Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια μιας ξεχασμένης επετείου

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2019


Για να είμαι δίκαιος, η ξεχασμένη επέτειος δεν είναι σήμερα που διαβάζετε το άρθρο. Ήταν χτες, που το έγραψα εγώ. Ποια επέτειος; Μα φυσικά τα δέκα χρόνια από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, που έφεραν τη θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, με ποσοστό 44% και 160 έδρες (εδώ τα αποτελέσματα αν θέλετε να τα θυμηθείτε).

Από τις εκλογές του 2009 έχουν περάσει 10 χρόνια, αλλά ήταν πολύ πιο πυκνά από τα δέκα προηγούμενα χρόνια -σε σημείο που για πολύ κόσμο να φαντάζουν ότι ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι «π.Κ.» -προ κρίσης, που μπορείτε να το διαβάσετε και «πριν από το Καστελόριζο».

Είχαμε ιστολόγιο και τότε, και πολλοί από σας μάς διαβάζετε από τότε. Το άρθρο της ημέρας των εκλογών, γραμμένο το πρωί της Κυριακής, είχε τον (προφητικό;) τίτλο «Μην κοιτάς ποιος βγήκε, κοίτα ποιος μπήκε» ενώ την επόμενη μέρα δεν είχαμε καμιά ανάλυση των αποτελεσμάτων αλλά, απλώς, την πρώτη μετεκλογική κοτσάνα.

* Και ξεκινάμε.

Παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την διεθνή αναγνώριση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά μέσα κάνουν «αντίσταση» επιμένοντας σε ονομασίες όπως Σκόπια. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά ιδιωτικά ειδησεογραφικά μέσα της Βόρειας Μακεδονίας, που επιμένουν στο παλιό συνταγματικό όνομα της χώρας, το σκέτο Μακεδονία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του Έλληνα πρέσβη. Στην αγγλική εκδοση της εθνικιστικής και αντιπολιτευόμενης Ρεπούμπλικα, το ρεπορτάζ αναφέρει σκέτο τον όρο Macedonia.

Δικος μας εθνικιστικός ιστότοπος κάνει ρελάνς, παραθέτοντας το άρθρο της Ρεπούμπλικα, με την εξής διατύπωση: Ο Πρόεδρος της χώρας μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας Στέβο Πενταρόφσκι….

Ομολογώ πως δεν είχα ξανασυναντήσει τέτοια διατύπωση!

* Ο πορτοκαλισμός της εβδομάδας, ισως και του μήνα. Κυκλοφόρησε πρόσφατα στα κοινωνικά μέσα η εξης εικόνα:

Όταν οι Βάρβαροι βρισκόντουσαν στη θέα κάποιου αρχ. Ελληνικού Ναού ή αγάλματος ή τέλος πάντων ενός αριστουργήματος έλεγαν

EXCELLENT

«Εξ Ελλήνων»

δηλ. είναι από τους Έλληνες!!!!

Να σημειώσουμε μόνο ότι τα ανθελληνικά ετυμολογικά λεξικά, που τα χρηματοδοτεί ο Σόρος, ισχυρίζονται, λέει, πως η αγγλική λέξη excellent έχει λατινική αρχή, από το ρήμα excellere (υπερέχω), από το cellere (υψώνομαι). Αλλά βέβαια αυτά δεν τα πιστεύουμε, είναι σιωνιστική προπαγάνδα.

Παρεμπιπτόντως, η ηγερία του ελληνικού πορτοκαλισμού, η μακαρίτισσα Άννα Τζιροπούλου, είχε επίσης βρει ελληνική αρχή στο excellent, αν και δεχόταν τη λατινική ετυμολογία. Απλώς έβαζε το λατινικό ρήμα excellere να παράγεται από το ελληνικό ρήμα «κέλλω». Βέβαια το κέλλω σήμαινε «κινώ / ρίχνω πλοίο στην ξηρά, προσαράζω» (από εκεί ειναι το εξοκέλλω) αλλά η αείμνηστη ερευνήτρια δεν άφηνε τέτοιες λεπτομέρειες να της χαλάσουν την καρδιά.

* Και συνεχίζουμε με ένα κωμικοτραγικό γονατούργημα που δημοσιεύτηκε στο in.gr. Ο κάποτε σοβαρός ιστότοπος έχει φτάσει στο κατάντημα να δημοσιεύει άρθρα εντελώς ανεπιμέλητα, όπως αυτό για την Παναγία που άρχισε να δακρύζει. Λάθος πρέπει να υπάρχει ήδη στον τίτλο (Εικόνα της Παναγίας δάκρυσε το Παρίσι). Από το άρθρο προσέχω ένα «[αυτό] παρατηρείτε» αλλά σύμφωνα με την αρχή της διατηρήσεως των «αι» η ισορροπία αποκαθίσταται στην επόμενη αράδα («να δούναι«)

Μου άρεσε και η διατύπωση «το νέο μαθεύτηκε γρήγορα ανάμεσα στους Τούρκους αλλά και σε άλλους Χριστιανούς», που γεφυρώνει προαιώνια χάσματα.

* Φίλος ταξίδεψε με την EasyJet και φωτογράφισε την εξής διαφήμιση στην πλάτη του καθίσματος, με ένα διαφημιστικό λογοπαίγνιο που δεν θα το υποψιαζόμουν.

Three customers are livin’ their best life.

Τρεις πελάτες την περνάνε ζωή και κότα, ας πούμε. Μόνο τρεις; Και πελάτες τίνος;

Αν όμως ξέρεις ότι η Three είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καταλαβαίνεις πως η διαφήμιση λέει απλώς ότι «οι πελάτες της Three…»

Ο φίλος γράφει ότι μας διαβάζει ταχτικά επειδή έχει ενδιαφέρον για τη γλώσσα παρόλο που είναι φυσικός. Αλλά θαρρώ πως πάρα πολλοί εδώ είμαστε «παρόλο».

* O παράξενος τίτλος της εβδομάδας, σε άρθρο από το Χάφιποστ:

Αυστραλία: Αστυνομικός λιθοβολεί φασκωλόμυ και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Ομολογώ ότι όχι απλώς δεν έχω ποτέ λιθοβολήσει αλλά και ότι δεν ήξερα καν τι είναι το/ο φασκοτέτοιο και ότι χρειάστηκε να το διαβασω δεύτερη φορά για να υποθέσω περί τίνος θα πρόκειται, προσέχοντας το -μυ στο τέλος.

(Φασκωλόμυ! Γες!!)

Είναι κι αυτή η φωτογραφία από κάτω, του ημίγυμνου που πανηγυρίζει και σε κάνει να σκεφτείς μήπως θύμα του λιθοβολισμού ήταν το μέλος κάποιας ειρηνικής σέχτας χίπηδων που ζουν στην αυστραλιανή έρημο, μακριά από τον πολιτισμό.

Τελικά όμως ο τύπος που πανηγυρίζει είναι ο δράστης, ενώ το θύμα του λιθοβολισμού είναι ένα ζωάκι που υπάρχει μόνο στην Αυστραλία, αγγλιστί λέγεται wombat και διακρίνεται από το ότι οι κακαρέντζες του έχουν σχήμα κύβου.

Είτε το πεις φασκωλομυς είτε wombat είναι εξίσου άγνωστο για τον Έλληνα αναγνώστη. Αν έπεφτε σε μένα το θλιβερό καθήκον να βάλω τον τίτλο του άρθρου μάλλον θα έβαζα «Αστυνομικός λιθοβολεί τρωκτικό» ή ίσως «μαρσιποφόρο τρωκτικό» για να μη σκεφτούν τίποτα τρωκτικά του Δημοσίου.

* Ο βουλευτής Ημιμαθείας Κ. Μπογδάνος τουιτάρει για να ειρωνευτεί συνάδελφό του, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε τον τύπο «του Πομπέου».

Και βέβαια, πέφτει στα σαγόνια του Μέφρι, ο οποίος τιμωρεί τους αλαζόνες.

Διότι βέβαια το τουί του Μπογδάνου είναι ένα μπουκέτο από λάθη, μια καραβίδα.

Λέξη «λογιδριακός» δεν υπάρχει. Θα μου πείτε, ο Μπογδάνος είναι (οΘντκ) ποιητής, άρα γλωσσοπλάστης, οπότε δικαιούται να βγάζει δικές του λέξεις.

Έστω. Αλλά αν υπήρχε τέτοια λέξη, παράγωγο του λογυδρίου, θα γραφόταν, βεβαίως, λογυδριακή.

Και τέλος, ο Πομπέο δεν είναι ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ αλλά Υπουργός Εξωτερικών, ΥΠΕΞ. Τριπλή η μπογδανιά!

* Σε άρθρο για την ήττα του Ολυμπιακού από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι διαβάζουμε:

Ο Γάλλος διαιτητής απέβαλλε εύκολα τον Μπενζιά. Πολύ εύκολα. Αναίτια. Μια αποβολή που χρίζει εξέτασης από την UEFA. Οπως χρίζει εξέτασης ο λόγος για τον οποίο δεν φρόντισε να ζητήσει την άποψη του VAR.

Ο αθλητικογράφος θέλει να υιοθετήσει λόγιο ύφος αλλά στις λεπτομέρειες τα κάνει μούσκεμα. Καταρχάς, δεν «απέβαλλε» ο διαιτητής τον Μπενζιά. Μία φορά τον «απέβαλε». Και η αποβολή δεν «χρίζει» εξέτασης αλλά «χρήζει» εξέτασης. Θα μπορούσε βέβαια να γράψει κανείς ότι «χρίζει νικητή τον Αστέρα».

* Μια και είπαμε για Ολυμπιακό, να και μια φωτογραφία που είδα να κυκλοφορεί στο Φέισμπουκ την περασμένη εβδομάδα. .

Όπως βλέπετε, τα κασκόλ που πουλάνε στον πάγκο έχουν όλα τυπωμένο ΟΛΥΜΝΙΑΚΟΣ, που δεν είναι βέβαια ο σύλλογος που εδρεύει στην (ανύπαρκτη, άλλωστε) Όλυμνο, που βρίσκεται κοντά στην Όλυνθο.

Είχα αρχικά γράψει πως η φωτογραφία φαίνεται αυθεντική αλλά δεν ξέρω αν είναι πρόσφατη. Τελικά, γκουγκλίζοντας βρίσκω ότι η φωτογραφία προέρχεται ακριβώς από τον πρόσφατο αγώνα στο Βελιγράδι.

(Το άρθρο μιλάει για «ορθογραφικό» λάθος αλλά δεν νομίζω ότι στέκει ο όρος για την περίπτωση του ΟΛΥΜΝΙΑΚΟΥ. Τι λέτε; )

* Πραγματολογικό λαθάκι, μάλλον μεταφραστικό, στη νεκρολογία της Τζέσι Νόρμαν από την Καθημερινή:

Υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες και διαπρεπέστερες οπερικές ερμηνεύτριες των δεκαετιών του 1980 και του 1990, τραγούδησε στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον, στη Μασσαλία το 1989 για τα 200 χρόνια από τη γαλλική επανάσταση, αλλά και στα 60ά γενέθλια της Ελισάβετ, της βασίλισσας της Βρετανίας.

Πού είναι το λαθάκι; Η διάσημη σοπράνο τραγούδησε πράγματι το 1989 στη Γαλλία, αλλά όχι στη Μασσαλία. Στο Παρίσι τραγούδησε, στη μεγάλη παρέλαση για τα 200 χρόνια της Επανάστασης -και τραγούδησε τη Μασσαλιώτιδα, απ’ όπου και έγινε το μπέρδεμα.

* Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και τη δημοσίευση των δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών. Σχολιάστηκε αρκετά η δήλωση του Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, κατέχει 125 ακίνητα.

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι:

Αναρωτιούνται και έχουν δίκιο τα 125 ακίνητα δεν είναι 125 ακίνητα, είναι 125 εγγραφές, γιατί είναι ουσιαστικά 3 ακίνητα, το ένα είναι ένα ακίνητο γραφείων το οποίο είναι στο κέντρο της Αθήνας, το πατρικό του πατέρα μου για να σας πω την αλήθεια το οποίο έχει γίνει κτίριο γραφείων, στο οποίο κάθε δωμάτιο φαίνεται σαν μία εγγραφή, λοιπόν έχω σε αυτό το 3% σαν κυριότητα και το 11% ως υψηλή κυριότητα σε κάθε μικρό γραφειάκι….

Όπως είπα στον φίλο που μου έστειλε το απόσπασμα, ένας γαλαζοαίματος σαν τον Μίλτο (το τ γράφεται με κ) Βαρβιτσιώτη είναι λογικό να έχει «υψηλή» κυριότητα στα ακίνητά του, δεν είναι δα κανένας πλεμπαίος να έχει απλώς «ψιλή κυριότητα».

* Κι ένα ακόμα υπουργικό μαργαριταράκι, αυτή τη φορά από την υφυπουργό Εργασίας.

Mιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη,  η υφυπ. Δόμνα Μιχαηλίδου λέει (στο 3.10 του βίντεο) «προσκαλέθηκα για να μιλήσω». Τέτοιος τύπος δεν υπάρχει.

Λέμε «προσκλήθηκα», σε πιο δημοτικό ύφος θα πούμε «προσκαλέστηκα», κάποιοι λογιότεροι ίσως πούνε «προσεκλήθην», άλλοι θα το εκφράσουν περιφραστικά ή με μετοχή (ήμουν προσκεκλημένη/καλεσμένη/προσκαλεσμένη).

Πάντως προσκαλέθηκα δεν υπάρχει.

Η κ. Μιχαηλίδου είναι όμως άριστη, οπότε δεν θα γίνει καζούρα για το λαθάκι της από τα τρολ, όπως έγινε με τον Τσέο της Νοτοπούλου.

* Διότι βέβαια στον προφορικό λόγο όλοι μας κάνουμε πολλά λάθη και όσο περισσότερο μιλάμε τόσο περισσότερα λάθη κάνουμε. Μιλώντας για την πυρκαγιά στη Μόρια, ο υπουργός Κ. Καραμανλής (Κώστας στο όνομα, Καραμανλής στο επάγγελμα) δήλωσε:

Οι διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος προσλαμβάνουν φοβερά επικίνδυνες διαστάσεις

Συνηθίζονται τέτοια στον προφορικό λόγο.

* Και κλείνω με ένα φοβερό μεταφραστικό μαργαριτάρι, που όμως το εντόπισαν κι έτσι μόνο στην cache του Γκουγκλ βρισκεται ακόμα, αν και κάποιοι πρόλαβαν να πάρουν οθονιά.

Ώστε βρέθηκαν 2000 άνθρωποι σε δυο διαφορετικά μέρη;

Όχι βέβαια. Το αγγλικό κείμενο έλεγε «2000 atoms», που είναι μεν 2.000 άτομα, αλλά όχι 2000 άνθρωποι -πολύπλοκα μόρια, που το καθένα είχε εως και 2000 άτομα, βρέθηκαν σε κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης.

Άτομα, εκείνα τα μικρούτσικα, όχι άνθρωποι!

Αν και θα ήταν βολικό να βρισκόμαστε κι εμείς σε κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης. Να στέλνουμε τον έναν εαυτό μαςε στο γραφείο κι ο άλλος να κάνει βόλτες. Αλλά πού τέτοια τύχη! Καλό σαββατοκύριακο λοιπόν.

 

 

 

210 Σχόλια to “Μεζεδάκια μιας ξεχασμένης επετείου”

  1. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ωραία η πιατέλα σήμερα!

  2. Pedis said

    Αυτό το προσκαλέθηκα κάτι γιαγιάδες δεν το λέγανε;

    Δεν είχαν κανει στο χάρβαρντ, άλλωστε, όπως και η κα υφυπ. Ετσι, λοιπόν, εξηγείται.

  3. Alexis said

    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι! 😆

    Προσέξτε τι λέει η πρώτη κυρία:
    «Η φτώχεια, η ανεργία και η διαφθορά έφερε τον κόσμο σε απόγνωση» !!!
    Εν έτει 2009!

    (Να δεις τι σου ‘χω για μετά… που λέει και το άσμα) 😆

  4. Jago said

    Καλά, έμεινα ενεός με το τελευταίο. Κορυφή!

  5. gpoint said

    Καλημέρα

    Με γάβρο και Μπάρμπι στα μεζεδάκια είναι σαν να κλέβεις εκκλησία (και με Μπογδάνο μοναστήρια) !! Ο Κούης απουσιάζει … λες οι ιματζμέηκερς να του απαγόρεψαν να μιλάει, καλού-κακού ;

  6. Pedis said

    https://thepressproject.gr/stin-ellada-o-pobeo-i-ipa-zitoun-nees-vasis-ke-elliniki-stratiotiki-dynami-ston-persiko-kolpo/

    «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και φίλος των ΗΠΑ και μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για τους αμυντικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησα τον κύριο Παναγιωτόπουλο και τον ενθάρρυνα να συμμετάσχει η Ελλάδα στην παγκόσμια προσπάθεια για τη θωράκιση των υποδομών στον Περσικό Κόλπο».

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε προ ημερών ότι οι ΗΠΑ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης λέγοντας πως ποτέ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο σήμερα, επισημαίνοντας πως η οικονομική ατζέντα που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

    Τυχεροί οι Αμερικάνοι. Τους καλύτερους φίλους και πιο πιστούς συνεργάτες βρίσκουν στη χώρα μας. «Ανεξάρτητα» από πολιτική τοποθέτηση.

  7. Pedis said

    Με την ευκαιρία της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε Αμέρικαν μπαρ …

    πάει η καυμένη η πόλη, η προκυμάια της, οι βόλτες, η θαλασσίτσα της για μπάνιο εκατό μέτρα έξω από την πόλη και οι ησυχοι και πολιτισμένοι δρόμοι της.

  8. «Κώστας στο όνομα, Καραμανλής στο επάγγελμα»
    πιο πετυχημένο δεν γίνεται.
    καλημέρες

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χαίρομαι που σας άρεσαν τα μεζεδάκια!

  10. leonicos said

    «χρίζει νικητή τον Αστέρα

    χρίει

    το χρήζει δεν απέκτησε ακομα γιώτα. του το κρατάει η Γιώτα (απο το Παναγιωτης)

  11. leonicos said

    Πολλά καλά μεζεδάκια, ομολογουμένως. που σπάνια μ’ ενδιαφέρουν

  12. Αὐγουστῖνος said

    Αν και θα ήταν βολικό να βρισκόμαστε κι εμείς σε κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης. Να στέλνουμε τον έναν εαυτό μας στο γραφείο κι ο άλλος να κάνει βόλτες

    Καλημέρα σὲ ὅλους τοὺς μεζεδοφάγους τοῦ ἱστολογίου καὶ φυσικὰ στὸν πάντα περιποιητικὸ Νικοκύρη ποὺ μᾶς σερβίρει ἐκλεκτὰ μεζεδάκια.
    Τὸ πρόβλημα μὲ τὴν κβαντικὴ ὑπέρθεση τοῦ ἑαυτοῦ μας θὰ ἀρχίσει νὰ εἶναι ὀρατὸ ὅταν ἀρχίσουν καὶ οἱ δύο ἑαυτοί μας νὰ ζητοῦν ἄδεια ἐξόδου μετὰ δημοσίων θεαμάτων. Κάτι ποὺ τὸ παθαίνω συχνά, ὡς κατ’ ἐξοχὴν διχασμένη προσωπικότητα. Ὅπως, ἄλλωστε, καὶ ἐγώ.

  13. Αὐγουστῖνος said

    Μὰ 2.000 σὲ δύο ΜΟΝΟ μέρη; Δηλαδὴ 1.000 στὸ ἴδιο μέρος; Πὼ ρέ, συνωστισμός!

  14. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Three customers are livin’ their best life…

    Βέβαια το άν «το πιάσει» κανείς ή όχι, εξαρτάται από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του (στη γλώσσα😎 ή από τον εκάστοτε τόπο). Και στα αγγλικά λοιπόν, όπως και σε κάθε γλώσσα μπορεί να γίνουν λογοπαίγνια, αρκεί να συνδυάσει κανείς (ειδικά αν «είναι γάτα»…😂😋) τις κατάλληλες λέξεις – και μερικές φορές και τη σύνταξη, άλλοτε μεταφορικά κι άλλοτε με συνωνυμίες κλπ.
    Επί παραδείγματι:

  15. leonicos said

    κβαντικής υπέρθεση

    Να που έμαθα και κάτι. Ο ένας στο γραφείο και ο άλλος στο νοσοκομείο

    Τρίτον απαγορεύει η Φωτεινή. Μόνο δύο μάτια εχει για να με παρακολουθεί

  16. leonicos said

    Η κβαντική υπέρθεση είναι ένα θεμελιώδες φαινόμενο της κβαντομηχανικής. Κατά την υπέρθεση, δύο κβαντικές καταστάσεις προστίθενται μεταξύ τους με τρόπο που τους επιτρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Με αυτό τον τρόπο, κάθε κβαντική κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως το άθροισμα πολλαπλών διακριτών βασικών καταστάσεων.

    Παραδείγματα υπέρθεσης μπορούν να αποτελούν οι ενεργειακές καταστάσεις ενός ηλεκτρονίου υδρογόνου. Ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να βρίσκεται στη θεμελιώδη ή στην διεγερμένη κατάσταση. Εκτός από αυτές τις δύο βασικές καταστάσεις, κάθε κανονικοποιημένος γραμμικός συνδυασμός της θεμελιώδους και διεγερμένης κατάστασης αποτελεί έγκυρη κβαντική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κβαντική υπέρθεση των καταστάσεων.

    Οι κβαντικές καταστάσεις υπό υπέρθεση αποτελούν λύσεις της εξίσωσης του Σρέντιγκερ. Καθώς η εξίσωση Σρέντιγκερ είναι μία γραμμική διαφορική εξίσωση, το άθροισμα πολλαπλών λύσεων της εξίσωσης αποτελεί επίσης λύση της εξίσωσης.

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ! ΠΑΩ ΚΟΥΙΝΤΟ ΝΑ ΣΥΝΈΛΘΩ

  17. gpoint said

    # 10

    Η Παναγιώτα δεν βγαίνει από το παναγιώτης αλλά από το γιώτα του Πάνα (Πανός) και μη ρωτήσεις ποιό γιώτα, υπάρχει άσμα που λέει πιο λένε γιώτα και ποιό παναγιώτα, θα το πω στις απόκριες !

  18. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλους… Με αφορμή τα μεζεδάκια ας δώσω την πρόσφατη (προχθεσινή εμπειρία μου)…

    Σε επαρχιακό εργοτάξιο με σταθερούς εργαζομένους που κάνει διάφορες δουλειές το καθεστώς είναι αυτό:
    Το αφεντικό πληρώνει καλά και βάζει τον εαυτό του στον ίδιο κίνδυνο με τους εργαζομένους περίπου. Έχουν καλές σχέσεις. Τα καλοκαίρια τους απολύει και μπαίνουν στο ταμείο ανεργίτσας… Φυσικά εννοείται ότι τους βάζει και κάνουν διάφορες δουλειές, πιο χαλαρά όμως (όχι 14ωρα, 16ωρα)…

    Προχθές στην πιο κρίσιμη εργασία που επέβλεπα, ο πιο φιλότιμος και δυνατός εργαζόμενος συνέθλιψε με την άγαρμπη μετακίνηση ατσάλινης δεξαμενής το δεξί του χέρι (θλούσα επιφάνεια με μπετονένιο διπλά σιδερωμένο τοίχο). Τον πήγα στο νοσοκομείο – επαρχιακό. Έφθασα εκεί μετά από 1 ώρα περίπου και γιατρός δεν τον είχε δει… Αφού έκανα φασαρία, ήρθε τελικά χειρουργός ορθοπεδικός, ο οποίος διέγνωσε ανάγκη άμεσης μεταφοράς στο ΚΑΤ ώστε να κερδηθεί χρόνος και να σωθεί ο ακρωτηριασμός (δεξιόχειρ, από τα χέρια του ζει η οικογένειά του, η σύζυγος δεν έχει σταθερά εισοδήματα, ούσα πρακτικά άνεργη εδώ και 9 χρόνια της κρίσης αρχούσης).

    Η τηλεφωνική συνομιλία των ιατρών με το αττικό νοσοκομείο ήταν περίπου ως εξής: «μην τον φέρετε, εμείς θα τον ακρωτηριάσουμε από πολύ ψηλά, δεν είναι κανείς εδώ διαθέσιμος. Δοκιμάστε να πάτε σε πλαστικό, το νοσοκομείο μας δεν εφημερεύει». Ο Ιατρός μου προτείνει τη λύση του ακρωτησιασμού με πλαστικό χειρουργό και ψάχνουμε μαζί να βρούμε ποιός εφημερεύει στην Αττική… Μετά εκπλήξεως βρήκαμε πως εφημερεύει το εν λόγω νοσοκομείο- μας είχαν πει ψέμματα ή απλά είχαν σοβαρότερες δουλειές από το να ψάχνουν…

    Εκεί πήρα τη μεγάλη απόφαση να επιστρατεύσω τα μέσα της οικογενείας. Τα τηλέφωνα-κονέ έπεσαν από τόσο ψηλά, που ασμένως οι Διευθυντές άρχισαν να κινητοποιούν τους Ιατρούς και του αττικού και του επαρχιακού νοσοκομείου. Έμενε λοιπόν η μεταφορά…

    Το ΕΚΑΒ εκεί είναι ανέκδοτο, γιατί συνήθως θέλει 2-3 ώρες να ξεκινήσει η διακομιδή και φυσικά εκείνο το βράδυ ήταν ήδη σε διακομιδή. Μόνη λύση το ταξί. Ευτυχώς ένας άνθρωπος βρέθηκε και με ίδιο ρίσκο- αφού οδηγούσε με 160Km/h κατά μέσον όρο φθάσαμε στο ΚΑΤ. Φύγαμε με καθυστέρηση γιατί το Αφεντικό του θα έφερνε λεφτά για ό,τι χρειαστεί… Έφερε 120€, ενώ το ταξί στοίχισε 400€ (το ταξίμετρο έγραψε 550€).

    Λόγω των κονέ τον θεράπευσε ο ίδιος ο Δντής και τελικά απλά έχασε το μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού, το οποίο είχε συνθλιβεί τελείως, κάτι όμως που δεν τον καθιστά ανάπηρο… Ο Δντής έφυγε στις 04:00 από το χειρουργείο, πράγμα που συμβαίνει 1 φορά το χρόνο περίπου… Ο εργαζόμενος έσωσε το χέρι του – μελλοντική εργασία του…

    Μιλήστε μου για την εργασία στην Ελλάδα… Εμένα το όλον μου θύμισε μια παλιά ταινία με τον Βολοντέ, αλλά δεν είχα τη διάθεση να φιλοσοφήσω… Εικάζω απλά πως αν δεν τύχαινε το αφεντικό του να συνεργαστεί μαζί μου εκείνο το βράδυ, ο δύστυχος θα ήταν σήμερα ακρωτηριασμένος και άνεργος και πεινασμένος… Α(χ)μήν…

  19. voulagx said

    Δεκα χρονια κομματια! Πως περασαν τα ατιμα, τα χρονια. Ωραια θα ηταν να ελαμβανε χωρα μια χρονικη κβαντικη υπερθεση.

  20. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Σε μεγάλα κέφια ο Νικοκύρης σήμερα!
    [Γονατούργημα (άφθαστο!), Μίλτος (με κ), π.Κ(αστελόριζου), χρίζει νικητή… κ.ά.]

    Φασκωλόμυς. Ωραίος! Ούτε που τον είχα ξανακούσει!

    Και για όποιον ενδιαφέρεται ετυμολογικώς:https://lsj.gr/wiki/%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BB%CE%BF%CF%82

  21. Γιάννης Ιατρού said

    11: Ά, έτσι λοιπόν Λεώ, δεν σ΄ενδιαφέρουν (..σπάνια) τα μεζεδάκια, ε;
    Να το ξέρουμε, μη σε φέρουμε σε δύσκολη θέση 🙂 🙂 🙂

  22. Κουτρούφι said

    Εδώ πάντως : https://www.newsit.gr/texnologia/erxetai-i-tilemetafora-2-000-atoma-vrethikan-taytoxrona-sto-idio-meros/2886243/
    λέει ότι τα 2000 άτομα βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος.
    Τι μας κρύβουν;

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο μεζεδάκι του γαβροδημοσιογράφου είναι ότι εγκαλεί τον διαιτητή, επειδή δεν ζήτησε τη συνδρομή του var προκειμένου να δείξει κίτρινη κάρτα, έστω και δεύτερη, κάτι που δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς περί var. Δεν γνωρίζει ο εκλεκτός συντάκτης όσα γνωρίζουν και οι απλοί φίλαθλοι ή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη; 😎

  24. atheofobos said

    Θα ήταν σημαντική προσφορά στην επιστήμη η μελέτη της σχέσης δακρύσματος της Παναγίας και των εισδοχών στο παγκάρι της εκάστοτε εκκλησίας, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο.
    Μόνο σε μια σελίδα αναζήτησης στον Γούγλη δακρυρροούσα Παναγία υπάρχει στο:
    Παρίσι
    https://www.in.gr/2019/10/04/plus/features/apisteyto-thayma-eikona-tis-panagias-dakryse-parisi/

    την Ρωσία
    https://ieramonopatia.gr/diafora/thaumata/ayti-i-eikona-tis-panagias-dakryse-gia-toys-didymoys-pyrgoys-to-2001-foto/

    το Σικάγο
    https://sputniknews.gr/kosmos/201909124541414-dakruse-h-eikona-ths-panagias-sthn-agia-triada-sto-sikago-binteo-fwtografia/

    την Λέρο
    https://www.diaforetiko.gr/thavma-sti-lero-me-tin-ikona-tis-panagias/

    την Κύπρο
    https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/dakryse-i-panagia-tis-xrysospiliotissas-stin-kypro-vinteo/

    Ο Μιλτιάδης απ΄ότι φαίνεται στον στρατό δεν είχε λάβει μέρος σε καμιά αποψίλωση!

    Κώστας στο όνομα, Καραμανλής στο επάγγελμα
    Εάν είναι δικό σου συγχαρητήρια, μάλλον θα γίνει viral όπως λένε και στο χωριό μου!

  25. Γιάννης Ιατρού said

    18: !!!! Τι να πεις… Κι αυτά είναι άσχετα από πολιτική κλπ. (για τα 120€ δεν το συζητώ..)
    Μπράβο σου ρε συ που το κυνήγησες το θέμα, αμαρτία θα ήταν….

    Μιάς και τη γλύτωσε φτηνά λοιπόν, για να ξαλεγράρουμε λίγο, να πούμε πως για τα εργατικά ατυχήματα είμαστε από παλιά γνωστοί…

  26. BLOG_OTI_NANAI said

    Το «Φασκ*λ*μυς» είναι σπάνιο (είτε με «ω» είτε με «ο»). Στα πρόσφατα έργα, υπάρχει στην ΠΑΠΥΡΟΣ-LAROUS-BRITANNICA.

    Επίσης και σε κάπως ή πολύ παλαιότερα (φασκόλωμα):

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι κακό που κατασκεύασε τη λέξη «λογι(υ)δριακός» ο ποετάστρος-βουλευτής (σαν τον Βαλαωρίτη, τον Μαβίλη, τον Χυτήρη και τον Κουράκη ένα πράγμα, αλλά γίνομαι ασεβής) Μπογδάνος. Και οι λέξεις μπογδανισμός, μπογδανιά, μπογδανίζω, μπογδανοειδές δεν υπήρχαν, αλλά κατασκευάστηκαν για να εκφράσουν όσα αφορούν αυτό το εξωτικό πτηνό. Πλουτίζει η γλώσσα μας έτσι και συνάμα πλησιάζουμε τη Μεγάλη Ιδέα των 6.000.000 λέξεων. Αν ξέχασα μηδενικά, προσθέστε τα κατά βούληση.

  28. Γς said

    >Άτομα, εκείνα τα μικρούτσικα, όχι άνθρωποι!

    Κι η Ατομική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

    Τότε ποιυ μετά τη βόμβα την ατομική κι εκείνη του υδρογόνου οι
    πυρηνικοί φυσικοί άρχισαν να το παίζουν βιολόγοι και βρήκαν καινούργια φάμπρικά για να μην μείνουν άνεργοι. Τη γενετική βελτίωση και ξεκίνησαν να ακτινοβολούν τα πάντα. Ανελέητα!

    Και μια σχετική αμερικανική έκθεση στην Αθήνα το 1960 είχε τίτλο
    «Atom for Atom», που δεν νομίζω να ήταν τόσο κατανοητός αλλού όσο εδώ στην Ελλάδα

  29. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    12 🙂

    24 Δικό μου πρέπει να είναι, εννοώ δεν το είδα πουθενά,

  30. avadista said

    Μια και μιλάμε και για εκλογικά αποτελέσματα, επιτρέψτε κάτι σχετικό…άσχετο.
    Στα τελικά αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, όπως αυτά είναι αναρτημένα στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, εδώ:
    https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/parties/
    τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 5.769.542 (Έγκυρα= Συμμετοχή μείον Άκυρα και μείον Λευκά).
    Αλλά το σύνολο των ψήφων που αποδίδονται στα κόμματα είναι αθροιστικά 5.649.327.
    Λείπουν δηλαδή 43 ψηφοδέλτια. Υπάρχει κάποια εξήγηση ή να αρχίσω να σκέπτομαι συνωμοσιολογικά; (Από 43 ψηφοδέλτια μπορεί δυνητικά να κριθεί μία έδρα)

  31. νεσσίμ said

    @18, Μπράβο σας!!!

  32. Alexis said

    #18:Φοβερή ιστορία!
    Ευτυχώς που έσωσε το χέρι του ο άνθρωπος.
    Και μπράβο και σε σένα Νίκιπλε που τον βοήθησες αποφασιστικά!

  33. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Ευφάνταστη μετάφραση.
    https://twitter.com/Mitsogrande/status/1180051978518446081

  34. loukretia50 said

    18. Μόνο αν έχει φύλακα άγγελο.
    THE WORKING CLASS GOES TO HEAVEN /LULU THE TOOL https://www.imdb.com/title/tt00000066919/

  35. ΓΤ said

    #0, #24, #29β
    Από 23.04.2019, «επάγγελμα ‘Καραμανλής'», στο τιτίβισμα του «Υπαλλήλου της Βουλής», στο https://www.pagenews.gr/2019/04/23/ellada/ntropi-salos-sto-twitter-gia-ti-fotografia-bozenmprgk-karamanli/

  36. Γς said

    7:

    Κορίτσια ο στόλος!

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_9143.html

  37. Costas X said

    «Είτε το πεις φασκωλόμυς είτε wombat είναι εξίσου άγνωστο για τον Έλληνα αναγνώστη.»

    Εδώ κάνετε λάθος. Γιατί εγώ δυστυχώς, χωρίς να είμαι βιολόγος ή φυσιοδίφης, τον φασκωλόμυ τον ήξερα από παλιά, πιθανώς από κάποιο ντοκιμαντέρ. Και τονίζω το «δυστυχώς», γιατί οι φίλοι μου δεν χάνουν ευκαιρία να με κοροϊδεύουν, ότι έχω γεμίσει το κεφάλι μου με άχρηστες πληροφορίες και ξεχνώ τα ουσιώδη. Τον περασμένο μήνα διάβασα ότι κάποιοι Αυστραλοί επιστήμονες ερμήνευσαν επιτέλους το κυβικό σχήμα που έχουν τα κακά του, και μάλιστα βραβεύτηκαν με το χιουμοριστικό Νόμπελ απίθανης ανακάλυψης. Όταν το ανέφερα στην παρέα, έγινε πάλι το «έλα να δεις» !
    https://cosmosmagazine.com/society/poo-scoop-snares-an-ig-nobel

  38. giorgos said

    18 . Μπράβο ! Σίγουρα θά αισθάνθηκες πολύ όμορφα γι’ αυτό πού έκανες .

  39. Jago said

    Με αφορμή αυτό το υπέροχο μεζεδάκι περί κβαντικής υπερέκθεσης, θυμήθηκα το εξαιρετικό και προφανώς πια εξαντλημένο «Η Φυσική του Σταρ Τρεκ» του Lawrence M. Krauss των εκδόσεων Λιβάνη. Εκεί με αφορμή τον τηλεμεταφορέα του μεθύστακα μηχανικού Σκοτ κάνει μια ωραία ολόκληρη ανάλυση περί κβαντικής φυσικής και το παράδοξο να συνυπάρχουν τα ίδια άτομα σε δυο διαφορετικές θέσεις. Να το βρείτε, είναι απόλαυση και το προλογίζει ο Στίβεν Χόκινγκ.

  40. > ξεχασμένη επέτειος
    Πιστεύω ότι ένας από τους στόχους του ανελέητου συνεχούς βομβαρδισμού μας με δεδομένα και πληροφορία, ασήμαντα κι άχρηστα κατά το 99,999% τους, είναι για να κοντύνει η μνήμη μας, να μη θυμόμαστε τα ουσιαστικά. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην επέτειο αυτή καθαυτή, αλλά σε εκείνα τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τα περιστατικά…

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    18: Μπράβο, ρε Νίκιπλε, από καιρό έχω καταλάβει ότι είσαι Άνθρωπος. Εκτός από την εργασία στην Ελλάδα, να μιλήσουμε και για τη γαμάτη, με το συμπάθιο, δημόσια περίθαλψη, που, όταν πέσεις στα νύχια της, είναι θέμα συμπτώσεων και κονέ αν θα βρεθείς με κομμένο το μικρό δάχτυλο ή χωρίς χέρι απ’ τον ώμο. Κατά τα άλλα, ας τσακωνόμαστε για το ποιο κόμμα βλάπτει περισσότερο τη χώρα και σπαταλάει στον βρόντο τους φόρους μας και τα δημόσια έσοδα.

  42. Για κάποιο λόγο ήξερα το wombat αλλά όχι τον φασκελόμυ.

  43. Κιγκέρι said

    Ο παππούς μου, όταν κάποιος τον προσφωνούσε «μαστρο-Μανώλη», απαντούσε:
    -Δεν είμ’ εγώ μάστορας μπρε, μάστορας είναι της κατσίκας ο κώλος!

    Ε, ο φασκωλόμυς την ξεπερνάει!

  44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα σας.

    Νικοκύρης said:

    » … ο υπουργός Κ. Καραμανλής (Κώστας στο όνομα, Καραμανλής στο επάγγελμα) 🙂 🙂 🙂

    Μοῦ θύμισε κάτι ποὺ εἶχε γράψει παλιότερα ὁ Τζῆ γιὰ τὸν Λουτσέσκου. Ἦταν κάπως ἔτσι:

    …τὸ Ρουμάνος δὲν εἶναι ἐθνικότητα, εἶναι ἐπάγγελμα

  45. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι παρελθοντικές τομάτες και η κατάρα των αυτόματων μεταφραστών.

    Καλημέρα σας

  46. Καθώς δεν παρενέβη ως τώρα κάποιος βιολόγος πεδίου -πήξαμε στον πάγκο- να πούμε ότι μαρσιποφόρα και τρωκτικά είναι ξένα μεταξύ τους σύνολα, οπότε η αναδιατύπωση που προτείνει ο νικοκύρης πρέπει να περιέχει μόνο την πρώτη λέξη.

  47. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Ο φασκωλόμυς προσφέρεται για ετυμολογική ανάλυση. Υπάρχουν δύο εκδοχές:
    1. Ελληνοαυστραλός, που είδε το ζώο αυτό στο χωράφι του, παίρνοντας την καραμπίνα, είπε «Θα φας καλά, κωλοπόντικο», αλλά ευπρεπίζοντας για να το εξομολογηθεί αργότερα στον παπά, ευπρέπισε το ποντίκι σε μυ. Φας+καλά+κωλο+μυς>φασκωλόμυς (για ευφωνία).
    2. Ο ίδιος ελληνοαυστραλός, βλέποντας το ζωντανό που του έτρωγε τα μαρούλια, το φασκέλωσε, και στο εξής αναφερόταν σε αυτό με βάση το περιστατικό. Πάλι από ευπρεπισμό, αντί για «φασκελοπόντικα» είπε «φασκελόμυς».
    Η τροπή όμως του βραχέος «ε» σε «ω» ελέγχεται ως σπάνια, και συνεπώς η δεύτερη εκδοχή έχει μειωμένη αποδοχή.

    Εκ του πορτοκαλιστή υπηρεσίας.

    #18 Συγχαρητήρια, Νίκιπλε. Όταν λείπουν τα μέσα, συχνά περισσεύει το φιλότιμο. Το δικό σου, του ταξιτζή, του γιατρού στο ΚΑΤ (για το αφεντικό δε λέω τίποτε, δεν έχει φανεί ακόμη πώς θα εξηγηθεί).
    Όχι αρκετά συχνά, βέβαια.
    Σοβαρά τραύματα στην άκρα χείρα λίγοι έχουν τη δυνατότητα να τα ανατάξουν, ίσως να μετριούνται… στα δάχτυλα 😛 στην Ελλάδα.

  48. Alexis said

    #33, 45: Έξοχη η polycathouse και οι παρελθοντικές τομάτες!!! 😆

  49. Είναι κι ένας διάσημος μιντιακά -επιστημονικά δεν έχω άποψη- καθηγητής κοινωνιολογίας, που ο ΣΚΑΪ τον μετέτρεψε σε καθηγητή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, καθώς η τρέχουσα έδρα του είναι στο στο Ερευνητικό Πανεπιστήμιο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

  50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @47.ΓιώργοςΜ said:

    » …από ευπρεπισμό, αντί για «φασκελοπόντικα» είπε «φασκελόμυς».
    Η τροπή όμως του βραχέος «ε» σε «ω» ελέγχεται ως σπάνια, και συνεπώς η δεύτερη εκδοχή έχει μειωμένη αποδοχή.

    🙂 🙂

    Πάντως ἡ τροπὴ τοῦ βραχέως «ε» σὲ «ω» γίνεται εὔκολα.

    Μὲ ἀνατροπὴ τοῦ «ε».

  51. BLOG_OTI_NANAI said

    Άσχετα με Μπογδάνο, και το «λογίδριο» και το «λογύδριό» είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Τα λεξικά πάντως έχουν «λογύδριό». Το Liddell-Scott-Κωνσταντινίδη λέει: «λογίδριον, ημαρτημ. τύπος, ορθ. λογύδριον«.
    Ένα με «ι» έχει και ο Κουμανούδης:

  52. BLOG_OTI_NANAI said

    52: Η πλάκα με τον Κουμανούδη είναι που για εξοικονόμηση χώρου χρησιμοποιεί διαρκώς συντομογραφίες για συγγραφείς και έντυπα και σου γίνεται το μυαλό κόμπος μέχρι να καταλάβεις τι εννοεί και παρ’ όλ’ αυτά δεν κρατιέται και συχνά προσθέτει 1-2 γραμμές με δικά του σχόλια που πολλά έχουν πλάκα αλλά δεν είναι αναγκαία ως προς το σκοπό του έργου του…

  53. Χαρούλα said

    #3 Alexis γιατί;;;; Από τόςες πόλεις στην Ελλάδα, του δικού μου τόπου τα «λουλούδια» πέτυχες;;; Αντρεεεεέπουμαι!😊 (…που ρεζιλεύομαι!)
    Κι από την άλλη ανησυχώ πολύ (και οργίζομαι) για το μέλλον αυτής της πόλης όπως και #7 Pedis😔

    Την καλημέρα(;) μου. Όμορφο Σάββατο σε όλους!
    Περιπτώσεις του #18 σπάνια να συμβαίνουν. Και …άμα, να υπάρχει δίπλα κάποιος Nikiplos!

  54. Μπουμπούκα, διευθύντρια Ελληνικής Αγωγής, χαριεντιζόμενη με Πορτοσάλτε (το τ με δ) για τα αρχαία ελληνικά, βάλαμε;
    [audio src="https://od.lk/s/MTJfODc3NzgwMV8/manolidouatportosalte20190927.mp3" /]
    Για όποιον αντέχει, ολόκληρη η διαφήμιση:
    [audio src="https://od.lk/s/MTJfODc3Nzc5OF8/manolidouatportosalte20190927full.mp3" /]

  55. Αιμ said

    51. Άτσα γίγαντα !

    Το επάγγελμα Καραμανλής το χει γράψει ο Νικοκύρης και σε σχόλιο πριν λίγες μέρες.
    Πολύ πετυχημένο. Είναι κατά το Έλλην το επάγγελμα

    Καλημέρα σας

  56. dryhammer said

    Πάντως όταν (σχετικά πρόσφατα) έπαιζε ένα ντοκιμαντέρ όπου έσωζαν και απελευθέρωναν ορφανούς φασκωλόμυες, η γυναίκα μου που το έβλεπε με ρώτησε : «Τι σόι ζωντανά είναι οι φασκομηλιές;». Χρειάστηκε να βάλω γυαλιά για να καταλάβω τι ήταν, γιατί κι εγώ φασκομυλιές διάβαζα.

  57. loukretia50 said

    47. ΓιώργοΜ έγραψες!
    για σένα και το Δον – !!!

    Eλληνολάτρης Αστραλός
    – καταγωγή εξ ΄Αστρους, στην Αυστραλία γεννηθείς,
    αξάν από ιθαγενείς –
    διαβάζει τας γραφάς,
    στον κήπο του λιαζόμενος . στη γνώση βυθισθείς
    ήδη ώρας πολλάς
    Αίφνης…
    – Μίκυυυυ!, έλα να φας! Φωνάζει η συμβία του
    περί λύχνων αφάς
    Ηγέρθη πανικόβλητος, λαμπρά η κληρονομία του,
    μα κλασικός χαλβάς
    μη διαμαρτυρόμενος – φοβείτο προστριβάς

    Προς την οικίαν έδραμε , κίνηση αντελήφθη
    Και πλάσμα τι περίεργο μες στα μαρούλια εκρύφθη

    Τιντούτορε? Απόρησε. Για πόντικας μεγάλο
    Για αρκουδάκι είναι μικρό, μπα, θάναι κάτι άλλο!

    Δεν ήταν λεοντόκαρδος, φοβήθηκε κομμάτι,
    Τριγύρω λοξοκοίταζε – τόλμη καραμπινάτη
    και ω!
    Προβάλλει παχουλούτσικος και μαρουλοστεφής
    Μυστήριος γκριζοπόντικας, ολίγον κατηφής

    -Όρσε μωρέ ζωντόβολο, μ΄έκανες καρδιακό!
    Με μένος εφασκέλωσε τον έρμο ποντικό

    -Μίκυ πολύ καθυστερείς, θα γίνει εδώ της Πόπης!
    Φωνή στεντόρεια αντηχεί – η μούσα του η βοώπις.

    Κρατάει πλάστη κι απειλεί – με τίναγμα της κόμης
    Δε φταίω εγώ τζουτζούκα μου, ο κωλο – φασκελόμυς!
    ΛΟΥ
    Από μακριά οικτίρει αυτόν το ζούδι μπαφιασμένο
    – Μήγαρις ξέρει ο λαπάς πως τον έχω χ*σμένο?

  58. Πέπε said

    46:
    Ακριβώς. Έψαχνα να δω αν το ‘χει πει κανείς και τελικά ατύχησα: το είπε!

    Τα μαρσιποφόρα και τα τρωκτικά είναι τάξεις των θηλαστικών. Ένα ζώο μπορεί να ανήκει μόνο σε μία από τις δύο. Ειδικά τα τρωκτικά όμως, ως λέξη, συμβαίνει να έχουν ταυτιστεί στο κοινό (όχι ζωολογικό) λεξιλόγιο με ένα υποσύνολό τους, τα ποντίκια. Λέμε «στην αποθήκη είχαν μπει τρωκτικά» και δε σκεφτόμαστε σκίουρους ή κάστορες, αλλά ποντίκια.

    Δε συνηθίζεται όμως κάτι αντίστοιχο με τα ονόματα των άλλων τάξεων. Τουλάχιστον όχι όλων – λέμε καμιά φορά «πρωτεύοντα», συχνότερα «κήτη» (που ταυτίζεται με τα κητώδη και που σε γενικές γραμμές φέρνει στον νου του μέσου ομιλητή ζώα που όντως ανήκουν εκεί, δελφίνια και φάλαινες), αλλά όχι «μαρσιποφόρα» – που έτσι κι αλλιώς στην εμφάνιση έχουν τεράστια ποικιλία.

    Οπότε:

    Ο τίτλος δε θα μπορούσε να λέει «λιθοβολεί τρωκτικό» γιατί δεν είναι τρωκτικό, ούτε «λιθοβολεί μαρσιποφόρο» γιατί δε θα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο σε πληροφορία. Βασικά, ο τίτλος δε μεταφράζεται, αφής το πρωτότυπο περιλαμβάνει μια λέξη που θεωρείται μάλλον εκ προοιμίου γνωστή στους αναγνώστες ενώ το μεταφρασμένο απευθύνεται σε άλλους αναγνώστες. Μόνο ξαναφτιάχνεται από την αρχή.

    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να λέει «Κακοποίηση ζώου από αστυνομικό».

  59. Πέπε said

    Επ’ ευκαιρία:

    Κοίταξα το άρθρο του Χάφιγκτον, να δω αν αναφέρει ως πηγή κάποια αυστραλιανή. Όχι, προέρχεται από το BBC (συμπληρωμένο με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια). Όμως, τα δύο λινκ στο τέλος παραπέμπουν απλώς στις αρχικές σελίδες του BBC και της Βικιπαίδειας αντίστοιχα, όχι σε συγκεκριμένα άρθρα. Έτσι είθισται;

  60. π2 said

    42: Ίσως από τους Ολυμπιακούς του Σίντνεϊ: https://en.wikipedia.org/wiki/Fatso_the_Fat-Arsed_Wombat

  61. 59: Άσε αυτός ο λιθοβολισμός -την γλωσσοπρέπειά μου μέσα…

  62. Πουλ-πουλ said

    Για τα επίθετα που δηλώνουν επάγγελμα, θυμάμαι ότι προ καιρού ο αγαθότατος Κασιμάτης είχε γράψει: Φώφη (επάγγελμα Γεννηματά). Όσο για τους Ρουμάνους, θρυλείται ότι τον χαρακτηρισμό πρωτοχρησιμοποίησε ο ίδιος ο Στάλιν.

  63. Alexis said

    #54: Αντρεεεεέπουμαι!😊 (…που ρεζιλεύομαι

    Ε, όχι δα Χαρούλα! Ανάλογα «γλέντια» γίνονται παντού στην Ελλάδα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αν και τα τελευταία χρόνια είναι πιο υποτονικά, είναι η αλήθεια…

    Αλλά τι συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη; Γιατί την «κλαίτε» εσύ και ο Πέδης;
    Βάλτε και κανένα λίκνο να μάθουμε κι εμείς… 🙂

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Πού ‘ναι ρε παιδιά η Τζένη να καθαρίσει;
    Εκεί στο Βόλο έχουν ξεφύυυγει με τα γουρούνια… Έχει κι ένα ήμερο, πολύ μεγάαααλο 🙂
    https://t.co/eKEnw69iTt

  65. nikiplos said

    Καλησπέρα… Να απολογηθώ πως το 18@ δεν το είπα για να εισπράξω κάποιο εύσημο. Πιστεύω πως ο καθένας θα έκανε το ίδιο. Επίσης ούτε είχα κάποια τυπική ευθύνη την ώρα του συμβάντος, έπεφτε όλη στο Αφεντικό. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όλους παραπάνω. Περισσότερο το σχόλιό μου πήγαινε στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν τα πάντα και αν συμβεί κάτι, μένουν ξεκρέμαστοι… στο πουθενά… και αυτό είναι δραματικό από μόνο του… Επίσης υπάρχουν περιοχές με ευρύτερο πληθυσμό 500.000 κατοίκους που είναι κυριολεκτικά στο έλεος του θεού αν συμβεί κάτι…

    Αν παράτησα κάποτε τα εργοτάξια, ήταν κυρίως γιατί τα μέτρα ασφαλείας ήταν του … στη χώρα μας, τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο κι από τους συναδέλφους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους άμεσα εμπλεκόμενους δηλαδή… Ύστερα φυσικά φταίει η κακιά η ώρα. Ένας παλιός συνάδελφος στα Σπάτα χρειάστηκε 20 χρόνια για να ξεμπλέξει από ευθύνες, αλλά ο 20χρονος τότε είχε χάσει τη ζωή του…

    Τέλος οι θεσμοί υπάρχουν, αλλά για να κινηθούν απαιτείται λάδωμα… Δεν λέω πως στο εξωτερικό είναι ρόδινα, ποτέ δεν ήταν, αλλά υπήρχε μια βάση κάτω από την οποία δεν έπεφταν, ενώ εμείς απέχουμε ακόμη από αυτό… Θέλω να πω, πως εδώ οι θεσμοί είναι εικονικοί, ενώ στα πιο οργανωμένα μέρη, δουλεύουν σε ένα στοιχειώδες επίπεδο…

    Το χειρότερο βέβαια στην όλη ιστορία ήταν πως όταν συμβούλεψαν τον άνθρωπο να απευθυνθεί στην τοπική επιθεώρηση εργασίας για συμβουλές και μόνο, ένας φίλος του, του είπε πως αυτοί οι ίδιοι θα τον καρφώσουν στο αφεντικό και πως εν γένει τα πιάνουν…

    κατά τα άλλα όλα καλά…

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι μας πειράζει ο λιθοβολισμός; Το πετροβόλημα είναι καλύτερο; Αχάριστοι είμαστε όμως…Γκρινιάζουμε για τον εκπεσμό (όχι και ξεπεσμό, ρε!) της γλώττης (οκ, το παράκανα), της γλώσσας, για τη λεξιπενία των νέων που είναι ανίκανοι πια να διαβάσουν Παπαδιαμάντη και Ροΐδη στο πρωτότυπο, και όταν μάς έρχεται κατάμουτρα η διάψευση, που εκκινεί με λιθοβολισμούς της Λητούς και της Γωγούς, πάλι γκρινιάζουμε. Ε, ας πιούμε όξος, να μας περάσει. 😎

  67. Γιάννης Ιατρού said

    Για τα επίθετα που δηλώνουν επάγγελμα…

    Αναλόγως των προσόντων, γίνεται και η σχετική χρήση …

  68. BLOG_OTI_NANAI said

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    68: Να συμπληρώσουμε τη δήλωση του Μητσοτάκη, για να είμαστε έντιμοι:«Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέρος των κανόνων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του».
    Δεν νομίζω πως ο πρωθυπουργός έχει άδικο. Στον πλανήτη, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια κατατρεγμένοι. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσω των ανοιχτών συνόρων της Ελλάδας αλλά μέσω της αμέριστης και ουχί ψευτοφιλάνθρωπης συνδρομής των εύπορων χωρών και κατοίκων του πλανήτη. Όλα τα άλλα είναι για ανέξοδη αντιπολίτευση και για να γεμίζουν οι «τοίχοι» στο φέισμπουκ με ψυχοπονιάρικες όσο και αναποτελεσματικές αναρτήσεις, έτσι, για να καθησυχάζουμε τη συνείδησή μας και για να πουλάμε αριστεριλίκι.

  70. Χαρούλα said

    #64 ναι Alexis, δεν σε κατηγορώ. Πλακίτσα έκανα. Άλλωστε ξέρω ότι ποτέ μιά ομάδα δεν χαραχτηρίζει έναν τόπο.

    Παραξενεύτηκα είναι η αλήθεια με το σχόλιο του Pedis που εκφράζει ένα τμήμα και των δικών μου σκέψεων. Δεν ήξερα καν, ότι ξέρει τόσο καλά την πόλη.
    Μιλάμε για την νέα συμφωνία. Και καταλαβαίνετε από ποιά πλευρά είμαστε.
    https://www.imerodromos.gr/symfonia-ipa-elladas-nea-megali-naytiki-vasi-ton-amerikanon-stin-alexandroypoli/

  71. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    35 Δεν αμφιβάλλω πως θα το είχε σκεφτεί κι άλλος

    45 Το έχουμε συζητήσει παλιοτερα, δεν είναι καινούργιο

    46 Δεκτό

    69 Εμ…..

  72. Νέο Kid said

    74. 😆 😆 😆

  73. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα σε όλους,με τα ωραία σημερινά μεζεδάκια.
    Που,εγώ θα τα έλεγα κάλλιστα «μεζεδάκια του ΚΤΕΟ», αφού με διετή περίοδο επαναφοράς, κανονίζω το ΚΤΕΟ μου πάντα Σάββατο, και τα (πρωτο)διαβάζω από το φιλόξενο free wifi του σαλονιού αναμονής.
    Αλλά αυτό είναι «inside joke».
    H 4η Οκτώβρη φυσικά,ουδέποτε θα επισκιάσει τις «18 του Οκτώβρη» του 81, τότε που, εδώ που τα λέμε,ψηφίσαμε όλοι Αντρέα (εκτός από εμένα,που δεν ψήφιζα ακόμη!)
    Χωρίς να έχω διαβάσει τη δημόσια διαβούλευση, αισθάνομαι ότι το λογίδριο το βρίσκω πιο συχνά με γιώτα,αλλά καταλαβαίνω ότι θα είναι λάθος.
    Με το «Three customers» (και όχι «Τhree’s customers») δημιουργείται μια συχνή αγγλική «λούμπα», αφού πραγματικά το κτητικό » ‘s» το βάζουν κατά το δοκούν, κοινώς όπου τους κ…

  74. Κυριε Σαραντακο σας χαιρετω.Δεν θυμαμαι αν σας εγραψα προ ημερων κατι σχετικο με την Βορεια Μακεδονια.Αν ναι συγχωρηστε με. Αν οχι,σας παρακαλω, διαβαστε.Προ 15 ημερων εκανα ενα ταξιδι στην Θεσσαλονικη. Με αυτοκινητο.Λιγο πριν την εισοδο στην πολη, υπαρχουν πινακιδες σημανσης τοπων. Μεταξυ αυτων και πινακιδες με την αναγραφη ΣΚΟΠΙΑ αντι Βορεια Μακεδονια.Το ιδιο συμβαινει και στην κατευθυνση προς την Αθηνα.Αναρωτιεμαι. Οι Μακεδονομαχοι για ποιο λογο δεν δειχνουν και σε αυτη την περιπτωση τις ιδιες ευαισθησιες;Κατι ακομη.Προσφατα απεσυραν απο την κυκλοφορια το φαρμακο ZANTAC διοτι, οπως ειπαν υπαρψουν ενδειξεις οτι ενεχεται για προκληση καρκινου.Αναρωτιεμαι.Στα κουτια των τσιγαρων αναγραφεται η ενδειξη οτι το καπνισμα μπορει να προκαλεσει καρκινο.Για ποιο λογο λοιπον δεν απαγορευουν την κυκλοφορια τους;Νικος Παπαχριστοδουλου Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo σε Android

  75. ΣΠ said

    77
    Στις πινακίδες δεν αναγράφονται ονόματα κρατών, αλλά πόλεων.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ημέρα των εκπαιδευτικών σήμερα, ένα ποίημα της Γκαμπριέλας Μιστράλ…Αφιερωμένο στην Αμαλία, πιο συνάδελφο από πολλούς συναδέλφους…

    «Η ΔΑΣΚΑΛΑ»

    «Με τα ζεστά μαλλιά του παίζω

    Που τα χωρίζω και τα ισιώνω

    Και λες κρατώ μεσ’ στα σγουρά του

    Των Μάγιας της διασποράς τον πόνο

    Δώδεκα χρόνια που ‘χω αφήσει

    τ’ αδρό μεξικανόπουλό μου

    μα εγώ ακόμα το χτενίζω

    είτε ξυπνή είτε στ’ όνειρό μου

    Μάνας αγάπη είναι εκεί πέρα

    Πιασμένη απ’ τα γόνατά μου,

    Μια λύτρωση στα παιδιά πάνω

    Που δε μ’ αφήνει να πεθάνω»

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λαχταριστά, άμα τε και κεφάτα τα μεζέδια, αλλά και τα σχόλια, σήμερα.
    (Ο Νίκιπλος μας έβαλε και σ΄άλλα, μα καλά έκανε Η ζωή μας τραβάει συνέχεια απ’ το μανίκι να μην λησμονούμε και την ανάποδή της.Ευτυχώς έγινε το καλύτερο. Θεό και …Νίκιπλο είχε ο άνθρωπος. Σκέψου να ήταν κανένας αλλοδαπός, στη μαύρη χωρίς ΑΜΚΑ… Και κοψοχέρης και καταχρεωμένος, Βρούτσι μου να σε χαρώ).

    27 Γιάννης Κ.>>εξωτικό πτηνό
    Aξωτικο φτηνό 🙂

    44 Δημήτρης Μ. >>…τὸ Ρουμάνος δὲν εἶναι ἐθνικότητα, εἶναι ἐπάγγελμα
    Το κρητικός, παιδική αρρώστια (μπορεί και ψυχική 🙂 )

    65 Γιάννης Ι.>>πού είναι η Τζένη να καθαρίσει
    γιατί, έχει ειδικότητα με τα γουρούνια Βόλου;

    Τη στιγμή που διάβαζα για την …καραβίδα του Μπογδ. εμφανίστηκε αυτοβούλως*στην οθόνη η είδηση από το Ηράκλειο:
    Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι γαρίδας και αλιευμάτων
    (οι γαρίδες ήταν Ψηλορείτη μάλλον 🙂 ). Καλή ψαριά πάντως.
    Δεύτερη σκέψη: Πού, πώς να εκποιούνται;
    https://www.cretalive.gr/crete/4-5-tonoi-alieymaton-kataschethhkan-ston-kolpo-toy-hrakleioy-1065002

    *Γάννη γιατρέ μου, πώς να τα ακυρώσω τα αναδυόμενα παράθυρα (κάποια, όχι την εφαρμογή)

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80 τέλος, λάθος λινκ. Εδώ λέει
    «Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι γαρίδας και αλιευμάτων»
    https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1557149/katashethikan-45-tonoi-garidas-kai-alieumaton/

  79. aerosol said

    Επειδή αυτά τα ζώα είναι χαριτωμένα έχουν στρέψει την προσοχή πάνω τους, οπότε πετυχαίνω συχνά στο ίντερνετ το wombat -αλλά ποτέ τον φασκωλόμυ.

    #77
    Τα φάρμακα πωλούνται για θεραπεία, όχι για άλλη χρήση. Ένα βλαβερό φάρμακο δεν έχει λόγο κυκλοφορίας. Ένα βλαβερό προϊόν άλλης φύσης, όπως τα τσιγάρα, κυκλοφορεί διότι οι ενήμεροι χρήστες του το θέλουν για την απόλαυσή τους. Είναι δικό τους δικαίωμα να υπολογίζουν το ρίσκο τους.

  80. Γς said

    49:

    > Έξοχη η polycathouse και οι παρελθοντικές τομάτες!!!

    Αντε πάγαινε ρε γεωπόνε, που ξέρεις εσύ από τομάτες;

    Εγώ ναί!

    https://caktos.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html

  81. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    18. @ Nikiplos

    Ανάλυσες ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα :

    1. Τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας σε εργοτάξια .
    2. Το ότι για να γλυτώσεις από σοβαρό ατύχημα ή ασθένεια (το χέρι ή τη ζωή σου) πρέπει να έχεις χοντρό μέσο ή να χρηματίσεις άμεσα (πράγμα που είναι δύσκολο από τηλεφώνου στην περίπτωση που μας εξέθεσες )
    3. Και ας μην ξεχνάμε οτι «….τον θεράπευσε ο ίδιος ο Δντής και τελικά απλά έχασε το μικρό δάχτυλο Ο Δντής έφυγε στις 04:00 από το χειρουργείο, πράγμα που συμβαίνει 1 φορά το χρόνο περίπου… »

    Δυστυχώς , πολλοί Δντες (όχι μόνον νοσοκομείων) αναγκάζονται να εργάζονται έως αργά το βράδυ όταν οι λοιποί εργαζόμενοι έχουν αποχωρίσει τηρώντας αυστηρά το ωράριο…

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79. Γιάννη δάσκαλε, Χαίρε!
    Κι όλοι οι άξιοι/πιστοί δάσκαλοι ετούτου και τ΄άλλου κόσμου. Πώς έφυγε έτσι η Κρόνη… «Υπάρχω; λες, κι ύστερα, δεν υπάρχεις! » 😦
    Το ποίημά σου /της, με πήγε χρόνια πίσω.
    Στο δημοτικό μου έδωσε ο δάσκαλος μια ρήση της Γαβριέλας Μιστράλ να τη γράψω στο χαρτόνι όμορφα, με μελάνι και την κρέμασε μαζί με άλλες, άλλων φωτισμένων παιδαγωγών και ποιητών στον τοίχο, αλλά φευ, συνειδητοποιώ ότι την ξέχασα 😦 .

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    85: Μήπως τη βρεις σ’ αυτό το κλασικό ποίημα της Μιστράλ, Έφη;

    «Η προσευχή της δασκάλας»

    «Κύριε! Εσύ που δίδαξες, συγχώρα με που διδάσκω·
    που φέρω το όνομα της δασκάλας,
    που Εσύ έφερες όταν ήσουν στη Γη.

    Δώσε μου την μοναδική αγάπη για το σχολειό μου·
    που ούτε το κάψιμο της ομορφιάς να είναι ικανό
    να κλέψει την τρυφεράδα μου απ’ όλες τις στιγμές.

    Δάσκαλε, κάνε ακατάπαυστο τον ενθουσιασμό μου
    και περαστική την απογοήτευση.
    Βγάλε από μέσα μου αυτό τον ακάθαρτο πόθο
    για δικαιοσύνη που εξακολουθεί να με ταράζει,
    το γελοίο απομεινάρι της διαμαρτυρίας
    που βγαίνει από μέσα μου όταν με πληγώνουν.
    Να μην πονάει η αγνόηση και να μην θλίβομαι
    για την λήθη αυτών που μας δίδαξαν.

    Κάνε με να είμαι πιο μάνα από τις μάνες,
    για να μπορέσω ν’ αγαπήσω
    και να υπερασπίσω όπως αυτές,
    αυτό που δεν είναι σάρκα της σάρκας μου.
    Βόηθά με να πετύχω να κάνω για καθένα
    απ’ τα παιδιά μου τον στίχο μου τέλειο
    και να σου αφήσω αυτή την άφωνη,
    την πιο δυνατή μου μελωδία,
    για όταν τα χείλη μου δεν θα τραγουδούν πια.

    Δείξε μου τη δύναμη του Ευαγγελίου σου έγκαιρα,
    για να μην εγκαταλείψω τη μάχη της κάθε μέρας
    και της κάθε ώρας γι αυτό.

    Βάλε στο δημοκρατικό σχολειό μου,
    τη λάμψη που σκορπίζεται
    από το τρέξιμο των ξυπόλυτων παιδιών.

    Κάνε με δυνατή,
    ακόμα και στη γυναικεία αδυναμία μου
    και στη γυναικεία φτώχεια μου·
    κάνε με αδιάφορη για ότι μπορεί
    να μην είναι αγνό,
    για κάθε πίεση που δεν είναι
    της θερμής θέλησής σου στη ζωή μου.

    Φίλε, συντρόφεψέ με! Στήριξέ με!
    Πολλές φορές δεν θα έχω άλλο
    από Σένα στο πλευρό μου.
    Όταν το δίδαγμά μου θα είναι πιο αγνό
    και πιο θερμή η αλήθεια μου,
    θα παραμείνω χωρίς τα εγκόσμια·
    αλλά Εσύ τότε θα με κυβερνήσεις
    ενάντια στην καρδιά σου,
    που γνώρισε αρκετά
    τη μοναξιά και την αδυναμία.
    Δεν θ’ αναζητήσω παρά
    στη ματιά σου τη γλυκύτητα της αποδοχής.

    Δώσε μου απλότητα και βάθος·
    λύτρωσέ με απ’ το να είμαι
    περίπλοκη ή κοινότυπη στο καθημερινό μου μάθημα.

    Δώσε μου δύναμη να υψώσω τα μάτια
    πάνω από το στήθος μου με τις πληγές,
    μπαίνοντας κάθε πρωί στο σχολειό μου.
    Να μη φέρνω στην έδρα μου τις υλικές μου ανησυχίες,
    τις καθημερινές μικροαστικές θλίψεις μου.

    Ελάφρυνε το χέρι μου στην τιμωρία
    κι απάλυνέ το, ακόμα πιο πολύ στο χάδι.
    Να μαλώνω με πόνο,
    να ξέρω ότι έχω διορθώσει αγαπώντας!

    Κάνε να γεμίσει με πνεύμα
    το χτισμένο με τούβλα σχολειό μου.
    Να τυλιχτεί με τη λάμψη του ενθουσιασμού μου
    η φτωχή του αυλή, η γυμνή του αίθουσα.
    Η καρδιά μου να είναι η κολώνα του
    και η αγνή μου θέληση πιο δυνατή
    από τις κολώνες και το χρυσάφι
    των πλούσιων σχολείων.

    Και, τέλος, θύμιζέ μου
    από την ωχρότητα του καμβά του Velazquez,
    ότι το να διδάσκεις
    και ν’ αγαπάς παράφορα στη Γη
    είναι να φτάνεις με τη λόγχη του Λογγίνου
    στην καυτή πλευρά του έρωτα.»

  84. Γς said

    57:

    Ε, τώρα μην αρχίσω πάλι να σας εξηγώ πώς να ξεχωρίζετε τον φασκωλόμυ απ το φασκόμηλο
    .
    Με τον ίδιο τρόπο που ξεχωρίζουμε την οδοντόβουρτσα από τον Ελέφαντα ή το σκουπάκι της τουαλέτας

    Το βάζετε στο στόμα σας, τον ελέφαντα, το σκουπάκι πιγκάλ, τον φασκωλόμυ.

    Αν χωράει, μην το καταπιείτε…Ε; κάπως έτσι. Ξέχασα ρε παιδί μου πως γίνεται!

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ, πάντως, Έφη, θα αναρτούσα αυτό. Στόχος δυσπρόσιτος…

    «Δώσε μου απλότητα και βάθος·
    λύτρωσέ με απ’ το να είμαι
    περίπλοκη ή κοινότοπη στο καθημερινό μου μάθημα.»

  86. Κάποιος ρώτησε για την Αλεξανδρούπολη:

  87. loukretia50 said

    Σωστά τα γράφεις Δάσκαλε, αλλά …
    » Προσοχή στην προστακτική.
    Η προστακτική δεν παίρνει ποτέ αύξηση.
    Ούτε και συ θα πάρεις! »

    από μάθημα της Αμαλίας

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ούτε με προστακτική ούτε με ευκτική παίρνουμε εμείς αύξηση. Δεν είμαστε από τους αγαπημένους των δικαστών, Λουκρητία. 😉

  89. … θα ήταν βολικό να βρισκόμαστε κι εμείς σε κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης.
    Να στέλνουμε τον έναν εαυτό μας στο γραφείο κι ο άλλος να κάνει βόλτες. …

    Βολικό ανυπερθέτως!

  90. Αστυνόμοι – φασκωλόμοι: Διακόπηκε στο ημίχρονο

  91. … κτίριο γραφείων, … έχω σε αυτό … το 11% ως υψηλή κυριότητα …

    Προφανώς εννοεί τα γραφεία στους πάνω ορόφους.

  92. Γιάννης Ιατρού said

    Χειμώνας έρχεται, κανονίστε, όσοι έχετε τζάκια/σόμπες κλπ. 🙂 (και με ρέγουλα εντός πόλης, αιθαλομίχλη γαρ….)

    ΥΓ: Στην ανάγκη, πάρτε μέρος σε καμιά διαδήλωση για τον poropompe(r)o🙄, θα εξυπηρετηθείτε το ίδιο καλά… 🙂

    80 (τέλος) ΕΦΗ, το κλείνεις το αναδυόμενο, επάνω δεξιά το Χ .. (αλλά λύθηκε με τον άλλο λίκνο (81), οπότε για το μέλλον 🙂 )

  93. … πολλοί επισκέπτες έρχονται να δούναι …

    …και λαβείν.
    Μάλλον κόβει εισιτήριο ο Αλτιντάρογλου.

  94. 45, … παρελθοντικές τομάτες …

    Περασμένα με Γαλλία

  95. 58,

    Έπος ΑυστραΛού φασκεΛούμυ

  96. Γς said

    89:

    >στον έλεγχο του σημείου εσόδου/εξόδου στη Μαύρη Θάλασσα.

    Καρά Ντενίζ, που λέν κι οι τούρκοι

    Τσέρνο Μόρε. που λέν κι οι Ρώσοι

    Μπλέξαμε μάτια μου

    Μαύρα μάτια μου

    Θα γίνει της Οτσι Τσόρνιγιε αμερικανιστί

  97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @79. Να που δεν ήξερα το περί Ημέρας των Εκπαιδευτικών, Γιάννη. Ο Παππούς δάσκαλος, και οι εναπομείναντες υπερήλικες μαθητές του, όταν αναφέρονται σ’ εκείνον καταλαβαίνεις ότι το στόμα τους εκφέρει την λέξη με κεφαλαίο: ο Δάσκαλος!.. Και στην ζωή μου, δύο Φάροι, ένας Φιλόλογος και ένας Μαθηματικός, ποιότητας ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ στην εποχή μας…

  98. Μαρία said

    Απο την απολογία του χρυσαυγίτη Αρβανίτη. https://twitter.com/GoldenDawnWatch/status/1179295411380670465

    Μόνο στις εφημερίδες και στους ηλεκτρονικούς διαύλους που βάζουμε στα σπίτια μας και δηλητηριάζουν τα παιδιά μας

    Μόνον δύο φορές παρέστην ως μάρτυς κατά επιθέσεων αναρχοκομμουνιστών, που τα έκαναν όλα λίμπα. (Τον πρόδωσε η καθαρεύουσα)

    Η δε Γαλλία με 2 αποφάσεις-πλαίσιο εδέχθη και κύρωσε τη Σύμβαση του Παλέρμο. Του Παλέρμου, καταργήσαμε τη γενική.

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Δεν είναι εντελώς άγνωστη στην εποχή μας, Γιώργο. Υπάρχει ποιότητα, ανθρώπινη και επαγγελματική, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, και στον εκπαιδευτικό, αλλά δεν γίνεται ευρέως γνωστή. Την αντιλαμβάνονται μόνον όσοι συνεργάζονται και συναναστρέφονται αυτούς τους εκλεκτούς ανθρώπους. Δεν θα ακούσεις, ας πούμε, για τον εκπαιδευτικό που βοηθάει αφιλοκερδώς και εκτός ωραρίου φτωχούς μαθητές του, θ’ ακούσεις σίγουρα όμως για τον παιδόφιλο δάσκαλο. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, ευτυχώς, αλλά δεν «πουλάνε».

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 102 στο 100.

  101. Πέπε said

    77
    Δεν απαγορεύεται κάθε προϊόν που πιθανώς -ή και αποδεδειγμένα- είναι καρκινογόνο. (Ευτυχώς, γιατί τότε θα έπρεπε να απαγορευτεί ο αέρας πολλών πόλεων, το νερό, και άλλα αρκετά βασικά αγαθά.) Στην περίπτωση ενός φαρμάκου είναι λίγο αλλιώς τα πράγματα. Το παίρνεις επειδή ο γιατρός σού σύστησε ότι μ’ αυτό θα βρεις την υγειά σου, οπότε είναι λίγο άδικο να σου προκαλεί χειρότερη αρρώστια.

  102. loukretia50 said

    98. Μιχ.Νικολάου
    «Έπος ΑυστραΛού φασκεΛούμυ»

    By AstraLou
    Γιατί όντως είναι αλλού!

    Και η Λου όταν λουφάρει κάνει βόλτα στο φεγγάρι
    Κι από ψηλά παρατηρεί, τους Αφστραλούς και απορεί
    – γιατί καλύτερη είχε γνώμη-
    με την καφρίλα που σκοτώνει

    Κι αν το φεγγάρι είναι τυρί
    Θα βρει εκεί το φασκελώμυ!

    Να φασκελώνουνε παρέα

  103. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    92κε Ήρθε το υπικό! (το ιππικό στα λογοπαίγνια)

  104. Jane said

    Το βίντεο δεν έχει σχέση με τα εξαιρετικά μεζεδάκια του κ. Σαραντάκου αλλά έχει σχέση με κάποιες μεταφράσεις ξένων τεχνολογικών όρων κι επιπλέον έχει πολλή πλάκα ο τύπος.
    Αν το έχει βάλει κάποιος άλλος, σόρυ για την επανάληψη.

    # 65
    Κύριε Ιατρού, μην ξύνετε πληγές. 🙂
    Είναι επικίνδυνα τα γρούνια.
    Διακόσιες χιλιάδες δραχμούλες δώσαμε στον λαμαρινά για να επισκευάσει το γκολφάκι μας από επίθεση αγριογούρουνων.
    Έχουν απίστευτη δύναμη.

    Να είστε καλά 🙂

  105. Μαρία said

  106. Πέπε said

    Αν δεν ήταν το #107τέλος, θα έμενα με την πεποίθηση ότι το #65 (που το είδα χωρίς να ανοίξω το λινκ), εν μέσω της συζήτησης για τον Αυστραλό αστυνομικό που πετροβόλαγε το ζωάκι, αναφέρεται στην αστυνομία του Βόλου και όχι σε αγριογούρουνα.

  107. 100: Από τα δήθεν που προσφέρουν άλλοθι και παρηγοριά στην εποχή μας. Το 1994 ξεκίνησε, πού να την ξέρετε;

  108. Λιθοβολισμοί, αστυνομικοί κι άγνωστες λέξεις, Σαουδική Αραβία μου φέρνουν στο νου, όχι κακοποίηση ζώου στην Αυστραλία. Παρεμπ., του ΑΠΕ/ΜΠΕ πρέπει να είναι η είδηση.

  109. Μαρία said

  110. Georgios Bartzoudis said

    «Παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών…»
    # Η όποια «συμφωνία» (=προδοτικό δώρο στους ΒουλγαροΣκοπιανούς), γενόμενη ερήμην του λαού της Μακεδονίας, είναι ωσεί μη υφισταμένη! Δεν πα’ να την …λιβανίζει κι ο Αβράμ πάπας!.

  111. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Πολλά τα ωραία σχόλια! 🙂

    – Να θυμηθούμε ότι επί κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη στις 8 Ιουλίου 1990, υπογράφηκε και η (νέα-οριστική) συμφωνία για τις Βάσεις στην Ελλάδα. Υπέγραψε ο ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαράς (ΥΠΕΘΑ ήταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης). Από πλευράς ΗΠΑ παρέστη ο Υπ. Άμυνας Ντικ Τσένεϊ (πολύ καλό παιδί…) αλλά υπέγραψε ο πρέσβης Μάικλ Σωτήρχος.

    Κάτι συμπτώσεις, όμως, ε;! (μετά 29 χρόνια!) 🙂

    – Ο ένας Priest (είναι φανερό ποιος…) είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος πότε-πότε μας εκπλήσσει, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα…

  112. loukretia50 said

    Βουκολικόν
    Υς στο δάσος μια φορά κυνηγούσε μια κυρά
    που είχε πάει στην αγορά
    και κρατούσε καραφάκι μ΄ένα φίνο τσιπουράκι
    Μα η κυρά ήτο πονηρά.
    Ρίχνει μια λοξή ματιά , τον κερνάει μια φορά
    -΄Υςτατη αποκοτιά! –
    Λέει «εβίβα» στο θηρίο, «να μια τζούρα για το κρύο»
    Και ο υς με μια χαρά
    μόλις ήπιε το σφηνάκι πέφτει πάνω στο γκολφάκι

    Καλό Σαββατόβραδο!

  113. ΚΩΣΤΑΣ said

    Στον φίλο Γιάννη Κ και λοιπούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης,ενεργούς και ανενεργούς, με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας των εκπαιδευτικών, τώρα το μαθαίνω ότι υπάρχει και τέτοια μέρα.

    Η ΔΑΣΚΑΛΑ*

    Πόσες φορές αποτραβιέται,
    μονάχη, πέρα απ’ τα παιδιά,
    και πικραμένη συλλογιέται
    όσα της σφίγγουν την καρδιά.
    Ώ! τα χρυσά που φύγαν νιάτα,
    μ’ όνειρα πόσα ήταν γεμάτα!

    Προβισμός, υποτροφία,
    κάποια της τύχης αλλαγή,
    δυο τρία χρόνια υπηρεσία,
    κι ένας λεβέντης μιαν αυγή,
    που θα την κλειούσε αρχόντισσά του,
    στο σπίτι του και στην καρδιά του.

    Μά ‘ταν φτωχό το σπιτικό της,
    και καρτερούσαν να θραφούν
    γονιοί κι αδέρφια απ’ το μισθό της
    και χρέη πολλά να πληρωθούν.
    Κι αυτός, μικρός, δεν εξαρκούσε,
    κι όλο πιο μπρος τον εξοφλούσε.

    Έχει σβηστεί στο πρόσωπό της
    κάθε της νιότης ομορφιά.
    Κι όσα διδάσκει στο σκολειό της,
    δεν τα πιστεύει εκείνη πια.
    Κι όλο και γίνεται η δασκάλα
    πιο νευρική και πιο ασπρομάλλα.

    Άλλες μαθήτριες παντρευτήκαν,
    άλλες, παιδάκια, εγίναν νιές.
    Από την μνήμη της σβηστήκαν
    πόσες εδίδαξε γενιές.
    Στη νιότη τους, που ανθεί και δένει,
    μετράει τα χρόνια της θλιμένη.

    Κι όμως στην έδρα της εκείνη,
    για λευτεριά, για δικαιοσύνη,
    διδάσκει πάντα και κηρύττει,
    με ραγισμένη τη φωνή,
    που όλο και βγαίνει πιο βραχνή,
    από το χρόνιο φαρυγγίτη.

    Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη: (1898; 1904; 1905; – 1977

    * Είναι αρκετά γνωστό, αλλά λόγω της ημέρας…

  114. Πέπε said

    116:
    Κώστα, ευχαριστούμε. Μη θαρρείς, ούτε κι εγώ το ήξερα. Ή τουλάχιστον δεν το θυμόμουν. Και όταν μπήκα στο σινάφι είχαν ήδη περάσει αρκετά χρόνια από το 1994 που (όπως μαθαίνω από το #110) καθιερώθηκε.

    Μα, σαββάτο μέρα οι ευλογημένοι;

    Κυκλοφορούν πολλά ωραία ποιήματα για δασκάλους, αλλά μου φαίνεται πολύ άτοπο να διδάσκονται στο σχολείο. Είναι δυνατόν να μαθαίνεις στα παιδιά πόσο σπουδαίος είσαι; Ας το νιώσουν μόνοι τους, αν και όσοι νομίζουν κάτι τέτοιο. Προσωπικά, ακόη και όταν ακούω μαθητές να απαξιώνουν συνολικά το σχολείο και την εκπαίδευση, να αμφθσβητούν τη χρησιμότητά τους κλπ., δεν προσπαθώ να τους μεταπείσω. (Αν δεν τους μεταπείσει η δουλειά του δασκάλου, ας μην το προσπαθήσει ο ίδιος με λόγια…) Αποτελεσματικότερο θεωρώ το να τους μείνει η εμπειρία ότι κάποτε είπαν αυτή την κουβέντα και δε λογοκρίθηκε.

    Εκεί που παρεμβαίνω είναι όταν μιλάνε απαξιωτικά για συναδέλφους. «Α, δεν έχετε δίκιο, ο κύριος Χ είναι από τους πιο αξιόλογους: έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι…;» Εκτός καμιά φορά που συμβαίνει οι μαθητές να έχουν απόλυτο δίκιο – εκεί τι να πεις; Αλλάζεις κουβέντα.

    Και εδώ που τα λέμε συμβαίνει καμιά φορά, τέτοια μαθητικά παράπονα, να είναι απολύτως δικαιολογημένα. Είμαστε μια δουλειά που μαζεύει και πυροβλημένους, σε ένα ποσοστό εμφανές.

  115. 106, 😀

  116. mitsos said

    Καλησπέρα
    Εξαιρετικά τα μεζεδάκια του Νίκου
    Εξαιρετικότατα και πολλά σχόλια ( διέτρεξα μερικά διαγώνια αλλά πολλά μου άρεσαν και τα χάρηκα )

    Για την ημέρα των Εκπαιδευτικών έχω ένα να πω. Οι άνθρωποι που σκέρτηκαν πως μετά υην ημέρα των ζώων (4/10) πρέπει να υπάρχει και ημέρα των Εκπαιδευτικών ήταν πολύ μπροστά.
    Πράγματι στο σινάφι μου ( Εκπαιδευτικός κι εγώ ) όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως οι Δάσκαλοι είναι είδος υπό εξαφάνιση. ¨οχι πως δεν προσπαθούν . Σκίζονται οι άνθρωποι . Όλοι , να αξιολογήσουν δίκαια τους μαθητές, να μαζέψουν και τα απαραίτητα χαρτιά της αριστείας τους … Τι φωτοτυπίες με πρωτότυπες ασκήσεις,;!τι πάουερ πόιντ και γιουτιουμπάκια ;! Κι εγώ ο αχάριστος, ο πλεονέκτης ζητάω πεπαλαιομένες πρακτικές Δασκάλων ! Να ενεργοποιήσουν τον μαθητή στην τάξη , να καθοδηγησουν το γραπτό του στο δικό του τετράδιο … να το ελέγξουν το διορθώσουν και πάντα με τρόπο που να απενεχοποιεί το λάθος (Το ρήμα διδάσκω έχει νόημα μόνο όταν αποδεικνύει πως το υποκείμενο του ρήματος μαθαίνω είναι πάντα εγώ ). Ντρέπομαι , αλλά ναι αυτή είναι η γνώμη μου για το σινάφι μου.
    Οπότε η μερα των Εκπαιδευτικών ας αποτελέσει μέρα τιμής και μνήμης για όσους λίγους άξιους στάθηκαν δίπλα μας Δάσκαλοι, και τους θυμόμαστε πάντα έτσι με κεφαλαίο Δέλτα … τουλάχιστον όσοι μάθαμε πόσο δύσκολο ήταν αυτό που μας προσέφεραν.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    107, 109:
    «Κύρος ανεβαίνει, Κύρος κατεβαίνει, και γαμώ τους Έλληνες και όλους τους δασκάλους». Έτσι άκουσα να καταριέται κάποτε κάποιος τα εφηβικά του χρόνια. Την αθωότητα, δηλαδή, και την πιο τρυφερή ώρα της ηλικίας του.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://antikleidi.com/2015/09/08/teacher_rat/amp/%3Ffbclid%3DIwAR3UD7c64H49zRlMBqJ6pWQ1dZ1nONWQ57ihXhWAMAgdOkVU_oDEy_xs4sU&ved=2ahUKEwjk09_x5IXlAhXJPOwKHZZRBRoQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw0utsywpiDjbhQzFVKpAx6h&ampcf=1&cshid=1570301510908

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 120 στο 117 και στο 119, να βράσω το σμαρτφόνι μου…

  119. mitsos said

    107
    Μάλλον ο Άγγελος Κυρίτσης του Βίντεο ξεχνά πως όταν μια γλώσσα δανείζεται έναν όρο ο αποφασιστικός παράγοντας είναι ο χρόνος (πάντα ήταν και τώρα ακόμα περισσότερο ).
    Αν καθιερωθεί ο όρος π.χ. «σιντί» για μια δεκαετία και τον καλύτερη μετάφραση να έρθει να δώσει ο ΕΛΟΤ …δυστυχώς είναι αργά. Πολύ αργά.
    Αυτό είναι και το πρόβλημα του όρου «ηλεμήνυμα». Μια χαρά είναι αλλά άργησε σε μια εποχή που όλα κινούνται πλέον πολύ γρήγορα. Μπορεί ο όρος»inertia» να χρειάστηκε για να μεταφραστεί σε «αδράνεια» πενήντα περίπου χρόνια, όμως τον 17ο αιώνα ο χρόνος «δεν ήταν τόσο πυκνός» που λέει και ο Νίκοκύρης

  120. BLOG_OTI_NANAI said

    68, 71: Ο Πάπας σίγουρα θα νομίζει ότι είναι λιγότερο αλάθητος, από ότι είναι μέσα στο μυαλό τους όλοι αυτοί οι ξερόλες. Σε κανένα από σόσιαλ μίντια δεν έχω λογαριασμό, αλλά ειδικά στο τουίτερ με τίποτα. Σε αυτό το μέσο θα υπάρξουν άνθρωποι που θα φύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν ζήσει καν και τα τελευταία τους λόγια θα είναι: «πρέπει πάση θυσία να βρω να γράψω άλλη μια εξυπνάδ…«.

  121. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    116 Α μπράβο!

  122. mitsos said

    @120
    Γιάννη το ίδιο θα μπορούσε να διατυπωθεί με λίγο διαφορετική διατύπωση και για την Φυσική ( στην οποία ανεβοκατεβαίνουν ελατήρια νήματα και τροχαλίες )
    Μάλλον πρέπει να ξεκολήσουμε από την προσπάθεια να βρούμε βασιλική οδό για την διδακτική της όποιας «κανονιστικής επιστήμης». Πρέπει να μετατοπίσουμε το περιεχόμενο προς την ερμηνευτική δύναμη των θεωριών των εννοιών και των συλλογισμών τους και όχι στον μιμητισμό του χειρισμού των εργαλείων κάθε επιστήμης. Πολύ γενικόλογο αλλά μάλλον κάποιοι καταλαβαίνουν τι εννοώ και έχουν ιδέες πιο συγκεκριμένες για κάθε επιστήμη.

  123. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Φρονίμως ποιούντες, αποφύγαμε τον σχολιασμό του γεγονότος του οποίου η επέτειος έδωσε τον τίτλο στα σημερινά μεζεδάκια. Ένα γεγονός και μιά φάση της Σύγχρονης Ιστορίας μας που πολλά θα έχει να διδάξει στις μελλοντικές γενιές. (Στο διαφωτιστικότατο βίντεο της (3), θα πρόσθετα και το αλησμόνητο «Λεφτά υπάρχουν! Πού πήγανε τα λεφτά;»)

  124. Πέπε said

    119
    Υπερβολές συνάδελφε. Το αν χρησιμοποιείς ή όχι πάουερπόιντ και γιουτουμπάκια είναι τελείως ανεξάρτητο από το αν καθοδηγείς σωστά και αν απενοχοποιείς το λάθος. Και με πάουερπόιντ μπορείς να είσαι καλός δάσκαλος αλλά μπορείς να είσαι και κακός, και χωρίς πάουερπόιντ.

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    119 –> Οι άνθρωποι που σκέρτηκαν πως μετά υην ημέρα των ζώων (4/10) πρέπει να υπάρχει και ημέρα των Εκπαιδευτικών ήταν πολύ μπροστά.

    Αγαπητέ mitsos , θα ξέρεις το ανέκδοτο με τον μαθητή που υπεραγαπούσε το δάσκαλό του.
    Θέμα έκθεσης: Ο ι φίλοι μας τα ζώα
    Ο μαθητής: Μπλα, μπλα, μπλα… Πρέπει να αγαπούμε τα ζώα. Εγώ αγαπώ το δάσκαλό μου

    Το σχόλιό σου μου θυμίζει Θ. Ορφανίδη, τίρι-λίρι, Ε
    «Δασκάλους δε αποκαλώ, συλλήβδην και αθρόα,…»

    Όμως στο τέλος, ο Θ.Ο. δήλωσε «τιμώ και γεραίρω τους δασκάλους…

    Βέβαια, ισχύει και αυτό που είπε ο φίλος Πέπε στο #117 «Είμαστε μια δουλειά που μαζεύει και πυροβλημένους, σε ένα ποσοστό εμφανές.»

  126. mitsos said

    @127 Ασφαλώς και υπερβάλλω
    και ΝΑΙ μπορείς να είσαι κακός και χωρίς γιουτιουμπάκι. Διευκρίνισα : να ενεργοποιήσει τον μαθητή ΔΗΛΑΔΗ όχι να επιδιώκει τον ήσυχο θεατή ( και πάλι υπερβάλλω συνειδητά )

    Α και για να τιμήσω και τον φίλο μου τον Άρη ( χρόνια τώρα συνταξιούχο ) https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-ekpaideytikon-5-oktovrioy/

  127. Γς said

    126:

    >Λεφτά υπάρχουν! Πού πήγανε τα λεφτά;

    Σε αγαθοεργίες [λέμε τώρα]

    ]

  128. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και στη μνήμη ενός Μεγάλου Δασκάλου, του αειμνήστου Χρίστου Τσολάκη, αξίζει να το δείτε οι εκπαιδευτικοί.

  129. mitsos said

    131 Ναι όντως τυχαιροί όσοι τον είχαν και καθηγητή τον κ. Τσολάκη
    Το βίντεο το έχω δει πολλές φορές και το ποστάρω κατά καιρούς.

  130. mitsos said

    τυχεροί γμτμ

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Άλλο εκπαιδευτικός κι άλλο δάσκαλος, ο πρώτος εκπαιδεύει, ο δεύτερος διδάσκει.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες εκπαιδευτικούς.👏👏👏

    126 – Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου παραθέσεις ένα ιστορικό γεγονός που να δίδαξε κάτι τις μελλοντικές γενιές; Όχι δύο, ΕΝΑ.☺

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    86. Γιάννης Κ. Οχι, θα το θυμόμουν απ΄το ποίημα. Ένα συντομότερο, μια ρήση της Μιστράλ ήταν. Λένε πως όσο γερνάμε ξεχνάμε τα πρόσφατα, αλλά εγώ-δικαιοσύνη- όλα! 🙂

    Ούτε που τον ήξερα αυτόν τον και τρωκτικό και μαρσιποφόρο που ρίχνει ζάρια απ τον πισινό ο μυσ-τήριος!

    Απ΄ της μυλωνούς το κ@λο
    μη ζητάς καλλιγραφία
    μα από του φασκωλόμυ
    μέχρι και γεωμετρία!
    Κυβοποίησε τη σφαίρα
    ο πρωκτός του φασκωλόμυ
    κι όλοι οι σοφοί τον κύκλο
    δεν τετραγωνούν ακόμη!

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ένας δάσκαλος

    …ο επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας είδε τον Κανίδη ως έναν ηλικιωμένο και εξασθενημένο άνδρα, και του είπε ότι μπορούσε να φύγει στην ελευθερία μαζί τους. Αλλά ο Κανίδης αρνήθηκε, απαντώντας ότι θα έμενε «με τους μαθητές του μέχρι το τέλος».
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

  134. sarant said

    135 🙂

  135. Παναγιώτης Κ. said

    Ούτε…ενθουσιασμός ούτε…απογοήτευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
    Ο χρόνος θα δείξει.
    Έχουμε π.χ τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τη Συμφωνία της Λωζάνης και τη συμφωνία μετά την ήττα του 1897. Για τις πρώτες και αν δεν έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων! Σε αυτές ανάγεται το διαρκές πρόβλημα που λέγεται Κυπριακό.
    Για τη Συμφωνία της Λωζάνης νομίζω ότι έχουν γραφτεί λιγότερα.
    Ως ηττημένοι στη Μικρά Ασία έγινε προσπάθεια να περισωθεί ο,τι μπορούσε να περισωθεί.
    Όσο για το «μαύρο ΄97″ αυτό θεωρείται μακρινό. Σχεδόν…προϊστορία!
    Προφανώς δεν πρόκειται για τις μόνες επώδυνες συμφωνίες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία!

    Το παρακάτω κομμάτι είναι από το τελευταίο βιβλίο του Ανδρουλάκη,»νύχτα με πέντε φεγγάρια» .Μια ψηφίδα στο θέμα μας.

    «Ο Χαρίλαος (Φλωράκης) δίπλα μου βγάζει-βάζει στο στόμα του τη σβηστή με ανησυχία.
    ………
    Βρισκόμαστε στο μικροσκοπικό προσωπικό jet του προέδρου Τίτο για τις Δαλματικές ακτές.Μόλις την προηγουμένη έκλεισε το ρήγμα της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών με το ΚΚΕ. Στο πίσω κάθισμα κάθεται ο «Κόκκινος Κάβουρας» και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
    Ξαφνικά ο πιλότος μας ενημερώνει-εν μέσω καλοκαιρίας-ότι είναι αδύνατη η προσγείωσή μας στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) λόγω τοπικής καταιγίδας και η μόνη διαθέσιμη κοντινή λύση είναι το αεροδρόμιο των Σκοπίων.
    «Να μας πας Θεσσαλονίκη» εξαγριώνεται ο «Καπετάν Γιώτης»
    «Δεν έχουμε καύσιμα μέχρι εκεί».
    «Τους πούστηδες, δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό» ξεφύσηξε ο Χαρίλαος.
    Εμείς επιμέναμε στο Βελιγράδι ότι θέλουμε να επισκεφτούμε το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και την Κροατία, αυτή ήθελαν σώνει και καλά, στο πρόγραμμα τη «Μακεδονία».
    «Μα σύντροφε Χαρίλαε, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί στα Σκόπια και στο Μοναστήρι να σας υποδεχτεί…»
    «Δεν είναι ακόμη η ώρα, άσε μην τα μπλέξουμε».
    ………..
    Όταν προσγειωθήκαμε στα Σκόπια, συνέβη κάτι μοναδικό. Ο κόσμος, οι παλαιοί αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, έριξαν τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τους αστυνομικούς και εισέβαλαν στην πίστα του αεροδρομίου. Αγκαλιές, συγκίνηση, δάκρυα, τσίπουρα.» (σσ. 292-294)

    Μια ερώτηση δική μου προς την συλλογική σοφία του ιστολογίου.
    Ξέρει κανείς το όνομα του προσώπου που ο Ανδρουλάκης ονομάζει Κόκκινο Κάβουρα; (τίτλος προηγούμενου βιβλίου του όπου στην ανώτατο ηγετικό κλιμάκιο του ΚΚΕ υπήρχε πράκτορας της ΚΥΠ).

  136. Μαρία said

    138
    Και έμενε λέει στην Καλαμαριά 🙂

  137. Παναγιώτης Κ. said

    138. Στο ανώτατο ηγετικό κλιμάκιο…

  138. Παναγιώτης Κ. said

    @140. Αυτό νομίζω ότι το έβαλε για να θολώσει τα νερά.
    Με την τελευταία όμως αφήγηση, το κάνει πιο ευκρινές.
    εγώ όμως εξακολουθώ να μη ξέρω και μου λείπει προς το παρόν η όρεξη να ψάξω για συνθέσεις Πολιτικού Γραφείου κ.λπ για εκείνη την περίοδο.

  139. Παναγιώτης Κ. said

    @69. Γράψε και ένα σχόλιο για να καταλάβουν και οι μη γαλλομαθείς!

  140. ΚΩΣΤΑΣ said

    141 Για κάποιον Ηλία Σταμπουλίδη γράφεται κάτι.

    http://sfyrodrepano.blogspot.com/2014/08/blog-post_19.html

  141. Παναγιώτης Κ. said

    Επάγγελμα…ΝΔ.
    Επάγγελμα…ΠΑΣΟΚ.
    Αλλά και άλλος ο αριστερός με αξίωμα, όταν του έκαναν κριτική γιατί διόρισε την φιλενάδα του και μέλη από το σόι του εκείνος ως απάντηση είπε για τον παππού του που ήταν στο ΕΑΜ και ο αδελφός του είχε πάρει μέρος σε κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ!

    Έχουμε αυτούς που ζούνε για την πολιτική και αυτούς που ζούνε από την πολιτική.

    Τον πρώτο καιρό μετά τη δικτατορία, είχαμε μάθει και τη λέξη αργομισθία και νομίσαμε ότι οι διάφοροι αρθρογράφοι αναφέρθηκαν σε αυτή για να μην επαναληφθεί αυτή η οιονεί κλοπή δημοσίου χρήματος που γίνεται σύμφωνα με τον νόμο!
    Η λέξη έπαψε να αναφέρεται αλλά το κακό θέριεψε.
    Δυστυχώς, ο δημόσιος διάλογος δεν έχει ως θέμα αυτή την …αχαρακτήριστη κατάσταση και επομένως, δεν λειτουργεί ο κοινωνικός έλεγχος.

  142. Pedis said

    Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ οφείλει το «πομπώδες» επώνυμό του στην ιταλική καταγωγή του, ως απόγονος Ιταλών μεταναστών στις ΗΠΑ στα τέλη του 19 αι, όπως γράφει η βικι.

    Δηλ. η σκούφια του κρατάει από τις φουρνιές των περίπου 4 εκ. Ιταλών μεταναστών στις ΗΠΑ μεταξυ 1876 και 1914. Οι μισοί περίπου απο αυτούς παρέμειναν.

    Ως χιντ για κάποιου είδους καλιμπράρισμα στους προβληματισμούς και τις απόψεις σχετικά με το φαινόμενο της μαζικής μετανάστατευσης και μάλιστα συμπυκνωμένης σε μικρο χρονικό διάστημα, ας σημειώσουμε ότι συνολικά οι μετανάστες ιταλικής καταγωγής σε όλον τον κόσμο,

    από το τελευταίο τεταρτο του 19ου αι μέχρι τα μισά της δεκαετίας του ’80 του 20ου αι, ανέρχονταν σε 24-27 εκ. (οι εκτιμήσεις διαφέρουν, αλλά μικρή σημασια έχει ο υπερακριβής αριθμός αφού έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό της ιταλικής χερσονήσου),

    ενώ μόνο κατά την περίοδο 1876-1914 η έξοδος των Ιταλών μεταναστών προς όλον τον πλανήτη μέτρησε μόλις … 14 εκ.

    http://www.emigrati.it/Emigrazione/Esodo.asp

    Υ.Γ. Στην ιστορία της Ιταλίας μεταξύ 1876 και 1914 δεν υπήρξε κάποιος πόλεμος, υποβολή σε ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή με ευρύτατης έκτασης καταστροφές υποδομών, οι μάστιγες ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ παρά μόνον οι οικονομικές συνέπειες της εσωτερικής αποικιοκρατίας του Βορρά ενάντια στο Νότο και γενικά η φτώχεια και των γονέων.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ηλίας Σταμπουλίδης, απ’ ό,τι φαίνεται:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://anarchypress.wordpress.com/2015/01/05/%25CE%25BF-%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BA%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2583-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B2%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2583-%25CF%2580%25CF%2589%25CF%2583-%25CE%25BA%25CF%2585%25CF%2580-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-cia-%25CE%25B5%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25B1/amp/&ved=2ahUKEwi7msmhoYblAhXBsaQKHRKUCBU4ChAWMAN6BAgJEAE&usg=AOvVaw3eJz2DAWVgridkwluEg96B

  144. Μαρία said

    143
    Βλέπω οτι λογοκρίθηκε και σχόλιο του Νικοκύρη.

  145. Παναγιώτης Κ. said

    @147. Γιαυτό το απόσυρε ο Νικοκύρης; Επειδή λογοκρίθηκε;

  146. Παναγιώτης Κ. said

    Για άλλη μια φορά φάνηκε ο δυναμισμός του ιστολογίου και εγώ νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συν-σχολιαστές για την ανταπόκριση στο ερώτημά μου.

  147. Γς said

    149:

    Για τον Κόκκινο Κάβουρα αυτό παίζει;

  148. Γς said

    106:

    > Ήρθε το υπικό! (το ιππικό στα λογοπαίγνια)

    Πομπέο για σενάριο «νέων» Ιμίων: Θα δράσουμε για να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους

    Και σχολιάζει μια εφημερίδα:

    Μάικ, καλά τα λόγια, αλλά φέρε και το ιππικό

  149. gpoint said

    # 151

    Μη εις την νι ρε !!

    Κάποτε πριν 20 + χρόνια, τον άκουγα στο ραδιόφωνο να μιλάει με ύφος εκπέρ επί παντός επιστητού και αφήνοντας κραυγούλες ενθουσιασμού για όσα ονόματα διασήμων και μη ανέφερε λες κι ήταν κολητοί του. Κάποια στιγμή το γύρισε σε ιστορίες της Φ.Ν. που έτυχε να τις ξέρω από πρώτο χέρι, μάτι και αυτί.. Ο άνθρωπος ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι έλεγε με στόμφο πααντογνώστη. Απίτευτος τραμπάκουλας

    και μου θύμισε το πράσινο χαλί που έβλεπα σε κάποια σημεία χθές στον κάμπο με της ελιές των Σαλώνων… δεν ήταν το ανοιξιάτικο γρασίδι -όπως μπορεί να έγραφε αυτός- αλλά ο πεσμένος καρπός από το προχθεσινό χοντρο χαλάζι !

  150. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @43. Η φράση κυκλοφορούσε και στα καφενεία της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον μέχρι δεκαετία ’70. λχ στο τάβλι, «εγώ, ρε, είμαι μάστορας», και η ατάκα: «μάστορας είναι μόνο της κατσίκας ο κώλος».
    @134. Η διδαχή από τα ιστορικά συμβάντα είναι συνεχής, αλλά είναι σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο- όχι σε εθνικό/ κρατικό. Πολλοί σημερινοί Έλληνες κατάλαβαν τα τελευταία χρόνια πως πρέπει να κουμπώνονται στα θαύματα που του υπόσχονται διάφοροι δημαγωγοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, μετά από κάποια χρόνια, η Ελλάδα δεν θα ξαναπέσει σε άλλη δημαγωγική παγίδα..

  151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – Μ’ αρέσεις, πολύ ωραία η μη απάντησή σου.☺

    Ούτε σε ατομικό επίπεδο, πολύ περισσότερο σε ομαδικό, διδάσκουν κάτι τα ιστορικά συμβάντα στις μελλοντικές γενιές, ούτε καν στις ίδιες που τα βίωσαν (πλήν ελαχίστων ατομικών εξαιρέσεων).

    Καλημέρα.

  152. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    145 Επειδή το κοίταξα, από το ίδιο χωριό με τον Πομπέο κατάγεται και η Μαντόνα. Χωριό με 1200 κατοίκους σήμερα, 4000 τότε -κωμόπολη μάλλον ή κεφαλοχώρι.

  153. sarant said

    147-8 Όχι, εγώ το απέσυρα.

  154. dryhammer said

    Προτιμότερη η Μαντόνα παρά τις πομπές της, από τον Πομπέο με όλες τις μαντόνες του.

  155. Γς said

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    153: Ήδη έχει πέσει, Γιώργο. Λαϊκισμός είναι και το να πουλάνε οι πολιτικοί, μέσω της ομοφωνίας των ΜΜΕ, ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα, τάξη και ασφάλεια.😉

  157. Αντώνης said

    45:
    Πού (ξανα)βρέθηκε αυτό;!
    Το προϊόν αυτό κυκλοφορούσε στο Βέλγιο πριν από καμιά 20ριά χρόνια – είχα μάλιστα ένα κουτάκι στο γραφείο μου για «διακόσμηση».
    Είχα στείλει φωτογραφία στο πάλαι ποτέ errata culinaria αλλά με είχαν πληροφορήσει ότι στην Ελλάδα το προϊόν κυκλοφορούσε χωρίς το μεταφραστικό μαργαριτάρι.
    Toute une époque!

  158. Γιάννης Ιατρού said

    160: …πριν από καμιά 20ριά χρόνια….

    Σίγουρα, και βάλε… Αφού γράφει «500 gr» επάνω….
    Γιατί εδώ και καιρό, όπου έγραφε 500gr έγινε 400 (και ακόμα χειρότερα το 1000gr, 700…). Μόνο οι τιμές παρέμειναν «σταθερές» 🙄🤢😳 (μόνο στο μέγεθος του πληθωρισμού αυξήθηκαν, μας λένε και θέλουν να το πιστέψουμε κιόλας). Χοντρό το δούλεμα, από χρόνια τώρα, δεν χωνεύεται!

  159. Pedis said

    # 157 – Προτιμότερη η Μαντόνα παρά τις πομπές της, από τον Πομπέο με όλες τις [πρι-]μαντόνες του.

    🙂

    Πάντως, το Pompeo (πως είναι γνωστός ο και Magno ή απλά για μας Πομπήιος ) δεν πρέπει να έχει καμιά σχεση με την πομπή, σε αντίθεση, πιθανά, με την Πομπηία που έχει …

    Να μας τα πει κι ο ΝΙκοκύρης αν και όποτε έχει κέφι …

  160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @159 Αυτό που περιγράφεις, Γιάννη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λαϊκισμός. Είναι κάτι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, είναι χειραγώγηση, είναι ποδηγέτηση, και -επειδή πράγματι συμβαίνει- με ενοχλεί πολύ περισσότερο απ’ ότι ενοχλεί τους αντιπολιτευόμενους. (Φροντίζω να ταϊζω την σκέψη μου με ποικιλία ιδεών -που, όμως, δεν βιάζουν την Λογική και την Ιστορία- και όχι με τις απόψεις του κόμματος που ψηφίζω.. 🙂 )

  161. Μπετατζής said

    To βάζω εδώ γιατί μου έκανε εντύπωση. Το πήρατε χαμπάρι πως με μια βόλτα στο Παγκράτι μπορεί να δει κανείς αυθεντικούς Πικάσο, Θεοτοκόπουλο, Βαν Γκονγκ,, Σεζάν, Γκωγκέν, Ροντέν Πόλοκ (έχει και έλληνες) κλπ κλπ ;;; Στο μουσείο Γουλανδρή αναφέρομαι. Περιμένω σαραντάκεια ανταπόκριση. Εγώ πήγα αλλά δεν έχω τάλαντο στις ανταποκρίσεις. Είναι πολύ καλό και να πάτε. Έχει και ωραίο καφέ.

  162. Νέο Kid said

    164. Νταλί έχει? Ή μόνο δευτεροκλασάτους σαν κι αυτούς που ανέφερες? 🙂

  163. loukretia50 said

    165. Αχ, σεΦταλή, πως τα λες!

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Ζωγραφική φίλε μου, η μεγαλύτερη ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ μπαρούφα στην ιστορία. Πόσο μπροστά είναι τελικά αυτοί οι αγγλέζοι☺ που ελέγχουν ΚΑΙ αυτό το παγκόσμιο «χρηματιστηριακό» κύκλωμα ρε φίλε;
    Μόνο σέβας απέναντί τους, δεν παίζονται οι άνθρωποι.🎨

  165. Neo Kid said

    ΆΜΟΥΣΕ KΙ ΑΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕ ΆΝΘΡΩΠΕ!! Να πας στο μουζέ τεάτρ του Νταλί να ξεστραβωθείς! (και σμά κοντά έχει και το μοναστήρι της Μονσεράς Παναγιάς να εξομολογηθείς!)

  166. Μπετατζής. said

    Νταλί δεν έχει. Μιρό άμα θες 🙂 Αλλά και πάλι πες μου ένα μέρος στην Αθήνα που μπορείς να ξοδέψεις 8 ευρώ και να πιάσουνε καλύτερα τόπο. Και να μη σ΄ αρέσει καθόλου η ζωγραφική και πάλι αξίζει μια βόλτα κττγμ.

  167. sarant said

    164 Θα κοιτάξω να πάω στο τέλος του μήνα.

  168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    168 – Νεαρέ μου επαρμένε Χαλίφη, μπορεί να μη σκαμπάζω γράμματα πολλά αλλά η ιστορία της τέχνης (και ουχί μόνον της ζωγραφικής 🎨 ☺) από τον 14ο αιώνα και μετά, είναι 1 από τα 4 πράγματα που κατέχω πολύ καλά, (τα άλλα τρία είναι τα μεγάλα ύψη, τα μεγάλα βάθη και το σέξ☺) και μπορώ να σας αντιμετωπίσω ΟΛΟΥΣ εδώ μέσα, σαν τον BLOG στα θρησκευτικά ένα πράμα.😂😂😂

    Παρεμπιπτόντως, έχω πάει το 2013 στο συγκεκριμένο θέατρο μουσείο στο Φιγέρες, όπως και στο Moseo Nacional Centro de Arte Reina Sofia στην Μαδρίθ που είναι γεμάτο από Νταλίδες, Μιρούς και Πικασούς.😂

    Είναι τυχαίο λές που όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι του 18ου και 19ου αιώνα πέθαναν στην ψάθα και αναγνωρίστηκαν ως σπουδαίοι τον 20ο όταν άρχισαν οι εγγλέζοι το σχετικό εμπόριο;

    Κουΐζ για φιλότεχνους. Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο τέχνης αριστούργημα;

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    171 Επηρμένε Χαλίφη γμτ.☺

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εδώ μια χορταστική παρουσίαση του μουσείου του ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
    https://www.athinorama.gr/cityvibe/article/mpikame_protoi_sto_neo_mouseio_goulandri_sto_pagkrati_%E2%80%93_kai_mas_kopike_i_anasa-2537760.html

    81 >>Πού, πώς να εκποιούνται; (τα κατασχεμένα θαλασσινά)
    Εκποιήθηκαν
    https://www.inotos.gr/kriti/irakleio-sto-sfyri-4-5-tonoi-kataschemenes-garides/

  171. Νέο Kid said

    171. Το ότι η εμπορευματοποίηση της τέχνης αυξήθηκε και συστηματικοποιήθηκε ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι μπαρούφα ούτε ότι είναι μια τεχνητά δημιουργημένη ανάγκη , όπως ας πούμε η «ανάγκη» για τον τελευταίας λέξης της τεχνολογίας ηλεκτρικό ξεκουκουτσωτή φρούτων ή για το βρακί της Μαιρυλιν Μονρόε …
    Τα εικαστικά εκτιμώνται από την εποχή των σπηλαίων από τον άνθρωπο . Έχεις την εντύπωση ότι ο Πραξιτέλης ή ο Φειδίας ήταν φτωχοί;

  172. Νέο Kid said

    174. … ή ο Τιτσιάνο κι ο Μικελάντζελο ;

  173. Νέο Kid said

    171. Ο Ερμής του Πραξιτέλη και η καπέλα σιστίνα και η Κραυγή του Μουν πάντως ,δεν θεωρούνται αριστουργήματα επειδή θα τα έβγαζε ακριβά στο σφυρί ο Κρίστης…
    (Αυτή την απάντηση δεν περίμενες στο κουίζ 😉

  174. Νέο Kid said

    Του Μουνκ. Παρντον

  175. Νέο Kid said

    171. Το ότι ο Κρίστης κι ο Σόθμπης είναι και πολύ γατόνια που πουλάνε ένα ρολόι 18 μύρια επειδή το φόραγε ο Πωλ Νιούμαν , δεν το αμφισβητεί κανένας .

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Δεν εννοώ συλλήβδην την ζωγραφική τέχνη μπαρούφα Κίντ, ούτε την οποιαδήποτε άλλη εικαστική αλλά αυτό νεοφανές (σε σχέση με την ιστορία της τέχνης) εμπόριο που το έχουν μετατρέψει σε χρηματιστήριο οι εγγλέζοι.

    Δές την Έναστρη νύχτα, το Σταροχώραφο με κοράκια και το Λευκό πάνω σε λευκό και πές μου πώς θα τα χαρακτήριζες και γιατί, αν αντί για Βαν Γκόγκ και Μάλεβιτς, είχαν υπογραφή Βαν Λάμπρος και Λάμπροβιτς.☺

    Ο Πραξιτέλης κι ο Φειδίας έζησαν τον 18ο και 19ο αιώνα; ☺

    Όλοι αυτοί που αναφέρεις, εμπίπτουν στην απάντηση του κουΐζ και για να βοηθήσω ΠΟΛΥ, και ο Νταλί (ιδίως αυτός).

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι λάθος το επαρμένος. Επηρμένος και επαρμένος, δεκτά και τα δύο.

  178. Νέο Kid said

    Νικοκυρη , λευτερωσε ένα σχόλιο!

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μιλάμε για εκπληκτικό χώρο…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athinorama.gr/cityvibe/article/mpikame_protoi_sto_neo_mouseio_goulandri_sto_pagkrati_%25E2%2580%2593_kai_mas_kopike_i_anasa-2537760.html&ved=2ahUKEwjYpd_OrorlAhVQyqQKHXy1CtQQFjADegQIAxAB&usg=AOvVaw1_yzfJlVFAd5uuYiO9eDNb&cshid=1570458933282

  180. Νέο Kid said

    Ο 18ος και 19ος αιώνας σε μπέρδεψε γιατί απλά υπήρχε υπερσυγκέντρωση παραγωγής στη Γαλλία. Για αυτό και οι ψάθες και τα κομμένα αυτιά κλπ.
    Όσο και να σε σμπρωξει το «σύστημα» και το μάρκετινγκ Νταλί ΔΕ γίνεσαι που να χτυπιέσαι που χαμαί!

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    180 – Ευχαριστώ Γιάννη, είχα γράψει έπαρση μετά άλλαξα την φράση και για να μη σβήσω όλη την λέξη άφησα τα τρία πρώτα έχοντας στο μυαλό μου επηρμένος, όπως το είχα μάθει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην πρωτοβάθμια, 🙂 🙂 🙂 τώρα ξαναμαθαίνω ΚΑΙ ορθογραφία στου Σαραντάκου το σχολείο αλλά εθελοντικά, πότε δεν είχα τόσους δασκάλους να με διδάσκουν επίσης εθελοντικά.
    Χωρίς πλάκα έχω μάθει πάρα πολλά εδώ μέσα, έχουν αλλάξει τόσα πολλά από τότε κι εγώ έγραφα ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια, σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

    Λοιπόν, επειδή δεν βλέπω απαντήσεις στο κουϊζ, είτε γιατί δεν την ξέρουν οι φιλότεχνοι, είτε γιατί είναι λίγοι είτε δεν ενδιαφέρονται, η απάντηση στο ερώτημα – Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο τέχνης αριστούργημα; – είναι, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!

  182. Μαρία said

  183. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως, το πράγμα έχει ξεφύγει με το εμπόριο πινάκων υψηλής ή «υψηλής» τέχνης. Αλλά η ίδια η τέχνη της ζωγραφικής, όπως κάθε μορφή γνήσιας τέχνης, είναι μια παρηγοριά, ένα αντίδοτο στη ρουτίνα της καθημερινότητας, της ανίας…Δεν σκαμπάζω γρυ από τεχνοτροπίες και θεωρίες της τέχνης, αλλά έχω πάντα στο κομοδίνο κάποια λευκώματα με έργα γνωστών ζωγράφων και καταφεύγω όποτε νιώσω την ανάγκη…Και ταξιδεύω…

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αγαπούλα, την κουκούλα…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ethnos.gr/politiki/65298_epimenei-o-mpogdanos-katadikazei-kke-ton-diadiloti-karateka-pic%3Famp&ved=2ahUKEwjQoJPg3IrlAhXD16QKHSmPDkYQFjAIegQIAxAB&usg=AOvVaw2QLkinLDG_FfwOvqYcqt6A&ampcf=1

  185. dryhammer said

    184. Θυμήθηκα την ταινία «Άθικτοι (2011) – Intouchables (original title)» όπου ο πλούσιος κλπ Philippe (François Cluzet) με το «κύρος» και τις επαφές του πλασάρει (και μοσχοπουλάει) για αριστούργημα ένα πίνακα μούφα του Driss (Omar Sy) για να κονομήσει ο δεύτερος.

    (Πώς κατεβαίνει, από ποιο λεπτό είναι το επίμαχο σημείο και τα ρέστα, είναι για πιο χαιτεκετζήδες από μένα που βαριέμαι να μάθω κάτι που -μάλλον- δεν θα ξαναχρησιμοποιήσω)

  186. Μαρία said

  187. ΣΠ said

    188
    Αυτά τα δύο βίντεο.

    Γυρίστηκε και αμερικάνικη εκδοχή της ταινίας με τίτλο The Upside (2017).

  188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    183 – Δεν μ’ έχει μπερδέψει τίποτε, είναι ψαγμένο και εμπεριστατωμένο από το 80 ακόμη, όταν με το καλό βρεθούμε (γιατί είναι δεδομένο πως θα βρεθούμε κάποια μέρα 🙂 ) θα σου εξηγήσω πώς λειτουργεί το σύστημα ανάδειξης, είχα την τύχη να μου το εξηγήσουν πολύ μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες (δεν θα πώ ονόματα γιατί θα με περάσετε για ψώνιο που θέλει να δειχθεί κι ας έχω αποδείξεις).

    «Όσο και να σε σμπρωξει το «σύστημα» και το μάρκετινγκ Νταλί ΔΕ γίνεσαι που να χτυπιέσαι που χαμαί!» Ναί καλά, χωρίς τις γνωριμίες και το μάρκετινγκ της Γκαλά, μόνο οι συγγενείς κι οι φίλοι θα τον ήξεραν.
    Ταλεντάρες ζωγράφοι και γλύπτες υπάρχουν χιλιάδες, ξεχωρίζουν αυτοί που έχουν καλές δημόσιες σχέσεις, ότι κι αν σημαίνει αυτό (και σημαίνει ειδικά πράγματα). Και για να ξέρεις, ο υπερρεαλισμός, είναι το είδος ζωγραφικής που από μικρό (που είχα δεί πρώτη φορά τους πειρασμούς του αγίου Αντωνίου στην Δομή που έφτιαχνα 🙂 ) με ελκύει ιδιαίτερα.

    Υ.Γ – Τον Παρθενώνα που εμείς θεωρούμε ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ο Πλάτωνας (και πολλοί άλλοι) τον θεωρούσε ΕΚΤΡΩΜΑ. 🙂

  189. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    188, 190

    Από την βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα δραματική κομεντί «Η Τέλεια Ομορφιά» (La Grande Bellezza / The Great Beauty), παραγωγής Ιταλίας 2013,με τον ηθοποιό-ίνδαλμα Τόνι Σερβίλο

    Παρακολουθηση βιδεο από το 0:25 το κοριτσάκι με το action painting!

    La grande bellezza / The great beauty painting scene

    -That girl was crying.
    -Nonsense! That girl earns millions!

    This vibrant sequence, in addition to being a visually dazzling, has a depth, complexity, and tragedy to it that can only be experienced by viewing the film. It’s one of many of its kind in the movie.

    Director: Paulo Sorrentino
    Actress: Francesca Amodio

  190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    188 – Δεν την έχω δεί αλλά με αφορμή αυτήν θυμήθηκα μια ελληνική (δεν θυμάμαι τίτλο) που αναδείξανε την καλλιτεχνική αξία ενός φούρναρη με τα κουλουράκια που έπλαθε 🙂 κι όταν πέτυχαν τον σκοπό τους τον έστειλαν άψαλτο ξανά στον φούρνο κι βρήκαν άλλον για να αναδείξουν. 🙂

    Σε γενικές γραμμές, οι εικαστικές τέχνες, είναι ιδιαίτερος προσωπικός τρόπος έκφρασης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάδοση όπως π.χ η μουσική ή ακόμη και η συγγραφή βιβλίου κι εκτός αυτού, το σύστημα των εκθέσεων σε γκαλερί ελέγχεται ΑΠΟΛΥΤΑ από μια χούφτα «ειδικών» που έχει πρόσβαση στην οικονομική ελίτ, γιατί ποιός εργαζόμενος θα αγοράσει αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής κι γλυπτά; τι τζίρος να γίνει με εικοσάρικα και πενηντάρικα, ας είναι καλά οι νεόπλουτοι. 🙂

  191. sarant said

    187 Όπου αυτό του Μπογδάνου κανονικά είναι παράνομο, να δώσει το ονοματεπώνυμο κάποιου.

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    194: Έχει ασυλία…Γενικώς…Κάνει ό,τι γουστάρει και το εισπράττει σε ψήφους.

  193. voulagx said

    #188: Ξεροσφυρη, εγω θυμηθηκα κι αυτην εδω: La Migliore Offerta https://www.youtube.com/watch?v=Vh2TKsJquqM..

    #185: Μαρια, δεν διευκρινιζει αν ηταν Μελιβοιας το μαυρο, ελλιπης η πληροφορηση

  194. Μαρία said

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    189 Αυτός χορευτακίζει όπου βρεθεί (στο Υ.Τ. τ΄ανεβάζ) και θα το ΄χανε στο χωργιό ντου; Απο κει ακριβώς είναι.

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    191 Λάμπρος >>Τον Παρθενώνα που εμείς θεωρούμε ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ο Πλάτωνας (και πολλοί άλλοι) τον θεωρούσε ΕΚΤΡΩΜΑ
    άλλοι πως αντιστοιχεί σε καζίνο!

  197. Μαρία said

  198. ΣΠ said

    200
    Σιγά μην είναι 50. 70 είναι.

  199. sarant said

    200-201 Εννοεί ότι αισθάνεται τόσο.

  200. ΣΠ said

    202
    Με αυτά που κάνει. μάλλον 15 αισθάνεται.

  201. Μαρία said

    Η Γαλλίδα υποψήφιος
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/214203_aporrifthike-i-gallida-ypopsifia-gia-tin-komision

  202. Δημήτρης said

    Το λατινικό ex-cellere προέκυψε από μεταφορά της ελληνικής λέξης εξ-αίρω, λέξης οπωσδήποτε ομηρικής αν όχι παλαιότερης. Αίρω σημαίνει ανασηκώνω, υψώνω. Από το αίρω και η άρση. Και η ελληνική λέξη εκ ή εξ ,(ανάλογα με το τι ακολουθεί), είναι πρόθεση και χρησιμοποιείται και ως ανεξάρτητη λέξη και ως πρόθημα (εκ Λαμίας, έκβαση. έκδοση, εκκίνηση, εξ Αθηνών, εξαίρεση και άλλα). Γιατί μας πήγατε στο ανύπαρκτο εξκέλλω;

  203. Ιωάννης said

    Σχετικά με το 205: Δεν έχουμε μεταφορά ελληνικής λέξης στη λατινική γλώσσα. Από τη σύνθετη ελληνική λέξη εξ-αίρω σχηματίστηκε η σύνθετη λατινική λέξη ex-cellere. To ex- αποτελεί γραφή του ελληνικού προθήματος εξ- με λατινικούς χαρακτήρες και το cellere είναι η μετάφραση του αίρω στα λατινικά. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική γραμματεία συνέβαλε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και της λατινικής γλώσσας και των ευρωπαϊκών γλωσσών. Και η τεράστια επίδραση της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση της λατινικής και των ευρωπαϊκών γλωσσών δεν περιορίζεται στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους. Είναι πολύ ευρύτερη και εξαιρετικά σημαντική.

  204. sarant said

    205 Δεν «σας πήγα» στο κέλλω, δεν είναι δική μου η ετυμολογία αυτή. Δειτε και το 206, έχουμε ενδεχομένως μεταφραστικό δάνειο (calque) όχι λεξιλογικό δάνειο.

  205. Ioannis said

    Τελικά έχουμε δάνειο λέξης ή καλύτερα δάνειο έννοιας. Δεν υπήρχε λέξη που σήμαινε ότι σήμαινε το εξαίρω και αποδόθηκε με το excellere. Η έννοια αυτών των λέξεων δεν αποδιδόταν στην λατινική προηγουμένως. Αλλά οι δυτικοί δεν δανείστηκαν μόνο όρους και έννοιες που στην ελληνική αποδίδονταν με σύνθετες λέξεις. Δανείστηκαν και αφομοίωσαν δημιουργικά και τους τρόπους σχηματισμού νέων λέξεων. Και όσον αφορά τη σύνταξη επιδίωξαν και πέτυχαν με κατάλληλες καινοτομίες, το να μπορεί να εκφρασθεί στις γλώσσες τους ότι μπορούσε να εκφρασθεί στην ελληνική. Η απόδοση και παρακολούθηση της πορείας της σκέψης για παράδειγμα. Έτσι μπόρεσαν να κάνουν και αυτοί αποδείξεις. Τις πρώτες τους αποδείξεις τις διατύπωναν σε μιαν εξελληνισμένη πλέον λατινική. Ακόμη και ο Νεύτων σε αυτήν τη λατινική έγραψε. Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε τις σημερινές ευρωπαϊκές γλώσσες που φυσικά σήμερα είναι τόσο πλήρεις όσο και η ελληνική. Μπορεί η ελληνική να εξασφάλιζε ακριβέστερη έκφραση. Αλλά πρέπει να αναγνωρισθεί ότι κάποιες δυτικές γλώσσες περιλαμβάνουν νέους όρους και έννοιες που δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη νέα ελληνική γλώσσα και φυσικά δεν περιλαμβάνονταν στην αρχαία ελληνική γλώσσα οποιασδήποτε εποχής.

  206. […] Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης: Μιλούν οχτώ μεταφραστές Μεζεδάκια μιας ξεχασμένης επετείου Μάριου Πλωρίτη, “Ο […]

  207. ioannis3237 said

    Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε