Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αντίο Αλέξη

Posted by sarant στο 30 Ιουνίου, 2023


Άλλο άρθρο είχα ετοιμάσει για σήμερα, αλλά η χτεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός μείζονος σημασίας που πρέπει να συζητηθεί στο ιστολόγιο όπως του αρμόζει, με ειδικό άρθρο.

Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, τη διπλή μετά τον Μάιο, ο Τσίπρας είχε αναγγείλει ότι θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των μελών του κόμματος, κάτι που πολλοί σχολιαστές, όχι πάντα καλοπροαίρετοι, είχαν θεωρήσει ότι σήμαινε  πως θα έβαζε  θέμα ηγεσίας σε ένα έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα ήταν και πάλι υποψήφιος και θα επανεκλεγόταν  με άνεση. Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος χτες:

Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, την πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις. Το πιο συνηθισμένο. Είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.
Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς.

Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές. 

Κι έτσι, χτες είχαμε αυτό που, σύμφωνα με το κλισέ, λέγεται «τέλος εποχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από μικρός στην Αριστερά και στα κοινωνικά κινήματα, ανέλαβε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2008,  ύστερα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου. Τότε  δεν είχε κλείσει τα 34 χρόνια του και ήταν  ο νεότερος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Στα 15 χρόνια που πέρασαν, όλα τα άλλα κόμματα άλλαξαν επικεφαλής, και μάλιστα πολλές φορές -τώρα ήρθε και η σειρά του Αλέξη Τσίπρα.

Ασφαλώς ο Τσίπρας είχε την τύχη  να βρεθεί στην  κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, όταν χτύπησε την Ελλάδα η κρίση, αλλά πρέπει αναμφίβολα να του πιστώσουμε ότι πήρε ένα μικρό κόμμα και με τη χαρισματική του προσωπικότητα κατάφερε να εκφράσει το αίτημα των κοινωνικών κινημάτων, να πολλαπλασιάσει την  εκλογική του δύναμη, να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και τελικά να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν  είναι κάτι εύκολο -ή μάλλον ήταν κάτι το μοναδικό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Από τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς μετά το 1974, ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που δεν είχε πατέρα πρωθυπουργό ή έστω πολιτικό ή δεν καταγόταν από πολιτικό τζάκι. (Ο Κώστας Σημίτης είχε πατέρα εθνοσύμβουλο, και εξ αγχιστείας συγγένεια με τον Γαρουφαλιά, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επίσης δεν καταγόταν από πολιτικό τζάκι αλλά ήταν πρώην πρωθυπουργός). Από την άποψη αυτή, σε μια Ελλάδα με αλληλοδιαδοχή Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη, έδωσε ένα πολύ καλοδεχούμενο δείγμα κοινωνικής ανόδου, ότι το παιδί ενός μικροεργολάβου, ένας απλός άνθρωπος από μια οικογένεια απλών  ανθρώπων, που δεν έβγαλε το Κολέγιο Αθηνών και το Γέιλ ή το Χάρβαρντ αλλά το πολυκλαδικό Αμπελοκήπων και το δημόσιο ΕΜΠ, κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός -και ίσως γι’ αυτό συνάντησε  τόση  έχθρα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας  και όσους σιτίζονται από το Πρυτανείο (όπως έγραψε φίλος στο Τουίτερ).

Και μόνο αυτό το παράδειγμα του Τσίπρα το θεωρώ τεράστια προσφορά στον τόπο, πέρα από τα οφθαλμοφανή της πρωθυπουργίας του: τις Πρέσπες και το ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια κρατώντας την μέσα στην ΕΕ.

Και αυτό ισχύει πέρα από τα πολλά του λάθη -δικά του και του κόμματός  του- όσο και τα ελαττώματα ή τις ανεπάρκειες που έδειξε στη δεκαπενταετία της ηγεσίας του, από τα κακά αγγλικά του (όχι χειρότερα από τον μέσο όρο, πάντως, της γενιάς του) και τα φραστικά του λάθη στα ελληνικά έως το ότι μετέτρεψε το κόμμα σε προσωποκεντρικό και αρχηγικό, περνώντας από τις κακές του εμπνεύσεις στην επιλογή συμβούλων και στη στελέχωση των ψηφοδελτίων.

(Σε επίπεδο συμβολισμών, να προσθέσουμε πως ήταν επίσης ο πρώτος/μόνος πρωθυπουργός που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, που έχει συνάψει σύμφωνο και όχι γάμο και που δεν φόρεσε γραβάτα).

Θα κάνω εδώ μια παρένθεση για να προσθέσω ένα εκτενές απόσπασμα από μια χτεσινή ανάρτηση του φίλου Παντελή Μπάγκου, καθηγητή Βιοπληροφορικής  στο πανεπ.  Θεσσαλίας:

Είμαστε στο 1995 και συμμετέχω στο συνέδριο της ΕΦΕΕ μη γνωρίζοντας ότι θα είναι και το τελευταίο της, ως εκπρόσωπος της ΔΙΑ.ΣΤΑΣΗ (με το δεύτερο όνομα ΞΥ.ΣΤΟ. -από το ξυπνήστε στόκοι-να χρησιμοποιείται μόνο για τις προβοκατόρικες αφίσες μας) μιας ανεξάρτητης και κάπως απολιτίκ φοιτητικής παράταξης του Βιολογικού Τμήματος, στην οποία όμως κυριαρχούσαν οι αριστερές ρεφορμιστικές ρεβιζιονιστικές φωνές σαν τη δική μου. Παιδί από αριστερή οικογένεια, μεγάλωσα με τον Συνασπισμό της Αριστεράς τον οποίο ακολούθησα και μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ. Πάω λοιπόν στο συνέδριο σίγουρος ότι φυσικά δεν θα ψηφίσω ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά ούτε και ΕΑΑΚ ή ΠΚΣ (είπαμε, ήμασταν ρεφορμιστές). Εκεί, ακούω από κάποιους φίλους που ήξεραν πού βρισκόμουν πολιτικά, ότι «ένας δικός σας είναι τρομερός, τους έχει κάνει τους ΔΑΠιτες με τα κρεμμυδάκια», και εντέλει γνωρίζω έναν νεαρό από τον ΕΓΚΕΛΑΔΟ του ΕΜΠ και μετά από μια σύντομη συζήτηση, με πείθει χωρίς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Στο τέλος μου δίνει και την διακήρυξη στην οποία αναγνωρίζω κάποια άλλα ιστορικά σχήματα όπως την ΑΡΕΝ του Μαθηματικού και τον ΦΑΝΤΟΜΑΣ του Φαρμακευτικού, και μου γράφει το τηλέφωνό του για μελλοντική επικοινωνία. Στις εκλογές τα ΕΡΑΣ πρέπει να είχαν βγει τότε 4η ή 5η δύναμη με κάπου 6-7%, όχι άσχημα για την εποχή που κυριαρχούσε η ΔΑΠ. Δεν θυμάμαι αν επικοινωνήσαμε ξανά, έτσι και αλλιώς η πολιτική μου καριέρα διακόπηκε λίγο αργότερα όταν πήρα πτυχίο και αποφάσισα να το ρίξω στο διάβασμα. Το όνομα το είχα ξεχάσει, αλλά το ξαναθυμήθηκα μια δεκαετία αργότερα όταν άκουσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τον νεαρό γραμματέα της νεολαίας του ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων («ρε, κάπου τον ξέρω αυτόν»). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γραφτεί με άλλους όρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ίσως ο μοναδικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που δεν προερχόταν από πολιτικό τζάκι (ίσως ήταν και ο Σημίτης, αλλά ο πατέρας του ήταν περιφερειάρχης το 1944). Ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός και ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής που έμοιαζε περισσότερο με κάποιον από εμάς, πήγε σε δημόσιο σχολείο, σε δημόσιο πανεπιστήμιο, δούλεψε σαν και εμάς, διασκέδαζε σαν και εμάς, είχε παρέες σαν τις δικές μας, μιλούσε, φερόταν και σκεφτόταν σαν και εμάς (τους απλούς ανθρώπους εννοώ, σε αντιδιαστολή με την ελίτ του Κολωνακίου, της Φιλοθέης και των κολεγίων). Κατά μία έννοια λοιπόν, όπως έγραψε ένας φίλος, ήταν όντως «εθνική εξαίρεση» και καλά έκανε. Ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δύσκολη εποχή και τον οδήγησε για χρόνια σε μια περιπέτεια που τον έφερε στην κυβέρνηση αυτού του τόπου. Χαρισματικός ρήτορας, από τους καλύτερους που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, ικανός να απαντήσει σε κάθε τι σε μια ζωντανή συζήτηση (σε αντίθεση με άλλους που εκτός κειμένου λένε όλο κοτσάνες). Με όλα όσα μπορεί να πει κανείς για το 2015, την ήττα και τον συμβιβασμό, για μένα η συνολική αποτίμηση της περιόδου είναι παραπάνω από θετική. Μια τίμια και χρηστή διακυβέρνηση, έλυσε μερικά μεγάλα προβλήματα του τόπου, άφησε γεμάτα ταμεία. Την ίδια στιγμή, είχε απέναντι του όλο το κατεστημένο των ΜΜΕ, τα κανάλια, τις εφημερίδες, το διαδίκτυο. Οι οπαδοί της αστικής ευγένειας και του ορθού λόγου τον αποκαλούσαν Αλεκσι, Αλ6, Τσιπ-ρα και ένα σωρό άλλα υποτιμητικά. Οι δημοσιογράφοι όσο ήταν πρωθυπουργός τον αποκαλούσαν «ο κ. Τσίπρας» και τον διέκοπταν ακόμα και σε συνεντεύξεις (σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι τους…υπαγορεύουν και τις ερωτήσεις, το έχει πιάσει και η κάμερα). Εφηύραν ένα σωρό φεικ νιουζ για να πλήξουν την δημόσια εικόνα του, πολλά από τα οποία έφτασαν και μέχρι τη Βουλή ενώ άλλα αναπαρήχθησαν και από τον ΓΓ του ΚΚΕ, ότι ήρθε στο ΕΜΠ με μετεγγραφή από την Βουλγαρία, ότι ο πατέρας του ήταν στέλεχος της χούντας, ότι απέκτησε με ύποπτο τρόπο «βίλα στο Σούνιο», ότι η γυναίκα του έγινε με φωτογραφική τροπολογία από δασκάλα (ή από ΕΔΙΠ, ανάλογα την εποχή) καθηγήτρια πανεπιστημίου, και πολλά ακόμα.

Αυτά λέει ο Παντελής. Εγώ πάντως ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα από την παραίτηση  του Τσίπρα. Ήμουν διχασμένος, αν έπρεπε ή όχι να γίνει, χωρίς να έχω ξεκάθαρη άποψη υπέρ της μίας ή της άλλης  λύσης και, θα το πω κι αυτό, χωρίς να βλέπω ρόδινα τα πράγματα είτε έτσι είτε αλλιώς -βέβαια, το ότι έβλεπα πόσο είχαν  σκυλιάσει διάφοροι στα κανάλια «μα,  επιτέλους, κι άλλη ήττα, δεν θα παραιτηθεί πια;» να με έκανε να κλίνω ενστικτωδώς υπέρ της παραμονής του.

Του αναγνωρίζω θάρρος και αξιοπρέπεια, αλλά δεν ξέρω αν τώρα το μέλλον θα είναι πιο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και την υπόθεση των εργαζομένων. Μάλλον πιο δύσκολο θα είναι, αλλά δύσκολα ήταν έτσι κι αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση, κλείνει ένας κύκλος.

Αντίο, Αλέξη. Ή ίσως, στο επανιδείν.

177 Σχόλια to “Αντίο Αλέξη”

  1. Η αριστερά δεν κινδυνεύει. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Καλημέρες.

  2. Λεύκιππος said

    Και μόνο το ότι είχε απέναντί του την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε και τα έβγαλα πέρα, φτάνει και δείχνει τις ικανότητές του και την αξία του. Νάναι καλά.

  3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἄν μοῦ δινόταν ἡ εὐκαιρία, θά ἔκανα ἕναν πολύ ἐκτενέστερο κατάλογο σφαλμάτων καί χοντρολαθῶν του ἀπό τόν δικό σου, ἀλλά εἶμαι ἀπό αὐτούς πού πιστεύω ὅτι τόν χρειαζόσασταν. Ἤ, μέ ‘ἄλλα λόγια, ὁ ΣΥΡΙΖΑ θά πάη χειρότερα χωρίς τόν Ἀλέξη (..ἄν ἐπιτρέπεται νά πῶ τήν γνώμη μου, χωρίς νά πεταχτῆ καμμιά θηλυκιά κουράδα μέ τό ἀριστερόμετρο στό χέρι, πού κρίνει τό ποιός ἔχει τέτοιο δικαίωμα καί ποιός ὄχι).

    Καλημέρα σας, μετά τήν λῆξι τῆς τελευταίας μου ἐφημερίας.

  4. Κουνελόγατος said

    Για τη συμφωνία των Πρεσπών.
    Για την έξοδο από τα μνημόνια.
    Για τη ρύθμιση του χρέους, στο οποίο μας βούλιαξαν τα χρεοκοπημένα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
    Για το γεγονός ότι φεύγει όπως ήρθε.
    Ευχαριστούμε πρόεδρε.

  5. Κουνελόγατος said

    Και τέλος, μόνο και μόνο για τον πόλεμο που δέχτηκε, ήθελα να μείνει. Χωρίς να σημαίνει ότι θα ήταν και το καλύτερο…

  6. 3 Glitch in the matrix, υποτίθεται οι, ξερωγώ, Πολάκηδες μιλάν για θηλυκές κουράδες! Είναι ιατρικό προνόμιο τελικά;

  7. Ας αντιγράψω και κάτι που έγραψα στο τουίτερ εν πολλοίς για να τη σπάσω σε δύο πλευρές ταυτοχρόνως:
    Σε ανθρώπινο επίπεδο τον συμπαθώ πολύ τον Τσίπρα, το έγραψα και πριν. Σε πολιτικό τον θεωρώ έντιμο, αγνό, με καλές προθέσεις, απελπιστικά λίγο στην αναντιστοιχία λόγων και έργων, δηλαδή στην αδυναμία του που φάνηκε με την πλήρη ένταξή του σε μια σοσιαλδημοκρατική κανονικότητα μετά το ’15 (και πιο πριν βασικά, αλλά ας δεχτούμε ότι το πρώτο εξάμηνο του ’15 παρέσυρε και τον ίδιο). Οι λάτρεις της κανονικότητας θα έπρεπε να τον έχουν εικόνισμα, όσοι ευαγγελίζονται οποιουδήποτε είδους αριστερό ριζοσπαστισμό όχι.
    Το μόνο που με κάνει, κάπου κάπου, να σκέφτομαι ότι κάτι κάνω λάθος στην κρίση μου είναι η λυσσαλέα μανία των εκ δεξιών αντιπάλων του. Καταλαβαίνω ότι ένιωσαν γνήσιο φόβο το ’15, δεν καταλαβαίνω το ότι συνεχίζουν αυτή την αντιπολιτευτική λύσσα μέχρι τέλους λες και είναι ο Λένιν. Ε, ας είναι αυτό το παράσημό του.

  8. Θρασύμαχος said

    Δικό σου είναι βέβαια το ιστολόγιο και κανείς δεν θα σε ελέγξει για ό,τι γράφεις, όμως, εξ όσων μπορώ να θυμηθώ, όλες οι μέχρι στιγμής «πολιτικές» αναρτήσεις (πάντοτε ψύχραιμες, αξιοπρεπείς, τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες) είχαν, έστω ως άλλοθι, μια κρυμμένη λεξιλογική γωνίτσα ή ανθυποσημείωση («όμως εδώ λεξιλογούμε, επομένως …»), ενώ τούτη ‘δω είναι η πρώτη αμιγώς μη λεξιλογική. Χαλάλι βέβαια, οι συναισθηματικές αποχρώσεις δικαιολογούν την εξαίρεση, την οποίαν επισημαίνω μόνο για την ιστορία.

  9. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  10. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Αντίο λοιπόν, Αλέξη. Να ζήσουμε (από τον Κούλη) να τον θυμόμαστε.

    #4. Για το γεγονός ότι φεύγει όπως ήρθε.

  11. Avonidas said

    Το μόνο που με κάνει, κάπου κάπου, να σκέφτομαι ότι κάτι κάνω λάθος στην κρίση μου είναι η λυσσαλέα μανία των εκ δεξιών αντιπάλων του. Καταλαβαίνω ότι ένιωσαν γνήσιο φόβο το ’15, δεν καταλαβαίνω το ότι συνεχίζουν αυτή την αντιπολιτευτική λύσσα μέχρι τέλους λες και είναι ο Λένιν. Ε, ας είναι αυτό το παράσημό του.

    Δεν κάνεις λάθος στην κρίση σου. Αυτό που φοβούνταν ήταν μήπως και τον προτιμήσει ο κόσμος (τους) αντί γι’ αυτούς, και τους αντικαταστήσει στο άξιο έργο τους. Εμείς, πάλι, τι λόγο είχαμε να το «φοβόμαστε» αυτό;

    Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά
    Και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά 🙂

  12. Pedis said

    «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς» … καθόλου μπασκλάς οι πασόκοι, τελικά. 🥳 🤣

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Πιστεύω ότι η επιλογή της παραίτησης ήταν μονόδρομος για τον Τσίπρα. Πολιτικά αυτό έπρεπε να κάνει διότι εκεί οδηγούν τα πράγματα. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, περικλείει και συναισθηματικά στοιχεία. Αλλά συναισθηματισμοί στην πολιτική δεν χωρούν. Μόνο ψυχρή αντιμετώπιση των πραγματικών δεδομένων, συναγωγή συμπερασμάτων και μετά οι ανάλογες αποφάσεις.
    Εκτιμώ επίσης ότι δεν έχει λήξει ο πολιτικός του ρόλος. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα δράσει η διάδοχη ηγεσία.

  14. Pedis said

    Σε ανθρώπινο επίπεδο τον συμπαθώ πολύ τον Τσίπρα, το έγραψα και πριν.

    Τον ξέρεις προσωπικά, Δύτα μου; Φίλοι;

  15. Avonidas said

    3 Glitch in the matrix, υποτίθεται οι, ξερωγώ, Πολάκηδες μιλάν για θηλυκές κουράδες! Είναι ιατρικό προνόμιο τελικά;

    Γνήσιο ενδιαφέρον, μπρε! Δεν έχεις ακούσει ότι ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται; 😉

  16. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Δείχνει συνέπεια η κίνηση, και αυτοπεποίθηση η μη εξάρτηση από την κουτάλα που πάει μαζί με τον θώκο.

    6 Μα είναι παγκοίνως γνωστόν πως οι θηλυκές κουράδες μυρίζουν περισσότερο· αν κάποιος έχει το όριο ενόχλησης μεταξύ αρσενικής και θηλυκής κουράδας, γιατί να μην το εκφράσει; Δεν καταλαβαίνω…

  17. aerosol said

    Από κάποιες πλευρές ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δικός μου». Γενιά μου, ελάχιστα νεότερος από εμένα, έβγαλε σχολείο της γειτονιάς μου (από σύμπτωση δεν ήμασταν συμμαθητές), τον θυμάμαι από νέο να πρωτοεμφανίζεται στα Μέσα στα πλαίσια των μεγάλων μαθητικών καταλήψεων της εποχής (νομίζω το ’90). Όντως ήταν ο μόνος εκφραστής μιας γενιάς και μιας κοινωνικής τάξης που εισχώρησε σε χώρους που συνήθως συναντάμε τις ελίτ. Αποχωρεί με αξιοπρέπεια, την στιγμή που αρμόζει. Το πώς θα το χειριστεί το κόμμα του αυτό, είναι ένα άλλο θέμα -τώρα θα δείξει αν έχει βάσεις και αντανακλαστικά.

    Μια ένσταση στα λεγόμενα του κου Μπάγκου (και πολλών άλλων): όπως και να το δεις, ο Α.Τσίπρας δεν ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός. Ο πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, και δε μιλάμε για μια σύντομη ή αμελητέα παρουσία. Μπορεί ο Σύριζα να έλκει την καταγωγή από το ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο ήταν πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα από το Πασόκ του Παπανδρέου, αλλά (1) ο Σύριζα δεν ήταν πια κομμουνιστικό κόμμα, (2) το Πασόκ του 1981 ήταν ακόμα ένα σοσιαλιστικό κόμμα, και (3) είχε σαφώς πιο έντονα αριστερό λόγο από τον Σύριζα -το ποιό κόμμα ήταν πιο ειλικρινές από τα δυο θα το κρίνει η ιστορία.

  18. 14 Όχι. Η εντύπωσή μου είναι.

  19. Πουλ-πουλ said

    «Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, την πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις. Το πιο συνηθισμένο. Είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του.»
    Αυτή η τελεία, μετά το είτε, με ξένισε, γιατί διασπά τη φυσική εκφορά του λόγου. Μήπως θα ήταν προτιμότερες οι παύλες; Δηλαδή:
    Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, την πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις -το πιο συνηθισμένο- είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του.

  20. atheofobos said

    Μερικές προσωπικές παρατηρήσεις στο κείμενο σου.
    -Το ότι ο πατέρας του Σημίτη ήταν εθνοσύμβουλος δεν είχε καμία επίδραση για την εκλογή του στην πρωθυπουργία. Επίδραση είχε το αντιχουντικό του ιστορικό και βέβαια το ήταν ήδη καθηγητής Πανεπιστημίου με ξεχωριστή παρουσία στο ΠΑΣΟΚ.
    -Το πρώτο επίτευγμα του Τσίπρα ήταν το ότι κατάφερε να συνενώσει το σκορποχώρι των συνιστωσών που φαγωνόντουσαν μεταξύ τους για το 0,0… των ψηφοφόρων.
    -Σαφώς επίσης και οι Πρέσπες καταγράφονται στα θετικά της διακυβέρνησης του.
    -Παρά το γεγονός ότι σήμερα ούτε κλητήρας δεν διορίζεσαι χωρίς να ξέρεις αγγλικά, δεν είναι υποχρεωμένος ένας πολιτικός να ξέρει και γι΄αυτό και παίρνει μαζί του ένα μεταφραστή και δεν γελοιοποιείται, όπως ο Τσίπρας, στην ανεκδιήγητη και εθνικά ντροπιαστική συνομιλία του με τον Κλίντον.
    Ο Ντε Γκώλ ήξερε αγγλικά αλλά πάντα είχε μαζί του μεταφραστή. Έτσι είχε και τον χρόνο να σκεφτεί καλύτερα τι θα απαντήσει.
    -Όταν διάβασα στο κείμενο του Μπάγκου ότι : «Οι οπαδοί της αστικής ευγένειας και του ορθού λόγου τον αποκαλούσαν Αλεκσι, Αλ6, Τσιπ-ρα και ένα σωρό άλλα υποτιμητικά» είμαι σίγουρος ότι προφανώς δεν θεωρεί υποτιμητικά τα Κούλης, Μητσοτάκη γαμιέσαι κτλ γιατί αυτά σίγουρα δεν προέρχονταν από οπαδούς της αστικής ευγένειας! .
    -Παρά το ότι προσωπικά τον ψήφισα για τον Δήμο της Αθήνας, είναι άνευ νοήματος πλέον να εξηγήσω γιατί δεν συμφωνώ ότι η μετέπειτα πορεία του είχε « τεράστια η προσφορά του στον τόπο», όπως γράφεις, όπως και το ίδιο, άνευ νοήματος πλέον είναι να ξαναπούμε για την εξέλιξη της συζύγου του αλλά και της συζύγου του Κώστα Καραμανλή.

  21. Ατακαμα said

    Σαν πολιτικός ήταν πολύ χαρισματικός (και με την επικοινωνιακή πτυχή του χαρίσματος). Ίσως μακράν ο πιο χαρισματικός από το 2000 και μετά. Όμως αποδείχτηκε λίγος.

    Παρασύρθηκε από τσαρλατάνους (Βαρουφάκη, Λαφαζάνη) αλλά και από το ρεύμα της εποχής (το οποίο εν πολλοίς ο ίδιος δημιούργησε και τον έκανε Πρωθυπουργό από το 7%) που ήθελε κρεμάλες και σκίσιμο μνημονίων. Αποτέλεσμα, να χρεώσει τη χώρα πόσα δισ τα οποία ακόμη πληρώνουμε και θα πληρώνουμε και να τη βάλει σε τρίτο μνημόνιο από το οποίο την έβγαλε 3 χρόνια μετά καμαρώνοντας ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάτι σαν την καλύβα του Χότζα.

    Το μεγάλο του λάθος για μένα όμως ήταν ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκε τον Σεπτέμβρη του 15. Στις εκλογές εκείνες ο κόσμος και με τη βούλα είπε «ντάξει ξεμαστούρωσα τώρα, έκανα τη φάση μου δε θέλω άλλο ξύλο και βία». Ψήφισε λοιπόν τον κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε τον Λαφαζάνη που «συνέχιζε τον αγώνα» εκτός Βουλής. Με λίγα λόγια τελείωσε το ρεύμα της ρήξης. Η διακυβέρνηση του το 15-19 ήταν διακυβέρνηση κανονικότητας και μη ρήξης με όλα της τα λάθη και τα σωστά.

    Από 2019 και μετά και έχοντας στην πλάτη μια μεγάλη μερίδα του κέντρου με το 32% του δεν ανέλαβε την αντιπολίτευσή από κει που άφησε τη διακυβέρνησή του, δηλαδή με κανονικότητα και όχι με ρητορική και πρακτικές 2012-2015. Αντιθέτως είδαμε μια πρωτόγονη αντιπολίτευση των μπαξιμπάνιδων, των Πολάκιδων, του Μιθριδάτη και του Τζανακόπουλου. Βούτυρο στο ψωμί του Κούλη δηλαδή.

    Καλά έκανε και παραιτήθηκε γιατί κούρασε και κουράστηκε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθήσει με αξιώσεις και με ειλικρίνια να ξανακερδίσει το κέντρο που εγκατέλειψε το 2019 και μετά μόνο χειρότερα έχει να πάει. Η αριστερά των συνθημάτων, των «καλών ανθρώπων» που πολεμάνε τους «κακούς ανθρώπους», του «προστάτη των φτωχών και αδυνάτων» και της στείρας καταγγελίας είναι απολύτως irrelevant στην Ελλάδα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό δεν κατάλαβε ποτέ ο Τσίπρας. Ή και να το κατάλαβε άφησε να τον άγουν και να τον φέρουν άνθρωποι του κόμματος που δεν το κατάλαβαν ποτέ. Όπως έγινε δηλαδή και με τους Βαρουφακολαφαζάνηδες. Και για αυτό εκ του αποτελέσματος δυστυχώς ο Τσίπρας αποδείχτηκε λίγος και υποτίμησε τις πραγματικές του δυνατότητες.

  22. Alexis said

    #3: Γιατρέ μου, υπέπεσες σε βαρύτατο ολίσθημα που δεν σε τιμά ούτε σαν άνθρωπο ούτε σαν επιστήμονα.
    Κρίμα…

    Γιατί δεν παραδειγματίζεσαι λίγο από το ύφος και το ήθος του ομοϊδεάτη και συνάδελφου σου Αθεόφοβου;

    Η μόνη «κουράδα» που θυμάμαι να αφοδεύει τακτικά εδώ μέσα ήταν ο πολυώνυμος. Και δεν κρατούσε αριστερόμετρο βέβαια, αλλά κάτι άλλο που επίσης τελειώνει σε -μετρο. 😦

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς.»
    Ας κρατήσουμε αυτές τις ωραίες και αληθινές λέξεις από τον Τσίπρα. Η ζωή συνεχίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, αν δεν φροντίσει να συνδεθεί με αυτές τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτά ας το βάλει καλά στον νου της η διάδοχος του Τσίπρα, γιατί ως υπουργός Εργασίας δεν μας έδωσε και άριστα δείγματα.
    Θα τον θυμόμαστε τον Τσίπρα πράγματι ως έναν από μας, δεν κινιόταν μεταξύ Βουλής, Μαξίμου, Κολωνακίου και Εκάλης, δεν ήταν πρωθυπουργός-μεσάζων μεγάλων συμφερόντων και, αν δεν προσπαθούσε να παραστήσει τον Ανδρέα, θα είχε αφήσει πολύ καλύτερες εντυπώσεις.
    Αντίο, Αλέξη.

  24. nikiplos said

    17@ Ακριβώς και για το δεξιόφρονο κοινό, μετά τον Αντρέα ο Τσίπρας είναι που έλκει τα βέλη κι αυτό κάτι δείχνει. Ωστόσο ο Αντρέας ήταν άλλου βεληνεκούς και διαμετρήματος και βέβαια είχε και ΗΠΑνικούς ακαδημαϊκούς τίτλους. Σοβαρούς κι όχι από τα Lidl…

    Συμφωνώ με το αντιδημοκρατικό κέλυφος που έτεινε στην προσωπολατρεία, αλλά είναι ίδιον του ελληνικού (πολιτικού) ραγιαδισμού. Αν δει κανείς τα χειροφιλήματα ή τη λατρεία για δύο πανύβλακες γόνους στο πράσινο και στο μπλε στρατόπεδο…

    Στα θετικά του ό,τι ειπώθηκε πιο πάνω από τους προλαλήσαντες. Με την προσθήκη ότι κυβέρνησε με δημοκρατικό φρόνημα έναν λαό μη δημοκράτη κατά βάση.

    Στα αρνητικά του:
    – Η διαχείριση χύμα κι ό,τι βγει του μεταναστευτικού
    – Η διαχείριση του επικοινωνιακού, από τον Παππά και οι αθλιότητες με τον Καλογρίτσα κλπ

    Γιατί έχασε? Γιατί το έδαφος ήταν προλειασμένο για αριστερή παρένθεση και μόνο. Χωρίς χρήματα, χωρίς παροχές, ένα κράτος χρεωμένο, ασθμαίνοντες να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις με μνημονιάρχες να ωρύονται κλπ. Γιατί έχασε? Κατά την γνώμη μου, τούτη τη φορά κυρίως από τα ΜΜΕ, και το γεγονός ότι όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως αντι να την πέφτουν στην Κυβένηση την έπεφταν στον ΣΥΡΙΖΑ…

  25. Pedis said

    ίσως ήταν και ο Σημίτης, αλλά ο πατέρας του ήταν περιφερειάρχης το 1944

    Τώρα, τι είναι τούτο; Επιχείρημα;

    Θα μας κουφάνετε σήμερα οι συριζόπουλοι;!

    Ο στρόντζο είναι αρσενικός.Υπόψην!

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ στην περίπτωση του Σημίτη δεν θα έλεγα ότι ο πατέρας του ήταν περιφερειάρχης, αλλά ότι σίγουρα ο Κώστας Σημίτης δεν είναι το παιδί της διπλανής πόρτας και του διπλανού θρανίου, το παιδί της γειτονιάς μας και του δημόσιου σχολείου. Κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια, βαφτισιμιός του πρίγκιπα Νικόλαου, φίλου του πατέρα του. Καμιά σχέση, δηλαδή, με το κοινωνικό υπόβαθρο του Τσίπρα, που είναι ο μόνος πρωθυπουργός που ξεπήδησε μέσα από τις λαϊκές τάξεις, πραγματικά αυτοδημιούργητος. Αυτό θα πρέπει να το παραδεχτούν και οι εχθροί του.
    (3. Γιατρέ, μεγάλο φάουλ και μάλιστα αντιαθλητικό)

  27. nikiplos said

    Τούτος εδώ τα λέει καλύτερα από μένα…

  28. nikiplos said

    3@ τέλος… κι εμένα η γνώμη μου είναι πως εξαιρέσει ελαχίστων, οι πλείστοι εδώ είναι ευγενικοί και με κατανόηση.

    Κι επιπλέον δεν θεωρώ πως μόνο ο ομόσταυλος έχει δικαίωμα να κρίνει έναν πολιτικό. Αυτό κι αν είναι ο ορισμός του αντιδημοκρατικού φρονήματος. (μην παρεξηγηθώ, δεν το λέω για εσένα, αλλά για τον οποιονδήποτε θα έπαιρνε ένα μπαρμπαδόμετρο και θα μετρούσε εννοώ… )

  29. Βλέποντας πιο μακριά (εύκολο γιατί είμαι έξω από τον χωρό) είχα θεωρήσει τονΤσίπρα έκπτωτο κάποιους μήνες πριν την εκλογή, αναφέροντας αντ’ αυτού την Αχτσιόγλου (οι ειδικοί μπρούν να βρουν το σχόλιό μου) Εάν είχα εισακουσθεί ο Σύρριζα θα είχε σήμερα πάνω από 25-30%, είναι σίγουρο. Ο Τσίπρας είχε εγκλωβισθεί με τι επιλογές του (ή των συμβούλων του) και ήταν καμμένο χαρτί σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα αν ήταν καλός σε πολλούς τομείς και τίμιος-άρα στόχος όσων λυμαίνονται το κράτος, εκτός και εντός του κόμματός του. Η επιλογή της Πόπης ήταν το κύκνειο άσμα του
    Ο λαός θέλει Αχτσιόγλου, θέλει μια γυναίκα αρχηγό κόμματος που νάχει καθαρό βλέμμα κι όχι το θολό της Ντόρας ή το τρελλό της Ζωάρας, ακόμα και το άχρωμο της Φώφης παλιότερα. Ελπίζω να μην πείσουν τα μεγάλα ονόματα τα μέλη για άλλον υποψήφιο γιατί τότε το μέλλον προβλέπεται μονοψήφιο και της μιας παλάμης …

  30. Pedis said

    Να τα λέμε όλα, ο Σημίτης πήρε το χρίσμα επειδή τον βάφτισε ο ξερωγώ και πατέρας του ήταν ένα κρυφοκουμούνι. Για όλα υπάρχουν … επιχειρήματα, αν ανοίξει το κουτάκι με τις μαλακίες.

    Έφτιαχνε και βόμβες. Ο Τσίπρας τις έσκαγε.

    Άλλη διαφορά του Τσίπρα με τους υπόλοιπους πρωθυπουργούς είναι ότι ήταν ο κοντότερος από όλους τους άλλους.
    Κι ο Σημίτης ήταν κοντός, αλλά είχε κρεατοελιές. 🧠

  31. Alexis said

    Ας μου επιτραπεί…
    Εδώ ένα διαφορετικό αντίο.

  32. Alexis said

    #30: Ο Καραμανλής επίσης είχε μεγάλα φρύδια και μίλαγε «βλάχικα».
    Άλλη μοναδικότητα κι αυτή! 😜

  33. nikiplos said

    31@ πολύ καλά και τα δύο!

  34. Avonidas said

    Βλέποντας πιο μακριά (εύκολο γιατί είμαι έξω από τον χωρό)

    Γειά σου ρε Τζη, με τις αναλύσεις σου! Μου θυμίζεις, ρε, τον Σοπενχαουερ, που έλεγε ότι το καλύτερο είναι ν’ αυτοκτονούσαμε. Κι όταν τον ρώταγαν πώς κι εκείνος ζει ακόμα, έλεγε το αμίμητο «σας δείχνω τον δρόμο, έχετε την απαίτηση να σας συνοδέψω κιόλας;!» 🤣

  35. ndmushroom said

    Αν μιλούσαμε για άλλη χώρα, δεν θα ήταν «αντίο» αλλά «εις το επανιδείν». Σε ατομικό επίπεδο, ο Τσίπρας αποτέλεσε και αποτελεί αδιαμφισβήτητο πολιτικό μέγεθος για τη χώρα, πιθανότατα το μεγαλύτερο του 21ου αιώνα, και σίγουρα το μεγαλύτερο σήμερα. Σε συνδυασμό με το νεαρό (για πολιτικό) της ηλικίας του και το ότι, αργά ή γρήγορα, πολλά πράγματα που του έχουν αδίκως καταλογιστεί θα τεθούν επιτέλους στην πραγματική τους βάση και διάσταση, θα θεωρούσα δεδομένη την επιστροφή του στην πρώτη γραμμή.
    Από την άλλη, ζούμε στην Ελλάδα, αυτό το μοναδικό πείραμα του πόσο μπορεί να χειραγωγηθεί ένας λαός. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς Έλληνες μπήκαμε στα μνημόνια το ’15 (για άλλους, όπως στο σχόλιο 21, ήμασταν έτοιμοι να βγούμε το ’15 αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξαναμπήκαμε. Τα χρυσόψαρα λένε «μνήμη Έλληνα» άραγε;). Οπότε δεν αποκλείω να πρόκειται πράγματι για «αντίο».
    Για τα υπόλοιπα, αντιγράφω αυτό που έγραψα και αλλού: Πολλά μπορείς να καταλογίσεις στον Τσίπρα (αν είσαι αριστερός. Αλλιώς, απολύτως τίποτα), αλλά η ιστορία θα γράψει ότι ηγήθηκε της καλύτερης (λιγότερο κακής, αν προτιμάτε) κ εντιμότερης (λιγότερο ανέντιμης, αν προτιμάτε) κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

    (για την ολέθρια επίπτωσή της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ για την Αριστερά επίσης έχω γράψει, εδώ, παλιότερα, αλλά παρότι είμαι σίγουρος ότι η στροφή άρχισε με τον Τσίπρα -και μάλιστα πάνω που, με τον Αλαβάνο, είχε αρχίσει να μετατρέπεται από ένα εστέτ αριστερό κόμμα μεσοαστών της γενιάς της μεταπολίτευσης σε ένα ριζοσπαστικό κίνημα με απήχηση στους νέους και πατήματα στο δρόμο και τα κινήματα, πράγμα που αξιοποιήθηκε στο έπακρο τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του και εξαργυρώθηκε δεόντως το ’12 και το Γενάρη του ’15- δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το κατά πόσον θα σταματήσει με την αποχώρησή του, άρα δεν έχει νόημα να τη συζητήσουμε εδώ)

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επίσης ο Τσίπρας είναι ο μόνος αριστερός ηγέτης που δέχτηκε να βουτήξει στα σκατά, προκειμένου να βοηθήσει με πράξεις και όχι με αριστερίστικες παρόλες. Αυτό οι πολίτες το εκτίμησαν και τον πριμοδότησαν με την ψήφο τους, ενώ τους άλλους τους έχουν μονίμως σε μονοψήφια ποσοστά, για τα οποία πανηγυρίζουν κιόλας. Βγήκε λερωμένος ο Τσίπρας από αυτήν του τη βουτιά, τσαλακωμένος, αλλά έτσι συμβαίνει στη ζωή. Όποιος παλεύει, λερώνεται και τσαλακώνεται. Ατσαλάκωτοι και καθαροί παραμένουν μόνο οι αμέτοχοι τιμητές των πάντων.
    (Και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά.)

  37. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Ο μεγαλύτερος οπορτουνιστής της Μεταπολίτευσης.
    Ξεπερνά κατά πολύ ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πρώτη τετραετία του οποίου (1981-’85), παρεμπιπτόντως, αν συγκριθεί με την αντίστοιχη τετραετία 2015-΄19 του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μέρα με τη νύχτα από άποψη ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεταμόρφωσης της κοινωνίας.
    Μετά το πρώτο εξάμηνο του ’15 και την πρακτική ακύρωση του δημοψηφίσματος με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν η παντελής έλλειψη αξιοπιστίας στον λόγο του και η συνακόλουθη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Τον είδαμε να πολιτεύεται με ένα ένα πρωτοφανές κράμα ριζοσπαστικά δημαγωγικού λόγου και συντηρητικής πολιτικής πρακτικής. Τον είδαμε να προσπαθεί να ικανοποιεί μόνο το λαϊκό θυμικό με συμβολικές κινήσεις όπως η παρουσία του στην Καισαριανή ή στην Αβάνα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο και ταυτόχρονα να εφαρμόζει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατ’ απαίητηση των δανειστών, της εγχώριας ολιγαρχίας ή της δεξιάς και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τις άλλες δύο κυβερνήσεις που κλήθηκαν να πράξουν το ίδιο πριν από αυτόν.
    Αυτή η μεγαλειώδης αντίφαση τον μετέτρεψε σε μια ακυρωμένη συνείδηση. Στα μάτια της κοινωνίας είναι ένας πολιτικός αρχηγός ο οποίος δεν μπορεί και δεν δικαιούται πια να κερδίσει εκλογές και αυτό γιατί όταν τις κέρδισε, έκανε τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη της μεταπολίτευσης και σήμερα παριστάνει σαν αυτό να μη συνέβη ποτέ.

    Δεν ξέρω αν μπορούμε να τον θεωρήσουμε και ως δημιουργό του μεγαλύτερου ή ενός από τα μεγαλύτερα fake news που κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα σήμερα: ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια! Με 800 εφαρμοστικούς νόμους να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το 2060 και τη δημόσια περιουσία να είναι υποθηκευμένη στο υπερταμείο για 99 χρόνια! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

  38. 7# Η περί της παραίτησής του εκ δεξιών λύσσα εκτιμώ ότι οφείλεται στην επιθυμία τους να οριστικοποιήσουν τα περί αριστερής παρένθεσης. Ξέρουν πως ο Σύριζα δεν έχει κάποιον ικανό αντικαταστάτη του. Για τη δική τους παράταξη δε φοβούνται, παρά την απόλυτη μπαζοσύνη όλων εκεί μέσα, δεδομένης της υπέρ κουτάλας ενότητας και της θηριώδους στρατιάς ισχυρών που τους στηρίζει.

  39. Avonidas said

    Επίσης ο Τσίπρας είναι ο μόνος αριστερός ηγέτης που δέχτηκε να βουτήξει στα σκατά, προκειμένου να βοηθήσει με πράξεις και όχι με αριστερίστικες παρόλες. Αυτό οι πολίτες το εκτίμησαν και τον πριμοδότησαν με την ψήφο τους, ενώ τους άλλους τους έχουν μονίμως σε μονοψήφια ποσοστά, για τα οποία πανηγυρίζουν κιόλας.

    Αρπάζω την ευκαιρία να διαμαρτυρηθώ γι’ αυτή τη σοφιστεία ολκής περί ποσοστών. Το να πεις ότι έχουμε κάποιον «σε μονοψήφια ποσοστά», είναι σαν να ψηφίζουμε για ποσοστά, δηλαδή να μαζευτήκαμε όλοι και να συμφωνήσαμε «το ΚΚΕ κάνει μόνο για ένα 5-8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, η ΝΔ 40%…» Φυσικά, δεν συμβαίνει έτσι. Το 5-8% που ψηφίζει ΚΚΕ προφανώς το προτιμά και το εκτιμά ακριβώς επειδή δεν θέλει να βουτήξει στα σκατά. Αντί λοιπόν να πούμε οτι οι πολίτες εκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ και το ΚΚΕ λίγο, που δίνει μια πλαστή εικόνα ομοφωνίας, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι πολλοί πολίτες εκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, και λίγοι το ΚΚΕ. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι με τα ίδια κριτήρια, ακόμα περισσότεροι εκτιμούν τη ΝΔ.

  40. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Με δυσκολια μπορω να φανταστω τον ΣΥΡΙΖΑ με αλλον αρχηγο.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ ομως ξεχασαν το βασικο, δηλ. ότι η θεωρια εμπεδώνεται με την πράξη.
    Η κυβερνητικη θητεια του ΣΥΡΙΖΑ επεφερε πολλα δεινα στους υπο συνταξιοδοτηση όπως ο νομος Κατρουγκαλου και πολύ μεγαλες καθυστερήσεις στην απονομή συνταξεων (για τους μηχανικους περαν των 2 ετων).

    Το παραδοξο είναι ότι -προσφατως- επι κυβερνησως ΝΔ, ο Κ.Χατζηδακης καταφερε να επιταχυνει την απονομή συνταξεων στο 1 ετος.

    Στα θετικα του ΣΥΡΙΖΑ μπορω να θυμηθώ τις 120 μηνιαιες δοσεις ρυθμισης οφειλων σε ΔΟΥ και ασφαλιστικα ταμεια.

  41. aerosol said

    #37
    Δυστυχώς συμφωνώ. Όσο για την απάτη εξόδου από τα μνημόνια, σ’ αυτή με χαρά σερφάρει και η ΝΔ. Έχει ειπωθεί πως ο κόσμος «κουράστηκε και θέλει να πάει μπροστά». Τουτέστιν δεν αντέχει άλλο την πίεση της πραγματικότητας, θέλει ένα καλό παραμυθάκι για να βγάλει τη μέρα του -και αύριο βλέπουμε.

    #38
    «…ο Σύριζα δεν έχει κάποιον ικανό αντικαταστάτη του»
    Με όποια κριτήρια και να έχει ο καθένας για το ικανός, στην πραγματικότητα αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

  42. Jago said

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί «αιφνιδιαστήκατε» με την παραίτηση Τσίπρα. Προδιαγεγραμμένη ήταν και την περίμενα κιόλας αυτή τη βδομάδα. Συγνώμη αλλά με δυο συνεχόμενες βαριές εκλογικές ήττες στην τελική πας σπίτι σου όπως συμβαίνει σε όλο τον δημοκρατικό παγκόσμιο κόσμο. Τουλάχιστον αποδέχτηκε ξεκάθαρα τη συντριβή (όχι σαν κάτι πονηρούς σαμαράδες) κι όχι με μαμουσουτού (που κάνουν κάτι πονηροί σαμαράδες). Έχει θετικά και αρνητικά η θητεία του, και από τα δύο κάποια κραυγαλέα, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι η συνέχεια, ποιος/α θα αξιωθεί να σηκώσει το βάρος του κόμματος, κάτι που δεν το ελπίζω ιδιαίτερα για το μέλλον του. Θα δείξει.

  43. Avonidas said

    Σύνοδος Κορυφης: Σε αδιέξοδο – Κατά της πολιτικής συμφωνίας για το Μεταναστευτικό Πολωνία και Ουγγαρία

    Τελικά, έχουμε πολλά κοινά με τους Πολωνούς. Με πρώτο-πρώτο ότι έχουμε γεμίσει τον πλανήτη μετανάστες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του, αλλά σ’ εμάς δεν θέλουμε να τους βλέπουμε ούτε ζωγραφιστούς.

    Εμείς αγαπάμε τους ξένους· αλλά αυτοί οι ξένοι δεν είναι απ’ τα μέρη μας 🙂

  44. 37# Κι εγώ, δυστυχώς, προσυπογράφω.

    41β# Όντως δεν το ξέρουμε, αλλά μιλάω κατ’ εκτίμηση και με δεδομένο το σκορποχώρι/καφενείο που είναι ο Σύριζα. Δεν βλέπω στην εικόνα κάποιο πρόσωπο ικανό να αντεπεξέλθει. Άλλη εποχή το 2015, πολλά έγιναν από τότε. Το μόνο που παραμένει ακλόνητο είναι το διαχρονικό συμπαγές και η ισχύς των απέναντι.
    Γενικότερα μιλώντας, το παγκόσμιο πολιτικό προσωπικό είναι για τα μπάζα, πόθεν θα προέκυπτε εξαίρεση εδώ?
    Εξάλλου, ικανός για ποιο πράγμα? 🙂

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    39:Άρα, όσο λιγότεροι εκτιμούν ένα κόμμα, τόσο πιο αξιόλογο ενδέχεται να είναι. Μπορεί να ψηφίσω Βεργή στις επόμενες.

  46. Avonidas said

    #44. Εξάλλου, ικανός για ποιο πράγμα?
    Για όλα! 😀

  47. Λάμπας said

    Επειδή η βαθύτερη αλήθεια αυτού του κόσμου ήταν, είναι και θα είναι η ταξική του αλήθεια, θεωρώ πως, αν εστιάσουμε περισσότερο στις κοινωνικές δυνάμεις, θα φωτίσουμε καλύτερα και το ρόλο των προσώπων. Για μένα, ο μεγάλος σταθμός ήταν ο αντιμνημονιακός λαϊκός ξεσηκωμός του 2010-2012, τον οποίο κατάφερε κατ΄εξοχήν να εκφράσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Και αυτός θεωρώ πως είναι, πολύ περισσότερο από τη λαϊκή καταγωγή του, ο βασικός λόγος για το αβυσσαλέο μίσος εναντίον του. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένας ξεσηκωμένος λαός πήρε ένα κόμμα του 3% και το έκανε κυβέρνηση, πρέπει να διαγράψουμε από τη μνήμη και το μυαλό μας ότι μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση μπορεί να προκαλέσει μια τόσο ριζική πολιτική αλλαγή, πρέπει ολόκληρη η ιστορία της περιόδου 2010-2019 να πλαστογραφηθεί, ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού ως μια περίοδος ανωμαλίας και εκτροπής. Και, φυσικά, σ’ αυτήν την επιχείρηση χειραγώγησης της μνήμης, συμπράττει και το αγωνιστικό,επαναστατικό, ασυμβίβαστο κλπ, κλπ ΚΚΕ, όταν, για παράδειγμα, σε απόλυτη συμφωνία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ υποστηρίζει ότι η ΧΑ ήταν προϊόν του κινήματος των πλατειών, ταυτίζοντας τον εξεγερμένο λαό με τα μαντρόσκυλα που η ίδια η ελίτ εξαπέλυσε εναντίον του. Και το γεγονός ότι ο Τσίπρας, παρ’ όλες τις κωλοτούμπες, τις προσαρμογές και τους άθλιους τακτικισμούς του, δεν έπαψε ποτέ να αναφέρεται, έστω και σε φραστικό επίπεδο, στην ιστορία αυτής της περιόδου, φτάνει να εξηγήσει την εκ δεξιών λύσσα εναντίον του. Γιατί ξέρουν πολύ καλά το μέλλον που επιφυλάσσουν στο κόσμο της εργασίας, και αυτά που έγιναν τότε αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

  48. aerosol said

    #44
    Μα… εσείς είπατε την κακιά λεξούλα μουσιού! Εγκώ ντεν κσέρει τίποτις.

    #46
    Ετς!

  49. 46# Τσάκαλος 🙂

  50. Spiridione said

    37. Εγώ θα διαφωνήσω, με την έννοια ότι όσα έγιναν με το δημοψήφισμα και την κωλοτούμπα πολλοί απ’ αυτούς που τον ψήφισαν το 2015 του τα συγχώρησαν με το ελαφρυντικό ότι τουλάχιστον προσπάθησε (εξ ού και το 32%). Το μεγάλο του πρόβλημα που είχε από το 2019 και μετά, ήταν ότι ήταν πλέον εκτός εποχής ως προσωπικότητα. Και δεν έκανε και πολλή προσπάθεια να το αλλάξει αυτό, όχι ότι ήταν εύκολο βέβαια.

    Μία αποτίμηση από τον Δήμητρη Σούλτα, που συμπυκνώνει πολλά απ’ τα οποία σκέφτομαι:
    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ούτε άγγελος, ούτε διάβολος. Αν και έτσι αντιμετωπίστηκε, ανάλογα με το πού τοποθετούσε κανείς τον εαυτό του στο πολιτικό φάσμα. Ο «άγγελος» που «πήρε το κόμμα του 3% και το έκανε κυβέρνηση» ή ο διάβολος που ήταν «λαϊκιστής, ο ανεύθυνος καταληψίας, που πήγε να ρίξει τη χώρα στα βράχια» ή αυτός που «έφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην Αριστερά, αφού ξεπουλήθηκε στο κατεστημένο».
    Ο Τσίπρας θα καταγραφεί ως ένας από κομβικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι απλώς «καβάλησε το κύμα της Ιστορίας», αλλά αυτό συμβαίνει με όλους αυτούς που αναδύονται στο πολιτικό σκηνικό. Εκφράζουν την εποχή τους, γίνονται η έκφραση μιας υπαρκτής τάσης στην κοινωνία, εκπροσωπούν κάτι που ήδη έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μυθολογία του ακροκεντρώου σύμπαντος, δεν δημιούργησε συνθήματα, τάσεις και πολιτική στάση. Έγινε ο πολιτικός αρχηγός που κλήθηκε να εκπροσωπήσει την διάχυτη οργή που υπήρχε στην κοινωνία την εποχή των μνημονίων. Ο κόσμος δεν ήταν οργισμένος γιατί τον έπεισε ο Τσίπρας να είναι, ήταν γιατί ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, ανέλαβε να «σώσει» τη χώρα καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές. Μπορεί να καταλογίσει κανείς πολλά στον Τσίπρα, αλλά δεν ήταν αυτός που χρεοκόπησε τη χώρα. Ήταν αυτός που την παρέλαβε χρεοκοπημένη. Το κομβικό καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε μια επίσημη κρίσιμη στροφή. Για άλλους είναι «κωλοτούμπα», για άλλους «ρεαλισμός». Κατ’ εμέ ήταν το σημείο όπου ο Τσίπρας φοβήθηκε. Και ο φόβος σε οδηγεί σε οπισθοχώρηση. Από κει και μετά έγινε ο «πιο καλός ο μαθητής» και έφερε σε πέρας του στόχους ενός μνημονίου που του επεβλήθη με εκδικητικούς όρους από τους δανειστές. Κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει το χειροκρότημα των εν Ελλάδι, ευρωπαϊστών, φιλελεύθερων και ρεαλιστών, καθώς ήταν ο πρώτος και ο μόνος που έφτασε στο τέλος ενός μνημονίου εντός των στόχων του.
    Προσωπικά θεωρώ καταστροφικό το μνημόνιο Τσίπρα, όπως και τα δύο προηγούμενα. Θεωρώ επίσης κενό περιεχομένου το «βγήκαμε από τα μνημόνια». Δεν βγαίνεις από μία δανειακή σύμβαση όταν σταματά η χρηματοδότηση, αλλά όταν πάψουν να ισχύουν οι όροι που επιβάλλονται από την «σύμβαση» που έχεις υπογράψει. Και οι όροι αυτοί προβλέπουν ότι το σύνολο της δημόσιας περιουσίας είναι υποθηκευμένο μέχρι το 2114. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το αναφέρουν αυτά που έχουν υπογραφεί. Τα επιδόματα και οι δεκατες τρίτες συντάξεις έβγαιναν αφού είχαν στεγνώσει τα πορτοφόλια όλον τον χρόνο, με τα θηριώδη υπερπλεονάσματα. Και αυτό δεν λέγεται ούτε αριστερή, ούτε κοινωνική πολιτική. Δεν γίνεται να αφαιρείς από το εισόδημα του συνταξιούχου που έπαιρνε το ΕΚΑΣ περίπου 2500 ευρώ και να του λες στο τέλος του χρόνου 300 ευρώ κι αυτό να λέγεται «κοινωνική παροχή». Αυτού του τύπου το «αφήγημα», αυτές οι πολιτικές επιλογές κόστισαν πολύ πιστεύω και στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ποτέ δεν έπεισε – και καλώς- πως ότι κι αν συνέβη επί θητείας του έγινε υπό πίεση και όχι από επιλογή, κάτι όμως που θα μπορούσαν να το ισχυριστούν και οι προκάτοχοί του. Στην πολιτική πρέπει να αποφασίσεις πως ότι υπογράφεις το χρεώνεσαι.
    Στην τελευταία φάση ο Τσίπρας προσπάθησε να παίξει το ρόλο του ηγέτη στον κεντρώο χώρο, με διάφορες θεαματικά αποτυχημένες τακτικές, όπως η μίμηση συνθημάτων και πολιτικού λόγου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως η πιο αφελής πολιτική προσέγγιση σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.
    Ήταν ο Τσίπρας χαρισματικός; Επικοινωνικά ναι, είχε μια ευχέρεια στο λόγο, στη Βουλή «είχε» τους αντιπάλους. «Ήταν μειωμένων ικανοτήτων και αγράμματος» λένε οι αντίπαλοί του. Έχει κάθε δικαίωμα να το υποστηρίζει κάποιος, αλλά μάλλον δεν πείθει όταν έχει βρει «πολιτικό μέταλλο και ηγετικές ικανότητες» στους πολιτικούς ογκόλιθους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου και Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μην επικαλεστεί κανείς την εκλογική τους απήχηση. Όλοι πήραν υψηλά ποσοστά, αλλά τα ποσοστά σε κάνουν κυβερνήτη, όχι ικανό.
    Ο Τσίπρας δεν ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό μέγεθος που πέρασε από τη χώρα, αλλά δεν ήταν αμελητέα πολιτική προσωπικότητα. Μισήθηκε με πάθος από τους ανθρώπους του πολιτικού κατεστημένου, ακόμα κι όταν αποφάσισε να παρουσιαστεί ως βασικός πυλώνας του ίδιου του συστήματος. Μισήθηκε κυρίως γιατί το κατεστημένο στην Ελλάδα δεν συγχωρεί «παρείσακτους», ακόμα κι όταν κάνουν δηλώσεις «νομιμοφροσύνης». Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «ένας από μας», που προσπάθησε να γίνει «ένας απ’ αυτούς» αλλά προς τον εντιμότερον και κάποια στιγμή έμεινε μετέωρος. Ένα εκκρεμές που κινούνταν μία δεξιά, μια αριστερά και ευχόταν κάποια στιγμή να βρει την σταθερότητά του στο κέντρο. Η σταθερότητα όμως σε ένα εκκρεμές είναι συνώμυμη με την ακινησία. Και κάπου εκεί κατάλαβε ότι το μόνο καύσιμο που θα κινήσει τη μηχανή θα ήταν να θυσιάσει τον εαυτό του. Και αυτό έκανε σήμερα.

  51. Avonidas said

    #45. Όχι. Σημαίνει απλώς ότι δεν μπορείς τους λίγους να τους κάνεις μηδέν κι ανύπαρκτους. Κι επίσης, παραβλέπεις τη βασική ασυνέπεια: αφού δεν υποκλίνεσαι στο υπερδιπλάσιο (αυτή τη στιγμή) ποσοστό της ΝΔ, για να δώσεις δίκιο στους ψηφοφόρους της, με ποια λογική τότε μπορείς να δώσεις άδικο στους περίπου μισούς του ΚΚΕ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

    (Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ τους δίνω δίκιο. Αλλά, στα παλιά μου τα παπούτσια τα ποσοστά όταν δίνω κατά περίπτωση δίκιο κι άδικο)

  52. aerosol said

    #47
    Ξέρεις τι μου έφεραν στο νου όλα αυτά;
    Πριν λίγες μέρες ο πολυ-δισεκατομυριούχος ιδιοκτήτης της Καρτιέ δήλωσε πως η ελίτ του 1% έχει κάνει τόσο συστημική την αδικία και τη μεγέθυνση της ανισότητας που η μεσαία τάξη πολτοποιείται και οι φτωχοί σύντομα θα εξεγερθούν. Αυτός ο φόβος «δεν τον αφήνει να κοιμηθεί το βράδυ».
    Τώρα… αν τα γράψεις εσύ ή εγώ, κάποιοι απλά θα μας εξηγήσουν πόσο φανατικά ακροαριστεροί είμαστε. Ρε τους ζαίους, μέχρι και τον Καρτιέ κάμανε τρολ!
    Cartier boss with $7.5bn fortune says prospect of the poor rising up ‘keeps him awake at night’

  53. Avonidas said

    #52. Αν το είπε και το πιστεύει, είναι μάλλον αφελής. Μέχρι τώρα, έχουμε δει 3 πιθανούς τρόπους να παίξει αυτό το σενάριο:

    1) Οι φτωχοί εξεγείρονται, αλλά το σύστημα τους πείθει να ξανακάτσουν στ’ αυγά τους
    2) Οι φτωχοί εξεγείρονται, και τη δυσαρέσκειά τους την καρπώνεται η ακροδεξιά
    3) Οι φτωχοί εξεγείρονται, γίνεται επανάσταση, και την καπελώνει μια αριστερή δικτατορία

    Απ’ αυτά τα σενάρια, το (3) είναι το πλέον επικίνδυνο, υπαρξιακά, για τους Καρτιέδες. Είναι όμως μακράν το πιο απίθανο. Στο (2) θα επιζήσουν, αν δεν πλουτίσουν κιόλας. Το (1) είναι αυτό που θα συμβεί στο 99.99% των περιπτώσεων.

    Κανένα σενάριο δεν είναι πραγματικά καλό για μας, όσο στενά ή πλατιά κι αν οριστούμε «εμείς».

  54. Πέπε said

    Γενικά προσυπογράφω πολλά σημεία του άρθρου, ίσως τα περισσότερα. Ας μην τα απαριθμήσω αναλυτικά, ποιον ενδιαφέρει σε τι ακριβώς συμφωνώ και σε τι διαφωνώ…

    Προσωπικά βρήκα ότι η επιλογή του Τσίπρα για παραίτηση ήταν η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή. Έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος, είναι εμφανώς καιρός για ανανέωση. Και μου άρεσε εξαιρετικά ο τρόπος που το έθεσε ο ίδιος στην ομιλία του, την οποία βρήκα υποδειγματική. (Θυμάστε π.χ. πώς είχε φύγει ο Σαμαράς; …)

    Πρέπει όμως τώρα να γίνει κάτι πολύ καλό στον ΣΥΡΙΖΑ – στην αριστερά βασικά. Είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν ξέρω αν θα γίνει, δεν είμαι χωρίς ελπίδα, αλλά δεν μπορώ και να μαντέψω κάτι.

  55. Pedis said

    Πολύ πειστικό αυτό με την ελίτ που μισεί τον Τσίπρα και τον εκδικείται. Διότι τής έκανε τσαλιμάκια για έξι μήνες και 17 ώρες και επιπλέον δεν ψήφισε όλα τα νομοσχέδια της νδ στην τελευταία τετραετία παρά μόνο τα μισά.

  56. Νέο Kid said

    53.52. Υπάρχει κι άλλο σενάριο, κι είναι αυτό που πραγματικά φοβάται ο Καρτιές ( μόνο BVLGARI ,που είναι και πατριωτάκια απ την Ήπειρο!)
    Οι φτωχοί εξεγείρονται υπό τις νουθεσίες της ΑΙ και τα Τερμινατόρια ξεχύνονται μαζί τους και θερίζουν Καρτιέδες με σφυροδρέπανα πλάσματος ! 🤙😊

  57. Λάμπας said

    55. (αν αναφέρεσαι στο δικό μου σχόλιο) Δε μισεί και εκδικείται τον Τσίπρα. Μισεί και εκδικείται αυτό που εξέφρασε ο Τσίπρας. Όπως το 65-67 δε μισούσε το γνωστό παπατζή και πράκτορα των Άγγλων Παπανδρέου, αλλά αυτό που εξέφραζε ο Παπανδρέου. Στην ταξική πάλη η μπάλα παίρνει και τα πρόσωπα, τα οποία πολύ συχνά αναλαμβάνουν ρόλους που ούτε τα ίδια δεν είχαν φανταστεί.

  58. Avonidas said

    #56. Κοίτα, διαβάζοντας τα σχόλια από κάτω στον Independent, πείθομαι ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα, κι όλα αυτά είναι απλώς ένα κακό όνειρο. 😐

  59. Νέο Kid said

    58. Λάμπρε ! Δεύρο εκ του Αβονίδος έξω!

  60. 55# Σωστά, αλλά μην υποτιμάς τη λύσσα τους 4+ χρόνια άνευ κουτάλας. Είδαμε τι έγινε μόλις ξανάκατσαν οι δεξιοί κώλοι στις πολυθρόνες. Πολύ βαθύ το τραύμα και δε θέλουν να το ξαναζήσουν.

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    54:Αν πρέπει να γίνει κάτι καλό για (και από) την αριστερά, αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο τοπικό και εθνικό. Πρέπει να είναι διεθνές, παγκόσμιο, μια alt-left απέναντι στην alt-rigt:

    «Τρία είναι νομίζω τα στοιχεία που μας χρειάζονται και δεν είναι καινούρια. Πρώτο: η Δημοκρατία. Οι αριστερές ηγεσίες στην πλειονότητά τους μοιάζουν να παίρνουν το παιχνίδι πάνω τους. Οι αριστεροί ψηφοφόροι τους συμφωνούν: σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπνοια, κεντρικός σχεδιασμός, προσωπικότητες που θα οδηγήσουν. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια υποχώρηση της οργανωτικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει χρόνος για δημοκρατικές διαδικασίες. Αν επεκτείνεις τη λογική αυτή θα προσκρούσεις σε βασικά αριστερά αξιώματα. Μοιάζει η παγκόσμια αριστερά να ομνύει στη δημοκρατία μόνο ως ηθικό μέγεθος και όχι ως πολιτικό εργαλείο. Κάνει λάθος. Η αξία της Δημοκρατίας είναι πρώτιστα πρακτική: λειτουργεί. Και όταν λειτουργεί καλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

    Δεύτερο: Η διεθνιστική προσέγγιση. Ας είναι αυτή αποκεντρωμένη. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας είναι διαχρονικές και ίδιες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Γιατί οι διεργασίες μας, τα κινηματικά μας εγχειρήματα να μην σχηματίσουν μια νέα Διεθνή; Γιατί και σε αυτό το στοιχείο να υπερτερεί αντιφατικά η κατά τα άλλα εθνικιστική alt-right; Ποια είναι η τελευταία φορά που υπήρξε πετυχημένο κίνημα με αμιγώς τοπικά χαρακτηριστικά;

    Τρίτο: Ο πολιτισμός. Όρος κάποτε συνώνυμος της αριστεράς, μπορεί να την οριοθετήσει και να την επεκτείνει, να την αναζωογονήσει και να την προστατεύσει από εχθρούς και φίλους, να τη συσπειρώσει και να την εμπνεύσει. Ο πολιτισμός είναι αυταξία και μέσο. Ας το θυμηθούμε και ας συναντηθούμε εκεί που φυτρώνει.»
    https://commonality.gr/giorgos-tsiridis-alt-right-gnorizei-i-aristera-ti-poiei-i-dexia/

  62. aerosol said

    #53
    Δεν στέκω στους εφιάλτες του κυρίου. Εξάλλου τον απασχολεί πως σε περιόδους αναταραχής η μεσαία τάξη που απομένει δεν θα αγοράζει πολυτελή προϊόντα, οπότε δεν είναι (μόνο) από αίσθηση δικαίου που μιλάει. Στέκω στο πώς η ίδια η ελίτ ξέρει πως σαφώς το έχει παραχέσει, και το δηλώνει δημόσια. Σε αντίθεση με τους δεξιούς ψηφοφόρους που αυτά τα θεωρούν ακροαριστερές φαντασιώσεις και εμμονές ταξικού μίσους. Τα αφεντικά γνωρίζουν, οι υπηρέτες αυταπατώνται φοβισμένοι.
    Αν ήμουν σε κάποιο απυρόβλητο απλά θα έτρωγα ποπκόρν και θα έσκαγα στα γέλια. Όμως… δεν είμαι.

  63. Νίκος Πιπέρης said

    Θα ήθελα να θυμήσω πόσοι στον Σύριζα έφαγαν ψωμί και έγιναν πασίγνωστοι επειδή υπήρξε ο Τσίπρας. Η φράση του Κατσιφάρα για τον θυρωρό ταιριάζει εξίσου στον Αλέξη όσο και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο Τσίπρας μπορεί να παραμερίζει, αλλά δεν συνταξιοδοτείται πολιτικά. Γνωρίζει το ρόλο του ως εγγυητή για το πέρασμα με ενότητα στην επόμενη μέρα και τη σημασία της στήριξης του στη νέα ηγεσία. Έτσι θα περάσει στην ιστορία ως κάτι πολύ σπουδαιότερο από Πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος επί μιάμιση δεκαετία: Θα περάσει ως ένας από τους 3 κορυφαίους ηγέτες της Αριστεράς.

  64. Pedis said

    # 57 – Μα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας που τα καταξεφτιλισε. Πρώτος και καλυτερος. Από μέσα κι από αριστερα. Επειτα, επί Παπατζη ο πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους. Επί Τσίπρα πήγε σπίτι του.

  65. Avonidas said

    #56. Δεν βγαίνουν μάνα μου ενεργειακά τα Τερμινατόρια 🙄 Εδώ εμείς σε λίγα χρονάκια δεν θα ‘χουμε καύσιμα να κινήσουμε τα οχήματα και ρεύμα να βάλουμε μπρος τα ηλεκτρονικά μας – κι αυτό γαμώντας τέρμα τον πλανήτη.
    Τα Τερμινατόρια δεν θα ‘χουν ούτε λίθιο για τις μπαταρίες τους. Με το που θα ρίξει μια ματιά στα παγκόσμια νούμερα το Skynet, θα τραβήξει μόνο του τη πρίζα, να μην υποφέρει 😛

  66. Παναγιώτης Κ. said

    Αν ήταν να βάλω εγώ τον τίτλο σήμερα, θα έγραφα: Αλέξη γειά σου!

  67. Pedis said

    # 60 – Εννοείς το προσωπικό; Ε, αυτό δεν επιδεικνύει πάντα τον απαιτούμενο από την κρισιμότητα των καταστάσεων αλτρουισμό και φερ πλέι υπέρ της μακροημέρευσης και της βελτιστης λειτουργιας των βασικών θεσμών.😎

  68. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια, είχα φύγει από το πρωί

    8 Νάσαι καλά, αλλά υπερβάλλεις, υπάρχουν και άλλα αμιγώς πολιτικά άρθρα, πχ το πολύ πρόσφατο «Δεύτερη πράξη»

    17 Ο ίδιος ο Ανδρέας δεν αυτοχαρακτηρίστηκε ποτέ αριστερός. Ιδίως στα χρόνια του, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αριστερούς και σοσιαλιστές ήταν πολύ βαθιά -πχ τους αριστερούς τους έστελναν εξορία, τους σοσιαλιστές μπορεί και να τους διόριζαν σε υψηλές θέσεις.

    19 Καλά λες

    22 Ας πούμε ότι στο τέλος της εφημερίας γράφει/λέει κανείς και μερικά πράγματα άσκεφτα

    25-6 Αυτό. Και η Δάφνη ήταν συγγενής υπουργού (του Γαρουφαλιά)

    30 Μη νευριάζεις. Ο Σημίτης ήταν ο δεύτερος λιγότερο τζακάτος.

  69. mitsos said

    Μπράβο Νίκο.
    Παρόμοιες με τις δικές σου ήταν και οι δικές μου σκέψεις πριν την παραίτηση.
    Αλλά επειδή έχω ναραιθεί αυτή την λαθολογία της Αριστεράς, μερικές ανάποδες παρατηρήσεις.
    1. Ο τσίπρας δεν έκανε το λάθος της Ελληνικής Αριστεράς να κάνει μόνο σίγουρες δοκιμασμένες κινήσεις περιμένοντας να αποδώσουν κάτι διαφορετικό. Κι αυτό είναι το πρώτο θετικό.
    2. Το σύνηθες λάθος είναι να θεωρούμε ότι ο Λαός βλέπει την πολιτική με ίδιο τρόπο που την βλέπουν οι στρατευμένοι στην Αριστερά. Για τον Αριστερό η πολιτική είναι μέθεξη στο συλλογικό. Για τον περισσότερο κόσμο η πολιτική είναι απλά ένα εργαλείο που ίσως βοηθήσει στην επίτευξη προσωπικών στόχων και στην εξυπηρέτηση σημερινών συμφερόντων. Οι λύσεις όμως που προσφέρουν οι Δεξιές πολιτικές είναι εύκολες και κατανοητές χωρίς πολλές προϋποθέσεις, Υποστηρίζονται από όλες τις εξουσίες εγχώριες υπερεθνικές και διεθνείς . Ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο ότι περιλαμβάνουν τον καθένα συντηρείται η ελπίδα ότι είσαι μέσα σε αυτούς που θα ευνοηθούν, πως δεν θα είσαι μέσα σε αυτούς που θα θιγούν . Αντίθετα οι λύσεις της Αριστεράς είναι δύσκολες ενάντια στο σύστημα και τις εξουσίες προϋποθέτουν συμβιβασμιούς εθνικούς και υπερεθνικούς. έχουν πολλές προϋποθέσεις και είναι περίπλοκες , δυσνόητες και υπό αίρεση. Ο κόσμος «δεν έχει χρόνο για άλλο πόνο για …» Προτιμά την αυταπάτη της σιγουριάς από την αλήθεια του ρίσκου. Και η εικόνα του έντιμου (ή μη) Τσίπρα ενέχει πλέον πολλά ρίσκα.
    3. Η αλήθεια είναι για πολλούς πως είναι προτιμότερος ένας καπάτσος που ξέρει να ξεγλιστρά από τις παρατυπίες του (σαν κι εμάς, με έκπτωση και λίγο στην τσίπα μας) , παρά ένας υπερβολικά ντόμπρος που είναι ικανός να σου πεί στα ίσα «αυτό δεν το μπορώ».

    Δηλαδή ; Δηλαδή ήταν πολύ μεγάλο φορτίο αυτός ο Αλέξης και για τον Λαό και για πολλά στελέχη της Αριστεράς. Έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Και για το τελευταίο αυτό να γνωρίζουν όσοι το φοβούνται πως ακόμη εκεί είναι.

  70. Avonidas said

    #62. Στέκω στο πώς η ίδια η ελίτ ξέρει πως σαφώς το έχει παραχέσει, και το δηλώνει δημόσια

    Ναι, αλλά είναι λιγότερο μεταμέλεια και περισσότερο κατάπληξη, «κοίτα να δεις τι μπορέσαμε να τους κάνουμε και να μην ακούγεται κιχ». Κοίτα, δεν είμαι Λάμπρος – κι ας ανησυχεί ο Κιντ 😉 – δεν πιστεύω ότι έχουν κάποιο μακιαβελικό σχέδιο που δουλεύει ρολόι, απλώς κάνουν αυτό που ανέκαθεν ήξεραν να κάνουν κι ως τώρα τους βγαίνει γιατί παίζουν χωρίς αντίπαλο. Και πάνω απ’ όλα, είμαι πεπεισμένος για την απόλυτη ανικανότητά τους να σταματήσουν να είναι παράσιτα: θα συνεχίσουν να παραφορτώνουν και να ξυλοκοπούν τον γάιδαρο μέχρι που να σκάσει, ή μέχρι να τους ρίξει μια ξεγυρισμένη κλωτσά στη μούρη. Αλλά άμα είσαι ο γάιδαρος, δεν το λες κι ελπίδα αυτό.

  71. aerosol said

    #68
    Ισχύει, αλλά δεν στέκει να κρίνουμε με δυο μέτρα και δυο σταθμά (τους σοσιαλιστές του ’81 με τα κριτήρια του τότε και την αριστερά του Σύριζα με τα τωρινά).
    Με τα κριτήρια του τότε ο Σύριζα μάλλον προς Κοδησό κάνει -όχι η αριστερά της εποχής.
    Με τα τωρινά κριτήρια το Πασόκ του ’81 κάνει τον Ανταρσύα να μοιάζει με γατάκια.

  72. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    52. Λίγο πριν πεθάνει ο Χόκινγκ είχε κάνει ένα σχόλιο για τις τάσεις αυτοματοποίησης της παραγωγής του στυλ «…αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται». Όλοι βλέπουν τι έρχεται (ρομποτοποίηση, εκτεταμένη ανεργία, θηριώδης ανισότητα) και η απάντηση της κοινωνίας σε αυτή την συστηματοποιημένη αδικία δεν μπορεί παρά να είναι η γενικευμένη αντίδραση των εξαθλιωμένων, αυτών που όπως έχει πει ο παππούς Κάρολος (είναι απ’ το χωριό, δεν τον ξέρετε) δεν έχουν να χάσουν τίποτε εκτός από τις αλυσίδες τους. Τύποι σαν το ΓιόχανΤονΡούπερτ που έχουν χάσει τον ύπνο τους παρότι δεν έχουν κανένα άγχος για το πως θα βγάλουν την επόμενη μέρα δε νομίζω ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τη χρήση υπνωτικών ή άλλων χαλαρωτικών αφεψημάτων. Αν δούμε το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην πλειονότητα των δυτικών χωρών με τα δίπολα νεοφίλ ακροδεξιάς vs φασιστικής ακροδεξιάς να αποτελούν τις συστημικές εναλλακτικές στην εκλογική διαδικασία καταλαβαίνουμε όλοι λίγο πολύ ότι έχει γίνει δουλίτσα. Ταυτόχρονα βλέπουμε συστηματικά πια και τα ποσοστά αποχής να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν το 50% του εκλογικού σώματος (στις ΗΠΑ αυτό είναι πραγματικότητα εδώ και μισό αιώνα) και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε.

  73. aerosol said

    #70
    Σ’ αυτή την κουβέντα βρίσκω δευτερεύον το τι πιστεύει η ελίτ για τον εαυτό της. Έβαλα το λινκ μόνο για να καταδείξω πως ακόμα και από την δική τους θέση αντιλαμβάνονται μια χαρά την απίστευτη αδικία που υφίστανται όλοι οι υπόλοιποι. Είναι πλήρως ενήμεροι για την ισοπέδωση όλων των τάξεων από την δική τους. Γνωρίζουν αυτό που η πλειοψηφία της κοινωνίας προτιμά να μην δεχτεί στην πληρότητά του, και ενοχλείται να το ακούει -και το οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως πολλά υποσχόμενη κανονικότητα.

  74. sarant said

    Και συνεχίζω

    47 Κατά σύμπτωση σήμερα διάβαζα κάτι ενδιαφέρον στο Τουίτερ για τις πλατείες.
    https://www.efsyn.gr/politiki/183856_allo-aganaktismenoi-allo-nazistes

    50 Στο τέλος: «…προς το εντιμότερον»

  75. Avonidas said

    #72. Ο Χώκινγκ ήταν κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, αλλά ο κοινωνικός σχολιασμός του δεν ήταν τίποτε το ιδιαίτερο – κι ούτε όφειλε να είναι. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολύ περισσότερα από το πώς θα διανέμονται τα παραγόμενα αγαθά. Μεταξύ άλλων, από το ΤΙ θα παράγεται – συνάρτηση του τι θεωρείται ότι «χρειαζόμαστε», π.χ. χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια το ΤικΤοκ; – από το ΠΟΙΟΣ θα ελέγχει και θα σχεδιάζει και θα συντηρεί τις μηχανές, ποιος και πώς θα διευθύνει την παραγωγή, το πώς θα είναι οργανωμένη μια κοινωνία χωρίς την πιεστική ανάγκη του καθημερινού μόχθου, κι όλα αυτά ενώ δεν έχουμε ακόμα θίξει καν το ζήτημα της αειφορικότητας μιας τέτοιας κοινωνίας, διότι spoiler alert, ζούμε πάνω σε μια σβούρα πεπερασμένων διαστάσεων και αντοχών.

  76. 69τέλος# Κτγμ το θέμα είναι πως έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη ξέροντας, πολύ πριν γίνει ΠΘ, πως θα περάσει από κάτω. Γι αυτό του προσάπτονται αυτά του #37 και πολλά άλλα που και εγώ και άλλοι εδωμέσα έχουμε γράψει.

  77. Nestanaios said

    Όσοι δεν υποτάσσονται ή δεν δέχονται να υπογράψουν έχουν την τύχη του Allende στη Χιλή και του Καραμανλή του δεύτερου στην Ελλάδα και πολλών άλλων ανά τον κόσμο κατά καιρούς. Οι Αριστεροί που επιβίωσαν όπως ο Κάστρο και ο άλλος στη Βενεζουέλα και ο άλλος στη Νικαράγουα και ο άλλος στη Κίνα και οι άλλοι στη Ρωσία και όλες τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες ήταν και είναι εφεύρεση του Καπιταλισμού.

    72. Μόνο η κατάργηση της Μοναρχίας με όλες τις σύγχρονες μορφές αυτής και η καθιέρωση της Δημοκρατίας, όπου οι δήμοι ελέγχουν το κυβερνητικό έργο και έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν και να καταργήσουν κάθε όργανο και κάθε νόμο μη φίλα προσκείμενο σε αυτούς, μπορεί να επιφέρει λύσεις στην ανθρωπότητα.

  78. mitsos said

    @76 ΣτοΔγιαλοΧτηνος
    Εγώ δεν ξέρω τι ήξερε, τι δεν ήξερε ή τι φανταζόταν.Δεν έχω ίσως τις δικές σου πηγές.
    Αλλά ΜΑΙ πέρασε από κάτω.
    Να μην ξαναψηφίσετε ανθρώπους που φεύγουν γιατί έκαναν λάθη. Να ψηφίζετε ανθρώπους που παραμένουν γιατί δεν κάνουν λάθη και … περνάνε πάντα από πάνω όχι μόνο από τον πήχη αλλά και από πολλές άλλες «παράπλευρες απώλειες»

  79. LandS said

    Το κακό ξεκίνησε από την διαχείριση του αποτελέσματος του ’19.
    Πρώτα από όλα οι ίδιες οι εκλογές που έγιναν 6-7 μήνες νωρίτερα από ότι θα μπορούσαν με νωπό ακόμα το κακό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μη προλάβει να εφαρμοστεί η εκτός μνημονίων, με τους περιορισμούς που βάζει η Συνθήκη της Ένωσης για το υπερβολικό χρέος, νομοθεσία που είχε ξεκινήσει να εισάγεται μόλις 10 μήνες νωρίτερα. Οποιαδήποτε ευκαιρία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των κοινωνικών και οικονομικών αποτελεσμάτων αυτής της νομοθεσίας. Επιπλέον, με αποκορύφωμα την προσπάθεια αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων Αρεοπαγιτών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν μπόρεσαν να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.
    Δεύτερο ο ίδιος χαρακτηρισμός του αποτελέσματος του ’19 ως «ήττα». Αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση των προτροπών από πραγματικούς και μη φίλους να «σοβαρευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ» να προσανατολιστεί προς το «πολιτικό κέντρο» και τη «μεσαία τάξη». Έννοιες για τις οποίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λειτουργικά επαρκής πολιτικός ορισμός και άρα δεν μπορεί να υπάρξει συνεκτικό και μη-αντιφατικό πολιτικό πρόγραμμα.
    Τέλος, το «μαζικό κόμμα» χάριν του οποίου έτρεξε χωρίς τη συμμετοχή των μελών και των εκλεγμένων οργάνων μια βιαστική διεύρυνση, αρχικά μόνο «κορυφών» και ύστερα στην απόδοση της ιδιότητας του μέλους σε όσους με 2€ πήγαν τον Μάη του 22 να ψηφίσουν Τσίπρα για Πρόεδρο (λες και δεν ήταν ήδη).

    Και τα τρία αυτά χρεώνονται στον ίδιο τον Αλέξη γιατί ο ίδιος δεν άφησε περιθώρια να μοιραστούν οι ευθύνες σε συλλογικό επίπεδο.

    Μου άρεσε πάρα πολύ που συμφωνώ με τον κ. Μπάγκο παρά τις διαφορετικές μας αφετηρίες (ίδιες ρίζες όμως) αλλά, ακόμα και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, έπρεπε να γράψω τα παραπάνω τρία σημεία.

    Δεν σας κρύβω ότι σήμερα ένας Συριζαίος φίλος πολύ επικριτικός μέχρι λίγο πριν τις εκλογές για τις επιλογές του Πρόεδρου μου είπε ότι για αυτά τα τρία δεν έπρεπε να παραιτηθεί αλλά να ηγηθεί της προσπάθειας να τα αντιστρέψει ή έστω να τα αλλάξει.
    Αυθόρμητα αναρωτήθηκα, «θέλει;».
    Τώρα, λίγες ώρες μετά, αναρωτιέμαι «αν θέλει η νέα ηγεσία, μπορεί;»

  80. Prince said

    Ο Τσίπρας ήταν μια συμπαθητική φατσούλα που σε κερδίζει, win-win για αρχηγό σε αριστερίζον κόμμα, γι’αυτό τον έβαλαν.
    Όταν το ΠΑΣΟΚ κάηκε προσωρινά με το μνημόνιο ως brand, υπήρξε χρεία εναλλακτικής για το δικομματισμό. Τα ΜΜΕ λοιπόν μετακόμισαν τους ΠΑΣΟΚτζήδες στο άλλο κόμμα (ψηφοφόρους και στελέχη), το οποίο ουσιαστικά έχρισαν ΠΑΣΟΚ 2 (χωρίς να το λένε όμως). Φάνηκε ξαφνικά κι από τα πάνελ, τα οποία πια καλούσαν έναν εκπρόσωπο της ΝΔ κι έναν τού ΣΥΡΙΖΑ, «προτείνοντας» τις «νέες» αντιμαχόμενες πλευρές. Κι ο κόσμος φυσικά τσίμπησε.
    Ο δικομματισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Θα κρατήσουν και θα ανεβάσουν κάτι απ’τα «αριστερά» για την ψευδαίσθηση της επιλογής. Είτε το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, συνδυασμό τους, κάτι με καινούργιο όνομα, δεν παίζει και μεγάλο ρόλο. Κι ο κόσμος θα μαλώνει και θα υπερασπίζεται τον έναν απ’τους 2 μονίμους συμπαίχτες.

  81. mitsos said

    @78
    Διόρθωση: Αλλά ΝΑΙ πέρασε από κάτω.

  82. Avonidas said

    #73. Σύμφωνοι αλλά… αυτό γιατί να μας εκπλήσσει; Θέλω να πω, θα ήταν κάπως παράξενο να μη γνωρίζουν· έχουν το χρόνο, την άνεση και τη μόρφωση να ενημερωθούν στην εντέλεια για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Ακόμη κι αν η Μαρία Αντουανέττα είχε όντως πει «ας φάνε παντεσπάνι», δεν ζούμε πια στην εποχή της Αντουανέττας. Ακόμα κι απλοί άνθρωποι όπως εσύ κι εγώ μπορούμε να βρούμε ανεξάρτητη κι έγκυρη πληροφόρηση, αν όντως το θέλουμε.

    Αν αφήσουμε τώρα την ελίτ και μιλήσουμε για μας: δυο δεκαετίες πριν, ήμουν ακόμη αρκετά αισιόδοξος κι αρκετά αφελής για να πιστεύω ότι μας έχουν ξεγελάσει και μας πιάσανε κορόιδα, και γι’ αυτό δεν αντιδράμε στην καταπίεση. Ίσως υπάρχουν ακόμη γωνιές του πλανήτη με φτωχούς, ισοπεδωμένους ανθρώπους που μπορούν ακόμα να το ισχυριστούν αυτό. Όχι εδώ. Όχι πια. Εδώ όποιος δεν γνωρίζει είναι επειδή διάλεξε να μην γνωρίζει. Κι ο λόγος που δεν αντιδρά ριζοσπαστικά δεν είναι τόσο επειδή φοβάται τις περιπέτειες, ότι θα στραβώσει το εγχείρημα της ισότητας κι ότι θα μας καπελώσουν· αυτός ο φόβος έρχεται δεύτερος. Ο πρώτος και μεγαλύτερος φόβος είναι ότι θα πετύχει το εγχείρημα, και θα χάσει το όποιο μικρό ή μεγάλο πλεονέκτημα μπορεί να έχει σε σχέση με τον διπλανό του. Καλύτερα ν’ αφήσει τα πράγματα να κυλάνε στο γνωστό το δρόμο, και να προσπαθήσει να προσεταιριστεί τις ελίτ, ή ακόμα καλύτερα ν’ αναρριχηθεί μόνος του.

  83. mitsos said

    @79 LandS
    Συμφωνώ σε όλα αλλά δεν νομίζω όυι ήταν τα καθοριστικά και η άρση τους θα ανέτρεπε το τελικό αποτέλεσμα. Μάλλον μόνο θα περιόριζε την έκτασή του …

  84. ΣΠ said

    Στον Τσίπρα μπορεί κανείς να καταλογίσει πολλά, όμως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορικό επίτευγμα. Είχε το θάρρος να προχωρήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε την χώρα για χρόνια και κανένας πριν απ’ αυτόν δεν τόλμησε να αγγίξει. Και μάλιστα με την κυβέρνησή του να στηρίζεται στους ΑΝΕΛ. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και ίσως το πλήρωσε στις εκλογές του 2019.

  85. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    75. Δεν διαφωνεί κανείς. Αυτό που έβγαινε από τα λόγια του Χόκινγκ είναι ότι η παραγωγή και διανομή των προϊόντων στην εποχή της αυτοματοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια μιας δραματικά μειοψηφούσας ελίτ και των τεχνοκρατών της αλλά για ζωτικότατους λόγους κοινωνικής ειρήνης πρέπει να γίνει υπόθεση δημοκρατικής διαβούλευσης. Ο άνθρωπος μιλούσε για σοσιαλιστικού τύπου κοινωνία απλώς, προφανώς για τους δικούς του λόγους πολιτικής ορθότητας, δεν το είπε φάτσα φόρα.

  86. 80 Το ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη ήταν τόσο καμένο που άλλαξε και τ’ όνομά του 🙂

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἂν καὶ δὲν τὸ συνηθίζω, θὰ κάνω ἕνα πολιτικὸ σχόλιο.

    Πρῶτα ἕνα μικρὸ χρονολόγιο γιὰ τὸν Ἀλέξη Τσίπρα.

    -Στὰ 14 του στὴν ΚΝΕ
    -Στὰ 16 του στὶς μαθητικὲς καταλήψεις τοῦ 90-91.
    -Στὰ 18-23 του στὸ φοιτητικὸ κίνημα (ἱδρυτικὸ στέλεχος τῆς παράταξης Ἐγκέλαδος, συνιστώσας τῶν Ἐναλλακτικῶν Ριζοσπαστικῶν Ἀριστερῶν Σχημάτων.
    -Στὰ 25-29 του γραμματέας τῆς Νεολαίας τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.
    -Στὰ 29 του ὑποψήφιος βουλευτὴς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.
    -Στὰ 30 του στὴν κεντρικὴ πολιτικὴ ἐπιτροπὴ καὶ μετὰ στὴν πολιτικὴ γραμματεία τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.
    -Στὰ 32 του ὑποψήφιος δήμαρχος Ἀθηναίων.
    -Στὰ 33 του πρόεδρος τοῦ ΣΥΡΙΖΑ
    -Στὰ 38 του ἀρχηγὸς τῆς Ἀξιωματικῆς Ἀντιπολίτευσης
    -Στὰ 40 του πρωθυπουργός.

    Μέσα σὲ 26 χρόνια διέγραψε μιὰν ἀξιοζήλευτη πορεία ἀνόδου στὸ χῶρο τῆς πολιτικῆς. Δὲν ξέρω ἂν ὑπάρχει κάτι ἀντίστοιχο στὴν ἑλληνικὴ πολιτικὴ ἱστορία.

    Ἡ συνέχεια σὲ ἑπόμενο σχόλιο.

  88. evamaten said

    68 δ
    Όχι, Νικοκύρη, εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Στο τέλος μιας κουραστικής εφημερίας απλώς χαλαρώνουν οι αντιστάσεις και πέφτουν οι μάσκες. Και πίσω από τη συγκεκριμένη μάσκα ευπρέπειας, την ποικιλμένη με όμορφες δασείες και περισπωμένες, δεν κρύβονται «άσκεφτα πράγματα», αλλά μασίφ αθλιότητα.

    (Και δεν ξέρω αν έπρεπε να το πω εγώ αυτό)

  89. sarant said

    87 Στα 34 βουλευτής

    79 Κι εγώ κατέληξα (εκ των υστέρων) ότι ήταν λάθος να γίνουν οι εκλογές του 2019 τον Ιούλιο. Αλλά έπρεπε επίσης να μην αναλάβει κεντρικά τις ευρωεκλογές.

  90. Spiridione said

    79. Πρώτα από όλα οι ίδιες οι εκλογές που έγιναν 6-7 μήνες νωρίτερα από ότι θα μπορούσαν
    2 άντε 3 μήνες νωρίτερα.

  91. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Συνέχεια τοῦ #87.

    Πέρα ἀπὸ τὰ τετριμμένα «θὰ τὸν κρίνει ἡ ἱστορία» κλπ, ὅλοι κρίνονται ἀπὸ τὰ ἀποτελέσματα καὶ ὄχι ἀπὸ τὶς προθέσεις.

    Τὸ 2015 ὁ Τσίπρας μπῆκε σὲ μιὰ σύγκρουση μὲ τὸ πανίσχυρο κατεστημένο τῆς ΕΕ χωρὶς σχέδιο καὶ χωρὶς ἐπίγνωση τῶν συνεπειῶν, ὅπως φάνηκε ἀπὸ τὴν τελικὴ στροφὴ 180 μοιρῶν καὶ τὴν πλήρη ὑποταγὴ στὶς ἀπαιτήσεις τοῦ διευθυντηρίου τῆς ΕΕ.

    Τὸ ἐπικοινωνιακὸ χάρισμα σοῦ χαρίζει ἐκλογικὲς ἐπιτυχίες, ἀλλὰ δὲ φτάνει. Χρειάζεται καὶ ἡ ἱκανότητα νὰ ἐκτιμήσεις τὶς ἀντικειμενικὲς συνθῆκες καὶ νὰ μὴν πᾶς σὲ μιὰ σύγκρουση, ὅπου θὰ εἶσαι χαμένος ἀπὸ χέρι.

    Ἦταν σὰν νὰ ἀπειλούσαμε μὲ μετωπικὴ μιὰ νταλίκα ἀνεβασμένοι σὲ παπάκι!

    Τὸ χειρότερο ἦταν ὅτι φτάσαμε στὸ τσάκ ἀπὸ τὴν μετωπικὴ χωρὶς κανένα σχέδιο καὶ διαπραγματευτικὴ τακτική, χάρη στὴ «δημιουργικὴ ἀσάφεια» τοῦ Βαρουφάκη.

    Εἶναι γεγονὸς ὅτι ὁ Τσίπρας κατάφερε νὰ πάρει τὸν ΣΥΡΙΖΑ ἀπὸ τὸ 5% καὶ νὰ τὸν κάνει κόμμα ἐξουσίας ἐκμεταλλευόμενος τὶς ἀντικειμενικές συνθῆκες τῆς ἐποχῆς (κατάρρευση τοῦ παλιοῦ δικομματισμοῦ λόγῳ τῆς οἰκονομικῆς κρίσης) καὶ τὴν ἐπικοινωνιακή του ἱκανότητα.

    Εἷχε ὅμως ἕνα μεγάλο μειονέκτημα. Δὲν εἶχε συναίσθηση τῶν ἀδυναμιῶν του. Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα, ποὺ ἔδωσε τὴν εὐκαιρία γιὰ κοροϊδευτικὰ σχόλια τῶν ἀντιπάλων του καί, κυρίως, ἐξέθεσε τὸν ἴδιο στὶς ἐπαφές του μὲ ξένους ἡγέτες, τὰ ἀγγλικά του.
    Καλύτερα νὰ χρησιμοποιεῖς διερμηνέα (ὅπως π.χ. ὁ Ἐρντογάν) παρὰ νὰ ἀπαντᾶς ἄλλα ἀντὶ ἄλλων, ἢ ἄλλα νὰ λὲς κι ἄλλα νὰ ἐννοεῖς.

    Ἡ ὑπερεκτίμηση τῶν δυνατοτήτων του τὸν ὁδήγησε καὶ στὴν ὑποτίμηση τοῦ ἀντιπάλου του. Πίστευε ὅτι τὸν «εἶχε» γιὰ πλάκα. Ἑξ οὗ καὶ οἱ συνεχεῖς προκλήσεις γιὰ τηλεοπτικὲς ἀναμετρήσεις πρόσωπο μὲ πρόσωπο.

    Ἡ πεποίθηση αὐτὴ ἦταν διάχτυτη στοὺς ὀπαδοὺς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ (ἀλλὰ καὶ τῆς εὐρύτερης Ἀριστερᾶς)· χαρακτηριστικὸ τὸ κοροϊδευτικὸ προσωνύμιο «Κούλης».

    Ἡ ὑποτίμηση τοῦ ἀντιπάλου καὶ ἡ ἀδυναμία τῆς σωστῆς ἐκτίμησης τῶν νέων συνθηκῶν ὁδήγησαν στὶς ἀλλεπάλληλες ἦττες τῆς τελευταίας τετραετίας.

    Μερίδιο εὐθύνης ἔχουν καὶ τὰ ὑπόλοιπα μέλη τῆς ἡγετικῆς ὁμάδας τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ἐπειδὴ δὲν φρενάρησαν τήν, δικαιολογημένη σὲ κάποιο βαθμό, ἔπαρση ποὺ δημιούργησε ἡ ἀπότομη ἄνοδος. (χρονολόγιο#87).

    Τί θὰ γίνει τώρα;

    Ἡ δημιουργία ἑνὸς ἰσχυροῦ ἀντιπολιτευτικοῦ πόλου στὸ χῶρο τῆς κεντροαριστερᾶς δὲν φαίνεται πιθανή.

    Τὸ ΠΑΣΟΚ θὰ προσπαθήσει νὰ ἐκμεταλλευτεῖ τὴν κρίση τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἀλλὰ ἔχω τὴν αἴσθηση πὼς δὲν τραβάει.

    Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ὑστερεῖ ὀργανωτικά· δὲν ἔχει δύναμη στὸν συνδικαλισμό, στὴν αὐτοδιοίκηση, στὸ φοιτητικὸ κίνημα.

    Βασικό του ἀτοῦ ἦταν ὁ Τσίπρας καὶ ἡ ἔλλειψή του θὰ φανεῖ στὶς ἑπόμενες εὐρωεκλογές.

    Ὅσο γιὰ τυχὸν ἑνοποίηση ἢ ἔστω συνεργασία μεταξύ τους, τὴν βρίσκω μᾶλλον ἀπίθανη στὸ κοντινὸ μέλλον.

  92. Νίκος Κ. said

    Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε, μετά από δεκαετίες, ότι αριστερά δεν σημαίνει μόνο αφ’ υψηλού κριτική και χίλιες ερμηνείες (πάντα εκ των υστέρων).

    Πολλοί θεωρούν αυτονόητη την εξομάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του 2015-2019. Ίσως μάλιστα και «κεκτημένο». Να θυμίσω ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ουδέποτε κατάφεραν (μετά το 1981) να κυβερνήσουν χωρίς παραγωγή ελλειμμάτων. (Τα τελευταία 4 χρόνια, ας είναι καλά ο COVID που τα κάλυψε όλα). Εδώ θα είμαστε.

    ΥΓ: Να προσθέσω κάτι ακόμη: ο μόνος αρχηγός κυβερνητικού κόμματος που δεν έστειλε τους λογαριασμούς του κόμματός του στο δημόσιο. «Λεπτομέρεια» θα πουν πολλοί.

  93. Τουλάχιστον ο Τσίπρας παραιτήθηκε στον Σύριζα, ο Βεϊρίνια … αναπαλαίωσε (!) για ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ !!

  94. Pedis said

    Και μάλιστα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δέχτηκαν με αυταπάρνηση για ένα ακόμη εξάμηνο να έχουν βουλευτικό μισθό όσοι αγνοί ιδεολόγοι Ανέλοι χρειάζονταν για να ψηφιστεί η Συμφωνία κι ας είχαν κόντρα τους διεθνείς πάτρονες της εθνικής παράταξης, τους Αμερικάνους, το Νάτο … 😮 😱

    Έχουμε ξεφύγει.

    … όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου στις 23 Μαΐου, δυο μόλις μέρες μετά το συντριπτικό εις βάρος του αποτέλεσμα των εκλογών.
    Ίσως για αυτό να με αγκάλιασε με τόση θέρμη όταν με είδε ρωτώντας με αστειευόμενος τι κάνω εκεί, τώρα που όλοι φεύγουν.

    Ωχωχωχ … πώς τους κάρφωσε όλους έτσι ο στρατηγικός Σύμβουλος!

  95. Μ’ αρέσει που κανένας δεν έλαβε υπ’ όψιν του -ούτε ο Τσίπρας άλλωστε- τον κυριότερο παράγοντα δυσκολίας όταν ανέλαβε την εξουσία : τον εχθρικό χώρο που βρέθηκε. Εντολή μπορει να δίνει κάποιος αλλά αν δεν είναι ψαγμένος με αυτούς που θα την εκτελέσουνε, άλλα ζητάει κι άλλα παίρνει. Ολοι οι υπάλληλοι σε δεξιά κυβέρνηση ήταν συνηθισμένοι, θέλανε ειδικοί μεταχείριση για να αποδώσουν έργο. Τα ίδια και χειρότερα με τον Τύπο και τα ΜΜΑ, όλα σχεδόν εχθρικά, δεν θα αλλάζανε ρότα μ’ ένα-δυο χατηράκια που θα τους έκανε. Το ΠαΣοΚ του γάτου Αντρέα είχε ρίξει συστηματική δουλειά σ’ αυτούς τους τομείς ΠΡΙΝ αναλάβει την εξουσία γι αυτό και επέζησε άνετα της πρώτης τετραετίας.

    #91

    Δον Μήτσο με απογοήτευσες, περίμενα διαφημίσεις στο ενδιάμεσο !!! (γελαστές φατσούλες)

  96. gmor said

    Δεν διάβασα (ίσως μου διέφυγε) το ‘μεγαλύτερο’ επίτευγμα του Τσίπρα.

    Μια μοναδική στιγμή που το 61,3% απόλαυσε φάτσες δημοσκόπων, Πρετεντέρηδων και λοιπών συναφών δυνάμεων. Στιγμή ανεκτίμητη, χαραγμένη στις μνήμες.
    Η μεγαλύτερη, στιγμιαία έστω, χαρά μιας υπερδεκαετούς μιζέριας.

  97. Xρήστος Π. said

    Προτείνω το Λάμπρο και δια βοής.

  98. Costas Papathanasiou said

    «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως», τόνισε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Facebook η Έφη Αχτσιόγλου (https://www.newsit.gr/politikh/efi-axtsioglou-gia-ton-aleksi-tsipra-einai-kai-tha-parameinei-ena-terastio-politiko-kefalaio-gia-ti-xora-kai-gia-tin-Aristera-pagkosmios/3808811/ ).
    Συχνά -ανθρώπινο είναι- και ο εκ θρόνου αποχωρών(:ανήρ ή γυνή) δεδικαίωται, όπως κι ένας νεκρός, μεγαλοποιούμενος σαν δαφνοστεφής εστεμμένος Εστεμπάν:
    […] Δεν ήταν ανάγκη να κοιταχτούν για να καταλάβουν πως δεν ήταν πια συμπληρωμένοι κι ούτε θα ξαναγίνονταν ποτέ. Όμως ήξεραν ακόμα πως όλα θα ‘ταν διαφορετικά από ‘δω και πέρα, πως τα σπίτια τους θα ‘χαν πιο φαρδιές πόρτες, πιο ψηλά ταβάνια, πιο στέρεα πατώματα, για να μπορεί η ανάμνηση του Εστεμπάν να πηγαίνει παντού δίχως να χτυπά στα δοκάρια και κανείς δε θα τολμούσε να ψιθυρίσει στο μέλλον, πέθανε πια ο ηλίθιος γίγαντας, τί κρίμα, πέθανε πια ο όμορφος βλάκας, γιατί εκείνοι θα έβαφαν τις προσόψεις των σπιτιών τους με χαρούμενα χρώματα για να μείνει η ανάμνηση του Εστεμπάν στους αιώνες και θα ΄πεφτε η μέση τους σκάβοντας για να βρουν πηγές μες στις πέτρες και φυτεύοντας λουλούδια στους γκρεμούς, ώστε τα ξημερώματα των πλούσιων χρόνων οι επιβάτες των μεγάλων καραβιών να ξυπνούν πνιγμένοι απ’ την ευωδιά των κήπων καταμεσής στη θάλασσα κι καπετάνιος να πρέπει να κατέβει απ’ τη γέφυρα με τη μεγάλη του στολή, με τον αστρολάβο του, τον πολικό του αστέρα και τα πολεμικά του παράσημα στη σειρά και, δείχνοντας το ακρωτήριο με τα τριαντάφυλλα στον ορίζοντα, να λέει σε δεκατέσσερις γλώσσες, κοιτάξτε εκεί , εκεί που ο άνεμος είναι τόσο πεσμένος που έμεινε να κοιμηθεί κάτω απ ‘τα κρεβάτια, εκεί που ο ήλιος φωτίζει τόσο πολύ που τα ηλιοτρόπια δεν ξέρουν προς τα πού να πρωτογυρίσουν, ναι, εκεί, είναι το χωριό του Εστεμπάν.(Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκές «Ο πιο όμορφος πνιγμένος του κόσμου(1968)»,/ “Θάνατος σταθερός πέρα απ’ τον έρωτα” Νεφέλη 1983, μτφ Καίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας )

  99. aerosol said

    Θα μου επιτρέψετε κι εμένα μια φορά το εκτός θέματος:
    Πέθανε ο Τόλης Μαστρόκαλος, μπασίστας στους Σπυριδούλα. Αντίο και καλό δρόμο.

  100. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    78# Μήτσο, μην πεισμώνεις. Να συνταχθώ κι εγώ με πρόσφατο σχόλιο εκλεκτού θαμώνα που έλεγε πως είναι πολύ προτιμότερο να κυβερνάει ο Σύριζα των λαθών, των απογοητεύσεων και των αθετήσεων παρά η ΝΔ με τις θηριώδεις μασέλες και την κτηνωδία. ΟΜΩΣ: Επιμένω πως ήξερε πριν αναλάβει το πού πήγαινε και το τι θα έβρισκε μπροστά του. Δεν μπορεί να μην είχε ενημερωθεί στα φόρα και τους οργανισμούς που είχε πάρει σβάρνα από το ’14. Στοιχειωδώς, δεν μιλάς για νταούλια και αγορές που θα χορεύουν, ένα μήνα πριν αρχίσεις να κάνεις πίσω μέχρι τέλους. Δεν μπορεί να μην ήξερε, αυτός και το περιβάλλον του. Δεν μπορεί να ήταν τόσο αφελείς.
    Γι αυτό δεν του συγχωρώ το μπαλαμούτι. Την ανεπάρκεια να τη συγχωρέσω, χίλιες φορές.

  101. Spiridione said

    100. Τα έχουμε συζητήσει και ξανασυζητήσει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι στις εκλογές του 2015 είχε πει ότι πάμε για έξοδο από το ευρώ αν δεν δεχτούν αυτά που λέμε, που εγώ δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, με ποσοστό 36%, ούτε καν αυτοδυναμία, είναι λίγο δύσκολο να πάρεις την τελική απόφαση.

  102. Μανιατολεσβιος said

    συμφωνω με τον Gpointofview (σχόλιο 29) και προσθέτω και αυτό το άρθρο στη συζήτηση
    https://thepressproject.gr/alexis-tsipras-o-arnitheis-den-metanionei/

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    78: Έτσι είναι, Μήτσο. Υπάρχουν αυτοί που αναμετρώνται με πραγματικό πήχη, πάνω από τις δυνατότητές τους συνήθως, και υπάρχουν κι αυτοί που αναμετρώνται με ανύπαρκτο πήχη και μόνοι τους πανηγυρίζουν θεωρώντας πάντα επιτυχές το άλμα τους, και μετά κάθονται και κρίνουν τους άλλους, τους βρίσκουν πάντα ανεπαρκείς και τους στολίζουν με βαρείς χαρακτηρισμούς. Δε βαριέσαι, όλοι μας και μόνοι τους.

  104. Μαρία said

    68
    >Ας πούμε ότι στο τέλος της εφημερίας

    Της τελευταίας. https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/394293_paratasi-thiteias-giatron-esy

  105. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    101# Μα δε λέω κάτι τέτοιο. Κανείς στοιχειωδώς σοβαρός δεν ήθελε ασύντακτη έξοδο από το ευρώ. Λέω πως εφόσον ήθελε να αναλάβει, έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτικός (για το δικό του πολιτικό μέλλον στο κάτω-κάτω) και να μην παραμυθιάζει τα πλήθη. Η τετράμηνη διαπραγμάτευση-γέφυρα με τα ταμεία ν’ αδειάζουν ήταν μπαλαμούτι. Το δημοψήφισμα όπως έγινε, επίσης. Η αντιστροφή της λαϊκής βούλησης, επίσης.
    Επιμένω πως ήξερε. Δεν μπορεί να του χάιδεψαν τ’ αυτιά και να του είπαν πως θα κάνουν εύκολη τη ζωή μιας κυβέρνησης αριστερού προφίλ σε μια προβληματική χώρα.

    Φεύγω όμως. Με καλούν τα πιτόγυρα και οι μπύρες.

  106. eran said

    Με τούτα και με κείνο γίναμε τελικά Ευρώπη. Γαλλία ίσως, μπορεί και Ιταλία. Θα ψηφίζουμε Μακρόν για να μην έρθει η Λεπέν, δηλαδή Μητσοτάκη και τους επιγόνους για να μην μας κατσικωθεί κανένα ακροδεξιό ή και χειρότερο σούργελο, που θα καταφέρει να ενοποιήσει όλον τον πέραν της ΝΔ χώρο, όπως καλή ώρα η Μελόνι.
    Όσο για τους υπόλοιπους, ο καθένας ταμπουρωμένος στο μεγάλο ή μικρό μαγαζάκι του. Ο πρώτος: εμείς – εμείς, οι μόνοι συνεπείς. Ο δεύτερος στην αυταρέσκειά του και στην απαρέσκεια για κάθε άλλον πέρα από αυτόν. Τα μικρομάγαζα σε μάχες (μεταξύ τους) ιδεολογικής καθαρότητας, μέχρι τελικής πτώσεως, των ίδιων και των αντιπάλων τους. Καμιά συνεννόηση και κυρίως κανένα πολιτικό αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις χώρες που γέννησαν τον Μπερλινγκουέρ και τον Αλτουσέρ.
    Ποια πολιτική συνεργασία της αριστεράς, οποιασδήποτε κατηγορίας, παρεμβαίνει σήμερα αποτελεσματικά στο κοινωνικό πεδίο; Ποια συντονισμένη πολιτική δράση είδαμε για τις γαλέρες των εργαζόμενων π.χ. στον τουρισμό; Στον ανασφάλιστο (!) εγκαυματία μάγειρα (!) που τον χώσανε στο ψυγείο με τα κρέατα. Η χύτρα θα σιγοβράζει και θα εκρήγνυται τακτικά, όπως τώρα στη Γαλλία.
    Και αν δε γίναμε ακόμα Γαλλία, θα γίνουμε.

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    Εγώ ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα. Ο άνθρωπος έχει ταλέντο για αυτή τη δύσκολη δουλειά, πόσο μάλλον όταν για να κυβερνήσεις χρειάζεται στροφή προς το κέντρο και έχει βαρίδια που θυμούνται Γράμο, Βίτσι Γουναράδικα, Εμφύλιο, υιοθετούν την ατζέντα της τουρκικής ακροδεξιάς ακόμα κι όταν τα σύνορα δέχονται επίθεση οργανωμένη από υποστηρικτές Τούρκων φασιστών, γλύφουν τον σεξισμό και την έμφυλη βία του Ισλάμ.

    Προσωπικά όπως και πολλοί άλλοι ήξερα ότι οι επαναστάτες στην πολιτική πάνε για βρούβες. Και το ΚΚΕ έτσι θα γύριζε τον αμανέ, κανείς δεν βαράει το νταούλι για να χορεύει όλη η Ευρώπη όταν είσαι μια πορδή στον χάρτη. Όπως και έγινε, η Ευρώπη βάραγε το νταούλι κι εμείς χορεύαμε, το οποίο όμως λέγεται ρεαλισμός, απέναντι σε γελοίους τύπου «Γιάνης μ’ ένα ‘ν'» που ήθελαν δικό μας νόμισμα… Το οποίο όπως ξέρουμε ήταν αίτημα και των ακραίων ακροδεξιών.

    Ξαναλέγαμε και τις προάλλες ποια είναι η αριστερά.
    Αριστερά σίγουρα δεν σημαίνει να είσαι γραφικός μένοντας στο παρελθόν. Αριστερά σημαίνει να είσαι φιλολαϊκός, σοβαρός και δυναμικός. Σήμερα δεν μπορείς να είσαι ουτοπιστής. Αριστερά δεν μπορεί σήμερα να σημαίνει δογματική έχθρα κατά του κεφαλαίου. Αριστερά σημαίνει έλεγχος της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας του κεφαλαίου. Δεν μπορεί η αριστερά σήμερα να διατηρεί ιδέες που φέρουν μέσα τους το χρεοκοπημένο σοβιετικό μοντέλο με ολίγη από δικτατορία του προλεταριάτου.

    Επίσης, στο χτεσινό νήμα σχ. 163 αναφέρθηκε:
    «Τα Ανοιχτά σύνορα δεν ήταν ποτέ σύνθημα της Αριστεράς πουθενά στον κόσμο»

    Δυστυχώς, υπάρχουν γραφικοί που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί και λένε τέτοιες ανοησίες. Προσέχουμε στην παρακάτω εικόνα πώς οι δήθεν «αριστεροί», ουσιαστικά φτύνουν πάνω στους τάφους των γυναικών στο Ιράν που πέθαναν καίγοντας τις μαντίλες τους. Σαν να μην έχει γίνει τίποτα στον κόσμο, είναι τόσο ελεεινοί που ξεπλένουν τα σύμβολα της προαιώνιας υποταγής και κακοποίησης της γυναίκας από την ισλαμική πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία.
    Δυστυχώς, τέτοιες συμμορίες βρομίζουν και την έννοια της αριστεράς μετατρέποντας την σε ένα ιδεολογικό τσίρκο.

  108. aerosol said

    #102
    Καλό άρθρο. Μένω κι εδώ κάπως με την απορία (που προκύπτει και από την όλη συζήτηση των ημερών) τι λέμε όταν μιλάμε για Αριστερά και Δεξιά. Σαν την Αλλαγή του Αντρέα (και του Γιωργάκη, και του Ομπάμα…) χρησιμοποιούμε λέξεις πλατειές, που χωράνε τα πάντα. Λέξεις πλαστελίνη πάνω στις οποίες ο καθένας προβάλλει ό,τι θέλει. Σαν κοινωνία θα ηττηθούμε αν δεν τις αποσαφηνίσουμε κάπως, να ξέρουμε περίπου τι θέλουμε και περίπου γιατί.

    «δεν μπορεί να υπάρξει ορισμός της Αριστεράς που να μην περιλαμβάνει ότι είμαστε αυτοί που ζητούν να αλλάξουν τον κόσμο»
    Κι εδώ πάμε σε προτάσεις ολόκληρες που νομίζουν πως δηλώνουν κάτι αλλά είναι απλά ποιητικές και ο καθένας θεωρεί πως δηλώνουν αυτό που έχει ο ίδιος κατά νου. Κι εγώ θέλω να αλλάξω τον κόσμο, και ο Γκάντι το ήθελε, και ο Αδόλφος, και ο Τσε, και ο Τραμπ. Καταλήγει να είναι μια απολιτίκ φράση, όπως η «κυβέρνηση των ικανών» ή το «ναι, αλλά δουλεύει σκληρά!». Το ζήτημα είναι να ξέρουμε προς τα πού θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος, προς ποιό σκοπό κάποιος να δουλεύει σκληρά. Αν ο στόχος παραμένει φλου δεν μιλάμε ακριβώς για πολιτική που ίσως γίνει και πράξη, είμαστε απλά σαν θεατές παράστασηςπου παρακολουθούμε όλο συγκίνηση και γουστάρουμε με τον εαυτό μας και το πώς νιώθουμε. Απαραίτητο καύσιμο η συγκίνηση αλλά εξαφανίζεται απότομα όταν έρχεται η καθημερινότητα, η κόντρα και η ίδια η μιζέρια μας.

    Ας πούμε, μια αριστερόστροφη οικονομική πολιτική θέλει να μοιράσει δικαιώτερα τον πλούτο, να δημιουργήσει πλέγματα ασφαλείας για τους ευάλωτους, να ενισχύσει τα κοινά αγαθά. Αυτό αν πετύχει θα βελτιώσει την ζωή στο 95% των ανθρώπων. Αυτό είναι συγκεκριμένος στόχος, όχι γενικά να «αλλάξει ο κόσμος» ή να «πάμε πιο αριστερά». Το ένα είναι εστιασμένη δράση (που μπορείς να το πεις Αριστερά ή Προκόπη, δε με νοιάζει), τα άλλα (έτσι σκέτα) είναι πιασάρικες λέξεις, διαφημιστικά σλόγκαν. Το «είμαστε αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο» ώρες ώρες ακούγεται σαν : ας πούμε ο ένας στον άλλο πόσο γαμάτοι είμαστε, γενικώς και αορίστως. Είναι πρόβλημα το να κάνουμε ταυτότητα ασαφείς χαρακτηρισμούς. Φοβάμαι πως συζητάμε χρησιμοποιώντας διάφορους όρους, ενώ ξεχνάμε πως αυτοί οι όροι κάτι συγκεκριμένο οφείλουν να σημαίνουν, το οποίο δεν το δηλώνουμε πάντα ή δεν συμφωνούμε για το ποιό είναι -μπορεί και να μην το ξέρουμε ή να το έχουμε ξεχάσει.

  109. Georgios Bartzoudis said

    (α) Ελάχιστα καλά λόγια θα είχα να πω για τον Τσίπρα. Καλύτερα να μην πω τίποτα, με εξαίρεση τα δύο παρακάτω θεματάκια.

    (β) «…το παιδί ενός μικροεργολάβου…»
    # Διαφορετική γνώμη έχει ο γνωστός Λεβέντης που, όπως λέει, εργάστηκε στην επιχείρηση του «μικροεργολάβου».

    (γ) «…τα οφθαλμοφανή της πρωθυπουργίας του: τις Πρέσπες και …».
    # Προτίμησε να φύγει με το στίγμα της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, αμετανόητος για το (ΚΑΙ) λαθρεμπορικό ξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας στους ΒουλγαροΣκοπιανούς!!!

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μπορούμε να μιλάμε για αριστερά. Μόνο για αριστερές. Και κάπου εκεί χάνεται η μπάλα. Ποια σχέση έχει η σοσιαλδημοκρατική αριστερά π.χ. με την τροτσκιστική αριστερά; Όλη αυτή η αέναη συζήτηση για την αριστερά μού θυμίζει τις κουβέντες που κάναμε πιτσιρικάδες με την παρέα μου για το τι είναι ροκ. Από τον Μπιλ Χάλεϊ μέχρι τους Σεξ Πίστολς, όλοι ροκ; Πολύ μεγάλο το φάσμα. Έτσι και με την αριστερά. Πολύ μεγάλο το φάσμα από την σοσιαλδημοκρατία μέχρι… όπου θέλει κανείς βάζει τα όρια, αυθαίρετα συνήθως. Κι αν πούμε ότι τι δεξιά κι αριστερά τώρα, ξεπερασμένα πράγματα, ξεπέφτουμε στον επικίνδυνο σχετικισμό-οπορτουνισμό των μεταμοντέρνων και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αν είναι δύσκολο, λοιπόν, να δώσουμε έναν γενικής αποδοχής ορισμό της αριστεράς, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε σε στόχους και μεθόδους.

  111. sarant said

    104 Λεοπάρδαλη στο Κολωνάκι δεν έχω δει να πίνει φρέντο, αλλά δεν συχνάζω κιόλας

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    107: «στροφή προς το κέντρο»

    Το «κέντρο» όχι ως κόμμα βέβαια, αλλά ως το ιδεολογικό υλικό που θα χτίσει τις κοινωνίες αφού πρώτα διαχωριστούν οι ακραία αριστερές και οι ακραία δεξιές εμμονές.

  113. mitsos said

    @100. Μπορεί να ήξερε αλλά ήλπιζε ότι θα τα καταφέρει… Ήταν και κάποιες επιλογές του ( Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Ζωή κ.α μερικοί που είναι ακόμα δίπλα του…) που πούλαγαν τσαμπουκά αλλά όπου ανακατεύονταν έσκαγαν και μια φούσκα, λάθος όχι φούσκα μάλλον νάρκη.

    @Γιάννης Κουβάτσος
    Όλα καλά αλλά το «όλοι μας και μόνοι τους» δεν με εξέφρασε ποτέ και το βρίσκω εντελώς άστοχο και στην πολιτική.

    @ 107
    !!! Με εκπλήσουν ευχάριστα τα όσα γράφεις .
    Μπράβο εξέφρασες πολύ καλά και πάρα πολλούς υγειώς σκεπτόμενους.
    Μπράβο , είναι όπως τα λες…κι ας είμαι από κείνους που δεν ήμουν ποτέ απλά ψηφοφόρος (από το 74 στον Ρ.Φ. , μικρό δίαλειμμα 77,78 λόγω δις εισαγωγικών , ΚΝΕ, ΚΚΕ , Συνασπισμός, Σύριζα …και βλέπουμε …όσο κρατάω μακριά το «μόνον βέβαιο».

  114. ΓΤ said

    «θηλυκή κουράδα»

    Όταν η διαγνωστική πληροφορία της στηθοσκόπησης κάποιων αράδων οδηγεί, έστω έμμεσα, σε βιβλία ράχης άσπαστης, τότε είναι μονόδρομος η τοξίκωση μιας Δεξιάς αδιάσπαστης.

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    113: Αντέστρεψα απλώς το προεκλογικό σύνθημα γνωστού κόμματος, που έχει διαμορφώσει και συντηρεί εμμονικά μιαν υγειονομική ζώνη γύρω του.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    112:Μα δεν μπορεί να κάνει στροφή προς το κέντρο ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι αριστερό κόμμα κι ως τέτοιο το ψήφισε το 36% των πολιτών το 2015, αφού είχαν απογοητευτεί από την δεξιά και το κέντρο. Άλλο συγκυριακές προσαρμογές στις απαιτήσεις της πραγματικότητας και άλλο υιοθέτηση κεντρώας ταυτότητας.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    107 τέλος: Αδικείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν την αποκαλείς συμμορία, λες και είναι ακροδεξιό μόρφωμα. Είναι η αριστερά του δρόμου και των συγκρούσεων, έχουν συνέπεια λόγων και πραξεων. Έχω πολλούς συναδέλφους που ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους ψηφίζω μάλιστα στις εκλογές των συνδικαλιστικών μας σωματείων, αφού εκτιμώ τον δυναμισμό τους (εν αντιθέσει με την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ), διαφωνώ σε πάρα πολλά μαζί τους, αλλά συμμορία δεν είναι. Αντιθέτως, είναι αυτό που λέμε ιδεολόγοι και πολύ καλά παιδιά.

  118. aerosol said

    #107
    Αυτό του είπαν, αυτό λέει. Τι ψάχνεις; Εδώ μιλάμε για τον «Γιάνη που ήθελε τη δραχμή»…

  119. aerosol said

    Στο #117 πήγαινε αυτό, αλλά είπα να κόψω 10 για φόρους!

  120. Nestanaios said

    Δεν υπάρχει κέντρο. Υπάρχει μόνο Δεξιά και Αριστερά. Δυο ιδεολογίες αντικειμενικές. Καθιστούν τον άνθρωπο αντικείμενο. Η μεν δεξιά καθιστά τον άνθρωπο αντικείμενο του «θεού» όποιος και αν είναι αυτός. Η δε Αριστερά καθιστά το άνθρωπο αντικείμενο της ύλης. Είμαστε όλοι ένα με την ύλη.
    Απέναντι από αυτές τις δύο ιδεολογίες υπάρχει η υποκειμενικότητα. Εδώ ο άνθρωπος δεν είναι αντικείμενο. Εδώ ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για την ίδια την ύπαρξή του. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει δημοκρατικά ενώ στην άλλη περίπτωση της αντικειμενικής ιδεολογίας ο άνθρωπος ζει ως αντικείμενο ενός μονάρχη, ενός αρχηγού, ενός βασιλιά, ενός θεού.

  121. Avonidas said

    #107. Δεν υπάρχει «κέντρο». Νομίζω αυτό το απέδειξε περίτρανα το 1ο εξάμηνο του 2015. Μπορείς να εφαρμόζεις αριστερές πολιτικές προς όφελος των πολλών, ή δεξιές πολιτικές προς όφελος των λίγων. Κέντρο είναι να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να μην είσαι τίποτα.

    Σ’ εκείνη τη διαπραγμάτευση ήταν οι Δανειστές και ήμασταν κι εμείς. Αυτά που θέλανε οι Δανειστές ήταν κακά για μας, κι αυτά που θέλαμε εμείς ήταν κακά για κείνους· Επιζήμια, αν προτιμάς. Ασύμφορα. Κάποιος θα ‘φευγε από κείνη τη διαπραγμάτευση χαμένος, και νομίζω πως όλοι ξέρουμε ποιος ήταν αυτός. Το να πεις την ήττα «συμβιβασμό» δεν αλλάζει κάτι.

    Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν. Άπαξ και κάποιος καταλαβαίνει ότι δεν υπήρχε «μέση οδός» για να την ακολουθήσουμε, σταματάει να φοβάται τη ρήξη – ή τουλάχιστον, την προτιμάει απ’ την αφανισμό του. Όσο δεν το καταλαβαίνει, θα διαλέγει πάντα το κακό για ν’ αποφύγει το χειρότερο – που δεν πρόκειται να τ’ αποφύγει.

  122. sarant said

    113 Γεια σου Μήτσο!

  123. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @111. 🙂 🙂 Οὔτε «Πνευμονολόγο Κέντρου Υγείας» θά δῆς ποτέ σου, ἐκτός ἴσως ἀπό κανέναν ξεχασμένο οὐρανοκατέβατο τόν ὁποῖο προσπάθησε νά βολέψῃ ἠ ἀθεόφοβη ἡ Κοτανίδου.. 🙂

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ξαναθυμήθηκε το πολιτικό σκίτσο ο Αρκάς ύστερα από τέσσερα χρόνια· εις βάρος του Τσίπρα, εννοείται. Άλλη μια υπηρεσία που προσέφερε ο Τσίπρας: ανάγκασε πολλούς να πετάξουν τις μάσκες.
    https://www.reader.gr/ellada/523414_antidraseis-gia-skitso-toy-arka-meta-tin-paraitisi-toy-alexi-tsipra?utm_source=gazzetta&utm_medium=bolm&utm_campaign=best_of_liquidmedia

  125. sarant said

    124 Πες το ψέματα…

  126. Πέπε said

    @74
    > Κατά σύμπτωση σήμερα διάβαζα κάτι ενδιαφέρον στο Τουίτερ για τις πλατείες. https://www.efsyn.gr/politiki/183856_allo-aganaktismenoi-allo-nazistes

    Ντάξει, η αποψάρα του καθενός που δεν πάτησε το πόδι του στις πλατείες, για το τι έγινε στις πλατείες… Από το ’11 (όταν γίνονταν τα γεγονότα) κρατάει αυτό το αστείο, και το ’19 που έγινε η δημοσίευση συνέχιζε ακόμη. Ακόμα κι η ίδια η ΕφΣυν, στο ίδιο της το άρθρο που διαψεύδει τα περί σύνδεσης της ΧΑ με τις πλατείες και ξεμπροστιάζει τους συκοφάντες, επιτρέπει στον εαυτό της τη διατύπωση «Πώς δημιουργήθηκε λοιπόν ο μύθος της σύμπλευσης των ναζιστών με το κίνημα των αγανακτισμένων», απτόητη από τη φωτογραφία που δημοσιεύει η ίδια στο ίδιο της το άρθρο μ’ ένα τεράστιο πανώ «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ».

    Ένας από τους λόγους που η ΧΑ δεν είχε σχέση με τους Αγανακτισμένους είναι ότι -τουλάχιστον στην Κάτω Πλατεία (που μόνο εκεί γινόταν κάτι συντονισμένο, στην Πάνω είχε μόνο κραυγές)- δεν υπήρχαν Αγανακτισμένοι. Πρόκειται για μια λέξη που ακούστηκε μόνο τις 2-3 πρώτες μέρες, που το κίνημα δεν είχε βρει ακόμη τον ρυθμό του, και αμέσως εργαλειοποιήθηκε εναντίον του. Νωρίς την πρώτη εβδομάδα το κίνημα είχε ήδη αρχίσει να φωνάζει σε όλους τους τόνους «δεν είμαστε αγανακτισμένοι», αλλά το άκουσαν μόνο όσοι ήταν εκεί. Όσοι δεν ήταν, άκουγαν και έβλεπαν ό,τι ήθελαν. Το όνομα του κινήματος των πλατειών ήταν «Άμεση Δημοκρατία Τώρα», και είναι μάλλον προφανές γιατί η ΧΑ δε θα μπορούσε να έχει καμία σχέση μ’ ένα τέτοιο κίνημα.

    Ο Λάμπας #47 χρησιμοποιεί το σωστό λεξιλόγιο, και φαίνεται να ξέρει καλύτερα για τι πράγμα μιλάει.

    Ένας άλλος λόγος που η ΧΑ δεν είχε σχέση με το κίνημα είναι ότι, προγραμματικά, κανένα κόμμα δεν είχε και ούτε μπορούσε να έχει σχέση. Ο ακομμάτιστος χαρακτήρας του κινήματος είχε ήδη διατυπωθεί ξεκάθαρα από τα καλέσματα πριν την πρώτη μέρα, και εξακολούθησε καθημερινά να τονίζεται αλλά και να εφαρμόζεται έμπρακτα. Επομένως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέση με τις πλατείες, πέρα από το ότι στις πλατείες, μέσα από την καθημερινή δράση και τις οσμώσεις, συνδιαμορφώθηκε μία ορισμένη αντίληψη των πραγμάτων την οποία, έξω από τις πλατείες, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Φυσικά, κανείς δεν απαγόρευσε την πρόσβαση σε ανθρώπους που είχαν ψηφίσει κάποιο κόμμα (!), ή και που ανήκαν σταθερά ή και ήταν οργανωμένοι σε κόμμα. Δεν ήρθαν όμως υπ’ αυτή τους την ιδιότητα. Όπως επίσης δεν απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε όποιον βγάζει το ψωμί του από τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ, αλλά δεν ήταν δεκτό να έρθει κανείς να κάνει δημοσιογραφία και ρεπορτάζ επιτόπου.

    Με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ οι επίσημες ειδήσεις σχετικά με τις πλατείες να είναι εκ προοιμίου ψευδείς. Τα μιλιούνια όμως που ήταν εκεί, και που διάβαζαν τα των συνελεύσεων κλπ. από τα σχετικά ιντερνετικά κανάλια άμεσης κάλυψης, ξέρουν πολύ καλά τι γινόταν.

    Μία τόσο μαζική εξαπάτηση πολιτών που ζουν δίπλα δίπλα (συχνά στο ίδιο σπίτι) με τόσες χιλιάδες άλλους πολίτες που ήξεραν μια χαρά περί τίνος πρόκειται -δηλαδή φέικ νιουζ σχετικά με πασίγνωστα πράγματα!- πρέπει να είναι μοναδική περίπτωση.

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Aντίο Αλέξη!
    Ειδοποία ρε καραβάγγο, μόλις το διάβασα πάγωσε το αίμα μου, ΕΦΥΓΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;😥
    Μετά είδα πως είναι για το ξεπουλημένο λαμόγιο. ΟΥΣΤ, ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΑΠΑΤΗ.😂

    Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο για τον πρώην πρωθυπουργό, τα λέω από τα τέλη του 14 δεν έχει νόημα. Εξάλλου αν και επιεικές, με καλύπτει το 37 του Ρ της Φωκίωνος Νέγρη.

    68 – «Ας πούμε ότι στο τέλος της εφημερίας γράφει/λέει κανείς και μερικά πράγματα άσκεφτα»
    Άσε μας ρε Νίκο, το άτομο είναι εντελώς γελοίο για να μη πώ τι σκέφτομαι πραγματικά. Ο οχετός του στρέφεται ξεκάθαρα στην ΕΦΗ ΕΦΗ, όπως το είχε ξανακάνει πρίν καιρό (άλλο που το ονειροπαρμένο κρι κρί δεν το αντιλήφθηκε γιατί είναι καλοπροαίρετη😊) κι από τότε σταμάτησα να τον διαβάζω, κι αν έχει άντερα ας βγεί να με διαψεύσει.
    Το 22 του Αλέξη διάβασα και κατάλαβα τι ήθελε να πεί ο Δύτης στο 6., αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσω το 3 και να λερωθώ.
    Κατά τ΄άλλα, είναι επιστήμονας. Μάλιστα!

    70 – «Κοίτα, δεν είμαι Λάμπρος – κι ας ανησυχεί ο Κιντ 😉»
    Εννοείται πως δεν είσαι Λάμπρος, είσαι μικρούλης ακόμη και θές πολλά ψωμιά για να τον φτάσεις. Είναι στα 62 πλέον.😂

    «δεν πιστεύω ότι έχουν κάποιο μακιαβελικό σχέδιο που δουλεύει ρολόι»
    Μα ούτε εγώ πιστεύω τέτοιες ηλιθιότητες, όλα τα χρόνια φωνάζω πως όλα είναι ολοφάνερα, δεν είναι κρυφά, και όλα συνοψίζονται σε μία λέξη, πιο δυνατή από οποιονδήποτε θεό κι οποιαδήποτε ιδεολογία, ΧΡΗΜΑ!
    Αφαίρεσε το χρήμα και θα πάνε περίπατο και τα δύο.😂

    Έχουμε πολλές διαφορές αλλά, σε ένα ταιριάζουμε απόλυτα. Και οι δύο βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο από τους περισσότερους άλλους, εσύ στο πώς δημιουργήθηκε κι εγώ στο πώς λειτουργεί κοινωνικά.
    Και οι δύο έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους πολλούς στο να εξηγήσουμε τι και πώς.
    Είναι δυνατόν να δεχθείς εσύ πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από κάποιο θρησκευτικό θεό; Είναι δυνατόν να πείσεις τους όποιους πιστούς που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, με όσα παραδείγματα και αποδείξεις που βλέπεις στον μεγάλο επιταχυντή (και όχι μόνο) πως έχουν λάθος;😂 Μόνος σου θα πορεύεσαι στην ζωή (εκτός του στενού επιστημονικού κύκλου σου) με τις σκέψεις σου, κι απλώς θα συμβιβάζεσαι αν θές να είσαι κοινωνικά αποδεκτός ως ένα ποσοστό. Το όριο του συμβιβασμού σου, καθορίζει και το όριο της αποδεκτής κοινωνικότητάς σου.
    Θα άλλαζες όμως αυτή την γνώση σου για οτιδήποτε; Και να ήθελες δεν μπορείς πλέον.😂

    Μία από τα ίδια κι εγώ, από τα 19 που κατανόησα την χρηματιστηριακή λειτουργία, βλέπω τον κόσμο να βολοδέρνει γύρω από το χρήμα χωρίς να αντιλαμβάνεται τίποτα από την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του είδους, και δεν μπορώ να δεχτώ τις ηλιθιότητες των ιδεολογιών και των θρησκειών, πόσο μάλλον τον κομματικό παραλογισμό, ειδικά που ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ κοροϊδεύουν τους πιστούς τους λέγοντάς τους ΤΕΡΑΤΩΔΗ ψέματα. Όλοι και όλα υποκύπτον στο χρήμα.
    Παράλληλα, δεν μπορώ να πείσω ΚΑΝΕΝΑΝ τόσα χρόνια, ό,τι κι αν πώ, όσες αποδείξεις κι αν φέρω, πλήν των παιδιών μου, ΕΥΤΥΧΩΣ!😂
    Εγώ έχω αποφασίσει από μικρός να πληρώσω ένα αρκετά μεγάλο κοινωνικό τίμημα από το να αποδεχθώ τον παραλογισμό.

    97 -😂😂😂

  128. evamaten said

    114
    Επιτέλους, ΓΤ! Έλειψες – πες τουλάχιστον κανα ωραίο που είδες τις μέρες αυτές!
    (ωραία η άσπαστη ράχη )

  129. Μαρία said

    Ο Τραγάκης ξανακέρδισε την έδρα του, για να συμπληρώσει επάξια 50 χρόνια στη βουλή. Θυσιάζεται για το παιδί του.

  130. Avonidas said

    #127. Πήγαινε για ύπνο, Λάμπρο, να χαρείς…

  131. ΓΤ said

    @128 Εύα

    Στων βιβλίων την άσπαστη ράχη
    περπατώντας η ύβρις μονάχη
    μελετά τα… λαμπρά σώψυχά της
    δοκησίσοφα barnacles φορεί
    ξερολίθια μοχθεί να ποτίσει
    και τα γράμματα πάντα ζηλοί

  132. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    Καλώς και τον ΓΤ!

  133. BLOG_OTI_NANAI said

    117: Γιάννη, αν ήταν καλά παιδιά και δεν αποτελούσαν συμμορία, θα είχαν έστω μία αναφορά στην φασιστική πορεία υπό τη σκέπη του ιδεολογικού μανιφέστου της 17 Νοέμβρη. Θα είχαν έστω μία καταδίκη του σεξισμού, της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας του Ισλάμ. Θα είχαν έστω μία αναφορά σε προσπάθειες για τη μείωση της εγκληματικότητας των μεταναστών. Θα είχαν έστω μία αναφορά σε ενέργειες που έκαναν για τη χειραφέτηση της γυναίκας του ισλάμ.

    Αντιθέτως, υποστήριξη σε ένοπλους φασίστες, σε δολοφόνους, υποστήριξη του σεξισμού και της πατριαρχίας, μούγκα για την φασιστική πορεία υπέρ της ιδεολογίας του Κουφοντίνα. Ακόμα και η Ακρίτα, συνειδητοποίησε ότι σε μερικά πράγματα δεν αρκεί απλά να το βουλώνεις, πρέπει να παίρνεις θέση.
    Όποιος ξεπλένει τον φασισμό και την παθογένεια όταν τον εξυπηρετεί ιδεολογικά, δεν είναι καλό παιδί, ούτε αντιφασίστας…

  134. BLOG_OTI_NANAI said

    Μερικές αναμνήσεις για την ύπαρξη κέντρου από τον Τσίπρα:
    Στο κατάπτυστο «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17Ν, σκότωνε δεξιούς», εξανάγκασε τον Δρίτσα σε δημόσιο αυτο-εξεφτελισμό.
    Στο κατάπτυστο πανό «γεννήθηκα 17Ν», άφησε ξεκρέμαστη την φασιστική αριστερά ή αλλιώς ακροαριστερά, λέγοντας «είναι κατάντια να ασχολούμαστε με έναν καταδικασμένο δολοφόνο».

    Διότι ανάχωμα στον ναζισμό ή τον ακροδεξιό φασισμό, στάθηκε ασφαλώς. Φυσικά, δεν εξευτέλισε οργανώσεις που ξεπλένουν την βία και την ανισότητα του Ισλάμ ως όφειλε, έστω όμως στάθηκε ανάχωμα σε προκλήσεις της φασιστικής αριστεράς.

  135. @133 Είναι πια Ιούλιος κάνει ζέστη. Οι κόκκινες ρέγγες θα βρομίσουν και ανάνε να τη σβήσουμε πάρουμε καμια φωτιά με τόσους αχυρανθρώπους που φτιάχνεις.

    Το να υπερασπίζεσαι το αυτονόητο ότι κάθε φυλακισμένος στερείται μόνο το δικαίωμα της ελευθερίας και κανένα άλλο δεν σημαίνει ότι υπερασπίζεσαι την ιδεολογία του. Και επειδή το βλέπω να έρχεται χουαταμπάουτισμ ναι αν αύριο καταπατηθούν τα δικαιώματα κάποιου φυλακισμένου χρυσαύγουλου πάλι τα ίδια θα λέω

  136. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    79, LandS (Αφορμή για να εκφράσω απλώς τη γνώμη μου, που σίγουρα την έχετε υπόψη σας και από πολλούς άλλους. Χωρίς γλαύκα…  )
    >>… Αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση των προτροπών από πραγματικούς και μη φίλους να «σοβαρευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ» να προσανατολιστεί προς το «πολιτικό κέντρο» και τη «μεσαία τάξη». Έννοιες για τις οποίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λειτουργικά επαρκής πολιτικός ορισμός…

    Ναι, αλλά ούτε και επαρκές ποσοστό ψήφων για να σχηματιστεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ, πλην Δεξιάς, κυβέρνηση.
    Διότι – και συγνώμη για τις γενικεύσεις:
    Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ (και αριστερότερα) με σταθερό 10+-3% και τους Ακροδεξιούς με επίσης σταθερό 10+-3%, μένει ένα περίπου 80% (ελάχιστο περ. 70%, μέγιστο περ. 90%) που σχηματικά μπορεί να κατανεμηθεί σε ΝΔ και Αντί-Δεξιές –με όλες τις αποχρώσεις τους- δυνάμεις.
    Η «σκληρή/λαϊκή» Δεξιά (με αρχηγούς από τζάκια ή όχι…) έχει σταθερούς ψηφοφόρους (διάβαζε συμφέροντα…) περίπου το 33% του εκλογικού σώματος.
    Μεταπολιτευτικά, όποτε κυβέρνησε, αυτό έγινε με την περιστασιακή –εκλογικά- προσχώρηση/μετακίνηση προς αυτήν ενός ποσοστού, το πολύ 15%, που κινούνται στον λεγόμενο ‘κεντρώο χώρο’, με συντηρητικά βασικά χαρακτηριστικά.
    Αντίστοιχα, αυτό το ποσοστό ενσωματώνεται περιστασιακά στον κάθε φορά κυρίαρχο σχηματισμό που εκφράζει τον Αντι-Δεξιό (κυρίως σοσιαλιστικό ή ‘σοσιαλιστικό’) χώρο, όπου κινείται επίσης ένα 33% των πολιτών, οπότε μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
    Οι αιτίες που γίνεται αυτό και οι παράμετροι που καθορίζουν αυτή τη μεταβλητή ροή είναι πολλές και είναι αυτές που κάθε φορά (πρέπει να) εξετάζονται διεξοδικά.
    [Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, με μικρές αποκλίσεις, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών 1974-2023. Φυσικά, υπάρχουν και οι ειδικές συνθήκες του 1974 και του 2012].

    >>… και άρα δεν μπορεί να υπάρξει συνεκτικό και μη-αντιφατικό πολιτικό πρόγραμμα.
    Πλήρως συνεκτικό και μη-αντιφατικό, ναι, δεν μπορεί να υπάρξει.
    Αλλά με κάποιο βαθμό συνεκτικότητας και μη-αντιφατικότητας, μπορεί.
    Με στόχο την ανατροπή αυτού του αισχρού καθεστώτος που μας έχει καταπλακώσει, με ξεκάθαρους και συγκεκριμένους στόχους βελτίωσης, όσο το δυνατόν, της ζωής των ανθρώπων (#108-Aerosol) Και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς (οικονομικούς, διεθνείς, ντόπιο κατεστημένο κ.ά.) αλλά και τις δυνατότητες (κοινωνικές, θεσμικές κ.λπ.).
    Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί… (Βλ. και #91-Μαρτίνος)
    Αν και η Ένωση Κέντρου, που έβαλε κάποιο φρένο στην Δεξιοκρατία 1949-1961, κατάφερε να σχηματιστεί από 9 κομματίδια!
    ===+===
    Για τον Τσίπρα, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον Νικοκύρη (και άλλους προλαλήσαντες). Να προσθέσω μόνο ότι αρκετές φορές, ειδικά μετά το 2019 και ειδικότερα το 2023, είχα την εντύπωση ότι υπονομευόταν από κάποια στελέχη (ασχέτως αν δεν έλειψαν και τα αυτογκόλ του…)

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    133:Έχουν άλλες απόψεις για τα θέματα που θίγεις. Αλλά, επειδή γνωρίζω αρκετούς καλά, ξέρω ότι βρίσκονται πάντα κοντά στους αδύναμους και τους αδικούμενους. Αν πας π.χ. σε μια έξωση λόγω χρεών σε τράπεζα, θα δεις απέξω μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και άλλων αριστερών οργανώσεων) να προσπαθούν να την εμποδίσουν, με κίνδυνο να φάνε ξύλο από την αστυνομία και να συλληφθούν. Στο μεταναστευτικό, ας πούμε, είναι υπέρ των ανοικτών συνόρων από έγνοια για τους φουκαράδες που θαλασσοπνίγονται και αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Είναι πάντα παρόντες, λοιπόν, και οι προθέσεις τους είναι καλές και ανθρωπιστικές, ασχέτως αν συμφωνεί κανείς με τις αντιλήψεις τους σε διάφορα θέματα και με τους τρόπους που τις εκφράζουν.

  138. SotiriosZ said

    Η ιταλική αριστερά, ίσως, ας μου επιτραπεί το επίθετο, η πιο ώριμη ευρωπαϊκή αριστερά, ήδη από το 2014 είδε στον Τσίπρα και στον Σύριζα το κίνημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλακτική Ευρώπη, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά αποδυναμωμένα κινήματα και να δημιουργήσει ένα μέτωπο απέναντι στη σημερινή austerity. Αυτός ο ενθουσιασμός και η εμπιστοσύνη δεν έσβησαν τα επόμενα χρόνια. Όπως αποδείχτηκε όμως από το σοκαριστικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αυτός ο ενθουσιασμός δεν κατάφερε να μεταδοθεί στο εκλογικό σώμα. Σίγουρα, η ευθύνη είναι και του Σύριζα. Μήπως επειδή με το χρόνο άρχισε να χάνει τον χαρακτήρα του κινήματος;

  139. BLOG_OTI_NANAI said

    135: «τα δικαιώματα κάποιου φυλακισμένου χρυσαύγουλου»

    Επειδή αυτό το έχουν πει πολλοί ως άλλοθι, έχεις κάνει κάποια σχόλια όπου καταδικάζεις τους φασίστες που δολοφόνησαν τους δύο νεαρούς χρυσαυγίτες; Και επίσης κάποια σχόλια για την καταδίκη της φασιστικής πορείας που ξέπλυνε την σφαγή 11 ανθρώπων από τον Κουφοντίνα και την συμμορία του;

  140. Avonidas said

    #133. Εντάξει; Ξεθύμανες; Πήγε καλά η λάσπη παντού, ή θα χρειαστεί και δεύτερο χέρι;

    Μ’ αρέσει που δεν έπρεπε να τσουβαλιάζουμε τη ΝΙΚΗ. Φάτε τώρα ένα επικό τσουβάλιασμα για να μάθετε ν’ ανοίγετε πολιτισμένες κουβέντες.

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    135: Να προσθέσω και αυτά ισχύουν και για τον αγαπητό Γιάννη.
    Ξέρουμε όλοι ότι μισός μορφασμός από ακροδεξιό, αρκεί για να καταδικάσουμε ως ναζί τους πάντες. Θα θυμόμαστε όλοι ότι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ τον μπλε χάρτη εκλογικής νίκης της ΝΔ τον είχαν γεμίσει ναζιστικούς σταυρούς.

    Αν εγώ έκανα ότι δεν βλέπω ότι ο Αμβρόσιος δεν έχει σχέση με τον χριστιανισμό, ότι ο Πειραιώς κάνει παρεμβάσεις που προκαλούν θυμηδία ή ότι η Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι έχει δίκιο θεολογικά, οφείλει να είναι πολύ προσεκτική και να αποφεύγει προσκυνήματα με παντόφλες και σαγιονάρες, οι επιθέσεις θα ήταν εύκολες και συνολικής απαξίωσης.

    Εδώ έχω δεχτεί επιθέσεις από ψέκες για το αν υπάρχει αγέννητο παιδί, που είναι μία ιδέα απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινή πραγματικότητα κάθε ζευγαριού που περιμένει παιδί ή χάνει παιδί πριν γεννηθεί. Ακόμα και ένας ηλίθιος, ένας στόκος, ένας καμένος εγκέφαλος, αν μια γυναίκα γνωστή του ή συγγενής χάσει το αγέννητο παιδί της, θα την παρηγορήσει, να απαλύνει τον πόνο της. Κι όμως, αυτός είναι ικανός να παριστάνει τον Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ και μια ιδέα που και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την μεγάλη σημασία της, να την καθυβρίζει ανάλογα με το παρεάκι του.

    Δεν μπορεί να λέμε ότι «έλα μωρέ, τα καημένα τα παιδιά, επειδή είναι υπέρ του μπουρκίνι ή χαϊδεύουν τους αριστερούς φασίστες θα τα καταδικάσουμε;».
    Ξέρουμε όλοι που οφείλεται αυτό: στην πλύση εγκεφάλου που έχουμε δεχτεί από τη Χούντα και μετά περί κάποιου «ηθικού πλεονεκτήματος» οποιουδήποτε έχει σχέση με την αριστερά. Το οποίο δεν θα ανεχόμουν ποτέ και για τίποτα, θα ντρεπόμουν, θα αισθανόμουν εξευτελισμένος π.χ. να λέω «έλα μωρέ, ο Αμβρόσιος κατά βάθος είναι καλό παιδί».

    Κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του, καταδικάζει ΚΑΙ εκείνον που ξεπλένει τον σεξισμό των μάτσο λευκών, ΚΑΙ εκείνον που ξεπλένει τον σεξισμό των φτωχών μαύρων, ή ασιατών. Αντισεξιστής και αντιφασίστας όποτε και όταν το θυμάμαι, δεν πάει. Επίσης, καταδικάζει τα φέικ νιους των ψεκασμένων, της ακροδεξιάς, αλλά και των ΜΚΟ με την «νεκρή Μαρία» στον Έβρο.
    Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αυτό έχω να πω.

  142. BLOG_OTI_NANAI said

    141: Για ποιο τσουβάλιασμα μιλάς; Κατανοείς τι λες, όταν μιλάς για τσουβάλιασμα σε κάποιον που ψήφισε τόσες φορές ΣΥΡΙΖΑ;! Και μια που μιλήσαμε για αχυρανθρώπους, θυμίζω ότι η διαφωνία μου ήταν να μπουν πακέτο με τον ναζισμό.

  143. Pedis said

    Του τα δίνουν ή τα παίρνει μαναχός του; Αφιονισμένος.

    Ωραία λέξη, Νικοκύρη, Αφιόνι. Εξού και Αφιόν Καρά Χυσάρ. 🤪
    Γράψε κάτι, αν δεν.

  144. Avonidas said

    Για ποιο τσουβάλιασμα μιλάς; Κατανοείς τι λες, όταν μιλάς για τσουβάλιασμα σε κάποιον που ψήφισε τόσες φορές ΣΥΡΙΖΑ;!

    Και τι θέλεις, παράσημο; Κοπανάς ξανά και ξανά ότι ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, σαν να ναι κάποια ένδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας. Δε με νοιάζει τι ψήφισες, με νοιάζει τι γράφεις. Και δε μ’ αρέσει να λένε ότι υποστηρίζω δολοφόνους, παρά τις επανειλημμένες εξηγήσεις που έχω δώσει.

    Κι άμα ποτέ χρειαστώ πιστοποιητικό κοινωνικών φρονηματων, θα πάω στον παπά της ενορίας μου, κι όχι στον κάθε Ότι Νάνο.

  145. Avonidas said

    Επειδή αυτό το έχουν πει πολλοί ως άλλοθι, έχεις κάνει κάποια σχόλια όπου καταδικάζεις τους φασίστες που δολοφόνησαν τους δύο νεαρούς χρυσαυγίτες; Και επίσης κάποια σχόλια για την καταδίκη της φασιστικής πορείας που ξέπλυνε την σφαγή 11 ανθρώπων από τον Κουφοντίνα και την συμμορία του;

    Επίσης, καταδικάζει τα φέικ νιους των ψεκασμένων, της ακροδεξιάς, αλλά και των ΜΚΟ με την «νεκρή Μαρία» στον Έβρο.

    Ο άνθρωπος που πάει και διαδηλώνει σε διαμαρτυρία για τους πνιγμένους της Πύλου, χωρίς να ασχολείται με το τι θα συμβεί «στην εικόνα της χώρας», έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα δικαιώματα των μεταναστών, και φυσικά και των παιδιών και των γυναικών.

    Οι διασώστες, που τους έχεις στολίσει ποικιλοτρόπως, επίσης έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το ποιόν τους.

    Ο άνθρωπος που καταδικάζει την «εμφυλη βία των ισλαμοφασιστων» από το πληκτρολόγιο έχει αυτό ακριβώς που έγραψες: άλλοθι.

  146. Χαρά στο κουράγιο σου, Αβονίδα, ή έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο 🙂

  147. Οδυσσέας said

    «…έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια κρατώντας την μέσα στην ΕΕ….». Θα μου επιτρέψετε αγαπητέ Νικοκύρη να αμφισβητήσω ισχυρότατα ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια. Η εκ του μακρόθεν – έστω – επιτροπεία δεν έχει λήξει, οι αποφάσεις κατά του λαϊκού εισοδήματος δεν έχουν καταργηθεί, υποδομές και δημόσια περιουσία υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης και εκτός δημοσίου ελέγχου μακροχρονίως. Η φράση λοιπόν κατ΄ αναλογία αντιστοιχεί στο Ανδρεϊκό «φεύγουν οι βάσεις» και σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, οι βάσεις είναι εδώ και πληθαίνουν. Τέλος θα πρέπει να τεθεί σε σοβαρότατο προβληματισμό αν «κρατώντας την Ελλάδα στην ΕΕ» είναι ακριβώς ο όρος που δεν επιτρέπει ουσιαστικά φιλολαϊκή, πολύ περισσότερο αριστερή πολιτική. Αυτά και καλό μήνα!

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    114 ορθού ορθογραφίες

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14.08.2015
    Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με
    222 ΝΑΙ,
    64 ΟΧΙ και
    11 ΠΑΡΩΝ.
    https://www.kathimerini.gr/politics/827213/yperpsifistike-to-mnimonio-psifos-empistosynis-meta-tis-20-aygoystoy/

    «Θέτω στην κρίση του λαού όλα όσα έπραξα»
    Στις 20 Αυγούστου (2015), με διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (ο οποίος είχε εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα στις 18 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και με τη στήριξη της Ν.Δ.). Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Ιανουαρίου «εξήντλησε τα όριά της», έθεσε στην κρίση του λαού όλα όσα έπραξε, «και τα σωστά και τα λάθη», και τόνισε ότι είχε να δώσει «δύσκολες μάχες» κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, για την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους βρίσκονται υπεράνω των νόμων, κατά της φοροδιαφυγής και για να αλλάξει το κράτος, ούτως ώστε να γίνεται κάθε μέρα πιο αποτελεσματικό.
    https://www.kathimerini.gr/istoria/562414552/i-ellada-stis-kalpes-20-septemvrioy-2015-to-palio-kai-to-neo/

  150. sarant said

    143 Για το όπιο/αφιόνι κάτι έχουμε γράψει.

    147 Καλό μήνα!

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλωνάρης ή αλωνιστής

    https://atexnos.gr/%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%B9/

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    150α άλλο χασίς και άλλο αφιόνι

    Το χασίς είναι το όπιο του Μπογδάνου

  153. @139 Άντε πάλι με τα χουαταμπάουτισμ*
    Μόνο αυτά για τη Μαρφίν δεν χρειάζεται αν πω κάτι; Για τις εκκλησίες στη Σοβιετική Ένωση;
    Κάντε μου μια λίστα με τι πρέπει αν περιλάβω στη δήλωση φρονημα΄των για να αποκτήσω το δικαίωμα να σχολιάζω και αν υπερασπίζομαι δικαιώματα, να τα έχω μαζεμένα.

    *Κάποιος ελληνικός όρος με λιγότερα φωνήεντα υπάρχει;

  154. sarant said

    153 Όχι, αλλά μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμό να βρούμε κάτι

  155. 123 Αντιγράφω εδώ το τέλος (και την ουσία) από το https://gevseis.blogspot.com/2022/10/stratos12.html
    «Είχαμε στη μονάδα έναν στρατιώτη απ’ την Ημαθία (αν θυμάμαι καλά) που ήταν παντρεμένος κι είχε και παιδί. Ζήταγε μετάθεση για μια μονάδα της Θεσσαλονίκης που θεωρούνταν παραμεθόρια (κι όντως ήταν με μόνιμη επιφυλακή – όπως κι εμείς δα). Μετάθεση δεν έπαιρνε. Έστειλε η γυναίκα του γράμμα στο ΓΕΣ κι αυτό τον στοχοποίησε. Όχι στη μονάδα μας, όλοι αξιωματικοί και στρατιώτες τον νιώθαμε και τον συμπονούσαμε αλλά δεν πέρναγε από το χέρι μας να κάνουμε κάτι. Από τους πιο πάνω ήταν η στοχοποίηση, πως χρησιμοποίησε πλάγια μέσα 😂

    Κάποια στιγμή ένας στρατιώτης από τη μονάδα παίρνει μετάθεση για το ΓΕΣ, για την υπηρεσία μεταθέσεων. Του λέμε να δει αν μπορεί να κάνει κάτι για τον συγκεκριμένο πατέρα που είχαμε (που ήταν κι αρκετά πιο παλιός). Πάει ο Γιώργης στο ΓΕΣ (Γιώργη τον λέγαν αν δεν κάνω λάθος) και με της επόμενες μεταθέσεις έρχεται μια αριθμητική που ήταν στα μέτρα το πατέρα. Δεν μπόρεσε να βρει κάποιον να του μιλήσει, αλλά καθώς έγραφε τη διαταγή πρόσθεσε και μια σειρά στις αριθμητικές που ήταν η κατάλληλη ώστε να φύγει επιτέλους ο άνθρωπος και να πάει κοντά (σχετικά) στο σπίτι του. Μας ειδοποίησε κι όλοι μάθαμε πως θα γινόταν πια το μεγάλο βήμα! Τόσο απλά«.
    Άρα, κάπου στην Ελλάδα, σε κάποιο ΚΥ υπάρχει ένας πνευμονολόγος ο οποίος κλπ…

  156. Avonidas said

    Χάι ντααααα!

    «Πολύ σύντομα δεν θα έχω κανένα λόγο να έχω πολιτική συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο Αντώναρος

    Για να παραφράσω τον (Γκράουτσο) Μαρξ, έχει δίκιο ο Αντώναρος να μη θέλει ν’ ανήκει σ’ ένα κόμμα που δέχεται κόσμο σαν και του λόγου του 😀

  157. ΣΠ said

    154
    Ναιαλλαϊσμός;

  158. Pedis said

    Γουαταμπαουτισμός, δεν κάνει;

  159. sarant said

    156 Πολύ καλό

    157 Έχω δει «οι ναιμεναλλάδες»

  160. Αιμ said

    Ναιμεναλλαϊσμός

  161. ΣΠ said

    Αντικριτική;

  162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Προτείνω το σύντομο και εύχρηστο κιεσεισβασανιζετετουσμαυρισμός.

  163. Αιμ said

    Με διάφανη ετοιμολογία 😉

  164. sarant said

    To 163 μάλλον σχολιάζει το 160, αν και ταιριάζει και στο 162

  165. ΓΤ said

    αποπροσανατολιστική μεταστρέβλωση

  166. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/395937_stoihimata-me-ta-prosopa-tis-diadohis

    «Από κοντά έρχεται ο Αλέξης Χαρίτσης, από τη γενιά των «40άρηδων», ο οποίος είναι τεχνοκράτης με ικανότητες και με πολιτικό κριτήριο, ωστόσο για αρκετούς χρειάζεται να δουλέψει λίγο παραπάνω το δημόσιο ύφος του, ώστε να κάνει περισσότερο «γκελ» στον κόσμο.»

    Ψάχνουν πρόεδρο αριστερού κόμματος με πολιτικές θέσεις ή κλόουν ακροβάτη; Άκου να κάνει γκέλα και να τον ψάχνουν γι αυτό;😩

  167. ΓΤ said

    στρεβλενοχική κατάδειξη

  168. Αιμ said

    Αν είναι ετΟΙμολογία ταιριάζει καλύτερα στο Χτήνος 🙂

  169. Αιμ said

    Το 163

  170. Theo said

    Κι ένα άρθρο του Μπουκάλα: Άνοδος και παραίτηση

  171. Μαρία said

    Ιορδανίδης
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562499986/mia-oraia-atmosfaira-3/
    Ηταν ο μόνος αυτοδημιούργητος πολιτικός ηγέτης της μεταπολεμικής Ελλάδος. Δεν καταγόταν από πολιτική οικογένεια. Δεν κληρονόμησε πολιτικό κόμμα. Ξεκίνησε με έναν ΣΥΡΙΖΑ του 3% το 2010 και έπειτα από πέντε χρόνια αναδείχθηκε πρωθυπουργός και επανεξελέγη έπειτα από ένα οκτάμηνο.

    Το πλέον παράδοξο και ίσως κυριότατο είναι ότι οι ηγέτες των παραδοσιακών κομμάτων διαμορφώθηκαν αντιπαρατιθέμενοι πολιτικώς με τον κ. Τσίπρα. Αυτό ισχύει για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που τώρα πλέον θα ασχολείται με τα «λιμά» της πολιτικής τράπουλας. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

    Δεν είναι ασφαλώς πολιτικώς κουτή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που την παραμονή της παραιτήσεως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει εμφαντικώς ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του.

    Παραιτούμενος ο κ. Τσίπρας από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν είναι διατεθειμένος να γίνει ο σάκος πυγμαχίας επί του οποίου θα ασκούνται τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του.

  172. BLOG_OTI_NANAI said

    – Στο 140 υπονοεί ότι «τσουβαλιάζω» την αριστερά.

    – Στο 142 του απαντάω ότι λέει κουταμάρες, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά, αλλά τον ψήφισα, ενώ δεν θα ψήφιζα ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
    Άρα, να στο συλλαβίσω, «δεν-τσου-βα-λιά-ζω-την-α-ρι-στε-ρά».

    Και το επικό σχόλιο στο 144: «Δε με νοιάζει τι ψήφισες»

    Το άτομο αντί να καταλάβει ότι οι απαντήσεις μου έχουν σχέση με τις ανούσιες κατηγόριες του, νομίζει ότι πίνουμε κανά καφέ και του λέω τι ψήφισα για να περνάει η ώρα…
    Ο άνθρωπος έχει κάψει φλάτζα…

  173. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι απαντήσεις ακραίων δεξιάς ή αριστεράς του στιλ, «δεν μιλάω ποτέ για τα ίδια εγκλήματα όταν τα κάνουν οι δικοί μου, εντούτοις όταν μου το επισημαίνουν αρχίζω τα «κατά της βίας αποπουκιανπροερχεται», μάλλον προέρχονται από τους «τοπαιζωρουλης»:

  174. […] Άλλο άρθρο είχα ετοιμάσει για σήμερα, αλλά η χτεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός μείζονος σημασίας που πρέπει να συζητηθεί στο ιστολόγιο όπως του αρμόζει, με ειδικό άρθρο. Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, τη διπλή μετά τον Μάιο, ο Τσίπρας είχε αναγγείλει ότι θα θέσει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/06/30/tsipras/ […]

  175. Avonidas said

    #172,173. Σου επισημάνθηκε ότι οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμμορία» και «αριστεροί φασίστες». Σου έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι τα δείγματα «αριστεροφασισμού» που κοτσάρεις εκφράζουν μια απολύτως αμελητέα μειοψηφία. Εξακολουθείς να τα μοστράρεις σαν να ήταν αντιπροσωπευτικά.

    Έχουμε γνήσιους φασίστες που δέρνουν και μαχαιρώνουν κόσμο στους δρόμους· επιμένεις ότι φασισμός είναι οι πορείες κι οι ανακοινώσεις του Indymedia. Ακόμα κι αν το Indymedia εξέφραζε κάποιον εδώ μέσα, αυτά τα δύο ΔΕΝ είναι συγκρίσιμα, και δεν πρόκειται ποτέ να είναι.

    Και τέλος πάντων, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κράζεις όποιον δεν ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις σου, και μιλάς λες κι είναι μια δικτατορία του Προέδρου το κόμμα, και λες και θα καθορίσεις εσύ ποιος και τι άποψη επιτρέπεται να εκφράζει. Με κάποιο μαγικό τρόπο, όλοι οι υπόλοιποι κληρονομούμε τα εγκλήματα του Στάλιν και του Μάο, αλλά όταν π.χ. ο Τσίπρας επισκέπτεται την Κούβα, αυτό δεν είναι απόπειρα σύνδεσης με το κομμουνιστικό παρελθόν. Είναι καλός ο κομμουνισμός όταν τον θυμάται ο Τσίπρας, και κακός όταν τον θυμούνται οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Ή μήπως είναι καλός επειδή ο Τσίπρας τον θυμάται μόνο στα λόγια;

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επίσης να επισημάνω ότι τα κόμματα και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με γνήσια απλή αναλογική θα εκπροσωπούνταν πιθανότατα στο κοινοβούλιο και θα έδιναν και από εκεί τον αγώνα τους υπέρ των εργαζομένων αλλά και υπέρ των «αόρατων» της κοινωνίας μας. Και, βέβαια, είναι περιττό (;) να πω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα υπόλοιπα ιστορικά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατία τύπου 17 Νοέμβρη. Γιατί στο θέμα αυτό ένα τσουβάλιασμα υπάρχει.

  177. BLOG_OTI_NANAI said

    Ευτυχώς άκουσα δηλώσεις κοινής λογικής σήμερα από τον Γιώργο Τσίπρα: α) κατάφεραν κάποιοι (εσωκομματικά) να στρέψουν όλη τη συζήτηση στον φράχτη και β) ακόμα κι αν υπάρχουν φωνές της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν εκφράζει την ριζοσπαστική αριστερά.

    Να δούμε πότε θα ξαποστείλουν αυτή τη γάγγραινα ώστε να επιστρέψουν στο σκοτάδι που εκπροσωπούν.

Σχολιάστε