Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Άδωνις, οι Πρωτοέλληνες των 13 εκατομμυρίων χρόνων και το πανεπιστήμιο Alpine

Posted by sarant στο 10 Οκτωβρίου, 2018


Λένε πως τα κοινωνικά μέσα, το Φέισμπουκ και το Τουίτερ, είναι ένας μικρόκοσμος αποκομμένος από την «πραγματική ζωή». Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες είδαμε ένα παράδειγμα περί του αντιθέτου. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτρης Κοργιαλάς, που χρησιμοποιεί το χρηστώνυμο Παρα-καντιανός στο Τουίτερ, ανέβασε στον λογαριασμό του ένα βιντεάκι διάρκειας 30 δευτερολέπτων με απόσπασμα από την παράδοση ενός μαθήματος στην ιδιωτική σχολή Ελληνική Αγωγή, που ανήκει στον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Στο απόσπασμα αυτό, η «καθηγήτρια» κ. Βασιλεία Στεργιοπούλου επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αντιεπιστημονικών και ρατσιστικών απόψεων. Επειδή το βίντεο κατέβηκε από το Γιουτούμπ, για να το δείτε θα πρέπει να πάτε στη σελίδα του Παρα-καντιανού, αλλά έχω μεταγράψει εδώ το, σύντομο άλλωστε, κείμενο:

Εδώ λοιπόν πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, γεννήθηκε ο Πρωτάνθρωπος: ο Έλλην, ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής – ο Έλληνας είναι ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής, δεν υπάρχει άλλη Αρία Φυλή, δεν υπάρχει Ινδοευρωπαϊκή φυλή, και δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες, είμαστε ξεκάθαροι. Ο Άριος είναι ο Έλληνας – άσχετα αν έχουν κλέψει τα σύμβολα, και αν οικειοποιούνται την Αρία φυλή και κάποιοι άλλοι. Άριος σημαίνει εξέχων, λαμπρός, διακεκριμένος.»

Όπως συνήθως, η ακροδεξιά αγαπά την αγυρτεία και η αγυρτεία ταιριάζει στην ακροδεξιά. Οι απόψεις για…. Έλληνα Πρωτάνθρωπο πριν απο 13 εκατομμύρια χρόνια είναι εντελώς αντιεπιστημονικές, ενώ η λέξη ’Αριος δεν έχει ελληνική ετυμολογία, είναι (στον Ηρόδοτο) η ονομασία των Μήδων και των Περσών. Τη λέξη βέβαια τη μίανε ο εθνικοσοσιαλισμός -και φυσικά αυτοί που απλώς «οικειοποιούνται» την Αρία φυλή δεν είναι άλλοι από τους Ναζί.

Για να καταλάβουμε πόσο εξωφρενικός είναι ο αριθμός των 13 εκατ. χρόνων: σύμφωνα με την παλαιοντολογία, τα 13 εκατ. χρόνια είναι στο μέσον της Μειοκαίνου περιόδου. Οι πρόγονοι των ανθρώπων δεν είχαν ακόμα διαφοροποιηθεί από τους προγόνους του χιμπατζή ώστε ν’ ακολουθήσουν το δικό τους εξελικτικό μονοπάτι -αυτό έγινε προς το τέλος της Μειοκαίνου, αρκετά εκατομμύρια χρόνια μετά. Κι όμως, η (οΘντκ) καθηγήτρια της Ελληνικής Αγωγής μιλάει για… Έλληνες!

Το βιντεάκι έγινε ιότροπο και διαδόθηκε ευρύτατα. Σωστά ο Πάσχος Μανδραβέλης χαρακτήρισε «βλακώδες» και «δυσώδες» το περιεχόμενό του. Ο Άδωνης προσπάθησε να ξεγλιστρήσει με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται τάχα για αμφιλεγόμενα θέματα που συζητιούνται μεταξύ επιστημόνων, και ότι θα ήταν λογοκρισία να μην αφεθεί η κυρία να αναπτύξει τις απόψεις της.

Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό. Δεν είναι λογοκρισία να αρνηθείς να δώσεις βήμα σε αντιεπιστημονικές απόψεις. Αντίθετα, όταν, ως σχολάρχης, προσλαμβάνεις διδακτικό προσωπικό στη σχολή σου, γνωρίζοντας τις απόψεις τους, τότε είσαι συνυπεύθυνος για τις απόψεις που εκφράζουν.

Προφανώς ο Άδωνις το σκέφτηκε καλύτερα, διότι λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε με άλλο τουίτ του ότι η συνεργασία της κυρίας Στεργιοπούλου με την Ελληνική Αγωγή διεκόπη με δική του απόφαση. (Αργότερα υποστήριξε ότι την απέλυσε επειδή βρήκε μια ακραία αντισημιτική της ανάρτηση στο Φέισμπουκ).

Κι έτσι, βλέπουμε εδώ τη δύναμη που είχε η ανάρτηση ενός μεμονωμένου ενεργού κυβερνοπολίτη.

Προχωρώντας, ποιες είναι άραγε οι επιστημονικές περγαμηνές της κυρίας Στεργιοπούλου που της δίνουν τη σκευή για να διδάσκει, έστω και σε μια ιδιωτική σχολή ελευθέρων σπουδών;

Η ίδια παρουσιάζεται ως: Ανθρωπίστρια – Θρησκειολόγος, υποψήφια Master Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο fese Ελβετίας, Συγγραφέας – ερευνήτρια.

Με γυμνό μάτι, δεν φαίνεται να έχει κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο, σχετικό ή και άσχετο με τα αντικείμενα που δίδασκε. Το αν υπάρχει το πανεπιστήμιο fese Ελβετίας θα το δούμε πιο κάτω.

Μπορεί βέβαια κάποιος να έχει ασχοληθεί εντατικά με έναν γνωστικό τομέα και να έχει αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα έστω και ως ερασιτέχνης. Η κυρία Στεργιοπούλου έχει πράγματι συγγράψει πέντε βιβλία, που, όπως θα δούμε παρακάτω ο Άδωνις τα είδε και τα παίνεψε ιδιαίτερα. Ομολογώ πως δεν τα έχω διαβάσει, αλλά μια σύντομη ματιά στο οπισθόφυλλο του ενός από αυτά, με τίτλο Αιγαίοι – Πελασγοί – Έλληνες. Προϊστορικοί χρόνοι, αρκεί για να μας δείξει ότι διαδίδουν τις ίδες αντιεπιστημονικές απόψεις όπως στο σύντομο βιντεάκι:

Οι «ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ» εγράφησαν κατόπιν μακροχρόνιας συστηματικής έρευνας και μελέτης, σε μία προσπάθεια αναδείξεως των γεγονότων εκείνων και των καταστάσεων που εξύφαναν την ζωή των προϊστορικών μας προγόνων: ΑΙΓΑΙΩΝ – ΠΕΛΑΣΓΩΝ και αμέσως μετά την επομβρίαν την επισυμβάσα επί της βασιλείας του προπάτορός μας ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, αποκληθέντων ΕΛΛΗΝΩΝ, εκ του ΕΛΛΗΝΟΣ του γενάρχου μας και πρωτοτόκου γυιού του ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, στοιχεία τα οποία εκούσια απεκρύβησαν από τους σύγχρονους ΕΛΛΗΝΕΣ.
Τα όσα συνέβησαν εις την ιεράν γην της ΑΙΓΗΪΔΟΣ, όπου πριν από δέκα-τρία [13] εκατομμύρια ισημερίες, γεννήθηκε ο πρωτάνθρωπος, ο ΕΛΛΗΝ ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας φυλής, αναφέρονται από την συγγραφέα με εύρυθμο τρόπο, σε ό, τι αφορά την: χρονολογική, φυλετική και εθνολογική σειρά.

Και πάλι 13 εκατομμύρια [αν και ισημερίες, όχι χρόνια], πρωτάνθρωπος, Έλλην, λευκός, Αρία φυλή. Τα αναμενόμενα δηλαδή -ο Άδωνις ήξερε σε ποιαν ανέθετε διδασκαλία. Άλλωστε, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στην αρχή της περυσινής (οΘντκ) ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Άδωνης είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του την κ. Στεργιοπούλου, λέγοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση» σε αυτά τα θέματα, και είχε διαφημίσει και εξυμνήσει και τα βιβλία της και το μάθημά της. Το βίντεο είναι εδώ, από 9.20 και μετά.

Είδαμε πιο πάνω ότι η κυρία Στεργιοπούλου παρουσιάζεται ως «υποψήφια Master Αρχαιολογίας» του Πανεπιστημίου fese Ελβετίας.

Υπάρχει τέτοιο πανεπιστήμιο; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εύρεσης ακρωνύμων, το FESE σημαίνει Free European School of Economics (Switzerland).

Ωστόσο, η παρουσία του ιδρύματος αυτού στο Διαδίκτυο είναι εξαιρετικά ισχνή. Η ιστοσελίδα http://www.fese.ch δεν λειτουργεί και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ίδρυμα εικονικό έως ανύπαρκτο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο μη τίτλος της κ. Στεργιοπούλου να είναι κι αυτός εικονικός.

Αλλά η κ. Στεργιοπούλου δεν είναι το μόνο μέλος του διδακτικού προσωπικού ή των συνεργατών της Ελληνικής Αγωγής με ύποπτους ακαδημαϊκούς τίτλους στο βιογραφικό τους. Είναι όμως η μόνη με «τίτλο» από το FESE. Οι άλλοι παρουσιάζουν τίτλους από το Alpine University:

Η κυρία Άννα Ευσταθίου-Τζιροπούλου, Διευθύντρια Σπουδών της Ελληνικής Αγωγής, υποστηρίζει στο βιογραφικό της ότι Το 2005 ανεκηρύχθη καθηγήτρια (Ιστορικής Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου ALPINE Ζυρίχης – Ελβετία.

Ο Εμμανουήλ Κορκιδάκης, συνεργάτης του περιοδικού «Ελληνική αγωγή» παρουσιάζεται ως καθηγητής βιοηθικής του Alpine, ενώ ο αστρολόγος-αριθμολόγος Χρήστος Παΐζης (δεν ζει πια), επίσης συνεργάτης του περιοδικού, δήλωνε καθηγητής του Alpine.

Τέλος, η Ευγενία Μανωλίδου παρουσιάζεται να έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το ίδιο Alpine της Ζυρίχης.

Το πανεπιστήμιο Alpine μας είχε απασχολήσει στο ιστολόγιο πριν από πολλά χρόνια, και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει υλική παρουσία, είναι δηλαδή εικονικό ίδρυμα -ή ίσως ανύπαρκτο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και κάποιοι… του ελληνοκεντρικού χώρου, που μάλιστα απεύθυναν σχετικό ερώτημα στην ελβετική πρεσβεία και πήραν την απάντηση ότι το εν λόγω ίδρυμα δεν είναι αναγνωρισμένο ούτε διαπιστευμένο.

Κι αν την κοτσάνα της Ευγενίας Μανωλίδου, που είπε ότι ο Παρθενώνας στέκει εδώ και «τόσα εκατομμύρια χρόνια» την αποδώσουμε σε γλωσσική παραδρομή, τι να πούμε για τον ίδιο τον Άδωνη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες, στο πρώτο μάθημα Ιστορίας της φετινής περιόδου, που μάλιστα μεταδόθηκε και διαδικτυακά, ετυμολογεί τη λέξη «Αίγυπτος» από το «υπτίως του Αιγαίου»;

Μπορείτε να τον ακούσετε εδώ, από το 1.27.22 ως το 1.27.36

Όπως βλέπετε, ο Άδωνης λέει, σωστά, ότι οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι αλλιώς ονόμαζαν τη χώρα τους (και πράγματι, προσθέτω εγώ,  την ονόμαζαν Κemet, μαύρη χώρα, ίσως από το χρώμα που είχε το παχύ έδαφος στις εκβολές του Νείλου). Ωστόσο, στη συνέχεια ο Άδωνης δίνει μια ετυμολογία που θα έκανε τον Γκας Πορτοκάλος να πρασινίσει από τη ζήλια του:

Δική μας λέξη. Είναι κάτω από το Αιγαίο. Υπτίως του Αιγαίου.

Και όταν ο μαθητής που ρώτησε ζητάει επιβεβαίωση, ο Άδωνης με ύφος απόλυτης σιγουριάς επαναλαμβάνει:

Υπτίως του Αιγαίου.

Τέτοιες «ετυμολογίες» φωνάζουν από μακριά πως είναι επινοήσεις. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό, το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, κάποιο αγγλικό ή έστω το etymonline θα δούμε ότι η ελληνική λέξη Αίγυπτος προέρχεται από το ακκαδικό Hikuptah, που αντιστοιχεί στο αιγυπτιακό Ha(t)-ka-ptah «ο ναός της ψυχής του θεού Φθα» , δηλαδή η πόλη Μέμφις που συνδεόταν με αυτή τη θεότητα. Το όνομα της πόλης χρησίμευσε ως όνομα για ολόκληρη τη χώρα.

Οπότε, ο σχολάρχης είναι αντάξιος των καθηγητών του.

Και είναι βέβαια θλιβερό το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει για αντιπρόεδρο έναν τσαρλατάνο (θυμηθείτε και τα νανογιλέκα που διαφήμιζε!). Αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: σαν την Ελληνική Αγωγή θα είναι…

270 Σχόλια to “Ο Άδωνις, οι Πρωτοέλληνες των 13 εκατομμυρίων χρόνων και το πανεπιστήμιο Alpine”

  1. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Δικαίως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εικόνα με ξύλινους πάγκους όπου κάθονται οι ηθοποιοί από τον Πλανήτη τών Πιθήκων και με τίτλο «Πνύκα» 🙂

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Τώρα στα γεροντάματα, λέω να στήσω μια ζωντανή τρολιά: Να πάρω αγκαζέ τον Κιντ (ή όποιον άλλο γουστάρει τη φάση) και να πάμε ως επίκουροι καθηγητές της Αιλοινηκής Αγωγής. Σεβάσμιοι είμαστε, από λεξιπλαστικά κλπ γκασπορτοκαλικά ξέρουμε, θα γίνει κριτσπέταλος.

    Καλημέρα.

  3. LandS said

    «Τα όσα συνέβησαν εις την ιεράν γην της ΑΙΓΗΪΔΟΣ, όπου πριν από δέκα-τρία [13] εκατομμύρια ισημερίες» λέει η κα (οθντκ) καθηγήτρια. Παρακάτω ο Νικοκύρης την αδικεί κατάφωρα ότι εννοεί 13εκ χρόνια, ενώ η φουκαρού μιλάει για μόλις 7,5εκ χρόνια
    🙂

  4. Jago said

    Τα έχει πει χρόνια τώρα ο αειθαλής Μελ Μπρουκς.

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    @2: Άμα λάχει και πτυχία (θα) διαθέτουμε!
    (και με πιστοποίηση ΝΔ) 😀
    nd-center.com – Fake Diplomas, Fake Degrees or Fake College Transcripts for Sale!

  6. Νέο Kid said

    2. Μέσα στη φάση! 😀Μη μας πάρουν όμως χαμπάρι και φάμε ξύλο ρε πατριώτ…;
    Κι εντάξει, τον Αδόνιδα τον κάνουμε ζάφτι με ένα δάχτυλο. Αλλά άμα μας την πέσουν οι Σηναίλλοινες; …

    Εχω ακούσει από Αιγύπτιο κόπτη (χριστιανό) , όχι ιδιαίτερης μόρφωσης εντάξει. Εργοδηγός ηλεκτρολόγος είναι ο άνθρωπος , ότι το παλιό , προϊσλαμικό όνομα της Αιγύπτου ήταν «Τίμπα»
    Τώρα, αυτό θυμίζει Θήβαι. Ίσως και η Αιγύπτιοι να μην είχαν ένα καθολικά καθιερωμένο όνομα για την αχανή χώρα τους. Κάτι σαν πόλεις-κράτη που είχαν και οι ΑΗΠ …(;) Ας πει και κανένας ειδικός.

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Να θεωρήσουμε ότι το σημερινό άρθρο εκτός των άλλων έχει ως (υπο)θέμα το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος;

  8. Aghapi D said

    Πώς λέγανε «όλοι για την Πύλαρο» ;

    https://samedaydiplomas.com/?gclid=Cj0KCQjwxvbdBRC0ARIsAKmec9b5EaJfCupOQBkePqvEQfT7OU4a98kpVNJBGM4vrI6zDQWNBm4HiYgaAsctEALw_wcB

  9. Zoe Zbeebz said

    Μπράβο, Jago! Το ποστ σου (#4) ταιριάζει γάντι στην περίπτωση! 😀

  10. Πέπε said

    Τι να πει κανείς. Εντελώς ανεκδιήγητο.

    Κατανοώ μέχρι το σημείο όπου ο Άδωνις, για να στελεχώσει τη σχολή του, ζητάει να είναι οι διδάσκοντες φορείς αυτής της ελληνοκεντρικής ναζίζουσας ιδεολογίας. Αφού αυτό θέλει να προωθήσει, αυτούς θα πάρει.

    Αλλά εδώ φαίνεται να έχει απαιτήσει επίσης να είναι πλήρως αστοιχείωτοι στα αντικείμενα που θα πραγματευτούν. Θες κύριος να διδάξεις πράγματα σχετικά με την ιστορία του ανθρώπου; Φρόντισε να μην έχεις ιδέα για την κλίμακα του χρόνου, τι είναι τα χίλια χρόνια και τι το εκατομμύριο χρόνια.

    Δε νομίζω (αν και δεν το έχω ψάξει) να ήταν τέτοιοι σκερβελέδες οι επιστήμονες που είχε επιστρατεύσει ο Χίτλερ για να προωθήσει τη δικιά του, ορίτζιναλ ναζιστική ιδεολογία. Οι τύποι μπορεί να ήταν απάνθρωποι, μπορεί σε κάποιο σημείο να υπήρξαν συνειδητοί απατεώνες ως προς τις θεωρίες τους ή, κάποιοι, να ήταν και γνήσια πλανημένοι, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν έπεφταν σε τόσο χονδροειδη λάθη. Κατά καιρούς έχω γνωρίσει γυμνασιόπαιδα που άνετα θα ανασκεύαζαν αυτό το παραλήρημα με τα 13 εκατομμύρια.

  11. Aghapi D said

    Και μια αγωγή από πανεπιστημιακό
    https://www.naftemporiki.gr/story/1400451

  12. LandS said

    Βρε παιδιά τι ψάχνετε το όνομα της Αιγύπτου. Θυμηθείτε ότι (βάλε βγάλε ένα αιώνα) ο Αλέξανδρος απείχε από την Πυραμίδα του Χέοπα όσο απέχουμε εμείς από αυτόν.
    Βέβαια τα πράματα κυλούσαν τότε πιο αργά από ότι κυλάνε σήμερα, αλλά και πάλι είναι πολύς ο χρόνος και χωράνε πολλά ονόματα.

  13. Πέπε said

    Υπτίως = ανάσκελα.
    Αίγυπτος = υπτίως του Αιγαίου = ανάσκελα από το Αιγαίο.

    Προφανές.

  14. dryhammer said

    Καλημέρα. Είπα να γράψω καμιά εξυπνάδα με αφορμή το άρθρο (πχ Φέσι το Πανεπιστήμιο, Αλπική Παλίρροια – Tide Alpine κλπ) αλλά ετούτοι γράφουν και υποστηρίζουν πιο μεγάλες παπαριές κι από τις δικές μου (προσεχώς). Και τις πιστεύουν κιόλας (φοβάμαι).

  15. spiral architect 🇰🇵 said

    @10: […] Αλλά εδώ φαίνεται να έχει απαιτήσει επίσης να είναι πλήρως αστοιχείωτοι στα αντικείμενα που θα πραγματευτούν. […]

    Το είχα βάλει και εδώ:

    Ο κύκλος εμπορικής συμπεριφοράς του Άδωνη είναι ο ίδιος σε όλα του τα στάδια. Αρχικώς επιλέγει μια ακραία θεωρία της οποίας γίνεται πρεσβευτής. Αυτή τη θεωρία τη συνοδεύει με τσιτάτα και αρχαιοπρέπεια δίνοντας την ψευδή εικόνα της γνώσης. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή τη μετατρέπει σε μοναδικό προιόν. Στη συνέχεια πουλάει με επιμονή το προϊόν (και όχι πλέον μια θεωρία) δημιουργώντας τον κρίσιμο πυρήνα ανθρώπων και φυσικά χρήματος. Όσο ο όγκος δραστηριότητας μεγαλώνει, τόσο ο Άδωνης δεν πουλάει μόνο αλλά αλλάζει τον τρόπο που πουλάει δημιουργώντας εικόνα «επιστημονικής δραστηριότητας». Στο τέλος όλες οι δραστηριότητες του Άδωνη, από την πώληση των νανογιλέκων έως την πώληση Ελληνικής Αγωγής, χρησιμοποιούνται για να διεμβολίσουν το πολιτικό σύστημα και να κάνουν αναγνωρίσιμη την εικόνα του. Στη συνέχεια αυτή η επιπλέον αναγνώριση θα δημιουργήσει μια επιπρόσθετη υπεραξία στον εμπορικοπολιτικό του κύκλο επικράτησης.

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Έτσι συνήθως συμβαίνει. Όπου υπάρχει κενό, βρίσκουν ευκαιρία και τρυπώνουν οι κάθε λογής αγύρτες!
    Από την άλλη, ένα…θεματάκι το έχει και αρκετός κόσμος που πηγαίνει για να…μορφωθεί σε τέτοιου είδους συνάξεις!
    Αυτοί και πολλοί άλλοι βρίσκονται υπό τον προστατευτικό μανδύα που λέγεται λαός οπότε παίρνουν άφεση αμαρτιών.

    Έπεσε στο μάτι μου ότι είναι δηλωμένοι στην εφορία περί τους είκοσι χιλιάδες που θα μπορούσαμε να τους πούμε αστροΛόγους ! Έτσι για να ξέρουμε σε τι κόσμο ζούμε!

  17. Theo said

    @3:
    Μόλις 6,5 εκατομμύρια χρόνια, Σταύρο 🙂

  18. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    15 Ναι, αυτό είναι πολύ καλή ανάλυση

    13 Ε μα!

  19. LandS said

    17
    Καλά τώρα, στέκεσαι στο 1 εκατομμύριο! Τι ψυχή έχει; 🙂

  20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αυτά τα λέτε από τη ζούλεια σας, αναρχοάπλυτοι χριστιανούληδες μπολσεβίκοι. Όχι 13 αλλά 113 εκ. χρόνια. Διατί αποκρύπτετε πως όταν οι σύντεκνοι Μινωίτες είχαν αποχέτευση κι όταν εμείς επινοούσαμε το καζανάκι οι κουτόφραγκοι ανακάλυπταν το χέσιμο? Ε κύριε Σαραντάκο? Ή μήπως ο λαλίστατος κύριος Πέπε έχει να πει κάτι επ’ αυτού?

  21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Όπως συνήθως, η ακροδεξιά αγαπά την αγυρτεία και η αγυρτεία ταιριάζει στην ακροδεξιά.»
    Η ιστορία, έχει αποδείξει πως η αγυρτεία δεν «προσόν» μόνο της ακροδεξιάς αλλά όλου του πολιτικού (και όχι μόνο) φάσματος.

    «Στο απόσπασμα αυτό, η «καθηγήτρια» κ. Βασιλεία Στεργιοπούλου»
    Για ποιό λόγο τα εισαγωγικά, δεν είναι πτυχιούχος καθηγήτρια;

    «Κι έτσι, βλέπουμε εδώ τη δύναμη που είχε η ανάρτηση ενός μεμονωμένου ενεργού κυβερνοπολίτη.» Η οποία ποιά είναι, αποτρέπει μήπως τους βλαμμένους να πάνε να «σπουδάσουν» στον ΓεΟργιάδη;

    «Και είναι βέβαια θλιβερό το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει για αντιπρόεδρο έναν τσαρλατάνο. Αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: σαν την Ελληνική Αγωγή θα είναι…»
    ΤΕΡΑΣΤΙΟ λογικό άλμα αυτό και είναι κρίμα να το κάνεις εσύ. Αφού υπενθυμίσω πως κι ο (θντκ) κομουνιστής πρωθυπουργός μας στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο αλλά και η κόρη της πρώην γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σπούδασε αγγλική γλώσσα στο Deree, (και πολλοί άλλοι «αριστεροί αγωνιστές» αλλά ας μη το κάνουμε θέμα) να υποθέσω πως όλα τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια της δύσης, βγάζουν «ελληνοβαρεμένους»;

    Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο, είναι πως τα δημόσια στην Ελλάδα, βγάζουν ηλίθιους ψηφοφόρους που στέλνουν τους αντίστοιχους αντιπροσώπους στην Βουλή για να τους εκπροσωπήσουν.

    Καλημέρα

  22. (α) # Ωραίο θέμα για …πετροπόλεμο ακροδεξιών με ακροαριστερούς. Τροφή «μάνα» αμφοτέρων!

    (β) «Δεν είναι λογοκρισία να αρνηθείς να δώσεις βήμα σε αντιεπιστημονικές απόψεις»
    # Ε, πως δεν είναι; Εγώ π.χ, αν ανοίξω μια σχολή μεταφραστών και προσλάβω κάποιον που μεταφράζει irregular=παράτυπος, τί να κάνω; Να τον απολύσω; Όχι βέβαια. «Λάθια είμαστε ανθρώπους κάνουμε» που έλεγε ένας, εκλιπών προ δεκαετιών, Μακεδόνας!

    (γ) «είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος»
    # Εντάξει. Βρήκαμε παπά, να θάψουμε μερικούς. Εξάλλου, τα ιδιωτικά σχολεία είναι για παιδιά …πρωθυπουργών και πάνω. Έτσι δεν είναι;

  23. Lavrentij said

    https://www.swissuniversities.ch/en/higher-education-area/recognised-swiss-higher-education-institutions/

    Το να παίρνει κανείς τα χρήματα των διαφόρων αφελών κοροϊδεύοντάς τους ότι διαθέτει δήθεν κάποια ιδιαίτερα προσόντα που πιστοποιούνται με (ανύπαρκτους) πανεπιστημιακούς τίτλους δεν είναι στα όρια της απάτης;

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    O Kυριάκος Παπαδόπουλος πλησίστιος προς την αιωνιότητα
    http://www.avgi.gr/article/10813/9235696/pethane-o-eroas-tou-aigaiou-kyriakos-papadopoulos

  25. nikiplos said

    μπα πολλοί κοροϊδεύετε εδώ, αλλά πριν 10 χρόνια ήταν της μόδας αυτά τα αλπάϊν… Στην Ιταλία κυρίως αλλά και σε φανταιζί χώρες όπως η Σουίς, κυκλοφορούσαν αητονύχηδες που με μικρό αντίτιμο, πωλούσαν μεταπτυχιακούς τίτλους, πηχαίους με το συμπάθειο… Επιδόθηκαν σε αυτούς κυρίως Δημόσιοι Υπάλληλοι που ήθελαν να υπάρχει κάτι «για τα μάτια του κόσμου» καθώς μόνο με κομματικά κριτήρια αποσπώνταν είτε στη Βρυξέλα, είτε σε άλλα εξωτικά μέρη, όπως η Νέα Υόρκη…

    Πχ στο Παρίσι θέση απόσπασης του ΥΠΕΠΘ, κατείχε για πάνω από 10ετία μια ευτραφής κυρίως του ΥΠΕΞ, χωρίς καν να πληρούνται τυπικοί λόγοι ή κριτήρια… Μια φίλη που ήταν υπάλληλος του ΥΠΕΠΘ και είχε έννομο συμφέρον, είχε κάνει υπηρεσιακή ερώτηση. Υπέστη επίπληξη σκαιότατη μετά στερήσεως μισού μισθού, από τον πολύ άριστο τότε Γενικό Γραμματέα. Έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά ως φαίνεται η υπόθεσή της θα τελεσιδικήσει, αφόταν η 6ετής σήμερα κόρη της βγει στη … σύνταξη κατόπιν 40 έτη ευαρίστου υπηρεσίας.

    Ο Άριστος ΓΓ του ΥΠΕΠΘ, είχε την εποχή εκείνη συλληφθεί με τέτοιους πλαστούς στην πραγματικότητα τίτλους… Τι μου θυμίσατε τώρα…

  26. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    23 – Είναι θεάρεστον έργο, στους αφελείς στηρίζεται όλο το θρησκευτικοπολιτικοοικονομικό κοινωνικό σύστημα, χωρίς αυτούς θα καταρρεύσει αλλά κι οι αφελείς χωρίς στυγνή εκμετάλλευση και κοροϊδία, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι σοφά δομημένο το σύστημα.

  27. cortlinux said

    Κυριοι. 68 εκατομμύρια χρονια. Μολις παρηλθαν απο την Ιστορια οι Δεινοσαυροι ηρθαμε εμεις να κυριαρχησουμε. Βασικα εμεις τους εξαφανισαμε για να αποκτησουμε χωρο. Αλλα δεν τα λενε αυτα.

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    @18β: Καλά όλα αυτά, αλλά επειδή ο τύπος δεν κρατάει χαμηλό προφίλ, αντίθετα κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο προκλητικός, είτε σε πολιτικό, είτε σε «επιχειρηματικό» επίπεδο, οσονούπω θα ξεπεράσει τα εσκαμμένα και θα του φορτώσουν λ.χ. μια νοβάρτις κάνοντάς τον εξιλαστήριο θύμα κάνοντάς τον Άκη της ΝΔ. Βέβαια εδώ υπάρχει η μάζα των ακόλουθων που τόσα χρόνια έχει δημιουργήσει, που με την μορφή της πολιτικής εξέδρας θα αντιδράσουν και μέλλει να δούμε πως θα πάει το θέμα.

    Αν ο Κούλης είχε μια ολιά νιονιό, δεν θα τον είχε κάνει αντιπρόεδρο· τώρα που τον έκανε δεν ξέρει πως να τον ξωπετάξει. Άλλωστε, οι ακροδεξιοί έχουν καταλάβει το φρούριο της ΝΔ ήδη από την εποχή του γκαβού.

  29. Yiannis Kiouvrekis said

    Καλημέρα σας,
    πάντως ο κ.Άδωνις στην πορεία έχει μετατοπιστεί. Πριν χρόνια αποκλείεται να έλεγε ότι «…οι Μινωίτες είναι αγνώστου προελεύσεως …η ελληνική είναι ινδοευωπαική γλώσσα», προφανώς λόγω θέσης στο δημόσιο λόγο.
    Ίσως ο νοικοκύρης να θυμάται καλύτερα τι έλεγε πριν 15-10 χρόνια ο ίδιος άνθρωπος.
    Δεν θεωρώ ότι απλά πουλάει αρχαιολατρία, την πιστεύει κιόλας και αυτό είναι πιο επικίνδυνο.

  30. Ισως κάνω λάθος αλλά τα 13 εκατομμύρια ισημερίες που αναφέρονται στο κείμενο δεν αντιστοιχούν σε 13 εκατομμύρια χρόνια αλλά σε 6,5 μια που έχουμε 2 ισημερίες το χρόνο.

  31. nikiplos said

    28@, εγώ πιστεύω πως το αντίθετο συμβαίνει… Ο Λάδωνης είναι συνδετικός κρίκος της παράταξης. Η ΝΔ, μετά τον Σαμαρά, έχει ακολουθήσει το μοντέλο Αθνάρ, ώστε να μην σπορίσει όπως το ΠΑΣΟΚ. Ο Αθνάρ στην Ισπανία, επιβίωσε ακριβώς γιατί έβαλε σε διαπρεπείς θέσεις του κόμματός του τους «ΧΑ της Ισπανίας»… Η παράταξή του, στέκει ακόμη και σήμερα αρραγής, καίτοι είναι σε χέρια αδέξιου…

  32. sarant said

    28 Επειδή τον υποστήριξε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    29 Πριν από 8 χρόνια, όταν ήταν ακόμα στο ΛΑΟΣ, ο Άδωνης είχε σε ακρόαση αντιπαρατεθεί με τον καθηγητή Χρ. Χαραλαμπάκη για το θέμα της ινδοευρ. θεωρίας. Κάπου υπάρχει το βίντεο.
    Εχει όντως τώρα παραδεχτεί ότι η ελληνική είναι ΙΕ γλώσσα;

    30 Ναι, υπάρχει αυτή η ερμηνεία. Διόρθωσα την αναφορά.

  33. spiral architect 🇰🇵 said

    @31: Νίκιπλε, αν και δεν μ’ αφορά το θέμα, (υπάρχουν χειρότερα πράγματα στο βαλκανικομεσανατολικό προσκήνιο που στην Ελλαδίτσα μας τα καλύπτει η αχλύς του Άδωνη) σαφώς και υπάρχουν ακροδεξιοί στην ΝΔ, λ.χ. ο Βορίδης, αλλά ο τελευταίος παρά το γνωστό παρελθόν του τώρα κρατάει χαμηλό προφίλ. Τύποι σαν τον Άδωνη ή τον υιό Πλεύρη με τα τούβλα που πετούν κατά καιρούς στα μέσα (συμβατικά και σόσιαλ) κάνουν κακό στο κόμμα τους και προφανώς οι ομοϊδεάτες τους στην €€ τους το έχουν επισημάνει, φαντάζομαι.

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    25.
    αλλά πριν 10 χρόνια ήταν της μόδας αυτά … Στην Ιταλία κυρίως αλλά και σε φανταιζί χώρες όπως η Σουίς, κυκλοφορούσαν αητονύχηδες που με μικρό αντίτιμο, πωλούσαν μεταπτυχιακούς τίτλους, πηχαίους με το συμπάθειο…

    και στη συνέχεια,όπως στόχευαν, υπερμοριοδοτήθηκαν αρκούντως όλα αυτά τα χαρτικά και μ΄αυτά προκρίνονται οι θέσεις ευθύνης σε όλο το δημόσιο.Το ασεπ συνεχίζει να μην υπεισέρχεται σε έλεγχο εις βάθος της εγκυρότητας των παραστατικών. Ασε που έχουν βγει αλλεπάλληλες(εσωτερικές) νομικές γνωμοδοτήσεις για υπαλλήλους που πιάστηκαν με πλαστά στο φάκελο τους , ότι και καλά «δεν λήφθηκαν υπόψη». Αντί να εγκληθούν και να αποβληθούν από τις κρισεις και το δημόσιο οι απατεώνες. Αντίθετα πήραν απαλλαγές και από ποινική και από πειθαρχική ευθύνη.
    Εξάλλου και τα τακτικά δικαστήρια λευκαίνουν. Ένα παράδειγμα που πήρε δημοσιότητα – αλλά είναι κι άλλα , κι άλλα.Το σύστημα αλληλοπασαλείφεται και συνεχίζει. Σιγά και μην πήρε ποτέ κυβέρνηση ο σύριζα. Σιχτίρ και ντροπή
    https://www.patris.gr/2018/05/17/chania-me-plasta-ptychia-egine-proistameni/
    Σιχαμάρα και Ουαί. Μετα λόγου γνώσεως.
    https://www.zarpanews.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%BB/

  35. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Στην ελληνική βικιπαίδεια, διαβάζω:

    ο Στράβων είχε δώσει την παρετυμολογία, σύμφωνα με την οποία το Αίγυπτος προέρχονταν από το συνδυασμό των λέξεων «Αιγαίο» και «υπτίως», δηλαδή «κάτω (νότια) από το
    Αιγαίο (Πέλαγος)».

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Αίγυπτος

    Δεν δίνεται καμία παραπομπή. Ωστόσο, ο Στράβων αναφέρεται ως πηγή και σε πολλούς αλλους ιστότοπους που δινουν την ίδια παρετυμολογια.

    Έχει άραγε πει κατι τέτοιο ο Στράβων; Είτε ναι είτε όχι, μάλλον αυτή είναι η προέλευση της κοτσανας του Άδωνη – δεν την έβγαλε απ’ το κεφάλι του (είναι άλλωστε ανίκανος και γι’ αυτό ακόμα)

  36. Γιάννης said

    Συγχαρητήρια στον κύριο Κοργιαλά αλλά και σε εσάς κύριε Σαραντάκο που αναδείξατε το θέμα αυτό. Έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς τους τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες που κερδίζουν χρήματα εις βάρος κάποιων συνανθρώπων τους. Κανονικά θα πρέπει να επέμβουν του Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, όπως και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για να σταματήσει το παραμύθι με τις Ελληνικές Αγωγές και όλα τα σχετικά.

    Όσο για διδασκαλία Αρχαιολογίας στην Ελβετία, αυτή μόνο στα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης και του Φριμπούργκ διδάσκεται. Όρθως ξεσκεπάζετε τους απατεώνες!

  37. alsatiancousin said

    Κάτι έγραψα αλλά δεν εμφανίζεται. Σπαμοπαγίδα;

  38. […] via […]

  39. 35 Και στο αναλυτικότατο της αγγλικής βίκι βλέπω citation needed: https://en.wikipedia.org/wiki/Egypt#Names

    Εκτός αν κάνω κάποιο φοβερό λάθος, η λέξη υπτίως δεν υπάρχει στον Στράβωνα, μόνο ύπτιος: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/searchresults?target=greek&inContent=true&q=u%28pti%2Fws&doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0197&expand=yes

  40. μήτσκος said

    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΕΣ)
    (ΦΕΚ 472/2011 – Αριθμ.19780)
    Άρθρο 4 – Παράγραφος 2, απόσπασμα.

    Οι διδάσκοντες πρέπει να είναι κάτοχοι πιστοποιημένου /αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκουν.

    (πηγή: https://edu.klimaka.gr/dia-viou-mathhsh/idivtikoi-foreis/2063-diadikasia-xorhghshs-adeis-leitourgia-ergasthrio-elevtherwn-spoudwn)

    Δεν εμπίπτει άραγε η Ελλινικί Αγογή; Στην ιστοσελίδα τους λένε ότι είναι «Κέντρο Ἐλευθέρων Σπουδῶν». Υποθέτω πως για την ονομασία Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών υπάρχει το νομικό πλαίσιο, ενώ το «Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών» είναι ό,τι νάναι…

  41. και εδώ οι αναφορές του σε Αίγυπτο: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/searchresults?target=en&inContent=true&q=Egypt&doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0239

  42. Ένα λατινόφωνο ιστολόγιο (!) όπου, στα σχόλια, καταλήγουν πάλι ότι μάλλον μούφα είναι η αναφορά στον Στράβωνα: http://imperatoresbasileis.blogspot.com/2017/02/de-pharaone.html (να που χρειάζονται τα λατινικά!)

  43. alsatiancousin said

    Δεν μου κάνει πια η καρδιά να γελάσω. Για κλάματα όλη αυτή η ιστορία…

    Το FESE δείχνει εικονικό, αλλά μάλλον κάποτε υπήρξε.
    Γκουγκλάροντας για πλάκα τους όρους «πανεπιστήμιο fese», «fese university», «fese universität» βρήκα έναν έλληνα πρώην καθηγητή (!), αρκετούς έλληνες αποφοίτους (είμαστε πάντα πρώτοι στον αγώνα για πτυχία) και 1-2 γερμανόφωνους.

    Να με τι έμοιαζε το σάιτ του το 2006: https://web.archive.org/web/20060723033043/http://www.fese.ch:80/site.english-1.html

    Τώρα τι μπορεί να σημαίνει alternative to the traditional European university level educational systems ο … Αλλάχ κι η ψυχή τους! 🙂

    Το Partner University USA είναι αυτό το αριστούργημα: https://en.wikipedia.org/wiki/Preston_University_(United_States)

    Με δυο λόγια πρόκειται για μια από τις πολλές απάτες του ΑΡΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ από το Πακιστάν, του Dr. Abdul Basit: http://preston-uni.blogspot.com/2014/12/dr-abdul-basit-chancellor-preston.html
    &

    ΤΡΕΛΑ!!!

  44. Και, τέλος, η αναζήτησή μου καταλήγει στο εξής, οπότε και εγώ καταθέτω τα όπλα:
    Αίγυπτος είναι η «κειμένη υπτίως του Αιγαίου» χώρα και σύμφωνα με τον Στράβωνα βρισκόταν κάτω από την θάλασσα στα πανάρχαια χρόνια, όταν στην Αιγηίδα είχε αναπτυχθεί αξιόλογος πολιτισμός. Αιγηίδα είναι η περιοχή από το ιόνιο πέλαγος μέχρι την Μ. Ασία, που ήταν ξηρά πριν τον μεγάλο κατακλυσμό.

    Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι η απόδοση της παρετυμολογίας στον Στράβωνα είναι τόσο διαδεδομένη, που ίσως να προέρχεται από κάποιο λάθος (εσκεμμένο ή μη) κανενός ουμανιστή της Αναγέννησης.

  45. Takis Bouyouris said

    Αίσχος να μην κάνετε ούτε καν ένα Google search, όπου θα βλέπατε ζωντανό μπροστά σας το Swiss Business School for International Hotel and Tourism Management Education (http://www.swissalpinecenter.com/en/)! Τι κι αν δεν έχει σχέση με την ελληνική αρχαιότητα; Μήπως ο τουρισμός μας δε βασίζεται στο αρχαίο πνεύμα το αθάνατον: Δε βλέπετε τη σύνδεση, ανθέλληνες!

  46. sarant said

    35-39-40 Την παρετυμολογία την έχω κι εγώ ακούσει και από άλλους, αλλά δεν ήξερα ότι αποδίδεται στον Στράβωνα. Ωστόσο, έψαξα στο TLG και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ανεύρεση του «υπτίως» στον Στράβωνα.

    Γενικότερα, σε όλη την αρχαία γραμματεία, υπάρχει μία μόνο αναφορά που να έχει μαζί τους όρους υπτι* και Αιγυπτ* και είναι στον Ηρόδοτο, που λέει ότι η Αίγυπτος είναι φλαταδούρα: ἐνθεῦτεν μὲν καὶ μέχρι
    Ἡλίου πόλιος ἐς τὴν μεσόγαιάν ἐστι εὐρέα Αἴγυπτος, ἐοῦσα πᾶσα ὑπτίη τε καὶ ἔνυδρος καὶ ἰλύς. Υπτία θα πει επίπεδη.

    43 Μπράβο, και κάποιος άλλος είχε βρει ότι.. υπήρξε το ΦΕΣΕ.

  47. Ερατοσθένης said

    Εξαιρετικό άρθρο, χίλια μπράβο στον κ. Σαραντάκο. Εγώ το πληροφορήθηκα από το Twitter, όπου γίνεται ήδη χαμός από αναδημοσιεύσεις. Αναμένεται σε λίγο και η απάντηση του Αδώνιδος

  48. Avonidas said

    Υπάρχει τέτοιο πανεπιστήμιο; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εύρεσης ακρωνύμων, το FESE σημαίνει Free European School of Economics (Switzerland).

    Λάθος, μέγα λάθος! Πρόκειται περί τυπογραφικού: η κυρία είναι απόφοιτος του Freelance European Charlatan Educators, με ‘C’.

    Μάλιστα, ο πλήρης τίτλος του ιδρύματος είναι Freelance European Charlatan Educators’ School, δηλ. FECES 😉

  49. Avonidas said

    αλλά και η κόρη της πρώην γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σπούδασε αγγλική γλώσσα στο Deree

    …το οποίο αν δεν απατώμαι είναι παλιός και ξεχειλωμένος αστικός μύθος. :-/

  50. Pedis said

    δηλ. την είχε επί χρόνια, αυτός ο απόγονος του Παλιανθρώπου Ρεμουλάε, συνεργάτη και παίνευε αυτήν και τα επιστημονικά δεδομένα του εκ 13 εκ. χρόνων Έλληνα Παλιάνθρωπου Φράουντις, και ένα σου-μου με έναν γνήσιο απόγονο του Παλιάνθρωπου Φραουντις και μερικά σχόλια στο αγωνιστικό φέισμπουκ από τους μαχητικούς τιμημένους κυβερνοΠαρίες έφεραν σε τόσο δύσκολη θεση την παρθένα που ίσα που δεν κατέβασε ρολά να πάει να κλειστεί σε μοναστήρι …!;

    Απίστευτο.

  51. Νέο Kid said

    Τωρα θα γράψω κάτι που πολλοί ενδεχομένως θα κατακρίνουν σιωπηρά ή φωναχτά. Ελεύθερα!
    Λοιπόν, προτιμώ , με ηθικά κριτήρια μιλώντας, τους Αδόνιδες από τους Σαμαράδες και τους Παπανδρέηδες!
    Στο φινάλε, ο Άδωνης βιοπορισμό κάνει. Είναι κατακριτέα η δουλειά; Βιβλία, νανογιλέκα και ελληναραδισμό πουλάει για να ζήσει. Ούτε απ το λαιμό πιάνει κανέναν για να αγοράσει (νομίζω, δηλαδή…). Δε φταίει αυτός που βρίσκει άφθονη πελατεία! Άλλοι ,και άλλες δομές και ψυχώσεις δεκαετιών φταίνε. Κι ότι το εκμεταλλεύεται όλο αυτό για πολιτική ανέλιξη …Ε, ας μην είμαστε υποκριτές ότι είναι αδωνικό φαινόμενο ή φαινόμενο αποκλειστικά του ιδεολογικού του χώρου, έτσι;
    Όπως και ναχει, χίλιες φορές ο Αδωνις που ανέβηκε με τις πλάτες του και τον παπαρολογικό και εμπορικό τσαμπουκά του , από τα καλά και μορφωμένα και με πεντιγκρή που έγραφε εκ γεννησιμιού τους » παιδί του μπαμπά! Μέλλων νταβατζής σας!» με αγορασμένα και προαριστοβαθμολογημένα πτυχία από κανονικά σούπερ σχολεία και Χάρβαρντα…
    Πολύ πιο βλαβεροί για τη δημόσια υγεία και ευημερία είναι οι Μητσοτάκηδες και οι Παπανδρεηδες και οι Μπακογιανναιοι αυτού του τόπου , από τους Αλπινιστές!

  52. Avonidas said

    Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο, είναι πως τα δημόσια στην Ελλάδα, βγάζουν ηλίθιους ψηφοφόρους

    Ε, ναι, ασφαλώς! Ενώ το Lambros School of Economics, δημόσιο μεν δεν είναι, δεν έχει δε τίποτα να ζηλέψει από το άλλο το LSE 😉

  53. sarant said

    47 Ναι; Δεν πολυσυχνάζω στο Τουίτερ, δεν προλαβαίνω.

    48 Α μπράβο!

    51 Γμτ, ξέχασα να αναφέρω τα νανογιλέκα στο άρθρο!

  54. spiral architect 🇰🇵 said

    Ο ;Aδωνης σε κάποια φάση έμπλεξε και τον Άρη Πουλιανό βάζοντάς και το βιογραφικό του (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στα νιάτα του, σπουδές στην ΕΣΣΔ κλπ) σαν να ήθελε να εξιλεωθεί, αλλά δεν το πέτυχε:

    Ο Πουλιανός με τα όποια κολλήματα και κόντρες που έχει με το ΑΠΘ για τον Άνθρωπο των Πετραλώνων, τέτοιες παλαβές απόψεις με τεράστιες χρονικές διαφορές δεν έχει. Οι διαφορές του είναι 3-4 χιλιάδες χρόνια και αμφιβάλλω αν η θεωρία του στέκει ήδη από την εποχή που ανακαλύφθηκε η μέθοδος χρονολόγησης με C14 .

  55. alsatiancousin said

    Και γιατί όχι υπτίως αιγός; –> πρώτοι που άρμεξαν κατσίκες!

    Η στραβή :p ετυμολογία κάνει το ντεμπούτο της σε ελληνικά σάιτ κατά το 2001, λίγο μετά περνάει σε κάποια αγγλόφωνα και από εκεί μολύνει το υπόλοιπο ίντερνετ. Στα πρόσφατα αποτελέσματα υπάρχει έξαρση της επιδημίας σε αφρογαλλικές σελίδες, μια και το «υπτίως Αιγαίου» αναφέρεται σε μια λίστα με ετυμολογίες των αφρικανικών εθνών που αναπαράγεται τακτικά.

    Για πηγή υποψιάζομαι περισσότερο κάποιον ελ-λαδέμπορα της δεκαετίας του 90 παρά Ουμανιστή. Εκτός κι αν έχουμε ελ-λαδέμπορα που διάβασε αναγεννησιακή φυλλάδα…

  56. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ κι απ΄εδώ
    και σαν μια «συνεισφορά» στο σημερινό και κυρίως στο σύνηθες μότο γνωστών κύκλων «όλα από εμάς τα πήρανε!» 🙂 έβαλα ένα σχόλιο στο χθεσινό νήμα (μιας κι αναφέρεται στη Μασσαλία/Φωκείς…). και διατυπώνω εδώ* το ερώτημα που εύλογα προκύπτει:
    …Ο πετεινός της νίκης, το έμβλημα της Γαλλίας, έλκει την καταγωγή του από την Φώκαια;;;

    * Που ξέρετε, μπορεί να γίνει και καμιά πρόσληψη σε ‘φημισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα’ προσεχώς, υπάρχουν πλέον κενές θέσεις 🙂

  57. spiridione said

    Πάντως το Μέγα Ετυμολογικόν έχει μερικές πολύ ωραίες ετυμολογήσεις, αλλά το ύπτιο δεν το έχει
    https://books.google.gr/books?id=YpFNAAAAcAAJ&pg=PA25&dq=%CE%91%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiU4t2IzfvdAhVQZFAKHb6CCG4Q6AEIKDAA#v=onepage&q=%CE%91%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%82&f=false

  58. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Θυμάμαι σαν χθες τον Άδωνι εκεί τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου του 2004 που προωθούσε καθημερινά την Εναλλακτική Λύση 3 στη μεσημεριανή εκπομπή του στο κανάλι του καρατζαφύρερ. Διάβαζε «για του λόγου αληθές» και αποσπάσματα από τις «εξωφρενικές αποκαλύψεις» του ανύπαρκτου βετεράνου αστροναύτη Μπομπ Γκροντίν. Ο τύπος δεν ντράπηκε να πουλήσει σαν αληθινό γεγονός (Η πιο εκπληκτική & φρικιαστική συνωμοσία όλων των εποχών, επαναλάμβανε συνεχώς τον υπότιτλο του εξώφυλλου) μια φάρσα -πιασάρικη είναι η αλήθεια και εξαιρετική σαν στόρι επιστημονικής φαντασίας με συνωμοσιολογία και πρακτοριλίκια- που είχε ιστορία δύο-δυόμισι δεκαετιών τότε και ήταν εύκολο να ξεσκεπαστεί (αν και όχι τόσο εύκολο όσο είναι σήμερα λόγω του -γρήγορου- ίντερνετ), οπότε φυσιολογικά θεώρησε ότι μπορεί διακριτικά να προωθήσει και τη θεωρία του ΛΕΠΑ (Λευκός-Έλλην-Πρωτάνθρωπος-Άριος) που υποτίθεται ότι εμφανίστηκε πριν δεκατρία εκατομμύρια χρόνια. Sky’s the limit που λένε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι… 🙂

  59. Avonidas said

    Η αναφορά του Άδωνη στον Άρη Πουλιανό μας παραπέμπει στον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων», ένα αμφισβητούμενης ηλικίας κρανίο ανθρωποειδούς και μια διαμάχη που μαίνεται χρόνια τώρα, σε διάφορα επίπεδα σοβαρότητας.

    Εν συντομία, ο Πουλιανός εκτιμά την ηλικία του κρανίου στα 700 χιλιάδες έτη, με βάση στρωματογραφικά δεδομένα. Αυτό μας πάει πίσω στον Homo Erectus, ή ακόμα και πέρα από το γένος Homo (δηλ. δεν θα ήταν καν άνθρωπος). Ωστόσο, η ραδιοχρονολόγηση του ίδιου του κρανίου στα 1981 του αποδίδουν την πολύ μικρότερη ηλικία των 240-160 χιλ. ετών – με άλλα λόγια, κατά πάσα πιθανότητα άνθρωπος του Νεάντερταλ.

    Η επιστημονική διχογνωμία τελειώνει κάπου εδώ, και αρχίζει ένα γαϊτανάκι μπουρδολογίας στο οποίο εμπλέκονται οι ελληνοβαρεμένοι, ο Δαυλός, κάθε λογής ρατσιστικά και ακροδεξιά φυντάνια και της θειας τους το βρακολάστιχο… Δηλώσεις του Πουλιανού για «λείψανα ηλικίας 11 εκατομμυρίων ετών» τραβήχτηκαν από τα μαλλιά, αποδόθηκαν στο ίδιο το κρανίο, και να ‘σου ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, οι Έλληνες των 13 εκατομμυρίων ετών και δε συμμαζεύεται :-/

  60. sarant said

    55-57 Μάλιστα, ενδιαφέρον

    54 Ο Πουλιανός από ένα σημείο και μετά γίνεται αναξιόπιστος.

  61. spiral architect 🇰🇵 said

    @51: Κίντο, αυτός μπορεί να πουλάει ότι σκατά θέλει, εγώ έχω πρόβλημα (και σοβαρό μάλιστα) με αυτούς που αγοράζουν αυτά τα σκατά. Δυστυχώς είναι πολλοί και ζουν ανάμεσά μας.

  62. Avonidas said

    #59. Συγγνώμη, όχι Νεάντερταλ, Homo Heidelbergensis.

  63. Ξυπεταιων said

    @21…Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο, είναι πως τα δημόσια στην Ελλάδα, βγάζουν ηλίθιους ψηφοφόρους που στέλνουν τους αντίστοιχους αντιπροσώπους στην Βουλή για να τους εκπροσωπήσουν…

    Ισως μεσα στην τυφλοτητα σας δεν αντιληφθηκατε οτι μερικους απο τους αναγνωστες του ιστολογιου ,μας
    χαρακτηριζετε ευθεως ηλιθιους, αφου και δημοσια σχολεια τελειωσαμε και κοινοβουλευτικα κομματα ψηφιζουμε.

    Ας ευχηθουμε λοιπον να ερθει το πληρωμα του χρονου που η χωρα αυτη θα κυβερνηθει απο μη ηλιθους οπως εσεις .
    Απο τους αριστους που λεει και η χα.

  64. Avonidas said

    #60. Ο Πουλιανός από ένα σημείο και μετά γίνεται αναξιόπιστος

    Μάλλον έτσι είναι. Αλλά όσο έχω καταλάβει, η σχέση του Πουλιανού με τους ελληνοβαρεμένους είναι πάνω/κάτω του ίδιου είδους με τη σχέση (εσχάτως) του Μ. Θεοδωράκη με τα χρυσάβγουλα: κάκιστη κρίση και πολύ κακές παρέες.

  65. Avonidas said

    #63. Ισως μεσα στην τυφλοτητα σας δεν αντιληφθηκατε οτι μερικους απο τους αναγνωστες του ιστολογιου ,μας
    χαρακτηριζετε ευθεως ηλιθιους,

    Το καταλαβαίνει μια χαρά, όπου νάναι θα μας πετάξει για χιλιοστή φορά και το ντισκλέιμερ ότι οι παρόντες εξαιρούνται, ότι μας έχει σε εκτίμηση, και τα λοιπά και τα λοιπά.

    Εγώ πια βαριέμαι και να θιχτώ. :-/

  66. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  67. spiral architect 🇰🇵 said

    @64: Αβό, πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια σε επίσκεψή μου στο σπήλαιο των Πετραλώνων είχα συζητήσει κάμποση ώρα στην καφετέρια με τον Πουλιανό. Επειδή, όλα αυτά τα ανθρωπολογικά κάπου δεν μου αρέσανε, αλλά δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις να αντικρούσω, απλά του είπα ότι, «τα ευρήματά σου τα χρησιμοποιούν οι Καρατζαφέρης και ΣΙΑ» (φίρμα τότε με το τηλεάστυ του). Η απάντησή του ήταν ότι «εγώ ψηφίζω ΚΚΕ, τι σχέση έχω με ακροδεξιούς» και εκεί το λήξαμε.

    Δυο βιβλία του από εκεί πάντως τα αγόρασα.

  68. Pedis said

    ξανασκέφτομαι τα περιστατικά και ερωτώ: τι νομίζετε, να φοβήθηκε ο χόμο νανογιλέκους τη σύγκριση με τον έλληνα Παλιάνθρωπο και το σκάνδαλο, μη χάσει δηλαδή τη σοβαρή πελατεία στη Σχολή του επειδή θα μυριστούν ότι πληρώνουν για παραεπιστήμη;

    Εκεί καταλήγουμε ως συλλογική ιστολογική σοφία;

    Η φάση, λέτε, δε είναι άλιας για άλλη μπίζνα;

  69. Avonidas said

    #67. Ίσως. Αλλά είναι πολύ κακό σημάδι για επιστήμονα να αποδίδει την απόρριψη των απόψεών του στο ότι τον πολεμάει «το σύστημα» – ακόμα και στην περίπτωση που συμβαίνει να είναι αλήθεια.

    Τις επιστημονικές απόψεις τις υπερασπίζεται κανείς με επιστημονικά και ψύχραιμα επιχειρήματα. Ο Πουλιανός υπέκυψε στον πειρασμό να πολιτικοποιήσει τη διαμάχη, και φέρει ευθύνη γι’ αυτό, όσο κι αν (μοιραία) κάποια στιγμή η διαμάχη ξέφυγε από τα χέρια του.

  70. NIKOS NIKOS said

    Καλημέρα σας!
    Κάνετε καλά που στο ιστολογιό σας έχετε μηδενική ανοχή και αυξημένα αντανακλαστικά ακόμη και σε υποψία ακροδεξιών, φασιστικών, ρατσιστικών, αντισημιτικών, θρησκόληπτων, ομοφοβικών απόψεων.
    Προσωπική μου άποψη είναι ότι με τους Άδωνη, Πλεύρη, Βελόπουλο, Ζου(ρ)λάρη, Καμμένο και τους σχετικούς δεν αξίζει να πολυασχολείστε γιατί και η αρνητική διαφήμιση είναι ένα είδος διαφήμισης.
    Από εκεί και πέρα πρέπει να διευκρινιστούν τα όρια του υγιούς πατριωτισμού.
    Οι εαμίτες και ελασίτες δίπλα από το σφυροδρέπανο είχαν και την ελληνική σημαία θεωρούσαν τιμή τους και αυτοαποκαλούνταν πατριώτες.
    Στην πύλη του πολυτεχνείου οι φοιτητές αντιμετώπισαν ακίνητοι το τανκς τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και η ματωμένη ελληνική σημαία ξεκινάει την πορεία κάθε χρόνο.
    Θα ήταν κρίμα για την αριστερά να αφήσει τα ακροδεξιά στοιχεία να μονοπωλούν και να πουλάνε φτηνό πατριωτισμό.
    Σαφώς και πρέπει να κόψουμε και να σμικρύνουμε την ιστορία μας η οποία από μόνη της δημιουργεί προβλήματα και φθόνο από άλλους λαούς.
    Σαφώς και πρέπει να απορρίψουμε γελοίες εθνικιστικές θεωρίες.
    Αλλά το ίδιο καχύποπτοι θα πρέπει να είμαστε σε εθνικιστικές και γελοίες ιστορικές θεωρίες άλλων λαών.
    Από εκεί και πέρα στο θέμα της γλώσσας η προέλευση και ετυμολογία της ελληνικής αλλά και άλλων γλωσσών είναι σκοτεινή και αδιευκρίνιστη.
    Ούτε και η επικρατούσα ΙΕ θεωρία έχει απαντήσεις στην πλειοψηφία των λημμάτων που να μπορούν να πουν ότι έλυσαν το μυστήριο της γλώσσας.
    Αυτό δυστυχώς δίνει μεγάλα περιθώρια παραετυμολογιών και ο καθένας ( ακόμη και ακαδημαϊκοί ) μπορεί να λανθάνουν.
    Όπως και στο θέμα της θρησκείας δεν σημαίνει ότι όλοι οι πιστοί είναι το ίδιο με τους ακόλουθους της Αγίας Αθανασίας ούτε και όλοι οι ιερωμένοι είναι Αμβρόσιοι.

    Τώρα για το θέμα της Αιγύπτου θα μπορούσα να σας πω μια ετυμολογία που δεν έχετε ακούσει.
    Το Αιγαίο και η αίγα τι σημαίνουν, σαν σύμβολα;

  71. Avonidas said

    #54. Ο Πουλιανός με τα όποια κολλήματα και κόντρες που έχει με το ΑΠΘ για τον Άνθρωπο των Πετραλώνων, τέτοιες παλαβές απόψεις με τεράστιες χρονικές διαφορές δεν έχει. Οι διαφορές του είναι 3-4 χιλιάδες χρόνια

    Spiral, μήπως εννοείς 3-4 εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια; Αυτή δεν είναι με κανέναν τρόπο «μικρή» διαφορά όταν μιλάμε για ανθρωπίδες! Και ναι μεν ηλικίες δεκάδων εκατομμυρίων ετών μας παραπέμπουν σε επίπεδα τσαρλατανισμού του 19ου αιώνα, αλλά η διαφορά ανάμεσα σε έναν Homo Erectus κι έναν Homo Heidelbergensis είναι χαώδης, και ικανή να ανατρέψει καλά εδραιωμένες θεωρίες αν τεκμηριώνεται.

    Και στην περίπτωση του κρανίου των Πετραλώνων, δεν τεκμηριώνεται διόλου καλά.

  72. Νέο Kid said

    «Το Αιγαίο και η αίγα τι σημαίνουν,σαν σύμβολα;»

    Το κέρατό μας το τράγιο;

  73. spiral architect 🇰🇵 said

    @69: Τότε, το κόλλημα και η επωδός του Πουλιανού ήταν το «γιατί να πάρει το ΑΠΘ το κρανίο». Για το σήμερα, δεν έχω δει κάποια έμμεση ή άμεση εμπλοκή του με τους αδωναίους.

  74. ΣΠ said

    Επειδή το βίντεο κατέβηκε από το Γιουτούμπ

    Υπάρχει ακόμα.

  75. Μπετατζής said

    Σε παρόμοιο πνεύμα με το σχ. 51, να πω και εγώ ότι η αίσθησή μου είναι ότι το να βρει κανείς λάθος ή φάουλ ή αγραμματοσύνη ή ακροδεξιορατσιστικοφασιστικές απόψεις ή όλα αυτά μαζί στον Άδωνι και την παρέα του είναι πλέον σαν να κλέβεις εκκλησία. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Άσε που πολύ συχνά, ειδικά στο τουίτερ και άλλα παρόμοια μέσα που βασιλεύει η σύντομη ατάκα, τα λεγόμενα και τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου χρησιμοποιουνται πλέον σαν μπαμπούλας. Δηλαδή ψηφίστε σύριζα για να μην σας κυβερνήσουν αυτοί. Γνώμη μου.

  76. Νέο Kid said

    71. Τώρα εσύ φιγούρα κάνεις μ αυτόν το Χόμο Χάιντελτέτοιο ;
    Ποιος διάολος είναι αυτός ο χόμος τέλος πάντων; εγώ τον κρομανιό , τον καβλιάρη (ερέκτους) και τον νεαδερτάλη ξέρω!

  77. Avonidas said

    #73. Συνέντευξη του Άρη Πουλιανού στον Δαυλό #127, Ιούλιος 1992:


    Αυτόχθονες ελληνικοί πληθυσμοί οι λαοί της Χερσονήσου του Αίμου
    […]

    Η συνέντευξη του διαπρεπούς ανθρωπολόγου, κ. Άρη Πουλιανού, που ακολουθεί, αποτελεί συμπλήρωμα της συνεντεύξεως του ίδιου προς τον Δαυλό, που είχαμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο 126 τεύχος, με τίτλο «Η Ελληνική υπάρχει 30-40.000 χρόνια – Οι Σκοπιανοί είναι Έλληνες»

    Λοιπόν, είναι ή δεν είναι παλαβομάρες αυτά; Εκθέτει ή δεν εκθέτει ο Πουλιανός εαυτόν στη χλεύη με το να βάζει την υπογραφή του κάτω από ένα τέτοιο άρθρο;

  78. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το εκπληκτικό με τον Άδωνι (παρεμπιπτόντως, Pedis εξαιρετικό το «χόμο νανογιλέκους») είναι ότι έχει την άνεση να προωθήσει στην ίδια εκπομπή το βιβλίο της Στεργιοπούλου για τον ΛΕΠΑ των δεκατριών εκατομμυρίων ετών και στο καπάκι να πει ένα δύο καλά λόγια και για το νέο πόνημα ενός ράντομ αγιορείτη γέροντα για τους πρωτόπλαστους και τη δημιουργία του κόσμου το 5508 π.Χ. .

  79. Νέο Kid said

    75. Συμφωνώ καταρχήν σε ιδεολογική βάση με όσα λες. Αλλά το μή χείρον βέλτιστον ; δεν ισχύει;

  80. Μπετατζής said

    75. Εγώ το παρατηρώ απλά ως τάση των φίλων του σύριζα, να επιδίδονται σε εύκολη μπουμπουκριτική, προκειμένου να αποκομίζουν εξ ίσου εύκολα επικοινωνιακά οφέλη. Την απάντηση στο αν ισχύει (πάντα) το μη χείρον βέλτιστον, ας τη δώσει ο κάθε ένας μόνος του, τέτοια κουβέντα θα έπαιρνε μάκρος και έχω βάλει πλαφόν στους χαρακτήρες των σχολίων μου 🙂

  81. Μπετατζής said

    Νταξ, 79 απάντηση στο νεο κιντ

  82. ΣΠ said

    54
    Ο κ. αντιπρόεδρος αντιφάσκει. Την μια λέει
    «η κα Στεργιοπούλου και το πολιτικό της παρελθόν κάθε άλλο περί Ναζισμού προδιαθέτει, καθώς με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει κανείς τις αντίθετες ακριβώς πολιτικές τοποθετήσεις»
    και την άλλη
    «Με την κα Στεργιοπούλου διέκοψα την συνεργασία μας, διότι, μέσω της φασαρίας, αποκαλύφθηκε μία παλαιότερη ανάρτησή της εξαιρετικά αντισημιτική.»

  83. spiral architect 🇰🇵 said

    @77: Βασικά, ναι, τον εκθέτει, αλλά περισσότερο τον εκθέτει η ξεροκεφαλιά του με τα:
    – Να δέχεται τη δική του ανθρωπολογική θεωρία.
    – Να ξέρει ότι, υπάρχουν τρελές διαφορές εν σχέσει με τη στρωματογραφία
    – Να ξέρει ότι υπάρχει το C14 που λύνει χέρια.
    και να μην θέλει να συγκεράσει τα πράματα με συνεργασίες.

    Διάολε, όσο και να μην κατέχουμε το αντικείμενο του Πουλιανου, με επιστημονική γνώση πορευόμαστε αλλιώς θα γίνουμε κι εμείς χόμο νανογιλέκους!
    (καλόοο!) 😆

  84. geraki said

    Και μόνο που στο βιβλίο της γράφει «δέκα-τρία [13] εκατομμύρια ισημερίες» και στη διάλεξη «δεκατρία εκατομμύρια χρόνια», είναι αρκετό για να τις πετάξουν πέτρες αυτοί που πλήρωσαν για να την ακούσουν. Επιστροφές χρημάτων φαντάζομαι δεν γίνονται, ε;

  85. mitsos said

    Η πολεμική ενάντια στην δψευδοεπιστήμη ήταν και είναι κύριο καθήκον των εκάστοτε διανοούμενων και όχι θέμα νομικό.

    Τώρα αν η εμπορευματοποίηση κάθε αγαθού υλικού ή πνευματικού είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων είναι άλλο ζήτημα. Τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν έτσι κι αλλιώς υποστεί τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης είτε είναι κρατικά είτε όχι. Π.χ. η επιστήμη προ καιρού έχει πάψει να αντιμετωπίζετε σαν στοιχείο πολιτισμού. Οι γονείς και οι καθηγητές θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους (αν και το μαθαίνω δεν είναι σημασιολογικά μεταβατικό ρήμα ) να χειρίζονται προβλήματα προς χάριν βιοπορισμού.
    Η θεωρητικές κατασκευές των φυσικών επιστημών ήδη έχουν υποβαθμιστεί στο Λύκειο σε κανόνες και μέθοδους επίλυσης επινοημένων γρίφων και οι Κλασικές σπουδές περιορίζονται στη γραμματική και το συντακτικό και όχι στην πνευματική καλλιέργεια επί της αποτελεσματικότητας και της αισθητικής των θεωρητικών ερμηνευτικών περιγραφών και πλαισίων. Αλλά είπαμε ο κύριος στόχος κάθε εκπαιδευτικού συστήματος ήταν και είναι να αναπαράγει τις κοινωνικές σχέσεις που υπάρχουν και σήμερα οι κοινωνικές σχέσεις στην Ελλάδα είναι …

    Το ωράιο είναι πως οι οι δεξιοί λάτρεις της υπεροχής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υποτάσσουν τα κριτήρια επιλογής τους στην υπεράσπιση των απαιτήσεων των αγορών ( χρήματος ) για ακόμη πιο ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση και στην Παιδεία ( και στην υγεία και στην ασφάλιση … ) Έτσι εδώ ξεχνούν όλη την Αριστοτελική διδασκαλία για την χρηματιστική και την καπηλική .
    Αυτά περί ιδεολογιών .

    Το νομικό θέμα δεν εγείρεται ενάντια στην ιδιωτική ζωή του καθενός και ας μην παρουσιάζεται έτσι. Αν οι τίτλοι της κυρίας Στεργιοπούλου είναι γνήσιοι δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται μαζί με το αν τα Τσιπράκια εκπαιδεύονται στις σχολές Χίλ . Ούτε ο έλεγχος των μεταπτυχιακών του Νταίσεμπλούμ μπορεί να εξισώνεται με την κριτική στην επιλογή κρατικού ή ιδιωτικού σχολέιου για τα παιδιά της κ. Παπαρήγα. Δεν αμφισβήτησε κανείς την υπεροχή του Harvard επειδή χρηματοδοτείται από την General Motors . Το νομικό θέμα που προκύπτει αφορά την δημόσια ζωή και αφορά το απλό ερώτημα αν η ΝΔ θα αναθέσει στον κ Μαρινάκη να φτιάξει ένα Ελληνικό Χαρβαρντ κατά τα πρότυπα της Σχολής του Άδωνη ; Η μήπως θα χειριστούν την μεταλυκειακή Παιδεία όπως χειριστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά το θέμα των ΕΠΑΛ και των εξυπηρετήσεων στς σχολές Ξυνή ;

    Τέλος πάντων αν αυτό αποφασίσει ο Λαός ας το κάνει. Και να είμαστε καλά να δούμε τα ωραία αποτελέσματα opos America .

  86. geraki said

    Εκ των υστέρων παρατήρηση: Για το εξώφυλλο του βιβλίου, από τα χιλιάδες ελληνικά αγγεία επιλέχθηκε ένα με κυρίαρχο θέμα μια (αριστερόστροφη) σβάστικα. Τυχαίο;

  87. Νέο Kid said

    Δεν αντέχω, δεν αντέχω…! ( όλα τα πολίτικαλ ινκορέκτ σχόλια ,σήμερα θα τα κάνω. Ελπίζω μόνο να μη με μπανάρει τ αφεντικό…)
    Στο αντί-πνεύμα λοιπόν του «μισμέζιουρ οφ μαν» ,αυτή η κυρία Σ. με τέτοια αγέλαστη φάτσα και εν γενει παρουσιαστικό ,δεν θα ήταν η ιδανική βοηθός του δρος Μένγκελε; Τι πολιτικό παρελθόν και κουραφέξαλα ψάχνετε, τώρα…

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι οι θεωρίες των διαφόρων μπουμπουκιών δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση. Είναι δε ματαιοπονία η προσπάθεια ανασκευής τους. Προσωπικά, θα παρακολουθούσα ευχαρίστως τέτοιες διαλέξεις. Σίγουρη διασκέδαση, γέλια, γέλια, γέλια. Δύο θλιβερά:το ότι υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις αστειότητες και τις αναπαράγουν και το ότι ένα μεγάλο κόμμα έχει τον Γεωργιάδη αντιπρόεδρο.

  89. spiral architect 🇰🇵 said

    Διατί αποκρύπτετε ότι, ο Άρης Πουλιανός δεν εσπούδασε εις την Σοβιετικήν Ένωσιν, αλλά εις το Κρατικόν πανεπιστήμιον της Νέας Υόρκης γνωστόν εις τους ιθαγενείς ως City University of New York;
    Εάν προκληθώ, θα επανέλθω με νέας αποκαλύψεις! 😛

  90. NIKOS NIKOS said

    @72 Έχει περάσει μία ώρα και κανείς δεν τόλμησε. Μόνο εσύ έπεσες κοντά.

    Λοιπόν Αιγαίο, Αίγυπτος σημαίνουν …………

    η συνέχεια αργότερα

  91. ΣΠ said

    Καλό το FESE αλλά το HESSO είναι πιο κατάλληλο. Μη HESSO!

  92. spiral architect 🇰🇵 said

    @87: Εμένα μου θυμίζει την Princess Leia.

  93. Να συμπληρώσω, ότι όπως δηλώνει ο ιστότοπος της Ελληνικής Αγωγής, η «σχολή» κλείνει 25 έτη λειτουργίας, με έτος ιδρύσεως το 1994, αν και λειτουργούσε από το 1993, αλλά στο βιογραφικό του αντιπροέδρου διαβάζουμε, ότι ήταν αιώνιος φοιτητής και κατάφερε να πάρει το πτυχίο του (ούτε πυρηνική φυσική να ήταν) μετά από 10 χρόνια διαβάσματος, το 2004 μΧ!

    Πως δίδασκε στην σχολή χωρίς πτυχίο;

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    63:Κάποτε του ‘χα γράψει κάποια πραγματάκια γι’ αυτή τη συστηματική απαξίωση από μέρους του των συσχολιαστών του που έκαναν το λάθος να σπουδάσουν, μου απάντησε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και έπαψα να δίνω σημασία. Κάνε κι εσύ το ίδιο, εκτός αν έχεις καιρό για χάσιμο.

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    72
    Αιγ αγρόν αγοράζω 😦

    https://olympia.gr/2014/01/05/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%AC/

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο λικνο 95 (σόρι κιόλας) σχόλιον 3 η Αιγυπτος έχει ξαπλάρει παρακεί του Αιγαίου (ύπτια του Αιγαίου- στ΄αχαμνά του δηλαδή) .
    Κρανιώνομαι αι αι !!……

  97. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  98. Φωτοτυπάκιας said

    Κ. Σαραντάκο, κάνετε μεγάλη χάρη σε αυτούς τους μπαγλαμάδες φασίστες που ασχολείστε μαζί τους. Η χαρά του βλάκα φασίστα είναι να ασχολείται κάποιος μαζϊ τους. Το ηλίθιο ζώον φασίστας επιβιώνει όπως ξέρετε, μόνο σε περιβάλλον πλήρους αμάθειας, ανορθολογισμού, αντιεπιστημονικότητας και ασχήμιας. Εχθρός του είναι η ομορφιά, η αλήθεια, και λογική. Τρέφεται δε με κάθε λογής σκουπίδια που μπορεί να πάρουν ακόμα και τη μορφή βιβλίου. Για να μπορέσει να επιβιώσει, ξερνάει διάφορες αντιεπιστημονικές αηδίες, όπως η σουπιά πετάει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά.

  99. Μαρία said

    96
    Τουλάχιστον γλιτώσαμε απ’ τα γίδια https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-15480

  100. Triant said

    Νέες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο διαβόητος εγκληματίας Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε απελευθερωθεί με βάσει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

    Με οξύτατες δηλώσεις του που κυμάνθηκαν πάνω από τα 120 ντεσιμπέλ, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι έχοντας παρακολουθήσει πρόσφατα σε επανάληψη τη γνωστή ταινία στο Netflix, η αποφυλάκιση του διαβόητου εγκληματία τού κίνησε υποψίες, με αποτέλεσμα να διερευνήσει την υπόθεση.

    «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και με στοιχεία ότι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, αυτός που τρομοκρατούσε και έτρωγε τα θύματα του όπως οι κομμουνιστές, αποφυλακίστηκε με τον νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Μετά από έντονες αντιδράσεις από το Μαξίμου, συγκεκριμένα ότι το 1991 που γυρίστηκε Η Σιωπή των Αμνών στην κυβέρνηση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι ο Χάνιμπαλ δραπέτευσε και δεν αποφυλακίστηκε και επίσης ότι είναι φανταστικό πρόσωπο, ο πρώην υπουργός ανασκεύασε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι εννοούσε ‘σαν τον νόμο Παρασκευόπουλου’, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι παρασύρθηκε από την ένταση της ταινίας.

    Από το έγκυρο ΒΑΤΡΑΧΙ.

  101. […] https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/10/alpinearyan/ […]

  102. […] https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/10/alpinearyan/ […]

  103. […] (συμπτωματικά, όπως είπα) ο Σαραντάκος τον κάνει φύλλο και φτερό για διάφορα άλλα που αναφέρονται στο ίδιο βίντεο, […]

  104. Chr said

    Εγώ προτείνω να το δούμε από την θετική του πλευρά. Τουλάχιστον δεν πιστεύει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 6000 χρόνια.

    Κάποτε η «The Onion» έγγραφε για την Ελλάδα, «Το έθνος αυτό μας έδωσε τη δημοκρατία μπλα μπλα μπλα… αλλά σήμερα έχει σημαντικότερα πράγματα να κάνει από το να συνεισφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό». Αυτό ακριβώς δείχνουν αυτοί οι μύθοι και η διάδωση τους, δεν μας είναι αρκετή η παράδοση των αρχαίων, των βυζαντινών κτλ για να καλύψει την ανασφάλεια μας και πρέπει να εφευρίσκουμε ιστορίες από τον Σείριο.

    Απο τη στιγμή που οι ίδιοι νιώθουμε ανεπαρκείς, και 13,8 δισ. χρόνια πίσω να βάλουμε τον Δευκαλίωνα, πάλι το ίδιο θα νιώθουμε. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να εφευρίσκεις Έλληνες Αυστραλοπίθηκους από το να διοργανώσεις μια αποστολή για να βρει τα απολιθώματα τους. Επίσης είναι πιο εύκολο να κόψεις την συμμετοχή σου στο CERN για να εξοικονομίσεις χρήματα από το να σταματήσεις να τα σπαταλάς εδώ κι εκεί (όπως είχε ζητήσει ένας Έλληνας πολιτικός).

  105. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    64 Εύστοχος παραλληλισμός.

    67 Προδικτατορικά γνωριζόταν με τον πατέρα μου, έχουμε κι ένα βιβλίο του με αφιέρωση.Κάπου μέσα στην κόντρα το έκαψε, και μετά άρχισε τις ρελάνς στην αρχαιότητα των ευρημάτων κι έχασε κάθε αξιοπιστία.

    74 Οκ, ευχαριστούμε

    77 Προφανώς

    80 Εγώ πάντως κριτική στον Άδωνη κάνω από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4%.

    82 Ε, ναι

    86 Θα έλεγα πως τυχαίο δεν είναι.

    93 Έλα ντε;

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    99. Πολύ χρήσιμη η παραπομπή κι όχι (μόνο) για τα γίδια!
    Αλ γιαβρή, Αιγύφτιοι! Mπαξέδες αθάνατοι!

  107. spiral architect 🇰🇵 said

    Παρεμπιπτόντως, σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας. 🙄

  108. ndmushroom said

    Καλά τα περί ανύπαρκτου πανεπιστημίου, αλλά το «υποψήφια Master αρχαιολογίας» τι «τίτλος» είναι ακριβώς; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το Master (master’s degree) είναι μεταπτυχιακός τίτλος, τον οποίο ή τον έχεις, ή δεν τον έχεις. Το «υποψήφια Master» σημαίνει τι; Ότι έκανε αίτηση αλλά δεν την πήραν; Ότι παρέδωσε τη διπλωματική της και περιμένει (εσαεί) να τη βαθμολογήσουν; Ή μήπως είναι σαν το πτυχίο του Rincewind [B. Mgc. Unseen University (failed)], ή σαν τους στοιβαγμένους άσχετους τίτλους (ΜΑΣΤΕΡ!!! ΝΤΟΚΤΟΡΑ!!!! PHD!!!, MD!!! ABS!!!) που συνόδευαν μεγάλους Έλληνες αστρολόγους πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια;

  109. sarant said

    108 Ιδίως όταν είσαι υποψήφιος Μάστερ σε ένα ίδρυμα που έχει κλείσει 🙂

  110. ΣΠ said

    Εδώ να δείτε τι λέει η κ. Στεργιοπούλου.

  111. spiridione said

    108, 109, Μπορεί να μην πρόλαβε να πάρει το μάστερ γιατί έκλεισε το πανεπιστήμιο.

    Πάντως, από το σάιτ της ελλ. αγωγής, στο βιογραφικό της Τζιροπούλου έχει φύγει το αλπάιν.
    https://ellinikiagogi.gr/kathigites/

  112. cronopiusa said

  113. π2 said

    Διατί ο ρέκτης κ. Σαραντάκος και οι συνομιληταί του αποκρύπτουν ότι η ετυμολόγησις του τοπωνυμίου Αίγυπτος από το ὑπτίως και το Αἰγαῖον είναι ου μόνον απολύτως προφανής, αλλά και αποδεικνύει περιτράνως το βαθύτατο παρελθόν, την άκρα επιστημοσύνη και την λαμπράν σαφήνειαν των Ελλήνων και του απαράμιλλης σοφίας γλωσσικού τους εργαλείου;

    Υπτίως του Αιγαίου ασφαλώς η Αίγυπτος κύριοι, διότι η Αίγυπτος και η θαλασσία περιοχή της ευρίσκονται ακριβώς στο σημείο επαφής της αφρικανικής τεκτονικής πλακός με την ευρασιατικήν, κατώτατον σημείον της οποίας είναι ακριβώς η λεκάνη του Αιγαίου πελάγους. Η Αίγυπτος λοιπόν, είναι ακριβώς η περιοχή που έρχεται να καβαλήσει τ’ ανάσκελα η αφρικανική πλαξ την ευρασιατικήν. Η βαθιά σοφία της ετυμολογήσεως αυτής υποδηλώνει το δίχως άλλο σαφή γνώσιν των τεκτονικών διεργασιών του φλοιού της γης, και τούτο έρχεται προς επίρρωσιν της θεωρίας της αδίκως συκοφαντηθείσης κ. Στεργιοπούλου, ήτις, ει μη τι άλλο, εξεφράσθη με την επιφυλακτικότητα που αρμόζει σε μιαν επιστήμονα: στην πραγματικότητα η καταφανώς ορθή ετυμολογία του σοφού διδασκάλου κ. Αδώνιδος αποτελεί τεκμήριον αναγωγής της απαρχής του ελληνισμού όχι 13 χρόνια πριν, αλλά ίσως και δισεκατομμύρια, όταν άρχισαν οι γεωλογικές διεργασίες των τεκτονικών πλακών.

    QED.

  114. aerosol said

    Διαβάζω με αγανάκτηση τις λοιδωρίες εις βάρος τέτοιων εγκυρότατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων!
    Εγώ ο ίδιος κατέχω πτυχίο Πυραυλικής Οδοντιατρικής από το Alpine και διδακτορικό Διακόσμησης Φωταγωγών από το FESE.
    Όσο για τον ΛΕΠΑ, όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει και διαπρέπει εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια στους χώρους νυχτερινής διασκέδασης.

    Σε πιο σοβαρό τόνο, με σοκάρει που θεωρείται η οποιαδήποτε πολιτική θέση προαπαιτούμενο για να καυτηριάσεις τέτοια φαινόμενα. Θα περίμενα οποιοσδήποτε με κουκούτσι μυαλό να θεωρεί μεγάλη ντροπή την παρουσία ενός κυνικού τσαρλατάνου σε υπουργικές καρέκλες και στην αντιπροεδρία κόμματος εξουσίας. Δεν πρόκειται για ένα μικρής εμβέλειας γραφικό πρόσωπο.

    Δεν συμφωνώ με την ηθικολογική σύγκριση «πρωτοκλασάτων» με «γραφικούς». Οι μεν γενούν και στηρίζουν ή ανέχονται τους δε σε ένα προβληματικό σύστημα. Οι ηγέτες που θεωρούμε υπεύθυνους για την χάραξη και εκτέλεση καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα, δεν προέκυψαν εν κενώ: πήραν την ηγετική τους θέση από ένα πολιτικό σώμα που μαστίζεται από παραπληροφόρηση και τσαλαβουτάει στην λάσπη επικίνδυνων ψευδογνώσεων. Αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη των ψηφοφόρων αλλά δεν είναι και σύμπτωση. Κάποιες φορές στεκόμαστε σε διλλήματα, του τύπου η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, για το ποιος φταίει περισσότερο. Αυτό το δίλλημα το βρίσκω παραπλανητικό, διότι είναι σαφές πως ανθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που δρα για να κρατά τους ημιμαθείς σε σύγχιση και μεγαλύτερη αμάθεια.

    Επίσης, είναι σαφές πως ο Άδωνις (για παράδειγμα) δεν αρκείται στον βιοπορισμό. Επιθυμεί -και το έχει καταφέρει- να έχει λέγειν στο μέλλον της χώρας από θέσεις εξουσίας. Σε θολές εποχές όπως αυτή, όπου οι γκέλες φέρνουν ακόμα και τον Λεβέντη στη Βουλή, δεν βρίσκω αμελητέο τον κίνδυνο των ανθρώπων σαν τον Άδωνη. Δεν είναι ερωτηματολόγιο για να επιλέξουμε άμόρφωτους γραφικούς τσαρλατάνους Ή μορφωμένους σοβαροφανείς με έλλειμα ηθικής. Σε λίγο θα φτάσουμε να θεωρούμε την έλλειψη μόρφωσης και τήρησης προσχημάτων σαν εχέγγυο καλύτερου χαρακτήρα από «Σαμαράδες και τους Παπανδρέηδες»! Αυτό μου θυμίζει την λογική όσων στρέφονται στην παραϊατρική με το επιχείρημα πως η ιατρική τους έχει εξαπατήσει. Σαφώς και κατά τόπους τους έχει εξαπατήσει, παρά την ύπαρξη επιστημονικών και κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Το ζήτημα είναι τι ακριβώς ελπίζουν στρεφόμενοι σε χώρο όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένα σύστημα ελέγχου; Αν οι «σοβαροί» φάνηκαν κυνικοί, οι έντονα ασόβαροι είναι προτιμότεροι, επειδή δεν καλοκρύβουν τον κυνισμό και την ιδιοτέλειά τους;

  115. ΣΠ said

    Εδώ πάντως λέει για την κ. Στεργιοπούλου ότι είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (not to be confused with Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) και ότι υπήρξε μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Άρσης Βαρών Γυναικών.
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1371975

    Δεν φαίνεται πάντως να έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην άρση βαρών.
    http://weightlifting.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82/

  116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἀνώμαλη προσγείωση (γιὰ μένα) τὸ σημερινό.

    Μιὰ παράγραφος στὰ Σαββατιάτικα μεζεδάκια καὶ πολλὴ θὰ τοῦ ἔπεφτε.

    Καλὴ ἡ ἀνασκευὴ τῶν μπουρδολογιῶν ποὺ κυκλοφοροῦν στὸ διαδίκτυο, ἀλλὰ ὄχι νὰ δίνεται τόση ἔκταση γιὰ ἐξώφθαλμα τερατολογήματα· ἀξία τοὺς δίνουμε.

  117. sarant said

    113 Τέτοια γράφε και θα τα δεις να τα διδάσκει ο ’Αδωνης 🙂

  118. sarant said

    110 Και τι δεν λέει! Πάντως εδώ επαναλαμβάνει τα 13 εκατ χρόνια

    116 Το θέμα των εικονικών πανεπιστημίων δεν καλύπτεται σε μια παράγραφο, ούτε σε δύο.

  119. ΣΠ said

    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αναφέρθηκαν ακροθιγώς, ίσως θα άξιζε χωριστό άρθρο. Να πω μόνο ότι δεν είμαι κατ’ αρχήν εναντίον. Χρειάζονται όμως αυστηροί μηχανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας των σπουδών που θα προσφέρουν προκειμένου να αναγνωρίζονται τα πτυχία τους.

  120. ΣΠ said

    Μεγαλεία! Οι New York Times για τον Ιβάν Σαββίδη.

  121. Πάντως, δεν προσπαθεί μόνο ο Άδωνις να πουλήσει κάνα βιβλίο… άκου «προσωποδίκτυο»!

  122. sarant said

    121 Φαντάσου να έκανε διαφήμιση!

  123. asparagus said

    32 https://www.youtube.com/watch?v=hu1NmPvVHcI

  124. sarant said

    123 Α μπράβο!

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σαν τηλεκήρυκας στον αμερικάνικο νότο ένα πράγμα. Αλελούια, μπράδερς εντ σίστερς!

  126. spiral architect 🇰🇵 said

    @120: Σε τρώει ο απαυτός σου εσένα, να αφήσεις όλο το βράδυ άυπνο τον Τζι και εμάς να βρούμε το πρωί με τη δροσούλα γεμάτη την αριστερή στήλη του ιστοτόπου με τον πόνο του.

  127. ΣΠ said

    126
    Ε, είπα να δώσω μια ώθηση στα σχόλια. 🙂

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    49 – Απατάσαι, σπούδασε στο Deree αγγλική φιλολογία και επίσης είχε πάει δημοτικό σε ιδιωτικό, όμως εγώ δεν το ανέφερα για συμψηφισμό αλλά για να δείξω ότι τα ιδιωτικά δεν είναι όλα χριστιανική αγωγή. Κατά τ’ άλλα, η άποψή μου για την εκπαίδευση, ιδιωτική ή δημόσια, είναι γνωστή και δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιώνεται.

    Υ.Γ – Όλα αυτά τα σούργελα τύπου ΓεΟργιάδη που έχουν μαζευτεί στην Βουλή, έχουν ψηφισθεί από αποφοίτους και ιδιωτικών και δημοσίων εκπαιδευτηρίων, μένει να βρεθεί πού κατοικοεδρεύει η κριτική σκέψη γιατί από τα εκπαιδευτήρια γενικώς, απουσιάζει.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    128 – «αγγλική φιλολογία» αγγλική λογοτεχνία.😇

  130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @120. Πολὺ ἐνδιαφέρον ἄρθρο, Σταῦρο.

    Δείχνει τὰ πράγματα ἀπὸ τὴ σκοπιὰ τοῦ ἀμερικανικοῦ κατεστημένου. Οἱ πρόεδροι ἀλλάζουν, ἀλλὰ οἱ γεωστρατηγικοὶ σχεδιασμοὶ παραμένουν.

    Καὶ ἡ πολιτική μας ἡγεσία ἀσχολεῖται μὲ μικροπολιτικὰ τερτίπια· μὲ ὕψιστο στόχο τὶς ἑπόμενες ἐκλογὲς καὶ τὶς καρέκλες.

  131. NIKOS NIKOS said

    Αιγαίο, Αίγυπτος, Αιγάλεω, Αίγινα, Αιγές, Αιγέας, Αίγιος ένας από τους πενήντα γιούς του Αιγύπτου, Αίγειρα κτλ αλλά γιατί να αναφέρονται στην αίγα;

  132. Avonidas said

    #128. Όλα αυτά τα σούργελα τύπου ΓεΟργιάδη που έχουν μαζευτεί στην Βουλή, έχουν ψηφισθεί από αποφοίτους και ιδιωτικών και δημοσίων εκπαιδευτηρίων

    Κι από αποφοίτους του πανεπιστημίου της ζωής επίσης. Αλλά το πρόβλημα είναι στα σχολεία, ε;

  133. ΣΠ said

    24
    Αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ 4.1 miles της Δάφνης Ματζιαράκη, που έβαλε η Έφη. Η Δάφνη Ματζιαράκη το γύρισε ως μέρος των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

  134. spiridione said

    32. Εχει όντως τώρα παραδεχτεί ότι η ελληνική είναι ΙΕ γλώσσα;

    Έχει αναγκαστεί προφανώς να κάνει διάφορες κωλοτούμπες τώρα που είναι μέινστριμ πολιτικός.
    Στο απολογητικό του κείμενο στο προσωποδίκτυο λέει:
    «στο δικό μου μάθημα, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο, επειδή δεν θέλω να μπλέκω σε επιστημονικές διαμάχες, ακολουθώ την επιστημονικά σήμερα Κυρίαρχη Αφροκεντρική θεωρία».
    Βέβαια είναι προφανές στο κείμενο του ότι δεν αναφέρεται στην γλωσσολογική ινδοευρ. θεωρία, αλλά στις μετακινήσεις των πληθυσμών κτλ.

    Αλλά παρακάτω κλείνει και το ματάκι πονηρά:
    «Και αν θέλει κάποιος να μιλήσει κατά της Ινδοευρωπαικής θεωρίας και να πει ότι οι Έλληνες είμαστε Αυτόχθονες, όπως πίστευαν οι Αρχαίοι, είναι ευπρόσδεκτος ..».

    Για τους Αρχαίους, προφανώς αναφέρεται σε αυτά
    http://jungle-report.blogspot.com/2009/04/blog-post_29.html

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    63 – Δεν είπα πως όσοι αποφοίτησαν από δημόσια σχολεία είναι ηλίθιοι αλλά πως ΣΙΓΟΥΡΑ βγάζουν ηλίθιους που ψηφίζουν τους αντίστοιχους αντιπροσώπους σαν τον ΓεΟργιάδη κι αυτό ως παράδειγμα στον Νικοκύρη για την (ατυχή κατά την γνώμη μου) άποψή του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Είναι γνωστή από παλιά η άποψή μου για την εκπαίδευση, επειδή είστε καινούριος σχολιαστής (προσωπικά δεν σας θυμάμαι) και ίσως δεν την γνωρίζετε, αν και απευθύνθηκα προσωπικά στον Νικοκύρη, αν ενοχληθήκατε σας ζητώ συγγνώμη. Πάντως να ξέρετε πως δεν έχω προσωπικά με κανέναν, μόνο με το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα που το θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη.

  136. Όσοι δεν έχουν δει το βιβλίο που υπαινίσσεται η Μαρία (99) και η ΕΦΗ² (106), να το κατεβάσουν από κει που το ανέβασε ο Στάζυμπος (http://bit.ly/lpcrap) και να το διαβάσουν. Γελωτοθεραπεία εξασφαλισμένη!

  137. sarant said

    133 Είναι πολύ καλό, το έχω δει

  138. rizes said

    Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  139. Μετά το 2002 και το ΔΗΚΚΙ, το 10 στο ψηφοδέλτιο του Χατζάρα, το 12 στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, το 14 αρθρογράφος στο ΚΟΝΤΡΑNews του Λιάτσου, το 15 στο ΧΩΝΙ και πάει λέγοντας…

  140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    132 – Στο είπα και πρίν μερικές μέρες, δεν είναι πως δεν θέλεις να δείς την πραγματικότητα όπως νόμιζα για χρόνια, (και για πολλούς άλλους) σου είναι αδύνατον, δεν μπορείς.
    Το βέβαιο, είναι πως οικονομικά δεν στρίβεις, όπως όλοι όσοι δουλεύουν για λεφτά, ψάξε να βρείς για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό.
    Αν πιστεύεις πως το λέω αυτό για να υποτιμήσω την εξυπνάδα σου, πρόβλημά σου, αν πιστεύεις πως όταν λέω πως σε εκτιμώ σαν άτομο και θαυμάζω την ευφυΐα σου (όπως και αρκετούς άλλους εδώ) ως προς το αντικείμενό σου το κάνω για συμψηφισμό, πάλι πρόβλημά σου, εγώ δεν πρόκειται να απολογηθώ ξανά σε κανέναν.

    Ερώτηση κρίσεως.☺ Αυτοί που ψήφισαν τους χρυσαυγίτες, τους ΓεΟργιάδηδες, κλπ Λεβεντοσούργελα, και τον κωλοτούμπα Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, εκτός από απόφοιτοι δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ;

    Υ.Γ – Στο 51 ο Κίντος φτύνει ουσιαστικά όλο τον κόσμο αλλά κανείς δεν ενοχλήθηκε, όλοι άνοιξαν ομπρέλες για την ψιχάλα, άμα τα έγραφα εγώ αυτά, θα ξεσηκώνονταν κι οι πεθαμένοι.☺

  141. sarant said

    139 Δεν είναι τόσο ανακόλουθη αυτή η πορεία

  142. Γιάννης Ιατρού said

    136: σελ. 8
    που μετέφρασαν εις τα Λατινικά Ιησουίτες Μοναχοί, πρότυπα των οποίων υπάρχουν εις τας αβάτους βιβλιοθήκας του Βατικανού
    Ελέγχεται ως «γεωγραφικά» ανακριβές 🙂 🙂

  143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 τέλος – Κάτι ανάλογο μ’ αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων δηλαδή;

  144. 51: Σκάλισε τις Διαύγειες, τις προμήθειες βιβλίων σε κρατικές δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, τα συνέδρια και τα μμε που τους χτίζουν όνομα και στάτους, και μετά να πεις ότι δεν έχεις πρόβλημα με τους τσαρλατάνους, επειδή τους πληρώνουν μόνο όσοι γουστάρουν.

  145. ΣΠ said

    143
    Ναι.

  146. Ποδηλάτης said

    «Κι έτσι, βλέπουμε εδώ τη δύναμη που είχε η ανάρτηση ενός μεμονωμένου ενεργού κυβερνοπολίτη.»

    Κυβερνοπολίτης εναντίον κυβερνοπωλητή.

    Μοιάζουν πολύ οι λέξεις, αλλά δεν εφάπτονται πουθενά. Η πρώτη παράγεται από τον κυβερνοχώρο και τον πολίτη, η δεύτερη από την κυβέρνηση και τον πωλητή.

  147. Χαρούλα said

    Μα είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τον Αδωνη και τις θεωρίες της Ελληνικής Αγωγής, σοβαρά; Να προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε αντίθετη άποψη σε βλακείες για ανεγκέφαλους; Ξερετε τι πετυχαίνουμε; Του δώσαμε ανέλπιστα δημοσιότητα και έγινε και καταδιωχθείς ήρωας στα μάτια των οπαδών του!
    Αντε και το επόμενο για τον Σώρρα!😅

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    145 – Ευχαριστώ.

  149. sarant said

    146 Ωραίο το λογοπαίγνιο -όπως και η κοινωνία των πωλητών.

  150. Νέο Kid said

    144. Είσαι άδικος μαζί μου, όπως και ο έτερος φίλτατος Αεροζόλ πιο πριν. Άκου δεν έχω πρόβλημα με τους τσαρλατάνους! …
    Γενικεύετε ,ενώ εγώ μίλησα συγκεκριμένα για μια σύγκριση σε συγκεκριμένο πολιτικό επίπεδο. Τον τσαρλατάνο τον ξεμπροστιάζω εύκολα , τον πολεμάω εύκολα ,και τον νικάω εύκολα. Τον εγγονό της «Πηνελόπης Δέλτα» και τον αριστούχο Πολιτικής Οικονομίας του Χάρβαρντος ΔΕΝ μου δίνεται καν η ευκαιρία να τον πολεμήσω. Δεν μου επιτρέπεται! Θα πέσει όλη η κοινωνία να με φάει…
    Μου κατσικώνεται κληρονομικώ δικαίω στο σβέρκο ! Κι αυτός , και τα παιδιά του, και τα παιδια των παιδιών του. Αυτό είπα.

  151. Jane said

    Επειδή το εκπαιδευτικό μας σύστημα ελέγχεται από τους ερπετόμορφους σιωνιστές , που μας αποκρύπτουν την ελληνική αλήθεια , ιδού και κάποιες άλλες ελληνικές αλήθειες:
    ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ !!11!!
    …………………………………………………………………..
    Οι πρώτοι Άριοι Έλληνες εμφανίστηκαν πριν από το σύμπαν, ίδρυσαν την πρώτη τράπεζα, πήραν αμέτρητα ανεξόφλητα διακοποδάνεια, με αποτέλεσμα η τράπεζα να σκάσει και να προκληθεί το Big Bang. Ή μάλλον το Big Bank.

    Oι πατάτες δεν ήρθαν με τον Καποδίστρια στην Ελλάδα αλλά ήταν ήδη εδώ από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες, επειδή ήταν χαμηλά και τις πατούσαν, τις ονόμαζαν αρχικά «Πάτα τες», στη συνέχεια για πιο εύηχη λέξη ειπώθηκαν ως πατάτες που ξέρουμε.

    Πολλοί όπως τις πατούσαν νόμιζαν ότι ήταν σκατά αλόγου και φώναζαν «γαμώ τον Δία πάτησα σκατά». Τότε όλοι οι περαστικοί αναφωνούσαν «που ρε;» Από κει πήρε και το όνομά του ο πουρές.

    Οι γύφτοι ειναι ιβηρικά φύλα που παρεισέφρησαν και αλλοίωσαν τον ελληνικό πολιτισμό φέρνοντας δώρα «gifts», gift-οι.

    Το πρώτο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού διεξήχθη πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο βέβαια διεκόπη στο 35ο λεπτό λόγω εισβολής ενός σμήνους πτερόσαυρων.

    Χαμένες Πατρίδες: Μικρά Ασία, Πόντος, Ατλαντίδα

    Να ψοφήσει ο τυραννόσαυρος του γείτονα: Μια προϊστορική ελληνική παροιμία

    «Αλβανία» σημαίνει η χώρα του Αλμπάνο, που έλεγε το Φελιτσιτά.

    Η Αιδηψός ίσως είναι υπτίως του Αιδοίου.
    ………………………………………….

    κλεμμένα από το twitter που γλεντάει με το θέμα 🙂

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    150:Η αλήθεια είναι ότι αν έπιαναν τον μαθητή Γεωργιάδη να αντιγράφει στο δημόσιο σχολείο όπου φοιτούσε, θα του έπαιρναν την κόλλα και θα έτρωγε και μια ξεγυρισμένη αποβολή, χωρίς να ακολουθήσουν απολύσεις καθηγητριών, όπως συμβαίνει σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες κάπου στον πλανήτη μας. Από αυτή την άποψη (και όλα τα ζητήματα έχουν πολλές πλευρές και καλό είναι να φωτίζονται) έχεις δίκιο :ο γραφικός φωνάζει από μακριά το ποιόν του, ο ιλουστρασιόν σοβαροφανής ολίγιστος κάνει ύπουλα τη ζημιά του και το παίρνεις χαμπάρι όταν βρεθείς εγκλωβισμένος στα μνημόνια. Το θέμα είναι γιατί βολοδέρνει μεταξύ σοβαροφανών και γραφικών ένας τέτοιος έξυπνος λαός σαν κι εμάς. 😇

  153. Jane said

    Πάντως ..σοβαρά τώρα.

    Σκέφτομαι πως όλο αυτό με τα νανογιλέκα, τα ψεκασμένα βιβλία και την «ελληνική αγωγή» στοχεύει κυρίως στο να ξεπλύνει χρήμα.

    θυμάμαι, πόσοι κορόιδευαν τον Κυριάκο, που είχε πάει στην Τατιάνα και κλαιγόταν , που ήταν επί 5 χρόνια σε διάσταση με τη Μαρέβα και αποφάσισε χάριν των παιδιών να τα ξαναβρούνε. Όλοι έλεγαν τότε , μα πώς είναι δυνατόν , πολιτικός υποψήφιος για αρχηγός κόμματος να κάνει κάτι τέτοιο.
    Ε, μετά το σπίτι του Βολταίρου και τις οφσορ εταιρείες της επιχειρηματία συζύγου , είναι προφανές , πως ήξερε τι έκανε.

  154. 150,152: Κληρονομικώ δικαίω εξ αγχιστείας πληρώσαμε τα ταξίδια της μαέστρου στην Κίνα για πολιτιστικές ολυμπιάδες και τα συναφή, και, ναι, η καθηγήτρια πάλι θα απολυόταν αν έπιανε τα παιδιά του Αντιπροέδρου της ΝΔ να αντιγράφουν.

  155. cronopiusa said

  156. Pedis said

    # 153 – Σκέφτομαι πως όλο αυτό με τα νανογιλέκα, τα ψεκασμένα βιβλία και την «ελληνική αγωγή» στοχεύει κυρίως στο να ξεπλύνει χρήμα.

    και η αφεντιά μου κάτι παρόμοιο υπονοεί (# 50, 68).

    Δεν γνωρίζω τι ακριβώς, αλλά να, με το που του την είπε ο Πάσχος ο οπίνιονιστ ο απατεώνας και διέδοσαν το βίντεο χίλιοι νοματέοι μεταξύ τους,

    ευαισθητοποιήθηκε ο Άδωνης (!)

    που έχει τη μισή Ελλάδα να τού κάνει καζούρα (από αυτά βγάζει κέρδος πουλώντας την, την καζούρα, στην άλλη μισή που τον περνάνε για μέγα σοφό και θύμα και τσαμπουκά και μάγκα),

    που είναι εμπορο-τσαρλατάνος πατεντάτος επί εικοσιπενταετία, που έχει καταγγελθεί για δεκάδες ρεμούλες !

    και ευαισθητοποιήθηκε ο Άδωνης και τάκατσε και ανέκρουσε πρύμναν!

    περίεργα πράγματα …

    νομίζω;

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν ο κόσμος θέλει να ψηφίζει ανθρώπινα ανέκδοτα, δικαίωμά του αλλά δεν μπορεί να επικαλείται, κατόπιν εορτής, το άλλοθι της άγνοιας. Είναι διάφανη περίπτωση αυτοί οι τύποι, είναι τόσο κραυγαλέοι που δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε τους πιο αφελείς ψηφοφόρους. Δεν ξέρω γιατί ψηφίζονται, αλλά δεν είναι το μόνο μυστήριο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ενώ οι χαρβαντιστές και οι οξφορδιανοί και οι καιμπριτζιανοί είναι κρυφές πληγές, μπορούν να ξεγελάσουν και σκεπτόμενους ψηφοφόρους.

  158. Φανή Μ. said

    Μία μόνο σημαντική επισήμανση στο εξαιρετικό (φαίνεται και από τις εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις, αλλά και από την τηλεθέαση) άρθρο του κ. Σαραντάκου:

    Κάτι που ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει (ο κ. Σαραντάκος απλώς το υποψιάζεται, αλλά δεν μπορεί να το τεκμηριώσει) είναι το εξής: Τα Μαθήματα Ετυμολογίας στην «Ελληνική Αγωγή» γίνονται (εδώ και 20 χρόνια) κατά 80% με μπούσουλα το «Ετυμολογικόν το Μέγα» της Άννας Νοταρά (1η έκδοσις 1499), που – ως γνωστόν – είναι η χαρά του Παρετυμολόγου. Οι ίδιοι οι διδάσκοντες που κάνουν Μαθήματα Ετυμολογίας στην Ελληνική Αγωγή το παραδέχονται αυτό. Για παράδειγμα, στο 1ο φετεινό Μάθημα Ετυμολογίας της Ελλ. Αγωγής που έγινε στις 2 Οκτωβρίου από την ερίτιμο (και ειλικρινά πολύ διαβασμένη…) κυρία Ευμορφία Καπόλου, από τις 40 περίπου Ετυμολογίες Λέξεων που διδάχτηκαν, οι 35 ήταν κατευθείαν μέσα από το «Ετυμολογικόν το Μέγα» και η πηγή διευκρινιζόταν στους αδαείς μαθητές!..

    Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε επιλογή των διδασκόντων. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο YouTube, όπου ο ίδιος Άδωνις αποθεώνει (πουλώντας το, εννοείται…) το «Ετυμολογικόν το Μέγα», λέγοντας πως διέσωσε τις πραγματικές ελληνικές ετυμολογίες που έχουν εξαφανίσει οι ΙνδοευρωπαΪστές!..

    Για παράδειγμα, δείτε πώς χρησιμοποιεί (και το δηλώνει ανοιχτά) η κυρία Ευμορφία Καπόλου το «Ετυμολογικόν το Μέγα» για να διδάξει στους μαθητές της Ελληνικής Αγωγής την ΠΑΡ-ετυμολογία της λέξεως «γλώσσα». Το βίντεο πάει μόνο του στο επίμαχο σημείο 53:14 (έως 55:24) όπου η κ. Καπόλου δίνει το ρεσιτάλ της

    Ας δούμε τώρα τί γράφει το «Ετυμολογικόν το Μέγα» στα λήμματα τα σχετικά με την «γλώσσα» και τα παράγωγά της


    ΥΓ: Όχι να το περηφανευτώ, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο: Η αποκλειστική πληροφορία που έδωσα επροχτές για την Αδώνεια παρετυμολογία της Αιγύπτου (υπτίως του Αιγαίου) και χρησιμοποίησε ευφυώς στο παρόν άρθρο ο κ. Σαραντάκος (χωρίς να με μνημονεύσει, αλλά… χαλάλι του) συγκέντρωσε μεγαλύτερη θεαματικότητα στο Twitter από το ίδιο το παρόν άρθρο. Και στο φινάλε, αυτή είναι η μεγάλη είδηση που βγαίνει από την όλη ιστορία: Όχι οι παπαριές της συνταξιούχου αρσιβαρίστριας κυρίας Βασιλείας που θα ξεχαστούν σύντομα, αλλά το ότι ο ίδιος ο Άδωνις πουλάει σωρηδόν Παρετυμολογία στους αδαείς πελάτες του. Αυτό θα μείνει στίγμα εσαεί για τον κύριο Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας…

  159. Jane said

    #156
    Δεν είχα διαβάσει προσεχτικά όλα τα σχόλια.
    Σωστός! 🙂

    Προφανώς, το έχουν πάρει χαμπάρι πως θα αποκαλυφτούν πράματα και θάματα από νοβάρτις και άλλα σκάνδαλα και αποφάσισαν την πληρώσει ο νανοναζί, οπότε όλα τα παπαγαλάκια ( χατζηνικολάου, χατζής, πάσχος) ανέλαβαν πατριωτικά την εργολαβία αποστασιοποίησης του Αδώνιδος από την ‘αριστεία’.
    Αλλά πιστεύω τους ‘κρατάει’. Και τον εξωγήινο του Υμηττού και πολλά παπαγαλάκια.

  160. sarant said

    160 Του την έπεσε πχ και ο Τάκης Χατζής, κάτι που ενισχύει την υποψία ότι κάτι του έχουν βρει του Άδωνη.

    159 Η οφειλη υπάρχει, αλλά σε ποιον να την πιστώσω;

  161. Λεύκιππος said

    Τελικά, εκτός από την αρνητική προσέγγιση στο θέμα του «ποιον να μην ψηφίσουμε γιατί έτσι θα αποδειχθούμε βλάκες κλπ κλπ», μήπως υπάρχει και καμιά αιτιολογημένη πρόταση, τεκμηριωμένη εισήγηση, δηλαδή ψηφίστε αυτόν γι’ αυτό και γι’ αυτό τον λόγο.

  162. Λεύκιππος said

    Κλασσικίστρια, Φανή, τώρα τελευταία το γυρίσαμε στο καλαματιανό….

  163. Θρασύμαχος said

    «η θλιβερέστερη μορφή γελοιότητας» http://www.kathimerini.gr/989116/opinion/epikairothta/politikh/mas-epiasan-kotsoys

  164. Jane said

    #161
    Υπάρχει και ηχητικό με Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο, που μίλησε για ναζιστική και χιτλερική θεωρία και για θλιβερά πράγματα.
    «Απορώ , πώς την υπερασπίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ» , είπε ο έγκριτος δημοσιογράφος. Αυτά δεν είναι τυχαία.

    Πάντως , συγχαρητήρια για το άρθρο κ. Σαραντάκο.

  165. sarant said

    164 Ωχ! Έβαλε ένα «αφελέστερος» πιο πάνω και μπερδεύτηκε

  166. Λεύκιππος said

    Καποτε θα συνέβαινε….αναμενόμενο.

  167. Χρήστος Π. said

    Η αγυρτία γνωστών σούργελων (Άδωνις, Σώρρας, κλπ) χρειάζεται για να γελάμε και λιγάκι. Τα περί πρωτανθρώπων και πρώτου λευκού θυμίζουν πάντως πως η πραγματική πατρίδα του καφέ είναι η Αιθιοπία! Ναι Νίκο μου μια ακραία ιδεολογία που είναι και η ίδια μύθος, χρειάζεται μύθους και αγυρτίες για να ζήσει. Αγύρτες δημιούργησαν τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά μάζεψαν γύρω από το ναζισμό και τις μπαρούφες τους και πολλούς διανοούμενους. Μην κάνεις όμως το λάθος να περιορίσεις την αγυρτία στην ακροδεξιά και το ναζισμό. Θυμάσαι πχ τον σταλινικό Λυσένκο και τα θύματά του διανοούμενους, βιολόγους και μη που εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, κλπ επειδή διαφωνούσαν με τη βλακώδη βιολογία του που θεωρούσε σύμφωνη με τη μαρξιστική θεωρία περί περιβάλλοντος, φαινοτύπων, κλπ; Δεν υπήρχε youtube τότε για να θαυμάσουμε βιολογικές θεωρίες σύμφωνες με τη … «καταγωγή της οικογένειας» του Ένγκελς και περιοριζόμαστε στον εθνικό μας μπουμπούκο. Σε κάποια φάση η άκρα αριστερά τα ειχε βάλει αν θυμάμαι καλά και με τη κβαντομηχανική γιατί της χάλαγε την αιτιοκρατική σούπα του διαλεκτικού υλισμού. Έτσι ακριβώς και οι ναζιστές ανακάλυψαν εβραϊκή συνωμοσία στη θεωρία της σχετικότητας! Η γελοία άρνηση μια επιστημονικής θεωρίας για συνωμοσιολογικούς λόγους και μόνο είναι επίσης αγυρτία!

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολύ πιθανόν να θέλουν να απαλλαγούν από τον Άδωνη, αφού βαίνομεν προς εκλογάς και διαπιστώνουν ότι ο Άδωνης είναι βαρίδι, ιδίως όταν επιχειρείς να φιλοτεχνήσεις το προφίλ του σοβαρού κόμματος, που θέλει και μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στον ίσιο δρόμο της κανονικότητας. Έναν ίσιο δρόμο που στο παρελθόν οδήγησε στα μνημόνια, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.
    Λεύκιππε, δεν νομίζω πως υπάρχει θετική πρόταση. Με ό,τι θεωρεί ο καθείς μας μη χείρον θα πορευτούμε.

  169. Φανή Μ. said

    Κύριε Σαραντάκο (161β),

    πιστώστε το στην εξαίρετη σχολιάστρια κ. Classicist (που ξεστράβωνε ακόμα κι εμένα με ορισμένα σχόλιά της) και άρατε τον άδικο αποκλεισμό της.

    …Με την σύμφωνη γνώμη του αξιαγάπητου κυρίου Ιατρού, εννοείται…

  170. Χαρουλλα said

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – Ψηφίστε αυτόν που λέει την αλήθεια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν λέει ψέματα, άρα δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν για ίδιο όφελος. Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος τον ψεύτη (π.χ λεφτά υπάρχουν, Ζάπειο 2, θα βαράμε το νταούλι κι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι) από τον αληθινό, πόσοι όμως θέλουν να ακούν αλήθειες; πόσοι ψηφίζουν συνειδητά με γνώμονα την άμεση δημοκρατία κι όχι το ατομικο μικροσυμφέρον τους; και εν τέλει πόσοι πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα κι όχι στο πελατειακό κράτος;

    Υ.Γ – Το 38% που μας κυβερνά, είναι δημοκρατική πλειοψηφία;

  172. Πέπε said

    @164, 166:
    Το «θλιβερέστατος» το θυμάμαι εδώ και 25+ χρόνια ως αστεϊσμό. Δε νομίζω ότι έτυχε εξαιρετικής διάδοσης, αλλά έστω και ένας που να το κράτησε, μπορεί, λέγε-λέγε, να ξέχασε ότι είναι αστεϊσμός και να το ενέταξε στο κανονικό του λεξιλόγιο.

  173. Πέπε said

    Λάμπρο, οι ψηφοφόροι ηλίθιων αρχηγών ή όπως αλλιώς τους είπαμε, εκτός ότι είναι απόφοιτοι σχολείων, δημόσιων στην πλειοψηφία τους και ιδιωτικών οι υπόλοιποι, έχουν κι άλλα κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, πίνουν όλοι νερό. Μήπως φταίει το νερό για την ψήφο μας;

    Άσε που δεν ξέρουμε τι εκπαίδευση έχουν λάβει οι λίγοι που ψηφίζουν έξυπνα.

  174. Pedis said

    # 169 – δεν καταλαβαίνω, υπονοείς ότι επί κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά, όταν είχαν το απάνω χέρι σοβαρά πολιτικά κόμματα, λάος, δημαρ, πασόκ, νδ υποκρινόταν κι αυτός τον σοβαρό πολιτικό, τους ξεγέλασε και το κατάλαβαν τώρα και γι αυτό το λόγο τον ξεμπροστιάζουν;

    # 160, 161 – είμαι περίεργος να δω αν πρόκειται για κάτι που θα τον βάλουν να το πληρώσει τώρα, ή θα συμφωνηθεί να το ξεπληρώσει με τόκο όταν ξαναγίνει υπουργός.

  175. Χρήστος Π. said

    Τα σχόλια του Νίκου μου θύμισαν όχι μόνο ανάλογες με τις ακροδεξιές, ακροαριστερές αγυρτίες, αλλά και κάποιες κοινές που είχαν την εποχή της ταυτόχρονης παντοδυναμίας τους όπως τη δεκαετία του 30. Τότε που για όλα τα κακά της γερμανικής μοίρας έφταιγαν οι εβραίοι (οι οποίοι είχαν κάνει μεγάλο αγώνα ως υπουργοί -όσοι ήσαν εβραίοι- με τις κυβερνήσεις της ΒαΪμάρης να σώσουν την γερμανική οικονομία). Την ίδια εποχή λοιπόν δεν μπορούσε να μην εντάξει και ο κοκκινο-φασισμός τους εβραίους στους εχθρούς και τη συνωμοσιολογία του. Έτσι, στις δικες της Μόσχας, βασική κατηγορία κατά των εκτελεσμένων πρώην στελεχών του ΚΚΣΕ ήταν η… σιωνιστική συνωμοσία! Τελικά με αυτήν αλληλοφαγώθηκαν οι σύντροφοι, και όσοι υπουργοί του Λένιν δεν πρόλαβαν να πεθάνουν δολοφονηθηκαν από το κόμμα τους. Η τρέλλα διαδόθηκε βέβαια μέσω του επαναστατικού διεθνισμού και σε όλους τους δορυφόρους και ο αντίκτυπος κράτησε για χρόνια. Από τους αντισημιτικούς στίχους του Βάρναλη μέχρι και τα βιβλία αναμνήσεων αριστερών που ως φυλακισμένοι των ναζί χλευάζουν ουσιαστικά εβραίους συγκατηγορούμνους και βασανισμένους (ποιός θυμάται το Θέμο Κορνάρο;). Ας αφήσουμε δε και τις αστείες ρατσιστικές αφίσες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ με σεξουαλικό μάλιστα υπονοούμενο τον Δεκέμβριο του 1944, με αφορμή τη παρουσία μιας μονάδας Ινδών στις Βρετανικές δυναμεις.

    Βέβαια, με αφορμή τα σχόλια του Νίκου εστίασα σε αγυρτίες και βλακείες των άκρων (αν συνεχίσουμε τελειωμό δεν θάχουμε…). Δεν βλέπω κίνδυνο στην αγυρτία των ναζιστών γιατί προκαλεί γέλιο όπως και των άλλων άκρων. Η αγυρτία των μετριοπαθών με τρομάζει. Άλλο μεγάλο ζήτημα αυτό αλλά κυκλοφορεί πολύ και προφανής αγυρτία και εκεί. Μήπως μας ψεκάζουν;

  176. Λευκιππος said

    172 Λαμπρο, αυτός που λέει την αλήθεια, λέει την αλήθεια που αυτός αισθάνεται, όπως την αισθάνεται και πολύ πιθανόν, το πιθανότερο μάλλον, αυτή η αλήθεια να μην συμβαδίζει με την αλήθεια των πολλών. Τέλος πάντων, κι ο Λεβέντης όταν έλεγε για καρκίνους και τα παρομοια, εξέφραζε την αλήθεια που ειχε μέσα του όπως αυτός την αισθανόταν,, και μάλλον ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής.

  177. Λευκιππος said

    …ιδιαίτερα ειλικρινής σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς.

  178. Θρασύμαχος said

    «ο Κανελλόπουλος είπε στον αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Κλιφ» https://www.liberal.gr/arthro/223546/apopsi/d-kampourakis/stratige-idou-o-stratos-sas.html

  179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Άστο Πέπε μην κουράζεσαι, δεν πρόκειται να το δείς, αμέτρητες φορές έχω πεί (και σήμερα) πως μιλώ για το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα και δη για την πρωτοβάθμια που είναι η μόνη σημαντική, (γι’ αυτό και είναι υποχρεωτική) κι εσείς το προσωποποιείτε.
    Έτσι για νάχεις να πορεύεσαι, γνωρίζεις πότε έκαναν rivers split οι συστημικές τράπεζες; γνωρίζεις σε ποιά τιμή διαπραγματεύονται οι μετοχές τους σήμερα; γνωρίζεις τι έγιναν αυτά τα εκατομμύρια της διαφοράς; γνωρίζεις πως ο Στουρνάρας δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι υγιείς; σου θυμίζει κάτι από τα παλιά αυτή η δήλωση; Έχεις ασχοληθεί καθόλου με το θέμα;
    Σε ενδιαφέρει; ενδιαφέρει κάποιον άλλο εδώ μέσα; Υποψιάζεσαι μήπως, ποιός θα κληθεί σύντομα να πληρώσει τον λογαριασμό της διάσωσης των τραπεζών;

    Ελπίζω να μη σκούζετε στον βιασμό, να είστε χαλαροί και να τον απολαύσετε, άλλωστε, είναι γνωστό πως η πρώτη φορά είναι δύσκολη..
    Καληνύχτα

  180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Νομίζω πως ήμουν σαφής σχετικά με την αλήθεια, αλλά βλέπω πως μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι και μου φέρνεις παράδειγμα τον τραγελαφικό Λεβέντη. Αν αυτό κατάλαβες ή αν πιστεύεις πραγματικά πως ο Λεβέντης έλεγε αλήθεια κι όχι δημαγωγικές μπαρούφες, λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για σοβαρή συζήτηση.
    Καληνύχτα.

  181. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Οι παλιοί έλεγαν: «αν δεν χτίσεις σπίτι κι αν δεν παντρέψεις κόρη, δεν ξέρεις τι είναι ζωή…» ή κάπως έτσι.
    Οι σημερινοί από την άλλη μπορούν με ασφάλεια να πουν: «αν σε διαδυκτιακό τζέρτζελο για άδωνη, χρησεί αβγύ και λοιπά ακροδεξιά φρούτα δεν έρθει ο φιλελές να ξεπλύνει φασισμό με θεωρεία των δύο άκρων, η κουβέντα δε φτουράει…»

  182. Χρήστος Π. said

    182 «οι σημερινοί με ασφάλεια μπορούν να πουν»: πρέπει νάχει κανείς πολύ ολοκληρωτισμό στο πετσί του για να ισχυρίζεται πως κάθε αναφορά στα εγκλήματα και τις αγυρτίες του σταλινισμού, είναι ξέπλυμα του ναζισμού…. Δυστυχώς για κάθε μορφή μαύρου ή κόκκινου φασισμού, πάντα κάποιο «φρούτο» θά ‘ρχεται.
    Τα φρούτα κάνουν καλό.

  183. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος που να αμφιβάλλει ότι για έναν φιλελέ τα ακροδεξιά «φρούτα» κάνουν καλό.
    Αυτός είναι ο κοινωνικός τους ρόλος.

  184. Χρήστος Π. said

    180 Η παραβίαση κάθε έννοιας ελευθερίας της αγοράς και ανταγωνισμού που στήριξε τις τράπεζες εις βάρος φορολογουμένων που την ίδια ώρα πολλοί από αυτούς καταστρέφονταν, ήταν όπως ομολογούν πια τα στελέχη της τρόϊκας, το κύριο μέλημά τους. η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και οι ευνοούμενοι συνεργάτες της (εμπορικές τράπεζες) είναι τα μεγάλα χέρια που στηρίζουν το μεγάλο κράτος. Στήριξαν τη κρατική σπατάλη, στήριξαν το κρατικό χρέος, άρα το επιδότησαν, στρέβλωσαν την αγορά δανειακών κεφαλαίων που τα στέρησαν από παραγωγικές επενδύσεις επιδοτώντας εργολάβους και αεριτζήδες συνεργάτες του κράτους, και όταν ξεσπάει τη κρίση τους… τρέχουν να μας σώσουν. Βέβαια η σωτηρία των τραπεζών δεν συνεπάγεται σωτηρία των ιδιοκτητών τους. Οι μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους όπως και πολλά funds που συμμετείχαν σε ανακεφαλαιοποιήσεις. ΟΙ μεγαλομέτοχοι που έμειναν λίγο ή πολύ αλώβητοι σε όλο αυτό ήσαν όσοι έκαναν άλλες εργολαβικές δουλειές με το κρατος και τη πολιτική ελίτ. Δεν σώθηκαν ως ιδιοκτήτες τραπεζών. Οι τελευταίες σώθηκαν σε άλλα χέρια, ως μηχανισμός χρήσιμος στο κράτος και τη γραφειοκρατία του, που είναι πια ενσωματωμενη στην ευρύτερη των Βρυξελλών. Μηχανισμό σώσαμε και όχι μετόχους. Σώσαμε βέβαια και πολλούς εργαζόμενους του μηχανισμού που μέσα στη κρίση απόλαυσαν ασφάλεια παρόμοια με του δημόσιου υπάλληλου ενώ η ιδιωτική αγορά βούλιαζε στην ανεργία. Αυτό ονομάστηκε εκσυγχρονισμός ακόμα και φιλελευθερισμός σε μια υποταγμένη Ελλάδα που δεν έχει φιλελεύθερη διανόηση αλλά έχει πολλούς άσχετους που βαφτίζουν γενικώς τη λιτότητα και το κακό καιρό φιλελευθερισμό…

  185. Χρήστος Π. said

    184 Και τα ρεμάλια κάνουν καλό. Τελικά ναι, μας ψεκάζουν.

  186. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Σίγουρα σας ψεκάζουν για να μην καταστραφεί η καλλιέργεια ακροδεξιών «φρούτων».

  187. Χρήστος Π. said

    180. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως με τις υποσχόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις του Κούλη και της ΝΔ μπορεί να ενταθεί το τραπεζικό πρόβλημα, έστω και στα χαρτιά. Μετά το κούρεμα ομολογιακού χρέους οι τράπεζες «σβήνουν» ζημιές έναντι μελλοντικής συνεισφοράς του κράτους από φορολογικά έσοδα. Μείωσή τους θα χειροτέρευε τον ισολογισμο τους! Βέβαια άγνωστο το πότε θα λυνόταν μέσω κράτους, το πρόβλημα της ζημιάς τους χωρίς αυτό, αλλά αν τώρα οι οικοι αξιολόγησης δουν μεγαλύτερη ζημιά τρέχα γύρευε. Προβλέπω να αρχίσουν να σβήνουν σημιές μέσω ανακυκλούμενων ομολόγων, ως ένα βαθμό τουλάχιστον. Μπάχαλο. Όλα βουλιάζουν στο χρέος.

  188. Χρήστος Π. said

    Φίλος φιλόλογος λέει ότι το μυστήριο της ονομασίας της Αιγύπτου έχει λυθεί προ πολλών ετών και βρίσκεται στη προσφώνηση των κατοίκων της από Έλληνες. Αυτό συμβαινει συχνά με ονόματα περιοχών που οφείλονται σε αυτά των κατοίκων τους. Οι αρχαίοι Έλληνες βλέποντας ως βαρβάρους και κατώτερο είδος τους μελαμψούς Αιγυπτίους τους αποκαλουσαν «γύπτους» νεοελληνιστί γύφτους. Όταν έβλεπαν κάποιον του φώναζαν «Ε, γύπτο» (ε, γύφτο). Σιγά σιγά η χώρα των Γύπτων ονομάστηκε Έγυπτος και Αίγυπτος. Ο Άδωνις δεν τα ξερει καλά.

  189. spiral architect 🇰🇵 said

    Η πολλαπλή αναδημοσίευση της ανάρτησης στα σόσιαλ έφερε νέα φρούτα στον κήπο μας.

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    175:Όταν λέμε σοβαρά πολιτικά κόμματα, εννοούμε «σοβαρά» πολιτικά κόμματα, έτσι; Στη ΝΔ του Σαμαρά και του Φαήλου Κρανιδιώτη ο Γεωργιάδης ταίριαζε μια χαρά. Αλλά στη ΝΔ του κοσμοπολίτη φιλελεύθερου Μητσοτάκη (βάζουμε εισαγωγικά κατά βούληση) ένας τύπος σαν τον Γεωργιάδη, ξεσαλωμένος και ανεξέλεγκτος, μάλλον λειτουργεί σαν βαρίδι. Ιδίως για την κεντροδεξιά χατζιδακική πτέρυγα. Υπόθεση κάνω.

  191. TAK said

    Να αγιάσει το στοματάκι σου και η γραφίδα σου!!!

  192. spiral architect 🇰🇵 said

    Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών και σταλεγάκιας, τη νύχτα των επόμενων εκλογών μάλλον θα τρίβουμε τα μάτια μας με την άνοδο της ακροδεξιάς (και) στην Ελλάδα. Ο Άδωνης, όσο και να μην τον γουστάρουν στη ΝΔ, είναι το αναγκαίο κακό για να ανακοπούν περαιτέρω διαρροές της ΝΔ προς την ακροδεξιά, πρόσφορο έδαφος βρίσκουν και οι κάθε λογής τζημεροφαϋλοι, τα σπαράγματα της ΧΑ (Συναδινός) με λίγα λόγια όλοι πάνε να φάνε από την ακροδεξιά πίτα, μαζί και ο Κούλης (χαζός είναι; ψήφους θέλει) μέλλει να δούμε πως θα παίξει σε ποσοστά αυτή η πολυδιάσπαση και ποια κόμματα θα βγουν κερδισμένα απο την πολυδιάσπαση της ακροδεξιάς.

    Βλέποντας αυτές τις συνθήκες μαζί με τις «τάσεις» στην Ευρώπη, παλιότερα είχα πει για μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα βγουν τα νούμερα (οι αριθμοί, ε; 😉 ) στις εκλογές.

    Θέλω να δω λοιπόν αν, η μαγική μου σφαίρα τα λέει καλά ή χρειάζεται αντικατάσταση.

  193. spiridione said

    179. Ο αδελφός του Λι Βαν Κλιφ;

  194. spiral architect 🇰🇵 said

    @194: Μάλλον!

  195. Γιάννης Ιατρού said

    Νίιιικο,

    ο σύνδεσμος για το σημερινό έχει πρόβλημα 🙂

  196. spiral architect 🇰🇵 said

    Ουχ, ισχύει Νίκο!

  197. Πέπε said

    197
    Ναι.

    Νίκο, αυτά που γράφεις σήμερα για το Άγαλμα, μιλάμε, δεν υπάρχουν!

  198. cronopiusa said

    έχω σκάσει από την περιέργεια

    τι ήταν το «άγαλμα»;

    Καλή σας μέρα!

  199. Κάτι έχει πάει στραβά με τη σήμανση «διαβάστε περισσότερα», για την ακρίβεια. Άγαλμα μείναμε με τα σημερινά.

  200. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Χτές, ἀναφερόμενος στὸ ἄρθρο τῆς ἡμέρας, μιλοῦσα γιὰ ἀνώμαλη προσγείωση (#116).

    Κάποια ἀπὸ τὰ σχόλια ποὺ ἐπακολούθησαν νομίζω πὼς μέ δικαιώνουν.

    Στὸ χωριό μου λένε: » Ὅταν κεντᾶς τὸ γάδαρο, δέξου καὶ τσὶ πορδές του».

  201. sarant said

    200 και πριν: Εγώ το βλέπω κανονικά το σημερινό άρθρο,. Εσείς όχι;

  202. Μόνο στην αρχική σελίδα.

  203. Κουνελόγατος said

    ΟΧΙ!!!

  204. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @201. Τὸ «κεντᾶς» ἔχει τὴν ἔννοια τοῦ «τσιγκλᾶς».

  205. sarant said

    203 Εσβησα το more, για δείτε

  206. […] sarantakos.wordpress.com […]

  207. Κουνελόγατος said

    Είδομεν (το φως το αληθινόν).

  208. Triant said

    193 κ.α.

    Φοβάμαι ότι γι αυτό κωλυσιεργούν με την δίκη της ΧΑ. Εάν βγεί εκτός νόμου και μέχρι να εμφανιστεί κάποια διάδοχη κατάσταση, που φαντάζεστε ότι θα πάνε όλες αυτές οι ψήφοι;

  209. spiral architect 🇰🇵 said

    @209: Οι συγκεκριμένοι έχουν και plan b από παλιά. 😉

  210. spiridione said

    179. «Το 1945 ήμασταν σε πόλεμο». Α ρε Καμπουράκη τρομάρα σου, έχεις γράψει και ιστορικά βιβλία.

  211. spiral architect 🇰🇵 said

    @211: Ποιος, ο Καμπουράκης; λολ! Αυτός είναι μόνο για αντικριστό και ψώμματα!

  212. sarant said

    211 Είναι καραβίδα αυτό που γράφει, θα το βάλω το Σάββατο.

  213. spiral architect 🇰🇵 said

    @211: Πωωω ρε φίλε Σπυρίδωνα, έχω χάσει επεισόδια.
    (δραματοποιημένα ιστορικά είναι, θαρρώ, κάποια από τα πονήματά του)

  214. spiridione said

    214. Δεν θυμάμαι και σε ποιον ραδιοφωνικό σταθμό ήταν που είχε ιστορικά πεντάλεπτα.

  215. LandS said

    211 για 179

    O Τζέιμς Βαν Φλιτ (Φλιτ ρε ζώον Καμπουράκη όχι Κλιφ) το 1945 είχε μόλις διαδεχτεί τον Πάτον στη διοίκηση της ΙΙΙ Στρατιάς και ήταν κάπου στην Αυστρία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1946 ή το 1948 με το Δόγμα Τρούμαν, επικεφαλής της Αμερικάνικης Αποστολής «συμβούλων» και, ουσιαστικά, οργάνωσε και διοίκησε τον Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ταυτόχρονα διαχειρίστηκε και τα 400εκ δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας. Το 51 αντικατάστησε τον Μακάρθουρ στη διοίκηση των Δυνάμεων του ΟΗΕ στο Πόλεμο της Κορέας και πολύ αργότερα ήρθε στην Ελλάδα, απόστρατος για ιδιωτική επίσκεψη, κατά την οποίαν ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Καραμανλή θεώρησε σωστό και πρέπον να του αποδοθούν τιμές με στρατιωτικό άγημα και με μια μαλακία στη προσφώνηση.

    Καλά, πόσο μπιτ για μπιτ είναι αυτός ο Καμπουράκης.

  216. sarant said

    216 Το 1948

  217. Sarpis said

    «Και είναι βέβαια θλιβερό το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει για αντιπρόεδρο έναν τσαρλατάνο (θυμηθείτε και τα νανογιλέκα που διαφήμιζε!). Αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: σαν την Ελληνική Αγωγή θα είναι…»

    Καλημέρα,
    Θα συμφωνήσω με τα σχόλια #51 και #150.
    Η ΝΔ δεν άραγε είναι το κόμμα του «εθνάρχη» Καραμανλή, ο οποίος έχει βλάψει τον τόπο απείρως περισσότερο από τον Μπουμπούκο, του Μητσοτάκη και άλλων εθνικών ευεργετών / σωτήρων; Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι μια χαρά ταιριάζουν οι Αδώνηδες δίπλα στους Ανδρεουλάκους, τους Γιακουμάτους κ.ο.κ.

  218. Γιάννης Ιατρού said

    213: Τα έχεις γράψει και παλιά π.χ. στα «Παραιτημένα μεζεδάκια» του 2014 (εδώ), στο μέσο περίπου του άρθρου … Τη γνωστή ρήση.. διορθώνοντας τον …Μπογδάνο 🙂

  219. spiridione said

    Στο ΚΚΕ πάντως, που χρησιμοποίησαν και πρόσφατα τη φράση σε ανακοίνωση, ξέρουν πότε ειπώθηκε η φράση.

  220. LandS said

    217 Και μένα το 48 μου φαίνεται σωστό (σε αυτά ο Ρίζος είναι πάντα καλός) αλλά η εγγλέζικη Βίκι λέει 1946 και κλονίστηκα. Είπα λοιπόν να προστατευτώ από τον Μέφρι.

  221. Γιάννης Ιατρού said

    219 (συνέχεια) και εκτενής συζήτηση τον Οκτ, του 2017, με τεκμήρια (και «επέμβαση» του ακατονόμαστου 🙂 ) ιδίως από το σχ. 266 και κάτω, στο άρθρο «Η ουρά της ουράς του γαϊδάρου», εδώ

    220: Αυτό είναι ένα από τα «τεκμήρια (εικόνα) του ακατονόμαστου, στο παραπάνω άρθρο που γράφω (σχ. 390)

  222. spiridione said

    222. Ναι, το ξέρω, το έκλεψα. Απ’ εδώ το έχει πάρει

  223. Γιάννης Ιατρού said

    Κάτι άσχετο αλλά μου κάνει εντύπωση και ρωτώ αν έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες:

    Ψάχνοντας (γκουγκλάροντας προηγουμένως) για την ρήση του Κανελλόπουλου, βλέπω ο γκούγκλης να μου βγάζει το ακόλουθο:

    Δεδομένου ότι δεν είχε κρατηθεί ιστορικό στον browser, επίσης είχα κάνει και επανεκκίνηση στο λαπτοπ (λόγω μετακίνησής μου στο ερημητήριο και είχα και άλλη, νέα ΙΡ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, από που κι ως που και βάσει ποιού χαρακτηριστικού ο γούγλης «θυμάται» πότε και πόσες φορές επισκέφτηκα έναν (τον συγκεκριμένο) ιστότοπο !!!!

  224. Pedis said

    # 193 – Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών και σταλεγάκιας, τη νύχτα των επόμενων εκλογών μάλλον θα τρίβουμε τα μάτια μας με την άνοδο της ακροδεξιάς (και) στην Ελλάδα.

    ..

    Βλέποντας αυτές τις συνθήκες μαζί με τις «τάσεις» στην Ευρώπη, παλιότερα είχα πει για μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα βγουν τα νούμερα (οι αριθμοί, ε; 😉 ) στις εκλογές.

    το πασόκ σε κάθε περίπτωση εδωσε το παρών από τώρα.

    Στις μεθεπόμενες εκλογές θα σχηματιστεί συγκυβέρνηση με ναζί μέσα.

    Να βγω λάθος, κι ας με κάψει ο θεός για την ύβρη, αλλά μαζί με τα τόσα «καλά» της ΕΕ για το βιοτικό επίπεδο του κόσμου, της οικονομίας και του εμπορίου των μικροαστών κλπ κλπ (σε όλη την ΕΕ επί είκοσι χρόνια) είναι και ο εξευτελισμό της πολιτικής συνείδησης και πράξης από την «αριστερά» και με πολύ πιο κτυπητό τρόπο σε μας…

    … δύο-τρεις γενιές είναι τελειωμένες. Σόρρυ.

  225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    2011 / 2012
    https://www.facebook .com
    We are all Greeks
    21 Σεπτεμβρίου 2016 ·
    Είμαι 55 χρόνων & χωρίς δουλειά, πως θα ζήσω; ρωτάει ο Καμπουράκης! Κάποτε έλεγες τους άνεργους να πάνε στη Μανωλάδα! Πως σου φαίνεται;

    https://tvxs.gr/news/ellada/ypopsifios-me-ti-nd-o-dimitris-kampoyrakis

  226. sarant said

    220 κ.ε.: Ο Ριζοσπάστης δεν λέει 1948 αλλά λίγα χρόνια αργότερα από το 1948.

  227. spiral architect 🇰🇵 said

    @224: DuckDuckGo is your friend, you bad-hearted! ❤
    (βάσει του id number του επεξεργαστή σου, μάλλον)

  228. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι σύστημα είναι αυτό που αφήνει άνεργα τα δικά του τα παιδιά, τα παιδιά που γάβγιζαν και δάγκωναν για πάρτη του στους δύσκολους μνημονιακούς καιρούς; Αίσχος και αχαριστία. Παραθυρόφυλλα βάφεις, Καμπουράκη;

  229. Pedis said

    Άθλιος ως δημοσιογράφος, ελεεινός ως «ιστορικός».

    Αίσχος και θράσος.

  230. Γιάννης Ιατρού said

    228: Πιθανό, αλλά δεν μας έχουν πει πως μαζεύουν τέτοιες πληροφορίες. Δεν θα έπρερε (ήσαν υποχρεωμένοι);;;
    Το DuckDuckGo χρησιμοποιώ συνήθως, αλλά καμιά φορά ξεχνιέσαι … Πάντως πολύ περίεργο, θα ρωτήσω επισήμως!

  231. spiridione said

    227. Ναι, αυτό εννοώ, στον Ριζοσπάστη ξέρουν πότε είπε τη φράση ο Βαν Φλιτ, όχι μέσα στον εμφύλιο.

  232. spiridione said

    232. Ο Κανελλ. στον Βαν Φλιτ.

  233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    230 «Σταγονίδια ιστορίας» 😦

  234. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Ριβιού για το 2ο μέρος των σταγονιδίων στο γκούντριντς: «Σπουδαία δουλειά από έναν αξιόλογο δημοσιογράφο.» 🙂

  235. Γιάννης Ιατρού said

    234: Σκύλε, προφανώς ατελής αναζήτηση 🙂 Ξανακοίτα το 🙂

  236. Pedis said

    # 235 – τι σταγονίδια …

    Φτύσιμο στον αναγνώστη. Χάλια μαύρα.

    Ευτυχώς που δεν το είχα αγοράσει, μούπεσε στα χέρια από συγγενή.

  237. VISARION said

    Kobogianitis apo tous ligous.
    Antiproedros tis ND na exei ‘kathigites’ atoma me maimou ptixia. Poy akoustike… Kai poy vriskei ola auta ta lefta gia agora tileoptikou xronou e?

    Sorry gia ta greeklish, grafw apo Alpeis

  238. ΣΟΦΟ said

    Να σταματήσει άμεσα το παραμύθι ότι ο Άδωνις πουλάει πολύ. Δεν υπάρχουν τόσοι να αγοράζουν τα βιβλία του. Και τι κέρδος να έχει στις τιμές που τα πουλάει. Κάτι άλλο κρύβεται στον κύκλο εργασιών του. Και αυτοί που πρέπει να το ερευνήσουν, ας το κάνουν

  239. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα δεν έχει και τίποτα δικό του μέσα στα «σταγονίδια» ο Καμπουράκης. Συλλογή ιστορικών στιγμιότυπων κάνει, και στο τέλος του κάθε κομματιού μέμφεται την κυρά δασκάλα του ότι δεν τους έμαθε καλά την ιστορία. Κάθε μεσαίας μορφώσεως άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό.

  240. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Πόπκορν χίστορι να περνάει η ώρα μέχρι να έρθει 20:00 η ώρα να ενημερωθεί ο κοζμάκης.

  241. Μαρία said

  242. 241 Αν θυμάμαι καλά είναι στο σύνολό τους παρμένα από περιοδικά (Ιστορία κλπ). Απλή συλλογή δουλειάς άλλων έκανε.

  243. Θρασύμαχος said

    «Η κόρη της άγριας δολοφονημένης» http://www.iefimerida.gr/news/450543/i-kori-tis-agrias-dolofonimenis-stin-kriti-apokalyptei-giati-o-theios-tis-dolofonise-ti

  244. sarant said

    244 Εγώ πήρα το βιβλίο που έγραψε για τον Παπουλάκο και είναι άθλιο.

  245. 235 Μα ακριβώς ότι έχει μόνο χωράφια δείχνει, Γιάννημ’! https://jodi.graphics/wp-content/uploads/2018/10/Screenshot_240-1.png

  246. Γιάννης Ιατρού said

    243: Μαρία
    υπάρχει εξήγηση (μέχρι κι πολυώνυμος το είπε πιό πάνω)!

  247. Γιάννης Ιατρού said

    247: Σκύλε, διαβάζεις γρήγορα και σου ξεφεύγουν μερικά!
    Το σχόλιο (με το χάρτη) το είδες ή ού 🙂 ;;

  248. Γιάννης Ιατρού said

    249 (συνέχεια): Για να διευκολύνω 🙂

  249. falireas said

    Χαχαχα ξαφνικά το ‘πανεπιστήμιο’ Αλπάιν εξαφανίστηκε από τα βιογραφικά των ‘καθηγητών’ της Ελληνικής Αγωγής!!!
    Κυριάκο Μητσοτάκη, τα βλέπεις αυτά;

    O ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης τι έχει σπουδάσει ρε παιδιά;

  250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    251 http://www.koutipandoras.gr/article/adonis-o-aionios-foititis

  251. spiral architect 🇰🇵 said

  252. Costis Melolidakis said

    Ο Άδωνης, διαφημίζοντας στην τηλεόραση κάποιο βιβλίο, που τάχα αποδείκνυε ότι όλες οι αγγλικές λέξεις έχουν ελληνική ρίζα, είχε φέρει σαν απόδειξη (με το χαρακτηριστικό τσιριχτό του ύφος) του ισχυρισμού αυτού το ρήμα «can» που (είπε ο Άδωνης) σημαίνει «κάνω»! Το σχετικό βίντεο είχα αναρτήσει πριν πολλούς μήνες στο F/B, αλλά αδυνατώ να το επανεύρω στο internet. Αν κάποιος το έχει/ξέρει, παρακαλώ πολύ να μου το στείλει.

  253. sarant said

    253 Δεν λέει «Για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα» στο τέλος;

    254 Πρόκειται για το βιβλίο του Θεοφανίδη, που το έχω παρουσιάσει στον παλιό μου ιστότοπο.

  254. Pedis said

    # 252 – σε λήμμα-κουρελού της βικι σχετικό με τα έργα και ημεραι του παπαράδωνη υπάρχουν αγιογραφικές παράγραφοι γραμμένες από συνεργάτες ή από τον ίδιον μαζί με άλλες που θέτουν εύσχημα ερωτηματικά:

    Πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του το Μάρτιο του 1992 ως μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ελληνικής Ιστορίας» (ΠΠΕΙ) που προκάλεσε τη σύγκληση φοιτητικής συνέλευσης για το Μακεδονικό. Ο Γεωργιάδης ήταν κεντρικός ομιλητής της ομάδας, που διακίνησε ένα φυλλάδιο με βιβλιογραφικές αναφορές σε υποστηρικτές της δικτατορίας και αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Με την κινητοποίηση φοιτητών από δεξιούς καθηγητές του πανεπιστημίου και τη στήριξη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ το ψήφισμα της ΠΠΕΙ, που εναντιωνόταν στη διεθνιστική στάση των αριστερών παρατάξεων της σχολής, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία

    πωπώ!!

    Αργότερα συνεργάστηκε με τηλεοπτικούς σταθμούς παρουσιάζοντας εκπομπές «Ελληνική Αγωγή» στον Blue Sky και «Ελλήνων Έγερσις» αρχικά στον Τηλεάστυ και σήμερα στο Kontra Channel, με θέμα τον πολιτικό σχολιασμό και την τηλεπώληση βιβλίων, κυρίως ιστορικού και φιλολογικού περιεχόμενου.[3]

    Μιλάμε για περιεχόμενο, όχι τρίχες.

    Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γεωργιάδη στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει επανειλημμένα στόχος εμπρηστών.[7]

    ο καυμένος …

    καπάκι, ένα σκίσιμο στο λευκό σεντόνι και τσόντα ύφασμα:

    Επίσης, o Γεωργιάδης και ο αδερφός του, Λεωνίδας, καταδικάστηκαν πρωτόδικα για προσβολή πνευματικής περιουσίας. Η δικαιοσύνη έκρινε ότι δύο βιβλία της Ἀννα Τζιροπούλου-Ευσταθίου που εκδίδονταν από τον εκδοτικό τους οίκο, «Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ», αποτελούσαν αντιγραφή ιδεών τρίτων χωρίς άδεια.

    περνάει στα χέρια κοπτοραπτούδας του γραφείου του, τώρα:

    Ως τρεις κύριους στόχους του, εάν εκλεγόταν περιφερειάρχης, ο Γεωργιάδης είχε θέσει την αντιμετώπιση του παραεμπορίου με τη σύσταση ενός ειδικού σώματος, την παύση κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό και την κατασκευή τοπικών αγορών στις μεγάλες πόλεις του λεκανοπεδίου της Αττικής για την τόνωση της οικονομίας.[19] Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο συνδυασμός του Γεωργιάδη «Αττική Οδός» ήρθε έκτος με 93.937 ψήφους (6,57%).[20] Στις 11 Νοεμβρίου 2011 τοποθετήθηκε υφυπουργός ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

    Ως υφυπουργός επέφερε την άρση του καμποτάζ (που οδήγησε σε αύξηση ΑΕΠ)[21], ολοκλήρωσε το σχέδιο για την σωτηρία της ακτοπλοΐας, εξασφάλισε την αυτονομία του ΝΑΤ, την σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Λιμένος-Αλεξανδρούπολης. Παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Την επόμενη ημέρα, 13 Φεβρουαρίου, διαγράφηκε από την Κοινοβουλετική Ομάδα του ΛΑΟΣ καθώς υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ» αντίθετα από την γραμμή του κόμματος.

    Ως υπουργός πέτυχε την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη 2.000.000 ανασφάλιστων[22][23], ενώ η ετήσια κρατική δαπάνη ορίστηκε στα 340 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, τον πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, την συγχώνευση νοσοκομείων, την έγκριση 470 πρωτότυπων φαρμάκων και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.[24]

    κλπ κλπ

    στο τζάμπα ξέπλυμα και διαφήμιση η βίκι.

    ντάξει, όχι εντελώς τζάμπα, με κάτι πενταροδεκάρες σε εθελοντές.

  255. Χρήστος Π. said

    193. Η άνοδος του ναζισμού, δια της Χρυσης Αυγής τουλάχιστον, δεν μπορεί τώρα να απειλήσει το σύστημα γιατί η τελευταία, δεν είναι απλώς παρακρατική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπάρχουν σχέσεις της με το κρατικό μηχανισμό, τις μυστικές υπηρεσίες του ή κάποια παρακλάδια τους, και με αξιοσέβαστους πολιτικούς. Η γελοιότητα της μη δίκης για τη δολοφονία του Φύσσα οφείλεται στις αποκαλύψεις που θα πλήξουν το κύρος του κράτους που ήξερε και στήριζε τη Χ.Α. Μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και αποδεικτικά στοιχεία παρανομιών και βιαιοτήτων είχαν συλλεχθεί πριν τη δολοφονία Φύσσα, αλλά το κράτος δεν έκανε τίποτα φυσικά. Πώς θα δικαιολογηθει τώρα στο ακροατήριο η ανοχή και στήριξη; Γέλαγα με τις παλιές μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των χρυσαυγιτών από τον ανόητο Δένδια, γιατι απέδειξαν πως οι μηχανισμοι ήξεραν και ανέχονταν. Και φυσικά παρακολουθούσαν, για να μην τολμήσει να αυτονομηθεί υπερβολικά ο Μιχαλολιάκος. Αρκετό θόρυβο έκανε στο Πέραμα που φαγώθηκε για κυριαρχία με το ΚΚΕ όπως οι συμμορίες για τις γειτονιές. Το ΚΚΕ απειλούσε απεργίες και έπαιρνε χορηγιες από επιχειρηματίες (γνωστό κόλπο αυτό, εδώ και η ΕΔΑ τάπαιρνε ακόμα από τον Ανδρεάδη το 1965, και τόκανε φυσικά σημαία η χούντα όταν βρεθηκαν τα έγγραφα), αλλά ήρθε ο Μιχαλολιάκος και βρήκε εργασία ελεγχόμενη από αυτόν για να πουλήσει…

    Βέβαια, ακόμη και αν δεν είχαν προσεταιριστεί οι μυστικές υπηρεσίες τους ναζί με τα όποια ανταλλάγματα για την ηγεσία τους, πάλι θα ήξερε το κράτος. Όπως ακριβως και στους αντιεξουσιαστές και αναρχικούς, που δεν ξέρεις ποτέ ποιός σαματατζής και μπαχαλάκης είναι αστυνομία και ξερό ψωμί. Ούτε από εκεί βρέθηκαν οι δολοφόνοι των δυο αφελών νέων που έκαναν τη φρουρά στην είσοδο των γραφείων της Χ.Α.

    220. Καλό κι αυτό, ενοχλήθηκε το ΚΚΕ από τη φράση του Κανελλόπουλου την ώρα που ο Βλαντάς του ΚΚΕ έλεγε για το ΔΣΕ είμαστε ο στρατός του Σταλιν και θα νικήσουμε, όπου Στάλιν εκεί και η νίκη, κλπ. Βέβαια όταν δοκίμασε και ο ίδιος τη γλύκα του υπαρκτού σοσιαλισμού αγωνιζόταν να ξεφύγει στη Δύση, και αποκήρυξε το κόμμα, το Λενινισμό που κάνει τα κόμματα απάνθρωπα έλεγε, και έμεινε απλώς μαρξιστής όπως δήλωνε (με φανερή συμπάθεια σε κάποια κείμενά του για το Μητσοτάκη και το Καραμανλή). Μια περιήγηση στα απομνημονέυματά του όπως και των θυμάτων του στην εποχή της παντοδυναμίας του στην ΕΠΟΝ και την ΚΕ του ΚΚΕ είναι… αναψυκτική.

  256. spiral architect 🇰🇵 said

    Συμψηφισμοί, Μαραντζίδης και η ιστορία γράφεται από τους νικητές …

  257. Χρήστος Π. said

    258 Αν ρίξουμε μια ματια στα πολλά βιβλία που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν για τη κατοχή και τον εμφύλιο, θα δούμε μάλλον τον ηττημένο να γράφει περισσότερα και να κυκλοφορεί περισσότερα. Η «αυτολογοκρισία» των νικητών – δηλαδή ολόκληρης της Ελλάδας πλην ΚΚΕ-, αλλά και η σημερινή «συμπάθεια» μετριοπαθών αριστερών ιστορικών προς τον τότε ελληνικό σταλινισμό είναι ένα άλλο ζήτημα… Η επιστροφή μάλιστα των ηττημένων αυτοεξόριστων από τις χώρες του σοβιετικού μπλόγκ συνοδεύτηκε από απότομη αύξηση των απομνημονευμάτων τους. Στο πανεπιστήμιο Κρήτης και ΑΠΘ διδάσκονταν και διδασκονταοι ιστορία εμφυλίου από το φανατισμένο οπαδό του ΔΣΕ Μαργαρίτη. Η προκατάληψη και η εμπάθειά του, πιστεύω φαίνεται ακόμα και από την ορολογία που χρησιμοποιεί. Τέτοιο ύφος μάλιστα συγγραφής, συναντούσες από την άλλη πλευρά σε τη περίοδο της κομμουνιστοφοβιας 50-67. Σήμερα δε, σε κάποιους γραφικούς που δεν λαμβάνονται υπ’ οψη σαν μελετητές.

    Ο Μαραντζίδης αυτορεζιλευτηκε κάνοντας το δημοσκόπο (ακολουθώντας το Νικολακόπουλο της αριστεράς σε παρόμοια εγχειρήματα) αλλά το βιβλίο του «Οι άλλοι Καπετάνιοι» – η μόνη σοβαρή έρευνα για τις μη ΕΑΜικές ένοπλές δυνάμεις στη Μακεδονία της Κατοχής ήταν πολύ αντικειμενική και μετριοπαθής έρευνα. Αποκάλυψε το δωσιλογισμό πολλών αντιπάλων του ΚΚΕ και τα πολύπλοκα και διαφορετικά κίνητρα που είχε ο κάθε συνεργάτης του εχθρού, γιατί δεν εμπίμπτουν όλοι στην ίδια κατηγορία. Αν ενόχλησε επειδή δεν βάφτισε δωσίλογο κάθε εχθρό του ΚΚΕ, επειδή αποκαλύπτει ποιοί δωσίλογοι ειχαν κίνητρο την εκδίκηση γιατί υπήρξαν θύματα του ΚΚΕ κάποιοι δικοί τους, επειδή αναφέρθηκε σε αντικομμουνιστές αντιστασιακούς και γενικά δεν είπε «όποιος δεν είναι με το ΕΑΜ είναι προδότης, και οι σταλινικοί μοίραζαν λουλούδια σε πολιτικούς αντιπάλους τους, ΟΚ φταιει ο Μαρατζίδης.

    Ο Μαραντζίδης έδειξε μάλλον και μια φιλοεαμική μεροληψία μάλιστα. Δεν αναφέρθηκε στη μάζα των μελών του ΕΑΜ αλλά και ανταρτών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας που στον εμφύλιο τάχθηκαν ανοιχτά κατά του ΚΚΕ και πολλοί προτίμησαν τη στράτευση στον Ελληνικό Στρατό παρά στο ΔΣΕ παίρνοντας και παράσημα. Ως πρώην ΕΑΜίτες μάλιστα, οι αιχμάλωτισμένοι στρατιώτες από το ΔΣΕ αντιμετώπιζαν σίγουρη εκτέλεση.
    (Το είχα διαβάσει αυτό αλλά φρόντισε να μου το επιβεβαιώσει και ο φανατικός αξιωματικός του ΔΣΕ Χουλιάρας στα απομνημονεύματά του αναφερόμενους στους αιχμαλώτους της μάχης της Αράχωβας).

    Τέλος θέλω να σου πω ότι είναι δικαώμά σου να επιλέγεις και να τάζεσαι με όποιον γουσταρεις. Να είσαι και πιό φανατικός σταλινικός ή να αμφισβητείς ότιδήποτε γράφεται από μένα. Αυτονόητο είναι αυτό. Θεωρώ όμως πως το επιχείρημα περί «συμψηφισμού» που έχει επινοήσει η άκρα αριστερά είναι επικίνδυνο και ίσως στραφει και εναντίον της. Σε τίποτα στην ιστορία δεν υπάρχει συμψηφισμός!

    Το κάθε τι κρίνεται γι αυτό που είναι χωρίς αναγκαστική σχέση με άλλα. Ακόμα και αν σχετίζεται ως κίνητρο ή αποτέλεσμα με κάτι άλλο, αναφέρεται, δεν συμψηφίζεται. Σχετίζεται πχ η ανοησία των κομμουνιστών του Βερολίνου, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, και οι ένοπλες συγκρούσεις της δεκαετίας του 20, με την άνοδο των Ναζιστών. Μια χαρά τους βόλεψαν και το πιστεύω αυτό. Δεν συμψηφίζω ούτε δικαιολογώ τα ναζιστικά εγκλήματα όμως έτσι. Σχετίζεται η βλακεία της σταλινικής ηγεσίας του ΕΑΜ και το βλακώδες ΕΑΜικό κίνημα της Μέσης Ανατολής (σε τακτικό στρατό διαρκούντος του πολέμου), με την ισχυροποίηση του ΙΔΕΑ στο στρατό, και τη προώθηση σε θέσεις κλειδιά των μεντόρων όλων των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλιου. Τι σημαίνει αυτό, ότι δικαιολογώ τη φάλαγγα και τα βασανιστήρια της χούντας;;;

    Δεν έβγαλα μέσον όρο εγκλημάτων για να βελτιωθεί ο βαθμός του χιτλερισμού ή του σταλινισμού. Ούτε έκανα καλλιστεία εξουσιοφρενών δικτατόρων και των οπαδών τους. Με τι συμψηφίστηκε η φρενοβλάβεια του Κασιδιάρη για παράδειγμα, για να βελτιώσω το βαθμό του;
    Κάποτε ήταν η καλύτερη διασκέδασή μου να εκνευρίζω αριστερούς, ακριβώς κάνοντας προφανώς βλακώδεις συμψηφισμούς, επειδή τσιμπάνε σε κάτι τέτοια. Νομίζω κάνουμε σοβαρότερη συζήτηση. Γελοίοι οι συμψηφισμοί και γελοιότητα επίσης το να βλέπουμε τα πάντα ως συμψηφισμό. Ο Σαραντάκος δεν έχει ίδιες ιδεολογικές αντιλήψεις με μένα, αλλά μαθαίνω πολλά πράγματα διαβάζοντάς τον και ακόμα και όταν διαφωνώ μαζί του ομολογώ πως χαίρεσαι να τι διαβάζεις,όπως και πολλούς εδώ. Σε πολλά πράγματα που έχω πλήρη άγνοια μαθαίνω από ανθρώπους σαν και σένα στο μπλογκ. Εδώ άραγε τι συμψηφισμό έκανα; Έβγαλα μήπως καλό μέσον όσο;

  258. π2 said

    http://www.documentonews.gr/article/basileia-stergiopoyloy-o-adwnhs-me-apomakryne-gia-na-prostateytei

  259. sarant said

    260 Αυτοί οι ρινοκέροντες ίσως είναι παράκουσμα από ρινοκέρωτες.

  260. Μαρία said

    https://twitter.com/kperifanos/status/1052491806989012992

  261. Τηνε γλωσσοφάγατε! R.I.P.

  262. sarant said

    Ελα ρε, κρίμα!

  263. Αλή αλ-Γιουνάνι said

    «Οι πρόγονοι των ανθρώπων δεν είχαν ακόμα διαφοροποιηθεί από τους προγόνους του χιμπατζή»

    Οι πρόγονοι του ανθρώπου και οι πρόγονοι του χιμπαυζή είναι διαφορετικοί. Άνθρωποι και χιμπατζήδες μπορεί να είναι συγγενείς, είναι όμως διαφορετικοί. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος και ο χιμπατζής είναι χιμπατζής. Πολύ απλό. Ο άνθρωπος γεννάει ανθρώπους, όχι πιθήκους. Και ο πίθηκος γεννάει πιθήκους, ΟΧΙ ανθρώπους. Ο άνθρωπος προέρχεται από τον άνθρωπο και ο πίθηκος από τον πίθηκο.

    h t t p s : / / alialyunani . wordpress . com / η-κατάρρευση-του-δαρβινισμού-και-το-γε/

  264. Γιάννης Ιατρού said

    265: …Υπάρχει ένα σχέδιο, ένα μοντέλο και μια ισορροπία σε κάθε τμήμα του σύμπαντος….

    Σιγά μην τα γνωρίζουμε αυτά. Από που και πώς; Ένα σχέδιο, μοντέλο; Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες… Και η ισορροπία; Που το ξέρουμε αν ισορροπεί καν;

    …Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό ουράνιο σώμα, η ατμόσφαιρά της και η επιφάνειά της υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα….

    Τώρα μάλιστα! Δηλαδή να υπάρχει ζωή αλλού αποκλείεται, ε;

    αλί αλί και τρισαλί
    φωνάχτε αμέσως τον Αλή
    και πέστε του
    πως προτιμώ Δαρβίνο 🙂 🙂

  265. Πέπε said

    @265:
    > > η-κατάρρευση-του-δαρβινισμού-και-το-γε/

    Ε καλά τώρα. Ποιος ασχολείται με τον Δαρβίνο στις μέρες μας; Το πολύ πολύ τίποτα Ινδοευρωπαϊσταί, Ερασμίται και λοιποί περιθωριακοί.

  266. Γς said

    265, 267:

    Darwin revisited

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/darwin-revisited.html

  267. pangef said

    Να ρωτήσω κάτι; Υπάρχουν τα δάνεια και τα αντιδάνεια, έτσι δεν είναι; Αποκλείεται το Χακούπτα να το πήρανε οι Πτολεμαίοι-Έλληνες βασιλείς-Φαραώ και να το έκαναν ελληνιστί Αίγυπτο με τη σημασία που σας φαίνεται αστεία; Οι Τούρκοι πχ την Ελλάδα την λένε Γιουνανιστάν. Ε δεν είναι όλοι οι Έλληνες Ίωνες. Και η Αίγυπτος μπορεί να ξεκίνησε ως Χακούπτα και με την τότε παγκόσμια γλώσσα την Ελληνική να τροποποιήθηκε προς ευχαρίστηση των Ελλήνων-Μακεδόνων βασιλέων-Φαραώ ως Αίγυπτος με την σημασία υπτίως του Αιγαίου.
    Και αν νομίζετε ότι το Ελληνικό στοιχείο και η Ελληνική γλώσσα δεν υπήρχαν έντονα στην Αίγυπτο μπορείτε να διαβάσετε την Στήλη της Ροζέττας. Δεν σας λέω ότι η δικιά μου εκδοχή ισχύει, αλλά είναι και πολύ πιθανή.

  268. πετρος said

    Για τον Πουλιανό ολόκληρος καθηγητής Καμπριτζ σας διαψεύδει. Αν εξαρτάσαι από πρασινομπλε προπαγάνδιστες που κανουν πλιάτσικο και το παίζουν τίμιοι….

    Petralona – The human skull that challenges the Out of Africa theory

    The Greek Ministry of Education, Religions, Culture and Sports,

    Bouboulinas 20-22,

    Athens 106 82,

    Greece

    5 September 2012

    Dear Sir,

    I am writing on behalf of the European Anthropological Association, which is the umbrella professional and academic association linking all of the national European biological anthropology and human biology societies, to express our concerns about the conservation of the Petralona Cave and Skull, the misinformation of the dating of the skull, as well as the treatment of personnel associated with the conservation of the Cave.

    The bases of our concerns are that the skull has been damaged through many scratches and the crown of a tooth (1st molar) cut off. As requested by Anthropological Association of Greece what is required is a detailed description of the present status of the skull, so that no one in future can arbitrarily damage it further. There is also the problem of dating which has been scientifically dated at about 700,000 years ago not 300,000 as is given at the information desk. There is a very detailed record of the excavations and findings which need to receive further public presentation but which have never been catalogued so as to prevent specimens going missing.

    It is very unfortunate that the Greek Archaeological Department stopped Dr Aris Poulianos from further work in the Cave without any explanation. It is also very worrying that Dr Poulianos and his wife were physically attacked and injured in their home earlier this year and the culprits have not been found. He was also verbally abused when attempting to give an invited presentation to teachers and school children.

    Senior anthropologists and geologists have also been denied access to the Cave and the specimens for further study on a number of occasions without substantive reasons. Earlier this year there has also been misinformation given to the Greek Parliament concerning financial aspects of the Cave.

    I look forward to receiving answers to these questions.

    Yours faithfully

    Professor C G N Mascie-Taylor MA, PhD, ScD (all Cambridge), FSB, FNAS (Hungary)

    Professor of Human Population Biology and Health and President of the European Anthropological Association

Σχολιάστε