Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος κάνει σαμποτάζ;

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες στο ηλεπεριοδικό 2020mag, αλλά έχω επίσης αντλήσει υλικό από ένα άρθρο του 2015 στο ιστολόγιο. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Στην εδώ δημοσίευση προσθέτω κάτι λίγα.

Ποιος κάνει σαμποτάζ;

Αν ρωτήσετε τον πρωθυπουργό μας, σαμποτάζ κάνει, και μάλιστα υγειονομικό, η αντιπολίτευση, και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ -έτσι τουλάχιστον υποστήριξε σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στην Καθημερινή: «Υπήρξε ένα ουσιαστικό σαμποτάζ. Υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους – το οποίο τελικά απ’ ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας – από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε.

Παρακολουθώ αρκετά την πολιτική κίνηση σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ομολογώ πως δεν έχω αντιληφθεί άλλον ηγέτη χώρας να απευθύνει μια τόσο βαριά κατηγορία απέναντι στην αξιωματική του αντιπολίτευση, χωρίς ταυτόχρονα να αναγνωρίζει κανένα φταίξιμο στη δική του πολιτική για τους κάθε άλλο παρά υποδειγματικούς χειρισμούς της πανδημικής κρίσης γενικά και των εμβολιασμών ειδικότερα. Δίκαια νομίζω ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε άθλιο και τοξικό τον ισχυρισμό.

Αλλά αυτά θα τα έχετε διαβάσει σε άλλες σελίδες. Εμείς εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε, οπότε έχει ενδιαφέρον να λεξιλογήσουμε για το σαμποτάζ, που έγινε για μια-δυο μέρες λέξη της επικαιρότητας.

Σαμποτάζ είναι η δολιοφθορά, ή, όπως το λέει το λεξικό, «μυστικές ενέργειες που αποβλέπουν στην πρόκληση καταστροφής στον εχθρό κατά τη διάρκεια πολέμου ή επανάστασης» ή «μυστικές ενέργειες που αποβλέπουν στη σκόπιμη παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας μιας υπηρεσίας, μιας επιχείρησης κτλ. ως μέσο εκβιασμού για την επίτευξη ενός στόχου». Είναι λοιπόν μια πράξη που γίνεται μυστικά και με δόλο.

Το σαμποτάζ είναι βεβαίως γαλλικό δάνειο, το φωνάζει, όπως οι περισσότερες λέξεις που τελειώνουν σε -άζ, μοντάζ, αμπαλάζ και καμποτάζ ας πούμε, και τις οποίες ορισμένοι αρέσκονται να τις προφέρουν γαλλοπρεπώς, με το ζ παχύ, νομίζοντας ότι προσδίδουν γαλλική φινέτσα στον λόγο τους.

Το γαλλικό sabotage είναι ρηματικό ουσιαστικό που παράγεται από το ρήμα saboter, το οποίο με τη σειρά του έρχεται από το ουσιαστικό sabot, λέξη αβέβαιης ετυμολογίας, το ξυλοπάπουτσο. Και το σαμπό έχει περάσει στη γλώσσα μας, αν και ακούγεται λιγότερο από το σαμποτάζ.

Και τι σχέση έχει το ξυλοπάπουτσο, το τσόκαρο να προτιμάτε, με τη δολιοφθορά; Εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον το γλωσσικό μας ταξίδι -αν και δεν αποκλείεται να απογοητευτείτε συνεχίζοντας την ανάγνωση, διότι θα ξε-μάθετε κάτι.

Σύμφωνα με μια παλιά άποψη, η λέξη sabotage προήλθε από τους πρώιμους Λουδίτες των Κάτω Χωρών, τους εργάτες που, για να χαλάσουν τις πρώτες μηχανές που είχαν εγκατασταθεί στα υφαντουργεία και στις άλλες μανιφακτούρες της εποχής, και που καταργούσαν θέσεις εργασίας, πέταγαν τα ξυλοπάπουτσά τους μέσα στα μηχανήματα ώστε να τα χαλάσουν ή έστω να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Η άποψη αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη, περίπου όπως η θεωρία που θέλει τον συκοφάντη να έχει την αφετηρία του σε εκείνους που κατάγγελναν όσους παραβίαζαν τους νόμους περί εξαγωγής σύκων στην αρχαία Αθήνα, όπου υποτίθεται ότι η εξαγωγή σύκων ήταν απαγορευμένη. Και όπως αυτή η ετυμολόγηση του συκοφάντη, παρότι ελκυστική και πατροπαράδοτη, δεν στηρίζεται πουθενά και έχει εγκαταλειφθεί από τους μελετητές (δείτε και παλιότερο άρθρο μας), έτσι και η άποψη που θέλει τους πρώτους σαμποτέρ να ρίχνουν τα ξυλοπάπουτσά τους στα γρανάζια των παλαιών μηχανών για να μπλοκάρουν τη λειτουργία τους και να τις χαλάσουν, δεν στηρίζεται πουθενά, όσο ελκυστική κι αν είναι.

Καταρχάς, λένε οι ετυμολόγοι, το ρήμα saboter και το ουσιαστικό sabotage παίρνουν τη σημασία της δολιοφθοράς πολύ αργά, στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ οι ενέργειες των Λουδιτών είναι δυο αιώνες παλιότερες. Έπειτα, πριν εμφανιστεί η σημασία saboter = σαμποτάρω υπήρχε η σημασία saboter = κάνω γρήγορα και πρόχειρα μια δουλειά, τσαπατσούλικα. Το ρήμα saboter αρχικά σήμαινε «κάνω θόρυβο με τα τσόκαρά μου, ποδοκροτώ» και μετά πήρε τη σημασία «κάνω πρόχειρα μια δουλειά».

Ο αναρχοσυνδικαλιστής Εμίλ Πουζέ (Pouget) στο έργο του «Σαμποτάζ» (1911) γράφει: Le mot «sabotage» n’était, il y a encore une quinzaine d’années qu’un terme argotique, signifiant non l’acte de fabriquer des sabots, mais celui, imagé et expressif, de travail exécuté «comme à coups de sabots».

Μας λέει δηλαδή ότι η λέξη sabotage είχε στην αργκό τη σημασία της τσαπατσούλικης δουλειάς, που γίνεται σαν ο εργάτης να παράτησε τα εργαλεία του και να άρχισε να κοπανάει με τα ξυλοπάπουτσά του το αντικείμενο που κατεργαζόταν. Βρίσκω εύλογη τη δημιουργία της σημασίας αυτής, και από κει και πέρα η διαδρομή από τη σημασία «τσαπατσούλικη δουλειά» στη σημασία «δολιοφθορά» είναι μικρή και εύκολη. Ο εργάτης-σαμποτέρ δεν πετούσε τα τσόκαρά του μέσα στη μηχανή, αλλά έκανε (επίτηδες) τσαπατσούλικη δουλειά -και στη συνέχεια η λέξη καθιερώθηκε για κάθε είδους δολιοφθορά, όχι μόνο στα εργοστάσια.

Πότε μπήκε η λέξη στα ελληνικά; Ο Κουμανούδης δεν την έχει, ενώ στις εφημερίδες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στην Εθνική Βιβλιοθήκη οι πρώτες ανευρέσεις αφορούν πρόσωπα και πράγματα της Γαλλίας -ας πούμε στο Εμπρός, στις 18.7.1910, γίνεται λόγος για μισθολογικές διεκδικήσεις του προσωπικού του χρηματιστηρίου του Παρισιού όπου «μέθοδος σαμποτάζ υπεδείχθη» σε περίπτωση αδιαλλαξίας της εργοδοσίας. Αλλά βρίσκω και στο Σκριπ (24.11.1911) κάποιον αρθρογράφο να αγανακτεί επειδή «το ανοητότερον και ασκοπώτερον σαμποτάζ πιθανόν να το έχωμεν ημείς» -μιλώντας για βανδαλισμούς σε κάποιο αθηναϊκό θέατρο. Ίσως βρείτε κι εσείς παλιότερες ανευρέσεις.

Στα ελληνικά η λέξη έδωσε το ρήμα «σαμποτάρω», που με τη σειρά του έδωσε νέο ρηματικό ουσιαστικό, «σαμποτάρισμα», ενώ αυτός που κάνει σαμποτάζ λέγεται, εκτός από το γαλλοπρεπές «σαμποτέρ» και «σαμποταριστής». Τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου έδρασε ο θρυλικός σαμποταριστής Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος), υπεύθυνος ανάμεσα στ’ άλλα για την ανατίναξη μιας γερμανικής αμαξοστοιχίας τον Φλεβάρη του 1944 με εκατοντάδες θύματα· το τραγούδι της Ταξιαρχίας Σαμποτέρ του Δημοκρατικού Στρατού έλεγε: «Για τους σαμποταριστές μας δεν υπάρχουνε φραγμοί / Το φανέρωσαν στην πάλη, στα γεφύρια, στη γραμμή». Στα τραγούδια εκείνα, η δράση των δυναμιτιστών και σαμποταριστών του ΔΣΕ παραλληλίζεται, όχι άστοχα, με τα μπουρλότα του 1821.

Βέβαια, το ωραιότερο σαμποτάζ των τελευταίων δεκαετιών είναι χωρίς αμφιβολία ο φερώνυμος δίσκος της Λένας Πλάτωνος. Ας ακούσουμε το ομώνυμο τραγούδι, για τα παιδιά με μάτια λέιζερ και μαλλιά τυρκουάζ -μια λέξη που είναι γαλλικό δάνειο και τελειώνει σε -άζ, μόνο που δεν αντιστοιχεί σε γαλλική λέξη σε -age αλλά σε -oise.

Σήμερα όμως, ποιος κάνει σαμποτάζ, και μάλιστα υγειονομικό; Μήπως το σαμποτάζ το κάνει εκείνος που συνεχώς αξιοποιεί την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας είτε για να μοιράσει δωράκια στους πολιτικούς του φίλους είτε για να περάσει από την ακόμη υπολειτουργούσα Βουλή ισοπεδωτικά μέτρα χωρίς καμιά συναίνεση; Μήπως το σαμποτάζ το κάνει εκείνος που εδώ και μήνες έχει προαναγγείλει τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των υπερηλίκων αλλά δεν το έχει ακόμα πράξει με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτή την ευπαθή κατηγορία; Μήπως το σαμποτάζ το κάνει εκείνος που προαναγγέλλει, στην ίδια συνέντευξη, κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων; Ή εκείνος που με συνεχείς παλινωδίες στην εμβολιαστική πολιτική έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια αλείβοντας βούτυρο στο ψωμί των αντιεμβολιαστών;

Ποιος κάνει σαμποτάζ, κύριε Μητσοτάκη;

 

 

161 Σχόλια to “Ποιος κάνει σαμποτάζ;”

  1. Κουνελόγατος said

    Έφτασεεεεεεεεεεεεεεε…. Καλημέρα.

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Η πιθανότητα να προέρχεται από κάποιον που υπόσχεται να μπει («σα μπω…» ταζ’) αλλά μόνο ταζ’ και δεν το κάνει, δημιουργώντας αναστάτωση, υποθέτω πως ελέγχεται ως ανακριβής, ε; 😛
    (εκ του πορτοκαλιστή υπηρεσίας)

  3. ΓΤ said

    «Ίσως βρείτε κι εσείς παλιότερες ανευρέσεις».
    Δύσκολο να βρίσκεις ανευρέσεις…

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κανένα σαμποτάζ δεν κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Και να ήθελαν οι καημένοι, δεν ημπορούν, δε δύνανται, αφού η επιρροή τους στους πολίτες είναι ελάχιστη (ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων) αλλά και αυτή η ελάχιστη γίνεται ελαχιστότερη (sic☺) εξαιτίας της άτυπης λογοκρισίας που υφίσταται η αξιωματική αντιπολίτευση από τα ΜΜΑ. Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε χειριστεί την πανδημία με τον τρόπο της νυν κυβέρνησης, θα είχε καταρρεύσει προ πολλού λόγω της ανελέητης όσο και δικαιολογημένης κριτικής που θα υφίστατο από τα ίδια ΜΜΑ, τα οποία τώρα ή υμνολογούν την κυβέρνηση ή ψελλίζουν αμήχανα. Κανένα σαμποτάζ, λοιπόν, αντιθέτως, η αντιπολίτευση παρακολουθεί διακριτικά την κυβέρνηση να πέφτει από τη μια γκάφα στην άλλη, να παλινωδεί τραγικά και να μας οδηγεί πλησίστιους και απροετοίμαστους στη δίνη του τέταρτου κύματος. Αλλά σε μια δημοκρατία, εκτός από την κυβέρνηση και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, πρέπει και οι πολίτες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μη φέρονται σαν κακομαθημένα παλιόπαιδα που πρέπει να δωροδοκηθούν ή να απειληθούν, για να κάνουν το καθήκον τους. Και το καθήκον σήμερα είναι ένα: εμβολιασμός.

  5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    2# Βασικά είναι από έναν έλληνα βοηθό μιανού γάλλου μάγειρα που ήταν ιδιαιτέρως κακότροπος με τους υφισταμένους του. Mια μέρα που ο γάλλος του ζήτησε να φτιάξει μπεσαμέλ, o δικός μας για να τον εκδικηθεί την έκανε πολύ αραιή, σαν potage.

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και μια νουβέλα για την οποία έχω διαβάσει καλές κριτικές:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789600517583-gabras-giannis-estia-sampotaz-305529&ved=2ahUKEwjvnJq2s9DxAhVmhP0HHXzyAVAQFjAAegQIBRAC&usg=AOvVaw2UHJcX5Sa5k1-J_jiJJU_Y&cshid=1625641802136

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Εντάξει μωρέ, εμφανίσεις

    4 Ιδίως για τους πολίτες της ηλικίας μας -ή μάλλον από 40 και πάνω- ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο καθήκον. Είναι και η απολύτως ορθολογική λύση.

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βλέπω στον Σκάει να καταγγέλλονται τα πάρτι στα μπιτς μπαρ της παραλιακής ως υπεύθυνα για τη διασπορά του κορονοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων. Για την κοσμοσυρροή στον ημιτελικό και τον τελικό του Σαρβάιβορ, που οργάνωσε επί δύο συναπτά βράδια αυτός ο ίδιος Σκάει, κουβέντα. Οι ευθύνες είναι πάντα-μα-πάντα οι ευθύνες των άλλων.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.epikairo.gr/2021/07/survivor-%25CF%2584%25CE%25BF-gossip-tv-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25B3%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25BF-%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C-%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2583%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%2583%25CF%2585%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25AE/&ved=2ahUKEwiU18XbtNDxAhXE_rsIHSmkBvcQFjABegQIHBAC&usg=AOvVaw1EbdiOjAyXgri3tvg-7zNK&cshid=1625642171519

  9. ΣΠ said

    Δύο ταινίες του Χίτσκοκ.


    Sabotage (1936)


    Saboteur (1942)

  10. nikiplos said

    Καλημέρα. Τη λέξη την πρωτοάκουσα στα 1981, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου. Είχαν φέρει ένα αερόστατο, με το λογότυπο ενός κόμματος, το οποίο σηκωνόταν στην πόλη κι ανέμιζε στον αστικό ουρανό ως ρεκλάμα. Επειδή οι απογειώσεις και προσγειώσεις γίνονταν από την κεντρική πλατεία, η τοτινή πιτσιρικαρία, πηγαίναμε εκεί συχνά να θαυμάσουμε το τεχνολογικό επίτευγμα που για πρώτη φορά βλέπαμε από κοντά. Εις εκ των θεατών, ένας ηλικιωμένος ελληνοαμερικανός, με ειλικρίνεια ρώτησε τους γύρω του, αν διαφημίζουν τίποτες τσίρκο ή κάναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Δεν ήξερε ο χριστιανός, είχε αφήσει την Ελλάδα στα χέρια του Παπάγου, και για 30 και πλέον χρόνια, έπλενε πιάτα στην Αστόρια. Οι γύρω άρχισαν να διαμαρτύρονται που αποκαλούσε τσίρκο τη φιέστα τους, κι ένας φώναξε: «βαράτε τον ρε που κάθεστε και τον ακούτε το …. τον σαμποτέρ!» Είπαν και άλλα, αλλά η άγνωστη λέξη για μένα τότε ήταν η λέξη Σαμποτέρ.

  11. Βλέπω πως υπήρχαν προτάσεις, στο παρελθόν, για το ρήμα «σαμποτέρνω» που εμφανίζει τις δύο μορφές ποιού (aspect) σαμποτέρνω/σαμποτάρω (πρβλ. παρκέρνω/παρκάρω).

  12. Υπήρχε επίσης πρόταση για «σαμποτέρης».

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα σαμποτάζ του Τρύφωνα ☺:

  14. spiridione said

    Εγώ είχα μείνει στα τσόκαρα στις μηχανές και δεν θυμόμουν καθόλου το άρθρο του 2015.
    Να επαναλάβω ένα σχόλιο που είχαν κάνει
    Work slowly ( Polish pracuj powoli , Czech pracuj pomalu ) is the slogan of the Resistance movement in Poland and Czechoslovakia occupied by Nazi Germany during World War II.
    The slogan is a call for the abandonment of effective work and the sabotage of German industry, which employed a large part of the population of the occupied lands of Eastern Europe.
    In Poland, the slogan of the Polish Resistance, which looked like «Pole, work slowly» ( Polish pracuj Polaku powoli or abbreviated as p. P. p.), became widespread as graffiti. Graffiti was distributed by clandestine scouts organizations as part of Operation Turtle, then independently [1].
    Often looked like a combination of p. P. p. or the full text of the slogan and the image of the turtle as a symbol of slow work. Other slogans found in the graffiti: “Work slower – you will bring the end of the war closer”, “This is a turtle. Move like her, working for Fritz ” [1]; “I am a turtle. Work like me. Whoever erases me will perish” [2], as well as a number of rhymed inscriptions:“ Work slowly like a turtle, you will happily wait for the end of captivity”( Polish Pracuj jak żółw powoli, a szczęśliwie doczekasz końca niewoli ) [3],“Work slowly, you are in captivity”( Polish: Pracuj powoli, bo jesteś w niewoli) [4].
    On February 3, 1941, the inscriptions «Work slowly» appeared in some places of the General Government, on April 9, 1941 – PPPPP («Pole, Polish worker, work slowly»). On November 29, the police found a leaflet in Poznan where «work slowly» was declared the first commandment of a Pole; further reads “often pretend to be sick”, “stay in the toilet longer”, “do not tighten the screws”, “take as much as possible in your pockets, but do not get caught by the labor protection authorities”, “help the families of arrested colleagues”, etc. [5 ]. In the Majdanek concentration camp, there is a huge sculpture of a turtle made by the prisoner-sculptor A.M. Bonetsky; in the camp the turtle was nicknamed «Work Slowly», nowadays the turtle is decorated with an inscription in German «Arbeite langsam» [6]…
    On October 2, 1941, Fyodor von Bock wrote in his diary: “The situation in Serbia is serious. Crises are also brewing in Holland, Norway and the Protectorate. The British came up with an effective propaganda slogan for the occupied countries. It reads: «Work slower!» » [7]
    These tactics, along with truancy, sale of material parts and outright sabotage, constituted the most powerful weapon in the workers’ struggle against the occupation [8]. In June 1943, the economist Dr. Vöhl reported that «about a third of the workers in the General Government work no more than 4 hours a day and support illegal production … Arbitrary work stoppages have led to losses of up to 30% in some enterprises» [9] . The slogan was used by Polish railroad workers [10].
    In Czechoslovakia, the slogan «Pracuj pomalu» [11] was supported by the London émigré government [12] and the Communist Party of Czechoslovakia [13] and, according to Soviet data, led to a 20% drop in production [13]. On May 16, 1942, the Soviet Information Bureau, referring to a German defector, reported: “The workers are trying to work as slowly as possible in order to reduce the output of military products, they spoil machines and units. The slogan is popular among Czechs: «If you love Czechoslovakia, work slowly» … Sabotage does not stop, but on the contrary, it takes on ever wider dimensions » [14].
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B9_%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE

  15. Και στα ελληνικά έχουμε λέξεις σε -αζ όπως λέει η μαντάμ στον μοσιού : δεν π’ραζ αν κ’ταζ, σένα τι σ’ νοιάζ, σι τρώει του μαράζ ;

  16. @ 15 Gpointofview

    Σωστά !

  17. @ 13 Γιάννης Κουβάτσος

    Καλό. Με την επίσημη ορολογία της εποχής…

  18. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πολύ ωραία η λεξιλογική ανάλυση και αρκούντως πειστική για μένα.
    Ως προς τα λοιπά. Ο Κουνελόγατος είναι ο μέντορας του ιστολογίου; Από χτες μας σαμποτάρει. 😉

    Σαμποτάρω, όχι σαμποτέρνω, Δημοσιοχώρε. Σου επιτρέπω μόνο το σουταί(έ)ρνω (σουτάρω) 🙂

    Τι σαμποτάζ να κάνει ο Σύριζα για τους εμβολιασμούς. Απλά διαπίστωσε ότι οι ψεκασμένοι αντιεμβολιαστές αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αντί να τους καρπούται όλους αυτούς ο Βελό…, είπε κι αυτός να κάνεις μερικούς λεκτικούς ακτιβισμούς, ψαρεύοντας στα θολά νερά.😂

    Αυτό με τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς του Βρατσάνου στα Τέμπη, σηκώνει πολλή συζήτηση.

  19. @ 18 ΚΩΣΤΑΣ

    Α… εγώ το μετέφερα «το σαμποτέρνω», αγαπητέ Κώστα, όπως το προτείνει Αθηναίος Αθηναίος (με αναδιπλασιασμό), πράγμα που δείχνει πως παλιότερα υπήρχε αυτή η (σωστή) τάση. 🙂

  20. Alexis said

    Άφησα ένα σχόλιο για τον Τζι στο χτεσινό νήμα…

  21. LandS said

    18 Ρε συ Κώστα άνοιξε και καμιά εφημερίδα!

  22. ΚΩΣΤΑΣ said

    21 Ποια εφημερίδα; για ποιο ακριβώς θέμα; Δος μου λίγη βοήθεια.

  23. Κουνελόγατος said

    18.όχι και μέντορας, άλλος έχει τον τίτλο. 🙂 Εγώ παρακολουθώ και άλλα σάιτ και ψυχανεμίζομαι.

  24. Alexis said

    Το γνήσιο λαϊκό γλωσσικό αισθητήριο έχει επινοήσει τα ρήματα σε -έρνω (σουτέρνω, μπατέρνω, παρκέρνω) για να διαχωρίσει το στιγμιαίο της ενέργειας από το εξακολουθητικό. 😆
    -Κάθε πρωί ένας μαλάκας παρκέρνει το αυτοκίνητό του μπροστά στην πόρτα μου (εξακολουθητικό)
    -Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς (στιγμιαίο)

  25. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    18.

    ΕΛΑΣ
    Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου ΕΛΑΣ (Βρατσάνος)

    Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου ΕΛΑΣ (Βρατσάνος)

  26. Alexis said

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το 90% των γνήσια ψεκασμένων αρνητών-αντιεμβολιαστών κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς και των παραφυάδων της (χρυσαυγίζοντες, σωρραίοι, βελοπουλαίοι, χλαμυδοφόροι, υπερπατριώτες, υπερορθόδοξοι, ακραίοι εθνικιστές κλπ.)

  27. Κουνελόγατος said

    26. Άντε μπράβο.

  28. Georgios Bartzoudis said

    # Ποιος κάνει, ή δεν κάνει «σαμποτάζ υγειονομικό», ας το βρουν τα κομματικά επιτελεία προπαγάνδας, άλλωστε γι’ αυτό πληρώνονται: Για να προβάλλουν την εκδοχή που συμφέρει στο κόμμα τους ως ΑΛΗΘΕΙΑ (για να θυμηθούμε και τα …χθεσινά).
    # Εγώ θα αναφερθώ στα ταπεινά ξυλοπάπουτσα, τα οποία αναφέρθηκαν και ως τσόκαρα. Και θα συμπληρώσω ότι στα Μακεδονικά, δεν λέγονται τσόκαρα όλα τα ξυλοπάπουτσα: Τα έχοντα πολύ χαμηλό τακούνι λέγονται πατίκια. Μόνο τα ψηλοτάκουνα λέγονται τσόκαρα. Τα πατίκια τα φορούσαν οι γυναίκες μόνο μέσα στην αυλή του σπιτιού. Τα τσόκαρα τα φορούσαν οι κοπελιές για να κινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, π.χ να πάνε με τη στάμνα στη βρύση του χωριού για να φέρουν κρύο νερό στο σπίτι. Βεβαίως, τα τσόκαρα αναδείκνυαν τα πισινά των κορασίδων. Από εδώ ίσως κατάγεται και η (μισογυνική) βρισιά «άιντε ρε τσόκαρο»!
    # Να προσθέσω επίσης ότι στα Μακεδονικά δεν λέμε παπούτσια αλλά ποδήματα, ενώ ο ξυπόλυτος λέγεται και ανυπόδητος.

  29. Κουνελόγατος said

    Όπως λέει ο Θ.Σ. στο Κόκκινο, οι υπάλληλοι του Μετρό κάνουν σαμποτάζ σήμερα (στάση εργασίας), για να εμποδίσουν τον λαό που θέλει να κατέβει σήμερα στο κέντρο, για να γιορτάσει την επέτειο του πολυχρονεμένου μας ηγέτη.

  30. @ 24 Alexis

    Σωστός.

  31. Pedis said

    # 5 – 🤣 👏

    Περιεκτική και καίρια κριτική της υγειονομικής κατάστασης από τον Νικοκύρη.

    Μα σε μία συζήτηση χρειάζεται και ο αντίλογος.

    Να πάρουν θέση οι culόφιλοι του ιστολογίου. Ώστε το κοινό να μπορέσει να διαμορφώσει σφαιρική αντίληψη.

  32. voulagx said

    Να ποιοι κάνουν σαμποτάζ: https://www.efsyn.gr/politiki/301414_me-entoli-hardalia-mpikan-astheneis-sti-hora

  33. ΚΩΣΤΑΣ said

    23 😉

    25 Αφώτιστε …
    Δεν αμφισβητώ την προσφορά του Βρατσάνου στο θέμα Εθνική Αντίσταση. Απλά, ως Λαρισαίος, στα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά, το όνομα Βρ. ήταν από σχεδόν εντελώς άγνωστο έως πολύ λίγο γνωστό. Τέτοια μεγάλα κατορθώματα, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη, θα τα έβγαζε στη φόρα η κοινή συλλογική μνήμη των πολιτών, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούσαν να θάψουν τα γεγονότα.

    Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και οι επιφυλάξεις μου, ως προς το μέγεθος των απωλειών του εχθρού. Δεν αμφισβητώ τη δράση του Βρ. ούτε τις επιτυχίες που είχε με την ομάδα του.

    26 Αλέξη, ο ψεκασμός, ως παράπλευρη απώλεια, επηρέασε και καμπόσ΄ απ’ τ΄ς άλλ’ 😉

  34. Alexis said

    #28: Η λέξη «πατίκια» λέγεται και στο Ξηρόμερο με την ίδια σημασία.

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14 Ωραία!

    18 Ως προς τι σηκώνει συζήτηση η ανατίναξη του τρένου;

    Οκ, είδα το 33.

  36. ΚΩΣΤΑΣ said

    35 β

    Όχι η ανατίναξη του τρένου και εν γένει η δράση του ως σαμποτέρ, κυρίως στην περιοχή των Τεμπών, αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Ο αριθμός των απωλειών (νεκροί) που προκάλεσε στον εχθρό. Αυτό είναι, που νομίζω δεν έχει ερευνηθεί και απαντηθεί τεκμηριωμένα.

  37. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    32# Πού το πρόβλημα? Ως γνωστόν ο Χαρδαλιάς είναι συριζαίος.

  38. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλά τα λες, Νικοκύρη, αλλά…
    Ποιοι κάνουν υγειονομικό σαμποτάζ: Η Aegean –τώρα, αυτές τις μέρες- αντί να χρησιμοποιήσει περισσότερα λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών από/προς τα αεροσκάφη της με κάποιες στοιχειωδώς αποδεκτές αποστάσεις, χρησιμοποιεί λιγότερα (τα μισά;) με αποτέλεσμα οι επιβάτες να συνωστίζονται απαράδεκτα (όπως και πριν…)

    10.
    Δεν διάβαζες, φαίνεται, ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, Νίκιπλε! 🙂

    – Το τεύχος 775 είχε τίτλο «Σαμποτάζ στο Τμήμα Α3» http://comicsmania.gr/pics/mikrosiros/775.jpg

  39. sarant said

    38 Πάντως η Ετζίαν όσες φορές ταξίδεψα τον τελευταίο καιρό, είχε τη μεσαία σειρά κενή -σε αντίθεση με Λουφτχάνσα.

  40. nikiplos said

    38@ όχι ήταν για προηγούμενα παιδιά. Το διάβαζε ο αδερφός μου. Εγώ της ίδιας σειράς διάβαζα μικρό Σερίφη μικρό Καουμπόϋ, κλπ

  41. f kar said

    [Παρακολουθώ αρκετά την πολιτική κίνηση σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης … άλλον ηγέτη χώρας να απευθύνει μια τόσο βαριά κατηγορία … χωρίς ταυτόχρονα να αναγνωρίζει κανένα φταίξιμο στη δική του πολιτική]

    Είναι που ανήκομεν εις την Δύσιν

  42. Μαρία said

  43. leonicos said

    ντεμπρα;illage

  44. ΣΠ said

    Το ΛΚΝ έχει 38 λήμματα σε -αζ. Μόνο δύο δεν είναι γαλλικής ετυμολογίας: πιάζ (τουρκ.) και τζαζ (αγγλ.).

  45. leonicos said

    Αν δεν το ε΄πε κανένας πιο έξυπνος από μένα

    Σαμποτάζ εδώ μέσα κάνει ο Τζι

    Γι’ αυτό το λέμε και Τζιαμποτάζ

    καμουφλάζ

    πολλά ξεχασες νοικοκύρη

    το χοχλάζ περιλαμβάνεται; χοχλάζει δηλαδή

    Η λέξη σαμπώ κυκλοφορεί ευρέως στα νοσοκομεία, ειδικά στα χειρουργεία.

    Επομένως (ελπίζω) ότι είναι συχνότερη των σαμποτάζ

    Αλλα ‘σαμποτάρω’ δεν σημαίνει ‘φοράω σαμπώ’. Αν ο χειρουργός πει στην εργαλειοδότρια ‘με σαμποτάρεις;’ δεν αναφέρεται στα παπούτσια της και τα δικά του που είναι σαμπώ, αλλά εννοεί ότι έχει δυσκολίες και πρέπει με καποιον ν ατα βαλει

  46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Επετειακή σύνοψις, πρόσχωμεν.
    https://thepressproject.gr/dyo-chronia-kyriakos-mitsotakis-chroniko-mias-adysopitis-lailapas/

  47. leonicos said

    Το κολάζ αναφέρθηκε;

    Πού πατε ρε; Εδώ έχει -αζ με ουρά

    Μας πέταξε τέσσερα ο κυριος Σαραντάκος, δεν ντρέπεται λιγάκι, και νόμισε ότι μας κάλυψε.

    Άσε ο Ιατρού! Ό,τι χειρότερο! Προτείνει το ουάζ!

    Με τέτοιο ιστολόγιο, τι θέλω εγώ και μπλέκω;

    Θα βάλω το συνεργείο μου να σας τακτοποιήσει

    Έχω χάσει το ποντίκι μέσα στο αλαλούμ του γραφείου μου, το ενσωματωμένο δεν με βολεύει

    και γράφω ό,τι θέλω

    Και όποιος θέλει ας με σβήσει

    Το πρόβημά μου είναι ότι δεν ξέρω να σχολιάζω από το κινητό

  48. # 20

    Αλέξη ευχαριστώ,Αυτό που φοβόμουνα μάλλον είναι. αναγκάτηκα να κόψω μια αχλαδιά που είχε γίνει το ξύλο της σουρωτήρι, ίσως τώρα στάφηκαν στο αετονύχι. Εχω ελπίδες σε δυο μικρά φυτά από σπόρο που θα βγουν ή αετονύχι ή κοκκινάρα,παλιά είχα πολλά και τα ξερίζωνα- που να ξέρω.. Θα δοκιμάσω φυτεύοντας κλαδιά κ.λ.π. μήπως και πιάσουν και τον χειμώνα ξερίζωμα.

  49. Πέπε said

    @11, 12

    Την πρόταση για «σαμποτατζής» την εντόπισες πουθενά, ή να την κατεβάσω τώρα;

    (Άκου «προτάσεις»! Ιδέες μεγαλείου… Οι τύποι ήταν απλώς επιστολογράφοι κάποιας εφημερίδας. Ε κι εγώ λοιπόν είμαι σχολιαστής κάποιου ιστολογίου.

    Πάντως μέσα στις προτάσεις κάποιος είχε πει και «δολιοβλάπτης» και «δολιοβλάβη». Ο δολιοφθορέας και η δολιοφθορά, που σήμερα έχουν σχετικώς καθιερωθεί, μάλλον δε θα είχαν εμφανιστεί τότε ακόμη.)

  50. Χαίρετε,
    Ακόμα δεν βρέθηκε σχολιαστής να θυμίσει πως σήμερα γιορτάζει ο πρωθυπουργός της χώρας; Της αγίας Κικής σήμερα. Δεν γιορτάζουν κι οι (Κυρι)Κούληδες;

  51. sarant said

    44 Ενδιαφέρον

    50 Όχι, δεν γιορτάζει σήμερα ο Κυριάκος αλλά κάπου τον Σεπτέμβριο. Αν και σήμερα γιορτάζει που νίκησε στις εκλογές πρόπερσι.

  52. 3 28, 34

    ΟΙ ψαράδες έχουν την λέξη πιτίκι που είναι νερό που μ΄σα του έβρασαν φλούδες και βελόνες αοό πεύκο. Σ’ αυτό το πιτίκι περνάγανε σκοινιά και δίχτυα για να μη γαριάζουνε στην θάλασσα

  53. Pedis said

    Σε ποιον ηλίθιο και Φουρθιώτη έπεσε η άτυχη;

    https://atexnos.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC/

  54. spiridione said

    Το σαμποτάζ είναι δύσκολο να βρεθεί σε εφημερίδες πριν το 1909. Στη Γαλλία μέχρι τότε ήταν περιθωριακή πρακτική. Στην απεργία των ταχυδρομικών και τηλεγραφικών υπαλλήλων το 1909 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ευρέως η τακτική του σαμποτάζ (με κόψιμο καλωδίων τηλέγραφων κλπ), και κυρίως στη μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών του 1910-1911.
    https://www.cairn.info/revue-histoire-economie-et-societe-2015-4-page-56.htm

    Εμπρός, 21-3-1909, sabotage για την απεργία των ταχυδρομικών
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=14877&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ACLABtABuACHACMABtABzABx&CropPDF=0

  55. @ 49 Πέπε

    Όχι, καλέ Πέπε, δεν ήταν κάποιας εφημερίδας, ήταν της σοβαρότατης γλωσσικά (δηλαδή καθαρευουσιανικά) Καθημερινής και των αναγνωστών της.

  56. sarant said

    54 Μάλιστα, πολύ χρήσιμο!


  57. το καινούριο βιβλίο του (καλού κατά τη γνώμη μου) Ισπανού Αρτούρου Πέρεθ Ρεβέρτε με το ντεντέκτιβ του Λορένθο Φαλκό.
    Αντιγράφω και κολλώ από το οπισθόφυλλο:

    Το φως του δύοντος ηλίου, διαθλώµενο στο τζάµι του παραθύρου, έβαφε µε µια ελαφριά κοκκινωπή πατίνα τον τεράστιο καµβά· σαν να είχε κιόλας αρχίσει, προτού καν πάρει την τελική του µορφή, να αιµορραγεί. Και ξαφνικά όλα απέκτησαν νόηµα. «Θα ονοµαστεί Γκερνίκα» είπε ο Πικάσσο.
    Μάιος 1937. Ο εµφύλιος πόλεµος συνεχίζει την αιµατηρή πορεία του στην Ισπανία, ενώ το Παρίσι ετοιµάζεται να υποδεχτεί τη ∆ιεθνή Έκθεση. Aλλά και µακριά από τα πεδία των µαχών διεξάγονται µάχες µέσα στις σκιές. Μια διπλή αποστολή φέρνει τον Λορένθο Φαλκό στο Παρίσι µε στόχο να επιχειρήσει, µε κάθε δυνατό τρόπο, να µη φτάσει ποτέ η Γκερνίκα που ζωγραφίζει ο Πάµπλο Πικάσσο στη ∆ιεθνή Έκθεση, όπου η ∆ηµοκρατία θέλει να αποσπάσει τη διεθνή υποστήριξη.
    Μολονότι γίνονται ήδη αισθητοί στην Ευρώπη οι άνεµοι του νέου πολέµου που θα αφανίσουν την ήπειρο, η χαρούµενη µουσική εξακολουθεί να παίζει και η τέχνη, το εµπόριο, το κυνήγι της καλής ζωής απασχολούν εξίσου διανοούµενους, εξόριστους και ακτιβιστές. Συνηθισµένος στον κίνδυνο και στις οριακές καταστάσεις, ο Φαλκό πρέπει να αντιµετωπίσει αυτή τη φορά έναν κόσµο όπου η πάλη των ιδεών θέλει να επιβληθεί πάνω στη δράση. Έναν κόσµο που του είναι ξένος και απέναντι στον οποίο θα επιχειρήσει να εφαρµόσει τις δικές του µεθόδους.

    Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε στήνει στο Σαµποτάζ µια αριστοτεχνική πλοκή που παρασύρει τον αναγνώστη µέχρι την τελευταία σελίδα, ολοκληρώνοντας τη µυθιστορηµατική τριλογία µε πρωταγωνιστή έναν από τους γοητευτικότερους λογοτεχνικούς ήρωές του, τον Λορένθο Φαλκό.

  58. # 47

    Λεώνικε, τώρα που δεν μας βλέπουνε, σου κάνω πάσα το Ερμιτάζ !!

  59. 57 ωχ! τεράστια βγήκε η εικόνα….

  60. Δεν ξέρω αν έχει ανεβεί κανένα άρθρο για τα μικρά ονόματα των πολιτικών μας και την καταχρηστική αξιοποίησή τους. Θυμάμαι πάντα το Κλικλής (από τον αχθοφόρο του βενιζελικού επωνύμου, γιο του Ελευθερίου), το Αντρέας (επειδή έπρεπε να τους ξεχωρίζουμε, Γέρος-Αντρέας, στις φάσεις της διαδοχής) και τώρα το εχθρικής πάντα προελεύσεως υποκοριστικό Κούλης. Δυστυχώς δεν μας κάθισε με το ζεύγος Κ & Κ Καραμανλής και ακόμα δυσκολευόμαστε προσδιορίσουμε με απλό τρόπο ποιον από τους δύο εννοούμε.

  61. Pedis said

    Νικοκύρη, για το μποϊκοτάζ έχεις γράψει;

    Ετοίμασε κάτι σχετικό για την επόμενη κυβερνητική αποτυχία, όταν θα βγει ο Κούλης να μιλήσει για μποϊκοτάζ των εμβολιασμών από τους νέους. 😉

  62. Χαρούλα said

    τατουάζ Γκολουάζ Τιράζ
    ειδική ορολογία εστιατορίου: ντεπαρασάζ, ντεκαντάζ, φλαμπάζ, ντεκουπάζ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε κυρίως αναδεικνύωντας τα λάθη της κυβέρνησης. Έτσι δινόταν και κάποια επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές. Για μένα αυτό ήταν το λάθος. Θα έπρεπε να κάνει αντιπολίτευση αλλά ως! Να μην δίνει αφορμές για παρανοήσεις στους φευγάτους. Ωραία το έπαιξε η Εκκλησία. Ενώ κυρίως σαμποτάριζε τα μέτρα, δημόσια «έβαζε πλάτη». Έμπειροι στην υποκρισία.

  63. Πέπε said

    55
    Έστω, της Καθημερινής. Αναγνώστες ωστόσο. Μαζί με χιλιάδες άλλους. Επειδή διαβάζω Καθημερινή δεν είμαι κιόλας η Καθημερινή!

  64. Μαρία said

    62
    ΝτεΜπαρασάζ γαλλικά. Το ντεκουπάζ το ξέρουμε απ’ το σινεμά. Τι σημαίνει στα εστιατόρια;

  65. 51 Ένας δικός μου Κυριάκος, σήμερα γιορτάζει. Αλλά έχεις δίκιο. Ψάχνοντας την δικιά σου εκδοχή είδα πως τον σερνικό έχουν 29 Σεπτέμβρη. Σήμερα μόνο η θηλυκιά!

    60 Απ’ τους τρεις Κ.Κ.

  66. Χαρούλα said

    #45 Leonikos
    Η λέξη σαμπώ κυκλοφορεί ευρέως στα νοσοκομεία, ειδικά στα χειρουργεία.
    Επομένως (ελπίζω) ότι είναι συχνότερη των σαμποτάζ

    Επίσης ευρέως και στις κουζίνες/μαγειρεία. Οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες που ελπίζεις!🙂

  67. Χαρούλα said

    Μαρία,
    ντεκουπάζ= τεμαχισμός κρεάτων/ψαριών μπροστά στον πελάτη.
    αντίστοιχα φλαμπάζ το άναμμα παρασκευών.
    Ναι δίκιο έχεις έφαγα το μ. Ντεμπαρασαζ η αποκατάσταση(μάζεμα) του τραπεζιού.
    Και ντεκαντάζ η μετάγγιση παλιών κόκκινων κρασιών. Τώρα θυμήθηκα και τα σσαμπράζ/σαμπράζ. Θερμ.δωματίου για κοκ.κρασιά/άνοιγμα σαμπάνιας με ξίφος.
    Σας ζάλησα….

  68. Alexis said

    #60: Ο Αντρέας ήταν ο πλέον «αναγνωρίσιμος» με το μικρό από τους πάντες αφού τον αποκαλούσαν έτσι εχθροί και φίλοι.
    Το «Κούλης», όπως λες κι εσύ, είναι ειρωνικό και προέρχεται πάντα από τους αντίθετους.
    Για να μείνει στη συλλογική μνήμη ένα δημόσιο πρόσωπο με το μικρό του όνομα πρέπει καταρχήν το όνομα να είναι ιδιαίτερο (άρα όχι Γιώργος, Γιάννης, Κώστας κλπ). Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

  69. spiridione said

    Σε ένα χρονογράφημα του 1912 αναφέρεται ότι κάποιοι χωροφύλακες κάνουν σαμποτάζ. Επειδή ήθελαν να φύγουν απ’ το Σώμα γιατί τους έκαναν μαρτύρια, αλλά δεν μπορούσαν να παραιτηθούν, πυροβολούσαν άσκοπα στον δρόμο.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=46702&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASfAShASZASXASeASlASTASJASSASNASa&CropPDF=0

    Μάλιστα ο συντάκτης εκτός από το σαμποτάζ αναφέρει και το ‘γκο κάνυ’, τον σκωτσέζικο πρόδρομο του σαμποτάζ, που ενέπνευσε λέει και τους Γάλλους.
    Go canny ή ca’ canny
    https://libcom.org/history/1889-glasgow-dockers-go-slow

  70. Χαρούλα said

    Αααα! Πως μου διέφυγε;! Με το σχ.του Spiridione το θυμήθηκα.
    Το σαμποτάζ του Έβρου.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%B6_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85

  71. Κιγκέρι said

    Είπαμε ότι το όνομα του Αντώνη Βρατσάνου έχει δοθεί στη μία από τις σήραγγες των Τεμπών;

    https://www.iefimerida.gr/news/329693/poios-itan-o-antonis-vratsanos-onoma-toy-opoioy-pire-i-siragga-ton-tempon-eikones

    Κι εδώ, τα ονόματα όλων:

    https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/158227.html

  72. Πέπε said

    68

    Μία προϋπόθεση είναι βέβαια να έχεις το ίδιο επώνυμο με κάποιον (συγγενή ή όχι) και να πρέπει να σας ξεχωρίσουν.

    Νομίζω ότι μετά την ιδιαίτερη περίπτωση του Αντρέα υπήρξε ο γιος του, που κυρίως ειρωνικά βέβαια τον έλεγαν Γιωργάκη αλλά κάπου υπήρχε και το πρακτικό ζήτημα της συνωνυμίας με τον παππού, και μετά, από τον Γιωργάκη και δώθε, έγινε πλέον μόδα: Κωστάκης (Καραμανλής), Αντωνάκης (Σαμαράς, που δεν είχε άλλον συνονόματο ή έστω συνεπώνυμο), μίστερ Αλέξις, Κούλης κλπ.

    Υπάρχει και ο Άδωνις. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να πει κανείς γι’ αυτόν που να μην είναι ειρωνικό, αλλά ειδικά η χρήση του μικρού του ονόματος δεν είναι ειρωνική. Μάλλον οφείλεται απλώς στο ότι είναι ένα σπάνιο όνομα.

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    71
    Να πούμε ότι οι Γερμανοί, ως αντίποινα για την ανατίναξη της αμαξοστοιχίας από την ομάδα Βρατσάνου, στα Τέμπη, εκτέλεσαν τον Μάρτη του 1944, 40 πατριώτες στον χώρο του σημερινού ΑΤΑ, σε έναν λόφο με το προσωνύμιο «αντιαεροπορικό». Κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο και τελετή μνήμης των νεκρών.

  74. @ 63 Πέπε

    Αναγνώστες. Γιατί όχι; Δεν είναι ομιλητές και χρήστες της γλώσσας αυτοί;

  75. Alexis, Πέπε

    Κωδικοποιείται, σιγά σιγά το ζήτημα.
    Πάντως, πάντα, υπάρχει και το κοινωνιογλωσσικό αξίωμα «ποιος, σε ποιον, πότε, πού το λέει». (Εγώ δεν έχω ακόμα πει «Κούλης»).

  76. spiridione said

    Και ο Σπύρος Μπέκιος, ο σαμποτέρ στο Κούρνοβο, που μετά εκτέλεσαν οι Ιταλοί 106 ομήρους, μεταξύ τους και τον Πουλιόπουλο. Συμμετείχε και στον Γοργοπόταμο (και είχε φυλακιστεί και το 1964 στα τότε γεγονότα).
    Παραδόξως έχει λήμμα η ρωσική βίκι και όχι η ελληνική.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%81,_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81

  77. phrasaortes said

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Πρώτον είχα χάψει εντελώς την χαριτωμένη ιστορία με τα σύκα. Όσο για τους σαμποτέρ, αν και δεν ήξερα την εκδοχή με τους Λουδδίτες, είχα την εντύπωση ότι σχετίζονταν με τις μονάδες των σαπέρ (μηχανικό; υπονομευτές;) του γαλλικού στρατού. Στους Ναπολεόντειους πολέμους ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους φαντάρους, γιατί άφηναν γενειάδα και φορούσαν ποδίτσα. Τελικά, απ’ό,τι φαίνεται, πρόκειται περί απλής ηχιτικής ομοιότητας.

  78. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    77 Όχι, δεν έχουν σχέση οι sapeurs. Oι πυροσβέστες στη Γαλλία σήμερα λέγονται sapeurs-pompiers.

    71 Mπράβο, ήθελα να το αναφέρω και το ξέχασα.

  79. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ψάχνοντας στό διαδίκτυο μιά λεπτομέρεια (;) του βιογραφικοῦ τοῦ φανατικοῦ ζαχαριαδικοῦ Ἀγγελούλη (ἄν ὄντως φυλακίστηκε -ὅπως ἀχνοθυμόμουν- γιά κατασκοπία σέ κάποια χώρα τοῦ σοσιαλιστικοῦ Παραδείσου) ἔπεσα πάνω σέ μιά διακήρυξη τῆς ΚΕ του ΚΚΕ ὅπου -στά σοβαρά!- ἀναφέρονταν: «Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ (..) εξέφραζε τα συμφέροντα της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ» (!!). Στην ἴδια βάση φιλαλήθειας, ἐγκυρότητας καί ἀξιοπιστίας ὑποθέτω ὅτι στηρίζεται καί ἡ διαπίστωση πώς «στά [=φρικτά ἀπό αἰσθητική ἄποψη] τραγούδια εκείνα, η δράση των δυναμιτιστών και σαμποταριστών του ΔΣΕ [=πού πολεμοῦσαν ἐνάντια σέ ΟΛΗ τήν ὑπόλοιπη, μή κομμουνιστική, ἑλληνική κοινωνία] παραλληλίζεται, όχι άστοχα, με τα μπουρλότα του 1821 [=πού ἀνατίναζαν τά τουρκικά καράβια γιά τήν ἀπελευθέρωση τῆς Πατρίδας]».

  80. atheofobos said

    Σήμερα όμως, ποιος κάνει σαμποτάζ, και μάλιστα υγειονομικό;

    Η απάντηση στο ερώτημα που έθεσες στο τέλος της ανάρτησης, ίσως θα έπρεπε, εκτός από τα σωστά που έγραψες, να συμπεριλάβεις και τα λεχθέντα και γραφέντα από τον τέως υπουργό Υγείας και ανεμβολίαστο κ.Πολάκη για τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

    Και ως γνωστόν οι δηλώσεις αυτές προκαλούν μεγαλύτερη δημοσιότητα από τα όσα σωστά γράφει ο Ανδρέας Ξανθός στο άρθρο του :Εμβόλια: Υποχρεωτικότητα, προνόμια, κοινωνικές διακρίσεις στα ΝΕΑ της 26-27 Ιουνίου.

    39
    Πριν καμιά 20ρια μέρες πηγαίνοντας και γυρνώντας από την Λήμνο και οι 3 θέσεις στο αεροπλάνο ήσαν πιασμένες.

  81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @73. Κώστα, μοῦ φαίνεται παράξενο πού οἱ Γερμανοί (οἰ ὁποῖοι δέν δίσταζαν νά κάψουν ὁλόκληρα χωριά γιά κάτι λίγους στρατιῶτες τους πού ἐξοντώνονταν ἀπό ἀντάρτες) ἐκτέλεσαν ΜΟΝΟ 40 γιά τόν θάνατο κοντά 500 στρατιωτῶν καί ἀξιωματικῶν τους πού προορίζονταν γιά τό Ἀνατολικό Μέτωπο.

  82. ΓιώργοςΜ said

    -Σαμπώ Taz έχετε;
    -Μπα, μόνο κάτι παντόφλες

  83. ΓιώργοςΜ said

    39, 80
    Την προηγούμενη εβδομάδα που πήγα στη Χίο, το αεροπλάνο ήταν σχεδόν γεμάτο. Κανένας δε μου ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού, τζάμπα τύπωσα 2-3 να βρίσκονται

  84. @ 82 ΓιώργοςΜ

    Καλό.

  85. atheofobos said

    83
    Για την Λήμνο το ζητούσαν στο γκισέ.

  86. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Από ετυμολογικής απόψεως, κοινής ανατολίτικης καταγωγής φαίνεται να’ ναι η ομάδα γαλλ. sabot,/ιταλ. ciabatta(ή και chapata:είδος ψωμιού), πορτογ. sapato, ισπ.zapato και συγγενής με τα ταταρικό чабата (ποδονάρια, ντύμα παπουτσιού)/ οθωμανικόچاپوت‎ (çaput, çapıt, “κουρελούδια”), ενδεχομένως και με το αρχαιοελλ. σάνδαλον/ (αιολ.)σάμβαλον (πρβλ και τα κατά Ησύχιον “σέμπαδα· ὑποδήματα ”), όπου επίσης μπορεί να χωρεί η έννοια του ασταθούς, θορυβώδους, γλιστερού και τρικλοποδιαστικού περπατήματος.
    Ως εκ τούτου, από εννοιολογικής απόψεως θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μεν Ζαπατίστας είναι σαφώς, εξ ορισμού και αναντιρρήτως παπουτσωμένοι τρομοκράτες, σαμποτέρ, κατάπτυστοι εραστές του εκρηκτικού κλίματος, υπονομευτές και δυναμιτιστές, το δε δυνητικό ρήμα “σανδαλίζω” δικαιούται κληρονομικώ δικαίω να αποκτήσει μία σημασία μεταξύ “σκανδαλίζω” και “βανδαλίζω”.

  87. ΚΩΣΤΑΣ said

    81
    Ναι, Γιώργο, έτσι νομίζω κι εγώ. Αν είχαν στο συγκεκριμένο σαμποτάζ 450 νεκρούς οι Γερμανοί, αλλού λένε πάνω από 600, τότε λογικά με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι Γ. θα έπρεπε α μην αφήσουν λίθο επί λίθου στα πέριξ των Τεμπών χωριά του Ολύμπου και του Κισσάβου και να εκτελέσουν τη μισή Λάρισα.

    Εντάξει, λέμε ότι ο Βρ. υπήρχε αντιστασιακός στην κατοχή και είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα. Από εκεί και πέρα όμως, ενώ στην αρχή υπήρχε σχεδόν σιωπή, σήμερα παρουσιάζεται ιδιαίτερα υπερτιμημένος. Γι’ αυτό λέω χρειάζεται έρευνα το θέμα και σηκώνει κουβέντα. Όχι από εμάς βέβαια εδώ, από τους ιστορικούς ερευνητές.

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Τι περίμενες, εδώ που τα λέμε, να λέει το ΚΚΕ; Παρόμοια, στην αντίθεσή τους, δεν έλεγε και λέει και η άλλη πλευρά; Ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων εκείνης της μαύρης περιόδου είμαι σίγουρος ότι ξέρεις σε ποιους-ξένους κυρίως-ιστορικούς θα τη βρεις.

  89. Alexis said

    #73: Ο Άδωνις ναι, είναι καλό παράδειγμα, έχει καθιερωθεί με το μικρό.
    Παίζει ρόλο σαφώς και πόσο «οικείος» και «λαϊκός» είναι ή δείχνει κάποιος.

  90. Δεν ξεχνάμε πως τα «σαμπό» λέγονται «γκέτες» στα ιαπωνικά. Μία geta (下駄). Υπάρχει όμως και η ξένη λέξη σαμπό.

  91. 72>> που κυρίως ειρωνικά βέβαια τον έλεγαν Γιωργάκη
    …………αλλά βγήκε Γιώργαρος. Λαϊκό αισθητήριο χέσε θέατρο κατούρα παράσταση.

    https://www.imerodromos.gr/2010-enarxi-mnimoniwn-me-varkoyles-poy-armenizoyn/

  92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @88. Γιάννη, κοντεύω 50ετία μελέτης τῶν γεγονότων ἐκείνης τῆς περιόδου καί ἔχω ξετινάξει ἑκατοντάδες πηγῶν καί μαρτυριῶν. Καταλαβαίνω πολύ καλά τίς διαφορετικές προσεγγίσεις, ἀκόμη καί τίς παντός εἴδους ἰδεολογικές δεσμεύσεις, ἐμμονές καί προκαταλήψεις, ἀλλά τίς κακοποιήσεις τῆς ἁπτῆς πραγματικότητας δέν τίς καταλαβαίνω.. Ποῦ στό καλό εἶδαν καί διεκήρυξαν ὅτι «Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ (..) εξέφραζε τα συμφέροντα της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ»; Ἀκόμη καί δεδηλωμένοι κομμουνιστές ἐκείνου τοῦ καιροῦ, ἀποστασιοποιήθηκαν [καί αὐτό καταγράφεται ὡς διαπίστωση τῶν κομματικῶν τους ὀργάνων] ἀπό τίς πολεμοκάπηλες ζαχαριαδικές πρακτικές..
    (Τέλος πάντων! Δέν ἦταν στίς προθέσεις μου νά ἀνοίξω συζήτηση γιά ἐμφυλίους κλπ..)

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    92: Με εκπλήσσει η έκπληξή σου και η αγανάκτησή σου.☺ Για το ΚΚΕ και τη σχέση του με την αλήθεια μιλάμε, έτσι;

  94. Μαρία said

    92
    Η δικιά σου στο 2:42 https://www.youtube.com/watch?v=QYLRiTpfA1E
    αν το μάτιασμα μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμο του σαμποτάζ 🙂

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @94. Αὐτά τά ΠΡΑΜΑΤΑ 🙂 ἐνημερώνουν τόν κόσμο γιά διάφορα κρίσιμα θέματα (ἐμβόλια κλπ)

  96. voulagx said

    #68: «Το «Κούλης», όπως λες κι εσύ, είναι ειρωνικό και προέρχεται πάντα από τους αντίθετους»
    Μα αν δεν κάνω λάθος ο πατέρας του το λανσάρισε σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του.

  97. BLOG_OTI_NANAI said

    Το νωρίτερο που βρίσκω είναι από τον Απρίλιο του 1912 στον Νουμά σε άρθρο μεταφρασμένο. Η εμφάνιση του όρου μέχρι το 1930 δεν είναι συχνή. Βλέπω πάντως ότι εντάσσεται σε πολιτικό λόγο το 1919 και σε αγόρευση στη Βουλή το 1927:

  98. BLOG_OTI_NANAI said

    97: Στα παραπάνω βλέπουμε έναν συσχετισμό του όρου με τους ταξικούς αγώνες.

  99. sarant said

    80 Ο Πολάκης πράγματι κάνει κακό με τις τοποθετήσεις του. Εκτιμώ ότι έχει δική του ατζέντα

    87 Φαντάζομαι όμως ότι κάπου θα είναι καταγραμμένη η επίθεση στα γερμανικά αρχεία

    97 Ωραία ευρήματα. Ιδίως το νομοθετικό.

  100. Georgios Bartzoudis said

    34 Alexis said: «Η λέξη «πατίκια» λέγεται και στο Ξηρόμερο με την ίδια σημασία».
    # Ναι. Από την εποχή του Φιλίππου Ε’. οι Μακεδόνες και οι Ακαρνάνες τα έλεγαν μαζί!

  101. Pedis said

    # 99 α – Μα ο Πολάκης λέει τα δικά του εδώ και πολύ καιρό, Νικοκύρη. 🤨

    Το ’41-’49 τα κατάφεραν και κάθισαν στο σβέρκο οι νενέκοι. Kατά φυσιολογική συνέπεια οι μπουρλοτιέρηδες της συγκεκριμένης περιόδου βγαίνουν σκάρτοι. Και επικίνδυνοι τρομοκρατες, και με τη δήθεν δράση τους αιτία των δεινών τού πληθυσμού. Άλλο.

    Για τον Κούλη λέγαμε με αφορμή και τον ανεκδιήγητο επικοινωνιακό σχεδιασμό (εκτός από αυτόν, δεν υπάρχει άλλος σχεδιασμός) για την «αντιμετώπιση της πανδημίας» και το ερώτημα είναι πόσοι culηδες θα του απομείνουν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μπας και πάει στο διάολο, τουλάχιστον.

    Τι θυμήθηκα; Πέρσι τέτοιον καιρό. Ω ρέ τι κάνουν οι ουασιγκτώνιες; Θα εχουν θεριέψει φέτος! 🥳

  102. Πέπε said

    @96
    > Μα αν δεν κάνω λάθος [το «Κούλης»] ο πατέρας του το λανσάρισε σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του.

    Εκεί είναι η δολιότητα. Το Κούλης φαίνεται πως ήταν υπαρκτό, ως ενδοοικογενειακό χαϊδευτικό. Αλλά στα χέρια των αντιπαθούντων έγινε όπλο, κάπως σαν να έλεγαν «δε φτάνει που […] και που […], αλλά τον λένε και Κούλη από πάνω!»

    Και ο Γιωργάκης: μπορεί κανείς να μην τον είπε ποτέ Γιωργάκη στ’ αλήθεια, που δεν το ξέρω, αλλά το γεγονός ότι ήταν ο μικρός Γιώργος σε αντιδιαστολή προς τον Γέρο ήταν ο πυρήνας αληθείας που κάνει το παρατσούκλι όπλο.

    Άλλο χαρακτηριστικό τέτοιο είναι η Περιστέρα (Μπέτυ Μπαζιάνα): ο πυρήνας αληθείας είναι ότι όντως έτσι την έχουν βαφτισμένη, όσο κι αν το πραγματικό (=εν χρήσει) όνομά της είναι Μπέτυ.

    Αντίθετα, το μίστερ Αλέξις για τον Τσίπρα νομίζω ότι το είπε καναδυό φορές κάποιος χρυσαυγίτης, και δεν έπιασε, γιατί σε κανένα άλλο όνομα εκτός από το Αλέξης δεν υπάρχει πυρήνας αληθείας. (Και δεν ήταν και ιδιαίτερα εμπνευσμένο εδώ που τα λέμε – αν ήταν έξυπνο μπορεί να ‘πιανε και χωρίς πυρήνα αληθείας.)

    @75

    > Πάντως, πάντα, υπάρχει και το κοινωνιογλωσσικό αξίωμα «ποιος, σε ποιον, πότε, πού το λέει».

    Βεβαίως.

    @74

    > Αναγνώστες. Γιατί όχι; Δεν είναι ομιλητές και χρήστες της γλώσσας αυτοί;

    Ομιλητές είναι, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Για την ακρίβεια, ο καθένας τους είναι ένας (1) ομιλητής. Και λοιπόν;

    Πρόταση νοείται μέσα σε κάποια ομάδα που να μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα. Π.χ. είμαστε πέντε, και συζητάμε «πού θα πάμε απόψε», και ο καθένας κάνει την πρότασή του, και σ’ όποιαν συμφωνήσουμε εκεί θα πάμε. Το να προτείνει ένας (1) ομιλητής πώς θα ονομάσουμε μια έννοια έχει το ίδιο βάρος με το να προτείνω σ’ έναν ταξιτζή να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι αδικίες και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Νομίζω ότι οι περιπτώσεις όπου κάποιος έκανε μια λεξιλογική πρόταση με τη στενή κυριολεξία, και η πρότασή του έγινε δεκτή στην πράξη, είναι ελάχιστες. Ένα παράδειγμα, που το έμαθα σχετικά πρόσφατα, είναι ότι η λ. «διαδίκτυο» ήταν πρόταση του Μπάμπη. Και πάλι δηλαδή ενός προσώπου που βρίσκεται σε θέση εξουσίας (αλλά έχει κάνει κι ένα σωρό άλλες προτάσεις που όχι απλώς απορρίφθηκαν στην πράξη αλλά γελάει κι ο κόσμος). Κατά τα άλλα, οι νεολογισμοί καθιερώνονται είτε από πρόσωπα σε θέση εξουσίας που δεν κάνουν προτάσεις αλλά τις υλοποιούν κατευθείαν, ΜΜΕτζήδες, διαφημιστές κλπ., είτε με μαγικό τρόπο από το ίδιο το σύνολο των ομιλητών (ή από μια κάπως υποστατή μερίδα του), χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί ποιος ήταν ο πρώτος κοινός (χωρίς εξουσία) ομιλητής, ποιος ο δεύτερος κλπ. μέχρι που έγιναν πολλοί.

    Ειδάλλως, σκέψου το εξής απλό παράδειγμα: προτείνω αντί για την Τάδε λέξη να λέμε Δείνα. Είμαι ομιλητής, και σχολιαστής ενός ιστολογίου (ενός βαρύνοντος ιστολογίου, αλλά όχι βαρύνων εγώ ο ίδιος). Ποιος χέστηκε για την πρότασή μου;

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    Βάζω τη σελίδα 77 από το βιβλίο του Βρατσάνου «Βροντάει ο Όλυμπος», όπου καταγράφει τις μάχες που έδωσε και τις απώλειες του εχθρού. Από τις 22 έως 24/10/1944 οι νεκροί Γερμανοί φαίνεται να ξεπερνάνε τους 1000.

  104. Μαρία said

    102 τέλος
    Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει κι η έννοια της ιδιολέκτου.

  105. Μαρία said

    Σαμποτάρουν τις μεταρρυθμίσεις. Η ίδια μετάφραση του abarbeitet σε πολλά σάιτ. https://www.handelsblatt.com/politik/international/kyriakos-mitsotakis-wie-griechenlands-premier-trotz-corona-seine-reformagenda-abarbeitet/27399476.html

  106. sarant said

    103 Aυτά είναι κατά την αποχώρηση. Εκεί δεν είχε αντίποινα. Βέβαια, σαν πολλά είναι.

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ότι απεργάζεται, απεργάζεται, αυτό είναι γεγονός. Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει.😂

  108. ΚΩΣΤΑΣ said

    106
    Τέτοια γεγονότα θα ήταν σίγουρα πασίγνωστα στις περιοχές που διαδραματίστηκαν (κυρίως στα Τέμπη) και ο Β. θα ήταν από τότε θρύλος πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν θα περίμενε το βιβλίο του να τα μάθει η κοινωνία και η ιστορική επιστήμη.

    Γνώμη μου, για το λόγο αυτό εξέφρασα εξ αρχής την ένστασή μου.

  109. spyridos said

    Αντώνης Αγγελούλης «Βροντάει ο Ολυμπος»

    https://www.scribd.com/doc/47477568/

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα το βιβλίο του δεν κυκλοφόρησε (οκ, κυκλοφορήθηκε λέμε, κύριε Μπαμπινιώτη☺) το 1944-1945; Εντυπωσιακά νωρίς, δεν είναι έτσι; Άρα αρκετοί θα τα έμαθαν από το βιβλίο του, αφού η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ήταν μάλλον προβληματική τότε λόγω της λογοκρισίας και των σκόπιμων φημολογιών.450 νεκροί είναι το επικρατέστερο νούμερο.

  111. Pedis said

    Και τα λατινικά προσαρμοσμένα στις ευρωπαϊκές γλώσσες!

    Και που ‘σαι! Ξέρεις από βέσπα;

    🖐🏾

  112. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εγώ το έχω σε φωτό, σελίδα-σελίδα. Μου το έδωσε φίλος μου που το σκανάρισε. Είναι των εκδόσεων «ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ» Α.Ε. ΑΘΗΝΑ 1945

  113. spyridos said

    Σε καθεστώς λογοκρισίας σε ότι αφορά την Εθνική Αντίσταση είναι αστείο να μιλάμε για γνώση δράσεων της Ε.Α. από έναν πληθυσμό που για 35 ολόκληρα χρόνια είχε 100% μονόπλευρη ενημέρωση.

    Παράδειγμα
    Μέχρι το 1980, 90% των κατοίκων του Κερατσινίου δεν ήξερε ποιός ήταν ο Νίκανδρος Κεπέσης.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νίκανδρος Κεπέσης δεν ήταν αντιστασιακός και επικεφαλής στις μάχες στο Πέραμα , στο Κερατσίνι (Ηλεκτρική) και στον Πειραιά. Απλώς αυτοί που ήξεραν το όνομά του ήταν στα μπουντρούμια και τις φυλακές και οι νεώτεροι
    δεν το διάβασαν στο βιβλίο Ιστορίας.

    Το βιβλίο του Αγγελούλη είναι το πρώτο για την Ε.Α. που εκδόθηκε στην Ελλάδα.
    Το έχουν διαβάσει ιστορικοί τα τελευταία 75 χρόνια.
    Ο ίδιος αναφέρει στη σελίδα 73, 450 νεκρούς Γερμανούς. Ο στρατηγός Αλεξάντερ τον παρασημοφόρησε για αυτή και για τη δεύτερη ανατίναξη τρένου,νότια της Λάρισσας. Εκανε συνολικά 4 ανατινάξεις τρένων. Συμμετείχε και στο Κούρνοβο; Δεν είμαι σίγουρος.
    Ο Εντι Μάιερς έγραφε ότι στη σήραγγα στο Κούρνοβο σκοτώθηκαν 1.300 Γερμανοί. Σε πρώτη φάση υπολόγιζε τους νεκρούς της 1ης αμαξοστοιχίας το Φλεβάρη του 44 σε 1.000. Διπλάσιο αριθμό από του Αγγελούλη.
    Κάτω από αυτό το πρίσμα οι 3.500 νεκροί Γερμανοί που αναφέρει ο Α. για τα 2,5 χρόνια δράσης του τάγματος μηχανικού Ολύμπου δεν είναι εξωπραγματικοί.

    Πέρα από το αν οι Γερμανοί νεκροί ήταν 300 ή 450, οι εκρήξεις που έκανε ο Αγγελούλης είναι μοναδικές.
    Ούτε οι σκαπανείς του στρατού θα μπορούσαν να τις κάνουν με τόσο μεγάλη ακρίβεια.
    Είχε μάθει να κάνει εκρήξεις με τον πατέρα του που ήταν φουρνελάς και τελειοποίησε τις γνώσεις του
    στο Μέτωπο της Αλβανίας. Ηταν έφεδρος αξιωματικός του μηχανικού.

    Θυμάμαι όταν κάναμε εκρήξεις στο Λουτράκι, γινόταν πρώτα πρακτική με εικονικά γεμίσματα (αλλά πραγματικούς πυροκροτητές)
    μέσα στη σχολή και σε αρκετά ρεαλιστικές καταστάσεις. Η διαφορά ανάμεσα μας δεν ήταν μεγάλη στο πως τις εκτελούσαμε.
    Αργότερα στις πραγματικές στο νταμάρι υπήρχε ένας συνάδελφος (πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ) που έκανε καταπληκτικές εκρήξεις. Ψιλοβελονιά με ΤΝΤ.
    Από 15 χρονών είχε μάθει στο νταμάρι του πατέρα του σε ένα χωριό του Ηρακλείου.
    Τελευταία των είδα σε κάτι βίντεο στο ΥΤ. Είναι δήμαρχος στο δήμο με το 2ο μακρύτερο όνομα δήμου στην Κρήτη.
    Υποδεχόταν ένα υπουργό. Η περιοχή ερημική (για κάποιο έργο;) με μπόλικα διάσπαρτα βράχια.
    Εδώ είμαστε. Περίμενα να ακούσω «Θα γίνει έκρηξηηηη» αλλά τίποτα. Χάλασε κι αυτός.

  114. Μαρία said

    111
    Μέγας παπαρολόγος

    κι η … γαλλομαθής Αντουανέτα μεγαλύτερη

  115. Pedis said

    # 114 – 111 Μέγας παπαρολόγος

    Ma Vicky è profonda, no?. Ma è profonda Vicky, no? Ma Vicky profonda è. No?. Ma è Vicky (la) profonda, no? 😆

  116. Alexis said

    #105: Πανίβλακες! Προσπαθούν να μεταφράσουν από τα γερμανικά ενώ δεν ξέρουν καν σωστά ελληνικά! 😡

    #102: …είτε με μαγικό τρόπο από το ίδιο το σύνολο των ομιλητών (ή από μια κάπως υποστατή μερίδα του), χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί ποιος ήταν ο πρώτος κοινός (χωρίς εξουσία) ομιλητής, ποιος ο δεύτερος κλπ. μέχρι που έγιναν πολλοί.
    Αυτό πάντα με απασχολούσε και με γοήτευε συγχρόνως. Πώς δηλαδή και από ποιους λανσάρεται και καθιερώνεται ένας νεολογισμός, στην περίπτωση βέβαια που αυτό δεν έχει γίνει από κάποιον επώνυμο.
    Ο «ανώνυμος λαός» τελικά ποιος είναι; Ένας ή πολλοί μαζί;

  117. @ 102 Πέπε

    Ενδιαφέροντα.

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    116: Ο ίδιος προβληματισμός τίθεται σχετικά με την προέλευση των παραμυθιών, των αινιγμάτων, των παροιμιών, των δημοτικών τραγουδιών, των ανεκδότων…Προφανώς κάποιος «ανώνυμος» κάνει την αρχή, αφού συλλογική δημιουργία σ’ αυτούς τους τομείς δεν γίνεται να υπάρξει, και διαδίδονται μέσω των πολλών.

  119. Alexis said

    Έχω την αίσθηση ότι οι λέξεις της γλώσσας που ονομάζουμε σλανγκ ή αργκό δημιουργούνται αρχικά από τις παρέες. Διαδίδονται στη συνέχεια σε ένα διακριτό υποσύνολο του πληθυσμού με κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. νεολαία, φοιτητές, χώρος του αθλητισμού, καλλιτεχνικός χώρος κλπ.) και μετά γίνονται ευρύτερα γνωστές και τελικά πανελλήνιες (αν γίνουν).

    Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι πρέπει να γίνεται η γέννηση και η διάδοση και των λοιπών (μη αργκοτικών) λέξεων.

  120. Alexis said

    #118: Σωστά.
    Ειδικά για τα ανέκδοτα, όλο αυτό μου φαίνεται μαγικό. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που επινοούν ανέκδοτα, δηλαδή που λένε «τώρα θα κάτσω και θα σκεφτώ ένα καινούργιο ανέκδοτο»; 😗

  121. Alexis said

    Επανάληψη στο ορθό: Yπάρχουν άνθρωποι που επινοούν ανέκδοτα, δηλαδή που λένε «τώρα θα κάτσω και θα σκεφτώ ένα καινούργιο ανέκδοτο»;

  122. @ 119 Alexis

    Πάντως υπάρχουν και ειδικές δραστηριότητες, επαγγελματικές και επιστημονικές, σχετικές με την ορολογική επεξεργασία, κριτική και αξιοποίηση/προβολή των αναδυόμενων ή προτεινόμενων νεολογισμών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, νομίζω, έχει αρχειοθετηθεί από το ΑΠΘ και το υλικό στο οποίο είχα παραπέμψει (βλ. σχόλιο 11). Καλημέρες.

  123. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    111# Αλλά να είμαστε σοβαροί. Όχι αρχαία της κλασικής περιόδου, αττική διάλεκτο και μαλακίες. Ομηρικά ελληνικά, να δούνε τον Αγαμέμνονα φαντάρο τα τσογλάνια.
    La Bestia dice delle cazzate. Delle cazzate dice la Bestia. Dice delle cazzate la Bestia. La Bestia delle cazzate dice.

  124. Πέπε said

    @120:

    Συμφωνώ!

    Μου είχε τύχει δυο-τρεις φορές, μικρότερος, να μου πει κάποιος δικό του ανέκδοτο. Αλλά ποτέ δεν ήταν καλό! Δεν το είπα σε άλλον γιατί δε θα γέλαγε, και λογικά ούτε οι άλλοι που τους το είπε θα τα διέδωσαν, και το συμπέρασμα μοιάζει να είναι ότι αν ο δημιουργός εντοπίζεται, τότε το ανέκδοτο δε γίνεται ανέκδοτο, άρα ότι αν γίνει όντως ανέκδοτο θα πρέπει αναγκαστικά να μην υπάρχει δημιουργός!

    (Αλήθεια, βγαίνουν ακόμη ανέκδοτα; Λένε ανέκδοτα οι άνθρωποι, ή απλώς όσοι τα έλεγαν μικροί τα επαναλαμβάνουν πού και πού; Μου φαίνεται πως στην εποχή των σόσιαλ έχουν αντικατασταθεί από τις «ατάκες».)

  125. Alexis said

    #122: Ευχαριστώ Γιάννη, τώρα είδα το λινκ.

  126. Alexis said

    #124, τέλος: Σίγουρα κάποια πρέπει να βγαίνουν από επαγγελματίες του είδους, όπως κωμικούς ηθοποιούς, σεναριογράφους κλπ.
    Από κει και πέρα δεν ξέρω αν η ανώνυμη δημιουργία εξακολουθεί να δουλεύει και σε τι βαθμό…

  127. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    111-114 Μεγάλη πλάκα. Βέβαια, ο Μελετόπουλος περιορίζει τις απαντήσεις κι έτσι δεν μπορούσα να γράψω στο δικό του προφίλ.

    118κε Ο Ασίμοφ σε ένα διήγημα ΕΦ είχε την ιδέα ότι τα ανέκδοτα τα επινοούν εξωγήινοι που παρακολουθούν τον πλανήτη μας και μελετούν το ανθρώπινο είδος. Τα διαδίδουν λοιπόν για να μελετήσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

  128. @ Πέπε + Alejis

    Θυμάμαι ακόμα μικροανέκδοτα ενός συμμαθητή(*) μου. Να ένα:

    — Γιατρέ μου, αρρώστησα. Έπαθα αμνησία, χάθηκα…
    — Πότε το παρατήρησες;
    — Ποιο Γιατρέ;

    ( (*) Ο Κώστας έγινε πολύ καλός συγγραφέας διαφημιστικών κειμένων και παραγωγός όρων. Θυμόμαστε τα δικά του: «Η θεία Όλγα ξέρει», «Ίδια γεύση», «Δώστε και Σώστε», «Διπλοψυγεία», «Ηλιοκαλλυντικά» κ.λπ.)

  129. Πέπε said

    127
    Υπάρχει κι ένα ελληνικό, «Εκατό μέτρα κάτω από το γέλιο», Αστέρης Αστεριάδης. Τα ανέκδοτα τα βγάζουν κάτι εργαζόμενοι-σκλάβοι μιας σκοτεινής εταιρείας που εργάζονται νυχθημερόν σε δυστοπικές συνθήκες αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.

    Πρέπει να είχε πάει άπατο, αλλά δεν ήταν κακό.

  130. Pedis said

    # 123 – Πέστα ρε! Εδώ, αττική διάλεκτο μαθαίνουν τα νήπια στο πι και φί στα καμπ του ‘Αδωνι, για πλάκα, περνώντας τη βασική εκπαίδευση του αρχαίου Έλληνα οπλίτη.

  131. spyridos said

    124

    Αν δεν ξέρεις εσύ που είσαι καθηγητής, μάλλον πέθαναν.
    Τα ανέκδοτα κυκλοφορούσαν πάντα στα σχολεία. Οι μεγάλοι τα άκουγαν καθυστερημένα.

    Πολλές οι απορίες για τη δημιουργία της παραδοσιακής κουλτούρας.
    Τραγούδι, χορός, προφορική παράδοση μειώθηκαν από τη στιγμή της πολύ καλής καταγραφής στον 20ο αιώνα.

    Όταν δεν υπήρχε τυποποίηση των χορών, οι παραλλαγές ήταν αμέτρητες.
    Από το λίγο που ξέρω στην Κρήτη, οι χοροί δεν ήταν τυποποιημένοι και παρόμοιοι χοροί είχαν διαφορετικά ονόματα.
    Από χωριό σε χωριό υπήρχε διαφορά, ακόμα και από χορευτή σε χορευτή.
    Η συνεργασία με τον οργανοπαίχτη δημιουργούσε επίσης παραλλαγές.
    Αλλιώς χόρευες με τον Α λαουτιέρη και αλλιώς με τον Β.
    Όταν δεν υπήρχε απόλυτο σωστό και λάθος.
    Μήπως δεν λέμε το ίδιο και για τη γλώσσα;

    Πότε σταμάτησε η Δημοτική μουσική να είναι Δημοτική;
    Σταμάτησε;
    Σταμάτησε; ή υπάρχουν ακόμα πυρήνες δημιουργίας;
    Μάλλον υπάρχουν. Πόσοι και για πόσο ακόμα.
    Στην Κρήτη, στην Ήπειρο, σε νησιά του Αιγαίου.
    Εσύ φαντάζομαι θα ξέρεις καλύτερα και θα έχεις πιό ολοκληρωμένη γνώμη από ένα άσχετο (εμένα) που απλώς προβληματίζεται με το αντικείμενο.

    Στην Ικαρία. Μια σταλιά νησί και έχουν ακόμα και τώρα διαφορές στους χορούς και στους ρυθμούς στα διάφορα χωριά.
    Εκεί ήταν ο βιολιτζής πάντα αυτός που έκανε τη διαφορά στη μουσική
    και μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιού δασκάλου μαθητής ήταν κάθε καινούργιος.
    Οι αλλαγές που υπήρξαν σίγουρα γινόντουσαν ευκολότερα δεκτές όταν δεν υπήρχαν ηχογραφήσεις παλιότερων βιολιτζήδων.
    Ο Νίκος Φάκαρος (βιολιτζής από το Χριστό Ραχών) ακολουθεί ένα δρόμο που είναι διαφορετικός από τον παραδοσιακό.
    Πολλοί μεγαλύτεροι αντιδρούν αρνητικά στον τρόπο του. Αρκετοί νεότεροι τον ακολουθούν ή δημιουργούν παρόμοιους δικούς τους δρόμους.
    Είναι αυτό δημιουργία «παράδοσης»;
    Γινόταν με τον ίδιο τρόπο παλιότερα ή ευκολότερα;

    Τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη είναι εκείνος ο χιπστεράς λυράρης (δεν θυμάμαι το όνομα) με τα υπερπεριποιημένα μούσια και μουστάκια που παίζει τα συρτά με το βιολί. Εμένα δεν μου πολυαρέσει λόγω μάλλον και της όλης εμφάνισης.
    Ο πατέρας μου (82) πάλι τρελαίνεται. Τον βάζει στο γιουτούμπ συνέχεια και μου λέει ότι έτσι θυμάται τα συρτά τη δεκαετία του 50 στα Χανιά. Με νέες παραλλαγές.
    Εχουν διαστρεβλωθεί τόσο τα ακούσματά μου από την κονσέρβα της ηχογράφησης;
    Δημιουργεί μια νέα παράδοση ο τύπος; Αν τον ακολουθήσουν κι άλλοι βέβαια.

  132. Πέπε said

    131

    Τον Μαρτσάκη πρέπει να λες. Με τα επετειακά μουστάκια.

    Συνδυάζει τη γνώση (και εν μέρει την εφαρμογή) της παλιάς παράδοσης μ’ ένα τρεντιλίκι που κάτι του στερεί βέβαια αλλά και κάτι του χαρίζει (δημοτικότητα). Στην πραγματικότητα είναι πολύ καλός μερακλής, αλλά κάθε μέρα δουλειές σ’ όλο το νησί, ούτε ο θεός δε θα προλάβαινε να μερακλώσει. Αλλά βέβαια δεν είναι Κρητικός, είναι Χανιώτης, και δεν είναι Χανιώτης, είναι Κισσαμίτης. Γι’ αυτό παίζι βιολί, γι’ αυτό παίζει τα συρτά μ’ αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο, δεν είναι όμως γι’ αυτό που βάζει τα λαούτα να πυροβολούν λες και ξανάρθαν οι Γερμανοί. Τέλος πάντων, εγώ τον έχω δει σε φάση που τον εκτίμησα ιδιαίτερα, αλλά και σε μερικές άλλες φάσεις που δεν τις άντεχα μέχρι που τις έκοψα.

    Για τα πιο πριν, βασικά συμφωνώ.

  133. Missing Ink said

    Αν και αργεί απ’ ό,τι φαίνεται η «μεταβολή της σημερινής κεφαλαιοκρατικής κυριαρχικής κοινωνίας σε μια “κοινωνιστική αναρχική”», ωστόσο αξίζει μια μνεία και στο σαμποτάζ στις Σκουριές, 17/02/13

    Click to access skouriesteliko2.pdf

  134. Αγγελος said

    (111) Παπαρολογίες βέβαια, αλλά ειδικά η ιδέα να διδάσκονται — ΕΑΝ θέλουμε να διδάσκονται στο σχολείο — τα λατινικά σε σχέση με και με αναφορά στις διδασκόμενες ευρωπαϊκές γλώσσες μου φαίνεται πολύ λογική. Και εκεί όπου υπάρχει ιστορική συνέχεια και εκεί όπου πρόκειται απλώς για τυχαία ή απώτερη γενετική ομοιότητα — π.χ. στη χρήση της πρόθεσης in (και άλλων) με αιτιατική ή άλλη πτώση ανάλογα με το αν εκφράζει κίνηση ή στάση (λατ. in urbe(m) = γερμ. in der/die Stadt)

  135. Μαρία said

    Ασκληπιείο Βούλας / Τι αναφέρει το νοσοκομείο για τους «εικονικούς» εμβολιασμούς σε αρνητές https://www.avgi.gr/koinonia/391150_ti-anaferei-nosokomeio-gia-toys-eikonikoys-emboliasmoys-se-arnites
    Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ανδρέα Πλεμμένο, το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιουλίου προσήλθε ορθοπεδικός γιατρός του νοσοκομείου στο εμβολιαστικό κέντρο μαζί με 5 άτομα που είχαν κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά, και ζήτησε να τους εμβολιάσει ο ίδιος για ψυχολογικούς λόγους. Κατά τον εμβολιασμό, η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι ο γιατρός προσποιήθηκε την πράξη του εμβολιασμού, ενώ απέρριπτε το περιεχόμενο του φιαλιδίου στον κάλαθο των αχρήστων.

    https://www.efsyn.gr/node/301067
    Υπάρχουν όμως ακόμα πιο εύκολες λύσεις. «Κόσμος πάει απλώς στην κλινική και δίνει λεφτά σε συγκεκριμένο νοσοκόμο» για να πετάξει στα σκουπίδια τη δόση του εμβολίου, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι χορηγήθηκε, καταγγέλλει ο Πάβελ Μπραντ, διευθυντής αλυσίδας οικογενειακών κλινικών στη Μόσχα. Η μέθοδος είναι τόσο διαδεδομένη στη Ρωσία, λέει, που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ως «εμβόλιο στο σιφώνι» (!), αφού χρησιμοποιείται χρόνια τώρα από μανάδες που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Με την Covid», σημειώνει ο Μπραντ, «νομίζω πως γίνεται πλέον σε μαζική κλίμακα».

  136. 135# Γουστάρω πάντως που το είδος μας έχει τον πιο εξελιγμένο εγκέφαλ(λ)ο στο γνωστό σύμπαν.

  137. leonicos said

    134 Άγγελε
    Είμαι στο έπακρον λατινομαθής κι ελληνομαθής, όχι όνο της Αττική διαλέκτου, όπως θ’ αποδείξω έμπρακτα, ελπίζω, εντός του ετους.

    Συσχετισμός των λατινικών με τις διδασκόμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, απλώς θα πρόσθετε επιπλέον φόρτο στη διδσκαλία των γλωσσων αυτών. Είναι πιο εύκολο να μάθει κανείς ότι το eternity είναι eternitas στα λατινικά, παρά το αντίστροφο. Και αν δεν το μάθει, την αιωνιότητα eternity θα την πει. Δηλαδή δεν εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα. Το ότι γαλλικά το eternity είναι eternite (δεν έχω τόνους), εξυπηρετει την απομνημόνευση της λέξης, αλλά δεν απαιτείται να συνδεθεί με τα λατινικά.
    Επιπλέον, εκτός αό το ειδικό λόγιο λεξιλόγιο που προέρχεται από τα λατινικά σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ένας γενικότερος συσχετισμός με τα λατινικά ισχύει μόνο για τις λεγόμενες λατινογενείς γλώσσες.
    Αλλά και πάλι και αυτό είναι πλασματικό. Εκτός από τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά θα έπρεπε να έγονται λατινόμορφες και όχι λατινογενείς, διότι το γερμανικό γλωσσικό στοιχείο, στο κοινό λεξιλόγιο είναι τόσο έντονο, που είναι ν’ απορεί κανείς γιατί ονομάστηκαν λατινογενείς. Άλλωστε η Φράγκοι δεν ήσαν λατινόγλωσσοι.

    Όσο για τ’ αρχαία ελληνικά και τη σημερινή γλώσσα, το ίδιο ισχύει. Οι γλώσσες είναι συστήματα ρευστά μεν αλλά συγκεκριμενα ως προς τον χώρο (και το κοινωνικό-επγγελματικό περιβάλλον) και τον χρόνο. Επηρεάζονται από τις προγενέστερες φάσεις τους αλλά δεν εξαρτώνται από αυτές κατά τη λειτουργία τους.

    Τόσο τα λατινικά όσο και τα ελληνικά εχουν αρκετή γραμματολογία για την οποία θ’ άξιζε κάποιος να τα μάθει. Αλλά αυτός είναι ο στόχος. Δεν μαθαίνεις γαλλικά μέσω των λατινικών, ούτε νέα ελληνικάμέσω των αρχαίων. Τη γλώσσα που μιλάς τη μαθαίεις από τον συνομιλητή σου.

  138. leonicos said

    Και άσε τον Τζι να μας σαμποτάρει

  139. Μαρία said

    136
    Το διάβαζα προχτές για τους Ρώσους και νά που ήρθε κι εδώ το κόλπο.

    Το ξέρατε οτι ο Νιώτης στην καθαρεύουσα λέγεται Ιήτης;

  140. Μαρία said

    Κορωνοϊός / Συναγερμός από δεκάδες κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις
    https://www.avgi.gr/koinonia/391235_synagermos-apo-dekades-kroysmata-se-paidikes-kataskinoseis

  141. Μετά από εκατόν τόσα σχόλια φτάσατε όσο έλειπα και στο ποιος βγάζει τα ανέκδοτα! Δεν θα πω για το ομώνυμο τραγούδι του ύστερου Σαββόπουλου, αλλά βέβαια αυτό αποτελούσε και ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης στα φοιτητικάτα μου.

    Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ποιοι ήταν αυτοί οι Λουδίτες των Κάτω Χωρών. Εγώ ξέρω μόνο Λουδίτες της Αγγλίας, που πράγματι πρωτοεμφανίστηκαν εκεί γύρω στα 1675 αλλά βασικά είναι φαινόμενο έναν αιώνα υστερότερο.

  142. Μαρία said

  143. Μαρία said

  144. 143# Η αλήθεια είναι πως δεν με εντυπωσίασαν τόσο τα κοσμήματα τα δημιουργημένα με πολύ προσευχή, αλλά εκείνο το μαγικό θεραπευτικό ραβδί πρέπει να είναι στ’ αλήθεια θαυματουργό. Μέχρι που σκέφτομαι να το παραγγείλω. Ξέρω και πού θα το δοκιμάσω.

  145. Νταξ την κοίταξα λίγο στο ΥΤ. Κλασικός ψεκασμένος ακροδεξιός βόθρος.

  146. Μαρία said

    Απατεώνισσα εναντίον όλων των εμβολίων.
    Πριν 4 χρόνια https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/09/21/limnioudi-homeo-scam/
    Είναι προφανές πως η κατάσταση με τη κα Λυμνιούδη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι επικίνδυνη. Μια «γιατρός» που έχει διαγραφεί από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, όχι μόνο διαδίδει αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, αλλά εφαρμόζει και αντιεπιστημονικές μεθόδους θεραπείας, παρά το γεγονός πως δεν έχει άδεια για αυτό.

    Θιβετιανή Τεχνική με Χάντρες
    Μια τεχνική υλοποίησης που ειδικεύεται πάνω στην προσέλκυση χρημάτων!
    https://www.korinas.academy/texnikimexantres

  147. 146# Ναι, γάμησέ τα, όλη αυτή την ώρα έχω μπει στο τριπάκι και την ψάχνω. Παρέα με συνεργάτη του Σώρρα, περιθωριακά ψεκασμένα ακροδεξιά κανάλια ΥΤ, Θάνος Κόκκαλης κλπ. Στο μόνο που την παραδέχομαι είναι η ενεργοποίηση μηχανισμού πλούτου που διαφημίζει.
    Χιώτισσα, να μας πει ο Ξεροσφύρης.

  148. Αγγελος said

    Λεώνικε, (137), αντίστροφα το σκεφτόμουν: ότι ΑΦΟΥ, αν δεν κάνω λάθος, διδάσκονται αγγλικά ήδη στο Δημοτικό και γαλλικά ή γερμανικά στο Γυμνάσιο, ΕΑΝ διδάσκονται κάποια στιγμή στο Λύκειο λατινικά, είναι λογικό η διδασκαλία τους να παραπέμπει, όπου αυτό αρμόζει, σε λέξεις ή γλωσσικά φαινόμενα που έχει γνωρίσει ο μαθητής από αυτές τις γλώσσες.
    (Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να διδάσκονται λατινικά στο Λύκειο, εκτός ενδεχομένως σε πολύ λίγα κλασικά λύκεια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)

  149. Μαρία said

    147
    Κανονικά πρέπει να τη ψαζέψουν, τουλάχιστον για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

    Ναι, ρε συ. Φοβερό κελεπούρι. https://hliosekdotiki.rf.gd/index.php?route=product/product&product_id=63
    Η Κορίνα Λυμνιούδη γεννήθηκε στη Χίο και σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών, πιλότος (PPL) και Ιατρική. Πήρε Μάστερ Χημικής Πληροφορικής από το UMIST University πάνω στη Μοριακή προσομοίωση και σχεδιασμό φαρμάκων και Μάστερ Ψυχιατρικής. Έκανε ειδικότητα Εσωτερικής Παθολογίας στη Ρουμανία και σπούδασε Κλασική Ομοιοπαθητική σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ομοιοπαθητικής στην Πορτογαλία και Γνωσιακη Ομοιοπαθητική. Επίσης ειδικεύτηκε στη μέθοδο H.U.M.A. για την εύρεση του σωστού Ομοιοπαθητικού φαρμάκου.
    Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με όλες τις τελευταίες ανακαλύψεις της Κβαντικής Φυσικής, ολοκλήρωσε το Immersive Seminar του Φυσικού Τομ Καμπελ αλλά και φοιτά στη σχολη ενεργοποιησης εγκεφαλου και ψυχικων δεξιοτητων του κυριου Παναγιωτη Σεντερη ενεργοποιωντας τις ικανοτητες της σε τομεις οπως η Τηλεκινηση, Τηλεπαθεια κλπ.

  150. Αυτά βλέπω τόση ώρα. Γάμησέ τα.

  151. Τσάκω αυτό. Εγώ πα να δω αν έχει τίποτα τση προκοπής στο νετιφλίκι.

  152. Μαρία said

    Ο Καφάτος την ψώνισε; Να παρέμβει πάραυτα ο Πεδις.

    Το βιβλίο προλογίζει ο αστροφυσικός Δρ. Μηνάς Καφάτος και ο βραβευμένος με Βραβείο Παβλώφ της Ρωσικής Ακαδημίας, Δρ. Γεώργιος Λουκάς. Στην παρουσίαση, η συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο της και θα απαντήσει σε ερωτήσεις .
    https://www.stonisi.gr/post/4940/to-vivlio-poy-grafetai-mono-toy

  153. 152: Ο Καφάτος έχει πεθάνει από το 2017.

  154. Μαρία said

    153
    Κι αυτός ποιος είναι ; https://en.wikipedia.org/wiki/Menas_Kafatos

  155. Μαρία said

    153
    Αδερφός του Φώτη, ψωνισμένος https://www.kathimerini.gr/life/people/869529/minas-kafatos-giati-arnoyntai-oi-politikoi-na-psifizoyn-oi-apodimoi/

  156. Pedis said

    # 154 – Tο … αυτοβιογραφικό του 😆 λήμμα στην βικι αναφέρει με περηφάνεια οτι «300 peer reviewed publications, cited by over 750 other articles.». 🤣

  157. Pedis said

    # 149 – Καμιά … μαία θα μας προκύψει.

    Τέτοια βιογραφικά κάνουν μπαμ από μακριά. Πολύς κόσμος ψαρώνει, βέβαια.

  158. dryhammer said

    147. Την είχα κάποτε γνωρίσει (φίλη φίλου κλπ κλπ). Αν συνυπολογίσω και αυτούς που την γνώρισαν από πιο κοντά, στην κατηγορία γυναίκα-πακέτο* είναι κλάσης jumbo container.

    *https://www.slang.gr/definition/24557-paketo

  159. Yiannis KYRiakides said

    111: πώς να χαρακτηρισουμε αυτους που επιμενουν για το ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ και ΔΕΝ γραφουν με πολυτονικο…;;;
    (ουτε κανουν εκστρατειες για να γεμισουν τα κινητα με πολυτονικα πληκτρολογια;)
    -Μοιαζουν με του λατρεις του τελικου-ν: Εχετε δει πουθενα στα κειμενα τους τα 10 Ν, που εβαλα με κεφαλαίο; «Το ευφωνικόν «Ν» διεγείρει το μυαλόΝ μας και αναπτύσσει την ΕλληνικήΝ σκέψιΝ – Το τελικόΝ Σίγμα… …ΈχουμεΝ χρέος να διαφυλάξουμεΝ, ως κόρην οφθαλμού, την ΕλληνικήΝ ΓλώσσαΝ και να αντισταθούμεΝ στην κακοποίησήΝ της».🙃

  160. sarant said

    149 Αυτη ειναι πανεπιστημονισσα!

  161. 155# Ωι ωι μάνα μου…

Σχολιάστε