Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διδακτορικά και λογοκλοπή

Posted by sarant στο 22 Μαρτίου, 2022


Πολλή συζήτηση έγινε χτες και προχτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποκάλυψη της εφημερίδας Αυγή, σύμφωνα με την οποία η διδακτορική διατριβή του κ. Γ. Πατούλη, ορθοπαιδικού (ή ορθοπεδικού, ας μην κολλήσουμε σήμερα στην ορθογραφία της λέξης!) και περιφερειάρχη Αττικής, αποτελεί, σε μεγάλο τμήμα της, αντιγραφή από άλλες διατριβές και εργασίες.

Το ιστολόγιο έχει κι άλλη φορά ενδιαφερθεί για το θέμα της λογοκλοπής -θα θυμάστε μάλιστα ότι εμείς είχαμε αποκαλύψει, πρόπερσι, ότι το θέμα που δόθηκε στους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων, με την υπογραφή του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη, ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λογοκλοπή. Μόνο στη Γερμανία έχουν ξεσπάσει 3 ή 4 τρανταχτά τέτοια σκάνδαλα με πρώτο την παραίτηση του τότε υπουργού Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, το 2011, και την αφαίρεση του διδακτορικού του τίτλου, όταν διαπιστώθηκε ότι τμήματα της διδακτορικής του διατριβής (στον νομικό κλάδο) ήταν αντιγραμμένα από διάφορες πηγές χωρίς να γνωστοποιείται, με παραπομπές, η οφειλή.

Ο ειδικός συνεργάτης της Αυγής, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Turnitin, που χρησιμοποιείται ευρύτατα διεθνώς (και στην Ελλάδα) από πανεπιστήμια για τον έλεγχο της λογοκλοπής, δηλαδή της παράθεσης αποσπασμάτων από άλλες εργασίες χωρίς τη δέουσα αναγνώριση, εξέτασε τη διατριβή του κ. Πατούλη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές». Παρατίθενται πολλά ονόματα συγγραφέων που από τις διατριβές τους φαίνεται να έχει αντλήσει υλικό ο κ. Πατούλης, όπως και αντιπαραβάλλονται σελίδες με ταυτόσημο κείμενο.

Καθώς ο κ. Πατούλης είναι γνωστότατο και προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο, η κατηγορία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος σε μακροσκελή δήλωσή του αρνείται την κατηγορία και θεωρεί το δημοσίευμα της Αυγής άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό, αλλά δεν απαντά για την αντιγραφή των αποσπασμάτων, παρά μόνο για να πει ότι «…τα μέρη της διατριβής που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής και πάνω στο οποίο κρίνεται είναι το ειδικό, ερευνητικό μέρος της μελέτης, τα αποτελέσματα και η συζήτηση και αυτά απαιτούνται να είναι πρωτότυπα. Τα μέρη αυτά της συγκεκριμένης διατριβής είναι πρωτότυπα…»

Αναρωτιέμαι: Φαίνεται δηλαδή ο κ. Πατούλης να υπονοεί ότι το γενικό μέρος μιας διατριβής επιτρέπεται και να μην είναι και τόσο πρωτότυπο; Ότι μπορεί να έχει αντιγραφεί; Δεν νομίζω ότι υπάρχει πανεπιστημιακός που να συμφωνεί με αυτή τη θέση. Κάθε διατριβή είναι αδιαίρετο σύνολο -αν υπάρχει λογοκλοπή σε ένα σημείο της, αυτό βαρύνει ολόκληρη τη διατριβή.

Είναι αλήθεια ότι η διατριβή του κ. Πατούλη έγινε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες. Άρχισε να εκπονείται το 1993, το κλινικό της μέρος ολοκληρώθηκε το 1996, αλλά από το 1998 ο κ. Πατούλης, λόγω των άλλων ασχολιών του (δήμαρχος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κτλ.) την άφησε και την ολοκληρωσε το 2019. Εικάζεται ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τη θέσπιση χρονικών ορίων για την εκπόνηση των παλαιών διατριβών που εκκρεμούσαν.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο κ. Πατούλης, καθώς αποτελεί χαρισματική και πληθωρική προσωπικότητα, απασχολεί συχνά τη δημοσιότητα και θα έλεγε κανείς ότι έχει μια τάση για προβολή, μεταξύ άλλων και των επιστημονικών του επιτευγμάτων, όπως δείχνει το απόσπασμα από δημοσίευμα που παραθέτω, το οποίο κατά σύμπτωση αφορά, ακριβώς, την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής.

Προσοχή, δεν είναι καθόλου κακό να «σαρώνει κανείς το ένα μετά το άλλο τα πτυχία», ούτε να το προβάλλει. Κάθε άλλο. Η δόξα άλλωστε είναι μεγάλο κίνητρο αλλά και ανταμοιβή του κόπου. Αρκεί να υπάρχει κόπος.

Θελησα λοιπόν να θέσω τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, που λέει η παγιωμένη φράση, και ερεύνησα τη διατριβή του κ. Πατούλη καθώς και μία άλλη διατριβή με την οποία έχει κοινά στοιχεία.

Πριν όμως προχωρήσω στα κοινά στοιχεία, θέλω να πω κάτι εισαγωγικά.

Η διατριβή του κ. Πατούλη περιλαμβάνει 330 βιβλιογραφικές αναφορές, στη συντριπτική πλειονότητα ξενόγλωσσες, που είναι μάλλον πολλές για μια διατριβή 130 σελίδων (μαζί με προλόγους, κενές σελίδες, αφιερώσεις και διάφορα άλλα). Το περίεργο όμως είναι ότι μέσα στο κείμενο ελάχιστες παραπομπές στη βιβλιογραφία υπάρχουν. Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο συγγραφέας αράδιασε αναφορές για να γεμίσει τις σελίδες της βιβλιογραφίας, χωρίς να τις έχει χρησιμοποιήσει. Ειλικρινά, αν εγώ ήμουν παρών στην υπεράσπιση της διατριβής του, θα τον ρωτούσα: Σε ποια σημεία της διατριβής σας χρησιμοποιήσατε κάποια από τις εργασίες (π.χ.) του Koval, που αναφέρονται στα σημεία 152 έως 154 της βιβλιογραφίας;

Το δεύτερο που παρατήρησα, είναι ότι η διατριβή του κ. Πατούλη βρίθει από προτάσεις που φωνάζουν από μακριά ότι χρειάζονται τεκμηριωση, χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση. Tυχαίο παράδειγμα:

Οι άνδρες ηλικίας 65-85 ετών με κάταγμα ισχίου έχουν απόλυτο πενταετή κίνδυνο να πάθουν ένα κάταγμα Colles περίπου 2,6% ενώ αντίστοιχα ο κίνδυνος για τις γυναίκες 65-85 ετών είναι 5,8-7,4%. Αντίστοιχα, το 3,3%-9% των ασθενών που παρουσιάζουν κάταγμα ισχίου έχουν υποστεί στο παρελθόν ένα άλλο κάταγμα. Από τα άτομα που θα υποστούν δεύτερο κάταγμα ισχίου μόνο το 9% θα καταφέρει να διατηρήσει την ικανότητα αυτόνομης βάδισης.

Από τα λίγα που ξέρω για επιστημονικές εργασίες, εδώ θα χρειαζόταν παραπομπή στην επιστημονική εργασία (μελέτη, ανακοίνωση, διατριβή) από την οποία αντλήθηκε το παραπάνω στοιχείο, διότι βέβαια δεν μπορεί να το έβγαλε από το μυαλό του ο συγγραφέας. Όμως τέτοια παραπομπή δεν υπάρχει! (Το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες περιπτώσεις στη διατριβή του κ. Πατούλη, όπως θα δούμε πιο κάτω).

Ας δούμε τώρα μια περίπτωση ομοιότητας κειμένου, μία από τις πολλές που παραθέτει το άρθρο της Αυγής. Μπορείτε κι εσείς να διαπιστώσετε τις ομοιότητες. Η διατριβή του κ. Πατούλη υπάρχει εδώ, στο αρχείο διατριβών. Μπορείτε να τη διαβάσετε ονλάιν ή να την κατεβάσετε (εφόσον κάνετε εγγραφή στον ιστότοπο).

Παραθέτω ένα απόσπασμα, δύο μεγάλες παραγράφους, που βρίσκονται στις σελίδες 27-28 της διατριβής (τα πλάγια δικά μου):

Έχει υπολογισθεί πως ένα τρίτο όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παρουσιάζουν μία ή περισσότερες πτώσεις κάθε έτος. Οι ασθενείς των οίκων ευγηρίας παρουσιάζουν μέχρι και κατά 75% αυξημένη συχνότητα πτώσεων, η οποία ευθύνεται για ένα συνολικό αριθμό 1600 πτώσεων/1000 άτομα/έτος, ενώ σημαντικός αριθμός των πτώσεων αυτών είναι πτώσεις επάνω στο ισχίο (290 πτώσεις/1000 άτομα/έτος). Στον γενικό πληθυσμό
των ηλικιωμένων που δεν κατοικούν σε ιδρύματα μόνο μία ανά εκατό πτώσεις καταλήγει σε κάταγμα του ισχίου. Ο ετήσιος κίνδυνος κατάγματος του ισχίου σε άτομα που εμφανίζουν συχνές πτώσεις είναι περίπου 12,5%, ενώ για τους ιδρυματοποιημένους ασθενείς φτάνει και το 37,5%. Οι προδιαθεσικές αιτίες των πτώσεων μπορούν να διακριθούν σε ενδογενείς και εξωγενείς. Οι ενδογενείς αιτίες μπορεί να διαιρεθούν σε σχετιζόμενες με την ηλικία
φυσιολογικές αλλαγές και σε παθολογικές προδιαθεσικές καταστάσεις. Οι πρώτες περιλαμβάνουν διαταραχές της όρασης, της ακοής, αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ελλείμματα ισορροπίας και διάφορες μυοσκελετικές αλλοιώσεις. Οι παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι νευρολογικές, καρδιαγγειακές, ενδοκρινικές και ψυχιατρικές. Οι εξωγενείς αιτίες των πτώσεων αφορούν ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες με πιο συνήθη τα εμπόδια και τα ανεπαρκή υποδήματα.

Σημαντική είναι η δυνατότητα του ασθενούς να τροποποιήσει την πτώση, μέσω αντανακλαστικών μηχανισμών άμυνας. Στους ηλικιωμένους όμως οι μηχανισμοί αυτοί ανεπαρκούν λόγω δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και της γενικής κατάστασης του μυϊκού τους συστήματος. Το μυϊκό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση για πτώση αλλά και στον τύπο και τη θέση του κατάγματος. Έχει περιγραφεί η προδιάθεση των ημιπληγικών για δημιουργία διατροχαντηρίων καταγμάτων κατά κανόνα στο πάσχον σκέλος. Οι συγγραφείς αποδίδουν αυτή την τάση στην μυϊκή αδυναμία, η οποία από τη μία ευθύνεται για την πτώση, συνήθως στην πάσχουσα πλευρά, και κατά δεύτερο λόγο επηρεάζει αρνητικά τους προστατευτικούς μηχανισμούς. Βρέθηκε ακόμη πως οι ηλικιωμένοι ασθενείς με κάταγμα του ισχίου έχουν διαταραχές του μεταβολισμού που δυνατόν να συμβάλλουν στην πρόκληση νευρομυϊκής δυσλειτουργίας. Ο κίνδυνος για την δημιουργία κατάγματος του ισχίου βρέθηκε πως είναι μεγαλύτερος επί γυναικών με οικογενειακό ιστορικό κατάγματος, μειωμένη όραση, χαμηλό σωματικό βάρος και έλλειψη καθημερινής άσκησης. Η έλλειψη σωματικής άσκησης, συχνή στους ηλικιωμένους και ιδίως σε αστικές κοινωνίες, φαίνεται πως συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για κάταγμα του ισχίου με πολυπαραγοντικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης και πιο συγκεκριμένα της άσκησης με φόρτιση για την πρόληψη της
οστεοπόρωσης στη μέση και προχωρημένη ηλικία, ενώ είναι γεγονός πως η σωματική αδράνεια οδηγεί σε μυϊκή ατροφία και ατονία και πιθανόν να σχετίζεται με την πτωχή γενική κατάσταση και τη σαρκοπενία. Πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε την ωφέλιμη επίδραση της άσκησης και της συμπληρωματικής λήψης αμινοξέων στην μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την κινητικότητα ηλικιωμένων ασθενών. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη λευκωμάτων, αποτελεί έναν άλλο παράγοντα μυϊκής αδυναμίας και ανεπάρκειας των προστατευτικών μηχανισμών, καθώς και διαταραχών της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων, που αυξάνουν την προδιάθεση των ηλικιωμένων για συχνές πτώσεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Αυγής, και σύμφωνα με την αντιπαραβολή που έκανα, που εύκολα μπορείτε κι εσείς να την επαναλάβετε, το κείμενο που μόλις παρέθεσα από τη διατριβή του κ. Πατούλη είναι σχεδόν πανομοιότυπο με ένα απόσπασμα από τη διατριβή του Κωνσταντίνου Γ. Μακρίδη με τίτλο «Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», που υποβλήθηκε στο Πανεπ. Θεσσαλίας το 2016, δυο χρόνια πριν από τη διατριβή του κ. Πατούλη. Τη διατριβή του κ. Μακρίδη μπορείτε να τη βρείτε στο αρχείο διατριβών, εδώ. Μπορείτε και πάλι να τη διαβάσετε ονλάιν ή να την κατεβάσετε. Τα επίμαχα σημεία βρίσκονται στις σελίδες 28 έως 30. Κάνετε τον κόπο να πάτε ως εκεί, αν είναι εύκολο τυπώστε τις σελίδες (μόνο αυτές, όχι όλη τη διατριβή!) και κάνετε την αντιπαραβολή.

Θα δείτε αμέσως ότι τα δύο κείμενα είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Το κείμενο στη διατριβή του κ. Πατούλη, που μόλις παρέθεσα, φαίνεται να είναι παρμένο από τη διατριβή του κ. Μακρίδη με κόπι-πέιστ. Κάπου παραλείπεται μία λέξη («επίσης»), ενώ σε ένα σημείο ο κ. Πατούλης βελτιώνει το κείμενο αφού διορθώνει την ανορθογραφία «πάσχων σκέλος» σε «πάσχον σκέλος». Σημειώνεται ότι η διατριβή του κ. Μακρίδη δεν βρίσκεται στον πολυμελέστατο κατά τα άλλα κατάλογο βιβλιογραφικών αναφορών της διατριβής του κ. Πατούλη.

Υπάρχει όμως μία ουσιώδης διαφορά στα δύο κείμενα. Στην εργασία του κ. Μακρίδη βρίσκουμε γύρω στις οκτώ βιβλιογραφικές αναφορές (με αριθμό μέσα σε αγκύλες, και με μαύρα στοιχεία, π.χ. [146]), που τεκμηριώνουν τις προτάσεις του συγγραφέα.

Στη διατριβή όμως του κ. Πατούλη, σε αυτές τις δύο μεγάλες παραγράφους που παρέθεσα, δεν υπάρχει καμία απολύτως βιβλιογραφική παραπομπή!

Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά περίεργο και θα έπρεπε να τραβήξει την προσοχή της τριμελούς επιτροπής που εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η διατριβή και της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής που την έκρινε. (Παραθέτω τα ονόματα: Παπαγγελόπουλος Παναγιώτης, Κακίσης Ιωάννης, Σαββίδου Όλγα, Κελέκης Αλέξιος, Παπακωνσταντίνου Ολυμπία, Φιλιππιάδης Δημήτριος, Λάζαρης Ανδρέας).

Μάλιστα, η ολοκληρωτική έλλειψη παραπομπών οδηγεί σε τραγελαφικά φαινόμενα. Ας πούμε, στις δύο αυτές σελίδες (βλ. παραπάνω) υπάρχουν ισχυρισμοί όπως:

Έχει περιγραφεί η προδιάθεση των ημιπληγικών για δημιουργία διατροχαντηρίων καταγμάτων κατά κανόνα στο πάσχον σκέλος. Οι συγγραφείς αποδίδουν αυτή την τάση στην μυϊκή αδυναμία…

Πού έχει περιγραφεί; Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Καμιά πληροφορία δεν δίνει η διατριβή Πατούλη. Πώς δεν το πρόσεξαν αυτό οι επτά διακεκριμένοι επιστήμονες που την εξέτασαν;

Πιο πέρα:

Πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε την ωφέλιμη επίδραση της άσκησης

Ποια μελέτη είναι αυτή; Μυστική είναι; Καμιά πληροφορία δεν δίνει η διατριβή του κ. Πατούλη. Και βέβαια, ούτε αυτό παραξένεψε τους επτά της εξεταστικής επιτροπής.

Ή ακόμα, στην αρχή:

Οι ασθενείς των οίκων ευγηρίας παρουσιάζουν μέχρι και κατά 75% αυξημένη συχνότητα πτώσεων, η οποία ευθύνεται για ένα συνολικό αριθμό 1600 πτώσεων/1000 άτομα/έτος, ενώ σημαντικός αριθμός των πτώσεων αυτών είναι πτώσεις επάνω στο ισχίο (290 πτώσεις/1000 άτομα/έτος)

Από πού προέκυψαν αυτά τα νούμερα; Μυστήριο!

Τέτοια ελαττώματα νομίζω ότι είναι καθοριστικά και θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόρριψη της διατριβής ακόμα κι αν δεν εγείρονταν υποψίες αντιγραφής. Βέβαια, εγώ που το γράφω αυτό δεν είμαι πανεπιστημιακός. Επειδή όμως στο ιστολόγιο έχουμε την τύχη να μας διαβάζουν και να σχολιάζουν τακτικά πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές και διδάκτορες, που έχουν κρίνει πολλές διατριβές, παρακαλώ στα σχόλια να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν τη θέση μου αυτή, ότι δηλαδή η έλλειψη παραπομπών που επισήμανα είναι μεγάλο, έως καθοριστικό, ελάττωμα για μια διατριβή.

Αν όμως ανατρέξετε στη διατριβή του κ. Μακρίδη, θα δείτε ότι εκεί υπάρχουν οι παραπομπές στη βιβλιογραφία. Για παράδειγμα, στο πρώτο από τα τρία αποσπάσματα ο κ. Μακρίδης δίνει τη βιβλιογραφική παραπομπή [44], που αν ανατρέξετε στη βιβλιογραφία, σελ. 244, θα δείτε ότι αντιστοιχεί στη δημοσίευση:

Christodoulou NA, Dretakis EK. Significance of muscular disturbances in the localization of fractures of the proximal femur. Clin Orthop Relat Res. 1984 ;(187):215-217.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση απουσιάζει από την, εκτενέστατη ωστόσο, βιβλιογραφία του κ. Πατούλη (όπου υπάρχει μια άλλη, ελληνόγλωσση, δημοσίευση των Δρετάκη και Χριστοδούλου στον αρ. 4).

Για το δεύτερο παράθεμα, με την «πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία», που είναι ορφανό στη διατριβή Πατούλη, η διατριβή Μακρίδη δίνει την πηγή, [146], που, αν πάμε στη σελ. 246 της βιβλιογραφίας βρίσκουμε ότι αντιστοιχεί στην εργασία:

Kim H, Suzuki T, Saito K, Kojima N, Hosoi E, Yoshida H. Long-term effects of exercise and amino acid supplementation on muscle mass, physical function and falls in community-dwelling elderly Japanese sarcopenic women: A 4-year followup study. Geriatr Gerontol Int. 2016; 16:175-181.

Πράγματι ήταν πρόσφατη το 2016 που εκπονήθηκε η διατριβή του κ. Μακρίδη. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επίσης απουσιάζει από τη βιβλιογραφία της διατριβής του κ. Πατούλη!

Πώς δικαιολογείται λοιπόν η αυτολεξεί ομοιότητα των δύο σελίδων; Πώς τη δικαιολογεί ο κ. Πατούλης; Πώς τη δικαιολογούν οι επτά καθηγητές της εξεταστικής επιτροπής; Πώς την εξηγεί η Ιατρική Σχολή; Πώς το ΕΚΠΑ; Αν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για την ομοιότητα, πέραν της αντιγραφής, πολύ θα ήθελα να την ακούσω -κι αν ευσταθεί, θα ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πατούλη.

Στάθηκα τόσο αναλυτικά σε μία μόνο από τις περίπου δέκα περιπτώσεις αντιγραφής κειμένου που περιέχονται στο δημοσίευμα της Αυγής. Δεν έχω ελέγξει τις άλλες καταγγελλόμενες περιπτώσεις, δεν προλαβαίνω. Η Ιατρική Σχολή όμως θα πρέπει να ερευνήσει διεξοδικά την καταγγελία σε όλη της την έκταση.

Η λέξη «λογοκλοπή» είναι βαριά, επειδή έχει μέσα της την «κλοπή», ωστόσο η αντιγραφή έστω και μόνο των δύο σελίδων συνιστά, κατά τη γνώμη μου, λογοκλοπή. Δεν βλέπω σε τι είναι συκοφαντικός αυτός ο ισχυρισμός, αλλά ευχαρίστως θα ακούσω γνώμες περί του αντιθέτου.

Το κακό για τον ένοχο λογοκλοπής είναι ότι τα πειστήρια του εγκλήματος δεν μπορούν να εξαφανιστούν ή να καταστραφούν. Το δημοσιευμένο έργο έχει φύγει από τον έλεγχο του συντάκτη του, το ίδιο και το έργο που έχει χρησιμεύσει ως πηγή άντλησης. Ο καθένας μπορεί να τα αντιπαραβάλει και να διαμορφώσει άποψη -και μάλιστα, όταν η αντιγραφή αφορά κείμενο (και όχι, ας πούμε, μουσική ή εικαστικό έργο) η διαπίστωση μπορεί να γίνει από τον καθένα, χωρίς ειδικά μέσα ή ειδικές γνώσεις.

Στη Γερμανία, περιπτώσεις πολύ λιγότερο απροκάλυπτης αντιγραφής έχουν οδηγήσει σε αφαίρεση των διδακτορικών τίτλων και σε παραίτηση του αντιγραφέα από τα πολιτικά του αξιώματα.

Από την άλλη, η ελληνική εμπειρία γενικά και ειδικά στον τομέα των καταγγελιών για λογοκλοπή δεν αφηνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Κάποιες φορές, ειδικά στον επιστημονικό χώρο, οι καταγγέλλοντες λογοκλοπή βρήκαν τον μπελά τους παρά το ότι οι καταγγελίες τους ήταν τεκμηριωμένες, επειδή η ΕΔΕ που έγινε στο πανεπιστήμιο του καταγγελλόμενου τον απάλλαξε. Φοβάμαι ότι και στην περίπτωση Πατούλη ή δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα ή θα βρουν μπελά οι καταγγέλλοντες.

Σκέφτομαι όμως ότι το να προσπερνάμε με ανασήκωμα των ώμων καταγγελίες σαν κι αυτήν είναι προσβολή για τους χιλιάδες νέους που κοπιάζουν χρόνια και χρόνια, με πολλές συχνά στερήσεις, εκπονώντας διδακτορικές διατριβές. Μόνο και μόνο γι’ αυτούς τους νέους, η καταγγελία της Αυγής αξίζει να μελετηθεί και η επίμαχη διατριβή να ελεγχθεί εξονυχιστικά από τον αρμόδιο φορέα -κι αν αποδειχτεί πειστικά ότι η διατριβή του κ. Πατούλη δεν είναι προϊόν λογοκλοπής, ακόμα καλύτερα.

298 Σχόλια to “Διδακτορικά και λογοκλοπή”

  1. Κυριλλος Μεθόδιος said

    «Πολυμελέστατος κατάλογος». Ωραίο, δεν το ήξερα.

  2. phrasaortes said

    Πρόκειται δηλαδή και για ερασιτεχνική απόπειρα. Κάκος μαθητής του μεγάλου Λομπατσέφσκυ:

  3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πληθωρική προσωπικότητα ο Π. ναι βεβαίως. Χαρισματική πόθεν?

  4. Πέπε said

    Τη μία μετά την άλλη σαρώνει τις πρωτιές ο Περιφερειάρχης Αττικής! Η διατριβή του καλπάζει προς την κορυφή της λίστας των πιο πολυδιαβασμένων (πολυκατεβασμένων έστω) διατριβ’ών από άτομα εκτός του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

    ______________

    > Προσοχή, δεν είναι καθόλου κακό να «σαρώνει κανείς το ένα μετά το άλλο τα πτυχία», ούτε να το προβάλλει. Κάθε άλλο.

    Κατ’ αρχήν ναι. Αλλά είδηση ότι ένας γιατρός πήρε το διδακτορικό του δεν είναι και λίγο υπερβολή; Δεν πήρε δα και το Νόμπελ.

    > …προσβολή για τους χιλιάδες νέους που κοπιάζουν χρόνια και χρόνια, με πολλές συχνά στερήσεις, εκπονώντας διδακτορικές διατριβές. Μόνο και μόνο γι’ αυτούς τους νέους, η καταγγελία της Αυγής αξίζει να μελετηθεί…

    Οι νέοι και οι νέοι, νισάφι πια μ’ αυτούς τους νέους. Σάματις οι γέροι δεν παίρνουν διδακτορικά με στερήσεις και με χιονίστρες στα πόδια; Ξέρω μια περίπτωση αν σας ενδιαφέρει!

  5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «Η διατριβή του κ. Πατούλη υπάρχει εδώ, στο αρχείο διατριβών. Μπορείτε να τη διαβάσετε ονλάιν ή να την κατεβάσετε (εφόσον κάνετε εγγραφή στον ιστότοπο)»

    Γιά «μπαγλαμᾶδες» ψάχνεις Νικοκύρη; 🙂
    Νά τήν διαβάσουν, λέει, νά κάνουν ἐγγραφή κλπ γιά ἕνα σκουπίδι πού βρομάει ἀπό χιλιόμετρα..
    Δέν εἴμαστε καλά!

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Εξαρτάται και από τον ορισμό του νέου / γέρου

    5 Και χωρίς εγγραφή μπορείς να τη διαβάσεις, πάντως

  7. avno13 said

    «Τζάμπα» ‘κόπος’. Δεν χρειάζεται να διαβάσω όλο το άρθρο για να πειστώ ότι υπάρχουν σοβαροί «λόγοι», δλδ αξιόπιστες αμφιβολίες ότι πρόκειται περί λογοκλοπής. Δεν με ξαφνιάζει που ο μίστερ Πατούλης αρνείται ότι διέπραξε λογοκλοπή, γτ πιθανώς θεωρεί ότι ο λόγος του (ο λό’ος του αδρώπου) ισοδυναμεί με απόδειξη. Δεν θα εκπλαγώ αν επικαλεστεί την απονομή του τίτλου του ως ακόμα «φερεγγυότερη» ‘απόδειξη’.
    Αν ο μ. Πατούλης θέλει να με πείσει ότι δεν έκανε λογοκοπή, θα πρέπει να αμυνθεί της κατηγορίας με γεγονότα και όχι με προσωπικές επιθυμίες. Φυσικά, σκασίλες που είχε ο μ. Πατούλης για την άποψή μου – και καλά κάνει. Ακόμα και αν ανήκα στον δήμο του, σιγά την μία ψήφο που θα έχανε.
    Αναρωτιέμαι αν νιώθει και το ίδιο προς όλους τ_ς αναγνώστ__ες του εν λόγω ιστολογίου και για την ακρίβεια όσ__ς πείστηκαν περί της λογοκλοπής. Επίσης αναρωτιέμαι αν τα μέλη της επιτροπής που δέχθηκαν (καλή τη πίστει υποθέτω) την παραπάνω διατριβή, έχουν δεύτερες σκέψεις και μήπως ως ειδικοί πάρουν θέση. Τέλος αναρωτιέμαι αν άλλοι ειδικοί της ιδίας πανεπιστημιακής κοινότητας, με ευαισθησίες ως προς το ποιες διατριβές συνεισφέρουν στην «πνευματικότητα» του ιδρύματός τους, θελήσουν να διερευνήσουν το θέμα και να διαλευκάνουν αν όντως πρόκειται για μία αξιόλογη και πρωτότυπη διατριβή ή προϊόν κουτοπονηριάς, τσαπατσουλιάς και συναφή με μικρή συνεισφορά στο καλό «όνομα» του ιδρύματος που απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα στον μ. Πατούλη.
    Το άρθρο μου θύμισε μία τζαμαϊκανή παροιμία για κάποιο σκαρφάλωμα (σε δέντρο (φοινικόδεντρο;) – ποιος ξέρει). https://jamaicans.com/jamaican-proverbs-on-ambition/
    Η λογοκλοπή αυτού του τύπου είναι ‘ψιλά γράμματα’ για την «Ελλάδα» της «εποχής μου». Ελπίζω να μην είναι ψηλά για την νέα γενιά, και μακάρι να την απομυθοποιήσει σε κάποιο βαθμό….

  8. J. Iatrou said

    Φημολογείται πως μια ξανθιά το σφύριξε στην αυγή. Περισσότερα όταν επιστρέψω από το χειρουργείο.🤗

  9. Κουνελόγατος said

    Πάει, χάλασε ο κόσμος. Όλα τα περίμενα, αλλά να κάνει αυτό… Τστστστ…

  10. Κουνελόγατος said

    8. Πυρ, γυνή και θάλασσα. Να είσαι καλά Γιάννη.

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Συγγραφέας συνήθιζε στη βιβλιογραφία να περιλαμβάνει ένα ανύπαρκτο όνομα π.χ Ράντα Μπουάντι από την ….Ινδία.
    Το διασκέδαζε μετά τηλεφωνώντας στον αντιγραφέα για να πληροφορηθεί μερικά πράγματα για τον Ινδό και το βιβλίο του. 🙂
    Ο αντιγραφέας ρωτούσε με αγωνία δεξιά και αριστερά να βρει το βιβλίο.

    Έχουμε πει και άλλοτε. Υπάρχουν οι συγγραφείς, οι συρραφείς και οι αντιγραφείς.
    Για μένα είναι αναμενόμενη αυτή η κατάσταση.
    Δεν γνωρίζω το πλήθος των διδακτορικών και των μεταπτυχιακών που δίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Εικάζω ότι είναι μεγάλο το νούμερο.
    Ένα διδακτορικό υποτίθεται ότι έχει πρωτότυπη γνώση. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα μεταπτυχιακά.
    Με αυτή λοιπόν την πληθώρα πρωτότυπης γνώσης η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η Μέκκα της επιστήμης.
    Είναι;

  12. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Είναι γνωστότατο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως (πάρα πολλά από) τα διδακτορικά στην Ιατρική είναι γτπ, αλλά το συγκεκριμένο πρέπει να έχει κάποιο ρεκόρ…
    Η διατριβή μου είχε σε κάποιο βαθμό σχέση με το ιστολόγιο: Ήθελα να βάλω κάπου το «(παν) μέτρον άριστον», θυμόμουν πως υπάρχει κάτι αμφιλεγόμενο, έψαξα στο ίντερνετ για να μην αμολήσω κοτσάνα, ήρθα εδώ, the rest is history 🙂
    Για την εν λόγω διατριβή (ΕΚΠΑ, άλλη σχολή όμως) ήταν υποχρεωτική η δημοσίευση τουλάχιστον 3 εργασιών σε περιοδικά, εκ των οποίων οι 2 σε διεθνή, και ορισμένος αριθμός παρουσιάσεων σε συνέδρια αν θυμάμαι σωστά.
    Στο γενικό μέρος όντως γίνεται παρουσίαση της βιβλιογραφίας, προκειμένου να εισαχθεί το ειδικό μέρος, το καθεαυτό «πείραμα». Όμως παρουσίαση της βιβλιογραφίας χωρίς αναφορές είναι ο ορισμός της λογοκλοπής αφενός, της παπάντζας αφετέρου.
    Σε ένα περιοδικό στοιχειώδους κύρους, θα γυρνούσε πίσω με κλειστά μάτια. Εγώ έχω γυρίσει πίσω εργασίες επειδή οι αναφορές δεν εξηγούσαν ή δεν ταίριαζαν ακριβώς με τους ισχυρισμούς του κειμένου, ακόμη και σε μη μείζονα σημεία της εργασίας, και ήταν απλές εργασίες. Στο διδακτορικό, που σε μερικά αξιολογότατα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι απλώς η συρραφή 2-3 δημοσιευμένων εργασιών, είναι δυνατόν να ξεφύγει κάτι τέτοιο; Ειδικά σε προβεβλημένο πρόσωπο, όσο μιλημένη να ήταν η επιτροπή, κάποιος θα έπρεπε να πει «ρε φίλε φτιάξε λίγο τη βιβλιογραφία σου, θα φάμε ξύλο».
    Δεν είναι σπάνιο μια επιτροπή να είναι φιλική. Ούτε επίσης να είναι εχθρική. Αλλά, διάβολε, θα πρέπει στοιχειωδώς να υπάρχει κάποιος έλεγχος, έτσι, για τα μάτια έστω.
    Η λογοκλοπή γενικώς είναι από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα στα πανεπιστήμια κύρους. Συμφοιτήτρια (νυν καθηγήτρια γλωσσολογίας κάπου στην Ισπανία, αν δεν κάνω λάθος), που δεν έβαλε αναφορά για κάτι που έγραψε σε μια εσωτερική εργασία (όχι διατριβή) του μεταπτυχιακού της (σύμφωνα με την ίδια, ήταν κάτι τετριμμένο, σα να βάζεις αναφορά τον Πυθαγόρα για το Πυθαγόρειο Θεώρημα) κόντεψε να αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, αρρώστησε μέχρι να κριθεί η ένστασή της. Αυτό για μια παράγραφο, όχι για όλο το γενικό μέρος. Τι να πεις…

  13. sarant said

    8 Όλα καλά θα πάνε Γιάννη!

    11 Παλιό κόλπο αυτό. Και τα λεξικά έχουν ανύπαρκτα λήμματα 🙂

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Να μη ξεχάσουμε να αναφερθούμε και σε αυτούς που του έδωσαν το διδακτορικό.
    Κατά κάποιο τρόπο είναι…κλεπταποδόχοι!

  15. Πολύ καλό κομμάτι. Πολύ λυπηρή κατάσταση από όλες τις πλευρές.

  16. Pedis said

    Στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς βιογραφικά του Πατούλη τα οποία δημοσιεύτηκαν σε περιστάσεις, πολιτικές και άλλες (πολύ) πριν αναγορευτεί διδάκτορας το 2020 (και με προγενέστερη dateModified) και στα οποία αναφέρεται ότι ο Πατούλης έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή. Μάλιστα σε μερικά δίνεται και ο τίτλος της διατριβής ο οποίος δεν συμπίπτει με τον επίσημο. Τα βιογραφικά αυτά είναι ή κατά (εμφανή) παραγγελία για την περίσταση ή αναρτημένα με ευθύνη του ίδιου.

    Θα άξιζε να διερευνηθεί και αυτή η πλευρά του σκανδάλου.

    —-

    Εγώ το στοίχημα για το τι θα γίνει με τη υπόθεση, το έβαλα στο άλλο νήμα. Κι αν δεν μπουν, κατά τα γνωστά, λυτοί και δεμένοι να τον βγάλουν καθαρό, θες ο πόλεμος, θες η πείνα και η κοινωνική καταστροφή (με το κιτσόγιδο και ψωροαπατεώνα θα ασχολούμαστε!) θα τον σώσουν και θα βάλουν την υπόθεση στο αρχειο. Κάτι τέτοιοι τύποι ειναι ΚΑΙ κωλόφαρδοι.

  17. Πέπε said

    13
    Και οι χάρτες, αλλά δεν πολυκατάλαβα πώς δουλεύει αυτό. Δηλαδή βγάζει ο άλλος χάρτη της πόλης με έναν λάθος δρόμο, μετά καιροφυλακτεί ποιοι άλλοι θα βγάλουν χάρτη της ίδιας πόλης για να ελέγξει αν έχουν το ίδιο λάθος, και μόλις τσακώσει κάποιον τι κάνει; Βγαίνει και ανακοινώνει ότι είχε φυτέψει επίτηδες αυτό το λάθος;

    Ή απλώς δηλώνει εξαρχής ότι έχει φυτέψει λάθη προσδοκώντας ότι η δήλωσή του θα αποτρέψει τους αντιγραφείς;

  18. LandS said

    8
    Καλά θα πάει και αυτό Γιάννη.

  19. Pedis said

    # 8 – Ντοττόρε!!!! 😃

  20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Καί ξέρετε ποιό εἶναι τό νόστιμο, πού ἀποδεικνύει ἀκριβῶς τήν κενότητα αὐτῶν τῶν ξεφτιλισμένων;
    Ἄν ἐμπιστευτῆς αὐτό τό «πρᾶμα» στά χέρια ἑνός ἰκανοῦ φίλου -ἀκόμη καί ἑνός εἰδικευομένου- γιά καναδυό ἡμέρες, μπορεῖ νά σοῦ τό σουλουπώσει τόσο, ὥστε νά μήν κινδυνεύεις νά γίνης πανελληνίως ρόμπα. Αὐτό, γιά τήν τυπολογία μιᾶς διατριβῆς (Ἡ ούσία, ἡ ποιότητα καί ἐπιστημονική ἀξία εἶναι ΑΛΛΟΣ λογαριασμός..)

  21. sarant said

    17 Υπάρχει κάποια ιστορία με εξεπίτηδες λάθος σε κάρτες, που παγιώθηκε. Θα βάλω άρθρο.

  22. ΓιώργοςΜ said

    4 τέλος: Πέστα χρυσόστομε 😛 😛 😛 😛 😛
    Ας κάνουν οι νέοι διδακτορικό με οχτάωρο παράλληλα, πηγαίνοντας τα παιδιά σε σχολείο/φροντιστήριο/γυμναστήριο, και με τη γκρίνια «πότε θα το τελειώσεις επιτέλους» από τη συμβία και φυσικά με το εξελισσόμενο έμενταλ τις δυσκολίες της ηλικίας, και τα λέμε μετά…

  23. atheofobos said

    Στο γενικό μέρος μιας διατριβής μπορεί να υπάρχουν αποσπάσματα από προηγηθείσες εργασίες ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ με βιβλιογραφική παραπομπή.
    Προφανώς ο πολυάσχολος με τον συνδικαλισμό, από τον καιρό που ήταν ειδικευόμενος, περιφερειάρχης παρέλειψε την αυτονόητη, αλλά αναγκαία αυτή διαδικασία που δεν θα του δημιουργούσε το σημερινό ξεμπρόστιασμα.
    Ακόμα και σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφέρεται συνήθως ποιος έγραψε αυτά που έχουν μεταφερθεί στο κείμενο του άρθρου.
    Ακόμα και στο μπλογκ προσπαθώ σε κείμενα που δεν είναι δικά μου να υπάρχει το λινκ από που έχει ληφθεί το σχετικό κομμάτι και συχνά αυτό είναι με άλλο χρώμα και σε «ιταλικά»
    Σήμερα δε με την χρήση των υπολογιστών το να τηρήσεις αυτούς του κανόνες είναι πανεύκολο, γιατί παλιότερα πνιγόσουν στο χαρτομάνι που έπρεπε να έχεις για να γράψεις μια διατριβή.
    Την πλειονότητα των διατριβών, εκτός αν το θέμα έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν την διαβάζει κανείς.
    Έτσι έχω δει διατριβή, την οποία πέρασε καθηγητής που κατέληξε στην φυλακή, στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά από που προέρχεται το υλικό της!
    Όταν όμως είσαι προβεβλημένο πρόσωπο είναι στοιχειώδες να έχεις υπ΄ όψη σου πως κάποιος αντίπαλος μπορεί να ξεψαχνίσει τα γραφόμενα σου.

  24. Πέπε said

    16
    Την ημέρα της κρίσεως υποβάλλεις ένα κείμενο, που προφανώς έχεις εκπονήσει, που γράφει απάνω «διδακτορική διατριβή» παρόλο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Με την παλιότερη φρασεολογία «διατριβή επί διδακτορία» (=για να γίνω διδάκτορας, δηλαδή δεν έχω γίνει ακόμα) μπορείς να πεις ότι ήταν πιο καθαρά τα πράγματα. Με τη σημερινή, άπαξ και το εκπονήσεις και πριν κριθεί μπορείς να λες ότι το έχεις εκπονήσει. Πρέπει να πεις ότι σου απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα για να είσαι βέβαιος ψεύτης.

  25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @8. Ὁ Θεός μαζί σου!

  26. voulagx said

    Ανοιξιάτικα (;) μεζεδάκια


    Σύμφωνα με το παραπάνω είναι νόμιμο το διδακτορικό του Πατούλη;

  27. ΓιώργοςΜ said

    11 μια μικρή ένσταση, στο μεταπτυχιακό δεν είναι απαραίτητη η νέα γνώση. Από μια άποψη, είναι η μεθοδολογική προετοιμασία ενός διδακτορικού, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία.
    Επίσης, πρωτότυπο και χρήσιμο είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορεί, αν δεν έχει γίνει σχετική εργασία, να αποδείξει (ή να υποστηρίξει) κανείς πως οι αρκούδες χέζουν στο δάσος, αλλά εκτός από τις αρκούδες, ποιος χέστηκε… 😛

  28. voulagx said

    #8: Ήξερα ότι είσαι κακόψυχος αλλά όχι και τόσο! 🙂
    Περαστικά και το συντομότερο μαζί μας.

  29. ΓιώργοςΜ said

    24 Ο καθηγητής μου με πείραζε, λέγοντας «Γιατί θέλεις να πάρεις μωρέ το διδακτορικό; Τώρα λες υποψήφιος διδάκτορας, εννέα συλλαβές, ένα μακρυνάρι να, μετά ένα Δρ σκέτο σου μένει!»

  30. Pedis said

    # 24 – Πέπε, φλυαρίες. 😁

    … και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ», όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Εν τω Βάθει Θρομβοφλεβίτιδα στα Κατάγματα Ισχίου».

    Το 1981 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως ορθοπαιδικός–χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή.

    Το 1997 εκπόνησε Διδακτορική διατριβή με τίτλο «Εν τω βάθη θρομβοφλεβίτιδα σε κατάγματα ισχίου», η οποία βαθμολογήθηκε με «Άριστα».

  31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Όλα καλά γιατρέμ! Και γρήγορα μαζί μας!

  32. ΓιώργοςΜ said

    Και, φυσικά, σιδερένιος Ντοcteur!

  33. Στο βιβλίο του Mario Puzzo (μπορείτε να το προφέρετε όπως θέλετε) «Ο Σικελός» αναφέρεται πως η τοπική μαφία δίνει τα διπλώματα και καθορίζει τις επαγγελματικές καριέρες των νέων (μελών της) . Στην Ελλάδα της Νουδούλας και του ολιγάρχη στιχουργού, δημοτικού συμβούλου, ενοικιαστή γραφείων πολιτικών κομμάτων κ.λ.π. ακολουθούνται ίχνη πεπατημένης. (αν θυμάμαι καλά την αρχή είχε κάνει η ασπροτσούλουφη εκπρόσωπος (αργότερα) τάφου που μου είχε εμπνεύσει (τότε) και το εξής στιχούργημα :

    Ασπρα τσουλούφια στο μαλλί…
    .
    Αντιγράφω από το διαδίκτυο σχόλιο για την Αννα Παναγιωταρέα :

    «Βέβαια τη θυμάμαι να δηλώνει καθηγητρια. Τί ακριβώς τελικά συνέβη? Επαιρνε συνέντευξη απ’το Μπαμπινιώτη και τον αποκαλούσε -μιλάμε για ξιπασιά ολκής- κύριε συνάδελφε !»

    Τα συναδελφικά

    Καθότανε ο Νεύτονας
    κάτω απ’ την μηλέα
    και Φυσική συζήταγε
    με Παναγιωταρέα

    – Πές μου βρε Αννα να χαρείς
    το μήλο αν θα πέσει ;
    – Τι να σου πω βρε Ισαάκ
    σε δύσκολη είμαι θέση

    Να πάμε να ρωτήσουμε
    τον θρυλικό Αυτιά
    που σ’ όλα τα ερωτήματα
    ξέρει να απαντά

    – Κοίτα βρε συναδέλφισσα
    λέει ο Ισαάκ
    με τον Αυτιά μπερδεύομαι
    παθαίνω ενα τρακ

    – Νεύτων, καλέ συνάδελφε
    καθόλου μη φοβάσαι
    και στη δική μου εκπομπή
    στη πρώτη θέση θάσαι

    να λύσουμε το πρόβλημα
    περί της πτώσης μήλου
    που δεν ελύθη σ’ εκπομπή
    άνκορμαν αντιζήλου!

    Από την άλλη μεριά,αείμνηστος φίλος μου, διαπρεπής νομικός Μ.Μ.σε ερώτησή μου γιατί δεν γράφει ένα νομικό βιβλίο γι αυτά που παρέδιδε στους υποψήφιους συμβολαιογράφους, μου είχε πει πως αμέσως θα τον αντέγραφαν παραλείποντας ένα και και νομικώς με το γράμμα του νόμου δεν θα ήταν λογοκλοπή

  34. LandS said

    Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος σε μακροσκελή δήλωσή του αρνείται την κατηγορία και θεωρεί το δημοσίευμα της Αυγής άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό, αλλά δεν απαντά για την αντιγραφή των αποσπασμάτων

    Εδώ ρε παιδιά ο Π. δεν τεκμηρίωσε τη διατριβή του, θα απαντήσει για την αποκάλυψη που έκανε μια εφημερίδα;

    «Άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό», αχ τι πρωτότυπη αντίδραση.

    Από τα βάθη του χρόνου μου έρχεται μια θύμηση και μου ψιθυρίζει ότι στις διδακτορικές διατριβές επισημαίνονται στον πρόλογο ή σε ειδική σύνοψη, τα κεφάλαια στα οποία βρίσκεται το πρωτότυπο περιεχόμενο μαζί με μια πολύ σύντομη περιγραφή του.

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    -Τί κάνεις Γιάννη;
    -Χειρουργείο!
    Α! δε μπαίζω, Το χόντρυνες το παγνίδι. Για σύνελθε! 🙂
    Η σκέψη και η αγάπη μας μαζί σου. Σε περιμένουμε και γρήγορα εδώ.
    Φιλιά.

    8α Αυτή η ξανθιά, το χρυσό μου, μήπως έκανε και τη …φιλολογική επιμέλεια; 😦

  36. 2 Ωραίος ο Λέρερ, αλλά τι έφταιγε ο καημένος ο Λομπατσέφσκι;
    Αναρωτιέμαι, εισηγητική έκθεση δεν είχε η διατριβή; Δικαιούται να τη ζητήσει από την Ιατρική Σχολή κάποιος δημοσιογράφος;

    (Σιδερένιος, Ιατρέ!)

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Σκέφτομαι όμως ότι το να προσπερνάμε με ανασήκωμα των ώμων καταγγελίες σαν κι αυτήν είναι προσβολή για τους χιλιάδες νέους που κοπιάζουν χρόνια και χρόνια, με πολλές συχνά στερήσεις, εκπονώντας διδακτορικές διατριβές.»
    Ακριβώς. Ένα τεράστιο μέρος των διαχρονικών δυσλειτουργιών αυτής της χώρας οφείλεται σε αυτό το ανασήκωμα των ώμων. Ως προς το θέμα της ανάρτησης, δεν αλλάζει τη γνώμη που έχω σχηματίσει για τον Πατούλη και για τους πολιτικούς τύπου Πατούλη· χειρότερη δεν γίνεται.

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    26 Τύποις και ουσία μη νόμιμο, σαν να λέμε ;

  39. alexisphotogr said

    @4
    Από την στιγμή που μπάινεις στην διαδικασία της έρευνας (για διδακτορικό, μεταπτυχιακή εργασία ή ό,τι άλλο…) είσαι πάντα νέος.
    🙂
    καλημέρες

  40. 2 Παρεμπιπτόντως το Ντιεπροπετρόφσκ που αναφέρεται είναι το επίκαιρο Ντνίπρο.

  41. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    26 Εννοείς την παρατυπία για την έκθεση προόδου; Θα πρέπει να απαντήσει (και εδώ) η Ιατρικη Σχολή.

  42. LandS said

    27
    Νέα γνώση όχι, πρωτότυπη μελέτη όμως. Όπως επιπλέον ή διαφορετικά συμπεράσματα/προτάσεις από ότι καθιερωμένες θεωρίες ή υπάρχουσες μελέτες/έρευνες, ή πρωτότυπη μέθοδος εξαγωγής συμπερασμάτων/προτάσεων καθιερωμένες θεωρίες ή υπάρχουσες μελέτες/έρευνες, ή νέα έρευνα που αλλάζει ή όχι παλιές προτάσεις.
    Κάτι τέλος πάντων

  43. nikiplos said

    Γιάννη Ιατρού, σιδερένιος!
    Προφανώς 35@ και @8, η Μαρίνα έκανε τη φιλολογική επιμέλεια… Δεν θα μπορούσε να της ξεφύγει ένα πάσχον μέλος… 🙂

  44. Stelios Kornes said

    Γνωριζοντας λιγο το παρασκηνιο των πολιτικων ανδρων και γυναικων που εχουν ΚΑΙ ακαδημαϊκη διασταση στα βιογραφικά τους, θα ελεγα πως αν ηθελε να ψαξει λίγο η επιτροπη θα ειχε βρει μαλλον ευκολα ποιον πληρωσε ο νομαρχης να του κανει τη διατριβη. Τα κυκλωματα ειναι στενα και ολοι γνωριζονται εκει μεσα. Το να εχει κανει ο ιδιος την εργασια αυτη, σε αυτην την ηλικια, προσωπικα μου φαινεται απιθανο. Καποιον (…ξανθο αγγελο;) θα (κακο;)πληρωσε, και του την συνεταξε. Αντιγραφοντας απο εδω κι απο κει, βεβαια.
    Γνωριζω τιμιότατο παλαιο καθηγητη της Πολυτεχνικης ΑΠΘ, ο οποιος εντοπιζε αμεσως την απατη σε μεγαλη, πολύμηνη, ομαδικη εργασια σχεδιασμου χημικης εγκαταστασης (το λεγαμε θεμα πεμπτου, καθως το αναλαμβαναμε στο 5ο ετος), όπου υπήρχαν καποιοι που εκαναν τετοιες εργασιες επι πληρωμη. Αν ομως οι 3 φοιτητες ειχαν διαβασει ΠΟΛΥ καλα την εργασια …τους, τους εβαζε ενα στρογγυλο 5 και τους περνούσε. Ολοι οσοι βλεπανε το 5αρι, ήξεραν πως αυτοι οι φοιτητες αγορασανε την εργασια βεβαια.

  45. nikiplos said

    Επί της διατριβής, συμφωνώ με τη γνώμη του Νικοκύρη. Η έλλειψη παραπομπών/τεκμηρίωσης των ισχυρισμών παραπέμπει σε άμεσες ευθύνες της τριμελούς και συνεκδοχικά της 9μελούς επιτροπής. Τόσο εκείνοι που εισηγήθηκαν όσο και οι άλλοι που αποδέχθηκαν ΔΕΝ την διάβασαν? Τόση αναίδεια? Τόσο φτύσιμο στα μούτρα της κοινωνίας? Τόση ξιπασιά, απέναντι στα 100δες παιδιά που είχαν την ατυχία να μην είναι πελούσια και είναι καταδικασμένα να πασχίζουν νυχθημερόν να πάρουν έναν τίτλο σπουδών, παλεύοντας με τα θηρία της επιβίωσης, των λογαριασμών της ΔΕΗ, των ενοικίων, των κωλοασφάλιστρων (αν είναι μηχανικοί ).
    Αλήθεια, αν κάποτε βγει ένας φρενήρης Λάδωνης και κλείσει τους μισούς από δαύτους (εντάξει το ΕΚΠΑ δεν κινδυνεύει αλλά ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να παίξει .. ποσόστωση), ποιός άλλος θα τους υπερασπιστεί και θα συγκρουστεί στους δρόμους για αυτούς παρά οι «άθλιοι»? Φαντάζομαι να έχουν επίγνωση πως σπουδαιοφανείς σαν τον Πα(ρ)τούλη χέστηκαν…

    Περί Πα(ρ)τούλη, το έξω ξαναπεί για άλλους λόγους. Μοι προξενούσε ανέκαθεν αλγεινήν εντύπωσιν, που σπουδαίοι άνθρωποι, που αναδείχθηκαν στην πολιτική, που ήλξαν τις χεζόμυγες των ΜΜΕ, που κατόρθωσαν να ανέλθουν στην κοινωνική πυραμίδα και να τρώνε με χρυσά κουτάλια, σώνει και καλά να έχουν και την μωροφιλοδοξία να θέλουν πτυχίο. Θυμήθηκα τον Κοσκωτά, όστις θα μπορούσε να διδάσκει ως επισκέπτης φέλοου σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, που πιάστηκε με τι γίδα στην πλάτη. Η εκκίνηση να τον τσιμπήσουν και να τον συλλάβουν τελικά, ξεκίνησε από το πλαστό πτυχίο του.

  46. Νέο Kid said

    Καλημέρα , για τα ηθικά ζητήματα , ζητήματα τάξης κλπ της λογοκλοπής τα είπαν και θα τα καλύψουν επαρκώς άλλοι. Επειδή όμως ο καθένας μας εδώ έχει και την πετριά του… θέλω να σχολιάσω το κάτωθι απόσπασμα (που εμέσως συνδέεται και με τη χθεσινή κουβέντα για τον aquatic ape hypothesis):
    “Έχει υπολογισθεί πως ένα τρίτο όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παρουσιάζουν μία ή περισσότερες πτώσεις κάθε έτος. Οι ασθενείς των οίκων ευγηρίας παρουσιάζουν μέχρι και κατά 75% αυξημένη συχνότητα πτώσεων, η οποία ευθύνεται για ένα συνολικό αριθμό 1600 πτώσεων/1000 άτομα/έτος, ενώ σημαντικός αριθμός των πτώσεων αυτών είναι πτώσεις επάνω στο ισχίο (290 πτώσεις/1000 άτομα/έτος). Στον γενικό πληθυσμό
    των ηλικιωμένων που δεν κατοικούν σε ιδρύματα μόνο μία ανά εκατό πτώσεις καταλήγει σε κάταγμα του ισχίου. Ο ετήσιος κίνδυνος κατάγματος του ισχίου σε άτομα που εμφανίζουν συχνές πτώσεις είναι περίπου 12,5%, ενώ για τους ιδρυματοποιημένους ασθενείς φτάνει και το 37,5%.”

    Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πού το πάει ο ποιητής (όποιος ή όποιοι κι αν είναι…:-))εδώ, αλλά ψυλλιάζομαι ότι πάει να βγάλει «κάτι» μεμπτό για τα ιδρύματα /γηροκομεία απ αυτά τα στατιστικά.
    Εδώ έχουμε ένα κλασικό «survivorship bias» ή survival bias! ( όπως το χθεσινό με τα απολιθώματα ανάμεσα σε στρείδια , μύδια κι άλλους θαλασσινούς μεζέδες…)
    1ον . Όσοι ηλικιωμένοι είναι εκτός ιδρυμάτων πιθανότατα έχουν πολύ περισσότερες πτώσεις απ αυτές που καταγράφονται, ακριβώς γιατί οι πτώσεις ΔΕΝ καταγράφονται συστηματικά ( όπως αυτές των γηροκομείων)
    2ον. Το ότι κάποιος ΕΙΝΑΙ στο γηροκομείο σημαίνει κάτι σε σύγκριση με αυτόν που ΔΕΝ είναι. Σημαίνει πιθανότατα ότι ο εκτός συνομήλικος είναι πιο υγειής , έχει πιο γερή κράση και κόκκαλα, κλπ.
    Οπότε , είναι απολύτως αναμενόμενο οι πτώσεις εντός των γηροκομείων να είναι περισσότερες! Καμία συσχέτιση αιτίας και αιτιατού ΔΕΝ μπορεί να γίνει απ αυτά τα στοιχεία , με ασφάλεια.

    Παρντον για το ψιλοάσχετο, αλλά η Στατιστική και κυρίως τα «Λάθος συμπεράσματα από σωστά στατιστικά στοιχεία!» η πετριά μου…

  47. nikiplos said

    47@ Κανόνας αυτό που γράφεις σε αρκετές από αυτές τις μελέτες τα άλματα στην στατιστική ερμηνεία. Ωστόσο για να πω και του στραβού το δίκιο, συνήθως δεν έχουν σκοπό να ρίξουν ευθύνες (causality), αλλά να περιγράψουν ένα υφιστάμενο καθεστώς και να το ποσοτικοποιήσουν, ώστε να συμβουλεύσουν έμμεσα τόσο τους διαχειριστές (Υπουργείο, Ασφαλιστικές αλλά και πελούσιοι, κρατείστε λίγο budget για τα γηρατιά σας, γιατί 1 στους 3 θα μας έρθει ως πελάτης για αρθροπλαστική ισχύου), αλλά και τους γηροκόμους (μλκς βρείτε κάνα σοβαρό κτήριο, αφήστε τις ζαρντινιέρες και βάλτε χώμα παντού, πέπουλα, στρώματα… αφήστε τα εκεί να ευρίσκονται. Φθηνότερα θα σας έρθει).

  48. sarant said

    42 Πολύ καλό!

    46 Μωροφιλοδοξία, ακριβώς.

    47 Το 2ο που λες έχει βάση, αλλά το πρώτο; Οι τπώσεις των εκτός ιδρυμάτων ασφαλώς υποκαταγράφονται -αλλά τα κατάγματα;

  49. Περαστικά στον Ιατρού.

  50. Νέο Kid said

    49. Νίκο, τα λιγότερα κατάγματα ανά πτώση εκτός , εξηγούνται από το 2. Όσοι είναι έξω είναι κατά μέσο όρο πιο «γεροί» πιο υγιείς από τους μέσα! Οπότε είναι αναμενόμενο να έχουν λιγότερες και ηπιότερες συνέπειες από μία πτώση, άρα και λιγότερα κατάγματα. Συν το ότι πολλά κατάγματα έξω σίγουρα υπό-καταγράφονται ή δεν καταγράφονται καθόλου. (Πχ πρακτικοιατρική αντιμετώπιση στην επαρχία, ή σε αγροτικά ιατρεία ( που δεν νομίζω να κρατάνε λεπτομερή αρχεία τα οποία υπόκεινται σε στατιστική επεξεργασία…)

  51. Νέο Kid said

    51.49. Απ την άλλη, το risk factor στους έξω (η διακινδύνευση μιας πτώσης δηλαδή) είναι σίγουρα μεγαλύτερο απότι στους μέσα! Οι έξω κινούνται περισσότερο, δουλεύουν ή γενικά δραστηριοποιούνται στη φύση , σε ανώμαλα εδάφη κλπ. Γι αυτό λέω ότι γενικά , ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν οι «συνθήκες» σε ιδρύματα αποτελεί παραγοντα ΔΕΝ μπορεί να βγει απ αυτούς τους αριθμούς και μόνο.

  52. ΓΤ said

    44@

    Βεβαίως, εκτός αν δεις το #140|20.03.2022…

  53. ΓΤ said

    Νικιπλουά, #140|19.03.2022

  54. Λεύκιππος said

    Όταν κάποτε εντόπισα κάτι παρόμοιο με αυτό του Πατούλη, ο προϊστάμενός μου μου απάντησε χαμογελώντας πονηρά «αγαπητέ, να θυμάσαι πάντα ότι δεν «κολλάμε» στο γεγονός αυτό καθ’ εαυτό, αλλά το ποιος το προκάλεσε».

  55. nikiplos said

    54@ ω ρε φίλε! Σωστός Scholar εσύ κάθισες κι αναδίφησες το πα(ρ)τούλειο σκῶρ… Μιλάμε για μεγάλη ξεπέτα του έκανε ο (αδρά μάλλον) κωλοβαρίστας πληρωθείς (ή η πληρωθείσα) ghost writer. Όμως δεν κάνουμε δουλίτσα με ημέτερους, κολλητούς και κόλακες. Ας αρπάξει τώρα τη φάπα, που φαίνεται να είναι μεγάλη και να εξαγρίωσε αρκετούς στο κόμμα του…

  56. Πέπε said

    45
    > αν ηθελε να ψαξει λίγο η επιτροπη θα ειχε βρει μαλλον ευκολα ποιον πληρωσε ο νομαρχης να του κανει τη διατριβη.

    Δηλαδή θεωρείς πιθανό μια τόσο διάτρητη διατριβή να είναι επιπλέον και αγοραστή; Τόσο σκιτζήδες αυτοί που τις γράφρουν κατά παραγγελία;

    Στο άλλο νήμα για τη λογοκλοπή είχαμε σχολιάσει ότι το να πληρώνεις να σ’ τη γράψει άλλος δεν είναι λογοκλοπή, είναι λογοαγορά – άλλο το αγοραστό άλλο το κλεμμένο, εδώ είναι αγοραστό. Αλλά άμα αγοράζεις κλεμμένα είναι πλέον λογοκλεπταποδοχή.

    30

    > Πέπε, φλυαρίες.

    Το ξέρω αλλά τι να πω ρε φίλε; Δεν είχα δει βέβαια το «βαθμολογήθηκε με Άριστα», και σκέφτηκα: βγαίνεις και δηλώνεις κάτι που είναι ψευδές (ότι έχεις δρ) και πανεύκολα ελέγξιμο. Ξέρεις ότι κάποια στιγμή κάποιος θα βρει ότι λες ψέματα. Κάτι δε θα έχεις προετοιμάσει ως υπερασπιστική γραμμή; Το παιχνίδι των λέξεων με το «εκπόνησε» είναι φυσικά αφελές, αλλά τι άλλο μπορεί να πει, «ωπ σόρι»; Αν υπάρχει κάτι πιο έξυπνο ως δικαιολογία, θα το ακούσουμε σίγουρα αυτές τις μέρες.

    (Πάντως εγώ μια φορά πήγα δικαστήριο για μια απλήρωτη κλήση, επειδή δεν είχα περάσει ΚΤΕΟ. Μέχρι να γίνει η δίκη, είχα πάει στο ΚΤΕΟ. Μ’ αυτή και μόνο τη δικαιολογία απαλλάχτηκα. Αθώος της κατηγορίας ότι δεν είχε περάσει, επειδή πράγματι μεν δεν είχε περάσει, όμως πέρασε μετά.)

    Ωραίο και το «εν τω βάθη». Έλα να μάθει στην πλατεία Βάθη.

    (Αλήθεια, υπάρχει βαθμός άλλος εκτός από το Άριστα; Έχω μείνει με την εντύπωση ότι κατά άτυπη παράδοση, όταν ο επιβλέπων δε σε βλέπει να παίρνεις το Άριστα, δε σ’ αφήνει να υποστηρίξεις πριν τη σουλουπώσεις – μιλάμε βέβαια για περιπτώσεις όπου τα πράγματα γίνονται κατά τον θεμιτό τρόπο.)

  57. nikiplos said

    Στο 2:02 του βίδεον η αναφορά στη λογοκλοπή…

  58. nikiplos said

    57@ Τι άριστα ρε παιδιά? Το δικό μου δεν έχει βαθμό…

  59. ΓιώργοςΜ said

    47 κ.ε. Από το συγκεκριμένο κείμενο δε βλέπω απόδοση ευθύνης κάπου. Τα σκέφτηκα κι εγώ όσα γράφεις, δεν είναι καθόλου απαραίτητο πως θα τα σκεφτόταν ένας γιατρός* 😛 , αλλά μπορεί να είναι απλώς καταγραφή της κατάστασης.
    Από την άλλη, ακριβώς επειδή στους οίκους ευγηρίας αναμένεται να υπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να υπάρχουν και αυξημένα μέτρα προφύλαξης. Για να βγουν κάπως ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνουν συγκρίσεις στατιστικών (ανάμεσα σε χώρες, ίσως). Ίσως αν διαβάσουμε την πρωτότυπη διατριβή να δούμε πού το πάει ο ποιητής, αλλά βαργιέμαι…

    *είναι γνωστό ίσως το ανέκδοτο όπου ένας γιατρός κάνει ένα δυνατό κρότο δίπλα σ’ ένα βάτραχο κι αυτός πετάγεται. Επαναλαμβάνει το πείραμα κόβοντας ένα-ένα τα πόδια του, κι ο βάτραχος πηδάει όλο και πιο δύσκολα. Τελικό συμπέρασμα: Αν κόψουμε όλα τα πόδια του βατράχου, αυτός χάνει την ακοή του!

  60. sarant said

    50 Α, ακόμα καλύτερο!

  61. mitsos said

    Κάποτε σε μια παρέα που είχε ως κοινό ενδιαφέρον την ιστορία της Επιστήμης κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο:

    «Πετώντας η κουκουβάγια προς την μεγάλη βελανιδια στο κενντρικό ξέφωτο βλέπει τον λαγό ικαταιδρωμένο και γύρω του δεκάδες βιβλία και μουτζουρωμένα χαρτιά.
    -Τι κάνεις ρε λαγέ εκεί ; Τον ρωτάει.
    – Είμαι στο τελικό στάδιο συγγραφής του διδακτορικού μου, της απαντά ο λαγός με περισπούδαστο ύφος.
    – Μπά κι από πότε ρε λαγέ έγινες επιστήμονας ; Από πότε μας έγινες και επιστήμονας ; Ξαναρωτά η κουκουβάγια καγχάζοντας
    – Αχ κααι δεν μπορώ τις ειρωνίες. Απαντά ο Λαγός. Για έλα μαζί μου λίγο.
    Οδηγεί την κουκουβάγια προς την είσοδο της σκοτεινής σπηλιάς στην άκρη του ξέφωτου και φωνάζει :
    -Κύριε καθηγητά
    Στην είσοδο της σπηλιάς εμφανίζεται το λιοντάρι με ένα βρυχυθμό , οπότε γυρνά ο λαγός στην κουκουβάγια και της λέει :
    – Να σου γνωρίσω τον επιβλέποντα το διδακτορικό μου….
    – Καλά ρε λαγέ μια ερώτηση έκανα … καμιά ειρωνία. Τον θαυμασμό μου προσπάθησα να εκφράσω …απάντησε η κουκουβάγια απομακρυνόμενη.

    την Καλημέρα μου σε όλους.

  62. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Νικοκύρη, τα είπες όλα και καλά. Έτσι είναι τα πράγματα. Να δούμε και την χρονική εξέλιξη της ιστορίας:

    Ημ/νία αίτησης: 17/07/92
    Ημ/νία ορισμού τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής: 18/05/93
    Ημ/νία ορισμού θέματος διδακτορικής διατριβής: 15/07/93
    Ημ/νία κατάθεσης Α΄ έκθεσης προόδου: 18/07/94

    Ημ/νία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής: 02/05/2018

    Ημ/νία κατάθεσης Β΄ έκθεσης προόδου: 28/02/19
    Ημ/νία κατάθεσης Γ΄ έκθεσης προόδου: 23/10/19
    Ημ/νία κατάθεσης διδακτορικής διατριβής: 23/10/19
    Ημ/νία κρίσεως 7μελούς εξεταστικής επιτροπής: 6/12/19

    Τι βλέπουμε εδώ; Ο Π. πήρε το θέμα της διατριβής το 1993, ασχολήθηκε για ένα χρόνο, υπέβαλε την Α’ έκθεση προόδου και μετά τα παράτησε. Το 2018 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, που δίνει περιθώριο ένα χρόνο στους υποψήφιους διδάκτορες που είναι σε μακροχρόνια εκκρεμότητα να ολοκληρώσουν το διδακτορικό τους (δες τουίτ).

    Ο Π., που μέχρι τότε δήλωνε στο βιογραφικό του ότι εκπόνησε (!) διδακτορική διατριβή, ενεργοποιήθηκε για να μη διαγραφεί. Σε 1,5 χρόνο υπέβαλε δύο εκθέσεις προόδου και διατριβή (η διατριβή μαζί με την Γ΄ έκθεση προόδου). Το ότι οι τρεις εκθέσεις προόδου έπρεπε να είχαν υποβληθεί πριν από την δημοσίευση του νόμου αγνοήθηκε από τους καθηγητές και την Γραμματεία της Σχολής.

    Ο Π., που επί 25 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί καθόλου, έπρεπε μέσα σε ένα χρόνο να γράψει διατριβή όντας ταυτόχρονα περιφερειάρχης. Πώς τα κατάφερε; Για το γενικό μέρος πήρε κομμάτια από άλλες διατριβές, τα έβαλε σε μια λογική σειρά και τα έδωσε στην γραμματέα του να τα δακτυλογραφήσει. Αφαίρεσε πρώτα όλες τις παραπομπές επειδή ήταν πολλή δουλειά να αλλάξει την αρίθμηση και να βάλει τις σωστές αναφορές στην βιβλιογραφία.

    Για το ειδικό μέρος είχε την έκθεση προόδου, ίσως και κάποια άλλα πράγματα από τότε που ασχολούταν, και γέμισε 15 (δεκαπέντε) σελίδες. Έβαλε και 330 τίτλους βιβλιογραφία χωρίς παραπομπή στο κείμενο, έτσι για μπούγιο, και έτοιμη η «διατριβή».

    Ευθύνη γι’ αυτό που έγινε έχουν πολλοί. Ο ίδιος ο Π. για τις λαθροχειρίες που έκανε, η Γραμματεία της Σχολής που δεν εντόπισε τις κραυγαλέες παρατυπίες, και τα μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, ιδίως ο επιβλέπων, που δεν διάβασαν ούτε καν ξεφύλλισαν την «διατριβή». Ακόμα χειρότερα αν την διάβασαν και παρ’ όλ’ αυτά την δέχτηκαν.

    Πρόκειται για διδακτορικό-αρπαχτή.

  63. atheofobos said

    46
    Για την ακρίβεια ο Κοσκωτάς είχε δηλώσει ότι ήταν διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, αλλά στην δίκη αποδείχτηκε ότι είχε απλά ένα κανονικό πανεπιστημιακό πτυχίο (Bachelor of Science), και όχι διδακτορικό δίπλωμα.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%AC%CF%82

  64. Stelios Kornes said

    @57 Θεωρω, βεβαιως, πως δεν εχει γινει ποτέ η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Οποιος ειχε κανει την πολυετή ερευνητικη εργασια, δε θα σκεφτοταν βεβαια να μη χαραμισει τις λιγες ωριτσες που θελει να τη συγγραψεις μετα… Αυτα ειναι προφανη, νομιζω. Αφου συμφωνησουμε πως δεν εγινε ποτε η ερευνα αυτη απο το «λογοκλεπταποδόχο» (σωστα το επισημανες), τοτε βεβαια δε θελει πολυ να φτασουμε στον λογοκλεπτη. Αυτος ο τελευταιος δε …φταιει και πολυ, μαλλον… Δεν ειχε πανω σε τι να γραψει, αν δεν εκλεβε. Ηταν υποχρεωμενος να κλεψει απο δω κι απο κει, ή να ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ο ιδιος για χρονια! Η λογικη εδω οδηγει…

  65. Καλέ, πόσα πόδια έχουν οι γιατροί; 🙂

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Θεωρώ μεγάλη αδικία άνθρωποι, οι οποίοι αγωνίζονται στη ζωή τους είναι καλοί επιστήμονες, να εκμαυλίζονται με αυτόν τον σκαιό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά η Μαρίνα Πατούλη
    https://www.koutipandoras.gr/article/sto-pleyro-toy-giorgoy-patoyli-i-marina-patoyli-gia-klemmeno-didaktoriko-spiti-itan-gemato
    οποίος … εκμαυλισμός!

  67. ΚΩΣΤΑΣ said

    Η κάθε λογοκλοπή, όχι μόνο στα διδακτορικά, είναι απαράδεκτη και ανήθικη. Ο κάθε λογοκλόπος πρέπει αυτοδίκαια να κατατάσσεται στην κατηγορία των αναρίθμητων απατεώνων που ζουν σε ένα κοινωνικό σύνολο.

    Παλαιότερα τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Και πολύς κόπος και ψάξιμο σε γραπτές πηγές για τον ερευνητή και η πιθανότητα διαπίστωσης της καλπουζανιάς λιγότερα πιθανή.
    Σήμερα, με το διαδίκτυο, η διαπίστωση είναι πανεύκολη. Εξ αυτού του λόγου οι λογοκλόποι αποδεικνύονται και βλάκες, αφού ξέρουν ότι εύκολα θα αποκαλυφθούν.

    Βιώνω ελαφρώς το φαινόμενο της λογοκλοπής σε πολύ στενό και χαμηλό επίπεδο, αλλά δεν με πειράζει και ιδιαίτερα. Μου αρκεί ότι κάποια ψιλά θεματάκια τοπικής ιστορίας για την περιοχή μας διαχέονται ευρύτερα στην τοπική κοινωνία κι ας μην αναφέρεται το όνομά μου.

    *Συγγνώμην για την αυτοαναφορική τελευταία παράγραφο του σχολίου μου.

  68. nikiplos said

    65@ Να ξεκινούσε εξαρχής ένα νέο διδακτορικό στα επίκαιρα προβλήματα του κλάδου του δεν έπαιζε? Ή μήπως φοβήθηκε πως μπορεί να βρισκόταν Πανεπιστήμιο να του αρνηθεί?
    Θα μπορούσε παρεπιφτού να ξεκαθαρίσει και τον (κατά τεκμήρια τίμιο) λόγο που δεν περαίωσε το πρώτο εκείνο του 1993. He had a life to live out there. Και το έκανε και μάλιστα πολύ επιτυχημένα!
    Κανένα όνειδος δεν θα προέκυπτε από αυτό.

    Με βάση το σχόλιο @63, το ΕΚΠΑ, όχι μόνο διέπραξε αμέλεια αλλά παρανόμησε κιόλας!

  69. sarant said

    63 Α μπράβο, πολύ κατατοπιστικό

    67 Το έχω ήδη σημειώσει για το Σάββατο

    68 Δεν έχεις άδικο βέβαια

  70. Πέπε & άλλους

    Η «εκπόνηση» (διδακτορικής) διατριβής στην πιο ευρεία αποδοχή της έννοιας σημαίνει και 1) υποστήριξη και τελικά αναγόρευση του ενδιαφερομένου προσώπου ως διδάκτορα ή 2) μόνο συλλογή του υλικού και συγγραφή σε σχεδόν οριστική μορφοποίηση;

  71. voulagx said

    #41: Αντιγράφω από το ΦΕΚ όπως φαίνεται στο λινκ του #26:
    «Οι υποψήφιοι διδάκτορες που έχουν συμπληρώσει 8 έτη εκπόνησης και πάνω διαγράφονται με τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού εφόσον έχουν καταθέσει λιγότερες από 3 εκθέσεις προόδου.»
    Ο Πατούλης, λέει, είχε καταθέσει μόνο μία άρα έπρεπε να είχε διαγραφεί με τη δημοσίευση του κανονισμού. Απλή παρατυπία είναι αυτό;

  72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    67# Εκμαυλισμός το -μ- με -φ-?

  73. Pedis said

    # 67 – Φωνάζει ο ψεύτης.

    Και για την, όπως φαίνεται, ψευδή δήλωση στα διάφορα βιογραφικά σημειώματά που πλάσαρε, ότι είχε εκπονήσει διδακτορική διατριβή, θα πει ότι έγινε εκ παραδρομής από συνεργάτη του ή ότι είναι ενημερωμένα μετά το 2020 κλπ ή ό,τι άλλο θέλουν να πιστέψουν τα γίδια που τον (τους) ψηφίζουν.

  74. […] Πολλή συζήτηση έγινε χτες και προχτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποκάλυψη της εφημερίδας Αυγή, σύμφωνα με την οποία η διδακτορική διατριβή του κ. Γ. Πατούλη, ορθοπαιδικού (ή ορθοπεδικού, ας μην κολλήσουμε σήμερα στην ορθογραφία της λέξης!) και περιφερειάρχη Αττικής, αποτελεί, σε μεγάλο τμήμα της, αντιγραφή από άλλες διατριβές και εργασίες. Το ιστολόγιο έχει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/22/plagiarism/ […]

  75. 62
    παρόμοιο και επαυξημένο (συγνώμη για το σεντόνι…)
    «Η Διατριβή»
    Είναι ένα κουνελάκι που χαίρεται τη ζωή του, έχει βγει έξω να ξεκουραστεί και όπως δεν πρόσεξε, πλησιάζει μια αλεπού και του ορμάει.
    – Χα χα χα! Θα γίνεις ωραίο γεύμα!
    – Δεν γίνεται να με φας! Όχι τώρα! Πρέπει να περιμένεις μερικές μέρες τουλάχιστον!
    – Καλά, είσαι σοβαρός; Τώρα θα σε φάω!
    – Μα σε λίγες μέρες τελειώνω τη διατριβή μου με τίτλο :
    «Η Υπεροχή των κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους»
    – Α, δεν πας καλά, όλοι ξέρουν ότι τα κουνέλια δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στις αλεπούδες!
    – Ε, αν δεν πιστεύεις, έλα στη φωλιά μου να τη διαβάσεις και να πειστείς. Αν δεν πειστείς, να με φας. Πείθεται η αλεπού, πάει στη φωλιά του κουνελιού….. και δεν ξαναβγαίνει ποτέ…
    Επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, μόνο που ο κυνηγός αυτή τη φορά είναι ένας λύκος που καταφέρνει και στριμώχνει εύκολα το κουνέλι σε μια γωνιά (Οξιάς και Πλατάνου γωνία, στο άνω Δάσος).
    – Μμμμ, τι ζουμερό μεσημεριανό είσαι εσύ!
    – Κάτσε, περίμενε, δεν μπορείς να με φας! Περίμενε μερικές μέρες!
    – Πώς δεν πρέπει να σε φάω; Φαίνεσαι πειραγμένος στο κεφάλι! Με δουλεύεις;
    – Όχι, σε μερικές μέρες τελειώνω τη διατριβή μου
    «Η Υπεροχή των κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους» και είναι κρίμα!
    – Μα καλά, υπάρχουν εκτός από τρελές αγελάδες και τρελά κουνέλια; Ετοιμάσου, σου ‘ρχομαι!
    – Περίμενε! Περίμενε! Αν δε με πιστεύεις, έλα στη φωλιά μου να τη διαβάσεις και να πειστείς. Αν δεν πειστείς, να με φας.
    Όπως και οι πιο μικροί μας φίλοι έχουν καταλάβει τι θα γίνει παρακάτω, πάνε στη φωλιά του κουνελιού μπαίνουν μέσα και πάει ο λύκος, δεν ξαναβγήκε ποτέ…

    Σε κάποια άλλη χαζοχαρούμενη στιγμή του κουνελιού, περνάει μια φίλη του κουνέλα
    – Τι νέα; Φαίνεσαι χαρούμενος!
    – Καλά μωρέ, τέλειωσα τη διατριβή μου και ξελασκάρισα λίγο. Ήταν πολύ επιτυχημένη!
    – Μπράβο! Τι θέμα είχε;
    – «Η Υπεροχή των Κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους»!
    – Εεεχμμμ…. είσαι σίγουρος;
    Δεν μου ακούγεται πολύ σωστό αυτό!
    – Ναι σου λέω! Αν θες έλα να τη διαβάσεις!
    Πηγαίνουν στη φωλιά του κουνελιού, κατεβαίνουν, ήταν λίγο ακατάστατα βέβαια, αλλά ήταν μια γεμάτη εβδομάδα με την παρουσίαση κι όλα αυτά, οπότε κατά σειρά εμφανίσεως βλέπει η κουνέλα ένα κρεβάτι άνω-κάτω, έναν υπολογιστή ταλαιπωρημένο, χαρτιά παντού, ένα σωρό από κοκάλα αλεπούς, ένα σωρό από κόκαλα λύκου και ένα θεόρατο χορτασμένο λιοντάρι!

    Ηθικόν Δίδαγμα της ιστορίας
    – Ο τίτλος της Διατριβής σου δεν έχει σημασία.
    – Το αντικείμενο της Διατριβής σου δεν έχει σημασία.
    – Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διατριβής σου δεν έχουν σημασία.
    – Αυτό που έχει σημασία είναι ο Επιβλέπων Καθηγητής…

  76. leonicos said

    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
    1) Το να έχει ο υποψήφιος μία τουλάχιστο σχετική εργασία σε διαθνέ περιοδικό και μερικές εμφανίσεις σε συνέδρια τουλάχιστον, είναι καινούργιο, ισχύει και ση Ιατρική, και περιλαμβάνει χρονικά τον κ. Πατούλη

    2) Το Γενικό Μέρος περιλαμβάνει τη γνώση από την οποία προκαλείται το ερώτημα, στο οποίο καλείται ν’ απαντήσει η Διατριβή με βάση την έρευνά του, δηλαδή στο Ειδικό μέρος.

    Κατ’ ουσία με το Γενικό μέρος προβάλλεται ενα ‘θέμα’, μια άποψη, που το Ειδικό μέρος είτε επιβεβαιώνει, είτε απορρίπτει, είτε τροποποιεί / διορθώνει / επικαιροποιεί είτε επεκτεινει.

    Φυσικά είναι εντελώς αναμενόμενο ότι το Γενικό μέρος ΔΕΝ στηρίζεται σε παρατηρήσεις του υποψηφιου, γιατί θα ήταν στο Ειδικό μέρος. Οπότε είναι δεκτό ότι εργάζεσαι επί τη βάσει εργασιών άλλων, τους οποίους βεβαίως αναφέρεις, και πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία .

    Είναι επίσης λογικά το Γενικό μέρος να είναι γραμμένο με βοήθεια και ψάξιμο φίλων. Το ότι είμαι καλός γιατρός το οφείλω στο ότι έχω βοηθήσει σε πολλες διατριβές, και μαλιστα είχα πάρει το collay, και αφού μου έφερναν τη βιβλιογραφία, ξεπέταγα τα γενικά μέρη δύοτην εβδομάδα. Άσε που ήσαν λογοτεχνήματα από πλευράς ελληνικών.

    Στο τέλος έκανα και τη δική μου διατριβή, γιατί η (τότε) γυναίκαι μου έλεγε πως θα λένε για μένα αυτό που είπε ο Ιησούς: «αλλους μεν έσωσας, εαυτόν δε ου δύνασαι σώσαι».

    3) Η επταμελής επιτροπή είναι για το θεαθήναι. Ούτε τους ρωάνε. Δεν φταίνε σε τίποτα. Αν όφειλαν να τη διαβάσουν, θα αρνούνταν

    4) Η τριμελής επιτροπή, κατ’ ουσίαν είναι μονομελής, εκείνος που δίνει τη διατριβή, και κατά τεκμήριο την ελέγχει, επειδή οι ιδέες είναι δικές του και θέλει να τις επιβεβαιώσει. Οι άλλοι δύο τον εμπιστεύονται.

    Βεβαίως δεν διάβασα τη διατριβή του Πατούλη, ούτε θα τη διαβασω. Μόνο από το δείγμα, κατάλαβα ότι είναι πληκτκή και αδιάφορη.

    Α, και κάτι που δεν πρέπει να μας ξεφεύγει.

    Δεν πέφτουν οι γέροι και σπάνε το ισχίο τους
    Το σύνηθες σενάριο είναι: Σπάει το ισχίο και πέφτουν.
    Όχι ΜΠΟΥΜ και ΚΡΑΚ αλλά ΚΡΑΚ και ΜΠΟΥΜ

    Αυτά βέβαια ισχύουν όταν υπάρχει πραγματικό ζήτημα έρευνας. Διατριβή με ποσοστά του πόσοι έπεσαν και πόσοι μείνανε όρθιοι, ανά ηλικία, δεν έχω εμπειρίες.

  77. voulagx said

    «Αυθεντική η διατριβή μου», λέει ο Γ. Πατούλης, που στέλνει εξώδικο στην «Αυγή»
    https://www.efsyn.gr/politiki/336793_aythentiki-i-diatribi-moy-leei-o-g-patoylis-poy-stelnei-exodiko-stin-aygi

  78. ΣΠ said

    Η μόνη διέξοδος για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ να περισώσει κάτι από την τιμή και αξιοπρέπειά της είναι να ακυρώσει το διδακτορικό. Έχουν ακυρωθεί δημοσιευμένες εργασίες για πολύ μικρότερα παραπτώματα. Εδώ μια βάση δεδομένων με όλες τις περιπτώσεις: http://retractiondatabase.org/RetractionSearch.aspx?

    Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Όμως με τόσο θόρυβο που έγινε δεν μπορούν να το αγνοήσουν εντελώς. Το πιθανότερο είναι να του δώσουν ένα χρονικό περιθώριο να «διορθώσει την διατριβή», ουσιαστικά να την γράψει από την αρχή, χωρίς να χάσει τον τίτλο του διδάκτορα. Και αυτός θα αναθέσει σε κάποιον να την γράψει και όλα καλά.

  79. BLOG_OTI_NANAI said

  80. leonicos said

    Γιάννη Ιατρού, όλες μου / μας τις ευχές για καλή και μόνιμη ανάρρωση

  81. ΣΠ said

    78
    Το θράσος του δεν έχει όρια. Θέλω πραγματικά να να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να γελάσουν και τα πόμολα στο δικαστήριο.

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    βλ. 80 για τον ίδιο:

  83. Για μικρό χρονικό διάστημα είχε ανεβάσει μια απάντηση, για αυτό το προσωπικό θέμα, στο τουίτερ της Περιφέρειας, στο μεταξύ. Μετά το σχετικό κράξιμο την κατέβασε.

  84. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Νομίζω ολοκληρωμένη η παρουσίαση και η θέση του Νικοκύρη στο θέμα!

    Τον Π., βρε παιδιά, τον ξέρουμε, οριζοντίως-καθέτως και διαγωνίως, τι μέρος του λόγου είναι και τι μέσα μετέρχεται για να προβληθεί / επικρατήσει / εξουσιάσει (και ίσως ‘κονομήσει…) –εξέχουσα ντροπή της Δεξιάς! Η ευθύνη ανήκει -κυρίως- στις επιτροπές των πανεπιστημιακών.

    Για αρκετούς από τους οποίους έχω χείριστη γνώμη. Δηλ. θα τολμήσει ο κ. Τάδε (μέλος της επιτροπής κρίσης) να ψηφίσει αρνητικά επισημαίνοντας τις αντιγραφές, τη λογοκλοπή κ.λπ. -που επισημάνθηκαν από τον Νικοκύρη και τόσους άλλους σχολιαστές εδώ- όταν ο ίδιος έχει προβεί (πιθανόν…) σε παρόμοια ‘ανδραγαθήματα’.

    Υπάρχει (δηλ. ξέρω καλά) περίπτωση καθηγητή, Α βαθμ., του -πάλαι ποτέ- πανεπιστημίου κύρους που λέγεται Ε.Μ.Π., ο οποίος έχει εκδώσει Βιβλίο Ασκήσεων για το μάθημά του, όπου το 95% αυτών είναι μετάφραση από συγκεκριμένο σύγγραμμα στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ούτε τα σχήματα ούτε τα νούμερα να αλλάξει! Και χωρίς καμιά απολύτως παραπομπή σ’ αυτό!! (Και ίσως το υπόλοιπο 5% να είναι από άλλο παρόμοιο σύγγραμμα…). Και δεν ‘κουνήθηκε φύλλο’. Κάποιοι φοιτητές το είχαν πάρει χαμπάρι και το σχολίαζαν –φαντάζεστε πώς- αλλά έτερον ουδέν.
    [Βέβαια, αναρωτιέμαι για την αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια τέτοιων κυρίων, αλλά… άβυσσος η ψυχή κ.λπ.]

  85. Spiridione said

    72. Έγινε τροποποίηση του νόμου μετά την έκδοση του κανονισμού.
    Δες εδώ την πρώτη ανακοίνωση (και έχουν βάλει και ένα αρχείο word του κανονισμού με διαγραφές)
    https://grammateia.med.uoa.gr/viewtopic.php?t=105

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73 άψογο

    77, ακόμη και το ότι επρόκειτο για τον λαο(μ.μ.ε.)πρόβλητο Πατούλη, δεν ευαισθητοποίησε κανέναν να είναι προσεκτικότερος και αυτό είναι το χειρότερο.
    Γράφουν όλον τον κόσμο κανονικά.

    82 Μπα, στο εξώδικο νομίζω θα αρκεστεί.

  87. ΓΤ said

    77@

    «είχα πάρει το collay»

    Επειδή έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα επαναλαμβανόμενα του στιλ «στα τουρκικά είναι…», να πούμε ότι collay —> kolay

  88. aerosol said

    Πατούλης είναι το υποκοριστικό του πάτου;

  89. ΓΤ said

    83@

    Στην αράδα 4 από τελος: «έχει παράξει ως αποτέλεσμα»…

    Αντί να εντρυφήσουν στο Πατούλη διάβαζαν Κονδυλάκη

  90. ΣΠ said

    88
    Η τροποποίηση του κανονισμού έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ;

  91. phrasaortes said

    Αν κατάλαβα καλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, η λογοκλοπή είναι αποδεκτή, αρκεί να περιορίζεται στο γενικό κομμάτι της διατριβής. Για την απουσία παραπομπών και αναφορών στα έργα που παρατίθενται στην βιβλιογραφία, ουδέν σχόλιο.

  92. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Οι μεγάλοι δημιουργοί του κινηματογράφου τα έχουν πει σχεδόν όλα σε δυο μόνον ώρες, πριν πολλά χρόνια. Διάλεξα την ιστορία/περιπτωση που συνθλίβει τον άνθρωπο λόγω έλλειψης δικαιοσύνης και δημοκρατίας, σ’ ενα πανεπιστημιακο καμπους στην Πολωνία του “υπαρκτού σοσιαλισμού ”

    KRZYSZTOF ZANUSSI (Barwy ochronne) Camouflage 1977

    Το εξαιρετικό film του πολωνού σκηνοθέτη , ο οποίος έχει σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και θεωρείται από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεύματος του “κινηματογραφου της ηθικής.”

    Σε ένα θέρετρο συγκεντρώνονται για ένα σεμινάριο φιλολογίας ο καθηγητής Γιακούμπ, ο βοηθός του και υπεύθυνος του σεμιναρίου, Γιάροσλαφ, και αρκετοί φοιτητές. Ο Γιάροσλαφ, που παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά, συγκρούεται έντονα με την ειρωνεία του κυνικού καθηγητή. Όταν ο αναπληρωτής του πρύτανη (με πλαστή διδ. διατριβή,) διώχνει βιαίως τον καλύτερο φοιτητή επειδή παρίσταται μεθυσμένος, ο Γιάροσλαφ, φτάνοντας στα όριά του, τσακώνεται με τον Γιακούμπ.

    Ο Γιάροσλαφ και ο Γιακούμπ ενσαρκώνουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή: ενός νέου που πιστεύει ακόμη στην ηθική τιμιότητα και αυτή ενός σαραντάρη που καμουφλάρει την πίκρα των χαμένων ελπίδων του κάτω από έναν συνεχή κυνισμό. Ο Ζανούσι κριτικάρει βαθιά ένα κοινωνικό σύστημα που ευνοεί τον διανοητικό κομφορμισμό και τον ηθικό συμβιβασμό στην υπηρεσία μιας λαμπρής καριέρας. Καταγγέλλει τη διαφθορά και τη δειλία που γελοιοποιούν τις ανθρώπινες αξίες, μέσα από μία σκηνοθεσία διακριτική, που δίνει χώρο στις ανθρώπινες αντιπαραθέσεις και τους εξαιρετικά καλοδουλεμένους διαλόγους.

    Όταν ο Jaroslaw ανακαλύπτει ότι ο Αναπληρωτής Πρύτανης έχει αντιγράψει το διδακτορικό του από το αντίστοιχο μιας άλλης χώρας και το εκμυστηρεύεται στον Jakub, αυτός γελώντας του λέει ότι το ήξερε από παλιά. Η ταινία ολοκληρώνεται με ολοκληρωτική καταστροφή του ιδεαλιστή Jaroslaw (ο χαμένος τα χάνει όλα) :

    Ο προστατευόμενος φοιτητής χάνει το βραβείο, το οποίο πηγαίνει σε μια άσχημη φοιτήτρια ευνοούμενη του κόμματος(;), μεθά και αφού αρχίζει να τα σπάει συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    και ο Jakub κερδίζει και τον έρωτα μιας αγγλίδας φοιτήτριας, με την οποία είχε αρχίσει μια ερωτική σχέση ο Jaroslaw.

    ΥΓ Αναζητήστε το, είναι απλώς εκπληκτικό.

    ΥΓ2 «…Polish film critic Michał Oleszczyk argues that «Camouflage» is perhaps one of the best Polish films of its time:
    No Polish film can match «Camouflage» in terms of philosophical acumen. Zanussi showed the terrible effects of the rotten mentality of the meritocracy based on privilege and institutional affiliation. The issues, which after being run over by a steamroller, are only ruins of sense – that is absurd.
    Our film critics lauded Zanussi’s film as a masterpiece. Dennis Grunes, author of «A Short Chronology of World Cinema», wrote that along «With Andrzej Wajda’s ‘Man of Marble’ (1977), ‘Camouflage’ helped found Poland’s ‘kino moralnego niepokoju – cinema of moral concern’. It did so sparklingly, delightfully»…»
    http://culture.pl/en/work/camouflage-krzysztof-zanussi

  93. ΣΠ said

    80
    Τι εννοεί «πρώην τοιούτος»;

  94. dryhammer said

    96. Ξετοιούτεψε με Βασ. Διάταγμα.

  95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    96# Τι εννοεί «πρώην»? Η λογοκλοπή είναι πουστιά.

  96. ΣΠ said

    97
    Δεν ρώτησα για το «πρώην», για το «τοιούτος» ρώτησα.

  97. ΣΠ said

    94
    Δηλαδή, από μια «διατριβή» 130 σελίδων το πρωτότυπο μέρος είναι 15 σελίδες.

  98. phrasaortes said

    96. Μάλλον ομοφυλόφιλος.

  99. 100: 13

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    Εμπεδοκλής, ο αρχαιότερος λογοκλόπος;
    Ο Διογένης Λαέρτιος παραπέμπει στον Τίμαιο για το θέμα αυτό:

  101. BLOG_OTI_NANAI said

    «Πρώην τοιούτος», μάλλον «πρώην καθηγητής αρχαιολογίας». Δηλαδή έγινε το 1896 καθηγητής αλλά ήταν πάλι καθηγητής το 1892.

  102. ΓΤ said

    Βασανίζομαι τρελά από προβληματισμούς με τα διδακτορικά.

    Όταν ο Αϊνστάιν χρειάστηκε 4 γεμάτα χρόνια για τη διατριβάρα του, το ουσιαστικότερο μέρος της οποίας ήταν το 5ο του πέιπερ, είναι δυνατόν ο Πατούλης να μη χρειαστεί 27 έτη; Και λίγο τον ανέχτηκε το ΕΚΠΑ. Από την άλλη, άτομο του είδους tribunus plebis bakoyannensis, με διποδική βάδιση στον Μεγάλο Περίπατο, χρειάστηκε μόλις 3 έτη, ωσεί παρόν μάλιστα στην Αλβιόνα.

    To Ειδικό Μέρος του πατούλειου πονήματος, που τον στέφει και διδάκτορα, εκτείνεται από τη σελ. 80 μέχρι τη σελ. 92 (στη σελ. 79 πέφτει η τιτλάρα), τα συμπεράσματα του οποίου καταλαμβάνουν 6 αράδες, όπου εκεί θεμελιούται και πακτώνεται η συμβολή στην Επιστήμη, mon Dieu.

    Ίσως όμως δεν πρέπει να ασχολούμαστε ούτε με τη συγκεκριμένη κειμενική έκταση, εάν σκεφτούμε το «ειδικό βάρος» που είχε η μικρότερη σε έκταση διατριβή που κατατέθηκε ποτέ (Ντέιβιντ Ρέκτορ, 9 σελίδες, ΜΙΤ, 1966).

  103. 105: Νιλς Μπορ, 7

  104. H. Mandragoras said

    59. Μόνος του το απένειμε στον αυτό του, ό,τι θέλει θα γράφει. Κουμάντο θα κάνουμε; Απαπα….
    ——————————-

    Η διατριβή πιθανότατα δεν διαβάστηκε ποτέ από κανέναν και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η υποστήριξη έγινε «δια περιφοράς». Έχουμε έναν υποψήφιο ο οποίος επείγεται να τελειώσει και είναι κατα βάση πολύ πολύ ισχυρότερος από τα εφτά μέλη της επιτροπής μαζί. Η επιστημονική ακεραιότητα δεν είναι ακριβώς προτεραιότητα σε αυτη την κατάσταση.

    Πέραν τούτου, δυστυχώς υπάρχει ένα έλλειμα στην κατανόηση του τί είναι λογοκλοπή και τί όχι. Το έχω παρατηρήσει και στην Ελλάδα και στην Πολωνία. Ακόμα και συνάδελφοι πανεπιστημιακοί φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται πλήρως. Η εικόνα που έχω είναι ότι πολύς κόσμος πιστευει ότι στην επισκόπηση της βιβλιογραφίας δεν οφείλεις να πεις κάτι πρωτότυπο, αλλά παραθέτεις δουλειά άλλων, οπότε το να αντιγράφεις είναι περίπου υποχρεωτικό, και ότι απλά οφείλεις να δίνεις αναφορές και να φροντίζεις να αλλάζεις λίγο τη σύνταξη.

  105. BLOG_OTI_NANAI said

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91>>Πατούλης είναι το υποκοριστικό του πάτου;
    μπορεί απλολογία του πατατούλη

  107. Spiridione said

    105

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    Εφευρετικότητα των λογοκλόπων:

  109. Παναγιώτης Κ. said

    Είδα σε… ταπεινή διαφήμιση:
    Εκπονούνται διδακτορικά συν τη διδασκαλία τους. Τιμές λογικές…

    Κάποιοι κινήθηκαν και εκτός Ελλάδος. Ιάπωνας ήταν ο επιστήμονας που έκανε το διδακτορικό κάποιου (στα Μαθηματικά) έναντι τριών εκατομμυρίων δραχμών, τότε.

    Είχα αναρωτηθεί για φροντιστή με πλούσια συγγραφική παραγωγή: Πότε προλαβαίνει;
    Την απάντηση δεν μπορούσα να την φανταστώ ίσως λόγω απλότητας.
    Έχει δυο μαθηματικούς από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά, παίρνοντας μεροκάματο ήταν η απάντηση.

  110. ΓΤ said

    106@

    Ευχαριστώ πολύ, Στάζι, δεν το ήξερα!
    (Από τους δικούς μας, είναι ο αμάτος μπλακχολάκιας Χριστοδούλου, του ETH, 24 σελίδες (Πρίνστον, 1971). Ή όχι;)

  111. Υπάρχουν δημοσιεύσεις (paper) σε έγκυρα (peer-review) επιστημονικά περιοδικά με βάση το εν λόγω διδακτορικό (πχ στο Web of Science ή στο PubMed);
    Συνήθως 2-3 δημοσιεύσεις είναι λογικό προϊόν συνδεδεμένο με τα (πρωτότυπα) αποτελέσματα ενός διδακτορικού (με όλα τα υπέρ και τα κατά που συνεπάγεται αυτό το bean counting — περισσότερα τα υπέρ εδώ, λόγω προφανούς και έγκαιρης αξιολόγησης της ερευνητικής εργασίας και από τρίτους).
    Υπάρχει μάλιστα και η πρακτική (τουλάχιστον στους μηχανικούς από τα 80ζ) η διδακτορική διατριβή (dissertation) να περιέχει, προαιρετικά, σχεδόν αυτούσιες τέτοιες δημοσιεύσεις, ανάμεσα σε εισαγωγικό κείμενο και τελικά συμπεράσματα/μελλοντικές προτάσεις.

  112. Μαρία said

    63
    Διδακτορικό Πατούλη / Ερωτήματα προς το ΕΚΠΑ και την Ιατρική Σχολή Αθηνών https://www.avgi.gr/koinonia/410835_erotimata-pros-ekpa-kai-tin-iatriki-sholi-athinon
    Εξώδικο Πατούλη, Απάντηση ιατρικής βλ. και 94
    https://left.gr/news/exodiko-patoyli-stin-aygi-gia-tin-logoklopi-ti-apokalyptei-i-iatriki-sholi

  113. Μαρία said

  114. ΓΤ said

    114@

    Κρατήσου…
    Το μόνο που υπάρχει είναι:

    Σ. Σουρμελής, Γ. Πατούλης, Σ. Σωτηρόπουλος, Γ. Τζώρτζης, «Η θεραπεία τής άνωθεν του γόνατος εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδος με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη», 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής, Αθήνα, 09-11.12.1994.

  115. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποιος είχε βρει το απόσπασμα αυτό περί λογοκλοπής και το είχαμε αναρτήσει πάλι:

  116. Μαρία said

  117. Μαρία said

    119

  118. voulagx said

    #88: Αντιγράφω τον τιτλο του αρχείου γουόρντ (docx):

    ΑΠΟΦΑΣΗ 670/5-4-2018 (ΦΕΚ Β΄1502)
    Έγκριση του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Στο ίδιο αναφέρεται και το λινκ του #26. Πότε έγινε η τροποποίηση;

  119. 114:

  120. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    79 Φοβάμαι πως ούτε αυτό που λες δεν θα γίνει, αλλά και πάλι…

    82-83 Βλέπεις ότι η Ιατρική τον καλύπτει. Ότι ειδικά για τις διατριβές της ιατρικής μόνο το ειδικό μέρος μετράει

    85 Α μπράβο, εγώ δεν ήξερα να τα βάλω έτσι

    94 Ακριβώς!

  121. Pedis said

    # 94 – Πάμε στο επόμενο στάδιο: συγκάλυψη.

    Όχι μόνον επειδή πρόκειται για έναν από τους ά(χ)ριστους κυβερνώντες της Ακρο/Δεξιάς πολιτικής μαφίας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι πολλοί από τους προφέσσορες (σημ. οι πιο ισχυροί και χιλιοδιαπλεκόμενοι σε όλο το Πανεπιστήμιο και σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, τόσο που ) είναι αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο!

    Έτσι λοιπόν, θα (μας) τους βγάλουν όλους τρελούς.

    Αν δεν τα καταφέρουν θα συστήσουν μια Επιτροπή …

    Θα δημοσιεύσει τα πορίσματά της μετά από Ν χρόνια.

    Θα είναι γραμμένα κι έτσι κι αλλιώς.

    Αν ο υποτιθεμένος διδάκτορας είναι ακόμη εν ζωή, θα ζητήσει επανεξέταση … κλπ κλπ κλπ.

  122. Η συγκάλυψη αφορά την Ιατρική και το υποτιθέμενο κύρος της. Ο Πατούλης έχει καεί ήδη, γιατί τον χρησιμοποίησαν τον Γενάρη ως αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να σωθεί η επιλογή του Κούλη, ο Στυλιανίδης.

  123. Pedis said

    φαγωθ’κηκε:

    τόσο που -> τόσο που αρκετά πανεπιστήμια κινούνται στην κατευθυνση να μην έχουν Ιατρικές υπό την διεύθυνση τους.

  124. Pedis said

    # 125 – Μπα, έννοια σου. Μόνο όταν αποφασίσει να τους πάρει ο διάολος γλυτώνεις από αυτούς.

  125. Spiridione said

    121.
    ν. 4559/3-8-2018 άρθρο 60: Η παρ. 5 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017 (Α΄114) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τους υποψήφιους διδάκτορες που έχουν γίνει δεκτοί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

  126. Μαρία said

    128
    Φωτογραφική σίγουρα.

  127. Pedis said

    Επειδή το σκάνδαλο, τώρα με την απόπειρα επίσημης συγκάλυψης, παίρνει θηριώδεις διαστάσεις, σε σοβαρή(ς βιτρίνας) χώρα, θα απαιτούνταν από αυτόν τον τύπο να φέρει αποδείξεις ότι τα πρωτογενή δεδομένα είναι υπαρκτά και γνήσια και να παρουσιάσει προγράμματα + χειρόγραφα από την επεξεργασία τους.

    [Σε αυτό θα επικαλούνταν ότι έχουν περάσει 27 χρόνια και ότι με βάση ακόμη και το αυστηρό και τυπικό γερμανικό πλαίσιο, ο ερευνητής δεν είναι υποχρεωμένος να τα διατηρεί στα αρχεία του μετά την παρέλευση εφτά (αν θυμάμαι σωστά) ετών. 😂 🤣 😂 🤣 ]

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η δικιά μου απορία είναι γιατί ταλαιπωρούν τους Πατούληδες με εξετάσεις και διατριβές και δεν τους απονέμουν τους τίτλους τιμής ένεκεν. Θα αποφεύγανε έτσι όλα αυτά τα μασκαραλίκια.

  129. skom said

    «… με βάση ακόμη και το αυστηρό και τυπικό γερμανικό πλαίσιο, ο ερευνητής δεν είναι υποχρεωμένος …»
    Μπα. Στην Γερμανία το μικρότερο πρόβλημα του θα ήταν η λογοκλοπή. Το πολύ πολύ να του πάρουν το διδακτορικό και η συνεπαγόμενη ξεφτίλα. Εντάξη …
    Το πρόβλημα που θα είχε θα ήταν η ποινική δίωξη για χρήση/επίκληση τίτλου που δεν έχει. Αυτό είναι σοβαρό. Και δεν έχει συμβεί από πολιτικό έτσι χοντρά.

  130. skom said

    @131
    Πραγματικά. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν και τα honoris causa. Ολοι όσοι δεν ανήκουν στους oi polloi θα έπρεπε να μπορούν να πάρουν.

  131. π2 said

    36: Ασφαλώς και υπάρχει εισηγητική έκθεση. Αναρτάται υποχρεωτικά στην Απέλλα.

  132. Spiridione said

    134. Ο Λιάκος λέει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και εξετάσεις διατριβών χωρίς εισηγητική έκθεση ούτε πρακτικά.

  133. π2 said

    135: Σαχλαμάρες λέω, μπέρδεψα τις διατριβές με τα εκλεκτορικά. Αυτά παθαίνει κανείς όταν προσπαθεί να σχολιάσει σε δύο διαφορετικές συζητήσεις (μία για τις διατριβές, μία για τα εκλεκτορικά), με το κεφάλι καζάνι από τη δουλειά.

  134. ΣΠ said

    114, 117, 122
    Η μόνη δημοσίευση με το όνομά του είναι αυτή:
    https://www.mdpi.com/2076-393X/9/10/1134
    που όμως είναι άσχετη με την «διατριβή» του.

  135. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Να δούμε τι θα γίνει με το εξώδικο 🙂

  136. Pedis said

    # 132 – Υποπτεύομαι ότι την επίκληση ανύπαρκτου ακαδημαϊκού τίτλου την έχει κάνει στα διαφημιστικά του (πολιτικά και επαγγελματοσυνδικαλιστικά) βιογραφικά, δηλαδή σε αυτά που δεν συνοδεύονται από ιδιόχειρη υπογραφή, για τα οποία μπορεί επιπλέον να επικαλεστεί άγνοια ή ευθύνη άλλου.

    [Αλλά μια απλή δημοσιογραφική έρευνα σε επίσημες καταχωρήσεις δεν θα έβλαπτε και μπορεί να έβγαινε κι άλλο λαυράκι.]

  137. venios said

    Προσωπική εμπειρία πριν από δεκαετίες: Μου ανατέθηκε να κάνω ΕΔΕ για λογοκλοπή εις βάρος του καθηγητή Καραγκούνη της σχολής Τοπογράφων του ΕΜΠ μετά από καταγγελία συναδέλφου του. Στο πόρισμα διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 8 (αν θυμάμαι καλά) περιπτώσεις αντιγραφής χωρίς παραπομπή, από αντιγραφή χάρτη του καθηγητή του όταν ήταν φοιτητής, μέχρι αντιγραφή διπλωματική φοιτητών τους οποίους επέβλεπε. Καμία ποινή δεν του δόθηκε, και αφυπηρέτησε ένδοξα.
    Καλή ανάρρωση στον κ. Ιατρού.

  138. voulagx said

    #128: Θενξ. Ολος ο νομος εδω
    https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/tritobathmia-ekpaideuse/nomos-4559-2018-phek-142a-3-8-2018.html
    για όποιον ενδιαφέρεται

  139. Δημήτρης Τσακαλίας said

    Δέκα διδακτορικά φτιάχνουν εκατό διδάκτορες. Ειδικά στην Ιατρική

  140. Πέπε said

    @71, Δ.Χώρος (για τον όρο εκπόνηση)
    αλλά και
    @30, Πέδις

    Να, δείτε το #72:
    > «Οι υποψήφιοι διδάκτορες που έχουν συμπληρώσει 8 έτη εκπόνησης και πάνω διαγράφονται με τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού εφόσον… κλπ.»

    Εκπόνηση λοιπόν είναι η διαδικασία.

    Το δε #135, …
    > Το άριστα είναι ο κανόνας, ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση.
    …απαντά σ’ εμένα #57:
    > Αλήθεια, υπάρχει βαθμός άλλος εκτός από το Άριστα; Έχω μείνει με την εντύπωση ότι κατά άτυπη παράδοση, όταν ο επιβλέπων δε σε βλέπει να παίρνεις το Άριστα, δε σ’ αφήνει να υποστηρίξεις πριν τη σουλουπώσεις – μιλάμε βέβαια για περιπτώσεις όπου τα πράγματα γίνονται κατά τον θεμιτό τρόπο.

  141. skom said

    «τα διαφημιστικά του (πολιτικά και επαγγελματοσυνδικαλιστικά) … δεν συνοδεύονται από ιδιόχειρη υπογραφή»
    Και για αυτά θα ήταν υπεύθυνος. Μπορεί και περισσότερο.

    «μπορεί επιπλέον να επικαλεστεί άγνοια ή ευθύνη άλλου»
    Έτσι είχε κάνει και ένας υπουργός Εξωτερικών του ΓΑΠ -είχε κάποια σχέση με Αυστρία -. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα.

    Υπάρχουν δύο προβλήματα.
    α) Η έλλειψη του νομικού πλαισίου.
    β) έλλειψη απόδοσης απαξίας σε μία τέτοια πράξη στην ευρύτερη κοινωνία. (Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει και νομικό πλαίσιο)

  142. Πέπε said

    Σε άλλο όμως σημείο του #135 έχω ένσταση:

    > …βιομηχανία διατριβών… Δεν διαφημίζονται αλλά οι ενδιαφερόμενοι τα βρίσκουν.

    Και διαφήμιση φόρα παρτίδα έχω δει. Και άφηνε να εννοηθεί ότι δε στελεχώνονται κατ’ ανάγκην από…

    > κόσμο που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρέθηκε εκτός ακαδημαϊκής τροχιάς

    …αλλά ενδεχομένως και από κόσμο εντός ακαδημαϊκότατης τροχιάς.

  143. Πέπε said

    @142
    Χμ… σιβυλλικό! Τα δέκα … φτιάχνουν τους εκατό…, ή τα δέκα (τα) φτιάχνουν οι εκατό…;

  144. Georgios Bartzoudis said

    # Για τα περί Πατούλη, σιγά μην διαβάσω (έστω και) όσα ο Νοικοκύρης παραθέτει. Η ιατρική δεν κείται στον κύκλο των ενδιαφερόντων μου, παρά μόνο όταν αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας. Θα πω μόνο ότι και άλλοτε έχουν αναφερθεί τέρατα και σημεία, σχετικά με σπουδές δημόσιων προσώπων. Ποιος τους φταίει;; Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς, λεει ο σοφός λαός!
    # Πάντως, επειδή το κύριο μέρος της κριτικής του Νοικοκύρη αναφέρεται στην μη ύπαρξη παραπομπών, μου δημιουργείται μια απορία: Τί …μέρος του λόγου είναι εκείνος που κάνει παραπομπές πλην όμως αυτές είναι ψευδείς;;; Κάποιος κάποτε, στο ιστολόγιο αυτό …συνελήφθη κλέπτων οπώρας, παραθέτων ΨΕΥΔΕΙΣ παραπομπές. Και ελέχθη τότε ότι …. «δεν αποδομήθηκε»! Έλα όμως που και προσφάτως προβλήθηκε στο ιστολόγιο αυτό (και στο τουϊττερ) ένα άλλο ανάγνωσμα του …μη αποδομηθέντα, που και πάλι εμφανίζει ψευδή παραπομπή (για την ακρίβεια στρεβλώνει υπερβαλλόντως την πηγή). Προς τί αυτή η ανοχή στο ψέμα;; Μήπως επειδή ο περί ού «προκόβει» στην …φιλτάτη ΑΥΓΗ;;;
    # Όμως, άσχετα με τα ανωτέρω, σήμερα είναι «ημέρα του νερού» (το άκουσα στο ραδιόφωνο). Προκειμένου να τιμήσω την ημέρα παραθέτω ένα λινκ για «ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΕΡΡΩΝ». Αν κάποιος τολμήσει να το αντιγράψει θα του κόψω το …νερό! https://drive.google.com/file/d/1hJV9KAp3_NJA7gVUY_khncKMOilHC26u/view?usp=sharing

  145. @ 143 Πέπε

    Συμφωνώ για την εκπόνηση = προετοιμασία. Αλλά στην κουβέντα μπορεί να εννοηθεί και το τέλειωμα (χωρίς τη σωστή λέξη υποστήριξη που πάντως εννοεί και μια συγκεκριμένη στιγμή).

  146. GeoKar said

    3 πρδ (άμεσα ή απο το στενό μου περιβάλλον):
    Α) στη διπλωματική τινές εξ ημων έβαζαν καπου ένα bug (ή/κ ‘βραδυφλεγή’ ιό αν επρόκειτο για software) ως ‘ασφαλεια’ έναντι πιθανής λογοκλοπής,
    Β) νεαρά ελληνίδα ιατρός εζητησε εργασία σε άλλη χώρα, βασιζόμενη στο αρτι απονεμηθέν διδακτορικό της, αλλά η υποψηφιότητά της απερρίφθη διότι «είναι αδύνατον να έχει γίνει όλη αυτη η ερευνητική δουλειά, όταν παράλληλα δηλώνετε στο βιογραφικό σας πλήρη απασχόληση σε άλλες κλινικές κ μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις ή/κ χώρες»,
    γ) μεταφραστικό (σορρυ Ν(ο)ικοκυρη) γραφείο πλουτίζει απο τη συστηματική, κατ’αναθεση συγγραφή διπλωματικών κ διδακτορικών διατριβών.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε: https://www.protothema.gr/greece/article/712750/panepistimio-patron-tin-idia-ergasia-adegrapsan-106-foitites/.

    Καλό σας βράδυ κ ταχεία ανάρρωση στον Κο Ιατρού!

  147. sarant said

    149 Κάτι έχω ακούσει σχετικά με το γ). Αθήνα είναι;

  148. π2 said

    143: Εθιμικά, ναι, αυτή ήταν η επκρατούσα συνήθεια. Αλλά τώρα πια, απονέμονται και διδακτορικά με χαμηλότερο βαθμό, ακριβώς επειδή μες στην τρεχάλα των καιρών οι επιβλέποντες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, και τα μέλη της επιτροπής που θέλουν να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους καμιά φορά αρνούνται να βάλουν το άριστα.

  149. Pedis said

    # 143 – Πέπε, στα βιογραφικά του είναι γραμμένο ως εξής:

    … όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο …

    το οποίο σημαίνει ακριβώς ότι έκανε το διδακτορικό του και συνεπώς, τώρα, είναι διδάκτορας. Μην τρελαθούμε. Άσε τον ενδιαφερόμενο να ισχυριστεί ότι «εκπόνησα» σημαίνει ότι ήμουν και είμαι ακόμη στη διαδικασία, όχι πως δεν είναι ικανός και γι αυτό.

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    150. Ναι, ακούγεται αλλά τα παίρνουν για …πρωτότυπες, όχι αντιγραφές. (Να βάλω φάτσα γέλιου ή κλάματος;)

  151. rogerios said

    Το γεγονός ότι κάποιος, κάποτε, χρησιμοποίησε σε πράξη κανονιστικού χαρακτήρα μια λέξη με τρόπο εσφαλμένο ή έστω αμφιλεγόμενο δεν συνεπάγεται και ότι θα μεταβληθεί αυτόματα το σημασιολογικό περιεχόμενο της λέξης αυτής.
    Η εκπόνηση δηλώνει το σύνολο της διαδικασίας, από την αρχή έως το τέλος. Περιλαμβάνει σειρά πράξεων από τη συλλογή βιβλιογραφίας έως τη συγγραφή και, κατά κανόνα, έως και την υποστήριξη.
    Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αμφιβολίες αίρονται κατά τη χρήση του ρήματος, ιδίως όταν ο χρόνος δηλώνει συντελεσμένη πράξη. Εάν διαβάσω ότι κάποιος «εκπόνησε» διδακτορική διατριβή, αυτό δεν είναι δυνατό να σημαίνει ότι ακόμη συλλέγει βιβλιογραφία για να τη μελετήσει ή ότι ίσως έχει συγγράψει κάποια κεφάλαια του πονήματός του, αλλά πάντως όχι όλα. Σημαίνει ότι υποστήριξε τη διατριβή (άντε οριακά να το δεχτώ για κάποιον που ολοκλήρωσε τη συγγραφή, υπέβαλε τη διατριβή προς κρίση κι αυτή απορρίφθηκε).
    Ας θυμηθούμε και τι λέει κάποιο από τα έγκριτα λεξικά μας (ΛΚΝ): «εκπονώ [ekponó] -ούμαι Ρ10.9 : κατασκευάζω, παρασκευάζω και επεξεργάζομαι ως το τέλος ένα έργο που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και επιμελή εργασία: ~ μελέτη / σύγγραμμα / διατριβή / σχέδιο / πρόγραμμα».
    «Ως το τέλος», αν αυτό σας λέει κάτι.

  152. Μαρία said

    152
    Αντί «άρχισε να εκπονεί…».

  153. sarant said

    154 Aκριβώς.

  154. GeoKar said

    #150: όχι. Ας ανταλλάξουμε πληροφορίες, αλλά ιδιωτικώς 😉

  155. π2 said

    Εγώ πάντως θα επιμείνω: τώρα που άνοιξε η συζήτηση για τα διδακτορικά, μήπως να βρούμε και το περίφημο οξφορδιανό πόνημα του Μπακογιάννη;

  156. Πέπε said

    148
    Μπορεί, φυσικά. Απλώς βεβαιωνόμαστε ότι μπορεί και το άλλο. Τώρα για την περίπτωση του Πατούλη, που ο κακής πίστεως Πέδης θεωρεί ότι εννοούσε οπωσδήποτε τη σημασία εκείνη που τον έβγαζε ψεύτη, σιγά μην επιμείνω, στο τέλος θα νομίζει ο κόσμος ότι υπερασπίζομαι τον Πατούλη. Εγώ απλώς λεξιλογώ! 🙂

    154
    Ρογήριε, αυτό το «μέχρι το τέλος» του λεξικού μού φαίνεται να προέρχεται από την κατά γράμμα απόδοση του «εκ». Αλλιώς, όσο κι αν συμφωνώ μαζί σου για τους χρόνους που δείχνουν συντελεσμένη πράξη, τι θα γίνει με τον ενεστώτα, ή με φράσεις σαν αυτήν της Μαρίας #155, «άρχισε να εκπονεί»; Δηλαδή άρχισε να ολοκληρώνει; Απλά άρχισε να τη δουλεύει: συλλογή υλικού, σχεδιασμός, συγγραφή, όλα αυτά ως ένα σύνολο εργασιών το οποίο άρχισε να… (Γαμώτο! Δεν έχει άλλες λέξεις! …φέρνει εις πέρας; …διεκπεραιώνει; πάντα πέφτω σε μια έννοια τέλους, που αντιφάσκει στο να είσαι ακόμη καθ’ οδόν). Δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά! 🙂

    Και άλλωστε, το πέρας των εργασιών του υποψηφίου είναι η υποστήριξη. Η έγκριση δεν είναι δική του ενέργεια.

    Ελπίζω να είναι σαφές ότι χέστηκα για τον Πατούλη και απλώς κοιτάω τη λέξη.

  157. rogerios said

    159: Λογικότατα, οι εξακολουθητικοί χρόνοι θα δηλώνουν ότι κάποιος άρχισε να κάνει κάτι με σκοπό να το ολοκληρώσει. Το κρίσιμο είναι τι γίνεται με χρόνους που δηλώνουν πράξη συντελεσθείσα.

  158. Οταν μιλάμε για τυρόπιττα, το κέντρο βάρους πέφτει στη γέμιση και όχι στη σφολιάτα ( ή κούρου, αν προτιμάτε). Το οποίον, το τυρί εδώ (θα) ήτανε το ποινικό μέρος, το ηθικό μέρος δεν αφορά χοντρόπετσους εκλεγόμενους και ψηφοφόρους (Μην παραμυθιαζόμαστε, αν ξανακατέβη σε εκλογές και διαταχθούν, όλες οι κομματικές ταυτότητες θα τον ψηφίσουν- εδώ βγαίνει πρώτος και με διαφορά γνωστό νούμερο)
    Αλλά το ποινικό μέρος έχει προπατορικό αμάρτημα, το στιγμιαίο του Καραμάν-Αλή που σαν φάρος φωτίζει όλες τις πηγές της στρεψοδικίας και εφαρμόζει όλες τις μορφές της ατιμωρησίας για τους κομματικούς (γενικώς) εκπροσώπους του σώματος των κατηγορουμένων, μόνο κάνας φουκαράς ανένταχτος αίρει τις αμαρτίες του πολιτικού κόσμου.
    Πατούλης ,,. his eyes were two slits make any snake proud, θα μπορούσε να έχει γράψει γι αυτόν ο Μπομπ.
    Κατανοώ πως το παλεύετε με την ψήφο σας κάθε τέσσερα χρόνια αλλά αν δεν πληρώσει κάποιος απατεώνας, λογοκλέπτης, παιδεραστής, βιαστής ενταγμένος στο πολιτικό σύστημα θα μείνετε πάντα στο «και σεις τα ίδια κάνατε, άρα μη μιλάτε»

  159. Μαρία said

    158
    Απ’ τη στιγμή που δεν είναι προσβάσιμο απ’ το σάιτ μόνο με επιτόπια έρευνα 🙂

  160. voulagx said

    Η διατριβή άργησε 27 χρόνια
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/336731_i-diatribi-argise-27-hronia

  161. Μαρία said

  162. Πέπε said

    160

    Μα, νομίζω, το ίδιο που συμβαίνει και με πολλά άλλα ρήματα:

    Μπορούσα να φύγω (=είχα τη δυνατότητα).
    Μπόρεσα να φύγω (όχι απλώς την είχα, αλλά την αξιοποίησα κιόλας).

    Μάθαινα αγγλικά (=ήμουν στη διαδικασία να μαθαίνω)
    Έμαθα αγγλικά (=ολοκλήρωσα τη διαδικασία, ό,τι έμαθα έμαθα)

    Έγραφα διατριβή (=μου ‘μενε κι άλλο)
    Έγραψα διατριβή (=την τελείωσα)

    Σε ρήματα όπως τελειώνω, ολοκληρώνω κλπ., όπου λογικά δε νοείται να είσαι καθ’ οδόν, η σημασία των διαρκών χρόνων είναι ελαφρώς μεταφορική: κοντεύω να τελειώσω.

  163. Costas Papathanasiou said

    Καλό μας βράδυ.
    Εξ όλων όσων συζητούνται (και εδώ και αλλού), τείνει να βγει το γενικό ετυμολογικό συμπέρασμα ότι “του ανδραπόδου το πατούλι/ είναι ό,τι πατούνε ούλοι”, οι δε ad hoc διατριβές χρήζουν εξ ορισμού ιδιαιτέρας (προσιτής) τιμής από τις εκδόσεις Πατάκη.
    Ως προς την ουσία δε του συγκεκριμένου έργου, ταπεινοφρόνως αποφαινόμενοι, θα μπορούσαμε ίσως να το αναγνωρίσουμε ως εξόχως καινοτόμο, διότι αντί να εκλαϊκεύσει, εξεπιστημονίζει, δηλαδή ανατέμνει, τεκμηριώνει και προάγει (τη βοηθεία πληθώρας φλεβογραφημάτων -βλ.σχ.67- και λοιπών προχώ ιατρικών μέσων) την απλοίκή εμπειρική thesis “ότι ο γέρων υπάγει είτε από πέ.. είτε από χέ… “. Συνελόντι ειπείν ο – το ζηλευτό (δι’ ημάς) τοιούτο έργον εκπονήσας- δόκτωρ Φλεβάρης, ο λεπτολογήσας με χάρη σκνιπός φλεβοτόμου για τα ωραία μάτια της Επιστήμης, δικαιούται οπωσδήποτε εύφημο μνεία και για την εν λόγω λαογραφική του συνεισφορά.
    Τώρα το κατά πόσον, υπό αυστηρή ιπποκράτειο πολιτειακή ματιά, μπορεί να θεωρηθεί “λαοκλόπος” (και επ’ουδενί λογοκλόπος), ή να κριθεί ουχί ως Επιστήμονας, αλλά ως σκέτος στήμονας (κοινώς λουλουδοτσούνι) και μάλιστα άνευ γυρεοκόκκων, συνιστά προφανώς αντικείμενο έρευνας και πεδίο δόξης λαμπρόν για νέους υποψήφιους διδάκτορες αναλόγου Κύκλου Σπουδών.

  164. voulagx said

    ΑΧΕΠΑ / Ιδιωτικοποιούν το νοσοκομείο με εντολή της διοίκησης (έγγραφο)
    https://www.avgi.gr/koinonia/410897_idiotikopoioyn-nosokomeio-me-entoli-tis-dioikisis-eggrafo

  165. Κάποιοι ψάχνουν ακόμα του Σκυλακάκη -για συγκεριμένους λόγους, υποθέτω…

  166. Pedis said

    # 140 – Αφού συνέβη αυτό στο ΕΜΠ, στην Ιατρική, για να καλύψουν δικό τους πολιτικά- θρησκευτικά, είναι ικανοί να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για την ταλαιπωρία. (Καλιώρα η ανακοίνωση του Προέδρου της Σχολής -> # 94.)

    # 144 – Υπάρχουν δύο προβλήματα.
    α) Η έλλειψη του νομικού πλαισίου.
    β) έλλειψη απόδοσης απαξίας σε μία τέτοια πράξη στην ευρύτερη κοινωνία. (Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει και νομικό πλαίσιο)

    Για το α) δεν γνωρίζω, για το β) έτσι είναι σε μεγάλη έκταση, και είναι μαγκιά για τους πελάτες-ψηφοφόρους του. Τέτοιον τον θέλουν, άλλωστε. Καπάτσο. Και να του μοιάσουν.

  167. Πέπε said

    @78:
    > «Αυθεντική η διατριβή μου», λέει ο Γ. Πατούλης, που στέλνει εξώδικο στην «Αυγή» https://www.efsyn.gr/politiki/336793_aythentiki-i-diatribi-moy-leei-o-g-patoylis-poy-stelnei-exodiko-stin-aygi

    Αμ δεν είπε «πρωτότυπη η διατριβή μου»! Είπε:

    > ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, χαρακτηρίζει ως ”πρωτότυπη και αυθεντική η αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής” μου.

    Λες και ισχυρίστηκε κανείς ότι η αξιολόγηση ήταν πλαστογραφημένη ή κάτι τέτοιο.

  168. sarant said

    158 κε Τόσοι Έλληνες στην Οξφόρδη 🙂

  169. sarant said

    170 🙂

    Που βέβαια εννοεί «από την αξιολόγηση του ειδικού μέρους, προκύπτει ότι αυτό είναι πρωτότυπο και αυθεντικό»…..

  170. Νίκος Κ. said

    Ο Νικοκύρης έχει προφανώς δίκιο.
    Τα ερωτήματα όμως δεν αφορούν μόνο τον Περιφερειάρχη. Αφορούν και όλους αυτούς που «δεν πήραν είδηση». Αφορούν την Ιατρική Σχολή και το ΕΚΠΑ που οφείλουν να πάρουν θέση. Αφορούν και τα κανάλια και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που εξαφάνισαν την είδηση. Αφορούν τη Νέα Δημοκρατία που κάνει πως δεν άκουσε. Όπως ;άλλωστε και το ΚΙΝΑΛ.

    Είναι όλοι αυτοί οι «άριστοι» που αύριο θα μας κουνάνε πάλι το δάχτυλο και θα μας εξηγούν τα καλά των «αξιολογήσεων». Αρκεί να είναι ημέτεροι οι αξιολογητές.

  171. Pedis said

    -> 169 β (συνέχεια, άσχετη/σχετική):

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519803/box/box002/?report=objectonly

    To 2014 ανακαλύφθηκε ότι η νέα ερευνήτρια Haruko Obokata είχε δημοσιεύσει δύο «επαναστατικά» πέιπερ στο Nature πάνω στα βλαστοκύτταρα παρουσιάζοντας κατασκευασμένα δεδομένα. H Obokata ήταν η κύρια ερευνήτρια αλλά τα πέιπερ τα συνυπέγραφαν κι άλλοι μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της, αναγνωρισμένος στον τομέα ερευνητής, Yoshiki Sasai. Αυτός στην αρχή, προσπαθώντας να καταλάβει τι έγινε, πήρε το μέρος της Obokata μάλλον επειδή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι την πάτησε. Στη συνέχεια, όταν πείστηκε ότι επρόκειτο για έρευνα-απάτη την οποία συνυπέγραψε (χωρίς να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ως σίνιορ που ήταν), αλλά είχε τη ευθύνη της υπογραφής του αν και εντελώς αμέτοχος στην απάτη, αυτοκτόνησε.

  172. Πέπε said

    Αυτοκτόνησε!!!!

    Απίστευτο κείμενο αυτές οι πέντε αράδες. Για την ακρίβεια, εν ξέρω αν σ’ όλες τις οθόνες βλέπετε το ίδιο, αλλά σ’ εμένα πιάνει 5 αράδες + μία λέξη, τη λέξη-σφαλιάρα, τη λέξη που διαψεύδει οτιδήποτε περίμενε κανείς μέχρι και που διάβασε την αμέσως προηγούμενη λέξη. Οι αποπάνω 5 αράδες είναι πολύ μακριές, άρα τελειώνοντας την 5η έχεις την επίμαχη λέξη πολύ μακριά από το οπτικό σου πεδίο, δεν ξέρεις καν πόσες λέξεις σού μένουν μέχρι να πας πάλι στην αριστερή άκρη, οπότε και τρως το σοκ.

    Είναι άραγε ακραίο ένα τέτοιο αίσθημα τιμής; Ή μήπως μόνο αυτό μπορεί να είναι αίσθημα τιμής; Πάλι όμως, πώς μπορεί να συζητήσει για τιμή κάποιος που έχει μόλις διαβάσει όλη τη φάση που συζητάμε (Πατούλης ΑΛΛΑ ΚΑΙ Σχολή), κι έχει φτάσει να σκέφτεται ότι τιμή θα ήταν οτιδήποτε πιο πάνω από αυτό τον πάτο…

    Θα ξαναπεί κανείς «Πέπε, φλυαρίες». Ήθελα απλώς να πω ότι συγκλονίστηκα.

  173. Μαρία said

    169β
    Αν είσαι μικρό ψάρι: Τριμελές Πλημμελειοδικείο: ‘Ενοχος για «μαϊμού» μεταπτυχιακό «γαλάζιος» συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/ergasiaka-ypallilwn-ota/trimeles-plimmeleiodikeio-enoxos-gia-maimou-metaptixiako-galazios-sindikalistis-tis-poe-ota-foto/
    Αν έχεις δίπλωμα από την Ελβετική Σχολή Κυλινδρόμυλων, μονοετούς φοίτησης, διορίζεσαι γ.γ. υπουργείου και μετά την αποπομπή σου και την πείρα, που στο μεταξύ απέκτησες, διορίζεσαι Ειδικός Εμπειρογνώμονας στο γραφείο του Υπουργού Τουρισμού. https://www.avgi.gr/politiki/371409_epiteliko-paramythi-gia-ton-gg-poy-egine-empeirognomonas
    Αν (δεν) έχεις μεταπτυχιακό απ’ το Κολάμπια, αποπέμπεσαι και επανέρχεσαι δριμύτερος https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/310599_o-diamataris-epanerhetai-drimyteros
    Αν πάλι δεν έχεις αναγνωρισμένο πτυχίο, αλλάζουμε το νόμο. βλ. Κοντολέων ΕΥΠ.

  174. Νίκος Κ. said

    Εν τω μεταξύ, γεμίσαμε και πρότυπη αριστεία:

    Ιωνίδειος: Προκαταρκτική εξέταση για ανάρτηση του διευθυντή – Μπλέκει ιουδαϊσμό και ναζισμό
    https://www.news247.gr/koinonia/ionideios-prokatarktiki-exetasi-gia-anartisi-toy-dieythynti-mplekei-ioydaismo-kai-nazismo.9570755.html

  175. Μαρία said

    171
    π.χ. https://twitter.com/ATzanakopoulos/status/1506246569141669896

  176. Pedis said

    # 175 – Πέπε, αν είχα τον παραμικρό φόβο ότι κάποιος από τους εμπλεκόμενους θα μπορούσε να θεωρήσει στα σοβαρά, έστω και για ένα μικροδευτερόλεπτο, με απειροελάχιστη μα μη μηδενική πιθανότητα μεταξύ άλλων πιθανών στάσεων, μια τέτοια λύση, μπορεί και να μην έγραφα το σχόλιο. 😎

    # 176 – Εγώ ξέρω ότι η καθαρίστρια που κατέθεσε πλαστό απολυτήριο δημοτικού, για να βρει τουλάχιστον ένα ψωρομισθό, έφαγε σε πρώτο βαθμό περισσότερο από όσο δικάστηκαν εννιά χρυσαυγίτες στους δέκα για οργανωμένο έγκλημα.

  177. Triant said

    Γιατρέ μου, όλα θα πάνε καλά. Σε περιμένουμε να συνεχίσουμε μαζί την αγωγή σου 🙂

  178. Triant said

    Η Αυγή μπορεί να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια αν του κάνει αγωγή που την χαρακτήρισε άθλια, ψεύτρα και συκοφάντισσα. Όπου εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος.

    Εγώ νόμιζα πως το Πατούλης είναι χαϊδευτικό του Αποπατούλης.

    Άντε να το πω: Νέο παιδί έγραψα την διπλωματική κάποιου 😳 την δικιά μου όμως δεν αξιώθηκα να την γράψω ποτέ 🙂

  179. 175# Για την Ιαπωνία δεν ξέρω, αλλά εδώ σε μας τιμή είναι η τιμή της τιμής.
    (δεν είναι δικό μου αλλά ήθελα οπωσδήποτε να το γράψω, μη χάσετε).

  180. Πέπε said

    Μετά απ’ όλα αυτά, θα ήταννομίζω ταιριαστό να κλέψω το κείμενο του Πέδη που μου άρεσε και να το πλασάρω για δικό μου…

  181. yannisd said

    Ξεφύλλισα τη «διατριβή» το απόγευμα (πριν διαβάσω τη σημερινή ανάρτηση) και κατέληξα στα ίδια συμπεράσματα. Οι ελλείψεις είναι οφθαλμοφανείς (πέρα από τη λογοκλοπή), οπότε η κύρια ευθύνη περνάει στο Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ που ενέκρινε τη διατριβή.
    Φαίνεται, όμως, από την απάντησή τους, ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να διδάξουν στους νεότερους πώς να γράφουν σωστά επιστημονικά κείμενα και να παράγουν πρωτότυπα αποτελέσματα. Κρίμα…

  182. ΣΠ said

    174
    Μετά την ανάκληση των δύο δημοσιεύσεων στο Nature ανακλήθηκαν και άλλες τρεις παλιότερες δημοσιεύσεις τής Obokata. Μπουμπούκι η κυρία.
    http://retractiondatabase.org/RetractionSearch.aspx#?auth%3dObokata%252c%2bHaruko

  183. sarant said

    174 Δεν το ήξερα!

    175 Ωραίο σχόλιο!

  184. Pedis said

    # 185 – Της αφαίρεσαν και το διδακτορικό που είχε ήδη κάνει πριν τις νόθες εργασίες ίσως για να διασωθεί η τιμή του Ιδρύματος. Να προλάβουν μην γίνει κάνα ομαδικό σεπούκου, ξερωγώ, και ξεμείνουν ξαφνικά από διευθυντές στο ινστιτούτο. 🙂

  185. Μαρία said

    The spectacular fall of the Japanese scientist who claimed to have triggered stem cell abilities in regular body cells is not uncommon in the scientific community. The culprit: carelessness and hubris in the drive to make a historic discovery
    https://www.theguardian.com/science/2015/feb/18/haruko-obokata-stap-cells-controversy-scientists-lie

  186. ΣοφίαΟ said

    Στο λογισμικό που χρησιμοποιουμε εμεις για την ενιχνευση της αντιγραφής μέχρι 20-30% ομοιότητα δεν την κοιτάμε καν, πιο πανω την κοιτάμε και αποφασίζουμε αν ειναι δόλος, βλακεία ή κάτι άλλο που μπερδευει τα αποτελεσματα (κανένα λογισμικό δεν ειναι αλαθητο, αλλα αν πχ η εργασία περιλαμβάνει κατά λεξη μεταφορά λόγων τρίτων κάνοντας το σαφές και με πλήρη πραπομπή, ε δεν είναι τοσο ασπρόμαυρα τα πράγματα). Πάντως προχτές κάθισα κι έγραψα ενα κέιμενο μία σελίδα όλο αποτο μυαλο μου, εχοντας διαβάζει τη βιβλιογραφία και μου το εβγαλε με 45% ομοιότητα, και η μόνη εξήγηση είναι ότι όπως διάβαζα τη βιβλιογραφία στο μυαλό μου μένανε οι ίδιες εκφράσεις.
    Επισης αλλο βιβλιογραφία κι αλλο παραπομπές, στο ρπωτο βάζεις μεσα τα παντα στο δευτερο μόνο αυτά που χρησιμοποιησες στην εργασία Συνήθως τα ξεχωρίζουμε (list of references, further reading/ bibliography), το να τα βάλεις μαζί είναι τσαπατσουλιά.
    Κατα τα άλλα, εξαρτάται απο τον κλάδο. Κι εμενα 150 σελίδες είναι η διατριβή μου και έχω καμιά εκατοσ΄τη παραπομπές, αλλά έχω δει διατριβές σε αλλους κλάδους που είναι κάθε δευτερη λεξη με παραπομπή.
    Θα έλεγα τώρα και την ιστορία με τον εξεταστή που ειπε στο άλλο εξεταστή ότι η διατριβή της Ελληνίδας υποψήφιας ήταν μάπα και θα την έκοβε, κι η απάντηση ΄ηταν ελα μωρές θα παριε το χαρτι και θα παει Ελλάδα τί μας νοιάζει, μπονπουρλοριάν, αλλά βαριεμαι (όχι δεν ήμουνα εγώ η υποψήφια).

  187. dimopal said

    8. όλοι στο ίδιο καζάνι…10 μερες πριν ήμουν στο Παν/κό Λαρισα για αγγειοπλαστική (Οικονόμου) .Ετσι λοιπόν κύριε Ιατρού πάρτε και τις δικές μου ευαισθητοποιημένες ευχές για αννάρρωση. Δήμος.

  188. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    Επειδή είδα διάφορα περί γενικού και ειδικού μέρους και πως μόνο το δεύτερο δεν πρέπει να είναι αντιγραμμένο, να πω απλώς ότι αυτά είναι παπαριές. Στά δικά μου μάτια εν πάση περιπτώσει, και μόνο η προβολή τέτοιων ισχυρισμών αρκεί για να σκεφτώ ότι δεν υπάρχει ακαδημαϊκότητα σ’ αυτόν που μιλά.

  189. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    175# Πέπε, σχετικά με το αίσθημα τιμής των Γιαπωνέζων:
    Δεν κατάφερα να ανεβάσω την εικόνα αλλά στο λυγξ που παραθέτω θα βρεις μια φωτογραφία με έξι τάφους. Ανήκαν σε νεκρούς Αμερικανούς, θύματα κατάρριψης του βομβαρδιστικού τους έξω από τη Χιροσίμα, λίγες μέρες πριν τη βόμβα. Οι επιζήσαντες της κατάρριψης μεταφέρθηκαν στην πόλη, όπου και κάηκαν μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό μετά από λίγες μέρες. Όσον αφορά τους νεκρούς, οι Γιαπωνέζοι τους έβγαλαν από τα συντρίμμια και τους έθαψαν (με σταυρούς παρακαλώ). Η δε επιγραφή πάνω στους σταυρούς πιθανώς γράφει (γενναίος) πολεμιστής του αμερικανικού στρατού. Παρακαλώ να παρέμβει πάραυτα ο ΔΧ για τη μετάφραση.
    Το ότι αν τους έπιαναν ζωντανούς θα τους έκαναν να φτύσουν της μάνας τους το γάλα σύμφωνα με την πάγια πρακτική τους όσον αφορούσε τους αιχμαλώτους πολέμου είναι άλλο καπέλο, αλλά δε νομίζω πως οι Αμερικάνοι ή όποιοι άλλοι δυτικοί θα τιμούσαν ποτέ έτσι νεκρούς εχθρούς. Κάνας ομαδικός τάφος για να μη βρομάνε και πολύ θα τους πήγαινε.
    Προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι για μένα οι Γιαπωνέζοι είναι ο ορισμός, η επιτομή, η πεμπτουσία του ξένου (alien). Δεν ξέρω επί της ουσίας τίποτα γι αυτούς.
    https://hiroshima-pows.org/new-page-5

  190. ΓΤ said

    Επιστολή Βασίλη Δημάκη στο «20/20»
    https://www.2020mag.gr/themata/4606-epistoli-tou-vasili-dimaki-sto-2020mag-gr-tha-katatheso-mono-tin-alitheia-mou

  191. Ρώσο ολιγάρχη ανεβοκατεβάζουνε τον σαββίδη οι αγαθοί αντιπαοκτσήδες και μάλλον εθελοτυφλούν τα πεπραγμένα γνωστού έλληνα … στιχουργού (σε…έξαψη) με επενδυτική μανία .
    Εχουμε και λέμε λοιπόν :

    shopflx.gr το marketplace όλης της Ελλάδας με δική του εταιρία μεταφορών

    και τώρα

    https://centeruzhj.store/B7HQTFGL?v=jbdjfbescrypto&num=502869207795553&utm_creative=CR%20-%20(NPPR%20-%20unlim%20-%20181)%20-%2002%20-%20M%20-%2060%2B&utm_campaign=CR%20-%20(NPPR%20-%20unlim%20-%20181)&utm_source=CR%20-%20(NPPR%20-%20unlim%20-%20181)%20-%2002%20-%20M%20-%2060%2B&adset_id=23850307882390385&ad_id=23850307882450385&placement=Facebook_Desktop_Feed&site_source_name=fb&fbclid=IwAR1GMz4lkpyVRwN1JFYdZUX1zpOwjyO0DX_8H9yDo7OL9U6THMwkgpMZQDc

    όπου ο ίδιος διαφημίζει την κέρδος-bitcoin στις κρατικές ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και στον ομόσταυλο κομματικά ΣΚΑΕΙ !!!

    Ούτε τα προσχήματα πια, επίπεδο Κοσκωτά !!

  192. Πέπε said

    192

    Και όμως, στην ίδια χώρα με τον καθηγητή που αυτοκτόνησε για να ξεπλύνει την ατίμωση που ακούσια προκάλεσε στον εαυτό του, ζει και η νεότερη επιστήμων που έκανε τη λαμογιά και που φαίνεται ότι έκανε κι άλλες! Όχι απλώς στην ίδια χώρα -είναι και μεγάλη-, στην ίδια παρέα.

    > ο ορισμός, η επιτομή, η πεμπτουσία του ξένου (alien)

    Ίσως έχω αναφέρει ότι έχω έναν φίλο που είναι σαν τον ΔΧ, λάτρης και σπουδαστής του ιαπωνικού πολιτισμού. Από αυτόν λοιπόν ξέρω ό,τι ξέρω για τους Ιάπωνες, δηλαδή ελάχιστα πράγματα. Συν ό,τι μπορεί να έχει δει ο καθένας σε μερικές ταινίες και βιβλία. Με αυτά τα πολύ περιορισμένα δεδομένα, καταλήγω στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα μ’ εσένα. Alien, άλλος πλανήτης! Συνάντησα μερικούς φίλους του φίλου που μιλούσαν άριστα αγγλικά, μία μάλιστα και πολύ καλά ελληνικά, και δυσκολευόμουν να καταλάβω γιατί με πέταγε εκτός κώδικα η εντελώς ανοίκεια χρήση του τόνου φωνής (χαίρονται σαν να θυμώνουν, κλαίνε σαν να γελάνε…)

  193. Κιγκέρι said

    Έτσι όπως τα διάβασα πάντως, παραήτανε χοντροκομμένη η λαμογιά της γιαπωνέζας. Μου θύμισε μια ξαδερφούλα μου που ξεκόλλησε και ξανακόλλησε τα αυτοκολλητάκια στον κύβο του Ρούμπικ για να κοκορευτεί ότι τον έλυσε…

  194. Εθεάθη ο Καλόψυχος Ιατρού, ενημερώνω 🙂

  195. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    195 Αυτή την αίσθηση την έχω στις γιαπωνέζικες ταινίες, ότι διαρκώς τσακώνονται, ενώ συζητάνε.

  196. Κιγκέρι said

    Εντωμεταξύ, γκουγκλίζοντας «διδακτορικό Πατούλη», βγαίνει στην πρώτη κιόλας σελίδα το site φροντιστηρίου που υπόσχεται
    «Πλήρη Υποστήριξη Διδακτορικές Διατριβές Βιβλιογραφική Ανασκόπηση, SPSS Ανάλυση. Συμβάλλουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση Υποστήριξη σε κάθε στάδιο Proposal, Βιβλιογραφία, SPSS. 15 Έτη Επαγγελματισμού. Από 150€/Διπλωματική. 24 ώρες Υποστήριξη. Δωρεάν Διορθώσεις. Υψηλή Ποιότητα. Εγγύηση Ποιότητας. Απόλυτη Εξειδίκευση. Τύποι: Διατριβές Ιατρικής, Διατριβές Παιδαγωγικού»

  197. ΣΠ said

    198
    Οι άντρες ακούγονται σαν να τσακώνονται, οι γυναίκες σαν να ρωτάνε.

  198. ΣΠ said

    188
    Άλλες πρόσφατες περιπτώσεις https://retractionwatch.com/

  199. Καλημέρα
    Μ’ αφορμή την παραπομπή στο 193: Εγώ έμαθα πως ο Δημάκης παραβίασε το βραχιολάκι του (και τις δηλώσεις της δικηγόρου του) αλλά πως μόλις μια βδομάδα πριν είχε κάνει πάλι απεργία πείνας για να το πάρει (ενώ του είχε δοθεί κανονικά, για κάποιο λόγο του του στερήσανε, αν κατάλαβα σωστά) δεν είχα ακούσει τίποτα. Πώς λέγεται αυτό; Επιλεκτική ενημέρωση; Κάπως αλλιώς;

  200. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    195>> χαίρονται σαν να θυμώνουν, κλαίνε σαν να γελάνε

    Ναι ρε γαμώτο, βλέπεις στην οθόνη δυό μαντραχαλαίους να γρυλίζουν με πομπώδεις αγριοφωνάρες κουναμούτο τομουνάκι χαμούρα νασουχόσο τοπαπάρι και λές πάει, τον έσφαξε στο γόνατο τον τύπο. Και διαβάζεις στους υπότιτλους «Γιέ μου! καλωσήρθες!»

    (Θυμάμαι όμως κάτι ρεπορτάζ από τη Φουκουσίμα, με κόσμο που έψαχνε δικούς του στα ερείπεια που άφησε το τσουνάμι. Σου ορκίζομαι πως έκλαιγαν στην ίδια γλώσσα που κλαίμε κι εμείς).

  201. Pedis said

    Για τους Έλληνες όταν συζητάνε τι λένε οι ξένοι?

    Ότι έχουν κόντρα και πάνε να αρπαχθούν.

  202. sarant said

    201 Μάλιστα, έχει και παρατηρητηριο!

    204 Έχουμε άρθρο, ίσως σηκώνει αναδημοσίευση

    Σαν το κελάηδισμα των πουλιών ή σαν ποπκόρν που σκάνε στην κατσαρόλα;

  203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    204# Ναι, αλλά νομίζω λέγεται γενικά για τους εκδηλωτικούς και πληθωρικούς μεσογειακούς, ειδικά σε σύγκριση με τους πιό συγκρατημένους βόρειους.

  204. Pedis said

    Κάτι Ιταλούς που ξέρω μου το λένε, επίσης.

  205. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    207# Άντε από δω βρε που ξέρεις εσύ Ιταλούς 😜

  206. ΓΤ said

    Πατούλης φορτηγατζόφατσα εναντίου Νίκου Σβέρκου στον ΣΚΑΪ
    https://www.reader.gr/politiki/407425/patoylis-enantion-sberkoy-ston-skai-gia-didaktoriko-ashetos-eimai-ego-eno-eseis

  207. ΓΤ said

    209@
    (εναντίον)

  208. Πέπε said

    204

    Και με άλλους λαούς έχουμε φυσικλά διαφορές, αλλά όχι τόσο. Για παράδειγμα, στα γαλλικά συχνά οι ερωτήσεις επιτονίζονται μ’ έναν τρόπο που στα ελληνικά (αφτιά) δεν είναι ερωτηματικός, και αν το κάνει ελληνόφωνος Γάλλος μπορεί να μην καταλάβεις ότι ρωτάει.

    Κατά τα άλλα, για τους Έληνες δύο πράγματα θα έλεγα:
    Πρώτον, μιλάνε μεγαλοφώνως. Αυτό δε νομίζω ότι είναι θέμα κώδικα, τουλάχιστον όχι του κώδικα εκείνου που περιλαμβάνει όαλ τα γύρω-γύρω της γλώσσας. Απλώς δεν υπάρχει σεβασμός στο ηχητικό τοπίο.
    Δεύτερον, μιλάνε πολύ φλατ. Το παραμικρό ίχνος μουσικότητας θεωρείται θεατρινισμός, που όποιος δε θέλει επίτηδες να θεατρινίσει μάλλον ντρέπεται να το κάνει. Εξαιρούνται όμως αρκετοί: όχι μόνο οι ομιλητές διάφορων ιδιωμάτων, αλλά και πολλοί Κνέφωνοι παλαιών γενεών.
    Αυτό το δεύτερο, ναι, είναι στοιχείο του κώδικα.

    Σχετικά με το πρώτο:

    Μια φορά ταξίδευα με αντροπαρέα σ’ ένα αρκετά γεμάτο καράβι στο Αιγαίο. Κάποια στιγμή τούς αφήνω και πάω μια βόλτα πάνω κάτω. Φτάνω σ’ ένα από τα επιμέρους εξωτερικά καταστρώματα, όπου ένιωσα κάτι παράξενο, ευχάριστο, κι έκατσα να το απολαύσω και να το καταλάβω. Μετά από λίγη ώρα συνειδητοποίησα τι ήταν: ενώ ο τόπος ήταν τόσο κοσμοπλημμυρισμένος όσο και στο υπόλοιπο καράβι, εδώ είχε ησυχία! Μα πώς στο διάβολο γινόταν αυτό; Άρχισα να παρατηρώ. Οι άνθρωποι μιλούσαν βέβαια. Μιλούσαν όμως χαμηλόφωνα! Μιλούσαν χαμηλόφωνα και στα παιδιά τους. Και τα παιδιά μιλούσαν χαμηλόφωνα. Αν κανένα κάποια στιγμή μιλούσε πιο δυνατά, απλούστατα άκουγες τι έλεγε, ενώ στα υπόλοιπα σημεία δεν άκουγες ούτε τι λέει ο διπλανός σου. Και φυσικά, άκουγες ότι δε μιλάνε ελληνικά! Δε θυμάμαι τη γλώσσα, ούτε καν αν την αναγνώρισα, αλλά πάντως ήταν η γλώσσα κάποιου λαού που έχει το βίτσιο να ελέγχει την ένταση του θορύβου που παράγει, και ο οποίος είχε καταλάβει όλο τον συγκεκρικέμνο χώρο. Πρωτόγνωρο και γοητευτικό!

    Αφού έκατσα λίγη ώρα να το φχαριστηθώ, είχα την ατυχέστατη ιδέα να πάω στην παρέα μου και να τους πω «μαλάκες, ελάτε να δείτε κάτι ωραίο»!

    …Ε, αυτά. Η ησυχία του καταστρώματος πέθανε ανεπανόρθωτα με την άφιξη της ελληνοαντροπαρέας.

  209. Pedis said

    Τι φλατ ρε Πέπε? Είναι το γαβγισμα φλατ? Νταξει, με διαφοροποιησεις στον τόνο και το χρώμα λόγω ράτσας.🥳

  210. sarant said

    211 Καλό!

  211. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αν ο Πατούλης προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τι πιθανότητες έχει να πάθει κάταγμα ισχύος?

  212. Πέπε said

    212
    Φλατ είναι και οι κάμποι, αλλά εγώ εννοούσα φλατ όπως τα οροπέδια.

  213. loukretia50 said

    Μπονζούρ! – τι μπονζούρ δηλαδή, καστανιέτες βαράμε οι ντελικατοκοκκαλάκηδες!

    Δε λέει να διαβάζεις με χρονοκαθυστέρηση σχόλια, ένα και μοναδικό ήθελα να γράψω για όλη αυτή την ξεφτίλα και με πρόλαβε στο 179 ο Πέδης για την καθαρίστρια.

    Μα κι αυτή…
    Έπρεπε να έχει καταθέσει διδακτορικό με θέμα :

    «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν απόλυτο πενταετή κίνδυνο να πάθουν οσφυαλγία ή συντριπτικό κάταγμα, παρά τη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης και πιο συγκεκριμένα της άσκησης με φόρτιση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
    Η προδιάθεση για δημιουργία διατροχαντηρίων καταγμάτων κατά κανόνα σε ήδη πάσχον σκέλος , πιθανόν να σχετίζεται με την πτωχή γενική κατάσταση και τη σαρκοπενία.

    Οι συγγραφείς αποδίδουν αυτή την τάση στην ασφαλιστική αδυναμία.»
    ==================

    Μεσημεράκι θα ασχοληθώ με τη σκορδαλιά.
    Επισκέψεις δε δέχομαι σήμερα.

  214. ΓΤ said

    @211 Πέπε

    «Δεύτερον, μιλάνε πολύ φλατ»

    φα_φλατ_άδες

  215. loukretia50 said

    211. Φλατειάζουν και τα ισοπεδώνουν όλα..

  216. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    216# Καλά οι επισκέψεις, αλλά ούτε τηλ δε σηκώνεις?

  217. loukretia50 said

    219. Ξεφόρτισα! στο σταθερό ωρέ πάρε!

  218. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    220# Αφού ξέρεις ότι δεν τόχω, κάθε φορά σου το ζητάω και ποτέ δεν το αποθηκεύω. Φτου μου.

  219. loukretia50 said

    221. …ρόμπα γίναμε… σου τόστειλα με μέηλ ΠΑΛΙ !

  220. spyridos said

    Μάρτιο – Απρίλιο του 2020 ήταν το ταξίδι για Ιαπωνία.
    Ενας χρόνος προετοιμασίας, με τηλέφωνα μηνύματα για συναντήσεις και επισκέψεις.
    Αναβλήθηκε, αλλά ήξερα ότι η αναβολή είναι ακύρωση.

    Τις φωτογραφίες του Junku Nishimura αξίζει να τις δει κανείς όλες.
    1800 περίπου έχει εδώ. Μία μία αξίζουν.
    Κανονικοί άνθρωποι είναι κι αυτοί δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους.
    [url=https://flic.kr/p/9YryT9][img]https://live.staticflickr.com/6036/5889566334_3d23eaf1a9_z.jpg[/img][/url][url=https://flic.kr/p/9YryT9]changed city[/url] by [url=https://www.flickr.com/photos/junku-newcleus/]JUNKU NISHIMURA[/url], on Flickr

  221. spyridos said

    changed city

  222. spyridos said

    escort

  223. Pedis said

    # 214 – Το πολύ-πολύ να μπει για λίγο, για ξεκάρφωμα, στο νάρθηκα, ως αμαρτωλός, ενόσω φροντίζουν για την αποκατάσταση του τραύματος στην ψυχή του.

  224. Αγγελος said

    (177) Mόλις διάβασα την ανάρτηση του διευθυντή του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Δεν ξέρω αν εμπίπτει στον ποινικό νόμο, αλλά είναι σαφώς ψυχιατρικής αρμοδιότητας. Πού τον βρήκανε αυτόν; Ποιος τον διαλέγει; Είναι δημόσια η Ιωνίδειος ή ιδρυματική, σαν π.χ. το Κολέγιο; Τι λένε οι εδώ απόφοιτοί της, αρχίζοντας από τον Νικοκύρη;

  225. ΓΤ said

    227@

    https://www.documentonews.gr/article/ektos-iep-o-didaktor-xaralampos-minaogloy-meta-ti-dimosia-topothetisi-toy-gia-ton-polemo-stin-oykeania/

  226. ΓΤ said

    227@
    «Πού τον βρήκανε αυτόν;»

    «Εχρημάτισε μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

  227. spyridos said

    227
    Δημόσιο σχολείο. Εντάξει με ένα κληροδότημα από πίσω.
    Τον Λυκειάρχη τον διορίζει η υπουργίνα θρησκείας (φίλος της).

  228. odinmac said

    211 Πέπε οι Κερκυραίοι και οι Ζακυνθινοί σίγουρα δεν μιλάνε φλατ

  229. ΓΤ said

    Ο οποίος Μηνάογλου είναι ένας από τους συγγραφείς του νέου βιβλίου της Ιστορίας για την ΣΤ’ Δημοτικού
    https://www.infokids.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82/

  230. nikiplos said

    209@ Είδα το απόσπασμα. Ενόχλησε και άλλους το ύφος του κου Νίκου Σβέρκου ή μόνο εγώ είμαι τόσο ευαίσθητος? Καίριες οι ερωτήσεις, αλλά το ύφος δικαστού…
    Για όσους γνωρίζουν το συνήθες ύφος του Πατούλη, στο εν λόγω βίδεον είναι … χεσμένος… Δεν είναι ο συνήθης αλέγκρος, διαπρύσιος κατακεραυνωτής…

  231. Pedis said

    # 229 – Παπαμινάρογλου.

  232. ΓΤ said

    233@

    Όχι, ρε μαν, αφού από μέσα ακούγονται καφόμπρικα. Είναι νταούλι από τον ύπνο ακόμα, δεν έχει πάρει μπροστά.

  233. sarant said

    227 Ποιος τον διάλεξε; Υποθέτω η ηγεσία του υπουργείου.

  234. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    233# Γιατί, τι είχε το ύφος? Μια χαρά υγιής επιθετικότητα μου φάνηκε, μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας. Καλό είναι να τρώνε τα σαπρόφυτα και καμιά βροντερή σφαλιάρα δημοσίως. Οι καθηγητάδες που τον έχρισαν διδάκτορα θα φάνε καμιά?

  235. Πέπε said

    231

    Υποθέτω ούτε οι Κεφαλονίτες, για τα άλλα 7νησα δεν ξέρω, και στο Αιγαίο επίσης πολλοί δε μιλούν φλατ, μάλιστα κάθε τόπος έχει και το κούρδισμά του (το πιο καραμπινάτο που έχω ακούσει είναι της Χάλκης, ενώ πολύ χαρακτηριστικά είναι επίσης το λασιθιώτικο και το καλύμνικο, αλλά και όλα υποθέτω κι ας μην τα ξέρω).

    Αυτά όμως συμβαδίζουν με τη διατήρηση και άλλων τοπικών ιδιαιτεροτήτων, τόσο στη γλώσσα όσο και γενικότερα. Όσο τείνουμε προς το ατοπικό πανελλήνιο, ο φλατ επιτονισμός κυριαρχεί.

  236. spyridos said

    https://www.news247.gr/koinonia/ionideios-scholi-katalipsies-eichan-stocho-dieythynti-einai-epilogi-kerameos.9258949.html

    «Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, στην καταγγελία των ανώνυμων γονέων (την πρώτη από τις τρεις) αναφέρεται ως λόγος της δράσης των μαθητών και των γονέων τους η πρόθεση να πληγεί ο λυκειάρχης ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «είναι προσωπική επιλογή της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως».»

  237. Κιγκέρι said

    232: Όχι και τόσο νέο – εγώ το έχω από τη σχ. χρονιά 2013-2014, που ήταν ο μεγάλος μου στην έκτη δημοτικού – αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι το βιβλίο που αντικατέστησε αυτό της Μ. Ρεπούση.

  238. Pedis said

    # 237 – Σωστά, αλλά έπρεπε να τα κάνει πιο λιανά για χαζούς, γέρους και γίδια που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει παιχτεί, τι σημαίνει λογοκλοπή τι είναι αυτό ταμτιρνιρίμ που του έκαναν του Πατούλη κλπ. Στο σκάει βρίσκεται, με τον Οιπονόμου προστάτη και δικηγόρο του Π.!

    Ο Πρύτανης ΕΚΠΑ πήρε θέση?

    Που είναι και γιατρός …

    Άλλες πρυτανικές αρχές? Που διασύρεται, ίσως αδιακαιολόγητα, το όνομα του ΕΚΠΑ? Τι περιμένουν? Να ξεχαστει το θέμα? 🧐

  239. freierdenker said

    Μια ερώτηση είναι αν το πρόβλημα ξέφυγε από τους εξεταστές λόγω αμέλειας ή δόλου.

    Η ποιότητα της διατριβής είναι τέτοια που είναι πάρα πολύ δύσκολο να φανταστείς αμέλεια. Στη καλύτερη περίπτωση κάποιοι να βρέθηκαν στην γκρίζα ζώνη μεταξύ αμέλειας και δόλου, όπου κατάλαβαν οτι κάτι δεν πάει καθόλου καλά αλλά δεν το σκάλισαν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Από την άλλη, σε μια τόσο δύσκολη περίπτωση (πολιτικός καταθέτει διδακτορική διατριβή μετά από 27 χρόνια) είναι δύσκολο να φανταστείς οτι δεν υπήρχε κάποια προσυνεννόηση για την σύνθεση της επιτροπής και επιλογή φιλικών εξεταστών.

  240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    241# Ναι, αλλά υπάρχει και το εφικτό στον δεδομένο τηλεοπτικό χρόνο.

    242 >> είναι δύσκολο να φανταστείς οτι δεν υπήρχε κάποια προσυνεννόηση για την σύνθεση της επιτροπής και επιλογή φιλικών εξεταστών

    Αν έχετε στοιχεία κύριε να πάτε στον εισαγγελέα. Αλλιώς θα είμαι μάρτυρας του κ. Πατούλη στη μονομαχία στην οποία σίγουρα θα σας καλέσει.

  241. Pedis said

    # 243 – Πέντε λέξεις για τη λογοκλοπή, γενικά. Άλλες τόσες ότι σε αυτό το πράμα που κατέθεσε ως διατριβή υπάρχουν αυτούσια κομμάτια από άλλες εργασίες που καλύπτουν το τόσο % από το κείμενο. Αυτό πιστοποιήθηκε από το σύστεμα τάδε που είναι διεθνές και έχει υιοθετηθεί κι από το ΕΚΠΑ. Φούλστοπ.

    Το ότι ο Π. δεν δίνει αναφορές, που λέει ο Σβέρκος, στις Μ τον αριθμό παραγράφους από σύνολο Ν, με Μ της τάξης του Ν, που έχει αντιγράψει αυτολεξεί δεν λέει τίποτα. Αν έδινε, απλά θα παραδεχόταν ότι δεν έχει γράψει μόνος του 80% της διατριβής και δεν θα γινόταν δεκτή για υποστήριξη.

    Την έκφραση «που έχει ματώσει παπούτσια» δεν την έχω ξανακούσει (νομίζω). Γνωστότερη είναι «να λιώσεις πανετελόνια», «να ιδρώσει ο κώλος σου», «να βγάλεις κάλους στον κώλο», «να σου φύγει ο πάτος» για να είμαστε και λεκτικά πιο κοντά στην περίπτωση.

  242. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    244 τέλος

    Κάνουν φάλαγκα στους υποψήφιους διδάκτορες? Σε κάποιους θα έπρεπε 😎

  243. ΓΤ said

    241@ Pedis

    «Ο Πρύτανης ΕΚΠΑ πήρε θέση;»

    «Η Αυγή»: «Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο. Ο Α. Δημόπουλος απάντησε ότι λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να μιλήσει χθες, ενώ ο Γ. Σιάσος δεν απάντησε καν ούτε σε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ούτε σε γραπτό μήνυμα!»

    πλήρες στο https://www.avgi.gr/koinonia/410835_erotimata-pros-ekpa-kai-tin-iatriki-sholi-athinon

  244. Pedis said

    # 246 – Τπτ, αν δεν πιεστούν από ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα ή ισχυρή ομάδα επιστημόνων του συγκεκριμένου τομέα ή μεγάλο ιατρικό μέσο επικοινωνίας, ελληνικό ή διεθνές σε συνεργασία, να γίνουν σουργούνι και να αναγκαστούν να διορίσουν τουλάχιστον μια επιτροπή διερεύνησης (που μάλλον θα τους βγάλει όλους λάδι), δεν πρόκειται να κινητοποιηθεί από μόνος του κανείς τους. Θα αφήσουν το θέμα να κατακάτσει.

  245. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    246, 247 Περί Σιάσου δείτε το #178 της Μαρίας.

  246. Μαρία said

    Επίσημη τοποθέτηση από το ΕΚΠΑ δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Πρυτανείας μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι η περίπτωση Πατούλη είναι θέμα της Ιατρικής Σχολής και πρέπει από εκεί να κινηθούν ο διαδικασίες. Τονίζουν δε ότι η διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις εργασίες σε 45 Σχολές και Τμήματα, καθώς προκύπτουν συνεχώς εκκρεμότητες και επείγοντα θέματα που είναι σε εξέλιξη.
    https://www.avgi.gr/koinonia/410905_epibebaionei-tin-aygi-meso-tis-agogis

  247. Μαρία said

    211
    >Πρώτον, μιλάνε μεγαλοφώνως. Αυτό δε νομίζω ότι είναι θέμα κώδικα, τουλάχιστον όχι του κώδικα εκείνου που περιλαμβάνει όαλ τα γύρω-γύρω της γλώσσας. Απλώς δεν υπάρχει σεβασμός στο ηχητικό τοπίο.

    Και οι Γάλλοι επαρχιώτες και χωρικοί μιλάνε μεγαλοφώνως. Το ομιλείν χαμηλοφώνως είναι χαρακτηριστικό αστικής ευγένειας.

  248. Pedis said

    # 249 – Θα το πνίξουν στην κούνια. Κλασικό.

    Όπουδήποτε αλλού παρουσιάζεται θέμα λογοκλοπής ή απάτης, δεν περιμένει το Πανεπιστήμο ή το Ερευνητικό Ίδρυμα τι θα αποφασίσουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ή οι συνάδελφοί τους με γραφεία στον ίδιο διάδρομο για να διερευνήσει το ζήτημα, επειδή πρώτα και κύρια θίγεται η τιμή του Ιδρύματος.

  249. skom said

    Ήταν κάπως οξύς ο κ. Σβέρκος για τα ακαδημαϊκά δεδομένα. Αλλά συμμετέχει ο κ. Σβέρκος σε έναν ακαδημαϊκό διάλογο ή σε έναν πολιτικό; Νομίζω το δεύτερο.
    Εκεί λοιπόν ισχύουν άλλα δεδομένα. Λάθος του κ Σβέρκου είναι να ρωτά τον κ. Πατούλη αν θα συνιστούσε και σε άλλους να αντιγράφουν χωρίς παραπομπή τόσο μεγάλο μέρος της διατριβής. Ο αποδέκτης μιας τέτοιας ερώτησης δεν μπορεί να είναι ο κ. Πατούλης, ακόμα και αν είχε ένα legit διδακτορικό. Είναι δουλειά των επιβλεπόντων να διαμορφώνουν τις επιστημονικές πρακτικές -και τέτοια είναι και η συγγραφή της διατριβής- και να επισημαίνουν στραβοπατήματα και να καυτηριάζουν λαθροχειρίες. Είναι φανερό ότι ο κ. Πατούλης ακόμα δεν κατάλαβε τι λάθος έκανε. Και είναι φανερό ότι οι σύμβουλοί του δεν του το είπαν.
    Αλλά να μία πολιτική ερώτηση στον κ. Πατούλη. Θεωρεί ότι είναι ηθική δικαίωση η απονομή στο τίτλου του δρ. Θεωρεί ότι το άξιζε ο άνθρωπος. Ερώτηση: Ποια είναι η θέση σας για τους αιώνιους φοιτητές, με την 25ετή πείρα σας ως ΥΔ;

  250. @ 192 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Ναι, ναι, από τα ιδεογράμματα που φαίνονται βγαίνει πράγματι τέτοια τιμητική σημασία απόδοσης τιμής.

    米軍勇士…

    Beigun yūshi… [ανάγνωση]

    U.S. military hero… [σημασία].

  251. Διονύσης said

    Μέσα της δεκαετίας του ΄90, η μητέρα μου χειρουργήθηκε σε μεγάλο Αθηναΐκό νοσοκομείο, στο οποίο έκανε την ειδικότητά του ο εν λόγω.
    Για κάποιες εβδομάδες λοιπόν, περνούσα αρκετό χρόνο στην συγκεκριμένη κλινική.
    Ήταν ηλίου φαεινότερο, ακόμη και για έναν νεαρό σαν κι εμένα, ότι το τελευταίο πράγμα που ενδιέφερε τον εν λόγω, ήταν η ιατρική επιστήμη.
    Θυμάμαι χαρακτηριστικά που το σχολιάζαμε με τα αδέρφια μου και λέγαμε «τι τουρίστας είναι αυτός εδώ».
    Καμμία έκπληξη λοιπόν τα περί λογοκλοπής.

  252. 253# Α, εξαιρετικός, ευχαριστούμε πολύ 🙂

  253. 250, … Και οι Γάλλοι επαρχιώτες και χωρικοί μιλάνε
    μεγαλοφώνως. …

    Ως γαλλόφωνοι
    μεγαλόφωνοι

  254. 199: Σύντομη απάντηση: Κάθε διαφήμιση έχει τον πληθυσμό – στόχο της. Προ/μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στις κοινωνικές επιστήμες και ιατρικές επιστήμες πάσχουν στη στατιστική, η διατριβή «τους» έχει απ’ αυτά, τα δίνουν πάντοτε σε τρίτους, αν βάλεις περιτύλιγμα, μπλα μπλα κι αναφορές, σε μη σοβαρά ιδρύματα, είσαι έτοιμος.

    Πιο αναλυτικά: Πάμπολλες διατριβές -όλων των επιπέδων σπουδών- στις κοινωνικές επιστήμες και σχεδόν όλες στις ιατρικές επιστήμες περιέχουν στατιστική. Έρευνα ή «έρευνα» για τη συλλογή δεδομένων, επεξεργασία, συμπεράσματα. Η συνήθης δομή της διατριβής περιλαμβάνει (α) την παρουσίαση του προβλήματος, (β) τη θεωρία πίσω από αυτό, (γ) το τι έχουν ήδη κάνει άλλοι, (δ) την περιγραφή των μεθόδων της δικής σου έρευνας, (ε) την παράθεση των αποτελεσμάτων σου, (στ) τη συζήτηση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σου, (ζ) τις απαντήσεις που προέκυψαν για το πρόβλημα. Σε προπτυχιακό επίπεδο στόχος είναι να δείξει ο υποψήφιος ότι έχει την ικανότητα να κάνει τέτοια έρευνα, κι όχι να απαντήσει σε κάποιο σοβαρό ερώτημα του πεδίου του. Σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο το πρόβλημα πρέπει να είναι πρωτότυπο ή ανοιχτό, να παράγεται δηλαδή, νέα γνώση στο επιστημονικό πεδίο. Για να βγουν, λοιπόν, αποτελέσματα στο (ε) και για να τα ερμηνεύσεις στη συνέχεια πρέπει να ξέρεις στατιστική, είτε η έρευνα είναι ποιοτική, είτε ποσοτική…

    Βαριέμαι να συνεχίσω, θα βγει σεντόνι, αλλά έπιασες το νόημα…Άσε μην παρεξηγηθεί πάλι κανείς εδώ, όπως τα παλιά τα χρόνια…

    174: Καλά, το τι φαμπρικέισο πέφτει στις μέρες μας, στα ιατροβιολογικά, κι όχι μόνο, δε λέγεται -και παλιά θα έπεφτε προφανώς, αλλά δεν υπήρχαν τα μέσα να τα ελέγξεις. Και μόνο τον Ουκρανό να παρακολουθείς, φτάνει… https://forbetterscience.com/

  255. Pedis said

    # 257 – Καλά, το τι φαμπρικέισο πέφτει στις μέρες μας, στα ιατροβιολογικά …

    Με βάση σχετικές εκτιμήσεις, το 3% με 11% των δημοσιεύσεων στη βιοϊατρική έχουν σημαντικό πρόβλημα επιστημονικής ακεραιότητας.

    Στον ίδιο τομέα, το 70% των δημοσιεύσεων που αποσύρονται είναι για απάτη. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 2 τοις χιλίοις των ερευνητών (συνολικά περί τα 9 εκ. παγκοσμίως) έχουν μπλεχτεί σε μία σχετική υπόθεση. Το ποσοστό εκτιμάται δέκα φορές μεγαλύτερο αν ληφθούν υπόψην τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί με ανώνυμη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων από ερευνητές.

  256. Μαρία said

    257
    Αυτό το φαμπρικέισο είναι συνώνυμο του καμάντζου που έκαναν φίλες και φίλοι που σπούδαζαν φυσική ή χημεία προ αμνημονεύτων, όταν δηλαδή στα εργαστήρια πείραζαν τις μετρήσεις, για να τους βγούνε τα νούμερα ;

  257. 259: Ναι, αλλά πλέον το πείραγμα είναι ευκολότερο για είναι ψηφιακό (φωτοσουπιά το απλούστερο)

  258. 260: για = γιατί

  259. ΣΠ said

    259
    καμάντζο! Τι μου θύμισες! Από μαθητής έχω να ακούσω αυτή την λέξη. Την λέγαμε στο ποδόσφαιρο όταν ένας παίκτης, συνήθως ο τερματοφύλακας, έκανε κάποια γκέλα, που θεωρούσαμε ότι την έκανε επίτηδες.

  260. Μαρία said

    262
    Εγώ την ήξερα απ’ την ξερή κι ύστερα την έμαθα για τα εργαστήρια απο πιο γριές απο μένα.
    Ταιριάζει πάντως η ποδοσφαιρική χρήση με τη σημασία της παραπλάνησης στα χαρτιά.

    Λόγω σερβικών προσόντων το βάζω εδώ:
    Διορίζουμε την ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑ ΜΑΙΡΗ του Χρήστου, Πτυχιούχο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και περισσότερα από πέντε (5) χρόνια εργασιακής εμπειρίας, ως προσωρινή Διοικήτρια στο Γ.Ν. Καρδίτσας, αρμοδιότητας 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Υγείας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε αντίστοιχη οργανική θέση της κατηγορίας Ε.Θ. του ν. 3528/2007, με βαθμό 10, για ορισμένο χρόνο και, συγκεκριμένα, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής Διοικητή, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4735/20
    https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3-%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

  261. 259, 262
    Δεν την πρόλαβα τη λέξη, είμαι και κούτσικο. Ετυμολογία κανείς?

  262. Τώρα που τη βλέπω στο σλανγκ ως καμάντσο, συνειδητοποιώ πως είναι απλά αυτό που ξέρω ως μπαλαμούτι.

  263. ΣΠ said

    Την έχει το slang.gr
    https://en.slang.gr/definition/4309-kamantso

  264. Μαρία said

    265
    Μπαλαμούτι ρε συ στα χαρτιά είναι η απάτη. Στο εργαστήριο δεν ξέρω.
    Χα, χα, το σλανγκ έχει τη σημασία στην ξέρη, ακολουθεί όμως σχόλιο του Ντράι. Φαίνεται οτι η παράδοση συνεχίζεται.
    «Καμάντζο στη σλανγκ των εργαστηρίων λέγαμε εκεί στα ’80ζ την «δημιουργική λογιστική» στα αποτελέσματα των πειραμάτων, δηλ. ελαφρά τροποποίση των μετρήσεων ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα». Καμιά φορά ήθελε πιό πολλή δουλεια από το να ξανακάνεις το πείραμα από την αρχή γιατί δεν έπρεπε να σε πάρουν χαμπάρι οτι το απότέλεσμα ήταν φτιαχτό (υπόψιν οτι οι πιό χάι-τέκ είχαν υπολογιστή Amstrad άρα οι υπολογισμοί κλπ κλπ γινόταν με κανένα «scientific calculator» της Casio)» https://www.slang.gr/lemma/3838-kamantso

    Είσαι μικρότερός του;

  265. Κι εγώ στα χαρτιά την ήξερα, με την έννοια της μπλόφας όμως, όχι γενικά της απάτης / δημιουργικής λογιστικής. Το κάνεις κι άμα πιάσει, έπιασε…

  266. Και μιας και ανέφερα τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, το 2014 «το τμήμα άργησε γενικά να τα στείλει. Θα έβλεπε & ίσως το έστελνε ο ίδιος. Αν το ήθελα ήταν σε [σικ] βιβλιοθήκη του τμήματος -σε κάποια βιβλιοθήκη τέλος πάντων…

    Και τότε ήταν ακόμα Πρόεδρος της Δράσης
    2.976 μέρες μετά, το τμήμα ακόμα αργεί γενικά να τα στείλει -αφήστε που είναι δουλειά του διδάκτορα να το στείλει…
    Σημείωση: το διδακτορικό το πήρε το 2010.

  267. gbaloglou said

    211 Κάτι ανάλογο έζησα στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης (JFK), περιμένοντας την ώρα της πτήσης μου για Αθήνα και κόβοντας βόλτα, όταν έτυχε να περάσω από τις αίθουσες Alitalia και Scandinavian Airlines που ήταν δίπλα δίπλα 🙂 🙂 Επίσης όταν έτυχε να παραβρεθώ στην αναχώρηση του φέρρυ της Βαλτικής από το Ελσίνκι … δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο προκλητικά αθόρυβη ήταν!

  268. Στη Νορβηγία το 2003, υπήρχε ένα βαγόνι στο τρένο, στο οποίο μπορούσες να μιλήσεις κάπως μεγαλόφωνα. Είχε το αντίστοιχο σήμα. Στα υπόλοιπα, τα πάντα (και τα κινητά) στο αθόρυβο.

  269. gbaloglou said

    Το κατάστημα που διαδέχτηκε το Starbucks της Παναγίας Δεξιάς στην Θεσσαλονίκη είχε, και ίσως έχει ακόμη, αίθουσα μελέτης στο πίσω τμήμα του: πήγα μια φορά και κάθησα εκεί με τα μαθηματικά μου … και δεν ξαναπήγα! 🙂

  270. Spiridione said

    269. Στο ΕΑΔΔ δεν υπάρχουν ούτε τα βιβλιογραφικά στοιχεία της διατριβής, που είναι υποχρεωτικό και χωρίς συναίνεση του διδάκτορα. Πώς γίνεται αυτό;

  271. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    267# Αυτό που περιγράφεται στο σλανγκ ως καμάντσο στην ξερή το ξέρω ως μπαλαμούτι, από μακαρίτη εξ Αιτ/νίας μπάρμπα μου, από τα 70ζ. Τα εργαστηριακά δεν τα ήξερα, ούτε τη λέξη.
    Είμαι γεννηθείς το 1711, άρα αν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί είμαι 57.

  272. gbaloglou said

    Δεν μου άρεσε καθόλου η ησυχία, εννοώ: θέλω θορύβους γύρω μου, ειδικά όταν ασχολούμαι με Μαθηματικά, με εμπνέουν!

  273. 273: Έλα, ντε! Και δεν είναι περίπτωση δικαιώματος εμπάργκο, κλπ. Είναι που ο κύριος είχε εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σημαία της τίμιας φιλελεύθερης Δράσης. μπορώ να φανταστώ αρκετούς εδώ μέσα που τον έχουν ψηφίσει (ΟΚ, με λίστα ήταν, θαρρώ)…

  274. Νέο Kid said

    275. Γιώργο, μού θύμισες κάτι που είχα διαβάσει παλιότερα (αλλά δε θυμάμαι πού) . Ότι ο Μαξ Πλανκ εμπνεύστηκε -σκέφτηκε την ιδέα των quanta ,όταν άκουσε το σφυρί κάποιου σιδερά να χτυπάει ρυθμικά στο αμόνι! Οι ήχοι όντως εμπνέουν! (ενίοτε…)

    Υγ. Κι εγώ πάντως το μπαλαμούτι ως «μαγείρεμα» στοιχείων ,παραποίηση ,απατεωνιά γενικά το ήξερα. Όχι ως χαρτοπαικτικό τζάργκον.

  275. 277, κλπ.: Βορράς – Νότος… Μπαλαμούτι μόνο ερωτοτροπία

  276. Νέο Kid said

    278.277. Ναι βέβαια, και μπαλαμούτι (μπαλαμουτιάζω) το «χέρι». Νότιος εδώ. 😊

  277. Πέπε said

    Ζάρι, πόκα και μπαρμπούτι / μου τη φέραν μπαλαμούτι.

    Το καταλάβαινα με μια γενική σημασία: την πάτησα από το πολύ τζογαδοριλίκι. Σημαίνει κάτι τεχνικά πιο συγκεκριμένο;

    +μια απορία που ποτέ δε μου είχε ξανάρθει: σημαίνει κάτι το «ζάρι και μπαρμπούτι» ή είναι απλός πλεονασμός; Απ’ όσο ξέρω, ζάρι είναι κυριολεκτικά το ζάρι, κατ’ επέκταση το παιχνίδι με ζάρια, και μπαρμπούτι μόνο το παιχνίδι με ζάρια. Υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια με ζάρια εκτός από το μπαρμπούτι; (Μόνο με ζάρια – δεν εννοώ προφανώς το τάβλι ή τον γκρινιάρη.)

  278. sarant said

    269-276 Σήμερα δεν θα απαντούσε καν στο ίδιο ερώτημα

  279. Καλημέρα,
    271 Στη Γερμανία πάλι κάποια τρένα έχουν περιοχή ησυχίας. Κι είμαστε μια φορά 5 άτομα παρέα σε μια τέτοια. Και ομιλούμε χαμηλοφώνως. Αλλά το κράξιμο δεν το γλυτώσαμε. Και φύγαμε!

    Καλή αυριανή

  280. Pedis said

    Υπάρχουν βαγόνια ησυχίας και στα Ιταλικά τρένα υψηλής ταχύτητας: όχι κινητά, προφανώς και δεν προβλέπεται ησυχία από τους επιβάτες, είναι αδύνατο, και αν προβλεπόταν, θα ηταν για ανέκδοτο.

    Τα βαγόνια αυτά στην πράξη δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα. 😁

    [Παρόμοιοι σε ηχορύπανση με τους Ιταλούς είναι οι Ισπανοί. Από Ευρωπαίους. Από Ασία μεριά, οι Κινέζες πρέπει να ρίχνουν στ’ αυτιά ακόμη και στις Ρωμαίους ή τους Ναπολετάνους και των δύο φύλων.)

  281. Φλύαρος said

    Πολύ αξιόπιστος φίλος μου έλεγε την εμπειρία της κόρης του κατά την διαδικασία αξιολόγησης στην Αγγλία:

    Στην επιτροπή για το το διδακτορικό μετείχε και καθηγητής από άλλο Πανεπιστήμιο και της έγιναν και ερωτήσεις όπως «με ποιά άλλη μέθοδο θα μπορούσατε να κάνετε τις μετρήσεις/αναλύσεις/υπολογισμούς στοιχείων» κτλ κτλ ώστε να διασφαλιστεί ότι η εργασία δεν είναι αγορασμένη!!!

    Η κόρη του φίλου μου πήρε το διδακτορικό της και στην συνέχεια και το postdoc αλλά δεν μπόρεσε να βρει εργασία στην Ελλάδα (ω τι έκπληξη!) και σήμερα εργάζεται σε διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

    Τα συμπεράσματα δικά σας!

  282. Pedis said

    # 284 – Στην επιτροπή για το το διδακτορικό μετείχε και καθηγητής από άλλο Πανεπιστήμιο …

    Και στην Ελλάδα γίνεται αυτό από πολλά χρόνια.

    Στο εξωτερικό (είναι πλέον συνήθεια), μέλη της Εξεταστικής επιροπής προέρχονται από Ιδρύματα άλλων χωρών. Προσκαλούνται και πληρώνονται τα οδοιπορικά τους για αυτή τη δουλειά.

  283. Pedis said

    Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, προστατεύοντας την αξιοπιστία και το κύρος του πανεπιστημίου του, οφείλει να στείλει άμεσα την καταγγελία στην εισαγγελία, προκειμένου να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος και για να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

    Αν δεν το κάνει, έχει ο πρύτανης ποινικές ευθύνες, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Αυτή είναι τουλάχιστον η εμπειρία του γράφοντος από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

    Συγχρόνως, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ οφείλει να κινήσει και πειθαρχικό έλεγχο, διατάσσοντας Ένορκη Διοικητική Εξέταση, (ΕΔΕ), προκειμένου να ερευνηθούν παράλληλα με τις ποινικές και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

    https://left.gr/news/prepei-na-ginei-eisaggeliki-kai-peitharhiki-ereyna-gia-tin-ypothesi-toy-didaktorikoy-toy-g

  284. π2 said

    285: Οδοιπορικά μπορεί να υπήρχαν σε εποχές α) πολύ παχιών αγελάδων και β) όταν δεν επιτρεπόταν η παρουσία μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Τώρα, και στα διδακτορικά και στα εκλεκτορικά, το πολύ που μπορεί να γίνει για να διευκολυνθούν κριτές ή εκλέκτορες του εξωτερικού είναι να γίνει η συνεδρίαση ώρα που να μην είναι άγρια για εκείνους.

  285. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    263β Η διοικήτρια κατά σύμπτωση είναι σύζυγος κάποιου νουδίτη επίσημου συμβούλου …δε θυμάμαι ποιανού, ξώφαλτσα τ΄ακουσα στο ράδιο πριν λίγο. Θα σκάσει στα τουίτια.
    Τίποτα/κανείς δεν είναι τυχαίο(ς) . Φτάνει να είναι «θκα μας πιδιά», που λένε και στο χωριό τς, το Μουζάκι.

  286. Μαρία said

    288
    Του Πλεύρη.

  287. Πέπε said

    Κάτι σχολίασε η Έφη δίπλα για τον Νερούδα, και θυμήθηκα μια ωραία ιστορία λογοκλοπής:

    Έκθεση βιβλίου στον ημιπεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο μικρής νησιωτικής πόλης. Εικοσάχρονος ντόπιος ξεφυλλίζει με μέτριο ενδιαφέρον τόμο με ερωτικά ποιήματα του Νερούδα. Κάποια στιγμή φρενάρει, βάζει όπισθεν στο ξεφύλλισμα και ξανακοιτάει ένα προηγούμενο ποίημα με πολύ μεγαλύτερη προσήλωση.
    -Όχι ρε! Και μου το ΄χε παρουσιάσει για δικό της!

  288. ΓΤ said

    O Νίκος Παρασκευόπουλος για Πατούλη

    https://www.news247.gr/politiki/nikos-paraskeyopoylos-didaktorika-toy-mochthoy-kai-tis-anesis.9573106.html

  289. Spiridione said

    https://www.documentonews.gr/article/nea-logoklopi-stin-ayli-toy-kyriakoy/

    Και μια πιο παλιά ιστορία που ξεκίνησε από το Νέο Πλανόδιον

    Λογοκλοπής Ανάβασις


    https://www.newsit.gr/ellada/etsi-piezan-oi-dyo-kathigites-gia-na-dothei-i-edra-tou-epikourou-ston-anipsio-tous/3296964/

  290. ΣΠ said

    292
    Η δημοσίευση της Γεωργίας Σιάσου στο International Journal of Cardiology, που αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος στην απάντησή του, έχει και το δικό του όνομα.
    https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(10)00798-9/fulltext

  291. skom said

    «Η δημοσίευση της Γεωργίας Σιάσου στο International Journal of Cardiology, που αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος στην απάντησή του, έχει και το δικό του όνομα.»
    Ως πρώτο μάλιστα από τους 10 coauthors. Και με υποσημείωση ότι ο πρώτος συγγραφέας και ο δεύτερος ισότιμα συνεισέφεραν στην εργασία. Να πούμε ότι ο δεύτερος είναι ο corresponding author.

    τεσπα Πάντως έχει δημοσιευσεις.

  292. voulagx said

    Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τη δημόσια συζήτηση για το κατά πόσο η διδακτορική διατριβή του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη είναι ή όχι προϊόν εκτεταμένης λογοκλοπής. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχει δυστυχώς δοθεί η εντύπωση ότι το «θεωρητικό» μέρος μιας διατριβής μπορεί να περιέχει αυτολεξεί αποσπάσματα εργασίας άλλων ερευνητών/ερευνητριών χωρίς ακριβείς παραπομπές και πως ως εκ τούτου η προφανής λογοκλοπή είναι ανεκτή και διαδεδομένη στο ελληνικό πανεπιστήμιο· με άλλα λόγια, ότι η πανεπιστημιακή έρευνα στην Ελλάδα δεν διέπεται στην πράξη από τους διεθνείς κανόνες της πρωτοτυπίας, της ενδελεχούς ομότιμης αξιολόγησης και της ερευνητικής δεοντολογίας και ηθικής στο σύνολό της.

  293. sarant said

    295 Eπρεπε να γίνει.

  294. skom said

    @132
    «Στην Γερμανία το μικρότερο πρόβλημα του θα ήταν η λογοκλοπή. …
    Το πρόβλημα που θα είχε θα ήταν η ποινική δίωξη για χρήση/επίκληση τίτλου που δεν έχει.»
    Παράδειγμα χθεσινό. Καταδίκη για χρήση τίτλου :
    https://www.faz.net/aktuell/rhein-main/frankfurt/frankfurt-ehemaliger-awo-chef-juergen-richter-verurteilt-18019899.html

  295. sarant said

    297 Μάλιστα!

Σχολιάστε