Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η απόφαση του Σκότους

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2022


SCOTUS είναι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (Supreme Court Of the United States), ένα από τα λατινοπρεπή ακρώνυμα που αγαπάνε στη μεγάλη αυτή χώρα, όπως και το POTUS (President) ή το FLOTUS (First Lady). Ακούγεται και το VPOTUS (Vice-President) αλλά πολύ πιο σπάνια καθώς είναι δυσκολοπρόφερτο.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, και ειδικά από προχτές, το SCOTUS φαίνεται να έχει ελληνική προέλευση και να προέρχεται από το σκότος, αφού σκοταδιστικές είναι οι αποφάσεις που βγάζει το κάποτε σεβάσμιο αυτό όργανο, από τη στιγμή που στελεχώθηκε, ιδίως στη θητεία του Τραμπ αλλά και πρωτύτερα επί Μπους πατρός και υιού, από συντηρητικότατους μέτριους νομικούς -ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούνται τώρα από τους Δημοκρατικούς ότι, κατά τις ακροάσεις τους, που έγιναν ενόρκως, εξαπάτησαν τη Γερουσία αφού δέχτηκαν ότι η απόφαση Roe v Wade του 1972 (αυτή που ανατράπηκε τώρα) αποτελεί settled law.

Σε αγγλόφωνους ιστότοπους μπορεί να δείτε τη νέα απόφαση να αναφέρεται συντομευμένα ως Overturning Roe ή την παλιά απόφαση ως σκέτο Roe, αλλά η πλήρης αναφορά είναι Roe v Wade, όπου Roe το «όνομα» της προσφεύγουσας γυναίκας -ή πιο σωστά το ψευδώνυμο της προσφεύγουσας γυναίκας, που το πραγματικό της όνομα ήταν Norma McCorvey. Τα John Doe, Jane Doe, John Roe, Jane Roe, είναι τα συχνότερα αντρικά και γυναικεία ψευδονοματεπώνυμα που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ όταν πρέπει να καλυφθεί το πραγματικό ονοματεπώνυμο (όπως εδώ) ή όταν είναι άγνωστο ή αναφέρεται ως παράδειγμα (κατά το Ο. ΚΑΤΟΧΟΣ σε κάποιες διαφημίσεις πιστωτικών καρτών). Ο Henry Wade ήταν ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Ντάλας κατά του οποίου στρεφόταν η προσφεύγουσα δεδομένου ότι στο Τέξας, όπου ζούσε, οι εκτρώσεις ήταν απαγορευμένες.

Το 1972 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με πλειοψηφία 7-2, ότι η 14η τροπολογία του Συντάγματος (1868) που ορίζει ότι «nor shall any state deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law» καλύπτει και το δικαίωμα στην έκτρωση. Ήταν θέμα ερμηνείας αφού η λέξη abortion δεν αναφέρεται ρητά και δεν θα μπορούσε να αναφέρεται το 1868. Οι δικαστές του 1972 βασίστηκαν και σε προηγούμενη απόφαση, του 1965, που είχε κρίνει αντισυνταγματικό έναν νόμο του Κονέκτικατ που απαγόρευε την αγορά αντισυλληπτικών, αναγνωρίζοντας συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σε θέματα αντισύλληψης. (Ο Αβονίδας προχτές έδωσε ένα λινκ με ενδιαφέρουσα αναδρομή στην υπόθεση).

Στην τωρινή απόφαση του Σκότους, το δικαστήριο είχε να κρίνει την προσφυγή εναντίον της συνταγματικότητας ενός νόμου του Μισισίπι, που απαγόρευε τις εκτρώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Με πλειοψηφία 6-3 οι δικαστές έκριναν συνταγματικό τον νόμο του Μισισίπι, ενώ με πλειοψηφία 5-4 ανέτρεψαν τις προηγούμενες αποφάσεις Roe v Wade του 1972 και την Planned Parenthood v Casey του 1992, που είχε επιβεβαιώσει σε γενικές γραμμές την Roe. Η διαφορά προκύπτει από τον αρχιδικαστή Ρόμπερτς, ο οποίος συντάχθηκε με τη μειοψηφία στις άλλες δύο ψηφοφορίες.

Γράφτηκε στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από υποστηρικτές της απόφασης του Σκότους (όπως το βουλευτικό όνειδος που λέγεται Μπογδάνος) ότι, τάχα, η απόφαση του Σκότους απλώς απαγορεύει τις εκτρώσεις μετά τις 15 εβδομάδες, οπότε προς τι ο θόρυβος, αφού στην Ελλάδα ο νόμος τις απαγορεύει μετά τις 12 εβδομάδες; Αυτό είναι ψευδές (και όχι μόνο ή κυρίως επειδή στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις η έκτρωση είναι δυνατή και μετά τις 12 εβδομάδες). Με την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade κάθε πολιτεία μπορεί να θεσπίσει δικούς της νόμους για τις εκτρώσεις, πολύ πιο περιοριστικούς από την απαγόρευση μετά τις 15 εβδομάδες του νόμου του Μισισίπι.

Μάλιστα 13 πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει προκαταβολικά νόμους υπό αίρεση (πώς θα πούμε το trigger laws, παιδιά;) δηλαδή νομους που τίθενται αυτόματα (ή με τυπική επικύρωση) σε ισχύ αμέσως μόλις ανατραπεί η απόφαση Roe v Wade (ή, έστω, 30 μέρες αργοτερα). Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το Μισούρι είχε την αμφίβολη τιμή να είναι η πρώτη πολιτεία όπου απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις μετά την απόφαση του Σκότους, αν και νομίζω ότι η Οκλαχόμα είχε προηγηθεί ψηφίζοντας τον Μάιο, σε αναμονή της απόφασης (είχε διαρρεύσει ένα προσχέδιο) μια παρόμοια απαγόρευση. Προβλέπεται 26 πολιτείες να θεσπίσουν τελικά νόμους για απαγόρευση (ή σχεδόν απαγόρευση) των εκτρώσεων.

Και για να αποτρέψουν την «προφανή» λύση (το βάζω σε εισαγωγικά διότι κάθε άλλο παρά εφικτή είναι σε πολλές περιπτώσεις) δηλαδή της μετάβασης σε άλλη πολιτεία για έκτρωση, πολλές πολιτείες όπως το Τέξας δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μηνύει όποια γυναίκα είναι ύποπτη ότι έκανε άμβλωση. Εικάζεται ότι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή που συλλέγουν δεδομένα θέσης, όπως η Google, θα μπορούσαν να καλούνται στο εξής από δικαστήρια να δίνουν τα δεδομένα για τις διαδρομές εκτός πολιτείας των ύποπτων γυναικών.

Η ειρωνεία της Ιστορίας βρίσκεται στο ότι η αμέσως προηγούμενη απόφαση του Σκότους πριν από την ανατροπή της προστασίας των εκτρώσεων ήταν να κριθεί αντισυνταγματικός ένας νόμος (του 1913!) που έθετε περιορισμούς στην οπλοφορία. Όχι αδικαιολόγητα κάποιοι παρατήρησαν ότι σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο η ζωή αρχίζει τη στιγμή της σύλληψης και τελειώνει σε μια μαζική δολοφονία σε σχολείο.

Ίσως μάλιστα η ανατροπή της απόφασης Roe v Wade να αποτελεί το προανάκρουσμα και για άλλες ελευθεροκτόνες ανατροπές -ο συντηρητικότατος δικαστής Τόμας (που είχε κατηγορηθεί και για βιασμό) δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για να επανεξεταστούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου που επέτρεψαν τον γάμο σε άτομα του ίδιου φύλου ή που απαγόρευσαν νόμους εναντίον του «σοδομισμού».

Αυτός ο θρίαμβος της συντηρητικής παράταξης ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας δεκαετιών. Αμέσως μετά την απόφαση του 1972 που αναγνώριζε το δικαίωμα στις εκτρώσεις, οι αντίπαλοι των εκτρώσεων (πολύ σχηματικά, οι συντηρητικοί, χριστιανοί και δεξιοί) επιδόθηκαν στην προσπάθεια ανατροπής της απόφασης και ταυτόχρονα παρεμπόδισης της εφαρμογής της. Σε επίπεδο πολιτειών αλλά και χαμηλότερων διοικητικών διαιρέσεων, έπαιρναν αποφάσεις που περιόριζαν ή τις εκτρώσεις καθαυτές ή τη λειτουργία των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα οργάνωναν διαδηλώσεις έξω από νοσοκομεία που έκαναν εκτρώσεις, αλλά και βομβιστικές επιθέσεις ή και δολοφονίες γιατρών, συνδυάζοντας την σχολαστική νομιμότητα με την τρομοκρατία.

Παράλληλα, η στάση απέναντι στις εκτρώσεις αναγορεύτηκε σε πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή υποψήφιων τόσο για πολιτειακά όσο και για δικαστικά αξιώματα. Και με δουλειά μυρμηγκιού, το δίκτυο των δεξιών και χριστιανών συντηρητικών κατάφερε να τοποθετηθούν «αντι-ρόε» δικαστές και να εκλεγούν «αντι-ροε» πολιτικοί σε μια σειρά θέσεις -και, τελικά, στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έπαιξε επίσης ρόλο και το τυχαίο, καθώς π.χ. έτυχε η προοδευτική δικάστρια Γκίνζμπεργκ να φύγει από τη ζωή σε μια χρονική στιγμή που η αντικατάστασή της θα γινόταν από τον Τραμπ.

Εδώ υπάρχουν μεγάλες ευθύνες του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε τη δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να θεσπίσει ομοσπονδιακό νόμο ή με άλλους τρόπους να θωρακίσει την απόφαση Roe v Wade, αλλά απέφυγε να το κάνει μη θέλοντας να σπάσει αυγά, ενώ επίσης η φιλελεύθερη παράταξη γενικά μάλλον εφησύχασε, λησμονώντας ότι τίποτα δεν είναι κεκτημένο εσαεί.

Βέβαια, οι εκτρώσεις είναι αδύνατον να απαγορευτούν. Ουσιαστικά, η απαγόρευση των εκτρώσεων στις αντιδραστικές πολιτείες ισοδυναμεί με απαγόρευση των ασφαλών εκτρώσεων. Και πέρα από τις εκτρώσεις η πρόσφατη επαίσχυντη απόφαση του Σκότους δεν είναι παρά ένας ακόμα μηχανισμός για την καθυπόταξη των φτωχών και των μαύρων.

Θα κλείσω με μια πρόσφατη τοποθέτηση του φίλου Λεωνίδα Ηρακλειώτη, από το Σικάγο, που τα λέει καλύτερα πάνω σ’ αυτό το θέμα:

Στο βιβλίο του, The Color of Law, ο Richard Rothstein περιγράφει πώς οι ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν συστημικό ρατσισμό με βάση την στεγαστική πολιτική για τους μαύρους. Δημιουργώντας έτσι γκέτο μέσα στις πόλεις και οδηγώντας την μαύρη αστική τάξη στην ένδεια. Αυτός ο συστημικός ρατσισμός στο στεγαστικό έληξε τυπικά, το 1962 με μια ΠΝΠ του JFK.

Ουσιαστικά υπάρχει ακόμη. Δεν είναι τόσο απροκάλυπτος όσο ήταν πριν 60 χρόνια και δεν περιορίζεται στο στεγαστικό. Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδειξε πώς λειτουργεί αυτός ο ρατσισμός.

Η ευθύνη, είπε, για τις αμβλώσεις ανήκει στις πολιτείες και όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ας αποφασίσει η κάθε πολιτεία χωριστά την δική της πολιτική στο θέμα. Σε αρκετές πολιτείες του νότου έχουν δρομολογηθεί ήδη αυστηρότατες απαγορεύσεις ενάντια σε κάθε επιστημονική και ιατρική βάση, στηριγμένες μόνο σε θρησκευτικές δοξασίες.

Σ’ αυτές τις πολιτείες, οι γυναίκες που έχουν τα οικονομικά μέσα θα μπορούν να κάνουν άμβλωση απλώς ταξιδεύοντας σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση είναι νόμιμη. Οι γυναίκες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, στις πολιτείες αυτές, είναι κυρίως μαύρες. Που ήδη υποφέρουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές (εξ αιτίας του συστημικού ρατσισμού που περιγράφει ο Rothstein) δίχως επαρκή προληπτική ιατρική.

Αυτές οι γυναίκες ή θα παρανομήσουν (διακινδυνεύοντας την ζωή τους αν πέσουν σε κομπογιαννίτη ή την ελευθερία τους αν πέσουν σε καταδότη) ή θα αναγκαστούν να κυοφορήσουν επιδεινώνοντας την οικονομική τους κατάσταση.

Γράφω για καταδότες, επειδή η απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποιες πολιτείες επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο Τέξας για παράδειγμα, ένας πολίτης νομιμοποιείται πια να καταθέσει μήνυση σε βάρος (ακόμη και άγνωστης σ’ αυτόν) γυναίκας αν την υποπτεύεται πως έκανε άμβλωση.

Καθιστώντας την επιβολή της απαγόρευσης ιδιωτική υπόθεση, το Τέξας (και άλλες πολιτείες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του), φέρνουν στο προσκήνιο τον συστημικό ρατσισμό που είδαμε στο θέμα της στέγασης μαύρων οικογενειών.

Στο θέμα αυτό, τα συμβόλαια αγοράς σπιτιών απαγόρευαν στους λευκούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα σπίτια τους σε μαύρους. Κι επειδή αυτά τα συμβόλαια ήταν μεταξύ ιδιωτών, το κράτος ισχυριζόταν πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Όπως όμως γράφει ο Rothstein, το ίδιο το κράτος αρνείτο να εγγυηθεί στεγαστικά και αναπτυξιακά δάνεια για κατοικίες μαύρων, δημιουργώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που έφτανε ως τα συμβόλαια αγοραπωλησίας.

Βιώνω σήμερα κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στις ζωές μας: βλέπω την κοινωνία μου να κάνει ένα τεράστιο βήμα πίσω. Θα περάσουν δεκαετίες, θα πεθάνουν χιλιάδες γυναίκες στα χέρια κομπογιαννιτών, και θα δυστυχήσουν χιλιάδες οικογένειες, πριν διορθωθεί αυτό το τραγικό βήμα πίσω.

Αλλά θα διορθωθεί. Όσο πίσω κι αν προσπαθούν να μας κρατούν οι θρησκευτικές δοξασίες, η ιστορία της ανθρωπότητας δείχνει πως πάμε μπροστά. Πως άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά, ξεφεύγουμε από την δογματική ψύχωση των θρησκειών.

Σε 50-100 χρόνια από τώρα, η ιστορία θα μας κρίνει βάναυσα για την απανθρωπιά που δείξαμε. Θα μας ρίξει το φτύσιμο που μας αξίζει και θα δρασκελίσει μπροστά.

138 Σχόλια to “Η απόφαση του Σκότους”

  1. Pedis said

    # (πώς θα πούμε το trigger laws, παιδιά;)

    Γιατί, βρήκαμε πως θα πούμε το settled law, παραπάνω; 😃

    Καλό το άρθρο σου.

    Σε 50-100 χρόνια από τώρα, η ιστορία θα μας κρίνει βάναυσα για την απανθρωπιά που δείξαμε. Θα μας ρίξει το φτύσιμο που μας αξίζει και θα δρασκελίσει μπροστά.

    Αισιόδοξος ο φίλος σου. Καβάλα στο βέλος της Ιστορίας. Σε κίνηση βζιιν! Όλα για καλό …

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Όχι αδικαιολόγητα κάποιοι παρατήρησαν ότι σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο η ζωή αρχίζει τη στιγμή της σύλληψης και τελειώνει σε μια μαζική δολοφονία σε σχολείο.»
    Αυτό είχα στον νου να γράψω σαν σχόλιο, αλλά με πρόλαβαν άλλοι. Όμως αυτή είναι η αλήθεια : η τεράστια υποκρισία που χαρακτηρίζει την αλλοπρόσαλλη κοινωνία των ΗΠΑνών· να «ενδιαφέρονται», δηλαδή, για τη ζωή των εμβρύων και να αδιαφορούν παντελώς για την ασφάλεια των παιδιών. Αλλά αδικούμε τους φιλελεύθερους και δημοκρατικούς Αμερικανούς, όταν τους τσουβαλιάζουμε μαζί με τους βαρεμένους και φασίζοντες ΗΠΑνούς. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι κάτοικοι αυτής της διαιρεμένης χώρας κουμπουροφόροι τραμπιστές. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι το πάνω χέρι το έχουν πάρει αυτοί κι εμείς καθόμαστε και συζητάμε για τα δικά τους προβλήματα, αντί να ασχολούμαστε με τα φλέγοντα δικά μας.

  3. Χαρούλα said

    Ας δω και την άλλη πλευρά. Αισιόδοξη για μένα. Θα αυξηθουν οι γεννήσεις κατατρεγμένων και φτωχών. Συνήθως η κάθε γενιά στέκεται απέναντι ατην προηγούμενη.
    Το σύμπαν λοιπόν θα συνομωτήσει και,
    Οι συντηρητικοί πλουσιότεροι του σήμερα, θα εκδιωχθούν από τα ίδια τα αποτελέσματα του νόμου τους. Τα πολλά φτωχά,αλλά προοδευτικά παιδιά που θα γεννηθούν θα φέρουν λύσεις.

    Είπα από την αρχή. Άποψη αισιόδοξη🤣!

  4. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    από συντηρητικότατους μέτριους νομικούς

    The Constitution does not set any qualifications for service as a justice, thus the president may nominate any individual to serve on the Court.

    Κυριολεκτικά μπορεί να προτείνει τον κηπουρό του.

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια -βέβαια, το συζητήσαμε και τις προηγούμενες μέρες το θέμα.

    4 Αυτό δεν το ήξερα, αν και είναι και λογικό από μια άποψη (αν σκεφτούμε πότε συνταχθηκε το Σύνταγμα)

  6. ΣΠ said

    trigger laws = νόμοι υπό ενεργοποίηση

  7. Φώτης said

    Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι πιο εύγλωττο και σοβαρό από το: «Σιχαμένοι»

    Μου προκαλεί εντύπωση ότι στις διάφορες αντι-διαδηλώσεις που πάντα συνοδεύουν τις διαδηλώσεις-υπέρ-του-δικαιώματος-στη-νόμιμη-και-ασφαλή-έκτρωση, βλέπει κανείς πολλες γυναίκες που γεμάτες φανατισμό πανηγυρίζαν που μετά από 50 χρόνια, καταργήθηκε η προστασία του δικαιώματος.

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    3:»οι συντηρητικοί πλουσιότεροι»
    Μπα, σ’ αυτην την sui generis χώρα η γεωγραφία παίζει σημαντικότερο ρόλο από την ταξική καταγωγή, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των πολιτικοκοινωνικών πεποιθήσεων. Οι φτωχοί ρέντνεκς των νοτίων πολιτειών είναι πολύ πιο συνηρητικοί από τους πιο ευκατάστατους κατοίκους των μεγαλουπόλεων της ανατολικής και της δυτικής ακτής.

  9. Γιώργος Τσιρίδης said

    Από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχα να δω στην κοινωνία το «καλό» και το «κακό» να είναι τόσο ξεκάθαρα, τόσο αριστερά και δεξιά, τόσο ξεχωριστά.
    Συνήθισα να βλέπω σε όλα τα πράγματα «το καλό και το κακό να συμβιώνουν μέσα τους» ώσπου ήρθαν η δεύτερη κι η τρίτη δεκαετίες του 21ου αιώνα να μου θυμίσουν ότι η θρησκεία, η δεξιά, η ηλιθιότητα κι η αμιγής κακία, μπορούν να θριαμβεύσουν και πάλι πάνω στην λογική και τον ορθολογισμό. Να μου θυμίσουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση κάθε στιγμή γιατί τίποτε δεν είναι οριστικά κερδισμένο όπως νόμιζα από το 1974 ως το 2010.

  10. Παναγιώτης Κ. said

    Σε σχόλιο μου το Σάββατο είχα ρωτήσει:
    Τι ίσχυε πριν την απόφαση του δικαστηρίου και τι ισχύει τώρα;
    Μια βιασμένη γυναίκα δεν μπορεί να κάνει απόξεση;
    Έπεσα και σε κάτι ανατριχιαστικό: Ενδοοικογενειακοί βιασμοί οπότε η άμβλωση είναι αυτό που ακολουθεί.
    Τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα;

  11. Άθελά της τα είπε η κυρία:

    Εγώ θα συνεχίσω την κουβέντα που άρχισε χτες («τι μας αφορά «). Από πέρσυ, αν θυμάμαι καλά, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια όχι (ακόμα) για την απαγόρευση, αλλά για την αποτροπή των αμβλώσεων και την αύξηση της «γονιμότητας»: συνέδρια, αφίσες στο μετρό, εξώφυλλο του Sportime. Εταιρείες ασαφούς χρηματοδότησης που ξεπήδησαν από το πουθενά κλπ. Στα σόσιαλ μίντια η επιχειρηματολογία αλλά και η ατζέντα μεγάλου μέρους λογαριασμών δεξιάς (ακόμα και κυβερνητικής) κοπής έρχεται κατευθείαν από την αμερικανική alt-right: όχι μόνο για τις αμβλώσεις και την επίθεση στο φεμινισμό, αλλά και για θέματα όπως η οπλοφορία/οπλοχρησία ή η γενετική προδιάθεση των μαύρων προς το έγκλημα (υπαρκτό παράδειγμα, κατά τις ταραχές του BLM). Ο γκουρού της αμερικανικής ακροδεξιάς, ένα θρησκόληπτο, ψευδοεπιστημονικό και ίσως χαρισματικό ζώον ονόματι Πήτερσον έρχεται και στην Αθήνα.

    Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι συμπτώσεις όλα αυτά.

  12. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα! Αν και με το σημερινό θέμα δύσκολο να πιστέψει κανείς τέτοιες ευχές…

    3 Εγώ ετοιμαζόμουν να γράψω ένα σχόλιο κάπως κυνικό με την ίδια υπόθεση: Απαγορεύοντας τις αμβλώσεις,
    -Λύνεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας
    -Αυξάνεται η προσφορά εργασίας, άρα και η ανεργία, άρα μειώνεται το κόστος παραγωγής.
    -Από τα παιδιά που θα προκύψουν, είτε επειδή είναι ανεπιθύμητα, είτε επειδή θα είναι φτωχά, πολλά θα καταλήξουν σε συμμορίες, που θα αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά (για να κινηθεί η σχετική οικονομία), ναρκωτικά (για να κινηθεί η σχετική παραοικονομία) και στην παρανομία εν γένει (για να δικαιολογηθεί και η καταστολή, με τα αντίστοιχα κονδύλια μισθών και υλικών).

    Εντάξει, στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεων, θα προκύψει μία, ίσως δύο περιπτώσεις ανθρώπων που θα ξεκινήσουν από το βούρκο και θα προκόψουν. Η ζωές τους θα γίνουν ταινία, την οποία θα τρίβουν στη μούρη όλων των υπόλοιπων που απέτυχαν να τους αντιγράψουν.

    Το χρήμα να κινείται, παιδιά… Όσο μεγαλύτερη η φτώχεια, τόσο περισσότερα τα κέρδη. Πώς να αισιοδοξήσει κανείς;

  13. Νέο Kid said

    11. Ζει ο Alfred Neuman!! Αυτό ήταν ευχάριστο νέο! 🙂

  14. 13 Κιντ, κι εγώ στην αρχή νόμισα ότι ήταν ο δικός μας ο Άλφι αλλά (νομίζω) δεν είναι…

  15. leonicos said

    Αλλά θα διορθωθεί. Όσο πίσω κι αν προσπαθούν να μας κρατούν οι θρησκευτικές δοξασίες, η ιστορία της ανθρωπότητας δείχνει πως πάμε μπροστά. Πως άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά, ξεφεύγουμε από την δογματική ψύχωση των θρησκειών.

    Απορώ με την αισιοδοξία σου

  16. leonicos said

    Σε 50-100 χρόνια από τώρα, η ιστορία θα μας κρίνει βάναυσα για την απανθρωπιά που δείξαμε. Θα μας ρίξει το φτύσιμο που μας αξίζει και θα δρασκελίσει μπροστά.

    Δεν θα χρειαστεί τόσο πολύ. Ήδη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των εβραίων ultra*ultra με τα 16 παιδιά ανά οικογένεια, όλους θρησκευτικούς λειτουργούς και αποδέκτες επιδομάτων. Όταν δουν τις αγορές και τα παζάρια να πλημυρίζουν (ένα το μ) με θεόφτωχους και μαύρους, θα το ξανασκεφτούν

  17. sarant said

    11 Προφανώς υπάρχει ατζέντα

    13-14 Κι εγω το είχα σκεφτεί και κατά 99% δεν είναι ο ίδιος

  18. leonicos said

    1 Pedis

    Δεν χρειάστηκε να σε αντιγραψω

  19. ΣΠ said

    Η κυρία Roe (Norma McCorvey) δεν έκανε έκτρωση, γέννησε πριν βγει η απόφαση και η κόρη της δόθηκε για υιοθεσία. Σήμερα η κόρη είναι 52 ετών και έχει τρία δικά της παιδιά. Η κυρία Roe αργότερα έγινε φανατική χριστιανή και ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων. Ειρωνεία!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Norma_McCorvey

  20. Είμαι σαφώς υπέρ των νόμιμων εκτρώσεων γιατί υπήρξα αίτιος παράνομων -αν θυμάμαι καλά- κάποτε στην Ελλάδα.
    Πιστεύω πως είναι λάθος να κρίνουμε αποφάσεις των ΗΠΑ με ελληνικά κριτ’ηρια, το να αποφασίζει κάθε πολιτεία είναι διαφορετικό από ένανόμο στην Ελλάδα που έχει πανελλήνια ισχύ…
    Ολοι οι νόμοι ;
    ΟΟΟΟΟΧΙ
    Η ισότητα των γυναικών πάει περίπατο στο άβατο του ΑγίουΟρους αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται ουσιαστικά
    Αυτά λοιπόν συμβαίνουν και στην Ελλάδα όταν χωρίζεται σε δυο πολιτείες αλλά δεν μας απσχολούν σχεδόν καθόλου, ούτε θα αλλάξει σε διακριτό βαθμό η ζωή στις ΗΠΑ επειδή σε κάπποιε πολιτείες θα απαγορευθούν οι εκτρώσεις

  21. LandS said

    Αν με ήδη πρόλαβε κάποιος ζητώ συγνώμη για την επανάληψη.

    …οι αντίπαλοι των εκτρώσεων (πολύ σχηματικά, οι συντηρητικοί ΛΕΥΚΟΙ, χριστιανοί και δεξιοί).

    Μιλάω για κοινωνικές ομάδες, συλλογικά, κολέκτιβλι τέλος πάντων, μη μ’ αρχίσετε στα «υπάρχουν και Αφροαμερικανοί που είναι κατά των εκτρώσεων»

  22. atheofobos said

    Για να βάλουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
    Η απόφαση αυτή δεν απαγορεύει σε όλες τις ΗΠΑ τις εκτρώσεις αλλά η κάθε πολιτεία μπορεί να ασκήσει την δική της πολιτική επί του θέματος.
    Έτσι υπάρχουν 13 Πολιτείες όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται «trigger laws» και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
    Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Πολιτείες που θα διατηρήσουν ή ακόμη και θα επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση είναι: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάι, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσει, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον, αλλά και η Κολούμπια
    Ορισμένες Πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες Πολιτείες που ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείες, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες
    Το μπάχαλο θα γίνει όταν πολιτείες, όπως το Μιζούρι περάσει νομοθεσία με την οποία θα επιτρέπει στους πολίτες του να υποβάλουν μήνυση σε οποιονδήποτε εντός Πολιτείας βοηθήσει κάτοικο να κάνει άμβλωση. Αντιθέτως η Νέα Υόρκη ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις Αρχές να βοηθούν και να παρέχουν πληροφορίες σε εκτός Πολιτείας έρευνες για αμβλώσεις .

  23. sarant said

    19

    However, in the Nick Sweeney documentary AKA Jane Roe, McCorvey said, in what she called her «deathbed confession», that «she never really supported the antiabortion movement» and that she had been paid for her anti-abortion sentiments

  24. LandS said

    2.
    Με κάτι απόπειρες για «συνέδρια γονιμότητας», με κάτι φυλλάδια για το «αγέννητο παιδί» στα σχολεία και απόπειρες για σχολικές εκδηλώσεις, κάτι η Εκκλησία, επίσημη και ανεπίσημη κλπ. ΕΙΝΑΙ δικό μας πρόβλημα και μάλιστα φλέγον.

    Είναι και φλέγον γιατί κατά βάσιν είναι περιορισμός των δικαιωμάτων του μισού πληθυσμού στο να αποφασίζει για τη ζωή του ελεύθερα.

  25. Pedis said

    # 22 – Και στο φινάλε-φινάλε υπάρχει κι ο Καναδάς. Σιγά. Πώς κάνετε έτσι?! Μην καταργήθηκε το δικαίωμα των Αμερικανών να πάνε όπου θέλουν;!

  26. Παναγιώτης Κ. said

    Είμαι βέβαιος έως την αυριανή ανάρτηση, το τοπίο για το θέμα που συζητάμε θα έχει φωτιστεί καλά.

  27. LandS said

    22 Κοντά στα λεγόμενά σου έχουμε και το εξής:

    A list of all the companies that have vowed to cover travel expenses for abortion can be seen below:

    Airbnb
    Alaska Airlines
    Amazon
    Amalgamated Bank
    American Express
    Apple
    Bank of America
    Block
    Bumble
    Buzzfeed
    Citigroup
    Chobani
    Condé Nast
    Dick’s Sporting Goods
    Disney
    DoorDash
    Goldman Sachs
    Gucci
    Hims & Hers
    Interpublic Group
    Intuit
    JPMorgan Chase
    Kroger
    Levi Strauss
    Lyft
    Macy’s
    Mastercard
    Match Group
    Meta
    Microsoft
    Netflix
    Paramount Pictures
    Patagonia
    Paypal
    Publicis Groupe
    Power Home Remodeling
    Reddit
    Salesforce
    Starbucks
    Tesla
    Uber
    United Talent Agency
    Warner Brothers
    WPP
    Yelp
    Zillow
    Note that the list isn’t comprehensive, meaning that there may be — and likely are — other companies who’ve also announced an abortion-expense policy.

    από το https://ussanews.com/2022/06/25/here-is-a-list-of-businesses-offering-to-pay-for-their-employees-out-of-state-abortion-costs/

  28. LandS said

    27 συνέχεια

    Βέβαια όλα αυτά είναι ημίμετρα ως προς το κυρίως πρόβλημα, το οποίο πάει πολύ παραπέρα από το : «Και τι γίνεται με τις εργαζόμενες σε άλλες επιχειρήσεις, τις άνεργες, τις φτωχές»

  29. Ας ξαναπούμε για την ανάγκη σοβαρής, σε κάθε ηλικία προσαρμοσμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Να μην είναι η άμβλωση η λύση.

    Και επειδή εδώ λεξιλογούμε…
    Άμβλωση, έκτρωση, διακοπή κύησης …
    Βλέπω οι λέξεις άμβλωση και έκτρωση είναι αρχαίες. Γιατί έχουμε δύο για το ίδιο γεγονός;

  30. LandS said

    ΛΑΜΠΡΟ, δεν πιστεύω η λίστα του 27 να σε κάνει να το γυρίσεις προς pro-life μεριά.

  31. LandS said

    ΟΥΠΣ ξέχασα τις φατσούλες και τις καρδούλες στο 30.

  32. Γιώργος Τσιρίδης said

    Από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχα να δω στην κοινωνία το «καλό» και το «κακό» να είναι τόσο ξεκάθαρα, τόσο αριστερά και δεξιά, τόσο ξεχωριστά.
    Συνήθισα να βλέπω σε όλα τα πράγματα «το καλό και το κακό να συμβιώνουν μέσα τους» ώσπου ήρθαν η δεύτερη κι η τρίτη δεκαετίες του 21ου αιώνα να μου θυμίσουν ότι η θρησκεία, η δεξιά, η ηλιθιότητα κι η αμιγής κακία, να θριαμβεύσουν και πάλι πάνω στην λογική και τον ορθολογισμό. Να μου θυμίσουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση κάθε στιγμή γιατί τίποτε δεν είναι οριστικά κερδισμένο όπως νόμιζα από το 1974 ως το 2010.

  33. Christos said

    8: Σ’ αυτήν την sui generis χώρα η γεωγραφία δεν είναι άσχετη από την ταξική καταγωγή, καθώς ολόκληρες περιοχές αποικίστηκαν από μεταναστευτικά ρεύματα με συγκεκριμένη ταξική καταγωγή και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο νότος, π.χ., επηρεάστηκε από τους καθολικούς, βασιλόφρονες συντηρητικούς γαιοκτήμονες που εγκατέλειψαν την Αγγλία μετά την ήττα του Καρόλου στον αγγλικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1640.

  34. Nestanaios said

    2. Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι που σκοτώνονται παιδιά στην Ουκρανία και όχι οι τραμπιστές.

  35. ΓΤ said

    Εφόσον περιγράφουμε κάτι που έγινε κατά το παρελθόν, η τότε προσφεύγουσα είναι για εμάς προσφυγούσα.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    24: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα, το οποίο να μην είναι πρωτίστης σημασίας για κάποιους. Για κάποιους π.χ. είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να πάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά και να φτάσουμε ως την Κόκκινη Μηλιά· και συνέδρια και ιστολόγια και όλα τα σχετικά οργανώνουν, προκειμένου να προωθήσουν τον ιερό σκοπό τους. Για κάποιους άλλους πάλι το σημαντικότερο θέμα είναι η επαναφορά του πολυτονικού και της τρίτης κλίσης. Για κάποιους, λοιπόν, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι υψίστης σημασίας. Αλλά μόνο για κάποιους. Για την υπόλοιπη κοινωνία πρωτεύουσα σημασία έχουν άλλα πράγματα, με πρώτα – πρώτα αυτά που αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά της, το παρόν και το μέλλον της. Το θέμα των εκτρώσεων τολμώ να πω ότι είναι από χαμηλού έως ανύπαρκτου ενδιαφέροντος για την ελληνική κοινωνία,εδώ και πολλά χρόνια.

  37. […] SCOTUS είναι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (Supreme Court Of the United States), ένα από τα λατινοπρεπή ακρώνυμα που αγαπάνε στη μεγάλη αυτή χώρα, όπως και το POTUS (President) ή το FLOTUS (First Lady). Ακούγεται και το VPOTUS (Vice-President) αλλά πολύ πιο σπάνια καθώς είναι δυσκολοπρόφερτο. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, και ειδικά από προχτές,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/27/roewade/ […]

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    34: Συμφωνώ. Υπεύθυνοι ειναι οι πουτινιστές, δηλαδή οι τραμπιστές της Ευρώπης.

  39. sarant said

    29 Καλή ερώτηση, δεν το έχω μελετήσει.

    35 Σοβαρά; Στα δικηγορικά έγγραφα βλέπεις τίποτ΄άλλο εκτός από το «η ενάγουσα»; Επίθετα είναι αυτά, άλλωστε, μην ξεγελιέσαι επειδή τυπικά τα λέμε μετοχές.

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    33: Σύμφωνοι. Αλλά υπερσυντηρητικοί είναι και οι πετρελαιάδες του Τέξας και εν γένει οι λεφτάδες του Νότου. Άρα η γεωγραφικά παίζει τον κυρίαρχο ρόλο πλέον. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως π.χ. στη Μάνη. Σίγουρα υπάρχουν ιστορικές αιτίες, αλλά ύστερα από τόσο πολλά χρόνια αυτές ξεχνιούνται και υπερισχύει η συνήθεια και η τοπική παράδοση.

  41. BLOG_OTI_NANAI said

    Ως πρώτη σκέψη δεν μπορώ να μην επισημάνω με λύπη μου ότι Λεωνίδας Ηρακλειώτης «ξέχασε» ότι μόλις στον 20ο αι. είδαμε καθεστώτα συνειδητά διαχωρισμένα από τις θρησκευτικές αντιλήψεις και μάλιστα εχθρικά προς τις θρησκείες, που υποχρέωναν τις γυναίκες να δηλώνουν στην πολιτεία τις ημέρες της γονιμότητας τους, ώστε το καθεστώς να φροντίσει τις ημέρες αυτές να συνευρίσκονται με τους άντρες τους ώστε να αναπαράγονται σαν τα ζώα με στόχο να μεγαλώνει ο πληθυσμός.

    Δεν είναι κρίμα να βλέπουμε ακόμα αυτή την επιλεκτική «αμνησία» και να βλέπουμε να αναμασούν κάποιοι την καραμέλα για τις «σκοταδιστικές» θρησκείες, που άμα ανοίξουμε τα κιτάπια των καθεστώτων με τις ΜΗ θρησκευτικές πολιτειακές δοξασίες, θα ντραπεί και η ντροπή;…

  42. Η απόφασης αυτή έχει πολλές και φοβέρες επιπτώσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα των εργοδοτών να αρνηθούν την κάλυψη αντισυλληπτικών για τις υπάλληλους τους εφ’ όσον η αντισύλληψης δεν συμφωνεί με τα θρησκευτικά πιστεύω του εργοδότη. Σας θυμίζω πως στην Αμερική η κάλυψη είναι μέσω του εργοδότη γιατί δεν υπάρχει κοινωνικοποιημένο σύστημα. Έχασες την δουλειά σου – αντίο κάλυψη! Επίσης καταλύει την προστασία κατά των διακρίσεων στον επαγγελματικό χώρο για τον ίδιο λόγο. Επιβάλλει την χρηματοδότηση θρησκευτικών σχολείων τα οποία στην Αμερική διδάσκουν creationism και απορρίπτουν τον Δαρβίνο ως αμαρτωλό. Ένας από τους χυδαίους και δια βίου ανώτατους δικαστές μόλις πρότεινε να απαγορευθούν τα αντισυλληπτικά εντελώς και συζητήθηκε η ποινικοποίησης μεικτών γάμων. οσο για το το «καλό» και το «κακό» να είναι τόσο ξεκάθαρα, που αναφερει ο κ. Τσιρισης στην Αμερικη ΟΛΑ ειανι απολυτα ξεκαθαρα με αποτελεσμα οι Αμερικανοι αν εχουν ρημαξει τον κοσμο ολο.

  43. ΓΤ said

    @39β

    Βλ. εδάφιο 59

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:62011FJ0054

    (και ασφαλώς σε πολλές άλλες πηγές)

  44. Avonidas said

    Καλημέρα.

    * Μικρή χρονολογική διόρθωση: η απόφαση Roe vs Wade ήταν του 1973, έστω και οριακά (Ιανουάριος του ’73)

    * Για την ουσία του θέματος: όπως επισήμαναν ήδη άλλοι σχολιαστές, η νέα απόφαση ουσιαστικά καταργεί την παλιά, που εμπόδιζε τις Πολιτείες να περάσουν νόμους κατά των εκτρώσεων με το επειχείρημα ότι η έκτρωση είναι συνταγματικό δικαίωμα. Το ότι συνοδεύτηκε από αυτόματη απαγόρευση των εκτρώσεων σε πολλές Πολιτείες είναι αποτέλεσμα πολιτικής συγκυρίας· και μάλιστα, μιας συγκυρίας απόλυτα προβλέψιμης, που μπορούσε κι έπρεπε να είχε αποτραπεί.

    Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διαβάζοντας την ιστορική αναδρομή που παρέθεσα (και είχε την ευγένεια να δώσει λινκ ο Νικοκύρης εκ νέου), η αρχική απόφαση Roe vs Wade ήταν από πολλές απόψεις προβληματική, αν ειδωθεί ως οριστική λύση. Οι πρώτες δε κριτικές εναντίον της *δεν* προήλθαν από πολέμιους των εκτρώσεων – πόσο μάλλον θρησκόληπτους δεξιούς – αλλά απεναντίας, από προοδευτικούς υπέρμαχους των εκτρώσεων, που θεωρούσαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν διάτρητη, συνταγματικά αστήρικτη, ότι κατοχύρωνε ένα δικαίωμα που δεν προκύπτει με κανένα τρόπο από το Σύνταγμα των ΗΠΑ και, κυρίως, ότι υπερέβαινε τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Εν συντομία: οι Δικαστές του 1973 προσπάθησαν να κάνουν το σωστό πράγμα με τον λάθος τρόπο. Οι δε τωρινοί Δικαστές κάνουν το εντελώς λάθος πράγμα με τον (τυπικά) σωστό τρόπο. Και βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, και τα κίνητρα του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι προφανέστατα, και σαφώς κατά των εκτρώσεων, σαφώς υποκινούμενα από συντηρητισμό και θρησκοληψία. Αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η Roe vs Wade εν πολλοίς δημιούργησε, ή τουλάχιστον εξέθρεψε, αυτό το συντηρητικό μπλοκ της θρησκευόμενης δεξιάς που έχει κάνει σημαία την απαγόρευση των εκτρώσεων. Οι απόψεις δεν ήταν κατά διάνοια τόσο πολωμένες, τόσο φανατικά αμετακίνητες και τόσο μονολιθικές στα 1973, κι ίσως δεν θα είχαν γίνει ποτέ αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε εκβιάσει τις εξελίξεις.

  45. phrasaortes said

    33. Οι βρετανικές αποικίες στον νότο ήταν αρκετά περιορισμένες, ειδικά τον 17ο αιώνα. Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες του νότου ανήκαν προηγουμένως είτε στην γαλλική είτε στην ισπανική αυτοκρατορία.

  46. phrasaortes said

    Πάντως η παρουσία των Καθολικών ήταν ελάχιστη μέχρι την σχετικά πρόσφατη άφιξη των μεταναστών από την Λατινική Αμερική. Έτσι κι αλλιώς όμως, η αντίθεση στην άμβλωση προέρχεται κυρίως από συντηρητικούς προτεστάντες. Η γεωγραφική κατανομή εξηγείται κυρίως από κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους. Οι αγροτικές κοινωνίες είναι πιο ευαίσθητες σε τέτοια ζητήματα από τον αστικοποιημένο και εκβιομηχανισμένο βορρά.

    Πρόκειται επίσης για ένα έντονα πολιτικοποιημένο ζήτημα. Λόγω της επιρροής των Ευαγγελιστών, το ρεπουμπλικανικό κόμμα διατηρεί έντονα εχθρική στάση, η οποία μεταδίδεται στους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Βέβαια η σχέση είναι αμφίδρομη. Ως φαινόμενο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την άρνηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία, λόγω της επιρροής του πετρελαϊκού λόμπυ, υιοθετήθηκε από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, από εκεί στους απλούς ψηφοφόρους και σταδιακά ακόμα και σε μερικά ευρωπαϊκά κόμματα της Δεξιάς.

  47. Triant said

    Καλή εβδομάδα.

    0: Ταυτόχρονα οργάνωναν διαδηλώσεις έξω από νοσοκομεία που έκαναν εκτρώσεις, αλλά και βομβιστικές επιθέσεις ή και δολοφονίες γιατρών, συνδυάζοντας την σχολαστική νομιμότητα με την τρομοκρατία.
    Αυτό ήταν και το θέμα του πρώτου επεισοδίου της ωραίας (για τα γούστα μου) σειράς του BBC «Spooks» (στην Αμερική MI-5).

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πράγματι, κάποιες καλές αμερικανικές σειρές αποτυπώνουν όλα αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως είναι η αέναη διαμάχη για τις εκτρώσεις, για τη διδασκαλία της εξέλιξης ή του δημιουργισμού στα σχολεία, για τον επικίνδυνο φανατισμό των λεγόμενων «αναγεννημένων χριστιανών», για την οπλοκατοχή και τις μαζικές δολοφονίες… Το «Νόμος και τάξη» είναι μια από αυτές.

  49. sarant said

    43 Στην ίδια παράγραφο έχει «προσφεύγουσα» και «προσφυγούσα». Αλλά για την ενάγουσα δεν ισχύει το παρελθοντικό;

  50. ΓιώργοςΜ said

    Μιας και ο λόγος στις σειρές, να αναφέρω (ίσως εκ του περισσού, αλλά για λόγους πληρότητας) και το πιο-σχετικό-δε-γίνεται Handmade’s Tale, σειρά του 2017 που οι πρώτες της σεζόν προβλήθηκαν πρόσφατα από το έρτφλιξ, της οποίας σειρά προηγήθηκε ομώνυμη ταινία του 1990, αμφότερα βασισμένα σε μυθιστόρημα, του 1985 παρακαλώ, της Μάργκαρετ Άτγουντ.
    Η πραγματικότητα πάει να αντιγράψει το σενάριο…

  51. Avonidas said

    #46. Λόγω της επιρροής των Ευαγγελιστών

    Θα έλεγα μάλλον των Ευαγγελικών· ο «Ευαγγελιστής» στα ελληνικά έχει πολύ διαφορετικό νόημα, συνήθως αναφέρεται στους συγγραφείς των Ευαγγελίων.

  52. Avonidas said

    #50. Handmaid’s Tale, όχι Handmade.

    Handmade ήταν η Εύα 😆

  53. geobartz said

    # Δεν έχω καταλάβει τί ακριβώς συμβαίνει με τις εκτρώσεις στις ΗΠΑ (και όχι μόνο). Βέβαια, ως αριστερός που είμαι, τα ξέρω όλα, εξ ορισμού. Είμαι όμως και χριστιανός, οπότε θέλω να αποδίδω τα του Καίσαρος Καίσαρι.
    (α) Μια πρώτη απορία που έχω, είναι γιατί να μέμφομαι όλη την υπερατλαντική συμπολιτεία αν κάποιες πολιτείες αποφασίζουν έτσι και άλλες αλλιώς. Αν δηλαδή αύριο-μεθαύριο μια ευρωπαϊκή χώρα, ας πούμε η Ιταλία, θεσπίσει νόμο για απαγόρευση των εκτρώσεων, θα φταίει όλη η Ευρώπη;;
    (β) Με μια λογική ως η ανωτέρω. αν μη τι άλλο, θα στεναχωρήσω επώνυμο (ψευτο)αριστερό που …φίλησε τις κατουρημένες ποδιές ολόκληρης της Τραμπο-Συμπολιτείας και της ΜερκελοΓερμανίας, ξεπουλώντσας για χάρη τους τη Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα!
    (γ) Μια άλλη απορία μου είναι πώς και από ποια επιστήμη καθορίζεται το χρονικό όριο κύησης πέρα από το οποίο θα θεωρηθεί έγκλημα η θανάτωση του εμβρύου; Και, αν συμφωνούμε ότι υπάρχει τέτοιο όριο, πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για επέκτασή του (μέχρι ίσως και …9 μήνες), όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του βρέφους.
    (δ) Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η βιολογικώς ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρώτη κύηση. Η προγιαγιά μου γέννησε τον παππού μου και …ουδέν έτερον. [τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχαν άλλες δυνατότητες]. Μια πλάγια συγγενής, …της σειράς μου, έκανε έκτρωση στην πρώτη της κύηση αλλά δεν έσχε την ευκαιρία να το ξανακάνει, ενώ ατυχώς απέτυχαν και όλα τα σύγχρονα μέσα.

  54. ΓΤ said

    49@

    Ενδεχομένως αφήνουν την «εναγαγούσα» να κοσμεί μόνο Πατρολογίες 🙂
    (Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω δει ποτέ νομικό κείμενο.)

    Στυφές αράδες μα στιφρές
    στη γλώσσα κάνουμε ριφρές

  55. Avonidas said

    Σχετικά με το επιχείρημα «τι μας αφορά τι γίνεται στις ΗΠΑ», να θυμίσω κάτι που με αφορά ίσως λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους: η αυστηροποίηση του (ήδη περιοριστικού) καθεστώτος εναντίον των εκτρώσεων στην Πολωνία συνέπεσε χρονικά με την περίοδο της διακυβέρνησης του Τραμπ στις ΗΠΑ – κι αυτό δεν είναι σύμπτωση. Οι Πολωνοί συντηρητικοί σαφώς ενθαρρύνθηκαν κι αναπτερώθηκαν από την άνοδο του Τραμπισμού. Ο Τραμπ κι οι αξιωματούχοι του επισκέφτηκαν την Πολωνία κάμποσες φορές, και κάθε φορά τους έκαναν κι από 10 τεμενάδες.

    Με ή χωρίς Τραμπ, πάντως, είναι γνωστό ότι οι Πολωνοί είναι τα αμερικανάκια της Ευρώπης.

  56. ΓΤ said

    Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένας νέος Κόνραντ για να γράψει την «Καρδιά του SCOTUS»…

  57. dryhammer said

    Χαιρετώ τα (ανησυχούντα) πλήθη. Τον τελευταίο καιρό τρέχω πανικόβλητος και δεν χρόνο ούτε να ανοίξω τον Η/Υ κι έτσι έχω χάσει πολλά επεισόδια.

    [ Ο πύργος (του υπ.) στοίχειωσε, νυχτερίδες κι αράχνες φωλιάζουν στις μνήμες, φίδια στη CPU, η γάτα γέννησε στο πληκτρολόγιο και μαθαίνει στα μικρά να τρώνε το ποντίκι, δεν ξέρω πότε θα ξαναμπώ…]

    Υγείαν έχω, το αυτό και δι υμάς.

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    55:»Τι μας ενδιαφέρει τι γίνεται στις ΗΠΑ;» σε ό,τι αφορά θέματα κυρίως ενδοαμερικανικά. Όπως π.χ. θα μπορούσαν παλαιότερα να πουν οι Κοζανίτες «τι μας ενδιαφέρει για τη βεντέτα στη Μάνη και στην Κρήτη;». Για άλλα θέματα όμως μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα τι γίνεται στις ΗΠΑ, αφού, ως υπερδύναμη του δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου, δίνει το καλό ή το κακό παράδειγμα σε πολλές χώρες του πλανήτη. Στο παράδειγμα της Πολωνίας που αναφέρεις, η αμερικανική επιρροή ήρθε και έδεσε με τον καθολικισμό των Πολωνων και τη γνωστή στάση τους στο θέμα των εκτρώσεων. Με λίγα λόγια, πρέπει και να το ‘χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες.

  59. Χαρούλα said

    Πωωωωω! Τώρα είδα το #3 μου!!! Βαράτε με!
    Συνωμοτήσει. Συνωμοτήσει. Συνωμοτήσει. 100 φορές για τιμωρία!🫢🫣🤫
    Ευχαριστώ για την ευγένεια να το αφήσετε ασχολίαστο.

  60. leonicos said

    43 ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ; Τα @@@@@@@@@@@@ δεν αφορούν εσένα.

    Εσύ καλώς έκανες κι έβαλες το λίνκο, αν και δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελες ν’ αποδειξεις, επειδή δεν καταλαβα και τα περί μετοχών και επιθέτων

    Εκανα την εξυπνάδα@@@@@@@@@@@@@ και πάτησα το λίνκο
    κι έκανα τη εξυπνάδα@@@@@@@@@@@ να το διαβάσω ολόκληρο
    για να διαπιστωσω πόση εξυπνάδα@@@@@@@@@@@@@ χρειάζεται για να πεις δικανικά το πιο απλό πράγμα

    κάποια, που διαχειρίζεται μεγάλης σημασίας πράγματα, πλαστογράφησε τις αποδείξεις αποδοχών της για να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο. Την έπιασαν, το ομολόγησε, την απέλυσαν και τους ενήγαγε ζητώντας αποζημίωση.

    Και γράψανε 30 σελίδες σοφιες@@@@@@@@@@@@@

    Αλλά η παροιμία λέει: Αν κοιμηθείς με στραβό, θ’ αλληθωρισεις.
    Κι εγώ ψιλοκοιμάμαι με τον Σαραντάκο (διαδικτυακά)

    και στη σελ 20 βρ’ηκα:
    α)τη βαρύτητα των τελεσθέντων πράξεων
    β)την παραβίαση τελικώς από αυτόν την αρχή της αναλογικότητας

    μπορεί να έχει κι άλλα, αλλά δεν είμαι και βιτ Σαραντάκος

  61. Avonidas said

    #58. Ναι, Γιάννη, αλλά κι η δική μας κούτρα είναι πολύ πιο ευάλωτη απ’ όσο ίσως πιστεύεις. Ένας απ’ τους λόγους που βρίσκω την ιστορία του Roe vs Wade τόσο τρομερά ενδιαφέρουσα είναι το πώς συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες, που πριν έβρισκαν το θέμα των εκτρώσεων περίπου αδιάφορο, συσπειρώθηκαν γύρω από το ζήτημα σε ισχυρότατα πολιτικά λόμπι.

    Το ίδιο συνέβη με το ζήτημα της οπλοκατοχής. Το ίδιο με τη διδασκαλία της εξέλιξης. Το ίδιο και με το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αντιμετώπιση του κράτους του Ισραήλ, στις ΗΠΑ. Πολιτικές και θρησκευτικές ιδεολογίες μυρίζονται ένα ζήτημα που έχει «ψωμί», αδιαφορώντας πλήρως για τις διακηρυττόμενες αρχές. Γιατί βέβαια, αυτή η εικόνα του Χριστού και του Χριστιανισμού, που έχει καταλήξει εμβληματική της φονταμενταλιστικής δεξιάς στις ΗΠΑ, δεν έχει κανένα υπόβαθρο στο μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής παράδοσης – Ορθόδοξης, Καθολικής ή έστω και Προτεσταντικής. Είναι μια κατασκευή των τελευταίων δεκαετιών – μια καπηλεία.

    Και σε μας, οι διάφοροι Μπογδάνοι, Αδώνιδες, Αμβρόσιοι και δε συμμαζεύεται κατασκευάζουν μια χριστιανική δεξιά που επίσης δεν θα ‘βρισκε ούτε μια ντουζίνα υποστηρικτές μερικές δεκαετίες πριν. Βάλε όμως μνημόνια, βάλε φτωχοποίηση, βάλε κρίση, μεταναστευτικό, εθνική ταπείνωση, και ξαφνικά ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη έρχονται και γίνονται η εθνική μας ταυτότητα κι η πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Το «αμερικάνικο όπως η μηλόπιτα» και το «ελληνικό όπως η φασουλάδα» δεν απέχουν πολύ.

  62. ΓιώργοςΜ said

    59 Συνωμοτήσει,
    καθώς συνήθως οι συνωμότες προβαίνουν από κοινού σε
    ωμότητες

    [MN mode off]

  63. leonicos said

    59

    Το είδα, αλλά θυμηθηκα την κρεπάλη μου.
    άσε πυ κάθε φορά γράφω για συνωμοσίες, σκέπτομαι «τα ο ανάποδα» επειδή το όμνυμι αρχίζει με ο

  64. ΓιώργοςΜ said

    52 Φυσικά! Άλλωστε η handmade είναι διαφορετική μέθοδος αντισύλληψης 😛 😛 😛

  65. leonicos said

    49 43

    εναχθείσα

  66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    27# Η Άμαζον, ε? Που στύβει τους εργαζόμενους και τους βάζει να κατουράνε σε μπουκάλια? Για δε ρε, για δε…

  67. leonicos said

    20 Gpointofview

    Κοινώς Τζι

    Η ισότητα των γυναικών πάει περίπατο στο άβατο του ΑγίουΟρους

    Το Άγιο Όρος είναι μεν ελληνικό έδαφος, αλλά τελεί υπο ειδικό διεθνές καθεστώς, και η Ελλάδα έχει μόνο την υποχρεώση να το υπερασπίζεται και να κάνει αστυνόμευση. Γι αυτό και δεν φορολογείται

  68. Ο Σκότους θα μπορούσε να είναι ένας λιγομίλητος, σκοτεινός τύπος που δραπέτευσε από τις σελίδες του Αστερίξ.

  69. Πέπε said

    @49, 54

    Η ενάξασα βέβαια! Απλός, λαϊκός αναλογικός τύπος, που άλλωστε τον έχουν ψωμοτύρι στην Κύπρο.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και ενόσω εμείς ασχολούμαστε με τις παλαβομάρες των ΗΠΑνών (κάτι που πολύ θα χαροποιούσε την κυβέρνησή μας, αν αυτή η ενασχόληση επεκτεινόταν στο σύνολο της κοινωνίας)…
    «… η δημοσιονομική «ανάσα» είναι συνώνυμη του «συνδρόμου πνιγμού» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που καλούνται για δεύτερη φορά ύστερα από τη μνημονιακή «δημοσιονομική εξυγίανση» να χρηματοδοτήσουν με μια γενναία πραγματική μείωση του μισθού τους τη νέα «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών (Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% έχει ήδη «εξουδετερωθεί» από την αύξηση του επίσημου Δείκτη Τιμών. Αν, μάλιστα, πάρουμε υπόψη ότι η ακρίβεια είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού, έχουμε ήδη σημαντική μείωση του πραγματικού μισθού!).»
    https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/349857_i-megali-arpahti-me-ton-ypsilo-plithorismo

  71. Avonidas said

    #70. Κατά καιρούς ασχολούμαστε με κάθε λογής θέματα σ’ αυτό το ιστολόγιο, ιδίως και κατά κόρον λεξιλογικά. Δεν καταλαβαίνω προς τι αυτός ο πανικός.

    Να ήταν το ιστολόγιο του Νικοκύρη κάποια επίσημη ιστοσελίδα κομματικού/συνδικαλιστικού οργάνου, θα το καταλάβαινα. Από κει και πέρα, είμαστε ικανοί να ασχολούμαστε με περισσότερα από 1 θέματα ταυτόχρονα 🙂

  72. @ 51 Avonidas

    >>Ο «Ευαγγελιστής» στα ελληνικά συνήθως αναφέρεται στους συγγραφείς των Ευαγγελίων.

    Δεν είναι και οι ραδιο-ιεροκήρυκες στις ΗΠΑ με τα μεγάλα ακροατήρια, σε παναμερικανικό επίπεδο;
    Βέβαια και οι όποιοι συγγραφείς ευαγγελίων, ως είδους λόγου, ίσως να λέγονται έτσι.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δημογραφικά στοιχεία των Αμερικανών Liberals. Πολύ χαρακτηριστική η γεωγραφική κατανομή τους.
    https://en.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Modern_liberalism_in_the_United_States&action=edit&section=3

  74. @ 66 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    >>…Που στύβει τους εργαζόμενους και τους βάζει να κατουράνε σε μπουκάλια; Για δε ρε, για δε…

    Και σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ μας συμβαίνει αυτό.
    Και όταν κάποιος ηλικιωμένος ζητήσει επιμόνως στάση, τον ακολουθούν και δυο τρεις γυναίκες, που ντρέπονταν να δηλώσουν την «ανάγκη» τους.

  75. Avonidas said

    #72. Ε, ναι, αυτούς τους λέμε τηλε-ευαγγελιστές, televangelists. Οι άλλοι όμως λέγονται evangelicals. Γι’ αυτό λέω «ευαγγελικοί».

    Ετυμολογικά, ευαγγελιστής είναι καθένας που διαδίδει καλά νέα. Και στ’ αγγλικά, «x-evangelist» είναι οποιοσδήποτε προμοτάρει ενθουσιωδώς το x, π.χ. linux evangelist.

    Οι Ευαγγελικοί απ’ όσο ξέρω λέγονται έτσι γιατί (θεωρούν ότι) συνεχίζουν το έργο των Ευαγγελιστών και των πρώτων Χριστιανών, πόρτα-πόρτα (ή παράθυρο-παράθυρο 🙂 )

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νομική Σχολή Αθηνών, 2020 /Α. Σαρέλλα, Διδακτορική διατριβή:
    » Η επίδραση των πορισμάτων της ιατρικής και μαιευτικής επιστήμης στη νομοθετική και νομολογιακή αντιμετώπιση των αμβλώσεων.»
    https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/48237

  77. @ Γιάννης Κουβάτσος

    >>…Το θέμα των εκτρώσεων τολμώ να πω ότι είναι από χαμηλού έως ανύπαρκτου ενδιαφέροντος για την ελληνική κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια.

    Πάντως από το γεγονός και μόνο πως υπάρχει στο ζήτημα αυτό μια θεμελιώδης ανισότητα μεταξύ άντρα και γυναίκας, σε βάρος της γυναίκας, οι άρρενες φίλοι του ιστολογίου πρέπει να δράττονται της ευκαιρίας και να καταθέτουν τις θέσεις τους καταγγέλλοντας την αδικία αυτή.

  78. Avonidas said

    #71. Και τέλος πάντων, το ότι ασχοληθήκαμε το Σάββατο με τις αμβλώσεις ήταν δική μας πρωτοβουλία, όχι του Νικοκύρη.

  79. ΣΠ said

    Μερικά ενδιαφέροντα δημοσκοπικά δεδομένα.
    https://news.gallup.com/poll/1576/abortion.aspx

  80. Pedis said

    Θα επαναλάβω τον χάρτη που έβαλα στα μεζεδάκια, ο οποίος αναφέρεται στην κατάσταση στη μεγαλύτερη προστάτιδα των ανθρώπινων δικαιωμάτων έβα, πριν την περιβόητη απόφαση

    πράσινο: επιτρέπεται

    κίτρινο: επιτρέπεται με πολλούς περιορισμούς

    πορτοκαλί: απαγορεύεται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις

    γκρί: δεν υπάρχει νόμος

    # 27 (66) – Υποθέτω ότι οι φιλάνθρωπες εταιρείες από καιρό βοηθούν τις εργαζομένες τους στις καμιά 30αριά πολιτείες όπου η έκτρωση επιτρέπεται με αυστηρούς περιορισμούς ή σχεδόν απαγορεύεται.

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69 εναγαγούσα μήπως; (ενήγαγον ο αορ.β )

  82. Pedis said

    # 79 – Τι σημαίνει pro-life στο γκάλοπ (και πώς επηρέασε τις απαντήσεις)?!;

    Γενικότερα, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε;

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8092930.stm

  83. Spiridione said

    – Εδώ υπάρχουν μεγάλες ευθύνες του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε τη δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να θεσπίσει ομοσπονδιακό νόμο ή με άλλους τρόπους να θωρακίσει την απόφαση Roe v Wade, αλλά απέφυγε να το κάνει μη θέλοντας να σπάσει αυγά,
    Ακόμη και μετά την εκλογή Μπάιντεν, και όταν ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος μετά τις αλλαγές του Σκότους.

  84. Spiridione said

    83.

  85. defterin said

    Σχετικά με την απόφαση του SCOTUS αλλά πάλι μεταφραστικά – με κίνδυνο να γίνω μπανάλ και φορτικός: https://www.sigmalive.com/news/international/974118/hpapos-tha-epireasei-i-anatropi-apofasis-gia-tin-amvlosi-ta-dikaiomata-lgbtq

    > «ουσιαστικά προηγούμενα δίκαιης διαδικασίας»

    Αυτό εμένα σαν φυσικό ομιλητή χωρίς νομικές γνώσεις δεν μου λέει τίποτα, και δυσκολεύομαι να φανταστώ και ποιο ήταν το αγγλικό πρωτότυπο. Σας λέει εσάς κάτι;

    > το δικαίωμα στην οικειότητα μεταξύ του ιδίου φύλου

    Εδώ μεταφράζει το intimacy, που χρησιμοποιείται ευφημιστικά στα αγγλικά (καταχρηστικά, γιατί οι προηγούμενοι νόμοι ποινικοποιούσαν το πρωκτικό σεξ μεταξύ αντρών, απ’ όσο καταλαβαίνω, όχι κάθε είδους intimacy). Έλα που νομίζω όμως ότι αυτό τον ευφημισμό δεν τον έχουμε στα ελληνικά;

    > Οι κλινικές που παρέχουν άμβλωση συχνά παρέχουν υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο σε τρανς άτομα.

    Εδώ μεταφράζει μάλλον το gender-affirming, το οποίο ομολογώ δεν μπορώ να μεταφράσω ικανοποιητικά.

    > την υπόθεση **της Kim Davis**, μιας υπαλλήλου στο Κεντάκι που αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Ο Thomas αποκάλεσε **τον Davis**

    Στην τύχη όλα.

    > «ένα από τα πρώτα θύματα της καβαλαρικής μεταχείρισης της θρησκείας αυτού του Δικαστηρίου»

    Ξέρει κανένας τι είδους μεταχείριση είναι η καβαλαρική μεταχείριση;

  86. Nestanaios said

    38. Δεν ξέρω με ποιόν συμφωνείς. Με μένα σίγουρα δεν συμφωνείς διότι εγώ λέω ότι αν είχαν επικρατήσει οι «τραμπιστές» δεν θα είχαμε παιδιά νεκρά από βόμβες στην Ουκρανία και πουθενά αλλού στον κόσμο.

  87. Nestanaios said

    69. Άγω, α(γσ)ω, εα(γσ)α (ηγσα) θα έπρεπε να είναι για να ξέρουμε τι λέμε. Το διπλό «ξ» δεν έχει καν μια θέση εδώ.

  88. Παναγιώτης Κ. said

    Έχει γραφεί ότι επί εποχής Τραμπ και μετά, οι ΗΠΑ είναι μια πολωμένη χώρα. Κάποιοι μάλιστα υπερβάλλουν λέγοντας ότι οδηγείται σε εμφύλιο.
    Στο δεύτερο δεν δίνω σημασία. Το πρώτο όμως, κρίνοντας από γνωστούς μου στην Ν.Υόρκη, είναι βάσιμο. Απλοί άνθρωποι, μάλλον αδιάφοροι για τα πολιτικά πράγματα σε παλιότερες εποχές, απέκτησαν ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στη χώρα όπου ζουν κοντά εξήντα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς ψήφιζαν το Δημοκρατικό κόμμα και μετά το γύρισαν στον Τραμπ. Κάποιοι άλλοι παραμένουν στο Δημοκρατικό κόμμα με ζωηρές όμως ενστάσεις.
    Κοινός τόπος και για τις δυο ομάδες, είναι η συνωμοσιολογική αντζέντα την οποία συναντούμε και στα καθ΄ημάς!
    Προσπαθώ να τους πείσω ότι δεν πρέπει να πορευόμαστε με αφήγημα που στηρίζεται σε μια ανυπόστατη υπόθεση π.χ για όλα φταίνε οι Εβραίοι. Συνήθως οι ανυπόστατες υποθέσεις είναι συνάμα… συναρπαστικές οπότε δύσκολα τις αποχωρίζονται οι άνθρωποι.

  89. Αγγελος said

    G (20), σαφώς θα αλλάξει σε διακριτό βαθμό η ζωή στις ΗΠΑ στις πολιτείες όπου θα απαγορευθούν οι εκτρώσεις!
    Γιώργο Μπαρτζούδη (53a), καταλαβαίνω αυτές που διαμαρτύρονται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά κι εγώ θα περίμενα να διαμαρτύρονται πιο πολύ στις Πολιτείες όπου απαγορεύονται ή θα απαγορευτούν οι αμβλώσεις. Επιτέλους, τυπικά δημοκρατίες είναι κι αυτές, με αιρετά νομοθετικά σώματα. Είναι σε θέση οι γυναίκες να επηρεάσουν την πολιτειακή πολιτική σ’αυτό το θέμα, αν πραγματικά το θελήσουν. Αλλά θα μου πείτε, στη Μάλτα ή στην Πολωνία δεν είναι; — Όσο για την ΕΕ, η Μάλτα έλαβε πρόνοια να φροντίσει να περιληφθεί στη Συνθήκη Προσχώρησης το σχετικό «Πρωτόκολλο αριθ. 7 για την άμβλωση στη Μάλτα» που ορίζει ότι «Καμία διάταξη της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, των Συνθηκών περί ιδρύσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των Συνθηκών και πράξεων που τροποποιούν ή συμπληρώνουν τις εν λόγω Συνθήκες, δεν θίγει την εφαρμογή, στο έδαφος της Μάλτας, της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την άμβλωση.»

  90. Μαρία said

    85
    “Davis may have been one of the first victims of this court’s cavalier treatment of religion in its Obergefell decision, but she will not be the last,” Thomas wrote.
    https://www.washingtonpost.com/politics/courts_law/supreme-court-kim-davis-same-sex-marriage/2020/10/05/cd5a74d2-0710-11eb-9be6-cf25fb429f1a_story.html

  91. Spiridione said

    -πώς θα πούμε το trigger laws, παιδιά;
    βλέπω και την απόδοση «νόμοι ζόμπι». Πετυχημένο το βρίσκω (εντάξει, ανεπίσημα)

  92. Αγγελος said

    Defterin (85), χωρίς να έχω υπόψη το πρωτότυπο εικάζω ότι:

    1. «ουσιαστικά προηγούμενα δίκαιης διαδικασίας» αποδίδει substantial due process precedents. «προηγούμενα» με την έννοια παλιότερων δικαστικών αποφάσεων· due process είναι έκφραση της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ («nor shall any state deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law») και σημαίνει περίπου «δικονομικές εγγυήσεις». Πρόκειται λοιπόν για προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις που ρύθμιζαν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων από την κρατική αυθαιρεσία.

    2. «το δικαίωμα στην οικειότητα μεταξύ [ατόμων] του ιδίου φύλου» σαφώς μεταφράζει (πολύ άστοχα) το intimacy, με την έννοια των σαρκικών σχέσεων.

    3. Το gender-affirming θα το έλεγα «ιατρικές φροντίδες διασαφήνισης (ή και «επιβεβαίωσης», γιατί όχι;) του φύλου», αν εννοεί εγχειρίσεις αλλαγής φύλου, ορμονοθεραπείες και τέτοια.

    4. H καβαλαρική μεταχείριση είναι προφανώς η cavalier treatment, η αφ’υψηλού και χωρίς τη δέουσα προσοχή αντιμετώπιση. (Η φράση των δικαστών Thomson και Alito είναι «Davis may have been one of the first victims of this court’s cavalier treatment of religion in its Obergefell decision, but she will not be the last.») Αυτός βέβαια που το έγραψε στα ελληνικά θέλει … καμτσικιές από τον καβαλάρη στον καβάλο του 🙂

  93. ΓΤ said

    @81 Έφη

    βλ. #54 🙂

  94. Spiridione said

    Εδώ μια ανάλυση του Κ. Μποτόπουλου (αφορά το σχέδιο της απόφασης, αλλά δεν άλλαξαν και πολλά)
    https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/pleiopshfia-h-eleftheria-to-zhthma-twn-amvlwsewn-kata-to-anwtato-dikasthrio-twn-hpa/
    Ο δε Βενιζέλος βλέπει ευρύτερες προεκτάσεις – και ετερογονία των σκοπών έχει, που το έχουμε ξανασυζητήσει
    Η Ιστορία ως γυναίκα – Η αδιανόητη απόφαση για τις αμβλώσεις μπορεί να σώσει την αμερικανική δημοκρατία και να λειτουργήσει καταλυτικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
    https://evenizelos.gr/mme/statementsgr/454-statements2022/6669-anartisi-ev-venizelou-i-istoria-os-gynaika-i-adianoiti-apofasi-gia-tis-amvloseis-borei-na-sosei-tin-amerikaniki-dimokratia-kai-na-leitourgisei-katalytika-gia-ton-polemo-stin-oukrania.html

  95. Αγγελος said

    Περαιτέρω διευκρίνιση για το 92(1): procedural due process είναι οι διαδικαστικές εγγυήσεις (να μην μπορούν να σου κάνουν έρευνα χωρίς ένταλμα, π.χ.), ενώ substantial due process είναι η ύπαρξη ουσιαστικού λόγου για τον όποιο περιορισμό της ελευθερίας σου (με τη λογική του substantial due process π.χ. το Ανώτατο Διαστήριο ακύρωσε ένα νόμο της Νεμπράσκας που απαγόρευε τη διδασκαλία των γερμανικών!)

  96. 2, 36.
    Αν εννοείς την καλπάζουσα αύξηση της φτώχειας, της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης, αλλά και τα παρεπόμενα των νεοφιλεύθερων οικονομικών πολιτικών, το έλλειμμα δημοκρατίας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, την αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία (το θατσερικό μοντέλο), τον εκφασισμό της κοινωνίας και τον έλεγχο των ΜΜΕ – τότε αναλογίσου κατά πόσο ΚΑΘΕ ένα από τα παραπάνω «φλέγοντα» τσουρουφλίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που ως άνεργες, αλλά και ως εργαζόμενες βιώνουν πολλαπλούς αποκλεισμούς. Περί αυτού πρόκειται, αυτές χτυπά ο σκοταδισμός και αυτές αφορούσε και το περίφημο «κατηχητικό» της Κεραμέως ( για να μην ξεχνιόμαστε)…

  97. ΣΠ said

    82
    pro-choice και pro-life είναι καθιερωμένοι όροι για τους υπέρ και κατά των αμβλώσεων, αντίστοιχα.

  98. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα. Έπεσε δουλειά, γι αυτό έλειπα. Η μαρμάγκα κρατάει το εξής σχόλιο:

    Ούτε η Παλαιά, ούτε η Καινή Διαθήκη θεωρούν αμαρτία την άμβλωση, Η μοναδική αναφορά για αποβολή εμβρύου που υπάρχει σε όλη την Βίβλο, βρίσκεται στο Έξοδος 21, 22-25, όπου διαβάζουμε: «22 Αν παλεύουν άντρες και χτυπήσουν μια έγκυο γυναίκα και αυτή γεννήσει πρόωρα αλλά δεν υπάρξουν θύματα, ο παραβάτης πρέπει να πληρώσει την αποζημίωση που θα του επιβάλει ο σύζυγος της γυναίκας, σύμφωνα με την έγκριση των δικαστών. 23 Αλλά αν υπάρξουν θύματα, πρέπει να δώσεις ζωή αντί ζωής, 24 μάτι αντί ματιού, δόντι αντί δοντιού, χέρι αντί χεριού, πόδι αντί ποδιού, 25 κάψιμο αντί καψίματος, πληγή αντί πληγής, χτύπημα αντί χτυπήματος.»

    Σε αυτό το εντελώς αόριστο απόσπασμα στηρίζει ο Χριστιανισμός την απαγόρευση των αμβλώσεων, αφού οι Πατέρες της Εκκλησίας (μετά από διαμάχες αιώνων…) κατέληξαν πως η φράση «υπάρξουν θύματα» αφορά τόσο την έγκυο, όσο και το βρέφος. Αν ο γλυκύς Ιησούς ή το δεξί του χέρι ο Παύλος ήθελαν να καταδικάσουν την άμβλωση, θα το έλεγαν σαφώς οι ίδιοι και δεν θα χρειαζόταν να καταφεύγουμε σήμερα στο αμφιλεγόμενο απόσπασμα της Εξοδου για να βρούμε άκρη….

  99. defterin said

    92+95 Άγγελε ευχαριστώ πολύ, με κάλυψαν οι απαντήσεις σου σε όλα τα σημεία και έμαθα και νέα πράγματα για το νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

  100. sarant said

    79 Αν είναι έτσι, θα πρέπει να φανει στις κάλπες η αποδοκιμασία

    85 Η καβαλαρική πρέπει να είναι cavalier attitude, υπεροπτική, αφ’ηυψηλού

    92 Ωπ, με πρόλαβε

  101. Pedis said

    # 97 – Μα γι αυτό και το 82α!

  102. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>πώς θα πούμε το trigger laws, παιδιά;
    Μάλλον, ‘σκανδαλώδεις νόμους’ 🙂 🙂

    61.
    >>…και ξαφνικά ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη έρχονται και γίνονται η εθνική μας ταυτότητα κι η πολιτιστική μας κληρονομιά.
    Οι σκοταδιστές δεν παθαίνουν …σκοτοδίνη (δυστυχώς!) 🙂

    Υ.Γ. Βλέπω 18 ψήφους με Μ.Ο. = 3 αστεράκια! [Στατιστικά πρωτοφανές, υποθέτω]. Η απόφαση του Σκότους δεν μας αρέσει (και την «καταψηφίζουμε» 🙂 ) ή … το άρθρο του Νικοκύρη;!

  103. sarant said

    102 Δεν το είχα προσέξει!

  104. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    103.
    Αν το σύστημα (wordpress?) επιτρέπει διπλο-τριπλοαξιολογήσεις, καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί!

  105. ΛΆΜΠΡΟΣ said

    27 – 😂😂😂

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    96: Αυτά εννοώ προφανώς, αλλά πλήττουν όλη την κοινωνία, όχι μόνο τις γυναίκες, εκτός βέβαια από τους μονίμως επωφελούμενους από αυτές τις «κρίσεις». Να μην παρεξηγηθώ, επειδή έχω κόρη στις απαρχές της εργασιακής ζωής της, ενδιαφέρομαι ιδιαιτέρως για τα προβλήματα των σύγχρονων γυναικών. Αλλά όσα δυσχερή βιώνουμε, τα βιώνουμε (σχεδόν) όλοι ανεξαρτήτως φύλου.

  107. rogerios said

    @35, 39, 43, 49: Η (ατυχέστατη κτγμ) «προσφυγούσα» απαντά στο σώμα της νομολογίας του ΔΕΕ πέντε φορές, με πιο πρόσφατη αυτήν στην οποία παρέπεμψε ο ΓΤ στο αριθ. 43 σχόλιο. Προφανώς και δεν αποτελεί «επίσημη γραμμή» [υποψιάζομαι ότι τα πέντε κείμενα ανήκουν στον ίδιο μεταφραστή, αλλά θα ήταν αδιάκριτο να επιχειρήσω να το επιβεβαιώσω].

  108. 106.
    Καθόλου δεν αμφισβητώ την ευαισθησία σου απέναντι στα θέματα αυτά – απλώς εστιάζουμε σε διαφορετικές όψεις της ζοφερής πραγματικότητας και αναπόφευκτα κάτι θα διαφύγει…
    Πάντως, για το «γυναικείο πρόσωπο της φτώχειας» έχει γίνει λόγος πολλές φορές και όταν συνομιλούμε με γυναίκες που περιθωριοποιούνται ή υφίστανται διακρίσεις στον χώρο εργασίας ή απειλούνται με απόλυση καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο (ειδικά αν το εντάξουμε στο ευρύτερο πλέγμα απαιτήσεων που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα (οικιακές και γονεϊκές φροντίδες). Αλλά και η μειωμένη συμμετοχή στην πολιτική ζωή σε αυτά δεν οφείλεται;
    https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20160418STO23760/maria-arena-i-ftocheia-stis-gunaikes-apotelesma-ton-diakriseon
    Εύχομαι τα καλύτερα για την κόρη σου στο ξεκίνημα της ! (και για όλα τα παιδιά αυτής της γενιάς που βρέθηκε μπλεγμένη σε όλα αυτά…)

  109. leonicos said

    Επιτρέψτε μου μια διορθωση

    στο προχθεσινό περί της Φαρμακεύτρας του Θεοκρίτου

    Το όνομα της φαρμακευτρας ήταν Σιμαίθα

  110. sarant said

    107 Α γεια σου!

  111. 108.
    «Αλλά και η μειωμένη συμμετοχή στην πολιτική ζωή σε αυτά δεν οφείλεται;»΄
    Εννοώ των γυναικών. Γενικά, βέβαια, υπάρχουν κι άλλα αίτια για τη διαφοροποιημένη αποχή από τα κοινά, αλλά κι αυτά σχετίζονται με διακρίσεις (σχολείο, ΜΜΕ νεανική κουλτούρα και πολλά άλλα…)

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    98: Νίκο, δεν ξέρω που τα άκουσες αυτά. Αλλά, άκου κι εμένα.

    Καταρχάς, οι ΗΠΑνοί δεν ενδιαφέρονται για το τι είπαν οι Πατέρες της Εκκλησίας, διότι είναι κυρίως Προτεστάντες.
    Όμως, σε βεβαιώνω ότι για το θέμα της άμβλωσης, όχι μόνο «καμία συζήτηση αιώνων» δεν υπήρξε, αλλά το συγκεκριμένο χωρίο στην ορθοδοξία ήταν εντελώς περιθωριακό ως προς το θέμα αυτό. Το ερμήνευσε ο Μάξιμος ή ο Φώτιος, αλλά έως τότε, το θέμα των αμβλώσεων ήταν τελειωμένο για την Ορθοδοξία ως φόνος.

    Μάλιστα, η Εκκλησία ήταν εξαρχής ενάντια στις αμβλώσεις κυρίως με βάση το «Ου φονεύσεις». Ο απολογητής Αθηναγόρας π.χ. που μιλάει ενάντια στην άμβλωση ως ανθρωποκτονία έζησε πολύ νωρίς για να λέμε περί «συζήτησης αιώνων» για τις αμβλώσεις:

    Επίσης, οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν είχαν ανάγκη το εδάφιο της Εξόδου αφού πολλές φορές αναφέρονται στο Λουκ. 1,41 και 44 που μιλά στον Βαπτιστή ως βρέφος να ενεργεί συνειδητά και με συγκεκριμένα συναισθήματα:
    «και εγένετο ως ήκουσεν η Ελισάβετ τον ασπασμόν της Μαρίας, εσκίρτησεν το βρέφος εν τή κοιλία αυτής…»
    «ιδού γάρ ως εγένετο η φωνή τού ασπασμού σου εις τα ώτά μου, εσκίρτησεν το βρέφος εν αγαλλιάσει εν τή κοιλία μου.»

    Τα εδαφια αυτά χρησιμοποιούν οι Πατέρες της Εκκλησίας για αναφερθούν στο γεγονός ότι το βρέφος ήταν ήδη ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και το σκίρτημα του ήταν ουσιαστικά μια προφητεία που έδειχνε την επερχόμενη Χαρά που θα ζήσει η ανθρωπότητα με τη γέννηση του Χριστού:

    Τα λέω αυτά γιατί είναι έτσι. Όπως λέει και ο Μ. Βασίλειος, κάθε καταστροφή του εμβρύου είναι φόνος. Όποιςο γνωρίζει τη θεολογία της Εκκλησία, και είναι κάτι που το γνωρίζω καλά, ξέρει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Συμφωνώ και σ’ ευχαριστώ πολύ εκ μέρους της κόρης μου για τις ευχές σου. 😊👍

  114. Ριβαλντίνιο said

    Επίσης σε αυτή την εργασία http://ikee.lib.auth.gr/record/108458/files/GRI-2008-1785.pdf λέει πως το χωρίο Έξοδος ΚΑ 22 – 25 χρησιμοποιείται από αυτούς που ισχυρίζονται πως η ζωή της μάνας έχει μεγαλύτερη αξία απ’ την ζωή του ( πενταμηνίτικου ) εμβρύου.

    Εάν συμπλακούν δύο άνδρες και κτυπήσουν γυναίκα έγκυον, εξέλθη δε το παιδίον ασχημάτιστον, ο ένοχος θα πληρώση αποζημίωσιν, την οποίαν θα ζητήση ο σύζυγος της γυναικός και την οποίαν θα επιβάλη το δικαστήριον. Εάν όμως το παιδί είναι τελείως διαμορφωμένον, ο ένοχος θα δώση ζωήν αντί ζωής· θα καταδικασθή εις θάνατον, σύμφωνα με τον νόμον της ανταποδόσεως, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος, χείρα αντί χειρός, πόδα αντί ποδός, έγκαυμα αντί εγκαύματος, τραύμα αντί τραύματος, μώλωπα αντί μώλωπος.
    https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_Diathikh/Exodos/Exodos_kef.21-24.htm#kef.21

    Αντίθετα οι χριστιανοί βασίζονταν στα εξής χωρία των Ψαλμών και του Ιώβ.

    Δεν έμεινε κρυπτός και άγνωστος εις σε ο σχηματισμός των οστέων μου, τα οποία διεμορφώνοντο αφανώς εις την κοιλίαν της μητρός μου. Δεν έμεινεν άγνωστος και αφανής εις σε η αρχική μου υπόστασις, όταν εν τη κοιλία της μητρός μου, ως εις τα κατώτατα της γης διεμορφώνετο.
    Το άπλαστον και αδιαμόρφωτον εις την κοιλίαν της μητρός μου έμβρυον, το είδαν οι οφθαλμοί σου και στο βιβλίον σου είναι γραμμένοι όλοι οι άνθρωποι. Υπό το ιδικόν σου βλέμμα θα διαπλασθούν ημέραν με την ημέραν ως έμβρυα και θα μεγαλώσουν, και ούτε ένας από αυτούς δεν θα αγνοηθή από σέ.

    https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_Diathikh/Psalmoi/Psalmoi_133-140.htm#Psalmos_139

    Ενθυμήσου ότι από πηλόν μέ έπλασες και ώρισες να επιστρέφω πάλιν εις την γην. Μηπως η αρχή της υπάρξεώς μου δεν ήτο ρευστή, ωσάν το γάλα που αρμέγεται, και, όπως αυτό γίνεται έπειτα τυρός, έτσι και εις εμέ έδωκες κατόπιν στερεάν σύστασιν; Με ενέδυσες με δέρμα και με κρέας. Εθεσες μέσα εις αυτά οστά και νεύρα. Μαζή με την ζωήν μου έδωκες συγχρόνως και το έλεός σου. Η δε άγρυπνος επίβλεψίς σου και πρόνοια μου εφύλαξαν την ζωήν από εκείνους, που την επεβουλεύοντο.
    https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_Diathikh/Iwb/Iwb_kef.4-14.htm#kef.10

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο λινκ του σχ.76. στη διδακτ. διατριβή σελ.31, αναφέρει -ως συνώνυμα καταλαβαίνω:
    άμβλωση (τεχνητή διακοπή της κύησης πριν την εμβρυϊκή βιωσιμότητα) από το αρχ.αμβλίσκω ή αμβλόω /αφαιρώ τη ζωή του εμβρύου και
    έκτρωση από το εκτιτρώσκω/ τραυματίζω, πλήττω.
    Μάλλον η άμβλωση χρησιμοποιείται πιο πολύ ή πιο επίσημα;

    93
    Ωχ, συγγνώμη! 🙂
    Υποψιάζομαι ότι στην αναψηλάφηση, θα δείξει ότι η προκείμενη «ενάγουσα» είναι ιστορικός ανεστώτας 🙂

    69 Πέπε,εννοείται η πλάκα σου ήταν εμφανής (ιστορικοί οι διαξιφισμοί εδώ περί τα ξαξα του μέλλοντα) αλλά μού ήταν ανεβάσταγη η φλασιά από τα έγκατα του Ρώσση και σέρβιρα τη μετοχάρα (μα είχε προλάβει ο ΓΤόνιος* !! 🙂 🙂 )
    Παρεμπιφτού, ευτυχώς φάνηκες. Θα σ΄»έψαχνα» στις τσαμπουνοσυνάξεις, είχα φτιάξει και στιχάκια (που δεν ανάρτησα – στα ομογράμματα προχθές)
    τύπου:
    Πέπε, τα χαρτιά κι οι μοίρες
    δείξανε πως πας προς Μοίρες
    και πιο κάτω στο Τυμπάκι
    με τσαμπούνα και τουμπάκι

    *ΓΤ+δαιμόνιος 🙂

    συγνώμη για τη λοξοδρόμηση.

  116. Alexis said

    #115: ΓΤ+δαιμόνιος=ΓΤόνιος

    Εγώ θα έλεγα ΓαΤόνιος 🙂

  117. Alexis said

    #115: Ποιές «τσαμπουνοσυνάξεις»;

  118. leonicos said

    75 Avonidas

    Οι Ευαγγελικοί απ’ όσο ξέρω λέγονται έτσι γιατί

    Λέγονται έτσι επειδή απορρίπτουν την (Ιερά) Παράδοση, όπως άλλωστε και οι ΜτΙ
    Επειδή η Αγία Γραφή αγγλικά συνήθως αναφέρεται ως The Bible, οι Ευαγγελικοί αναφέρονται μόνο σ’ αυτή ολόκληρη και όχι μόνο στα ευαγγέλια.

    Αναγνωρίζουν το σύμβολο του σταυροειδούς σταυρού, αλλά δεν ‘κάνουν τον σταυρό τους’ ότα προσεύχονται, και παραδοξως αποδεχονται το δόγμα της Τριάδας και της Αθάνατης Ψυχής, που δεν υπάρχουν στην Αγία Γραφή

  119. leonicos said

    112 BLOG_OTI_NANAI

    Σε συγχαίρω, επικροτώ κι επαυξάνω

    Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο πως πρόκειται για φόνο.

    Συζητάμε για το πότε επιτρέπουμε στον εαυτό μας τον φόνο, όπως π.χ. στον πόλεμο

  120. ΛΆΜΠΡΟΣ said

    ΟΥΕ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ.

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δάσκαλε Γιάννη, εν πρώτοις όλες μου τις ευχές για καλή πορεία στη ζωή του κοριτσιού.
    Μια μικρή ιστορία που συνδέεται άμεσα μ΄αυτό που συζητάμε σήμερα και που απ΄το μεσημέρι που είπες ότι δεν είναι στα θέματα πρώτης γραμμής για την ελληνική κοινωνία που μαστίζεται απανωτά από σοβαρά προβλήματα τα τελευταία, αρκετά, χρόνια.
    Πριν 3-4 χρόνια (αλίμονο αν συνέβαινε μες τον κορονοϊό πόσο χειρότερο θα ήταν), ένα γνωστό μου κορίτσι, μοσχομεγαλωμένο που λέμε, εδώ στην πρωτεύουσα και με καλές παν/κές σπουδές, στις καλοκαιρινές διακοπές στη Μεγαλόννησό μας, στα γνωστά γλεντάκια, κρασάκια, χορούς και φλερτάκια, ηράσθη σφόδρα ένα ορεσίβιο λεβεντόπαιδο, αγρότη (της κακιάς ώρας). Μέχρι τα Χριστούγεννα μετακόμισε τη ζωή της εκεί. Η οικογένεια (ευτυχώς για την εξέλιξη) πέρα από τις επισημάνσεις -στην κόρη τους- που θα έκανε κάθε γονιός για το αταίριαστο της κατάστασης, έμειναν σιωπηλοί, απλώς δεν παρείχαν και «βοήθεια».
    Ο χρόνος, η καθημερινότητα στην επαρχία, αλλά και κάτι αγριευτικά πραματάκια που αντιλήφθηκε η μικρή, σ΄ένα 6μηνο έκοψε η σούπα κι ήθελε να την κάνει πίσω, κι απάνω στα μαλώματα, να κι εγκυμοσύνη κι ο νεαρός ξαφνικά να ορθώνει «ιδιοκτησίες» .
    Εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα, το δικαίωμα που συζητάμε, για νόμιμη διακοπή της κύησης, όποια άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια. Ήταν ατύχημα, κι έτσι αντιμετωπίσθηκε.

  122. >>SCOTUS …αφού σκοταδιστικές είναι οι αποφάσεις που βγάζει το κάποτε σεβάσμιο αυτό όργανο, από τη στιγμή που στελεχώθηκε, ιδίως στη θητεία του Τραμπ αλλά και πρωτύτερα επί Μπους πατρός και υιού, …
    Oι άρχοντες του σκότους 😦

    116, ΓαΤόνιος, ναι! έκπαλαι 🙂
    117 Μαζεύονται οι τσαμπουνιέρηδες και κάνουν χάσικα γλέντια. Ας όψεται η κορόνα που τα χαλάστρωσε όλα.

    120 Δίκιο. (Και δεν ξέρεις και πόσο, εκτός αν σου είχε μιλήσει ο Γιάννης μας.)

  123. sarant said

    106 Γιάννη, όλα καλά στην κόρη!

    112 To 98 είναι σχόλιο που το κράτησε η μαρμάγκα και που πιθανώς προέρχεται από τον πολυώνυμο.

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    123: Σ’ ευχαριστώ, Νικοκύρη μου, μακάρι. 😊

  125. Costas Papathanasiou said

    Καλή μας Νύχτα. Όλα καθώς πρέπει ειπωμένα (και στο άρθρο και στα σχόλια) για τον επαίσχυντο, εκτρωματικό νόμο.
    Σχετική μια ζοφερή εικόνα τενεκεδένιου φτωχομαχαλά (σαν ορνιθώνα), ιστορημένη από τον Ρίτσο.
    «Απ’ τ’ άλλο μέρος περνούσαν ανθρώποι με σηκωμένα τα πέτα του πανωφοριού τους / πέφταν κάτι μικρά κομμάτια χαρτί από σκισμένα ποιήματα κι εφημερίδες / ήταν και μερικοί ανεμοδείχτες δεν ξέραν κατά πού να στρέψουν / δυστυχισμένοι πετεινοί από λαμαρίνα για φτωχές γυναίκες μετά την τρίτη έκτρωσή τους/ η γριά διέσχιζε το σανιδένιο διάδρομο καχύποπτη σα να της είχαν αλλάξει τ’ όνομά της / ο δίσκος που κρατούσε ήταν άδειος / πολλοί πετούσαν τα κλειδιά τους στο πηγάδι μην αφήσουν ίχνη / ίχνη της πείνας ή της ανορεξιάς τους / οι άλλοι κοιτούν απ’ τα παράθυρα έχουν τις πλάτες γυρισμένες / ίσως φυγοδικούνε / ίσως σκεπάζουνε μια τρύπα στο παλιό πτηνοτροφείο / ίσως κοιτούν το νυχτοφύλακα παρότι δε νύχτωσε ακόμη(…)»(“Διαφάνεια”-5,1977-1978).
    …Η αισιόδοξη, παρά τη νυν μαυρίλα, ματιά του Ελύτη για το Μέλλον (με»ψυχή βαθιά» και πίστη στη «Θεία Δίκη»).:
    «Νυν το Περίβλημα της Γης και η Εξουσία/ Αιέν η βρώση της Ψυχής και η πεμπτουσία(…)
    Νυν των λαών το αμάλγαμα και ο μαύρος Αριθμός/ Αιέν της Δίκης το άγαλμα και ο μέγας Οφθαλμός»
    ….Και ένα είδος προσευχής, να σπάσει ο (κάθε) κατάδεσμος του σκότους:..
    «Τ’ αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους/ στο πέλαγο σέρνουν φωτιές τα καράβια/ψυχή μου λυτρώσου απ’ τον κρίκο του σκότους πικρή φλογισμένη που δέεσαι μ’ ευλάβεια.//
    Στο πέλαγο σέρνουν φωτιές τα καράβια/ η νύχτα στενεύει και στέκει σαν ξένη/ πικρή φλογισμένη που δέεσαι μ’ ευλάβεια/ ψυχή μου γνωρίζεις ποιός νόμος σε δένει.//
    Η νύχτα στενεύει και στέκει σαν ξένη / στο μαύρο μετάξι τα φώτα έχουν σβήσει/ ψυχή μου γνωρίζεις ποιός νόμος σε δένει/ και τί θα σου μείνει και τί θα σ’ αφήσε(…)ι».
    (Γ.Σεφέρης, “Παντούμ”)

  126. Μαρία said

    121
    Τη δεκαετία του ’70 ο λεγάμενος, όνομα και μη χωριό, εκβίασε την κοπέλα, που είχε μείνει έγκυος με το καλημέρα, οτι θα την καταγγείλει και την ανάγκασε να τον παντρευτεί. Απ’ τις σπάνιες περιπτώσεις που ξέρω αλλά υπήρχαν κι αυτές.

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    121: Σ’ ευχαριστώ, Έφη, να είσαι καλά… Ευτυχώς που η κοπέλα της ιστορίας ζει στη σημερινή Ελλάδα και όχι στην Ελλάδα του παρελθόντος, στην «παλιά καλή εποχή». Τώρα υπάρχει αυτό το δικαίωμα στη χώρα μας και δεν αμφισβητείται σοβαρά· κάποια αντιρρητικά ψελλίσματα δεν τα θεωρώ ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Κάθε εποχή και τα προβλήματά της. Όσα πάντως κι αν καταμαρτυρούμε στην κοινωνία μας, όσο κι αν αυτομαστιγωνόμαστε, σε πολλά ζητήματα νομίζω πως είμαστε καλύτεροι από λαούς που έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι «δεν θα τους φτάσουμε ποτέ».

  128. BLOG_OTI_NANAI said

    119: Είτε κάποιος πιστεύει σε Θεό είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό, μακάρι να μην τύχει σε κανέναν. Πιστεύω ότι οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στο να γίνεται η άμβλωση χωρίς πολλές σκέψεις ενώ ο φόνος όχι (ακόμα κι αν είναι ένα βρέφος λεπτών γεννημένο, κανείς δεν διανοείται να του στερήσει τη ζωή), είναι ότι το παιδί δεν φαίνεται και δεν φωνάζει. Αν ούρλιαζε και το ακούγαμε, θα είχαμε σίγουρα πολύ λιγότερες αμβλώσεις. Γενικά ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει χώρο στο μυαλό του ώστε να μην τον αγγίζουν σκέψεις που νοχλούν. Γι’ αυτό αντέχει στις κακουχίες, στον πόλεμο, σε κρίσιμες καταστάσεις. Μπορεί να αλλάζει τη σκέψη του ως αυτοάμυνα.

    Η θέση των πιστών έχει θέση στον κόσμο διότι προβάλλει στην ανθρωπότητα την πραγματικότητα που δεν θέλει να βλέπει. Θα ήταν ντροπή αν όλοι πιστεύαμε τις ανοησίες «είναι σώμα μου», απλά για να μην έχουμε ενοχές. Αυτό σύνθημα καλύτερα να άλλαζε σε κάτι λιγότερο ντροπιαστικό, όπως π.χ. «είναι η υγεία μου», εννοώντας ψυχική ή σωματική. Για παράδειγμα, πέρα από το αυτονόητο για την άμβλωση σε περίπτωση πουκινδυνεύει η ζωή της εγγύου, υπάρχει και η ψυχική υγεία, π.χ.δεν αντέχω να γεννήσω το παιδί το βιαστή μου, δεν αντέχω να έχω παιδί στα 15 μου χρόνια, δεν αντέχω να ζω με κατάθλιψη έχοντας παιδί χωρίς χρήματα.

    Πάντως έχοντας δει την ταινία «Juno» (2007) είδα μια εξαιρετική προσέγγιση χωρίς υστερίες, χωρίς παρωπίδες, που λαμβάνει υπόψη τη ζωή όλων, και του μωρού, αλλά προϋποθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα άμεσων υιοθεσιών, ώστε αν μια έφηβη αποφασίσει να μην κάνει άμβλωση και να γεννήσει το παιδί, να μπορεί αμέσως να δοθεί για υιοθεσία κάτι που θα επιτρέψει στο παιδί και στην οικογένεια του να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς το βάρος μιας άμλβώσης.

    Όπως είπα ξανά, δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι οι αμβλώσεις μπορούν να απαγορευτούν. Δεν ζούμε ούτε στα κομμουνιστικά καθεστώρα, ούτε στην πολιτεία του Πλήθωνα. Ακόμα και στο Βυζάντιο, που φυσικά ήταν μια κοινωνία με όσα πάθη υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, εντούτοις η αυξημένη πίστη δεν βοήθησε στο να μην υπάρχουν αμβλώσεις. Και η Εκκλησία έχει ζήσει αιώνες υπό νομοθεσίες που ήταν ενάντια στα πιστεύω της. Όμως από την άλλη, όλοι δικαιούνται να μιλούν, κανείς λιγότερο από τον άλλον. Και για το αν πέφτει το βάρος περί «σκοταδισμού» στις θρησκείες, έχουμε πλήθος αποδείξεων για το αντίθετο…
    Ταυτόχρονα, οι νομοθεσίες έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Και οι πολίτες θα ζητούν πάντα την άμβλωση είτε γιατί συμβαινουν ατυχήματα, είτε γιατί βασιλεύει η επιπολαιότητα. Κατά συνέπεια, πολλά μωρά θα χαθούν ούτως ή άλλως, ας μην χαθούν και οι μανάδες τους με κρυφές, ανασφαλείς και επικίνδυνες αμβλώσεις.

  129. BLOG_OTI_NANAI said

    128: «να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς το βάρος μιας άμβλώσης» και συμπληρώνω, και φυσικά χωρίς τις δυσκολίες που θα φέρει ένα μωρό που πρέπει να το μεγαλώσει μια έφηβη ή ένα ζευγάρι εφήβων και οι οικογένειες τους, κάτι που θα κρατήσει τους νέους χωρίς όνειρα και ενδεχομένως ανάλογα την οικονομική κατάσταση μπορεί να φέρει τρομερές δυσκολίες σε δύο οικογένειες, ενώ μια άμεση υιοθεσία θα κάνει ευτυχισμένους τους πάντες, και τους ανάδοχους, και τους νέους και τις οικογένειες τους και το μωρό φυσικά.

  130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122τέλος – Ξέρω πολύ καλά κρι κρι μου, εγω είχα μιλήσει στον Γιάννη μας.
    Σκίζουν τα ρούχα τους για τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού όσοι ΔΉΘΕΝ ενδιαφέρονται αλλά μετά, για τα δικαιώματα του γεννημένου σφυρίζουν αδιάφορα.
    Εκατοντάδες εκατομμύρια είναι σκλαβάκια, ζούν σε άθλιες συνθήκες η πεθαίνουν από την πείνα.
    Είναι θέλημα θεού.

    Καλημέρα

  131. # 89

    Οχι, καλέ μου Αγγελε,καθολου ή μάλλον ελάχιστα θα αλλάξει την καθημερινότητα η εφαρμογή του νόμου σε κάποιε πολιτείες γιατί αφ’ενός μεν πάντοτε και παντού γίνονται παράνομες εκτρώσεις (και στην Ελλάδα όταν είμαστε νέοι και αφεδύο ο νόμος να καταδίδουν τις υποψήφιες για έκτρωση και όσες αλλάζουν πολιτεία γι αυτόν τον σκοπό, πρακτικά είναι για γέλια και αντιμετωπίζεται με μια απλή χρονική μετάθεση : Δεν περιμένεις να μείνεις εγκυος για να αλλάξεις πολιτεία, πας να ζήσεις σε μια πολιτεία χωρίς παρανοϊκούς νόμους, μένεις εκεί ‘εγκυο και τους βγάζεις την γλώσσα κοροϊδευτικά !!!

  132. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    131 Πράκτικά, βέβαια, το «πας να ζήσεις αλλού» είναι ανεφάρμοστο για τους περισσότερους.

  133. # 132

    Την σημερινή εποχή που μεταναστεύουν κατά εκατομμύρια ακόμα και ηλικιωμένοι, είναι δύσκολο για ΝΕΟΥΣ να αλλάξουν στέκι μέα στην ίδια του την χώρα ;;

  134. Y. G. said

    Ωραια περιληψη της αποφασης του βαθεος Σκοτους.

    Κατα τη γνωμη μου, η καλυτερη αναλυση απο οσες διαβασα ειναι της Wendy Brown εδω – https://www.washingtonpost.com/outlook/2022/06/27/alito-dobbs-decision-states-rghts/.

    Παραθετω τις δυο κυριες παραγραφους του αρθρου της Wendy Brown σε περιπτωση που βρεθειτε μπροστα σto paywall.

    […]
    «About abortion itself, the majority decision acknowledges, there is deep dissent across the land, with no prospect of consensus and a modern Solomon’s baby that prevents compromise. Absent a literal right to abortion in the text of the Constitution, Alito opined, it must be up to what he revealingly named the “citizens” of each state to decide whether or under what conditions abortions shall be legal within them. The mistake of Roe, he insists, was the Court’s usurpation of a decision rightly belonging to “democratic branches of government.” But the sleight of hand in Dobbs is to then identify these with state legislatures and governors, not Congress and the president. Democratic representation is achieved provincially, not nationally; it is found only in states, not the nation state.

    This is the move that makes the Dobbs decision more than a gut punch to women’s equality and freedom, more than a triumph for a religious minority, and more than a clarion call about future reactionary decisions to come. Above all, Dobbs further entrenches states’ rights as a powerful weapon of minority rule in what we sloppily call the “culture wars” today. It enshrines states as sites of democratic self-determination and bulwarks against federal overreach. If “citizens” of Mississippi don’t want to tolerate commitments to universal equality that happen not to have been named by the framers three centuries ago, that is their right. If they don’t want to regulate guns or Christian iconography in civic spaces, that’s okay. If they want to severely restrict public school curriculums and pedagogies, or curtail public protests, that too is up to them. If they want to codify biological sex as gender, fine.» […]

    Εδω ειναι ολο το ζουμι – ‘But the sleight of hand in Dobbs is to then identify these with state legislatures and governors, not Congress and the president. Democratic representation is achieved provincially, not nationally; it is found only in states, not the nation state.»

  135. Reblogged στις ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ και σχολίασε
    Η διακοπή ανεπιθυμητης κύησης ως δικαίωμα που αμφισβήτησε πρόσφατα το Ανωτατατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.Θα μας απασχολεί καιρό αυτή η οπισθοχωριση!

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να την κοπανήσεις για αλλού, ώστε να βολέψεις το τομάρι σου αδιαφορώντας για τους άλλους, αλλά να κάτσεις στον τόπο σου και να αγωνιστείς ενάντια στον ανορθολογισμό και τον αυταρχισμό. Γνήσιος αντιστασιακός, ας πούμε, ήταν ο Αλέκος Παναγούλης και όχι οι «αντιστασιακοί» του Παρισιού και της Στοκχόλμης. Δεν παριστάνω τον δεοντολόγο αγωνιστή εκ του ασφαλούς, κι εγώ θα την κοπάναγα σν μπορούσα, αλλά καλό και έντιμο είναι να διαχωρίζουμε τους σοβαρούς και συνεπείς από τους ατομιστές βολεψάκηδες.

  137. Spiridione said

    Είδες οι κοκινολαίμηδες; Στο Κάνσας ο Τραμπ είχε κερδίσει 15 πόντους, και εκεί είχε δολοφονηθεί ο γυναικολόγος Dr Tiller το 2009.

  138. sarant said

    Μάλλον έτσι θα πάει όπου κι αν ψηφίσουν

Σχολιάστε