Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανοιξιάτικα (;) μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Μαρτίου, 2022


Αύριο το μεσημέρι (στις 3.33 μ.μ. για την ακρίβεια) έχουμε την εαρινή ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο, άρα μπαίνουμε και επίσημα στην άνοιξη.

Μπαίνουμε αλήθεια; Ο καιρός μάλλον χειμωνιάτικος είναι, ο πόλεμος ρίχνει τη βαριά σκιά του, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλα τα είδη, από το φυσικό αέριο μέχρι το ηλιέλαιο, ενώ η πανδημία, που λέγανε ότι έφυγε και τελείωσε, σηκώνει πάλι κεφάλι. Γι’ αυτό και έβαλα το ερωτηματικό στον τίτλο -ανοιξιάτικα είναι αυτά;

Τέλος πάντων, ας ξεκινήσουμε.

Και ξεκινάμε με ένα πολύ αστείο μεταφραστικό λάθος, που παραλίγο να με παρακινήσει να δώσω στο σημερινό μας άρθρο τον τίτλο «Ακριβή μεζεδάκια».

Η οθονιά προέρχεται από την αγγλική έκδοση του Πρώτου Θέματος, όπου ο ελληνικός τίτλος

Μήνυμα (ή διάγγελμα) Μητσοτάκη για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

αποδόθηκε

PM Mitsotakis message on measures against accuracy

Βάζω οθονιά επειδή, στις μέρες που μεσολάβησαν, και ύστερα από τον ορυμαγδό που προκλήθηκε στο Τουίτερ, η εφημερίδα έσπευσε να διορθώσει το λάθος, παρόλο που τη λαθεμένη έκδοση μπορείτε ακόμα να τη βρείτε σε αναδημοσιεύσεις.

Κάθε φορά που βλέπω τόν τίτλο γελάω μόνος μου σαν σκέφτομαι ποια θα μπορούσαν να είναι τα measures against accuracy, αν και ύστερα ξανασκέφτομαι ότι δεν έχουμε, ως κράτος, ανάγκη από άλλα μέτρα στον τομέα αυτόν!

Eδώ βλέπετε και λίγο από το κείμενο της είδησης όπως είχε αρχικά μεταφραστεί από τον Panos:

Από τον Panos μεταφράστηκε, αλλά με την καθοριστική συμβολή του Google Translate. Έκανα το τεστ, εβαλα στο Google Translate τη φράση

Το νέο πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια που δοκιμάζει τις αντοχές ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων

και πήρα τη μετάφραση:

The new framework of support for accuracy that tests the resilience of Greek households and businesses

Θα έλεγε κανείς βέβαια ότι έτσι που είναι μεταφρασμένο, το νόημα είναι πως το πλαίσιο δοκιμάζει τις αντοχές, αλλά τέλος πάντων.

* Και συνεχίζω με ένα οικολογικό μεζεδάκι, που το είδα να επισημαίνεται σε μια σελίδα φίλων του Γιάννη Μακριδάκη στο Φέισμπουκ (μπορεί να το επισήμανε κι ο ίδιος ο συγγραφέας).

Λοιπόν, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

«Αυξάνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα προχωρήσουμε σε 3.000 δενδροφυτεύσεις και αστικές αναπλάσεις σε συνολική επιφάνεια 85.000τ.μ. Στόχος μας είναι να “πρασινίσουμε” τον Δήμο της Αθήνας αλλά και τους τέσσερις δήμους από τους οποίους θα διέρχεται η Γραμμή 4 του Μετρό».

Η εξαγγελία είναι βέβαια καλοδεχούμενη. Ωστόσο, ο όρος περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός έργου, χρησιμοποιείται εδώ εντελώς λάθος από τον υφυπουργό, αφού καλό ειναι πάντοτε να κάνουμε έργα με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή όσο γίνεται πιο φιλικά στο περιβάλλον.

* Κι ένα ακόμα παράδειγμα «προστακτικής με αύξηση», στον τίτλο ενός σεμιναρίου «αυτοβελτίωσης».

Απέκτησε τον έλεγχο σε δύσκολες συνθήκες

Στη γλωσσική ομάδα όπου το είδα, καναδυό μέλη έσπευσαν να σχολιάσουν: Ποιος απέκτησε;

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η σύμπτωση αορίστου και προστακτικής, ούτε μπορούμε να την αποφύγουμε. Όλοι θα συμφωνούσαν π.χ. με τις φράσεις «Περίμενε να έρθω» ή «Απάντησε πότε σε βολεύει» παρόλο που και σε αυτές έχουμε σύμπτωση.

Έπειτα, πολλοί ομιλητές της νεοελληνικής θεωρούν πιο οικείους και πιο δόκιμους τους τύπους της «εναύξητης» προστακτικής, αν και όχι σε όλα τα ρήματα (άλλο το «επέστρεφε» ή το «συνέλαβε» κι άλλο το «απήντησε», με κάμποσες ενδιάμεσες βαθμίδες).

Εγώ παλι, θεωρώ φυσικότερο και προτιμώ τον αόριστο «απόκτησα» όπως και την προστακτική «απόκτησε». Πάλι σύμπτωση δηλαδή.

* Έχουμε πολλές φορές επισημάνει αμφισημία σε τίτλους. Φίλη στέλνει ένα ακόμα παράδειγμα.

Ιταλία: Kατασχέθηκε από Ρώσο ολιγάρχη το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου.

Υπάρχει αμφισημία; Τυπικά ναι αφού μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Ρώσος ολιγάρχης εκτέλεσε την κατάσχεση. Στην ουσία, δεν είμαι και τόσο βέβαιος.

* Μου γράφει φίλος:

Σήμερα ακούστηκε τέσσερεις φορές από τρεις διαφορετικούς συνεργάτες του καναλιού Open Beyond ότι κάποιες δίοδοι κρατιούνται ή διατηρούνται «ανοιχτοί». Βέβαια ήταν προφορικές οι αναφορές, όχι γραπτές, οπότε, υποθέτω, είμαστε πιο επιεικείς;

Εγώ από την πλευρά μου νομίζω πως αυτό το παράδειγμα, που δεν είναι το μοναδικό, κάθε άλλο μάλιστα, δείχνει την ιδιόμορφη θέση των θηλυκών σε -ος.

* Πολύ ωραίο μεταφραστικό, που επισήμανε φίλος στο Τουίτερ. Αγνοώ από ποια σειρά προέρχεται:

«Γεια σου, φίλε! Ο Μοριτούρι σε χαιρετάει».

Ποιος είναι ο Μοριτούρι;

Ένας από τη Νομανσλάνδη, δεν τον ξέρετε.

(Πρόκειται φυσικά για τη λατινική ρήση (Ave Imperator,) Morituri te salutant ή κάποια παραλλαγή της, δηλ. Χαίρε Καίσαρ/Αυτοκράτορα, οι μελλοθάνατοι (morituri) σε χαιρετούν. Ο υποτιτλιστής δεν το αντιλήφθηκε (ίσως η φράση να συνεχιζόταν σε άλλη γλώσσα από τα λατινικά) κι έτσι γεννήθηκε ο μυστηριώδης Μοριτούρι!

* Σε ρεπορτάζ για την παράταση της εκπομπής της Ρέας Βιτάλη (οι καλοί δεν πάνε χαμένοι) διαβάζουμε:

Η ΕΡΤ, μάλιστα, μας αποκαλύπτει ότι η «Ρέα Βιτάλη, που είχε τη σύλληψη της “Κεραίας” ως “τάμα ζωής”, ενσκήπτει με πάθος στην έρευνα κάθε θέματος και ακολούθως παρουσιάζει».

Η εντός εισαγωγικών φράση προφανώς είναι από το δελτίο τύπου της ΕΡΤ. Ασυνήθιστη βρίσκω τέτοια επίθεση της ΕΡΤ προς τη δημοσιογράφο, που την παρομοιάζει με καταιγίδα που χτυπάει ορμητικά και ξαφνικά και προκαλεί καταστροφές!

(Πλάκα κάνω βέβαια -για μιαν ακόμα φορά έχουμε το μπέρδεμα, να χρησιμοποιείται το ρήμα «ενσκήπτω» σαν να σημαίνει «εγκύπτω, σκύβω πάνω από»).

* Από την τέως εγκριτη Καθημερινή, μπέρδεμα του «γνωρίζετε» με το «γνωρίζεται».

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται….

Το έχω συναντήσει πολλές φορές, αν και όχι σε μεγάλη εφημερίδα.

Ίσως έχουμε και έλξη από το «χρειάζεται».

* Τις προάλλες είχαμε δει ένα μιμίδιο με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, να λέει (δήθεν) ότι το βενζινάδικο προέρχεται από το «βενζίνη» + «άδικο».

Ο καθηγητής σχολίασε ως εξής το μιμίδιο:

Η ετυμολογική ερμηνεία τού μιμιδίου μου για το βενζινάδικο σαν (όχι ως) «βενζίνη + άδικο» είναι μια εύστροφη επιτυχημένη σατιρική παρετυμολογία τής λέξης κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα (παρετυμολογίες είναι λ.χ. παντελόνι από το «πάντα λειώνει» !…, ομπρέλα από το «όμβρε έλα» !…)

Μου φαίνεται ότι εδώ τραβάει στα άκρα τη διάκριση «σαν» και «ως» (που εγώ λέω ότι σχεδόν δεν υπάρχει, έχει πια καεί). Δηλαδή επειδή η ερμηνεία είναι σατιρική θα βάλουμε «σαν» ενώ αν ήταν σωστή θα βάζαμε «ως»; Κι αν κάποιος δώσει καλή τη πίστει μια λαθεμένη ετυμολογία, τι θα βάλουμε; Μήπως «σανως»;

* Δυο μεταμεζεδάκια (μεζεδάκια για μεζεδάκια) από μεγάλο σουπερμάρκετ της Αθήνας:

Eίναι λοιπόν Τortelloni, τα οποία φαίνεται πως είναι διεθνής όρος και γι’ αυτό δεν μεταφράζονται, αλλά με τι; Στα τέταρτα τυριά. Ελπίζω να μην εννοεί τέταρτα από πλευράς ποιότητας.

Όσο για το δεύτερο πιάτο είναι ακόμα πιο μυστηριώδες, διότι όχι μόνο δεν μεταφραζεται το βασικό ζυμαρικό, το Triangoli, αλλά και η γαρνιτούρα είναι: Με πορκίνη και μεταφορά.

Η πορκίνη θα είναι κάποια περίεργη χημική ουσία (που σε μεταμορφώνει σε γουρούνι, άραγε; Αυτήν είχε η Κίρκη;).

Και καταλαβαίνω πώς το porcini (είδος μανιτάρια) μεταφράστηκε «πορκίνη». Mπορείτε να μου πείτε πώς οι τρούφες έγιναν «μεταφορά»;

Με μεταφορική σημασία, ίσως.

* Τίτλος στο in.gr:

Ρωσίδα μοντέλο που αποκάλεσε «ψυχοπαθή» τον Πούτιν βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα

Όποιος δεν διαβάσει παρακάτω, μένει με την εντύπωση ότι η Ρωσίδα πλήρωσε με τη ζωή της το θάρρος της να επικρίνει τον αυταρχικό ηγέτη της χώρας της.

Όποιος διαβάσει παρακάτω βλέπει ότι η κοπέλα είχε κάνει την ανάρτηση εναντίον του Πούτιν πέρυσι, τον Γενάρη του 2021 και ότι ένα μήνα μετά τη δολοφόνησε ο φίλος της, όχι βέβαια επειδή εκείνος ήταν φιλοπουτινικός αλλά για χρηματικούς λόγους.

Το νέο είναι ότι η υπόθεση διαλευκάνθηκε τώρα (και έχει κάποιο ενδιαφέρον ως αστυνομική ιστορία).

* Κι ένα μακάβριο, σε σουπεράκι για την υπόθεση της Πάτρας.

Η υπόθεση είναι τραγική, αλλά όταν διάβασα:

«Ο πρώτος θάνατος του παιδιού δεν ήταν αναμενόμενος»

σκέφτηκα «Ζούμε μονάχα δυο φορές».

Ο θάνατος του πρώτου παιδιού ή έστω «ο πρώτος θάνατος παιδιού».

* Γράφει φίλος:

Καταραμένα ψευδόφιλα! Ειδήσεις STAR, τώρα: Ο Ζελένσκι έδειξε στο Κογκρέσο ένα βίντεο από τον πόλεμο, ιδιαίτερα γραφικό.

Διότι βέβαια στα αγγλικά graphic δεν είναι το γραφικό. Ειναι αυτό που λέμε «σκληρές εικόνες».

* Μεταφραστικό σε συνέντευξη Καναδού σνάιπερ που τώρα είναι στην Ουκρανία για να σκοτώσει Ρώσους, ενώ έχει προϋπηρεσία στο Αφγανιστάν και αλλού.

Λέει για την περίοδο που πολεμούσε μαζί με Κούρδους στο Ιράκ:

Χωρίς την αεροπορική υποστήριξη, την εκπαίδευση και τα όπλα υψηλής τεχνολογίας που είχε συνηθίσει, ο Wali λέει ότι αυτός και οι σύμμαχοί του έμαθαν να διεξάγουν πόλεμο με ό,τι μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους. «Δεν υπήρχαν κράνη, ούτε βαλλιστικές πλάκες, ούτε αρκετά πυρομαχικά. Έβγαινα για περιπολία μερικές φορές με δύο μόνο περιοδικά», θυμάται.

Εγώ όταν ήμουν φαντάρος έπαιρνα περιοδικά στη σκοπιά. Στα περίπολα δεν βόλευε και τόσο.

Αλλά εδώ μάλλον δεν πρόκειται για περιοδικά. Προκειται για magazines. Επειδή η αγγλική γλώσσα είναι πολύ φτωχή (πλάκα κάνω) έχει την ίδια λέξη για τα περιοδικά αλλά και για τις γεμιστήρες (και για μερικά άλλα πράγματα, ίσως αξίζει άρθρο αν και μπορεί να το έχω ήδη δημοσιεύσει).

Και φυσικά γεμιστήρες είχε εδώ ο λεγάμενος.

* Το συνηθισμένο λάθος με τα σύνθετα του «άγω» σε άρθρο στο tvxs:

Αλήθεια, πιστεύουν αυτά που λένε οι παραπάνω κύριοι ή εντάσσουν και αυτά στα  περιεχόμενα μιας δίχως τέλος μαύρης πλάκας, την οποία έχουν τελειοποιήσει και προάγει σε βαθμό που θα τους ζήλευαν ταλαντούχοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί του θεατρικού και κινηματογραφικού είδους;

Όλα καλά, αλλά δεν «έχουν προάγει». Έχουν προαγάγει, ναι. Κι όποιος πρώτος τολμήσει και γράψει «έχουν προάξει» έχει δώρο τρία χρόνια δωρεάν συνδρομή στο ιστολόγιο.

* Βέβαια, δεν στέκει αυτό που έγραφα. Οι κουμπάροι στη Μεγαλόνησο, πρωτοπόροι σε αυτό το θέμα, χρησιμοποιούν τον ομαλό αναλογικό τύπο εδώ και χρόνια. Και σε επίσημες ανακοινώσεις, όπως εδώ σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως:

«Εργάστηκε με σεμνότητα και σε χαμηλούς τόνους κι έχει φροντίσει να προάξει και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου και γενικότερα, το δίκαιο με πάθος, σεβασμό και εντιμότητα», είπε τέλος ο κ. Υπουργός, ο οποίος ευχήθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ό,τι καλύτερο.

Μπράβο στην Κύπρο!

* Και κλεινω με μια γαλλικούρα.

Τίτλος άρθρου για την τουριστική απήχηση της Ελλάδας στην Ευρωπη:

«Κομψί κομψά» η φήμη της Ελλάδας στην Ευρώπη

Φυσικά είναι κομσί κομσά (comme çi, comme ça) δηλαδή «έτσι κι έτσι».

Και ναι μεν αυτό το γαλλικό από τότε που ήμουν φοιτητής θυμάμαι να το λέμε για πλάκα «κομψί κομψά», και το έχει λημματογραφήσει και το slang.gr, αλλά εδώ δεν το λένε χαριτολογώντας!

(Νομίζω ότι η πηγή της γαλλικούρας ήταν αυτό εδώ το άρθρο, όπου όμως το διόρθωσαν σε κομσί κομσά, κάλλιο αργά παρά ποτέ).

* Το άρθρο ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο, όπως κάθε μέρα, αλλά μάλλον θα είμαι στο δρόμο σήμερα για πολλές ώρες, οπότε μπορεί να μην σχολιάσω πολύ.

247 Σχόλια to “Ανοιξιάτικα (;) μεζεδάκια”

  1. Κουνελόγατος said

    Ολυμπιακός και Οδυσσέας Ανδρούτσος. Καλημέρα.

  2. Κουνελόγατος said

    Κάτι ξέχασα.

    https://www.sport24.gr/football/olympiakos-v-me-androytso-sti-veroia.9566411.html

  3. Λάζαρος Μ. said

    Μόλις εντόπισα ένα πταίσμα στο ΛΚΝ. Αν ανατρέξετε στο λήμμα «πολίτης» και κάνετε αναζήτηση της λέξης «Ακαδημαϊκός» με Ctrl+F, θα δείτε ότι η λέξη δεν ανιχνεύεται, παρότι τη βλέπετε μπροστά σας ολοζώντανη. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρχικό Α έχει γραφτεί στο λατινικό αλφάβητο.

  4. Ο φίλος από το τουίτερ (πώς καταντήσαμε, λοχία!) σπεύδει να δώσει διευκρινίσεις για τον Μοριτούρι: δεν είναι σειρά, είναι ταινία γαλλική για τη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου, καλογυρισμένη και, θα έλεγα, αρκούντως αποικιοκρατική ως ταιριάζει σε γαλλική ταινία.

  5. LandS said

    One needs a fully accurate method to accurately tackle accuracy

  6. Νέο Kid said

    Καλημέρα! Χορταστικά και εξαιρετικά μεζεδάκια as usual!
    Η πλάκα είναι ότι το against έχει κάπως διφορούμενη σημασία και στα αγγλικά , όχι;
    Λέμε ας πούμε payment against invoice που σημαίνει πληρωμή έναντι απόδειξης /τιμολογίου.
    Το measures against accuracy πάντως μού θύμισε εκείνη την παλιά περίπτωση που κάποιος βλαμμένος αμερικανός πολιτικός ήθελε να περάσει «διά νόμου» ότι το π είναι 3 κι όχι 3,1415… 😀

  7. Νέο Kid said

    Μα τι ωραίο το κομψί κομψά ! Θυμίζει ασκήσεις γραμματικής ενικού πληθυντικού . Το κομψί- τα κομψά . Το ταψί – τα ταψά (στη Ρούμελη …)

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    1: Για όσους άμπαλους😊 δεν κατάλαβαν, ο παίκτης λέγεται Θανάσης Ανδρούτσος.

    «Ο καιρός μάλλον χειμωνιάτικος είναι, ο πόλεμος ρίχνει τη βαριά σκιά του, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλα τα είδη, από το φυσικό αέριο μέχρι το ηλιέλαιο, ενώ η πανδημία, που λέγανε ότι έφυγε και τελείωσε, σηκώνει πάλι κεφάλι.»
    Απορώ γιατί τον αποκαλούν Μωυσή τον Κούλη· Φαραώ είναι το σωστό. Στις πόσες πληγές σκοπεύει να μας απελευθερώσει;

  9. Alexis said

    Ιταλία: Kατασχέθηκε από Ρώσο ολιγάρχη το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου.

    Το πρόβλημα δεν είναι η αμφισημία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είναι ο ιδιοκτήτης του γιοτ. Απλώς δεν είναι σωστά ελληνικά αυτά.

    Άπαιχτος βεβαίως ο Μοριτούρι! 😆

    Καλημέρα.

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εξηγείται ψυχολογικά η συνεχής επανάληψη της ίδιας λέξης; Υπάρχει ένας δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, που περιγράφει και σχολιάζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι και χαρακτηρίζει τα πάντα υπέροχα : ο υπέροχος Νορβηγός αθλητής που πέτυχε μια υπέροχη επίδοση, η υπέροχη Πολωνέζα αθλήτρια που άφησε στη δεύτερη θέση την υπέροχη Νορβηγίδα αθλήτρια, το υπέροχο κλειστό στάδιο του υπέροχου Βελιγραδίου και πάει λέγοντας. Τον θυμάμαι και σε μια άλλη μετάδοση αγώνων στίβου να υπεροχολογεί ακατάσχετα. Τι λέει η ψυχολογία της γλώσσας επ’ αυτού;

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπορεί να μου συστήσει κάποιος έναν από αυτούς που απάντησαν ότι είναι αρκετά/απόλυτα ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο; Ιδίως έναν από τους «απόλυτους» αν γίνεται. Θα το θεωρήσω μεγάλη χάρη, γιατί δεν έχω μιλήσει ποτέ με εξωγήινο.

    https://www.efsyn.gr/tehnes/media/336362_thymos-fobos-apogoiteysi-kyriarhoyn-stin-elliniki-koinonia

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της». Με αυτό το ανέκδοτο διάνθισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προχθεσινό του διάγγελμα που αφορούσε τα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας.
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/336260_dimokratia-i-kapitalismos

  13. LandS said

    6
    Το πέρασε ομόφωνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του. Τον βόλευε για να κατοχυρώσει την «απόδειξη» για τον τετραγωνισμό του κύκλου και να αποκτήσει τη φήμη του Αρχιμήδη.
    Κατά κακή του τύχη όμως ένας μαθηματικός που τυχαία βρισκόταν εκεί και έμαθε σχεδόν αμέσως το περιεχόμενο του νομοθετήματος, κάθισε και έγραψε επιστολές σε όλες της τοπικές εφημερίδες με ύφος πιο δηκτικό από αυτό που γράφει ο Σαραντάκος τα σαββατιάτικα μεζεδάκια.
    Έ, για να μη ξεφτιλιστούν (και) οι Γερουσιαστές φρόντισαν να το επιστρέψουν γελώντας.

  14. LandS said

    12
    Εγώ θα μπορούσα να είμαι ένας από αυτούς. Σε τέτοιες ερωτήσεις απαντάω: Ουουου… απόλυτα, ή «μείον δέκα»

  15. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Και καταλαβαίνω πως το porcini (είδος μανιτάρια)» ;;; Έτσι το λένε τώρα; Όχι είδος μανιταριού ή μανιταριών; Ή μήπως είναι δικός σου λεκτικός ακτιβισμός!😂

    Καλημέρα.

  16. Λάζαρος Μ. said

    Μου γράφει φίλος: «Σήμερα ακούστηκε τέσσερεις φορές…»
    Από το οποίο συνάγεται ότι θα πρέπει να είναι άνθρωπος κάποιας ηλικίας ο φίλος σας για να χρησιμοποιεί τη γραφή «τέσσερεις». 🙂

  17. Πουλ-πουλ said

    Accuracy θέτε;

  18. LandS said

    Στα μεζεδάκια γιατί μας ξέφυγε το «μέτρα μετρημένα στο μέτρο του δυνατού»;

    Το κακό με τη προστακτική δεν είναι η σύμπτωση με άλλους χρόνους. Είναι αυτή η μανία να τη βάζουν μονολεκτικά. Ειδικά στην Διαφήμιση. Ε, δεν μπορεί να είναι πάντα μονολεκτική.

    Καταλαβαίνω ότι αν στο παράδειγμα έλεγαν «πάρε τον έλεγχο κλπ» (μάλλον το «take control κλπ» μετάφρασαν), τότε έμμεσα παραδέχονται ότι είναι το γουέμπιναρ είναι άχρηστο. Αλλά το να βάλεις απέκτησε στη θέση του πάρε, δεν λύνεις το πρόβλημα.
    «Για να αποκτήσεις τον έλεγχο σε δύσκολες καταστάσεις» καλύτερο δεν είναι;

  19. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    @4. Δὲν ξέρω ἂν ὑπάρχει καὶ γαλλικὴ ταινία μὲ τίτλο «Μοριτούρι».

    Αὐτὴ ποὺ ἔχω δεῖ εἶναι μιὰ ὁμότιτλη ἀμερικάνικη μὲ τὸν Μάρλον Μπράντο καὶ τὸν Γιούλ Μπρύνερ.

  20. Παναγιώτης Κ. said

    @0. Μια ερώτηση για πληροφορία της περασμένης εβδομάδας:
    Νικοκύρη, για αυτά τα τριαντάρια πεζοπορίας που κάνεις βεβαιώθηκες από τους ειδικούς ότι προοπτικά δεν προκαλούν πρόβλημα στα γόνατα, τα πόδια ή την μέση;
    Εγώ δεν κάνω 30 χλμ. Κάνω τα μισά. Άκουσα κάποιους να λένε ότι όριο πρέπει να είναι τα 8 χλμ.
    Ο καρδιολόγος πάντως είπε ότι το ωφέλιμο είναι να κάνουμε 3χλμ σε μισή ώρα. Στόχος μας, να πιάσουμε τους 120 σφυγμούς.

  21. 19 Η ταινία που λέω εγώ (από την οποία και ο υπότιτλος) είναι αυτή: https://en.wikipedia.org/wiki/Dien_Bien_Phu_(film)

  22. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Αυτό με το magazine με είχε μπερδέψει κι εμένα την πρώτη φορά που διάβαζα για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα περί ελέγχου της οπλοφορίας στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων «shrinking gun magazines». Είχα πλάσει ολόκληρο σκεπτικό (τα περιοδικά τύπου «το Τουφέκι μου κι εγώ» προάγουν τη χρήση των όπλων, άρα αν έχουν λιγότερες σελίδες θα την προάγουν λιγότερο;) μέχρι που κατάλαβα ότι επρόκειτο για τους γεμιστήρες. 🙂

  23. Αντώνης said

    #6, 13
    https://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Pi_Bill

  24. Πέπε said

    Καλημέρα.

    @Μοριτούρι: είναι βέβαιο ότι δεν έκαναν πλάκα στον αυθεντικό διάλογο; Και καλά «ο Μοριτούρι σε χαιρετά» επειδή ακριβώς οι ήρωες δεν είναι αρχαίοι Ρωμαίοι και δεν ξέρουν λατινικά;

    @απέκτησε:
    > Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η σύμπτωση αορίστου και προστακτικής, ούτε μπορούμε να την αποφύγουμε.

    Δεν υπάρχει σύμπτωση: η σύμπτωση προϋποθέτει δύο, όπως το ταγκό. Σύμπτωση υπάρχει στον αναύξητο τύπο, και με αύξηση την αποφεύγουμε (δηλ. «απέκτησε» είναι μονοσήμαντα αόριστος οριστικής).
    Παρεμπιπτόντως, δεν είναι σωστή η αντιδιαστολή αορίστου (χρόνου) προς προστακτική (έγκλιση). Είναι σαν να λέμε δεν πήρα το πράσινο, πήρα το στρογγυλό, όταν υπάρχουν δύο πράσινα, στρογγυλό και τετράγωνο, και δύο κίτρινα, πάλι στρογγυλό και τετράγωνο.

    @σαν / ως:
    Όταν γράφει κανείς «σαν (όχι ως)» ή το αντίστροφο, φλερτάρει με τα όρια της εμμονής. Το θέμα δεν είναι αν ισχύει, είτε εδώ είτε γενικά, η διάκριση. Το θέμα είναι ότι κάτι ήθελες να μας πεις, σχετικά με το μιμίδιο, αλλά μας παρατάς μισοστρατίς και αλλάζεις κουβέντα συζητώντας για τις λέξεις που χρησιμοποίησες στο μέχρι τώρα κομμάτι της φράσης σου – αϊ μιν έλεος κάπου! Και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι λες, μας ξαναπαρατάς για να επανέλθεις στο μιμίδιο.

    Εδώ που τα λέμε, ίδια περίπτωση με το να πετάς ένα «(σικ ρε!)» δίπλα σε κάθε λέξη που είπες για να την πεις κι όχι για να εξυπηρετήσεις το νόημα που θες να εκφράσεις.

    Στην πρώτη Γυμνασίου, στο μάθημα ενός καθηγητή με πολύ ιδιαίτερο τύπο, λόγιος και βαρύμαγκας εν ταυτώ, αυστηρός αλλά με ένα απροσδόκητο χιούμορ, σε κάποια συζήτηση που δε θυμάμαι πια, ένας συμμαθητής σήκωσε το χέρι και είπε: «Μα κύριε, …[πολλά λόγια]… και ο άλλος μένει στου διαβόλου τον πατέρα, …[πολλά ακόμα λόγια]…». Τέτοια έκφραση ήταν πέρα από τα συνήθως επιτρεπόμενα όρια κοσμιότητας – έτσι ήταν τότε οι τάξεις. Ο τύπος είχε διαπράξει ένα τόλμημα. Όταν τέλειωσε, ο καθηγητής τον κοίταξε για λίγο σιωπηλά και μετά σχολίασε: «Κοίτα τον Δημήτρη, έστησε ολόκληρη ιστορία να μας πει, μόνο και μόνο για να βάλει μέσα του διαόλου τον πατέρα!». Ήταν τόσο τσουχτερό, που το θυμάμαι κι εγώ που απλώς παρακολουθούσα. Φαντάζομαι ο Δημήτρης θα το θυμάται μέχρι το τέλος της ζωής του.

    Επί της ουσίας, η διάκριση ισχύει, από τη στιγμή που σε κάποιες χρήσεις το «σαν» δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το «ως». Δε λέμε «τι κάθεσαι και κοιτάς ως μαλάκας;», λέμε μόνο «σαν» είτε είναι ο άλλος είτε δεν είναι. Αλλά βέβαια το ποια ακριβώς είναι η διάκριση θέλει προσεκτική περιγραφή, και θέλει ακόμη να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι απόλυτη: το «σαν» μπορεί να αντικαταστήσει το «ως», το αντίστροφο όμως όχι πάντα.

    @ Ο πρώτος θάνατος του παιδιού:
    «Αυτή είναι η όγδοη γέννηση του Μιγκέλ Μάρμολ, στα τριάντα ένα του χρόνια» (Εδουάρδο Γαλεάνο, Ο αιώνας του ανέμου, σελ.167. Μέχρι τις 450 περίπου σελίδες όπου τελειώνει το βιβλίο, ο Μιγκέλ Μάρμολ γεννήθηκε κάμποσες ακόμα φορές.)

    @ έχουν προάγει:
    > Οι κουμπάροι στη Μεγαλόνησο, πρωτοπόροι σε αυτό το θέμα…

    Αυτή την πινακίδα «προσοχή γκρεμός» κανείς δεν την προσέχει, και πάνε όλοι και σκοτώνονται. Οι κουμπάροι στη Μεγαλόνησο, πρωτοπόροι σ’ αυτό το θέμα, έχουν καταργήσει αυτές τις πινακίδες. Δε λέω, είναι κι αυτός ένας τρόπος. Υπάρχει όμως και η λύση να μάθει κανείς να διαβάζει τις πινακίδες, να τις λαμβάνει υπόψη του, και να μην πέφτει στους γκρεμούς.

  25. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Μοριτούρι»…
    Είχα δει δύο φορές παλιά, σε σκηνή ταινίας φαντασίας στην τηλεόραση, ο κακός Τζαμαϊκανός ήρωας να λέει στον πρωταγωνιστή «Meet my sister (προφορά sistah), the goddess of fire», και στους υπότιτλους να γράφει «Γνώρισε τη Μαϊσίστα, τη θεά της φωτιάς»! Τελικά έχουν και θεούς στην Νομανσλάνδη! 🙂

  26. 24α Όχι, το λέει στα λατινικά και μετά προσθέτει «δεν με κατάλαβες, μίλησα λατινικά» ή κάτι τέτοιο.

  27. ΣΠ said

    ίσως αξίζει άρθρο αν και μπορεί να το έχω ήδη δημοσιεύσει

    Ναι https://sarantakos.wordpress.com/2017/07/24/mahzen/

  28. Εμένα πάντως μου άρεσε η λεζάντα : ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς στον καναπέ του «στούντιο 4», αν και θα το προτιμούσα επί του καναπέως του «στούντιο 3» …

  29. Πουλ-πουλ said

    20. Παναγιώτης Κ.
    «Στόχος μας, να πιάσουμε τους 120 σφυγμούς.»
    Αντί να τρώμε τις ώρες μας, αυτό επιτυγχάνεται εύκολα σε ένα λεπτό, αν τρέξεις τα 400μ. ή κολυμπήσεις τα 100μ. (λαχανιασμένη φατσούλα).

  30. Α. Σέρτης said

    20
    Προσυπογράφω όσα λες (και ιδίως ό,τι σου είπε ο καρδιολόγος)

    Επειδή ασχολούμαι καμμιά 45αριά χρόνια (με τρέξιμο αλλά και βάδην), θα έλεγα ότι για να κάνει κάποιος (και μάλιστα 60-φεύγα) πεζοπορίες τριάντα χιλιομέτρων, πρέπει να είναι ήδη προ πολλού χρόνου σε άριστη φυσική κατάσταση -και πάλι το ζήτημα στασιάζεται…

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    20,29:Ή αν κάνεις γρήγορα όσο πιο πολλά πους απς ή σιτ απς μπορείς.

  32. Triant said

    Καλημέρα.

    20: Για να πιάσεις 120 σφυγμούς θα χρειαστείς 120 ανθρώπους. 🙂

    Αύξηση στην προστακτική: Αυτό το ‘επίλεξε’ που γράφουν παντού, γιατί το κάνουν; Για να δείξουν με αυτόν τον τύπο που δεν χρησιμοποιεί κανείς ότι ξέρουν γράμματα; Χάθηκε το ‘διάλεξε’; Ή ‘επιλέξτε’, εν ανάγκη (κατά το Ιορδάνης εν ανάγκη).

  33. spyridos said

    «Μπαίνουμε αλήθεια; »

    Η άνοιξη έρχεται από μόνη της δεν χρειάζεται την καλή μας διάθεση.

    Πριν μια βδομάδα είδα την πρώτη τσαπουρνιά (Prunus spinosa) ανθισμένη στη γειτονιά

    και εχθές άκουσα πρώτα το βουητό από τις μέλισσες και μετά είδα τις αγριοκερασιές (Prunus avium) στο διπλανό δρόμο.

  34. @ 30 Α. Σέρτης

    Δηλαδή περπάτημα 4 – 6 ώρες.
    Ερώτημα: το ίδιο (επικίνδυνο) είναι αν κάποιος περιηγείται μια πόλη από το πρωί ως το βράδυ;

  35. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Κορυφαία σήμερα τα ‘measures against accuracy’ και ακολουθούν …νοστιμότατα τα ‘τέταρτα τυριά’! 😂

    – Μην ξεχνάμε όμως ότι η ακρίβει-α κοστίζει, όταν πρόκειται για όργανα ή μεθόδους μετρήσεων.

    12.
    Ο Π/Θ μας ‘εκσφενδονίζει διαγγελματικώς’ τέτοια ανέκδοτα με αυξανόμενη συχνότητα. Η αποθέωση της υποκρισίας, τη στιγμή που μοιράζει απλόχερα (αμέσως ή εμμέσως) κρατικό χρήμα σε τέτοιες -διαλεγμένες βέβαια- εταιρείες.

  36. Triant αδύο…
    🙂
    Υπάρχει όμως και το άρθρο στον Παναγιώτη Κ.
    Ο καρδιολόγος πάντως είπε ότι το ωφέλιμο είναι να κάνουμε 3χλμ σε μισή ώρα. Στόχος μας, να πιάσουμε τους 120 σφυγμούς.

  37. Μεταφέρω χαιρετισμούς του Γιάννη Ιατρού, θα χρειασθει κάποιες μέρες ακόμη για να επανέλθει.

  38. Πέπε said

    37

    Ανταποδίδουμε με ευχές, να του πεις.

  39. Νέο Kid said

    Ευχές κι από μένα στο Γιάννη Ιατρού!

  40. Καλημέρα,
    37 Το καλό είναι πως βαίνει βελτιούμενος.

  41. Konstantinos said

    Ο γεμιστήρας ή η γεμιστηρα?

  42. BLOG_OTI_NANAI said

  43. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως το ΜΗΛΝΕΓ το αναφέρει:

  44. BLOG_OTI_NANAI said

    20: «3χλμ σε μισή ώρα» είναι πολύ, ακόμα και για γρήγορο περπάτημα. Χρειάζεται και ένα ζέσταμα όπως επίσης και μια σταδιακή μείωση για το φινάλε. Πιστεύω μέχρι 2,5 χλμ σε μισή ώρα (περπάτημα, όχι τρέξιμο) έχει λογική.

  45. ΣΠ said

    Πώς θα λέγαμε μονολεκτικά στα αγγλικά την ακρίβεια (ακριβός), expensiveness, costliness, dearness;

  46. ΣΠ said

    Ο Νικοκύρης σήμερα πήγε στην βόρεια Γαλλία, μάλλον όχι περπατώντας. 🙂

  47. Mitsi Vrasi said

    Μετά από άσκηση, είχα καταφέρει να κάνω 5,5χλμ σε 60′, ενίοτε και σε 55′. Κάποια στιγμή το είπα στη γιατρό μου και έριξε απαγορευτικό. Είπε, 1χλμ χαλαρά και 2 με κανονικό ρυθμό. Το ακολούθησα από το Νοέμβριο, και ύστερα, στις 5 Ιανουαρίου έσπασα τον καρπό μου και με γύψωσαν! Ύστερα από ενάμιση μήνα με ξεγύψωσαν, αλλά είπα να δω και άλλον ειδικό, που είπε ότι κακώς με γύψωσαν. Αποτέλεσμα: φυσικοθεραπείες! Πάνε κι αυτές, κι εκεί που ‘λεγα ότι άντε, τελειώσαμε, κόλλησα και έναν κορόναααα. Είμαι στην όγδοη μέρα, τεράστια κούραση, χωρίς πυρετό, και ελπίζω ότι περνάει. Όταν ξαναρχίσω περπάτημα, θα πάω στα 100μ αργά και με καφεδάκι ενδιάμεσα. 🙂

    Άσχετο: μ’ όσα συμβαίνουν, σκεφτόμουν πως αν έρχονταν τώρα όντα εξωγήινα με διαθέσεις φιλικές, θα έριχναν μια ματιά, στροφή ανάποδα, και πάνε γι’ άλλα. Αν είχαν εχθρικές διαθέσεις, πάλι το ίδιο θα ‘καναν. Σου λέει, αυτοί βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους, τι να ζοριζόμαστε…

    Κορυφαία η accuracy, αλλά και ο Μοριτόρης, που κλίνεται κιόλας,

    Καλό Σ/Κ σε όλες και όλους.

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    46:Πρόσεχε μην εγκλωβιστείς εκεί πέρα, Νικοκύρη. 😊

  49. kpitsonis said

    Εγώ παλι, θεωρώ φυσικότερο και προτιμώ τον παρατατικό «απόκτησα» όπως και την προστακτική «απόκτησε».

    Απόκτησα παρατατικός ; Φαντάσου να το έκανε ο Μπαμπινιώτης αυτό το λάθος , Νικοκύρη !

  50. Καραγκιόζης said

    45. costliness, rising costs

  51. BLOG_OTI_NANAI said

    43: Και ένα παράδειγμα:

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    49: Σωστά. Ο παρατατικός, ως γνωστόν, είναι «απόκταγα» (σικ, ρε).😊

  53. dimopal said

    Η πορκίνη θα είναι κάποια περίεργη χημική ουσία (που σε μεταμορφώνει σε γουρούνι, άραγε; Αυτήν είχε η Κίρκη;). Η αιτία που δηλώνω παρώωωωων

  54. sarant said

    Καλημέρα και βάλε, ευχαριστώ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια.

    Χαιρετισμούς από το (Τι λέτε) Καλέ. Όχι, δεν θα περάσω απέναντι. Το μαρτύρησε άλλωστε και ο Σταύρος. 🙂

    Πέρασα για να διαβάσω τα σχόλια, να διορθώσω τα λάθη και να ελευθερώσω τυχόν μαρμαγκωμένα και πάω βόλτα, τα λέμε το βράδυ.

    53 Να είστε καλά!

    30-34 κε. Να το δούμε αυτό με τα τριαντάρια. Κάποιοι αντέχουν και κάνουν κάθε μέρα. Εγώ όχι. Σήμερα θα κάνω 20+ αλλά σπαστά σε τρεις πόλεις και με μηδενικό ανάγλυφο (παίζει κι αυτό ρόλο: πιο πολύ κουράζουν 12 χλμ με ανάγλυφο 600μ παρά 20 χλμ με ανάγλυφο 300).

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    8, >>Φαραώ είναι το σωστό
    μήπως πληγή κατ΄ευθείαν; 😦

    52, «απόκταγα»
    γιατί όχι; όπως κυνήγαγα
    απότασα ή απόταζα/αποχτούσα (αόριστος απόταξα) λέμε κάτω , όπως κι ο Μάρκος«Εγώ ψιλή στην τσέπη μου ποτές δεν αποτάζω»

    Γιάννη Ι. εύχομαι, και προσεύχομαι με τον τρόπο μου, να μας επιστρέψεις ογλήγορα κι ολόγερος.

  56. … «Γεια σου, φίλε! Ο Μοριτούρι σε χαιρετάει». …
    (Πρόκειται φυσικά για τη λατινική ρήση
    (Ave Imperator,) Morituri te salutant …
    έτσι γεννήθηκε ο μυστηριώδης
    Μοριτούρι! …

    Δεν διαβάζουν καν γαλλική λογοτεχνία:

  57. … Mπορείτε να μου πείτε πώς οι τρούφες [TARTUFO] έγιναν «μεταφορά»; …

    Άγνωστον, ωσάν UFO

  58. *UFO = Unidentified Food Object

  59. aerosol said

    #24
    >(σικ ρε!)
    Έχω παρατηρήσει πως σε κάθε περίπτωση η «αμφιλεγόμενη» λέξη εξυπηρετεί άψογα το νόημα. Το «την είπε για να την πει» αποτελεί εικασία που εδώ σερβίρεται ως βεβαιότητα. Αντικειμενικά, το μόνο που δείχνει αυτό είναι πως η δική σου αντίδραση στην ανά περίπτωση λέξη είναι έντονη. Η ερμηνεία της πρόθεσης του λέγοντος είναι υποκειμενική, και μπορεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα -αποκρύπτωντας, ας πούμε, πως όντως εξυπηρετείται το νόημα.

    >στου διαβόλου τον πατέρα
    Ακριβώς το ίδιο παρατηρώ κι εδώ. Ο καθηγητής (για λόγους χιούμορ, επίπληξης και νουθεσίας) μένει στην «σκανδαλιστική» έκφραση και αυθαίρετα την ορίζει σαν την αιτία δημιουργίας μιας ολόκληρης ιστορίας. Αντικειμενικά, το μόνο σαφές είναι πως του χτύπησε έντονα η έκφραση. Τόσο που να θεωρεί πως τα κριτήρια όλων είναι ίδια με τα δικά του και πως ο μόνος λόγος για την διήγηση είναι να μπει η έκφραση. Μηχανισμός πολύ συνήθης όποτε μας ενοχλεί κάτι, αλλά που στην ουσία δεν λέει παρά για την δική μας ενόχληση: η πρόθεση του άλλου μόνο εικάζεται (και πάντα με μειωτικό τρόπο).

    Στα παραπάνω ισχύει το ίδιο λογικό σφάλμα. Η επιλεκτική ερμηνεία πως η γλώσα έχει μόνο μια λειτουργία -κάτι σαφώς λάθος. Μια λέξη ή έκφραση πρώτα θα επικοινωνήσει το επιθυμητό μήνυμα και κατόπιν μπορεί να εκφράσει χίλια δυο άλλα πράγματα. Την αισθητική επιλογή του ομιλούντος, την καταγωγή του, την στάση του σε γλωσικά, κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα, το πόσο θέλει να προκαλέσει ή να συμβιβαστεί, την σχέση του με τον/τους ακροατές, το πόσ έντονα νιώθει κάτι κλπ.

    Τον καθηγητή τον κατανοώ. Θέλει να εστιαστεί στο ότι η τάξη έχει κάποιους κανόνες, των οποίων ο ίδιος καλείται να είναι ο υπεύθυνος εφαρμογής. Μπορεί να υπερβάλλει για να καταδείξει το ατόπημα και να επαναφέρει την τάξη. Αλλά αυτή η υπερβολή, η καρικατούρα στην οποία μετατρέπει την πρόθεση του μαθητή, είναι εν γνώση του -αν δεν είναι, τότε δεν είναι ευφυής καθηγητής. Στην ευρύτερη κοινωνία αυτός ο μηχανισμός καταντά ανώριμος. Μετατρέπει το υποκειμενικό «ενοχλήθηκα/σκανδαλίστικα/ παραξενεύτηκα» σε αυτονόητο μέτρο των πάντων, πηδώντας σε αστήρικτα συμπεράσματα περί καλού και κακού, και εικασίες για την πρόθεση του ομιλητή.

    Ας πούμε: Το «εξάξει» με ενοχλεί, άρα είναι αντικειμενικά κακό, άρα αυτός που το λέει ξέρει πως είναι κακό, άρα το λέει για να προκαλέσει/ενοχλήσει και είναι εξυπνάκιας. Αυτή η αλυσίδα σκέψης στερείται λογικής και πηγάζει από το ενστικτώδες (και κάπως παιδικό) «ό,τι δε μου αρέσει είναι κακό». Ο λέγων μπορεί όντως να είναι εξυπνάκιας και να το χρησιμοποιεί με τέτοια πρόθεση. Ή μπορεί κάλλιστα να έχει χίλιους άλλους λόγους, που τον κάνουν να θεωρεί το «εξάξει» υπέροχο, ταιριαστό και τρομερά χρήσιμο. Όμως αυτή η διάκριση απαιτεί εκ μέρους μας ευελιξία σκέψης, ελευθερία από το παιδικού τύπου συναίσθημα («μα με ενοχλεί!»), άρα κόπο και προσπάθεια.

    >> Οι κουμπάροι στη Μεγαλόνησο
    Διότι όλοι ξέρουμε πως η χρήση μιας αμφιλεγόμενης λέξης είναι… ακριβώς αντίστοιχη του να πέφτεις από γκρεμό και να πεθαίνεις;!

  60. … βίντεο από τον πόλεμο, ιδιαίτερα γραφικό.
    … στα αγγλικά graphic δεν είναι το γραφικό. Ειναι αυτό που λέμε «σκληρές εικόνες». …

    Πάντως, χωρίς
    γραφικές παραστάσεις

  61. 1, … Ολυμπιακός και Οδυσσέας Ανδρούτσος. …

    Στο Χάνει της Γαβριάς;

  62. SearchPeloponnese said

    Άλλο πάλι και τούτο! Το Εδιμβούργο δεν αλλάζει, αλλά η Δουγκέρκη άλλαξε!

    Ξέρω, δεν είναι ίδια περίπτωση.

    (Όχι, δεν ενδιαφέρομαι για σχόλια και απαντήσεις, πονοκεφάλιασα…)

  63. 37,
    Περαστικά του και σύντομα να μην έχει την ανάγκη του

  64. Pedis said

    Η δήλωση της δικηγόρου του Β. Δημάκη, Ηλέκτρας -Λήδας Κούτρα

    Παρακαλώ μην με παίρνετε και μην μου στέλνετε μηνύματα για το Βασίλη Δημάκη. Δεν ξέρω τι (του?) συνέβη.

    Κατ’ αρχήν ελπίζω να είναι καλά και να μην του συνέβη κάτι άσχημο.

    Περαιτέρω, ελπίζω από βάθους να μην το έσκασε. Θα το θεωρούσα τρομερή βλακεία και μεγάλο κρίμα, όταν έχει μόνο 2 μαθήματα για να τελειώσει το πανεπιστήμιο κι όταν, με σωστή (μη παραβιάζουσα τις διεθνείς προδιαγραφές) καταμέτρηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών υπό κράτηση θα εδικαιούτο να αιτηθεί την υφ’ όρον απόλυσή του.

    Πριν μερικές μέρες με διαβεβαίωσε ότι έχει συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά που ζήτησα για να προχωρήσουμε στο σχετικό αίτημα.

    Το αίτημα αυτό σχεδιαζόταν να βοηθήσει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και όλους τους «108άρηδες» που παραμένουν στη φυλακή επί σειράν ετών δυνάμει του άρθρου 108 ΠΚ, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επανεκτιμηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της κράτησής τους. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι «απολίθωμα». Μπορεί και να μην είναι πλέον ανάγκη να κρατείται, για να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνια. Μπορεί η περαιτέρω κράτηση να έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να μπορεί να γίνει αντικείμενο κρίσης.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν: γιατί να κάνει παράνομα ο Δημάκης ότι μπορεί να κάνει νόμιμα;

    Θα το θεωρούσα επίσης ασυμβίβαστο με τους αγώνες του το να παραβιάσει όρους, ιδίως σε αυτό το χρονικό σημείο που συγκρατούμενοί του αγωνίζονται κι αυτοί για την εκπαιδευτική τους άδεια.

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα ενεργούσε με τρόπο που υπονομεύει τις προσπάθειες των συγκρατουμένων του για ανθρωπινότερη κράτηση.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχω υπόψη μου ότι η ορμή για την ελευθερία μπορεί και να είναι ακαταμάχητη. Είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου να τείνει προς την ελευθερία του.

    Επίσης έχω υπόψη μου ότι ο άνθρωπος αυτός έχει περάσει πάρα μα πάρα πολλές δυσκολίες μεσα στη φυλακή. Γνωρίζω επίσης ότι πρόσφατα φοβόταν ότι ετοιμάζεται εκδικητική συμπεριφορά της Πολιτείας σχετικά με τους αγώνες που έχει δώσει.

    Ελπίζω να μην έχασε ανεπιστρεπτί την υπομονή του.

    Ελπίζω ο φόβος να μην κατάπιε τη λογική του.

  65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @61. Ἔγραψες! 🙂

  66. GeoKar said

    Αυτό με το magazine μού θύμισε κάτι ανάλογο που είδα προ ημερών (κ ξέχασα να στο στείλω Ν(ο)ικοκυρη…) για «τον στρατιώτη που φορά την κούρασή του» όπου, προφανώς, το μεταφραστήρι μετεφρασε το fatigue, άρα τη φόρμα σε στρατιωτικό περιβάλλον.
    #33: κι ο μπρούνος (ή αγριοδαμασκηνιά, έτσι τον λέμε) έχει ανθίσει εδώ κ μερικές μέρες στη βεράντα μας κ είναι θαυμα, αλλά δεν ξέρω να ανεβάζω φωτό! Καλή άνοιξη, κ του χρονου!

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κακά τα ψέματα, Νικοκύρη : ο Δημάκης έδωσε αξιόπιστα όπλα σε όσους θέλουν να ιδρυματοποιήσουν τους φυλακισμένους. Απαράδεκτος.

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Το αίτημα για δικαίωμα στη μόρφωση δεν το καθιστά σωστό ή λάθος η συμπεριφορά κάθε Δημάκη: είναι αντικειμενικά σωστό. Το ίδιο και το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε εργασία, σε ψυχαγωγία, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε εξειδικευμένη ψυχική στήριξη των κρατουμένων.

    Έτσι πρέπει να είναι οι φυλακές! Κι όσοι νοσταλγούν μπουντρούμια, κάτεργα και όργανα βασανιστηρίων, μπορούν αν θέλουν να μη διαβάσουν παρακάτω.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/gnomes/elena-akrita/gia-ton-vasili-dimaki-loipon.9565633.amp.html&ved=2ahUKEwj4t_D8ytL2AhVSr6QKHdHsD8sQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw2VMNU8jkorx01PHdBTPC1_

  69. voulagx said

    Θρησκεία της αγάπης, Εκκλησία του μίσους
    https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/336432_thriskeia-tis-agapis-ekklisia-toy-misoys

  70. Πέπε said

    59
    Αεροζόλ, πολύ ωραία η ανάλυσή σου. Ωστόσο θα μου επιτρέψεις στη δευτερολογία μου να εμμείνω στην αρχική μου άποψη:

    Δε μίλησα για το «εξάξει» ή το «σαν» αλλά για τις παρενθέσεις που τα συνοδεύουν, (σικ ρε) ή (και όχι ως). Η πρόθεση του ομλητή να στρέψει την προσοχή του αποδέκτη στις λέξεις που επιλέγει δεν είναι δική μου αυθαίρετη υπόθεση, είναι γεγονός δηλωμένο.

    Όσο για τη φάση με τον συμμαθητή, ήμουν εκεί και εμπιστέψου με: επικρατούσαν τέτοιοι όροι ώστε ήταν ελάχιστα πιθανό να πει κάποιος, και δη ο συγκεκριμένος, «στου διαόλου τον πατέρα» κατά τύχη, επειδή δεν έβρισκε εκείνη την ώρα άλλη συνώνυμη έκφραση. Τον πατέρα, έτσι; Ούτε καν τη μάνα που, πες, είναι απενοχοποιημένη γιατί τη λέει όλος ο κόσμος.

  71. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Mitsi Vrasi, Γιάννη Ιατρού.
    Γρήγορη και εύκολη ανάρρωση! 💐 🌷
    ===+===

    58.
    (Ξανα-)έγραψες! 😂💥
    ===+===

    43, 51
    Πάντως, μπορεί κάποιος να προφέρει διαφορετικά το ‘κομσί’ από το ‘κομψί’; Μάλλον όχι! (Εξαιρούνται οι πσαράδες 🙂 )
    Όπως π.χ. γίνεται με το ‘Ενβέρ’ και ‘Εμβέρ’ που λέγαμε προχθές;

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    69:»Εναν μόλις χρόνο πιο πριν, το 2015, δύο νεαροί παρουσιαστές μιας σατιρικής εκπομπής στην Ολλανδία είχαν κάνει το εξής πείραμα: έντυσαν μια Βίβλο με εξώφυλλο του Κορανίου, επέλεξαν αποσπάσματα κυρίως από το Δευτερονόμιο και το Λευιτικό της Παλαιάς αλλά και από επιστολές του Παύλου, αναφορικά με την υποταγή της γυναίκας στον άντρα, τη θανάτωση αντρών που κοιμούνται μαζί, και γενικότερα πολεμόχαρα χωρία, με λιθοβολισμούς, σφαγές κτλ. Και βγήκαν στους δρόμους και διάβαζαν σε περαστικούς τα τόσα βίαια και ανατριχιαστικά, και όλοι συμφωνούσαν πως, βεβαίως, τέτοια κηρύσσει το αιμοσταγές Κοράνι!» 😊

  73. Α. Σέρτης said

    54
    «Να το δούμε αυτό με τα τριαντάρια. Κάποιοι αντέχουν και κάνουν κάθε μέρα»

    Σα να λέμε δηλ. μια διαδρομή από το Σύνταγμα στις Αφίδνες, που μια καταμέτρηση πεζοπορίας λέει ότι απαιτούνται κάπου 8 ώρες ποδαράκι φουντωτό.

    8 ώρες πεζοπορία κάθε μέρα –έστω και σε ίσιωμα… μπα, δε νομίζω…
    Για να πειστώ, θα ήθελα για καμμιά βδομάδα να συνοδεύω στα καθημερινά τριαντάρια τους αυτούς τους αθληταράδες. Κι ας είναι και εικοσάρηδες στην ηλικία.

    Θυμάμαι ακόμα τον θρήνο και τον οδυρμό στο Φαράγγι της Σαμαριάς (16 χιλιόμετρα)…

  74. Πέπε said

    73
    Νομίζω ότι κανεις δεν πρέπει να πηγαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς. Εγώ πάντως το ‘χω σκοπό κάποια στιγμή στη ζωή μου να μην πάω.

    (Θα μου δείξει φωτογραφίες ο Λάμπρος και θα ‘ναι σαν να πήγα, μείον τον θρήνο και τον οδυρμό.)

  75. Α. Σέρτης said

    74
    Εφτακόσια εφτακόσα, ψαλίδι και κόψιμο

  76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    20 – «Ο καρδιολόγος πάντως είπε ότι το ωφέλιμο είναι να κάνουμε 3χλμ σε μισή ώρα. Στόχος μας, να πιάσουμε τους 120 σφυγμούς.»

    Aυτό έτσι σκέτο, είναι επικίνδυνη πληροφορία, εξαρτάται από την ηλικία, τα κιλά, το κυκλοφορικό και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Για έναν μέσο 50 ή 60+ με καλή υγεία και κοντά στον μέσο όρο κιλών + -, είναι μια χαρά, για κρεμαστάρια με προκοιλιακούς 😂 είναι πολύ κακή επιλογή, ειδικά αν έχουν μπουκωμένο κυκλοφορικό.

    Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή, είναι το γυμναστήριο, εκεί ο γυμναστής ή η γυμνάστρια, θα σου πούν τι, πώς και πόσο, μετά το περπάτημα 3χιλ σε μισή ώρα, θα είναι απολαυστικός υγιεινός περίπατος.😊

    Σε γενικές γραμμές, ωφέλιμο για μένα, είναι αυτό που σ΄ευχαριστεί, πάνω σ΄αυτό στηρίζεται και ο συνεχής διαλογισμός που λέω. Η ζωή, (πρέπει να) είναι ευχαρίστηση, οτιδήποτε άλλο μας αρρωσταίνει, σωματικά, ψυχικά ή και τα δύο.

    41 – Στον στρατό λέγαμε οι γεμιστήρες, γιατί είναι θήκες για σφαίρες.

  77. ΚΑΒ said

    /www.tanea.gr/2022/03/18/lifearts/sympetheroi-ap-ta-tirana-peni-kai-lykourgos-stinoun-enedra-kai-apagagoun-ton-thymio/

    Άλλο «στήνουν ενέδρα και απαγάγουν»

    και άλλο «αποφασίζουν… να στήσουν ενέδρα και να απαγάγουν»

    Δε θα μπορέσουμε ποτέ να τα ξεχωρίσουμε.

  78. ΚΑΒ said

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82&sin=all

    αρσενικό (και προφορικά θηλυκό γράφει το χρηστικό της Ακαδημίας)

  79. ΚΑΒ said

    77.
    https://www.tanea.gr/2022/03/18/lifearts/sympetheroi-ap-ta-tirana-peni-kai-lykourgos-stinoun-enedra-kai-apagagoun-ton-thymio/

  80. sarant said

    66 Α! Το φοράει την κούρασή του είναι πολύ ποιητικό!

    73 Τα 30 χλμ χωρίς μεγάλο ανάγλυφο γινονται σε λιγότερες από 7 ώρες, ιδανικά 6. Εγώ ο γέρος έκανα 7 παρά, και είχα και τεχνικά προβλήματα.
    Αλλά θα ξέρεις ότι πολλοί παλαβοί διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στην Κομποστέλα. Μια φίλη έκανε πρόπερσι, μαζί με μιαν άλλη κοπέλα, 200+ χλμ σε 7 μέρες.

  81. ΚΑΒ said

    78
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1&sin=all

  82. Pedis said

    # 69 ->

    Ειδικά γραφεία μηνύσεων μοιάζει να έχουν συστήσει στις μητροπόλεις τους κτλ., επανδρωμένα με επίδοξους Κούγιες, πρώτος και καλύτερος π.χ. ο άγιος Πειραιώς, φέιγ βολάν οι μηνύσεις και οι αγωγές. Τώρα η «Εκκλησία online», ο επίσημος, καταπώς φαίνεται, ιστότοπος της Εκκλησίας, μηνύει τον Τατσόπουλο που ξεστόμισε το λιγότερο, τη λέξη «αποβλάκωση» για το σίριαλ για τον Παΐσιο, και μήνυσε και την Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ο Τάσος Κωστόπουλος έγραψε (= μετέφερε από παμπάλαια κείμενα!) τα λιγότερα για παιδεραστία στο Αγιο Ορος.

  83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    74 – Θα σου δείξω φωτογραφίες, κι όχι μόνο αυτό, θα σου δώσω και καλό από τα Ζωνιανά για να αντέξεις την κόπωση. Θα τα δείς όλα ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΜΟΥ!😂

    Τι θρήνος κι οδυρμός ρε φίλε, υπερβολές, απόλαυση είναι η διαδρομή, απλά θέλει μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση για Ομαλό, αγ, Ρουμέλη, και αρκετά καλή για επιστροφή στον Ομαλό, αλλιώς αράζεις στην παραλία ή στην ταβέρνα και στανιάρεις.😂

  84. Pedis said

    # 80 β – Πρέπει να είναι ωραία βόλτα, όμως.

    (Θέλει μελέτη το βάρος εφοδίων και ρούχων που κουβαλάς.)

    Χωρίς να μπορώ να γενικεύσω, έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τότε, ένα κομάντο μου έλεγε ότι την πενηντάρα με βολή που έπρεπε να κάνουν μια φορά στο τόσο, την έβγαζαν φορώντας τα άρβυλα της υπηρεσίας στην αρχή και στο τέλος της (όταν ήταν παρόντες οι ανώτεροι-ανώτεροι). Στο μέσον, φαντάροι και νέοι κατά κανόνα αξιωματικοί-συνοδοί άλλαζαν «ελαστικά» με ανώτερης ποιότητας πα-πά του εμπορίου. Κι όταν το ρώτησα τι θα έκαναν σε πραγματικές συνθήκες, μου είπε ότι δεν τον ενδιέφερε. Η θητεία να περάσει. Κι όλη την επομένη ήταν όλοι τους απασχολημένοι με τις φουσκάλες.

  85. michaeltz said

    Η σύμπτωση των τύπων της προστακτικής και του αορίστου δημιουργούσε ευτράπελα την εποχή της Καθαρεύουσας. Υπήρχε προειδοποιητική πινακίδα «ΕΛΑΤΩΣΣΑΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ». Οπότε, σε μια γελοιογραφία θα εμφανιζόταν ο έκπληκτος οδηγός να ρωτάει: «Ποιος, εγώ;» Ή να απορεί, αν όντως είχε ελαττώσει ταχύτητα «Πώς το καταλάβανε, βρε γμτ;» Ή, «Αναγνώσατε προσεκτικά τις οδηγίες» με τον χαρούμενο νέο κάτοχο της όποιας συσκευής να μην καταλαβαίνει πώς μπορεί να έχει αναγνώσει το φυλλάδιο πριν καν το ανοίξει.

  86. ΓΤ said

    85@

    Ανεξαρτήτως της ευτραπελίας, το «ελαΤώΣΣατε» φέρνει δάκρυα, ουχί χαράς…

  87. Σειρά σας και σειρά μας…

    Κάθε τόσο Πέμπτη βράδυ κοσμοτέ …πίτσα, μπίρα, καναπέ !!

  88. # 80

    Δεν σκέφτηκα ποτέ να ρωτήσω τον πατέρα μου που γύρισε με τα πόδια στην Αθήνα από το μέτωπο της Αλβανίας πόσες μέςρες έκανε.

    Πάντως είχα δει τα πόδια κάποιας Ολγας από την Μολδαβία που ήρθε στην Ελλάδα με τα πόδια. Απίστευτα παραμορφωμένα, φυσικά ήταν μικρόσωμη, αδύνατη.

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἡ μέν i-efimerida δέν φημίζεται γιά τήν γλωσσική της ἐγκυρότητα, οἱ δέ πεζοποροῦντες μεσόκοποι δέν ἱδρώνουν Σάββατο-κι-ἀπόβραδο γιά τά γλωσσικά ἔκτροπα, ἀλλά τό εἶδα καί ρωτῶ:
    Αὐτά τά φρικιαστικά κομματιασμένα κορμιά πού ἀνασύρονται ἀπό τά ἐρείπια μετά ἀπό πυραυλική ἐπίθεσι, εἶναι σοροί;;

    https://www.iefimerida.gr/kosmos/oykrania-makeleio-sto-mykolaib-50-soroi

  90. odinmac said

    Αφού μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις ας πούμε και για τον Μάριο Γιαννάκου, από την Δράμα, που έτρεξε στο LAPLAND ARCTIC ULTRA, φέτος στις 6 Μαρτίου και τερμάτισε.
    Μιλάμε για μια διαδρομή 500 χλμ, σε ακραίες συνθήκες (την 2η μέρα έπεσαν σε χιονοθύελλα οι αθλητές) και θερμοκρασίες.
    Ο δικός μας ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου τις 9:30 και τερμάτισε στις 13 Μαρτίου τις 10 το βράδυ.

    Μερικές φωτογραφίες από την διαδρομή:

  91. Μαρία said

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στην Κρήτη πάντως είναι η γεμιστήρα.

    Σημάδεψε μου την καρδιά
    και βάστα χαραχτήρα
    να αδειάσεις σαν θα μ΄αρνηθείς
    όλη τη γεμιστήρα

    74. Τση Σαμαριάς το πέρασμα
    και τ΄Ομαλού τα μέρη,
    αυτά τα δυο όποιος δε δει,
    ίντα γυρέ δεν ξέρει. 🙂

  93. ΣΠ said

    Σήμερα στην εκπομπή της η Φλέσσα διαφώνησε με τον Γ. Μπαμπινιώτη για την ορθογραφία των αυγό/αβγό και αυτί/αφτί. Ο Γ. Μπ. υποστήριζε την ορθογραφία με β και φ, λόγω ετυμολογίας, ενώ η Φλ. υποστήριζε την ορθογραφία με υ λόγω «ιστορίας», όπως είπε.

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83 πλάκα κάνει ρε συ και πάω στοίχημα.
    Με την περιστέρα τα βρήκε λίγο σκούρα στην καμινάδα (έχει ευαισθησίες- εγώ θα την τσουρούφλιζα κανονικά 🙂 ) αλλά τη Σαμαριά την πέρασε δυο, μπορεί και τρεις βολές, μην ακούς 🙂

    Πέπε, αλήθεια τί απόγινε με το επίμονο βρωμόπτηνο ;

  95. Πέπε said

    92

    Τη δουλειά ντου!

    93

    Που σημαίνει βέβαια «λόγω συνήθειας / αδράνειας», γιατί και του Μπ. οι απόψεις λαμβάνουν φυσικά υπόψη την ιστορία.
    Δεν έχω δει ποτέ την εκπομπή, μόνο αποσπάσματα που κατά καιρούς έχετε ανεβάσει εδώ διάφοροι. Αλλά από σχόλια και ανταποκρίσεις μού δίνεται η εντύπωση ότι λες και διάλεξαν επίτηδες μια τόσο συντηρητική συζητήτρια, για να φαίνεται ο Μπ. επαναστάτης.

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μια τζούρα από το Φάραγγά μας

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    95: Δεν είναι μόνον όσα λέει η Φλέσσα, είναι και ο τρόπος που τα λέει : πιο πομπώδης πεθαίνεις. Έχει ξεπεράσει προπολλού τα όρια της γραφικότητας.

  98. ΓΤ said

    @93, 95

    Επειδή ο Κοκκιναράς απολαύει κυβερνητικού σεβασμού δεν θα μπορούσε να έχει απέναντί του σουφραζέτα αράδων. Η δε ηλικιακή διαφορά του γλωσσικού ντουέτου είναι το αναγκαίο γλύφανο ώστε ο Καθηγητής να υψωθεί στα ουράνια μιας διδακτικής πατροστοργίας. την οποία θα χρησιμοποιήσει ως καλλυντήριο η φιλομαθέστατος κόρη.

    Πολύ αβαβά είν’ η δουλειά

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    98: Ήτανε και φοιτήτριά του. Έτσι μπορεί να λέει κάθε τρεις και λίγο ότι «είχαμε καλούς δασκάλους, κύριε καθηγητά» και «όπως μας είχατε πει στις παραδόσεις σας, κύριε καθηγητά» και ότι το βράδυ πριν κοιμηθεί διαβάζει πάντα μερικές σελίδες από τα βιβλία του. Άρα δεν μιλάμε απλώς για αβαβά, μιλάμε για εσωτερικό διπλό της Παρασκευής.

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98,99 Αηδία

  101. Πέπε said

    Κι ο τύπος με την κάμερα τι δουλειά έχει σ’ όλο αυτό;

  102. sarant said

    99 🙂

  103. Πέπε said

    83

    Ναι καλά Λάμπρο, αυτό το ξανάπες και τίποτα. Χορτάσαμε υποσχέσεις. Μυρίζει μυρίζει αλλά δε γυρίζει! 😉

    94

    Τίποτα, μας εγκατέλειψε. Πάνω που είχαμε αρχίσει να τη συνηθίζουμε και να περνάμε καλά, μια μέρα είπε πως πάει για τσιγάρα και έκτοτε ούτε ένα γράμμα. Ούτε ένα μήνυμα.

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    101:Υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε Φατσέα.

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103
    Χμ… και το ΄παιζε αθώα περιστερά! 🙂

  106. Μαρία said

    Μόλις διάβασα το άρθρο στην κυριακάτικη. Υπάρχουν κι άλλες παρατυπίες της αμαρτωλής Ιατρικής της Αθήνας.
    Αυτό για πρόγευση:
    https://www.avgi.gr/politiki/410692_ybristiko-paralirima-toy-perifereiarhi-kamia-apantisi-gia-tin-apokalypsi-tis-aygis
    Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει ο Γιώργος Πατούλης στην σοβαρή αποκάλυψη της Αυγής της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Περιφερειάρχης «κατέθεσε ένα διδακτορικό 130 σελίδων*, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή.
    *Από τις 77 σελίδες του κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές 🙂

  107. Pedis said

  108. Pedis said

    # 106 – To 2019, όταν κατέθεσε το διδακτορικό του, πόσες δημόσιες θέσεις (πολιτικές, κομματικές, επαγγελματικές και σόου-μπιζ μόνος ή μετά της εξ-πατούλαινας) κατείχε, έτσι για να γίνει ο λογαριασμός πόσο χρόνο αφιέρωσε στην πρωτότυπη έρευνα … 😂 🤣😂 🤣😂 🤣

  109. Πέπε said

    106
    Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ δεν απαντά ο Πατούλης στο εκτενέστατο κείμενό του. Το μόνο που λέει επί του θέματος είναι ότι δεν έκανε λογοκλοπή. Δεν κλέψαμε τη γίδα κύριε πρόεδρε. Κι ο άλλος θα πει όχι την κλέψατε, όχι δεν την κλέψαμε, μέχρι που θα βαρεθεί ο κόσμος και θα στραφεί σε κάτι καινούργιο που σίγουρα θα έχει σκάσει στο μεταξύ.

    Αλλά ποιος την ενέκρινε αυτή τη διατριβή; Όταν ο υποψήφιος δρ κλέβει, ο επιβλέπων και η επιτροπή το ξέρουν ή εν πάση περιπτώσει είναι σε θέση να το ξέρουν, και άρα οφείλουν και να το ξέρουν. Άλλο να κλέψω μια γίδα μόνος μου κι άλλο να βάλω και τον μπάτσο να φυλάει τσίλιες, νομίζω.

    Κατά τα άλλα, «η πάλαι ποτέ ιστορική εφημερίδα» κλπ πάει σύννεφο. Φαίνεται ότι το να τιμάς την παλιά Αριστερά, που δεν έχει πια δόντια (μακαρίτες και συνταξιούχους), είναι μαστ.

  110. Μαρία said

    108
    Πατούλης: «Η ερευνητική αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την 4ετία 1993-1996, με τη συμμετοχή 72 ασθενών με κάταγμα ισχίου
    (44 διατροχαντήρια και 28 υποκεφαλικά) και δεν είχε γίνει όμοια μελέτη στη χώρα μας». Έχει και βιβλιογραφία απόταν ο ορθοπαιδικός γραφόταν ορθοπεδικός. Ορθοπεδικός είναι κι ο Άβερελ.
    Την υπέβαλε το 2019! Την κλωσσούσε 23 χρόνια. Η ιατρική Αθηνών δεν βάζει χρονικούς περιορισμούς!

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι θα πει «πάλαι ποτέ ιστορική εφημερίδα»; Δεν είναι μεζεδάρα από μόνη της αυτή η φράση;

  112. ΣΠ said

    109
    Κι όμως, έμμεσα παραδέχεται ότι έκανε λογοκλοπή. Γράφει:

    Ο «ειδικός» αυτός συνεργάτης, αλλά και οι αρμόδιοι της εφημερίδας ΑΥΓΗ, ασφαλώς και αντιλαμβάνονται ότι, τα μέρη της διατριβής που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής και πάνω στο οποίο κρίνεται είναι το ειδικό, ερευνητικό μέρος της μελέτης, τα αποτελέσματα και η συζήτηση και αυτά απαιτούνται να είναι πρωτότυπα.

    Τα μέρη αυτά της συγκεκριμένης διατριβής είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχει κανενός είδους επικάλυψη!!!

    Δηλαδή λέει ότι κάποια μέρη (αυτά «που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής») δεν τα αντέγραψε. Τα υπόλοιπα, ε δεν χάλασε κι ο κόσμος που τα αντέγραψε.

  113. Πέπε said

    111
    Από μνήμης το ‘γραψα. Μπορεί να το διατύπωσε καλύτερα ο ίδιος.

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάποτε ιστορική εφημερίδα την αποκαλεί ο εισαγωγικομανής Πατούλης. Πάλαι ποτέ ιστορική εφημερίδα βλέπω ότι την αποκάλεσε ο γνωστός Μουμτζής. Προφανώς θεωρούν ότι ο χαρακτηρισμός ιστορική είναι χαρακτηρισμός ποιότητας, ο οποίος μπορεί να απολεσθεί. Μα πόσο άριστοι πχια! 😊
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.liberal.gr/amp/apopsi/augi-i-katantia-mias-istorikis-efimeridas/328410&ved=2ahUKEwjC_6SGpdP2AhWE8LsIHZl8An0QFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw3UfvrVERseO4gTR8GgmpsJ

  115. ΣΠ said

    110
    Την κατέβασα την διατριβή. Αντιγράφω:

    Ημ/νία αίτησης: 17/07/92
    Ημ/νία ορισμού τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής: 18/05/93
    Ημ/νία ορισμού θέματος διδακτορικής διατριβής: 15/07/93
    Ημ/νία κατάθεσης Α΄ έκθεσης προόδου: 18/07/94
    Ημ/νία κατάθεσης Β΄ έκθεσης προόδου: 28/02/19
    Ημ/νία κατάθεσης Γ΄ έκθεσης προόδου: 23/10/19
    Ημ/νία κατάθεσης διδακτορικής διατριβής: 23/10/19
    Ημ/νία κρίσεως 7μελούς εξεταστικής επιτροπής: 6/12/19

  116. Μαρία said

    112
    Θα το λινκάρω αύριο, όταν το ανεβάσουν στην ιστοσελίδα.
    Ο μπαγάσας κατέκλεψε ελληνικές διατριβές, δεν παραπέμπει ούτε μια φορά σ’ αυτές αλλά ούτε και στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία τη μοναδική στο τέλος της διατριβής. Οι Έλληνες γιατροί άφαντοι.

  117. Μαρία said

    115
    Ακριβώς.

  118. Pedis said

    # 110 – Αν πρόκειται για ιατρική έρευνα δεκαπενταετίας τότε είναι για τον ούτσο. Δεν ξέρω τι κάνουν στην Ιατρική της Ελλάδας (είδαμε τις προάλλες και το διδακτορικό του άλλου μεγάλου επιστήμονα της ΝΔ …), μα αλλού, μόνο για τη συγγραφή, χρειάζονται δυο-τρεις μηνες δουλειάς φουλ τάιμ.

    Αν, επιπλέον, πρόκειται για πλαγιάρισμα😆 αυτό αποδεικνύεται εύκολα. Οι κόντρες είναι ανούσιες και περιττές.

    [Λ.χ. το arxiv στο οποίο δημοσιέυονται καθημερινά δεκάδες άρθρα θετικών επιστημών με το που θα μπεί άρθρο που κάποια κοινή παράγραφο με ένα άλλο (σχεδόν πάντα, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για παλιότερη δημοσίευση του ίδιου συγγραφέα) ανεβάζει σημαία:(https://arxiv.org/help/overlap) . Και το σχόλιο όλων είναι, «καλά, τον μαλάκα, βαρέθηκε να αλλάξει λίγο το τεξτ»?!]

    On 23 February 2011, the University of Bayreuth withdrew Guttenberg’s doctorate.[8][9] In part due to the expressions of confidence by Angela Merkel, the scandal continued to evoke heavy criticism from prominent academics, legal scholars (who accused Guttenberg of intentional plagiarism), and politicians both in the opposition and in the governing coalition.[10][11][12] On 1 March 2011, Guttenberg announced his resignation as Minister of Defense, from his seat in the Bundestag, and from all other political offices.[13]

    —-

    https://en.wikipedia.org/wiki/Guttenberg_plagiarism_scandal

    In May 2011, a University of Bayreuth commission tasked with investigating Guttenberg’s dissertation came to the conclusion that Guttenberg had engaged in intentional deception in the writing of his dissertation, and had violated standards of good academic practice.[14][15] The commission found that he had included borrowed passages throughout his thesis, without citation, and had modified those passages in order to conceal their origin.[16][17]

    In November 2011, the prosecution in Hof discontinued the criminal proceedings for copyright violations against Guttenberg on condition of Guttenberg paying €20,000 to a charity. The prosecutor found 23 prosecutable copyright violations in Guttenberg’s dissertation, but estimated that the material damage suffered by the authors of those texts was marginal.

  119. Pedis said

    # 115 – Από περιέργεια, έχει σχετικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά?

  120. skom said

    Για τους κουτσομπόληδες εδώ το κείμενο του κ. Πατούλη.

    https://www.didaktorika.gr/eadd/browse?type=author&order=ASC&sort_by=2&rpp=20&value=%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82%2C+%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%95.

    Η βιβλιογραφία καταλαμβάνει τις σελίδες 97 – 130. Με 330 αναφορές. Τα ηλεκτρονικά μέσα παρέχουν την δυνατότητα για γρήγορη αναζήτηση του σημείου που γίνεται χρήση της συγκεκριμένης αναφοράς στο κυρίως σώμα του κειμένου. Είναι πολύ περίεργο που σχεδόν καμία αναφορά δεν χρησιμοποιείται.
    Δεν πιστεύω να έγινε αυτό για να γεμίσουν οι σελίδες της βιβλιογραφίας. Ντροπή και να το σκέφτεστε.

  121. ΣΠ said

    119
    Στην διατριβή αναφέρει μόνο αυτό για δημοσίευση:

    Η θεραπεία της άνωθεν του γόνατος εν τω βάθει φρομβοφλεβίτιδος με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη
    Σ. Σουρμελής, Γ. Πατούλης, Σ. Σωτηρόπουλος, Ι. Μουντάνος, Γ. Τζώρτζης.
    2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής, Αθήνα, 9-11 Δεκεμβρίου 1994.

    Στο Scopus βρήκα μια άσχετη με την διατριβή: https://www.mdpi.com/2076-393X/9/10/1134

  122. Pedis said

    Μια δημοσίευση σε πρακτικά ελληνικού συνεδρίου το 1994, βλέπω. Λαμπρά!

  123. Μαρία said

    Και υποτίθεται οτι το ΕΚΠΑ έχει το λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin απο το 2017 κατα δήλωση Διγαλάκη στη βουλή.

  124. Pedis said

    # 121 (122) – Μερσί. (Στο μεταξύ, το βρήκα.)

    Ανήκουστα πράγματα. Η επιτροπή, φαίνεται, αξιολόγησε διαφορετικά. 😎

  125. skom said

    @119
    Στην σελίδα 10 βλέπω έχει μία. Είναι 2. όνομα από τα 5 συνολικά. Στο 2ο πανελλήνιο αγγειολογίας το 1994. Η σειρά ονομάτων δεν είναι αλφαβητική. (Για όσους παραξενεύονται υπάρχουν πεδία που συνηθίζεται και αυτό)

  126. Pedis said

    Πάντως, απείρως πιο παραγωγικός από τον Κικίλια …😜

  127. Pedis said

    # 125 – Είναι co-corresponding author στη μοναδική δημοσίευση σε πρακτικά ελληνικού συνεδρίου στην οποία βασίστηκε το διδακτορικό του που υποστηρίχτηκε μετά από 15 χρόνια.

  128. Μαρία said

    121
    Στην εφημερίδα, στο εκτενές του σχόλιο που του ζητήθηκε σχετικά με τη διατριβή του, έχει κι άλλες ανακοινώσεις σε συνέδρια του 94-95.

  129. Pedis said

    Και συνάγεται, λογικά, ότι στο συνέδριο μίλησε ο πρώτος της λίστας …

  130. ΣΠ said

    120
    Και μέσα στο κείμενο γίνεται αναφορά σε εργασίες που δεν υπάρχουν στην βιβλιογραφία. Π.χ.
    σελ. 50: Οι Hudson και συνεργάτες, σε μελέτη με 367 ασθενείς, έδειξαν…
    σελ. 52: Ο Whitman περιέγραψε μια μέθοδο που…

  131. ΣΠ said

    127
    Καλά θα ήταν αν ήταν μόνο 15 χρόνια. 🙂

  132. skom said

    @130
    Ναι και εγώ το είδα. Μία ομορφιά.

  133. ΣΠ said

    126 🙂
    Ε, ναι. Ένα δια μηδέν ίσον άπειρο.

  134. Pedis said

    # 131 – Ωχ, ναι, είναι αργυρός ιωβηλαίος! Με χάλασες. Ένιωσα δέκα χρόνια νεωτερος. 😁

  135. Μαρία said

    Ρε σεις, προσέξατε οτι στο βιογραφικό, στη διατριβή του, έχουν σβήσει το έτος γέννησης και εισαγωγής στην ιατρική; Πρωτάκουστο!
    σ. 11 Γεννήθηκε το στην Αθήνα/Το εισήχθη
    https://freader.ekt.gr/eadd/index.php?doc=46887&lang=el#p=10

  136. Pedis said

    # 135 – Ε, πού είναι το πρόβλημα? Ότι θα τέλειωσε την Ιατρική στα τριανταφεύγα? Ωρίμαζε και πέρναγε τα μαθήματα αφού τα μάθαινε καλά. Τόχει πει κι ο Χ’χρήστος!

  137. Μαρία said

    136
    Μάλλον οτι δεν μπήκε με την πρώτη.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82

    Το ειδικό μέρος της διατριβής, αυτό για την ηπαρίνη, είναι απο τη σ.80 μέχρι την 92. Ωραίοι είναι οι γιατροί με τους πειραματισμούς τους.

  138. Pedis said

    # 137 – Ε, τότε θα ‘χε αναμονή για την ειδικότητα πεντέξι χρόνια …😎 Αλλά στο στρατό από βύσμα δεν είχε πρόβλημα

    Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού και στην Προεδρική Φρουρά.

  139. Pedis said

    εδώ λέει ότι αποφοίτησε σε ακριβώς σε έξι χρόνια

    Πατούλης Γεώργιος

    (και έγινε ορθοπεδικός? σπάνιο …)

    Το κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι

    Το 1997 εκπόνησε Διδακτορική διατριβή με τίτλο «Εν τω βάθη θρομβοφλεβίτιδα σε κατάγματα ισχίου», η οποία βαθμολογήθηκε με «Άριστα».

  140. ΓΤ said

    διδακτορικό Πατούλη

    Είναι μια πάρα πολύ ωραία διδακτορική τριβή με διάφορα χωρία. Πρωτοτυπεί, διότι: τα Περιεχόμενα βρίσκονται στη σελ. 13, ενώ ασφαλώς οι πρώτες 12 δεν είναι λευκές. Λευκές πολλές άφηνε το γίδι ο Ρένος. Στα Περιεχόμενα διαβάζουμε ότι στη σελ. 2 έχουμε τον Όρκο του Ιπποκράτη. Πηγαίνουμε στη σελ. 2, και βλέπουμε ότι είναι λευκή. Στη σελ. 86 διαβάζουμε ότι «κατεγράφησαν 4 ασθενείς με μείζΩΝ αιμορραγία». Στη Βιβλιογραφία ο Andreucci προηγείται του Agnelli. Κολοκύθια. Βέβαια, όταν ολόκληρη Ακαδημία Αθηνών βάζει το «διαπράζω» μετά το «διαπρεπίζω» (βλ. φωτό στο εδώ Ιστολόγιο στις 08.11.2021), περιμένεις ο Πατούλης να μπορεί να ταξινομεί; Στη σελ. 12 διαβάζουμε για «πλούσιο συγγραφικό κι εκδοτικό έργο», μεταξύ άλλων στο ειδικό έντυπο «Πρώτες Βοήθειες». Ενδεχομένως εκεί θεμελίωσε το Master του στην τοποθέτηση τραυμαπλάστ. Η Εικόνα 4 περιγράφει «δοκιδικό συστήματα». Το πλήθος των εικόνων υπερβαίνει ένα χορταστικό τεύχος Αστερίξ. Στη λεζάντα της Εικόνας 18 θαυμάζουμε τον τύπο «κοχλίων». Μετά τις Εικόνες 19 και 20, ακολουθεί νέα εικόνα, η οποία όμως αριθμείται ως Εικόνα 19. Καλύτερα να μετράς φράγκα παρά εικόνες. Στη σελ. 49 έχουμε την Εικόνα 20. Στη σελ. 64 βλέπουμε άλλη εικόνα, επίσης βαφτισμένη Εικόνα 20. Μάλλον τα αγγλικά διαφορετικά κιτάπια είχαν 20 στις διαφορετικές εικόνες τους, οπότε η σωστή μετάφραση του αγγλικού 20 είναι ελληνικό 20. Πολλές εικόνες και σχήματα είναι αμετάφραστες, άρα ενεβαπτίσθησαν «as is» μετά από 27 χρόνια εκπόνησης διατριβής επί διδακτορία. Ο επιστήμων, περιγράφοντας την απαράμιλλη μέθοδό του, μας πληροφορεί ότι «τα δεδομένα καταχωρήθηκαν σε λογιστικά φύλλα Microsoft Excel (Microsoft Corporation, Redmond, Washington, USA), δείχνοντας ιδιαιτέρως meticulous πνεύμα αναφορικά με την πηγή της σοφτγουεριάς, για να μη φάει καμιά μήνυση από τον Μπιλ Γκέιτς.

  141. Pedis said

    Το είχε σίγουρο, φαίνεται, το διδακτορικό

    139 +

    Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ», όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Εν τω Βάθει Θρομβοφλεβίτιδα στα Κατάγματα Ισχίου».

    Το 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), και διανύει σήμερα τη δεύτερη θητεία του μετά από καθολική υποστήριξη όλων των δήμων μελών στην επανεκλογή του 2013.


    https://www.isathens.gr/syllogos/dioikitiko-symvoulio/44-isa/syllogos/229-giorgos-patoulis.html

    —-

    Γιώργος Πατούλης, βιογραφικό, Δήμαρχος Αμαρουσίου (2006 – 2019)

    Το 1981, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως Ορθοπεδικός – Χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε συναφή με την ειδικότητά του διδακτορική διατριβή.

    https://www.eklogika.gr/page/dimoi_viografika_attiki/patoulis-giwrgos-cv

    Το 1981 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως ορθοπαιδικός–χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή.
    https://www.neaarxiattiki.gr/giwrgos-patoulis/

    Ο Γιώργος Πατούληςυποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου

    Ο Γιώργος Πατούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1981 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως ορθοπαιδικός – χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθη-νών, όπου και εκπόνησε συναφή με την ειδικότητά του διδακτορική διατριβή.

    Click to access 15.pdf

  142. Α. Σέρτης said

    110
    «Την υπέβαλε το 2019! Την κλωσσούσε 23 χρόνια. Η ιατρική Αθηνών δεν βάζει χρονικούς περιορισμούς!»

    Κανένα πανεπιστήμιο δεν δικαιούται να επιβάλει χρονικούς περιορισμούς.

    Υπό το προϊσχύσαν αλλά και υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν υφίσταται ανώτατο χρονικό όριο περάτωσης της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

    Να τα λέμε κι αυτά -για να μη βάζουμε θαυμαστικά τάχα εκπληττόμενοι…

    Ως προς την ουσία, επί της λογοκλοπής, η αντιβολή παραθεμάτων της πατουλένιας διατριβής με τα παραθέματα των άλλων ακαδημαϊκών εργασιών σε ένα μόνο οδηγεί φορσέ: στην αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου και την τιμώρηση του παραπτωματία.

  143. michaeltz said

    86.
    Χωρίς αστεία! Υπήρχε έτσι σε πινακίδα της Βοιωτίας, στο δρόμο προς τη Δομβραίνα, την από τους απριλιανούς μετονομασθείσα στη Χούντα σε Κορύνη! Και εκεί ήταν που ακούστηκε το σχόλιο από τον οδηγό.

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όλη τη νύχτα πετσοκόβατε τον Πατούλη; Ως προς τη σχέση με τη γλώσσα, πάντως, μπορούμε να χωρίσουμε τους γιατρούς σε δύο βασικές κατηγορίες: στους πολύ μερακλήδες σαν τον Κατσέα και τον Σέρτη και στους παντελώς αδιάφορους σαν τον χρυσοποίκιλτο περιφερειάρχη μας. 😊

  145. michaeltz said

    16. Τώρα το είδα.
    Ναι κάποιας ηλικίας, τόσης που εχω ετοιμάσει και το επιτύμβιο επίγραμμα:

    Επίγραμμα σε ανώνυμο μνήμα

    Δυνάστες, ιδεολογίες, στείροι χρηματιστές
    κατακρεούργησαν τα κόκκινα όνειρά μου
    παπάδες, αισχροκερδείς λειτουργοί, τυμβωρύχοι θεοί
    σακάτεψαν την ανεμόεσσα ψυχή μου
    ξεβρασμένα κορμάκια παιδιών, λιτανείες μισαλλόδοξων σκιών
    βίασαν την ανύποπτη αγνότητά μου
    αδηφάγα βλέματα, επίορκοι αγύρτες, άξονες του Καλού
    ξεστράτισαν τη αετίσια ματιά μου
    φόβος του σκότους, δάση αποφυλλωμένων σκελετών, ρόγχος γυναικών
    ρήμαξαν τη γύφτισσα ψυχή μου
    φολιδωτά δίποδα τέρατα, οπλοφόρες ευλογίες, δρεπανοφόρες κραυγές
    χαράκωσαν το πρόσωπο του μέλλοντος Κόσμου.
    Και μένω άναυδος, κεραυνοβολημένος, όρθιος
    στη σιωπή του αιματοβαμμένου πεδίου μιας μάχης
    που δεν ήταν δική μου,
    με μόνο τον άνεμο να σφυρίζει
    σκεπάζοντας τον Πλανήτη με την αποφορά των πτωμάτων

    Αλλά, ώ ξείνε, εκλιπαρώ σε,
    τίποτ΄ απ’ αυτά μην αγγείλεις στα εγγόνια μου,
    μόνο τούτο:
    «Μόχθησα τον κάματο της κάθε μου μέρας σαν νά ‘μουν αθάνατος
    ρούφηξα την ηδονή της κάθε μου στιγμής σαν νά ‘ταν η τελευταία»

    12-3-2022

  146. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    109 Καλός αριστερός είναι ο πεθαμένος

    135-140 !!

    142 Στη Γερμανία γίνονται αυτά.

  147. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε ένα υμνολόγιο για την Μποφίλιου, ο Κανελλόπουλος παραθέτει και τις πολιτικές της απόψεις. Μια τροτσκίστρια που ψηφίζει σταλινικούς και ψάχνει για τον Ηγέτη, με τον οποίο θα πάρει μαζί τα βουνά. Μιλάμε για πολύ οργανωμένη πολιτική σκεψη. 😂

    «Θα ήταν ωραίο να γινότανε μια παγκόσμια επανάσταση. Εγώ στα βάθη της ψυχής μου είμαι τροτσκίστρια. Θα μου πεις, βέβαια, είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης να τα παρατήσω όλα και να πάω μαζί του στο βουνό. Αλλά τώρα αισθάνομαι εντελώς παροπλισμένη».

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    147: Και το λινκ :
    https://www.efsyn.gr/politiki/prosopiki-ypothesi/336386_enohlei-i-politiki-tis-stasi

  149. Nestanaios said

    93. Το αντίθετο συμβαίνει. Η ετυμολογία επιβάλλει το «Υ». Αν αφαιρέσουμε το «Υ» από το «αυγό» δεν έχουμε το γνωστό αυγό αλλά κάτι άλλο τελείως άσχετο. Το ίδιο συμβαίνει και με το αυτί.

  150. Pedis said

    # 146γ – Και στη Γερμανία, μάλλον θα τον είχε οδηγήσει σε παραίτηση από κάποια από τις τόσες δημόσιες θέσεις που εχει καταλάβει κάποιος δικαστής, δηλαδή πριν αναγκαστεί να το κάνει για λογοκλοπή, επειδή στα κατά καιρούς βιογραφικά θεωρεί δεδομένο ότι είναι διδάκτορας δέκα και είκοσι χρόνια πριν αναγορευτεί !!

  151. Spiridione said

    142. Υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με τον ν. 4485/2017, οι κανονισμοί των σχολών πρέπει να προβλέπουν μέγιστο όριο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Αυτό ισχύει και για τις εκκρεμείς διατριβές, προ της ψήφισης του νόμου, για τις οποίες δεν είχε οριστεί 7μελής επιτροπή.
    https://www.polhist.panteion.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=434&Itemid=895&lang=el
    Για την Ιατρική βλέπω ότι έχει τεθεί 6ετές όριο με τον νέο κανονισμό. Για αυτό προφανώς έσπευσε να την ολοκληρώσει ο Πατ.
    Και με το παλιότερο καθεστώς βλέπω είχαν κάποιες σχολές μέγιστα όρια, όπως το ΑΠΘ, αλλά δεν ξέρω αν ήταν νόμιμο, αν υπάρχει νομολογία επ’ αυτού.

  152. Πέπε said

    Από το #106 της Μαρίας επαναφέρω ένα σημείο που ίσως χάθηκε μέσα στα τόσα πατουλολογικά σχόλια:

    > …παρατυπίες της αμαρτωλής Ιατρικής της Αθήνας

    Τη λογοκλοπή δεν είναι τόσο εύκολο να την κάνει ο καθένας που του κάπνισε, με μόνο φόβο μήπως τον ανακαλύψει η κάποτε ιστορική Αυγή. Υπάρχουν αρμόδιοι να τον τσακώσουν πριν αναγορευτεί διδάκτορας. Είναι συνυπεύθυνοι.

  153. Alexis said

    Τον τελευταίο καιρό, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνωμοσιολογία-μπαρουφολογία έχει χτυπήσει ταβάνι.

    Επειδή αυτό υποτίθεται ότι είναι ένα πολυσυλλεκτικό νήμα, αφήνω εδώ αυτό το μιμίδιο (καλά το είπα; έτσι τα λένε;) που κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο και στα ΜΚΔ:

    Αν κάποιος γνωρίζει και θέλει να μπει στον κόπο να σχολιάσει, ας μας πει πόση σχέση με την πραγματικότητα έχουν όλα αυτά.
    Δεν υιοθετώ εκ των προτέρων την άποψη ότι το ανωτέρω είναι μια συνωμοσιολογική μπαρούφα αλλά θα ήθελα πραγματικά να ξέρω πού σταματά η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα και η προπαγάνδα.

  154. Pedis said

    Σου λέει, αφού δεν μου την έχει πει κανείς που πουλάω μούρη σε συναδέλφους και ψηφοφόρους ότι έχω διδακτορικό 10-15 χρόνια πριν το πάρω, σιγά μην βρεθει αν κάνω λίγο κλόπυ-πάστε …

  155. π2 said

    Ποιος Πατούλης ρε παιδιά; Αυτός τουλάχιστον άφησε και 16 χρόνια να περάσουν. Ο άλλος άρχισε διδακτορικό το 2016 στην Οξφόρδη, ενώ ήταν περιφερειάρχης και ο κανονισμός του τμήματος ορίζει ρητά ότι είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παρουσία τρεις μέρες την εβδομάδα ακόμη και για τους part-time υποψηφίους, και το τελείωσε το 2019 (με Έλληνες καθηγητές, όλως τυχαίως), ενόσω ήταν ακόμη περιφερειάρχης. Στην Οξφόρδη. Και δεν άνοιξε ρουθούνι.

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    153: Κοίτα, δεν ξέρω κατά πόσον ισχύουν όλα αυτά τα ειδυλλιακά και σε ποια χρονική περίοδο του κανταφικού καθεστώτος υποτίθεται ότι αντιστοιχούν. Αυτό που ξέρουμε από την ιστορία είναι ότι το προηγούμενο καθεστώς, του ‘Ιντρις (που έκανε διακοπές στα Καμένα Βούρλα, όταν του ήρθε η πληροφορία της ανατροπής του), ήταν εντελώς διεφθαρμένο, οπισθοδρομικό και ξεπουλημένο στις «7 αδελφές», τις πολυεθνικές εταιρείες του πετρελαίου. Ο Καντάφι παραχώρησε την εκμετάλλευση του λιβυκού πετρελαίου σε ανεξάρτητες εταιρείες, με αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα να αυξηθούν εντυπωσιακά και μεγάλο μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση των υποδομών της χώρας και για την αύξηση του λαϊκού εισοδήματος. Αυτά τη δεκαετία του ’70. Πάντως, οι τύποι που διακινούν παρόμοια κείμενα, εστιάζουν στο τι ωραίο πράγμα είναι η δικτατορία και ψεύδονται όταν λένε πως ανατράπηκε εξαιτίας της φιλολαϊκής πολιτικής του. Αδιαφορούν για τους λαούς οι διεθνείς ανατροπείς καθεστώτων, το κριτήριό τους είναι το κατά πόσον εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

  157. π2 said

    153, 156: Να προσθέσω ότι ο Καντάφι κατέχει πλέον ειδική θέση στο αφρικανικό φαντασιακό. Κάποτε είχα διαβάσει ένα συναρπαστικό ιδεολογικό μανιφέστο νεαρού Αφρικανού που διατεινόταν ότι τον Καντάφι τον ανέτρεψαν οι Αμερικανοί επειδή στο τέλος της μακράς ηγεμονίας του (όταν δεν του φτούρησε ο παναραβισμός), προωθούσε έντονα την ιδέα της παναφρικανικής ενότητας, με κοινό στρατό, διαβατήριο, Αφρικανική Κεντρική Τράπεζα κλπ. Όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενοχλητικές λεπτομέρειες (η διαφθορά, ο ασύλληπτος προσωπικός πλουτισμός, κλπ.) κρύβονται κάτω από ένα συνωμοσιολογικό χαλί.

  158. Νέο Kid said

    153. Έχω ζήσει πρόσφατα για έναν χρόνο περίπου στην μετά-Καντάφι Λιβύη, συναναστρεφόμενος με ντόπιους καθημερινά (δεν ζούσα δηλαδή σε «γυάλινο Πύργο») οπότε μάλλον δικαιούμαι τον τίτλο του «ειδικού»…
    Όλα είναι μπαρούφες και υπερβολές. Δεν χρειάζεται να τα πιάσει κανείς ενα ένα. Και μόνο το γεγονός ότι τον ανέτρεψαν με τον τρόπο που τον ανέτρεψαν ( ασχέτως ξένων «δαχτύλων») δείχνει πόσο ίσχυαν όλα αυτά. Για μια ελαχιστότατη νομενκλατούρα ίσως. Ο λαός, ο κάθε λαός δεν ειναι ηλίθιος να σκοτώνει τους ευεργέτες του… Άκουσα φοβερές ιστορίες ( κάποιες ίσως υπερβολικές ή ευφάνταστες) για βασανισμούς , «εξαφανίσεις» κλπ επί Καντάφι , και όπως και νάχει, οι σημερινοί Λίβυοι ΔΕΝ θέλουν ούτε να αναφέρουν το ονομά του! Κάτι σημαίνει αυτό! Και δεν πέρασαν σε κανένα «παράδεισο» μετά τον Καντάφι… Δεν μπορεί να ειναι όλοι μαλάκες!…

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    153: Άρθρο γραμμένο 12 χρόνια πριν την πτώση του Καντάφι. Τα οικονομικά όμως δεν φαίνονται τόσο καλά, στο άρθρο αυτό τουλάχιστον:

  160. Pedis said

    Οι σχέσεις με την Τουρκία θα είναι, φυσικά, ένα ζήτημα προς χειρισμό. Η πολιτική μου θα είναι μια πολιτική διαλόγου και φιλίας. Είχα πάντοτε αυτή την άποψη κι αυτό έσπρωξε τον Παπανδρέου να με κατηγορήσει για προδοσία επειδή υποστήριξα τον διάλογο με τους Τούρκους. […] Ξέρουμε πως η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχός σας και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ανάμεσά σας. Και δεν σας ζητάμε να μεσολαβήσετε ανάμεσά μας. Θα βοηθούσε, ωστόσο, να μας συμβουλέψετε και τους δυο».

    —-

    «Μπους: Κύριε πρωθυπουργέ, ας ξεκαθαρίσω πρώτα ένα ευαίσθητο ζήτημα. Λόγω της γεωγραφικής θέσης και της ισλαμικής θρησκείας της Τουρκίας, δίνουμε πολλή σημασία στην Τουρκία, ιδιαίτερα εν μέσω της τρέχουσας κρίσης στον Κόλπο. Ελπίζω ότι δεν έχουμε στείλει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα εγκατάλειψης. Αν το έχουμε κάνει, ήταν εντελώς πέρα από τις προθέσεις μας. […] Δεν αντιπροσωπεύει καμιά στροφή στον ισχυρό δεσμό μας με την Ελλάδα.

    Μητσοτάκης: Σας διαβεβαιώνω, κύριε πρόεδρε, ότι δεν υπάρχει τέτοια παρεξήγηση. Εκτιμάμε τη σημερινή σημασία της Τουρκίας. Θέλουμε η Τουρκία να έχει τη σωστή πολιτική. Η Τουρκία τα πάει καλά. Κάνουν το σωστό, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η θρησκεία τους θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα».

    Για ακόμη μία φορά ο συνομιλητής του πλανητάρχη είχε τα μάτια του στραμμένα κυρίως στο εσωτερικό μέτωπο:

    «Μ.: Θέλω να γνωρίζετε, κύριε πρόεδρε, πως η θέση μας στην Ελλάδα είναι ισχυρή. Η κυβέρνηση είναι ισχυρή. Παρόλο που παίρνουμε σκληρά αντιπληθωριστικά μέτρα, ο λαός καταλαβαίνει. […]

    Μπ.: Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές έστειλαν καλό σήμα πανεθνικά;

    Μ.: Ναι. Ηταν εκλογές για την Αθήνα και, ως εκ τούτου, πολύ σημαντικές. Το βασικό είναι πως ακόμη και ύστερα από σκληρά εσωτερικά οικονομικά μέτρα, είμαστε ακόμη πολύ δυνατοί. Ο Παπανδρέου είναι αδύναμος· και δεν είναι καλά.

    Μπ.: Είναι απόλαυση να συνεργάζομαι μαζί σας, κύριε πρωθυπουργέ. Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα σας υποστηρίζει πλήρως».

    Μητσοτάκης: Ολα καλά. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ έχουμε τον πλήρη έλεγχο. [Τις προηγούμενες μέρες είχε καεί το κέντρο της Αθήνας, με 4 νεκρούς, λόγω της δολοφονίας Τεμπονέρα].

    Μπ.: Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία σου στον Κόλπο. Ηθελα να έρθω σ’ επαφή μαζί σου επ’ αυτού. Δοκίμασα την ειρηνευτική φόρμουλα, αλλά τώρα έχω απογοητευθεί. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γύρισε από το Ιράκ δίχως εμφανή λύση.

    Μ.: Το ξέρω. Εχω την ίδια εντύπωση. Ηθελα να σας πω πως υποστηρίζω την πολιτική σας 100%.

    Μπ.: Ευχαριστώ. Καταλαβαίνεις πως είχαμε πολλές επαφές με τον γείτονά σας. Αυτό δεν θέτει επ’ ουδενί τη δική σας κυβέρνηση σε μειονεκτική θέση.

    Μ.: Καταλαβαίνω πλήρως. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι με τις ΗΠΑ σε κάθε κρίσιμη στιγμή».

    Το σύνδρομο Μπουσοτάκη μου έφερε στο μυαλό τη διάσημη σκηνή, για το Ιταλικό κοινό, από το φιλμ με τους Μπενίνι-Τροίζι (χωρίς υπότιτλους, δυστυχώς, επομένως μόνο για κάνα τρεις-τέσσερις …σόρρυ γκάιζ)

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    158:Ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα, Κιντ, με τη γενική εικόνα που έχουμε περί «φιλολαϊκών» δικτατορικών καθεστώτων. Στην αρχή, μέσα στον γενικό ενθουσιασμό για την ανατροπή των προηγούμενων σάπιων καθεστώτων, αποκτούν λαϊκή συναίνεση, αφού οι νέοι άρχοντες προχωρούν σε κάποιες τολμηρές αλλαγές και σε παροχές. Με το πέρασμα, όμως, των χρόνων, τα καθεστώτα αυτά γίνονται τυραννικά, υστερικά καχύποπτα, αλαζονικά και διεφθαρμένά.

  162. Alexis said

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

  163. voulagx said

    Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η ενημέρωση του Μπους από τον Μητσοτάκη για τους τότε προβληματισμούς της Αθήνας πάνω στην εξελισσόμενη γιουγκοσλαβική κρίση: «Η αναβίωση του εθνικισμού στην περιοχή έχει πλήξει τη Γιουγκοσλαβία και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της ενότητάς της. Προσέχουμε πολύ να μην αναστατώσουμε τη μακεδονική μειονότητα».
    Τι εννοούσε με τον όρο «μακεδονική μειονότητα»;

  164. π2 said

    164: Κι ο περιφερειάρχης πάντως με το «Macedonian name dispute» ασχολήθηκε:

    https://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.816593

    Παρεμπιπτόντως, λάθος έκανα πριν, το 2019 του απονεμήθηκε ο τίτλος, το 2018 το τελείωσε. Σκάρτα τρία χρόνια. Γίγαντας.

  165. π2 said

    Ας δούμε επ’ ευκαιρία τις απόψεις ενός από τους δύο επιβλέποντες της ανωτέρω διατριβής:

    Τι σας αρέσει στην Αγγλία;

    Ότι είναι μια πολύ οργανωμένη κοινωνία, που λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες και υπάρχει και σεβασμός στους πολίτες.

    (https://a8inea.com/othon-anastasakis-thelo-na-ime-dimiourgikos-opou-ki-an-vriskome/)

    Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

    Η χώρα μας έχει παράσχει μεγάλες φυσιογνωμίες στο χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού. Παράλληλα υπάρχουν οι ανώνυμοι άριστοι που συχνά διακρίνονται μέσα σε αντίξοο περιβάλλον, γιατί παραμένουν αφοσιωμένοι στο όραμά τους. Βέβαια, πουθενά δεν υπάρχει αριστεία χωρίς σκληρή δουλειά. Οπως έλεγε ο Θωμάς Εντισον, «η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% προσπάθεια». Οσοι έχουν διακριθεί και αριστεύσει έχουν προσπαθήσει σκληρά.

    (https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/817618/othon-anastasakis-dieythynei-to-eyropaiko-kentro-toy-st-antony-s-college-tis-oxfordis/)

  166. Υπάρχει και το μυστήριο με τη διατριβή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Κατά καιρούς αναφέρει ότι την έκανε στο Σέφιλντ, εδώ η ίδια αναφέρει απλώς «μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία». Το βιβλίο υποτίθεται ότι «βασίζεται σε έρευνα της κυρίας Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield» και εδώ γράφει ότι έχει ΜPhil in Archaeology (University of Sheffield-UK). Το έχω ξεφυλλίσει σε ένα οδοντιατρείο και, να πω την αμαρτία μου, ξένης χειρός όζει (όπως είχε γράψει ο δάσκαλος του Νιρβάνα, αν θυμάμαι καλά).

  167. skom said

    Στην Γερμανία υπάρχει το άρθρο 132a του ποινικού κώδικα. Αφορά την «Κατάχρηση τίτλων, τίτλων εργασίας και σημάτων» https://www.gesetze-im-internet.de/stgb/__132a.html
    Αν δηλαδή δηλώσεις (πχ σε βιογραφικό, επιστολόχαρτο, την πινακίδα του γραφείου σου) ότι είσαι καθηγητής πανεπιστημίου, διδάκτορας, διπλωματούχος, μαστερούχος, ή και απόφοιτος ΤΕΙ κυνοκομίας και αυτό δεν ευσταθεί το αδίκημα είναι ποινικό. Και μάλιστα κωδικοποιημένο στον StGB.
    Θυμάμαι περίπτωση υποψηφίου με το Afd που ήταν Reader στην Αγγλία. Λοιπόν δεν τον άφηναν να πει ότι είναι καθηγητής.

  168. voulagx said

    #164: Π2, ο δήμαρχος θέλεις να πείς.

  169. π2 said

    168: Περιφερειάρχης τότε. Δήμαρχος έγινε ως διδάκτωρ.

  170. Pedis said

    Ο Πατούλης απ’ ό,τι φαίνεται δήλωνε διδάκτωρ ως Δήμαρχος αλλά και ως υπ. Περιφερειάρχης, αλλά κατέθεσε το διδακτορικό τον Οκτ. του 2019 και λογικά αναγορεύτηκε διδάκτωρ έπειτα από την ημερομηνία αυτή. Επομένως, αν δεν διαπιστωθεί παραβίαση του κώνου φωτός, πρέπει να συναχθεί κάτι άλλο …

    # 167 – Αλλά στο προτεκτοράτο δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

  171. voulagx said

    #169: Τώρα κατάλαβα ποιον εννοούσες στο #155. Θενξ.

  172. Pedis said

    # 170 + Στη Γερμανία, μάλλον, δεν θα υπήρχε μόνο μία αλλά δύο υποθέσεις για διαλεύκανση …

    https://www.avgi.gr/koinonia/410600_diatribi-sti-logoklopi

    Η «διατριβή» του Γ. Πατούλη έχει έκταση 130 σελίδων. Το κυρίως κείμενο έχει έκταση 77 σελίδων (από τη σελίδα 15 έως τη σελίδα 92). Τα υπόλοιπα είναι εισαγωγικές σελίδες (ευχαριστίες, όρκος του Ιπποκράτη, περιεχόμενα κ.λπ.) και βιβλιογραφικός πίνακας.

    Ο βιβλιογραφικός πίνακας περιέχει μόνο ξενόγλωσσα έργα, είναι σχετικά πλούσιος (330 εγγραφές), όμως ο υπομνηματισμός εντός της «διατριβής» είναι πενιχρότατος, σχεδόν ανύπαρκτος – η βιβλιογραφία που παρατίθεται στον πίνακα δεν παραπέμπεται εντός κειμένου.

    Το σημαντικότερο όμως είναι η λογοκλοπή. Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών «τρέξαμε» τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές.

    Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015).

    Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες σελίδες της «διατριβής» δίπλα στις σελίδες από τις οποίες εκλάπη το περιεχόμενό τους. Η ΑΥΓΗ έχει στη διάθεσή της -και στη διάθεση κάθε ακαδημαϊκής, πολιτικής ή και δικαστικής αρχής, καθώς και κάθε προσώπου που έχει έννομο συμφέρον- τη «διατριβή» του Γ. Πατούλη και τις διατριβές και λοιπές δημοσιεύσεις των συγγραφέων απ’ όπου έγιναν οι αντιγραφές.

  173. ΓΤ said

    172@
    «Ο βιβλιογραφικός πίνακας περιέχει μόνο ξενόγλωσσα έργα».

    Όχι, τα πρώτα 6 από τα 330 είναι ελληνικά.

  174. Μαρία said

    155
    Κάπου είχα λινκάρει το σχόλιο του Μητραλέξη στο φουμπού.
    Τώρα το βρίσκω εδώ https://www.koutipandoras.gr/article/patelikon
    Είναι εύλογο τέτοια και τόσα ταλέντα ενός τόσο γόνιμου μυαλού να προξενούν τον φθόνο των ελασσόνων, όσων μισούν την Αριστεία που δεν μπορούν να κατακτήσουν. Ας μην αφήσουμε όμως αυτόν τον φθόνο των hoi polloi να μετουσιωθεί σε μη αποδείξιμες και δυνητικά μηνύσιμες, επί συκοφαντίᾳ, αναφορές στα σχόλια για δυνητικές σκιές ως προς το πώς στο διάολο γίνονται όλα αυτά ταυτόχρονα από το ίδιο φυσικό πρόσωπο (…πάντως εγώ δεν θα το αφήσω και θα τα διαγράφω). Τον Άριστο δεν πρέπει να τον μισείς και να τον φθονείς, κυβερνώμενε χαλβά: πρέπει να τον αγαπάς και να τον θαυμάζεις. Ας πράξουμε αυτό ακριβώς. Ας θαυμάσουμε.

  175. ΣΠ said

    Έχω εξοργιστεί. Σκέφτομαι τους δικούς μας μεταπτυχιακούς φοιτητές που τους φεύγει ο πάτος επί 5 τουλάχιστον χρόνια, που πρέπει να να περάσουν μεταπτυχιακά μαθήματα και να δημοσιεύσουν σε διεθνή περιοδικά για να πάρουν διδακτορικό, και έχεις τον Πατούλη, ο οποίος επί 25 χρόνια τα έξυνε για να παρουσιάσει τελικά αυτό «πράγμα», που έχει το θράσος να το αποκαλεί διατριβή, να δηλώνει διδάκτορας. Ντροπή για το Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και ιδιαίτερη ντροπή για τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής!

  176. voulagx said

    #174: Κάτι είχε πει η γιαγιά του για την απύθμενη φιλομάθειά του, το είχα δει σε γιουτουμπάκι

  177. Μαρία said

    Εξορκισμούς σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα – Πρόταση νόμου για ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1426047/exorkismoys-se-loatki-atoma-protasi-nomoy-ga-poinikopoiisi-therapeion-metastrofis

    Θεραπείες πάντως έκαναν κι εδώ. Για εξορκισμούς δεν έχω ακούσει.

  178. ΓΤ said

    176@

  179. Pedis said

    # 175 – Έχω εξοργιστεί. Σκέφτομαι τους δικούς μας μεταπτυχιακούς φοιτητές που τους φεύγει ο πάτος …

    Και τι δουλειά έχει πάτος των άλλων με τον Πατούλη;

    Από την άλλη, αφού το δήλωνε επί σειρά ετών, θα ήταν κρίμα να μην του το δώσουνε κάποτε.

  180. Pedis said

    Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι θα οριστεί επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος υπό τον όρο, τουλάχιστον, να είναι υποχρεωμένη να παραδόσει τα συμπέρασματά τους πριν τη λήξη της πρώτης πεντηκονταετίας του 21ου αιώνα, ώστε να υπάρχει πιθανότητα 1-2% να είναι ακόμη ζωντανός. 😛 😝

  181. ΓΤ said

    Υπάρχουν μερικά πρωτοβαθμιόλια που πρέπει να ΕΚΠΑραθυρωθούν.

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σίγουρα μίλησε για απύθμενη φιλομάθεια η γιαγιά του; Γιατί εμείς άλλην απύθμενη βλέπουμε.

  183. Μαρία said

  184. π2 said

    174: Κι είχε και το θράσος να εμπαίζει όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες: https://www.ethnos.gr/Politics/article/177461/kostasmpakogiannhshmoynbariadyslektikoshexomologhshkaitomhnymagiathdyslexia

  185. skom said

    Υπάρχει υποχρέωση ανάρτησης της διατριβής στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών; Ξέρει κανείς; Μιλάω αν έχει εκπονηθεί σε ελληνικό ΑΕΙ.

  186. voulagx said

    #182: Γιαννη, νομιζα οτι ειχες απυθμενη αισθηση του χιουμορ. Ο ΓΤ αμεσως το ‘πιασε. 🙂

  187. ΓΤ said

    185@

    Βεβαίως, όπως προκύπτει από τον Ν. 1566/1985, Άρθρο 70, παρ. 15, σε συνδυασμό με το ΠΔ 226/1989, Άρθρο 4, παρ. 2γ.

  188. Μαρία said

    185, 187
    καθώς και αυτές Ελλήνων που εκπονήθηκαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα – ΔΟΑΤΑΠ.
    Σε κάποιες δεν είναι ελεύθερη η πρόσβαση όπως καλή ώρα στου Πατούλη αλλά σου ζητάν εγγραφή.

  189. Μαρία said

  190. skom said

    @187
    Η απορία μου προέκυψε από την άκαρπη αναζήτηση του διδακτορικού του κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Τόσο στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών όσο και στο τμήμα που την εκπόνησε (το παλιό ΜΙΘΕ) και στον επιβλέποντα του.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου στο οποίο ο κ. Σκυλακάκης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών https://www.minfin.gr/anapl-ypourgos-oikonomikwn «έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά.»

    τεσπα

  191. Μαρία said

    Ukraine suspends 11 political parties with links to Russia
    https://www.theguardian.com/world/2022/mar/20/ukraine-suspends-11-political-parties-with-links-to-russia

  192. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/336542_fones-gia-paraitisi-patoyli-meta-tis-kataggelies-gia-logoklopi

    Ο Γιώργος Πατούλης απορρίπτει τα περί λογοκλοπής και δηλώνει ότι θα «ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της εφημερίδας» προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και την επιστημονική του υπόσταση[ς].

    Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό το πρωτοσέλιδο και και το σχετικό δημοσίευμα προχωρώντας παράλληλα επίθεση εναντίον «δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, «προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και «έωλα σοφίσματα»».

    Κλασικό παίξιμο.

    Μα αν ήταν να φτάσει μέχρι εδώ και να παραιτηθεί από ευθιξία, δεν θα άξιζε τον κόπο … 🤨

    Πόσο στοίχημα πάει ότι όχι μόνο δεν θα παραιτηθεί, ούτε θα του αφαιρέσουν το διδακτορικό, αλλά θα κερδίσει το δικαίωμα να δηλώνει διδάκτορας αναδρομικά, για να μην έχει το ρίσκο να προσβληθούν τα βιογραφικά που πλάσαρε πριν το 2020…? 🙃

  193. Μαρία said

    190
    Ψέματα θα λέει. Στην καλύτερη περίπτωση θα έκανε μεταπτυχιακό.

    Τα δήθεν μεταπτυχιακά του Στεφανή τα θυμάστε; Τώρα που πήγε στο Άγιο όρος και ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί τα πτυχία εξαφανίστηκαν.
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/335332_pos-i-kybernisi-epibebaiose-tis-apokalypseis-mas-gia-ta-metaptyhiaka-toy

  194. Πέπε said

    183
    > ψήγματα αριστείας

    Κορυφαίο!!!!

  195. Μαρία said

  196. sarant said

    147 Πάντως, το να ψηφίζουν ΚΚΕ οι τροτσκιστές δεν είναι οξύμωρο, μάλλον αναμενόμενο είναι.

    151 Ενδιαφέρον

    155-164 Να το μελετήσει και αυτό η ιστορική εφημερίδα.

    175 Πες τα!

    185-187 Πάντως, η διατριβή του Ευάγγ. Βενιζέλου, ενώ εμφανίζεται ο τίτλος της στο αρχείο διατριβών, όταν είχα κοιτάξει δεν ήταν προσβάσιμη.

  197. ΓΤ said

    196ε

    Ήσουν τυχερός, ρε μαν, διότι τώρα δεν βλέπεις ούτε τον τίτλο…

  198. Μαρία said

    196
    Απο το ΑΠΘ για διατριβή γνωστού μου βγαίνει αυτό https://ikee.lib.auth.gr/record/45769/files/gri-2006-718.pdf
    Στο ΕΑΔΔ είναι πια ελεύθερη η πρόσβαση.
    Του Βενιζέλου όμως πώς την βρήκες; Είναι προ δημιουργίας ΕΑΔΔ.

  199. Μαρία said

  200. sarant said

    197-198 Αν δεν με έχει πιάσει το αντίστροφο Αλτσχάιμερ, θυμάμαι ότι την είχα ψάξει, την είχα βρει και είχε μια υποσημείωση ότι ο συγγραφέας δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο.

  201. Πέπε said

    Ξέρω καναδυό διατριβές γνωστών μου, της τελευταίας 15ετίας ή και λιγότερο (δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι στο καθεστώς έκτοτε), που δεν είναι ανηρτημένες. Αλλά και άλλες πολύ παλιότερες, συγκεκριμένα μία του 1977, που είναι.

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    196:Γιατί αναμενόμενο; Το αντίθετο, θα έλεγα. Έχουν δικές τους οργανώσεις και για εισοδισμό προτιμούν κεντροαριστερά μαζικά κόμματα.

  203. ΣΠ said

    Μια και η συζήτηση περί λογοκλοπής, ας θυμηθούμε ένα παλιότερο άρθρο https://sarantakos.wordpress.com/2020/06/17/stamatis/

  204. Μαρία said

    201
    Απο το 1985 και μετά είναι υποχρεωτικό https://phdms.ekt.gr/phdms/about/aboutPhdms
    Για τις διδακτορικές διατριβές παρελθόντων ετών οι οποίες έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά ΑΕΙ και δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΑΔΔ για οποιοδήποτε λόγο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ένταξή τους οι διδάκτορες πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα/Σχολή από όπου έλαβαν τον τίτλο, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία.

  205. Πέπε said

    Πάντως είχα την εντύπωση ότι εξαιρούνται οι διατριβές που είναι υπό έκδοση ή εκδεδομένες, λόγω πν. δικαιωμάτων, αν και δε βλέπω κάτι εκεί. (Βλέπω αντίθετα: Έλεγχος της ορθότητας του τίτλου της διατριβής τον οποίο έχει εισάγει η Γραμματεία. Με κάτι τέτοια λύγισε ο Νικοκύρης κι έγινε φιλοκύπριος.)

  206. sarant said

    205 🙂

    202 Ιστορικα, όσα τροτσκιστικά κόμματα δεν κατέβαιναν σε εκλογές, καλούσαν σε υπερψήφιση του ΚΚΕ.

  207. Spiridione said

    205. Κι εγώ αυτή την εντυύπωση είχα. Βλέπω ότι ο διδάκτορας έχει δικαίωμα να δεμεύσει τη διατριβή του (δέσμευση, εμπάργκο) αλλά όχι πάνω από 24 μήνες.
    https://phdms.ekt.gr/phdms/home/terms

  208. Μαρία said

    Έχει λαλήσει.

  209. Μαρία said

  210. Γιάννης Κουβάτσος said

    206: Τώρα ψηφίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ.

  211. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Γιάννη, δέν ψηφίζουν ἁπλῶς… 🙂

    https://www.eklogika.gr/page/Vouli/mitafidis_cv

  212. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Συμμετέχουν καθοριστικά στήν χάραξι πολιτικῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.. 🙂

    https://www.ethnos.gr/opinions/article/80153/giatonantonhliako

  213. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    ..καί βέβαια, μποροῦμε νά συζητήσουμε καί τίς σχέσεις τους μέ τό ΚΚΕ 🙂

    (Ἀσφάλειες, ἐξορίες, καταπιεστικοί μηχανισμοί, τραμποῦκοι κλπ κλπ, ἐξολόθρευσαν πολύ λιγότερους τροτσκιστές, ἀπ’ ὅτι πρόσωπα πού κινοῦνταν στόν χῶρο τοῦ ΚΚΕ)

    Καλημέρα σας!

    https://www.aftoleksi.gr/2020/11/07/o-kastoriadis-ton-agi-stina-omilia-politiko-mnimosyno-stina-1989/

  214. Γιάννης Κουβάτσος said

    213:Έτσι τα ξέρω κι εγώ, αλλά, όπως τα ενδοεκκλησιαστικά, έτσι και τα ενδοκομμουνιστικά τα ξέρω μόνο από τα βιβλία. Χιλιάδες οι αιρέσεις και οι διασπάσεις, πού να βρεις άκρη… Αλλά η αντιπαλότητα σταλινικών και τροτσκιστών είναι περιβόητη και διαχρονική. Από την άλλη, όμως, για να λέει ο Νικοκύρης ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι τροτσκιστές ψήφισαν ΚΚΕ, κάτι θα ξέρει.

  215. sarant said

    210 Ναι, ισχύει κι αυτό. Βέβαια είναι πολλών ειδών τροτσκιστές. Εγώ μιλάω κυρίως για δεκαετίες 1980-1990.

  216. 215 Νομίζω ισχύει και σήμερα από τη μικρή εμπειρία μου, δεν ξέρω αν το ψηφίζουν αλλά σίγουρα είναι αρκετά φιλικοί.
    Θαρρώ η ονομασία «σταλινικοί» για το ΚΚΕ χρησιμοποιείται μόνο από τους πρώην Ρηγάδες 😉 έχοντας αντικαταστήσει το «δογματικοί»…
    (Α, και ο Λιάκος δεν νομίζω να αυτοπροσδιορίζεται τροτσκιστής εδώ και πολλές δεκαετίες)

  217. Γιάννης Κουβάτσος said

    216:Έχει αποκηρύξει τη σταλινική περίοδο το ΚΚΕ; 😊

  218. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @216. Ἄν δέν μέ γελάει οίκτρά ἡ μνήμη μου, ποτέ (οὔτε κἄν στά κατακόκκινα πρῶτα χρόνια τῆς Μεταπολίτευσης) κανένας τους δέν αὐτοπροσδιορίστηκε ὡς «τροτσκιστής» 🙂

  219. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @217. Τό ἀντίθετο, Γιάννη! 🙂

  220. […] Αύριο το μεσημέρι (στις 3.33 μ.μ. για την ακρίβεια) έχουμε την εαρινή ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο, άρα μπαίνουμε και επίσημα στην άνοιξη. Μπαίνουμε αλήθεια; Ο καιρός μάλλον χειμωνιάτικος είναι, ο πόλεμος ρίχνει τη βαριά σκιά του, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλα τα είδη, από το φυσικό αέριο μέχρι το ηλιέλαιο, ενώ η… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/19/meze-524/ […]

  221. Spiridione said

  222. ΣΠ said

    221
    Δεν βρέθηκε ούτε ένας στην Ιατρική Σχολή να επισημάνει την κραυγαλέα παρατυπία;

  223. Spiridione said

    222. Καλή ερώτηση.

  224. voulagx said

    #221: Αν είναι έτσι δεν μιλάμε για λογοκλοπή αλλά για ακυρότητα του διδακτορικού. Κάνω λάθος;

  225. sarant said

    218 Σε γελάει. Ακόμα και τώρα αυτοπροσδιορίζονται τροτσκιστές.

    https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/parties/40/

  226. Μαρία said

    221
    Και ρητή αναφορά στη λογοκλοπή αλλά και στην έλλειψη παραπομπών, στο άρθρ.13 Β.

  227. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @225. Αὐτό τό «τροτσκιστές» πού ἀνέβασες εἶναι/ἦταν γιά ἐκλογική χρῆσι (=γιά νά καταλαβαινόμαστε), ὅπως λχ διαβάζεις σέ ὁρισμένα ψηφοδέλτια: Πατατιᾶς Γρηγόρης (Γόρης), δηλ. μέ ξέρει ὁ κόσμος ὠς Γόρη. Ὁ αὐτοπροσδιορισμός στόν ὁποῖον ἀναφέρθηκα/ -θήκαμε εἶναι ὁ προσωπικός πολιτικός αὐτοπροσδιορισμός (τοῦ νεαροῦ Λιάκου, τοῦ νεαροῦ Μηταφίδη). Δέν ἔλεγαν στά ἀμφιθέατρα καί στίς συγκεντρώσεις «εἴμαστε τροτσκιστές», παρά «εἴμαστε κομμουνιστές» κλπ

  228. Μαρία said

  229. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @227. (συνέχεια) Οἱ ὀνομασίες τῶν τροτσκιστικῶν ἐν Ἑλλάδι ὀργανώσεων. Σέ καμμία δέν περιλαμβάνεται ἡ λέξι «τροτσκιστικό».

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  230. sarant said

    229 Αν κάνεις κλικ στο πρώτο από αυτά θα δεις ότι η ονομασία είναι ΕΕΚ-Τροτσκιστές.

  231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακούω στο ράδιο από προσκαλεσμένο, έγκριτο δημοσιογράφο:
    «…σοροί αθώων αμάχων στους δρόμους της Οδυσσού «

  232. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    230 Ηγετικα στελεχη του οποιου ειναι η Κατερινα Ματσα και ο Σαββας Μιχαηλ

    https://www.lifo.gr/proswpa/athenians/i-katerina-matsa-den-prokeitai-na-katsei-isyhi-pote

    https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=37820

    https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=9538

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές είναι η συνέχεια του θρυλικού ΕΔΕ-Τροτσκιστές. Οι τροτσκιστές, Γιώργο, δεν το κρύβουν ότι είναι τροτσκιστές. Τους σταλινικούς, πάλι, τους χαρακτηρίζει μια κάποια αιδημοσύνη γύρω από το θέμα αυτό.

  234. Μαρία said

    233
    Και έβγαζαν την εφημερίδα Σοσιαλιστική αλλαγή, που μου την πουλούσε ανελλιπώς ο Τριαντάφυλλος.

  235. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @233. Γιάννη, τό ΜΟΝΟ πού ΔΕΝ ἐννοοῦσα, εἶναι ὅτι τό κρύβουν! Ὅταν ὅμως θεωρῆς ὅτι ἐκπροσωπεῖς τό γνήσιο, τό αὐθεντικό, δέν πολυαφήνεις νά σοῦ βάλουν διευκρινιστική ταμπέλα. 🙂 Ἐκεῖνο τό «τροτσκιστές» πού βλέπεις κάπου κάπου, εἶναι γιά νά ξεχωρίσουν κάπως μέσα στήν ἐκλογική βαβούρα (ἤ γενικῶς, τήν βαβούρα τῶν ὀλιγο-ενημερωμένων μαζῶν) ἀπό ἄλλους «ἐπαναστατικούς» χώρους (κινεζόφιλους, ἀναρχοαυτόνομους κλπ).

    Υ.Γ. Στά λίνκ τοῦ διαδικτύου, ἀγαπητέ Νικοκύρη (@230), δέν χρειάζεται νά κάνης κανένα κλίκ στά ὀνόματα τοῦ ΚΚΕ ἤ τοῦ ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ γιά νά ἀνακαλύψης ταυτοτικά προσωνύμια! 🙂

  236. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @232. Κατερίνα Μάτσα και Σάββας Μιχαήλ. Μάλιστα! Δύο ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ καί καταλυτικά ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕΣ προσωπικότητες τῆς κομμουνιστικῆς Ἀριστερᾶς. Τούς θαυμάζω!

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    235:Βάζουν διευκρινιστική ταμπέλα, επειδή στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς χάνει η μάνα το παιδί κι ο σκύλος τον αφέντη. Ξέρεις τι είναι να πας στην κάλπη θέλοντας να ψηφίσεις τροτσκιστές και καταλάθος να ψηφίσεις τίποτα οπορτουνιστές; Πίκρα μεγάλη. 😊

  238. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @237. Γιάννη, εἶναι κατόρθωμα τό νά κατέχης λεπτομέρειες (ἰδεολογικές, παραταξιακές, ἱστορικές, πολιτικές, προσωπικές κλπ) τῆς πέραν τοῦ ΚΚΕ Ἀριστερᾶς. Καί εἶναι ἡρωισμός τό νά χωθῆς σέ σχετικές συζητήσεις. Ἄπαγε! 🙂 🙂

  239. Μαρία said

  240. Μαρία said

    Έχει το δικό του πολιτικό κόμμα, δύο εκδοτικούς οίκους, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά και μια επαγρυπνή δύναμη γνωστή ως Εθνική Πολιτοφυλακή, η οποία περιπολεί στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων μαζί με την αστυνομία. https://www.tanea.gr/2022/03/01/world/tagma-azof-mia-akrodeksia-neonazistiki-politofylaki-pou-agkaliastike-apo-tis-oukranikes-arxes/
    It has its own political party; two publishing houses; summer camps for children; and a vigilante force known as the National Militia, which patrols the streets of Ukrainian cities alongside the police. https://time.com/5926750/azov-far-right-movement-facebook/

  241. voulagx said

    Ο Αλέν Ντελόν επίλεξε την ευθανασία
    Κανόνας: Ο αόριστος συμπίπτει με την προστακτική

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

  243. Μαρία said

  244. Spiridione said

  245. Μαρία said

  246. Μαρία said

  247. Μαρία said

Σχολιάστε