Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετασεισμικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 31 Οκτωβρίου, 2020


Δεν θα μπορούσε ο τίτλος του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου να μην αναφέρεται στον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη, δυστυχώς με ανθρώπινα θύματα.

Και βέβαια, μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, με την πανδημία να σημειώνει συνεχώς καινούργια αρνητικά ρεκόρ, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας (θυμίζω ότι πριν από δυο βδομάδες βρισκόμασταν κάπου στα 500 ημερήσια κρούσματα, τώρα ξεπεράσαμε τα 1500), και με τα ζοφερά νέα των αποκεφαλισμών από τους σαλεμένους μακελάρηδες να έρχονται από τη Νίκαια, η είδηση του σεισμού -που πολλοί τον αισθάνθηκαν ακόμα και στην Αθήνα, αν και εγώ δεν τον κατάλαβα- ήρθε να βάλει μια παχιά μαύρη πινελιά σε μια χρονιά δίσεκτη με όλη τη σημασία της λέξης -και δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Όπως είπε κάποιος στο Τουίτερ, «αντί να λέμε ‘σεισμοί-λοιμοί – καταποντισμοί’, ας λέμε 2020 που είναι πιο σύντομο».

Kι ένα μιμιδιο που κυκλοφόρησε, που παντρεύει έξυπνα τη ρητορική της άρνησης της πανδημίας με την είδηση για τον σεισμό. Ο εικονιζόμενος είναι τραγουδιστής ονόματι Πετράκος, που έβγαλε ένα βιντεάκι στο οποίο εκφράζει αντιρρήσεις, επιστημονικοφανώς διατυπωμένες, στην επικρατούσα αντίληψη περί κορονιού (την οποία επικρατούσα αντίληψη, σπεύδω να διευκρινίσω, συμμερίζομαι).

(Δείτε εδώ και μια ανασκευή από τα Ελληνικά Χόαξις, που δεν ξέρω αν τη βρίσκετε απόλυτα πειστική. Ίσως η ανασκευή θα έπρεπε να γίνει από έναν επιστήμονα της υγείας).

* Φίλος στέλνει άρθρο με τη μαρτυρία ενός παίκτη των Μπακς, λευκού μάλιστα, που αφηγείται την απόφαση της ομάδας να μην κατεβεί στο ματς τον Αύγουστο.

Διαβάζω: Έμεναν 13 λεπτά για να βγούμε στο παρκέ. Απλώς καθίσαμε και περιμέναμε να τελειώσει ο χρόνος. Έχει ενδιαφέρον γιατί είμαι λευκός και αναρωτιέμαι «τι να κάνω; Τι να πω ως λευκός;» Και ξέρεις τι κάνεις; Στέκεσαι στο πλευρό των περιθωριομένων. Όταν μπορείς, ακούς τις σκέψεις τους και τις ιδέες τους και τότε βρίσκεις τρόπο για να βοηθήσεις. Τότε είπα απλώς ότι «είμαι μαζί σας».

Προσέξτε το «περιθωριομένος» (ή «περιθωριωμένος» ίσως). Απλολογία από το «περιθωριοποιημένος»;

* Και ένα ακόμα σεισμοπανδημικό μπέρδεμα, αυτό από λάθος και όχι εσκεμμένο όπως το προηγούμενο.

Όπως δείχνει η οθονιά, το Πρώτο Θέμα αρχικά έγραψε ότι «σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα» το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην οριογραμμή μεταξύ Σάμου και Τουρκίας».

Σαν πολλές αρμοδιότητες δεν αναθέτουμε στον καλό επιστήμονα;

Φυσικά ήταν λάπσους -μετά τον διόρθωσαν, «σύμφωνα με τον κ. Λέκκα», αν και σε άλλους ιστότοπους που είχαν αναδημοσιεύσει την είδηση παραμένει αδιόρθωτη η αρχική εκδοχή.

* Είχαμε και το εντυπωσιακό ατύχημα έξω από το λιμάνι του Πειραιά, εννοώ τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού με το εμπορικό πλοίο, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πρώτο.

Σύμφωνα με το skai.gr, «το πολεμικό έχει πάρει κλήση», πράγμα που προκάλεσε θυμηδία στα σόσιαλ.

Κάποιοι υπέθεσαν ότι το πλοίο θα είχε παραβιάσει το στοπ ή θα παρκάρισε παράνομα, και γι’ αυτό θα πήρε κλήση.

Άλλοι διαφώνησαν. Πήρε κλήση αλλά την άφησε αναπάντητη -και γι’ αυτό έγινε η σύγκρουση.

Αλλά το συμβάν έχει και άλλο γλωσσικό ενδιαφέρον. Εννοώ βέβαια τον όρο «ναρκοθηρευτικό», όπως χαρακτηρίστηκε η Καλλιστώ, το σκάφος του Π.Ν. που έπαθε τις ζημιές. Ομολογώ ότι ήξερα μόνο τον όρο «ναρκαλιευτικό». Αν είναι άλλος τύπος το ένα από το άλλο ή αν είναι συνώνυμα (είτε τις ψαρεύει είτε τις κυνηγάει, νάρκες πάντως πιάνει) περιμένω να μου το πείτε εσείς, εγώ ειδικός στα ναυτικά δεν είμαι).

Αλλά και το άλλο σκάφος, που μετέφερε κοντέινερ, είδα κάπου να το λένε «κοντεϊνεροφόρο». Δεν είδα το «εμπορευματοκιβωτιοφόρο», που θα χάριζε στην ελληνική μιαν ακόμα εντεκασύλλαβη λέξη.

* Βιάστηκα πιο πάνω. Ο όρος «εμπορευματοκιβωτιοφόρο» γκουγκλίζεται και βικιλεξικογραφείται. Ο πρόεδρος της ενώσεως υπαξιωματικών των ατμοπλοίων του Δούναβη αισθάνεται την καυτή ανάσα μας.

* Με αφορμή τη δοξολογία (ή όπως αλλιώς το λένε) στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε στο Φέισμπουκ το εξής μιμίδιο:

Γέλασα πολύ και το αναδημοσίευσα στο Τουίτερ, όπου και άλλοι γέλασαν πολύ αλλά καναδυό με κατηγόρησαν ότι… επιτίθεμαι στους Έλληνες της διασποράς. Ε, δεν το έβαλα γι’ αυτούς.

* Ένεκα η πανδημία, παρελάσεις φέτος δεν έγιναν (να κι ένα καλό, θα πει κάποιος) αν και έγιναν, ως αντιστάθμισμα, κάποιες πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Κι όπως μου λέει αυτήκοη φίλη, η εκφωνήτρια της ΕΡΤ ανάγγειλε με καμάρι ότι «Δύο αεροπλάνα θα ιπταθούν άνωθεν της Πελοποννήσου.»

* Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει με διάγγελμα νέα μέτρα για την πανδημία, πιθανώς αρκετά αυστηρά.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε μέσα στη βδομάδα και εξέταζε τα πιθανά νέα μέτρα περιορισμού, διαβάσαμε:

Ο κορονοϊός έχει πάρει την ανιούσα και στην προσπάθεια αντιμετώπισής του «οι λοιμωξιολόγοι ζητούν τρία νέα μέτρα: να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και να κλείνουν εστιατόρια και μπαρ πριν από τις 24:00 που ισχύει σήμερα, να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και άρα πριν από τις 24:30 που είναι σήμερα και να αυξηθεί η τηλεργασία».

Όμως, όπως λέει ο φίλος που μου το στέλνει, ώρα 24:30 δεν υπάρχει! Εφόσον χρησιμοποιείται ο τρόπος μέτρησης με τις 24 ώρες (όπως στην προκειμένη περίπτωση) θα έπρεπε να γραφτεί 00:30. Αν πάλι χρησιμοποιόταν ο τρόπος μέτρησης με τις 12 ώρες θα έπρεπε να γραφτεί 12:30 π.μ. (αν και ακούγεται λίγο περίεργα 12:30 τη νύχτα να το λέμε 12:30 π.μ.). Είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα πρόβλημα για το πώς θα γραφτεί η ώρα «στα μεσάνυχτα» όπου το π.μ. και το μ.μ δεν είναι ακριβή (όπως άλλωστε και στο μεσημέρι). Γι αυτό και το NIST (το Διεθνές Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας) προτείνει να αποφεύγουμε το 12:00 για τα μεσάνυχτα και να χρησιμοποιούμε είτε 12:01 π.μ. (για το ξεκίνημα της μέρας) είτε 11:59 μ.μ. (για το τέλος).

* Το ξέρατε αυτό το τελευταίο; Εγώ δεν το ήξερα.

* Είχαμε και τη συζήτηση στη Βουλή, το περασμένο σαββατοκύριακο, και μια πρωθυπουργική ακλισιά. Οι πολιτικοί μας το θεωρούν πολύ προχώ να επικαλούνται είτε ποιητές είτε αρχαίους, κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην καταγγελία του Αριστοφάνη «κατά του δημαγωγού Κλέων» (στο 1.05.10)

Του Κλέωνα βεβαίως, ή του Κλέωνος, εκτός αν εννοεί ο πρωθυπουργός ότι ο Αριστοφάνης έκανε κλαίων την καταγγελία. Χώρια που η μετάφραση του αριστοφανικού χωρίου που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός δεν ήταν και πολύ σόι.

Βρίσκω ότι είπε: «Όπως ακριβώς συμβαίνει και το ξέρεις με τους ψαράδες των χελιών. Δεν πιάνουν τίποτα γιατί η λίμνη είναι ήσυχη αν όμως την αναμοχλεύσουν και τα κάνουν όλα άνω κάτω τότε πιάνουν. Ετσι έμαθες και εσύ να κερδίζει κάνοντας την πόλη άνω κάτω». Ε, δεν είναι και πολύ καλογραμμένο.

* Ένα μεταφραστικό κουίζ (δεν ξέρω την απάντηση).

Όπως βλέπετε, το γερμανικό der Impostor (περίπου ο απατεώνας) έχει αποδοθεί «ο κρουστικός εκκρεμές», που είναι αρκετά αστείο με το αρσενικό γένος (ο εκκρεμές, του εκκρεμέ, οι εκκρεμέδες, όπως ο μεντεσές) αλλά και στο ουδέτερο να ήταν και πάλι δεν βλέπω πώς προκύπτει από τον Impostor.

Έχετε εσείς καμιάν ιδέα;

* Με ρωτάει φίλος πώς κρίνω το «πριν μερικό καιρό», που γράφτηκε σε ρεπορτάζ για ένα πρόβλημα υγείας του Ηλία Μαμαλάκη («αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν μερικό καιρό…»).

Εντάξει, ατσαλιά είναι, ενώ το «πριν (από) λίγο καιρό» στέκει πολύ καλύτερα.

Πρόσεξα όμως και το «ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών για πλήρης ανάρρωση».

* Και κλείνω με μια πινελιά Καστοριάδη σε πρωινάδικο.

Γύρω στο 5.50 η παρουσιάστρια (Δανάη τη λένε) λέει ότι «έχει πια θεσμιθεί ως πανδημία» (ή θεσμηθεί; πού είναι ο Σαββόπουλος να μας πει αν άκουσε μακρό;)

Οπότε, περιμένουμε κάποιον να γράψει την Φαντασιακή θέσμιση της πανδημίας.

* Καλό σαββατοκύριακο, μακριά από τον μετεωρίτη!

456 Σχόλια to “Μετασεισμικά μεζεδάκια”

  1. Κλαίων, περίπου… Με καλημέρες.

  2. Kilkis said

    Καλημέρα!
    1. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που υπηρέτησα στο Ναυτικό αλλά αν θυμάμαι καλά υπάρχουν ναρκάλια/ναρκαλιευτικά (διαφορετικού τύπου πάντως από αυτό που βυθίστηκε) και ναρκοθετικά. Μήπως ο β τύπος με τον α μπέρδεψε τους δημοσιογράφους και προέκυψε το ναρκοθηρευτικό;
    2. Ο σεισμός δεν μας είπαν σε ποια χωρικά ύδατα έγινε (συγνώμη αν είναι λίγο μακάβριο). Δικός μας ή δικός τους. Η φύση πάντως αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσα μάταιοι είναι οι άνθρωποι.

  3. nikiplos said

    Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους!
    Για τους τύπους περισσότερο να πούμε πως το NIST δεν είναι Διεθνές, αλλά Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να το πει και Διεθνές γιατί όλοι μας εκεί ανατρέχουμε για κορομπορέησον (σικ ρε) όταν πρέπει να προτείνουμε μέτρα και σταθμά. (Πχ πόσο πρέπει να ακτινοβολεί η μικροκεραία των κλειδιών αυτοκινήτου)

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.hellenicnavy.gr/el/o-stolos-mas/narkothireftika1.html&ved=2ahUKEwiKl53prd7sAhUNjhQKHXJHBc8QFjAHegQIARAB&usg=AOvVaw0-Ik4ySnXKW55Y409BBtY7

  5. leonicos said

    «Δύο αεροπλάνα θα ιπταθούν άνωθεν της Πελοποννήσου.»

    Για διευκρίνισέ μου σε παρακαλώ

    Ολόκληρα; δύο ολόκληρα αεροπλάνα!

    Πω! Πω! Θρίαμβος

    Δύο αεροπλάνα ιπτώνται και δεν καταπίπτονται κάτω

    Δύο πλανοάερα πετιούνται στον αέρα

  6. nikiplos said

    Ναρκάλια και ναρκαλιευτικά τα λένε και σαφώς ναρκοθετικά. Να προσθέσουμε πως είναι ξύλινα πλοία καΐκια γιατί ακριβώς δεν πρέπει να ενεργοποιούνται οι νάρκες αν έλθουν κατά λάθος σε επαφή μαζί τους.

    Μάλλον ο δημοσιογράφος ήξερε μόνο το φαλαινοθηρικό και σου λέει ναρκοθηρευτικό. Θα μπορούσε ομως να φτιαχτεί και ένας όμορφος όρος: ναρκωθηρευτικά, δλδ τα πλοία που κυνηγούν τους εμπόρους ναρκωτικών. (Στο εξωτερικό, όχι στην ημεδαπή, μην τρελαθούμε, εδώ τους δίνουμε κανάλια).

  7. nikiplos said

    4@ Μην έχοντας κάνει ριφρές, το ΠΝ με έκανε προπετή. Πάντως στα 90ς που υπηρέτησε ο bro στο ναυτικό έτσι τα έλεγαν.

  8. atheofobos said

    Έχοντας υπηρετήσει την θητεία μου στα ναρκαλιευτικά, τον όρο ναρκοθηρευτικά δεν τον είχα ακούσει. Φαίνεται όμως πως σήμερα χρησιμοποιείται από το Ναυτικό όπως διαβάζω στην επίσημη ιστοσελίδα του.
    https://www.hellenicnavy.gr/el/o-stolos-mas/narkothireftika1.html

  9. Θρασύμαχος said

    Παρατηρώ την είδηση https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-zaef-ekane-xana-logo-gia-makedoniki-glossa όπου ο μεν συντάκτης του κειμένου μεταφράζει σωστά «Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις», ο δε τιτλατζής (νομίζει πως) το απλουστεύει «Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν διαπραγματεύονται». Ας πούμε κάποτε κάτι γι’ αυτό το χιλιοταλαιπωρημένο ρήμα και τις μεταλλάξεις του.

  10. Kilkis said

    @4. Μπράβο… Σωστά το έγραψαν λοιπόν. Πάντως και «τω καιρώ εκείνω» που υπηρετούσα τα ναρκαλιευτικά είχαν επίσης ωραία αρχαία γυναικεία ονόματα: Κίχλη, Αίγλη, Αηδών, Κλειώ, Δάφνη κλπ. Ξύλινα, από ότι θυμάμαι (για να μπορούν να πλησιάζουν τις νάρκες) και πολλές φορές τα στέλναν για περιπολία – αναγνώριση. Αν βλέπαμε κανένα «ύποπτο πλοίο» εμείς από τα ραντάρ της στεριάς, τους τραβολογούσανε να πάνε να το δουν από κοντά….

  11. Theban said

    Ναι, υπάρχουν ναρκαλιευτικά (mine sweepers) και ναρκοθηρευτικά ( mine hunters).
    “ A minehunter is a naval vessel that seeks, detects, and destroys individual naval mines. Minesweepers, on the other hand, clear mined areas as a whole, without prior detection of mines. A vessel that combines both of these roles is known as a mine countermeasures vessel (MCMV).

    Από εδώ: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Minehunter

    (Δεύτερη προσπάθεια για το σχόλιο)

  12. atheofobos said

    Ο υπογράφων το κείμενο των Χόαξις είναι ο Στάμος Αρχοντής και το βιογραφικό του υπάρχει εδώ
    https://www.blod.gr/speakers/arhontis-stamos/

  13. LandS said

    Άλλο το ναρκαλιευτικό, άλλο το ναρκοθηρευτικό, άλλο αυτό που είναι κα τα δύο
    A minehunter is a naval vessel that seeks, detects, and destroys individual naval mines. Minesweepers, on the other hand, clear mined areas as a whole, without prior detection of mines. A vessel that combines both of these roles is known as a mine countermeasures vessel (MCMV)

    Αθάνατη Βίκι

  14. dryhammer said

    Ούτε «κοντεϊνεροφόρο» μήτε «εμπορευματοκιβωτιοφόρο» έχω ακούσει ποτέ μου. Τότενες ήτανε «κοντεϊνεράδικα», «κοντεϊνεράδες» (όπως και οι ναυτικοί που μπαρκάριζαν σε τέτοια) και σπανίοτε «κοντέινερς» (sic re!) από κάναν που τό ‘παιζε πιο μορφωμένος. [Αλλά από τότε έχει περάσει πολύ νερό στη διώρυγα του Πάναμα, κι ίσως έχουν αλλάξει τα πράματα]

  15. LandS said

    11
    Μπράβο ορέ, μόνο δύο από μας σκέφτηκαν τον όρο στα αγγλικά και το έψαξαν στη Βίκι;
    Μόνο δύο;

    Για να σας βάλω κάτι δύσκολο (για μένα) Πώς μεταφράζουμε το mine countermeasures vessel (MCMV) ;
    Ναρκοθηραλιευτικό;

  16. Spiridione said

    Ακούγα στις ειδήσεις της Ερτ ότι η ζημιά που έγινε στον εξοπλισμό του ναρκοτέτοιου είναι 50 εκ. ευρώ! Αλλά ευελπιστούμε ότι θα τα πάρουμε από την ασφαλιστική του εμπορικού γιατί έφταιγε ο καπετάνιος του.

  17. nikiplos said

    15@ Αντιναρκικό πλοίο! 🙂

  18. Kilkis said

    @15. Αν ψάχναμε από την αρχή για την απάντηση στη wiki θα είχαμε αποφύγει όλη τη συζήτηση. Τώρα και απάντηση έχουμε και ανταλλάξαμε 5 κουβέντες εξ αποστάσεως και θυμηθήκαμε λίγο τα παλιά πίνοντας το καφεδάκι μας…

  19. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Λύθηκε και η απορία για το ναρκοθηρευτικό και το συνόψισε καλά ο Κιλκίς στο 18.

    12 Σου φαίνεται απολύτως πειστική η ανασκευή του;

  20. tryfev said

    Νίκο μου, εξαιρετικό κείμενο.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν:

    ΄Αραγε το όνομα «Κίχλη» δόθηκε τυχαία στο ναρκαλιευτικό που αναφέρει ο φίλος 10, ή μήπως η ονοματοδοσία αυτή συνδέεται με το ναυάγιο που παρατήρησε Ο Γιώργος Σεφέρης στο βυθό της θάλασσας του Πόρου σε μία από τις βαρκάδες στο νησί το 1946;

    Συγκεκριμένα, η βάρκα στην οποία βρισκόταν ο ποιητής είχε προσεγγίσει το νησάκι Δασκαλιό όταν διέκρινε το όνομα Κίχλη στη βυθισμένη πλώρη ενός σκάφους. Επρόκειτο για ένα βοηθητικό πλοίο του ελληνικού στόλου που το είχε βυθιστεί σκόπιμα ο καπετάνιος για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών κατά την διάρκεια της κατοχής. Ο Σεφέρης εκείνη την στιγμή «κεραυνοβολήθηκε» και εμπνεύστηκε το ποίημά του:…

    Πρόκειται, φυσικά, για την «Κίχλη», το κορυφαίο -κατά τη γνώμη μου- ποίημα του Μέγιστου ΄Ελληνα ποιητή.

    Ολόκληρο το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στον ιστότοπο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-navagio-pou-entopise-o-seferis-eno-kopilatouse-ston-poro-to-onoma-tou-skafous-itan-kichli-ke-ton-enepnefse-na-grapsi-tin-perifimi-piitiki-sillogi-giati-o-nompelistas-iche-ormitirio-tin-kokki/

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η εικόνα του εξευτελισμού του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ με την ταμπέλα δίκαια προκαλεί αποτροπιασμό.

    Αλλά η καταδίκη δεν είναι πειστική όταν προέρχεται από όσους δικαιολόγησαν ή και επικρότησαν το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό διαδηλωτών από την αστυνομία.»

    Πολύ σωστά, Νικοκύρη. Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: όσοι δικαιολογούν ή δεν καταδικάζουν τον εξευτελισμό του πρύτανη, δεν δικαιούνται να καταδικάζουν τον εξευτελισμό των διαδηλωτών. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπαίνει στην καταραμένη κομματοσκυλική ζυγαριά, αλλιώς μιλάμε για απύθμενη υποκρισία.

  22. Triant said

    Καλημέρα.
    Κρίνοντας από τον τρόπο σύγκρουσης των πλοίων πιστεύω κατα 99% πως το ναρκοθηρευτικό πήγε να κροσάρει το εμπορικό και δεν υπολόγισε σωστά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις δυνατότητες ελιγμών των δύο σκαφών βάζω στοίχημα οτι φταίει ο καπετάνιος του πολεμικού (τρομάρα μας). Οπότε μάλλον θα πληρώσουμε και τη ζημιά του εμπορικού, υλική και αποθετική (καθυστερήσεις κλπ).
    Ας μας πει την γνώμη του και ο κατά τεκμήριο αρμόδιότερος των σχολιαστών ξεροσφύρης.

  23. Κάποιοι τα είχαν πει για το ναρκοθηρευτικό μέρες τώρα 🙂

  24. Χαρούλα said

    Καλημεεεέρα!
    Ας είναι καλά η κλήση του ναρκοθηρευτικού(τι μαθαίνει κανείς😲), μ´έκανε και γέλασα!
    Δύσκολη μέρα για την ανθρωπιά…. Νεκρά παιδιά. Πόνος. Αφήνει πίσω τις ζημιές. Και οι απέναντι πονάνε και για άλλους νεκρούς άνθρωπους😪.. Ας έφυγαν ευτυχισμένοι όλοι!
    Κι από την άλλη οι Πετράκοι με την «επιστημοσύνη» τους, και οι «επαναστάτες» με την διαπόμπευση του Πρύτανη!

    Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου (Νικηφόρος Βρεττάκος)
    …Μην με μαρτυρήσεις!
    Και προπαντός να μην του πεις πως μ’ εγκατέλειψεν η ελπίδα!
    Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο, σημείωσε τα φαράγγια
    που πέρασα. Και τις κορφές που πάτησα. Και τα άστρα
    που είδα. Πες τους από μένα, πες τους από τα δακρυά μου,
    ότι επιμένω ακόμη πως ο κόσμος
    είναι όμορφος!

  25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Απ’ ότι θυμάμαι, ο γέρος Καραμανλής είχε (τουλάχιστον) τρεις λογογράφους (ενίοτε επιστράτευε και κάποιους διανοούμενους πολιτικούς του κόμματός του), διάβαζε τα κείμενα των λόγων που του ετοίμαζαν και έκανε τις -συνθετικές- επιλογές του. Το σφάλμα του Μητσοτάκη δεν ήταν το «του Κλέων» (παρ’ όλο που κι αυτό δείχνει πολλά..) αλλά το ότι κάνει την εξυπναδίστικη επιλογή να επαναλάβει ακέραια την εξυπνάδα του λογογράφου του, λες και υπήρχε περίπτωση να πιστέψει κανείς ότι ο Κυριάκος μελετά Αριστοφάνη στα διαλείμματα των πρωθυπουργικών του καθηκόντων. Θα μορούσε θαυμάσια να αφήσει ήσυχους τους Αριστοφάνη και Κλέωνα και να πεί, ως αφομιωμένο στιγμιότυπο αρχαιογνωσίας, σκέτο το «Όπως συμβαίνει με τους ψαράδες των χελιών. Δεν πιάνουν τίποτε όταν η λίμνη είναι ήσυχη, αν όμως την αναμοχλεύσουν και προκαλέσουν θολούρα στα νερά της, τότε μπορούν και πιάνουν χέλια. Ετσι έμαθες και εσύ να κερδίζεις, κάνοντας την πόλη άνω κάτω».

  26. Παναγιώτης Κ. said

    20. !

  27. Theban said

    @20 Να λάβεις υπόψιν ότι τα άλλα πλοία ονομάζονταν ΑΗΔΩΝ και ΚΙΣΣΑ και μάλιστα το 1884 πρώτη φορά.

  28. ΓΤ said

    (Επειδή, όπως μας ενημέρωσε ο φίλτατος Gpoint, υπάρχουν «τρυφερά πόδια» που ακολουθούν τις τοποθετήσεις μας, θα κόψουμε λίγο βήμα.

    Δύο σενάρια Σαββάτου:

    α. Τβέντε-Τσβόλε Χ
    Βέλες Σάρσφιλντ-Ουρακάν 2 (απόδοση ζεύγους: 13,13)

    β. Λέιτον Όριεντ-Μπόλτον
    Βιτσέντσα Βίρτους-Πίζα
    Στέρλινγκ Άλμπιον-Άναν Αθλέτικ
    Σότσι-Λοκομοτίβ Μόσχας

    Ζητάμε σε κάθε αναμέτρηση αυτής της τετράδας να σημειωθούν τουλάχιστον 3 γκολ (απόδοση τετράδας: 12,59))

  29. Το NIST προτέινει στην εικοσιτεράωρη μορ΄φη αν χρησιμοποιούμε το 0:00 για την αρχή της ημέρας και το 24:00 για το τέλος της ημέρας. Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται αυτή η διακριση αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχει νόημα. Ας πουμε στη σελίδα του αστεροσκοπείου εδώ:
    https://www.astro.noa.gr/AlmanacIAASARS/iaa_today_gr.htm
    Βλέπουμε στο κουτάκι με τη φάση της σελήνης να εχει για 0:00, 12:00 και 24:00 και η ημερομηνία ορίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας μόνο. Ετσι καταλαβάινουμε ότι το πρώτο αφορά τα μεσάνυχτα της χτεσινής νύχτας, το δέυτερο το μεσημέρι σήμερα και το τρίτο τα μεσάνυχτα της αποψινής νύχτας. Πολλές φροές για φιανόμενα κοντά στα μεσάνυχτα χρησιμοποιούν και ωρες με μορφή 24:XX για να ξεχωρίζει σε ποια νύχτα αναφέρεται.
    Ειδικά με την πανσέληνο πολλές φορές γίνετια λάθος σε ποια νύχτα είναι. οπώς θα δείτε και στη σελίδα παραπάνω η πενσέληνος είναι η στιγμή που φάιναται ολόκληρος ο δίσκος της σελήνης και σήμερα είνα στις 5 το απόγευμα. Υπάρχουν μέρες που η πανσέληνος είναι λίγο μετ ατα μεσάνυχτα οπότε τα ημερολόγια την γράφον στην επόμενη μέρα.

  30. Theban said

    @20 συνέχεια: το ναυτικό δίνει ξανά τα ονόματα σε νέα πλοία.

  31. Γς said

    Κι ούτε μια λέξη!

    Μούγκα. Ακόμα κι από τους εν ενεργεία Πανεπιστημιακούς εδώ μέσα!

    Τι φταίει;

    Οτι είναι συριζαίικο το ιστολόγιο;

    Δεν θέλω να το πιστέψω;

    Κρίμα!

    https://www.goodnet.gr/news-item/protofanis-trampoukismos-kremasan-tampela-ston-laimo-tou-prutani-tis-asoee.html?fbclid=IwAR0ofc1PmS3zZmWrYbXu_9hFurSr-WyGwgn5lypH7OC7l7ih1zz0xelkQSs

  32. Μυλοπέτρος said

    Είχα ένα συμμαθητή, ονόματι Κλεομένης.
    Καλό παιδί αγαπητό, αλλά κάκιστος στα μαθήματα. Ενας καθηγητής τι τρόπο βρήκε να του αναγγείλει τα κακά μαντάτα;
    Κλαίω ειπε παιδι μου γιατί μένεις.
    Μέχρι και ο ίδιος γέλασε.

  33. sarant said

    23 Μωρέ μπράβο οργή ο λαθοθήρας!

    25 Μια τέτοια «αφανής» αναφορά στον Αριστοφάνη θα ήταν πολύ κομψή.

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    31:Το ίδιο συνέβη και με τις ισλαμοφασιστικές δολοφονικές επιθέσεις στη Γαλλία. Εκκωφαντική μούγκα. Και δεν αναφέρομαι στον Νικοκύρη, αφού καυτηρίασε και τα δύο αποτρόπαια γεγονότα.

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Γράφοντας 24.00 ή 12.00 και λέγοντας 12 το βράδυ ή 12 το μεσημέρι κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζω.

    «Κατά δημαγωγών Κλέων»
    Μάλλον πρέπει να συμβιβαστούμε με το ενδεχόμενο ότι θα είναι όλο και πιο συχνά τέτοια λάθη σε πολλούς που είναι κάτω των πενήντα!

    16. Στραγάλια είναι τα εκατομμύρια; 🙂
    Βρίσκω τερατώδες ποσό τα 50 εκατομμύρια.

    Φίλος με κάποια εξοικείωση με τη ναυσιπλοΐα μου έλεγε ότι αρκετά ατυχήματα αυτού του τύπου γίνονται διότι το σχετικά μικρό σκάφος τηρεί μεν τους κανονισμούς (προτεραιότητες και τα σχετικά) ταυτόχρονα όμως… παραβλέπει ότι το μεγάλο έρχεται κατά πάνω του!

    Παρομοιάζω την περίπτωση όπου κινούμαι με το αυτοκίνητο μου, φτάνω σε σταυροδρόμι όπου ο άλλος δρόμος έχει stop.
    Βεβαίως εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω. Δεν το κάνω όμως γιατί η εμπειρία μου λέει ότι αρκετοί οδηγοί παραβιάζουν το stop.

  36. Pedis said

    Α, ώστε αυτός είναι ο Πετράκος και η φάτσα του. Διάβαζα σχετικά στα τουίτα και δεν έπιανα το αστείο …

    Στο νταρκ radio bemba του διαδικτύου (ή όχι μόνον εκεί) μόνο για ξύπνιους, υποψιασμένους Έλληνες* κιέτσι (πάντα!) είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που δημοσιεύονται θα μειωθεί δραστικά μετά τις 3 Νοέμβρη.

    * στοιχιματίζω ότι κατά 99.99% η προέλευση είναι ξένη και κάποιοι με φραντζάιζιν το πλασάρουν στην ελληνική αγορά.

  37. ΓΤ said

    (Στις 12:00 διάγγελμα Μητσοτάκη)

  38. Μυλοπέτρος said

    Ειχαμε ένα καθηγητή στην ΑΒΣΠ ονόματι δεν θυμάμαι, αθου τον φωβαζαμε ναύαρχο επειδη ήτανε αξιωματικός του ΠΝ. Στα βιβλία του επέμενε οτι τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν μέλλον…

  39. Παναγιώτης K. said

    34. Μου βγήκε αναστεναγμός απόγνωσης… 😦
    Παλαιότερα ήμασταν «αισιόδοξοι σε απόγνωση». Η αισιοδοξία πλέον έχει χαθεί!

  40. spyridos said

    20.

    Είναι παράδοση στο ΠΝ να ξαναχρησιμοποιούν ονόματα πλοίων με ηρωικό παρελθόν.

    6.
    Τώρα δεν είναι ξύλινα. Είναι πλαστικά με υαλονήματα.
    Κι αυτό που έσπασε προχθές.
    Ξύλινες ήταν και κάποιες τορπιλάκατοι του ΠΝ (από Νορβηγία) που τώρα έγιναν παράκτια περιπολικά.
    Μιας και τα λες καίκια.
    Στο τέλος του Β ΠΠ πολέμου λόγω μεγάλων απωλειών οι Γερμανοί επίταξαν καΐκια από Βόρεια θάλασσα ως Βαλτική και τα έκαναν ναρκαλιευτικά.

  41. Pedis said

    Στον γραπτό λόγο ο military time (24ωρη μέτρηση) είναι ο καλύτερος. Η δωδεκάωρη έχει προβλήματα (π.μ. – p.m.), περιττά έξτρα μπιτς πληροφορίας να προσεχτούν και να απομνημευτούν ορθά.

  42. Triant said

    40 (6).
    Είναι από το υλικό που είναι φτιαγμένο το 99% των σκαφών αναψυχής: Glass Reinforced Polyester (GRP) ή fiberglass.

  43. Costas X said

    Καλημέρα !

    Επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε με τον γρίφο του «Impostor», και πώς κατέληξε «κρουστικός εκκρεμές», 🙂 έκανα διάφορες σκέψεις. Για το «κρουστικός» δεν έχω απάντηση, εκτός κι αν είναι κάποια ειδική ονομασία εργαλείου σε κάποια γλώσσα. Το «Impostor» όμως, αν το αναλύσουμε στα λατινικά συνθετικά του, δηλαδή το «in- / im-«, με την ακυρωτική του έννοια, π.χ. «in-visible», και το «-postor», από το λατινικό «postura», «στάση», ακινησία», σε κάποια φανταστική γλώσσα θα μπορούσε να σημαίνει «μη ακίνητος», «αεικίνητος», κι έτσι να ονομάζουν σε κάποια φανταστική χώρα το εκκρεμές ! 🙂

  44. Γς said

    31:

    Κι ούτε μια λέξη!

    Κρίμα!

    και ντροπή!

    Οχι δεν βρέχει

    Ροχάλες είναι!

  45. Κιγκέρι said

    «Κλαίων έρχεται ο Κλέων!»

    Πριν από πάρα πολλά χρόνια προβλήθηκε στην ΕΡΤ 2 μία σειρά για τη ζωή του Αττίκ – Κλέωνα Τριανταφύλλου. Στο πρώτο επεισόδιο λοιπόν, είχε μια σκηνή όπου ο πατέρας του Αττίκ συζητά με έναν φίλο του περιμένοντας τη γέννηση του μωρού, οπότε τη στιγμή που ακούγεται το κλάμα του νεογέννητου, λέγεται αυτή η φράση.
    Να, το βρήκα κιόλας, είναι στο 06.11:

    https://m.youtube.com/watch?v=wPgvd_OO67g&t=374s

  46. dryhammer said

    22. Χωρίς να έχω ούτε τις τόσες γνώσεις,ούτε την πείρα, ούτε σωστή εικόνα του τι ακριβώς έγινε, παρά μόνο ό,τι διάβασα κ’ είδα σε τηλεόραση και ιστότοπους.
    [με το μπαρδόν για το σεντονάκι]

    Ισχύουν γενικά τα εξής:

    Δεν ήταν μέσα στο «σεπαρέσιο*»

    «Προτεραιότητα» έχει όποιος είναι μπροστά. Ο πίσω κανονίζει την ταχύτητά του ή, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, προσπερνά από δεξιά (να δείχνει κόκκινο) κατόπιν και συνεννόησης.

    Αν οι πορείες συγκλίνουν, προτεραιότητα έχει ο από δεξιά ερχόμενος (που δείχνει κόκκινο).

    Από τον καιρό μου και πιο παλιά μπορούσες να δεις στο ραντάρ (με ARPA**) πού πάει ο καθείς σε σχέση με σένα και να αποφύγεις τη σύγκρουση.

    Από πολύ παλιά μπορούσες αν υποπτεύεσαι κάποιον που οι πορείες σας συγκλίνουν να πάρεις διόπτευση*** από το παλινώριο**** με το μάτι κι αν παραμείνει μετά από λίγο σταθερή σημαίνει σύγκρουση.

    Υπάρχει και το ρημάδι το VHF που μπορούν να συνεννοηθούν γέφυρα με γέφυρα στο CH 16. [Από τα χρόνια μου ήταν υποχρεωτικά 2 VHF στη γέφυρα, οπότε μπορούσες να έχεις το ένα μόνιμα στο 16 εκεί που έχεις κίνηση και το άλλο σε άλλο κανάλι αν απαιτείται πχ στο 12 των πιλότων]

    Στην πράξη μας λέγανε πως «οι μεγάλοι βαρδάρουν τους μικρούς»

    Θεωρητικά, οι καπετάνιοι γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες των βαποριών που κυβερνούν.

    Στα δύσκολα σημεία (έμπα – έβγα από λιμάνι, κίνηση, κακές συνθήκες κλπ) ο καπετάνιος είναι στη γέφυρα.

    Όποιος γνωρίζει περισσότερα και καλύτερα τις συνθήκες όταν έγινε (γιατί οι δημοσιογράφοι που το κάλυψαν, ειδικά μόλις έγινε, και από τηλεόρασης …άστα και γάματα) με βάση και τα παραπάνω ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Επιπλέον θα βγει επίσημο πόρισμα με βάση έρευνα και στοιχεία που δεν ξέρουμε εμείς (μαρτυρίες, κάμερες, καταγραφικά, ραντάρ λιμεναρχείου, δορυφόροι κλπ κλπ) και επιπλέον θα εκπροσωπούνται η πλοιοκτήτρια εταιρεία (ίσως οι πιο μεγάλοι κοντεϊνεράδες παγκοσμίως), η ασφάλειά της (αναλόγου μεγέθους), ο νηογνόμωνας, το ΠΝ, πιθανώς να ανατεθεί και σε ανεξάρτητους γιατί «είναι πολλά τα λεφτά 30άρη…»

    * https://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_separation_scheme
    ** https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_radar_plotting_aid
    *** https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7
    **** https://captain-christos.blogspot.com/2013/03/blog-post_29.html (εικ. 4)

  47. Νέο Kid Al Afrikii said

    Σε ένα έχει λάθος ο κύριος Πετράκος! Τους σεισμούς δεν τους προκαλούν οι Μηχανικοί (αν και όσο να πεις, βοηθούν τον κλάδο job-wise…)
    Tους προκαλούν οι Φυσικοί μ’αυτά τα υπόγεια καρουσέλ τους όπου βάνουν σωματίδια να τρακέρνουν αλύπητα για να παράξουν…ούτε κι αυτοί ξέρουν !
    Θα μας φάει όλους το μαύρο φίδι! (Black hole ,in English) μ’αυτούς τους αδίσταχτους!
    Εγώ προσωπικά ,πιο ασφαλής αισθάνομαι στο αμάξι με το παλικάρι τον Λίβυο που έχει δυο καλάσνικοφ στο πορτμπαγκάζ…παρά να μπώ σ’αυτά τα άντρα του διαβόλου στυλ CERN…

  48. Αιμ said

    Ο απλός κόσμος τα λέει κοντεϊνεράδικα. Αφού τα λένε και οι ειδικοί όπως λέει ο ναύτης (πάλαι ποτέ) στο 14 μάλλον πρέπει να λεξικογραφηθεί πάραυτα να κλείσει το θέμα. Αυτό το ε-μπο-ρευ-μα-το-κι-βω-τι-ο-φό-ρο είναι πολύ αχώνευτο

  49. π2 said

    Παρότι προσπαθώ να τα αποφεύγω αυτά, υπέκυψα και είδα το βίντεο Πετράκου. Θα σχολιάσω το περιεχόμενο, μόνο τον πρόλογο, γιατί είναι χαρακτηριστικό μιας κυρίαρχης νοοτροπίας.

    Μιλάει λέει σαν απλός πολίτης, ίσος μεταξύ ίσων. Αντιστέκεται, λέει, στην τάση που μας θέλει πειθήνιους απέναντι στην επιστημονική ολιγαρχία, γιατί η διοίκηση των επιστημονικών κοινοτήτων χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία και επηρεάζεται από την πολιτική. Δεν θεωρεί, λέει, τον επιστημονικό τρόπο σκέψης προνόμιο μιας ελίτ επιστημόνων, ο επιστημονικός τρόπος σκέψης βασίζεται στη λογική, άρα είναι εργαλείο στα χέρια οποιουδήποτε πολίτη. Και μετά περνά στο παρασύνθημα, πάντοτε βασισμένο σε επίσημα στοιχεία, λέει.

    Η νοοτροπία αυτή είναι κυρίαρχη στην εποχή μας. Σε πρώτη ανάγνωση, δεν μοιάζει κατακριτέα. Σωστό δεν είναι ο καθένας, και ο μη ειδικός, να προσπαθεί να καταλάβει και να κρίνει; Σωστό δεν είναι να προσπαθεί να διαβάσει τα δεδομένα; Σωστό δεν είναι να επισημαίνει το υπαρκτό πρόβλημα της εξάρτησης της επιστημονικής κοινότητας από την πολιτική και οικονομική εξουσία;

    Σωστά είναι όλα αυτά. Παραβλέπουν όμως την θεμελιώδους σημασία παράμετρο ότι η επιστημονική κοινότητα είναι, ακριβώς, κοινότητα. Οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να κρίνει, αλλά μέχρι να εγκρίνει την κρίση του η ίδια η κοινότητα δεν μπορεί να απαιτεί να έχει αυτός δίκιο στην ερμηνεία των δεδομένων (ακόμη και στο τι είναι δεδομένο) και όχι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών, που δουλειά τους είναι να αναδεικνύουν και να ερμηνεύουν τα δεδομένα.

    Το δεύτερο επίσης πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της νοοτροπίας που αναδεικνύει ο τραγουδιστής είναι η αλά καρτ επίκληση των ειδικών. Οι «ειδικοί», ως κοινότητα, επικρίνονται, ως καθοδηγούμενοι, μη ελεύθερα σκεπτόμενοι, και πάει λέγοντας. Αν όμως βρεθεί κάποιος ειδικός ή «ειδικός» που μας βολεύει, τον επικαλούμαστε ως επιχείρημα και απόδειξη της αποψάρας μας. Η οποία αποψάρα βρίσκεται έτσι πάντοτε στο επίκεντρο και είναι πάντοτε δεδομένη και αμετακίνητη, της λείπει δηλαδή ακριβώς η διερευνητική χροιά της αμφισβήτησης (της γνώμης των άλλων και εαυτών), που αποτελεί επίσης ίδιον του επιστημονικού τρόπου σκέψης που θεωρεί ότι κατέχει ο κ. Πετράκος.

  50. π2 said

    31: Πάντως στα ΜΚΔ βλέπω σφοδρότατες επικρίσεις για το συμβάν από αριστερούς, αντιεξουσιαστικούς και αναρχικούς κύκλους.

  51. LandS said

    18
    Παρέα χωρίς τον σπαστικό της😁 δεν είναι καλή παρέα 😉

  52. Κιγκέρι said

    Για τον «Κλέων» του Μητσοτάκη τώρα, άκουσα πολλές φορές και πολύ προσεκτικά το απόσπασμα της ομιλίας του, γιατί, πέρα από την πολιτική τοποθέτηση ή την κομματική προτίμηση του καθενός, μου φαίνεται απίθανο αυτός ο άνθρωπος να έκανε ένα τέτοιο λάθος και να μην το διόρθωσε αμέσως. Δεν κολλάει, πώς να το πω, μπορεί ενδεχομένως να κάνει κάποιο άλλο γλωσσικό λάθος, αλλά όχι αυτού του τύπου. Τέλος πάντων, εγώ ακούω να λέει και το -α της κατάληξης, ίσως όχι πολύ καθαρά – ακούγεται κάπως σαν εκπνοή, αλλά το λέει.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    50: Υπάρχουν αριστεροί, κομμουνιστές και αναρχικοί και υπάρχουν «αριστεροί», «κομμουνιστές» και «αναρχικοί», οι οποίοι έχουν νοοτροπία θαμώνων χουλιγκανικής θύρας. Για τους πρώτους είναι αυτονόητη η καταδίκη του εξευτελισμού ενός ανθρώπου, όποιος και αν είναι αυτός. Για τους δεύτερους, μοναδικό κριτήριο για την επικρότηση ή την καταδίκη είναι αν το θύμα είναι «δικός τους» ή από τους «άλλους».

  54. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Είδα το «θα ιπταθούν» και κόλλησα. Πώς είναι ο στιγμιαίος μέλλων του «ίπταμαι»;

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    52:Πολύ σβησμένο όμως. Αλλά η αμφιβολία είναι υπέρ του «κατηγορουμένου»☺. Ο πατέρας του δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει τέτοιο λάθος, ο υιός δεν νομίζω πως έχει πείσει επ’ αυτού.

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    54: Δεν έχει. Μόνον εξακολουθητικό μέλλοντα έχει.

  57. ΣΠ said

    Το «πριν μερικό καιρό» είναι αγγλισμός (some time ago).

  58. Αγγελος said

    Στα αρχαία, ο αόριστος του ίπταμαι ήταν «έπτην», όπως «έστην» του ίσταμαι. Υποθέτω πως η υποτακτική ήταν «πτώ». Αυτά δεν πολυλέγονταν ούτε στην καθαρεύουσα, και σαφώς δεν πέρασαν στην ΚΝΕ: κανείς δεν λέει «απέπτη» ή «θα υπερπτεί», ενώ λέμε βέβαια «παρέστη» και ανετότατα «θα παραστεί». Νομίζω ότι, αντίθετα με το συνώνυμό του «πετώ», το «ίπταμαι» ακούγεται μεν στην ΚΝΕ, αλλά αοριστικούς χρόνους δεν έχει, όπως δεν έχουν το «έχω» και μερικά σύνθετά του (εξέχω, προσέχω, υπερέχω), το «είμαι», το «πρέπει» και το «περιμένω».

  59. Νίκος Κ. said

    31: Αγαπητέ Γς
    Το ότι η ενέργεια των αγνώστων στοιχείων στο Οικ. Πανεπιστήμιο είναι ναζιστικής έμπνευσης είναι φανερό. Όμως το σχόλιό σου σου με βάση τη λογική «όποιος δεν μιλήσει εδώ και τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί με την αθλιότητα» δεν είναι το καλύτερο. Και στο κάτω-κάτω έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα είναι πολιτικά συντηρητικοί. Τους εγκαλείς κι αυτούς επειδή δεν σχολίασαν; Ή μήπως αυτοί είναι υπεράνω υποψίας ενώ οι αριστεροί πρέπει να δηλώνουν συνέχεια ότι δεν είναι ελέφαντες μπας και κάποτε το πιστέψεις;

  60. Κιγκέρι said

    54:

    Θα πετάξω!

  61. Κάτι ξέρουμε και βάζουμε τις νεκρές γραμμές στο μεσάνυχτα παρά ένα.

    Τα π.μ./μ.μ. τάχει λύσει στο μπλογκ του ο Μιχάλης σε ένα παλιό ποστ.

  62. ΣΠ said

    58
    Ναι, Άγγελε, έτσι πρέπει να είναι. Ευχαριστώ.

  63. Αγγελος said

    Τώρα βλέπω (δεν το ήξερα) ότι συχνότερος και αρχαιότερος τύπος ήταν πέτομαι, με μέσο αόριστο επετόμην, που φυσικά δεν πέρασε ούτε στην καθαρεύουσα. Απαντά στον Αριστοτέλη και στους Ο‘ και παθητικός αόριστος «επετάσθην». Μάλλον και τους αρχαίους μπέρδευε αυτό το ρήμα 🙂

  64. Costas X said

    @ 52.

    Έχετε απόλυτο δίκιο. Επειδή ασχολούμαι λίγο με την επεξεργασία του ήχου, παρατήρησα ότι στο σύστημα ηχοληψίας της ομιλίας έχει εφαρμοστεί το εφέ «noise gate», που χαμηλώνει απότομα τον ήχο στο τέλος των φράσεων, για να μην ακούγονται οι θόρυβοι και η ηχώ. Πήρα το συγκεκριμένο ηχητικό απόσπασμα, είδα το γράφημα και επιβεβαίωσα την υποψία μου. Αντισταθμίζοντας μάλιστα το αποτέλεσμα του εφέ, το «α» του «Κλέωνα» ακούγεται χαμηλά αλλά καθαρά.

    [audio src="http://www.geocities.ws/pipetabor/temp/Kleona.mp3" /]

  65. π2 said

    Για την ώρα: η Νότιγχαμ Φόρεστ στην Τσάμπιονσιπ έκλεισε έναν παίκτη και υπέβαλε τα σχετικά έγγραφα 21 δευτερόλεπτα μετά τις 17:00 που ήταν και η προθεσμία της Αγγλικής Ομοσπονδίας (που είναι αυστηρότατη σε αυτές τις προθεσμίες, σε αντίθεση με τη δική μας, όπου γίνεται το έλα να δεις). Η ομάδα (ιδιοκτησίας Μαρινάκη για όσους δεν το γνωρίζουν) έκανε ένσταση με το τελείως ελληνικό επιχείρημα ότι 21 δευτερόλεπτα μετά τις 17:00 δεν είμαστε ακόμη στις 17:01, κι έτσι, από τη στιγμή που η διατύπωση δεν ξεκαθάριζε αν «17:00» ως προθεσμία σήμαινε «προτού το ρολόι δείξει 17:00» ή «προτού περάσουν οι 17:00» η υποβολή των εγγράφων θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

    Δεν έπιασε η αριστοτεχνική σαχλαμάρα όμως κι έτσι ο παίκτης παρέμεινε στην πρώην ομάδα.

  66. Κιγκέρι said

    64:

    Ομολογώ ότι τώρα καμαρώνω λίγο για το αυτί μου!

  67. Nestanaios said

    58. Άγγελος.

    Ο δεύτερος αόριστος είναι ἔπτην. Ο πρώτος είναι «ἐπτάθην».
    Και εγώ λέω ότι η ύπαρξη δύο αορίστων είναι πλεονασμός. Για περεταίρω ανάλυση, next time.

    «Γέγονε δὲ τοῦτο τοῦτον τὸν τρόπον· ἔστιν ἐνεστὼς τῆς δευτέρας συζυγίας τῶν εἰς μι ἵπτημι, ἐξ οὗ ὁ παθητικὸς ἐνεστὼς ἵπταμαι· τούτου ὁ μέλλων πτήσω, καὶ ὁ δεύτερος ἀόριστος ὁ ἐνεργητικὸς ἔπτην, εἶτα ὁ ἐνεργητικὸς παρακείμενος ἔπτηκα, καὶ ὁ παθητικὸς ἔπταμαι, καὶ λοιπὸν ὁ παθητικὸς πρῶτος ἀόριστος ἐπτάθην, καὶ ὁ μέσος δεύτερος ἀόριστος ἐπτάμην, εἴτε ἀπὸ τοῦ ἐπτάθην τροπῇ τοῦ θ εἰς τὸ μ, εἴτε ἀπὸ τοῦ ἔπτην δευτέρου ἀορίστου ἐνεργητικοῦ, πρὸ τοῦ ν προσελθόντος τοῦ μ καὶ η καὶ τῆς παραληγούσης συσταλείσης.»

  68. 61β: Βαθιά Νυχτωμένοι ή Ντάλα Μεσημέρι; Διαφωτίζοντας Ένα Πανάρχαιο Δίλημμα | ΕΝΔΥΟΤΡΙΒΕΙΟΝ

  69. nikiplos said

    31@ Είναι ενδείκτική μιας μακράς καθοδικής πορείας. Τι να σχολιάσει κανείς πάνω σε αυτό? Την ψυχοπαθολογία των δραστών? Τον εθισμό της κοινωνίας σε κάτι τέτοιο?

    Ας μην παραστήσουμε τώρα τις παρθένες, όταν έβγαζαν τους νεαρούς τετυμπόηδες στην Φωκίωνος στην Κυψέλη, το πλήθος όχι μόνο ανεχόταν, αλλά επιδοκίμαζε.

    Όπως οι ξεβράκωτοι εχθές στο Πακιστάν ή που αλλού στο διάβολο φώναζαν Αλλάχ Αλλάχ, ενώ έκαιγαν ζωντανό, έναν δύστυχο, που μια λουμπινιάρα με μούσια άκουσε τάχα ότι εκφράστηκε ασεβώς για τον Μωάμεθ. Μου θύμισε τόσο την απεικόνιση της Υπατίας.

  70. kpitsonis said

    Α . «Και βέβαια, μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, με την πανδημία να σημειώνει συνεχώς καινούργια αρνητικά ρεκόρ» . Το ρεκόρ δεν είιναι αρνητικό επειδή η αύξηση των κρουσμάτων είναι μια δυσμενής εξέλιξη για εμάς . Αρνητικό ρεκόρ είναι ο μικρότερος αριθμός που καταγράφεται .Αν , π.χ. , ο μικρότερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας μέχρι τώρα ήταν 5 κρούσματα σε μια μέρα και σήμερα είχαμε 3 , αυτό θα ήταν αρνητικό ρεκόρ .

    Β . Γιατί τόση συζήτηση για το μεσημέρι και τα μεσάνυχτα ; Από μόνες τους οι λέξεις προσδιορίζουν τη χρονική στιγμή . Δεν χρειάζονται αριθμητικές επεξηγήσεις .

    Γ . Και κάτι που μόλις είδα : Εσείς που λεξιλογείτε γράφετε στη στιγμιαία ( ; ) προστακτική , εισάγετε ; Εισαγάγετε , βεβαίως , βεβαίως !

  71. LandS said

    47
    Οι Φυσικοί παραγγέλνουν τις κατασκευές αυτές. Οι μηχανικοί τις κατασκευάζουν, επιβλέπουν τη κατασκευή τους, δοκιμάζουν τον εξοπλισμό, υπογράφουν τα πρωτόκολλα κλπ.
    Δηλαδή ποιοι φταίνε γαι τους μικροσεισμούς τα πιθανά καρκινογόνα αέρια κλπ από την μέθοδο fracking; Οι πετρελαιοεταιρείες;
    Στο BBC λένε The industry suggests pollution incidents are the results of bad practice, rather than an inherently risky technique

    😛

    Υ.Γ. Με τον χτεσινό σεισμό θα ήταν πολύ άσχημο να κάνω πλάκα με αναφορές στους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές πολυκατοικιών. Άλλη φορά

  72. LandS said

    55, 56
    Θα πετάξουν λοιπόν.

  73. Voyageur autour de la chambre said

    Για τα ναρκοθηρευτικά με προλάβατε, να πω απλώς ότι συντομογραφικά τα γράφουν Ν/ΘΗ.
    Νομίζω πως είναι τα ίδια τα παλιά ναρκαλιευτικά (έτσι τα λέγαν και το 99 που υπηρέτησα στο ΠΝ) που απλώς άλλαξαν όνομα.
    Από τις παλιές τορπιλάκατους (Τ/Α) που έγιναν ΠΠ (παράκτια περιπολικά, σχ. 40) νομίζω αφαιρέθηκαν και οι τορπιλοσωλήνες, οπότε δεν είναι απλώς αλλαγή ονομασίας.

    Για τον γλωσσικό ευπρεπισμό των ΜΜΕ έχει γίνει πολλάκις (άλα της…) συζήτηση στο ιστολόγιο, απλά εδώ συνέπεσε και με γραμματικό λάθος («ιπταθούν», αν είναι δυνατόν). Αλλά και το «άνωθεν» στα 2021, μετά από τόσα χρόνια δημοτικής; Δηλαδή πόσο λαϊκό είναι πια το «θα πετάξουν πάνω από»;

  74. Καλησπέρα
    Να πω κι εγώ κάτι σχετικά με την γραφή της ώρας. Καλό το 0:00 για την αρχή και το 24:00 για το τέλος αλλά αν θέλουμε να ξέρουμε πότε φεύγει το βαπόρι πώς θα είμαστε σίγουροι; Αυτά που φεύγουν από Πάτρα για Βενετία φεύγουν στις 23:59 της μέρας αναχώρησης, νάναι σίγουροι. Μια φορά μούτυχε ένα που έφευγε 01:01 (γιατί στη Βενετιά έχουν άλλη ώρα και να μην τους μπλέξουμε κι αυτούς). Δεν φαντάζεστε πόσες φορές κοίταξα το εισιτήριο για νάμαι σίγουρος για τη μέρα. Κι επειδή ήμασταν παρέα το πόσες (τις διπλές απ’ τις προηγούμενες) να τους το εξηγώ…

    Για τα φεγγάρια που αναφερθήκανε έχει πλάκα. Λέει π.χ. το ημερολόγιο ότι η πανσέληνος είναι στις 32 του μήνα. Αλλά δεν λέει πως είναι στις 3 τα χαράματα. Κι έτσι ενώ το πιο κοντινό χρονικό σημείο για να τη δεις είναι στις 31 το βράδυ, εσύ λες τα ρομαντικά σου λόγια στις 32 που πια έχει αρχίσει να παίρνει πίσω! 🙂

  75. Χαρούλα said

    …..δυσάρεστων νέων συνέχεια
    Έφυγε και ο Σκωτσέζος Κύριος!
    Στο καλό 007! Θα σε θυμόμαστε💐

  76. 65: Δεν παίζουμε με τις νεκρές γραμμές.

  77. LandS said

    53, 54 ήθελα να πω
    Όπως ο Μητσοτάκης ήθελε να πει Κλέωνα.

  78. 58 ΄Αγγελος

    Το «προσέχω» έχει και συνοπτικό τύπο, το «προσέξω». Τα άλλα δεν κόλλησαν το σωστό. 🙂

  79. leonicos said

    Με φοιτητές και ευάριθµους νέους ηθοποιούς, ο δαιµόνιος Δήµος Αβδελιώδης ανέβασε τους «Ιχνευτές»

    άλλος ένας ευάριθμος

    αλλά αν του το επισημάνεις θα πει ‘μα για λίγους μιλάω’

    πόσοι να ήταν αυτοί σε μια παράσταση;

  80. leonicos said

    Υπογραφή

    ου Κώστα Γεωργουσόπουλου
    ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

  81. … καθίσαμε και περιμέναμε … Στέκεσαι στο πλευρό των περιθωριομένων. … Απλολογία από το «περιθωριοποιημένος»; …

    Όπως «Πώς με περιθωρείς ακίνητος;»

  82. Μαρία said

    50
    «Η αήθης επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, αποτελεί μία βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
    Οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης. Η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων». https://left.gr/news/syriza-ps-viaii-katapatisi-kathe-ennoias-anthropinis-axioprepeias-i-aithis-epithesi-ston

  83. Spiridione said

  84. … «ναρκοθηρευτικό», … ήξερα μόνο τον όρο «ναρκαλιευτικό».

    Κι εγώ.

    Αλλά, και γιατί όχι απλώς

    ναρκοθηρικό

    όπως

    σκανδαλοθηρικό
    (το πολεμικό πλοίο που αρπάζει τις
    σκανδάλες
    αχρηστεύοντας τα όπλα του αντιπάλου —
    εξ ου και Σκανδαλίδης);

    Σε νάρκη, πάντως, φαίνεται να είχε πέσει
    το πλήρωμα του εν λόγω σκάφους.

  85. Spiridione said

    46. Εγώ είδα στο δελτίο της ΕΡΤ έναν πραγματογνώμονα που το ανέλυσε το θέμα με σχεδιαγράμματα και τέτοια και είπε ότι κερδάμε.

  86. … «έχει πια θεσμιθεί ως πανδημία» (ή θεσμηθεί; …

    Θεσμυθεί,
    για κάποιους

  87. … «έχει πια θεσμιθεί ως πανδημία» …

    Μάλλον υβρίδιο μεταξύ
    «θεσπιστεί»
    και
    «θεσμοθετηθεί».

    Κάτι σαν το
    refudiate
    της Σάρα Πέιλιν

  88. Μαρία said

  89. Triant said

    70: Πράγματι, πιο σωστό θα ήταν το «δυσάρεστο ρεκόρ».
    Πάντως ούτε και το μικρότερο θα ήταν αρνητικό. Δεν λέμε αρνητικά τα ρεκόρ στους δρόμους ταχύτητας.

  90. gpoint said

    Ελπίζω πως η εκφωνήτρια της ΕΡΤπου ανάγγειλε με καμάρι ότι «Δύο αεροπλάνα θα ιπταθούν άνωθεν της Πελοποννήσου.», θα ιπταθεί στα άχρηστα !

    # 55

    Ξύνεις παλιές πληγές…

  91. Μαρία said

    Πολύ καλό 🙂

  92. Voyageur autour de la chambre said

    @ 70, 89

    Πάντως, επειδή η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά, η φράση «αρνητικό ρεκόρ» υπάρχει εδώ και χρόνια και σημαίνει ρεκόρ σε κάτι αρνητικό, δηλαδή περίπου δυσάρεστο ρεκόρ, όπως λέει το 89.

  93. Μαρία said

  94. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    #75. Στο καλό 007! Θα σε θυμόμαστε

    Τελικά έζησε μονάχα μια φορά :-/

    #91. Πέθανε και ο Σον Κόνερι, ο μόνος άνθρωπος που είχε διαβάσει το δεύτερο μέρος του «Περί Ποιητικής» του Αριστοτέλη.

    Στοιχειώδες, αγαπητέ Άντσο!

  95. Μαρία said

    > Ίσως η ανασκευή θα έπρεπε να γίνει από έναν επιστήμονα της υγείας

  96. kpitsonis said

    89 . Αρνητικό με τη μαθηματική έννοια φυσικά δεν ύπάρχει . Θα έπρεπε να είναι υπό το μηδέν . Με την έννοια του μικρότερου όμως , του αντίθετου του πραγματικού ( θετικού ) ;

  97. Voyageur autour de la chambre said

    Διευκρίνιση στο 92:

    Δεν υπονοώ ότι οι σχολιαστές δεν καταλαβαίνουν τη φράση, απλά ήθελα να επισημάνω πως οι λέξεις στην καθομιλουμένη δεν έχουν τους αυστηρούς ορισμούς που έχουν οι όροι των μαθηματικών (και των άλλων επιστημών). Στην προκειμένη περίπτωση «αρνητικό» σημαίνει δυσάρεστο, όπως ας πούμε «αρνητική εξέλιξη», που είναι μια νόμιμη σημασία της λέξης.

  98. kpitsonis said

    Αν σε επίσημους αγώνες κάποιος αθλητής υπό φυσιολογικές συνθήκες τρέξει τα 100 μέτρα σε 20 » , ας πούμε , σίγουρα έχει κάνει ένα αρνητικό ρεκόρ !

  99. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    52 Τι να πω, το ξανάκουσα τώρα και δεν ακούω το -α.
    64 Λέτε να τον αδίκησα;

    57 Πολύ πιθανό. Λες και το some δεν λέγεται και «λίγο». Δώστε μου μερικό νερό, θα πεις;

    65 Αυτό είναι πάντως πολύ ωραίο!

    70 Πού έγραψα εγώ «εισάγετε»;

    86 🙂
    87 Α γεια σου!

    92 Ε, ναι

  100. Γς said

    59:

    >Το ότι η ενέργεια των αγνώστων στοιχείων στο Οικ. Πανεπιστήμιο είναι ναζιστικής έμπνευσης είναι φανερό.

    Ενας λόγος πάρα πάνω για να εντοπιστούν και να τους βγάλει τα μάτια η Πολιτεία, ωχ, να τους δικάσει και να τους καταδικάσει το ταχύτερο δυνατόν.

    Που είναι αυτοί που θα απαιτήσουν κάτι τέτοιο εδώ μέσα;

    Που τους φτύνεις και νομίζουν ότι βρέχει.

    Γαμώ τα στριγκάκια που φοράτε από μέσα σας.

    και τα στικάκια σας. κουφάλες!

  101. Avonidas said

    #59. Ή μήπως αυτοί είναι υπεράνω υποψίας ενώ οι αριστεροί πρέπει να δηλώνουν συνέχεια ότι δεν είναι ελέφαντες μπας και κάποτε το πιστέψεις;

    Ότι δεν είμαστε ελέφαντες, ότι δεν συμπαθούμε τον ισλαμοφασισμό, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, τον Στάλιν, τον Μάο… Πλέον όχι ό,τι λέμε, αλλά ότι ΔΕΝ λέμε θα χρησιμοποιείται εναντίον μας.

    Παράνοια.

  102. Χαρούλα said

    #95 Μαρία ευχαριστώ!
    Αν και με τρόμαξε αρχικά η διάρκεια, ΑΞΙΖΕΙ ο χρόνος. Προτείνεται και η …διασπορά του!😊

  103. Μαρία said

    64
    Αν είναι έτσι, γιατί ακούμε καθαρά το α στη φράση «σε όλα τα μέτωπα»;

  104. 99ε (70Γ): Πουθενά δεν το έγραψες, είναι προφανώς σε κάποιο από τα μηνύματα της πόρσε, που δεν μπορείς να αλλάξεις. Αλλά άμα ο άλλος έχει έρθει με σκοπό να στην πει…

  105. Αγγελος said

    Φυσικά, Δημόσιε Χώρε (78). Τα «προσέχω» και «αντέχω» έχουν τελείως αυτονομηθεί από το «έχω» και κλίνονται κανονικά. Προφανώς ήθελα να γράψω «προέχω».
    Αλλά το θέμα είναι μεγάλο. Ορισμένα σύνθετα του «έχω», που δεν μπορείς να τα πεις και καθαρευουσιάνικα (εννοώ ότι τα χρειαζόμαστε και στην ομιλία και φυσικά στη γραπτή γλώσσα), όπως τα «προέχω», «εξέχω», «υπερέχω», σχηματίζουν τον παρατατικό τους κατά το «έχω» (προείχα, εξείχα…) και δεν έχουν αοριστικούς χρόνους. Μερικά άλλα τους σχηματίζουν με βάση τον αρχαίο αόριστο «έσχον», με αποτέλεσμα… να μπερδεύουν όσους δεν έχουν δεόντως εξασκηθεί στο σχολείο. Όλοι λέμε «παρέχω», «συμμετέχω», (αν και ακούς να λέγεται και «συμμετέσχω», που φυσικά θεωρείται λάθος), υποθέτω ότι λέμε αβίαστα «παρείχα», «συμμετείχα», αλλά στον αόριστο, όσο να ‘ναι, λίγο σκοντάφτουμε, ιδίως στην οριστική (πιο αβίαστα βγαίνει, νομίζω, η υποτακτική «να παράσχω», «να συμμετάσχω».) Και υπάρχουν και οι ιδιόμορφες περιπτώσεις του «απέχω», που έχει μόνον ενεστωτικούς χρόνους όταν υποδηλώνει απόσταση, αλλά που χρησιμοποιείται, σε κάπως λόγιο ύφος, και στον αόριστο με τη σημασία του «δεν κάνω», και του «κατέχω», που με την κανονική του σημασία «έχω στην κατοχή μου» έχει και αυτό μόνον ενεστωτικούς χρόνους, αλλά γέννησε στη νομική γλώσσα τον αοριστικό τύπο «κατέσχα/να κατάσχω», που έχει μεν τελείως αυτονομηθεί, αλλά στον ενεστώτα… πάλι λίγο μας δυσκολεύει: όλοι λέμε αβίαστα «κατάσχεται», γιατί ομοιότητα με την υποτακτική «να κατασχεθεί» δεν υπάρχει, αλλά στην ενεργητική φωνή εγώ τουλάχιστον θα δίσταζα να πω «η αστυνομία κατάσχει κάθε μήνα τόσους τόνους λαθραία τσιγάρα». Τέλος, δεν ξέρω: θα λέγατε «ανασχέθηκαν τόσα τουρκικά αεροπλάνα» ή στην ενεργητική φωνή «η αεροπορία ανέσχεσε τόσα τουρκικά αεροπλάνα»; Εγώ μάλλον δεν θα το ‘λεγα, και οπωσδήποτε ενεστώτα δεν έχει.
    Έναυσμα για άρθρο 🙂

  106. Λάμπας said

    91. Νομίζω ότι δεν πρόλαβε. Το έφαγε ο αδελφός Χόρχε.

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    31: Προσωπικά δεν το είχα παρατηρήσει. Μιλάμε προφανώς για κτηνωδία. Τώρα που πλησιάζει η μνήμη της χούντας των συνταγματαρχών, φροντίζει να δώσει το στίγμα της και η χούντα των αντιεξουσιαστών.

  108. sarant said

    104 Α!

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    «59. Ή μήπως αυτοί είναι υπεράνω υποψίας ενώ οι αριστεροί πρέπει να δηλώνουν συνέχεια ότι δεν είναι ελέφαντες μπας και κάποτε το πιστέψεις;»
    Προφανώς οι δεξιοί είναι υπεράνω υποψίας σε ό,τι αφορά την καταδίκη της επίθεσης σε έναν πρύτανη από μια ομάδα «αντιεξουσιαστών». Δεν είναι, όμως, υπεράνω υποψίας σε ό,τι αφορά το ξεβράκωμα και το γδύσιμο των διαδηλωτών. Προσωπικά, άκουσα δεξιούς γνωστούς μου να λένε πως τέτοια συμπεριφορά αξίζει «σ’ αυτά τα κωλόπαιδα». Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί σάς ξίνισε η παρατήρηση του Γς. Είδατε κανένα σχόλιο που να καταδικάζει αυτήν την αλητεία; Αν, όμως, τον είχαν εξευτελίσει χρυσαυγίτες, θα είχαμε φτάσει καμιά χιλιάδα σχόλια. Κάνω λάθος;

  110. Avonidas said

    #109. Μάλιστα. Και δε μου λέτε, Γιάννη και Γς, μέχρι τι ώρα έχουμε διορία να σχολιάσουμε και να καταδικάσουμε σ’ αυτό, συγκεκριμένα, το ιστολόγιο; Το ενδεχόμενο να θεωρούμε αυτονόητη την καταδίκη δεν σας περνάει απ’ το μυαλό; Το να έχουμε σχολιάσει αλλού αλλά να μην το ‘χετε πάρει χαμπάρι; Το ότι, απλά, οι απόψεις των θαμώνων εδώ μέσα είναι λίγο-πολύ γνωστές και δεν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνουμε (ή δεν θα χρειαζόταν, αν δεν υπήρχαν εκείνοι που το ‘χουν σύστημα να τις παρεξηγούν) ;

    Το ότι, σε τελική ανάλυση, δεν χτυπάμε κάρτα εδώ μέσα και είναι δικαίωμά μας να (μην) σχολιάζουμε ό,τι κι όταν μας γουστάρει;

    Και να ‘μασταν πρόεδροι κανενός κόμματος, ΔΣ ή ΜΚΟ, πάει στο διάλο, αλλά δεν είμαστε.

  111. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @105. Όχι μόνο βγαίνει (ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ..) αβίαστα η υποτακτική, παρά θεωρείται και σκληρό κριτήριο στοιχειωδώς καλής γνώσης των νέων ελληνικών. Όταν μου έρχεται καμμιά ανακοίνωση από τους επιστημονικούς συλλόγους στους οποίους ανήκω ή από υπηρεσίες του ΕΣΥ και με καλεί «να συμμετέχω» στις εκλογές ή να «παρέχω» διευκρινίσεις κλπ, ξέρω με βεβαιότητα το τί επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης θα συναντήσω..

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    57 >>Το «πριν μερικό καιρό» είναι αγγλισμός
    α, όλα από μας τα πήρανε! 🙂
    πρι μερικό (γ)καιρό ή πριν από μερικό (γ)καιρό, το λέμε συχνότατα κάτω 🙂
    Πιστεύω ότι θα το ΄χω ξεφουρνίσει κι εδώ, βέβαιη ότι είναι εντάξει.
    Αλλά γιατί είναι σωστό πριν μερικές μέρες αλλά όχι πριν μερικό καιρό;
    (Αδιάβαστα τα πολλά σχόλια ακόμη)
    99 >>Δώστε μου μερικό νερό, θα πεις;
    άνετα! 🙂 Προηγείται «δώσε μου μιαολιά νερό» αλλά λες και μερικό, αν πρόκειται να ποτίσεις πχ από ξένη δεξαμενή.
    ……………………………………………………………………………………
    Στη Λιόν πυροβόλησαν ελληνορθόδοξο ιερέα.
    Δουλειά δεν είχε ο Αίολος ανοίγει τους ασκούς του

  113. Γς said

    101:

    >Παράνοια.

    Βρε άθλιε, είπα εγώ τίποτα από αυτά που γράφεις;

    Απλά αναρωτήθηκα γιατί αυτή η μούγκα σ ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Αν δεν είναι τα στριγκάκια που φοράνε τότε τι είναι;

    Και εννοώ τους εν ενεργεία Πανεπιστημιακούς εδώ μέσα.

  114. Πέπε said

    Το «πριν από / σε / μετά από / εδώ και μερικό καιρό) λέγεται αρκετά. Ακόμα και το «πέρασε μερικός καιρός». Παρόλο που δεν είθισται, γιατί αυτό που είθισται είναι να μπαίνει το «μερικοί» πάντα στον πληθυντικό, ωστόσο δε βρίσκω κάποια λογική αιτία να το απορρίψω.

    Ίσως προκύπτει όταν αρχίζουμε να λέμε «πριν μερ…» και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν θα πούμε μέρες ή βδομάδες, βδομάδες ή μήνες κλπ., και επειδή τέτοια αναποφασιστικότητα δεν είναι σπάνια, γι’ αυτό να έχει ακουστεί αρκετά.

    _____________________

    Ένας συνταξιούχος μπολσεβίκος δε βρέθηκε να πει στον Γς ότι όταν έγραφε στο #31 «ούτε λέξη» είχαν ήδη αναρτηθεί αρκετές λέξεις στο #21;

  115. Γς said

    Τα στριγκάκια, τα στριγκάκια!

    Πάει και τελείωσε

  116. sarant said

    112 Η επίθεση από μόνη της είναι φοβερά δυσάρεστο γεγονός αλλά το ότι τον πυροβόλησαν ανεβάζει πίστα.

  117. Avonidas said

    #113. Κι εγώ απλά σου απαντάω ότι δεν περιστρέφεται η ύπαρξή μας γύρω απ’ το ιστολόγιο. Και θα πρόσθετα ακόμα ότι έχεις πάρει τον εαυτό σου πολύ σοβαρά.

    Έχεις το δικαίωμα να υποθέτεις ό,τι θέλεις. Έχω το δικαίωμα να θεωρώ ότι παραληρείς.

  118. Αγγελος said

    (112) Σοβαρά, λένε στην Κρήτη «μερικό νερό» ή «μερικόν καιρό»; Εντάξει, δεν έχω καμία σχέση με την Κρήτη, αλλά ποτέ δεν θα το φανταζόμουν! Δεν είναι παράλογο — γιατί να μην έχει και ενικό η αόριστη αντωνυμία (ή ό,τι άλλου είδους λέξη είναι) «μερικοί»; — αλλά στην κοινή νεοελληνική είμαι βέβαιος ότι δεν έχει, όπως δεν είχε και η λέξη «ένιοι» όταν ήταν σε χρήση.

  119. 91, … Πέθανε και ο Σον Κόνερι,
    ο μόνος άνθρωπος που είχε διαβάσει το δεύτερο μέρος του
    «Περί Ποιητικής»
    του Αριστοτέλη. …

    Γι’ αυτό πάντα
    περιποιητικός
    με τις παρτεναίρ του.

  120. Γς said

    117:

    Να σηκωθεί η φούστα σου
    να δούμε το στργκάκι σου

  121. Αγγελος said

    Κύριε ελέησον! Οι Ορθόδοξοι τι τους πείραξαν ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ;

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    116 άκουσα τη Δεναξά περί πυροβολισμού.
    Με κυνηγετικό όπλο λέει εδώ κι ότι επιστρέφει ο Μακρόν.
    (ό,τι φοβηθήκαμε)
    https://www.real.gr/kosmos/arthro/synagermos_sti_lyon_agnostos_pyrobolise_orthodokso_ierea_konta_se_elliniki_ekklisia-684184/
    Να ξανά, λέει η Μ.Δ. ότι έγινε μετά τη λειτουργία κι είχαν σκορπίσει οι πιστοί. Ο ιερέας είναι Έλληνας, 52, πυροβολήθηκε στην κοιλιά δυο φορές.
    Μπορεί να είναι τίποτε άλλο μη θρησκειολογικό ( η …αισιόδοξη της παρέας 😦 ). Στα κυνηγετικά έχουμε μεις παράδοση. Τελοσπάντων είμαι σοκαρισμένη από όλα κι όλα, λέω βλακείες….

  123. Avonidas said

    #121. Υποθέτεις σιωπηρά ότι οι επιθέσεις ακολουθούν κάποια λογική «αν κάνετε αυτό, θα σας κάνουμε μετά εκείνο». Δεν υπάρχει καμιά τέτοια λογική· τις επιθέσεις τις κάνουν φανατικοί και στοχεύουν όποιον θεωρούν «βλάσφημο», «αιρετικό», «εχθρό της πίστης», και δεν συμμαζεύεται. Είτε είναι μουσουλμάνος, είτε είναι χριστιανός – Καθολικός, Ορθόδοξος – είτε είναι Έλληνας, είτε Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος.

    Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει λογική. Πάντοτε αυτό ήταν το πρόβλημα.

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    118 ναι, και μερικό γάλα (αναπλάθω σκηνές στο μυαλό μου).

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πρέπει να είναι κρητικός ο ιερέας. Νικ.Κακαβελάκης λέει. Πολύ γνωστό επώνυμο.

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω ότι υπάρχει λογική πίσω από τις επιθέσεις, έστω και η λογική του φανατισμού και του φασισμού. Εσείς σατιρίζετε τον Προφήτη και κριτικάρετε το Ισλάμ, εμείς σας σκοτώνουμε αδιακρίτως, για να σταματήσετε να το κάνετε. Το ότι το να σατιρίζετε και να κρίνετε τα πάντα είναι μέρος της κουλτούρας σας, εμάς μας αφήνει αδιάφορους. Ή θα δεχτείτε την αλλοίωση της κουλτούρας σας αποδεχόμενοι την αυτολογοκρισία ή θα ζείτε συνεχώς παρεούλα με τον τρόμο. Πολύ λογικό και, φοβάμαι, πολύ αποτελεσματικό.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωχ, 2056 τα κρούσματα. Καλά είπε η κ Αθηνά Λινού ότι θα πλησιάσουμε ως και τις 3000!
    135 διασωληνωμένοι
    Γερά με τσαμπουκά στο Ζάλογγο

  128. https://www.facebook.com/cohelyon/

  129. nikiplos said

    Νικοκύρη στο 3@ έκανα μια παρατήρηση για το NIST

  130. spyridos said

    Μερικό νερό, γάλα.
    Είχα να το ακούσω πολλά χρόνια. Ώσπου ήρθε μια φορά στο φοιτητικό μου σπίτι ο Μανόλης από την Ιεράπετρα.
    Σπούδαζε στη γεωπονική στο Βάχενινγκεν τα πάντα όλα για τα θερμοκήπια. Ήθελε μερικό γάλα στον καφέ του. Και έβαλα τα γέλια.

    Σχεδόν όλοι οι Ελληνορθόδοξοι ιερείς σε Κάτω χώρες και Γαλλία είναι Κρητικοί (Πατριαρχείο).

  131. atheofobos said

    Είδα πως υπήρξε ενδιαφέρον για τα, στην εποχή μου επονομαζόμενα ναρκαλιευτικά και τα ανύπαρκτα τότε ναρκοθηρευτικά, στα οποία υπηρέτησα την θητεία μου.
    Τα ναρκαλιευτικά το 1968 ήσαν 6 παλιά, της εποχής του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και 6 νέα, αν θυμάμαι καλά του 1966.
    Στο παρακάτω ποστ γράφω για την κωμικοτραγική εμπειρία από πραγματική ναρκαλιεία. Το καράβι που πήγα στην La Spetzia ήταν το Κίχλη !
    Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 3-ΜΑΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ*
    Ο ωραιότερος πάντως θυρεός στα ναρκαλιευτικά ήταν του ΚΑΡΤΕΡΙΑ που ήταν και το πρώτο πλοίο του στόλου που μπήκε στην Αλεξάνδρεια όταν ο στόλος πήγε εκεί.
    http://atheofobos2.blogspot.com/2015/09/3.html

  132. atheofobos said

    131
    Το λινκ του: Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 3-ΜΑΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ*
    http://atheofobos2.blogspot.com/2015/09/3.html

  133. Μαρία said

    125

    Eglises orthodoxes grecques

    130
    Απ’ τους παπαδάσκαλους (μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για το υπουργείο) που είχα γνωρίσει πριν εικοσαριά χρόνια στη Γαλλία μόνο ένας ήταν κρητικός. Έπαιζε μπουζούκι και χόρευε καλή ζεμπεκιά. Στη Μασσαλία, αν θυμάμαι καλά, δούλευε.

  134. @ 105 ΄Αγγελος

    Πράγματι είναι υπό ανασυγκρότηση αυτό το μέρος της γραμματικής και του λεξιλογίου σε ένα σοβαρό πλαίσιο ΚοιΝΕ.

    Βγαίνουν, βέβαια, αβίαστα οι τύποι «να παράσχω», «να συμμετάσχω» αλλά από όσους τους έχουν συνηθίσει. Προσωπικά παρατηρώ μεγάλη αβεβαιότητα π.χ. στο «συμμετέχω» που για πολλούς έχασε πια τους συνοπτικούς του τύπους. «Θα συμμετέχει και ο πρόεδρος… » εννοώντας «θα συμμετάσχει» (μια φορά) και, καλύτερα, «θα λάβει μέρος» (για όσους χρησιμοποιούν αβίαστα το «λαβαίνω μέρος»).

    Με το κατέχω / κατάσχω είναι ενδιαφέρον πως στα βόρεια ιδιώματα είχε αναδυθεί μια χρήση «κατοχεύω» δηλαδή «(το) κάνω δικό μου» και ενθαρρυνθήκαμε να αναζητήσουμε και άλλα σύνθετα που έχουν δεύτερο συνθετικό τύπο του «έχω».

    Φυσικά είναι σοβαρή η περίπτωση της επιλογής ανάμεσα σε «ανασχέθηκαν τόσα τουρκικά αεροπλάνα» και «η αεροπορία ανέσχεσε τόσα τουρκικά αεροπλάνα»; Ούτε εγώ θα το έλεγα, και οπωσδήποτε ενεστώτα δεν έχει. Καταφύγιο, το ατελές ρήμα «κάνω» + ανάσχεση.

    Μακάρι να Νικοκυρευτεί… 😊

  135. kpitsonis said

    99 . Το γράφει στο τέλος του post : Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε

  136. kpitsonis said

    104 . Κάνεις λάθος φίλε μου !

  137. @ 111 Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη

    Ναι σε όλα, αλλά… 🙂

  138. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    129 Το είδα αυτό που έγραψες, και δεν διαφωνώ.

    130 Ισχύει

    135 Ίσως να το γράφει στο τέλος του ποστ, αλλά δεν το έγραψα εγώ, είναι μήνυμα του συστήματος, και ούτε το ελέγχω ούτε καν το βλέπω.
    Θα σας παρακαλούσα να ανακαλέσετε την αρχική σας διατύπωση που με αδικεί.

  139. ΣΠ said

    104
    Ναι, όταν θέλεις να γράψεις σχόλιο εμφανίζεται το εξής: «Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:».

  140. kpitsonis said

    138 . Αν είναι έτσι μετά χαράς ανακαλώ .

  141. Μαρία said

    100 χιλιάδες
    https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/266606_epikiryxi-ton-draston-gia-tin-epithesi-ston-prytani-tis-asoee
    Επικήρυξη των δραστών για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

  142. sarant said

    140 Ευχαριστώ

  143. Πέπε said

    @134

    «Θα συμμετέχει και ο πρόεδρος» δε μου ακούγεται τόσο σαν γραμματικό λάθος, ούτε καν σαν νέα γραμματική. Αλλάζει μεν λίγο το νόημα σε σχέση με το «θα συμμετάσχει», αλλά κι αυτό το αλλαγμένο νόημα εξίσου αποδεκτό είναι. Δε λέμε «θα είναι εκεί», «θα παρίσταται», «θα παρευρίσκεται», παρόλο που είναι πολύ εύκολο να βάλουμε «θα παρευρεθεί / παραβρεθεί»;

    Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το ότι πιθανότατα το «θα συμμετέει» ξεκινάει από τη δυσκολία στον σχηματισμό του στιγμιαίου τύπου.

    Όσο για το «ανασχέθηκαν» και το «ανέσχεσαν», θεωρώ ότι είναι όχι δύσκολοι τύποι αλλά τύποι ανύπαρκτου ρήματος. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ρήμα για κάθε ρηματικό ουσιαστικό, ακόμη κι αν ο σχηματισμός του πουσιαστικού προϋποθέτει την ύπαρξη ρήματος. Έχουμε κι άλλα παραδείγματα. Προχείρως (με λίγο ψάξιμο θα βρει κανείς και καλύτερα, αλλά), κανείς δε λέει «κατολισθαίνουν πέτρες» αντί για «γίνεται κατολίσθηση», ούτε «ο μαθητής φέτος διήγαγε / δίαξε κοσμίως». 😉

    (Αναχαιτίστηκαν δε λέμε συνήθως; Ή δε σημαίνει το ίδιο;)

  144. aerosol said

    #109
    Θα απαντήσω κι εγώ σε σένα, Γιάννη, γιατί κάποια άλλα σχόλια δεν θέλω καν να τα αγγίξω.
    Αν είσαι γνωστός (έστω δια του λόγου και μόνο) κάμποσα χρόνια σε ένα χώρο, βρίσκω κι εγώ σχετικά προσβλητικό το να μην είναι αυτονόητο από τους μόνιμους συνομιλητές σου το τι βρίσκεις κακό και χυδαίο και το τι θεμιτό. Επιπλέον, τα πράγματα που πέφτουν στην αντίληψη του καθενός (αλλά και το πότε) δεν είναι ίδια. Για παράδειγμα, έμαθα την ύπαρξη του Πετράκου μόλις χθες το βράδυ και την επίθεση στον πρύτανη εδώ, στο ιστολόγιο, νωρίς το βραδάκι. Το να έχει απαιτήσεις ο καθένας πάνω στο ΠΟΤΕ και ΠΩΣ θα σχολιάσω ο,τιδήποτε -ανάλογα με το πού και γιατί με έχει αυθαίρετα τοποθετήσει στο μυαλό του- μου φαίνεται επιεικώς… προβληματικό.

    Για μένα όμως ποιο σημαντικό είναι άλλο. Βρίσκω άθλια, χυδαία και εξευτελιστική την επίθεση στον πρύτανη, και σίγουρα θα ήταν τραυματική σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την θεωρώ ήσσονος σημασίας. Διότι οι καλούμενοι «αντιεξουσιαστές» -ό,τι και να κρύβεται κάτω από τη μάσκα- ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ποτέ δεν έκαναν κόμμα, δεν έβαλαν υπογραφή στους νόμους που καθορίζουν τη ζωή μου, δεν κατέβασαν τανκς στους δρόμους, δεν πήραν μέρος σε δομή εξουσίας, δεν επηρέασαν μαζικά τις συνειδήσεις του κόσμου, δεν είχαν εξουσία να ασκήσουν, δεν απόκτησαν συμπάθειες, δεν καθόρισαν τη μοίρα της χώρας μου, δεν είχαν ποτέ καν συγκεκριμένη στόχευση που να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

    Γι αυτό και όποιος προσπαθεί να τους βρει σαν κάτι ανάλογο με τη χούντα (ας πούμε) αποφεύγει να δει την πραγματικότητα και φτιάχνει το δικό του παρκάκι για να νιώσει καλύτερα. Γι αυτό και θεωρώ ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα χρυσαύγουλα (μια που το ανάφερες) απείρως σημαντικότερο πολιτικά και κοινωνικά. Ο μόνιμος μπελάς των 100-200 ατόμων που εδώ και περίπου 40 χρόνια και πολλές κυβερνήσεις φέρνει κάθε τόσο το μπάχαλο, στην πραγματικότητα απειλεί την κοινωνία μόνο στο βαθμό που χρησιμοποιείται από αυτούς που έχουν όντως εξουσία. Γι αυτό και (πολύ βολικά…) παραμένουν σε δράση, όποιος και αν μας κυβερνά, και αποτελούν αφορμή να ξυλοκοπηθούν κάποιοι άσχετοι με τα λάθος παπούτσια ή σάκο (ω, τι σύμπτωση!). Αυτό το φαινόμενο, συνολικά, με ενδιαφέρει πολύ, όμως δεν βρίσκεις στοιχεία μέσα από τις συχνές και χαοτικές κινήσεις τους. Μόνο σε βάθος χρόνου βγάζω κάποια προσωπικά συμπεράσματα.

    Το τι είναι αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλη κουβέντα και δεν θα την κάνω τώρα. Είμαι σίγουρος πως περιέχει ποικιλία ατόμων, με τελείως διαφορετική ατζέντα. Αλλά δεν γνωρίζω. Νομίζω πως έχω καταλάβει την χρησιμότητά τους: είναι οι στρακαστρούκες που αποσπούν την προσοχή των πολλών από άλλα. Ως εκ τούτου… ψιλοχέστηκα για το τι καινούριο κάνουν ή δεν κάνουν και δεν κυνηγάω τα σχετικά νέα με προσοχή -όπως δεν παρακολουθώ τα «συναρπαστικά νέα» για μια σαπουνόπερα ή ένα reality show, και τα μαθαίνω κυρίως από σπόντα. Τώρα, μια που έμαθα για όλα αυτά, θα πω μόνο πως η μέθοδος που χρησιμοποίησαν με πάει κι εμένα αλλού, σε άλλα «μπουμπούκια». Χωρίς ασφαλώς να αποκλείω τίποτα.

  145. Γς said

    141:

    >Πρόκειται καταφανέστατα για μια επιλεκτική επικήρυξη καθώς την ίδια ώρα
    ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς παραμένει εδώ και εννέα μέρες άφαντος και τον αναζητούν οι αρχές.

    Το ακούσαμε κι αυτό.

    Οντως σοβαρό θέμα [του κώλο]

    Α, μην αρχίσετε τώρα να το αναλύετε κλπ κλπ

    Θα ξεράσω!

  146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – «Κύριε ελέησον! Οι Ορθόδοξοι τι τους πείραξαν ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ;»

    Άγγελε, γιατί δεν χρησιμοποιείς την διανοητική λογική σου πρίν βγάλεις συμπέρασμα;
    Η είδηση είναι αυτή -«Ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
    Ο φερόμενος ως δράστης τράπηκε σε φυγή, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.»

    Από πού προκύπτει το «Οι Ορθόδοξοι τι τους πείραξαν ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ;» Ποιούς τι τους πείραξαν; Με ποιά στοιχεία; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται ε;
    Με τα ίδια στοιχεία με τα δικά σου, η αρχιεπισκοπή έβγαλε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδο συμπέρασμα με σένα, μόνο που ο αρχιεπίσκοπος (ή αρχιμαλάκας) έβγαλε και ανακοίνωση. – «Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών……..!»

    Εγώ δεν λέω πως δεν μπορεί να είναι ισλαμιστής, αλλά πως δεν αποδεικνύεται από την είδηση, κι αν είναι κάποιος κλέφτης, ή κάποιος που είχε κάποιους λογαριασμούς με τον ιερέα;

    Μιά χαρά κάνει την δουλειά της η τρομοκρατία, αυτοί που την ελέγχουν και την χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, ξέρουν πολύ καλά την ασύμμετρη αποτελεσματικότητά της ως προς την ελάχιστη πραγματική της δύναμη.

    127 – Η ερώτηση ισχύει και για σένα ΕΦΗ ΕΦΗ κι ας είναι διαφορετικό θέμα.

  147. @ 143 Πέπε

    >> «Θα συμμετέχει και ο πρόεδρος» δε μου ακούγεται τόσο σαν γραμματικό λάθος, ούτε καν σαν νέα γραμματική. […] Δε λέμε «θα είναι εκεί», «θα παρίσταται», «θα παρευρίσκεται», παρόλο που είναι πολύ εύκολο να βάλουμε «θα παρευρεθεί / παραβρεθεί»;

    Βέβαια, δεν πρόκειται για «λάθη» αλλά (σε μερικές περιπτώσεις) είναι διαφορετικές έννοιες όπου ο μεν ομιλητής π.χ. με το «θα παρίσταται» εννοεί «θα παρευρεθεί / παραβρεθεί» (μία μόνο συγκεκριμένη φορά) ενώ ο ακροατής πρέπει να προσέξει για να κατανοήσει το στιγμιαίο σε σχέση με το συνεχές. Δίνεται μάλιστα η δυνατότητα στον ομιλητή για κάποια ηθελημένη ασάφεια και υπεκφυγή.

    Είναι πράγματι πιο άνετο να κάνουμε χρήση του «κάνω» και «γίνομαι» αλλά και το «κάνω» είναι ελλιπές ρήμα.

    Για το ανάσχεση και αναχαίτιση ίσως υπάρχουν διαφορές. Για τον πληθωρισμό βέβαια επιζητούν (μόνο) ανάσχεση.

    Ίσως έχει και ο΄Αγγελος που το ξεκίνησε περισσότερες απόψεις. 🙂

  148. Γς said

    144:

    Τι έλεγα;

    Μετά από τέσσερις μέρες θα και θά, μπλα μπλα

    Τουμπέκα ρε φις-φις

  149. gpoint said

    Χθες μίλησα στοιχηματικά, σήμερα κέρδισε ο ΠΑΟ στην Λαμια…βουλωμένο γράμμα διαβάζω : όχι απλά ξέροντας τους προπονητές, τον Τεννέ ο Μπόλονι θα τον κέρδιζε και με μολυβένια στρατιωτάκια στην επίθεση, όχι με τον Καρλίτο !

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>σεισμοπανδημικό μπέρδεμα,
    λίγα λεπτά μετά το σεισμό που κατρακύλησα στον κήπο κι ακόμη χόρευε, την είδηση της φωτό, ότι έπεσε εκκλησία,την ακούω από το ραδιόφωνο του κινητού, όπου άλλαζα σταθμούς να πιάσω νεότερα, πρέπει να ήταν στο Ρίαλ και λέει κάποιος ανταποκριτής από τη Σάμο: η (τάδε) εκκλησία δεν τα κατάφερε !
    Πικρογέλασα μες την αγωνία μου.

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δυστυχώς η τρομοκρατία τρομοκρατεί τους πάντες. Και τους δυτικούς πολίτες που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη ματσέτα των φανατικών, αλλά και τα εκατομμύρια φιλήσυχους μουσουλμάνους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες, οι οποίοι προφανώς φοβούνται μη στοχοποιηθούν από ακροδεξιούς μακελάρηδες σαν τον Καζάκο και τον Τάραντ. Γιατί πάντα μα πάντα οι αθώοι την πληρώνουν.

  152. Nestanaios said

    Περί τρομοκρατίας: άν ταΐσεις την φωτιά με λάδι, η φωτιά ενεργεί για σένα.

  153. aerosol said

    #148
    «Τι έλεγα;»
    Δεν είμαι και σίγουρος.

    «Μετά από τέσσερις μέρες θα και θά, μπλα μπλα»
    Είχαμε κάποιο ραντεβού και το ξέχασα;

    «Τουμπέκα ρε φις-φις»
    Αν απαντήσω αναλόγως ίσως πάθεις εγκεφαλικό και δεν θα το ήθελα. Καλό σου βράδυ.

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    146 Μπρουκ, τί βαράς, δεν είμαστε ελεύθεροι να εικοτολογούμε; Μπαααα! 🙂

    Πώς νόμισα για δευτερόλεπτα ότι η επικήρυξη θα ήταν για το παπά.

  155. mitsos said

    Πως μια εκθετική αρίθμηση του ενός άξονα ενός διαγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξ της χώρας μας ως πρότυπο χώρας που πέτυχε την αναχαίτηση της πανδημίας.
    ( το παρακάτω διάγραμμα από την σημερινή ενημερωση του ΕΟΔΥ )
    https://drive.google.com/file/d/1h9_p2peICP2wE8l7o0EwGbAV88HlLEC0/view?usp=sharing

  156. Λεύκιππος said

    Το ρήμα είναι απλά αναχαιτιζω τόσο απλά. Και μάλλον καμιά σχέση με το έχω

  157. λογαριθμική κλίμακα

  158. ΚΩΣΤΑΣ said

    Με τι κέφι να σχολιάσω στα μεζεδάκια; Πάλι θλιβερή πρωτιά. Επί συνόλου 2.030 κρουσμάτων τα 839 στη Θεσσαλονίκη, ήτοι ποσοστό 42% περίπου. Και σίγουρα το μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων κατά την διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, δεν είναι μέσα στα σημερινά. Αυτά θα ανιχνευθούν σε λίγες μέρες.

  159. Μαρία said

    155, 157
    Εδώ και με τις δύο κλίμακες https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/

  160. Μαρία said

  161. ΚΩΣΤΑΣ said

    158 συνέχεια

    Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. 😜 Το τραγούδι δεν παίζει, δοκιμάζω άλλη μια φορά…

    https://kithara.to/stixoi/MTcwNzc4NDMx/nea-menemeni-kox-mariza-lyrics

  162. Pedis said

    Ωραίος και στυλάτος ηθοποιός ο Κόννερυ. Μού άρεσε πολύ στο «Όνομα …».

    —–

    Το πρωτότυπο του πράκτορα του Φλέμιγκ, αν και δεν νομίζω ότι ήταν επιθυμητό να αναπαρασταθεί έστω και στο ελάχιστο, το αντίθετο θα έλεγα, στις χολλυγουντιανές ταινίες, είναι ο (πολύ)-διπλος Σέρβος πράκτορας του Β’ ΠΠ, Dušan (Duško) Popov.

    Ο Popov, πολύγλωσσος, γιός βιομήχανου, με διδακτορικό στη Νομική, γυναικάς, πότης, καζινόβιος είχε σημαντική συμμετοχή, εκτός άλλων επιχειρήσεων, στην πετυχημένη προσπάθεια να ξεγελαστούν οι Γερμανοί όσον αφορά το μέρος της Απόβασης στη Νορμανδία.

    Στην αυτοβιογραφική εξιστόρηση, σαν μυθιστόρημα (απ’ ό,τι λένε αρκετά πιστό στα αυθεντικά γεγονότα, δηλαδή με λίγη σάλτσα), της δράσης του («Spy/Counterspy» : δεν το βλέπω μεταφρασμένο στα ελληνικά … κουφό! Θα είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία) αποδίδει στον Χούβερ την αποτυχία των ΗΠΑ να προλάβουν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

    Ο P. πράγματι στάλθηκε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1941 κατ’ εντολή της Γερμανικής κατασκοπίας, καμουφλαρισμένος εις γνώση των γερμανών ως Γιουγκοσλάβος απεσταλμένος της εξόριστης κυβέρνησης του Λονδίνου, με επίσημη κάλυψη ως επιχειρηματίας, με σκοπό να οργανώσει το ναζιστικό δίκτυο που είχε υποστεί ζημιές από το FBI.

    Η αποστολή ήταν σε γνώση της βρετανικής αντικατασκοπίας και, ασφαλώς, είχε οργανώθεί από αυτήν. Ο P. είχε σίγουρες πληροφορίες από διπλό πράκτορα, φίλο του, κληρονόμο μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας του Αμβρούργου, ο οποίος δουλευε σε ανώτερη θέση στη γερμανική κατασκοπία (της υπηρεσίας του γερμ. στρατού) ότι οι Ιάπωνες ετοίμαζαν επίθεση ενάντια στη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ.

    Ο Χούβερ όχι μόνο δεν έδωσε βάση στον Ποπώφ αλλά τον έβαλε στον πάγο. Οι αιτίες, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ποπώφ, ήταν το χοντροκομμένο «χωριάτικο» και εγωμανή τρόπο δράσης του Χ. και της εκμετάλλευσης των επιτυχιών της υπηρεσίας, συνδυασμένα με την άκρως πυραμυδωτή ιεραρχία του FBI.

  163. Γιάννης Ιατρού said

    146: ΛΑΜΠΡΟ, σιγά ρε, μη σου λύσουμε εμείς, εδώ, όλες τις απορίες σου!
    Να γραφτείς πρώτα στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπλογκ, και βλέπουμε.
    ΙΒΑΝ θα σου στείλω με SMS…

  164. Μαρία said

  165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τον αγαπήσαμε και για άλλα πράγματα..

  166. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    146 Πλάκα πλάκα, δεν είναι συνηθισμένο οι μοναχικοί τζιχαντιστές να χτυπάνε με καραμπίνα, συνήθως με μαχαίρι δουλεύουν.

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    154 – Δε βαράω κανέναν κρί κρί μου και ειδικά εσένα😊 απλώς θυμάμαι τον ανοιξιάτικο πανικό σου και σου λέω να σκεφτείς ψύχραιμα μη πάθεις κάνα κακό χωρίς λόγο και τρέχουμε όλοι εδώ μέσα, γιατί, εκτός από κάνα δυό βλαμμένους, όλοι άλλοι σ΄αγαπούμε εδώ.😍
    Απλά σύγκρινε τους αριθμούς, (αυτούς που δίνουν) την ρητορική τους, τα μέτρα που είχαν πάρει, αυτά που έπρεπε να πάρουν και δεν πήραν (αναρωτήσου γιατί), κι αυτά που παίρνουν τώρα.
    Μετά ρίξε μια ματιά στις εργασιακές σχέσεις (την Wall street άστην απ΄έξω 😊) και στην αδιαμαρτύρητη κοινωνική αποδοχή των φασιστικών μέτρων γενικώς (ίσως άκουσες κάτι για το οχτάωρο που μας αποχαιρετά😊), κυριολεκτικά, δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ.

    Δεν είναι ο κορονοϊός ΤΟΟΟΣΟ μεγάλο πρόβλημα καλή μου, ή αν θέλεις, είναι τόσο μεγάλο όσο και ισλαμική τρομοκρατία, δε νομίζω πως χάνεις τον ύπνο σου γι΄αυτήν.😊

    Καληνύχτα

  168. Γς said

    153:

    ναι βρε, εγκεφαλικό.

    Είναι κι εκείνη η κολπική μαρμαρυγή, τα Syndrom που παίρνω και η απειλή μεταξύ εγκεφαλικού και Θρομβοεμβολής

  169. Avonidas said

    #151. αλλά και τα εκατομμύρια φιλήσυχους μουσουλμάνους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες, οι οποίοι προφανώς φοβούνται μη στοχοποιηθούν από ακροδεξιούς μακελάρηδες σαν τον Καζάκο και τον Τάραντ.

    Στοχοποιούνται ήδη από τους ισλαμοφασίστες, που θεωρούν ότι τους χαλάνε την πιάτσα. Τίποτα δεν είναι λιγότερο ανεκτό στον φανατικό από έναν «αποστάτη».

    Αυτός είναι κι ένας ακόμη λόγος που θεωρώ ότι η υπερπροβολή των Σαρλήδων, μολονότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, δεν είναι ίσως η καλύτερη χρήση της ελευθερίας του λόγου που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτό που ξεκίνησε σαν εύλογη κριτική και σχετικά ευφυής σάτιρα έχει καταντήσει ένα Δίλεπτο του Μίσους, με τον κάθε πολιτικάντη να πασχίζει να πει 3 προσβλητικά πράγματα για το Ισλάμ πριν το πρωινό, μόνο για να τα πει. Κι όπως με τα παιδιά που τραβάνε την ουρά της γάτας, η αντίδραση των φανατικών μουσουλμάνων είναι όχι απλώς αναμενόμενη, αλλά περίπου επιθυμητή, για να επιβεβαιωθεί η σύγκρουση των πολιτισμών.

    Οι φιλήσυχοι μουσουλμάνοι, εννοείται, πρέπει να το υπομένουν αυτό χωρίς να βγάζουν κιχ, για να μην θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν τους ισλαμοφασίστες. Πρέπει να υπομένουν, δηλαδή, την πρόγκα, την χοντροκοπιά και την χυδαία κοροϊδία με την οποία έχουμε υποκαταστήσει τις άλλοτε οξυδερκείς κριτικές στο Ισλάμ, όπως π.χ. του Τάρικ Άλι.

    Τη γνώμη μου για το Ισλάμ πρέπει να την μαντεύει κανείς από τις γενικότερες απόψεις που εκφράζω· όμως, δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκφοβίζονται ή να εκβιάζονται ν’ αλλάξουν μυαλά, όσο πλανημένες κι αν είναι οι ιδέες τους.

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>η λίμνη είναι ήσυχη αν όμως την αναμοχλεύσουν και τα κάνουν όλα άνω κάτω τότε πιάνουν

    Δοκίμαζε, συνέχιζε τα γυμνάσματά σου.
    Κοίτα που κ’ η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς
    ουρανό και φύκια
    πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα.
    Άρης Αλεξάνδρου

  171. Μαρία said

    166
    Άγνωστα για την ώρα τα κίνητρα. Τσιμπήσανε κάποιον που ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψης https://www.francetvinfo.fr/faits-divers/un-pretre-orthodoxe-blesse-par-balle-dans-une-eglise-a-lyon-le-tireur-en-fuite_4163359.html

  172. Avonidas said

    #166. Πλάκα πλάκα, δεν είναι συνηθισμένο οι μοναχικοί τζιχαντιστές να χτυπάνε με καραμπίνα, συνήθως με μαχαίρι δουλεύουν.

    Σκέψου, λέει, να πας από χτύπημα τζιχαντιστή, και να μην καταδεχτεί καν να σε σφάξει με χατζάρα, κελ μπαναλιτέ, τα λεφτά μας πίσω! Τζιχάντ με καραμπίνα, σαν να λέμε πιτόγυρο σε λαγάνα, κανένα ενδιαφέρον πχια για την παράδοση 😛

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – 😊😊😊

    166 – Είναι συνηθισμένο όμως να βγάζουμε εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα, κι αν το κάνουν αυτό τόσο μορφωμένοι αλλά και νηφάλιοι άνθρωποι σαν τον Άγγελο, σκέψου τι γίνεται πιο κάτω, σ΄αυτούς που απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο ο αρχιεπίσκοπος, κι αυτό δεν είναι καθόλου πλάκα, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε.

  174. Μαρία said

    166
    Και που, για να την κρύψουν, φοράν μαύρη μακριά καμπαρντίνα.
    Μήπως ο δράστης είναι επίσης κρητικός κι έχουμε καμιά υπόθεση βεντέτας;

  175. Γς said

    158:

    Μάνα μου, μάνα μου
    βασανισμένη
    από την κούνια σου
    στη Μενεμένη

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχω εκφράσει και άλλοτε την απέχθειά μου για το Σαρλί και τη χοντροκοπιά του. Ακόμα θυμάμαι με αναγούλα τα σκίτσα του για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία. Αλλά στον δυτικό πολιτισμό ανεχόμαστε ακόμα και αυτού του είδους τη σάτιρα και πολύ καλά κάνουμε. Όπως πολύ καλά κάνουμε να εκφράζουμε δημόσια τη σιχασιά μας και την αποδοκιμασία μας γι’ αυτού του είδους τη σάτιρα. Αλλά…μέχρι εκεί. Σαφώς και μπορούν και πρέπει να διαμαρτύρονται ειρηνικά οι μουσουλμάνοι μετανάστες για τα εξώφυλλα των διαφόρων Σαρλί, αλλά…μέχρι εκεί. Και οι συντριπτικά περισσότεροι αυτό κάνουν ή και αδιαφορούν παντελώς. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους προκλητικούς σαχλαμαράκηδες σαρλήδες: η παγερή αδιαφορία. Στην ευρωπαϊκή ιστορία οι κάθε είδους φανατισμοί έχουν στοιχίσει ποταμούς αίματος, μέχρι να καταφέρουμε να γίνει η ήπειρός μας, στις μεταπολεμικές δεκαετίες, όαση πλουραλισμού και ανεκτικότητας. Δεν γίνεται να ρισκάρουμε αυτές τις κατακτήσεις, επειδή κάποιοι φανατικοί αδυνατούν να προσαρμοστούν στον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης.

  177. ΚΩΣΤΑΣ said

    175 Ευχαριστώ, Γς! 😉

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166 ε γι΄αυτό το τράβηξα ότι στα κυνηγετικά άλλοι έχουν προτίμηση 😦

    167 Μπρου, παρεξήγηση, νόμιζα ότι μ΄έλεγες για την επίθεση στον ιερέα. Τον κορονοϊό τον φοβάμαι για λογαριασμό όλων. Μια φίλη 52, κόντεψε να μας αποχαιρετίσει, χωρίς υποκείμενα και παρακείμενα. Συμφωνώ στα άλλα. Εφαρμόζεται το δόγμα του σοκ 100%. Έχει τόσα προβλήματα ο κόσμος ,ανεργία, ανασφάλεια, δάνεια, υποχρεώσεις-παιδιά σκυλιά στον αέρα, που είναι μπλοκαρισμένος και δε μπορεί να σκεφτεί, ν΄αντιδράσει. Τον βομβαρδίζουν και τα ΜΜΕ ωραιοποίηση και αντιτσιπρησμό κι αποκοιμιέται και σαν έρθει το όποιο χαστούκι ακόμη, ισχύει το «τώρα συνήθισα» που ΄λεγε ο Ρίζος στις παναλαμβανόμενες καρπαζές σε κάποια ταινία.

    Αν προλάβεις, να δεις την ταινία
    Η Ελπίδα του Κόσμου/Gloria Mundi
    του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο, Το σπίτι πλάι στη θάλασσα κ.α.)
    Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για την έξοχη (φατσάρα) Αριάν Ασκαρίντ.

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174 , τώρα σ΄είδα, έγραφα το κατεβατό.
    εμ…

  180. Avonidas said

    #176. Σε ατομικό επίπεδο, συμφωνώ μαζί σου: η ενδεδειγμένη αντίδραση στα σκίτσα του Σαρλί Εμπντό είναι απλά να τα αγνοήσει κανείς. Τι γίνεται όμως όταν το κράτος, ή έστω οι τοπικές αρχές, παίρνουν θέση προβάλλοντας τα σκίτσα; Γίνεται δυσκολότερο να τα αγνοήσεις. Το κράτος υποτίθεται ότι είναι κράτος όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, και μ’ αυτή τη στάση στέλνει, ηθελημένα ή αθέλητα, το μήνυμα ότι κάποιοι πολίτες του είναι ξένο σώμα. Αυτό δεν είναι λιγότερο προβληματικό στη Γαλλία του σήμερα απ’ όσο ήταν στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    κυνηγετικό όπλο με κομμένη την κάνη!

    Όπως αναφέρει η Le Figaro, επικαλούμενη πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, ερευνάται ακόμη το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση καθώς ο συγκεκριμένος ιερέας είχε δεχθεί επίθεση στο παρελθόν από έναν πολίτη.
    «Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα»;
    https://www.in.gr/2020/10/31/greece/aytos-einai-o-ellinas-iereas-pou-dexthike-dolofoniki-epithesi-sti-lion/

  182. Pedis said

    Και σιγά μην δεν μπορούσαν να τους ξετρυπώσουν ακόμη και μέσα στο αυτόφωρο (κάμερες, χαφιέδες μέσα στις ερασιτεχνικές και αχρείες ομαδούλες και τα στέκια τους …). Και χρειάζεται να γίνει επικήρυξη με αμοιβή!; 100 χιλ. ευρώ!

    Αλλά πώς αλλιώς να στηθεί το σόου για τα βόιδια;

    Μόλις με 50 χιλ. δολλάρια (έτους 2020) περισσότερα είχε επικηρυχθεί ο Αλ Καπόνε!

  183. Γιάννης Κουβάτσος said

    180: Προφανώς το γαλλικό κράτος ήθελε να προβάλει αυτό ακριβώς: πιθανώς σιχαινόμαστε το Σαρλί, αλλά είμαστε Σαρλί, όταν κάποιοι φανατικοί απαντούν στα βλακώδη και προσβλητικά σκίτσα του με αποκεφαλισμούς Γάλλων πολιτών στο έδαφος της Γαλλίας. Μπορεί αυτή η ενέργεια να εκληφθεί ως έλλειψη τακτ προς τους φιλήσυχους μουσουλμάνους μετανάστες; Ναι, μπορεί. Αλλά, όταν βλέπεις να αμφισβητούνται βάναυσα επί του εδάφους σου βασικές αξίες του πολιτισμού σου, αντιδράς οργισμένα και σπασμωδικά. Ελάχιστα αποτελεσματικό αλλά κατανοητό.

  184. 182 Με πρόλαβες. Κι αυτό:
    https://www.imerodromos.gr/koykoyles-kai-krani-to-glyko-edese/
    Μην ξαναβάζουμε τώρα φωτο με ματατζήδες και κουκουλοφόρους παρέα, γινόμαστε βαρετοί.

  185. Γς said

    145:

    >Πρόκειται καταφανέστατα για μια επιλεκτική επικήρυξη καθώς την ίδια ώρα
    ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς παραμένει εδώ και εννέα μέρες άφαντος και τον αναζητούν οι αρχές.

    >Το ακούσαμε κι αυτό.

    >Οντως σοβαρό θέμα [του κώλου]

    >Α, μην αρχίσετε τώρα να το αναλύετε κλπ κλπ

    >Θα ξεράσω!

    Μάγος ήμουν;

    182:

    Ξύπνησε και ορεξάτος!

    Κανε παιχνίδι…

    Και για την ταμπακιέρα;;;

    Μούγκα

    στριγκιάκια και πρέπει να σου αρέσουν

    Οχι;

    φεύγω να μην ξεράσω

  186. Μαρία said

    181
    Δεν γράφει τέτοια πράματα η Φιγκαρό. Πιθανολογείται οτι κάποιος (ο δράστης;) είχε διαφορές απο παλιά με το θύμα και επομένως δεν πρόκειται για τρομ. ενέργεια
    Δες και μόνη σου στις 18:48
    La piste d’un acte terroriste pas établie
    Pour l’heure, la piste d’un nouvel acte terroriste n’est pas établie. Selon une source proche du dossier au Figaro, le prêtre aurait eu par le passé un différend avec un homme. https://www.lefigaro.fr/actualite-france/en-direct-lyon-un-pretre-orthodoxe-blesse-par-balles-l-auteur-en-fuite-20201031

  187. Αγγελος said

    Ε, ναι, Λάμπρο, φαντάστηκα, μία μόλις μέρα μετά την επίθεση φανατικού Μουσουλμάνου σε Καθολική εκκλησία της Νίκαιας, ότι και η επίθεση κατά του Ορθόδοξου παπά της Λυόν είχε τα ίδια κίνητρα. Και εξέφρασα την απορία τί μπορούν αν έχουν οι φανατικοί Μουσουλμάνοι εναντίον των Ορθοδόξων στη Γαλλία, εννοώντας ότι ως ένα σημείο καταλαβαίνω τι μπορεί να έχουν εναντίον του άθρησκου κράτους στη Γαλλία (όταν μάλιστα ανέχεται ή και προβάλλει σε δημόσια κτίρια τα χυδαία αντιθρησκευτικά σκίτσα του Σαρλί), εναντίον των Κοπτών στην Αίγυπτο, ή εναντίον των Εβραίων παντού 😦 , αλλά δεν καταλαβαίνω τι μπορούν να έχουν εναντίον της Ορθόδοξης κοινότητας στη Γαλλία, που και αριθμητικά ασήμαντη είναι και πολιτικά ποτέ δεν έχει παίξει ρόλο. Αυτό φυσικά θα πρϋπέθετε στοιχειώδη λογική στα κεφάλια των ισλαμιστών…
    Αλλά παραδέχομαι ότι βιάστηκα. Mea culpa (να βάλω εδώ το τραγούδι της Πιαφ😉 Δεν είναι 100% βέβαιο ότι επρόκειτο πράγματι για αντιχριστιανικό έγκλημα. Τώρα λένε πως στον ίδιο παπά είχε επιτεθεί παλιότερο κάποιος σαλεμένος Έλληνας. Θα δούμε…

  188. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Όταν εν ενεργεία (σήμερα) βουλευτής της ΝΔ έστελνε στο νοσοκομείο πρύτανη του Πα.Πει.: http://www.katiousa.gr/epikairotita/otan-en-energeia-vouleftis-tis-nd-estelne-sto-nosokomeio-prytani-tou-pa-pei/

    Πολύς ντόρος γίνεται από χθες με αφορμή την γνωστή χουλιγκάνικη ενέργεια μιας χούφτας χρήσιμων ηλιθίων κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και τη διαβόητη πια ταμπέλα. Κάθε λογής (ακρο)δεξιά φυντάνια νομίζουν πως είδαν τη χρυσή ευκαιρία για ρελάνς και τόνους θεωρίας των δύο άκρων, συνεπικουρούμενοι από τα φίλια ΜΜΕ που δεν έχασαν ευκαιρία, με καθυστέρηση μιας μέρας μάλιστα να φέρουν το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

    Την ώρα που Χρυσοχοΐδης και Άδωνις πετάνε τα πάντα στα μπλέντερ, διεκδικώντας μέχρι και δάφνες .. αντιφασισμού, μια μικρή διδακτική ιστορία από το όχι και άπειρα μακρινό παρελθόν έρχεται να υπενθυμίσει την τιτάνια υποκρισία όσων παριστάνουν τις άμωμες περιστερές, παραδίδοντας μαθήματα δημοκρατίας σε όποιων διαφωνεί μαζί τους.

    Όχι, δε θα μιλήσουμε, εδώ για Κένταυρους, Ρέιντζερ και Καλαμπόκες, αλλά για κάτι πολύ πιο πρόσφατο και κατά μία έννοια συνδεόμενο με το παρόν, αφού αφορά εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, και μάλιστα τον πρώτο σε σταυρούς στην Α’ Πειραιά στις περασμένες εκλογές Κώστα Κατσαφάδο.

    Ήταν το 2003, όταν ο τότε φοιτητής κ. Κατσαφάδος, μαζί με ομάδα συμφοιτητών του, διέκοψαν βίαια κλειστή συνεδρίαση του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου γινόταν η εκλογή ενός λέκτορα. Όταν η ομάδα, που είχε συγκεντρωθεί έξω από την πόρτα πριν ακόμα από τη συνεδρίαση εξαπολύοντας φραστικές επιθέσεις κατά των προσερχόμενων καθηγητών, δεν κατάφερε να σπάσει την πόρτα, άνοιξε έξω από την αίθουσα πυροσβεστήρες, με αποτέλεσμα ο χώρος και η αίθουσα να γεμίσουν με διοξείδιο του άνθρακα.

    Ο τότε πρύτανης του ιδρύματος, Βασίλης Μπένος, ένιωσε έντονη δυσφορία και διακομίστηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου δε διαπιστώθηκε κάτι ανησυχητικό για την υγεία του. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες φοιτητές, αναγνωρίστηκαν από παριστάμενους καθηγητές ως “αιώνιοι”, αλλά και ως μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η παράταξη αναγκάστηκε να διαγράψει τον Κ. Κατσαφάδο και τους άλλους συμμετέχοντες, λέγοντας πως πλέον η ΔΑΠ “δεν τους αναγνωρίζει” και μιλώντας για «αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα», καταδικάζοντας την «ακραία και αντιδημοκρατική ενέργεια που έχει ως στόχο τη μη ομαλή λειτουργία» των πανεπιστημιακών οργάνων.

    Η “τιμωρία” Κατσαφάδου δεν κράτησε πολύ, αφού λίγα χρόνια μετά το περιστατικό τιμήθηκε με την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, φτάνοντας ως και το αξίωμα του αντιπροέδρου, ενώ τρία χρόνια μετά από τον “ψεκασμό” του πρύτανη, το στέλεχος της γαλάζιας νεολαίας βρέθηκε στο συνδυασμό του Αργύρη Ντινόπουλου για τις νομαρχιακές εκλογές του 2006, ενώ από το 2012 εκλέγεται βουλευτής στην Α’Πειραιώς. Μάλιστα, τόσο μεγάλη ήταν η αποστροφή της ΝΔ για τα ανδραγαθήματα του Κατσαφάδου, που με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2016.

    Να ποιοι είναι αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο και βγάζουν ιερεμιάδες για “βία κατά πανεπιστημιακών”, “απειλή κατά της δημοκρατίας” και άλλα παρόμοια βαρύγδουπα. Το “αιδώς Αργείοι” είναι πολύ λίγο για την περίπτωσή τους…

  189. Γς said

    184:

    Απολαύστε τον κι αυτόν.

    Τι σας έλεγα;

    Ου να μου χαθείς. Χτήνος με στριγκάκι!

    Πάω να πάρω αέρα έξω στα λουλούδια μου

  190. Μαρία said

    188

  191. spyridos said

    133
    Στην Ολλανδία έχω δει μόνο Κρητικούς παπάδες.
    Στο Βέλγιο Κρητικούς ή ντόπιους Βέλγους.

    Σήμερα έμαθα ότι οι παλαιοημερολογίτες είναι δυό εκκλησίες.
    Κατι σαν ΚΚΕ μλ και ΜΛ ΚΚΕ

    Εκει στη Λυόν έχουν στην ίδια εκκλησία κι ένα παλαιοημερολογίτη παπά και μοιράζονται τις λειτουργίες.
    Υπάρχουν κάποια προβληματάκια ανάμεσά τους που μάλλον θα τα ψάξουν τώρα.

  192. 189

    Μην ξανασχοληθείς μαζί μου, χατζατζάρη.

  193. Μαρία said

    182
    Άντε πάλι με τους προβοκάτορες!
    https://athens.indymedia.org/post/1608109/

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    186 Για μεζεδάκι το έβαλα 🙂
    Έχει αναπαραχθεί και σ΄άλλα σάιτ με τις «πηγές εξοικειωμένες»!

  195. Avonidas said

    φεύγω να μην ξεράσω

    Πάω να πάρω αέρα έξω στα λουλούδια μου

    Ίντα το λες και δεν το κάμεις;

  196. Γς said

    >Οντως σοβαρό θέμα [του κώλου]

    >Α, μην αρχίσετε τώρα να το αναλύετε κλπ κλπ

    >Θα ξεράσω!

    Μάγος ήμουν;;

    Ξύπνησε και το στριγκάκι της Φωκίωνος Νέγρη

  197. Γς said

    192:

    Χατζατζαρης με σώβρακο

  198. Γς said

    195:

    Εφυγα.

    Αν κάνουν απόβαση οι Τούρκοι, ξυπνήστε με

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φοιτητές κατά πρύτανη στον Πειραιά
    ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κ. Γεώργιος Παπανικολάου, μιλώντας χθες στην «K», στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά, ενώ τόνισε ότι οι εν λόγω δύο φοιτητές εκπροσωπούσαν στο παρελθόν τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο ίδρυμα, αλλά η παράταξη πλέον δεν τους αναγνωρίζει.
    https://www.kathimerini.gr/politics/163334/foitites-kata-prytani-ston-peiraia/

    Κατσαφάδος Κων/νος
    Την περίοδο 2006-2007 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82

  200. 197

    Σαν αυτό που κατέβασες κλαψουρίζοντας να μη μείνεις μόνος στην παγωνιά όταν σε μπάναρε ο Νικοκύρης?
    Χρειάζεσαι βοήθεια, φουκαρά.
    Τέλος.

  201. ΓΤ said

    Από το σενάριο α. του #28 δεν επαληθεύτηκε καμία αγορά. Αντίθετα, από το σενάριο β. επαληθεύτηκαν 3 αγορές, με τους αγώνες να λήγουν αντίστοιχα 4-0, 4-4, 1-0, 2-1. Επομἐνως, όποιος μας είχε ακολουθήσει στον δρόμο β., θα μπορούσε να έχει φτάσει να πάρει 7,12 φορές τα χρήματά του.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    195 Αβο, παραλίγο να βάλω το χορό του ΠΘ και οικογένειας, στην Όλυμπο Καρπάθου,(η πρώτη εκδρομή ως ΠΘ τον Ιουλ 2019) όπου διατηρεί σπίτι ο περί ου Κ.Κατσ. (μητεροχώρι) Διες στη Βικη.
    Πατέρας απόστρατος αξ.αστυνομίας, επώνυμο της συζύγου, Μηχαλολιάκου, έχουν πλάκα κάποιες συμπτώσεις

  203. Πέπε said

    @147

    > > αλλά και το «κάνω» είναι ελλιπές ρήμα.

    Δεν είναι ελλιπές, σχηματίζει όλους τους χρόνους. Εκτός αν έλλειψη εννοείς το ότι δεν προσδιορίζει, από τη μορφή του κάθε τύπου, αν έχει διαρκή ή συνοπτική όψη (κάνω, έκανα, έκανα): σ’ αυτή την περιπτωση τυπικά μεν έχεις δίκιο (εξαιρούνται κάποια ιδιώματα που κάνουν κι αυτή τη διάκριση σαφή: κάνω, έκανα, έκαμα, ή ακόμα και κάμνω, έκαμνα, έκαμα), στην πράξη όμως ποτέ δεν έχω παρατηρήσει να δημιουργούνται παρανοήσεις. Ακόμη και μικρά παιδιά στα πρώτα χρόνια της κατάκτησης της γλωσσικής ικανότητας, σωστά το λένε και σωστά το καταλαβαίνουν. Όσο για μεγαλύτερους, όσοι δεν έχουν ειδικά ενδιαφέροντα για τη γλώσσα και τη γραμματική δε συνειδητοποιούν καν ότι το ρήμα έχει μια πολύ χαρακτηριστική ανωμαλία.

    Αυτό δε το τελευταίο μού θυμίζει το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: συχνά τα πιο εύχρηστα ρήματα είναι και τα πιο ανώμαλα. Λες και φθείρονται από τη χρήση. Το ρήμα «είμαι» είναι ανώμαλο σε όλες τις γλώσσες όπου το έχω δει, με ακραίο παράδειγμα τα ρωσικά όπου παραλείπεται ολωσδιόλου (δηλ. το «είμαι ωραίος» λέγεται «εγώ ωραίος»), αλλά μόνο στον ενεστώτα! Κι όμως, αυτό συνήθως περνά απαρατήρητο από τους φυσικούς ομιλητές, που πολύ νωρίτερα μαθαίνουν να το αναγνωρίζουν και να το χρησιμοποιούν σωστά και πολύ αργότερα, ή ποτέ, να εντοπίζουν γραμματικές νόρμες και αποκλίσεις.

    Νομίζω δε ότι και όσα άλλα ν/ελλ ρήματα παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ανωμαλία, π.χ. φθείρω – έφθειρα – έφθειρα, γενικά δεν προξενούν δυσκολίες ούτε στον σχηματισμό εκ μέρους των ομιλητών ούτε στην κατανόηση εκ μέρους των ακροατών. (Βέβαια είχαμε και τις προάλλες συζήτηση για την ειδική περίπτωση των ξενόρριζων ρημάτων σε -άρω.)

  204. Μαρία said

    191
    Σπύρο, δεν ισχύει για τη Γαλλία. Δες και μόνος σου. https://mgro.fr/el/category/paroisses/
    Βλέπω τώρα και γνωστά ονόματα απο παλιά. Μετά απο 20 και βάλε χρόνια είναι ακόμα εκεί. Ο μάγκας ο κρητικός είναι τελικά στη Νίκαια.
    Ο παπα-Παναγιώτης στο Πορ ντε μπουκ είναι Δυτικομακεδόνας. Ο δε βοηθός μητροπολίτη είναι Σερραίος.

  205. Πέπε said

    Ρε Γς, λίγη αυτοκυριαρχία να πούμε.

    Θυμάμαι μια εποχή, δεν είχε έρθει ακόμα η Πρώτη Φορά Αριστερά αλλά είχε μόλις γίνει συνείδηση ότι μάλλον θα έρθει. Είχες φρικάρει, και όλη μέρα ανέβαζες τέτοια πανικόβλητα μηνύματα, λες κι είχε πιάσει φωτιά το σπίτι σου. Αργά το βράδυ ή την άλλη μέρα έγραψες «σόρι, παραφέρθηκα». Αν ο μη γένοιτο πιάσει καμιά φορά στ’ αλήθεια φωτιά το σπίτι σου, εύχομαι να τρέξεις να τη σβήσεις κι όχι να κάτσεις να γίνεις κάρβουνο ποστάροντας μηνύματα «καιγόμαστε».

    Πρώτα διαχείριση πανικού, μετά σύνδεση στο ιστολόγιο.

  206. Μαρία said

  207. Pedis said

    # 193 – Εννοεί «αντικειμενικά προβοκάτορες», όπως χρησιμοποιούν την έκφραση αρκετοί κουκουέδες, αλλά δεν είναι η αρμόζουσα. Θέλουν να πουν ότι κάτι τέτοιοι τύποι δρουν σαν προβοκάτορες (εκτός, όμως, από τις περιπτώσεις κουκουλοφόρων σε συνεργασία με την αστυνομία, κάτι άλλους καθόλου «κρυστάλλινους» τυπους, μια αρμάδα χαφιέδες ανάμεσα στους «αντιεξουσιαστές» κλπ κλπ).

    Τώρα, πώς γίνεται και δεν έχει συλληφθεί έστω κι ένας από αυτούς τους κωλοπαιδαράδες, μόνο κάποιοι που είναι ή κάνουν τους μαλάκες (ρητορικό σχήμα: το δεύτερο, προφανώς, ισχύει) δεν μπορούν να εξηγήσουν.

    Λες και πρόκειται για μικρές ομάδες που δρουν στην παρανομία, σε ανοικτό χώρο και χωρίς τη σύγχρονη ταπετσαρισμένη κάλυψη από κάμερες.

    Μπαιδεγουέι προχτές τη νύχτα στο Τορίνο έγιναν επεισόδια κατά των μέτρων του λοκντάουν. Πήραν μέρος διάφοροι (βασικά νεοφασίστες αλλά όχι μόνο). Υπήρξαν μερικοί κουκουλωμένοι νεαροί (αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ πρόκειται για μεταναστόπουλα πρώτης-δεύτερης γενιάς) οι οποίοι έσπασαν μερικές βιτρίνες και τις λεηλάτησαν. Την επομένη, το πρωί, τους συλλάβανε.

    Τι λέτε, παίζει τα 100 χιλ. (άκου 100 χιλ!!) να τα τσιμπήσουν κάποιοι φίλοι των μπάτσων σε μοιρασιά με μπάτσους και θα την πληρώσει όποιος είναι ήδη ψηλά στη λίστα των συλλήψεων από τον αναρχικό ή τον αναρχοχαρούμενο χώρο;

  208. Μαρία said

    194
    Δες τι λέει κι ο παπάς της γαλλόφωνης ορθόδοξης για τους καβγάδες.
    https://www.francetvinfo.fr/monde/grece/lyon-il-y-avait-des-conflits-de-personnes-dans-l-eglise-orthodoxe-grecque-devant-laquelle-un-pretre-a-ete-blesse-par-balles_4163511.html

  209. Μαρία said

    207

  210. Pedis said

    Α, μια απαραίτητη συμπλήρωση στο 162 για την ιστορία με το πρωτοτάιπ του ήρωα του Φλέμιγκ.

    Ο γερμανός πράκτορας ο οποίος, εκτός πολλών άλλων πληροφοριών, πλάσαρε τη σίγουρη πληροφορία σχετικά με το σχεδιασμό της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, ονομαζόταν Johann (Johnny) Jebsen.

    Ο Jebsen ήταν μια περίεργη περίπτωση διπλού πράκτορα. Κατάφερε να μπει στη μία από τις γερμανικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έρθει ποτέ σε άμεση επαφή με την βρετανική αντικατασκοπεία, έδρασε ως πράκτορας των Βρετανών. Η δράση του συνίστατο στo πέρασμα πληροφοριών στον Popov (και ιδιαίτερα πληροφορίες που αφορούσαν την καλυψη τού Popov για τέσσερα χρόνια). Ο ίδιος ο Jebsen έχωσε τον Popov στο παιχνίδι το 1940.

  211. https://twitter.com/i_zz_ansg/status/1322284299983486981

    Ο κόσμος υπάκουσε στα μέτρα από την αρχή κι αυτοί ψηφίζουν κατάσταση εξάμηνου συναγερμού χωρίς κοινοβ. έλεγχο.

  212. Pedis said

    # 209 – Στη Ιταλία η ειδησεογραφία κάνει λόγο για νυχτερινες διαδηλώσεις από νεοφασιστικες ομάδες και, όπως θα τους λέγαμε στην ελληνική περίπτωση, από κοινωνικούς χώρους που παραπέμπουν στη συνείδηση του μέσου παντοφλάκια, αν και δεν διευκρινίζεται, σε χύμα αριστερίστικες ομάδες, στέκια ή καταλήψεις. Μα στην Ιταλία, κατειλημμένα κτίρια και παρόμοιους χώρους έχουν και οι νεοφασίστες/νεοναζιστές (π.χ. Casa Pound της Ρώμης).

    Στην ορολογία των μμε, δε, τα μικροεπεισόδια, διότι για τέτοια πρόκειται μέχρι τώρα, αποκαλούνται ως guerriglia urbana !? (π.χ. δες την χτεσινή περίπτωση στη Φλωρεντία).

    Στη Βαρκελώνη, πιθανολογώ, παίζει άλλη φάση.

  213. Pedis said

    # 211 – Το προηγούμενο λοκντάουν στην Ισπανία ήταν ολοκληρωτικό και απόλυτο. Κάτι σαν το κινέζικο μα χωρίς τη δράση των κοινωνικών/εθελοντικών υπηρεσιών, αν πιστέψω κάποιους φίλους κι αυτά που βλέπαμε στα μμε για την Κίνα. Ούτε ατομική γυμναστική, ούτε παιδί με έναν γονιό βόλτα στο πάρκο για μερικά λεπτά τη μέρα, ούτε καν στον κοινόχρηστο κήπο των συγκροτημάτων. Όλοι μέσα κλεισμένοι στα διαμερίσματα και το πολύ-πολύ μέχρι το γωνιακό σουπερμάρκετ για ανεφοδιασμό. Στη Μαδρίτη (αλλά και σε πολλές άλλες Ισπανικές πόλεις), όπου για έναν παράξενο λόγο, οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν έχουν μπαλκόνια ο κόσμος και ιδιαίτερα τα παιδιά είχε τρελλαθεί. Με την άρση των μέτρων έγινε ο χαμός, φυσικά.

    Η γουάρδια θιβίλ (η μεπενέριτα, έτσι) έχει παράδοση να μην αστειεύεται.

    Άσε τα οικονομικά προβλήματα … όπως λίγο-πολύ παντού.

  214. Pedis said

    μεπενέριτα -> μπενεμέριτα, με τ’ όνομα.

  215. 213 Μάλλον δεν αστειεύονται. Διαβάζω πως η γ.θ. φτιάχτηκε για να παρέχει προστασία από τους ληστές στο εθνικό οδικό δίκτυο.
    Θυμήθηκα ένα Τούρκο τζανταρμά (το αντίστοιχο δλδ) που είχα δει στη Σμύρνη πριν χρόνια. Ένας γιγαντιαίος, σκουρομελάχρινος τσέλιγκας από τα βάθη της Ανατολίας, γαμόφατσα με πλάτες ένα στρέμμα και το ΑΚ να κρέμεται απ’ τον ώμο. Τον κοίταζα και μ’ έπιανε σύγκρυο.

  216. Pedis said

    Μου ξαναδιαβάζω το 207 και πριν πεταχτεί να πει τη ξυπνιομαλακία του κανένας, να υπογραμμίσω, για να προφυλαχτώ από την καοκήθεια, αυτό που ήδη εγραψα και παραπάνω ότι η αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμη το πιο εύκολο: να πει ότι τους έχει εντοπίσει (όχι ότι δεν τόχει κάνει). Κι ετούτο, όχι επειδή θεωρώ πιθανό στη συγκεκριμένη περιπτωση οι τύποι να ήταν βαλτοί και «σε υπηρεσία», αλλά μόνο και μόνο για να στηθεί η παράσταση.

  217. 206,
    Αυτό το τουίτ έγινε viral!

  218. Pedis said

    Μπενεμέριτα την ονόμασαν έτσι οι φεουδάρχες και οι παπάδες (τους) ήδη από τα μισά του 19ου αι (που δημιουργηθηκε, αν δεν με γελάει η μνημη μου), επειδή ήταν πάντα έτοιμη και παρούσα για να τους προστατεύει αποτελεσματικότατα… από τις συχνές αγροτικές εξεγέρσεις.

  219. Pedis said

    # 215 – Απ’όσο μπορώ να εκφράσω γνώμη λειτουργούν ως στόκοι και ως ρομπότ μαζί. Δεν ξέρω αν θα συμφωνησεις, αλλά ο «μέσος ισπανός» (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τέλος πάντων) γραφειοκράτης δίνει την εντύπωση οτι είναι μονοκάναλος … ε, φαντάσου να έχει και αστυνομική εξουσία …

  220. 219 Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω γνωρίσει τέτοιου είδους έμβια όντα 🙂

  221. Pedis said

    # 220 – Δεν χρειάζεται. 🙂

  222. avn013 said

    Νομίζω η στιγμή 00:00 ήταν το «σωστό». Σε μαθηματική «γραφή» η (24ωρη) ώρα παιρνει τιμές στο διάστημα: [00:00-24:00) (κλειστό αριστερά, ανοιχτό δεξιά :)).
    Παρομοίως για κύκλους έχουμε [0-2π) ([0-360) στην «μαλλιαρή»). Στον μιγαδικό «κόσμο» η περιστροφή ενός spinor (σπίνο(ω;)ρος ???) παίρνει τιμές στο [0-4π). Να που σε μια περίπτωση στροφή 360 μοιρών οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση (αφιερωμένο σε complexικούς).
    Η κρεμασμένη πινακίδα θυμίζει τους εξευτελισμούς της (Μεγάλης Προλεταριακής) Πολιτιστικής Επανάστασης, κάποιου Μάο. (Αρχι-τέκτονας της ιδανικής πολιτείας που κατέληξε πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης). Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει (όρα κια πΕρδογάμ)

  223. 215 Πριν από εικοσιβάλε χρόνια ένας Τούρκος φίλος μου είχε πει ότι, όσο νάναι, ο κόσμος προτιμάει τους ζανταρμάδες γιατί ουσιαστικά είναι φανταράκια με θητεία, αντίθετα από τους επαγγελματίες της πολίς. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι από τότε.

    Να πω μιας και δεν το λέει κανείς άλλος, Pedis, ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις κατασκοπικές ιστορίες σου 🙂

  224. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν ντρέπονται που αποκηρύσσουν τους κουκουλοφόρους ταλιμπάν μόνο τώρα, που η πράξη τους ήταν εξεφτελιστική, σαν της αστυνομίας του ’50 που κρέμαγε ταμπέλα τεντιμπόι σε ανθρώπους; Δεν ντρέπονται; Τόσες εισβολές και καταστροφές έχουν κάνει. Μήπως τα λαϊκά δικαστήρια με κάμερα και τα σκαμπίλια στον γιατρό με το φακελάκι του Ρουβίκωνα δεν είναι αντιεξουσιαστική χούντα; Και να δεχτούμε ως αλήθεια ότι έπαιρνε φακελάκια, που ζούμε; Χωρίς δίκη, χωρίς δικηγόρο, χωρίς τεκμήριο αθωώτητας που προβλέπει κάθε Δημοκρατία; Ζούγκλα; Ζωικό βασίλειο; θα κάνουν αυτοί τον κόσμο καλύτερο; Μπορεί να φανταστεί κανείς, αν όλοι αυτοί που φέρουν το σπέρμα του ολοκληρωτισμού μέσα τους, ως εκ θάμυατος έβρισκαν μερικές χιλιάδες υποστηρικτές που θα συνεργάζονταν, τι θα γινόταν στους δρόμους, στις υπηρεσίες, στη Βουλή, σε γραφεία βουλευτών, σε σπίτια ατόμων πυο έχουν υποστηρίξει ακροδεξιές ιδέες;

    Η καταδίκη για ΟΛΟΥΣ αυτούς πυο αυθαιρετούν, που παίζουν αυθαίρετα τον τσαμπουκά και τον δικαστή ντρεντ, πρέπει αν είναι αυτονόητη και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και υποσημείωση. Διότι όταν αυτή η κτηνωδία της αυθαιρεσίας θα καταλήξει σε φόνους ή σοβαρούς τραυματισμούς, τότε, όλοι αυτοί που αρχίζουν τα «ηξεις αφήξεις» νιώθοντας ότι αυτή η βία αφορά τον δικό τους ιδεολογικό χώρο, όπως έγινε με την Χρυσή Αυγή θα αρχίσουν να πηδάνε από το πλοίο, αλλά θα είναι κατόπιν εορτής. Διότι η σιωπή τους όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγραφεί.

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Διότι όταν αυτή η κτηνωδία της αυθαιρεσίας θα καταλήξει σε φόνους ή σοβαρούς τραυματισμούς,»
    Γιατί, δεν τα είδαμε αυτά στα «μολυβένια» χρόνια της Ιταλίας; Η 17Ν δεν δολοφόνησε 23 ανθρώπους; Έχουμε πικρή πείρα, δυστυχώς.

  226. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Η καλύτερη ταινία στην οποία έπαιξε ο μακαρίτης. Τη σκηνοθεσία, φυσικά, υπογράφει ο σεσημασμένος Σίντνεϊ Λουμέτ (βλ. Οι 12 ένορκοι, το καλύτερο δικαστικό δράμα δωματίου όλων των εποχών, γυρισμένο επί Μακαρθισμού):

  227. Κώστας said

    203: «Το ρήμα «είμαι» είναι ανώμαλο σε όλες τις γλώσσες όπου το έχω δει»

    Σε όλες τις γερμανικές γλώσσες, Πέπε, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά αυτού του θεμελιώδους σημασίας ρήματος οφείλεται στο ότι οι τύποι του παράγονται από τρεις διαφορετικές ινδοευρωπαϊκές ρίζες. Έτσι εξηγείται λ.χ. γιατί μεταξύ του αγγλικού απαρεμφάτου to be, των ενεστωτικών ρηματικών τύπων και των παρελθοντικών was και were υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Και γι՚ αυτό στη Γερμανική το απαρέμφατο sein, οι ενεστωτικοί τύποι bin «είμαι» και bist «είσαι» και οι παρελθοντικοί war και gewesen μορφολογικά απέχουν τόσο πολύ ο ένας απ՚ τον άλλον. Μιλάμε για κανονικό κοκτέιλ! 😊

  228. Νίκος Κ. said

    119 [Γι’ αυτό πάντα, περιποιητικός, με τις παρτεναίρ του]
    Σχετικά με τον Τζέιμς Μποντ, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του ειδώλου:

    THE COMPLETE James Bond Slap Compilation. (Lots of Sean Connery)

  229. BLOG_OTI_NANAI said

    225: Έχεις δίκιο. Απλώς αναφερόμουν στην ανοχή άποπλων ενεργειών όπως με τους «αθώους» τραμπουκισμούς διακοπής ομιλιών, τις «αθώες» εισβολές σε γραφεία, τις «αθώες» καταλήψεις με προπηλακισμό των φοιτητών που τολμούσαν να διαφωνούν. Τώρα φτάσαμε στο «αθώο» μαρκάρισμα των «εχθρών» όπως οι ναζί κρεμούσαν αντιεβραϊκές ταμπέλες…

  230. BLOG_OTI_NANAI said

    229: «άποπλων» => άοπλων

  231. Pedis said

    # 223 – 🙂

  232. Pedis said

    Πάλι η κασέτα, και παίζει στέρεο.

  233. Nestanaios said

    203 Πέπε.

    Ναι, το «κάνω» είναι ελλιπές ρήμα. Δεν είναι καν ρήμα. Λείπει ένα στοιχείο. Το στοιχείο της συστολής και η συστολή είναι ενέργεια και λέξεις χωρίς στοιχεία ενέργειας δεν μπορεί να είναι ρήματα.

  234. spyridos said

    Εντάξει ακροδεξιός ήταν που πυροβόλησε τον παπά.
    Από αυτούς που πυροβολούν όποιον μουσάτο καφετί δεν γουστάρουν.
    Δεν υπάρχει πρόβλημα. Κανένας μοναχικός λύκος, μην το αναλύουμε τώρα.

    232
    Μπα έχει αρχίσει να χαλάει. Δεν έγραψε τίποτα για το Μάο.

  235. spyridos said

    και για να μην ξεχνιόμαστε

    για τους νεκρούς της 17 Νοέμβρη φταίει η επί 40 χρόνια απόλυτη έλλειψη δικαιοσύνης.

  236. spyridos said

    228

    Την αρνητική κριτική για τον Μποντ (τον χαρακτήρα φυσικά, όχι τους ηθοποιούς) την έχει συνοψίσει πολύ ωραία ο Ραφαηλίδης στα κινηματογραφικά του.
    Κρίμα δεν τα έχω πια. Ατέλειωτες μετακινήσεις

  237. Pedis said

    # 234 – θα αφαιρέθηκε επειδή τον προσκάλεσε ο πανσχολιαστής να κάνουν μαζί ένα γύρο με τάντεμ στο αγαπημένο τους θεματικό πάρκο.

  238. spyridos said

    215
    » Μάλλον δεν αστειεύονται. Διαβάζω πως η γ.θ. φτιάχτηκε για να παρέχει προστασία»

    Το καλοκαίρι του 1909 έπνιξαν στο αίμα τη Βαρκελώνη.
    Στον εμφύλιο μοιράστηκαν στα δυό.
    Μετά ο Φράνκο με εκκαθαρίσεις την έκανε το δεξί του χέρι.
    Ένας κολονέλος τους προσπάθησε το 1981 να κάνει πραξικόπημα με μια μπιστόλα στο χέρι και πυροβολώντας μέσα στο κοινοβούλιο.

    Τα τελευταία χρόνια τους είχα δει να παρελαύνουν σε διάφορα βίντεο και κάποιοι έχουν τατουάζ με φασιστικά σύμβολα.

  239. Pedis said

    [Τα χαρακτηριστικά των ταινιών του Μποντ είναι η πλήρης απελευθέρωση του θεατή από την υποχρέωση να πιστέψει ότι αυτό που βλέπει μπορεί να συμβεί στ’ αλήθεια, έπειτα η θέα της πιο σπάταλης και αχρείαστης πολυτέλειας κι ακόμη η μετάδοση ενός πνεύματος τεχνολογικής αισιοδοξίας.]

    (προσέξτε στη σκηνή της βιβλιοπαρουσίασης με την Μορώ από το φιλμ «Η Νύχτα» το πέρασμα του κομπάρσου … 🙂 ).

  240. spyridos said

    227

    «Σε όλες τις γερμανικές γλώσσες … οι τύποι του παράγονται από τρεις διαφορετικές ινδοευρωπαϊκές ρίζες.. »

    πολύ ενδιαφέρον αυτό.
    Έχετε κάποια παραπομπή για μεγαλύτερη εμβάθυνση στο συγκεκριμένο;

  241. Pedis said

    # 238 – Στον εμφύλιο μοιράστηκαν στα δυό.

    … μεταφορικώς εννοούμενο.

  242. 239 Δεν θα τον γνώριζα χωρίς τα μούσια με τίποτα.

    Αυτοί ακριβώς οι λόγοι (συν το χιούμορ, που κορυφώθηκε στην περίοδο Ρότζερ Μουρ και χάθηκε τελείως επί Κρεγκ) κάνουν βέβαια αυτές τις ταινίες τόσο αχόρταγα διασκεδαστικές.

  243. Pedis said

    # 242 – Τον πρόσεξες κι ως κομπάρσο με το ίδιο λουκ;

  244. spyridos said

    241

    Κυριολεκτικά.
    Οι μισές μονάδες πήγαν με τους Δημοκρατικούς και οι υπόλοιπες με τους φασίστες

  245. Γς said

    235!

    Μπράβο! Αυτό είναι!

    Η απόλυτη έλλειψη δικαιοσύνης.

    Τιμή και δόξα στη μοσχαροκεφαλή και την παρέα του που έσπευσαν να αναπληρώσουν αμέσως το κενό

  246. Μαρία said

    239
    Ο Έκο έχει το ρ του Μπερτινότι 🙂

  247. Μαρία said

    Κόλλησε στον Αγιο-Δημήτρη

    https://www.avgi.gr/koinonia/370640_me-koronoio-mitropolitis-poy-itan-sti-doxologia-ston-agio-dimitrio

  248. Pedis said

    # 246 – Όχι σπάνιο, ιδιαίτερα στο Πιεμόντε. Δεν θεωρείται, γενικά, πρόβλημα ομιλίας όπως σε μας.

    Il rotacismo, benché non faccia parte della normale fonologia della lingua italiana, viene usato correntemente in alcune varietà regionali, nelle quali la dizione diverge da quella considerata standard. Dunque l’erre moscia viene considerata normale in queste varianti.

    https://it.wikipedia.org/wiki/Rotacismo_(medicina)

  249. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό με τις τηλεδιασκέψεις έχει παραγίνει…

  250. 243 Τον γνώρισα ως κομπάρσο επειδή προηγήθηκε το παλιό βίντεο… και έβλεπα στον τίτλο ότι πρόκειται για τον Έκο.

  251. Pedis said

    # 246 – Καλά, πόσα χρόνια έχεις να ακούσεις τον Μπερτινόττι; Μπράβο!

    Διέλυσε το κόμμα του και την έκανε.

  252. Pedis said

    # 249 – Άσε … όταν (κι αν) ξαναπάμε σε ομιλία ή σε συνέδριο θα θέλουμε να παρακολουθούμε τον ομιλητή στην οθόνη μας με ζουμ ή με (το φρικώδες) τιμς.

  253. Spiridione said

    247

  254. 249,
    Πολύ καλό!
    (The Last Zapper)

  255. Μαρία said

    248
    Γνωστό. Το είχαμε συζητήσει κι εδώ παλιότερα.

    251
    Τον θυμήθηκα, γιατί σ’ αυτόν είχα πρωτοπαρατηρήσει το ας πούμε γαλλικό ρ σε Ιταλούς.

  256. 228,
    Πράγματι, πιο κοντά στο
    bondage
    αυτή η πλευρά
    του Bond

  257. Μαρία said

    253
    Παρά τίς ἀναγκαῖες προφυλάξεις καί τά ἐπιβεβλημένα μέτρα τῆς Πολιτείας γιά τή διασπορά τοῦ Κορωναϊοῦ ἡ Ἱερισσός γιόρτασε καί τίμησε μεγαλόπρεπα τά ὀγδόντα χρόνια ἀπό τό εὐλογημένο Ἒπος τοῦ ̓40 πού τό Γένος τῶν Ἑλλήνων ὓφανε, καταγράφοντας χρυσές σελίδες στόν Κώδικα τῆς Ἱστορίας τῶν Λαῶν, μαθαίνοντάς τους τί σημαίνει Ἐλευθερία, Δημοκρατία καί Ρωμέϊκο φιλότιμο καί τσαγανό…

    http://www.im-ierissou.gr/index.php/2013-08-14-16-19-29/1994-28-1940
    Με πολλές φωτό με μασκοφόρους και μη.
    π.χ.

  258. Μαρία said

    https://twitter.com/smykos/status/1322878875408412672

    IV) Législatives 2017: les «petits» candidats de diverses origines en Beaujolais (9° circonscription du Rhône)

    L’ancien moine a écopé d’une amende de 1 000 € et d’1 € symbolique de dédommagement, pour ses propos tenus contre Nikolaos Kakavelakis, représentant de l’église grecque orthodoxe à Lyon depuis 2012. https://www.librepenseerhone.org/sites-amis/9-themes/bulletin-an2/69-an-ii-janvier-2019-echo-des-benitiers.html

  259. Μαρία said

    https://www.pappaspost.com/former-greek-orthodox-monk-and-far-right-political-candidate-arrested-in-priests-shooting-in-lyon/

    2016

  260. Πέπε said

    Ορθόδοξος ακροδεξιός στη Γαλλία; Μιαολιά αντιφατικό δεν είναι να είσαι ακροδεξιός και μέλος μειονοτικής και μάλιστα ξένης θρησκείας (δόγματος τέλος πάντων);

  261. 257 >> μαθαίνοντάς τους τί σημαίνει Δημοκρατία

    Ή ο Μεταξάς ήτανε κρυπτοδημοκράτης ή οι φαντάροι του Αλβανικού αντικαθεστωτικοί.

  262. sarant said

    239 Δεν θυμάμαι να έχω δει τόσο νέο τον Εκο!

    260 Bελοπουλικός, ας πούμε.

  263. Κώστας said

    240: Η βιβλιογραφία είναι τεράστια. Εντελώς ενδεικτικά μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ (αγγλικά) ή εδώ (γερμανικά).

  264. Πέπε said

    261

    Παρόμοια σχόλια μπορεί κανείς να κάνει σχεδόν για κάθε λέξη του κειμένου. Ύφανε το έπος; Κώδικας της Ιστορίας των Λαών; Ρωμαίικο φιλότιμο;

    Τα παλιότερα χρόνια στις σχολικές εκθέσεις (και σε άλλα μαθήματα) ήταν της μόδας οι λεγόμενες σάλτσες. Να δίνεις την εντύπωση ότι λες κάτι όταν δε λες τίποτα. Το έκαναν οι κακοί μαθητές. Δε φοριέται πια, νομίζω ότι έχω να το δω από τον καιρό που ήμουν εγώ μαθητής. Πλέον οι κακοί μαθητές, όταν δεν έχουν να πουν τίποτα, δε λένε τίποτα.

    Αυτός ο άνθρωπος, με προσόντα κακού μαθητή πριν το 1990, κατέκτησε το οφίκιο του επίσημου γραφιά της Μητρόπολης Ιερισσού.

  265. 262, … 239 Δεν θυμάμαι να έχω δει τόσο νέο τον Εκο! …

    Ήταν ακόμα
    Εκολαπτόμενος
    συγγραφέας

  266. Γιάννης Ιατρού said

    257:

  267. Μαρία said

    166
    Τον έβαλα αφού, στο 147.

    Στις φωτό της 28ης η σημαιοφόρος κι η μια παραστάτρια άνευ μάσκας.

  268. Μαρία said

    https://www.newsauto.gr/news/pii-den-tha-plironoun-ta-teli-kikloforias-2021/
    αδ)στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
    αε)στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.

  269. Μαρία said

    Απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος https://www.kathimerini.gr/world/561136615/apeviose-apo-epiplokes-toy-koronoioy-o-mitropolitis-mayrovoynioy-amfilochios/

  270. voulagx said

    #266: Εισαι πολυ κακοψυχος. Οριστε:
    «Τους διαβεβαιώνω, λοιπόν και στα πλαίσια των προσωπικών δεδομένων, όπως επίσης διαβεβαιώνω και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ότι ο κοροναϊός δεν με επισκέφθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας.»
    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/den-kollisa-ston-agio-dimitrio-i-apantisi-tou-mitropoliti-pou-vrethike-thetikos-ston-koronoio/3133271/

  271. 270 Για να το λέει ο παψ κάτι θα ξέρει. Μάλλον σε κάνα μπαράκι θα κόλλησε.

  272. sarant said

    270 Δεν άφησε μπιλιετάκι (με σήμα την κορώνα) ο ιός!

  273. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ως άνθρωπο και εμένα δεν με εξαίρεσε η πανδημία και ο κοροναϊός, όπως άλλωστε φαίνεται ότι δεν εξαιρεί κανέναν.»
    Αυτό φτάνει, πάτερ. Τα άλλα…

  274. Μαρία said

  275. Χαρούλα said

    Τον συνάντησε ένας άθεος, του τον μετέφερε για να δοκιμάσει την πίστη του! Αλλά ο πτωχός δεν ήξερε. Με αγιασμό και λαδάκι του αγίου ……,θα τον νικήσει όπως ο Τραμπ!🤣😤😂😬🤣

  276. Γιάννης Ιατρού said

    267: Δίκιο έχεις, 247, εγώ το 257 είδα (166/147 γράφεις, έψαχνα πάνω, άστα 🙂 ) !

    270-274: Εμμονή ρε παιδιά, πως δεν κολλάει την εκκλησία! Πρώτα η ψυχή και μετά το χούι !!!!

  277. ΚΩΣΤΑΣ said

    268 –> αε)στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.

    Δεν έχει τόσο πολύ σημασία το πόσοι ζουν και θα επωφεληθούν από την μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Αλλού βρίσκεται η ουσία και το μεγάλο ερωτηματικό, για μένα. Με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Επειδή αγωνίστηκαν να φέρουν τον κομμουνισμό στην Ελλάδα; … δηλ. η πατρίς ευγνωμονούσα; … Α! ρε Κούλη… 🤪

    Φυσικά και δεν με πειράζει να γλυτώσουν οι άνθρωποι, όσοι ζουν και είναι κάτοχοι ΙΧ, την πληρωμή των τελών, φτωχούληδες του θεού είναι και αυτοί.

    Ζητώ και την συνδρομή των συντρόφων συσχολιαστών στη λύση της απορίας μου. 😉

  278. Pedis said

    Τον πέρασαν, τελικά;

  279. Pedis said

    Το σχόλιο για τον Δαρβίνο δεν πάει … τα υπόλοιπα ΟΚ

  280. 278 Έτσι φαίνεται. Φοβάμαι ότι θα ξανακούσουμε (ένστολα και ένοπλα πλέον) χαμπέρια του.

  281. Γιάννης Κουβάτσος said

    277: Δηλαδή οι «βιαίως στρατολογηθέντες» να στερηθούν το ευεργέτημα; Εμείς τα κορόιδα, πάλι, τα πληρώνουμε όλα στο ακέραιο. Στο μέλλον προβλέπω να εξαιρούνται από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους οι «μολοτορρίπτες οδομάχοι των Εξαρχείων».

  282. Μαρία said

    277
    Κυβέρνηση Ζολώτα.

    Click to access %CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%91%CE%A3%20%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D.pdf

  283. Μαρία said

    278
    Ναι, κυκλοφορεί βίντεο με την ορκωμοσία του. Γι’ αυτό αποτρελάθηκε.

    279
    Η νεκρώσιμη όμως ακολουθία που λίνκαρα είναι θαυμάσια 🙂 αν σας αρέσει η πολυφωνική σλάβικη.

  284. ΚΩΣΤΑΣ said

    282 Ε! αφού είναι παλιός νόμος τί το χρεώνουν στον Κούλη; Όλο εξυπνάδες είναι αυτός ο Παπανικολόυ. Και τότε θα μου πει κάποιος με τί σκεπτικό; Αλλά τότε συμμετείχαν στην κυβέρνηση επί πλέον και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, οπότε μη ζητάς λογικά πράγματα. 🤗

  285. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  286. ΚΩΣΤΑΣ said

    281 Καλά λες, Γιάννη, είδες; όσοι συμμετείχαν με τον ΔΣ στο εμφύλιο, από το 1989 επί Ζολώτα και μετά δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας. Οσονούπω, κι αυτοί που κρέμασαν την πινακίδα στον πρύτανη, αν έχουμε κυβερνητική αλλαγή, ομοίως δεν θα πληρώνουν, λετ … 🤔

  287. Pedis said

    Τι έγινε, είπαν αν εντόπισαν τους δράστες;

    ´Η θα βγάλουν την ανακοίνωση όταν θα έχου αποφασίσουν ποιοι και πόσοι θα φάνε τα λεφτά της επικήρυξης;

    Υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να γίνει τύπου μίνι-Μαρφιν για να εχουμε να λέμε για χρόνια;

    Εν τω μεταξύ ο Παππάς άφαντος, ακόμη.

    Άσχετο: αληθεύει η καταγγελία που κυκλοφορεί στα τουίτια ότι σε αστυνομική επιχείρηση χτες το απόγευμα ενάντια σε διαδηλωτές κτυπήθηκε με γκλομπ πεντάχρονο παιδί σε άσχετη φάση μέσα στην τουαλέτα μαγαζιού όπου βρισκόταν με τη μάνα του;

  288. Μαρία said

    284
    Αυτός κάνει την πλάκα του, για να βλέπουμε ποιοι τσιμπάνε.

  289. Pedis said

    θα έχου αποφασίσουν -> θα έχουν αποφασίσει

    και δεν σκοτωθούν μεταξύ τους, τόση που είναι η μπάζα για το είδος του ποινικού (α προπό, είναι ποινικό, φόρμαλυ;) αδικήματος … Τι γνώμη έχει ο Σπυριδιόνε;

  290. Μαρία said

    287
    Έτσι λένε

    https://left.gr/news/traymatismoi-kai-syllipseis-se-antifasistiki-sygkentrosi-sto-galatsi

    289
    Φαντάζομαι οτι δεν υπάρχει νομοθεσία για τις ταρίφες των επικηρύξεων.
    Και βία ασκήθηκε και εξευτελισμός. Προφανώς είναι ποιν. αδίκημα. Ο Σπύρος θα μας δώσει και το άρθρο του ΠΚ.

  291. Pedis said

    # 290 – ναι, για να δούμε τι λέει ο Σπύρος και για το ένα και για το άλλο.

  292. Μαρία said

    291
    Θυμήθηκα τα 4 μύρια https://www.tovima.gr/2014/01/30/society/sto-fek-i-epikiryksi-gia-xr-ksiro-n-maziwti-kai-pola-roypa

  293. Pedis said

    # 292 – Σιγά ρε παιδιά! Ούτε οι Μπόνυ και Κλάιντ είχαν επικηρυχθεί παρά για ένα μικρό κλάσμα αυτού του ποσού (σε σημερινές τιμές).

    Αν όντως τα δίνουν (χλωμό) και δεν τα τρώνε μεταξύ τους, ξέρεις πόσες οικογένειες θα έβαζαν ένα παιδί να κάνει … τρομοκρατία για να μεγαλώσουν και να ζήσουν καλύτερα τα υπόλοιπα;

  294. spiridione said

    Η υπουργική απόφαση για την επικήρυξη
    … και αφορούν ιδίως: αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, διά παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχή πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση ή παράνομη κατακράτηση από κοινού ή παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πραγμάτων που χρησιμοποιούνται για κοινό όφελος, από κοινού.
    Κακούργημα είναι η αρπαγή.
    https://www.e-nomothesia.gr/kat-egklema-organomeno/koine-upourgike-apophase-3004-9-15.html

  295. Pedis said

    # 294 – Μάλιστα. Για το ποσόν της επικήρυξης δεν υπάρχει τιμοκατάλογος, έτσι;

    Μερσί.

  296. Pedis said

    Έεεεεεελα!

    «Στην εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης κ. Δημήτρης Μπουραντώνης συμμετείχαν περίπου 10 άτομα που σχεδόν όλα είναι γνωστά στην ΕΛ.ΑΣ από σειρά πληροφοριών, ενώ ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να τεκμηριωθεί η συμμετοχή τους στην εν λόγω ενέργεια» επισημαίνει προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη …

    Ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ που δέχθηκε την επίθεση δεν είχε καταθέσει αρχικά για το συμβάν με την χάρτινη ταμπέλα με τίτλο «Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις» και σε δεύτερη φάση ανέφερε ότι βρήκε μετά αυτό το χαρτόνι δίπλα του, το έσκισε και το πέταξε στα σκουπίδια.

    https://www.in.gr/2020/10/31/greece/ta-nea-stoixeia-tis-el-gia-tous-drastes-tis-epithesis-kata-tou-prytani-tis-asoee/

  297. Γς said

    Μπράβο, μετα την μούγκα σας τόσες μερες. αρχίσατε να κακαρίζετε, αστειάκια δήθεν…

    Η ψυχή σας το ξέρει κι ο φόβος σας για τα ινδάλματά σας. Τους εγκληματίες άρρωστους με τα στριγκάκια που σας ενώνουν.

    Συνεχίστε σ αυτόν τον ρυθμό τα κουνήματα τώρα

    Χωρίς μουγκα, μιας που δεν έχετε τίποτα να κρύψετε πια

  298. Μαρία said

    Απολαύστε κήρυγμα στον Αγιο-Θανάση μετά το 1:09:00 https://www.youtube.com/watch?v=DxIQVQ1qmfs&feature=emb_logo

    μικρό δείγμα
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1323242374957568001

  299. ΓΤ said

    @298

    Αντώνιος Στυλιανάκης ο… Επιστήμων

  300. Γιάννης Κουβάτσος said

    298: Σοβαρά τώρα είναι απόφοιτος της ιατρικής σχολής και παιδοψυχίατρος με διπλώματα και παπλώματα; Γιατί πάνε και σπαταλάνε τα χρόνια τους στα έδρανα των πανεπιστημίων, αφού ο επιστημονικός λόγος και ο ορθολογισμός τούς αφήνουν εντελώς ανεπηρέαστους; Σε τι διαφέρουν από τους θρησκόληπτους αγράμματους καλόγερους;

  301. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φαντάζεστε να μπούκαραν κουκουλοφόροι σε πανεπιστήμιο της αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ και να κρέμαγαν ταμπέλα «Θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα» στον πρύτανη και μεγαλοστέλεχος της νομενκλατούρας; Ο ορισμός της αυτοκτονίας, λέμε. Βέβαια, εκείνοι θα ήταν μάγκες, όχι τζάμπα μάγκες.

  302. Μαρία said

    Ωμή αστυνομική βία καταγγέλλουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Γαλάτσι https://www.news247.gr/koinonia/omi-astynomiki-via-kataggelloyn-katoikoi-kai-ergazomenoi-sto-galatsi.9038143.html

  303. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @301. Γιάννη, εκείνα τα καθεστώτα «μπάζανε» σε άλλα ζητήματα. Σε θέματα κοινωνικής γαλήνης και ευνομίας (έστω και έτσι που την εννοούσαν) ήταν αμείλικτα και ΤΑ ΘΑΥΜΑΖΑ! Ούτε κουκουλοφόρους θα έβλεπες, ούτε εμπόρους ναρκωτικών, ούτε μπαχαλάκηδες, ούτε πρεζόνια ημιθανή στα πεζοδρόμια, ούτε κακοποιές συμμορίες..

  304. ΚΩΣΤΑΣ said

    303 –> «… εκείνα τα καθεστώτα… ήταν αμείλικτα και ΤΑ ΘΑΥΜΑΖΑ!»

    Κι εμείς επί χούντας κοιμόμασταν με ξεκλείδωτες πόρτες, Γιώργη. 😛 Χώρια που η χούντα έφτιαχνε και δρόμους… 😜

    Είχα καιρό να σε πειράξω, αλλά τώρα ας σοβαρευτούμε. Μου είχες πει παλιότερα για τον κοβιντ19, «από Σεπτέμβρη, τα λέμε Κώστα…» Για πες μου τώρα, τι μέλει γενέσθαι με το γενικό λακντάουν στη Θεσσαλονίκη; Θα επιζήσουμε; 😂

  305. Γιάννης Κουβάτσος said

    303, 304: Δείτε τώρα τι σκαρφίστηκαν για να μπουζουριάσουν τους κάτι λίγους χίπηδες, που είχαν εμφανιστεί δειλά-δειλά. Άμα είσαι μετρ στην καταστολή…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kathimerini.gr/world/946310/otan-i-essd-exafanise-toys-chipides/amp/&ved=2ahUKEwjj7_X_teTsAhWS5OAKHdI4D30QFjACegQIAhAB&usg=AOvVaw0T8n-9n5jCUcvLpUEIeq7X&ampcf=1

  306. Pedis said

    # 298 – Νάταν μόνον οι καθυστερημένοι από τον άμβωνα δεν θα υπήρχε θέμα. Αλλαζει, όμως, όταν υπάρχουν τόσοι και τόσοι που κάθονται και τους ακούνε σαν χάνοι.

  307. ΚΩΣΤΑΣ said

    305
    Γιάννη, λέω τον Γιώργη Κ. να μην τον κάνουμε παρέα!!! 🤪 Ομολόγησε ότι θαύμαζε τους μπολσεβίκους!!! 🤣

  308. ΓΤ said

    304@

    Δεν είναι ωραίο να βλέπεις τον «Μπαχτσέ» με τις καρέκλες γυρισμένες ανάποδα.
    Αλλά θα βλέπουμε τις καρέκλες γυρισμένες ανάποδα, Κωστάουα, για να μη δούμε τα ραδίκια ανάποδα.

  309. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @304. Θα επιζήσουμε, Κώστα. Και, λογικοί όντες, μπορούμε να ακολουθούμε τους κανόνες που θεσπίζουν οι αρχές, χωρίς να πανικοβαλλόμαστε και να τρελαινόμαστε..
    (Μία ανάρτηση από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας)

    https://cardiologynews.gr/2020/11/02/epipolasmos-kai-thnitotita-sars-cov-2-neotera-dedomena/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-total-nea-ar8ra-apo-to-cardiology-news-koxiadakhs-gewrgios_1

  310. Γιάννης Κουβάτσος said

    307: Σε λίγο θα ζητήσει τη μετονομασία του Μπάοκ σε Δυναμό Θεσσαλονίκης. 😂

  311. spiridione said

    304. Στις 30 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη είχε 12 κρούσματα και η Αθήνα 195. Εκείνη τη μέρα έκανε την περίφημη δήλωση ο Τσιόδρας «η Θεσσαλονίκη το πήρε το μάθημα και πάει καλά». Τι το ήθελε να το πει…

  312. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κώστα, ο θαυμασμός μου για ζητήματα κοινωνικών επιτευγμάτων είναι απροκατάληπτος, αχρωματικός και μερικής ισχύος. Το ότι αναγνωρίζω πως -ΝΑΙ- κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα στην Επταετία, δεν με εμπόδιζε να αντιπαρατίθεμαι σ’ εκείνο το καθεστώς, με όλη την δύναμη της νεανικής ψυχής μου. Το ότι θαύμαζα τα εξαφανιζόλ επιτεύγματα κοινωνικής γαλήνης των τότε «σοσιαλιστικών» καθεστώτων, δεν με εμποδίζει να είμαι αντικομμουνιστής (τουλάχιστον όταν έχω να κάνω με σταλινικούς 🙂 ).

  313. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @310. Εκάς, Γιάννη, τέτοιες σκέψεις και τέτοιες ιδέες. 🙂 Ταπεινή (έστω και χωλαίνουσα, έστω και προβληματική, έστω και ξεστρατίζουσα) κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ΠΑΟΚ!!

  314. ΚΩΣΤΑΣ said

    308 Με πολλή φαντασία… φίλε μου ΓΤ, μπορούμε να μετατρέψουμε το φόβο και την ανησυχία σε γλυκιά προσμονή. Καρέκλες με σηκωμένα τα πόδια που μας περιμένουν, ας μας οδηγήσουν συνειρμικά σε άλλες αντίστοιχες εικόνες… 🤗

    309 Γιώργη, αυτός ο Ιωαννίδης λίγο περίεργος μου φαίνεται… ίδωμεν. 🙂

    310 😉

  315. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα ανοιχτά παράθυρα στην Αθήνα δεν ίσχυαν ποτέ. Μέχρι και μπουγαδοκλέφτες δρούσαν. Άσε τους πορτοφολάδες, όπου υπήρχε συνωστισμός. Απλώς εκείνες τις δεκαετίες δεν υπήρχε το σκληρό έγκλημα που υπάρχει σήμερα, δεν υπήρχαν οι εικόνες παρακμής και εξαθλίωσης στις πλατείες και στους δρόμους που υπάρχουν σήμερα. Δεν ήταν επίτευγμα της χούντας, ήταν διαφορετικές οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Τα ίδια ίσχυαν και πριν από τη χούντα και λίγο μετά.

  316. ΚΩΣΤΑΣ said

    312 Έλα, Γιώργο, πλάκα έκανα, δεν χρειάζεται να μου εξηγήσεις σοβαρά, ξέρω με τι καθαρό χαρακτήρα έχω να κάνω, γι’ αυτό σε εκτιμώ πάρα πολύ! 🙂

  317. Μαρία said

    306
    Βγάζει και γέλιο όμως, όταν λέει οτι οι εκκλησίες είναι και χώροι εστίασης, επειδή μοιράζουν κόλλυβα 🙂

    Πάρε κι αυτό για κάτι που σχολίασες http://www.epohi.gr/article/37415/anestalh-h-kommatikh-idiothta-toy-kormpin

  318. ΚΩΣΤΑΣ said

    315 Ένα πείραγμα-αστείο ήταν, άστο να μένει εκεί…

  319. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @315. Εν μέρει έχεις δίκιο, Γιάννη, αλλά ούτε κι εγώ τα πρόβαλα ως «επιτεύγματα της χούντας». Απλώς υπονοώ και υπενθυμίζω ότι σε τέτοια καθεστώτα δεν υπάρχει έλεος για το κοινό έγκλημα, ούτε ο ακριβοπληρωμένος δικηγόρος που θα «καθαρίσει». Και ο νοών, νοήτω..

  320. ΓΤ said

    @312, 316

    O Κατσέας χαρακτηρίζεται από το εξής ορθό οξύμωρo, και γι’ αυτό τον αγαπάμε: ασχολείται με σάλτσα, που ποτέ δεν βάζει στα λόγια του.

  321. ΓΤ said

    @306, 317

    Από τη «γηθοσύνη» του Ελύτη στη «γιδοσύνη» των εκκλησιών…

  322. ΚΩΣΤΑΣ said

    311 Ναι, Σπύρο, συμφωνώ, Τι το ήθελε να το πει… 😉

    320 Ναι, ΓΤ, και πάλι συμφωνώ μαζί σου!

  323. Γιάννης Κουβάτσος said

    319: Δεν υπάρχει έλεος για το «πολιτικό» έγκλημα. Οπότε αν έχεις τον νου σου στους αντιφρονούντες, δεν δίνεις και πολλή σημασία στο έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου. Άσε που πολλοί κακοποιοί είναι ρουφιάνοι του καθεστώτος, που σε αντάλλαγμα κάνει τα στραβά μάτια στις …δραστηριότητές τους. Άλλωστε, ο Τύπος λογοκρίνεται και προβάλλει εικόνα ευνομίας, ευταξίας και κοινωνικής γαλήνης.

  324. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @320. Η σάλτσα αποθηκεύτηκε. Μαρουλάκια, αυτόν τον καιρό! 🙂

  325. Μαρία said

    311
    Λίγα τεστ τα σημερινά λόγω ΣΚ και πάλι περάσατε μπροστά.

  326. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @323. Βεβαίως και δεν διαφωνώ, Γιάννη..

  327. Pedis said

    # 317 – Γελιο, ναι. Η μαλακία πάει γόνα από τους εκπροσώπους της επίσημης κρατικής θρησκείας. Με την ευκαιρία του κόβιντ ξεπέρασαν τον ευατό τους. Ουδέν κακόν …

    Μερσί για το άλλο. Είναι ολοφάνεροι οι λόγοι της αποπομπής του Κόρμπιν.

  328. Pedis said

  329. Μαρία said

    328

  330. sarant said

    329 Όπου το 974 είναι μεγαλύτερο απο το 1200

  331. Μαρία said

    Πλυντήριο «ο Καλαθοσπόρης»

  332. Nα τ’ αφήσω εδώ αυτό?
    https://left.gr/news/idryetai-astynomia-panepistimion-egkathistatai-systima-parakoloythisis-stis-sholes

  333. Pedis said

    # 332 – Ενίσχυση της χρηματοδότησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    ΤΟ σούργελο η μαντάμ

  334. Pedis said

    The beauty treatment I swear by is the AquaGold Gold Fusion Facial, introduced by Costas Papageorgiou at Harrods’ Wellness Clinic. It uses a microneedling system to deliver a mixture of antioxidants, vitamins and amino acids to the skin. It’s my saviour for an instant glow.

    An object I would never part with is my lucky charm necklace. It’s a gold chain by Ileana Makri, with small gifts from beloved people attached to it. There’s a cross and a Virgin Mary from my mother; a fish with an evil eye, from my best friend; and a charm with the inscription Je t’aime from my son, Konstantinos.

  335. 334 Τι μίζα να παίρνει άραγε από όλους αυτούς που διαφημίζει? 🙂

  336. Μαρία said

    332
    Αχ, τι καλά. Πεθύμησα τον ασφαλίτη μας, το Φάνη.

    333
    Τρολιά είναι. Τέτοιο … μονή δεν υπάρχει 🙂

  337. Pedis said

    Χτήνος, κακά τα ψέματα. Μόνον έτσι θα είναι εγγυημένο το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια και γενικά θα διαφυλαχτούν οι Αρχές του Διαφωτισμού και οι αξίες του Δυτικού Πολιτισμού μας.

    https://twitter.com/dromografos/status/1323324438268514304

  338. Pedis said

    # 336 – κάνα ταψί παντεσπάνι;

  339. 337 τέλος

    Με έχεις για τόσο σοβαρά που να το έβαλα στα σοβαρά? Με λάβωσες κατάστηθα 🙂

  340. Γιάννης Κουβάτσος said

    Περιστέρα θα λέτε και θα κλαίτε! 😂

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://gr.hellomagazine.com/elena_s_diary/mareva-mitsotaki-i-synentefxi-stous-financial-times-ta-mystika-modas-kai-omorfias/&ved=2ahUKEwjW3e7r5OTsAhX8AGMBHWTXAo8QFjABegQIARAB&usg=AOvVaw3kf2H1rImcR85xLWwmd5sV

  341. 339 Που είναι πεντασπάνιο 🙂

    338 Μια το λοκντάουν, μια η προεδράρα, βάλε και καμιά εξέγερση αράπηδων, θα λιώσουνε στις πορείες με φόρτο μάχης. Κωλοζωή ρε πστ…

  342. Pedis said

    # 342 – Είναι προπονημένοι, ρε. Καθημερινά σηκώνουν 150 κιλά πατσά ο καθένας τους.

    Χώρια την κόουκ.

  343. Μαρία said

    336
    Μια κάσα σοκολάτες απ’ τον Παυλίδη.

    Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά η στήλη λέγεται How to spend it. Άμα θέλει να τα ξοδέψει αγοράζοντας Ρόθκο, με γεια της και χαρά της, αν δεν πρόκειται για ξέπλυμα, γιατί πολλά γίνονται με την αγορά έργων τέχνης.

    340
    Το καγουρίκι το πήρε στα σοβαρά μη δίνοντας σημασία στη μονή.

  344. Γιάννης Ιατρού said

    341 => 334
    Εμείς μόνο τους FT ξέρουμε, όπως κι η γιαγιά του Μπόμπου 🙂 🙂

  345. Pedis said

    Προτιμά τη σοκολάτα Υγείας για να μπορεί να κοινωνάει.

  346. 223 Τώρα που το ξαναβλέπω, Δύτη, δεν ήξερα πως τα στελέχη της τρκ στρατοχωροφυλακής δεν είναι μόνιμα αλλά κληρωτά.

  347. Pedis said

    # 347 – Όπως και οι καραμπινιέροι είχαν και κληρωτούς (στρατιωτικό σώμα γαρ), αυτό μεχρι πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια όταν καταργήθηκε συνολικά η θητεία.

  348. Παρόμοια δομή λοιπόν. Γκράτσιε Πέδη.

  349. Γς said

    332:

    >Nα τ’ αφήσω εδώ αυτό?

    Ασε το. Αυτίο κι ό,τι άλλο σε στενεύει…

    Τα γοβάκια λ.χ. λέμε τώρα.

    😉

  350. gpoint said

    # 303

    Ξεχνάς πως υπήρχε λογοκρισία στις εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνα κρατικά μόνο, και δεν μάθαινες τι συνέβαινε αν δεν βόλευε το καθεστώς και του χάλαγε το τρίπτυχο » ησυχία, τάξις και ασφάλεια» λες κι η χώρα ήταν κλινική, ενω ήταν απλά στον γύψο όπως είχε πει σε διάγγελμα του ο παρανοϊκός δικτάτορας και τρίβανε τα χέρια τους ελαφρόμυαλοι ορθοπ(*)δικοί !!!
    Το πως ο λαός, συνηθισμένος στο αστυνομικό κράτος της δεξιάς και την αμορφωσιά που του είχε επιβάλει, δεν είχε μεγάλη όρεξη για αντίσταση εκτός των φοιτητών, δεν ήταν επίτευγμα της χούντας αλλά του παρακράτους που προηγήθηκε (ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο , που διερωτήθηκε ο «εθνάρχης»)

  351. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια χαρά θα πρωταγωνιστούσε στο «Sex and the city» η Γκραμπόφσκι. Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ της Ελλάδας.

  352. dryhammer said

    352. Καλύτερα εκεί, γιατί τώρα στο «Sex and the state» που παίζει…

  353. Γιάννης Ιατρού said

    352/353: Περίεργα γούστα έχετε 🙂 🙂 🙂

  354. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    350

    Αφού πας γυρεύοντας, άκου λοιπόν άντρακλα με το καφεκίτρινο σώβρακο:

    Δεν μας ενδιαφέρει πόσο μεγάλος γαμιάς κατά δήλωσή σου υπήρξες.

    Δεν μας ενδιαφέρει πώς κεράτωνες την εκάστοτε γυναίκα σου λέγοντας ψέματα για το πού είσαι και το τι κάνεις.

    Δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς μεταλαμπαδεύεις την επιστήμη στο εγγονάκι σου, μαθαίνοντάς το να κατεβάζει τα βρακιά των γυναικών.

    Δεν θέλουμε να δούμε άλλη σχολιάστρια να φεύγει από το μπλογκ εξ αιτίας σου.

    Αν θέλουμε να δούμε ξέκωλα, υπάρχουν άπειροι σχετικοί τόποι στο ίντερνετ. Κι όποτε σε παρακάλεσαν, σου ζήτησαν, σε κράξανε για να το κόψεις, απλά τους έγραψες όπως πάντα στα μαραγκιασμένα αρχίδια σου και συνέχισες να κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα.

    Δεν θέλουμε να διαβάζουμε τις σεξιστικές, αντικομμουνιστικές και τουρκοφαγικές παπαριές σου, λέοντα του πληκτρολογίου. Και να σου πω και κάτι: Λέοντες του πληκτρολογίου δεν υπάρχουν. Συνήθως κάτι κακομοίρηδες με άδεια ζωή είναι.

    Δεν μας ενδιαφέρει η αποθέωση της ασημαντότητας, ο ορισμός του μηδενός, η πεμπτουσία του τίποτα που είναι το μπλογκ σου. Είναι άγνωστο σε ποια τάρταρα επισκεψιμότητας θα βρισκόταν το ρημάδι σου αν δεν εκβίαζες τα 200+ χιλιάδες κλικ σπαμάροντας ανελέητα και σε καθημερινή βάση μέσα σε αυτό εδώ το διάσημο ιστολόγιο.

    Δε θέλουμε να μας χέζεις την όποια κουβέντα με τις υστερίες και τις μαλακίες σου.

    Είναι κρίμα ένας άνθρωπος στα εβδομηνταφεύγα του να μην έχει αποκομίσει την παραμικρή σοφία από τη ζωή και το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να σπάει τ’ αρχίδια των γύρω του. Αλλά, θα μου πεις, εσύ δε σέβεσαι ούτε τον εαυτό σου (μόνος σου διηγείσαι τις φάσεις που έγινες ρεζίλι, εσύ ήσουν που μυξόκλαιγες, παρακαλούσες και έμπαινες με εφεδρικά χρηστώνυμα όταν μπαναρίστηκες για κάποια από τις συνήθεις προστυχιές σου), τον Νίκο κι εμάς θα σεβαστείς?

    Όμως αρκετά ασχολήθηκα. Δεν ήρθα στο ιστολόγιο γι αυτό. Ζητώ συμπάθιο από τον Νικοκύρη και τους καλεσμένους. Ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω, νομίζω πως είναι σαφές.

  355. Pedis said

    # 355 – Σου εκφράζω τον θαυμασμό μου για το κουράγιο και την όρεξή σου μόνο που δεν τον σκολάρεις στεγνά, όχι που κάθεσαι κι ασχολείσαι μαζί του!

    Αλλά, φοβάμαι, ακριβώς αυτό ήθελε.

  356. Pedis said

    σκολάρεις (ή σκωλάρεις 🙂 ) -> σκρολάρεις

  357. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    356 Βρε πεδί μου, το έκανα επειδή ο δεκατριάχρονος που μόλις ανακάλυψε το πουλί του και δεν μπορεί να το κουμαντάρει έχει περάσει σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις κατά ανθρώπων που δεν ασχολούνται με το χάλι του.
    Όμως έχεις δίκιο σ΄ αυτό που γράφεις στο τέλος.

  358. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ζητώ συγνώμη γιατί μπαίνω απρόσκλητος και αυτοβούλως σε μια διένεξη τρίτων, το κάνω απλά και μόνο για λόγους προσωπικής ηθικής τάξεως.

    Δεν μπαίνω στην ουσία της διένεξης μεταξύ Γς και ΣτοΔγιαλοΧτηνος, αν έπρεπε ή όχι να πάρουμε θέση στο θέμα της προσβολής του πρύτανη από ακατονόμαστα θρασίμια.
    Μένω μόνο στην εκφορά του λόγου. Είμαι στο πλευρό του …Χτήνους και τον συγχαίρω για το ήθος και την ευπρέπειά του.

  359. Γιάννης Κουβάτσος said

    354: Ε,σιγά…Μπαζοπαρέα είναι οι τύπισσες του «Sex and the city»…Κολλάει μαζί τους και η Γκραμπόφσκι. ☺

  360. ΓΤ said

    360@
    Για κάθε μέλος μιας τέτοιας δυνάμει μπαζοπαρέας, έχω ακούσει, Γιάννη, από νεότερους το «μπαζόλα» 🙂

  361. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    (μετά από τόσο σκατολόγημα και μπινελίκι νομίζω πως κάποιος με δουλεύει με το ήθος και την ευπρέπεια 🤪)

  362. ΓΤ said

    362@

    Αχτηνίδιον το Ευπρεπές 🙂

  363. Γς said

    Σας ευχαριστώ. Για το «ήθος και την ευπρέπειά» σας

    Σοβαρό το θέμα. Η φωτογραφία του Πρύτανη με κρεμασμένη την πινακίδα στο λαιμό του.
    Και ποιος δεν θα περίμενε να το σχολιάσουμε εδώ. Όπως κάνουμε για σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας

    Όμως λέξη για μέρες. Προκλητική σιγή ασυρμάτου. Δεν το πίστευα. Κι άρχισα να μοιράζω στριγκάκια.

    Δεν κατάφερα κάτι. Μούγκα διαρκείας.

    Μέχρι που τους επικήρυξαν. Και είπα τώρα θα ασχοληθούν.
    Ετσι κι έγινε. Φούντωσε η συζήτηση. Όχι για την πράξη, αλλά για τον Παππά για το ποσό της επικήρυξης για, για…

    Μα είναι δυνατόν είπα. Να έχει τόσους πολλούς οπαδούς η ΧΑ στα σώματα ασφαλείας και τόσους οπαδούς οι κουκουλοφόροι στους καθηγητές των ΑΕΙ;

    Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό:

    Σας εχω μιλήσει για τους τρελαμένους φοιτητές της σχολής μας ΑΝΑΧ, ΕΑΑΚ

    https://caktos.blogspot.com/2010/12/2005.html

    Κολλητός τους. Τους έλεγα ότι είναι βλακείες αυτά που κάνουν [αυτά στο βίντεο πιο πάνω]. Κατά βάθος όμως θαύμαζα τον τρόπο που εκτονώνοντο

    Κι είχαμε κι ένα μυστήριο Πρύτανη. [μου είχε κόψει και κάτι χρηματοδοτήσεις όταν πήρα κάποιον απ αυτούς στο εργαστήριο] Τρελαμένος. Διέδιδε ότι θα κατέβαινε με την ΝΔ στις εκλογές

    Και μια μέρα [νύχτα] τα καλόπαιδά μου τα κάνανε γυαλιά καρφιά. Κι ο Πρύτανης με βάζει να φωτογραφήσω τα αποτελέσματα των βανδαλισμών.
    Τους μάζεψε στο γραφείο του και τους είπε ότι του πήγα [από μόνος μου] τις φωτογραφίες αυτές και ότι συμφωνεί με τις βλακείες τους κλπ κλπ

    Κι αν αφήσουν οι κ.κ. καθηγητές να ξεδοντιάσουν τους κουκουλοφόρους εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη

  364. Μαρία said

    355
    Ρε συ, είσαι τόσο παλιός εδώ;

    356
    Εναλλακτικά ο κουβάς της μαϊμούς https://malvumaldit.wordpress.com/2009/11/23/implementing-plonk-for-wordpress/

  365. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με κανέναν από τους δυό σας και δεν είμαι ο αναμάρτητος που έχει τα προσόντα για να δίνει συμβουλές. Ξέρω, όμως, ότι είστε αξιόλογα άτομα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτού του είδους οι προσωπικές αντιπαραθέσεις αφήνουν στο τέλος μια πίκρα και μιά άμβλυνση της αυτοεκτίμησής μας, είτε αρχίσαμε πρώτοι, είτε όχι, είτε φταίμε, είτε όχι, είτε προκληθήκαμε, είτε όχι, είτε είπαμε τις πικρότερες κουβέντες, είτε όχι. Προτείνω να πάρετε μιά βαθιά (ιστολογική) ανάσα, να αγνοήσετε ο ένας τον άλλο και να επανέλθουμε άπαντες στα ειρηνικά μας έργα :). Σας χαιρετώ φιλικά!

  366. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @364. Όταν, Γιάννη, λες «προκλητική σιγή ασυρμάτου», τί εννοείς; Νομίζω πως αυτή η αλητεία καταδικάστηκε απ’ όλα τα κόμματα και από την -σχεδόν- ολότητα της ελληνικής κοινωνίας.. Κι όταν λέω «καταδικάστηκε», εννοώ αυτό το είδος της καταδίκης που είναι βουτηγμένη στην οργή, στον αποτροπιασμό και στην αγανάκτηση.

  367. spiridione said

    Για τους ίδιους μαθητές σχολεία κλειστά, φροντιστήρια ανοιχτά
    Με τηλε- εκπαίδευση το πρωί οι μαθητές Λυκείου ενώ το απόγευμα θα μπορούν να καθίσουν στα θρανία των ιδιωτικών φροντιστηρίων- Αλαλούμ με τις ανακοινώσεις Πέτσα και Χαρδαλιά
    https://www.makthes.gr/gia-toys-idioys-mathites-scholeia-kleista-frontistiria-anoichta-325171?fbclid=IwAR18pi043QF4YwIGrOa6zo_FQ4qdI8aWXfbvKZnTSfO220rXmJOXDw0WE78

  368. Μαρία said

    O υπουργός προπο απέτυχε διότι μέχρι στιγμής και αυτός δρούσε στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.

  369. 365 Όχι, δεν είμαι τόσο παλιός, αλλά το γεγονός υπάρχει, νεσπά?
    Εσύ δλδ δεν έχεις κουβεντιάσει ποτέ για την Άλωση ή για την Οκτωβριανή Επανάσταση? 😁😁 😂 😜

  370. spiridione said

    Και ένα μεταφραστικό σχετικά με την Μαρέβα Αντουανέτα
    Η περιποίηση ομορφιάς στην οποία ορκίζομαι είναι το AquaGold Gold Fusion Facial, που εισήγαγε ο Κώστας Παπαγεωργίου στην κλινική ευεξίας του Harrods.
    https://www.marieclaire.gr/fashion/news/i-financial-times-fotografizoun-ti-mareva-mitsotaki-sto-spiti-tis/
    The beauty treatment I swear by is …

  371. Γιάννης Ιατρού said

    Χθές Πέτσας: «Δεν υπάρχει μετάδοση κορωνοϊού μέσα στις σχολικές αίθουσες», σήμερα Έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά…Έρχονται νέες οδηγίες για σχολεία

    Αναρωτιέμαι, δεν βλέπουν τι συμβαίνει τριγύρω, δεν ακούν τους επιστήμονες;
    Μα τόσο επιπόλαιοι και επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία; Λές κι αυτά κρύβονται!
    Μέχρι πότε θα τους υπομένει ο κόσμος;

  372. spiridione said

    372. Καλά, ο Πέτσας είναι εκτός συναγωνισμού

  373. Μαρία said

    370
    Εντυπωσιακή καταγραφή. Στο παραπέντε τη γλίτωσε ο Νικοκύρης, όταν κατονόμασε κάποιο «κερατά».

  374. Μαρία said

    Μαγιορκ. πέντε 95 = 595

  375. spiridione said

    374. Μόλις είχα πρωτομπεί στο ιστολόγιο. Έτσι, για να θυμόμαστε τις πομπές του

    Τα μουρτατοχώρια της Ηλείας (συνεργασία του Ορεσίβιου)

  376. Γς said

    367:

    > λες «προκλητική σιγή ασυρμάτου», τί εννοείς;

    Εννοώ τη «σιγή ασυρμάτου» εδώ μέσα, από τους φίλους των κουκουλοφόρων εδώ μέσα.

    Φίλοι, θαυμαστές, οπαδοί;

    Ναι. γιατί όχι; Γούστο και καπέλο τους!

    Δεν το φανταζόμουν ο αγαθός και το πλήρωσα

    Δεν πειράζει, Εμαθα

    ——

    -Βρε είμαι παθών και ξέρω. Του έλεγε σε ένα τραπέζι δίπλα στο εστιατόριο που είχα μπει.
    Γυρίζω και της λέω:
    -Παθούσα.
    -Είμαι παθών. Επιμένει αυτή.
    -«Είμαι παθούσα». Εγώ.

    Και πετάγεται ο δικός της:

    -Νταξει μωρέ αδελφάκι μου. Είσαι παθούσα εσύ και η κυρία είναι παθών. Τι ανακατεύεσαι;

  377. Γιάννης Κουβάτσος said

    376: Μας θύμισες και τον Σπάιραλ…Όχι πως τον έχουμε ξεχάσει.

  378. Γς said

    378:

    Δηλαδή αγαπητέ;

  379. Pedis said

    # 365 β – Μερσί μποκού. Δεν φαίνεται ότι μου δουλεύει πρόπερλυ. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Διότι με πλοκ δεν δίνεται η ικανοποίηση του σκρολάρειν …

  380. Γιάννης Κουβάτσος said

    379: Στα δύο σχόλια κάτω από το δικό σου στο λινκ που μας παραπέμπει ο Spiridione.

  381. Pedis said

    Πφ! Φελλοί

  382. Μαρία said

    382
    Μιλάμε για σούργελο. Γι’ αυτό και 42.599 ψήφοι, 2ος μετά το Δένδια.

  383. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί δεν σηκώνει τα μανίκια, να πάει να κουβαλήσει μερικά καφάσια εμβόλια από τη λαϊκή, 33 χρονών παλικάρι;

  384. Pedis said

    Άλλωστε, τα πιο γερά μυαλά του έθνους πάνε στο μάρκετιν και στο γόβερνιν!

    The Self-Fulfilling Prophecy, Robert K. Merton

  385. 369 Τι να κάνει ρε κι αυτός ο φουκαράς ο Χρυσοωίδης περικυκλωμένος από τα κουμμούνια των ΜΑΤ?

    (φορ γιόρ ινφορμέισον Μαρία, σχολιάζω κάνα τριάρι χρόνια και παρακολουθώ το ιστολόγιο από αρχές 2012. Από το σλανγκ το έμαθα).

  386. Μαρία said

    376
    Αυτή είναι άλλη φάση.

    386
    Εκεί πήγε κι εμένα το μυαλό μου οτι απλώς θα λούρκιζες.

  387. Μαρία said

  388. Μαρία said

  389. Spiridione said

    Ο τάδε ένας σφοδρός υποστηρικτής του αμερικανού προέδρου. Δημήτρης Απόκης τώρα στην Ερτ.

  390. Μαρία said

    39
    Ποιος είναι ο τάδε; Αν εννοείς τον Απόκη, είναι γνωστός τραμπικός.

  391. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Απόκης θα μπορούσε άνετα να είναι εκπρόσωπος Τύπου του Τράμπα:
    https://www.thepresident.gr/2020/11/02/oi-amerikanikes-ekloges-toy-koronoioy-analysi-toy-d-apoki/

  392. Spiridione said

    390. Το ‘σφοδρός υποστηρικτής’ μου έκανε εντύπωση, αλλά, μετά που το ξανασκέφτηκα, λέγεται.
    Ναι, το είπαν ότι είναι τραμπικός, αλλά πιστεύει πως θα βγει ο Μπάιντεν. Ένας Αχέπαν είπε πιστεύει πως θα βγει ο Τραμπ.

  393. Μαρία said

    Παίδες, ακούστε τον, μιλάει και για την απάτη με τις νέες κλίνες.

  394. 382

    Μα τι θα γίνει μ’ αυτούς τους μαλάκες? Πότε επιτέλους θα εφεύρουν την αντιβίωση?
    https://www.google.com/search?q=Plague+doctor+costume&client=firefox-b-d&channel=trow2&sxsrf=ALeKk009l05M8lShr8bKs5ln6zqxnMXpvg:1604446109181&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiXlJjDw-fsAhXJAWMBHZ48DUcQ_AUoAXoECA0QAw&biw=1920&bih=966

  395. Μαρία said

    Ξέρει κανείς πόθεν το κόκκινο των ρεπουμπλικάνων ή το μπλε των δημοκρατικών;

  396. Pedis said

    # 396 – από την κόκα-κόλα και την πέπσι-κόλα;

  397. Pedis said

    Αλλά γούστο θάχει να κερδισει το πορτοκαλί ζώον;

  398. Pedis said

    -> 398: χωρίς ερωτηματικό.

    Με το (μη) εκλογικό σύστημα που έχει η μεγαλύτερη δημοκρατία από το μπιγκ-μπαγκ και δώθε.

  399. loukretia50 said

    Μαρία
    https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/11/08/red-vs-blue-a-brief-history-of-how-we-use-political-colors/

  400. loukretia50 said

    Γιατί να μην είναι κι οι δικοί μας τόσο ακομπλεξάριστοι?

    America’s two major political parties / donkey vs elephant
    https://www.chicagotribune.com/resizer/sOBphV4OsERujQYPGC0hQikuFJE=/800×450/top/www.trbimg.com/img-5be1efa7/turbine/ct-1541533602-xfkmd3c4mk-snap-image

  401. Μαρία said

    400
    Πω! Φοβερό άρθρο. Το διέτρεξα στα γρήγορα και κατάλαβα οτι τελικά τα χρώματα καθιερώθηκαν απ’ τα τηλεοπτικά δίκτυα κι οτι π.χ. το ’76 ήταν ανάποδα και το κόκκινο θεωρούνταν κομμουνιστικό. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς έγινε μετά η αντιστροφή.

  402. Pedis said

    Δεν θεωρούν ότι πολυ-έχει σημασία ποιος είναι μπλέ και ποιος κόκκινος.

    https://www.smithsonianmag.com/history/when-republicans-were-blue-and-democrats-were-red-104176297/

  403. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Eγκαταστίθεται ειπε ο Κικιλιας αντί εγκαθίσταται

  404. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    404: πρωινή σε βλέπω, επιστολική ψήφο έχεις ρίξει; 🙂 🙂

    Οι στοιχιματζήδες το γύρισαν και θεωρούν τώρα πως θα βγεί τελικά ο Τράμπας. Πήρε και τη Φλώριναντα 🤔

  405. Γιάννης Ιατρού said

    20 μονάδες διαφορά μπροστά η ΝΔ στα έξιτ πολ των αμερικάνικων εκλογών. Τις εντυπώσεις έκλεψε η υπέρκομψη Μαρέβα

  406. Γιάννης Ιατρού said

    Μάλλον κέρδισε και «τας Σέρρας των ΗΠΑ» (Τέξας) ο Τράμπας…
    Να βγει ο γνωστός εκεί απεσταλμένος μας σχολιαστής να μας εξηγήσει την συμπεριφορά των γειτόνων του 🙂 🙂

  407. gpoint said

    # 407

    Tι να σου εξηγήσει βρε Γιάννη, αλλιώς είναι ο Τραμπ για τους αμερικανούς κι αλλιώς για τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που αφήνει παντελώς διάφορο τον μέσο αμερικανό

  408. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα Πσαρά! Ρε συ, διαβάζω πως είναι με 250.000 θύματα από την επιδημία και ευχαριστημένοι με την αντιμετώπισή της από τον Τράμπα. Όπως γράφεις, άαααλλος κόσμος, προφανώς.

  409. nikiplos said

    Μεταξύ ενός τρελού κι ενός ραμολιμέντου ξεμωραμένου, ποιόν από τους δύο θα ψηφίζατε? Φυσικά δίκην παραδείγματος ας υποθέσουμε πως είστε υποχρεωμένοι να ψηφίσετε.
    Εγώ τον πρώτο, γιατί σε όλο το εξουσιακό σύστημα που διοικεί και καθορίζει τις τύχες μας από το παρασκήνιο, θεωρώ πως ο τρελός μπορεί να κάνει κάπου και τη διαφορά. Το ραμολιμέντο όχι.

    Βέβαια αν κατέβαινε ο Σάντερς θα έβγαινε παμψηφεί. Το κατάλαβαν αυτό για το λόγο αυτό του «έπαιξαν τα τέλια» έγκαιρα να αποσυρθεί μη γίνει καμία μαλακία τώρα.

  410. Χαρούλα said

    #409 δηλαδή Ιατρέ μου, εμείς που είχαμε λίγα θύματα να ψηφίσουμε Κούλη;;;;!
    (Που στο μέτρο ευφυΐας των δυό λαών έχει μια αντιστοιχία!)

  411. Γιάννης Ιατρού said

    411: Αισιόδοξη σε βρίσκω. Ποιός να ψηφίσει ρε Χαρούλα, πόσοι θα έχουν απομείνει; 😎😉😟
    Τέλος πάντων, εκεί στα Βορειοανατολικά θα επιζήσετε μάλλον, οπότε κοίτα να καθαρίσεις και για ‘μας 😜

  412. nikiplos said

    411@ Μου είναι δύσκολο να συγκρίνω, έναν επιτυχημένο εργολάβο του ιδιωτικού τομέα με ένα καλοκουρδισμένο λόμπι πίσω του όπως είναι ο Τραμπ και ο όμιλός του, με το μόγγολο μιας ακόμη πολιτικής οικογένειας που το εξέλεξαν πάσει θυσία οι ημεδαποί λομπίστες όπως είχαν κάνει με τον Γιωργάκη πριν 10ετία. Τηρουμένων των αντιστοιχιών βέβαια. Ας πούμε αν εκλεγόταν εδώ ο Κόκκαλης ή ο Βαρδινογιάννης εντάξει να έχω το παράδειγμα.

  413. Γιάννης Ιατρού said

    413: Ο Μαρινάκης; Α, να μου πεις, ποιός κυβερνά δηλαδή τώρα; Μάλιστα, σωστός 😎

  414. spiridione said

  415. sarant said

    415 Οδεύει προς μεγάλο μπάχαλο η κατάσταση στις ΗΠΑ

  416. Pedis said

    Έχουν πάει διεθνείς παρατηρητές για τον έλεγχο της διαδικασίας;
    Εκλογικής. τέλος πάντων , αυτής;

  417. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    417 Κουκουβάγιες? Σε τα μας? Τι λες ωρέ Πέδη?

  418. Pedis said

    # 418 – Ε, καλά, συγγνώμη.

    Έπειτα, τι να κάνουν; Να επανακαταμετρήσουν με προσοχή τους εκλέκτορες της πολιτείας που πάνε όλοι «αν μάς» στον πλειοψηφήσαντα;

  419. 417 Θα σ’ αρέσει αυτή η άσκηση αντίστροφης ανθρωπολογίας (κλικ για όλο το νημα)

  420. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    420 Χαχα, πλάκα έχει. Πιο πολύ μου άρεσε εκείνο το the US tribal heartland 🙂

  421. spyridos said

    https://twitter.com/i/status/1323715231844048906

  422. Pedis said

    # 420 😁

  423. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Αφήνω το παρακάτω άρθρο εδώ γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα…

    Ένα νομοσχέδιο όνειρο για το ΣΕΒ, εφιάλτης για τους εργαζόμενους: http://www.katiousa.gr/apopseis/ena-nomoschedio-oneiro-gia-to-sev-efialtis-gia-tous-ergazomenous/

    Διαβάζουμε καθημερινά για τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, για την τεχνητή νοημοσύνη που μπαίνει στη ζωή μας, για έξυπνες συσκευές και ρομπότ, για αξιοποίηση της τεχνολογίας που εκτοξεύει εκθετικά την παραγωγή. Ενώ διαβάζουμε όλα αυτά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία να κάνει νόμο του κράτους ένα νομοσχέδιο που θα αλλάζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντεργατικών νομοθετημάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα.

    Σύμφωνα με όσα ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο Βρούτση θα προβλέπει:

    1. Κατάργηση του 8ώρου.

    Ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο έως 10 ώρες την ημέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών. Οι 2 ώρες θα συμψηφίζονται με αντίστοιχες ώρες μειωμένου ωραρίου ή ρεπό σε βάθος 6μήνου. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη νομοθέτηση του 8ώρου στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να το καταργήσει επαναφέροντας τις εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες του 19ου αιώνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση, μέσω του Βρούτση, γνωστού και ως «Σκοιλ Ελικικου», λέει ότι παράλληλα νομοθετεί την ηλεκτρονική κάρτα μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ότι ο εργοδότης θα τηρεί τον παραπάνω συμψηφισμό ωρών. Και τα λέει αυτά την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο δρομολογεί την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού προβλέπει ότι οι εργατικές διαφορές παραπέμπονται στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας) όπου η παρέμβαση εργοδοσίας και κράτους είναι πιο ισχυρή από ό,τι είναι στην επιθεώρηση εργασίας. Δηλαδή, πόση φαντασία θέλει να σκεφθεί κανείς ότι ο εργοδότης θα εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να χτυπάει την κάρτα ώστε να φαίνεται ότι σχόλασε πχ στις 6ώρες και στη συνέχεια θα τον υποχρεώνει να συνεχίσει να δουλεύει από τη στιγμή μάλιστα που δε θα υπάρχει κανείς να το ελέγξει;

    2. Ουσιαστική κατάργηση της απεργίας στο δημόσιο και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (συγκοινωνίες, λιμάνια τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κλπ), αφού προβλέπεται ότι σε περίπτωση απεργίας το ποσοστό ασφαλείας που θα εργάζεται θα φθάνει το 40% του τακτικού προσωπικού! Καταργεί, δηλαδή, τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους «χτυπώντας» την εργοδοσία εκεί που πονάει, στο κόψιμο της παραγωγής.

    3. Ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, αφού θα είναι ποινικό αδίκημα η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το χώρο δουλειάς, η περιφρούρηση της απεργίας ακόμα και η «ψυχολογική βία» κατά των απεργοσπαστών!

    4. Πλήρες φακέλωμα συνδικαλιστών με το ηλεκτρονικό μητρώο

    5. Υπονόμευση Γενικών Συνελεύσεων και μαζικών διαδικασιών μέσω της εισαγωγής υποχρεωτικής τηλεσύσκεψης και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θέλουν απονέκρωση των ζωντανών διαδικασιών συζήτησης και απόφασης των εργαζόμενων. Θέλουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται από εργαζόμενους που είναι αποξενωμένοι μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών που επιτρέπουν και παρεμβάσεις τρίτων, αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ποιος είναι πάνω από το κεφάλι του εργαζόμενου τη στιγμή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να μην μπούμε σε διαδικασίες ανάλυσης του φόβου που προκαλεί σε πολλούς εργαζόμενους η ηλεκτρονική αποτύπωση της ψήφου τους. Αν φοβούνται σήμερα, λόγω της εργοδοτικής τρομοκρατίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, να δώσουν μια αίτηση εγγραφής στο σωματείο τους για να μη μαθευτεί στην εργοδοσία, είναι εύκολο να φανταστούμε πόσο φοβισμένοι θα είναι αν χρειαστεί να ψηφίσουν και μάλιστα ηλεκτρονικά για να ληφθεί απόφαση για απεργία.

    Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε προοδευτικά, ούτε σύγχρονα, ούτε βάζουν σε τάξη τα εργασιακά δικαιώματα, ούτε καταργούν «αγκυλώσεις» ετών, όπως θέλουν να μας πείσει η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα μπουκωμένα, από κρατική επιχορήγηση, ΜΜΕ.

    Όλα τα παραπάνω είναι οπισθοδρομικά αφού γυρίζουν το εργασιακό πλαίσιο στον 19ο αιώνα, τότε που το εργατικό κίνημα έδινε μάχες για τη θέσπιση του 8ώρου. Όλα τα παραπάνω είναι παλαιομοδίτικα γιατί η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην παραγωγή θα έπρεπε να οδηγεί όχι σε αύξηση αλλά σε μείωση του εργάσιμου χρόνου, αφού η παραγωγικότητα και η εντατικοποίηση εκτοξεύονται. Όλα τα παραπάνω δεν καταργούν «αγκυλώσεις» αλλά στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων που έχουν κατακτηθεί με αγώνα και αίμα.

    Η αθλιότητα, όμως, της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στα εφιαλτικά που προβλέπει το νομοσχέδιο. Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι προωθεί προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων με προφανή σκοπό να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που θα διαδηλώσουν αντιδρώντας στη μετατροπή τους σε σύγχρονους δούλους. Ο όρος πολιτική αλητεία δεν περιγράφει τη μεθόδευση της κυβέρνησης. Μόνο από μαφιόζους περιμένεις τέτοιες πρακτικές.

    Όλα τα παραπάνω και η νομοθέτησή τους αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα. Η επιβίωση του στηρίζεται πάνω στη σκλαβοποίηση των εργαζόμενων και στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων 150 χρόνια πίσω. Αποδεικνύεται ότι είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες κερδοφορίας που προσφέρουν οι πολυδιαφημιζόμενες επιχειρηματικές πρακτικές στους καπιταλιστές. Κυρίαρχο πεδίο κερδοφορίας τους αποτελούσε από καταβολής του καπιταλισμού και εξακολουθεί να αποτελεί η εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Η μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης παραμένει το «οξυγόνο» για τα κέρδη των καπιταλιστών.

    Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα καλούνται να σηκώσουν το γάντι που τους πετά η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ και με τη δράση τους να την αναγκάσουν να μη φέρει καν προς ψήφιση αυτό το αντεργατικό έκτρωμα. Είναι ώρα ευθύνης όλων καθώς οι συνθήκες πανδημίας, η τηλεργασία, το lockdown και τα ξεπουλημένα τομάρια που βρίσκονται στη διοίκηση της ΓΣΣΕ διαμορφώνουν ένα σκηνικό πολύ δύσκολο για την αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων. Απαιτείται η δράση όλων των εργαζόμενων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ήδη το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Μέτωπο έχουν αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζόμενων. Μοναδική λύση για τους εργαζόμενους η συστράτευση μαζί τους.

    Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

  424. Pedis said

    Όπως προκύπτει πλέον από αναρίθμητες περιπτώσεις (Μπερλουσκόνι και Λίγκες, ΑδωνοΚούληδοΜπογδάνοι, Εγέρθητα λεβεντοχρυσαβγοβελόπουλα, Τραμπ κοκ) το είδος της κριτικής και της σάτιρας στην καφρίλα και την πραγματική ή τεχνητή αμορφωσιά (για να φαίνονται ότι είναι πιο κοντά στο λαό. λ.χ. ο Μπερλουσκόνι έκανε επίτηδες τα συχνά συντακτικά λάθη που κάνει η πλειοψηφία του κόσμου) από την «προοδευτική», «μορφωμένη» «μεσαία» «τάξη» (βάλτε-βγάλτε εισαγωγικά κατά βούληση)

    φέρνει, πλέον, τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ ότι πενήντα χρόνια πριν όταν ακόμη το ποπολάκι το είχαν εκπαιδεύσει να ψαρώνει με διαφορετικό τρόπο.

  425. spiridione said

  426. sarant said

    425 Δεν το ήξερα αυτό για τα εσκεμμένα λάθη του Μπερλουσκόνι

  427. π2 said

    417. Ναι, στέλνει ο ΟΑΣΕ κάθε φορά.
    https://www.osce.org/odihr/elections/usa/456787

    Στις προηγούμενες εκλογές, αν θυμάμαι καλά, είχε στείλει δεκαπλάσια αποστολή και όχι limited observation mission, γιατί είχαν πολλά σχετικά αιτήματα από οργανώσεις πολιτών.

  428. Pedis said

    # 427 – Εμπειρικό κοινό και διαδεδομένο συμπέρασμα επειδή συχνά και όταν μιλούσε στο χαλαρό έκανε λάθη που, γενικά, δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς μορφωμένος της ηλικιας του (και μάλιστα ο τύπος εκείνος που περηφανεύεται ότι διαφοροποιείται με την αξία του από τον απλό λαό λ.χ. στη χρήση της υποτακτικής) που πέρασε από Ιταλικό κλασικό Λύκειο και έχει τελειώσει τη Νομική. Εκτός αν επρόκειτο για πολιτευτές των radicali, για τους οποίους κανείς δεν έχει καταλάβει αν κάνουν τα λάθη του λαού επίτηδες ώστε να διαδόσουν την απλοποιήση της σύνταξης με το παράδειγμά τους.

  429. Μαρία said

    Προσκυνηματική εκδρομή «πλημμύρισε» κρούσματα τη Νάξο – Παρέμβαση εισαγγελέα https://www.avgi.gr/koinonia/370884_proskynimatiki-ekdromi-plimmyrise-kroysmata-ti-naxo-parembasi-eisaggelea
    «Ορισμένοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και αυτό δεν θα γίνει ανεκτό. Οι δηλώσεις μελών του γκρουπ ότι δήθεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας είναι ψευδέστατες» αναφέρει συγκεκριμένα. «Τα μέλη του γκρουπ με επικεφαλής τον Ιερέα δεν τηρούσαν κανένα απολύτως μέτρο σε βαθμό πρόκλησης. Υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες επαγγελματιών και πολιτών των Κυθήρων για τις οποίες αύριο θα ενημερώσω και την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου που διενεργεί έρευνα» τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων.

    https://www.naxostimes.gr/naxos/74197/mega-ekdromi-apo-naxo-sta-kythira-ti-eipan-mitropolitis-kai/
    Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος ιερέας δεν είναι αρνητής του κοροναϊού. «Διατυπώνει διαφορετικές απόψεις γύρω από το θέμα αυτό. Δεν συμφωνεί στην κοινή γραμμή της Μητρόπολης. Η Μητρόπολη έχει 55 ιερείς, οι 5 εξ αυτών έχουν επιφυλάξεις και διαφωνίες», σημείωσε.

  430. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τρία άνθρωπα μαχαιρώθηκαν λέει κοντά στο Λ. Οίκο. Πράουντ Μπόιζ λέει.

  431. spiridione said

    Άλλο διάγγελμα αύριο Μητσοτάκη – Τσιόδρα. Βρωμάει λοκντάουν.

  432. Μαρία said

    https://twitter.com/onikasgivenchy/status/1323857811734933504

  433. Μαρία said

    https://twitter.com/grcmscr/status/1323940607845388288

  434. Γιάννης Ιατρού said

    432: Ολικό. Το χειρότερο για μένα είναι η απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ νομών, δεν μπορώ να πάω στο ερημητήριο στην Κορινθία. Πώς θα φτιάξω το λικεράκι (για παρηγορία ρε παιδί μου…) που σκόπευα, θα ξεμείνω από πρώτη ύλη 🤔😜

  435. Μαρία said

    235
    Ου παντός πλειν ες Κόρινθον.

  436. Μαρία, εσύ μη βγαίνεις ούτε με σφαίρες! Μα τι γίνεται εκεί πάνω;

  437. 435 Εγώ λέω να σοβαρευτείς, να κόψεις το πιώμα και να βρεις μια καλή κοπέλα να αποκατασταθείς. Να κάνεις την κρίση ευκαιρία. Να κάνεις κοβιδιακή μεταμόρφωση. Αυτά τα πιείν ες Κόρινθον δεν είναι σωστά πράματα. Για παρηγορία, τόσους ιερούς ναούς έχουμε, που δεν κολλάει κιόλας.

  438. ΣΠ said

    436

  439. Γιάννης Ιατρού said

    438: τότε λέγει αὐτῷ το κτῆνος· οὐκ ἀκούεις πόσα σου καταμαρτυροῦσι;

    Καλά ρε συ, θα πάω να εξομολογηθώ… 😜
    (καὶ ἰδοὺ τὸ καταπέτασμα τοῦ ναοῦ ἐσχίσθη εἰς δύο ἀπὸ ἄνωθεν ἕως κάτω…)

    ΥΓ: …και να βρεις μια καλή κοπέλα να αποκατασταθείς….
    Χμμ, είμαι αλογοδοσμένος ρε συ, δεν γίνεται 😂

    440: αυτό είναι από το πρωί, Τώρα άλλαξε η κατάσταση…

  440. Μαρία said

    437
    Κι όμως χρειάστηκε να πεταχτώ μέχρι τη Σοφούλη, λίγο μετά τον Κρόνο, για λόγους Β1 και μόλις γύρισα. Δεν συνάντησα ούτε έναν άμασκο.

  441. Και εδώ στο Ρέθυμνο απόψε ούτε ένας, πρώτη φορά από την άνοιξη. Φαντάζομαι όλοι υποψιάζονται ότι έχουμε πολύ παραπάνω από τα 1-2 κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

    Και άλλωστε

  442. 444 Έβαλα το τουί γιατί έχει μια-δυο αποκαλυπτικές φράσεις περί ΕΟΔΥ και καταγραφής κρουσμάτων. Το ρεπορτάζ θάφτηκε τελείως στην εποχή του.

  443. sarant said

    Γιά να δούμε τι θα πούνε αύριο…

  444. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τελικά έπεσα έξω στην πρόβλεψή μου, τα σχολεία έκαναν παρέλαση.

    424 – Αυτοί, είναι πιο αργόστροφοι κι απ΄τον Ράν Τάν Πλάν, τώρα ξύπνησαν (που δεν) αλλά τώρα, είναι αργά, γι΄αυτό πρέπει να μετονομαστούν σε ΠΑ.ΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ.
    Αι σιχτίρ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΡΕΜΑΛΙΑ.

    Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήρθαν για να μείνουν, το ίδιο και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και η παγκόσμια αλλαγή στη σχέση, παραγωγικότητας, παραγωγής, κέρδος, εργαζόμενοι, οι τελευταίοι σε λίγα χρόνια ανεξαρτήτως ειδικότητας, θα είναι εντελώς άχρηστοι, το εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, πιλοτικά, δούλεψε κατασταλτικά, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ, οπότε ας το περιμένουμε κι αυτό να μας κατσικωθεί.
    Αλλά τι να πεί κανείς γι΄αυτή την ΥΠΕΡΟΧΗ κομματική σύμπνοια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

    Τι όμορφος κόσμος, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

  445. Pedis said

    Παίδες, το νήμα σέρνεται και στο ριφρές έχει λόξυγγα, μπλοκάρει-ξεμπλοκάρει διαδοχικά σαν το λίγο μυαλό του Μπάιντεν. Πάτε στο μηνολόγιο που φαίνεται ακόμη να είναι πιο αλαφρύ;

  446. Μαρία said

    Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική. Και εκθέτει. Την ώρα της αναγγελίας του lockdown και της κατάρρευσης του κυβερνητικού success story, δεν μπορεί ο κ. Κικίλιας να λέει ανερυθρίαστα ότι όσα έκανε η κυβέρνηση σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά! https://left.gr/news/katholiko-lockdown-gia-ena-mina-proaniggeile-o-kikilias-xanthos-i-ametroepeia-se-stigmes-krisis

    Είπε ο Άβερελ τέτοιο πράμα; Και όμως, μετά το 9:54 https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/267157_ena-bima-prin-lockdown-i-hora-ti-eisigithike-i-epitropi

  447. ΓΤ said

    446@

    Μα αυτό είναι γνωστό εδώ και ώρες. Ένα μήνα όλη η χώρα κλειστά τα πάντα. Ανοιχτά μόνο η πρώτη ανάγκη. Αλλαγή σε σχέση με τον Μάρτιο: όλα τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά και την Κυριακή.

  448. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    450 Στη Γαλλία διαμαρτύρονται για να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία. Να γίνει κι εδώ (αν το θέλουν βέβαια και οι βιβλιοπώλες-που φαντάζομαι πως αυτονόητα, ναι). Εξαίρεση, μαζί με τα σουπ.μάρκετ και τα φαρμακεία. Να υπογράψουμε.
    https://www.capital.gr/diethni/3491970/gallia-maxi-gia-na-meinoun-anoixta-ta-bibliopoleia

  449. Μαρία said

    451
    Στη Γαλλία διαμαρτυρήθηκαν οι βιβλιοπώλες για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ τα βιβλιοπωλεία μέσα στα μεγάλα σουπερμάκετ με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα βιβλ. των σουπερμάκετ αντί να τα αφήσουν όλα ανοιχτά οι ηλίθιοι.

  450. Γιάννης Ιατρού said

    452: Τώρα θα πωλούν π.χ. το κρασί συσκευασμένο με ένα βιβλίο (χαχα, σκέψου τίτλους πιασάρικους ανάλογα με το κρασί, ή και για άλλα προϊόντα 😜), για να ξεπεραστεί το εμπόδιο…

  451. π2 said

    Μια που ανέφερα τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ:

  452. Μαρία said

    454
    Στη γαλλική εκδοχή, επειδή ζήτησε να σταματήσει η διαλογή κι η καταμέτρηση των ψήφων!

  453. Γιάννης Ιατρού said

    tinyurl.com/y2eaoxlh

Σχολιάστε