Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Άτλαντας του Γκας Πορτοκάλος

Posted by sarant στο 9 Ιουλίου, 2020


Κάτι ευτράπελο για σήμερα, αν και αρκετοί από εκείνους που το πλασάρουν το θεωρούν σοβαρό.

Εννοώ ένα κειμενάκι που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο. Ο τίτλος ποικίλλει, εδώ ας πούμε το βρήκα να τιτλοφορείται «Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας» -ένας τίτλος, παρεμπιπτόντως, που όταν τον βλέπουμε πρέπει να γινόμαστε δύσπιστοι.

Παραθέτω το κείμενο:

Λέγεσαι Αμερική αλλά δεν λέγεσαι Αμερική, καθ ότι ο Αμέρικο Βεσπούτσι ήταν βαφτισμένος Όμηρος. Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο και παραποιήθηκε σε Αμέρικο.

Η συμπαθέστατη Γερμανία. Αυτοί αυτοαποκαλούνται Deutschland. Το πρώτο συνθετικό είναι το Deus δηλαδή Δίας, και το δεύτερο είναι land από την λέξη λας= πέτρα από όπου και το λατομείο. Τουτέστιν η Γερμανία είναι η χώρα του Δία.

Η φιλτάτη Αγγλία, εκείνο το British που προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος, ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες. Από αυτού βγαίνει και το Αγγλικό virgin από όπου και η πολιτεία της Αμερικής Virginia προς τιμήν της Βασίλισσας που ήταν παρθένος.

Ιταλία, είναι ‘’εις άλω’’, εις την θάλασσαν, πιστεύω πως έχετε δεί πως μπαίνει η Ιταλία ορμητικά μέσα στην Μεσόγειο.

Ισπανία, οι ίδιοι λένε την πατρίδα τους Espana , και σωστά την αποκαλούν έτσι αφού η χώρα λόγω των πολλών βροχών έχει πολλά δάση και ήταν αφιερωμένη στον κακόμορφο Έλληνα θεό των δασών Πάνα. Εις τον Πάνα λοιπόν.

Αίγυπτος, είναι χαρακτηρισμένη έτσι επειδή βρίσκεται υπτίως του Αιγαίου. Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός. Οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά και το SUEZ διαβάζεται ως ΖΕΥΣ.

Η Ινδία, ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία.

Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.
Για πάμε και στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’.

Ολόκληρη η Ήπειρος Ασία πήρε το όνομά της από τον αδελφό της Εκάβης Άσιο που σκότωσε στην Τροία ο Αίας ο Τελαμώνιος .

Και η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την μεγαλομάτα Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσσας, εγγονής του Ποσειδώνα.

Ευρώπη ηταν η κόρη του Αγηνόρα, βασιλιά της Φοινίκης, Το όνομα της ίσως σημαίνει «ανοιχτομάτα» (ευρύς +ωψ) ή προέρχεται από την ακκαδική λέξη erebu(δύω).

Ήταν ένα όμορφο, νεαρό κορίτσι που μια μέρα βγήκε στην εξοχή να μαζέψει λουλούδια και εκεί συνάντησε τον Δία με την γνωστή αδυναμία στις όμορφες κοπέλες. Φυσικά, δε του πέρασε απαρατήρητη
Η Ελλάδα είναι μία παγκοσμιότητα γεωγραφική και ιστορική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να την γνωρίσουμε και να την αναγνωρίσουμε.

Πηγή: Διαδίκτυο 

Πρόκειται, όπως βλέπετε, για μιαν ανθοδέσμη από… φαιδρά πορτοκάλεια, όπως τα λέει ο φίλος μας ο Άγγελος, από εξωφρενικές ελληνοκεντρικές ετυμολογίες που θέλουν με το ζόρι να παράξουν (σικ, ρε) τα ονόματα πολλών γνωστών ηπείρων και χωρών του πλανήτη από ελληνικές λέξεις και ρίζες. Αν ο συμπαθέστατος Γκας Πορτοκάλος ήθελε να φτιάξει έναν Άτλαντα ελληναράδικων ετυμολογιών, κάπως έτσι θα ξεκινούσε.

Έχει νόημα να ασχοληθούμε στα σοβαρά με τέτοια ομοβροντία χαζομάρας; Νομίζω πως έχει διότι, παρόλο που οι περισσότεροι που διακινούν τον πορτοκάλειο Άτλαντα ξέρουν ή υποψιάζονται πως οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς του είναι αβάσιμοι, έχουν ωστόσο την αίσθηση πως κάποιοι πιθανώς να αληθεύουν. Έτσι μου είπε άλλωστε και ένας φίλος του ιστολογίου, που μου προώθησε το ανοητούργημα ζητώντας τη γνώμη μου.

Κι έπειτα, μην κρίνουμε από τον περίγυρό μας. Μπορεί εδώ να το διαβάζουμε και να γελάμε (έτσι έγινε και στα Υπογλώσσια πριν από καμιά δεκαριά μέρες), αλλά ζούμε ανάμεσά τους. Πριν από είκοσι περίπου μέρες, το κείμενο αυτό το προώθησε στο Φέισμπουκ ένας χρήστης με αρκετά πλατύ κύκλο γνωριμιών, πλοίαρχος το επάγγελμα, και απέσπασε 1300 λάικ,  και διθυραμβικά σχόλια του τύπου «Δεν είναι τυχαίο που ήσουν ο πρώτος μαθητής στην τάξη μας» ή «Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες τόσα πράγματα» ενώ 1400 χρήστες κοινοποίησαν το κείμενο στους δικούς τους φίλους. Παναπεί, το έχουν διαβάσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, και όχι πάντοτε κριτικά ή για να γελάσουν.

Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση του κειμένου που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες, να πούμε ότι αποτελεί συντόμευση ενός εκτενέστερου, που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του χρόνου ως χρονογράφημα, με υπογραφή Φοίβος Ιωσήφ. Κάποιος το συντόμευσε απαλείφοντας κάποιες εθνικοπατριωτικές πιρουέτες (πχ «Η Αμερικανική Κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραδώσει άμεσα τις Πολιτείες της Μινεσότα και του Οχάϊο στην πρώτη στρατιά Λάρισας. Αν θέλουμε να έχουμε διεθνές δίκαιο.») που είναι δυσκολο να πει κανείς αν γράφτηκαν στα σοβαρά ή με σκοπό την παρωδία.

Λοιπόν, ξεκινάμε με την Αμερική ή μάλλον με το όνομα Αμέρικο. Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι αποτελεί παραφθορά του Ομέρικο. Το όνομα Αμέρικο (Amerigo) ανάγεται στο Amalric-Amalaric, όπως ονομαζόταν ένας βασιλιάς των Βησιγότθων που είχε παρτίδες με τους Βυζαντινούς (Αμαλάριχο τον λέει ο Προκόπιος), που αναλύεται ως ο ρήγας (ric) της φυλής των Amal. Παρακλάδια του ονόματος αυτού είναι το αγγλικό Emery, τα ιταλικά Amerigo και Arrigo, το γαλλικό Amaury ή το ουγγρικό Imre. Καμιά σχέση με τον Όμηρο λοιπόν.

Πάντως, αυτός ο ισχυρισμός είναι από τους λιγότερο παράλογους του κειμένου, διότι δεν προϋποθέτει κάποια πανάρχαια ταξίδια Ελλήνων σε μακρινές χώρες αλλά, απλώς, ελληνική αρχή ενός ονόματος.

Πάμε τώρα στη Γερμανία, την Deutschland. Φυσικά το πρώτο συνθετικό δεν έχει καμιά σχέση με τον Δία. Όπως μας λένε τα λεξικά, το Deutsch ανάγεται στο παλαιογερμανικό diutisk, diutisc (“λαϊκός), που ανάγεται στο πρωτογερμανικό *þiudiskaz (“του λαού). Ήδη στον Πλούταρχο, το όνομα αποδίδεται Τεύτονες. Από την ίδια ρίζα και το Dutch για τους Ολλανδούς.

Όσο για το land, τα λεξικά θεωρούν ότι πρόκειται για γερμανική ρίζα που δεν είναι βέβαιο αν έχει ινδοευρωπαϊκή προέλευση ή αν ανήκει στο υπόστρωμα. Σε κάθε περίπτωση, για να έχει περάσει το ελληνικό δάνειο σε μια τόσο βασική και τόσο αρχαία λέξη, θα πρέπει να υπάρχουν πανάρχαιες επαφές, που να μαρτυρούνται από ενδιάμεσους τύπους σε άλλες γλώσσες, στοιχεία που απουσιάζουν ολότελα στην προκειμένη περίπτωση.

Πάμε στη Βρετανία. Το πορτοκαλούργημα διατείνεται ότι το British προέρχεται από το βρυτός που θα πει παρθένα, αλλά το λεξικό δεν γνωρίζει τέτοια λέξη -βρύτος ήταν είδος μπίρας στην αρχαιότητα. (Χλιαρή μπίρα, θα πει κάποιος που θυμάται τον Αστερίξ!) Ίσως ο πορτοκαλουργός να εννοούσε το όνομα Βριτόμαρτις, που ηταν ένα από τα ονόματα της Άρτεμης, αλλά και πάλι αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από το βρίτον = αγαθόν.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχή του Britain βρίσκεται στο όνομα των Κελτών κατοίκων της Βρετανίας πριν τους εκδιώξουν οι Αγγλοσάξονες. Οι Έλληνες γεωγράφοι της ρωμαϊκής εποχής, σαν τον Διόδωρο Σικελιώτη και τον Ποσειδώνιο, αναφέρονται στις “Πρεττανικές” νήσους και στους Πρεττανούς, μια ονομασία που πρέπει να εμφανίζεται πρώτη φορά στα (χαμένα σήμερα) γραπτά του εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη και που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μεταφορά κάποιου κελτικού όρου. Στα κείμενα αυτά, οι Πρεττανοί εμφανίζονται να ζουν “κατά τον παλαιόν βίον” και να είναι διάσημοι για τη δύναμη και την αγριάδα τους (“διαβεβοημένης αλκής και αγριότητος”). Από εκεί το λατινικό Brittania και Britannia.

Η Ιταλία δεν έχει γενικώς παραδεκτή ετυμολογία -το όνομα Ιταλία είναι ήδη αρχαίο. Πάντως το «εις άλω» αποκλείεται να είναι η αρχή του, μεταξύ άλλων επειδή απέχει έτσι κι αλλιώς πολύ (αν μάλιστα σκεφτούμε την τότε προφορά).

Όσο για την Ισπανία με τις… πολλές βροχές (πού τις βρήκε ο πορτοκαλιστής, ήθελα να ξέρω -στην Πορτογαλία μήπως;) το πώς την ονομάζουν σήμερα οι κάτοικοί της δεν ενδιαφέρει και πολύ, εφόσον το λατινικό Hispania και το ελληνικό Ισπανία υπήρχαν πολλούς αιώνες πριν σχηματιστεί η ισπανική γλώσσα. (Μια θεωρία λέει ότι στην αρχή έχουμε φοινικική ρίζα. Κάποιοι δέχονται ότι η αρχική σημασία ήταν «χώρα των κουνελιών»).

Η άποψη ότι η Αίγυπτος ετυμολογείται από το «υπτίως του Αιγαίου» πλασάρεται από αρκετούς, ανάμεσά τους και τον Άδωνη Γεωργιάδη, ατυχώς αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Εδώ μπορείτε να τον δείτε να το λέει, σε μάθημα της (πολυβραβευμένης πλέον) σχολής του. Όπως είχαμε γράψει σε εκείνο το άρθρο: Τέτοιες «ετυμολογίες» φωνάζουν από μακριά πως είναι επινοήσεις. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό, το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, κάποιο αγγλικό ή έστω το etymonline θα δούμε ότι η ελληνική λέξη Αίγυπτος προέρχεται από το ακκαδικό Hikuptah, που αντιστοιχεί στο αιγυπτιακό Ha(t)-ka-ptah «Ο ναός της ψυχής του θεού Φθα» , δηλαδή η πόλη Μέμφις που συνδεόταν με αυτή τη θεότητα. Το όνομα της πόλης χρησίμευσε ως όνομα για ολόκληρη τη χώρα.

Το ότι το SUEZ διαβάζεται ανάποδα ως ZEUS είναι μια από τις χιλιάδες συμπτώσεις. Πολύ παλιά στο ιστολόγιο είχαμε έναν συμπαθητικό σχολιαστή που θεωρούσε πως η σύμπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι τυχαία. Αλλά βέβαια είναι εντελώς τυχαία. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε «σύμπτωση» ανάμεσα στη σημερινή γραφή ενός αραβικού τοπωνυμίου και ενός ελληνικού θεωνυμίου στην αγγλική γλώσσα.

Αυτό με τον μονάκριβο «αναγνωρισμένο» γιο του Δία, που λεγόταν Ιν ειλικρινά με ξεπερνάει, δεν μπορώ να φανταστώ πού το ψάρεψαν. Γιους ο Δίας είχε φυσικά πολλούς, ανάμεσά τους τον Απόλλωνα ή τον Ηρακλή. Είχε και γιους με τη «νόμιμη» σύζυγό του, την Ήρα: τον Άρη και τον Ήφαιστο, αλλά Ιν (ή Ις) δεν βρίσκω πουθενά.

Όσο για την Ινδία, ανάγεται στο αρχαιο περσικό hindu, που σήμαινε ποταμός γενικώς, και ειδικώς τον Ινδό ποταμό.

Στην περίπτωση του κινεζικού Γιουνάν, που είναι το όνομα μιας επαρχίας, και που μοιάζει με το Γιουνάν των Αράβων που δηλώνει τους Έλληνες έχουμε μια από τις πολλές εντελώς συμπτωματικές ομοηχίες που υπάρχουν ανάμεσα σε λέξεις διαφορετικών γλωσσών και περιοχών και που οφείλονται σε απλή σύμπτωση. Όσο για την Άπω Ιωνία, είναι για να γελάμε. Παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική λέξη «Ιαπωνία» είναι εξελληνισμός, που ανάγεται πχ στο πορτογαλικό Japao και στο ολλανδικό Japan, και αυτά σε κινέζικο jih pun, που θα πει «ανατολή του ήλιου», διότι όταν βρίσκεσαι στην Κίνα ο ήλιος ανατέλλει από την Ιαπωνία -και βέβαια οι ίδιοι οι Ιάπωνες τη λένε Nippon τη χώρα τους.

Βέβαια, όλα είναι πολύ πιο εύκολα αν υποθέσουμε πως οι προκατακλυσμιαίοι Έλληνες ναυτικοί είχαν οργώσει τις θάλασσες όλου του κόσμου και είχαν μεταφέρει την ελληνική μητέρα-γλώσσα στους ως τότε άγλωσσους ιθαγενείς σε μακρινές γωνιές του πλανήτη. Έτσι άλλωστε εξηγούνται και τα στενά της Μαλάκας, όπως έχουμε αναλυτικά εκθέσει σε παλιό μας άρθρο.

Πριν από καμιά εικοσπενταριά χρόνια, στην ιντερνετική λίστα Hellas, πολλά μέλη της οποίας ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αγαπημένο χόμπι ήταν να βρίσκουν πορτοκάλειες ετυμολογίες για τις πόλεις και τις πολιτείες της Βόρειας Αμερικής. Ο Μισισιπής, ας πούμε, προέρχεται από το «οι μισοί ιππείς» -αλλά δεν θα δώσω περαιτέρω εξηγήσεις διότι μας διαβάζει και η μαμά μου, ενώ η Μινεσότα ονομάστηκε έτσι επειδή είχαν επί μήνες σκεπασμένα τα αυτιά τους (κάνει πολύ κρύο εκεί πάνω).

Θα μου πείτε, αυτές οι ετυμολογίες είναι για να γελάσουμε. Συμφωνώ -αλλά οι άλλες τι είναι;

 

320 Σχόλια to “Ο Άτλαντας του Γκας Πορτοκάλος”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Η φιλτάτη Αγγλία, εκείνο το British που προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος

    Γηραιά Αλβιών και παρθένος;

    (Φωτ.: Από την Μονή Βατοπεδίου, χάρτης που στηρίζεται στην Γεωγραφία του Πτολεμαίου και δείχνει την Αλουιόνα και την Ιέρνη (περ. 1300 μ. Χ.).

    https://www.liberal.gr/news/giraia-albion/60591

  2. Νέο Kid said

    Όλα καλά και σωστά, αλλά στην Ισπανία κάνουν ένα λαθάκι.
    Δεν είναι Espana δηλαδή Εσπάνα =Εις τον Πάνα , αλλά Espagna (δεν έχω «ένιε» n με σομπρέρο δηλαδή στο πληκτρολόγιο, έτσι το έγραψα με gn καταλανικά…) Εσπάνια = Εις την Πάνια!

    Μην υποτιμούμε και την προσφορά της Ανίτας στον πολιτισμό των βαρβάρων!…

  3. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    2 Γέγραφας, ω ‘γαθέ!

    Όταν είδα το κείμενο από ένα λίκνο τις προάλλες, μου φάνηκε εμφανώς τρολιά.
    Το γεγονός πως κάποιοι την τρολιά την κατάπιαν αμάσητη δε με εκπλησσει καθόλου.

  4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Για να βάζουμε τα πράματα στη θέση τους, αυτό με τη Βρετανία και τις παρθένες είναι σωστό. Το λέει και το ανέκδοτο:

    -Γιατί υπάρχουν τόσοι ομοφυλόφιλοι στην Αγγλία?
    -Έχεις δει τις Αγγλίδες?

  5. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Είναι γνωστό βεβαίως ότι και το Μπουένος Άιρες είχε καλούς αέρηδες για τα πλοία, εξ ου…

  6. Νέο Kid said

    Ο Δίας είχε πολλά μπάστ…χμμ εξώγαμα.
    Ο υιός Ιρλάν ίδρυσε την Ιρλανδία
    Ο Ισλάν την Ισλανδία
    Κι ο Ολάντ (που κάποιος απόγονος του έγινε μέχρι και πρόεδρος στη Γαλλία) την Ολλανδία.

    * να σας προλάβω για τη Ζηλανδία . Δεν βγήκε από κάποιο γιο , αλλά απλά εκεί στα πράσινα λιβάδια ο Ζεύς ξαπόστασε λίγο απ το πολύ σεξ τρώγοντας Ζεία . …

  7. dryhammer said

    0 >…«Ο ναός της ψυχής του θεού Φθα» , δηλαδή η πόλη Μέμφις που συνδεόταν με αυτή τη θεότητα.

    Να μην μεμφόμαστε και το Memphis, Tennessee, που είναι ναός της ψυχής του θεού της μαύρης μουσικής.

  8. dryhammer said

    6. Η Ζηλανδία δεν είναι η χώρα των ζηλωτών;

  9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    6

    …και τον ζηλεύανε οι Μαορήδες.

  10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    6 και μετά πέρασε και από τους πλούσιους κυνηγότοπους της Μογγολίας. Με όγκο λεία.

  11. LandS said

    5
    Και η Απάνεμη Ακτή (Υπήνεμη->Υπάνεμα->Ιπανημα->Ipanema !

    😊😉🤣 (Διά τον φόβον των [βάλτε ότι θέτε])

  12. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το αρχικό χρονογράφημα είναι εμφανές από το ύφος στο οποίο είναι γραμμένο ότι σατιρίζει τους πορτοκαλισμούς. ¨Εχει δύο ακόμα που κόπηκαν στην αναδημοσίευση:

    «η Καλιφόρνια βγαίνει από τον καλόν φούρνο»
    «Στα Γαλλικά η Αγγλία λέγεται Angleterre που βγαίνει από την Αγκύλη, δηλαδή από την γωνία, είναι ούτως ειπείν η χώρα με τις πολλές γωνίες. Έτσι δεν είναι στον χάρτη?»

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υποκλίνομαι στη φαντασία των πορτοκαλιστών. Υποκλίνομαι. Μα όλα ελληνικά πχια! 😂

  14. nikiplos said

    Ο κάθε πονεμενοπικραμένος, μισότρελος, βλαμμένος στον εγκέφαλο, γράφει (χιουμοριστικά ίσως) και μετά κάποιοι τα πιστεύουν, κάποιοι θεομπαίχτες σαν τον Λάδωνι ή τον Λιακό τα εμπορεύονται. Και χρειάζεσαι ύστερα 40 γνωστικούς να κάτσουν να ανασκευάζουν το ανοητογράφημα… Χαράς στο κουράγιο σας.
    Αν έχουν καταφέρει κάτι όλοι τούτοι, είναι να μην πιστεύουμε πλέον και τις αληθινές ετυμολογίες που παραπέμπουν στη γλώσσα του περιούσιου των θεών και του σύμπαντος λαού.

    Συγνώμη για το ύφος, πήγα πρωινός σε ΔΥ να βοηθήσω την Γεωργιανή που κρατούσε τον πατέρα μου, αισθάνομαι ακόμη υποχρέωση. Προφανώς ο ΔΥ με πέρασε για Αλβανόν και μου σήκωσε την πίεση πρωινιάτικα με την αγένειά του και γίναμε θέαμα οι δυό ρωμιοί ανάμεσα σε άλλους αλλοδαπούς με ορέες εκφράσεις, κατέβηκε κι ο προϊστάμενος κι ο Διευθυντής να μας χωρίσουν κι έγινε το σχετικό πατιρντί… Τουλάχιστον το πήρα το χαρτί και γρήγορα γιατί η κοπέλα μου είπε πως πέρσυ είχε φάει δυό μέρες για αυτό…

  15. Νέο Kid said

    Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος ποία ήτο η παρθένος Βασίλισσα της Αγγλεταίρας; …
    (Φήμες λένε ότι η θρυλική Ελίζαμπεθ ,κόρη του Χενρίκου και της ασώματης κεφαλής…, δεν!…)

  16. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δυὸ καλημέρες.

    Μιὰ γιὰ ἐδῶ καὶ μιὰ γιὰ τὸ ἄλλο νῆμα, ἐπειδὴς (ποὺ θά ᾿λεγε καὶ μιὰ ψυχὴ) ξέχασα νὰ τὴ γράψω ἐκεῖ.

    » Ισπανία, οι ίδιοι λένε την πατρίδα τους Espana , και σωστά την αποκαλούν έτσι αφού η χώρα λόγω των πολλών βροχών έχει πολλά δάση και ήταν αφιερωμένη στον κακόμορφο Έλληνα θεό των δασών Πάνα. Εις τον Πάνα λοιπόν. »

    Συμφωνῶ ἐν μέρει. Στὴν Ἱσπανία, ὅμως, ὑπάρχουν καὶ μέρη ὅπου βρέχει σπάνια. Ἐκεῖ τὸ ὄνομα ἐτυμολογεῖται ὡς ἑξῆς:

    Ἢ σπανία (ἐννοεῖται βροχή).

    Συνεπῶς ἡ ἐτυμολογία εἶναι δισυπόστατη:

    Ἔμ ξερικὴ ἔμ ποτιστική. 🙂

    Ὅσο γιὰ τοὺς ἀναχρονισμούς, τοὺς ὁποίους διακινοῦν διάφοροι κακιντρεχεῖς,περὶ Ἀνίτας Πάνια κλπ, ἀπαξιῶ νὰ ἀπαντήσω. 😉

  17. dryhammer said

    12. > …Angleterre που βγαίνει από την Αγκύλη,

    Για να αναπαραχθεί το γνωστό στερεότυπο (μια και με παπαριές ασχολούμεθα σήμερα):
    Αφού τις αγκύλες τις λένε και μουστάκια, είναι η χώρα των μουστακαλήδων εννοώντας τους φερετζοφόρους…

  18. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    12 Ούτε για το αρχικό είμαι σίγουρος. Αφενός επειδή παραθέτει (και) πορτοκαλισμούς που τους έχουν πει και άλλοι (σουέζ-υπτίως αιγαίου κτλ.) άρα δεν παρωδεί όπως η Μινες-ώτα. Αφετέρου επειδή ούτε στην κατακλείδα ούτε σε άλλο σημείο δεν έχει μια σαφή δήλωση ότι παρωδεί.

    Πάντως, το συντομευμένο κείμενο δεν το εξέλαβαν για παρωδία.

  19. dryhammer said

    14. Έχω ρίξει καβγάδες με υπηρεσίες, που έχω γυναίκα Αλβανή, από προξενείο, εισαγγελία, τμήματα, τελωνεία, ληξιαρχεία κλπ κλπ… (κι έχω μαζέψει συγνώμες, που όσο και να πλένομαι δεν ξεβρωμίζω – μιας και συγνώμη = 1/2 χέσιμο)

  20. nikiplos said

    15@ Ρε Κίδιε τι μου θύμισες… Το οποίον σκουλήκι, μιλώντας για την Ασώματο Κεφαλή, θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Επαρχία και έρχονταν στις πανήγυρεις οι γνωστοί διασκεδασταί.
    μουσική υπόκρουση: ίο ντι νότε του Αλμπάνο. Το κακόφωνο έλεγε: «Για περάστε Κυρίες και Κύριοι! Δεν θα σας καθυστερήσουμε καθόλου!»
    (πάντα το είχα απορία γιατί έλεγαν «δεν θα σας καθυστερήσουμε» σε ανθρώπους που ήθελαν να σκοτώσουν την ώρα τους)
    Σε ένα βανάκι υπήρχε η περιβόητη Ασώματος Κεφαλή! Το γνωστό κατοπτρικό τρυκ κι ένας μουσάτος να απαντάει σε ερωτήσεις και τέτοια.
    (εμείς θέλαμε να τον χαστουκίσουμε, αλλά δεν ήταν σωστό, είχαμε αναστολές)

    Στα ρεπά του ο Μουσάτος, όμως είχε πείνες και την έπεφτε για σουβλάκια στα ίδια στέκια με εμάς. Για την κακή του τύχη ήταν ένας θεόρατος γολιάθ κιόλας, περίβλεπτος, οπότε η καζούρα γινόταν καθολική…

  21. Georgios Bartzoudis said

    Πολύ καλή η σημερινή …πορτοκαλάδα. Οι δάσκαλοι του ιστολογίου βρήκαν τον παράδεισό τους!

  22. ΣΠ said

    Σύμπτωση (!!!) ότι το SUEZ διαβάζεται ανάποδα ZEUS; Και το Port Said, που διαβάζεται ανάποδα DIAS; Κι αυτό σύμπτωση;

    (Έχω ακούσει να υποστηρίζονται σοβαρά)

  23. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Δε βλέπω ανασκευή για το Ασία – Άσιος. Εκ πρώτης όψεως μου φαίνεται ευλογοφανές. Βαριέμαι τώρα να κάτσω να το ψάξω, αλλά γιατί όχι;

    Όσο για την Ευρώπη, που είναι μετά βεβαιότητος σωστή, προσέξτε τη λεπτομέρεια που σκοτώνει: είναι το μοναδικό σημείο του κειμένου όπου συναντάμε τη σπάνια λέξη «ίσως», και, στην ίδια πρόταση, δύο εναλλακτικές πιθανότητες ερμηνείας.

    @16:
    > > Στὴν Ἱσπανία, ὅμως, ὑπάρχουν καὶ μέρη ὅπου βρέχει σπάνια. Ἐκεῖ τὸ ὄνομα ἐτυμολογεῖται ὡς ἑξῆς:

    Άντε μωρέ Δημήτρη. Έφτασες στην πηγή και νερό δεν ήπιες: ύει σπάνια! Δύσκολο πια…!

    @0:
    > > Βέβαια, όλα είναι πολύ πιο εύκολα αν υποθέσουμε πως οι προκατακλυσμιαίοι Έλληνες ναυτικοί είχαν οργώσει τις θάλασσες όλου του κόσμου…

    Στον λόγο μου, αρχικά διάβασα «οι πορτοκαλυσμιαίοι Έλληνες»! Που θα ήταν βέβαια και σωστότερο, γιατί αυτοί όντως πήγαν παντού και έκαναν τα πάντα από πάντα.

  24. Γς said

    Ιαπωνία.

    Και ξαφνικά με θυμήθηκε ο υδραυλικός που κάλεσα.

    -Α, ο φίλος μου της Γιαπωνικής Σχολής!

    Κι ήταν κι ο άθλιος Ρένος Αποστολίδης που έλεγε για τον 15χρονο μαθητή του Μιλτιάδη Έβερτ ότι έγραφε την Ιαπωνία «Η Απονία»

    Ηταν όμως κι ο Ξαρχάκος:

  25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Λείπουν όμως ο ποταμός Ποτόμακ και οι ναυαγοί Ναβάχος.

  26. Πέπε said

    > > Η Ιταλία δεν έχει γενικώς παραδεκτή ετυμολογία -το όνομα Ιταλία είναι ήδη αρχαίο. Πάντως το «εις άλω» αποκλείεται να είναι η αρχή του, μεταξύ άλλων επειδή απέχει έτσι κι αλλιώς πολύ (αν μάλιστα σκεφτούμε την τότε προφορά).

    Επίσης, επειδή άλως δεν είναι η θάλασσα, ούτως ή άλλως! 🙂

  27. Νέο Kid said

    Η καθιαυτού Μακιδονία είναι γνωστό ότι ετυμολογήθηκε υπό του Διός ,όταν ο Κεραυνοκράτωρ κατέβηκε απ το βουνό και βρέθηκε στο Λιτόχωρο , αλλά εκεί ήταν όλα …λιτά! Από γκομενάκια ξεραΐλα (δεν είχε κατέλθει έτι το ξανθόν γένος…) κι από φαΐ ,κάτι κυδώνια τον φίλεψαν, οπότε ο Ζεύς ανέκραξε με απογοήτευση: Μα!Κυδώνια; Κι έμεινε το όνομα μακιδόνια…

  28. Πέπε said

    > > Λέγεσαι Αμερική αλλά δεν λέγεσαι Αμερική, καθ ότι ο Αμέρικο Βεσπούτσι ήταν βαφτισμένος Όμηρος. Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο και παραποιήθηκε σε Αμέρικο.

    Αυτό είναι εμφανώς συνειδητή τρολιά. «Μικρόν τον φώναζαν Ομέρικο»!!! 🙂 🙂 Ούτε καν τρολιά, απλώς χιούμορ. Τώρα, αν κάποιος το πήρε στα σοβαρά και το ενσωμάτωσε κοπυπαστηδόν σε κείμενο με ετυμολογίες που ο ίδιος τις πιστεύει, είναι όπως όταν ακούμε επίσημη διάψευση ειδήσεων από το Κουλούρι.

  29. gpoint said

    # 7

    για το Τενεσή συμφωνώ, τώρα για το Μέμφις ή Νάσβιλ είναι θέμα ψυχής ή… (ακούγοντας το ρεφρέν θα καταλάβεις ! )

  30. nikiplos said

    21@ Αχ μωρέ Μπαρτζούδη! Γέρασες και δεν το κατάλαβες…

    Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία… Και παιδιά είναι τα παιδιά, μέχρι και 12 χρόνων. Σε πόσες «πατρίδες» εμφιλοχωρούν οι δάσκαλοι! Το σκεφτόμουν εχθές που σε μια κουβέντα 50-60ρηδων άνοιξε η συζήτηση για τα παιδικά χρόνια (είχαμε μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά) και ξαφνικά έπιασε λογοδιάρροια για τους τοτινούς μας δασκάλους, αποδημήσαντες εδώ και 20 χρόνια ο τελευταίος. Τόση μνημοσύνη ούτε από τα παιδιά τους…

    Ουδείς μωρότερος των ιατρών, λέει η παροιμία, αλλά ουδείς διαρκέστερος θα προσέθετα εγώ…

  31. Γς said

    25:

    Να λείπει το βύσσινο!

    [στην άλλως πως καλούμενη Αιθιοπία]

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    «απέσπασε 1300 λάικ, και διθυραμβικά σχόλια του τύπου «Δεν είναι τυχαίο που ήσουν ο πρώτος μαθητής στην τάξη μας» ή «Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες τόσα πράγματα» ενώ 1400 χρήστες κοινοποίησαν το κείμενο στους δικούς τους φίλους.»
    Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σόσιαλ όπως λέγονται πια, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά σε καλούς και πλήρως λειτουργικούς κατά τ’ άλλα ανθρώπους. Τα λάικ και τα εγκωμιαστικά σχόλια ήταν η αιτία που την ψώνισε μια φίλη μου και άρχισε στα καλά καθούμενα να το παίζει γκουρού και διανοούμενη, χωρίς να έχει το απαραίτητο πνευματικό και μορφωτικό υπόβαθρο. Κοινώς, προσβλήθηκε από οξεία δημουλίτιδα. Ακούγεται αστείο, αλλά όταν το βλέπεις να συμβαίνει σε οικείο σου πρόσωπο, σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι και τόσο. Είναι ένας από τους λόγους που σιχάθηκα όλα αυτά τα διαδικτυακά σκατολοΐδια και τα έκλεισα οριστικά.

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    32:Δημουλιδίτιδα, πιο σωστά.

  34. Πέπε said

    @31:
    Ρε μάστορα, αυτά τα πιάτα τα ‘χουμε κι εμείς εδώ! Μετά που θα κατέβω θα τσεκάρω και τα κουταλάκια.

    Προφανώς το σχέδιο προέρχεται από αρχαίους Έλληνες θαλασσοπόρους, δεν εξηγείται αλλιώς να έχει πάει παντού.

  35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    33 Η πάθησή της είναι δημουλιδιτική ή δημουλιδιτιακή?

  36. gpoint said

    Οι ναυτικοί γνωρίζουν πως το ταξίδι στην Ωκεανία οδηγούσε τους επιβάτες στα ρέλια να ξεράσουν. Ελληνομαθής εγγλέζος καπετάνιος γνωρίζων την επαναληπτική σημασία του αυ- και εν ώρα υπηρεσίας εν πλω είδε τους δυτυχείς επιβάτες και ανέκραξεν Αφστρέλια. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία για την ονομασία της ηπείρου…

  37. Πέπε said

    > > Λίγο πιο κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.
    > > Στην περίπτωση του κινεζικού Γιουνάν, που είναι το όνομα μιας επαρχίας, και που μοιάζει με το Γιουνάν των Αράβων που δηλώνει τους Έλληνες…

    Αυτό πάλι; Ότι ανεξαρτήτως Κίνας υπάρχει όντως ξένη λέξη Γιουνάν και βγαίνει όντως από την Ιωνία, είναι ένα πραγματικό (και όχι ιδιαίτερα άγνωστο) γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει αληθοφάνεια στο παραλήρημα. Και όμως δεν το λέει!

  38. ΣΠ said

    23
    Αβέβαιη η ετυμολογία της Ασίας: https://en.wikipedia.org/wiki/Asia#Etymology

  39. Γς said

    32:

    >έχουν κάνει μεγάλη ζημιά σε καλούς και πλήρως λειτουργικούς κατά τ’ άλλα ανθρώπους

    το πιάσαμε το υπονοούμενο

  40. Γς said

    34:

    Δεν κατάλαβα.

    Θα πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού;

  41. Triant said

    Καλημέρα.

    Πάλι καλά που δεν έβαλε και την Αιθιοπία να τα μπλέξει εντελώς. Με δυό τρία σωστά είναι εύκολο για κάποιον να θεωρήσει και τα υπόλοιπα σωστά.

  42. Μπράβο Νίκο, θυμήθηκες και τον καπετάνιο με το SUEZ/ZEUS 🙂

  43. Πέπε said

    38:
    Ε, αφού προυκλήθην, άνοιξα τον Γκριμάλ (Λεξικό της ελλ. και ρωμ. μυθολογίας):

    > > Η Ασία ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, που έδωσε το όνομά της στην ασιατική ήπειρο. Ενώθηκε με τον Ιαπετό και γέννησε τον Άτλαντα, τον Προμηθέα, τον Επιμηθέα και τον Μενοίτιο.

    Ο δε Κέρενι αναφέρει απλώς ότι απ’ όλα τα ονόματα Ωκεανίδων το «Ασία» συγκαταλέγεται στα αινιγματωδέστερα.

    Άσιο δε βρίσκω πουθενά, αλλά και να έβρισκα, δε θα αναιρούσε το περί αβέβαιης ετυμολογίας. Ένα σωρό ήρωες με ονόματα τόπων υπάρχουν, ως δευτερογενείς αιτιολογικοί των τοπωνυμίων μύθοι (ο Μύκονος, πρώτος βασιλιάς της Μυκόνου, και ένα σωρό παρόμοιοι).

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    35:Δημουλιδιτική, νομίζω. Κάτσε να το τσεκάρω στο λεξικό (ένα είναι το λεξικό!).☺

  45. Πέπε said

    40
    Το πιάτο της φωτογραφίας είναι ίδιο με τα πιάτα του σπιτιού μου. Και το κουταλάκι κάτι μου θυμίζει, αλλά δεν είμαι σίγουρος και θα το κοιτάξω μετά (τώρα κοιτάω Κέρενι και Γκριμάλ, μία-μία οι δουλειές).

    Και μόλις θυμήθηκα ότι κι άλλη φορά εφωράθης κλέπτων κουταλοπίρουνα, οπότε εκτός να τσεκάρω μάλλον θα πρέπει και να τα μετρήσω! 🙂

  46. Epaminondas Papayannis said

    Είναι μέγα σφάλμα να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα από ομόηχα. Μη ξεχνάμε, μεταξύ τών άλλων, αφενός τι σημαίνει con στην ιταλική και ισπανική και τι σημαίνει con στη γαλλική και αφετέρου τι σημαίνει χούϊ στην περσική και ελληνική και τι σημαίνει хуй στη ρωσική!

    Είχα διαβάσει (προ 10ετιών) ότι όταν η «Esso» έγινε «Exxon», είχαν επιλεγεί μερικές εύηχες (για τους «δυτικούς») και «πιασάρικες» ονομασίες, και στη συνέχεια, έγινε έρευνα σε πάμπολλες γλώσσες μήπως σήμαιναν κάτι άλλο. Η ονομασία «Exxon» ήταν η τρίτη επιλογή· δεν θυμάμαι γιατί απορρίφθηκε η πρώτη, θυμάμαι ότι η δεύτερη απορρίφθηκε διότι στην ιαπωνική σήμαινε σαράβαλο.

    Για την πληρότητα τού θέματος, παραθέτω και λίγες προσφιλείς ατάκες (αρλούμπες, για την ακρίβεια) τών ελληναράδων: «η Ελληνική γλώσσα έχει το πλουσιώτερο λεξιλόγιο», «η Ελληνική δεν είναι Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, αλλά πρόκειται για πρωτογένεθλο» [«πρωτογενέθλιο» (sic) τη λένε], «όλες οι γλώσσες προέρχονται από διαλέκτους τής αρχαίας Ελληνικής», «ο τάδε μού είπε ότι ο δείνα τού είπε ότι κάποιος πήγε στο Παρίσι και διαπίστωσε ότι όποιος ξέρει καλά τα αρχαία Ελληνικά καταλαβαίνει τα πάντα και στα Γαλλικά», «οι περισσότερες λέξεις τών άλλων γλωσσών προέρχονται από ομηρικούς τύπους», «η Ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τις άλλες», «οι Έλληνες Οδυσσείς διέσπειραν εις κάθε γωνίαν τής οικουμένης την ιδιαιτέραν διαλεκτολογικήν ποικιλίαν» (ό,τι κατάλαβες, κατάλαβα), «έρευνες έδειξαν ότι η μαθηματική δομή που υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα είναι μια ιδιαίτερη δόνηση με αποτέλεσμα η ετυμολογία τών Ελληνικών λέξεων να αποτελεί πρόσφορο μέσο προς εκγύμναση τών εγκεφαλικών νευρώνων», «η Ελληνική είναι και η μοναδική διαπλαστική γλώσσα», «οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλαβαίνουν μόνον την Ελληνική διότι είναι και η μοναδική νοηματική γλώσσα», «οι Ιάπωνες ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: όποιος δεν μιλά αρχαία Ελληνικά θα είναι αποκλεισμένος από τον κόσμο τής εξελιγμένης πληροφορικής», κλπ.
    Ζούμε σε μία παράνοια!

    Το δυσάρεστο είναι ότι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» διαμορφώνουν άποψη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακούν μόνον ό,τι θέλουν να ακούσουν, καταλαβαίνουν μόνον ό,τι τους αρέσει να καταλάβουν, πιστεύουν ότι ισχύει αυτό που ελπίζουν να ισχύσει· έτσι, όλες αυτές οι μπούρδες επαναλαμβάνονται και αυξάνονται! Είμαστε χαμένοι;

  47. BLOG_OTI_NANAI said

    Το κείμενο ψεύδεται. Η αλήθεια είναι ότι ο Δίας ήταν ο πρώτος που δημιούργησε τις γνωστές επιχειρήσεις «Drive In» οι οποίες μάλιστα είχαν παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Οπότε οι πελάτες του στη σημερινή Ιν-Δία έλεγαν, «πάμε στου Ιν του Δία» και έτσι έμεινε το όνομα της χώρας Ιν-Δία.

  48. Τέτοιες κρυάδες έγραφε ο Ανανίας στη Διάπλαση των Παίδων και γελούσαμε με το Θες Άλλο Νίκη και τα άλλα ευτράπελα …

  49. Ο τεμπέλης της Πεύκης said

    Αγαπητέ μου κύριε Σαραντάκο,

    Για τις υπόλοιπες πορτοκάλιες ετυμολογίες που δίνετε, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Για την Ισπανία, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το αναφέρει φόρα – παρτίδα ο Πλούταρχος. Προφανώς δεν έχετε διαβάσει καθόλου Πλούταρχο, γι’ αυτό και εκπλήσσεστε, βεβαιώνοντας λανθασμένα τους αναγνώστες σας ότι πρόκειται για παρετυμολογία. Αν ψάξετε στο TLG, κύριε Νίκο, αμέσως θα βρείτε το παρακάτω κείμενο του Πλουτάρχου για την ετυμολογηση της Ισπανίας εκ του Πανός

    ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Ο Διόνυσος έφθασε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία με τρεις Στρατηγούς,τον Πάνα, ο οποίος έδωσε το όνομα του στην Ισπανία, τον Λούσο, που έδωσε το όνομα τους στην Λουσιτανία και τον Κισσό.

    Επέστρεψε στην πατρίδα του την Θήβα μετά από τριών ετών εκστρατεία, όπου εθέσπισε την εορτή «Τριητερίδα». Σύμφωνα με παλαιότερους μύθους, οι Σάτυροι και οι Σειληνοί δεν ήταν ακόλουθοι του, άλλα κατέτρεχαν και πολεμούσαν γι’ αυτόν.

    Κατά μια διήγηση, ο Διόνυσος εφονεύθη σε κάποια μάχη με τους Αργείους. Ενεταφιάσθη στους Δελφούς πλησίον του Αγάλματος του Απόλλωνος. Στον τάφο του ο αυτοκράτωρ Αύγουστος αφιέρωσε τα όπλα του και ο Νέρων την κιθάρα του.

    Πηγή:Αθανάσιος Σταγειρίτης, «Ωγυγγία»

  50. Aghapi D said

    Μια βδομάδα περίμενα (από τότε που έφερα – και δέν είμαι η μόνη φυσικά) το … σοφότατο περί υιού τού Διός
    Και με αποζημιώσατε άπασαι και άπαντες
    Γελούσα , διαβάζοντας, τόσο δυνατά που οι απέναντι ετοιμάστηκαν να μού στείλουν ψυχίατρο 🙂

  51. LandS said

    37 τέλος

    Τετριμμένο. Το Γιουνάν, στους Άραβες και λοιπούς Μεσανατολίτες, περιγράφει Ελληνικό τόπο και προέρχεται από Ελληνική λέξη. Δηλαδή τι άλλο περιμέναμε;
    Το Γιουνάν των Κινέζων περιγράφει Κινέζικο τόπο και «προέρχεται» από Ελληνική λέξη. Ακριβώς ότι «αποδεικνύεται» από τις άλλες παρετυμολογήσεις και εξωφρενικοτΥμολογήσεις .

  52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    46 >> Είχα διαβάσει (προ 10ετιών) ότι όταν η «Esso» έγινε «Exxon», είχαν επιλεγεί μερικές εύηχες (για τους «δυτικούς») και «πιασάρικες» ονομασίες, και στη συνέχεια, έγινε έρευνα σε πάμπολλες γλώσσες μήπως σήμαιναν κάτι άλλο. Η ονομασία «Exxon» ήταν η τρίτη επιλογή· δεν θυμάμαι γιατί απορρίφθηκε η πρώτη, θυμάμαι ότι η δεύτερη απορρίφθηκε διότι στην ιαπωνική σήμαινε σαράβαλο.

    Πάντως εδώ σε μας η μεσιτική εταιρεία Remax τα πάει μια χαρά 🙂

  53. Γς said

    46:

    >κάποιος πήγε στο Παρίσι και διαπίστωσε ότι όποιος ξέρει καλά τα αρχαία Ελληνικά καταλαβαίνει τα πάντα και στα Γαλλικά

    Κι ένας άλλος, που τον ρώτησαν

    -Από γλώσσα πως τα κατάφερες;

    -Στην αρχή σιχαινόμουνα, μετά …

  54. BLOG_OTI_NANAI said

    Για την Ασία υπήρχε ευκότερος τρόπος από την εφεύρεση του «Ασίου». Αν και το πιθανότερο είναι ότι το όνομα Ασία προέκυψε από το αρχαιοελληνικό όνομα «Τασία» (αν και φοβάμαι μήπως το παλικάρι στο σχ. 48 το βρει κι αυτό.. κρύο! Ρε που μπλέξαμε…)

  55. Γς said

    50:

    >οι απέναντι ετοιμάστηκαν να μού στείλουν ψυχίατρο

    σε ψάχνει

  56. […] Κάτι ευτράπελο για σήμερα, αν και αρκετοί από εκείνους που το πλασάρουν το θεωρούν σοβαρό. Εννοώ ένα κειμενάκι που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο. Ο τίτλος ποικίλλει, εδώ ας πούμε το βρήκα να τιτλοφορείται “Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας” -ένας τίτλος, παρεμπιπτόντως, που όταν τον βλέπουμε πρέπει να γινόμαστε δύσπιστοι. Παραθέτω το κείμενο: Λέγεσαι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/07/09/atlas/ […]

  57. Theo said

    Καλημέρα,

    Νομίζω πως το όλο ύφος του κειμένου δείχνει τρολιά.
    Και μάλλον οι λογής πορτοκαλιστές τη μάσησαν γιατί το ζητάει ο οργανισμός τους.

  58. Konstantinos said

    Μια και είναι γεωγραφικό το θέμα δείτε τον παρακάτω χάρτη. Βλέπεις τιςχωρες στο πραγματικό μέγεθος χωρίς τις παραμορφώσεις της προβολής στο επίπεδο που είναι διαφορετικές στους πόλους σε σχέση με τον ισημερινό.

    https://thetruesize.com

  59. WilliamT.Riker said

    16, 23β Eίναι γνωστό άλλωστε πώς The rain in Spain stays mainly in the plain

  60. sarant said

    23β Α, το ύει εξηγεί και τη δασεία στο Hispania!

    32 Μου θυμίζει κάτι αυτό, αλλά προφανώς θα έχει συμβεί χίλιες φορές.

    48 Καλώς τον!

    56 (και πριν) Καθόλου σίγουρος δεν είμαι πως πρόκειται για τρολιά.

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Και για την Ιταλία υπήρχε εύκολη λύση, να επιλέξει την πιο βολική, από τις αμέτρητες εκδοχές της μυθολογίας. Στην πραγματικότητα βεβαίως, το όνομα Ιταλία προέρχεται από την ελληνική λέξη «Φυταλία» με έκπτωση του «φ» όταν βρίσκεται μπροστά από ύψιλον το οποίο θέλουμε πάση θυσία να μετατραπεί σε γιώτα. Επειδή λοιπόν οι Έλληνες είχαν δει πόσαο κατάφυτη ήταν η περιοχή, την ονόμασαν «φυταλία» και από εκεί (φ)Ιταλία.

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    61: Οι αποδείξεις για το σχ. 61

  63. Χαρούλα said

    Χθες χαζή με τα νούμερα(ευχαριστώ Κιντ για την απάντηση), σήμερα χαζή από τα «νούμερα»! Μα τίποτα δεν ξέρω πχια!😂
    Να είστε καλά! Που να τα πετύχεις τόσα ελληνικά μαζεμένα! Επιτέλους να γίνει μια καταγραφή! Δεν μπορεί να χάνεται τόση σοφία! Και μιας και την ανέφερε ο Κουβάτσος(που χάθηκε μέσα στα λεξικά), ας το αναθέσουμε στην καταλληλότερη με το μεταποκτηθέν αρχαιολληνικό όνομα.🤣

  64. Alexis said

    Ναι αλλά για την Ευρώπη που είναι ελληνικότατη δεν λες τίποτα.
    Γιατί μας το αποκρύπτεις;

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @23β. Εὐχαριστῶ τὸν διακεκριμένον φιλόλογον Πέπεν διὰ τὴν συμπλήρωσιν.

    Ἰδοὺ τὶ δυνάμεθα νὰ ἐπιτύχωμεν διὰ τῆς πνευματικῆς συνεργασίας, τῆς καὶ νοοθυέλλης ἀποκαλουμένης (βρεϊνστόρμινγ βελανιδοφαγιστί).

    🙂

  66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    64 Γηραιά Ήπειρο δεν τη λένε?

    < ευρώς (=μούχλα) + ροπή.

    Είπες τίποτα? 😎

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    65 To βρεϊνστόρμινγ είναι η τρικυμία εν κρανίω που λέμε?

  68. Πάνος με πεζά said

    Συνοψίζοντας :

    – στο Καμερούν πρωτογυρίστηκαν κινηματογραφικά πλάνα με κάμερα.
    – Στη Δανία πρωτοσυνήφθηκαν δάνεια
    – Στην Κόστα Ρίκα βρήκαν καταφύγιο μετά από ναυάγιο, το ζεύγος Κώστα-Ρίκας, α-λα Γαλάζια λίμνη…
    – Οι κάτοικοι του Μονακό, μόνο άκουαν, χωρίς να μιλάνε.
    – Στην Ουκρνία πρωτοκαταργήθηκαν τα κράνη από τη στρατιωτική εξάρτυση…
    – Οι κάτοικοι του Τσαντ ήταν ιδιαίτερα οξύθυμοι, ενώ κατά άλλη εκδοχή κατασκεύαζαν παραδοσιακά γυναικεία αξεσουάρ.
    – Το Τόγκο ήταν η γενέτειρα του σπουδαίου γεωμέτρη μας Πέτρου Τόγκα, όπως άλλωστε και η Γκάνα του στιχουργού Μιχάλη Γκανά..
    – Μποτσουάνα, πιθανώς από κάποια Άννα Μπότσου, ελληνικής καταγωγής.
    – Η Μαδαγασκάη ήταν γεμάτη καρνάγια όπου μάδαγαν σκαριά.

    κλπ.

  69. ΓΤ said

    65@
    άλλως, κατιδεασμού 🙂
    (Εδώ που τα λέμε πεθαίνω για άλλου είδους θύελλα.)

  70. ΓΤ said

    66@
    Μούχλιασε η ζωή μας με τα ευρώ…

  71. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Το κείμενο είναι εμφανέστατα, ξεκάθαρα, αναμφισβήτητα ΤΡΟΛΙΑ. Δε με ενδιαφέρει πόσοι το πήραν σοβαρά και πόσοι το αναμετέδωσαν, αυτός που το πρωτόγραψε κόβω το κεφάλι μου ότι τρόλλαρε.

    Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι το «Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός.» μπορεί ποτέ να γραφτεί στα σοβαρά. :-/

    Τώρα, σχετικά με την ανασκευή της τρολιάς: ίσως είναι χρήσιμη, δεδομένου ότι υπάρχει κόσμος που την έχαψε αμάσητη. Αλλά, Νικοκύρη, τουλάχιστον να επισημαίνεις ότι ανασκευάζεις μια τρολιά· αλλιώς καταλήγεις σαν εκείνον τον επίσκοπο που δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», όταν κυκλοφόρησαν, σαν αναίσχυντο ψέμα, 😛 και διακηρύσσοντας ότι αυτόν δεν θα τον ξεγελάσουν 😆

  72. Πέπε said

    @Εκλεκτέ Χριστιανέ λόγιε κ. Μπλογκ ό,τι να ΄ναι, αν είχατε εντρυφήσει ολίγον στο παγκοσμίως άγνωστο έργο του δικαίως ασήμου φιλολογίσκου Πέπε (#43) δε θα μας κουράζατε με επαναλήψεις… 😉

  73. Λεύκιππος said

    Τίποτε για την Αλαμπάμα δεν έχουμε;

  74. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    71 Τι τρολιά βρε Άβο? Εδώ μιλάμε για νέτη σκέτη ψυχοπάθεια. Άκου «η συμπαθέστατη Γερμανία» και «η φιλτάτη Αγγλία»…
    Πες τπτ και συ ρε Κίντο…

  75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    73 Στον Νότο δεν είναι, εκεί που καλλιεργούσανε μπάμιες?

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι τρολιά ή δεν είναι; Κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα αν όσα προέρχονται από τον χώρο των συνωμοσιολόγων, των πορτοκαλιστών, των εθνοβαρεμένων, των παλαβοαριστερών, των υστερικών ορθοπολιτικών και εν γένει των ψεκασμένων είναι τρολιές ή όχι. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξονυχίζεται.

  77. Christos said

    Ελβετία: Από τους Ελ (όλοι ξέρουμε τους Ελ) και το Βήσσα (δασωμένη κοιλάδα), το φαράγγι των Ελ.
    Ρωσσία: Από το Ρώσις (δυνάμωμα), η χώρα των δυνατών.
    Κροατία (Hrvatska): από το χραύω (ξύνω), η χώρα των τεμπέληδων.
    Νιγηρία: Νη + Γήρας, οι χώρα των αιώνια νέων (από τότε το χαμηλό προσδόκιμο ζωής).
    Ουκρανία: Από την αρχαιότητα, οι αναβάτες μηχανών αγνοούσαν τη χρήση κράνους.

  78. Avonidas said

    #32. Κοινώς, προσβλήθηκε από οξεία δημουλίτιδα

    Η δημουλίτιδα είναι οδυνηρή, αλλά σαφώς πιο επικίνδυνη είναι η εφηβική θώδωση. Ειδικά αν την περάσεις μεγάλος.

  79. Christos said

    Το επιτελείο μας μπορεί να φέρει κι άλλες αποδείξεις για την ελληνική προέλευση του σύμπαντος.

  80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    76 Σίγουρα το περιεχόμενο του κειμένου προέρχεται από κύκλους ψεκασμένων. Τώρα, το αν ο συρραφέας τρολάρει δεν έχει σημασία, εφόσον το υλικό είναι προβληματικό και θα βρεθεί κόσμος που θα το χάψει αμάσητο. Ακόμα και πλάκα να κάνει ο διακινητής, δημιουργεί πρόβλημα, οπότε είναι χρήσιμη η ανασκευή.

  81. Avonidas said

    #18. Αφετέρου επειδή ούτε στην κατακλείδα ούτε σε άλλο σημείο δεν έχει μια σαφή δήλωση ότι παρωδεί.

    Έλα τώρα! Τρολιά με δυσκλαίμηρο; Τι σόι τρολιά θα ήταν τότε;

  82. Avonidas said

    #76. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξονυχίζεται.

    Εξ όνυχος τον μέγα, να πω, λέοντα! 🙂

  83. Avonidas said

    #77. Πολωνία: Πολλών + οία, επειδή την έχουν διαμελίσει και διαμοιράσει ανά τους αιώνες Γερμανοί, Ρώσοι, Σουηδοί, χαμός στο ίσωμα, λέμε! 😛

  84. Πάνος με πεζά said

    Αργεντινή, από το αργά+ντύνομαι, μια συνήθεια των πρώτων κατοίκων.
    Βραζιλία, η γειτονική χώρα, όπου οι κυνηγοί έτρωγαν τα θηράματά τους βραστά.

  85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Όρεγκον < όρεξις/ορέγομαι
    (ορεκτικότατη περιοχή της ΒΔ Ομερικής). Ίσως να είχε και ορίγανο.

  86. nikiplos said

    ουκ εραν η χώρα των ανέραστων η Ουκρανία

  87. sarant said

    65-68-77 κε 🙂

    71 Αβονίδα, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά η δική μου πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του να τα εννοεί. Βλέπε την κατακλείδα, βλέπε το ψευδώνυμο του υπογράφοντος, Φοίβος Ιωσήφ, βλέπε την ανακύκλωση τζιροπουλισμών.

  88. ΓιώργοςΜ said

    85 Αμφιλεγόμενη ετυμολόγηση, ελέγχεται και η προέλευση της λέξης από την προσφώνηση ενός γέρου που έψαχνε τον εγγονό του στις αχανείς πεδιάδες της περιοχής (Ωρέ+εγγόνι), με συνίζηση (τι, να μην πω κι εγώ τη μ@@@κία μου σήμερα;)

  89. Christos said

    Αυστρία: Από το Αυστηρός, η χώρα με τους τραχείς ανθρώπους.
    Αλάσκα: Από το στερητικό α + Λάσκω (φωνάζω), η χώρα της σιωπής.
    Ουγγαρία: Μεγάλο παράπονο των Ελήνων προκατακλυσμιαίων εξερευνητών, ότι σε εκείνο τον τόπο δεν έβρισκαν τον αγαπημένο τους Γάρο.
    Κίνα: από το Κινώ, καθώς ήταν παλαιόθεν γνωστό ότι με μια κλωτσιά οι κάτοικοί της μπορούσαν να μετακινήσουν τη Γη.
    83: Μην ξεχνάμε και την άλλη εκδοχή, από το Πολέω (περιπλανούμαι), καθώς πολλοί κάτοικοί της πήγαιναν στη χώρα των Τευτόνων για να δουλέψουν ως υδραυλικοί.

  90. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κανονίστε μόνο να δούμε να αναπαράγονται στα σοβαρά οι παπαριές που γράφουμε για πλάκα.

  91. Νέο Kid said

    Εγώ απορώ που ουδείς από τους ανελλήνιστους σχολιαστές εδώ μέσα δεν ανέφερε την προφανέστερη των ετυμολογιών, που μάλιστα δεν μεταλλάσσει κατ´ελαχιστον την αρχική σημασία ήτοι την πλήρην μαθηματικήν αντιστοιχίαν μεταξύ σημαίνοντος και σημαινομένου
    Η Κίνα, από τον κύνα ,το εθνικό έδεσμα της επαρχίας Γιουνάν
    🐩😋😋🌭

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    72: Σωστό, ξέφυγε της προσοχής μου. Το βραβείο «Η Κοίλη Γη σε χρειάζεται» αναμένει την υποψηφιότητα μας!

  93. Νέο Kid said

    89. Ω! Εποστάραμεν ταυτοχρόνως τρόπον τινά, αλλά η ετυμολογική σας περί της χώρας των Κυνών προσέγγιση πορτοκαλίζει ελαφρώς…

  94. Christos said

    93: Αξιότιμε συνσχολιαστή, φρονώ ότι ο εξίσου αξιότιμος κ. Πορτοκάλος θα απέφευγε οποιαδήποτε αναφορά σε καθόλου αξιότιμους κομμουνιστές ηγέτες….

  95. Γς said

    79:

    Και βέβαια είναι Ελληνικό το σύμπαν

    Πες κάτι κι εσύ ρε σύμπαν!

  96. ΣΠ said

    Όσες φορές κι αν το διαβάσω είναι αδύνατο να πιστέψω ότι δεν είναι τρολιά. Με προβληματίζει όμως ότι έχει δύο σωστές ετυμολογίες: Ευρώπη και Virginia.

  97. dryhammer said

    95. Όπως λέμε: Ρε συ, μπαν!

  98. Γς said

    Ο σαραντετράχονος καθηγητής της Ηλιούπολης, ο πενηνταενάχρονος δάσκαλος της Χαλκίδας..
    Αμάν πια, αυτοί οι συνάδελφοι.

    Καμία δικαιολογία!
    Πλην του νεαρού της ηλικίας βεβαίως

  99. Πέπε said

    Παιδιά, εγώ πιστεύω ότι το κείμενο είναι σοβαρό, αλλά εν αγνοία του ο συ(γγ)(ρ)ραφέας αναπαράγει και μερικά τρόλικα.

    Βέβαια δεν αποκλείω και το αντίθετο, αλλά πάντως το ποιοι το πίστεψαν και το διέδωσαν δε θα το θεωρούσα ένδειξη για τίποτε.

  100. Πέπε said

    98:
    Της ηλικίας ποιανού;

  101. Πέπε said

    Δε θα είχε ενδιαφέρον να κάτσουμε να δούμε μια μέρα πόσες χώρες και λαοί έχουν όνομα που προέρχεται από τη γλώσσα άλλου λαού; Όπως η Αιθιοπία.

  102. leonicos said

    Είσαιι άσχετος. Νομίζεις οτι με αυτές τις δήθεν ‘εξηγήσεις’ ανατρέπεις την γλωσσική επιστήμη;

    Ού να μου χαθείς! Αν δεν ήσουν Νοικοκύρης του Ιστολογίου, θα σε πέταγα έξω. Αλλά έλα που δεν μπορώ!

    Άκου ή μάλλον διάβασε να μάθεις:

    Ιερουσαλήμ > ιερό + σάλι, διότι φορούσαν σάλι να βγουν στον ήλιο που είναι καυτός εκεί κάτω
    Ιερουσαλήμ > ιερό σάλιο, επειδή σαλιώνουν τα δάχτυλά τους για να γυρίσουν τις σελίδες των βιβλίων
    Ιερουσαλήμ > ιερός +σαλεύω, επειδή σαλεύει το μυαλο τους από τις μετάνοιες
    Τελ-Αβίβ > ο Τέλης ο Εβίβας
    Σιών > σείω, επειδή εκανε σεισμούς
    Ακκρα – αυτο είναι αυτοεξήγητο
    Ασκαλών > άνευ σκαλών
    Εδέμ, από τη γνωστή παραλία τυο Σαρωνικού
    Βυρηττός > βουρ τον αετό
    Δαμασκός > δαμάζω και ασκός, επειδή ήταν πολύ γλιστεροί στην αρχή και τους ξέφευγαν
    Περσια > πάρε τη Σία
    Αρμενία, από τα άρμενα των καρβιών, διότι ήταν ναυτική δύναμη. Τα πλοία της ταξίδευαν και διά ξηράς μη ευρίσκοντα θαλάσσης
    Αζερμπαϊζάν > Ατροπατηνή (αυτό το θεωρώ πιθανό, αλλά με αντίστροφη διαδρομή)
    Κασπία > κάσα + πία
    Βιέτνάμ > πού σαι; νά μαι!
    Κίνα > κινώ, επειδή υπήρχε μεγάλη μετακίνηση, διακίνηση ιαι ευκινησία
    Μογγολία > Μουγκός Ηλίας
    Ιαπωνία > ία + πονία, γιατί τα ζουμπούλια χρειάζονται πολύ κόπο
    Σιβηρία παραφθορά απο το Σιδηρία
    Ρωσία παραφθορά από το ρευσία
    Τσεχία > τσεκ + ία, επειδή τα ζουμπούλια είναι ακριβά και δεν αγοράζονται με ρεστό
    Αγγλία > αγγελία, επειδη είχε πολλούς αγγέλους
    Σκωτία > σκότος, επειδή νυχτώνει νωρίς τον χειμώνα
    Ζηλανδία > ζήλεια του Δία
    Νέα ζηλανδία > νέα ζήλεια του Δία
    Τασμανία > τας μανίας, επειδή έβγαζε πολλούς ποιητές
    Αυστραλία > τα άστρα του Ηλία
    Λάος > από τον λαό
    Καμπότζη > κάμπος + Τζι, ο κάμπος του Τζι, γι’ αυτό κανένας δνε ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα
    Σιάμ > η Σία μου διαλεκτικα
    Ταϋλάνδη > η τάβλα του Ηλία

    Επειδή ας έπεισα ότι ξέρω πολλά, λέω να μη συνεχίσω.

    Άλλωστε όπως αποδεικνύεται, συνεχιστές του έργου μου θα υπάρξουν. ο κόσμος είαι γεμάτος!

  103. avadista said

    Βρε νεολαίοι (sic) έλεος!
    Κλασικό Λαμιώτικο χιούμορ.
    Ο Φοίβος Ιωσήφ είναι ευθυμογράφος και το δηλώνει.

  104. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  105. Γς said

    100:

    Κι αυτό σωστό!

  106. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    102 Λεώνικε στη Δαμασκό συνελήφθης αγράμματος.

    Δάμος (δωρικός τύπος του δήμος) + ασκός, από τη δημόσια διανομή νερού. Ξεραΐλα εκεί κάτω. Σείριουσλυ.

  107. avadista said

    Στο ΦΒ γράφει ο ίδιος:

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΙΒΟΣ

    Γεννήθηκε το 1949. Ακόμα ζεί. Τον περιμένουμε. Είναι ευθυμογράφος σε Ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Αυτά…

  108. Παραλείπεται, ανεπίτρεπτα — ή μήπως δεν το είδα; — η σημαντικότερη λέξη που άφησαν παρακαταθήκη οι ΑΗΠ:

    Διαδίκτυο = Το δίκτυο του Δία — για μια παγκόσμια Ζεύξη

    Ως γνωστόν, η ιδέα ήταν από το Διαδικταίο Άντρο, και το παράλληλό του, το Διαϊδαίο Άντρο όπου μάντρωσαν τον Δϊα με τις κατάλληλες μαντροπαρέες, όπως αποκάλυψε η σκαπλάνη του Μανόλη — «The Man» — Αντρόνοικου (cf. M.Αντρόνοικος, «Οι δόλιες μανόλιες: δραμωδία με δύο άντρα»).

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά, χάρη στη σημερινή ανάρτηση ανακαλύπτουμε έναν θαυμάσιο ευθυμογράφο, τον Φοίβο Ιωσήφ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://empros.gr/author/foivos-iosif/&ved=2ahUKEwiJge6So8DqAhXI3KQKHXHlC-0QFjACegQIAxAB&usg=AOvVaw0W7IVLcYumUCuSgoKtAES-&cshid=1594301552270

  110. Triant said

    Ωχ! Στ’ αλήθεια λοιπόν τα έγραφε. Το δε άρθρο για το ποδόσφαιρο έρχεται από πολύ παλιά, την εποχή της «αθωότητας».

  111. Μαρία said

    109
    Και πληρώνεται απο τρεις εφημερίδες για το ίδιο ευθυμογράφημα; Μυστήριο.

    https://www.patris.gr/author/fivos/

    http://www.haniotika-nea.gr/author/foivos/

  112. dryhammer said

    Θα μπορούσαμε (λετ) να κάνουμε και το ανάποδο. Τη γεωγραφία του Orangean όπου ελληνικά τοπωνύμια προέρχονται από ξένες λέξεις.

    Βάζω ερινό με

    Χίος αγγλ. Chios προφ. Κάιος διότι βασάνιζαν τους σκύλους κι έσκουζαν.
    Η Σάμος ήταν αμερικάνικη βάση (υπηρετούσε το μπαρμπα-Σαμ)
    Οι Σέρρες από Σερ-ρες από τον δούλο (λατ. res) που έγινε ιππότης
    κ.ο.κ.

  113. Ο υπογράφων το πρωτότυπο εμφανίζεται ως χρονογράφος απ’ την Φλώρινα και την Ξάνθη ως το Ηράκλειο, κι ως επιστολογράφος στην Κ.

  114. πιάσε κόκκινο, Μαρία

  115. Νέο Kid said

    Ρε το Φοίβο! Στραβογέρασε χειρότερα απ το Γουσού …
    (Εντάξει, λέμε και καμιά μαλακία! Τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο απ το γουσούδιασμα)

  116. Γς said

    Δεν μας ζησχέ ρε λακαμά…

  117. 89, … Αυστρία: Από το Αυστηρός, η χώρα με τους τραχείς ανθρώπους …

    Austerians είναι προσφιλής όρος του Πωλ Κρούγκμαν, που χρησιμοποιείται σκωπτικά για τους θιασώτες της Αυστριακής σχολής (Austrian school), υποστηρικτές της λιτότητας (austerity) στα οικονομικά.

  118. Ο τεμπέλης της Πεύκης said

    Εκλεκτέ Έλληνα, αγαπητέ φίλε κ. Σαραντάκο,

    αν και πέρασαν ήδη 6 ώρες, παρατηρώ ότι περάσατε στο «ντούκου» την αποκάλυψη που έκανα εν τω σχολίω 49 για την ετυμολόγηση της Ισπανίας από τον Πλούταρχο. Γιατί, άραγε; Αδυνατώ να φανταστώ ότι το κάνατε για να μή βρεθήτε στην δυσάρεστη θέση να διαψεύσετε τον Ιεροφάντη των Ελληνικών Μυστηρίων, Πλούταρχο, λέγοντας πως οι σύγχρονοι γλωσσολόγοι (που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους) ξέρουνε περισσότερα από το Μεγάλο Χαιρωνέα. Στοιχηματίζω ότι μέχρι το βράδυ θα δώσετε εντολή στον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελο να βγεί και να μάς πεί ότι την εποχή του Πλουτάρχου δεν υπήρχε η Επιστήμη της Ετυμολογίας και άλλες τέτοιες παπαριές που έχετε «ψωμοτύρι» όλοι εσείς οι αποδομιστές…

    Παραθέτω, κύριε Νίκο, τις κρίσιμες λέξεις του Πλουτάρχειου κειμένου από το ««Περί ποταμών και ορών επωνυμίας και των εν αυτοίς ευρισκομένων, παράγρ.16», ώστε να googlίζονται για τις επόμενες γενεές:

    ««Πᾶνα κατέλιπεν ἐπιμελητὴν τῶν τόπων, ὃς τὴν χώραν ἀπ´ αὐτοῦ Πανίαν μετωνόμασεν· ἣν οἱ μεταγενέστεροι παραγώγως Σπανίαν προσηγόρευσαν, καθὼς ἱστορεῖ Σωσθένης ἐν ιγʹ Ἰβηρικῶν»

    ΙΔΟΥ και το πρωτότυπο από τις στερεότυπες εκδόσεις της Λειψίας του σωτηρίου έτους 1829

    ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ τους γνωστούς αντιρρησίες του Ιστολογίου (Ιατρού, Λεώνικος, Πέπες, κύρ Σταύρος, χριστιανός λόγιος Blogotinanai, κύρ Γιάννης Κουβάτσος κλπ) να μή τολμήσουν να ισχυριστούν ότι το «Περί Ποταμών» ΔΕΝ είναι γνήσιο έργο του Πλουτάρχου αλλά του Ψευδοπλουτάρχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έχει οριστικά αποδειχθή πως είναι γνήσιο Πλουτάρχειο σύγγραμμα. ΑΝ υπάρξει αμφισβήτησις, θα αναρτήσω τα πορίσματά τους και οι τυχόν αντιρρησίες θα γελοιοποιηθούν.

    ΓΕΝΝΑΤΑΙ, ωστόσο, η εξής εύλογη απορία: Γιατί όλοι οι ανωτέρω εξ επαγγέλματος αντιρρησίες δεν αμφισβήτησαν ποτέ τις Επιστολές του Παύλου, όταν όλοι οι Καινοδιαθηκολόγοι συμφωνούν ότι οι μισές και περισσότερες ΔΕΝ γράφτηκαν από τον θείο Παύλο, αλλά από το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ιερατείο για να κολλήσουν στον τοίχο τους ελληνόψυχους Γνωστικούς που εκείνη την εποχή (2ος αιών μ.Χ.) θριάμβευαν και μεσουρανούσαν;

  119. kpitsonis said

    1 Γιατί ; Λίγες γεροντοκόρες είναι αειπάρθενοι ;

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    118: Εγώ, δηλαδή, πήγα μια μέρα να τις αμφισβητήσω, Βάτμαν, αλλά μέχρι να φτιάξω καφέ, το ξέχασα. Μην ανησυχείς, κάποια στιγμή θα θυμηθώ να τις αμφισβητήσω. Όλες θες ή μόνο τις μισές;

  121. ΣΠ said

    Πηγαίνετε στο FB του κ. Φοίβου Ιωσήφ (https://www.facebook.com/profile.php?id=100007390900502) στην ανάρτηση της 19 Μαΐου. Διαβάστε την απάντηση του κ. Ιωσήφ σε ένα σχόλιο.

    Μάλλον έχει δίκιο ο Νικοκύρης ότι δεν είναι τρολιά.

  122. leonicos said

    106 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Το έγραψα επίτηδες για να δω αν υπ΄ρχει κάποιος που να ξέρει κάτι εδώ μέσα.

  123. Georgios Bartzoudis said

    30, nikiplos said…

    # Σε παρακαλώ! Μη μου τους δασκάλους τάραττε!!

  124. leonicos said

    118 Αξιοζήλευτε ερευνητά, Τεμπέλα Της Πεύκης

    Γράφοντας ‘τεμπέλα’ δν υπαινίσσομαι τίποτε, απλώς χρησιμοποιώ κλητική, αλλά επειδή είαι αγράμματος, αγνοώ ότι τα εις – έλης δεν βραχύνουν το φωνήεμ τους στην κλητική όπως τ εις -της, -άρχης -ώνης κλπ, επομένω δεν αμφισβητώ το /αρρεν σου

    Το περί ποταμῶν δεν είναι, ως γνωτόν, του Πλουτάρχου αλλά είναι νόθον

    Αυτο βέβαια δεν αφαιρεί τίποτεαπό την αποδειξιμότητά του, ούτε πό τη δική σου, την οποία τίποτα δεν μπορεί να προσβάλει.

    ακὀμα και στον σύλλογο των επιτίμων του ΕΚΠΑ κινούνται επίτιμοι γεωλογοι που σε ιά τους διάλεξη μιλούσαν για διοικητή τη Ιβηρίας τον Ευρυσθέα με τοποτηρητή τον Ηρακλή.

    Επομένως οι γνώσεις σου είναι μεν σεβαστές αλλά δεν είναι ούτε μοναδικό φαινόμενο, ούτε βρίσκονται μεταξύ των αστοιχείωτων βαρεμένων όπως ισχυρίζεται ο εξωλέστατος Σαραντάκος. Υπάρχουν και επίτιμοι καθηγητές που τις κατέχουν, αλλάλόγωτης αγραμματοσύνης μου επαψα να πλησιάζω τον εν λόγω σύλλογο στον οποίο διακιωματικά ανήκω.

    Φοβάμαι τη μόρφωση, είναι αλήθεια

  125. 73, … Τίποτε για την Αλαμπάμα δεν έχουμε; …

    Έχουμε για την Οκλαχόμα, που, ως γνωστόν, ετυμολογείται «Ω, καλό χώμα!»

    (Με θαυμαστικό στο τέλος — όπως στο παλιό μιούζικαλ: Oklahoma!)

  126. sarant said

    109-110-111-121 Μπράβο, δεν σκέφτηκα να αναζητήσω τον αρθρογράφο.

    Οπότε, τα εγραφε στα σοβαρά.

    Ποιος έχει πει ότι είναι ίδιον των, ας πούμε, ψεκασμένων να γράφουν έτσι που να μη μπορείς να καταλάβεις αν τρολάρουν ή όχι;

    Πάντως μαζεύτηκαν κάμποσοι καλοί πορτοκαλισμοί.

    110 Σε άλλη γλώσσα… δηλαδή ας πούμε οι Φιλιππίνες λογαριάζονται για ελληνικό τοπωνύμιο ή ισπανικό;

  127. Μαρία said

    121
    Για μας δεν είναι ανοιχτό.
    Είδα όμως άλλο ευθυμογράφημα που στηρίζεται σε παρετυμολογία https://www.patris.gr/2019/10/05/chronografima-hybrid/

  128. Μαρία said

    126
    Αντίγραψε το σχόλιο, για να το δούμε κι εμείς.

  129. Νέο Kid said

    Παιδιά , ο Φοίβος Ιωσήφ είναι πολλά «περίεργα» πράγματα , αλλά ψεκασμένος ή αγράμματος ΔΕΝ είναι! Αν το κείμενο είναι όντως δικό του, είναι σίγουρα τρολιά!

    ( το ότι μπορεί να συνεχίζει την τρολιά , μέσω «σοβαρών» απαντήσεων σε σχόλια ( δεν έχω πρόσβαση στο φεησ Μπουκ )όπως παρατήρησε πιο πάνω ο Σταύρος , δεν θα με εξέπληττε , το αντίθετο μάλιστα)

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από μερικά κείμενα του Φοίβου Ιωσήφ που διάβασα, αποκόμισα την εντύπωση ότι τρολάρει πειστικά, επειδή έχει μελετήσει σε βάθος κείμενα κσθε είδους ψεκασμένων. Μιμείται το σοβαροφανές και πομπώδες ύφος τους, αλλά σε κάποια σημεία κλείνει το μάτι στον υποψιασμένο αναγνώστη, έτσι, για να γελάσουνε μαζί.

  131. Πέπε said

    128
    (Το έκλεισα τώρα, αλλά από μνήμης)
    Το κείμενο είναι 6000 ξένες λέξεις που προέρχονται από τα ελληνικά, το σχόλιο είναι «Μιλάνε ελληνικά και δεν το ξέρουν», και η απάντηση είναι «Έτσι ακριβώς».

    Αν εννοούμε αυτό.

  132. sarant said

    128

    Ανεβάζει ανάρτηση με ελληνικές λέξεις της αγγλικής γλώσσας.

    Σχολιάζει φίλη του
    Η Ελληνικη γλωσσα ειναι η μητερα των γλωσσων Γαλλοι Αγγλοι Γερμανοι Ιταλοι πολλες αποτις λεξεις τους τις εχουν παρει απο εμας

    και αυτός απαντάει: Μέχρι και τα ονόματα των χωρών αυτών είναι Ελληνικά!

  133. sarant said

    130 Δεν νομίζω. Και αυτο με το ποδόσφαιρο και τη σύνθεση της εθνικής Γερμανίας δείχνει ότι δεν τρολάρει.

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    133: Κι εκείνο που γράφει στο τέλος ότι «περιμένουμε εδώ 80.000 χρόνια τώρα»; ☺

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό δεν είναι τρολάρισμα; Δεν σατιρίζει σαφώς του Έλληνος τον τράχηλο; ☺
    https://empros.gr/2020/03/maniakoi-diaskedastes/

  136. sarant said

    Αυτό ναι -αλλά δεν αποκλείει να είναι σοβαρό το άλλο.

  137. Γς said

    124:

    Εξοχότατε, ωχ, εξωλέστατε [λέμε τώρα] Μεσιέ λε Προφεσseur

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    133: Όχι, το λέει ακόμα πιο σαρκαστικά:δεν έχουμε μετακινηθεί από δω ογδόντα χιλιάδες χρόνια. Ποιοι, οι Έλληνες, ένας λαός που διέπρεψε στις μεταναστεύσεις, στους αποικισμούς και στα ταξίδια. Είναι ωραίος ο τύπος, Νικοκύρη. Μας βάζει και ψαχνόμαστε και γελάει κάτω απ’ τα μουστάκια που δεν έχει. ☺

  139. spiridione said

    Στο ίδιο πνεύμα, του ιδίου
    https://www.kaliterilamia.gr/2020/04/blog-post_6244.html

    https://echoflorina.gr/%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%BF%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%89/

    Βρίσκω και παλιότερα άρθρα του στον Δαυλό, και με τη ρήση του Κίσινγκερ.

  140. ΣΠ said

    129
    Κιντ, από πού ξέρεις τον κ. Φοίβο Ιωσήφ.

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι εδώ εξαιρετική σάτιρα:
    https://empros.gr/2019/11/vasilikes-ypochreoseis/

  142. Γς said

    73:

    > Τίποτε για την Αλαμπάμα δεν έχουμε;

    Σουζάνα -> Νταμιζάνα -> Αλαμάνα -> Αλαμπάμα

  143. sarant said

    Το πρώτο του 139 είναι τρολιά ή είναι ευθυμογράφημα για ακροατήριο που δέχεται την ελληνική ως μητέρα-γλώσσα;

    Θεωρώ ότι ισχύει το δευτερο.

    Κι αν γράφει και στον Δαυλό δεν χρειάζομαι άλλους μάρτυρες.

  144. Μαρία said

    140
    Είναι συντοπίτης του.

  145. spiridione said

    «ακόμη και οι Μογγόλοι γείτονες μας το λένε Tiyatro».
    Αυτό αρκεί.

  146. Ποντικαρέος said

    Απλά τα γραπτά του κυρίου Φ.Ι. Διάβασε το https://donotlink.it/kvxGJ (δεν βάζω απευθείας το σύνδεσμο) το οποίο όχι μόνο είδα να έχει τίποτα το χιουμοριστικό (κττγμ) αλλά μυρίζει επικίνδυνα. Οπότε συμφωνώ με όσους έγραψαν ότι τα εννοεί σοβαρά.

  147. Μαρία said

    139

    Click to access 246.pdf

    σ.19, για το γιουροβιζιονικό SAGAPO

    Το σίγουρο είναι οτι παρετυμολογώντας ή όχι έχει εμμονή με τα ελληνικά δάνεια στις άλλες γλώσσες.

  148. Ποντικαρέος said

    Παρόραμα στο δικό μου σχόλιο 146
    Ήθελα να γράψω «Από τα γραπτά του κυρίου Φ.Ι. διάβασα» και βγήκε «Απλά τα γραπτά του κυρίου Φ.Ι. Διάβασε»

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    146: Μα, ειδικά σ’ αυτό το άρθρο, καταδικάζει, με το δικό του ύφος, την παιδαγωγική που καταστρέφει το μυαλό των παιδιών και τα μετατρέπει σε ρομποτάκια των κρατών και των θρησκειών. Είναι λόγια ενός ψεκασμένου ελληνάρα αυτά;
    «Οι στρατοί λοιπόν των Θρησκειών και των Εθνών προετοιμάζονται από της νηπιακής ηλικίας. Οι άνθρωποι καθοδηγούνται έτσι που να πιστεύουν πως τα δεσμά τους είναι η σωστή επιλογή τους.»

  150. π2 said

    11. Στο μεταξύ το τοπωνύμιο Ιπανέμα, αν καταλαβαίνω καλά, σημαίνει κάτι πολύ λιγότερο ειδυλλιακό από την εικόνα που έχουμε, κάτι σαν Βρωμολίμνη.

  151. sarant said

    149 Nαι, είναι -ένας δωδεκαθεϊστής έτσι θα έγραφε.

  152. spiridione said

    Από Κώστα Κωστάκο:
    Mητσοτάκης τώρα στη Βουλή: αφού πρώτα την λέει στον Τσίπρα ότι τώρα θυμήθηκε να αγαπήσει την Μεταπολίτευση, καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η παράταξη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε την Μεταπολίτευση, «αυτός νομιμοποίησε το κομμουνιστικό κόμμα, αυτός σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε».
    Ευχαριστούμε την παράταξη του Μητσοτάκη, σε ευχαριστούμε Δεξιά που επανέφερες τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ευχαριστούμε που δεν κράτησες τη Χούντα, ευχαριστούμε που νομιμοποίησες το ΚΚΕ και δεν το κράτησες παράνομο, σε ευχαριστούμε Δεξιά για τη Δημοκρατία, ευχαριστούμε που μας επέτρεψες να έχουμε ζωή και διαδρομή, ευχαριστούμε για όλα, ευχαριστούμε που δεν ξαναπαίρνεις πίσω το δώρο της Δημοκρατίας, ευχαριστούμε που εξακολουθείς να μας το αφήνεις να έχουμε να παίζουμε, μην μας γυρίσεις πίσω στη Δικτατορία, σε παρακαλούμε, μείνε καλή μαζί μας, δίνε μας δικαιώματα ή παίρνε μας κιόλας, αλλά άσε μας να έχουμε Δημοκρατία, από εσένα εξαρτάται, δικιά σου είναι, ό,τι ώρα θες την παίρνεις και την δίνεις.

  153. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Στις πρώτες 88 επιχειρήσεις η επωνυμία τους είναι ελληνική.

    Προτείνω να βρεθούν και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις στο G20 και η Ελλάς να διαπραγματευθεί κάποια δικαιώματα .

    Εξ άλλου υπάρχει προ δεκαετίας η πρόταση για πολιτιστικό φόρο για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας με το σύνθημα “5 σεντ τη λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!” , δηλ. όποιος χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις, να πληρώνει πέντε «ευτελή» λεπτά του ευρώ ανά λέξη.(βλ. ΥΓ)

    List of largest companies in the United States by revenue
    From Wikipedia, the free encyclopedia
    Rank Name Industry Revenue (USD millions) Revenue growth Employees Headquarters
    […]
    2 Amazon Retail 280,522 Increase 20.5% 798,000 Seattle, Washington
    […]
    11 Alphabet Technology 161,857 Increase 18.3% 118,899 Mountain View, California
    […]
    22 Marathon Petroleum Oil and gas 124,813 Increase 28.5% 60,910 Findlay, Ohio
    […]
    88 General Dynamics Airspace and defense 39,350 Increase 8.7% 102,900 Reston, Virginia

    ΥΓ Η διεθνής κίνηση “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”
    (μυθοπλαστικό κολλάζ)

    Η ιδέα για την ως άνω λύση για να σωθεί η Ελλάδα από το χρέος της, είχε προταθεί αρχικά από Γερμανίδα συγγραφέα και ιστορικό των μαθηματικών και της φυσικής, η οποία μετά τα επιτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, ζήτησε να επιβληθεί έκτακτος, πολιτιστικός φόρος για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας με το σύνθημα “5 σεντ τη λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!” Η εν λόγω γερμανίδα, έχει διδάξει σε γερμανικά και γαλλικά πανεπιστήμια, έχει εκδώσει λογοτεχνία, γνωρίζει – από πολλά ταξίδια της την τελευταία δεκαετία – την Ελλάδα και τώρα εξεγέρθηκε, εκδίδοντας ένα μικρό βιβλίο.

    Αφορμή για τη δημόσια τοποθέτηση αποτέλεσε ο ενοχλητικός…τόνος των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Άλλωστε, το ζήτημα δεν είναι να επισημανθούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά να βρεθούν πάσει θυσία λόγοι, ώστε να σωθεί η Ελλάδα, την οποία θεωρεί πολύτιμη ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το δεύτερο ζητούμενο της συγγραφέως ήταν να συμμαζευτούν οι γερμανικές γραφίδες, που με τόσο “δασκαλίστικο” ύφος έσπευσαν να καταδικάσουν την ελληνική πρακτική και νοοτροπία. Υπενθύμισε πως δίπλα στην αφελώς απροκάλυπτη ελληνική διαφθορά – τη «δημοκρατική διαφθορά», όπως την αποκαλεί – βρίσκεται η μεγαλόσχημη και υποκριτική διαφθορά της γερμανικής οικονομίας αλλά και της πολιτικής. Η φιλέλλην Γερμανις τα έκανε όλα αυτά διότι απλά «είναι μια μορφωμένη Γερμανίδα που της “πάτησαν τον κάλο”, επειδή της πρόσβαλλαν την Ελλάδα».

    Γι΄ αυτό, πρότεινε την επιβολή – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου: όποιος χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις, να πληρώνει πέντε «ευτελή» λεπτά του ευρώ ανά λέξη. Δηλαδή, μόλις ο Γερμανός πει Idee, μόλις ο Γάλλος προφέρει ide ή ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στο ελληνικό δημόσιο ταμείο. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή, ψυχανάλυση και ψυχοπαθολογία, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη και ευρώ κ.ο.κ.

    Η ιδέα αγκαλιάσθηκε παγκοσμίως (στην αναζήτηση google περίπου 77.960.000 αποτελέσματα (1,37 δευτερόλεπτα) ), ενώ ενθουσιασμένοι Έλληνες ακτιβιστές, αναγνωρισμένοι, μέτριοι και αρχάριοι ποιητές, λογοτέχνες και διανοούμενοι, επιστήμονες απασχολούμενοι, υποαπασχολούμενοι, και άνεργοι, φοιτητές , διδάσκαλοι και καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συνέστησαν το ελληνικό παράρτημα της κίνησης . Για λόγους ύφεσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε., το ελληνικό παράρτημα εισηγήθηκε τελικά να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο “ένα σεντ την λέξη να σώσουμε την Ελλάδα!”, το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό. Έτσι οι Γερμανοί -που είναι ιδιαίτερα τσιγκούνηδες -και άλλοι ανάλογοι λαοί δεν θα έκλεβαν λέξεις, ενώ φτωχότεροι λαοί (Ισπανοί, Πορτογάλοι, λαοί της Ν. Αμερικής κ.λ.π.) θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και αυτοί χωρίς πρόβλημα.

    Με πάθος, εμμονή, αλλά και έκδηλη χαρά, η φιλέλλην Γερμανις υπολογίζει στο παγκόσμιο γραφείο της κίνησης, τα χρήματα που κατατίθενται στο άδειο ελληνικό δημόσιο ταμείο (που είχε αδειάσει εκτός των άλλων η Siemens και άλλες γερμανικές εταιρείες). Μάλιστα, είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν αυτόν το φόρο στην Ελλάδα, χωρίς τα πνευματικά και επιστημονικά επιτεύγματα της οποίας δε θα υπήρχε σήμερα ούτε ευρωπαϊκός πολιτισμός, ούτε ευρωπαϊκή τεχνολογία, ούτε τα αεροπλάνα θα κινούνταν, ούτε τα πλοία θα έσχιζαν τα πελάγη!

  154. ΣΠ said

    Έχω πεισθεί. Μπορεί το ύφος να είναι ανάλαφρο αλλά αυτά που γράφει τα εννοεί.

  155. Triant said

    149: Γιάννη διάβασες το άρθρο για το Γερμανία-Ελλάδα; Πρέπει να μου το λέει κολλητός γελώντας για να το πάρω για τρολιά και πάλι θα μου μπει η υποψία πως μπορεί κατά βάθος να τα εννοεί (ιδίως αν τελεί εν ευθυμία)..

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    151: Δεν νομίζω. Οι δωδεκαθεϊστές είναι συνήθως και εθνικιστές. Στο άρθρο αυτό δεν βρίσκουμε ίχνος εθνικισμού ούτε φυσικά εκθειασμού του Χίτλερ. Είναι μια πικρή σάτιρα, θυμίζει τον στίχο της Γώγου «στο μυαλό είναι ο στόχος». Δεν υποστηρίζω και καλά τον Ιωσήφ, σήμερα τον γνώρισα και, με την ευκαιρία, διάβασα μερικά κείμενά του. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να του κολλήσουμε ταμπέλα.

  157. Μαρία said

    150
    Ναι. https://en.wikipedia.org/wiki/Ipanema
    Την ελληνική παρετυμολογία, της απάνεμης, την είχε σερβίρει στο κανάλι της βουλής η Ματρώνη Δικαιάκου και την είχε λινκάρει εδώ ο Στάζυ.

  158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    USA city names of Greek origin – Part 1

    USA city names of Greek origin – Part 2

    https://greeknewsagenda.gr/index.php/topics/culture-society/7202-usa-names-greek-1

    https://greeknewsagenda.gr/index.php/topics/culture-society/7211-usa-greek-2

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    146: «Ο Χίτλερ λοιπόν είχε δίκιο … Το γερμανόπουλο όταν γίνονταν 7 χρονών ήταν έτοιμο να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα»

    Δεν νομίζω ότι είναι υποστηρικτής του Χίτλερ.

  160. sarant said

    156 Γιάννη, δεν είναι όλοι όσοι ανήκουν σε μια «παράταξη» ίδιο καλούπι.

  161. dryhammer said

    Το ονοματεπώνυμο είναι αληθές;
    Γιατί αν είναι καλλιτεχνικό, το Φοίβος ΟΚ, συνάδει, το Ιωσήφ είναι για ξεκάρφωμα (του στιλ: Να, παρόλο που, εγώ κλπ κλπ);
    Ο γούγλης δίνει κι ένα αντιπρόσωπο γεωργικών μηχανημάτων στην Κύπρο (λτδ)

  162. Ποντικαρέος said

    @149 Νομίζω ότι το ύφος του φαίνεται από τον τίτλο που διάλεξε για το συγκεκριμένο άρθρο. Αν ήθελε απλά να κατακρίνει «την παιδαγωγική που καταστρέφει το μυαλό των παιδιών και τα μετατρέπει σε ρομποτάκια των κρατών και των θρησκειών» θα διάλεγε κάποιον άλλο τίτλο (και δεν θα τον επαναλάμβανε εμφατικά στο άρθρο).

  163. Μαρία said

    152
    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου https://left.gr/news/tin-aposyrsi-toy-nomoshedioy-gia-tis-dimosies-synathroiseis-zitise-o-g-papandreoy

  164. Γιάννης Κουβάτσος said

    155: Από τα κείμενα που διάβασα, Γιώργο, νομίζω ότι ο τύπος παίζει με τον αναγνώστη. Διάβασα και αυτό το κείμενο και «είδα» ότι μάλλον σατιρίζει την εμμονή των ελληναράδων για την καθαρότητα του αίματος. Αρπάξαμε τεσσάρα από τους Γερμανούς, αλλά εμείς είμαστε καθαρόαιμοι, ρε! και συνάμα μας κλείνει το μάτι για τη στενοκεφαλιά των «αμιγών» Ελλήνων που κατοικούν αμετακίνητοι…ογδόντα χιλιάδες χρόνια αυτά τα χώματα. Έχουν ενδιαφέρον τα κείμενά του, ακριβώς γιατί μας οδηγούν σε τέτοιες συζητήσεις επί των προθέσεών του και σε ερμηνείες των αμφισημιών του.

  165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    153. 4 απο τις πρώτες 88 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ η επωνυμία τους είναι ελληνική.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    159: Έτσι. Όποιος διαβάζει βιαστικά και, ίσως, προκατειλημμένα τα κείμενά του, κινδυνεύει να πέσει στη λούμπα της παρερμηνείας.

  167. ΓΤ said

    (Στον 1ο Τελικό της σειράς: ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 0-3 (19-25, 22-25, 19-25))

  168. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αγράμματος και αστοίχειωτος δεν είναι σίγουρα ο Φ.Ι. Τώρα τι είναι; δεν κατέληξα ακόμη σε συμπέρασμα… Πάντως λίγο σαν να Μπατμανοφέρνει 😋 Πάρτε και μια άλλη εκδοχή του.

    https://echoflorina.gr/%CE%B9%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BC-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%BF%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%AE/

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    167:Στο βόλεϊ, βλέπεις, δεν έχει πέναλτι. 😉

  170. Triant said

    Καλώς τα δεχτήκαμε. 50 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 21 ορφανά. Για να μαζευόμαστε σιγά – σιγά.

  171. sarant said

    168 Εδώ είναι σοβαρός. Και ακροδεξιός.

    Με προσωπικές επιλογές του αναφερομένου ανθέλληνα Αμερικανοπολωνού πολιτικού…

    Αναφέρεται στον Ανδρέα.

  172. ΓΤ said

    Μονιμότητα ΔΥ, Εκκλησία, ΚΚΕ από Φοίβο Ιωσήφ https://www.kaliterilamia.gr/2019/09/blog-post_5658.html

  173. Μαρία said

    171
    Κι όχι μόνον.
    Οι σημερινοί επιστήμονες μας που δουλεύουν στο μεσαιωνικό Dubai και στην παγωμένη Νορβηγία έχουν σταλεί με προσωπική εντολή του σύγχρονου Έλληνα Vidkun Quisling.
    Μου είναι αδύνατον να συλλάβω τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν στο Αμερικανικό Ναυτικό για να μεταλλάξουν τον χαρακτήρα του πρώην Πρωθυπουργού και να του εμφυσήσουν αυτό το αβυσσαλέο μίσος κατά της Πατρίδας μας.

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διαβάζοντας, επειδή μπήκα στο τριπάκι, κι άλλα κείμενά του αντιλαμβάνομαι ότι εγώ έπεσα θύμα παρανάγνωσης και ότι παραεμβάθυνα στα γραπτά του, λες και διάβαζα Εγγονόπουλο. Το παρακάτω δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες. Τι να πει κανείς…

    https://empros.gr/2018/07/souidiki-aravia/

  175. sarant said

    174 Ε, ναι. Απλώς πότε-ποτε γράφει σε, ας πούμε, εύθυμο στιλ.

  176. Νέο Kid said

    Θα καταθέσω μια οπτική διαφορετική απ του Νικοκύρη και των πλείστων (κυπριωτισμός, Μαρία!😉) σχολιαστών.
    Αν κάποιος χρειάζεται το Σαραντάκο ,και τον όποιο Σαραντάκο , να τον πάρει απ το χεράκι και να του πει «Ρε μαλάκα! Ινδία από το γιο του Δια , τον Ιν; Πάει; Δεν πάει!» δε πα να κόψει και το σβέρκο του! Καμία λύπηση! Καμία «προστασία»! Άσε που η προστασία αυτή με βρίσκει και ιδεολογικά αντίθετο! «Σε θεωρώ πανηλίθιο παιδί μου… έλα να σου κάνω εντζουκέισον , να προστατευτείς από τις λούμπες»
    Το ότι ίσως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (μεγαλύτερο απ αυτό που θα ελπίζαμε ίσως να υπήρχε) που πραγματικά μπορεί να φάει ότι η Ινδία βγαίνει απ τον Ιν, δεν παίρνει φάρμακο !
    Η ευφυΐα του Έλληνος είναι αυτή που είναι , εκ των χαμηλότερων της Ευρώπης ,και δεν αλλάζει εύκολα.
    Φτάνει ο Κωστόπουλος που μας ξεβλάχεψε!
    Θάχουμε και το Νίκο τώρα να μας ξεβλακέψει; 🙂
    Οποίου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει!

  177. Μαρία said

    174
    Για το άρθρο με τις παρετυμολογίες ήμουν κι εγώ επιφυλακτική. Την πατάμε, γιατί μας φαίνεται αδιανόητο να γράφονται στα σοβαρά τέτοιες ανοησίες, αλλά μάλλον ζούμε ανάμεσά τους.

  178. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    112 κλπ.
    αν τον ψάξει κάποιος και με παρεμφερή γραφή του ονόματος (π.χ. phoivou-iosiph), βρίσκει κι άλλες, κι εκτός φατσοβιβλίου, ενδείξεις σχετικές με την επιμονή του στο «άθληΙμα» του Γκας Πορτοκάλος.

    Κάνει κι ορθογραφικά λαθάκια, είτε κοπυπαστώνοντας από αμφιβόλου αξίας πηγές, είτε από δική του άγνοια, είτε απροσεξία. Και λέω έτσι, γιατί προφανώς στηρίζεται ιδιαίτερα στο ακουστικό μέρος διαφόρων λέξεων, για να τις «βαφτίσει» ελληνικής προέλευσης. Ε, π.χ. το γ(άμα) στο «σπλάγχνο» δεν πολυπροφέρεται 😎😉🤔
    Μας βγήκε «ακουστικός τύπος», δηλ. θ΄ακουστεί πολύ 🙂 🙂

  179. ΣΠ said

    174
    Αναφέρει και τον Φράνς Τσαγκάρη, τον πάλαι ποτέ ακροδεξιό βουλευτή της ΝΔ.

  180. ΓΤ said

    Πικρό γέλιο
    Χτεσινό επεισόδιο του Still Standing

    -Τι σημαίνει η λέξη «πολλάκις»; _ O _ _ _ Σ _ Ο _ _ Σ
    και ο παίκτης απαντά «Βόρειος Πόλος»…

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    176: Δεν είναι ακριβώς έτσι, Κιντ. Δεν είναι πάντα θέμα βλακείας και της παρεπόμενης ισχυρογνωμοσύνης, είναι και θέμα άγνοιας λόγω ελλιπούς πληροφόρησης. Στο σχολείο της εποχής μου (χούντα καταραμένη) μας δίδασκαν διάφορες εθνικιστικές και άλλες μπαρούφες. Εναλλακτική πληροφόρηση δεν υπήρχε, άρα μεγαλώναμε πιστεύοντας τυφλά π.χ. τη θεωρία της μιας ψήφου και τον μύθο του κρυφού σχολειού. Δεν ήμασταν αναγκαστικά βλάκες, δεν φαίνονταν, εδώ που τα λέμε, απίθανα. Αν δεν βρίσκονταν στην πορεία κάποιοι Σαραντάκοι να μας ανοίξουν τα μάτια , ακόμα θα πιστεύαμε σε παρόμοιες τρίχες. Άρα, ναι, έχουμε ανάγκη από διαφωτιστές, γιατί μας έχουν πνίξει οι σκοταδιστές που κάνουν πάρτι στο διαδίκτυο. Όσο γι’ αυτούς που, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να δίνουν βάση σε μπαρούφες, ε, τότε, ναι, το σχόλιό σου τους αφορά άμεσα.

  182. Νέο Kid said

    180. Δηλαδή ο Πολλάκης είναι ο νότιος πόλος;
    Makes sense! Νότια δεν είναι η Κρήτη;

  183. Μαρία said

    179
    Λαμιώτης κι εκείνος.

  184. Νέο Kid said

    181. Γιάννη, δεν μιλάω για «κουτοπονηριές» αλά Άδωνη, Βελόπουλο ή πώς τον λένε εκείνον το φυσικό που πουλάει βιβλία ή ας πούμε το Λερναίο . Αυτοί είναι επαγγελματίες , βγάζουν φράγκα δηλαδή απ τη μπαρούφα που πουλάνε , έχουν όπως έχει δυστυχώς αποδειχτεί πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα ,κι ασφαλώς θέλουν χτύπημα και ξεμπρόστιασμα ,και σκληρό!
    Αλλά αν κάποιος χρειάζεται «χεράκι» για την Ινδία και το Ζευσοσουέζ… 👎👎

  185. ΓΤ said

    @182
    Τραγική φάση, αδερφέ…

  186. Γιάννης Κουβάτσος said

    184: Κι όμως χρειάζεται. Από τη μία η άγνοια, από την άλλη η κολακεία του εθνικού φιλότιμου, δεν θέλει και πολύ, ε; Και δεν μιλάμε για παλαβομάρες περί π.χ.εξωγήινης καταγωγής των Ελλήνων (εδώ απαιτείται ψυχίατρος), αλλά ένα σωρό άλλοι μύθοι την ανασκευούλα τους τη χρειάζονται.

  187. Μαρία said

    181
    Κανένας απ’ τους μύθους που αναφέρεις δεν είναι χουντικής προέλευσης. Όσο για τη χουντική προπαγάνδα τη διακωμωδούσαμε και λυπόμασταν την καθηγήτριά μας της ιστορίας, που ήταν αναγκασμένη να μας διαβάζει κάθε τόσο ένα δελτίο που έστελνε στα σχολεία η 10η Μεραρχία.
    Συμφωνώ με τον Κίντο.

  188. kpitsonis said

    49 Αγαπητέ Τεμπέλη , μπήκες σε τόσο κόπο να παραχαράξεις το έντυπο , ας πρόσεχες και λίγο ! Ες Πάναν ;

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    187: Εγώ, όμως, τότε πήγαινα στο δημοτικό και τότε πρωτοάκουσα παρόμοιες…καπνοσύριγγες, μετά συγχωρήσεως. Και γενικώς μεγάλωνα σε χακί περιβάλλον. Γι’ αυτό, από αντίδραση, εκτιμώ απεριόριστα την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και απεχθάνομαι κάθε είδους δικτατορία. Τα παιδικά χρόνια σε σημαδεύουν.

  190. Νέο Kid said

    Και γω όμως Γιάννη νομίζω ότι η μεγάλη παπαρολογία και τα …σημαίνοντα και οι πρωτογένειες και οι μαθηματικές δομές είναι όψιμα σπορ.
    Εγώ ας πούμε θυμάμαι κανονικά που μαθαίναμε αρχή προς μέσα 70´ς για το φοινικικό αλφάβητο και κανείς γονιός ή δάσκαλος δεν είχε διανοηθεί να το αμφισβητήσει .

    Το θέμα βέβαια είναι διεθνές. Και με το Ίντερνετ έχει χειροτερέψει .
    Κάποτε οι flat earthers ήταν κάποιοι ελάχιστοι πλακατζήδες, τρολάκια που θα λέγαμε σήμερα.
    Σήμερα, βγάζουν λεφτά σοβαρά στην Αμερική και είναι «οντότητα» . Θλίψη…

  191. Γιάννης Κουβάτσος said

    190: Το διαδίκτυο έχει τα γνωστά καλά του, αλλά προσφέρει μεγάλη διάδοση στις παπαρολογίες, αυτό είναι γεγονός. Τα χρόνια τα δικά μας ήταν αλλιώς, πιο απλά. Τις τελευταίες δεκαετίες με τις νιου έιτζ θεωρίες, με την παγκοσμιοποίηση, με τη μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης, με την ανεξέλεγκτη υπερπληροφόρηση ε, πολύ θέλει να χάσει τον μπούσουλα ο κοσμάκης και να ψάχνει για σταθερές και βεβαιότητες όπου να ‘ναι;

  192. 182, … Πολλάκης είναι ο νότιος πόλος;
    Makes sense! …

    Ασφαλώς.
    Για τον Βόρειο Πόλο είναι
    ο Πολλάρης

  193. aerosol said

    #73
    Επειδή δεν είδα να απαντήθηκε η ετυμολογία της Αλαμπάμα, την δίνω εγώ: Άλας + Βάμμα

    #143
    Ναι, μετά το Δαυλό νομίζω πως το θέμα απαντήθηκε.
    Επιπλέον, αν μια πραγματική τρολιά δεν δηλώνεται πουθενά ως τέτοια και αν τυχόν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, τότε είναι μια κακή ιδέα.

    #157
    Λάθος η κα Ματρώνη. Μα… απάνεμη; Από το υπήνεμη βγήκε, φως φανάρι!

  194. voulagx said

    Ο αλλος πιστευει οτι οι αμερικανοι δεν πατησαν στη σεληνη ποτέ διοτι: « ρε συ, εδω πας να μιλησεις με Αθηνα μεσω σκάυπ και πεφτει το σημα κι αυτοι μας λενε οτι μιλουσαν με τους αλλους στο φεγγαρι; ολα ψεματα ειναι!!!» Καραφλιασα.

  195. Λεύκιππος said

    86 ουκ εραν η χώρα των ανέραστων η Ουκρανία Μάλλον δεν έχεις προσέξει τις Ουκρανές. Όλες, μα όλες, μία και μία

  196. Theo said

    Διάβασα τα περισσότερα από τα κείμενα του Φ. Ι. στα οποία παραπέμπουν οι λίκνοι και επιμένω: Πρόκειται περί τρολιάς. Φαίνεται εθνικιστής και ρατσιστής, αλλά όχι και «ψεκασμένος». Ξέρει να μιμείται τη μανιέρα και να χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο των πορτοκαλιστών, αλλά πορτοκαλιστής δεν είναι. Είναι ευθυμογράφος, κυρίως. Κι αυτό φαίνεται από κάποια «κουφά» που προσθέτει στις συνήθεις πορτοκαλίστικες παπαρολογίες. (Αλλά δεν θα κάτσω να το αποδείξω. Αρκετές τέτοιες φράσεις παρατέθηκαν από κάποιους συσχολιαστές. Δεν θα κάνουμε και διατριβή περί του κ. Ιωσήφ.)

    Και μια και αναφέρθηκε ο Κώστας Κωστάκος (ο Oldboy στο σχ. 151) μου θυμίζει κανά δυο άρθρα του πριν από πέντ’ έξι χρόνια, γραμμένα με λεπτή ειρωνεία που επέσυραν την οργή κάποιων αριστερών αναγνωστών που δεν είχαν συνηθίσει το ύφος του. Κι άντε να τους πείσεις ότι ο Oldboy ειρωνευόταν και σάρκαζε! 🙂

  197. spyros chamenos said

    Θα με συγχωρέστε, μπήκα αργά στο μπλογκ και το σχόλιο μου δεν θα έχει και μεγάλη αξία, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι διάβασα 192 σχόλια και ακόμα δεν καταλήξατε στο αν ο συντάκτης του κειμένου σοβαρολογεί ή τρολάρει.
    Με άλλα λόγια είναι τόσοι οι ηλίθιοι που συναγωνίζονται τα τρολ.

  198. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!
    Διατηρώ την άποψή μου για τον Ιωσήφ.

    180 Ατυχία, αφού ταίριαζε κι αυτό! 🙂

  199. Spiridione said

    194. Έλα ρε συ, αφού την «προσελήνωση» την είχε σκηνοθετήσει ο Κιούμπρικ. Γνωστά αυτά.

  200. Νέο Kid said

    194. Μάμησέ τα Γίγα! Καλά αυτό με τη Σελήνη σπάει πολλά ρεκόρ μαλακίας!
    1. Πού στο διάλο πήγαιναν οι πύραυλοι;; ( οι απογειώσεις ήταν live)
    2. Γιατί οι αμερικανοί ΔΕΝ πήγαν στο φεγγάρι 8-9 φορές (πόσες ήταν;) Δεν έφτανε να ΜΗΝ πάνε μία ,άντε δύο ;…
    3. Το να «στήσεις» κάτι τέτοιο ,προϋποθέτει :ομερτά από καμιά κατοσταριά χιλιάδες νοματαίους, καμιά δεκαριά τόνους φέηκ σχέδια, καμιά κατοσταριά … ε! Ποιο εύκολο θα ήταν απλά να πάνε στο φεγγάρι!
    4. Last, but not least! Οι Συνομωσιολόγοι είναι τρελοί!! Η όποια κυβέρνηση, θα στήσει κάτι τέτοιο;; Στα κρυφά;;; Εδώ δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο εν έτη 2020 για μια γρίπη…

    By the way , με το Σκάιπ και τα κινητά, όλα καλά έτσι; Πες στον άλλον. Οι δορυφόροι γυρνάνε κανονικά ,ε; Εκεί δεν «είναι όλα ψέματα» ,ε; 😉 Ο,τι μας συμφέρει!

  201. Νέο Kid said

    199. Σωστό αυτό. Αλλά ο Κιούμπρικ ήταν τόσο τελειομανής που επέμενε να κάνει το γύρισμα on site! …🙂

  202. BLOG_OTI_NANAI said

    Τι σημαίνει «Αίγυπτος» κατευθείαν από την «πηγή»:

  203. ΣΠ said

    200
    Επίσης, το «Απόλλων 13»; Κι αυτό σκηνοθετημένο;

  204. 197, … δεν καταλήξατε στο αν ο συντάκτης του κειμένου σοβαρολογεί ή τρολάρει. …

    Σοβατρολογεί, ίσως.

  205. Άσχετο, αλλά σήμερα στη διαδήλωση μας χτύπησαν άσκημα. Τα κουκουλοκωλοπαίδια με τις μολότοφ έκαναν ως συνήθως ευσυνείδητα τη δουλίτσα τους. Χημικό να το κόβεις με το μαχαίρι, ίσα πάνω σε ειρηνικό μπλοκ. Και άγριο κυνηγητό (στο τσακ δε με σβέρκωσε ταγματαλήτης).
    Καληνύχτα και καλή τύχη.

  206. 194, 200

    …κσι το αδυσώπητο ερώτημα:

    Το τοπίο ήταν σεληνικό ή σεληνιακό;

  207. Μαρία said

    202
    Στα ελληνικά π.χ. κατσίκα, φροντίδα, (ακρογιαλιά)
    δηλαδή άμα καλύπτεσαι με κατσικόδερμα είσαι υπό την αιγίδα και όταν φυσάει στην θάλασσα φαίνονται άσπρα κατσικάκια και αλατισμένα μας κάνουν τον αιγιαλό…
    Τέλος οι κάτοικοι του Νείλου ξαπλώνανε με τα κατσικοδέρματα ανάσκελα και τους ονόμασαν Αιγ-υπτίους. https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-15480

    Το ξαναείδα τις προάλλες με την ευκαιρία του βιβλίου για τους υπολογιστές που πρόσφερε ο Κορνήλιος.
    Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων υπομονετικών σχολιαστών δεν νομίζω οτι ο ετυμολόγος μεταπείστηκε.

  208. Μαρία said

    205
    Είδα κάτι καλά βίντεα.

  209. Μαρία said

    Η παραπάνω φωτογραφία νεαρού με σακίδιο (προφανώς πρόκειται για αστυνομικό με πολιτικά) μέσα στον περίβολο της Βουλής, λίγο πριν από τα επεισόδια που οδήγησαν στη βάρβαρη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στη διαδήλωση της Πέμπτης, προξενεί σοβαρά ερωτήματα και δικαιώνει όσους κάνουν λόγο (μεταξύ αυτών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ) για οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας και διάλυσης των συλλαλητηρίων. https://left.gr/news/fotografia-ntokoymento-sto-proaylio-tis-voylis-ligo-prin-apo-tin-organomeni-provokatsia

  210. Γιάννης Κουβάτσος said

    205: Όπως το λες: έκαναν ευσυνείδητα τη δουλίτσα τους. Όπως την κάνουν πάντα. Γι’ αυτό απορώ που βρίσκονται αριστεροί και υποστηρίζουν αυτά τα πρακτοράκια, την αλητεία τους και τη ρουφιανιά τους.

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    209: Μπα! Ανακάλυψαν επιτέλους την Αμερική ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ; Τόσα χρόνια κατηγορούν ως ισαποστασίτες όσους καταγγέλλουν τη δράση των αληταράδων των Εξαρχείων και των γηπέδων. Όταν είχαν καταλάβει την πρυτανεία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθόταν και τους χάζευε. Τώρα πήραν χαμπάρι τι ρόλο παίζουν τόσες δεκαετίες «τα παιδιά με τα μαύρα;»

  212. Μαρία said

    210
    Γιατί οι μπαχαλάκηδες δεν είναι προβοκάτορες, χωρίς να σημαίνει οτι δεν υπάρχουν και τέτοιοι.
    Πιστεύεις οτι το ξύλο στις διαδηλώσεις πέφτει, επειδή κάποιοι πετάνε μολότωφ;

    211
    Εννοείς την κατάληψη που εκκένωσε ο Πανούσης;
    Το ΚΚΕ παγίως θεωρεί όλους τους μπαχαλάκηδες προβοκάτορες, δεν ξύπνησε τώρα.

    https://athens.indymedia.org/post/1536950/

  213. gpoint said

    Σχετικά με την ετυμολογια της Ιπανέμα, έχει τεράστια σχέση με την Μάλτα !!!! Οπως κάποιος τούρκος που την έψαχνε και δεν την έβρισκε, αναφώνησε Μάλτα γιοκ, έτσι και Σέρβος ομόλογος του, αδυνατώντας να βρει την… Αμερική αναφώνησε ΗΠΑ-νέμα (χωρίς στα σέρβικα)

  214. Theo said

    @213:
    Στα μακεδόνικα «νέμα» σημαίνει «δεν έχει» -> «καθόλου». Το ίδιο και το «γιοκ» στα τούρκικα, αν δεν απατώμαι 🙂

  215. Theo said

    Το «τίποτα» στα μακεδόνικα είναι «νίστσο». Στα σέρβικα, «νίστο».

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, Μαρία, το ΚΚΕ έχει σαφώς πιο ξεκάθαρη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μπαχαλάκηδων. Αλλά, ούτως ή άλλως, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει καχύποπτα και απαξιωτικά όλους όσοι κινούνται έξω από τις τάξεις του.
    Το αν και πόσοι από τους μπαχαλάκηδες είναι προβοκάτορες, είναι μεγάλη κουβέντα. Η ουσία είναι ότι η δράση τους δίνει καλή αφορμή στην αστυνομία για να αρχίσει το ξύλο και στον υπουργό τη δυνατότητα να μιλάει για αποκατάσταση της διασαλευθείσας τάξης.
    Ναι, εννοώ την κατάληψη που εκκένωσε πολύ καθτστερημένα ο Πανούσης. Όχι επειδή δεν το ήθελε αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων των διάφορων Διαμαντόπουλων.

  217. Pedis said

    Καταγγελία Βούτση για αστυνομικό με πολιτικά στις διαδηλώσεις

    Αυτό σημαίνει προοδευτικός εκδημοκρατισμός της χώρας και ένδειξη σεβασμού στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι:

    Βρέθηκε ΕΝΑΣ αστυνομικός σε διαδήλωση!

    Τι μας λές ρε Βούτση … σοβαρά;

  218. sarant said

    205 Mπράβο ρε συ

  219. BLOG_OTI_NANAI said

    Έψαξα στον ΔΑΥΛΟ και βρήκα ότι ο Φοίβος Ιωσήφ συμμετείχε με δύο του κείμενα, το έτος 2002 (τεύχη 242 και 246). Εκτός πια κι αν ο «Δαυλός» τα αντέγραψε από κάπου χωρίς την άδεια του, μια που δεν ήταν και κανένα σοβαρό περιοδικό. Το 2002 υπήρχε κάποια διαδικτυακή αρθρογραφία και θα μπορούσε κάποιος να τα αντιγράψει αν είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Βεβαίως, από το γεγονός ότι στο ίδιο έτος, στο τεύχος 246 είχε παραχωρήσει συνέντευξη ο… Μίκης Θεοδωράκης καταλαβαίνουμε ότι ο ΔΑΥΛΟΣ δεν είχε λάβει ακόμα τη φήμη που του άξιζε.

    Τέλος πάντων, από τα κείμενα αυτά φαίνεται ότι ο Φοίβος Ιωσήφ όσα γράφει τα εννοέι απόλυτα, παρά το γεγονός ότι γράφει με το στιλ του παλαιάς κοπής ευθυμογράφου/χρονογράφου. Κάπου αναφέρει ακι τη ρήση του Κίσινγκερ.
    Κάποια αποσπάσματα:

  220. BLOG_OTI_NANAI said

    Να πούμε ότι στην αρχή, προφανώς ο ΔΑΥΛΟΣ παρίστανε μάλλον το απλώς δεξιό / ελληνοκεντρικό έντυπο και το 1983 το τεύχος 15 το είχε γεμίσει με Αποστολίδηδες:

  221. BLOG_OTI_NANAI said

    219: Να πω βεβαίως ότι η φράση που γράφω για το 2002 ότι «ο ΔΑΥΛΟΣ δεν είχε λάβει ακόμα τη φήμη που του άξιζε», εννοώ στον μέσο απρόσεκτο πολίτη, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έπρεπε να είναι τέτοιος. Προσωπικά γνώριζα αρκετά χρόνια πριν το 2002 ότι πρόκειται για αντιεπιστημονικό, ακροδεξιό, νεοπαγανιστικό έντυπο που ούτε για καλάθι στο πανηγύρι δεν αξίζει. Αλλά πιθανολογώ ότι πλησίασαν τον Θεοδωράκη και αυτός φάνηκε επιπόλαιος και αδιάφορος και έχει ευθύνη, διότι την εποχή εκείνη ο ΔΑΥΛΟΣ ήταν ήδη γεμάτος ρατσιστικά, ακροδεξιά άρθρα (π.χ. το περιοδικό ήταν γεμάτο μπινελίκια για τους Αλβανούς).

  222. Πέπε said

    @219 (πρώτο):

    Ωραία η ασιατική Κίνα. (Είναι το υπόλοιπο μέρος της χώρας εκτός από την Ευρωπαϊκή Κίνα, όπως με Τουρκία, Ρωσία…).

    (δεύτερο) > > Λένε τον δημιουργό Dimiourgue:

    Ούτε τέσσερα λάθη δεν έκανε στη λέξη (μόνο τρία).

  223. Epaminondas Papayannis said

    Και μία ατάκα για να πάθουν αποπληξία όλοι οι ελληναράδες:
    Όταν κάποιοι άλλοι ζούσαν ακόμη σε σπηλιές, οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ήδη αδελφές!

  224. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    218 Δεκτός ο έπαινος. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του ώμου μου που τον άγγιξε ματατζής. Ξέρεις κάνα καλό αντισηπτικό?

  225. BLOG_OTI_NANAI said

    216: «το ΚΚΕ έχει σαφώς πιο ξεκάθαρη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μπαχαλάκηδων»

    Σαφέστατα και μπράβο τους διότι οι μπαχαλάκηδες είναι ξεκάθαρα φασιστόμουτρα. Κι εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο θέμα αυτό μου σπάνε τα νεύρα διότι μερικές φορές κάνουν λες και δυσκολεύονται να τους καταδικάσουν… Οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στάση σε αυτό και να τους ξαποστέλνει με την πρώτη ευκαιρία. Γενικά πολλοί μπερδεύουν την αριστερά με τους φασίστες αυτούς και θα πρέπει να αλλάξουν σκέψη διότι αυτοί μισούν και απεχθάνονται τη Δημοκρατία. Έχουν δολοφονήσει κόσμο οι τρομοκρατικές οργανώσεις τους. Και με βγάζουν από τα ρούχα μου όταν λένε ότι οι δολοφονίες στη ΜΑΡΦΙΝ ήταν… προβοκάτσια! Βρε ηλίθιοι, ο φασίστας που πετάει μολότοφ μέσα σε δρόμους, σε αυτοκίνητα και κτίρια είναι ένα ζώον και μισό. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα φάει κόσμο όπως και έγινε…

  226. Παναγιώτης Κ. said

    Η ανάγνωση του παρόντος ιστολογίου για κάποιο διάστημα, σε υποψιάζει για το τι συμβαίνει με τις διάφορες παρετυμολογίες οπότε, γίνεσαι πια επιφυλακτικός με τα όσα εξωφρενικά ακούς και διαβάζεις.

    Από την άλλη, την περιπέτεια της ετυμολογίας των Ελληνικών λέξεων όταν αυτή γίνεται από αξιόπιστα πρόσωπα, την βρίσκω ενδιαφέρουσα διότι δίνει εναύσματα για να την ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια που λέγεται φιλοσοφία.

    Η ροπή προς αποδοχή των παρετυμολογιών δεν παρατηρείται μόνο σε ανθρώπους χαμηλής σχετικά εκπαίδευσης. Την συναντάμε και σε ανθρώπους οι οποίοι τελείωσαν το πανεπιστήμιο.
    Μήπως παρομοίως δεν συμβαίνει με τα ζώδια;
    Και οι διάφορες θρησκείες βεβαίως βεβαίως μηδέ των πολιτικών θρησκειών εξαιρουμένων!
    Ειδικώς, όταν οι άνθρωποι δεν εμβαθύνουν σε αυτές δηλαδή δεν βλέπουν το όποιο φιλοσοφικό υπόβαθρο είτε δημιουργικό είτε οπισθοδρομικό.

    Και ένα χιουμοριστικό: Τρεις συνωμοσιολόγοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Τυχαίο; 🙂

  227. sarant said

    224 Ντετόλ αρκεί 🙂

    219 Δεν χωράει αμφιβολία το δαυλικό άρθρο για το sagapo. Και το 2002 ο Δαυλός δεν ήταν πια και τόσο άγνωστος.

  228. Πέπε said

    @225

    > > οι μπαχαλάκηδες είναι ξεκάθαρα φασιστόμουτρα

    Δεν ξέρω για το «ξεκάθαρα»…

    > > Γενικά πολλοί μπερδεύουν την αριστερά με τους φασίστες αυτούς

    Συμπεριλαμβανομένων και των εαυτών τους.

    Θέλω να πω, το ότι η συμπεριφορά τους είναι φασιστική δε σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θεωρούν συνειδητά τον εαυτό τους φασίστα. Πολλοί τον θεωρούν αριστερό ή αναρχικό και πιστεύουν με τα σωστά τους ότι σπάζοντας μια βιτρίνα χτυπάνε το κεφάλαιο.

    Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν προβοκάτορες-πιόνια που δεν ξέρουν ότι είναι προβοκάτορες-πιόνια.

  229. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νικοκύρη έγκριση. Ένα λυγξ έχει το σχόλιό μου, αλλά μάλλον δεν είναι αρεστό στους οχτροί του Γένους 🙂

  230. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ένας ασφαλίτης αρκεί για να δώσει τον τόνο σε πενήντα ανερμάτιστα, αστοιχείωτα, βάρβαρα κωλόπαιδα. Δεν είναι όλοι οι μπάχαλοι συνειδητοί προβοκάτορες (σιγά μη φτάνει εκεί ως εκεί ο κακοφορμισμένος τους εγκέφαλλος) αλλά η προβοκάτσια μια χαρά γίνεται.

    https://www.google.com/search?q=%CE%BC%CE%B1%CF%84+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B1+%CE%BC%CE%B5+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiwm5-ohMLqAhXL8qQKHX7GDoAQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=657

  231. Epaminondas Papayannis said

    Αυτές τις φαντασιώσεις περί ορφικών, ότι δήθεν το άλφα προϋπήρξε τού άλεφ, κλπ, τις ξεκίνησε ο Πασσάς.
    Συνεχιστής ο Πλεύρης.

    Ο Λιακόπουλος είχε πει, στην τηλεόραση, ότι οι σαμουράϊ είναι απόγονοι τών Σαμιωτών.

    Ο Κάσης είχε πει, στο τσιπουράδικο «Η γωνιά τού Οδυσσέα» (όπου είχε καθήσει «τής προσκολλήσεως» επειδή ήξερε κάποιον από την παρέα) – Νίκο, έχει κλείσει-, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν φθάσει μέχρι τη Χιλή. Τού είπαμε ότι λέει βλακείες, συνέχισε να λέει κι άλλες παλαβωμάρες (και να μάς βγάζει άσχετους), η σύζυγος μου και μία άλλη τού έλεγαν ότι είναι φασίστας, ο γράφων (όταν ξεκίνησε να αγορεύει για το Άργος) τού είπα ότι το Άργος θεωρείται η «πρωτεύουσα τών σκυλάδικων», τσαντίσθηκε και έφυγε.
    Ως γνωστόν, υπάρχει Χηλή στη Μικρά Ασία (εξ ου και η Νέα Χηλή έξω από την Αλεξανδρούπολη)· όπου, μάλιστα, ήταν ξακουστό το «ιερό» τής Αφροδίτης. Διερωτώμαι: θα με πίστευε εάν τού έλεγα ότι το πλήρωμα τού πρώτου πλοίου που ανακάλυψε τη Χιλή ήταν από τη Χηλή τής Βιθυνίας;

    Επιτρέψτε μου να γράψω, με τη σειρά μου, μία τρολλιά:
    Πώς ετυμολογείται η Βραζιλία; Λοιπόν, ας μιλήσουμε σοβαρά. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τα πάντα. Ο πρώτος που πήγε στη Βραζιλία ονομαζόταν Ηλίας. Ήταν τελοιοθήρας και θύμωνε αν δεν τα βρισκε όλα στην εντέλεια· γι’ αυτό και οι άλλοι έλεγαν: «ο Ηλίας βράζει στο ζουμί του», αλλά και «ο Ηλίας βράζει από θυμό». Κάποτε, ο Ηλίας έπεσε σε ενέδρα άγριων καννίβαλων οι οποίοι τον έβαλαν σε ένα καζάνι που έβραζε. Δεν θυμάμαι εάν τον έφαγαν ή μπόρεσε να διαφύγει [είτε επειδή ήταν πολυμήχανος είτε επειδή ο θαυματουργός θεός (που, όπως μάθαμε στο δημοτικό, αγαπά την Ελλάδα) τον έσωσε]. Εδώ οι γνώμες τών ιστορικών διίστανται· άλλοι διατείνονται ότι η Βραζιλία ονομάσθηκε λόγω τού χαρακτήρα τού Ηλία και άλλοι λόγω τού ατυχούς συμβάντος με το καζάνι. Το μόνο βέβαιο: προς τιμή τού Ηλία που έβραζε αυτή η χώρα ονομάσθηκε Βραζιλία!

    Απαλλάσσεσθε από μένα.

  232. nikiplos said

    Καλημέρα. Καθώς αρκετοί εκ των σχολιαστών εδώ ήταν μέλη στις διάσημες λίστες των 90ς, δίκτυο 21 και Hellas, αναμφισβήτητα θα αναγνωρίζουν στον ΚΙ γνώριμα στοιχεία της «Σχολής της Ξάνθης», την οποία κοροϊδευτικά τότε λέγαμε ΧΑΝΘΗ. Κατά άλλα ευφυής πέννα, με σκαμπρώζικο ύφος, με γνώσεις, επιλεκτικό χιούμοραλλά εργαλειακή χρήση και ολίγη εμπάθεια. Νο news here. Έτσι ήταν πάντοτε αυτή η ομάδα. Ελιτισμός, υπόγειες σχέσεις, κονέ και ολίγες ύποπτες διασυνδέσεις. Τρανταχτή απόδειξη το που μπορεί να οδηγήσουν οι καλές προθέσεις (και προσθέσεις, μην ξεχνιόμαστε γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους), αλλά όταν η «ομάδα» γίνει αυτοαναφορική και αυτοσκοπός, δρα με επιθετικό και αντιδραστικό ενίοτε τρόπο.

  233. Epaminondas Papayannis said

    Ο δαίμων τού πληκτρολογίου: τελειοθήρας και όχι … «τελοιοθήρας»! Συγγνώμη.

  234. dryhammer said

    231. Αρχαίος Έλληνας ονόματι Ηλίας; Ηλί ηλί… (πες ξερωγώ Ηλιόδωρος με χαϊδευτικό Ηλίας – αν και τα ζα θα τσιμπήσουν κι έτσι)

  235. sarant said

    Στο Φέισμπουκ κάποιος αναδημοσίευσε το άρθρο μας. Και κάποιος φίλος του, ονόματι Christos Avgerinos, έκανε το εξής σχόλιο

    Μεγαλύτερο ηλίθιο από τον Σαραντάκο δεν θα μπορούσες να βρεις. Ορισμένοι ζουν και υπάρχουν μόνο και μόνο για να το παίζουν μάγκες εις βάρος άλλων, που αγαπούν την ελληνική γλώσσα και αγωνιούν για να την διατηρήσουν, αλλά και που την καταλαβαίνουν καλύτερα. Δεν έχει αφήσει κανέναν ο φίλτατος, όλους τους έχει πάρει η μπάλα. Πότε με την Τζιροπούλου τα βάζει – ούτε στη σκιά της δεν μπορεί να σταθεί – πότε με τον Γιοσέφσον. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βρίσκει αρκετούς που τον πιστεύουν και δυστυχώς αναμεταδίδουν τις ανοησίες του.

    Αν είχε εμένα απέναντί του θα πάθαινε καρδιακό, γιατί εγώ έχω μάθει να ρωτάω. Και οι ερωτήσεις ξεβρακώνουν τον κάθε ντε και καλά, όπως το συγκεκριμένο σούργελο.

    Κατ΄αρχήν να τονίσω ότι έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια στη Σκανδιναβία, έχω αποκτήσει δεύτερη γλώσσα. Δεν συγκρίνεται με τα τουριστικά αγγλικά που ξέρουμε όλοι μας. Έχω αποκτήσει δεύτερη γλώσσα που την καταννοώ! Και μπορώ να σου πω ότι πάνω από το 50% των λέξεων στη Σκανδιναβία είναι ελληνικές. Τώρα το τι λέει ο Σαραντάκος εγώ τα ακούω βερεσέ.

    Αναφέρει και γελοιοποιεί αρκετά παραδείγματα για τα οποία δεν θα χάσω χρόνο να ασχοληθώ. Θα γελάσω όμως όταν προσπαθεί να ετυμολογήσει την Αμερική και λέει αρλούμπες. Απλά και μόνο γιατί δεν το κατέχει το θέμα.

    Ναι, η Αμερική είναι η Ομηρική γή, στην οποία ταξίδευαν οι Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Τα δύο τελευταία χρόνια πριν φύγει ο Κολόμβος, έμενε στη Χίο, στη Δασκαλόπετρα. Αν πας ποτέ εκεί, να την επισκεφτείς. Η δασκαλόπετρα ήταν η πέτρα που κατά τη παράδοση δίδασκε ο δάσκαλος, ο Όμηρος. Ο Κολόμβος έμενε σε μία βίλα γενοβέζων που ονομαζόταν Ομέρικα, προς τιμήν του Ομήρου. Η βίλα αυτή δεν υπάρχει σήμερα.

    Φεύγοντας πήρε μαζί του χιώτες ναυτικούς που τον οδήγησαν κατ΄ευθείαν στην Αμερική, στην οποία είχαν ξαναπάει πριν από μερικά χρόνια.

    Άμα ενδιαφέρεται να ξεστραβωθεί ο ηλίθιος και όχι απλώς να το παίζει μάγκας, να διαβάσει τα απομνημονεύματα του Κολόμβου. Εκεί θα μάθει και άλλα πολλά και θα πέσει από τα σύννεφα. Όπως πχ. τι βρήκε ο Κολόμβος στη Κούβα!!! Όμως αρκετά επ΄αυτού.

    Για να δείξω τη βλακεία και την αμάθεια που τον δέρνει θα σου παραθέσω ένα μικρό κείμενό του (υπάρχει στο διαδίκτιο). Διάβασε προσεκτικά τι λέει:

    «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κ. Τζ. παίρνει λέξεις συγγενικές, που όλες ανάγονται σε ινδοευρωπαϊκή (ΙΕ) ρίζα, και θεωρεί την ελληνική λέξη πηγή της αγγλικής, λες και υπήρξε δανεισμός. Αυτό το αφελές κολπάκι το εφαρμόζουν κι άλλοι, αλλά όχι με τόση επιμονή όσο η μελετήτριά μας. Στην πραγματικότητα, τόσο το αγγλικό bear όσο και το ελληνικό ‘φέρω’ ανάγονται σε ΙΕ ρίζα *bher- «φέρω».»

    Και εδώ έρχονται οι ερωτήσεις βροχή. Πρώτον, ινδοευρωπαϊκή γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ. Δεν θα το εμβαθύνω γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ. Θα τον ρωτούσα λοιπόν:

    Που βρίσκονται ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ αυτές οι ινδοευρωπαϊκές ρίζες που αναφέρει; Σε ποιό κείμενο; Σε ποια πινακίδα; Που στο διάολο επιτέλους;

    Η απάντηση είναι απλή. Οι υποτιθέμενες ινδοευρωπαϊκές ρίζες, με τις οποίες ο Σαραντάκος καταρρίπτει (τα μυαλά του και μια λίρα…) την Τζιροπούλου, απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Τις ίδιες σαχλαμάρες λέει και ο Μπαμπινιώτης στο Ετυμολογικό του όσον αφορά την «ινδοευρωπαϊκή γλώσσα», αλλά όταν μερικές σελίδες αργότερα προσπαθήσεις να διαβάσεις που βασίζεται και λέει αυτά που λέει, το γράφει ξεκάθαρα ότι ινδοευρωπαϊκές λέξεις δεν υπάρχουν πουθενά!

    Τέλος πάντων, συγχίστηκα πρωί πρωί, αλλά λέω τα σύκα σύκα. Ο Σαραντάκος είναι ένας κομπλεξικός που έχει ανάγκη να κατεβάσει τους άλλους για να αναδειχθεί. Τώρα που τα είπα, ξαλάφρωσα.

  236. BLOG_OTI_NANAI said

    235: Ο σχολιαστής αυτός δεν μπορεί να καταλάβει ότι γράφει μια «απάντηση» που απλώς επιβεβαιώνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της κομπογιαννίτικης αυθαιρεσίας που καταγγέλεις…

  237. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    235 τέλος

    Σκουπίστηκε μετά που ξαλάφρωσε?

  238. Ποντικαρέος said

    @230 (ΣτοΔγιαλοΧτηνος) Χαρακτηριστικό γεγονός για το μυαλό που κουβαλάνε οι «αναρχικοί»*
    Στην Πάτρα γράφονταν για κάμποσο καιρό συνθήματα «Λευτεριά στον Π.Τ.» επειδή τον είχαν συλλάβει (δεν θυμάμαι για ποιο λόγο). Τελικά ο Π.Τ. εκτελέστηκε από άλλους μαφιόζους και μαθεύτηκε ότι ήταν και αυτός μαφιόζος. (Ακούστηκε επίσης ότι ο αδελφός του είναι ασφαλίτης αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο). Οι «αναρχικοί» στην Πάτρα τον θεωρούσαν σπουδαίο.

    *Σέβομαι και εκτιμώ τους αναρχικούς που είναι συνεπείς (πχ Χ. Μαρίνο) γιαυτό τα εισαγωγικά

  239. nikiplos said

    235@

    Ο ημίθεος Χρήστος Αυγερινός αυτοπροσώπως?
    Ο μον ντιέ!

  240. sarant said

    235 Ακριβώς!

  241. ΣΠ said

    Πού είναι ο Ξεροσφύρης να μας πει αν ο Κολόμβος έμενε στη Χίο;

  242. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    238 Ο υπόκοσμος ασκεί μια γοητεία σε διάφορα μαλακισμένα του χώρου. Νομίζω πως έχει επ’ αυτού τεράστια ευθύνη ο Ηλίας Πετρόπουλος. Δεδομένου ότι υπόκοσμος είναι ο κλέφτης, ο ληστής, ο νταβατζής, ο απατεώνας, ο πρεζέμπορας, νομιμοποιούμαι να ρωτήσω τι σκατά κοινωνικό όραμα έχουν (?) τα «αναρχικά» κωλοπαίδια.

    241 Δεν έχεις καταλάβει, μου φαίνεται. Ο Ξεροσφύρης είναι ο Κολόμβος.

  243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    235 Αυτό εδώ έχει πλάκα, τώρα το πρόσεξα:

    Ναι, η Αμερική είναι η Ομηρική γή, στην οποία ταξίδευαν οι Έλληνες εδώ και χιλιετίες.

    Και πριν τον Όμηρο δηλαδή 😂

  244. Epaminondas Papayannis said

    234.
    Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε λέγοντας στα «ζα» ότι είτε ήταν βυζαντινός είτε δεν ονομαζόταν Ηλίας αλλά ήταν Ηλείος.
    Βέβαια, και όπως ορθώς επισημάνατε, «θα τσιμπήσουν κι έτσι». Όσο πιο απίθανος και υπερβολικός είναι ένας μύθος, τόσο πιο πιστευτός γίνεται· αρκεί να εξυψώνει το «ελληνικό μεγαλείο».

    235.
    Αυτό το σχόλιο επιβεβαιώνει τον κανόνα. Δυστυχώς, οι ελληναράδες «ντοπάρονται» με ο,τιδήποτε ελληνοκεντρικό και παθαίνουν υστερία με κάθε ορθολογιστικό. Υποστηρίζουν με φανατισμό όποια και όποιο χαϊδεύει τα αυτιά τους.
    Πρόκειται για ένα τρόπο γραφής που συνδυάζει αρχαιοελληνική μυθολογία με χριστιανισμό και επιστημονική φαντασία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν επικίνδυνο τρόπο γραφής διότι αφενός προάγει τον φασισμό και το ρατσισμό και αφετέρου πολλούς ημίτρελλους τους αποπαλαβώνει τελείως. Όλοι αυτοί οι τσαλαφοί είναι ανίκανοι να καταλάβουν ούτε το μέγεθος τής παράνοιας ούτε τις χιλιάδες αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν αυτά τα «σκουπίδια» που διαβάζουν.
    Μάς σύγχισε καλά-καλά και είχε το θράσος να δηλώσει ότι … συγχίστηκε κιόλας!
    Και σαν αυτούς: χιλιάδες (ζουν ανάμεσα μας).
    Τι λένε οι φίλοι μας ιατροί; Μήπως ήρθε ο καιρός οι Ιατρικές Σχολές να ιδρύσουν, στην ψυχιατρική, ειδικότητα ελληνοφρένειας;

  245. Nestanaios said

    2. Μεγάλη ανακάλυψη. Δεν λέμε εις τον Πάνα αλλά εις την χώρα του Πάνα την Πανία.
    13. Εσύ έχεις εναλλακτικές προτάσεις? Την αλήθεια?
    28. Η δική σου άποψη περί Αμερικής ποια είναι? Εγώ έχω άποψη και διαφέρει όλων. Βασίζεται στην ετυμολογία.

    46. Νομίζεις ότι η έρευνα των Μεδίκων είναι εσφαλμένη?
    «Μετὰ δὲ τὸν ἐπὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμὸν οὐδεὶς τῶν περιλειφθέντων
    Ἑλλήνων ἐφύλαξεν αὐτῶν τὴν μνήμην, πλὴν τῶν Πελασγῶν τῶν ἀφ’ Ἑλλάδος
    εἰς βαρβάρους πλανηθέντων, οὓς καὶ ὁ ποιητὴς δίους καλεῖ,
    φάσκων καὶ Λέλεγες καὶ Καύκωνες δῖοί τε Πελασγοί·
    παρ’ ὧν μαθόντες πρῶτοι Φοίνικες εἰς Ἕλληνας ἤγαγον, γείτονές τε
    βαρβάρων ὄντες καὶ συνεχεῖς ἐμπορίας ποιούμενοι· ὅθεν καὶ Φοινίκεια ) κτητικῶς ὀνομάζονται.»
    Και εδώ ακολουθεί άλλη άποψη.
    «Οἱ δὲ φοινίκεια λέγουσιν αὐτά, οἱονεὶ φωνίκεια, ἐπειδὴ φωνῆς ἐγγραμμάτου δυνάμει εἰκόνες εἰσί,
    μεταβολῆς γεγονυίας τοῦ ω εἰς τὴν οι δίφθογγον κατὰ τὴν τῶν Βοιωτῶν διάλεκτον, ὥσπερ ἀγκώνη ἀγκοίνη.»

    102. Για την «Ιερουσαλήμ» το εξηγεί πιο πυστικά (πειστικά) από σένα ο Ιώσηπος.
    «συναινεσάντων δὲ τῶν ἄλλων τὰ δοχθέντα ποιοῦντας διὰ τῆς ἐρήμου
    πορεύεσθαι, ἱκανῶς δὲ ὀχληθέντας ἐλθεῖν εἰς τὴν οἰκουμένην χώραν
    καὶ τούς τε ἀνθρώπους ὑβρίζοντας καὶ τὰ ἱερὰ συλῶντας καὶ ἐμπρήσαντας
    ἐλθεῖν εἰς τὴν νῦν Ἰουδαίαν προσαγορευομένην, κτίσαντας δὲ πόλιν ἐνταῦθα
    κατοικεῖν. τὸ δὲ ἄστυ τοῦτο Ἱερόσυλα ἀπὸ τῆς ἐκείνων διαθέσεως ὠνομάσθαι.
    ὕστερον δ’ αὐτοὺς ἐπικρατήσαντας χρόνῳ διαλλάξαι τὴν ὀνομασίαν πρὸς τὸ
    ὀνειδίζεσθαι καὶ τήν τε πόλιν Ἱεροσόλυμα καὶ αὐτοὺς Ἱεροσολυμίτας προσαγορεύεσθαι.

  246. BLOG_OTI_NANAI said

    228: Όταν έχουν καταλάβει τι εστί αντιεξουσιογηπεδοκάφρος και τι εστί ιντιμίντια μέχρι και οι ψεκασμένοι τύπου «ροίδη εμμονές», τι να πω άλλο;

  247. Κώστας said

    Φυσικά το πρώτο συνθετικό δεν έχει καμιά σχέση με τον Δία. Όπως μας λένε τα λεξικά, το Deutsch ανάγεται στο παλαιογερμανικό diutisk, diutisc (“λαϊκός”), που ανάγεται στο πρωτογερμανικό *þiudiskaz (“του λαού”)

    Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σχέση με τον Δία! Πράγματι, λοιπόν, η λέξη ανάγεται μεν στο παλαιογερμανικό thiutisk, ωστόσο σύμφωνα με τα νεότερα πορίσματα (Quatschmund και Unfug, 2019) η λατινική εκδοχή theodiscus σε συνδυασμό με το γοτθικό þiudisko που μαρτυρείται ήδη από τον 4ο αιώνα (μετάφραση της ΚΔ του Ουλφίλα), δεν ανάγεται σε πρωτογερμανική ρίζα, αλλά αποτελεί σύνθετη λέξη, αναλυόμενη στα συνθετικά θεός και δίσκος· η αρχική σημασία της λέξης, δηλαδή, κατά τους διακεκριμένους Γερμανούς καθηγητές θα ήταν «o δίσκος του θεού». Για το ποιος τώρα ήταν αυτός ο δίσκος του θεού και πώς θα μπορούσε να συνδεθεί με τους Γερμανούς, πιθανολογείται πως εδώ προφανώς εννοείται ο Δίσκος της Φαιστού! Στην περίπτωση αυτή οι πρόγονοι των γερμανικών φύλων θα είχαν, λέει, μετακινηθεί από τη μινωική Κρήτη. Οι καθηγητές παραπέμπουν εδώ στις γενετικές έρευνες που όπως πρόσφατα ανέφερα, τεκμηριώνουν την παρουσία κοινού μιτοχονδιακού DNA στην Κρήτη επί 9000 έτη και τη μετακίνηση πληθυσμών με αυτό το DNΑ σε όλη την Ευρώπη. Η πρόταση των Quatschmund και Unfug δεν έχει γίνει μεν ακόμα καθολικά αποδεχτή, αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος. Εικάζω ότι στη επόμενες εκδόσεις των Duden, Κluge, Wahrig και λοιπών ετυμολογικών θα είναι μέσα.

  248. Κώστας said

    244: Ασφαλώς και πριν από τον Όμηρο, Χτήνος, αφού «AΜΕΡΙΚΑ= ΑΜΕΡΚΑΡΙΚΑΙΚΑ ΕΜΑ ΜΕΡΑΡΚΑΙΡ ΜΕΡΙΑΚ ΜΕΡΚΑΡΑΙΡ= Ανακαλυφθείσα από Πελασγούς Μινύες Θεσσαλούς»! Η πηγή εδώ.

  249. sarant said

    247 Φωτιές μας αναβεις Κώστα 🙂

    Βέβαια, από την πείρα μου, οποιαδήποτε αναφορά στον δίσκο τηςΦαιστού πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία.

  250. Triant said

    Ουφ. Ξαλάφρωσα που ξαλάφρωσε γιατί είχα αγχωθεί.

    Το κακό με τους καμένους είναι οτι καίνε και θέματα που δεν είναι καμένα. Το θέμα του Κολόμβου π.χ. δεν είναι ξεκάθαρα ψεκασμένο. Υπάρχουν σκιές.

  251. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    249 Είναι πασίγνωστο πως ο ΔτΦ είναι μάνιουαλ μινωικού τρακτέρ με ενσωματωμένη την εγγύηση.

  252. Nestanaios said

    Εγώ δεν ξέρω τι έκαναν οι Έλληνες την εποχή του Ομήρου ούτε ξέρω αν καν υπήρχαν ‘Έλληνες» την τότε εποχή. Αυτό που ξέρω είναι ότι την τότε εποχή η Γλώσσα υπήρχε και η Αρκαδία υπήρχε και οι Αρκάδες υπήρχαν και οι Αρκάδες είναι πριν τους Έλληνες. Για την Σελήνη δεν Ξέρω. Επίσης ξέρω ότι υπάρχει μια μέθοδος που «τα κάνει όλα λιανά» και αυτή η μέθοδος λέγεται ετυμολογία. «Ὥσπερ γὰρ ἡ ἀνατομὴ διαίρεσίν τινα τῶν μορίων ποιεῖται, οὕτως ἡ ἐτυμολογία διὰ τῆς ἀναπτύξεως τρόπον τινὰ διαίρεσιν τῶν λέξεων ἀπεργάζεται.».
    Επίσης ξέρω ότι την εποχή του Βεσπούτσι, οι ονοματοθέται μιλούσαν τρεις γλώσσες. Η μία ήταν η μητρική τους. Η άλλη ήταν τα λατινικά και η τρίτη ήταν τα αρχαία ελληνικά. Τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά ήσαν γλώσσες των πανεπιστημίων. Ο Βεσπούτσι ονομάστηκε «Αμέρικος» από ανθρώπους που γνώριζαν και ελληνικά και λατινικά.
    «Α – ΜΕΡ – ΙΚ». Αυτό είναι το θέμα. Προσάπτουμε μια πτωτική κατάληξη και μας δίνει το «Αμέρικος». Το «α» είναι στερητικό μόριο. Η συλλαβή «μερ» από το μερίζω και η συλλαβή «ικ» από το «ικω». Αυτος που ικει στα αμέριστα ονομάστηκε «Αμέρικος». Βλέπετε η νεα ηπειρος δεν είχε μεριστεί ακόμα. Τώρα, μήπως πρέπει να της αλλάξουμε το όνομα?. Εγώ προτείνω το «Σμέρικα».
    Το «Σ» είναι στερητικό και επιτατικό.

  253. Νέο Kid said

    Βλέπω ότι οι Γερμανοί δεν τη χάνουν την παραδοσιακή λόξα τους για απώτερη …χμμ θεϊκή καταγωγή…😕
    Κι αυτοί οι Μινωίτες Κρήτες όμως, τόσα ωραία μέρη έχει η Ευρώπη… στο Βούπερταλ βρήκαν να μεταλαμπαδεύσουν το dna τους; 👎

  254. dryhammer said

    241. Επικρατεί η άποψη πως ο Κολόμβος ήταν Χιώτης από το Πυργί (όπου υπάρχει ακόμα το επώνυμο) – ή Γενοβέζος της Χίου- όπου ήταν έντονη και η παρουσία των Γενοβέζων (κέντρο Μαστιχόχωρων => Μαόνα κλπ), και πως πήρε μαζί του Χιώτες και Ανδριώτες στο πλήρωμα και φέρουν ως απόδειξη -μεταξύ άλλων- τοπωνύμια στις Μπαχάμες (και την ταινία 1492 ! ). Ιστορικός δεν είμαι -ούτε καν ερασιτέχνης- για να κουνώ το δάχτυλο στους αδαείς (βλέπε διαφωνούντες) οπότε με τα κουκιά που έφαγα, μαρτυράω πως ταιριάζει (και κολακεύει άμα δεν είσαι native American να τον γαμοσταυρίζεις), αλλά το χέρι στη φωτιά δεν το βάζω.

    242β. Το χιώτικο γονίδιο είναι από την άλλη πάντα του νησιού, από τους άρπαγες τσοπάνηδες που γίναν ναυτικοί -κυρίως καπετάνιοι και μετά εφοπληστές- και το άλλο μισό από την απέναντι χερσόνησο της Ερυθραίας, όπου κολόμπος καλείται ο αρσενοκοίτης (που θάλεγε και ο εκ Πεύκης)

  255. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλο αναρχικοί κι άλλο, εντελώς αντίθετο, οι βάνδαλοι κουκουλοφόροι. Οι σοβαροί αναρχικοί είναι διαβασμένοι άνθρωποι και συνεπείς με τις ιδέες τους και πρώτοι καταδικάζουν τις αλητείες των κάφρων. Απορώ πώς κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά.

  256. dryhammer said

    251. Και ξέρουμε και ποιος τα πουλάει στους κουμπάρους

    https://fivosiosif.olympicbiz.com/

  257. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    256 Καταπληκτικό!

  258. dryhammer said

    257. Από χτες το λέω

    Ο Άτλαντας του Γκας Πορτοκάλος


    αλλά είπαμε, οι ελάσσονες…

  259. Νέο Kid said

    Dry , ο ΦΙ είναι υπαρκτό όνομα. Παλιά οικογένεια εμπόρων στη Λαμία.
    Δεν έχει νομίζω σχέση με την κυπριακή επιχείρηση. Συνωνυμία.

  260. Κώστας said

    249: Ναι, αλλά όταν αυτό το λένε τόσο βαριά ονόματα όπως ο Quatschmund και ο Unfug, πώς μπορεί κανείς να δυσπιστεί; 🙂

  261. sarant said

    260 Εγώ φταίω που δεν πρόσεξα τα ονόματα 🙂

  262. Νέο Kid said

    !! Κοίτα ρε που μας δούλεψε ο Κώστας! 😊
    Ούτε καν που διάβασα τα ονόματα . Κβατς σάισσε!…
    (Κάπου θα παίξει στα σοβαρά ο γερμανικός ΔτΦ πάντως…😱 )

  263. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    258 Έλα, μην πληγώνεσαι, κι εγώ ελάσσων είμαι (και απρόσεκτος).

  264. dryhammer said

    263. Δεν πληγώνομαι! Έχω οπλισμένο σκυλόδερμα.

  265. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    264 Δε θέλω να σε τρομάξω αλλά πριν λίγο καιρό είχε περάσει από δω ο Σκύλος με ένα ματωμένο μπάλωμα στα πλευρά και γρύλιζε πολύ απειλητικά, σαν να έψαχνε κάτι μου φάνηκε…

  266. BLOG_OTI_NANAI said

    Από το 1992 έχουμε μια «ειδική» μελέτη για τον Κολόμβο. Βεβαίως ο Χρήστος Λάζος δεν αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση (εδώ βιογραφικό: http://www.biblionet.gr/author/8726 ). Το έργο του π.χ. «Ελληνικό Φοιτητικό Κίνημα 1821-1973» βιβλιογραφείται. Κάποια στιγμή φαίνεται να πήρε μια γραμμή που θυμίζει αρχαιοπληξία.

    Και ένα σχόλιο επ’ αυτών από το 1978:

  267. dryhammer said

    266. Αφού δεν λένε ο Χριστοφόρος Κ. πάλι καλά… [Όπως έκανε ο Νίκωνας, αν τον θυμάται ο Μυλόπετρος]

    Σου λέω, βολικιά η χιακή καταγωγή… αλλά «καθένας τη μύξα του για βούτυρο την έχει», ιδίως οι τοπικοί «ιστοριοδίφες».

  268. sarant said

    266 Ενδιαφέροντα, ευχαριστούμε!

  269. Epaminondas Papayannis said

    Αν και δεν μού αρέσει να επαναλαμβάνομαι, τολμώ να επισημάνω ότι τα έχω γράψει
    αφενός στο με αρ. 46 σχόλιο μου:
    «η Ελληνική δεν είναι Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, αλλά πρόκειται για πρωτογένεθλο» [«πρωτογενέθλιο» (sic) τη λένε]
    Ζούμε σε μία παράνοια!
    Είμαστε χαμένοι;
    και
    αφετέρου στο με αρ. 244 σχόλιο μου:
    Και σαν αυτούς: χιλιάδες (ζουν ανάμεσα μας).

    Μήπως είμαστε και περικυκλωμένοι;

  270. ΣΠ said

    235
    Αυτός είναι: https://www.facebook.com/christos.avgerinos.7
    Όπως τον περίμενα.

  271. Η Ελληνική, ως γνωστόν, είναι Πινδοευρωπαϊκή γλώσσα, με κοιτίδα την γνωστή οροσειρά.
    Στην γλώσσα της Πίνδου έγραψε και ο (μέγας) Πίνδαρος — όπως το αναγνώρισε και ο (μέγας) Αλέξαρος.
    Κάποιο Πινδιάνοι, μάλιστα — μετά πολλούς πινδικτιώνες — διέδωσαν την Πινδοελληνική και στον Νέο Κόσμο (πολύ πριν φτάσει το μετρό), όπου, πχ*, η πάτρια Τροία έγινε το άτρωτο Troy.
    Αδιάσειστη μαρτυρία: Οι γειτονικοί Αλβανοί που συνταξίδεψαν με τους Πινδιάνους ίδρυσαν και τις δικές τους πόλεις, ονόματι Albany.
    Τhe rest is history.

    _________
    * πατρίδος χάριν

  272. Μαρία said

    Η οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία της νέας αυτής δίκυκλης υπηρεσίας ήταν σαφής, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν αστοχίες και λάθη που ειχαν παρατηρηθεί στη λειτουργία της ομαδας «Δέλτα». Θα πρέπει να είναι μία συγκροτημένη και απολύτως ψύχραιμη ομάδα που θα ακολουθεί ακριβώς τις εντολές του κέντρου επιχειρήσεων, μέσα στα αυστηρά πλαίσια των νόμων και των κανόνων εμπλοκής.https://www.cnn.gr/news/ellada/story/196721/ayto-einai-to-onoma-tis-neas-omadas-poy-tha-antikatastisei-tin-delta

  273. Pedis said

    . Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν». πρόκειται για υπαστυνόμο ο οποίος εργάζεται ως συνοδός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προστασία τους

    ? !

  274. Αγγελος said

    (235) Μ´αρέσει που ο εν λόγω Αυγερινός καυχιέται που «έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια στη Σκανδιναβία, έχ[ει] αποκτήσει δεύτερη γλώσσα… Έχ[ει] αποκτήσει δεύτερη γλώσσα που την καταννο[εί]!» Μεγάλο κατόρθωμα!

  275. sarant said

    Φίλος μου στέλνει παραλλαγή του κειμένου με την εξής προσθήκη:

    Ακόμη καί η κατάληξις στάν εις όλα τά κράτη τής Ανατολής είν’ εκ τού Ίστημι καί παραπέμπει εις αυτό πού στέκεται ως Κράτος. Ελληνικά Όλα!

  276. Γιάννης Ιατρού said

    Βλέπω έχασα πάρτι χθες εδω με τα «ελληνικά», τον Κολόμβο και ειδικά τους Quatsch & Unfug του Κώστα (#247) 👍

    235: Νίκο, άσε τον παλιόκοσμο να λέει…
    245 Δ: Πες το καθαρά ρε Νεσταναίε, το μόνο μέρος που επέζησαν/έμειναν πλέον οι Πελασγοί (ή όπως θέλεις να τους πούμε) είναι η Αρκαδία και ειδικά η Νεστάνη. Γνωστά αυτά 😉
    272 (212, 205): και μολότωφ πετάξανε, τεκμηριωμένα.

  277. Μαρία said

    276
    Για να επιβεβαιωθεί πλήρως ο χαρακτηρισμός του Τόσκα «μπαχαλάκηδες απ’ τη μεριά του κράτους».

  278. ΣΠ said

    275
    Δεν είναι η μόνη προσθήκη. Όλο αυτό έχει προστεθεί:

    Φιλιππίνες, Πολυνησία, Ιρλανδία ( εκ τής Ίριδος), Δανία (εκ τών Δαναών, Ποσει- Δα-ών), Γαλλία εκ τού Γαλάτη γυιού τού Ηρακλέους καί πολλά άλλα… Ακόμη καί η κατάληξις στάν εις όλα τά κράτη τής Ανατολής είν’ εκ τού Ίστημι καί παραπέμπει εις αυτό πού στέκεται ως Κράτος. Ελληνικά Όλα ! κι ου χί ελληνοποιημένα εξ ελληνολάγνων. Όσον κι εάν τούς Πονάει. Τό παρεδέχθησαν άπαντες εκ τής υφηλίου. Totum grecorum est – » Τ’ άπαντα είναι τών Ελλήνων» .
    -Κικέρων
    » Ο κόσμος είναι η διαστελλομένη Ελλάς . Η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος».
    – Βίκτωρ Ουγκώ

  279. Γιάννης Ιατρού said

    277: Προφανώς κατ΄εντολή, άνωθεν, για να υπάρξει αφορμή για να ορμήσουν στον κόσμο που διαδήλωνε απ΄έξω, χωρίς έκτροπα. Και μέσα στη Βουλή επίδειξη αλαζονείας και θράσους. Οι γενίτσαροι είναι η χειρότερη φάρα…

  280. Μαρία said

  281. Γιάννης Κουβάτσος said

    279: Γιατί γενίτσαρος; Το ξύλο στους συνταξιούχους επί σοσιαλιστή Παπαθεμελή και το ρεσιτάλ βιαιοπραγίας κατά διαδηλωτών επί σοσιαλιστή Παπουτσή τα ξεχάσαμε; Και οι σοσιαλιστές δέρνουν υπέροχα.

  282. Γιάννης Ιατρού said

    281: Δεν γίνονται πάντως όλοι υπουργοί στο κόμμα που αντιπολιτεύονταν πριν… και μάλιστα επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Ο καθού έχει να επιδείξει ιδιαίτερα προσόντα. Γι αυτό ο χαρακτηρισμός.

  283. Pedis said

    έτος 2023: Γ’ κυβέρνηση Σύριζα & Co. Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου για την ηλεκτρονική τηλεδιακυβέρνηση και ειδικός συμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Διαχείρισης του Χρέους: ΓΑΠ.

    έτος 202* : Δ’ κυβέρνηση Co & Σύριζα με διευρυνση στο χώρο του μεταρρυθμιστικού ριζοσπαστικού Κέντρου και της Αριστεράς για τη σωτηρία της μητέρας πατρίδας: Υπουργός ΠροΠο: Χρυσοχοϊδης.

    Φαντασία; Στη χώρα με την πολιτική μνήμη χρυσόψαρου;

  284. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ρε παιδιά, αποφεύγω τώρα τελευταία να πολιτικολογώ, αλλά θα πω μια κουβέντα τώρα.

    Δεν μ’ αρέσει που παρατηρώ ότι η ΝΔ πάει να καθιερωθεί ως μονοκρατορία. Για το καλό της δημοκρατίας και για το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι επιβεβλημένο να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να νιώθει πίσω της την ανάσα της. Έλα μου όμως με τα καμώματα της μείζονος αντιπολίτευσης!

    Αστυνομικός με πολιτικά, ένα μέτρο δίπλα από τον ένστολο αξιωματικό της αστυνομίας να μιλάει με γουώκι τόκι, και να βγαίνει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής να λέει ότι συντονίζει τους μπαχαλάκηδες!!! Έλεος πια, θα σοβαρευτούν να κάνουν αντιπολίτευση με επιχειρήματα και αντιπροτάσεις καλύτερες, σωστές και τεκμηριωμένες απέναντι σε αυτές της κυβέρνησης; Ακόμα συμπεριφέρονται ως κόμμα διαμαρτυρίας, ποσοστών 3-5%; Κι εσείς, σοβαροί άνθρωποι, πιστεύετε ότι εκείνος με τον ασύρματο συντόνιζε τους μπαχαλάκηδες; Θα εκπλαγώ αν κάποιος απαντήσει θετικά.

  285. 284 KΩΣΤΑ, τις φωτο στο 230 τις είδες?

  286. Γιάννης Ιατρού said

    284: Δεν θα έχεις παρατηρήσει τους πολλούς αστυνομικούς (;; ή τέλος πάντων υπαλλήλους υπηρεσιών) με πολιτικά, συμπεριλαμβανομένων κουκουλοφόρων, επαναστατικών εμφανίσεων, κάποιους με «γεμάτα» σακίδια, ανακατεμένους και δίπλα-δίπλα με τους ένστολους συναδέλφους τους, πολλές φορές και «συνομιλούντες» μαζί τους;

    Πολλοί απ΄αυτούς έχουν βιντεοσκοπηθεί, φωτογραφηθεί και γενικά εξακριβωθεί πως κάνουν σοβαρές κι αξιόποινες πράξεις προφανώς δρώντας κατόπιν εντολής και προβοκατόρικα. Αν δεν έχεις δει φωτό με τέτοιους από την πρόσφατη διαδήλωση, ψάξε λίγο, κυκλοφορούν πολλές.

    Τώρα ας σκεφτεί ο καθένας μας αν αυτοί συντονίζονται μέσω ασυρμάτου από κάποιο (επίσημο) κέντρο (χλωμό το βλέπω, ε;…) ή από άλλους ενστόλους «αξιωματικούς» (μπάαα…, δεν θέλουν να εκτεθούν κιόλας…) ή «υπαλλήλους» με πολιτικά (που βεβαίως μπορεί να είναι και δίπλα σε ένστολους συναδέλφους τους, τι το περίεργο; Και οι άλλοι στο δρόμο, έτσι είναι, δίπλα στους ένστολους, συνήθως, για ευνόητους λόγους προσωπικής τους ασφάλειας).

    Αν ο συγκεκριμένος που ανέφερε ο Βούτσης ήταν απ΄αυτούς τους συντονιστές δεν το ξέρω. Αλλά μου κάνει εντύπωση που εσύ είσαι σχεδόν βέβαιος πως δεν ήταν απ΄ αυτούς. Προφανώς είσαι καλύτερα, μάλλον πληρέστερα, πληροφορημένος.

    Άσε ρε Κώστα, μη συζητήσουμε κι άλλο για σοβαρότητα. Καλύτερα να το ρίξουμε στην πίστη, διανοιχθήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθαι γιγνώσκοντες καλόν ή πονηρόν.

  287. Μαρία said

    Ου γάρ έρχεται μόνον.

  288. Γιάννης Κουβάτσος said

    284: Κώστα, η μονοκρατορία της ΝΔ οφείλεται στο ομόφωνο λιβάνισμα των καλοταϊσμένων ΜΜΕ και όχι στο ότι είναι άπαιχτη κυβερνησάρα. Και την πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα το μάθει; Οι αναγνώστες της Αυγής;

  289. ΚΩΣΤΑΣ said

    285 ΣτοΔγιαλοΧτηνος , ναι τις είδα. Δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, δεν πολυκατάλαβα συγκεκριμένα πράγματα. Τα επεισόδια και όπου υπάρχουν υπερβάσεις ή παραβάσεις καθηκόντων των αστυνομικών και σαφέστατα τις καταδικάζω. Αλλά να πιστέψω ότι από τη μια οι φανεροί αστυνομικοί και από την άλλη οι θεωρούμενοι ως «μπαχαλάκηδες» που ρίχνουν μολότοφ και καταστρέφουν μαγαζιά, αποτελούν στην ουσία μια ομάδα παρακρατική/κυβερνητική, με τίποτα δεν το πιστεύω. Δεν μπορώ να αποκλείσω μεμονωμένες περιπτώσεις προβοκατόρων. Μια τέτοια αντίληψη προσβάλλει και τους μπαχαλάκηδες. Μπορεί να διαφωνώ μαζί τους, δεν νομίζω όμως ότι είναι συνειδητοί προδότες/χαφιέδες. Έχουν δικές τους ιδέες και δικές τους μεθόδους και επιλογές δράσης.

    286 Εντάξει, Γιάννη, ας κρατήσουμε ο καθένας τη γνώμη του. Ο καθένας κρίνεται και για το πως αξιολογεί και κρίνει τα γεγονότα που βλέπει… Γνώμη μου και όχι πληρέστερα, πληροφορημένος. Κι ας το ρίξουμε και στην πίστη. Πίστευε αυτά που λέω και μη ερεύνα 😉

  290. Pedis said

    Πρώην υπουργός της ΝΔ αναλαμβάνει γενικός διευθυντής ειδήσεων του Mega

  291. Μαρία said

    290
    Σιγά τα ωά. Δημοσιογράφος ήταν πριν να πολιτευθεί.

  292. Μαρία said

  293. Pedis said

    -> # 273 –

    Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κόμματος που παρευρισκόντουσαν πλησίον του περιστατικού, ο «κουκουλοφόρος» είναι ο 67χρονος, Άγγελος Γκόγκογλου, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υπό την προστασία του υπαστυνόμου.
    https://thepressproject.gr/o-astynomikos-tou-syriza-pou-apetrepse-syllipsi-koukouloforou-ke-ta-paralipomena/

    Αυτός γιατί βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία;

    (Είναι λ.χ. βασικός μάρτυρας σε δίκη της Κόζα Νόστρα;

    Τι κουφό είναι και τούτο;!)

  294. Pedis said

    # 291 – Είδες; Συνήθισες και δεν σου κακοφαίνεται …

  295. 289 Κάνε ένα κόπο να συνδέσεις τις φωτο με τα ποσοστά της ΧΑ στα ματ, τις αυξανόμενες και καταγραφόμενες περιπτώσεις βασανιστηρίων και αυθαιρεσιών κάθε είδους, την εισαγγελέα στη δίκη της ΧΑ και μύρια όσα δεν μούρχονται τώρα και δες το παζλ ολοκληρωμένο. Άμα θες το μεγαλώνουμε κιόλας, κοιτάμε και εκτός Ελλάδας.
    Δεν κατάλαβα ποια συγκεκριμένα πράγματα δεν πολυκατάλαβες.

  296. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγκοινωνούντα δοχεία. Παντρεύονται μεταξύ τους, συμπεθεριάζουν, κουμπαριάζουν και διαπρέπουν στο άθλημα της «περιστρεφόμενης πόρτας».

  297. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    269 – «Ζούμε σε μία παράνοια!
    Είμαστε χαμένοι;
    και
    αφετέρου στο με αρ. 244 σχόλιο μου:
    Και σαν αυτούς: χιλιάδες (ζουν ανάμεσα μας).

    Μήπως είμαστε και περικυκλωμένοι;»

    Εξαρτάται από ποιά πλευρά το βλέπετε, δισεκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν (πολλοί μέχρι θανάτου) σε εξωφρενικές και ανυπόστατες θρησκευτικές και ιδεολογικές τρολιές, αν δεν ανήκετε σ΄αυτούς, τότε είστε σίγουρα περικυκλωμένος και ενδεχομένως χαμένος, αν όμως ανήκετε, τότε δεν έχετε καμία διαφορά απ΄όσους πιστεύουν σ΄αυτά τα λιγότερο απίθανα και, σίγουρα δεν είστε περικυκλωμένος κι ούτε κινδυνεύετε να πάτε χαμένος. 😂

    Το μεγάλο στοίχημα, παίζεται στον εγκέφαλο και την διαφορά την κάνει η συναισθηματική νοημοσύνη, EQ, που αντίθετα απ΄ό,τι είναι ευρέως παραδεκτό, είναι αυτή που καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχή πορεία μας στην ζωή κι όχι ο πολυδιαφημισμένος δείκτης νοημοσύνης, IQ, που το μόνο που μπορεί να δείξει, είναι ό,τι μετριέται με βαθμούς. Βλέπετε, η αμυγδαλή προηγείται κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια του νεοφλοιού, αλλά παραδόξως (;) όλοι εστιάζουν στο IQ κι όχι στην ΕQ, κι ας είναι αποδεδειγμένο πως οι περισσότεροι άριστοι και ευφυείς, αποτυγχάνουν στην ζωή τους και ειδικά στην προσωπική.

    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα; Έχουν την εξής, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις πληροφορίες σε ένα είδος «βιβλιοθήκης» και ειδικά οι αρχικές πληροφορίες στα πρώτα χρόνια που δεν είναι ανεπτυγμένη η γλώσσα για να μπορέσει να ερμηνεύει τις έννοιες, είναι συγκεχυμένες και αργότερα, παρόμοιες πληροφορίες, καταστάσεις ή γεγονότα, ερμηνεύονται από την αμυγδαλή συναισθηματικά εις βάρος της λογικής του νεοφλοιού.
    Οτιδήποτε «διδάσκεται» στα πρώτα 10 χρόνια στα παιδιά, καταγράφεται συναισθηματικά κι έτσι λειτουργούν σε όλη τους την ζωή. Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία δεν συμφωνεί με την υπάρχουσα αποθηκευμένη, λογοκρίνεται και απορρίπτεται άμεσα, αυτός είναι κι ο λόγος που δεν γίνονται διάλογοι στις συζητήσεις αλλά αντιπαραθέσεις ιδεών και ιδεολογιών.
    Πές σε έναν θρήσκο πως μια άλλη θρησκεία είναι καλύτερη από την δική του και ούτε καν θα μπεί στον κόπο να σκεφτεί μήπως είναι αλήθεια, η απόρριψη είναι δεδομένη και άμεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάθε λογής ιδεολόγους αλλά και σε όλο το εθνοκοινωνικό φάσμα, π.χ εθνικά, πολιτικά, κομματικά, πολιτιστικά, αθλητικά κλπ θέματα, κανείς δεν ακούει κανέναν «αντίπαλο» ανεξαρτήτως στοιχείων και αποδείξεων, όλοι είναι απόλυτα πεπεισμένοι για την «αλήθεια τους.»
    Έχετε δεί ποτέ σας δύο αντιπάλους «συζητητές» π.χ, δεξιό με αριστερό, χριστιανό ορθόδοξο με μουσουλμάνο ή ιεχωβά, ολυμπιακό με παναθηναϊκό, να συμφωνούν; πιο εύκολα θα πιάσετε το τζόκερ.😂

    Ο μηχανισμός, είναι ίδιος για όλους και, είναι εκατομμυρίων ετών, κι όπως λέει και η λαϊκή σοφία, το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις, γι΄αυτό μαθαίνουμε από μικροί όλα αυτά τα «όμορφα», οι ακλόνητες πεποιθήσεις, είναι το καλύτερο εργαλείο αυτοχειραγώγησης του νού, .😂

    Στο τέλος, πάντα οι τράπεζες κερδίζουν.😂

    Καλό καλοκαίρι σε όλους. Να σκέφτεστε λιγότερο και να αισθάνεστε περισσότερο.

    Στην μνήμη του αλησμόνητου Αυγουστίνου, που την απώλειά του ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω. Αν τον είχα καταλάβει καλά, (πιστεύω πως ναί) ο ήχος της σκέψης του θα ήταν σαν αυτού του τραγουδιού.

  298. ΚΩΣΤΑΣ said

    288 Δεν είναι Γιάννη, μαθαίνει ο κόσμος, νομίζω όμως πως δεν νιώθει ότι αυτή την ώρα μπορεί να βρει αλλού αποκούμπι.

    295 Δεν θέλω να δώσω συνέχεια, απλά κρατώ στην άποψή μου.
    Γενικά στις φωτό βλέπω επεισόδια, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω τι σηματοδοτεί ακριβώς η κάθε μία.

  299. loukretia50 said

    Καλό καλοκαίρι Λάμπρο!
    Αν κουράστηκες από αδιαφορία, ειρωνεία, επιθετικότητα ατόμων που θεωρούσες φίλους, έχεις πάντα τη δυνατότητα για ριφρές!
    Νομίζω πως θα συμφωνούσε ο Αυγουστίνος!
    Και για να κολλήσει λίγο με το άρθρο : Alto Giove Polifemo Simone Kermes · https://youtu.be/025jvtBm03o Nicola Antonio Porpora
    Καληνύχτα!

  300. Γιάννης Κουβάτσος said

    298:Από πού μαθαίνει; Θυμάσαι τι γινόταν όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Σύσσωμα τα ΜΜΕ, πλην ΕΡΤ, τον χτυπούσαν σαν χταπόδι, μεγέθυναν και τα πιο ασήμαντα ολισθήματα, υπαρκτά και ανύπαρκτα. Τώρα, τα ίδια ΜΜΕ, και η ΕΡΤ, λιβανίζουν την κυβέρνηση όλο το εικοσιτετράωρο.

  301. Γιάννης Ιατρού said

    297: Λάμπρο, βλέπω μελέτησες τα του εγκεφάλου κατά την απουσία σου 🙂 🙂
    Ρε συ, πήρες σήμερα έξοδο μετά δημοσίων θεαμάτων ε; Καλό καλοκαίρι και σε σένα, θα τα πούμε από κοντά…

  302. Pedis said

    -> 293 – Στη διαδήλωση διαμαρτυριας, ενάντια στον νόμο που φέρνει περισσότερη καταστολή και θεσμοθετεί την αστυνομική βία στις δημόσιες λαικές διαμαρτυριες, τα στελέχη του Σύριζα πάνε με αστυνομική προστασία;!

    Και αν φοβούνται (τι; την αγάπη και το σεβασμό του λαού τα έχουν εγγυημένα, ψέματα;) δεν έχουν μείνει τέσσερα-πέντε θαρραλέα αγόρια και κορίτσια από τη Νεολαία να τους προστατεύσουν;
    Με λάικ, ξερωγώ …κάτι.

  303. Νέο Kid said

    Γουάου ! Η συναισθηματική νοημοσύνη σκοράρει ξανά στο ιστολόγιο !
    Μετά τον Φωτισμένο Μισέλληνα κι ο λαμπρός Λαμπρούκος!
    Απ ένα τσίπρο με τσιτσίραβλα στα παιδιά από μένα, Νικοκύρη! 🤪

  304. Γς said

    Γς μπήκα και βγαίνω όπως μπήκα, Γς

    Καλώς τα δεχτήκαμε. Λάμπρος

    278:

    >Δανία (εκ τών Δαναών, Ποσει- Δα-ών)

    και κάτι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_20.html

  305. Pedis said

    Όντως, καθαρίζει ο αστυνομικός για πάρτη του προστατευόμενού του.

    Δηλαδή, αν ο Γκόγκογλου που είναι ένας αφανής εργάτης της … Αριστεράς πάει στην πορεία με έναν μπάτσο για συνοδεία, οι πρωταγωνιστές που έχουν μπει στο στόχαστρο της πιο μαύρης αντίδρασης λόγω της επαναστατικής τους ακτινοβολίας και της λαϊκής αγάπης και ευγνωμοσύνης, ο Τσακαλώτος φερειπείν, για να πάνε σε πορεία θα ζητάνε να έχουν μαζί τους μια διμοιρία.

    Ρε τι μαθαίνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί χάρη στον μηχανισμό προπαγάνδας για πονηρόβλακες κουλογλείφτρες!

  306. Γς said

    305:

    >ο Τσακαλώτος φερειπείν, για να πάνε σε πορεία θα ζητάνε να έχουν μαζί τους μια διμοιρία.

    ή την Γ΄ Ορεινή Ταξιαρχία του Θρασυβούλου Τσακαλώτου φερειπείν

  307. sarant said

    Καλημέρα από εδώ. Γεια σου Λάμπρο!

  308. dryhammer said

    Υπάρχουν 3 Λάμψεις: Η γνωστή ταινία του Κιούμπρικ (1980), η τηλεταινία (1997) που είναι πιο κοντά στο βιβλίο (σενάριο Σ. Κινγκ), αλλά ούτε Κιούμπρικ ούτε Νίκολσον, και, last but not least, η Φωσκολιάδα. Τις έχω δει και τις τρεις [εντάξει όχι όλη τη Φωσκολιάδα, ελέω μαμάς όμως, μεγάλο μέρος της -αλλά με είχε προπονήσει στα πολύ μικράτα μου «Ο άγνωστος πόλεμος»]

  309. Αιμ said

    Γειά σου Λάμπρο και καλό καλοκαίρι !

  310. Spiridione said

    308. Για το άλλο νήμα πήγαινε. Υπάρχει και το Dr Sleep, που βγήκε πέρσι, υποτίθεται συνέχεια της Λάμψης. Ανυπέρβλητη μπούρδα.

  311. # 297

    Συγκλωνιστικός (σικ ρε, με ωμέγα) Λάμπρος, (ξ)ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλή και γέμισε ανθάκια η δική μας κεφαλή !!

  312. apatrinos said

    Μια που έγινε αναφορά στη θρυλική λίστα HELLAS και μάλιστα σε σχέση με ετυμολογία, ας αναφέρω ένα από τα σπαρταριστά κείμενα του Νίκου Καραντινινή, που το βρήκα ολόκληρο (αν και σε greeklish) εδώ: https://groups.google.com/forum/#!msg/bit.listserv.hellas/Z6iD_jV1LxI/lt38_w9_rboJ;context-place=searchin/bit.listserv.hellas/skato%7Csort:date

    Απολαύστε…

    Date: Fri, 1 Dec 89 21:02:00 CST
    >From: KARADININIS@SASK.BITNET
    Subject: Apantes oi Hell-Ines Feet-Eat-S, Agewgrafitoi

    H parakatw eishghshs aposkopei eis thn apokatastashn ths
    gewgrafikhs kai etumologikhs alh0eias, ka0oti gnwstoi
    filosophoi megaloi belhnikous kai diametrou exoun
    epideiksei epanhleimena agnoia eis basika kai
    apaksapantos anuper0etws ousiastika
    gewgrafika 0emata – para thn omologoumenws ba0eia katarthsh
    tous eis thn laikh mousan. Auto bebaia apodeiknuei ena eggenes
    elatwma ths fulhs : Apo gewgrafia eimaste toubla. Goia na mun
    anafairo ke tw prw-blhma tois wr0wgrafoias.
    Parakatw loipon epixeirw apokatastash ths gewgrafikhs kai
    etumologikhs alh0eias sxetika me dyo parekshghmenes gewgrafika
    perioxes tou planhth gh: To Sa-Skato-On kai th geitonikh tou Ax-Laska:

    To Sa-Skato-On brisketai kapou boreia sto boreio hmisfairio, ligo
    poio notia ap’ to notiodutiko tetarthmorio tou boreiou polou.
    Pros Bora sunoreuei me to notio hmisu tou boreiou tetarthmoriou
    tou notioanatolikou tmhmatos ths Ax-Laska. Pros noto de,
    ka0ws kai Anatolika kai dutika sunoreuei me axaneis ektaseis
    opou alloi Erma menoun se poleis – Ermes ki’ autes.

    To Sa-Skato-On einai omorfh polh. Exei kai xioni. Metaxu de duo
    xeimwnwn parembalontai suntoma diasthmata kalokairiou opou
    brexei, h fusaei tou 0anata kai o topos gemizei skones kai kounoupia.
    To Xeimwna den exei kounoupia alla exei xioni. Genika to
    Sa-Skato-On exei polu xioni. Epishs to Sa-Skato-On einai
    anosto gi’ auto to xeimwna tou rixnoun alati. Otan den exei
    polu xioni xionizei kiolas. Merikes fores epishs to xioni leiwnei.
    Tote to Sa-Skato-On allazei teleiws opsh: gemizei laspes. Afou
    leiwsoun ta xionia kai stegnwsoun ki’ oi laspes, meta sunh0ws
    xionizei. Otan den xionizei kanei kruo. Polles fores malista
    kanei pswfokruo. Otan den kanei pswfokruo,
    eite xionizei eite kanei kruo.

    Ax-Laska: To Onoma auth h perioxh to phre polu palia
    otan thn episkeptontan gounemporoi. Wfeiletai de sto oti oi
    I0ageneis eixan th sunh0eia na prosferoun tis gunaikes tous
    stous episkeptes san deigma filoxenias. To gegonos proselkuse
    pollous gounemporous (metaxu autwn ouk oligous peftes
    metamfiesmenous se gounemporous – paidia einai adianohto
    se ti talaipories mporei na upoblh0ei enas pefths sto onoma ths
    episthmhs tou!) oi opoioi kalopernousan. Polloi omws oi
    gounemporoi, ligoi kai filoxenoi oi I0ageneis, oi gunaikes
    tous hr0an kai xalarwsan (laskarisan) ap thn polu filoxenia.
    Etsi se merika xronia kukloforhse h fhmh pws oi gunaikes
    ekei einai polu xalares, «Laska» (to Ax- einai gia to kruo
    pou etrwgan oi filoxenoumenoi gia mia stalia Laska-Filoxenia).
    Alloi pali gnwstoi istorikoi uposthrizoun pws to onoma h
    Ax-Laska to phre epeidh apla ta h0h htan polu Laska. Kaneis
    pefths omws den dexetai pote tetiou eidous istorikes analuseis
    ka0oti gia enan pefth ta h0h pote den einai laska arketa!

    Shmeiwsis: To anwterw shmeiwma den 0a epi0umousame
    oudolws na 0ewrh0ei ws meros ths akrws endiaferousas syzhthsews
    peri feministikhs filosophias. To 0ema allwste kaluptetai se
    aptaisth ellhnikh apo gnwsto feministh philosopho ths diasporas
    ka0ws kai apo eksairetous antapokrites apo diafora egkura periodika.
    H parousa eishghsis einai ka0ara gewgrafikh an kai «peutei» kai
    se alla xwrafia! 0a eparekaloun de apaksapantas tous zwntes eis
    perioxas paromiou kalous me tas anwterw anafer0hsas na mas
    ekshghsoun apla kai ka0ara pws sto Dia-All-o exasan kai autoi thn
    «edra» tous ws kai o upofainomenos grafwn o opoios anarwtietai to
    ystato yparksiako erwthma ths apwleias ths «edras» tou peri mian
    eftaetian: «Ma Kala, Ma-Lack-Ass eisai kai meneis edw;» To erwthma
    bebaia den hdhnh0h na apnth0ei ka0oti ama thn xaseis thn «edra»
    sou paei teleiwse: Mia zwh 0a eisai aneu «edras»! Mia zwh
    Ma-Lack-Ass 0a eisai! Ass t’ afhsoume omws auto to 0ema
    ka0oti mpainei se alla xwrafia kai mporei na epel0ei kraksimo
    ka0oti o ka0eis xasas thn edran autou den dunatai na to paradex0ei
    outws abasanistws eneka kai h morfwsis! Kai giati allwste
    morfwnomaste kai pernwme ola auta ta Mass-Terr kai ta Pee-Etsi-Nti,
    gia mia edra den ta pairnoume; An th xasoume ki auth, zhtw pou kahkame
    aderfia! 0a genoume oloi Dhmosioi Yp-Allhloi kai 0a diagwmen
    apaksapantes bious par-Allhlous kai aneu Syn-Ousias – xwria pou
    0a exeis ton ka0e Hell-hna foithth tou Eksw-Tery-Kou na sou leei
    «oloi oi Yp-Allhloi einai Ax-Xristoi!
    Oi blasfhmoi!

    Kai meta to makroskeles auto shmeiwma apoxwrw ina
    opws thn «pesw» eis thn gnwsthn kareklan pou thn
    peutoume oloi apo brefikhs hlikias, thn kareklan
    tou «ourein ke-ka0hmenos» ‘h allws «Ka0hkion»
    pleon gnwsth peri twn emwn kyklwn kai ws
    «Thesis Pee-Etsi-Nte»!
    Twra bebaia poloi eks umwn isws me apokalesoun kai
    Probato-katoura, sas bebaiw omws eks adiairetou kai
    katakorufws oti mono me xoirous exw na kanw, oudemia
    sxeshn exw me amnous kai dh methn ka0eton ourhsin autwn.
    H peri hs o logos enasxolhsis apotelei eidikothtan
    gnwstwn «Ex0es-to-Brady-nistwn» kai eilikrinwn –
    (hgoun «Tomprwn») Brwmopodaradwn oi opoioi trwgoun
    tous onuxas twn podiwn tous Feet-Eat-On ek ths gnwsths
    sxolhs kafe xrwmatos – as ein’ kala ai galai tou
    Sic-Agw pou mas glutwsan ki ap’ auto! Euge galh me ta
    koudounakia sou! Na mou zhseis Kouasimode mou!

    Emeis dhlwnoume agnoian kai to gnwsto caveat:
    «Egw eboska tous xoirous edw eparapera» !!!

    Apo to Sa-Skato-On

    Kalh sas Espera
    Pera gia pera

    Kwstas K.

    Ante kai 12 meinane ews to telos ths Istorias!
    [s.s. gia tous neous: ayto anaferetai stis meres pou eixe wspou na paei Ellada]
    KARADININIS@SAS

  313. apatrinos said

    Μικρή διόρθωση: Κώστας λέγεται και όχι Νίκος ο άνθρωπος…

  314. sarant said

    312 Α μπράβο!
    Από το 1989 κιόλας!

  315. BLOG_OTI_NANAI said

    312: Κατόπιν -κατά το δυνατόν- μετατροπής γιατί τα greeklish δύσκολα διαβάζονται:

    Δατε: Φρι, 1 Δεψ Θ9 21:02:00 ΨΣΤ
    >Φρoμ: ΚΑΡΑΔΙΝΙΝΙΣ@ΣΑΣΚ.ΒΙΤΝΕΤ
    Σθβξεψτ: Απαντες oι Ηελλ-Ινες Φεετ-Εατ-Σ, Αγεωγραφιτoι

    Η παρακατω εισηγησης απoσκoπει εις την απoκαταστασην της
    γεωγραφικης και ετθμoλoγικης αλη0ειας, κα0oτι γνωστoι
    φιλoσoπηoι μεγαλoι βεληνικους και διαμετρου εχουν
    επιδειξει επανηλειμενα αγνoια εις βασικα και
    απαξαπαντoς ανθπερ0ετως ουσιαστικα
    γεωγραφικα 0εματα – παρα την oμoλoγουμενως βα0εια καταρτηση
    τους εις την λαικη μουσαν. Αθτo βεβαια απoδεικνθει ενα εγγενες
    ελατωμα της φθλης : Απo γεωγραφια ειμαστε τουβλα. Γoια να μθν
    αναφαιρo κε τω πρω-βλημα τoις ωρ0ωγραφoιας.
    Παρακατω λoιπoν επιχειρω απoκατασταση της γεωγραφικης και
    ετθμoλoγικης αλη0ειας σχετικα με δυo παρεξηγημενες γεωγραφικα
    περιoχες του πλανητη γη: Τo Σα-Σκατo-Oν και τη γειτoνικη του Αχ-Λασκα:

    Τo Σα-Σκατo-Oν βρισκεται καπου βoρεια στo βoρειo ημισφαιριo, λιγo
    πoιo νoτια απ’ τo νoτιoδθτικo τεταρτημoριo του βoρειου πoλου.
    Πρoς Βoρα σθνoρεθει με τo νoτιo ημισθ του βoρειου τεταρτημoριου
    του νoτιoανατoλικου τμηματoς της Αχ-Λασκα. Πρoς νoτo δε,
    κα0ως και Ανατoλικα και δθτικα σθνoρεθει με αχανεις εκτασεις
    oπου αλλoι Ερμα μενουν σε πoλεις – Ερμες κι’ αθτες.

    Τo Σα-Σκατo-Oν ειναι oμoρφη πoλη. Εχει και χιoνι. Μεταχθ δε δθo
    χειμωνων παρεμβαλoνται σθντoμα διαστηματα καλoκαιριου oπου
    βρεχει, η φθσαει του 0ανατα και o τoπoς γεμιζει σκoνες και κουνουπια.
    Τo Χειμωνα δεν εχει κουνουπια αλλα εχει χιoνι. Γενικα τo
    Σα-Σκατo-Oν εχει πoλθ χιoνι. Επισης τo Σα-Σκατo-Oν ειναι
    ανoστo γι’ αθτo τo χειμωνα του ριχνουν αλατι. Oταν δεν εχει
    πoλθ χιoνι χιoνιζει κιoλας. Μερικες φoρες επισης τo χιoνι λειωνει.
    Τoτε τo Σα-Σκατo-Oν αλλαζει τελειως oψη: γεμιζει λασπες. Αφου
    λειωσουν τα χιoνια και στεγνωσουν κι’ oι λασπες, μετα σθνη0ως
    χιoνιζει. Oταν δεν χιoνιζει κανει κρθo. Πoλλες φoρες μαλιστα
    κανει ψωφoκρθo. Oταν δεν κανει ψωφoκρθo,
    ειτε χιoνιζει ειτε κανει κρθo.

    Αχ-Λασκα: Τo Oνoμα αθτη η περιoχη τo πηρε πoλθ παλια
    oταν την επισκεπτoνταν γουνεμπoρoι. Ωφειλεται δε στo oτι oι
    Ι0αγενεις ειχαν τη σθνη0εια να πρoσφερουν τις γθναικες τους
    στους επισκεπτες σαν δειγμα φιλoχενιας. Τo γεγoνoς πρoσελκθσε
    πoλλους γουνεμπoρους (μεταχθ αθτων ουκ oλιγους πεφτες
    μεταμφιεσμενους σε γουνεμπoρους – παιδια ειναι αδιανoητo
    σε τι ταλαιπoριες μπoρει να θπoβλη0ει ενας πεφτης στo oνoμα της
    επιστημης του!) oι oπoιoι καλoπερνουσαν. Πoλλoι oμως oι
    γουνεμπoρoι, λιγoι και φιλoχενoι oι Ι0αγενεις, oι γθναικες
    τους ηρ0αν και χαλαρωσαν (λασκαρισαν) απ την πoλθ φιλoχενια.
    Ετσι σε μερικα χρoνια κθκλoφoρησε η φημη πως oι γθναικες
    εκει ειναι πoλθ χαλαρες, «Λασκα» (τo Αχ- ειναι για τo κρθo
    που ετρωγαν oι φιλoχενουμενoι για μια σταλια Λασκα-Φιλoχενια).
    Αλλoι παλι γνωστoι ιστoρικoι θπoστηριζουν πως τo oνoμα η
    Αχ-Λασκα τo πηρε επειδη απλα τα η0η ηταν πoλθ Λασκα. Κανεις
    πεφτης oμως δεν δεχεται πoτε τετιου ειδους ιστoρικες αναλθσεις
    κα0oτι για εναν πεφτη τα η0η πoτε δεν ειναι λασκα αρκετα!

    Σημειωσις: Τo ανωτερω σημειωμα δεν 0α επι0θμουσαμε
    ουδoλως να 0εωρη0ει ως μερoς της ακρως ενδιαφερουσας συζητησεως
    περι φεμινιστικης φιλoσoπηιας. Τo 0εμα αλλωστε καλθπτεται σε
    απταιστη ελληνικη απo γνωστo φεμινιστη πηιλoσoπηo της διασπoρας
    κα0ως και απo εξαιρετους ανταπoκριτες απo διαφoρα εγκθρα περιoδικα.
    Η παρουσα εισηγησις ειναι κα0αρα γεωγραφικη αν και «πεθτει» και
    σε αλλα χωραφια! 0α επαρεκαλουν δε απαξαπαντας τους ζωντες εις
    περιoχας παρoμιου καλους με τας ανωτερω αναφερ0ησας να μας
    εξηγησουν απλα και κα0αρα πως στo Δια-Αλλ-o εχασαν και αθτoι την
    «εδρα» τους ως και o θπoφαινoμενoς γραφων o oπoιoς αναρωτιεται τo
    υστατo υπαρξιακo ερωτημα της απωλειας της «εδρασ» του περι μιαν
    εφταετιαν: «Μα Καλα, Μα-Λαψκ-Ασς εισαι και μενεις εδω;» Τo ερωτημα
    βεβαια δεν ηδηνη0η να απντη0ει κα0oτι αμα την χασεις την «εδρα»
    σου παει τελειωσε: Μια ζωη 0α εισαι ανεθ «εδρασ»! Μια ζωη
    Μα-Λαψκ-Ασς 0α εισαι! Ασς τ’ αφησουμε oμως αθτo τo 0εμα
    κα0oτι μπαινει σε αλλα χωραφια και μπoρει να επελ0ει κραξιμo
    κα0oτι o κα0εις χασας την εδραν αθτου δεν δθναται να τo παραδεχ0ει
    ουτως αβασανιστως ενεκα και η μoρφωσις! Και γιατι αλλωστε
    μoρφωνoμαστε και περνωμε oλα αθτα τα Μασσ-Τερρ και τα Πεε-Ετσι-Ντι,
    για μια εδρα δεν τα παιρνουμε; Αν τη χασουμε κι αθτη, ζητω που καηκαμε
    αδερφια! 0α γενουμε oλoι Δημoσιoι Υπ-Αλληλoι και 0α διαγωμεν
    απαξαπαντες βιους παρ-Αλληλους και ανεθ Συν-Oθσιας – χωρια που
    0α εχεις τoν κα0ε Ηελλ-ηνα φoιτητη του Εξω-Τερυ-Κου να σου λεει
    «oλoι oι Υπ-Αλληλoι ειναι Αχ-Χριστoι!
    Oι βλασφημoι!

    Και μετα τo μακρoσκελες αθτo σημειωμα απoχωρω ινα
    oπως την «πεσω» εις την γνωστην καρεκλαν που την
    πεθτουμε oλoι απo βρεφικης ηλικιας, την καρεκλαν
    του «ουρειν κε-κα0ημενoσ» ‘η αλλως «Κα0ηκιoν»
    πλεoν γνωστη περι των εμων κυκλων και ως
    «Τηεσις Πεε-Ετσι-Ντε»!
    Τωρα βεβαια πoλoι εξ θμων ισως με απoκαλεσουν και
    Πρoβατo-κατουρα, σας βεβαιω oμως εξ αδιαιρετου και
    κατακoρθφως oτι μoνo με χoιρους εχω να κανω, ουδεμια
    σχεσην εχω με αμνους και δη μετην κα0ετoν ουρησιν αθτων.
    Η περι ης o λoγoς ενασχoλησις απoτελει ειδικoτηταν
    γνωστων «Εχ0εσ-τo-Βραδυ-νιστων» και ειλικρινων –
    (ηγουν «Τoμπρων») Βρωμoπoδαραδων oι oπoιoι τρωγουν
    τους oνθχας των πoδιων τους Φεετ-Εατ-Oν εκ της γνωστης
    σχoλης καφε χρωματoς – ας ειν’ καλα αι γαλαι του
    Σιψ-Αγω που μας γλθτωσαν κι απ’ αθτo! Εθγε γαλη με τα
    κουδουνακια σου! Να μου ζησεις Κουασιμoδε μου!

    Εμεις δηλωνουμε αγνoιαν και τo γνωστo ψαωεατ:
    «Εγω εβoσκα τους χoιρους εδω επαραπερα» !!!

    Απo τo Σα-Σκατo-Oν

    Καλη σας Εσπερα
    Περα για περα

    Κωστας Κ.

    Αντε και 12 μεινανε εως τo τελoς της Ιστoριας!
    [ς.ς. για τους νεους: αυτo αναφερεται στις μερες που ειχε ωσπου να παει Ελλαδα]
    ΚΑΡΑΔΙΝΙΝΙΣ@ΣΑΣ

  316. apatrinos said

    To sa-skato-on μου είχε κολλήσει στο μυαλό από τότε! 🙂 Από τις πιο ωραίες διαδικτυακές παρέες η Hellas… Το μέσο πρωτόλειο όμως τότε ήταν επανάσταση το να μπορούμε να επικοινωνούμε τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου. Και βέβαια είχαμε και φυσικές συναντήσεις (τα περίφημα Πόρκυ, όπου σουβλίζαμε γορουνόπουλο) αλλά και γνωριμίες που κάποιες εξελίχθηκαν σε δυνατές φιλίες. Μέχρι και κάποιους γάμους νομίζω είχαμε!

  317. sarant said

    316 Εγώ συμμετείχα περί το 1996 οπότε την παλιά φρουρά δεν την πρόλαβα.

  318. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    297 – «Λάμπρο, βλέπω μελέτησες τα του εγκεφάλου κατά την απουσία σου 🙂 🙂»
    40 χρόνια τον μελετάω ντόκτορ μου, είχα την ελπίδα πως εδώ μέσα θα έβρισκα κάποιον με αντίστοιχο ενδιαφέρον, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να μάθω περισσότερα, αλλά δυστυχώς για μένα, τζίφος.😂

    «Ρε συ, πήρες σήμερα έξοδο μετά δημοσίων θεαμάτων ε; Καλό καλοκαίρι και σε σένα, θα τα πούμε από κοντά…»
    Κανόνισε (και κανονίστε και οι λοιποί εδώ μέσα) να μη δώσει να τα ξαναπούμε σε κάποια άλλη θλιβερή περίπτωση.

    299 – «Καλό καλοκαίρι Λάμπρο!
    Αν κουράστηκες από αδιαφορία, ειρωνεία, επιθετικότητα ατόμων που θεωρούσες φίλους, έχεις πάντα τη δυνατότητα για ριφρές!
    Νομίζω πως θα συμφωνούσε ο Αυγουστίνος!»

    Αχ καλή μου, γλυκύτατή μου Λου, μ΄έχεις κόψει για άνθρωπο που δίνει την παραμικρή σημασία σε τόσο μικρά και ασήμαντα πράγματα; Όχι καλή μου, οι φίλοι μου αλλά και οι λιγότερο φίλοι μου (εχθρούς δεν έχω😊) πάντα είχαν και έχουν το ελεύθερο να λένε ό,τι θέλουν για μένα, ποτέ δεν παρεξήγησα κανέναν κι ούτε πρόκειται να το κάνω στην ζωή μου, το αν θα θιχτείς, στενοχωρηθείς ή θυμώσεις, εξαρτάται πάντα από σένα κι όχι από τους άλλους, το ίδιο και αν θα μάθεις.
    Η ευτυχία και η δυστυχία, κατά κύριο λόγο, είναι θέμα επιλογής κι εγώ έχω επιλέξει την πρώτη.😊

    Απλώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ακόμη κι εγώ μεγάλωσα πια,😂 κι αφού δεν μπόρεσα τόσα χρόνια να επικοινωνήσω με κάποιον για τα θέματα που μ΄ενδιαφέρουν μια και δεν ενδιαφέρουν κανέναν, ενώ γι΄αυτά που πραγματεύεται το ιστολόγιο, δεν έχω τίποτε να πώ, είναι καλύτερα να μη λέω πολλά γιατί έχει αποδειχτεί πως δημιουργούνται διάφορα «προβλήματα»😊 κι είναι κάτι που ποτέ δεν ήθελα. Άλλωστε έχω τόσα πολλά όμορφα πράγματα να κάνω από το να χαλάμε τις καρδιές μας εδώ με κάποιους φίλους και λιγότερο φίλους.😊
    Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι από δω και πέρα κι όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι.😊

    Ο πιο σημαντικός δάσκαλος (κι ο μόνος αληθινός) στην ζωή μου, ο Τζόν Ελ Κιούρι, μου είχε πεί όταν ήμουν 12 χρονών, «Να γίνεις σαν το νερό, να αποκτήσεις την φύση του και να λειτουργείς σαν το νερό κι έτσι ν΄αντιμετωπίζεις τα προβλήματα στην ζωή σου». Στα 22μου στον στρατό, σε μια πολύ άσχημη κατάσταση με κάποιον, που είχε ακόμη πιο άσχημη κατάληξη γι΄αυτόν, κατάλαβα το λάθος μου και τι πραγματικά μου είχε πεί, κι από τοτε, σαν καλός μαθητής, ακολουθώ αυτόν τον δρόμο. 😊

    Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι.

    Αυτή η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ διασκευή για σένα, για την κοινή μας φίλη Κρόνη, τον σύντροφο Spiral Architectur, και τον καλό μου φίλο Αυγουστίνο.
    Έχεις σκεφτεί ποτέ σου, πόσο τεραστια σημασία έχει ένα απλό κλίκ στην ζωή μας;

  319. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    303 «Γουάου ! Η συναισθηματική νοημοσύνη σκοράρει ξανά στο ιστολόγιο !
    Μετά τον Φωτισμένο Μισέλληνα κι ο λαμπρός Λαμπρούκος!
    Απ ένα τσίπρο με τσιτσίραβλα στα παιδιά από μένα, Νικοκύρη! 🤪»

    Είσαι ξεχωριστή περίπτωση Κίντ, γι΄αυτό χρειάζεσαι ξεχωριστό σχόλιο.😂

    Στο έχω πεί από πολύ παλιά, εσύ κι ο συγχωρεμένος πλέον Σπειράλ, ήσασταν οι «εκλεκτοί» που είχα επιλέξει για να συνεργαστούμε επενδυτικά πάνω σ΄ένα ειδικό σύστημα που είχα φτιάξει. Για τους δικούς σας λόγους (απολύτως κατανοητούς από μένα αν και πολύ ενοχλητικά, αλλά όχι από εσάς) δεν δεχθήκατε. Ποτέ δεν θα μάθεις τι θα συνέβαινε αν δεχόσουν, όπως δυστυχώς κι ο σύντροφος.

    Επίσης, έχω εκφραστεί πολλές φορές θετικά για σένα και εξακολουθώ να σ΄έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, όπως έχω και την ξεχωριστή εξυπνάδα σου, αυτή που λείπει σ΄εμένα και την ήθελα για συμπλήρωμα και την έχεις στην υπηρεσία κάποιων μετρίων (100 IQ σκάρτα😂) για 3,60, όσα κι αν σου δίνουν, τόσα είναι.😂

    Λοιπόν Κίντο μου, επειδή μου είσαι πολύ αγαπητός και δεν ξεχνώ τα παλιά καλά χρόνια που έμπαινα εδώ μέσα και ξεκίναγα από σένα και μού έφτιαχνες την μέρα με το χιούμορ σου (που έχει πέσει πολύ από τότε), σου συνιστώ να διαβάσεις δύο βιβλία, 1- το πολύ σημαντικό, Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού, της Σοσάνα Ζούμποφ, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον Καστανιώτη (το είχα προτείνει και πέρυσι στην αγγλική έκδοση) και 2- το επίσης πολύ σημαντικό αλλά σχετικά παλιό (το είχα διαβάσει το 2011) Η συναισθηματική νοημοσύνη, – γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ – του Ντάνιελ Γκόλμαν, εκδόσεις Πεδίο.
    Θα σε βοηθήσουν, το πρώτο να κατανοήσεις τον κόσμο που ζούμε που έχει ξεφύγει τελείως και δεν τον προλαβαίνουμε, και το δεύτερο για ποιό λόγο δεν πήγες τόσο ψηλά όσο θα έπρεπε θεωρητικά, γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιστοί σε διάφορα εξωφρενικά θρησκευτικά και ιδεολογικά δόγματα, γιατί προτιμούν την αδιέξοδη και ανώφελη αντιπαράθεση από τον ωφέλιμο εποικοδομητικό διάλογο, για ποιό λόγο τόσα χρόνια εδώ μέσα, από τους αντιμαχόμενους, κανείς δεν ακούει κανέναν και παρ΄όλα αυτά εξακολουθούν να «τρώγονται» σαν τα σκυλιά παραμένοντας ακλόνητοι στις θέσεις τους😂.
    Θα κατανοήσεις για ποιό λόγο έχεις πεί πολλές φορές στην ζωή σου «γιατί το είπα-το έκανα αυτό τώρα, αφού δεν το ήθελα».
    Το σημαντικότερο, θα καταλάβεις πως είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ να πιέζεις τα παιδιά σου για την αριστεία (κάτι που είναι παγκόσμιος κανόνας) παραγνωρίζοντας ή ακόμη χειρότερα, αγνοώντας πλήρως την σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης τους για την ισορροπία και την επιτυχία τους στην ζωή (που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με λεφτά, το αντίθετο θα έλεγα).
    Θα σου γίνει απολύτως κατανοητός ο ανθρώπινος παραλογισμός σε όλα του τα επίπεδα και βέβαια, θα αρχίσουν επιτέλους να γίνονται κατανοητές κι οι «παλαβομάρες» που λέω τόσα χρόνια εδώ για την σεξουαλικότητα, την υποχρεωτική εκπαίδευση, την τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία κλπ.😂

    Τα ξαναλέμε κατά τον Σεπτέμβρη, νάσαι πάντα καλά και να σκέφτεσαι υπερβατικά.

    «Το να ζεις μέσα στην αλήθεια, ακόμη και αν είναι μονάχα για μια στιγμή, είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ζήσεις παντοτινά στο ψέμα.»

    Αυτό το τραγούδι για σένα, από ένα παλιό κι αγαπημένο συγκρότημα, σχετικό μ΄εσένα.😂

  320. […] κείμενο που το είχαμε συζητήσει κι εμείς στο ιστολόγιο, πριν από τέσσερα χρόνια, ένα παρετυμολογικό αριστούργημα που το είχα […]

Σχολιάστε