Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επιδόματα, μέτρα στήριξης και το αργομουνιάτικο

Posted by sarant στο 25 Ιουλίου, 2019


Έγινε πολλή συζήτηση για την εξαγγελία της υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για πρόσθετα κίνητρα ειδικά στις γυναίκες κάτω των 30 ετών που τεκνοποιούν. Δεν είναι σαφές αν αυτά τα πρόσθετα κίνητρα θα πάρουν μορφή επιδόματος ειδικά για τις κάτω των 30 ετών μητέρες, όπως γράφτηκε, ή αν θα έχουν κάποια άλλη μορφή.

Φαίνεται ότι η ιδέα προέρχεται από δέσμη προτάσεων της Διανεοσις, στην οποία γίνεται λόγος για «πριμ απόκτησης τέκνου για μητέρες κάτω των 30 ετών (2000 ανά παιδί)».

Η πρόταση ξένισε αρκετά. Καταρχάς, φαίνεται αντίθετη με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που απαγορεύει τις διακρίσεις για μια σειρά από λόγους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ηλικία. ‘Επειτα (κι αν κάνω λάθος διορθώστε με) δεν ξέρω να υπάρχει ανάλογο μέτρο, δηλαδή ηλικιακή διαφοροποίηση της στήριξης της μητρότητας, σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα.

Aλλά να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτό που λέμε «δημογραφικό πρόβλημα» είναι υπαρκτό και οξύτατο στη χώρα μας. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και μείωσης των γεννήσεων, όμως στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων προστέθηκαν στην εξισωση η βάναυση επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αφενός και η μετανάστευση πολλών νέων αφετέρου.

Αξίζει να φυλλομετρήσετε την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση πληθυσμού. Θα δείτε ότι οι γεννήσεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι θάνατοι μένουν σταθεροί ή αυξάνονται. Οι γεννήσεις πρώτη φορά το 2013 έπεσαν κάτω από τις 100.000 το χρόνο.

Κι έτσι ενώ πριν από μισόν αιώνα είχαμε σταθερά περί τις 80.000 ετήσιο θετικό ισοζύγιο (γεννήσεις μείον θάνατοι) τις τελευταίες δεκαετίες το ισοζύγιο άρχισε να συρρικνώνεται, μέχρι που έγινε αμελητέο, και τελικά πρώτη χρονιά το 2011 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις. Το 2017 είχαμε 88.500 γεννήσεις και 124.500 θανάτους, δηλαδή 36.000 αρνητικό ισοζύγιο.

Όπως βλέπετε σε ευρωπαϊκή στατιστική έκθεση, ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών ανά γυναίκα) στις χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 1,51. Προηγείται η Γαλλία με 1,90. Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες, με 1,35. Αξίζει να προσεχτεί πως οι χώρες που έχουν τους χαμηλότερους δείκτες δεν είναι ούτε οι πιο προηγμένες ούτε οι πιο φτωχές αλλά ειδικά οι χώρες της νότιας Ευρώπης: Πορτογαλία 1,38, Ελλάδα 1,35, Ιταλία και Κύπρος 1,32, Ισπανία 1,31 και Μάλτα 1,26. Κάποια εξήγηση θα υπάρχει γι’ αυτό, αλλά δεν την ξερω.

Όπως και σε όλη την Ευρωπη, έτσι και στην Ελλάδα αυξάνει η μέση ηλικία των μητέρων. Το 2017 ήταν 31,4 χρόνια (30,5 το 2011), πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στα 29.1).

Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Βλέπετε ότι το 1977 οι περισσότερες γυναίκες γεννούσαν σε ηλικίες 20-29 (το 76% κάτω των 30) ενω το 2017 η πυραμίδα έχει μετατοπιστεί κατά μία δεκαετία, οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε μετά τα 30 (το 68% άνω των 30).

Γιατί όμως γεννάνε πιο αργά και πιο λίγο οι γυναίκες; Όχι μόνο επειδή σήμερα πολύ περισσότερες γυναίκες, όπως και πολύ περισσότεροι άντρες, συνεχίζουν σε ανώτατες σπουδές, όχι απλώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε μεταπτυχιακά, αλλά και επειδή σήμερα είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η γυναίκα θα εργαστεί ενώ κάποτε οι εργαζόμενες γυναίκες ήταν εξαίρεση (θυμάμαι, όταν πήγαινα δημοτικό, η δασκάλα δικαιολογούσε την ατημελητη εμφάνισή μου λέγοντας στον διευθυντή «η μητέρα του είναι εργαζόμενη» -ήμουν η εξαίρεση).

Και βέβαια ο εργασιακός στίβος είναι εχθρικός προς τη μητρότητα, ιδίως στον αμείλικτο ιδιωτικό τομέα. Η γυναίκα που θα κάνει ανώτατες σπουδές και θα προσληφθεί στα 25 της (αν είναι τυχερή) πρέπει να καταξιωθεί πρώτα επαγγελματικά πριν τολμήσει να σκεφτεί την τεκνοποίηση. Το ίδιο ισχύει και σε επαγγέλματα που είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα, άρα υποτίθεται ότι δεν δεσμεύονται από τις απαιτήσεις του εργοδότη. Οι δικηγορίνες έχουν γεννητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον γενικό γυναικείο πληθυσμό (είχαμε παλιότερο άρθρο).

Και από εδώ πηγαζουν οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις για το μέτρο της στήριξης προς τις νεότερες μητέρες. Από θέση αρχής, το μέτρο φαίνεται να στέλνει το σήμα: οι ανώτατες σπουδες δεν είναι για τη γυναίκα, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά δεν είναι για τη γυναίκα, η καλή ή η δύσκολη καριέρα δεν είναι για τη γυναίκα, η γυναίκα βρίσκει την ολοκλήρωση και την τελείωση στην οικογένεια και την τεκνοποιία. Τέτοιες απόψεις έχει μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης της νέας κυβέρνησης, η οποία να θυμίσω ότι έχει ντροπιαστικά χαμηλό ποσοστό γυναικών σε υπουργικές θέσεις (όπως και το κόμμα της ΝΔ εχει ντροπιαστικά χαμηλό ποσοστό βουλευτριών) διότι «οι γυναίκες ήταν διστακτικές» να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.

Πέρα από αυτό, το μέτρο φαίνεται και αναποτελεσματικό. Αν η στήριξη στις μητέρες κάτω των 30 έχει ως αποτέλεσμα να πείσει πχ 2000 μητέρες ετησίως να επισπεύδουν κατά 2-3 χρόνια τη γέννηση του παιδιού τους, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αμελητέο. Ίσως περισσότερο τόπο θα έπιαναν τα ίδια χρήματα αν δινόταν αυξημένη στήριξη, όχι γραμμικά αλλά γεωμετρικά, τόσο οικονομική όσο και σε άδεια, στη γέννηση δεύτερου και τρίτου παιδιού.

Πάντως, η είδηση για το επίδομα κάτω των 30 προκάλεσε πολλά πνευματώδη σχόλια στα κοινωνικά μέσα και στο Τουίτερ ένας φίλος του ιστολογίου θυμήθηκε το αργομουνιάτικο, έναν φόρο που όπως λέγεται εφαρμοζόταν στη Χίο τον 16ο αιώνα για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα. Αν θεσπιστεί ο φόρος αυτός, έγραψε, και ζεστό χρήμα θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά και θα αυξηθούν οι γεννήσεις!

Τις αναφορές στον περίεργο αυτό φόρο τις είχα δει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, για να πω την αλήθεια, όταν διάβαζα για το αργομουνιάτικο ήμουν λιγάκι δύσπιστος διότι δεν έβρισκα πρωτογενή πηγή, ενώ η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό (πχ. του Κριαρά).

Παρόλο που γενικά είναι σωστό να είσαι δύσπιστος, εδώ δεν είχα δίκιο, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.

Η πηγή για το αργομουνιάτικο υπάρχει, την βρήκαμε πριν από ενάμισι μήνα σε σχετική συζήτηση στα Υπογλώσσια.

Στο βιβλίο Vies des dames galantes του Pierre de Bourdeille, αββά του Brantôme, που γράφτηκε περί το 1600, διαβάζουμε:

Telles femmes veufves seroient bonnes à l’isle de Chio, la plus belle isle et gentille et plaisante du Levant, jadis possédée des Gennois, et depuis trente-cinq ans usurpée par les Turcs, dont c’est un grand dommage et perte pour la chrestienté. En ceste isle donc, comme je tiens d’aucuns marchands gennois, le coustume est que si une femme veut demeurer en viduïté, sans aucuns propos de se remarier, le seigneur la contraint de payer un certain prix d’argent, qu’ils appellent _argomoniatique_, qui vaut autant dire (sauf l’honneur des dames) _c.. reposé et inutile_. Je leur ay demandé sur quoy cette coutume pouvoit estre fondée: ils me respondirent que pour tousjours mieux repeupler l’isle.

Μεταφράζω πρόχειρα τα παλαιά γαλλικά:

… στη Χίο, το πιο όμορφο και χαριτωμένο και ευχάριστο νησί του Λεβάντε, που τότε το κατείχαν οι Γενοβέζοι και που εδώ και 35 χρόνια το έχουν σφετεριστεί οι Τούρκοι, πράγμα που είναι μεγάλη ζημιά και απώλεια για τη χριστιανοσύνη. Σε εκείνο το νησί λοιπόν, όπως έμαθα από Γενοβέζους εμπόρους, υπάρχει το έθιμο, αν κάποια γυναίκα επιθυμεί να ζήσει χήρα, χωρίς σκοπό να ξαναπαντρευτεί, ο άρχοντας την υποχρεώνει να πληρώσει ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, το οποίο αποκαλούν αργομουνιάτικο, που σημαίνει (χωρίς να θέλω να προσβάλω την τιμή των κυριών) μ… αργό και άχρηστο. Τους ρώτησα ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξης αυτού του εθίμου: για να αναπληρώνεται ο πληθυσμός του νησιού, μου απάντησαν.

Γράφω μ… επειδή ο Γάλλος γράφει c… Aν έγραφε con, θα έγραφα «μουνί».

Αν καταλαβαίνω καλά τη διατύπωση, δεν είναι σαφές αν το «αργομουνιάτικο» το είχαν επιβάλει οι Οθωμανοί ή οι Γενοβέζοι. Από την άλλη, ο Μπραντόμ δεν είναι και τόσο κατηγορηματικός για την ύπαρξη του εθίμου: το έμαθε, λέει, από Γενοβέζους εμπόρους.

Επίσης, αν δεν κάνω λαθος, αυτή είναι η μοναδική πηγή για την ύπαρξη αυτού του περίεργου φόρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι πράγματι υπήρξε.

Εκτός βέβαια αν το επαναφέρουμε τώρα για να λυθεί το δημογραφικό.

ΥΓ Φυσικά, η πολιτογράφηση ή/και η κοινωνική ένταξη μεταναστών συμβάλλει επίσης καθοριστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Η γερασμένη Ευρώπη θα έπρεπε ν’ αγκαλιάσει και να αποδεχτεί το μεταναστευτικό κύμα, που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για δημογραφική αναπλήρωση -και το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας.

 

 

171 Σχόλια to “Επιδόματα, μέτρα στήριξης και το αργομουνιάτικο”

  1. δεν είναι σαφές αν το «αργομουνιάτικο» το είχαν επιβάλει οι Οθωμανοί ή οι Γενοβέζοι
    ——————
    Ξέρω ότι ψάχνετε τον Δύτη τώρα αλλά αυτός δεν μπορεί να βοηθήσει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστο.

  2. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Πέραν του ηλιακού ζητήματος, η μορφή της στήριξης έχει επίσης σημασία: αν όντως πρόκειται για εφάπαξ επίδομα, όπως γράφεται, θα είναι παντελώς αναποτελεσματικό (και υποκριτικό, αν θυμηθούμε τις δηλώσεις στελεχών -και του προέδρου- της ΝΔ για «δωράκια» και επιδόματα στους αρχές του έτους): η έλλειψη προσιτών υπηρεσιών που να διευκολύνουν την άσκηση των γονικών καθηκόντων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπηρεσίες υγείας, κοινωνική πρόνοια, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε νέους γονείς, γονικές άδειες κ.λπ.) δεν διορθώνεται με ένα μάτσο πενηντάευρα αλλά με ολοκληρωμένες πολιτικές που (ιδεολογικά, τουλάχιστον) βρίσκουν αντίθετο το κυβερνόν κόμμα.
    Αλήθεια, με την ευκαιρία ξέρει κανείς τι γίνεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει δωρεάν καθολική πρόσβαση από φέτος (αν θυμάμαι καλά. Μόνο τους τίτλους είχα διαβάσει), ενώ η νέα αναγγέλλει (πάλι, μόνο τίτλους διάβασα) κουπόνια για 155.000 γονείς, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ιδιωτικούς ή δημόσιους σταθμούς. Να υποθέσω ότι το πρώτο καταργήθηκε αθόρυβα και αντικαταστάθηκε από το δεύτερο που πλέον προβάλλεται ως κυβερνητικό επίτευγμα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ή ισχύουν και τα δύο και η αλλαγή αποσκοπεί απλά στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα, όπως αρμόζει σε κάθε νεοφιλελεύθερο κόμμα;

  3. LandS said

    Κάτι ανάλογο δενπήγε να γίνει με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας;

  4. gpoint said

    Στην Ελλάδα όλοι οι νόμοι έχουν προσωπικό κίνητρο άλλοτε φανερό π.χ. δικαίωμα πρόσληψης έχουν οι γεννηθέντες (στον νομό Χανίων) από 5/6/92 έως και 23/9/95 (κατά σύμπτωση διαβολική ημερομηνίες γέννησης των παιδιών του κουμπάρου) είτε κρυφό όπως τώρα και ψάξε γύρευε πόσες ερωμένες παντρεμένων και μη πολιτικών δεν πήραν τα μέτρα τους (προσδοκώντας ίσως άλλα μέτρα) και τις ξεπετάμε μ’ ένα νομοσχέδιο, εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Αντρέας. Εξ άλλου πριν λίγες μέρες είδα δηλώσεις κάποιας (Καίτης αν θυμάμαι καλά0 που θύμιζε τον Κούλη πως την αγαπούσε μια φορά… Το άλλο κοινί του Κούλη με τον Αντρέα είναι πως σέβεται τα » μπάνια του λαού», μόνο που κάτι τέτοια βγαίνουν ξινά το φθινόπωρο

  5. LandS said

    2β Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε μόνο εξαγγείλει αλλά και ειχε πάρει και τα μέτρα (λήψη και νέες εντάξεις σε ΕΣΠΑ, κλείσιμο θέσεων κλπ) να εφαρμοστεί φέτος στο 100%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβρη. Τα προηγούμενα χρόνια (από το ’15 και μετά) εφαρμοζόταν σε δυο φάσεις και το ποσοστό πλησίαζε το 100% αλλά δεν το έφτανε.
    Για όσα από τα παιδάκια δεν φτάνουν οι θέσεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτούμενες θέσεις σε ιδιωτικούς.
    Έτσι το πρόβλημα ήταν διπλό. Χρήματα για περισσότερους δημοτικούς και χρήματα για την επιδότηση των ιδιωτικών.

  6. Τρίβλαξ said

    Κάτι που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι η καλύτερη ένταξη στην Ελληνική κοινωνία μεταναστών. Μπορεί να μην βγουν όλοι τους Αντετοκούνμποι, αλλά τουλάχιστον θα συνεισφέρουν στην ανακούφιση του ασφαλιστικού.

  7. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    Διάφορα πραματάκια είναι αντίθετα με Χάρτες ή αντισυνταγματικά (παράδειγμα για το τελευταίο η μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους) αλλά κανένας δεν νοιάζεται. Η αλογόμυγα (ψέμα) πάει σύννεφο (βλέπε ενοποίηση κεντρικού κτιρίου ΕΜΠ με το Αρχαιολογικό Μουσείο) αλλά και πάλι κανείς δεν νοιάστηκε για το οργιωδες ψέμα, τη στιγμή που ήξεραν ότι το κτίριο του ΕΜΠ είναι κληροδότημα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για αναψυχή.

    Εν κατακλείδει, αφού δεν τους έκοψαν τη γλώσσα εδώ και τεσσερατόσα χρόνια, τη βγάζουν τώρα.
    Ποιος μας τους φόρτωσε;

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Εννοείται ότι η μετανάστευση συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και ήθελα να το γράψω αλλά το λησμόνησα. Μπράβο που το έθεσες.

  9. Πάνος με πεζά said

    Τζιμάκος αιώνες μπροστά !

  10. cronopiusa said

    αργομουνιάτικο

  11. Pedis said

    Δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος για την Ελλάδα να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα …

  12. Pedis said

    Κι αν κάποιοι ντε και καλά επιμείνουν ότι είναι για καλό, γιατί δεν δίνουν την υπηκοότητα γρήγορα και χωρίς καψόνια σε όποιον μετανάστη κοπιάσει από τα μέρη μας, τη ζητήσει και φέρει μαζί και την οικογένειά του;

    Λύση εύκολη, άμεση και απλή.

    Άσε που σε ορίζοντα εκατό χρόνων θα υπάρξουν πλεονεκτήματα από την απλοποίηση της γλώσσας (γραπτή και προφορική).

  13. Pedis said

    Πάντως από δημοσιογράφους η χώρα έχει και για εξαγωγή:

    γνωρίζει κανείς: πόσους λειτουργούς της αντικειμενικής δημοσιογραφίας σαν κι αυτούς …

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς και δύο δημοσιογράφους. Σύνολο 102 δημοσιογράφοι που ετοιμάζονται ήδη για να πάρουν θέσεις. Χώρια τα γραφεία Τύπου ενώ θέσεις δημοσιογράφων προβλέπονται και για υφυπουργούς. Γιατί σημασία δεν έχει το παραγόμενο έργο αλλά κυρίως η επικοινωνία του. Ετσι η κυβέρνηση καταπολεμά και την… ανεργία του κλάδου.

    απασχολούσε η προηγούμενη κυβέρνηση; Για να κάνουμε και τη σύγκριση …

  14. Divolos said

    Καλημέρα.
    Καλά μιλάμε πολύ μπροστά αυτός ο φόρος το αργομουνιάτικο. Τρομερή έμπνευση. Δεν τον είχα ξανακούσει. Σκέφτομαι πως αν μία κυβέρνηση είχε τα …κότσια να τον επιβάλει μαζί με έναν νέο αργοπ@υτσι@τικο, φανταστείτε πόσοι συνάνθρωποί μας θα ξεκολλούσαν από τα πλοκάμια του cybersex και θα αποκτούσαν και πάλι πρόσβαση στις μεγάλες απολαύσεις της ζωής. Διπλό το όφελος για μια νεοφιλελέ κυβέρνηση. Λόγω ανεβασμένης ψυχολογίας και την παραγωγικότητα θα αύξανε και το δημογραφικό θα έλυνε (αυτό θα μπορούσε να υποβοηθηθεί και με μια μυστική εκστρατεία με την βοήθεια της ΕΥΠ ελάττωσης της ποιότητας των προφυλακτικών). Άσε μην τους δίνω ιδέες.

    ΥΓ: Πόσο μπροστά ήταν ο Τζιμάκος όταν κοντά σαράντα χρόνια πριν μας τραγουδούσε γ….. γιατί χανόμαστε

  15. BLOG_OTI_NANAI said

    Μία από τις διάφορες αναφορές που βρίσκω:

  16. Costas X said

    6 & 8 Σίγουρα στις προηγμένες χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.), οι μετανάστες γεννούν πολύ περισσότερα παιδιά από τους «αυτόχθονες», αλλά αυτό τους δημιουργεί άλλα προβλήματα, πολιτιστικά, γκέτοποιήσεις κ.λ.π.

    Στην Ελλάδα, αργομουνία και αργοπουτσία τώρα!

  17. BLOG_OTI_NANAI said

    11: Ανάμεσα μας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν αυτό που λέγεται δουλειά. Αν η σύνταξη παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου, το πόσα χρήματα θα πάρει κάποιος, εξαρτάται και από το δημογραφικό… Δεν ξέρω αν η μακροχρόνια στήριξη σε ποδοσφαιροαναρχικούς θεωρείται εργασία και δίνει σύνταξη. Δεν είμαι ενημερωμένος.

  18. Pedis said

    # 10 – Επίδομα μόνο για τη γυναίκα στα δεκαοχτώ και τον άνδρα στα τριανταεπτά. Όπως συμβουλεύει ο Αρίστος …

  19. ΓΤ said

    φόρος αργοφαλλίας, δεν παύει να πίπτει επί (της άλλης) κεφαλής, οπότε κεφαΛΛικός φόρος

  20. BLOG_OTI_NANAI said

    6: «Κάτι που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι η καλύτερη ένταξη στην Ελληνική κοινωνία μεταναστών»

    Χωρίς να κάνω σύγκριση, θυμίζω μόνο το εμετικό άρθρο που προανέφερα κάποιας Μαρίας Λούκα: https://tinyurl.com/y5kl7bur

    Γιατί είναι εμετικό; Διότι εκφράζει έναν φεμινιστικό λόγο (καλώς), μαζί με μια αντιθρησκευτική στάση (δεκτό).

    Και την ίδια στιγμή, ενώ οι μετανάστες στη χώρα μας κατά συντριτπική πλειοψηφία είναι πιστοί του Ισλάμ, το οποίο είναι κατεξοχήν υπεύθυνο για πολιτισμικά παράγωγα ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, τα οποία περιλαμβάνουν από μπούργκες, λιθοβολισμό γυναικών, απαγόρευση οδήγησης, πολυγαμία, υποχρεωτικά προξενιά σε πολύ μικρές ηλικίες, κλειτοριδεκτομές , δηλ. ένα πλήθος από ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ κατά της γυναίκας, ένα άτομο που γράφει με φεμινιστικό και αντιθρησκευτικό λόγο, υποδουλώνεται και φοράει οικειοθελώς φίμωτρο μην αναφέροντας τους μετανάστες ως πιστούς στο ισλάμ και άρα φορείς όλων αυτών των πολιτισμικών παραγώγων που θέτουν τη γυναίκα αλλά και το παιδί σε θεσμική κατάσταση «αντικειμένου».

    Όμως, ο φραπεδο-προοδευτικός είναι ουσιαστικά φορέας σκοταδισμού και υποδουλώνεται σε ένα πλαίσιο ιδεολογικής φίμωσης και κατηγορεί, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του προβλήματος, ενώ αυτό είναι το περιεχόμενο του άρθρου της:

    «που αντιλαμβάνεται την έλευση προσφύγων και μεταναστών ως υπονόμευσης μιας φαντασιακής και απροσδιόριστης «εθνικής ύλης»»

    Από που κι ως που θα δεχτούμε ως «προοδευτικό λόγο», αυτόν που εκφράζεται από ανθρώπους που καταδέχονται να τους φοράνε ΦΙΜΩΤΡΟ και στέκονται με σκυμμένο το κεφάλι στον κοινωνικό έλεγχο των «ημετέρων» μην τους κάνουν νταντά…

    Είναι αδύνατον να μιλοάμε ωραία και ανοιχτά για την γυναικοκτονία, και ταυτόχρονα να ανοίγουμε θέματα λύσης του δημογραφικού μέχω μεταναστών που είναι πιστοί στο Ισλάμ και αυτό συνεπάγεται επιστροφή σε νοοτροπίες ούτε καν υποβάθμισης της γυναίκας, αλλά σε νοοτροπίες βαρβαρότητας.
    Το δικαίωμα να είναι προοδευτικός, το είχε ΜΟΝΟ αυτός που δεν καταδέχεται να του φοράνε φίμωτρο και καπίστρι ιδεολογικής κατεύθυνσης και επιλεκτικής σιωπής.

  21. Κ. Καραποτόσογλου said

    Avec admiration et enthousiasme pour les gens et surtout pour les femmes
    de C h i o, Nicolay (1551) parle des habitants qui «sont fort doux et courtois
    aux étrangers et s’adonnent volontiers à la musique et à toutes autres choses
    vertueuses et honnêtes»(10). Il est aussi le premier à mentionner la coutume de
    «l’argomouniatico» -taxe payée par une femme veuve qui ne veut pas se
    remarier. Chez Palerne (1582), nous trouvons la même coutume mais cette
    fois-ci, la taxe était payée aux autorités turques (11)

    10 M.-Ch. Gomez-Géraud et St. Yérasimos, N. de Nicolay, p. 108.
    11 M.-Ch. Gomez-Géraud et St. Yérasimos, N. de Nicolay, p. 114 et Palerne p. 358 : «…
    si une femme veut demeurer veuve après la mort de son mary il faut qu’elle paye quelque
    argent au Seigneur et on appelle ce droict le ‘argomouniatico’ c’est à dire nature inutile…»
    voir aussi à ce sujet K. Argenti, Occupation, p. 460 et D. S. Ginis, Περιγράμματα Ιστορίας του μεταβυζαντινού Δικαίου, Athènes 1966. Par contre si une fille perd sa virginité «avant d’être mariée, et qu’elle veuille continuer le métier [!] elle était obligée de payer mais une seule fois au capitaine de la nuit», «afin de le pouvoir faire à son plaisir, sans autre crainte ou danger», M. Ch. Gomez -Géraud et St. Yérasimos, N. de Nicolay, p. 114.

    GOMEZ-GERAUD M.- CH. et YERASIMOS St, Nicolas de Nicolay, Dans lEmpire de Soliman le Magnifique, Paris, Presses de CNRS, 1989.
    Ioli Vingopoulou, Le Monde Grec vu par les voyageurs du XVIe siècle, Athènes 2004, σ. 223–224

    Η αντιμετώπιση της χήρας ως δεύτερης κατηγορίας γυναίκας φαίνεται και από τους όρους αργομοννιάτικο και παλληκαριάτικον ή αγριλίκιον. Το αργομουνιάτικον ήταν ο φόρος χήρας για την εικαζόμενη «αργία των αποκρύφων της», με σκοπό την παρότρυνσή της σε σύναψη νέου γάμου, με στόχο τη δημογραφική ενίσχυση του πληθυσμού και προς αποφυγή ανήθικων εξώγαμων σχέσεων. Το παλληκαριάτικον ή αγριλίκιον (< τουρκ. λ. ağırlık ‘προγαμιαία δωρεά γάμου’) ήταν το δώρο χήρας στον νέο που ετοιμαζόταν να την παντρευτεί, ως αποζημίωση για το γεγονός ότι δεν ήταν παρθένα.

    Καμηλάκη-Κατσούδα-Βραχιονίδου, Πιπέρι στο στόμα, σ. 101

  22. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο περιοδικό «Byzantinische Zeitschrift (1961) έχει δημοσιευτεί και σχετικό άρθρο:

    σελ. 15 https://imgur.com/qWBZi22
    σελ. 16 https://imgur.com/q26V8FT
    σελ. 17 https://imgur.com/SpLEGJ8

  23. spiridione said

    Στον Δουκάγγιο στο λήμμα μουνή
    https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/f/4/b/metadata-01-0000493.tkl&do=85778_01.pdf&pageno=535&width=641&height=967&maxpage=691&lang=en

    Στον Κοραή
    https://books.google.gr/books?id=YtVFAQAAMAAJ&pg=PA222&lpg=PA222&dq=%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&source=bl&ots=wQCDv2RMeo&sig=ACfU3U3GGIWB_vEcRI8WdHS1Yf16ykeDrQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj7r5m4xM_jAhXHZlAKHWTgAEoQ6AEwAXoECAkQAQ#v=onepage&q&f=false

  24. spiral architect 🇰🇵 said

    Δείτε τώρα στην ΕΡΤ1 τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο της Διανέοσις περί του δημογραφικού.

  25. BLOG_OTI_NANAI said

    20: Όπως είχα ξαναπεί, κάθε συζήτηση για το μεταναστευτικό, ακόμα και ως λύση του δημογραφικού, είναι ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ αν δεν συνοδεύεται από μία σοβαρότατη συζήτηση μεταξύ των φορέων του Ισλάμ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, και μεταξύ των χωρών υποδοχής και των κοινοτήτων αυτών. Θα δεχτούν το ευρωπαίκό δίκαιο; θα αρνηθούν την Σαρία; Θα αποδεχτούν τις ποινές για όλα τα πολιτισμικά κατάλοιπα που οδηγούν σε υποτίμηση και βία κατά της γυναίκας;

  26. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    1. Με πρόλαβε ο Πεζοπάνος 🙂 (#9)
    2. Το μέτρο που συζητάμε είναι επιεικώς γελοίο: Ούτε τις πάνες δε φτάνει να καλύψει, χώρια που οι μαιευτήρες θα ρυθμίσουν το φακελάκι τους αναλόγως. Μάλλον έμμεσο επίδομα προς τους γιατρούς είναι.
    Γράφω από μνήμης, αλλά κάποιος θα ξέρει να με διορθώσει στις λεπτομέρειες: Στη Δανία ή την Ολλανδία, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, δινόταν μηνιαίο επίδομα της ίδιας τάξης μεγέθους (αν διορθώσουμε το κόστος ζωής, ένας καλός μισθός) για κάποια (2-3) χρόνια στις μητέρες που τεκνοποιούσαν. Μια γυναίκα δηλαδή που κάνει 3 παιδιά, έχει εξασφαλισμένο εισόδημα για περίπου 6 χρόνια, ενώ τα παιδιά έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία της για τα πρώτα, τρυφερά τους χρόνια (για μένα το πιο σημαντικό κέρδος). Παράλληλα, αν εργαζόταν, η θέση της προστατευόταν: Οι εργοδότες προσλάμβαναν αντικαταστάτη (συνήθως με σύμβαση ορισμένου χρόνου), αλλά όφειλαν να την επαναπροσλάβουν.
    Οτιδήποτε λιγότερο, είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το ευχέλαιο: Θα δοθούν δηλαδή 2 χιλιάρκια δώρο σε όσες θα κάνουν παιδί έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει ηλικιακό όριο.
    3. Με το να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση για να ταιριάξουμε τη ζωή με τα ιδεολογήματά μας, θα βγούμε χαμένοι. Η φύση ορίζει έναν κύκλο ζωής για τον άνθρωπο, με πρόνοια την πρώτη τεκνοποίηση γύρω στα 18-20, τότε που ο οργανισμός είναι στη βέλτιστη κατάστασή του, και για 10-15, άντε 20 χρόνια μετά, που μπορεί κανείς να πει πως διατηρείται ένα κάπως σταθερό πλατώ από βιολογικής άποψης. Μετά τα 45, η κατιούσα πορεία είναι σημαντική: Χωρίς τη σύχρονη ιατρική τεχνολογία, θα ήμασταν σχεδόν άχρηστοι μετά τα 55 κατά μέσο όρο, και ίσως λέω πολύ : Η πρεσβυωπία μειώνει δραματικά την ικανότητα για λεπτές εργασίες, τα δόντια (αλήθεια, πόσοι άνω των 50 έχουμε όλα μας τα δόντια, χωρίς σφραγίσματα;) δεν θα αρκούσαν για μια σωστή μάσηση, άρα η διατροφή θα γινόταν πιο δύσκολη, κ.ο.κ, με αποτέλεσμα ένα «φυσικό» προσδόκιμο ζωής τα 60 χρόνια κατά μέσο όρο, με τα τελευταία να είναι μειωμένης δραστηριότητας.
    Η τεχνολογία μας επιτρέπει να σπρώχνουμε όλη αυτή την κατάσταση προς τα πίσω: Οδοντόβουρτσες, μασέλες, εμφυτεύματα, γυαλιά, φακοί επαφής, οφθαλμολογικά λέιζερ, στατίνες για τη χοληστερίνη, ινσουλίνη για το ζάχαρο, διουρητικά για την πίεση, μπορούν να μας διατηρούν σε σχετικά καλή κατάσταση μέχρι τα 75, 80 ή και παραπίσω για όσους έχουν καλό γονιδίωμα. Έτσι νομίζουμε πως έχουμε νικήσει το χρόνο, αλλά δεν…
    Μια γυναίκα που γεννάει μετά τα 35, ειδικά αν είναι η πρώτη της φορά, έχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να έχει και η ίδια επιπλοκές, και το παιδί να έχει συγγενείς ανωμαλίες· το γενετικό υλικό φθείρεται και αυτό, τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας. Αλλά και ο ίδιος ο γονεϊκός ρόλος, ακόμη κι αν τον περιορίσουμε στα 16-18 χρόνια ως την ενηλικίωση, σημαίνει πως ο γονέας (όχι μόνο η μητέρα) θα είναι αρκετά πάνω από 50 όταν το παιδί δεν θα τον έχει ανάγκη. Άλλες οι αντοχές των εικοσπεντάρηδων στο ξενύχτι, άλλες των σαραντάρηδων, αλλά διαλέγουμε να τις ξοδεύουμε αλλιώς.

    Άρα
    Πρέπει να επιδιώξουμε, ως κοινωνία, να επιτρέψουμε στα μέλη μας να έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν όταν έχουν τη βέλτιστη προς τούτο ικανότητα. Σπουδές, επάγγελμα κλπ είναι ανθρώπινα κατασκευασμένες ανάγκες, και θα έπρεπε αυτά να έχουν την ελαστικότητα, όχι να γίνονται οι άνθρωποι λάστιχο για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής.
    Ένα πρόχειρο βιωματικό παράδειγμα: Το 1991 έμεινα για δυο μήνες, φοιτητής όντας, σε μια φοιτητική εστία της (μόλις τότε πρώην) Ανατολικής Γερμανίας. Στο διπλανό δωμάτιο έμεναν δύο προπτυχιακοί φοιτητές, εικοσάρηδες. Θυμάμαι την έκπληξή μου όταν ο ένας δέχτηκε την επίσκεψη της γυναίκας και του λίγων μηνών παιδιού του. Μετά σκέφτηκα πως όταν ξεκίνησε την οικογένεια είχε εξασφαλισμένη δουλειά, και ζήλεψα που αυτός στα σαράντα του θα ζει τα πιο ωραία του χρόνια, έχοντας μεγαλώσει τα παιδιά του, και με είκοσι καλά χρόνια μπροστά του. Ο διδιακτορικός με τον οποίο συνεργαζόμουν, εικοσιπεντάρης, έμενε σε οικογενειακό δωμάτιο της εστίας, με τη γυναίκα και τη χρονιάρικη κόρη του.
    Η γυναικεία χειραφέτηση, πρέπει να σκεφτούμε αν απελευθερώνει τη γυναίκα από τον σύζυγο για να την υποδουλώσει στον εργοδότη, και να δούμε νηφάλια αν αυτό είναι καλό πράγμα με αυτές τις συνθήκες, ή αν πρέπει να δούμε όλη την κατάσταση αλλιώς.

  27. Pedis said

    Λύση και στο δημογραφικό με παράλληλη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων θρησκευτικών εντάσεων:

    1. Δεκτοί μόνον μετανάστες άθεοι/άθρησκοι, τουλάχιστον αγνωστικιστές. Θα περνάνε από σχετικές εξετάσεις. Θα δίνονται και υποτροφίες.

    2. Aφαίρεση υπηκοότητας από τους επαγγελματίες χριστιανούς.

    Για να πάει η χωρα μπροστά!

  28. sarant said

    21-22-23 Ευχαριστώ πολύ όλους, άρα δεν είναι μία μόνο η αναφορά!

  29. Γιάννης Κιουβρέκης said

    Εξαίσιο και ψύχραιμο άρθρο.

  30. Περιονουσκιᾶς said

    «οι γεννήσεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι θάνατοι μένουν σταθεροί ή αυξάνονται». Οι γεννήσεις δεν είναι ίσες με τους θανάτους, στον τελικό υπολογισμό; Όσοι γεννηθούν, τόσοι δεν θα πεθάνουν;

  31. BLOG_OTI_NANAI said

    27: Προσωπικά απεχθάνομαι τη βία και την υποτίμηση κατά της γυναίκας και έτσι μπορώ να μιλάω και για το Ισλάμ ανοιχτά. Εσύ όμως ούτε τη βία κατά της γυναίκας μπορείς να δεχτείς, αλλά ούτε να μιλήσεις για το Ισλάμ γιατί έχεις δεσμέυσεις. Οπότε, η μομφή είναι όλη δική σου, που αποδέχεσαι να είσαι ένα βουβό υποκείμενο, που ανέχεσαι να σε φιμώνουν για τόσο σοβαρά ζητήματα.

  32. Avonidas said

    #25. Όπως είχα ξαναπεί, κάθε συζήτηση για το μεταναστευτικό, ακόμα και ως λύση του δημογραφικού, είναι ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ αν δεν συνοδεύεται από μία σοβαρότατη συζήτηση μεταξύ των φορέων του Ισλάμ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, και μεταξύ των χωρών υποδοχής και των κοινοτήτων αυτών.

    Υπάρχει κάποιος επίσημος χριστιανικός φορέας (μητροπολίτης, η Αρχιεπισκοπή, το Πατριαρχείο) που θα επιθυμούσες να μιλήσει εξ ονόματός σου, ή να σε εκπροσωπήσει, σε κάποιον αντίστοιχο διάλογο; Αν όχι, τότε ποιος «φορέας του Ισλάμ» προτείνεις να εκπροσωπήσει μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου κυριαρχεί το Ισλάμ, που μπορεί να είναι μουσουλμάνοι ή όχι, που μπορεί να πιστεύουν ή όχι, που μπορεί να ενστερνίζονται μερικές, όλες ή καμία από τις παραδόσεις του Ισλάμ;

    Δεν είναι πιο λογικό, εφόσον βρίσκονται εδώ, να απαιτήσουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς απαιτούμε, δηλαδή να σέβονται τους νόμους της χώρας όπου βρίσκονται, χωρίς να κάνουμε δίκες προθέσεων και να στήνουμε χριστιανικά και μουσουλμανικά μιλιέτ;

  33. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ωραίο άρθρο, με ουσία επί του δημογραφικού, αλλά και ανάλαφρο, ευχάριστο, να γελάσει λίγο και το χειλάκι μας! 🙂

    Προσυπογράφω το σχόλιο του Γιώργου Μ #26, με εκφράζει απόλυτα, να μην ξαναγράφω κι εγώ τα ίδια! 😉

  34. Avonidas said

    #30. «οι γεννήσεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι θάνατοι μένουν σταθεροί ή αυξάνονται». Οι γεννήσεις δεν είναι ίσες με τους θανάτους, στον τελικό υπολογισμό; Όσοι γεννηθούν, τόσοι δεν θα πεθάνουν;

    Χαχα, καλό! Δεν υπάρχει «τελικός υπολογισμός», προφανώς, εκτός αν έρθει η Δευτέρα Παρουσία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο πληθυσμός ανά πάσα στιγμή.

  35. ΚΩΣΤΑΣ said

    27 –> 2. Aφαίρεση υπηκοότητας από τους επαγγελματίες χριστιανούς.

    Συμφωνώ και με τον Πέδη, υπό την προϋπόθεση μιας προσθήκης, ως εξής: 2. Aφαίρεση υπηκοότητας από τους επαγγελματίες χριστιανούς και από όσους εμφορούνται από κομμουνιστικές ιδέες!!! 😛

  36. leonicos said

    Το ΄ό,τι το μέτρο είαι για τα σκουπίδια, το δείχνει το ηλικιακό όριο.

    Δεν αποσκοπεί να κάνει τις νεότερες γυναίκες να γεννάνε και να της βγάλει από την αγορά εργασίας.

    Αποσκοπεί να πει εμείς το δίνουμε αλλά εσείς δεν έχετε τα προσόντα να το πάρετε. Καμιά γυναίκα δεν θ’αφήσει την καρριέρα της για ένα επίδομα, έστω και μηνιάτικο

    Στο Ισραήλ κάθε γυναίκα που γεννάει ,μένει στο σπίτι της με τον ίδιο μισθό,που τον καταβαλλει το κράτος, επί τρία χρόνια.

    Πηγαίναμε για σεμινάριο, και τις καλούσαν μόνο γι’αυτό

  37. spyridos said

    30

    Τον απολογισμό (γεννήσεις – θάνατοι) τον κάνουμε κάπως αυθαίρετα από 1 Ιαν ως και 31 Δεκ κάθε χρονιάς.
    Αυτή η επιλογή έχει γίνει.
    Εκτός αν εννοείς το Εντ οφ Ντέις την ταινία του Σβαρτζενέγγου.

    Σε ένα άλλο φιλοσοφικό αντιεθνικιστικό και αντιθρησκευτικό επίπεδο είμαι μαζί σου. ΄-)))))

  38. Avonidas said

    #35. Aφαίρεση υπηκοότητας από τους επαγγελματίες χριστιανούς και από όσους εμφορούνται από κομμουνιστικές ιδέες

    Διότι ‘μεις δεν είναι δυνατόν να πιστεύομεν εις τον κομμουνισμόν!

  39. Pedis said

    # 35 – μα να σου πω, με την υπάρχουσα δημογραφική πρώτη ύλη και με την προοπτική να αυξηθεί (μπρρρρ!),

    στα σοβαρά το σκέφτομαι …

  40. Κουνελόγατος said

    Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ όσο φανταζόμουνα… Βοήθειά μας…

    https://www.news247.gr/koinonia/i-iera-synodos-kathierose-mera-agennitoy-paidioy.7478328.html

  41. sarant said

    26 Αυτά που περιγράφεις, μόνο σε καθεστώτα σοσιαλιστικά γίνονται.

  42. BLOG_OTI_NANAI said

    32: Η εσωτερική συζήτηση αφορά τη δημοκρατικότητα του ζητήματος με την έννοια της συμμετοχής σε έναν διάλογο και της αποδοχής των κανόνων. Σίγουρα οι κανόνες των χωρών υποδοχής προηγούνται, αλλά οι ίδιοι θα μπορούσαν να θέσουν κάποια όρια ανώδυνα για την ευρωπαϊκή νομοθεσία που μπορούν να τα προσδιορίσουν καλύτερα οι ίδιοι. Πάντα υπάρχουν θρησκευτικοί εκπρόσωποι είτε σε τζαμιά, είτε και στις χώρες προέλευσης. Σήμερα δεν επικοινωνούμε με ταχυδρομείο, υπάρχει διαδίκτυο και συνδέει κάθε άκρη του πλανήτη.

    Το ζήτημα είναι ότι οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να έχουν ένα κυρίαρχο δίκαιο απόλυτης ισονομίας μεταξύ όλων των πολιτών, και ισχύος έναντι στις ισλαμικές παραδόσεις. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αγέλη γυναικών, εφόσον η πολυγαμία δεν είναι καν υποχρεωτική. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανθρώπους στον δρόμο σκεπασμένους σαν φαντάσματα. Δεν μπορεί να εφαρμόζει σωματικές ποινές και βία που απορρέουν από το ισλαμικό δίκαιο που συγκρούονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε καν προαιρετικά με την αιτιολογία ότι τις αποδέχεται το ίδιο το υποκείμενο.

    Αυτά οφείλουν να συζητηθούν και να εφαρμοστούν διότι κάθε τι το νέο, πρέπει να καλύπτεται από ένα θεσμικό πλαίσιο. Εδώ λοιπόν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται δεν χρειάζεται φιλοσοφία ποιο θα είναι το πρόβλημα.

  43. cronopiusa said

  44. Avonidas said

    #40. «Πρόκειται προφανώς για απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις»

    Το ελπίζω, ακόμα και στην Πολωνία ξεσηκώθηκαν, μιλάμε για τεράστιες διαδηλώσεις.

    …Ευτυχώς που είναι ελεύθερες και δε φοράνε μπούρκα 🙂

  45. Παναγιώτης Κ. said

    Δημογραφικό και…
    μόλις τώρα διάβασα τον Ιαβέρη να μιλάει για 3-4 νεκρούς κάθε μέρα και 3-4 ανάπηρους κάθε μέρα από τροχαία.Κάνει απολογισμό της τελευταίας 50-ετίας και μιλάει για 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες. Αφανισμός χωρίς τέλος.

    Θέλω να πω ότι το ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού της χώρας δεν σχετίζεται μόνο με το αν κάνουμε πολλά ή λίγα παιδιά.

    Στο ερώτημα γιατί πρέπει να κάνουμε παιδιά μια εύκολη και απλή απάντηση που όμως ελάχιστα συνειδητοποιείται είναι: Για να μπορούμε, όταν μεγαλώσουμε, να παίρνουμε… σύνταξη!

    Εντελώς βιωματικά μιλώντας, η άποψή μου είναι ότι κάθε ζευγάρι πρέπει να κάνει τουλάχιστον τρία παιδιά.
    Από άγνοια συν διάφορες προκαταλήψεις, δεν τήρησα αυτό τον κανόνα και έμεινα στα δύο.
    Αν βρισκόταν στο δρόμο μου κάποιος για να με συμβουλεύσει-όπως νομίζω ότι μπορώ να κάνω εγώ τώρα- θα είχα βάλει πλώρη για τρία…

    Η τεκνοποίηση όμως έγινε δύσκολη υπόθεση επειδή τα νέα ζευγάρια παντρεύονται σε μεγάλη σχετικά ηλικία.

    Έχω την άποψη ότι πολλά προβλήματα θα επιλύονταν αν με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι γνωρίζαμε κάπως περισσότερο τη φύση μας και τον εαυτό μας.

  46. BLOG_OTI_NANAI said

    40: Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι το ίδιο παιδάκι, μέσα στην κοιλιά της μάνας του δικαιούται να το ακρωτηριάσει κομμάτι κομμάτι κάποιος για να πετύχει την έκτρωση, ενώ μετά από 5 μήνες, για το ίδιο παιδάκι, θεωρείται φόνος. Υπάρχει ένα εύλογο ζήτημα, μια κοινή λογική που παραβιάζεται και καλό είναι να έρχεται ο άνθρωπος προ των ευθυνών των αποφάσεων του. Είναι το ίδιο ακριβώς πλάσμα που κομματιάζεται σε ένα ιατρείο με το μικρό μωράκι που γεννιέται. Σε αυτούς τους μήνες, η κοινή λογική δεν ανέχεται το ίδιο πλάσμα να μετατρέπεται νομικά από άνθρωπος σε θύμα «χασαπομάχαιρου».

    Μην ξεχνάμε ότι η στάση αυτής της Εκκλησίας στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη στιγμή υπάρχει από την εμφάνιση του χριστιανισμού και βοήθησε στην δημογραφική αύξηση των γυναικών, που έως εκτός των εκτρώσεων, οι παγανιστικές κοινωνίες πετούσαν τα κορίτσια στα σκουπίδια (αποθέτες) με αποτέλεσμα να επιζούν ένα 95% των αγοριών και μόλις 30% των κοριτσιών που θεωρούνταν άχρηστα και βάρος για τις οικογένειες.

  47. Αγγελος said

    Περιόνουσκιάς (30), φυσικά κατά μία έννοια η θνησιμότητα είναι 100%: όλοι θα πεθάνουμε κάποτε 😦 Αν όμως κάθε χρόνο οι γεννήσεις υπερβαίνουν αριθμητικά τους θανάτους, ο πληθυσμός θα αυξάνεται και (πράγμα ίσως σπουδαιότερο) θα διατηρείται μια σωστή πυραμίδα, θα είναι δηλαδή οι νεότεροι περισσότεροι από τους γεροντότερους, ώστε να μπορούν να πληρώνουν το κόστος της φροντίδας τους. Οι κουβέντες περί θνησιμότητας, γεννητικότητας κλπ. χρειάζονται προσεκτικούς ορισμούς των μεγεθών για να έχουν νόημα. Υπάρχει ειδικός επιστημονικός κλάδος προς τούτο, η δημογραφία, αλλά λίγοι τον κατέχουν. Ίσως θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές πολιτικών επιστημών και παρόμοιες. (Δεν ξέρω, μπορεί και να διδάσκεται ήδη…)

  48. Μπλογκ, από πού κι ως πού οι μετανάστες είναι *πρωτίστως* μουσουλμάνοι; Ρώτα κάποιον που έχει πάει στο Ισραήλ πόσο διαφέρουν οι παλιοί Εσκεναζίμ από τους πρόσφατους μετανάστες από το Μαγκρέμπ· όλοι Ιουδαίοι είναι. Δοκίμασε να ζήσεις στην Αλαμπάμα, στο Άμστερνταμ, στις Φιλιππίνες, στο Βερολίνο ή στην Κρακοβία· αδιάφορο, παντού χριστιανοί.
    Μια που το ανέφερες, έχεις δει στην Κυψέλη να κυκλοφορούν μπούργκες, ας πούμε;

  49. ΓιώργοςΜ said

    11 Εξωτερικοί λόγοι: Επειδή κάποιος θα πρέπει να υπάρχει στη χώρα για να πληρώνει τα δάνεια, άρα για να μπορούμε να δανειζόμαστε. Εσωτερικοί λόγοι: Επειδή κάποιος πρέπει να στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα, όποιο κι αν είναι αυτό, επειδή (απουσία ασφαλιστικού συστήματος) κάποιος θέλουμε να μας δώσει ένα πιάτο φαΐ και να μας θυμίζει πού έχουμε αφήσει τη μασέλα μας, όταν πουρέψουμε.

    Για κάποιον με τη νοοτροπία «ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας», που δε σκοπεύει να ζήσει παρά μόνο για όσο διάστημα μπορεί να έχει εισόδημα, αλλά κυρίως για όποιον δεν έχει αγάπη να δώσει, δεν έχει κανένα νόημα

    41 Κυρίως, αλλά όχι μόνο. Η Δανία πχ μια χαρά καπιταλισμό έχει. Στις ΗΠΑ επίσης γεννιούνται πολλά παιδιά, για περισσότερους από έναν λόγους: Στα ψηλά εισοδήματα υπάρχει σχετική κουλτούρα, στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προνοιακά επιδόματα.

  50. Avonidas said

    #42. Αν λοιπόν υπάρχει μια μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα, και εννοώ οργανωμένη γύρω από συγκεκριμένους θρησκευτικούς ηγέτες και η οποία τελεί λατρευτικές εκδηλώσεις σε χώρους λατρείας (όπως υπάρχουν χριστιανικές κοινότητες, Ορθόδοξες και άλλες, σε άλλες χώρες), τότε ναι, οι σχέσεις της με το κράτος πρέπει να ρυθμιστούν βάσει νομοθεσίας. Και όποιος μουσουλμάνος, μετανάστης ή μη, επιθυμεί να συμμετέχει σε μια τέτοια κοινότητα, θα υπάγεται σ’ αυτούς τους κανόνες, που φυσικά δεν πρέπει να συγκρούονται με τους νόμους του κράτους.

    Αλλά ένας μετανάστης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάγεται αυτομάτως σε μια τέτοια κοινότητα, εκτός κι αν το επιδιώξει ρητά. Ούτε είναι δυνατόν, στα νομοθετικά πλαίσια που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη Δύση γενικότερα, να δηλώνεται με βάση το θρήσκευμά του. Πολύ δε περισσότερο κάποιος που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, όποια κι αν είναι η καταγωγή του. Ένας μετανάστης, όποιο κι αν είναι το υπόβαθρό του, υπάγεται αυτομάτως στους νόμους του ελληνικού κράτους και μόνον.

    Όσο για το δημογραφικό πρόβλημα, και το αν θα έπρεπε οι μετανάστες να αποτελέσουν μέρος της λύσης του, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε* ενσωματώνοντας αλλόθρησκους και αλλοεθνείς και αλλάζοντάς τους μυαλά· κι όχι βάζοντας τις χριστιανές να γεννοβολάνε μέχρι τελικής πτώσης.

    *ας πάρουμε το καλό σενάριο, για την ώρα

  51. ΓιώργοςΜ said

    46 Λεπτομέρεια ίσως, αλλά τα παιδιά που πετούσαν στα σκουπίδια είχαν γεννηθεί, δεν ήταν αποτέλεσμα έκτρωσης.
    Δεν θα έπρεπε να θεωρείται η έκτρωση αντισυλληπτική μέθοδος και να γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά οι δογματικές προσεγγίσεις είναι εύκολες στου κασίδη το κεφάλι: Οι πατέρες όλων των δογμάτων δε γκαστρώθηκαν ποτέ για να δούν τη γλύκα, να παίξουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για να γεννήσουν το παιδί του βιαστή τους (ή την Τρύπια Καπότα του γνωστού ανεκδότου).

  52. spyridos said

    42 50

    Οπως τα λέει ο Αβονίδας. ΑΚΡΙΒΩΣ.

    Η μόνη χώρα που έχει ΑΛΛΟ νομοθετικό πλαίσιο για ένα τμήμα του μουσουλμανικού πληθυσμού της και εφαρμογή μάλιστα Ισλαμικού Δικαίου (Σαρία) είναι η Ελλάδα.
    Στις αποδέλοιπες χώρες δουλεύει μια χαρά το ΕΝΑΣ νόμος για όλους.
    Τι λέω βέβαια στο Ελλαδιστάν εφαρμόζεται ο νόμος ανάλογα με την κοινωνική σου καταγωγή και θέση.

  53. Avonidas said

    #46. Δίνεις μια παραπλανητική εικόνα των εκτρώσεων, όπως όλοι συνήθως που επιχειρηματολογούν εναντίον τους — με λέξεις όπως «παιδάκι» για το έμβρυο, προορισμένες να προκαλέσουν μια συναισθηματική αντίδραση. 9 μήνες νωρίτερα, το ίδιο «παιδάκι» αποτελείται από ένα κύτταρο, κι αυτή δεν είναι μια ασήμαντη διαφορά.

  54. Νέο Kid said

    52. Is Sharia law implemented in Greece??? Where?

  55. Pedis said

    # 49 – μην το βλέπεις μόνο οικονομικίστικα.

    Θεώρησε την ανθρωπιστική διάσταση του πρβλήματος.

    Μία ζωή που καταστρέφεται με τη γέννηση.

    Λ.χ. τι μας φταίνε τα παιδάκια

    και επιπλέον ποιος ισχυρός λόγος υπάρχει να πάμε κόντρα στις πιθανότητες

    [αφού ένα παιδάκι έχει 18% περίπου πιθανότητα να γεννηθεί κινεζάκι ενώ μόλις 0.14% να γεννηθεί ελληνάκι ]

    να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον με τόσο μεγάλη δημογραφική πυκνότητα μαλάκηδων;

  56. ΣΠ said

    Όπως και σε όλη την Ευρωπη, έτσι και στην Ελλάδα αυξάνει η μέση ηλικία των μητέρων.

    αυξάνει ή αυξάνεται;
    Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστή η χρήση του «αυξάνω» ως αμετάβατου. Βέβαια, το Λεξικό Μπαμπινιώτη την έχει αυτή την χρήση (το ΛΚΝ δεν την αναφέρει):

    2. (αμετβ.) γίνομαι μεγαλύτερος ή περισσότερος: με την άνοδο τού βιοτικού επιπέδου αυξάνει ο μέσος όρος ζωής || τους θερινούς μήνες αυξάνει η κατανάλωση φρούτων και αναψυκτικών || καθώς κυλούν οι ώρες, η αγωνία αυξάνει κατακόρυφα ΣΥΝ. μεγαλώνω, ανεβαίνω, υψώνομαι, πολλαπλασιάζομαι ΑΝΤ. μειώνομαι, ελαττώνομαι

    Όμως, σε αντίθεση με άλλα ρήματα που είναι μεταβατικά και αμετάβατα, για το «αυξάνω» αυτό ισχύει μόνο στον ενεστώτα και παρατατικό.

  57. cronopiusa said

    Παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων με τη συμμετοχή του Λιμενικού

  58. spyridos said

    54

    https://www.euronews.com/2018/01/10/greece-no-longer-requires-muslims-to-use-sharia-law

  59. gpoint said

    # 35

    Ξέχασες τους οπαδούς του ΟΣΦΠ και τα γνωστά «σκουλήκια » !!

  60. BLOG_OTI_NANAI said

    48: Δύτη, εσύ δεν επιλέγεις τη συζήτηση, αλλά να παίξουμε τις κουμπάρες. Οπότε ρωτάω κι εγώ για να περνάμε την ώρα μας: έχεις δει να κόβουν κλειτορίδες; Φαντάζομαι όχι. Άρα, δεν υπάρχει, θέμα συζήτησης, και ούτε θα υπάρξει…

    50 και 48: Υπάρχει ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, όπως για παράδειγμα, ότι θα μπορούσαμε να είχαμε (ή και να συμβεί στο μέλλον) αντί για ένα εκατομμύριο αδιάφορους θρησκευτικά ή λίγους εντελώς μετριοπαθείς μουσουλμάνους από την Αλβανία, να είχαμε συμπαγείς κοινότητες ενός εκατομμυρίου πιστών μουσουλμάνων. Δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται η συζήτηση σε ένα αστείο πλαίσιο, όταν η κλιματική αλλαγή και τόσα άλλα προβλήματα που υπάρχουν θα μπορούσαν να σημάνουν τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών και όχι απλά μερικές χιλιάδες.

    Αν υπήρχε μια οργανωμένη κοινότητα ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων που θα είχε δημιουργηθεί μόλις σε μια 15ετία, τότε θα βλέπαμε τη σημασία του ζητήματος και πώς μπορείς να διασπάσεις τις αντιλήψεις μιας γιγάντιας κοινότητας που θα δημιουργούσε ένα κράτος εν κράτη από πλευράς δικαίου.

  61. Κουνελόγατος said

    Blog υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μη θέλει ένα ζευγάρι το παιδί. Η τυχούσα απαγόρευση θα κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα για τις γυναίκες (το πιο σημαντικό), διότι εκτρώσεις θα γίνονται, όπως γίνονταν και στο παρελθόν, μόνον που θα είναι πιο ακριβές και κάποιοι θα κερδίζουν περισσότερα και μαύρα (μας ενδιαφέρει, αλλά λιγότερο σε σχέση με τον κίνδυνο). Γιατρός δεν είμαι, αλλά θεωρώ σίγουρο πως κάποιες κοπέλες θα αποκτήσουν πρόβλημα και δεν θα μπορούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.
    Αντί λοιπόν για τέτοια μέτρα, ας καθοδηγήσουν τα νέα παιδιά να χρησιμοποιούν αντισύλληψη, για να μην υπάρχουν τέτοια διλήμματα.

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    53: Κάνεις λάθος φίλε μου, η εικόνα που δίνω αφορά αποκλειστικά και μόνο την κοινή λογική. Στα παιδιά μας, από την στγμή που συνειδητοποιουμε την ύπαρξη τους, τα νιώθουμε ως μέλος της οικογένειας μας και όχι ως… κύτταρα! Τους μιλάμε, τα ακουμπάμε, ακούμε την καρδιά τους να χτυπάει. Δεν αισθανόμαστε ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ για το παιδί μας όταν είναι αγέννητο στην κοιλιά και όταν γεννηθεί. Είναι ο ίδιος ΑΚΡΙΒΩΣ άνθρωπος που περιμέναμε με τόση αγάπη. Θα μου απευθύνεις εμένα αστειότητες περί… κυττάρων;!

    Και φυσικά χρησιμοποιώ όποιες λέξεις νομίζω ότι μπορούν να δείξουν σε αυτόν που εθελοτυφλεί την υποκρισία του ζητήματος.

  63. Κουνελόγατος said

    62. Τα νιώθουμε παιδιά μας όταν τα θέλουμε, αν δεν τα θέλουμε είναι βάρος, οπότε…

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    61: Κοίτα. ουδέποτε έχω δείξει ότι ζω σε νεφέλες, όπως κάποιοι άλλοι εδώ μέσα. Ζω στην πραγματικότητα και παρά το γεγονός ότι αποτελεί μαχαιριά στην κοινή λογική, αποδέχομαι την νομοθεσία, όωπς και την επιλογή των ανθρώπων να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους ότι το παιδάκι που ακρωτηριάζουν είναι ένα ΚΥΤΤΑΡΟ(!) αν και σε 5 μήνες θα είναι ένα υπέροχο παιδάκι.

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν ανέχομαι την γελοιοποίηση του ανθρώπου, να παριστάνει ότι πιστεύει στη διαφορά του ακρωτηριασμένου παιδιού στη κοιλιά και στο μωράκι που γεννιέται σε 5 μήνες. Αυτό δεν τιαριάζει σε ανθρώπους. Και αν είσαι άνθρωπος, και κάνεις συνειδητά έκτρωση,κοίτα να ζήσεις με την ευθύνη της επιλογής σου ξέρωντας τι έπραξες χωρίς να γελοιοποιείς την ανθρώπινη νοημοσύνη συνολικά, και την δικά σου συγκεκριμένα.
    Κάνε ότι επιτρέπει ο νόμος, αλλά κάντο παραμένοντας άνθρωπος και όχι ένας γελοίος. Αυτό με ενοχλεί περισσότερο από όλα. Να λέω ψέματα στον εαυτό μου και να με πείθω κιόλας ότι είναι έτσι.

  65. Κουνελόγατος said

    64. Μάλλον με μπέρδεψες με άλλον. Ηρέμησε.

    Υ.Γ. Ευτυχώς δε χρειάστηκε μέχρι σήμερα να κάνω τέτοια επιλογή. Και λόγω ηλικίας, μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνω. :mrgreen:

  66. atheofobos said

    1-Κατ΄ αρχάς η εξαγγελία για χορήγηση των 2000 ευρώ δεν είναι αντίθετη με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων γιατί δεν κάνει διακρίσεις στις γυναίκες επειδή χορηγείται σε ΟΛΕΣ, ασχέτως ηλικίας.
    2-Επί λέξει η Μιχαηλίδου για τις κάτω των 30 δεν μίλησε για χρήματα αλλά για κίνητρα : εξετάζουμε την δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων ειδικά για νεαρότερες οικογένειες, ειδικά που σε αυτές η γυναίκα τεκνοποιεί πριν από τα 30 της χρόνια.
    Αυτό είναι συμβατό με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ο οποίος στο Άρθρο 34 γράφει:
    Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλειας και στις κοινωνικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν προστασία σε περιπτώσεις όπως η μητρότητα κτλ
    3-Γράφεις: το μέτρο φαίνεται να στέλνει το σήμα: οι ανώτατες σπουδες δεν είναι για τη γυναίκα, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά δεν είναι για τη γυναίκα, η καλή ή η δύσκολη καριέρα δεν είναι για τη γυναίκα, η γυναίκα βρίσκει την ολοκλήρωση και την τελείωση στην οικογένεια και την τεκνοποιία.
    Ακριβώς στο αντίθετο φαίνεται να στοχεύει η εξαγγελία, με πρόσθετα μέτρα στήριξης των νέων γυναικών, έτσι ώστε εκτός της τεκνοποιίας, με τα πρόσθετα κίνητρα, να μπορέσει το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα που είναι 44%, να φτάσει στον μέσο κοινοτικό όρο που αγγίζει το 55%,
    Η σημερινή πραγματικότητα λέει πως μια γυναίκα 35-40 ετών λίγο πολύ έχει βρει τον δρόμο της στην κοινωνία και δεν έχει ανάγκη ιδιαίτερων μέτρων προαγωγής της τεκνοποιίας της.
    4-Τέλος και από ιατρικής πλευράς η 10ετια των 20 είναι η καλύτερη ηλικία για να τεκνοποιεί η γυναίκα . Πχ η μογγολοειδής ιδιωτεία ή σύνδρομο Down, στην ηλικία των 20 ετών εμφανίζεται περίπου στις 1:2000 γεννήσεις για να ανέλθει μετά τα 40 σε 1:100 ή λιγότερο.
    Επίσης ο κίνδυνος να αποκτήσει παιδί μία σαραντάχρονη γυναίκα, και αυτό στην συνέχεια να διαγνωσθεί με αυτισμό, είναι κατά 50% μεγαλύτερος, από το να τεκνοποιήσει μία γυναίκα μεταξύ των 25 και 29 ετών.
    Συμπερασματικά οι εξαγγελίες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση φτάνει μόνο να υλοποιηθούν γιατί: όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι!

  67. BLOG_OTI_NANAI said

    63: Όταν λέω «εσύ» είναι τρόπος του λέγειν. Καταλαβαίνω τι λες και πώς το λες. Για παράδειγμα το παιδί από έναν βιασμό είναι ένα παράδειγμα «βάρους» που κατανοώ. Αλλά οφείλουμε να ξέρουμε τι σημαίνει η πράξη αυτή.
    Πάντως και οι ίδιες οι γυναίκες δεν νομίζω ότι δέχονται αβασάνιστα μια έκτρωση. Πληγώνονται. Η αντισύλληψη θα ήταν το ιδανικό για να μην φτάσει κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια.

  68. Κουνελόγατος said

    67. Αφού επί της ουσίας συμφωνούμε (περίπου), τι βάζεις τους παπάδες στη μέση, που λένε άλλα πράγματα. Καλά -λτ- κάνεις και πιστεύεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τα επίγεια… 🙂

  69. Avonidas said

    #62. Θέλεις να μιλήσουμε για αστειότητες; Όπως, ας πούμε, ότι τη στιγμή της γονιμοποίησης κατέρχεται από το υπερπέραν μια ασώματη ψυχή και εγκαθίσταται στο ζυγωτό; Γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος να θεωρήσει κανείς ότι το έμβρυο ΕΙΝΑΙ άνθρωπος, κι όχι ότι έχει τη δυνατότητα να ΓΙΝΕΙ άνθρωπος.

    Ξέρεις καλά ότι το 99% των εκτρώσεων συμβαίνει προτού το έμβρυο αποκτήσει οτιδήποτε προσεγγίζει αντίληψη του περιβάλλοντος ή του εαυτού του. Αυτές που πραγματοποιούνται αργότερα συμβαίνουν για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, π.χ. επειδή το έμβρυο υποφέρει από σοβαρή γενετική ανωμαλία – ή επειδή κάποιοι ούγκανοι περιόρισαν την πρόσβαση σε εκτρώσεις.

    Όταν λοιπόν σου αναφέρω γεγονότα, και μου αραδιάζεις μια ομοβροντία από κλισέ (που ίσως νομίζεις ότι δεν τα χω ξανακούσει), άλλος εθελοτυφλεί, όχι εγώ.

    «Κοινή λογική», το ‘χουμε βρει το κόλπο…

  70. mitsos said

    Η σημασία της οικογένειας και τεκνοποίησης στην ολοκλήρωση της κοινωνικοοίησης του ατόμου είναι ένα ΑΛΛΟ πολύ μεγάλο θέμα.

    Την οικονομική ( ή μάλλον την καπηλική ) πλευρά του θέματος της υπογεννητικότητας μπορώ να την υιοθετήσω μόνο για να την σατυρίσω

    Μείωση του πληθυσμού παρατηρείται και θα παρατηρείται σε κάθε κοινωνία στην οποία η οργάνωση της οικονομίας σε οικογενειακό επίπεδο δεν απαιτεί χέρια.

    Δεν είναι μόνο άχρηστα τα αρσενικά παιδιά αν δεν χρειάζεσαι χέρια για όργωμα , θέρισμα , άλεσμα κ.λ.π εργασίες που αναλαμβάνουν εύκολα και γρήγορα οι μηχανές με μικρό κόστος Ακόμα και σε κέντρωμα , τρύγο κ.λ.π εργασίες σε ορεινές περιοχές με μεγάλες κλίσεις, είναι και πολύ ακριβή και επισφαλής η επένδυση σε γιούς… Οι αλβανοί είναι πιο οικονομικοί και πιο αποτελεσματικοί

    Αλλά και τα θηλυκά τέκνα … Ούτε πια τα χρειάζεσαι στην οικιακή οικονομία αφου σαπούνια δεν φτιάχνουν , ψωμί δεν ζυμώνουν, στον αργαλειό δεν υφαίνουν . Άρα ; Εντάξει κάποιες ανατολικές χώρες έχουν εξαγωγή κορασίδων εξειδικευμένων στο αρχαιότερο επάγγελμα , αλλά το κέρδος δεν είναι για την μάνα και τον πατέρα.

    Νομίζω πως η παραπάνω ανάλυση παρά τα κάποια μαρξιστικά ψήγματα μπορεί να υιοθετηυεί από έναν γνήσιο νεοφιλελέ οπαδό της ελεύθερης οικονομίας και «ταμένο» στην Θεά Agora . Χρειάζεται από μέρους του μόνο μια μικρή προσθήκη : Δεν χρειάζονται προστατευτισμός και επιδόματα . Όλα θα τα ρυθμίσει η Αγορά μια χαρά . Εμείς απλά οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια ( ΣΑΝ Οδοστρωτήρας) … π.χ. δεν χρειάζεται ο Περιστεριώτης νέος να ζορίζεται να σπουδάσει σε ΑΕΙ. Σε τι θα χρησιμεύσει ένα πτυχίο ΑΕΙ στον Περιστεριώτη; Μπορεί κάλλιστα να τα βγάλει πέρα με ένα ΙΕΚ Ξυνή για ψυκτικούς , Και κάπου στην Δυτική Αττική ( Αθήνα , Πειραιά δεν έχει σημασία ) θα γνωρίσε και μια νέα από τον Κορυδαλλό που σπουδάζει μαία στα ΙΕΚ… Και δεν χρειάζεται να κάνουν και άμεσα παιδιά, Μπορούν να υιοθετήσουν ένα αργότερα από αυτά τα μελαμψά που η Agora θα αφήσει ελεύθερα στους δρόμους . Και να τα μεγαλώσουν και με τις σωστές αξίες του Αγίου Καλαβρύτων

    Βλέπετε που η Αγορα θα τα ρυθμ’ισει όλα. Έτσι δεν θα πληρώνει ο κυρ Παντελής φόρους για τα επιδόματα σε κάθε μελαμψό… 🙂

  71. ΚΩΣΤΑΣ said

    38 Ακριβώς! Είναι δυνατόν να πιστεύουμε σε τέτοιους αναχρονισμούς σήμερα; 🙂

    39 Ορίστε, βρήκαμε και κοινό σημείο σύγκλισης, όχι όλο να διαφωνούμε! 😉

    59 Κάνε την ακριβή διατύπωση, να την εισηγηθώ στο κόμμα! 😛

    Αν όντως υπάρχει τέτοια σκέψη, να δίνεται το επίδομα μόνο στις κάτω των 30 ετών μητέρες, πρόκειται περί καθαρής βλακείας, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Εντάξει, μπορεί να στηρίζω αυτή την κυβέρνηση, δεν θα το κάνω όμως άκριτα.
    Και αν αρχίσει σιγά-σιγά να φεύγει από τα υπεσχημένα, θα με βρει και εντελώς απέναντι. Αυτά, για να έχουμε μια καλή εξήγηση με όλους εδώ μέσα.

  72. loukretia50 said

    ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ

    Τι έκπληξη ήταν αυτή για φόρο που οφείλω
    αν για να ξαναπαντρευτώ δεν επιδείξω ζήλο!
    Πολυετής συμβίωση λένε πως δε μετράει
    αφού η πολιτεία μας συμβόλαια ζητάει.

    Και αν απέφυγα σοφά το δις εξαμαρτείν
    Κι αν δε φροντίζει σύζυγος δια τα προς το ζην
    Αν σύνταξη παρηγοριάς –θανόντος δε λαμβάνω
    τι νοιάζει τους αρμόδιους με τα λοιπά τι κάνω?

    Και νάθελα, αδυνατώ , δε θα τεκνοποιήσω
    Άρα κανένα επίδομα δε θα διεκδικήσω.
    Δεν έχω το δικαίωμα ήσυχη ν΄απολαύσω
    τα χρόνια που απόμειναν μέχρι να ωριμάσω?

    Τόσο σοφή που έγινα και με την τόση πείρα,
    Έτη 25 συναπτά, επίσημα είμαι χήρα
    Εκτός της εφορίας μου – μπράβο επιμονή!
    Επίσημη καταγραφή : άγαμη με παιδί
    Καλά που «έφυγε» η μαμά, μη φρίξει αν το δει
    ΛΟΥ
    Κι αν θέλουν να φεσώσουνε τα αναδρομικά
    αναρωτιέμαι που θα βρουν δικαιολογητικά
    για φόρο «Αγρανάπαυσης» – έστω και τυπικά !

    La veuve galante!

  73. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    44 Τεράστιες αντιδράσεις δεν περιμένω διότι, σε αντίθεση με την Πολωνία, το μέτρο αυτό προβλέπω πως θα είναι απλώς για το θεαθήναι. Δεν νομιζω να γίνει προσπάθεια απαγόρευσης των εκτρώσεων.

    45 Ο ίδιος Ιαβέρης λέει ότι στην Τουρκία κάνουν πολλά παιδιά επειδή το κράτος έχει πάρει μέτρα στήριξης -και όχι επειδή είναι αγροτικές κοινωνίες.

    56 Σωστή η παρατήρηση για τον χρόνο, αλλά στον ενεστώτα σαφώς είναι αποδεκτό (πλέον) το αμετάβατο «αυξάνει» -να είναι αγγλισμός;

    72 Έγραψες και πάλι!

  74. Μπούφος said

    Να σου πω Αφεντικό γιατί δεν γεννάνε πολλά κουτσούβελα οι γυναίκες της Νότιας Ευρώπης; Επειδή λαχταράνε μπάνια, θάλασσα και τ’ αγόρι τους. Τι να τα κάνουν τα νιάνιαρα που θα κλαίνε παραπλεύρως χύμα στο κύμα; Δεν ήξερα όμως ότι υπήρχε τέτοιος υπεράνω κάθε φαντασίας φόρος! Γέλασα πολύ! άλλοι θέλουνε και δεν μπορούνε άλλοι δεν μπορούνε αλλά θέλουνε. Προσπαθώ να βρω το Μπαμπίκο στον ύπνο μην «πιάσω» κανά μπέμπη, ώστε «εκών άκων να σε παντρευτεί» που λέει και η αδερφή μου, αλλά..φεύ! ξυπνάει αμέσως! ;-(

  75. spiridione said

    Και μια λέξη αργομοίρης από το ΙΛΝΕ
    ἀργομοίρης
    Τυπολογία
    ἀργομοίρης ἐπίθ. ΝΠολίτ. Παροιμ. 2,434 ἀργε͜ιομοίρης Κρήτ. Νάξ. (᾽Απύρανθ.) ἀργε͜ιόμοιρος Νάξ. (Ἀπύρανθ.) Θηλ. ἀργομοῖρα Αἴγιν. Πάρ. Πελοπν. (Γορτυν. Δημητσάν. Λάστ. Μάν.) κ.ἀ. ἀργουμοῖρα Στερελλ. (Αἰτωλ.) κ.ἀ. ἀργε͜ιομοῖρα Νάξ. (᾽Απύρανθ.)
    Ετυμολογία
    Ἐκ τοῦ ἐπιθ. ἀργὸς καὶ τοῦ οὐσ. μοῖρα. Ὁ τύπ. ἀργε͜ιομοίρης καὶ οἱ ὅμοιοι κατ᾽ ἐπίδρασιν τοῦ ρ. ἀργε͜ιῶ περὶ οὗ ἰδ. ἀργῶ.
    Σημασιολογία
    Ὁ νυμφευόμενος ἀργὰ εἰς ἡλικίαν προχωρημένην (ἤτοι ἐκεῖνος τοῦ ὁποίου ἡ μοῖρα βραδύνει νὰ ἐμφανισθῇ) ἔνθ’ ἀν.: Ἀργε͜ιομοίρης ἤτονε κ᾽ εὐτός, μὰ πέτυχε Ἀπύρανθ. Ἀργε͜ιομοῖρα ᾽τονε, μὰ δὲν ἤχασε, ἕνα gωπέλλι ’ν’ εὐτὸ ποῦ θὰ πάρῃ αὐτόθ. || Παροιμ. Ἀργομοῖρα καλομοῖρα (ἡ βραδύνουσα νὰ νυμφευθῇ ἐπιτυγχάνει συνήθως καλὸν σύζυγον) Αἴγιν. Δημητσάν. Μάν. Πάρ. κ.ἀ. ’Αργουμοῖρα καλουμοῖρα Αἰτωλ. ᾿Αργε͜ιομοῖρα καλομοῖρα ᾿Απύρανθ. Τοῦ ἀργομοίρη τὰ παιδιὰ τοῦ μαχαλᾶ κωπέλλια (ὁ νυμφευθεὶς εἰς προχωρημένην ἡλικίαν δὲν θὰ προφθάσῃ νὰ μεριμνήσῃ περὶ τῶν τέκνων του, διότι ὁ θάνατος θὰ ἐπέλθῃ πρὸ τῆς ἐνηλικιώσεως αὐτῶν, οὕτω δὲ ταῦτα ἐστερημένα τῆς πατρικῆς προστασίας θὰ ἀναγκασθοῦν νὰ ὑπηρετοῦν τοὺς γείτονας ἢ θὰ διημερεύουν ἀνεπιτήρητα εἰς τὰς ὁδοὺς τῆς συνοικίας) ΝΠολίτ ἔνθ’ ἀν. Ἄλλες γουργομοῖρες | κιˬ ἄλλες ἀργομοῖρες (ἄλλαι ὑπανδρεύονται μικραὶ καὶ ἄλλαι μεγάλαι, ἤτοι ὅλαι αἱ νεάνιδες ἄλλαι μὲν ταχύτερον, ἄλλαι δὲ βραδύτερον θὰ ἀποκατασταθοῦν. Λέγεται συνήθως πρὸς παρηγορίαν τῶν ἀγάμων ἐνηλίκων νεανίδων, ὁσάκις νεώτεραι αὐτῶν ὑπανδρεύονται) Γορτυν.

  76. Μπούφος said

    75 Spiridione πού πάτε και τα βρίσκετε; με άρεσε!

  77. Κ. Καραποτόσογλου said

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα:

    Il 12 gennaio 1440 il notaio Battista de Callestano manomette la sua
    sclava albanese Margherita, di oltre trent’anni, con una clausola molto originale:
    la manomissione non avrà effetto se la donna non si sposerà entro
    l’anno (11) . Per quale ragione? Nel documento non si trova alcuna precisazione.
    Avanziamo quindi l’ipotesi che la donna fosse incinta e che il padrone,
    essendo ella probabilmente di religione cristiana, volesse assicurare al
    nascituro un padre legittimo, che non fosse di stato servile. Ricordiamo,
    comunque, che il matrimonio rappresentava, secondo le concezioni di quel
    tempo, l’assunzione di una posizione regolare della donna in una società in
    cui il matrimonio medesimo costituiva la posizione adeguata sia per l’uomo
    sia per la donna: tanto più quindi per una schiava od una ex-schiava, per la
    quale l’avere una famiglia legittima era una tutela ed una garanzia della
    sua stessa posizione giuridica. Teniamo presente il fatto stesso che nella
    «colonia» genovese di Chio le donne che non si sposavano erano soggette all’
    «argomoniatico»: la tassa di origine bizantina per le nubili ο vedove non rimaritate (12).
    In un tempo in cui, soprattutto dopo le grandi crisi epidemiche
    del 1348 e successive, l’incremento demografico era la conditio sine qua non
    per l’espansionismo economico-sociale del mondo europeo sul panorama
    euro-mediterraneo e la controffensiva verso l’irruenza dell’islamismo turco,
    volto alla conquista dell’Europa, la costituzione di famiglie numerose -figli
    legittimi od illegittimi- era indispensabile per la creazione e la difesa della
    grande «area coloniale» genovese in Oriente ed in Occidente. In tale
    prospettiva rientra anche la costituzione della famiglia da parte dei liberti
    ο degli ex-schiavi.

    11. A.S.G., N.A., filza 653, doc. XVI; notizia in GIOFFRÈ, cit., Tabella «Schiavi albanesi».
    L’atto è redatto a Genova, in salla palacii comunis, videlicet ad bancum solitum del notaio
    rogante, martedì 12 gennaio 1440, in terciis. Il notaio Battista de Callestano, civis Ianue,
    manomette la sua sclava Margherita de proienie Albanorum di oltre trent᾽anni propter
    reverentiam omnipotentis Dei et pro anima et salute anime ipsius.

    12. PH. P. ARGENTI, The Occupation of Chios by the Genoese and their Administration of
    the Island (1346-1566), vol. 1, Cambridge 1958, 460.

    Laura Balletto, «Schiavi Albanesi a Genova nel XV secolo», Οι Αλβανοί στο Μεσαίωνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 1998, σ. 329-330

    Κ. Καραποτόσογλου

  78. […] Έγινε πολλή συζήτηση για την εξαγγελία της υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για πρόσθετα κίνητρα ειδικά στις γυναίκες κάτω των 30 ετών που τεκνοποιούν. Δεν είναι σαφές αν αυτά τα πρόσθετα κίνητρα θα πάρουν μορφή επιδόματος ειδικά για τις κάτω των 30 ετών μητέρες, όπως γράφτηκε, ή αν θα έχουν κάποια άλλη μορφή. Φαίνεται ότι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/07/25/argomoniatique/ […]

  79. Ηλίας Φωλιας said

    Είχα την τύχη να παρουμε ένα επιδομα 2000 ευρώ οταν γεννήθηκαν τα παιδια μου (ως το 2009). Αυτο το επιδομα το διεκοψε η μνημονιακη καταιγίδα μαζί με τόσα άλλα. Το να το κατηγορεί κάποιος την αποσπασματικοτητα του μέτρου και να ζητάει να επεκταθεί η βοήθεια το κατανοω, αλλα το να θεωρούν κάποιοι καλυτερο το τίποτε από τις 2000€ δεν το καταλαβαίνω.

  80. vforvenceremos said

    Στο υστερόγραφο βρίσκεται η ουσία, κατά τη γνώμη μου.

    Σ’ έναν πλανήτη περιορισμένων πόρων που το 2050 υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί κοντά 10 δις ανθρώπων, είναι τραγικό να μιλάμε για υπογεννητικότητα.

  81. SteliosZ said

    60: Νομίζω ότι σας διαφεύγει το γεγονός ότι έχουμε επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα μια συμπαγή κοινότητα εκατομμυρίων πιστών χριστιανών και παρόλες τις προσπάθειές της να ελέγχει την εκπαίδευση (για παράδειγμα, να υποχρεώνονται τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν ανοησίες περί «άμωμου συλλήψεως», κιβωτών του Νώε, μετατροπής του νερού σε κρασί κλπ., κλπ.), παρά τη θεσμοθετημένη (στο εσωτερικό της εκκλησίας τους) υποτίμηση των γυναικών, και άλλα τέτοια γραφικά, τα έχουμε καταφέρει – σε κάποιο βαθμό – να οργανώσουμε μια πολιτεία που δεν επηρεάζεται από τις αντιλήψεις τους. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα (ειδικά στην παιδεία) και, φυσικά, υπάρχουν πισωγυρίσματα (το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» καλά κρατεί για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα – δείτε για παράδειγμα τις πρώτες δηλώσεις της νέας υπουργού παιδείας) αλλά ελπίζω ότι τελικά θα μπορέσει η κοινωνία μας να περιορίσει χριστιανισμούς, ισλαμισμούς κτλ., εκεί που πραγματικά ανήκουν – στην ατομική κοσμοαντίληψη του καθενός…

  82. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    77 Επί Γενοβέζων λοιπόν καθιερώθηκε στη Χίο το αργομουνιάτικο.

  83. π2 said

    Όπως συχνά γίνεται στην Ελλάδα, ο ντόρος δεν έγινε για την ουσία του θέματος. Μου φάνηκε λίγο υπερβολική η αντιπολιτευτική αντίδραση «η ΝΔ θέλει τη γυναίκα νοικοκυρά». Δεν νομίζω ότι είναι αυτή, συνειδητά τουλάχιστον, η στόχευση του μέτρου. Η ουσία του θέματος σε κάθε περίπτωση είναι αυτή που αναδεικνύει το σχ. 2: το μέτρο θα είναι αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Σειρά μελετών δείχνουν ότι τα πιο πρόσφορα μέτρα για την ενίσχυση των γεννήσεων δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι υποδομές και το πλαίσιο προστασίας της μητρότητας στην εργασία: οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η κάθε λογής διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας να συνδυάζει μητρότητα και εργασία, η αυστηρότητα της σχετικής εργατικής νομοθεσίας. Δεν είναι τυχαίο που ο δείκτης γονιμότητας στις δεύτερες γενιές μεταναστών μειώνεται και προσεγγίζει τον μέσο χώρο της χώρας στην οποία ζουν (είμαι βέβαιος για τη Γαλλία, για την οποία είχα διαβάσει σχετική μελέτη, αλλά νομίζω ισχύει και γι’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

  84. gpoint said

    Eπί ΣυΡιζΑ εσχάτως, και επί… Συριζανέλ ενωρίτερον ο Αρης Θ. (αγνώστου μητρός απόγονος του ομώνυμου «θεού», γνωστός στην πιάτσα ως σκουληκιάρης ) ηττήθηκε εντός έδρας για τελευταία φορά πριν 51 χρόνια πιθανότατα γιατί από τότε έχει παίξει σχετικά λίγα παιχνίδια, από το τελευταίο περάσανε 8-9 χρόνια τα οποία πέρασαν «αβρόχοις ποσί «που λέγανε στο χωριό μου.
    Επί Νουδούλας όμως το συνεργαζόμενον σωματείο (Ταχιάος και σία) κατά τα πρότυπα Βαγγέλα, έχει «αυξήσει» το αήττητο στα 51 χρόνια.

    Ριγμένος της υπόθεσης ο Αθηναϊκός που παραμένει αήττητος εντός αλλά και εκτός έδρας σε κανονική διάρκεια αγώνα εδώ και 28 χρόνια-λογικό αφού δεν ξανάπαιξε) αλλά δεν έχει φιλικό τύπο να το υπογραμμίζει κάθε τόσο.

    Επανέχομαι στα ποδοσφαιρικά γιατί η αλλαγή συμπεριφοράς πολλών σχολιαστών με την αλλαγή κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 5% που είναι το παραδεκτό επίπεδο επηρεασμού της ζωής από την αλλαγή κυβέρνησης (και χούντες έχουμε ζήσει και δει πόσο επηρέασαν πραγματικά όσο διαρκούσαν και φανταστικά-ηρωϊκά όταν έπεσαν μόνες τους )

    Χρόνια και χρόνια ο πρωταθλητής δεν μετείχε στα πλέηοφφς μόλις όμως το πήρε ο ΠΑΟΚ άλλαξε και θα συμμετέχει σε όμιλο 6 ομάδων ώστε να είναι εξασφαλισμένη κατά το δυνατόν η συμμετοχή γνωστού «αδικημένου»- μάλιστα λήφθηκε πρόνοια να μην υπάρχει αφαίρεση βαθμών για επεισόδια, διακοπές και ΧΡΕΗ. Την Ουέφα και την Φίφα δεν ήταν δυνατόν να την ξεπετάξουν από τώρα έτσι θα πάμε με ξένους διαιτητές για ακόμα ένα χρόνο ( θυμίζω 12-2-0 έχει ο ΠΑΟΚ στα ντέρμπυ με ξένους, ενώ τα δυο τελευταία με έλληνες τα έχασε στα χαρτιά ! ) και μετά μάλλον θα το διαλύσουν όπως το μπάσκετ, στην λογική ή εμείς ή κανείς,

  85. Avonidas said

    #80. «Σ’ έναν πλανήτη περιορισμένων πόρων που το 2050 υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί κοντά 10 δις ανθρώπων, είναι τραγικό να μιλάμε για υπογεννητικότητα.»

    Θα ήταν έτσι αν η ανθρωπότητα ήταν ένα ενιαίο έθνος, με ενιαίους σκοπούς και διακυβέρνηση. Για την ώρα, είναι μοιρασμένη σε εκατοντάδες έθνη που ακολουθούν (ημι)ανεξάρτητες πολιτικές. Η κύρια αύξηση του πληθυσμού συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο κόσμο (λογικό, εκεί κυρίως χρειάζονται εργατικά χέρια)· στον αναπτυγμένο, ο πληθυσμός είτε αυξάνεται πολύ αργά είτε ακόμα και μειώνεται.

    Στις τωρινές συνθήκες, λοιπόν, ευτυχώς ή δυστυχώς έχει σημασία πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο πληθυσμός σου σε σχέση με γειτονικές χώρες. Φυσικά, η μετανάστευση αργά αλλά σταθερά αλλάζει τα δεδομένα, κι όσο πιο ελεύθερα γίνεται τόσο θα τείνει να ομογενοποιεί τους δημογραφικούς ρυθμούς.

  86. Νίκος Κ. said

    Εγώ πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο επίδομα η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ταυτόχρονα να δείξει τα αντιρατσιστικά της αντανακλαστικά: ποιές ομάδες του πληθυσμού έχουν χαμηλό δείκτη φοίτησης, παντρεύονται νωρίς και κάνουν πιο πολλά παιδιά; μα φυσικά οι Ρομά και οι Μουσουλμάνοι της Θράκης. Άρα μάλλον έχουμε παρεξηγήσει τις κυβερνητικές προθέσεις.

  87. ΓΤ said

    @84
    Τι σημαίνει «έχει αυξήσει το αήττητο»; O Άρης έχασε στο «Χαριλάου» τελευταία φορά (στην κανονική διάρκεια) 2-1 από την Ούιπεστ στις 06.11.1968. Έκτοτε, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχει αγωνιστεί άλλες 26 φορές. Για να περάσεις, δε, μία κατάσταση «αβρόχοις ποσί», αυτό προϋποθέτει, ασφαλώς γλωσσικά, ότι σαφώς έχεις δοκιμαστεί και έχεις καταφέρει να βγεις αναίμακτα από τη δοκιμασία. Δοθέντος ότι το εν λόγω σωματείο έπαιξε τελευταία, μέχρι σήμερα, φορά στην έδρα του στις 15.02.2011 με την Μάντσεστερ Σίτι, και έκτοτε ΔΕΝ δοκιμάστηκε άλλη φορά, δεν μπορεί το χρονικό διάστημα από τότε να το πέρασε αβρόχοις ποσίν.

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    69: Θες να συνεχίσεις τις αστειότητες βασισμένος στη συμβολική νομική σύμβαση ότι οι 9 μήνες σηματοδοτούν τον ολοκληρωμένο άνθρωπο;

    Δεν είναι αυτό ανοησία; Διότι ένα συγκεκριμλένο παιδί που θα γεννηθείς στους 9 μήνες, ΕΣΥ, το ίδιο παιδί, στους 7 μήνες το θεωρείς αναλώσιμο ΚΥΤΑΡΟ που μπορείς να του ξεριζώσεις ακόμα το κεφάλι.

    Όμως, η συμβοική αυτή αυθαιρεσία γίνεται φανερή από το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα από τους 9 μήνες, άρα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η συμβολική νομική σύμβαση ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ και το ΙΔΙΟ ΠΛΑΣΜΑ που πριν το θεωρούσες αναλώσιμο κύταρο, τώρα είσαι υποχρεωμένος να το θεωρήσεις ΑΝΘΡΩΠΟ επειδή γεννήθηκε ενώ πρόκειται για πλάσμα με την ίδια ακριβώς ανάπτυξη. Θες να συνεχίσεις ακόμα αυτή την αστεία επιχειρηματολογία;

    Εξακολουθείς να μας λες τα ίδια αντί να σεβαστείς την κοινή λογική και να πάψεις να λες πράγματα που δεν αξίζει καν να συζητάμε; Θες να παίξεις κρυφτ΄με τον εαυτό σου; Δικό σου πρόβλημα. Όχι όμως να πας να επιβάλλεις ένα παιχνίδι της σκέψης σε αποδεκτή για τον άνθρωπο διανόηση. Ας υπάρχει και ένα όριο σοβαρότητας.

  89. ΓιώργοςΜ said

    88 Ποιος είπε για κύτταρο, και ποιος είπε για άμβλωση στους 7 μήνες; Σοβαροί να ‘μαστε. Με εξαίρεση σοβαρούς ιατρικούς λόγους, σπανίως γίνεται μετά τον 3ο μήνα. Στους 7 μήνες και μετά, ακόμη και για μη βιώσιμο έμβρυο, η διαδικασία είναι κανονικός τοκετός.

    Αυτή η κοινή λογική πάλι… Κοινή σε ποιο κοινό; Στο Βατικανό; Στο Άγιο Όρος; Στο καφενείο του χωριού; Στην πλατεία Κολωνακίου; Στα μπουρδέλα της Ζήνωνος;

    Λίγη ψυχραιμία δε βλάπτει.

  90. gpoint said

    # 87

    με το συμπάθειο αλλά γλωσσικά το αβρόχοις ποσί εγώ το εννοώ πως απέφυγες την μάχη και όχι πως δεν δεινοπάθησες από αυτήν

    και επ’ ευκαιρία των θριάμβων του ΠΑΟ επί της Φέγιενορντ και του Αγιαξ (αλλά και την ήττα από κάποια ομάδα βου κατηγορίας στην Ολλανδία) οι σημερινές δηλώσεις του Κούγια :

    «Σήμερα έμαθα ότι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη (αυτό μου είπε ειδικός που έχω αναλάβει τις υποθέσεις του) που στοιχηματίζονται τα διεθνή φιλικά, είναι το Βέλγιο και η Ολλανδία.

    Έτσι κατάλαβα πολλά πράγματα.»

    και το κλου :

    ¨¨Τώρα κατάλαβα γιατί η Παναχαϊκή, που δεν έχει ρόστερ ούτε για να παίξει ένα οικογενειακό διπλό, πήγε στο Βέλγιο για προετοιμασία».

    ερώτηση και ο ΠΑΟ δεν είναι «σφικτός» στα οικονομικά ; βέβαια τα έκανε κι ο ΠΑΟΚ αυτά κυρίως τις εποχές του θρησκόληπτου Αναστασιάδη…

    Ξέρω-ξέρω εκεί έκανε προετοιμασία ο ΠΑΟΚ κι ο Αρης αλλά δεν φέρανε περίεργα αποτελέσματα.

  91. Avonidas said

    #88. Δεν μίλησα για κύτταρο στους 7 μήνες (αλλά αυτό το ήξερες). Το ξέρω ότι υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται πριν τους 9 μήνες – ΕΓΩ γεννήθηκα πριν τους 9 μήνες. ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει αμβλώσεις σ’ ένα έμβρυο σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί (αλλά κι αυτό το ξέρεις). Τις τρίχες περί «νομικών συμβάσεων» επίσης άφησέ τες κατά μέρος· η κύηση είναι μια βαθμιαία διαδικασία, και η διαμάχη περί των εκτρώσεων αφορά τα πολύ πρώιμα στάδιά της – τουλάχιστον όταν συζητά κανείς με σοβαρούς ανθρώπους, κι όχι με καραγκιόζηδες.

    Ψέματα και κόντρα ψέματα. Θα μου πεις, έπρεπε να χω συνηθίσει πια.

    Για να γελάσουμε και λίγο, πάρε μια γεύση από το ΔΙΚΟ σου στρατόπεδο, για να δεις ποιος είναι ο σοβαρός άνθρωπος και ποιος ο φασουλής:

    https://thepressproject.gr/imera-kata-ton-amvloseon-kathieroni-i-ekklisia/

    Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Αφήστε με να ζήσω» αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης υποδεχθήκαμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού. Το κίνημά μας, «Αφήστε με να ζήσω», πιστό στο Λόγο του Ευαγγελίου και στην Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, διακηρύττει την αλήθεια, ότι το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως και αγωνίζεται για την προστασία της ζωής του χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «με την καθιέρωση της Ημέρας υπέρ της Ζωής του Αγέννητου Παιδιού, αποδίδεται τιμή στο παιδί από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής του, στιγμή κατά την οποία, ενώ είναι μόνο ένα μονοκύτταρο έμβρυο, είναι ήδη άνθρωπος με αιώνια αξία και προοπτική, και τίθεται υπό την προστατευτική αγκαλιά της Εκκλησίας μας».

    «Μονοκύτταρο έμβρυο» μ’ ένα κεφάλι νααα! που του το ξεριζώνουνε οι άθεοι κατσαπλιάδες γιατροί 😛 Για λίγες μόνο μέρες, το μεγάλο μας τσίρκο έρχεται στην πόλη σας.

  92. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς αρκετές παρόμοιες αναφορές για το «αργομο(υ)νιάτικο», από διάφορους συγγραφείς, που μάλλον αντιγράφουν (σχεδόν) ο ένας τον άλλον. Η παλιότερη αναφορά που βρήκα είναι σ’ αυτή η έκδοση του 1568, που πρέπει να είναι η αρχική, από τον Nicolas de Nicolay.
    https://books.google.gr/books?id=o1dOAAAAcAAJ&pg=PA54&dq=argomoniatico&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiCqvnOtNDjAhUV5aYKHSboB7AQ6AEIaTAJ#v=onepage&q=argomoniatico&f=false

    Δεν ξέρω τι γράφει για το θέμα (τα γαλλικά μου είναι ελάχιστα, οπότε τα παλαιογαλλικά μού είναι … κινέζικα) και πιθανότατα δεν προσθέτει κάτι στα ήδη λεχθέντα.

    Περιέχει όμως εξαιρετικά ζωγραφισμένες εικόνες τοπικών ενδυμασιών της εποχής, όμορφες και ενδιαφέρουσες (μετά τη σελ. 52), αλλά και άλλες πολλές διάφορες. Για τους ρέκτες…

  93. ΣΠ said

    Θαυμάστε:
    Μητροπολίτης για ομοφυλοφιλία: Αν η γυναίκα κάνει «μη φυσιολογικό» σεξ μεταφέρει την επιθυμία στο παιδί

  94. ΓΤ said

    @90

    Όπως προείπαμε, άλλο πράγμα σημαίνει το «αβρόχοις ποσίν» από αυτό που εννοείς…

  95. BLOG_OTI_NANAI said

    91: Οι υπεκφυγές σου είναι κωμικές ακριβώς διότι το ζήτημα πίστης το έχω αφήσει εκτός συζήτησης. Αυτό που συμβαίνει είναι απλώς ότι ανακαλύπτεις πως δεν είσαι σε θέση να παίζει αιώνια κρυφτούλι.

    Για όποια στιγμή γέννησης κι αν μιλήσουμε, ακόμα και πριν τους 7 μήνες, ακόμα κι αν το παιδί είναι τόσο μικρό που για να ζήσει χρειάζεται υπέρμετρη μηχανική υποστήριξη, όσο ζει αποτελεί άνθρωπο έστω και με βαριά αναπηρία και τότε η δική σου λογική ασελγεί επάνω στην κοινή λογική, εκτός κι αν φτάσεις στο σημείο να αποδεχείς θανάτωση ανθρώπου λόγω αναπηρίας…

    Μπορεί η ζωή να απαιτεί συμβάσεις για να μπορεί να μπαίνει σε νομικά πλαίσια, αλλά η ανθρώπινη σκέψη έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Για πολλά στάδια ανάπτυξης του εμβρύου που εσύ θεωρείς κατάλληλα για να πεταχτεί ένα παιδί στα σκουπίδια, αν τυχόν αυτό γεννηθεί ακόμα και σε κατάσταση βαριάς αναπηρίας, εκείνη τη στιγμή αποτελεί άνθρωπο έστω και με βαρύτατη αναπηρία. Όταν λοιπόν εσύ θεωρείς κάποια περίοδο κατάλληλη για να ξεριζώσεις το κεφάλι του εμβρύου και εκείνο τελικά σε μια σπάνια περίπτωση γεννηθεί, αυτομάτως έχουμε ένα ζήτημα τι στην ευχή είναι ένα πλάσμα ίδιας ακριβώς ανάπτυξης μέσα στην μάνα του και έξω από αυτήν. Εννοείται ότι ο ομφάλιος λόρος δεν παίζει ρόλο, διότι κανείς δεν διανοείται ότι μπορεί να θανατώσει ένα παιδί την ώρα που γεννιέται με την δικαιολογία ότι είναι ακόμα συνδεδεμένο με ομφάλιο λόρο.

    Αλλά πέρα από αυτό, πάμε και στο ζήτημα της εξαρχής σύλληψης βγάζοντας εντελώς έξω την πίστη.
    Η ερμηνεία των γονιών που αντιμετωπίζουν το έμβρυο ως αγέννητο παιδί από την ώρα που μαθαίνουν για την εγκυμοσύνη επαληθεύει αυτή την κατανόηση. Και αυτή την κατανόηση την ακολουθεί η χαρά ή και το πένθος του συνεπάγεται η ζωή ή ο θάνατος του εμβρύου.
    Ακόμα και σε μια περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οι μαρτυρίες γυναικών που αισθάνονται την ύπαρξη αυτή μέσα τους μετά την έκτρωση δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα.
    Αλλά και κάθε ένας από εμάς έχοντας γνώση ότι τα υποχρεωτικά στάδια μέσα από τα οποία έπρεπε να περάσουμε για να είμαστε αυτό που είμαστε είναι και η περίοδος που θεωρείται ιδανική για ακρωτηριασμό του παιδιού, δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα συνέπειας σκέψης.

    Ο κόσμος μας είναι κόσμος ανθρώπων, και τα νοήματα περνάνε μέσα από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, δεν θα υπήρχαν και νοήματα. Το να καταδέχεται κάποιος να κρύβεται πίσω από νομικές συμβάσεις για να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη των επιλογών του, καταντά τραγικό.

  96. loukretia50 said

    Αυτό δεν είναι μονοκύτταρο έμβρυο. Και τόσα άλλα…
    Νοιάζεται κανείς?

    σόρυ αν διακόπτω σοβαρές συζητήσεις

  97. BLOG_OTI_NANAI said

    96: Η ίδια συζήτηση είναι. Γι’ αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρουν ακριβώς το ίδιο τα παιδιά όλων των ηλικιών…

  98. ΓΤ said

    @90

    Για τον Κούγια, και τα ψεύδη του:

    Σήμερα διεξήχθη το φιλικό Χόφενχαϊμ-Βερόνα, το οποίο προσέφεραν όλες οι εταιρείες. Ας γνωρίζεις ότι το παιχνίδι έγινε στο Σίνσχαϊμ, στη «Rhein-Neckar Arena», που δεν βρίσκεται ούτε στο Βέλγιο ούτε στην Ολλανδία…

  99. Jane said

    Το δημογραφικό και τα παρεπόμενά του λύνεται με τρεις τρόπους:

    1. Με στήριξη της εργαζόμενης μητέρας: Με μειωμένα ωράρια, γονεϊκές άδειες, στήριξη στο σπίτι ( στη Γαλλία στέλνουν και βοήθεια στο σπίτι), με ενίσχυση της μονογονεϊκής οικογένειας, με γεύμα στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και σχολείο , με μειωμένα εισιτήρια κλπ.

    2. Με αφορολόγητο το εισόδημα έως ένα ποσόν (π.χ 30.000 Ευρώ) στις οικογένειες που έχουν πάνω από 2 παιδιά και σοβαρή αύξηση οικογενειακών επιδομάτων.

    3. Με ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών παραγωγικής ηλικίας στο δυναμικό της χώρας .

    Αυτά με το διχίλιαρο είναι αστεία πράγματα.
    Ρωτήστε καμιά νέα μάνα, να δείτε μόνο, πόσο στοιχίζει η γέννα, η διατροφή, τα ρουχάκια, η κούνια ,
    το καροτσάκι κι οι πάνες στους πρώτους 18 μήνες.
    Για να μη βάλω ρούχα εγκυμοσύνης, επισκέψεις στον γυναικολόγο, εξετάσεις κλπ.
    Αυτά μόνο (κι αν όλα πάνε καλά) κοστίζουν πάνω από 6 χιλιάδες στο α΄ 18μηνο.
    Γελάνε και τα τσιμέντα με την Μιχαηλίδου.
    Αλήθεια , αυτή με το τέλειο βιογραφικό , πόσα παιδιά έκανε στα 32 της;

    Ως προς τις εκτρώσεις δεν έχω να πω κάτι.
    Οι σοφές λευκές κεφαλές των αντρών σχολιαστών ξέρουν καλύτερα,
    για το πώς πρέπει κι αν έχει το δικαίωμα μια γυναίκα να ορίζει το σώμα της.

  100. sarant said

    98 Πάλι ψέματα ο Κούγιας;

    99 Πρόσφατα στην κυπριακή τηλεόραση σε συζήτηση για τις εκτρώσεις στο πάνελ ήταν έξι άντρες (ο ένας ιερέας) και καμία γυναίκα.

  101. Jane said

    Θέτε να μάθετε γιατί οι γκέι πολλαπλασιάζονται, αφού δε γεννάνε;
    Ακολουθεί επιστημονική ανάλυσις 🙂

  102. ΓΤ said

    @100α

    Το ψέμα στον Κούγια είναι αυτονόητο, η πλάκα είναι ότι κάποιοι τον πιστεύουν. Βέβαια, Νίκο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο συγκεκριμένος χλιδικηγόρος γνωρίζει πού βρίσκεται η κοιλάδα του Νέκαρ…

  103. ΓΤ said

    @101

    Αυτοί άμα δουν γυμνή γυναίκα θα βάλουν τα κλάματα…

  104. Μανούσος said

    Ὀθωμανικὸ Κράτοςτέλη 16ου αἰ.:

    resm-i ‘arus ἢ ‘arusane
    φόρος νύφης

    Κατὰ τὸ γάμο μιᾶς ἀπειρογάμου συνήθως 60 ἄσπρα, κατὰ τὸ γάμο μιᾶς χήρας 30 ἄσπρα,
    τὰ ὁποῖα ἦταν εἰσπρακτέα ἀπὸ τὴν νύφη.
    Οἱ μωαμεθανοὶ ἔπρεπε νὰ πληρώνουν μόνο τὸ ἥμισυ τῶν ἄνωθι εἰσφορῶν.

    Ἡ ἀντίθετη πολιτικὴ ἀπὸ τὸ ἀργομουνιάτικο καὶ βεβαίως κλασσικὸ μουσουλμανικὸ ἀπαρτχάιτ ὡς συνήθως.

    ____________________

    Τὰ νομικὰ ὑποδεκάμετρα εἶναι μονίμως ἄστοχα.
    Στὴν λογικὴ ἄλλο τὸ γονιμοποιημένο κύτταρο καὶ ἄλλο τὸ ὁλοκληρωμένο, θὰ πρέπει νὰ ἀναρωτηθοῦμε ποιὸ πρέπει νὰ θεωρεῖται ὁλοκληρωμένο καὶ πόσο ὁλοκληρωμένο εἶναι ἕνα ἔμβρυο (ποὺ οὔτως ἢ ἄλλως δὲν εἶναι ἄνθρωπος ὅπως οὔτε κἂν ἕνα παιδὶ τοῦ δημοτικοῦ δὲν εἶναι πλήρης ἄνθρωπος) θὰ τὸ κρίνουμε ἄρα μόνο φορμαλιστικά;
    τότε ἄρα πλήρης ἄνθρωπος μετὰ τὰ 18-20 καὶ ὅλες οἱ πρωιμότερες μορφὲς μποροῦν -ὡς λιγότερο ἄνθρωποι- νὰ ἔχουν τὴν τύχη τῶν ζώων, τῶν σκουληκιῶν ἢ τῶν ἀμοιβάδων…

    Ναὶ οἱ γυναῖκες ἔχουν (ἢ πρέπει νὰ ἔχουν) τὴν κυριότητα τοῦ σώματός τους, ὅμως ὅπως καὶ σὲ ἕνα σπίτι, ὅταν βάλουμε συγκάτοικο τὸ ζήτημα τῶν δικαιωμάτων παίρνει ἄλλη τροπή.

    Ἐν πάση περιπτώσει ὅ,τι καὶ ἂν πιστεύει ὁ καθεὶς, τὸ πρᾶγμα παραμένει συνειδησιακό, εἴτε ἐπιτρέπει εἴτε ἀπαγορεύει ὁ κάθε νόμος (οἱ ὁποῖοι νόμοι εἶναι μίας χρήσεως ἀνὰ ἐποχή, μὴ τὸ ξεχνᾶμε)

  105. Γιάννης Ιατρού said

    93 (101) Μας αποκρύπτει ο ειδήμων κληρικός όμως, πως αν η γυναλικα αρέσκεται π.χ. στο στοματικό, το παιδί θα γίνει το λιγότερο καλός σαξοφωνίστας 🙂

  106. Jane said

    Σαξοφωνίστας ας βγει.
    κλαρινογαμπρός Δαπίτης μη βγει το παιδί , κ. Ιατρού 🙂

  107. sarant said

    105 Όχι καπνιστής;

  108. loukretia50 said

    Πάτε γυρεύοντας https://youtu.be/mRhBk378Eu0?t=15 αρκεί να μη βγει τρόμπας!
    Τα άλλα είναι σίγουρα επίκτητα!

  109. Γιάννης Ιατρού said

    106, 107: χαχα, ναι!
    Πάντως διαδίδεται πως τον μαζέψανε τον τρελοπαπά 🙂

  110. mitsos said

    Μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Η λευκή φυλή ολοκλήρωσε τον κύκλο της κυριαρχίας της . Μπορεί να απολαμβάνει την πρωτοπορία της ακόμα στην τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά μάλλον αργά η γρήγορα θα εκδηλωθεί ο νόμος πως κάθε υπερπληθωρισμός και γιγάντωση οδηγεί σε παρακμή

    Δεν καταλαβαίνω πως άλλαξε το θέμα της συζήτησης σε φιλονικία περί εκτρώσεων και αμβλώσεων ( αν και κάποιοι φαίνεται να αρνούνται οποιαδήποτε διαφορά σημασίας των όρων )

    Αν πάντως λόγω αρχών και αξιών θα έπρεπε δια νόμου να τιμωρείται η διακοπή κύησης και πριν τον 3ο μήνα ακόμα και για περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών ή θυμάτων βιασμού … ακόμη και για περιπτώσεις ανίατων συνδρόμων
    …Αν λέω ήταν οι αρχές και οι αξίες που υπερασπίζονται οι φανατικοί των θρησκειών όταν υπερασπίζονται την «εν δυνάμει νέα ζωή» τότε …
    … τότε, απορώ πως για τον ίδιο λόγο δεν είναι ενάντια σε κάθε πόλεμο , πατριωτικό, απελευθερωτικό, ακόμα και ιερό αφού σε αυτούς χάνονται χιλιάδες νέοι μέλλοντες μπαμπάδες μαζί με τις σπερματογονίες τους ( και εν δυνάμει μαμάδες χάνονται και άμεσα από πυρά και ως παράπλευρα θύματα θραυσμάτων και έμμεσα από τα δεινά ). Απορώ πως ευλογούν ιερούς πολέμους και πολέμους ανεξαρτησίας.

    Αλλά ακόμη και όσοι δήθεν καταδικάζουν την ευλογία των όπλων των «παιδιών μας» τι απαντούν για την χριστιανική «παλαιοημερολογήτικη» ηθική που θεωρεί αμαρτία μέχρι και τα προφυλακτικά ; Τι απαντούν για τις «αγαθές» επιδιώξεις τους για την προσταία της «εν δυνάμη νέας ζωής» όταν όλα τα επίσημα Χριστιανικά δόγματα εκμεταλλεύονται «τον μοναχισμό» και διαγκωνίζονται στον προσηλυτισμό άγαμων νέων .

    Τελικά είναι και οι αρχές και οι αξίες ζυγισμένες κατά το δοκούν ;

    Τι ρωτάω και εγώ , τώρα. Μήπως δεν είναι γνωστά όλα αυτά ; Δηλαδή, ότι οι αξιολογικοί προσανατολισμοί και οι αρχές ( ηθικής , φιλοσοφίας , ιδεολογίας, θρησκείας ) δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα καλά και συμφέροντα (όχι μόνο των ψυχών ) ημών , μεταμφιεσμένα ως δήθεν καθολικά συμφέροντα και δήθεν αιώνιες πανανθρώπινες αξίες από Γενέσεως «Κόσμου» ;
    Μη σου πω και πριν από τον Πλάτωνα .. και πριν τον Γκιλγκαμές

  111. Theo said

    Αποφεύγω τέτοιες συζητήσεις, γιατί δεν θέλω να τσακωθώ με την πλειονότητα των σχολιαστών, αλλά αυτό το «έχει το δικαίωμα μια γυναίκα να ορίζει το σώμα της» το νιώθω άκρως εγωιστικό και με πληγώνει ως άνθρωπο.

    Δηλαδή, το έμβρυο μέχρι την 14η εβδομάδα είναι μέλος του σώματος της γυναίκας και μετά είναι άνθρωπος; Ποιος έχει την αυθεντία να δογματίζει τέτοιες ευήθειες; Με ποια γνώση, με ποιο θράσος, με πόση αυτάρκεια και αυτοπεποίθηση;

    Παρά τον ορυμαγδό των «προοδευτικών» δηλώσεων και διαδηλώσεων, παρά τις «ορθολογικές» προσπάθειες να πείσουν εαυτές πως δεν έβλαψαν κανένα παρά το «σώμα τους», έχω γνωρίσει γυναίκες που βασανίζονται για χρόνια και δεκαετίες για τις εκτρώσεις που έκαναν.
    Γι’ αυτά τα θύματα (εκτός από τα αγέννητα παιδιά) του φεμινισμού ποιος θα μιλήσει, ποιος θα νοιαστεί, στους ατέρμονες «αγώνες» για όλο και περισσότερα «δικαιώματα» και «ελευθερίες»;

    Μάλλον δεν θα επανέλθω.

  112. Γιάννης Ιατρού said

    108: Λού μου, όμως αν είσαι έγκυος και βλέπεις ΣΚΑΕΙ, το παιδί βγαίνει ξεφτίλας!

  113. Theo said

    Επειδή δεν είχα διαβάσει το σχ. 110 πριν ανεβάσω το δικό μου, να πω πως είμαι αναφανδόν κατά του πολέμου και της ευλογίας οιωνδήποτε όπλων. «Ιεροί» πόλεμοι δεν υπάρχουν. Όλοι είναι ανίεροι.

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53 Αβο
    Ακριβώς! Μωράκια παιδάκια κομματάκια…

    72 Λου 🙂 α ρε φοροφυγά! 🙂

    75 το «αργομοίρα-καλομοίρα» λέγεται και στην Κρήτη.

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Χωρίς διχίλιαρα γαμώτο!
    https://www.1069.gr/world/kosmos/thayma-tis-fysis-sta-36-tis-eiche-gennisei-44-paidia-apo-ton-idio-antra/

  116. gpoint said

    # 98 και 100 α

    Εδώ όμως την πατήσατε γιατί ο Κούγιας δεν είπε ψέμματα, μετέφερε την άποψη του ειδικού όπως έγραψα στο # 90 και φυσικά ούτε είπε ψέμματα πως ο ΠΑΟ έδωσε το ματς στον ΟΦΗ για να μην πέσει ( οπως και ο Ατρόμητος αν θυμάμαι καλά) όλη η Ελλάδα το ξέρει άσχετο αν δεν θα μπορέσει να το αποδείξει.
    Δεν είμαι φαν του Κούγια όπως δεν ήμουνα τυφλός όταν ο Αναναστασιάδης, ο Δώνης και άλλοι παλιότερα έκαναν παιχνίδι με τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ όταν τον προπονούσαν αλλά όχι και στα φιλικά, αυτά είναι νέα μόδα…

  117. Θρακιώτης said

    Θα τα πώ γρήγορα γιατί μπήκα αργά:

    1) Ο κ. Σαραντάκος πιθανότατα αγνοεί (αλλιώς θα το ανέφερε) ότι η λέξις «αργομουνιάτικα» έχει μπεί και στην Νέα Ελληνική Λογοτεχνία μέσω του Τέου Ρόμβου, που την χρησιμοποιεί στο αριστουργηματικό ιστορικό μυθιστόρημά του «Γεώργιος Νέγρος, ο τίγρης του Αιγαίου» (1η έκδοσις 2012).

    Αναρτώ το σχετικό απόσπασμα, για να αντιληφθούν όλοι οι αναγνώστες πόσο μεγάλος συγγραφέας είναι ο Τέος Ρόμβος (γεννήθηκε το 1945 και μονάζει εδώ και 25 χρόνια στην Άνω Σύρα). Οι κατεστημένοι κριτικοί δεν καταδέχονται να ασχοληθούν μαζί του, γιατί είναι δεδηλωμένος αναρχικός (μεταξύ άλλων υπήρξε ο πρωτεργάτης της μετατροπής των Εξαρχείων σε συνοικία αναρχικών) και πορνογράφος, εξ ού και οι ύμνοι που του επιδαψιλεύει ο Ηλίας Πετρόπουλος στον «Κουραδοκόφτη» (2002)

    2) Από το κείμενο του κ. Σαραντάκου και από τα σχόλια του παρόντος άρθρου δεν καθίσταται σαφές αν:

    Α) Το αργομουνιάτικο αφορούσε μόνο τις χήρες, αν αφορούσε ΚΑΙ τις γεροντοκόρες, ή αν αφορούσε όλες τις γυναίκες, όπως αφήνει να εννοηθεί ο βαθύς μελετητής των νήσων του Αιγαίου, Τέος Ρόμβος;
    Β) Υπάρχει ελληνική πηγή που να καταγράφει τη λέξη «αργομουνιάτικο» πρίν το 1900, ή οι πηγές μας είναι μόνο γαλλικές και ιταλικές;
    Γ) ΚΙ αφού οι πηγές μας είναι μόνο γαλλικές και ιταλικές, πώς ξέρουμε ότι η λέξη είναι «αργομοΥνιάτικο» (από το μουνί) και όχι «αργομΟνιάτικο» από την μονή;
    Δ) Στο σχόλιο 77 του κ. Καραποτόσογλου, η ιταλική πηγή του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» λέει ότι ο φόρος «αργομουνιάτικο» ήταν βυζαντινής προελεύσεως. Πώς τεκμαίρεται αυτό και γιατί δεν λέει τίποτα ο Φαίδων Κουκουλές στο «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός»;

    Υπάρχουν ακόμη πιό σημαντικά ερωτήματα στην υπόθεση «αργομουνιάτικο»:

    Ε) Ο Μέγας Κοραής που τόσα έχει γράψει για την πατρίδα του την Χίο, πώς και δεν καταγράφει το «αργομουνιάτικο»;
    ΣΤ) Ούτε ο Αλέξανδρος Βλαστός καταγράφει το «αργομουνιάτικο» στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Τα Χιακά» (1840) που έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά, λόγω της σημαντικότητός του; Γιατί, άραγε;

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΠΟΛΥΛΟΓΩ: Είμαι πεπεισμένος ότι λέξη «αργομουνιάτικο» στην Χίο ή σε άλλο νησί του Αιγαίου δεν υπήρξε ποτέ. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για στιγμιαία λεξιπλασία των Χιωτών, για να εντυπωσιάσουν τους Γάλλους ταξιδιώτες που πρωτοκατέγραψαν τη λέξη

    ΥΓ: Αν προλάβω, θα συνεχίσω με μία ακόμη συγκλονιστικότερη διαπίστωση που δεν αντελήφθη κανείς, αν και έγινε κάποια μνεία σε κάποιο σχόλιο πριν 3,5 ώρες. Ωστόσο, ακόμη κι αυτός που έκανε το σχόλιο (δεν λέω ποιός), δεν αντελήφθη την σοβαρότητα της ανακαλύψεώς του. Το μόνο σίγουρο είναι πως το επικείμενο σχόλιό μου θα αναγκάσει τον κ. Σαραντάκο να ξαναγράψει το παρόν άρθρο

  118. ΚΩΣΤΑΣ said

    99 –> Γελάνε και τα τσιμέντα με την Μιχαηλίδου.
    –> … για το πώς πρέπει κι αν έχει το δικαίωμα μια γυναίκα να ορίζει το σώμα της.
    106 –> … κλαρινογαμπρός Δαπίτης μη βγει το παιδί…

    Jane, πας γυρεύοντας μου φαίνεται, αλλά έχε χάρη, είσαι πατριωτάκι. 🙂 Πέραν αυτού έχεις και σοβαρή δικαιολογία, «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» 😉 Για την βαριά ήτα του ΣΥΡΙΖΑ, ντε! 😛

  119. loukretia50 said

    Χα! τόσες ώρες και δεν τολμήσατε να αναφερθείτε σε αστειάκια με χήρες! Μάλλον είμαι… χηριστική !

    Χήρα να Αλλάξεις τ’ όνομα https://youtu.be/3oKqd25vm4Q Γιώτα Λύδια

  120. Θρακιώτης said

    Σχολίου 117 συνέχεια…

    ΡΩΤΑΩ: 1) Ποιός είναι ο πρώτος που μνημονεύει τη λέξη «αργομουνιάτικο»; Ο αββάς Pierre de Bourdeille το 1600, όπως λέει στο άρθρο ο κ. Σαραντάκος, ή ο Nicolas de Nicolay το 1551, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραποτόσογλου στο σχόλιο 21 αλλά δεν το αντελήφθη κανείς;

    2) Γιατί ο φίλτατος κ. Καραποτόσογλου ΑΦΑΙΡΕΣΕ στο σχόλιο 21 την λέξη «μουνί» («con») από το κείμενο του Nicolas de Nicolay; (1551). Η (αθέλητη προφανώς…) λογοκρισία απεκαλύφθη με το σχόλιο 92 του κ. Μίκιου, αλλά κανείς δεν το πήρε χαμπάρι, ούτε κάν ο αφελέστατος κ. Μίκιος!.. Για τέτοιου βεληνεκούς γκάφα μιλάμε από την πλευρά του κ. Μικίου…

    Αναρτώ το κείμενο του κ. Καραποτόσογλου στο σχόλιο 21 με αφαιρεθείσα τη λέξη «μουνί» («con») που αναφέρει σαφώς ο πρώτος καταγράψας το «αργομουνιάτικο» Nicolas de Nicolay

    Αναρτώ και τί λέει επί λέξει ο Nicolas de Nicolay το 1551, όπως προκύπτει από την σημαντική ανακάλυψη του κ. Μίκιου στο σχόλιο 92

    Επίσης, ο αγαπητός σε όλους μας κ. Καραποτόσογλου, πρέπει να μάς πεί γιατί γράφει τη λέξη με U (argomouniatico), ενώ ο Nicolas de Nicolay την γράφει ΧΩΡΙΣ U (argomoniatico)!.. Μήπως γιατί θέλει σώνει και καλά να την ετυμολογήσει από το μοΥνί;

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι παραπάνω από βέβαιο πως ο αββάς Pierre de Bourdeille (1600) αντέγραψε επί λέξει τον Nicolas de Nicolay (1551) στην καταγραφή του φόρου «αργομουνιάτικο» και δεν του την άκουσε από τους Χιώτες, όπως λανθασμένα λέει το παρόν άρθρο!..
    Ο κ. Σαραντάκος πρέπει να αλλάξει ΑΜΕΣΩΣ το κείμενο του άρθρου, αν θέλει να προστατεύσει την στοιχειώδη εγκυρότητα του παρόντος Ιστολογίου. Επίσης, ο κ. Σαραντάκος πρέπει να βάλει ολογράφως την λέξη «ΜΟΥΝΙ» στην ελληνική μετάφραση των αρχαίων γαλλικών, δεδομένου ότι αββάς Pierre de Bourdeille έκανε ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ στο κείμενο του Nicolas de Nicolay, όπου αναφέρεται ολογράφως η λέξις «con» (= μουνί)…

  121. loukretia50 said

    Συνελόντι ειπείν : τι θα γίνει το κείμενο?

  122. Θρακιώτης said

    ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΟ σχολίου 120

    Δεν τυπώθηκε η παραπομπή στο βιβλίο του Nicolas de Nicolay όπου πρωτοκαταγράφεται το 1551 η λέξις «αργομΟνιάτικο» χωρίς u. Όπως άλλωστε την καταγράφει και ο αββάς 50 χρόνια αργότερα, μόνο που ο αββάς την γαλλοποιεί (argomoniatique argomoniatico, που την κατέγραψε ο Nicolas de Nicolay

  123. ΓΤ said

    @116

    Ασφαλώς όχι, δεν την πατήσαμε, ακριβώς επειδή ακόμη και η φράση «αυτό μου είπε ειδικός που έχω αναλάβει τις υποθέσεις του» του Τακουνοβατιδιασμένου είναι αφ’ εαυτού της ψευδής 🙂

  124. Jane said

    #118
    Απαντώ στον ενικό, αφού έτσι σε μάθανε να απευθύνεσαι σε αγνώστους.
    (ή μήπως έτσι έμαθες να μιλάς σε γυναίκες; )

    Αν καταλάβαινες ποια είναι η αντίφαση στο εν λόγω θέμα ,δεν θα ’σουν δεξιός.
    Την παραφροσύνη στην επιστρέφω ολόκληρη μιας και την αξίζεις, που πανηγυρίζεις,
    γιατί σε κυβερνάνε Άδωνης και Βορίδης στην κυβέρνηση του γόνου της πιο διεφθαρμένης
    πολιτικής οικογένειας , που γνώρισε η χώρα.
    Τα χαμογελάκια και τη φτιασιδωτή ευγένειά σου αλλού.
    Έδειξες τι είσαι στο σχόλιό σου για τον Στυλιανίδη.

    https://www.eirinika.gr/sites/default/files/styles/article_landscape/public/article/2019-07/100719-c.jpg?itok=ifN7WRjS

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    # 124
    Σας ζητώ συγνώμη για τον ενικό. Προσωπικά, γνώρισα μόνο τον Νικοκύρη, κάπου συναντηθήκαμε για λίγο, όλοι οι υπόλοιποι εδώ μέσα, μου είναι άγνωστοι. Παρά ταύτα, σχεδόν με όλους-ες μιλάμε στον ενικό, γιατί νιώθουμε φίλοι σε μια καθημερινή συζήτηση επί κάμποσα χρόνια. Και συγνώμη πάλι, που κατά την αντίληψή μου, κατέταξα και εσάς στην χορεία των καλών φίλων. Η διαφωνία είναι άλλο πράγμα.

    Για τα υπόλοιπα δεν νιώθω την ανάγκη ούτε να απαντήσω, ούτε να απολογηθώ, ούτε να αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Μπορείτε να νομίζετε ό,τι θέλετε για μένα. Και οι κρίνοντες, κρίνονται. Αφήνω σε κάθε σχολιαστή- σχολιάστρια εδώ μέσα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και για το δικό σας σχόλιο.

    Να είστε καλά και τέλος οι συζητήσεις μεταξύ μας.

  126. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    @120.
    Με τη χρονία τρολίτιδα από την οποία -έχεις αποδείξει ότι- πάσχεις, είναι επόμενο να μην καταλαβαίνεις ούτε τι διαβάζεις ούτε τι γράφεις! Κάτι σαν ακαταλόγιστο… Σαμουβλατροχλοκό!

  127. BLOG_OTI_NANAI said

    111: Καλό είναι να ανοίγουν συζητήσεις αλλά νομίζω ότι η εικόνα του σχ. 114 δείχνει πολλά, διότι δεν αναρτήθηκε βέβαια ως εμετική προσβολή, αλλά για να επιβεβαιώσει ποια μέθοδο ακολουθούν κάποιοι σχολιαστές για να φονεύσουν μια συζήτηση…

  128. Γιάννης Ιατρού said

    125β: Να, να, εδώ τα λένε όλα οι γραφές (Suppl. Mag. II. 58): 🙂

    γλυφέντι δὲ τῷ λίθῳ καὶ τελεσθέντι χρῷ οὔτως
    …ὡϲ ὡ λίθωϲ οὗτοϲ ἄφονοϲ καὶ ἄλαλοϲ, οὕτω καὶ πάντεϲ οἱ κατά̣ μα̣ι ἄφονοι καὶ ἄλαλοι καὶ ἐπήκωοί μοι̣ γένωνται ..

  129. Avonidas said

    #111. Έχεις πολύ ιδιάζουσες απόψεις για τον εγωισμό.

    Σε κάθε περίπτωση, αν βρω κάποιον που χρειάζεται τα νεφρά σου περισσότερο από σένα, υποθέτω πως μπορώ να έρθω να τα πάρω χωρίς να σου ζητήσω την άδεια. Θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους σου να αρνηθείς, έτσι;

  130. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα. Διάβασα με μία μέρα καθυστέρηση την ανάρτηση. Έχω την εντύπωση ότι δεν μεταφέρθηκε σωστά από τον κ. Σαραντόπουλο το τι είπε η υπουργός για το επίδομα γέννησης σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Αν κατάλαβα καλά το επίδομα αφορά όλες τις γεννήσεις ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να το αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι χρειάζεται δέσμη μέτρων, μελέτη των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συστημάτων και προσαρμογή τους στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας.

  131. Ανδρέας Τ said

    Συγνώμη. Ο αυτόματος διορθωτής μου άλλαξε το όνομα του κ. Σαραντάκου. Συγνώμη και πάλι.

  132. Avonidas said

    [Παντελώς άσχετος με το θέμα μονόλογος]

    Κάποια στιγμή στο μέλλον οπωσδήποτε θα αναπτύξουμε τεχνητές μήτρες. Ξέρω πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου, αλλά πραγματικά θα γούσταρα να ζήσω να το δω, μόνο και μόνο για να δω πώς θα το διαχειριστούν οι τράγοι. 😀 Θα καλωσορίσουν τα «αθώα πλασματάκια» της φιάλης όπως όλα τα μωρά του κόσμου; Θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερες «εικόνες Θεού», που η ζωή τους άρχισε με τη γονιμοποίηση, να γεννηθούν; Ή θα τα καταγγέλλουν από άμβωνος σαν έργο του Οξαποδώ;

    Χωρίς αμφιβολία κάτι θα σκεφτούν, έχουν πείρα στις μανούβρες. Όπως μας τα φούσκωσαν και με την αντισύλληψη μέχρι να τη δεχτούν, και τώρα παριστάνουν ότι ποτέ δεν είχαν θέμα.

    Φαντάζομαι θα τους τσούξει που δεν θα μπορούν πια να ορίζουν τι θα κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους, και να τις γεμίζουν τζάμπα ενοχές και τύψεις. Αλλά και σ’ αυτό τον τομέα (της κατασκευής ενοχών) είναι πεπειραμένοι και θα βρουν ισοδύναμα. 😉

  133. Theo said

    @129:
    Ατυχές το παράδειγμά σου, αγαπητέ μου.
    Άλλο οι νεφροί που είναι μέλη του σώματος του ανθρώπου κι άλλο το έμβρυο, μια άλλη ύπαρξη που φιλοξενείται στο σώμα της γυναίκας. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ύπαρξη γίνεται λίγο μετά την 14η εβδομάδα, και πάλι πριν από αυτή άλλη, εν δυνάμει, ύπαρξη είναι.
    Έτερον εκάτερον.

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    128 Γιάννη! 🙂 τί μαγικά είναι αυτά που μου λέτε; 😉

  135. Avonidas said

    #133. Το παράδειγμα μου είναι μια χαρά σχετικό. Η ύπαρξη που λες ότι «φιλοξενείται» στο σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να επιζήσει έξω από αυτό, και μιας κι είναι έτσι τα πράγματα εξαρτάται απόλυτα από τη θέληση της γυναίκας να το φιλοξενήσει. Κι αυτή η «φιλοξενία» δεν είναι ούτε ανώδυνη, ούτε ανέξοδη, ούτε αδιάφορη προς τα σχέδια της γυναίκας για τη ζωή της.

    Η αντιστοιχία, λοιπόν, για να στην κάνω ξεκάθαρη, έχει ως εξής: όπως εσύ θέλεις να έχεις τον πρώτο λόγο για το τι θα συμβεί στο σώμα σου, και όπως ασφαλώς θεωρείς ότι αυτό το δικαίωμα προέχει οποιασδήποτε οφειλής σου στην κοινωνία (όπως π.χ. το να βοηθήσεις έναν νεφροπαθή), έτσι και μια έγκυος γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει να κυήσει και να γεννήσει.

    Η όλη διαμάχη έχει να κάνει με το ότι κάποιοι επιμένουν ότι ένα έμβρυο, επειδή ΘΑ γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, έχει πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ κανείς δεν πιστεύει ότι ένα νεφρό τα έχει. Κι όμως, ένα νεφρό περιέχει τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα με το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό όπως ένα ζυγωτό, που στα πολύ πρώιμα στάδια έχει μόνο λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες. Και κανένα τους δεν έχει αντίληψη ή δυνατότητα καν να νιώσει πόνο, μέχρι ένα ορισμένο στάδιο τουλάχιστον.

    Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει μια δυνάμει ύπαρξη να δικαιούται πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και σε βάρος των δικαιωμάτων μιας πλήρους ανθρώπινης ύπαρξης; Η μεταφυσική εμμονή και μόνον.

  136. BLOG_OTI_NANAI said

    135: «Η όλη διαμάχη έχει να κάνει»

    Ασφαλώς η όλη διαμάχη έχει να κάνει με το ότι προσπαθείς να αποφύγεις το γεγονός ότι η απαξία του εμβρύου είναι μια αυθαίρετη παράμετρος, αφού το ίδιας ανάπτυξης έμβρυο αν γεννηθεί, είσαι αναγκασμένος να το θεωρήσεις άνθρωπο, έστω και με αναπηρία. Και έχω δει, ανόητες εικονίτσες, περί αυνανισμών, περί «τράγων», αλλά επί της ουσίας ούτε λέξη. Εμένα προσωπικά αυτή η παραδοχή μου αρκεί, διότι αυτό ακριβώς και μόνο αυτό λέω. Ας αυθαιρετήσει όποιος θέλει, αλλά ας ομολογήσει τουλάχιστον ότι παίζει κρυφτό με τον εαυτό του.

  137. Avonidas said

    #136. επί της ουσίας ούτε λέξη, επειδή συμβαίνει να διαφωνούμε ποια είναι η ουσία. Βρίσκω τη συλλογιστική σου τελείως ασυνεπή, κι εμφανώς κι εσύ τη δική μου, οπότε ό,τι και να γράψω δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν απαντώ στα κατεβατά σου με αντίστοιχα κατεβατά, όχι ότι βαριέμαι ή υπεκφεύγω.

    «Ίδιας ανάπτυξης έμβρυο» με αυτά που αποβάλλονται σε μια έκτρωση αν γεννηθούν δεν θα επιζήσουν, τόσο απλά. Συγχέεις αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται μ’ αυτό που έχει ολοκληρωθεί, και φυσικά φτάνεις σε συμπεράσματα κωμικά παράλογα.

    Αν τα συμπεράσματα αυτά αφορούσαν την ιδιωτική σου άποψη, θα μπορούσαμε απλώς να συμφωνήσουμε να διαφωνούμε. Αλλά η Εκκλησία διακήρυξε ότι σκοπεύει να βγει εκεί έξω και να λέει στις γυναίκες που κάνουν έκτρωση ότι δολοφονούν ανθρώπους, κι αυτό δεν πρόκειται να κάτσω να το κοιτάω. Όχι όταν πρόκειται να το βασίσουν σε ψέματα και ανακρίβειες.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    137: «Ίδιας ανάπτυξης έμβρυο» με αυτά που αποβάλλονται σε μια έκτρωση αν γεννηθούν δεν θα επιζήσουν, τόσο απλά»

    Ως πότε θα αστειευόμαστε; Δεν σου ζήτησα να κάνεις το μέντιουμ με τη ζωή του γεννηθέντος εμβρύου. Το θέμα είναι απλό: αν γεννηθεί άνθρωπε μου ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΕΣΥ όποτε θέλεις; Ναι ή όχι;

  139. ΜΑ said

    Καλημέρα,

    Βρε τι μαθαίνει κανείς στο νικοκυρόσπιτο!

    Δεν θα προσθέσω κάτι, γιατί όλα έχουν ειπωθεί, αλλά έτσι για την τιμή των όπλων να πω ότι είμαι υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας να ορίζει το κορμί της.

    Επιπλέον να συμπληρώσω στο 124 της Jane με το οποίο συμφωνώ μέχρι κεραίας το εξής:

    https://tvxs.gr/news/ellada/epistoli-agonisti-kata-tis-diktatorias-den-mporo-na-giortaso-tin-dimokratia-me-boridi-ge

    (δεν τον λες και συριζαίο τον πρώην βουλευτή)

  140. BLOG_OTI_NANAI said

    137: «η Εκκλησία διακήρυξε ότι σκοπεύει να βγει εκεί έξω»

    Δεν είμαστε καλά… Αυτό το λέει η Εκκλησία εδώ και… 2000 χρόνια και ήταν ακριβώς ο κανόνας που όπως είπαμε που αύξησε τα δημογραφικά ποσοστά της γυναίκας, σε έναν κόσμο που μάντεψε, σκότωνε όποιο παιδί ήθελε, και κυρίως τα κορίτσια, όποτε ήθελε, μέσα και έξω από τη μήτρα… Σήμερα όμως, η ανθρωπότητα που πάσχει από άγνοαι ή και αμνησία, δεν ξέρει να παραδεχτεί τον ρόλο της Εκκλησίας στο δικαίωμα ύπαρξης της γυναίκας, που στην προ Χριστού επεοχή δεν το είχε καν.

  141. Avonidas said

    #138. Ω, που να πάρει η ευχή… δεν κάνω το μέντιουμ, άνθρωπέ μου, εσύ καθώς φαίνεται πιστεύεις στα θαύματα! Δεν θα ήταν σε ΘΕΣΗ να επιζήσει, το καταλαβαίνεις; Είναι μισοφτιαγμένο, ανολοκλήρωτο, ανίκανο να επιζήσει σαν αυτόνομο όν! Αν δεν ήταν έτσι δεν θα κάνανε εκτρώσεις, θα παίρνανε το έμβρυο και θα το βάζανε σε κοιτίδα, σε υποστήριξη, σε ό,τι χρειαζόταν για να ζήσει…

    Ο λόγος που κοπανιόμαστε από χτες σ’ αυτό το διάλογο, που διάλογος δεν είναι, είναι που δεν καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ. Μπορεί. Να ζήσει. Χωρίς. Την υποστήριξη. Της εγκυμονούσας. Και μπορεί η εγκυμονούσα να ΜΗ ΘΕΛΕΙ να δώσει αυτή την υποστήριξη.

    Ε, νισάφι πια…

  142. Avonidas said

    #140. Ε, ας ασχοληθεί με τα γεννημένα παιδιά πρώτα η Εκκλησία, κι ας αφήσει τ’ αγέννητα.

    Μάλλον όχι, το ξανασκέφτηκα, καλύτερα τ’ αγέννητα. Μικρότερο κακό θα μας βρει έτσι.

  143. ΚΩΣΤΑΣ said

    139 Αυτός ο Β. Πεντάρης έχει καμιά σχέση με τη βεντέτα Πενταράκηδων – Σαρτζετάκηδων με καμιά 140 νεκρούς; Αν όχι, καλώς, αν ναι, ωραίος τιμητής των άλλων.

  144. Theo said

    @135:
    ένα νεφρό περιέχει τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα με το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό όπως ένα ζυγωτό, που στα πολύ πρώιμα στάδια έχει μόνο λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες. Και κανένα τους δεν έχει αντίληψη ή δυνατότητα καν να νιώσει πόνο, μέχρι ένα ορισμένο στάδιο τουλάχιστον

    Αυτή τη μηχανιστική λογική δεν μπορώ να τη δεχτώ. Ο νεφρός δεν έχει μέσα του το «έναυσμα» για μια καινούργια ύπαρξη, το έμβρυο το έχει.

    Κι αυτή η «φιλοξενία» δεν είναι ούτε ανώδυνη, ούτε ανέξοδη, ούτε αδιάφορη προς τα σχέδια της γυναίκας για τη ζωή της

    Ε, αυτό είναι το άκρως εγωιστικό μιας γυναίκας που κάνει έκτρωση: Θυσιάζει μιαν άλλη ύπαρξη (ή μια εν δυνάμει ύπαρξη, αν το θέλεις) για να εκπληρώσει τα «σχέδια για τη ζωή της». Ε, αυτό το «δικαίωμα» δεν το έχει, όσο επώδυνη ή ασύμφορη οικονομικά κι αν είναι η κυοφορία της. Μια ανθρώπινη ύπαρξη δεν ανταλλάσσεται με οτιδήποτε.

    Εδώ σταματώ τον διάλογο, γιατί είναι προφανές πως δεν θα βρούμε άκρη.

  145. Theo said

    Μια ανθρώπινη ύπαρξη δεν ανταλλάσσεται με τίποτα, θα ήταν πιο σωστό ως έκφραση.

  146. ΓιώργοςΜ said

    Χωρίς να απαντάω σε κανένα, για να αλαφρύνει λίγο το κλίμα, ένας διάλογος από ταινία (ή σειρά) που μου έχει μείνει:

    -Δεν έχεις προφυλακτικό;
    -Ξέχασα να πάρω. Έλα, ας παίξουμε ρώσικη ρουλέτα!
    -Ωραία το σκέφτεσαι, αλλά δεν θα κουβαλάς εσύ τη σφαίρα εννέα μήνες!

    Θυμίζω (ή ενημερώνω όσους δεν έχουν παιδιά και δεν έχουν ζήσει από πολύ κοντά τη διαδικασία με αποτέλεσμα να τη βλέπουν λίγο ακαδημαϊκά), πως κάθε φορά που μια γυναίκα μένει έγκυος, βάζει το ένα της πόδι στον τάφο. Γι’ αυτό της χρωστάμε σεβασμό εμείς που δε μπορούμε να το κάνουμε. Καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ούτε όμως υπό το κράτος των υποβεβλημένων ενοχικών συναισθημάτων.

  147. spyridos said

    139

    Το άρθρο που δίνεις τα έχει μπλέξει και στα ονόματα.
    Από τα «συμφραζόμενα» είναι ο ίδιος αλλά δεν λέγεται Βασίλης. Βαγγέλης λέγεται.

    Προερχόταν πολιτικά από την Ενωση Κέντρου και βγήκε δυό φορές βουλευτής Β’ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ.
    Παραμερίστηκε όμως πολιτικά γρ’ηγορα γιατί έλπιζε σε υπουργικά αξιώματα ενω ο Α. Παπανδρέου δεν τον πολυεμπιστευόταν.
    Στο ίδιο μπλοκ με το στρατηγό Χονδροκούκη που μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία όταν δεν έλαβε οφίτσιο.

    Ερχόταν πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις Κρητών στη Β Πειραιά. Τον θυμάμαι επίσης να πίνει τσικουδιές στο καφενείο του Σαρτζέτη στη Παλαιόχωρα , καλοκαίρια 85-87.

    Ο Σαρτζετάκης είναι από την οικογένεια των Σαρτζέτηδων και δεν καταλαβαίνω που πάει το «μακρινή συγγένεια» του άρθρου.
    Σε πολλές περιπτώσεις βεντέτας έστειλαν (συχνότερα το ζήτησαν οι ίδιοι) χωροφύλακες δικαστικούς κτλ σε μακρινές μεταθέσεις για να μην μπλεχτούν σε ενδοοικεγενειακές έριδες στην υπηρεσία.

  148. spyridos said

    139

    Επίσης ο Πεντάρης είναι ήρωας καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού.
    Με κίνδυνο της ζωής του έσωσε 100ες ναυτικούς στον Κόλπο. (Στενά του Ορμούζ???)
    Ο πρόεδρος Κάρτερ του έστειλε ευχαριστίες ανάμεσα σε πολλούς ηγέτες.

    Το τιμητής που λες δεν μπορώ να το καταλάβω. Μάλλον είμαι πολύ αργός.
    Αλλα΄πρέπει να έχει κα΄ποιος πολύ μεγάλο βάρος γαι να την πει στον Πεντάρη.

    Ούτε έκλεψε ούτε έκανε παρανομίες και στα δύσκολα πάντα τίμησε τους όρκους του.

  149. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντα έρχεται ένα σημείο όπου οι απαντήσεις δείχνουν το αδιέξοδο. Κανείς δεν δικαιούται/αντέχει/μπορεί να θανατώσει με δική του ενέργεια ένα παιδί που γεννήθηκε όσο πρόωρο κι αν είναι, την ίδια στιγμή όμως δικαιούται/αντέχει/μπορεί να θανατώσει με δική του εντολή το ίδιο ακριβώς παιδί μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται ακόμα στη μήτρα.

    Φυσικά, αυτό το γνωρίζαμε όλοι εξαρχής…

    Και αυτή είναι η ουσία αυτής της φιλοσοφικής συζήτησης, και φιλοσοφική συζήτηση είναι μια συζήτηση για το νόημα των πραγμάτων και αυτό είναι πολύ ουσιαστικότερο από προβοκατόρικες ερωτήσεις για το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της, από τη στιγμή που δεν τέθηκε καν τέτοιο ζήτημα. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, είπα ξεκάθαρα παραπάνω: «Κάνε ότι επιτρέπει ο νόμος, αλλά κάντο παραμένοντας άνθρωπος και όχι ένας γελοίος«.

    Δηλαδή, κάνε την έκτρωση εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Αλλά με συναίσθηση του τι κάνεις, χωρίς να ξεγελάς τον εαυτό σου με τερτίπια για μικρά παιδιά,ότι «είναι σώμα μου», «κύταρο», «δεν θα ζούσε» κ.λπ. Διότι, κανείς δεν θα άντεχε να σκοτώσει με τους γνωστούς αυτούς τρόπους το παιδί, παρακολουθώντας το σε πλήρη κίνηση, ακούγοντας την καρδιά του να χτυπάει και βλέποντας το παλεύει ενάντια στον επερχόμενο θάνατο. Όλοι ξέρουμε ότι κι αν ακόμα πρόκειται για ζωή εξαρτώμενη, εντούτοις πρόκειται για μια ζωή απολύτως διακριτή από τη δική μας που ζει με δικούς της ρυθμούς, κίνηση, ένστικτο επιβίωσης.

    Για τον λόγο αυτό, η ενέργεια της θανάτωσης μπορεί να γίνει μόνο ξεγελώντας τον εαυτό μας. Αυτό όμως που λέω εξαρχής, είναι ότι δεν αντέχονται οι προφάσεις και οι γελοίες δικαιολογίες. Ας κάνει η γυναίκα αυτό που ορίζει ο νόμος, πιθανόν να είναι και απαραίτητο για λόγους υγείας, αλλά δεν αξίζει στον άνθρωπο να γελοιοποιείται εφευρίσκοντας χίλιες δυο προφάσεις για να μην αντιμετωπίσει την ενέργεια αυτή με την υπευθυνότητα και το δέος που της αρμόζει.

    ΥΓ
    Στον άνθρωπο αξίζει να ζει με σεβασμό στο νόημα των πραγμάτων και αυτό είναι πολύ ουσιαστικότερο από τις απίστευτες μικρότητες και χυδαιότητες που παρατέθηκαν περί αυνανισμών και δείχνουν ασφαλώς το επίπεδο αυτού που τα παρέθεσε εν μέσω μιας συζήτησης στην οποία αν ήθελε, μπορούσε απλά να μην συμμετέχει…

  150. ΓιώργοςΜ said

    149 Μεταφράζω σε απλά Ελληνικά για να δω αν όλοι καταλαβαίνουμε το ίδιο:
    Εγώ,που ξέρω τι είναι ηθικό και τι ανήθικο με απόλυτο τρόπο, αποδέχομαι τη δυνατότητα που έχετε εσείς οι ανήθικοι με βάση το νόμο να κάνετε κάτι εν γνώσει σας ανήθικο. Επιπλέον, εκτός από ανήθικοι υποστηρικτές των δολοφόνων, είστε και κουτοπόνηροι, κρύβοντας την ανήθικη στάση σας πίσω από έωλα επιχειρήματα.

    Το καταλαβαίνω μόνο εγώ έτσι;

  151. MA said

    Spyridos 148β: Φαντάζομαι εννοείς το σχόλιο του ΚΩΣΤΑΣ.

    Όσο για μένα, ανέβασα το άρθρο κυρίως ορμώμενη από την παρατήρηση της Jane στο 124, αν κάποιοι είναι ευχαριστημένοι που τώρα τους (και δυστυχώς μας) κυβερνούν οι κάθε είδους Βορίδηδες

  152. osiamaria said

    147
    Ο Βασίλης είναι. Γνωστός στα λυκόπουλα της Βουλγαρίας ως πρόεδρος της ένωσης Κρητών στην Αθήνα επι χούντας και το ’74 βουλευτής της ΕΔΗΚ στα Χανιά.

  153. Avonidas said

    #150. Το καταλαβαίνω μόνο εγώ έτσι;

    Ασφαλώς όχι.

  154. Avonidas said

    #150. Ας μεταφράσω κι εγώ λιγάκι:

    Κανείς δεν δικαιούται/αντέχει/μπορεί να θανατώσει με δική του ενέργεια ένα παιδί που γεννήθηκε όσο πρόωρο κι αν είναι, την ίδια στιγμή όμως δικαιούται/αντέχει/μπορεί να θανατώσει με δική του εντολή το ίδιο ακριβώς παιδί μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται ακόμα στη μήτρα.

    Και η μετάφραση:

    «Θα αγνοήσω, επειδή έτσι με βολεύει, όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ότι ένα έμβρυο δεν είναι κατά κανένα τρόπο ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με ένα παιδί, θα προσπεράσω όλα τα άβολα γεγονότα, και θα εστιάσω στο ότι αυτό το πράγμα, που επιμένω ότι ΕΙΝΑΙ το ίδιο με ένα παιδί, βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Όλο το υπόλοιπο πλαίσιο θέλω να το ξεχάσετε».

  155. ΚΩΣΤΑΣ said

    147-148
    Είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα με τον Β. Πεντάρη. Αλλού λέει Βαγγέλης, στο λινκ της ΜΑ στο # 139 υπογράφει ως Βασίλης. Στη ΒΙΚΙ λέει ότι γεννήθηκε το 1933 και είναι λίγο περίεργο να ήταν 40χρονος φοιτητής το 1973 στο ΕΜΠ, ενώ ήταν και πλοίαρχος του Εμπ. Ναυτικού.

    Στο παρακάτω λινκ φαίνεται ότι ο ίδιος ως 14χρονος μαθητής σκότωσε τον Ευτύχη Σαρτζετάκη και αθωώθηκε στο δικαστήριο. Είναι πολύ μπερδεμένα τα στοιχεία. Ακόμη και αυτό με τους ναυτικούς που έσωσε. Αποσφράγισε τον ασύρματο και επικοινώνησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ, τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, μεταξύ άλλων…!!! Ας μας πει καλύτερα η ΜΑ, αν ξέρει, αφού τον ποστάρισε.

    Δεν την λέω σε κανέναν, ένας κοινός άνθρωπος είμαι, συζήτηση κάνουμε και λέω τις απόψεις μου και παραθέτω στοιχεία. Δεν διαθέτω ούτε μεγάλο, ούτε ειδικό βάρος.

    τιμητής: (μτφ.) άνθρωπος που κρίνει και επικρίνει τις γνώμες και τις πράξεις των άλλων.

    https://www.cretans.gr/2016/09/07/sartzetakides-enantion-pentarakidon-venteta-makelio-ton-140-nekron/

    ΥΓ Παράκληση, δεν θα ήθελα να συνεχίσω άλλο την κουβέντα μαζί σας, προβλέπω ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ μας. Συγνώμη πάντως, ως πρόσωπο σας εκτιμώ.

  156. Pedis said

    όταν θα γίνει δυνατό από την επιστήμη και την τεχνική να κρατιέται ζωντανό και να συνεχίσει να αναπτύσσεται το έμβρυο τριών μηνών έξω από την κοιλιά της γυναίκας, τότε

    η εκκλησία θα είναι η πρώτη που θα βαλει μπροστά την επικερδή επιχείρηση για την παραγωγή βρεφών.

    Στους αδελφούς καθολικούς,

    ας μας πληροφορήσει το δίδυμο της φιλακονίτας του ιστολογίου τι γίνεται με τους αδελφούς ορθόδοξους,

    τούτη η επιχείρηση μπαίνει μπροστά με καθυστέρηση μερικων μηνών με θύματα νεαρές, άπορες, μοναχές μητέρες με προβλήματα με την οικογένειά τους και λόγω της εγκυμοσύνης. Στην αρχή, λοιπόν, της εγκυμοσύνης τους τις πείθουν να μην κάνουν έκτρωση, προσφέρονται να τις φιλοξενήσουν δωρεάν σε δικές τους δομές, τους δίνουν χαρτζιλίκι, κι όταν γεννήσουν αρχίζει ο ψυχολογικός πόλεμος, τις πιέζουν να συγκατατεθούν να δώσουν το παιδί για υιοθεσία για να ζήσει καλύτερη ζωή επειδή οι μητέρες δεν είναι δυνατόν να τα μεγαλώσουν σωστά, τους είναι βάρος, δεν είναι ετοιμες, δεν έχουν άνδρα-πατέρα κλπ κλπ.

    Υποκρισία και αίσχος!

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    155. ΚΩΣΤΑΣ, για το πάπλωμα όμως; Αυτά που είπε η Δόμνα Μιχ. πώς σου φαίνονται; Η κα Ντόμινα, που τη λέει ο παλαίμαχος https://tvxs.gr/news/ellada/ena-istoriko-stelexos-tis-nd-apanta-sti-mixailidoy-gia-tin-psyxiki-noso-toy-antidiktator

  158. ΚΩΣΤΑΣ said

    157 Ο Άγγ. Πνευματικός είναι για μένα αξιοσέβαστο πρόσωπο. Συνυπογράφω τα λεχθέντα του. Εκεί που διαφοροποιούμαι είναι ότι ΔΜ δεν έκανε καμιά μελέτη και έβγαλε η ίδια τέτοια συμπεράσματα, ούτε διατύπωσε ακριβώς τέτοια άποψη. Ως παρουσιάστρια πήρε αφορμή από τα γραφόμενα του ΑΔ, ίσως να ατύχησε και λεκτικά και σηκώθηκε πολύς καπνός και σκόνη για πολιτική εκμετάλλευση

  159. Γιάννης Ιατρού said

    Κοίτα τώρα, που από τα επιδόματα κλπ. καταλήξαμε να συζητούμε για την άμβλωση/διακοπή της κύησης κλπ. Όχι πως δεν είναι αξιόλογο θέμα, αλλά σκέφτομαι πόσο κοντά στην πραγματικότητα συζητήσεων σε μιά παρέα είναι το Blog εδώ.

    Εντωμεταξύ, συνωστισμός εκεί για μια θέση (στο ΔΝΤ…):
    Πέντε οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι για το ΔΝΤ – Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες στηρίζουν τον Όλι Ρεν. Πφφφφ! Το μπλογκ εδώ προτείνει όμως τον ΛΑΜΠΡΟ 🙂 🙂

  160. spyridos said

    159

    Υπάρχει μια σειρά μεγάλων ηθικών διλημμάτων που επανέρχονται σε κάθε συζήτηση.
    Ετσι χαλαρωτικά χωρίς να εκφράσω τις απόψεις μου.
    Κάποτε δευτεροετής φοιτητής έχοντας υποχρέωση να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα εκτός σχολής αποφάσισα να κάνω ένα μάθημα στη φιλοσοφική.
    Είχε ένα τίτλο «Φιλοσοφία του Δικαίου: Ηθικά διλήμματα» ΄η κάπως έτσι.
    Εστίαζε σε 4-5 διλήμματα με φιλοσοφική-ηθική και νομική προσέγγιση.
    Θανατική ποινή, Ευθανασία, Αμβλώσεις, Δήμαρχος σε περίοδο πολέμου (Δωσιλογισμός) και ίσως κάποια ακόμα δεν θυμάμαι.
    Τα αναφέρω με σειρά δημοτικότητας εκείνης της περιόδου.
    Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είχαμε και κάποιες ώρες για συζήτηση όπου τα πνεύματα άναβαν για τα καλά και η εκτόνωση ήταν η υποχρέωσή μας να γράψουμε κάθε βδομάδα σύντομα τις απόψεις μας για τα θέματα που συζητήθηκαν και διαβάσαμε σε συγγράμματα και βιβλιογραφία.

    Με το τέλος των μαθημάτων χαρήκαμε γιατί δεν θα δίναμε εξετάσεις για το μάθημα αλλά έπρεπε να γράψουμε μια εργασία 20-25 σελίδων με βιβλιογραφία για ένα από αυτά τα θέματα. Αλλά η εναλλακτική επιλογή μας έπεσε βαριά.
    Στην εργασία μας έπρεπε να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπέρ ή την κατά άποψη και οπωσδήποτε την αντίθετη από αυτή που υποστηρίζαμε πραγματικά, που ήταν πλέον γνωστή στον καθηγητή και τους βοηθούς.
    Φανταστείτε λοιπόν τον Μπλογκ να γράφει ένα σεντόνι υπέρ των αμβλώσεων και τον Αβονίδα κατά.
    Σαν άσκηση πολύ ενδιαφέρουσα για να κατανοήσουμε τις θέσεις του αντιπάλου και ακόμη περισσότερο για να βελτιώσουμε την δική μας επιχειρηματολογία.
    Κι εδώ πάντως ευχαριστήθηκα την επιχειρηματολογία τους όποια κι αν είναι η δική μου άποψη.

  161. Avonidas said

    Φανταστείτε λοιπόν τον Μπλογκ να γράφει ένα σεντόνι υπέρ των αμβλώσεων και τον Αβονίδα κατά.

    Ή τον Riker να κλείνει τον διακόπτη του καημένου του Data στο δικαστήριο 🙄
    (Ανταλλακτικά, σου λεει μετα… ειχα βαλει τα κλαματα, λεμε!)

  162. Pedis said

    Σπυρίδο, τα παπαδάκια όλων των χριστιανικών αιρέσεων πιστεύουν ότι έχουν άνωθεν έγκριση ότι τους επιτρέπεται οποιοσδήποτε «συλλογισμός», όσο βλακώδης, ανορθολογικός και αντιφατικός κι αν είναι, όπως επίσης και κακοήθης αν το απαιτεί η περίσταση, αν και μόνον αν ενεργούν στα πλαίσια του

    todo modo para buscar la voluntad divina.

    Πρέπει λοιπόν να κάνεις την πρότασή σου έτσι ώστε να φανεί ότι πρόκειται για απαίτηση της θείας πρόνοιας ο Μπλογκ να αναλάβει την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

  163. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    Μάλλον ο κόσμος βαρέθηκε/μπούχτισε με τις πολλές εκλογές και τα διλήμματα, έπεσαν κι αυτές οι ζέστες τις τελευταίες 10 μέρες, κι έχει κυριολεκτικά ξεχυθεί στις θάλασσες. Τόσο συνωστισμό στις παραλίες και τέτοια κίνηση στους δρόμους, όχι μόνο στις εθνικές οδούς κλπ., αλλά και στους μικρούς που ενώνουν τα χωριά/δήμους, δεν θυμάμαι να έχω δει τα τελευταία 5-10 χρόνια! Στις δε καφετέριες/ταβέρνες και παρόμοια «ιδρύματα», δεν πέφτει καρφίτσα, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ!

    Κι εκείνο το airbnb πρέπει να έχει γίνει πιά πολύ μόδα, αφού σε τοπικές παραλίες, που ποτέ δεν συναντούσες τουρίστα αλλά μόνο ντόπιους, ξαφνικά ακούς/βλέπεις πολλούς, κυρίως οικογένειες/παρέες νέων και μάλιστα από Πολωνία, Τσεχία και παρόμοιες χώρες προέλευσης.

    160: Σπύριδε,
    μου άρεσε η ιδέα! Όχι τόσο ειδικά για τους σχολιαστές που γράφεις, αλλά σαν τέτοια. Πάντως σαν ενδεικτικές περιπτώσεις, καλά παραδείγματα είναι οι αναφερόμενοι 🙂

    Τα θέματα που αναφέρεις, μαζί με κάτι άλλα (π.χ. υπάρχει ζωή μετά θάνατο; κλπ. κλπ.) απασχολούν τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου, αλλά απάντηση/λύση μάλλον δεν θα βρεθεί ποτέ! Είναι όπως ένα νόμισμα, που έχει πάντα δύο όψεις.

    Πάντως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση την τελευταία δεκαετία περίπου, το δημογραφικό είναι ένα σοβαρό θέμα, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Και μέχρι να βρεθεί λύση, θα έχει «νυχτώσει» για τα καλά….

    Σύμφωνος και με τις δύο τελευταίες προτάσεις στην κατακλείδα σου.

  164. Jane said

    #163

    Κλαίω απ΄τα γέλια με κείνο το «ερ πι πι» ! 🙂
    Μα πού τα βρίσκετε αυτά τα έργα τέχνης;
    καλημέρα

  165. Γιάννης Ιατρού said

    93, 101 κλπ.:
    Cypriot bishop….
    Μας πήραν πρέφα κι έξω….

  166. Γιάννης Ιατρού said

    164: Καλημέρα Jane 🙂
    Σκέφτηκα να διανθίσω τα θέματα με καμιά εικόνα, μη μας πλακώσει κι η καταχνιά με αυτά που διαβάζουμε ή ακούμε…

  167. Γιάννης Ιατρού said

    166: στο …μη μας πλακώσει κι η καταχνιά πιό πάνω👆, ξέχασα να βάλω εικόνα! 👎👎

  168. sarant said

    163 Eνδιαφέρουσα παρατήρηση. Και τι μας λένε για δημογραφικό; Εδώ μάς έχει κατακλύσει παιδομάνι άνευ προηγουμένου.

  169. Γιάννης Ιατρού said

    168: Παιδομάνι: τώρα με τα μπάνια κλπ. μάλλον έχουν μαζευτεί όλοι κοντά σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, αλλά σε άλλα μέρη δεν βλέπεις ψυχή …. και χαλάει ο μέσος όρος 🙂

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    158 ΚΩΣΤΑΣ >>Ως παρουσιάστρια πήρε αφορμή από τα γραφόμενα του ΑΔ, ίσως να ατύχησε και λεκτικά και σηκώθηκε πολύς καπνός και σκόνη για πολιτική εκμετάλλευση
    α.(Στα σοβαρά) αν ήταν έτσι θα έβγαινε με μια συγγνώμη τύπου «δεν εννούσα/ είπα αυτό» , αλλά…
    β.(στ΄ανάλαφρο/αστείο στιλ του Γ.Ιατρού) :
    αντίθετα προσήλθε (στην επέτειο της Δημοκρατίας-εκεί που «έφτυσε» ) , φεγγαροστόλιστη και φεγγαρογελούσα με σεγκουνάκι αρχαίας (Αράχωβας;) κάπως, αλλά με λάθος πατούμενα το καμάριμ, κάρφωσαν οι ειδικές! 🙂
    https://www.ladylike.gr/articles/style/Celeb_Style/domna-michailidou/h-domna-mixahlidoy-sto-proedriko-megaro-me-kompso-arxaioellhnikou-ufoys-forema-kai-lathos-papoutsia.5566544.html

  171. αγγελος κφ said

    στη σοσιαλιστικη πολωνία υπήρχε φορος για τους ανυπαντρους ανδρες, πάνω από 20 ετων εχω την εντυπωση

Σχολιάστε