Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια μετά το ηλιοστάσιο

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2020


Δεν έβρισκα πώς αλλιώς να ονοματίσω τούτο το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, οπότε επέλεξα την ασφαλή αν και βαρετή λύση του ημερολογίου. Δεν φαίνεται αμέσως, αλλά από τις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει κάθε μέρα διαρκεί έστω και ελάχιστα λιγότερο από την προηγούμενη, παρόλο που ακόμα η διάρκεια της ημέρας είναι λίγο μικρότερη από 15 ώρες (14.47 στην Αθήνα χτες).

Kαι ξεκινάμε με ένα πολυμαργαριτάρι από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση του ψευτογιατρού.

Στον Σκάι μετέγραψαν τα λόγια του ψευτογιατρού όπως ακούγονταν σε κάποια συνομιλία με συγγενή ενός θύματος, και κατάφεραν να κάνουν τρία λάθη σε 18 λέξεις. Το κόμμα στο «ό,τι», την περιττή απόστροφο στο «εν» και βεβαίως το «(εν) Χριστώ».

Στις συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα, όπου ο λόγος είναι «οιονεί προφορικός» έχω προσέξει πως λίγοι βάζουν την υποδιαστολή στο αναφορικό ό,τι. Η απόστροφος στο «εν» είναι… επιρροή από το «εξ» που επίσης δεν θέλει απόστροφο, αλλά τη βάζουν αρκετοί. Κι όταν η δοτική έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, δύσκολο είναι να κρατηθεί η ορθογραφία της τη στιγμή που υπάρχει ομόηχος τύπος.

* Ο Μέφρι έπιασε δουλειά. Σε «άρθρο γνώμης» στην Καθημερινή, ο αρθρογράφος Ανδρ. Δρυμιώτης θέλει να ψέξει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σε πρόσφατη ομιλία του, είπε «δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις».

Και ειρωνεύεται, ο επαΐων Δρυμιώτης τον «άσχετο» Τσίπρα:

«δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις»! Πάμε για Nobel Μαθηματικών! Πίστευα ότι υπάρχουν άλυτες εξισώσεις, αλλά η δήλωσή του με προβλημάτισε.

Τηλεφώνησα σε δύο μαθηματικούς φίλους και με διαβεβαίωσαν ότι ορισμένες εξισώσεις δεν έχουν αναλυτική λύση και τότε φυσικά κατάλαβα ότι είτε έχουμε να κάνουμε με μια νέα μαθηματική διάνοια που δικαιούται το Nobel, είτε έχουμε να κάνουμε με μια άλλη μεγάλη γκάφα του τέως πρωθυπουργού μας που είναι και μηχανικός.

Υπάρχει βέβαια η πολιτική εμπάθεια, αλλιώς η επισήμανση του Δρυμιώτη θα ήταν εξίσου έγκυρη όσο εκείνων που λένε πως δεν πρέπει να λέμε «στρουθοκαμηλισμός» διότι η στρουθοκάμηλος δεν κρύβει το κεφάλι της στην άμμο.

Ο Μέφρι όμως κάνει την εμφάνισή του εκεί που ο κ. Δρυμιώτης προτείνει τον Τσίπρα για Νόμπελ μαθηματικών, χωρίς να ξέρει, ο πανεπιστήμονας, ότι Νόμπελ μαθηματικών δεν υπάρχει! Υπάρχει το μετάλλιο Fields, που έχει χαρακτηριστεί «Νόμπελ των μαθηματικών» αλλά έχει πολλές διαφορές από το Νόμπελ και κυρίως το όριο ηλικίας, αφού απονέμεται στους κάτω των 40, και όχι κάθε χρόνο αλλά κάθε 4 χρόνια. Οπότε, ο κ. Δρυμιώτης έπεσε θύμα του Μέφρι.

Αλλά και επί της ουσίας δεν νομίζω να έχει δίκιο. Η φράση «δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις» δεν είναι λάθος. Οι μαθηματικοί φίλοι του κ. Δρ. ήταν πιο προσεχτικοί ή λιγότερο εμπαθείς από αυτόν, αφού επισήμαναν ότι υπάρχουν εξισώσεις χωρίς αναλυτική λύση. Τον καιρό της κτηνώδους δύναμης των υπολογιστών, ιδίως όταν κάποιος είναι μηχανικός, δεν κάθεται να χολοσκάει με αναλυτικές λύσεις -βάζει τιμές και παίρνει αποτέλεσμα.

Αλλά επειδή εδώ έχουμε πολλούς μαθηματικούς και φίλους των μαθηματικών δεν λέω περισσότερα και περιμένω τα σχόλιά σας.

* Φίλος μου στέλνει την οθονιά από ιστότοπο που είχε διοργανώσει ποιητικό διαγωνισμό.

(Το μέγεθος είναι μικρό, ελπίζω να φαίνονται τα γράμματα).

Διαβάζουμε λοιπόν ότι η αξιολόγηση των ποιημάτων «εν τέλη βασίστηκε κυρίως σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως γνώση και εφαρμογή της ελληνικής γραμματικής, συντακτικού και ορθογραφίας….»

Ομολογώ πως με παραξενεύει αυτή η ιεράρχηση των κριτηρίων και αναρωτιέμαι αν θα έκοβαν το «Επέστρεφε και παίρνε με» του Καβάφη, που «παραβιάζει» κανόνες της γραμματικής.

Αλλά, βρε αδερφέ, όταν βάζεις πρώτο το κριτήριο της ορθογραφίας, είναι λιγάκι κωμικό να κάνεις ορθογραφικό λάθος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού!

Εν τέλει βασίστηκε, χώρια που μάλλον σαν παραγέμισμα χρησιμοποιείται ο όρος.

Ο φίλος που έστειλε το μεζεδάκι με πληροφορεί πως οι διαγωνιζόμενοι σε αυτόν τον ποιητικό διαγωνισμό δεν έπρεπε απλώς να τηρήσουν την ελληνική γραμματική και ορθογραφία, αλλά και να πληρώσουν 10 ευρώ ως δικαίωμα συμμετοχής, πράγμα που κάνει ακόμα πιο κωμικό (ή εξοργιστικό, δεν ξέρω) το λαθάκι.

* Διαβάζω σε ρεπορτάζ για μια ασυνήθιστη υπόθεση όπου ο διαρρήκτης κατάφερε μεν να μπει στο κατάστημα που είχε βάλει στόχο αλλά μετάνιωσε και… κάλεσε την αστυνομία να τον συλλάβει.

Το περίεργο είναι ότι σε κάποιο σημείο διαβάζουμε ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη μοναδική αυτή ληστεία», ενώ και τα ταγκ του άρθρου στην αρχή και στο τέλος γράφουν «ληστεία» (και όχι «διάρρηξη»).

Όμως η ληστεία διαφέρει από τη διάρρηξη και έχει και διαφορετική ποινική αντιμετώπιση.

Το ευχάριστο είναι ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν θέλησε να κάνει μήνυση και έδωσε και ένα μικρό ποσό στον «διαρρήκτη (και οχι ληστή) με φιλότιμο».

* Από ετικέτα καταστήματος η φωτογραφία, την είδα σε κάποιον τοίχο στο Φέισμπουκ.

Πωλείται «Ταινία τρόμου για πουλιά»!

Τι εννοεί όμως;

Φυσικά, όσοι σχολίασαν ανέφεραν «Τα πουλιά» του Χίτσκοκ, που είναι ταινία τρόμου και έχει φυσικά ως θέμα της τα πουλιά.

Αλλά η ετικέτα δεν φαίνεται να αφορά την ταινία του Χίτσκοκ και γενικότερα δεν φαίνεται να αφορά καμιά κινηματογραφική ταινία!

Υποθέτω πως με την (τελικά) παραπλανητική αυτή περιγραφή εννοούν ταινίες, αυτοκόλλητες ή όχι, δηλαδή λωρίδες, κορδέλες, που τις βάζουμε στα μπαλκόνια για να τρομάζουν τα πουλιά!

Ταινίες κι αυτές, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν τρόμο, αλλά όταν ακούμε «ταινία τρόμου» άλλο σκεφτόμαστε!

* Από το Βήμα και το in.gr η νιοστή επανάληψη ενός λογιοστρεφούς λάθους.

Σε άρθρο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, διαβάζουμε ότι Στον απόηχο της γαλλοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν ζήτησε από την ΕΕ να ενσκήψει χωρίς ταμπού στο θέμα της σχέσης Βρυξελλών και Άγκυρας.

Τα έχουμε πει, κανονικά η καταιγίδα ενσκήπτει, αφού το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται για κάτι κακό που εκδηλώνεται βίαια και απότομα. Αλλά το σκέτο «να σκύψει» μας φαινεται μπανάλ ή και χυδαίο, ενώ το «να εγκύψει» δεν το ξέρουν.

* Και μια πινακίδα που διαφημίζει ράφια «βαρέου τύπου», που είναι η εκδίκηση του λαϊκού ανθρώπου που τον έκαναν να ξεμάθει τον τύπο «του βαριού» και να μάθει με το ζόρι τον τύπο «βαρέος» (που οι περισσότεροι τον γράφουν «βαρέως» σαν το επίρρημα).

Κι επειδή γενική αρσενικού σε -ος δεν υπάρχει στα ελληνικά που έχουμε μέσα μας, ο λαϊκός άνθρωπος την ομαλοποιεί σε -ου, βαρέου τύπου, το λέει συνεχώς και καμιά φορά το γράφει κιόλας.

Οι βαρέοι είναι ωραίοι!

* Κι ένα μεταφραστικό.

Διαβάζουμε ότι «Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια διετή επέκταση αποθήκευσης για τα ωάρια, το σπέρμα και τα έμβρυα για να δώσει στους ανθρώπους επιπλέον χρόνο για πρόσβαση σε υπηρεσίες γονιμότητας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωναϊού.»

Αλλά τι θα πει επέκταση αποθήκευσης;

Υποθέτω πως σημαινει «παράταση του χρόνου διατήρησης/αποθήκευσης.

* Στην προσπάθεια για να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις πρέπει να επιστρατεύσουμε και τον ελληνισμό της διασποράς.

Από ελληνική εφημερίδα της Aυστραλίας αυτή η διαφημιστική αγγελία ενός «Πλασταδόρου» που προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Καταλαβαίνουμε ότι ο πλασταδόρος, από το αγγλικό plaster, είναι ο γυψαδόρος, ίσως και ο σοβατζής. Η λέξη δεν γκουγκλίζεται παρά μόνο μία φορά, που είναι η επισήμανσή της στα Υπογλώσσια, απ’ όπου πήρα κι εγώ τη φωτογραφία.

Λογικά οι Έλληνες της Αυστραλίας θα έχουν φτιάξει πολλές ακόμα λέξεις, αν και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια μελέτη για το θέμα.

* Κι ένα πολιτικομεταφραστικό. Ίσως ασχοληθούμε και σε άλλο άρθρο με το κείμενο του συμβιβασμού στην υπόθεση Νοβάρτις, και με τις μεταφραστικές του πτυχές, αλλά ας πάρουμε μια πρώτη γεύση.

Διαβάζω άρθρο της iefimerida που ειρωνεύεται την αγγλομάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος είναι Τα αγγλικά του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζουν τους employees ως αξιωματούχους.

Και μέσα στο άρθρο: Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζει την λέξη employees (υπάλληλοι) που αναφέρονται στο κείμενο της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως αξιωματούχους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει την φιλολογία ετών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Αλλά το κείμενο του συμβιβασμού έχει πολλές αναφορές σε foreign officials και προφανώς η λέξη official είναι που αποδίδεται, και σωστά, ως «αξιωματούχος», όχι η λέξη employee.

Αν με τον όρο officials εννοούνται πολιτικά πρόσωπα ή όχι, αυτό είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί σε άλλο άρθρο. Πάντως, η απόδοση «αξιωματούχος» είναι σωστή.

* Και κλείνω με ένα σουπεράκι.

Aστυνομικοί σκότωσαν με teaser 29χρονο Έλληνα.

Στις ΗΠΑ βεβαίως έγινε αυτό, αλλά δύσκολα μπορεις να σκοτώσεις άνθρωπο με teaser, πρέπει να είναι πολύ κακόγουστο και να του το προβάλλεις αδιάκοπα.

Διότι βέβαια taser λέγεται το αμφιλεγόμενο όπλο της αστυνομίας που σε ακινητοποιεί (και καμιά φορά σε θανατώνει).

Τeaser είναι η διαφήμιση που έχει σκοπό να σου τραβήξει το ενδιαφέρον -και που μάλιστα δεν αποκαλύπτει αρχικά το αντικείμενό της ή ολόκληρο το μήνυμά της.

Μακάρι να μας έβαλλαν πάντοτε με teaser και ποτέ με taser.

 

228 Σχόλια to “Μεζεδάκια μετά το ηλιοστάσιο”

  1. Αντώνης said

    Καλημέρα.
    Σχετικά με τον ποιητικό διαγωνισμό, θεωρούνται αντικειμενικά τα κριτήρια της τεχνοτροπίας του ποιήματος, της επιλογής του θέματος κτλ;

  2. rizes said

    Καλλιστεία ποίησης

    Καλλιστεία ποίησης

  3. Γ. Βασιλειάδης said

    Το «σοβατζής» δε μου κάθεται καλά πάντως για τις υπηρεσίες που φαίνεται να προσφέρει ο κύριος από την Αυτραλία. Με δεδομένο ότι plaster μπορεί να είναι και ο γύψος, προσωπικά θα το απέδιδα ως «γυψάς» στην προκειμένη περίπτωση.

  4. pkalogin said

    92 μέρες μετά την ισημερία

  5. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Αλλά επειδή εδώ έχουμε πολλούς μαθηματικούς και φίλους των μαθηματικών δεν λέω περισσότερα και περιμένω τα σχόλιά σας.» Ωχ! ☺
    Ο καθηγητής Κίτινγκ θα απαγόρευε στους μαθητές του να λάβουν μέρος σ’ αυτόν τον αντιποιητικό διαγωνισμό ποίησης.
    Τέσσερα λάθη βλέπω στην οθονιά του ΣΚΑΕΙ. Γιατί ψευτο-γιατρός και όχι ψευτογιατρός; Αχρείαστο το ενωτικό.

  6. pkalogin said

    Διόρθωση 3 μήνες και…

  7. dryhammer said

    Πρέπει να τόχω ξαναγράψει πως όταν παλιά πήγα να πάρω μια κεραία τηλεόρασης ο superintendent έστειλε έναν subsistent employee να μου φέρει, ordering: «Πιάσε του μια του Εβραίου». Πριν σβήσει η απορία από το πρόσωπό μου, την έφεραν και μου εξήγησαν πως «θα κάνει δουλειά του Εβραίου, γιατί το σπίτι βλέπει τις κεραίες». Στη σακούλα έγραφε «κεραία ευρέου φάσματος».

  8. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    0, 4, 6
    Αυτό είδα κι εγώ!
    Μεζεδάκια θερινού ηλιοστασίου – Θερινά μετα-ηλιοστασιακά μεζεδάκια – Μεζεδάκια της μεγαλύτερης ημέρας; 😉

  9. ΓιώργοςΜ said

    3 Γυψαδόρος, η λέξη υπάρχει χρόνια για τους μαστόρους που φτιάχνουν τις γύψινες διακοσμητικές ενώσεις-σκοτίες στα ταβάνια

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

    4κε Κι άλλη φορά έχω μπερδέψει ισημερία και ηλιοστάσιο!

    3-9 Ναι, γυψαδόρος, αν και πρέπει να κάνει και σοβάδες.

  11. ΓιώργοςΜ said

    8 ενώ διόρθωσα κάποιον προφορικά, στο γραπτό μου ξέφυγε!
    Ηλιοστατικά, δε μας κάνει; Για να πάμε στα 6εκ θέλει κόπο…

  12. Psi said

    Καλημερα! Φυσικα και «δεν υπαρχουν αλυτες εξισωσεις», το μαθαινουμε στο Λυκειο (αν θυμαμαι καλα, αν και χωρις αποδειξη). [https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_theorem_of_algebra]. Βεβαια, μπορει η λυση να ειναι φανταστικη και οχι πραγματικη (pun intended).

  13. dryhammer said

    12. > το μαθαίνουμε στο Λύκειο…
    Όχι όμως στα κολέγια (άσε που δεν διδάσκουν πια μιγαδικούς ούτε στα λύκεια)

  14. Christos said

    Όταν το προηγούμενο Σάββατο έβαλα στα σχόλια την οθονιά με το πολυμαργαριτάρι, έγραψα ότι τα λάθη θα μπορούσαν να είναι και τέσσερα: το «αδελφός εν Χριστώ» θα ήταν σίγουρα σωστότερο.

  15. Νέο Kid said

    plasterer στα εγγλέζικα δεν είναι μόνο ο γυψαδόρος. Είναι γενικά αυτός που κάνει επιχρίσματα (είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά ) άρα και ο σοβατζής . Plaster works ή Plastering είναι γενικός όρος. Ο συγκεκριμένος Αυστραλός όντως ,από την ανάλυση των υπηρεσιών που προσφέρει, φαίνεται να κάνει μόνο εσωτερικά επιχρίσματα και γυψοσανίδες.

  16. Triant said

    Καλημέρα.
    Νομίζω οτι δεν υπάρχουν ντέξιον βαρέος τύπου. Όσα έχω δει σε ταμπέλες είναι βαρέου.

  17. Νέο Kid said

    Κουίζ, χωρίς να το γκουγκλάρετε όμως: Ποιος απεικονίζεται στο μετάλλιο Φιλντς;

  18. Ο κ. Φιλντς;

  19. gpoint said

    Το πως όλες οι εξισώσεις με πραγματικούς συντελεστές έχουν λύσεις και μάλιστα τόσες όσες ο βαθμός της εξίσωσης, που ήταν βασικό πρόβλημα, έχει αποδειχθεί και στην Αλγεβρα και στην Ανάλυση εδώ και πολλά χρόνια. Προφανώς κάποιοι μπερδεύουν τις λύσεις με τις πραγματικές λύσεις, μιγαδιkές όμωw υπάρχουν πάντα π.χ. xx= -1 –> x=i ή χ=-ι

  20. Pedis said

    Στην προσπάθεια για να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις πρέπει να επιστρατεύσουμε και τον ελληνισμό της διασποράς.

    Αυτή δεν είναι άραγε μία από τις σημαντικές αιτίες για την επέκταση του λεξιλογίου μιας γλώσσας; Δηλαδή να παίρνεις λέξεις από μια άλλη γλώσσα και να τις τροποποιείς;

    (στη αρχή, αν η επέκταση του λεξιλογίου γίνεται ακόμη και με τίποτα «λέκια», «φίσα» η κατάσταση παρουσιάζεται στους γραμματισμένους ως εκφυλισμός, αλλά βοηθούντος του χρόνου τα γούστα αλλάζουν και κάποια στιγμή μπορεί να φτιαχτούν και ποιηματα για λεπτά γούστα με αυτές … 🙂 )

  21. Νέο Kid said

    18. Clever try, but no! 😀
    Δίνω ένα hint: Το όνομά του πάνω στο μετάλλιο ΔΕΝ είναι στην ονομαστική πτώση.

  22. Νέο Kid said

    Να λυθεί η διοφαντική εξίσωση:
    Χ εις τον κύβο και Ψ εις τον κύβο και Ζ εις τον κύβο =42

  23. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Τι λέτε μωρέ εκεί πέρα πως δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις;! Για λύστε μου την x=x+1… στους μιγαδικούς 😏

    Όσο για τον Τσίπρα, θα διάλεγα άλλο λόγο να τον ψεξω για τη δήλωσή του: θες, άνθρωπέ μου, οπωσδήποτε να μιλήσεις με κλισέ; Ωραία, πες «δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα», κι άσε τα μαθηματικά στην ησυχία τους! Θα προτιμούσα πάντως να μην μιλάει με κλισέ (αλλά τότε τι πολιτικός θα ‘ταν; )

  24. Pedis said

    Είναι γνωστή, εννοώ κυκλοφορεί, η έκφραση

    «δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις» ;

  25. Avonidas said

    Να λυθεί η διοφαντική εξίσωση:
    Χ εις τον κύβο και Ψ εις τον κύβο και Ζ εις τον κύβο =42

    Λυπάμαι, αλλά η wordpress δεν έχει τα περιθώρια για κάτι τετοιο 😉

  26. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    24 Το βασικό κλισέ είναι να χαρακτηρίζεται κάτι «δύσκολη εξίσωση»
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%22%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7+%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7%22

    16 🙂

    14 Πράγματι, αλλά αυτό όπως και η παύλα στο ψευτο- είναι δευτερεύοντα (άσε που μπορεί όντως ο ψευτογιατρός να πρόφερε «αδεΡφός»).

  27. Γς said

    >Aστυνομικοί σκότωσαν με teaser 29χρονο Έλληνα.

    Να σε βάλει κάτω απ τα μπαλκόνια της μια stripteaser και να φωνάζεις:

    I can’t breathe!

  28. Καλημέρα
    «βάζει τιμές και παίρνει αποτέλεσμα» Μπαααα. Φωτογραφίζει την (έστω και χειρόγραφη) εξίσωση με το κινητό του και παίρνει το αποτέλεσμα!

    23 Μα η x=x+1 δεν είναι άλυτη. Είναι αδύνατη. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Γιατί αν μιλήσουμε για αδύνατες τότε είναι πολλές. Όπως κι οι αόριστες. Απλά η λύση δίνει αποτέλεσμα αδύνατη η αόριστη. Αλλά για να φτάσεις στο συμπέρασμα έχεις μια διαδρομή άρα την έχεις λύσει.

  29. Νέο Kid said

    25. Ξέρεις ότι την έλυσαν πρόσφατα (με brute force,φυσικά) ε;

  30. Pedis said

    # 26α – Μμ ναι.

    Τέλος πάντων, η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας δεν είναι δόκιμη και, δυστυχώς, δεν έχει κανένα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αφορισμού: ούτε κτυπάει με την ιδιότητα της αθώας και ακαταμάχητης ευλογοφάνειας ούτε διαφωτίζει με αναπάντεχο τρόπο.

    Αντίθετα, η έκφραση αυτή είναι τουλάχιστον προβληματική, αν όχι ανακριβής, με την εννοια ότι πρέπει να συνοδευτεί από τον ορισμό των συνθηκών του προβλήματος.

    Η γνώμη μου είναι να αποφεύγεται.

  31. Νέο Kid said

    28. Πλάκα κάνει ο Άβο , Γιάννη. Εξού και η ματιά στο τέλος.

  32. Αιμ said

    22. Εγώ που δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο Διοφάντης θα έλεγα :
    χ = 5, ψ = 4, ζ = 1
    25+16+1 = 42. Τόσο εύκολο αποκλείεται

  33. Νέο Kid said

    Μπορεί να μην υπάρχουν άλυτες εξισώσεις , αλλά η μαθηματική αλήθεια (υπάρχει κι άλλη αλήθεια, άραγε;…) δεν είναι πάντα computational (πώς θα το πούμε αυτό καλύτερα στα ελληνικά; Υπολογίσιμη;) Κι αυτό είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια! (Γνωστή και ως θεώρημα μη πληρότητας του Κουρτ Γκαίντελ)

  34. Νέο Kid said

    32. «Εις τον κύβο» λέμε, μάστορα! … 😀

  35. Αγγελος said

    Extension στα αγγλικά θα πει και προέκταση, και επέκταση, και παράταση. Τα δυο πρώτα δεν έχουν πολύ σαφή διάκριση και στα ελληνικά, αλλά το τρίτο έχει: η παράταση είναι χρονική, η επέκταση και η προέκταση τοπικές και νοηματικές. Και βεβαίως υπάρχει και η διεύρυνση…

  36. Νέο Kid said

    32. Κι όχι Διοφάντης. Διόφαντος . Ο πατήρ της Άλγεβρας ( πριν κατοχυρώσουν το copyright οι Αραπάδες)

  37. Αιμ said

    34. Εμ τό πα εγώ ένας καφές δεν φτάνει 🙂 Πάω γι άλλον

  38. Πουλ-πουλ said

    Καλά, επειδή είπε μια κουβέντα ο Τσίπρας, διύλισε τον κώνωπα ο Δρυμιώτης, εμείς θα τιμωρηθούμε με το να λύνουμε διοφαντικές εξισώσεις;

  39. Νέο Kid said

    https://www.popularmechanics.com/science/math/a28943849/unsolvable-math-problem/

  40. Pedis said

    # 23 – «δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα» …

    Και «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

    που είπε κι ο Χίλμπερτ.

  41. LandS said

    23 Αυτό δεν είναι εξίσωση. Αυτό είναι εντολή γλώσσας προγραμματισμού.

  42. Γς said

    7:

    >«θα κάνει δουλειά του Εβραίου, γιατί το σπίτι βλέπει τις κεραίες». Στη σακούλα έγραφε «κεραία ευρέου φάσματος».

    Περίμενα τη σειρά μου ν αγοράσω ένα ενισχυτή κεραίας και παραπονιόταν ο άλλος ότι δεν του είχε βάλει καλά το πιάτο της NOVA στην ταράτσα και όταν φυσάει τρέμει η εικόνα.

    -Α δεν είναι από το πιάτο. Είναι που όταν φυσάει κουνιέται ο δορυφόρος.

    Γύρισαν και με κοίταξαν

    Γύρισα κι εγώ κι έκανα πως ψάχνω κάτι άλλο.

    Οπότε πήρε κάποιος άλλος τη σειρά μου που ήθελε μια πρίζα για την κεραία της TV.

    Και περιμέναμε στην ουρά να αποφασίσει ο μάγκας ποια πρίζα θα αγοράσει.
    Κοίταζε τη μία, άφηνε την άλλη, την παράλλη και φτου κι απ την αρχή.

    Σε μια στιγμή με αποφασιστικότητα γραπώνει μία (αναπνεύσαμε) και γυρίζει στο διπλανό του (εμένα) σαν να θέλει και τη γνώμη μου.

    -Μάπα είναι! Του λέω

    Και την ξανακούμπησε δίπλα στις άλλες.

    Το εκτίμησαν όλοι το καλαμπούρι μου εκτός από τον ηλεκτρονικό σοπ όουνερ.

    Με κυνήγησε μέχρι δυο στενά πιο κάτω.

  43. employee σε μια εταιρία είναι από αυτόν που φτιάχνει τους καφέδες μέχρι τον CEO και τον Πρόεδρο του ΔΣ. Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι εμπλεκόμενος σε μεγάλη οικονομική απάτη; (=μεγαλύτερη από το να υπερτιμολογήσει τον γαλλικό καφέ)

  44. Costas X said

    Καλημέρα !

    «…δύσκολα μπορεις να σκοτώσεις άνθρωπο με teaser, πρέπει να είναι πολύ κακόγουστο…»

    Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ, έτυχε προχθές το πρωί να βλέπω ΣΚΑΪ ακριβώς τη στιγμή που έβαλαν το σούπερ σουπεράκι !

  45. 31 Ω, με συγχωρείτε, απρόσεκτος!

  46. @12 @13. Ναι ώρα είναι τω΄ρα να ξεκινήσει χαμός στα κοινωνικά δίκτυα. Με λινκ στην επιφυλίδα του κ hΔρυμίωτη. Με τίτλους
    «τια μαθάινουν τα παιδιά μας; Λύνονται όλες οι εξισω΄σεις»
    «Μετα τη Ρεπόυση ο Καρντάνο. Στα μαθηματικά χτυπουν την παιδια΄των ελληνων αυτή τη φορά’
    «Με τους μιγαδικούς αριθμούς προσπαθούν να κανουν προπαγάνδα για τους μταναστες»*
    «Αντι τη γεωμετράι του ευκλίδη διαδάσκουν αυτή του γερμνού Ρίμαν οι ανθέλληνες»
    😉

    *Ούτε για πλάκα δεν βαζω το εμμετικό πρόθεμα

  47. Νέο Kid said

    Για όσους βαρέθηκαν να γκουγκλάρουν το μετάλλιο Fields
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6tQawtqz_zT3bs1yupJeiFfUsDDZ9EfB3P3j8qO4llA&s

  48. Γς said

    Να βάλεις αγγελία λέει, ζητείται Πλασταδόρος

    και να σου’ ρθει ο Αντρέας Φουστάνος

  49. LandS said

    33
    Εσύ παιδί μου να έχεις εμπιστοσύνη στις αλήθειες που η αρχή τους βασίζεται στο 0=0 και θα προκόψεις. 😊

  50. Αγγελος said

    Αιμ, φυσικά δεν υπάρχει λύση με θετικούς ακεραίους (για κύβους μιλάμε!) Το εκπληκτικό είναι ότι υπάρχει λύση, και ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα, με δύο θετικούς κι έναν αρνητικό ακέραιο: (-80538738812075974)^3 + 80435758145817515^3 + 12602123297335631^3 = 42. Βλ. https://www.extremetech.com/computing/298112-life-the-universe-and-math-42-proven-to-be-the-sum-of-3-cubes

  51. 13 Τους μιγαδικούς τους σταμάτησαν τα τελευταία δυο – τρία χρόνια. Ακόμα δεν έχει φτιαχτεί η γενιά των μη γνωριζόντων 🙂

  52. Γς said

    47:

    >Για όσους βαρέθηκαν να γκουγκλάρουν το μετάλλιο Fields

    απονέμεται στους κάτω των 2×40 ετών;

  53. Psi said

    ->23 Το θεμελιωδες θεωρημα αναφερεται σε πολυωνυμα με ενα τουλαχιστον μη-σταθερο ορο, το x-x-1 δεν ειναι τετοιο. Αυτο σημαινει οτι μονο οι σταθερες εξισωσεις οδηγουν σε αδυνατες εξισωσεις (φιλοσοφικα: ο συντηρητισμος δε δινει λυσεις) 😛

    Και για να προλαβω οσους πουν οτι υπαρχουν και εξισωσεις που δεν ειναι πολυωνυμα, να πω οτι ολες (οι «με καλη διαγωγη») μπορουν να γινουν πολυωνυμα [https://en.wikipedia.org/wiki/Laurent_series]

  54. LandS said

    47
    Αν είναι αυτός ο Αρχιμήδης εγώ θα κάτσω να με … άμα λάχει να ‘ουμ.

    Η Britannica έχει πιο καθαρή εικόνα και πολύ αναλυτική περιγραφή.

  55. Ε, ναι, εδώ μέχρι και το P=NP λύσαμε 🤐

  56. Theodoros A. Peppas said

    Αυτό το «ευρέου» το …διέπραξε σε ομιλία του πτυχιούχος Πανεπιστημίου, μιλώντας για «αντιβιοτικά …ευρέου φάσματος». Ισως ήθελε να προκαλέσει σχόλιο «η πολιτική ορθότης οφείλει να το αντικαταστήσετε με {αντιβιοτικά …ιουδαϊκού φάσματος, άλλως εκφράζετε αντισημιτισμό}
    BTW οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κώστα Σημίτη μπορούσαν να κατηγορηθούν γιά …αντισημιτισμό;

  57. Αιμ said

    50. Γειά σου Άγγελε,.αποκλείεται να το ‘βρισκα με έναν καφέ μόνο 🙂
    Εκπληκτικό το ότι υπάρχει λύση με ακέραιους !

  58. LandS said

    23 πες «δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα»

    Αλλά αυτό δεν είναι αληθές. ΥΠΑΡΧΟΥΝ άλυτα προβλήματα.

    Θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα αν χρησιμοποιούσαμε αυτό σαν κλισέ.

  59. Avonidas said

    Μα η x=x+1 δεν είναι άλυτη. Είναι αδύνατη. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο

    Α, δε θα με τρελάνετε εσείς! Α-λυτη πάει να πει δεν εχει λύσεις. Σε τι διαφέρει το «άλυτη» από το «αδύνατη»; Εκτός αν θέλετε να το πάμε αλλού, και να λέμε «άλυτη» μόνο την εξίσωση που δεν έχουμε τρόπο να λύσουμε, που δεν ξέρουμε δηλαδή ή δεν μπορουμε για θεμελιώδεις λόγους να ξερουμε αν έχει λύσεις ή ποιές είναι.

    Και για να τα ξεμπλεξουμε, η ιεραρχία των περιπτώσεων είναι:

    «Δεν ξέρω, επί του παρόντος, να τη λύσω »

    «Ξέρω να τη λύσω και έχει/δεν εχει λύσεις»

    «Δεν λύνεται αναλυτικά, αλλά μπορώ να βρω τις λύσεις αλγοριθμικά»

    «Δεν λύνεται αλγοριθμικά (είναι μη υπολογίσιμη)»

    Να ειστε πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις σας. Δείτε κι εδώ:
    https://www.smbc-comics.com/comic/2011-04-08

  60. Avonidas said

    Αλλά αυτό δεν είναι αληθές. ΥΠΑΡΧΟΥΝ άλυτα προβλήματα.

    Ε, αφού υπάρχουν άλυτα προβλήματα, κι αφού σε προβλήματα ήθελε να αναφερθεί έτσι κι αλλιώς κι όχι βεβαίως σε εξισώσεις, θα μπορούσε απλά να μην πετάξει την εξυπνάδα του.

    Αυτό είναι που με ενοχλεί, άλλωστε, η εξυπνακίστικη δήλωση. Θες να πεις οτι αυτό το πρόβλημα, που εσείς δεν ξέρετε να το λύσετε σωστά, εγώ το ‘χω; Πες το ανοιχτά! Αλλά μετά θα σου πουν «ιδού η Ρόδος», οπότε ζοριζει το πράγμα.

  61. SteliosZ said

    ->59 Μα η σχέση Χ = Χ + 1 δεν είναι μια (πρωτοβάθμια) εξίσωση ως προς Χ. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένας «ταχυδακτυλουργικός» τρόπος γραφής μιας (αξιωματικά) «αδύνατης» ισότητας: 1 = 0.

  62. Avonidas said

    #61. Η σχέση x = x + 1 είναι μια κανονικότατη εξίσωση, που τυχαίνει να είναι αδύνατη. Όπως και η x = x είναι μια εξίσωση, που συμβαίνει να είναι αόριστη. Τέτοιες εξισώσεις εμφανίζονται συχνότατα ως τμήμα γραμμικών συστημάτων.

    Μάλιστα, και οι δύο έχουν μια ωραιότατη γεωμετρική ερμηνεία: η x = x + 1 παριστάνει τα σημεία τομής δύο παραλλήλων ευθειών, ενώ η x = x τα σημεία τομής δύο ευθειών που ταυτίζονται.

  63. Avonidas said

    Μια άλλη γνωστή μπαρούφα που με βγάζει απ’ τα ρούχα μου είναι το «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Χαίρω πολύ Χαιρόπουλος· ούτε και στη δικτατορία υπάρχουν. Επιλογές υπάρχουν πάντοτε, το ζήτημα είναι ποιος τις κάνει κι αν είναι διατεθειμένος να τις εφαρμόσει.

  64. LandS said

    59
    Ήδη ειπώθηκε. χ=χ+1 χ-χ-1=0 -1=0 και καταρέει το Σύμπαν.
    Αλλά αν το ξαναγράψουμε χ+ψ=ω με το ω άπειρος πληθικός και το χ πληθικός, ξέρουμε ότι υπάρχουν πληθικοί ψ αν χ<=ω. Αν ισχύει η ανισότητα τότε υπάρχει μόνο ένας ψ. Αν ισχύει η ισότητα τότε, επειδή το 1 είναι ο πληθικός αριθμός όλων των συνόλων που περιέχουν ακριβώς ένα στοιχείο τότε ο χ=ω μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άπειρος πληθικός.

    Να το πώ αλλιώς: Τα δωμάτια του ξενοδοχείου μου είναι άπειρα και όλα γεμάτα. Πάντα θα εξυπηρετώ όσους πελάτες επί πλέον έρθουν.

    Αριθμό δεν ζήταγες;

  65. Νέο Kid said

    Don’t let a physicist speak about mathematics!…

  66. Γιάννης Ιατρού said

    42: Ρε ΓουΣου, που την βρήκες ρε συ την εικόνα της κεραίας;
    Κεραία με ΜΠΕΚΑΤΣΑ δεν είχα ξαναδεί

  67. Avonidas said

    #64. Σιγά που καταρρέει το σύμπαν αν γράψεις «1=0». Όχι περισσότερο απ’ όσο αν έγραφες «ο ουρανός είναι πράσινος».

    Κι άλλωστε, μια εξίσωση δεν είναι καν δήλωση ενός γεγονότος, είναι η διατύπωση ενός ερωτήματος.

    Η x=x+1 απλώς μοιάζει ανούσια επειδή μπορείς να δεις με μια ματιά ότι δεν έχει λύσεις. Αλλά τι λες για την

    x^n + y^n = z^n , n > 2,

    για x,y,z,n θετικούς ακέραιους; (το περίφημο τελευταίο θεώρημα του Φερμά) Εδώ δεν είναι καθόλου προφανές αν υπάρχουν λύσεις ή όχι.

  68. LandS said

    60
    Πρώτα από όλα συμφωνώ μαζί σου στο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κλισέ. Από κανέναν. Όποιος χρησιμοποιεί κλισέ σημαίνει ότι δεν έχει επάρκεια να εκφράσει επιχειρήματα, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα της στιγμής. Καλύτερα να μη καταπιαστεί καθόλου. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, ισχύει για όλους. Όχι «θα έπρεπε να» ισχύει για όλους χωρίς συνθήκες.

    Αλλά ο Τσίπρας λέγοντας «δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις» δεν ήθελε να πει ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, αλλά, ίσως με μπόλικη δόση αλαζονείας, ότι υπάρχει μέθοδος επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος και ότι Αυτός την κατέχει.

    Να ξανασυμφωνήσω με σένα ότι ο τρόπος που διάλεξε να το πει ήταν (μάλλον) λάθος.

  69. LandS said

    67
    Μα ούτε π.χ. όλες οι δευτεροβάθμιες έχουν λύση στους Πραγματικούς.

    Και ο τετραγωνισμός του κύκλου λύνεται. Μια μέθοδος που σκέφτηκα εγώ ξεκινάει με τη κάλυψη της επιφάνειας ενός στρογγυλού ταψιού απλώνοντας κάποιο υλικό σε ύψος ενός μορίου. 🤣😂🤣😂🤣

    Καλά μη βαράτε.

  70. dryhammer said

    69. Μια άλλη μέθοδος που σκέφτηκα εγώ ξεκινάει με τη κάλυψη της επιφάνειας ενός στρογγυλού βουτυρωμένου ταψιού απλώνοντας κάποιο υλικό σε ύψος ενός φύλλου κρούστας.

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατά κανόνα, τα προβλήματα λύνονται. Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση.

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΡΕΟΥ ΤΥΠΟΥ, διάβασα! 🙂

  73. Pedis said

    Είπε μια μ… ο Τσίπρας, την πήραν όσοι αποτελούν μία από τις λύσεις του προβλήματος του Πέτσα «πώς έχουν μοιραστεί τα 20 εκ. ευρώ» και αμολάνε τη δική τους και θα ψειρίσουμε τη μαιμού σήμερα.

    Και εξίσωση γλωσσών με λύση έχουμε:

    (ανατουϊτισμένο από τον Νικοκύρη)

  74. voulagx said

    Η εξίσωση: 1+2^{a}+2^{\left(2a+1\right)}=b^{2} είναι λυτή ή άλυτη εν Ζ;

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί γίνεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων;
    23 Απριλίου 2020
    http://www.arizmeta.gr/nosokomio-trikalon-to-epiteliko-kommatiko-kratos-tis-n-d-synechizi-akathekto-tis-paranomies-tis-katheresis-ke-tis-metakinisis-oson-den-dilonoun-ypotagi-sti-kyvernisi-tis-n-d/
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………….
    8-5-2020
    ΑΠΟΦΑΣΗ 318
    ΘΕΜΑ 3ο:Αντικατάσταση γραμματέως Διοικητικού Συμβουλίου
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Τρικάλων έχοντας υπ’ όψη:
    1. Την αρίθμ. 91/5/11-2-2015 απόφαση του Δ.Σ. με θέμα: «Θέμα11ο: Η αριθμ. πρωτ. 1918/23-1-
    2015 αίτηση αντικατάστασης της Γραμματέως του Δ.Σ.», σύμφωνα με την οποία ορίζει την κ.
    Γκαγκαμάνου Αθανασία, κλάδου ΔΕ Χειριστών Η/Υ ως γραμματέα του Δ.Σ. με αναπληρωματικό
    μέλος την κ. Γκουσιάνη Ευαγγελία, κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
    2. Την αριθμ. 188/8/5-3-2018 απόφαση του Δ.Σ. , σύμφωνα με την οποία αποφασίζει την
    αντικατάσταση της κ. Γκουσιάνη Ευαγγελίας, κλάδου Πε Διοικητικου – Λογιστικού με την
    υπάλληλο κ. Μαγγούφη Καλλιόπη, κλάδου ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
    3. Την αριθμ. 27654/26-9-2019 αίτηση της κ. Μαγγούφη Καλλιόπης, Αναπληρώτρια Γραμματέας
    σχετική με την αντικατάστασή της.
    4. Την τοποθέτηση του κ. Περίφανου Σπ., τακτικού μέλους του ΔΣ ήτοι:
    «Προτείνω την αντικατάσταση της Γραμματέως, λόγω ότι ανήκει στην ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ του Νοσοκομείου και έκανε ανάρτηση που με έθιγε»

    5. Την τοποθέτηση της κ. Κόσυβα Στ., τακτικού μέλους του ΔΣ ήτοι:
    «Δέκα επτά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπος του λοιπού προσωπικού είναι γεγονός ότι υπήρχε αντικατάσταση γραμματέων, η οποία γινόταν πάντα με πρόταση του Προέδρου του ΔιοικητικούΣυμβουλίου, γιατί αποτελούσε τον άμεσο συνεργάτη του. Στην συγκεκριμένη η αντικατάσταση έγινε με πρόταση μέλους του Δ.Σ., εκπρόσωπο των ιατρών, θέτοντας λόγους που τον αφορούσαν προσωπικά,
    σχετικά με υπογραφή της σε ανάρτηση, από τη συμμετοχή της ως μέλος σε πολιτικό όργανο (Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ , ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νοσοκομείου).
    Διαφωνώ με την πρόταση του μέλους και προτείνω να μην αντικατασταθεί η γραμματέας για τους λόγους που επικαλείται ο κ. Περίφανος»
    6. Την τοποθέτηση του κ. Περίφανου Σπ., τακτικού μέλους του ΔΣ ήτοι:
    «Η εισήγησή μου δεν έχει καμία πολιτική χροιά, αναφέρομαι σε συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο
    κατάφορα με πλήττει προσωπικά και η νυν γραμματέας είναι μια εκ των συγγραφέων»
    file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%A9%CE%A4%CE%A4%CE%9746907%CE%A6-%CE%A4%CE%A68.pdf

  76. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/249596_dieyrynoyn-katigoritirio-allios-na-stamatisoyn-ton-epikindyno

    «Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ’89, είμαι και είμαστε εδώ» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας,

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βάζει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. «Αλλά στην πραγματικότητα εμένα, γιατί εγώ είμαι ο στόχος του» είπε. «Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεργασία με το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και των υποκλοπών με μεθόδους υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τη στηρίζει.

    «Ας διευρύνουν, λοιπόν, το κατηγορητήριο κι ας με συλλάβουν. Αν όμως δεν μπορούν τους καλούμε να σταματήσουν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε το εξής:

    «Μην μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο, μόνο και μόνο για να κρύψετε τα δικά σας σκάνδαλα και τις ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγεται το καπάκι του υπονόμου, γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω».

    Χρησιμοποιεί, τώρα, μέχρι και τα κλισέ του πασόκ. Πολύ ενδιαφέρον.

    Δίνει την εντύπωση ότι για κάποιο λόγο (που θα μάθουμε από τις ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις … της Μοσάντ) έχει στριμωχτεί.

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    «Πλασταδόρος»:

  78. Λάζαρος Μ. said

    Στο πληθωρικό μαργαριτάρι του Σκάι, δεν είναι επίσης προβληματική η χρήση των εισαγωγικών; Είναι δήθεν ψευτογιατρός, δηλαδή αυθεντικός γιατρός;

  79. Κιγκέρι said

    Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια: Πλαστός 😋

  80. dryhammer said

    Στα πόσα μαργαριτάρια κρατάμε στο μεζέ του Σκάι; Αυτό είναι περιδέραιο.

    [Στα τόσα χρόνια μεζεδολογίας, ποιος άραγε έχει τόσα πολλά λάθη σε σε τόσο λίγες λέξεις; – Μπορούν οι αχρειοφύλακες να μας φωτίσουν; – Ο νικητής αξίζει βράβευσης]

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποιοι φαίνεται σαν να έχουν πάρει το Νόμπελ Μαθηματικών, κάποιοι γνωρίζουν το Fields:

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    Εγώ που διαβάζω βιβλία, ξέρω ότι το «βαρέου τύπου» υπάρχει:

  83. ΣΠ said

    81
    Ο Τζον Νας ήταν μαθηματικός βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας.

  84. dryhammer said

    81. Κι απ’ ότι βλέπω στο 4ο απόσπασμα (τελευταία γραμμή), ο κάτοχος Φιλτζ Μένταλ λέγεται Φιλτζ Μενταλίστας.

  85. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, και καλό Σαββατοκπυριακο σε όλους !
    Κοιτάξτε, μαθηματικός δεν είμαι, αλλά αφού βρέθηκε λύση στην εξίσωση i^2 = -1, έστω και με την εφεύρεση των φανταστικών αριθμών, μάλλον δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις… 🙂

    Όσο για τον τεχνίτη, στα ελληνοαμερικάνικα ξέρω ότι υπήρχε και ο «τεϊπατζής», και μάλιστα έπρεπε να ήταν πιο καλός από το γυψοσανιδά. Γιατί αυτός βλέπετε, κάλυπτε με tape όλες τις ενώσεις των γυψοσανίδων, γωνίες κλπ. και τις στοκάριζε, ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να μη φαίνονται.

  86. atheofobos said

    «δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις».

    Προφανώς ο Τσίπρας δεν γνώριζε ότι υπήρξε στην ελληνική ιστορία άνθρωπος που μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα!
    Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την διαμονή του Ματαξά στο Βερολίνο που έλεγε ότι οι συμμαθητές του είχαν κρεμάσει ένα πανό, το οποίο έγραφε: ουδέν πρόβλημα άλυτο δια τον Ιωάννη Μεταξά!

    Πάντως ο όρος πλασταδόρος νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα στην παρακάτω καλλιτέχνιδα!
    Γ-(τελευταίο)-Η ΣΥΝΘΙΑ ΠΛΑΣΤΕΡ ΚΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΗ ΤΗΣ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2009/02/blog-post_03.html

  87. Πάνος με πεζά said

    Όσο για το plaster, είναι το επίχρισμα (ο σοβάς), σε όλες τις τεχνικές περιγραφές. Στο σοβατεπί είχαμε κολλήσει, αλλά κι αυτό το βρήκαμε (skirt).

  88. Νέο Kid said

    Ο Nash δεν ήταν «ο δημιουργός της θεωρίας Παιγνίων» Αν αυτός ο τίτλος του «δημιουργού» πρέπει -ντε και καλά- να αποδοθεί σε κάποιον , αυτός πρέπει να είναι ο Γιάνος Νόυμαν (ή Τζων φον νόυμαν , στην Americanized εκδοχή του ονόματος του)

  89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    86: Σε μια στιγμή βούρκωσα όταν διάβασα πόσος κόπος υπάρχει πίσω από μια φαινομενικά ανέμελη τεχνική.

    83: Ναι, η διατύπωση ξεγελά.

    84: Καλό. Είναι κατά το μανικιουρίστα, ακκορντεονίστα.

  91. dryhammer said

    88. Ο Γιάνος Νόημαν μπήκε στο νόημα των παιγνίων.

  92. Μαρία said

  93. Avonidas said

    #92. Στην αρχή το διάβασα βελονακάικλβστι, κι αναρωτήθηκα ποιος Φινλανδός μετανάστης να ‘ναι αυτός 😆

  94. Avonidas said

    #85. Κοιτάξτε, μαθηματικός δεν είμαι, αλλά αφού βρέθηκε λύση στην εξίσωση i^2 = -1, έστω και με την εφεύρεση των φανταστικών αριθμών, μάλλον δεν υπάρχουν άλυτες εξισώσεις… 

    Αν υπάρχει λύση, οι Κινέζοι θα τη βρούνε πρώτοι 😉

  95. Γιάννης Π. said

    «Λογικά οι Έλληνες της Αυστραλίας θα έχουν φτιάξει πολλές ακόμα λέξεις, αν και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια μελέτη για το θέμα.»

    Μετανάστης της Αυστραλίας ο θείος μου, όταν δοκίμασε να επιστρέψει, μας μιλούσε μ’ αυτήν την υπέροχη ελληνοαυστραλιανή ιδιόλεκτο.
    Κάποιες λέξεις και φράσεις που θυμάμαι:
    Μπιλοζίριασε και φρίτζιασαν τα λέκια.
    Γιωργάκη, φτύσε την τσούγκα
    Come on κουλούκι.

  96. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    73 Με συγκινησε αυτό με το βιβλίο του Θεοφανίδη.

    82 Ωχ! Σε τι βιβλίο;

  97. Triant said

    Η χ = χ + 1 είναι αδύνατη μόνο όταν τα δύο χ είναι ίσα. Το οποίο δεν ισχύει πάντα, όπως ξέρουν όλοι οι παντρεμένοι.

  98. 17, … Κουίζ, χωρίς να το γκουγκλάρετε όμως: Ποιος απεικονίζεται στο μετάλλιο Φιλντς; …
    18, … Ο κ. Φιλντς; …

    Δείχνει εδώ η κα. Φιλντς

    διάσημη μπισκοτού

  99. 36, … όχι Διοφάντης. Διόφαντος …

    Ορθώς.
    Μόνον όταν η λύση
    φαινόταν άφαντη,
    την εμφάνιζε από το πουθενά
    ο Διοφάντης μπαστούνι

  100. vagelford said

    Κάποια πράγματα αν τεθούν χωρίς πλαίσιο δεν έχουν νόημα. Μια ανόητη ερώτηση μπορεί να πάρει μόνο μια ανόητη απάντηση, οπότε καλύτερα είναι να μην απαντά κανείς σε ανόητες ερωτήσεις.

  101. mouzes said

    Για το αρχικό πολυμαργαριτάρι του ΣΚΑΙ…ότι χρειαστείς θα είμαι δίπλα σας, δίπλα σου δεν είναι το σωστό ?

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    71: Σαν τίτλος από βιβλίο της Δημουλίδου ακούγεται. Και από πού κι ως πού τα προβλήματα κατά κανόνα λύνονται;

  103. gpoint said

    Οπως δεν είναι γνωστό- διότι δεν το είχα μέχρι τώρα αποκαλύψει- είμαι κάτοχος του Greenfields , του μετάλλιου που απονέμεται κάθε 8 χρόνια σε νέους κάτω των 19 ετών που κατάφεραν να κατανοήσουν την θεωρία Galois και συγχρόνως να τραγουδήσουν επάξια το Oh, de’verd’anni miei, αποδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μουσικής και μαθηματικών.
    Παύσις προς ( υποχρεωτική δια την συνέχειαν της αναγνώσεως ) ακρόασιν του άσματος :

    Τέλος της παύσης

    Κατόπιν αυτού ουδόλως με ενδιαφέρουν οι μαθηματικές συζητήσεις αν στερούνται μουσικού υποβάθρου (ελληνιστί μπαγκράουντ ). Αντιθέτως με ανησυχεί το πλήθος των ξεχυθέντων παραθεριστών σαββατοκύριακου σε σημείο να αποφύγω πάσα έξοδον από την οικίαν μου, πλην του θαλασσίου μου λουτρού -και τούτου περιορισμένου χρονικώς- προς αποφυγήν ατυχών συναντήσεων με κορωνοφορείς και ανοήτως οδηγούντας εκδρομείς. Αρχίζω να επανασκεπτομαι την επανακαθέλκυση της βάρκας.

  104. sarant said

    101 Εξαρτάται, με τον πληθυντικό μπορεί να εννοεί την οικογένεια.

  105. dryhammer said

    103.
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTrw6DW3z7Mq3xxQbG8W7piMF4ZewmB-YhCpA&usqp=CAU

  106. venios said

    Το αν οι εξισώσεις (και τα προβλήματα γενικώς) έχουν ή όχι λύσεις, στα Μαθηματικά τουλάχιστον, εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο τίθενται. Η εξίσωση χ+1=0 όπως και η 3χ=5 δεν έχουν λύσεις στους φυσικούς αριθμούς, αλλά έχουν στους αρνητικούς (που εισάχθηκαν από τους Άραβες) και στα κλάσματα (πού ήταν γνωστά στην ελληνική αρχαιότητα ως λόγοι), αντίστοιχα. Το ίδιο και η εξίσωση χ=χ+1 ή 1/χ = 0, που έχουν λύση στο άπειρο.
    Αλλά είναι μάταιο να απαιτούμε από την κοινή γλώσσα, όταν χρησιμοποιεί ορολογία δανεισμένη από τα Μαθηματικά (ή από κάποια άλλη επιστήμη ή τέχνη με ιδαίτερο λεξιλόγιο, π.χ. μπαταφλόνια), να τις χρησιμοποιεί με ακρίβεια. Ο πολύς Λεβύ Στρως μιλάει για άλγεβρα σχέσεων συγγένειας (στους θλιβερούς τροπικούς) θέλοντας απλά να υποδείξει μια πολυπλοκότητα. Κι όταν μιλάμε για τον κύκλο των εποχών το κέντρο αυτού του κύκλου παραμένει στα αζήτητα…

  107. venios said

    ΥΓ Άσε που στην κοινή γλώσσα ισχύς και δύναμη είναι συνώνυμα, ενώ στη Φυσική όχι…

  108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @102 και χθεσινό @128. Γιάννηδες (Ιατρού, Κουβάτσος), εσείς με ρίξατε στον βούρκο και στην αμαρτία! 🙂 Τόσα χρόνια δεν μου προέκυψε ούτε μία φορά η περιέργεια να δώ το τί εστί Δημουλίδου. (Δεν γνώριζα ούτε έναν τίτλο της, ούτε μία λέξη της, τοις κείνων -των γνωριζόντων- ρήμασι πειθόμενος..) Και δώσ’ του ο ένας Δημουλίδου, και δώσ’ του ο άλλος Δημουλίδου, είπα κι εγώ να δώ στο Φ/Β. Και τί είδαν τα μάτια μου, Χριστέ μου; (Η απάντηση, όταν κάποτε βρεθούμε από κοντά, επειδή είναι ακαταλληλότατη δι’ ανηλίκους. 🙂 )

  109. Νέο Kid said

    106. Τι εννοείτε με το «η εξίσωση χ=χ+1 έχει λύση στο άπειρο» ;
    Αν εννοείτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λογικό όρισμα (false) στην τυπική λογική ώστε να συμπεράνουμε ό,τι θελουμε, τότε σύμφωνοι.
    Η πρόταση ας πούμε:« Αν χ=χ+1 τότε ο Αεροζόλ είναι ένα ψυγείο Kelvinator του 1968» είναι απολύτως σωστή ,μαθηματικώς μιλώντας…

  110. Νέο Kid said

    Νικοκύρη , τι στο διάολο γίνεται με τα σχόλιά μου;;

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Το Δημουλίδου δεν πάει μόνο του. Κάνει ζευγάρι με το Λένα Μαντά. Ενώτια παμφανόωντα. Πρόσεχε μην εθιστείς, Γιώργο, τον νου σου. ☺

  112. Νέο Kid said

    109. “Η πρόταση ας πούμε:« Αν χ=χ+1 τότε ο Αεροζόλ είναι ένα ψυγείο Kelvinator του 1968» είναι απολύτως σωστή“ . Εννοώ βέβαια ότι είναι ένα απολύτως έγκυρο λογικό συμπέρασμα.

  113. Γιάννης Ιατρού said

    108: ανοίγουμε ορίζοντες ρε συ 🙂 🙂

  114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>’’… ο λαϊκός άνθρωπος την ομαλοποιεί σε -ου, βαρέου τύπου, το λέει συνεχώς και καμιά φορά το γράφει κιόλας.’’

    Και η πολύ …λαϊκή Δημόσια Διοίκηση επίσης! 🙂
    Ιδού μερικά δείγματα.

    Και η γενική ‘βαρέως’ υπερτερεί σαρωτικά έναντι του ‘βαρέος’. Γιατί όμως;
    Απλούστατα: Ο γουορντκορέκτορας κοκκινίζει το ‘βαρέος’, αλλά όχι το ‘βαρέως’! 🙂

  115. Πουλ-πουλ said

    106
    «Ο πολύς Λεβύ Στρως μιλάει για άλγεβρα σχέσεων συγγένειας (στους θλιβερούς τροπικούς) θέλοντας απλά να υποδείξει μια πολυπλοκότητα.»

    Όταν χρησιμοποιούμε αναλογίες, καλό είναι να αναγόμαστε σε απλούστερες, πιο ευκολονόητες έννοιες, και όχι σε δυσνόητα σχήματα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουμε. Και ο άλλος πολύς, ο Λακάν, παρομοίαζε το διεγερμένο αντρικό μόριο με τη ρίζα του -1. Άλεθε και κούρευε…

  116. voulagx said

    #112 Νιουκιντ: Κι αν το χ δεν ειναι χ+1 τοτε ο Αεροζόλ δεν είναι ένα ψυγείο Kelvinator του 1968, μπορει ομως να ειναι ένα ψυγείο Kelvinator του 1970.

  117. Νέο Kid said

    106. Συγνώμη, τι εννοείτε «η εξίσωση x=x+1 έχει λύση στο άπειρο…»;
    Αν εννοείτε ότι αν χρησιμοποιηθεί ως «λογικό όρισμα» (ως false) στην τυπική λογική μπορούμε να συμπεράνουμε οτιδήποτε, τότε συμφωνώ.
    Η πρόταση ας πούμε: «Αν x=x+1 τότε ο Αεροζόλ είναι ένα ψυγείο Kelvinator του 1968» είναι απολύτως σωστή μαθηματικώς.

  118. sarant said

    108 Εχουμε και άρθρο για τη Χρυσηίδα

    Έχει δίκιο η Χρυσηίδα Δημουλίδου!

    110-117 Γίνεται ότι είχες βάλει λάθος το δεύτερο γράμμα του μέιλ σου.

  119. Να και ένα απλό προβληματάκι:

    Διαλέγουμε έναν θετικό ακέραιο, οποιονδήποτε, και φτιάχνουμε ακολουθία από ακέραιους με τον εξής τρόπο:
    – Αν ο προηγούμενος ακέραιος χ ήταν ζυγός, ο επόμενος είναι χ/2
    – Αν ο προηγούμενος ακέραιος χ ήταν μονός, ο επόμενος είναι 3χ+1

    Ποιο είναι το όριο αυτής της ακολουθίας για οποιαδήποτε αρχική επιλογή;

    Υπόδειξη: Το ερώτημα δεν φαίνεται να είχε τυραννήσει τον τύραννο των Συρακουσών.

  120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @111, 113. Το ωραίο είναι ότι το όνομα της μικρότερης κόρης μου είναι Χρυσηίς. Καμιά φορά, όταν την συστήνω σε κάποιον και βλέπω να διαγράφεται ύποπτο χαμόγελο στο πρόσωπό του, τον κόβω ακαριαία: «Μην τολμήσεις!» 🙂

  121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @118a. Νίκο, το διάβασα και πλέον δεν θα μπορώ να ισχυρίζομαι ότι δεν έχω υπ’ όψιν μου ούτε μία λέξη δική της. Ο ακροτελεύτιος στίχος του «ποιήματός» της (Θεέ μου φύλαγε!) με τάραξε συμ-παθητικά (υποψιάζομαι όμως πως με συντάραξε για διαφορετικό λόγο απ’ αυτόν που ενέπνευσε την «ποιήτρια» 🙂 )

  122. Χαρούλα said

    Απλά βαρέου;;;; γατάκια…..
    Εδώ έχουμε και…: Καταστροφέας σπαστήρας για τρακτέρ υπέρ-βαρέου τύπου.Καταστροφείς, Σπαστήρες, Τσαλοκόπτες υπερβαρέου τύπου fsy1800. Καταστροφέας, Σπαστήρας, Τσαλοκόπτης, 😂🤪🙃

  123. dryhammer said

    121. Άσε, την πάτησα κι εγώ…

  124. venios said

    117 Οι εξισώσεις έχουν νόημα όταν ορίζεται το πεδίο στο οποίο βρίσκεται η μεταβλητή, οι συντελεστές και οι πράξεις. Στην προβολική γεωμετρία εισάγουμε ένα σημείο στο άπειρο (ή και πολλά), έτσι ώστε κάθε πραγματικό σημείο να έχει σημείο με αντίστροφη συντεταγμένη. Στους πληθάριθμους κάθε άπειρος πληθάριθμος ικανοποιεί χ=χ+1, είναι επίσης εφικτό να έχουμε χ,ψ=0 για χ, ψ μη μηδενικά εάν πρόκειται για εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων ή για εξωτερικό γινόμενο διανυσμάτων ή για γινόμενο πινάκων. Οι εξισώσεις δεν έχουν νόημα αν δεν οριστεί το πού κινούνται οι μεταβλητές και οι πράξεις.

  125. BLOG_OTI_NANAI said

    96β: Ευτυχώς όχι σε επιστημονικό, ένα λαϊκο-θρησκευτικό που έλεγε για εργασίες που απαιτούνται στο Άγιο Όρος.

  126. ΣΠ said

    109
    Κιντ, γιατί λες μόνο για την x=x+1 και όχι και για την 1/x=0; Αφού είναι ισοδύναμες.

  127. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Όπως το είχα προβλέψει, οι εξισώσεις έκλεψαν την παράσταση 🙂

  128. Γιάννης Ιατρού said

    120: Εμ, δεν την έβγαζες Αργυρώ, Αργυρούλα, να καθάριζες;
    Πάντως, αν βλέπεις κανέναν να μειδιά, όπως γράφεις, να του θυμίζεις πως κάτι πατεράδες με τα κονέ τους καταφέρνουν μέχρι να πέσει και 9μερος λοιμός… (ἐννῆμαρ μὲν ἀνὰ στρατὸν ὤχετο κῆλα θεοῖο…) 🙂 🙂

  129. gpoint said

    # 127

    Ε, τότε να βάλουμε την κατάλληλη μουσική :

  130. Γιάννης Ιατρού said

    129: Αυτό το παίζουν στο Γαλαξίδι π.χ. σε επιδημίες, για να «διώξουν το κακό»; Ήρεμα ρωτάω 🙂

  131. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @128. Γιάννη, το ύποπτο προϊδεαστικό χαμόγελο στο πρόσωπο και το ακαριαίο κόψιμο: «Μην τολμήσεις!» σημαίνει «Μην τολμήσεις να μου πεις: Χρυσηίδα, έ; Σαν την Δημουλίδου;» 🙂 (Πάντως, ήταν το όνομα της μάνας μου και δεν θα με βόλευε καθόλου το Αργυρώ. 🙂 )

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Δημουλίδα ήταν Χρύσα και το έκανε Χρυσηίδα. Η απορία μου είναι: το Χρυσηίς/Χρυσηίδα και το Χρυσή/Χρύσα/Χρυσούλα είναι το ίδιο όνομα;

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δημουλίδου, βέβαια. Παρασύρθηκα από το Χρυσηίδα. ☺

  134. Χαρούλα said

    …………γιατί τον αντιγράφει a la card; Ας δει……..
    εμ δεν ξέρεις, εμ κάνεις και τον ξερόλα! Ευτυχώς δεν εγραψε α λα μαστερκαρντ! Ίσως έτσι μπερδεύτηκε. Εννοούσε όταν τρώει και πληρώνει με κάρτα!😂🤣🤣
    (το αστέρι Δ.Ευθυμάκης στο protagon)

  135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @132. Όχι ακριβώς! Χρυσή, χρυσώτατη (!) η Χρυσούλα, αλλά όχι κόρη του Χρύση. 🙂
    (Γιάννη, σου λέει κάτι αυτό;
    http://www.ins.web.auth.gr/images/MEG_PLIRI/MEG_27_185_197.pdf )

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ζ.Κ. Κουβάτσου; Δεν τη γνωρίζω. Κοινή καταγωγή υποθέτω, μεγάλο σόι.

  137. Αιμ said

    130. Όχι, το βάζουν στους ελαιώνες να διώχνουν τα πουλιά (ίσως και τον δάκο) 🙂

    Πλάκα πλάκα ωραίο κομμάτι για σάουντρακ

  138. Pedis said

    # 124 – Κάτι παρόμοιο υπαινίχθηκα στο #30, άσε που ο Τσίπρας μπορεί να εννoούσε διαφορικές εξισώσεις και το πράγμα πάει αλλού … 🙂

  139. sarant said

    134 Λες κι αν έγραφε α λα καρτ θα του έπεφτε η μύτη…

  140. Μαρία said

    132
    Κι ο Κορνήλιος για τη Χρύσα έγραψε ποίημα, όχι για τη Χρυσηίδα https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/06/synainagan/#comment-72600

  141. Pedis said

    -> 76

  142. Pedis said

    Προσοχή! Κυκλοφορεί ιερέας-κίνδυνος για την δημόσια πρόληψη και δεισιδαιμονία. Χωρις έγκυρη πιστοποίηση ικανότητας στους εξορκισμούς!

  143. Μαρία said

  144. gpoint said

    # 130, 137

    Εμ άμουσοι, εμ δεν ξέρετε από εξισώσεις και πως εκφράζονται ηλεκτρονικώς μέσω μουσικής. Καλά ούτε μια (δωρεάν) διάλεξη του Ξενάκη δεν έχετε παρακολουθήσει ; Μον ντιε, κελ ντεκαντάνς 🙂 🙂

  145. BLOG_OTI_NANAI said

    142: Αφού το θέτει έτσι ο καραγκιόζης που τα γράφει αυτά, όταν πάει στο νοσοκομείο, πληρώνεται από τους φόρους όσων πιστών βρίζει και των ιερέων μαζί… Και όταν οδηγεί, πιστοί και ιερείς πληρώνουν τους δρόμους του, και όταν φωνάζει την πυροσβεστική, εμείς την πληρώνουμε, και όταν εξυπηρετείται από τα ΚΕΠ, πάλι εμείς τον πληρώνουμε, και όταν πάει στο πανεπιστήμιο το παιδί του, πάλι εμείς τον πληρώνουμε, και όταν αθλείται σε δημόσιους χώρους, πάλι εμείς τον πληρώνουμε, και όταν πάει το παιδί του στην παιδική χαρά, πάλι εμείς τον πληρώνουμε.

    Αλλά αν δεν ήταν καραγκιόζης θα τα γνώριζε αυτά, όπως και οι λοβοτομημένοι που τον διαβάζουν…

  146. Μαρία said

    https://twitter.com/serifispasx/status/1276493634607726592

  147. Μαρία said

    Έχει λέει αδυναμία στα τιμαλφή. Δεν τα ζητάει σαν αμοιβή, όπως νόμισα αρχικά η κακοπροαίρετη, αλλά τα διαβάζει, γιατί λέει είναι μαγεμένα απ’ τον πονηρό!

  148. Triant said

    145: Μπορεί να μην βάζει στο ίδιο επίπεδο χρησιμότητας τα ξόρκια με τους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα ΚΕΠ και τους χώρους άθλησης. Λέω εγώ τώρα.

  149. mitsos said

    Υπάρχουν και χειρότερα

    Τίτλος στο CNNgr
    Πώς θα επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα επιβάλλονται σε τεστ στα αεροδρόμια

    https://tinyurl.com/y9xhzsyn

  150. Pedis said

    # 147 – Δεν κατάλαβα ποια είναι η κατηγορία. Ότι κάνει εξορκισμούς και αγασμούς μούφα ή ότι σουφρώνει παρανόμως τα τιμαλφή;

    Αν υποθέσουμε ότι του τα δίνουν οι ίδιοι οι πιστοί επειδή είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εξορκισμών αυτό συνιστά απάτη;

  151. mitsos said

    @145 Β…Ο…Ν…

    Άρα 1 διαφορά και πολλές ομοιότητες

    Οι άπιστοι βρίζουν τους ιερούς και τους πιστούς σαν και σένα γιατί οι ίδιοι, άπιστοι όντες, -θέλοντας και μη- πληρώνουν τόσα για ιερείς και πιστούς

    Οι πιστοί σαν και σένα βρίζουν τους άπιστους ( καραγκόζηδες λοβοτομημένοι κ.λ.π ) για τους οποίους οι πιστοί -θέλοντας και μη- πληρώνουν τόσα για τους άπιστους …

    Βεβαίως οι ορθόδοξοι χριστιανοί ξεχωρίζουν και για το ήθοςτου λόγου τους (του Αμβροσίου ) κυρίως οι έμμισθοι .

  152. Pedis said

    https://thepressproject.gr/athoos-o-michelakis-epta-chronia-meta-ti-katadiki-tou/

    Αθώος ο Μιχελάκης επτά χρόνια μετά τη καταδίκη του

    Αθώους έκρινε τη Παρασκευή το Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης. Αμφότεροι είχαν καταδικαστεί για παθητική και ενεργητική δωροδοκία, καθώς ο πρώτος είχε λάβει από τον δεύτερο 7.000 ευρώ για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Το Εφετείο δεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας απάλλαξε τους δύο κατηγορούμενους.

    https://left.gr/news/ennea-mines-fylakisi-kai-sterisi-politikon-dikaiomaton-ston-gianni-mihelaki-gia-hrimatismo

    Εννέα μήνες φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Γιάννη Μιχελάκη για χρηματισμό

    Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης

    Η εμπλοκή του Γιάννη Μιχελάκη στην υπόθεση, προέκυψε έπειτα από έρευνες των αρχών στο σπίτι και το πολεμικό μουσείο του Αναστάσιου Πάλλη, απ’ όπου μεταξύ άλλων, κατασχέθηκε το αρχείο του επιχειρηματία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν χειρόγραφες σημειώσεις του, στις οποίες εμφανιζόταν το όνομα του βουλευτή τότε Γιάννη Μιχελάκη και δίπλα το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο ο υπουργός εμφανιζόταν να έλαβε προκειμένου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του Πάλλη και κατά εκείνων του Βίκτορα Ρέστη, με τον οποίο ο Πάλλης είχε αντιδικία.

    Εντοπίστηκε παράλληλα προσχέδιο ερώτησης, την οποία είχε γράψει ο ίδιος ο Πάλλης, σε χαρτί που φέρει τη σφραγίδα του και το οποίο, όπως φαίνεται, έδωσε ο ίδιος στον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με τη σειρά του την κατέθεσε, ελαφρώς αλλαγμένη, στη Βουλή. Βρέθηκε τέλος, κοινοβουλευτική ερώτηση του έτερου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιου Νταβλούρου, σχετική με εμπλοκή του Πάλλη στο σκάνδαλο εξαπάτησης του ΟΤΕ, η οποία είχε σταλεί στον επιχειρηματία από αριθμό FAX ο οποίος ανήκει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

    Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη μαρτυρία συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως στις εισαγγελικές αρχές, ότι ο Γιάννης Μιχελάκης είχε βρεθεί στο σπίτι του Πάλλη στις 5 ή 6 Φεβρουαρίου 2013 και ότι ο ίδιος, κατόπιν εντολής του εργοδότη του, είχε τοποθετήσει σε φάκελο 7.000 ευρώ, με σκοπό αυτά να παραδοθούν, κατά την εκτίμησή του, στον τότε βουλευτή της ΝΔ.

  153. spyridos said

    145
    «… πληρώνεται από τους φόρους όσων πιστών βρίζει …»

    τα έχεις μπλέξει μου φαίνεται. Όλα αυτά πληρώνονται από τους φόρους των πολιτών όχι των πιστών.
    Ας το αλλάξουν να πληρώνουν για τους ιερείς και τις εκκλησίες του κάθε δόγματος μόνο εκείνοι που δηλώνουν πιστοί τους.
    Τότε θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Πληρώνω μπόλικους φόρους στην Ελλάδα και δεν θυμάμαι να τους πληρώνω επειδή είμαι πιστός (σε τι?).
    Αμα είναι να μου κάνουν μείωση.

  154. Pedis said

    # 148 – Και ποιος δεν είναι ικανοποιημένος και αρνείται να πληρώσει όταν το σέρβις είναι πιστοποιημένο; Με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα και τα διεθνή στάνταρντς αποτελεσματικότητας;

    Αλλά, είναι έτσι;

    Και καλώς που οι ιερείς είναι περισσότεροι από τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά να περνάνε από αυστηρή αξιολόγηση του έργου και των ικανοτήτων τους στην πράξη.

    Να μην πληρώνονται τσαρλατάνοι και άσχετοι.

    Όχι στους εξορκισμούς και αγιασμούς χωρις αυστηρό έλεγχο ποιότητας και αποτελεσματικότητας!

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Μακάρι να μας έβαλλαν πάντοτε με teaser και ποτέ με taser.
    Είχαν πιάσει νυχτερινή κουβέντα με ακροατές στο ράδιο {σ΄αυτές «εκμπομπές λόγου» περί καταστροφής της γλώσσας από τη χρήση ξένων λέξεων κλπ} και παίρνει τηλέφωνο και μια γιαγιά και διαμαρτυρόταν που τις προηγούμενες μέρες άκουγε και δεν καταλάβαινε από τί σκοτώθηκε το Ελληνόπουλο.
    Παρακινήθηκα απ΄αυτό, μιας και δεν πάνε και τόσα πολλά χρόνια που άκουσα/έμαθα κι εγώ περί τέιζερ, να δω από πότε λέγεται κλπ, γούγλισα και βρήκα στη Λεξιλογία:
    nickel
    16-10-2012, 11:46 PM
    τέιζερ (το) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης.
    [Αρχικά της φανταστικής εφεύρεσης Thomas A. Swift’s Electric Rifle, από το νεανικό περιπετειώδες μυθιστόρημα του 1911 Tom Swift and His Electric Rifle.]
    http://en.wikipedia.org/wiki/Taser
    http://en.wikipedia.org/wiki/Taser_International
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Swift_and_His_Electric_Rifle
    http://www.gutenberg.org/files/3777/3777-h/3777-h.htm
    Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το τέιζερ με το τίζερ. Το τίζερ (teaser) είναι διαφημιστικό τρέιλερ.
    https://lexilogia.gr/forum/archive/index.php?t-80-p-2.html

    128 >>δεν την έβγαζες Αργυρώ, Αργυρούλα, να καθάριζες;
    κρεμμύδια θα καθάριζε! Σαν την …τηλεμαγείρισσα! 🙂
    Οσες βλέπουν και ξέρουν Δημουλίδου, μάλλον θα βλέπουν/ξέρουν κι από τηλεμαγειρέματα. Αν και η μαγείρισσα Αργυρώ είναι πιο αξιόλογη και πιο χρήσιμη υποψιάζομαι (απ΄ό,τι λέτε, κι απ΄τις παλιές μπούρδες της Χ.Δ. στο σχετικό νήμα)

  156. BLOG_OTI_NANAI said

    148: Αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όποιου άλλου αφελή το πιστεύει, διότι θεωρώ απίστευτο, ότι υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τους όρους με τους οποίους η ζωή ενός ανθρώπου περιλαμβάνει ένα πλήθος πνευματικών αγαθών κάθε τύπου.

    Ένα από αυτά τα αγαθά είναι και η κάθε μορφή θρησκευτικότητας από αρχαιοτάτων χρόνων, αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Για μένα και για εκατομμύρια άλλους στον τόπο μας που επίσης πληρώνουμε τους ιερείς, και μάλιστα αθροιστικά δίνουμε πολύ περισσότερα από το εν λόγω άτομο, η παρουσία τους είναι ένα κομμάτι αυτής της πνευματικής ζωής.

    Άρα, κάποιος που μιλάει με αυτόν τον τρόπο είναι πολλαπλά καταδικαστέος όχι μόνο για άγνοια και αδιαφορία βασικών δεδομένων της ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι καταδικαστέος και για μισαλλοδοξία, και μάλιστα, αν ψάχνοντας στα τουίτ αυτού του ατόμου βρούμε κιαι καμιά ατάκα για… «ισλαμοφοβία», ε, τότε είναι να γελάει ο κάθε πικραμένος…

  157. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα

    155β: Μπα, απ΄αλλού (μεσαιωνικό) τ’ όνομα αυτό:
    ..Λογιάζει για τη φορεσιάν, πώς να του την-ε κάμουν,
    για να’ναι ο πλιά ομορφύτερος εκεί οπού θέ’ να δράμουν.
    Άσπρη αργυρή, με τα χρουσά η φορεσά του εγίνη,
    άλλη κιαμιά ομορφύτερη δεν ήτο σαν εκείνη…

    144 (πάει θεματικά και το 152): Άσε ρε Γιώργο, εδώ έχουμε θέμα κι εσύ δεν μας ενημερώνεις πλέον για τίποτα, ούτε για την τροπολογία Αυγενάκη που θέλει αμετάκλητη καταδίκη (από τελεσίδικη σήμερα), για να μη μπορεί κάποιος να διοικεί ΠΑΕ, κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι ο Μαρινάκης θα ‘ναι στα ποδοσφαιρικά πράγματα για ακόμα 20 τουλάχιστον χρόνια.

  158. BLOG_OTI_NANAI said

    153: Αν αυτό το θεωρείς επιχείρημα, τότε αυτό συμβαίνει και με τους ιερείς, πληρώνονται από λεφτά των πολιτών. Όμως τυχαίνει, η πλειοψηφία των πιστών να είναι και πιστοί ή να έχουν μια μαπόλυτα φιλική σχέση με την Εκκλησία. Αυτό που γράφεις, μην το χρησιμοποιείς. Δεν αξίζουν αυτά τα επιχειρήματα να τα επικαλούμαστε. Κι εγώ ζω σε έναν τόπο, και τα λεφτά μου δεν θα ήθελα να πληρώνουν τους δρόμους στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Κι εγώ μπορεί να μην έχω παιδιά, άρα τώρα που μεγάλοωσα, να μην πληρώνω νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια.

    Κι εγώ πληρώνων τους φόρους που μου αναλογούν για πράγματα που χρησιμοποιούν όσοι βρίζουν τα πιστεύτω μου. Μάλιστα, αν όλοι διαφωνούν με τις απόψεις σου σταματούσαν να πληρώνουν στο κράτος όσα εσείς έχετε ανάγκη, τι θα γινόταν; όταν πας στο νοσοκομείο, και εσύ και οι δικοί σου, και οι συγγενείς σου, που χτύπα ξύλο, μπορεί κάποια στιγμή να απαιτήσουν πανάκριβες θερεπείες, λεφτά για την θερεαπεία σου βάζει και ο Μιχαλολιάκος, και ο Λαγός και ο Κασιδιάρης.

    Οπότε, μην χρησιμοποιείτε τέτοια επιχειρήματα, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για σοβαρή συζήτηση. Αν θέλουμε να κάνουμε λαϊκισμό, διότι αυτό κάνουμε και αυτό κάνει και ο καμένος τουιτεράς, τουλάχιστον να το λέμε ευθέως.

  159. Γιάννης Ιατρού said

    158: Μπλόγκιε, για να βάλω κι εγώ ο καλόψυχος (στον παράδεισο με βλέπω να πηγαίνω, με συστάσεις μάλιστα…) μιά νότα στην σχετική συζήτηση (αν την πούμε έτσι…) και στην επιχειρηματολογία σου:
    Σε πολλές χώρες στην Δ. Ευρώπη (ΕΕ), με πληθώρα υπηρεσιών από το κράτος, που χρηματοδοτούνται από τους φόρους πολιτών και Νομικών Προσώπων κλπ., η μισθοδοσία και τ΄άλλα των κληρικών χρηματοδοτούνται από ειδικό φόρο των (δηλωμένων) πιστών του εκάστοτε δόγματος.
    Βλ. Kirchensteuer (πρόχειρη μετφρ.: εκκλησιαστικός φόρος) στην Γερμανία.

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    159: Γιάννη όπως ξέρεις, υπάρχουν και χώρες που τους ανασφάλιστους τους πετάνε και πεθαίνουν στα σκουπίδια. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να υιοθετούμε όλα τα παραδείγματα, ή όσα μας βολεύουν;

  161. BLOG_OTI_NANAI said

    151: Επειδή μιλήσαμε για λαϊκισμούς, δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι το να χαρακτηρίζεις έμμεσα ως ιδανικό το ήθος του πιστού, που όμως το «καταπατάει», δημιουργείς ένα περιβάλλον ουτοπικό, όπου επικαλείσαι το ήθος που θα έπρεπε να έχω, το οποίο όμως απορρέει από μια θρησκευτικότητα που βρίζεις;

    Για τέτοια παιχνίδια λαϊκισμού, βρείτε κανέναν άλλον. Τις ατάκες και τις εξυπνάδες τις έχω σε λίστα αφού μια ζωή τα ίδια και τα ίδια λέτε.

  162. BLOG_OTI_NANAI said

    154: Το διαδίκτυο λέει ότι Η Ελλάδα έχει συνολικά 70.00 γιατρούς, περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι στο Δημόσιο (βλέπω 24.636 γιατροί στα τέλη του 2018) και άρα είναι περίπου είναι 2,5 φορές περισσότεροι από τους ιερείς η μισθοδοσία των οποίων όπως έχουμε ξαναπεί έχει βασιστεί σε μια τεράστια αντιπαροχή μεταξύ κράτους-Εκκλησίας, καμία σχέση δηλ. με οποιαδήποτε άλλη μισθοδοσία.

  163. sarant said

    Καλημερα από εδώ!

    155 Δεν τη θυμόμουν αυτή τη συζήτηση

    154-162 Είχε γίνει πρόσφατα μια συζήτηση στο Τουίτερ για το θέμα

  164. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης της χώρας κι εσείς θέλετε να τα βάλει μαζί του ο καημένος ο Αυγενάκης. Έχει και μια τεράστια πολιτική καριέρα να προστατέψει ο άνθρωπος. 😜

  165. Γιάννης Ιατρού said

    160: Θες να πεις πως εδώ σ΄εμάς δεν γίνεται έτσι;

  166. BLOG_OTI_NANAI said

    165: Πρόσφατα που ήμουν σε νοσοκομείο, όπως και πολλές άλλες φορές, και μέσα στις κλίνες και στα εξωτερικά ιατρεία υπήρχαν πάρα πολλοί τσιγγάνοι, και έχω δει με τα μάτια μου να πηγαίνουν άστεγοι και να περιθάλπτονται. Και δεν είδα όλοι αυτοί οι ανασφάλιστοι να δέχονται μικρότερη ή μεγαλύτερη φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από εμένα. Βεβαίως, κι εγώ φτωχός είμαι με οριακή ασφάλιση, αλλά διαφορά στην περίθαλψη δεν είδα ούτε προς τους φτωχότερους, ούτε προς ασφαλισμένους συνταξιούχους ή άλλους μεσαίων στρωμάτων.

  167. Χαρούλα said

    #162 πέστα χρυσόστομε! Ακούς εκεί να πληρώνουμε περισσότερους γιατρούς από ιερεις;!;! Μα σε ποιον αιώνα ζούμε;;; 😤
    Ελλάδα 28/6/ 2 0 2 0!!!!!!!!! ( αφελής κατά #156 )

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, και να έπαυαν να μισθοδοτούνται οι ιερείς από το δημόσιο, τα εξοικονομούμενα χρήματα ούτε στην παιδεία θα πήγαιναν ούτε στην υγεία ούτε σε έργα κοινής ωφελείας. Τόσοι χειμαζόμενα ΜΜΕ, τόσοι αναξιοπαθούντες μεγαλοεργολάβοι, τόσοι επιχειρηματίες που δεν βγαίνουν μάνα μου, τόσοι ανάλογης και χειρότερης δυστυχίας περιμένουν στη σειρά…Αφήστε που έχουμε καιρό να αναλάβαμε και τίποτα ολυμπιακούς αγώνες…

  169. Γιάννης Ιατρού said

    166: Ρε Μπλογκιε, τι ήταν αυτό το «τσιγγάνοι»;; Δηλαδή ταυτίζεις το φτωχός, κακομοίρης κλπ. με την καταγωγή/εμφάνιση κλπ;
    Για να μην με πεις κακόψυχο😎, υποθέτω πως δεν το εννόησες έτσι (αν και δεν σου λείπει η ευφράδεια…😜), αλλά εννοούσες πως και οι διαφορετικοί από την πλειονότητα, είτε σε εμφάνιση, είτε σε πλούτο είτε σε καταγωγή κλπ. δεν εξαιρούνται κλπ. κλπ.
    Αληθεύει αυτό για τα δημόσια νοσοκομεία (αφού καταργήθηκαν κάτι καραγκιοζιλίκια π.χ. αυτά του Άδωνη που είχε κάνει όταν ήταν υπουργός υγείας…), τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

    Πάντως να σημειώσω πως δεν (αφήνεται να) πεθαίνει μόνο κάποιος όταν/αν νοσεί, αφήνονται (από το κράτος της πρόνοιας 🤣😅) να πεθαίνουν και πολλοί ανήμποροι να σηκώσουν το βάρος που που τους έλαχε, άσχετα αν (μπόρεσαν/πρόλαβαν και) πήγαν σε νοσοκομείο ή όχι…
    Συνήθως (κι ευτυχώς) εδώ σ΄ εμάς, αν η υπόθεση γίνει γνωστή και επαληθευτεί (γιατί κυκλοφορούν και πολλοί επιτήδειοι…) ο απλός κόσμος βοηθά κάπως, μερικές φορές κι άλλοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα (είτε καλόβουλα κι αθόρυβα, είτε με ‘καρατατζουμ’ για να εκμεταλλευτούν για προβολή τους και γενικότερα προς όφελός τους το θέμα….).

  170. dryhammer said

    Γλώττα λανθάνουσα…

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το κράτος πρόνοιας συντηρείται από τα κορόιδα που πληρώνουν τους φόρους τους. Πολλοί απαιτούν να απολαμβάνουν (ή να απολαύουν, αδιάφορο) τις υπηρεσίες του, χωρίς να συμμετέχουν στη συντήρησή του, ενώ μπορούν. Και δεν είναι φοροφυγάδες μόνο οι πλούσιοι, όπως γνωρίζουμε όλοι βάσει των καθημερινών συναλλαγών μας. Αυτό υποθέτω πως εννοεί ο Μπλογκ.

  172. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  173. Pedis said

    στοιχεία του 2016:

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/62537_giatroi-enstoloi-ekpaideytikoi-kai-klirikoi-61-ton-dimosion-ypallilon

    —–

    https://www.kathimerini.gr/994608/article/epikairothta/ellada/ellada-h-xwra-toy-ay3anes8e-kai-plh8ynes8e-gia-toys-iereis

  174. Dong-ho Spiros Merimanis said

    οι έλληνες όταν ζουν στο εξωτερικό είναι απαλλαγμένοι από τη δικτατορία των φιλόλογων κι επηρεάζοντα απ΄τη γλώσσα του κράτους όπου ζούν
    στο Παρίσι οι έλληνες λένε τον κάδο για σκουπίδι «πουμπέλα, πουμπέλας, πουμπέλες» από τη γαλλική λέξη la poubelle κα χρονολογείται απ’ το 1886, είναι το επίθετο του νο,άρχη του Παρισιού που την έκανε υποχρεωτική το 1884

  175. Pedis said

    Αυτό που θα με ενδιαφέρε επιστημονικώς και θα ήθελα πραγματικά πληροφορίες από τα μέσα είναι αν οι εξορκισμοί του ρασοφόρου χωρις πιστοποίηση από το Επιμελητήριό του είναι όντως μούφα ή πέσαν να τον φάν επειδή αντίθετα είναι αποτελεσματικότατοι.

  176. sarant said

    174 Ναι, ήταν άνθρωπος ο Πουμπέλ και κέρδισε με αυτό τον αμφιλεγόμενο τρόπο την αθανασία 🙂

  177. Μαρία said

  178. dryhammer said

  179. Kondoras said

    «Λογικά οι Έλληνες της Αυστραλίας θα έχουν φτιάξει πολλές ακόμα λέξεις».
    Είναι γνωστοί λεξιπλάστε(ρ)ς οι Έλληνες της Αυστραλίας.

  180. Πέπε said

    @174

    > > οι έλληνες όταν ζουν στο εξωτερικό είναι απαλλαγμένοι από τη δικτατορία των φιλόλογων κι επηρεάζοντα απ΄τη γλώσσα του κράτους όπου ζούν

    Βλακώδες και κακόηθες σχόλιο.

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    177: Γιατί «εγώ» και όχι «Εγώ»; Τι ψευτομετριοφροσύνες είναι αυτές;
    174: Δικτατορία των φιλολόγων υπήρχε στα χρόνια του Μιστριώτη.

  182. sarant said

    179 Καλό!

    181 Πάντως δεν μάθαμε την αιτία του καβγά, ίσως τα ποσοστά.

  183. Γς said

    179:

    Καλό!

    Μπράβο Kondoras

  184. Ορίστε, διαβάσουν Σαραντάκο και στην Αυστραλία

  185. dryhammer said

    184. Και μόνο για την μεταγραφή (;) του «μπούλινγκ» (which is the way the concept of bullying is rendered these days in Greece), σε …«πειράξying» άξιζε τον κόπο.

  186. Γιάννης Ιατρού said

    Άνοιξε πάλι κανονικά το beach bar Alemagou στη Φτελιά της Μυκόνου που του είχε επιβληθεί λουκέτο 60 ημερών λόγω συνωστισμού. Μόλις 15 μέρες μετά !!! χάρη σε ρύθμιση εξορθολογισμού των ποινών, η οποία πέρασε μέσα στο Σαββατοκύριακο 🤢🤐😒🤑

    Καλά, μιλάμε για μεγάλη ευαισθησία του υπουργείου….😡

  187. Γιάννης Ιατρού said

    Θα βρυκολακιάσουμε σε λίγο…

  188. Μαρία said

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, λαϊκισμός είναι να μοιράζεις αβέρτα κρατικό χρήμα στον λαό, όχι στη σύζυγό σου. Οι Γάλλοι όλα τα παρεξηγούν, εδώ δεν θα τον ενοχλούσε κανένας τον συναγωνιστή Φιγιόν. 😜

  190. Αιμ said

    184. «Her only form of education was the two years of Romanian school she attended in Epirus» από το αυστραλέζικο λινκ σου

    Τι να εννοεί Ρουμάνικο σχολείο στην Ήπειρο ; Βλάχικο ;

  191. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @177. Θα κάνουμε πέτρα την καρδιά..

  192. Pedis said

    # 188 – Καμιά φορά συμβαίνει μερικοί να καταφέρνουν να μη αθωωθούν πρωτοδίκως (μέχρι και στην Ελλάδα τυχαίνει αυτό) αλλά η δικαιοσύνη αποδίδεται στο Εφετείο …

    Αν δεν είναι εντελώς κρετίνος ο Φιγιόν και τον πούλησαν τα κοννέ του ώστε να την πατήσει στα τετριμμένα, δηλαδή αυτο που κάνουν σχεδόν όλοι οι Πολιτικοί του καθεστώτος, να βολεύουν την οικογένεια και τους φίλους με όλους τους δυνατούς τρόπους, τότε πρόκειται για πολύ μεγάλη αδικία!

  193. sarant said

    190 Ναι, υπήρχαν σχολεία χρηματοδοτούμενα από το ρουμανικό κράτος

    192 Και να σκεφτείς ότι πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ήταν φαβορί για τις προεδρικές εκλογές

  194. Pedis said

    # 192 – Το οποίο σημαίνει ακριβώς ότι δεν κάνει για Πρόεδρος.

  195. Μαρία said

    192
    Εννοείται οτι ασκήθηκε έφεση. Στην καλύτερη περίπτωση να του μειωθεί η ποινή στα 2 χρόνια, ώστε να μπορεί να την εκτίσει απ’ το σπίτι του με βραχιολάκι. Ενώ τώρα τα δύο απ’ τα πέντε χρόνια, θα μείνει στη φυλακή.

    190
    Ρουμάνικο γυμνάσιο λειτούργησε και στη Θεσσαλονίκη.

  196. Pedis said

    # 195 – καλά, πληροφόρησέ μας όταν έρθει η ώρα, να δούμε …

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν διδάσκεις τα επίσημα σχολικά βιβλία, τα εγκεκριμένα από το υπουργείο, πας στον εισαγγελέα. Μάθαμε τελικά ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/249885_iera-exetasi-stin-ekpaideysi

  198. Μαρία said

    197
    Όχι στον εισαγγελέα, κατευθείαν στην αστυνομία.
    Η ένωση γονέων, της οποίας ο πρόεδρος είναι παπάς, δηλώνει οτι δεν έκανε μήνυση http://naousa-parental.blogspot.com/

  199. Μαρία said

    Ο μειοδότης της ζαρντινιέρας.

  200. Μαρία said

    Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλ. Μόσχος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης
    https://www.stokokkino.gr/article/3708/Sto-astynomiko-tmhma-dieythyntes-scholeiwn-ths-Naoysas-gia-to-mathhma-twn-Thrhskeytikwn.html

  201. Pedis said

    # 187 – Τα παγκάκια του Μητσοτακούλη είναι μεταλλικά; Και είναι όλα λευκά;

    Για ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό δεν πρέπει να πέφτω έξω από τις φωτογραφίες που έχω δει … για να είναι βέβαιος ο Μητσοτακούλης ότι ο κακοήθης σχεδιασμός του θα δουλέψει στην πράξη και ότι κανείς άστεγος δεν θα μπορεί να ξαπλωσει, δεν φτάνουν μόνο η μεγάλη καμπυλότητα, το μικρό φάρδος και ότι δεν βλέπω να υπάρχει πλάτη (έστω για τους γερόντους ν’ ακουμπάνε λιγουλάκι) χρειάζονται και διαχωριστικά ανά μέτρο το μάξιμουμ, όπως στην Ευρώπη …

  202. Αιμ said

    193, 195. Βρε τι μαθαίνει κανείς !

  203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    201 Και Κόκκινη Πλατεία !
    Μεγάλο Περίγελο τον λέει κάποια τηλεφημερίδα

  204. Μαρία said

    202
    https://www.vlahoi.net/istories-gegonota/ta-roumanika-sxoleia-sti-makedonia-1939-1949

  205. Μαρία said

  206. Pedis said

    # 203 – Το χρωματάκι είναι το λιγότερο.Έτσι κι αλλιώς σε δύο μήνες θα ξεβάψει από τον ήλιο, τη χρήση και λόγω της αναμενόμενης ποιότητας του έργου. Το ζήτημα είναι ότι τότε θα χρειαστεί άλλο ένα χέρι και αν θα το περάσουν θα είναι επειδή θα έχει βρεθεί ο κατάλληλος «μειοδότης».

    Παρατηρώ ότι πρόκειται για έργο που θα αποδόσει την ιλιγγιώδη τιμή των 50 στρεμμάτων συνολικά ελεύθερου χώρου στο κέντρο και μάλιστα το υπερψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις σύριζα+πασόκ.

    Ιδιαίτερα, αναφέρεται εδώ (μπορεί να είναι ψευδές ή ανακριβές):

    Θετική ψήφο έδωσε στο έργο η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Ο εισηγητής της, Κώστας Αλεξίου, υπογράμμισε ότι στα θετικά είναι το μικρό κόστος υλοποίησης του σχεδίου, ο πιλοτικός χαρακτήρας ώστε να επαναξιολογηθούν αν απαιτηθεί, το γεγονός ότι δίνει χώρο στον πεζό κ.ά.. Ωστόσο προκύπτουν ερωτηματικά για τις χρήσεις γης, οι οποίες όπως τόνισε δεν πρέπει ν΄αλλάξουν. Ακόμη στα αρνητικά είναι ο «κίνδυνος τουριστικοποίησης της περιοχής και να μπει ο Αθηναίος σε δεύτερη μέρα».

    https://www.tanea.gr/2020/05/11/greece/i-athina-allazei-opsi-egkrithike-o-megalos-peripatos/

    Τέλος πάντων, προσφέρθηκε το Ελληνικό για μεγάλους περιπάτους αλλά νδ-πασόκ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις 😀 το έκαναν δώρο, ως συνήθως, στους μεγάλους περίδρομους.

  207. 174, … «πουμπέλα, πουμπέλας, πουμπέλες» από τη γαλλική λέξη la poubelle κα χρονολογείται απ’ το 1886 …

    Στην καρδιά της Poubelle Époque

  208. ΓιώργοςΜ said

    184 Αυτό είναι πιο ενδιαφέρον, γλωσσικά, νομίζω

  209. dryhammer said

    208. Σούρ!

  210. sarant said

    206 Κακώς το ψήφισαν διότι ήξεραν με ποιον έχουν να κάνουν.

    Και εξηγούμαι. Λόγω απλής αναλογικής στις εκλογές, ο Μπακο. δεν έχει πλειοψηφία στο ΔΣ, *αλλά* ελέω τροπολογίας Θεοδωρικάκου έχει απολυτη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή.

    Οπότε, ο Μπακο παρουσίασε στο ΔΣ ένα υπέροχο σχέδιο με ήπιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, που θα το ενέκρινε ο καθένας, και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα. Και μετά στην Οικονομική Επιτροπή παρουσίασε το πλιάτσικο, και εκει η αντιπολίτευση καταψήφισε αλλά δεν είχε σημασία.

    Να προσέχουν από εδώ και μπρος.

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντωμεταξύ, εγώ δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προσφέρει στους πεζούς ο «Μεγάλος περίπατος του Κώστα». Δεν χωράγαμε στα πεζοδρόμια και μας εξασφάλισε χώρο, για να περπατάμε με την άνεσή μας; Θέλει να συνδέσει το όνομά του ο Μεγάλος Περιπατητής με ένα φαραωνικό έργο, ώστε να τον ψηφίσουμε γι’ αυτό, όταν κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, κι όχι σαν έναν ακόμα Μητσοτάκη; Προς τι όλη αυτή η κιτσάτη αναστάτωση και η ταλαιπωρία;

  212. dryhammer said

    Μα για να φαγωθούνε φράγκα (να το πω χωριάτικα) αφού είναι ένας ακόμα Μητσοτάκης. Τι δεν καταλαβαίνεις;

  213. Γιάννης Ιατρού said

    203/199: Ανάδοχος εταιρία είναι η Urban Innovations, δημιουργήθηκε το 1975, με την επωνυμία Χυτήρια – μηχανουργεία Τσίντζα (Καρδίτσα). Από το 2010 προμηθεύει αστικό εξοπλισμό (ξύλο, μεταλλικό). Εκτός άλλων έχει αναλάβει έργα και εδώ κοντά, στο Μαρούσι (καθίσματα υπαίθρια επί Πατούλη…) και στην Παλλήνη (κάγκελα 😜 δρόμου, μην πάει το μυαλό σας αλλού…).

    Η εντύπωσή μου, άσχετα από τα κονέ που μπορεί να υπάρχουν… και τις συνωμοσιολογικές {ευαισθησίες του διευθύνοντα» :
    Μιά ελληνική εταιρεία στην επαρχία, με καλόγουστο ιστότοπο και πολλά προϊόντα, «μοντέρνου» σχεδιασμού. Για τις «τιμές» δεν ξέρω 🙂

  214. Γιάννης Ιατρού said

    Ξέχασα να βάλω βιντεάκι από την παραγωγική διαδικασία (αυτή με τα κάγκελα 🙂 🙂 🙂 )

  215. Μαρία said

    Με μεταφραστικό μεζεδάκι εδώ: https://www.efsyn.gr/node/250092
    Πρέπει να σηκώσουμε κάθε πέτρα, η θανατηφόρα βία κατά προσφύγων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στην Ευρώπη».

    Να μη μείνει λίθος επι λίθου. 🙂

  216. Νέο Kid said

    215. Ποια είναι αυτή η κότα ; Και τι είναι αυτή η LIBE ; Wir lieben euch …?

  217. Γς said

    216:

    LIBE: Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

    Ολες οι επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εαίναι γνωστές με 4 γράμματα που είναι από κάποια λέξη της πλήρους ονομασίας της.

    Αλλες επιτροπές:

    ΑGRI: Committee on Agriculture and Rural Development

    CULT: Committee on Culture and Education

    EMPL: The Committee on Employment and Social Affairs

    κλπ

  218. Γιάννης Ιατρού said

    216: Είναι που λένε «θα τα κάνουμε λίμπα» 😉

  219. Μαρία said

  220. sarant said

    215 Λέμε και «εκίνησε πάντα λίθον»

  221. dryhammer said

    220(215). Η γυναίκα μου συχνά χρησιμοποιεί αλβανικές εκφράσεις μεταφρασμένες στα ελληνικά (όπως τις καταλαβαίνει) και λέει «να γυρίσει τις πέτρες»

  222. Γς said

    220:

    > «εκίνησε πάντα λίθον»

    221;

    > «να γυρίσει τις πέτρες»

    Ενίοτε κινούνται και γυρίζουν μόνες τους

    The Rolling Stones

  223. dryhammer said

    222 >Ενίοτε κινούνται και γυρίζουν μόνες τους

  224. Αγγελος said

    Το Τμήμα Γεωλογίας του Πρίνστον είχε ως έμβλημα τη φράση (στα ελληνικά) «πάντα κινώμεν πέτρον»!

  225. Αιμ said

    Γύρισε τα όψη ανάποδα (για να το βρει)

  226. Γς said

    223:

    >>Ενίοτε κινούνται και γυρίζουν μόνες τους

    “sliding stones” στην Κοιλάδα του Θανάτου.

    στην φωτό που έβαλες

    Κάπου εκεί ο Γς με το γκομενάκι έκαναν κάτι τέτοια κόλπα…

    https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_7734.html

  227. Μαρία said

  228. voulagx said

    #227: Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί της Χρονίας (Παθήσεως)

Σχολιάστε