Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επισύνδεση, μια λέξη που μάθαμε

Posted by sarant στο 8 Αυγούστου, 2022


Από την Παρασκευή βουίζει η χώρα για το σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νικου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Το θέμα το έχουμε ήδη συζητήσει σε σχόλια, χωρίς όμως να του αφιερώσουμε ειδικό άρθρο. Παράλειψη, διότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, και η περίπλοκη αυτή υπόθεση, που ακόμα δεν ξέρουμε μέχρι πού θα οδηγήσει, μας έκανε να μάθουμε μια καινούργια λέξη, τη λέξη «επισύνδεση».

Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος (αυτός επέλεξε να κλίνεται), διοικητή της ΕΥΠ, για το θέμα της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, το ΑΠΕ μετέδωσε ότι «Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ωστόσο ότι πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση, η οποία έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου».

Και απο τότε αρχίσαμε όλοι να μιλάμε για την επισύνδεση, κάνοντας και κάποια λογοπαίγνια, οπως ταιριάζει κάθε φορά που μια λέξη βγαίνει από το λαγούμι της ειδικής ορολογίας στο φως και διεκδικεί το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας.

Διότι η λέξη «επισύνδεση» δεν είναι καινούργια για όλους. Στην ορολογία των τηλεπικοινωνιών υπάρχει από καιρό, περιλαμβάνεται ας πούμε στο λεξιλόγιο της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), όπου διαβάζουμε:

επισύνδεση ή εισβολή (intrusion)

Απόπειρα παραβίασης της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του παρόχου, καθώς και προσπάθεια παράκαμψης των μηχανισμών ασφάλειας αυτών.

Βέβαια, ο ορισμός αυτός παραπέμπει σε μια εξωθεσμική παραβίαση ή απόπειρα παραβίασης, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η επισύνδεση έγινε νόμιμα, υστερα από άδεια της αρμόδιας εισαγγελέα εφετών. Αλλά και ο αγγλικός όρος, intrusion, σε εξωθεσμική επέμβαση παραπέμπει, σε ενέργεια κακόβουλου χάκερ.

Θα μου πείτε ότι και το «επι-» της επισύνδεσης έχει τον χαρακτήρα της επ-έμβασης, της επί-θεσης. Πράγματι. Πάντως, κάποιος έγκριτος νομικός έγραψε ότι πρόκειται, με άλλα λόγια, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, έναν όρο που ήταν γνωστός στο ευρύτερο κοινό.

Προσθέτω εδώ τον ορισμό της επισύνδεσης, όπως περιλαμβάνεται στο προεδρικό διάταγμα 47 (ΦΕΚ Α΄ 64/10.3.2005) «Διαδικασίες καθώς και τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τη διασφάλισή του».

Αρθρο 2.
Ορισμοί.

11. «Επισύνδεση»:

Η παράλληλη σύνδεση τρίτου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο ώστε να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.

Αλλά όπως και αν την πούμε, έστω κι αν έγινε με άδεια εισαγγελέα, δηλαδή «νόμιμα», δεν παύει να ισχύει ότι η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και υποψήφιου πολιτικού αρχηγού είναι γεγονός πρωτοφανές, από εκείνα που μπορεί να ρίξουν κυβερνήσεις.

Διότι, κακά τα ψέματα, δεν πείθομαι καθόλου από τη δικαιολογία ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, πολύ περισσότερο όταν η ΕΥΠ υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό, μια αλλαγή που έγινε αμέσως μετά την αναληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, και όταν ο παραιτηθείς διοικητής, ο κ. Κοντολέων, αποτελούσε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα χρειάστηκε να αλλάξει ο νόμος προκειμένου να τοποθετηθεί ως διοικητης διότι με τον έως τότε ισχύοντα νόμο δεν είχε τα τυπικά προσόντα που απαιτουσε η θέση!

Και για ποιον λόγο τάχα να ήταν απαραίτητη για λόγους εθνικής ασφαλείας η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη; Η Καθημερινή έγραψε ότι ο κ. Κοντολέων «φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων αρχών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι την άρση απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Κάποιες άλλες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι το ενδιαφέρον των ξένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση και της ΕΥΠ είχε κεντρίσει η συμμετοχή του κ. Ανδρουλάκη σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο εμπορικές σχέσεις της Ενωσης με την Κίνα».

Περιττό να πούμε ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι έωλες και θυμίζουν το ανέκδοτο με τον βασιλιά, που ζήτησε από τον γελωτοποιό του να βρει μια πράξη που η δικαιολογία της θα ήταν χειρότερη από την ίδια την πράξη. (Λίγες μέρες μετά, όπως ο βασιλιάς καθόταν και ρέμβαζε στο μπαλκόνι, ο τζουτζές τον πλησίασε και τον εθώπευσε στα οπίσθια. — Πώς τολμάς, άθλιε; — Συγνώμη, μεγαλειότατε, σας εξέλαβα για τη βασίλισσα!).

Άλλωστε, η πρεσβεία της Αρμενίας πρώτη και μετά η ουκρανική πρεσβεία διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξη των αντίστοιχων χωρών, ενώ η δικαιολογία ότι η παρακολούθηση έγινε εξαιτίας της συμμετοχής του κ. Ανδρουλάκη σε θεσμικά κατοχυρωμένη, επίσημη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι μόνο εκθέτει διεθνώς τη χώρα αλλά είναι και αβάσιμη, αφού ο κ. Ανδρ. ήταν μέλος της επιτροπής αυτής έως τις εκλογές του 2019. Ο Ραν Ταν Πλαν ζήτησε την άρση απορρήτου; (Τώρα μέλος της ίδιας επιτροπής είναι η κ. Μαρία Σπυράκη. Να παρακολουθείται τάχα κι αυτή;)

Το θέμα περιπλέκεται επειδή, εκτός από την «νόμιμη» επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, υπήρξε και προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το διεθνώς γνωστό κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ με το ίδιο λογισμικό είχε γίνει παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Και το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Γρηγ. Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και επικεφαλής του πολιτικου γραφείου του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανεξάρτητων δημοσιογράφων, είχε σχέσεις με εταιρείες που συνδέονταν με το Predator. Κατά σύμπτωση, ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε τις προάλλες, επισήμως εξαιτίας του… κλίματος τοξικότητας που επικρατεί, μια δικαιολογία που δεν φαίνεται και τόσο ισχυρή. Ανασκόπηση της υπόθεσης μπορείτε να διαβάσετε στο ευσύνοπτο και διαφωτιστικό σημείωμα της Ελίζας Τριανταφύλλου.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άρση απορρήτου (τις επισυνδέσεις, αν προτιμάτε) είναι ο ν. 2225/1994. Βάσει του νόμου, το αίτημα άρσης πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος εκδίδει τη σχετική διάταξη. Το 2021 εκδόθηκαν 15475 τέτοιες εισαγγελικές διατάξεις για λόγους εθνικής ασφαλείας (έναντι 11680 το 2019). Οι διατάξεις δεν συνοδεύονται από αιτιολόγηση, αλλά ο τεράστιος αριθμός τους σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας το 2021 εξέδωσε πάνω από 50 τέτοιες την ημέρα κατά μέσον όρο, στοιχείο που εγείρει την υποψία ότι λίγα πράγματα προλαβαίνει να κάνει πέρα από το να βάζει σφραγίδα στα αιτήματα που δέχεται. Αυτή τη στιγμή τη θέση την έχει η κ. Βλάχου, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, η τοποθέτηση της οποίας έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο με οριακή πλειοψηφία 6-5.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινη κυβέρνηση τροποποίησε τον ν. 2225/94 καταργώντας την πρόνοια που υπήρχε, βάσει της οποίας ο πολίτης που ήταν στόχος της άρσης απορρήτου ενημερωνόταν για την άρση απορρήτου μετά τη λήξη της, ώστε να μπορεί δικαστικά, έστω και εκ των υστέρων, να την προσβάλει. Σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, γεγονός που δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στην κυβερνηση να παρακολουθεί εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς θεσμικό αντίβαρο, επικαλούμενη προσχηματικά λόγους εθνικής ασφάλειας, χιλιάδες πολίτες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, στελέχη της αντιπολίτευσης κτλ. Το ειρωνικό είναι ότι την τροποποίηση αυτή την υπερψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, που τώρα ο αρχηγός του βρέθηκε θύμα αυτής ακριβώς της διάταξης.

Και ενώ στον δημόσιο διάλογο, όπως αυτός εκτυλίσσεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είδα όχι λίγους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος (καθιαυτού φιλελεύθερους) να διαφωνούν κατηγορηματικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να το δηλώνουν χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, ταυτόχρονα παρατήρησα μια εκστρατεία σπίλωσης του Ν. Ανδρουλάκη, με άθλια υπονοούμενα για τον ίδιο και τις επαφές του, με τον ίδιο τρόπο που άλλοι λοιδορουν το θύμα του βιασμού («και τι ήθελε έτσι ντυμένη τέτοια ώρα;»). Επειδή η εκστρατεία αυτή, από κορυφαίους φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς, ούτε αυθόρμητη είναι ούτε τυχαία, η ειλικρίνεια της όποιας πρωθυπουργικής συγγνώμης ζητηθεί σήμερα τίθεται ήδη εν αμφιβόλω.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα Αλήθειας (μερικοί τη λένε Αλητείας), βασικός λογαριασμός του συστήματος Μητσοτάκη στα σόσιαλ, αναπαρήγαγε δυσωδεις υπαινιγμούς του Φαήλου Κρανιδιώτη, ενός εκ των Τριών Στούτζες της ακροδεξιάς μαζι με τους Μπογδάνο και Τζήμερο, πρακτική που θυμίζει μαφιόζικο εκβιασμό: μη μιλάς πολύ, τις ξέρουμε τις πομπές σου. Παρόμοιους υπαινιγμούς λέγεται ότι έκανε και ο κ. Ρωμανός, προκαλώντας την οργή του Ν. Ανδρουλάκη. (Ο κ. Ρωμανός διέψευσε με οργή τα δημοσιεύματα, αλλά στο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται να λέει: «θέλουμε ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή πολλά από αυτά είναι ευαίσθητα και θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, να έχει θάρρος να τα δημοσιοποιήσει»; Η διατύπωση βάζει σε πολλές σκέψεις).

Θα έχει άραγε αυτή η υπόθεση μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις; Μια πρώτη σκέψη είναι ότι δυσκολεύει τη δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστο στο κοντινό μέλλον. Αλλά είναι πρόωρο να πούμε περισσότερα, καθώς μπορεί να μη βλέπουμε παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Τουλάχιστον όμως μάθαμε μια καινούργια λέξη, την επισύνδεση.

166 Σχόλια to “Επισύνδεση, μια λέξη που μάθαμε”

  1. gbaloglou said

    Γιατί όχι «παρασύνδεση» ή «υποσύνδεση»;;;

  2. f kar said

    Καλημέρα, συνοπτικά κάποια στοιχεία για τη διαδρομή της αρμόδιας εισαγγελέως (εισαγγελίνας;) κυρίας Βλάχου, από άρθρο του news247: «..δίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου ‘Νoor One’ … είχε χειριστεί μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στην Κρήτη το 2014 …είχε τιμωρηθεί το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) ‘πόθεν έσχες’ … στις 1/9/2004 είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων». Αυτάα

    https://www.news247.gr/politiki/skandalo-ypoklopon-o-rolos-tis-eisaggeleos-tis-eyp-vasilikis-vlachoy-kai-ta-anapantita-erotimata.9718980.html

  3. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Καλά δεν σκέφτονται καθόλου; Είναι δυνατόν μια ξένη υπηρεσία να ζητάει παρακολούθηση κι ο εισαγγελέας να δίνει άδεια χωρίς να ρωτήσει τη πολιτική αρχή; Εκτός αν υφίσταται η διεθνής των κατασκόπων με δικούς τους νόμους και αρχές.

  4. LandS said

    επισύνδεση ή εισβολή (intrusion)
    Και γιατί παρακαλώ το intrusion έγινε επισύνδεση; Ο όρος στα αγγλικά ποιος ειναι;

  5. @ 1 Gbaloglou

    Σωστό, αλλά το εξηγεί μάλλον ο Νίκος: «το «επι-» της επισύνδεσης έχει τον χαρακτήρα της επ-έμβασης, της επί-θεσης».

  6. LandS said

    Εγώ πάντως ένα όρο στα Ελληνικά αναγνωρίζω.
    Καραμπινάτη παρακολούθηση.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Έτσι

    4 Δεν φαίνεται να υπάρχει αγγλικός όρος, κάτι σε connection ας πούμε. Αυτό είναι βέβαια περίεργο.

  8. nikiplos said

    Για την υπόθεση Ανδρουλάκη:
    Πως θα φαινόταν σε ΝΔτες αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε το κινητό του Κ. Μητσοτάκη? Και ως δικαιολογία προέβαλε πως ήταν για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας? Εγείρει ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας ένας πολιτικός μεγάλου και ιστορικού κόμματος? Πότε περάσαμε στο μετεμφυλιακό κράτος της δεκαετίας του 50 και δεν το πήρα χαμπάρι?

    Για τις υποκλοπές: Τις δυό προηγούμενες φορές είχαμε:
    – τη δολοφονία του Κων. Τσαλικίδη, αρχιμηχανικού τηλεπικοινωνιών και Διευθυντού Δικτυακού Σχεδιασμού της Vodafone
    Η κυβέρνηση ΚΑΚ έπνιξε σαν κουνέλι την υπόθεση. Χρειάστηκε η οικογένεια να καταφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου όχι μόνο αποδείχθηκε η δολοφονία, αλλά επιδικάστηκε και τιμωρία στο Ελληνικό Κράτος για λαθροχειρεία και παραβίαση κάθε αρχής δικαίου. Για την αποδελτίωση και μόνο, κατ’ εξαίρεση, η οικογένεια Τσαλικίδη είχε τη δυνατότητα να κάνει αυτές τις έρευνες/προσφυγή.
    – Την αποπομπή από τον ίδιο τον ΚΑΚ του Διοικητή της ΕΥΠ Κοραντή το 2009. Είχαν διαρρεύσει οι συνομιλίες του βαρυποινίτη Βλαστού με επιχειρηματικούς κύκλους της εποχής και δη του κου … Καλογρίτσα! Μάλιστα ο ίδιος ο ΚΑΚ, όρισε ως νέο Διοικητή να «καθαρίσει» την ΕΥΠ, και άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ((μετέπειτα κατηγορούμενο για τη «σκευωρία» Novartis αλλά και αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ). Ο κος Παπαγγελόπουλος το 2009, έμεινε για δύο μήνες μόνο στο πόστο του, αφού η Κυβέρνηση ΚΑΚ, έχασε τις εκλογές, ωστόσο έθεσε βάσεις και έστειλαν στα δικαστήρια στελέχη της ΕΥΠ.

    Επομένως γίνονται νόμιμες και παράνομες υποκλοπές από τα «θεσμικά» όργανα, ενώ ο «θεσμός» του Εισαγγελέα που ελέγχει την ΕΥΠ, έχει ως σήμερα αποδειχθεί μάλλον διακοσμητικός, ένας άλλαλος, κωφός και τυφλός νομιμοποιητής δλδ, που υπογράφει ό,τι του δίνουν. Η τελευταία ανεκδιήγητη κυρία που έχουν ορίσει, επικύρωσε υποκλοπές για 16.000 έλληνες πολίτες! Ένα ρεκόρ 50ετίας, αφού οι προηγούμενοι επικύρωναν τυπικά πάντα, κάτω από 500, σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν διαρρεύσει. Επομένως μιλάμε καθαρά για θεσμική τουλάχιστον εκτροπή και κατάχρηση εξουσίας.

    Δεν θεωρώ πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, αν και διαισθητικά πιστεύω πως τους δικούς τους κυρίως παρακολουθούν. Ωστόσο εδώ έχουμε ένα ανερυθρίαστο φτύσιμο των θεσμών από μια κυβέρνηση που επιδεικνύει μια πρωτοφανή έπαρση ως προς το θέμα αυτό.

  9. @ 4 LandS

    Εδώ σχετικά (από Κώστα Βαλεοντή):

  10. nikiplos said

    4@ στα αγγλικά ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται είναι το tapping. Για παράδειγμα στο δίκτυο ISDN (τα συμβατικά ψηφιακά τηλέφωνα του ΟΤΕ) είναι ISDN Tapping.

  11. atheofobos said

    Πάντως έχει ενδιαφέρον οι όροι που χρησιμοποιούνται όταν δεν θέλουν να ακούγονται τα πράγματα με τις πραγματικές τους λέξεις!
    Έτσι πριν τις παρακολουθήσεις που έγιναν επισύνδεση, η σύγκρουση δύο σκαφών έγινε επακούμβηση!

  12. LandS said

    9 (και 7)

    Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση της υποψίας μου.

    Επισύνδεση my ass

  13. sarant said

    9 Οκ, ευχαριστούμε

    11 Πολλοί σκέφτηκαν την επακούμβηση!

  14. Σαν σήμερα:

  15. LandS said

    15
    Όχι, είναι η τρίτη φορά που το γράφω από το πρωί
    Είμαστε στον Αύγουστο του ’73 που είπε «I’m not a crook, your President is not a crook».
    Παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά όταν σιγουρεύτηκε ότι τίποτα δεν τον έσωζε από το Impeachment σε βάρος του.
    Χάθηκε από την πολιτική αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ισόβιου πρώην.

  16. LandS said

    Δηλ. 14

  17. Alexis said

    Καλημέρα.

    Αθλιότητες ενός, ούτως ή άλλως, τρισάθλιου πολιτικού συστήματος.
    Κανονική μπανανία, με νταβατζήδες, αφεντικά και εκτελεστικά όργανα
    Αυτό που προκαλεί θυμηδία στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ρόλος του εισαγγελέα.
    Που από θεματοφύλακας της νομιμότητας έχει μετεξελιχθεί σε θεραπαινίδα και κανονικό «πλυντήριο» των παρεκτροπών της κυβέρνησης.

    #0: Αυτή τη στιγμή τη θέση την έχει η κ. Βλάχου, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, η τοποθέτηση της οποίας έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο με οριακή πλειοψηφία 6-5.
    Όχι ρε γαμώτο, δεν γίνεται αυτό! Αφού η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη! 😅😡

  18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΠΔ 47/2005 – ΦΕΚ 64/Α/10.3.2005
    Διαδικασίες καθώς και τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τη διασφάλιση του.

    11. «Επισύνδεση»:
    Η παράλληλη σύνδεση τρίτου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο ώστε να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.
    https://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/pd47_05.htm

  19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αυτό είναι για να με αγαπήσει ο κύριος Μπαρτζούδης: Λαθροσύνδεση.

  20. Alexis said

    Σε μια «κανονική» δημοκρατία ένα τέτοιο σκάνδαλο θα είχε προκαλέσει όντως την παραίτηση του πρωθυπουργού και την πτώση της κυβέρνησης.
    Σε μια τριτοκοσμική μπανανία σαν την Ελλάδα το μόνο που προκαλεί είναι η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και της εκατέρωθεν καφρίλας.
    «Δεν θα μας ρίξετε για ένα κωλόσπιτο» έλεγε κάποτε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
    «Δεν θα μας ρίξετε για ένα κωλοτηλέφωνο» κραυγάζουν τώρα οι νεοδημοκράτες (υπαρκτό σχόλιο, δεν το έβγαλα από την κοιλιά μου)

  21. Αρειανός said

    Γιατί όχι απευθείας, ως μία λέξη; Να επισημάνω και ένα τυπογραφικό στο καθεαυτού!

  22. @ 17 Alexis

    Σωστά τα λες αγαπητέ Αλέξη. Αλλά πόσο ακόμα πρέπει να δείχνουμε την αθωότητά μας; Όλες οι μορφές εξουσίας, κάπου 7- 8, είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

  23. Θρασύμαχος said

  24. Pedis said

    μετά την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος (αυτός επέλεξε να κλίνεται)

    Πρόκειται για θέμα προσωπικής επιλογής; Και, αλήθεια, πώς δηλώνεται;

    Ο Κούλης θα πει ότι όλα έγιναν εν αγνοία του σε ΠΣΚ.

    Hear, hear!

    Υποκλοπή με επισύνδεση. Μππαα …

  25. Θα ασχοληθω αργότερα με τα (οθντκ) σοβαρά της υπόθεσης, για την ώρα επειδή ακούσθηκε ο χαρακτηρισμός Ραντανπλαν, να σημειώσω πως η πρώτη εμφάνιση του όρου εξ όσων γνωρίζω- δεν το έχω ψάξει- βρίσκεται το 1861 στο λιμπρέττο της όπερας του Βέρντι «¨η δύναμη του πεπρωμένου», La forza del destino που λέμε στην Φωκίδα …

  26. sarant said

    25 Από εκεί θα το πήρε ο Γκοσινί

    24 Ο Μάνος Κοντολέων, που επέλεξε να μην κλίνεται, το δηλώνει.

  27. Πέπε said

    #24
    > Πρόκειται για θέμα προσωπικής επιλογής;

    Εθνικής ασφάλειας.

    #0
    > Θα μου πείτε ότι και το «επι-» της επισύνδεσης έχει τον χαρακτήρα της επ-έμβασης, της επί-θεσης. Πράγματι. Πάντως…

    Εμένα η λέξη (που δεν την ήξερα βέβαια) μου βγάζει μια χαρά νόημα αν σκεφτώ την πρακτική εφαρμογή της: την ώρα που ο ένας συνωμότης συνδέεται τηλεφωνικά με τον άλλο προκειμένου να συζητήσουν τελικές λεπτομέρειες για την πλήρη κατάρρευση της εθνικής ασφάλειας, από πάνω δημιουργείται -εν αγνοία τους και παρά τη θέλησή τους- και μια επιπλέον σύνδεση προς τρίτον, τον ωτακουστή.

  28. nikiplos said

    9@ Τελικά είχα μείνει αρκετά πίσω… Intrusion ο όρος της επισύνδεσης, νόμιμης ή μη.

  29. Pedis said

    # 26 – 24 Ο Μάνος Κοντολέων, που επέλεξε να μην κλίνεται, το δηλώνει.

    Ρε τον Μάνος Κοντολέων!

  30. Πολυ γουστάρω τις εξεταστικές επιτροπές, μου θυμίζουν τις πενταμελείς επιτοπές από τρία άτομα που έλεγε ο βαμβακούλας (ή ο Αρδίζογλου). Δεν θυμάμαι κάποια να τελείωσε το έργο της ή τουλάχιστον δεν το πήρα χαμπάρι, αυτό έλειπε ο Κούλης να μην το δεχθεί, εκείνο που μου άρεσε είναι πως πήρε από την σημαία δυο μέρες αναβολή να ψάξει τα πράγματα «που γίνονταν εν αγνοία του» και να μη καρφωθεί.
    Ουσιαστικά το μόνο που μυρίζομαι είναι πως η πρόβλεψη εξέχοντος σχολιαστή του ιστολογίου «με άκρες», πως πάμε για εκλογές Σεπτέμβρη, θα έχει την ίδια τύχη με κατι ποδοσφαιρικές προ 3-4 ετών…
    Δεν είναι φυσικά δυνατόν το ΠαΣοΚ και δη από θέση «τσόντας» σε ποσοστά, να καρφώνει την Νουδούλα !! Κάτι άλλο παίζει και βγήκανε άπλυτα στη φόρα αλλά δενμπορούν να σπάσουν τους δεσμούς, απλά θα περάσει λίγος καιρός και ολοταχώς θα πορευθούν σε (1+μετ)εκλογική συνεργασία(*), αφού θα έχει συσταθει η εξεταστική επιτροπή και θατο ξεχάσουν οι πάντες μπροστά στην(αέναη) κρισιμότητα των εκλογών και την πάλη ΟΛΩΝ των κομμάτων ενάντια στην (υπεύθυνη για όλα) αποχή

    (*) ελπίζω να θυμάστε την εξαγωγή κοινού παράγοντα

    Μουσικούλα ;

  31. sarant said

    26 Τι έγινε και άλλαξε η αβατάρα μου; Περίεργο!

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βελούδινος ολοκληρωτισμός. Σε δημοκρατικές χώρες με σεβασμό στους θεσμούς οι πολιτικοί παραιτούνται για λόγους που εμάς εδώ μας κάνουν να γελάμε με την αφελή ευθιξία τους. Εκεί, όμως, και να ήθελαν να μην παραιτηθούν, δεν θα τους το επέτρεπαν οι πολίτες. Γιατί οι δημοκρατικές χώρες έχουν πολίτες, δεν έχουν οπαδούς κομμάτων ή μοιρολάτρες ραγιάδες.

  33. nikiplos said

    Προσωπικά δεν πιστεύω πως οι ηγέτες κομμάτων ή κυβερνήτες είναι τόσο αφελείς ώστε δεν έχουν συναίσθηση πως τα τηλέφωνα (ιδίως της ψηφιακής εποχής) παρακολουθούνται. Και οι επικοινωνίες παρακολουθούνται από λογής, λογής εταιρείες που κάνουν στατιστικές αποτιμήσεις (για λόγους marketing and promotion) και πολλά άλλα. Μόνοι μας πλέον κοινοποιούμε στα ΜΚΔ, τις απόψεις μας, τις προτιμήσεις μας, το που συχνάζουμε, με ποιούς βρεθήκαμε και βέβαια ίσως και την κλειδαρότρυπά μας.

    Κάθε πάροχος κινητής τηλεφωνίας ή internet είναι σε θέση να ακούσει/διαβάσει όλες τις ανοικτές μας VoIP επικοινωνίες. Περνούν από τα κέντρα του. Κλονίζει τα κανάλια και αμέσως έχει πρόσβαση σε πολλά.

    Γι’ αυτό και οι «ειδικοί» (σικ ρε) λένε: end2end encryption πουλώντας προϊόντα που πάλι παρακάμπτονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Εδώ μπαίνουν προϊόντα όπως το λογισμικό predator κλπ. Όλοι αυτοί οι πολιτικοί και λομπίστες έχουν ασφαλή τηλέφωνα.

    Να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για εκείνα τα οποία καλούν «πακιστανικά» γιατί εκείνα απλά είναι τηλέφωνα μη ελλήνων παρόχων. Ωστόσο και πάλι θα περάσουν τα κανάλια φωνής από κέντρα ελλήνων παρόχων. Οι εταιρείες όμως λογικά, προτού βγάλουν ένα προϊόν στην αγορά, θα έχουν κάποιο είδος κλειδιού πασπαρτού, για λόγους τρομοκρατίας, εθνικής ασφάλειας κλπ.

    Επομένως εδώ κάνω διάφορες εικασίες που μου προκύπτουν λογικά:

    -Και ο Ανδρουλάκης και ο Κουκάκης, δεν μιλούσαν απρόσεκτοι σε ανοικτά κανάλια δεδομένων. Προφανώς θα πήραν όλα τα μέτρα ασφαλείας, και όταν θα διαπίστωσαν τη διαρροή, θα κατάλαβαν πως αυτή είναι official, δλδ γίνεται μόνο από κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας κι όχι από τον κάθε Ουζούνη (που πρέπει να λαδώσει οτετζήδες, παναφονάδες κλπ). Μόνο οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας όπως η ΚΥΠ έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα λογισμικά που παρακάμπτουν τα ιδιωτικά μέτρα ασφαλείας. Επομένως ήξεραν σαφώς πως είτε οι ΚΥΠατζήδες τους παρακολουθούσαν, είτε άλλοι για λογαριασμό των ΚΥΠατζήδων.

    – Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, δεν ιδρώνει τ’ αφτί τους αν τους κατηγορήσει κανείς πως υποκλέπτουν. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις για παρακολουθήσεις. Για να αυτοσφαλιαρίστηκαν στην Κυβέρνηση (Παραίτηση Κοντολέων/Δημητριάδη) σημαίνει πως ενόχλησαν κάποιο εμβληματικό λόμπι της χώρας κι αναγκάστηκαν να δείξουν συμμόρφωση και υποταγή. Κοινώς πάτησαν κάποια ουρά τα παρακρατικά «τσακάλια», νομίζοντας πως πρόκειται για ουρά αρουραίου, που όμως αποδείχθηκε ουρά πάνθηρος. 2 -3 ισχυρά λόμπι έχει η χώρα (Στιχουργός, Βενζινάς, Μπετολάβος, Συλλέκτης-Ρέκτης της Τέχνης κλπ). Υπό αυτήν την έννοια εικάζω πως η Κυβέρνηση είναι ασφαλής, ίσως με έναν εμβληματικό ανασχηματισμό με παρεμβολή «επιτρόπου» του λόμπι που θίχτηκε.

    Αυτά ως προς το προκείμενο. Ως προς το δίδαγμα της υπόθεσης, είναι πως προϊόντος του χρόνου, σχεδιάστηκε, στελεχώθηκε και σταθεροποιήθηκε ένα πανίσχυρο παρακράτος έξω από τους επίσημους θεσμούς, ικανό να παρεμβαίνει οποτεδήποτε τα συμφέροντα των λομπιστών κρίνουν πως χάνουν. Πλέον ελέγχει και τον Τύπο. Αυτή η πομφόλυγα είναι δύσκολο να σπάσει, αν σκεφτούμε πόσα χρόνια πήρε να εξηλωθεί το μετεμφυλιακό ξαδερφάκι της.

  34. Νίκος Κ. said

    Τρία ερωτήματα:

    1) Από όλους τους πολιτικούς, ο Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός που παρακολούθησαν;
    2) Από όλους τους δημοσιογράφους, ο Κουκάκης ήταν ο μοναδικός που παρακολούθησαν;
    3) Θα μας ενημερώσει το Μαξίμου ποιούς άλλους (πολιτικούς και δημοσιογράφους) παρακολούθησαν «για εθνικές ανάγκες»;

    (να λέμε και κανένα αστείο)

  35. sarant said

    34 Εμ;

  36. ΣΠ said

    15
    Ο Νίξον παραιτήθηκε στις 9 Αυγούστου 1974. Το «I’m not a crook» το είπε στις 17 Νοεμβρίου 1973.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Nixon#Watergate

  37. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Βορβορώδες το πολιτικό τοπίο, έναν Αύγουστο είχαμε να ηρεμήσουμε χωρίς ειδήσεις, δυσοίωνος ο Πρωθυπουργός, μας τον χάλασε κι αυτόν!

    Στην κολοκυθιά που παίζεται για το ποιος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης συνήθως στο τέλος δεν λέμε «να κάνει η μάνα»;

    Η προφορά του predator δεν είναι «πρέντετο(ρ)»,ˈpred.ə.tər (UK) ,ˈpred.ə.t̬ɚ (US) γιατί ακούμε από πρίντατορ έως πριντέιτορ…
    Μήπως κάποιοι αμερικανομαθείς κάνουν πως δεν ξέρουν ούτε πώς προφέρεται για να απέλθει από τούτων το ποτήριον τούτο;

    Δεν ακούω-διαβάζω καθόλου τη λέξη κοριός-αρχικοριός ή μου φαίνεται; λέτε να έπεσε σε αχρησία η λέξη και να ήρθε η «επισύνδεση» να την αντικαταστήσει; κοριός με φράκο…

  38. costasl said

    Είναι σαφέστατα λάθος το λεξικό της ΑΑΔΕ, γι’αυτό και το λεξικολογικό μπέρδεμα. Ο τεχνικός όρος είναι tapping ή wiretapping. To εισβολή (intrusion) είναι τελείως άλλο πράγμα, με intrusion μπήκες στο σύστημα, ενώ με tapping απλώς «τσιμπάς» τα δεδομένα χωρίς να επεμβαίνεις και θεωρητικά χωρίς να αφήνεις ίχνη.

  39. ΣΠ said

    Διόρθωση.

    ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών) -> ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών)

  40. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    Σχετική και η ταινία «The Conversation, 1974» του Κόπολα, όπου ως κατακλείδα το σαρκαστικό και απειλητικότατο «We’ll be listening to you.»
    Όπως και η ακόλουθη, ποιητικώς μαρτυρημένη, εφιαλτική καθεστωτική κατασκευή (κατάλληλη, ίσως, για μια αιώνια «Νύχτα των Κρυστάλλων»), ενός γυάλινου κόσμου, πρόσφορου για παρακολούθηση και θραύση, για να μπορεί το καθεστώς να επισυνδέει τα “μάτια” του, νεκρά, χωρίς ψυχή, με τις «ζωές των άλλων» (και έτσι να τις καταστρέφει όποτε κρίνει πως του αντιτίθενται):
    “Παρακολούθηση”
    Αυτά τα μάτια (κούφια)/ σε ακολουθούν, σε παρακολουθούν/ δεν μπορείς να ξεφύγεις, να φύγεις,/
    να μεταμφιεστείς —/ σε βλέπουν, σε γυμνώνουν,/ εγγράφοντας/ χιλιάδες άσκοπες κινήσεις σου/
    επάνω στη μεγάλη ακινησία,/ εγγράφοντας/ το σπασμένο κρεβάτι,/ το χαρτονένιο σπαθί,/
    τις εφτά προσωπίδες,/ τα λόγια, τους στίχους, τα ποιήματα —/ γυάλινοι τοίχοι, γυάλινα ρούχα,/
    γυάλινος ο καπνός του τσιγάρου —/ συντριμμένο γυαλί∙ — νέες επιτάξεις∙/
    επιστρατεύτηκαν κι οι έφεδροι — βάρδιες και βάρδιες∙/ οι γριές δουλεύουνε στα υπόγεια υαλουργεία./
    Συνέχεια, χρόνος, επανάληψη./ Αυτά τα μάτια, όχι γυάλινα. Στάσου. Τίποτα.
    (Γιάννης Ρίτσος, «Διάδρομος και Σκάλα»,1970)

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χθες αργά το βράδυ, στο διανυχτερεύον περίπτερο, έπεφτε στοίχημα στο όρθιο, για το τί θα δηλώσει σήμερα «το παιδί «, έτσι αποκαλούσαν τον ΠΘ οι θυμόσοφοι νυχτοπάτες. Σε δυο λέξεις συμφωνούσανε:
    Συγγνώμη και Εξεταστική .

  42. costasl said

    Σωστά, άλλη η ΑΑΔΕ και άλλη η ΑΔΑΕ. Άλλη η δουλειά του ναύτη, άλλη του καντηλανάφτη.

  43. antonislaw said

    Στις διατάξεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών βρίσκουμε τον ορισμό-μεταξύ άλλων- και της επισύνδεσης που δεν έχει σχέση με εισβολή ή παραβίαση:

    ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘ. 47 (ΦΕΚ Α΄ 64/10.3.2005)
    «Διαδικασίες καθώς και τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τη διασφάλισή του».

    Αρθρο 2.
    Ορισμοί.

    Για την εφαρμογή του παρόντος οι ακόλουθοι όροι έχουν την εξής έννοια:

    1. «Αρμόδια αρχή»:

    Η Δικαστική ή άλλη πολιτική, στρατιωτική ή αστυνομική δημόσια αρχή, η οποία δικαιούται να υποβάλει αίτηση για άρση του απορρήτου και να λάβει τα στοιχεία της επικοινωνίας.

    2. «Δικαστική αρχή»:

    Η Αρχή που έχει αρμοδιότητα να εκδώσει διάταξη για άρση του απορρήτου.

    3. «Διάταξη»:

    Η απόφαση για άρση του απορρήτου που εκδίδεται από την δικαστική αρχή.

    4. «Πάροχος υπηρεσιών επικοινωνιών»:

    Η επιχείρηση, η οποία παρέχει υπηρεσίες επικοινωνιών διαθέσιμες στο κοινό.

    5. «Πάροχος δικτύου επικοινωνιών»:

    Η επιχείρηση, η οποία εγκαθιστά, λειτουργεί, ελέγχει ή διαθέτει δίκτυο που παρέχει υπηρεσίες επικοινωνιών.

    6. «Συνδρομητής»:

    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει συνάψει σύμβαση με πάροχο υπηρεσιών επικοινωνιών ή πάροχο δικτύου επικοινωνιών για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.

    7. «Χρήστης»:

    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί ή ζητεί να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες επικοινωνιών.

    8. «Φορητότητα αριθμού κλήσης»:

    Η δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν τον ή τους αριθμούς κλήσης τους όταν αλλάζουν πάροχο υπηρεσίας επικοινωνιών, τοποθεσία ή τύπο υπηρεσίας.

    9. «Υπηρεσία προστιθέμενης αξίας»:

    Κάθε μη τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, η οποία παρέχεται ή υποστηρίζεται από δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

    10. «Εξουσιοδοτημένο πρόσωπο»:

    Υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας ή παρόχου υπηρεσιών επικοινωνιών, το οποίο εκτελεί εμπιστευτική αποστολή στη διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

    11. «Επισύνδεση»:

    Η παράλληλη σύνδεση τρίτου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο ώστε να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.

    12. «Διεπιλογή»:

    Η απευθείας επιλογή καλούμενου εσωτερικού αριθμού Συνδρομητικού Κέντρου (ΡΑΒΧ) από τον καλούντα.

    13. «Περιαγωγή»

    Παρεχόμενη υπηρεσία που εξασφαλίζει σε συνδρομητές να χρησιμοποιούν δίκτυο άλλο από εκείνο του οποίου είναι συνδρομητές.

    14. «Εκτροπή κλήσης»

    Αυτόματη μεταβίβαση εισερχόμενης κλήσης σε άλλον αριθμό κλήσης του ιδίου ή άλλου παρόχου με εντολή του συνδρομητή.

    15. «Πάροχος υπηρεσιών πιστοποίησης»:

    Φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλος φορέας που είναι αρμόδιος σύμφωνα με το νόμο να εκδίδει πιστοποιητικά ή να παρέχει άλλες υπηρεσίες συναφείς με τις ηλεκτρονικές υπογραφές.

    16. «Ονοματοδότης»:

    Σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων προς ένδειξη της ταυτότητας τηλετυπικού συνδρομητή που μεταδίδεται αυτόματα στην τηλετυπική επικοινωνία.
    …»
    Αρθρο 5.
    Ειδικές περιπτώσεις.

    3. Εκτροπή κλήσης.

    Σε περίπτωση χρησιμοποίησης από συνδρομητή της υπηρεσίας εκτροπής εισερχομένων κλήσεων: α) εφ` οσον η εκτροπή γίνεται σε αριθμό κλήσεως του ίδιου παρόχου υπηρεσίας, ο πάροχος προβαίνει άμεσα και με βάση τη διάταξη που του έχει επιδοθεί στην πραγματοποίηση επισύνδεσης και στον αριθμό κλήσης της εκτροπής, ενημερώνοντας περί αυτού την αρμόδια αρχή, β) εφόσον η εκτροπή παραπέμπει στον αριθμό κλήσης άλλου παρόχου υπηρεσίας, ο πάροχος στον οποίο έχει επιδοθεί η διάταξη ενημερώνει σχετικώς άμεσα την αρμόδια αρχή, η οποία μπορεί να εκδώσει νέα διάταξη για τον άλλο πάροχο.

    Αρθρο 7.
    Μέσα και μέθοδοι.
    1. Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου προσδιορίζει τις συγκεκριμένες μορφές και τα στοιχεία επικοινωνίας στα οποία αναφέρεται η άρση και εξατομικεύει τα στοιχεία αυτά και δη την ταυτότητα του συνδρομητή ή χρήστη, τους αριθμούς κλήσης, τα στοιχεία μισθωμένων γραμμών και τους κωδικούς πρόσβασης σε δίκτυα δεδομένων ή στο διαδίκτυο, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων των άρθρων 5 του Ν. 2225/1994 και 12 του Ν. 3115/2003.

    2. Η εκτέλεση μιας διάταξης για άρση απορρήτου, μετά την αποστολή της από την αρμόδια αρχή στον πάροχο υπηρεσίας, πραγματοποιείται με την συνεργασία του παρόχου και της αρμόδιας αρχής, η οποία έχει και την ευθύνη. Συγκεκριμένα:

    α. Τα στοιχεία της επικοινωνίας, τα οποία καταγράφονται στα αρχεία του παρόχου (καλών, καλούμενος, χρόνος, εντοπισμός κ.λπ.), γνωστοποιούνται από αυτόν εγγράφως στην αρμόδια αρχή, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4.

    β. Σε περίπτωση που ζητείται καταγραφή του περιεχομένου της επικοινωνίας για συγκεκριμένο διάστημα, αυτή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της αρμόδιας αρχής με επισύνδεση μέσω μισθωμένου κυκλώματος ή με άλλο κατάλληλο τρόπο με ταυτόχρονη διαβίβαση του περιεχομένου και των στοιχείων επικοινωνίας στην αρμόδια αυτή Αρχή.

    γ. Σε περίπτωση που τα στοιχεία της επικοινωνίας δεν μπορούν να παραδοθούν αμέσως στην αρμόδια αρχή, αποθηκεύονται πλην του περιεχομένου, με μέριμνα του παρόχου έως ότου καταστεί δυνατή η παράδοσή τους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των επτά (7) ημερών.

    δ. Ο Πάροχος υποχρεούται να μεριμνά ώστε να παρέχεται δυνατότητα πολλαπλής και ταυτόχρονης διάθεσης στα στοιχεία επικοινωνίας από περισσότερες της μιας αρμόδιας αρχής.
    …»

    (πηγή ΝΟΜΟS)

  44. aerosol said

    Ναι, μη φοβάστε, θα γίνει ΕΔΕ.
    [Φυσικά επισύνδεση. Χρειάζεται να στραγγαλίσεις τη γλώσσα για να ξεχάσει ο νους την υποκλοπή, την παρακολούθηση.]

    #19
    Μισές δουλειές θα κάνουμε; Πες τσιπροσύνδεση να είμαστε κομπλέ!

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    44# Ναι ρε, ΕΔΕ, διάλεξε και πάρε:

    Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε
    Ένοχος Δεν Ευρέθη.

  46. antonislaw said

    41 «Χθες αργά το βράδυ, στο διανυχτερεύον περίπτερο, έπεφτε στοίχημα στο όρθιο, για το τί θα δηλώσει σήμερα «το παιδί «, έτσι αποκαλούσαν τον ΠΘ οι θυμόσοφοι νυχτοπάτες. Σε δυο λέξεις συμφωνούσανε:
    Συγγνώμη και Εξεταστική ..»

    Κάπου πήρε το αυτί μου ότι δεν θα ζητήσει ευθέως συγγνώμη από τον Ανδρουλάκη αλλά θα χρησιμοποιήσει τον καθιερωμένο μάλλον αγγλισμό «οφείλω μια συγγνώμη» ή ακόμα χειρότερα τριτοπρόσωπα «του οφείλεται μια συγγνώμη» «I owe an apology to him , «he is owed an apology». Πώς το λέει ο λαός ότι η συγγνώμη είναι μισό χέ…ο, ε άμα είναι και τέτοιου είδους συγγνώμη μάλλον είναι ολόκληρο…

  47. ΣΠ said

    42
    Εννοούσα διόρθωση στο άρθρο.

  48. […] Από την Παρασκευή βουίζει η χώρα για το σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νικου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Το θέμα το έχουμε ήδη συζητήσει σε σχόλια, χωρίς όμως να του αφιερώσουμε ειδικό άρθρο. Παράλειψη, διότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, και η περίπλοκη αυτή υπόθεση, που ακόμα δεν ξέρουμε μέχρι πού θα οδηγήσει, μας έκανε να… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/08/08/watergate/ […]

  49. sarant said

    43 Kαι αυτός είναι ο σωστός ορισμός, θα τον προσθέσω στο άρθρο

    42 Θα την κάνω

  50. costasl said

    47 Ναι μην ανησυχείτε, δεν παρεξηγήθηκα, αφού κι εγώ το έγραψα λάθος λόγω βιασύνης, κι εγώ την ΑΔΑΕ εννοούσα και έγραψα ΑΑΔΕ.

  51. Costas Papathanasiou said

    Έχουμε και τις “νόμιμες υποκλοπές” βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Lawful_interception που εύκολα εκτρέπονται σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_wiretapping_case_2004%E2%80%9305

  52. Πέπε said

    @43
    > Στις διατάξεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών βρίσκουμε τον ορισμό-μεταξύ άλλων- και της επισύνδεσης που δεν έχει σχέση με εισβολή ή παραβίαση: […] «Επισύνδεση: Η παράλληλη σύνδεση τρίτου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο ώστε να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.»

    Μα αυτό ακριβώς δε συνέβη; Ο όρος δε λέει ούτε αν αυτό γίνεται κατά παραβίαση (μπορεί ναι, μπορεί όχι), με γνώση και συναίνεση των δύο επικοινωνούντων μερών (μπορεί ναι, μπορεί όχι), ούτε αν αυτός που λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία τα καταγράφει κιόλας (μπορεί ναι, μπορεί όχι).

    Μια χαρά σχέση έχει με την παραβίαση και την εισβολή, απλώς όχι αποκλειστική σχέση.

  53. sarant said

    52 Ακριβώς, δεν έχει αποκλειστική σχέση.

  54. Πέπε said

    Βιαστικό το #52. Εχει παρακάτω και το 7.2.β.

    Αλλά εξακολουθώ να μη βλέπω καμιά αντίφαση. Η παρακολούθηση γίνεται με επισύνδεση, αυτό δε λέει;

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γαμώτο μάς μουρδούκλωσε που βγήκε γρηγορότερα και ξαφνικά άρχισα να ψάχνω πού/πώς διάολο εμφανίστηκε ο ΠιΘής και μού χάθηκε ένα έμμετρο «προφητικό» στιχούργημα, τί θα πει,προτείνει.

    Δεν με κρατούσανε ενήμερο
    έλειπα για τριήμερο
    και πάντα μου το τσίριζα
    γι όλα φταίει ο σύριζα

    Και η δήλωση της μπαρούφας:
    Δεν υπάρχει ανόμημα
    Όλα ήταν νόμιμα
    και παρά την κοινή γνώμη
    δεν χρειάζεται συγγνώμη

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57. sarant said

    56 Για το Πρέντατορ δεν είπε τίποτα. Γιατί παρακολουθήθηκε ο Ανδρ. δεν είπε τίποτα.

  58. aerosol said

    Αυτό είναι περσινό!
    Να αυτό που μας ενδιαφέρει:

  59. LandS said

    Το είπα δεν το είπα ότι όχι μόνο δεν θα πάρει καμιά ευθύνη αλλά η στάση του θα είναι «εγώ δεν κάνω τέτοια λάθη»

  60. aerosol said

    1. Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς
    2. Νόμιμο αλλά λάθος
    3. Δεν είχα ιδέα
    4. Καμία αναφορά στο γιατί
    5. Εσωτερική έρευνα εν κρυπτώ. Όλη η αλήθεια λέμε!
    6. Θα… θα… θα…
    7. «Χάνει κάποιες μάχες» αλλά φταίνε οι χρόνιες παθογένειες
    8. Συγνώμη; Ποια συγνώμη;
    9. Α… Και ζούμε σε δημοκρατική χώρα

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    56 Ξεκίνησε πελιδνός: Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης «εισλέως»

    2 >> «..δίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου ‘Νoor One’ … είχε χειριστεί μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στην Κρήτη το 2014 …είχε τιμωρηθεί το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) ‘πόθεν έσχες’ … στις 1/9/2004 είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων».
    Η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, τοποθετήθηκε στη θέση της στις 12 Μαΐου 2020. Η τοποθέτησή της, επικυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης,

    έμπειρη και ικανή τη λέει στη δήλωση του σήμερα ο ΠΘ
    «πέρα από την κρίση ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού» στο 1:46 του σχ.56

  62. Nestanaios said

    Αν τους υπουργούς τους εκλέγει η βουλή δεν χρειάζεται ο πρωθυπουργός. Όλοι εξωκοινοβουλευτικοί και τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάκριση εξουσιών.

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    56, 58 Κυριελέησο !, κάτι έγινε όμως, στην αρχή εδώ ήταν «νεκρό» δεν μου έβγαζε εικόνα εδώ στο ιστολόγιο, αλλά μ΄αυτό το λινκ άκουγα κι έβλεπα στο λαπτοπ μου, τρελα πράματα. Πού είσαι Γιαννη μου Ιατρού, να εξηγήσεις το μυστήριο!

  64. aristea k said

    Βρήκαμε μια από τις λέξεις της χρονιάς…

  65. Να μην ξεχνιόμαστε, κάθε μέρα είναι και παγκόσμια μέρα για κάτι…
    Σήμερα ; Ιδού !

  66. aerosol said

    Η καλύτερη εκπαίδευση μαζί με την «εξωστρέφεια» (whatever that means) μου έφερε στο νου τους έμπειρους και εκπαιδευμένους που από την πολύ εξωστρέφεια πρόσφατα σουταρίστηκαν μαζικά (και… νύχτα), να πλέκουν τη φανέλα του στρατιώτη σε άσχετα πόστα.

  67. # 65

    Εννοείται πως το θυμήθηκα βλέποντας τα βιδδεο του Κούλη πιο πάνω…

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τζη, από σένα περίμενα να το πεις πρώτος και ότι είναι παγκόσμια μέρα γάτας σήμερα!
    και σαν σήμερα πέθανε η Αρλέτα!

  69. Πέπε said

    > Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

    Πολύ μακρύ; Ας το συντομεύσουμε λίγο:

    > Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: Δεν το γνώριζα!

    Κάποιος παραπάνω σχολίασε «…συγγνώμη από τον Ανδρουλάκη, λες και του πάτησε κατά λάθος το πόδι στον δρόμο.» Αν πατήσεις το πόδι του αλλουνού, μπορείς να πεις «συγγνώμη, δε σας είδα». Λογικό, αφού δε με είδες με πάτησες. Όμως όφειλες να κοιτάς, ακριβώς για να μην πατήσεις κανέναν. Το «δε σας είδα» δεν είναι δικαιολογία (η σωστή μάλιστα διατύπωση θα ήταν «συγγνώμη ΠΟΥ δε σας είδα»).

    Έτσι κι εδώ: Αφού δεν το ήξερες, συνέβη εν αγνοία σου. Όμως όφειλες να το ξέρεις. Η ακριβής διατύπωση είναι «συγγνώμη που, ενώ έχω υπαγάγει την ΕΥΠ στην άμεση ευθύνη μου, δεν ήξερα ότι παρακολουθούσαν όχι τον ένα και τον άλλο αλλά κοτζάμ Ανδρουλάκη».

    Λες και υπάρχει τρόπος να θεωρηθεί συγγνωστό κάτι τέτοιο.

    ____________________________

    Μα τι συζητάμε; Το «δεν το ήξερα», «δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος» είναι ντροπή να το λες ΑΚΟΜΑ κι όταν είναι η καθαρή αλήθεια. Κάπου στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού το μαθαίνει κανείς αυτό, όχι επειδή διδάσκεται αλλά επειδή είναι πια σε ηλικία να καταλάβει τι γίνεται όταν το πει άλλο παιδάκι.

    Το ίδιο άλλωστε και η κάθε δικαιολογία, εδώ που τα λέμε. Για αληθινές λέω, οι ψεύτικες δε συζητιούνται καν. Οι αξιοπρεπείς άνθρωποι δε δικαιολογούνται. Ομολογούν.

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 χαχα, ναι βρε! Μου ΄χε κάτσει από το χθες βράδυ η γατομέρα καθώς άκουγα στο ράδιο σχετικά τραγούδια και κείμενα και απ΄το πρωί με την αναμονή της δήλωσης (οΘντκ), ενώ μέσα μου έλεγα ακριβώς το σύνθημα, αποσυντονίστηκα .
    Πολύ τού πάει τελικά η μέρα, μια επέτειος της παραίτησης του Νίξον και δυο και φαρμακερή η μέρα του σεξ! χοχο!

  71. sxoliastis2020 said

    Βενιζέλος: «Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντ, είτε με συμβατικές είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δυο, συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη. Δεν υπάρχει δε ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, που διαθέτει σε εθνικό επίπεδο τη νομική προστασία του βουλευτή, με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.»

    https://www.kathimerini.gr/politics/561991804/venizelos-megalo-sfalma-i-thesi-toy-prothypoyrgoy-oti-i-parakoloythisi-itan-typika-nomimi/

  72. antonislaw said

    «Αντίθετα, όταν τα πράγµατα δεν πάνε καλά, ο ηγέτης είναι αυτός που πρέπει
    να αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας και να εισπράξει οτιδήποτε αρνητικό, που
    οφείλεται σε λάθος ή παράλειψη των µελών της οµάδας του, και ποτέ δεν πρέπει να
    επιπλήττει τους υφισταµένους του δηµόσια. Άλλωστε, η αποτυχία µιας οµάδας είναι
    ευθύνη του ηγέτη της, και ο πραγµατικός ηγέτης δεν πρέπει να κρύβεται ποτέ πίσω
    από το βαθµό ή τη θέση του.»
    από εργασία σπουδαστή της Εθνικής Δημόσιας Διοίκησης ΙΕ Εκπαιδευτική Σειρά.

    Μάλλον κάποιοι πρέπει να ξανακάτσουν στα θρανία…

  73. # 68

    Η Αρλέττα πρέπει να είναι η τραγουδίστρια που έχωπάει περισσότερες φορές από όλους μαζί. Ητανε βέβαια σχετικά κοντά μου το Καφεθέατρο αλλά και εκτιμούσα τον επαγγελματισμό της.

    Εφη, με την γάτα μου κάθε μέρα έχουμε παγκόσμια μέρα της !!, που να ξεχωρίσω μια μέρα τον χρόνο…κι όταν λείπω… να μυρίζω από σένα, που έλεγε ο ποιητής…

  74. Νίκος Μαστρακούλης said

    Μην καταπίνουμε αμάσητη την αριστερή προπαγανδα, κανείς δεν παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη. Οπως θα αποδείξει η ΕΔΕ, απλώς του είχαν κανει μάγια…

    Τραγουδι του Screamin Jay Hawkins, του 1956.
    Διασκευη δικη της, σε ηλικια 9 ετων το 2015.

    ΟΚ, ομολογω οτι εψαχνα αφορμη να ποσταρω Αντζελινα, απο τοτε που πηρε το ματι μου, καθυστερημενα, μνεια των σχολειων Waldorf στα μεζεδακια στις 9 Ιουλιιου – σε τετοιο πηγε.

    Αξιζει να της ριξετε μια ματια, ειναι μια απο τις καλυτερες τραγουδιστριες στον κοσμο. Αν δεν την εχετε ακουστα, ειναι επειδη εχει συμφωνησει με την εταιρεια της να μην την προωθησει μεχρι να τελειωσει το σχολειο – μολις τελειωσε τη 2α λυκειου.

    Στον Συσωληνα υπαρχουν μερικες εκατονταδες εκτελεσεις της 170+ τραγουδιων 80+ καλλιτεχνων, μαζι και 5 δικα της. Οι χειροτερες απο αυτες τις εκτελεσεις ειναι απλως καλες. Ξεχωριζουν οι εξαιρετες διασκευες του Bohemian Rhapsody των Queen – η οποια απεσπασε τον επαινο του Μπραιν Μει στο τιτιβιστιρι, του Billie Jean του Μαικλ Τζακσον σε τζαζ, και τελευταια του Suspicious Minds του Ελβις.

    Ο Κουινσι Τζοουνς τη χαρακτηρισε το μεγαλυτερο ταλεντο που εχει δει μετα τον Μαικλ Τζακσον και την προσκαλεσε να ανοιξει τη συναυλια για τα 85α γενεθλια του στην O2 Arena στο Λονδινο – το 2018, δωδεκαετη.

    Συγνωμη για την καταχρηση του θεματος, αλλα ηθελα να μοιραστω μαζι σας αυτο το, πρωτοφανες για μενα, καλλιτεχνικο φαινομενο.

    Α, και χαιρετισμους, ιδιως στον Νικοκυρη και τον Κωστα τον Κλαδη!

  75. Νίκος Μαστρακούλης said

    ΥΓ, η μονη αναφορα στην Αντζελινα Τζορνταν που εχω εντοπισει σε ελληνικο μιντιο ειναι αυτη.
    https://zoomout.gr/blog/angelina-jordan/

  76. Θρασύμαχος said

    Διερωτώμαι ποιός έμπειρος και προσεκτικός χρήστης της νέας ελληνικής σκέφτηκε πρώτος την επωνυμία ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών http://www.adae.gr/ ενώ μπορούσε να της βρει χίλιες δυό διαφορετικές επωνυμίες. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση http://www.adippde.gr/ ενώ μέχρι πρό τινος είχαμε (πρόσφατα τη μετονόμασαν) και ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης για την τριτοβάθμια.

  77. # 74

    Ελεος !!

    Δεν ξ΄λερω, δεν έχω ακούσει άλλο της τραγούδι, αλλά τέτοιο σκότωμα σε τραγούδι έχω να ακούσω από την εποχή της Μάριαν Φέιθφουλ. Τραβηγμένη από τα μαλλιά διασκευή σε επίπεδο νηπιαγωγείου να μην πω παιδικού σταθμού. Λαρυγγισμοί και μουγκρητά, ατάκτως ερριμένα. Φυσικά και τσίμπησαν τα αμερικανάκια.
    Προσωπικά το τραγούδι αυτό με ενθουσιάζει με τον Αλαν Πράις -σαφώς έχει γραφτεί να τραγουδιέται από άνδρα- αλλά με γυναικεία φωνή η μεγάλη Σιμόν κάτι κατάφερε …

  78. # 76

    Κι όμως έτσι φίλε μου, προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Αρχή δια νέα έργα !!

  79. Χαρούλα said

    Την πρώτη φορά που διάβασα την λέξη, διάβασα επι-συνείδηση. Άγνωστη η λέξη, και την έφερα εκεί και όπως θα ήθελα.
    Αλλά τελικά καθόλου συνείδηση και πολλές επισυνδέσεις!

  80. Νίκος Μαστρακούλης said

    77. Ιδου παντως το πρωτοτυπο. Η συγκεκριμενη διασκευη αναφερεται ευθεως σε αυτο, οπως δειχνει η φωτο του Σκριμιν Τζει στο κερι. Δεν ξερω αν δικαιολογειται ο χαρακτηρισμος «σκοτωμα», αλλα δεν θα τα χαλασουμε κιολας.

  81. ΣΠ said

    77
    Προτιμώ την εκτέλεση των Creedence Clearwater Revival.

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το μόνο 100% σίγουρο είναι ότι θα ξεκινήσει με το «Συμπολίτες μου». Ποντάρετε άφοβα.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι, έγινε κιόλας το διάγγελμα; Ούτε για μπάνιο δεν μπορεί να πάει κανείς. Πάω να δω τι είπε, αν και υποθέτω βάσιμα ότι θα τα φόρτωσε όλα στους υφισταμένους του.

  84. sarant said

    64 Ακριβώς!

    74 Καλώστον, χαθήκαμε! Κάπου έχω ακούσει (για) την Αντζελίνα

    83 Τα μπάνια του λαού, που λέμε.

  85. # 80

    Δεν το ήξερα, είμαι περίπου μονόχνωτος στα ακούσματά μου, τώρα έχει νόημα αλλά πάλι δεν ακούγεται εύκολα

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58, Στο ξεκίνημα της δήλωσης του λέει ο ΠΘ:
    >>Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Τί θέλει να πει με το υπονούμενο αυτό; (Το σύνηθες, ότι τάχα ο σύριζα άλλαξε το νόμο και να τα χαϊρια;;)
    Όμως τα καθήκοντα της εισαγγελέως, περιγράφονται στο φεκ διορισμού της στην ΕΥΠ και είναι από νόμο του 2008!
    Αντιγράφω από το φεκ 1209 Γ/2020,
    Αποσπάται, για τρία (3) έτη, στην Εθνική Υπηρεσία
    Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), η Αντεισαγγελέας Εφετών Πει-
    ραιά, Βασιλική Βλάχου του Ιωάννη, προκειμένου να
    ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών
    δράσεων της ως άνω υπηρεσίας, που αφορούν θέματα
    Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να ασκεί όσες άλλες
    αρμοδιότητες της ανατίθενται, βάσει του άρθρου 5 του
    ν. 3649/2008 *, μετά την περάτωση της εν εξελίξει στο
    Πενταμελές Εφετείο Αθηνών δίκης, επί της οποίας ασκεί
    καθήκοντα Εισαγγελέα έδρας.

    *αρθρο5 ν.
    γ. Μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, τηρουμένων και των διατάξεων του ν. 3115/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας με διείσδυση, ύστερα από εντολή του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και έγκριση του ασκούντος την εποπτεία εισαγγελέα.
    https://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3649_08.htm

  87. Νίκος Μαστρακούλης said

    84β. Με την ευκαιρια, για το ballpark τις προαλλες δεν πηρε το ματι μου εξηγηση της προελευσης της εκφρασης. Η λογικη ειναι οτι σου ζητω, στο μπειζμπολ, να χτυπησεις το μπαλακι προς εναν ορισμενο στοχο. Δεν εχω την απαιτηση να τον πετυχεις ακριβως, αλλα μη βγει κιολας εξω απο το γηπεδο – να μεινει τουλαχιστον στη γενικη περιοχη. Απο εκει περναμε την εικονα στη χονδρικη εκτιμηση. Δεν σου ζητω, ας πουμε, ποσοι ακριβως πολιτικοι και δημοσιογραφοι παρακολουθουνται, κανε μου ομως μια χονδρικη εκτιμηση που να μην ξεφευγει απο το πεδιο του ρεαλιστικου – το γηπεδο, το ballpark.

  88. Νίκος Μαστρακούλης said

    85. Το αστειο ειναι οτι, αν δεις τις τηλεοπτικες εκτελεσεις απο τον Σκριμιν Τζει, ειναι πολυ πιο εξαλλες ακομα και απο τη δισκογραφημενη εκδοχη – για εμπορικους λογους της εποχης. Μιλαμε για καρικατουρα Αφρικανου μαγου-γιατρου.

    Το γεγονος οτι ενα μικρο κοριτσι στη Νορβηγια τολμησε να προσεγγισει, με τον τροπο που το εκανε, ακριβως αυτες τις δυσκολες εκτελεσεις, και οχι καποια πιο ευπεπτη, οπως της Νινα Σιμον, της Ανι Λενοξ, της Μπετι Μιντλερ, ειναι για μενα αξιο προσοχης, ασχετα αν ξεφευγει η οχι απο το στιλ τραγουδιου που προτιμω. Αφηνω κατα μερος οτι τα αγγλικα ειναι η τριτη γλωσσα της, μετα τα νορβηγικα και τα περσικα. Δευτερευον, αν και οχι αδιαφορο τραγουδιστικα.

    Για να εχεις ενα ακομα δειγμα, χωρις να προδικαζω οτι θα ειναι θετικη η εκτιμηση σου, μολις προχτες 6/8 η νορβηγικη τηλεοραση ειχε ρεπορταζ απο την εμφανιση της στο Φεστιβαλ Τζαζ του Κονγκσμπεργκ στις 7 Ιουλιου. Τα δυο τραγουδια στο ρεπορταζ ειναι πρωτοτυπα δικα της, οποτε θα σου προσφερουν τη δυνατοτητα ασφαλεστερης εκτιμησης αν το ταλεντο της σε αφορα η οχι.

  89. sarant said

    87 Ναι, αυτή είναι πειστική εξήγηση

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Σακελλαροπούλου γιατί να ασχοληθεί; Δεν φόραγε παντόφλες ο κοριός.

  92. # 88

    Α, θάτανε της εποχής του ΠαπαουΜαοΜαο ,, Ντούρουνταπ αχούγκα και τέτοια. Κείνες τις εποχές που (σχεδόν) όλοι άκουγαν Μπήτλς εγώ άκουγα Ντύλαν και Ρόλλινγκστόουνς, και λίγο Ανιμαλς Μπιτσμπόυς και Ντόνοβαν Παρακολούθησα την πορεία του Ντύλαν, ξεχώρισα τους Τζόυ Ντιβίζιον και σαρανταρίζοντας έπιασα Μπετόβεν, Σούμπερτ, Βέρντι ο οποίος για μένα είναι το τέλος της μουσικής αναζήτησης. Θέλω να πω πως έχω άλλα κριτήρια από τα ας πούμε διαδεδομένα για να μη πω εμπορικά. Εγραψες ότι κάποιος την θεωρεί μεγαλύτερο ταλέντο από τον Τζάκσον που εγώ δεν ξέρω ούτε ένα τραγούδι του, ξέρω ένα καλό του Πρινς είναι το ΠερπλΡέην !
    Θεωρώ πως φωνές σαν τις μικρής υπάρχουν πολλές στον κόσμο, κάτι άλλο πιασσάρικο θα βρούνε για να την προωθήσουν (περίεργο ρεπερτόριο πολύ μαλλί, δυσκολίες ηλικίας-γλώσσας)
    Να μην ξεχνάμε την Κοντσίτα και τα τέρατα που θριαμβεύσανε στις γιουροβίζιον.
    Αν ασχολείσαι με την όπερα θα ξέρεις πως με τις σημερινές τεχνικές «μετράνε» τις φωνές σε απίστευτο βαθμό(π.χ. επιλέγουν από 200-300 τους 30 θα κάνουν την τέλεια χορωδία Α κι άλλους που θα κάνουν την χορωδία Β ώστε κα πάσουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Εξυπακούεται πως βελτιώνουν τις φωνές σε μεγάλο βαθμό, έτσι έχουμε πολλά «ταλέντα» αλλά αυτό σηκώνει πολύ ψηλά πλέον τον πήχυ των απαιτήσεων ποιοτικά, ενώ με διάφορα τρικ πετυχαίνουν εμπορικά. Θάχεις ακούσει για τους ΝίλλυΒανίλλυ που δεν τραγουδούσανε καν !!!
    Τα τελευταία χρόνια ακούω ενα συγκρότημα τους Γουότερμπόυς- μάλιστα πήγα και στη συναυλία τους όπου δεν ξεκουφάθηκα, δεν είχανε λέιζερ και αρχιδιές, φοράγανε νορμάλ ρούχα και παίζανε ΜΟΥΣΙΚΗ, ή μάλλον μου αρέσει ο ήχος τους. Μου φτάνει για να μην ψάχνομαι πολύ σε νέα ακούσματα

  93. Πέπε said

    92

    Με λίγα λόγια, ντροπή μας που δεν το ‘ξερες.

  94. sarant said

    91 !!!

  95. Georgios Bartzoudis said

    (α) «η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και υποψήφιου πολιτικού αρχηγού είναι γεγονός πρωτοφανές, από εκείνα που μπορεί να ρίξουν κυβερνήσεις».
    # Όνειρο θερινής νυκτός! Εδώ ο άλλος τσιπροξεπούλησε προδοτικά τη Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα, λαθρεμπορικώς και κόντρα στη λαϊκή θέληση. Και δεν τον έκαναν ούτε ντα. Αντίθετα τον έκαναν …αξιωματικό!

    (β) 8, nikiplos said: «…Εγείρει ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας ένας πολιτικός μεγάλου και ιστορικού κόμματος»?
    # Όχι απλώς «εγείρει» αλλά ….ντουμανιάζει! Όχι απλώς επικίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια, αλλά έχει παραδώσει προδοτικά και λαθρεμπορικά τη Μακεδονική Γλώσσα και Ταυτότητα στους κλεπταποδόχους ΒουλγαροΣκοπιανούς! [Πως τον λένε, πώς τον λένς, δεν θυμάμαι το …τσιπρώνυμό του!]

    (γ) 19, ΣτοΔγιαλοΧτηνος said: «Αυτό είναι … Λαθροσύνδεση».
    # Το άλλο, είναι το τσιπροξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας!

    (δ) 44, aerosol said: «….Μισές δουλειές θα κάνουμε; Πες τσιπροσύνδεση να είμαστε κομπλέ»!
    # Λίγο γκαϊρέτ(ι) και …περνάς την τάξη: Τσιπροσύνδεση μετά προδοτικού και λαθρεμπορικού ξεπουλήματος … κλπ, κλπ.

  96. Ναι, κι εγώ σας αγαπώ κύριε Μπαρτζούδη. Πάντα ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες μου και με το παραπάνω.

  97. Alexis said

    #95: Κόλλησε η βελόνα!

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τσιπροξεπουλώ δεν σημαίνει πουλάω τον Τσίπρα; Ποιος, σε ποιον και πόσο;

  99. aerosol said

    #88
    Καλή και ιδιαίτερη επιλογή άσματος! Μου είχε πέσει το σαγόνι όταν πρωτάκουσα τη μικρή. Ταλέντο και εκφραστικότητα έχει με το καντάρι (εμένα τουλάχιστον με αφορά). Μένει να δούμε τι καλλιτεχνικό κριτήριο θα αναπτύξει μεγαλώνοντας και σε τι καλούπια θα μπει -ή δεν θα μπει.

  100. papoylis said

    Νικοκύρη
    Μην ασχολείσαι με υπερτιμημένους κωμικούς, ακόμα και αν αυτοί ασχολούνται με σενα

    Ω(παλιό γνωμικό της ελληνιστικής περιόδου

    (φιλούμπες)

  101. Πέπε said

    Για το τσιπροπροδοτικό λαθροξεπούλημα όμως της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, κουβέντα, ε;

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Δεν έχουν απομαγνητοφωνηθεί ακόμα οι συνομιλίες του για το θέμα αυτό. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία, ποσά κλπ.

  103. sarant said

    100 Καλώς τον Παπούλη, τόσα χρόνια! Στο Τουιτερ είσαι τώρα;

  104. Νίκος Μαστρακούλης said

    92. Κι εγω καπως παρομοια διαδρομη, με τις οποιες διαφορες. Τζαζ και μπλουζ αντι για Μπιτσμποιζ, πιο πολυ Μοτσαρτ και Μπαχ παρα Μπετοβεν. Και μ αρεσουν κι οι Γουοτερμποιζ.

    Αλλα η νεαρα δεν ανηκει στα πλαστικα ευπωλητα. Ολη της η πορεια ειναι δικη της επιλογη, οχι του περιβαλλοντος, ηδη απο 2-3 ετων. Ο,τι τραγουδαει ηταν παντα δικη της επιλογη. Μανατζερ ο αδερφος της μανας της, πηγη καλλιτεχνικης ενθαρρυνσης η γιαγια της, η Ιρανη ζωγραφος και ποιητρια Μερι Ζαμανι. Με εταιρεια υπεγραψε μολις προπερσι, οταν η οικογενεια εξασφαλισε συμφωνια με πληρη καλλιτεχνικο ελεγχο και απουσια πιεσης μεχρι την αποφοιτηση. Ενω ηδη απο το 2014 ειχαν απορριψει παχυλα συμβολαια απο εταιρειες οπως η Ντισνει. Ολη της η δημοτικοτητα ειναι απο δυο σοου ταλεντων και απο τις εκτελεσεις που εχει ποσταρει στο Γιουτιουμπ και το Ινσταγκραμ – οι πιο πολλες ζωντανες σε υπαιθριες συναυλιες η με τη συνοδεια μιας κιθαρας σε ενα σαλονι, οχι στουντιο και τρελλα εφε. Ομως οι τρεις συναυλιες της τον Ιουλιο στη Νορβηγια ξεπουλησαν και ταξιδεψαν μεγαλοι ανθρωποι απο τα περατα της γης για να την ακουσουν – π.χ. απο Αυστραλια και Χαβαη, 24 ωρες ταξιδι. Ειδα ανθρωπο να λεει, ειμαι 80 χρονων και σκοπευω να κρατηθω στη ζωη μεχρι να αξιωθω να την ακουσω ζωντανα.

    Α, και σε ηλικια 9 ετων εγινε η νεαροτερη τυπωμενη συγγραφεας στην ιστορια της Νορβηγιας. Ειναι ιδιαζουσα περιπτωση. Ειναι κι αλλα στοιχεια που θεωρω αξιοπροσεκτα, αλλα ηδη εχω πει πολλα και συμπαθατε με.

    99. Αναμενεται δισκος, μαλλον ανοιξη, με δικα της τραγουδια. Τοτε θα δουμε τι εχει να πει και που το παει. Απο τα 5 που εχει ηδη βγαλει, τα 2 του ρεπορταζ ειναι τα πιο ωριμα, αλλα δεν αρκουν για προβλεψεις. Οι μεχρι τωρα εκτιμησεις μιλανε για τζαζ-ποπ, αλλα εχει τραγουδησει ενα σωρο μουσικα ειδη, οποτε ποιος να ξερει.

  105. Πισμάνης said

    Ετοιμαζόταν νά ξεπουλήσει καί τήν αρμένικη γλώσσα στούς ουκρανούς. Ευτυχώς τόν μυρίστηκαν έγκαιρα. Τώρα άν θέλει άς κάνει κοληγιά μέ τούς τσιπραίους …

  106. # 104

    Τώρα σε καταλαβαίνω από τις επιλογές σου…εμένα η τζαζ ποτέ δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα, ούτε τα ταλέντα τύπου Μότσαρτ, θα μπορούσα να πω πως πολλές φορές η μουσική του Μότσαρτ με εκνευρίζει που σπαταλά τόσο ταλέντο χωρίς να το δουλέψει, όταν ο Μπετόβεν προσέχει κάθε του νότα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (La ci darem la mano) δημιουργεί εκπληκτικά ξεκινήματα και μετά σε αφήνει στα κρύα του λουτρού !
    Τα κοντσέρτα του Μπετόβεν είναι εκπληκτικά δείγματα δουλειάς. Τα έργα των Σούμπερτ και Βέρντι για μένα αποτελούν πνευματική τροφή, με συγκινούν, έχουν κάτι από την μεγαλοφυία τους, δεν «χαϊδεύουν» αυτιά.
    Εχουμε διαφορετικό τρόπο πρόσληψης της μουσικής, ίσως εγώ να κάνω λάθος που δεν ασχολούμαι με ταλέντα σοβαρά, ξέροντας πως ένα στα δέκα το πολύ θα προχωρήσει και ακούγοντας τα επιφανειακά, αποσύρομαι.
    Ακουγα συχνά την πέστροφα του Σούμπερτ όταν ήμουνα παντρεμένος χωρις ποτέ να συγκινηθεί η πρώην γυναίκα μου. Ετυχε μια φορά, βαθιά μεσάνυχτα, να κάνουμε μακρύ ταξίδι και είχα βάλει την κασσέτα μέσα στην σιγή και το σκοτάδι, όταν έκπληκτος την άκουσα να λέει » τι ωραία μουσική, τόσα χρόνια μαζί και πρώτη φορά την έβαλες να την ακούσω»
    Αυτό το κομμάτι ακούγετaι μόνο με απόλυτη προσήλωση :

  107. sarant said

    106 Ωραία ιστορία αυτή με την Πέστροφα.

    105 🙂

    104 Θα την παρακολουθώ λοιπόν

  108. Παύλος said

    Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα της Β. Μακεδονίας.
    Δεν γίνεται αλλιώς.

  109. Alexis said

    #108: Ωχ, μην τα λες έτσι απότομα αυτά πρωί-πρωί… 😆

  110. Alexis said

    Ας βάλουμε κι αυτό για την Olivia Newton John, που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 73 ετών.
    Σε ντουέτο με τον Cliff Richard:

  111. antonislaw said

    76 «Διερωτώμαι ποιός έμπειρος και προσεκτικός χρήστης της νέας ελληνικής σκέφτηκε πρώτος την επωνυμία ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών http://www.adae.gr/ ενώ μπορούσε να της βρει χίλιες δυό διαφορετικές επωνυμίες. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση http://www.adippde.gr/ ενώ μέχρι πρό τινος είχαμε (πρόσφατα τη μετονόμασαν) και ΑΡΧΗ_ΔΙΑσφάλισης για την τριτοβάθμια.»

    Να μην ξεχάσουμε και την ακριβή κόρη του επιτελικού κράτους, την Εθνική ΑΡΧΗ_ΔΙΑφάνειας. Την καλημέρα μου!

  112. Λαερτης said

    ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΞ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ
    ==== Ποιο απο τα δυο ενδεχομενα ειναι το χειροτερο; Να γνωριζε ο Μητσοτακης για τις παρακολουθησεις η να μη γνωριζε;
    ==== Αν γνωριζε και επομενως ενεκρινε τις παρακολουθησεις, ειναι επικινδυνος. Αρα ακαταλληλος για πρωθυπουργος.
    ==== Αν δεν γνωριζε, δεν εχει την ικανοτητα να εποπτευει και να ελεγχει μια σημαντικη υπηρεσια που βρισκεται στην αποκλειστικη του αρμοδιοτητα. Αρα ακαταλληλος για πρωθυπουργος.
    ==== Αλλά συμβαινει ενα απο τα δυο : Η γνωριζε η δεν γνωριζε.
    ==== Αρα σε καθε περιπτωση ειναι…
    ΥΓ. Διλημμα εξ αντιφατικων λογων λεγεται ο συνθετος συλλογισμος του οποιου οι δυο μειζονες προκειμενες ειναι αντιθετες μεταξυ τους, αλλα οδηγουν και οι δυο στο ιδιο συμπερασμα.

  113. Πέπε said

    112
    Επίσης:

    ==== Αν γνώριζε, τότε ψεύδεται λέγοντας ότι δε γνώριζε. Άρα είναι ανήθικος. Άρα, πριν καν φτάσουμε στο κοινό συμπέρασμα ότι είναι ακατάλληλος, έχουμε ήδη κοινό συμπέρασμα ένα βήμα νωρίτερα, ότι είναι επικίνδυνος (όθεν ακατάλληλος).

  114. ΓΤ said

    Ο ζόφος των ημερών του Κούλη
    σπάει με Νίκο Μαστρακούλη

  115. ΓΤ said

  116. papoylis said

    103.Νικοκύρη, παρακολουθώ Τουήτυ, εξακολουθώ να γράφω (όχι εμμέτρως) στο μπλογκ.

    Σε όσους παληούς εδώ γνωστούς
    στέλνω πολλούς χαιρετισμούς.

  117. Γεια σου Παπούλη!

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115 μετά της βάλανε πράσινα μάτια, φουσκώσανε τα μάγουλα (μαγουλάρες τής κάνανε) και περνάει στο ανέκδοτο «τραγούδα-τραγούδα» *,ν ακούμε να πηγαίνουμε σ΄άλλους κόσμους απ΄την ομορφιά αλλά να μη βλέπουμε.

  119. Νέο Kid said

    Χαιρετώ κι εγώ το σεβάσμιο Παπούλη!

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    112,113: Μετά από όσα έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε για το τι είναι και τι δεν είναι: ξέρουμε. Επίσης σκέφτομαι τι θα έπαιρνε στις εκλογές με αντίπαλο αυτήν την κυβέρνηση το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το τούρμπο, το ορίτζιναλ, το αλανιάρικι… 60%, 70%; Κάπου εκεί.

  121. Νίκος Μαστρακούλης said

    118. Τους φακους τους φοραει απο περσι το καλοκαιρι, δεν νομιζω οτι τους της βαλανε, ειναι τα ματια της γιαγιας της που υπεραγαπα και ειναι και στην εφηβεια και δοκιμαζει πραγματα. Τα μαγουλα, τι να πω, δεν μου περασε απο το μυαλο οτι μπορει να ειναι τεχνητα. Αν η εικονα ειναι μαρκετινγκ της εταιρειας και οχι της εφηβειας, συντομα θα φανει.

    106. Διαφορετικοι χαρακτηρες, διαφορετικες εμπειριες, επομενως διαφορετικη προσληψη της μουσικης. Τι πιο φυσικο.

  122. sarant said

    114 Καλό!

    116 Δεν ήξερα ότι συνεχίζει το μπλογκ. Ούτε ήξερα αυτό που γράφεις στο σημερινό σου.

  123. Νίκος Μαστρακούλης said

    115. Ειναι η πρωτη οντισιον για το Νορβηγικα Ταλεντα, 7 ετων. Το Gloomy Sunday ειναι πολυ απροσμενη επιλογη, ηταν γνωστο ως το Ουγγρικο Τραγουδι Αυτοκτονιας, ειχε απαγορευτει σε διαφορες χωρες παλιοτερα ως υπευθυνο για αυτοκτονιες. Γι αυτο και τη ρωταει ο κριτης στο τελος αν ξερει τι αφορα.

    Η ιδια εχει πει, στην τηλεοραση μετα την οντισιον, οτι το διαλεξε για τυχαιο λογο. «Ενα βραδι δεν με επαιρνε ο υπνος και η μαμα μου ειχε αγχωθει που ημουν ακομα ξυπνια περασμενα μεσανυχτα. Δανειστηκα το κινητο της για να ακουσω τζαζ στο ΓιουΤιουμπ να με παρει ο υπνος. Τοτε συναντησα την εικονα μιας ομορφης κυριας να ουρλιαζει στον ουρανο με τα ματια κλειστα. Ακουσα το Gloomy Sunday εκεινο το βραδι και μετα ηθελα να το ακουω καθε μερα. Λατρευω τη μελωδια, Καταλαβαινα καλα τι αφορα το κειμενο γιατι ξερω καλα αγγλικα. Καθε φορα που το τραγουδουσα ενιωθα κατι ιδιαιτερο, δυσκολευομαι να το εξηγησω με λογια. Οταν το τραγουδησα στη μαμα μου, ειπε οτι ειναι ωραιο τραγουδι αλλα απιστευτα θλιβερο.»

    Στο 3:30 η μητερα της σκουπιζει τα δακρυα επειδη, οπως ειπε, εκεινη τη στιγμη καταλαβε οτι χανει την κορη της, της την παιρνει ο κοσμος.

    Αυτη η οντισιον ηταν που την πρωτοεκανε γνωστη στη Σκανδιναβια. Μετα τραγουδησε το I’m A Fool To Want You της Μπιλι Χολιντει, ακαπελα, ως δευτερη οντισιον, το Bang Bang της Νανσι Σινατρα στον ημιτελικο και το Summertime κατα τον τροπο των Φιτζεραλντ-Αρμστρονγκ στον τελικο, οπου μεταξυ 10 φιναλιστ νικησε με το 46% των ψηφων.

  124. Νίκος Μαστρακούλης said

    114. Λοιπον, δεν περιμενα ποτε οτι θα δω το ονομα μου διπλα στου Μεγαλου Τιμονιερη και θα χαμογελασω αντι να φριξω…

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    114
    και με το μόνιμο ατού
    τα ποιητοσχόλια του ΓουΤού

  126. 123 Το Ουγγρικό Τραγούδι Αυτοκτονίας! https://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/02/27/gloomy-sunday/

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91. Η ΠτΔ μίλησε – και τί είπε;

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λένε παρέμβαση της ΠτΔ. Τί παρέμβαση; Μίλησε, αφού δρομολογήθηκε μετά τον ΠΘ και μετά την απόφαση για άνοιγμα της Βουλής για το θέμα κλπ

  129. Νίκος Μαστρακούλης said

    Επι του θεματος, μολις θυμηθηκα κατι που ειχε πει παλιοτερα ο Γιωργος ο Βοτσης, με την ευκαιρια καποιου αλλου σκανδαλου, ισως τοτε με το κινητο του Κοροβεση. Απο μνημης και στο περιπου, «Παλιοτερα οι υποκλοπες ειχαν και ενα στοιχειο προσωπικης επαφης με τον υποκλοπεα. Καποτε με ειχε ξυπνησει ενα τηλεφωνημα πολυ νωρις το πρωι. Αφου μιλησαμε, με πηρε αμεσως παλι ο υπνος χωρις να βαλω το ακουστικο στη θεση του. Με ξαναξυπνησαν οι αγριοφωναρες του οργανου μεσα απο το ακουστικο, ‘Κλεισ’ το επιτελους ρε μαλακα να κανουμε τη δουλεια μας!'»

  130. Νίκος Μαστρακούλης said

    126. Ευχαριστω, δεν το ειχα δει!

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λεξ , να μετριάσουμε τη λύπη που δεν θα είναι ο Άλεξ (Αντετοκούνμπο) με την Εθνική στην αναμέτρηση με την Ισπανία.

    Τρωκτικά μ’ ακουστικά ακούν τις συνομιλίες
    Μας χαζεύουν οι εξωγήινοι μέσα από το κουτί
    Κανένας ασφαλής μέσα στις πολυκατοικίες
    https://www.oneman.gr/entertainment/stoys-stixoys-toy-leks-katalavaineis-ti-tha-pei-hip-hop/

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αιχμές Κομισιόν για υποκλοπές από ΕΥΠ: «Απαράδεκτη η προσπάθεια παράνομης παρακολούθησης πολιτών»
    https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/aixmes-komision-gia-ypoklopes-apo-eyp-aparadekti-i-prospatheia-paranomis-parakoloyth

  133. sarant said

    129 🙂

  134. Georgios Bartzoudis said

    # Απορία Ψάλτου …βηξ, για το προδοτικό τσιπροξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας κα Ταυτότητας (Σχόλια 98, 101, 105, 107, 108, 109). Μόνο κάποιος … Παύλος «συνενοχοπαρίσταται». Όμως, σαν Παύλος, θα είναι πάντα δεύτερος: Όλοι λένε «Πέτρος και Παύλος». Ποτέ δεν θα πουν «Τσίπρας και Παύλος», ακόμα και όταν πρόκειται για προδοσία!

    # Να πω επίσης ότι η (φασιστο)δημοκρατία τρέχει από τα μπατζάκια των Συριζοπαθών. Ζητούν επέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ της οξείας συριζίτιδας! Καλό …κατήφορο!

  135. Πέπε said

    Και τι να πει κανείς για άλλα 120 περίπου σχόλια που το κάνουν εντελώς γαργάρα, λες και το τσιπροπροξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας δε συνέβη ποτέ.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καθιαυτού μαλακίες.

  137. sarant said

    Τα ίδια της συχωρεμένης, που λέει και η παροιμία.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο ΠΘ μοιάζει με τον τύπο του ανέκδοτου που έπεφτε το αεροπλάνο και για να κάνουν αβαρία θυσιάζονταν ένας-ένας οι συνεπιβαίνοντες ευρωπαίοι, ρίχνονταν στο κενό φωνάζοντας ζήτω της χώρας τους κι όταν ήρθε η σειρά του μάγκα ρωμιού βούτηξε τον διπλανό του τον εκσφενδονίζει λέγοντας «ζήτω η Ελλάδα».
    Αμ δε, στο προκείμενο δε γίνεται.

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι μονόδρομος. Η πολιτική ευθύνη για τις αντισυνταγματικές υποκλοπές είναι αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη.
    Γιώργος Σωτηρέλης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137 Ξαναντούκ νενέ , το γουδί το γουδοχέρι και τον κόπανο στο χέρι,
    λέμε κάτω (και τα ίδια της συχωρεμένης , βέβαια)

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    135: Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας είναι ο πλήρης τίτλος των τσιπροξεπουληθέντων τιμαλφών. Τιμούλες ξέρουμε;

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    135: Με κεφαλαία τα πρώτα γράμματα πιάσανε καλύτερη τιμή.

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις που αφορούν την ΕΥΠ.
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/355051_ti-den-allazei-me-tin-praxi-nomothetikoy-periehomenoy-gia-tin-eyp

    Εδώ, εκ οικείων τα βέλη ή τρολιά ;
    «…Οι υποσχέσεις του για μελλοντικές παρεμβάσεις στην ΕΥΠ αφήνουν το κοινό παγερά αδιάφορο. Μοιάζει σαν να έχει συλληφθεί κάποιος να κλέβει και ως αντίβαρο να υπόσχεται αλλαγή του νομικού πλαισίου για την κλοπή.
    Κανείς δεν ήξερε ούτε πώς δούλευε πριν η ΕΥΠ, ούτε πιστεύει ότι τώρα θα δουλέψει με διαφάνεια.
    Από όσα έχουν επισυμβεί ως τώρα, είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρής αιτιολόγησης αυτού που συνέβη.
    Θα πορευτεί λοιπόν με αυτό το έλλειμμα, κουβαλώντας το άχθος μια αξιόμεμπτης πράξης που δεν έπρεπε να γίνει. …»
    https://www.protagon.gr/apopseis/o-monomaxos-mitsotakis-44342556491

  143. Παύλος said

    Μερικοί Έλληνες μακεδόνες ξέρουν και ξένες γλώσσες. Π.χ. μακεδονικά.

  144. Georgios Bartzoudis said

    136, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «Καθιαυτού μαλακίες»
    # Πιπέρι, αλλά όχι στο στόμα, Κάπου …αλλού!.
    143, Παύλος said….
    # Αυτά τα περιέγραψε ως άνω η ΕΦΗ – ΕΦΗ

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βαρτζούδειες μαλακίες πάλι

  146. Georgios Bartzoudis said

    145, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «Βαρτζούδειες μαλακίες πάλι».
    # Πιπέρι …κόκκινο καυτερότατο, εκεί που …ξέρεις!

  147. Πέπε said

    Ο Εύστροφος.

    Ο Ατακαδόρος.

    Ο Δε μου τη λέει κανείς χωρίς να τον βάλω στη θέση του.

    Ο Ετοιμόλογος.

    Ο Χιουμορίστας.

    Ο Οξύς.

    Ο Ρήτωρ.

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Πιπεράτος.
    Ο Τσιπρομάστιξ.

  149. Πέπε said

    Α, και φυσικά ο Λέω αλήθειες που σας πονάνε.

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    147, 148 Πατρίς θρησκεία Μακονία.
    Κόλλησε. Σαν τη γριά που ΄λεγε ο Λαζόπουλος (και που δε μ΄άρεσε, αλλά ξέρουμε πως είχε δίκιο), είναι να μην της κολλήσει κάτι, δεν της το βγάζεις με τίποτα!

    Κι επειδή λεξιλογούμε:
    «Να ΄λείπαν τα πιπέργια μου να δω τσι μαγεργειές σου» παροιμιακή έκφρασή μας.

  151. Κιγκέρι said

    >>…υστερα από άδεια της αρμόδιας εισαγγελέα εφετών..

    Δεν έχει γλωσσικό ακτιβισμό με τους εισαγγελείς βλέπω! 🙂

  152. sarant said

    151 Θα μπορούσα να έχω, και το σκέφτηκα να βάλω «της εισαγγελέας», είπα όμως να μη στρέψω εκεί την προσοχή.

  153. antonislaw said

    147,148,149
    Παραφωνία-δυστυχώς- στο πανθομολογουμένως υψηλό επίπεδο του διαλόγου και της αντιπαράθεσης στο παρόν ιστολόγιο.

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152, ήθελα να ρωτήσω κι άλλη φορά μ΄αυτόν τον ακτιβισμό. Οκ, όντως πάει καλά πρωτόκλιτο η εισαγγελέα της εισαγγελέας, η παρέα της παρέας αλλά στον πληθυντικό; οι εισαγγελέες;

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί όχι η εισαγγελίνα-οι εισαγγελίνες; 😜
    (Ή είμαστε ακτιβιστές ή δεν είμαστε.😊)

  156. Παύλος said

    Ή η εισάγγελα, οι εισάγγελες

  157. sarant said

    154 Στα σοβαρά, δεν είναι ανάγκη να ακολουθεί ο πληθυντικός το ίδιο υπόδειγμα.

    Παράδειγμα. Λέγαμε η πόλις, της πόλεως, οι πόλεις των πόλεων.
    Όταν ειπαμε «η πόλη της πόλης» όπως «η βρύση της βρύσης» μας είπαν οι καθαρευουσιάνοι: Και τι θα κάνετε στον πληθυντικό; Θα πείτε «οι πόλες»;

    Κι ενώ έπαιξε αυτός ο τύπος (δεν δίνω λέξες παρηγόρια, δες και τον Σολωμό), τελικά ο πληθυντικός έμεινε όπως ήταν ενώ ο ενικός άλλαξε.

    Το ίδιο λοιπόν μπορεί να γίνει και στην εισαγγελέα, γραμματέα κτλ. Δεν λέω ότι θα γίνει, λέω πως δεν είναι απαγορευτικό.

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157 Ναι, προφανώς, αλλά σκεφτόμουν ότι με τους/τις εισαγγελείς ο έμφυλος τύπος χάνεται

  159. Πέπε said

    Μα μήπως ο γνήσιος, ρεαλιστικός ακτιβισμός θα ήταν να καταργηθεί ολωσδιόλου η λέξη και να αντικατασταθεί από άλλη που να μπορεί να προσαρμοστεί γραμματικά στη σύγχρονη εξωτερική πραγματικότητα;

    Οι θεσμικοί όροι αλλάζουν κάθε τόσο, είτε κρατώντας το ίδιο περιεχόμενο είτε με κάποια διαφοροποίηση. Έτσι κι αλλιώς, ενώ ο δικαστής δικάζει, ο εισαγγελέας δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνει (εισαγγέλλει; εισαγγέλλεται; και τι θα πει αυτό όπως κι αν κλίνεται;).

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    159 🙂 Με τον/την Ειρηνοδίκη, έχουμε τα ίδια ερωτήματα 🙂

  161. MA said

    Καλησπέρα,

    Εξαιρετικό άρθρο Νικοκύρη

    Δεν είδα στα σχόλια να αναφέρεται αυτό:

    Ο κ. Ντογιάκος βέβαια δεν ερευνά την ουσία των καταγγελιών αλλά τη διαρροή των στοιχείων εκτός ΕΥΠ, και με τη σημερινή κατάθεση του Τ. Τέλλογλου που κλήθηκε να μιλήσει για το αν ξέρει κάτι περί παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, είναι πια κάτι παραπάνω από ολοφάνερο πως το Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να στρέψει αλλού το επίκεντρο και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
    https://www.efsyn.gr/politiki/355306_meta-ton-dekapentaygoysto-ta-spoydaia-gia-tis-parakoloythiseis

    Δεν θα έπρεπε να ερευνηθεί η ουσία; Ήρεμα ρωτάω

  162. 129
    Θύμισα χτες βράδυ στον Γιώργο τον Βότση (που έχουμε κοντινά ερημητήρια και είμαστε φίλοι) το γεγονός και το σχόλιό σου. Καλά εκτός που συγκινήθηκε και το επιβεβαίωσε πρόσθεσε και άλλο ένα γεγονός άξιο να μείνει εδώ.
    Πριν μερικά χρόνια βρισκόταν στην Αράχωβα, έτρωγε με παρέα σε ένα εστιατόριο και είχε παρκάρει κάπου κοντά. Του λένε ότι η τροχαία γράφει και αφαιρεί πινακίδες, πηγαίνει στο αμάξι του και αρχίζει κουβέντα με το όργανο που κρατάει υπό μάλης τις πινακίδες του.
    -Ρε φίλε που θα τρέχω τώρα,
    -για μίλα, για μίλα (το όργανο)
    -πώς θα ταξιδέψω,
    -για μίλα για μίλα
    -σου μιλάω, σου μιλάω…
    -ρε είσαι ο Γιώργος ο Βότσης;
    ε, να μην πολυλογούμε ήταν ο προσωπικός του ωτακουστής που τον γνώρισε από το ηχόχρωμά του.

  163. Νίκος Μαστρακούλης said

    163. Αν ειναι ποτε δυνατον! Εξαιρετικο συμβαν, πολυ χαιρομαι που μας συμπληρωνεις την εικονα!

    Τα σεβη μου δωσ’ του, δεν ετυχε να γνωριστουμε, αλλα ειναι απο τις 2-3 δημοσιογραφικες φωνες που ειχα απο μικρος σε μεγαλη εκτιμηση, ιδιως σε ζητηματα δικαιοσυνης και αξιοπρεπειας. Να ‘ναι καλα!

  164. […] are two in Greek. The first is from a blog: https://sarantakos.wordpress.com/2022/08/08/watergate/ and this one is from a site called Arti News. […]

  165. dryhammer said

    Μια φορά κι ένα καιρό ήτανε δυό πιτσιρικάδες που παίζανε μπάλα στο στενάκι, στημένοι ο ένας απέναντι στον άλλον και σουτάροντας για βάλουν γκολ στον αντίπαλο. Ο ένας έκανε απευθείας σουτ, σαν πέναλτι. ενώ ο άλλος προσπαθούσε να τα βάλει με χτύπημα πρώτα στον τοίχο «από σπόντα». Τα σπίτια όμως που χτυπούσε στους τοίχους τους αντιλαλούσαν κι έτσι οι γείτονες τον έδιωξαν κακήν κακώς φωνάζοντας «Ίσα γκελέα!»

  166. […] αυτών  (sarantakos.wordpress.com/2022/08/08/watergate/). Το ερώτημα είναι […]

Σχολιάστε