Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημόσια εκπαίδευση και τσαρλατάνοι

Posted by sarant στο 7 Φεβρουαρίου, 2022


Συζητήθηκε πολύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπόθεση της «Ελληνικής Αγωγής». Το ιδιωτικό αυτό «εκπαιδευτήριο», που είναι συνδεδεμένο με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη και με την οικογένειά του, μας έχει απασχολήσει μερικές φορές στο ιστολόγιο, καθώς σε άρθρα και σχόλια έχουμε επικρίνει τις αντιεπιστημονικές και εθνικιστικές απόψεις και θεωρίες που διακινούνται στις παραδόσεις των μαθημάτων του αλλά και γενικά στη δημόσια παρουσία του, π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η πρόσφατη είδηση είναι άκρως ανησυχητική. Σύμφωνα με καταγγελία του εκπαιδευτικού Δ. Πολυχρονιάδη, που νομίζω πως δημοσιεύτηκε αρχικά στο tvxs, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση εφαρμογής προγραμμάτων στην εκπαίδευση, έχει εγκρίνει πολλά προγράμματα της «Ελληνικής Αγωγής» για χρήση τους στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Αυτό άρχισε το προηγούμενο σχολικό έτος και συνεχίζεται και κατά το τρέχον, όπως δείχνει μια πολύ πρόσφατη απόφαση, που κυκλοφόρησε στο Τουίτερ και που τη βλέπετε στην εικόνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ένα μόνο από τα πολλά (κάπου 14) «εκπαιδευτικά προγράμματα» που φαίνεται να έχουν εγκριθεί.

Βλέπουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών θα είναι προαιρετική και δωρεάν, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης του σχολείου, και ότι προηγείται ενημέρωση των γονέων. Οι όροι αυτοί φαντάζομαι ότι είναι τυποποιημένοι για κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκρίνεται.

Βέβαια, βλέπω μια αντίφαση: στην παράγραφο 3 γίνεται λόγος για (ενδεχόμενη) υλοποίηση του προγράμματος στον σχολικό χώρο, ενώ στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στους χώρους της Σχολής Ελληνική Αγωγή από εκπαιδευτές-παιδαγωγούς της Ε.Α. Εικάζω ότι η παρ. 3 είναι ο τυποποιημένος όρος που κακώς μεταφέρθηκε κόπι-πάστε και στη συγκεκριμένη απόφαση. Προσπερνάω επίσης την ασυνταξία της παραγράφου 5 («και να μην υπερβαίνει»).

Το πρόγραμμα είναι λοιπόν δωρεάν για τους μαθητές, αλλά προσφέρεται δωρεάν από την Ελληνική Αγωγή; Αυτό δεν ξεκαθαρίζεται στην απόφαση. Εάν όμως η Ελληνική Αγωγή πληρώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει, τότε δεν αποκλείω να υπάρχει σοβαρή παρανομία, διότι σύμφωνα με το άρθρο 70 παράγραφος 4 του ν. 4622/2019, οι υπουργοί «δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η ως άνω απαγόρευση ισχύει και για συζύγους ή συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/ 2015, καθώς και για τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, για συμβάσεις που συνάπτονται με τον φορέα στον οποίο τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ασκούν καθήκοντα, καθώς και με τους εποπτευόμενους από αυτόν φορείς του δημοσίου«.

Για να κάνω μια παρένθεση, η Ελληνική Αγωγή πιθανώς δεν ανήκει πλέον τυπικά στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ωστόσο στην ιστοσελίδα της, στην ενότητα Ποιοι είμαστε, το σχετικό μήνυμα υπογράφεται από τον κ. υπουργό, μεγάλη φωτογραφία του οποίου κοσμεί τη σελίδα. Αλλά αυτά άλλοι είναι καλύτεροι στο να τα διερευνούν.

Μετά τον θόρυβο που έγινε, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έσπευσε να εκδώσει «ΔιευκρίνΗση» (Παρένθεση, επειδή εδώ λεξιλογούμε: σημειώνω ότι το ΙΕΠ εδώ δεν ακολουθεί τη σχολική ορθογραφία, η οποία δέχεται μόνο τη γραφή «διευκρίνιση». Αν όμως στο ΙΕΠ θέλουν να αναστήσουν το αρχαίο ρήμα «διευκρινώ», που δικαιολογεί και τον τύπο «διευκρίνηση», τότε θα περίμενα για λόγους συνέπειας να δίνουν και διευκρινητικές απαντήσεις). Κλείνω την παρένθεση. Σε αυτή τη διευκρίνιση (ολόκληρη, εδώ) το ΙΕΠ… διευκρινεί ότι: «η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης«.

Προσέξτε ότι η διατύπωση «η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν» σαφώς εννοεί τους μαθητές, αλλά και πάλι δεν διευκρινίζει αν το δημόσιο, στην προκειμένη περίπτωση η σχολική μονάδα, θα πληρώνει την Ελληνική Αγωγή σε περίπτωση που επιλέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η κοινή λογική λέει ότι οι υπηρεσίες μάλλον δεν θα παρασχεθούν δωρεάν. Σε κάθε περιπτωση, έπρεπε να διευκρινίζεται.

Αλλά τα όσα λέει το ΙΕΠ για την αποφυγή της άμεσης και έμμεσης διαφήμισης προσβάλλουν τον κοινό νου. Το να πηγαίνουν σχολεία, ολόκληρες τάξεις ή τμήματα, στην Ελλ.Αγωγή και να κάνουν μαθήματα στους χώρους της, δεν είναι πρώτης τάξεως διαφήμιση για το εκπαιδευτήριο;

Κατά συνέπεια, η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων μυρίζει σκάνδαλο -και ως τέτοιο πρέπει να διερευνηθεί από τη δημοσιογραφία και από την αντιπολίτευση.

Οπότε, ως τώρα έχουμε ένα ζήτημα πιθανής παρανομίας, αν προκύπτει όφελος για τον φορέα κατά παράβαση του ν. 4622. Επίσης, έχουμε ένα ζήτημα δεοντολογίας, ότι ιδιωτική επιχείρηση συνδεόμενη με μέλος της κυβέρνησης απολαμβάνει προβολή και διαφήμιση από κρατικό φορέα.

Yπάρχει ομως κι ένα τρίτο ζήτημα, πιο σημαντικό. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη υπόληψης και προβολής που ίσως ή βεβαιωμένα αντλεί η Ελληνική Αγωγή με την ένταξη των προγραμμάτων της στα προτεινόμενα από το Υπ. Παιδείας, καταφέρνει και κάτι ακόμα: διαδίδει στα Ελληνόπουλα την ακροδεξιά ιδεολογία της. Μια ιδεολογία που επιδιώκει να πείσει για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας και, δεν είναι μακριά ο δρόμος, της ελληνικής φυλής -να ποτίσει τα παιδιά του δημοτικού με εθνικιστικά, ρατσιστικά και ξενοφοβικά μηνύματα, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα περιλαμβάνονται στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα.

Και βέβαια, το τέταρτο πρόβλημα, σύμφυτο με το προηγούμενο, είναι ότι, για να εξυπηρετήσει την ακροδεξιά ιδεολογία της, η Ελληνική Αγωγή καταφεύγει σε τσαρλατανισμό, διακινώντας αντιεπιστημονικές θεωρίες για θέματα γλώσσας και πολιτισμού, όπως για την υποτιθέμενη μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα ρητά (παράδειγμα εδώ), προσπαθώντας με το ζόρι να βγάλει ελληνικές ετυμολογίες σε διάφορες ξένες λέξεις, παρά την αντίθετη άποψη των έγκυρων λεξικών κτλ.

Πριν από 3 περίπου χρόνια είχε γίνει θόρυβος όταν «καθηγήτρια» της Ελλ Αγωγής είχε εκτραπεί σε ένα όχι απλώς εθνικιστικό και αντιεπιστημονικό, αλλά σχεδόν ναζιστικό κήρυγμα, υποστηρίζοντας: Εδώ λοιπόν πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, γεννήθηκε ο Πρωτάνθρωπος: ο Έλλην, ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής – ο Έλληνας είναι ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής, δεν υπάρχει άλλη Αρία Φυλή, δεν υπάρχει Ινδοευρωπαϊκή φυλή, και δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες, είμαστε ξεκάθαροι. Ο Άριος είναι ο Έλληνας – άσχετα αν έχουν κλέψει τα σύμβολα, και αν οικειοποιούνται την Αρία φυλή και κάποιοι άλλοι. Άριος σημαίνει εξέχων, λαμπρός, διακεκριμένος

Απαντώντας τότε στον Πάσχο Μανδραβέλη, που χαρακτήρισε το παραπάνω κήρυγμα βλακώδες και δυσώδες, ο Άδωνης Γεωργιάδης έγραψε στο Τουίτερ: Η κυρία κάνει μια ελεύθερη ομιλία, όποιος θέλει ακούει, όποιος θέλει όχι… αυτές οι απόψεις αποτελούν αντικείμενο διαμάχης επιστημονικής … λογοκρισία θα κάνουμε; Και μόνο αυτά τα λόγια είναι άριστη αιτία για να απορριφθεί κάθε πρόταση συνεργασίας της Ελλ. Αγωγής με σχολεία. Διότι φανταστείτε να προτείνονται τέτοιες «ελεύθερες ομιλίες» στα μικρά παιδιά, που δεν έχουν βέβαια δυνατότητα να κρίνουν, φανταστείτε να προβάλλονται τσαρλατάνικες απόψεις ως «αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης», και μάλιστα χωρίς να παρουσιάζεται καν η αντίθετη, επιστημονική άποψη -ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι τι μπορεί να έχει ειπωθεί, ας πούμε, στο πλαίσιο του κύκλου «Ο δίσκος της Φαιστού – Το κρυμμένο μυστικό» που είχε εγκριθεί πέρυσι από το Υπ. Παιδείας!

Περισσότερα για το θέμα που έθιξα πιο πάνω μπορείτε να βρείτε εδώ, όπου επίσης θα δείτε ότι τόσο η παραπάνω «καθηγήτρια» όσο και άλλοι συντελεστές της Ελλ. Αγωγής, ανάμεσά τους και η ίδια η κ. Ευγενία Μανωλίδου, φαίνεται πως παρουσιάζουν στο βιογραφικό τους σχέσεις με ανύπαρκτα ή υποπτα «πανεπιστήμια» της αλλοδαπής.

Αλλά και η δημόσια παρουσία της Ελλ. Αγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στιγματισμένη με συνεχή διάδοση αναληθειών και μύθων, που μερικές φορές έχουν οδηγήσει και σε επίσημο χαρακτηρισμό από οργανισμούς ελέγχου (παράδειγμα εδώ όπου η Ελλ. Αγωγή είχε εμφανίσει τον Μπιλ Γκέιτς ψευδώς να λέει για την υπεροχή της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές – είχαμε γράψει κι εμείς τότε, δείτε στο τέλος του άρθρου).

Άλλοτε, τα λάθη είναι απλώς κωμικά, όπως το τουίτ που βλέπετε εδώ, που καταφέρνει να συνδυάσει, με αριστοτεχνικό τρόπο, την αγυρτεία με την απλή ανικανότητα.

Μετρήστε φάλτσα: Η αγγλική λέξη γράφεται root, όχι roote. H λέξη root δεν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με το ρέω αλλά έχει παλαιοσκανδιναβική συγγένεια, ενώ ο ισχυρισμός για το 48% των αγγλικών λέξεων είναι ψευδής και ατεκμηρίωτος.

Εννοείται ότι στα δημόσια μηνύματά της η Ελληνική Αγωγή χρησιμοποιεί πολυτονικό. Και σ’ αυτο όμως κάνει πάρα πολλά λάθη. Παράδειγμα, ένα περυσινό τουίτ στο οποίο έγραφαν: Ὁ Δρ. Ἰωάννης Τσέγκος, ψυχίατρος, ἐρευνητὴς, σε μία συναρπαστικὴ ὀμιλία γιὰ τὰ ὁφέλη τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν στὰ παιδιά! Αύριο Παρασκευὴ 10/9 στὶς 19:00, στὴν παρουσίασι τῶν μαθημάτων μας στὸ Πολεμικό Μουσείο.

Εδώ σε 3 αράδες έχουν τα εξής λάθη:
*ομιλία με ψιλή
*οφέλη με δασεία
*Μουσείο με οξεία!

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τα μαργαριτάρια και τα γλωσσικά ατοπήματα της «σχολής» αυτής αλλά δεν χρειάζεται. (Άντε, ακόμα ένα που δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει στο ιστολόγιο, με μια ελληνική ετυμολογία της λέξης Παράδεισος).

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο φίλος Γιάννης Χάρης έχει εφεύρει τον όρο «τσαρλατανείο» που τον χρησιμοποιεί για την Ελληνική Αγωγή. Επειδή κι εγώ χρησιμοποιώ τον όρο αυτόν, χρήσιμο είναι να διευκρινιστεί σε ποιον ανήκει η πατρότητα -και ταυτόχρονα να διαβάσουμε ένα προπέρσινο άρθρο του Γ.Η.Χάρη όπου φιγουράρει στον τίτλο η λέξη Τσαρλατανείον.

Κι όμως, σ’ αυτό το τσαρλατανείο θέλει να στέλνει τα δημοτικά σχολεία η κ. Κεραμέως, για να μαθαίνουν εξ απαλών ονύχων ότι δεν υπάρχει ινδοευρωπαϊκή πρωτογλώσσα, ότι οι Έλληνες υπάρχουν εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια, ότι ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί την ελληνική γλώσσα κατάλληλη για τους υπολογιστές, ότι η ελληνική γλώσσα έχει μαθηματική δομή, ότι η Αίγυπτος ετυμολογείται από το «υπτίως του Αιγαίου» και άλλες τόσες βλακείες και ακροδεξιά ψέματα που έχουν κατά καιρούς εκπεμφθεί από το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο.

Κλείνοντας, για να αντιγράψω κάτι που έγραψε φιλελεύθερος φίλος μου στο Φέισμπουκ, αν το επεισόδιο με την έγκριση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής είχε συμβεί σε μια χώρα με απλώς καλή, και όχι καταπληκτική, ποιότητα ζωής, σήμερα το πρωί η κυβέρνηση θα είχε δυο υπουργούς λιγότερους. Aντίθετα, στην Ελλάδα…

Υστερόγραφο: Ενώ είχα γράψει το άρθρο, ο κ. Γεωργιάδης δημοσίευσε εκτενή δήλωση στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, στην οποία, ανάμεσα σε πολλά, βεβαιώνει ότι «ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν εγώ ή οποιαδήποτε εταιρία μου, δεν έχει πάρει 1€ από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από κάποιο Υπουργείο είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο» και ότι «Έχει ένας από εσάς την παραμικρή αμφιβολία ότι αν αντί για την Ελληνική Αγωγή είχα ιδρύσει την Μαρξιστική Αγωγή και αντί για τον Πλατωνα, τον Όμηρο και τον Αίσωπο διδάσκαμε τον Μαρξ, τον Λένιν και τον Τσέ ότι σήμερα θα φώναζε ο Σύριζα αν τολμούσε το ΙΕΠ να πει όχι;».

174 Σχόλια to “Δημόσια εκπαίδευση και τσαρλατάνοι”

  1. greggan193 said

    Reblogged στις THE BROOM και σχολίασε
    Πού ζούμε…

  2. Εδώ τα λέει κι ο ίδιος. «Πιστοποίηση ότι τα μαθήματα είναι καλά», στο μεταξύ.

  3. Πολύ ενδιαφέρον. Μπράβο.

  4. Εδώ αναφέρεται και κάποιος Σαραντάκος: https://www.news247.gr/politiki/ypothesi-ellinikis-agogis-i-ekpaideysi-den-einai-telemarketing.9521066.html
    Είναι όντως ασυνήθιστο να αναφέρεται στο έγγραφο «με εντολή υφυπουργού»;

  5. Jago said

    Για να διευκρινίσουμε μια διευκρίνιση με την εξής διευκρίνιση
    άει όι ίου έο ηια αου όιε έο άου άου ωιά ιέ ιέ

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Έχω την εντύπωση ότι ο Άδωνις βγαίνει κερδισμένος πολιτικά και επιχειρηματικά όσο εμείς ασχολούμαστε μαζί του. Καλύτερη διαφήμιση δεν μπορεί να υπάρξει.
    Εντύπωση επίσης μου κάνει που ο έτερος της δυάδας, ο Μάκης, είναι σχεδόν στην αφάνεια.

    Διευρύνοντας τη σημερινή συζήτηση, προβληματίζομαι για το επίπεδο της εκπαίδευσης στην εποχή του κορονοϊού.
    Τα ιδιωτικά σχολεία επιλέγονται και από γονείς μεσαίου ή και πιο κάτω εισοδήματος. Θεωρούν ότι θα ωφεληθούν περισσότερο τα παιδιά τους αν φοιτήσουν σε αυτά.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Α, δεν το είχα δει.

    Για το «εντολή υφυπουργού» δεν έχω ιδέα.

    6 Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Το σταθμίζεις.

  8. Αρχές του 60 υπήρξε η απεργία στα σχολεία με αίτημα το 15% για την Παιδεία. Λίγο αργότερα η χούντα μαχαίρωνε μια και καλή την Παιδεία που ήταν ο βασικός της στόχος. Η μεταπολίτευση «βολεύτηκε» από την χουντική πρωτοβουλία και συνέχισε το έργο της με φωτεινή εξαίρεση τον Γ.Ράλλη. Ο λαός προτίμησε τα ου του Αβέρωφ από το «δεν θέλω ου» του Ράλλη, πιστός στην χουντική διαπαιδαγώγιση.
    Τώρα που απ’ό,τι φαίνεται σφίγγουν τα πράγματα, η οικογένεια της μεγαλονήσου, με το προσφιλές της δίδυμο Μπουμπούκου-Κεραμιδέως, προφανώς θέλει να σκυλεύσει το πτώμα της εκπαίδευσης.
    (Μετά την μπάλλα, τα άλογα, τώρα, αργία μήτηρ πάσης κακίας )

  9. Α. Σέρτης said

    4
    Γράφει ο αδαής δημοσιογραφίσκος:
    «έχει υπογραφεί από τη Γενική Γραμματέα Αναστασία Γκίκα με μία πολύ σημαντική επισήμανση:»Με εντολή Υφυπουργού». Η Γενική Γραμματέας δηλαδή θεωρεί απαραίτητο να εμπλέξει στα της υπογραφής της και την πολιτική της προϊστάμενο (την ημερομηνία της απόφασης, 11 Μαρτίου του 2021) Υφυπουργός ήταν (και παραμένει ακόμη) η Ζέττα Μακρή.»

    Ιδού και η πραγματικότητα:
    “Μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» και «Με εντολή Υφυπουργού» στους Γενικούς Γραμματείς, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Αυτοτελών Διευθύνσεων, Τμημάτων και Αυτοτελών Τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και ορισμός κυρίων διατακτών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.” (ΦΕΚ Β΄ 8/10-1-2020)

    «28. Εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ημερίδων, διεξαγωγής έρευνας και άδειας εισόδου σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

  10. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, παρά τις καλές προθέσεις σου, συμφωνώ με τον Παναγιώτη, τελικά τζάμπα διαφήμιση γίνεται της Ε.Α.
    Σιγά μη βρεθεί δάσκαλος να πάει την τάξη του επίσκεψη εκεί. Άλλο είναι το ενδιαφέρον όλων των ιδιωτικών εταιρειών που υποβάλλουν αιτήσεις εγκρίσεως προγραμμάτων. Να πείσουν ευκολότερα τους υποψήφιους πελάτες τους ότι πρόκειται για προϊόν που έχει και την έγκριση του υπουργείου, άρα κατάλληλο γι΄αυτούς που απευθύνεται.
    Επειδή γενικώς αυτού του είδους οι ιδιώτες έχουν την εφυία και τις νομικές γνώσεις, κατά τον τύπο του νόμου δεν είναι παράνομοι.

    Τέλος πάντων, δεν έχω όρεξη να κάτσω να αναλύσω το θέμα.

  11. Πάντως, αν το πάρουμε αντίστροφα (με όλες τις πιθανές αντιστροφές), η συζήτηση αναδεικνύει το ιδεώδες της «ανοιχτής αίθουσας», όπου ένας εκπαιδευτικός, με την έγκριση του εκπαιδευτηρίου στο οποίο ανήκει, προτείνει διδακτέα αντικείμενα και διδακτικές μεθόδους στην ευρύτερη κοινότητα (άλλοι μαθητές, συνάδελφοι, γονείς).

  12. 9 Μάλιστα

  13. Πέπε said

    > Εννοείται ότι στα δημόσια μηνύματά της η Ελληνική Αγωγή χρησιμοποιεί πολυτονικό. Και σ’ αυτο όμως κάνει πάρα πολλά λάθη. Παράδειγμα…

    Παράδειγμα, «Ελληνική Αγωγή», στην τουιτερική τους υπογραφή: δύο λέξεις όλες κι όλες, κι οι δύο από φωνήεν, η πρώτη χωρίς πνεύμα!

  14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  15. sarant said

    9 Μάλιστα, λογικό. Ευχαριστούμε

    10 Αυτό ακριβώς λέμε. Να του κοπεί αυτή η διαφήμιση.

  16. LandS said

    8
    Μεταξύ των κινητοποιήσεων του 15% και του χουντικού μαχαιρώματος μεσολάβησε η Μεταρρύθμιση Παπανούτσου που άνοιξε δρόμους Προόδου.

    ΥΓ1
    Το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν έχει δοθεί ποτέ στην Παιδεία (δηλ. ΥΕΠΘ)
    ΥΓ2
    Τότε είχαμε τον Παπανούτσο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα την κ. Α. Γκίκα και εκείνον τον ανεκδιήγητο που υπέγραψε την εγκύκλιο για το βίντεο της προγεννητικής αγωγής.

  17. 15 Όχι απλά λογικό. Για όποιον έχει μια μικρή ιδέα από δημόσια διοίκηση, κάνει μπαμ ότι είναι τυπικούρα και ότι το αντίθετο (να βάλει τον εντολέα για να αποσείσει την ευθύνη) δεν θα το έκανε ποτέ κανείς.
    Έχει χαθεί το ένστικτο, και η απλή αρχή «ρωτάω αν δεν ξέρω». Το ίδιο με την περίφημη σελίδα με την υπογραφή, του Άδωνη πάλι.

  18. Spiridione said

    Το άρθρο του Γιάννη Χάρη γράφτηκε με αφορμή αυτό το τουί του Άδωνη, απ’ την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για τα ίδια προγράμματα που εγκρίθηκαν εν συνεχεία από το Υπουργείο.

    Η τότε δήλωση του Φίλη
    «Και ξάφνου μέσα στις δυσκολίες των ημερών, Τρίτη πρωί μαθαίνουμε πως η λύση για την παιδεία των μαθητών θα έρθει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι από το υπουργείο Παιδείας!
    Και μάλιστα κατευθείαν από τον ίδιο τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη! Με απευθείας διαδραστικό πρόγραμμα για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα της Ελληνικής Αγωγής! Με πιστοποιητικό παρακολούθησης! Με κόστος μόλις 5 ευρώ!
    Τελικά αυτή η κυβέρνηση έχει κι άλλες καινοτόμες ιδέες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση και δεν σταματά στα voucher-περίγελο για τους επιστήμονες. Μόνο που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να κάνει ένα σεμινάριο στα μέλη της, τόσο για τα Ασυμβίβαστα που ορίζει το Σύνταγμα όσο και για τα Όρια που ορίζει η ηθική!
    Ντροπή!»
    https://thepressproject.gr/pezomen-pedian-efkeria-tora-gia-ton-georgiadi-pou-diafimizi-mathimata-me-5-evro/

  19. Nestanaios said

    6.
    Μερικά ιδιωτικά (σχεδόν όλα) επιλέγουν τους μαθητές. Γιός φίλου (Ε’ δημοτικού) θα εξετασθεί αν είναι καλός για το σχολείο στη γλώσσα, μαθηματικά και αγγλικά. Τού δίδονται τα έντυπα εξέτασης. Κατόπιν, ερωτούν το παιδί για την δουλειά τού μπαμπά (έχει δηλώσει επιχειρηματίας). Ο μικρός τούς απαντά και αυτοί αμέσως τού ΑΡΠΑΖΟΥΝ τα έντυπα εξέτασης και δίδοντάς του ένα λευκό χαρτί τού ζητούν να ζωγραφήσει ότι επιθυμεί πάνω στο χαρτί, ότι θέλει αυτός. Είχε αποτύχει στις εξετάσεις χωρίς να εξετασθεί και έγινε γνωστό στον πατέρα η αποτυχία τού γιού του.
    Λίγα χρόνια αργότερα, αυτό το παιδί τελείωσε το πανεπιστήμιο της Πάτρας (χημικός Μηχανικός) και έγινε δεκτός στο MIT με συστατικές επιστολές καθηγητών. Τελείωσε πριν λίγα χρόνια.

  20. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    «Σαγηνευτής γυναικών, γεννημένος από ένα δέντρο σμύρνας, νέος άντρας με το σπέρμα του πλουσιοπάροχο, ο Άδωνης, από την υπερβολή στην ερωτική δεξιότητα, είναι καταδικασμένος στην ανικανότητα. Από τα θεϊκά μυρωδικά καταλήγει στο μαρούλι, φυτό αντιαφροδισιακό, ψυχρό και υγρό, που αποτελεί τροφή των νεκρών. Οι περίφημοι “κήποι του Άδωνη” δε συνιστούν μια λατρεία της γονιμότητας της γης είναι καλλιέργειες δίχως καρπούς, στείρες. (. . .)»
    [ Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ,
    Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»(ή «LES JARDINS D’ ADONIS – LA MYTHOLOGIE DES AROMATES EN GRECE»), DETIENNE MARCEL,Πατάκης, Δεκέμβριος 2006 ]
    Με τη φράση“Ἀδώνιδος κῆποι (ή “παρά-δισσοί”, αν θέλουμε ένα άλλο συνώνυμο)” νοούνταν στην αρχαιότητα τα ταχυαυξή βότανα (μπορείς να τα πείς και man-τσούνια υπό μίαν έννοια) που βρίσκανε τη χαρά τους καλλιεργούμενα σε γλάστρες, παροιμιωδώς σημαίνοντα ως εκ τούτου και πάντα τα «περὶ πάσης ἐφημέρου ἡδονῆς» (όπως, για παράδειγμα, είναι και η ούτως ειπείν, λογιωτατιστί, «σπορά Αυνάνος») ( βλ. https://lsj.gr/wiki/%E1%BC%8C%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82 ).
    Στα ωραία θαυμαστά του Αδώνιδος το ότι έτσι καλείται και ο ιχθύς «ἐξώκοιτος: “ὁ ἔξω κοιταζόμενος” , εἶδος , περὶ οὗ λέγεται ὅτι ἐξέρχεται καὶ ἀναπαύεται εἰς τὴν ξηράν, θαυμαστότατον δέ, εἴπερ ἀληθές, τὸ τοῦ ἐξωκοίτου καλουμένου• τοῦτον γάρ φασιν ὁσημέραι ποιεῖσθαι τὴν κοίτην ἐν τῇ γῇ- Θεόφρ. π. Ἰχθύων (Ἀποσπ. 171. 1.)», δηλαδή το ξεβραζόμενο από τη θαλάσια χύτρα ον που διαψεύδει πανηγυρικά την δοξασία των αγραμμάτων υποστρωμάτων ότι «στη στεριά δε ζει το ψάρι», η οποία -αν μη τι άλλο- μπορεί και να οδηγήσει πολλούς εξ ημών, αργά ή γρήγορα, στον γκρεμό. (βλ. ενδεικτικά https://lsj.gr/wiki/%E1%BC%90%CE%BE%CF%8E%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82 και https://www.f-news.gr/apisteuto-psari-pou-perpata-sti-steria-apeilei-ta-zoa-tis-xiras-vinteo/ )
    Όπως και να’ χει το ηθικό δίδαγμα είναι ότι έναν Άδωνη, πάντα τον παίρνεις εξ ορισμού μυρουδιά ώστε, αν θέλεις, να φυλαχτείς . Επίφοβοι είναι οι άχρωμοι, άοσμοι, άγευστοι και τοξικοί χαρακτήρες.

  21. Spiridione said

    Εδώ έχουμε ανάλυση των μαθημάτων φιλοσοφίας του αδελφού Αδώνιδος.
    https://kinezikodomatio.blogspot.com/2019/10/blog-post.html?m=1

  22. π2 said

    17: Δεν ξέρω αν έχει χαθεί το ένστικτο ακριβώς, ή πρόκειται για την πλήρη επικράτηση της λογικής «ας μεγιστοποιήσουμε τον θόρυβο, αδιαφορώντας για το πολιτικό αποτέλεσμα». Η ιστορία με την πράξη αρχειοθέτησης είναι πολλαπλά διδακτική. Προκύπτουν από το κείμενο σοβαρά ζητήματα ουσίας, κι αντί να ασχοληθούν με αυτά, άρχισαν Πολάκης, Γεροβασίλη, Βαξεβάνης (από τους οποίους φυσικά πήραν γραμμή και τα ΜΚΔ) να ασχολούνται με τη σελίδα που δήθεν έλειπε κι έγινε αράδα, με την δήθεν πλαστογραφημένη υπογραφή, λες και δεν έχουν ξανακούσει για ορθή επανάληψη κλπ. Το πολιτικό αποτέλεσμα ποιο είναι: το εύκολο τάπωμα, που δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ουσίας.

  23. rizes said

    Ο Καραγκιόζης, υπουργός.

  24. Alla said

    Καλημέρα! Θερμά συγχαρητήρια για το σημερινό άρθρο. Ότι πρόκειται για τσαρλατανείο τα έχετε πει βεβαίως και στο παρελθόν. Ο σκοταδισμός όμως που επιχειρεί τώρα να φέρει στη δημόσια εκπαίδευση είναι άνευ προηγουμένου. Για να μην μιλήσουμε για τα ηθικά και πιθανόν και νομικά ζητήματα που εγείρει. Θλίβομαι που ο ακαδημαϊκός κόσμος σιωπά. Καταλήγουν να ακούγονται μόνο οι παράφωνες ασυναρτησίες των κάθε λογής τσαρλατάνων που πουλάνε αρχαιολατρεία και πατριδογνωσία. Και φωνάζουν και δυνατά πανάθεμά τους.

  25. ΓΤ said

    15β

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα βρεθεί κανείς να του κόψει τον βήχα…

  26. ΚΩΣΤΑΣ said

    15β
    Κι εγώ είπα: «παρά τις καλές προθέσεις σου»

    Εγώ για παράδειγμα δεν ήξερα ότι τα προγράμματα αυτά έχουν έγκριση του υπουργείου. Φαντάσου πόσοι ακόμη θα το μάθουν έτσι από σπόντα, χωρίς να κουραστούν οι ίδιοι, οι της ΕΑ, να το διαφημίσουν.

  27. LandS said

    6,10
    Προσοχή, ο Έκο στο περίφημο παράδειγμά του μιλάει για ελάχιστης κυκλοφορίας επαρχιακό έντυπο που δεν ασχολείται κανείς με τις «ειδήσεις» του ή δεν τις μαθαίνει πολύς κόσμος. Αν όμως κάποιος οργανισμός πολύ μεγάλου κύρους (όπως το Βατικανό στο παράδειγμα) διαψεύσει κάποια «είδηση», αυτή αμέσως θα διαδοθεί και θα γίνει ντόρος.

    Ο Άδωνις ΔΕΝ είναι το αντίστοιχο του ελάχιστης κυκλοφορίας επαρχιακού εντύπου. Έχει μόνιμο στασίδι σε μεγάλης τηλεθέασης εκπομπές, δηλώσεις του και ενέργειές του ως Υπουργος Ανάπτυξης καθημερινά τις λένε στα δελτία, τις περισσότερες φορές με φωτογραφία αλλά και βίντεο.
    Δεν χρειάζεται ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον Φίλη, ούτε τον Σαραντάκο, ούτε τον Παναγιώτη, ούτε τον Κώστα, ούτε τον Σταύρο για να ασχοληθεί ο κόσμος μαζί του.
    Πείτε το αυτό για τον Πολάκη που φροντίζει η ΝΔ να μας ενημερώνει ακόμα και για τον άσχημο τρόπο που φταρνίζεται.

    Όμως κτγμ το θέμα μας δεν είναι να την πούμε στον Άδωνι, Κεραμέως, Μητσοτάκη. Είναι η διάδοση του τσαρλατανισμού και του εθνολαϊκισμού που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.

  28. sarant said

    26 Aπό την άλλη, εσύ (ο δάσκαλος που σκεφτόταν να πάρει το πρόγραμμα) υποψιάζεσαι ότι μπορεί να είναι και αναξιόπιστο

    17-22 Έχετε δίκιο, δυστυχώς.

    18 Κατά τα άλλα, ο Άδωνης είναι «αποστασιοποιημένος» από την Ελληνική Αγωγή

  29. Πέπε said

    27

    > Όμως κτγμ το θέμα μας δεν είναι να την πούμε στον Άδωνι, Κεραμέως, Μητσοτάκη. Είναι η διάδοση του τσαρλατανισμού και του εθνολαϊκισμού που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.

    Μα δεν επιχειρείται έτσι απροσώπως από τις αόριστες οντότητες ΥΠΑΙΘ και ΙΕΠ. Οι ευθυνες έχουν ονοματεπώνυμο!

  30. Anasto said

    Αντί να προοδεύουμε και να λέμε «κρίμα που δεν είχαμε τέτοια παιδεία παλιά», φτάσαμε να λέμε «πάλι καλά που τελειώνουν τη δευτεροβάθμια τα παιδιά μας και βιώνουν μόνο μέρος της βουτιάς προς στην άβυσσο». Βαθύ σκοτάδι και τεράστιο πισωγύρισμα.

  31. ΚΩΣΤΑΣ said

    28α
    Ναι, Νικοκύρη, για το συγκεκριμένο άτομο θα το θεωρούσα σχεδόν σίγουρο.

    Πάμε παρακάτω. Ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ένας δάσκαλος που έχει την ευχέρεια να διδάξει στην τάξη του, μπορεί να τα πει και ο ίδιος αν η κρίση του τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα πράγματα είναι επιστημονικώς ορθά και ωφέλιμα στους μαθητές του. Αν φτάνει στο σημείο να οδηγήσει τους μαθητές του σε αμφιβόλου ποιότητας άλλους διδάσκοντες, τότε είναι σαν αναγνωρίζει ανικανότητα στον εαυτό του.

  32. Spiridione said

    Από τη βάση δεδομένων που έδωσε χτες ο Στάζι, για τα εκπ. προγράμματα 2021-2022 φαίνεται μόνο εγκεκριμένο το Αγών-Αθλητισμός της ελλ. αγωγής.

    Click to access agonathlirtismos22.pdf

  33. # 34

    …Θλίβομαι που ο ακαδημαϊκός κόσμος σιωπά…

    Από τότε που έγινε ακαδημαϊκιά η Κική- με εντολή εθνάρχη- ψάχνουνε συνέχεια την Κοκό για ακαδημαϊκιά, να έχουμε κι άλλη επιλογή !!

  34. Spiridione said

    Από ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στο Βήμα
    Τι απαντούν οι ίδιοι οι γενικοί γραμματείς (πρώην και νυν); Η Αναστασία Γκίκα ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας την πρώτη περίοδο κατά την οποία εγκρίθηκε για τα σχολεία το πρώτο εξωσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρίας «Ελληνική Αγωγή» με την οποία συνδέεται ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Αναρωτιέται με μια έκπληξη: «Πως μπορούμε να αμφισβητήσουμε εμείς την κρίση των ειδικών;»
    «Το ΙΕΠ έκρινε ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν παιδαγωγικά κατάλληλο. Τι σημασία έχουν τα άλλα κριτήρια αν ωφελήσει το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μας…» λέει η κυρία Γκίκα. Και κρίνει ότι: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα ηθικό πρόβλημα. Ο άνθρωπος πριν γίνει υπουργός είχε και μια δουλειά και ένα επάγγελμα…»
    Ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης (στην περίοδο κατά την οποία εγκρίθηκε το δεύτερο πρόγραμμα) όταν ακούει το δημοσιογραφικό ερώτημα απαντάει ακαριαία: «Συγνώμη, έχω μια τηλεδιάσκεψη, δεν μπορώ να απαντήσω τώρα».
    Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν σχολιάζει το θέμα αλλά καλύπτεται, όπως αναφέρουν πηγές της, από τη φράση ότι δεν υπήρξε κανένα οικονομικό συμφέρον από τα παραπάνω. Όλοι παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ΙΕΠ …
    https://www.tovima.gr/2022/02/06/opinions/to-iep-i-elliniki-agogi-oi-mko-kai-kapou-sto-vathos-oi-mathites-kai-oi-mathitries/

    Και παρακάτω λέει κάτι άλλο
    Έχω την αίσθηση ότι για επόμενες ημέρες θα δούμε πολλά ακόμη από τα προγράμματα του ΙΕΠ που φτάνουν στα σχολεία της χώρας. Γιατί με την έγκριση του Ινστιτούτου διαβιβάζονται ετησίως στα σχολεία της χώρας δεκάδες διαφορετικά προγράμματα, τα οποία στην πλειονότητα τους εκπονούνται από Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ).
    Μεταξύ των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν δε, υπάρχει και ΜΚΟ, την οποία μάλιστα προτείνει σε ειδική οδηγία του το ΙΕΠ προς τα σχολεία για τα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού και η οποία εμφανώς συνδέεται (καθώς παρουσιάζεται επισήμως και στην ιστοσελίδα της) με μεγάλη ιδιωτική εταιρία συμβούλων σταδιοδρομίας.
    https://www.thetippingpoint.org.gr/

  35. sarant said

    34 Υπάρχει ψωμί λοιπόν

  36. 34 Δέστε τώρα κάτι περίεργο που γράφει:
    «Άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας με μεγαλύτερη εμπειρία επαναλαμβάνουν ότι «όλες οι σχετικές αρμοδιότητες διαβίβασης αυτών των προγραμμάτων στα σχολεία έχουν εκχωρηθεί στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας με το ΦΕΚ 8, τεύχος 2 του 2021 και η φράση ‘με εντολή υφυπουργού’ που υπήρχε σ αυτές αφαιρέθηκε, καθώς δεν ελέγχονται καθόλου από τους υφυπουργούς».»

  37. Πέπε said

    31

    Ε, υπάρχουν και ανίκανοι ρε Κώστα. Σε κάθε δουλειά. Κακώς, αλλά τι να κάνουμε. Είναι ανάγκη να τους προσφέρει το ίδιο το Υπουργείο στο πιάτο την επιλογή να στείλουν τα παιδιά στον ικανότατο τσαρλατάνο; Δηλαδή φαντάσου να παρείχε το κράτος δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους πολίτες, εσύ να έπεφτες στον ανίκανο κρατικοδίαιτο ψυχολόγο, και να σου έλεγε «ξέρεις, με 5 ευρώ είναι και μια χαρτορίχτρα εδώ απέναντι, τι λες, πάμε;»

    Το ότι όλη η Ελλάδα βλέπει ότι ο Άδωνης είναι ένας υστερικός που τσιρίζει, ένας βαθύς ακροδεξιός και ένας με πολύ ερασιτεχνκή γνώση ελληνικών (και μηδενική γνώση αριθμητικής), δε σημαίνει ότι δεν είναι ικανός. Δε γίνεται υπουργός ο κάθε υψίφωνος ακροδεξιός ημιαγράμματος, μόνο οι ικανοί.

  38. ΚΩΣΤΑΣ said

    37 –> Ε, υπάρχουν και ανίκανοι ρε Κώστα.

    Πέπε, υπάρχουν και περαιτέρω ασφαλιστικές δικλίδες γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Ειπώθηκαν και στο χθεσινό νήμα, αλλά ας τις επαναλάβω κι εδώ.

    Αν ο ανίκανος δάσκαλος φέρει μια τέτοια πρόταση στον σύλλογο διδασκόντων (σ.δ.), μπορεί ο σ.δ. να το απορρίψει. Παρακάτω υπάρχει και ο διευθυντής, και να νουθετήσει και να θέσει προ των ευθυνών τους, όλους. Και σε τελική ανάλυση ενημερώνεται και ο γονιός για την επίσκεψη και μόνο με γραπτή του συγκατάθεση μπορεί να πάρει μέρος το παιδί του.

  39. ΣΠ said

    Άντε, ακόμα ένα που δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει στο ιστολόγιο, με μια ελληνική ετυμολογία της λέξης Παράδεισος

    Ναι, έχει αναφερθεί εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2021/02/20/meze-467/

  40. Πέπε said

    38

    Κι αν κάποιος σου προτείνει να πάρεις ναρκωτικά για το παιδί σου, θα βρεις εύκολα ανθρώπους να σε αποτρέψουν από αυτή την κακή ιδέα. Αλλά καλύτερα είναι να μη σου το προτείνει καν. Γι’ αυτό τα ναρκωτικά είναι παράνομα (και δεν τα πουλάνε σε γονείς για τα παιδιά τους!).

  41. ΚΩΣΤΑΣ said

    40 Όταν κάτι είναι ποινικό αδίκημα, δεν το εγκρίνει ούτε το υπουργείο. Οι εν λόγω ιδιώτες παίζουν με την νομιμοφάνεια, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα, το είπα και στο @10 σχόλιο, «κατά τον τύπο του νόμου δεν είναι παράνομοι.»

  42. Nestanaios said

    25.
    Του τον είχε κόψει η μακαρίτισσα γειτόνισσά μου.

  43. # 38

    Κώστα, ναι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται πάσα νόσος και μαλακία επειδή υπάρχουν,λ γιατί και αυτές τεχνηέντως παρακάμπτονται.

    Σκάφτομαι αν έκλεισες ποτέ σου τα μάτια και αναρωτήθηκες αν όλα αυτά είναι τόσο αθώα όσο (σου) φαίνονται

  44. Χρίστος said

    Αγαπητοί Παναγιώτη και Κώστα,

    Στην αρχή πήγα να συμφωνήσω, μετά όμως θυμήθηκα το Μπρεχτ:

    «Όποιος θέλει να πολεμήσει σήμερα την ψευτιά και την αμάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες.
    Πρέπει να έχει
    το θάρρος να γράφει την αλήθεια, παρόλο που παντού την καταπνίγουν, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει, παρόλο που τη σκεπάζουν παντού,
    την τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο,
    την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποχτήσει δύναμη,
    την πονηριά να τη διαδώσει ανάμεσά τους.

    Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω από τον φασισμό, υπάρχουν όμως και γι’ αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν, ακόμα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας.»

    Δίκιο έχει ο κ.Σαραντάκος.

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    41# Κώστα, το θέμα είναι αν δεχόμαστε ως κοινωνία την κρατική διευκόλυνση στον κάθε ακροδεξιό τσαρλατάνο να διδάσκει τα παιδιά (και τα σκυλιά) για την Αίγυπτο υπτίως του Αιγαίου, για τον Έλληνα άριο των 13 μυρίων χρόνων και για την ανυπαρξία των ΙΕ γλωσσών. Δεν μου είναι σαφές αν η ΕΑ θα πληρωθεί για τυχόν συμμετοχές σχολείων αλλά η διαφήμιση δεν νομίζω να αμφισβητείται.
    Για το #38 σου, τι λες, δεν υπάρχουν ακροδεξιοί και αμόρφωτοι δάσκαλοι και διευθυντές που χαλαρά και ευχαρίστως θα έστελναν τα παιδιά στο υπουργικό τσαρλατανείο?

  46. ΚΩΣΤΑΣ said

    43 – 44 και προηγούμενοι

    Μια γενική απάντηση, όχι εξειδικευμένα στον καθένα.

    Μιλάτε σε έναν που υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση, συγκρούσθηκε με μια μερίδα κακών κατά την αντίληψή του ιδιωτών και κλήθηκε ακόμη και σε απολογία γι’ αυτό.

    Η γενική του αντίληψη όμως για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων είναι ότι όλα αυτά γίνονται μόνο στα πλαίσια ελευθερίας και πειθούς.

    Αν χρειαστεί τα ξαναλέμε βραδυνές ώρες.

  47. Pedis said

    Κατά συνέπεια, η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων μυρίζει σκάνδαλο -και ως τέτοιο πρέπει να διερευνηθεί από τη δημοσιογραφία και από την αντιπολίτευση.

    Γιατί όχι κι από τον εισαγγελέα;

    ΟΚ, κατά 99.9% η εγκύκλιος και τι προβλέπει θα κριθούν αδιευκρίνιστα στο τέλος. 😶

    Δεν πρέπει να πάρουν θέση επιστημονικοί φορείς;

    Καμιά Κοσμητεία Φιλοσοφικής; Ενώσεις Φιλολόγων;

    O Μπαμπινιώτης, έστω; 😂 🤣

  48. Pedis said

    Ποιοι και πόσοι διδάσκοντες θα βρεθούν να πάνε στον Άδωνι για καφέ «μάθημα»;

    Φελόλογοι, θεολόγοι, ψωροδάσκαλοι, ακρο/Δεξιοί διευθυντές να φαν κι οι κότες!

    Κι άλλο σχετικό από το Υπουργείο της Καλογρέως:

  49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Θέλω να καταγγείλω ότι ο Πέδης στο #48 λέει αυτά που είπα εγώ στο #45 κάνα μισάωρο πιο μπροστά.
    (η πλάκα είναι πως εγώ βλακείες έγραφα επίτηδες κι αυτός τσίμπησε 😜)

  50. sarant said

    47 Καλά που τον ανέφερες.

    Ο Μπαμπινιώτης, ο οποίος έσπευσε να γνωματεύσει ότι δεν υπάρχει ή δεν είναι δόκιμη η λέξη «απεύθυνση», όταν χρησιμοποίησε τη λέξη ο Τσίπρας, δεν έχει βγάλει κιχ για τα όσα διαδίδει κατά καιρούς η Ελληνική Αγωγή.

  51. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Υποχρεωτική εκπαίδευση, μάθε παιδί μου γράμματα! Τώρα τι σόι γράμματα θα είναι αυτά, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ! Το τραγικό κοινωνικό αποτέλεσμα, είναι ολοφάνερο, όπως και το ποιός ωφελείται από αυτό, αλλά χρειάζεται στοιχειώδης κριτική σκέψη για να το αντιληφθεί κανείς.

    40 – Πουλάνε όμως νόμιμα ντόπες, που στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εξίσου επικίνδυνες με τα ναρκωτικά, και κάποιες περισσότερο.

    45 – Το θέμα, είναι αν δεχόμαστε ως κοινωνία την κρατική διευκόλυνση στον ΚΑΘΕ τσαρλατάνο, και δυστυχώς, η αλήθεια, είναι πως ΝΑΙ, κι αυτό είναι κατά πολύ χειρότερο γιατί δεν αντιμετωπίζεται. Οι τσαρλατάνοι κι ο τσαρλατανισμός, έχουν επικρατήσει κι έχουν διαβρώσει την κοινωνία. Η κοινωνία, είναι πλέον ένας τσαρλατάνος, απόδειξη η συμπεριφορά της επιβράβευσή της.

  52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    47# Μόνο προσοχή με τις Ενώσεις Φιλολόγων, να μην είναι σαν την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και μας προκύψουν τπτ κβαντικά απαρέμφατα.

  53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://www.documentonews.gr/article/lademporos-polyteleias-o-adonis/

  54. Pedis said

    # 49 – Aπό μένα σαιτέσιον δεν παίρνεις, που να χτυπιέσαι σαν αθώος Άδωνις! 😝

    # 52 – 🤣

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    54α

    χεχεχε

    Αδιευκρίνιστα μεζεδάκια

  56. Μαρία said

    22
    Ο Πολάκης στη βουλή με την ουσία ασχολήθηκε αλλά αυτός προσβάλλει την αισθητική μας 🙂
    Εδώ τη 2η φορά μετά το 4 https://www.youtube.com/watch?v=NL1-YWbtwlE

  57. leonicos said

    Παω να γραφτώ στον ΠΑΟΚ

    Από πού πάνε;

  58. William T. Riker said

    47 Είναι ρητορικά τα ερωτήματα, αλλά ούτως ή άλλως οι πανεπιστημιακοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου εδώ και πολλά χρόνια τώρα

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δυστυχώς, υπάρχουν δάσκαλοι που θα επισκεφθούν με τις τάξεις τους το τσαρλατανείο, είτε γιατί είναι εθνοβαρεμένοι, είτε γιατί είναι καλοπροαίρετοι μεν, απολιτικοί και ανυποψίαστοι και απληροφόρητοι δε.

  60. Nestanaios said

    Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου ότι ο Άδωνις και ο Πολάκης συλλειτουργούν;

  61. Μαρία said

    Και εξ δεξιών τα βέλη.
    https://www.dimokratia.gr/politiki/541899/skandalo-i-agogi-toy-adoni-sta-scholeia/
    Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό ούτε πολιτικά αποδεκτό, αντίθετα είναι σκανδαλώδες! Ο λόγος για την είδηση ότι εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αγωγής, της εταιρίας που έχει ιδρύσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα παρουσιαστούν σε σχολεία, παρότι ο κ. Γεωργιάδης είναι εν ενεργεία υπουργός! Ακόμα κι αν δεν υπάρχει οικονομική ανταμοιβή, πρόκειται για «προμοτάρισμα» και έμμεση διαφήμιση μιας επιχείρησης!

  62. Pedis said

    # 62 – Ε, θα τρώει δουλειά από κάνα δικό τους σπόνσορα.

    Να φχαριστάτε τον θεό της Ελλάδος που αυτό το α… μπιιιίπ, που έχει ανεμοτουρλίσει την πολιτική ζωή της χώρας την τελευταία δεκαετία και βάλε, έχει ταλέντο μόνο μάχιμου δευτεροτρίτου. Ντάξει, μεγάλη κουβέντα να μην πω, διότι με τόσα γίδια που έχει και επηρεάζει η μεγάλη εθνική παράταξη …

  63. Pedis said

    Το 62α στο 61.

  64. Θεοδόσης Βολκώφ said

    Πολλά εύγε στον Νίκο Σαραντάκο για τα ταχύτατα ανακλαστικά. Όχι μόνο για σήμερα αλλά και για όλες τις άλλες φορές (και δεν είναι διόλου ευάριθμες) που με λόγο συγκροτημένο και επιστημονικό ανασκευάζει όλα αυτά τα τερατώδη και αντιεπιστημονικά, τα στην ουσία τους βαθύτατα αντιανθρώπινα και αντικοινωνικά μυθεύματα, που κυκλοφορούνται συστηματικά και εσχάτως ρεβανσιστικά. Πρόκειται περί συντεταγμένης και άκρως μεθοδικής επίθεσης που στόχο έχει τον εκφασισμό της κοινωνίας. Είναι δε βέβαιον ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στα χρόνια που έρχονται. Απέναντι στον προκλητικά θρασύ και ψευδολόγο φασισμό (φανερό και κεκαλυμμένο) είθε να υψώνονται πάντα τέτοιες φωνές και οι φωνές αυτές να δυναμώσουν και να πληθύνουν. Ειδάλλως, το μέλλον προδιαγράφεται πολύ πολύ μελανό…

  65. Η μακροσκελής απάντηση του υπουργού στο tvxs και η ευκαιρία του να αναδείξει τη σχολή του και όλα τα ωραία που συμβαίνουν εκεί, συν την καθοριστική συμβολή της συζύγου του Ευγενίας. Από το tvxs μαζί με τις απαντήσεις της ιστοσελίδας:
    https://tvxs.gr/news/ellada/o-adonis-georgiadis-gia-tvxsgr-kai-i-apantisi-mas

  66. sarant said

    61 Δέχεται πυρά και από πολλούς «φιλελεύθερους» της ΝΔ

    64 Nα είστε καλά!

    65 🙂

  67. ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said

    Ο ένας ΛΑΟΣ λέει πως δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα, δε θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια.
    Ο άλλος ΛΑΟΣ μοιράζει άλλα 5.000.000 € στα κανάλια για τα σποτάκια που πρέπει να παίζουν άνευ αμοιβής. Λείπει ο Καρατζαφύρερ από την κυβέρνηση, να συντονίζει τα δικά του παιδιά…

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    57:Ρώτα τον Κλάτενμπεργκ να σου πει, Λεώνικε. 😉

  69. Μαρία said

    66
    Άδωνις
    «Σημειώστε ότι από πέρυσι που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και πήραμε την πρώτη μας έγκριση ακόμη δεν έχουμε πάει σε κανένα Δημόσιο Σχολείο και πολύ αμφιβάλλω αν θα πάμε, καθώς πάντα κάποιος θα είχε αντιρρήσεις πολιτικές στην σχολική Κοινότητα για να είμαι ειλικρινής. Άρα δεν υφίσταται καμμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων με την δική μου ιδιότητα και την έγκριση αυτή. Το μόνον που μένει είναι η πιστοποίηση ότι είναι καλά προγράμματα.»
    Άρα, αν πάνε, θα υφίσταται σύγκρουση 🙂

  70. voulagx said

    Στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της ανεστραμμένης τάξης, η πρακτική της παράδοσης μέσω της διάλεξης στη σχολική τάξη και η διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της μελέτης και της εμβάθυνσης στα διδακτικά περιεχόμενα που έχει ο μαθητής στο σπίτι, αντιστρέφονται.

  71. 70# Την πιστοποίηση οτι είναι καλά προγράμματα την κάνανε αυτοί που ενέκριναν και τα περί προγεννητικής αγωγής?

  72. ΣΠ said

    Έχω την εξής απορία: Για τα προγράμματα της ΕΑ, που ενέκρινε το ΙΕΠ, υποβλήθηκε αναλυτικό περιεχόμενο; Μέχρι τώρα μόνο τίτλους έχω δει. Τουλάχιστον για τα περσινά προγράμματα υπάρχει κάπου το περιεχόμενό τους να το δούμε; Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να πάει τους μαθητές να τα παρακολουθήσουν αν δεν γνωρίζει τι περιέχουν;

  73. Pedis said

    # 72 – Το ανάποδο.

  74. 74# Ελπίζω τλχστ να έχουν μία σταθερή επιτροπή αξιολόγησης νόσων και μαλακιών και να μη φτιάχνουν ένα σωρό αντ χοκ, έρχεται ακριβότερα.

  75. Κώστα και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τα εκ-παιδευτικά…

    Εχει τέτοια χάλια το μισθολόγιο στν β΄βάθμιο εκπαίδευση που κάνουν όλοι κρα για μια θεσούλα διευθυντή, υποδιευθυντή, ό,τι νάναι φτάνει να αυξήσουν τον μισθουλάκο τους αδιαφορώντας για πολιτικές τοποθετήσεις και άλλα :

    2005, ο (;αριστερων πεποιθήσεων και φίλος διευθυντής (σε νυχτερινό τεχνικο δλδ άνευ σημασίας σχολείο μιλάμε) αναλαμβάνει και οργανωτής των ενισχυτικών μαθημάτων που ξεκινάγανε 5.45 ενώ το σχολείο 6.30 Εχω και εγώ 2 ώρες την εβδομάδα, πρώτη μέρα είμαι στην ώρα μου στην αυλή του σχολείου που όμως είναι κλειστό γιατί δεν έχει έρθει ο διευθυντής, ούτε οι άλλοι δυο καθηγητές που είχαν μάθημα. Στην αυλή είναι μόνο τρεις μαθητές του δικού μου τμήματος και κάποιος τύπος που δεν τον ξέρω. Περασμένες 6 εμφανίζεται ο διευθυντής μου ανοίγει την αίθουσα μπαίνω με τους 3 μαθητές μου ενώ δεν έχω δει άλλον να έρχεται μαθητή ή καθηγητή. Λίγο πριν κτυπήσει το κουδούνι μπαίνει ο τύπος στην αίθουσα, δηλώνει επόπτης ή κάτι τέτοιο, ελέγχει απουσιολόγια και βιβλίο ύλης και σε έξαλλη κατάσταση φωνάζει για διασπάθιση χρημάτων, τα τμήματα πρέπει να λειτουργούν με 5 και άνω μαθητές, πως κοροϊδευόμαστε εδώ και πως θα διακόψει όλα τα τμήματ της ενισχυτικάς αφού μόνο οι3 δικοί μου μαθητές είχαν έρθει.
    Λόγω τιμής, τελικά διέγραψε μόνο το δικό μου τμήμα, ούτε που πείραξε τον διευθυντή ή τα άλλα 9εικονικά) τμήματα

  76. sarant said

    70 Ετσι που το λέει, αυτο το συμπέρασμα βγαίνει.

  77. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    72, 73 και πριν
    Το ΙΕΠ, που γνωμοδότησε/εισηγήθηκε προς το ΥΠΑΙΘ την έγκριση του(των) συγκεκριμένου(-νων) προγράμματος(-των), εξέτασε άραγε τα όσα θα διδαχθούν οι μαθητές μέσα εκεί στην ΕΛ.ΑΓ. με βάση τα παρακάτω (ανάμεσα στα άλλα) κριτήρια: [Από τον ‘Οδηγό για την Έγκριση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ερευνών του ΙΕΠ]
    – Να προβάλλουν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.
    – Να συνάδουν με τα Προγράμματα Σπουδών.
    – … να μην έχουν χαρακτήρα προπαγανδιστικό, προσηλυτιστικό, έμφυλων διακρίσεων, προώθησης αυταρχικών, ξενοφοβικών νοοτροπιών, κ.ά.

    – Τι απάντησε ο αρμόδιος εισηγητής σε αυτά και πού στήριξε την θετική του (εκ του αποτελέσματος) γνώμη;
    Αναρωτιέμαι αν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα σχετικά πρακτικά.
    ===*===
    Σε ένα προχθεσινό μου σχόλιο (τέλος)

    Αδιευκρίνιστα μεζεδάκια


    έλεγα ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΓ. έγραφε μεγαλοπρεπέστατα: «Κόστος προγράμματος 5€/μαθητή».
    Σήμερα η αντίστοιχη αναζήτηση στην ίδια ιστοσελίδα βγάζει: Σφάλμα 404!

    Παραμένει όμως σε άλλη ιστοσελίδα (προφανέστατα αναπαραγωγή από την ΕΛ.ΑΓ.) https://www.infokids.gr/ta-arxaia-ellinika-taksideyoun-sta-dim/
    ===*===
    Παρεμπιπτόντως:
    Στη διευκρινιστική του ανακοίνωση σχετικά με τα προγράμματα του φορέα Ελληνική Αγωγή, το ΙΕΠ έχει την εξής διατύπωση: «…αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα…»
    Ασυνταξία δεν είναι η : ‘επαφή … με τη γνωριμία τους με τη μουσική…’;
    (Κοπιπάστε από την ΕΛ.ΑΓ. μού μυρίζει… 🙂 )

  78. π2 said

    Τώρα βρήκα χρόνο να διαβάσω την υπουργική απάντηση. Όπως αναμενόταν δεν λέει κουβέντα για την ταμπακέρα: προκύπτει ή όχι -έμμεσο, λόγω διαφήμισης- οικονομικό όφελος από το πρόγραμμα (που επιτρέπεται από τη σύμβαση να γίνεται στους χώρους της Ελληνικής Αγωγής και όχι στα σχολεία όπως παραπλανητικά λέει η ανακοίνωση), κατά παράβαση του νόμου; Και όπως επίσης αναμενόταν, η ανακοίνωση στοχεύει κυρίως στο δικό του πολιτικό ακροατήριο: βοηθάτε χριστιανοί, με χτυπούν οι αριστερούληδες επειδή αμφισβητώ εν τοις πράγμασι την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Και όπως (τρις) αναμενόταν, η στρατηγική πιάνει. Τζάμπα τα έγραφε τα βιβλία με μαθήματα ρητορικής;

  79. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Βλέπω ότι ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί! Οπότε βάζω οθονιά:

  80. ΣΠ said

  81. Μαρία said

    79
    Και στο σχολείο. Δες στο 2ο έγγραφο την προϋπόθεση 3.
    https://www.avgi.gr/politiki/407351_taktikos-synergatis-toy-ypoyrgeioy-paideias-eggrafa

  82. π2 said

    82: Και στα σχολεία αλλά όχι μόνο στα σχολεία, όπως αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση.

  83. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    «Έχει ένας από εσάς την παραμικρή αμφιβολία ότι αν αντί για την Ελληνική Αγωγή είχα ιδρύσει την Μαρξιστική Αγωγή και αντί για τον Πλατωνα, τον Όμηρο και τον Αίσωπο διδάσκαμε τον Μαρξ, τον Λένιν και τον Τσέ ότι σήμερα θα φώναζε ο Σύριζα αν τολμούσε το ΙΕΠ να πει όχι;».

    («κανένας από σας» θα λέγαμε στη μπαμπά μας γλώσσα, αλλά φευ)

    Όχι πως έχει νόημα να ψειρίζουμε τις δηλώσεις του παρλιακού, αλλά: εγώ τουλάχιστον από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν θυμάμαι καμιά περίοδο που να ήταν η μαρξιστική ιδεολογία/ρητορική στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης οτιδήποτε άλλο από περιθωριακή. Στα σχολεία επικρατούσε μια νερόβραστη εκεχειρία, με κύριο πρόταγμα να μην ανασκαλεύουμε τα εμφυλιοπολεμικά μίση και τον εθνικό διχασμό. Ακόμα και σε προπύργια της αριστεράς, όπως τα πανεπιστήμια, η μαρξιστική θεωρία αντιμετωπιζόταν περίπου ως μουσειακή· το κλίμα ευνοούσε σαφώς τις περισσότερο αναρχικές αριστερές τάσεις.

    Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, για τους Αδώνιδες, για τους οποίους οτιδήποτε αριστερότερα του Παττακού είναι Μαρξ· και γενικότερα, με την επέλαση από την αρχή της κρίσης και δώθε κάθε λογής ακροδεξιών, συντηρητικών και σκοταδιστικών απόψεων – και με τους ακροδεξιούς ν’ αποτελούν απαραίτητο συστατικό κάθε δεξιάς κυβέρνησης – πράγματι οι μετριοπαθείς, κεντρώες αντιλήψεις που θυμάμαι από τα σχολικά μου χρόνια φαντάζουν σαν τον Κόκκινο Οχτώβρη :-/

  84. π2 said

    84: Μα το ευθαρσώς ομολογημένο εδώ και δεκαετίες γκραμσιανό πολιτικό πρόγραμμα του Άδωνη -η ιδεολογική ηγεμονία της σκληρής δεξιάς- δεν προϋποθέτει πραγματική ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Τον αχυράνθρωπο της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς προϋποθέτει.

  85. William T. Riker said

    81. Φανταστείτε να μάθουν εκεί στο Αμέρικα για τις μπίζνες του υπουργού κι αρχίσουν να προτείνουν κι αυτοί εκπαιδευτικό υλικό για τις αίθουσες διδασκαλίας. Γιατί δηλ., καλύτερος ήταν ο Κατράκης ως Οιδίπους από τον Μπραντ Πιτ ως Αχιλλέα; Γατάκια…

  86. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» είναι ένα παραμύθι που κυκλοφορεί στα μεταπολιτευτικά χρόνια ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους. Όταν τους ρωτάς τι εννοούν με αυτό, σου λένε πως ούτε γκόμενα δεν έβγαζες αν δεν ήσουν αριστερός. Αυτό, βέβαια, δεν λέγεται ιδεολογική ηγεμονία, λέγεται ντροπή να δηλώνεις δεξιός. Δεν ισχυε, εννοείται, είχα πολλούς φίλους και γνωστούς που δήλωναν ευθαρσώς δεξιοί. Αλλά, αν ήταν ντροπή, γιατί ήταν ντροπή; Μήπως επειδή η μετεμφυλιακή πολιτεία της δεξιάς ήταν αξιόμεμπτη από όλες τις πλευρές; Και φταίει η αριστερά γι’ αυτό;

  87. Εγώ πάντως εδώ και τριαντατόσα χρόνια θυμάμαι να ηγεμονεύει ιδεολογικά ο Κωστόπουλος. Μαρξιστής θα είναι μάλλον.

  88. Νέο Kid said

  89. sarant said

    84-85 Ετσι, ακριβώς έτσι…

  90. Θράκας said

    Συγχαρητήρια αγαπητέ Νικοκύρη για το σημερινό άκρως πολιτικό αρθρο και με τη γνώση εννοείται, του βάρους της δημόσιας πολιτικής-πολιτιστικής τοποθέτησης.Εμένα έτσι μούρχεται συνειρμικά, γιά να μην μένει η ρήση του Κάλβου,θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία,καρφωμένη στο καλλιτεχνικώς καλλωπισμένο ντουβαρι μιάς έθνικ-γκαλερί ωραίων ιδεών και να τη θωρούμε ως Επισκέπτες-Αναγνώστες,σχεδόν συγκλονισμένοι, λίγο πιό πάνω από την λιποθυμιά,λόγω της συγκίνησης πού μάς προκαλεί και πού μάς ανυψώνει σαν πολιτικά όντα,αδειανή.Εδώ και τώρα,νομίζω,όποιος έχει τις γνώσεις,με το χέρι στην καρδιά(Αρετή) συμβάλλει και συμμετέχει (Τόλμη).

  91. Μαρ said

    Εγώ ήθελα να σχολιάσω κι ως άτομο το οποίο πριν 6 χρόνια ήταν στο Λύκειο ότι όλα αυτά τα οποία εδώ λέμε ότι είναι αντιεπιστημονικά και απαράδεκτα (τα σχετικά με τις αγγλικές λέξεις, η ανυπαρξία της ινδοευρωπαϊκής, η μαθηματική διάρθρωση των αρχαίων ελληνικών που θεραπεύει τη δυσλεξία κι άλλα τέτοια κουλά) τα άκουγα από το δημοτικό έως και το λύκειο από την πλειονότητα των καθηγητών και καθηγητριών μου και μάλιστα από κάθε ειδικότητα (και οι μαθηματικοφυσικοί βρίσκαν τον τρόπο τους να τα κοτσάρουν). Προφανώς στη συνέχεια μάς τα είπαν αλλιώς στο πανεπιστήμιο, αλλά τότε δεν το χώνευε με ευκολία ο φοιτητής ότι «τα ελληνικά δεν είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου». Και πώς να το χωνέψει μετά από τόσα χρόνια κατηχητικού με τα εθνίκια (όχι ότι στο πανεπιστήμιο δεν έχει εθνίκια, απλά δεν λένε τα ίδια); Οπότε, όσοι αναρωτιούνται ποιος σοβαρός καθηγητής θα πάει τα παιδιά στην Ε.Α. εκδρομή, έχουν δίκιο, αλλά δεν έχουν μάλλον υπ’ όψιν τους ότι λίγοι σοβαροί καθηγητές υπάρχουν. Αν από κάτι σώζεται η κατάσταση, αυτό έχει να κάνει με το ότι ο υπουργός νανογιλέκων θεωρείται γενικά μια κωμική φιγούρα από την οποία και οι ομοϊδεάτες εκπαιδευτικοί θα θέλουν να πάρουν αποστάσεις.

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    «από την οποία και οι ομοϊδεάτες εκπαιδευτικοί θα θέλουν να πάρουν αποστάσεις.»
    Ως εκπαιδευτικός γνωρίζων εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό.

  93. sarant said

    91 Nάσαι καλά!

    92 Πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία….

    93 Ε, ορισμένοι.

  94. Avonidas said

    #92. Με εξαίρεση τη «μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας», και κάποιες (παρ)ετυμολογήσεις αγγλικών λέξεων που αμολούσε ο – εξαιρετικός, κατά τα άλλα – φιλόλογός μου στο Λύκειο, μέσα δεκαετίας του ’90, δεν θυμάμαι να αναπαράγονταν στο σχολείο αρχαιοβαρεμένα/εθνικιστικά πυροτεχνήματα του βεγγαλικούς (ΣΙΚ, ΡΕ) του εθνικού μας νανογιλεκά.

    Αλλά πέρα απ’ αυτό, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές που αναπαρήγαν αυτούς τους μύθους το έκαναν τις περισσότερες φορές από ειλικρινή άγνοια, και με αγαθή πρόθεση. Δεν υπήρχε κατά κανόνα από πίσω ένα ιδεολογικό κίνητρο, πολλώ δε μάλλον ένα ξεκάθαρα εθνικιστικό, ακροδεξιό κίνητρο. Θυμάμαι τον πατέρα μου, γύρω στα τέλη της χιλιετίας, να επαναλαμβάνει το Λερναίο. Ο πατέρας μου ήταν (και είναι) αριστερός, και ο λόγος που είχε χάψει τον μύθο έχει να κάνει με την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα. Έκτοτε, βλέποντας τα τεκμήρια της ανασκευής του μύθου, αναθεώρησε. Παρομοίως, πολλοί από τους καθηγητές μου ήταν αριστεροί συνδικαλιστές – το είδος εκείνο του παλαιάς κοπής αριστερού που είναι δυστυχώς επιρρεπές σε εθνικούς και γλωσσικούς μύθους.

    Σήμερα όμως έχουμε (όλο και περισσότερους) περήφανα, επιθετικά ανίδεους υποστηρικτές μύθων. Συνασπισμένους σε κόμματα και φατρίες ασχετοσύνης, να αλληλοενισχύονται, να σιγοντάρονται, και (δυστυχώς) να προμοτάρονται και να χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και τις παραφυάδες της, όποτε τη συμφέρει και υπάρχει ψωμί. Και δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να ενημερωθούν και ν’ αναθεωρήσουν, γιατί για κάθε έναν ανασκευαστή μύθων υπάρχουν 100 καλοθελητές πρόθυμοι να βρουν διαβολικά ελατήρια πίσω από την ανασκευή. Αν, πάλι, ελπίζετε ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με τη σύμπραξη των ανασκευαστών μύθων, να συνασπιστούμε δηλαδή απέναντι στους μουρλούς, η προσωπική μου εμπειρία με κάνει πολύ, πολύ απαισιόδοξο: έχω ζήσει τέτοιους διαδικτυακούς «ιερούς πολέμους», κι ας πούμε απλώς ότι μετά από λίγο δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι με το μέρος της αλήθειας (υποθέτοντας ότι κάποιος είναι).

  95. Αγγελος said

    Μαρ (92), αν όντως «τα άκουγ[ες] από το δημοτικό έως και το λύκειο από την πλειονότητα των καθηγητών και καθηγητριών […] και μάλιστα από κάθε ειδικότητα», τι να σου πω, η μαρτυρία σου με αποκαρδιώνει. Εγώ, που έχω τα τριπλά σου χρόνια, έχω βεβαίως ακούσει ΚΑΙ ανοησίες στο σχολείο, αλλά όχι συστηματικά, όχι «από την πλειονότητα των καθηγητών και καθηγητριών μου.» Να γκρινιάζουμε εμείς οι γέροι για την κατάντια της παιδείας είναι σχεδόν φυσικό — άμα όμως το επιβεβαιώνεις κι εσύ, που χτές ακόμα ήσουν στα θρανία, ε, είναι ανησυχητικό…

  96. sarant said

    95 Οπότε; Τα παρατάμε;

  97. Avonidas said

    #97. Όχι. Συνεχίζουμε τη μάχη με τους ανεμόμυλους. 🙂

  98. Μαρία said

    95
    Μέσα δεκαετίας του 90; Τόσο νωρίς; Μέχρι το 2005 σε κανένα απ’ τα σχολεία όπου δούλεψα δεν κυκλοφορούσαν λερναίοι μύθοι.

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    06.03.2020 – 13:56
    Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης σε θέση άμισθου Συμβούλου του ΙΕΠ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ε.Π. θεωρεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει άμισθος Σύμβουλος του Ινστιτούτου για θέματα ελληνικής γλώσσας. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει του μεγάλου έργου εκπόνησης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και της συγγραφής νέων βιβλίων, που έχει αναλάβει το Ι.Ε.Π.

    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/314488_o-kathigitis-georgios-mpampiniotis-se-thesi-amisthoy-symboyloy-toy

  100. Avonidas said

    #99. Όχι, το Λερναίο το πρωτάκουσα γύρω στο ’97-’98. Αλλά σίγουρα πριν το 2000. Συγκεκριμένα, ήταν η εκδοχή του μύθου για το Hellenic Quest.

    Δεν θυμάμαι, να πω την αλήθεια, αν το είχα ακούσει *και* στο Λύκειο. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου δείχνει ένα απόκομμα ή φωτοτυπία εφημερίδας (όταν κατέβω Αθήνα θα το ξαναψάξω μήπως το βρω) όπου αναφερόταν το Hellenic Quest. Κι έχω την αίσθηση ότι κάποια στιγμή το συζητούσαμε και στο σχολείο, αλλά δεν παίρνω όρκο ότι το ανέφερε καθηγητής – ίσως ήταν σε κουβέντες στο διάλειμμα. Θυμάμαι ότι δεν είχα πειστεί εντελώς, αλλά και δεν είχα απορρίψει την ιδέα ως προφανή μύθο. Σε κάθε περίπτωση, αν το άκουσα στο σχολείο αυτό πρέπει να συνέβη όταν πήγαινα 2α ή 3η Λυκείου.

    Το Λερναίο ανέκυψε στα πλαίσια μιας κόντρας με τον πατέρα μου, σχετικά με την υπεροχή ή μη των αγγλικών σε σχέση με τα ελληνικά. Και οι δύο μιλούσαμε πολύ καλά αγγλικά. Ο πατέρας μου υποστήριζε ότι υπάρχουν έννοιες που δεν μεταφέρονται από τα ελληνικά στα αγγλικά – ή τουλάχιστον, δεν μεταφέρονται μονολεκτικά. Εγώ θεωρούσα πως οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί σε μια γλώσσα μπορεί να ειπωθεί εξίσου καλά σε οποιαδήποτε άλλη – ή τελοσπάντων ότι υπάρχουν δυσκολίες και προς τις δύο κατευθύνσεις, έτσι που καμιά γλώσσα να μην υπερέχει σε όλα τα σημεία. Η διαμάχη επικεντρώθηκε στον τρόπο σχηματισμού των λέξεων, και κάποια στιγμή ο πατέρας μου αρπάχτηκε από το Λερναίο σαν επιχείρημα, ότι ορίστε, η δομή των ελληνικών είναι κατάλληλη για να προγραμματιστεί ένας υπολογιστής σε φυσική γλώσσα (ξέραμε βέβαια κι οι δύο καλά ότι οι υπολογιστές μπορούν ωραιότατα να προγραμματιστούν σε συμβολική γλώσσα βασισμένη στα αγγλικά, τα ελληνικά ή τα σουαχίλι, με την επιλογή να αποτελεί ιστορικό ατύχημα· δεν ήταν εκεί το θέμα).

    Όσο θυμάμαι, δεν μου πέρασε απ’ το μυαλό να ψάξω να δω αν ίσχυαν τα όσα έγραφε το δημοσίευμα (θα μπορούσα, ακόμα και με την πρωτόγονη διάδοση του διαδικτύου εκείνη την εποχή). Οι αντιρρήσεις μου επικεντρώθηκαν στις πάμπολλες περιπτώσεις εξαιρέσεων σε αρχαία και νέα ελληνικά, που τα καθιστούσαν ακατάλληλα για μια τέτοια χρήση. Αν κάποιος ήταν να υιοθετήσει μια φυσική (ανθρώπινη) γλώσσα ως ενδιάμεση για τη μηχανική μετάφραση, αυτή λογικά θα ήταν μια κατασκευασμένη γλώσσα με ομαλή γραμματική, όπως π.χ. η Εσπεράντο. Σε ένα πράγμα, πάντως, συμφωνώ ακόμα με τον πατέρα μου, ότι στα ελληνικά η παραγωγή λέξεων είναι πολύ πιο εύτακτη και συστηματική απ’ ό,τι σε μια γλώσσα όπως τα αγγλικά. Αλλά το ίδιο ισχύει π.χ. και για τα γερμανικά.

  101. nikiplos said

    Καλημέρα δεν ενδιαφέρει τόσο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φροντιστήριο είναι τσαρλατανείο, ούτε ότι η Υπουργός μας το προτείνει σαν εξωσχολικό βοήθημα. Δύο είναι για μένα τα κυρίαρχα:
    -Το γεγονός ότι οι κλασσικές σπουδές δεν έχουν μια καθόλα συμπαγή επιτροπή που να μπορεί να αποφανθεί/αξιολογήσει/πιστοποιήσει ένα διδασκαλείο αν είναι επαρκές ή όχι.
    -Το γεγονός ότι κολλέγιο που το διαχειρίζεται σύζυγος Υπουργού, παίρνει διαφήμιση, και μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας το θεωρούν φυσιολογικό, παρόλο που θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του μέσου συμπολίτη. Ας μην γελιόμαστε, θα υπάρχουν εκεί έξω, άριστοι ΝΔτες φιλόλογοι και δάσκαλοι που θα έχουν δώσει «πολύ πόνο» στις κλασσικές σπουδές και δεν θα έχουν δει ποτέ ούτε ένα ευρώπουλο από το Δημόσιο. Μόνο φόρους, τεκμαρτά εισοδήματα κι εκβιασμό από τους φορατζήδες.

    Κι αυτός ο εθισμός μας στην ευτέλεια, υποβοηθούμενος ασφαλώς από τα Μήδεια μας αποπροσανατολίζει από το κυρίως ειπείν ζήτημα. Ακόμη και σήμερα μετά από 30 χρόνια εμπειρίας για το πόσο οι δήθεν επενδύσεις θα έκαναν καλό στη χώρα κλπ, υπάρχουν ακόμη ανόητοι που υπόσχονται επενδύσεις.

  102. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!
    95.
    >>Παρομοίως, πολλοί από τους καθηγητές μου ήταν αριστεροί συνδικαλιστές – το είδος εκείνο του παλαιάς κοπής αριστερού που είναι δυστυχώς επιρρεπές σε εθνικούς και γλωσσικούς μύθους.
    …και ο λόγος που είχε χάψει τον μύθο έχει να κάνει με την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα.

    Ναι! Δεν θυμάμαι αν το έχω γράψει παλιότερα: Ότι μερικοί φίλοι, σ’ όλο το φάσμα της αριστεράς, μού αναφέρουν συχνά παρόμοιους γλωσσικούς μύθους και ελληνοβαρεμένες ετυμολογήσεις. Αγαπούν την ελληνική γλώσσα και παραμένουν επηρεασμένοι από τη «χρόνια έκθεση» σε τέτοιες απόψεις, κυρίως κατά τα γυμνασιο-λυκειακά χρόνια (Μαρ #92).
    Συνηθίζω να τους λέω, καταληκτικά, ότι αγκαλιάζουν την ελληνική γλώσσα πολύ σφιχτά που κινδυνεύουν να την πνίξουν!

  103. Pedis said

    # 100 – Αν είναι ακόμη σύμβουλος, θα μπορούσε να δώσει την παραίτησή του από τη θέση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας …

    😐

  104. spyridos said

    95 ,103
    Τελευταία φορά που άκουσα παραλλαγή του Λερναίου είναι σχετικά πρόσφατα, από δασκάλα εκλεγμένη σε συνδικαλιστικό όργανο δασκάλων, δήμου της Θεσσαλονίκης και δραστήριο μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104 Πάντως εμφανίζεται ως Σύμβουλος μέχρι και το Δεκέμβριο 2021 :
    6 Δεκ. 2021
    Εισαγωγική εισήγηση από τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Ομότιμο
    Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Σύμβουλο ΙΕΠ για τη Γλώσσα

    Click to access %CE%9F%CE%A1%CE%98%CE%9F_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91_%CE%9D%CE%AD%CE%BF.pdf

    ……………………………………………………………………………………………..

    «Η ευαισθησία του κ. Μπαμπινιώτη για την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, (…) καθώς και η βαθιά γνώση του για τα θέματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αποτελούν τα εχέγγυα για την αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα της συμβολής του στη σύνταξη των Προγραμμάτων Σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση το ΙΕΠ.
    https://www.iefimerida.gr/ellada/iep-symboylos-mpampiniotis

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όπως έχουμε ξαναπεί, το πιο ανθεκτικό λερναίο είναι το παραμύθι περί της μίας ψήφου.

  107. Νίκος said

    99 Πολλούς τέτοιους μύθους τους θυμάμαι από αρχές – μέσα δεκαετίας 1990 κι έχω την εντύπωση πως άνθισαν παράλληλα αν όχι από δημοσιογραφία και βιβλιογραφία της λεγόμενης πατριωτικής αριστεράς. Να θυμίσω πως το τότε κραταιό ΠΑΣΟΚ είχε τέτοια στελέχη που πρωταγωνιστούσαν και στην επικαιρότητα, αλλά και στις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις. Οι σχετικοί μύθοι συμπλήρωναν επίσης την ευρύτερη συνωμοσιολογία σχετικά με τον πλούτο που ξένα κέντρα, λέσχες, Εβραίοι κοκ δεν επέτρεπαν να εκμεταλλευτούμε κι αναφέρομαι στη βιβλιογραφία και την αρθρογραφία σχετικά με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Αιγαίο και τα ορυκτά και φτάνει ως τη σύγχρονη εποχή με την εκμετάλλευση της έννοιας ΑΟΖ στην οποία επένδυσαν και πρωταγωνίστησαν και πάλι άνθρωποι από την πατριωτική αριστερά. Η εμπορική αλλά και πολιτική εκμετάλλευση της σχετικής συνωμοσιολογίας της πατριωτικής αριστεράς δεν έμεινε βέβαια ανεκμετάλλευτο από τη λαϊκή δεξιά και την ακροδεξιά.

  108. Nestanaios said

    92. Μαρ
    Και με το «πλούσια γλώσσα» εσύ τι καταλαβαίνεις; Που πάει το μυαλό σου;

  109. Pedis said

    # 106 – 104 Πάντως εμφανίζεται ως Σύμβουλος μέχρι και το Δεκέμβριο 2021

    Τι κρίμα! Έχασε την ευκαιρία. 🤭

  110. Nestanaios said

    96.
    Το 51% διχάζει τον λαό και για τον λόγο αυτό το 51% επικρατεί.

  111. Αντιγράφω από τη σελίδα του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ–το σχόλιο είχε δημοσιευτεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2021.

    Η ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «ΑΡΙΣΤΕΙΑ»!!… ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα βασικός υπουργός της Κυβέρνησης, σε ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης του 2011 του Mediterranean College–επιχείρηση του ομίλου Ξυνή– έπλεκε το εγκώμιο των ιδιωτικών «κολλεγίων» χαρακτηρίζοντάς τα ως …καλύτερα των δημοσίων πανεπιστημίων! Ακούστε τον στο βίντεο που παραθέτουμε να λέει τα εξής απίστευτα:

    «Εγώ πάντοτε σε όλες τις σχετικές συζητήσεις φέρνω ως παράδειγμα τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα -ως επί το πλείστον, δεν λέω όλα- έχουν και παρέχουν υπηρεσίες εφάμιλλες των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Εγώ, δυστυχώς για τα ελληνικά πανεπιστήμια, θα πω ότι [απευθυνόμενος προς τους ιδιοκτήτες του «Mediterranean College»] παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια, και παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια διότι, όποιος από εμάς τύχει να κάνει μία απλή βόλτα σε ένα Ελληνικό πανεπιστήμιο, θα πρέπει να περπατήσει μέσα στο Ελληνικό πανεπιστήμιο, και μετά να πάει και να περπατήσει στο «Mediterranean College», θα καταλάβει αμέσως ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός πραγματικού χώρου εκπαιδεύσεως και ενός χώρου που δεν θα ήθελα καθόλου να χαρακτηρίσω, όπως έχουν καταντήσει δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας. Αποτελεί [τονισμένο] θράσος να τολμά κάποιος σήμερα και να λέει εκ μέρους των δημοσίων πανεπιστημίων ότι αυτοί οι χώροι που είναι γεμάτοι σκουπίδια, βρωμιές, καταληψίες, χάνουν το μισό εκπαιδευτικό έτος με διάφορες άλλες δραστηριότητες, ότι αυτοί οι χώροι θα έρθουν και θα κρίνουν το «Mediterranean College» [με έμφαση] για το αν κάνει καλά ή όχι τη δουλειά του! Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι έτσι κι ας είμαι απόφοιτος δημοσίου ελληνικού πανεπιστημίου. Αλλά δεν είναι έτσι. Να είστε απολύτως βέβαιοι λοιπόν, και απευθύνομαι στους αποφοίτους, ότι το πτυχίο που έχετε στα χέρια σας δεν είναι απλώς εφάμιλλο και ισότιμο, που είναι πλέον και ισότιμο βάσει των προσφάτων αποφάσεων, αλλά είναι αντάξιο και καλύτερο των συναδέλφων σας από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί εσείς έχετε μάθει πόσο μεγάλος κόπος, πόσο χρειάζεται μεθοδευμένη προσπάθεια και πόσο μεγάλο σύστημα πρέπει να έχει κάποιος για να φτάσει εδώ που είσαστε εσείς σήμερα».

    Ο κ. Γεωργιάδης, που κατάφερε μετά από περισσότερα από δέκα (!) έτη φοίτησης να πάρει το πτυχίο του από τη ΦΛΣ του ΕΚΠΑ, δεν εκπλήσσει όταν αξιολογεί τα πανεπιστήμια από …μία βόλτα στους χώρους τους ούτε εκπλήσσει όταν, με την αμετροέπεια που τον χαρακτηρίζει, υπερθεματίζει σε ανοησίες και σε ύμνους προς τους σχολάρχες των εκπαιδευτηρίων «Ξυνή». Όμως, τα πανεπιστήμια κρίνονται και αξιολογούνται με συγκεκριμένα διεθνή κριτήρια, και από αυτά προκύπτει ότι το «Mediterranean College» είναι 11,826ο παγκοσμίως και 1566ο στην ΕΕ. Ευτυχώς για τον κ. Γεωργιάδη, αλλά δυστυχώς για το ΕΚΠΑ που βγάζει και τέτοιους αποφοίτους, το ΕΚΠΑ από το οποίο αποφοίτησε είναι 180ο στον κόσμο και 49ο στην ΕΕ.
    …………………

    Σχετικά με το παραπάνω σχόλιο, βλ. (1) https://www.youtube.com/watch?v=CkXmVpXaLjM, (2) https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/279896_ston-afro-ta-ellinika-aei-ston-pato-ta-kolegia και (3) https://www.webometrics.info/en/world

  112. sarant said

    103 Ισχύει

    106και πριν: Σιγά μην παραιτηθεί ο Μπαμπινιώτης σε διαμαρτυρία για τον Άδωνι!

  113. Γιάννης Ιατρού said

    112: ο Γεωργιάδης και οι συμπορευόμενοι είναι άνθρωποι που κρίνουν (για ιδιοτελείς κυρλως λόγους) εκ του φαίνεσθαι (κι αυτό επιπόλαια) γι αυτό και μιλούν συγκριτικά για την εξωτερική εμφάνιση κτιρίων που δεν έχουν ανακαινισθεί εδώ και πολλά χρόνια και τα περισσότερα είναι επιπλέον εκτεθειμένα εδώ και πολλές δεκαετίες σε μιά ιδιότυπη νοοτροπία/αντίληψη πολλών εκείμέσα παρεπιδημούντων, κυρίως για τη χρήση των τοίχων τους…👎
    Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να κρίνονται κυρίως από το διδακτικό κι το επιστημονικό τους έργο και να έχουν τα απαραίτητα μέσα γι αυτό.

  114. Spiridione said

    Οπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr, στις 27/09/2019, απορρίφθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρόμοιου σκεπτικού με το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής της εταιρίας του Αδωνι Γεωργιάδη που εγκρίθηκε για το σχολικό έτος 2020- 2021!
    Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μικροί ρήτορες» της ΦΡΟΝΕΙΝ IKE, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α/θμιας, για το σχολικό έτος 2019-2020. Το πρόγραμμα είχε ως βάση τὴν ὕλη τοῦ σχολικοῦ βιβλίου ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ και ΙΣΤΟΡΙΑΣ τῆς Γ΄Δημοτικοῦ.
    Η σχολή «Φρονείν» είναι μια σχολή που διδάσκει αρχαία ελληνικά και την έχει δημιουργήσει η κ. Εἰρήνη Μαυροπούλου, φιλόλογος, διδάκτωρ τῶν Ἐπιστημῶν Ἀγωγῆς καὶ συγγραφεύς τῆς μεθόδου διδασκαλίας ἀρχαίων Ἑλληνικῶν “Διαλεχθῶμεν Ἑλληνικῶς “
    Μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως το σκεπτικό της απόρριψης: «καθώς ο φορέας υλοποίησής του χαρακτηρίζεται ως εμπορικός οργανισμός, παράμετρος που προσκρούει στις Προδιαγραφές Αξιολόγησης Αιτημάτων Έγκρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δραστηριοτήτων και Εκπαιδευτικού Υλικού (Πράξη 37/21-9-2017, Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.).»
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/370208_apokalypsi-ypaith-eihe-aporripsei-ekpaideytiko-programma-paromoio-me-toy

  115. Μαρία said

    115
    Αυτή είναι χειρότερη απ’ τον Άδωνη. https://fronein.gr/ Έχει και Τσέγκο.
    Διατριβή με επιβλέπουσα τη …Τζανή https://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/29106#page/1/mode/2up
    Με τόσες άκρες απορώ πώς την απέρριψαν.
    http://fronein.blogspot.com/

  116. Pedis said

    Άσχετο (σχετικό στο γενικότερο πλαίσιο) και απορία: Έχει παίξει στη μακρινή ελληνική επαρχία ο ακόλουθος χόαξ;

    «Όσοι ασθενείς πάνε στα επείγοντα και τους γίνεται εισαγωγή, καταχωρούνται ως πάσχοντες ΚΑΙ κόβιντ διότι οι γιατροί πληρώνονται έξτρα για κάθε ασθενή κόβιντ.»

  117. Μαρία said

    117
    Την έξτρα πληρωμή αλλά για νεκρούς την έπαιξε κι εδώ ιδιόρρυθμος σχολιαστής 🙂

  118. ΓιώργοςΜ said

    107 διεθνώς! (από το 10:10, αν δεν πάει αυτόματα)

  119. ΣΠ said

    Τον μύθο της μιας ψήφου τον πρωτοάκουσα ως φοιτητής την δεκαετία του ’70. Το συζητούσαμε με ένα συμφοιτητή και φίλο και μας είχε προβληματίσει. Μας ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε. Όταν μετά πήγαμε στην Αμερική, αυτός ήταν στην Βοστόνη και πήγε στην βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ και έψαξε τα πρακτικά του Κογκρέσου. Φυσικά δεν βρήκε τίποτα. Πολύ αργότερα, γύρω στο 2005 έψαχνα στο διαδίκτυο μήπως βρω τίποτα και κατέληξα στον (παλιό) ιστότοπο του Νίκου Σαραντάκου, όπου βρήκα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

    Το Hellenic Quest το άκουσα την δεκαετία του ’90. Κάποιος προώθησε ένα σχετικό email στην πανεπιστημιακή λίστα όπου βάζαμε ανακοινώσεις, ειδοποιήσεις κλπ., αλλά σχεδόν αμέσως κάποιος του απάντησε ότι πρόκειται για παραμύθι.

  120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    120# Κοινή λογική θέλει. Δεδομένου ότι ούτε τότε ούτε ποτέ άλλοτε υπήρξαν στην Αμερική φυσικοί ομιλητές των αρχελλν, σε ποια γλώσσα θα συνεννοούνταν μέχρι να βρουν ικανό αριθμό δασκάλων για να τους τη μάθουν, και μάλιστα σε βάθος 1-2 γενεών?
    Και, αν είχαν γλώσσα συνεννόησης, γιατί να την αλλάξουν με μια κλασική που δεν μιλιόταν πουθενά στον κόσμο?

  121. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    121# Τα ίδια θα ίσχυαν και για τα νέα ελλν, που ανάθεμα αν είχαν έναν (1) φυσικό ομιλητή τότε στην Αμερική.

  122. skom said

    @116
    Και στο βιογραφικό της αναφέρει ότι είχε δουλέψει στην Ελληνική Αγωγή.
    https://fronein.gr/teachers/%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85/

    Παραθέτω
    «Γιὰ πολλὰ χρόνια διηύθυνε τὸ τμῆμα διδασκαλίας Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν γιὰ παιδιὰ καὶ ἐφήβους στὴν «Ἑλληνικὴ Ἀγωγὴ» (ἐκ τῆς ἱδρύσεώς της) καὶ …»

  123. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    123# «Ἡ ἐπίδρασις γνώσης τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσης στὴν ψυχοδιανοητικὴ ἀνάπτυξι τῶν παιδιῶν τῆς Α΄ βάθμιας ἐκπαίδευσης»

    Αυτή μιλάει και μπαμπά και παππού της γλώσσα. Μαζί, τουρλού τουρλού κι ανάκατα.

  124. ΣΠ said

    121
    Είχα ακούσει όμως και μια παραλλαγή του μύθου που έλεγε ότι είχε ψηφιστεί μεν αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί για τους λόγους που λες.

  125. stratosbg said

    Reblogged στις a hairless ape.

  126. Pedis said

    Αυτός και αρκετοί άλλοι μύθοι, σκέτες απειρομαλακίες, πρέπει να είναι μέρος ενός πειράματος στο οποίο εκτιμάται η διάδοσή τους στο κοινό.

    Προσωπικά, τον άκουσα από τον πατέρα μου που τον είχε διαβάσει στην εφημερίδα, θάμανε στα 15, και δεν τον είχα πιστέψει. (Όποιος θέλει το πιστεύει 🤪)

    (Μεταξύ άλλων είναι και ο Ραφαηλίδης που έχει διαδόσει τον μύθο ή με γελά η μνήμη μου?)

  127. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    127# Ναι, και ο Ραφ.

  128. Pedis said

    # 118 – A, μάλλον κατάλαβα ποιον λες. 😅

    Πιθανολογώ ότι υπάρχουν διάφορα ριποζίτοριζ τέτοιων παπαριών κι από κει διαδίδονται με τυχαίες αλλαγές και προσαρμογές σε όλον τον κόσμο.

    Άσχετο-σχετικό: ανάμεσα στους Ινδούς εθνικικιστές στην αρχή της πανδημίας είχε τρομερή διάδοση ο μύθος περί «κορόνα-τζιχάντ», ότι δηλαδή ο ιός ήταν είδος βιολογικού πολέμου από τους μουσουλμάνους ενάντια στους Ινδούς.

  129. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    129τέλος

    Αναμενόμενο είναι οι εθνικικιστές να λένε μαλακικίες 😜 🤪

  130. Pedis said

    # 128 – Α, εγώ δεν μετανιώνω που δεν έχω διαβάσει ποτέ Ραφαηλίδη, πέρα από μερικές σελίδες από δώ κι από κει (στο πατρικό υπάρχουν ΟΛΑ τα βιβλία του) ώστε να καταλάβω ότι δεν …

  131. Pedis said

    Αλλά έχω διαβάσει τα μαθήματα κινηματογράφου τα οποία είναι ΟΚ.

  132. Πέπε said

    121

    Δε συμφωνώ απόλυτα, έχει κάποια πειστικότητα ο μύθος. Κανείς μεν δε μιλούσε ελληνικά ως φυσικός ομιλητής, πόσο μάλλον αρχαία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάποιαν άλλη γλώσσα τη μιλούσαν όλοι. Προφανώς υπερτερούσαν οι αγγλόφωνοι, αλλά υπήρχαν και γαλλόφωνοι κ.α. καθώς και όλοι οι παντοσύναχτοι μετανάστες. Το σενάριο να πουν «ας διαλέξουμε μια ουδέτερη γλώσσα, που να έχει και αυξημένο κύρος» και να καταλήξουν στα αρχαία ελληνικά θα μπορούσε να ευσταθεί. Άλλωστε αυτό δε συνέβη αργότερα στο Ισραήλ;

    Το ότι όλα αυτά δε συνέβησαν είναι θέμα γεγονότων, όχι πιθανοτήτων. Οι πιθανότητες δεν το αποκλείουν.

  133. Pedis said

    Μα οι πιθανότητες το αποκλείουν.

  134. sarant said

    133 Στο Ισραήλ όμως η γλώσσα που υιοθετήθηκε χρησιμοποιόταν συνεχώς στις συναγωγές. Το αντίστοιχο θα ήταν να υιοθετήσουν τα λατινικά, ξέρω γω.

    123 Εμ!

    120 Στην αρχή, στο μέσο ή στο τέλος της δεκαετίας;

  135. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    133# Στην περίπτωση του Ισραήλ όμως υπήρχε στους εβραϊκούς πληθυσμούς η μαγιά της αρχαίας γλωσσικής παράδοσης, ιερά κείμενα κλπ. Το να ξεκινήσεις κυριολεκτικά από το μηδέν, από κάτι παντελώς άγνωστο σε όλους για να το επιβάλεις, δεν σου βγαίνει για λόγους πραγματικότητας. Μόνο αν υπήρχε στις ΗΠΑ μια υπολογίσιμη ομάδα (αρχαιο)ελληνόφωνων θα μπορούσε να παίξει το σενάριο, και πάλι με μεγάλο βάθος χρόνου.
    Πηγαίνεις με την πραγματικότητα, δλδ με την επικρατούσα γλώσσα. Αν αυτό αλλάξει στην πορεία, όπως πχ φαίνεται να συμβαίνει τοπικά, σε κάποιο βαθμό και σταδιακά σε κάποιες πολιτείες (Φλόριντα πχ) με τα ισπανικά, έτερος πίλος.

  136. ΣΠ said

    135γ
    Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, γύρω στο ’76-’77. Θυμάμαι το είχε αναφέρει η Βιργινία Τσουδερού.

  137. Pedis said

    Όλες αυτές οι χαζαμάρες θα είχαν μειωθεί δραστικά αν η αστική τάξις της Ελλάδος είχε φροντίσει, ή είχε έστω τον καημό, να διαπρέψει σε κάτι τεχνολογικό-πνευματικό στον σύγχρονο κόσμο.

  138. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    138# Στο βαθμό που η τελοσπάντων αστική τάξη της Ελλάδας ήταν/είναι ένα μάτσο απαίδευτοι λιγούρηδες φαταούλες, ναι, ισχύει.
    Όμως και στην προκομμένη Γερμανία παίζει ο μύθος, και όχι μόνο. Υπάρχει ένα παγκόσμιο σκοτεινό υπόστρωμα βλακείας, αμορφωσιάς και εν τέλει εθνικισμού / ρατσισμού που τρέφει αυτές τις εν δυνάμει επικίνδυνες μαλακίες. Οι οποίες, λόγω συγκυρίας, βγήκαν δυναμικά μπροστά από το ’90 και δώθε.

  139. voulagx said

    Ν. Φίλης: Γεωργιάδης-Κεραμέως λειτουργούν ως συνέταιροι
    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/331334_n-filis-georgiadis-kerameos-leitoyrgoyn-os-synetairoi

  140. Pedis said

    # 139 – Υπάρχει ένα παγκόσμιο σκοτεινό υπόστρωμα βλακείας, αμορφωσιάς και εν τέλει εθνικισμού / ρατσισμού που τρέφει αυτές τις εν δυνάμει επικίνδυνες μαλακίες. Οι οποίες, λόγω συγκυρίας, βγήκαν δυναμικά μπροστά από το ’90 και δώθε.

    Σύμφωνοι-σύμφωνοι. Μα «εμείς» έχουμε πολλούς παραπάνω λόγους για φρουστράρισμα 😜

    (ελληνική απόδοση του frustration!)

  141. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    141# Ε ναι, όσο πιο κακομοίρης είσαι, τόσο πιο πολύ ζητάς στηρίγματα τέτοιου είδους, αφού δεν έχεις να ελπίζεις από αλλού.
    Πάντα θυμάμαι εκείνο του Λουίς Λ’ Αμούρ που σου έχω ξαναπεί: Τα καράβια δεν ταξιδεύουν με χτεσινό άνεμο.
    (Θυμάμαι κι έναν Πακιστανό, πριν χρόνια, που μου έλεγε πως η Ινδία δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους γιατί το Πακιστάν «είναι μάγκας, έχει όπλα». Μου ήρθε να τον ρωτήσω γιατί τότε αυτός ο ίδιος είναι εδώ, αλλά είπα να μη γίνω κακός).

  142. skom said

    Για τα Γερμανικά είναι ο λεγόμενος μύθος Μουλεμπεργκ.
    https://de.wikipedia.org/wiki/Muhlenberg-Legende

    Υποτίθεται ότι θα γινόταν η Γερμανική επίσημη γλώσσα της Πενσιλβανίας. Υπήρξε ισοψηφία αλλά ο γερμανικής καταγωγής και προεδρεύων Μουλεμπεργκ ψήφισε υπέρ της Αγγλικής.

    Αλλά ας μην κοροϊδεύουμε.

  143. Μέρα που ήταν, αν σας έλειψε το τσαρλατανείο του 115/116:

  144. Μαρία said

    144
    ΟΔΕΓ και Φρυκτωρίες εγγύηση.
    Πρέσβης της Ουκρανίας στην …Αλβανία! Πώς τον ψώνισαν άραγε.

  145. sarant said

    144 Του γένους μας τα φρένα;!

  146. ΓΤ said

    144@

    Εκπαιδευτήρια ΖαγοριαΝΝάκου… (τα οποία εκπαιδευτήρια ΔΕΝ είναι με νν)

    Μάλιστα… Ποιος ξέρει αν έχουν σχέση με τον Δημήτρη Ζαγοριανάκο, Βρομόσκυλο της Χούντας, κάποτε Αρχηγό ΓΕΣ…

    Μάλλον μπερδεύτηκαν με τον ΘεοφιλογιαΝΝάκο, αρχιβασανιστή του ΕΑΤ-ΕΣΑ

  147. Pedis said

    # 143 – Ας (μην) φανταστούμε την απήχηση που θα είχε ο ελληνικός μύθος αν στα 1770-80 είχε καταγραφεί σε λιμάνι των τότε βρετανικών αποικιών η ύπαρξη ενός έστω φορτοεκφορτωτή με ελληνική καταγωγή … 😀

    Η ασύλληπτα γελοία ελληνική εκδοχή του αστικού μύθου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πειστική με μια-δυο τζούρες πραγματικών εξεζητημένων πληροφοριών, κατά 99.999% άγνωστες στο κοινό που είναι ο στόχος του μύθου, και οι οποίες γι αυτόν ακριβώς το λόγο (!) θα έκαναν τον μύθο να πάρει τα πάνω του, αλλά δεν τις λέω. 😋 Δεν κάνουμε μαλακίες με το μέσον. 😎 Αυτά μόνον στην παρέα.

  148. Pedis said

    # 144 – Όλο χαιρετισμούς έχει το πρόγραμμα …

    17:30 – 19:35 !

    Πότε άνοιξε το τριώδιο;

  149. ΓΤ said

    146@

    Σχετικά με τα φρένα της Μαυροπούλου, μπούκα στο ΕΑΔΔ να δεις διδακτορικό, παίξε σελίδα 39 να δεις για προσωδιακότητα της Νέας Ελληνικής να σου φύγει το κλαπέτο, ρε μαν…

  150. [ αγωνιώδες ταμπούρο ]

    Εκτός από όλα τα υπόλοιπα, το πράγμα είναι επίσης θλιβερά γελοίο. Οι γλωσσοπανηγυριτζήδες κάνουν ντόρο περί της λαμπρής ελληνικής γλώσσας για να προσελκύσουν άφωνα ούγκανα.

    Πλάααφφφ [ εορταστικό πιατίνι ]

  151. 148# Έτσι. Εδώ και χρόνια έχει φτάσει στ’ αυτιά μου ένα απίστευτα χυδαίο ρατσιστικό ανέκδοτο αλλά δεν το λέω πουθενά.
    Σαν τις καλές παραλίες που τις κρατάμε κρυφές 🙂

  152. ΓΤ said

    144@
    τηλεοπτικό κανάλι «Φρυκτωρίες»

    Δημόσιε Χώρε, φέρε το κατάνα

  153. Μαρία said

    Κι εδώ ο Τσέγκος.
    https://www.zagorianakos.edu.gr/omilies/archaia-elliniki-glossa-kai-dyslexia/

  154. Pedis said

    # 152 – Πρέπει να έχεις κανόνες στη ζωή.

  155. ΓΤ said

    154@

    «[…] υπό την εποπτεία του ψυχιάτρου κ. Τσέγκου. Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες η εκμάθηση της ιστορικής ορθογραφίας (πολυτονικού συστήματος) βοηθά στην αύξηση των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου ενεργοποιώντας αισθητά την περιοχή Βroca στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Τα αρχαία ελληνικά βελτιώνουν σε σημαντικό βαθμό την ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού […]».

    Επόμενως πάμε για ίδρυση της Broca Juniors

  156. 156,
    😀

  157. Y. G. said

    151 -«Εκτός από όλα τα υπόλοιπα, το πράγμα είναι επίσης θλιβερά γελοίο. Οι γλωσσοπανηγυριτζήδες κάνουν ντόρο περί της λαμπρής ελληνικής γλώσσας για να προσελκύσουν άφωνα ούγκανα.»

    αφωνα ουγκανα …η’ οπως θα ελεγε ο Παπαδιαμαντης «πλέον του δέοντος αγράμματοι»

  158. Y. G. said

    Ενας πολυ ενδιαφερων διαγωνισμος με θεμα Κοβιντ και Κλασσικη Παιδεια στο περιοδικο Antigone. Ο σωκρατικος διαλογος με τον μπορις τζονσον, o Παυσανιας και η αριστοφανικη κωμωδια The Antivaxxers…ολα τα λεφτα!

    Εδω https://antigonejournal.com/2022/02/covid-classics-competition-winners/

  159. Pedis said

    Τι να λέμε, τώρα, και πολυτονικό ελληνάκι να είναι, και την προ-ιστορική ορθογραφία να τήνε πάιζει στα δάκτυλα … μπροστά στο μέσο κινεζάκι είναι μπούλης. Κακά τα ψέματα.

  160. 150: Μη ξεχνάμε ότι μαζί με τη μακαρίτισσα την Τζάνη, όλοι τους καθηγητές δημόσιων πανεπιστημίων ήταν/είναι που εξέτασαν τη διατριβή:

    Τζάνη Μαρία
    Τριλιανός Αθανάσιος
    Νάκας Αθανάσιος
    Ευθυμιόπουλος Σπυρίδων
    Καραδήμας Δημήτριος
    Βουδούρη Αγγελική
    Μυλωνάκου-Κεκέ Ζαφειρία

  161. sarant said

    161 Και ο μακαρίτης ο Νάκας ήταν καλός.

  162. Γιάννης Ιατρού said

    Τουλάχιστον να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, γλωσσικά 🙂

  163. Μαρία said

    Μπουρνάζος https://thepressproject.gr/elliniki-agogi-i-tade-efi-o-psittakos-tope-tope-o-papagalos/?mag=true
    Ελληνική Αγωγή ή «τάδε έφη ο ψιττακός» («τόπε τόπε ο παπαγάλος»)

  164. 164# Δεν ήξερα πως η Διαμαντοπούλου έχει βραβεύσει την ΕΛΑΓ. Όσο πάει και δένει το γλυκό.

  165. Μαρία said

    165
    Το είχαμε σχολιάσει. Πρόκειται για διαγωνισμούς όπου οι διάφορες εταιρείες πληρώνουν, για να συμμετάσχουν. Βλ. και την πρόσφατη βράβευση Μπακογιάννη.

    Ακόμη πάντως και όταν οι εταιρείες ακολουθούν κάποια διαδικασία επιλογής και δεν προσφέρουν βραβεία σε όσους χτυπήσουν την πόρτα τους, υπάρχουν πάντα δύο κοινά στοιχεία που προδίδουν τη «ματαιοδοξία» της βράβευσης: οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν κάποιο είδος συμμετοχής και η κριτική επιτροπή αποδέχεται τα στοιχεία που οι ίδιοι συμπληρώνουν στην αίτηση χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτή είναι π.χ. η πρακτική των ελληνικών Educational Leaders Awards, που το 2020 βράβευσαν και την Ελληνική Αγωγή του Αδωνη Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου (στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και παρουσίασε τα βραβεία).
    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/328849_vanity-awards-mataiotis-mataiotiton-ta-panta-brabeyontai

  166. ΓΤ said

    164@

    Μα πώς του ‘ρθαν του Μπουρνάζου τα ΝΝ στην ΥΕΝΝΕΔ…

  167. ΓΤ said

    166@

    Θαρρώ ότι κάπως έτσι ενδεχομένως λειτουργεί και το βραβείο «Αετοί της Γαστρονομίας», το οποίο έχουν κατακτήσει, όπως το ζω, μερικά λιγδοκιοπέκια της Κυψέλης…

  168. 159,
    Antigone and antigens

  169. ΓΤ said

    167@

    Ναι, καταλάβαμε. Έπαιξε στο μυαλό του έλξη από ΟΝΝΕΔ. Πα μαλ. Γειτνιάζοντα χουντοκέφαλα με χρονική μετατόπιση

  170. ΓΤ said

    168@

    Βραβείο απλότητας

    https://www.gastronomos.gr/magazi/i-kyra-pitsa-ftiachnei-soyvlakia-sto-plystario-tis-45-chronia/111152/

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    161:Πέθανε η Μαρία Τζάνη; Πότε και δεν το πήρα είδηση; Την είχα καθηγήτρια στη μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο.

  172. sarant said

    170 Πολύ πιθανο

  173. […] ΥΓ Για τον όρο «τσαρλατανείο» δείτε περσινό άρθρο μας. […]

Σχολιάστε