Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σεπτεμβριανά μεζεδάκια και φέτος

Posted by sarant στο 5 Σεπτεμβρίου, 2020


Τον έχω χρησιμοποιήσει ξανά αυτόν τον τίτλο, πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν έβρισκα άλλον, οπότε τον επανέλαβα. Και για να μη μπερδέψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος το άρθρο του 2015 με το σημερινό, πρόσθεσα ένα «και φέτος» στο τέλος.

* Και ξεκινάμε με ένα μεγάλο επίτευγμα της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας.

O Κικίλιας, λέει, αποκάλυψε το φύλλο του μωρού.

Δεν ξέρω πώς αντέδρασε το μωρό, αλλά εγώ όταν έπαιζα πόκα θα εξαγριωνόμουν αν κάποιος, ας ήταν κι ο πατέρας μου, φανέρωνε το φύλλο που κρατούσα.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά και πρέπει να στηλιτεύονται. Καλά κάνει ο ιστότοπος που το βγάζει στη φόρα.

(Πάντως, εχω παρατηρήσει, αν και μπορεί να πέφτω έξω, ότι συχνότερο ορθογραφικό λάθος είναι το περίσσιο Λ (πχ. οι σχέσεις των δύο φύλλων) παρά το λειψό Λ (πχ. πέφτουν τα φύλα). Ίσως επειδή στην αμφιβολία «το πολύ δεν βλάφτει»).

* Μπορεί κάποιος που έχει ιδεοληψίες να γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο; Μπορεί. Ιδού ένα παράδειγμα, ένα άρθρο για το Mpemba effect, δηλαδή την παρατήρηση ότι το ζεστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο. Ονομάστηκε έτσι από τον Τανζανό Εrasto Mpemba, που όταν ήταν μαθητής, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (τώρα έχει μεγαλώσει) έκανε αυτή την αντιδιαισθητική εμπειρική παρατήρηση, που αντέβαινε στον νόμο του Νεύτωνα.

Ο Αριστοτέλης είχε πρώτος αναφερθεί στο φαινόμενο αυτό. Οπότε ο συγγραφέας του άρθρου, αφού παραθέσει τον Αριστοτέλη, ξεκινάει μια ιερεμιάδα για τη γλώσσα:

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόβλημα στη διδασκαλία της γλώσσας μας ξεκίνησε με τις κυβερνητικές αποφάσεις πριν 4 δεκαετίες , όπου τότε αποκόψαμε την Αρχαία Ελληνική. Σήμερα η κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει αλλάξει, ενω για πάνω από τριάντα χώρες του κόσμου τα αρχαία ελληνικά αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκουν αρχαία ελληνικά και ρητορική….

Ευτυχώς στη συνέχεια σταματάει και αφηγείται την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία (που δεν την ήξερα).

Τι δειχνει όμως η ιστορία αυτή; Αφενός ότι η άγνοια της αρχαίας ελληνικής και του κειμένου του Αριστοτέλη δεν εμπόδισε τον Τανζανό μαθητή να αμφισβητήσει το κύρος των δασκάλων του και να επιμείνει στην αλήθεια που είχε παρατηρήσει. Αφετέρου ότι εξίσου θα ωφελούμασταν από την παρατήρηση του Αριστοτέλη ειτε τη διαβάζαμε στο πρωτότυπο είτε σε μετάφραση. Πάω μάλιστα στοίχημα ότι περισσότεροι θα καταλάβαιναν ακόμα και μια αγγλική μετάφραση παρά το πρωτότυπο.

* Συνεχίζοντας τη συλλογή πανδημικών πινακίδων, παραθέτω αυτήν που μου έστειλε φίλος, που είναι όμως πολύ κακοφωτογραφημένη γιατί τραβήχτηκε ντάλα μεσημέρι.

Απαγορεύεται η είσοδος πάνω από 2 άτομα γιατί θεωρείται συνάθροισης λόγω «κορονοϊού»

* Ο φίλος τράβηξε τη φωτογραφία στη Μυτιλήνη, και μου στέλνει και μια άλλη είδηση που με προβλημάτισε.

Γράφει:

Την περασμένη Δευτέρα έγινε στις Αλυκές Καλλονής μια μαγευτική εκδήλωση με τίτλο «Το Ηλιοβασίλεμα της Λητώς». Το μαγευτικό ήταν το περιβάλλον, η σκηνή είχε στηθεί ανάμεσα στα βουνά από αλάτι που με τον κατάλληλο φωτισμό ήταν υποβλητικό. Η αναγγελία της εκδήλωσης έγινε με την εξής διευκρίνιση στο τέλος:

«Σημείωση*: η χρήση της γενικής «Λητώς» στη δημοτική γίνεται κατά γραπτή επιθυμία της ίδιας».

Απολογείται δηλ. ο ιστότοπος «Στο νησί» που δεν θα τον έλεγες και συντηρητικό για το ότι χρησιμοποιεί την γενική «Λητώς» κι όχι «Λητούς» (ο κ. σπελτσέκερ μου κοκκινίζει το πρώτο ενώ δέχεται αδιαμαρτύρητα το δεύτερο). Δεν ξέρω τι εννοεί με το «της ίδιας», αφού η Λητώ Κατακουζηνού έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ίσως ότι το σχετικό ίδρυμα ονομάζεται «Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού».

Με προβληματίζει λοιπόν πολύ ότι για τη γενική του ονόματος Λητώ, και μάλιστα όχι για την αρχαια Λητώ της μυθολογίας αλλά για μια σύγχρονή μας Λητώ, θεωρείται αφύσικος ο τύπος «της Λητώς» σε σημείο που ένας όχι συντηρητικός πολιτικά (αλλά και γλωσσικά) ιστότοπος να ζητάει συγγνώμη που (αναγκάζεται να) τον χρησιμοποιεί. Μεγάλη νίκη του ευπρεπισμού το βρίσκω αυτό αν και δεν είμαι βέβαιος για την εκταση του φαινομένου.

Γνώμες;

* Κι άλλη μια πανδημική πινακίδα, δεν θυμάμαι από πού και δυστυχώς κι αυτή δεν διαβάζεται πολύ εύκολα διότι είναι τραβηγμένη από μακριά.

Το πρόβλημα είναι στην αγγλική μετάφραση, είτε με απλά λαθάκια που έχουν πλάκα πχ runny or stuffy noise, είτε με λάθος διατυπώσεις πχ στο 4, που δεν ξέρω τι νόημα βγάζει ο αναγνώστης.

* Και μια πανδημική είδηση με μαργαριτάρι μεταφραστικό. Σε άρθρο για το ρωσικό εμβόλιο διαβάζουμε ότι κάποιος Ρώσος, επικεφαλής των χρηματοδοτών, δήλωσε:

«Όλες οι συσκευασίες έχουν ελεγχθεί» δήλωσε στο Reuters και προσέθεσε «Τώρα… θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα εμβόλια της Δύσης».

Είναι βέβαια σωστό να ελέγχονται οι συσκευασίες, να είναι αποστειρωμένες κτλ., αλλά δεν είναι κάπως πρόωρο για ένα εμβόλιο το οποίο ακόμα βρίσκεται σε φάση δοκιμών;

Πρόωρο είναι αλλά ο Ρώσος δεν μίλησε για συσκευασίες.

Το πρωτότυπο στο Reuters ελεγε:

“All of the boxes are checked,” εννοώντας ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα ελέγχου όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο -φανταστείτε έναν που ελέγχει αν ένα προς ένα τα διάφορα στάδια έχουν ολοκληρωθεί και βάζει ένα σημαδάκι (check) στο τετραγωνίδιο (box) που υπάρχει δίπλα σε κάθε στάδιο.

Καμιά σχέση με συσκευασίες -ακόμα!

* Κλεμμένο από τη Λεξιλογία. Δεν ξέρω ποια είναι η σειρά, που υποθέτω πως προβάλλεται στο Νέτφλιξ, αλλά δεν έχει σημασία.

Από επεισόδιο του RuPaul’s Drag Race:

You’ll be drawing names from this iron fist shoe box, which normally holds shoes designed by yours truly.

Ο υπότιτλος:
Θα τραβήξετε ονόματα από αυτό το κουτί παπουτσιών, που συνήθως έχει παπούτσια από τη Γιορς Τρούλι.

Σχολιάζει η φίλη που το αλίευσε: Δεν υπήρχαν καν κεφαλαία στο «yours truly» για να μπερδέψουν τον μεταφραστή και να νομίσει ότι είναι brand. Δεν είχε όμως συναντήσει ποτέ την έκφραση «yours truly» σε υποδείγματα επιστολών; Σε αγγλική λογοτεχνία έστω; Δεν διάβασε ποτέ αμετάφραστη λογοτεχνία θα μου πείτε. Ε, είναι σε λάθος επάγγελμα.

Εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω, πέρα από το να υποδεχτώ στο ιστολόγιο τη Γιορς Τρούλι, τη διάσημη νομανσλανδιανή σχεδιάστρια παπουτσιών!

* Κι άλλο ένα πανδημικό.

Καλό είναι να ενισχύονται όσοι πλήττονται από την πανδημία, αλλά η διατύπωση «Αντιμετώπιση συνεπειών από τις συνέπειες του Covid-19» κάπου μου φαίνεται να πάσχει, δεν βρίσκετε;

Και αυτή πρέπει να είναι η επίσημη απόδοση, κι αν γκουγκλίσετε τη βρίσκετε σε διάφορα σημεία.

Δηλαδή η δράση (πράξη, που τη λέει) έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των συνεπειών;

* Φίλος μου στελνει το εξής απόσπασμα από το ημερολόγιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύεται στο tvxs και που έχει πολύ ενδιαφέρον:

«Art Deco, η πίστη στην πρόοδο και η Παναγία. Με τον πατέρα μου στην Κηφισιά, βλέπουμε στην ΕΡΤ μια ταινία με τον Hercule Poirot της Agatha Christie».

Νομίζω ότι πολύ καλύτερα θα διαβαζόταν αν έγραφε Ηρακλής Πουαρό, Αγκάθα Κρίστι ή ακόμη και Αρ Ντεκό, λέει ο φίλος μου.

Συμφωνώ. Αλλά ο Ευ. Τσακαλώτος μάλλον διάβασε την Κρίστι στο πρωτότυπο, οπότε λογικό είναι να λέει Hercule Poirot.

* Και συνεχίζουμε με νομανσλανδιανή γεωγραφία.

Κι αυτό το παίρνω από τη Λεξιλογία, διότι ο Ν. Λίγγρης έχει απομαγνητοφωνήσει και την περιγραφή, αλλά το είδα και αλλού. Σε πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής Happy Traveller, ο πρωταγωνιστής (ο Ευτύχης Μπλέτσας, όχι ο πρωθυπουργός) βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο. Αφού μας μιλάει για τον Χριστόφορο Κολόμβο, βρίσκεται αντιμέτωπος με εκείνον τον… άγνωστο Cristóbal Colón. Εκεί λοιπόν, γύρω στο 7.50 του βίντεο…

…βλέπουμε ένα άγαλμα που γράφει από κάτω Cristóbal Colón. Και λέει ο Ευτύχης: «Εδώ είναι το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, η πιο κεντρική πλατεία. Η πλατεία της κολόνας. Είναι η κολόνα Κριστομπάλ και από πάνω έχουμε και το κάστρο Κριστομπάλ». (Για την ακρίβεια, είναι το κάστρο του άγιου Χριστόφορου.)

Η ατυχία είναι ότι το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου (Cristóbal Colón) όντως βρίσκεται πάνω σε κολόνα! Αλλά κι αυτοί οι Ισπανοί, να πάνε να ονομάσουν Colón τον Κολόμβο!

* Ένα περίεργο πράγμα στο αστυνομικό ρεπορτάζ είναι οι αιφνίδιες αλλαγές εθνικότητας.

Eδώ, ας πούμε, ο 37χρονος ημεδαπός ήταν ένας απολύτως εντιμος και ευυπόληπτος πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας.

Πέντε λεπτά μετά τη σύλληψή του, είχε γίνει αλλοδαπός!

* Το κακό με τη γενικευμένη τσαπατσουλιά που επικρατεί στο Διαδίκτυο είναι ότι και τραγικές ειδήσεις γίνονται καμιά φορά κωμικές από κάποιο ορθογραφικό ή άλλο λαθάκι.

Παράδειγμα, μια νέα περίπτωση φόνου Αφροαμερικανού στην Αμερική από αστυνομικούς.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει:

Δεν σταμάτησε σε αστυνομικό «σήμα» για παραβίαση του Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορορίας, άφησε το ποδήλατό του, άρχισε να τρέχει με ρούχα τα οποία κουβαλούσε…

Τραγική η είδηση, τραγελαφική η διατύπωση -με το κερασάκι στον Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορίας, που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι στην Αμερική, αν τραγουδάς ενώ οδηγείς και είσαι παράφωνος, σου την ανάβουν οι αστυνομικοί.

* Παραβιάζω ιατρικό απόρρητο, αλλά μου το έστειλε μια φίλη από το κρεβάτι του πόνου.

Ο Ορθοπ*δικός (σιγά μην το γράψω ολογράφως να προκαλέσω τον τρίτο Ορθοπ/κό πόλεμο) γνωμάτευσε ότι

«χρήζει αποχής της εργασίας της».

Καλό παράδειγμα για το πώς η μία γενική -που είναι σωστή- έλκει την άλλη, που δεν είναι. Και επηρεασμό ύφους το λες.

*

Ο τίτλος για την άκρως ενδιαφέρουσα είδηση σε αυτό το σάιτ είναι παραπλανητικός.

Turkish Islamic Foundation demolishes Greek Orthodox Church in Bursa

Ο ναός δεν κατεδαφίστηκε από κάποιο Τουρκικό Ισλαμικό Ίδρυμα. Έμπλεξε σε μια διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο (που το ήθελε πολιτιστικό ίδρυμα) και στο Ισλαμικό Ίδρυμα (που το ήθελε τζαμί), έμεινε ασυντήρητος επί εφτά χρόνια και τελικά κατέρρευσε. Εχει ευθύνη το ίδρυμα, που την αναφέρει και ο δήμαρχος της περιοχής, αλλά η χρήση του demolish είναι παραπλανητική.

* Δημοσιογράφος έγραψε βιβλίο για τη γαλλική αστυνομία και τις ρατσιστικές πρακτικές της. Το άρθρο είναι ενδιαφέρον, αλλά εδώ στεκόμαστε σε μια παρωνυχίδα:

Αναφέρει ότι έβλεπε αστυνομικούς να επιτίθενται σε νεαρούς – πολύ εκ των οποίων ήταν ανήλικοι – σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Θα ήταν πολύ ανήλικοι ίσως. Το μπέρδεμα των ομόηχων «πολύ-πολλοί/πολλή» είναι συνηθισμένο και κάποιες φορές δυσκολοξεδιάλυτο (πχ θέλει πολύ προσοχή -χρειάζεται άρθρο). Σε τέτοια θέση, είναι πιο σπάνιο.

* Και η είδηση για έναν σταρ, τον Ντουέιν Τζόνσον, που βρέθηκε θετικός στον ιό, μας ενημερώνει για ένα νέο είδος φετιχισμού που διαδίδεται στο Χόλιγουντ:

«Φιλάω τα ρούχα μου» δήλωσε, σχολιάζοντας ότι άλλοι γνωστοί του αντιμετώπισαν χειρότερες περιπέτειες.

Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Όποιος τα φιλάει όμως τα έχει ακέραια.

* Και κλείνω με ένα ακόμα παράδειγμα όπου τα θηλυκά σε -ος γίνονται αντιληπτά ως αρσενικά (βγάζουν μουστάκια, που λέω).

Σε ένα άρθρο για την υπόθεση Ναβάλνι, ο τίτλος: Όλες οι μέθοδοι είναι κατάλληλοι.

Και επειδή δεν γράφει σε υπερκαθαρεύουσα (οπότε θα ήταν «όλαι αι μέθοδοι» ή τίποτα ακόμα χειρότερο) σημαίνει πως ένα μουστακάκι αρχίζει ν’ αχνοφαίνεται…

Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε!

 

 

128 Σχόλια to “Σεπτεμβριανά μεζεδάκια και φέτος”

  1. Φοβερή η ιστορία του Μπέμπα!
    Και όχι, δεν συγχωρείται ο Ευκλείδης επειδή διάβαζε την Κρίστι στο πρωτότυπο. Να συγχωρεθεί επειδή τα αγγλικά είναι η μητρική του, το δέχομαι.

  2. Avonidas said

    Καλημερα.

    Ιδού ένα παράδειγμα, ένα άρθρο για το Mpemba effect, δηλαδή την παρατήρηση ότι το ζεστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο. Ονομάστηκε έτσι από τον Τανζανό Εrasto Mpemba, που όταν ήταν μαθητής, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (τώρα έχει μεγαλώσει) έκανε αυτή την αντιδιαισθητική εμπειρική παρατήρηση, που αντέβαινε στον νόμο του Νεύτωνα.

    Δεν καταλαβαίνω. Ο νομος του Νεύτωνα (που δεν πρέπει να συγχέεται με τους 3 νομούς της κίνησης, επίσης του Νεύτωνα) λέει ότι η ροή θερμότητας ανάμεσα σε 2 σώματα ειναι ανάλογη της διαφοράς θερμοκρασίας τους. Θα περιμέναμε με βάση τον νομο του Νεύτωνα, να παγώνει το ζεστό νερό πιο γρήγορα, γιατί χάνει θερμότητα και πιο γρήγορα όταν το βάλεις στην κατάψυξη. Για να δώσω ενα ανάλογο, ένα δοχείο με νερό αδειάζει γρηγορότερα οταν το νερό βγαίνει υπό πίεση.

  3. Avonidas said

    Νόμους βέβαια, όχι νομούς.

  4. Γς said

    Καλημέρα

    >Σχολιάζει η φίλη που το αλίευσε: Δεν υπήρχαν καν κεφαλαία στο «yours truly» για να μπερδέψουν τον μεταφραστή και να νομίσει ότι είναι brand.

    Για να μην χρονοτριβούμε και για να τον διευκολύνω συνάμα έδωσα στον ταμεία της τράπεζας το μήνυμα που είχα τυπώσει με τον αριθμό λογαριασμού το όνομα και το ποσό που ήθελα να στείλω. Πήρε τα χρήματα κι έβαλε μπρος.

    Μόνο που τον παρακάλεσα να μην κάνει κάνα λάθος.

    -Ξέρω, ξέρω. Θα το τσεκάρουμε στο τέλος. Με καθησύχασε.

    Εκανε τα μαγικά του εκεί στα μόνιτορ κτλ και κάποια στιγμή χρατς χρούτς, ο εκτυπωτής βγάζει ένα χαρτί.

    Το παίρνει και μου δίνει το μήνυμα του η-μέιλ που του είχα δώσει,
    Κι αρχίζουμε την διασταύρωση:

    Αριθμός Λογαριασμού. Εταιρεία, Διεύθυνση. Ποσό και το όνομα του δικαιούχου.
    Το είχε αντιγράψει σωστά:
    Κάιντης Ρεγκάρντης θα λέγαμε στα Ελληνικά.
    Λόγω τιμής. Είχε βάλει το όνομα Kind Regards.

    Το κατάλαβε και πάγωσε.

    -Εντάξει. Του λέω. Δεν πειράζει. Διορθώστε το.

    -Δεν γίνεται. Το έχω στείλει.

    Τι το ήθελε το τσεκάρισμα (του IQ του);

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_9.html

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Ναι, μαζί τα εννοούσα αυτά τα δύο.

    2 Εντάξει. Ισχύει όμως ότι η παρατήρηση του Μπέμπα αιφνιδίασε κτλ;

  6. Αβονίδα, βγάλε άκρη: https://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect
    Το όνομα του (τότε) παιδιού στο μεταξύ δείχνει ότι η μεταγραφή του Αντετοκούμπο στα αγγλικά θα μπορούσε και να είναι ακριβής, να μην έφταιγε ο ΕΛΟΤ δηλαδή!

  7. LandS said

    Ίσως στην αμφιβολία το πολλύ να μη βλάπτει ή στην αμφιβολλία το πολύ να βλάπτει, ενώ αλού να χρειάζεται.

    1.
    Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι, χωρίς να είναι μητρική τους τα αγγλικά, διάβασαν τη Κρίστι κατευθείαν στο πρωτότυπο και παραξενεύτηκαν τη πρώτη φορα που κατάλαβαν ότι το (χ)Ερκούλ ή το Ερκύλ (γραμμένο με πλάγιους χαρακτήρες) στα Ελληνικά είναι Ηρακλής. Παιδιά του Γυμνασίου ήταν.
    Η διάσημη υποδηματοποιός Γιορς Τρούλι είναι ένα από αυτά.

  8. Avonidas said

    Αβονίδα, βγάλε άκρη: https://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect

    Από μια διαγώνια ανάγνωση, βλέπω πως ο νόμος του Νεύτωνα ειναι μερος μιας από τις προτεινόμενες εξηγήσεις του φαινομένου. Αλλά καταλαβαίνω ότι ένας τίτλος του στυλ «Τανζανός καταρρίπτει τον Νεύτωνα» είναι πολύ πιασάρικος για να τον προσπεράσεις.

    Αυτό που όντως είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο είναι να εισαι δάσκαλος και να γελοιοποιείς έναν 13χρονο μαθητή σου, και να συνεχίζεις να τον γελοιοποιείς συστηματικά για χρόνια. Πόσο μάλλον οταν δεν εχεις μπει στον κοπο να ελέγξεις αυτο που σου λεει.

    Στο κατω κατω, ο Μπεμπα δεν είπε κι ότι πέτυχε την ψυχρή σύντηξη, λιγο βραστό νερό έβαλε στο ψυγείο του. Η υπόθεση μπορούσε να ξεκαθαριστεί σ’ ένα απόγευμα, ως προς το εμπειρικό κομμάτι τουλάχιστον.

  9. Το ωραίο της ιστορίας δεν είναι αν κατέρριψε το Νεύτωνα ή όχι, αλλά ότι του έκοψε να κάνει το πείραμα και να επιμείνει. Και ο άνθρωπος παρέμεινε μετά στη χώρα του και σταδιοδρόμησε στην υπηρεσία δασοπονίας ή κάτι τέτοιο. 🙂

  10. sarant said

    7 Xαχαχά!

    9 Κάτι σαν φύλακας σε εθνικό δρυμό – θηροφύλακας. Έγραψε ομως το πέιπερ στα 19 του χρονια.

  11. Αγγελος said

    Φυσικά ένα λίτρο καυτό νερό χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ένα λίτρο κρύο νερό άμα μπει στο ψυγείο. Για να παγώσει όμως χρειάζεται να χάσει πολύ περισσότερη θερμότητα από το κρύο νερό! Ή, ας το πούμε αλλιώς: χάνει γρήγορα θερμότητα και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα φτάνει στη θερμοκρασία που είχε αρχικά το κρύο νερό· εν συνεχεία, γιατί δεν χρειάζεται για να παγώσει τον ίδιο χρόνο που χρειάζεται συνολικά το κρύο νερό; Έχουμε μήπως κάτι σαν τη μνήμη του νερού του Μπενβενίστε; Θυμάται το νερό ότι ήταν καυτό; Όντως η παρατήρηση του Αριστοτέλη και του Μπέμπα είναι εντελώς απροσδόκητη!
    Βέβαια, με την πολικότητα του μορίου του και τις γέφυρες υδρογόνου που σχηματίζει, το νερό σε υγρή κατάσταση κρύβει πλήθος μυστήρια, αρχίζοντας από την ανώμαλη διαστολή του. Απλώς, αυτήν τη μαθαίνουμε στο Δημοτικό και δεν μας εκπλήσσει τόσο!

  12. Με αυτά και με τα άλλα ξαναθυμάμαι το μωρό της Καικίλιας.

  13. Το Ηλιοβασίλεμα της Λητώς

    Πάντως υπάρχουν πολλά μαχητικά καθαρευουσιάνικα σάιτς και σελίδες φέισμπουκ, οπότε δεν είναι να μη φοβάται κάποιος να γράψει τη δημοτικ(ίστικ)ή εκδοχή. Ρωτούν ακόμα «θα το έγραφες με -β- το αυγό;»

    Άλλωστε και με τα τοπικά ιδιώματα (π.χ. τα βόρεια κατά κύριο λόγο) δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν «απολογητικές αποστρόφους» για να αποδώσουν τις διάφορες λέξεις.

  14. Αυτό, «η μητρική γλώσσα» του Ευκλείδη, για τα αγγλικά, είναι σωστή έκφραση; Υπάρχει καλύτερη έκφραση;

  15. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για μερικές ώρες

  16. kpitsonis said

    Νικοκύρη , εσύ που λεξιλογείς και κατά συνέπεια γλωσσολογείς δε πρέπει να λες βγάζω στη φόρα , αλλά βγάζω στα φόρα , από τον ελληνοποιημένο πληθυντικό του λατινικού forum . Κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί το θέμα της χρήσης των αριθμών και των πτώσεων των ξένων λέξεων της γλώσσας προέλευσής τους .

  17. Avonidas said

    Βέβαια, με την πολικότητα του μορίου του και τις γέφυρες υδρογόνου που σχηματίζει, το νερό σε υγρή κατάσταση κρύβει πλήθος μυστήρια, αρχίζοντας από την ανώμαλη διαστολή του.

    Η «ανωμαλη» διαστολή του νερου δεν κρύβει κανένα μυστήριο. Βασικά, εχει να κάνει με το ότι η εξαγωνική δομή των κυψελιδων του πάγου, που ελαχιστοποιεί την ενέργεια του κρυσταλλικού πλέγματος, απλώς καταλαμβάνει πολύ χώρο σε σύγκριση με την άμορφη υγρή φάση. Είναι απροσδόκητη, αλλά οχι δυσεξηγητη.

    Το νερό σίγουρα δεν μπορεί να «θυμάται» οτι ήταν ζεστό. Και για να παγώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού χρειάζεται να χασει ενα ορισμένο ποσό θερμότητας. Υπάρχουν όμως κι άλλες δυνατότητες. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα του αρχικά βραστου νερου μπορει να εξατμίζεται οσο ειναι στην κατάψυξη, απάγοντας περισσότερη θερμότητα (θυμηθείτε τον Μιχαήλ Στρογκωφ και τα ματια του). Επίσης, στο βραστό νερό σχηματίζονται ρεύματα μεταφοράς που δεν υπάρχουν στο κρύο νερό, κι αυτο σιγουρα συμβάλλει στο να ψύχεται πιο αποτελεσματικά ολος ο όγκος του. Ετσι, οταν τελικά το νερό φτάσει στη θερμοκρασία του αρχικά κρύου νερού, μπορεί να εχει μεινει λιγότερο, κι αυτή η διαφορά στην ποσότητα να αντισταθμίζει με το παραπάνω τον επιπλέον χρόνο που χρειάστηκε για να ψυχθεί από τους 100°C. Ο νομος του Νεύτωνα δεν ειναι πληρης εξήγηση, αλλα μπορει να ειναι μερος της εξήγησης.

  18. Πέπε said

    Δηλαδή ρε παιδιά, άμα κάνω παγάκια με νερό του ψυγείου αντί της βρύσης, για να γίνουν πιο γρήγορα, τελικά γίνονται αργότερα;

  19. Nestanaios said

    Πολλές φορές η αποκάλυψη του θέματος δεν είναι εύκολο πράγμα. Τα μακρά και τα διπλά πρέπει να διαιρεθούν. Από που προκύπτουν τα μακρά στην «Λητώ»?

  20. Viva Pepe.

  21. Λητολογούμεν…

    Στα αρχαία ή στα νέα ελληνικά;

  22. Avonidas said

    Ξαναπερναω τωρα το αρθρο της Βικιπαίδειας:

    The Scottish scientist Joseph Black investigated a special case of this phenomenon comparing previously-boiled with unboiled water; [9] the previously-boiled water froze more quickly. Evaporation was controlled for. He discussed the influence of stirring on the results of the experiment, noting that stirring the unboiled water led to it freezing at the same time as the previously-boiled water, and also noted that stirring the very-cold unboiled water led to immediate freezing.

    Άρα τα ρεύματα μεταφοράς ειναι μάλλον το κλειδί της εξήγησης. Οι θεωρητικές εξισώσεις που διέπουν τα φαινόμενα θερμικής μεταφοράς/θέρμανσης/ψυξης συνήθως υποθέτουν ομοιομορφια του υλικού και θερμική ισορροπία, οπότε η αναδευση επηρεάζει σημαντικά την ισχύ τους.

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    16: Αφού βγάζω στη φόρα λέμε όλοι, έτσι επικράτησε να λέγεται. Μπαμπινιώτηδες γλωσσορρυθμιστές θα γίνουμε;

  24. Nestanaios said

    16.
    Μήπως το «βγάζω» δεν είναι βγάζω αλλά (αυ)γάζω?

  25. Καλέ… μήπως είναι «καταυγάζω»; 🙂

  26. Αγγελος said

    Αβονίδα, αν θυμάμαι καλά από το σχολείο 🙂 η ανώμαλη διαστολή του νερού αρχίζει ήδη από τους +4°C, σε 100% υγρή φάση. Αρα μάλλον δεν έχει σχέση με τους κρυστάλλους του πάγου, αν και βέβαια μπορεί να σχηματίζονται κάποιες ομάδες μορίων και στο ρευστό νερό.
    Η μία εύλογη εικασία που αναφέρεις για το φαινόμενο Μπέμπε (εξάτμιση) ελέγχεται εύκολα, αν απλώς βάλουμε το καυτό και το κρύο νερό σε κλειστά δοχεία. Κάνε το πείραμα εκεί που βρίσκεσαι, μπορεί να βγάλεις και paper 🙂
    Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι το νερό είναι υγρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ενώ η (επίσης πολική) αμμωνία, το υδρόθειο ή το υδροφθόριο δεν είναι, χρειάζεται κάποια εξήγηση.

  27. Αγγελος said

    (22) Αυτό, ναι. Δεν το είχα δει ακόμα όταν έγραφα.

  28. nikiplos said

    2@ εικάζω ότι η ιστορική αφήγηση δεν περιελάμβανε αυτόν τον παράγοντα, αλλά απλώς θεωρούσε ότι η ροή θερμότητας ήταν η ίδια. Άρα στο μυαλό τους είχαν το παράδειγμα ότι αδειάζουν δυό μπιτόνια, αλλά το ένα έχει 10πλάσιο όγκο (διαφορά θερμοκρασιών).

    Το ίδιο περίπου είχε πάθει κι ένας ξαδερφός μου που αποφάσισε να προσπεράσει λεωφορείο με τη μηχανή του. Προσπαθώντας να αποφύγει πεζούς και κίνηση ο οδηγός του λεωφορείου, έκανε λίγο αριστερά, αλλά με απίστευτα χαμηλή ταχύτητα (δεν έκοψε απότομα το τιμόνι δλδ). Εγώ οπισθοπορούσα και είδα τη σκηνή. Ίσα που ακούμπησε τον ξάδερφο το λεωφορείο, όλοι περιμέναμε ένα απλό τζαρτζάρισμα, αλλά τελικά έφαγε μια σφαλιάρα από το μπάσι (που λεν κι οι Αχέπαν) που έφυγε αριστερά 4 -5 μέτρα και γκρεμοτσακίστηκε στο οδόστρωμα της Ακαδημιας, με συνέπεια να αντιμετωπίσει συνέπειες. 🙂

  29. dryhammer said

    Ο Ειδησεογραφικός (λέμε τώρα) ιστότοπος που άλλαξε εθνικότητα στον τσιγαρά (για να θυμηθούμε και τα βαπόρια που κουβαλούσαν λαθραία τσιγάρα) έχει τόση πρεμούρα να φύγουν όλοι οι μη Έλληνες από τη Χίο, που φτιάχνει και το δρόμο από τη Μόρια

    http://www.chiospress.gr/koinonia/74319-odika-erga-se-ekseliksi-apo-tin-perifereiaki-enotita-xiou

  30. Αγγελος said

    Τερατώδες μου φαίνεται κι εμένα να νιώθει την ανάγκη να δικαιολογηθεί όποιος λέει «της Λητώς». Φαίνεται όμως πως πολλοί λένε πραγματικά «της Λητούς» και θεωρούν… μαλλιαρισμό τον τύπο που πριν από 50 χρόνια ήταν εντελώς φυσικός!

  31. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Πολύ καλή η συνέντευξη του Τσακαλώτου! Αποδεκτά για μένα τα Αγγλικά του, εδώ και καιρό. Γιατί; Γιατί δεν είναι Δήθεν. Ξέρετε εγώ πήγα και στο Κολόμπια, ή έκανα εντατικά να μιλήσω με τον Κλίντον. Clear!🤓

  32. Νέο Kid said

    Το γεγονός ότι φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν consistent results στα σχετικά με το mbempa effect πειράματα σε βαθμό που ακόμη και αυτή η ύπαρξη ή μη του φαινομένου να είναι controversial δηλαδή να αμφισβητείται , δείχνει αν μη τι άλλο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ conditions sensitive φαινόμενο.

    Θα τολμήσω μια εικασία. Οι συνθήκες και ο τρόπος ψύξης και το ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ψύξης ανά περίσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές κι αυτό να παίζει το κύριο ρόλο. Στο κάτω κάτω το ίδιο το υλικό ,το νερό ,είναι «τυποποιημένο» χημικα απόλυτα προσδιορισμένο (και ως προς τις μοριακές δομές του κλπ) και δεν δικαιολογεί ( σε συνθήκες ελεγχόμενου επιστημονικού πειράματος…) σημαντικές διαφοροποιήσεις.
    Ίσως γι αυτό να μην παρατηρείται το «αντίστροφο» φαινόμενο. Δηλαδή κρύο νερό να βράζει πιο γρήγορα από το ζεστό. Ο βρασμός , και οι τρόποι και τα περιβάλλοντα βρασμού είναι πιο «στάνταρ» από τους τρόπους Και τα περιβάλλοντα ψύξης …
    Food for thought τα παραπάνω. Όχι βεβαιότητες ,ούτε θέσφατα.
    Άβο, τι λες;

  33. ΓΤ said

    @0

    Παπούτσια Yours Truly
    https://www.facebook.com/yourstrulyfootwear

    Υποδεχθείτε λοιπόν στο ιστολόγιο την Yours Truly Co LLC https://trademarks.justia.com/865/93/yours-86593294.html

  34. Νέο Kid said

    «Τανζανός καταρρίπτει το Νεύτωνα» είναι όντως πολύ πιασάρικο, καθώς τα «Ο Παπαρίδης καταρρίπτει τον Αινστάιν» πια… πέντε στο δεκάρικο! 🤪
    17. Άβο, την αναλογία με το Μιχάηλ Στρογγώφ εξήγησε τη λίγο. Αν θυμάμαι καλά, τα δάκρυα έσωσαν τα μάτια του απορροφώντας τη θερμότητα, δηλαδή λειτουργώντας σαν μονωτής. Θεωρείς, αν σε ερμηνεύω σωστά, ότι ένα λεπτό στρώμα /διεπιφάνεια μεταξύ νερού σε υγρού μορφή και σε στέρεη ,λειτουργεί ως μονωτής;

  35. Λάζαρος Μ. said

    Σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή των όρων αναγνώρισης πανεπιστημιακών τίτλων του εξωτερικού, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ως εξής: «Ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από καμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή».
    http://www.dikastiko.gr/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1/nsk-pagonei-tin-allagi-ton-oron-gia-tin-anagnorisi-titlon-tis-allodapis/

  36. Pedis said

    Και η εξάτμιση σε καμπυλωμένο χωρόχρονο καταρρίπτει την γενική θεωρία της σχετιότητας. Φακτ!

    Nature 2016 – Questioning the Mpemba effect: hot water does not cool more quickly than cold

    There is no clear universally accepted scientific definition of the ‘Mpemba effect’. Mpemba & Osborne document the time for freezing to commence while others include the freezing process (for example see ref. 9). This lack of clarity is reflected by the level of discrepancies in the literature, which offers a number of different explanations.

    Observations of hot water freezing in less time than cold water date back to classical science. Aristotle noted that the ancient Greeks of Pontus exploited the effects when they encamped on the ice to fish, and similar observations have been repeated by Bacon and Descartes12. More modern awareness of this apparent anomaly range from the accidental experiments of the Tanzanian school boy, Mpemba (after whom the phenomenon is popularly known), to the competition calling for explanations of the phenomenon by the RSC.

  37. Χαρούλα said

    Και ένα μικροσκοπικό από τα Ellinika Ηoaxes αλλά βαρύτατο, γιατί απαιτείται, να είναι προσεκτικότεροι!

    ……Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί «εκατομμύρια συμμετεχόντων», όπως εξηγήσαμε και προηγουμένως, είναι φυσικώς αδύνατον να χωρέσουν τόσα άτομα στον υπάρχον χώρο. ….

    Παραπληροφόρηση για τη διαδήλωση αρνητών του κορωνοϊού στο Βερολίνο

  38. Pedis said

    -> 36 : https://media.springernature.com/full/springer-static/image/art%3A10.1038%2Fsrep37665/MediaObjects/41598_2016_Article_BFsrep37665_Fig1_HTML.jpg

    The time t0 to cool to 0 °C, plotted against the initial temperature, Ti for the ‘Mpemba-type’ experiments.

    The data show a broad trend of increasing cooling time with increasing initial temperature, with the notable exception being the data of Mpemba & Osborne.

  39. Pedis said

    Ghikas effect

  40. Avonidas said

    Mpemba & Osborne document the time for freezing to commence while others include the freezing process

    Νομίζω ειναι πιο ευλογο να μετρας το χρόνο μεχρι ν’ αρχίσει να παγώνει το νερό, γιατί απο κει και πέρα η λανθανουσα θερμότητα για να παγωσει ολο ειναι καλά ορισμένη. Ενώ αντίθετα, όσο το νερό ψυχεται σε υγρη φαση, πολλά μπορούν να γίνουν με τις θερμοχωρητικότητες, και τα ποσά θερμότητας που απαιτούνται για μια δεδομένη μεταβολή θερμοκρασίας ειναι λιγοτερο καλα ορισμένα, ετσι δεν ειναι; (ακόμη κι οι θερμοχωρητικότητες υπό σταθερή τάση κι υπό σταθερό όγκο διαφέρουν, αν και η διαφορά πρέπει να ειναι ελάχιστη για τα υγρα, και σημαντική μόνο στα αερια).

    Ωστόσο, αν επρεπε να μαντέψω, θα ελεγα οτι η θερμική αγωγιμότητα πρεπει να παίζει τον ουσιώδη ρόλο στο φαινόμενο, και η θερμοχωρητικότητα ελάχιστο.

  41. Καλημέρα
    28β Μούχει τύχει και μένα. Όχι με μηχανή αλλά μ’ αυτοκίνητο της δουλειάς. Στη Ρήγα Φεραίου (το δρόμο που ενώνει την Πανεπιστημίου με την Ακαδημίας). Όπως τα λες. Ελάχιστη κίνηση του τιμονιού κι εγώ στα κολονάκια. Αρκετός τσακωμός με την εταιρία των λεωφορείων (ΕΑΣ ήταν τότε; κάτι άλλο; δεν θυμάμαι, ήταν πριν 34 χρόνια). Στο τέλος μας αποζημίωσαν.

    Στη Μυτιλήνη τα γυναικεία ονόματα σε -ώ είναι πολύ συνηθισμένα. Και μπορεί η Λητώ να μην ήταν Μυτιληνιά (ο άντρας της ήταν, ο νευρολόγος Άγγελος Κατακουζηνός) αλλά εκτός απ’ τα Ρηνιώ, Μαριγώ που είναι ας πούμε χαϊδευτικά έχουμε και τη Σαπφώ και τη Βατώ (που την έχουμε αναφέρει ξανά εδώ). Στο σόι μου υπάρχουν οι ομώνυμες συμπεθέρες και οι εγγονές τους. Αλίμονο και τρισαλί ν’ αρχίζαμε να μιλάμε για το μαξιλάρι της Σαπφούς και το αντίστοιχο της Βατώς. Θάταν σκέτη τρέλα. Αλλά γενικότερα οι ευπρεπισμοί που λέει ο Νικοκύρης ή η νεοκαθαρευουσιάνικοι καθωσπρεπισμοί έχουν μεγάλη πέραση.

  42. Πέπε said

    @30:
    > > Φαίνεται όμως πως πολλοί λένε πραγματικά «της Λητούς»

    Και βέβαια το λένε, τι θάρρεψες;

    Τις προάλλες μια φίλη μου η Μυρτώ έκανε κάποιο αστείο σχόλιο για τον εαυτό της, μέσα στο οποίο ήταν και η λέξη «της Μυρτούς». Αστείο, ξαναλέω, όχι αναγγελία εκδήλωσης ή πινακίδα οδού.

    Και, ξέρεις, δε λες εύκολα σε κάποιον ότι δεν ξέρει σωστά το όνομά του!

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφού οι άνθρωποι μαθαίνουν τη γλώσσα τους από την τηλεόραση, τι περιμένετε; Της Γωγούς και της Μαντούς έχουν φτάσει να λένε, στο Λητούς θα κολλήσουνε;

  44. 34 Δηλώνω άσχετος αλλά έτσι λένε πως λειτουργεί η πυροβασία.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1

  45. ΓΤ said

    #43
    Θα βγει κάνα κομιλφοτάκικο γίδι να εξομολογηθεί ότι κάποτε χαλβάδιαζε τα μπούτια τής… Ζωζούς Σαπουντζάκη
    Άσε πια εκείνες οι απαντήσεις τής… Μαρούς στον Γιώργο της

  46. geobartz said

    (α) «εξίσου θα ωφελούμασταν από την παρατήρηση του Αριστοτέλη ειτε τη διαβάζαμε στο πρωτότυπο είτε σε μετάφραση. Πάω μάλιστα στοίχημα ότι περισσότεροι θα καταλάβαιναν ακόμα και μια αγγλική μετάφραση παρά το πρωτότυπο».
    # Για να υπάρχουν οι (πολύτιμες πράγματι) μεταφράσεις, κάποιοι πρέπει να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά για να τα μεταφράζουν! Όσο για τις μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά στα αγγλικά, συνήθως δίνουν μια γενική ιδέα του κειμένου.

    (β) «ένας όχι συντηρητικός πολιτικά (αλλά και γλωσσικά) ιστότοπος»
    # Φαίνεται «αθώα» παρατήρηση, στην πράξη όμως καταντούμε να έχουμε …κομματικά γλωσσάρια, κομματικές γραμματικές κλπ, κλπ.

    (γ) «Όλες οι μέθοδοι είναι κατάλληλοι».
    # Ψάχνω για μουστάκια! Πού να κρύβονται άραγε;;

  47. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Πολύ ωραία τα μεζεδάκια !

  48. Το φύλλο το μαθαίνουμε πρώτο, στο γράψιμο, κι είναι πολύ πιο συχνή λέξη. Και μαθαίνουμε και πολλές σημασίες του: φύλλο δέντρου, φύλλο χαρτί, φύλλο πίτας. Λογικό είναι να γράφουν αρκετοί ψιλοαυτόματα φύλλο και για το φύλο -τόχω δει και σε βάσεις δεδομένων . Δεν πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι «το πολύ δεν βλάπτει».

    Επίσης, κι εγώ είδα τα τουίτ με την εικόνα με τα δύο λάμδα, και σχετικά γρήγορα. Όμως δεν πρόλαβα να δω το λάθος στη ίδια τη σελίδα του άρθρου ή τη ροή του ιστότοπου, ούτε καν στην κας του γούγλη. Όπως έχω ξαναπεί, έχω αμφιβολίες για όλες αυτές τις οθονιές, που μπορούν να παραχθούν με 2 κλικ, χωρίς δυνατότητα ανίχνευσης αν είναι κατασκευασμένες -εκτός όταν ο πλσατογράφος παίρνει την οθονιά με ενεργοποιημένο τον ορθογράφο κι αυτός βρίσκει λάθη.

  49. Πέπε said

    @44

    Φαίνεται εύλογη η εξήγηση, αν και θα ήμουν επιφυλακτικός σ’ ένα τόσο κακογραμμένο άρθρο, ιδίως προκειμένου για θέμα που γενικά εγείρει ψεκασμένες αντιδράσεις.

    Έχω δε και μια συγκεκριμένη ένσταση:

    > > Ο πυροβάτης πρέπει συνεχώς να αναπηδάει ή να περπατάει με σταθερό βηματισμό για να μειώνει το χρόνο επαφής με τα κάρβουνα.

    Όχι, τον έχω δει και να στέκει στον τόπο. Τόσο με τα μάτια μου όσο και σε βιντεάκι από τα βουλγάρικα τουριστικά Αναστενάρια.

    Όλο μαζί, ωστόσο, εμένα (που δεν είμαι φυσικός) δε μου φαίνεται να μπάζει.

  50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αυτό το yours truly μου φάνηκε απιθάνως απίθανο να έγινε από μεταφραστή και ρώτησα την κόρη μου (Λονδρέζα, σχέσιν έχουσα με τον κόσμο της μετάφρασης..). Μου είπε ότι είναι μια σειρά/διαγωνισμός με drag queens και έχει πολύ ιδιάζουσα αργκό. Μήπως..

  51. BLOG_OTI_NANAI said

    Επειδή βλέπω ότι η άγνοια οδηγεί στον αναίτιο γέλωτα περί του γνωστού ελληνορθόδοξου Cristóbal Colón, δίνω κάποιες πληροφορίες από εγκυρότατο άρθρο, ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ:

  52. dryhammer said

    Τι ν αυτά! Ένας μόνο υπήρξε, όλοι (οι παλιοί) το ξέρουν…

  53. Pedis said

    # 40 – Δες την εικόνα στο 38.

  54. Νέο Kid said

    Καλά αυτό με τον Κριστόμπαλ Κολόν είναι απ τ άγραφα! (όχι Ευρυτανίας…)
    Όλοι αυτοί οι «πολυταξιδεμένοι» σελεμπριτάδες σε εξωτικά μέρη δεν έχουν πάει στη Βαρκελώνη;; (Που πλέον πάει και η κουτσή Μαρία ,πακέτο με «Προβηγκία» και «Αγία Πετρούπολη»)
    Δεν έχουν δει την κολώνα του Κολόν ; Μόνο Ράμπλας και Γκαουντί , τα αγράμματα βλαχαδερά! ;

  55. Πέπε said

    @51
    Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πληροφορίες για τη ζωή ενός άσημου τυρέμπορα από τη Γένοβα που, όταν εξαφανίστηκε, δεν υπήρχε ψυχή να τον αναζητήσει;

  56. dryhammer said

    54. Αυτοί νομίζουν πως ο Κολόν έβγαλε τις κολώνες κι ο Μπετόβεν τα μπετά. [Μα δεν έχει πουθενά κι ένα άγαλμα αυτουνού που έβγαλε τις σέλφι]

  57. Νέο Kid said

    55. Άσε που αν ήταν καλός τυρέμπορας , δεν θαταν απ τη Γένοβα αλλά απ το Μέτσοβο! ( και θα είχε μείνει στην ιστορία ως Κριστόμπαλ Μετσοβόνε…)

  58. Νέο Kid said

    🤪👍

  59. Νέο Kid said

    To 58. στο 56

  60. Πέπε said

    @56:

    Μπετόβεν αρμέ

    (αδύνατον να θυμηθώ πού το είχα ακούσει: όνομα μπάντας; ιδιωτικό αστείο; ούτε ο γούγλης δε φαίνεται να ξέρει. Πάντως δεν είναι δικό μου.)

  61. Γς said

    43

    >και της Μαντούς έχουν φτάσει να λένε

    Μαντώ, Μαντούς. Το Μαντουλίνι μου!

    Και κάποτε θα συνεχίσω

  62. Γς said

    48:

    Το φύλλο και για το φιλώ

    Ελάτε να μαζέψουμε ορθογραφικά λάθη

  63. voulagx said

    #56 @Ξεροσφυρης: Τι να πεις! Εντελως ασχετοι! Ειναι τοις πασι γνωστο οτι ο Κολόν έβγαλε τις κολώνιες κι ο Μπετόβεν τις μπετόβεργες.

  64. Alexis said

    Στο σημερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 12:00 η δημοσιογράφα (σικ ρε) που εκφωνεί τις αθλητικές ειδήσεις μας ενημέρωσε ότι ο Βρετανός δρομέας Μο Φάρα έκανε ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ στο μη ολυμπιακό αγώνισμα της 1 ώρας, καταφέρνοντας να τερματίσει σε 60 λεπτά ακριβώς!
    Βεβαίως σε έναν δρόμο μιας ώρας όλοι οι συμμετέχοντες εξήντα λεπτά τρέχουν 🙂 και η επίδοση του καθενός είναι η απόσταση που διανύει.
    Το όντως εντυπωσιακό ρεκόρ του Φάρα έγκειται στην απόσταση των 21.330 μέτρων που διένυσε σε εξήντα λεπτά!

  65. Χαρούλα said

    #56 δεν το ξέρεις για τις selfie;;;; Αδιαβαστος! Ο επιχειρηματίας που έβαλε το μάρκετινγκ στα πολυκαταστήματα, ο Selfridges, σκέφτηκε και τις σέλφις για την προώθηση των προιόντων του, με …τζάμπα μοντέλα!😜

  66. 54: Η Ράμπλα καταλήγει στον Κολόμβο, αφού.

  67. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Ας πούμε ότι χρειάζεται άρθρο για το θέμα

    29 !!

    33 Καλό!

    35 Ωχ, ο τρόμος της διπλής άρνησης

    42 «Γεια σου Μυρτού, τι κάνεις;»

    45 Για τις συνταγές της Αργυρούς πάντως έχουν πει πολλοί

    64 Χαχαχά!

  68. Νέο Kid said

    66. Ε,ναι , αλλά σιγά μην την πάνε όλη. Ψηλά μένουνε, κοντά στην πλατεία που έχει και το Κόρτε Ινγκλές για ψώνια. 😀 Άντε να φτάσουν μέχρι την σκεπαστή αγορά.

  69. venios said

    Απ’ ότι έχω μάθει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεγάλωσε στην Πρέβεζα και έφυγε για Αγγλία στο γυμνάσιο. Ας ελεγχθεί.

  70. … απλά λαθάκια που έχουν πλάκα πχ runny or stuffy noise …

    Concerning the mis-spelling of
    «runny or stuffy nose»
    they blew it

    (Αυτό από κάποια συνεργασία με την Frito-Lay στα 90ζ – εξέταζαν τότε την χρήση electronic nose για παρακολούθηση και έλεγχο ποιότητας στην παραγωγή, οπότε κάποιος είχε παραπονεθεί για την απαιτήσεις του αισθητήρα σε συντήρηση:
    «If you don’t watch your electronic nose, you may blow it!»)

  71. … Γιορς Τρούλι, τη διάσημη νομανσλανδιανή σχεδιάστρια παπουτσιών! …

    Η οικογένεια Τρούλη έχει μακραίωνα παράδοση και σε παπούτσια και σε υποδήματα.
    Ένας ακόμα Τρούλης εδώ:

  72. Νίκος Κ. said

    69: (Απ’ ότι έχω μάθει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεγάλωσε στην Πρέβεζα και έφυγε για Αγγλία στο γυμνάσιο)

    Μάλλον δεν έχετε σωστή πληροφόρηση:

    Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του Στέφανος Τσακαλώτος. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82

  73. Avonidas said

    #34. Άβο, την αναλογία με το Μιχάηλ Στρογγώφ εξήγησε τη λίγο. Αν θυμάμαι καλά, τα δάκρυα έσωσαν τα μάτια του απορροφώντας τη θερμότητα, δηλαδή λειτουργώντας σαν μονωτής. Θεωρείς, αν σε ερμηνεύω σωστά, ότι ένα λεπτό στρώμα /διεπιφάνεια μεταξύ νερού σε υγρού μορφή και σε στέρεη ,λειτουργεί ως μονωτής;

    Όχι ακριβώς σαν μονωτής. Αυτό που υποτίθεται πως συνέβη είναι ότι το νερό απορρόφησε τη θερμότητα του πυρακτωμένου σίδερου, η οποία ξοδεύτηκε στην εξάτμισή του. Αυτό έσωσε τα μάτια, προστατεύοντάς τα από τη θερμότητα, που θα τα κατέστρεφε.

    Όταν θερμαίνουμε ένα υγρό, μπορούν να συμβούν δύο πράγματα: είτε να ανέβει η θερμοκρασία του, είτε να εξατμιστεί ένα μέρος του, δηλαδή να μεταβεί στην αέρια κατάσταση (στην πραγματικότητα, συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, σε κάποιο βαθμό). Από τη σκοπιά των μορίων, στη μια περίπτωση η θερμότητα μετατρέπεται σε κινητική και στην άλλη σε δυναμική ενέργεια. Προφανώς, η ενέργεια που ξοδεύεται στην εξάτμιση δεν είναι διαθέσιμη για να ανεβάσει τη θερμοκρασία – γι’ αυτό και το νερό που βράζει παραμένει στους 100°C μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.

    Και, εννοείται, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!! Ο Βερν ήταν τόσο ακριβής στην περιγραφή της σωτηρίας του Στρογκώφ όσο ήταν και στην περιγραφή του διαστημικού προγράμματος της Λέσχης των Πυροβόλων 😛 Ακόμα κι αν περιλούσει κανείς τα μάτια του με παγωμένο νερό, αμφιβάλλω ότι η εξάτμισή του αρκεί για να τα προστατεύσει από πυρωμένο σίδερο. Κι άλλωστε, η εξάτμιση δεν θα σας προστατεύσει από την έντονη ακτινοβολία του πυρωμένου μετάλλου, που σε τόσο μικρή απόσταση μάλλον είναι αρκετή για να καταστρέψει το οπτικό νεύρο.

  74. Μαρία said

    69
    Απ’ το αυτί αυτού του βιβλίου http://www.biblionet.gr/book/100450/%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82,_%CE%95%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/%CE%9F%CE%B9_%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82
    Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Απο το 1965 μέχρι το 1993 έζησε στη Βρετανία …

  75. … μια ταινία με τον Hercule Poirot …

    Ανώτερες και από Πουμαρό
    είναι οι κριτικές του Πουαρό
    στα Rotten Tomatoes

  76. venios said

    72 Στέκω διορθωμένος, ευχαριστώ. Φαίνεται ότι ερχόταν στην Πρέβεζα στις καλοκαιρινές διακοπές εξ ου και η παραπληροφόρησή μου.

  77. Πάνος με πεζά said

    @ 73 : Εγώ πάλι θυμάμαι μιαν αρχή από τη Φυσική-Πειραματική του Δημοτικού, «Κατά την εξαέρωση παράγεται ψύχος» ! Ή λάθος θυμάμαι;

  78. 1, … Φοβερή η ιστορία του Μπέμπα! …

    Αξιέραστος ο Εrasto Mpemba

  79. Υγείαρτος Χαβαλιμανίδης said

    Αυτή η ομορφιά με τον Cristobal Colon μου θύμισε την εποχή που ο αντιπρόεδρος επιστράτεψε για τις δημοτικές τον μακαρίτη πια Πητ Παπαδάκο, ο οποίος με το σύντομο βιογραφικό του έδειξε ότι οι Έλληνες του σήμερα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τίποτα σε κατορθώματα από τους Έλληνες του τότε.
    Μόνη διαφορά είναι ότι ο Cristobal Colon ήταν από τζάκι και είχε πλάτες, ενώ ο Πητ ξεκίνησε από το μηδέν και πήρε όλα τα πρωταθλήματα και τις καθηγητικές έδρες μόνος του.

  80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @50. και συμπληρώνει: …HUMOROUS used to refer to oneself…

  81. dryhammer said

    Και φυσικά

  82. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    81 Είχα βάλει ένα υπονοούμενο στο άρθρο

  83. Κι εδώ ευπρεπισμοί. Δεν έλαβαν φαγητό. Που και δεν πήραν φαγητό να έγραφε πάλι παράξενο θα μου φαινόταν. http://www.topontiki.gr/article/403883/moria-diamartyria-gia-tin-synehizomeni-karantina-den-elavan-fagito-prosfyges-kai
    Πηγή στο Νησί. Πάω να δεν τι γράφει κι εκεί λέει το (λογικό για μένα) δεν παρέλαβαν το φαγητό. https://www.stonisi.gr/post/11170/diamartyries-sth-moria

  84. Νέο Kid said

    77. Ε,ναι. Έτσι ας πούμε λειτουργούσαν τα παλιά ερκοντίσιον-ανεμιστήρες που τους έβαζες νερό. Αλλά τι σχέση έχει αυτό;

  85. Νέο Kid said

    84.77. Γι αυτό κι όταν βγαίνουμε απ τη θάλασσα ή την πισίνα αισθανόμαστε κρυάδα.

  86. dryhammer said

    Με φωνητική ορθογραφία, θα έφτιαχνε καλλυντικά στο Δυρράχιο

    http://www.bebacosmetic.com/en/

  87. 55, … για τη ζωή ενός άσημου τυρέμπορα από τη Γένοβα …

    Εμπορευόταν και αυγά,
    αν και μάλλον σε πολύ μικρές ποσότητες.

  88. 79, … είναι κάτοχος 3 νταν στo
    τα εκ βοντό …
    Όμως … εγκατέλειψε τον αθλητισμό για …
    ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ. …

    Από το
    τα εκ βοντό
    στο
    τα εκ βουντού

  89. Αγγελος said

    Ο πατέρας του ο σκουπιδιάρης ήταν χρήσιμος στην κοινωνία. Ο γιος ο αστρολόγος φοβούμαι ότι μάλλον βλαβερός είναι…

  90. 2020, η χρονιά χρονιά που ευθύνη κι υπευθυνότητα χρησιμοποιούναι αλλ’ αντ’ άλλων https://twitter.com/stazybohorn/status/1302002683658809345

  91. Προ αμνημονεύτων ετών, πήγα στο προξενείο γειτονικής χώρας, στον Πειραιά, για να μου βεβαιώσουν το γνήσιον της υπογραφής μου σε επαγγελματική επιστολή, στα αγγλικά.
    Ο υπάλληλος, ένας άνθρωπος-ορχήστρα, που με εξυπηρέτησε, προσπαθούσε να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τα διάφορα αιτήματα πολλών επισκεπτών.
    Όταν επιτέλους μου έδωσε πίσω την επιστολή με την βεβαίωση που χρειαζόμουν διάβασα με έκπληξη «Τhis is to verify that Mr. Sincerely Yours is…».

  92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Υποψιάζομαι ότι ένας άλλος πρωθιερέας του Τaekwondo θα συζητηθεί προσεχώς:

    https://www.kathimerini.gr/politics/561067693/o-nasos-iliopoylos-o-neos-ekprosopos-typoy-toy-syriza/

    Ο Αλέξανδρος είναι συμπολίτης, καλό παιδί, από τα δικά μας τα μέρη (δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης) αλλά μένει να αποκαλυφθή ο σκοπός του διορισμού του ως (αναπληρωτή) εκπροσώπου τύπου.. 🙂

  93. 92: Έχει επιτυχία στο τουίτερ εδώ και μήνες https://twitter.com/AlexandrosNik/

  94. nikiplos said

    91@ Στο Παρίσι, όταν πήρα το πιστοποιητικό πήγα στο προξενείο να βεβαιώσω δύο φωτοαντίγραφα. Λοιπόν ο υπάλληλος σφράγισε το πρωτότυπο προσθέτοντας με το στυλό:
    «Ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου»
    Λεπτομέρεια: Οι Γάλλοι επειδή έχουν ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν βάζουν πια σφραγίδες και για να μου σφραγίσουν το πιστοποιητικό επειδή θα ερχόμουν στην Ελλάδα, είχα πάει σε μια βιβλιοθήκη-παράρτημα στο κέντρο που κρατούσαν κάποιες σφραγίδες.

  95. avn013 said

    Άκουσα ότι ο ιός λέγεται sars cov-2, η δε ασθένεια είναι η covid-19. Αληθεύει;

  96. aerosol said

    Αυτή η Λαρώ Μπριτάνικα πώς κλίνεται;

    #89
    Μα τι λέτε; Ο Πητ νίκησε τον σατανά, έγραψε και βιβλία γι αυτό. Μην ισοπεδώνουμε τους γίγαντες!

  97. sarant said

    87 🙂

    90 Να το θυμηθείς τη Δευτέρα

    92 Θα τους δέρνει. Όχι, καλός είναι.

    95 Ναι

  98. ΣΠ said

    Μια αξιοσημείωτη περίπτωση.
    https://www.news247.gr/paideia/mantso-paidi-metanaston-espase-konter-panellinies-choris-frontistirio.7706238.html

  99. aerosol said

    #95
    Αληθεύει. Κατά καιρούς ο ιός είχε και άλλες ονομασίες αλλά επικράτησε το Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Η ασθένεια που προκαλεί είναι η Coronavirus disease 2019 (COVID‑19). Στην καθομιλουμένη ενίοτε χρησιμοποιούμε το Covid-19 για να αναφερθούμε στον ιό (που το όνομά του είναι πιο μπερδεμένο) αλλά οι ορθοί όροι είναι αυτοί που είπαμε.

  100. ΓΤ said

    89@

    Δεν «είναι» πια «βλαβερός», πέθανε στις 12.07. Για το, δε, «σκουπιδιάρης»…

  101. Νέο Kid said

    Μα έχει πεθάνει ο τιτανογίγας Πητ Παπαδάκος; Λείπω πολλά χρόνια ρε φστμου απ την πατρίδα…😕
    Άγγελε, διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως! Δεν προσφέρει στην κοινωνία κάποιος που απομυζά τα τους ηλίθιους και τα κορόιδα… ;; Σε λίγο θα μας πεις κι ότι οι πολιτικοί δεν προσφέρουν στη κοινωνία!

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @98. Μιά αξιολάτρευτη περίπτωση..
    (Αυτά τα υπέροχα ΝΕΑ Ελληνόπουλα που ανεβαίνουν ψηλά με την αξία τους, με τον ιδρώτα τους..)

  103. ΓΤ said

    @98, 102

    Δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τη Νεαρά Αλβιόνα

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    98, 102: Τα ξέρω καλά αυτά τα παιδιά και τον αγώνα τους. Βρίσκεις κάτι αστραφτερά μυαλά ανάμεσά τους, με θέληση και αίσθημα ευθύνης τέτοια που σε κάνουν να βλέπεις κι εσύ τον κόσμο με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και πού τα βρίσκεις; Σε σχολεία μεταναστών και προσφύγων, με γονείς άνεργους ή χαμηλόμισθους, όλα κόντρα κι όμως αυτά βρίσκουν τρόπο να λάμψουν. Μεγάλη συγκίνηση να τα συναντάς μεγάλα και να μαθαίνεις την πρόοδό τους, πολύ μεγάλη.

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @104. Όμορφες και συγκινητικές ιστορίες που μοιάζουν πολύ με τις ιστορίες που ακούγαμε στα παιδικά μας χρόνια για πάμφτωχα αλλά φωτισμένα Ελληνόπουλα που κατάφερναν να γίνουν σημαντικά πρόσωπα της κοινωνίας μας με την αξία τους. [Φτωχολογιά που απ’ τον πηλό βγάζεις λουλούδι..]

  106. Αιμ said

    Ο Πητ ήταν μια περίπτωση Θώδη ας πούμε, αν με εννοείτε

  107. sarant said

    103 Καλό! Et elle n’est pas perfide.

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αρχίζει η δίκη για τη σφαγή στο «Charlie Hebdo». Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
    «Γι’ αυτό όταν τέθηκε η ερώτηση αν συμφωνούμε να ξαναβάλουμε πρωτοσέλιδα αυτά τα σκίτσα που κόστισαν τις ζωές των συναδέλφων μας, και όχι μόνο, όλοι, όλες είπαμε «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη. Οχι για προβοκάτσια, αλλά για να θυμηθούμε γιατί πεθάναν με το μολύβι στο χέρι. Η μάχη για την ελευθεροτυπία, την αυθάδεια, το γέλιο, τα ελεύθερα μυαλά δεν σταμάτησε στις 7 του Γενάρη του ‘15.»
    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/258521_eimaste-akoma-charlie-kai-den-bazoyme-kato

  109. voulagx said

    Αξιότιμε κ. Κυρανάκη,

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    57: 🙂

  111. Μαρία said

    108
    Άρχισε την Τετάρτη.

  112. rogerios said

    Έλεος πια με αυτόν τον μύθο ότι τάχα μου το «βγάζω στη φόρα» προέρχεται από το φόρουμ κι όχι από το ενετικό fora (= έξω). Όχι άλλοι νατσουλισμοί με γραβάτα και τήβεννο. 🙂

  113. sarant said

    108-111 Βεβαια, δικάζονται κάτι δευτερότριτοι, που βοήθησαν να βρεθούν όπλα κτλ. αφού οι δράστες έχουν σκοτωθεί.

    112 Γι αυτό χρειάζεται άρθρο 🙂

  114. Μαρία said

    113
    https://www.francetvinfo.fr/economie/medias/charlie-hebdo/video-proces-des-attentats-de-janvier-2015-qui-sont-les-quatorze-accuses_4090249.html

  115. Pedis said

    Κουλουβάχατα και σε ό,τι γράφει και σε αυτό που θέλει να πει.

  116. Πέπε said

    115
    > > υπερδιπλάσιασθηκε:

    Η προαντιπροπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν οι επόμενες τέσσερις συλλαβές είναι μακρές.

    > > υποπολλαπλασιασθηκε

    Πώς το είπες αυτό με τις συλλαβές; Καλά άσε… κεφάλι στο χαντάκι.

  117. Pedis said

    # 116 – νάταν τα τυπογραφικά λάθη το πρόβλημα …

  118. Spiridione said

    113

    Τα φόρα στη φόρα με φόρα


    το ‘βγήκε στα φόρα’ το συναντάμε συχνά σε παλιά κείμενα.
    Εδώ και στον Ανδριώτη
    https://books.google.gr/books?id=_TEyAAAAIAAJ&q=%22%CF%83%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22+%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&dq=%22%CF%83%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22+%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjW4ojFndPrAhWBsKQKHbDTAUYQ6AEwAHoECAIQAg

    Υπάρχει ένα σημείωμα στο Λεξικογραφικό Δελτίο αλλά δεν μπορούμε να το δούμε
    https://books.google.gr/books?id=SCM8AAAAIAAJ&q=%22%CF%83%27%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22&dq=%22%CF%83%27%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi8jZrindPrAhUOwKQKHfJVD2sQ6AEwAHoECAIQAg

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Τραγική η είδηση, τραγελαφική η διατύπωση -με το κερασάκι στον Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορίας
    τραγουδελαφική

    >>της Λητούς
    της Σωσούς το κάγκελο, αμάν!

    101>> διαφωνώ καθέτως
    πόσα γράμματα;

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    τα έβγαλε στα φόρα
    https://www.slang.gr/lemma/6466-tha-ta-bgalo-ola-sta-fora

  121. dryhammer said

  122. sarant said

    118 Α, δεν πάμε καλά, έχω ήδη άρθρο…. και δεν είναι και τόσο παλιό, μόλις πενταετία.

    Το άρθρο στο Λεξικογραφικό Δελτίο είναι τα Φρασεολογικά του ΑΑΠαπαδόπουλου, που το έχω. Οπότε ίσως ξαναβάλω το παλιό άρθρο επαυξημένο.

  123. Pedis said

    «Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο»

    (άλλος ένας που πρέπει να χαζοφέρνει, δεν εξηγείται …)

  124. dryhammer said

    123. Δλδ πρώην κεντρώος;

  125. Maria Apostolopoulos said

    Και όμως, υπάρχει Yours Truly εταιρεία ρούχων.

  126. Pedis said

    αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση και να μην ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου …

    https://www.imerodromos.gr/kyvernitiki-athliotita-nomothetoyn-en-meso-pandimias-proslipseis-anapliroton-me-trimines-symvaseis-ergasias/

  127. Pedis said

    πάει …

  128. ΣΠ said

    Δικαίωση για τον Τζη
    https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1510884/kominis-ti-synevi-telika-sto-paok-aek-lathos-moy-sto-olympiakos-panathinaikos

Σχολιάστε