Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλικούτσα ο Παλικούτσα!

Posted by sarant στο 29 Ιουνίου, 2023


Στην προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις,  με τα αποτελέσματα των εκλογών άλλες προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν και άλλες διαψεύστηκαν, αλλά για τους ποδοσφαιρόφιλους συνεχίζεται η περίοδος των μεγάλων προσδοκιών και των παχυλών υποσχέσεων, δηλαδή η  μεταγραφική (το προτιμώ από το μετεγγραφική) περίοδος με τις φήμες που θέλουν τους  «παικταράδες» ή τους πολλά υποσχόμενους να έρχονται στη  μια ή στην άλλη ομάδα.

Καθώς λοιπόν πάτησα στο κινητό ένα  λινκ που μου πρότεινε το Γκουγκλ, είδα και την είδηση  που βλέπετε στην εικόνα.

Κούτσα-κούτσα ο Παλικούτσα λοιπόν, κάνει δουλίτσα στον Άρη.

Ο λογιοπαθής υπότιτλος μάς πληροφορεί ότι πρόκειται για τον  τεχνικό διευθυντή του Άρη, που έχει κάνει, κατά τον δημοσιογράφο (ή διαφημιστή, δεν ξέρω) καλές μεταγραφές -κι έτσι είναι «συνεπής λόγων και πράξεων» σε μια  γενικομανή διατύπωση  που δεν θυμάμαι να  την  έχω συναντήσει ξανά, αφού συνήθως  λέμε για «συνέπεια λόγων και πράξεων».

Οι δυο κατηγορίες κειμένων που ρέπουν στο εύκολο λογοπαίγνιο είναι οι τίτλοι σε άρθρα αθλητικού περιεχομένου και οι επωνυμίες μεζεδοπωλείων και λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κάποτε θα βάλουμε άρθρο), οπότε δεν παραξενεύει το λογοπαίγνιο με το όνομα του τεχνικού διευθυντή. Εδώ που τα λέμε, δίνει ασίστ για έτοιμο γκολ ο Ρόμπερτ Παλικούτσα -αν και σε ένα σημείο του άρθρου τον αναφέρουν προπαροξύτονο, Παλίκουτσα. Παρακαλούνται όσοι ξέρουν κροατικά ή έστω σερβικά να το αποσαφηνίσουν.

Ο οποίος Παλικούτσα, όπως ίσως θα μαντέψατε, είναι Κροάτης (Robert Palikuća), γεννημένος όμως στη Γερμανία. Ως ποδοσφαιριστής έπαιζε αμυντικός κι αν έδωσε, με το όνομά του, πάσα στον συντάκτη για το λογοπαίγνιο που είδαμε, σε μένα δίνει πάσα για το σημερινό άρθρο, μια και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον συνειρμό: Καλικούτσα ο Παλικούτσα, μια και ήθελα να  γράψω άρθρο για τη λέξη αυτή, που την έχουμε συζητήσει περιστασιακά στο ιστολόγιο, μα δεν έβρισκα αφορμή.

Αν βέβαια ξέρετε τι σημαίνει «καλικούτσα» διότι, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, η λέξη υπάρχει μόνο σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα σύγχρονα λεξικά μας, στο ΜΗΛΝΕΓ. Όπως όμως θα δούμε,  και όπως θα φανεί και από τα σχόλιά σας, η λέξη «καλικούτσα» δεν είναι πανελλήνια και σε πολλές περιοχές της χώρας χρησιμοποιείται άλλη λέξη για να περιγράψει την ίδια έννοια.

Το ότι η καλικούτσα δεν υπάρχει στα περισσότερα λεξικά ίσως οφείλεται και  στο ότι είναι από τις (όχι λίγες) λέξεις που κυρίως λέγονται και σπάνια γράφονται. Πρόκειται για επίρρημα και σύμφωνα με τον ορισμό του ΜΗΛΝΕΓ σημαίνει «Στους ώμους κάποιου και με το ένα πόδι αριστερά και το άλλο δεξιά του λαιμού του».

Παίρνω κάποιον καλικούτσα θα πει «παίρνω κάποιον καβάλα στους ώμους μου». Η λέξη λέγεται κυρίως στη νότια Ελλάδα και φαίνεται ότι είναι δάνειο από τα αλβανικά.

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για πατεράδες που παίρνουν στους ώμους (περήφανοι) τα7 παιδιά τους: εγώ πίσω με τη Θυγατέρα καλικούτσα στους ώμους να κυματίζει ψηλά ως σημαία οικογενειακή! (Βοκκάκιος, Βήμα, 1997), αλλά λέγεται και για ενήλικο που σηκώνει ενήλικο, όπως στη φωτογραφία, από διαδήλωση στο Μιλάνο το 2008, όπου αυτός που φωνάζει το σύνθημα κάθεται στους ώμους άλλου. Πολύ πιο σπάνια λέγεται για άψυχο φορτίο.

Ο Καρκαβίτσας σε διήγημά του περιγράφει τους γονείς που έμαθαν στο μικρό παιδί τους να ψελλίζει τις λέξεις «Πόλι – Γαστούνη» και ύστερα φέροντες αυτό επί του ώμου, καλικούτσα, τω εδείκνυον εις την πεδιάδα –Να η Πόλι, η Γαστούνη, έλεγον εις αυτό. 

Οι αρχαίοι είχαν ένα παιχνίδι, όπου ο χαμένος έπαιρνε τον νικητή καλικούτσα. Το παιχνίδι λεγόταν εφεδρισμός και το ρήμα εφεδρίζω. Στα αγγλικά η καλικούτσα λέγεται piggyback και έχει και μεταφορική χρήση.

Το 2020, σε άσχετο άρθρο, ο φίλος μας ο Νίκιπλος είχε πει σε σχόλιό του ότι σε μια παρέα άκουσε τρία συνώνυμα: καλικούτσα,  αμπίνα, μπορμπόλια -από τα οποία εκείνος ήξερε μόνο το «μπορμπόλια» αλλά αρκετοί άλλοι ήξεραν  το «καλικούτσα».  Στη σχετική μικροσυζήτηση αναφέρθηκαν και άλλα συνώνυμα, τζιτζίνα (από την Κιγκέρη,  άρα μάλλον θεσσαλικό) και καρκατσίδα ή καρακατσίδα. Σε  άλλες συζητήσεις έχει ακουστεί το «ζαλίγκα» ή «ζαλούκα» ή «ζαλίκα» (από το ζαλώνομαι = φορτώνομαι), όπως και το «αγκάνια», καθώς και το «καβαλίκι», προφανούς προέλευσης.

Υπάρχουν και παραλλαγές. Ο Βαλτινός στην Ορθοκωστά έχει τον τύπο «καλικούσια» (έχουμε άρθρο). Στο άρθρο του  Νίκου Παντελίδη για το παλιό γλωσσικό ιδίωμα της  Αίγινας είχαμε δει τον όρο «καλικούρα». Σε άλλο σχόλιο είχε αναφερθεί ο τύπος «καλιγκότς» που πρέπει να είναι από τα αλβανικά/αρβανίτικα. Ίσως αυτός είναι ο αρχικός τύπος και στη  συνέχεια παρασυσχετίστηκε με το «κουτσός» και  έγινε «καλικούτσα». Το άλογο στα αλβανικά είναι κάλε ή κάπως έτσι, οπότε ο αλβανικός όρος γίνεται πιο διαφανής.

Και ενώ δεν (φαίνεται να) υπάρχει σε έντυπο γενικό λεξικό (αφού το ΜΗΛΝΕΓ είναι μόνο ηλεκτρονικό), βρίσκουμε την καλικούτσα στο επίσης ηλεκτρονικό Βικιλεξικό, όπως και στο slang.gr με άφθονα  συνώνυμα.

Βλέπω ότι πέρυσι κυκλοφόρησε μυθιστόρημα του Κώστα Σωτηρίου με τίτλο Καλικούτσα.  Δεν  το έχω διαβάσει.

Επειδή δεν υπήρχε στα μεγάλα λεξικά, το 2011 έβαλα την καλικούτσα στις Λέξεις που χάνονται, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι πράγματι «χάνεται» (Αλλά το κριτήριό μου για τη  λημματογράφηση ήταν να μην περιλαμβάνεται στον  Μπαμπινιώτη και στο ΛΚΝ). Από το βιβλίο μου το πήραν διάφοροι ιστότοποι, κάποιοι από τους οποίους δεν αναφέρουν την πηγή από… σεμνότητα -άλλοι πάντως την αναφέρουν.

Αν και δεν είναι πανελλήνια, επειδή είναι πολύ διαδεδομένη και ζωντανή πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να λείπει από τα άλλα λεξικά.

Kλείνοντας,  περιμένω στα σχόλια να μου πείτε αν ξέρετε τη λέξη «καλικούτσα» ή αν χρησιμοποιείτε στον  τόπο σας άλλη λέξη για το ίδιο πράγμα -φυσικά, με αναφορά του τόπου. Και να ευχαριστήσω τον Ρόμπερτ Παλικούτσα για την ωραία πάσα!

203 Σχόλια to “Καλικούτσα ο Παλικούτσα!”

  1. spigaro said

    Καβαλούτσι στην Κέρκυρα

  2. skom said

    Καλημέρα huckepack

  3. Στέλιος Μαυρομουστάκης said

    Μπίνα το λέγαμε μικροί στη Θεσσαλονίκη. Έλα να σε πάρω μπίνα (σλαβικής ή αλβανικής προέλευσης;)

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Ναι, την ξέρω την καλικούτσα ως νοτιοελλαδίτης. Σπανίως ακούγεται, όμως. Κατά κανόνα, λέω (έλεγα, όταν η κόρη μου ήταν μικρή) και ακούω να λέγεται η περίφραση «έλα να σε ανεβάσω στους ώμους».

  5. Πέπε said

    > Παρακαλούνται όσοι ξέρουν κροατικά ή έστω σερβικά να το αποσαφηνίσουν.

    Νομίζω ότι και η δύο γλώσσα τονίζει πάντοτε την πρώτη συλλαβή, άρα Πάλικουτσα – δύσκολο για Έλληνες.

  6. ndmushroom said

    Καλημέρα. Ο Κροάτης έχω την εντύπωση ότι Παλίκουτσα λέγεται, όχι Παλικούτσα, αλλά για τέτοιο λογοπαίγνιο χαλάλι! 😋

    Όσον αφορά την καλικούτσα, στα Γιάννενα γκότσα τη λέγαμε όταν ήμουνα παιδί, όπως λέγαμε και το σχετικό παιχνίδι (κυρίως θαλασσινό, αλλά όχι μόνο). Πράγμα που μάλλον επιβεβαιώνει την αλβανική/αρβανίτικη προέλευση που αναφέρεις κι εσύ.

  7. Πέπε said

    > Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για πατεράδες που παίρνουν στους ώμους (περήφανοι) τα7 παιδιά τους: εγώ πίσω με τη Θυγατέρα καλικούτσα στους ώμους να κυματίζει ψηλά ως σημαία οικογενειακή! (Βοκκάκιος, Βήμα, 1997)

    Εφτά παιδιά καλικούτσα; Κι εγώ περήφανος θα ήμουν.

  8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

    Καρνακάκια στὴ Θερμιώτικη ντοπιολαλιά.

  9. Νέο Kid said

    Πολύ φοβάμαι, δεδομένης της ασταθούς ποδοσφαιρικής και ιδιοκτησιακής καταστάσεως του πάλαι ποτε συμπαθούς σωματείου του Άρεως Θεσσαλονίκης, ότι θα δούμε αρκετά «λογοπαίγνια» με άλλη γνωστή λαϊκή λέξη που τελειώνει σε -ούτσα… 😱

  10. Νέο Kid said

    Για όσους θυμούνται την βιογραφική ιστοριούλα για τον μεγάλο Γερμανό φυσικό Θεόδωρο Καλούτσα (με οικογενειακή καταγωγή απ τον Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας ) θα ταίριαζε και το:
    Κούτσα-κούτσα κουτσα-κούτσα, κολύμβησε και ο Καλούτσα!

  11. Γκαλγκούτσ’ το λέμε στην Κοζάνη. Γκότσα το έχω ακούσει σε Γιάννενα και Πρέβεζα.

  12. H. Mandragoras said

    Την καλικουτσα την άκουσα πρώτη φορά από δεσποινίδα εξ Ηλείας ορμωμένη. Στην Ανδρο, πιτσιρικάς στο σπίτι το λέγαμε «ψάρια». Τύπου «Παίρνω τον Μανδραγορακο ψάρια, γιατί κουραστηκε». Δεν ξέρω αν είναι γενικός όρος ή «οικογενειακός».

  13. Μαρία said

    Τη τζίνανα της Κιγκέρι τη λέγαμε – δεν ξέρω αν λέγεται ακόμη- όταν μας σήκωναν στην πλάτη. Για την καλικούτσα λέγαμε απλώς «στο λαιμό».

  14. Πέπε said

    12
    > Στην Ανδρο, πιτσιρικάς στο σπίτι το λέγαμε «ψάρια».

    Στην Κρήτη, την καβάλα στην πλάτη (όπως τα κοάλα) τη λένε λάδια ξίδια!

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω πως η πιο διάσημη καλικούτσα είναι αυτή που απαθανατίζεται στην πιο γνωστή ίσως φωτογραφία από τον γαλλικό Μάη του ’68, με την όμορφη ξανθιά κοπέλα που ανεμίζει ένα λάβαρο ανεβασμένη στους ώμους ενός νεαρού.

  16. Πέπε said

    Με βλέπει η μαρμάγκα που σχολιάζω κατά ριπάς και είπε να κόψει μερικά για λόγους ισονομίας και ποσόστωσης. Αλλά έκοψε το μόνο ουσιώδες σχόλιό μου μέχρι τώρα, και κράτησε όλα τα χαζά (μνημειώδη βέβαια κι αυτά, αναποφεύκτως, αλλά χωρίς ουσία).

  17. Μαρία said

    https://forvo.com/search/Paliku%C4%87a/
    Παλίκουτσα.

  18. Πέπε said

    Θέλει προσοχή και η τεχνική. Ο πατέρας στη φωτογραφία του άρθρου, προφανώς έμπειρος κρίνοντας από το μπόι του παιδιού του, ξέρει τι να κάνει: του κρατάει τα πόδια χαμηλά. Όποιος δεν το ‘χει ξανακάνει, έχει καμιά φορά την τάση να κρατάει τα χέρια του παιδιού, ψηλά, ανοιχτά, πράγμα που δίνει ένα επίπλαστο αίσθημα ασφάλειας αλλά δε βοηθάει ιδιαίτερα στην ισορροπία. Έτσι (με χέρια) το βλέπουμε συχνά και σε ζωγραφιές. Λάθος.

    Και οι κοκορομαχίες: μες στη θάλασσα, κάνουμε ζευγάρια, ο ένας κάθεται καβάλα στον άλλο (συνήθως αγόρια παίρνουν καβάλα κορίτσια,όπως θα έλεγε κι ένας τίτλος σε άρθρο, και βγάλτε συμπέρασμα ποιος ποιον) και σμπρώχνει τον από πάνω των άλλων ζευγαριών προσπαθώντας να τον ρίξει στη θάλασσα. Ολόκληρη πλεκτάνη στημένη για λίγο δημόσιο και δήθεν ανεπίληπτο χούφτωμα!

  19. LandS said

    Καλικούτσα το είχα μάθει από το πατριν/κό σόι. Σα την πιλάλα και τα μαρτίνια.

  20. Georgios Bartzoudis said

    Μακεδονιστί λέμε πήρα (το παιδί) τζίνανα. [Προφανώς υπάρχει και στην Νταρνάκικη ντοπιολαλιά, ίδε και σχόλιο 13]. Το «τζιτζίνα» όμως, είτε Θεσσαλικό είτε ….κιγκερικό είναι …πτωχός συγγενής. Το «καβαλίκα» (επίσης Μακεδονικό) είναι ευρύτερης σημασίας: Μπορεί να είναι και το «τζίνανα», κυρίως όμως αναφέρεται σε «εποχούμενον» [πάνω σε γαδούρ(ι) ή στην καρότσα φορτηγού κλπ].

  21. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  22. Εγώ πάλι ‘αγκαζίκα» το ξέρω μια ζωή το Χιώτικο αυτό βασικά έθιμο, να ανεβάζεις στη πλάτη κάποιο ελαφρύ παιδί ειδικά ή όταν παλεύουμε μέσα στη θάλασσα όπως τώρα με τα μικρά στους ώμους! Θεσσαλία και Βόλο, »αγκαζίκα» το ξέρουμε. Καλό καλοκαίρι με υγεία σε όλους!

  23. Πουλ-πουλ said

    Πώς θα το λέγαμε στην καθαρεύουσα, αφού το κάλε σημαίνει άλογο; Ιππαστί, βέβαια.
    Εγώ μόνο το ζαλούκα ήξερα, αν και αυτό σημαίνει γενικά «φορτώνομαι στην πλάτη» και δεν αντιστοιχεί ακριβώς στη στάση της καλικούτσας.
    Στο κεφάλι πρόσταζε ο μικρός μου όταν ήθελε καλικούτσα.

  24. Πέπε said

    20
    > Το «καβαλίκα» (επίσης Μακεδονικό) είναι ευρύτερης σημασίας: Μπορεί να είναι και το «τζίνανα», κυρίως όμως αναφέρεται σε «εποχούμενον» [πάνω σε γαδούρ(ι) ή στην καρότσα φορτηγού κλπ].

    Δηλαδή «καβάλα», που σημαίνει τόσο σε υποζύγιο όσο και σε ώμους μπαμπά:

    Σχετικό με το μαρμαγκόβρωτο σχόλιό μου που θα εμφανιστεί κάποτε, και που συνοπτικά λέει ότι η λέξη αυτή, «καβαλίκα», λέγεται και στην Κάρπαθο όπου προφέρεται «καλλίκα» και μοιάζει έτσι να γεφυρώνει την καλικούτσα με την καβάλα (και τον καβαλάρη, το caballus κλπ.), μάλλον όμως παραπλανητικά/συμπτωματικά.

  25. Πέπε said

    23
    > ιππαστί:

    Ωραία λέξη, από αυτές που μ’ αρέσει να ανασύρω μια στα τόσα. Θυμίζει και το χιαστί, αρκετά πιο συχνόχρηστο, που έχει υποστεί την κάπως αστεία μετατόπιση να σημαίνει πλέον «λοξά», όπως φοράνε την ταινία οι δήμαρχοι στις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων, ή όπως μπορείς να βάλεις ένα φισεκλίκι (κανονικά το χιαστί προϋποθέτει δύο!).

  26. Πέπε said

    Την έχω ακούσει την καλικούτσα, κυρίως από ένα συγκεκριμένο άτομο στην Αθήνα. Η γενική λέξη που ξέρω και λέω είναι καβάλα, είτε κλιτό είτε -συχνότερα- σαν επίρρημα.

    Νομίζω ότι θυμάμαι στην Κάρπαθο να λένε καλλίκα (=καβάλα), που όμως δεν το επιβεβαιώνει ο Κ. Μηνάς. Σαφώς όμως έχει το ρήμα καλλικεύγω, καβαλάω/καβαλικεύω. Για τα δεδομένα του καρπάθικου ιδιώματος η ετυμολογία είναι προφανής: καβάλλα > καάλλα > κααλ-… (όταν η σίγηση ενός β – γ – δ φέρνει δύο όμοια φωνήεντα δίπλα δίπλα, μπορεί να συγχωνευτούν ή και να μείνουν, καλλικεύγω/κααλλικεύγω). Η ίδια η πανελλήνια καβάλα, καβαλάρης κλπ. προέρχονται από το λατ. caballus = άλογο (Εquus caballus το επιστημονικό όνομα, όπου equus είναι περίπου αυτή καθαυτή η λέξη ίππος, και το caballus είναι άλλο λατινικό συνώνυμο, όθεν και γαλλ. cheval), οπότε, αν είχα ακούσει την καλικούτσα στην Κάρπαθο ή σε άλλο νησί με παρόμοιο ιδίωμα θα έλεγα με σιγουριά ότι προέρχεται από την καβάλα και το caballus. Σε πανελλήνιο όμως επίπεδο δε θεωρώ πιθανό να έγιναν οι τροπές που τελικά έφαγαν ολόκληρη τη συλλαβή -βα-.

  27. […] Στην προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις,  με τα αποτελέσματα των εκλογών άλλες προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν και άλλες διαψεύστηκαν, αλλά για τους ποδοσφαιρόφιλους συνεχίζεται η περίοδος των μεγάλων προσδοκιών και των παχυλών υποσχέσεων, δηλαδή η  μεταγραφική (το προτιμώ από το μετεγγραφική) περίοδος με τις φήμες που θέλουν τους  “παικταράδες” ή τους πολλά υποσχόμενους να έρχονται στη  μια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/06/29/kalikuca/ […]

  28. Καλημέρα
    7 Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα! (και δες που το σχόλιο για τα 7 παιδιά – σαν της πούλιας – πήρε το νούμερο 7. Κάτι θέλει να μας πει 🙂

    Τη λέξη την ξέρω μεν, αλλά όχι απ’ το χωριό μου, δεν ξέρω από πού (μπορεί κι από Πυργιώτες που αναφέρθηκαν). Τζίνια (σκέτο) λέμε στα Πλωμάρια το να πάρεις κάποιον στην πλάτη (έτσι κι αλλιώς στους ώμους είναι πιο δύσκολο και σπάνια το χρησιμοποιούμε).

  29. Πουλ-πουλ said

    15.
    Μάλλον αυτή εννοείς

    αλλά υπάρχουν και άλλες παρόμοιες
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8NZoGK9GfUM81VScMa_2dH7Ijal1u-UbzxQ&usqp=CAU
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDi42UgRfJHRWfpMuqz52o0ox4w_VfFLmnEBjZdJEgw1J8ZqC1b6G0FSinJPwWnHXG27E&usqp=CAU

  30. Λοζετσινός said

    Καλημέρα σας
    Γκούσια και γκούτσια αλλά και καλγκούσια στο Λοζέτσι.
    Και μια γνωστή φωτογραφική «καλικούτσα»

    Nuba Wrestlers | George Rodger

  31. Λοζετσινός said

    30.

  32. Πουλ-πουλ said

    29.
    Ωχ, συγγνώμη για τη χατζητεράστια εικόνα.

  33. Νέο Kid said

    31. Αυτή δεν είναι καλικούτσα. Είναι καληπούτσα! 😱

  34. nikiplos said

    Καλημέρα… ευχαριστώ τον Νικοκύρη για την αναφορά…
    9@ Το ίδιο το καλικούτσα προσφέρεται για το αντίστοιχο λογοπαίγνιο, και μάλιστα με … διαφανείς λέξεις…
    🙂
    Το μπορμπόλια ευδοκιμεί στην Καλαμάτα βλέπω εδώ:
    https://kalamatain.gr/new/iparchoun-kalamatianes-lexis-ki-omos/

  35. Νέο Kid said

    Ελπίζω να μη διαβάζει η μαμά του Νικοκύρη… γιατί θα χάσει πάσα ιδέα η γυναίκα για μένα…

  36. BLOG_OTI_NANAI said

    Προσωπικά δύο βρήκα μόνο τον 19ο αι., και τα δύο του Καρκαβίτσα (1885 και 1886). Το αμέσως επόμενο το βλέπω στα 1910.
    Γενικά, αραιά.

    Το έχει και ο Βλαστός στα 1931:

  37. sarant said

    Καλημέρα από το αεροδρόμιο, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Θα τα πούμε το απόγευμα.

  38. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Δεν είχα ξανακούσει τη λέξη ποτέ.
    Ζαλίκα η πιο κοντινή που ξέρω, αλλά σημαίνει φορτώνομαι στην πλάτη, γενικά, όπως πχ ένα σακί στον ένα ώμο ή στην πλάτη.
    Καβαλαρία λέγαμε, αλλά στην τσογλανοπαρέα (άρα ενδεχομένως να είχαμε εφεύρει εμείς τη λέξη), το παιχνίδι που παίζαμε στη θάλασσα, όπου φορτώναμε ο ένας τον άλλο στην πλάτη σε δύο ζευγάρια και παλεύαμε μέχρι να πέσει ο ένας καβαλάρης. Θα ήθελα να ξέρω πως είναι από οσφυαλγίες σήμερα οι συμπαίκτες μου… 😛

  39. atheofobos said

    Την λέξη δεν την είχα ξανακούσει, όμως στον σβέρκο μου βρισκόταν συχνά η κόρη μου, όταν ήταν παιδί, και πηγαίναμε σε συναυλίες ροκ και μπλούζ για να μπορεί να βλέπει την σκηνή.

  40. Alexis said

    Τη λέξη τη γνωρίζω από παιδί γιατί ο πατέρας μου είχε καταγωγή από Ηλεία όπου λέγεται ευρύτατα.
    Έχω όμως μια μικρή ένσταση για τη σημασία της.
    Εμείς την χρησιμοποιούσαμε όχι για την καβάλα στους ώμους αλλά για την καβάλα στην πλάτη, όπως εδώ

  41. Στη Θεσσαλονίκη, οπου μεγάλωσα το λεγαμε «καλιαγκούσι». Μοιάζει με σλαβικο ,αλλα και το ιταλ.- ναπολιτάνικο «καβαλούτσι» (cavallucci), που διάβασα σε ιταλική ταινία ( με ιταλικους υποτιτλους για επεξηγηση της διαλέκτου – «napulitan»)

  42. Πουωραιο το αρθρο σας για το ονομα του Π..αλικ…ουτσα, απο τις λιγες λεξεις που αρχιζει μεπ και τελειωνει σε ..ούτσα!
    Θα ηθελα να ιδω και αρθρο γιαυτην που υπονόησα. Επισης ιταλικης ατχης, που νομιζω οτι σχετιζεται με το βρομομαν(ί)ταρο, ομοιόσψημο, που εχουμε ξανασχοληθεί παλιότερα…
    P.s. η γυναικα μου (στη Σπαρτη το ξερει «σμπλετσα», μαλλον σλαβικής αρχης, οπως πολλες μωραΐτικες λεξεις και τοπωνύμια..

  43. Spiridione said

    23. Χα, χα το ιππαστί παραμένει στη νομική ιδιόλεκτο, σημαίνοντας την οδήγηση πάνω στη διπλή διαχωριστική γραμμή του δρόμου

  44. Καλικούρα στη Σάμο. Εγώ ως Αθηναίος δεν την ήξερα καθόλου τη λέξη (έλεγα «στους ώμους»).

  45. Alexis said

    #9: Ή με την άλλη ωραία λαϊκή λέξη που τελειώνει σε -άρι (για να ομοιοκαταληκτεί με τον Άρη) 😆

    Έφηβος ων, ευρέθην εις την θρυλικήν «Λεωφόρο» όπου η κραταιά ημών ομάδα έπαιζε με τον Άρη, τον οποίον και κατενίκησε ευκόλως.
    Ενθουσιασμένοι οι πράσινοι οπαδοί (γνωστοί για το φίλαθλο πνεύμα που τους διακρίνει 😅) τραγουδούσαν εν χορώ «ΑΕΚ θα πάρεις αυτό που πήρε ο Άρης» (προφανώς ερχόταν ντέρμπι με ΑΕΚ την επόμενη Κυριακή)

    Θαύμασε σεμνότητα και ήθος των αγνών πράσινων οπαδών! 😅😅😅
    Μπορείς κάλλιστα να πεις αυτό που θέλεις χωρίς να χυδαιολογήσεις καθόλου! 🤣🤣🤣

  46. Avonidas said

    Καλημέρα.

    #10. Για όσους θυμούνται την βιογραφική ιστοριούλα για τον μεγάλο Γερμανό φυσικό Θεόδωρο Καλούτσα

    …κλάιν, ρε! 😉

    #15, 29. Δεν της βγήκε πάντως σε καλό της «Marianne» η φωτογραφία. Η Caroline de Bendern σε ειρωνεία της ιστορίας ήταν και Βρετανή, εγγονή του κόμητα Maurice de Bendern, και επρόκειτο να κληρονομήσει την περιουσία του. Αλλά μετά τα γεγονότα του ’68 την αποκλήρωσε, διότι παραπάει τώρα ν’ αφήνουμε λεφτά και τίτλους ευγενείας σε κομμούνια 😛

  47. Στέλιος Μαυρομουστάκης said

    μπίνα [1966], μπίνια < μπίνια [2011] || κουβάλημα κάποιου στην πλάτη ή στον ώμο: αγγουράκια, αγκάνια, αγκότσα, αγκότσια, αγκούτσια, ακαλιγκούτσια, αμπελέτσα, αμπέτσα, αμπρουζά, αρμακόλου, γκαλαγκότσια, γκαλγκότς, γκαλγκούτς, γκαλιαγκότσια, γκαλιγκότς, γκαλιγκότσια, γκάνια, γκότζι, γκοτς, γκότσα, γκότσι, γκότσια, γκούτσα, γκούτσια, ζαλίγκα, ζαλίκα, ζαλούκα, καβάλ, καβάλα, καβαλίκα, καβαλίκια καβαλούρι, καβαλούτσι, καλιβούτσι, καλικούτσα, καλιτσούρι, καλοκούτσια, κβαάλα κούτσια, όπα, όπαλα, τζίγκακα, τζιτζίνα, τσονγκς Πηγή το blog του Δημήτρη Λιθοξόου https://www.lithoksou.net/2020/11/lexeis-pou-arhizoun-apo-mp.html

  48. Avonidas said

    Τη λέξη την ήξερα, όχι όμως απ’ την καθομιλουμένη αλλά ως μετάφραση του piggyback στο μυθιστόρημα «Τούρινγκ» του Χρήστου Παπαδημητρίου. Είχα διαβάσει το βιβλίο στα ελληνικά, και φυσικά έψαξα την αγγλική έκδοση για να καταλάβω το νόημα της λέξης 😉

  49. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Στην Θεσσαλονίκη λέγαμε μπίνα ή καβαλίκα εννοώντας όμως καβάλα στην πλάτη όπως στο 40.

  50. odinmac said

    Καβαλούτσι και καβαλούρι στην Κέρκυρα (περισσότερο το πρώτο, καβαλούρι υπάρχει και ως περιοχή στο νησί) όταν ήμουν μικρός.
    Και το «καβαλαρία» υπήρχε σαν παιχνίδι, όπως αναφέρει και το 38, μόνο που εμείς το παίζαμε και στα χωράφια.

  51. odinmac said

    #50 «…και ως περιοχή στο νησί…»
    Ας αφαιρεθεί το «ως» 🙂

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12, 14
    Στα μέρη μου* » ψάρι-λάδι» . Έλα να σε καμω ψάρι-λάδι.
    Για πολυ μικρα παιδάκια συνοδευόταν κι απ το ταχτάρισμα/χορευτάκισμα :
    Ψάρια πουλ(ι)ώ
    Και δεν παρακαλ(ι)ώ!

    *Αν. Κρήτη

  53. ΣΠ said

    Παλικούτσα ή Παλίκουτσα ανάλογα με την περιοχή. Σημαίνει αυτόν που βάζει φωτιά σε σπίτι. Από το paliti = βάζω φωτιά και kuća = σπίτι.

  54. xar said

    Το καλικούτσα το έμαθα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, μικροί λέγαμε απλά «πάρε με στους ώμους».

    Το piggyback δεν είναι ακριβώς το ίδιο, είναι να πάρεις τον άλλον στην πλάτη (πόδια εκατέρωθεν της μέσης χέρια γύρω από τους ώμους και τον λαιμό).

  55. xar said

    @54
    ή μήπως και τα δύο έχουν και τις δύο έννοιες (καβάλα στους ώμους / στην πλάτη);

  56. Kostas Pitsonis said

    3. Μπίνα το λέγαμε και στον Πειραιά.

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Τσιπρας παραιτειται κ δεν θα ειναι ξανά υποψήφιος στην ηγεσία.
    (Επειδή ΕΙΝΑΙ ηγέτης)

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάμε γι’ άλλα…

  59. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Ο ηγέρπης αποσύρεται λέει… Ας ελπίσουμε ότι στον ΣΕΒ θα σεβαστούν τις πολύτιμες υπηρεσίες του και θα του προσφέρουν τουλάχιστον μια τιμητική πλακέτα.

  60. Avonidas said

    #58. Ποιος θα ‘ναι άραγε ο νέος τσάρος; 😉

  61. Παναγιώτης Κ. said

    Τη λέξη καλικούτσα δεν την γνώριζα.
    Πέρα από την κλασική προς τα παιδιά μας ή τα εγγόνια «έλα να σε πάρω στους ώμους» είχαμε και την «τον πήρε στην πλάτη».

    Παρ ημίν (περιοχή Κόνιτσας), η ισοδύναμη της δεύτερης έκφρασης ήταν, γκότσι ή γκότσια.

    Σε κάποιες ταινίες ή αφίσες βλέπουμε στρατιώτη να κουβαλάει στην πλάτη με κάποιον ειδικό τρόπο, τον τραυματισμένο συνάδελφό του.
    Έχει κάποιο ειδικό όνομα αυτή η τοποθέτηση στην πλάτη;

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    60: Ή τσαρίνα. 🙂

  63. Λεύκιππος said

    Στη Δράμα, αλλά θρακιώτικης καταγωγής, το λέγαμε τσουνκς, μάλλον τούρκικης προέλευσης.

  64. Avonidas said

    #62. Αυτοκράτειρα πασών των συνιστωσών 🙂

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 Ξαφνικα η αριστερά στη φορμα του αστικου δικομματισμού με τις νορμες του: δεν κερδισες μια, δεν κερδισες τρεις στις εκλογές – για κυβερνηση- απαιτείται παραιτηση. Σε καλο να βγει, αλλά οταν το συστημα αυτό επεδιωκε, και το πετυχε, «αυτό δεν ειναι καλο»…
    Ο Τεμπονέρας χθες, τα συνεπτυξε σε αναγκη αλλαγής στιγματος κι οχι κατ αναγκην προσώπων. Τεσπα, κερδισα ψιλοστοιχημα στην υποθεση οτι δεν θα ξαναειναι υποψηφιος τωρα ο Τσ.

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    62 Να μη χαρει η Ζωαρα τη μοναδικοτητα της ως αρχηγινα κομματος;

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    15 χρόνια πρόεδρος είναι, Έφη, αρκετά νομίζω. Ό,τι είχε να προσφέρει, το πρόσφερε. Ισόβιος έπρεπε να μείνει; Δεν υπάρχουν άλλα αξιόλογα στελέχη; Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλτωσε, χρειάζεται γενική ανανέωση και πάνω απ’ όλα σαφείς ιδεολογικές θέσεις.

  68. 1) υπάρχουν πολλές σπάνιες ή ιδιωματικές λέξεις που έχω ακούσει 2-3 φορές και αγνοώ (ή δεν είμαι σίγουρος για) τη σημασία τους. Την καλικούτσα όμως, όπως και όλες τις άλλες συνώνυμες λέξεις που αναφέρονται στο άρθρο, δεν τις έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου
    2) πάρα πολύ γνωστές και συνηθισμένες βέβαια είναι οι κοκορομαχίες στις παραλίες, όπως αναφέρει και ο Πέπε #18
    3) όταν ο γιος μου ήταν μικρός, συνήθιζα πάρα πολύ να τον έχω καβάλα στους ώμους όταν κουραζόταν, είχαμε πάει ακόμα και πολύωρες πεζοπορίες στο βουνό, και αυτό το είχε ονομάσει ο ίδιος «ντεντέοντας» (από το ντεντέι και το -οντας, όπως λέμε τρέχοντας, περπατώντας, κλπ)
    4) το piggyback είναι πολύ συνηθισμένη αγγλική λέξη, και πράγματι (#54) δεν αναφέρεται σε καβάλα στους ώμους αλλά στην πλάτη (ακριβώς όπως το λέει η λέξη). Αγγλική λέξη για καβάλημα στους ώμους δεν έχω συναντήσει ποτέ (αλλά εδώ ούτε την ελληνική δεν είχα ακούσει ποτέ, οπότε τι να πω…)

  69. Ιούλιος είναι ο μήνας των μεταγραφών κι ακούω πως παραιτείται ο Τσίπρας, προβλέπεται Αχτσιόγλου, ευκαιρία για μια σοβαρή αρχηγική παρουσία , όχι Ζωή(και θάνατος. Οσο για τον Αλέξη μένι να δούμε αν θα παραμείνει σαν τον Κωστάκη στην πολιτική περιμένοντας μπας και τον προεδροποιήσουν ή θα πάρει μεταγραφή σ΄άλλο κόμμα με πιο ώριμου έλληνες …

  70. voulagx said

    Η καλικούτσα Βλαχιστί λέγεται γκαλιαγκούτσκα, το τσ παχύ όπως στο ιταλικό ciao.

  71. Avonidas said

    Επειδή η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά ουσίας, μην έχετε και πολλές ελπίδες ανάκαμψης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν έπρεπε να φύγει ο Τσίπρας – ήταν το λιγότερο που όφειλε να κάνει.

  72. GeoKar said

    Από όλες τις λέξεις του άρθρου μόνο την Ζαλίκα είχα ακούσει από την Βολιώτισσα μάνα μου.
    #38: συμφωνώ.

  73. Costas X said

    @ 1. & 50.

    – Θα με πάρεις ωρέ καβαλούτσι ;
    – Όχι, δε σε σώνω.

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 τίνος κομματος όμως; υπο ποιες συνθηκες;

    Το οτι ήταν κινδυνος η υπαρξη του Τσιπρα ειδικά , για τη δεξια, φαινεται απο την αμεση μητσοτακουλοαντιδραση : τελος της τοξικοτητας είπε. Αλήθεια;;
    Με ολα τα μμε δικα του κανεις δεν του καταλογιζει οτι με την 4ετια αγριου στριμωγματος του κοσμου , κασιδομασαζακι (με καναλακι στη φυλακη) και δια των νομοθετικωιν παλλινωδιών εβαλε ξανα στη βουλη τα χαβγουλα και λοιπούς συγγενεις. Κανεις δεν ανεφερε οτι ο φακελος της χα γιανα δικαστει, ανασυρθηκε μονο οταν εφτασαν στο φονο , που εγινε επι των ημερων τους.
    Καλη ανταμωση στα γουναραδικα.

  75. Καλημέρα κι από μένα αν και λίγο αργά.
    Εγώ το ξέρω ως «(γ)καλιγκότσ’ » και έτσι το λένε οι γονείς και οι παπούδες/γιαγιάδες από την Χαλκιδική

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Την καλικουτσα κάπως τη λεει ο Σωτηρης Δημητριου (βορειοηπειρωτικό ιδίωμα) στο τελευταιο βιβλίο, το ξέχασα γμτ, οταν παω σπιτι θα το δω

  77. 19,
    Μπράβο, καλικούτσα και μπίνια τα άκουγα συχνά μικρός (Αχαΐα).
    Μπίνια περισσότερο όπως το δείχνει στο σχ. 54.

  78. Missing Ink said

    «Γκαλιγκότσα» στην ορεινή Χαλκιδική (αγαπητέ Δ.Α, με πρόλαβες στο φώτο φίνις), «καβαλίκα» το κουβάλημα στην πλάτη… «Μπομπόλια» χωρίς -ρ-, τα κάκαλα en Salonico

  79. ξωμαχος said

    στη λιβαδεια- της βοιωτιας βεβαια-λεμε το-την- τον »πηρα κατσικια». να’στε καλα

  80. 10,
    Επιτραπήτω μοι:
    «Κούτσα-κούτσα ως τη Λούτσα, κολύμβησε και ο Καλούτσα!»

  81. Missing Ink said

    @ 74
    Έφη, χαλαρά θ’ ακούσουμε και κάναν (κουρ)Άδωνη να λέει ότι ο Τσίπρας φταίει για ………………….. (συμπληρώστε κατά βούληση), επειδή παραιτήθηκε! 🙂

  82. … Στους ώμους κάποιου …

    Ήταν κι ο Νέφτων που ξομολογήθηκε στον μέχρι τότε φίλο του Γάντζο (που είχε όντως κύφωση) βελτίωση της θέας του με επαυξημένη καλικούτσα:
    «If I have seen further it is by standing on the shoulders of Giants».

    Τελευταίες θεωρίες λένε ότι ο Νέφτων, που από ‘να σημείο και μετά τα ‘χωνε στον Γάντζο και αντιστρόφως, χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό Giants μάλλον ειρωνικά, με αναφορά στο σουλούπι του άσπονδου φίλου του, αν και οι θεωρίες αυτές ελέγχονται.

  83. Missing Ink said

    Btw Νικοκύρη, τα ’σπασε πάλι το άρθρο (να τα λέμε και αυτά), γελούσα ήδη απ’ την ανάγνωση του τίτλου, μ’ έφτιαξες τη μέρα 🙂

  84. 66Τώρα, σ’ αυτή τη βουλή. Γιατί η Παπαρήγα προηγήθηκε

  85. Avonidas said

    #66. Δες όμως και τα θετικά, θα λέμε μετά για «Έφη Α» και «Έφη Βου».
    Πώς έλεγε ο Κατακουζήνας γκαρσόνα Α και γκαρσόνα Βου 😆

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    84 Ε ναι σ΄αυτή τη βουλή λέμε μην και δεν είναι μοναδική. Αλλιώς ήταν και η Γεννηματά
    «θα είμαι η μόνη αρχηγός κόμματος μέσα στη Βουλή»
    είπε επί λέξει η Ζωάρ τη βραδιά των εκλογών από το εκλ. κέντρο της στην Αγ Παρασκευή.

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αβο, ο Κατακουζίνας με τουτα κ τ΄αλλα έχει από ένα μήνα τώρα ανοίξει εκλογικό κέντρο στην πλατέα Χαλανδριου με τρεις τεράστιες στην πρόσοψη φωτογραφίες με τα καλλη του ολόσωμα να μας καλούν να τον ψηφίσουμε στις δημοτικές. Εκατάλαβες ότι το χαχαχούχα φέρνει δράκους;
    σκαρφαλώσαν καλικούτσα
    και με γεια η νέα λούτσα

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλικούτσα το γνωρίζω με την έννοια του σχήματος στο σχ. 54.

  89. Costas X said

    Μπίνα : βλέπω ότι στα τουρκικά ο καβαλάρης είναι «binici», και θυμήθηκα ότι στον παλιό «Πάπυρο» του ’60, στο λήμμα «μπινές» έγραφε «υπερήλιξ κίναιδος αμείβων τον ενεργούντα»(!), και το ετυμολογούσε από το τουρκικό «bin..κάτι» που σημαίνει «καβαλάρης».

  90. Avonidas said

    #87. Δηλαδή πιστεύεις ότι υπήρξε κόσμος που είπε «δεν τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας ψηφίσω ΝΙΚΗ/Βελόπουλο/Σπαρτιατες»; Με ποιον τρόπο συνδέονται αυτά τα δύο;

    (Κι αν ακόμα συνδέονταν, δεν θα το είχε προκαλέσει η πλακίτσα που κάνουμε εδώ μέσα. Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας)

  91. ΣΠ said

    89
    Δεν είναι από τον καβαλάρη. Είναι από το επίσης τούρκικο ibne.
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82&dq=

  92. Κιγκέρι said

    Η τζιτζίνα μου πάντως γκουγκλίζεται, είναι και στο βικιλεξικό:

    https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B1

  93. sxoliko said

    Ολοζώντανη η λέξη, την χρησιμοποιούμε από μικροί. Όχι, όμως με την έννοια των ώμων. Ξεκάθαρα με την έννοια του piggyback, όπως η φωτογραφία στο 54. Όχι είτε ώμο είτε πλάτη. Μόνο στην πλάτη με τα χέρια να κρατάνε στις γάμπες περίπου.

  94. Costas X said

    @91. Οπότε, καραμπινάτη η παρετυμολογία! Δυστυχώς δεν τον έχω τον «Πάπυρο» στα χέρια μου για να το ξανακοιτάξω, αλλά είμαι σίγουρος ότι έγραφε κάτι σαν «binje» ή «binye» με την σημασία «καβαλάρης» !

  95. Λάμπας said

    Η γιαγιά μου το έλεγε «καλιακούτσα». Και «ζαλούκα», βεβαίως.

  96. odinmac said

    Τώρα το θυμήθηκα!: καί «καβαλούκι» στην Κέρκυρα, (πάρα πολύ συχνό).

  97. ΣΠ said

  98. Νέο Kid said

    Τιμή και δόξα στον Αλέξη Τσίπρα! Ας βγάλει οποίος θέλει ό,τι χολή θέλει εναντίον του, αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα. Κράτησε τη χώρα ζωντανή σε δύσκολους καιρούς και δεν εφυγε πλουσιότερος απ’ όταν ανέλαβε «εξουσία». Αυτό και μόνο είναι αρκούντως τιμητικό!
    Αν θελουμε να είμαστε ρεαλιστές δηλαδή .

  99. Αιμ said

    Με καταγωγή από σα κάτω το ξέρω ευπρεπισμένο ως καλικότσα με συνώνυμο, σχεδόν, την κάβαλλαρία .

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια καλή αρχή θα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει προσοχή στην παρουσία του στον συνδικαλισμό και να πάψουν οι συνδικαλιστικές του οργανώσεις να ομοψηφούν με την δεξιά και το ΠΑΣΟΚ.

  101. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο Δημήτρης Λιθοξόου, στο “Λεξικό των δανείων στη ρωμαίικη γλώσσα”, στο λήμμα “μπίνα/ μπίνια”( <τουρκ. Binme =ιππαστί, βλ. σχ.3, 47,56,77,89), έχει μία μεγάλη συναγωγή συνωνύμων για την έννοια “κουβάλημα στην πλάτη ή στον ώμο”, ποικίλης χροιάς και προέλευσης [π,χ,αμπελέτσα/ αμπέτσα < ιταλ. amplesso <λατ. amplexus<amplector(ambi- +‎ plector)«εναγκαλίζομαι, σφίγγω»— γκότζι/γκοτς/γκότσα/γκότσι/γκότσια/γκούτσα/γκούτσια (βλ.και σχ.11,30,61) <τουρκ. göç=μεταναστεύω, με σημασία “κουβαλιέμαι γι’ αλλού”, ίσως και με συνεπίδραση του “κοτσάρω”(βλ.cozzare και coccia)—τζιτζίνα< σλαβ. за̏дњӣ / zadnji =ωμοπλάτη, βλ. σχ.92], από την οποία, καταπώς φαίνεται, λείπει το θεσσαλικό “αγκαζίκα:σχ.22” (όπου πιθανότατη η επίδραση του “αγκαζέ”), το θερμιώτικο “καρνακάκια”(:Δ.Μ.), αλλά και Θρακη:“τσούντσα”, Μήλος: «λάδι-ξύδι», Έδεσσα: «τσοτσόκα», Καλαμάτα: «γκατσός»/«μπορμπόλια» (:https://www.slang.gr/definition/4543-kalikoutsa-kalikotsia )
    Ειδικότερα με τη σημασία “μεταφέρομαι ιππαστί/διάσκελα στο λαιμό” χρησιμοποιούνται τα “τζιτζίνα” και “ζαγκότς” (το μεν καραγκούνικο, το δε χαλκιδικιώτικο, https://www.fatsimare.gr/imerologion-trikkaion/2016/11/30/i-ntopiolalia-mas-blaxiko-kai-karagkoyniko-glossari , https://www.pardalilexi.gr/search , όπου “ζαγκότσι” και το εργαλείο δεματιάσματος, ο σφιγκτήρας: https://halkidiki.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Chalkidiki/files/%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A7%CE%91%CE%9B%CE%9A%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%20%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3.pdf ), ενδεχομένως δε, με τη σημασία “σβερκωτά”/ κρεμαστά στους ώμους, με το μπροστινό μέρος του μεταφερόμενου να κρατιέται εμπρός στη μία πλευρά και το πισινό στην άλλη (όπως κουβαλάει ο τσομπάνης ένα αρνάκι ή όπως βάζει την γκλίτσα στο λαιμό για να ξεκουράζει τα χέρια) θα μπορούσε να χρησιμοποιείται, πέραν του κλασικού/γενικού “ζαλίκα” και το “καρνακάκια” (διακρίνοντας έτσι τρεις τρόπους μεταφοράς, βλ. και σχ.54 )

  102. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Στὶς γυναῖκες ἀρχηγοὺς κομμάτων νὰ συμπεριλάβουμε καὶ τὴν Μαρία Δαμανάκη.

    Ἔγινε ἀρχηγὸς τοῦ Συνασπισμοῦ τὸ 1991 (μετὰ τὴ διάσπαση μὲ τὸ ΚΚΕ). Παραιτήθηκε τὸ 1993 (μετὰ τὴν ἀποτυχία τοῦ ΣΥΝ νὰ μπεῖ στὴ Βουλὴ στὶς ἐκλογὲς τῆς 10ης Ὀκτωβρίου).

  103. Αιμ said

    Η τζιτζίνα πάλι μου θύμισε τα Τζίτζινα το παλιό όνομα του Πολύδροσου νότια στον Πάρνωνα

  104. Άργησα να μπω.
    Καλαγκότς και στην Πρέβεζα.

  105. Divolos said

    Εγώ το γνωρίζω ως γκαλακίτς (μοιάζει με το γκαλιαγκούτσκα του Voulanx στο 70). Έτσι το έμαθα από τον πατέρα μου, με βλάχικη καταγωγή από δυτική Μακεδονία. Σπανιότερα χρησιμοποιούσε και το αγκαζίκα που αναφέρθηκε στο 22. Από την μεριά της μητέρας μου με σαρακατσάνικη καταγωγή, χρησιμοποιούν το ζαλίκα, γενικά όμως για κάθε φόρτωμα στην πλάτη, όχι μόνο ανθρώπου. Αλλά όλα τα παραπάνω αναφέρονται στον τρόπο που δείχνει η φωτογραφία στο 54, με τον αναβάτη όχι πάνω στους ώμους, αλλά στην πλάτη με τα πόδια του γύρω από την μέση του κουβαλητή. Για το κουβάλημα πάνω στους ώμους δεν γνωρίζω κάποια λέξη.

  106. Αιμ said

    102. … και κολλητά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ

  107. Πέπε said

    89:
    Υπάρχει και μπινεύω/πινεύω, καβαλικεύω:

    Ο ο Κωσταντίνος ο μικρός, ο Μικροκωσταντίνος,
    μικρόν τον είχε η μάνα του, μικρόν τ’ αρραβωνιάζει,
    μικρόν τον ήρθε μήνυμα στον πόλεμο να πάει.
    Νύχτα σελώνει τ’ άλογο, νύχτα το καλιγώνει.
    Βάνει ασημένια πέταλα, μαλαματένιες λόθρες
    κι απάνω στα σελώματα όλο μαργαριτάρι.
    Πίνεψε, καβαλίκεψε σαν άξιο παλικάρι,
    σαν Αϊ-Γιώργης φάνηκε, σαν Άγιος Κωσταντίνος.
    Κι ώστε να πει έχετε γεια, σαράντα μίλια πάει
    κι ώστε να πουν και στο καλό, άλλα σαράντα πέντε…

    Από το β/θρακιώτικο τραγούδι της πυροβασίας στ’ Αναστενάρια, παραλλαγή, φυσικά, πανελλήνιου τραγουδιού. Όσοι αρχίζουν να μην κατανοούν τη λέξη λένε «πήδηξε, καβαλίκεψε». Και, ναι, σχετίζεται με τον μπινέ. Και από τον μπινέ, και με το μπινελίκι (φέρε τίποτα μπινελίκια να τσιμπήσουμε). Τι σου είναι η γλώσσα όμως! 🙂

  108. Πέπε said

    ^
    Α, δεν είχα δει το #91. Το παίρνω πίσω…

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    90, Όχι, αλλά έχω υπόψη ψήφους χαβαλέ αντίδρασης /»εκδίκησης» υπέρ πλεύσης πχ, για να τους ταράζει με τα μπλα μπλα και να τους ξενυχτάει. Μέχρι εκεί ξέρω. ΝικηΧαβγουλα και κηραλοιφείς δεν μ΄έτυχε.

    102 Τη θυμήθηκα τη δαιμονάκη, ξεχνιέται; αλλά δεν είχε μπει στη βουλή

  110. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Μάρμαγξ.

  111. ΣΠ said

    101τέλος
    Εννοείς αυτό;

    https://i0.wp.com/www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2017/07/1.jpg?

  112. ΣΠ said

    111
    Αυτό;
    https://i0.wp.com/www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2017/07/1.jpg?

  113. Μάρκελλος said

    Ο παππούς μου με καταγωγή από Πελοπόννησο έλεγε συχνά τη λέξη καλικούτσα αλλά αναφερόταν στην μεταφορά κάποιου (εμού!) στην πλάτη και όχι (καθιστά) στούς ώμους. Ίσως αυτό είχε να κάνει με τις αντοχές του! Αντίστοιχα στα αγγλικά η λέξη piggyback δηλώνει και τις δυο θέσεις αν και βρήκα τουλάχιστον σε ένα λεξικό να αναφέρεται μόνο η μεταφορά στην πλάτη: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/piggyback)
    Έχω ακούσει επίσης τη λέξη τζίκακα. Μάλλον από Θεσσαλία…

  114. denispyr said

    Καλιτσ/τζούρα/ι (4 συνδυασμοί) μας έπαιρναν τα καλοκαίρια στη Ζάκυνθο

  115. Γιάννης Π. said

    Στο Βελβεντό το λέγαμε -και λέγεται ακόμα έτσι- «γκαϊγκούσι», ο τύπος είναι δηλαδή κοντά στον κοζανίτικο που αναφέρθηκε σε σχόλιο πιο πάνω. Κι αναρωτιόμουν χρόνια για τη λέξη…

  116. aerosol said

    Ξέρω την καλικούτσα. Αλλά… μια και πάνε αιώνες από τότε που με πήραν καλικούτσα (δυστυχώς κανείς δεν έκανε το λάθος να ξαναπροσπαθήσει έκτοτε!) δεν θυμάμαι αν στην οικογένειά μου αφορούσε τους ώμους ή την πλάτη -ή και τα δυο.

  117. ΣΠ said

    Τρίτη προσπάθεια.

  118. Μιχάλης said

    Από Κύθνο (Κανάλα): Σκεφτόμουνα να σχολιάσω για κάποιες παρόμοιες λέξεις που έχουμε εμείς εδώ, αλλά μου κόπηκε η όρεξη με το νέο που άκουσα για τον Αλέξη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά η διαδοχή για να μή διαλυθούμε και ξαναπάμε σε μονοψήφια. Ευχαριστώ

  119. Στρατολάτης said

    Η μεγάλη μου η κόρη που δηλώνει Ζακυνθινιά, ζητούσε πάντα να την πάρω καλιτσούρι.

  120. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ said

    Στα αρβανιτοχώρια της δυτικής Αχαϊας, απ΄ όπου κατάγομαι, συνηθισμένη έκφραση. Εκείνο που θυμάμαι είναι τα τάματα των μανάδων σε κάποια μεγάλα μοναστήρια – εκκλησίες της περιοχής, όπου η μάνα έλεγε το όνομα του Αγίου και, κάνε καλά το παιδί μου και θα στο φέρω στη γιορτή σου καλικούτσα. Μ΄ είχε πάει η μάνα μου σε ένα τέτοιο τάμα στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα Αχαϊας. Μέτρησα σήμερα την απόσταση με τη βοήθεια του γκούγκλη, 15,6 χλμ. 3 ώρες & 31 λεπτά, φαντάζομαι με κανονικό βάδισμα κι όχι με ένα παιδί 4-5 ετών καλικούτσα!

  121. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    89 κλπ# Προφανής νομίζω η σύνδεση της μπίνας κλπ με το τρκ binmek=καβαλάω.

  122. sarant said

    Τα σχόλια 118-120 τα είχε πιάσει η μαρμάγκα επειδή ήταν το πρώτο των σχολιαστών. Χαίρομαι που το άρθρο έδωσε το έναυσμα.

  123. Παναγιώτης Κ. said

    Γ Τ… έχει μέρες να φανεί…ή μήπως εγώ δεν πρόσεξα την παρουσία του!
    Και άλλοι φίλοι απουσιάζουν αλλά μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι θα εμφανίζονται σποραδικά.

  124. sarant said

    48 Καλό αυτό!

    53 Καψοκαλύβας δηλαδή!

    54-5 Μάλλον έχουν και τις δύο έννοιες

    65 Προφανώς θα το συζητήσουμε και αύριο αυτό

    83 Νάσαι καλά!

  125. aerosol said

    #118
    Αφήνοντάς στη μπάντα τον κυνισμό μου, θα πω πως μάλλον ήταν μονόδρομος, μετά από μια πορεία σημαντικής φθοράς. Ελπίζω να αντέξει το σχήμα και -ακόμα περισσότερο- οι όποιες αλλαγές να μην είναι απλώς ηγετικής φιγούρας αλλά συνολικής προσέγγισης. ΑΝ αυτά επιτευχθούν, ίσως ακόμα και μια συρρίκνωση να αποδειχθεί πρόσκαιρη και χρήσιμη για μια εκτίναξη. Με κάποιες ψύχραιμες και δομικές αλλαγές μπορεί ο Σύριζα να ξαναπείσει τους ψηφοφόρους που έχασε, έστω κι αν δεν το κάνει με την πρώτη.
    [Αν αφεθώ στην μάλλον απαισιόδοξη οπτική μου, δεν ποντάρω πως θα τις κάνει. Πάντως το εύχομαι.]

  126. sarant said

    97 Ολόσωστο

    107 Έχει και τις λόθρες (ή λώθρες) σε δύσκολη λέξη το τραγούδι αυτό

  127. Costas Papathanasiou said

    117: Ακριβώς: Ούτε καθιστά στους ώμους, ούτε σαν σάκος στην πλάτη (όχι κουβάλημα κατακορύφως, αλλά να ‘οριζοντιώνεται’ το πάνω μισό του φορτίου προς τη μία πλευρά και το κάτω προς την άλλη)

  128. # 78

    Μπομπόλια λέμε εμείς στην Φωκίδα τα σαλιγκαράκια των βράχων της θάλασσας (σκαρτσίνια αν έχουν καβουράκι στο εσωτερικό)

  129. Παναγιώτης Κ. said

    Το άρθρο δεν…προμήνυε ότι μια λέξη θα προκαλούσε αυτή την συμμετοχή!
    Έκπληξη ήταν για μένα τα πολλά ονόματα για τα διάφορα… φορτώματα στο ανθρώπινο σώμα.

  130. Ιερόθεος said

    καλικούργια στα Μέγαρα

  131. dimopal said

    Βόλος μόνο αγκαζίκα. ( ν.Ιωνία ) . Η καλη-ουτσα τι γέλιο. Avon τώρα «εδώ μέσα* τής γης οι κολασμένοι – πλακίτσα ; «παραέξω» είμαστε σοβαροί;

  132. Π said

    Για τον τονισμό, εδώ (στο 25:15) παράγων του Άρη τον προσφωνεί Παλίκουτσα:

  133. sarant said

    129 Είδες;

  134. evamaten said

    74
    Ετσι ρε Έφη! Παραλίγο να ξεράσω με τη δήλωση-σίχαμα
    Χοροπηδάνε τώρα οι άτιμοι (φαγώθηκαν να φύγει – τους πήρε ο πόνος, βλέπεις, για το μέλλον του σύριζα). Λυπήθηκα πολύ – παρά τα λάθη (στο τέλος με είχε στεναχωρησει με καναδυό αστόχαστα που ειπε) είχε πολιτικό ήθος που δεν το άντεξαν. Για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, και πολύ άντεξε και δεν τα βρόντηξε νωρίτερα.

  135. CrazyFather said

    Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι το έμαθα «ζαλίκα» στην Θεσσαλία που γεννήθηκα και το ξεναέμαθα «καλικούτσα» στην Πελοπόννησο που κατέληξα. Αλλά από επαγγελματική διαστροφή θυμήθηκα την τοποθέτηση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με τη μέθοδο piggyback. Έτσι απέκτησε 512ΚΒ επιπλέον ο πρώτος μου υπολογιστής…

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    125:Συμφωνώ.

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με τα παιδάκια μας στον ώμο
    για να μας δείχνουνε το δρόμο

  138. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    74# Όταν έφτασαν στον φόνο έλληνα, να διευκρινίσω. Νωρίτερα, το αίμα του πακιστανού και τα σπασμένα κεφάλια των αιγυπτίων δε μετράγανε. Μόνο όταν πήρε φόρα η διαδικασία. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως ούτε τα (άνευ φόνου) σπασμένα ελληνικά κεφάλια του ΚΚΕ στη Ζώνη θα μετράγανε αν δεν ακολουθούσε ο Φύσσας. Και πάλι, λιγότερα απ’ την καθαρίστρια φάγανε πρωτόδικα.
    Ζητώ συγνώμη αν σας κάνω να πλήττετε.

  139. Avonidas said

    #134. Να δεις που στο τέλος θα βγούμε και τραμπούκοι, ότι του κάναμε άγριο μπούλινγκ και τον διώξαμε 🙄

    Ξέρετε κάτι; η πολιτική έτσι είναι, άγριο πράγμα. Για γερά στομάχια. Και ξέρετε και κάτι άλλο; δεν είναι οι πολιτικοί ηγέτες που «ανέχονται» το λαό, είναι ακριβώς το ανάποδο.

  140. dryhammer said

    Στη Χίο «παίρνω κάποιον στα λίγκια μου»

  141. evamaten said

    137
    Μα δεν εννοούσα εσένα ή «εσάς», Αβονίδα – τί λες τώρα; Για όλον αυτόν τον ακροκεντρώο και νεοφιλελέδικο συρφετό που δεν έχουνε πάψει ούτε στιγμή να πανηγυρίζουν με μάσκα ανησυχίας για τον σύριζα λέω. (Με κάνεις να απορώ Αβο, αλήθεια πιστεύεις, έχοντας συνομιλήσει μαζί μου, ότι θα εννοούσα την κριτική που δέχεται ο σύριζα από αριστερά; Τί να πω…)

  142. evamaten said

    Ωχ το 141 στο 139 (από την ταραχή μάλλον)
    Και με την ευκαιρία – ποιος είπε ότι τον ανεχτηκε ο λαός; Για ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο ο λαός αυτόν τον ρόλο που έχει λέω

  143. Costas Papathanasiou said

    133:Εμμέτρως δε, τα συνώνυμα μπορούνε να τεθούνε και ως εξής:
    Πάμε βόλτα βρε τσαχπίνα/ και όπου θα ‘χει λάσπη ή γλίνα
    θα σε παίρνω καρνακάκια
    όπαλα, αμπελέτσα, γκούτσι
    καλικούτσα και τζιτζίνα/ ή μια καβαλίκα φίνα
    μη λερώσεις τα γοβάκια
    και το φόρεμα το Γκούτσι…

  144. Myriolis said

    94
    Να βοηθήσω λίγο;
    Αντιγράφω από το ΠΑΠΥΡΟΣ – ΕΠΙΤΟΜΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΚΟΝ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ – ΑΘΗΝΑΙ 1961
    (μπορώ να σκανάρω αλλά δεν έχω ξανανεβάσει φωτογραφία):

    Μπινές ὁ (δημ., λ. Τουρκ. binmek = καβαλλῶ)· κίναιδος παρῆλιξ ἀμείβων τόν ἐνεργοῦντα· ||| (ρ.) μπινεύω· ἰππεύω (κν. καβαλλῶ)

  145. Myriolis said

    14
    Ναι Πέπε, λάδια – ξύδια. Ο μεγάλος που κουβαλούσε τον μικρό περπατούσε και φώναζε λάδια ξύδια πουλώ. Οι άλλοι απ’ έξω πήγαιναν και τσιμπολογούσαν τον μικρό και υποτίθεται αγόραζαν λάδι ή ξύδι.

    25
    πρώτη φορά άκουσα την λέξη όταν έπιασαν τον άγιο Πρεβέζης με την παπαδιά και έλεγε το ρεπορτάζ ότι η παπαδιά ήταν ιππαστί.

  146. sarant said

    144 Από το ΛΚΝ:
    [τουρκ. ibne -ς `πούστης΄ (από τα αραβ.) με μετάθ. του [b] για διευκόλυνση της άρθρ.]

    Τα ίδια ακριβώς και το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.

  147. ΣΠ said

    Ερώτηση προς Γ. Μαλλιαρό ή όποιον άλλον εκ Μυτιλήνης.
    Βλέποντας την ετυμολογία του μπινέ θυμήθηκα που Μυτιληνιός φίλος μου τον έλεγε ιμπνέ. Έτσι λέγεται στην Μυτιλήνη;

  148. Theo said

    Κι εγώ την καλικούτσα δεν την έχω ακούσει αλλά τη διάβασα κάπου πριν από μια δυο δεκαετίες.
    Στην Έδεσσα τη λέγαμε κακαράσκα (μάλλον σλάβικης ετυμολογίας κι αυτή).

  149. miltos86 said

    @90 «Δηλαδή πιστεύεις ότι υπήρξε κόσμος που είπε «δεν τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας ψηφίσω ΝΙΚΗ/Βελόπουλο/Σπαρτιατες»; Με ποιον τρόπο συνδέονται αυτά τα δύο;»

    Πριν τους Σπαρτιάτες το χρίσμα προς τους ψηφοφόρους της ΧΑ δεν είχε δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Μπαρμπαρούση; Δεν είναι κι απίθανο λοιπόν. Άλλωστε το μόνο κόμμα που είδε σημαντική πτώση στο β γύρο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο κόμμα που είδε σημαντική άνοδο ήταν οι Σπαρτιάτες.

  150. miltos86 said

    Πρώτη φορά άκουσα το καλικούτσα και το αγκάνια, ήξερα μόνο ζαλικα και μπομπολια. Αλλά και πάλι αν ήθελα να περιγράψω το καλικούτσα θα έλεγα «στους ώμους», γιγάντων κατά προτίμηση…

  151. Μαρία said

    148
    Ενδιαφέρον. Κακαράσκα είναι το παλιό όνομα της Αγίας Ελένης, γνωστής απ’ τα Αναστενάρια. Στα Βουλγάρικα σημαίνει κοράκι.

  152. Costas Papathanasiou said

    Μία ανέκδοτη (φρέσκια:04/04/2023, προφητική- κατά τι;) ζαλίκα του Κώστα Θ. Ριζάκη:
    “το αποκούμπι”//
    του μοϊκανού-«αδελφού» ‒/ποιητή Γιώργου Χ. Θεοχάρη// 
    οικειοθελώς έσκυβεν βράδυ στο χαρτί η/ μαντική θα προέκυπτεν ή μήπως προ-/ ϋπήρχεν ό,τι δεν δίδει επί πραγματικού/ διώκεται φαίνεται το ά-λογον διαδοχής/ καλπάζει εν φαντασία επικινδύνως πια/ ενώ νομίμως σκυταλοδρομεί τρέμουν εδώ οι/ κρατούντες ζαλίκα στ’ αντιμέτρα αυτών (μα/ με την άδειά σας) τι φυσικές θ’ άρχονται προς/ το μόνιμον τουτέστιν καθεστωτικές δίκην κι/ απαγορεύσεων πλαστές οι ατασθαλίες μέ/ ακούς σωτήρη πέτρουλα κατανοείς γρηγόρη γεν-// 
    νά’ η ανάγκη μας σουγιάν όσον μακραίνει η ειρήνη 
    [ https://www.fractalart.gr/to-apokoympi/ ]

  153. Αγγελος said

    Τη λέξη την ήξερα κι εγώ από μικρός, αλλά με τη σημασία που τόνισε ο Alexis (40) και άλλοι, κρεμασμένος δηλαδή στην πλάτη και όχι καθιστός στους ώμους. Και το αγγλ. piggyback αυτό νόμιζα ότι σημαίνει.

  154. sarant said

    149 Πάντως, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, οι ψηφοφόροι της ΧΑ ψήφισαν κατά 25% Βελόπουλο, 20% ΝΔ και 5% ΣΥΡΙΖΑ, αν θυμάμαι καλά τα νούμερα.

  155. Μαρία said

    154
    Εισροές σε Σπαρτιάτες
    Απο
    ΝΔ 16,1
    ΣΥΡ 5
    ΠΑΣΟΚ 2,5
    ΚΚΕ 1,8
    ΕΛΛ Λ 14,2
    ΝΙΚΗ 11
    ΠΛ 6
    ΜΕΡΑ 0,9
    Λευκό κλπ 18,3
    Άλλα 22,5
    ΔΑ 1,4
    Τι ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου όσοι ψήφισαν ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ/ΕΛ.ΛΥΣΗ/ΝΙΚΗ στις εκλογές του Ιουνίου
    https://www.kathimerini.gr/politics/562491274/ekloges-2023-pos-psifisan-ana-ilikia-epaggelma-fylo-kai-ideologiko-choro/
    Σύμφωνα βέβαια με τα έξιτ πολ.

  156. sarant said

    155 Βλέπω στο άρθρο αυτό πως οι Σπαρτιάτες έχουν μεγάλη δύναμη και στους ημιπιτσιρικάδες των 35-44

  157. Πέπε said

    Σε μια ιστορική και οικονομική συγκυρία τέτοια ώστε πολύς κόσμος να στραφεί (α) μακριά από τον παραδοσιακό δικομματισμό ΝΔ-Πασόκ και (β) προς την αριστερά, ανέλαβε στον Σύριζα ένας νέος, ωραίος, καθαρός από τυχόν βεβαρημένες κομματικές ιστορίες οικογενειακές ή έστω και προσωπικές (όπως λένε για τα ακίνητα: καθαρό από βάρη, δηλ. υποθήκες κλπ.), λαϊκής καταγωγής, ο Τσίπρας. Συσπείρωσε τον κόσμο, αλλά για να τα βρει μαζί του (καθώς ο κόσμος ερχόταν από τα δεξιότερα) κινήθηκε κι αυτός προς τα δεξιά.

    Αυτό το σχήμα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μετά στην κυβέρνηση για όσο διάστημα βρέθηκε. Ως αξιωματική αντιπολίτευση την τελευταία τετραετία έδειξε λιγότερο δυναμισμό, περισσότερη φθορά. Με τις δύο τελευταίες εκλογές έγινε σαφές ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος. Δεν είναι κακό που παραιτήθηκε ο Τσίπρας, απεναντίας το βρίσκω ώριμη κίνηση και δυνητικά ωφέλιμη για το κόμμα, για μας τον λαό, και ακόμη και για τον ίδιο τον Τσίπρα (που δε χρειάζεται να μας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς).

    Το θέμα είναι πώς θα αρχίσει ο νέος κύκλος. Το ίδιο θαύμα δεύτερη φορά δε γίνεται. Συνέχιση της πορείας προς το πιο κεντρώο (δηλαδή προς τα δεξιά) και το πιο συστημικό, δε θα το ευχόμουν. Και βέβαια οι ρίζες του Σύριζα στο εκλογικό σώμα δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο βαθιές όσο του Πασόκ και, φυσικά, της ΝΔ, αν εξαιρέσουμε ένα μέρος του παλιού παραδοσιακού του ποσοστού. Όχι όλο, γιατί -όπως με όλα τα κόμματα εφόσον μετράνε κάποια χρόνια στην πιάτσα- ανέκαθεν υπήρχαν κάποιοι σταθερά Συριζαίοι / συνασπισμένοι και κάποιοι περιστασιακοί. Το ποσοστό όμως που τον έφερε στην κυβέρνηση ήταν όλο από περιστασιακούς.

    Περιμένουμε μια νέα έκπληξη, δεν μπορώ να την προβλέψω (όπως γίνεται συνήθως με τις εκπλήξεις 🙂 ).

  158. Avonidas said

    #156. Σε μένα όχι, ο γιατρός μου σύστησε να αποφεύγω το μέλανα ζωμό.

  159. miltos86 said

    @154, 155 αυτά τα λένε οι ίδιοι δημοσκόποι που την παραμονή του α γύρου έδιναν 4-6% διάφορα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

    Και αν ισχύει αυτό, κινήθηκαν αυτοί οι ψηφοφόροι από κάθε άλλο κόμμα προς τους Σπαρτιάτες και εμφανίστηκαν αναλογικά άλλοι τόσοι νέοι ψηφοφόροι σε όλα τα κόμματα ώστε να μείνουν ίδια τα ποσοστά τους;; Αλήθεια τώρα;

  160. Πέπε said

    154
    Ναι αλλά τι ακριβώς σημαίνουν αυτά; Κάποιος που τελευταία φορά είχε ψηφίσει ΧΑ τώρα ψήφισε Σπαρτιάτες ή ΝΔ ή Βελόπουλο. Ναι, αλλά ο ίδιος παλιότερα μπορεί να είχε ψηφίσει κάτι άλλο, ΛΑΟΣ π.χ., ή ξανά ΝΔ, ή οτιδήποτε, ή να μην ήταν ακόμη σε ηλικία ψήφου. Από την άλλη, μπορεί και να ήταν σταθερό και μόνιμο χρυσάβγουλο, βαμμένος φασίστας. Δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, που δεν πρέπει να τα συγχέουμε κατά τη διατύπωση. Ακριβώς όπως είναι διαφορετικό το «μια ζωή ψήφιζα Πασόκ, είπα μια φορά να ψηφίσω Σύριζα μα δεν το ξανακάνω» από το «είχα ψηφίσει μια φορά Πασόκ και μιαν άλλη Σύριζα αλλά γενικά σε κάθε εκλογές κάθομαι και αποφασίζω χωρίς σταθερή πρώτη επιλογή».

  161. ndmushroom said

    @ miltos86 (δεν βλέπω τα νούμερα στο θρεντ, από κινητό γράφω)

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ποσοστό, και οι Σπαρτιάτες το πήραν. Αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζεις. Πολύ απλά, μεγάλο ποσοστό των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον Ιούνιο (εξού και η τεράστια αποχή), ενώ η παρουσία ναζιστικού συνδυασμού στα ψηφοδέλτια ενεργοποίησε τους οπαδούς της εν λόγω ιδεολογίας που δεν είχαν ψηφίσει το Μάιο (το ΕΑΝ που, υποτίθεται, είχε λάβει το χρίσμα είχε πάρει 0,40% ή κάτι τέτοιο).
    Το να ισχυρίζεται κανείς ότι υπήρξε μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Σπαρτιάτες ή το ανάποδο προτιμώ να μην το σχολιάσω, γιατί δεν θα είμαι ευγενικός.

  162. Avonidas said

    #149, 159. Σταματήστε να λέτε ό,τι σας κατέβει. Τον Ιούνιο ψήφισαν κοντά 800 χιλιάδες λιγότερος κόσμος απ’ ότι τον Μάιο. Αν δεν ξέρουμε πώς κατανέμεται αυτός ο κόσμος στα διάφορα κόμματα, τα ποσοστά μπορούν ν’ ανεβοκατεβαίνουν όσο θέλουν χωρίς αυτό να λέει τίποτα.

  163. nikiplos said

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Το ένα είναι το πρόσωπο καθεαυτό, ο ΑΤ και τα έργα και οι ημέρες του, και το άλλο είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός χώρος.

    Εδώ θα μιλήσω για τον ΣΥΡΙΖΑ

    Τον καιρό της ανυποληψίας του ΠΑΣΟΚ, (2006-2008) ο Τύπος προέβαλε υπέρ το δέον τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε εργαλειακά να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ . Μετά το 2008 όμως και τον Δεκέμβρη (κομβικό σημείο) το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμωνε. Τότε φυσικά σύντονος ο Τύπος (κανάλια πρωτίστως αλλά και κόμματα) άρχισε να την πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παραδείγματα:
    – Το ΚΚΕ, χωρίς κανένα «ερέθισμα» πρόκληση ή επεισόδιο βγήκε ξεκούδουνα κι ανέλαβε το ρόλο του «νονού»: Βγήκε η Παπαρήγα στα κανάλια κι εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους.
    – Τα περιοδικά soft porno σταμάτησαν να δείχνουν τα βυζιά της Βάνας κι άρχισαν να δείχνουν πόσο χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Τέλος πάντων με το πρότζεκτ Γιωργάκης το γύρισαν το παιχνίδι. Κι έτσι δεν χρειάστηκε κάτι άλλο.

    Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός χώρος δεν προήρχετο από τζάκια, ούτε είχε καλές (ή κακές) σχέσεις με αυτούς που διοικούν τη χώρα από το παρασκήνιο. Ήταν δλδ «άκαυστος» ως πολιτικός χώρος. Χρήσιμος από μια οπτική γωνία αλλά και επικίνδυνος (όπως φάνηκε αργότερα) από μια άλλη.

    Αν πήγε από το 4% στο 32%, αυτό δεν οφείλετο στο στην ιδεολογική του σαφήνεια ή στάση, αλλά κυρίως στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σε δύο ρητές δυναμικές: Η μία των «συστημικών» που είχαν καβατζώσει τα γιοφύρια και η άλλη των «ριγμένων» της «πλέμπας» δλδ η οποία εξακολουθούσε να έχει δυναμική παρουσία στις τάξεις του.

    Όμως αυτό είχε δυστυχώς Άνω Φράγμα. Δεν επρόκειτο να τον αφήσουν να Κυβερνήσει πάσει θυσία. Κι αυτό το κατάφεραν κυρίως με τα μονοθεματικά ΜΜΕ και εύκολα θεματάκια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπάταρε, όπως πχ στο Μεταναστευτικό, όπου ενεδύθηκε τη συκοφαντία «ανοιχτά σύνορα» χωρίς να φέρει αντίρρηση.

    Τα Ανοιχτά σύνορα δεν ήταν ποτέ σύνθημα της Αριστεράς πουθενά στον κόσμο. Ήταν κυρίως αίτημα/συνθημα των αυτοκρατοριών (Ρώμη, Οθωμανική, ΗΠΑ), όπου εργαλειακά έκαναν μετακινήσεις πληθυσμών.

    Τελος πάντων πιστεύω πως ο ΑΤ υπηρέτησε το αφήγημα που τον κάλεσε η ιστορία με συνέπεια. Ούτε πλουσιότερος έγινε, ούτε «κόλωσε» στα δύσκολα (Μακεδονικό).

    Όποιος ελέγχει τα μήντια (Τύπο ηλ/κό, ΜΜΕ, Κανάλια κλπ) κερδίζει και την εξουσία.

    Το μόνο αρνητικό που καταλογίζω στον ΣΥΡΙΖΑ το καταλογίζω 100% στον Παππά. Δεν είναι δυνατόν το 2016 να μην γνώριζε τι έστι Καλογρίτσας. Εδώ το γνώριζα εγώ. Και είχαν διαρρεύσει και στον Τύπο οι συνομιλίες του με ποινικούς (Βλαστός). Κοινώς παραδεκτό ότι επρόκειτο για καραασόβαρο πρόσωπο. Και είχε στο πιάτο το κανάλι με τον Σαββίδη. Το γιατί δεν τα βρήκαν μαζί του αυτοί το ξέρουν καλύτερα… Αλλά αυτό ήταν η κυρίως ειπείν αιτία της εκλογικής αποτυχίας.

    Συγγνώμη για το σεντόνι…

  164. Πέπε said

    159. 161
    Γιατί ρε παιδιά; Τόσο απίθανο είναι να ψηφίσει κάποιος Σύριζα και μετά φασίστες; Μόνο συνειδητοί αριστεροί ψηφίζουν Σύριζα; Ή μόνο βαμμένοι φασίστες ψηφίζουν φασίστες; Μήπως κρίνετε τους άλλους εξ ιδίων, επειδή εσείς ρίχνετε συνειδητές και όι κουτουρού ψήφους; Υπάρχει και το κουτουρού σ’ αυτή την κενωνία. Σάμπως όλοι που ψήφιζαν ΧΑ, τι είχαν ψηφίσει πιο παλιά που δεν υπήρχε η ΧΑ; Ακόμη και το ΛΑΟΣ το θυμάμαι κάποια στιγμή να εμφανίζεται ως κάτι καινούργιο, δεν υπήρχε ανέκαθεν ειδική δεξαμενή για τις ακροδεξιές ψήφους.

  165. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    161# Αυτό έλεγα εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2023/06/26/ekloges-13/#comment-884398

  166. Μαρία said

    156
    Και τη Νίκη την τίμησαν. Εμφανίζονται στα πολ σαν η πιο συντηρητική ομάδα.

  167. miltos86 said

    @161 κι εγώ από το κινητό είμαι αλλά μετράω ανάποδα από το τελευταίο 😉

    Σαφώς και ισχύει αυτό, συμφωνώ. Αλλά αν ισχύουν όσα γράφει για μετακινήσεις από Μάιο σε Ιούνιο το σχόλιο 155, τότε πρέπει για όσους μετακινήθηκαν αναλογικά να προσήλθαν αναλογικά σχεδόν ίσοι νέοι ψηφοφόροι που απήχαν το Μάιο, αλλιώς όλοι θα έβλεπαν πτώση. Το οποίο για να συνέβη για όλα τα κόμματα, είναι πάρα πολύ απίθανο.

    Δε λέω ότι έγινε απαραίτητα μετακίνηση από ΣΥΡΙΖΑ προς Σπαρτιάτες αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Και στην τελική αν συνέβη, πρόκειται για ακροδεξιούς που ακολούθησαν την προτροπή Μπαρμπαρούση στον α γύρο. Για ποιο λόγο να προσβληθεί από αυτό κάποιος γνήσιος αριστερός και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ;; Προφανώς και δε μιλάμε για πάλαι ποτέ ψηφοφόρους της αριστεράς που ξαφνικά την είδαν φασίστες

  168. miltos86 said

    @164 Αααακριβως αυτό εννοώ κι εγώ στο 167

  169. nikiplos said

    Οι Σπαρτιάτες, όπως και η ΧΑ ανέβηκαν στις εργατικές συνοικίες. Κυρίως περνώντας το αντιμεταναστευτικό αφήγημα. Ο ανειδίκευτος εργάτης, που χάνει τη δουλειά του και συμπιέζονται τα μεροκάματά του, δεν βρήκε στην Αριστερά κανενός είδους αποκούμπι.

    Η Αριστερά τον κατάτασσε στην Ανεργία. Ύποπτα το ΚΚΕ, δεν έβαλε μπροστά στην Ατζέντα κινητοποιήσεις ενάντια στη μαύρη εργασία. ΟΑ2004 γαρ και έρρεαν από τα μπατζάκια οι εργολαβίες. Μετά την κρίση μόνο οι ναζιφασίστες είχαν αφήγημα για την εργασία στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι γενικεύσεις κλπ. Δεν θέλει πολύ. Αν είναι αμόρφωτος και νέος ο άλλος εύκολα αλλάζει στρατόπεδο.

    Ο Γράφων τυχαίνει να γνωρίζει οικογένειες ολόκληρες στην Νίκαια και στα Σεπόλια που από ΚΝΕ τα παιδιά έγιναν ΧΑ. Ναι ξέρω φαίνεται απίστευτο, αλλά έχω αρκετά στοιχεία.

    Φυσικά το προφανές δεν το άγγιξε κανένας: Το μεταναστευτικό παύει να υφίσταται ως πρόβλημα αν περιφρουρηθεί η νόμιμη εργασία και καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία. Ποιόν συμφέρει η μαύρη εργασία? Τον Εργάτη?

  170. Avonidas said

    #164. Η όλη κουβέντα ξεκίνησε επειδή η Έφη παραπονέθηκε ότι την πέφταμε στον Τσίπρα κι ορίστε τώρα, πήρε τα πάνω της η ακροδεξιά. Κι εγώ είπα, ουδεμία σχέση έχει η κριτική στον Τσίπρα, ακόμη κι η πλέον κακοπροαίρετη, με την άνοδο της ακροδεξιάς.

    Η ψήφος στα κουτουρού, εξ ορισμού, είναι τέτοια που δεν την αναχαιτίζεις με επιχειρήματα και στρατηγική. Άρα, την ξεχνάμε. Η ψήφος των απογοητευμένων από ΣΥΡΙΖΑ που πήγε στην ακροδεξιά, και δη στους Σπαρτιάτες; Κατά τη γνώμη μου, good riddance to bad rubbish, που έλεγαν κι οι ΑΗΠ. Αν τους ευχαριστεί η ρητορική των Σπαρτιατών, καλά κάνουν και φεύγουν και δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι για να τους κρατήσεις.

  171. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    164# Αν έχουμε σοβαρό, υπολογίσιμο ποσοστό τόσο ακραία ανερμάτιστων ηλίθιων, τι να πω?
    Σαν να είσαι γονιός και να ψηφίζεις για τον σχολικό σύλλογο τη μια χρονιά κάποιον με ψιλοθολές απόψεις και αμφισβητούμενες ικανότητες αλλά με κατ’ εκτίμηση αγαθές προθέσεις και την επόμενη χρονιά κάποιον καταδικασμένο παιδεραστή.

  172. Avonidas said

    #169. Ο Γράφων τυχαίνει να γνωρίζει οικογένειες ολόκληρες στην Νίκαια και στα Σεπόλια που από ΚΝΕ τα παιδιά έγιναν ΧΑ. Ναι ξέρω φαίνεται απίστευτο, αλλά έχω αρκετά στοιχεία.

    Δεν είναι καθόλου μα καθόλου απίστευτο. Μπορώ να το εξηγήσω σε 2 γραμμές· αλλά τότε θα μου πούνε πάλι ότι αρθρώνω «ακροδεξιού ύφους» λόγο, οπότε άσε καλύτερα.

  173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    164# Παλιά οι ακροδεξιοί ψηφίζανε Εθνική Παράταξη, ΕΠΕΝ, ΕΝΕΚ, ΝΔ.

  174. ndmushroom said

    164
    Μην μπερδευόμαστε. Φυσικά και δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος παραδοσιακά αριστερός να ψηφίσει, μετά από χρόνια, ή να ψήφισε, πριν από χρόνια, ή και να ψηφίσει, άπαξ και ακολουθώντας ένα μεγάλο, σαρωτικό κύμα (όπως ήταν αυτό του ’15 για το ΣΥΡΙΖΑ, ή αυτό του ’19 για τη ΝΔ, ή αυτό του ’81 για το ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), ακροδεξιό κόμμα. Ή το ανάποδο. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο (έως απίθανο) αυτή η μετακίνηση να γίνει μέσα σε ένα μήνα, και δη χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός που άλλαξε άρδην τους πολιτικούς συσχετισμός.

  175. Costas X said

    @ 144. Μπράβο! Αυτό είχα διαβάσει κάποτε που δεν ήξερα τη λέξη «μπινές», και το πίστεψα !

  176. 147 Θάλεγα ναι, αν και είναι λίγο πιο πολύπλοκο, γιατί θα μπορούσε να είναι και ι μπνες (δυο λέξεις, η πρώτη άρθρο). Όμως ακούγεται και «ι πα-λιου-ι-μπνές» σαν σύνθετο οεδ

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλο αριστερός και άλλο ψηφοφόρος αριστερού κόμματος. Αριστεροί δύσκολα ψηφίζουν ναζιστές, περιστασιακοί ψηφοφόροι αριστερών κομμάτων, ιδίως σαν αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, μπορούν να ψηφίσουν οτιδήποτε. Αλλά μαζική μετατόπιση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στους Σπαρτιάτες, χρειάζονται στοιχεία για να πειστούμε ότι συνέβη.

  178. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    177# Αν υπάρχει τέτοια μάζα ψηφοφόρων, τότε ισχύει αυτό του Αβό #170, καλά ξεκουμπίδια στα μαύρα τα σκουπίδια.

  179. Costas Papathanasiou said

    Και “Η Ζαλίκα” του Κώστα Βίρβου, τραγουδισμένη από τον Αλέκο Κιτσάκη (αφιερωμένη ενδεχομένως και σε όποια μέλλουσα πρόεδρο όποιου κόμματος) :
    Όταν σε πρωτόειδα θεια Καλίκα/ μέσα στο λογγάκι το δασύ
    να ‘χεις φορτωμένη τη ζαλίκα/ ήσουν κι απ’ τον ήλιο πιο χρυσή//
    Και όταν ξάπλωσες στις φτέρες/ να ξαποστάσεις μια στιγμή
    τα χέρια σου άσπρες περιστέρες/ τα μάτια σου κρυφοί καημοί//
    Όταν σε πρωτόειδα θεια Καλίκα/ άστραψαν χιλιάδες κεραυνοί
    κι από τότε σε μεράκια μπήκα/ κι η καρδιά μου κλαίει και πονεί//
    Και όταν ξάπλωσες στις φτέρες…
    https://www.youtube.com/watch?v=-6Na-hLC8L4 Η Ζαλίκα-Αλέκος Κιτσάκης/Κ. Βίρβος-Άλμπουμ: Πράσινα Βουνά & Χρυσαφένιοι Κάμποι)

  180. Ζοέλ Επελέ said

    156. Αν το δείτε από ευρύτερη άποψη, η ΧΑ 2.0 πιάνει από 7,8 έως 8,2 στις ηλικίες 17-44. Ποιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που τους διακρίνει από τους 45+, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου; Η ευκολία πρόσβασης στο Ίντερνετ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλοι αυτοί μπορούν, το ίδιο εύκολα με το να ανοίξουν την τηλεόραση, να δουν στο γιουτούμπ το βίντεο με τον Κασιδιάρη να επιτίθεται λεκτικά σε Κοντομηνάδες και λοιπούς άρχοντες στις εξεταστικές της βουλής. Τι πιστεύετε ότι θα σκεφτούν; «Ναι αλλά είναι καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση/έδειρε μετανάστες/έδωσε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα». Όχι. Θα σκεφτούν, «Αυτός είναι ο μόνος αντισυστημικός που τα βάζει με το κεφάλαιο, το κατεστημένο τον έβαλε φυλακή κ.ο.κ.».

    Και την πρώτη φορά, η ΧΑ έφτασε το 7% γιατί έκρυψε τις σβάστικες και τους παιάνες στον Αδόλφο (άλλο που ο Αρχηγός δεν μπορούσε ούτε μετά να κρατήσει το στόμα του κλειστό και έχει κι αυτήν την αγκύλωση στο χέρι που τον ταλαιπωρεί), και θα έφτανε διψήφιο αν δεν γινόταν η δολοφονία Φύσσα. Τώρα που περάσαν τα χρόνια και ξέβαψαν τα σύμβολα από τα πολλά πλυντήρια, και παίζεται λάιβ το αφήγημα του φυλακισμένου ηγέτη, μην εκπλαγείτε άμα δείτε ξανά διψήφιο όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

  181. sarant said

    174-177 Σωστά

    179 Ούτε αυτό το ήξερα…

    180 Καλώς ήρθατε!

  182. Πέπε said

    177
    > Άλλο αριστερός και άλλο ψηφοφόρος αριστερού κόμματος. Αριστεροί δύσκολα ψηφίζουν ναζιστές, περιστασιακοί ψηφοφόροι αριστερών κομμάτων, ιδίως σαν αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, μπορούν να ψηφίσουν οτιδήποτε.

    Βασικά συμφωνώ με το σχόλιο. Έχω όμως μια ισχυρή ένσταση για τη διατύπωση «περιστασιακοί ψηφοφόροι αριστερών κομμάτων […] μπορούν να ψηφίσουν οτιδήποτε»:

    Περιστασιακός δε σημαίνει ανεμοδούρας. Σημαίνει το αντίθετο εκείνου που Πασόκ γεννήθηκε και Πασόκ θα πεθάνει (ή ΝΔ, ΚΚΕ, οτιδήποτε).

    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι περιστασιακοί. Μακάρι να υπήρχαν μόνο περιστασιακοί, δηλαδή ψηφοφόροι που κάθε φορά να λένε «λοιπόν γιά να δούμε, η συγκυρία αυτή τη στιγμή είναι αυτή κι αυτή, οι υποψήφιοι είναι αυτοί κι αυτοί, η εικόνα για τον καθένα από αυτούς γεννά τις τάδε και τάδε προσδοκίες/προβλέψεις, και από αυτές κρίνω συμφορότερη για το κοινό καλό την τάδε.» Οι μη περιστασιακοί είναι βαρίδι στη δημοκρατία.

    Λοιπόν, περιστασιακοί ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπάρξει και άνθρωποι που δεν είναι αριστεροί. Δυνητικά κάποιοι από αυτούς μπορεί την άλλη φορά, ή οποιαδήποτε άλλη φορά, να ψηφίσουν οτιδήποτε. Αυτό απέχει όμως από το να λέμε «όσοι δεν είναι διά βίου ταμένοι σ’ ένα κόμμα είναι ικανοί να ψηφίσουν οτιδήποτε, ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ και καπάκι ΧΑ.»

  183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την καλικούτσα, στο τελευταίο βιβλίο του Σωτ. Δημητρίου, βλέπω μεν το (γνωστό) ζαλικώνομαι (για φορτίο στην πλάτη) αλλά σα να θυμάμαι ότι είχε κι άλλη ξεχωριστή λέξη, για το ζητούμενο. Ξαναδιάβασα αρκετά από δω από κει, δεν το πέτυχα, θα επανέλθω.

    170 Αβο, Δεν είπα κάτι για τον Τσίπρα πέραν του ότι παραιτήθηκε (ούτε μου πέρασε από το νου εξάλλου ότι μπορεί πεσίματα εδώ, να επηρέασαν εξελίξεις). Κάτι κατανοήθηκε στραβα. Αλλά εγινε συζήτηση βλέπω (έλειπα) και χαλάλι.
    Για τον Κούλη έλεγα στο σχ.74, ότι μας ξανανέβασε η 4ετής του διακυβέρνηση (με τούτα κ με τ΄ άλλα) στο σβέρκο τα χαβγουλα και λοιπούς συγγενείς και κανείς (κανάλες κλπ μμε) δεν μιλά γι΄αυτό, δεν του το χρεώνουν, του ΠΘ (παναθεμα) έλεγα 😦 . )

    Το χαχαχούχα που είπα στο σχ.87, πήγαινε είτε στη χαλαρή, ότι νάναι, ψήφο (πχ Ζωή σαματατζού, έτσι για κόντρα), είτε στην αποχή, συμπληρώνω τώρα, που γεννά τέρατα (- βλ. Καντακουζίνας για το Χαλάνδρι).
    Ταύτα με αγάπη και πάω για ύπνο.

  184. # 183

    οταν μαφιόζος στέλεχος της ομάδας του Μαρινάκη σκοτώνεται από άλλους μαφιόζους οδηγώντας τεθωρακισμένη μερσεντές του Αλαφούζου και δεν γίνεται θέμα από αρχές, κόμματα, ΜΜΑ κ.λ.π. αλλά αρκούνται ΟΛΟΙ σε μια (περίπου απειλητική) δήλωση » δεν ξέρω πως βρέθηκε το αυτοκίνητο στα χέρια του μαφιόζου και μην ασχολείσθε περισσότερο»-πράγμα που έγινε !- δεν φταίει η αποχή, φταίει η συμμετοχή σ’ ένα παιχνίδι με σημαδεμένα «τραπουλόχαρτα» και το πάθος για την «χαρτοπαιξία» που καταπίνει αμάσητα τέτοια πράγματα.
    Τουλάχιστον ο Τσίπρας παραιτήθηκε, οι άλλοι ΟΛΟΙ σφυρίζουν αδιάφορα, οι οπαδοί τους έχουν πιο σημαντικά προβλήματα να λύσουν όπως η άνοδος της ακροδεξιάς- αυτό μας μάρανε.

  185. Alexis said

    #164: Υπάρχει και το κουτουρού σ’ αυτή την κενωνία.

    Γνωστός μου μας έλεγε προχθές ότι είχε ξεχάσει να πάρει μαζί του τα γυαλιά του (!) όταν πήγε να ψηφίσει και δεν μπορούσε να βρει το ψηφοδέλτιο που ήθελε.
    «Στο τέλος διάλεξα ένα ψηφοδέλτιο που μου έμοιαζε λίγο και το ‘ριξα. Δεν είμαι σίγουρος τι ήταν, μάλλον ΠΛΕΥΣΗ» κατέληξε.

  186. sarant said

    183 Τον σπρώχνουν με τα χιλια τον Κατακουζίνα.

  187. Μαρία said

    164
    > δεν υπήρχε ανέκαθεν ειδική δεξαμενή για τις ακροδεξιές ψήφους.
    Ανέκαθεν σε μια χώρα με βασιλιά και εμφύλιο. Το 1977 η Εθνική παράταξις πήρε 6,82 και έβγαλε 5 βουλευτές. Είσαι μικρός και δεν έζησες την καζούρα στις συγκεντρώσεις του Στεφανόπουλου.
    Σε περιόδους κρίσεων φεύγουν απ’ το κατα Αβέρωφ μαντρί χωρίς όμως να τους τρώει ο λύκος όπως ο Καρατζ. απ’ τη ΝΔ.

  188. michaeltz said

    Ανεξάρτητα από τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν χωρίς φανατίλες, και μόνο ακούγοντας την δήλωση παραίτησής του πρέπει, κανονικά, να αποφύγεις φτηνιάρικες ατάκες, τόσο αφόρητα όμοιες με τα εμέσματα δολοφονίας χαρακτήρα τα ενορχηστρωμένα από τους καναλάρχες.
    Αν ούτε αυτή η εκ βαθέων δήλωση παραίτησής του δεν σε συν-κίνησε, φοβάμαι πως έχασες την ικανότητα να ονειρεύεσαι έναν ανέφικτο, ως όριο, αλλά πάντα ποθητό κόσμο όπου η αξιοπρέπειά σου δεν θα οφείλεται στο κοστούμι που φοράς και στη λάμψη της πιστωτικής σου παρά στην ευγένεια των κοινωνικών συμπεριφορών σου.

  189. Pedis said

    Ωρα για πολιτική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λέει τίτλος της η εφσυριζυν. Μέχρι τώρα ήταν άγουρος και ξινός.

    Μην στενοχωριέστε ωρέ συριζόπουλα, σιγανοσυριζόφρονες και κρυφαριστεροπασόκια. 🤭 🤣 Σε ένα χρόνο από τώρα, από όλες τις ποιότητες του ανδρός η κωλοτούμπα θα έχει μείνει για να τον θυμούνται οι επόμενοι (αν δεν εκπλήξει με τις επιλογές στη σταδιοδρομία του).

  190. ΣΠ said

    178
    Ευχαριστώ.

  191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    184, παιγνιο όμως ειναι και η ίδια η ζωή, κι αν το καλοσκεφτείς και με παρομοιους όρους. Αλλοι το παιζουν σκακι, μπριζ, ζαριά, άλλοι συστημα, άλλοι απεχουν…

    186, με βυζαντινισμούς εναντίον του γαλατικού μας χωριού.

  192. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «καβαλίκι» ἤ «καβαλίκα» στίς γειτονιές τῆς Θεσσαλονίκης. Τά ἄλλα, πρώτη φορά τά διαβάζω ἐδῶ..

  193. 185 Καλά, δεν είχε τα γυαλιά, δεν είχε ψηφοδέλτιο έτοιμο. Γιατί δεν ζήταγε βοήθεια – επιβεβαίωση απ’ τον δικαστικό; Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Προτιμά στα κουτουρού απ’ το να τον γελάσουν (ή να πέσει στα μάτια των άλλων που είν’ εκεί γύρω).

    187 Ακόμα και με τον Γαρουφαλλιά γινόταν πλάκα το 74, αλλά τσίμπησε πάνω από 1%

  194. Γλωσσολάγνος said

    Βρίσκω στην «Κροατική γλωσσική πύλη» (Hrvatski jezični portal, https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search) ότι το επώνυμο Palikuća, το οποίο σημαίνει «εμπρηστής», τονίζεται στην πρώτη συλλαβή (προ-προπαραλήγουσα), αλλά με ανιόντα τόνο. Όταν το τονισμένο φωνήεν είναι βραχύ ο τόνος αυτός συμβολίζεται με βαρεία: Pàlikuća. Στον ανιόντα τόνο η τονισμένη συλλαβή βρίσκεται τονικά χαμηλά, ενώ η αμέσως επόμενη ακούγεται ψηλότερα. Έτσι μπορεί εύκολα να ξεγελάσει το αφτί μας και να δώσει την εντύπωση ότι η πραγματική τονισμένη συλλαβή είναι η δεύτερη.

    Απ’ όσο γνωρίζω, στα Ελληνικά ο ανιών τόνος εμφανίζεται μόνο σε ερωτήσεις: π.χ. το «θέλεις;» έχει ανιόντα τόνο, ενώ όταν δεν έχουμε ερώτηση η ίδια λέξη ακούγεται με κατιόντα τόνο.

    Όλα αυτά, όμως, δεν γνωρίζω αν ισχύουν στην κροατική ομιλία, η οποία εν πολλοίς έχει χάσει αυτές τις τονικές διακρίσεις. (Αυτές διατηρούνται περισσότερο στις υπόλοιπες περιοχές όπου μιλούν την Βοσνιο-Κροατο-Μαυροβουνιο-Σερβική, και κυρίως στη Βοσνία.) Ως εκ τούτου, υποθέτω ότι οι περισσότεροι Κροάτες προφέρουν τη λέξη με τρόπο που δεν μας άφηνε αμφιβολίες ότι η τονιζόμενη συλλαβή είναι η πρώτη.

  195. Faltsos said

    Αν και το βρίσκω υπερβολικό, αξίζει να δημοσιευθεί κι εδώ, λόγω επικαιρότητας:

  196. sarant said

    194 Ευχαριστούμε

    195 Ακριβώς 🙂

  197. Πέπε said

    194:
    Βλ. και #5 > Νομίζω ότι και η δύο γλώσσα τονίζει πάντοτε την πρώτη συλλαβή, άρα Πάλικουτσα – δύσκολο για Έλληνες.

    (Η δύο γλώσσα = η σέρβικη και η κροάτικη)

    188:
    Πολύ σωστά!

  198. Μαρία Αθανασιάδη said

    Χαίρετε, εγώ είμαι από τη Λακωνία και στο χωριό μου το καβαλίκεμα αυτού του τύπου το λέγαμε αμπλέτσια και αμπελεκούτσια αλλά και ζαλίκα — όλα ως επιρρηματα. Π.χ., φορτώθηκε τη γριά μάνα του και την πήγε ζαλίκα (μάλλον με τα πόδια της όχι πάνω στους ώμους του, όπως στη φωτογραφία, αλλά κρατώντας τα δεμένα γύρω από τη μέση του — πιο ευκολο για τη γριά). Υπάρχει και ως ρήμα: ζαλώνομαι ή και ζαλικώνομαι (μεταβατικό). Π.χ., ζαλώθηκε τα ξύλα και τα κουβάλησε ώς το χωριό. Ή: Πού πας έτσι ζαλωμένος:

  199. antonislaw said

    52, 12, 14
    Στα μέρη μου* » ψάρι-λάδι» . Έλα να σε καμω ψάρι-λάδι.

    Και στα μέρη του Ρεθέμνους «ψάρι-κοκόλι ή ψάρι-κοκόλια»

  200. Γιάννης said

    Σε ποιο διήγημα του Καρκαβίτσα αναφέρεται η φράση με το «καλικούτσα»;

  201. leonicos said

    καλικούτσα 

    Η τέως κυρία Κ. το έλεγε ‘ψάρι κοκόλι’ μάλλον κρητικό. Διορθώστε με.

    Στην Αρτοτίνα το έλεγαν καλιτζέρκα

  202. leonicos said

    199 Antonislaw

    μου έλυσες το πρόβλημα. δεν σε είχα δει

  203. Παύλος said

    Μπινα το λέμε στον Πειραιά και στην Νίκαια και μάλλον η λέξη ήρθε από τους Μικρασιατική.

Σχολιάστε