Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του πι

Posted by sarant στο 14 Μαρτίου, 2020


Σήμερα έχουμε 14 Μαρτίου, δηλαδή 03/14 με την αμερικάνικη σημειογραφία, και γι’ αυτό η σημερινή μέρα έχει χαρακτηριστεί «μέρα του πι» (3,14159 -υπόψη, δεν τελειώνει εκεί, υπάρχουν και καναδυό ακόμα ψηφία που δεν θα θυμάμαι).

Να ονομάσουμε λοιπόν έτσι το καθιερωμένο σαββατιάτικο άρθρο μας γιατί αν τ’ονοματίζαμε από την επικαιρότητα θα έβγαινε πολύ μακάβριο.

Μοιραία όμως, η πανδημία έχει βάλει βαριά τη σφραγίδα της -κι έτσι αντί βασικό θέμα συζήτησης να είναι τι φορούσε στην ορκωμοσία της η καινούργια μας Προέδρισσα, το σημαντικό αυτό γεγονός (η ορκωμοσία, εννοώ, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου -όχι το τι φορούσε) περνάει σε τριτοτέταρτη μοίρα.

Nα σημειώσω πάντως ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη επέβαλε μια μικρούλα αλλά όχι ασήμαντη αλλαγή στο πρωτόκολλο, σε ό,τι την αφορά: ζήτησε να μην την αναφέρουν «Αικατερίνη» αλλά «Κατερίνα Σακελλαροπούλου».

* Ένα άλλο χτεσινό νέο, όχι ευχάριστο αυτό, ήταν ο θάνατος του Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος, θα θυμάστε, ήταν Πρόεδρος της Βουλής στην αρχή της κρίσης και για ένα διάστημα είχε ακουστεί το όνομά του για να αναλάβει την πρωθυπουργία την περίοδο της ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου.

Πρόσεξα ότι το σχετικό μήνυμα του πρωθυπουργού αρχιζει ως εξής: «Η πολιτική μας ζωή στερείται μία συνετή φωνή….» και προς στιγμή σκέφτηκα ότι ο πρωθυπουργός κάνει κριτική αλλά και αυτοκριτική διαπιστώνοντας ότι λείπει μια συνετή φωνή από την πολιτική ζωή της χώρας μας, ύστερα όμως είδα ότι μιλάει για τον θάνατο του Φ. Πετσάλνικου.

Εγώ θα έβαζα «Η πολιτική μας ζωή έχασε/στερήθηκε μια συνετή φωνή…»

* Mια ακλισιά σε αθλητική είδηση: Στην εθνική Μαρόκο ο Ελ Αραμπί.

Κι όμως, το Μαρόκο από πολύ παλιά κλίνεται: το Μαρόκο του Μαρόκου.

* Κι άλλη μια ακλισιά, σε πιο παλιό κύριο όνομα, από άρθρο του τακτικού μας τροφοδότη Χάφιποστ:

Υπάρχουν άνθρωποι που προετοιμάζονται σε όλη τους τη ζωή για ένα πιθανό Αρμαγεδδών, μια πιθανή συντέλεια του κόσμου.

Ο Αρμαγεδδών είναι όμως, έτσι το έχουμε στην Καινή Διαθήκη, οπότε: του Αρμαγεδδώνα, ή του Αρμαγεδδώνος αν θέλετε καθαρεύουσα. Το δεύτερο δ είναι προαιρετικό, εγώ το βάζω για να μη νιώσουν μοναξιά οι Σαδδουκαίοι.

* Τα δημόσια πρόσωπα που έχουν την ατυχία να προσβληθούν από τον κορονοϊό συχνά το ανακοινώνουν τα ίδια. Έτσι έκανε και ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού (και των Νέων, και του Μέγκα, και της Νέας Δημοκρατίας, και της Νότινχαμ Φόρεστ, και…) Βαγγέλης Μαρινάκης με τη δίγλωσση ανακοίνωση που βλέπετε.

Κοιτάζοντας τα αγγλικά του Προέδρου, προσέχω ότι το I strongly advice είναι λάθος, θέλει I strongly advise -advice η συμβουλή, advise το ρήμα, συμβουλεύω/συνιστώ.

Επίσης, το «I discipline to the doctor’s instructions» μου φαίνεται λάθος. Υπάρχει ρήμα to discipline, αλλά είναι μεταβατικό, επιβάλλω πειθαρχία σε κάποιον (ή και: τιμωρώ κάποιον). Αμετάβατο το πειθαρχώ θα αποδοθεί αλλιώς πχ follow the instructions, respect, conform to, και άλλα πολλά συνώνυμα.

Βέβαια, στα σόσιαλ η ανακοίνωση σχολιάστηκε ευρύτατα όχι για τα αγγλικά της αλλά ως είδηση. Κάποιοι κακεντρεχείς έγραψαν ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο ιός τσιμεντωμένος στον πάτο της θάλασσας.

Κάποιος άλλος έγραψε ότι όσο ασθενεί ο κ. Μαρινάκης χρέη πρωθυπουργού θα εκτελεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Κακίες.

* Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ ανασκεύασε, και σωστά, τις απαράδεκτες δηλώσεις που είχε κάνει για κατασκευασμένο κορονοϊό. Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε κι ένα γουστόζικο σαρδάμ:

Αυτό αναφέρει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Ανδρέας Γιαννακουδάκης σε διευκρινιστική δήλωση για την τοποθέτηση του στο πρόγραμμα της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης «Λόγια της πλώρης», σχετικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η εκπομπή όμως λέγεται «Λόγια της πόλης» -αλλά συγχωρείται το σαρδάμ διότι αγαπάμε Καρκαβίτσα.

* Κι ένα άσχετο με τον ιό.

Λέτε να έγραψε «παρκαρκάρετε» για έμφαση;

* Μου στέλνει φίλος ένα ειδησάκι του αστυνομικού δελτίου:

Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Πεντέλη αλλά έφυγαν άπραγοι.

Και σχολιάζει ο φίλος μου:

Άπρακτοι έφυγαν οι διαρρήκτες, βέβαια.  Ίσως επειδή ήταν άπραγοι!

Δίκιο είχε ο φίλος μου. Παλιότερα, η μοναδική σημασία της λ. άπραγος ήταν άπειρος, άβγαλτος, αθώος. Αυτή μόνο τη σημασία έχει το ΛΚΝ.

Όμως τα νεότερα λεξικά έχουν άλλες δύο σημασίες. Καταρχάς, εκείνον που μένει αργός, που δεν αναλαμβάνει δράση, και κατά δεύτερο λόγο εκείνον που δεν πέτυχε αυτό που επιδίωκε, τον άπρακτο δηλαδή.

Η διάκριση άπραγου και άπρακτου, καλώς ή κακώς, κάηκε λοιπόν. Μπορούμε να την τηρούμε, αλλά δεν είμαι βέβαιος πως νομιμοποιούμαστε να διορθώνουμε μια χρήση σαν την παραπάνω, για κάποιον που έφυγε άπραγος επειδή δεν κατάφερε αυτό που επιδίωκε.

* Ο τόνος έχει σημασία. Στη λεζάντα εδώ, o Ερντογάν συγκρίνει τους Έλληνες με νάζι, αλλά δεν βλέπουμε με τι μας συγκρίνει ο ναζιάρης.

* Το λέμε γι’ αστείο πότε πότε, αλλά μερικές φορές το βλέπουμε και γραμμένο από λάθος.

Σε άρθρο γεωπολιτικής, διαβάζουμε για «πόλεμο τιμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σουηδική Αραβία».

Εντάξει, στο υπόλοιπο άρθρο οι Σαούντ ανακτούν τα δικαιώματά τους. Αλλά και οι Σουηδάραβες έχουν γούστο, ψηλοί και ξανθοί όπως είναι μέσα στις κελεμπίες τους.

* Συχνά, όταν γράφω «κοροναϊός» (αν και προτιμώ το «κορονοϊός», κάποιες φορές γράφω και τη βαριάντα σε -α-, όταν συζητώ για την ορολογία), τυχαίνει να κάνω πληκτρολογικό λάθος και να γράψω «κοροναϊκός», λες και είναι ομάδα ποδοσφαίρου.

Ε, το ίδιο το είδα και σε τίτλο στο tvxs. Κοροναϊκός: Καταγγελίες υπερτιμολογήσεων…

* Στην περιπέτεια του Αστερίξ με τον Υπεριταλικό αγώνα αρμάτων, που εκδόθηκε το 2017, υπάρχει ένας κακός αναβάτης, αντίπαλος των Γαλατών στην κούρσα, που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να κερδίσει και που αγωνίζεται φορώντας μάσκα. Ο σεναριογράφος της περιπέτειας είχε την ιδέα να τον ονομάσει Coronavirus, που βέβαια δεν έχει τίποτα το προφητικό αφού η ονομασία αυτής της κατηγορίας ιών είναι αρκετά παλιά.

Βεβαια, κάποιοι στα  σόσιαλ ισχυρίστηκαν ότι η περιπέτεια ανήκει στις 24 αρχικές, των Γκοσινί-Ουντερζό, αλλά το ψέμα αυτό είναι εύκολο να αποδειχτεί.

Πιο περίεργο, αν θέλουμε να σκεφτούμε ιστορίες συνωμοσίας, είναι ότι στο μυθιστόρημα The Eyes of Darkness του Dean Koontz που εκδόθηκε το 1981 υπάρχει αναφορά σε έναν φονικό ιό που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και που έχει την κωδική ονομασία… Wuhan-400.

Εντυπωσιακότατη σύμπτωση, πράγματι.

Αλλά σύμπτωση.

Κι αν θέλετε κι άλλα παραδείγματα της τέχνης που φαίνεται να προφητεύει τη ζωή, εδώ έχει κάμποσα ακόμα.

* Και κλείνω πάλι με κάτι σχετικό με τον κορονοϊό.

Κυκλοφόρησε αρκετά ένα κείμενο με οδηγίες κατά του ιού, που προέρχεται από έναν Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ, τον Μανώλη Κέλλη.

Προφανώς, το κείμενο ήταν γραμμένο στα αγγλικά, κι έτσι αλλού το βρίσκουμε κακομεταφρασμένο, σε βαθμό που να υπάρχει δυσκολία κατανόησης σε κάποια σημεία, ενώ αλλού το βρίσκουμε λίγο πιο καλά μεταφρασμένο αλλά και πάλι με ορθογραφικά και άλλα λάθη.

Καλό σαββατοκύριακο. Να προσέχετε και να μένετε στο σπίτι! Αν ξεμείνετε από υλικό, υπάρχει κι ένα καλό ιστολόγιο, με πολλά ενδιαφέροντα παλιά άρθρα αλλά η σεμνότητα με εμποδίζει να το αναφέρω!

 

 

328 Σχόλια to “Μεζεδάκια του πι”

  1. rizes said

    ΟΙ ΣΙΩΠΕΣ ΤΩΝ ΤΙΠΟΤΑ

    Οι σιωπές των τίποτα

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Κάποιο δάκτυλο του δεξιού χεριού της καινούργιας μας Προέδρου έχει μύκητα. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται πεντικιούρ, ίσως και δερματολόγο. Ο ιατρός εφημερίας ας δει το βίντεο της ορκομωσίας και ας αποφανθεί.

  3. Λευκιππος said

    Καλημέρα, από το σπίτι !!!!!

  4. loukretia50 said

    3. …ήρεμα το λες?

  5. LandS said

    Το «I discipline to the doctors» μου θυμίζει λίγο τον Πολυχρόνη. Κάνω λάθος;

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Σάββατο πρωί, από το σπίτι φυσικά 🙂

    5 Ποιος Πολυχρόνης;

  7. loukretia50 said

    5. Εκείνον που θα χρειαστεί πολλά ρολλά?

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    2: Μανικιούρ κάνουν στα νύχια των χεριών, βρε Σπάιραλ, πεντικιούρ κάνουν στα νύχια των ποδιών. Δεν έχετε τέτοια πράγματα στη Βόρεια Κορέα; 😉

  9. Νέο Kid said

    Εγώ ξέρω όλα τα ψηφία του π ! Γατάκια!…
    Απλώς δουλεύω ακόμα λίγο στο μυαλό μου τη σειρά τους…

  10. Καλημέρα

    «Κάποιος άλλος έγραψε ότι όσο ασθενεί ο κ. Μαρινάκης χρέη πρωθυπουργού θα εκτελεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Κακίες.»

    Πραγματικά κακίες ! Υποβαθμίζετε συνειδητά τον ρόλο του αντιπροέδρου Καραπαπά…

  11. Νέο Kid said

    8. Το μανικοπεντικιούρ στη βόρεια Κορέα γίνεται ριζικά και άπαξ!
    Αν κάποιος βιάζεται ντε και καλά να το κάνει, απλά μουντζώνει μια εικόνα του γιου του ήλιου…

  12. LandS said

    7 Ακριβώς αυτόν. Που δεν έγινε ευζώνος 😊
    Μας έδωσες και εξήγηση για τη μανία με τα ρολά υγείας.

  13. π2 said

    Σημειώνω μ’ ενδιαφέρον τον ακτιβισμό της γραφής «Νότινχαμ». Εμείς του αθλητικού ρεπορτάζ Νότιγχαμ γράφουμε, από εποχής Μπράιαν Κλαφ. 🙂

    Τα αγγλικά του Μαρινάκη είναι μέτρια, θυμάμαι και τη συνέντευξή του στο BBC όταν πήρε τη Φόρεστ. Διεθνή επαγγελματικά κουτσοαγγλικά, που συνηθίζονται στη ναυτιλία.

  14. spiral architect 🇰🇵 said

    Δεν ξέρω εγώ από τα μποτέ που κάνετε εσείς. Εγώ νίπτω τα χεράκια μου και το μουτράκι μου, κόβω τα βυζάκια μου, βάζω απολυμαντικό τζελ και τρώω όλο το φαΐ μου.

  15. ΓιώργοςΜ said

    9 Εσύ ήσουνα στην ταινία;

  16. spiral architect 🇰🇵 said

    *νυχάκια 😳
    (το Gboard αλήτεψε και γράφει ό,τι θέλει)

  17. nwjsj said

    Καλημέρα πέρα ως πέρα! Ανάσα ευθυμίας τα σημερινά μεζεδάκια. Ακούς εκεί Σουηδάραβες!!

    Με αφορμή τον Αρμαγεδδώνα και το Μαρόκο, ακούμε συχνότατα πλέον το «νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο» και τουλάχιστον σε μένα αυτομάτως το μυαλό πάει στο Ρίο το βραζιλιάνικο και όχι στο αχαϊκό…

    Όσο για το advise/advice, έχω παρατηρήσει ότι το συγχέει ακόμα κι ο κορέκτορας, οπότε αν δεν γνωρίζεις τη διαφορά, εύκολα την πατάς.

  18. Σχετικά με τα ψηφία του π το επόμενο είναι 2 και το επόμενο 7 (με προσέγγιση γιατί ακολουθεί το 5) ή 6

    Για να το θυμάμαι στο γνωστό αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρει έχω προσθέσει το ως αρμόζει ΄ή το ως πρέπει κατά περίπτωση

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    16: Ευτυχώς, ρε φίλε, που το διόρθωσες, ανατρίχιασα. Είπαμε Βόρεια Κορέα, αλλά όχι κι έτσι. ☺

  20. Πάνος Βλαγκόπουλος said

    ;

    Ο π είναι άρρητος!

  21. LandS said

    13 Ήξερε μπάλα ο Κλαφ.

  22. LandS said

    17 Έτσι την έλεγε ο Εθνάρχης.

  23. sarant said

    12 Α, σωστά

    13 Υπέθεσα πως θα έχει εκσυγχρονιστεί τώρα πια (και μη μου γράψεις «εξυνχρονιστεί»!)

    20 Το ξέρω, ειρωνικά το έγραψα.

  24. Πάνος Βλαγκόπουλος said

    20: (Πάλι ο Μέφρυ!) Η φράση ότι ο π είναι άρρητος σχολιάζει το

    του κειμένου.

  25. attikanet said

    Άραγε, η νέα Πρόεδρος έτσι υπέγραφε τις αποφάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας ή για την Προεδρία της Δημοκρατίας θέλει κάτι πιο τσαχπίνικο;

  26. # 20, 23γ

    Στην εποχή μου ο π δεν ήταν άρρητος, ασύμμετρος ήτανε !!

  27. Pedis said

  28. ap8938 said

    η μετάφραση όχι μόνο είναι κακή αλλά σε κάποια σημεία λέει το αντίθετο από αυτό που λέει ο κέλλης. π.χ. η εξάπλωσή του ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. its asymptomatic spread means we cannot contain it by asking people to stay home only when they’re feeling sick; to contain it, all of us must isolate.

  29. «υπάρχουν και καναδυό ακόμα ψηφία που δεν θα θυμάμαι»

    Ο π έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία. Έτσι δεν είναι;

  30. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από τη θρυλική Νότιγχαμ του Κλαφ των δύο κυπέλλων πρωταθλητριών αλλά του ενός πρωταθλήματος Αγγλίας και από τον σατανικό σερίφη του Νότιγχαμ, απηνή διώκτη του Ρομπέν των Δασών.
    Εν τω μεταξύ, η εφημερίς «Φιλελεύθερος» προσφέρει ένα πολύ …επίκαιρο βιβλίο του Μίλτον Φρίντμαν με τίτλο «Κράτος πρόνοιας:από το λίκνο στον θάνατο». Σαν να προσφέρεις σε περιόδο ακραίας λειψυδρίας ένα βιβλίο για τους κινδύνους των πλημμυρών. Ο φανατισμός και ο δογματισμός δεν γνωρίζουν ιδεολογικά σύνορα.

  31. Aghapi D said

    9 και ο Τσακ Νόρις επίσης 😉

  32. Pedis said

  33. LandS said

    26 👍

  34. Παναγιώτης Κ. said

    @2. Με έκανες να ανοίξω λεξικό για την ορκΩμοσία. 🙂

    @8. 🙂 🙂

    Να πω την αμαρτία μου! Μου πήρε χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι μια …υποφερτή προσέγγιση του π είναι το … ολοστρόγγυλο 3!
    Βολόδερνα με το 22/7 (εκτός βέβαια από το κλασικό 3,14).

  35. Πέπε said

    Καλημέρα

    (από: https://www.slang.gr/lemma/6761-souidiki-arabia)

    ________________________

    Οι μαζικές προμήθειες σε κωλόχαρτο δεν είναι παράλογες. Ό,τι δε χαλάει, το παίρνεις σε ποσότητες για να περιορίσεις τις εξόδους σε σουπερμάρκετ.

  36. Pedis said

    Μέχρι χτες οποιανού τούφευγε η πορδή μπροστά σε κόσμο έκανε ότι βήχει για να την καλύψει.

    Από σήμερα, το αντίστροφο.

  37. Πέπε said

    @18:

    > > Για να το θυμάμαι στο γνωστό αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρει έχω προσθέσει το ως αρμόζει ΄ή το ως πρέπει κατά περίπτωση

    Το πλήρες ποίημα (22 δεκαδικά + το ακέραιο 3):

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί,
    το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,
    παρήγαγεν αριθμόν απέραντον,
    καί όν, φεύ,
    ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

  38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Έσκασα στα γέλια με τα καλαμπούρια περί Μαρινάκη, αλλά όταν έσπευσα να τα αναδιηγηθώ σε άλλα μέλη της πολυμελούς οικογένειάς μου (ουκ ολίγα εξ αυτών ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!!..) είδα μόνο ένα αχνό χαμογελάκι. Φαίνεται πως τα κυκλοφορείτε μεταξύ σας εδώ και κάμποσες ημέρες! 🙂 [Μάλιστα, ένα από τα εν λόγω μέλη (προφανώς υπονοώντας το θετικό τεστ της κυρίας υπουργού) συμπλήρωσε χαιρέκακα: «Τώρα ξέρουμε ποιός μεταφέρει τις εντολές Του» 🙂 ]

  39. Παναγιώτης Κ. said

    Ο π ο e και πολλοί άλλοι εκτός από άρρητοι, είναι και υπερβατικοί.
    ΄Ενας υπερβατικός είναι άρρητος. Υπάρχουν όμως άρρητοι που δεν είναι υπερβατικοί. π.χ ο φ που τον συναντάμε στη χρυσή τομή δεν είναι υπερβατικός.

  40. Costas X said

    Καλημέρα.

    «Συχνά, όταν γράφω «κοροναϊός» […] τυχαίνει να κάνω πληκτρολογικό λάθος και να γράψω «κοροναϊκός», λες και είναι ομάδα ποδοσφαίρου.»

    Καλά να πάθετε, σας είχα προειδοποιήσει…

    Κορονοϊός ή κοροναϊός;

  41. LandS said

    39
    Δεν μας λες και τι είναι υπερβατικός (δεν είναι ρίζα πολυωνύμου με ρητούς συντελεστές) και ότι είναι μπόλικοι http://sprott.physics.wisc.edu/pickover/trans.html

    Και λίγοι να ήταν θα ήταν επικίνδυνο να πούμε «είναι ευάριθμοι»

  42. sarant said

    29 Ε ναι, ειρωνικά το έγραψα

    30 Πολύ εύστοχο

    36 Καλό!

    38 Ε, στα σόσιαλ κυκλοφορούν αυτά 🙂

  43. LandS said

    Σύμφωνα με το Υπουργείο πρέπει να είναι κλειστά τα «Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος» Δεν έχω πάει να κουρευτώ, να φτιάξω τα νύχια μου ή να κάνω τατουάζ και δεν ξέρω.
    Ξέρω όμως ότι παίζουν όλα τα κανάλια της τιβί. Το είδα με τα μάτια μου. Αυτά γιατί δεν συμορφώθηκαν;

  44. Νέο Kid said

    Μοι προκαλεί καταπληξιν ότι δεν ηντιλήφθησαν άπαντες το αστείο στο 9. (που δεν είναι δικό μου, αλλά ενός εμβριθους μελετητού του π, του Ριχάρδου Φεϋνμάνου)
    Ίσως τελικά να μας αξίζει ο αφανισμός από τον κόβιντ!…

  45. Παναγιώτης Κ. said

    @41.Π.χ το e είναι το όριο της ακολουθίας (1+1/ν)^ν όταν ν τείνει στο άπειρο.
    Θυμάμαι τη φράση: «Ο Hermite απέδειξε την υπερβατικότητα του e»

    Αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι μια απειροδιαδικασία συγκλίνει , μετά αναζητούμε το όριό της. Για το αν είναι ή δεν είναι υπερβατικός αριθμός θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Όπως έκανε ο Hermite.

    ( Αυτά είναι αποτελέσματα δικών μου αναζητήσεων οπότε ο διάλογος πάνω σε αυτά είναι ευπρόσδεκτος).

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλήθεια, αν τα μέτρα συνεχιστούν για μήνες, με κλειστά τα κουρεία, μάλλον θα ξαναέρθουν στη μόδα οι δεκαετίες του ’60 και του ’70. Εμένα με βλέπω σαν τον Τζίμι Χέντριξ.

  47. Costas X said

    Επίκαιρο, αλλά και λεξιλογικό. Το δημοσίευσε σήμερα στο φέισμπουκ ο Γιώργος Καγκουρίδης, στην ομάδα «Για την Κέρκυρα που αγαπάμε». Παλιός Κερκυραίος, κάποτε αρχηγός μου στους Ναυτοπροσκόπους. Δημοσιεύει τακτικά κάποια ευθυμογραφήματα, συνήθως σε πιό βαρύ τοπικό ιδίωμα.

    «Νέκρα»

    Εβγήκανε στο μπαρκόνι να ιδούνε.
    – Τώρα εκατάλαβες τι πάει να πει «όταν η γριά εγκαστρώθη, ύστερις εκλειδομανταλώθη»;
    – Εκατάλαβα.
    – Είδες νέκρα στσου δρόμους; Το ίδιο είναι.
    – Ναι, στη Στεφάνου Παδοβά, εννιά η ώρα, ήτανε οχτώ θέσεις πάρκινγκ άδειες. Τα αποκάτου καφενεία μαζώξανε και τα τραπέζια, μήτε ψυχή. Κάτι άλλα μαγαζιά κλειστά. Πού και πού βλέπεις κάνα άνθρωπο. Τι να κάνει όλος ο κόσμος μέσα;
    – Ξέρω γω; Εφοβηθήκανε και ντρουμοθήκανε.
    – Ντρουμωθήκανε, με ωμέγα, όχι με όμικρον. Ντρουμώνω είναι, εκ των εις -ωνω.
    – Γλέπεις; Τώρα οπούχεις αδειά διαβάζεις και λίγη γραμματική του Τζάρτζανου όπου έχεις να την ανοίξεις από πότε.
    – Σιγά μη διαβάσω και τα ανώμαλα ρήματα του Ρώσση.
    – Ο Ρώσσης έβγαζε μεταφράσεις, όχι ανώμαλα ρήματα.
    – Τι λες; Έβγαζε.
    – Δε θυμάσαι τίποτις.
    – Εγώ δε θυμάμαι; Τώρα θα κοιτάξω να το βρω, να στο κολλήσω στα μούτρα. Που δεν έβγαζε ο Ρώσσης… Τώρα, τώρα…
    – Εγώ κατεβαίνω να ψιωνήσω. Τί ξέρω ‘γω; Μην αδειάσουνε τα σούπερ μάρκετ.
    – Ψιωνίζω με γιώτα, είναι από τα εις -ιζω…
    – Καλά, καλά…
    – Να πάρεις και λάδι. Και κάνα κρεατικό, νάχουμε.
    – Έχεις χώρο στη κατάψυξη;
    – Δεν έχω, θα κάμω. Πάρε συ.
    – Μάλιστα.
    – Μη ξεχάσεις και τα φάρμακά σου.
    – Καφέ έχουμε;
    – Έχουμε.
    Εγύρισε μετά καμιά ώρα. Τση χτύπησε το κουδούνι.
    – Δεν είχες κλειδιά ν’ ανοίξεις και μ’ ασκώνεις;
    – Πάρε δω.
    – Ου βάροοος. Τι έφερες;
    – Απ’ όλα. Νάχουμε.
    – Και που να το βάλω όλο ετούτο το πολύ κακό;
    – Άσε απόξω αυτά που δε χαλάνε. Τα ανώμαλα ρήματα του Ρώσση τα βρήκες;
    – Όχι εβρήκα τη Γραμματική του Τζάρτζανου για τα Λατινικά. Τήνε θέλεις;
    – Όχι, δε μου χρειάεται.

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ρε παιδιά, δεν αφήνετε τα μαθηματικά, λέω γω; Αγριευόμαστε εμείς του κλασικού. Μας φτάνει ο κορονοαποτέτοιος, δεν χρειαζόμαστε και το σφίξιμο στο στομάχι των γυμνασιακών μας χρόνων. 😎

  49. Π άνος Βλαγκό π ουλος said

    23: τώρα εξηγείται το !

  50. atheofobos said

    Λίγο άνοστα τα σημερινά μεζεδάκια. Όσο για τον Μαρινάκη και τον οποιοδήποτε επώνυμο Μαρινάκη, που δημοσιοποιεί ότι είναι θετικός στον ιό, οφείλουμε ευχαριστίες γιατί έτσι ειδοποιούνται όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους να λάβουν τα μέτρα τους. Το να το κρύψει κανείς ή να κρύψει τα συμπτώματα που έχει, δεν είναι μόνο ηλίθιο αλλά και επικίνδυνο πρώτα για τους δικούς του αλλά και για τον περίγυρο του.
    Δεν είμαι σίγουρος όμως αν όλοι το έχουν κατανοήσει αυτό.

  51. Pedis said

    # 45 – Για συντροφιά στην καραντίνα

    Simmons «Calculus Gems» , κεφ. Β.17, Β.18

    https://libgen.lc/ads.php?md5=81DDE57E28E83CB5AAD853ADF1426E60

  52. 48. Έχετε δίκιο! Όντας και εγώ του κλασικού, ομολογώ ότι ήλθα στα ίσια μου, όταν διάβασα πιο πάνω (47) για Τζάρτζανο και Ρώσση (το εννοώ).

  53. spiral architect 🇰🇵 said

    Τρέμετε κλασσικάριοι, οι θετικάριοι σας ψάχνουμε!

  54. Spyros said

    Αεί 3 ο 1 θεός 4 ο 1 μέγας 5 γεωμετρεί 9… τα υπόλοιπα και εγώ δεν τα θυμάμαι…
    Παρεμπιπτόντως, ωραία αυτά τα μνημονικά «ποιηματάκια» που μαθαίναμε στο σχολείο, κυρίως στις θετικές επιστήμες. Θυμάται κανείς το «κάνε βαριά καρδιά ναύτη μάγκα …» κλπ.; Μου άρεσε πολύ τότε!

    47 Για την Κέρκυρα… θυμάμαι πόσο είχα δυσκολευτεί να διαβάσω διηγήματα του Θεοτόκη. Ευτυχώς είχα βρει μια πολύ καλή έκδοση με γλωσσάριο στο τέλος… νομίζω λεγόταν «Κορφιάτικα διηγήματα».

    Την καλημέρα μου σε όλους!

  55. Νικόδημος said

    [Απολύμανση]

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    52: Είναι σημαντικό να πατάει κανείς σε στέρεο και γνώριμο έδαφος. 👍
    Ας συνδυάσουμε, λοιπόν, κλασικό και πρακτικό μέσω της ποίησης…

    ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
    Χωρὶς τὴ μαθηματικὴ τάξη, δὲν στέκει
    τίποτε: Οὔτε οὐρανὸς ἔναστρος,
    οὔτε ρόδο. Προπαντὸς ἕνα ποίημα.

    Κι εὐτυχῶς ὅτι μ᾿ ἔκανε ἡ μοῖρα μου
    γνώστη τῶν μουσικῶν ἀριθμῶν,
    ὅτι κρέμασε μίαν ἀχτίνα ἐπὶ πλέον
    τὸ ἄστρο τῆς ἡμέρας στὴν ὅρασή μου
    καὶ κάνοντας τὰ γόνατά μου τραπέζι
    ἐργάζομαι, ὡς νά ῾ταν νὰ φτιάξω
    ἕναν ἔναστρο οὐρανό, ἢ ἕνα ρόδο.

    ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

  57. Παναγιώτης Κ. said

    Να έχεις υποχρεωθεί να κάνεις αναδιάταξη στα βιβλία σου, να αναζητάς τον Ρώσση και να μη τον βρίσκεις. Πίκρα! 🙂
    Όχι γιατί δεν μπορείς να καλύψεις αλλιώς τις γλωσσικές ανάγκες σου αλλά για το πρόβλημα της ασθενούς μνήμης για καινούργια πράγματα. 😦

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ένα τραγούδι αφιερωμένο στον φίλο μας τον Βάτμαν…

    Τι θέλεις πάλι εδώ ντυμμένος
    με τα μαύρα τούτα ρούχα,
    αφήνοντας φορμόλη στον αέρα;
    Δεν το ‘μαθες ακόμα το μάθημα;
    Αφού στο ‘παμε: «Δε θα πεθάνουμε
    ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη!»

  59. Γ-Κ said

    Σχετικά με τον Πολυχρόνη, ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στον ΠΑΟΚ… μέσα. Ίσως και χάρη στον ΠΑΟΚ να έμαθε και το χαρτί υγείας. 🙂

    ——————————————

    Εκσυγχρονισμός η γραφή «-νχ-«!!!
    (Πάμε παρακάτω.)

  60. […] Σήμερα έχουμε 14 Μαρτίου, δηλαδή 03/14 με την αμερικάνικη σημειογραφία, και γι’ αυτό η σημερινή μέρα έχει χαρακτηριστεί “μέρα του πι” (3,14159 -υπόψη, δεν τελειώνει εκεί, υπάρχουν και καναδυό ακόμα ψηφία που δεν θα θυμάμαι). Να ονομάσουμε λοιπόν έτσι το καθιερωμένο σαββατιάτικο άρθρο μας γιατί αν τ’ονοματίζαμε από την επικαιρότητα θα έβγαινε πολύ μακάβριο. Μοιραία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/14/meze-418/ […]

  61. ΓΤ said

    #54 Για την ηλεκτροχημική σειρά των μετάλλων (Li, K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Co, Ni…) είχαμε πλάσει το «Ηλίθιο, και βάσανα μάγκας αλήτης, μάνα, ζητάω χρήμα, φέρε κόσμο, Νίκο» 🙂

  62. ΓΤ said

    Καμαρώστε σημερινό αθλητικό πρωτοσέλιδο… http://www.sport-fm.gr/newspapers/sportime/latest/

  63. sarant said

    47 Καλό!

    61 Ε, αυτό δεν το είχαμε εμείς!

    Νικόδημος θα απολυμανθεί.

    Θα λείψω για κάμποσο

  64. Avonidas said

    Όλα εδω πληρώνονται:

  65. Πουλ-πουλ said

    Μα τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αλγεβρικός λογισμός. Χάθηκε κανένας γεωμετρικός τόπος του Ευκλείδη; Έτσι θα γεφυρωθεί και το χάσμα κλασικού-πρακτικού.

  66. Εμείς που παραβλέπαμε λίθιο και ασβέστιο λέγαμε «Και βάσανα μεγάλα, μάνα ζητώ χρήματα φέρε»

  67. Παναγιώτης Κ. said

    @65. Μην ξεκινάς από τα πολύ δύσκολα.
    Ζήτα γεωμετρικές κατασκευές!
    Να μια απλή για τους κλασικούς όμως.
    Φτιάξαμε ένα κύκλο με ένα ποτήρι και ψάχνουμε το κέντρο του.
    (Προσοχή! Να μην διαβάσω κάτι του τύπου …φέρνω δυο διαμέτρους διότι για να φέρεις μια διάμετρο πρέπει να ξέρεις το κέντρο το οποίο…ψάχνουμε 🙂 )

  68. Jorge said

    τούτο το παρακάτω , ηταν ο μεγάλος μου ελκυστής.

    Η σταθερά λεπτής υφής είναι μια θεμελιώδης αδιάστατη φυσική σταθερά που χαρακτηρίζει την δύναμη της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα α.

  69. gak said

    «Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθεί την ορκωμοσία και ο σύντροφός της, επίσης νομικός, Παύλος Κοτσώνης». Σύντροφος σημαίνει απαραίτητα σύμφωνο συμβίωσης;

  70. leonicos said

    Για το π
    Φυσικά το αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί, το είχαμε μάθει στο σχολείο

    Κάποιος όμως, πολύ παλιά, μου έδωσε ένα γελλικό μνημοτεχνικό: Que j’ aime a faire apprendre un mot utile au sage 3,141592352 και κατόπιν ακολουθούσε μια σειρά αρχαιοελληνικήν ονομάτων σε γαλλική μεταγραφή, που είναι φυσικά αδύνατο να θυμηθώ.

    Εκέινο που δεν ξέρω, και μη γελασετε, εκτός από τον Τζι που πρέπει να γελάει πότε πότε μια και ο ΠΑΟΚ δεν του δίνει πολλές ευκαιρίες,
    δεν θυμάμαι = δεν είχα ποτέ φροντίσει να καταλάβω, πώς βγαίνει. Είναι το 22/7 που είδα σε κάποιο σχόλιο;

    Και τι είναι το 22 και το 7;

  71. Πέπε said

    67

    Να δοκιμάσω; Κανόνας και γνώμονας επιτρέπονται, έτσι;

    Τραβάω με τον χάρακα μια εφαπτομένη, και την κάθετή της στο σημείο που εφάπτεται του κύκλου. Μετά άλλη μία εφαπτομένη, οπουδήποτε, και ξανά την κάθετη. Εκεί που τέμνονται οι δύο κάθετες δε θα είναι το κέντρο;

  72. Διπλώνουμε το χαρτί (βλέποντας να συμπίπτουν τα δύο ημικύκλια) δύο φορές

  73. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Στα αγγλικά του Μαρινάκη υπάρχει και η χρήση του good ως επιρρήματος (I feel good). Η χρήση αυτή υπάρχει, κυρίως στον προφορικό λόγο, αλλά ο διάσημος Άγγλος γλωσσολόγος Sir George Babiniote επισημαίνει ότι δεν είναι ορθή για τους προσεκτικούς ομιλιτές

  74. 74 Σχόλιο με βίντεο του Τζέιμς Μπράουν σε 3… 2… 1…

  75. dryhammer said

    71. Επειδή με το μάτι δεν είναι και τόσο σίγουρο πως η εφαπτομένη είναι εφαπτομένη (δλδ κάθετη στην ακτίνα στο σημείο επαφής), φέρνεις δυό χορδές όπου νάναι (όχι παράλληλες) και τις μεσοκαθέτους τους. Τέμνονται στο κέντρο.

    Ή μια χορδή, τη μεσοκάθετό της, και τη μεσοκάθετο της μεσοκαθέτου (που την αντιμετωπίζεις σαν χορδή πια). Τέμνονται στο κέντρο και αν ενώσεις τα σημεία που οι δυό μεσοκάθετες τέμνουν τον κύκλο, έχεις κι ένα τετράγωνο bonus.

  76. Πουλ-πουλ said

    67, 71, 72
    Αφήνω στον Παναγιώτη Κ. την απάντηση.
    Ένα άλλο ωραίο θέμα, που γεφυρώνει την κλασική παιδεία της αρχαιογνωσίας με τα μαθηματικά, είναι η χάραξη των υπέρλεπτων καμπυλών στους αρχαίους ελληνικούς ναούς. Και για τους μηχανικούς, ο τρόπος υλοποίησής τους.

  77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας καὶ ὑπεμονή.

    » Mια ακλισιά σε αθλητική είδηση: Στην εθνική Μαρόκο ο Ελ Αραμπί.

    Τό ᾿γραφε κι ὁ Καββαδίας στὸ Black and White.

    Μάτι ταραγμένο μάταια σὲ κρατῶ
    στὸν καιρὸν ἀπάνω του Σιρόκου
    Δούλευε τὸ φτυάρι, μαῦρε τοῦ Μαρόκου
    ποὺ μασᾶς βοτάνια γιὰ τὸν πυρετό.

  78. leonicos said

    Στο μηχανάκι, 22/7 βγάζει 3,142 ενώ το π έχει 1 τι γίνεται;

  79. leonicos said

    Εμένα δεν μου απαντάει κανείς; Όλοι με τον Τζι είστε;

  80. Pedis said

    Τη διακίνηση από φαρμακεία διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, αμφιβόλου ποιότητας, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον ΕΟΦ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

    Το λαικό κίνημα και η Αριστερά απαιτούν τεστ για όλους …

    σε ενιαία τιμή …

    και η ξεφτίλα δωρεάν.

  81. Πουλ-πουλ said

    79
    Ναι, αλλά μετά το 1 έχει 5&9, δηλ. κατά προσέγγιση 2.

  82. dryhammer said

    78,79. π=3,14159…. οπότε ψιλοστρογγυλεύοντας, 3,14159… –> 3,1416 –> 3,142 δλδ περίπου 22/7 που είναι μια χαρά.
    Καμιά φορά σε ασκήσεις φυσικής, δέχεσαι και ότι π^2=10 κλπ.

  83. Pedis said

    Στην εποχή των ρουσφετιών και του βολέματος φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη ο πρώην αλευροβιομήχανος και Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κώστας Λούλης, η σύζυγος του οποίου Ελένη Τζελέπογλου διορίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως μετακλητή
    υπάλληλος στο υπουργείο Τουρισμού.

    Προβλέπεται να πέσει πολλή δουλειά φέτος στον τουρισμό και το τίμ ενισχύεται πάνω στην ώρα …

  84. voulagx said

    Για να μην έχουν παράπονο οι κλασσικάριοι, Τα βόδια του Ήλιου , ένα ποιητικό πρόβλημα του Αρχιμήδη. 🙂

  85. Τα άχρηστα εισαγωγικά του Μαρινάκη, μπορεί να του χρησιμεύσουν για να επικαλεστεί ιατρικό λάθος στη διάγνωσή του, τώρα που όλα τα δικαστήρια αναβλήθηκαν.

  86. voulagx said

    #74: …0 ίνα πληρωθή η γραφή σου. 🙂

  87. spiral architect 🇰🇵 said

    Δεν είναι μεζεδάκι, είναι μια ευγενική προσφορά ενός θετικάριου.

  88. 87 Είναι και λίγο μεζεδάκι διότι ο μύθος μιλάει για τον εφευρέτη του σκακιού και την τιμή που ζήτησε από το βασιλιά, έτσι ήξερα εγώ τουλάχιστον.

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μην τσιμπάτε στις Σειρήνες των θετικάριων. Κρατήστε ψηλά το λάβαρο των κλασικάριων, αδέρφια. Σκασίλα μας πού είναι το κέντρο του κύκλου. 😎

  90. Spyros said

    #61 : Κάνε βαριά καρδιά ναύτη μάγκα, αλλά μη ζητάς χρήματα φέτος, πριν η κούραση αγγίξει το χρυσό.

  91. Παναγιώτης Κ. said

    @71.Απάντησε ο #75.

    @72. Δεκτόν!

    @75. Εσύ είσαι του κλασικού; Για του πρακτικού σε κόβω. 🙂
    Αυτή την απάντηση δίνω και εγώ.

    @78. Για προσέγγιση μιλάμε Λεώ.

    Και επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε…γεωμετρώντας, τι είναι το «αλφαδομάτι»;
    Μη το συγχέετε με το αλφαδολάστιχο.
    Δεν το λέω αμέσως γιατί θέλω να διαπιστώσω εάν είναι γνωστή η λέξη.
    Όταν την πρωτάκουσα γέλασα αλλά μετά την περιέλαβα στο λεξιλόγιό μου και την χρησιμοποιώ όταν π.χ με βάζει η γυναίκα μου να κρεμάσω κάποιο κάδρο στον τοίχο. 🙂

  92. ΓιώργοςΜ said

    Παιδιά μη δίνετε θάρρητα στους κλασικάριους, θ’ αρχίσουν τις μετοχές παρακειμένου μέσης φωνής του θέτω και θα γίνουμε από εκατό χωριά…

  93. Δεν θα σας ζητήσουμε ευκτικές… πείτε μόνο πότε έγινε η μάχη του Μαντζικέρτ να δω κάτι.

  94. ΣΠ said

    Στην αρχική έκδοση του 1981 του μυθιστορήματος του Dean Koontz ο θανατηφόρος ιός ονομαζόταν Gorki-400. Το όνομα άλλαξε σε Wuhan-400 στην έκδοση του 1989 και ο κακός του μυθιστορήματος που κατασκεύασε εργαστηριακά τον ιό άλλαξε από την ΕΣΣΔ στην Κίνα. Ίσως λόγω των αλλαγών που συνέβαιναν τότε στην ΕΣΣΔ.
    Επιπλέον η εικόνα περιέχει και μια λαθροχειρία. Το απόσπασμα που γράφει «In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout the globe…» δεν είναι απο το μυθιστόρημα του Koontz αλλά από το βιβλίο «End Of Days: Predictions and prophecies about the end of the world” της Sylvia Browne.

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>η καινούργια μας Προέδρισσα
    κατά το πάπισσα και βασίλισσα! Να αλαφραίνει το *πρόεδρος*, νόμιμο μεν, κάπως ασύμβατο με το *Κατερίνα* δε 🙂

    89 Γιάννης Κ.>>Σκασίλα μας πού είναι το κέντρο του κύκλου.
    Είμεθα εκκεντρικοί αφού 🙂

  96. Παναγιώτης Κ. said

    Θα δώσω δύο χρονολογίες. 1071 ή 1024.

  97. Νέο Kid said

    93. Κοίτα, χρόνια δε θυμάμαι ( λέω μεταξύ 1000 και 1100) θυμάμαι όμως ότι ο καημένος ο Νίκος ο Βασταρδής έχασε απ τους τουρκαλαδες και τον τύφλωσαν οι δικοί του. Σωστός;

  98. Μπράβο!

  99. Παναγιώτης Κ. said

    Πειράζει που θα λέω «η πρόεδρος» ; 🙂

  100. ΣΠ said

    91
    Να εκτιμάς με το μάτι αν κάτι είναι ίσιο;

  101. Παναγιώτης Κ. said

    Επί τη ευκαιρία: Υπάρχει Κέντρο στον Σύριζα και αν ναι ποιός είναι ο Κύκλος των ονομάτων που απαρτίζουν το Κέντρο;

  102. Νέο Kid said

    Δεν το έχω ξανακούσει το αλφαδομάτι αλλά εικάζω ότι είναι η σταγόνα ρευστού που δεικνύει την οριζοντιότητα ή την κατακορυφισιμότητα ( μην πει κανείς «καθετότητα»! Θα τον στείλω παρά τω Δύτη για ταχύρυθμα στη σελτζουκική τέχνη …😀)
    Τι άλλο θα μπορούσε να είναι…

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τις χρονολογίες τις βρίσκουν γκουγκλάροντας. Τι θέλει, όμως, να πει ο Σεφέρης με τον στίχο του «Κράτησα τη ζωή μου κατά το πλάγιασμα της βροχής»; Εδώ σε θέλω, κάβουρα…😎

  104. Παναγιώτης Κ. said

    @100. Ναι αυτό είναι.
    Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να μην ενοχλείται το μάτι.

  105. νεσσίμ said

    για να συμμαζεύονται οι του πρακτικού..
    ο πατριάρχης Γρηγόριος έχει αποφανθεί:

    «…εις τας ομιλίας των βάρβαροι , εις τας γραφάς των σόλοικοι, εις τά της
    θρησκείας ανίδεοι , εις τα ήθη παράφοροι και διεφθαρμένοι ,
    εις τα πολιτεύματα επιβλαβείς , και άσημοι πατριώται ,
    και ανάξιοι της προγονικής κλήσεως…»

    Μέλισσα, η εφημερίς ελληνική 1820
    https://books.google.gr/books?id=BNJGAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=el

  106. … ζήτησε να μην την αναφέρουν «Αικατερίνη» αλλά «Κατερίνα …

    Έτερον αικάτερον

  107. Παναγιώτης K. said

    Όχι δεν οφείλεται στον κορονοϊό το ρίγος μου!

  108. Νέο Kid said

    Δεν υπάρχει αλφαδομάτι. Υπάρχει μάτι αλφάδι , χέρι αλφάδι (στο μπιλιάρδο) ή αλλως «βρωμόχερο» και πόδι αλφάδι στη μάππα ( τελευταίο αλφάδι που πάτησε τα άθλια ελληνικά γήπεδα , ο συνάδερφος Παρης Γεωργακοπουλος του Παναθηναϊκού )

  109. … Επίσης, το «I discipline to the doctor’s instructions» μου φαίνεται λάθος. …

    Σαφώς, αλλά αναρωτιέμαι μήπως το «myself» στο υποτιθέμενο «I discipline myself» έχει φύγει ως ευκόλως εννοούμενο, όπως, πχ, στο «I shave (myself)» και παρόμοια.

  110. Νέο Kid said

    Πάντως , και στα εντελώς σοβαρά, η ποίηση ειδικά και τα μαθηματικά δεν διαφέρουν!
    Η ποίηση είναι αλήθειες που δεν αποδεικνύονται και τα μαθηματικά αλήθειες που (ενίοτε! Όχι πάντα) αποδεικνύονται.
    Άσε δε που έχουν και τη μεγάλη ομοιότητα ότι ούτε την ποίηση ούτε τα μαθηματικά τα καταλαβαίνεις ποτέ αληθινά! Απλώς τα συνηθίζεις….

  111. Νέο Kid said

    106. Θα πάει και επίσημη επίσκεψη στο Κατερίνενμπουργκ… 🙂

  112. Πάνος με πεζά said

    Προέδρισσα ! Χειρότερα από γύφτισσα την έκανες τη γυναίκα !

  113. # 70

    Λεώνικε, θυμάσαι λάθος, π = 3,1415926…, όχι mot =3, μήπως είναι devoir = 6 ;;

  114. voulagx said

    #97: Νιου Κιντ, το 1071 δεν εχασε απλως ο Ρωμανος, τον επιασε αιχμαλωτο ο Αρπλαν:

    Όταν παρουσίασαν τον αιχμάλωτο Ρωμανό Δ’ μπροστά στον Αλπ Αρσλάν, ο δεύτερος δεν πίστευε ότι αυτός ο γεμάτος αίματα σακατεμένος άνδρας, ήταν πράγματι ο παντοδύναμος Βυζαντινός Αυτοκράτορας. Μετά την επαλήθευση των στοιχείων του αυτοκράτορα, (παραδίδεται ότι) έγινε μεταξύ τους ένας διάλογος ο οποίος έμεινε στην ιστορία:

    Αλπ Αρσλάν: «Τι θα έκανες, αν ήμουν εγώ δικός σου αιχμάλωτος;»
    Ρωμανός: «Θα σε σκότωνα, ή μάλλον θα σε εξέθετα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.»
    Αλπ Αρσλάν: «Η τιμωρία μου είναι πολύ χειρότερη… Σε αφήνω ελεύθερο…»

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Προτελευταίος. Τελευταίος ήταν ο Τσιάρτας. Από κει και πέρα, οι Έλληνες «πασαδόροι» δεν πετυχαίνουν μαμούθ στο δέκα μέτρα.

  116. ΓιώργοςΜ said

    Τη χιλιετία του Ματζικέρτ θα την πετύχαινα, ίσως και τον αιώνα, αλλά με προκάνανε…

  117. # 110

    Πάντως υπάρχει και κάτι αλλο που είναι αλήθειες που αποδεικνύονται κάποια λίγες χρονιές- όχι πάντα

    Κι αυτό δεν το καταλαβαίνουν αληθινά οι απ’ έξω αλλά το συνηθίζουν, πλην του Κουβάτσου (για να γίνω πιο σαφής ! ) 🙂 🙂

  118. ΓΤ said

    #70 είναι η γνωστή διοφαντική προσέγγιση (βέβαια, αργότερα, 22/7>π)

  119. 44,
    Κιντ, duly noted 🙂

    Μπόνους:

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    117: Συγκεκριμένα, δύο φορές κάθε αιώνα. 😉

  122. 67, … Φτιάξαμε ένα κύκλο με ένα ποτήρι και ψάχνουμε το κέντρο του. …

    Αυξομοιώνουμε το άνοιγμα του κουμπάσου (διαβήτη), μέχρι να μπορεί να κάνει ακριβώς έξι βήματα στην περιφέρεια. Θυμάμαι που μού έλεγε ο πατέρας μου πως την μέθοδο την χρησιμοποιούσαν οι βαρελάδες όταν έκαναν επιδιορθώσεις στα βαρέλια πριν μπει ο μούστος για το κρασί.

  123. Χαρούλα said

    Φίλε, φίλε, είσαι εδώ; 🤣

  124. Θανάσης60 said

    Με το κλείσιμο των σχολείων και το τι μέλλει γενέσθαι, χορτάσαμε (εκτός από την υπόσχεση διά μιάς υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης!) με την χρήση τής λέξης «επέκταση» για να δηλωθεί η παράταση του σχολικού έτους. Πρώην σύμβουλοι, συνδικαλιστές, ποικιλώνυμα γραβατόποδα, μέχρι και η σεβάσμια αρίστη υπουργός μας παιδείας το ξεχείλωσε. Ας της πει κάποιος (όπως δις ευγενικότατα προσπάθησε η κ. Μαυραγάνη στη πρωινή εκπομπή «Συμβαίνει τώρα») ν’ ανοίξουν και κανένα λεξικό. Κι ας μείνουν στην μπάντα ύμνοι στην ακυρολεξία, με την επίκληση μεταφορικής ή άλλης χρήσης.

  125. ΓΤ said

    Ωραίες εικόνες… Χασάπηδες με μάσκα, ουρές αβέρτα σε ΑΒ και MarketIn, καμία πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο, καρότσια τίγκα στο χαρτί υγείας (μην και πάει γόνα η αφόδευση), θερίστηκαν οι καφέδες, στη βομβαρδισμένη Φωκίωνος κάθονται με τον καφέ χαρτοποτηράτο όλοι σε πηγαδάκια, φούμα και παρλάτο, ψηλά στο σχολείο όλη η τρίτη ηλικία στα παγκάκια, του Έλληνος ο τράχηλος μπλα μπλα… Έκθεσις στον εκθέτη διασποράς…

  126. Νέο Kid said

    122. 67. Ωραίο κύριε καθηγητά! Βέβαια, για κυκλο on paper νομίζω πιο απλό και σίγουρο να φέρουνε δυο τυχαίες χορδές και τις αντίστοιχες μεσοκαθετες.

    Μπαη δε γουεη , στο βαρελίσιο γιατί να παιδευτουμε με εξάγωνο και να μην κάνουμε τετράγωνο;

  127. 70, … Είναι το 22/7 που είδα σε κάποιο σχόλιο;
    Και τι είναι το 22 και το 7; …

    Ο Αρχιμήδης είχε ήδη αποδείξει ότι το π είναι ανάμεσα στο 22/7 και 220/71.

    Η σύγχρονη τιμή για το 22/7 (ακριβότερη αλλά όχι ακριβέστερη) είναι 24/7, όταν ο κύκλος (εργασιών) είναι around the clock.

  128. 126,
    Στο βαρελίσιο ήθελε ο βαγενάς να βρει την ακτίνα του κύκλου (δεν θυμάμαι για ποιον κατασκευαστικό λόγο – πιθανόν χάραξη κύκλου για καπάκι), οπότε η πλευρά του εγγεγραμμένου κανονικού εξαγώνου είναι ακριβώς ίση με την ακτίνα του κύκλου.

  129. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Λιγες σκεψεις για τον π
    1. Ειναι στο προσκηνιο συνεχως ,απο την αρχαια Αιγυπτο μεχρι σημερα που υπερυπολογιστες καταναλωνουν
    ισχυ και χρονο για τον υπολογισμο των ψηφιων του (εδω κολλαει μαλλον το σχολιο #9 του Κid για το six nines in pi , Feynman point) .

    2. Ειναι αρρητος και υπερβατικος , δυο απλες λεξεις που κρυβουν παρα πολυ μοχθο και περισσεια ιδιοφυους μαθηματικης σκεψης.

    3. Στη μορφη 3.14159… ειναι ενας ασχημος και ατσουμπαλος αριθμος ομως οι σειρες για τον υπολογισμο του
    ειναι κομψοτατες και σικατες (!).Οπως και η αναπτυξη του σε συνεχη κλασματα .

    4. Παρολο τον απλο (αρχικο ) ορισμος του ,αυτος ο ατιμος χωνει την ουρα του παντου ,απο το πολυ μικρο (σε λυσεις της εξ. Σρεντινγκερ ) μεχρι
    το πολυ μεγαλο (εξ. πεδιου Αινσταιν).Γενικά μπορει να πει καποιος οτι αυτος ο αριθμος ειναι γκεστ σε ολα σχεδον τα μαθηματικα

    Οσο για την απορία του Λεωνικου #70 η απάντηση βρίσκεται στους υπολογισμούς του Αρχιμηδη για τον π ,τους οποίους έκανε με εγγεγραμμενα και
    περιγεγραμμενα κανονικα πολυγωνα σε κυκλο. Μια ωραια αναπτυξη με ακολουθιες ειχε ο Πανακης στη γεωμετρια της Ε Γυμνασιου.

  130. Χαρούλα said

    # 126, 128. Να πω κάτι που σκέφτηκα;;;; Μπορεί να είναι χαζομάρα…
    Ίσως επειδή ήταν ευκολότερος ο υπολογισμός εξαγώνου από τετράγωνο, χωρίς εργαλεία. Αν οι πλαϊνές «φέτες» των βαρελιών είναι 18, εξάγωνο υπολογίζεται, τετράγωνο όχι.

  131. Νέο Kid said

    131. Καθόλου χαζομάρα Χαρουλα! Very plausible! Το βασικό πλεονέκτημα του εξάγωνου όμως είναι αυτό που λέει ο Μιχάλης . Με ουσιαστικά μία μέτρηση trial and error βρίσκεις αμέσως την ακτίνα ,χωρίς άλλη μέτρηση και διαίρεση.
    Κάποτε είχα διαβάσει ένα ωραίο άρθρο Ισπανών μαθηματικών για την αποκαλούμενη «παγίδα». Τις 9 πλευρές της Αλάμπρα. Τέλειο κανονικό ενιαπλευρο , αλλά έλα που -όπως ξέρουμε σήμερα χάρη στον Γκαους- η Ευκλείδεια κατασκευή του με κανόνα και διαβήτη είναι αδύνατη!
    Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πώς ακριβώς σκέφτηκαν κι εργάστηκαν οι Άραβες τεχνίτες για να το πετύχουν. Εικάζω εγώ μια trial and error μέθοδο , αναλογη με τους μαστόρους βαρελαδες του Μιχάλη.
    Όπως και ναχει , αυτά τα όμορφα πράγματα δείχνουν ότι τα μαθηματικά ΔΕΝ είναι απλά «ανακάλυψη» προϋπαρχουσών προαιώνιων αληθειών, αλλά σε μεγάλο βαθμό «δημιουργια» και έμπνευση. Γι αυτό τα αληθινά σπουδαία μαθηματικά εμπεριέχουν πάντα συναίσθημα και τέλος πάντων πολύ λιγότερη «ψυχρότητα» και αυστηρότητα από αυτή που νομίζει ο μέσος άνθρωπος.

  132. Νέο Kid said

    Για όσους δεν το έχουν υποψι , ο πιο εκπληκτικός κι απρόσμενος τρόπος εύρεσης του π ( με απείρως καλή ακρίβεια , ανάλογα την υπομονή που έχει κανείς να ρίχνει βελόνες στο χαρτί 🤪) είναι η βελόνα του Μπουφόν!
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Buffon%27s_needle_problem

  133. ΓΤ said

    Για να το ελαφρύνουμε, ας συνδέσουμε με κάποιον τρόπο τον Νικοκύρη και τον αριθμό π. Πάμε λοιπόν: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Νικοκύρης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1959, όθεν και το string αριθμών 02111959. Η συγκεκριμένη σειρά αριθμών απαντά άπαξ στα πρώτα 200.000.000 ψηφία του δεκαδικού μέρους του π, με αρχή το 168.726.364-ο ψηφίο. Δείτε το string του Νίκου και τα στρινγκάκια (αριθμών) που το πλαισιώνουν στο https://www.angio.net/pi/ 🙂
    Βρήκατε το γενέθλιο στρινγκάκι σας εκεί μέσα;

  134. Νέο Kid said

    Εγώ πάντως , περιμένω το Δύτη να μας πει τι ιδιαίτερο ( ως «δείκτης») έχει το Ματζικέρτ! 🙂
    Επειδή ίσως είναι η αρχή του τέλους του Βυζαντίου; (Αν ισχύει δηλαδή αυτό, και δεν λέω ανοησίες …)

  135. ΓΤ said

    #133 Ένα πρόβλημα που ο Αθανάσιος Παπούλης (https://en.wikipedia.org/wiki/Athanasios_Papoulis) αγαπούσε πάρα πολύ να το παρουσιάζει 🙂

  136. ΣΠ said

    9
    Κιντ, αφού ξέρεις όλα τα ψηφία του π, πες μας το ποσοστό εμφάνισης κάθε ψηφίου.

  137. 132,
    Είχα παρατηρήσει στο ΦΒ παλιότερα, σε καλλιτεχνική φωτογραφία καλής φίλης από ταξίδι στο Τόκιο όπου έμενε ο γιος της, ότι στην φωτογραφία συνυπήρχαν πάτερν από ένα κανονικό δεκατετράγωνο (2×7, μη κατασκευάσιμο) και ένα πεντάγωνο. Είχε φανεί έκπληκτη!

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να ρίξω λίγο λάδι στη (μαθηματική) φωτιά.
    Ποιος έχει δίκιο;
    https://twitter.com/Gerogriniaris/status/1238815406904803328

  139. Νέο Kid said

    137. Α! Το π είναι Έλληνας ! Άρα αποκλείεται οπωσδήποτε να είναι νορμάλ! 🤪😘

  140. ΓΤ said

    Τι να ελαφρύνουμε… Οι Αθηναίοι πήγαν στις παραλίες https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-apisteyti-symperifora-ekleisan-ta-kafe-kai-oi-athinaioi-pigan-paralia.7602024.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1
    Πάμε για… στρατιωτικό νόμο

  141. 135 Τίποτα, στην τύχη τόπα. Είπα να μη βάλω καμία ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    142: Αυτοί βάζουν δύσκολα. Εσύ τους βάζεις από τετάρτη δημοτικού τα κατσικοπόταμα;
    Πώς σώθηκαν, κύριοι, οι αιχμάλωτοι Αθηναίοι από τα ορυχεία των Συρακουσών;

  143. Y. G. said

    @35
    » Οι μαζικές προμήθειες σε κωλόχαρτο …»

    Arsemageddon λεμε το φαινομενο στην Ολλανδια.

  144. voulagx said

    “Η ιστορία του π” Διπλωματική εργασία

  145. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    69 Μπορεί και να σημαίνει ότι συζούν χωρίς απαραίτητα να έχουν κάνει σύμφωνο

    73-74 🙂

    78 Είναι μια καλή προσέγγιση του π το 22/7

    88 Ισχύει

    94 Α, μερσί!

    106 Και η πλάκα είναι πως το όνομα Αικατερίνη μπορεί οντως να προέρχεται από το εκάτερος.

    112 Όχι από βασίλισσα;

    124 Δίκιο έχετε

    134 !!

    141 Αν δεν είναι κοντά ο ένας στον άλλον δεν είναι κακή ιδέα η παραλία. Κι εγώ πηγαίνω (μόνος κι έρημος) στα δάση και στα βουνά.

    144 Πολύ καλό

  146. Pedis said

    Το κουβανικό αντιιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του νέου κορωνοϊού και περίπου 15 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να το αγοράσουν, ανέφεραν σήμερα ειδικοί στην Κούβα, η οποία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες.

    https://www.imerodromos.gr/koyva-polles-chores-zitoyn-to-antiiiko-farmako-poy-chrisimopoieitai-stin-kina-kata-toy-koronoioy/

    Η πραγματική τραγωδία στη Δύση δεν είναι ότι δεν έχει μείνει μάσκα στην ελεύθερη αγορά ή ότι δεν θα υπάρχουν συσκευές οξυγόνου για όλους στα νοσοκομεία δηλ. για οσους πέσει στον κλήρο κρεββάτι,

    αλλά οι αυτόχειρες και οι καταρρακωμένοι επιζήσαντες αν για κάποιο λόγο κοπεί το ίντερνετ κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

  147. Πέπε said

    @μαζικές προμήθειες σε κωλόχαρτο:

    Κοιτάξτε, εγώ έκανα μαζικές προμήθειες σε όσα είδη μπορούσα. Το σουπερμάρκετ είναι από τους πολυσύχναστους χώρους που δε θα μπορέσω εύκολα να αποφύγω, οπότε θεώρησα καλό να το αποφύγω μ’ αυτό τον τρόπο: όχι κάθε μέρα (είναι και 10 μέτρα από το σπίτι μου, συνήθιζα να πετάγομαι για πλάκα), ψώνια για πολύ καιρό.

    Το στερεότυπο με το Τσέρνομπιλ, που όλοι άδειαζαν τα ράφια, όλη μου τη ζωή το κορόιδευα. Έκρινα ότι ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω κι αυτό, γιατί όλα στη ζωή πρέπει να τα δοκιμάζεις. Δεν ήταν εύκολο. Δεν μπορείς να καταρτίσεις λίστα με οτιδήποτε ενδέχεται να χρειαστείς, από τρόφιμο, απορρυπαντικό, χαρτικό, σαπουνοειδές κλπ., ιδίως όταν σου ‘χει γίνει συνήθεια τόσο καιρό ότι έλα μωρέ, κι αν λειφτούμε, δίπλα είναι το σουπερμάρκετ, πεταγόμαστε και το παίρνουμε. Δεν έχω αυτόματα στο μυαλό μου πόσο έχει μείνει από το κόκκινο πιπέρι και πόσο από το πράσινο, έκανα μια λίστα όπως μπορούσα.

    Είχε και μερικούς ακόμη που έμοιαζαν να το ‘χουν σκεφτεί σαν εμένα. Σαφώς όχι όλοι. Δεν επικρατούσε πανικός, δεν είχε άδεια ράφια, μόνο τα πορτοκάλια είδα (για πρώτη φορά) να έχουν τελειώσει.

    Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι οπωσδήποτε σωτήριο μέτρο. Αλλά όπως και να ‘χει, την επόμενη φορά που θα πάτε θα τελειώσετε μερικά δευτερόλεπτα πιο γρήγορα γιατί δε θα ‘μαι κι εγώ ανάμεσα στο πλήθος που σας καθυστερεί.

  148. tryfev said

    1. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Πιστεύω πως θα είναι μια εξαιρετική Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νοικοκύρη, ξέρεις τις απόψεις μου για τα καινοφανή θηλυκά ουσιαστικά εις -ισσα, -τρια και (λιγότερο) -ινα. Χρησιμοποιώ μόνο τα «παλαιόθεν» καθιερωμένα. Και ως παλιός γαΐδαρος (σκόπιμη η παραλλαγή) αδυνατώ ή/και αρνούμαι να αλλάξω περπατησιά.

  149. sarant said

    148 Πάντως και στην Εσπερία τα σουπερμάρκετ (σε Μπενελούξ και Γαλλία που ξέρω) τα έχουν καταλάβει εξ εφόδου οι πολίτες και τα έχουν αδειάσει.

    Σήμερα που πήγα διάφορα είδη είχαν τελειώσει ή έμεναν μόνο τα βιολογικά (πχ μακαρόνια) ή τα περίεργα.

  150. 2 σουπερμάρκετ μάλιστα

  151. Νέο Kid said

    https://images.app.goo.gl/a1vzF3Q8PaAPWWuA8

  152. Χαρούλα said

    #148 Πέπε τι ωραία λέξη το «λειφτούμε»! Πρώτη φορά την συναντώ. Και την βρίσκω ποιητικότερη του …μας λείψουν.

  153. Μέχρι να γράψω το 151, είχαν μπει κάτω από το 148 δυο σχόλια 🙂

    Επιδημίες, Νιούτον και πι

  154. Μαρία said

    Η κυρία: Καθηγήτρια και ιδιοκτήτρια της σχολής Μαγείας-Μεταφυσικής και Μαντικής Τέχνης στην Ελλάδα. Με καταβολές από τη Μικρά Ασία, γόνος οικογένειας προσφύγων, γνωρίζει 5 ξένες γλώσσες και έχει ταξιδέψει σε πολλά κράτη για να ενστερνιστεί τη μαγική παράδοσή τους.
    Ιδιοκτήτρια και παρουσιάστρια στο κανάλι Kismet Channel με εκπομπές μεταφυσικής και συμβουλών σχέσεων. Τελείωσε στην Αθήνα την Ιατρική σχολή Αθηνών και ασχολείται με τον τομέα της πρακτικής μεταφυσικής και αλχημείας τα τελευταία 15 χρόνια ενεργά.
    https://www.kismet-portal.com/?team_member=%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D

  155. Πέπε said

    Βλέπεις Χαρούλα; Θα μπορούσε κι ο ΠΘ να πει «η πολιτική μας ζωή λείβγεται / λείφτηκε μια συνετή φωνή» αντί στερήθηκε. 🙂

    (Γενικώς δεν έχει προσεχτεί αρκετά το ζήτημα των ρημάτων που αλλάζουν ελαφρώς νόημα στους χρόνους του αοριστικού θέματος σε σχέση μ’ εκείνους του ενεστωτικού. Στερήθηκε σημαίνει έχασε, ενώ στερείται σημαίνει ότι το είχε χαμένο από παλιά ή κι ότι δεν το είχε ποτέ. Το φαγητό ψήθηκε = ολοκλήρωσε το ψήσιμο, ενώ ψήνεται δεν σημαίνει ολοκληρώνει το ψήσιμο. Συμβαίνει με πάρα πολλά ρήματα, με άλλοτε μεγαλύτερη κι άλλοτε μικρότερη διαφορά στη σημασία.)

  156. 38 νέα κρούσματα, 228 το σύνολον, συνιστάται ψυχραιμία, σήμερα είναι π’s day, not …

  157. Y. G. said

    «Στερήθηκε σημαίνει έχασε, ενώ στερείται σημαίνει ότι το είχε χαμένο από παλιά ή κι ότι δεν το είχε ποτέ. »

    Tι ωραιο παραδειγμα!

  158. 142 Έπρεπε να βάλεις τη μάχη του Αΐν Τζαλούτ να γίνει σφαγή 🙂

    Νικοκύρη, αυτό με το «μην παρκαρκάρετε» γιατί είναι μεζεδάκι? Άμα παρκαρκάρουν θα τους καταβρεβρέξει.

  159. Λες και θυμάμαι εγώ πότε έγινε το Άιν Τζαλούτ 🙂
    (θυμάμαι όμως την πτώση της Βαγδάτης και το Κιοσέ Νταγ*)

    *το αριστούργημα της μνημοτεχνικής: 1-2-3-4

  160. Πάνος με πεζά said

    @122 : Απλούστερο (και κατά 0,28 ακριβέστερο) να κρατήσω το μηδέν ενός υποδεκάμετρου πάνω σε ένα σημείο της περιφέρειας, και περιστρέφοντας περί αυτό το σημείο, να βρω και να χαράξω τη μέγιστη απόσταση στο αντιδιαμετρικό σημείο… Εντάξει, αν δεν έχω μετρικό όργανο, παίζει το κουμπάσο…

  161. Πάνος με πεζά said

    Και φυσικά, αρκετές ακόμα μέθοδοι, π.χ. να χαράξω τυχαία ευθεία που τέμνει τον κύκλο, και μετά τη μεσοκάθετή της (=διάμετρος)

  162. Πέπε said

    160
    Σαν τις αναλογίες του χαλβά.

  163. Πάνος με πεζά said

    @ 123 : Το έχω συναντήσει στο κείμενο από το θεατρικό «Το τάβλι», του Κεχαϊδη. Κάποια στιγμή ο ένας -μιλώντας για τη γυναίκα του-, δείχνει το πουκάμισό του στον άλλο, λέγοντας «Ορίστε ! Και λείπεται κι ένα κουμπί !»

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141,146ί >>παραλίες
    <a href=τέλος://www.koutipandoras.gr/article/koronoios-me-entoli-mitsotaki-kleinoyn-paralies-kai-hionodromika>


    https://www.flash.gr/greece/1577310/kornoios-paralies-i-fwtografia-tis-boyliagmenis-apo-psila-poy-sokarei-pic-

  165. sarant said

    165 Πάντως σε ανοιχτό χώρο είναι, δεν βλέπω μεγάλο συνωστισμό εκτός αν φύγουν όλοι μαζί

  166. spyridos said

    149

    «Νοικοκύρη, ξέρεις τις απόψεις μου για τα καινοφανή θηλυκά ουσιαστικά εις -ισσα, -τρια και (λιγότερο) -ινα. Χρησιμοποιώ μόνο τα «παλαιόθεν» καθιερωμένα. Και ως παλιός γαΐδαρος (σκόπιμη η παραλλαγή) αδυνατώ ή/και αρνούμαι να αλλάξω περπατησιά.»

    Τα παλαιόθεν. Μπορείτε να δώσετε ένα χρονικό ορισμό? 20 , 30 , 50 , 100 χρόνια?

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153, 164 Το λείπεται και λείβγεται, λέγεται κανονικά την Αν.Κρήτη τουλάχιστον
    «Τυρί κι αλεύρι ελείπουντου*
    και ξύστρα και κουτάλα
    και ντέτζερη και παραστιά
    να ψήσει τα λαζάνια»
    παροιμιακή μαντιναδούλα γι΄αυτόν που σχεδιάζει/ονειρεύεται κάτι δίχως να έχει ένα τουλάχιστον απ τα χρειαζούμενα υλικά.
    Προσθέτουν στο τέλος:μόνο την όρεξη είχε!

    και *ελείβγουντου μπορούσε να πει αλλά είναι σαν την περίπτωση που είπε ο Πέπε στο σχ. 156 : θα σήμαινε έχει μόνο ένα μέρος (πχ από τ΄αλεύρι) και του λείπεται το υπόλοιπο ή συνήθως έχει αλλά του λείφτηκε αυτή την ώρα.

  168. Μαρία said

    Ούτε στην αφαίρεση είναι καλή.

  169. Eπειδή υπάρχει στο φολκλόρ των προγραμματιστών το θέμα πόσα ψηφία του π χρησιμοποίησε η ΝΑΣΑ στον Απόλλωνα (τότε που έπαιζε στην Α’ Εθνική), βρήκα τον κώδικα που είχε χρησιμοποιηθεί στον υπολογιστή πλοήγησης:

    «The so-called Apollo Guidance Computer (AGC) used a real time operating system, which enabled astronauts to enter simple commands by typing in pairs of nouns and verbs, to control the spacecraft. It was more basic than the electronics in modern toasters that have computer controlled stop/start/defrost buttons. It had approximately 64Kbyte of memory and operated at 0.043MHz.»

    Ο κώδικας σε pdf έχει το π με 10 σημαντικά ψηφία:

  170. Κουτρούφι said

    #153 κλπ
    και στη Σίφνο:

    Απάνω σε μια ζυγαριά, τους δύο σας αν βάλω
    ολίγα δράμια λείβγεται, ο ένας απ’ τον άλλο

    (απάντηση πατέρα σε ερώτηση των γιων του προς αυτόν για το ποιον από τους δυο γιους θεωρεί καλύτερο)

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166 αυτό έλεγα κι εγώ, ότι σε ανοιχτό χώρο, αλλά πάλι…
    Γνωστός μας Έλληνας γιατρός που δουλεύει στη Ρώμη, παραγγέλνει αυστηρά παραμονή μες στο σπίτι. Κι αυτοί το πήραν ανάλαφρα αρχικά και ήδη αναγκάζονται να κάνουν ηλικιακή επιλογή για νοσηλεία. Ας μην το συγκεκριμενοποιήσω, αλλά γίνεται το εύλογο: υπέρ των νεότερων.

  172. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  173. Μαρία said

  174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @103. Επειδή, Γιάννη, από μιά γρήγορη ματιά στα ένθεν και ένθεν σχόλια, δεν «έπιασα» την σχέση των Επιφανίων με την παρούσα συζήτηση, επιφυλάσσομαι. Πάντως, πριν επιχειρήσει κανείς να απαντήσει στο ερώτημά σου θα ήταν χρήσιμο να προβληματιστεί περί του γιατί ο Μίκης επέλεξε να μελοποιήσει αυτούς τους τέσσερις στίχους. Ο ίδιος έδωσε μιά απίστευτα «ουδέτερη» εξήγηση αλλά νομίζω πως πίσω από την συγκεκριμένη επιλογή του κρύβεται η συνομολόγηση μιάς μεγαλειώδους ανθρώπινης αλήθειας… (Αν δεν είναι κατάχρηση σαραντακείου χώρου, μπορούμε αργότερα να συνεχίσουμε τα σεφερικά μας. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί οι στίχοι -Κράτησα τη ζωή μου/ κατά το πλάγιασμα της βροχής- χρωμάτισαν τα νιάτα μας κατά μίαν έννοια, ίσως και την ζωή μας κατά μιάν άλλη…) 🙂

  175. leonicos said

    2/7

  176. leonicos said

    Τελικά δεν κατάλαβα πως πρήκαν ότι ο π είναι ο π. Εμεπιρικό στο περίπου ειναι;

  177. Αγγελος said

    Λεωνίδες, το θυμάσαι λάθος το γαλλικό τετραστιχο. Και τα τρία τελευταία ψηφία που δίνεις είναι επίσης λάθος. Το σωστό έχει ως εξής:
    Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages!
    Immortel Archimède, artiste ingénieur,
    Qui de ton jugement peut priser la valeur?
    Pour moi, ton problème eut de pareils avantages.
    Δηλαδή π = 3,141592653589793238462643383279…

    Το κλάσμα 22/7 = 3,142857… είναι μια καλούτσικη ρητή προσέγγιση του π. Εκπληκτικά καλύτερη είναι η 355/113 = 3,14159292…

  178. voulagx said

    celebrate pi day

  179. Konstantinos said

    Γιάννη
    Κράτησα τη ζωή μου κατά το πλαγιασμα της βροχής = υπήρξα στρατιώτης και έκανα τα πάντα για να εκτελέσω τις εντολές που είχα και αυτό που αντιλαμβανόμουν ως χρέος μου

    Τι βαθμό μου βάζεις;

  180. Αγγελος said

    Λεώνικε, συγνώμη, ο ορθογραφικός διορθωτής σε έκανε… Λεωνίδες προηγουμένως. Αλλά τι εννοείς ρωτώντας πώς βρήκαν ότι ο π είναι ο π; Ο π ορίζεται μαθηματικά με διάφορους ισοδυναμούσε τρόπους, π.χ. ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας κύκλου προς το μήκος της διαμέτρου, και από κει και πέρα η τιμή του υπολογίζεται με διάφορους τρόπους με όσα δεκαδικά θέλουμε (ποτέ όμως ακριβώς). Πρώτος ο Αρχιμήδης απέδειξε μαθηματικά (βασικά χρησιμοποιώντας επανειλημμένα το Πυθαγόρειο θεώρημα για να υπολόγισει την περίμετρο πολυγώνων με ολοένα διπλάσιο αριθμό πλευρών) ότι ο π βρίσκεται μεταξύ 3+1/7 και 3+10/71.

  181. Pedis said

    Μερικά κορονιαστά ερωτήματα προς τη συλλογική ιστολογική σοφία (που έτσι μούρθαν αυθόρμητα στο μυαλό):

    1. Ασθενείς που υποπτεύονται στη βάση της συμπτωματολογίας τους ότι έχουν κολλήσει τον κορονοιό

    α. δεν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο (σωστα;)
    β. δεν πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό (σωστα;)
    γ. οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη σχετική τηλ. γραμμή

    Αν έχουν τα πράγματα έτσι όπως τα έχω καταλάβει, τι προβλεπεται μετά το γ);

    i) Υπάρχουν κινητές ιατρικές ομάδες που πάνε στο σπίτι των ασθενών και παίρνουν δείγμα; Με πόση καθυστέρηση;

    ii) Στο μεταξύ, δηλ. μέχρι να βγει η απάντηση του τεστ, οι ασθενείς ποιος γιατρός ή ιατρική ομάδα έχουν την ευθύνη να τους χορηγήσει θεραπεία, δεδομένων των α) και β) ;

    iii) Πιο πεζά, ποιος είναι ο αρμόδιος γιατρός που θα εκδόσει πιστοποιητικό ασθενείας (για όσους εργάζονται);

    2. Τα δείγματα που συλλέγονται από τα περιφερειακά επαρχιακά νοσοκομεία μεταβιβάζονατι με κούριερ σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς ή τουλάχιστον σε όσα από αυτά έχουν συστήσει αρμόδιο εργαστήριο εξετάσεων.

    Το οποιο σημαίνει ότι αν το δείγμα ληφθεί από τη … Φλώρινα, σήμερα, να φύγει αύριο με τα υπόλοιπα για, ξερωγώ, Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα θα βγει σε δύο μέρες.

    Παράλληλα:

    α) Ο ΕΟΔΥ συστήνει ή όχι να μην γίνεται υπερβολική παραλαβή δειγμάτων από ύποπτους ασθενείς;

    β) Αληθεύει ότι τα κριτήρια του ΕΟΔΥ είναι μεταβαλλόμενα μέρα με τη μέρα ή και επηρεαζόμενα από την ερμηνεία που δίνει ο οπερέιτορ ή οι ανωτεροί του κέιζ μπάι κέιζ;

    (Α προπό, αληθεύει ή όχι ότι αρκετοί οπερέιτορς του ΕΟΔΥ είναι ειδικευόμενοι, με μοναδική αρμοδιότητα να λειτουργούν ως απλοί γιούζερς του σχετικού μάνιουαλ);

    γ) Το τηλ. κέντρο του ΕΟΔΥ είναι πάντα διαθέσιμο ή πέφτει κάθε λίγο και λιγάκι;

    Στο μεταξύ:

    i) αν ο ασθενής νοσηλεύεται και βγει θετικός επειτα από 1.5-2 μέρες την έχουν βάψει προσωπικό και νοσηλευόμενοι ασθενείς η όχι;

    Βγαίνει νοκ-άουτ προληπτικά το προσωπικό που τον φρόντισε, ναι ή όχι;

    ii) Ο ασθενής που στο μεταξυ έχει παραμείνει στο σπίτι του από ποιο ιατρικό προσωπικό λαμβάνει ιατρική φροντίδα;

    Kι από τη στιγμή που θα βγει θετικός αλλά δεν είναι ή δεν φαίνεται να είναι βαριά, ποια είναι η πρόβλεψη από το σχέδιο δράσης του Υπουργείου σχετικά με την κατ’ οίκον θεραπεία του;

  182. sarant said

    182 To α σωστό, για το β δεν νομίζω. Το γ ισχύει.

  183. Konstantinos said

    Κλείσανε και τα μπουρδέλα.
    Στο παρακάτω λινκ ο θρήνος

    https://www.bourdela.com/forum/index.php?topic=312583.0

  184. Pedis said

    Δεν φοβόμαστε τίποτα …

    Κάπου πήρε το μάτι μου να λένε ότι προσκυνητές από ιο-πληττόμενες περιοχές της χώρας, οργανωμένα με ευθύνη, προφανώς, των τοπικών εκκλησιαστικών τους αρχών, δεν έχασαν τη μοναδική ευκαιρία για το θαύμα και πήγανε να προσκυνήσουν και να λάβουν την πολύτιμη ευλογία της αρτινης πολιούχου, Αγ. Θεοδώρας, πριν από μερικές μέρες.

  185. Γιάννης Ιατρού said

    για το π δύο βιβλία:
    το πιό παλιό κλασσικό
    A History of Pi του Petr Beckmann (1971) και το
    Pi: The Next Generation: A Sourcebook on the Recent History of Pi and Its Computation των David H. Bailey και Jonathan M. Borwein (2016)

    εδώ κι εδώ

  186. Pedis said

    # 183 – αν έχεις δίκιο, τότε η μοναδική δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος σε γιατρό έχει μόνον όποιος έχει να τα σκάσει, ράιτ;

    Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι από το πρωτόκολλο (που είναι διεθνές) δεν επιτρέπεται η επισκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο ούτε σε αυτό το οικογειακού γιατρού στις χώρες όπου ο υπάρχει αυτός ο θεσμός.

  187. sarant said

    187 Ας επιβεβαιώσει κάποιος.

  188. sarant said

    186 Ανοίγουν αυτά;

  189. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    87. Konstantinos Daskalakis
    17 ώρες πριν
    ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ!

    Μεγάλη συναισθηματικη νοημοσύνη ενός αρίστου !

  190. Pedis said

    # 188 – ότι ο κόσμος απευθύνεται σε ιδιώτες γιατρούς, ούτε λόγος, αυτό γίνεται, αλλά (αν οι υπεύθυνοι δεν είναι εντελώς τζερεμέδες, πρέπει να) απαγορεύεται.

  191. Pedis said

    # 190 – είναι οι αγγλικές επιδράσεις … μην κατινιαζόμαστε χωρίς λόγο.

  192. Γιάννης Ιατρού said

    189: Ναι, αν προσθέσεις την κατάλhξη pdf 🙂 αφού τα αποθηκεύσεις (mea culpa στο link…)

  193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    187
    Εδώ βρήκα τις οδηγίες για/προς τα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

    «Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης του SARS-CoV-2 στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.»
    https://www.onmed.gr/ygeia-politiki/story/382523/koronaios-odigies-gia-ta-metra-prolipsis-toy-sars-cov-2-sta-iatreia-pfy-apo-ton-isa

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία προς το παρόν επιτρέπονται. Έχουν εκδοθεί και σχετικές οδηγίες για τις απαραίτητες προφυλάξεις:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.onmed.gr/ygeia-politiki/story/382523/koronaios-odigies-gia-ta-metra-prolipsis-toy-sars-cov-2-sta-iatreia-pfy-apo-ton-isa&ved=2ahUKEwiLk_jT_JroAhXPC-wKHYRsAjkQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw3h_B4-dJqK3DsKFw_KMg-4&ampcf=1

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και οι τελευταίες ενημερώσεις για τα μέτρα που
    «καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν»
    http://www.avgi.gr/article/10840/10822018/o-eody-edose-ton-orismo-krousmatos-tou-koronoiou

  196. Pedis said

    … με παρά πολλές προυποθέσεις οι οποιες φαντάζομαι δεν γίνονται σεβαστές στην πράξη και αντίθετα από οποιαδήποτε λογική σχετιζόμενη με μέτρα καραντίνας.

    Ωραία, εγώ, τουλάχιστον, κατάλαβα.

    Ας προχωρήσουμε στα υπόλοιπα κορονιασμενα ερωτήματα.

    Στο μεταξύ στη Λομβαρδία (πληθυσμός 10 εκ) κληρώνουν για τους τελευταίους τυχερούς οι τελευταίες είκοσι θέσεις ΜΕΘ.

    https://milano.repubblica.it/cronaca/2020/03/14/news/coronavirus_milano_lombardia_notizie_14_marzo-251269530/?ref=RHPPTP-BL-I251300660-C12-P4-S1.8-T1

  197. Pedis said

    # 196 – Α, το έπιασαν.

    Ας ελπίσουμε ότι θα συστηθούν εργαστήρια ανάλυσης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας πριν τον Ιούνη.

  198. Γιάννης Ιατρού said

    Πέδη, είσαι Ελλάδα ή Ιταλία;

  199. ΓιώργοςΜ said

    Από τις οδηγίες του ΕΛΙΝΥΑΕ:

    Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
    Ένα άτομο πρέπει να ελεγχθεί για COVID-19, εάν παρουσιάζει: οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφ-
    νίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή
    χωρίς ανάγκη νοσηλείας, και αν έχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός
    των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
    ✓ Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2
    ✓ Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογι-
    κά δεδομένα.
    Κάθε τέτοιο περιστατικό – ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο
    για τον ιό SARS-CoV-2.
    Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ -τηλ: 210.52.12.054 ή 1135- και
    όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

    Με άλλα λόγια, αν δεν πάρετε οδηγίες από ΕΟΔΥ δεν πάτε πουθενά.
    Οι οδηγίες φαντάζομαι διαφέρουν για ένα σωρό λόγους.
    Μπορεί την υπόθεση να αναλάβει το ΕΚΑΒ αν χρειαστεί διακομιδή, μπορεί να πάει προετοιμασμένος γιατρός, μπορεί οτιδήποτε.

  200. Triant said

    184: Όπου διάβασα το εξαιρετικό:

    την προηγουμενη φορα που εβγαλε η ελλας μητσοτακη
    διαλυθηκε η σοβιετικη ενωση, * η μιση ευρωπη, και μπηκε σε εμφυλιο η γιουγκοσλαβια, είχαμε πολεμο του περσικου,

    δεν βαλατε μυαλο θελατε κι αλλο

    *ποιό να είναι άραγε το ρήμα που λείπει;

  201. eran said

    Πολλά σχόλια σήμερα. Μένουμε σπίτι μάλλον…

  202. Μαρία said

    187
    Η δικιά μου οικογενειακή γιατρίνα βρίσκεται σε ΤΟΜΥ. Απο βδομάδα που θα κλείσω ραντεβού θα σε ενημερώσω. Πάντως έχουν ανακληθεί οι άδειες των γιατρών που υπηρετούν σε μονάδες υγείας.

    Στο μεταξύ:
    Ασθενής που ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κατάστημα αθλητικών ειδών επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε μέσα στο κατάστημα, σύμφωνα με τη μαρτυρία που ανάρτησε στο Facebook η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.
    Πηγή: https://www.voria.gr/article/koronoios—thriler-sti-thessaloniki-asthenis-lipothimise-se-katastima

  203. Μαρία said

  204. leonicos said

    Ένα μεζεδάκι του Στράβωνος, Ζάκυνθος, πότε θηλυκιά πότε αρσενικιά

    ὑλήεντα Ζάκυνθον και Δουλιχίῳ τε Σάμῃ τε καὶ ὑλήεντι Ζακύνθῳ

    Ι΄ 22 ἔτι κατὰ τὴν Ζάκυνθον αλλού νήσων ἡ Ζάκυνθος και ὁ κύκλος τῆς Ζακύνθου

  205. Μαρία said

    https://twitter.com/DKlagos/status/1238868466926567424

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://m.lifo.gr/articles/book_articles/273707/apo-tin-panoykla-toy-kami-os-ton-vardiano-sta-sporka-toy-papadiamanti-oi-epidimies-sti-logotexnia

  207. Μαρία said

  208. Γς said

    14;

    > κόβω τα βυζάκια μου

    https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_7131.html

  209. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    208: χαχα, κυρίως το τέλος, πολύ ανθρώπινο!! και χαρακτηριστικό 🙂
    Νά ΄σαι καλά Μαρία, μού ΄φτiαξες τη μέρα!

  210. nikiplos said

    καλημέρα. Οι οδηγίες είναι αντιφατικές. Εγώ πράγματι εργάστηκα σε χώρο που υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν έχω συμπτώματα όμως. Πρέπει να προσέλθω. Σύμφωνα με τον δεύτερο λίκνο ναι, γιατι έχει «ή». Σύμφωνα με τον πρώτο, όχι γιατί τα συμπτώματα προηγούνται και ύστερα πας στο «ή». Σε κάθε περίπτωση θα τηλεφωνήσω σήμερα.

  211. Jane said

    Πολεμική ανταπόκριση από Βόλο.
    Χτες φύγαμε πολύ πρωί για το κτήμα. Στο γυρισμό το απόγευμα σοκ!
    Οι καφετέριες κλειστές αλλά νέοι , γέροι , παιδιά , κάθονταν όλοι έξω στα καθίσματα των καταστημάτων , που ναι μεν δεν σερβίρουν τους πελάτες, αλλά προσφέρουν στο χέρι καφέδες και τα καθίσματά τους δεν τα έχουν μαζέψει οι πονηροί.

    Η ανευθυνότητα και η αναισθησία έχουν χτυπήσει κόκκινο.
    Όταν έπρεπε να βγαίνουν στον δρόμο και στις πλατείες κάθονταν στους καναπέδες κι άκουγαν τον Αυτιά και τον Πρετεντέρη.
    Τώρα, όλοι έξω!
    Απορώ με τα νέα παιδιά.. Κάθονται στα παγκάκια δίπλα δίπλα με τα κινητά στα χέρια.
    Τι σκατά διαβάζουν σ΄ αυτά τα κινητά; Δε βλέπουν τι γίνεται στον κόσμο;
    Επίσης για ποιο λόγο δεν έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα; Εκεί δεν συνωστίζεται κόσμος;

    Δεν περίμενα ποτέ να σκεφτώ έτσι….αλλά βλέποντας αυτά που έγιναν και σε άλλες πόλεις με τα πλήθη να ξεχύνονται μαζικά έξω, νομίζω η λύση είναι μία:

    Αυστηρή Απαγόρευση Κυκλοφορίας!

    Με ειδική άδεια να βγαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι και να αναγράφονται πάνω οι ώρες εργασίας. Η αστυνομία να κάνει έλεγχο σε όποιον κυκλοφορεί.
    Και για ψώνια μόνο 1 φορά την εβδομάδα.
    Αλλιώς δεν πρόκειται να σπάσει η αλυσίδα.
    Ούτε πρόκειται να ανταποκριθεί το σακατεμένο από τα μνημόνια σύστημα υγείας, όσους γιατρούς και νοσηλευτές και να προσλάβουν τις τελευταίες μέρες. Πότε να προλάβουν να τους εκπαιδεύσουν στις ακραίες συνθήκες που θα ακολουθήσουν;

    Το θετικό είναι πως προχτές οι εκκλησίες δεν είχαν πολύ κόσμο. Αρχίζουν και ψιλιάζονται τα παππούδια. Νομίζουν όμως πως έξω στον ήλιο δεν κινδυνεύουν…
    Τούτη την ώρα έχει συννεφιά και δεν κυκλοφορεί ψυχή.
    Ελπίζω να βρέξει πολύ.

    Πολεμική Ανταπόκριση τέλος.
    ……………………………………………

    Άξιος! 👏 😊

  212. Μαρία said

    211
    Να πας, Νίκι, γιατί εσύ μπορεί να είσαι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να κολλήσεις άλλους. Τουλάχιστον ένας βουλευτής που είχε παρτίδες με τον Κέλλα https://www.lifo.gr/now/politics/273786/xr-kellas-moy-afinoyn-to-fagito-stin-porta-ti-leei-o-voyleytis-poy-diagnostike-me-koronoio
    έχει μπει σε καραντίνα.

  213. Μαρία said

    αφενός αφεδεύτερον.
    Ήξερα οτι λέγεται για πλάκα αλλά δεν περίμενα να το ακούσω στα σοβαρά και μάλιστα τουλάχιστον δυο φορές σε εκπομπή του καναλιού της βουλής. Έπεσα τυχαία σε επανάληψη της εκπομπής προς το τέλος της. Η κυρία https://www.greenpeace.org/greece/author/edanali/ αφενός εκπροσωπούσε την γκρινπίς και αφεδεύτερον δε, αν το Ποτάμι γινόταν κυβέρνηση, μπορεί να ήταν υπουργός γεωργίας.

    Αν δεν με πιστεύετε πάτε στο 1:13:28 https://www.youtube.com/watch?v=W0tKtrqruPE&list=PLlLw1tG9H3CXt5EGnQmTp3yEsr-UJXrjQ&index=10&t=0s

  214. ΓιώργοςΜ said

    211 Να τηλεφωνήσεις, αυτή είναι η οδηγία. Το μήνυμα του 200 μου ήρθε χτες, σχεδόν μεσάνυχτα, οπότε είναι αρκετά πρόσφατο και λογικό.
    Αυτό που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε δυνητικός φορέας είναι να προστατεύσει τους άλλους. Πηγαίνοντας οπουδήποτε, αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης, αν είσαι φορέας από εσένα στους γύρω, και από τους άλλους σε σένα αν δεν είσαι. Στο βαθμό που μπορείς κάτσε σπίτι και φέρσου σαν να είσαι φορέας.

  215. Μαρία said

    https://left.gr/news/i-enosi-fotoreporter-elladas-kataggellei-aperiskepsia-kata-tin-lampadidromia-sti-sparti
    Παρά τις ανακοινώσεις των διοργανωτών προς το λαό της Σπάρτης να μην προσέλθουν στην τελετή, προς διασφάλιση της υγείας τους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών μας που παρέστησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προς ενημέρωση της κοινής γνώμης στην εκδήλωση, εν τούτοις στην πράξη δεν είχε ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κόσμου (διοργανωτές, επίσημοι προσκεκλημένοι, συνάδελφοι φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφοι-καμέραμαν, απλός κόσμος, αστυνομικοί, σεκιούριτι της ΕΟΕ κ.α.) να συνωστίζονται και να συγχρωτίζονται με τους περισσότερους και μάλιστα να διαγκωνίζονται ποιος θα φωτογραφηθεί ή/και θα αυτοφωτογραφηθεί με το διάσημο ηθοποιό! https://www.youtube.com/watch?v=DYgQyEKThks

  216. nikiplos said

    215@ τα τηλέφωνα που δίνουν δεν λειτουργούν…

  217. dryhammer said

    Όλα μας σαν όλα μας… Υπομονή κι επιμονή.

  218. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Παρά τις ανακοινώσεις των διοργανωτών προς το λαό της Σπάρτης να μην προσέλθουν στην τελετή, προς διασφάλιση της υγείας τους»
    Εντάξει τώρα, αυτή την υποκρισία δεν την μπορώ. Φέρανε τον Τζέραρντ «Λεωνίδα» Μπάτλερ να βρυχηθεί «Τhis is Sparta» και νόμιζαν ότι με μια ανακοίνωση θα κρατήσουν τον κόσμο στο σπίτι. Προκειμένου να κάνουν το εφέ τους, έπαιξαν με την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι, βέβαια, αν και ενήλικοι, χρειάζονται προστασία σαν να ‘ναι μωρά παιδιά.

  219. # 219

    Τhis is… πάρτα !!

  220. giorgos said

    http://katotokerdos.blogspot.com/2020/03/blog-post.html#comment-form εδώ ένας απλός τρόπος νά δεί κάποιος άν είναι ή όχι μολυσμένος.

  221. Χαρούλα said

    https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/parapolitika/item/38033-koronoios-se-bar-o-xaris-theoxaris-kontra-stis-paraineses-ton-eidi

    http://www.enikonomia.gr/tourism/231215,theocharis-ston-realfm-978-gia-tourismo-yparchei-metakinisi-zitis.html

    Όταν έχεις υπουργό Τουρισμού, έναν(ακόμη) άσχετο, περιοδεύοντα πολιτικό, που τον νοιάζει μόνο η προβολή του!!!
    Ο Τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας οικονομίας που επλήγη και ο Χ.Θ. πιστεύει πως ο ιός θα μας φέρει κόσμο!!!

  222. sarant said

    193 Ok!

    202 Έτσι συμβαίνει

    212 Δεν είμαστε καλά!

  223. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Στοιχιματίζω πως όπου νά’ναι, θα δούμε και (επιτρεπόμενα, βέβαια) διανυκτερεύοντα φαρμακεία με έναν μικρό χώρο στο βάθος και απαλή μουσική, όπου θα σερβίρονται ποτά. 🙂 Του Έλληνος ο τράχηλος…
    https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-thessaloniki-oyres-se-mpar-gia-kokteil-binteo

  224. nikiplos said

    @218, @216, @215, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται…

    Τηλεφώνησα, τους επεσήμανα και το αντιφατικό στις οδηγίες. Μου είπαν πως μόνο αν ήρθα σε επαφή με το ίδιο το κρούσμα να πήγαινα για εξετάσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει. Μου είπαν πως συνήθως στις 4-5 ημέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα, το παράθυρο ασφαλείας όμως είναι 14 ημέρες. Οπότε να προσέχω με ποιούς έρχομαι σε επαφή για τόσες ημέρες… Σε κάθε περίπτωση να τους τηλεφωνήσω εάν παρουσιάσω συμπτώματα…
    Εγώ ζω σε σπίτι που υπάρχουν ηλικιωμένοι αλλά και επισκέπτομαι τη μητέρα μου…

    Ίδωμεν… αραιώνω τις επαφές..

  225. nikiplos said

    221@, Αγαπητέ Γιώργο, ασθματικοί σαν και μένα δεν μπορούν ποτέ να το κάνουν αυτό, να κρατήσουν την αναπνοή τους τόσο χωρίς να βήξουν… Ακόμη κι όταν είμαστε γεροί σαν βουνά! 🙂

  226. Αιμ said

    226. Για 10 δεύτερα μιλάει σίγουρα μπορείς

  227. giorgos said

    226. Δέν σέ γνωρίζω , αλλά από τά σχόλιά σου έχω καταλάβει ότι είσαι άνθρωπος πού ξέρει νά προφυλαχθεί , οπότε δέν πειράζει .
    Προσοχή μόνο στούς άλλους…

  228. Καλημέρα
    Σχετικά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχω παρατηρήσει πως αλλάζουν. Στις παλιότερες έγραφε για συμπτώματα και επαφές, στις νέες γράφει μόνο για συμπτώματα. Βέβαια, ποιος παίρνει χαμπάρι τις αλλαγές αυτές είναι άλλο θέμα. Πάντως λέει να ψάχνεις τις τελευταίες.

    Και μιας κι ήταν η μέρα του π και δεν τα είπα στο σχολειό, να ρίξω κάμποσα ποιματάκια που είχα μαζέψει. Εντάξει, το ελληνικό «αεί ο θεός» αναφέρθηκε αρκετά.

    Αγγλικά
    Three point one four one five nine two
    Its been around forever – its not new
    It appears everywhere in here and in there
    its irrational I know but its true

    How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics. All of the geometry, Herr Planck, is fairly hard…:

    [επίτηδες ανορθόγραφα γραμμένο το όνομα του Αρχιμήδη για να βγει το νούμερο 9]
    How I wish I could recollect, of circle round, the exact relation Arkimedes learned
    3,1415926535897
    (Πόσο θα ‘θελα να θυμάμαι από τον στρογγυλό κύκλο την ακριβή σχέση που γνωρίζει ο Αρχιμήδης)

    Γερμανικά
    Wie, o dies π macht ernstlich so vielen viele Müh
    3,141592653
    (Πώς, ώ αυτό το πι όντως δημιουργεί σε τόσο πολλούς τόσο μεγάλο πρόβλημα.)

    Ιταλικά
    Che n’ ebbe d’ utile Archimede da ustori vetri sua somma scoperta?
    3,14159265358
    (Τι καλό βρήκε ο Αρχιμήδης από τη μεγάλη του ανακάλυψη τα κάτοπτρα που πυρπολούν;)
    Στα ελληνικά τα λέμε «ηλιακά κάτοπτρα».

    Πορτογαλέζικα
    Sim, é útil e fácil memorizar um número grato aos sábios.
    3,1415926535
    (Ναι, είναι χρήσιμο να απομνημονεύσεις έναν αριθμό χρήσιμο στους σοφούς.)

    Ρουμάνικα
    Aşa e bine a scrie renumitul şi utilul număr.
    3,14159265
    (Αυτός είναι ο τρόπος να γράψεις το φημισμένο και χρήσιμο αριθμό)

    Ρώσικα
    Это я знаю и помню прекрасно
    3,14159
    (Αυτό το ξέρω και το θυμάμαι τέλεια)

    Το Γαλλικό σε πλήρη ανάπτυξη (δεν έχω ελέγξει τα ψηφία πέρα από ένα σημείο)
    Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages!
    Immortel Archimède, artiste ingénieur,
    Qui de ton jugement peut priser la valeur? (3,141592653587932384626)
    Pour moi, ton problème eut de pareils avantages.
    Jadis, mystérieux, un problème bloquait
    Tout l’admirable procédé, l’œuvre grandiose
    Que Pythagore découvrit aux anciens Grecs.
    Ô quadrature! Vieux tourment du philosophe
    Insoluble rondeur, trop longtemps vous avez
    Défié Pythagore et ses imitateurs.
    Comment intégrer l’espace plan circulaire?
    Former un triangle auquel il équivaudra?
    Nouvelle invention: Archimède inscrira
    Dedans un hexagone; appréciera son aire
    Fonction du rayon. Pas trop ne s’y tiendra:
    Dédoublera chaque élément antérieur;
    Toujours de l’orbe calculée approchera;
    Définira limite; enfin, l’arc, le limiteur
    De cet inquiétant cercle, ennemi trop rebelle
    Professeur, enseignez son problème avec zèle

    Μετάφραση στα Ελληνικά με την βοήθεια της καθηγήτριας των Γαλλικών κ. Τασούλας Καββαδά (που εγώ δεν την ξέρω, αλλά έτσι το βρήκα ποιος θυμάται πού)

    Πόσο μου αρέσει να διδάσκω αυτόν τον χρήσιμο στους σοφούς αριθμό!
    Αρχιμήδη αθάνατε, καλλιτέχνη μηχανικέ,
    Ποιος του νου σου μπορεί να εκτιμήσει την αξία;
    Για μένα, το πρόβλημα σου είχε τόσα προτερήματα.
    Παλιά, μυστήριο, ένα πρόβλημα εμπόδιζε
    Όλη τη θαυμάσια εξέλιξη, το μεγαλειώδες έργο
    Που ο Πυθαγόρας αποκάλυψε στους αρχαίους Έλληνες.
    Ω τετραγωνισμέ! Παλιό μαρτύριο του φιλοσόφου!
    Άλυτη σφαιρικότητα, για πολλά χρόνια προκαλέσατε τον Πυθαγόρα και τους μιμητές του.
    Πώς να κατανοήσει κανείς το κυκλικό επίπεδο διάστημα;
    Να σχηματίσει ένα τρίγωνο με το οποίο θα ισούται;
    Καινούργια ανακάλυψη: ο Αρχιμήδης θα εγγράψει
    Μέσα ένα εξάγωνο θα υπολογίσει το εμβαδόν του
    Συναρτήσει της ακτίνας. Δεν θα παραμείνει για πολύ:
    Θα διπλασιάσει κάθε προηγούμενο στοιχείο
    Πάντα προσεγγίζει την υπολογισμένη κυκλική τροχιά
    Θα ορίσει όριο δηλαδή, το τόξο, τον οριοθέτη
    Αυτού του αλλόκοτου κύκλου, εχθρού πάρα πολύ ανυπότακτου!
    Καθηγητή, δίδαξε το πρόβλημα του με ζήλο!

  229. Μαρία said

    Η ΕΡΤ2 σήμερα έδειξε εκκλησία να κοινωνεί παιδιά και ηλικιωμένους
    https://3pointmagazine.gr/i-ert2-simera-edeixe-ekklisia-na-koinonei-paidia-kai-ilikiomenoys/?fbclid=IwAR0IQVEIk6T3IT4pKdTuO9IMYkuYanDy3e4ROZ8f6V4N2ugWqIcXE1Xl_OQ

  230. Λύσεις από τη Βρετανία, για την έλλειψη μασκών.
    (για να ευθυμήσουμε…)

  231. ΓΤ said

    #230 Τσακίστε τους αγιολαβιδάκηδες επιτέλους!

  232. Pedis said

    Θα επαναφέρω τα κορονιασμένα ερωτήματα του # 182 …

    Λ.χ. Αυτή τη στιγμή πόσα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα να κάνουν την ανάλυση του τεστ τοπικά;

    Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής από τη στιγμή που λαμβάνεται δείγμα ασθενούς μέχρι τη στιγμή που φτάνει η απάντηση;

  233. ΓΤ said

    #233 Άκουσα, τυχαία, σε μια εκπομπή ότι είναι 4 ώρες.

  234. ΓΤ said

    Απολαύστε υπεύθυνα συνωστισμό στο Σύνταγμα (όχι ρεπούσειο) για την αλλαγή φρουράς… https://www.news247.gr/koinonia/adynaton-dekades-synostizontai-sto-syntagma-gia-tin-allagi-tis-froyras.7602363.html?utm_source=Sport24&utm_medium=Covid_hp_desk&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=pos2

  235. Pedis said

    # 234 – 4 ώρες για την ανάλυση του δείγματος, εννοείς ;

  236. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην Αγγλία συνεχίζεται κανονικά το πρωτάθλημα της Νάσιοναλ Λιγκ, των μικρών κατηγοριών δηλαδή, με προσέλευση χιλιάδων θεατών. Οι τρεις πιο γελοίοι και πιο επικίνδυνοι ηγέτες στον πλανήτη, Τζόνσον, Τραμπ και Ερντογάν, έχουν πάρει το πράγμα πολύ ελαφρά.

  237. Pedis said

    Διαβάζω από καιρό παρόμοιες δηλώσεις σαν κι αυτή την προσφατη ενός καθηγητη (Σύψας):

    Όμως αν δούμε τα στοιχεία που έχουμε από την Κίνα, ξέρουμε ότι το 80-85% των ανθρώπων που θα μολυνθούν από τον ιό, έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και αυτοϊώνται. Επομένως πρέπει να επικεντρωθούμε στο υπόλοιπο 10-15%, των ατόμων που θα χρειαστούν φροντίδα από το σύστημα υγείας.

    κι ενώ τις έπαιρνα ως δεδομένες από την έναρξη της επιδημίας στην Κίνα, εντούτοις από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Υπηρεσίες του Ιταλικού Συστήματος Υγείας το 30-60% των κρουσμάτων έχει αναγκη για νοσηλεία (δεν τα λες ελαφρά κρούσματα αν θέλουν συσκευές υποστήριξης αναπνοής) και το 10-15% από αυτά έχουν ανάγκη απο εντατική θεραπεία.

    Συνεπώς τα λεγόμενα ελαφρά κρούσματα είναι 40-70%, ράιτ;

    Η ψαλίδα του 30-60% για τα «νοσηλευόμενα κρούσματα» αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία ανά Ιταλική περιφέρεια …

    … Και μούχει μπει η υποψία ότι ένας πολύ πιθανός λόγο για τον οποίον οι περιφέρειες (Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια) που παρουσιάζουν υψηλό αριθμό νοσηλευομένων, στο τέλος, καταγράφουν προσοστά θνητότητας γύρω στο 9%, ενώ εκεί όπου το ποσοστό είναι αρκετα χαμηλότερο (Βένετο) το ποσοστό θνητότητας εμφανίζεται χαμηλότερο …

    δηλ. μάλλον εκεί όπου, όπως υποπτεύομαι εδώ, λένε στου ασθενείς να περιμένουν οδηγίες στο σπίτι ή να κάνουν του κεφαλιού τους …

    Να βγω ψεύτης.

  238. ΓΤ said

    #237 Και, για να πάρουμε μια γεύση, από το χτεσινό Νοτς Κάουντι-Ίστλι (4-0) της Νάσιοναλ Λιγκ (επίπεδο 5ης Εθνικής) https://www.youtube.com/watch?v=5V7L_IO1tVI
    Για την ακρίβεια, διεξάγονται όλοι οι αγώνες 16 κατηγοριών, από Level 5 μέχρι Level 20 (Level 1 η Premiership), περίπου 7.000 ομάδες παίζουν μπάλα…
    Δείτε την περίφημη Football Pyramid στο https://en.wikipedia.org/wiki/English_football_league_system

  239. ΓΤ said

    #236 Άκουσα ότι εδώ, στην Αθήνα, χρειάζονται 4 ώρες για να έχεις απάντηση σχετικά με τη θετικότητα, ή μη, του δείγματος.

  240. Περιμένοντας την απόφαση της ΔΙΣ αύριο το απόγευμα (!! ούτε καν πρωί-πρωί…), χριστιανός δεν σημαίνει απαραίτητα και στόκος: https://www.lifo.gr/articles/opinions/273761/epidimia-theia-koinonia-kai-metalipsi-toy-stayroy-zoympoylaki

  241. Γιάννης Ιατρού said

    212: Α ρε ανταποκρίτρια, τι να πεις… Μόνο που δεν τραγουδάγανε… Να προσέχεις!!!

  242. Pedis said

    # 241 – χριστιανός δεν σημαίνει απαραίτητα και στόκος

    Αν κάνεις τη σκέψη σου σαφέστερη δηλ. αν αναφέρεσαι σε χριστιανό ή σε χριστιανό πιστό σου εγγυώμαι ότι θα βγάλεις πιο ακριβή συμπεράσματα, δηλ. με πολύ μικρο περιθώριο λάθους.

  243. Χαρούλα said

    https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_0.html

    ….υπάρχουν και αντάρτες! Που δίνουν κατεύθυνση, λογικότερη.

  244. Ο Ζουμπουλάκης είναι χριστιανός πιστός, αν κατάλαβα τι εννοείς

  245. Pedis said

    # 239 – τα σχολεία στην Ανγκλετέρα είναι ακόμη ανοικτά. Οι γονείς που θα ήθελαν να μην τα στείλουν υποχρεώνονται να πληρώσουν πρόστιμο (εκ του ανταποκριτή μας, τσεκ ιτ!)

  246. Pedis said

    # 245 – θα γίνω σαφής. Ο χριστιανός πιστός (σε εκκλησία, σε οποιαδήποτε από τις τόσες αιρέσεις), αν δεν είναι από μόνος του (συχνό), είναι ηθελημένα στόκος. Για τον χριστιανό (ως δειλός ή μισιακός ντέιστ) παίζει κατά περίπτωση τι σόι μαλακία κουβαλάει στο κεφάλι του, όπως όλοι μας, λίγο πολύ, (αν και, υποπτεύομαι ότι, είναι πιο εκτεθειμένος στα «κακά πνεύματα»… 🙂 )

  247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    213 >>Τουλάχιστον ένας βουλευτής που είχε παρτίδες με τον Κέλλα έχει μπει σε καραντίνα
    Ο Κέλλας είχε ιδιαίτερη κινητικότητα. Μακέλλας άθελά του

  248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ιστορία του «ασθενή 31»

    https://thefaq.gr/istoria-toy-astheni-31-tis-gynaikas-me-koronoio-poy-kollise-pano-apo-1000-atoma-stin-ekklisia/?fbclid=IwAR1Ns9guwDJCX6EbqOVJHHJ2O_wC0iPTkzcj26hHPfHifQpQcpTp4fRPB2c

  249. Y. G. said

    Παιδια, προσε3τε αυτο!!!!! Μολις το 3εφουρνισε η Welt τα χαραματα και μετα το προωθησε η Guardian στο μπλογκ της

    German government now confirming this report in Welt am Sonntag: Trump administration tried to poach German virologists working on Corona vaccine in Tübingen and offered large sums so it would be exclusive to US.

    https://www.welt.de/wirtschaft/article206555143/Corona-USA-will-Zugriff-auf-deutsche-Impfstoff-Firma.html?wtmc=socialmedia.twitter.shared.web

  250. nikiplos said

    Όπως το φοβόμουν, Μαρία… The malaky is going cloud… Νομίζουμε «επανάσταση» ή «θάρρος και γενναιότητα» το να είμαστε απείθαρχοι στη χώρα μας…

    Προσωπικά, καίτοι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο, από τις 11:00 στέκομαι περιορισμένος και έχω αραιώσει τις επαφές μου, όσο μπορώ. Δεν γνωρίζω αν είμαι φορέας καίτοι τυγχάνω υγιέστατος…

    228@, Γιώργο, επειδή είναι ακριβώς η επαγγελματική μου διαστροφή, στα 10 πειράματα τα 7 ήταν επιτυχή… καλά τα νέα αυτοελέγχου προς ώρας…

  251. nikiplos said

    250@ Λογικά θα βγούνε πολλά τέτοια…

  252. nikiplos said

    249@ Έφη, πραγματικά συγκλονιστικό. Και θλιβερό, ως προς τα εδικά μας, με τόσο χάδι στην ΔΙΣ, από σύμπαν το πολιτικό μας σύστημα.

  253. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τώρα, είμαστε όλοι κρατιστές, έτσι κουφαλίτσες; Πού είναι οι αποτελεσματικές και πάνσοφες αγορές σας, λεβέντες; Πού έχει λουφάξει η «επινοητική» επιχειρηματικότητα που «η μόνη κοινωνική της ευθύνη είναι να δημιουργεί κέρδη για τους μετόχους της» (Φρίντμαν); Πού εξαφανίστηκαν οι φιλελεύθερες βεβαιότητες ότι «όσο περισσότερο το κράτος σχεδιάζει, τόσο περισσότερο δυσκολεύει τα άτομα να σχεδιάσουν» (Χάγεκ); «Πού είναι το κράτος;!», κραυγάζουν τώρα αγωνιωδώς οι αντικρατιστές που ήθελαν να το συρρικνώσουν, να το εξαφανίσουν, να ξεπουλήσουν κάθε παραγωγικό του βραχίονα, να ακρωτηριάσουν κάθε δημιουργικό του αρμό, να αποδυναμώσουν κάθε κοινωνικά αναντικατάστατη υπηρεσία του – και το έχουν κάνει ήδη, δυστυχώς, σε βαθμό καταστροφικό, επιτρέποντας στον κορονοϊούλη να παραλύσει συστήματα υγείας και προστασίας του πληθυσμού από την επιδημία.»
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/235172_o-tromos-kai-i-athliotita-toy-mpoyrdo-fileleytherismoy

  254. Pedis said

    άμα θελ η παναγία να μας φυλάξ θα μας φυλάξ …

    βιβαίως και θα κοινωνήσουμ, κοινωνήσαμ και θα ξανακοινωνήσουμ …


    κοινωνήσατε;

    Βεβαίως!

    Δεν φοβόσαστε τον κορονοιό;

    Τι να φοβηθώ; Άμα παίρνουμε τον Χριστό μέσα μας …

    Αφολθ οι αρχές δεν εννούν να κλείσουν τις εκκλησίες, μήπως να αφηναν, τουλάχιστον, να μπουν μέσα τις θειάδες και μετά να έκλειναν γύρω-γύρω τον περίβολο.

    Μία είναι η λύση:

    Εκκλησίες, κλειστές δομές!

  255. ΓΤ said

    Στην Κυψέλη, κοντά στα Δικαστήρια, όπου ζω, υπάρχει ανοιχτό καφέ με αραδιασμένα τα τραπέζια, κουλ και λάιτ τέσσερις παρέες κάνουν χαβαλέ. Καφέδες χαρτοποτηράτοι δεν υπάρχουν, κανονικό σέρβις, φλιτζάνι και γυαλοπότηρο. Στη μία παρέα βρίσκεται ο αδερφός του ανθρώπου που έχει την επιχείρηση. Λεπτομέρεια: είναι αστυνομικός…

    Στη δε πλατεία Αγίου Γεωργίου, στα σκαλιά της εκκλησίας έχει φουλ παρέες που λιάζονται. Στο πλάι, εκεί που ο ναός βλέπει το στενό της Αντιπάρου, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ο τσιλιαδόρος στη θέση του, τα χασίσια μοιράζονται και καπνίζονται κανονικά, με Έλληνες και Αλβανούς να δείχνουν αξιοθαύμαστη ομοψυχία για τη διεύρυνση του μπαφαριάτου. Στα διάλα πια…

  256. sarant said

    Eυχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!

    229 Μπράβο, φοβερός!

    235 Αν σε παρηγορεί, και στο Παρίσι είχανε παρόμοια

    239 Έπεσε κι άλλο η ιστορική Νοτς Κάουντι;

    250 !

    256 !!

  257. Γιάννης Κουβάτσος said

    256: Αν ρίξουμε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία, θα είμαστε ρουφιάνοι και μπογδάνοι, ε;

  258. ΓΤ said

    #257ε Πολλή σαπίλα, Νίκο… 😦

  259. ΓΤ said

    #258 Εάν δεν έχουν φάει ήδη κραξίδι (οι παρέες ήταν εκεί στις 15:15), τα πράγματα είναι απλά: όταν θα καταπλεύσει η αστυνομία, θα σηκωθεί ο αδερφός του επιχειρηματία, που είναι αστυνομικός, θα δείξει την υπηρεσιακή του ταυτότητα, και με ένα «ένα καφεδάκι πίναμε, ρε παιδιά, είμαι χάλια από τη βάρδια» ούτε γάτα ούτε ζημιά…

  260. Triant said

    239: Το τρομερό είναι ότι στα σχόλια στο youtube κανείς δεν αναφέρθηκε στο θέμα των θεατών. Όλοι μιλάγανε για την μπάλα λες και δεν τρέχει τίποτα!

  261. ΓΤ said

    Απτόητοι στις κορονομέρες, δείτε πού πίνουν τον καφέ τους στην Αμφίκλεια… https://www.news247.gr/koinonia/amfikleia-koronoios-pigan-gia-kafe-stin-karotsa-fortigoy.7602476.html

  262. ΓΤ said

    #261 Πες το ψέματα…

  263. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μου κάνει εντύπωση η ανέμελη στάση των Άγγλων, του λαού. Εντάξει, ο Τζόνσον είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά αυτοί δεν ξέρουν τι γίνεται στον πλανήτη; Στην Ιταλία, στην Ισπανία; Οι πρόγονοί τους έδειξαν παροιμιώδη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ, αυτοί γιατί το έχουν στην τρελή;

  264. Γιάννης Κουβάτσος said

    264:…γιατί το έχουν ρίξει στην τρελή, διορθώνω.

  265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νέες προσλήψεις
    >>Στα 331 αυξήθηκαν τα άτομα που έχουν προσληφθεί από τον κοροναϊό
    https://tvxs.gr/news/ellada/ragdaia-ayksisi-kroysmaton-103-nea-kroysmata-331-synolika

  266. ΓΤ said

    Πού είναι ο αγιαστουρόβλακας Αμβρόσιος, με το… εκνέφωμα «αγιασμού»;

  267. sarant said

    266 Να δούμε τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

  268. ΓΤ said

    Σε Σερβία, Ρωσία και Τουρκία διεξάγονται κανονικότατα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στις μεγάλες κατηγορίες…

  269. Νέο Kid said

    Έχω μια θλιβερή υποψία ότι ο άθλιος Εγγλέζος μπορεί να σκέφτεται « ας πεθάνουν κάμποσοι συνταξιούχοι , να εξοικονομήσουμε καμία στερλίνα….»
    Μόνο στην Κύπρο υπάρχουν κάποιες χιλιάδες εγγλεζάδες συνταξιούχοι που ζούνε ζωή χαρισάμενη με τη σύνταξη της αγγλαιτέρας
    Εξτρημ, αλλά …😕

  270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    268 Για το μεζεδάκι, κυρίως, το έβαλα 🙂

    Κάπου στα τουί γράφτηκε χθες ότι τη Δευτέρα η Εκκλησία θα ανακοινώσει ότι σταματά τις λειτουργίες κλπ

  271. nwjsj said

    Η Μαρέβα κοπιάρει Ισπανία & Ιταλία και μας καλεί απόψε στις 9 το βράδυ να χτυπήσουμε παλαμάκια στα μπαλκόνια μας προς τιμή των γιατρών που αγωνίζονται για τον κοροναϊό:

    https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/984703/koronoios-mareva-mitsotaki-stis-2100-to-vradu-oloi-sto-balkoni-mas/

    Εσείς θα βγείτε στα μπαλκόνια;;;

  272. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ρεπορτάζ από τις παραλίες, όπου, παρά το κλείσιμό τους, αρκετοί πήγαν και σήμερα να ξεσκάσουν, βρε αδερφέ. Δύο εβδομηντάρηδες παίζουν τάβλι και η ρεπόρτερ τους ρωτά:
    -Καλά, δεν είπαμε να έχουμε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου;
    -Ε, τόσο δεν έχουμε; εξανέστη ο ταβλαδόρος.
    Το ότι πιάνουν αμφότεροι τα ζάρια και τα πούλια και ύστερα καθαρίζουν τη μύτη τους, είναι ιστορίες για ξενέρωτους.
    Αήττητοι.

  273. Γιάννης Κουβάτσος said

    72: Όχι.

  274. ΚΑΒ said

    250. Μάλιστα, παίζουν με τις ζωές μας.

    https://www.kathimerini.gr/1069269/article/epikairothta/kosmos/korwnoios-polemos-germanias—hpa-gia-to-emvolio

  275. Πέπε said

    @256

    > > τα χασίσια μοιράζονται και καπνίζονται κανονικά

    Κανονικά, εννοείς κανονικά-κανονικά; Γιατί το κανονικό-κανονικό είναι από στόμα σε στόμα. Πολύ καλύτερο από τη μετάληψη, αν σκεφτείς ότι κάνει και δεύτερο και τρίτο γύρο, οπότε ο πρώτος (και ο δεύτερος κ.ο.κ.) έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από ό,τι εναπέθεσαν τα χείλη των επόμενων.

  276. Γιάννης Κουβάτσος said

    272, όχι 72.

  277. Γιάννης Ιατρού said

    272: έβαλα κατά λάθος στην απάντηση στο σημερινό νήμα (67) 🙂

  278. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    272 >>Η Μαρέβα κοπιάρει Ισπανία & Ιταλία…

    Απλώς η Μ. αναπόσταρε αυτό που ήδη κυκλοφορούσε από νωρίς στο διαδίκτυο, αλλά μόλις το έβαλε η κυρία Π/Θ, το παπαγάλισαν όλοι οι χειροκροτητές τους.
    Δείτε όμως τί απαντούν οι γιατροί που καθόλου δε θένε το χειροκρότημά της…
    (Δεν έχω ΦΒ. αναζητήστε το)

  279. Pedis said

    Η Μαρεβα καλει τους Έλληνες να κάνουν αυτά που κάνουν οι γιουτιούμπερς στην Ιταλία … 🙂

  280. Pedis said

    ΚΑΙ

    οι Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου σταματούν τις μαζικές προσευχές – «Για να μην επεκταθεί ο κορονοϊός»

    Αποδεικνύεται, επομένως, πέραν κάθε αμφιβολίας ότι μόνον οι Έλληνες Oρθόδοξοι έχουν πάρει το ΟΚ από τον παντοδύναμο να αφήσουν επάνω του την υπόθεση …

    δεν εξηγείται αλλιώς.

  281. Pedis said

    Πούσαι Μαρία, η Καρλά

    https://video.repubblica.it/dossier/coronavirus-wuhan-2020/coronavirus-carla-bruni-ironizza-sull-epidemia-durante-evento-moda-finge-tosse-e-crisi-respiratoria/355972/356539?ref=RHPPTP-BH-I251272344-C12-P7-S2.3-T1

    κάνει καραγκιοζιλίκια.

  282. Μαρία said

    246
    Το πρόστιμο στην Αγγλία ισχύει απο πάντα. Δεν πρόκειται για έκτακτο μέτρο λόγω του ιού. Καρατσεκαρισμένο.

  283. Pedis said

    # 283 – Ναι, δεν είπα ότι o φόρος δεν υπήρχε. Απλώς, μέσα στον κακό χαμό με τον φόβο και την επιδημία δεν φαίνεται ακόμη πιο παράλογος;

    Αλλά, είπαμε, είναι η χώρα των μπανκ χολιντέιζ.

  284. Pedis said

    # 283,284 – Και προφανώς θα είναι απειροελάχιστο ποσοστό του συνόλου όσοι είναι σε θέση να βρουν εναλλακτική λύση και να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμη κι αν είχαν να πληρώσουν το ημερήσιο πρόστιμο απουσίας.

  285. Μαρία said

    282
    Αυτό είναι απο τα τέλη Φεβρουαρίου.
    https://www.instagram.com/p/B9wZlHlo5tU/?utm_source=ig_embed

    Αυτό φρέσκο.
    https://www.instagram.com/p/B9uo5GbIBLf/?utm_source=ig_embed

    Κάποιος σχολιάζει: Το ψυγείο σου το λένε Νικολά;

    285
    Έτσι είναι. Το πλήρωσε μια φορά η ξαδέρφη μου αλλά δεν θυμάμαι πόσο πάει το κουστουμάκι.

  286. nwjsj said

    Εδώ στο Π. Φάληρο άκουσα κάτι γείτονες που βγήκαν να κάνουν χαβαλέ. Κάτι άλλοι ασυγκράτητοι από την πιο πάνω γειτονιά έριχναν βαρελότα. Πιο πολύ ακούγονταν οι σκύλοι που γάβγιζαν, παρά τα χειροκροτήματα πάντως.

    Σέβομαι τους γιατρούς και τις μάχες που δίνουν ειδικά αυτή την εποχή, αλλά στα δημόσια νοσοκομεία οι περισσότεροι από αυτούς ζητάνε το φακελάκι εν ψυχρώ. Έπειτα, σιχαίνομαι την υποκρισία της κυρίας Μαρέβας που προσπαθεί να κάνει εντύπωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά εκείνες της ΝΔ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποδυναμώσουν το ΕΣΥ. Εδώ δεν έχουμε κρεβάτια, εξοπλισμό και προσωπικό για τις ΜΕΘ, τι θα πετύχουμε με μερικά παλαμάκια; Με το κρύο που κάνει απόψε έξω, θ’ αρπάξουν οι κλακαδόροι καμιά πούντα κι εκεί να δεις κατάρες που θα ρίχνουν οι γιατροί και οι υπάλληλοι στο τηλεφωνικό του ΕΟΔΥ…

  287. Μαρία said

    280
    «Απορώ με το θράσος σας. Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ατζέντα της κυβέρνησης του συζύγου σας για τα Δημόσια Νοσοκομεία, την πιο αντιλαϊκή που θα μπορούσε να γίνει» τονίζει σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στo facebook, η Παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Όλγα Κοσμοπούλου.
    https://left.gr/news/olga-kosmopoyloy-kyria-mareva-mitsotaki-min-me-heirokrotisete-den-sas-epitrepo

  288. Μαρία said

    243. 245
    Πιστός και παπαδοπαίδι.
    Θέλω να πάρω αυτό https://www.efsyn.gr/nisides/230504_hristianismos-kai-antisimitismos

  289. Pedis said

    # 286 τέλος – το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την περιοχή και αυξάνει αν δεν πληρωθεί, και σε περίπτωση σχολαστικού διευθυντή οι γονείς έχουν κι άλλες κυρώσεις από το νόμο με την αιτιολογία ότι αρνούνται στο παιδί τους την Eκπαίδευση … (Εκπαίδευση, λέει, πού στην Αγγλία … και δεν εννοώ, βέβαια, τα Δημόσια 🙂 Σχολεία …)

  290. Pedis said

    Από την συγκεντρωτική ανάλυση στο παρακάτω ποστεράκι (αναφέρεται στην κατάσταση της επιδημίας στην Ιταλια αλλά είναι γραμμένο στα αγγλικά)

    Click to access Infografica_15marzo%20ENG.pdf

    επιβεβαιώνεται ένα άσχημο συμπέρασμα, διαφαίνεται ένα άλλο σχετικά αισιόδοξο (φαντάζομαι, έντονα εξαρτώμενο από τις ρισόρσιζ) κι ένα ακόμη που δεν θα ενέπνεε αισιοδοξία αν έπαιρνε δημοσιότητα ως έχει κι όχι όπως θα θέλαμε/νε να είναι.

  291. Αιμ said

    272, 287. Εδώ στην Άνω Κυψέλη πάντως σηκώσανε πολύ σαματά. Χαβαλές αλλά όχι κάτι αναμενόμενο. Ίσως και να θέλανε να την σπάσουν στον γείτονα μου αφού το αγκάλιασε κι η Μητσοτάκαινα 🙂

  292. sarant said

    286 Αναμενόμενη η απάντηση για το ψυγείο 🙂

  293. nwjsj said

    Το βρετανικό σχέδιο:
    https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/theloume-na-kollisete-to-risko-tis-souper-amfilegomenis-taktikis-tis-vretanias-gia-ton-koronoio/?fbclid=IwAR3QbQROGA2PdTuP3ZhpnAvujIzNBStY8wdboQmb4kCGhJhuzkLDq5DqYdk

    Κοινώς, οι γέροι και οι ευάλωτοι προλαβαίνουν δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη διαθήκη τους. Να δω όμως τι θα γίνει αν κορονιαστεί και στο τέλος τα τσιτώσει ο ευτραφούλης Μπόρις! Στην περίπτωσή τους δεν γράφει ιστορία ο κοροναϊός, αλλά ο κυνισμός.

  294. Pedis said

    Θα πάρουν και θα δώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας:

    Στην Ιταλική περίπτωση, περί το 67% των θετικών στον ιό και το 96% των (καταγεγγραμένων/αποδιδόμενων, στην πράξη δηλ. όσων επέρχονται στο νοσοκομείο) θανάτων αφορούν τους όβερ-σίξτυ.

  295. Χαρούλα said

    Καλά με τα παλαμάκια ασχολείστε; Δεν ντρέπεστε λίγο;
    10 με 10 και τέταρτο, είχαμε ομαδική προσευχή. Δεν κάνατε, και να δείτε τι θα πάθουμε τώρα!
    Αλήθεια λέω. Αλλά δεν μπορώ να ποστάρω το μνμ.

  296. Αιμ said

    Στις δώδεκα να πηδήξουμε επί τόπου να ταρακουνηθεί ο παλιοϊός

  297. sarant said

    295 Στο γαλλικό ραδιόφωνο άκουσα σήμερα έναν ειδικό (σαν τον Τσιόδρα) που έλεγε (αλλά με κάποια επιφύλαξη) ότι οι Γάλλοι νοσούντες είναι κάπως νεότεροι από τους Ιταλούς.

    Επίσης ο υπουργός προειδοποίησε ότι θα αρρωστήσουν ο ένας στους δύο Γάλλους.

  298. Pedis said

    # 298 – Αν βρεις κάπου τα ηλικιακά δεδομένα των νοσούντων στη Γαλλία, και ιδιαίτερα πόσοι βρίσκονται σε νοσηλεία στο νοσοκομείο, πές μου σε παρακαλώ. Μερσί.

  299. Pedis said

    # 298 – δήλωσε ότι θα αρρωστήσουν ή ότι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό;

  300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Έχει και τα θετικά της αυτή η επιδημία, μετά το πέρασμά της θα μπορέσουν να βγούν πολλά ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα.

    226 – Αγαπητέ Γιώργο, ασθματικοί σαν και μένα δεν μπορούν ποτέ να το κάνουν αυτό, να κρατήσουν την αναπνοή τους τόσο χωρίς να βήξουν… Ακόμη κι όταν είμαστε γεροί σαν βουνά! 🙂»

    Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις Nikiplos αλλά για το άσθμα (και όχι μόνο) υπάρχει η μέθοδος Μπουτέικο που βοηθάει πολύ, μια μη φαρμακευτική μέθοδος (που για ευνόητους λόγους εξαφανίστηκε) που συνίσταται στον διαφορετικό τρόπο αναπνοής, στον ρυθμό βασισμένο στο διοξείδιο του άνθρακα κι όχι του οξυγόνου, δηλαδή στην διακράτηση του αναγκαίου ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα που με τον γρήγορο, αγχωτικό, και στρεσαρισμένο τρόπο που αναπνέουν οι περισσότεροι άνθρωποι του ανεπτυγμένου κόσμου, συν τις πολλές βαθιές αναπνοές που εκ των πραγμάτων παίρνουν, δημιουργείται υπεραερισμός (7-8 λίτρα αέρα από τα 3-4 που χρειαζόμαστε φυσιολογικά) με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό του διοξειδίου και με φυσικό επακόλουθο πολλές παθήσεις του αναπνευστικού και όχι μόνο.

    Κάνε σε χαλαρή στάση μια μέτρηση των αναπνοών σου στο λεπτό, το πιθανότερο, θα είναι πάνω από 10 -12, με την μέθοδο θα κατέβουν κάτω από 10-8. Το σημαντικό, είναι οι αναπνοές να είναι μικρές, ελαφριές, άηχες και ανεμπόδιστες κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της καθημερινής άσκησης.
    Ο Μπουτέικο, ήταν πιστοποιημένος σοβιετικός γιατρός, στην διάρκεια των σπουδών του, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τους ρυθμούς αναπνοής των ασθενών σε σχέση με τη σοβαρότητα και την πρόγνωση της ασθένειάς τους. Σύντομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων, όσο η κατάσταση ενός ασθενούς γινόταν πιο σοβαρή, τόσο αυξανόταν κι ο ρυθμός της αναπνοής του.
    Ο Μπουτέικο υποστήριξε ότι αν υπήρχε πραγματικά μια σύνδεση μεταξύ του υπεραερισμού και της ασθένειας, θα πρέπει να είναι δυνατό να αντιστραφεί αυτό με εσκεμμένο έλεγχο της αναπνοής. Έχοντας ήδη κάνει μελέτη σε πολλά κείμενα για τη γιόγκα, γνώριζε τις ασκήσεις με περιορισμό της αναπνοής και έτσι άρχισε να πειραματίζεται τόσο στον εαυτό του όσο και στους ασθενείς του. Αυτές οι πρώτες δοκιμές έγιναν γνωστές ως η μέθοδος Μπουτέικο.

    Μετά από εξαντλητική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, αλλεργίες, διαταραχές του μεταβολισμού, διαταραχές του νευρικού συστήματος και προβλήματα ύπνου κ.λ.π., εμφανίζονται όταν τα αναπνευστικά μοτίβα αποκλίνουν από τους φυσιολογικούς κανόνες και μπορούν να αντιστραφούν με την επιδιόρθωση και την ομαλοποίηση του μοτίβου αναπνοής.

    Η μέθοδος αυτή, είναι κλινικά δοκιμασμένη και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με ομοιοπαθητική ή διάφορες ολιστικές αγυρτείες που όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν. 🙂
    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΝΕΙΣ, αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και σε συνεργασία με τον γιατρό σου.

    Περισσότερες πληροφορίες λογικά θα βρείς στο διαδίκτυο, εγώ έχω πετάξει ότι είχα μαζεμένο γιατί σε όσους το έλεγα που είχαν πρόβλημα, με κοίταγαν σαν εξωγήινο, 🙂 εμείς δεν τα χρειαζόμαστε αλλά λογικά οι κόρες μου θα τα έχουν κρατήσει, αν δεν βρείς πές μου να κοιτάξω.
    Εννοείται πως αν καπνίζεις θα πρέπει να το κόψεις αλλιώς δεν έχει νόημα, ενδεχομένως να σου κάνει και κακό.

    Θεωρώ πως η Progresive rock θα είναι η κλασική μουσική του 22ου αιώνα, οι Porcupine tree ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους (για μένα το κορυφαίο) και ο Steven Wilson ένας από τους κορυφαίους μουσικούς όλων των εποχών.

    Με το συγκεκριμένο φανταστικό κομμάτι, το 1994 είχα φτιάξει το πρώτο μου μουσικό βίντεο με διάφορες εικόνες που είχα τραβήξει από το 1984 μέχρι τότε. Το 2008 μετά από μιά αντιπαράθεση που είχα στο κολυμβητήριο του Γέρακα με τον πρόεδρο τους προπονητές και παραδόξως τους άλλους γονείς (ΜΕ ΟΛΟΥΣ, αν είναι δυνατόν!) για το αν τα συμπληρώματα διατροφής κάνουν καλό ή κακό στους αθλητές και είναι ή δεν είναι ντόπα (λέω πως κάνουν κακό και είναι ντόπα) κατάλαβα πως είναι μάλλον απίθανο να επικοινωνήσω με τους συνανθρώπους μου και αποφάσισα να πετάξω ότι γραπτό και οπτικό είχα δημιουργήσει, δεν ήθελα να μείνει τίποτε από μένα σ΄αυτό τον κόσμο της απίστευτης ματαιοδοξίας και εγκληματικής ηλιθιότητας, εμένα έτσι κι αλλιώς δεν μου χρειάζονται, δεν ζώ με αναμνήσεις.

  301. Pedis said

    Τι τραβάνε και οι μαστούρες …

  302. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    297 – Μπά δεν χρειάζονται τέτοιες αμφίβολες μέθοδοι, ας κρατήσουμε την πατροπαράδοτη τρισχιλιετή που έχει κρατήσει το έθνος ζωντανό. 😉

  303. sarant said

    300 Αν κατάλαβα καλά, δήλωσε ότι θα προσβληθούν.

  304. Pedis said

    # 304 – Beh …

  305. Αιμ said

    303. Λάμπρο σαν διασταύρωση Φλόιντ με Μάνφρεντ Μαν μου μοιάζει αυτό που βαλες.
    Έχω χάσει επεισόδια μάλλον, ε ;

  306. Μαρία said

    299
    https://www.sudouest.fr/2020/03/10/coronavirus-en-france-comment-lire-les-chiffres-de-l-epidemie-7303618-10861.php

    https://fr.statista.com/statistiques/1102124/infections-coronavirus-age-france/
    Πολύ διαφωτιστικό για την ομάδα απο 18-64 🙂

  307. Pedis said

    # 307 – A, Μερσί!!

    Θα τα κοιτάξω με προσοχή (ειδικά το πρώτο).

    Το ιστόγραμμα στο δεύτερο λινκ δεν μου κολλάει με τίποτα.

    Στην Ιταλία από την ηλικία των εξήντα και πάνω σημειώνεται το 67% των κρουσμάτων και στην Γαλλία τα μισά;

    Κουφό.

    Τι συμβαίνει;

  308. Pedis said

    Πάρε (όχι τόσο λεπτομερή) στοιχεία από την Ισπανία, εκ του Υπουργείου

    (δεν βρίσκω ακόμη τα σχετικά με τις ηλικία των νοσούντων):

    Click to access Actualizacion_45_COVID.pdf

    κι εδώ, ειδικότερα,

    https://elpais.com/sociedad/2020-03-15/ultimas-noticias-del-coronavirus-y-el-estado-de-alarma-en-directo.html

    αναφέρονται τα στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς που είναι σε νοσηλεία (517), σε ΜΕΘ (382) τουτέστιν σύνολο 899 σε σύνολο 7753 κρουσμάτων, δηλ συνολικό ποσοστό νοσηλευομένων γύρω στο 12%.

    Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι από τρεις μέχρι πέντε φορές υψηλότερο (εξαρτάται από την περιφέρεια).

    Πώς εξηγείται αυτό, ότι στο μεγάλο ποσοστό τους οι Ισπανοί δεν νοσούν
    σοβαρά; Ότι οι Ιταλοί είναι πιο σχολαστικοί και κάνουν εισιτήρια ευκολότερα; Άλλο;

  309. ΓΤ said

    #276

    Έξω ο γάρος γυρνά τα χείλη
    μέσα τα ζώα με πετραχήλι

  310. Μαρία said

    308
    Στη Γαλλία κατα δήλωση του υπουργού υγείας σήμερα στην τιβι το 50% αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία διασωληνωμένοι είναι κάτω απο 60-65 χρονώ.

  311. Pedis said

    # 311 – Ε, ούτε αυτό φαίνεται ότι θα κολλάει με την περίπτωση της Ιταλίας. Eσένα;

    (Υπόψην ότι οι δύο χώρες έχουν συγκρισιμο συνολικό πληθυσμό (60 και 67 εκ.) και η ποσοστιαία διαφορά στην κατανομή των ηλικιών για πάνω από 65 είναι γύρω στις δύο μονάδες (22% και 20%, αντίστοιχα). Δηλ. μιλάμε για μη σημαντικές διαφορές, πλην της πληθυσμιακής πυκνότητας, για τον πληθυσμό των όβερ 65 στις δύο χώρες δηλ. την ηλικιακή ομάδα που κτυπάει περισσότερο και σοβαρότερα ο ιός.)

  312. Pedis said

    Φαντάζομαι ότι η ΜΒ δεν θα μας βάλει να συζητάμε πολύ για τα στατιστικά της . Ο Μπόρις είναι ευθύς ειλικρινής και προειδοποίησε ότι … πολλές οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους.

    Φουλστοπ.

    Και μη μας τα πρήζετε!

    Εδωσε και άλλες οδηγίες για αυτοκαραντίνα, 7 και όχι 14 ημερών, σε όποιον έχει ύποπτα συμπτώματα. Και πολλές σάς είναι.

  313. 313 Την έχει δει Τσόρτσιλ αυτός: αίμα και δάκρυα, αλλά και τη νίκη!

  314. 94,
    …το οποίο βιβλίο της Σύλβια Μπράουν είναι περιβόλι!
    Να και άλλες περίφημες προβλέψεις που αναφέρει:

    «In about 2018, extraterrestrials will be making our search for them much easier—they’ll begin
    “outing” themselves, safely and sanely and very much in public, to such organizations as the United Nations, Scotland Yard, NASA, and even a Camp David summit. They’ll step forward by the thousands and willingly subject themselves to a whole battery of psychological and biological tests, confirming that the origins of their various species are not earthly. By the early 2020s, we humans will reach an accord with the extraterrestrials in our midst and those still to come.»

    Διάνα!

    (Καταβιβάσατε ενταύθα: https://www.dropbox.com/s/fwjhb2ab69aqh9x/End%20of%20Days%20by%20Sylvia%20Browne%20%28z-lib.org%29.pdf?dl=0)

  315. Νέο Kid said

    315. Μιχάλη, στο Τέξας τι γίνεται με τον κορονοϊό; Πώς κινείστε;

  316. Γιάννης Ιατρού said

    307β: Χρήσιμο (κι ανακουφίζει… 🙂 )!

    315: Ά γειά σου!

    ΥΓ: το πιντεφι αυτό είναι κάπως ατζούμπαλο γιατί προέρχεται από την μετατροπή του αρχικού (σε .epub), από την ίδια πηγή (extension του κινέζου 🙂 )

  317. sarant said

    314 Aκριβώς!

  318. Pedis said

    # 314 – Αίμα και Σπέρμα!

    » … Θα σας ταράξουμε στο ταξικό γαμησι για να μάθετε, που θέλετε πρόνοια και περίθαλψη, παλιόκοτες, που μου φοβαστε μην πεθάνετε! Και βγαλτε από το μυαλο σας ότι θα τη γλυτώσετε … »

    Έτσι και χειρότερα είναι η ζωή στη χώρα των μπανκ χολιντέιζ.Κι έχει κι ένα σκατόκαιρο.

  319. 316,
    Κιντ, τα κρούσματα είναι πολύ λίγα για την ώρα στο Τέξας (~60 χτες) και δεν είχαμε νεκρούς μέχρι τώρα, αλλά το θέμα αντιμετωπίζεται κανονικά ως πανδημία, οπότε σχολεία κλειστά για την ώρα, διάφορες δημόσιες υπηρεσίες περιορισμένες, κλπ. Το πανεπιστήμιο προσφέρει τα μαθήματα ονλάιν, κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη για άλλους λόγους (πχ δυσκολία εργαζόμενων μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσουν μαθήματα 9-5, εξωτερική ζήτηση για επιλεγμένα μαθήματα ονλάιν, ζήτηση από τους φοιτητές να έχουν τις κανονικές παραδόσεις μαθημάτων και σε βίντεο, κ.ά.) – ίσως ο ιός να έχει καταλυτική δράση στον τομέα αυτό. Αύριο έχουμε συμβούλιο καθηγητών με ονλάιν βίντεο και βλέπουμε (no pun intended). Δεν υπάρχει πανικός, αλλά όλοι πλέον φαίνεται καταλαβαίνουν την έννοια της εκθετικής εξάπλωσης. Φυσικά, εστιατόρια, μπαρ, κλπ αισθάνονται ήδη τον οικονομικό ιό. Σκηνές κάλλους σε σουπερμάρκετ επίσης άφθονες.

  320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    306 – Αιμίλιε, από Φλόιντ έχουν επιρροή, άλλωστε θεωρήθηκαν η συνέχειά τους, από Μάνφρεντ Μαν όχι, δεν ήταν και τόσο επιδραστική ούτε είχαν και σπουδαία δισκογραφία. Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτούς τους δίσκους απόκτησαν ξεκάθαρα δικό τους ήχο κι έγραψαν αρκετά αριστουργηματικά κομμάτια. Το ίδιο κι ο Wilson στην μέχρι σήμερα σόλο καριέρα του.
    Απ’ ότι φαίνεται, μια και σ’ αρέσουν και τα άκουσες, μάλλον έχεις χάσει πολλά επεισόδια, ποτέ δεν είναι αργά όμως, νιάτο είσαι ακόμη.☺

  321. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    246 Pedis >>τα σχολεία στην Ανγκλετέρα είναι ακόμη ανοικτά. Οι γονείς που θα ήθελαν να μην τα στείλουν υποχρεώνονται να πληρώσουν πρόστιμο (εκ του ανταποκριτή μας, τσεκ ιτ!)

    Μόνο το Ίτον έκλεισε!

  322. 317, … το πιντεφι αυτό είναι κάπως ατζούμπαλο γιατί προέρχεται από την μετατροπή του αρχικού (σε .epub), από την ίδια πηγή (extension του κινέζου 🙂 ) …

    Πράγματι, αλλά δηλώνω υπεύθυνα ότι οποιεσδήποτε μικροδιακυμάνσεις είναι προϊόν φυσικών μεταλλάξεων, και δεν έχει χρησιμοποιηθεί γενετική μηχανική κατά την μετατροπή!

  323. Αυτόν τον σύνδεσμο ήθελα να βάλω στο προηγούμενο, σχετικά με μεταλλάξεις σε chain letters, αλλά κατά λάθος μπήκε κάτι παρόμοιο.

  324. Pedis said

    # 322 – E, το Ίτον θα βγάλει τους μέλλοντες πρωθυπουργούς, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει …

  325. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    322 >>Μόνο το Ίτον έκλεισε!
    ουχ Ίτον 🙂

  326. Γιάννης Ιατρού said

    323/324 Απίθανος είσαι μ΄αυτά που σερβίρεις 👍👍

  327. 326, 😀

Σχολιάστε