Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προχρονολογημένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 30 Ιουνίου, 2017


Κανονικά, το πολυσυλλεκτικό μας άρθρο δημοσιεύεται το Σάββατο. Σήμερα κάνουμε μια παρασπονδία στο έθιμο, αφού το Σάββατο πέφτει την πρώτη του μηνός, που έχουμε το μηνολόγιο. Άλλες φορές μεταθέτουμε τα μεζεδάκια για την Κυριακή, τούτη τη φορά είπα να τα επισπεύσω για την Παρασκευή, εξού και προχρονολογημένα, με κάπως διασταλτική χρήση του όρου.

Θα μπορούσα βέβαια να τα τιτλοφορήσω και «διακεκαυμένα» τα σημερινά μας μεζεδάκια, μια και από χτες ξεκίνησε -και αναμένεται να κορυφωθεί το σαββατοκύριακο- καύσωνας, αλλά θυμήθηκα ότι τον τίτλο αυτό τον έχω χρησιμοποιήσει ξανά, και συγκεκριμένα το 2014, και μάλιστα ακριβώς τις ίδιες μέρες, στις 28 Ιουνίου -ομολογώ πως δεν θυμόμουν ότι και τότε είχαμε καύσωνα, η μετεωρολογική μας μνήμη είναι κοντή.

* Και ξεκινάμε τα μεζεδάκια μας, με μήνυμα που στέλνει φίλος που ταξίδεψε με την Ετζίαν. Όπως γράφει, ξεφυλλίζοντας το τεύχος Μαΐου Ιουνίου του περιοδικού Blue της Aegean, (εδώ, στη σελίδα 260) βρήκε τον τίτλο «Η κρυφή γοητεία του Αννόβερο». Σε άλλη σελίδα, ωστόσο, το Εδιμβούργο κλίνεται κανονικά.

Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει το Αννόβερο να πέφτει θύμα ακλισιάς, κάτι που είναι εντελώς αδικαιολόγητο αφού το συγκεκριμένο τοπωνύμιο, στη μορφή αυτή, μόνο ελληνικό είναι -στα αγγλικά είναι Hanover, στα γερμανικά Hannover (και προφέρεται κάπως σαν Χανόφα), στα γαλλικά Hanovre. Το Εδιμβούργο, όπως και όλα τα τοπωνύμια με την ίδια κατάληξη, δεν μένει ποτέ άκλιτο, επειδή η ελληνικότητα του τοπωνυμίου γίνεται σαφής αμέσως. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το Αννόβερο (ή Ανόβερο). Ίσως αν το γράφαμε Ανώβερο… 🙂

* Μιλώντας για την ακλισιά, φίλη μού έλεγε ότι άκουσε τις προάλλες σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής κάποιον βουλευτή να λέει «του Δέλτα Σίγματος» αντί για το αναμενόμενο «του Δέλτα Σίγμα», απόδειξη, λέει η φίλη μου, και συμφωνώ, ότι το λαϊκό γλωσσικό αίσθημα δεν ανέχεται την ακλισιά. Και οι αρχαίοι έκλιναν σποραδικά και σπανίως το σίγμα, αν θυμάμαι καλά.

* Και για να μείνουμε στο ίδιο θέμα, σε άρθρο του in.gr για κινηματογραφικό αφιέρωμα διαβάζουμε τον τίτλο: «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» σε Ριβιέρα και Λαΐς. Όμως οι τίτλοι κλίνονται. Αν ο δεύτερος κινηματογράφος λεγόταν, π.χ., Δαναός, κανείς δεν θα έλεγε «σε Ριβιέρα και Δαναός», έτσι δεν είναι; Οπότε και «σε Ριβιέρα και Λαΐδα».

* Η δήμαρχος του Παρισιού, ισπανικής καταγωγής, λέγεται Anne Hidalgo, το οποίο προφέρεται Ινταλγκό, και όχι Χιντάλγκο όπως την είπε το δελτίο ειδήσεων του Αντένα την Κυριακή που μας πέρασε.

* Ο Κούλης Μητσοτάκης χαιρέτισε όσους παρευρέθηκαν στο 37ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων -απορώ πάντως ποιος από το επιτελείο του είχε την ιδέα να διανείμει τις φωτογραφίες όπου το κοινό κάθεται σε μπάλες από… σανό!

Ανάμεσα στ’ άλλα είπε ότι «Οι παλαιότερες γενιές Σαρακατσαναίων αντιμετώπιζαν τις μεγάλες δυσκολίες του νομά κτηνοτρόφου με δύναμη και σταθερότητα».

Κατά σύμπτωση, αυτόν τον τύπο τον συζητήσαμε πρόσφατα σε σχόλια του ιστολογίου. Κανένα λεξικό δεν δέχεται τον τύπο «του νομά», παρόλο που πράγματι χρησιμοποιείται. Τα λεξικά δίνουν τον τύπο «του νομάδα», είτε χρησιμοποιούμε τον λόγιο τύπο της ονομαστικής (ο νομάς) είτε τον εκδημοτικισμένο (ο νομάδας). Για τον φυγά, αντίθετα, το ΛΚΝ δέχεται τους τύπους «του φυγά, τον φυγά».

Υπάρχει βέβαια και ο Άκης Πάνου, που έχει διδάξει για τους εφτά νομά σ’ ένα δωμά.

* Γίνονται αυτές τις μέρες διαδηλώσεις υπέρ της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, δυστυχώς όχι με μεγάλη συμμετοχή. Σε ένα πλακάτ βλέπουμε ένα αστείο μεταφραστικό λαθάκι, όπου το Enough-Yeter αποδίδεται «Κάνει» αντί για «Φτάνει».

Μπορεί το λάθος να έγινε από μεταφραστήρι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για παράκουσμα -ίσως ο γραφίστας να μην ήξερε ελληνικά, το ίδιο και ο διαδηλωτής που κράτησε το πλακάτ.

Σε ένα πλακάτ βλέπουμε το Enough-Yeter να αποδίδεται «ΚΑΝΕΙ», που αρχικά εγώ ο καλαμαράς το πέρασα για λάθος.

Δεν είναι λάθος όμως. Δεν είναι «κάνει», είναι «κανεί», το οποίο στα κυπριακά σημαίνει, ακριβώς, «φτάνει, μπάστα». Οπότε, ολόσωστοι οι διαδηλωτές.

* Ενδιαφέρον άρθρο στο tvxs για τον Ερνέστο Σάμπατο, με λαθάκι στο όνομα του Φίλιππου Δρακονταειδή, που έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του «Τούνελ» και που αναφέρεται στο άρθρο Δρακοντειάδης, αν και σωστά στη βιβλιογραφική παραπομπή.

* Ανακοίνωση της Ν.Ε.Πατρών, στη σελίδα του ομίλου στο Φέισμπουκ, πανηγυρίζει για την κατάκτηση του πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα Νεανίδων: «Πρωταθλητές Ελλάδος οι νεάνιδές μας»

Πρωταθλητές; Όχι πρωταθλήτριες;

* Να περιαυτολογήσω λίγο. Πριν από μερικές μέρες, στο άρθρο για τη λέξη «διασάκι», είχα βάλει το ποίημα του Θείελπη Λευκία / Βρανά Μπεγιάζη, που έχει ακριβώς τον τίτλο Διασάκι, καθώς και το γιουτουμπάκι με το τραγούδι που σύνθεσε ο Γ. Καραμήτρος μελοποιώντας το ποίημα.

Μου έστειλε μέιλ ο συνθέτης Γιώργος Καραμήτρος, όπου μου λέει ότι μας διαβάζει καθημερινά και μάλιστα ότι το ποίημα του Μπεγιάζη το είχε μάθει από το ιστολόγιό μας και του άρεσε πολύ, τόσο που το μελοποίησε -είχε δημοσιευτεί παλιά σε σχόλιο της φίλης μας ironick.

Καμαρώνω.

* Μάλλον τελείωσε και ο βραχνάς με τα αμάζευτα σκουπίδια. Μας αφησε κι ένα ενδιαφέρον μαργαριτάρι, που το ψάρεψε πρώτος ο φίλος Νίκος Λίγγρης, εντοπίζοντάς το σε άρθρο του in.gr, βλέπω όμως ότι έχει αναπαραχθεί ευρύτατα.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι: Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Ο συντάκτης εννοούσε «αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα». Ίσως να μπερδεύτηκε επειδή οι σωροί των σκουπιδιών διογκώνονταν ακατάπαυστα, αν και όχι αυτεπάγγελτα.

* Πάλι για τα σκουπίδια, τουίτ του αρχιφιλελεύθερου Ανδρέα Ανδριανόπουλου, στο οποίο μιλάει για «συγκομιδή» των σκουπιδιών.

Η συγκομιδή είναι για τους καρπούς, για τα σκουπίδια έχουμε αποκομιδή. Συνηθισμένο το λαθάκι, θα μου πείτε, να γράφεται η συγκομιδή, ή κάποια άλλη -κομιδή, αντί της αποκομιδής, αλλά και πάλι από τον γκουρού του ελληνικού φιλελευθερισμού θα περιμέναμε περισσότερα.

Ή ίσως δεν θα περιμέναμε -αν έχετε την αντοχή να παρακολουθήσετε όσα τιτιβίζει κατά ριπάς ο κ. Ανδριανόπουλος, θα τον δείτε να αναμεταδίδει ανεξέλεγκτα όλες τις ισλαμοφοβικές και κλιματοσκεπτικιστικές ανοησίες που κυκλοφορούν στο απέραντο Διαδίκτυο.

* Το να υπάρχουν χοντρά γλωσσικά λάθη σε ανακοινώσεις του δημοσίου είναι ήδη ενοχλητικό, αλλά γίνεται απαράδεκτο όταν πρόκειται για ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, που μάλιστα απευθύνονται σε μαθητές.

Φίλος του ιστολογίου, που πρέπει να έχει κάποια σχέση με την εκπαίδευση, μου στέλνει την εικόνα που βλέπετε αριστερά, που είναι «οθονιά» παρμένη από τον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, και ειδικότερα από τη σελίδα στην οποία γίνεται η συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων για τις ανώτατες σχολές.

Όπως μπορείτε να δείτε, στη δεύτερη παράγραφο υπάρχει ένα χοντρό λάθος:

Στον παρόν ιστότοπο, μπορείτε να βρείτε…

Στον παρόντα ιστότοπο βεβαίως. Μπορεί να είναι μεταξωτή η αποφυγή της αντωνυμίας «τούτος» ή «αυτός», αλλά θέλει και επιδέξια χέρια.

Το χειρότερο είναι πως αυτή η κολόνια βαστάει χρόνια, όπως μου λέει ο φίλος, που μάλιστα με παραπέμπει σε ιστότοπο άλλου εκπαιδευτικού από όπου συνάγεται ότι το λάθος με τον «παρόν ιστότοπο» γίνεται από το 2014 και άλλοτε διορθώνεται όταν το υποδείξει κάποιος ενώ άλλοτε όχι!

Είναι όμως ντροπή…

* Κι ένα μικρό κουίζ. Ποιος ξέρει (χωρίς να διαβάσει πιο κάτω) τι ακριβώς είναι η καμήλα που νοικιάζεται για τρίψιμο;

Το ερώτημα τέθηκε σε γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ και κοκκινίζοντας παραδέχομαι πως δεν ήξερα την απάντηση.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι καμήλα είναι ένας τύπος τριβείου τοίχου. Η ονομασία ίσως να δόθηκε επειδή ο χειριστής του εργαλείου, που φοράει και κάτι στην πλάτη που μοιάζει με καμπούρα, μοιάζει κάπως με καμήλα.

* Προς ελληνικά κανάλια, ενταύθα.

Το τουρκικό c δεν προφέρεται τσ, αλλά τζ. Τσ προφέρεται το ίδιο γράμμα όταν έχει τσιγκελάκι από κάτω, ç. Έτσι, αυτή η οργάνωση που ακούστηκε τελευταία σε σχέση με τον Ερντογάν, η Osmanlı Ocakları, δεν προφέρεται Οτσακλαρύ αλλά Οτζακλαρύ. Εστίες των Οθωμανών, θα πει. Οτζάκ άλλωστε είναι το τζάκι.

* Μαθαίνω ότι ο Βασίλης Κικίλιας πρόσφερε απλόχερα λίγην ακόμα από την αριστεία του. Μιλώντας για το υποτιθέμενο άβατο των Εξαρχείων, είπε πως «ό,τι μπαίνει στα Εξάρχεια πυρπολίζεται«.

* Διαβάζω για τις προβολές «Σινεμά με θέα» που γίνονται στο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι προβολές, λοιπόν, θα γίνονται «στο πιο προνομιακό σημείο της πόλης, στην οροφή του κτηρίου Μ2 του ΟΜΜΘ.»

Στην οροφή; Όπως καταλαβαίνω εγώ (αλλά και το ΛΚΝ) τη λέξη, η οροφή είναι, προκειμένου για κτίρια, «η άνω οριζόντια επιφάνεια που καλύπτει εσωτερικά ένα δωμάτιο ή γενικά τους χώρους ενός κτιρίου· το ταβάνι».

Προφανώς μόνο… μύγες μπορούν να συγκεντρωθούν στην οροφή ενός κτιρίου. Κατά πάσα πιθανότητα εννοείται η ταράτσα του κτιρίου -αλλά η λέξη θεωρήθηκε μάλλον χυδαία κι έτσι αντικαταστάθηκε από την οροφή!

* Και κλείνω με μια νέα παραλλαγή του Λερναίου κειμένου, που τόσες φορές έχει απασχολήσει το ιστολόγιό μας.

Η εικόνα αριστερά δημοσιεύτηκε στη σελίδα της «Ελληνικής Αγωγής» στο Φέισμπουκ και εμφανίζει τον Μπιλ Γκέιτς να υποστηρίζει ότι τα αγγλικά είναι «προβληματική γλώσσα» και ότι προκαλούν «πρόβλημα στους υπολογιστές» διότι τα γράμματα προφέρονται με διαφορετικούς τρόπους, γι’ αυτό και οι υπολογιστές πρέπει να προγραμματίζονται σε γλώσσες «λογικές» και καμιά δεν είναι πιο λογική και πιο πλούσια από τα αρχαία ελληνικά!!

Προφανώς, ο Μπιλ Γκέιτς ουδέποτε έχει πει τέτοια ουρανομήκη κοτσάνα, διότι ξέρει καλά ότι οι υπολογιστές δεν προγραμματίζονται σε φυσικές γλώσσες. Ξέρει ακόμα ότι η δύσκολη ορθογραφία της αγγλικής γλώσσας καθόλου δεν εμποδίζει τους σημερινούς υπολογιστές να κάνουν αναγνώριση φωνής από τα αγγλικά με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως και μετατροπή κειμένου σε φωνή και γενικά να χειρίζονται με κάθε τρόπο αγγλικά κείμενα.

Όμως, η Ελληνική Αγωγή δεν είναι ένα τυχαίο ίδρυμα. Πρόκειται για ιδιωτική σχολή που ιδρύθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα καθηγητής της. Αυτό σημαίνει ότι ο Άδωνης δεν είναι ανεύθυνος σε σχέση με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων εκ μέρους της σχολής. Αποδοκιμάζει άραγε η ΝΔ τα φέικ νιους που διαδίδει το ίδρυμα του αντιπροέδρου της;

 

Advertisement

241 Σχόλια προς “Προχρονολογημένα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >εξού και προχρονολογημένα, με κάπως διασταλτική χρήση του όρου

  Διασταλτική, αλλά και ολίγον προχρονολογική κατα το πασοκικόν ετεροχρονική

 2. Γς said

  Και βούρκωσα…

  Οικονόμου και Λυριτζής ανακοινώνουν στον ΣΚΑΙ τώρα ότι τέλειωσαν τα ψωμιά τους.

  Α, γκού!

 3. Πέπε said

  > > Και οι αρχαίοι έκλιναν σποραδικά και σπανίως το σίγμα, αν θυμάμαι καλά.

  Και τα υπόλοιπα ονόματα γραμμάτων εις -α. Γράφει σχετικά ο Μπουκάλας κάπου στην «Αγαπώ». Σποραδικά και σπανίως, πράγματι.

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Όποιος κιαρατάς εγκαταστήσει Linux στον υπολογιστή του, θα του καεί η μητρική και η κάρτα γραφικών ταυτόχρονα.

  Bill Gates, ιδρυτής της Micro$oft

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Σταματάνε;

  4 Αυτό κι αν δεν το είπε, θα το σκέφτηκε.

 6. Παναγιώτης Κ. said

  «Τα Δέλτα Σίγματος».
  Το πήρε και το δικό μου αυτί και μένω τώρα με την απορία ποια γράμματα του Ελληνικού αλφάβητου κλίνονται (αν κλίνονται) και ποια όχι.
  Έτσι για την ιστορία του πράγματος το ρωτώ διότι εγώ άκλιτα θα τα θεωρώ.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  @2. Γιάννη, εγγόνι σου είναι; 🙂

 8. Ποντικαρέος said

  @4 Αν έχει ορισμένες κάρτες της nvidia όμως και βάλεις ubuntu (ή debian) βλαστημάς κάθε δυο τρεις αναβαθμίσεις που δε δουλεύει σωστά η κάρτα γραφικών (και δεν ξεκινάει ο Χ).
  (Δεν ξέρω αν τα M$ widow$ δουλεύουν με τις συγκεκριμένες έχω 10 χρόνια να τα βάλω σε αυτά τα μηχανήματα).

 9. atheofobos said

  Ο ΚΥΡ δεν διάβαζε Ανδριανόπουλο!

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Λάμπρο, δίνω πάσα…
  προτάσσοντας το δικό μου αρχικό σχόλιο:

  Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι κυνηγούν την ουρά τους όλο και μεγαλώνει…

  Στοιχεία για το 2016, για το χρέος των χωρών, δημόσιο+ιδιωτικό ως ποσοστό του ΑΕΠ.

  Ολλανδία 525%
  ΗΒ 314%
  Ιρλανδία 780%
  Γερμανία 148%
  Γαλλία 210%
  Ελβετία 265%
  Βέλγιο 254%
  Λουξ… 6731%
  Ελλάδα 246%

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  @10: Έρχεται ο Λάμπρος ο ινβέστορας να μας σώσει! 😛 ❤

 12. Γς said

  >«Η κρυφή γοητεία του Αννόβερο».

  της Ανόφα;

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  @8: Tην 6600LE έχω στο γέρικο μου desktop με Ubuntu (και Win7 σε εικονική μηχανή) και δουλεύει μια χαρά.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Λυριτζής αποχωρεί. Ο Οικονόμου παραμένει, ώστε να μη λείψει η έγκυρη και αντικειμενική φωνή του από τον Σκάι.
  Αν κόψει τα φέικ νιους και τις τσιρίδες ο Άδωνης, τι θα μείνει από τη γοητεία του;
  Να αναφέρω κι ένα επαναλαμβανόμενο μεζεδάκι που ψάρεψα στο μια-χαρά-για-καλοκαιρινό-ανάγνωσμα νέο αστυνομικό της Έλενας Ακρίτα με τίτλο «Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας»; Σε μια μαρμάρινη στήλη αναγράφεται «Η έπαυλης Νάρκισσος έθεμελιώθη υπό τον κόμη Θεοτόκη, το έτος 1906». Αν δεν κάνω φρικτό λάθος, υπό του κόμητος Θεοτόκη είναι το σωστό, έτσι; Πώς ξεφεύγουν τέτοια λάθη από συγγραφείς, διορθωτές, επιμελητές και άλλους αρμόδιους;

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σόρι, διορθώνω: η έπαυλις, βέβαια. Δικό μου το λάθος αυτό.

 16. sarant said

  14 Καλά λες. Αν μάλιστα όντως έχει «η έπαυλης» και δεν είναι δικό σου λάπσους, ακόμα χειρότερα.
  Το βιβλίο το έχω στα υπόψη.

 17. sarant said

  Με πρόλαβες 🙂

 18. dryhammer said

  > «του Δέλτα Σίγματος»
  Αξίζει μνείας και η ατάκα του αείμνηστου Σουγκλάκου (βιβλιογραφία, λέμε, όχι αστεία): «Τις γυναίκες τις νοιάζουν μόνο τα τρία σίγματα: Στεφάνι, Συμφέρον, Σιγουριά…»
  την οποία θεώρησα κοτσάνα και τώρα έμαθα οτι το σίγμα κλίνεται…

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, απροσδόκητα με μεζεδάκια…Δεν ξέρω αν προλαβαίνω να τα διαβάσω καθημερινή, όμως…
  Κάτι είπε επίσης ο Κικίλιας προχτές σε μια δήλωση, αλλά δεν το συγκράτησα… Περί σκουπιδολογίας ήτανε, και για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν το θυμάμαι.
  Ουπς : το θυμήθηκα. Είπε -περίπου- ότι η κυβέρνηση, με τις κινήσεις της στο θέμα των σκουπιδιών, έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

  Την υγεία, ΟΚ. Την ασφάλεια; Με μια μακρινή σκέψη, ίσως από κίνδυνο αναφλέξεων (!!!) Ωστόσο όταν στην πολιτική μιλάνε για ασφάλεια των πολιτών, έχει να κάνει το θέμα με αστυνόμευση, έγκλημα κλπ., θέματα πολύ διαφορετικά και άσχετα με τα σκουπίδια…

 20. Ποντικαρέος said

  @13 Η GF106GL [Quadro 2000] δυστυχώς κάνει τη δύσκολη (βέβαια πάντα βρίσκω λύση αλλά θέλει λίγη ώρα ψάξιμο στο νέτι σε κάθε αναβάθμιση που θα μπλοκάρει.

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Σήμερα θα’ πρεπε αντί για μεζεδάκια να σερβιριστούν γρανίτες και καϊπιρινιες. Ήδη η θερμοκρασία στην Αθήνα ώρα 10:40 είναι 36 βαθμοί. Σερβίρω λοιπόν μια κρητική καϊπιρινια δια χειρός Πολλάκη:

  Ελλάς Ελλήνων Δικαστών
  Απαλλαγμένη των Λιστών
  Για προστασία των Ληστών
  Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν
  Για χάρη των καναλαρχών

 22. Γς said

  5a:

  Καπούτ!

  Σαρβάιβορ και πάσης Δομινικανής Δημοκρατίας

 23. spiral architect 🇰🇵 said

  @20: Βασικά, εδώ και 5-6 χρόνια χρησιμοποιώ τις LTS εκδόσεις, επειδή κάθε οκτάμηνο είχα μικρές δυσλειτουργίες σε ρυθμίσεις προγραμμάτων (π.χ. darktable) που χρησιμοποιώ.

 24. AndreasS said

  Καλημέρα σε όλους,
  Χρειάζομαι τη βοήθεια της συλλογικής σοφίας του ιστολογίου, εάν μπορεί να λειτουργήσει υπό συνθήκες καύσωνα. Πριν κάποιες μέρες κάποιος από τους τακτικούς σχολιαστές είχε ανεβάσει ένα βιντεάκι για το νόμο του τάδε και του δείνα, δύο αμερικάνων καθηγητών που είχαν κάνει μια έρευνα, μετά από μια ηλίθια ληστεία. Οι ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας ηλίθιος με αυτοποπεποίθηση, μπορεί να διαπράξει τη μεγαλύτερη βλακεία, γιατί ακριβώς του λείπει η δεξιότητα να αναγνωρίζει τις ανεπάρκειες του. Όσον και εάν έψαξα στο ιντερνετ δεν μπόρεσα να εντοπίσω το βιντεάκι..
  Μήπως θυμίζει κατί σε κανένα/καμία;

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >σίγματος κλπ
  Θυμήθηκα στιχομυθία που έγινε προ αμνημονεύτων ετών (σήμερα θα την κατακεραυνώναμε ως δις σεξιστική, βέβαια), αλλά έχει την πλάκα και το λεξιλογικό της ενδιαφέρον:
  Μπήκε ένας μπάρμπας στο ξυλουργείο που δούλευα πιτσιρικάς και σχολίαζε στο αφεντικό:
  «Πήγα στην παραλία, κι ήταν μια χοντρή, κι όπως καθόταν, η κοιλιά της έκανε μια δίπλα ‘δω, μια δίπλα ΄δω και μια δίπλα ‘δω. Τι να τις κάνουμε τις γυναίκες με τρία διπλώματα;«.
  (Ο μπάρμπας, αν θυμάμαι καλά, είχε μια κοιλιά που ήταν αδύνατο να διπλώσει….)

 26. sarant said

  19 Το «υγεία και ασφάλεια» είναι στερεότυπο. Στους χώρους εργασίας σημαινει να μην πάθεις ατύχημα. Αλλά με τους πολίτες έχεις δίκιο ότι πηγαίνει κυρίως στην εγκληματικότητα.

  24 Δεν μου λέει τίποτα….

 27. Mindkaiser said

  Απορώ Νικοκύρη που δεν σχολίασες το γεγονός ότι, το τρίτο βιογραφικό που περιλαμβάνεται στον σύνδεσμο της Ελληνικής Αγωγής που παραθέτεις, είναι αυτό της Άννας Τζιροπούλου-Ευσταθίου. Την κρεμ ντε λα κρεμ της ελληνικής διανόησης έχει μαζώξει ο αντιπρόεδρας.

 28. atheofobos said

  ..το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων…

  Στην πρόταση αυτή μάλλον «το ενδεχόμενο» είναι λάθος!
  Γιατί διογκωμένα αδικήματα έχουν σαφώς διαπραχτεί!
  Τελικά βέβαια όλες αυτές οι προκαταρκτικές εξετάσεις είναι για το θεαθήναι γιατί λόγω ευθύνης πολιτικών προσώπων καταλήγουν να παραπέμπονται στην Βουλή οπότε εκεί τις τρώει η μαρμάγκα.
  Πώς στήθηκε η «κομπίνα» ΣΥΡΙΖΑ με τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  http://www.capital.gr/me-apopsi/3222215/pos-stithike-i-kompina-suriza-me-tous-sumbasiouxous-tis-poe-ota

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  @27: Μόνο αυτοί οι τρεις είναι; Περίμενα περισσότερους. Αλήθεια, ο Λεωνίδας τι διδάσκει; Τη Μαθηματική Δομή της Ελληνικής Γλώσσας;

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, νομίζω ότι η λατρεμένη Τζιροπούλου είχε πολλές φορές την τιμητική της στα σχόλια του ιστολογίου. 😍

 31. Ποντικαρέος said

  @23 Με τις LTS εννοείτε δεν έχεις πρόβλημα (ειδικά αν αφήσεις να περάσουν ένας – δυο μήνες από την κυκλοφορία της πριν την εγκαταστήσεις). Αν έχεις το βίτσιο όμως να εγκαθηστάς κάθε νέα έκδοση μια δυο μέρες μετά την κυκλοφορίας της τρέχεις (μερικές φορές όχι πάντα). Βίτσια είναι αυτά τι να κάνουμε 😉

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  @28: Σωστά θα ήταν αυτά, αν δεν τα’ γραφε ο -δεν καταλαβαίνω- Καψής.

 33. Ποντικαρέος said

  Αυτό το η στο εγκαθιστάς βγάζει μάτι αλλά το είδα αφού το έστειλα.

 34. Συγγνώμη, το άρθρο του τβχς για τον Σάμπατο αναφέρει μόνο το Τούνελ και δεν έχει κουβέντα για το «Περί ηρώων και τάφων»; (και άλλες ελλείψεις, αλλά ας μείνω σ’ αυτή… την ουρανομήκη, ας πούμε).

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γλέζος, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αναστηθεί ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς χάρη σε 5 παράγοντες, 2 από τους οποίους είναι ο κλήρος και η Εκκλησία. Καλά, δεν είναι το ίδιο πράγμα; Επίσης δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει σχετικά με τη γλώσσα:
  http://www.protothema.gr/politics/article/692957/glezos-nai-toska-ki-an-pethano-tha-sas-kunigaei-i-uparxi-mou/

 36. gpoint said

  Δλδ το αντίθετο του Ανωβέρου είναι το Κάτωφό ;;

 37. LandS said

  35 Δεν είναι το ίδιο. Με «κλήρο» καταλαβαίνουμε τον παπα-Γιώργη με «εκκλησία» τον Δεσπότη.
  Ταπεινή μου γνώμη, ούτε για την εκκλησία είχε δίκιο ούτε για τη γλώσσα. Και ας εκθείασε τις γλωσσολογικές απόψεις του Γλέζου ο Νίκος Βούτσης. Τώρα το έκανε από υποχρέωση ως οικοδεσπότης;

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  35, 37: Ούτως ή άλλως, τον αδίκησα: σαν ένα τα αναφέρει στο μέτρημα. Διάβασα βιαστικά και την πάτησα. 😊

 39. ΓιώργοςΜ said

  26 «Υγεία και ασφάλεια» είναι στερεότυπο, αλλά αφορά δύο διακριτούς κινδύνους. Τον ένα διαχειρίζεται γιατρός και τον άλλο μηχανικός στους χώρους εργασίας, ενώ εκτός αυτών αντίστοιχα το ΕΚΑΒ στη μία περίπτωση και η Πυροσβεστική (ασφάλεια=safety) και η Αστυνομία (ασφάλεια=security) στη δεύτερη.
  Στον προφορικό λόγο είναι ίσως λίγο καλλιγραφία να ζητάμε τόση ακρίβεια, αλλά δεν είναι και σωστό.

 40. ΣΠ said

  Γιατί όχι «του Δέλτατος Σίγματος»; Μόνο το σίγμα κλίνεται;

 41. Πάνος με πεζά said

  Για την ακρίβεια, κλήρος είναι το παπαδαριό, και Εκκλησία ο λαός (παντός του κλήρου και του λαού, που λέμε). Εκκλησία, τελοσπάντων, από παλιά συνηθίζεται να λέγεται το σύνολο των πιστών, το εκκλησίασμα. Αφαιρετικά, η ίδια η πίστη.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  34: Και «Αββαδών ο εξολοθρευτής». Είναι πολλά και δεν χωρούσαν. 😊 Ξεπέτα, ως συνήθως, είναι η παρουσίαση.

 43. spiral architect 🇰🇵 said

  @35, 38: Άλλη φορά να μην μολύνεις το ιστολόγιο με λίκνους σαν του κομιστή.
  Εναλλακτικά, να χρησιμοποιείς το https://donotlink.it/ 😉

 44. Μεταφραστής said

  Πάντως αυτό με τον σανό, όπου κάθονται οι Σαρακατσαναίοι και τους μιλάει ο Κούλης, το βρίσκω πολύ συμβολικό. Ο νοών νοείτω…

 45. Πάνος με πεζά said

  Η μαστοράντζα, εντωμεταξύ, λέει «σίγματα» τους σιγμοειδείς οπλισμούς που συγκρατούν τις σχάρες των τοιχείων.

 46. dryhammer said

  25. Το συνεργείο μου, το απόλυτα διπλωματούχο σώμα το λέει «μισελέν»

 47. Πάνος με πεζά said

  Αυτούς.

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν απάντησε όπως έπρεπε ο υπουργός, απάντησε όμως ο Αγγελάκας. Μπράβο, ρε Γιάννη!
  http://www.protothema.gr/greece/article/692975/aggelakas-o-gavroglou-na-aposurei-kai-to-tragoudi-mas-giorti-apo-ti-didaktea-uli/

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ήμαρτον, Αρχιτέκτονα, δεν θα το ξαναματακάνω! 😇

 50. cronopiusa said

  Las 14 pésimas traducciones que ni el traductor de Google clava tan bien (mal)

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το σίγμα/του σίγματος ε και του σιγμάτου λαϊκότροπα και αναλογικά,όπως του κυμάτου,του μαλαμάτου, του πνε(υ)μάτου 🙂

  Δροσερό αντικαυσωνικό: Από τη δίκη συμφώνων του Λουκιανού
  «οὐ μετρίως ἐπὶ τούτοις ἀγανακτῶ
  καὶ πίμπραμαι (καίγομαι) δεδιὸς (φοβούμενος) μὴ τῷ χρόνῳ καὶ τὰ σῦκα τῦκά τις ὀνομάσῃ».

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B7_%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD

 52. dryhammer said

  Νικοκύρη, έχουμε μείνει πίσω

  http://www.protothema.gr/world/article/693018/ispanida-dimosiografos-kanei-sexi-kabania-gia-ti-sosti-grammatiki/

 53. 25, … Τι να τις κάνουμε τις γυναίκες με τρία διπλώματα;« …

  Περιμένει διπλωματική απάντηση!

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης, τώρα στο ραδιόφωνο 24.7 στους 88/6, μίλησε για «μόχλευση φόρων» στους ΟΤΑ ,ως τρόπο εισροής χρημάτων,κατάλαβα. Δεν την είχα ξανακούσει τη μόχλευση σε τέτοια-θετική-χρήση.

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  Προφανώς μόνο… μύγες μπορούν να συγκεντρωθούν στην οροφή ενός κτιρίου.

  Μην το λες αυτό, μπορεί οι προβολές να γίνονται στην οροφή με τους θεατές ξάπλα:

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53. Διπλοτριπλοδιπλωματική! 🙂
  («Τι δίπλωμα το τρίπλωμα το διπλοτριπλοδίπλωμα» ο γλωσσοδέτης)

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  45-47 Α, ευχαριστώ για τα σίγματα, μια ακόμα απόδειξη ότι το λαϊκό αίσθημα δεν αποδέχεται την ακλισιά.

  48 Βέβαια επί της ουσίας το διάβημα έχει ηθική μόνο αξία, διότι δεν χρειάζεται η άδεια δημιουργού για να συμπεριληφθεί ένα κείμενο στη διδακετά ύλη

 58. Kass said

  Πολύ νόστιμα μεζεδάκια, ευχαριστούμε!

  44 Mεταφραστή είχα ακριβώς την ίδια σκέψη!

  46 β Dry…
  » μισελέν!» 🙂

  Διάβασα σήμερα εδώ πάλι για το(ν) φυγάδα, και θέλω να πω ότι είδα στη νεοελλην. γραμματική του Τριανταφυλλίδη ΟΕΔΒ (σελ. 38 παράγραφος 47 και 48) ότι το αρσενικό άρθρο «τον» όπως και το θηλυκό άρθρο «την», μπροστά από λέξη που αρχίζει από εξακολουθητικό σύμφωνο, (εν προκειμένω το φφφ) ΧΑΝΕΙ το ν της κατάληξης,. αντιθέτως, η προσωπική αντωνυμία τρίτου προσώπου, στο αρσενικό της, δηλ. οι τύποι αυτόν , τον, το διατηρούν Πάντα το τελικό ν, δηλαδή, αν θα πούμε τη φράση » τοΝ φυγάδευσε» θα διατηρηθεί το ν της κατάληξης και ας ξεκινάει η λέξη από εξακολουθητικό σύμφωνο διότι στη συγκεκριμένη φράση Δεν πρόκειται για το άρθρο τον, αλλά για την προσωπική αντωνυμία τον. Θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το τελικό ν στη φράση «τοΝ φυγάδευσε» δηλαδή φυγάδευσε αυτόν, διότι Δεν πρόκειται για το άρθρο τόν, αλλά για τον σύντομο τύπο της προσωπικής αντωνυμίας του αρσενικού γένους, «τον». Αυτά διάβασα σήμερα και θα ήθελα να ακούσω, παρόλη τη ζέστη, τον αντίλογο των επαιόντων εφόσον υπάρχει… .

 59. sarant said

  35-37 Aκουσα λάιβ ένα μεγαλο μέρος της ομιλίας του Γλέζου.

  Περί γλώσσας, βρήκε κινδύνους όπως: φτωχοποίηση (με παράδειγμα τη φράση «έλα καμιά μέρα πάρε κανένα φίλο σου να πάμε πουθενά να φάμε τίποτα» -δεν συμφωνώ), ξενοποίηση και μονοσημαντότητα. Είπε και για τον Ζολώτα που μιλησε αγγλικά χρησιμοποιώντας μόνο ελληνογενείς λέξεις.

  Δεν συμφωνώ, όπως είπα.

 60. … τι ακριβώς είναι η καμήλα που νοικιάζεται για τρίψιμο; …

  Μπορεί και να ανακατεύω καμήλα με πορτοκάλια, αλλά από μία σύντομη αναζήτηση βρήκα πως είναι μάρκα δίσκων για τρίψιμο:
  Camel Grinding Wheels.

 61. 56,
  Θέμα για διπλωματική εργασία!

 62. dryhammer said

  56. Υποθέτω οτι το αντίθετο (μπαρδόν, αντώνυμο) του διπλωμάτη είναι ο μονόφθαλμος. (Άτιμο πράμα η ζέστη)

 63. Μπούφος said

  το φυγά(δα), τον φυγάδευσε!;

  Γιαννη κτηνίατρε;-) και λοιπή χαρούμενη κομπανία
  Δώστε φώτα. Δώστε λάμψη. Δώστε πόνο! 😉
  Μαζεύουνε τα σκουπίδιαααα!
  Τι καλά! τι καλά!
  Είχαμε μπαφιάσει οι μπούφοι, κοντέψαμε να… πτερορρυήσουμε, ( λέει κι ένας αρχαιοβαρεμένος που ξέρω )κοινώς να μαδηθούμε σαν κοτόπ’λα, Παναϊα μ’, Παναϊα μ’!

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52. (Κανονικά δε βάνουμε πράμα από το Π. Φλέμα) ,αλλά λόγω καύσωνα το πάμε παραπέρα-παραπίσω λοιπόν : χωρίς το …ρου 🙂

 65. CrazyFather said

  Την καμήλα ως τριβείο δεν την ήξερα. Αλλά ας βάλω ένα μικρό κουίζ. Τα ακόλουθα είναι ονόματα εργαλείων στην Κοινή Μαστορική. «Βατραχάκι», «σκύλα» (εύκολο αυτό), «μπουζούκι», «λατέρνα», «κουπεπέ». Ποιων εργαλείων;

 66. ΣΠ said

  3
  > > Και οι αρχαίοι έκλιναν σποραδικά και σπανίως το σίγμα, αν θυμάμαι καλά.

  Και τα υπόλοιπα ονόματα γραμμάτων εις -α. Γράφει σχετικά ο Μπουκάλας κάπου στην «Αγαπώ». Σποραδικά και σπανίως, πράγματι.

  Δηλαδή και το γάμμα; Ώστε ο Βαγγέλης γράφεται με δύο γάμματα; 🙂

 67. cronopiusa said

  Άτιμη σπαμοπαγίδα…

 68. dryhammer said

  65. Το βατραχάκι το ήξερα : βυθιζόμενη αντλία για άδειασμα (συνήθως δεξαμενών απο φουντάνα μέχρι βόθρο) όπως και τη σκύλα (τανάλια ρυθμιζόμενη με ασφάλεια, σαν μέγκενη χειρός) για τα άλλα ο γούγλης…

  υγ Το κλίκερ βατραχάκι, το ήξερα στα παιδικάτα μου «κουβακάκι» (εν Χίω, κούβακας είναι/ήταν ο βάτραχος)

 69. ΣΠ said

  66
  Βλέπω ότι έχουν αντικαταστήσει το Θ με το Φ. Αυτό είναι ένδειξη της προέλευσης αυτού/ής που το έγραψε γιατί συμβαίνει σε σλαβικές γλώσσες.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ
  κι αναφέρω 36°C εξωτερικά, φούλ υπό σκιάν, εντάξει, υποφέρεται (29°C εσωτερικά χωρίς κλιματιστικά κλπ.).
  Λέτε να μας φοβίσανε πάλι τζάμπα οι διαπλεκόμενοι με τα αναψυκτικά και τις μπύρες;
  (κι ο Λάμπρος, όπως ακούγεται, για να δροσιστεί, ετοιμάζεται να καταδυθεί στα >60μ και βάλε);

  10/11: Παναγιώτης Κ.
  Να μας δώσεις όλα τα στοιχεία, εσωτερικό/εξωτερικό χρέος κλπ. Τι έτσι φτηνά θα τη βγάλεις; Θα σε κατακεραυνώσει ο μαίτρ 🙂

  15: Γ. Κουβάτσος
  Άσε Γιάννη αυτά τα κόλπα, πετάς ένα fake, μπαίνει το υποασυνείδητο και αργότερα το διορθώνεις τάχα μου, όταν δεν προσέχει κανείς. Γνωστές τακτικές 🙂

  24: AndreasS (πόθεν και πότε το βίδεον …)
  Παράβολο έχεις πληρώσει; (Η υπηρεσία μας απαντά εντός 24ώρου 🙂 )

  43/52/64: Σύνδεσμοι κομιστή/μολύνσεις κλπ.
  Να γίνει άμεσα απεντόμωση και ευχέλαιο ενισχυμένο! Ρε σεις, τι πάτε και διαβάζετε, δεν φτάνει η ζέστη σήμερα;
  Ξεροσφύρη, συμφωνώ απολύτως, χρειαζόμαστε σωστό μάρκετινγκ, ο Γς δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις (της αγοράς) και στις σύγχρονες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού 🙂

  45/47: Πάνος μΠ (περί Σίγματος, σιγμοειδής κλπ.)
  υπάρχει και το σιγμοειδές κόλον (ιατρικός όρος 🙂 )

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, γι’ αυτό οι αρχαίοι Αθηναίοι ως αντίδοτο στην τυραννία εφάρμοσαν την άμεση δημοκρατία και αναγκάστηκε ο κάθε πολίτης να γίνει και νομοθέτης και δικαστής και βουλευτής και πρύτανης και απ’ όλα. Γιατί μόνο μέσω της άμεσης και καθημερινής συμμετοχής στα κοινά έρχεται η ρημάδα η ωριμότητα και παύει η κλάψα για τους «σωτήρες» που μας χαντακώνουν. Δεν παραβλέπω, φυσικά, τις ατέλειες εκείνου του συστήματος και τις δυσκολίες να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο στις πολυπληθείς κοινωνίες μας. Αλλά κακά τα ψέματα: δεν γίνεσαι ώριμος πολίτης ψηφίζοντας κάθε τέσσερα χρόνια.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  Και μια λυπηρή είδηση: Πέθανε η Σιμόν Βέιλ, μιά ιστορική φιγούρα της γαλλικής πολιτικής.

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωχ, σε λάθος νήμα έστειλα το 72. Στο χτεσινό πήγαινε και στην κουβέντα για τους …τρίχρονους πολίτες. 😐

 74. Πάνος με πεζά said

  Τo μπουζούκι δεν το ξέρω. Μέχρι την «κιθάρα» ξέρω, το μηχανισμό έλξης ή ανύψωσης μέσω συρματόσκοινου, που κλειδώνει διαδοχικά καθώς εντείνει.

 75. FvR said

  «στο Λαΐς» = «στο(ν) σινεμά (με την επωνυμία) ‘Λαΐς’ »

  .. δεν είναι τόσο κακό

 76. spiral architect 🇰🇵 said

  @71: Δηλαδή ο Λάμπρος εκτός από ινβέστορας είναι και ο Ζακ Μαγιόλ του ιστολογίου; 😎

 77. … είναι «κανεί», το οποίο στα κυπριακά σημαίνει, ακριβώς, «φτάνει, μπάστα». …

  «Προκάνει» στα (αχαϊκά τουλάχιστον) καλαμαρίστικα είναι το «προφτάνει, προλαβαίνει». Θυμάμαι την γιαγιά μου που συχνά έλεγε «δεν πρόκαμα να…» (δεν πρόφτασα να…).

 78. Γιάννης Ιατρού said

  77: Αρχιτέκτονα, ξεχνάς γρήγορα, ε;

 79. sarant said

  66-70 Ναι, κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα. Πάντως είναι παλιό αυτό και τώρα ξανακυκλοφόρησε.

  76 Δεν λέει «στο Λαΐς» αλλά «σε Ριβιέρα και Λαϊς»

 80. spiral architect 🇰🇵 said

  @79:

 81. spiral architect 🇰🇵 said

  … μακάρι να’ χα μια τέτοια. ;roll:

 82. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Γλέζος ενσαρκώνει ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας με τις εξάρσεις και τις υφέσεις της και επομένως, αξίζει την προσοχή μας.
  Ανάφερε λοιπόν πέντε λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατάφερε παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς, να ξανα-υπάρξει ως οντότητα. Οι εξής:
  >Η κοινή γλώσσα.
  >Η ύπαρξη λαϊκής εξουσίας
  >Τα ήθη και οι παραδόσεις που κράτησαν τον ελληνισμό.
  >Ο κλήρος και η εκκλησία που στάθηκαν δίπλα στο λαό.
  >Η ιδεολογία της αντίστασης.

  Και έκλεισε λέγοντας: Ζω για να εκτελώ τις εντολές αυτών που χάθηκαν.

 83. #14, #16: Αυτό το «υπό τον κόμη Θεοτόκη» ήθελα να το πω κι εγώ, βγάζει μάτι άλλωστε. Σενάριο: ήταν αρχικά «θεμελιώθηκε από τον κόμη Θεοτόκη», μετά η Έλενα Ακρίτα / ο επιμελητής / κάποιος άλλος σκέφτηκε «στις αρχές του προηγούμενου αιώνα; Κάτσε να το κάνουμε ψιλοκαθαρεύουσα.», ξεκίνησε με χρονική αύξηση, μετατροπή του από σε υπό, μετά χτύπησε το τηλέφωνο, πήγε να το απαντήσει, και τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

  Σοβαρά πάντως τώρα, μετά τον «Φόνο 5 αστέρων» με την φοβερή [εδώ υπάρχει σβησμένο κείμενο, για να αποφύγω τα σπόιλερς], αγόρασα με μεγάλη όρεξη την «Μπλε Πολυκατοικία» και βρίσκομαι τώρα περίπου στο 1/3. Είναι ωραίο να διαβάζεις ζωντανές αναφορές σε μέρη που ξέρεις τόσο καλά, όπως για παράδειγμα το καφενείο «Στους 5 δρόμους». Στο προηγούμενο βιβλίο περιέγραφε π.χ. την στάση του μετρό «Μεταξουργείο» στην πλατεία Καραϊσκάκη, που είναι δίπλα από το σπίτι μου. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι και εκεί είχα εντοπίσει πολλά τέτοια απίστευτα γλωσσικά παραπτωματάκια, τα οποία κατά το κοινώς λεγόμενον μοι προεξένησαν αλγεινήν εντύπωσην. Είχα κάνει τότε μια λίστα, δεν την έχω πρόχειρη τώρα εδώ στην δουλειά. Τότε το είχα αποδώσει στο εξής υποθετικό σενάριο, το οποίο συμβαίνει συχνά με άλλους καλλιτέχνες, ζωγράφους π.χ.:

  Ο καλλιτέχνης δεν δημιουργεί όλο το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει την αρχική σύλληψη, υλοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό, σίγουρα τα σημεία εκείνα που χρειάζονται την μεγάλη μαεστρία του, και μετά αναθέτει τις βαρετές «του κιλού» δουλειές, τις λεπτομέρειες των ρούχων για παράδειγμα, στους μαθητές του. Το θέμα πάντως είναι, όποιος και να τα κάνει, πώς ξεφεύγουν τον τελικό έλεγχο αυτά τα, τηρουμένων των αναλογιών, χοντρούτσικα λάθη.

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @13. Δηλαδή πόσο γέρικο είναι το desktop σου;
  Είναι δέκα χρόνων;

 85. Παναγιώτης Κ. said

  @71. Γιάννη, κοτζάμ κυβερνήσεις και δεν ξέρουν τι τους γίνεται με τα οικονομικά στοιχεία και περιμένεις από μας τους…ταπεινούς και καταφρονεμένους να σου πούμε περισσότερα;
  Πληροφορίες διαβάζουμε εδώ και εκεί και προσπαθούμε να αποκτήσουμε «οικονομική αίσθηση» καθώς έλεγε και ο …συνάδελφος Κέινς. 🙂 (Πτυχίο στα Μαθηματικά και εξάμηνη εκπαίδευση στα Οικονομικά).

 86. spiral architect 🇰🇵 said

  @85: Pentium 4 με δεκαεξάρα μνήμη DDR2. Ευτυχώς είχα αγοράσει καλή μητρική με 4 slots μνήμης.
  Εντεκα χρονών!
  (άσε και ζεσταίνεται τώρα)

 87. CrazyFather said

  @69: (Με προσοχή οι αναφορές στο κλίκερ βατραχάκι: προδίδουν ηλικίες !) Το βατραχάκι -αντλία δεν το ήξερα και βλέπω ότι όντως ισχύει. Υπάρχει όμως και το βατραχάκι – συμπιεστής εδάφους (επειδή πηδάει συνεχώς) π.χ. https://www.papadopoulos.com.gr/simpiestis-edafous-vatraxaki-belle-rtx50-hon-gx100-280mm-foot-si.html

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, οι κυβερνήσεις ξέρουν τι τους γίνεται, γι’ αυτό και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. 😉
  Πώς μας έχει καρφωθεί η ιδέα ότι δουλεύουν για το καλό μας;

 89. cronopiusa said

  Αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Δεν θα γλιτώσετε από εμένα Με αυτή τη φράση και ξεσπώντας σε λυγμούς, που φόρτισαν συναισθηματικά έντονα την αίθουσα, ο Μανώλης Γλέζος έκλεισε την ομιλία του χθες, σε εκδήλωση της Βουλής για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ακρωνύμια».

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, το πρώτο της αστυνομικό βιβλίο μου άρεσε περισσότερο. Είχε περισσότερα στοιχεία της σπιρτόζας γραφής της. Όσο για τα λάθη, δεν δικαιολογούνται με τίποτα, αφού στοιχειώδης υποχρέωση του συγγραφέα είναι να σέβεται την υπογραφή του και τους αναγνώστες. Γιατί η νεαρή κόρη μου, που το διαβάζει τώρα, να εθίζεται σε σολοικισμούς, βαρβαρισμούς και ακυρολεξίες; Αναγκάστηκα, πριν της το δώσω, να κάνω διορθώσεις με το στυλό πάνω στο βιβλίο. 😊

 91. Παναγιώτης Κ. said

  Φαντάστηκα ένα ανεξάρτητο γραφείο, κάτι σαν ανεξάρτητη αρχή, όπου θα επέλεγε εκείνους τους οικονομικούς δείκτες που αποδίδουν την πραγματικότητα σε μια χώρα και θα τους παρουσίαζε κατά τα τακτά διαστήματα. Κυρίως ενδιαφέρει η εξέλιξη των δεικτών αυτών.
  Και αφού σε αυτό τα κατάφερναν, να μας παρουσιάσουν τους ίδιους δείκτες των συνεταίρων μας, των γειτόνων μας και εκείνων που αξίζει να μπουν στη σύγκριση.
  Έτσι, δεν θα θα μας δούλευαν οι διάφοροι υπουργοί που μας έχουν φλομώσει στα ψέματα.
  Μια ιδέα αυτού που λέω την συναντάμε στο Ντοκουμέντο.
  Να μη μου κάποιος να πάω στη ΕΛΣΤΑΤ ή στη EUROSTAT γιατί αυτό που εγώ επιζητώ είναι η εκλαΐκευση και η διάδοση της οικονομικής πληροφορίας στους πολίτες.
  Οι πίνακες των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο που δημοσιεύουν οι εφημερίδες δίνουν μια ιδέα τι εννοώ.

  Αυτά ίσως τα ξαναέγραψα. Δεν θυμάμαι. Δεν θα κουραστώ πάντως να τα θυμίζω από καιρό σε καιρό. Αυτά θεωρώ ως αναγκαία προϋπόθεση αν θέλουμε ως πολίτες να κάνουμε σοβαρό πολιτικό διάλογο και να μη γινόμαστε με τον έναν ή άλλο τρόπο… συντεχνίτες ή αβανταδόροι των πολιτικών της κεντρικής σκηνής.
  Για να μη παρεξηγηθώ: Οι πολιτικοί είναι απαραίτητοι.( Το πόσο απαραίτητοι είναι φάνηκε με την κατάρρευση της δικτατορίας και την εισβολή στην Κύπρο. Στους πολιτικούς προσέφυγαν οι ίδιοι οι χουνταίοι για να περισώσουν την κατάσταση). Όχι όμως να τους αφήσουμε να κάνουν ότι τους καπνίσει ή ό,τι επιβάλλει η αποφυγή του πολιτικού κόστους που τόσο ταλαιπωρεί την κοινωνία μας.

 92. sarant said

  91 Με βάζεις σε πειρασμό να το αγοράσω

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Sarant said: «…Οτζάκ άλλωστε είναι το τζάκι….»

  Θυμήθηκα τὸ Μακρυγιάννη ποὺ ἔλεγε (μὲ ἀφορμὴ τὴ διαμάχη τῶν Νοταραίων γιὰ μιὰ γυναίκα, τὴ στιγμὴ ποὺ ἡ ἐπανάσταση κινδύνευε):
  «τὰ ὀτζάκια ἐκαύλωναν.»

  Ψάχνοντάς το στὸ γκούγκλ, ἔφτασα (μέσῳ σλὰνγκρ) ἐδῶ:

  «Κι ο καβγάς τους ποιος ήταν; Ήθελαν να πάρουν μια γυναίκα και την θέλαν και οι δυο. Το χωριό καίγεταν και η γριά λαμπροχτενίζεταν. Παντού εις την πατρίδα Τούρκοι, και το κάστρο των Αθηνών, οπού ήταν η ελπίδα της Ελλάδος, κιντύνευε και σαν χάνεταν αυτό, και η πατρίς κακή τύχη είχε -τα οτζάκια καύλωναν».
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/16/tzaki/#more-10228

 94. FvR said

  ?το ίδιο κάνει, μου φαίνεται, και υπερβολή να προκριθεί για μεζεδάκι, αφού η κλίση του τείνει προς την επιτήδευση (ξέρω ξέρω στο δικό μου μπλογκ να μην το βάλω)

 95. 78 Το «δεν προκάναμε» (δεν προφτάσαμε, δεν προλάβαμε) του Χαρίλαου έχει μείνει ιστορικό 🙂

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάσχοντας (επι)κρίνων

  Συγκομιδή φρούτων/αποκομιδή = ζουμιά… 😦

 97. 84 Κι εγώ όταν έκαναν τις μεγάλες διαδρομές με τα τρένα και διάβαζα αβέρτα, έπεσα πάνω σε κάποια αστυνομικά που έγραφαν για τις περιοχές που πήγαινα (π.χ. γειτονιές του Μανχάιμ) και με συγκινούσε ιδιαίτερα.

 98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @94. Τελικὰ τά ᾿χει πεῖ ὅλα (πρὶν ἀπὸ μᾶς γιὰ μᾶς) ὁ Σαραντάκος. Ἤ μήπως ταιριάζουν τὰ γοῦστα μας (Μακρυγιάννης, Παπαδιαμάντης, Βάρναλης, Μποστ).

  Κι ἐπειδὴ δὲ μ᾿ ἀρέσει τὸ πολὺ λιβανιστήρι, νὰ πῶ καὶ κάτι ποὺ δὲ μ᾿ ἄρεσε.

  Sarant said:
  «Όμως, η Ελληνική Αγωγή δεν είναι ένα τυχαίο ίδρυμα. Πρόκειται για ιδιωτική σχολή που ιδρύθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα καθηγητής της. Αυτό σημαίνει ότι ο Άδωνης δεν είναι ανεύθυνος σε σχέση με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων εκ μέρους της σχολής. Αποδοκιμάζει άραγε η ΝΔ τα φέικ νιους που διαδίδει το ίδρυμα του αντιπροέδρου της;»

  Νομίζω πὼς αὐτοῦ τοῦ εἴδους τὰ σχόλια δὲν εἶναι τοῦ ἐπιπέδου τοῦ ἱστολογίου. Κττμγ ταιριάζουν καλύτερα σὲ παραπολιτικὲς στῆλες κομματικῶν ἐντύπων.

 99. νεσσίμ said

  @88 ή «κατσίκι»

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> «Πρωταθλητές Ελλάδος οι νεάνιδές μας»

  δύο κορίτσια γνωρίζονται, αγαπιούνται… αλληλοσυμπληρώνονται ως προστάτες των εαυτών τους
  Από το άρθρο του in.gr για τις προβολές σε Ριβιέρα και Λαϊδα,για την ελληνική ταινία Hardcore
  Προστάτισσες ε;

 101. 99 Πάντως, Δημήτρη, η επιχειρηματική δράση του Αδώνιδος, σε συνδυασμό με το υπουργιλίκι του, είναι πέρα κι από επίμεμπτη. Θα διάβασες, ίσως, ότι επί Αδώνιδος στο υπουργείο Υγείας, ο αδελφός του Λεωνίδας πούλησε ημερολόγια παρελθόντων (ναι) ετών στο «Ερρίκος Ντυνάν»!

 102. spatholouro said

  #58
  Ευτυχώς από το 2008 μπαίνει πάντα τελικό ν στην αιτιατική αρσενικού:
  https://www.aray.gr/teliko-n-vazoume

 103. Μαρία said

  Απαράδεκτος εμπαιγμός της Εκκλησίας από τον κ. Γαβρόγλου – Τα «ΦΕΚ του Γαβρόγλου» είναι τα «ΦΕΚ του Φίλη», με άλλο όνομα! –
  http://www.petheol.gr/nea/deltiotypoutespeth-synkritikospinakastonallagonstadyophek-scholiastousphakelousmathete

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @spiral architect 🇰🇵 (32). Διάβασα τὴν παραπομπὴ τοῦ Ἀθεόφοβου στὸ 28:
  «Πώς στήθηκε η «κομπίνα» ΣΥΡΙΖΑ με τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ»
  http://www.capital.gr/me-apopsi/3222215/pos-stithike-i-kompina-suriza-me-tous-sumbasiouxous-tis-poe-ota

  Δὲν ἔχω τὴν δυνατότητα (λόγῳ ἔλλειψης νομικῶν γνώσεων) νὰ ἐλέγξω τὴν ἀκρίβεια τῶν γραφομένων. Πάντως δείχνουν ἀληθοφανῆ. Κάποιος νομικὸς ἴσως θὰ μποροῦσε νὰ μᾶς διαφωτίσει σχετικά. Ὅσον ἀφορᾶ στὴν ἀξιοπιστία τοῦ δημοσιογράφου, γιὰ τὸ συγκεκριμένο θέμα τοὐλάχιστον, μπορεῖ νὰ ἐλεγχθεῖ, μιᾶς καὶ παραπέμπει σὲ συγκεκριμένους νόμους.

 105. Παναγιώτης Κ. said

  @87. Είμαστε…συνομήλικοι.
  Ένα περίεργο (;) πράγμα! Όταν κάνω με κάτι τη δουλειά μου δεν θέλω να το αποχωριστώ.
  Εν τω μεταξύ οι πιέσεις από τα νεότερα μέλη της οικογένειας δίνουν και παίρνουν γιατί δεν τα αλλάζω και διάφορα τέτοια.
  Το επιχείρημα ότι οι λόγοι είναι οικολογικοί δεν κατανοείται.
  Χάσμα γενεών. 🙂

 106. Κι ένα ωραίο για να δροσερέψουμε. Τα σχόλια από κάτω σα να τάχει γράψει ο Μιχάλης Ν.

 107. Μαρία said

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5455931/apagoreythke-h-ekdhlwsh-twn-astynomikwn-sta-eksarxeia/

 108. Μαρία said

 109. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  103. Σκύλλε μ᾿, δὲν γίνομαι ἀπολογητὴς τοῦ Ἀδώνιδος καὶ τῶν πολυσχιδῶν (τό ᾿σκισα, ἔ;) δραστηριοτήτων του. Ἄσχετα ἄν, κατὰ τὸ παρελθὸν καὶ ὰπὸ τὶς φιλόξενες στῆλες τοῦ παρόντος ἱστολογίου, ἔχω ἐκφραστεῖ κολακευτικῶς* γιὰ τὴν σωματικὴ διάπλαση τῆς συζύγου του**.
  Ἁπλῶς βρῆκα τὴ συλλογιστικὴ ἀπόδοσης εὐθυνῶν στὴ ΝΔ (οὔτε αὐτηνῆς εἶμαι ἀπολογητὴς) κάπως τραβηγμένη καὶ κυρίως ἐκτὸς τῆς αἰσθητικῆς τοῦ ἱστολογίου.
  Νομίζω πὼς οἱ φίλοι, ὅπως αἰσθάνομαι ὅτι εἶμαι, τοῦ ἱστολογίου πρέπει νὰ λένε καὶ αὐτὰ ποὺ τοὺς ἀρέσουν καὶ αὐτὰ ποὺ δὲν τοὺς ἀρέσουν.

  *ἁμαρτία ἐξομολογουμένη…

  **δὲν θὰ ἐπεκταθῶ εἰς λεπτομερείας, λόγῳ τοῦ ἀκαταλλήλου τῆς ὥρας. 🙂

 110. Παναγιώτης said

  Ζεστό μεζεδάκι. Καποιος μπέρδεψε το χαλκό μετον ψευδάργυρο (πιο σωστά κράμμα ψευδαργύρου που έχει και χαλκό )
  http://www.ert.gr/londino-engrafa-fotia-gia-anakenisi-tou-gkrenfel-me-fthinotera-ylika/

 111. Νίκος Μαστρακούλης said

  109: Αν διαβάζω σωστά τα όρια της περιοχής απαγόρευσης, δεν απαγορεύτηκε μόνο η συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια αλλά και η ταυτόχρονη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στο Κολωνάκι. Σωστά; Ή έχω χάσει τεύχη;

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  93. Θα περάσεις ευχάριστες ώρες. Αστυνομικό μυστήριο, διεφθαρμένοι πολιτικοί, Πολυτεχνείο ’73, Εξάρχεια και κέντρο Αθήνας…Αλλά το «Φόνος 5 αστέρων» ήταν πιο πολύ στο κλασικό ύφος γραφής της Ακρίτα, που μου αρέσει πολύ.

 113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πάνος με πεζά (47) said:

  «Αυτούς..»

  Ξέχασες τὸ 1-0. 🙂

  Γιὰ τοὺς μὴ γνωρίζοντες
  https://www.slang.gr/lemma/1712-autos-1-0

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η απαγόρευση μου θυμίζει τη μαμά που αποφάσισε επιτέλους να αγριέψει και να στείλει τα κακομαθημένα της στα δωμάτιά τους. Αν θέλουν κοντρίτσες οι αστυνομικοί με τους κουκουλοφόρους, ας πάνε σε καμιά ερημιά να παίξουν όσο ξύλο θέλουν. Το κέντρο της Αθήνας κατοικείται και από κανονικούς ανθρώπους, που δυστυχώς είναι αφύσικα ανεκτικοί.

 115. 111 Ναι, εννοείται!

  113 Μόνο που δεν είχε προγραμματιστεί καμία συγκέντρωση αναρχικών στο Κολωνάκι. Ένα καλαμπούρι στο τουήτερ ήταν, από το οποίο *πιάστηκε* η ηγεσία της Ελ.Ασ. για να φανεί ακριβοδίκαιη και σοφή.

  ΥΓ Μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο έχει 35° C. Βγήκα λίγο στο βορεινό μπαλκόνι να χαζέψω λιγούλι Κορινθιακό και Ιτέα και κυριολεκτικά χάζεψα: είχε 40+ υπό σκιάν. Λίβας!

 116. Πάνος με πεζά said

  @ 115 : A, εγώ θυμάμαι το
  – Αυτ (ν)ούς !
  – Περιγράψτε τους !
  – Πώς να τους περιγράψω, αφού λιποθύμησα.
  – Γιατί λιποθυμήσατε;
  – Γιατί είδα αυτούς !
  – Ποιους αυτούς;
  – Αυτ(ν)ούς !
  – Περιγράψτε τους !

  κ.ο.κ.

 117. Μεταφραστής said

  104
  Με την ευκαιρία που αναφέρεται το τελικό ν, το οποίο χρησιμοποιώ όλο και συχνότερα και αν το παραλείπουμε, συχνά το κείμενό μας δεν είναι αρκετά σαφές, αναφέρω και ένα σχόλιο που μόλις έγραψα στον ιστότοπο που παρέθεσες.

  Καλό θα ήταν να μας λείπουν οι αγγλικούρες που βλέπω στα σχόλια, όπως site. Ιστότοπος ονομάζεται στα ελληνικά και καταλαβαίνουμε όλοι για τί πρόκειται, όπως και ο φίλος μου ο τσομπάνος στο βουνό που δεν ξέρει αγγλικά. Εκτός αυτού, η αγγλικούρα site στα αγγλικά δεν έχει την έννοια την οποία αποδίδουν σε αυτήν οι ευφάντασταστοι ξενομανείς Έλληνες χρήστες.
  Προ ημερών μετέφρασα κάποιο ελληνικό κείμενο από τα ελληνικά στα αγγλικά. Περιείχε την αναφερόμενη αγγλικούρα. Αν την άφηνα έτσι όπως ήταν η αγγλικούρα, οι Άγγλοι αναγνώστες δεν θα ήξεραν για τί πρόκειται, αφού αυτή η λέξη στα αγγλικά σημαίνει εργοτάξιο, συγκεκριμένος τόπος εταιρίας κ.λπ., αλλά όχι ιστότοπος. Τον ιστότοπο στα αγγλικά τον λέμε website.

 118. Γιάννης Ιατρού said

  103/111: Σκύλος
  Έ, όσο να ΄ναι ρε Σκύλε, με τις πληρωμένες παραποιήσεις που γίνονται, ε, πως, ένα δίκιο το έχει ο Δημήτρης, οφείλουμε να το ερευνούμε πρώτα το θέμα, σε βάθος 🙂

 119. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  ΣΠ said (67):

  «Ώστε ο Βαγγέλης γράφεται με δύο γάμματα;»

  🙂 🙂

 120. Νίκος Μαστρακούλης said

  117β: Ευχαριστώ!

 121. Πάνος με πεζά said

  Κι όπως είπαν το στατιστικό, αγαπητέ φίλε Gpoint, στα Μαθηματικά των Πανελλ***ων εξετάσεων, το 90% έγραψε κάτω από τη βάση…

  Ήθελα μετά, να μάθω ποιά είναι τα καλά μυαλά μας που φεύγουν στο εξωτερικό…

 122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @73. Πῶς προφέρεται; Βέιλ, ὅπως τὴ λέμε ἐμεῖς, Βάιλ, ὅπως τὴν ἄκουσα ἀπὸ τὴν (ἀγγλόφωνη) Ντόυτσε Βέλλε ἤ Βέλ, ὅπως νομίζω (ἔκανα γαλλικὰ γιὰ κάνα ἑξάμηνο πρὸ ἀμνημονεύτων χρόνων) πὼς προφέρεται τὸ «ei» στὰ γαλλικά;

 123. Μεταφραστής said

  124
  Αν θέλεις να ακούσεις την σωστή προφορά αγγλικών, γαλλικών ή άλλων λέξεων, που δεν είναι γερμανικές, μην βασίζεσαι σε Γερμανούς, ακόμα και όταν κάνουν εκπομπές σε άλλες γλώσσες. Οι Γερμανοί έχουν την τάση να γερμανοποιούν την προφορά αυτών των λέξεων, ακόμα και όταν μιλούν την συγκεκριμένη στιγμή την ξένη γλώσσα. Και το χειρότερο: Συχνότατα επιμένουν ότι αυτή είναι η σωστή προφορά.
  Το γαλλικό ei συναντάται συχνά ακολουθούμενο από διπλό λ (L) και όλο μαζί προφέρεται έιγ’. Την απόστροφο την βάζω μετά από σύμφωνα όταν εξηγώ την προφορά χρησιμοποιώντας ελληνικά γράμματα και είναι ακριβώς η ίδια προφορά του χωριάτικου συμφώνου στα ελληνικά όταν στα χωριά κόοβουν το ακολουθόν φωνήεν.
  Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μόνο ένα λ και προφέρεται Βέιλ.

 124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Μεταφραστής (125). Εὐχαριστῶ πολύ.

 125. cronopiusa said

  Αδιόρθωτος ο Γεωργιάδης: Πωλούσε «μπαγιάτικα» ημερολόγια στο «Ντυνάν»

 126. gpoint said

  # 124, 125

  Δεν είναι ανάγκη να ακολουθείται από δύο l π.χ. sommeil , κι αυτό σομέιγ’ προφέρεται. Η συνήθης προφορά του ei είναι ε π.χ. plein (πλέν)

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 128. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  97 Ποιους επικρίνει;

  99 Κι όμως, ένας σχεδόν θεσμικός παράγοντας -αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν θα έπρεπε να προωθεί τον σκοταδισμό. Διαφωνείς;

  102 Οριακό, διότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι αφηρημένο, όπως θα έλεγες π.χ. «αποτελούν θανάσιμο κινδυνο»

  109 Πού είναι αυτά τα Εξάρχεια; Το είχα δει και ξέχασα να το βάλω

  124-125 Προφέρεται «Βέγι». το γι όπως στο Μαρσέγι
  Ακούστε το βιντεάκι εδώ
  http://www.lefigaro.fr/politique/2017/06/30/01002-20170630ARTFIG00135-macron-puisse-l-exemple-de-simone-veil-inspirer-nos-compatriotes.php

 129. Μεταφραστής said

  128
  Συμφωνώ.
  Η δυσκολία της γαλλικής γλώσσας μετράται με τα φύλα της χοντρής γραμματικής της γαλλικής γλώσσας που περιέχουν πολλούς κανόνες και πολλές εξαιρέσεις.

 130. sarant said

  130
  Αν βέβαια γράφεις το συμβατικο Μαρσέιγ τότε και η Veil θα μεταγραφεί Βέιγ

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  130 β. Μπορεί να τεθεί και αντίστροφα: κάποιος που προωθεί τον σκοταδισμό δεν πρέπει να είναι αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 132. Μπούφος said

  84 Κώστα
  επειδή ήμουνα παραδομένη στην αγκαλιά του Ορφέα, αν επιτρέπεται για ποιο βιβλιο μιλάτε; Θα ήθελα να το αγοράσω να ξεστραβωθώ μια στάλα διότι πληγώνομε άμα Μπουφο με ανεβάζουνε, Μπούφο με κατεβάζουνε, οι άλλοι οι τσουτσουλομύτες, οι έξυπνοι.

  25 Γιώργο Μ. αυτό με τα διπλώματα …γαμάτο! Κανείς δεν μπορεί να σε πεί «παλιοσεξιστή»
  Τον διατύπωσες εξάλλου τον ψόγο…. επ’ αμφοτέρας τας ιγνύας!(μη δείρ’τε οι φιλόλογοι, μη δείρ’ τε!)
  Καλή ερώτηση έκανε

  ο Μιχάλης.
  Μιχάλη μου,

  τα διπλώματα των γυναικών μοιάζουν λαβύρινθος. Χάνεσαι μέσα τους. Χάνεσαι. Μπορεί να βρεις και Μινώταυρο εκεί, μπορείς βέβαια να βρεις και την κόρη του βασιλιά..α! είπα βασιλιά και θυμήθηκα κείνη την βασιλοπούλα την αφράτη την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου που όλο σκούζει στο σίριαλ «μαμάαα!» με ξετρελαίνει. Με ξετρελαίνει και ο υιος Μποστ που ενσαρκώνει το ξεδοντιασμένο από σκύλες γυναίκες αρσενικό βασιλία και αγωνίζεται να διατηρήσει ίχνη της αρχαίας αξιοπρέπειας του, και η κυρά, η ξεψυχισμένη γκριζομάλλα που ερμηνεύει την ψυχρόαιμη με τους υπηκόους βασίλισσα, και κείνος ο γερακομύτης , με το χιουμοριστικό τουρμπάνι που ενσαρκώνει το μαγικό καθρέφτη («ουοου!»), είναι αχτύπητος…καλέ μιλάω για το σιριαλ «παραμύθι αλλιώς» ξέρει κάποιος τα ονόματά τους, κάνει τόσο ψοφόζεστη εδώ στο δάσος δεν αντέχω να ψάξω..

  121 Δημήτρη Μαρτίνο προς ΣΠ

  αν κόταγε ο καθηγητής να μιλήσει στο μαθητή του, διορθώνοντάς τον και φωνάζοντας εμφαντικά ότι η συγγκεκριμένη όποια λέξη θέλει δυο «γάμματα! » το ¨»σώσε» θα γινόταν στην τάξη. Ειδικά αν ήταν και αρρένων το τμήμα.

  116 Γιάννη Κουβάτσε, αυτό πια με τους αστυνομικούς και τους κουκουλό…έχει καταντήσει τόσο γελοίο, τόσο αναμενόμενο, τόσο φτιαχτό που …δεν υπάρχει λόγος να το σχολιάζει ο πολίτης.

  104 Σπαθόλουρο,
  μπαίνει πάντα τελικό ν στο αρσενικό άρθρο είπες ;
  Θα μιλάμε (ή μόνο θα το γράφουμε;) δηλαδή σαν Κύπριοι;
  ωι ώι ωί μάνα μ’! «πανάγια μου, πανάγια μου!»

  Δημήτρη Μαρτίνο
  καταπληκτικό αυτό που βρήκες τη φράσηβ για τα τζάκια
  του Μακρυγιάννη.
  Έμεινα… Φενεός -ο Μπούφος!

 133. ΣΠ said

  124
  Εδώ πώς προφέρεται:
  [audio src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Fr-Simone_Veil.ogg" /]

 134. spatholouro said

  #134/104
  Πάντα, διότι είχαμε πλέον απαυδήσει με τα «το Βαγγέλη» κλπ: άκου κοτζάμ Βαγγέλα ουδέτερο!

 135. Μπούφος said

  136 Σπαθόλουρο , «θεούλης»!;-)
  Εγώ ένα χαζοπούλι είμαι αλλά…
  πάντως η ανθρωπότη δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά!
  Διαβάστε είδηση που ψάρεψα
  για την κούκλα του σεξ με την οποία είναι τρελά ερωτευμένος ο Γιαπωνέζος
  (μούτρα-ζήλιες η γυναίκα του, έτοιμη για χαρακίρι η κόρη του,
  ζήσαμε να το δούμε και τούτο)
  τη διάβασα πριν μισό λεφτό,την είδηση,
  αδέρφια μου, αλήτες , σκύλοι, γατάκια, πουλιά.
  Φωτιά θα πέσει από τον ουρανό, και θα μας καψει!!!!
  Εδώ που τα λέμε, πόσο να αντέξουνε και οι κακόμοιροι οι άντροι;
  Πόσο να ΜΑΣ αντέξουν;

  http://www.protothema.gr/world/article/693208/fotografies-deite-ton-iapona-pou-einai-eroteumenos-kai-ehei-shesi-me-mia-koukla-tou-sex/

 136. Μεταφραστής said

  134
  Σου συνιστώ να αλλάξεις ψευδώνυμο.

 137. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά με το που υπήρξε φωτιά, το δελτίο του Real FM πλάσσαρε για πολλοστή φορά το συνηθισμένο μεζεδάκι του, «στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμει ένα ελικόπτερο…»… Κι αν δεν τους έχω στείλει μηνύματα για διόρθωση, τίποτα, ντουβάρια…

 138. Μπούφος said

  138 Μεταφραστή
  ευχαρίστως να αλλάξω ψευδώνυμο. Άκουσα ιδέες και σε άλλο νήμα.
  Έχεις να μου προτείνεις ένα νέο συνολάκι που να μου ταιριάζει;
  Να είναι καλε συ και δροσερό για το καλοκαίρι;
  Περιμένω προτάσεις και από σένα Μεταφραστή
  διότι σέβομαι βαθιά τους Μεταφραστές.
  Τιμή μου να σε ακούσω!;-)

 139. Μαρία said

  139
  Να υποθέσω οτι δεν δέχεσαι και το ρήμα κατάσχω;

 140. (58) Για όσους βαριούνται ή δυσκολεύονται να διαβάσουν τον λίκνο του (104):
  Το τελικό ν των άρθρων ‘τον’ και ‘την’ χάνεται στην προφορά πριν από εξακολουθητικά σύμφωνα (β, γ, δ, φ, θ, χ, σ, ζ, λ, μ, ν, ρ), ηχηροποιεί δε τα άηχα στιγμιαία σύμφωνα (κ, π, τ, τς). Η κρατική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη του 1941 συνιστά να μην το γράφουμε στην πρώτη περίπτωση, να γράφουμε δηλαδή «το φίλο», «τη χαρά», «το Νίκο»… Για ευκολία όμως και για ν´ αποφεύγονται κάποιες (σπάνιες) συγχύσεις («πήγε στο ναυτικό» σημαίνει άραγε «πήγε στον θαλασσινό» ή «πήγε στα καράβια»;), η σχολική Γραμματική εδώ και κάποια χρόνια συνιστά να γράφεται πάντοτε στο αρσενικό άρθρο ‘τον’ («τον φίλο», «τον Νίκο»…), ακόμα κι όταν δεν προφέρεται. Αντιθέτως, για το θηλυκό άρθρο ‘την’ ο κανόνας («τη χαρά») δεν έχει αλλάξει.
  Απεναντίας, στην αντωνυμία ‘τον’ το τελικό ν ΠΑΝΤΟΤΕ διατηρείται, και όχι μόνο στη γραφή. Συχνά μάλιστα προστίθεται στην προφορά ένα ευφωνικό ε: «τονε θέλω». Στο θηλυκό, πότε διατηρείται και πότε χάνεται: λεμε και «τη θέλω» και «την(ε) θέλω».
  Σημειωτέον ότι γενικά στην αιτιατική ενικού των αντωνυμιών το τελικό ν διατηρείται: στο αρσενικό υποχρεωτικά θα πούμε «αυτόν θέλω», «εκείνον βλέπω», «ποιον γυρεύεις;», στο θηλυκό δε προαιρετικά «αυτήν θέλω» κλπ.

 141. spatholouro said

  Έχει ξαναγίνει η κουβέντα για συνδράμω/κατάσχω
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/07/meze-157/

 142. Μαρία said

  143
  Ας προσθέσω τότε την κριτική του Κουμανούδη.
  κατάσχω τι πράγμα (κατ΄ενεστώτος χρόνου εν τη νομική γλώσση) και κατάσχεταί τι (παθητικώς). Ελ. κωδ. (1833)
  …. του αθλίου τούτου τύπου ρήματος οι χρώμενοι αυτώ δεν δύνανται να σχηματίσωσι χρόνους τινάς της ενεργητικής φωνής, χωρίς να ασχημονήσωσι.

 143. Πάνος με πεζά said

  @ 141 : Α, πέρασε κι αυτό στα λεξικά; Μάστα…

 144. Kass said

  142 Αγγελε
  Ελήφθη. Να είσαι καλά.

 145. Πάνος με πεζά said

  @ 145 : Ευτυχώς πέρασε, τουλάχιστον, στο λεξικό της «κοινής» ελληνικής… Η κοινή ελληνική ίσως θα περιλαμβάνει και τους ξηρούς καρποί…

 146. Πάνος με πεζά said

  Της «κοινής νεοελληνικής», γι να το μεταφέρω και σωστά.

 147. Kass said

  143 Σπαθόλουρο ευχαριστώ, θα το προωθήσω…

 148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  sarant said (130β.):

  «99 Κι όμως, ένας σχεδόν θεσμικός παράγοντας -αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν θα έπρεπε να προωθεί τον σκοταδισμό. Διαφωνείς;»

  Ἔγραψα σχετικὰ στὸ 111. Καὶ μάλιστα χωρὶς νὰ ξέρω αὐτὸ ποὺ γράφει ὁ Γιάννης Ἰατροῦ στὴν παραπομπὴ του στὸ 120.
  (https://postimg.org/image/9zh4n7dkx/)

 149. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Μπούφος 134 (τέλος). Τὸ θυμόμουνα ἀπὸ τὰ νειάτα μου. Τὰ σκαμπρόζικα μένουν. Πάντως τὸ ξαναβρῆκα (μέσῳ γκοὺγκλ) στοῦ Νικοκύρη.

 150. Μεταφραστής said

  140
  Αν θέλεις κάτι το δροσερό και καλοκαιρινό, θα μπορούσες να επιλέξεις κατί σαν «καλοκαιρινή ή θερινή δροσιά». Αλλά θα σου ταιριάζει τον χειμώνα;
  Σκέψου λίγο και θα βρεις κάτι.

 151. Μαρία said

  130 τέλος
  Εξού και το τουί α λα μανιέρ ντε Μισέλ.
  17h05 : Simone Veil, Simone veille, Simone éveille, Simone réveille, Simone Veil fit de sa vie de femme et citoyenne une merveille.
  http://www.francetvinfo.fr/politique/simone-veil/direct-simone-veil-est-morte-a-l-age-de-89-ans_2262419.html

 152. sarant said

  153 Α, πολύ καλό.

 153. Μπούφος said

  152 Μεταφραστή
  αυτό είναι το δύσκολο. Ενα ψευδώνυμο παντός καιρού.
  Που θα μου πάει όμως, πού θα μου πάει; κάποια στιγμή,
  κάποια στιγμή, σαν ποντικαρέο, θα το συλλάβω! 🙂
  Μέχρι τότε ας μιλήσουμε για μπούφους εδώ:

  http://www.ndimou.gr/el/keimena/dimosieymata/vima/%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%83/

 154. gpoint said

  155
  τι θάλεγες για μπούφα ολ γουέδερ ;

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  155 κλπ

  Μπούφε μ’ , συνγνώμη που παρεμβαίνο άνευ προσκλήσεος, αλλά επειδή κάθομε κουρνιασμένος στον καναπέ, κάτω από το κλιματιστικό, ένεκα ο λίβας που καίη τα σπαρτά, και δεν έχο τι να κάνο, είπα να σου δώσο μια ιδεα για καινούργιο όνομα που ψάχνεις. Τι θα έλεγες για «ροζ ψηφοδέλτιο;» Την ιδέα την πήρα από την έκθεση του Ν. Δήμου

  Μετα συγχωρήσεος και πάλι 🙂

 156. Μπούφος said

  156 Gpoint! 😉

  157 Kώστας 😉

  Κατάφερα και δεν άνοιξα κλιματιστικό σήμερα, ωστόσο..τα ροζ μυθιστορήματα και τα ροζ ψηφοδέλτια κάπως με ξενερώνουνε, καλέ, τρίκλωνε βασιλικέ! Ροζ χρώμα άντε μέχρι τα 20 εντάξει.
  Μετά; άλλα χρώματα. Το λευκό, το κόκκινο, το κίτρινο, άντε και το πρασινούλι. Το γαλάζιο, το «πάω» μόνο στο χρώμα του βυθού, στο Πόρτο Κατσίκι, στη Λευκάδα. Ομως…ου παντός πλειν ες Κόρινθον και Λευκάδα.Το μαύρο, φοριέται κυρίως στο ψοφόκρυο. Ομολογώ. Και στους τριάντα βαθμούς σήμερα, υπο σκιάννν, η ζωή ήτο ομορφούλα. Την ημπορέσαμεν τη ζέστη χάρη στη δροσερή μας ψυχολογία, χικ!άντε! στην υγειά μας ρε παιδιά! Να ζούμε να μας θυμόμαστε! 🙂

 157. Γς said

  137:

  Ο 45χρονος Γιαπωνέζος φυσιοθεραπευτής,

  Ενώ ο δικός μας [που σου μοιάζει κι ορνιθολογικώς]

  Τάδε Ταδόπουλος
  Φυσικοθεραπευτής – Μαρούσι
  Παλαμά Κωστή 1, Νεκροταφείο, 151 26 Μαρούσι Αττικής

  Σε στέλνει κατευθείαν

  https://www.xo.gr/profile/profile-907473191/el/

 158. ΚΩΣΤΑΣ said

  158
  Χρυσό μου πουλάκι, Μπούφε μου, το σπιρτόζικο πνεύμα σου, δείχνει νεότατο στην ψυχή και το μυαλό άτομο. Μην απορρίπτεις το ροζ!

  Αλήθεια, γνωρίζεις την πραγματική σημασία της έκθεσης, ο μπούφος, που έγραψε ο Ν. Δήμου; Προαιρετική η απάντησή σου.

 159. Γς said

  160:

  Ενοχλούμε;

 160. Γς said

  -Ηταν κι ενας αντίχριστος μπογιατζής που έβαφε απέναντι και δεν σταμάτησε να σφυρίζει τη Συννεφούλα….

  -Κι εσείς τι κάνατε;

  -Στην αρχή το Σταυρό μας, μετα ανάψαμε λιβάνι να ξορκίσουμε το κακό και στο τέλος πήραμε τον παπά της ενορίας και μαζευτηκαν 200 γριές και τον έκαναν μαυρο στο ξύλο…

  Η φίλη μου η Mitsa Makri στο Fb

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Ρίαλ η Σεμίνα Διγενη έχει το Ζαμπέτα με το Χατζιδάκι, από εκπομπή του Μάνου;

 162. Μπούφος said

  160 Κώστα
  πάς καλάς που θα είχα ιδέα τι θέλει να πει ο Δήμου με αυτή την έκθεση; έτσι στο τυχαίο το βρήκα και στο χαμο΄το έριξα.

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  161

  Γς, δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτησή σου. Προσωπικά δεν ενοχλούμαι, γενικά τα περισσότερα σχόλια σου τα βρίσκω έξυπνα και με χιούμορ και τα διαβάζω ευχάριστα.

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130α >>Ποιους επικρίνει;(ο Πάσχοντας)
  Μάλλον γενικά τσου τουϊτάδες συριζαίοι. Και παίρνει απαντήσεις αναλόγου:

 165. ΚΩΣΤΑΣ said

  164

  Μπούφε, αν πραγματικά δεν το ξέρεις, είναι υπαινικτικό, αναφέρεται σε έναν πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας, στου οποίου την εκλογή χρησιμοποιήθηκαν ροζ ψηφοδέλτια. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο.

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  163.Ναι στο Γ΄πρόγραμμα, οι αυτοσχεδιασμοί.
  Απόψε έμαθα,ότι ήταν αδελφή του η κα Ζαμπέτα,πολύ αγαπητή καθηγήτρια που μας έκανε Λατινικά και θυμήθηκα ότι έλεγε το Αιγάλεω Σίτυ (του Ζαμπέτα νομίζω ήταν η βάφτιση αυτή).

 167. Μπούφος said

  167 Κώστα
  Πραγματικά το αγνοούσα, βέβαια, διαβάζοντας την περιγραφη του Μπούφου, θυμήθηκα τον μπαμπά της …ούλας αλλά…ούτε που με απασχολεί το πρόσωπο. Να είναι καλα όλοι εκεί που βρίσκονται έκαστος.

  162 Γουσούλι
  εμένα η Συννεφούλα είναι από τα αγαπημένα του Νιόνιου. Ο Νιόνος Η κορυφή στο είδος που υπηρετεί για μένα. Το ανέκδοτο με τις γριές…σούπερ! Να είσαι καλά!

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Γιατί εγώ αυτό θέλω να κάνω. Πάντα σκεφτόμουν και ονειρευόμουν τον εαυτό μου να είμαι σε ένα σχολείο και να προσπαθώ να κάνω κάτι καλό με τα παιδιά. Αυτό θέλω να κάνω. »
  Και μες στον καύσωνα και την τιποτοσύνη της δημόσιας ζωής ένα κύμα αισιοδοξίας και ανθρώπινης ποιότητας:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alphafreepress.gr/ta-asteria-ton-panelladikon-pou-mpenoun-sta-kalitera-panepistimia-photos/&ved=0ahUKEwiNpNLNt-bUAhUhDsAKHWA7BwwQFggoMAQ&usg=AFQjCNFeWjbp4uVPVVnGva0l7XylZLWskQ

 169. Μπούφος said

  170 Γιάννη Κουβάτσε
  με αρέζουν αυτοί οι δασκάλοι, που δίνουν φτερά στα παιδιά του σχολείου τους.

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. Ροζ, ξερόζ,με την ψήφιση του προέδρου αυτού,έκλεισε μια τοπική ιστορία βεντέτας δεκαετιών.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  171: Αυτά τα λόγια στο 170 τα είπε σήμερα μια κοπέλα 18 χρονών. Δεν μίλησε για καριέρες και λεφτά, δεν διάλεξε προσοδοφόρες σχολές, παρόλο που τις έπιανε. Ελπίζω να διατηρήσει την ποιότητά της, την καθαρότητά της, ελπίζω να μη την τσαλακώσει αυτή η χώρα.

 172. ΚΩΣΤΑΣ said

  172
  Άλλαξαν οι καιροί, ΕΦΗ, και δεν νομίζω ότι στο κλείσιμο της βεντέτας συνετέλεσε η εκλογή του συγκεκριμένου προσώπου. Όλοι ήρθαν και έρχονται στις βασικές επιλογές εκείνων που αρχικά κατηγορούσαν και λοιδορούσαν.

 173. cronopiusa said

 174. Μπούφος said

  172 Έφη,

  ο εν λόγω πρόεδρος εορτάζει σήμερα!
  175 Αχ Χ’ασαμε και τη γυναικάρα
  που το έλεγε η περδικούλα της, Κρόνυ μου!

 175. Μαρία said

  173
  Έχει και το κατάλληλο επώνυμο για τη δουλειά που ονειρεύεται 🙂

  Προσοδοφόρος σχολή η Νομική; Γιά ρώτα τις νεαρές δικηγορίνες που τις ξεζουμίζουν τα αφεντικά τους, αν δεν τις παρενοχλούν κιόλας.

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  155 – Sex symbol, είναι παντός καιρού σαν τον πρωθυπουργό μας, κι αφήνεις όλους και όλες να αναρωτιούνται. 🙂

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – » Ελπίζω να διατηρήσει την ποιότητά της, την καθαρότητά της, ελπίζω να μη την τσαλακώσει αυτή η χώρα.»
  Aν το κάνει ξέρεις τι θα αντιμετωπίσει από τους συναδέλφους της έτσι; δεν χρειάζεται να στο πώ εγώ 🙂 όσο για το τσαλάκωμα, για τέτοιους δασκάλους είναι παγκόσμιο.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173. Όπως ένα γνωστό μου κορίτσι, αριστούχα, θα μπορούσε να περάσει όπου ήθελε,αλλά εξαρχής δήλωνε μόνο δασκάλα.Πέρασε απ΄τις πρώτες προ πέντε χρόνων.Τραβάει τώρα ένα χρόνο με τη διπλωματική και ψευτοδουλεύει στο τότε φροντιστήριό της.Το μέλλον άδηλον.
  174. όχι η εκλογή, η ψήφισή του από βουλευτή ,επιζών μέλος,όπως ο υποψήφιος πρόεδρος, της αντίπαλης οικογένειας.
  176.Η θυγατέρα μόνο.
  177β. Της ανηψιάς μου,μετά από 5 χρόνια που την έτρεχε, της ενοικίασε και το παλιό του γραφείο, τάχα θα συνεχίζει να της δίνει δουλειές για να τα βγάζει πέρα…καλά…

 179. Μαρία said

  180
  Τυχερή, αν απλώς την έτρεχε.

 180. cortlinux said

  Γι αυτο να βαλετε win me. Σιγουρα αποτελεσματα… μπλε οθονης. Τι τα θετε τα μπουμπουντου και τα μεντια;

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  180 β

  Έγινε παρανόηση, δεν την ξέρω αυτή την περίπτωση, αν κοινοποιείται, γράψε να μάθουμε κι εμείς.

 182. cortlinux said

  Να πω την αληθεια ποτε δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα. Και χω ξεκινησει με μαντρέικ εχοντας ανυπαρκτες γνωσεις αγγλικων και υπολογιστων. Ισως γενικα να ημουν τυχερος. Απο την αλλη η αποψη του Λινους για την ινβίντια ειναι γνωστη.

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183. http://www.mixanitouxronou.gr/sartzetakides-ke-pentarakides-i-ematiri-venteta-me-140-nekrous-elixe-oristika-sti-vouli-vinteo/

 184. sarant said

  166 Ο Πάσχος έχει γράψει διάφορα κατά καιρούς, πραγματι.

 185. ΚΩΣΤΑΣ said

  185

  Ευχαριστώ!

 186. cortlinux said

  Γιατι δεν δοκιμαζεις Arch λινουξ;

 187. cortlinux said

  Γνωριζουν γενικα πώς ειναι το κεντρο της Αθηνας;

 188. Μαρία said

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190. Μόλις το διάβαζα 😉
  κι αυτό:

 190. gpoint said

  Μια που (νομίζω ο Πμπ) κάποιος το ανέφερε…

  Το 90 % κάτω από την βάση στα μαθηματικά…

  ελάχιστοι κατανοούν πως παραπλήσιος θα ήταν ο βαθμός και στα νέα, είναι η δυσκολία του μαθητή να εκφράσει αυτό που σκέπτεται καθαρά,, μέ σύμβολα στο ένα μάθημα και με λέξεις στο άλλο. Οι προσπάθειες των ΜΜΑ (αποβλάκωσης) άεχισαν να πιάνουν τόπο.

 191. Γς said

  165, 160:

  Οχι, μωρέ. Απλώς από ευγένεια, που μπήκα ξαφνικά κι έπεσα πάνω σε

  >Χρυσό μου πουλάκι, Μπούφε μου, το σπιρτόζικο πνεύμα σου, κλπ

  Και θυμήθηκα που πήγαμε για μπάνιο κάποτε, τόσο πρωί, που ήταν σκοτάδι. Και το ρίξαμε σε πρωινές ιχνηλασίες, μέχρι να φωτίσει…

  Ονειρο! Απόλαυση! Οταν τελειώσαμε, σκοτάδι ακόμα, βλέπω μια γριά που είχε έρθει και ετοιμαζόταν για μπάνιο κι αυτή.

  Σίγουρα μας είχε πάρει μάτι. Κι αυτί!

  Και της λέω:

  -Καλά μωρέ χριστιανή μου. Ετσι μπαίνουν μέσα;
  Αναψε κάνα φως!

 192. Γς said

  190, 191:

  Τελικά ο μπέμπης της φωτό [Σχ. 2] σας έκανε να βουρκωσετε κι εσείς

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/30/meze-278/#comment-441669

 193. Γς said

  Πολάκης.

  Και γιατί δεν μπορώ να γελάσω;

  Γιατί;

  Εδώ κάτι συμβαίνει…

  Και τι φταίω εγώ;

  Πρόβλημά του!

 194. cronopiusa said

  Απελευθέρωσαν την Μοσούλη…

 195. cronopiusa said

  Nikki Haley and Trump’s Doctrine of Diplomatic Chaos

 196. sarant said

  190 Και σε πιο σοβαρούς τοίχους βλέπω χαρά για την απαλλαγή από τον αριστερό Λυριτζή και εξίσταμαι.

 197. Μπούφος said

  Εφη 180 γ

  δεν εννοούσα την κόρη του πρώην προέδρου, εννοώ τον νυν που γιορταζε χτες.
  Εξ εγκυροτάτης πηγής η πληροφορία! 🙂

 198. Triant said

  @194
  Κι εγώ θα έκλαιγα με μαύρο δάκρυ αν μου τρυπάγανε τα αυτιά σ’ αυτή την ηλικία και χωρίς να με ρωτήσουν προφανώς.

 199. kkk said

  «Η δήμαρχος του Παρισιού, ισπανικής καταγωγής, λέγεται Anne Hidalgo, το οποίο προφέρεται Ινταλγκό, και όχι Χιντάλγκο όπως την είπε το δελτίο ειδήσεων του Αντένα την Κυριακή που μας πέρασε.»

  Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί νωρίτερα, αλλά νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα λαθάκι, αφού το όνομα της (σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω αλλά και με τους Ισπανούς που κάθονται δίπλα μου) προφέρεται Ιντάλγκο και όχι Ινταλγκό.

 200. sarant said

  201 Κανένα λαθάκι. Στα ισπανικά, το όνομά της προφέρεται Ιντάλγκο. Στα γαλλικά όμως, διότι Γαλλίδα ειναι πια, προφέρεται Ινταλγκό.

 201. spiral architect 🇰🇵 said

 202. Πάνος με πεζά said

  Εξάλλου, το επώνυμο είναι συνηθισμένο στους Γάλλους, από τον Μισέλ Ινταλγκό, τον ομοσπονδιακό τους προπονητή ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 80.

  Μια μεζεδοπροσπάθεια έχινε, αυτές τις μέρες, και με τη λέξη «στοιχείωση» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η λέξη τελικά όμως, προς θλίψιν των λαθροθηρών, βρέθηκε (εν αγνοία του, φαντάζομαι, όπως και εν αγνοία μας) στο Liddell-Scott…

 203. aerosol said

  @119:
  Στον γραπτό μου λόγο χρησιμοποιώ και το ιστοσελίδα και το ιστότοπος και το site. Οπότε ενίοτε ανήκω κι εγώ στους «ξενομανείς Έλληνες χρήστες». Ευφάνταστοι όμως ΔΕΝ είμαστε. Η λέξη site μια χαρά σημαίνει και τον ιστότοπο στα αγγλικά -μπορείς να βεβαιωθείς ανοίγοντας ένα λεξικό, όπως κάνω κι εγώ. Εξάλλου από αγγλόφωνους έμαθα την χρήση της εδώ και πολλά χρόνια και σε διαβεβαιώ πως με τα κατάλληλα συμφραζόμενα δεν έχουν καμία ανάγκη το website, ούτε θα σκεφτούν πως μιλάς για εργοτάξιο. Δεν είμαστε στο 1995. Οπότε συστήνω λίγη αυτοσυγκράτηση στις κάπως επιθετικές νουθεσίες.
  Όσο για τον τσομπάνο… δεν ξέρω. Έχω πετύχει περισσότερους «λαϊκούς» ανθρώπους (που δεν είναι πολύ περιδιαγραμμάτου) να γράφουν «σίτε» παρά «ιστότοπος». Όχι πως δεν γνωρίζουν την λέξη -αλλά μπορεί να τους φαίνεται υπερβολικά τεχνική, καθωσπρέπει, πομπώδης ή δύσχρηστη.

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  190 και πέρα: Οι άνθρωποι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της πολυφωνίας και κατηγορούν την αριστερά για ολοκληρωτική νοοτροπία, δεν ανέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων. Για να καταλάβουμε το ποιόν τους, την ειλικρίνειά τους και τη δημοκρατικότητά τους. Όχι ότι είχαμε αμφιβολίες, δηλαδή.

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204.
  Τσίμπησε την απαρχή «αστοιχείωτοι» η Μαρία εδώ πριν το περιλάβει ο Τσίπρας 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/23/irianna/#comment-441608

 206. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @201,202. Νομίζω πὼς τὸ Ἱδάλγο ἀποδίδει καλύτερα τὴν προφορὰ στὰ ἰσπανικά. Τί λέει καὶ ἡ Κρόνη;

 207. Μπούφος said

  Αχ παραμελημένε από τη γιαγιά σου,Γουσούλι
  πες μας και άλλες χαριτωμένες ιστορίες!
  Μοιάζουμε με τον μυθικό πίθο των Δραμαμίνων και δε ρουπώνουμε!:-)

 208. ΣΠ said

  208
  Δημήτρη, εδώ το ακούω Ιδάλγκο.
  ΥΓ. Είδα ότι έβαλες δασεία στο Ιδάλγο λόγω του αρχικού h. Συνεπής στις λεπτομέρειες!

 209. cronopiusa said

  Στα ισπανικά, το όνομά της προφέρεται Ιδάλγκο.
  Στα γαλλικά όμως, διότι Γαλλίδα είναι πια, προφέρεται Ινταλγκό.

 210. cronopiusa said

  Ιδάλγο

 211. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 210. Σταῦρο, γειά σου. Τὸ «g» στὰ ἰσπανικὰ εἶναι κάπως πιὸ «μαλακό».
  Ὅσο γιὰ τὴ δασεία ἀκολουθῶ τὴν ἐτυμολογία:
  Ἀπὸ τὸ ἑλληνικὸ «ἱδαλγὸς»! 🙂

  Τρέμε Πορτοκάλλος!

 212. sarant said

  213 Το οποίο ελληνικό, επειδή μας διαβάζουν και παιδιά, είναι δάνειο από την ισπανικη λέξη (μέσω γαλλικών)

 213. ΣΠ said

  213
  Δεν είχα ιδέα ότι το «ιδαλγός» παίρνει δασεία, αλλά είναι λογικό λόγω του h.

 214. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @214. Θά ᾿γραφα καμιὰ 2(π@)ριὰ γιὰ ἐτυμολογία ἀπὸ ἴδιον+ἄλγοςἰδέα+ἄλγος, ἀλλὰ ἔπεσα θύμα τοῦ ἑαυτοῦ μου. (!@#$%^& τὴ δασεία μου μέσα). 🙂

 215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δημήτρη, δοκίμασε το: ειδαλγός ( < είδα + άλγος ), ο ιδεολόγος που επεμβαίνει ως Δονκιχώτης για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

 216. spiral architect 🇰🇵 said

  Εγώ, σαν παλιός ποδοσφαιρόφιλος, αυτόν τον Ινταλγκό θυμάμαι: https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Hidalgo

 217. sarant said

  218 Με πατέρα Ισπανό εργάτη που έφυγε από την Ισπανία μετά τον εμφύλιο, διαβάζω

 218. raf said

  205 Έχει πλάκα που ακριβώς πάνω από τα σχόλια εδώ ένα πλαίσιο της WordPress γράφει «You can leave a response, ή trackback from your own site.»

 219. sarant said

  221 Και… mustard sos. Εκπέμπει SOS

 220. Ναι, είναι πολύ καυτερή!

 221. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ΣτοΔγιαλοΧτηνος (217).
  Δηλαδὴ τὴν ἔχω δεῖ (μὲ) ἄλγος;
  «Δῶσε πόνο», λοιπόν! 🙂

 222. Μαρία said

 223. Σαν να σε τρολάρουν, νικοκύρη…

 224. sarant said

  226 Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει…

 225. Μαρία said

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  226. κι ένα κεφαλαίο στη μια οριστικοποίηση 😦

 227. ΣΠ said

  226
  Το «υποβάλετε» μπορεί να θεωρηθεί σωστό. Κάθε υποψήφιος θα υποβάλει (και όχι υποβάλλει) το μηχανογραφικό δελτίο.

 228. spatholouro said

  Σημείωσε κι άλλα δύο μάστορα:
  1) το κόμμα ανάμεσα «Δελτίο» και «αποκτά»
  2) «στο σχετικό σύνδεσμο» αντί «στον»

 229. 231: Άμα πιάσεις το ξεψείρισμα, θα κατηγορηθείς κι από πάνω για ψείρας. Ας μείνουμε στα χοντρά. Αλλιώς, συμπληρωματικά στο (1), και τα δύο κόμματα στην προηγούμενη πρόταση είναι λάθος -άντε πες αυτό πριν το χρονικό προσδιορισμό ότι δεν είναι. Όσο για το (2), προσωπικά είμαι κατά του κανόνα και των επιχειρημάτων του, και παραμένω χρήστης του ν πριν τα στιγμιαία -και τα κύρια ονόματα.

  226: Παρακάτω το έχει εξακολουθητικό όμως, που έρχεται και πιο φυσιολογικό αφού άναφέρεται σε έναρξη περιόδου και μπορείς να αλλάζεις και να επαναλαμβάνεις την υποβολή, μέχρι να αποφασίσεις να την οριστικοποιήσεις.

 230. spatholouro said

  #232
  «προσωπικά είμαι κατά του κανόνα κλπ»
  Μα εδώ δεν συζητάμε για τις προσωπικές σου προτιμήσεις, που είναι σεβαστές.
  Εδώ μιλάμε ότι το Υπουργείο που έθεσε τον κανόνα το 2008 στα σχολικά βιβλία δεν τον τηρεί!

 231. ΣΠ said

  232
  Μα αυτός δεν είναι ο κανόνας; Ότι το ν στην αιτιατική του αρσενικού μπαίνει πάντοτε.

 232. 233: Ναι, ναι, δίκιο έχεις είπαμε.

 233. ΣΠ said

  226
  Και το «αναμένετε» μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει υποκείμενο το εσείς (οι υποψήφιοι) όπως το «μπορείτε» (λέγω εγώ τώρα προσπαθώντας να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα).

 234. sarant said

  226-236
  Το «υποβάλετε» δεν θα το κιτρίνιζα, αλλά το «αναμένετε» μόνο ο συνήγορος υπεράσπισης θα επιχειρούσε να το δικαιολογήσει 🙂

 235. Μαρία said

 236. sarant said

  Αλλο πάλι και τούτο 🙂

 237. Μαρία said

  4 με αναστολή έφαγε για τον Μεζούρα κι έπεται και συνέχεια. Άξιος!

 238. Marvin said

  Φοβερά γραμματιζούμενοι στο Υπουργείο Παιδείας. Καμία σχέση με τους γραμματιζουμενους της Ν.Δ. Άλλο επίπεδο οι άνθρωποι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: