογία γενικότερα) έχουν να κάνουν.
    Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, γιατί λέει πως επικάθονται σε αυτή της Ανατολίας (και για την ΑΟΖ δεν υπάρχει συμφωνία μαζί της).

    Γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ΑΟΖ (ενώ η Τουρκία τονίζει την υφαλοκρηπίδα); Δυο λόγια για να τα ξεκαθαρίσουμε:
    1) Η υφαλοκρηπίδα (που αναφέρεται *μόνο* στον ορυκτό πλούτο του βυθού και του υπεδάφους) υπάρχει εξαρχής «ab initio» και αυτοδικαίως «ipso facto», ενώ η ΑΟΖ πρέπει να ανακηρυχθεί «ipso jure» (=> εδώ είναι το κλειδί, στο ότι αυτή ανακηρύσσεται!).

    2) Η ΑΟΖ, που είναι είναι καθαρά νομικός-οικονομικός όρος, χωρίς γεωλογικό χαρακτήρα, εκτός αυτών (βλ. [1]) της υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβάνει *και* την αλιεία και τον εναέριο χώρο για αιολική ενέργεια. Επομένως η υφαλοκρηπίδα εμπεριέχεται στην ΑΟΖ και, κατά συνέπεια, υπερκαλύπτεται από αυτήν (παρ’ όλα αυτά διατηρούν «την αυτονομία τους»).

    3) Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα «μοιράζονται» με βάση το Διεθνές Δίκαιο (Άρθρο 74, παρ. 1) σύμφωνα με την αρχή της «μέσης γραμμής» και αυτό είναι που δεν θέλει η Τουρκία, γιατί υπάρχουν τα αναφερθέντα νησιά (-> σύνορα) που της χαλάνε την μανέστρα. Αν δεν υπάρχει συμφωνία με την γειτονική χώρα, η λύση δίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Άρθρο 74 της Σύμβασης και Άρθρο 38 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου).
    Σημειωτέον πως η Τουρκία (και η Βενεζουέλα! 🙂 ) *δεν έχει κυρώσει* τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών…

  123. spiral architect 🇰🇵 said

    Με αφορμή αυτό που μάθανε χθες-προχθές, ότι δηλαδή το Καστελόριζο ανήκει γεωγραφικά στο Λύκιο Πέλαγος, βλέπω ότι οι διαβολικά καλοί υπερατλαντικοί μας φίλοι αρχίζουν να τακτοποιούν διάφορες εκκρεμότητες ανά τον κόσμο. Πρόσφατο παράδειγμα τα Υψώματα του Γκολάν.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

  124. spiral architect 🇰🇵 said

    * μάθαμε 😳

  125. Θρασύμαχος said

    Λιχνεστάιν https://www.iefimerida.gr/news/487213/prokrimatika-euro-2020-idaniki-premiera-gia-tin-ellada-0-2-sto-lihnestain-vinteo

  126. Γς said

    124:

    μάθαμε πάθαμε
    μάθανε πάθανε
    Κι είμαστε και
    παθών, παθούσα, παθόντες, παθούσες, αλλ, ού μαθόντες εσετεγά…

    Των παθών μας τον τάραχον, γενικώς.

  127. Alexis said

    #119, 121: Πάλι τα κοπάνησες;

    #122: Βρε Γιάννη γιατί ασχολείσαι, αφού ο άνθρωπος έκανε βαρυσήμαντη δήλωση:
    Γεωγραφικώς το Καστελλόριζο ΔΕΝ ανήκει στο Αιγαίο, αλλά Πολιτικώς ανήκει 😆

    Και μετά τα μεζεδάκια λίγη γκρίνια «για τη γλώσσα που αργοπεθαίνει» για επιδόρπιο:
    Οι πιο σπάνιες ελληνικές λέξεις τις οποίες δεν λέμε ούτε ακούμε κάθε μέρα

  128. Alexis said

    #125: Είναι η χώρα με τους πολλούς λύχνους.
    Άρα ορθότερα Λυχνεστάιν 😆

  129. Γς said

    127:

    Ωχ, έχουμε και τις παρελάσεις αύριο.

    Αλλα ντράβαρα

  130. Γς said

    129:

    Εχουμε όμως και τον μπακαλιάρο, που φωνάζει η νδικιά μου να τον ξεπαγώσουμε κλπ

    Και την σκορδαλιά, που ρίχνει και την πίεση:

    https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_20.html

  131. sarant said

    122 Ακριβώς

    123 Δεν είναι καθόλου ασήμαντο αυτό το νέο. Παναπεί δεν θέλουν ειρήνη στη Συρία, θέλουν να διαλύσουν τη Συρία.

  132. NIKOS NIKOS said

    @100 Tsironis Γυρώνης,(Gironi), Τσιρκώνης, Κιρκώνης, Τσιριγώτης, γύρος, κίρκος, κύκλος, κρίκος, κύργιος, κύριος, σέριος, Στέργιος, αλυσίδα- ηράκλειος δεσμός, Γηρυόνης και πάει κλαίγοντας. Το τσ σε ζ > Ζηρόνης (μηδενιστής) .
    Σε έφτιαξα;
    Ο μπακαλιάρος από που ετυμολογείτε;
    Έλα γιατί πήξαμε στο μικροπολιτικό θάψιμο

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    116: Βάτμαν, στρατεύθηκες κι εσύ στον προεκλογικό αγώνα τον καλό με αναπαραγωγή φέικ νιουζζζζζ; Ή απλώς την πάτησες; Μάλλον το δεύτερο, ε;

  134. @91 Σε ποια εταιρεάι σας έχουν ζητ΄σηει αντίγραφο ποινικού μητρώου; Εμένα δεν μου εχουν ζητ΄σηει ποτέ , ούτε το δίπλμά μου μου ζήτησαν αφού καποτε έλαγα ότι αθ αμπορούσα να μην το είχα πάρει, αν και φενεται απότην εγγραφή μου στο ΤΕΕ. Μόνο η Επιθεώρηση Ερασίας για να εισε Τεχνικός Ασφαλείας ζητά τον τίτλο σπουδών.

    Για το δημόσιο θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το ζητάνε αφού το ζητάνε και όταν πρόκειται αν υπογράψεις σύμβαση και παλότερα το ζητούσαν με την προσφορά.

  135. τα μυαλά said

    Κάποτε σε αντίστοιχη συζήτηση για την διάλυση του Ισραήλ μου είπατε, ας πρόσεχαν καλύτερα και καλώς θα την υποστούνε. Θαρρώ το ίδιο ισχύει και εδώ. Οι Σύροι να πρόσεχαν καλύτερα και να μην έβαζαν κανόνια στα υψώματα του Γκολάν να σημαδεύουν το Τελ Αβίβ.
    Όσο για την περίεργη διάψευση του http://Left.gr αυτομάτως μου έρχονται εικόνες στο νου, πως χτυπιόταν και ούρλιαζε το λεφτ,γρ ότι ο Κατρούγκαλος δεν ήταν Σύριζα και κακώς τον συνδύαζε η ΝΔ. Γενικά το λεφτ.γρ είναι μια φυλλάδα, μια πιο σοφιστικέ και γκουρμεδίστικη εκδοχή της Αυριανής.

  136. τα μυαλά said

    Τρεις αφεντικά είχα, και οι τρεις μου ζήτησαν αντίγραφο ποινικού μητρώου.

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και στις τράπεζες ζητούν. Αλλά οι υποψήφιοι εκπρόσωποι του λαού θα έπρεπε να το προσκομίζουν, μαζί με το πόθεν έσχες, ως προϋπόθεση της υποψηφιότητάς τους. Δεν είναι υποχρεωμένος ο ψηφοφόρος να γνωρίζει το ποιόν του κάθε υποψήφιου. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί πρέπει να έχουν τη σχετική ευθύνη.

  138. Georgios Bartzoudis said

    88, Γιάννης Ιατρού said: «Δεν βλέπω να ψέγετε όμως την διατήρηση στο ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης του ευρωβουλευτή της που έπαιρνε (παρακρατούσε) το 60% του μισθού των από τον ίδιο διορισμένων μαϊμού συνεργατών του στην Ε.Ε. Διάφορα ήθους»!

    # Έτσι λες; Ζωγραφίζεις τον εαυτό σου! Σαν να μοιάζεις με την αλλοπρόσαλλη «συναγωνίστριά σου! (και …για το φονικό δεν είπες κουβέντα!)
    Κάποια διάθεση για απλό …συμψηφισμό προβάλλει η Μαρία (σχόλια 89, 90), όπως και ο Μιτσάρας (σχόλιο 93)!
    Ένα ερώτημα με απασχολεί από ετών, για τους ενταγμένους ιδεολογικά σε κάποιο κόμμα: Γιατί να νοιώθουν υποχρεωμένοι να «στηρίζουν» κάθε λαμόγιο που δηλώνει ότι ανήκει στο ίδιο κόμμα;;;
    # Υ/Γ: Ευχαριστώ τον Λεύκιππο (σχόλιο 102) για την πατρότητα του τραγουδιού «ο Γιάννης ο φονιάς»

  139. Γιάννης Ιατρού said

    138: Τι; Πως «ζωγραφίζω τον εαυτό μου»;;; Για πες μου, αν δικαιολόγησα πουθενά την λεγάμενη (ή το κόμμα της για την επιπόλαια επιλογή της στο ευρωψηφοδέλτιό του).
    Εσύ όμως τό ΄κανες (να τους ψέξεις όλους); Όχι. Ετεροβαρής είσαι, ως συνήθως (και χωρίς ήθος!).

  140. Theo said

    Όλη αυτή η κουβέντα για το πού ανήκει γεωγραφικά το Καστελόριζο και ποιους εχθρούς εξυπηρετούν τέτοιες τοποθετήσεις, προεκλογικό μπαρούτι μού μυρίζει, είναι πολλαπλά τοξική, γι’ αυτό καλύτερα να απέχω 🙂

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ακόμα κι αν δεν βαρυνόταν με την προκλητική δήλωσή της για τα θύματα του Ξηρού και με τα μπλεξίματά της με τη δικαιοσύνη, γιατί πρέπει να είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια η Μυρσίνη Λοΐζου; Επειδή λέγεται Λοΐζου; Αν είχε το ίδιο βιογραφικό, αλλά «άσημο» επώνυμο, θα περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αυτό αφορά, βέβαια, όλα τα κόμματα, που περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους ό,τι να ‘ναι «επώνυμους», αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες που ψηφίζουν ό,τι γυαλίζει κι ας μην είναι χρυσός.

  142. Γιάννης Ιατρού said

    141: Δάσκαλε, σωστά τα λες. Εσένα δηλαδή γιατί δεν σου έκανε κανένας πρόταση να συμμετάσχεις, ε;; 🙂

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμμετέχουν δάσκαλοι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και δύο βουλευτές. Εμένα γιατί να μου κάνουν πρόταση; Ούτε «επώνυμος» είμαι, ούτε συνδικαλιστής, ούτε κομματόσκυλο. Αλλά και να μου έκαναν πρόταση, θα αρνιόμουν ευγενώς ως εντελώς ακατάλληλος για την πολιτική αρένα. Εντελώς, όμως. 😊

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωκράτης, Κίμων, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Μαρινάκης…Επιφανείς πατριώτες που διώχθηκαν για τη μεγαλοσύνη τους απ’ τα ανθρωπάρια της εποχής τους…Θλίψη και ντροπή για τους αχάριστους Έλληνες…😯
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/188418_o-eyergetis-toy-peiraia

  145. Μαρία said

  146. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Αφελέστατε και πανάσχετε Ιατρού (122),

    αντί να πείς ένα «ευχαριστώ» που σε ξεστράβωσα με το Καστελλόριζο (114), κάθεσαι και αρλουμπολογείς για ένα θέμα που εμφανέστατα αγνοείς. Για περισσότερο ξεστράβωμα, δές τί είπε σήμερα (Κυριακή) το πρωΐ στον Αυτιά («Σκάϊ») ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Μάζης (από το 2:39:20 έως 2:45:20 του βίντεο). Αν το δείς, μπορεί και να καταλάβεις πόσο μεγάλες παπαριές έγραψες στο 122

  147. Γιάννης Ιατρού said

    146: Πρέπει να είναι κάποιος πολύ βαρεμένος, Βάταλος σκέτος δηλαδή, για να δει εκ-πομπή του Αυτιά!

  148. Μαρία said

  149. sarant said

    143 Δηλαδή συνολικά υπάρχουν δύο βουλευτές που ήταν δάσκαλοι;

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    149: Ο Στέφος των Ιωαννίνων και ο Αμανατίδης της Θεσσαλονίκης.

  151. Μαρία said

    149
    Ναι. Αμανατίδης, Στέφος.

  152. Μαρία said

    150
    Η πόρσε φταίει για την επανάληψη. 🙂

  153. Νίκος Κ. said

    150: Επίσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ειδική αγωγή) έχει εργασθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Ρήγας αλλά αυτός δεν είναι βουλευτής.

  154. Pedis said

    # 141 – ο Κουβάτσος έχει δίκιο: η συγκεκριμένη επιλέχθηκε με τη λογική της πολιτικης σόου μπιζ σε αριστερά τάργκετ γκρουπ. Σε αυτό ευθύνεται πολιτικά ο Σύριζα.

    Βέβαια, η κουτσουκέλα της, αν κατάλαβα καλά, δεν έγινε λόγω της θέσης της στο σύριζα, λόγω πόστου, εκμετάλλευσης πολιτικής ισχύος κλπ όπως έχει γίνει μυριαδες φορές με Πολιτικούς όλων εκείνων των κομμάτων που φαρισαικως καταγγέλουν και των οποίων η προσωπική κυριάρχη επίδιωξη με την ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα είναι η διαφθορά.

    Οπότε, γι αυτό το μη πολιτικό σκάνδαλο δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο συριζα.

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    154: Σαφώς δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ατασθαλίες της. Ευθύνεται επειδή την επέλεξε επιπόλαια και λόγω «διασημότητας». Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως όποιος έχει «βαρύ» επώνυμο δεν πρέπει να επιλέγεται για υποψήφιος. Αρκεί να έχει και άλλα προσόντα. Όπως ο Δημήτρης Πλουμπίδης, άξιος επιστήμονας με σημαντικό έργο, κόσμημα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

  156. Γιάννης Ιατρού said

    Γιά να πάρουν παράδειγμα οι εχπαιδευτικοί μας … 🙂

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    156: Ελπίζουμε, συνονόματε, οι νυν και οι μέλλοντες κυβερνώντες να μη σχεδιάζουν να κάνουν την Ελλάδα Κένυα της Ευρώπης, ώστε να χρειαστεί να δίνουμε το 80% του μισθού μας στους φτωχούς μαθητές μας. Φτάνει που καλύπτουμε εκ των ενόντων τα κενά της μνημονιακής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Αληθεύει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια; 😉

  158. Μαρία said

    155
    Ακριβώς.

  159. sarant said

    155 Όχι μόνο λόγω διασημότητας, είχε δραστηριοποιηθεί τελευταία στο θέμα της ΑΕΠΙ (αλλά μη με ρωτήσεις πώς, δεν ξέρω). Φυσικά αυτό δεν αναιρεί την κουτσουκέλα.

  160. Μαρία said

    159
    Δες τι λέει στη συνέντευξη. https://www.documentonews.gr/article/myrsinh-loizoy-me-enoxlei-poy-dexomai-epitheseis-kai-apo-aytoys-poy-lene-oti-einai-kke Κι έτσι ο Βερναρδάκης ψώνισε απο σβέρκο.
    Ευρύτερα γνωστή έγινε λόγω της χυδαιότητας του Χωμενίδη.

  161. Μαρία said

  162. Μαρία said

    χρυσαυγίτικος τραγέλαφος
    ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ! ΣΥΧΕΝΩΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΛΗΤΗΚΟΥΣ! ΤΟΥΣ ΔΙΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ! ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ! ΚΑΙ ΜΗΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!
    https://twitter.com/qDvZbr7GBdXEpwq/status/1109861458375049216

  163. Μαρία said

    Αλέξη, έχετε τέτοια κελεπούρια στην Πρέβεζα και μας το κρύβεις;

  164. Γς said

    Και μέσα στη καλή χαρά [λέμε τώρα], έχεις και το Ντοκουμέντο που βλέπει [σε 4 διαδοχικές έρευνες] την ψαλίδα Σύριζα-ΝΔ να κλείνει:

    Από το 4,6% τον περασμένο Ιούλιο στο 3,5% τον Σεπτέμβριο, στο 2% τον Φεβρουάριο και στη σημερινή δημοσκόπηση στο 2,3%.

    https://www.documentonews.gr/article/dhmoskophsh-documento-sthn-telikh-eytheia-me-th-diafora-sto-23

    Miracolo, miracolo!

  165. Γς said

    159:

    Δημήτρης Πλουμπίδης.

    Και κοίτα σύμπτωση.
    Εβλεπα την Ελλη Παπά, την μάνα του, πριν λίγον να περιγράφει υπέροχες στιγμές μέσα στη ιστορική τραγικότητα τέτοιες μέρες πριν 70 σχεδόν χρόνια

    Plaisir d’amour ne dure qu’un moment
    Chagrin d’amour dure toute la vie

    Στο βίντεο [27:07]

  166. Γς said

    165:

    Λάθος!

    Στο βίντεο [27:07]

  167. Γς said

    165:

    Αίσχος! [μου]

    Μπέρδεψα τους Νίκους. Μπελογιάννη και Πλουμπίδη

    Και τα παιδιά τους

    Ποιος έκανε ποιον [και με ποιαν];

    Ανιστόρητος, του κερατά

    Ντροπή μου…

  168. Alexis said

    #163: Α, χα, χα, χα χα!!!

    ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕΣ;;; 😆 😆 😆

  169. Γιάννης Ιατρού said

    163/168: Αυτή έχει φάει μια συλλαβή *λα* στη μέση του επιθέτου 🙂

  170. Ό Αϊνστάιν....το ειπε !! said

    Η αληθεια ειναι…..οτι βγαζουμε τους καλυτερους κωμικους….δημοσιογραφους !! Πρωτεια !!

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ο Δημήτρης, ο γιος του, ήταν παιδάκι τότε. Ο πατέρας του δεν τον είχε δει ποτέ από την αρχή της παρανομίας. Λαχταρούσε να τον δει, έστω κι από μακριά. ΄Ετσι ειδοποίησε τον Βρασίδα, τον αδερφό της Ιουλίας, της γυναίκας του, να φέρει το γιο του, σε ένα οικόπεδο, σε ένα άχτιστο μέρος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα πηγαίναμε με ταξί μαζί με τον Πλουμπίδη προς το Θησείο και θα ανεβαίναμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είχε κανονίσει να έχει ο Βρασίδας το παιδί κοντά στο δρόμο για να το δει από το αυτοκίνητο. Μπήκαμε λοιπόν στο ταξί και εγώ ζήτησα από τον οδηγό να πηγαίνει πιο σιγά: «Για να δούμε λίγο την Ακρόπολη, επειδή ο κύριος δεν είναι από την Αθήνα». Και ο ταξιτζής πήγε σιγά. Ο Δημήτρης ήταν εκεί, σχεδόν μπροστά μας, ένα παιδάκι που κλώτσαγε μια πέτρα.. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στη διάρκεια της παρανομίας που ο Πλουμπίδης είδε για λίγα δευτερόλεπτα κι από απόσταση το γιο του. Είναι κι αυτό μία μόνο ωχρή εικόνα εκείνης της παρανομίας που ήταν σκληρότατη.»
    (Μαρτυρία της Έλλης Παπά στο βιβλίο «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ελληνική αριστερά» του Στέλιου Κούλογλου, εκδόσεις Εστία)

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Περί τιμητικής σύνταξης παρεμπιπτόντως, οι σύζυγοι λογοτεχνών – καλλιτεχνών που είχαν λάβει τιμητική σύνταξη, είναι δικαιούχοι .

  173. Μαρία said

  174. Γς said

    173:

    Φοβερό αστείο.

    [Για αστείο δεν το πόσταρες;]

    Αν μάλιστα είναι και δικό σου…

    αδικείσαι !

  175. Μαρία said

    Σε γνωρίζω απο την όψη του σπαθιού …

  176. giorgos said

    Επί τή επετείω…

  177. Γιάννης Ιατρού said

    175: Δεν μας είπες, αν πήγες στην παρελαση σήμερα 🙂 🙂

  178. Μαρία said

    177
    Την παρακολούθησα απο μακριά http://directnews.gr/eidiseis/62748-se-fulakish-12-mhnon-katadikasthke-h-vouleths-foteinh-arampatzh

  179. Γιάννης Ιατρού said

    178: χεχε

  180. Γς said

    «Τραγουδάνε στο τηγάνι Μακεδονία Ξακουστή»

    Μαζί με τους Χρυσαυγίτες και δέκα @βγ@ Τουρκίας

    Οι μπακαλιάροι κι η σκορδαλιά σας που βρομάει

  181. Μαρία said

    177
    Στη Νάουσα τίμησαν σήμερα τη μάχη της Χαιρώνειας https://twitter.com/miltostr/status/1110250607573639168

  182. Γς said

    Δεν ξέρω πόσο επικοινωνιακά ήταν αυτά του Τσίπρα στο Αγαθονήσι, αλλά εμένα μου άρεσαν. Ειλικρινά.

    Κι όσο, σκέφτομαι, να ήταν ο Μητσοτάκης στη θέση του και να διαμαρτύρεται για τις Τούρκικες παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου ….

    Καλά. Ασ το!

  183. Pedis said

    # 175 – δεν μπορεί, είναι τρολλιά από χάπενινγ αναρχικών …

    αν όχι, πέντε μέρες φυλακή και δεκαπενθήμερη στέρηση εξόδου στο διοικητή τους από μένα.

    πάντως, ο αληθινός σκύλος, εκείνος που ακούγεται να σιγοντάρει, φαλτσάρει πολύ λιγότερο, έτσι;

  184. Γς said

    Μπακαλιάρος, σκορδαλιά, καλή παρέα και κρασί.
    Κι έχω κάτι [αρκετές] δεκαετίες να κατέβω τα σκαλιά της ταβέρνας της Κυδαθηναίων στην Πλάκα.

    Στα μπακαλιαράκια του Δαμίγου.

    Τώρα πια καλή ψυχή.

    Εφτιαξα μια σκορδαλιά με 10πλάσια δόση σκόρδου.
    Αφου να σκεφτείτε το γατάκι που σας έλεγα χτες ότι υιοθετήσαμε φλόμωσε και κάπου τρύπωσε και δεν μπορούμε να το βρούμε.

    Κι έχω κι αύριο πωί πρωί γυμναστική στα ΚΑΠΗ εδώ και πως θα πάω μ αυτή την σκορδίλα.

    Οχι τίποτ άλλο είναι κι αυτές οι δέκα συμμαθήτριές μου συν την γυμνάστρια…

    Ημασταν δύο τ αγοράκια, αλλά ο άλλος μας τελείωσε.

    Πέθανε

    😦

  185. Πέπε said

    @175 & 183:

    Με την όψη και την κόψη υπάρχει ένα μόνιμο θέμα, αυτό είναι γνωστό όμως. Με τη μουσική όμως; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται να ξέρουμε τη μουσική του εθνικού ύμνου, τη στιγμή που οι περισσότερες φορές που την έχουμε ακούσει στη ζωή μας, είτε στο σχολείο είτε στον στρατό οι άντρες είτε οπουδήποτε αλλού, είναι περίπου σαν αυτή; Και όμως, η πραγματική μουσική που έγραψε ο Μάντζαρος, όπως μπορεί κανείς να την ακούσει σε ορισμένες καλές χορωδιακές ηχογραφήσεις, είναι όντως αυτή που νομίζουμε. (Το πολύ πολύ, μια μικρή παρανόηση στο σημείο «και σαν πρώ-ΤΑ ανδρειωμέ-ΝΗ».)

  186. Μαρία said

    185
    Το μόνιμο θέμα δεν είναι να λένε 2 φορές όψη. Συνήθως αντιστρέφουν τη σειρά.

  187. Γς said

    Λένε ότι θα μπορούσε να είναι ο Εθνικός μας ύμνος [Η συννεφιασμένη Κυριακή του Τσιτσάνη, μ ένα απλό σιφτ στις νότες]

    Κι η Καραγκούνα

    https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_24.html

  188. Μαρία said

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κόμμα θα ονομάζεται «Έλληνες ριζοσπάστες». https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/188522_anakoinonei-kommatiko-shimatismo-o-tsitoyridis
    Το ριζοσπάστες απ’ το Ρ της ΕΡΕ.

    Τι σύμφωνα με πληροφορίες, ρε παιδιά. Εδώ κι η διακήρυξη https://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%99%CE%94%CE%A1%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A1%CE%A5%CE%9E%CE%97-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%A3-%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A3.pdf

  189. Πέπε said

    @186:
    Συνήθως ακούς και τις δύο φορές «κόψη» αλλά το «κ» το προφέρουν λιγότερες φωνές απ’ ό,τι όλο το υπόλοιπο: την πρώτη φορά αυτοί που το ξέρουν σωστά και τη δεύτερη οι υπόλοιποι. Ότι εδώ και τις δύο φορές δεν ακούγεται ούτε ένα «κ» είναι όντως αξιοσημείωτο.

    @187:
    Μα πόσα χρόνια κρατάει πια αυτό το ανυπόστατο στερεότυπο με το Τη Υπερμάχω και τη Συννεφιασμένη Κυριακή; Το πρωτοσκέφτηκε κάποιος (δε θυμάμαι ποιος αλλά μπορεί να εντοπιστεί) την εποχή που ήταν hot να εκθειάζεις τα ρεμπέτικα χωρίς να τα κατανοείς, και ρίζωσε.

    Η ομοιότητα εξαντλείται στις πρώτες 4 συλλαβές (τη υπερμά- συννεφιασμέ-), και οφείλεται στο ότι η μελωδία των 4 αυτών συλλαβών είναι τελείως υποτυπώδης, τρεις φορές η ίδια νότα και την τέταρτη η επόμενη, π.χ. Ντο-Ντο-Ντο-Ρε (αν το πιάσεις από Ντο).

  190. Pedis said

    λύστε μου την απορία, αν έχετε ασχοληθεί: πώς μάς προέκυψε η κακέκτυπη εμβατηριακή ταρατατζουμτζίδικη παράδοσή μας;

    [αν, όντως, όπως φαίνεται, οι πρωτοεθνικιστές πρόγονοί μας έδειξαν περιφρόνηση στα ραντέτσκυ και τα πολκοειδή θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν πάρει, και λόγω επτανησων, μισή παρτιτούρα γνήσιους σκοπούς της φανφάρας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως ταιριάζει, στο τσίρκο ή στα καρναβάλια …τουλάχιστον, πρόκειται για κάτι που φέρνει σε μουσική …]

  191. Μαρία said

    189β
    Εγώ το διάβασα σε βιβλίο του Μίκη. Το έχουμε ξανασυζητήσει.

    190
    Μπάντες οθωμανικού στρατού. Απ’ αυτές μάθαμε τα χάλκινα. Να προσθέσουμε και τους Βαβαρούς

  192. Πέπε said

    @190:
    Απίστευτο βίντεο. Ένα άλλο, από ταινία του Γούντι Άλλεν, το ξέρεις; Που συμμετέχει σε μια τέτοια παρέλαση με φανφάρα, παίζοντας τσέλο, καθιστός σε μια καρέκλα όπως οι τσελίστες στη συμφωνική ορχήστρα. Όλοι οι άλλοι κάνουν βήμα, ο Γούντι Άλλεν είναι καθιστός μες στη μέση και περνάνε γύρω του, παίζει δυο-τρεις δοξαριές, μετά σηκώνει την καρέκλα του μαζί με το τσέλο και το δοξάρι και τρέχει να τους προλάβει, παίζει άλλες δυο τρεις νότες και φτου κι απ’ την αρχή.

    Κατά τα άλλα, κάν’ το λίγο πιο λιανά το ερώημά σου. Φαίνεται ενδιαφέρον αλλά δεν το κατάλαβα και τέλεια.

  193. Πέπε said

    @191:
    Μαρία, μάλλον τους Βαβαρούς παρά τις οθωμανικές μπάντες. Από αυτές σίγουρα έμειναν τα χάλκινα στη λαϊκή παράδοση (Μακεδονία ελληνική και μη, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, ίσως και αλλού), αλλά στον ίδιο τον στρατό δε νομίζω. Ωστόσο η μπάντα από μόνη της δεν είναι καθόλου κιτς πράγμα, το τι θα παίξει και πώς θα το παίξει είναι το θέμα, και κάτι τέτοιο μάλλον εννοούσε ο Πέντις, γι’ αυτό ζήτησα τη διευκρίνιση.

  194. Pedis said

    # 191 – από τις πρώτες κάτι κοινό υπάρχει σε μπουμ-μπουμ, σε σχέση με τις δεύτερες δεν πέρασε σε μας ο παιχνιδιάρικος-γιορτινός ήχος.

    # 192 – δεν μούρχεται, τώρα, η σκηνη …

    Να, βρε Πέπε, εννοώ ότι στα εμβατήριά έχουν προτιμηθεί ενορχηστρώσεις για κουφούς και φάλτσους. Μόνο «τα φουσάτα» διασώζονται, κάπως … (από πού το κλέψαμε;)

    Κι όμως, αλλού προσπάθησαν να τα κάνουν και στρατοκαυλάτα και γιορτινά …

  195. Μαρία said

    193
    Πτυχιακή εργασία https://www.academia.edu/10013382/%CE%9F%CE%B9_%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1

  196. Μαρία said

    194
    Αποστρατοκαυλοποίηση της Μακεδονίας ξακουστής

    Την πληροφορήθηκα απο τη Λεβίδη http://www.avgi.gr/article/10812/9557802/to-nba-kai-e-makedonia-xakouste-

  197. Μαρία said

    196
    Και του Δεν θα την πάρουνε ποτέ

  198. Μαρία said

    Με το Μακεδονία ξακουστή έχουν παρελάσει πάντως και σκουπιδιάρες!

  199. Pedis said

    # 198 – αν σου λέγανε ότι θα σε καθίσουν και θα σου βασανίσουν το αυτί με μία από τις δύο, ποια θα απόφευγες την ξακουστή ή την αδερφή;

  200. Μαρία said

    Δεν θα απέφευγα την πεταχτούλα αδερφή https://www.youtube.com/watch?v=s1wci6uolJ0

  201. Γς said

    Αμάν βρε με το άσμα-χορό-δεν ξέρω τι είναι…
    Τι σας έπιασε;

    Και καλά η πρώην χορεύτρια Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη, που μιλάει για «φαντασιακή ελληνικότητα»…
    Τι τραβάμε κι εμείς οι [πρώην] χορεύτριες, που λένε.

    Φτιαχτό ξεφτιαχτό εκ των άνωθεν ή μη, λίγο το κακό, όταν χύθηκε τόσο αίμα στο Μακεδονικό αγώνα, κομιτατζήδες και τέτοια. Ανεξάρτητη Λαϊκή Μακεδονία [ΚΚΕ, Δημητρώφια, Τίτοι]. Βούλγαροι που την είχαν προσαρτήσει, Σκιοπιανοί που την ζωγράφιζαν στο κέντρο της Μακεδονίας στους χάρτες τους.

    Το άσμα σας πείραξε, που αν εξαιρέσεις τους πατριδοκάπηλους και μερικούς γραφικούς μάλλον καλό κάνει στο φρόνημα και το ηθικό των ελλήνων της Μακεδονίας.

    Αμάν, πιά.

    Τι λύσσα είν αυτή;

    Γιατί;

  202. Γς said

    Εμβατήρια και στρατιωτικές μπάντες.

    Πριν 6 χρόνια, στο θεατράκι του Παπάγου.
    Η μουσική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού (Εμ, Παπάγου είναι εκεί).
    Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο.
    Μαγεία! [Εμένα μου λες;]
    Χάσατε [κι εγώ, το χρόνο μου-Πλάκα δεν κάνω]

    Να. μια βιντεοσκοπημένη τους εκδήλωση:

    Στο “βιογραφικό” τους είπαν ότι ήταν η πρώτη μπάντα στην Ελλάδα. «Κάλυψε και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896».

    -Αχ! (ο απόστρατος στρατηγός; δίπλα μου).Τώρα αυτή η μπάντα έπρεπε να παίζει στο Τσεσμέ της Σμύρνης. Στη Προύσα. Αλλά…

    Και με τούτα και με τα άλλα κυλούσε όμορφα η εκδήλωση, σε ωραία ατμόσφαιρα.

    Και ποιος θα το φανταζόταν ότι ξαφνικά όλο το εθνικομαστουρωμερακλομένο θέατρο θα ξέσπαγε στα γέλια και θα κράταγε την κοιλιτσα του; Εντάξει την κοιλιά του!

    Ο παρουσιαστής αναφέρει ότι η επόμενη αγαπημένη μελωδία του Χατζηδάκι…Δεν πρόλαβε.
    Είχε πει:

    -Και τώρα η γ α μ η μ έ ν η μελωδία του Χατζηδάκι

    Τέλειωσε κάποτε και τα ναυτάκια με τις τρομπέτες τους το ρίξανε στον Μπρέγκοβιτς και κάπως στανιάραμε.

  203. BLOG_OTI_NANAI said

    Γιατί που να πάρει και να σηκώσει, η Μαρίκα Ρόμπου – Λεβίδη ονομάζει τον Τάσο Κωστόπουλο… «ιστορικό»;! Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας προπαγανδιστής οπαδός του βαρεμένου Λιθοξόου. Τι σχέση έχουν αυτοί με την ιστορία; Το πολύ πολύ διαβάζοντας τους να την ξεμάθεις.

  204. 189β Το πρωτοσκέφτηκε κάποιος (δε θυμάμαι ποιος αλλά μπορεί να εντοπιστεί)
    Ο Πετρόπουλος το ’68, στην εισαγωγή στα Ρεμπέτικα – έχει και τα πρώτα μέτρα από τις παρτιτούρες.

  205. Γς said

    Ειλικρινά δεν ήξερα τίποτα.
    Ολως τυχαίως το ανακάλυψα όταν γρατζούναγα το πιάνο των παιδιών.
    Δεν είμαστε καλά, είπα και ανησύχησα…
    Ηρέμησα όταν έμαθα ότι ήταν γνωστό.

  206. BLOG_OTI_NANAI said

    196: Επίσης, φανταστείτε τι είδους «ιστορική έρευνα» έκαναν που δεν εντόπισαν τον συσχετισμό του τραγουδιού με την «Ελληνοπούλα» του Δροσίνη:

  207. sarant said

    206 Aυτό είναι σημαντικό εύρημα

  208. Πέπε said

    @204:
    Από κάποιον άλλο θα το παραθέτει ο Πετρόπουλος. Ο ίδιος δεν ήξερε μουσική: ακόμη κι αν διαπίστωνε την ομοιότητα μόνος του με το αφτί, την παρτιτούρα δεν μπορεί να την έγραψε ο ίδιος.

  209. Georgios Bartzoudis said

    139, Γιάννης Ιατρού said: «Τι; Πως «ζωγραφίζω τον εαυτό μου»;;; Για πες μου, αν δικαιολόγησα πουθενά την λεγάμενη (ή το κόμμα της για την επιπόλαια επιλογή της στο ευρωψηφοδέλτιό του).
    Εσύ όμως τό ΄κανες (να τους ψέξεις όλους); Όχι. Ετεροβαρής είσαι, ως συνήθως (και χωρίς ήθος!).

    # Παριστάνεις τον ακαταλόγιστο; Όχι μόνο έσπευσες να κάνεις συμψηφισμό, αλλά προέτρεψες (μάλλον έψεξες) και μένα που δεν έκανα συμψηφισμό. Και ζητάς και ρέστα! Η ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ στο μεγαλείο της! (αταίριαστη ακόμα και σε φτηνούς χωροφύλακες)

  210. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    163/168 Απολαύστε υπεύθυνα.
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2019/03/blog-post_724.html

  211. Pedis said

    # 200 – να υποθέσω … από ναυτία για την άλλη.

  212. spiridione said

    206. Μπράβο. Και εδώ ολόκληρο το Μακεδονικό Ημερολόγιο του 1897 (έκδοση της Εστίας διαβάζω).
    https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/a/1/e/metadata-141-0000140.tkl?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&lang=el&ioffset=1&offset=1

  213. Μαρία said

    207
    Ποιο είναι το εύρημα; Η παραλλαγή του πρώτου στίχου;
    Το άσμα το τραγουδούσαμε χορεύοντας μόνο στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, ποτέ στο γυμνάσιο, με Βούλγαρους εννοείται στην πρώτη στροφή και την εξής 2η:
    Ω Σέρραι μου τα κάλλη σου δεν τα ‘χει άλλη χώρα
    ευχόμαστε παντοτινά να λάμπεις στον αιώνα.
    Παρακαλείται ο Ό,τι να ‘ναι να ανακαλύψει τον στιχοπλόκο.
    Η γιαγιά μου τραγουδούσε λόγιο άσμα για τον στρατηγό τον Ιβανώφ (που ήθελε) «να μπει στη Σαλονίκη νικηφόρος» αλλά την ξακουστή δεν την ήξερε.

    211
    Εννοείται.

  214. Μαρία said

    Ο τύπος είναι δικομανής. Έχει προσφύγει και κατά του Βαρουφάκη https://www.triklopodia.gr/dierevnisi-telesis-tou-adikimatos-tis-diasporas-psevdon-idiseon-ke-endechomenon-lipon-adikimaton-se-varos-tou-proin-ipourgou-ikonomikon-tis-ellados-kiriou-giani-varoufaki/

  215. sarant said

    214 Με αυτό το όνομα δεν θέλει και πολύ…

  216. BLOG_OTI_NANAI said

    213: Όλα έχουν η σημασία τους. Για παράδειγμα σε κάποια βιβλία τραγουδιών είδα να αναφέρεται ως «Δημοτικό τραγούδι». Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από το ποίημα του 1897 δεν πρόκειται για «Δημοτικό τραγούδι». Το 1897 μας δίνει και να χρονολογικό όριο.

    Αν η παρακάτω μαρτυρία είναι ορθή, τότε γύρω στο 1946 το τραγούδι ήταν ήδη καθιερωμένο:

  217. Spiridione said

    Συνέντευξη σημερινή της Λεβίδη, που λέει ότι μετά την έκδοση του βιβλίου της ανακάλυψε και το ποίημα του Δροσίνη. Δεν είναι μόνο ο πρώτος στίχος, είναι και ο στίχος με το διαμαντένιο στέμμα που χρησιμοποιήθηκε.
    https://www.news247.gr/koinonia/rompoy-levidi-makedonia-xakoysti-epinoisi-evraiko-scholeio-thessalonikis.6706694.html

  218. sarant said

    217 Μαζί το βρήκαμε 🙂

  219. Μαρία said

    216, 217
    Μπράβο, παίδες.
    Εμείς τέτοιο στέμμα δεν ξέραμε, γιατί είχαμε αντικαταστήσει τη 2η στροφή.
    Έχω κληρονομήσει αυτό απ’ τη μάνα μου http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-18490&tab=01 Το είχα αναφέρει και τις προάλλες, όταν συζητούσαμε για μελοποιημένα ποιήματα για παιδιά, και το ανακάλυψα τώρα ψηφιοποιημένο.
    Εκδόθηκε το 1919, αυτή βέβαια το απόκτησε πολύ αργότερα. Στην ενότητα Πατρίς το άσμα δεν περιλαμβάνεται. Και ξαναλέω οτι ποτέ δεν μας το δίδαξαν στο μάθημα της ωδικής παρά το μάθαμε για το χορεύουμε με βήματα που είχαν κάτι απο τσάμικο.

  220. ΚΩΣΤΑΣ said

    μερικέ ακόμη πληροφορίες και το στέμμα

    http://army.gr/node/8696

  221. ΚΩΣΤΑΣ said

    220 συνέχεια –> κλικ δεξιά στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ

  222. Μαρία said

    220
    Α, μάθαμε ποιος το μετέτρεψε σε ταρατατζούμ κυρίως επιταχύνοντας το ρυθμό. Ιδού η διασκευή του Ιπποκράτη https://www.youtube.com/watch?v=t8hcSifDw7M

  223. Μαρία said

    Αυτό που δεν κυκλοφορεί σε βιντεάκι είναι το «τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία» με τους εξής καταπληκτικούς στίχους: Έξω Βουλγαριά ουστ (δις) Θράκη και Μακεδονία δεν θα δείτε πια. Γιατί είμαστε φαντάροι, το λέμε με καμάρι Μεγάλη Ελλάδα θέλουμε και Κώτσο βασιλιά.
    Το διδάχτηκα στο κατηχητικό, ούτε στο σπίτι ούτε στο σχολείο.

  224. Μαρία said

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πέτρος Κόκκαλης σε ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς…Τρώμε χοντρό δούλεμα, αδέρφια…

  226. # 225

    Κοιτάζει να μαζέψει ό,τι μπορεί από ψήφους γάβρων ο Αλέξης, αντιπερισπασμός στον Βαγγέλα είναι. Ούτε να ανησυχείς, αν έχεις καλή μνήμη θα θυμάσαι πως ο ΟΣΦΠ πήρε τα πάνω του επί Κόκκαλη όταν διώξανε τον Πετράκη από τον πάγκο.

  227. sarant said

    225-226 Ακριβώς, αντιπερισπασμός στον Μαρινάκη-Μώραλη.

  228. Mπετατζής said

    Πάντως δεν χρειάζεται να τσακώνονται για το άζμα οι μεν και οι δε. Διάβασα μια δήλωση του Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το άζμα εκφράζει την συμφωνία των Πρεσπών. Όλα δένουν τελικά, καλή θέληση να υπάρχει.

  229. sarant said

    228 Το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» υμνεί αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 7, ότι δηλαδή η ξακουστή Μακεδονία, η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν Ελληνική. Οι πατριδοκάπηλοι που μας επιτίθενται ούτε τη συμφωνία έχουν διαβάσει, ούτε την ιστορία έχουν μελετήσει.

    Το έχει το όνομα. Πού να δεις ο άλλος ο Ζαχαριάδης τι ελεγε για την τουρκική μειονότητα της Θράκης 🙂

  230. Γιάννης Κουβάτσος said

    226, 227: Μάλλον μοιράζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα: Σαββίδης, Κόκκαλης από τη μια, Μαρινάκης-Αλαφούζος απ’ την άλλη και στο μικρόφωνο η Ραλλία Χρηστίδου. Τι ζούμε…

  231. Γς said

    225:

    Σώπα ρε!

    [Αμα ξύπνησαν κι οι δάσκαλοι…]

    Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    231: Ποιος σου μίλησε εσένα; Συνέχισε τους ακαταλαβίστικους μονολόγους σου και μη χώνεσαι σε συζητήσεις, όπου είσαι ανεπιθύμητος.

  233. spiridione said

    https://twitter.com/ozaketas1/status/1110871039175733249

  234. Γς said

    232:

    Μπά!

    https://i.pinimg.com/236x/62/77/2f/62772f74556d755130cf03c940b7ffb1–disney-inside-out-pixar-characters.jpg?

  235. Μαρία said

    30
    https://twitter.com/giopso/status/1110609118430224384

  236. Μαρία said

  237. Pedis said

    # 235 – ναι …, και;

Σχολιάστε