Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σκουπίδια και φιλότιμο

Posted by sarant στο 10 Απριλίου, 2024


Χτες είχαμε βγει βόλτα με τον φίλο μου τον Ηλία, που ήμασταν μαζί συμμαθητές στο γυμνάσιο. Ανεβήκαμε στον Υμηττό,  από τη  μεριά της  Γλυφάδας, από το γήπεδο της Τερψιθέας.  Ο νότιος Υμηττός είναι λιγότερο σημασμένος από τον κεντρικό ή τον βόρειο. Υπήρχαν βέβαια τα κόκκινα σημάδια πάνω στις πέτρες που δείχνουν  το μονοπάτι, αλλά τίποτε άλλο, καμιά πινακίδα.

Η μόνη πινακίδα που θυμάμαι να είδαμε, σε ένα σημείο που ο ανήφορος προσωρινά σταματάει, ήταν αυτή, που πολύ άτσαλα την έβγαλα και δύσκολα διαβάζεται.

Για να  μη σας κουράζω, γράφει

Μην Πετάτε Σκουπίδια
Αν Έχετε Φιλότιμο!

Θα προσέξατε ίσως ότι τα γράμματα είναι αν όχι καλλιγραφικά πάντως πεποικιλμένα, ενώ η βάση της πινακίδας είναι σπασμένη, και κάπως την έχουν στερεώσει πάνω στα κλαδιά του πεύκου.

Σχολίασα ότι, αφού σκουπίδια δεν υπήρχαν εκεί  γύρω, ως τώρα θα είχαν περάσει μόνο άνθρωποι με φιλότιμο.

— Για το φιλότιμο θα έχεις γράψει, μου λέει ο Ηλίας

— Ναι, βέβαια, του απάντησα -ίσως το θυμάστε κι εσείς, το άρθρο που εξετάζει αν  η λέξη  Φιλότιμο μεταφράζεται σε άλλες  γλώσσες.

— Για τα σκουπίδια;

— Χμμμ.. Δεν θυμάμαι, μπορεί και να  μην έχω γράψει, του απάντησα. Μάλλον δεν έχω αφιερώσει ειδικό άρθρο, του είπα.

— Κακώς. Να  γράψεις, είπε ο Ηλίας. Και για να σε βοηθήσω, συνέχισε, «σκουπίδια» στην τραπεζική αργκό λέγαμε (ο Ηλίας δούλευε σε τράπεζα) τα δάνεια που δεν είχαν εξασφάλιση.

— Δεν το ήξερα, του απάντησα. Μονο στο μπάσκετ ξέρω,  που λένε «σκουπίδια» τα ριμπάουντ.

Είχαμε μια αμφιβολία, αν σκουπίδια είναι όλα τα ριμπάουντ ή μόνο τα επιθετικά και αν είναι όλα τα επιθετικά ριμπάουντ ή μόνο εκείνα όπου η μπάλα βρίσκεται μακριά από το καλάθι. Από το γκουγκλ,  βλέπω ότι πιθανώς η διάκριση αυτή να μην  ισχύει και βρίσκω ότι «σκουπιδιάρης» λέγεται ο παίκτης που μαζεύει πολλά ριμπάουντ.

Στο σημείο εκείνο το μονοπάτι ξανάγινε ανηφορικό, οπότε σταματήσαμε να μιλάμε για να κάνουμε οικονομία δυνάμεων. Όμως, είχα  βρει θέμα για το σημερινό άρθρο.

Ο τίτλος που έβαλα, βέβαια, είναι παραπλανητικός. Το φιλότιμο απλώς μου έδωσε την αφορμή. Για τα σκουπίδια θα λεξιλογήσουμε, ελπίζοντας να μην  πείτε στο τέλος πως το άρθρο ήταν για τα σκουπίδια.

Τα σκουπίδια λοιπόν.  Η λέξη «σκουπίδι» προέρχεται  από το ρήμα σκουπίζω. Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε δει  πώς λειτουργεί το επίθημα -ίδι και είχαμε πει ότι, ανάμεσα στ’ άλλα μπορεί  να » δηλώνει ό,τι απόμεινε από την ενέργεια τη σχετική με το σημαινόμενο από την πρωτότυπη λέξη», κι έτσι όπως από το πριονίζω έχουμε το πριονίδι έτσι και για το σκουπίζω έχουμε το σκουπίδι.

Σε παλιότερο άρθρο, όπου λεξιλογούσαμε  για τη  σκούπα, είχαμε πει και μερικά για τα σκουπίδια. Μεταφέρω:

Και από το ρήμα σκουπίζω προέκυψαν και στα σκουπίδια, τα οποία, και πάλι, δεν είναι μόνο όσα μαζεύουμε με τη σκούπα αλλά όλα τα απορρίμματα. Και μέσα στα χρόνια άλλαξαν και οι σκούπες, όλο και λιγότερο χρησιμοποιούνται οι παλιές οι φτιαγμένες από σκουπόχορτο, μέσα στο σπίτι κυρίως η ηλεκτρική σκούπα ακούγεται, που βέβαια δεν σαρώνει αλλά ρουφάει και δεν έχει ανάγκη από το φαράσι.

H λέξη «σκούπα» είναι μεσαιωνική, δάνειο από τα λατινικά (scopa). Τη βρίσκουμε στα σχόλια του Τζέτζη στον Λυκόφρονα, όπου η αρχαία λέξη όφελτρον εξηγείται ως εξής: «ὄφελτρον· σαρὸν γὰρ καὶ ὄφελλα καὶ ὄφελμος ἡ σκοῦπα λέγεται». (…)

Τα σκουπίδια, αυτά που μαζεύει η σκούπα, τα λέμε και σαρίδια (από το ρ. σαρώνω), λέξη που την έχουν τα σημερινά λεξικά παρόλο που δεν πολυακούγεται, όπως επίσης τα λέμε και φρόκαλα. Φρόκαλο είναι το σκουπίδι, είναι και κατά συνεκδοχή η σκούπα (ή: φροκάλα), είναι και ο άνθρωπος ο άξιος περιφρόνησης, ο τιποτένιος, και κυρίως με αυτή τη μεταφορική σημασία ακούγεται σήμερα η λέξη.

Το φρόκαλο προέρχεται από το  ρήμα «φιλοκαλώ», μια ένα εξαιρετικά εντυπωσιακή σημασιολογική κατακρήμνιση  από τα ψηλά (φιλοκαλία) στα χαμηλά, αλλά γι’ αυτό σας παραπέμπω στο παλιό άρθρο.

Γυρνάμε στα σκουπίδια. Η λέξη κυρίως στον  πληθυντικό εμφανίζεται, αλλά μπορεί κάλλιστα να έχει  και ενικό, δεν είναι σαν τα συμπράγκαλα. Σκουπίδι είναι οτιδήποτε άχρηστο ή βρόμικο, ανεξάρτητα από το αν το απομακρύνουμε με τη σκούπα ή όχι.  Είναι ακόμα, στον  πληθυντικό, το δοχείο όπου πετάμε τα σκουπίδια -κι έτσι λέμε «Πέταξέ το στα σκουπίδια», εννοώντας στον σκουπιδοτενεκέ ή τη  σακούλα των σκουπιδιών. Κι έτσι «κατεβάζω τα σκουπίδια», δηλαδή την οικιακή σακούλα που την  πετάω στον κάδο. Και,  σε ακόμα μεγαλύτερη επέκταση, μπορεί να ρωτήσουμε «Τι ώρα/ποια μέρα περνάνε τα σκουπίδια;» δηλαδή το απορριμματοφόρο του δήμου,  κοινώς το σκουπιδιάρικο ή η σκουπιδιάρα.

Κι έτσι, όταν μια συσκευή έχει χαλάσει, λέμε «είναι για τα σκουπίδια» (τώρα τελευταία μπορεί να πούμε «Είναι για  την  ανακύκλωση»).

Μεταφορικά,  σκουπίδι είναι κάτι ή κάποιος που είναι κακής  ποιότητας, μηδαμινής  αξίας ή σημασίας. Θυμάμαι μια  συζήτηση όπου κάποιος έλεγε ότι «το 90% των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας είναι σκουπίδια» και κάποιος άλλος απάντησε «το 90% του οτιδήποτε είναι σκουπίδια».

Σε κάποιο παμπάλαιο άρθρο, είχα κατηγορήσει τον  Λάκη Λαζόπουλο, που ήταν  τότε στις δόξες του, ότι «μεταδίδει ανεξέταστο ό,τι σκουπίδι ψαρέψει στις πιο δύσοσμες και κακόφημες κόχες του ελληνικού Διαδικτύου». Μπορούμε επίσης να πούμε «μου φέρθηκε τόσο άσχημα, σα να ήμουνα σκουπίδι» (ή: λες και…)

Υπάρχει και η έκφραση  «κάνω κάποιον σκουπίδι», δηλαδή τον εξευτελίζω, τον  μειώνω, π.χ. Ο προϊστάμενός του τον έκανε σκουπίδι μπροστά σε όλους τους συναδέλφους του για ένα ασήμαντο λάθος (το παράδειγμα από το ΜΗΛΝΕΓ).

Ανάμεσα στα παράγωγα και σύνθετα της λέξης έχουμε τον σκουπιδότοπο, το σκουπιδομάνι, το σκουπιδολόι, τον σκουπιδιάρη,  και όσα αναφέραμε ήδη πιο πάνω. Υπάρχει και ο σκουπιδοφάγος, αν και δεν συνηθίζεται πολύ στην  Ελλάδα, είναι αμερικάνικη πατέντα.

Είπαμε ότι σκουπίδια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε οτιδήποτε είναι κακής ποιότητας ή μηδαμινής αξίας. Κατ’ επίδραση του αγγλ. junk food λέμε σκουπίδια τα φαγητά των φαστ φουντ, που θα θεωρούμε μικρής διατροφικής αξίας, και έχει εμφανιστεί και ο όρος «σκουπιδοτροφή». Κάποιοι λένε και για «σκουπιδοεκπομπές», μεταφέροντας το trash TV των αγγλοσαξόνων.

Αν  θέλαμε να βάλουμε ένα τραγούδι που να λέει για σκουπίδια, ίσως θα διάλεγα το «Σαν  της  γαρδένιας τον ανθό» με τον  Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος παραπονιέται στο ρεφρέν ότι το όνειρό τους μαράθηκε σαν της γαρδένιας τον  ανθό κι έτσι το βρήκε κάποιο δειλινό «σκουπίδι, σκουπίδι μες στο δρόμο». Αλλά για να μη μας πουν αρχαίους, εξισορροπώ με τον Σκουπιδότοπο από τις Σκιαδαρέσες.

Στο σλανγκρ βρίσκω τον  όρο «σκουπίδιασμα» δηλ. γερό μεθύσι, ξεσάλωμα, και το ρήμα «σκουπιδιάζω».

Βρίσκω επίσης αναφορά στο σύνθημα της  HELMEPA «Όχι  σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», το οποίο έχει  δώσει τροφή σε διάφορα μιμίδια (π.χ. όχι φασίστες…)

Βέβαια, όλες οι θάλασσες, ακόμα και σε περιοχές που απέχουν  πολύ από οποιαδήποτε ξηρά, είναι γεμάτες πλαστικά. Ίσως τελικά δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν φιλότιμο ή  ίσως δεν είναι θέμα χαρακτήρα…

175 Σχόλια to “Σκουπίδια και φιλότιμο”

  1. LandS said

    Δεν το πιστεύω ΠΡΩΤΟΣ!

    Μαθαίνω κιόλας. Ρώτησα το copilot:

    Το λήμμα “πεποικιλμένα” αναφέρεται σε κάτι που έχει ποικίλες μορφές, χρώματα ή χαρακτηριστικά. Είναι μια λέξη που περιγράφει την ποικιλία και την πολυμορφία. Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη “πεποικιλμένα” προέρχεται από το ρήμα “ποικίλλω”, που σημαίνει να διαφοροποιώ, να αλλάζω, να ποικίλλω.

    Σύνοψη: Η λέξη “πεποικιλμένα” αναφέρεται σε κάτι πολύπλοκο και ποικίλο. 🌈

  2. Alexis said

    Στο σλανγκρ βρίσκω τον  όρο «σκουπίδιασμα» δηλ. γερό μεθύσι, ξεσάλωμα,

    Το λες και στουπίδιασμα (ΜΝ mode off)

  3. Κουνελόγατος said

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Καλημέρα.

  4. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Καινουργιο είναι το Copilot;

  5. Καλημέρα

    η τραγουδίστρια του ευτραφούς στιχουργού !

  6. Κιγκέρι said

    Και το σκουπιδάκι στο μάτι που προκαλεί/δικαιολογεί δάκρυα.

    Καλημέρα!

  7. Αφού από το ροκανίζω βγαίνει το ροκανίδι, από το αρχίζω, βγαίνει κάτι αντίστοιχο ;

  8. Νέο Kid said

    Και τα σκύβαλα; Στην Κύπρο τα σκουπίδια λέγονται σκύβαλα, και ο χώρος που τα τοποθετείς για να περάσει το απορριματοφόρο του δήμου να τα μαζέψει «σκυβαλαποθήκη».

    Αγνώστου σ εμένα ετύμου. (Ακούγεται ψιλο αρχαίο πάντως…)

  9. Faltsos said

    Καλημέρα,

    την λέξη φρόκαλο την έχω ακούσει μόνο στο τραγούδι του Ζαμπέτα «Ο Τζακ Ο’Χάρα»:

    «και βρήκαν μες στο χιόνι
    της γειτονιάς το φρόκαλο,
    τον Τζακ Ο’ Χάρα κόκαλο.»

    Σήμερα για πρώτη φορά έμαθα τι ακριβώς σημαίνει.

  10. Ωραίο. Σκούπρα (τα), που λέμε και στην Πρέβεζα.

  11. Πουλ-πουλ said

    «Το φρόκαλο προέρχεται από το  ρήμα «φιλοκαλώ», μια ένα εξαιρετικά εντυπωσιακή σημασιολογική κατακρήμνιση..»
    Αυτό το «ένα» σαν ξεχασμένο σκουπίδι μοιάζει.
    Το έχει βέβαια το ριζικό τους, στην πασίγνωστη φράση, οι λέξεις  να υφίστανται σημασιολογική κατακρήμνιση.

  12. nikiplos said

    Σαν σκιές γλιστρούν

    λόγια και εικόνες

    κάρα σκουπιδιάρικα,

    φεύγουν οι χειμώνες

    Τραγουδούσε κάποτε ο Νιόνιος. Δεν πρόλαβα τα κάρα τα σκουπιδιάρικα, αλλά μετά στα 70ς και στο Στρατό τις κλασσικές σκουπιδιάρες τις πρόλαβα. Τώρα είναι αλλιώς βέβαια…

  13. nikiplos said

    https://i.imgur.com/W1jKbaK.jpeg

  14. cpapd34d8f636fb said

    test test aekara

  15. cpapd34d8f636fb said

    test test aekara

  16. ndmushroom said

    Γλιτώσαμε το Μάλαμα; Τυχεροί είμαστε! 🙂

    1, 4

    To copilot είναι το AI engine του bing. Για την ώρα αποδίδει όπως και το υπόλοιπο bing. Σαν τη λέξη του άρθρου, δηλαδή! 😛

  17. michaeltz said

    Καλημέρα σ’ όλους και όλες

    Η ταύτιση των απορριμμάτων με τα σκουπίδια δεν είναι θέμα έλλειψης φιλότιμου, μάλλον έλλειψη πληροφόρησης δηλώνει ή και παιδείας. Εδώ και πολλές δεκαετίες τα απορρίμματα δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα από τον πλανήτη, οπότε ή πρέπει να τα ανακυκλώνουμε εμείς ΟΛΑ τα ανακυκλωσιμα, ή ανάλογα με το ποσοστό τους που μένει χωρίς ανακύκλωση θα σκοτώσουν τον πλανήτη, σύντομα ή αργότερα. Αυτά τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, εμπεριέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες που είναι οικολογικό έγκλημα να μην ανακτώνται.

    Τα παραπάνω, βέβαια, είναι ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στις ποσότητες εκρηκτικών υλών που είναι συγκεντρωμένες στις αποθήκες αυτών που τις έχουν για να επιβάλλουν τις παμφάγες πρακτικές απομύζησης των πόρων όπου αυτοί υπάρχουν. Εκρηκτικά που μπορούν να ανατινάξουν τον πλανήτη πολλές εκατοντάδες φορές.

    Όλα αυτά τα δεινά από τον «έμφρονα», υποτίθεται, άνθρωπο.

    Συγγνώμη για την πρωινή μαυρίλα…

  18. Alexis said

    #13: …αλλά μετά στα 70ς και στο Στρατό τις κλασσικές σκουπιδιάρες τις πρόλαβα.

    Αυτές με το καμπανάκι που το χτυπούσαν για να κατέβουν οι νοικοκυρές να αδειάσουν τον σκουπιδοτενεκέ τους.
    Σε μια εποχή πριν από την εμφάνιση των κάδων απορριμμάτων, που το άδειασμα των σκουπιδιών γινόταν «χύμα» από το ντενεκέ στον κάδο, χωρίς σακούλες και λοιπές φλώρικες κατοπινές επινοήσεις. 😊

  19. Alexis said

    #15: grapse trifyllara gia na petyxei, alliws den…

  20. Faltsos said

    12,13 Η φωτογραφία που προσπάθησες να βάλεις είναι σκουπιδιάρικο, αλλά όχι κάρο. Ορίστε ένα κάρο-σκουπιδιάρικο στους δρόμους της Αθήνας, αρχές του 20ου αιώνα.

    https://http://www.facebook.com/photo/?fbid=1104411743083026&set=a.351140795076795

  21. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    8 Αγνώστου ετύμου όχι μόνο σε σένα αλλά και στα λεξικά. Αρχαίο πάντως.

    Ωστε σκυβαλαποθήκη!

  22. Alexis said

    #18: Διορθώνω: από το ντενεκέ στη σκουπιδιάρα

  23. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Σαν αποθάνω φίλε μου έρχεται αστυνομία / με κάρο σκουπιδιάρικο και κάνει την κηδεία.

    Δλδ η πόρνη που μαζεύει στο κρεβάτι της τα φρόκαλα του κόσμου είναι σκουπηδιάρα?

  24. Καλημέρα,
    Για τα φρόσαλα λες, ε; Που μαζεύονται με τη φρουκαλιά (ή του φρουσάλ(ι) αν είναι μικρή) άμα φρουκαλίσουμε 🙂

  25. Faltsos said

    Κάρο σκουπιδιάρικο.

    Αυτή η φωτογραφία αξίζει πιο πολύ, γιατί έχει και ταυτότητα:

  26. Spiridione said

    Το πλοίο της αγάπης στον στρατό δεν το θυμήθηκε κανείς;

  27. sarant said

    26 Ξέρω έναν που το θυμόταν και ξέχασε να το βάλει στο άρθρο

  28. Κιγκέρι said

    …τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα

  29. Κιγκέρι said

    Ώρε, πολυτραγουδισμένα και τα σκουπίδια κι οι σκουπιδιαραίοι!

    …το δρόμο αφήνω, χάνομαι στα στενά
    παρέα μ’ ένα σκουπιδιάρη…

  30. atheofobos said

    Ήδη πριν 17 χρόνια έγραφα σχετικά ότι :

    Ο Νεοέλληνας έχει ανεπτυγμένο έντονα το αίσθημα της ιδιοκτησίας και αντίστοιχα έντονη την αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο….

    Αντίθετα ο Νεοέλληνας δεν θεωρεί τον δημόσιο χώρο είτε είναι δρόμος, πάρκο ,βουνό η θάλασσα ότι του ανήκει στο ελάχιστο.

    Εκεί αισθάνεται ότι είναι μια μονάδα ασήμαντη μαζί με άλλους και όπως δεν έχει μάθει να σέβεται και τους άλλους, που δεν είναι του στενού οικογενειακού η φιλικού του κύκλου, δεν σέβεται ούτε και αυτούς τους χώρους.
    Στο σπίτι του και στο αυτοκίνητο του είναι πεντακάθαρος ενώ εκεί αδιαφορεί παντελώς και πετάει ότι σκουπίδι έχει χωρίς να το σκέφτεται.

    Έχω χαραγμένη την παρακάτω εικόνα στο μυαλό μου μια μέρα που υπήρχε απεργία των εργατών καθαριότητας και τα σκουπίδια είχαν γίνει μία στοίβα μαζί με τους σκουπιδοτενεκέδες και τα ραδιόφωνα απηύθυναν εκκλήσεις να μην κατεβάζει ο κόσμος τα σκουπίδια στους δρόμους .
    Μια γιαγιά κατέβαινε κουτσαίνοντας με Π και τα σκουπίδια στο χέρι για να τα αφήσει στην στοίβα που ήταν ακριβώς έξω από την εξώπορτα της πολυκατοικίας της.
    Είμαι σίγουρος ότι στο σπίτι της μπορεί να είχε και πατάκια για το Π ώστε να μην λερώνει το παρκέ!

    Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

    https://atheofobos2.blogspot.com/2007/07/laskarina.html

  31. 8 Τα σκύβαλα υπάρχουν κι αυτά στο λεξιλόγιο του χωριού, αλλά όχι γενικά για τα σκουπίδια αλλά μόνο γι’ αυτά που μένουν όταν ξεκαθαρίζεις δημητριακά ή καλαμπόκια.

    14 – 15 Στείλε μέιλ για παραπέρα (προφανώς προσπάθησες να εφαρμόσεις τις οδηγίες μου)!

    20 Σωστός. Αν και, στο χωριό είχαμε πιο απλά πράγματα: γάιδαρος (ή άλογο) με δυο ξύλινα καφάσια για τα σκουπίδια. Που τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ λίγα. Π.χ. τα φλούδια από φρούτα ή τρόφιμα για το φαγητό κλπ ανακυκλώνονταν φυσικά ως τροφή των ζώων. Συσκευασία του συσκευασμένου προϊόντος (κι αυτό μέσα σε σακούλα) δεν υπήρχε. Και πάει λέγοντας…

  32. cpapd34d8f636fb said

    test test re Aekara

  33. xar said

    @12
    Και:

    σε παραλίες σκουπιδοτόπων, με κασετόφωνα και εγώ
    μια πολιτεία ξεχασμένη από σκοπό

  34. cpapd34d8f636fb said

    testarw

  35. sarant said

    31 Iσχύει

  36. leonicos said

    λέγεται ο παίκτης που μαζεύει πολλά ριμπάουντ

    Ποιος θα με διαφωτίσει τι είνα το ριμπάουντ;

    Καλά, μη βαράτε. Μια κουβέντα είπα. Γκολ ξέρω τι είναι

  37. Κιγκέρι said

    Μια χαριτωμένη ιστορία σχετική με τα σκουπίδια αφηγείται η Άννα Βαγενά στο πολύ ενδιαφέρον και πολύ προσωπικό της βιβλίο «Το Θεσσαλικό μου Θέατρο», στη φάση όπου περιοδεύουν με την «Τενεκεδούπολη» για τα παιδιά των χωριών:

    «…Θυμάμαι ένα περιστατικό στο χωριό Λιβάδι της Ελασσόνας. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι η παράσταση της «Τύχης της Μαρούλας», που είχε εντυπωσιάσει πολύ τα παιδιά. Η «Τενεκεδούπολη» άρχιζε ως εξής:
    Ξεπρόβαλλε πίσω από το σκηνικό το τενεκεδάκι «Ήλιος» – στην παράσταση μας το κρατούσα εγώ – χωρίς να φαίνεται ο ηθοποιός που έπαιζε το ρόλο, και ρωτούσε τα παιδιά:
    «Παιδιά με γνωρίζετε; Ποιος είμαι;»
    Και τα παιδιά στο Λιβάδι αντί να απαντήσουν «ο Ήλιος», απαντούν όλα μαζί σύσσωμα:
    «Ναι, σε γνωρίζουμε, είσαι η Μαρούλα».
    Γιατί φυσικά η φωνή μου τους θύμιζε την Μαρούλα.
    Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο ευτράπελο. Η παράσταση ήταν δύσκολο να συνεχιστεί, γιατί ο θίασος της «Τενεκεδούπολης» σχηματιζόταν στο έργο από διάφορα τενεκέδια που μετά την χρήση τους πεταγόταν στα σκουπίδια. Αυτή όμως ήταν συνήθεια των πόλεων, όχι των χωριών.
    Στην οικιακή οικονομία των χωριών μας τίποτα δεν πετιόταν, όλα ήταν χρήσιμα.
    Έτσι, όταν ρώτησα τα παιδιά:
    «Παιδιά, τι κάνει η μαμά τον τενεκέ του λαδιού όταν τελειώσει το λάδι;»,
    αντί να μου απαντήσουν «τον πετάει στα σκουπίδια», αυτά φώναξαν όλα μαζί: «…Βάνει λουλούδια» ή «βάνει τον τραχανά μας».
    Άντε να βρεις εσύ τενεκέδες στα σκουπίδια να φτιάξεις το θίασο.»

  38. Κιγκέρι said

    (Είχαμε ξαναμιλήσει για τα σκουπίδια, εδώ:

    https://sarantakos.wordpress.com/2021/11/07/gismpa/)

  39. leonicos said

    να μην  πείτε στο τέλος πως το άρθρο ήταν για τα σκουπίδια

    Αυτό δεν συμβαίνει. Όπως φαίνεται από τα σχόλια, ακόμα κι αν θεωρητικά συμβεί, δεν είναι κατ’ ομοφωνία. Εφόσον υπάρχουν σχόλια, ένα άρθρο δεν μπορεί να είναι για τα σκουπίδια, ακόμα κι αν είναι αδιάφορο για κάποιον.

    Άρα δεν κινδυνεύεις από αυτό. Από φαϊ κινδυνεύεις. Πάχυνες πάλι

  40. loukretia50 said

    Καλημέρα!

    και ο Θ.Βέγγος στη Μπαλλάντα των σκουπιδιών του

    Κυπουργού.

  41. cpapd34d8f636fb said

    Μιας και δεν πέρασαν προηγούμενα και δεν ξέρω αν θα έλθουν. Φεβρουάριο του 2022, βράδυ Παρασκευής έβγαινα από το Αιθιοπικό εστιατόριο στη Κυψέλη με δυο καλούς φίλους. Ένα Αιγύπτιο Κόπτη, με τον οποίο έχω ταύτιση απόψεων για όσες αφρικανικές υποθέσεις συζητάμε και με αγαπά γιατί σιχαίνομαι το ισλάμ όσο και αυτός, και ένα Αιθίοπα φίλο μας Ορθόδοξο. Ήταν εποχή ανταρτοπόλεμου στην Αιθιοπία, εμφύλιες συγκρούσεις, εγώ όπως πάντα με τους Τιγκραίους (μέχρι αηδιαστικής μεροληψίας μου λένε), και μετά από μια όμορφη βραδιά με φαγητό και συζήτηση, να ‘τα μας καθώς βγαίνουμε. Περνάνε δυο σκουτεράκια με 4 πιτσιρικάδες, μας βλέπουν, ίσως με πέρασαν για ξένο και εμένα, και φωνάζει γελώντας ο ένας «σκουπίδια φάγατε»; Από το δεύτερο σκουτεράκι μάς φώναξε μάλιστα άλλος «γύρνα στη ζούγκλα Αλή»! Απάντησα κι εγώ με τη καλή μου κουβέντα, αλλά τσαντίστηκα που το ζώο αποκάλεσε εμάς με το μουσουλμανικό Αλη! Εμάς! Μετά σκέφτηκα το σκουπίδι και το μυαλό πήγε πού; Στον ανεπανάληπτο. Σκουπίδι εγώ κουρέλι εσύ, τα ψίχουλα του κόσμου.

    https://www.youtube.com/watch?v=6Det8adqVN0

  42. xar said

    @30
    Έχω την αίσθηση ότι περιγράφεις την κατάσταση που ίσχυε σε παλιότερες δεκαετίες, ίσως μέχρι το 2000 (μιλώντας για την Αθήνα). Οι νοοτροπίες αλλάζουν σιγά-σιγά.

    Δεν μου φαίνεται πολύ περίεργο, όταν η αστικοποίηση στην Ελλάδα έγινε από τη δεκαετία του 50 και μετά, ότι χρειάστηκαν περίπου δύο γενιές πριν αρχίσει να γίνεται συνείδηση η ανάγκη για κάποιον σεβασμό του δημόσιου χώρου στο στριμωγμένο αστικό περιβάλλον. Όταν έρχονταν στην πόλη άνθρωποι από την επαρχία, όπου τα σκουπίδια ήταν πολύ λιγότερα λόγω του τρόπου ζωής, ήταν λογικό να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημα καθώς ήταν κάτι ξένο στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους. Και αυτά είναι πράγματα που δεν αλλάζουν εύκολα, έχω την αίσθηση ότι συνήθως είναι η δεύτερη και κυρίως η τρίτη γενιά (τα εγγόνια) που προσαρμόζεται ικανοποιητικά στο νέο περιβάλλον και υιοθετεί πλήρως νέες νέες νοοτροπίες (ανάλογα βέβαια και την περιοχή, το ποσοστό ανάμιξης των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων κτλ.). Νομίζω ότι το βλέπουμε π.χ. και με τους Αλβανούς μετανάστες, που είναι τώρα στη δεύτερη γενιά.

    Τέλος, χωρίς να ακυρώνω τις εξηγήσεις που δίνεις, να προσθέσω ότι μεγάλο ρόλο βέβαια νομίζω ότι έπαιζε για όλους (μετανάστες ή μη) και η μικρότερη γενικά εμπορευματοποίηση (π.χ. τροφών, καθαριστικών κτλ.), που παρήγαγε λιγότερα σκουπίδια: Δύιο πολύ απλά παράδειγμα: όταν φτιάχνεις τη δική σου μαρμελάδα φυλάς όσα βαζάκια έχεις για να τα χρησιμοποιήσεις την επόμενη χρονιά, αλλά όταν την αγοράζεις δεν τα χρειάζεσαι και τα πετάς. Όταν οι ντομάτες ή τα κρεμμυδάκια που τρως έρχονται από το διπλανό χωριό ή το διπλανό νησί είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθεί και να πωληθεί χωρίς ιδιαίτερη συσκευασία, σε σύγκριση με αυτά που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου. Για να μη μιλήσουμε για κινόες, νούντλς, μάνγκο και δε συμμαζεύεται.

  43. Χαρούλα said

    ΤΑ ΄΄ ΦΚΑΛΙΑ΄΄ (=ΣΚΟΥΠΕΣ) ΣΤΗ Ν. ΒΥΣΣΑ

    Οι κάτοικοι της Ν. Βύσσας  φημίζονται για την εργατικότητά τους  αλλά και για την προοδευτικότητά τους τόσο στην επίδοση τους στη  γεωργία, όσο  και στο εμπόριο. Από τα παλιά ακόμα χρόνια, από τότε που η απαρχή χάνεται μέσα στο χρόνο, καλλιεργούν τα ΄΄φκάλια΄΄,  από το οποίο φτιάχνονται τα σάρωθρα (= οι σκούπες.)
    Το φυτό αυτό εμείς το λέμε φκάλ(ι) και βγαίνει από το αρχαίο φιλοκαλώ, γιατί πράγματι η χρήση της σκούπας φιλοκαλεί, δηλαδή επιφέρει καθαριότητα και επομένως καλαισθησία.. Είναι το φυτό σόργο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκούπας και γι’ αυτό λέγεται και σκουπόχορτο.Απέραντες εκτάσεις καλύπτονταν από τα φκάλια στο χωριό Ν. Βύσσα, δημιουργώντας αδιαπέραστα δάση. Το εμπόριο από τα φκάλια επέφερε μεγάλο πλούτο στο χωριό, κάτι που το γνώριζαν οι κάτοικοι της ευρύτερης  περιοχής. Η λέξη ΄΄Μπουσνοχωρίτης΄΄=Βυσσιώτης, ήταν συνώνυμο του εργατικός και πλούσιος.
    Η καλλιέργεια της σκούπας ήταν μια επίπονη γεωργική εργασία και απαιτούσε πολλή χειρονακτική εργασία από όλα τα μέλη της οικογένειας. Πλεονέκτημα του προϊόντος αυτού ήταν ότι μπορούσε να αποθηκευτεί και να πωληθεί από τον παραγωγό όταν θα έβρισκε  ανώτερη τιμή. Γι’ αυτό και στη Ν. Βύσσα συνήθιζαν να λένε για τα ΄΄φκάλια΄΄ ότι ΄΄είναι λίρα εκατό΄΄.
    Σήμερα δεν καλλιεργείται πλέον καθότι με την εμφάνιση του πλαστικού εμφανίστηκαν και οι πλαστικές σκούπες που αντικατέστησαν τις παραδοσιακές σκούπες.

  44. cpapd34d8f636fb said

    Φεβρουάριος 2022. Παρασκευή βράδυ βγαίνω από το Αιθιοπικό εστιατόριο στη Κυψέλη με τις αφρικάνικες λιχουδιές, με ένα φίλο Αιγύπτιο Κόπτη (με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια απέχθεια και αηδία για το ισλάμ και κοινή αντίληψη για πολλές αφρικανικές υποθέσεις), και ένα Αιθίοπα Ορθόδοξο φίλο μας. Εμφύλιες συγκρούσεις ακόμα στην Αιθιοπία, εγώ όπως πάντα μεροληπτικός υπέρ των Τιγκραίων, και τέλος πάντων μετά από μια όμορφή βραδιά με συζητήσεις και φαγητό, καθώς βγαίναμε περνάνε δυο σκουτεράκια με πιτσιρικάδες, δυο σε κάθε ένα. Μας φωνάζει ο καθισμένος πίσω στο ένα περνώντας με κι εμένα για ξένο προφανώς, «Σκουπίδια φάγατε»; και ο οδηγός του επόμενου γελώντας «Γύρνα στη ζούγκλα Αλή»! Του είπα κάτι κόσμιο κι εγώ αλλά απ’ όλα με πείραξε πιο πολύ το μουσουλμανικό Αλή που είπε το ζώο σε εμένα. Μετά όμως θυμήθηκα και το «σκουπίδια». Το μυαλό μου πήγε στο Ξανθόπουλο.

    Σκουπίδι εγώ, κουρέλι εσύ, τα ψίχουλα του κόσμου.

  45. sarant said

    41 –> 44 Δεν ξέρω γιατί είχε κρατηθεί

  46. xar said

    σκουπίδι / ριμπάουντ: εγώ ξέρω ως σκουπίδια τα ριμπάουντ που πιάνονται σε δεύτερο χρόνο, όταν οι παίκτες που πηδούν για το ριμπάουντ* δεν καταφέρουν να πιάσουν τη μπάλα.

    ριμπάουντ: στο μπάσκετ, πιάνω την μπάλα μετά από άστοχο σουτ, Λεώνικε #36.

  47. Χαρούλα said

    http://geofarmak.blogspot.com/2012/03/blog-post.html
    Από βιασύνη δεν ανέφερα την πηγή

  48. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Σχετικά με την ‘σημασιολογική κατακρήμνιση’ του φιλοκαλώ, αντιγράφω από το άρθρο του λίνκ: ’’Στην Κρήτη λένε «φινοκαλώ» και «φινοκαλίδα» τησκούπα, που συχνά δεν είναι η αγοραστή σκούπα, αλλά πρόχειρη, φτιαγμένη από
    έναν θάμνο που προσφέρεται για τη δουλειά αυτή (μας τα είχε πει τις προάλλες η φίλη Έφη). Αλλού λένε «το φουκάλι»’’

    Να συμπληρώσω ότι επιβιώνουν ακόμη και τα: (ίσως περιλαμβάνονται στα εκεί σχόλια… 🙂)
    – παρασυρίδια, φινόκαλα = σκουπίδια (και επίθετο Φινοκαλιώτης)
    – παρασέρνω = σκουπίζω
    – παρασύρα = σκούπα

    Επίσης, τα ‘σκύβαλα’ κυριολεκτικά
    είναι (ήταν) τα υπολείμματα από το καθάρισμα/κοσκίνισμα των σιτηρών, που εδώ τα λέγανε ‘αποκοσκινίδια’ (προφανώς και σε άλλα μέρη, αφού ήταν πολύ καθημερινή και ευκολοσχημάτιστη λέξη…)

  49. Αυτό πρέπει να τόχω ξαναγράψει:
    1991. Σε χωριό στο κέντρο της Πελοποννήσου όπου έχω ξεκινήσει να δουλεύω σαν αναπληρωτής. Εκεί οι κάδοι για τα σκουπίδια ήταν λίγοι, ο κοντινός στο σπίτι έπρεπε να κάνεις κάμποση βόλτα οπότε με βόλευε να τα πηγαίνω σ’ έναν που ήταν κοντά στο σχολείο (και το αγροτικό ιατρείο -είχαμε σχέσεις με τους γιατρούς, επιστήμονες όλοι αφού 🙂 ). Κι ένα βράδυ που πάμε για επίσκεψη προς τα κει πετάμε τα σκουπίδια κι ακούμε ένα σχόλιο από κάποιο γειτονικό παράθυρο: «Κοίτα κι αυτοί. Τόσα ρέματα περάσαν, εδώ ήρθαν να πετάξουν τα σκουπίδια τους»!

  50. # 30

    Πάντως έχει προοδεύσει… δεν αδειάζει το τασάκι του αυτοκινήτου του, όπου παρκαρει, όπως πριν 40 χρόνια !

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τα φρόκαλα και το φιλοκαλώ, είχαμε σχετικό άρθρο ή σε άρθρο

    Στην ανατ. Κρήτη:

    Σκουπίζω~παρασύρνω ή παρασέρνω
    -τα σκουπίδια, (της αυλής) φινόκαλα και τα ετερόκλητα «σκουπίδια» πχ μέσα στα όσπρια, φρύσαλα αλλά και σκύβαλα, αλλά τα πραγματικά σκύβαλα είναι τα υπόλοιπα από το κοσκίνισμα των σιτηρών, τα τελευταία υπολείμματα (σκύβαλα του σταριού, του κριθαριού κλπ)

    -η σκούπα:
    παρασύρα και φινοκαλίδα ή φινοκάλα
    -το σκουπόχορτο (μέχρι αλεύρι απ τους σπόρους του στην Κατοχή) , φινοκάλι ή φινοκαλίδι ή παράσυρος ή νταρί

  52. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Σχετικά με τις ηλεκτρικές σκούπες, μια κι έχω έτοιμο υλικό (από σχετική πρόσφατη εργασία μου):
    «Κατά τα έτη 1899-1902 στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη γίνονταν πλήθος επιδείξεων δύο σχετικών εφευρέσεων: του Άγγλου Hubert Booth και του Αμερικανού David Kenney. 
    Ο Booth τροποποίησε πατέντα (1899) του Αμερικανού J. Thurman, που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα για να απομακρύνει τη σκόνη. Δημιούργησε έτσι την πρώτη αναρροφητική σκούπα με αντλία κενού (1901) και επινόησε τον όρο «vacuum cleaner-καθαριστής διά κενού» για την εφεύρεσή του.  Λειτουργούσε είτε με βενζινοκινητήρα είτε με ηλεκτροκινητήρα και, το βασικότερο, ήταν μετακινούμενη, τοποθετούμενη πάνω σε ιππήλατη άμαξα.
    Ο Kenney είχε δοκιμάσει, το 1902, ένα ατμοκινούμενο σύστημα αναρρόφησης κενού, σταθερό, με σωλήνες που έφταναν σε όλα τα μέρη του κτιρίου».

  53. ΓΤ said

    «Κι έτσι «κατεβάζω τα σκουπίδια», δηλαδή […]».
    Δεν βλάπτει να σκεπτόμαστε και όσους ζουν σε υπόγειο.

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα «σκουπιδάκια» που εμφανίζει καμιά φορά το σπιτικό κρασί ή το ξίδι, γενικά αυτά τα ψιλούλια πάνω σε υγρό, ο πατέρας μου τα έλεγε ίσκϊα (το γάλα έχει ίσκϊα, να το συρώσετε) , δεν ξέρω από πού βγαίνει μπορεί από τον ίσκο (ίσκα).

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>σκουπιδότοπος
    ή χωματερή ή ΧΥΤΑ

    Ηλεκτρονικά σκουπίδια

  56. spyridos said

    53

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    39 Πάχυνα, ναι.
    Πάει και η δασεία, αφού -και σωστά- γράφεις «κατ’ ομοφωνία»

    49 Αν το έχεις ξαναπει, δεν το θυμόμουν

  58. sarant said

    Ο ΚΑΒ έστειλε μια φωτογραφία φροκαλιάς ή σκουπιάς

    Σχολιάζει:

    Η φωτογραφία είναι του 2019. Ο σπόρος που κρατήθηκε και σπάρθηκε το 2023, δυστυχώς, δε φύτρωσε. Ο σπόρος σπερνόταν στο καλοκαιρνό <καλοκαιρινό, ξερικό χωράφι  με καλοκαιρινές καλλιέργειες [ρεβίθια, φασόλες (τα μπαρμπούνια), φασόλια μαυρομάτικα, σησάμι, αγγούρια, καρπούζια, ντομάτες, κρεμμύδια, ήλιους (ηλίανθους), σκουπιές]. Η ανομβρία των τελευταίων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνονται πια καλοκαιρνά.

  59. sarant said

    Με την υπόδειξη φίλης στο ΦΒ πρόσθεσα μια αναφορά σε σκουπιδοεκπομπές / trash TV

  60. Corto said

    Χαίρετε!

    Ερώτησις προς δεινούς συζητητάς: Κάποτε (τουλάχιστον πριν 35 χρόνια) κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα μία παρωδία του τραγουδιού «θα σε πάρω να φύγουμε», που έλεγε περίπου τα εξής:

    «Θα σε πάρω να φύγουμε/ με το κάρο του Δήμου/ να μυρίζεις ( ; ) αγάπη μου/ τα σκουπίδια χρυσή μου (ή καλή μου)

    Θα σε πάρω να φύγουμε/ ………………………./ πού στο διάολο να πάμε»

    Θυμάται κανείς τους στίχους που λείπουν;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    60# Γειά σου Κόρτο ακριβοθώρητε! Την παρωδία δεν την ξέρω αλλά μου θύμισες διάλογο τουρίστα με ντόπιο στη Σαμοθράκη, 1988:

    -Πότε θα έρθει το φορτηγό του Δήμου για τα σκουπίδια?

    -Αύριο, αλλά δεν είναι του Δήμου, του Κώστα είναι.

  62. ΓΤ said

    Αραμπάς περνά με τα φρόκαλα…

  63. atheofobos said

    42

    Δυστυχώς δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει ιδιαίτερα η νοοτροπία.

    Η φωτογραφία από πρόσφατη απεργία των εργατών καθαριότητας.

    Είναι ή ίδια εικόνα με αυτήν που περιέγραφα πριν 17 χρόνια στο ποστ μου.

    Όλοι αυτοί τις ημέρες  της απεργίας δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα σκουπίδια τους, όπως κάνω πάντα εγώ, στο μπαλκόνι τους;

    50

    Πράγματι δεν αδειάζουν σήμερα οι περισσότεροι τα αποτσίγαρα τους μόλις παρκάρουν, απλά γιατί τα σημερινά αυτοκίνητα δεν έχουν τασάκια!

  64. Corto said

    61: Γεια και χαρά σου Χτήνος τσίφτη! Εδώ είμαι, κι ας μην φαίνομαι!

    Ωραίος ο διάλογος από την Σαμοθράκη! Όπως και το κλασικό: τα εν Νίκο, μη εν Δήμω… (αυτά που λες στον Νίκο, μην τα πεις στον Δήμο).

  65. Αγγελος said

    Corto (60), αυτήν ακριβώς την παρωδία του αριστουργηματικού «Θα σε πάρω να φύγουμε» σκέφτηκα κι εγώ όταν έγινε λόγος για «το κάρο του Δήμου». Είναι τουλάχιστον 65 χρόνων, και η δεύτερη στροφή, όπως την ξέρω τουλάχιστον εγώ, έλεγε «Θα σε πάρω να φύγουμε /και στο διάολο να πάμε/αφού φράγκο δεν έχουμε/ τι σκ… θε να φάμε;»

  66. Corto said

    65: Μπράβο Άγγελε! Δεν το θυμόμουν καθόλου και ούτε στο διαδίκτυο το έβρισκα. Σε ευχαριστώ!

  67. Λάμπας said

    Στη Γορτυνία σαρίδι και σαρώνω.

    49. Και μια δικιά μου εμπειρία από σχολείο της περιοχής: στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής οι μαθητές του σχολείου μαζεύουν τα σκουπίδια από παρακείμενο ρέμα. Αφού τελειώνει η δραστηριότητα και οι μαθητές επιβραβεύονται για τη φιλότιμη προσπάθειά τους, μαθητής που επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο κατά τον καθαρισμό, υποβάλλει στην υπεύθυνη καθηγήτρια την καίρια ερώτηση: «Τώρα που τελειώσαμε, κυρία, θα τα ξαναρίξουμε μέσα;»

  68. sarant said

    60 Ξέρω αυτά τα δύο:

    Θα σε πάρω να φύγουμε σ’ άλλη γη σ’άλλα μέρη
    για να πάψουν οι φιλοι μου να σου βάζουνε χέρι.

    Θα σε πάρω να φύγουμε με το κάρο του Δήμου
    για να δεις πώς μυρίζουνε τα σκουπίδια, χρυσή μου.

  69. # 60 , 65

    νομίζω πως πιο διαδεδομένη ήταν η εκδοχή θα σε πάρω να φύγουμε/ σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη/ για να πάψουν οι φίλοι μου. να σου βάζουνε χέρι.

  70. Corto said

    68 (Sarant) & 69 (Τζη):

    Αυτές τις παραλλαγές πρώτη φορά τις μαθαίνω! Ευχαριστώ!

  71. Αλφα_Χι said

    Ορειβατικά σκουπίδια https://www.cnn.gr/perivallon/story/414021/oxi-o-stratos-tou-nepal-katharizei-to-everest-apo-skoupidia-kai-ptomata-oreivaton και https://hikingexperience.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B5/

    Σκούπα από ξεραμένη αφάνα: σάρωθρο

    https://www.timesnews.gr/afanes-saromaties-i-saromatines/

  72. 53 Όταν ήμουνα στη Γερμανία, έμενα σε πολυκατοικία στο Ολυμπιακό χωριό 1972 (τη χρονολογία την πρόσθεσαν πρόσφατα, τότε ήταν σκέτο 🙂 ). Έμενα στον 8ο όροφο αλλά δεν κατέβαζα σκουπίδια. Δίπλα στο ασανσέρ είχε ένα άνοιγμα και τα πετάγαμε από κει (δεμένα στη σακούλα). Τι γινόταν παραπέρα, δεν έχω ιδέα! (Εννοείται πως τα ανακυκλώσιμα στην ανακύκλωση και μάλιστα εκεί υπήρχε λεπτομερής διαχωρισμός – αλλά τα μπουκάλια απ’ τα ποτά έμεναν ξεχασμένα δίπλα στο άνοιγμα των κοινών σκουπιδιών 🙂 ).

  73. Nestanaiοs said

    Τα κόμματα εξουσίας έχουν δώσει την βρόμικη δουλειά στους Δήμους για να έχουν τα χέρια τους καθαρά και να μειώσουν τους Δήμους.   Ένα υπουργείο καθαριότητος θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στις κυβερνήσεις αλλά για τη χώρα θα ήταν ό,τι το καλλίτερο.  Δεν χρειάζονται οι Δήμοι.  Καταργούμε τους Δήμους και μειώνουμε την φορολογία των πολιτών.

  74. 100 χρόνια πίσω, Νέα Εφημερίς (Ηρακλείου) 2/4/1924

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 Αυτό είναι το νταρί *
    «Πέρα μέσα στα χρυσά νταριά κοιμούνται αγοροκόριτσα
    ο ύπνος τους μυρίζει πυρκαγιά… «

    *Nταρένιες σκούπες
    Οι πιο επίσημη και καθαρή σκούπα από εκείνες του σπιτιού, ήταν η λεγόμενη «νταρένια» σκούπα, γιατί φτιαχνόταν από ένα ειδικό φυτό το «σκουπόχωρτο», γνωστό σαν «νταρί». Το νταρί βέβαια οι παλιοί το έσπερναν στον κάμπο, όπου υπήρχε άφθονο νερό. Ήταν παρόμοιο με το καλαμπόκι, και μπορούσε να φθάσει από ενάμιση, μέχρι και τα τρία μέτρα ύψος! Τι φυτό κάνει άνθη σε πολύκλαδη ταξιανθία, αλλά για τη σκούπα έκοβαν μονάχα το επάνω μέρος του άνθους του φυτού. Καμιά φορά το νταρί φύτρωνε και μόνο του στη φύση, σε κάποια μέρη του κάμπου. Οι επίπεδες νταρένιες σκούπες ήταν σχετικά οι πιο ελαφριές και πιο όμορφες από τις σκούπες, ιδανικές για ελαφριά σκουπίσματα. Υπήρχε όμως και η νταρένια σκούπα, σε μάτσο αναδιπλούμενο, και αυτή ήταν για πιο δύσκολα σκουπίσματα όπως χώματα, κοπριές, βρεγμένα φύλλα. Ήταν ακόμα χρήσιμη και για τον στάβλο.
    Συνήθως τις νταρένιες σκούπες του εμπορίου, τις κατασκεύαζαν βιοτέχνες, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα στο εμπόριο. Το νταρί της Κρήτης είναι το γνωστό «σόργο», ή «σόργον το σάρωθρον», και έχουμε σκούπες σε διάφορα μεγέθη, μεγάλες, μεσαίες και μικρές.

  76. Πέπε said

    Υπάρχει και ο σκουπιδοφάγος, αν και δεν συνηθίζεται πολύ στην  Ελλάδα, είναι αμερικάνικη πατέντα.

    Είναι απίστευτο γκάτζετ. Μειώνει τα σκουπιδια του σπιτιού σε εντυπωσιακό βαθμό. Απ’ όλη την κουζίνα και την τραπεζαρία, το μόνο που θα μείνει για τον κάδο είναι κόκαλα, τίποτε κοτσάνια από φρούτα αν είναι χοντρά, κουκούτσια από ελιές ή κεράσια και άνω κλπ.

    λέμε «είναι για τα σκουπίδια» (τώρα τελευταία μπορεί να πούμε «Είναι για  την  ανακύκλωση»).

    Κάποιο παλιό περιοδικό είχε δισκοκριτικές με βαθμολογία. Το 0 οριζόταν ως «για ανακύκλωση».

    Αν  θέλαμε να βάλουμε ένα τραγούδι που να λέει για σκουπίδια…

    Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της Λιλιπούπολης, που δε βγήκε στον δίσκο. Το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα και το θυμήθηκα, από τα προϊστορικά χρόνια που το είχα ακούσει στην εκπομπή:

  77. Αντώνης said

    #53

    Il me manquait quelque chose pour descendre les poubelles:

  78. 76 τέλος: Το είχαν πει κι εδώ, λίγο πριν την πανδημία https://www.youtube.com/watch?v=QmjuwBmE0vs

  79. Γουργουρ said

    σαρίδι ο copilot μέχρι στιγμής.

    πεποικιλμένος είναι ο διακοσμημένος, ο ζωγραφιστός, από την αρχαία σημασία του ποικίλλω.

    Ποικίλη στοά στην αρχαία αγορά της Αθήνας.

    Πεποικιλμένη τη θεία δόξη…

    …να φροκαλώ τη θάλασσα, ν’ αράζουν τα καΐκια

  80. sarant said

    76α Ενεργοβόρο πρέπει να είναι όμως

    75 Νταρί νόμιζα πως είναι το καλαμπόκι, τώρα στο Βικιλεξικό βλέπω ότι είναι α) το σόργο β) η ασπρίτσα γ) το καλαμπόκι, κι εσύ λες άλλο 🙂

  81. Χαρούλα said

    #60Corto(έλλειψες), Άγγελε, Νικοκύρη και Τζη, ήξερα αυτό.
    Συνήθως όμως δεν το λέγαμε όλο μαζί. Την στροφή που ταίριαζε περισσότερο. Το άλλο όμως με το «βάζουνε χέρι», τώρα το πρωτοδιάβασα.

    Θα σε πάρω να φύγουμε,             Θα σε πάρω να φύγουμε
    με το κάρο του Δήμου,                      μέσα σ’ένα τσουβάλι,  Για να δεις πως μυρίζουνε,           για να σκάσεις αγάπη μου
    τα σκουπίδια χρυσή μου!                  και να πάρω μιαν άλλη.

                                            Θα σε πάρω να φύγουμε
               Που στο διάολο να πάμε
              Αφού φράγκο δεν έχουμε,
               Τι σ….ά θες να φάμε.

    Χτήνος#61, αυτό της Σαμοθράκης το ήξερα με υπάλληλο που πήγε να δουλέψει και ρώτησε τον γείτονα. Η ουσία ίδια!☺️

  82. aerosol said

    Ολίγα θλιβερά που έμαθα για την ανακύκλωση πλαστικών:

    Υπάρχουν εφτά κατηγορίες πλαστικών. Δεν ανακυκλώνονται όλες. Τα σύμβολα των κατηγοριών είναι (όλως τυχαίως!) αρκετά παρόμοια με το σύμβολο της ανακύκλωσης. Έτσι, με μια ματιά, εμείς εύκολα μπορεί να τα θεωρούμε ανακυκλώσιμα. Όποτε τίθεται θέμα κατάργησης πλαστικών προϊόντων και αντικατάστασής τους με άλλα υλικά, οι εταιρίες που τα παράγουν φροντίζουν να προωθούν το πόσο καλή είναι η… ανακύκλωση.
    Τα πλαστικά τρίβονται και φθείρονται, παράγοντας μικροπλαστικά και νανοπλαστικά. Είναι πλέον πανταχού παρόντα (στο νερό, ας πούμε) και έχουν φτάσει να είναι τόσο μικρά που έχουν περάσει το φράγμα ανάμεσα στο αίμα και τον εγκέφαλο, και εντοπίζονται ακόμα και σε έμβρυα. Τα αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία είναι από άσχημα έως… ακόμα πιο άσχημα.
    [Εκτός των άλλων, βλέπω πως μέσα σε 50 χρόνια έχει μειωθεί κατά 50% (!) η ποιότητα του σπέρματος, μια πτώση που μάλλον επιταχύνεται. Είναι υπό έρευνα οι αιτίες, αλλά πιθανοί ύποπτοι θεωρούνται η καθιστική ζωή, η ποιότητα των τροφών και του αέρα, και ο ρόλος των πλαστικών.]
    Με την δημοφιλή λογική της «προσωπικής ευθύνης», μας προτρέπουν να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια -δεν αντιλέγω, καλό κι αυτό. Στο μεταξύ, τουλάχιστον το 78% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς προέρχεται από λάστιχα οχημάτων! Ακόμα και το πλύσιμο συνθετικών ρούχων παράγει πολλά μικροπλαστικά. Καταλήγω στο στενάχωρο συμπέρασμα πως είμαστε ενώπιον μιας αδήρητης ανάγκης για σημαντικές αλλαγές, και μας πουλάνε καθρεφτάκια και χάντρες με «οικολογικές» πρακτικές που κάνουν μόνο για γιορτές σε δημοτικά και για να βάζουν στις ειδήσεις «το πράσινο νέο της ημέρας» με σπόνσορα κάποια εταιρία που πουλάει οικολογικό προφίλ. Ακριβώς για να μη συζητιούνται πολύ αυτές οι αλλαγές, και να αφορούν λίγους γραφικούς.

    Σόρυ για τη μαυρίλα!

  83. Χαρούλα said

    #81 είπα να κερδίσω χώρο, αλλά ή εγώ ή η πόρσε, τα κάναμε μαντάρα. Λίγη προσπάθεια θα χρειαστείτε,(και εξυπνάδα, που την έχετε).

  84. xar said

    @82
    Ειδικά αυτό με τα καλαμάκια είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Μη χρησιμοποιείς καλαμάκι για να μην ρυπαίνεις, αλλά το μπρόκολο δεν πειράζει να είναι τυλιγμένο σε ένα τετραγωνικό μέτρο σελοφάν, το νερό και τα αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκαλάκια, τα βρακιά των κινητών διαφορετικά με κάθε υπομοντέλο για να αγοράζουμε καινούργια με κάθε αλλαγή τηλεφώνου, ένα ψιλογκατζετάκι σε θήκη που χωράει άνετα ένα ζευγάρι παπούτσια, τα λεντάκια με κυκλώματα προγραμματισμένα να καούν πριν κλείσει ο χρόνος ή με πλαστικά που λιώνουνε από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κτλ.

    Και βέβαια το επιχειρηματικό δαιμόνιο ξεπέρασε το πρόβλημα με τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσεως: τα βάφτισε «επαναχρησιμοποιούμενα» και όλα καλά!

  85. geobartz said

    «Και μέσα στα χρόνια άλλαξαν και οι σκούπες, όλο και λιγότερο χρησιμοποιούνται οι παλιές οι φτιαγμένες από σκουπόχορτο …όπως επίσης τα λέμε και φρόκαλα. Φρόκαλο είναι το σκουπίδι, είναι και κατά συνεκδοχή η σκούπα (ή: φροκάλα)…. Το φρόκαλο προέρχεται από το  ρήμα «φιλοκαλώ», μια εξαιρετικά εντυπωσιακή σημασιολογική κατακρήμνιση  από τα ψηλά (φιλοκαλία) στα χαμηλά».

    # Τόσα …σκουπίδια σήμερα, αλλά «με το τσιγκέλι» βρήκα κάποια πετσοκομμένα «φκάλια» (43 Χαρούλα).
    Μακεδονιστί, δεν λέγεται σκούπα αλλά φουκάλι [φουκάλ(ι)], παραγόμενο από μια ποικιλία σόργου, που καλλιεργούνταν πολύ στη Νέα Βύσσα. Αν θυμάμαι καλά, το επιστημονικό του όνομα είναι Sorghum scuparium. Το «εύρριζο» σόργο έχει πολλά είδη: Sorghum halepensis (δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο, καλαμάγρα λεγόμενο Μακεδονιστί, και βέλιουρας χαμουτζιστί), S. Saccharatum (για απόληψη γλυκαντικών ουσιών, «ζαχαροκάλαμο» το λέγαμε εν Μακεδονία), S. Sudanensis (χορτοδοτικό) κλπ, κλπ.

    # Εκτός από το ….ευγενές φουκάλι, για σκούπισμα μέσα στο σπίτι, υπήρχε και «ένας θάμνος που προσφέρεται για τη δουλειά αυτή …Αλλού λένε το φουκάλι» (48 ΜΙΚ_ΙΟΣ). Αυτός ο άγριος θάμνος ευδοκιμούσε στα παραστρυμόνια τραφάδια και αναχώματα. Ήταν κατάλληλος για φουκάλισμα εξωτερικών χώρων. Πρωϊ-πρωϊ οι …φιλοκαλούσες Μακεδονοπούλες έπαιρναν αυτό το ευμέγεθες φουκάλι και φουκαλούσαν την αυλή του σπιτιού, προβάλλοντας έτσι και τη νοικοκυροσύνη τους.

  86. aerosol said

    #84
    Σε μεγάλο σουπερμάρκετ είδα πλαστικές θήκες σε σχήμα μπανάνας, για να μεταφέρεις με ασφάλεια την μπανάνα σου!
    Αχ, τι κρίμα που οι μπανάνες δεν έχουν από τη φύση τους προστατευτικό περίβλημα…
    Προτείνω την παραγωγή πλαστικής θήκης σε σχήμα πλαστικής θήκης για μπανάνα, ώστε να μεταφέρεται με ασφάλεια η πλαστική θήκη που μεταφέρει με ασφάλεια τη μπανάνα.

  87. ΚΑΒ said

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%BC%CE%B9%CE%B1

    διαστημικά σκουπίδια

  88. sarant said

    86 Aκριβώς!

  89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    86# Νομίζω είναι καλύτερα να φτιάξουμε βρώσιμες πλαστικές θήκες για μπανάνα.

  90. Χαρούλα said

    Για την σκούπα-ρομπότ δεν είπαμε

  91. 89: Από μπανάνα, κατά προτίμηση/

  92. Χαρούλα said

  93. nikiplos said

    ΣΚΟΥΠΙΔΕΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΣΚΟΥΠΙΔΟΠΑΙΔΑ αποκαλεί ο Ευγένιος Τριβιζάς δια στόματος της Φρικαντέλας τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο.

  94. nikiplos said

    Σκουπιδοφάγος (ενίοτε προστίθεται και η μόνη μάρκα που τον λάνσαρε στην Ελλάδα από την ομώνυμη διαφήμιση), δλδ «σκουπιδοφάγος general Electric»

    1. Ο junk food eater, που καταβροχθίζει ό,τι κάτσει, ακόμη και από τους «μερακλήδες» στις Εθνικές Οδούς.
      -να ρε εδώ να φάμε!
      -Ρε σκουπιδοφάγε! το θέλουμε το στομάχι μας
    2. Ο «ήρως/ηρωίνη» που αναλαμβάνει να πάει με το άσχημο έτερον ήμισυ της παρέας (συνήθως ντουέτο) προκειμένου ο άλλος/άλλη να πάει με αυτό που «τρώγεται». Σε φαντασιακό επίπεδο περισσότερο σε μπαρότσαρκα.
      -να μωρή μαλάκω! Σιγά μην μπαζώνω τον κάθε πονεμένο (σσ πηγαίνω με το «μπάζο»)
      -Μην ανησυχείς μωρή. Όσο είναι η General Electric στην παρέα μη φοβάσει τίποτε. Θα τον αναλάβει αυτή δαύτον …
      (true συζήτηση κοριτσιών στην 2η νιότη τους σε μπαρ)
  95. cpapd34d8f636fb said

    65. Άγγελε έλεγε επίσης μετά το ρεφρέν «θα σε πάρω να φύγουμε με το κάρο του Δήμου, για να δεις πώς μυρίζουνε τα σκουπίδια χρυσή μου».

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79 τέλος
    Θέλω ν΄ανέβω στα ψηλά στ΄Αγιού Γιωργιού το δώμα να κόψω δυο γαρύφαλλα να κάνω φροκαλίτσα να φροκαλιώ τη θάλασσα ν΄αράζουν τα καϊκια

    Γαρυφαλλιά μου πράσινη πότε θα κοκκινίσεις
    να κόψω ένα γαρύφαλλο να κάνω φουρκαλάκι
    να φουρκαλώ τις θάλασσες ν΄αράζουν τα καϊκια

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    84, σε πλαστικά και
    το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί, τα αλαντικά, τα μπισκότα, τα μακαρόνια, τα όσπρια, η ζάχαρη, το αλεύρι … χίλια πράματα, όλα… αρκεί να ρίξεις μια ματιά γύρω.

    Για την υπερπαραγωγή σκουπιδιών, τα περιττά μέρη, (περιτύλιγμα, συσκευασίες μεταφοράς κλπ) των προϊόντων μπορεί και να υπερκαλύπτουν τον όγκο του ίδιου του προϊόντος

    Αυτοί που ανακατεύονται επιχειρηματικά με τα σκουπίδια (τα πραγματικά), πρέπει να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. Δεν ξέρω αν από την ίδια την διαδικασία ή από τα κονδύλια για «καθαρές» ,»πράσινες» πόλεις, «ανθρώπινα» περιβάλλοντα κλπ και τί κατορθώνουν εν τέλει.

  98. Πέπε said

    86

    Προτείνω την παραγωγή πλαστικής θήκης σε σχήμα πλαστικής θήκης για μπανάνα, ώστε να μεταφέρεται με ασφάλεια η πλαστική θήκη που μεταφέρει με ασφάλεια τη μπανάνα.

    Το γελάς; Σε διάφορα είδη καταστημάτων πολύ συχνά πάω στο ταμείο με το πράμα μου σε σακούλα (φρούτα και παρόμοια χύμα προϊόντα) ή μου το δίνουν οι ίδιοι σε σακούλα (τυρόπιτα) και με ρωτάνε: σακούλα θέλετε; ή μου τη βάζουν (τη σακούλα με το πράμα) σε σακούλα χωρίς καν ερώτηση.

  99. evamaten said

    Το γλυκύτατο (και φιλότιμο) ρομποτάκι δεν θα μπορούσε να λείψει (λατρεύω αυτή την ταινία, την έχω δει χιλιάδες φορές)

  100. Κιγκέρι said

    82, 84,

    Αφήστε, μόλις χτες διάβασα αυτό και κλονίστηκα:

    https://www.kathimerini.gr/life/environment/562963015/i-apati-tis-anakyklosisplastikon/#:~:text=%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%2C%20%CE%B7,%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D.

  101. Stavroula said

    Ίμοτζεν Νάπερ, μια επιστήμονας «ντετέκτιβ πλαστικού»: Tο 70% των ρούχων μας φτιάχνονται από πλαστικό – CNN.gr

  102. dryhammer said

    0. > …το μονοπάτι ξανάγινε ανηφορικό, οπότε σταματήσαμε να μιλάμε …

    «Ο λωλός εις τον ανήφορο, γιά θα τρώ γιά θα μιλεί»
    Χιακή -μάλλον Καρδαμύλια- παροιμία

  103. Costas Papathanasiou said

    Ένα ωραίο ρετρό τραγουδάκι (μέχρι να ξεμασήσει το λοιπό σκουπιδαριό η σκουπιδοφάγα μαρμαγκίτα) :
    Ο σκουπιδιάρης πέρασε του Δήμου Αθηναίων
    κι ήρθε η ώρα να σου πω το θλιβερό το νέον:
    Τελείωσ’ η αγάπη μας Δεν έχει πλέον χάρη.
    Και τώρα τα κομμάτια της πήγαν στον σκουπιδιάρη.
    Τα γράμματά σου πέταξαν, Μην έλθεις να τα πάρεις
    γιατί εφύγαμε μαζί, εγώ κι ο σκουπιδιάρης…
    37:32-39:09 του https://www.eltube.gr/watch.php?vid=099af91a8 “Ο σκουπιδιάρης”- Χορωδιακό συγκρότημα Τάκη Μαρίνου & Στέφανου Στεφανίδου (Μουσική:Γιώργου Θεοδοσιάδη, Στίχοι: Ρέτη Ζαλοκώστα, ταινία “Ζήλεια”-1963)

  104. 90 Μπράβο! Αγαπημένο μου θέμα συζήτησης τους τελευταίους μήνες 🙂

  105. Stavroula said

    Αυτό το λατινικό scopa μου θύμισε ένα τραγουδάκι της Ραφαέλας Καρά, γνωστό και ως Scoppia, scoppia, mi sco-
    Raffaella Carra – A Far L’amore Comincia Tu [1977] (youtube.com)

    Τραγουδάκι που εγώ ήμουν σίγουρη ότι μιλούσε για τα Σκόπια!

  106. evamaten said

    Σκούπα : Αποκριάτικος χορός από τη Λέρο. Το όνομά του προέρχεται από τη σκούπα που χρησιμοποιούν οι χορευτές ως “εφεδρική ντάμα”. Στην Ικαρία λέγεται “Σκάντζα ντάμα”.
    Σκούπα (μορφή Λέρου) https://greekdances.org/city/%CE%BB%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82/dances/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE-%CE%BB%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85/

  107. evamaten said

    Σκούπα : Αποκριάτικος χορός από τη Λέρο. Το όνομά του προέρχεται από τη σκούπα που χρησιμοποιούν οι χορευτές ως “εφεδρική ντάμα”. Στην Ικαρία λέγεται “Σκάντζα ντάμα”.
    Σκούπα (μορφή Λέρου) https://greekdances.org/city/%CE%BB%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82/dances/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE-%CE%BB%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85/

  108. Stavroula said

    107. Και το χόρεψα στο χορευτικό πρόσφατα! Ωραίο!

    Σκούπα Λέρου (youtube.com)

  109. 98 Αυτό με άλλα λόγια που έλεγα το πρωί στο 31 (σε σακούλα η συσκευασία του συσκευασμένου και πάει λέγοντας)…

  110. evamaten said

    82, 84, 100
    Ακριβώς! Και στην καθημερινότητά μας, τόσα χρόνια, καθησυχάζουμε τον εαυτό μας και κατευνάζουμε τους φόβους και τις ενοχές μας κάνοντας ανακύκλωση…

  111. cpapd34d8f636fb said

    #101. https://www.youtube.com/watch?v=XHQJwJgFEeI

  112. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    ―Μαζί με σκουπιδοφάγους και σκουπιδολόγους διατίθεται και εδώδιμο σκουπιδολόι:
    “Ανέκαθεν συνέβαινε το ίδιο πράγμα: έρχονταν τα γενέθλια κάποιου και μόνο τότε έφτιαχναν γαλοπούλα στο σπίτι εκείνο. Η γαλοπούλα ήταν εορταστικό πιάτο: ένα σκουπιδολόι συγγενείς, ήδη προετοιμασμένοι για την παράδοση, εισέβαλλαν στο σπίτι για χάρη της γαλοπούλας, και για τις πίτες και τα γλύκα.”(Μάριο (Ραούλ) ντε (Μοράις) Αντράντε «Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων» Μετάφραση: Ελένη Βλάχου, https://www.hartismag.gr/hartis-24/metafrash/h-galopoyla-twn-xristoygennwn )
    ―Μαζί με σκουπιδοντενεκέδες, σκουπιδονήσια, σκουπιδαριό, σκουπιδοκσνόνες, σκουπιδολίστες, βρίσκουμε και αρχαϊκά σκουπίδια όμορφα:
    Οι σκουπιδοντενεκέδες/ προσλαμβάνουνε λακέδες- τα σκουπίδια περισσεύουν/τρείς λαλούν και δυο χορεύουν.
    Οι παλιοκουρελαρίες !/ Παριστάνουν τις κυρίες-Τα σκουπίδια περισσεύουν/ τρείς λαλούν και δυο χορεύουν.
    https://www.youtube.com/watch?v=99mQgtMvnWI “Η μπαλάντα των σκουπιδιών” – 2001/ Ελλη Πασπαλά (Στίχοι/Μουσική:Σταμάτης Δαγδελένης/Νίκος Κυπουργός)
    https://www.youtube.com/watch?v=6xE0M3VqfQ8 “Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;”
    Στην πινακίδα που έγραφε ότι επιτρεπόταν/ η ρίψη μπαζών και υλικών απ`ό, τι γκρεμιζόταν,
    δήλωσα σαν εξαίρεση στους σκουπιδοκανόνες/ συντρίμμια όνειρα φτωχών κι αρχαίους Παρθενώνες
    https://www.youtube.com/watch?v=WPxVORCi0ws “Περί μπαζών και λοιπών απορριμμάτων” – 2008/Δημήτρης Ζερβουδάκης (Στίχοι/Μουσική:Κώστας Ντόλκος / Θωμάς Μπέκος)
    Στο κρασί και στο ξενύχτι/ πνίξε τον καημό σου και
    κάθε στενοχώρια ρίχ’ τη/στο σκουπιδοτενεκέ,
    https://www.youtube.com/watch?v=N9eCwcg3aac “ Όλα στη γη, είναι σκάρτα” / Γιώργος Χατζηαντωνίου/ Βάκια Βάλβη (Στίχοι/Μουσική: Ντίνος Δημόπουλος/ Νίκος Μαμαγκάκης)
    Είμαι ένα μπατιράκι και ψάχνω για να / κάποιον να με μαζέψει απ’ το σκουπιδαριό.[…]
    Το βράδυ όταν πέφτει ανεβάζω στροφές,/ παρέα μου δίπλα ο σκουπιδοτενεκές.
    https://www.youtube.com/watch?v=sU1SHKFU-TQ Γιάννης Κούτρας – “Το Μπατιράκι” (Στίχοι/Μουσική: Αλέξανδρος Χατζηνικολιδάκης)
    “Έλα, της θάλασσας θεριό/ και του πελάγου μπόρα, -το φοβερό σκουπιδαριό,/ να διώξεις απ’ τη Χώρα”
    https://www.youtube.com/watch?v=tHo8nPuDtrs “Σκουπιδαριό”» Αλκίνοος Ιωαννίδης και Μαρία Φαραντούρη (στίχοι: Νίκος Γκάτσος) και
    https://www.youtube.com/watch?v=gV4tg8B0CSc “Παρασκευή Μεγάλη”/ Φωτεινή Δάρρα – 2012 (Νίκος Γκάτσος/ Δημήτρης Παπαδημητρίου )
    Δεν ξέρω αν φταίνε τελικά τα κλαμπάκια κι οι πίστες,/ούτε κι αυτοί που φτιάχνουν τις μουσικές σκουπιδολίστες[…]
    Η εποχή τους είναι κι από δύσκολοι λεκέδες,/γίναν γεμάτοι μ’ άποψη σκουπιδοτενεκέδες[…]
    https://www.youtube.com/watch?v=CkWPUihAPtI “Άσμα υποταγής” – 2004 Active Member (στόχοι/μουσική: B.D Foxmoor/ Skitz)
    Γκαζάδικα, βαφεία κι η θάλασσα λεκές/ έγινε το κορμί μου σκουπιδοτενεκές
    https://www.youtube.com/watch?v=gxk25OkeKfI “Πίσω απ’ τη βιτρίνα” -Γιάννης Κούτρας(Στίχοι/Μουσική: Κώστας Τριπολίτης/ Γιώργος Χατζηνάσιος)
    Στο παιχνίδι σας θα βγούμε νικητές. Σας περιμένει ο σκουπιδοτενεκές. Με ντουμάνια θα γεμίζει ο τεκές. Θα ανάψουμε κεριά θα γίνουν τελετές.
    https://www.youtube.com/watch?v=lAuVp0w7Zws “ΒΕΡΙ (VERI)”-BFR TEAM x THE PLUG x DJ XQUZE
    Σε ψάχνουμε μαλάκα θα σε κάνουμε πελτέ/ Θα σε βρούνε πεθαμένο σε σκουπιδοτενεκέ
    https://www.youtube.com/watch?v=uX4TOupXun8 “hey mitsotaki”- ΘΎΤΗΣ RNS
    παίζουν χιλιάδες λόγοι που γεμίζω το ντοσιέ μου/ μια θέση για εσένα στο σκουπιδοτενεκέ μου
    https://www.youtube.com/watch?v=2PW__xbfJ3o Θύτης – “Το Τελευταίο Κομμάτι”
    Δεν υπακούω λοιπόν κι απόψε στο κάρμα μου/ απ’ τα σκουπίδια μου πλάθω το σάρμα μου
    https://www.youtube.com/watch?v=E410XNkB9f4 “Σάρμα” – 2010/ Sadahzinia
    Ὥσπερ σάρμα εἰκῆ κεχυμένωνκάλλιστος, φησὶν Ἡράκλειτος, ὁ κόσμος.
    Ο πιο όμορφος κόσμος είναι σαν σωρός σκουπίδια χυμένα στην τύχη
    ο πιο όμορφος κόσμος είναι αυτός…
    https://www.youtube.com/watch?v=ksqfIHXkE7I “Σκουπίδια” – 2011/ Μανώλης Φάμελλος

  113. Corto said

    81: Χαρούλα μπράβο! Τελικά υπάρχουν αρκετές παραλλαγές…

    Στο παρακάτω διαβάζουμε ότι κάποτε κυκλοφορούσε και «φιλοσοβιετική» εκδοχή: Θα σε πάρω να φύγουμε/ μακριά στη Ρωσία!

    https://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=14905

  114. sarant said

    102 Ε μα, σοφή παροιμία

    103 –> 112 Κρατήθηκε λόγω πολλών λίκνων

    107-8 Κοίτα να δεις!

    113 Ναι, αλλά δεν μας λέει τη συνέχεια!

  115. Corto said

    114 (Sarant):

    «Θα σε πάρω να φύγουμε μακριά στη Ρωσία/που ο κόσμος ελεύτερος έχει λαοκρατία»

    https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/oi-mayres-meres-toy-xoligoynt/

  116. Πέπε said

    107, 108

    Η «Σκούπα» είναι πόλκα. Η πόλκα ανήκει στα λεγόμενα «ευρωπαϊκά», μαζί με ταγκό, βαλς, διάφορα είδη φοξ κλ., που κάποια στιγμή πριν 80 ή 100 χρόνια εισέβαλαν στα απανταχού της Ελλάδας τοπικά παραδοσιακά γλέντια, και σε μερικά μέρη έμειναν και ρίζωσαν. Η πόλκα υπάρχει σήμερα ως τοπικός χορός (αφομοιωμένο δάνειο, που λέμε κι εδώ όταν λεξιλογούμε) σε άλλα μέρη με κανονικά, σωστά ζευγάρια και σε άλλα μ’ εναν παραπανήσιο καβαλιέρο που χορεύει με τη σκούπα. Λέγεται είτε πόλκα (μπόρκα κλπ.), είτε σκούπα (εφόσον πρόκειτι για την εν λόγω παραλλαγή), είτε και κολλητός.

    Στις παραλλαγές χωρίς σκούπα τα ζευγάρια μπορεί να είναι στάνταρ: μ’ όποιον/όποιαν πιάσεις τον χορό, μαζί τον πάτε μέχρι το τέλος. Έτσι π.χ. στην Τζια. Με σκούπα, αλλά ενίοτε και χωρίς σκούπα, υπάρχει κάπιοιος που δίνει κάθε τόσο το σύνθημα για αλλαγή, κι ο καθένας παρατάει το ταίρι του και αρπάζει άλλο, κι ο γκαντέμης τη σκούπα. Το σύνθημα μπορεί να είναι το «σκάντζα ντάμα» που λέει για την Ικαρία η Εύα, ή απλώς «αλλαγή!», ή «σαγκελετά!» (=changes de dames, σε γαλλικά για φουρπόβιους) κ.ά.

    Για την κανονική πόλκα, την ευρωπαϊκή, δεν ξέρω πολλά. Πάντως οι χοροί όπου τα ζευγάρια αλλάζουν είτε με το σύνθημα είτε μετά από έναν ορισμένο κύκλο κινήσεων είναι ολόκληρη κατηγορία στην ευρύτερη κεντρική Ευρώπη. Σε άλλους χορούς οι αλαγές γίνονται τυχαία, σε άλλους είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε στο τέλος όλοι να έχουν χορέψει με όλες, και υπάρχει και η περίπτωση του παραπανήσιου καβαλιέρου (αλλά σ’ αυτό που έχω δει, όχι με σκούπα, απλώς μένει μαγκούφης).

    Φαντάζομαι όλο και θα παίζανε τσατσιλίκια ερωτευμένων νέων με τον ρυθμιστή των συνθημάτων αλλαγής, του τύπου «θα φωνάζεις αλλαγή όλη την ώρα, μέχρι να με δεις να χορεύω με τον/την Χ: τότε μη δώσεις αλλαγή για πολλή ώρα».

    Περαίνων, να είπω ότι σε βιντεάκι έχω δει τον χορό της σκούπας μέχρι και σε ποντιακά, με εντελώς ποντιακή μουσική, χωρίς να είμαι σε θέση να πω αν ήταν πόλκα ή κάτι άλλο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι δάνειο από τίποτε 12νησα μέσω Γερμανίας, όπως έχω δει στη Ρόδο, αντίστροφα, να χορεύουν κάτι που το λένε κότσαρι και υποτίθεται ότι φέρει μια απόμακρη ομοιότητα με το κότσαρι (ποντιακός χορός), που το έμαθαν οι μετανάστες από τους Λαζοντόιτς και το έφεραν πίσω στο νησί.

  117. Αλφα_Χι said

    Dari (Sorghum bicolor): https://www.birds-online.de/wp/bo/ernaehrung/koerner-saaten/einzelsaaten/hirse/dari/

    Οι σπόροι του τροφή για πουλιά, για χάμστερ κ.ά., = κεχρί.

  118. Παναγιώτης Κ. said

    Παρ ‘ ημίν το σκουπίδι λέγεται και σκούπρο.

  119. sarant said

    115 Κι εγώ σκεφτόμουν »που ο λαός στα χέρια του έχει την εξουσία», αλλά κι αυτό καλό είναι

  120. Pedis said

  121. κάποιες φορές αυτό που δεν πιάνει με την πρώτη φορά θριαμβεύει την επόμενη !

    ΟσκαρΜπένον και …μπούι μπουί στην πρώη απόπειρα, η δεύτερη με τον Αλαιν Ντελόν στην ταινία έσκισε !

  122. sarant said

    120 Λεζάντα έχει;

  123. Dong-ho Spiros Merimanis said

    «γράμματα είναι αν όχι καλλιγραφικά πάντως πεποικιλμένα»

    νομίζω πως ο αναδιπλασιασμός χτυπάει άσχημα στη δημοτική , το Λκν πάντως δεν τον καταγράφει

    ποικίλλω [pikílo] Ρ πρτ. ποίκιλλα, αόρ. ποίκιλα, απαρέμφ. ποικίλει, παθ. αόρ. ποικίλθηκα, απαρέμφ. ποικιλθεί, μππ. ποικιλμένος : 1. διακοσμώ κτ. με διάφορα σχέδια, χρώματα κτλ.: Φορεσιά ποικιλμένη με κεντήματα. 

  124. Pedis said

    # 122 – Κουφάρια από ρωσικά βλήματα διασποράς.

  125. sarant said

    124 Οκ

  126. Πέπε said

    116

    changes > changez

  127. Costas Papathanasiou said

    Ολίγη σκουπιδοποίηση :
    ―Φράξαμε το παράθυρο, ο αέρας φύσαγε απ’ το σκουπιδότοπο, τι πήραμε; τι χάσαμε;/ Περπατώντας αμίλητοι σε τούτα τα δύσκολα, τ’ ασυνάρτητα χρόνια./ Υπήρχε η κάμαρα, τόση απογύμνωση. Στον τοίχο η λάμπα και το φως φωτίζοντας πότε το πρόσωπο πότε το ψέμα./ Τη στρίψαμε κατά την εποχή της μνήμης./Μονάχα ένα μικρό ποτάμι, τ’ όνομά του χαμένο στη σιωπή των άμμων./ Κλείσαμε το παράθυρο. Το χώμα απέξω ανάστατο και το δέντρο παραμιλώντας με το μισό φεγγάρι./ Μέσα απ’ το όνειρο έβγαινε, βαρύ με τη φοβέρα του, τ’ αληθινό φεγγάρι.(“Το παράθυρο” Τάκης Σινόπουλος)
    ―Μ’ ένα κασκέτο και μια τσάντα πλαστική/ στρίβω για χρόνια τη γωνιά του ίδιου δρόμου./ Δεν έχω πρόσωπο μύτη και δάχτυλα μοναχά/ εξασκημένα στο μαγνήτη του θηράματος./ Η ακινησία του ζωου – αντίστασή του./ Σφίγγει όλο σφίγγει το ακανόνιστο του σώμα/ προβάλλει τους κυνόδοντες κάθε κονσέρβας/ και μες στη νύχτα εκπνέει τα χαλασμένα χνότα του./ Όμως το χέρι ξέρει να δαμάζει το θηρίο./ Παραμερίζω τις φολίδες και το δέρμα/ έμπειρα νύχια μπήγω στο ψαχνό/ τα ζωντανά εντόσθια ρίχνω μες στην τσάντα/ τη λεία μετρώντας δυο στενά πιο κάτω.//Μ’ ένα κασκέτο και μια τσάντα πλαστική/ θα στρίψω απόψε τη γωνιά του ίδιου δρόμου./ Η τελευταία μας νύχτα θα `ν’ αυτή ωραίο μου ζώο/ σκουπιδοφάγοι απ’ αύριο θα μασάνε το κορμί σου/ θα `ρθω λοιπόν να σκύψω να κουρνιάσω/ κουβάρι μες στις τόσες μια σακούλα/ κι όπως στη σιδερένια αγχόνη του κυλίνδρου/ χέρι χοντρό χορευτικά θα μας σαλπάρει/ μαζί θ’ ακούσουμε τη διαταγή/ του καπετάνιου σκουπιδιάρη:/− Πάμε! (“Το τέλος του ρακοσυλλέκτη” Γιάννης Βαρβέρης )
    ―Απ’ το γιγαντοπόταμο στην ξεροποταμιά/ ψυχήν αμάλαγη έφερες και λογισμόν αντρίκιο./ Πάει χάθηκες! Στη χώρ’ αυτήν που μάχεται το δίκιο/ κι από το Βουθούλ’ ανεβάζει κάθε του βρομιά,/ στον τενεκέ των σκουπιδιών κοπρόσκυλα οι πρωτάτοι./ Σκύλος γενού και δάγκανε, άμα θέλεις να `σαι κάτι. ( “Στο Στρατή Τσίρκα”- Κώστας Βάρναλης)
    ―Αν διαβάσουμε τις “Περιπέτειες ενός προσκυνητή”,/ έργο απλού ανωνύμου μοναχού,/ θα αστράψει, εντός μας, η πρόκληση,/ να καθαρίσουμε τα εργαστήριά μας από λέξεις,/ δύσκολους τοκετούς ποιημάτων, ημιτελείς απόπειρες,/ δρόμους απάτητους ώς τώρα,/ καναδυό καροτσάκια σκουπιδαριό,/ να φυσήξουμε τα φωσφορίζοντα μοντέλα και/ να προσπαθήσουμε να νιώσουμε/ -στην πράξη-/ το./ “μνημονευτέον μάλλον Θεού ή αναπνευστέον”// Το ξέρω, εγώ πρώτος, θα ξαναρχίσω να μαζεύω άστρα/ και νυχτοπεταλούδες/ κι άλλοι θα πετούν, ζογκλέρ, τις κορύνες των ερώτων τους./ Αυτά/ δυστυχώς/ συνηθίσαμε να θεωρούμε ποίηση. ( “Πρόκληση” Γιάννης Τσίγκρας)

  128. Πέπε said

    127

    Ωραίες σκηνές από χωματερές σκουπιδιών και τους ανθρώπους που ζουν εκεί, σ’ αυτό το βιβλίο:

    κι από το Βουθούλ’ ανεβάζει κάθε του βρομιά

    Προσπαθούσα να καταλάβω τι τρέχει με το μέτρο, αλλά και με το νόημα. Μήπως «από το Βούθουλ'[α]»; Εκεί που έμενε και η μαντάμ Σουσού; Κι επίσης, μήπως «άμα θες» ή «αν θέλεις / σαν θέλεις», αντί «άμα θέλεις»;

  129. Costas Papathanasiou said

    128 : Σχεδόν σωστά. Βούθουλας και Μπούθουλας: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%82

  130. Costas Papathanasiou said

    Μία συνέχεια σε παραλίες σκουπιδοτόπων :.
    Βουτάω στα απόβλητα, οξέα χημικά/ Και βγαίνω έξω τζόκερ με μόνιμη χαρά
    Μετά νταμπλ μιξ σκουπίδι και τσιγάρο/ Κανένας δεν ακούει πια τον καλό το γλάρο
    Όχι σκουπίδια, όχι σεξ, / όχι καπότες σε θάλασσες και ακτές
    https://www.youtube.com/watch?v=kWvDIc-JPvs “Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία” – 2001/ Ημισκούμπρια
    Ξένοι θεοί ντόπιοι νονοί κανάλια και σταθμοί/ ένα κοινό σκουπιδαριό που τρώει ό,τι βρει
    https://www.youtube.com/watch?v=mRFkwJ9LaGE “Χρόνια οχτώ”- Σταμάτης Μεσημέρης
    Το καλοκαίρι άναψε,/ φεγγάρι που μας άλλαξε- μορφή και βρήκε τρόπο
    να κάνει νεραϊδότοπο/ της γης το σκουπιδότοπο- που ανάσαινε με κόπο
    https://www.youtube.com/watch?v=P6RyumfQRR8 “Νησιά στη βεράντα” – 2016/ Δήμητρα Μαστορίδου (στίχοι/μουσική: Μαρία Παπαδάκη/ Αρετή Κοκκίνου)
    Σ`αυτόν το σκουπιδότοπο/ σ`αυτόν τον άδειο κόσμο-πίσω κοιτάω κι απορώ/πώς δε χάθηκα στο δρόμο
    https://www.youtube.com/watch?v=yRJfOQ2unAI “Πίσω στο σπίτι” – 1990 Νίκος Πορτοκάλογλου
    Τέλος η Ολυμπιάδα, τώρα τσιν τσαν τσον η δάδα/ Μα μη βαρυγκομάς, τα έργα μείνανε σε μας
    Κτήρια και γήπεδα πεταμένα στη γωνιά/ Θα γίνουν σκουπιδότοποι, πάρκινγκ και τα λοιπά
    Ν’ ανασάνουν και στα Λιόσια με τη χωματερή/ Το γήπεδο του baseball είναι λύση τρομερή[…]
    Και ψηλό μισθό που έχουν Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι/ Τα χώνουν το Σαββάτο σε λουλούδια και φιάλη;
    Άρα είμαστε καλύτεροι, χτίσαμε Παρθενώνες/ Ας αράξουμε λοιπόν για άλλους δυο αιώνες
    https://www.youtube.com/watch?v=qE7PKFnu33M “Της Ελλάδος τα Παιδιά” – 2006 Ημισκούμπρια
    Μέρα μέρα ξεμακραίνεις δεν κατάλαβες ποτέ σου
    τόσα είδες τόσα ξέρεις τόσα έμαθες για σκέψου
    σαν τη γάτα μεσ’ τη πόλη σκουπιδότοπους γυρνούσες
    κάποια σκέψη με ματώνει που ανισόρροπα γελούσες.
    https://www.youtube.com/watch?v=PcxpOLQjxxE “Μέρα – Μέρα”,1989/ Βασίλης Καζούλης
    Τα όνειρα μπαζώσανε/ στο κάρο τα φορτώσανε- για τους σκουπιδοτόπους,
    σβήσαν τα φώτα ξαφνικά,/ εσύ δεν πας για τη δουλειά- και κλαις για τους ανθρώπους.
    https://www.youtube.com/watch?v=L9w-VoJitao “Δευτέρα ξημερώματα” – 1979/ Νίκος Παπάζογλου (στίχοι/μουσική: Μανώλης Ρασούλης/ Νίκος Ξυδάκης)
    Ανθή σ’ αγαπώ/ άνθος του σκουπιδότοπου-σ’ έθρεψε το σκοτάδι/σαν το χώμα το λουλούδι
    https://www.youtube.com/watch?v=RQ-pb_pQUhA “Ανθή” – 1966/ Γιάννης Πουλόπουλος (στίχοι/μουσική: Βασίλης Βασιλικός/ Νίκος Μαμαγκάκης)
    Κι εκεί που νόμιζες πως τον παπά κάνουν τα ρούχα/ οι ανημέρευτοι σε παίρνουν πάλι με τα γιούχα
    και σου θυμίζουν, αν είσαι αστέρι θέση να βρεις στον ουρανό/ κι όχι στον σκουπιδότοπο που μοιάζει με βουνό.
    https://www.youtube.com/watch?v=eKGv9d5gtzY “Ανηφοροκατήφορος” – 2008/Active Member
    Σκουπιδότοποι ονείρων/ οι σύριγγες π’ αδειάζουν-σε ψεύτικο ταξίδι/ θέλουν να σε πάρουν
    https://www.youtube.com/watch?v=u557x0DMLF0 “Σκουπιδότοποι ονείρων” – 1993 /Panx Romana
    Πες μου πες μου Αντονιόνι/ το πεπρωμένο εκείνων των παιδιών/που γεννηθήκαν και θα γεννιούνται/ κάτω από τον αστερισμό των σκουπιδιών,/ κάτω από το μαγνητισμό των απορριμάτων/ Ποιο το περιεχόμενο των ποιημάτων,/ η αγάπη τους για την Ωραία/ ή για το Τέρας;
    https://www.youtube.com/watch?v=zfs61pD_W54 “Σκουπίδια πέραν της ατμόσφαιρας” – 1990/Λένα Πλάτωνος
    Τώρα το φεγγάρι/ σαν τον σκουπιδιάρη- σάρωσε αγάπες κι αμαρτήματα
    Κι ο βραχνάς κουρνιάζει/ σαν το νυχτοπούλι-μες στα παραπήγματα
    https://www.youtube.com/watch?v=PCXGAIsOzPM “Μεταξουργείο” – 1980 Σωτηρία Μπέλλου (στίχοι/μουσική: Μιχάλης Μπουρμπούλης/Ηλίας Ανδριόπουλος)
    Όσο κι αν με κομμάτιασαν στο διάβα μου με νάρκες
    Ωσάν της σαύρας την ουρά συχνά, μιλάω σοβάρα, ανάπλασα τις σάρκες
    Κι όσο κι αν με καθήλωσαν να ζω σαν τα σκουπίδια
    Η ανθρωπότη δεν μπορεί κι αυτή θα υπονομευθεί από τη γη την ίδια.
    https://www.youtube.com/watch?v=qI2d_5i7brQ “Σε ζελοφάν”- Νικόλας Άσιμος

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79 ναι, Πεποικιλμένη τη θεία δόξη…
    Η πεποικιλμένη του Ππδιαμάντη

    123 νομίζω πως ο αναδιπλασιασμός χτυπάει άσχημα στη δημοτική
    Έχουμε αρκετούς, εν χρήσει, αναδιπλασιασμούς, βεβαρημένος, πεπερασμένος, πεπειραμένος, λελυμένος, πεπεισμένος, επενδεδυμένος, δεδομένος κ.α. Το πεποικιλμένος (το γνωρίζω, μου είναι οικείο, αν και όχι «για χορτασιά» 🙂 ) όχι μόνο δεν μου χτύπησε, αντίθετα το βρήκα «στη θέση του» για την κατάσταση: δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο λεπτής ειρωνικής επισημότητας (έτσι δεν χρησιμοποιούμε κάποιες κάποιες φορές λόγιες ή καθαρευουσιάνικες λέξεις;) στο προκείμενο, της ξεχαρβαλωμένης/ξεριζωμένης/ξεβαμμένης, πινακίδας, στην ερημιά του θεού, η καλλιγραφία (το ποίκιλμα/στολίδι στη γραφή) της έλειπε. Ίσως βέβαια είναι προσωπικό ζήτημα αίσθησης της γλώσσας.

    Πριν ποστάρω, μου ήρθε και το «κεκοσμημένος», που επίσης δεν θα το έχουν τα λεξικά της δημοτικής, αλλά είναι αρκετά οικείο (Τον νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου κεκοσμημένο), όσο κι αν δεν πατάμε στην εκκλησία, τη Μ.Εβδομάδα παραδοσιακά, όλο και κάπου το παίρνει τ΄αυτί μας. 🙂

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    131συμπληρ./διορθ.
    123 >> νομίζω πως…στη δημοτική.

  133. ΓΤ said

    test

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το περιοδικό «Σκούπα»

    https://ampa.lifo.gr/media/i-skoypa-poy-archise-na-katharizei-ta-stereotypa/

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ποιοι είναι σκουπιδιάρηδες, αυτοί που μαζεύουν σκουπίδια ή αυτοί που τα παράγουν;

    17 τέλος – Όλα αυτά τα δεινά όχι από τον έμφρονα άνθρωπο αλλά, από τον άφρονα καταναλωτή που, έχει χάσει προ πολλού την ανθρώπινη υπόσταση.

  136. ΓΤ said

    Αϊφονάτη σλατίνα με ψηλόμεσο τέρμα κολάν λεοπάρ με μόστρα το μουσμουλάκι της μέσα σε γαμημένο μπλε του ΟΑΣΑ σε ανοιχτή ακρόαση:

    -Πού είσαι;

    -Δεν ξέρω. Κάτσε να δω κάνα πινακιδάκι. Ναι. Είμαι Βας Παύλου.

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Εδώ έρχεσαι χωρίς τα σκουπίδια σου»

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τη Σκούπα την είχαμε και σε κρητικούς χορούς, τις απόκριες.
    Και βέβαια έπαιζαν, κι ακόμη παίζουν και τα «ευρωπαϊκά», πόλκες,βαλς κλπ, ταγκά, 🙂 με τη λύρα.

  139. κάποιο σχόλιο είναι ΄΄άπο(ρ)ρηματοφόρο» !

  140. Πέπε said

    131, 123

    Με τα εδομένα της σημερινής γλώσσας αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται μετοχές, ούτε η πρώτη συλλαβή αναδιπλασιασμός. Είναι αυτονομημένες λέξεις, επίθετα, και λεξικογραφούνται αυτοτελώς. Άλλωστε πολλά συνυπάρχουν με την κανονική σημερινή μετοχή, πιεσμένος – πεπιεσμένος.

  141. Alexis said

    #82, 84, 100: Δυστυχώς έτσι είναι και είναι πολύ θλιβερά όλα αυτά. Και δεν βλέπω και ορατή λύση στο άμεσο μέλλον… 😒

    #136: Ανέτρεξα στο slang.gr για να δω τι στο διάλο είναι η σλατίνα. 😊

  142. Alexis said

    #141, τέλος: …και δεν βρήκα κάτι…

  143. sarant said

    140 Ετσι

    Έχουμε άρθρο

    141 Να δώσει ο ΓΤ ορισμό

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140, Σε, όχι πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτά, νομίζω, πατούν και στις δυο βαρκες, όχι;
    Αν ενας μαθητής έγραφε ξερωγώ σεσημασμένος, διακεκριμένος, δεδουλευμένος (που ίσως να μην τα περιλαμβάνουν τα λεξικά της ΚΝΕ) στο μάθημα των ν.ελληνικών, πιάνεται (βεβιασμένα) λάθος ή εξαρτάται από τον πεφωτισμένο ή μη, δάσκαλο;

    Καλημέρα απανταχού!

  145. Καλημέρα,
    142 Αυτά είναι για τα πολύ νιάτα. Με αναζήτηση στο γκουγκλ μ’ έστειλε εδώ: Σλατίνα VS Φασαία 🙂

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    143α Ενώ έγραφα, ήρθε και το έναρθρο! Και πώς αλλιώς… 🙂

    141, κι άλλοι-ες το πάθανε 🙂 αν και κάπου το χουμε ξαναπει με την γλωσσα των νέων.Έχει (τουλαχιστον) δυο ορισμούς. Προσοχή, στα sla – slu. Γελασα που λεει κάπου οτι σήμα κατατεθέν των σλατίνων, τα μακρια νύχια! Καμπυλάτη(λατίνα), μακρινυχού με ακατοίκητο, συνοψίζω 🙂

  147. sarant said

    146 Θελημένη είναι ίσως η σύγχυση με το slu-

  148. Χρηστάρας said

    Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει με σοβαρό ύφος «Στον κάλαθο των αχρήστων», όταν με έβλεπε να καταστρέφω διάφορα σχολικά παραφερνάλια ή να σπάζω μικρά παιχνίδια. Το χρησιμοποιώ κι εγώ ενίοτε (μάλλον με περιπαικτική διάθεση), όταν απευθύνομαι στις κόρες μου, ιδίως όταν ξετυλίγουν δώρα ή συσκευασίες τροφίμων. Με καταλαβαίνουν, αλλά με κοιτούν λίγο περίεργα, αφού η έκφραση δεν ακούγεται πλέον.

    Είθε και άμποτε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα παράγει σκουπίδια. Υπάρχουν άραγε απομονωμένες φυλές των μεγάλων δασών, που το καταφέρνουν και σήμερα; Αν η αγαθή ανθρωπότητα καταφέρει να σταματήσει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και τη μαζική παραγωγή κρέατος, τότε πια όλα θα μπορούν να συμβούν…

    Αν δεν κάνω λάθος, στα παλαιότερα ποδοσφαιρικά συστήματα πολυπληθούς άμυνας, «σκούπα» λεγόταν ο αμυντικός που έπαιζε πιο μπροστά από τον στόπερ και πίσω από τον λίμπερο, ώστε να μαζεύει μπαλιές (ή επιτιθέμενους) που έχανε ο τελευταίος.

  149. Είναι κι αυτή Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου…

  150. ΓΤ said

    Στο μπάσκετ, μια ομάδα σκουπίζει την αντίπαλη, όταν, σε μία σειρά αγώνων εναντίον της (best of), παίρνει την πρόκριση αήττητη.

    Χτες, ας πούμε, στην Α1 Γυναικών, ο ΠΑΣ Γιάννινα, κάνοντας 2-0 νίκες, σκούπισε τον ΠΑΟΚ.

  151. sarant said

    149 Το παλιό άρθρο είχε ακριβώς αφορμή κάποιο νομοσχέδιο-σκούπα.

  152. Πέπε said

    Θελημένη είναι ίσως η σύγχυση με το slu-

    Μα τι λέμε τόσην ώρα; Ηθελημένη είναι, όχι θελημένη. Απλώς δηλαδή επειδή των αλλωνών δεν τους αρέσει το πεποικιλμένη;

    (Ο φούρνος του Χότζα… 🙂 )

  153. Stavroula said

    Στρασάκια στα δοντάκια, η νέα μόδα για δωδεκάχρονα και άνω.
    https://www.theissue.gr/ta-tooth-gems-e-allios-kosmemata-gia-ta-dontia-einai-e-nea-moda

  154. Nestanaiοs said

    17. Όλα αυτά προς χρήση τρομοκρατίας.

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153 δοντάκια πεποικιλμένα 🙂

  156. Στο σλανγκρ βρίσκω τον  όρο «σκουπίδιασμα» δηλ. γερό μεθύσι, 

    Πιθανόν παραφθορά από το «σταφίδιασμα» (δεν το βρίσκω στο σλανγκρ) από πολύ πιοτό, όπως η ζαρωμένη («σταφιδιασμένη») επιδερμίδα μετά από αρκετή παραμονή στο νερό.

  157. Stavroula said

    https://maleviziotis.gr/2020/01/01/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B9%CE%B6%CE%B1/

    Όταν στην Κρήτη οι γιαγιάδες σκούπιζαν με τις παλιές «παρασύρες» (φωτογραφίες)

    -Για το φαράσι δεν είπαμε, το έτερον ήμισυ της σκούπας. Από πότε χρησιμοποιείται; Μήπως τις τελευταίες δεκαετίες στις πόλεις;
    Στα χωριά πάλι, τι να το κάνουν το φαράσι; Ένα σκούπισμα κι έξω απ’ την πόρτα! Απλά και όμορφα!

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157, είπα να μη σας παρασύρω κι άλλο με τις παρασύρες αλλά το επανέφερες και μ΄έβαλες στο σβούρο 🙂 . Όμως ξεκαθάρισα ότι το νταρί των κρητικών είναι το ίδιο το σόργο (εμείς δεν είχαμε, θέλει νερά και πού… Στις μέρες μου είχαμε τα πρώιμα κηπευτικά να καλλιεργούμε και να ποτίζουμε εκεί στα νότια-ανατολικά).
    προστεθήκανε και πληροφορίες στα είδη παρασυρών και περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής , επίσης αναστηθήκανε λέξεις: παρασυράδες, φινοκαλόριζα, φινοκαλητής, ξαραχνιάστρα,
    https://www.karmanor.gr/el/article/otan-oi-kritikoi-filokaloysan

    https://www.facebook.com/100060101862191/posts/322486339135229/

    Με βίντεο κατασκευής βουρλένιας παρασύρας https://www.daynight.gr/kriti/ti-einai-oi-parasires-pou-eftiaxnan-oi-giagiades/

  159. ΓΤ said

    Παρασύρης: επώνυμο στην Κρήτη

    Ελένη Παρασύρη: θεάρα συμφοιτήτρια από το Ηράκλειο

  160. sarant said

    157 Τι ωραίες φωτογραφίες!

  161. evamaten said

    Καλησπέρα!

    Σαν να ξεχάσαμε την «επιχείρηση σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ., που τώρα, σου λέει, την προήγαγαν σε επιχείρηση «streetcrimes».

    https://www.koutipandoras.gr/article/el-as-i-epicheirisi-skoupa-metonomastike-se-epicheirisi-streetcrimes/

  162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    161# Αυτά είναι. Παρατήσανε τη σκούπα κι έχουμε γεμίσει σκουπίδγια.

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/208489_ede-gia-ta-anthropina-skoypidia-toy-mpalaska

    Πάντως έκπτωτος (λέμε τώρα)-ξεέκπτωτος όλο στα παραθύρια των σκα(τά)ιδων και λοιπών ενημερωτικών δυνάμεων είναι ο τύπος αν δε γκάνω λάθος.

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    159, τωρινός (και παλιότερα) βουλευτής Ηρακλείου (πασοκ)

  164. Πέπε said

    Θα προσέξατε ίσως ότι τα γράμματα είναι αν όχι καλλιγραφικά πάντως πεποικιλμένα…

    Κοντά δύο εικοσιτετράωρα στον ουρανό του διαδικτύου, και ούτε ένας αργόσχολος μπολσεβίκος σχολιαστής δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη για το πραγματικά ουσιώδες: ποια καλλιγραφία και ποια πεποίκιλση, εδώ ο τόνος στη λέξη «σκουπίδια» έχει σχήμα καρδούλας!

  165. loukretia50 said

    Η σκούπα πήγαινε μπροστά
    Μάλλον από συνήθεια
    Σκουπίδια μάζευε γνωστά
    Και τα καθάρισε σωστά
    Να λάμψει η αλήθεια

  166. evamaten said

    162

    Ναι, ρε Χτηνάκι! Και το ίδιο προκλητικός πάντα, το ίδιο εξυπνάκιας και ξεδιάντροπος και… και…

  167. sarant said

    164 Και ποιο συμπέρασμα βγάζουμε από τον καρδουλωτό τόνο;

  168. spyridos said

    Παρασυρός είναι ένα χωριό στην Ανατολική Μάνη.
    Ανεβαίνοντας δυτικά από Σκουτάρι, το πρώτο χωριό, το δεύτερο είναι η Τσεροβά.
    Την άκουσα πρόπερσι στις φωτιές που καιγόταν Δροσοπηγή.
    Βλέπω στην Βίκι ότι η Τσεροβά έχει πορτοκαλοετυμολογηθεί. Φυσικά αρχαιοελληνικό.
    Δίνω περισσότερες πιθανότητες να σημαίνει πηγή σε κάποια σλαβική διάλεκτο.

    Αυτά τα τρία χωριά τα θυμάμαι μαζί από κάποιο σκωπτικό μανιάτικο στιχούργημα που αναφέρεται σε μια από τις πολλές τοπικές διαμάχες.
    «…
    οι Σκουταριώτες στάθηκαν πολύ ανδρειωμένοι
    Παρασυρός και Τσεροβά
    εφεύγανε χεσμένοι.»

    Δεν θυμάμαι άλλο, πάνω από σαράντα χρόνια που έχω να το ακούσω. Μόνο ότι το χέσιμο δεν ήταν μόνο από φόβο.
    Αλλά είχαν καταναλώσει πολλά φραγκόσυκα πριν από τη μάχη.

  169. Πέπε said

    167

    Συμπέρσμα; Ξέρω γω; Μας έκλεψαν τη σκηνή αγαπητέ μου Γουάτσον!

    Αν προκληθώ μπορεί να συμπεράνω κι άλλα…

  170. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    161# Στο μεταξύ, από τη σούπερ λιγκ μέχρι τα στρητ κράιμς είναι εντυπωσιακή η μέριμνα του κράτους για την τρισχιλιετή μας.

    168τέλος# Θα πρέπει νάχει πολλές φραγκοσυκιές στο Νέο Φάληρο, δεν εξηγείται αλλιώς τόσο πολύ ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σκατό.

  171. spyridos said

    170

    Εκεί η δουλειά γίνεται με τζίτζιφα.

  172. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με τζίτζυφα μάλλον. Τόσο τουπέ…

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    167. Σκέφτηκα μερικά, αλλά αυτά είναι για βραδινές ώρες.

    169β.Το βράδυ-βράδυ θα προκληθείς 🙂

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170  >>τόσο πολύ ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σκατό.
    Σκατάι ή Σκατάει

    172, Τζιζ υφος! χααα!

  175. Και κάτι με σκούπες κινηματογραφικές

Σχολιάστε