Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στη Δήμητρα και στον Δημήτρη!

Posted by sarant στο 26 Οκτωβρίου, 2023


Το σημερινό άρθρο το έχω δημοσιεύσει ήδη στο παρελθόν και μάλιστα δυο φορές, την τελευταία πριν από πέντε χρόνια. Θαρρώ πως αντέχει μιαν αναδημοσίευση κάθε πέντε χρόνια, ειδικά που έχουμε τόσους και τόσες που γιορτάζουν.  Ενσωματώνω κάποια πράγματα από σχόλια της προηγούμενης  δημοσίευσης, όμως έχω μελαγχολήσει διότι οι πρώτοι σχολιαστές του προ πενταετίας άρθρου δεν είναι  πια μαζί μας.

Με μια δόση υπερβολής, σήμερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα: γιορτάζουνε οι Δήμητρες, γιορτάζουν οι Δημήτρηδες, γιορτάζει όμως κι η Θεσσαλονίκη -μεγάλη γιορτή λοιπόν, οπότε ταιριάζει να της αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο.

Σύμφωνα με μια έρευνα για τα ελληνικά ονόματα, ο Δημήτρης είναι το δεύτερο σε συχνότητα ελληνικό αντρικό όνομα, πίσω από τον Γιώργο που προηγείται με διαφορά. Βέβαια, Κώστας και Γιάννης ελάχιστα υπολείπονται -αν ήταν δρομείς θα χρειαζόταν φωτοφίνις. Η Δήμητρα, πάλι, χωρίς να είναι σπάνιο όνομα, υστερεί σαφώς σε συχνότητα -στη γυναικεία κατάταξη βρίσκεται στη δέκατη θέση.

Κι όμως, η Δήμητρα γέννησε τον Δημήτρη, ή έστω τον Δημήτριο. Εδώ χρειάζονται εισαγωγικά στο ρήμα, αλλά το στοκ το έχουν εξαντλήσει οι εισαγωγικομανείς, που τα βάζουν και στα λάχανα. Φυσικά, κάποιες Δήμητρες έχουν γεννήσει Δημήτρηδες αλλά εγώ εννοώ τα ονόματα.

Εν αρχή ην η Δήμητρα λοιπόν, η μεγάλη θεά της γης και της καλλιέργειας, ιδίως της καλλιέργειας σιτηρών -από το ψωμί ξεκινάμε. Η Δήμητρα, Δημήτηρ και Δαμάτηρ στα πολύ αρχαία, όνομα αβέβαιας ετυμολογίας, που θα μπορούσε να προέρχεται από το «γη μήτηρ». Μεγάλη θεά, τα πιο μεγάλα μυστήρια της αρχαιότητας συνδέονταν μαζί της.

Και τα σιτηρά άλλωστε, τα λέμε δημητριακά επειδή είναι το δώρο της Δήμητρας. Αλλά και ο αγγλικός όρος, cereals, και αυτός ανάγεται, μέσω λατινικών, στη Ceres, τη θεά των Ρωμαίων που ήταν το αντίστοιχο της Δήμητρας. Ceres ή Δήμητρα λέγεται κι ένας πλανήτης-νάνος, ο μεγαλύτερος από τους αστεροειδείς. Και από τον νάνο πλανήτη πήρε το όνομά του το χημικό στοιχείο Δημήτριο, που ανήκει στις σπάνιες γαίες -όχι επειδή βρίσκεται στον πλανητάκο, αλλά επειδή ανακαλύφθηκε το 1803, δυο χρόνια μετά τον πλανήτη. Το σύμβολό του είναι Ce, από το Cerium.

Ο Δημήτριος αρχίζει εκεί που τελειώνει η Δήμητρα. Η ίδια η λέξη, δημήτριος, σημαίνει «ο σχετιζόμενος με τη Δήμητρα» και γρήγορα άρχισε να χρησιμοποιείται ως κύριο όνομα, με πιο επιφανή στην προχριστιανική εποχή τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, στη σπάταλη εποχή των επιγόνων, στρατηγό προικισμένο που όμως πήρε το προσωνύμιό του από μια… αποτυχημένη πολιορκία και που ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές του έχει συγκεντρώσει γι΄αυτόν ένα σωρό σκαμπρόζικα ανέκδοτα και λογοπαίγνια, ακατάλληλα για ανηλίκους.

Αυτός ο Δημήτριος δεν άγιασε. Αν είναι τόσο συχνό το όνομα, το οφείλει στον μάρτυρα Δημήτριο, που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη τον 4ο αιώνα και που έγινε πολιούχος της. Ο Δημήτριος αυτός λέγεται και Μυροβλύτης, και έτσι γράφεται αυτό το επίθετο, και όχι Μυροβλήτης όπως νόμιζα εγώ και πολλοί άλλοι (έχουμε γράψει και άρθρο πριν από πολλά χρόνια). Ο άγιος Δημήτριος ήταν δημοφιλέστατος τον Μεσαίωνα, όπως κι ο Άι Γιώργης, αλλά μόνο στους ορθόδοξους, και γι’ αυτό το όνομα είναι μάλλον εξωτικό στη δυτική Ευρώπη, ενώ στα Βαλκάνια και γενικά στους ορθόδοξους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ συχνότερο.

Διότι βέβαια το Jimmy δεν είναι το αντίστοιχο του Δημήτρης στα αγγλικά, κι ας λέμε Τζίμηδες τους δικούς μας Δημήτρηδες -είναι το υποκοριστικό του James, του Ιάκωβου. Στα αγγλικά, το αντίστοιχο του Δημήτρη είναι το σπάνιο Demetri, όπως και το Dimitri στα γαλλικά. Οι ανατολικοί έχουν βέβαια Ντμίτρι, Ντιμίταρ, Ντουμίτρου κτλ. και από το ρώσικο υποκοριστικό Μίτια λέγεται ότι προέρχεται το αρχικό Μ. του ψευδώνυμου του Μ. Καραγάτση (Δημήτρη Ροδόπουλου).  Να πούμε πάντως ότι το Demetrio είναι σχετικά κοινό στη νότια Ιταλία, στα μέρη που είχε παλιά Έλληνες, όπως στην επαρχία του Ρηγίου.

Ο Δημήτρης έχει πολλά υποκοριστικά του ονόματός του. Δημήτρης λοιπόν, Δημητράκης, Δημητρούλης, Δημητρός, Δήμος. Μίμης, όπως ο αξέχαστος πατέρας μου. Μήτσος, φυσικά, αλλά και Μήτσης (τα Μητσάρας και Μητσάκος δεν ξέρω να τα έχει χρησιμοποιήσει κανένας για να αποκαλείται έτσι). Μήτρος και Μητρούσης και Μήτρακας, Ντέμης και Ντίμης, Τζίμης, Τζιμάκος. Δεν πρέπει να ακούγεται πια ο Μιμίκος. Νομίζω πως αυτός της Μαίρης ήταν ήδη επίθετο. Είναι και μερικά ιδιωματικά και σπάνια, που μόνο ως επίθετα επιβιώνουν: Δημαράς, Δημινάς, Μήτλης, Μήκας, Μουντής, Ποτιός, Τζήμος, κτλ. Και ο πολυσήμαντος Τάκης. Η Δήμητρα έχει τη Δημητρούλα, τη Μιμή, τη Μήτση, τη Ντέμη, τη Ντένη, την αγροτική Δημήτρω. Η Μέμα Σταθοπούλου ήταν Δήμητρα.

Να πούμε επίσης ότι ο Δήμος στις μέρες μας πιο πολύ είναι Δημοσθένης παρά Δημήτρης, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι Θεμιστοκλής. Επίσης, τον βιομήχανο Δημήτρη Γιαννακόπουλο που ασχολείται με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού τον φωνάζουν Τράκη αλλά δεν ξέρω αν είναι πειραχτικό, ή ιδιωτικό υποκοριστικό ή αν λέγεται γενικότερα.

Ο αξέχαστος πατέρας μου, γεννημένος στη Μυτιλήνη, βαφτίστηκε Δημήτρης αλλά όλοι τον έλεγαν Μίμη, υποκοριστικό συχνότατο στο νησί, αν και λέγεται και σε πολλά άλλα μέρη. Για μας και για τους παλιούς του φίλους ήταν Μίμης, αλλά για τις νεότερες γνωριμίες Δημήτρης, εκτός αν γνωρίζονταν καλά στη συνέχεια. Όταν όμως δούλευε μαχόμενος μηχανικός, είχε τύχει ν’ακούσω να τον λένε και Μήτσο άνθρωποι της πιάτσας. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ραβάνης είχε και το ψευδώνυμο Δήμος Ρεντής, αλλά για τους δικούς του ήταν Μίμης. Από την άλλη, ο Ψαθάς όταν έγραφε στα έντυπα της ΕΠΟΝ υπέγραφε Μίμης Ψαθάς ενώ στα άλλα του κείμενα Δημήτρης.

Ο Μήτσος λέγεται πολύ και σήμερα, όσο κι αν μπορώ να φανταστώ κάποιους να το θεωρούν μπας κλας. Οι δέκα μικροί Μήτσοι του Λαζόπουλου ήρθαν όταν ο τύπος είχε αρχίσει να χάνει σε συχνότητα, ενώ ο Μήτσος με το Κατινάκι του γελοιογράφου Διογ. Καμμένου είχε φτιαχτεί σε μια εποχή μητσικού μεσουρανήματος. Κάποτε το Μήτσος ήταν συνηθισμένο σε λογοτέχνες: Μήτσος Ευθυμιάδης, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Μήτσος Λυγίζος, Μήτσος Κασόλας, Μήτσος Παπανικολάου. Ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι Μήτσος μερικής απασχόλησης.

Η τροπή του τρ σε τσ (Δημήτρης – Μήτσος) δεν είναι και τόσο ευεξήγητη, τα σχετικά παραδείγματα σε άλλες ελληνικές λέξεις είναι λιγοστά και αμφισβητούμενα -περισσότερα σε ένα παλιό σχόλιο του Σπιριντιόνε, ο οποίος βάσιμα αναρωτιέται μήπως υπήρξε αρβανίτικη  μεσολάβηση.

Εννοείται ότι στις μέρες μας πολύ δύσκολα θα βρεθεί Μήτρος, όνομα οπλαρχηγών του 21. Ο τελευταίος Μήτρος που θυμάμαι να αποκαλείται έτσι ήταν ο Μήτρος Σουλιμιώτης, κομμουνιστής δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας επί τέσσερις τετραετίες αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Αν κάνουμε το τεστ της διασημότητας κατά Γκουγκλ, ο διασημότερος Δημήτρης είναι ο Μητροπάνος. Από τους Μίμηδες, ο Πλέσσας, ενώ από τους Μήτσους ο Παπανικολάου, λόγω του πρόσφατου βιβλίου με τα ποιήματά του. Δήμητρα η Γαλάνη και Μιμή όχι αυτή που σκεφτήκατε αλλά η Ντενίση.

Περιέργως, ο Δημήτρης δεν έχει αφήσει αποτύπωμα στη φρασεολογία μας. Μπορώ να σκεφτώ μόνο τη φρ. τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι, που λέγεται για όσους ενεργούν προσυνεννοημένα για να εξαπατήσουν κάποιον ή να πετύχουν αθέμιτο σκοπό, όπου (σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία) οι τρεις λέξεις είναι αρβανίτικα υποκοριστικά (Τάτσης, Μήτσης και Κώτσης).

Ο Άγιος Δημήτριος, που τον αναφέραμε πιο πάνω, σημαδεύει και τον μήνα που γιορτάζει, αφού ένα από τα λαϊκά ονόματα του Οχτώβρη είναι «αγιοδημητριάτης». Αλλά «αγιοδημητριάτικα» λέγονται και τα χρυσάνθεμα, που αυτή την εποχή βγαίνουν. Παρεμπιπτόντως, μόνο δυο ουσιαστικά ή επίθετα έχει το λεξικό από αγίους: τα αγιοδημητριάτικα και τον αγιοβασιλιάτικο. Να αναφέρουμε και τον δήμο Αγίου Δημητρίου, που είναι το παλαιότερο Μπραχάμι. Έχουμε επίσης τη Δημητριάδα, την αρχαία πόλη στον Παγασητικό κόλπο, που πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή που την ίδρυσε -στον Βόλο υπάρχει συνοικία «Νέα Δημητριάδα», ενώ το όνομα διατηρείται επίσης στην ονομασία της τοπικής μητρόπολης, που λέγεται Δημητριάδος και Αλμυρού (μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν για πολλά χρόνια ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος).

Yπάρχει και χωριό Δήμητρα, που βρίσκεται ανάμεσα στη  Λάρισα και στην Αγιά. Χωριό Δήμητρα υπάρχει και στις Σέρρες, ενώ η Δαματριά της Ρόδου παραπέμπει στην αρχαία Δήμητρα. Με την ευκαιρία, να πούμε  ότι υπάρχει και Αγία Δήμητρα, αλλά δεν είναι πολύ γνωστή.

Από βιβλία με τον Δημήτρη στον τίτλο τους θα αναφέρω το «Η μάσκα του Δημήτριου» του Έρικ Άμπλερ, που έγινε και ταινία το 1944. Ο επώνυμος ήρωας είναι ένας τυχοδιώκτης ονόματι Δημήτριος Μακρόπουλος. Στα θεατρικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο Φον Δημητράκης του Δημήτρη Ψαθά. Από ταινίες, ας αναφέρουμε την παλιά (1954) χολιγουντιανή χλαμυδοπαραγωγή Ο Δημήτριος και οι μονομάχοι.

Να κλείσουμε, όπως πάντα, με τραγούδι. Να βάλουμε ένα όχι πολύ γνωστό του Μίκη Θεοδωράκη, από τα Γράμματα απ’ τη Γερμανία, Ο Μήτσος απ’ τα Φάρσαλα, σε τολμηρούς για την εποχή στίχους του Φώντα Λάδη.

Εύχομαι στους Δημήτρηδες και στις Δήμητρες να το γλεντήσουν δεόντως απόψε.

Και βέβαια, χρόνια πολλά στους δικούς μας, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Mitsos, τον Μήτσκο, τον Τζιμάκο, τον Ορεσίβιο (κρυπτοδημήτρης), και τους άλλους που σίγουρα ξεχνάω -και βέβαια  στις Δήμητρες που μας διαβάζουν.

182 Σχόλια to “Χρόνια πολλά στη Δήμητρα και στον Δημήτρη!”

  1. Νέο Kid said

    Το Μίμης πρέπει να έχει σχεδόν εκλείψει πλέον. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως να θεωρείται «πασέ» , μπουμεράδικο ξέρω γω.
    Στην Κύπρο όπου δεν μπορείς να βρεις Κώστα ή Ντίνο πλέον κι όλα τα παιδιά προσφωνούνται «Κωνσταντίνος», ευτυχώς δεν ακούω «Δημήτριε!» . Ίσως να μην είναι royal enough…😊

  2. Alexis said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!
    Χωριό Δήμητρα υπάρχει και στην Αρκαδία, κοντά στα Τρόπαια.

  3. Theo said

    Καλημέρα,

    Χρόνια πολλά κι ευλογημένα στον Δημήτρη Μαρτίνο, τον, Μήτσο, τον Μήτσκο και σ’ όλους τους Δημήτρηδες και Δήμητρες του ιστολογίου.

  4. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα σε κάθε Δημήτρη – Δήμητρα (και Μήτσο κλπ) του ιστολογίου.

  5. Εγώ κλασσικά

  6. Theo said

    Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
    μου το ‘κλεισες το σπίτι μου.

  7. Theo said

    @5:
    Δεν είχα ανανεώσει, και τα μεγάλα πνεύματα… 🙂

  8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που εορτάζουν!

    Υπάρχει και μια κολώνια DIMITRI, βραζιλιάνικης προέλευσης νομίζω, που συναντιέται και στις ευρωπαΙκές αγορές.

    Το χημικό στοιχείο Δημήτριο μου θύμισε τις απολαυστικές «σπάνιες γαίες» της Σώτης Τριανταφύλλου – ένα, κατά την γνώμη μου, από τα τρία καλύτερά της βιβλία.

  9. ΓΤ said

    Δημήτρης Καλοκύρης
    Μήτσος Αλεξανδρόπουλος
    Δήμητρα Χριστοδούλου
    Δημήτρης Δασκαλόπουλος
    Δημήτρης Άναλις
    Δημήτρης Κοσμόπουλος
    Δημήτρης Στεφανάκης

  10. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες! Υγεία και όλα τα καλά!

  11. Jago said

    Και στον Εξορκιστή του Φρίντκιν η ελληνίδα μάνα του Ντάμιεν Καρράς τον προσφωνεί «Ντίμη». Πως γκενέν αυτό, δεν ξέρω.

  12. Καλημέρα

    Χρόνια πολλά στον Δον Μαρτίνο, τον Μήτσο και την Μήτση που έχω γνωρίσει και σ’ όλους κρυφούς και φανερούς του ιστολογίου !

    Επειδή και το Γεώργιος από την Δήμητρα κρατάει φαίνεται πως είμαστε γεωργικός λαός ( στην ονοματοδοσία που δεν χρειάζεται να πιάσουμε τσάπα )

  13. atheofobos said

    Πράγματι σήμερα το Μίμης και το Μήτσος έχουν σχεδόν εκλείψει.
    Όπως και το Δημητρούλα επίσης πλην της γνωστής.

  14. ΓΤ said

    Το «Τράκης» νομίζω ότι είναι μειωτικό, και δεν αρθρώνεται από τον κόσμο του ΠΑΟ, αν και θα ‘πρεπε (Ι5 μέσα από γνωστό κύκλωμα απαλλαγών | είχε ευχηθεί να πεθάνουν τα παιδιά του Σπανούλη…)

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βεβαίως χρόνια πολλά στον Δημήτρη Μαρτίνο, στον Μήτσο, τον Μήτσκο, τον Τζιμάκο και όλες και όλους τους άλλους που γιορτάζουν.

    Και βεβαίως χρόνια πολλά και στη Μήτση, που την ξέχασα στο άρθρο!!

  16. sarant said

    14 Αναρωτιέμαι αν είναι μειωτικό. Αν έχει ακουστεί για κάποιον άλλον

  17. Κουιζάκι ονοματο-λογικό :

    Σε το πφείλεται το ωραίο κορμί της Αφροδίτης ;;

  18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Χρόνια πολλά στόν Δημήτρη Μαρτῖνο, στόν Μῆτσο (μήπως ξεχνῶ κάποιον;) καί στίς πιθανές Δήμητρες τοῦ ἱστολογίου. Συν[Θεσσαλονίκη]εορτάζουμε!

  19. leonicos said

    θα μπορούσε να προέρχεται από το «γη μήτηρ»

    Συγγνώμη, αλλά δεν βλέπω άλλη εκδοχή. Την εποχή που τα γ και δ ήσαν εκρηκτικά, ήταν πιο ευρρου το dm από το gm. ΠΙΘανολογώ ότι το ίδιο συμβαίνει και στο ‘δήμος’.

  20. ΓΤ said

    Από τον χώρο της μπάλας αξέχαστος ο Μήτσος Μαυρίκης.
    Και στις κερκίδες ο «Μητσάρας» (Δημήτρης Γαλάνης), που έκανε μπούκες στον αγωνιστικό χώρο, έσκαγε με πλακάτ με πολιτικά συνθήματα σε Νέα Σμύρνη και «Ελ Πάσο»…

  21. leonicos said

    1 Το Μίμης πρέπει να έχει σχεδόν εκλείψει πλέον

    ‘Οχι, εχω φίλο. Βέβαια, δεν τον λένε όλοι έτσι.
    Τον γιο της Φωτεινής Δημήτρη (δεν γιορτάζει ως ΜτΙ) η μάνα του τον λέει καμιά φορά Μητσο. Αλλά κανένα αλλος. Το Μήτσος ήταν στάνταρ στα αρβανιτοχώρια της Αττικής τουλάχιστον

  22. ΓΤ said

    Mόνο για σήμερα: είσοδος με 2 ευρώ σε όλους τους κινηματογράφους

  23. geobartz said

    Προσθέτω τα Μακεδονικά ονόματα Μήτρω (η) και Μήτας (ο). Ο Μήτας (ή Μίτας) υπάρχει και ως επώνυμο στην περιοχή Σωχού.
    Χρόνια Πολλά σε όλους τους Δημήτριους, τις Δήμητρες και τους συν αυτοίς. Χρόνια Πολλά στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία που γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωσή της.

  24. ΓΤ said

    δεν γιορτάζει ως ΜτΙ —> ως ΜτΙ, δεν γιορτάζει
    Γιατί αν, θεωρητικά, «δεν γιορτάζει ως ΜτΙ», θα μπορούσε να γιορτάζει ως κάτι άλλο.

  25. leonicos said

    Ο Δημήτριος αυτός λέγεται και Μυροβλύτης, και έτσι γράφεται αυτό το επίθετο, και όχι Μυροβλήτης όπως νόμιζα εγώ και πολλοί άλλοι

    αναβλύζει. πού βρέθηκε το η; Δεν βάλλει τα μύρα, τα αναβλύζει

  26. leonicos said

    24 Σωστή η διόρθωση

  27. sarant said

    23 Ήξερα έναν με το επώνυμο αυτό

  28. Alexis said

    #14, 15: Στην Πρέβεζα νομίζω ότι έχω ακούσει κάποια φορά το «Τράκιας».
    Σπανιότατο μεν αλλά…
    Οι Πρεβεζάνοι Δημήτρηδες είναι κυρίως Μήτσοι και δευτερευόντως Τάκηδες.
    Για το «Τράκης» δεν ξέρω, μπορεί να λέγεται (σπανίως) αλλού…

  29. Πουλ-πουλ said

    20.
    «Από τον χώρο της μπάλας αξέχαστος ο Μήτσος Μαυρίκης.»
    Σωστά. Από Θεού όμως άρξασθαι, ήγουν Μητσάρας Σαραβάκος.

  30. ΣΠ said

    Μήτσος Μυράτ, πατέρας του Δημήτρη και της Μιράντας Μυράτ.

  31. ΓΤ said

    @29 Πουλ-Πουλ

    Βεβαιότατα 🙂

  32. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες Δημητρούλες, Μιμές (;), Μίτσες (;) και Δημήτρηδες, Μήτσους, κ.λπ. γιορτάζουν σήμερα τ’ όνομά τους! Ιδιαίτερες ευχές στους συν-ιστολογούντες που ανέφερε ο Νικοκύρης.
    Και στη Θεσσαλονίκη, βέβαια! Και του χρόνου!

    >>…μόνο δυο ουσιαστικά ή επίθετα έχει το λεξικό από αγίους: τα αγιοδημητριάτικα και τον αγιοβασιλιάτικο.

    Και το αγιωργίτικο (σίγουρο) και το αγιοκωνσταντινάτο (αουτσάιντερ) 🙂

  33. Theo said

    @16:
    Κάποιον Θεσσαλονικιό συντηρητή αρχαιοτήτων οι συνάδελφοί του τον έλεγαν Τρούλιο, σαφώς μειωτικά. Μάλλον, κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Τράκη.

  34. manlamp said

    Διαβάζω στη Βικιπαίδεια ότι υπάρχει η εκδοχή να μην υπήρξε Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη:

    «Σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού. Λόγω προβλημάτων της αγιολογικής παράδοσης, για τις απαρχές και την προέλευση της λατρείας του έχουν διατυπωθεί από το 19ο αιώνα διάφορες θεωρίες, επικρατέστερη των οποίων μεταξύ των μελετητών είναι ότι δεν υπήρξε Δημήτριος που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η λατρεία του προέρχεται από το Σίρμιο της Παννονίας».

    Ενώ υπάρχει κι ένα ενδιαφέρον γλωσσικό (αν ισχύει):
    «Προσπαθώντας να εξηγήσει τη μεταβολή του Δημητρίου από διάκονο σε στρατιωτικό άγιο και την αναφορά της αγιολογικής παράδοσης σε μεταφορά της λατρείας από τη Θεσσαλονίκη στο Σίρμιο, ο κλασικιστής David Woods παρατήρησε ότι ο συνδυασμός ὀραρίου και δαχτυλιδιού ως κειμηλίων του αγίου απαντάται επίσης στην περίπτωση των μαρτύρων Emeterius και Chelidonius, επίσης στρατιωτικών αγίων από την Ταρρακωνησία της Ιβηρικής και διατύπωσε την εικασία ότι η αρχή της λατρείας του αγίου Δημητρίου σχετίζεται με τη μεταφορά των κειμηλίων αυτών στη Θεσσαλονίκη το 379, λίγο μετά την εγκατάσταση εκεί του ισπανικής καταγωγής αυτοκράτορα Θεοδόσιου, και την κατοπινή παρανάγνωση μιας επιγραφής που ανέφερε τον Άγιο Emeterius, το όνομα του οποίου αποδόθηκε λανθασμένα ως Demetrius».

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Χρόνια πολλά στους σημερινούς εορτάζο ντες/υσες.
    (Γράφω σύμφωνα με το τυπικό με το οποίο γράφονται οι τοποθετήσεις-ανακοινώσεις διαφόρων στελεχών του Σύριζα οι οποίοι ξεχωρίζουν τα δύο γένη).

  36. Theo said

    @34:
    Όταν υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες σε πολλές γλώσσες για το μύρο που ανάβλυζε από το λείψανό του Αγίου, όταν σώζονται και τα λουτρά στα οποία μαρτύρησε, κοντά στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου κι όταν η τιμή του ως μάρτυρα μαρτυρείται ήδη από τον 5ο αι. (και φυσικά μάρτυρες στα όρια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπήρξαν μέχρι το 324), μικρή σημασία έχει αν αυτός λεγόταν Emeterius ή Demetrius, αν ήταν διάκονος ή δούκας ή στρατιώτης, Ίβηρας, Ιλλυριός ή Μακεδόνας ή αν η τιμή του στρατιωτικού μάρτυρα συγχωνεύτηκε με αυτήν ενός διακόνου.
    Άλλωστε, η ίδια η Βίκι μιλά για εικασίες, ενώ όσα αναφέρω στην αρχή είναι ιστορικές μαρτυρίες.

  37. sarant said

    30 Με ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία, που την έχουμε παρουσιάσει

    Η ζωή του Μήτσου Μυράτ

  38. Theo said

    Και λίγος Νίκος Πεντζίκης:

    Ήταν η πρώτη από τις δώδεκα φορές που συνεπεία κτυπήματος στο κεφάλι αιμορραγούσα.

    Το χτύπημα θα μπορούσε να ήταν πολύ βαρύτερο και πιθανόν, σύμφωνα με όσα σχόλια άκουσα τότε, θανατηφόρο. Έγινε απ’ όλους μας στο σπίτι παραδεκτό ότι ο Άγιος Δημήτριος έβανε το χέρι του και γλύτωσα. Ήταν βράδυ της παραμονής της Αγίας του Μνήμης.

    Μόνο διά μέσου των Αγίων πιστεύω ότι μπορεί κανείς να αναφερθεί στον Θεό. Οι Άγιοι αποτελούν την ολοκλήρωσή μας, επέκεινα των θνητών ατομικών ορίων. Αποτελούν το διαχρονικό σχήμα του ανθρώπου, την εγγύηση της συνεχείας και ενότητας.
    […]
    Δι’ αυτών φανερώνονται και αισθητοποιούνται σαν οικοδομικό υλικό του εν τω κόσμω Οίκου του Κυρίου που με περισσήν αγάπη μας έπλασε και αδίσταχτα κατήλθε προς ημάς, σταυρωθείς στη θέση των ασεβών, ίνα τους βοηθήσει και τους απαλλάξει.

    (https://www.pemptousia.gr/2023/10/to-thavma-tou-agiou-dimitriou-ston-n-g-pentziki-otan-itan-pedi-ke-peri-agion/)

  39. Theo said

    Κι άλλος Πεντζίκης, με αναφορά στο ίδιο γεγονός:


    Συμβάν
    […]
    Aπό το κόκκινο τ’ άτι του ευθύς γνώρισαν
    τον Άγιο Δημήτριο.
    Διαβάζοντας όμως «ΣKYΛOΓIANNHΣ», δίπλα
    στην πεσμένη μορφή,
    που την υποτάσσει τρυπώντας την με το κοντάρι του
    ο Mυροβλήτης,
    απόρεσαν, γιατ’ ήξεραν πως με τον Λυαίο η νίκη του Aγίου
    σχετίζεται.

    Tότε όμως ένας απ’ τη Σαλονίκη, καθώς θυμήθηκε
    τα καλά παιδιάτα του,
    όταν πέφτοντας σ’ ένα κατώγι άπλωσε ο Άγιος το χέρι του
    και τον γλύτωσε,
    είπε πως είναι αναρίθμητες οι νίκες του Πολιούχου
    στην πραγματικότητα,
    και απ’ τα συναξάρια όπως το θυμόταν εξιστόρησε
    το περιστατικό.

    Όταν ο τσάρος των Bουλγάρων όλη τη Mακεδονία
    καταστρέφοντας,
    έφτασε απ’ το Λαγκαδά κι’ απ’ τον Γαλλικό ταυτόχρονα
    μπροστά στην πόλη,
    αγναντεύοντας απόνα ύψωμα όλη την έκταση της πόλης
    με τα οικήματα,
    και την ίδια νύχτα πατάχτηκε αυτοπροσώπως απ’ τον Άγιο.

    Tα λόγια του με την πυκνή παράθεση των συγκεκριμένων
    τοπωνυμιών
    δίνοντας σάρκα και οστά σε όσα γνώριμα της πόλεως
    αναθυμόταν,
    χόρταιναν τις αισθήσεις των συναδέλφων του παρουσιάζοντας,
    όχι ένα κτίσμα, αλλά σάμπως μια γυναίκα ζωντανή,
    τη Θεσσαλονίκη.

    http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=227&author_id=37

  40. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μητσάρες στον χώρο του τραγουδιού:


    Ο Δημήτριος Κυριακόπουλος, γνωστός με το καλλιτεχνικό «Μητσάρας» (1897 ή 1900 – 1983) ήταν ηθοποιός της επιθεώρησης και ίσως ο πρώτος που τραγούδησε το «Εγώ θέλω πριγκηπέσα» του Π. Τούντα, πριν τον Στελ. Περπινιάδη. (Ο Corto τι λέει;)


    Δημήτρης Φράτης, παλιός (βαρύς…) ρεμπέτης, της εποχής του Μάρκου με παρόμοιο ηχόχρωμα στη φωνή.

  41. 36 Χιλιάδες μαρτυρίες! κόψε κάτι 🙂

  42. manlamp said

    @36
    Αρχικά τα λείψανα δεν αναβλύζουν μύρο. Είναι από τα δήθεν θαύματα που αποδίδουν οι πιστοί στους αγίους για να τους διαφοροποιήσουν από τους κοινούς θνητούς και να υποστηρίξουν ότι κάτι θεϊκό φέρουν. Τα λουτρά σώζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μαρτύρησε εκεί ή ότι μαρτύρησε κάποιος με το όνομα Δημήτριος. Η τιμή του μαρτυρείται από τον 5ο αιώνα αλλά αυτό δεν μας λέει τίποτα για την ύπαρξή του ή μη. Εδώ έχουμε τιμήσει τον ανύπαρκτο Κωνσταντίνο Κουκίδη.
    Η Βίκι αναφέρει διαφορετικές εκδοχές, κι επειδή πρώτη φορά ανέτρεξα στα βιογραφικά του Αγίου Δημητρίου μου έκανε εντύπωση ότι επικρατέστερη εκδοχή είναι η μη ύπαρξή του. Δεν γνωρίζω περισσότερα αλλά επειδή έχουμε δει πώς κατασκευάζονται ήρωες από το μηδέν, το ανέφερα σε περίπτωση που κάποιος έχει κάτι παραπάνω να συνεισφέρει.

  43. # 41

    Εντάξει… μυριάδες (κατά το …μόνο θεοί; ημίθεοι!! )

  44. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Διακοπή στην κανονική ροή του προγράμματος για μια έκτακτη είδηση… 😎

    Σκάνδαλο υποκλοπών: Παρακολουθούσαν και την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου

    Η Βασιλική Βλάχου που έχει υπογράψει χιλιάδες παρακολουθήσεις για την ΕΥΠ ήταν και η ίδια υπό παρακολούθηση μέσω Predator – Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών

    Όπως αποκαλύπτει το insidestory και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, είχε τεθεί και η ίδια υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.

    Θυμίζουμε πως η εισαγγελέας Βλάχου είναι εκείνη που αδιακρίτως έβαζε την υπογραφή της για την παρακολούθηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών με τη γενική και αόριστη αιτιολογία ότι «αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας».

  45. Theo said

    @41:
    Δεν έχω τον χρόνο να τις μετρήσω, αλλά, ναι χοντρικά οι μαρτυρίες είναι χιλιάδες.

    @42:
    «Ὅπου Θεὸς βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις.» Και τα λείψανα κι εικόνες μπορούν ν’ αναβλύσουν μύρο (μόλις την περασμένη Κυριακή μύρισα ένα κομμάτι βαμβακιού από την Παναγία Μαλεβή που ευωδιάζει ακόμα από το 1975).
    Όταν υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες για τη μυρόβλυση, όταν το μαρτύριο του Αγίου συνδέεται με τα λουτρά ήδη από τον 5ο αιώνα, όταν υπάρχουν άλλες χιλιάδες μαρτυρίες για τα θαύματά του (όλοι αυτοί οι πιστοί που μαρτυρούν γι’ αυτά είναι ψεύτες, κι αυτά είναι «δήθεν», επειδή κάποιοι εξυπνάκηδες κάνουν κάποιες εικασίες; ), κάθε απροκατάληπτος άνθρωπος θα έδινε περισσότερο βάρος στις μαρτυρίες κι όχι στις εικασίες.
    Και φυσικά όλοι αυτοί οι χιλιάδες και βάλε, που μαρτυρούν για τον Άγιο και τα θαύματά του δεν συνεργάστηκαν για να «κατασκευάσουν έναν ήρωα από το μηδέν»· άλλον καημό δεν είχαν!

    Η δε Βίκι γράφει ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι μεγαλόσχημοι που θορυβούν. Όσοι έχουν ζήσει τη χάρη του αγίου Δημητρίου στο πετσί τους δεν μετράνε.

    Και νομίζω πως τη δική μου συνεισφορά την πετάς στα σκουπίδια επειδή έτσι σε βολεύει.

  46. Theo said

    Μια σύντομη αναφορά στις ιστορικές πηγές για το μύρο του αγίου Δημητρίου:
    https://www.agdimitriosthes.gr/agdimitrios/infomyro.html

    Και μια σύγχρονη μαρτυρία (για το 1987 – τον ιερέα που τη γράφει τον γνωρίζω καλά) :
    https://www.iellada.gr/ellada/thayma-tis-myrovlysis-toy-agioy-dimitrioy

  47. atheofobos said

    Νίκος Ζαχαρόπουλος Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Με αγωγό στέλνουν το μύρο στην «Μυροβλήτη» Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης!

  48. Pedis said

    # 41 – Άμα ήταν μόνο χιλιάδες θα ήταν καλά.

  49. Theo said

    @47:
    Όταν ήταν υφηγητής ο Ζαχαρόπουλος, τη δεκαετία του ’70, οι φοιτητές τον είχαν καταγγείλει ως μέλος του Ρόταρι, κι αυτός δεν το αρνήθηκε, αλλά δικαιολογήθηκε ότι τάχα δεν ήξερε ότι οι ροταριανοί συνδέονταν με τους μασόνους.
    Οπότε τι να περιμένει κανείς από έναν τόσο «αφελή» (δηλαδή, αναξιόπιστο και κουτοπόνηρο) ροταριανό; «Ἐκ στόματος κόρακος…»

  50. Theo said

    @47:
    Καλά, ο γελοίος Ζαχαρόπουλος δεν παίζεται!
    Λέει ότι ο καθηγητής του της Χριστιανικής Αρχαιολογίας τού είχε υποδείξει τον αγωγό προς τον τάφο του αγίου Δημητρίου. Δηλαδή, είχαν έναν αγωγό (από πού ξεκινούσε; ) που διοχέτευε μύρα προς τον τάφο;
    Η αλήθεια είναι πως σώζονται αγωγοί από τον τάφο του Αγίου προς τα έξω 🙂 🙂
    Δηλαδή, άλλα ειν’ τ’ άλλα, κι άλλα της Παρασκευής το γάλα 🙂

  51. atheofobos said

    O Cyril Mango, καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο βιβλίο του «Βυζάντιο, η αυτοκρατορία της Ν.Ρώμης»-(Μορφ.Ίδρ.Εθν.Τραπέζης-1999, σ.188), ισχυρίζεται πως υπάρχει τριπλή απάτη της δήθεν μυροβλησίας, του δήθεν πτώματος, του δήθεν Αγ.Δημητρίου. «Ήταν κι αυτός προσωπικότητα ομιχλώδης, που υποτίθεται πως έπεσε θύμα διωγμού του Διοκλητιανού. Αρχικά μάλιστα δεν ανήκε στη Θεσσαλονίκη αλλά στο Σίρμιο. Το 442-3 που η πρωτεύουσα του Ιλλυρικού μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη μετανάστευσε και η λατρεία του Δημητρίου…..Η απουσία λειψάνων του-τον 7ο αι. δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη-σιγά σιγά ξεχάστηκε ή αποκρύφτηκε. Όχι μόνο εμφανίστηκε ένας τάφος, αλλά τον έκαναν με ένα απατηλό σύστημα σωλήνων να αναβλύζει μύρο κι έτσι μοιράστηκε μαζί με τον Νικόλαο τον επίζηλο τίτλο του Μυροβλήτη. Αφού μεταμορφώθηκε σε στρατιωτικό ενώ αρχικά ήταν διάκος, με μορφή κατσαρομάλλη νεαρού, υπερασπίστηκε επανειλημμένα την πόλη».

  52. Χαρούλα said

    Χρόνια πολλά! Με υγεία να τα χαίρεστε όπως ονειρεύεστε! Στους δικούς μας εδώ και σε όσους έχουν γιορτή στο σπίτι!

    Μίμης
    Δομάζος, Ανδρουλάκης, Τραϊφόρος, Φωτόπουλος

    Τώρα πια όλα τα παιδιά είναι Δημήτριος!
    Όταν μεγάλωνα όμως ήταν Μήτσος η εργατιά, Τάκης το συχνό καθημερινό🥹και των παιδιών, και Μίμης για τους πιό μορφωμένους και τους δήθεν με μοδάτα ενδιαφέροντα.

  53. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    @41, 28
    Πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες και βάλε.. με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Στην πραγματικότητα είναι τρισεκατομμύρια οι μαρτυρίες αλλά μας τις κρύβουν οι _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ οι της _ _ _ ς _ _ _ _ ς _ _ _ _ _ _ _ _ ν γιατί θέλουν να κάνουν κακό στον _ _ _ _ _ _ _ _ ό και την _ _ _ _ _ _ _ _ α μας.

  54. Χαρούλα said

  55. sarant said

    54 Μπράβο, είναι και αυτή!

  56. Theo said

    @51:
    Αφού το λέει ο Μάνγκο (που τον εκτιμώ, κατά τ’ άλλα) από την Αγγλία, ακυρώνονται όσοι είδαν τη μυροβλυσία με τα μάτια τους στη Θεσσαλονίκη. ΟΚ 🙂

    @53:
    Η εθελοτυφλία δεν βλάπτει (σωματικά). Συνέχισε!

  57. xar said

    Χρόνια πολλά σε Δήμητρες, Δημήτριους και παράγωγα!

    @19
    Και εγώ είχα αυτή την απορία. Βλέπω στη βίκη ότι το δα = γή αμφισβητείται από ορισμένους, μεταξύ των οποίων και ο Chadwick. Επίσης η λέξη μάλλον μαρτυρείται ήδη στη γραμμική Α ως i-da-ma-te, ενώ είναι πιο αμφίβολη η καταγραφή της στη γραμμική Β. Έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, ετυμολόγηση του δα από το κρητικό δηά ( = σιτάρι ή κάποιος άλλο σπόρος) ή από το *δεμ ( = οίκος, θόλος) από το ΠΙΕ *dems-méh₂tēr.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Demeter#Etymology

  58. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    @56

  59. Μητσάκος ήταν σιδεράς στο χωριό και έτσι θα βρεις τα παιδιά του που συνεχίζουν το επάγγελμα.

    Το Τράκης παίζει για Τάκη που θέλει να δείχνει από πού βγήκε 🙂

    Μίμη στο χωριό δεν έχουμε. Μόνο Μήτρο (σήμερα ξέρω δυο τρεις στην ηλικία μου).

    Του γιου μου στο σχολείο του τόκαναν Μήτσκλας. Τ’ άρεσε και το κράτησε σαν παρανόμι σε μέιλ και άλλα

    Ένας θειος της Μαρίας που ήρθανε απ’ τη Ρουμανία ήταν Μυτίκας (νομίζω έτσι με -υ- αλλά βασικά από ακοής το ξέρω)

  60. Theo said

    Α, ναι, τον παππού της γιαγιάς μου τον έλεγαν Μήτη στα αρβανίτικα.

  61. Theo said

    @58:
    Το βρήκες, ρε μπαγάσα 🙂 🙂

  62. Πέπε said

    > Η Δήμητρα, Δημήτηρ και Δαμάτηρ στα πολύ αρχαία, όνομα αβέβαιας ετυμολογίας, που θα μπορούσε να προέρχεται από το «γη μήτηρ»

    Στην Κάρπαθο υπάρχει ένα τοπωνύμιο (παραλία) Δαματρία ή Γαματρία. Ο αυθεντικός λαϊκός τύπος είναι με γ, και θεωρείται ότι είναι παραφθορά του αρχαίου με δ. Όμως λόγω του κακέμφατου όλες οι ταμπέλες, οι τουριστικοί οδηγοί κλπ. γράφουν το αρχαίο, Δαματρία, το οποίο έτσι έχει αρχίσει να επανέρχεται.

    Αν το Γαματρία όντως προέρχεται από ρχαίο Δαματρία, τότε είναι φως φανάρι ότι αναφέρεται στη Δήμητρα – θα υπήρχε ναός της ή κάτι παρόμοιο. Στα καρπάθικα σώζονται κάτι τέτοιοι δωρισμοί.

    Τα αρχικα β, δ, γ στα νεότερα καρπάθικα εναλλάσσονται εύκολα μεταξύ τους, γιατί προφέρονται τόσο χαλαρά -άλλωστε μεταξύ φωνηέντων δεν προφέρονται καθόλου- ώστε τα μεταξύ τους όρια συγχέονται (βίω = δίω = δίδω, δηλαδή δίνω).

    Στα αρχαία όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς από τη gη και τη μητέρα προέκυψε η dημήτηρ.

  63. «ας λέμε Τζίμηδες τους δικούς μας Δημήτρηδες» Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μ’ αυτούς που διδάσκουν ξένες γλώσσες στα παιδιά και τους αλλάζουν τ’ όνομα. Και κάνουν Τζίμηδες τους Δημήτρηδες γιατί έτσι έκαναν κάποιοι μετανάστες που δεν ήθελαν να φαίνονται πως είν’ απ’ αλλού. Και Κας τους Κωστήδες (αν και τώρα που είναι πια Κωνσταντίνοι δύσκολα να τους πείσουν).
    Όταν έκανα Αγγλικά η δασκάλα μου με φώναζε Τζον (και κάποιοι δεν ξέρω γιατί το λένε και τώρα αν και δεν με ήξεραν τα χρόνια εκείνα). Στο σχολείο όμως κάναμε Γαλλικά οπότε Ζαν. Δεν μούφτανε δηλαδή το Γιάννης – Ιωάννης. Αλλά τα χρόνια εκείνα δύσκολα να πας κόντρα σ’ αυτό που σου λεν οι διδάσκοντες. Αργότερα το ξέκοψα. Γιάννης σε όλες τις γλώσσες. Σιγά μην άλλαζα όνομα σε κάθε χώρα (και το συγκεκριμένο υπάρχει σε πάμπολλες γλώσσες).

  64. stodgialohtinos said

    Χρόνια πολλά στα εορτάζοντα άτομα, ανεξαρτήτου 🙂 φύλου και μεγέθους, από τη φίλτατη Μίτση μέχρι τον φίλτατο Δον.

  65. xar said

    @63
    Όπως είχε πει και ένας φίλος μου σε κάποια αλλοδαπή νεαρά που είχαμε γνωρίσει στις διακοπές:
    My name is George, but my real name is Γιώργος. 🙂

  66. 65 Σωστός 🙂

  67. # 50

    Με το συμπάθειο βρε Theo αλλά υπάρχουν και αγωγοί μονής κατεύθυνσης ;;;; γιατί ΄όταν συνδέονται δυο σημεία με αγωγό ένα ρευστό θα τρέξει προς το χαμηλότερο σημείο, η μυρουδιά μπορεί να βγει προς το υψηλότερο. Δεν στέκει αυτό το «από τον τάφο του Αγίου προς τα έξω» εκτός και ο τάφος είναι σε ρετιρέ

  68. Στο 17 έχει κουιζάκι περί της Αφροδιτούλας τα προσόντα, αλλά δεν βλέπω φως… τόσο δύσκολο είναι ;;

  69. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    @61
    Δεν ξέρω τι λες… Εμένα με έπεισε ο Πύρρος και κάνω αποχή από όλα τα ναρκωτικά! 😂

  70. Χαρούλα said

    Πωωω, τι θυμήθηκα😂! ΜΕΡΑ25
    Το Ψηφιακό Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ» λύση για το Ελληνικό Δημόσιο

    Και αφού βρέθηκα στην πολιτική, χρόνια πολλά στον Κουτσούμπα και τον Βίτσα, τον Αβραμόπουλο και τον Τζανακόπουλο

  71. Χαρούλα said

    Αν ξεχάσουμε να ευχηθούμε κάποιον σήμερα, μην στεναχωρηθείτε. Έχουμε πολλές ευκαιρίες🤓

    Δημήτριος όσιος ο Σκευοφύλαξ, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου
    Δημήτριος νεομάρτυς, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Ιανουαρίου
    Δημήτριος νεομάρτυς ο Χίος, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 29 Ιανουαρίου
    Δημήτριος ο Τορναράς (νεομάρτυρας), η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 19 Μαρτίου
    Δημήτριος νεομάρτυς ο Πελοποννήσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 13 Απριλίου
    Δημήτριος ο εκ Φιλαδελφείας (νεομάρτυρας), η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 2 Ιουνίου
    Δημήτριος, εις των Δέκα Μαρτύρων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 9 Αυγούστου
    Δημήτριος μάρτυς, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 11 Σεπτεμβρίου
    Δημήτριος μάρτυς, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 15 Νοεμβρίου

  72. Theo said

    @67:
    Όταν γράφω από, εννοώ από το υψηλότερο σημείο, ενώ με το προς εννοώ προς το χαμηλότερο.

  73. Χαρούλα said

    Οι Ρώσοι λένε πως «τη μέρα του Αγίου Δημητρίου ο χειμώνας σκαρφαλώνει στο φράχτη», ενώ μια βουλγαρική παροιμία, «ο μπαρμπα-Δημήτρης τινάζει τα άσπρα γένια του και πέφτει το πρώτο χιόνι».

    Η εκκλησία του ΑγΔημητρίου του Λουρμπαδιάρη, με το γνωστό καφενείο (και τον διάσημο φραπέ),έργο του αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Δημήτρη Πικιώνη που Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και το προστατεύει η UNESCO.
    ………Το θαύμα του Λουμπαρδιάρη: Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος σε ένα από τα θαύματά του, προστάτευσε το ναό του στην Αθήνα από τους Τούρκους που ετοίμαζαν τα πυρομαχικά των κανονιών τους στην Ακρόπολη το 1823. Τότε, η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων (καταστρέφοντας και μέρος του Παρθενώνα), κάτι που οι χριστιανοί που κρύβονταν στην εκκλησία της περιοχής απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου και ονόμασαν το ναό Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη (όπου λουμπάρδα, το τουρκικό κανόνι).

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, και ιδιαιτέρως στον Δ. Μαρτίνο και τον Μήτσο.
    Ευτυχώς, το Δημήτρης δεν έχει δώσει την θέση του στο Δημήτριος, κατά τα ψωνισμένα Κωνσταντίνος και Ιωάννης. Βάστα γερά, Δημήτρη, Τάκη, Μήτσο, μην καταντήσεις Δημήτριος.

  75. ΓΤ said

    Για σήμερα μπήκα με:

    Μαρσέιγ-ΑΕΚ 2:0
    ΟΣΦΠ-Γουεστ Χαμ 1:2
    Αμπερντίν-ΠΑΟΚ 1:2
    ΠΑΟ-Ρεν 2:1
    😜

  76. Σωτήρς said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

    Αφού πιάσατε την Θεσσαλονίκη να μνημονεύσουμε και την καλτ ταινία Σούπερ Δημήτριος (2011) που πήρε το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εν συντομία, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της σούπερ ήρωα, τον Σούπερ Δημήτριο, που καλείται να την προστατέψει από τον Κάπτεν F.ROΜ. Υπάρχει διαθέσιμη στο γιουτιουμπ.

  77. aerosol said

    #49
    «τάχα δεν ήξερε ότι οι ροταριανοί συνδέονταν με τους μασόνους»
    Επειδή το «συνδέονταν» είναι ασαφές, με κάποιο ψάξιμο δεν βρίσκω απτά στοιχεία ιδιαίτερης σχέσης. Οι ναζί τους έβαλαν αρχικά στην ίδια κατηγορία αλλά μετά αποσύνδεσαν τον ροταριανισμό από τον μασονισμό, επιτρέποντας την λειτουργία του. Οι μασονικές στοές δηλώνουν σαφώς πως οι ροταριανοί (και άλλοι διεθνείς οργανισμοί) μπορεί να εμπνεύστηκαν από τον τρόπο λειτουργίας των μασόνων αλλά δεν είναι μασόνοι -μ’ αυτή την έννοια, περισσότεροι «μασονική» είναι η δικιά μας Φιλική Εταιρία. Σήμερα βλέπω πως εντονότεροι πολέμιοι του ροταριανισμού, θεωρώντας τον μασονικό παρακλάδι, είναι οι ισλαμιστές γουαχάμπι. Μάλιστα το γκουγκλ μου έβγαλε πρώτη κάποια δική τους σελίδα.
    Έχοντας κατά νου το κλίμα των δεκαετιών ’70 – ’80, όπου όλοι οι «κακοί» όφειλαν να είναι μασόνοι, οι οποίοι φταίνε για όλα τα κακά του σύμπαντος (με την σαφέστατη υπόγεια νύξη πως όλα αυτά είναι «οι Εβραίοι»), αναρωτιέμαι τι είδους πληροφόρηση είχαν αυτοί οι φοιτητές, γιατί κάποιος όφειλε να δικαιολογηθεί που είναι ροταριανός, και ποιός ήταν ο αφελής στην ιστορία.

  78. Πέπε said

    63
    Θέμα γούστου, θέμα συνήθειας… Εγώ το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό να μεταφράζω το όνομά μου σε όποια γλώσσα μιλάω με κάποιον. Θα μου πεις, μήπως βρίσκεις φυσιολογικό και το να μεταφράζεις σε Γιώργηδες και Γιάννηδες όλους τους Τζοβάνι, Ζωρζ, Ιβάν, Γιούρι; Όχι, ωστόσο έχω δει να μου συστήνονται έτσι (με ελληνικές μεταφράσεις των ονομάτων τους) ξένοι που μιλάνε ελληνικά και που δείχνουν μία διάθεση να μην ξεχωρίζουν ως ξένοι. Όχι να αποκρύψουν ότι είναι ξένοι, απλώς να μην ξεχωρίζουν γι’ αυτό τον λόγο.

  79. Νέο Kid said

    68. Τζη . Αφρώδη-tits (tits= βυζάκια);
    (Αν και ψυλλιάζομαι ότι θάναι κάτι πιο βλακώδες…)

  80. Costas X said

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Δημητρούλες και όλους τους Δημήτρηδες.

    «Γεια σου Δημητρούλα», εγώ το ήξερα «Έλα Δημητρούλα» :
    «Έλα Δημητρούλα – τρούλα – τρούλα,
    έλα Δημητρούλα πάρε με
    και την αγκαλιά σου – αγκαλιά σου – αγκαλιά σου
    άνοιξε και βάλε με.
    Ωωω, αγκινάρες και κουκκιά,
    κόκκινες καλές ντομάτες
    δυο δεκάρες την οκά !»
    Πιθανότατα δεν είναι επτανησιακό, αφού αναφέρει οκάδες και ντομάτες.

    Δυστυχώς δεν βρήκα βερσιόν με ενήλικες κανταδόρους…

  81. Theo said

    @77:
    Προφανώς οι φοιτητές του παρουσίαζαν κάποια βιβλία που τεκμηρίωναν τη σχέση ροταριανών και μασόνων κι ο εν λόγω δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο.

  82. Πέπε said

    50
    > άλλα ειν’ τ’ άλλα, κι άλλα της Παρασκευής το γάλα

    Αλήθεια;!!

    Πάντα πίστευα ότι το «άλλα ‘ντ’ άλλα», που δεν ξέρω καν πώς να το γράψω, δεν είναι παρά παραφθορά του άλλα ‘ντ’ άλλων (άλλα αντ’ άλλων), και της Παρασκευής το γάλα απλή προσθήκη για τη ρίμα.

  83. Λάμπας said

    Υπάρχει και στη Γορτυνία χωριό Δήμητρα. Δίβριτσα λεγόταν και μετονομάστηκε σε Δήμητρα, επειδή, αν θυμάμαι καλά, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού ο Παυσανίας είχε συναντήσει κάποιο ιερό της Δήμητρας.

    Στο δικό μου χωριό τη Δήμητρα τη φώναζαν Μιμίκα.

  84. aerosol said

    #81
    Τις εποχές που τουλάχιστον η μισή Ελλάδα θεωρούσε πως Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών ήταν κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια (και ξέρω σχετικά καλά τα συνομωσιολογικά σαβουροβιβλία που κυκλοφορούσαν τότε, κάποια τα βρίσκεις ακόμα σε καρότσια) , αμφιβάλλω έντονα για την ενημέρωση των φοιτητών . Μάλλον αυτοί κινήθηκαν αφελώς, και το συγκεκριμένο περιστατικό δε μας λέει κάτι για τον κύριο.

  85. […] Το σημερινό άρθρο το έχω δημοσιεύσει ήδη στο παρελθόν και μάλιστα δυο φορές, την τελευταία πριν από πέντε χρόνια. Θαρρώ πως αντέχει μιαν αναδημοσίευση κάθε πέντε χρόνια, ειδικά που έχουμε τόσους και τόσες που γιορτάζουν.  Ενσωματώνω κάποια πράγματα από σχόλια της προηγούμενης  δημοσίευσης, όμως έχω μελαγχολήσει διότι οι πρώτοι σχολιαστές του προ πενταετίας άρθρου δεν… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/10/26/dimitris-3/ […]

  86. sarant said

    59 Μητίκας θα το έγραφα

    75 Τις αγοράζω

    83 Αν δεν έχω το Μιμίκα είναι παράλειψή μου. Υπήρχε και η Μιμίκα Κρανάκη

  87. Theo said

    Και μια οδός Μητσαίων στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον Άγιο Δημήτριο:

    (Συνεχίζω να βρίσκομαι εκτός έδρας. Προσκύνησα πριν από λίγο το λείψανο του Αγίου, σε μια ουρά κοντά στα 150 μέτρα, με πλάτος έξι εφτά ανθρώπων. Θέλησα να κάνω αυτοψία και στην κρύπτη, όπου ο τόπος μαρτυρίου κι ο αρχαίος τάφος του, αλλά αυτή είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού, και κλείνει στις 2:00 μμ. Ίσως να πάω αύριο εκεί.
    Περιμένω τηλεφώνημα από καθηγητή Αγιολογίας του ΑΠΘ για την αντίκρουση του Μάνγκο. Προς το παρόν, μια περιγραφή της κρύπτης, που συμφωνεί με μια περιγραφή του αγίου Ευσταθίου Θεσσαλονίκης για τον τάφο και τους αγωγούς που συνέλεγαν το μύρο από αυτόν, όπως μου είπε πρόχειρα ο εν λόγω καθηγητής:

    Στον χώρο της Κρύπτης υπάρχει και Παρεκκλήσιο με διάτρητο άνοιγμα στην ανατολική κόγχη του. Στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους επικοινωνούσε με την κρήνη του αγιάσματος, αλλά και με το ιερό του Ναού. Πιθανότατα είναι και ο τόπος όπου ακριβώς μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος Μυροβλύτης. Στο κεντρικό μέρος της Κρύπτης, στον ημικυκλικό χώρο της αψίδος και σε μικρή απόσταση από τον ρωμαϊκό τοίχο με τις πέντε κόγχες προσετέθη διάδρομος με ημικυκλικό Κιβώριο, που φράσσεται με θωράκια με σταυρούς επάνω σε χαμηλή και ανάγλυφη βάση, η οποία έφτανε αρχικώς μέχρι των εκατέρωθεν αρχαίων τοίχων της αψίδος, αποκλείοντας έτσι ολόκληρο τον τοίχο με τις κόγχες.

    Η βάση αυτή στον νότιο διάδρομο διακόπτεται σε μικρή απόσταση από τον τοίχο της αψίδος. Πιθανώς υπήρχε εκεί αρχικώς πύλη, διότι στο άκρον της βάσης παρατηρείται τριγωνική λάξευση. Το Κιβώριο αποτελεί και τον χώρο όπου έρρεε το αγίασμα και το μύρο, το οποίο εξήρχετο, όπως αναφέρεται στις ιστορικές πηγές και τους εγκωμιαστικούς λόγους προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, από τις πληγές του παναγίου σώματός του. Αυτό αποδεικνύεται και από τις σωληνώσεις και τους υδαταγωγούς που διακλαδίζονται δεξιά και αριστερά στις δεξαμενές, οι οποίες διέρχονται κάτω από το ιερό του Ναού, ξεκινώντας από το φρέαρ και καταλήγοντας στη μικρή μαρμάρινη φιάλη, η βάση της οποίας φαίνεται ακόμη έμπροσθεν του Κιβωρίου. Το Κιβώριο αποτελείται από επτά κιονίσκους, που βαστάζουν υψηλομέτωπα ανάγλυφα μαρμάρινα τόξα.
    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agios-dimitrios-thessalonikis-o-tafos-ke-i-kryptes/)

  88. Δίνει κάποια παραπομπή ο Μάνγκο;

  89. Theo said

    @84:
    Μπορεί να είναι κι έτσι όπως τα λες. (Είχα διαβάσει κανα δυο βιβλία για τη σχέση ροταριανών και μασόνων και με είχαν πείσει. Δεν είχα διαβάσει κανένα επιχείρημα περί του αντιθέτου, κι ίσως ν’ άλλαζα γνώμη, αν το έκανα.)
    Ήμουν κι εγώ φοιτητής τότε, αλλά στο πρώτο ή στο δεύτερο έτος, και τη φασαρία την έκαναν οι μεγάλοι. Όμως, επειδή τον είχα καθηγητή, δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά.

  90. Theo said

    @82:
    Κι εγώ έτσι νόμιζα.
    Την εκδοχή του #50 την άκουσα από τον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης (το έχω ξαναναφέρει εδώ πριν δυο ή τρία χρόνια). Αυτός, όντας από τα Σταράλωνα Τριχωνίδας, διέσωζε μια προφορική παράδοση για τον ιερομάρτυρα Ιάκωβο (+1519)* που μόνασε για ένα χρόνο κοντά στο χωριό του, στη Δερβέκιστα (Ανάληψη). Κατ’ αυτήν, κάποιος χωρικός τον κατηγορούσε για κάποια πράγματα, αυτός όμως ήξερε ότι ο χωρικός έπινε γάλα την Παρασκευή κι είπε τη φράση για να τον αποστομώσει.

    *μας έλεγε κι άλλα για τον «Γέροντα» που τα ‘χε ακούσει από τη γιαγιά του.

  91. ΣΠ said

    54
    Και η Μήτση Κωνσταντάρα, αδερφή του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

    Επίσης η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα έχει πει ότι μικρή την φώναζαν Μήτση και ότι, αν είχε κάνει καριέρα με το όνομα Μήτση Ματσούκα, θα την περνούσαν για Γιαπωνέζα.

  92. Faltsos said

    Μητρόπουλος, το παιδί του Μήτρου. Είναι και δική του μέρα και ευκαιρία για την απορία μου. Γιατί έχει καθιερωθεί να λέμε «του Δημήτρη Μητρόπουλου» αλλά «Κωστούλα Μητροπούλου»; Πώς το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που η μεταφορά ή η παραμονή του τόνου κατά περίπτωση είναι δεδομένη; Εξαίρεση τα ονόματα των δρόμων όπου η μεταφορά του τόνου είναι κανόνας: «οδός Μητροπούλου»

  93. sarant said

    87 Οδός Μητσαίων υπάρχει και κοντά στην Ακρόπολη. ‘Σε τουλάχιστον δύο φοιτητικά δωμάτια όπου συγκατοικούσαν Μήτσοι έχω δει πινακίδες με το οδωνύμιο

  94. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν “στους δικούς μας, τον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Mitsos, τον Μήτσκο, τον Τζιμάκο, τον Ορεσίβιο” (για να επαναλάβουμε την κατακλέιδα του άρθρου) και στη Μήτση(συνακολούθως), αλλά και σε πασαένα άλλο συνεορτάζοντα ( ανεξαρτήτου κεράσματος τάζοντα ) και ας ευχηθούμε πάντα να ‘ρχεται μαζί και ένα τ’ ‘Αι-Δημητράκη, μικρό καλοκαιράκι που να φέρνει έστω μόνον αϊδημητριάτικα άνθη, αν όχι έναν παραδοσιακό Μητσάρα, εξιδανικευμένο εγγονοπουλικά, περίπου έτσι:
    “..Αλλ’ όμως τώρα τραγουδώ το Μήσο Αστερίου,/ Που είταν αϊτός της Ρούμελης, πύργος στην Αταλάντη,[…]
    Εργάτες ρίχτε τα σφυριά, ρίχτε τα εργαλεία,/ Και με τα χέρια λεύτερα μουντζώστε τους φασίστες.[…]
    Και τώρα σφίχτε τις γροθιές, ψηλά σηκώσετέ τες,/Όλοι μαζί να ψάλλουμε της Εργατιάς τη Νίκη:/
    Και να ο Μήτσος έρχεται, πάνω στη γης βαδίζει./Το πρόσωπό του είν’ χλωμό, έχει πικρό τ’ αχείλι,/
    Όμως πάντα στα μάτια του η καλοσύνη λάμπει./Αυτός που μόνο Πίστεψε, που είταν όλος Αγάπη, …”
    ( Νίκος Εγγονόπουλος ,”Ένα οργισμένο ποίημα της κατοχής” http://koutsounis.gr/images/anafores/1.pdf )
    Πεος τούτο και ένα άσμα υπέρ πλήξεως πάσης βαρυχειμωνιάς
    https://www.youtube.com/watch?v=CUHz0qAmMQs Μικρό καλοκαιράκι * (1989) – Μαρίζα Κωχ

    (*)και “γαϊδουροκαλόκαιρο” λέγονται ενίοτε και “οι ζεστές μέρες στα τέλη του Οκτώβρη (έως και αρχές Νοέμβρη)” και… Ινδιάνικον Θέρος (Indian summer) ή παστουρμοκαλόκαιρο (pastirma yazı) αλλαχού βλ. “Other names and similar phenomena” https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_summer

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σήκω Δημήτρω κι άλλαξε

    Μίκα Χαρίτου Φατούρου//Μίμης Φατούρος
    Δημήτρης Χορν

    Σήμερα η μέρα θανάτου του Μήτσου Παπανικολάου

  96. Νέο Kid said

    Παρντον για το άσχετο , αλλά έχει πλάκα:
    Βλέπω τον «εκατομμυριούχο» στον Αντενα (Κύπρου) με τον Αρναούτογλου και είχαν μια ερώτηση: «Πόσες χειραψίες κάνουν μεταξύ τους 7 άνθρωποι;»
    Έδωσαν ως σωστό το 42 ( ενώ είναι βέβαια 21) !
    Το κουφό είναι ότι ο παίκτης πήρε τη βοήθεια του κοινού και είπαν σε ποσοστό 80% το 42. 🤪

  97. atheofobos said

    Δεν έχω καμία σχέση ή και συμπάθεια για οργανώσεις όπως είναι η Εκκλησία οι Τέκτονες, οι Ρόταρι ή οι Λάϊονς.
    Από ενδιαφέρον όμως έριξα μια ματιά να δω τι προσάπτει η Εκκλησία στους Ρόταρι στον «Ορθόδοξο Τύπο».
    Σε ένα κείμενο, γεμάτο μισαλλοδοξία, διαβάζω ότι η επίσημη προσευχή των Ροταριανών είναι η εξής:
    – «Εὐλόγησον Κύριε τὴ συνεστίαση / συγκέντρωση ταύτην, καταξίωσον ἡμᾶς τῶν Δωρεῶν τῆς ἀγάπης Σου καὶ καθοδήγησον ἡμᾶς εἰς ἐπιτέλεση τῶν ἐντολῶν Σου πρὸς τὸν πλησίον.»
    Οἱ ἴδιοι παραδέχονται εἰς δημοσιεύματα ὅτι «Τὸ «Κύριε» δὲ φέρει κανέναν ἰδιαίτερο χαρακτηρισμό, ἂν δηλαδὴ πρόκειται γιὰ τὸ Χριστὸ ἢ τὸ Βούδα ἢ γιὰ κάποιον ἄλλο θρησκευτικὸ ἡγέτη, ἀφοῦ τὸ Ρόταρυ δέχεται στοὺς κόλπους του ἀνθρώπους κάθε θρησκεύματος»-
    Έτσι λοιπόν πως μπορεί δικός μας παπάς τον 21ο αιώνα να ευλογήσει συνεστίαση που δεν είναι όλοι Ορθόδοξοι;
    Άσε δε που το «σύστημα ἠθικῆς ποὺ ἀκολουθοῦν δὲν ἔχει σχέσιν μὲ τὴν «Χριστιανικὴν Ἠθικήν» γιατί θέτουν τα απαράδεκτα ερωτήματα ότι:
    «Κάθε σκέψη, λόγος ἢ πράξη μας:
    1. Ἀνταποκρίνεται πρὸς τὴν ΑΛΗΘΕΙΑ;
    2. Θέτει σὲ ἴση μοῖρα μεταχείρισης ὅλους ὅσους ἀφορᾶ;
    3. Προάγει τὴν ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ καὶ βελτιώνει τὶς φιλικὲς σχέσεις;
    4. Θὰ ἔχει ὠφέλιμες συνέπειες γιὰ ὅλους;».
    Οπότε ο συντάκτης του κειμένου τους κατακεραυνώνει γράφοντας:
    Ἡ ἀλήθεια ὅμως δι’ αὐτοὺς δὲν εἶναι ὁ Χριστός. Ἀπεναντίας δημοσίως καὶ ἄνευ περιστροφῶν προτάσσουν εἰς τὰς ἐπιδιώξεις των, ὅπως ἀναγράφουν, τὴν «Πολιτισμικὴ Ποικιλία: Οἱ ὅμιλοι εἶναι ἀνοικτοὶ σὲ μέλη κάθε ἐθνότητας, πολιτικῶν πεποιθήσεων, γλώσσας καὶ θρησκευτικῶν δοξασιῶν. Οἱ Ροταριανοὶ τιμοῦν αὐτὴ τὴν πολιτισμικὴ ποικιλία καὶ ἐφαρμόζουν καὶ προωθοῦν τὴν ἀνοχή»!
    Το κείμενο δεν είναι του Μεσαίωνα αλλά του 2019!
    https://orthodoxostypos.gr/%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%85-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CE%BA/

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δημητρούλες και Δημήτρηδες μας, φανεροί και όχι, Χρόνια πολλά

    >>Αγιοδημητριάτικα
    Τα Νικολοβάρβαρα (των αγίων εννοουμένων), πιάνεται;

  99. Theo said

    Πληροφορίες περί Μάνγκο, λειψάνου και μυροβλυσίας του αγίου Δημητρίου από τον καθηγητή που αναφέρω στο #87:

    Ο Μάνγκο εξέδωσε το βιβλίο του το 1980 και απηχεί απόψεις κυρίως Σλάβων ιστορικών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Εν τω μεταξύ έχουν βρεθεί πολλές πηγές και ανασκαφικά ευρήματα που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του.

    Με βάση τον «μεταφραστικό» βίο του (δηλαδή, τη διασκευή που έκανε ο άγιος Συμεών ο μεταφραστής στις αρχές του 11ου αιώνα), μάλλον ο άγιος Δημήτριος ήταν και κληρικός.

    Φυσικά οι πηγές αναφέρουν τη Θεσσαλονίκη ως τόπο του μαρτυρίου του, και στις ανασκαφές στον ναό του έχουν βρεθεί φιαλίδια με το αίμα του, ενώ σε πολλούς άλλους ναούς και μονές υπάρχουν φιαλίδια με το «λύθρο» του (αίμα αναμειγμένο με χώμα από τον τάφο του). Αυτά τα περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας Άρης Μέντζος σε βιβλία και δημοσιεύσεις του· βλ. https://qa.auth.gr/el/cv/mentzos)

    Ο Ιωάννης Θεσσαλονίκης (6ος αιώνας), στο 1ο βιβλίο των θαυμάτων του Αγίου γράφει ότι αγνοείται η θέση του λειψάνου του (όπως και όλων των άλλων μαρτύρων, εκτός από την αγία Ματρώνα), ενώ αργότερα μαρτυρείται η ύπαρξή του. Την εποχή αυτή (και προγενέστερα μάλλον) η τιμή στον Άγιο επικεντρώνεται στο λύθρο και στη σκόνη από τον τάφο του.

    Ο Νικόλαος ο υμνογράφος, τον 9ο αιώνα, σε δύο στίχους του, αναφέρεται στη μυροβλυσία του, άρα τότε είχε βρεθεί το λείψανό του.

    Μυροβλύτες αναφέρονται δεκάδες στην Εκκλησία, όχι μόνο οι άγιοι Νικόλαος και Δημήτριος. Στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται και η αγία Ματρώνα.

    Ο άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης (12ος αιώνας), σε πανηγυρικό λόγο του, αναφέρει λεπτομερώς το σύστημα των αγωγών με το οποίο συλλεγόταν το μύρο από τον τάφο και μεταφερόταν στο επίπεδο του ναού, ότι έρεε κρουνηδόν, ότι όσο αντλούσαν τόσο αναπληρωνόταν αμέσως, κι εξηγεί θεολογικά την αιτία της μυροβλυσίας. Μιλά και για άλλα «λείψανα» του μαρτυρίου του που βρίσκονταν εκεί, όπως τις λόγχες με τις οποίες τον λόγχευσαν.

    Κι είναι γνωστό κι από πηγές της εποχής ότι οι Φράγκοι πήραν το λείψανό του εκείνες τις ταραγμένες εποχές και το επέστρεψαν το 1978 από το Σαν Λορέντσο της Ιταλίας.

  100. Theo said

    @99, διόρθωση:
    Μυροβλύτες αναφέρονται δεκάδες στην Εκκλησία, όχι μόνο οι άγιοι Νικόλαος και Δημήτριος. Στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται και η αγία Θεοδώρα.

  101. # 79

    Εγραψα πως το μυστικο είναι στο όνομά της…το Αφροδίτη με κατάλληλες μεταθέσεις των γραμμάτων δίνει την λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ που είναι το συστατικό κάθε καλοφιαγμένου σώματος

    Εύγε στον Στέφανο που από 1-4 στο κρίσιμο σετ το γύρισε σε 7-5. πάμε τώρα ποδόσφαιρο

  102. 99 Μάλιστα. Πεθαίνει στις αρχές του 4ου αιώνα, το λείψανό του αγνοείται τον 6ο, και μαρτυρείται πρώτη φορά (;) τον… 9ο. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, ας φανταστούμε κάποιον που πεθαίνει το 1300 περίπου, ξέρουμε ότι γύρω στα 1600 αγνοείται το πτώμα και η θέση του, μέχρι το 1800 όμως έχει βρεθεί.

  103. Λουμπαρδιάρη θέλει η Χαρούλα, Λουμπαρδιάρη σας βάζω

  104. ΣΠ said

    96
    Θάθελα νάξερα αν απαντούσε 21 και του έλεγαν ότι είναι λάθος τι θα γινόταν.

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Γιά τά Βυζαντινά «Δημήτρια» ἔγραψες κάτι, Theo;

    https://konstantinosholevas.gr/ta-vyzantina-dhmhtria-kai-o-diaxronikos-ellhnismos/

  106. Δημήτρης Καραγιώργης said

    Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις ευχές και τις επιστρέφω περισσότερες. Να είμαστε γεροί εορτάζοντες, εορτάζουσες και μη.
    Προσθέτω ένα ακόμη παραδοσιακό τραγούδι – χορό, από την περιοχή της καταγωγής μου και στηρίζεται σε γεγονός που συνέβη γύρω στο 1900 και που σχετίζεται με την οικογενειακή μου ιστορία. Η περίφημη Δημήτρω η παινεμένη που πέθανε σε μεγάλη ηλικία, κάπου το 1960, σε χωριό του Κιλκίς. Ο χορός λέγεται «χεριάτ’κους – ντραμπανιστός»

  107. Theo said

    @102:
    Ε, ναι, και των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν το 1463, τα λείψανα βρέθηκαν το 1959. Τα εξιστορεί αναλυτικά ο Κόντογλου στο βιβλίο του Σημείον μέγα.

    Να ποστάρω και δυο φωτογραφίες από το σημερινό προσκύνημα:

  108. Pedis said

    # 102 – Ο,τι θες λες, από την τοξική ιδεοληψία σου. Υπάρχει ανάλυση DNA, αν θες να μάθεις! Αυτό το -βλήτης, πάντως, αντί για -βλύτης, όπως λαθος νόμιζε ο Νικοκύρης, τελικά είναι πολύ σατζέστιβ.

  109. ΓΤ said

    «Γίνε Εκατομμυριούχος»: τέρμα γιδοπαράκμα από τίτλο. Ποιο εκατομμύριο; Εάν το κατακτήσεις, παίρνεις 0,1 εκατομμύρια, 10 φορές λιγότερα από τον γαμωκαναλογαμώτιτλο.

    Για όσους δεν γνωρίζουν από TV παιχνίδια: το χρήμα το εισπράττεις 9 μήνες μετά την προβολή του επεισοδίου στο οποίο «πρωταγωνίστησες». Στην πραγματικότητα, επειδή τα γυρίσματα γίνονται 2-3 μήνες νωρίτερα, εισπράττεις 11-12 μήνες αργότερα από τότε που σε βλέπεις ο τηλεθεατής.

    Λεπτομέρεια: φτάνοντας σε τελική φάση για να βγεις στον φακό, μετά από αλληλοδιάδοχες κρησάρες, υπογράφεις συμβόλαιο στα ψιλά γράμματα του οποίου αναφέρεται: Ναι, θα πάρεις τα χρήματά σου 9 μήνες μετά την προβολή του επεισοδίου, αλλά, εάν, ανωτέρα βία, το επεισόδιο ΔΕΝ προβληθεί, τότε, στα ύπατα του χρήματος κι αν είσαι, ΔΕΝ θα πάρεις ούτε κέρμα.

  110. sarant said

    106 Χρόνια πολλά βρε Δημήτρη, συγνώμη που σε ξέχασα!

  111. Theo said

    @105:
    Δεν έγραψα κάτι, γιατί δεν έχω ασχοληθεί.

    Ο καθηγητής μου Ιωάννης Φουντούλης βρήκε σε χειρόγραφα τη «Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου», δηλαδή ακολουθίες προς τιμήν του για τις εφτά μέρες πριν από τη γιορτή του, που δεν τις ήξερε σχεδόν κανείς και ξανατελούνται τώρα (βλ. https://www.pemptousia.gr/2023/10/ioannis-fountoulis-gia-tin-megali-evdomada-tou-agiou-dimitriou/)

    Το περασμένο Σάββατο που ήμουν στην Έδεσσα, τα «μνήματα» ήταν γεμάτα από κόσμο που τελούσε μνημόσυνα, γιατί ήταν το «Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου», κάτι που το άκουσα πρώτη φορά. Ένας ιερέας, Πόντιος, που του χρόνου συμπληρώνει εξήντα χρόνια ιεροσύνης, μου είπε πως παλαιότερα το τελούσαν μόνο οι ντόπιοι, λίγο αργότερα και οι Πόντιοι που ζούσαν σε μεικτά χωριά και τελευταία όλοι οι πιστοί στη Μακεδονία. Ο λόγος είναι πως του Αγίου Δημητρίου κατεβαίνουν οι τσομπάνηδες από τα βουνά (το ένα από τα άλλα δύο Ψυχοσάββατα είναι το καλοκαίρι, πριν από την Πεντηκοστή), κι έτσι μπορούν να παν στην εκκλησιά, να μνημονεύσουν τα πεθαμένα τους.
    Εδώ αναφέρει κι άλλο λόγο, που μάλλον δεν με πείθει.

  112. Costas Papathanasiou said

    Και “Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο” είναι, μας λένε, η 26η Οκτωβρίου, αλλά και “Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Μεσοφυλικά άτομα” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Intersex_Awareness_Day )
    Και ακολούθως, δύο ποιητές συνομιλούν μέσω ενός Μήτσου (αρχέτυπου, εδώ , κακού) , μάλλον συνάδοντες εντέλει πως εκφράζει μια ζερβόδεξη ανδροκρατική κατάντια:
    «Ένα ποίημα έλεγε ότι γνωρίζει τον Μήτσο»
    Κατόπιν, αφού την έδεσαν αμφότεροι εις τρεις καρέκλας ηνωμένας, και παραμείνας μόνος ο αρχιβασανιστής, ο επιλεγόμενος «Μήτσος ο επιλοχίας», εκτύπησε ανηλεώς τα πέλματά της με ρόπαλο. Της κατεβίβασεν το παντελόνιον, της απέσπα τρίχας εκ του εφηβαίου και ακολούθως της εμάλαξε τα στήθη επί τοσούτον ισχυρώς ώστε η παθούσα να καταθέτη ότι «τραβούσε να τα αποσπάση».
    Προσέτι δε, γνωρίζομεν υμίν, ότι ο εν λόγω Μήτσος παρέμεινεν άγνωστος.
    Βούλευμα Πλημμελειοδικών/ Από τη δίκη των βασανιστών, 14.7.75
    Ο Μήτσος πήρε τη βαλίτσα του που είχε χαθεί/ στο πρακτορείο λεωφορείων Πρεβέζης. Ήσυχα και μοναχικά./ Ύστερα μπήκε στην Αθήνα, Κυριακή απόγευμα,/ Τόσο απλά και τόσο αθόρυβα, να σπουδάσει ηλεκτρονικός./ Πέρασε δίπλα από κλειστές μάντρες υλικών οικοδομής/ στην Ιερά οδό, από χαλασμένα φορτηγά, τρίκυκλα/ και κλειστά μηχανουργεία στο Αιγάλεω./ Ο Μήτσος είδε από μακριά την Πεντέλη, τον Κεραμικό…/ Αυτή είναι η Αθήνα, είπε. Πέρασε από την έρημη Ομόνοια./ Είδε έναν πατριώτη του φαντάρο. Έκανε πως δεν τον πρόσεξε./ «Ρε συ δεν είσαι ο Μήτσος!»/ Και ο Μήτσος απάντησε «ό χ ι»/ σκεπτόμενος πράγματα πολύ συγκεχυμένα,/ όπως τα παιδικά ξυπόλητα χρόνια του/ με αυτιά του γαϊδάρου στο χωριό/ καθώς και κείνη τη Στέλλα από τη Βέροια που την αγάπησε/ και εντούτοις παντρεύτηκε ζωέμπορο στη Λιβαδειά./ Αυτή είναι η Αθήνα, ξαναείπε ο Μήτσος./ Έφαγε μακαρονάδα το βράδυ/ σε ψητοπωλείο της οδού Βερανζέρου – έκανε βόλτα./ Τη νύχτα κοιμήθηκε στο ξενοδοχείο «Ωραία Ήπειρος»/ της οδού Μενάνδρου. (Γιώργος Μαρκόπουλος/ Οι πυροτεχνουργοί (1979), / Ποιήματα (1968-1987), Νεφέλη 2000, σσ. 50-51)
    «ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ»
    Λοιπόν γύριζε δήθεν άσκοπα του ποιήματός μου ο ήρωας, φοιτητής επί δικτατορίας ας υποθέσουμε, τότε αντιστασιακός οργανωμένος έστω, σαραντάρης σήμερα με φαλακρίτσα χτένιζε την Ομόνοια σε σαφάρι και δεν είχα τι να τόνε κάνω. Όμως εκείνος ήτανε μέσα στο μυαλό μου κι ήξερε καλά όλους τους ήρωες ποιημάτων που με συγκινούν, γι’ αυτό – κι όχι μονάχα – το θυμήθηκε το πατριωτάκι του τον Μήτσο σαν τον είδε απέναντι στο σουβλατζίδικο, τον «Μήτσο τον επιλοχία», τον έρμο και το σκοτεινό βασανιστή, ξέμπαρκο και που χάζευε πικρά στου Γ. Μ. το ποίημα· θυμήθηκε όμως και το ξύλο και τις μελανιές αλλά ιδίως το πώς τον είχε ο Μήτσος, δαγκώνοντας τη γόπα του σαν μπράτσο, κοιτάξει τότε, καθώς έβγαινε από την Ασφάλεια Μπουμπουλίνας, μα κι ο δικός μου πώς ότι τάχα δεν κατάλαβε,
    όμως τώρα, ήταν το θάρρος του πρώην θύματος, ήταν το απάνω χέρι του δημοκράτη νικητή, θες το gay movement, θες κι οι ενοχές του Μήτσου που προεξόφλησε αστραπιαία, «Ρε συ, εσύ δεν είσαι ο Μήτσος;» φώναξε, μα εκείνος έκανε και δεν είδε και δεν άκουσε, χάθηκε βλάχος σκοτεινός κασκέτο ντροπιασμένο της στοάς μέσα σε υδρόγεια σύννεφα ντονέρ.
    «Κρίμα που δεν μπορούμε να τα βρούμε ούτε στα ποιήματα», κατέβασε τα μάτια ο ήρωας μου· ταμείο και κόβοντας ένα ουρητήριο «Καυτή σάρκα» σινέ-Σταρ, έτοιμος πάλι για πολύ πιο προσγειωμένες περιπέτειες, «Άσε τους ποιητές, αναλογίστηκε, να πληρώνουνε πάντα τα σπασμένα». (Γιάννης Βαρβέρης, “Πιάνο βυθού”, Ύψιλον 1991, σ. 57)
    Περαιτέρω, οι ίδιοι ποιητές ανταμώνουν συνεντευξιαζόμενοι και σε βάση ποδοσφαιρική:
    https://www.vakxikon.gr/%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CF%8E%CF%82-%CF%83%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9/

  113. ΣΠ said

    109
    Όμως, οι πρώτες ερωτήσεις είναι τέτοιες που ένας μέσος ηλίθιος μπορεί εύκολα να βγάλει 2-3 χιλιάρικα.

  114. Theo said

    @108:
    Να, τι γράφει η γνωστή βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος Μαρία Θεοχάρη (σε λίγες μέρες συμπληρώνεται χρόνος από τον θάνατό της) για το λείψανο του αγίου Δημητρίου:
    η πρόσφατη αναγνώριση των λειψάνων, που έγινε με σύγχρονα επιστημονικά μέσα απέδειξε, όπως βεβαιώνουν οι μάρτυρες – επίσκοποι και ιερείς καθώς και τρείς διακεκριμένοι γιατροί – ότι τα οστά ανήκουν σε νεαρό άτομο που υπέστη βίαιο θάνατο, στις αρχές του 4ου αι.

  115. Χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες (Μήτσους, Δον, Μίτσκους, Mitsous… ) και στη Μήτση που είναι μία στο ιστολόγιο και ξεχωρίζει! Να είστε όλοι καλά! Υγεία και συντροφικότητα!
    (Αλήθεια ο Μικιός που μας χαρίζει τις γνώσεις του στην Κρητική, είναι Δημήτρης;)
    Αφιερωμένο το τραγούδι «Για τον Δημήτρη» του Βασίλη Καζούλη

  116. ΓΤ said

    @113 ΣΠ

    Τώρα σε αγάπησα αμετάκλητα: «μέσος ηλίθιος». Τερματισμένη αλήθεια από αφράλατο μπαόκι δυνατού υποβάθρου, που παίζει τίμια περιγραφή στην γκαουσιανή ακρώρεια.

  117. Theo said

    Παίρνοντας αφορμή από το #112, να θέσω στην εκλεκτή ομήγυρη ένα ερώτημα:
    Ξέρει κανείς πώς και πού σκοτώθηκε ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Καραμήτσος, βασανιστής της χούντας στη Θεσσαλονίκη;
    (Άκουσα πρόσφατα μιαν ιστορία και θέλω να την επιβεβαιώσω.)

  118. Αντώνης said

    #92
    Την ίδια απορία είχα ανέκαθεν κι εγώ. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να φανταστώ είναι ότι τα γυναικεία επώνυμα και τα οδωνύμια ακολουθούν, σιωπηρά, τον κανόνα της καθαρεύουσας (κατεβαίνει ο τόνος λόγω της μακράς λήγουσας) ενώ στην καθημερινή μας γλώσσα ο κανόνας αυτός ατονεί. Έτσι έχουμε και το παράδοξο «Η κα Μητροπούλου, η γυναίκα το Μητρόπουλου».

  119. Περί «άλλαντάλλα»
    Περίπου την ιστορία την είπε ο Τεό αν και λίγο μπερδεμένα
    Πάει ο παραγιός στο δεσπότη γάλα την Μεγάλη Παρασκευή κι ο δεσπότης τον βάζει πόστα. Κι αυτός του απάντησε (γιατί κάτι ήξερε για το τι δουλειές ξεμπέρδευε ο δεσπότης).
    Αλλά ‘ν’ τ’ άλλα τα μεγάλα και της Μεγάλης Παρασκευής το γάλα τίποτα δεν είναι

    (Αυτή την εκδοχή ξέρω, χωρίς συγκεκριμένα πρόσωπα).

  120. Αντώνης said

    #118
    ΤΟΥ Μητρόπουλου, βεβαίως, βεβαίως.

  121. sarant said

    115 Όχι, δεν είναι Δημήτρης 🙂

  122. Theo said

    @119:
    Ενδέχεται λίγο μπερδεμένη να ‘ναι η δική σου εκδοχή 🙂

  123. ΣΠ said

    116
    Ρε μπρο, χρειάστηκε να γκουγκλάρω το «αφράλατο» για να δω μήπως με βρίζεις.

  124. Μαρία said

    89
    Ψαρουδάκη είχες διαβάσει; Αυτός θεωρούσε τους ρόταρι προθάλαμο της μασονίας όπως επίσης και τον προσκοπισμό και τη ΧΑΝ.
    Πάντως, επειδή ένας θείος μου μασόνος είχε περάσει κι απ’ τους ροταριανούς, έχω την ίδια εντύπωση.

  125. sarant said

    124 Είχε κρατηθεί, συγγνώμη

  126. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    -[..] Ἐπιστρατέψτε τίς δυνάμεις σας. Σᾶς ἱκετεύω.. [..] Εἶναι σήμερα καί τοῦ Ἁγίου Δημητρίου [..] (..ὁ πληθυντικός τῆς Ἑλένης..)
    -Διψῶ!
    ……………………………………………….
    Τέτοια μέρα (26/101957), τέτοια ὥρα (10.20 μ.μ.), ἀφήνει τήν τελευταία του πνοή στήν Πανεπιστημιακή Κλινική τοῦ Freiburg, ὁ ἀγαπημένος τοῦ Θεοῦ τῆς Ἀνηφόρας, ὁ Νῖκος Καζαντζάκης..

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Xρόνια πολλά στον Δον Μήτσο τον μεγαλοπρεπή, τον Mitsos, την Mitsi Vrasi και σε όλους όσοι γιορτάζουν.

    102 – Η συναισθηματική νοημοσύνη σε συνδυασμό με την λειτουργία του οργασμού, εξηγούν απλά την ακλόνητη πίστη σε κάθε πολιτικθρησκευτικό παραλογισμό, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

    Για όλους τους εορτάζοντες

  128. 122 Μπορεί (γιατί όταν δεν βάζω αριθμούς πάει να πει πως γράφω απ’ το κινητό) αλλά στο 90 δεν μου κολλάει πως ο δεσπότης να το είπε στον χωρικό. Εν πάση περιπτώσει, να σημειώσω πως όταν χρησιμοποιούμε σκέτη την αρχή της φράσης, την έχουμε πια αλλάξει σε «άλλ’ αντ’ άλλα» δηλαδή σε άλλα αντί άλλων και μ’ αυτή την έννοια χρησιμοποιείται πια.

  129. Αγγελος said

    Εγώ αλλιώς ξέρω τον παροιμιόμυθο:
    Κάποιος πήγε να εξομολογηθεί κι άρχισε λέγοντας ότι ήπιε γάλα μια (Μεγάλη;) Παρασκευή. Ο παπάς του έβαλε ένα ελαφρό επιτίμιο και του έδωσε άφεση, οπότε αυτός συνέχισε: «Ναι, παπά μου, αλλά έχω κι άλλο αμάρτημα. — Τι; — Σκότωσα άνθρωπο. — Ααα! Άλλα είν’ τ’ άλλα κι άλλο της Παρασκευής το γάλα!»

  130. mitsos said

    Καλησπέρα
    Ευχαριστώ τον Νίκο και όλους σας για τις ευχές σας.
    Χρόνια πολλά με υγεία λοιπόν αντεύχομαι και σε κάθε εορτάζουσα Δήμητρα και εορτάζοντα Δημήτρη και Μήτσο.

    Νόμιζα πως ο πιο γνωστός Μίμης θα ήταν ο Δομάζος αλλά θα ήθελα να είναι ο Σαραντάκος ( μάλλον πολύ φιλόδοξο )

    Τα δέκα τελευταία χρόνια περνάω την γιορτή μου απαντώντας σε τηλέφωνα από 11π.μ ως 11μ.μ. Είναι ευκαιρία να μιλήσεις με φίλους που έχεις πολλά χρόνια να συναντήσεις και πολλούς μήνες να μάθεις νέα τους. Είναι μια ιδιαίτερη αίσθηση χαράς ότι σε θυμούνται και νοιάζονται για σένα …

    Μήτρο με έλεγε ο παππούς μου ( ο πατέρας της μάνας μου, Γορτύνιος το πιθανότερο με απώτερη αρβανίτικη καταγωγή ) αλλά επικράτησε το Μήτσος του πατέρα μου (απώτερης τούρκικης καταγωγής ). Την γυναίκα μου πάντως ( Σαββούλα όχι Κατινάκι ) δεν έχει τολμήσει κανείς να την πει Μήτσαινα. Νομίζω και στην Ρωσία υπάρχουν αντίστοιχες συντομεύσεις του Ντ(ι)μίτρι ( όχι και για Σοστακόβιτς όμως )

    Καλό ξημέρωμα

  131. Αγγελος said

    Τι θα λέγανε αυτοί που λέμε αν ήξεραν για τον Εσπεραντισμό! Εβραίος ο Ζάμενχοφ, αρχιμασόνος ο Ανακρέων Σταματιάδης… Πού να διαβάζανε και την ‘ = «Προσευχή κάτω από την πράσινη σημαία»…

  132. Πέπε said

    128 κ.σχετ.

    Εγώ, πέρα από το κλασικό άλλ’ αντ’ άλλων, το μόνο που είχα ακούσει ήταν είτε «άλλα ‘ντ’ άλλα», είτε «άλλα ‘ντ’ άλλα (κουμουντάλα) της Παρασκευής το γάλα». Δε θα ήταν εύκολο να μαντέψω από μόνος μου όχι απλώς ότι το «άλλα ‘ντ’ άλλα» είναι κανονικότατα σωστά ελληνικά (και όχι παραφθορά του άλλ’ αντ’ άλλων, που νόμιζα) αλλά ότι υπόκειται και ολόκληρος παροιμιόμουθος!

    Στο ΚΕΕΛ διαβάζω:

    > Άλλ’ αντ’ άλλα τα μεγάλα, κι όχι της Παρασκευής το γάλα
    Σχόλια / Περίσταση εκφοράς
    Διηγούνται γι αυτήν την παροιμία ότι κάποιος τσομπάνος πήγε στο Δεσπότη να εξομολογηθή και ώμολόγησε ότι έφαγε γάλα τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Δεσπότης δεν του συγχωρούσε αυτό το παράπτωμά του, αν και ο τσομπάνος επέμενε ότι ήταν στο βουνό και δεν είχε να φάη άλλο τίποτε. Την ώρα εκείνη όμως το γατάκι του Δεσπότη άνοιξε το ντουλάπι του και ο τσομπάνος είδε ένα κοτόπουλο που είχε έτοιμο να φάει ο δεσπότης μολονότι ήταν Μαγάλη εβδομάδα. Και είπε τότε ο τσομπάνος: Αλλ’ αντ’άλλα τα μεγάλα κλπ. Κι έτσι καθιερώθηκε αυτή η παροιμία για τους ανωτέρους που επιτιμούν τους κατωτέρους των για ασήμαντα παραπτώματα, ενώ εκείνοι κάμνουν τα ίδια και μεγαλύτερα

    (Η υπογράμμιση στα «μεγάλα» δική μου.)

    Η ιστορια αυτή, όπως και η παραλλαγή της παροιμίας, βγάζει μεν πλήρες και άρτιο νόημα (αν εξαιρέσουμε την παραπλανητική ορθογραφία των επίμαχων λέξεων!), άσχετο όμως από το «άλλα αντ’ άλλων», δηλαδή τη σημασία που είχα ακούσει, αλλά που φαίνεται να έχει υπόψη του και ο Τεό #50.

  133. Αγγελος said

    Φτου! Προσευχή κάτω από την πράσινη σημαία…

  134. Αγγελος said

    Theo, με όλη την εκτίμηση που σου έχω, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως το μύρο από τον τάφο του Αγ. Δημητρίου «έρρεε κρουνηδόν», ότι όσο αντλούσαν τόσο αναπληρωνόταν αμέσως, κι ας το λέει ο Άγ. Ευστάθιος Θεσ/νίκης 🙂 Και πότε και γιατί σταμάτησε; Ή μήπως ρέει ακόμα, έστω και στάγδην αντί κρουνηδόν;

  135. Theo said

    @124:
    Τότε διάβαζα και τη «Χριστιανική» του Ψαρουδάκη και τον «Ορθόδοξο Τύπο» («Ρύπο» τον βάφτισε ο Γιανναράς) που αναφέρει ο Αθεόφοβος στο #97.

    @128:
    Ο άγιος Ιάκωβος δεν ήταν δεσπότης αλλ’ ηγούμενος, στον οποίο εξομολογούνταν πλήθος από τη μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης.

    @134:
    Λινκάρω μια μαρτυρία για το 1987 στο #46 για μεγάλη ροή μύρου κι άκουσα σήμερα από σοβαρότατο συνομιλητή για ανθρώπους που έχουν δει σταγόνες μύρου να πέφτουν από τη λάρνακα με το άγιο λείψανο.

  136. leonicos said

    62 Πέπε

    Σου θυμίζω επίσης το Ποσειδων, πόσις – δα (γη) εφόσον λαγιαζει δίπλα στη γη.
    Η χώρα και στα αλβανικά dheu. Όλα από το ΙΕ dheghom

    Είναι επομένως βέβαιο (σχετικα) ότι Δημήτηρ = Γη – μητηρ

  137. Μαρία said

    135
    Έχω τις «Σκοτεινές δυνάμεις και χριστιανισμός» Αθήνα 1966.
    117
    Το θάνατο του άλλου Βασίλη του Μήτσου τον είχα πάρει είδηση αλλά δεν ήξερα οτι ο Καραμήτσος σκοτώθηκε.

  138. Μαρία said

    Α, χρόνια πολλά και σ’ όλους τους Μήτσους.

  139. sarant said

    130 Καλώς τον Μήτσο, χαθήκαμε!

  140. μήτσκος said

    Ευχαριστώ Νικοκύρη που με θυμήθηκες.

  141. Theo said

    @137α:
    Ναι, το είχα διαβάσει.

  142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.
    Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς εὐχὲς τὸν Νικοκύρη καὶ σᾶς ποὺ μοῦ εὐχηθήκατε.

    Μὲτὴ σειρά μου εὔχομαι σὲ συνεορτάζουσες, συνεορτάζοντες καὶ μή:

    Νὰ εἴμαστε ὅλοι καλά καὶ τοῦ χρόνου ἐδῶ.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τάκος (Δημήτρης) Μακρής (Υπόθεση Μέρτεν)

  144. aerosol said

    #97
    Έφτασα μόνο ως τον τίτλο.
    «ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ»
    Και πού να μάθουν πως μέλη της Εκκλησίας είναι στελέχη του τεκτονισμού! 😀

    #124
    Ε, καλά, και χαλαρό τον βρίσκω. Εδώ σε σχολικό εκκλησιασμό (τέλη ΄80ς) μας είχαν μοιράσει φυλλάδια όπου ο προσκοπισμός λεγόταν σατανισμός, διότι «τα Λυκόπουλα προσεύχονται στον Μέγα Λύκο, δηλαδή τον Σατανά»!
    Όποιοι έχουν την τάση να μπαίνουν σε ομάδες (συνήθως για κοινωνική δικτύωση) συχνά θα πάνε σε πολλές και διάφορες, λίγο τους ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένοι σκοποί. Η συγκεκριμένη ομάδα δέχεται κυρίως την κριτική πως είναι ένα παλιομοδίτικο τσούρμο σιτεμένων, ευκατάστατων, λευκών αντρών (γυναίκες βλέπω πως δέχτηκαν επισήμως μόλις το 1978!), που συναντιούνται και χαίρονται για το πόσο καλοί πολίτες είναι -ε, κλείνουν και καμιά μπίζνα. Φαίνεται πως είναι σχετικά ακριβό σπορ, καθώς μαζεύουν συχνά χρήματα για διάφορες φιλανθρωπίες.

  145. Pedis said

    # 114 – Αυτά, όχι σε μένα, Τεό. Την τάπα στον Δύτη, που έχει τάχαμου απορίες. Εγώ το ξέρω ότι η Ορθοδοξία είναι επιστημονικά θεμελιωμένη θρησκεία.

    Μάλιστα, λίγο πιο νότια κι ανατολικά από κει που μας ήρθε το ιερό λείψανο του Αγίου Δημητρίου έχει πιστοποιηθεί κι άλλο μεγάλο θαύμα της Χριστιανοσύνης. Εσύ θα το ξέρεις μάλλον Τεό μα να το μάθει κι ο φωταδιστής Δύτης που είναι ιδεοληπτικός. Στο Λορέτο λοιπόν, έτσι λέγεται το ιερό μέρος, βρίσκεται το πατρικό σπίτι της Παρθένου Μαρίας. Έφτασε κατευθείαν από τη Ναζαρέτ πάνω στις φτερούγες των Αγγέλων τον 13ο αιώνα. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συρρέει να προσκυνήσει. Μαθητές από όλα τα καθολικά σχολεία από όλη την Ιταλία ανεξαιρέτως, εδώ και δεκαετίες, κάνουν οργανωμένη εκδρομή στο Λορέτο για να πάρουν την ευλογία της Παναγίας.

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Όλα τα μάτια άγιο Δημήτριο δεν βλέπουνε»
    http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/280152
    και μια έκφραση

    Ο Αη Γιώργης τα ανοίγει κι ο Αη Δημήτρης τα κλείνει (τα πανηγύρια)

    Εορτάζοντες και μη, και του χρόνου!

  147. ΚΩΣΤΑΣ said

    Χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν.
    Ιδιαίτερες ευχές σε Δημήτρη Μαρτίνο και Mitso

    Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης. Έτσι το βρήκαμε, έτσι το συνεχίζουμε και ο καθένας ό,τι θέλει νομίζει ή πιστεύει. Στο κάτω-κάτω στον χριστιανισμό υπάρχει απόλυτη δημοκρατία, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν», δεν υπήρξε ποτέ διαγραφή ή παραπομπή στο πειθαρχικά όργανα του κόμματος. Ο νεοφανής δεύτερος Μεσσίας, υστερεί σε αυτόν τον τομέα από τον ορίτζιναλ! 😜​

  148. Theo said

    Ολυμπιακός – Γουέστ Χαμ 2-1
    Μαρσέιγ – ΑΕΚ 3-1
    Αμπερντίν – ΠΑΟΚ 2-3
    Παναθηναϊκός – Ρεν 1-2

  149. sarant said

    140 Νάσαι καλά!

    142 Έτσι!

    143 Α μπράβο

    148 Μπράβο και του ΠΑΟΚ

  150. Theo said

    @145:
    Εντάξει, οι Ρωμαιοκαθολικοί έχουν κι ένα σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο 🙂

    Αλλά οι Ορθόδοξοι (τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον) είμαστε πιο προσεκτικοί. Κάνουμε και κανένα επιστημονικό τεστ, ψάχνουμε και το αρχειακό υλικό, πριν δεχτούμε κάποιο άγιο λείψανο (ρίξε μια ματιά στο λίκνο του #114). Δεν παίρνουμε γουρούνι στο σακί 🙂

  151. Μερικά στατιστικά

    Οπως κάθε Π΄έμπτη στην Ευρώπη έχουμε δυο ελληνικές νίκες , μια στάνταρ του ΠΑ:ΟΚ και μια από κάθε φορά αλλη ελληνική ομάδα

    Σε 9 αγώνες Ευρώπης ο ΠΑΟΚ έχει το εξαιρετικό 7-2-0

    Τέταρτη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ και

    Εκτη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟΚ στηνΕυρώπη !!

  152. Theo said

    @147:
    Γειά σου, Κώστα!

  153. atheofobos said

    99
    έχουν βρεθεί φιαλίδια με το αίμα του, ….

    Δηλαδή πριν να πεθάνει ,εκείνα τα χρόνια, του κάνανε αιμοληψία και φυλάξανε το αίμα του σε φιαλίδια!
    Τα έχουν βγάλει άραγε σε προσκύνημα;

  154. Peter G said

    Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν.

    Στα Αγγλικά ο Δημήτριος είναι Demetrius, ίσως γιατί έτσι εισάχθηκε σ’ αυτή τη γλώσσα από την επί Βασιλέως Ιακώβου Μετάφραση της Βίβλου/King James Version – KJV και από το Όνειρο Θερινής Νυκτός/ Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας/ Midsummer Night’s Dream του Γουλιέλμου Σαιξπήρου/ Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ/ William Shakespear.

    Στην Επιστολή Γ’ του Αγίου Ιωάννη προς το Γάϊο, γίνετε αναφορά σε κάποιο «αγαθοποιό» Δημήτριο «όπως μαρτυρούν όλοι»‧ και στο Midsummer Night’s Dream ο Demetrius είναι ένας από τους κακότυχους εραστές που παιδεύουν ο Οβερών και ο Πούκης, άλλως Ρουβής το Καλόπαιδο (δική μου απόδοση των ονομάτων‧ δε φταίει κανένας άλλος).

    Δεν είναι συνηθισμένο όνομα‧ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι αγγλόφωνοι που έχουν αυτό το όνομα είναι θρησκευόμενης Αφρο-Αμερικανικής καταγωγής. Για τους Έλληνες και Σλάβους Δημήτριους χρησιμοποιούνται τα Demetrios, Demetri, Demetry και Demetriy. Μερικές φορές αυτό το «e» μετατρέπετε σε «i» για να αποδοθεί η προφορά και όχι η ορθογραφία. Υπάρχει όμως και η, κατ’ εμέ, παράξενη περίπτωση της Demi Moore που το βαφτιστικό της ήταν Demetria Guynes. Δεν ξέρω από που κρατάει η σκούφια της. Το πατρικό της ήταν Harmon και το μητρικό της ήταν King. Guynes ήταν το επώνυμο του πατριού της. Το βρίσκεις στο Τέξας, στην Αριζόνα, μα και στο Μπαρμπέϊντος, του οποίου οι κάτοικοι είναι κυρίως Αφρικανικής καταγωγής. Ίσως αυτό να είναι η εξήγηση.

  155. Λ said

    Έχουμε και Δημητριανούς και Δημητριάνες από τον κύπριο άγιο Δημητριανό

  156. Theo said

    @153:
    Τώρα το τερμάτισες!!!

    Δεν καταλαβαίνεις πως συνέλεξαν σε κάποια δοχεία το αίμα του αμέσως μετά τον θάνατό του και μετά το μοίρασαν σε φιαλίδια;

  157. Μαρία said

    99
    Σιγά τα αίματα!
    Γράφει ο Άρης για φιαλίδια με αίμα;
    Στα ευρήματα της μεταπολεμικής ανασκαφής ο Σωτηρίου αναφέρει ένα φιαλίδιο, «κομψόν προχοΐδιον», στο οποίο κάποιων η φαντασία πρόσθεσε και αίμα. https://ir.lib.uth.gr/xmlui/bitstream/handle/11615/4676/article.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  158. Theo said

    @157:
    Δεν έχω δει τις δημοσιεύσεις του Μέντζου, αλλ’ έχω δει «λύθρο» του Αγίου (αίμα αναμειγμένο με χώμα από τον τάφο του). Και το αίμα των λύθρων από κάπου θα μοιράστηκε.

  159. Theo said

    Και διορθώνω το «έχουν βρεθεί φιαλίδια με το αίμα του» του #99 (το άκουσα «έχει βρεθεί φιαλίδιο με το αίμα του» και, γράφοντας βιαστικά, το έκανα «φιαλίδια», εκ παραδρομής) σε: «έχει βρεθεί φιαλίδιο που πιθανώς περιείχε το αίμα του».
    Συγγνώμη.

  160. Pedis said

    # 150 – Τεό, εδώ θα τα χαλάσουμε. Ο Χριστιανός οφείλει να πιστεύει σε όλα τα πιστοποιημένα θαύματα του υπερπαγκόσμιου Χριστιανισμού. Όλα τα αναγνωρισμένα θαύματα είναι αληθινά!

    Βέβαια, με την πίστη του και την επιστημονική μελέτη, αν έχει τις σχετικές γνώσεις, ο Χριστιανός, με τη βοήθεια πάντα και την άδεια της θείας Πρόνοιας, μπορεί να κάνει στην καρδιά του μέσα βαθιά και μια προσωπική ιεράρχηση των θαυμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσε ίσως να βάλει το θαύμα του Σαν Τζεννάρο πιο ψηλά από αυτό του Αγίου Δημητρίου. Κι αυτό διότι, ενώ ο Άγιος Δημήτριος μοσχοβολεί συνεχώς όλο τον χρόνο χωρίς διακοπή, ο Σαν Τζεννάρο κάνει το θαύμα του, αιμορραγεί, τρεις φορές τον χρόνο ακριβώς. Με μαθηματική ακρίβεια, λοιπόν, αυτό συμβαίνει στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 16 του Δεκεμβρίου. Την τρίτη, ειδικά, φορά το θαύμα γίνεται κάθε πρώτο Σάββατο του Μαΐου (κινητό θαύμα). Μάλιστα, όταν κάποια φορά το θαύμα δεν πραγματοποιείται, το θέμα καταλήγει στις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, οι αρχές της πόλης το παίρνουν πολύ σοβαρά και εξετάζουν με αγωνία, σε συνεργασία με τον τοπικό επίσκοπο και ειδκούς από το Βατικανό, τις βουλές του Αγίου. Αποδειδεγμένα, δε, εκείνο το έτος θα πέσει συμφορά στην πόλη. Θα υπάρχουν πολλοί φτωχοί, θα χάσουν τη ζωή τους άσχετοι από τις σφαίρες της Καμόρρα, δεν θα βγούν οι προβλέψεις της Σμόρφια για το λόττο της Νάπολης σε κανέναν εκτός από τους ελάχιστους νικητές κλπ κλπ. Θα σε στενοχωρήσω, αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι, όπως σου απέδειξα, το θαύμα του Σαν Τζεννάρο είναι ανώτερο από του Αγίου Δημητρίου.

  161. atheofobos said

    156
    Έχεις δίκιο, να μην σκεφτώ, ότι όταν κάποιος πεθαίνει πριν μερικούς αιώνες, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να τον αφαιμάξουν!
    Εδώ στο Αγιο Όρος έχουν εκτός από τα σπάργανα του Χριστού και τα Δώρα των 3 Μάγων και τα περιφέρουν!
    ΤΡΕΞΑΤΕ! ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ!
    https://atheofobos2.blogspot.com/2015/12/blog-post_23.html
    Δεν θυμάμαι δε αν έχουν επίσης σε φιαλίδια από το γάλα της Παναγίας που είναι πολύ δημοφιλές στην Δύση όπως γράφω στο ποστ μου

    ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ! α΄μέρος.
    https://atheofobos2.blogspot.com/2020/03/blog-post_28.html
    και μετάφέρω εδώ τι έγραφε ο μεταρρυθμιστής Καλβίνος (1509-1564)
    «…Ωστόσο, για να έχουν τουλάχιστον κάτι που να ανήκε σε Αυτήν, προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την έλλειψη άλλων κειμηλίων με την κατοχή των μαλλιών Της και του γάλακτός Της. Τα μαλλιά προσκυνούνται σε διάφορες εκκλησίες στη Ρώμη, στη Salvatierra στην Ισπανία, στη Maçon, Saint-Flour, Κλυνύ, Νεβέρ στη Γαλλία, καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις. Όσον αφορά το γάλα, δεν υπάρχει ίσως μία πόλη, μία αδελφότητα, ένα ανδρικό ή γυναικείο μοναστήρι, όπου αυτό δεν εμφανίζεται σε μεγάλες ή μικρές ποσότητες. Πράγματι, αν η Παρθένος ήταν τροφός σε όλη της τη ζωή ή γαλακτοπαραγωγική φάρμα, δεν θα μπορούσε να παράξει τόσο γάλα από όσο δείχνεται ως δικό της στα διάφορα μέρη. Πώς αυτοί απέκτησαν όλο αυτό το γάλα δεν το λένε, και είναι περιττό εδώ να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία βάση στα Ευαγγέλια για αυτές τις ανόητες και βλάσφημες υπερβολές.»
    Φιαλίδια γεμάτα με τέτοιου είδους γάλα δείχνονταν σε διάφορες εκκλησίες στη Ρώμη, στη Βενετία στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στην Αιξ-αν-Προβάνς, στην εκκλησία των Célestins στην Αβινιόν, στον Άγιο Αντώνιο στην Πάδοβα κτλ κτλ, και πολλές ανόητες ιστορίες σχετίζονται με θαύματα που αποδίδονται σε αυτά τα λείψανα.»

  162. Πέπε said

    161
    Ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική σχετική συζήτηση είχε γίνει κι εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2022/10/24/slapp/

    Παραθέτω ενδεικτικά (έχει κι άλλα μνημειωδέστερα):

    Το είδα τ’ Άη Ζωνάρι
    το είδα ψες αργά,
    που εμπήκε στο καράβι
    να πάει στον Πειραιά.

    Εστέκονταν οι φίλοι
    με λύπη με χαρά
    και για να προσκυνήσουν
    εκάνανε ουρά.

    Και το προσκύνημά τους
    εστάθηκα να ιδώ,
    και σαν αρχηγό κράτους
    να το υποδεχτώ.

    Σ’ ολίγο, σ’ ολιγάκι
    έφυγα κι από δω,
    και πήγα στην Κοζάνη,
    παντόφλα για να ιδώ.

    Κι αφού παντόφλα, ζώνη
    χαθήκαν στον αφρό,
    βάζω την «Πεμπτουσία»
    για να τα ξαναδώ.

    (Σχετικό, προφανώς, με περιοδείες ιερών κειμηλίων εκείνες τις μέρες.)

  163. Theo said

    @161:
    Όταν κανείς πεθάνει ως μάρτυρας για τον Χριστό, το πρώτο που κάνουν οι πιστοί είναι να πάρουν το αίμα του για ευλογία. Συνέβη και με πολλούς τους παλιούς και με τους πολλούς από τους Νεο-μάρτυρες (όσους μαρτύρησαν από τον 15ο μέχρι και τον 19ο αιώνα).

    @162:
    Επειδή μου θύμισες εκείνη τη συζήτηση, αντιγράφω τι έγραψα τότε και σταματώ ν’ απαντώ σε Πέδη, Αθεόφοβο και λοιπές φωταδιστικές δυνάμεις του ιστολογίου:

    Στο γύρισμα του χρόνου από 2021 σε ’22, με αφορμή τις εξυπνάδες του Μόσιαλου για την Παναγία, είχα γράψει εδώ για έλλειψη ενσυναίσθησης και τον εγωκεντρικό δυτικό τύπο ανθρώπου που είναι τόσο βέβαιος για την αλήθεια του, ώστε να μη διστάζει να χλευάζει πρόσωπα ιερά για την πλειονότητα (σ’ αυτή την περίπτωση) αλλά και για τις μειονότητες των συμπολιτών του, ενώ αν το απέφευγε αυτό δεν θα σήμαινε πως συμμερίζεται τις ιδέες τους αλλά πως τους σέβεται ως πρόσωπα, ως συμπολίτες, γείτονες, συναδέλφους, κλπ.
    Το να θέλει να τους προσβάλλει με κάθε αφορμή δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα του, και να με συγχωρείτε.

  164. Theo said

    @161:
    Όταν τρέχει το αίμα και το μαζεύει κανείς, δεν κάνει αφαίμαξη, γιατρέ μου!!!

  165. Πέπε said

    163
    (Άσχετο, αλλά)
    Δεν το θυμόμουν αυτό που αντέγραψες κι εδώ, αλλά παρατηρώ την πολύ ωραία χρήση, λεξιλογικά εννοώ, του διπόλου πλειονότητα-μειονότητες.

  166. ΘΑΥΜΑ
    πραγματικόν και μαγνητοσκοπημένο…αφήνει μια απορία Μέσι ή Χατζηπναγής ; Προσωπικά ψηφίζω το δεύτερο γιατί όπως και του Βάσια οι καλύτερες ενέργειες δεν κατέληξαν σε γκολ, να γίνουν το χάιλάιτ της χρονιάς-άτιμο δοκάρι.
    Στην πρώτη φάση του βίδδεο βλέπετε την σκηνή Ντέλιας και 7-8 Σκωτσέζοι !!!!

  167. Alexis said

    #92: Τα γυναικεία επώνυμα και οι οδοί είναι απολιθώματα της καθαρεύουσας, τότε που και τα αρσενικά κατέβαζαν τον τόνο στη γενική.

    Τα επώνυμα γενικώς δεν αλλάζουν, ή τέλος πάντων αλλάζουν πολύ δύσκολα.
    Κάποια που λέγεται π.χ. Μητροπούλου, θεωρώ ότι είναι τελείως απίθανο να ξεκινήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνει Μητρόπουλου, το οποίο συν τοις άλλοις ξενίζει στο άκουσμα.

    Οι οδοί είναι λίγο διαφορετική περίπτωση. Ίσως κάποτε να φτάσουμε να λέμε π.χ. οδός Παπαρηγόπουλου (φυσικό μου ακούγεται).
    Κάποια άλλα καθαρευουσιάνικα είναι πιο… δύσκαμπτα σε αλλαγές.
    Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν θα πούμε ποτέ Πεδίο του Άρη ή οδός Ερμή.

  168. Pedis said

    # 163 – Τεό, άσε τον Αθεόφοβο, αυτός πιστεύει σε εντελώς απίθανα πράγματα, ότι ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε αυτοάμυνα. Άλλο σου είπα: ή παίρνεις όλο το πακέτο των αναγνωρισμένων θαυμάτων από τις επίσημες αρχές της Χριστιανοσύνης, το σέβεσαι και το τιμάς ή τ’ αφήνεις. Μισά πράγματα, του ενός Αγίου το αίμα είναι ιερό και θαυματουργό, του άλλου ψεύτικο, μιαρό ή δρακουλίστικο ξερωγώ δεν πάνε. Ή είσαι με Ορθόδοξο τρόπο, δηλαδή Σωστό, Καθολικός Χριστιανός τουτέστιν Συμπαντικός, όπως ο Κύριος, ή είσαι τίποτα μίζερος εγωιστής, φραξιονιστής κρυφοδιαμαρτυρόμενος και στενοκέφαλος. Έτσι τα βλέπω του λόγου μου.

  169. Alexis said

    Όλοι αυτοί οι παροιμιόμυθοι για το «άλλα ‘ντ’ άλλα…» μου φαίνονται ως νατσουλισμοί κατασκευασμένοι εκ των υστέρων.
    Γενικά όλες αυτές οι φράσεις έχω την αίσθηση ότι δημιουργήθηκαν με μοναδικό κίνητρο την ανάγκη να ειπωθεί κάτι «αστείο» έμμετρα και με ρίμα.
    Και βέβαια για κάθε μία από αυτές μπορεί να κατασκευαστεί και μια ωραία ιστοριούλα.
    Π.χ. για το «χέσε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι»:
    Ήταν κάποτε ένας Πολυχρόνης που ήρθε από το χωριό του στην Αθήνα και πήγαν μ’ έναν φίλο του στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί λοιπόν…. (συμπληρώνετε ελεύθερα) 😅

  170. Alexis said

    Βέβαια το «πρέπει να ‘σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα» έχω ασφαλείς πληροφορίες ότι το είπε Ρωμαίος στρατηγός, κυβερνήτης γαλέρας, όταν το πλήρωμά του είχε στασιάσει κι αυτός προσπαθούσε απεγνωσμένα να τους κάνει καλά…
    Θα ψάξω τώρα τα κιτάπια μου για να δω και πώς τον λέγανε… 🤣

  171. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @166. Γττμ (=κακά λόγια) Τζῆ! Ἄν ἔμπαινε αὐτό τό γκόλ, θά ἦταν ἕνα ἀπό τά ὡραιότερα πού σκάρωσε ὁ διεθνής μικροθεός τοῦ ποδοσφαίρου. Κρῖμα!
    Καλημέρα σας!

  172. atheofobos said

    163
    να μη διστάζει να χλευάζει πρόσωπα ιερά για την πλειονότητα …

    Αν διάβαζες χωρίς παρωπίδες τα κείμενα μου θα έβλεπες ότι αυτό που χλευάζω είναι τα διάφορα ιερατεία που εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων με τα διάφορα δώρα των Μάγων, τα σπάργανα του Χριστού, το γάλα της Παναγίας και τις ζώνες της κτλ

    164
    Έχεις δε από πολλά πτώματα να τρέχει μόνο του αίμα;
    Γκούγκλαρε την λέξη αφάιμαξη και θα σου βγει αυτή η εικόνα!

  173. atheofobos said

    163
    να μη διστάζει να χλευάζει πρόσωπα ιερά για την πλειονότητα …

    Αν διάβαζες χωρίς παρωπίδες τα κείμενα μου θα έβλεπες ότι αυτό που χλευάζω είναι τα διάφορα ιερατεία που εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων με τα διάφορα δώρα των Μάγων, τα σπάργανα του Χριστού, το γάλα της Παναγίας και τις ζώνες της κτλ

    164
    Έχεις δε από πολλά πτώματα να τρέχει μόνο του αίμα;
    Γκούγκλαρε την λέξη αφάιμαξη και θα σου βγει αυτή η εικόνα!

  174. atheofobos said

    Δεν ξέρω πως βγήκε διπλό το παραπάνω.

    168
    αυτός πιστεύει σε εντελώς απίθανα πράγματα, ότι ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε αυτοάμυνα.

    Έγραφα σχετικά με την Χαμάς:
    Και που ξέρουν εκτοξεύοντας ρουκέτες μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης, όπως στην φωτογραφία, ότι η απάντηση θα είναι ο βομβαρδισμός της περιοχής εκτόξευσης, όπως δυστυχώς θα έκανε κάθε χώρα, όταν αυτός που σου επιτίθεται διακηρύσσει ότι σκοπός του είναι να σε εξαλείψει από την γη!
    Κανονικά θα έπρεπε να την ευχαριστήσουν για τις βόμβες και για τον διακηρυγμένο σκοπό τους να τους εξοντώσουν όλους!

  175. Pedis said

    Αθεόφοβε, ξεκόλλα και πήγαινε στο επόμενο άρθρο του Νικοκύρη (αφιερωμένο εξαιρετικά).

  176. atheofobos said

    175
    Κόμπλαρες, ε;

  177. Pedis said

    Θα το κάνουμε νηπιαγωγείο, τι λες;

  178. 169 «Όλοι αυτοί οι παροιμιόμυθοι για το «άλλα ‘ντ’ άλλα…» μου φαίνονται ως νατσουλισμοί» Δεν ξέρω αν είναι νατσουλισμός ή όχι, πάντως ένας είναι που ο καθένας τον λέει με μια μικρή παραλλαγή (τσομπάνης – δεσπότης ή γούμενος, ήπιε γάλα (μεγάλη) Παρασκευή), δεν βλέπω διαφορές.

  179. spyridos said

    Χρόνια Πολλά
    σε Μήτσους και Δήμητρες.

    Αργά αλλά σταθερά. Ενα μήνα κρατάει η γιορτή.

  180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.
    Εὐχαριστῶ καὶ γιὰ τὶς καινούργιες εὐχές.
    Νὰ εἴμαστε ὅλοι καλά καὶ τοῦ χρόνου.

  181. Πέπε said

    178
    Δεν είναι νατσουλισμοί, γιατί δεν προβάλλονται σαν γεγονότα. Λαϊκές αφηγήσεις είναι. Βασικά, είναι παροιμιόμυθοι! 🙂

  182. Λάμπας said

    169. Για το «χέσε μέσα…» έχω γράψει και άλλη φορά την, εντελώς αυθαίρετη, υπόθεσή μου. Δεδομένου ότι οι «ευζώνοι» της κατοχής ήταν οι περίφημοι γερμανοτσολιάδες, ίσως η φράση εκφράζει την απογοήτευση του καθημερινού ανθρωπάκου που δε συντάχτηκε στα χρόνια εκείνα με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Ο Πολυχρόνης επιλέχτηκε απλώς για τη ρίμα. Αν, φυσικά, η φράση ανευρίσκεται και προπολεμικά, η υπόθεσή μου πάει περίπατο.

Σχολιάστε