Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Είπε στ’ αλήθεια ο Βίκτωρ Ουγκό ότι «ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται»;

Posted by sarant στο 9 Απριλίου, 2024


Το σημερινό άρθρο πηγάζει από  μια συζήτηση που έγινε προχτές στο Φέισμπουκ,  όπου κάποιος φίλος με ταγκάρισε, όπως λένε, δηλαδή ανέφερε το όνομά μου ειδοποιώντας με σχετικά,  διότι αλλιώς θα ήταν  απίθανο να το προσέξω, μέσα στις χιλιάδες μηνύματα που γράφονται κάθε στιγμή.

Και πράγματι, η συζήτηση αφορούσε ένα θέμα αγαπητό στο ιστολόγιο: τις ελληνοπρεπείς παρετυμολογίες στις  οποίες επιδίδονται πολλοί συμπατριώτες μας, για ν’ «αποδείξουν» πως η τάδε ή η δείνα  ξένη λέξη ή τοπωνύμιο προέρχεται από τα ελληνικά,  ότι «όλα από εμάς τα πήρανε», ένα είδος Βιάγκρα για το φρόνημα,  τώρα που η σημερινή Ελλάδα μαραζώνει από πολλές απόψεις.

Κατά σύμπτωση, στο Φέισμπουκ συζητούσαν ένα ελληναράδικο  κείμενο που το είχαμε συζητήσει κι εμείς στο ιστολόγιο, πριν από τέσσερα χρόνια, ένα παρετυμολογικό αριστούργημα που το είχα χαρακτηρίσει «Άτλαντα του Γκας Πορτοκάλος»,  αφού «αποδείκνυε» πως μια σειρά χώρες έχουν ελληνικήν ετυμολογία. Για να  το θυμηθείτε, παραθετω ένα απόσπασμα:

Λέγεσαι Αμερική αλλά δεν λέγεσαι Αμερική, καθ ότι ο Αμέρικο Βεσπούτσι ήταν βαφτισμένος Όμηρος. Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο και παραποιήθηκε σε Αμέρικο.

Η συμπαθέστατη Γερμανία. Αυτοί αυτοαποκαλούνται Deutschland. Το πρώτο συνθετικό είναι το Deus δηλαδή Δίας, και το δεύτερο είναι land από την λέξη λας= πέτρα από όπου και το λατομείο. Τουτέστιν η Γερμανία είναι η χώρα του Δία.

Η φιλτάτη Αγγλία, εκείνο το British που προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος, ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες. Από αυτού βγαίνει και το Αγγλικό virgin από όπου και η πολιτεία της Αμερικής Virginia προς τιμήν της Βασίλισσας που ήταν παρθένος.

Ιταλία, είναι ‘’εις άλω’’, εις την θάλασσαν, πιστεύω πως έχετε δεί πως μπαίνει η Ιταλία ορμητικά μέσα στην Μεσόγειο.

Ισπανία, οι ίδιοι λένε την πατρίδα τους Espana , και σωστά την αποκαλούν έτσι αφού η χώρα λόγω των πολλών βροχών έχει πολλά δάση και ήταν αφιερωμένη στον κακόμορφο Έλληνα θεό των δασών Πάνα. Εις τον Πάνα λοιπόν.

Αίγυπτος, είναι χαρακτηρισμένη έτσι επειδή βρίσκεται υπτίως του Αιγαίου. Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός. Οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά και το SUEZ διαβάζεται ως ΖΕΥΣ.

Η Ινδία, ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία.

Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.
Για πάμε και στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’. (…)

Δεν έχει νόημα να  επαναλάβουμε την ανασκευή των πορτοκαλισμών, αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε το παλιότερο άρθρο μας. Ωστόσο, οι φίλοι στο Φέισμπουκ συζητούσαν μια παραλλαγή του πορτοκαλουργήματος, που είχε και μια επιπλέον παράγραφο στο τέλος.

Την παραλλαγή αυτή την είχε επισημάνει ο αξέχαστος φίλος μας, ο ΣΠ, σε σχόλιό του, όπου παρέθεσε την  επιπρόσθετη  παράγραφο:

Φιλιππίνες, Πολυνησία, Ιρλανδία ( εκ τής Ίριδος), Δανία (εκ τών Δαναών, Ποσει- Δα-ών), Γαλλία εκ τού Γαλάτη γυιού τού Ηρακλέους καί πολλά άλλα… Ακόμη καί η κατάληξις στάν εις όλα τά κράτη τής Ανατολής είν’ εκ τού Ίστημι καί παραπέμπει εις αυτό πού στέκεται ως Κράτος. Ελληνικά Όλα ! κι ου χί ελληνοποιημένα εξ ελληνολάγνων. Όσον κι εάν τούς Πονάει. Τό παρεδέχθησαν άπαντες εκ τής υφηλίου. Totum grecorum est – » Τ’ άπαντα είναι τών Ελλήνων» .
-Κικέρων
» Ο κόσμος είναι η διαστελλομένη Ελλάς . Η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος».
– Βίκτωρ Ουγκώ

Παραλήρημα, βέβαια, αλλά δεν το συζητήσαμε περισσότερο, ίσως επειδή το σχόλιο του  ΣΠ  ήταν  το υπ’ αρ. 278 (!) κι έτσι δεν το πρόσεξαν πολλοί.

Και τι να συζητήσουμε, θα πείτε. Θα μπορούσαμε, ας πούμε, να σχολιασουμε πως υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας για το επίθημα -stan πολλών ασιατικών κρατών. Δεν προέρχεται βέβαια από το «ίστημι», όπως διατείνονται οι πορτοκαλιστές, αλλά πράγματι στα περσικά η  κατάληξη -stan, που δηλώνει τη χώρα,  ετυμολογείται από ινδοϊρανικό *stanam «μέρος» κυριολεκτικά «εκεί που στέκεται κάποιος», από την  ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα από την οποία προέρχεται και το ίστημι. Συνηθίζουν οι ελληνοκεντρικοί παρετυμολογιστές να θεωρούν ελληνικά δάνεια τις ινδοευρωπαϊκές συγγένειες.

Προχτές όμως στο Φέισμπουκ ερευνήθηκε και το ρητό του Ουγκώ, και επειδή στο ιστολόγιο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για τα «αποφεύγματα»,  δηλαδή τα ψεύτικα αποφθέγματα, λέω να ασχοληθώ με αυτό και να  μεταφέρω όσα συζητήθηκαν σχετικά.

Λοιπόν, ο Αστέριος Κεχαγιάς στο Φέισμπουκ έγραψε  ένα άρθρο στο ίδιο πνεύμα με το προ τετραετίας  δικό μου, όπου ανασκευάζει τους  πορτοκαλισμούς για τα τοπωνύμια, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αν είναι αυθεντικό το απόφθεγμα του Ουγκώ για την Ελλάδα που διαστέλλεται.

Ωστόσο -και εδώ είναι η μαγεία των σόσιαλ- από τους σχολιαστές βρέθηκε η άκρη του νήματος, όπως άλλωστε πολύ συχνά συμβαίνει και στο ιστολόγιό μας.

Όπως βρήκε ο Φώτης Παπαγεωργίου, ο Ουγκό έχει γράψει έργο με τίτλο «William Shakespeare», μια βιογραφία του Σέξπιρ που εξελίχθηκε σε μανιφέστο υπέρ του ρομαντισμού.

Εκεί,  στο 1.2.1, διαβάζει κανείς «Le monde dense, c’est Dieu. Dieu dilaté, c’est le monde».

Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί κάπως ελεύθερα ως: »Ο συστελλόμενος (πυκνός) κόσμος είναι ο Θεός. Ο διαστελλόμενος Θεός είναι ο κόσμος».

Όπως βλέπετε, ταιριάζει απόλυτα με το ρητό που χρησιμοποιείται ως κατακλείδα στο πορτοκαλούργημα,

Κάποιος λοιπόν πήρε το απόσπασμα αυτό και αντικατέστησε τον Θεό με την Ελλάδα, έτσι που να φαίνεται ότι ο Ουγκό το λέει για την Ελλάδα και ότι η διαστελλόμενη Ελλάδα είναι ο κόσμος -μια διαστρέβλωση από τις λίγες.

Και όχι, δεν υπάρχει  άλλο απόσπασμα στον Ουγκό, που να λέει για Grèce dilatée.

To πειραγμένο,  χαλκευμένο, παραποιημένο απόσπασμα του Ουγκό ταίριαξε μια χαρά με τους πορτοκαλισμούς για την Αίγυπτο που… κείται υπτίως του Αιγαίου και την Ισπανία που τάχα ονομάστηκε έτσι από τον Πάνα.

Αν γκουγκλίσετε, θα το βρείτε σε κάμποσα ψεκοσάιτ.

Δυστυχώς, όχι μόνο σε ψεκοσάιτ. Γκουγκλίζοντας το βρίσκω και σε γνωμικολόγια. Το βρίσκω και σε διάφορα πατριωτικά (ή και πατριδοκαπηλικά) κείμενα. Το χρησιμοποίησε και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατά την αγόρευσή του στη Βουλή για το θέμα της  ψήφου των αποδήμων.

Και, το χειρότερο, το βρίσκω σε περυσινό άρθρο της Καθημερινής, δημοσιευμένο την 25η  Μαρτίου 2023, με τίτλο «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται».

Το άρθρο το υπογράφει η κ. Κωνσταντίνα Καρακώστα, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Το άρθρο αρχίζει:

Σε πολλούς σήμερα ηχεί υπερβολικό, σε άλλους ιδεαλιστικό και σε κάποιους εντελώς ευφάνταστο, όμως για τον Βίκτορα Ουγκώ που είχε εμπνευστεί από το πάθος του ελληνικού εθνικού κινήματος, ο κόσμος ήταν η Ελλάδα που διαστελλόταν.

Και καταλήγει ως  εξής:

Για όλους εκείνους τους πρωταγωνιστές, λοιπόν, ο γαλλικός ρομαντισμός του 19ου αιώνα μπορεί εμπνευσμένα να διακηρύσσει μέσω του έξοχου αντιπροσώπου του ότι «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται».

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια καθηγήτρια Ιστορίας γράφει επετειακό  άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα και το βασίζει σε ένα απόφθεγμα που βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο, σε σάιτ του τύπου gnomikologion, χωρίς να  έχει ανατρέξει σε έγκυρη πηγή.

Οπότε,  αν κάποιος σχολιαστής βρει ότι σε κάποιο άλλο κείμενο του Ουγκό υπάρχει το ρητό «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται» θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από την  κ. Καρακώστα.

Αλλιώς, θα της δώσω τη συμβουλή να είναι πιο προσεχτική με τις πηγές της.

148 Σχόλια to “Είπε στ’ αλήθεια ο Βίκτωρ Ουγκό ότι «ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται»;”

  1. leonicos said

    Byron > Βύρων > μπου (αυτός τούρκικα), + ‘ρ’ συνδετικό, + Ίων

    Άμα θες όλα τα βρίσκεις

  2. manosandr said

    Πραγματικά, αν έχουμε φτάσει στο σημείο να παραθέτουν πορτοκαλισμούς αυτοί που (θα έπρεπε να) διδάσκουν την τεκμηρίωση και τον έλεγχο των πηγών, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

  3. leonicos said

    Όποιος ξυπνάει νωρίς, σχολιάζει νωρίς.

  4. leonicos said

    2 Μην το εξατομικεύεις. Είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου

  5. leonicos said

    Όταν ξέρουμε σήμερα ότι Άδωνις, Ζευς, Ήρα, Αθηνά, Αφροδίτη, Απόλλων, Οδυσσεύς κοκ δεν είναι καν ελληνικές λέξεις,

    σκέψου τι θα έλεγαν οι αντίστοιχοι χετταίοι και σουμέριοι Πορτοκάλοι

    Και πίσω από του χετταίους (ή χιττίτες αν προτιμάτε) οι Χάτα και ο Λουβοί

  6. leonicos said

    Ίσως ο πορτοκαλισμός είναι ανθρώπινη ιδιότητα όπως ο έρωτας, εν αντιθέσει προς το σεξ

  7. leonicos said

    κόβω το σερί πριν με μαλώσουν

  8. Νέο Kid said

    ΑΝΑΓΚΗ

  9. sarant said

    καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    8 Για την ΑΝΆΓΚΗ έχουμε βάλει άρθρο

  10. Πέπε said

    2

    Πραγματικά, αν έχουμε φτάσει στο σημείο να παραθέτουν πορτοκαλισμούς αυτοί που (θα έπρεπε να) διδάσκουν την τεκμηρίωση και τον έλεγχο των πηγών, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

    Και αυτά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης!

    Γινόταν ήδη πριν λίγα χρόνια, όπου έπαιρναν αψήφιστα σαν πηγή την παπαριά που ανέβαζε ο καθένας στο ίντερνετ. Σκέψου τώρα, που πίσω από την παπαριά μπορεί να μην υπάρχει καν ο «καθένας».

    (Το να σου εκπονήσει ένα ρομποτάκι επιστημονική μελέτη, κατά βάσιν είναι καταπληκτική πρόοδος, διευκόλυνση πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα. Αλλά να μας βρει λίγο προετοιμασμένους όμως! Ότι τουλάχιστον τα περιπλανώμενα αποφθέγματα τα τσεκάρουμε, ιδίως αν κινούν καραμπινάτες υποψίες, ώστε να είμαστε λίγο στη φάση του ελέγχου των πηγών ούτως ή άλλως, και άρα δε θα κάτσουμε να μας γελάσει σαν αρχάριους το ρομποτάκι με τα πιο ψαγμένα που θα μας σερβίρει. Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: καθόμαστε να ξεγελαστούμε από κάποιον πολύ πιο χαζό από το ρομποτάκι.)

  11. # 4 Leonicos

    Του πανεπιστημίου με μικρό π; Δηλαδή της ανώτατης εκπίδευσης ή συγκεκριμένων καρατικών(*) πανεπιστημίων;
    ___________________________

    (*) Έχει πολλές αναγνώσεις 🙂

  12. Καλημέρα

    Δεν θυμάμαι την προ τετραετίας συζήτηση αλλά όλα τα ευτράπελα που αναφέρονται,ηταν συγκεντρωμένα σε κείμενο ή βιβλίο του πατέρα ενός φίλου μου που δεν ήταν πορτοκάλος αλλά μέγας καλαμπουριτζής και που διασκέδαζε μ’ αυτούς που τα πίστευαν, όπως έλεγε ο γιος του, διακεκριμένος νομικός

  13. Pedis said

    Κι ο «λόρδος» με ετυμολογία από τη «Λάρισα», εκτός άλλων παπαριών … (από σκουπίδι του τικτόκ που μού ήρθε χτες).  

  14. phrasaortes said

    Και μια καθηγήτρια του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας (με ειδίκευση στα Λατινικά μάλιστα) που αρθρογραφεί τακτικά στο Βήμα αναφέρει επανειλημμένα την φανταστική αλληλογραφία των Ρωμαίων κυβερνητών που εφηύρε ο Τσάτσος. Της έχει επισημανθεί το λάθος, αλλά επιμένει. Ωστόσο ίσως έχει αναγνωρίσει την γκάφα, αλλά την πάτησε με την αντιγραφή – επικόλληση. Στο Βήμα στέλνει παλιότερα άρθρα της που έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο (της Αιτωλοακαρνανίας, αν θυμάμαι σωστά), οπότε ίσως της διέφυγε το παλιό λάθος. Τουλάχιστον χάρη στις αναδημοσιεύσεις δεν χρειάζεται να πληρώνουμε συνδρομή στο Βήμα.

  15. Παναγιώτης Κ. said

    test

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Μετά από σχετική ταλαιπωρία μπορώ να γράψω και από τον παρόντα υπολογιστή.

  17. Λεύκιππος said

    Και είναι μια έκφραση που δεν βγάζει κάποιο νόημα. Τι μπορεί να σημαίνει μια Ελλάδα που διαστέλλεται;

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Το συμπέρασμά μου από τη σημερινή ανάρτηση είναι τούτο: Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην χρήση εντυπωσιακών αποφθεγμάτων-αποφευγμάτων που υποτίθεται ότι τα έγραψαν κάποιοι διάσημοι.

  19. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    0+4.
    Έχει δίκιο ο Λεώνικος! Κι αν έχουν δει τα μάτια μας από κοπιπάστε μερικών καθηγητάδων…

    >>Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια καθηγήτρια Ιστορίας γράφει επετειακό  άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα και το βασίζει σε ένα απόφθεγμα που βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο,…
    Θα έκανα την εξής παραλλαγή: Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια καθηγήτρια Ιστορίας καθηγητής Πολυτεχνείου (αντι)γράφει επετειακό  άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα άρθρο/μάθημα για επίσημη έκδοση του ΤΕΕ και το βασίζει σε ένα απόφθεγμα σε αντίστοιχο λανθασμένο, που βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο (ή σε εμφανώς αναξιόπιστο σύγγραμμα).
    Κι όμως συνέβη!

  20. atheofobos said

    Και μερικές αγγλικές λέξεις που έχουν σαφή προέλευση από την Λάρισα!

    [![yolo-larisaiika.webp](https://i.postimg.cc/GmWq4wvt/yolo-larisaiika.webp)%5D(https://postimg.cc/fVvxPP2Q)

  21. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Εξαιρετικό και ξεστραβωτικό-που θά’λεγε και μια ψυχή- και μυθοκτονικό, έτσι για να στρώνουμε σιγά σιγά! Απαράδεκτο καθηγητές άνθρωποι να παραθέτουν γνωμικά χωρίς να έχουν ελέγξει την πηγή τους, δηλαδή σαν να γράψω εγώ έναν νομικό ισχυρισμό που τον θυμάμαι από μνήμης, χωρίς να παραπέμψω σε νομοθεσία, νομολογία, γνωμοδότηση οργάνου του κράτους ή νομική θεωρία…

    10 «Το να σου εκπονήσει ένα ρομποτάκι επιστημονική μελέτη, κατά βάσιν είναι καταπληκτική πρόοδος, διευκόλυνση πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα. Αλλά να μας βρει λίγο προετοιμασμένους όμως! Ότι τουλάχιστον τα περιπλανώμενα αποφθέγματα τα τσεκάρουμε, ιδίως αν κινούν καραμπινάτες υποψίες,»

    Πέπε, επειδή δεν γνωρίζω, αυτά τα πανέξυπνα κούτσουρα δεν έχουν δυνατότητα να σου παραθέτουν και κάθε λέξη από πού την άντλησαν; Τόσο δύσκολο είναι να δώσουν και την βιβλιογραφία των πηγών τους;;

  22. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, οι πανεπιστημιακοί τους οποίους γνωρίζω δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους…

  23. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, οι πανεπιστημιακοί τους οποίους γνωρίζω δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους…

  24. Κώστας said

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια καθηγήτρια Ιστορίας γράφει επετειακό  άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα και το βασίζει σε ένα απόφθεγμα που βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο, σε σάιτ του τύπου gnomikologion, χωρίς να  έχει ανατρέξει σε έγκυρη πηγή.

    Καμία έκπληξη πια: και σε διατριβή από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρεισέφρησε το σωτήριο έτος 2023 ο Καταραμένος Έλληνας. Ως πηγή παρατίθεται σύνδεσμος προς το αρκέιντια πόρταλ ντοτ τζι αρ…

  25. Stelios Kornes said

    ««Η λογοκλοπή στο διαδίκτυο είναι η απόλυτη πράξη δειλίας, μια αδύναμη προσπάθεια να ντύσει κανείς το πνεύμα του με τη λάμψη των άλλων, ενώ κρύβει τη στειρότητα της φαντασίας του πίσω από ένα πέπλο εξαπάτησης».

    ChatGPT, 😛

  26. spyridos said

    24
    Καλό.
    Το pare-dose δίνει σανώς πηγή.
    Το ξαναγράφω.
    Το pare-dose πηγή σε διατριβή.

    Πήρε το pare-dose λεΦτά από το πετσολεφτόδεντρο;

  27. Παναγιώτης Κ. said

    Η επανάληψη του #22 είναι δουλειά της πόρσε…

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Και με τούτα και με τα άλλα, μπαίνει για τα καλά η ΑΙ στη ζωή μας.
    Και θα λέμε για αυτή κάτι ανάλογο με αυτό που λέγαμε για το κουζινομάχαιρο. Μπορούμε να κόψουμε το ψωμί με αυτό αλλά και να το μετατρέψουμε σε φονικό όργανο.

  29. Πέπε said

    21

    Πέπε, επειδή δεν γνωρίζω, αυτά τα πανέξυπνα κούτσουρα δεν έχουν δυνατότητα να σου παραθέτουν και κάθε λέξη από πού την άντλησαν; Τόσο δύσκολο είναι να δώσουν και την βιβλιογραφία των πηγών τους;;

    Ούτε εγώ γνωρίζω. Λογικά υποθέτω πως ναι. (*) Αλλά άλλο να του ζητήσω μια μελέτη επειδή μου χρειάζεται για να την αξιοποιήσω, άλλο να του τη ζητήσω για να την πλασάρω για δικιά μου και να πάρω κάποιον τίτλο ή έστω ένα κρέντιτ, κι άλλο να είμαι αυτός που του την πλάσαρε άλλος για δικιά του για να του απονείμω εγώ τον τίτλο ή τα κρέντιτ.

    _______________________________________________

    (*) Και πού ξέρω εγώ αν δεν επινοεί και φανταστική βιβλιογραφία; Που αν την αναζητήσω θα λάβει ξαφνικά ύπαρξη;

  30. Τριβλαξ said

    Εξομολογούμαι και αιτούμαι άφεση αμαρτιών:

    Πριν εξήντα περίπου χρόνια είχα πιστέψει την σχέση Δανίας και Δαναών διαβάζοντας The White Goddess του Robert Graves (του Ροβέρτου των Τάφων, Ελληνιστί 🙁) Φαινόταν γαρ αληθοφανές ότι οι επελαύνοντες Δωριείς εξεδίωξαν τους Δαναούς οι οποίοι ίδρυσαν καινούρια πατρίδα στον βορρά.

    Στο ίδιο βιβλίο ο Graves, αν θυμάμαι καλά, αναφέρεται και στους Δρυίδες (Druids) ως απογόνους των ιερέων του μαντείου της Δωδώνης. Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό;

  31. Πέπε said

    Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ωραία για χρήσεις όπως:

    Θέλω να γράψω ένα εντυπωσιακό αρθράκι βασισμένο σ’ ένα πιασάρικο απόφθεγμα. Όμως έχει πάρει τ’ αφτί μου ότι μερικοί την πάτησαν έτσι, επειδή το απόφθεγμά τους ήταν μούφα. Καλό μου μηχανάκι, κάνεις έναν κόπο να ψάξεις να μου βρεις αν το απόφθεγμα είναι γνήσιο;

  32. # 19

    και που να δεις καθηγητή πανεπιστημίου να σου εξηγεί πως τα δένδρα ενός τόπου δεν παίρνουν κλίση από τον επικρατούντα άνεμο αλλά απ΄το μαγνητικό πεδίο που σχηματίζουν τα υπόγεια νερά και μετά πρώτη μούρη σε εκπομπές παραψυχολογίας κ.λ..π.

  33. loukretia50 said

    17. Λεύκιππος
    «Τι μπορεί να σημαίνει μια Ελλάδα που διαστέλλεται;»

    Μια φούσκα είναι η Ελλάδα.
    Με ήλι-ον και φως ανήλιον
    υψώνεται εικονικά,
    σαν μυθική παραφυάδα –  μ΄οσφυοκάμπτη λυγεράδα!
    που ξεφυτρώνει απ΄τα μπετά.   
    Με λεοντή  μαϊμού ακκίζεται  – το ίματζ παίζει δυνατά!
    Με γκλαμουριά μετεωρίζεται,
    και στέλνει εκκωφαντικά
    μηνύματα καυτά – βροντή!
    για να θαυμάζουν  σε 3ντι
    κανάλια δορυφορικά,
    αρχαϊκή περικοκλάδα,
    σαν εκραγεί με σαματά 
    ΛΟΥ
    Και αιωρείται και περιστρέφεται,
    σ΄αράχνης δίχτυ κολλάει σφιχτά.
    Να φταίει ο κόσμος που καταστρέφεται
    ή που δεν έμαθε πώς να πετά?

  34. Konstantinos said

    https://www.argolikeseidhseis.gr/2017/03/brain-drain.html

    Στο παραπάνω άρθρο του 2017 υπάρχει η ατάκα χωρίς αναφορά στον Ουγκό. Ο αρθρογράφος ούτε bold δεν την έβαλε.

     «Τα τελευταία χρόνια ακούω και διαβάζω πολλά δυσάρεστα για το brain drain, την αποδημία μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. Η ακούσια μετανάστευση είναι δυσάρεστη για τον μετανάστη και τους οικείους του, χωρίς αμφιβολία. Παρά ταύτα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, το brain drain ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνισμού μετά την αρχαιότητα. Μέσω του brain drain η Ελλάδα ξαναγίνεται κόσμος. Και αυτό γιατί ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται, ενώ η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται, που μικραίνει.»

  35. # 31

    Να σε βοηθήσω ρε Πεπε, πάρε ένα δικό μου(καρατσεκαρισμένα σωστό)   (φατσούλες γελαστές)

  36. geobartz said

    «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια καθηγήτρια Ιστορίας γράφει επετειακό  άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα και το βασίζει σε ένα απόφθεγμα που βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο»

    # Καθόλου δεν δυσκολεύομαι. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονεί (ή κάπως έτσι). Καλλίτερα να πιστέψω ότι τα νόστιμα μασάλια είναι ελληνικότατα: Τα εμά σάλια!!!

  37. nikiplos said

    Μεγαλώνοντας σε αστυνομικόφιλη οικογένεια, πρωτοάκουσα τη λέξη σχετικά αργά, στα 10μου από 1-2 γειτονόπουλα που είχαν μεγαλύτερα αδέρφια και πιο μπασμένα στην διάλεκτο «της πιάτσας». Μάλιστα ρώτησα φωναχτά μπροστά σε δύο χωροφύλακες, τον φίλο μου: «που είναι οι μπάτσοι? Τι είναι μπάτσοι?» προκαλώντας την θυμηδία των περαστικών, με τους αστυνομίος απλά να παριστάνουν πως δεν άκουσαν, ήταν και μιας ηλικίας βαριόντουσαν να ασχοληθούν με 2 σπόρους…

    Θυμάμαι μετά από ταβέρνα πιωμένοι, ο ηλίθιος αναβάτης που είχα πίσω στη μηχανή, συμμαθητής βάρεσε το καπό ενός περιπολικού και φώναξε: γαμιούνται οι μπάτσοι και η ελληνική αστυνομία. Κι ύστερα καβάλησε γρήγορα στη μηχανή να φύγουμε. Στο μεταξύ πετάχτηκαν σαν αίλουροι από το περιπολικό 2 μαντράχαλοι αστυνομικοί κι άρχισαν φρενήρεις να μας κυνηγούν. Από ένστικτο γκάζωσα και εξαφανιστήκαμε, πάνω από πεζόδρομους κλπ, μας γλύτωσαν τα στενά της Πλάκας που παραλίγο να πατήσουμε Τουρίστες ζευγαράκια, δεν θυμάμαι πόσες Χριστοπαναγίες εισπράξαμε εκείνο το βράδυ από τη μλκ του συμμαθητή μου… Φυσικά ως γνήσιος αχάριστος το έχει ξεχάσει 2 δεκαετίες τώρα που έχει εξελιχθεί ως αστυνομολάτρης.

    Αντιμετωπίζοντας την προκλητικότητά του υπέρ των ΜΑΤ, πρόσφατα σκέφτηκα πως θα ήταν καλό τότε να μην κουνηθώ από τη θέση μου, να τον σαπακιάσουν στο κσύλου, τουλάχιστον να του μείνει κάτι βιωματικό. Αλλά 2η και 3η σκέψη είναι πως θα τις έτρωγα κι εγώ άφταιγος…

  38. ΟΧΙ, ρε γμτ την ατυχία του !!!

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1187507_mitsotakis-apo-thessaloniki-o-paok-axizei-na-parei-protathlima

  39. Tasos said

    Φαντάζομαι πως το απόφευγμα ξεκίνησε από κάποιον λόγιο επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παράφραση του Ουγκό και στη συνέχεια οι αντιγραφείς του το μετέφεραν ως γνήσια φράση του Ουγκό. Κάτι σαν ελληνοβαρεμένο χαλασμένο τηλέφωνο.

  40. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε για την απουσία, το πρόγραμμα είχε βουνό και θάλασσα, μέχρι και μπάνιο έκανα Απριλιάτικα.

    24 Ωχ…

    30 Όχι, δεν έχουμε ασχοληθεί -με εξαίρεση τον Δρυΐδη του Αστερίξ

    34 Σα να λέμε, δικιά του ατάκα

    39 Δεν αποκλείεται

  41. Spiridione said

    Μπορούμε να προσθέσουμε και άρθρο του υφ. Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου:

    Η νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι στενά συνυφασμένη με το φαινόμενο της διασποράς. Γι’ αυτό και ο Βίκτωρ Ουγκό έγραψε πολύ εύστοχα ότι “ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται και η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται”.

    https://www.mathra.gr/2020/10/arthro-yfypourgou-esoterikon-makedon-31/

    Και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο:

    «Σας διαβεβαιώ ότι ο Ελληνισμός της Αυστραλίας είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Λιβάνιο, ενώ τον παρακάλεσε να μεταφέρει την εκτίμηση όλων προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση.

    https://neoskosmos.com/el/2024/03/25/news/community/plimmyrise-apo-ellada-to-sidnei-fotografies/

  42. Spiridione said

    Στην Κύπρο προχώρησε το πράμα

    Και από την Πρωτοβουλία 21 μάλιστα

    https://www.protovoulia21.gr/draseis/i-leventeios-pinakothiki-sta-chromata-tis-galanoleykis/

  43. sarant said

    41-42 Ωχωχωχ!

  44. antonislaw said

    42-43 Κουμπάροι, πιάστε τις μπατανόβουρτσες!

  45. Πουλ-πουλ said

    Αυτό το σχήμα των διαστολών, το χρησιμοποιεί συχνά. Γράφει π.χ. στους Άθλιους:
    La pupille se dilate dans la nuit et finit par y trouver du jour, de même que l’âme se dilate dans le malheur et finit par y trouver Dieu.

  46. Nestanaiοs said

    5. 

    «Όταν ξέρουμε σήμερα ότι Άδωνις, Ζευς, Ήρα, Αθηνά, Αφροδίτη, Απόλλων, Οδυσσεύς κοκ δεν είναι καν ελληνικές λέξεις».

    Πρωτοεμφανίστηκες εδώ λίγο μετά από εμένα και παρόλο που έχει περάσει πολύς καιρός, πολλά χρόνια, τώρα τελευταία λες πράγματα που δεν μπορείς να αποδείξεις.  Πολλές φορές ντρέπομαι για σένα.

  47. antonislaw said

    Βλέπω εδώ σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα σε ιστολόγιο που το λέει και κάπως παραλλαγμένο
    ««Ο κόσμος είναι μία διεύρυνση της Ελλάδος και η Ελλάς είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση»

    Και μάλιστα παραθέτει και βιβλιογραφία:

    Τα Ανατολίτικα του Β Ουγκώ.

    Βίκτωρ Ουγκώ, Φιλοσοφία και φιλολογία, εκδόσεις Αναγνωστίδη.

    Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα / Victor Hugo et la Grece , Επιλογή – επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Παντελοδήμος, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο Κάουφμαν, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 2002.

    Αν έχει κανείς τα σχετικά βιβλία να έκανε έναν έλεγχο

    http://pluton22.blogspot.com/2019/07/blog-post_31.html

  48. Αντώνης said

    #47

    Πάντως, η φράση δεν απαντά στα Ανατολίτικα (Les Orientales), μόλις το ήλεγξα.

  49. Χαρούλα said

    Ντρέπομαι για την φαντασία που δεν έχω!🫣😩😂
    Μα πως τα σκέφτονται όλα αυτά;! Τα γεωγραφικά ονόματα εννοώ. Δεν τα ήξερα όλα.

    Πόσο εύκολο είναι να μην παρασυρθείς στη χρήση διάσημων γνωμικών; Στην καθημερινότητα πανεύκολο. Μπορείς να ψάχνει συνέχεια; Δύσκολο. 
    Όταν γράφεις δημόσια όμως, είναι υποχρεωτική η τεκμηρίωση.

    Αλλά οι περισσότεροι θέλουν να εντυπωσιάζουν(ουμε). Και κάτι τέτοια τσιτάτα όπως και η καθαρεύουσα είναι τα βασικά εργαλεία σ´αυτήν την συνήθεια.

  50. michaeltz said

    39.

    Υποθέτω πως το απόφευγμα είναι κάποιο απόφθεγμα που πρέπει να αποφεύγουμε; :-)

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47, κάτσε να πάω σπίτι 🙂

  52. Pedis said

    # 42 – Υπόψην, ο Χιούγκο τα καλύτερα ρητά τα έγραφε στα Αγγλικά. 🥸

    Ελλάς, η πρωταρχική ανωμαλία του διαστελλόμενου σύμπαντος. 🤣 ‘Ετερον ρητόν:

    «Η διαφορά στην ιδιοσυγκρασία μας με τις βόρειες χώρες είναι ότι αυτοί (οι βόρειοι) πίνουν και αυτοκτονούν, ενώ εμείς πίνουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε και τραγουδάμε τι; «Τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε». Αυτός είναι ο πολιτισμός της χώρας μας».🤯😳🥵

    Ουγκώ μουστάκια!

  53. BLOG_OTI_NANAI said

    Ήθελα να’ ξερα που τα σκέφτονται όλα αυτά με τα ονόματα των χωρών…

    Αυτό στο σχ. 42, τραγικό.

    Πάντως σε έντυπα δεν κυκλοφορεί. Ένα εύρημα αφορά ανατύπωση του άρθρου στο σχ. 34 σε βιβλίο για τον εκπαιδευτικό της Γ΄ Λυκείου και ένα άλλο με μια μικρή διαφορά στη διατύπωση, σε έντυπο που κανονικά θα έπρεπε να προσέχει παραπάνω, αλλά ο κύριος (εδώ: https://enmesi.gr/index.php/writers/item/99-koletsos ) έβαλε στο άρθρο του ένα ολόκληρο πακέτο «γνωμικά» χωρίς πηγές:

  54. Stavroula said

    «αποδείκνυε» πως μια σειρά χώρες έχουν ελληνική ετυμολογία.

    Σίγουρα εδώ ανήκουν η Αιθιοπία, Γεωργία, Ερυθραία, Φιλιππίνες.
    Για κάποιες άλλες στο σάιτ Ονομασίες κρατών που προέρχονται από τα ελληνικά. Ιράν, Αιθιοπία, Σκωτία, Φιλιππίνες, ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν – ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (mixanitouxronou.gr) δεν είμαι σίγουρη.

  55. sarant said

    53 Ευχαριστώ για τα ευρήματα

    47 Χμμμμ Λες η πηγή να είναι το βιβλίο του Κάουφμαν;

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Τί θα πει «διαστέλλεται» ε ;
    – στρέμματα, αέρα μπανά! 🙂
    πχ

    https://naxostimes.gr/agrotika/149679/epitideioi-dilonoyn-maimoy-agrotika-stremmata-sti-naxo-kai-pairnoyn-epidotiseis/

    ‘Ενας Μουγκώ, είχε πει ότι αν προστεθούν οι (επιδοτούμενες) εκτάσεις, η Κρήτη θα έφτανε ως τη Σικελία.

  57. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλά τα λέει το Κοσμοδρόμιο! Διότι ως γνωστόν, μόνο όταν είσαι ευτυχισμένος έχεις ποσοστά αυτοκτονιών μεγαλύτερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, ο οποίος Μ.Ο. αν είναι ΜΟΝΟ στο 11, οφείλεται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και το Λιχτενστάιν!

    Μέσα στη δίνη της κρίσης, που στην Ελλάδα κόστισε έναν αριθμό αυτοκτονιών, η χώρα είχε ποσοστά αυτοκτονιών μικρότερα από το ΜΙΣΟ του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου.

    Αλλά όταν είσαι «αριστερός», δεν είσαι και κανένας μακάκας! Ξέρεις ότι το ποσοστό της ευτυχίας είναι πάντα ανάλογο με των αυτοκτονιών! Άρα οι Λιθουανοί είναι τρισευτυχισμένοι…

    Και μετά σου λέει ο άλλος ότι ψέκας είναι μόνο αυτός που γράφει το απόφευγμα του Ουγκώ.

    Φτάνει αυτό για να είσαι ευτυχισμένος; Ασφαλώς όχι. Όμως, ρε πυροβολημένε, είναι ένα ζήτημα, το πώς προκύπτει αυτή η ευτυχία των χωρών την ώρα που αυτοκτονούν τόσοι άνθρωποι! Υπάρχει λογικός άνθρωπος να μην αναρωτηθεί; Φυσικά: το Κοσμοδρόμιο από το οποίο μαθαίνουμε την έγκυρη είδηση για τον θάνατο της Μικρής Μαρίας στον Έβρο…

    Όταν είσαι καραγκιόζης:

  58. BLOG_OTI_NANAI said

    Για να μην μπερδευτεί κάποιος αναγνώστης του Κοσμοδρομίου που πιθανόν δεν κατανοεί το παραπάνω, τα μπλε είναι ποσοστά αυτοκτονιών. Απλώς για να φανεί η σύγκριση έβαλα αριστερά μια στατιστική των τεσσάρων πιο ευτυχισμένων χωρών. Έτσι ο αναγνώστης του Κοσμοδρομίου ξέρει ότι όσο περισσότερο αυτοκτονεί ένας λαός, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, το οποίο βρίσκω εξαιρετικά λογικό.

  59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Το κακό είναι που όσο πάει και διαστέλλεται η ΕΛ.ΑΣ. Σε λίγο δε θα τη χωράει το κουβούκλιο του φρουρού.

  60. Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή

    Πεκίνο, Κίνα, και επέκεινα

  61. aerosol said

    Ένας προσωπικός μίνι-πορτοκαλισμός μου είναι πως με είχε προβληματίσει το ιρλανδικό Tuatha Dé Danann, το οποίο μεταφράζεται ο λαός/η φυλή της θεάς Danu, και αναφέρεται σε μια μυθολογική φυλή με υπερφυσικές δυνάμεις, σαν άνθρωποι σε μια εξιδανικευμένη μορφή. Όμως η Danu είναι αμάρτυρη, είναι μια λόγια υπόθεση για να εξηγηθεί η συγκεκριμένη φράση. Μου είχε καρφωθεί το «λαός των Δαναών» -συσχετισμός για τον οποίον, ασφαλώς, δεν βρήκα ποτέ την παραμικρή επιβεβαίωση. Αλλά ξαναγυρνώ πού και πού στο διάβασμα για τα συγκεκριμένα μυθικά όντα.

  62. ... «… Dieu dilaté, c’est le monde». …
    Κάποιος λοιπόν … αντικατέστησε τον Θεό με την Ελλάδα, έτσι … που να λέει για
    Grèce dilatée. …

    Τον λες και
    dilatante

  63. Spiridione said

    47. Αυτό το άρθρο από το pluton22 blog, από 31-7-2019, είναι μια αντιγραφή, με κάποιες μικρές αλλαγές στη διατύπωση, και με τα ίδια ακριβώς παραθέματα και στην ίδια σειρά, από ένα παλιότερο άρθρο, από 21-6-2013, από τα istorikathemata.com με υπογραφή: (για την συναρμολόγηση και μόνο) Ι. Β. Δ.

    https://www.istorikathemata.com/2013/06/Victor-Hugo-the-french-poet-of-the-Greek-national-Idea.html

    [Π.χ. τα Ιστορικά Θέματα ξεκινούν: Ο μεγάλος μυθιστοριογράφος και ποιητής Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885) υπήρξε ένας συνεπής αναγνώστης των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ανυπόκριτος θαυμαστής τους. Στα γραπτά του έκανε δεκάδες κολακευτικές αναφορές στα έργα τους, τα οποία και τοποθετούσε στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Π.χ. έγραφε για τον Όμηρο:…

    Ο Πλούτων 22 ξεκινά: Ο Βίκτωρ Ουγκώ (Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) υπήρξε ένας αναγνώστης και θαυμαστής των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ήταν από τους πλέον όψιμους [sic] Ευρωπαίους διανοούμενους, που έλαβαν φιλελληνική στάση. Στα γραπτά του έκανε άπειρες κολακευτικές αναφορές για τους Έλληνες  στα έργα τους. Έγραφε για τον Όμηρο: ….].

    Εκεί, στα Ιστορικά Θέματα, έχει πηγές:

    http://el.wikipedia.org/wiki/ Βίκτωρ Ουγκώ

    http://hellenica.blogspot.gr/2007/02/l-enfant.html

    http://proskynitis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2610.html

    Βίκτωρ Ουγκώ, Φιλοσοφία και φιλολογία, εκδόσεις Αναγνωστίδη

    Δηλ. δεν έχει του Κάουφμαν. Επειδή τα άλλα λινκ είναι άσχετα (δεν έχουν την επίμαχη φράση), στην τελευταία αυτή πηγή μπορεί να υπάρχει κάτι.

    https://www.alfeiosbooks.com/product/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B1/

  64. spyridos said

    Φτωχοποίηση, κακομοιριά, καταπίεση και πατριδοκαπηλία πάνε πακέτο.

    52
    Υςτ παλιοκομύνι πυ θα βγις εσί να μιλίσις για τα ριτά του Βίκτορα Υγκύ.

    59
    Εχει μπόλικο χώρο ακόμα μην ανησυχείς.

    57
    Εγώ ξέρω σε σχετικά κοντινό μου κύκλο 4 περιπτώσεις αυτοκτονιών που η μπατσοφυλακή τις έγραψε ατυχήματα για να μπορέσουν να τους θάψουν. …… το παπαδαριό μου μέσα.
    Και συ βγαίνεις και το παινεύεσαι.
    Μην πάμε και σε αυτά που έγραφε πριν 125 χρόνια ο Ντιρκχαιμ για την αυτοκτονία και ισχύουν ακόμα σαν φυσικός νόμος γιατί τα νερά θα γίνουν πολύ βαθιά για σένα.

  65. Λεύκιππος said

    33 Λουκριτία, νάμαστε καλά και να διαστελλόμαστε.  😂😂😂

  66. sarant said

    62 Kαλό!

    63 Σε παλαιοβιβλιοπωλείο βρίσκω τέτοιον τίτλο του Ουγκό αλλά από εκδόσεις Μαρή.

    Προφανως θα πρόκειται για ανθολογία κειμένων του. Τρέχα γύρευε.

  67. Spiridione said

    66. Ναι, κάτι τέτοιο θα είναι.

    Εντωμεταξύ, και η παραλλαγή με τη διεύρυνση και σμίκρυνση έχει γνωρίσει κι αυτή τη μικρή της δόξα

    https://edromos.gr/h-ellhnikh-epanastash-allaxe-to-xarti-ths-evropis/

    https://www.arsakeio.gr/gr/events/78-greek/schools/psychico/psychico-lyceum/48583-i-ellas-einai-o-kosmos-se-smikrynsi

    https://www.sapasa.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9-%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%89-1802-1885-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1/

    https://www.thepresident.gr/2021/03/25/i-symvoli-ton-filellinon-ston-ethniko-agona-toy-21-mia-apotimisi-grafei-o-dimitris-n-iliopoylos/

    https://www.protothema.gr/greece/article/1107497/1821-2021-i-megali-imera-tote-kai-tora/

  68. sarant said

    67 Και Δρόμος της Αριστεράς, και Αρσάκειο….

    Λες να το είχε πει ο Ουγκό και να με κυνηγάνε όλοι;

  69. ΓΤ said

    test

  70. Spiridione said

    69. Ειδικά του Δρόμου της Αριστεράς είναι ακριβής αντιγραφή από τα Ιστορικά Θέματα. Παρεμπ. ο Ι.Β.Δ. πρέπει να είναι ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης (Φιλίστωρ). Να τον ρωτήσεις!

    https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=105309

  71. sarant said

    70 Kαλά λες!

  72. ΚΑΒ said

    https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/finos-film-to-xekardistiko-binteo-me-ta-margaritaria-tou-ellinikou-sinema/

    Του Ουγκού στο 37΄΄

  73. phrasaortes said

    54. Δυστυχώς η Μηχανή του Χρόνου είναι εντελώς αναξιόπιστη. Οι μισές ετυμολογίες που παραθέτει είναι ελληνοβαρεμένες. Η Σκωτία είναι επιπέδου Γκας Πορτοκάλος. Το Ιράν, η Αρία και οι Άριοι είναι ιρανικές λέξεις και συνταντώνται σε παλαιοπερσικές επιγραφές από τον 6ο αιώνα π.χ. Το Αζερμπαϊτζάν μάλλον όντως ετυμολογείται από τον Ατροπάτη, αλλά φυσικά πρόκειται για ιρανικό όνομα. Ατροπάτης είναι απλά η ελληνοποιημένη εκδοχή του. Αντίστοιχο λάθος κάνει και με την ετυμολόγηση της Αιγύπτου. Επειδή μεσολάβησαν οι Έλληνες, δεν σημαίνει ότι η ετυμολογία είναι ελληνική. Μ’αυτήν την λογική είναι επίσης λατινική και γαλλική.

  74. xar said

    @54
    Γέλασα πολύ με το: Αζερμπαϊτζάν: Προέρχεται από το αρχαιοελληνικό όνομα «Ατροπάτης». Σα να λέμε ότι το όνομα της Βολιβίας προέρχεται από το ελληνικό «Μπολιβάρ(ης)».

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68β . Λες; Ήρθα σπίτι, βρήκα τώρα τον Κάουφμαν (Γαλ.Ινστιτούτο Αθήνας), παχουλό παχουλό και πού να πρωτοψάξω; https://www.politeianet.gr/books/9789607256775-hugo-victor-kaoufman-o-biktor-ougko-kai-i-ellada-diglossi-ekdosi-ellinika-gallika-204711

  76. xar said

    @31 «Καλό μου μηχανάκι, κάνεις έναν κόπο να ψάξεις να μου βρεις αν το απόφθεγμα είναι γνήσιο;»

    Δεδομένου ότι η δουλειά του μηχανακίου είναι να φτιάχνει λόγο που μοιάζει με ανθρώπινο, ποιος μας λέει ότι η όποια απάντηση θα είναι αληθής;

  77. Νέο Kid said

    Έβαλα στο Τσαττζιπιτί το:

    Ο κόσμος είναι η διαστελλομένη Ελλάς . Η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος».
    – Βίκτωρ Ουγκώ

    ..και έβγαλε:

    Η φράση που αναφέρετε δεν είναι πραγματική παράθεση του Βίκτορ Ουγκώ. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές που να επιβεβαιώνουν ότι ο Ουγκώ είπε αυτήν την ακριβή φράση. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια παραφρασμένη ή αποσπασματική ερμηνεία των έργων του Ουγκώ, η οποία έχει επαναληφθεί αρκετές φορές με διάφορες μορφές.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Βίκτορ Ουγκώ ήταν ένας διάσημος Γάλλος συγγραφέας και ποιητής του 19ου αιώνα, γνωστός για τα έργα του όπως «Οι Άθλιοι» και «Ο Χάντζος της Νότρ Νταμ». Οι απόψεις του για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα μπορεί να έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους, αλλά η συγκεκριμένη φράση δεν αποδίδεται ακριβώς σε αυτόν.

    Case closed! Chat Gpt the lerneo killer!

  78. Νέο Kid said

    77. .. όσο για τον Χάντζο της Νοτρνταμ… μη τα θελουμε κι όλα δικά μας!

  79. sarant said

    73-4 Έτσι!

    75 Μόνο με φυλλομέτρημα θα βρεθεί κάτι, αν βρεθεί. Βοηθάει που είναι δίγλωσση

    77-8 Χάντζος, ωραίο για το Hunchback

  80. Χαρούλα said

    Αν και ξέρω πόσο εκτιμούνται εδώ τα ellinikahoaxes😉☺️

    Κάποια αμφισβητούμενα
    https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/10/31/churchill-heroes/

    https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/09/08/neruda/

    https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/02/26/tsarligelio/

    https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/10/10/jack-kerouac/

  81. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Κατόπιν ενδελεχούς και επισταμένης εις βάθος ερεύνης, κρίνεται ότι η ρήση του Βίκτορα Ουγκώ είναι αληθής για τους εξής λόγους:
    ―Τόσο το έτυμον του βαφτιστικού του ονόματος ( Βίκτωρ < Ευίκτωρ< εὖ + ἵκτωρ=ικέτης) όσο και του επωνύμου του (Ουγκώ <οὑγώ (κράσις)< ὁ ἐγώ – ενν. ο Έλλην ) μαρτυρούν αρχαιοελληνική καταγωγή και σημαίνουν τον καλώς προσφεύγοντα στους θεούς Έλληνα, τον έχοντα υγιή εγωισμό (εθνική υπερηφάνεια) και καλή κράση.
    ― Οπότε, στη φράση «Le monde dense, c’est Dieu. Dieu dilaté, c’est le monde», είναι προφανές ότι ο Έλλην Ουγώ γράφοντας Dieu εννοεί τον Δία, τον γραικό θεό που μεγάλωσε στην Κρήτη και ο οποίος με τις άοκνες ερωτικές του δραστηριότητες, δηλαδή τη μέθοδο του συγκρητισμού, διέδωσε το ελληνικό πνεύμα και φως σε όλο το Σύμπαν . Περαιτέρω, όπως σωστά επισήμανε και ο Αινστάιν, όταν το φως του Δία στέλλεται (βλ. interstellar) η Ελλάδα δια-στέλλεται, διότι κυοφορεί ημίθεους, όταν δε η Ελλάς συμπυκνούται ένας μικρός ήρως (διόσκουρος ή Γεώργιος Θαλάσσης) γεννιέται και, κατ΄αυτόν τον τρόπο, όπως ομολογούν με θαυμασμό μυριάδες μαιευτήρες-ουγκολόγοι “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”.
    ― Τα παραπάνω ενισχύουν με ρήσεις (βλ. “Αρχή σοφίας κτλ”) πολλοί επιφανείς άνδρες, όπως ο Ούγκο Τονιάτσι (που είπε στον Μισέλ Πικολί :« Mangia, piccolo Michel. Mangia…. Se tu non mangi, tu non puoi morire”, 01:40 του https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=4fXk8Wu44-4&fulldescription=1&client=mv-google&hl=en&gl=US ) και ο Διοσκουρίδης Ζακυνθινός Νικόλαος Ούγος Φώσ-κολος ο οποίος αναγνωρίζει και σιγουρεύει την εν λόγω ουγωλογική αλήθεια με τον εξής ύμνο (μτφρ. Μαρίνος Σιγούρος) : “[…]Ζάκυνθος, χαίρε. Στις ακτές του Αδρία, / στη στερνή κατοικία των Εφεστίων / θεών και των προγόνων μου, θ’ αφήσω / τα τραγούδια μου και τα κόκαλά μου,/ […]/Η Ζάκυνθος είν’ όμορφη. Της δίνουν / θησαυρούς μύριους τ’ αγγλικά καράβια, /κι από ψηλά της στέλνει ο αιώνιος ήλιος /τις ζωογόνες αχτίδες του. Κι ο Δίας / τα διάφανα σύγνεφα της χαρίζει.[…]” . Αλήθεια η οποία ορθώς μετέχει της έιμαι-τέρας-παιδείας ( http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/5497/Neoteri-Europaiki-Logotechnia_B-Lykeiou_html-empl/index_a_11.html ).
    ― Εν κατακλείδι, ισχύει ότι “Άμα δεν μασάμε, από ασιτία πάμε”, και ότι η συστολοδιαστολή του Ελλαδ-ι-στάν ή επί στάς, είναι μία αλλήθεια υψηλής θρεπτικής αξίας για να διατηρείται το ηθικό πλεονέκτημα ολάκερης και συμπάσης (όπως θα ‘λεγε, ίσως, και ο Μπάσης) της ανθρωπότητος.

  82. sarant said

    81 🙂

  83. Παναγιώτης Κ. said

    73. Μα και τα ιστορικά θέματα τα παρουσιάζει με χαλαρό τρόπο. Τα πασπαλίζει με ιδεολογική…άχνη και συνήθως, ικανοποιείται ο μη απαιτητικός θεατής.

  84. Κουτρούφι said

    Εγώ πάλι, είχα φάει πετριά με κάποιον Μιχαήλ Γκητάκο (ή Γκιτάκο) (1912-1979). Έχει και λήμμα στην wiki η αείμνηστος. Αυτός περιφερόταν σε ερειπωμένους κατά βάση, ναούς, «έβλεπε» και καλά επιγραφές και χαράγματα, τις «αποκωδικοποιούσε» και μετά τις δημοσίευε. Έχει και για την Παλαιοχώρα Αίγινας κάτι φρικαλεότητες. Τα περισσότερα ήταν μπούρδες αλλά πολλοί τις έχουνε χάψει. Με θλίψη διαπιστώνω ότι ακόμη και σήμερα σε διάφορες διπλωματικές μνημονεύονται αρλούμπες του.

  85. dryhammer said

    77-78-79. Θα ορκιζόμουν πως η μετατροπή του Hunchback σε Χάντζο είναι κυπριακή.

  86. ofakiris said

    Σχολιάστε ανέμελα.

    Η ΝΔ στέλνει τα αστέρια της στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ανάμεσά τους, ο πρύτανης του γλειψίματος Αυτιάς, θα τους μάθει οικονομικά, λέει και η ξετσίπωτη Φλέσσα θα τους διδάξει Ελληνικό τρόπο ζωής μπας και σταματήσουν να αυτοκτονούν.

    «Η διαφορά στην ιδιοσυγκρασία μας με τις βόρειες χώρες είναι ότι αυτοί (οι βόρειοι) πίνουν και αυτοκτονούν, ενώ εμείς πίνουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε και τραγουδάμε τι; «Τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε». Αυτός είναι ο πολιτισμός της χώρας μας».

    Απόφθεγμα Β. Φλέσσα

    Έχουν γνώσεις και πολιτισμό οι βρομιάρηδες.

    Ευτυχώς οι βόρειοι φίλοι μου δεν ξέρουν Ελληνικά. Τι θα τους έλεγα;

    Καλό βράδυ!

  87. Λάμπας said

    86. Ουδέν κακόν αμιγές καλού: αν η ξελιγωμένη εκλεγεί, θα πάψει να βγαίνει στην τηλεόραση και θα μπορώ επιτέλους να βλέπω τις εκπομπές του Μπαμπινιώτη.

  88. Stavroula said

    84. Τώρα που λέμε για πετριές, εγώ είχα κολλήσει ένα φεγγάρι με τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας. Αν ξέρει κάποιος το θέμα, ας με διαφωτίσει.
    Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και η καλά κρυμμένη σημασία τους – Newsbeast

    86. Δεν μπορώ να φανταστώ τη Φλέσσα σε πολιτικό ρόλο!
    Της χρωστάω πάντως ότι ενημερώθηκα για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ!

  89. phrasaortes said

    74. Τώρα το πρόσεξα, στο Αζερμπαϊτζάν τα έκανε θάλασσα και στα ιστορικά. Δεν υπάρχει πόλη Ατροπατηνή. Ο Ατροπάτης τοποθετήθηκε κυβερνήτης της βορειοδυτικής Μηδίας, η οποία, για να την ξεχωρίσουν από την μεγάλη σατραπεία της Μηδίας, την ονόμασαν Μηδία Ατροπατηνή και στο τέλος σκέτη Ατροπατηνή.

  90. Πέπε said

    86

    Ευτυχώς οι βόρειοι φίλοι μου δεν ξέρουν Ελληνικά. Τι θα τους έλεγα;

    Τι να τους πεις, αφού έτσι κι αλλιώς μεθυσμένοι θα είναι. Και μετά θ’ αυτοκτονήσουν.

    Δεν το λέω ρατσιστικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Βόρειους. Μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι Βόρειοι. Αλλά αντικειμενικά πίνουν συνέχεια και αυτοκτονούν καθ’ έξιν. Αυτός είναι ο πολιτισμός τους, τι να κάνουμε. Η μόνη τους ελπίδα είναι η διαστολή μας. Για όποιον Έλληνα θέλει να σώσει τον κόσμο, η διαστολή είναι αποστολή.

    Πάω να ρίξω μια ζεμπεκιά και συνεχίζουμε.

  91. Stavroula said

    89. Ευχαριστώ, Phrasaortes, για τις πληροφορίες!

    90. Για όποιον Έλληνα θέλει να σώσει τον κόσμο, η διαστολή είναι αποστολή.
    Όταν λέμε διαστολή, εννοούμε και τα παραπανίσια κιλάκια; 😁

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    Όταν τα έγραφε ο «ΔΑΥΛΟΣ» εσείς γελάγατε. Επίσης ελάχιστοι γνωρίζουν (και όσοι γνωρίζουν δεν είναι από τη Γη), ότι ο Στράβων έχει γράψει κατά γράμμα την ετυμολογία της Αιγύπτου. Προσωπικά βρήκα τη φράση αυτή μόνο στον «ΔΑΥΛΟ», αλλά ο «ΔΑΥΛΟΣ» ξέρει καλύτερα από τον Στράβωνα.

  93. BLOG_OTI_NANAI said

    91: Αν και τα κιλά συνυπολογίζονται, τότε εγώ είμαι «ο Έλληνας που διαστέλλεται».

  94. BLOG_OTI_NANAI said

    93: Η τεχνητή νοημοσύνη με συμβούλευσε μόνο χιουμοριστικά να το λέω:

    Επίσης δεν ξέρει τον «ΔΑΥΛΟ» και αρχίζω να αμφιβάλλω αν πρέπει να εμπιστεύομαι την τεχνητή νοημοσύνη:

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79β
    Εν μέσω ετοιμασίας …μουσακά 🙂 και μετά του απαραίτητου, αναγκαστικά νυχτερινού, περπατήματος, έριξα καλά ξεφυλλίσματα στο βιβλίο, όπου έχει τόσα ενθουσιαστικά για την Ελλάδα μα και για την Κρήτη (οι επιστολές επί του κρητικού ζητήματος) που λέω κάθε τόσο, να, εδώ ταιριάζει να έχει ειπωθεί κάτι σχετικό με απεραντοσύνη (διαστολή κλπ). Μέχρι λίγο πριν πεθάνει, για την Ελλάδα, λέει, μίλησε και την ανάγκη ένωσης της Κρήτης με αυτήν. Αλλά, όχι, ακόμη δεν πέτυχα κάτι καν κοντινό. Σε νεότερα, αν βρεθεί κάτι.

  96. Pedis said

    «[Οι Βόρειοι] είναι ελαφρώς καταθλιπτικοί» … «Δεν υπάρχουν τέλειες κυβερνήσεις […] Ο μόνος τέλειος άνθρωπος που περπάτησε πάνω στη γη ήταν η θεοτόκος». Βίκυ

  97. freierdenker said

    Η ερμηνεία των στατιστικών των αυτοκτονιών θέλει προσοχή και η απλή παράθεση αριθμών μπορεί να είναι παραπλανητική. Η eurostat μαζί με τα στατιστικά αυτοκτονιών που ανακοινώνει έχει και την παρατήρηση:

    This indicator is defined as the crude death rate from suicide and intentional self-harm per 100 000 people, by age group. Figures should be interpreted with care as suicide registration methods vary between countries and over time.

    Τον Φεβρουάριο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε την έρευνα για τις αιτίες θανάτου του 2021. Σε σχέση με το 2016 (5 χρόνια πριν) ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρά από 484 σε 467. Αλλά ο αριθμός των θανάτων από πτώση εκτινάχθηκε από 658 σε από 1436.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (statistics.gr)

  98. sarant said

    90 🙂

    95 ‘Οτι έχει γράψει πολλά φιλελληνικά, είναι βέβαιο.

    Αν βρεις κάτι, εδώ είμαστε.

  99. Πέπε said

    91

    Όταν λέμε διαστολή, εννοούμε και τα παραπανίσια κιλάκια; 

    94

    Αν τρώω συνέχεια και χοντραίνω, μπορώ να λέγομαι «ο Έλληνας που διαστέλλεται»;

    Όχι ρε παιδιά. Στη διαστολή δεν αλλάζει η μάζα, μόνο ο όγκος. Αν θέλετε να σταματήσουν τις αυτοκτονίες οι Βόρειοι, η μόνη λύση είναι η αεροφαγία.

  100. Αλφα_Χι said

    Δεν μπορώ, έχω διασταλεί τελείως !https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://archeia.moec.gov.cy/mc/497/2020_2021_a_vraveio_sammoutis_r_lykeio_agiou_georgiou_lefkosia.pdf&ved=2ahUKEwjy6q3AgLaFAxXHSfEDHY8YCos4ChAWegQICBAB&usg=AOvVaw1wHqcxFGQIuy7cnjTsU6fv

  101. Αγγελος said

    «εμείς πίνουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε και τραγουδάμε τι; «Τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε». Αυτός είναι ο πολιτισμός της χώρας μας»

    Πολύ πριν από τη Βίκη Φλέσσα, το είπε με διαφορετική διατύπωση(«ο Έλλην γελά με ξένας παρειάς») ο Ζαμπέλιος στο γνωστό του πόνημα «Πόθεν η κοινή λέξις τραγουδώ»…

    Όσο για τα ποσοστά των αυτοκτονιών, φυσικά ποικίλλουν οι ορισμοί και οι στατιστικές μεθοδολογίες (και η κοινωνική πίεση που κάνει να τις αποκρύβουμε), αλλά η διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Λετονία και Κύπρο, είναι τρομακτική και πρέπει ν’απηχεί κάποια ουσιαστική πραγματικότητα.

  102. Πέπε said

    94

    Ώπα, μισό λεφτό. Μερικά πράγματα φαίνονται στη δεύτερη ανάγνωση.

    Σ’ έπιασε μ’ όλο αυτό το ψαλτήρι ο Τσατ ο Τζιπιτής; Να βελτιώσεις τις συνθήκες διατροφής σου επί το υγιέστερο, και παράλληλα να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον αποδέχεσαι και να τον ενθαρρύνεις; Διαβάζει Κοέλιο στον ελεύθερο χρόνο του; Τόσο τρέντης; Γιορτάζει και το Χάλοουιν;

    Δηλαδή άμα πάω να παρουσιάσω μια δική του εργασία για δική μου, αυτά θα γράφει μέσα;

  103. loukretia50 said

    90. Πέπε, 

    Αποστολή  ν΄αποσταλεί μήνυμα στους εταίρους :
    Βόρειοι φίλοι αδαείς, με υπαρξιακά,
    κατάθλιψη και συστολή, μούφα γκομενικά,
    μεθύστακες και συναφή όντα νευρωτικά,

    Ελάτε στον παράδεισο, βρε αυτοκτονικά!

    Προβλέπεται διαστολή σ΄όλα τα επιμέρους
    προσόντα μας φυλετικά,  ορίτζιναλ ελληνικά,
    ενόψη και του θέρους,!

    Ξεχάστε κάθε συστολή, πιάνει και πρεσβυτέρους!

  104. cpapd34d8f636fb said

    testarw testarw re aekara

  105. cpapd34d8f636fb said

    Παιδιά για να γράψω έπρεπε να συνδεθώ/εγγραφώ/ορίσω «νέο» κωδικό πρόσβασης στο WordPress. Με αναγνωρίζει με αυτό το λογαριασμό λέει που βλέπετε. Ξέρει κανείς πώς το ξεφορτώνομαι και βάζω το όνομά σου; ευχαριστώ!

  106. Stavroula said

    103. Καλό! 😂

    Πώς οι θησαυροί των βυζαντινών βοήθησαν τη μεσαιωνική Αγγλία να γίνει αυτοκρατορία – Documento (documentonews.gr)

    Εκτός απ’ την Αργεντινή ασημώσαμε και την Αγγλία!

  107. Πέπε said

    Θα στείλω μιαν επιστολή
    προς κάθε πατριώτη
    να νιώσει την αποστολή
    που ‘χουμε στην Ευρώπη

    μα και στον κόσμο ολάκερο,
    τον κόσμο που συστέλλεται
    και πάλι Ελλάδα γίνεται,
    Ελλάδα που διαστέλλεται:

    Ασυστόλως διασταλείτε
    -είναι η αποστολή μας-
    και τα πέρατα του κόσμου
    να τ’ αγγίξει η διαστολή μας.

    Δε χωρούν αναστολές,
    και γιατί δε μας το λες;
    Τούτη η γης που την πατούμε
    όλοι μέσα θε να μπούμε.

    Η καθαριότης είναι
    η μεγίστη των στολών
    και κατά της ασθενείας
    είναι μέγας προμαχών.

    Πέρα στην Ανατολή
    άρχισε η καταστολή,
    στον Βορρά μεθύσανε
    κι όλοι αυτοκτονήσανε.

    Τις δαπάνες περιστέλλουν,
    τις σημαίες υποστέλλουν,
    το ‘να εκτύπαε τ’ άλλο χέρι,
    Στέλλα, ουστ! Κρατώ μαχαίρι.

    Δυο στελέχη στολισμένα
    μες στο κόλπο ήταν μπλεγμένα.
    Κι αν το δέντρο στόλισα,
    πριν το δέσεις σ’ το ‘λυσα.

  108. spyridos said

    @97

    Αιτία   2016 - 2021

    Πτώσεις   658 – 1.436
    Λοιπά ατυχήματα   704 – 1.020
    Αυτοκτονία   484 – 467
    Άλλες εξωτερικές αιτίες θνησιμότητας 473 – 695

    @101
    Στην παραπάνω πενταετία βλέπω σταθερό αριθμό αυτοκτονιών και τρεις ύποπτες κατηγορίες με συνολική αύξηση 72%. Από 1.835 σε 3.153 θανάτους. Τέτοιες αλλαγές συντελούνται κανονικά μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση.
    Έχουμε 1.318 περιπτώσεις θανάτου με ύποπτη κατηγοριοποίηση. Αυτές οι περιπτώσεις είναι τριπλάσιες του συνολικού αριθμού των αυτοκτονιών. Δεν πιστεύω ότι στην Κύπρο τα ταμπού είναι λιγότερα απ ότι στην Ελλάδα.
    Χωρίς πραγματικά στατιστικά στοιχεία δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα.
    Συνήθως οι περιβαλλοντολογικοί και πολιτισμικοί ορισμοί των αιτίων της αυτοκτονίας είναι αστείοι. Δεν υπάρχει λόγος να τις υιοθετήσουμε εφόσον υπάρχει ήδη μια μεγάλη μελέτη 125 χρόνων η οποία έχει επεκταθεί και τεκμηριωθεί με πολλές έρευνες όλο αυτό το διάστημα. Τελευταία φορά που διάβασα για το θέμα ήταν πριν 30 χρόνια και θα υπάρχουν πιο καινούργια. Αλλά και τότε ο Raymond Boudon είχε παρουσιάσει μαθηματικούς τύπους με μεταβλητές που μας έδιναν μια πολύ καλή εικόνα του πότε περιμένουμε αυξήσεις ή μειώσεις των αυτοκτονιών.

  109. xar said

    εἷς οἰωνός ἄριστος, διαστέλλεσθαι περί πάτρης

  110. Πέπε said

    Καταλαβαίνετε βέβαια ότι μου πήρε πάνω από εννέα λεπτά (ο χρόνος δε διαστέλλεται), επομένως όσο έγραφα δεν είχα δει το ασύστολο αριστούργημα που απέστειλε το στολίδι του ιστολογίου, η Λου (12:36 εκείνη, 12:45 εγώ). Τα μεγάλα πνεύματα όμως συναντώνται.

  111. loukretia50 said

    107. Πέπε

    Η καθαριότης είναι ημισεία αρχοντιά
    στα παπούτσια σας δε μπαίνω,
    δε χωράει η λεβεντιά

  112. xar said

    @107
    Ωραίο! Αλλά θα έπρεπε να χωρέσεις μέσα και την ψαροντουφεκοστολή.

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98 Όλα τα φύλλα γύρεψα και τίποτα δεν ηύρα!

    Το βιβλίο τελειώνει ως εξής: ( για τα καλά ψαχτίρια 🙂 )
    Το κείμενο αυτό αποτέλεσε ανακοίνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τον Απρίλιο του 1952 στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του Victor Hugo. Δημοσιεύθηκε στα γαλλικά στο περιοδικό L’Hellenisme contemporain (Μάιος -Ιούνιος 1952) και στη συνέχεια αυτοτελώς και σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1953 (Γαλλοελληνικές μελέτες) μαζί με τη μελέτη για τον Κοραή και τονγαλλικό πολιτισμό. Αφιερώνεται στον Οκτάβιο και στη Μέλπω Μερλιέ.

  114. loukretia50 said

    Τούτη η γης που την πατούμε
     δε γνωρίζει συστολή
    ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε!
    δε χωράει αναβολή

    άειντε, μη μας περιλάβουν
    επιτήδειοι κι εστέτ
    να μας μάθουν πώς να ζούμε
    στο ανέμελο κουρμπέτ.

  115. Πέπε said

    Την ψαροντουφεκοστολή
    την ξέρουν μόνο οι τρελοί
    κι όλης της γης οι σκλάβοι.

    Είναι ζεστή και χνουδωτή
    και την αγάπησαν πολλοί
    επάνω στο καράβι.

    Κι αν είμαι ψαροντουφεκάς
    δεν πρέπει να με ντουφεκάς,
    δεν έφταιξα, το λέω:

    Μόλις αλλάξω τη στολή
    κρεμώ μια ψαροκεφαλή
    απάνω στο στηθαίο.

    (Για να διατηρείται και μια συνοχή με τα προηγούμενα νήματα. Γενικά η συνοχή είναι σημαντικό πράμα.)

  116. Αγγελος said

    (100) Κάπως έτσι θα έγραφε ο Σαρτζετάκης στα νιάτα του…

  117. loukretia50 said

    Η φαιδρά πορτοκαλέα
    γλωσσικά ανθοφορεί.
    Και σνομπάρει την ελαία
    που τις μίζες συντηρεί

  118. xar said

    @115

    κλαπ κλαπ 

    [παλαμάκια]

    🙂

  119. loukretia50 said

    Τούτοι οι μάγκες που’ρθαν τώρα
    είν’ από βορεία χώρα.

    Ωρέ, δεν κατέχουν πράμα!
    Η ζωή τους, ένα δράμα!

    Μόνο εμείς κάνουμε σπορ
    Μια ζωή, πολλά μποφώρ.

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115τέλος
    βρε …διεσταλμένε τύπε! Η συνοχή και η συνενοχή!

    Ο Ουγκώ, το 1849, εκλεγμένο μέλος της Βουλής με το κόμμα της «Φιλελεύθερης Ένωσης», μόλις ο κόμης ντε Φαλλού έφτασε στο σημείο να προτείνει νόμο στραγγαλισμού της δημόσιας εκπαίδευσης, ρίχτηκε με μανία στη μάχη υπεράσπισης της δημοκρατίας.

    (από το βιβλίο σχ.75)

  121. Πέπε said

    119

    Τι γυρεύουν τέτοιαν ώρα
    μάγκες από βόρεια χώρα;

    Ήρθαν πάλι να μεθύσουν
    κι ύστερα ν’ αυτοκτονήσουν.

    Μην αυτοκτονείτε πια,
    διασταλείτε μια σταλιά!

    Τούτη η γης που την πατείτε,
    όλοι μέσα της αν μπείτε

    θα γεμίσει πτώματα,
    θα βρωμούν τα χώματα.

    Από την πολλή τη μέθη έκαψα εγκέφαλο,
    κι έπεσα απ’ το στηθαίο σαν το ψαροκέφαλο.

    Από το στηθαίο πέφτω, πέφτω για να σκοτωθώ
    κι η αγάπη μου φωνάζει, σώστε τον για το θεό.

    Συστέλλεται η αγάπη μου απ’ το πολύ παράπονο,
    και στο στηθαίο κρύβεται που είναι σαραντάποντο.

  122. aerosol said

    Ρησπέκτ στα στιχουργήματα Πέπε και Λου!

  123. Πέπε said

    Δεκαπέντε Βόρειοι μες στη νεκροκασέλα
    γιο χο χο
    και μια μποτίλια ρούμι.

  124. Πέπε said

    123

    (Να διευκρινίσουμε ότι η νεκροκασέλα είχε διασταλεί για να τους χωρέσει. Ήταν ελληνική, γι’ αυτό.)

  125. loukretia50 said

    120, ήταν ο κόμης ντε Φαλλού (καρασίκ!)
    υπέρμαχος στραγγαλισμού
    παιδείας δημοσίας

    Κι είπε ο Ουγκώ,
    -«ρε, πάνε αλλού, μην είσαι ταραξίας
    Σε είχαμε περί πολλού
    Μα είσαι επιδειξίας!»

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    197τέλος
    Δυο στελέχη στολισμένα
    μες στοΝ κόλπο ήταν μπλεγμένα.
    και διαστολή στη διαστολή
    βγαίνουν δυο μπάτσοι με στολή

    (η συνοχή έχει συνέχεια)

  127. Πέπε said

    120. 125

    Ο Βίκτωρ ο διαστολεύς, ο μέγας δημοκράτης
    την έπεσε στον ντε Φαλλού που ήταν φαλλοκράτης.

  128. loukretia50 said

    Εκ του στηθαίου έπιπτε η ψαροκεφαλή
    όταν το νιο τον πλουμιστό  – ήταν σ΄αποστολή
    μια κόρη τον καλεί.

    – Αχ, πώς ψηλώνεις Κίτσο μου με τη σινιέ στολή!

    (Μετά το ατυχές συμβάν, αλλάζει το στερνό εκβάν)

     Χωρίς το κράνος Κίτσο μου, φαίνεσαι ντιπ γουλί!

  129. loukretia50 said

    127. Πέπε, απίθανος!

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125, 127
    Κι αισχρή καταδυνάστευση ελευθεροτυπίας
    αλλά και ποδοπάτηση ορθής ψηφοφορίας
    επίσης του Συντάγματος συχνές παραβιάσεις
    (χώρα μου ακόμη σήμερα σε πόσα θα τους μοιάσεις)
    εκάνανε το ποιητή έξαλλο επαναστάτη
    κι είχε τη μοίρα τη γνωστή του κάθε δημοκράτη
    Του κλείσαν και του δήμευσαν βρε την εφημερίδα
    και στους δυο γιους του στη μπουζού τους άνοιξαν μερίδα…

    Είδες ο Ντε Φαλλού
    και μην κοιτάς αλλού

  131. loukretia50 said

    Ωραία η παρέα σας, με στάνιαρε, indeed !
    Τι κρίμα που δε βρίσκεται εδώ ο Νεοκιντ!

    (θυμάσαι Έφη μια βραδιά, που γράφαμε στιχάκια? Ξεκίνησε ο άνωθεν κουίζ κι ανεκδοτάκια.
    κι ήταν Αλέξης,  Ιατρού κι άλλα παλληκαράκια? )

    Αρκεί ένα χαμόγελο, κι η πίκρα λιγοστεύει
    γιατί καθένας αύριο με τα θεριά παλεύει.

    Σας ευχαριστώ πολύ! - for the fish!

    (που έλεγαν και στο γύρο του γαλαξία μ΄ωτοστόπ)

  132. aerosol said

    Μες της νύχτας τη στριμμάδα
    διαστέλλουν την Ελλάδα
    οι που αόκνως στιχουργούν
    νύκτωρ και μεγαλουργούν!

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λου, ναι!
    Να είστε καλά παίδες!

    Λεκανόστ! (Παλιό καληνύχτισμα στο ιστολόγιο)
    Πάω να πέσω, θα τρεκλίζω πάλι αύριο… 🙂

  134. loukretia50 said

    Φλίτατε,

    Καλώς τονε , μα άργησες το τημ έχει γλαρώσει.
    Να’χεις, ελπίζω, άλλη φορά, εγκαίρως λάβει γνώση!

  135. Πέπε said

    Ντε Φαλλού, δε μας φοβίζεις.
    Την παιδεία στραγγαλίζεις,

    στραγγαλίζεις το σχολείο
    που ‘ταν παρθεναγωγείο,

    στραγγαλίζεις τη δασκάλα
    που ‘ταν άσπρη σαν το γάλα.

    Θα ‘ρθω να σε καταστείλω
    και θα φας και μαύρο ξύλο.

    Κι απ’ το ξύλο το πολύ
    θε να σου ‘ρθει συστολή,
    θα σε ρίξω απ’ το στηθαίο
    σαν την ψαροκεφαλή.

    Σου το λέω διεσταλμένα
    πως θα το ‘βρεις από μένα.

    Ξέρεις ρε ποιος είμ’ εγώ;
    Είμαι ο Βίκτορας Ουγκώ.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135, Με ξεξύπνησες απο τα γέλια!

    Πού πας χωρις στηθαίο
    Οέο;!

  137. Πέπε said

    Εργασίες αναστέλλω,
    τη σημαία υποστέλλω.
    Δε θα γράψω άλλο νύκτωρ.
    Καληνύχτα, Βίκτωρ.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    97: «Η ερμηνεία των στατιστικών των αυτοκτονιών θέλει προσοχή«

    Εάν η φράση αυτή έμμεσα δηλώνει ότι «έλα μωρέ, δεν χρειάζεται να τις παίρνουμε τοις μετρητοίς», να πω ότι αυτό δεν ισχύει έτσι ακριβώς. Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε εμείς για πολλές αυτοκτονίες, το ίδιο ακριβώς καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους, γι’ αυτό και την τελευταία δεκαετία οι Φινλανδοί έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα και να εφαρμόζουν προγράμματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοκτονιών…

    Άρα, το γεγονός ότι η Φλέσσα λαϊκίζει με τόσο χοντροκομμένο τρόπο με τα φαινόμενα αυτά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι ιδεολογικοί της αντίπαλοι. Οφείλεις να ασκήσεις κριτική, αλλά και να σχολιάσεις με σοβαρότητα ένα τέτοιο φαινόμενο.

    Βγάζοντας έξω ακροαριστερά και ακροδεξιά αφού ο λαϊκισμός αποτελεί πάντα άξονα επιβίωσης για τον φασισμό, έχουμε όμως καταντήσει, κάποια πρόσωπα, κάποια έντυπα, κάποια δημοσιεύματα να πασχίζουν να αποδείξουν ότι Αριστερά είναι να λαϊκίζεις στον αντίθετο πόλο από τη Δεξιά.

  139. BLOG_OTI_NANAI said

    Μπράβο στους στιχουργούς 🙂

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ούτε ξέρω τί και πώς
    ονειρεύτηκα τον Hugo Boss,
    τάχα έφτιαχνε στολές
    όλο ψαροκεφαλές
    με διεσταλμένη θέα
    στη σειρά στηθαία,
    εντελώς τυχαία!

    🙂
    Νέα μέρα. Καλημέρα!

  141. Pedis said

    Ο Ευρωβουλευτής κυρία Βίκη Φλέσσα:

    «η φύση της γυναίκας είναι η επικοινωνία και η ευαισθησία, ενώ η φύση του άνδρα είναι η δράση»

    Μούφα λοιπόν το ουγκοδέστατον ρητόν για την Ελλάδα που όλο ξεχειλώνει. Μα αν ήταν οριζινάλ θα το είχε ήδη κάνει σημαία λ.χ. είτε ο Μπuττ είτε ο Άτσιδος Λεξικοκράτωρ.

  142. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ

    Είχατε πολλή ρέντα το βράδυ αλλά εγώ έπεσα νωρίς

    Μερικά μου άρεσαν πάρα πολύ, πχ το 119 λόγω και της διαρθρικότητας!

  143. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    141> η φύση της γυναίκας είναι η επικοινωνία και η ευαισθησία

    Χα! Τόξερα πως εκείνος ο γνωστός μου που δουλεύει στη γκοζμοτέ και γράφει και ποιήματα είναι αδερφάρα.

  144. Καλημέρα,
    104 – 105 Cpapd34d8f636fb , στο άλλο όμως σ’ έβγαλε κανονικά!
    Σου λέει να συνδεθείς – εγγραφείς κλπ. Σ’ αναγνωρίζει μ’ αυτόν το λογαριασμό. Έχεις λογαριασμό στην wordpress; Αν ναι (υποθέτω) τότε το Cpapd34d8f636fb είναι το όνομα χρήστη στον λογαριασμό αυτόν. Αν ναι (σε υπολογιστή), στο πάνω μέρος της σελίδας υπάρχει μια μαύρη μπάρα που στο δεξί μέρος έχει κάτι σαν εικονίδιο (εγώ πούχω επιλέξει αβαταρ με τα παιδάκια που διαβάζουν μου δείχνει αυτό). Αν πατήσεις πάνω του σου δίνει πρόσβαση στο προφίλ σου κι εκεί βάζεις τα στοιχεία που θέλεις (όπως σ’ αρέσει να εμφανίζεσαι, σ’ ελληνικά ή λατινικά ή όπως αλλιώς).

  145. 144 Μπορείς να ξαναγίνεις δηλ. Χρηστος Π 🙂

  146. sarant said

    144-5 Α μπράβο!

  147. antonislaw said

    Χαίρετε! Γέλασα πραγματικά με την ψυχή μου-σε μια μέρα που όλο δυσάρεστες πληροφορίες μου δίνουν- σας ευχαριστώ ολόψυχα Λου, Πέπε και Έφη, αλλά και όσους έκαναν το νήμα όαση πραγματικά! Άσε που διάβαζα ποστ το ποστ για να δω τελικά ανευρέθη το απόφθεγμα από τις επίμονες αναζητήσεις των Μπλογκ και του βιβλίου του Κάουφμαν που έχει η Έφη ( που έχει και τις επιστολές για το κρητικό ζήτημα (μήπως υπάρχουν ηλεκτρονικά να τις διαβάζαμε; να διαβάσουμε και κάτι επιβεβαιωμένα υπαρκτό του Ουγκώ, έτσι για αλλαγή), πραγματικά όπως περίμενα να διαβάσω τη συνέχεια στο Μπλεκ και στο Αγόρι, που είχαν την κακή συνήθεια να βάζουν τις ιστορίες σε συνέχειες!

    64, 97, 101, 108

    57
    Εγώ ξέρω σε σχετικά κοντινό μου κύκλο 4 περιπτώσεις αυτοκτονιών που η μπατσοφυλακή τις έγραψε ατυχήματα για να μπορέσουν να τους θάψουν. …… 

    Για την αυτοκτονίες-αν θέλετε να πω κι εγώ την αποψάρα μου- σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό από αυτές που δεν καταγράφονται ως τέτοιες στην Ελλάδα, καταγράφονται ως θανατηφόρα τροχαία, αυτό που λέγεται θα πάρω το αυτοκίνητο θα πατήσω γκάζι και θα πέσω σε τοίχο ή στη θάλασσα, αλλά πιθανολογώ ότι δεν μπορεί να είναι τόσες ώστε να αλλάζουν συντριπτικά τα στατιστικά. Άσε που αν ανοίξουμε την αιτιώδη συνάφεια θανάτου και πράξης ή παράλειψης δεν θα βγάλουμε άκρη (πχ είχε κόψει τα φάρμακά του για ένα διάστημα, έφαγε μπανάνες ενώ ήταν αιμοκαθαρώμενος και δεν έπρεπε να προσλάβει κάλιο, θεία μου σταμάτησε να τρώει και έμεινε σκελετός ώσπου πέθανε)

  148. Stavroula said

    Πολύ γέλιο! Είστε απίθανοι, Λου, Πέπε και Έφη!

     

Σχολιάστε