Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεκατέσσερα χρόνια μετά

Posted by sarant στο 4 Οκτωβρίου, 2023


Σήμερα έχουμε Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, αλλά το 2009, πριν από 14 χρόνια, η  4η Οκτωβρίου έπεφτε Κυριακή και δεν ήταν μια Κυριακή σαν τις άλλες,  ήταν μέρα εκλογών. Σκέφτηκα λοιπόν  να γράψω ένα άρθρο για τις εκλογές εκείνες, που τις  ζήσαμε και ως ιστολόγιο. Κάθισα λοιπόν και έγραψα το άρθρο μου ωραίο-ωραίο, και μάλιστα μονορούφι,  που λένε, και  τελειώνοντας,  καθώς έβαζα τις τελευταίες πινελιές, συνειδητοποίησα με φρίκη ότι πέρυσι είχα γράψει άρθρο ακριβώς για το  ίδιο θέμα. Ου γαρ έρχεται μόνον θα  πείτε. Και τώρα τι να κάνω; Η πρώτη σκέψη ήταν να το ρίξω στον ηλεκάλαθο, αλλά μετά, διαβάζοντας και το περυσινό άρθρο, διαπίστωσα πως στα δυο άρθρα δεν θίγω τα εντελώς ίδια ζητήματα, χώρια που έχει περάσει κι ένας χρόνος με εξελίξεις. Οπότε, σας σερβίρω όχι ακριβώς ξαναζεσταμένο αλλά πάντως γνώριμο φαγητό και υπόσχομαι του χρόνου να  μη βάλω άρθρο «15 χρόνια μετά».

Το 2009, λοιπόν, ήταν η  πρώτη  χρονιά λειτουργίας του ιστολογίου μας και ήταν  και διπλή εκλογική χρονιά, αφού είχαμε τις ευρωπαϊκές εκλογές τον  Μάιο, προγραμματισμένες αυτές  και, μάλλον αναπάντεχα, τον  Οκτώβριο βουλευτικές εκλογές  που προκηρύχτηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου επειδή ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «ήθελε νωπή εντολή» για την αντιμετώπιση της οικονομικής  κρίσης.

Βέβαια, εκλογές μάλλον θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς τον Φεβρουάριο  του 2010 επειδή δεν θα υπήρχε δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ και στις ευρωεκλογές  που  προηγήθηκαν το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει πρώτο με 4 μονάδες  διαφορά,  αλλά και πάλι  οι πρόωρες εκλογές, μόλις 2 χρόνια μετά τις προηγούμενες και ενώ η  κυβέρνηση  της ΝΔ είχε  άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αιφνιδίασαν  τους περισσότερους. Μάλιστα, μια  μέρα πριν ο Καραμανλής  εκφωνήσει το διάγγελμα της παραίτησης της κυβέρνησής του, κάπου 40 βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν επιχειρήσει να τον συναντήσουν για να προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν.

Από τότε, και έχοντας υπόψη όσα ακολούθησαν, έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες  για το αν  ο Καραμανλής εξωθήθηκε (από  σκοτεινά κέντρα) στην αποχώρηση ή αν  επέλεξε να αποδράσει  εύσχημα βλέποντας το  τι ερχόταν και οριστική απάντηση δεν έχει και δεν  μπορεί φυσικά να δοθεί. Μπορούμε να  συζητάμε ώρες πάνω στο θέμα αυτό χωρίς να καταλήξουμε κάπου.

Στην προεκλογική περίοδο φάνηκε καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ θα νικούσε. Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου -ή ΓΑΠ όπως καθιερώθηκε από τότε. Πολλοί σχολιαστές στάθηκαν στα διάφορα σαρδάμ και γλωσσικά λάθη του μέλλοντος πρωθυπουργού, που δεν ξέρω αν τα θυμάστε ακόμα, όπως «μηδέν εις το πηλήκιο»  ή το «στις κάλτσες». Είχα μάλιστα υπερασπιστεί τον ΓΑΠ από τις κατηγορίες του κ. Γιανναρά, και ξανακοιτάζοντας  σήμερα εκείνο το προ 14ετίας άρθρο βλέπω πως είχα γράψει: Ξέρω επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου στο μικρόφωνο συνηθίζει τα σαρδάμ. Πριν από τις ευρωεκλογές, θα θυμάστε, είχε πει «στις κάλτσες» αντί «στις κάλπες», ενώ στο μεγάλο ντιμπέιτ είχε πει το γνωστό «πάση Θεού» και κάμποσα άλλα.

Το «γνωστό» ‘πάση Θεού’ το έχω  πια ξεχάσει, αλλά θυμάμαι το (μετεκλογικό βέβαια) «λίκνος» επειδή καθιερώσαμε  στο ιστολόγιο να λέμε μεταξύ μας  «λίκνος» αντί για link. Και βέβαια,  αν  μας έμεινε  μία φράση του ΓΑΠ από τις εκλογές του 2009 αυτή ήταν το «Λεφτά υπάρχουν», ιδίως  μετά τη χρεωκοπία που ακολούθησε.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοζάνη, κατηγορώντας  τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν διεκδίκησε κοινοτικές πιστώσεις (τότε είπε και το «μηδέν εις το πηλήκιο») κατέληξε:  Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν τα προσελκύσεις με  επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις  το κράτος… Ακούστε τον στο 2.45 του βίντεο και παρεμπιπτόντως προσέξτε πόσο  πολύ κόσμο δείχνει να  είχε  η συγκέντρωση:

Για την ιστορία, να θυμίσω τα αποτελέσματα των  εκλογών του 2009: Το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει  πρώτο με 43,9% και 160 έδρες, η ΝΔ δευτερη με 33,5% και στην τρίτη  θέση το ΚΚΕ με 7,5%. Τέταρτος ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη  με 5,6% υπερφαλαγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που πήρε 4,6%. Εκτός Βουλής  με 2,5% έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι λίγους μήνες  νωρίτερα  στις ευρωεκλογές είχαν  ξεπεράσει το 3% και είχαν  εκλέξει βουλευτή.

Το 2009 ήταν οι τελευταίες  εκλογές στις οποίες  ίσχυσε  ένα  μοτίβο (pattern θα έλεγε ο καθηγητής  Μπαμπινιώτης) που είχε εγκαθιδρυθεί από το  1977-1981: δυο κόμματα, ένα κεντροδεξιό και  ένα κεντροαριστερό να κυριαρχούν αποσπώντας,  τα δυο τους, πάνω από το 70% και κάποτε πάνω από το 85% των ψήφων, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην  αριστερά, κάποτε και στην  άκρα δεξιά. Ακολούθησε ο τεκτονικός σεισμός του 2012 που έφερε ως προεξάρχουσα δύναμη του δεύτερου πόλου ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, μια κατάσταση  που διάρκεσε ως τις εκλογές του 2023, όπου είχαμε ένα νέο μοτίβο, μονοπολικό πλέον,  που δεν ξέρουμε αν και πόσο θα διαρκέσει. Οπότε, οι εκλογές του 2009 ίσως να  φαίνονται πολύ πιο μακρινές από το σήμερα απ’ όσο φαίνονταν, το 2009, οι εκλογές του 1996.

Από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς του 2009 κανείς δεν βρίσκεται στη  θέση του σήμερα, είτε επειδή πέρασαν τα χρόνια είτε επειδή υπέστησαν εκλογική ήττα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόσκαιρα ίδρυσε δικό του κόμμα (ΚΙΔΗΣΟ) που έμεινε εκτός Βουλής, ο Κώστας Καραμανλής μετά την ήττα του το 2009 παραιτήθηκε και περιορίστηκε στον ρόλο του βουλευτή Θεσσαλονίκης και σε επισκέψεις σε ταβέρνες, ενώ από φέτος δεν είναι πια βουλευτής, η Αλέκα Παπαρήγα έπαψε το 2013 να είναι  ΓΓ του ΚΚΕ και την διαδέχτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις τελευταίες εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα, ο δε Γιώργος Καρατζαφέρης έμεινε εκτός Βουλής το 2012 και απέτυχαν οι μετέπειτα προσπάθειές του να  επανέλθει. Βέβαια, η κληρονομιά του ακροδεξιού ΛΑΟΣ ζει  και βασιλεύει αφού τρία στελέχη  του έχουν ηγετική  θέση στην κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία και στην  κυβέρνηση Μητσοτάκη  ενώ ο Κυρ. Βελόπουλος βρίσκεται από το 2019 στη Βουλή ως αρχηγός της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης.

Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι οι μόνες. Για παράδειγμα, στις εκλογές του 2009 το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είχε στην πρώτη θέση τον Γιάννη  Ραγκούση, ο οποίος αργότερα βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ (εξελέγη βουλευτής το 2019 αλλά όχι το 2023),  ενώ και  άλλα στελέχη του «γαπικού» ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρίσκονται σήμερα στον  ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Έλενα Κουντουρά, επιλαχούσα με τη  Νέα Δημοκρατία το 2009, είναι σήμερα  ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αφού πέρασε  από τους ΑΝΕΛ. Σημειώνω  ότι η Ασημίνα  Ξηροτύρη, επιλαχούσα βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης το 2009, στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Παρόμοιο επετειακό άρθρο είχα και γράψει πέρυσι, στα 13 χρόνια, και τότε  έγραψα πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν  ο μόνος από τους αρχηγούς του 2009 που έμενε στο πόστο του. Από πέρυσι μέχρι φέτος όμως μεσολάβησε το 2023, annus horribilis μέχρι τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και η διπλή εκλογική συντριβή έφερε την παραίτηση του Αλέξη  Τσίπρα και την ανάδειξη ενός επίσης νέου από κάθε άποψη  ηγέτη, του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν θα σταθώ στα σημερινά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα θυμίσω τα τότε.

Ο Αλέξης Τσίπρας το 2009 ήταν σχετικά φρέσκος, αφού είχε αναλάβει  πρόεδρος του Συνασπισμού (και όχι του ΣΥΡΙΖΑ) τον Φεβρουάριο του 2008. Από τότε ως  τις εκλογές του 2009 υπήρχε μια ιδιότυπη δυαρχία, αφού ο Αλέκος Αλαβάνος παρέμενε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτός είχε εκπροσωπήσει το κόμμα στο ντιμπέιτ των ευρωεκλογών του 2009. Ίσως εξαιτίας αυτής της δυαρχίας, και  σίγουρα εξαιτίας της υποβόσκουσας διαφωνίας της «ανανεωτικής πτέρυγας», τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα του Τσίπρα ήταν  μέτρια, αφού τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 σημείωσε πτώση. Ακολούθησαν εσωτερικοί κλυδωνισμοί με την αποχώρηση του Αλ. Αλαβάνου, που κατέβηκε με δικό του ψηφοδέλτιο στις περιφερειακές του 2010 (και καταποντίστηκε, αν και τον ψήφισα) και μετά με τη διάσπαση όταν αποχώρησε η ανανεωτική πτέρυγα και ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ, κόβοντας στο μισό και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι ο καινούργιος πρόεδρος τα έχει  κάνει μούσκεμα, και το είπαν αυτό κάποιοι το 2010, αλλά πολύ γρήγορα το μετάνιωσαν.

Είχε βέβαια  προηγηθεί ο ταραγμένος Δεκέμβρης  του 2008 με τις πολυήμερες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξ. Γρηγορόπουλου, που έφερε μια ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε να κερδίσει πολλούς φίλους (ξέρω έναν) και να χάσει αρκετές ψήφους, αλλά πρόσκαιρα. Ήδη πριν από τον Δεκέμβρη, κάποιες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι υπήρχε δυναμικό για εκτίναξη στο 15-18% και αυτό ο Τσίπρας μπόρεσε να το αξιοποιήσει, μετά τα μνημόνια.

Τον Δεκέμβρη του 2008  το ιστολόγιο δεν είχε ακόμα ανοίξει, αν και τα γεγονότα εκείνων των ημερών στάθηκαν καταλυτικά στο να πάρω την απόφαση τον Φεβρουάριο του 2009. Το 2009, όσοι είστε μαζί μας από τότε θα το θυμάστε, δεν γράφαμε άρθρο ανελλιπώς κάθε μέρα. Μπορούσε να μπουν και δύο μικρά άρθρα τη μέρα, μπορούσε να περάσουν  και 2-3 μέρες χωρίς άρθρο. Έτσι, ενώ έχω άρθρο για ανήμερα των εκλογών, με γελοιογραφίες από παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως συνηθίζω, δεν είχα βάλει άρθρο το Σάββατο πριν από τις εκλογές -δεν είχαν ακόμα καθιερωθεί τα σαββατιάτικα μεζεδάκια. Το  άρθρο της Παρασκευής πριν από τις εκλογές ήταν «η τελευταία προεκλογική κοτσάνα«, και μάλιστα ανέβηκε το βράδυ της Παρασκευής (δεν είχε ακόμα στανταριστεί να δημοσιεύονται τα άρθρα  πρωί, στις 9.40 ώρα Ελλάδος). Εκεί γράφω:

Η προεκλογική περίοδος επισήμως τελειώνει σε μιάμιση ώρα, οπότε θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα να ειπωθούν κι άλλες κοτσάνες, ενώ επίσης δεν άκουσα την ομιλία Καραμανλή στην κεντρική του συγκέντρωση. Ωστόσο, εγώ αυτήν έτυχε να ακούσω.

Καθόμουν το βραδάκι σε μια καφετέρια, έξω, και πήγα μέσα να δώσω παραγγελία και η τηλεόραση έδειχνε τις ειδήσεις του Άλτερ με καλεσμένο τον Βελόπουλο και άλλους δυο. Και είπε ο Βελόπουλος:

— Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Εμείς [το Λάος δηλαδή] προσφέραμε τη στήριξή μας άνευ αποδοχών αλλά την αρνήθηκε.

Εκείνη την ώρα μπήκε στο μαγαζί μια βαρυστολισμένη κυρία και παρακάλεσε την καφετζού να αλλάξει κανάλι και να βάλει τη συγκέντρωση του Καραμανλή, πράγμα που έγινε, οπότε δεν ξέρω αν ο εμβριθής πολιτικός εννοούσε «‘άνευ όρων» ή «χωρίς αντάλλαγμα» ή αν κυριολεκτούσε.

Το έβαλα ολόκληρο για να δείτε πόσο μικρά (και χαριτωμένα; ) ήταν τα άρθρα στις αρχές του ιστολογίου, όχι όπως τώρα που άμα πέσουμε κάτω από τις 800 λέξεις γράφετε σχόλια  διαμαρτυρίας και ζητάτε τη συνδρομή σας πίσω (πλάκα κάνω).

Βελόπουλος τότε με κοτσάνες, σήμερα με κοτσάνες και  κηραλοιφές, τότε όμως μοναχικός και απομονωμένος στα ακροδεξιά έδρανα ενώ σήμερα να διαγκωνίζεται με άλλα δύο μορφώματα στο δεξιότατο άκρο και να έχει και  πρώην συναγωνιστές του  στην κυβέρνηση.

Στο εκλογικό άρθρο της 4ης Οκτωβρίου 2009 που κι αυτό δεν ανέβηκε πρωί αλλά προς το απόγευμα, καναδυό ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σχολιάζουν φίλοι που είναι μαζί μας από τότε (Μαρία, Βουλάγξ, Π2, Στάζιμπο, Νικ Νίκολας) αλλά βλέπω και σχόλια από φίλους που δεν σχολιάζουν  πια στο ιστολόγιο ή σχολιάζουν  πολύ σπάνια πια (Κορνήλιος, Μπουκανιέρος, Ηλεφούφουτος, Εσπεκταδόρ, Χασάπης, Σοφία Οικ.) αν και όλους αυτούς τους βλέπω σε άλλα ηλεκτρονικά μετερίζια ή και στην, ας  πούμε, πραγματική ζωή.

Κατά σατανική σύμπτωση, σε 14 χρόνια από σήμερα, στις  4 Οκτωβρίου 2037,  πέφτει πάλι Κυριακή -και αφού τους μήνες  Σεπτέμβριο με Νοέμβριο γίνονται συχνά εκλογές θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι κι αυτή μέρα εκλογών ή να βρισκόμαστε σε  προεκλογική περίοδο. Ποιος άραγε θα είναι,  τότε, ο απερχόμενος πρωθυπουργός; Θα έχει επώνυμο σημερινού πολιτικού; Διατυπώστε  προβλέψεις και σε 14  χρόνια όσοι έπεσαν μέσα θα κερδίσουν από ένα ταψί σπαμακόπιτα!

107 Σχόλια to “Δεκατέσσερα χρόνια μετά”

  1. ndmushroom said

    Το 2009 ήταν οι τελευταίες εκλογές στις οποίες ίσχυσε ένα μοτίβο (pattern θα έλεγε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης) που είχε εγκαθιδρυθεί από το 1977-1981: δυο κόμματα, ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό να κυριαρχούν αποσπώντας, τα δυο τους, πάνω από το 70% και κάποτε πάνω από το 85% των ψήφων, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην αριστερά, κάποτε και στην άκρα δεξιά.

    Αχεμ… 🙂

  2. Α. Σέρτης said

    Αυτό το «…όλα τα άλλα» είναι μια πληγή τελικά (εφόσον πρόκειται για την αέναη επανάληψη του «ίδιου», παρανιτσεϊκώ τω τρόπω)

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

    1 Τι εννοείς με το «αχέμ»; Δεν ισχύει;

    2 Αμάν πια, μία φορά έγινε το λάθος. Θα παραταθεί η συνδρομή κατά ένα τεύχος 🙂

  4. atheofobos said

    Καθώς μας θύμισες τι ακριβώς είχε πει ο ΓΑΠ, που κατέληξε να περάσει στον κόσμο, ως Λεφτά υπάρχουν, διαπιστώνει κανείς πόσο εύκολο είναι να αλλοιωθεί αυτό που έχει πει ένας πολιτικός και να αποκτήσει τελείως διαφορετική σημασία.
    Έτσι ενώ ο Πάγκαλος στην Βουλή είχε πει:
    «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», η κατάληξη ήταν το απλοποιημένο: Μαζί τα φάγαμε.
    Το ίδιο έγινε και με τον Βουλγαράκη που σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Μαρία Χούκλη δέχεται το ερώτημα:
    «Ναι, μπορεί η συμπεριφορά σας να είναι νόμιμη. Ηθική όμως είναι;». Ο υπουργός οργίζεται: «Τι είναι αυτά που λέτε; Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική» που κατέληξε στο: το Νόμιμο είναι και ηθικό.
    Τέλος είναι γνωστό πως χρεώθηκε ο Θεοδωράκης το Καραμανλής ή τανκς.

  5. Καλημέρα

    χαχαχαχ

    πως να μην γελάσεις με τον ΓΑΠ και το γούστο των ελλήνων ψηφοφόρων. Εχω ξαναγράψει πως όποιος ομιλητής ανεβοκατεβάζει το χέρι του σημαίνει πως δεν πιστεύει αυτά που λέει.. Λιγότερο από όλους θυμάμαι τον Τσίπρα πολύ σπάνια να το κάνει Τον Κασελακις δεν τον έχω παρακολουθήσει , έχω καλύτερες δουλειές να κάνω.

    Γέλασα και με τις μεταγραφές… αρχών που κάνανε βουλευτές και βουλευτίνες από το ένα άκρο στο άλλο είτε με ενδιάμεσες στάσεις είτε χωρίς. Μου θυμίζουν από την μια τονΜητρόπουλο που αφού πέρασε τυπικά από όλο το ΠΟΚ κατέληξε στην Ελενα Ναθαναήλ για να βρει τον προόρισμό του και όχι τον Χρισοδουλόπουλο που πέρασε παίζοντας από όλο το ΠΟΚ για να καταλήξει…στον ΟΑΡΗΣ !!!!!

  6. Αγγελος said

    Δεν είναι ακριβώς σατανική σύμπτωση να πέφτει την ίδια ημέρα της εβδομάδας η ίδια ημερομηνία 14 χρόνια πριν και 14 χρόνια μετά. ΟΛΕΣ οι ημερομηνίες πέφτουν την ίδια μέρα της εβδομάδας κάθε 28 χρόνια — χωρίς εξαίρεση στο ιουλιανό ημερολόγιο, με μόνη εξαίρεση στο γρηγοριανό τις περιπτώσεις όπου η 28ετία περιλαμβάνει και έτος αλλαγής αιώνα μη δίσεκτο (σαν το 1900 και το 2100· αλλά το 2000 ήταν δίσεκτο, οπότε οι ημερομηνίες της δικής μας ζωής δεν επηρεάζονται.)

  7. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    >Διατυπώστε προβλέψεις και σε 14 χρόνια..
    Η γενετική θα έχει προχωρήσει, κι έτσι θα έχουν κατασκευαστεί γενετικά αντίγραφα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Ανδρέα και του Κ. Καραμανλή σίνιορ. Θα κονταροχτυπηθούν με τον τότε τρέχοντα πρωθυπουργό (ανάλογα με την τροχιά κάποιων κομητών που δεν έχει υπολογιστεί με ακρίβεια, θα είναι είτε ο Τσίπρας που θα επανακάμψει ως σωτήρας της Αριστεράς, είτε ο Κ. Καραμανλής τζούνιορ που θα επανακάμψει ως σωτήρας της δεξιάς-αποκλείεται να έχει μείνει κουνούπι ζωντανό αν ξαναπάρει εκλογές ο δρακουμέλ τζούνιορ). Η μάχη του παλιού με το νέο θα πάρει άλλο νόημα, καθώς οι μεν κλώνοι θα μιλούν για νέο αίμα, οι δε ορίτζιναλ γονότυποι θα μιλούν για καταψήφιση των νεογερόντων. Ο Πανιώνιος θα έχει πάρει το πρωτάθλημα και θα έχει προκριθεί στον επόμενο γύρο του τσουλού.

    [πηγή:Καζαμίας 2027].
    (Στο μεταξύ, ο σχολιασμός στην πόρσε θα έχει ξαναγίνει νορμάλ και δεν θα γράφω σε μια σειρά όλο το κείμενο ελπίζοντας πως πάτησα έντερ εκεί που ήθελα)

  8. sarant said

    7 ΥΓ Τέτοιες ελπίδες μάταιες μην καταδεχτείς

    4 Ο Πάγκαλος το οικειοποιήθηκε, έβγαλε και σάιτ mazitafagame

  9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Δύο οἰκονομικο-μυθολογικά τέρατα ἀνέδειξαν οἱ μεταπολιτευτικές δεκαετίες: Τά προεόρτια τοῦ μνημονίου (2009) καί τήν
    κοχλάζουσα κορύφωσι τῶν περί τό μνημόνιο χειρισμῶν (2015).
    Ποιά ἦταν τά κοινά χαρακτηριστικά τους; α) Ἡ ὅπου φύγει, φύγει παραδίδουσα κατάστασι ἧταν ἡ (διαφόρων κομματικῶν ἀναλογιῶν) δεξιά, β) Τό ἀσήκωτο βάρος πού ἄφηνε ἦταν ἀντιληπτό ἀκόμη καί ἀπό ἕναν μέτριο ἀπόφοιτο γυμνασίου, πολύ δέ περισσότερο ἀπό τά οἰκονομικά ἐπιτελεῖα τῶν κομμάτων τῆς ἀριστερόστροφης ἀντιπολίτευσης γ) Τό ἀνερμήνευτο (;) πάθος διαδοχῆς καί ἡ ἀσυλλήπτου μεγέθους παραπλάνησι τοῦ λαοῦ (λεφτά ὑπάρχουν/ μέ ἕναν νόμο καί ἕνα ἄρθρο) ἔφερε τά θριαμβευτικά ἐκλογικά ἀποτελέσματα πού ὅλοι γνωρίζουμε σέ πρώτη φάσι καί τούς ἀνατριχιαστικούς ἐκλογικούς καί ἄλλους καταποντισμούς σέ δεύτερη. Ὅλα αὐτά, μέσα σέ μιά δεκαετία. Καί ὑπάρχουν ἀκόμη ἄνθρωποι πού ἀναρωτιοῦνται σἠμερα γιά τήν διάλυσι τῶν κομματικῶν σχηματισμῶν πού ὑποσχέθηκαν αὐτά πού ὑποσχέθηκαν τότε.. Καλημέρα σας!

  10. Pedis said

    Άμα δούλεψε ο χαζοΓιωργάκης ένα 40% ξυπνοπούλια, γιατί να μη δουλεύει ο Κούλης που είναι (και λίγο) πιο έξυπνος ένα άλλο 40% ντιπ χαζόπουλα;

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @8β. Καί ὁ ΓΑΠ καί τό τότε ΠΑΣΟΚ τό οἰκοιοποιήθηκαν, Νικοκύρη. Ποιός ψηφοφόρος νομίζεις ὅτι μέτρησε τό (ἀνηθίκως ψευδέστατο) «λεφτά ὑπάρχουν, ποῦ πήγανε τά λεφτά;» μέ τήν μεζούρα «Λεφτά ὑπάρχουν, ἄν γίνῃ αὐτό, ἄν γίνῃ ἐκεῖνο, ἄν γίνῃ τό ἄλλο κλπ κλπ κλπ»; Ἦταν σχεδιασμένο νά περάσῃ καί νά μείνῃ ὡς σκέτο: Λεφτά ὑπάρχουν!

  12. voulagx said

    Και καποιος έλεγε οτι σχιζει τα μνημονια καθε μερα, αλλά δεν τού ‘κατσε.

  13. xar said

    @9
    Προσυπογράφω

  14. voulagx said

    Ασχετο: Η πορσε εχει τρελλαθει. Τωρα τελευταια μου ζητάει καθε φορα που κλικαρω να αποδεχτω τα κουκις. Του λεω «Άι αγκρή» και μετα πάλι τα ίδια. Το συνεργειο της πρεπει ναχει συντηρητικο προβλημα.

  15. sarant said

    11 Αλλά αν γίνει η στραβή, να πούνε «εμείς είπαμε ότι υπάρχουν υπό τις εξής προϋποθέσεις»;

  16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @15. Γίνει (ὅπως ἔγινε 🙂 ) -δέν γίνει ἡ στραβή, οὐδέν λάθος [ἤ ἐπεξήγησι] ἀναγνωρίζεται ἀπό τόν ξεγελασμένο ἁπλοϊκό ψηφοφόρο, μετά τήν ἀπομάκρυνσιν ἐκ τοῦ [ἐκλογικοῦ] ταμείου 🙂

  17. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἄν θέλω νά ὑπενθυμίσω ὅτι τέτοια μέρα (4/10/74) ἱδρύθηκε τό κυβερνῶν κόμμα, θά παραμείνω ἀλώβητος ἤ πρέπει νά τό κάνω σέ κάποιο ἄλλο ἱστολόγιο; 🙂 🙂 🙂

  18. Alexis said

    #4: Έλα, μη μου κλέβεις τις ατάκες, εγώ έπρεπε να τα πω αυτά 🙂
    (Και τα είπα προχθές, στο άρθρο για το βιβλίο του Παναγιωτίδη)

  19. Alexis said

    #4: Αλλά αυτά συμβαίνουν και… εις Παρισίους!
    «Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών» λέει ο παπάς στη Θ. Λειτουργία, «τα καλά και συμφέροντα» σκέτο ακούει και επαναλαμβάνει ο κόσμος.

  20. ΣΠ said

    Γιατί τα άρθρα δημοσιεύονται στις 9:40 και όχι μια πιο «στρογγυλή» ώρα όπως 9:30 ή 10:00 ή έστω 9:45;

  21. geobartz said

    «ο Αλέκος Αλαβάνος παρέμενε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτός είχε εκπροσωπήσει το κόμμα στο ντιμπέιτ των ευρωεκλογών του 2009».

    # Στο ντιμπέιτ προ των ακολούθων εθνικών εκλογών όμως, ήταν ο Τσίπρας, και θυμάμαι το εξής στιγμιότυπο κατά τον τελευταίο κύκλο των …μονολόγων: Ο Καραμανλής, αντικρούοντας τις κατηγορίες όλων των «συντιμπεϊτών», ότι δεν έδωσε αρκετά στον λαό (ή κάπως έτσι), αναρωτήθηκε: «Θα ήταν καλλίτερα αν πηγαίναμε σε στάση πληρωμών»;; Τότε ο Τσίπρας σχεδόν αναπήδησε, ως να ζητούσε εξηγήσεις για τη «στάση πληρωμών». Όμως, ο ντιμπεϊκός χρόνος του Καραμανλή είχε τελειώσει. Έτσι, ο Τσίπρας κάθισε στ’ αυγά του ενώ ο συντονιστής δημοσιογράφος και όλοι οι «συντιμπεϊτές» τήρησαν την στάση του «πέρα βρέχει»!
    # Ας δούμε όμως τί συνέβη σε έναν άνθρωπο του ιδιωτικού τομέα, όπου ουδέποτε υπάρχει το «πέρα βρέχει»: Ήδη από το 2008, όταν πρωτοφάνηκαν τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης, άρχισε να …μαζεύεται: Περιόρισε τον αριθμό του πρόσκαιρου προσωπικού, σταμάτησε τα δώρα προς το μόνιμο προσωπικό, τις χορηγίες κλπ. Η επιχείρηση πέρασε «αβρόχοις ποσί» την οικονομική κρίση και εξακολούθησε να ανθεί σε ΔΙΕΘΝΗ κλίμακα, μέχρι και σήμερα, ούσα πλέον στα χέρια των κληρονόμων του, αφού ο ίδιος «μας άφησε χρόνους» προ ετών τινων. Και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση πολλαπλασιάζονται και ζουν καλά, κι εμείς καλλίτερα. Τόπος των γενομένων: Η ιδιαιτέρα πατρίς προσώπου γνωστού, και οιονεί αγαπητού, στο Σαραντάκειο ιστολόγιο.

  22. Ρογήρε, σου (ξανα) απάντησα

  23. xar said

    @4
    Θα έλεγα ότι και στις 3 περιπτώσεις, αυτό που μένει αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια αυτό που είπαν οι μεγάλοι αυτοί άνδρες και δεν τους αδικεί. Δεν αποδίδει βέβαια την πολιτική εικόνα του εαυτού τους που ήθελαν να περάσουν. Έχουμε και λέμε:
    1. ΓΑΠ: Απέναντι στον ΚΚ, που έλεγε ότι θα εφαρμόσει λιτότητα, αν εκλεγεί (σοκαριστικό για την τότε κοινή γνώμη), ο ΓΑΠ είπε ότι ΔΕΝ χρειάζεται καμία λιτότητα, μόνο ένα νοικοκύρεμα και καλύτερη αξιοποίηση των εσόδων, που θα μας έδινε τη δυνατότητα π.χ. να συνεχίσουμε να αυξάνουμε μισθούς, να κάνουμε προσλήψεις, να ΜΗΝ αλλάξει τίποτα στο συνταξιοδοτικό, την πρόνοια (βλ. φαρμακευτικές δαπάνες) κτλ. Με άλλα λόγια, είπε αφήστε το πάνω μου, και εγώ θα βρω λεφτά για να συνεχίσουμε όπως ξέρατε και ακόμα καλύτερα. Όπως λέει και ο ΓΚ στο #11, ο κόσμος σωστά το εξέλαβε ως «λεφτά υπάρχουν», γιατί αυτό το μήνυμα ήταν σχεδιασμένο να περάσει.

    2. Πάγκαλος: Έκανε μια αυτοκριτική και κριτική της ελληνικής κοινωνίας, που έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Και στην ουσία είπε: α) Εσείς ζητάτε διάφορες εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, β) Εμείς κάνουμε ρουσφέτια, γ) Εσείς μας ψηφίζετε, (εν μέρει;) επειδή σας κάναμε ρουσφέτια, δ) Εμείς διαπλεκόμαστε στην προσπάθεια να εκλεγούμε για να κάνουμε τα ρουσφέτια που εσείς ζητάτε, ε) Η δημοκρατία πάσχει ως αποτέλεσμα. Αλλά όταν είναι κανείς σημαντικός στέλεχος σε αυτό το σύστημα που στηρίζεται στο αλισβερίσι και τη διαπλοκή, το κοντολογίς «φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίνε και οι άλλοι» έχει μέσα και μια προσπάθεια ισομοιρασμού των ευθυνών και ισοπέδωσης των πάντων, παραβλέποντας την ανισοκατανομή της εξουσίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν όλοι στο παιχνίδι, ούτε στον ίδιο βαθμό, ούτε αποκόμισαν ίσα οφέλη. Πολύ καλά συνοψίζεται αυτή η αφυψηλού (αυτο;)κριτική ως «μαζί τα φάγαμε.

    3. Βουλγαράκης: Αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση / ανταπάντηση στο «ό,τι έκανα ήταν νόμιμο» και είπε ένα γενικόλογο σόφισμα περί νομιμότητας και ηθικής για να καλύψει τον πωπό του και να μην εκτεθεί. Και είναι σόφισμα, γιατί ο νόμος δεν καλύπτει εξαντλητικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής (αλλιώς δεν θα χρειάζονταν κάθε τρεις και δέκα νέοι νόμοι, μόνο βελτιώσεις των παλιών), ούτε έχει πάντα προσαρμοστεί στις μεταβολές της κοινωνίας, των αντιλήψεων και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και εφαρμόζουμε τις έννοιες δικαιοσύνη και εντιμότητα. Και πάλι η φράση «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» συνοψίζει τέλεια το επιχείρημα που ενεδύθη ο Βουλγαράκης για να μη φανεί γυμνός.

  24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @4. Ὁ Βουλγαράκης δέν εἶναι ἀπό τά καλύτερα μυαλά πού πέρασαν ἀπό τήν ΝΔ (τάχα μου ὀργίζεται: «Τι είναι αυτά που λέτε; Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας»).
    Τί λές ὠρέ λεβέντη Γεώργιε Βουλγαράκη: Δδῶσε μου τό μέηλ σου καί θά σοῦ γεμίσω τόν σκληρό δίσκο μέ χιλιάδες ἐπεισόδια ζωῆς νόμιμα ἀλλά ἀνήθικα.

  25. sarant said

    17 Ε, δεν το ήξερα

    20 Όταν δουλεύω, 8.40 ώρα Λουξ με βολεύει. Δεν έχει βέβαια μεγάλη διαφορά από 8.30 ή 9.00 αλλά το πρωί και τα 10 λεπτά παίζουν ρόλο.

  26. Alexis said

    #23: Συμφωνώ σε όλα. Έτσι είναι.
    Μόνο που του Βουλγαράκη δεν είναι σόφισμα. Είναι ξεκάθαρη μπαρούφα.
    Εννοείται ότι υπάρχουν πράγματα που είναι νόμιμα και δεν είναι ηθικά.
    Η απάντησή του ήταν βλακώδης και δικαίως τον στιγμάτισε.

  27. sarant said

    20-25 Επίσης, αν τη στιγμή που αποθηκεύω το άρθρο μού προτείνει το σύστημα μια πολύ κοντινή ώρα, πχ 09.42 (όπως το αυριανό άρθρο) δεν την αλλάζω.

  28. nikiplos said

    Καλησπέρα. Δύο τινά ως προς το άρθρο:
    – Η χώρα έσκασε στα χέρια του ΚΑΚ, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος πρόλαβε και την έκανε αλά γαλικά με τις πλάτες των καναλαρχών, γιατί αν υπήρχε αληθινή δημοσιογραφία αναμφισβήτητα, θα τον είχαν ξεσκίσει. Είχαν όμως χρωστούμενα στον Σαμαρά και έτσι το γύρισαν στο κλέφτικο και ξαναβγήκαν στον αφρό του 2012
    – Ό,τι και να ήταν ο ΓΑΠ, μπορεί κανείς να συμφωνήσει σήμερα πως οι επόμενοι με λεονταρισμούς ή όχι, ουδόλως μετακινήθηκαν από την γραμμή πολιτικής που χάραξε: Σώσιμο των λήσταρχων τραπεζιτών εις βάρος της οικονομίας μιας χώρας που τότε όπως και να το κάνουμε κάποιες υποδομές τις είχε, έστω ελέω ΕΕ.

    – Κι ένα επίμετρο
    Αυτά τα 14 χρόνια η χώρα είναι σε μια συνεχή κρίση, πιστωτική πρωτίστως που έχει διαλύσει τα πάντα. Πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό? Η Ελλάς δεν μετράει (ή παριστάνει ότι δεν μετράει) αλλά οι άλλοι μετρούν, τουλάχιστον μέχρι το 2016 έχουμε στοιχεία από τις χώρες υποδοχής:

    Η.Π.Α. 6,340
    ΚΑΝΑΔΑΣ 1,616
    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 248
    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 45,000
    ΚΟΥΒΕΙΤ 500
    ΚΑΤΑΡ 650
    ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ 1,852
    ΟΛΛΑΝΔΙΑ 8,000
    ΓΑΛΛΙΑ –
    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ –
    ΚΥΠΡΟΣ 31,474
    ΑΥΣΤΡΙΑ 6,165
    ΔΑΝΙΑ 1,419
    ΝΟΡΒΗΓΙΑ 9,901
    ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 51,859
    ΓΕΡΜΑΝΙΑ 157,055
    ΒΕΛΓΙΟ 5,000
    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 464
    ΕΛΒΕΤΙΑ – ΓΕΝΕΥΗ 5,000
    ΡΟΥΜΑΝΙΑ –
    ΚΟΥΒΑ 29
    Σύνολο  332,572

    πηγή από εδώ: https://www.taxheaven.gr/news/30829/posoi-ellhnes-metanasteysan-kata-thn-diarkeia-ths-krishs-kai-se-poies-xwres

    Αν σκεφτούμε πως οι πλείστοι των 332.572 συμπολιτών μας που μετανάστευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι και οι πιο ταλαντούχοι (πτυχία, βιογραφικά κλπ), πιστεύω πως, ως αριθμός είναι πολύ μεγάλος και αναμφισβήτητα επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί δεν μπορούν όλοι αυτοί να ψηφίσουν.

  29. ΣΠ said

    Σε λίγα λεπτά η ανακοίνωση του Νόμπελ Χημείας.

  30. Νέο Kid said

    29. Ακόμα και οι μουγγοί *μιλάνε στα Νόμπελ! Εμείς αιωνίως κωφάλαλοι …
    * εντάξει , χαζό λογοπαίγνιο, αλλά δεν σκέφτηκα κάτι καλύτερο για τον Moungi Bawendi , τον βραβευθέντα Γάλλο (Τυνήσιος δηλαδή) 
    Υγ. Αυτό το quantum dot … τι στο διάτανο είναι ρε Σταύρο;; 

  31. Συγκατατέθηκαν ήλιος και άνεμος, μπόρεσα μετά από αρκετές μέρες να κάνω ένα μπάνιο (μετά χταποδιών. Λάμπρε) και μου διαβήκανε προσωρινά οι πόνοι…
    Για φύγουν οριστικά πρέπει ν’ανοίξω πανιά, να πιάσω το τιμόνι και να δω της Λέρος τα βουνά …

  32. Νέο Kid said

    30. Γκούγλαρα και βλέπω ότι είναι κάποιο είδος ημιαγωγών . 

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    30, Ίντα΄ναι η κλικ χημεία; 🙂
    Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τις καινοτόμες ανακαλύψεις τους.
    Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Χημείας 2022 στους Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal και K. Barry Sharpless «για την ανάπτυξη της κλικ χημείας και της βιοορθογωνικής χημείας»

  34. # 23

    Για το 2
    Με το συμπάθειο αλλά ο Πάγκαλος στο «μαζί τα φάγαμε εννούσε τα κομματόσκυλα και τους υπερκομματικούς των ΔΕΚΟ με τις ρεμούλες, μην τα ρίχνουμε τώρα στον εκπαιδευτικό που ζήταγε ουσφέτι μια μετάθεση ή τον λ΄λλον που γραφότανε σ’ ένα κόμμα για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετότου, χρηματικά ρουσφέτια δεν έκαναν σ’ αυτούς, μην τρελλαθούμε τελείως !!

    Για ο 3
    ον Βουλγαράκη σαν ¨Νοράκια» τον θυμάμαι μπορεί να χρησιοποίησε φράσεις του ιδάλματός του (εκτός και ήταν ο Μειμαράκης ο Ντοράκιας, πάντα μπέρδευα τα εις -ακης ασήμαντα …

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    33
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/nompel-chimeias-2022-aponemetai-se-treis-epistimones-gia-tis-kainotomes-anakalypseis-toys/

  36. Alexis said

    #34: Ντοράκης λεγόταν όντως ο Βουλγαράκης

  37. xar said

    @34α
    Μα λέω παρακάτω «δεν συμμετείχαν όλοι στο παιχνίδι, ούτε στον ίδιο βαθμό, ούτε αποκόμισαν ίσα οφέλη». Ίσως έπρεπε να προσθέσω «ούτε ζημίωσαν εξίσου την οικονομία».
    β «εις -άκης ασήμαντα»
    θα πήγαινε και μονοσήμαντα 🙂

  38. sarant said

    31 Α μπράβο

    35 Και πώς θα το πούμε; Κλικοχημεία; Πάει το μυαλό στις κλίκες.

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Επειδή εδώ λεξιλογούμε, να ρωτήσω: δυαρχία ή διαρχία;
    Να κάνω και την πρόβλεψη για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός το 2037, που δεν απαιτεί δα και μαντικές ικανότητες: Κωνσταντίνος Κυριάκου Μητσοτάκης.

  40. ΚΚΜ, σαν το Κόμμα της Μογγολίας. Το κόμμα…

  41. ΓιώργοςΜ said

    38β Γιατί όχι κλικοχημεία, δεν βλέπω πώς θα είχε σχέση η κλίκα σε συμφραζόμενα της χημείας· σαν ευκαιρία για λογοπαίγνιο ίσως. Αν όχι, χημεία (των) κλικ, ενδεχομένως. Κλικ χημεία είναι αγγλισμός (που τον βλέπω όλο και περισσότερο, δυστυχώς, στα ειδησεογραφικά και μου γυρνάνε τ΄ άντερα…

  42. odinmac said

    Τελικά ο  Μπάρρυ Στομωμένος ξαναπήρε το Νόμπελ.

  43. stodgialohtinos said

    Αξεπέραστο παρ’ όλα αυτά το παλιό Νόμπελ Χημείας.

  44. Βλέποντας το σχόλιο 75 στο άρθρο της 4/10/2009, με έφαγε η περιέργεια πού να παρέπεμπα άραγε τότε, καθώς ο σύνδεσμος είναι πλέον ανενεργός, και δεν έχει σωθεί στο archive.org.
    Το βρήκα

  45. Pedis said

    … ο σύντροφος Κασσελάκης …
    https://www.topontiki.gr/2023/10/04/siriza-sto-trapezi-vazi-o-karanikas-tis-diagrafes-fraxionistes-ta-stelechi-tis-omprelas-i-anafora-ston-fili/

    Μη πάει και φαντάρος πίσω-πίσω με τον σύντροφο Πρόεδρο να του έρθει επίσκεψη στην ορκωμοσία ο Άδωνις … 🤢

  46. Χαρούλα said

    #17 γιατρέ μας το θύμισε η ίδια η ΝΔ με δελτίο τύπου….
    https://www.newsbreak.gr/politiki/513707/tromaktiki-gkafa-i-nd-esteile-syllypitiria-gia-tin-epeteio-ton-49-eton-apo-tin-idrysi-tis/

    Απροσεξία. Κατανοητό. Αλλά δενμπορεί να  περνάει ασχολίαστο.

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    43: Εννοεί μάλλον με καταθέσεις στην Ελβετία θα μας έκανε, αλλά μάλλον όχι όλους, φοβάμαι. Κάποιους, όμως, σίγουρα.

  48. ΣΠ said

    33, 42
    Αυτά είναι τα περσινά.

  49. ΣΠ said

    46
    Χαρούλα, αξίζει να μπει έτσι.

  50. … τον Φεβρουάριο του 2010 …

    Τον Απρίλιο δεν ήταν κι η ανακοίνωση στο Κασσελόριζο;

  51. ΓΤ said

    Κλαψέσκου: «Είμαι ένας μορφωμένος άνθρωπος […]».
    Περισσότερα στο sdna.gr

  52. GeoKar said

    Οι εκλογές του 2009 έγιναν για να αναδειχτεί ο πρόθυμος … που θα (ξανα)έλεγε το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν« στις μέρες μας…

    #46 & 49: εάν δεν είναι χόαξ, είναι σίγουρα το …μεζεδάκι της χρονιάς!

  53. osiamaria said

    Πέθανε Ο κόουτς.

  54. Χαρούλα said

    #49 για άλλη μια φορά μπράβο ΣΠ!👏🏻
    Δεν μπορούσα να το ανεβάσω μόνο του🫣. Ευχαριστώ.🌺

  55. Νέο Kid said

    53. Απότι θυμάμαι του έχω ρίξει πολύ βρισίδι όταν ήταν στους ακατονόμαστους , αλλά ήταν αναμφίβολα ένας θρύλος ο ξανθός.
    Θα σε θυμόμαστε γαμώ το στανιό σου!

  56. ΓΤ said

    @53

    Πέταγμα σακακιού, φούμα τρελή, κρουνηδόν χριστοπαναγίες και χαστούκια στον Λυπηρίδη.
    Αξέχαστος

  57. Νέο Kid said

    56. Αμ τα θρυλικά νερά της Τσεσεκά; Το γρηγορότερο φαστ μπρέικ για την τουαλέτα του ΣΕΦ…
    Περιέργως, απ την πολιτική του σταδιοδρομία δε θυμάμαι απολύτως τίποτα! 

  58. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    53.
    Πάει κι αυτός! Στα prime του εκεί γύρω στο 1984-1998 ήταν στο κλειστό κλαμπ των ελίτ προπονητών στην Ευρώπη μαζί με μερικούς πλάβι (Ίβκοβιτς, Νόβοσελ, Μάλκοβιτς, Τάνιεβιτς, Ομπράντοβιτς) και κανα δυό Ισπανούς (Λόλο Σάινθ, Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες). Έφτιαξε τρεις από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ και πέρα από τις διακρίσεις ή τους τίτλους που κέρδιζε σταθερά ήταν ο πρώτος στα χρονικά του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού που άρχισε να πρωταγωνιστεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο με συνέπεια και το κυριότερο δεδηλωμένα. Δηλαδή, ξεκίναγε κάθε χρόνο η σεζόν και έλεγε ανοικτά ότι στοχεύει στο φάιναλ φορ, στον ευρωπαϊκό τελικό ή τον τίτλο και συνήθως το πετύχαινε, σε αντίθεση με τις παλαιότερες επιτυχίες που προέκυπταν τυχαία, συγκυριακά και χωρίς καμία συνέχεια κάθε τριάντα χρόνια. Αυτό και μόνο το κάνει να ξεχωρίζει… Από την άλλη οι πολιτικές/κοινωνικές του απόψεις είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο, ολίγον τι γραφικό έως και αποκρουστικό…

  59. Ήταν και συλλέκτης τέχνης, θυμάμαι καλά;

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    55, 56: Αν ήταν οι βρισιές που του έχουμε ρίξει χρόνια, θα ζούσε για πάντα. Καλό του ταξίδι κι εκεί που θα πάει μπορεί να πάρει και καμιά ευρωλίγκα. 0 στα 6, ρε κοουτς; 🙂

  61. Λάμπας said

    Σε ένα ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ ο Κατσούλης έψαχνε το φακό του στο παρκέ. Ο Ιωαννίδης φώναζε στους παίκτες του «πατήστε τον».

  62. Alexis said

    Εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ ο ξανθός.
    Έχει συνδέσει το όνομά του με αξέχαστες στιγμές του αθλήματος.
    Ας αναπαυθεί εν ειρήνη! 😦

  63. […] Σήμερα έχουμε Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, αλλά το 2009, πριν από 14 χρόνια, η  4η Οκτωβρίου έπεφτε Κυριακή και δεν ήταν μια Κυριακή σαν τις άλλες,  ήταν μέρα εκλογών. Σκέφτηκα λοιπόν  να γράψω ένα άρθρο για τις εκλογές εκείνες, που τις  ζήσαμε και ως ιστολόγιο. Κάθισα λοιπόν και έγραψα το άρθρο μου ωραίο-ωραίο, και μάλιστα μονορούφι, … — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/10/04/oct2009-2/ […]

  64. sarant said

    44 Μωρέ μπράβο!

    45 Ο Καρανίκας, που είπε ότι έχουμε παρεξηγήσει τον Άδωνη…

    50 Καταπληκτικό το Κασσελόριζο

    57 Ως πολιτικός, κάποια γκάφα είχε κάνει με ακροδεξιούς, όχι;

  65. Με την ευκαιρία, αν σας λείπει το παλιό καλό μπάσκετ…

  66. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Ξανθέ» μας γίγαντα, έγραψες την δική σου μεγάλη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ. Αιωνία σου η μνήμη, αναπαύσου τώρα εν ειρήνη.
    64δ Πολιτική του γκάφα, υπάκουσε στον Σαμαρά και δέχτηκε να είναι αυτός χρισμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στο Τζιτζικώστα και έχασε.
    Τερμάτισε την πολιτική του καριέρα με ήττα, κρίμα.

  67. Λάμπας said

    Λίγα ακόμη για τον Ιωαννίδη:

    Εκπροσωπούσε το δόγμα «νίκη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο». Το εφάρμοζε, και το έλεγε απροκάλυπτα. Δική του ήταν, αν δεν κάνω λάθος, η ατάκα » Ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.» Νομίζω ότι η αποτυχία του να κατακτήσει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω. Επειδή ήξερε ότι εκεί δε θα περνούσαν οι αθλιότητές του, κυριευόταν από ανασφάλεια και η προπονητική του τέχνη πήγαινε περίπατο.
    Ευτυχώς, ακόμη και στον απόλυτα εμπορευματοποιημένο σύγχρονο αθλητισμό των δισεκατομμυρίων, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ΔΕΝ είναι σαν τον Ιωαννίδη.

  68. 67: http://old-boy.blogspot.com/2006/08/blog-post_115695178436429187.html
    Στα δεκάδες πορτρέτα του προπονητή – νικητή πάντα περιλαμβανόταν και η ιστορία του τίτλου του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος που κέρδισε ως φοιτητής της Γεωπονικής. Η Γεωπονική είχε φτάσει στον τελικό όπου θα έπαιζε με τα ΤΕΦΑΑ, η ομάδα των οποίων ήταν γεμάτη με παιχταράδες και λογικά η Γεωπονική θα έχανε με κάτω τα χέρια. Τότε ο Ιωαννίδης άρχισε τις προκλήσεις προς τους αντιπάλους: «Την Κυριακή θα σας πατήσουμε – την Κυριακή θα σας διαλύσουμε» και λοιπά και λοιπά. Την Κυριακή η ομάδα των ΤΕΦΑΑ κατέβηκε να τιμωρήσει τον ανάγωγο «ξανθό», ο οποίος όμως τους περίμενε στο γήπεδο αγκαλιά με το κύπελλο. Ο αγώνας ήταν για το Σάββατο και η Γεωπονική το πήρε άνευ αγώνος. Αυτή η -σε πρώτη ανάγνωση δύσκολο να γίνει πιστευτή- ιστορία προβαλλόταν ως ένδειξη καπατσοσύνης ενός ανθρώπου που σιχαινόταν να χάνει και όχι ως αναίρεση της ίδιας της ουσίας του αθλητισμού.

  69. ΚΩΣΤΑΣ said

    4 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ζώων. Χρόνια πολλά φίλοι νεοδημοκράτες!
    Εγώ σήμερα είμαι Α.ΣΕ.ΔΗ. 😜​🤣​🤪​

  70. sarant said

    66 Α, εντάξει

    68 Αυτή την ιστορία δυσκολεύομαι να την πιστέψω

  71. ΣΠ said

    Γιάννης Ιωαννίδης, (1993): Αν θέλουν αλητείες, εγώ είμαι ο καθηγητής της αλητείας.

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος (2013): Αυτό που κάνατε είναι αλητεία και θα το βρείτε μπροστά σας. Την αλητεία την έχω εφεύρει εγώ.

  72. 70: Το παλιό αυτό άρθρο του Κωστάκου είναι πολύ καλό.

  73. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Όντως (σχ.69) Παγκόσμια ημέρα ζώων η 4η Οκτωβρίου και χρόνια πολλά, λεβέντικα, και σ’ εμάς τους ‘αδέσποτους’:
    https://www.youtube.com/watch?v=v5-uT3FpXso ΓΕΛΛΑΣ – Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ!
    …Αλλά και ημέρα θανής Τζάνις Τζόπλιν που αξίζει και το ακόλουθο αλύχτημα:
    https://www.youtube.com/watch?v=l6a1EyQY5L4 Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ JANIS – ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ ΗΛΙΑΣ

  74. Alexis said

    #67: Δική του ήταν, αν δεν κάνω λάθος, η ατάκα » Ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.»

    Όχι ακριβώς δική του. Είναι μάλλον αμερικανιά. Που τον εξέφραζε βεβαίως…

  75. ΣΠ said

    68, 70
    Την έχω ακούσει κι εγώ αυτή την ιστορία.

  76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @70. Βen trovato προφανῶς! 🙂

    Πιτσιρικᾶς (δέκα χρόνια νεώτερός του) τόν ἔβλεπα καί στίς προπονήσεις, ὡς παίκτη. Αὐτοί -ὁ ΑΡΗΣ- κάνανε προπόνησι στό κυρίως γήπεδο τοῦ Παλαί κι ἐμεῖς μέ τό βόλλεϋ στό βοηθητικό, κάτω. Περιμένοντας νά ἀρχίσουμε, χαζεύαμε τήν μπασκετική προπόνησι. Ἴδια τρέλα καί ἐκεῖ (φωνές, βρισίδια 🙂 ), ὅπως καί στούς κανονικούς ἀγῶνες τους, ὅπως καί ὡς προπονητής.
    Ἀξέχαστος!

  77. osiamaria said

    Αυτή τη μαλακία για τη ρεβάνς μόνος του τη σκέφτηκε;

  78. sarant said

    77 Τι ρεβάνς δηλαδή; Θα αναστηθεί;

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    31 Τζη >> μπόρεσα μετά από αρκετές μέρες να κάνω ένα μπάνιο (μετά χταποδιών…

    Είδες; Δώρο σπουδαίο! Χάρηκα με τη χαρά σου. Αυτό κρατάμε ως το επόμενο καλό.

  80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @69. Τώρα σέ εἶδα, Κώστα- ἐσένα καί τήν εὐχή σου, πρός νεοδημοκράτες! Δέν πιστεύω νά περιμένῃς καί ἀπαντήσεις, ἔ;;; 🙂 (ποῖόν σε ἔπος φύγεν ἕρκος ὀδόντων; 🙂

  81. 4 Οκτωβρίου 2023. 66 χρόνια μετά.

  82. 77-78: Ο πρώτος είναι πρώτος, κι ο δεύτερος νεκρός.

  83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Ποιος άραγε θα είναι, τότε, ο απερχόμενος πρωθυπουργός; Θα έχει επώνυμο σημερινού πολιτικού; Διατυπώστε προβλέψεις και σε 14 χρόνια όσοι έπεσαν μέσα θα κερδίσουν από ένα ταψί σπαμακόπιτα!»

    Προβλέπω πως, ανεξαρτήτως ποιός (ποιά όχι; γιατί αυτός ο σεξισμός;😊) θα είναι πρωθυπουργός, οι τράπεζες θα κυβερνούν. Τ ο Α.ΣΕ.ΔΗ θα ακολουθήσει μετά από αρκετές δεκαετίες ως φυσικό επακόλουθο.😊

    31 – » (μετά χταποδιών. Λάμπρε) » Είσαι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ!
    Αυτή είναι η διαφορά του Πσαρά από τον ψαρά.😉

    59 – Καλά θυμάσαι.

    69 – 😂😂😂
    Η πορεία προς την ολική αλλαγή είναι μακρόχρονη.😊
    ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και είναι δύσκολη η εποχή για ήρωες, γι΄αυτό εμείς θα το πάμε λάου λάου, μέχρι να αλλάξουμε την πορεία του λαού!😂

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    80: Ναι, αλλά έτσι όπως τα έχει βάλει όλα στην ίδια σειρά, η ευχή μοιάζει σαν αυτοσαρκαστική πλάκα. 🙂

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μη βρίζετε…γαμώ το στανιό σας

  86. rogerios said

    @67 και 74: Η πατρότητα του αποφθέγματος είναι βέβαιο ότι δεν ανήκει στον εκλιπόντα. Ενώ, όμως, κι εγώ πίστευα ότι πρόκειται για τυπική αμερικανιά, διαπιστώνω ότι στο Διαδίκτυο αποδίδεται στον Σκωτσέζο προπονητή της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλυ . Δεν αμφισβητείται ότι ο Σάνκλυ έχει όντως πει το συγκεκριμένο γνωμικό, πλην όμως δεν είμαι και βέβαιος ότι αυτό δεν προϋπήρχε της χρήσης του από τον Σάνκλυ.

  87. P said

  88. Λάμπας said

    74, 86: Νομίζω ότι το απόφθεγμα ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα το έκανε ο Ιωαννίδης.

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα είναι ότι, ανεξάρτητα από το ποιος το πρωτοείπε, αυτήν την ηλιθιότητα την παπαγαλίζουν πια οι πάντες, χωρίς να δίνουν σημασία στην φρίκη της.

  90. Α. Σέρτης said

    77/78

    «Αυτή τη μαλακία για τη ρεβάνς μόνος του τη σκέφτηκε;»
    «Τι ρεβάνς δηλαδή; Θα αναστηθεί;»
    Κάπου έλεος με το έλλειμμα κατανόησης κειμένου: έχασε τη μεγάλη μάχη και πέθανε, αλλά θα διεκδικεί πάντα τη «ρεβάνς», να ζη δηλαδή πάντα στη μνήμη μας

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @84. Τί αὐτοσαρκαστική; Δέν λές καλύτερα καθυβριστική; Ἴσως ὅμως τό ἔκανε ὁ πονηρός Θεσσαλός γιά νά γλυτώσῃ ἀπό καραδοκοῦντες πολιτοφύλακες! 🙂 Καλημέρα σας!

  92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @89 (καί τά προηγηθέντα σχετικά). Γιάννη, ἄν συνόδευα τά παιδιά μου σέ ἀθλητικές δραστηριότητες (παλιότερα! τώρα μεγάλωσαν! 🙂 ) καί ὑποψιαζόμουν ὅτι θέλγονται ἀπό τέτοια δόγματα, θά τά ἔπαιρνε ὁ διάβολος. Ἄν ὅμως ἤμουν στρατιωτικός ἡγέτης καί προστάτευα Πατρίδα σέ δύσκολες στιγμές, τέτοια δόγματα θά τούς δίδασκα. Ἐπικρατέειν ἤ ἀπολλῦσθαι!

  93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @88. Ἀνεξαρτήτως τοῦ ποιός τό διέδωσε ἐν Ἑλλάδι, ἡ ζημιά εἶναι στό ὅτι τό χρησιμοποίησε (μιά παραλλαγή του..) μέχρι καί ὁ Κασσελάκης! Ἦταν ὁλοφάνερο στήν τηλεοπτική εἰκόνα ὅτι τό διδάχτηκε πρόσφατα (κόμπιαζε..) καί ἦταν γιά κλάματα! 🙂

  94. nikiplos said

    53@ Ως προπονητής ήταν μια μετριότητα. Με τα γιουρούσια στις γραμματείες, τους τσαμπουκάδες στη διαιτησία και την ατιμωρησία που είχε ως προνόμιο, έκανε τον Άρη αήττητο, ενώ την ίδια περίοδο ο Απόλλωνας Πάτρας ήταν επίσης καλή ομάδα. Αυτά στην ημεδαπή, γιατί στο εξωτερικό δεν ασχολούνταν με γραφικούς. Τους τελείωναν με 1-2 τεχνικές ποινές. Έπρεπε να έρθουν οι Σέρβοι προπονητές για να δούμε στο επιτυχίες έξω.
    Κι ο Τζιμάκος εύστοχα έλεγε: Ο Ιωαννίδης με τη μαφία των διαιτητών…

  95. Pedis said

    Στις διεθνείς διοργανώσεις οι ιδιοκτήτες των ομάδων φιναλίστ κονομάνε γερά, τα κέρδη τους είναι συγκρίσιμα.

    Άρα, το ρητό δεν κολλάει εδώ, αλλά στο πώς νιώθουν οι οπαδοί των ομάδων των ιδιοκτητών που κάνουν τη μπάζα.

  96. sarant said

    89 Έτσι.

  97. Πέπε said

    90
    Κατανοητό είναι το «κείμενο», είναι όμως ένα άστοχο ευφυολόγημα. Αυτά τα πράγματα δε λέγονται έτσι, και αυτά τα λόγια δε λέγονται μ’ αυτή την έννοια.

  98. Νέο Kid said

    Προκειμένου πάντως για αθλητικούς διαγωνισμούς , το ρητόν είναι πιστό στην αρχαιοελληνική ολυμπιακή νόρμα, για να λέμε την αλήθεια! Εκεί δεν υπήρχαν «αργυρά» , «χάλκινα» πόσο μάλλον «6ος Ολυμπιονίκης» κλπ ώστε να πιάσουν τα παιδιά τα όρια εισαγωγής στην μπατσαρία , στο λιμενικό και στο στρατό (αν είναι φίρμες!)…

  99. # 92

    Καλά εσύ θα τους έλεγες ¨}Ἐπικρατέειν ἤ ἀπολλῦσθαι!» αυτοί τι θα καταλάβαιναν, σκέφθηκες ; Ακόμα θυμάμαι στο β=ναυτικό τα παραγγέλματα Αίρε και υοόστειλον γι την σημαί και τους ναύτες να ρωτάνε «καλά, το «υπόστυλον» το βλέπω, αυτό το «έρε» που βρίσκεται ; «

  100. stodgialohtinos said

    Δε μου τα λέτε καλά.

    Ο τρίτος είναι τίποτα. Ο δεύτερος είναι λευκό σκουπίδι. Ο πρώτος είναι αράπης.
    https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute

  101. ΓιώργοςΜ said

    Το ρητό απλώς εκφράζει τη νοοτροπία. Έχω πολλές φορές ακούσει σε αμερικάνικες ταινίες «the second one is the first looser» ή κάτι τέτοιο. Κι έχει δίκιο ο Κιντ, βέβαια στο 98, τα υπόλοιπα είναι της παρηγοριάς. Όποιος ξεκινάει χωρίς τη θέληση να έρθει πρώτος, είναι σαν να ξεκινάει ένα βήμα πίσω, από πλευράς ψυχολογίας.
    Φυσικά, όταν πρόκειται για παιδιά ή μαζικό αθλητισμό, κάπως πρέπει να κρατηθεί το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και αρμόζει κάποιας μορφής μνεία. Αλλά ειδικά αυτή η αμερικανιά, σε στυλ καλλιστείων, να ανεβαίνει πρώτος στο βάθρο ο τρίτος και τελευταίος ο πρώτος, θαρρείς και δεν ξέρουμε ποιος κέρδισε για να έχουμε αγωνία (ή για να κρατηθεί το μεγάλο χειροκρότημα για το τέλος, δεν ξέρω), πολύ με χαλάει…

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @99. Τζῆ, θά τούς τό ἐξηγοῦσα ἀμέσως! 🙂
    Ὅσο γιά τό Ναυτικό, δέν εἶχε μόνο πρόβλημα μέ τά ἀρχαιοπρεπῆ. Ὅπως μοῦ εἶπε ἕνας φίλος πανεπιστημιακός, γιά ἀρκετόν καιρό μετά τήν ἵδρυσι τοῦ νεοελληνικοῦ κράτους, τά παραγγέλματα δίνονταν (καί γίνονταν κατανοητά!) στά Ἀρβανίτικα! 🙂

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ πάντως και στην κόρη μου και στους μαθητές μου διδάσκω ανέκαθεν ότι αξία έχει η συμμετοχή και η προσπάθεια. Μόνο αυτά εξαρτώνται από εμάς, το αποτέλεσμα είναι θέμα συγκυριών και απόρροια της επίδρασης πολλών παραγόντων. Σιγά μη μουρλάνουμε τα παιδιά με τον άρρωστο ανταγωνισμό και πρωταθλητισμό.

  104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @103. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, Γιάννη. Αὐτό διδάσκει ὁ δάσκαλος!

  105. Alexis said

    #97: Έτσι ακριβώς.
    Του είπανε να γράψει κάτι που να παραπέμπει σε αθλητισμό και έγραψε αυτό.
    Για γέλια και για κλάματα…

  106. spyridos said

    Του κάνετε και μνημόσυνο.
    Ένας σκατιάρης ήταν ο Ι.
    Μια βρωμερή σκατοσακούλα.
    Αντιαθλητικός και φάλτσος.
    Ρατσιστής.
    Χουνταίος φίλος του Κλασιδιάρη.
    Κι από μπάσκετ ΓΤΠ.
    Βρωμόψυχος και βρωμιάρης.

  107. osiamaria said

Σχολιάστε